De Liemers Helemaal Goed Courant

31 augustus 2018

De Liemers Helemaal Goed Courant 31 augustus 2018


De jaarlijkse Oranjefeesten Angerlo

ANGERLO - Op woensdag 5, donderdag 6 en vrijdag 7 september zijn weer de jaarlijkse Oranjefeesten in Angerlo.

Op woensdagavond start om 18.45 uur de optocht door Angerlo met het Koningspaar van 2017, muziekvereniging Nieuw Leven, de vendeliers en verklede schoolkinderen. Het thema van de optocht is 'Zon, Zee, Zomer, Strand, vakantie vieren kun je in ieder land' en iedereen mag zich aansluiten bij de optocht! Na de optocht zullen de Oranjefeesten officieel worden geopend met een traditionele vendelhulde. Het feest zal zich voortzetten in zalencentrum De Meent in Angerlo.

Donderdag om 11.00 uur starten de volksspelen met het ringrijden per tractor. Om 12.00 uur start het vogelgooien voor dames en het schijfschieten.
Vanaf 13.00 uur vogelschieten met aansluitend het Koningsschieten. De winnaar volgt de huidige koning Christaan Jansen op en mag zich een jaar lang Koning(in) van Angerlo noemen. ' s Middags van 15.00 – 20.00 uur kan er gefeest en gedanst worden in zalencentrum De Meent onder leiding van het toporkest 'Partyband Heer en Meester'.

Vrijdag om 9.00 uur is er een kindervoorstelling voor de kinderen van groep 1 - 4 van De Trompetter, peuteropvang Bruintje Beer en Villa Pip. De kinderen van groep 5 - 8 van De Trompetter hebben diverse kinderspelen zoals kruisboogschieten, golfbaan, vogelgooien, ringrijden.
Om 9.45 uur start het dogcartrijden met paard en wagen en om 10.30 uur start het ringrijden per fiets. 's Middags van 12.30 – 17.00 uur kan weer gefeest en gedanst worden onder leiding van Partyband Heer en Meester. Vanaf 13.15 uur is de prijsuitreiking van de volksspelen en voor de kinderen is er om 14.00 uur de kinderdans met een traktatie. 's Avonds kan er vanaf 20.30 uur gedanst en gefeest worden in zalencentrum De Meent onder leiding van het orkest Slamm.

Een leuk en gevarieerd programma voor jong en oud met twee toporkesten waarmee het goed feesten en dansen is. Voor meer informatie volg ons dan op www.facebook.com/OranjeverenigingAngerlo en/of www.twitter.com/OranjeAngerlo.

Gratis kunst kijken bij Eet-Lokaal Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 25 augustus opent Eet-Lokaal een nieuwe kunstexpositie van liefst vier kunstenaars.

Eet-Lokaal Café, Restaurant & Zalen is naast een horecagelegenheid ook een culturele ontmoetingsplaats. Naast diverse muzikale optredens tijdens het seizoen is er doorlopend gratis kunst te bezichtigen in de diverse zalen. Elke 6 maanden exposeren er andere kunstenaars hun werken. Na een geslaagde expositie van Marlike Poldermans en wijlen Altaf Kramer is het nu de beurt aan nieuwe kunstenaars met weer heel uiteenlopende objecten. Elfrie Peters (oorspronkelijk uit Zevenaar, nu woonachtig in Valburg) toont vanaf heden haar schilderwerken. Michel Lichtenberg (Arnhem) is fotograaf en exposeert enkele zeer uiteenlopende foto’s. Creatieveling Ineke de Brouwer (Tricky Threats) toon diverse shawls en linnen tassen en Hanneke Verbrükx (Eat Art Table) heeft als specialiteiten keramiek, aardewerk en papieren kunst dat vaak ook als gebruiksvoorwerp dient. Vanaf heden is de kunst van woensdag tot en met zondag dagelijks te bezichtigen vanaf 11:37 uur gedurende de openingstijden van Eet-Lokaal. Op zaterdag 25 augustus tussen 12:00 en 15:00 uur zal de expositie officieel geopend worden en krijgt men tijdens de inloop de gelegenheid vragen te stellen aan de kunstenaars zelf. Tijdens deze Open Kunstdag is het mogelijk de kunst te bezichtigen, cultuur te snuiven in het eeuwenoude pand en heerlijk te genieten van al het lekkers dat Eet-Lokaal te bieden heeft. Voor meer informatie over de kunst, de kunstenaars of Eet-Lokaal belt u naar: 0316-242409.

Programma ZijActief Zevenaar

ZEVENAAR - Ook dit jaar doet ZijActief Zevenaar weer mee met de Rabo clubkascampagne. "Bent u lid van de Rabobank en draagt u onze vereniging een warm hart toe, roepen wij u op om voor onze vereniging te stemmen."

"U heeft het stembiljet al ontvangen, kunt u niet met de computer overweg, geef dan de stemkaart af bij het bestuur of bel ons en we helpen u graag. Laat uw stem niet verloren gaan. u kunt stemmen tussen 28 augustus en 11 september. We willen het bedrag van vorig jaar evenaren."

Woensdag 5 september begint de film 'wild' om 14.30 uur in het Filmhuis. kosten 15 euro Na de film in stadsbrouwerij een hapjesplank en natuurlijk bier en wijn proeven.

Op woensdag 19 september komt Truus Hiddink ons vertellen over de geschiedenis van glas: glaskralen branden en verwerken in sieraden. Ook zijn er sieraden te koop. Aanvang 20.00 uur bij bowlingcentrum De Griethse Poort.

Op zaterdag 29 september de jaarlijkse wandeldag. We vertrekken om 9.00 uur met auto's. Deze keer gaan we wandelen in de omgeving van Ter Wolde/de Vecht. U kunt kiezen tussen een wandeling van 5 km of bijna 8 km. Tijdens de route is er een pauze met een lunch. Deze dag wordt afgesloten om 15.30 uur met een drankje.

Woensdag 24 oktober komt Ben Blass uit Barneveld ons indrukwekkende audiovisuele beelden laten zien van ballonvaarten met adembenemende vergezichten. Aanvang 20.00 uur bij bowlingcentrum De Grietshe Poort.

Dag van Ouderen in Zevenaar

ZEVENAAR - Dit jaar valt de ‘Dag van de Ouderen’ in de ‘De week tegen Eenzaamheid’. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam, het gemis van verbondenheid met anderen. Nationaal wordt er van 27 september tot en met 6 oktober extra aandacht besteed aan het bestrijden van eenzaamheid.

Om de ‘Dag van de Ouderen’ te vieren, organiseert Caleidoz in samenwerking met Platform Senioren Zevenaar een gezellige, muzikale middag in Het Musiater. Het Hooge Bongert Koor en Senioren Orkest de Liemers zijn druk aan het repeteren om de bezoeker op maandag 1 oktober te laten genieten van hun gevarieerde repertoire. Het programma duurt van 14.30 tot 16.00 uur, zonder pauze. Voor aanvang wordt koffie/thee met iets lekkers aangeboden. De zaal gaat open om 14.15 uur. Wanneer men niet op eigen gelegenheid naar Het Musiater kan komen, neem dan voor vervoer contact op met Caleidoz, 0316 526994.

Kaartverkoop à 7,50 euro start vanaf 3 september bij ontmoetingscentrum De Hooge Bongert 3 en Het Musiater.

Excursie scheepswerf De Hoop

Scheepswerf De Hoop

TOLKAMER - In de geschiedenis van het Gelders Eiland speelt de scheepswerf al meer dan een eeuw lang een belangrijke rol. De scheepskranen, vanuit de verte al te zien, horen bij ons dorp. Stichting Toeristisch Informatiecentrum ‘t Gelders Eiland verzorgt op de woensdagen 12 en 19 september een bezoek aan scheepswerf De Hoop in Tolkamer.

"We starten om 13.00 uur met een korte inleiding door één van de medewerkers. Vervolgens krijgen we in 2 groepen, met een medewerker van de Hoop, een rondleiding op de scheepswerf in bedrijf. Dit duurt ongeveer 2 uur.

Deze excursie is geschikt voor deelnemers die goed ter been zijn. We vragen u stevig schoeisel te dragen. U krijgt daar een helm. Er is op de werf geen gelegenheid om iets te drinken. Neemt u eventueel zelf een flesje water mee."

Kosten: een vrijwillige bijdrage. Locatie: Scheepswerf de Hoop, Bijlandseweg 17-19 6916 BH Tolkamer. Parkeren kan op het terrein voor de scheepswerf of bij de kade.

Inschrijven voor deelname kan tot en met 9 september (voor de excursie van 12 september).Tot en met 16 september (voor de excursie van 19 september) via www.gelderseiland.nl of telefonisch via 0316 769024. Bij inschrijven graag uw keuze voor 12 of 19 september maken. Er kunnen per datum maximaal 26 deelnemers mee!

Septemberfilms in Filmhuis Didam

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (foto: filmdepot.nl) Foto van filmdepot.nl

DIDAM - Zondag 2 september 20.00 uur en maandag 3 september 20.00 uur: Mama Mia! Here we go again. Zing, dans, lach en wordt opnieuw verliefd met dé feelgoodfilm van deze zomer.

Tien jaar na het wereldwijde succes van Mamma Mia! The Movie nodigen we je uit om terug te keren naar het magische Griekse eiland Kalokairi in een geheel nieuwe musical gebaseerd op de liedjes van Abba.

Vrijdag 7 september 20.00 uur en maandag 10 september 20.00 uur: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Deze film draait in samenwerking met de Bibliotheek Didam omdat het de week van de alfabetisering is. Op vertoon van uw persoonlijke bibliotheekpas is de toegang vijf euro. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog ontvangt de jonge charismatische schrijfster Juliet een brief van een lid van een mysterieuze boekenclub die in de oorlog op het eiland Guernsey werd opgericht. Haar nieuwsgierigheid is gewekt en Juliet besluit naar het eiland af te reizen.

Vrijdag 14 september 20.00 uur en maandag 17 september 20.00 uur: de actiekomedie Ocean’s 8. Volg het leven van Danny Ocean's criminele zuster. Samen met de hulp van haar vrouwelijke rechterhand probeert ze een team te rekruteren. Ze hebben het doel een diamant te stelen tijdens het jaarlijkse Met Gala om een kwaadaardige galeriehouder erbij te lappen. Het plan is waterdicht maar het team mag geen enkele fout maken.

Filmhuis Didam is gevestigd aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Reserveren en meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 7 euro, ‘Vriend Van’ 5 euro.

Computeravond: genealogie

Presentatie van Jan Janssen (foto: HCC Zevenaar) hcc zevenaar

ZEVENAAR - Op donderdag 13 september verzorgt de HCC weer zijn maandelijkse computeravonden. De avonden worden gehouden in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Aanvang lezing 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Genealogie is een boeiende hobby, maar ook verslavend. Je wilt steeds meer weten van je familie, maar ook van de historie rondom je voorouders.
Wil jij weten wat genealogie is en hoe je kunt beginnen? Dat wordt op deze avond allemaal uitgelegd, er is ook een syllabus beschikbaar, waarin je alles nog eens rustig kunt nalezen.

Genealogie is in één woord familieonderzoek. We verzamelen daartoe gegevens van onze voorouders, zoals namen, data, plaatsen en vinden zo uit wie ze waren, wat ze deden en hoe ze leefden. Deze gegevens kun je op verschillende plekken vinden en op diverse manieren vastleggen. Het leuke van genealogie is niet alleen het onderzoek zelf, maar ook dat je meer inzicht krijgt in je familie. Hoe leefden ze en waar kwamen ze vandaan?

"Meer weten? Kom naar de presentatie, we hopen dat je er veel van leert en dat met plezier in praktijk zult kunnen brengen!" De lezing wordt verzorgd door Jan Jansen.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Genealogie, Linux en Raspberry Pi, Windows, Office, Video bewerken, Adobe Fotoshop.

De toegang is vrij voor HCC leden ook niet-leden zijn welkom, en zij betalen vier euro per avond.

Combinatie: film, rondleiding en tentoonstelling

ZEVENAAR - In het Liemers Museum is van 15 juni tot en met 9 september de expositie te zien 'Nu, de nieuwe vorm van het verleden'.

In de tentoonstelling is werk te zien van Petra Senn, Jeanine Keuchenius en Drager Meurtant. Drager Meurtant maakt gebruik van afval bij het maken van zijn kunstwerken. Aan de tentoonstelling gerelateerd vertoont Filmhuis Zevenaar de documentaire 'Trashed', waarin acteur Jeremy Irons onderzoekt hoe de milieuproblematiek er wereldwijd voorstaat. Op zondag 9 september kunnen mensen de film bekijken in Filmhuis Zevenaar en na afloop in het Liemers Museum een rondleiding krijgen door de tentoonstelling van de kunstenaar.

Aanvang zondag 9 september om 12.00 uur in het Filmhuis. Entree inclusief rondleiding museum en koffie/thee: tien euro. Kaarten zijn te koop bij Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14 in Zevenaar; 0316 344250; www.filmhuiszevenaar.nl.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 1 september en zondag 2 september is er geen viering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Mededeling:

Overleden op zaterdag 18 augustus in de leeftijd van 80 jaar de heer Wim Willemsen, Oud-Zevenaarseweg 9, Oud-Zevenaar.

In het weekend van zaterdag 8 september en zondag 9 september is er geen viering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Ledenvergadering schutterij

E.M.M. Groessen

GROESSEN - Schutterij E.M.M. Groessen houdt op dinsdag 4 september een ledenvergadering.

Deze vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

2 september 8.45 u kand H.D. Groeneveld

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u ds R.A. Nijhoff

9 september 8.30 u ds W. Scherff; 16.00 u ds R.A. Nijhoff

Geloofs-gemeenschap

Sint-Werenfridus

In het weekend van 1/2 september zijn er geen vieringen.

Zaterdag 8 september mistenties: familie Holtslag-Teunissen, Wim en Annie Grefen- Wanders, Jan Jansen, Geert Jansen, Wim en Johanna van Loon- Bouman, Doortje van de Linde, Corrie Messing- Disteli, Engelien Bisselink, Rob Bisselink, ouders Reijers- Willemsens, ouders Schriever- Bouwmeister, Arnoldus Hermsen, ouders Koeders- de Reus.

Leer portrettekenen met Charlotte Arends

REGIO - Charlotte Arends, kunstenaar uit Rheden, geeft op 2 september een workshop portrettekenen in Nieuwe Ruimte, Den Heuvel 32, Velp.

In deze workshop leer je stap voor stap hoe je het beste een portret kunt tekenen. Alle materialen zijn aanwezig. Charlotte Arends geeft deskundige tips over vormverhoudingen en kwesties als herkenbaarheid en expressie. Door te weten hoe en waar je naar moet kijken gaat tekenen bijna vanzelf! De workshop begint om 13.30 en kost 35 euro. Aanmelden kan via charlotte.arends@hetnet.nl.

De Stichting Nieuwe Ruimte is een initiatief van een groep kunstenaars uit de gemeente Rheden. De stichting streeft naar contact tussen kunst en inwoners van Rheden. Een video van de expositieruimte is te bekijken op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=DkBNyK-U4ss.
Open op zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Info: www.nieuwe-ruimte.nl.

Op zoek naar de grindduinen

SPIJK - Op zondag 2 september verzorgt het IVN afdeling De Oude IJsselstreek een bijzondere wandelexcursie naar 'Daar waar de Rijn ons land binnenkomt'.

We gaan door een ooibos, we klauteren over kribben, en lopen over en langs grind- en zandduinen. De tocht duurt drie uur. Een redelijke conditie is wel nodig, en stevig schoeisel! Meer informatie staat op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek. Start om 09.00 uur bij de Gerardus Majellakerk in Spijk.

Geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus

Geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus

In het weekend van 1/2 september zijn er geen vieringen.

Zaterdag 8 september mistenties: familie Holtslag-Teunissen, Wim en Annie Grefen- Wanders, Jan Jansen, Geert Jansen, Wim en Johanna van Loon- Bouman, Doortje van de Linde, Corrie Messing- Disteli, Engelien Bisselink, Rob Bisselink, ouders Reijers- Willemsens, ouders Schriever- Bouwmeister, Arnoldus Hermsen, ouders Koeders- de Reus.

Cursus bloemschikken

ZEVENAAR - Op dinsdag 16 oktober gaat Groei & Bloei afdeling Liemers weer van start met de bloemschikavonden.

Negen keer aan de hand van een thema en onder deskundige begeleiding van bloemschikdocent Dayenne Wessels worden er mooie stukken gemaakt. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. De kosten bedragen 95 euro voor leden van Groei & Bloei, 105 euro voor niet-leden. Men kan zich opgeven bij Wilma van Woesik, 0316 330479 of Carla Hebben 0316 333742.

Boemeltrein vanaf Rooie Jan

Bestuur BB & Jan Nijlant bestuur

ZEVENAAR - Boemelburcht vervolgt het sponsorcontract met Jan Nijlant. Inmiddels is het een traditie geworden.

Bij het inschrijven voor de boemelparade, kunnen de deelnemers hun startnummer ophalen bij café Rooie Jan, op de zaterdagavond, één week voor de carnaval. Onder het genot van een drankje en bijpassende muziek kunnen de deelnemers vast warm lopen voor het feest dat komen gaat. Met het ondertekenen van een sponsorcontract is deze gezellige avond voor de komende jaren weer beklonken.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

2 september 8.45 u kand H.D. Groeneveld        

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u ds R.A. Nijhoff

9 september 8.30 u ds W. Scherff ; 16.00 u ds R.A. Nijhoff

Ledenvergadering schutterij E.M.M. Groessen

Ledenvergadering schutterij E.M.M. Groessen

GROESSEN - Schutterij E.M.M. Groessen houdt op dinsdag 4 september een ledenvergadering.

Deze vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Open kerk in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 7 september van 14.00 tot 16.30 uur zal de Ontmoetingskerk aan de Marktstraat in Zevenaar weer open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 eens van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de protestantse gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk waarschijnlijk niet van binnen bezichtigd. Dit terwijl het interieur zeker een bezoek waard is. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard. Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tussen 15 .00 en 16.00 uur zal het koor One Step Beyond enkele liederen ten gehore brengen. Iedereen is die middag welkom.

Vlooienmarkt Doesburg

DOESBURG - Op het buitenterrein van partycentrum De IJsselhoeve aan de Eekstraat 15 op zondag 16 september van 10-17 uur de jaarlijkse drukbezochte openluchtvlooienmarkt.

Ook deze keer zijn er kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een vier meter brede kraam met dakje voor 25 euro. Een grondplaats kost met auto 15 en auto- aanhanger 17,50 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost het drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten, en catering met terras wordt verzorgd door partycentrum De IJsselhoeve!

Programma Filmhuis Zevenaar

Mama Mia! Here we go again (foto: Filmhuis Zevenaar) Filmhuis Zevenaar

MAMA MIA! HERE WE GO AGAIN is meezingen met Abba. Tien jaar na het succesvolle Mamma Mia! The Movie vertoeven we opnieuw op het magische Griekse eiland Kalokairi. De zwangere Sophie is totaal niet voorbereid op de komst van een kind. Ze nodigt daarom de vriendinnen (Julie Waters en Christine Baranski) uit van haar moeder Donna (Meryl Streep) en ook haar mogelijke vaders (Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård) komen naar het eiland. Samen vertellen zij het verhaal van Donna’s leven en hoe zij Sophie in haar eentje heeft grootgebracht. Do 30/8, za 1/9 20:15u en di 4/9 14:30u.

THE BOOKSHOP. Een nostalgische boekverfilming die zich eind jaren vijftig afspeelt in een Brits kuststadje, waar oorlogsweduwe Florence (Emily Mortimer) een boekwinkel opent. Ze vindt een onverwachte tegenstandster in een welgestelde dame (Patricia Clarkson), maar ook een medestander in de mysterieuze Mr Brundish (Bill Nighy) die vindt dat het stadje wel wat opgeschud mag worden. Naar een boek van Booker Prize-winnaar Penelope Fitzgerald. Vr 31/8 20:15u, zo 2/9 14:30u en di 4/9 10:30u.

LEAN ON PETE. Hartverscheurend coming-of-age verhaal. De moeder van de 15-jarige Charley (Charlie Plummer) is met de noorderzon verdwenen en zijn vader is niet echt stabiel. Hij zoekt genegenheid bij de cynische paardenhandelaar Del (Steve Buscemi) en jockey Bonnie (Chloë Sevigny). Maar vooral bij Lean on Pete, een falend renpaard op leeftijd. Wanneer het paard verkocht wordt, neemt Charley een drastisch besluit. Naar het gelijknamige boek van Willy Vlautin. Wo 5/9 20:15u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

KERKDIENSTEN in Andreaskerk: 30 aug. t/m 13 sept. 2018.                

Zondag 2 september -Startviering- 10.00 uur: Eucharistieviering, voorgangers: pastoraal Team met Projektkoor koor Pur Sang en Stella Maris.

Intenties: Familie Stoffels-Okkerman, Gerda Duis-Kaak, Wil Hermans-du Buf, Ouders van Onna-Dercksen, Jan Hendriksen, Harm Wolters -jaargetijde.

Overleden: Rie van Riel-Jansen, 91 jaar, de Liemerije Zevenaar

Zondag 9 september 9.30 uur: Eucharistieviering, voorgangers: pater G. Remmers en diaken A. van Boven met A.M.K.koor. Intenties: Edmond Dercksen, Jo Hueskes, Stef Jansen.

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Babberich

In het weekend van 1 en 2 september zijn er in onze kerk geen vieringen. De eerstvolgende viering is op maandag om 8.00 uur de schuttersviering. Voorganger is Jeroen Heemink en het gemengd koor verzorgt hierbij de zang.

Gebedsintenties:

Overleden ouders Bodd-Dicker

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Henk en Dineke van Dinther

Henkie en Albert van Dinther.

Fred Lucassen

Op vrijdag 7 september om 14.00 uur treden Wouter Jansen en Yuridesy Daudinot in het huwelijk in onze kerk.

Telefoon: 0316 247216 email: babberich@rkliemers.nl.

H. Antonius Abt Loo

In het weekend van 1 en 2 september geen viering in onze geloofsgemeenschap.

In verband met startzondag is er een Regioviering om 10.00 uur in de H. Andreaskerk te Zevenaar.

Op 8 september om 18.00 uur Woord en Communieviereing, voorganger T. Menting in samenwerking met het Dames- herenkoor.

Popoefenruimte Zevenaar viert 25-jarig jubileum

ZEVENAAR - In Zevenaar is een popoefenruimte waar bands kunnen repeteren. In deze ruimte is een volledige backline (versterkers) aanwezig, evenals een zangversterker en een drumstel. Hierdoor is het ook voor beginnende bands zeer aantrekkelijk om hier te oefenen, aangezien ze niet gelijk een heleboel apparatuur hoeven aan te schaffen.

Deze popoefenruimte is gevestigd in De Maatjes in Zevenaar en bestaat dit jaar 25 jaar. Om dit te vieren, en te delen met de Zevenaarse bevolking, wordt op zaterdag 1 september een aantal optredens verzorgd op de Markt in Zevenaar (hoek Weverstraat/Markt) door bands die in de oefenruimte repeteren.

De bands die optreden zijn:

14.00 – 15.00 uur Rehab Rehearsal (Wat hardere rockmuziek)

15.00 – 16.00 uur Crash Out (Americana)

16.00 – 17.00 uur Shame Parade (Wat hardere rockmuziek)

17.00 – 18.00 uur Ruych (Eind jaren '60 muziek)

Deze optredens zijn voor iedereen toegankelijk en de toegang is gratis.

Ereleden Bowling Vereniging Zevenaar onderscheiden

Ereleden BVZ (foto: Eddie Vermaak) Eddie Vermaak

ZEVENAAR - In De Griethse Poort werd net als aan het einde van ieder seizoen een ledenvergadering gehouden. Dit jaar was het wel een speciale editie nl. er werden tijdens de vergadering in totaal drie leden onderscheiden voor hun werkzaamheden en betrokkenheid bij Bowling Vereniging Zevenaar.

Hans Kaal, Wim van den Emden en Cees Hussaarts werden in het zonnetje gezet en kregen ook een certificaat als erelid uitgereikt. Cees Hussaarts kreeg hem thuis uitgereikt, vandaar dat hij niet op de foto staat.

Ook dit seizoen start binnenkort weer de bowlingcompetitie. Mocht bowlen nou ook iets voor jou zijn, aarzel niet en kom langs op de maandag, dinsdag of donderdagavond want dan spelen de senioren. Woensdagavond speelt de jeugd. Wat is er leuker om in een gezellige ontspannen sfeer een avond uit te zijn en actief te zijn. Er zijn al vele bowlers voorgegaan.

Voor een aantal avonden zijn er nog plekken vrij in de teams en het zou toch leuk zijn als we die teams weer compleet kunnen maken. Iedere week tijdens het seizoen tot en met mei lekker een avond bezig zijn. "Bent u enthousiast geworden neem dan contact op met Jolanda Dijkhuizen. Via de email h.dijkhuizen1958@kpnmail.nl."

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Babberich

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Babberich

In het weekend van 1 en 2 september zijn er in onze kerk geen vieringen. De eerstvolgende viering is op maandag om 8.00 uur de schuttersviering. Voorganger is Jeroen Heemink en het gemengd koor verzorgt hierbij de zang.

Gebedsintenties:

Overleden ouders Bodd-Dicker

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Henk en Dineke van Dinther

Henkie en Albert van Dinther.

Fred Lucassen

Op vrijdag 7 september om 14.00 uur treden Wouter Jansen en Yuridesy Daudinot in het huwelijk in onze kerk.

Telefoon: 0316 247216 email: babberich@rkliemers.nl.

Open middag bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Zondag 2 september van 14.00 tot 15.30 uur is er een open middag in Het Palet Trefpunt Duiven aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop). Alle belangstellenden zijn welkom.

Onder het genot van een hapje en een drankje kan men kennis maken met de diverse activiteiten die ook het komende jaar weer zullen plaats vinden. Heeft u vragen of belangstelling voor een van de activiteiten, bestuur en vrijwilligers staan klaar om hier meer over te vertellen. Bij diverse activiteiten zijn nog een of meer plaatsen vrij.
Bezoek de website info@hetpaletduiven.nl of facebook hetpaletduiven voor meer informatie over deze open middag of onze activiteiten.

H. Antonius Abt Loo

H. Antonius Abt Loo

In het weekend van 1 en 2 september geen viering in onze geloofsgemeenschap.

In verband met startzondag is er een Regioviering om 10.00 uur in de H. Andreaskerk te Zevenaar.

Op 8 september om 18.00 uur Woord en Communieviereing, voorganger T. Menting in samenwerking met het Dames- herenkoor.

Rik Helming kampioen hengelsportvereniging De Breuly

Alle deelnemers. (foto: A. Janssen)

ZEVENAAR - Op zondag 19 augustus was er de traditionele jeugdviswedstrijd in de vijver bij Park Rosorum in Zevenaar. Zo’n 25 kinderen deden mee, geflankeerd door ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en andere belangstellenden.

Gezien de lage waterstand viel het niet mee, toch wisten de meeste kinderen wel een visje te verschalken. De dertienjarige Rik Helming werd de nieuwe kampioen!. Hij wist 127 cm aan vis bij elkaar te vangen, waaronder een prachtige schubkarper van 47 cm. Lekker gezond bezig zijn in de natuur is prima en ook al ving je niks; voor iedereen waren er voldoende lekkere versnaperingen. Bovendien kregen alle kinderen een mooie prijs. Veel foto’s van de wedstrijd zijn te vinden op de site van HSV De Breuly: https://hsvdebreuly.mijnhengelsportvereniging.nl.

Kermis Herwen

Koningspaar Henk en Sabine Jansen met hun kinderen. (foto: Fam. Jansen) Fam Jansen

HERWEN - Schuttersgilde Vrede & Vriendschap is klaar voor de jaarlijkse kermis. Deze gehouden wordt van zaterdag 8 - dinsdag 11 september. Vrijdagavond 7 september is de generale repetitie en bierproeven in De Cluse.

Op zaterdagavond is er om 18.30 uur een schuttersmis met aansluitend een vendelhulde voor pastor en parochie-bestuur. Na de vendelhulde vertrekt de stoet naar de feestzaal in De Cluse en kan het feest, na binnenkomst van het koningspaar Henk en Sabine Jansen, echt beginnen. Op zondagmiddag om 16.00 uur is de muzikale rondtocht door Herwen met vendelhuldes bij de erebogen aan de Martinusweg, Slingerdiek en Berkhaag.

Op maandagmorgen om 09.00 uur vertrekt de schutterij voor een vendel-hulde naar de ereboog aan de Molenhoek. Hier is tevens de loting voor het prijsschieten. Rond 09.45 uur is vervolgens de afmars naar de vogelstang bij de krib aan de Oude Waal. Ná het prijs- en koningschieten wordt de nieuwe koning naar de feestzaal gebracht waar hij zal worden geïnstalleerd en waar ook de prijsuitreiking plaatsvindt en 22 jubilarissen zullen worden gehuldigd.

Dinsdagmorgen om 08.45 uur vertrekt het gilde naar de ereboog bij ’t Hoekje, waar koningin en hofhouding worden afgehaald. Van daaruit wordt rond 9.45 uur afgemarcheerd richting ereboog aan de 'kromme' Keurbeek en de vogelstang op het plantsoen. Hier gaan de dames strijden om de prijzen en de titel schietkoningin. De kermis wordt rond middernacht afgesloten met het Wilhelmus en de knallen van de kattenkoppen.

De muziek wordt dit jaar weer verzorgd door Kaliber.

Open dag Kreatieve Kring Westervoort

Willemstad. (foto: Riky Rothengatter) Riky Rothengatter

WESTERVOORT - De Kreatieve Kring Westervoort houdt op zondag 2 september van 11.00 tot 16.00 uur haar jaarlijkse open dag in Kulturhus De Nieuwhof , Rivierweg 1 in Westervoort.

Op de open dag wordt het cursusprogramma voor het komend seizoen gepresenteerd. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie of thee een kijkje te nemen in de atelierruimtes van de Kreatieve Kring, waar ieder seizoen weer vele cursisten in een gezellige, ontspannen sfeer les krijgen in tal van cursussen. De bezoeker kan kennismaken met docenten en bestuur, informatie inwinnen over de cursussen die het komende seizoen gegeven worden en u kunt zich inschrijven.

Naast de vertrouwde cursussen, zoals tekenen/schilderen, portrettekenen, boetseren/keramiek, beeldhouwen, kunstbeschouwing en fotografie, staat ook de ambachtelijke cursus glas-in-lood op het programma. Nieuw zijn de korte cursussen aquarel schilderen, tekenen/schilderen met pastelkrijt en 'schaal van mozaïek'.

De open dag is beslist een bezoek waard. De toegang is gratis. Voor nadere informatie en aanmelding voor de cursussen zie www.kreatievekringwestervoort.nl. Men kan ook contact opnemen met Riky Rothengatter via 026 3119659.

Hollandse Luchten in het Kunstlab Doesburg

Hollandse Luchten. (foto: Yvon Bilderbeek) Yvon Bilderbeek

DOESBURG - In september is het thema van de expositie in het Kunstlab: Hollandse Luchten. Eén van deelnemers is Gea Corbeek, Van haar hand is bijgaand olieverf schilderij.

Gea schildert en tekent al sinds haar vroegste jeugd. Toen weliswaar alleen in zwart ‘omdat ik geen zin had mijn kwast schoon te maken”! Op de basisschool is daar pas kleur bij gekomen en olieverf deed zijn intrede dankzij een cursus in de jaren *90 bij Ad van den Brink.

Zij exposeert al bij het Kunstlab sinds daar zo’n jaar of vier geleden de exposities begonnen. En ze leverde ook meteen elke maand een schilderij in! Verkopen doet zij haar werk ook, maar meer via haar eigen website. Hoewel zij van oorsprong rechtshandig is, schildert zij sedert een herseninfarct in 2010, linkshandig. “Geen probleem”, zegt ze “ik ben er meteen mee begonnen en het gaat fantastisch”.


Kunstlab Doesburg: Ooipoortstraat 35. Winkel & expositie zijn open op dinsdag - zaterdag & op de Culturele Zondag (iedere 1e zondag van de maand) van 12.00 - 17.00 uur.

Ontmoetingskerk

REGIO - Op zondag 2 september is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin ds. C. van Alderwegen uit Doorwerth zal voorgaan.

Op zondag 9 wordt om 10.00 uur de startdienst voor het nieuwe seizoen gehouden. De voorganger is ds. Alle Jonkman. Het thema voor deze viering is: Een goed gesprek. In deze tijd van internet en mobiele telefoon in het belangrijk om elkaar live te ontmoeten en tijd te maken voor een goed gesptrek. Medewerking wordt verleend door het koor One Step Beyond. Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee te ontmoeten in Ons Huis.

11 / 40

12 / 40

13 / 40

14 / 40

15 / 40

16 / 40

17 / 40

18 / 40

Dick van Altena in De Lantaern

Dick van Altena (foto: Henriette Hoffs) Henriette Hoffs

ZEVENAAR - Op zaterdag 15 september zal in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar zanger en liedjesschrijver Dick van Altena het publiek weer laten genieten van mooie zelfgeschreven nummers in zijn eigen streektaal. Dick begint zijn optreden om 21.00 uur, maar de zaal is al om 20.15 uur open. Entree bedraagt 12,00 euro.

Dick van Altena is geboren in Oosterhout, in het hartje van de Over-Betuwe in Gelderland. Inmiddels vinden bijna 1.100 liedjes daar hun oorsprong. Heel veel artiesten van naam nemen zijn liedjes op. De zanger laat zich ook gelden als producer met een puur en volstrekt eigen geluid. Van 1977 tot eind 2005 was Van Altena hét gezicht en vooral hét geluid van countryband Major Dundee.

Eind 2002 ziet het prachtige album ‘Moan bove de Betuwe’ het levenslicht. Dick schrijft en zingt voor het eerst liedjes over ‘zijn’ Betuwe en de mensen die er wonen, in zijn eigen streektaal, het Overbetuws. In 2014 verrast Dick van Altena zijn fans met het indrukwekkende ‘Novemberwind’, zijn eerste Nederlandstalige album sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Veel tracks, zoals ‘Die arm om mijn schouder’, raken de mensen in het hart en dreigen klassiekers te worden. Zijn nieuwe cd ‘ Lonely Hearts’ wordt op 6 oktober in Angeren gepresenteerd.

In april 2014 wijdt RTL7 een heel uur aan van Altena in ‘Derksen on the road’. Derksen noemt Dick de beste countrysinger-songwriter van Nederland.

De duif 'De Onvermoeibare' van Anton Opdenoordt heeft laatste wedstrijd gevlogen!

Anton Opdenoordt met 'De onvermoeibare' (foto: L.D. Leenders) L.D. Leenders

ZEVENAAR - Anton Opdenoordt is nog een van de weinige duivenliefhebbers in de regio. Zo’n tien jaar geleden waren dat er nog zo’n 150 in de gemeente Zevenaar. Nu zijn er nog maar een goede dertig actievelingen die de sport intensief beoefenen. Anton is er daar één van. Vanaf kind is hij opgegroeid met de duivensport en nu op 77-jarige leeftijd is hij nog dagelijks druk met zijn gevleugelde vrienden.

De duiven van Opdenoordt zijn gespecialiseerd in het vliegen van de lange afstand. Dit zijn vluchten van 1000 km en meer, waarbij de duiven ook de nacht moeten overbruggen. Over bijzondere resultaten heeft hij niet te klagen, want zo hebben zijn duiven in de loop der jaren al diverse prijzen gewonnen. Maar wat er zondag 5 augustus gebeurde, raakte Opdenoordt behoorlijk. De Onvermoeibare, een kras weduwnaar (NL2011-1464217) streek om 09.42 uur neer op het hok vanuit Perpignan. Daarmee behaalde hij een topprestatie, want de afgelopen vier jaar heeft deze duif liefst acht keer prijs gevlogen op de vluchten Barcelona en Perpignan van de Fondclub 'Fiante” (www.fiante.nl).

Deze vluchten worden altijd 1:4 prijzen gevlogen. Dus bij100 duiven zijn dat 25 prijzen. Beide vluchten (Barcelona en Perpignan) zijn altijd vier weken na elkaar en worden gelijk met België, Noord-Frankrijk, Duitsland, Engeland en Luxemburg gelost (gemiddeld 16.000 duiven).

Opdenoordt was blij dat deze duif weer thuis was en nu mag 'De Onvermoeibare' genieten van zijn pensioen en hopelijk komen er nog enkele nakomelingen die uit hetzelfde hout zijn gesneden.

Nieuwe indeling kermis Beek-Loerbeek

De nieuwe leden van de schutterij presenteren zich vlnr: Bart Kluitman, Tom Jansen, Henry Heebing, Stan Jansen, Bram Thomassen, Jurgen Thijssen(bieleman), Tom Wiekart, Thomas Wiersma en commandant René Derksen. (Foto: Sil Jansen)

BEEK - In het laatste weekend van augustus houdt het Sint-Jansgilde uit Beek-Loerbeek traditioneel een kermis. In de huidige veranderende samenleving gaat het Gilde verder met de modernisering van de kermis. “We zien dat mensen meer en meer naar de eigen agenda kijken dan naar de datum van een kermis” aldus de pas aangetreden voorzitter Berndsen. “Daarom heeft het St. Jansgilde ervoor gekozen om de festiviteiten compacter te maken.”

Kermis 2018 begint op zaterdag 25 augustus met het ophalen van de vogel die 's maandags zal bepalen wie de nieuwe kermiskoning wordt. Deelnemers aan dit koningschieten kunnen zich opgeven tijdens het kramentellen. Op de zondagmiddag is de dagindeling veranderd. De optocht door Beek en Loerbeek begint om 13.30 uur in plaats van 14.30 uur. Burgemeester De Baat wordt bij de pastorie opgehaald door de Schutterij met een tiental nieuwe leden die voor het eerst meetrekken. Aansluitend volgt de officiële opening door de burgemeester en beginnen omstreeks 15.00 uur de festiviteiten op het gildeterrein én in het Gildehuis.

De dinsdagmiddag staat in het teken van jong en oud. Om 13.30 starten de kinderen van de basisschool Het Rondeel met het ringsteken en het kinderkoningsschieten. Omstreeks hetzelfde tijdstip zullen de ereleden beginnen met seniorenschieten. Omstreeks 19.00 uur vinden de prijsuitreikingen plaats. Daarna gaat men door zolang het gezellig is en eindigt de kermis 2018 in de loop van de avond. Zie www.sintjansgilde.nl voor alle activiteiten.

Open dag bij Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar

ZEVENAAR - Al meer dan 20 jaar is de Kunstwerk! Volksuniversiteit Zevenaar een begrip in de Liemers. Op zondag 2 september houdt Volksuniversiteit Zevenaar haar jaarlijkse open dag. Tussen 11.00 en 15.00 uur is iedereen welkom, jong en oud.

Kom kennis maken, kijken, proeven, luisteren, ervaren en deelnemen bij de verschillende demonstraties en kleine workshops. Naast het bekende aanbod cursussen en workshops staan ook nieuwe activiteiten op het programma!

Nieuw tijdens de open dag zijn er demonstraties van 3D printen, drone vliegen en Arduino programmeren. Je kunt hiermee een knipperlicht maken of een weerstation, maar er zijn meer mogelijkheden. Gedurende cursus leer hoe je de Arduino kunt programmeren, daarna kun je eigen projecten maken, zoals bijvoorbeeld een automatische tuinsproeier, die alleen water geeft als het warm en zonnig is. Ook vragen we aandacht voor de taalcursussen. Een vreemde taal spreken namelijk verruimt je blikveld en opent nieuwe wegen. Of het nu gaat om een vakantie naar een ver land of om een nieuwe werkkring. Door het spreken van een andere taal vergroot je je mogelijkheden op nieuwe contacten. De cursussen van de Kunstwerk! Volksuniversiteit zijn laagdrempelig en vooral praktisch ingesteld.

Dankzij de docent bloemschikken is het hele gebouw tijdens deze open dag prachtig en sfeervol in de bloemen gezet, de kookdocenten zorgen voor lekkere hapjes. Veel cursisten grijpen de open dag aan om nader kennis te maken met de docenten. Vanaf de tweede helft van september gaan de cursussen van start. Er is keuze uit meer dan 200 verschillende activiteiten op het gebied van talen, kunst & cultuur, kunstzinnige vorming, persoonlijke ontwikkeling en informatica. Kijk voor meer informatie vooral op www.liemerskunstwerk.nl. Daar kun je je ook nu al inschrijven!

Buurtwinkel Herac vijf jaar

Vrijwilligers voor de winkel. (foto: R. Grob) R.Grob

HERWEN - Herac is een buurtwinkel in Herwen die volledig door vrijwilligers wordt gerund. Na het verdwijnen van een commerciële buurtwinkel zo'n vijftien jaar geleden werd in 2013 door een aantal vrijwilligers een buurtwinkel gestart een en ander geïnitieerd door Herwen Aktief.

Zij realiseerde samen met VKK, gemeenten, vrijwilligers en diverse donaties een gebouw - maar door het niet kunnen vinden van organisatie die de exploitatie op zich zou nemen zag gemeenschap zich genoodzaakt dit middels een stichting - 't Winkeltje Herwen - met behulp van vrijwilligers zelf de exploitatie te doen. Inkopen voor de buurtwinkel worden bij middenstand in buurtgemeenschappen gedaan zodat we niet direct concurrentie aandoen. 32 vrijwilligers houden de winkel zes dagen in week open.

De opening was 21 september 2013 - nu op 21 september vieren we het eerste lustrum tijdens een receptie bij de winkel van 16.00 - 19.00 uur. "Naast de dagelijkse boodschappen heeft de buurtwinkel ook een sociale functie - we hebben een koffietafel voor de dagelijkse nieuwtjes, een buitenzitje met overkapping voor de jeugd en een jeu de boulesbaan. Ook bieden we de klanten de mogelijkheid om extra geld te pinnen naast hun boodschappen. Op verzoek bezorgen we de boodschappen gratis."

Welkom aan nieuwe vrijwilligers Home-Start De Liemers

LIEMERS - Trots zijn we, als team Home-Start De Liemers, dat we weer twee vrijwilligers mochten certificeren na de training in de zomerperiode.

Home-Start weet voor welke uitdagingen en kansen een gezin kan komen te staan. Problemen met een van de kinderen? Weinig contact met vrienden of familie? Een steuntje in de rug nodig? Ervaren en getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden opvoed- en gezinsondersteuning bij alledaagse, lichte opvoedvragen. Inmiddels zijn beide vrijwilligers al ingezet in gezinnen.

Omdat het project goed aansluit bij vragen van ouders, zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers en starten we in oktober met de volgende training van aspirant-vrijwilligers. Bent u geïnteresseerd als ouder, mogelijk nieuwe vrijwilliger en/of verwijzer neem dan rechtstreeks contact op met onze coördinatoren: Loes Hulsebosch: 06 35130961, l.hulsebosch@humanitas.nl; Eline van Kuijk: 06 13436787, e.vankuijk@humanitas.nl.

Ingezonden brief

Huis Aerdt in Herwen een toekomstige verrassende ervaring?

Fietsend met gasten uit West-Vlaanderen door het prachtige landschap van onder andere de Gelderse Poort en de Rijnstrangen werden we overvallen door een fikse onweersbui. Kleddernat konden we gelukkig schuilen onder een overkaping van de zijvleugel van Huize Aerdt. Zo wat zult u zeggen? Gaat de grote voordeur open en een vriendelijke man met de naam André vraagt: "Hebben jullie trek in een kopje koffie?". Dat slaan wij natuurlijk niet af en worden naar binnen geloodst. Wat blijkt nu, de stichting die Huis Aerdt in bezit heeft, wil dat het (mogelijk) een interessante bestemming krijgt.

André Middelkoop licht een tipje van sluier op en geeft aan nog meerdere gasten uitleg omtrent de opzet en de ideeën er achter. Huis Aerdt straalt een serene rust uit met een geur vanuit de late middeleeuwen. Globaal ventileerde André enige details om dit gebouw open te stellen voor publiek zoals voor rouw locatie, het houden van workshops in het teken van onder andere kunst en cultuur, maar ook als een soort branistormcentrum om ruimte te bieden voor industriële innovatie zoals duurzaamheid binnen de milieutechnologie. Ook zou het een kleinschalige horecafunctie kunnen gaan vervullen. Al met al een mooi initiatief. Het lijkt mij als bewoner van de Liemers dat daar veel aandacht aan gegeven gaat worden en de ontwikkelingen op de voet te volgen. Wij zijn heel benieuwd wat het gaat worden. Nadat de zon weer scheen, bedankten wij André Middelkoop voor zijn gastvrijheid en wensten veel succes toe.

L. Santema

Breathe bij Het Filmhuus

Acteurs Andrew Garfield en Claire Foy in de film Breathe. (foto: Jonathan Cavendish)

WESTERVOORT - Op woensdag 12 september is er bij Het Filmhuus in Huize Vredenburg ´Breathe´ te zien, een hartverwarmend liefdesverhaal waarin elke dag geleefd wordt alsof het de laatste is. De tickets voor dit mooie avondje uit kunnen nu worden gereserveerd.


In het waargebeurde liefdesverhaal Breathe heeft de avontuurlijke en charismatische Robin Cavendish (Andrew Garfield) nog een heel leven voor zich wanneer hij plots verlamd raakt door polio. Tegen alle doktersadviezen in brengt zijn vrouw Diana (Claire Foy) hem van het ziekenhuis in Afrika weer naar huis in Engeland. Haar wilskracht, liefde en toewijding zorgen ervoor dat Robin ondanks zijn verlamming het leven weer oppakt. Samen weigeren ze zich over te geven aan zijn ziekte en inspireren ze iedereen met hun onverwoestbare humor, lef en levenslust. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van producent Jonathan Cavendish’ ouders, laat Breathe zien hoeveel impact Robins strijd heeft gehad op de mobiliteit van mindervaliden.

Programma
Om 19.30 uur is iedereen welkom in Huize Vredenburg. De film start om 20.00 uur. Het eerste kopje koffie of thee bij binnenkomst is gratis. Er is een ringleiding aanwezig voor slechthorenden met een hoortoestel. Het wordt aangeraden kaartjes te reserveren op www.hetfilmhuus.nl/tickets of bij Kulturhus De Nieuwhof. Ze kosten 5 euro per stuk en kunnen opgehaald worden bij Kulturhus De Nieuwhof. Filmliefhebbers die wel reserveren maar niet van tevoren hun kaartje ophalen, kunnen tot 19.45 uur binnenkomen. Na dit tijdstip komen de reserveringen te vervallen.

Negende Zevenaar Golf Cup

Floating golf green op de golfbaan Hoog-Keppel (foto: Joke) Joke

REGIO - De Zevenaar Golf Cup 2018 komt er weer aan! Dit jaar vindt het evenement plaats op 15 september. Iedereen met een affiniteit met Zevenaar en een golfvaardigheidsbewijs (GVB) is welkom. De ideale gelegenheid voor een Zevenaars dagje uit (of relatiemarketing) op de golfbaan (Hoog Keppel)

In de relatiemarketing speelt de golfsport een steeds grotere rol. Het aantal golfdagen, dat plaatsvindt is de afgelopen tien jaar explosief gestegen. De golfsport is zeer geschikt om te beoefenen met uw relaties en/of partner, omdat er samen kan worden gespeeld ongeacht leeftijd of spelniveau.

Golfbaan Hoog Keppel opent haar banen voor de Zevenaar Golf Cup 2018. Deze baan biedt met haar faciliteiten en de volwaardige 18 holes baan een uitstekende locatie voor het organiseren van een golfactiviteit. De Zevenaar Golf Cup 2018 is er voor iedereen met een affiniteit met Zevenaar en een golfvaardigheidsbewijs (GVB).

Programma: Ontvangst vanaf 10.00 uur. Start Stableford (shot gun) wedstrijd 18 holes 12.00 uur. Prijsuitreiking en BBQ aansluitend. Men betaalt voor de Green Fee en BBQ veertig euro. Meer informatie over de Zevenaar Golf Cup 2018 is verkrijgbaar via email: zevenaargolfcup@gmail.com.

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Overleden: In de leeftijd van 79 jaar overleed op 17 augustus jl., mw. Christina Maria Roordink, weduwe van Wilhelmus Bisseling. Dat zij in vrede mag rusten en wensen allen die zich met haar verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbaren.

Vieringen: Za 01-09-2018: Regionale Ouderenontmoetingsdag te Westervoort. Zo 02-09-2018: geen viering in Groessen: 10.00 uur Eucharistieviering in de H. Andreaskerk te Zevenaar b.g.v. startzondag voor alle geloofsgemeenschappen. Zo 09-09-2018: 09.30 uur Communieviering door Parochianen Voorganger Wim Herbes m.m.v. In Between

Intenties: Zo 09-09-2018: Uit dankbaarheid b.g.v. 40 jarig huwelijk, Vader en moeder Staring, jaargedachtenis Co Koning, Martin en Siena Rey-Claassen, Theet en Hennie Bloemberg-Witjes, jaargedachtenis Johanna Berendsen-van Dalen, Jan Berendsen, Wim en Lies Melchers-Derksen, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, ouders Jeurissen-Knuiman, vader en moeder Degen, Jo en Maria Lamers-Awater, jaargedachtenis Gerda Aleven-van Uum, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Theo Uffing, familie Kloppenburg, Wim Vermeulen,Jan Stokman en overleden familie, Riet Otten-Peters, Stien Bisseling-Roordink.

Filmhuis Zevenaar opent nieuwe filmseizoen bij Eet-Lokaal met buitenfilm

The Party (foto: Filmhuis Zevenaar) Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR - In samenwerking met Eet-Lokaal en SkoopMobiel, bioscoop op locatie, start Filmhuis Zevenaar seizoen 2018/2019 met een buitenfilm en live muziek op woensdag 12 september.

The Party gaat, de naam zegt het al, over een feestje. Filmfeestjes ontsporen vaker, maar zelden zo grondig. Met vilein genoegen ontmaskert regisseur Salim Potter haar beschaafde, maar o zo hypocriete personages. Dat is precies de lol van The Party, een scherpe, in zwart-wit gefilmde sociale satire. Het feestje is om te vieren dat Janet (Kristin Scott Thomas) een ministerspost heeft weten te bemachtigen. Beschaafd zijn ze zeker, de genodigden van Janet. Hoogopgeleid, politiek bewust, sociaal bewogen. Goede muziek - van de Buena Vista Social Club tot jazz, er is rode wijn en de gastvrouw maakt hapjes met een schortje voor om haar kleding niet vies te maken. Maar ondanks die beschaving loopt het feestje grondig uit de hand.

Voor de film is er live muziek door duo Messingh. Helma Mollenkamp (trekharmonica’s, zang en trom) en Ben Dirks (gitaar, mandola en zang) brengen vooral veel eigen nummers. Daarnaast een aantal fraai gearrangeerde covers van Leonard Cohen, Cheb Khaled, The Bee Gees en Deep Purple.

Aanvang diner 18.00 uur. Bij geen diner: aanvang 20:00 uur mét live muziek en 20:45 uur start de film. Entreeprijzen en en meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl. Kaartverkoop via Filmhuis Zevenaar. Bij slecht weer zal de film vertoond worden in de zaal van het Filmhuis.

Smartlappenkoor Duiven zoekt accordeonist

DUIVEN - Smartlappenkoor Duiven zoekt een accordeonist. Het Duivense zangkoor bestaat uit dertig zangers en zangeressen.

Het repertoire bestaat uit gezellige meezingers en smartlappen. Doelstelling is om wekelijks een gezellige repetitie avond te hebben met nu en dan een optreden bij verzorgingshuizen. "Wil je samen met nog twee accordeonisten het koor muzikaal begeleiden Meld je dan aan. We repeteren iedere maandagavond van 19.30 tot 21.30 in Duiven." Voor meer informatie: Gerard en Marianne Vos, 0316 267564, m.vosbeer@chello.nl.

DuFor, ACES en Cumapol schenken medewerkers hartverwarmend cadeau

Jan Lankwarden (l) en Arjen van Kempen (r)

ZEVENAAR - Hoe meer mensen kunnen reanimeren en een AED weten te gebruiken, des te groter wordt de kans dat slachtoffers van een hartstilstand weer een toekomst krijgen. De groep bedrijven met vestigingen in Zevenaar en Emmen heeft haar medewerkers deze maand verrast met de schenking van 40 AED apparaten, voor elk personeelslid een eigen apparaat.

Vanwege het 10-jarig jubileum van het bedrijf was directeur Arjen van Kempen op zoek naar een passend cadeau. Na het volgen van een AED-cursus van Jan Lankwarden van Escape opleidingen kwam de ingeving, om alle medewerkers een AED cadeau te doen. Het personeel mag zelf bepalen waar ze de AED op gaan hangen: thuis, bij vrienden, familie of bijvoorbeeld op de sportvereniging.

Jan Lankwarden heeft in zijn leven veel reanimaties uitgevoerd. “Tijdsverlies is hierin onze grootste vijand” zegt hij. “Gemiddeld is een ambulance na 14 minuten ter plekke, bij een hartstilstand is dit te lang. Het snel inzetten van een AED kan veel mensenlevens redden. Natuurlijk hoopt Arjen van Kempen dat het personeel de AED nooit nodig zal hebben, toch voelt het goed dat ze er nu allemaal een hebben en kunnen gebruiken. Van Kempen zou het mooi vinden als meer bedrijven dit initiatief zouden volgen.

In Nederland worden per jaar meer dan 10.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. In ongeveer 80 prcent van de gevallen gebeurt dit thuis. Met de komst van de AED is het voor omstanders mogelijk snel en effectief te reageren bij hartfalen.

Free deal, niet nieuw, wel totaal anders

PANNERDEN - – Vanaf september brengt Silvio Hageman, eigenaar van Reclamebureau Schetskamer uit Pannerden, een nieuw online-product op de markt. Free Deal is een medium, waar lokale ondernemers producten kunnen aanbieden aan inwoners uit de regio.

De missie en strategie van Free Deal is om gebruiker en aanbieder bij elkaar te brengen en elke dag deals te laten zien, bij jou uit de buurt. Dit gebeurt op een ongedwongen wijze. Niet via nieuwsbrieven, geen inschrijvingen met jouw gegevens en al helemaal niet betalen voor de voucher welke je misschien niet gaat gebruiken.

Free Deal laat de inwoners uit de regio zien wat er te beleven en verkrijgen is in de streek. Natuurlijk kan je deze deals ook delen met je vrienden, zodat zij ook kunnen genieten van het lokale voordeel. En uiteraard steun je op deze manier ook nog eens de lokale ondernemer. "Het unieke van Free Deal is dat je pas gaat betalen voor de deal, zodra je er ook echt gebruik van gaat maken. Maak je geen gebruik van de deal, dan heb je er ook niets voor betaald, wel zo fair toch?", aldus Silvio. "Dit is uniek. Iedereen die wel eens een aantrekkelijke deal heeft gekocht, komt na verloop van tijd de voucher tegen, verlopen en niet meer geldig; weg geld. En juist deze teleurstelling gaat men bij Free Deal niet tegenkomen."

Wij vinden het erg belangrijk dat we er zijn voor jou! Heb je vragen of opmerkingen, dan horen wij het graag. Kijk snel voor meer informatie en voor het downloaden van de app op www.free-deals.nl en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van de beste, lokale deals. Wij starten met het aanbieden van deals in de regio Liemers en Montferland.

Seizoenstart bij Bridgevereniging Zevenaar

Bridgers in de speelzaal (foto: Piet Elshof) Piet Elshof

ZEVENAAR - Nu de uitzonderlijk mooie zomer ten einde loopt en de avonden langer worden breekt de tijd aan om de kaarten op te pakken. Op woensdagavond 5 september start Bridgevereniging Zevenaar haar seizoen met de openingsdrive.

De aanvangstijd is half acht en rond half elf is doorgaans de uitslag bekend. De speellocatie is de ruime benedenzaal in het schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg. We worden daar door de vrijwilligers van de schutterij gastvrij ontvangen voor onze gezellige, sfeervolle bridge-avonden.
De openingsdrive is vrij toegankelijk, ook niet-leden zijn welkom. De inschrijving is bij binnenkomst. Alleen komen mag ook, want we zorgen dat er een partner beschikbaar is. Halverwege de avond is er als vanouds een korte pauze en gaat de schaal met een hapjes rond.

Bij Bridgevereniging Zevenaar kun je ook leren bridgen. Eind september start Conny van der Graaf weer de bridgecursus voor beginners. Voor gevorderde bridgers geeft Conny clinics waarin onderwerpen op aanvraag verder worden uitgediept.

Voor informatie over Bridgevereniging Zevenaar of over de bridgecursus staan voorzitter Gerald Driessen telefoon 06 13610404 of bridgedocente Conny van der Graaf 0316 265400 een ieder graag te woord.

Informatiebijeenkomst Gezond & Fit: Overgewicht de baas!

ZEVENAAR - Op 29 september (9.00 uur) staat er een informatiebijeenkomst gepland voor kinderen (van 4 tot 18 jaar) en hun ouders die overwegen om deel te nemen aan de interventie die start bij aanvang van het nieuwe schooljaar (locatie Romei 18 in Zevenaar).

Het team, bestaande uit Ilse Geurds (kinderfysiotherapeut), Chantal Berens (orthopedagoog), Anouk Hartman (diëtist) en Maarten Hoogeveen (fysiotherapeut) werkt met veel enthousiasme aan het verbeteren van de vitaliteit van het kind en het gezin. Wij laten kinderen weer met plezier bewegen, wat een gezondere leefstijl, meer zelfvertrouwen, gezonder gewicht en vooral meer beweeg– en leefplezier met zich meebrengt. Met name de aanvullende begeleiding op het gebied van het zelfvertrouwen en gedragsverandering maakt het project uniek en de kans van slagen groter! (gezondenfitzevenaar@gmail.com)

Weer voorlezen in de bieb!

REGIO - Elke woensdagmiddag van 15:00 tot 16:00 uur in bibliotheek Duiven, Westervoort en Zevenaar staan voorlezers klaar om kinderen een leuk, spannend of leerzaam verhaal te vertellen.

Voorlezen is een gezellige en leuke bezigheid, zowel voor het kind als voor de ouders. Bovendien kan voorlezen ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. In de eerste plaats is het goed voor de taalontwikkeling van een kind. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en leren hoe een zin opgebouwd is. Daarnaast leren ze goed luisteren en zich concentreren. Bovendien stimuleert het de fantasie van het kind. Maar voorlezen is vooral plezierig en iets waar zowel het kind als de ouders van kunnen genieten!

Ierse klanken in De Lantaern

The Coincidences

ZEVENAAR - Op zaterdag 8 september zullen de eerste Ierse klanken van het nieuwe seizoen te horen zijn in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. Want dan betreedt de achtkoppige band The Coincidences het podium voor een avond vol onvervalste Ierse muziek. Aanvang 21.00. Entree: tien euro.

Een turfvuur, zwart bier, sláinte mhath, verhalen, vrolijke muziek er is altijd wel een reden om een Irish pub op te zoeken. Vanuit een gezamenlijke passie voor Ierse muziek zijn The Coincidences uit Nederland in 2015 gestart met een optreden in de Flannagans pub op St-Patricksday. Nu na drie jaar heeft de band een vaste kern van enthousiaste instrumentalisten en twee veelbelovende jonge zangeressen, Charelle Veldhuizen en Marlijn Brink.

De band werkt continu aan uitbreiding en verbetering van het repertoire van Ierse klassiekers, covers en eigen werk. Vorig jaar, na successen in diverse Irish Pubs werd de band in de Amsterdamse Mulligans Irish bar geroemd als Local Irish Band een eretitel naast alle optredende Ierse artiesten. Met een afwisselend programma van muziek, mystiek en verhalen staat de band op de planken.

The Coincidences, ‘toevalligheden’, daar zijn de Ieren goed in, go with the flow. The Coincidences spelen bruisende Ierse folkmuziek! Dit in een wisselende samenstelling van zang, flutes en tin whistle, gitaar, accordeon, viool, banjo, mandoline, bas, bodhran & drums. Kortom een heerlijke avond genieten van Ierse folkmuziek in het altijd gezellig Muziekcafé De Lantaern.

Gratis bedrijfspromotie in de regio

ZEVENAAR - Op maandag 10 september kunnen Liemerse ondernemers hun netwerk op een geweldige manier uitbreiden tijdens een fantastische avond aan boord van partyschip De Graaf van Bylandt. Deze avond wordt georganiseerd door MKB Zevenaar. Inloop is vanaf 19.30 uur, afvaart om 20.00 uur.

Aan het definitieve programma wordt nog gewerkt, maar de ondernemers gaan varen vanaf Tolkamer langs de lokale oevers terwijl ze genieten van de hapjes en drankjes aan boord. Ook de andere MKB-verenigingen (en hun leden) uit de regio zijn uitgenodigd, dus kan iedereen zijn netwerk tijdens deze avond flink uitbreiden.

Ondertussen zal een aantal ondernemers verdeeld over de verschillende dekken, hun bedrijven kleinschalig presenteren. Er is informatie over onder andere motorreizen, gezondheid en over allerlei andere diensten van ondernemers uit de regio. "We hebben nu al veel interessante aanmeldingen voor deze presentaties!" vertelt organisator Bernhard van Hamburg enthousiast. "We hebben ook al verschillende aanmeldingen van ondernemers uit Duiven en we hopen uiteraard op meer. Het mooie van deze avond is dat ondernemers hun bedrijf gratis mogen presenteren. Die kans laat je toch niet liggen!"

Niet alleen leden van de ondernemersverenigingen mogen hun bedrijf presenteren, ook voor niet-leden staat deze optie deze keer open. Aanmelden voor een bedrijfspresentatie kan via pr@mkbzevenaar.nl of bel met Bernhard van Hamburg: 06 39635635. Introducees en niet-leden zijn van harte welkom na hun aanmelding via www.mkbzevenaar.nl.

Open repetities jeugdpopkoren Shake It!

Shake It! en Shake It! junior rechtenvrij

DUIVEN - Is zingen je passie en doe je dat graag met anderen? Kom dan een keer kennismaken met jeugdpopkoor Shake It! In Duiven. Een gezellig en enthousiast koor waar jij welkom bent.

Shake It! bestaat uit twee jeugdpopkoren in de leeftijd van 11-15 jaar en 15-25 jaar. Zij zingen meerstemmige top40-nummers. Iedere maandagavond wordt er met dirigente Mirjam van Wijk hard gewerkt aan het instuderen van nieuw repertoire in de OGtent in Duiven. Shake It! treedt in de omgeving van de Liemers op. In november hebben we een optreden in huize Vredenburg te Westervoort en in de OGtent. Ook worden er samenwerkingen met andere koren aangegaan.

Dus ben je tussen de 11 en 25 jaar dan nodigen we je van harte uit om op maandagavond 17 of 24 september eens een keer te komen kijken en met ons mee te zingen. We repeteren in zaal ‘bij opa’ in de OGtent, Remigiusplein 9 in Duiven. Er wordt gerepeteerd van 19:00 – 20:00 en van 20:15 – 21:30 uur.

Wil je meer informatie over Shake It! of je aanmelden voor de open repetitie dan kun je een kijkje nemen op https://shakeitduiven.nl, www.facebook.com/jeugdpopkoorShakeIt of mailen naar shakeitduiven@gmail.com.

Samenwerking Loo Budget Concerten en 3oeverfestival

LOO - Paul Mulder, Theo Scholten en Vincent Gal zijn drie door de wol geverfde muzikanten, elk op hun eigen gebied. Als deze gebieden bij elkaar komen ontstaat er iets moois.

Samen spelen ze oude én nieuwe handgemaakte liedjes van Paul. Zanger-liedschrijver en gitarist Paul Mulder groeide op in een café in Tolkamer, waar de jukebox een onuitwisbare indruk maakte. Paul zingt zijn handgemaakte liedjes in het Nederlands en de Liemerse streektaal. De ene keer vrolijk, de andere keer bespiegelend, maar altijd met een persoonlijke noot.

Top-accordeonist Theo Scholten trad als 14-jarige al toe tot het showorkest The Starfighters. Met dit orkest begeleidde hij vele artiesten. Vincent Gal was als klein menneke al vroeg in de weer met potten, pannen en deksels, maar dan niet om te koken! Hij is begonnen als drummer en uiteindelijk afgestudeerd als percussionist. Vincent speelt in verschillende stijlen, van singer-songwriter tot Latin. Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken en luisteren in het mooie kerkje van Loo (www.paulmuldermuziek.nl).

Het concert is 16 september in de H. Antonius Abt kerk, Loostraat 32 in Loo. Entree inclusief een kopje koffie of thee: 7,50. Aanvang: 15.00 uur. Kerk open: 14.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij: Peter Koopmans op maandagochtenden in de parochiezaal tussen 10.00 en 12.30 uur, telefoon 0316 263981 of privé 0316 261612. En voorafgaand aan het concert in de kerk.

Lezing niet-aangeboren hersenletsel

ZEVENAAR - Het Netwerk Chronisch Zieken Zevenaar organiseert een bijeenkomst over de gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel op maandag 17 september.

Na een hersenbloeding is het moeilijk om je eigen leven te blijven leiden met familie en vrienden. Na een infarct of een verkeersongeluk kan blijvende hersenschade ontstaan. Daardoor kun je te maken krijgen met vergeetachtigheid, concentratie-problemen en minder controle over je emoties.

Denk dan niet “Het is nu eenmaal zo”, want ook na de revalidatiefase kan nog veel bereikt worden. Het regionaal Expertisecentrum NAH biedt een veelheid aan behandel- en begeleidingsmodules aan, waaronder de behandelmodules van Hersenz.
Joni Luijmes-Nijenhuis is er werkzaam en verzorgt de presentatie.

Wilt u meer weten over de nieuwste inzichten over begeleiding? Of wilt u over uw eigen ervaringen vertellen? Kom dan naar deze bijeenkomst bij De Hooge Bongert in Zevenaar op maandag 17 september van 10.00 tot 12.00 uur. Gratis entree, het gebouw is rolstoeltoegankelijk Meer informatie: Tonnie Gevers; 0316 330135 of mail: acgevers@hetnet.nl.

Kolybrievlinder

(foto: Petra Verweijen)

REGIO - Een leuke foto van een zeldzame kolibrievlinder. Gespot in de tuin van de familie Van Leur.

U bent aan zet?

ZEVENAAR - Hebt u altijd al beter willen leren schaken? Maar het is er niet van gekomen? Dan is dit uw kans! De Zevenaarse schaakvereniging biedt beginnende schakers en zij die het al enigszins kunnen de mogelijkheid om deel te nemen aan de beginnerscursus volwassenenschaak.

Vanaf 21 september tot en met december wordt er elke week op dinsdagavond van 19.00 tot 19.45 uur lesgegeven door (zeer) ervaren clubspelers. Er wordt gewerkt uit het werkboek van de Stappenmethode (van Wijgerden/Brunia). In een tiental lessen worden de beginselen van het schaken behandeld zoals de stukken en de loop ervan, de velden, mat, pat, penning, dubbele aanval.

Schaken is een bijzonder leuke bezigheid om mee bezig te zijn en bovendien om uw verstand te scherpen. Het kan worden beoefend tot op zeer hoge leeftijd en kan leidt tot leuke sociale contacten. Tijdens de lessen is er ook aandacht voor echt gespeelde partijen, zodat u daar wat meer begrip voor krijgt.

De deelnamekosten zijn gelijk aan de kostprijs van het werkboek Stappenmethode: vijf euro. Er wordt lesgegeven in de locatie van de schaakvereniging in Ons Huis aan de Markt in Zevenaar (zalencentrum achter het kerkje tegenover boekhandel Rebers). Als deze uitdaging u aanspreekt bent u welkom. U kunt zich tot 15 september aanmelden bij Vincent Pelgrom (via telefoon 0316 524186 of via emailadres vincent.pelgrom@gmail.com).

Startzondag parochie Sint-Willibrordus in het teken van duurzaamheid

ZEVENAAR - Op zondag 2 september houdt het pastoraal team van de Liemerse parochie Sint Willibrordus uit Zevenaar e.o. een feestelijke startviering. Daarmee geeft men het startschot voor het nieuwe pastoraal werkjaar. Plaats van handeling is de Andreaskerk in Zevenaar en begint om 10.00 uur.

De feestelijke viering wordt muzikaal ondersteund door Stella Maris uit Zevenaar en Pur Sang uit Pannerden. Het thema voor de viering en de vervolgactiviteit is: ‘De zorg voor ons gemeenschappelijk huis’. Onder deze noemer geeft het pastoraal team gehoor aan de oproep die paus Franciscus doet in zijn encycliek ‘Laudato si’ om zich in te zetten voor het behoud van de schepping.

Na afloop van de viering wordt op het kerkplein een zogenoemde ‘groene markt’ gehouden. Kleinschalige ondernemingen en organisaties in de Liemerse omgeving zijn uitgenodigd om initiatieven te presenteren die gericht zijn op duurzaamheid en behoud van de schepping. Dat zijn het Waterschap Rijn en IJssel met de watertafel, het Liemers energieloket, de Moestuin uit Westervoort, de Voedselbank uit Duiven, de kledingbank uit Montferland, Bio-winkel en Tuinderij ’t Gelders Eiland uit Lobith, Köning Kaasmakerij uit Zevenaar, Huis Sevenaer en het Diaconale Plein. Ook activiteiten voor kinderen zullen er niet ontbreken. Speciale gast tijdens deze groene markt is wethouder Duurzaamheid van de Gemeente Zevenaar, mevrouw Carla Koers. Onder het genot van een gratis Fairtrade koffie en een veganbroodje kunnen belangstellenden de groene markt tot 13.00 uur bezoeken.

Seniorendansavond bij Jan en Jan in Didam

DIDAM - Op maandag 10 september vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor alle senioren van 55+. Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk organiseert dit dansfestijn.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Dit keer zorgt Gert Ekkelboom weer voor prima dans- en luistermuziek. In Zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 te Didam, is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje.

Natuurlijk zullen de nodige prettige vakantieverhalen worden uitgewisseld. Het bestuur nodigt alle senioren die graag willen dansen hierbij uit; introducés zijn ook welkom. En natuurlijk zij, die niet (meer )kunnen dansen maar van mooie muziek houden zijn meer dan welkom. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met Henk Boerstal telefoon 0316 223885.

Eric Klappers nieuwe koning van schutterij Onderling Genoegen

DUIVEN - Eric Klappers is de nieuwe schutterskoning van schutterij Onderling Genoegen uit Duiven. Onder grote publieke belangstelling schoot hij met het 100e schot het restant van de houten vogel naar beneden.

Eric koos zijn vrouw Simone als koningin. Dochter Suzanne en zoon Chris deelden direct in de feestvreugde. De familie Klappers is geen onbekende binnen de schutterij. Erik is lid van het corps Lee Enfields, en een van de trekkers van de werkgroep Jeugdbeleid. Simone is vaandeldrager te paard, de kinderen vendelen bij Onderling Genoegen.

Kermismaandag is traditioneel de dag waarop het koningschieten wordt gehouden. Dit jaar waren er drie kandidaten. Naast Eric Klappers schoten ook Mark van Loon en Paul Faber. Er werd, ondanks de harde wind die de kogelvanger af en toe liet schudden, door alle kandidaten uitstekend geschoten.

Het schuttersfeest in Duiven begon zaterdag met het jeugdkoning(in) schieten. Voor het eerst sinds de start in 2016 heeft de schutterij een Jeugdkoningin, Maybrit Bomers. Van de vijf kandidaten schoot zij met het 45e schot het restant van de vogel naar beneden.

Resultaten prijsschieten:

Nol Bisseling: Kop van de vogel

Flip Janssen: Linkervleugel

Rob Verhaaf: Linkerpoot

Jens Berends: Rechtervleugel

Jorik Aarnoutse: Staart

Klaverjassen in De Hooge Bongert

ZEVENAAR - Het zomerseizoen zit er op. Ondanks het warme weer was de belangstelling weer goed.

De eindstand na de laatste speeldag is .

1: Hr. A Willemsen met 76.314 punten.

2: Hr.L. van Hal met 74.616 punten.

3: Hr. A.de Bruin met 73.975 punten.

4: Mv. G.Keller met 70.920 punten.

5: Hr. C.Borkes met 70.603 punten.

Hoogste dag score Hr. H.Wels met 5908 punten.

Op donderdagmiddag 6 september begint het klaverjas seizoen 2018 /2019. weer. Elke donderdagmiddag is er weer klaverjassen in de Hooge Bongert in Zevenaar. Zaal gaat open om 13.30 uur. Aanvang kaarten om ongeveer 13.40 uur. Kosten voor het hele seizoen is tien euro. Iedereen die graag klaverjast, is welkom. Voor meer info 0316 330222.

Officiële opening Beachcenter De Liemers

Laura Bloem en Jolien Sinnema

DUIVEN - Op zondag 9 september vindt de officiële opening plaats van beachcenter De Liemers. Beachcenter De Liemers is een samenwerking tussen volleybalvereniging Livo en korfbalvereniging Duko. Vanaf september is dit dé plek voor beachvolleybal en beachkorfbal in Duiven en omstreken.

Van 12.30 - 18.00 uur is er een feestelijk en sportief programma voor jong en oud. Europees beachvolleybalduo Jolien Sinnema en Laura Bloem zullen - samen met wethouder Johannes Goossen - de velden officieel in gebruik nemen met het spelen van de eerste wedstrijd. Ook verzorgen zij een clinic voor volwassenen. Voor de jeugd worden er ook clinics gegeven. Daarnaast kan de jeugd zich uitleven op een stormbaan en springkussen. Capoeira dansgroep Batuque verzorgt diverse wervelende demo's en een dj zorgt deze middag voor de goede beats en lekkere muziek.

Het aanleggen van een professioneel beachcourt op sportpark De Nieuweling is een initiatief van sportverenigingen Duko en Livo. De bouw is in juni gestart; oplevering vindt volgens huidige planning plaats eind augustus.

Op het beachcenter komen vier beachvelden. De velden krijgen een A+-status van de Nevobo. Dit houdt in dat er op deze velden op hoog niveau (eredivisie) beachvolleybalcompeties kunnen worden gespeeld. Naast beachvolleybal zal er de op de velden ook beachkorfbal worden beoefend.

Expositie keramiek en schilderijen in Angerlo

Schilderij Posbank. (foto: Barbera Koornneef) Barbera Koornneef

ANGERLO - In de Galluskerk, Dorpsstraat 31 in Angerlo exposeert Expo-Angerlo met keramiek van Martine van Zwieten en schilderijen van het schilderscollectief ONS. De expositie is te zien van 2 - 30 september, elke zondag en op zaterdag 8 september van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De keramische objecten van Martine van Zwieten gaan vooral over kleur en vorm, het spelen met tinten, transparant, dekkend, overvloeiend. Zij experimenteert graag en veel met schaal- en bolvormen. Inspiratie haalt zij uit de natuur, uit mensen en uit haar dagelijkse omgeving. In het werken met gemengde technieken voor de afwerking en kleuring zoekt zij steeds uitdagingen. Zij geeft ook workshops in haar atelier in Elst.

Schilderij. (foto: Cynthia van Ginneke) Cynthia van Ginneke
Schilderij Posbank (foto: Edu Gijsbertse) Edu Gijsbertse
Schilderij posbank Foto: Barbera Koornneef

Het schilderscollectief ONS bestaat uit drie schilders namelijk, Edu Gijsbertse, Cynthia van Ginneke en Barbara Koornneef. De naam ONS omvat voor het collectief de verschillende stijlen, technieken en onderwerpen die zij gebruiken in hun individuele werk. De afwisseling van het werk dat zij gezamenlijk exposeren, geeft tevens de kracht van het collectief weer.

Edu’s schilderijen beslaan een breed scala aan onderwerpen zoals landschappen, luchten, stadsgezichten, close-ups en abstract werk. Cynthia’s werk is geïnspireerd op haar passie voor de natuur in verschillende verschijningsvormen. De vorm, kleur en structuur van haar onderwerpen brengt zij over op voornamelijk grote doeken. Barbara’s werk kenmerkt zich door grote herkenbaarheid maar dan net even anders. Combinaties van onderwerpen die zorgen voor een speciale twist.

Modeshow in de Senior Club

DUIVEN - 55-plussers die niet kunnen of willen gaan winkelen om kleding te kopen voor komende herfst en winter zijn op 10 september van 10.00 – 12.00 uur welkom in De WijKern in Duiven voor een modeshow en verkoop van Lancomode.

Lancomode uit Deventer is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in zowel klassieke als moderne mode. Mode voor senioren van tegenwoordig is alles behalve saai en zeker geschikt voor mensen vanaf 55 jaar die graag modieus gekleed gaan.

Om klanten van alle gemakken te voorzien bezoekt Lancomode De WijKern om er een modeshow te geven. Bezoekers kunnen, net als in de stad, genieten van het winkelen. De modeshow wordt gelopen door professionele mannequins. Het is mogelijk kleding te passen, te bestellen of ter plaatse te kopen. Er is hulp aanwezig om bij de webshop te bestellen en om af te rekenen.

Aanmelden is niet nodig. De entree is gratis en er wordt een Deventerkoek bij de koffie geserveerd. De WijKern bevindt zich op Eilandplein 300 (ingang aan de Vlielandlaan onder De Waddenborgh). Voor meer informatie over deze activiteit kan men contact opnemen met Joke Haverkamp: 06-34329870. Meer informatie over De WijKern staat op www.dewijkern.nl.

Expositie in kerkje van Aerdt

Werk van de kunstenaars (foto: Kunstkring HGE) Kunstkring HGE

AERDT - Op de zondagen 16, 23 en 30 september en op 7 oktober is er een nieuwe expositie in het kerkje van Aerdt steeds van 14.00-17.00 uur.

Op 16 september om 14.30 uur wordt de expositie officieel geopend in aanwezigheid van de kunstenaars. De opening wordt opgeluisterd door het Duo Bleichrodt op cello en fagot. Er zullen vogelhuizen in cortenstaal te zien zijn van Leo Gerritsen en grafiek in linnen van Els Lemkes.

Leo Gerritsen (Overasselt) studeerde onder andere aan de Kunstacademie in Breda. Zijn vogelhuizen zijn op maat voor de te verwachten vogels. Els Lemkes (Laag Keppel) maakt van handgeweven linnen verstilde tableaux die uitnodigen tot contemplatie.

Het kerkje van Aerdt bevindt zich op de Kerkweg 26 in Aerdt. De toegang is gratis. Meer informatie staat op de website van de Kunstkring Het Gelders Eiland (www.kunstkringhge.nl).

Schuttersfeest en kermis in Groessen

GROESSEN - Het dorp Groessen gaat van 14 - 18 september weer genieten van traditierijke dagen. Schutterij EMM nodigt eenieder van harte uit dit mee te vieren.

Het programma van de kermisdagen is als volgt:

Vrijdagavond 14 september, vanaf 20.00 uur ‘kermisborrel drinken’ in de feesttent en de mogelijkheid voor het afhalen van kermis- en dameskaarten. Voor het inschrijven wordt verzocht een geldig legitimatiebewijs en IBAN-nummer mee te nemen.

Zaterdag 15 september om 18.30 uur begint het feest in Groessen met een Schuttersmis, waarna om 20.00 uur de openingsceremonie plaatsvindt in de Schutterstent en het feest van start gaat met muzikale ondersteuning van orkest Kaliber!!

Zondag 16 september vanaf 11.00 uur: prijsschieten met aansluitend een gezellige middag, muzikaal opgeluisterd door de Rinoceros Dj’s. ’s Avonds vanaf 20.00 uur: feesten en dansen.

Maandagochtend 17 september doet de Schutterij tijdens een rondgang door het dorp de erebogen aan. Vanaf 12.30 uur: Koningsschieten en vogelknuppelen bij de feesttent, gevolgd door een gezellige middag. Vanaf 20.00 uur het avondfeest.

Dinsdagochtend 18 september: het afhalen van het nieuwe koningspaar door de schutterij. Vanaf 11.00 uur is de feesttent geopend en kan er tot het einde van de middag worden gedanst en gefeest. s’ Avonds vanaf 20.00 uur is de laatste feest gelegenheid! Om 24.00 uur wordt het dorpsfeest afgesloten met een vendelhulde.

De toegang overdag is gratis. De minimale leeftijd voor toegang ’s avonds is 16 jaar. Geldig Legitimatiebewijs verplicht, zowel overdag als ’s avonds!

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.


En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied?
En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk.
Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.

123Francais heeft als motto 'à la carte' (Franse les geven op maat) gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons. U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van maximaal zes personen).
Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat vanaf week 38 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf.
Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

www.123francais.nl; e.mail: info@123francais.nl; 026 3258822 – 06 13185638.

Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben! 'Scheiden doe je samen' een ervaringsdeskundig familiebedrijf

LIEMERS - Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau 'up to date' gehouden. Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld en haar dochter Denise hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Alle financiële afspraken worden vervolgens door ons in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst vastgelegd en de afspraken over uw eventuele minderjarige kinderen in een zorgplan.

Wij weten vanuit onze eigen ervaringen ook dat een scheiding de nodige emoties met zich mee kan brengen. Tijdens de mediationgesprekken is er bij ons ook ruimte om deze emoties bespreekbaar te maken. Ook dit maakt immers onderdeel uit van een scheidingsproces.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 026 2022686.

Muziekstad Zevenaar sluit met najaarsfestival

ZEVENAAR - Het najaarsfestival op 8 en 9 september is een passende afsluiting van een grandioos muziekjaar van Muziekstad Zevenaar. De hoofdact op zaterdagavond 8 september komt uit de buurt: Kiep Movin'.

Geert Kamps, Rene Gerritsen en Benny Borkes zijn gelouterde muzikanten die alle muziekgenres beheersen. Om half elf krijgen ze een uurtje pauze en neemt Peter Borkes het stokje over. Borkes is een rasmuzikant, die dertig jaar bij de Band Kaliber speelde, maar nu in zijn eentje het publiek vermaakt met feestnummers. Op het Raadhuisplein gaat hij uit volle borst Duitse schlagers zingen. Kiep Movin' sluit de feestavond af. Aan de feestavond op zaterdag gaat een sportmiddag in het centrum van Zevenaar vooraf. Deze middag wordt georganiseerd door de centrumondernemers in samenwerking met Fitness Centrum Zevenaar. Kortom, veel bedrijvigheid en gezelligheid in hartje Zevenaar op 8 september!

Zondag is de traditionele dweildag. Van verre komen De Onbekend Band, De Duitekluiters uit Arnhem en hofkapel De Tröters uit Cuijk. Wij Uit Zender en Slut Nörges op maken er in hun eigen gemeente een groot feest van op verschillende plekken in het centrum. Net als vorig jaar treden er op verschillende plekken in de stad smartlappen- en gezelligheidskoren: op het Raadhuisplein het S.O.S. Matrozenkoor uit Apeldoorn, op de Markt speelt Ons Verzetje een thuiswedstrijd net als het koor Tijdloos bij het Eet-Lokaal aan de Wittenburgstraat. "Die koren brachten vorig jaar de schwung er flink in, daarom gaan we op herhaling", aldus voorzitter Gerrie Uffing. Het najaarsfestival begint op zaterdagavond om 20.00 uur en op zondag 13.30 uur.

There is music in Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers

ZEVENAAR - Luister online in de bibliotheek naar meer dan 450.000 albums en 4,5 miljoen tracks. Heel veel muziek die je op andere sites niet kunt vinden. Lees alles over artiesten, albums en genres. Voor iedereen gratis beschikbaar in de bibliotheek.


Streaming muziekdienstMuziekweb in de bibliotheek is een streaming muziekdienst voor bezoekers van de bibliotheek. Je kunt ermee luisteren naar de complete cd-collectie van Muziekweb. Je vindt er onder andere de nieuwste releases en ontdekt er nieuwe muziekstijlen. Meer dan de helft van de tracks op Muziekweb bestaat uit origineel werk dat je op andere muzieksites niet zult vinden. Het aanbod omvat diverse muziekstromingen: van popmuziek tot klassiek, van jazz tot wereldmuziek, Nederlandstalig, et cetera. Daarnaast biedt Muziekwebluister een schat aan informatie over albums, artiesten en genres.

Alleen in de Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers. Muziekweb in de bibliotheek is exclusief beschikbaar op de computers in de bibliotheek. Alle bezoekers kunnen de tracks van Muziekweb gratis beluisteren. Wil je de gevonden muziek ook thuis beluisteren, reserveer dan de cd's op Muziekweb (alleen voor bibliotheekleden). Een uitgebreide uitleg over de werking van Muziekwebluister vind je op www.muziekweb.nl/Luister.

Vlieg er eens uit met Gilsing Herenmode

DIDAM - Wanneer de nieuwe mode in de winkels hangt is het altijd belangrijk dat je er vliegensvlug bij bent. Vaak zijn er maar een beperkt aantal items in de zaak.

Onder het mom van het 'vliegt de deur uit' heeft Gilsing Herenmode gelijk weer een geweldig item voor de koopzondag die gepland staat. Op zondag 9 september zal er een vertegenwoordiger van New Zealand Auckland in de zaak aanwezig zijn. In samenwerking met NZA is er een verloting waarbij je kans maakt om op vliegveld Teuge de NZA Flight Experience te winnen.

Tijdens je vlucht langs de nieuwe collectie nemen Roy Verholen en Joris Wichers van 'Cuimed' je mee op smaakbeleving. Roy is opgegroeid in Didam en in 2006 verhuisd naar Barcelona. Samen met zijn neef Joris zochten ze naar unieke, smaakvolle producten waar je de passie van de maker in terugvindt. De mannen leveren bijvoorbeeld aan De Librije en mogen nog meer gerenommeerde bedrijven voorzien van hun producten. Met bubbels zullen ze de klanten verwelkomen om daarna de smaakpapillen te gaan strelen.

Gilsing Herenmode bestaat 120 jaar. Zonder de schare trouwe klanten hadden ze het nooit zo lang volgehouden. Om de klanten te waarderen is er een smaakvolle attentie bij je aankoop vanaf 150 euro.

Het team loopt deze middag van 12.00 tot 17.00 uur op wolken aan de Spoorstraat 11 in Didam. Warme winterkleuren domineren de vakken. Okergeel, bruin, bordeaux en groentinten zijn als accentkleuren aanwezig, om de basis van blauw, zwart, grijs en bruin aan te vullen tot een eyecatcher om te dragen.

Garagebedrijf Maaike Aleven breidt uit in kennis en kunde

ZEVENAAR - Al drie generaties lang is Garagebedrijf Maaike Aleven de plek in De Liemers voor onderhoud en reparatie van ieder automerk. Maaike Aleven en haar man Markus Schneider bliezen het familiebedrijf pakweg twee jaar geleden nieuw leven in. Vanaf 1 juli maakt keur- en leermeester Arno Dekker ook deel uit van hun dynamische team.

De 47-jarige Arno begon op zijn achttiende bij een Fiatdealer, en zette na zijn dienstplicht zijn loopbaan voort bij Hyundai en daarna bij de Mitsubishi-dealer in Zevenaar. Met de groeiende klandizie is Markus blij met Arno's ondersteuning om zo de kwaliteit hoog te houden. Hij brengt naast dertig jaar ervaring ook een hoop kennis en kunde mee. Markus: "We hebben nu nog meer expertise in huis voor APK, airco- en alarmsystemen en moderne elektronica." De twee vakmannen maken nog altijd dankbaar gebruik van de kennis van Maaike's vader op oldtimergebied. "En met de installatie van een grotere hefbrug behoort onderhoud en reparatie van campers en grotere bedrijfswagens nu ook tot ons dienstenpakket", voegt Maaike toe.

Het drietal kent elkaar privé al lang. "Dus we hebben alle vertrouwen in elkaar." Voor Arno was het na tien jaar tijd voor een nieuwe uitdaging. "Ik kon in mijn vorige baan niet meer groeien. En stilstand is achteruitgang!" Met de service van Maaike Aleven is stil staan, zowel voor Arno als de klant, absoluut niet aan de orde. Voor het maken van een afspraak kijk op www.maaikealeven.nl.

Sfeervol programma tijdens SamenLoop voor Hoop

(foto: Walter Verwaal www.FOTIC.nl) Foto: Walter Verwaal www.FOTIC.nl

DUIVEN – Na twee jaar van intensief voorbereiden gaat op zaterdag 8 september de SamenLoop van Hoop de Liemers van start. Ruim 400 wandelaars hebben zich ingeschreven om de uitdaging aan te gaan om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en de genezing van kanker. Daarnaast hebben alle teams activiteiten georganiseerd voor nog meer opbrengsten voor het goede doel.

Kom op 8 en/of 9 september naar Het Horsterpark om de wandelaars aan te moedigen, te genieten van muziekoptredens en alle acties van de teams. Op het evenemententerrein hebben alle teams hun eigen kraam waarin ze eten, snuisterijen enzovoort verkopen. Alle opbrengsten dragen bij aan een geweldige donatie voor het KWF en het Braamhuis in Zevenaar. Wilt u tijdens het evenement iets eten of drinken, of iets kopen van de teams, neemt u dan contant geld mee. Er is op het terrein geen mogelijkheid om te pinnen.

Veel muziek

Het evenement wordt ondersteund door de belangeloze bijdrage van veel bands, koren, zangers en sprekers. De vaste elementen van de SamenLoop voor Hoop zijn op zaterdag:

14.00 uur Start wandelestafette. Burgemeester Rik de Lange van Duiven verricht de openingshandeling.

22.15 uur Kaarsenceremonie met optreden van Lain Barbier (The Voice Senior).

Op zondag:

11.00 uur KinderLoop. Kinderen lopen 24 minuten.

14.00 uur Sluitingsceremonie van de Liemerse SamenLoop voor Hoop.

Het volledige programma staat op www.samenloopvoorhoop.nl/de-liemers.


Iedereen is van harte welkom tijdens de SamenLoop voor Hoop. Het Horsterpark ligt tussen Duiven en Westervoort en is bereikbaar via de Parallelweg langs het spoor van Duiven naar Westervoort of via de Heilweg. "Wij vragen u zoveel mogelijk lopend of per fiets te komen. Er is beperkt mogelijkheid om te parkeren (vanaf de Heilweg en bij het Candea College). We staan stil bij de mensen die kanker hebben of hebben gehad, maar we vieren ook het leven met elkaar."

Driedaagse 3 Oever Festival bijna van start

REGIO - Tijdens het 3 Oever Festival, dit jaar van 14-16 september, staat er voor elk wat wils op het programma.

Op drie centrale locaties in de Gelderse Poort (Pleisterplaatsen) vindt er op zaterdag 15 en zondag 16 september een doorlopend programma plaats. Zo zal er op Camping De Bijland bij Tolkamer een circustent gebouwd worden, waar naast een wervelende show, ook de Kinderkaravaan wordt georganiseerd. Daarnaast zijn er diverse muziekoptredens, theatervoorstellingen, workshops, waaronder het 'Kunstjutten' en een uitgebreid 3 Oever (aanschuif)Diner.

De Piramide aan de Waal in Gendt zal in het teken staan van poëzie en muziek, aangevuld met voetmassage en handlezen. Het voor dit festival speciaal in het leven geroepen orkest, het 3 Oever Orkest, zal diverse malen optreden, naast vele andere muzikanten.

Bij de derde Pleisterplaats, de Waard van Kekerdom, kan men vooral muzikale optredens verwachten.

Buiten de pleisterplaatsen om zijn er activiteiten als Jazz tussen de Oevers, optredens bij de veerpontjes. Rode draad tijdens het 3 Oever Festival is de 3 Oever Open Atelier Route, die voert langs de ateliers en expositieruimtes van een kleine 60 kunstenaars. Ook in sommige ateliers kunt u verrast worden door een muziekoptreden of andere activiteit.

Het complete programma staat op www.3oeverfestival.nl. Reserveer hier ook tijdig uw tickets en/of plaatsen.

Met –exclusief voor de regio- origineel oktoberfestbier uit het vat Oktoberfestspecialiteiten bij Ratsstuben Elten!

ELTEN – Het is heel bijzonder eten deze maand bij Peter en Manuela Winkelmann van Ratsstuben Elten. Zij spelen ook dit jaar weer in op het immens populaire Oktoberfest, dat sinds 1810 in Duitsland en sinds 1896 'Auf den Wiesen' wordt gevierd.

Restaurant-eethuis Ratsstuben Elten, waarvan Peter en Manuela al 23 jaar eigenaar zijn, spelen met een menukaart volop specialiteiten in op deze traditie. Met – en dat is heel bijzonder!- met origineel oktoberfestbier uit het vat. Exclusief vanuit München in deze regio verkrijgbaar bij Ratsstuben Elten.

Even buiten de deur gaan eten. Of –en dat is nog aantrekkelijker- even over de grens. En hoe komt het dat het eten er lekkerder smaakt dan elders? Is het de betaalbare prijs? Is het de grootte van de porties? Het is bij Ratsstuben Elten vooral de kwaliteit en de passie, waarmee Peter als chefkok in de keuken de gerechten bereidt!

Altijd is het weer knus en gezellig bij Ratsstuben Elten met zomers voor het oude raadhuis ook een sfeervol terras. Nu het wat killer wordt, is het binnen goed toeven. En zeker tijdens het Oktoberfest. Wat te denken van bayrische Haxe mit Sauerkraut wahlweise mit Knödel in Soße oder Bratkartoffeln, Leberkäse mit Spiegelei und Bratkartoffeln en original bayrischer Schinkenbraten mit Sauerkraut und Bratkartoffeln? Deze gerechten worden van 14 september tot en met 14 oktober geserveerd. Er is exclusief uit München bier van de tap. Wilt u ook het oktoberfest met Peter en Manuela meevieren reserveer dan een tafeltje.

Ratsstuben Elten; 0049 2828 1266.

Sponsor bedankt

ZEVENAAR - De sponsorcommissie van Omni-vereniging S.D.Z.Z. heeft dankzij een waardevolle tip een mooie sponsorcombinatie binnen weten te halen.

Nadat Jan Nijlant van cafe Rooie Jan gevestigd aan de Weverstraat in Zevenaar al een geldbedrag voor S.D.Z.Z. 2 beschikbaar had gesteld en later speciaalbierencafé Nostalgie ook gevestigd in de Weverstraat in beeld kwam om wat te betekenen voor het tweede elftal van de vereniging, is er voor gekozen om beide sponsoren voor de komende seizoenen op het shirt te laten prijken.

Ook het vijfde elftal van S.D.Z.Z. heeft een nieuwe shirtsponsor. Het Grieks mediterraan restaurant Platia van Dolly Ouzounidou eveneens gevestigd aan de Weverstraat in Zevenaar zal de komende seizoenen op het groen-witte tenue staan van het elftal. De sponsorcommissie van de vereniging, trainers en leiders alsmede alle spelers zijn bijzonder verheugd om onze nieuwe shirtsponsoren te mogen begroeten.

FitCoach opent in de Ogtent

DUIVEN - Per 1 september opent FitCoach zijn deuren in de Ogtent van Duiven. De Personal Trainer van FitCoach geeft gedurende 6 dagen per week diverse trainingen voor iedereen. Functioneel sporten op een verantwoorde manier, zowel individueel als in groepsverband met als resultaat vitaal worden en blijven.

Professionele en persoonlijke begeleidingBij FitCoach ligt de nadruk op het sporten in een vriendelijke en ontspannen omgeving. De sporters krijgen begeleiding van een deskundige Personal Trainer of fysiotherapeut die kijkt naar de persoonlijke doelstellingen. Daarbij maken we gebruik van digitale trainingsprogramma’s en voedingsprogramma’s om deze vorderingen nauwlettend in de gaten te houden en zijn de resultaten zichtbaar op de Bodyscan.

De nieuwste fitnessapparatuur

FitCoach in het vitale centrum van Duiven heeft een volledig geklimatiseerde sportzaal met de nieuwste fitnessapparatuur van Life Fitness, FitCoach biedt een compleet aanbod in fitness, personal training, small group training, groepslessen, bootcamp en fysiotherapie. Een aanbod ieder in zijn eigen tempo.

Opening
Op zaterdag 1 september zal wethouder Ton Spaargaaren de officiële opening verrichten om 19:00 uur. Hierbij is iedereen welkom om zelf alle mogelijkheden die FitCoach te bieden heeft te ervaren.

Bij inschrijving tot 1 oktober betaalt men geen intake-kosten (t.w.v. 29,95) en ontvangt u tevens het ruim gevulde FitCoach starterspakket cadeau ( t.w.v. 25,-). Meer informatie over FitCoach staat op www.mijnfitcoach.com.

Donatie voor straatkinderen Nepal door yogadeelnemers

Overhandiging donatie Karunyayogastudenten voor straatkinderen in Nepal. (foto: Wouter Brouwer) Wouter Brouwer

DUIVEN - Yogadeelnemers van KarunyaYoga hebben met hun vrijwillige donatie het afgelopen jaar een heel mooi bedrag bij elkaar gespaard!

Yogadocent Annet Schriemer die wekelijks op vrijdagochtend gratis yogalessen geeft voor mensen met een smalle beurs, was in de gelukkige omstandigheid om dit geldbedrag te mogen overhandigen aan Maureen van Stichting Bombo, een Nederlandse vrouw die zich in Nepal met hart en ziel inzet voor kinderen uit de sloppenwijken van Kathmandu.

De school kan veel ondersteuning gebruiken: slechts een ruimte was ingericht met een aantal tafeltjes en stoeltjes, in de andere ruimte zaten de kinderen van diverse leeftijden op matjes op de grond. Verder viel op dat er weinig educatief (spel)materiaal aanwezig was. Annet vindt het belangrijk om yoga voor iedereen toegankelijk te maken voor wie normale yogalessen te duur zijn. “Geld mag nooit de reden zijn om niet iets te kunnen doen aan je fysieke en/of mentale gezondheid."

“Toch wil ik graag dat mijn yogastudenten zich realiseren dat zij ondanks hun eigen beperkte financiële middelen, ook met kleine bijdragen iets kunnen betekenen voor anderen die het nóg minder hebben dan zijzelf.” Ook zou zij het fantastisch vinden als basisscholen in de Liemers wellicht een deel van hun oud(er) (les)materiaal zouden willen doneren aan deze school.

Vanaf vrijdag 7 september starten weer de yogalessenvoor mensen met een minimuminkomen van 9.15-10.45 uur aan de Eltensestraat 2 in Duiven. Er is nog plek voor mensen die ook eens kennis willen maken met yoga! Meer info is te verkrijgen via KarunyaYoga@hotmail.com en staat op http://Karunya-yoga.webnode.nl.

Het beste van twee verenigingen...

Jonge Aymaraparkieten Juli 2018, (foto: Yvonne Dibbets) Yvonne Dibbets

LOBITH - Na de laatste nieuwsupdate, van de LKV Oude Rijn en vogelvereniging De Vogelvrienden Tuindorp is er weer vooruitgang geboekt. Samen zijn de verenigingen bezig een jonge dierenshow te organiseren.

Iedere vereniging heeft zijn eigen kwaliteiten, die we zoveel mogelijk proberen te benutten. Soms gaat de organisatie anders dan we gewend waren, maar het doel blijft hetzelfde: een show waar de bezoeker van kan genieten.

De dieren zijn ingeschreven, tijdens de show mogen er alleen jonge dieren meedoen die dit jaar zijn gefokt. De keuring zal ook iets anders verlopen, het wordt een combinatie tussen tafelkeuring en showkeuring. Dit houdt in dat er keurbriefjes geschreven worden, maar de keurmeester houdt er rekening mee dat de dieren nog jong zijn en alleen nog maar mooier worden. Het bijzondere aan deze combinatiekeuring is dat de fokkers bij de keuring mogen zijn en vragen kunnen stellen over hun dier. Een soort potentiekeuring met extra informatie voor de kweker/fokker.

De aankleding van de show is zoals u gewend bent van de Vogelvrienden Tuindorp, heeft u deze nog nooit gezien, dan nodigen wij u graag uit om te komen kijken.

De bezoeker kan de vereniging steunen door mee te doen aan de tombola, er zijn mooie prijzen te winnen. Terwijl men geniet van een drankje liggen er voor de kinderen kleurplaten klaar.

De show is op zaterdag 15 september van 10.00 – 18.00 uur en zondag 16 september van 10.00 – 16.00 uur. De show wordt gehouden in schuttersgebouw Excelsior, Sportlaan 14 in Lobith.

Programma Kunstwerk! Het Musiater

Theater

Mr. Gerard Spong: In Vertrouwen

Een unieke college-voorstelling door niemand minder dan advocaat Mr. Gerard Spong. Hij vertelt in eigen persoon over zijn leven en carrière als één van Nederlands meest vooraanstaande Strafrechtadvocaten. Hij zit al veertig jaar in het vak en is maar liefst zeven keer uitgeroepen tot Nederlands beste advocaat. Spong geeft een intrigerende kijk in het functioneren van een advocaat in strafzaken. De taakopvatting van een advocaat, dilemma's en bewijsperikelen komen ruim aan bod. Spong bespreekt deze facetten mede aan de hand van onder meer een aantal geruchtmakende moordzaken, zedenzaken en fraudezaken.

Theater college. Zaterdag 3 november. Aanvang 20.15 uur. Prijs 25 euro.

Muziekschool

Masterclass door Linda Wagenmakers (vanaf 16 jaar): Les van de prof!

Linda Wagenmakers is een groot voorbeeld met haar geweldige stem en performance op het musicalpodium. Het Musiater biedt je nu de kans om samen met Linda je eigen zang en presentatie naar een hoger niveau te tillen. Linda Wagenmakers geeft bij Het Musiater een unieke masterclass. In tien avonden werk je aan zangtechniek, interpretatie en presentatie. Dus… pak deze kans en meld je snel aan. De cursus start op 24 september 2018 in Het Musiater, Zevenaar. Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.liemerskunstwerk.nl.

Liedbegeleiding op akoestische gitaar (vanaf 18 jaar)

Word de nieuwe Bob Dylan

In deze cursus leer je in groepsverband de basisakkoorden, waarmee je moeiteloos elke popsong, folksong of evergreen van Bob Dylan tot Adele kunt begeleiden. Je moet wel zelf voor een gitaar zorgen. We hebben een cursus voor beginners en een cursus voor cursisten met enige ervaring. De cursus start op 2 oktober 2018 in Het Musiater, Zevenaar.

Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.liemerskunstwerk.nl.

Oud-Zevenaar maakt zich op voor het Schuttersfeest

Koningspaar, jeugdkoning en koningswachten van Sint-Anna zijn klaar voor het Schuttersfeest. (foto: Bert Rinkel) Bert Rinkel

OUD-ZEVENAAR - In Oud-Zevenaar wordt deze prachtige zomer afgesloten met het Schuttersfeest op 1 en 2 september. Koningspaar Cees en Elsenore Soeters en jeugdkoning Gijs Stokman hebben er al zin in! Dus kom het feest gezellig met ons meevieren, er is genoeg te beleven voor jong en oud.

Op zaterdag 1 september halen we de standvaandels op bij havezate Camphuysen, vanaf 18.30 uur. Bij terugkomst rond 20.00 uur zal er een spetterende feestavond onder leiding van topformatie Kroepin zijn.

De festiviteiten op zondag 2 september beginnen om 10.15 uur met het vertrek van de schutterij voor het bezoek aan de buurtbogen van ‘t Zand, Kamphuizerweg en Bettestraatje/Babberichseweg.

Bij terugkomst is er van 14:00-18:00 uur een ouderwets gezellige feestmiddag met muziek van Keep Movin’. Voor de jeugd zijn er diverse attracties, de entree is gratis. Om 15.30 zal de prijsuitreiking voor de bogen plaatsvinden. Gevolgd voor de vendelhulde waarbij onze jeugdvendeliers hun acrobatische vendelacts op zullen voeren.

Het feest is in het schuttersgebouw aan de Babberichseweg in Oud-Zevenaar.

CulinaireLoods presenteert 'Eten met Karakter'!

DUIVEN - Aan de Pastoriestraat 4 in Duiven heeft het team van CulinaireLoods op 6 augustus 'Eten met Karakter' geopend! Deze gezellige winkel is een combinatie van een traiteur en een delicatessenzaak waarbij voornamelijk regionale en biologische producten gebruikt worden.

U kunt hier terecht voor (h)eerlijke ontbijt-, lunch- en dinergerechten die afgehaald of bezorgd kunnen worden. Ook voor catering, private dining en diverse borrelplateau's op maat bent u hier op het juiste adres.

Het dagelijks vers gebakken brood waar onze eigen samengestelde mix van ingrediënten aan toegevoegd is, hebben we samen met Bakker Hilvers ontwikkeld. Denk hierbij onder andere aan frisse citroengras, witte en zwarte sesam en Timut peper uit Nepal. Dit brood zal uw lunch een verrassende twist geven! Ook zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van onze eigen droge worst in samenwerking met Bryan Greven van "Schipper vlees & bbq". We werken met zoveel mogelijk lokale producten en ingredienten die met passie zijn gemaakt door de toppers uit de regio!

Het diner. Er wordt dagelijks vers voor u gekookt! Vanaf 12.00 uur kunt u op onze website vinden wat er die avond op het menu staat. Bent u nieuwsgierig geworden naar onze winkel? Dan heten wij u van harte welkom aan de Pastoriestraat 4!

Workshops | Lunch | Catering | Private Dinner. Kijk voor de mogelijkheden op onze site. Culinaireloods.nl; 06 293 80137.

Zin in dansen?

REGIO - Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy organiseert, in samenwerking met Ronald Straatman, in het najaar vier danslessen voor 50plussers. Denk hierbij aan dansen zoals de foxtrot, de Duitse polka, de Engelse wals, de Weense wals, de valeta en de tango.

Ronald en Suzanne Straatman zullen de lessen zelf gaan verzorgen. Bij een groep van minimaal 10 personen gaan deze danslessen door! De danslessen worden gegeven bij Vida Studio’s Zevenaar, Raadhuisplein 17 op woensdag 7, 14, 21 en 28 november 14.00 uur. Leden van Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy betalen 25 euro. Niet-leden mogen uiteraard ook deelnemen aan deze danslessen, zij betalen 30 euro.
Je kunt je tot 1 oktober opgeven bij Marian Godschalk: marian@seniorencluboudzevenaarooy.nl
Hhet lesgeld moet uiterlijk 5 oktober overgemaakt zijn op rekeningnummer NL80 RABO 0304 8551 62 ten name van Seniorenclub Oud-Zevenaar, onder vermelding van lesgeld danslessen en je naam.

Appelplukdag bij fruitteeltbedrijf F. van Schip in Tolkamer

Appelplukdag 2017 (foto: F. van Schip) F. van Schip

TOLKAMER - Op zaterdag 8 september is er voor de derde keer een appelplukdag bij fruitteeltbedrijf F. van Schip in Tolkamer. Deze dag is het bedrijf open voor jong en oud van 09.00-17.00 uur.

Tijdens deze dag kan iedereen zijn of haar eigen appels plukken en daarna afrekenen in de winkel waar je nog andere lekkere gezonde producten kunt kopen. Tevens is er gelegenheid om ons bedrijf te bezichtigen. Dit kan lopend in de gebouwen en meerijden met een pluktreintje door de boomgaard.

Je kunt dan goed zien hoe de appelen en peren groeien, hoe ze gekoeld worden bewaard, zodat we het hele jaar door het product kunnen leveren. Hoe we het product klaar maken voor de huisverkoop thuis, de groothandel en winkelbedrijven. Tevens zal de winkel met streekproducten open zijn.

Waan je even in de wereld van een echte fruitteler. Voor de kinderen is er een springkussen aanwezig. Er kan geknutseld worden en nog wat meer leuke dingen. Tevens is er gelegenheid om even gezellig op het 'terrasje' te genieten van een lekker kopje koffie, frisdrank en iets te happen terwijl de kinderen lekker bezig zijn. Ook zijn er verschillende kraampjes aanwezig.

"Lijkt het je leuk om een kijkje te nemen op ons fruitteeltbedrijf en te horen en zien waar de appelen en peren die in de winkel liggen vandaan komen, kom dan gezellig zaterdag 8 september naar de ’s Gravenwaard 1 in Tolkamer (achter de voetbalvelden van Rijnland).