GN Lingewaard

20 maart 2019

GN Lingewaard 20 maart 2019


IJsvogels Angeren zestig jaar

ANGEREN - Een exacte oprichtingsdatum van schaatsvereniging 'De IJsvogels Angeren' is niet bekend, maar dat moet 1958 of 1959 zijn geweest. Daarom wordt aangenomen dat de winter van 1959 de eerste winter is geweest waarbij er is geschaatst.

Als thuisbaan werd De Strang achter de dijk aangewezen. In die tijd waren de winters wat strenger. De vereniging zorgde altijd voor een goed verzorgde baan. Binnen de club waren ook talentvolle schaatsers ondergebracht. Nelleke Lamers was van hoog niveau. Ook Diny Buurman, Jo Kuster en Jac Willemsen konden er wat van. Na verloop van tijd raakte de vereniging in ruste. Door gebrek aan natuurijs nam de belangstelling voor het schaatsen af. Drie leden van de huidige schaatsvereniging schaatsten in 1997 de laatste Elfstedentocht en dat was het signaal om de vereniging nieuw leven in te blazen. Vanaf 1997 is het aantal fanatieke schaatsers flink toegenomen. De trainingen hebben meerdere doelen: samen sporten, gezellig afsluiten, maar voor menig schaatser dienen de trainingen als voorbereiding op de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee Oostenrijk. Ontelbare kruisjes zijn er gescoord.

Het bestuur van de vereniging wil stil staan bij het zestigjarig bestaan. Voor leden, oud-leden en genodigden is er een bijeenkomst gepland op 31 maart van 15.00 tot 19.00 uur in café de Letste Stuyver aan de Molenstraat 6 in Angeren. Van 15.30 tot 17.00 uur is er een receptie. Mocht men als oud-lid geen uitnodiging hebben ontvangen, dan is men bij welkom.

Huissen gaat Struinen in de Tuinen

HUISSEN - Lianne Derksen organiseert, in samenwerking met Stichting Open Academie, de eerste editie van tuinenfestival Struinen in de Tuinen Huissen.

Tuinen door de hele stad veranderen voor een dag in intieme podia. Tijdens Struinen in de Tuinen verwelkomen gastvrije Huissenaren hun buren en stadsgenoten met een lokale act. Muzikanten, dansers, theatermakers en andersoortige podiumdieren stelen de show met hun voeten in het gras. Elk optreden wordt tussen 12:00 uur en 17:00 uur drie keer gespeeld en is gratis te bezoeken.

Meedoen met tuin of als artiest
Struinen in de Tuinen is op zoek naar gastvrije stadsbewoners die hun tuinhekken open willen zetten voor buren en acts. Struinen kan op balkons en dakterrassen, door gemeenschappelijke- of stadstuinen, in de voortuin of de achtertuin. Alles kan en alles mag. Naast tuinen is de organisatie op zoek naar artiesten die hun liefde voor de podiumkunsten willen delen. Het festival verwelkomt alle acts; of je nu zomerse deuntjes speelt op je akoestische gitaar of het publiek laat gieren van een cabaretshow.

Open jij op zondag 7 juli van 12:00 tot 17:00 uur graag je tuinhekken voor je buren en een lokale act, of wil jij van het gras jouw podium maken met een optreden? Aanmelden kan tot 30 april 2019 via www.struinenindetuinen.nl/huissen.

Batouwe Basketball in finale van nationale beker!

Speelster Anne van Vlijmen tegen Loon LIons. (foto: Fons Sluiter) Fons Sluiter

BEMMEL - Kom 30 maart kijken naar de nationale bekerwedstrijd in Bemmel.

De dames van Lekdetec.nl hebben de finale van de nationale beker gehaald, een knappe prestatie. Grasshoppers uit Katwijk werd in de halve verslagen en daarmee bereikt het team van coach Daan de Heus opnieuw de finale. De nationale beker werd in de geschiedenis van de club drie keer eerder gewonnen, in 2013, 2016 en 2017.

Zaterdag 30 maart nemen de dames van Lekdetec.nl het op tegen Loon Lions uit Landsmeer. De wedstrijd start om 20.30 uur en wordt gespeeld in De Schaapskooi in Bemmel.

Kaarten zijn nog beschikbaar via batouwebasketball.nl

Ingezonden brief

Nederland is groter dan Lingewaard

Maar dankzij de huidige coalitie met de VVD aan kop en wat meelopers er achteraan kost het ons inmiddels handen vol geld aan belastingen: bestaande, verhoogde en nieuwe belastingen. En al die belastingen moeten betaald worden van ons inkomen wat al zwaar belast is, dus belasting betalen met geld waarover al belasting is betaald!

En laten we eerlijk zijn: niemand is er op vooruit gegaan na de verhoogde BTW van 6 naar 9 procent en de sterk verhoogde energiebelasting, maar rekenen is niet het sterkste punt van politici en het CPB is een rijksinstelling!

Nieuwsgierig welke belastingen de overheid ons oplegt?, welnu, hier komen ze: Inkomstenbelasting-Loonbelasting-vennootschapsbelasting-dividendbelasting-kansspelbelasting-erfbelasting-vermogensrendementsbelasting-omzetbelasting (BTW)-invoerbelasting-uitvoerbelasting-accijnsen op rookartikelen en dranken-auto en motorbelasting (BPM)-motorrijtuigenbelasting (MRB)-belasting zware motorrijtuigen-overdrachtsbelasting-assurantiebelasting (op al uw verzekeringen)-verhuurdersheffing-bankbelasting-millieubelastingen (op uw energienota)-woningforfait belasting.

En de gemeentelijke belastingen? Hier komen ze: Onroerendezaakbelasting (OZB)-belasting op roerende woon en bedrijfsruimten-baatbelasting-forensenbelasting-toeristenbelasting-parkeerbelasting-hondenbelasting (ah..geen kattenbelasting)-reclamebelasting-precariobelasting-rioolheffing-reinigingsheffing-leges.

En natuurlijk gelden niet alle belastingen voor u, maar toch............

Als je rechts stemt vraag je om meer belastingen en/of het verhogen hiervan, als je links stemt betaal je eveneens een volledig pakket aan belastingen, stem je midden dan helpt dat ook niet want dat zijn de meelopers van rechts en links. En natuurlijk is er een partij die dit allemaal anders wil, maar dat laat ik aan u over en als laatste advies: stemtt niet uit gewoonte maar stem op de partij die u het meeste voordeel biedt en voorkom hiermee dat de explosieve groei van voedselbanken stopt (NL derde wereld?) en dat uw kinderen straks niet in kleding lopen van de eveneens sterk groeiende low-cost markten (met dank aan de VVD en zijn meelopers), dat wilt u uw kin(eren) toch niet aandoen?

De heer Van Dreumel, Bemmel.

Plezier op een natte en gure Boomfeestdag

Er is een haag geplant  met meidoorn, sleedoorn en rozen over een lengte van 300 meter. (foto: Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – Ondanks het natte, gure tot soms stormachtige weer, was het rondom Kasteel Doornenburg een drukke bedrijvigheid. Leerlingen van groepen 7 en 8 van vier basisscholen uit Lingewaard hebben de kwade weergoden getrotseerd om toch deel te nemen aan de jaarlijkse Boomfeestdag.

Het doel is om de jeugd bewust te leren omgaan met de natuur in hun omgeving. Als deze jeugd volwassen is kunnen ze met plezier terugdenken aan de natte dag dat ze De Doornenburg flink in het groen hebben gezet. Twee scholen hadden zich afgemeld. Een wegens ziekte van een leerkracht en een vanwege de slechte weersverwachting. De bijna 200 leerlingen die wel kwamen, hadden er zichtbaar geen spijt van. Behalve de plantenklus was er ook ruimte voor cultuur. Heggenvlechten, prachtige verhalen op weg naar de 1000-jarige eik, in de boomgaard met hoogstamfruitbomen en de kruidentuin. Het kasteel had de deuren opengezet voor een speurtocht.


De organisatie ligt jaarlijks in handen van Stichting Lingewaard Natuurlijk (SNL) samen met de gemeente. Door in de gemeente één gezamenlijk Boomfeestdag te houden kan volgens Theo Dhont van SNL de organisatie veel ruimer worden opgezet. En dat heeft het Kasteel Doornenburg geen windeieren gelegd. Tijdens de Boomfeestdag zijn 40 forse eiken en een 1.200 haagplanten haag geplant. Stichting Landschapsbeheer Gelderland, die projecten stimuleert om landschap groener te maken, neemt de kosten van het groen op zich. Lingewaard betaalt de overige kosten. Voorzitter Menno Tillema van Kasteel Doornburg is een tevreden bestuurder. Recent was door het lichtfestival het weiland bezaaid met bloemen met lichtjes er in, zo liet hij de kinderen weten." En nu komen jullie ons helpen om bomen en een haag te planten. Cultuur en natuur is nu in één thema verenigd." Tillema zei dat door de aanwezigheid van zoveel scholen het kasteel alweer in de belangstelling staat.

Maria Passie in Zandse kerk groot succes

Maria Passie Zandse kerk 9 maart 2018. (foto: Danny Schluter) Danny Schluter

HUISSEN - In een bomvolle Zandse kerk genoten bezoekers op zaterdag 9 maart van de Maria Passie. Met muziek van nu werd het eeuwenoude verhaal van Maria verteld en gezongen. De uitvoering lag in handen van Aquero. Een koor van vrijwilligers van de Vereniging Nederlandse Bedevaarten met ondersteuning van professionele zangers en musici.


Ruim driehonderd bezoekers kwamen luisteren naar de Maria Passie. Een primeur voor Aquero. Voor het eerst was de voorstelling compleet uitverkocht. De Maria Passie vertelt het verhaal over het leven van Maria. Over haar jeugd, hoe ze samenkwam met Jozef en op 15-jarige leeftijd al zwanger raakte. Maar ook hoe ze moest vluchten met haar baby en als bezorgde moeder keek naar de daden van haar zoon. En natuurlijk haar verdriet over de dood van Jezus. In combinatie met liedjes als ‘Omarm me’, ‘Eén wereld’ en ‘Have a little faith’ kwam het verhaal echt tot leven. Een eeuwenoud verhaal, maar nog steeds springlevend. Want wat zou jij doen als je moest vluchten? Wat doe je als je kind zoveel positieve, maar ook negatieve reacties oproept? Hoe blijf je geloven na zoveel lijden?

De Lourdeswerkgroep Huissen haalde de Maria Passie naar Huissen. Dankzij hun energie en inzet konden de bezoekers genieten van deze mooie avond. Met ook een dank aan de vrijwilligers van de Zandse kerk. De opbrengsten van deze avond worden gebruikt om een bijdrage te leveren zodat zieke mensen mee naar Lourdes kunnen.

Collecteweek ReumaNederland van start

REGIO - In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Ook dit jaar zetten tienduizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

Kunnen we ook op uw steun rekenen? Alle kleine beetjes helpen om samen een groot bedrag op te halen tijdens deze collecteweek! Of u nu zelf langs de deuren gaat of aan de deur geeft. Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte.

Reumaonderzoek

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je - thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en kapotte gewrichten die moeilijk bewegen.

Met de opbrengst van de collecte helpt u mee aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Er is nog steeds wetenschappelijk onderzoek nodig om dit doel te bereiken. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft ReumaNederland ook voorlichting en komen ze op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg.

Ook collecteren?

Wilt u helpen collecteren? Bel dan voor meer informatie met ReumaNederland in Amsterdam op 020-5896471. U kunt ook een mail sturen aan: vrijwilligers@reumanederland.nl.

Lezing: help de bijen en vlinders in de tuin

Bezige bijen. (foto: Kitty Peters)

GENDT - Op woensdag 27 maart houdt Stichting Lingewaard Natuurlijk samen met comité Hulhuizen200 een lezing over wilde bijen in Veerhuis Concordia, Waaldijk 19-23 in Gendt.

Dat het slecht gaat met de wilde bijen, vlinders en insecten is bekend. Veel soorten zijn de laatste jaren uitgestorven en daarbij groeit de Rode Lijst van bedreigde wilde bijen en vlinders elk jaar. Dit brengt de natuurlijke kringloop in gevaar, daarom is het nu tijd om samen de overlevingskansen van bijen en vlinders te bevorderen.

Jaap Molenaar van de Bijenstichting verzorgt deze lezing. Hij vertelt over het belang van de bijen voor onze voedselvoorziening en waarom bijen een belangrijke indicator zijn voor een gezond leefmilieu. Daarnaast krijgt de bezoeker tips ter verbetering van het leefklimaat van bijen en vlinders in de tuin. Het soort tuin maakt niet uit, je kunt altijd iets doen voor deze kwetsbare diersoorten.

Na de lezing geeft Jos van Betuw uitleg over het burgerinitiatief 'Heel Hulhuizen Zoemt'. Een project waarbij de bewoners van Hulhuizen werken aan een paradijselijke leefomgeving voor bijen en vlinders in het buurtschap. We leggen ook uit hoe je het beste de grond kunt bewerken voordat je gaat zaaien. Aanvang lezing 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Toegang gratis. Informatie: Jos van Betuw, 06 23738031.

Prachtige Griekse iconen

REGIO - Een iconisch beeld, wat is dat? Tot de verbeelding sprekend, is de gangbare uitleg van de term. De prachtige Griekse iconen van Piet van der Heide doen dat zeker.

Van 16 maart tot 30 juni is de tentoonstelling van zijn iconen in het Grieks Huis in het Grieks Huis in Museumpark Orientalis te bewonderen.

De Notenkrakers bij De Minkhof

BEMMEL - Zondag 7 april bezoekt De Notenkrakers uit Gendt De Minkhof.

"Komt u óók gezellig meezingen en genieten van een lekkere lunch. Meezingend met het levenslied en misschien zelfs wel met een dansje zult u een onvergetelijke middag hebben! We zijn geopend van 11.00 tot 14:30 uur. U kunt zich tot en met vrijdag 5 april aanmelden bij De Minkhof. De kosten voor deze zondag zijn 9.50 euro en u wordt verzocht om gelijktijdig met uw opgave dit bedrag te voldoen tijdens de openingstijden van De Minkhof (ma, wo en vrij) of telefonisch 0481 357185, Molenwei 57, Bemmel."

Vierde nationale Lente SchaakConcert

Ensemble the Young Ones onder leiding van Lucie Gieles. (foto: Toine Langerwerf)

RESSEN - Allen van harte welkom op het Nationale SchaakConcert in Ressen op de eerste lentezondag van 2019, voor de vierde keer onder de vlag van Talento Metissimo. Dit jaar staat het geheel in het teken van Natuurbehoud Ontzandingsplas Plakse Wei en haar ijsvogels.

De muzikale opening start om 13.00 uur in de rustieke kerk en ligt in handen van blaas-ensemble The Young Ones onder leiding van Lucie Gieles. Aansluitend klinkt de Muziek Interval Race met de muziekintervalklokjes. De carrousel aan activiteiten wordt voortgezet met een schaaktriade bestaande uit: teamschaak, doorgeefschaak en Metissimo's Simultaan. Voorafgaand zijn er weer de bekende schaaklessen van de schaaktrainers. Traditioneel is er de authentieke creatieve heraldiek als ook de mogelijkheid om even heerlijk buiten te struinen in het rustieke Ressen met de Ouessante schaapjes, de groene speurtocht te volgen, alsook de sfeermuziek door jonge talenten.

Er zijn diverse prijzen te behalen door deelname aan de Muziek Interval Race en de Schaaktriade. De uitreiking volgt zodra de uitslag bekend is. De entree inclusief 1 consumptie met programmaboekje bedraagt vijf euro. "Het is fijn als men zich voor deelname aan de Schaaktriade vooraf wilt op geven.Vindt u het leuk om een keer mee te jureren? Bel gerust naar onze contactouders: 06 25506566 of 06 28722478. Voor informatie zie: www.TalentoMetissimo.nl.

ANBI Stichting Talento Metissimo zet zich (landelijk) in voor educatieve talentontwikkeling in Beta en Cultuur.

De Ward bij de Speedo jaargangwedstrijden

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward heeft met vijf zwemmers deelgenomen aan de Speedo jaargangwedstrijden in het Zuid-Hollandse Leiden. Zij behaalden vier medailles en verbeterden in totaal elf persoonlijke records, alsmede vier clubrecords.

Caitlin Sülter was ook deze wedstrijd weer goed voor twee gouden medailles op de 50m vlinderslag en de 100m wisselslag. Op deze afstanden verbeterde zij ook haar persoonlijke records. Op de 50m vrije slag en de 100m vrije slag veroverde zij twee zilveren medailles. Op de 50m vrije slag zwom zij ook sneller dan voorheen. Op deze afstand, de 50m vlinderslag en op de 100m wisselslag verbeterde zij ook het clubrecord.

Mies de Wit verbeterde zijn persoonlijke records op de 50m vrije slag, 200m vrije slag, 100m rugslag en 100m wisselslag. In totaal kwam hij verder nog uit op de 100m vrije slag en 100m vlinderslag. Fenna Reijmers was ook goed voor drie persoonlijke verbeteringen op de 50m vlinderslag, 100m rugslag en 200m wisselslag. Op deze laatste afstand verbeterde zij ook het clubrecord. Verder kwam zij nog uit op de 400m vrije slag. Cas Prinse nam deel aan de 200m vrije slag en verbeterde op deze afstand nog zijn persoonlijk record. Tenslotte kwam Thomas Bergmans nog uit op de 100m rugslag.

Lange afstanden voor De Ward

BEMMEL - In Nijmegen hebben vijf zwemmers van De Ward deelgenomen aan de Regionale Lange Afstanden Kampioenschappen. Er werd één medaille behaald en drie persoonlijke records verbeterd.

Marijn Baas behaalde op de 800m vrije slag een bronzen medaille met een tijd van 12:07,98. Dit betekende een verbetering van zijn persoonlijke record op deze afstand met bijna 45 seconden. Ook verbeterde hij gelijktijdig zijn persoonlijke records op de 200m vrije slag en 400m vrije slag. Mees Peters nam deel aan de 400m wisselslag en eindigde met een tijd van 5:41,98 op een verdienstelijke vierde plaats op deze afstand.

Anniek Henken kwam voor het eerst uit op de 400m wisselslag. Op deze afstand kwam zij tot een zesde plaats in een tijd van 6:30.25. Op de 800m vrije slag eindigde zij achtste met een tijd van 11:37.53. Inge Ruisch debuteerde op de 800m vrije slag met een knappe vierde plaats in een tijd van 12:49.77. Tenslotte deed Anniek Takken mee op drie afstanden. Op de 400m wisselslag werd zij negende in een tijd van 6:23.88. De 800m vrije slag betekende een achtste plaats in een tijd van 11:34.95. Bij haar debuut op de 1500m vrije slag tikte zij als zevende aan in een tijd van 22:31.22.

Concert Politie BigBand

Politie BigBand Oost-Nederland. (foto: Daniëlle de Wit) Daniëlle de Wit

ARNHEM - Het bestuur en leden van de Politie BigBand Oost-Nederland nodigen iedereen uit voor haar voorjaarsconcert op zondag 31 maart in het auditorium van het Thomas a Kempis - Het Arentheem College aan de Thomas à Kempislaan 25 in Arnhem.


Het concert zal bestaan uit het bekende BigBand repertoire. Daarnaast spelen wij aan 'Europa' gerelateerde nummers. Laat u verrassen door deze ongebruikelijke BigBand composities en laat u meevoeren over de Europese grenzen heen met deze bijzondere gearrangeerde melodieën. Meer informatie staat op vernieuwde website: www.politiebigband.nl. Het concert is van 14:30-16:30 uur. Zaal open om 14:00 uur; vrije toegang.

Muzikale lunch bij De Minkhof

BEMMEL - Zondag 7 april bezoekt De Notenkrakers uit Gendt De Minkhof.

"Komt u óók gezellig meezingen en genieten van een lekkere lunch. Meezingend met het levenslied en misschien zelfs wel met een dansje zult u een onvergetelijke middag hebben! We zijn geopend van 11.00 tot 14:30 uur. U kunt zich tot en met vrijdag 5 april aanmelden bij De Minkhof. De kosten voor deze zondag zijn 9.50 euro en u wordt verzocht om gelijktijdig met uw opgave dit bedrag te voldoen tijdens de openingstijden van De Minkhof (ma, wo en vrij) of telefonisch 0481 357185, Molenwei 57, Bemmel."

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 24 maart van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Steunpunt Mantelzorg zoekt nieuwe vrijwilligers

LINGEWAARD - Het SWL Steunpunt Mantelzorg organiseert samen met vrijwilligers wekelijkse ontmoetingsmomenten voor mensen die te maken krijgen met geheugenproblemen. De activiteit wordt op maandagmiddag in het Dominicanenklooster in Huissen gehouden en op dinsdagmiddag in De Minkhof in Bemmel.

Belangrijk voor mensen die te maken krijgen met geheugenproblemen en beginnende dementie, is begrepen te worden en zolang mogelijk actief en betrokken te kunnen blijven bij de omgeving. En dat is precies waar deze ontmoetingsmomenten aan willen bijdragen. De mensen die er komen, kunnen open zijn over het vergeten, hoeven niks te verdoezelen of zich te schamen. 'Ik weet het even niet', mag gezegd worden. Voor de mantelzorgers is het even een moment vrijaf.

Onder het genot van een kopje koffie/thee verzorgen de vrijwilligers activiteiten voor maximaal negen deelnemers. Zoals het doen van een spelletje, schilderen, tekenen of bij mooi weer een wandeling maken. Het gezellig samen bezig zijn, ervaringen delen en elkaar helpen staat centraal tijdens deze middag.

Voor versterking van het team vrijwilligers, zowel in Huissen als Bemmel, zijn we nu op zoek naar mensen die affiniteit hebben met de doelgroep, oog hebben voor mensen, geduldig en creatief zijn en goed kunnen luisteren. Voor meer informatie kan je contact opnemen met mantelzorgconsulent SWL, Monique Ritzen, 06 22933258 of via e- mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Omwille van het geloof

HUISSEN - Op donderdag 10 april houdt de Historische Kring Huessen haar voorjaarsvergadering. Traditioneel wordt deze vergadering gevolgd door een lezing over een onderwerp uit het Huissense verleden. Dit maal staat de reformatie in Huissen – nu 500 jaar geleden – centraal.

De vergadering begint om 19.30 en de lezing om 20.30 uur. De bijeenkomst vindt plaats in de Buitenpoort in Huissen.

Omwille van het geloof

Tijdens de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werden de aanhangers van de nieuwe godsdienst in Gelderland door met name Spaanse troepen vervolgd. Om aan hun belagers te ontkomen vond een aantal van hen een veilig onderkomen in Huissen. Toen in de jaren 70 en 80 van de zestiende eeuw Gelderland calvinistisch werd, waren het de katholieken die hun toevlucht zochten in het stadje. Wat de gevolgen waren van de komst van telkens nieuwe geloofsvluchtelingen in Huissen zal tijdens de lezing worden besproken.

Het hertogdom Kleef werd vanaf 1592 geregeerd door hertog Johan Willem. Hij was voorbestemd voor een kerkelijke loopbaan maar door het onverwacht overlijden van zijn broer Karel Frederik werd hij hertog tegen wil en dank. Johan Willem was overtuigd katholiek en dus was er voor de aanhangers van het protestantisme weinig ruimte in zijn hertogdom. Wat dat betekende voor de eerste jaren van de protestante gemeente van Huissen zal eveneens tijdens de lezing aan de orde komen.

Steunpunt Mantelzorg zoekt nieuwe vrijwilligers

LINGEWAARD - Het SWL Steunpunt Mantelzorg organiseert samen met vrijwilligers wekelijkse ontmoetingsmomenten voor mensen die te maken krijgen met geheugenproblemen. De activiteit wordt op maandagmiddag in het Dominicanenklooster in Huissen gehouden en op dinsdagmiddag in De Minkhof in Bemmel.

Belangrijk voor mensen die te maken krijgen met geheugenproblemen en beginnende dementie, is begrepen te worden en zolang mogelijk actief en betrokken te kunnen blijven bij de omgeving. En dat is precies waar deze ontmoetingsmomenten aan willen bijdragen. De mensen die er komen, kunnen open zijn over het vergeten, hoeven niks te verdoezelen of zich te schamen. ‘Ik weet het even niet’, mag gezegd worden. Voor de mantelzorgers is het even een moment vrijaf.

Onder het genot van een kopje koffie/thee verzorgen de vrijwilligers activiteiten voor maximaal negen deelnemers. Zoals het doen van een spelletje, schilderen, tekenen of bij mooi weer een wandeling maken. Het gezellig samen bezig zijn, ervaringen delen en elkaar helpen staat centraal tijdens deze middag.

Voor versterking van het team vrijwilligers, zowel in Huissen als Bemmel, zijn we nu op zoek naar mensen die affiniteit hebben met de doelgroep, oog hebben voor mensen, geduldig en creatief zijn en goed kunnen luisteren. Voor meer informatie kan je contact opnemen met mantelzorgconsulent SWL, Monique Ritzen, 06 22933258 of via e- mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 25 maart - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 26 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 27 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 28 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 28 maart - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a in Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Een eigen moestuin voor leerlingen van basisscholen

Kinderen in de moestuin. (foto: Jan de Moor)

BEMMEL - Vind je het leuk om na school je eigen groenten te zaaien? Je eigen planten te verzorgen en te oogsten? Dan kun je ook kiezen welke groenten je het liefste eet!

Je kunt bij de Veldschuur voor zes euro een tuintje huren, waar je naar hartenlust kunt tuinieren. Het seizoen 2019 loopt van april tot half oktober. Als je geïnteresseerd bent, meld je dan aan: schoolmoestuinbemmel@lingewaardnatuurlijk.nl. Je bent welkom in de moestuin aan de Sportlaan 1M in Bemmel op zaterdagmorgen 6 april vanaf 9.30 uur met één van je ouders.

Graag gepast geld meenemen en ook de zaden die je wilt planten. Je kunt meteen beginnen. Er is gereedschap aanwezig.

De openingstijden van de moestuin zijn: maandagavond van 19:00 tot 20:00 uur, woensdagmiddag van 16:00 tot 17:00 uur en zaterdagochtend van 09:30 tot 11:30 uur.

Oranje klaverjassen in De Klok

GENDT - Zaterdag 13 april is er opnieuw oranje klaverjassen in De Klok in Gendt.

Vanaf 10.30 uur inschrijven en om 11.00 uur is de start. Kosten voor inschrijving + lunch is 15,00 euro. Aanmelden voor 10 april per telefoon: 0481 422065 of per mail: ac.kaandorp@kpnmail.nl.

Vier generaties in Angeren

Overgrootmoeder Willy, mama Lianda, baby Noëlle en oma Elly.

ANGEREN - Op 4 januari is Noëlle Feiken geboren. Haar overgrootmoeder is Willy Stienstra (76 jaar) uit Angeren. Oma Elly Buurman-Stienstra (52 jaar) woont ook in Angeren. Mama Lianda Buurman (23 jaar) woonde ook eerst in Angeren, maar is met papa Jessie in Arnhem gaan wonen.

Nick Molenaar is fan van Real Madrid, maar bovenal van Ajax 'Mijn Spaanse schoonvader praat even niet meer met mij'

Tekst: Hans Schmeinck

Deze rubriek kan vanaf heden ook om actuele zaken het buitenland gaan, waar een voormalig Betuwnaar zijn/haar licht op laat schijnen. Deze week: Nick Molenaar: oud-Huissenaar in Madrid en zowel fan van Real Madrid als Ajax. Na de 1-4 zege van de Amsterdammers treurt hij om de uitschakeling van 'zijn' Real, maar is ook blij voor Ajax. 'Dat weten de buren nu ook.'

Hij bezoekt heel erg vaak thuiswedstrijden van Real Madrid, soms ook met zijn dochter (zie foto). Maar op die gedenkwaardige avond van dinsdag 5 maart jongstleden in het Bernabeu stadion tussen 'De Koninklijke' en Ajax was Nick er nu eens niet bij. ,,Vanwege de hoge prijs en ik verwachtte ook niet dat Ajax zo'n geweldige pot zou spelen. De vorige keer in 2010 was ik er wel bij, maar toen won Real heel makkelijk.''

De voormalig Huissenaar woont al 20 jaar in Madrid en is zeker Real-fan, zegt ie. ,,Maar boven alles Holland-fan. Ik vond het prachtig wat Ajax op de mat bracht. Mijn buren weten dat nu ook.'' En op zijn werk kwamen ze er ook nadrukkelijk achter dat hij Ajax-supporter is. ,,Op woensdag kwam ik helemaal hyper op kantoor. Er werd me zelfs afgeraden om naar een vergadering te gaan met een klant, aangezien die zwaar Real fan is.'' Ook in familiaire kring is het even gas terug nemen. ,,Mijn schoonvader praat deze dagen niet meer met mij.''

Hij beleefde de achtste finale van de Champions League tussen de winnaar van de laatste drie Champions League-finales en underdog Ajax vanuit Nederlands perspectief. ,,Maar de dagen erna, analyserend met buren, collega´s en vrienden is het duidelijk dat Real afgelopen zomer een grote fout heeft begaan. Ze hebben Ronaldo te makkelijk laten gaan en ze hadden geen plan om te vernieuwen. De vedettes hebben alles gewonnen de afgelopen drie jaar en die dachten dat ze makkelijk naar de kwartfinales zouden gaan.''

Neymar

Nick heeft het als Real-fan niet zo op voorzitter Florentino Perez. ,,Die is zo marketing georiënteerd. Hij dacht Ronaldo op te kunnen vangen met Neymar. Maar die speelde een waardeloze WK, dus Perez zag er vanaf. Zidane ging weg omdat hij het niet eens was met het beleid van Perez en zie nu zes maanden later, de tweede trainer op straat, geen enkele speler die een behoorlijk niveau haalt en de vedettes zoals Marcelo, Bale, Isco zitten niet eens meer bij de selectie.''

Na de galavoorstelling van Ajax in Bernabeu ging Nick maar niet de straat op. ,,Ik heb tot 3 uur 's nachts op internet gesurfd. Interviews, nabeschouwingen en de wedstrijdbeelden nog eens bekeken. Hoe Real was weggespeeld door de jonkies van Ajax was het verhaal van de dag. De fans zijn echt zwaar teleurgesteld.''

Inmiddels is succescoach Zidane weer aangesteld en Nick ziet het wel weer zitten met 'zijn' Real. ,,Aan het einde van het seizoen gaan ze weer een aantal miljoenen uitgeven en aan een nieuw elftal bouwen. Aan geld geen gebrek en voordat je het weet staan ze weer in de finale.'' En 'zijn' Ajax? ,,Als Ajax tegen Atletico loot dan zit ik wel in het stadion, haha.''

Concert Russische passie in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Voor de tweede keer zingt het Arnhems Slavisch Koor in de passietijd in de mooie kapel van het Dominicanenklooster Huissen.
Het thema is weer Russiche Passie: 'Hoor toch hoe ik zucht, er is niemand die mij troost'. Het concert is woensdag 17 april om 20.00 uur.

Tijdens dit concert zal de rijke traditie van de Veertigdagentijd te horen zijn. Zo luistert u naar klaagzangen en jubelzangen. Naar ingetogen, hartverscheurende lijdensliederen en opgetogen oproepen het leven te vieren. Het ASK heeft inmiddels bekendheid gekregen door optredens in binnen- en buitenland en stelt zich ten doel bekendheid te geven aan de Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek. Iedereen wordt van harte uitgenodigd voor dit prachtige concert dat de toehoorder meevoert in de sfeer van pasen. Meer info en aanmelden via: www.kloosterhuissen.nl/p/1458.

Kindercollege over Vincent van Gogh

Een zelfportret van Vincent van Gogh.

GENDT - Bij Vincent van Gogh denk je misschien meteen aan zijn schilderij met zonnebloemen, of aan zijn ene oor. Docent culturele kunstzinnige vorming Elise van Zuylen weet nog véél meer over deze wereldberoemde schilder. Ze vertelt erover tijdens een gratis kindercollege op vrijdagmiddag 5 april in Bibliotheek Gendt.

De Nederlandse schilder Vincent van Gogh heeft ontzettend veel prachtige schilderijen gemaakt. Toch is hij pas beroemd geworden na zijn dood in 1890. Nu is hij een van de beroemdste schilders van de wereld. De laatste vier jaar van zijn leven woonde en werkte hij in Frankrijk.

Elise van Zuylen is docent culturele kunstzinnige vorming bij het Stedelijk College in Eindhoven. Tijdens haar kindercollege krijg je antwoord op vragen als, waarom sneed Vincent nou eigenlijk zijn oor af? En waarom schilderde hij zoveel zonnebloemen? Je mag Elise de oren van het hoofd vragen, maar ook zelf aan de slag met kwast en papier!

Dit kindercollege duurt van 16.00 tot 17.00 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Zeker zijn van een plaatsje? Meld je vooraf aan via gendt@obgz.nl of in de vestiging zelf. Het kindercollege is gratis.

Tentoonstelling Sterreschans in Doornenburg

DOORNENBURG - Op 8 en 9 maart hield Sterreschans een tentoonstelling van binnenscheepvaart materialen waarvan verschillende nog niet aan het publiek waren getoond.

De organisatoren waren blij verrast door de, naar schatting meer dan tweehonderd belangstellenden, die uit verschillende delen van Nederland kwamen kijken. Zoals uit Millingen, Lobith, Krimpen aan de IJssel, Waddinxveen, Oosterhout Brabant, Kampen, Rotterdam en Nijmegen hadden ze de moeite genomen om te komen.

De vereniging heeft door deze actie, verschillende nieuwe leden ingeschreven. Heeft u ook interesse in de vereniging komt dan vrijblijvend eens een keer naar de verenigings- praatavond op de laatste vrijdag van september- oktober- november- eventueel in december- januari- februari- en maart van 19.30 tot 21.30 uur. Ook worden er twee keer per jaar aan de binnenvaart verbonden doelen bezocht en uiteraard is er de traditionele schippersmis met aalmoezenier B. van Welzenes in Doornenburg.

Bemmelse basketbalsters tussen hoop en vrees Alleen beker voor Batouwe?

2019 dreigt een naar jaar te worden voor Lekdetec.nl/Batouwe. De Bemmelse basketbalsters speelden vorig jaar nog om de landstitel, maar dit jaar zit een plekje bij de beste vier om de play-offs voor het kampioenschap er waarschijnlijk niet eens in. Al is de bekerfinale in ieder geval veilig gesteld, in eigen huis nog wel.

Tekst: Hans Schmeinck

Kijk ze staan, Lisanne de Jonge (rechts, rood shirt) en Yordi Kathmann. De speelsters van Letdetec.nl/Batouwe poseren stoer voor een foto ter ere van Internationale Vrouwendag op zaterdag 8 maart. Geweldig goede en kloeke tekst ook. Een paar dagen eerder, op zondag 3 maart, was het flinke er echter goed af. De Bemmelse basketbalsters verloren knullig maar terecht, met 73-68 bij Dozy Den Helder. Dat team haalde de Bemmelsen op de ranglijst van de Vrouwen Basketball League (het hoogste niveau in Nederland) bij.

Omdat Batouwe vorige week zaterdag zelf in eigen huis kansloos verloor van koploper Solar Systemen Grasshoppers uit Katwijk (64-86) en Den Helder haar wedstrijd ook won, kwam het zelfs op twee punten achterstand. Daar heeft de 73-46 thuiszege afgelopen zaterdag tegen nummer laatst Keijser Capital Martin Sparks geen verandering in kunnen brengen. Den Helder won haar duel namelijk ook, bij nummer 3 4Consult/Binnenland uit Barendrecht nog wel.

Het betekent dat Batouwe op plaats 5 blijft staan en twee punten achterstand heeft op zowel Den Helder als Binnenland. De Bemmelsen moeten zaterdag in de laatste competitieronde zelf winnen bij Binnenland en/of hopen op een misstap van Den Helder. Maar die ploeg speelt bij nummer voorlaatst Jolly Jumpers en zullen zich daartegen waarschijnlijk niet vergalopperen.

Bekerfinale

Worst case scenario is dat Batouwe op plaats 5 blijft staan en dus de Final Four (om het kampioenschap) niet gaat halen. Dat zou een bittere pil zijn voor de ploeg van coach Daan de Heus. De Bemmelsen haalden vorig jaar nog de finale van de Final Four en speelden om de landstitel met Grasshoppers. Die wonnen weliswaar, maar Batouwe verkocht haar huid duur. Een jaar eerder werden ze zelfs nog kampioen.

Mocht het in de competitie mislopen dan heeft Batouwe in ieder geval nog de bekerfinale. Die haalden ze door, een week vóór Vrouwendag, heel knap datzelfde Grasshoppers met 1 punt te verslaan (69-68). De winnaar van dat duel mocht/mag ook de bekerfinale thuis spelen en wel op zaterdag 30 maart. Vanaf 20.30 uur tegen Loon Lions uit Landsmeer. Mocht het daarin misgaan, dan is 2019 vooralsnog als een verloren jaar te beschouwen voor Batouwe. Al is er dan in ieder geval de hoop op de talenten (die al knielend poseren).

                                

Wel play-offs mannen Batouwe?

Als het goed is, halen de mannen van Batouwe, ofwel Dreamfields Dolphins, wél de Final Four van de Promotiedivisie poule A. Zaterdagavond ontaardde hun wedstrijd vlak voor tijd bij Almere Pioneers dan wel in een vechtpartij, maar de ploeg van Chris Stomp stond toen met zes punten verschil voor. En de Bemmelnaren zouden geen schuld hebben aan het ontstaan van het handgemeen. Mocht de zege door de bond NBB worden toegekend dan is deelname aan de Final Four zeker. En knap voor de Bemmelse promovendus.

Ontmoetingsmiddag Matthäuspassion in Huissen

HUISSEN - Een aantal keren per jaar organiseert de Protestantse Kerk in Huissen een ontmoetingsmiddag. Tijd voor ontmoeting, een kopje koffie of thee en elke keer een activiteit. Maandag 25 maart komt Stan de Kort, oud-professor biologie aan de universiteit van Wageningen, naar Huissen om over zijn grote hobby en passie te vertellen: het leven en de muziek van Johann Sebastian Bach.

Bach schreef in 1728 de Matthäuspassion: een oratorium over het lijdens- en stervensverhaal van Jezus. En nergens is deze passie zo populair als in Nederland. Hopelijk geldt dat ook voor deze bijeenkomst! Iedereen van harte welkom om deze middag mee te genieten. Het programma begint om 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur.

Op donderdag 28 maart bent u van harte welkom voor de film ‘Walk with me’ (2017). Een reis in de wereld van mindfulness en Plum Village waarin de boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh centraal staat.De film laat niet zozeer de boeddhistische filosofie als wel de boeddhistische geestesgesteldheid zien: tolerant, ego-loos en liefdevol tegen de achtergrond van de vredige atmosfeer van het kloosterbestaan. Aanvang 19.30 uur. De film wordt kort ingeleid en na afloop is er tijd voor nagesprek.

Ook is men iedere vrijdagmiddag welkom voor koffie, thee en een praatje. Tussen 14-16 uur. (predikant@pknhuissen.nl, 06 2129 4143).

Viering Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 24 maart, 3e zondag van de 40-dagentijd. Aanvang 10.00 uur, voorganger ds. Jan ter Avest, Rheden. We begroeten u graag in onze kerk, ingang Raadhuisplein 35.

Wandelen in Lingewaard

(foto: Theo Tangelder)

LINGEWAARD - In Lingewaard wordt volop gewandeld. Natuurlijk kan je alleen op pad gaan, maar misschien is het voor jou juist fijn om in een groepje te wandelen. Enthousiaste vrijwilligers begeleiden verschillende wandeluurtjes. Soms met een gezamenlijk kopje koffie achteraf.

Hieronder staat een overzicht van dag, tijd en locatie waarop er gewandeld wordt. Je kan kosteloos meedoen, kom gerust eens kijken of het iets voor je is!

Dinsdag, 11.00 - 12.00 uur, Plaza 3, Huissen, (even weken), voor het Medisch Centrum Loovelden, Van Wijkstraat 31 - Huissen , (oneven weken), voor het Gemeenschapshuis ’t Zand

Dinsdag, 18.30 – 19.30 uur, Teselaar 6, Bemmel, tussen de Huisarts en de Bibliotheek

Woensdag, 13.30 – 14.30 uur, Van Ambestraat 1, Bemmel, voor De Kinkel

Donderdag, 9.30 – 10.30 uur, Wagenweg 12e, Huissen, voor de Kuul

Donderdag, 13.30 – 14.15 uur, Van Wijkstraat 33, Huissen, voor de Zandse Kerk

Wandelen onder professionele begeleiding bij een van de senioren stichtingen kan ook, neem contact op met één van de onderstaande organisaties: Stichting Actieve Senioren Angeren, deBol – Bemmel, Stichting Ouderen Doornenburg, Stichting Welzijn Ouderen Gendt, W.S.V. Pro Corpore, Loopgroep Huissen, Pheidippides, FitStap, W.S.V. Nooit te ver.

Bied je wandelen aan of wandel je zelf in een groep die hier niet vernoemd is, neem contact op met de sportcoach. Ook voor andere vragen kan je contact opnemen met Quint van de Ven Sport- & Cultuurcoach bij Stichting Welzijn Lingewaard: q.vandeven@swlingewaard.nl of via: 06 13966536.

Uitgevoerd door het Royal Opera House TOP-film: Don Quichot

BEMMEL - Op donderdag 28 maart staat de prachtige balletfilm Don Quichot op het programma in de Theaterkerk.

Liefde en vriendschap triomferen in Carlos Acosta's bruisende productie van dit duizelingwekkende ballet. Het verhaal van Cervantes over de klunzige ridder Don Quichot heeft talloze choreografen, musici en beeldend kunstenaars geïnspireerd. In 1869 creëerde Marius Petipa zijn sprankelende ballet over de wederwaardigheden van de Man van La Mancha en zijn trouwe schildknaap Sancho Panza. Centraal staat het virtuoos dansende liefdespaar Basilio en Kitri. Carlos Acosta koos deze vrolijke klassieker als zijn eerste productie voor The Royal Ballet. In zijn bruisende adaptatie figureert het complete dansgezelschap in de rol van uitgelaten dorpelingen, hartstochtelijke zigeuners en zelfs fantasiebloemen. Het verhaal volgt Don Quichot op zijn dwaze onderneming om goede daden te verrichten ter ere van zijn imaginaire geliefde Dulcinea. Zonnig, charmant, grappig en aandoenlijk - Don Quichot is een ballet dat net zo overloopt van positieve energie als van verbazingwekkende dansante hoogstandjes.

Aanvang 19:30 uur (zaal open 19:00 uur). Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Huissen steeds schoner

HUISSEN - Er komen veel reacties binnen op de oproep om zaterdag 23 maart mee te doen aan de voorjaarsschoonmaak van de natuur in Huissen.

Niet alleen scholen maar ook de padvinderij doet mee. En individuele wijkbewoners sluiten zich aan bij de Zwerfafvalbrigade Huissen. Het wordt nog druk, maar vooral ook schoon langs de wegen en paden in Huissen!

Een tip voor u om uw inzet duurzamer te maken. Misschien heeft u het al gemerkt, er zijn zogenoemde 'snoeproutes'. Op routes tussen scholen en supermarkten of snackbars ligt vaak veel zwerfafval. Een dankbare taak om hier regelmatig wat op te ruimen wanneer u met de hond wandelt of op weg gaat naar het winkelcentrum. Nog beter is het om de jeugd zover te krijgen, dat ze hun afval weggooien in daarvoor bestemde afvalbakken. Daar werken we ook aan. Op de website Nederland Schoon vindt u nog veel meer kennis en tips. De Zwerfafvalbrigade Huissen ziet u graag zaterdag om 10.00 uur (met fiets) op de Markt in Huissen.

Stem op de Mariakapel bij de Rabo Clubkas Campagne

Mariakapel Hulhuizen. (foto: Wilco)

HULHUIZEN – "Graag willen wij u er op attenderen dat de Rabo Clubkas Campagne op 15 april weer van start gaat en dat er ook op de stichting Vrienden voor de Mariakapel gestemd kan worden."

"De stichting wil de kapel graag goed onderhouden en voor de toekomst bewaren. Iedere vorm van hulp is welkom. Zo ook deze Rabo Clubkas Campagne. Elke stem is voor ons geld waard, en dat geld zullen we zorgvuldig gaan besteden.Vanaf 15 april rekenen we op u. Stemt op de Mariakapel in Hulhuizen en behoudt een belangrijk rust en steunpunt voor velen."

R.K. Parochie Maria Magdalena

Zaterdag 23 maart
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communieviering, Lit. werkgroep, Enjoy

Zondag 24 maart
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, N. Sales, St. CaeciliakoorO.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, Presentatieviering Pastoraatsgroep, G. Peters en J. Kallen, Herenkoor
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 9.30 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Dameskoor

Woensdag 27 maart
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 10.00 u: ouderenviering, J. Rademakers, Dameskoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

R.K. Parochie Maria Magdalena

Zaterdag 23 maart
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communieviering, Lit. werkgroep, Enjoy

Zondag 24 maart
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, N. Sales, St. CaeciliakoorO.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, Presentatieviering Pastoraatsgroep, G. Peters en J. Kallen, Herenkoor
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 9.30 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Dameskoor

Woensdag 27 maart
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 10.00 u: ouderenviering, J. Rademakers, Dameskoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 27 maart van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 27 maart van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

'Op de koffie' in de Zandse Kerk in Huissen

Zandse Kerk, annex uitvaartcentrum en pastorie. (foto: N. Hubers)

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk verzorgt op woensdag 27 maart van 10.30 tot 12.00 uur, weer haar populiare koffieochtend. Een maandelijks terugkerend bijzonder ontmoetingsmoment in de sfeervolle Zandse Kerk.

"Wij kunnen terugkijken op een succesvolle koffieochtend op woensdag 27 februari met voor de eerste keer een aansluitende lunch, waaraan 65 gasten deelnamen. De zelfgemaakte soep en de ruim 200 belegde broodjes waren overheerlijk, Wij gaan dit in de toekomst zeker af en toe voortzetten. De aangename muzikale omlijsting door het gelegenheidsorkest, samengesteld uit muzikanten van de Bevelanders, Torkest en Rienbloazers, maakte het feest compleet.

Woensdag 27 maart 2019 organiseren wij weer het gebruikelijke koffieochtend. Alle tijd is beschikbaar voor gezellig bijpraten met vertrouwde deelnemers (vrienden, kennissen, buren, etc.). Maar ook kennis te maken met geheel nieuwe gasten, uitgenodigd door regelmatige bezoekers of door andere signalen aangetrokken om dit zeer populaire ontmoetingsevenement mee te gaan maken.

Vanaf 10.00 uur is de kerk voor onze gasten open en kunt u al vast binnenlopen om een plekje aan de gezellig ingerichte tafels uit te kiezen. Om 10.30 uur start het serveren van koffie en thee. Iedereen is welkom en aanmelden vooraf is niet nodig. Ons team van gastvrouwen verheugt zich op weer een grote opkomst van enthousiaste deelnemers. Dit alles onder het motto 'ontmoet elkaar, deel je verhalen, leer elkaar kennen en geniet van de gezelligheid'. Voor contact met onze werkgroep Koffieochtenden, mail info@zandsekerk.nl; bel 06-14803998; kijk op: www.zandsekerk.nl."

Skeelerseizoen begint

Op de skeelers Park Lingezegen ontdekken. (foto: José Vens)

BEMMEL - Het mooie weer komt eraan; de skeelers kunnen weer tevoorschijn gehaald worden. Op donderdagavond 4 april 19.15 uur starten de skeelertrainingen bij b.o.d. De Sprinters aan het Drieske 7 in Bemmel.


Alle leden, jong en ouder kunnen dan weer onder begeleiding van ervaren trainers op de baan hun rondjes gaan rijden. Dat geldt ook voor geïnteresseerden, die kennis willen maken met de skeelersport. Heb je vroeger veel geskeelerd en zou je graag weer beginnen met deze leuke sport? Kom dan je techniek opfrissen.
Skeeleren wordt pas echt leuk als je beschikt over de juiste techniek zodat je veilig buiten kunt rijden. Bijvoorbeeld door Park Lingezegen, het mooie natuurpark tussen Nijmegen en Arnhem met z’n prachtige skeelerpaden.
Op donderdagavond 28 maart om 19.30 uur is er een informatieavond voor volwassenen en jeugd (vanaf 7 jaar) in het clubhuis aan het Drieske 7 in Bemmel. Op deze informatieavond krijg je informatie over het materiaal, bescherming en veiligheid en remtechniek.
Meer informatie staat op www.boddesprinters.nl onder Skeeleren. Voor eventuele vragen kun je mailen naar skeelers@boddesprinters.nl.

Met toelichting op Windpark Caprice Vergadering Strijdbaar Angeren

ANGEREN - Op woensdag 20 maart houdt Strijdbaar Angeren haar jaarvergadering. De vergadering is in ons dorpshuis en start om 20.00 uur.

In deze vergadering worden de leden bijgepraat over de onderwerpen, die het afgelopen jaar de aandacht hebben gehad. In de vorm van een presentatie zal voorzitter Gerard Rasing een toelichting geven op onderwerpen zoals de A15, woningbouw in Angeren, windturbines bij de Angerense Steenfabriek en de ontwikkelingen ten aanzien van de Angerensche -en Doornenburgse buitenpolder.

Uiteraard legt penningmeester Peter Tijssen verantwoording af over de financiën. Aftreden en herkiesbaar is Peter Tijssen.

"De toelichting op het voornemen tot het plaatsen van een tweetal windturbines bij steenfabriek Huissenswaard (plan Windpark Caprice) doen we niet zelf. Hiervoor hebben wij, het -bij de planvorming betrokken- bedrijf Renewable Energy Factory uitgenodigd. Zij hebben aangegeven graag meer inzicht in de plannen (en de laatste stand van zaken) te willen geven. Het lijkt ons als bestuur zeker de moeite waard om hiervan op de hoogte te zijn."

Expositie van Marga Roelofs in De Kijkruit

GENDT - Op uitnodiging van stichting Kunstkring Gendt Verbeeld exposeert Marga Roelofs tot en met 26 april in de Kijkruit aan de Dorpstraat 21b in Gendt.

De expositie bestaat uit keramiek en enkele beeldhouwwerken van speksteen. Al zo`n 25 jaar vindt zij het heerlijk om met deze hobby bezig te zijn. Ze heeft les gehad op de Open Academie in Bemmel van de docenten Henk van Meurs, Bob Lejeune en Bart Jansen. Bij het uitoefenen van haar hobby vindt zij het heerlijk om haar fantasie de vrije loop te geven.

Zij voelt zich aangetrokken tot het boetseren van vrouwenfiguren met een knipoogje naar het abstracte. “Er is ooit is in een regionaal krantje geschreven dat zij een kunstenares zou zijn; maar dat is ze zeker niet”, aldus Marga. Deze expositie biedt haar de gelegenheid om geïnteresseerden te laten zien hoe zij met haar hobby bezig is.

Dat haar werken ook geen echt verhaal hebben klopt, maar dat laat ze graag over aan de fantasie van de mensen die een kijkje komen nemen in De Kijkruit in Gendt. Het belangrijkste wat betreft het uitvoeren van haar hobby is, dat ze na voltooiing van een werkstuk kan zeggen: “ ik ben tevreden met het resultaat. En het proces daar naar toe heeft mij veel voldoening gegeven”.

Algehele informatie: Werkgroep De Kijkruit: Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, Gendt; 0481-421156; huystee@planet.nl; https://twitter.com/GendtVerbeeld; https://www.facebook.com/GendtVerbeeld. Interesse om ook eens te exposeren in de Kijkruit? Geef je op via het aanmeldingsformulier op www.kunstkringgendtverbeeld.nl.

deBol Junior Avond-4-Daagse

De deBOL A4D Commissie. (foto: deBOL A4D)

BEMMEL - Heb jij er ook weer zo’n zin in? In die gezellige Avond4Daagse bij deBol in Bemmel? Wij wel! We zijn al heel druk met de voorbereidingen want op dinsdag 21 mei gaat ie alweer voor de twaalfde keer van start.


Iedereen vanaf vier jaar mag meedoen, maar als je nog geen acht jaar bent dan mag je alleen onder begeleiding van een volwassene meedoen. Dit jaar heeft de A4D Commissie gekozen voor het thema ‘Ridders en Prinsessen’. In een later persbericht wordt daar meer over verteld, maar we kunnen nu alvast verklappen dat er in de week van de A4D prinsessen in het kasteel van deBol wonen…


Ook als je niet meer op de basisschool zit, kun je met ons meewandelen! Jong of (wat) oud(er), iedereen mag meedoen en is van harte uitgenodigd om mee te wandelen met deze Avond-4-Daagse. De eerste voorinschrijving wordt gehouden op Koningsdag. Vanaf 11.00 uur kun je komen inschrijven in de A4D-kraam op het Kinkelplein. Iedereen (dus ook de begeleiding) betaalt inschrijfgeld. Je betaalt bij voorinschrijving 5,00 euro per persoon. Op 15 en 18 mei zijn er ook voorinschrijfmomenten.

Rabobank Clubkas Campagne
"Ook wij doen mee met de Rabobank Clubkas Campagne. Als u bankiert bij de Rabobank en u bent lid van de bank dan mag u 1 of 2 stemmen uitbrengen op deBol. Bent u nog geen lid van de bank dan kunt u zich tot 1 april aanmelden waarna u uw stem(men) kunt uitbrengen op bijvoorbeeld stichting deBol Bemmel. Wij zijn daar heel erg blij mee! Meer info staat op www.debolbemmel.nl.

Nationale Diabetes Challenge van start

HUISSEN - Dit jaar is er weer de mogelijkheid om mee te doen met de Nationale Diabetes Challenge. Twintig weken wandelen voor gezondheid, plezier en nieuwe contacten. Vrijdag 29 maart is er voor geïnteresseerden een informatiebijeenkomst van 17.00 tot 17.30 uur, Polseweg 17 in Huissen!

De Challenge is niet alleen voor mensen met diabetes, iedereen is welkom om te komen wandelen. Dit jaar slaan Huisartsenpraktijk Polseweg en Fysiotherapie M van der Ploeg de handen in één om er een geslaagde challenge van te maken.

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Bas van de Goor is een oud top-volleyballer. Hij heeft zelf diabetes en het is zijn missie om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport & bewegen. Zeker voor mensen met diabetes is wandelen een goed medicijn. Het credo van de NDC: 'wandelen is behandelen'.

Vanaf dinsdag 16 april, 16.00 uur wordt er twintig keer minimaal een keer per week in groepsverband gewandeld. Het wandelstartpunt wordt bekend gemaakt op de informatieavond en volgt op de website van Huisartsenpraktijk Polseweg: https://polseweg.praktijkinfo.nl/. Je werkt tijdens het lopen toe naar de finaledag op 28 september, samen met de praktijkondersteuners Els, Marike en een fysiotherapeut. Op deze dag ga je samen met deelnemers uit heel Nederland: 5, 10, 15 of 20 km wandelen. "De kosten gaan je zeker niet tegenhouden om mee te doen, tot de 29ste! Vragen? Of nu al aanmelden? Mail naar poh@huisartspolseweg.nl of bel naar Sport- & Cultuurcoach Quint van de Ven, 06 13966536."

Paasdrive Cool Down Huissen

HUISSEN - Cool Down houdt op woensdag 17 april haar veertiende Paasdrive in Het Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen

De aanvang is 19.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt tien europer paar. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 april: cool-down@live.nl of telefonisch bij J. Wassink 026 3252983. De inschrijving wordt definitief na ontvangst van het inschrijfgeld, over te maken op: IBAN NL51 RABO 0384 003 12 onder vermelding van Paasdrive en de namen, alsmede de NBB lidnummers van beide spelers. Men ontvangt hiervan een bevestiging.

Evaluatie carnavalsactiviteiten in Angeren

ANGEREN - A.K.G. De Narrenpoel nodigt een ieder uit voor de evaluatiebijeenkomst op vrijdag 29 maart in De Letste Stuyver.

"Graag willen wij van jullie weten hoe jullie het carnaval hebben ervaren. Heb je wat te nölen of heb je vernieuwende ideeën? Wij horen ze graag van jullie! Wij zorgen voor een hapje en een drankje. Wij zien jullie graag 29 maart om 20:00 uur."

Paasdrive Cool Down Huissen

HUISSEN - Cool Down houdt op woensdag 17 april haar veertiende Paasdrive in Het Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen

De aanvang is 19.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt tien europer paar. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 april: cool-down@live.nl of telefonisch bij J. Wassink 026 3252983. De inschrijving wordt definitief na ontvangst van het inschrijfgeld, over te maken op: IBAN NL51 RABO 0384 003 12 onder vermelding van Paasdrive en de namen, alsmede de NBB lidnummers van beide spelers. Men ontvangt hiervan een bevestiging.

Tentoonstelling kunst door vrijwilligers

De kunstenaars openen samen de tentoonstelling. (foto: Arkadiusz Prochazka)

DOORNENBURG - Sinds zondag 10 maart is op Fort Pannerden de tentoonstelling ‘Kunst door vrijwilligers’ officieel geopend. Met een gezamenlijke druk op de knop openden de kunstenaars de tentoonstelling en werden de kunstwerken in het licht gezet, om vervolgens door familie en genodigden bewonderd te worden.

Veel vrijwilligers van Fort Pannerden delen naast hun enthousiasme voor het fort ook hun passie voor het maken van bijzondere voorwerpen. Dit is terug te zien in de variatie aan kunstwerken die gratis in het fort te bekijken zijn. Kleurrijke glas in lood voorwerpen, op schaal gemaakt wachthuisjes uit onder andere het Vaticaan en Praag, foto’s uit de Klompenwaard, natuurgetrouwe vogels van hout en mooie beelden van Pre Tex. De feestelijke opening van de tentoonstelling werd afgesloten met een speciale rondleiding, koffie en gebak voor de genodigden. De bijeenkomst werd op die manier gezellig afgesloten met de kunstenaars, vrienden en familie.

Bezoek de tentoonstelling
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Wilma en Willy Damen, Peter en Anneke Strijbos, Elfriede Barten, Mieke Montanus en Frits van Kesteren De tentoonstelling is nog tot en met 28 april gratis te in het historische bolwerk Fort Pannerden. Er is ook een prijsvraag verbonden aan deze tentoonstelling, de winnaar ontvangt een heerlijke appeltaart. Kijk op www.fortpannerden.eu voor openingstijden en mogelijkheden voor een rondleiding of audiotour door het gehele fort.

Kijkje in de kerk

RESSEN - Trots zijn wij op ons oude kerkje in Ressen en dat steken wij niet onder stoelen of banken. Integendeel, we willen er graag mee pronken en veel mensen laten meegenieten. Daarom zetten wij tijdens de zomermaanden onze deuren wijd open, zodat iedereen die langs komt even binnen kan kijken.

Even uitrusten van het lopen of fietsen en de sfeer proeven van dit prachtige gebouwtje. Of zomaar even genieten van de stilte.
In ruim 700 jaar zijn hier heel wat kinderen gedoopt, huwelijken gesloten en begrafenisdiensten gehouden. Er hebben heel wat liederen en gebeden geklonken tijdens de wekelijkse erediensten. Indrukwekkend om tot je door te laten dringen wat zich hier door de eeuwen heen allemaal heeft afgespeeld. Het maakt onze kerk een bezoekje waard.

Van mei tot november is een ieder op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur welkom. (Met uitzondering van de tijden dat er een dienst wordt gehouden.) Deze openstelling is een initiatief van de Coördinatiegroep Pleisterplaats Ressen en is mogelijk dankzij vrijwilligers die als gastheer/gastvrouw een of meerdere dagdelen in de kerk aanwezig willen zijn. Mocht u interesse hebben om als vrijwilliger mee te draaien, eenmalig dan wel structureel, neem contact op met ons op, via e-mail: info@pleisterplaatsressen.nl of telefonisch: 06 14894540.

De coördinatiegroep Pleisterplaats Ressen organiseert meerdere activiteiten op het gebied van zingeving en ontmoeting, zie hiervoor: www.pleisterplaatsressen.nl.

Evaluatie carnavalsactiviteiten in Angeren

ANGEREN - A.K.G. De Narrenpoel nodigt een ieder uit voor de evaluatiebijeenkomst op vrijdag 29 maart in De Letste Stuyver.

"Graag willen wij van jullie weten hoe jullie het carnaval hebben ervaren. Heb je wat te nölen of heb je vernieuwende ideeën? Wij horen ze graag van jullie! Wij zorgen voor een hapje en een drankje. Wij zien jullie graag 29 maart om 20:00 uur."

Bemmelse Dweildag: goed voor een portie Vitamine V

Gaby Wegdam, vrijwilliger en bestuurslid van de Bemmelse Dweildag. (foto: Anniek van de Berg)

BEMMEL - Al decennia lang komen op de 2e zondag van juni duizenden dweilmuzikanten en bezoekers naar Bemmel, dat dan wordt omgetoverd tot Dweilhoofdstad van Nederland. Maar welke mensen zorgen er nu voor dat die Dweildag ieder jaar kan plaatsvinden? Deze keer spreken we bestuurslid Gaby Wegman.

Gaby: “Ik ken de Dweildag al heel lang. Voor ik bij het bestuur ging, speelde ik met mijn dweilorkest De Dreugtrommels op de Dweildag. Het is een leuke en gezellige club mensen om mee samen te werken; zowel het bestuur als de vrijwilligers en de mensen die de Dweildag bezoeken."

Op de vraag wat er allemaal bij het bemannen van de infostand komt kijken, antwoordt Gaby: “In de aanloop naar de Dweildag inventariseer ik hoeveel orkesten er komen en hoeveel vrijwilligers er zijn. Op basis daarvan bepaal ik hoeveel etensbonnen, drankbonnen en T-shirts er nodig zijn. In het Dweilweekend zelf kleden we het terrein en de infostand aan. Ondertussen worden wij goed voorzien van koffie, broodjes en een gezellige lunch. Allemaal door vrijwilligers! Op de ochtend van de Dweildag ben ik, meestal samen met José van Rossum, al vroeg present om de orkesten te verwelkomen."

Gaby: “Ik vind het geweldig dat iedereen altijd zo vrolijk is. De orkesten hebben er zin in en kijken uit naar een – meestal – zonovergoten dag muziek maken.” De Bemmelse Dweildag vindt dit jaar plaats op zondag 9 juni. Gaby: “Ik kan iedereen aanraden om die dag naar Bemmel te komen voor een goed portie vitamine V (van vrolijkheid)". Ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op via info@bemmelsedweildag.nl.

Ver-toon-ing CantAnimus in de Koepelkerk in Arnhem

ARNHEM - Op zaterdag 23 maart zingt het koor CantAnimus de mooiste liederen uit haar 10-jarig bestaan. 10 jaar CantAnimus; 10 jaar het bezingen van de Ziel! Een bloemlezing van de lievelingsliederen van de koorleden; stuk voor stuk juweeltjes! Op het programma staan o.a. Schubert, Haydn, Bach, Fauré, maar ook werken van Caspar van der Vinne, Shaffy en de Bevrijdingsmedley.

Het koor CantAnimus, dat bestaat uit 23 avontuurlijke zangers en zangeressen uit de regio Arnhem-Nijmegen, staat onder leiding van dirigent en componist Caspar van der Vinne, die het koor ook begeleidt op de piano. Pianist Jelle Hoksbergen verleent eveneens zijn medewerking aan de Vertooning op 23 maart.

Het beeldmerk van CantAnimus is een zwerm vogels, die de meest spectaculaire bewegingen maakt. Voortdurend op elkaar afgestemd en voortdurend in veranderende patronen. Dat is de afgelopen 10 jaar het streven geweest. Het koor staat bekend om zijn uitzonderlijk harmonieuze klank.

De Vertooning is op zaterdag 23 maart om 20.00 uur in de Koepelkerk, Jansplein 60 in Arnhem. De entree is 12,50 euro, inclusief programmaboekje en pauzedrankje. De kaartverkoop is aan de kassa. Meer informatie staat op www.cantanimus.nl.

Helpt u ook om de zorg in Nepal te verbeteren?

Verpleegsters laden medische spullen uit. (foto: Miva)

LINGEWAARD - Zes verpleegkundige studenten uit Lingewaard en Nijmegen, derdejaars ROC Nijmegen, vliegen op 24 april naar Nepal voor een stage van tien weken. In het stadje Pokhara helpen zij zorginstellingen en inventariseren ze tekorten op het gebied van medische hulpmiddelen. De studenten roepen mensen en bedrijven op om hiervoor een donatie te doen.

Veel dorpsbewoners in Nepal leven onder gebrekkige omstandigheden. Daarom is voorlichting belangrijk, in de eerste plaats over basiszorg zoals handenwassen voor het eten en na het toiletbezoek. Zes toekomstig verpleegkundigen uit Lingewaard (Ilja Joosten, Elke Brink en Koen Meijer) en Nijmegen (Manon Aageneng, Merle van Zagten en Lise Straatman) gaan hierbij helpen.

Ze willen kennis delen over hygiëne en voorlichting geven. Maar ook willen zij iets doen aan het tekort aan hulpmiddelen en materialen. Denk hierbij thermometers, bloedrukmeters en mitella’s. Of aan krukken en rolstoelen. Ook kan het gaan om kleren, speelgoed, EHBO-spullen en zelfs basisartikelen zoals tandenborstels, zeep en maandverband.

De studenten roepen iedereen, ook bedrijven, in de omgeving Lingewaard en Nijmegen op om hiervoor een donatie te doen. De 'Maya Foundation' (www.mayafoundation.com/wp/) zorgt er voor dat het ingezamelde bedrag volledig en goed wordt besteed. De avonturen van de zes studenten zijn te volgen via de facebookpagina ‘internationalisering nepal’.

"Draagt u ook een steentje bij? Hartelijk dank voor uw donatie via https://www.doneeractie.nl/help-de-gezondheidszorg-in-nepal-te-verbeteren/-34026. Google: doneeractie gezondheidszorg nepal."

Column

Onstuimig

De eerste woorden van mijn stukje komen altijd worstelend op het scherm. Zonder een flauw idee hoe het zal eindigen. Het begin. Het weer is onstuimig. Mijn kostbare Nikon zorgvuldig in de afgesloten fietstas. Regenpak aan. Als een niet-GroenLinks-drammer op de fiets naar de Boomfeestdag. De druppels op mijn bril belemmeren het zicht. Mijn gedachte tart me nog meer dan de regen. Groen, duurzaam, CO2-heffing, gedraai VVD. Met moeite blijf ik de stevige zijwind de baas. Wij hebben geen auto, geen geld voor een vliegvakantie, geen kans om zonnepanelen of warmtepomp aan te schaffen. Wij zijn overgeleverd aan groene hogepriesters. Ik woon in een dorp waar meer mensen er zo over denken. Maar dat terzijde. Kasteel Doornenburg is het centrum van de Lingewaardse Boomfeestdag. Ik geef wethouder Johan Sluiter, met mijn hand op zijn schouder een oprecht compliment. Hij is ook op zijn accufiets. En zonder regenbroek! Mijn azijnloze sympathie is echter van korte duur. Terwijl de kinderen in het onstuimige weer aan het werk zijn, zie ik de wethouder beschut in de boerderijschuur, met een kop koffie te beppen. Netwerken, heet dat in bestuurlijk jargon Met mijn Nikon wacht ik, gestoken in regenbroek, jas, laarzen en handschoenen, op de eerste handeling. Op een uitgenodigde wethouder die een schop vasthoudt. Niet voor Johan. Druk met netwerken. Geen aandacht voor kinderen die in een onstuimig weertype hun dingetje doen. Dé toekomst van Lingewaard. Ach, het zijn maar provinciaalse statenverkiezingen en geen raadsverkiezingen. Zijn eerlijke houding waardeer ik oprecht. BREAKING NEWS (BELANGRIJK NIEUWS!) Persbericht: Het college steekt de handen uit de mouwen ter gelegenheid van NLdoet. Alle wethouders gaan naar Siza Binnenveld in Huissen. Volgens Google wonen hier welgeteld 13 mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking. Welgeteld vier fulltime betaalde wethouders gaan samen met 'een aantal' bewoners de haag snoeien en plantenbakken inrichten. Mijn Nikon richt zich liever op vrijwilligers die het hele jaar door, ook in onstuimig weer, met de poten in de modder, onbetaald werk doen.
Sjaak

Leesclub De Minkhof bespreekt boek

De Minkhof. (foto: Mireat)

BEMMEL - Leesclub De Minkhof bespreekt op woensdagmiddag 27 maart 'Het einde van de eenzaamheid' van Benedikt Wells.

"Lees het boek ook en kom meepraten over deze prachtige roman op woensdagmiddag 27 maart van 13:30 – 15:30 uur. Elke laatste woensdagmiddag van de maand bespreken we een nieuw boek. Meldt u aan via coordinator@minkhof.nl of telefonisch op 0481 357185. De Minkhof (ma,wo,vr), Molenwei 57, Bemmel."

Stembureau in De Leemhof

GENDT - "Na ons een aantal malen voorbij te zijn gelopen, heeft de gemeente, gelukkig, weer besloten om een stembureau te vestigen in De Leemhof."

Om dit heugelijke feit te vieren bieden wij iedereen die bij ons zijn stem komt uitbrengen, een gratis kopje koffie/thee aan. Misschien wel een extra reden om uw stem uit te brengen. Het stembureau is geopend van 07.30 - 21.00 uur.

Paasbingo in Angeren

ANGEREN - Op vrijdag 12 april organiseert A.K.G. De Narrenpoel een ouderwetse paasbingo.

Er wordt op deze avond een bingo gespeeld met kleine kaartjes, waarbij de nummers aangestreept moeten worden. Er zijn leuke prijzen te winnen; onder andere gourmetschalen, rollades, levensmiddelen pakketten en nog vele andere mooie prijzen. De bingo wordt gehouden in het dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. De aanvang is 20.00 uur.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

Het LWMK in verwarring

Repetitie van het Lingewaards Mannenkoor. (foto: Jan Startman)

HUISSEN - Dit jaar, maar dan 100 jaar geleden, werd er een groot mannenkoor opgericht in de stad Huissen. Sint-Caecilia werd de naam. Het kwam goeddeels voort uit de katholieke kerk en er waren heren zat die wel een octaafje mee wilden zingen. Vreemd eigenlijk dat het niet Huissens Heren Koor Sint-Caecilia werd genoemd, verwarrend.

De 100 jaar mannenzang in Huissen/Lingewaard moet gevierd worden, vinden we allemaal. En dat geeft een hoop organisatie. Er zijn diverse commissies in het leven geroepen die verschillende taken hebben. Er moeten afspraken gemaakt worden met onder andere de Zandse Kerk in Huissen voor het grote Feest op zondag 29 september. Ja, zover in het voren ben je daar al mee bezig. Wat voor opstelling, inzingruimtes, omkleedruimtes, welke stukken worden er gespeeld, andere koren uitnodigen, kan de dirigent, kan de pianiste? Om de kas te spekken, gebeuren de volgende zaken (want het kost een paar centen!):

Ons lid Rinus gaat een bingoavond houden op vrijdag 5 april in het Gemeenschapshuis in Huissen- Zand. Iedereen is welkom! We gaan op de boekenbeurs staan en ik kan u vertellen dat we een pracht collectie nieuwe boeken hebben geregeld. Dan is er nog een spulletjesmarkt in aantocht op 25 mei in Mea Vota. Gratis toegang en alleen maar mooie spullen voor sympathieke prijsjes. Kortom: werk aan de winkel en voordeel voor onze fans: Komt dat zien, komt dat zien!

"Mocht jij, man, tussen de 30 en 85 jaar eens mee wil zingen? Bel Theo Vermaas, 026 3257408. Het zal je leven veranderen!"

Kerken in actie op Lentekriebels in Angeren

Lentekriebels 2018. (foto: Marcel Smit)

ANGEREN - Ook dit jaar doen de protestantse kerken van Angeren, Lent, Oosterhout, Ressen-Doornik, Bemmel en Gendt- Doornenburg mee met de ‘Lentekriebels’ in Angeren. Op deze gezellige zondag op 7 april zullen we met vrijwilligers van de kerken ook van de partij zijn.

De kerken hebben voor twee jaar een project in Guatemala geadopteerd, waarvoor ze op verschillende manieren geld proberen in te zamelen. Het project: ‘Bijen Brengen ’n Beter Bestaan’. Ze ondersteunen hiermee jongeren in Guatemala, die een inkomen proberen te krijgen uit het houden van bijen en het verkopen van de honing.

Op het kerkplein zullen verschillende kramen staan. Er zal een kraam zijn, waar koffie, thee, limonade met gebak et cetera verkocht wordt. Er komt een poffertjeskraam, en er zullen andere kramen zijn, met tweedehands boeken, leuke kleine spullen en zelfgemaakte artikelen, zoals kaarten en jam en een kraam met bloemstukjes. En natuurlijk zullen er ook potjes met honing te koop zijn.

Ook het koor ‘Schip Ahoy’ komt optreden op het kerkplein of in de kerk. "Het zou fijn zijn als u hiervoor een kleine bijdrage betaalt. Wij hopen dat iedereen die op zondag 7 april naar de Lentekriebels in Angeren komt, ook een bezoekje brengt aan het gezellige kerkplein voor de protestantse kerk, om zo het project te ondersteunen."

Nieuws insturen?

REGIO - Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan eerst op de regio waar uw bericht voor is bedoeld. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481 464770. Wij helpen u graag uw bericht onder de aandacht te brengen.

Rabobank publiceert maatschappelijk jaarverslag 2018

BETUWE - Rabobank publiceerde 14 maart haar maatschappelijk jaarverslag 2018. De bank legt hierin zowel maatschappelijke als financiële verantwoording af. Daarnaast vertelt het de groei van Rabobank in 2018 en de betekenis die de bank levert aan mens, milieu en maatschappij, zowel landelijk als lokaal.

Rabobank wil als betekenisvolle coöperatieve bank en leidende Food & Agri bank een belangrijke bijdrage leveren aan de welvaart en het welzijn in Nederland en aan het duurzaam voeden van de wereld. Met de missie "Growing a better world together" geeft de bank hier concreet vorm aan. Het resultaat: ondersteuning van diverse initiatieven in Nederland en internationaal, meer tevreden klanten, bijdrage aan baanbrekende innovaties en betere financiële resultaten.

Blijvend het verschil maken

Onze insteek is een goed contact met onze klanten en leden. Een van de speerpunten om blijvend het verschil te maken is klanten verder helpen op het gebied van zelfredzaamheid, ondernemerschap en digitalisering. Ook het versterken van de lokale leefomgeving en bijdragen aan een duurzame voedselproductie zijn belangrijk.

Maatschappelijke bijdrage

Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe publiceert haar maatschappelijke impact in de regio. Directievoorzitter Paul Brouwer over de maatschappelijke rol en bijdrage van de bank voor de regio: "In 2019 willen we lokaal nog meer van betekenis zijn. Door partijen te vinden en verbinden, kunnen we oplossingen en innovaties tot stand brengen."

Bekijk de infographic met maatschappelijke impact in onze regio op rabobank.nl/mwob.

Schrijver Jaap Robben bij Kinkelacademie

Jaap Robben. (foto: Charlie de Keersemaecker)

BEMMEL - Maandagavond 25 maart geeft schrijver Jaap Robben een lezing die hij de titel gaf: 'Niet voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder!'

Jaap Robben schrijft romans, prentenboeken, poëzie en theatervoorstellingen. Niet voor een specifieke leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder. In zijn lezing zal hij voorlezen, laten zien hoe hij werkt en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. En hij zal uiteraard vertellen over de achtergronden bij zijn bekende romans Birk en Zomervacht.

Cultureel Centrum De Kinkel, van Ambestraat 1, BemmeL Kaarten voor 12,50 euro , inclusief kopje thee of koffie voor aanvang, via wwwdekinkel.nl (lezingen) en bij Boekhandel De Toren van Bemmel. Aanvang lezing 20.00 uur, na de pauze vragen, discussie, gesprek.

Prijsuitslag loterij Verlichte Optocht Gendt

GENDT - Prijsuitslag trekking loterij Verlichte Optocht Gendt 2019.

De prijzen zijn gevallen op de volgende lotnummers:

1e prijs: 239, 2e prijs: 610, 3e prijs: 427, 4e prijs: 220, 5e prijs: 273, 6e prijs: 488, 7e prijs: 338, 8e prijs: 320, 9e prijs: 33, 10e prijs: 653, 11e prijs: 547.

(Loterij goedgekeurd door B&W van de gemeente Lingewaard op 7 november 2018 onder zaaknummer 75757).

Prijzen zijn waardebonnen beschikbaar gesteld door de Gendtse winkeliersvereniging en zijn af te halen bij Schoenmakerij Nico Jansen, Julianastraat 25 in Gendt.

Kunst, kitsch en koffie op de Snuisterijenmarkt

Koffieconcert van 17 bebr. in Zandse Kerk. (Herman Geerts)

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen gaat weer wat extra financiën genereren door het houden van een 'Kunst- en Kitschmarkt' gecombineerd met een gezellig ingericht horecaplein. Deze snuisterijenmarkt vindt plaats op zondag 31 maart in de Zandse Kerk aan de Van Wijkstraat 33 in Huissen.

De entree bedraagt een euro. De verkoop start om 10.30 uur en sluit om 16.00 uur. Het gaat om heel wat snuisterijen van bijzondere aard. De muziekvereniging is op dit moment in het bezit van de mooiste kunst- en kitschspullen. Vooral het afgelopen jaar zijn er veel mooie items binnengebracht voor onder andere de kinderkamer, keuken en woonkamer. Volharding beschikt inmiddels over een enorm aanbod aan artikelen voor deze markt, zodat geen gebruik meer hoeft te worden gemaakt van extra aanbod. Alles wat er nu al is verzameld, zal ruim worden opgesteld. Volharding is heel tevreden over de prachtige ruimte die geboden wordt en de samenwerking met stichting De Zandse Kerk.

Sfeervol horecaplein

De muzikale omlijsting zal een aantal uren verzorgd worden door blaasorkest 'Torkest' van Volharding. Tijdens de markt wordt een horecaplein ingericht zodat bezoekers de gelegenheid krijgen elkaar te ontmoeten en een lekker kopje koffie, thee of ander drankje te nuttigen tijdens de sfeervolle klanken van het blaasorkest. Aan de allerkleinsten wordt ook gedacht. Zij kunnen een keer gratis grabbelen in de 'grabbelton'. Nadere informatie staat op www.volhardinghuissen.nl en www.zandsekerk.nl; 026 3250361 (Volharding) en 06 14803998 (Zandse Kerk).

Opfriscursus skeelertechniek De Sprinters

Heerlijk skeeleren na opfriscursus. (foto: Hans Verwei)

BEMMEL - Heb je vroeger veel geskeelerd en zou je graag weer beginnen met deze leuke sport? Kom dan je techniek opfrissen bij skeelerclub b.o.d de Sprinters in Bemmel. Iedere donderdagavond trainen we van 19.15 tot 20.30 uur.

Remtechniek en andere praktische oefeningen onder begeleiding van ervaren trainers, zodat je daarna weer veilig en vol zelfvertrouwen eropuit kunt gaan. Op donderdagavond 28 maart is er een informatieavond in het clubhuis aan het Drieske 7 in Bemmel van 19.30 tot 20.30 uur. De trainingen starten 4 april.

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 26 maart is de maandelijkse vergadering van het platform Angeren.

Het platform Angeren zet zich in voor leefbaarheid en veiligheid in Angeren. Aanvang 19.30 uur in het Dorpshuis in Angeren. We hanteren een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waarin iedereen, die een goed idee of een verbeterpunt heeft voor ons dorp, welkom is.

Door alle ideeën of verbeterpunten te noteren en vervolgens in onze vergaderingen te bespreken, zetten wij ons in voor een mooi, veilig en leefbaar Angeren. "Kijkt u gerust eens op onze website om te zien wat we zoal bereikt hebben en waar we nog mee bezig zijn: www.platform-angeren.nl. Misschien wordt u dan ook wel enthousiast en wilt u graag met ons meedenken. Iedereen is belangrijk en iedereen is welkom bij ons. Als u niet in de gelegenheid bent om bij ons langs te komen, kunt u uw verbeterpunt of idee ook aan ons kenbaar te maken door gebruik te maken van onze brievenbus in het Dorpshuis of door ons te mailen. Mailadres is: Platformangeren@gmail.com."

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 26 maart is de maandelijkse vergadering van het platform Angeren.

Het platform Angeren zet zich in voor leefbaarheid en veiligheid in Angeren. Aanvang 19.30 uur in het Dorpshuis in Angeren. We hanteren een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waarin iedereen, die een goed idee of een verbeterpunt heeft voor ons dorp, welkom is.

Door alle ideeën of verbeterpunten te noteren en vervolgens in onze vergaderingen te bespreken, zetten wij ons in voor een mooi, veilig en leefbaar Angeren. "Kijkt u gerust eens op onze website om te zien wat we zoal bereikt hebben en waar we nog mee bezig zijn: www.platform-angeren.nl. Misschien wordt u dan ook wel enthousiast en wilt u graag met ons meedenken. Iedereen is belangrijk en iedereen is welkom bij ons. Als u niet in de gelegenheid bent om bij ons langs te komen, kunt u uw verbeterpunt of idee ook aan ons kenbaar te maken door gebruik te maken van onze brievenbus in het Dorpshuis of door ons te mailen. Mailadres is: Platformangeren@gmail.com."

Ingezonden brief

Wij: vrijwilligers willen graag iets ter verduidelijking aan u laten weten. Gendt Opgelet! Mogelijke verwarring.

Jongstleden 10 januari was er in SKC de Leemhof een 'Woonmarkt' met aansluitend een ledenvergadering van de Huurdersvereniging. Hierin werd verteld dat er naar alle waarschijnlijkheid in april een stemmingsronde zou zijn, waarin iedereen kan stemmen voor of tegen een fusie van de Woonstichting Gendt en Waardwonen.

Deze stemmingsronde waarvan we nog niet zeker weten, wanneer deze gaat plaatsvinden is in ieder geval niet 10 april. Begin mei heeft de interim-directrice in gedachten om een definitief standpunt in te nemen, dus de stemmingsronde zal in die periode zijn.

Dus 10 april is heel belangrijk, maar wordt er niet gestemd. Dit dus later en hiervoor komt nog een officiële uitnodiging van de huurdersvereniging Gendt. U bent van harte welkom op beide avonden.

De Vrijwilligers

Wandelen met Nooit te ver

HUISSEN - De Huissense wandelsportvereniging heeft voor het komende seizoen weer een leuke wandelagenda ingevuld.

"We hebben 13 tochten op zaterdag of zondag op het programma staan waarbij de wandelaars kunnen genieten van bos, heide of een stedelijk panorama. Met trots kan uitgekeken worden naar de 40e avondvierdaagse die we organiseren van dinsdag 4 juni tot vrijdag 7 juni. We hopen dat we vele wandelaars mogen begroeten bij deze mooie mijlpaal.

Op tweede pinksterdag (maandag) 10 juni organiseren wij de vijfde zwanentocht de afstanden zijn 5 - 10 - 15 - 25 en 40 km,, een uitstekende voorbereiding voor de wandelaar die de vierdaagse gaat lopen maar ook leuk voor de wandelaars die liever een kleinere afstand lopen. Over wandeltochten maar ook over andere activiteiten kunt u vinden op onze web site www.ntvhuissen.nl.. Lijkt het u leuk om met ons op pad te gaan neem gerust contact op."

(foto: Jenny Eslava Photography)

HUISSEN - Op zaterdag 15 maart beleefde jeugdtheater Stairkees haar prèmiere van de voorstelling ‘Kutkabouters’. Een absurde en snoeiharde sprook. U leest het goed: ‘sprook’. Een sprookje voor de jeugd en volwassenen!

Het publiek was na afloop van de prèmiere ontzettend enthousiast over de voorstelling, en bekroonde de spelers met een lange staande ovatie. Een bezoeker schreef een van de spelers na afloop op social media: ‘Ik voel m’n buikspieren’ en een andere bezoeker beschreef de voorstelling als: ‘Droog en absurdistisch maar ook schaamteloos en hilarisch!’

In de aanloop naar deze ietwat gewaagde productie kreeg de voorstelling regelmatig reacties over haar controversiële titel. Dit stond echter het succes van de voorstelling dus niet in de weg. StairKees speelde zowel de try-out als afgelopen weekend voor drie volle zalen.

De voorstelling gaat over de Kutkabouters die onder het regime van Prinses Polly Polak in opstand komen. Terwijl ze eigenlijk hele andere zorgen aan hun hoofdjes hebben. Maar de prinses heeft de bomenhoge bosbijdrage verhoogd, zodat ze niet af hoeft te kicken van haar internetshopverslaving. Bovendien moet en zal haar bouwproject – de 'Waterfallus Erectus' – koste wat het kost doorgaan. Zullen de bosbewoners het voor elkaar krijgen de plannen van Polly te dwarsbomen?

De voorstelling is nog te zien op 22, 23 en 30 maart in Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen. Kaarten kosten 8,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.kutkabouters.nl. Adviesleeftijd: 12+.

Wandelen met Nooit te ver

HUISSEN - De Huissense wandelsportvereniging heeft voor het komende seizoen weer een leuke wandelagenda ingevuld.

"We hebben 13 tochten op zaterdag of zondag op het programma staan waarbij de wandelaars kunnen genieten van bos, heide of een stedelijk panorama. Met trots kan uitgekeken worden naar de 40e avondvierdaagse die we organiseren van dinsdag 4 juni tot vrijdag 7 juni. We hopen dat we vele wandelaars mogen begroeten bij deze mooie mijlpaal.

Op tweede pinksterdag (maandag) 10 juni organiseren wij de vijfde zwanentocht de afstanden zijn 5 - 10 - 15 - 25 en 40 km,, een uitstekende voorbereiding voor de wandelaar die de vierdaagse gaat lopen maar ook leuk voor de wandelaars die liever een kleinere afstand lopen. Over wandeltochten maar ook over andere activiteiten kunt u vinden op onze web site www.ntvhuissen.nl.. Lijkt het u leuk om met ons op pad te gaan neem gerust contact op."

BEMMEL - Donderdag 21 maart staat de komische Franse film La Ch’tite Famille geprogrammeerd in de Theaterkerk. De film gaat over een ontwerper die zich door een klap op het hoofd weer gedraagt als de plattelandssloeber die hij ooit was.

Het is een verrassend leuke film. Niet vanwege het script, dat hier en daar ronduit onlogisch is, maar vooral doordat komiek Dany Boon, regisseur en hoofdrolspeler, de snobistische kunstwereld zo heerlijk weet af te schilderen. La Ch’tite Famille bevat hier en daar een vette knipoog naar Jacques Tati. Leuk ook om de hoofdrolspeler zo schijnbaar moeiteloos te zien transformeren van arrogante Parijzenaar tot simpele ziel met een hart van goud.

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Brons voor Daan Radier

HUISSEN - Op zaterdag 9 maart werd het NK-judo onder 18 jaar gehouden in Den Haag. Met 15 judoka’s stond Bushi Arnhem op dit NK. Het resultaat: een zilveren plak voor Elin Henninger (-52kg) en brons voor Binck te Winkel (-46kg) en de Huissense Daan Radier (-55kg).

Elin begon sterk aan het NK en behaalde solide de finale. Helaas moest ze haar meerdere erkennen in haar tegenstandster in de finale. De overwinning ging nipt naar Blanka Uytendaal. De 16-jarige Daan begon zijn toernooi heel sterk. In de kwartfinale verloor hij van de latere kampioen Laurens Wilms. Daan knokte zich daarna terug naar de kleine finale om het brons. Deze wedstrijd kon hij vrij snel en overtuigend beslissen met een houtgreep. Binck begon goed met een aantal winstpartijen maar verloor de halve finale van de latere kampioen, Quinten van der Veen. In de volgende partij maakte Binck een snelle score waarna hij de wedstrijd goed uit kon judoën en de bronzen medaille pakte. Noer Zouaidia verloor helaas haar partij voor het brons. Zij werd uiteindelijk vijfde. Merijn te Winkel, Danée Roos, Stan Heg en Anouk de Kruijff eindigden op een zevende plaats, zij werden net voor hun partij om het brons uitgeschakeld.

Bushi is trots op al onze judoka’s. Podiumplaats of niet. Soms zit het mee, soms zit het tegen maar zolang er groei zit in de ontwikkeling van onze judoka’s zijn wij als club zeer tevreden. En groei hebben we zeker op dit NK gezien. Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op onze website en facebookpagina.

Park schiet wortel op boomplantdag

Iedereen in de weer op Holthuizen. (foto: Martien van Hemmen)

HUISSEN - Op zaterdag 9 maart begon in menig opzicht de lente in Park Holthuizen in Huissen. Het park is één van de mooie parels in de gemeente en er zijn prachtige plannen om meer mensen hiervan te laten genieten. Daarbij valt te denken aan de verbetering van wandel- en fietspaden. Ook aan de realisering van een theetuin waar men kan verpozen in het groen nabij het water.

Het 'groen' is vitaal onderdeel van het park en dat realiseren eigenaren Marian en Theo Hubers zich goed. In de ochtend kwamen circa 30 personen bijeen om actief mee te helpen bij het streven om het park in de sfeer van de lente te brengen. Daarmee werd gereageerd op een uitnodiging in de wijk om de handen uit de mouw te steken. Daartoe waren velen gewapend met een spa. Op het terrein waren gleuven gegraven om bomen en struiken te planten.

Enige tientallen bomen en zo'n 1400 meidoorns kregen onder toeziend oog van een tevreden wethouder Janssen een toekomst in het park. Langs de dijk werd een mengsel van vlechtheggen geplaatst. De bomen - fladderiepen, tamme kastanjes, zomereik en zomerlindes - werden ingepast in een passende diversiteit. Naast de reeds eerder geplante fruitbomen zal het uitgroeien tot een weelde. De boomplantdag werd ook aangegrepen om een dichtgegroeide kikkerpoel schoon te maken. Met een voldaan gevoel kon men na afloop genieten van de thee/koffie met koek. De ontwikkeling van het park is naar velen verwachten en hopen in een positieve fase beland. De lente schiet ook in figuurlijke zin wortel.

Eerste editie van Hollandstalige middag bij De Buitenpoort Smartlappen Feest Huissen als Vrienden van Amstel Live

HUISSEN - Op zondag 31 maart is er een primeur te beleven bij De Buitenpoort, namelijk het Smartlappen Feest Huissen. Veel zangeressen en zangers uit het stadje zingen de beste meezingers van eigen bodem. Vanaf 13.00 uur met onder meer Ingrid Striek, Nico Peters, Lindy Kloppenburg, Helmut en Femke Kempkes en Glenn van Dijk.

Op de poster van het nieuwe evenement een mooie dame die huilt. Symbool voor de tranentrekker. Of de smartlap of Hollandstalige meezinger, zo u wilt. Die worden op zondag 31 maart bij De Buitenpoort gezongen door artiesten uit Huissen die normaliter eigenlijk alleen pop- en rockmuziek zingen. Ze stappen voor deze middag even uit hun zogeheten comfort zone en wagen zich aan het Nederlandse lied.

Ze steken hun nek uit en durven zich bloot te geven op het podium (figuurlijk dan) met nummers die ze anders toch echt links laten liggen. Zoals Ingrid Striek, bekend (landelijk zelfs) als Cher en zangeres van onder andere soul-, jazz- en popklassiekers. Maar hoor haar eens 'Ik doe wat ik doe' of 'Dokter Bernhard' ten gehore brengen: wauw! En luister Nico Peters van The Trammps Tribute en rockband Jangle eens André Hazes en Bløf zingen. Maar ook: Lindy Kloppenburg van The Voice als Willeke Alberti, rockchick Femke Kempkes als Tino Martin en talent Tatum Vasseur als Voice-finalist Samantha Steenwijk.

Gratis toegang

En wat te denken van Glenn van Dijk (ondermeer 'Handjes'), Helmut Kempkes (Ome Cor) en Martijn Schenk (onder andere De Slubkes) en Hans Schmeinck (Lowlands). Iedere zanger(es) zingt meerdere nummers en er zijn een aantal duetten. De losse sfeer van de optredens doet denken aan Vrienden van Amstel Live. Het (grote) podium bij De Buitenpoort is in stijl (denk: bruine kroeg) en op het terras is een mini-podium.

De (negen!) artiesten zingen niet alleen traditionele tranentrekkers, ook recente Hollandstalige meezingers en Nederpophits. Ze brengen hun enthousiasme over het publiek, dat niet anders kan doen dan meezingen. Gratis toegang! De start is om 13.00 uur, ook het begin van de koopzondag in Huissen-centrum. Wees op tijd om geen optreden/zanger/zangeres te missen!

Fotobijschrift: Topzangeres Ingrid Striek is een van de negen (!) artiesten op het Smartlappen Feest Huissen op zondag 31 maart bij De Buitenpoort.

'Scheiden doe je samen' met hypotheekadvies op maat

BETUWE - Sinds 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling onder de handelsnaam 'Scheiden doe je samen' een scheidingsbemiddelingskantoor, waarin Johan en Inge Bosveld als ervaringsdeskundige MfN family mediators en dochter Denise als kindercoach ouders en kinderen begeleidt en ontzorgt gedurende het gehele traject van de scheiding.

Johan Bosveld is tevens financieel scheidingsplanner, alimentatiedeskundige en hypotheekadviseur en kan u optimaal voorzien van de benodigde informatie om fiscaal-financieel en juridisch tot goede afspraken te komen rondom alle financiële zaken die bij een scheiding voorbij komen. Als er een informatiegesprek is geweest en mensen geven aan dat zij hun scheiding via 'scheiden doe je samen' willen laten afwikkelen, zal bij het eerst volgende gesprek er meteen een zogenoemde 'quick-hypotheek-scan' door Johan gemaakt worden. Dit geeft heel snel een eerste inzicht omtrent de mogelijkheid om eventueel in de woning te kunnen blijven wonen, dan wel een eerste indruk over de mogelijke hoogte van een toekomstige hypotheek. Vervolgens kan Johan een passende hypotheek voor u zoeken, waarbij het mogelijk is om voor u bij bijna alle hypotheekverstrekkers te gaan 'shoppen'.

Ook de verdere afwikkeling van de hypotheek kan volledig door Johan Bosveld worden verzorgd. U wordt in deze dus volledig ontzorgd! Verder is Inge Bosveld, universitair geschoold in personen- en familierecht en psychosociaal counselor i.o. Zij begeleidt mensen bij het opstellen van een zorgplan en voert extra gesprekken met cliënten, daar waar het emotioneel nodig is om wat extra ondersteuning te krijgen.

Voor een vrijblijvend en kosteloos informatiegesprek bij u thuis of op één van onze kantoren kunt u ons bellen 085-4010839 of via www.scheidendoejesamen.nl het contactformulier invullen.

De pruik en schmink liggen weer in de kast

Carnavalsvierders van jong tot oud.

BEMMEL - Carnaval 2019, het zit er weer op. De pruik, schmink, verkleedkleren liggen alweer in de kast en het gewone leven wordt weer opgepakt.

"Wat hebben wij, De Piejassen, drie fantastische carnavalsdagen gehad. #hoedan?! Drie dagen op en top familiecarnaval, veel blije gezichten, veel polonaises, gedanst en iedereen mooi verkleed. Wij willen iedereen dan ook enorm bedanken! Alle bezoekers, sponsoren, alle helpende handjes, de Kinkel, Prins Job, Prinses Nikki en de jeugdraad. In het bijzonder willen wij Droomparken bedanken voor weer een super hoofdprijs; een weekend/midweek weg voor vier personen. Wij hebben enorm genoten en zien jullie graag volgend jaar weer!"

van 21 tot en met 27 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. Ram is een echte haantje de voorste. Vol ongeduld kan hij niet wachten tot hij in actie kan komen. Het is een zeer actief en sportief type. Maar wel een solist (tenzij hij bij voetbal de spits mag zijn). Het ondernemerschap (zzp'r) zit hem echt in het bloed. Overleggen is niets voor hem. Hij gaat liever meteen van start. Toch kan hij af en toe heel charmant uit de hoek komen. Hij is zeer recht voor zijn raap. Maar het is wel zo dat hij eerst doet, en dan pas nadenkt.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Deze week begint met een conflict. De belangen staan recht tegenover elkaar. Daarbij heb je het gevoel dat wat je ook doet, het door de ander niet gewaardeerd of niet gezien wordt. In het weekend ben je vooral bezig met het blussen van een vuurtje in de familiesfeer. Erg vervelend.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aan het einde van deze week speelt er een relationeel conflict. Dat kan op jou betrekking hebben maar het kan ook in je omgeving spelen. Met jouw wijsheid kun je goede adviezen geven! Vanaf dinsdag gaat jouw planeet Venus in het teken vissen lopen. Dat geeft een kalme en ontspannen sfeer.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
In het komende weekend wil je helemaal niks! Dus geen bezoekjes, geen telefoon, zelfs facebook gaat niet aan. Wat je op z'n hoogst kunt verdragen is wat rustige muziek. Volgende week dinsdag staan gevoel en verstand weer eens haaks op elkaar. Toch wijst je gevoel je altijd vlekkeloos de weg.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag is het volle maan. En dat voel jij aan je onrust. Die houdt nog aan tot zondag, want dan pas kom je écht tot rust. De werkweek daarna begint nogal onrustig. Er is op maandag wel iemand die jou steunt. Op woensdag heb je hele briljante ideeën over jouw eigen toekomst. Hou die vast!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag en vrijdag kun jij oude oplossingen en nieuwe ideeën heel goed combineren. Daardoor ontstaan hele originele constructies. Na een heel rustig weekend weet je volgende week maandag precies wat je wilt en hoe je het wilt. Besef wel dat je hiermee nogal dwingend kunt overkomen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Tijdens het komende weekend word jij geconfronteerd met complete chaos. Alles loopt in de soep! En jij als geordende maagd kan hier echt niet tegen. Misschien is hiervan weglopen wel het allerbeste advies. Aanstaande dinsdag is het belangrijk om voor jezelf uit te maken wat de hoogste prioriteit heeft.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Aan het einde van deze week komt het goed van pas dat jij zo'n diplomatiek type bent. Je kunt dit namelijk gebruiken om twee mensen die elkaar niet begrijpen dichter bij elkaar te brengen. Vanaf dinsdag gaat jouw planeet Venus in het teken vissen lopen. Een goede stand om wat afstand te nemen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Eind deze week lopen jouw zaken niet zo goed. Het lijkt wel alsof niemand mee wil werken. En alles wat je probeert te ondernemen loopt zeer stroef. Doe in het weekend het liefst niets en wacht op maandag. Want dan is jouw energieniveau enorm hoog en kun je bergen verzetten op eigen kracht.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Aan het einde van deze week komen er leuke voorstellen jouw kant op. Je hoeft zelf geen initiatief te nemen. Sterker nog, als je dat wel doet, eindigt dat in een teleurstelling. Laat het dus maar lekker op je afkomen. Volgende week woensdag ben je in een uitgelaten stemming met veel gevoel voor humor.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande vrijdag krijg je veel belangstelling. Je werkzaamheden worden door vrijwel iedereen gewaardeerd en deze erkenning doet jou erg goed. Je zelfvertrouwen groeit hierdoor. In het weekend ben je nog aan het nagenieten! En het motiveert jou om volgende week door te gaan.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag en vrijdag maak je ineens mee dat je ideeën bij anderen in goede aarde vallen. Je wordt geroemd en geprezen om jouw originaliteit. En iedereen wil mee doen! Daar sta je in eerste instantie niet voor open. Maar in de loop van volgende week ga je toch de samenwerking aan.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Het einde van de week heeft een kleine verrassing voor jou in petto. Maar helaas ook een kleine domper. Het leven blijft bitter-zoet. In een gezellig weekend komen er heel wat verhalen los. Je geniet van het gezelschap. Vanaf 26 maart staan de planeten goed voor de liefde. Dat wordt daten!

Help mee aan nieuw idee bad Walburgen

GENDT - Aan de inwoners van Gendt wordt gevraagd mee te helpen aan een nieuw idee voor natuurbad Walburgen.

"Wij zijn Rayen Thijssen, Joost Janssen en Nick Veldkamp en wij studeren Sport, Gezondheid en Management aan de HAN in Nijmegen. Wij lopen als 3e en 4e jaars stage bij het Transferpunt Sport en hebben de opdracht om onder begeleiding van Willy Evers en Sanne Cobussen, het zwembad Walburgen nieuw leven in te blazen. Daarbij hebben wij jullie hulp nodig!

We willen zogenoemde 'dorpsdagboeken' gaan uitzetten en hierin mogen jullie met ideeën komen voor activiteiten voor het natuurbad Walburgen. In de dorpsdagboeken mogen jullie plakken, tekenen, schrijven, alles wat ons kan helpen aan een mooie activiteit voor het natuurbad Walburgen. Verdere informatie komt in de dorpsdagboeken te staan. De dorpsdagboeken zullen worden uitgedeeld door Willy Evers. Ons doel is om op 15 mei (onder voorbehoud van het weer) een mooi evenement te organiseren. Gaat u ons helpen? Alvast bedankt voor jullie moeite en hopelijk tot 15 mei."

Menu 'Bemmels afhaalpunt

LINGEWAARD - Op maandag 25 maart kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: zuur, andijviestamppot met vlees én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen. Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Jeugdvissen in Huissen

HUISSEN - Tijdens de gratis informatieavond op dinsdag 8 april voor kinderen tot en met 14 jaar, zal er een algemene voorlichting zijn en kan je aan verschillende workshops deelnemen.

Alles zal in het teken staan om goed voorbereid naar de waterkant te gaan tijdens de georganiseerde wedstrijden vanuit de hengelsport vereniging of wanneer je natuurlijk zelf wilt gaan vissen. Ook zal deze avond het jaarprogramma bekend worden gemaakt én is er de mogelijkheid om lid te worden van de verenging. Aan het einde is er tijd en ruimte om jezelf te oriënteren op de hengelsportafdeling van de Welkoop Huissen.

De deuren gaan om 18:15 uur open waarna de avond om 18:30 uur zal beginnen tot 20:30 uur.

Bezichtiging kerk en dankdienst in Haalderen

HAALDEREN - Met dank aan de financiële bijdrage van de sponsoren en vrijwilligers, is het groot onderhoud aan de kerk van Haalderen een groot succes geworden. De werkzaamheden zijn afgerond en het resultaat mag gezien worden.

Om dit te vieren en om iedereen in de gelegenheid te stellen dit resultaat te bewonderen wordt men uitgenodigd op de open dag en dankviering op zaterdag 23 maart van 13.00 – 17.00 uur en 19.00 - 21.30 uur in de kerk. Tijdens de open dag zullen er vanaf 13.00 uur rondleidingen worden gegeven, wordt er een slideshow van fotomateriaal gepresenteerd en is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de initiatiefnemers onder het genot van een kopje koffie of thee. 's Avonds om 19.00 uur is er een dankviering in de kerk van Haalderen. Na de viering is er nog een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.

Zowel tijdens de open dag als na de dankviering wordt een boekwerkje uitgereikt, dat speciaal ter gelegenheid van het groot onderhoud is samengesteld.

Weekmenu 'Bemmels afhaalpunt

LINGEWAARD - Op maandag 25 maart kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: zuur, andijviestamppot met vlees én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen. Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Kerkdienst met het thema: vergeet niet te schuilen

ANGEREN - U kent ze wel, de lijstjes die af moeten. Al die zaken die op een dag gedaan moeten worden. Zeker, het is heel bevredigend als alles voor elkaar is. Toch kan er daarna nog iets missen of knagen.

Ben je in al je ijver niet vergeten tijd te maken om te schuilen? Om je ziel de ruimte te geven. Door bij een boom te gaan staan of te kijken naar struiken die uitbotten. Tot mezelf komen en tot God komen zijn voor mij verwant. Het is thuis komen. Schuilen. Op adem komen. Daarna ga je anders kijken. Met nieuwe ogen. We zijn op weg naar pasen, het feest van het nieuwe begin. Hier vast woorden om stil te lezen.

Zie de bloeiende wilg een eerste teken, lente die komen gaat.

In de kerkdienst van 24 maart om 10.00 uur in de protestantse kerk in Angeren schuilen we met elkaar bij oude woorden en een kunstige liturgische schikking om een nieuw begin te maken. Van harte welkom!                                

Els de Clercq, predikant                        

Nederland onderschat moderne houtkachel als duurzame hernieuwbare energiebron Houtstook in verdomhoek door gebrek aan kennis

GENDT - ,,Je kunt een klassieke openhaard of barbecue niet over één kam scheren met een pelletkachel of de haarden en kachels van nu'', zegt Gert Kooij, woordvoerder van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

Hij benadrukt dat er een groot verschil is tussen houtstook in vuurkorven of open haarden en moderne (duurzame) houtkachels. ,,Die kun je niet met elkaar vergelijken. Het is onjuist om vuurkorven en open haarden als uitgangspunt te gebruiken voor het hele spectrum houtstook. Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen met een hoog rendement en een lage uitstoot en daardoor niet te vergelijken met oude stookgelegenheden. Sterker nog, de kachels van nu leveren een belangrijke bijdrage in het landelijk streven om meer duurzame energie te gebruiken. Stoken met hout is een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits u de juiste haard kiest.''

Overlast door ondeugdelijke installatie en verkeerd stookgedrag

De brancheorganisatie deelt de mening dat verouderde open haarden niet meer passen in het tijdsbeeld en dat daarvoor strengere regels mogen komen. ,,In ons dichtbevolkte land wordt het geluid steeds sterker dat stoken op hout ongezond is en hinderlijk voor omwonenden. De belangrijkste oorzaken van overlast zijn open haarden, verouderde haarden, foutief rookkanaal, ondeugdelijke installatie en verkeerd stookgedrag. Daarom maakt de branche zich hard voor het aanscherpen van de regelgeving om de leefomgeving te verbeteren en overlast te voorkomen. Een totaalverbod van stoken op hout is niet aan de orde. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft in januari 2019 besloten dat er geen categorisch verbod komt op houtstook. Houtstook is immers met de juiste manier van stoken co2 neutraal." Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vraagt de Nederlandse Haarden & Kachelbranche (NHK) ook om de Ecodesign-richtlijn voor nieuw verkochte kachels vanaf 1 januari 2020 versneld in te voeren. Verder wil de bewindsvrouw een goede voorlichtingscampagne starten en gemeentes in staat stellen om overlastsituaties aan te pakken. Het advies is om erkende leden van het NHK (in de regio Arnhem / Nijmegen is dit Home Garden Shop in Gendt) te betrekken bij de oplossing.

Bestaande open haarden aanpassen is eenvoudig

Het probleem is volgens de brancheorganisatie mede ontstaan in 2003. ,,Toen heeft de overheid de landelijke kwaliteitseisen voor houtgestookte toestellen losgelaten. Sindsdien gelden Europese richtlijnen, die veel minder streng zijn dan de toenmalige standaard die in Nederland gold. Nieuwe kachels van eigen bodem voldoen echter aan typekeuringen die onder andere in Duitsland en Oostenrijk worden gehanteerd. Als alle toestellen in Nederland daaraan voldoen, zal dat voor een enorme verbetering zorgen. De consument wordt geadviseerd zich te oriënteren op haarden, kachels en installaties voorzien van een keurmerk. Daarnaast is een goed advies noodzakelijk, evenals het volgen van een stooktraining. Die optelsom komt niet alleen ten goede aan het rendement, maar vooral ook aan het milieu en de gezondheid. Een bestaande open haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen door een erkend installateur. Het rendement gaat dan van 15-20 naar 75-85 procent en het is vaak een aantoonbare oplossing in situaties waar sprake is van overlast.''

Oproep tot betere samenwerking tussen belangenorganisaties

Gert Kooij roept organisaties als Milieu Centraal op tot nog nauwere samenwerking en beter overleg. ,,Hoewel houtstook nu in de hoek staat, werkt de branche op dit moment actief samen met diverse belangengroepen in een landelijk Platform, met als doel de overlast door houtstook in kaart te brengen en waar mogelijk aan te pakken. Milieu Centraal is overigens één van de partijen aan tafel. Als branche wijzen we al jaren de weg naar oplossingen. We willen onder andere de stoker bewust maken van zijn verantwoordelijkheid in de bebouwde omgeving door het geven van informatie en stookadvies. Zo zijn bij diverse vakzaken in Nederland stooktrainingen te volgen. Stookadvies is in de regio Arnhem / Nijmegen te vragen bij Home Garden Shop in Gendt. Hout stoken in een verouderde haard en zomaar alles in het vuur gooien is niet meer van deze tijd. Dat kan inderdaad overlast en irritatie veroorzaken. Goed stookhout bijvoorbeeld moet aan voorwaarden voldoen. Op onze website www.sfeerverwarming.nl staat de 'Brancherichtlijn Houtstook', met daarin alle informatie over het verantwoord stoken van hout. Het moment waarop je stookt is ook van belang. Doe dat bijvoorbeeld niet bij mist of windstil weer. Zorg voor droog hout, een goede installatie, het juiste rookkanaal enz. Om de stoker daarin maximaal van informatie te voorzien is door de branche het zogenaamde stookalert ontwikkeld, te vinden via www.stookalert.nl, dat aangeeft wanneer je wel of beter niet kunt stoken. Van hout stoken moeten mensen vooral genieten en de voordelen ervaren. Als iedereen zich aan de richtlijnen houdt, worden de nadelige effecten van houtstook geminimaliseerd.''

Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK)

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is een platform waar voortdurend de kwaliteit van de toestellen, alsmede de installatie hiervan, en het opleidingsniveau van de installateurs wordt bevorderd. De NHK vormt daarnaast ook het aanspreekpunt voor onder andere de overheid voor het ontwikkelen en toepassen van wet- en regelgeving op het gebied van milieu en duurzame veiligheid. Dit alles komt tevens tot uiting in de Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen die door de NHK wordt verzorgd. Binnen de NHK zijn zowel fabrikanten (SHR) als detaillisten (SVG) actief.

Uw erkend installateur: Home Garden Shop BV, Biezenkamp 2 Gendt, 0481 424341

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Pegasus-DS7 ontving Tweestroom-DS1 en speelde in de eerste set goed mee om de punten. Na die set werd de tegenstand voor de dames steeds minder, zodat deze wedstrijd de volle buit opleverde.(0-4)(19-25/12-25/17-25/15-25)

DS2 speelde uit bij TrivosDS6 en was in de derde set niet goed bij de les, want die set werd nipt verloren.(26-24) Ondanks dit verliespunt ging me wel met 4 punten voor de ranglijst naar huis.(1-3)(15-25/15-25/26-24/06-25) Pegasus-DS10 ontving de directe tegenstrever Tweestroom-DS3 voor klassenbehoud. Onze dames verloren de eerste set nipt.(26-23) De tweede en derde set werden ook verloren, maar de vierde set werd wel gewonnen. Door dit verlies ging de tegenstander in de ranglijst onze dames voorbij. (3-1)(25-23/25-14/25-22/22-25)

Tweestroom-DS5 speelde uit bij Trivos-DS6 en bracht in de derde set, zichzelf kin de moeilijkheden door die set nipt te winnen.(23-25) De strijd werd gewonnen, zodat men 5 punten voor de ranglijst mee naar huis nam.(0-4)(11-25/15-25/23-25/19-25) De recreanten van de dinsdagmorgengroep speelden thuis tegen de recreanten van RSVV en won de eerste set overtuigend. De tweede set werd nipt verloren terwijl de derde set weer werd gewonnen.(2-1)(35-26/28-31/29-23)

Tweestroom-MA1 speelde uit bij Switch''87-M1 en was in de eerste set nog niet bij de les want die set werd verloren. De tweede set werd door goed spel, de tegenstander overrompeld. De derde en vierde set waren voor onze dames. Een fraaie overwinning dat 4 punten voor de ranglijst opleverde.(1-3)(25-15/07-25/18-25/18-25)

Trivos-MB2 ontving Tweestroom-MB1 dat in goede doen was, want de setstanden spreken boekdelen. Onze meiden hielden ieder set de druk hoog genoeg om de wedstrijd moeiteloos te winnen, gezien de setstanden.(0-4)(10-25/08-25/08-25/09-25) Tweestroom-MC1 speelde uit bij Trivois-MC2 en had kennelijk nog niet in de gaten, dat de eerste al begonnen was, want de set werd verloren. De andere sets werden fraai gewonnen zodat men met 4 punten huiswaarts keerden.(1-3)(25-22/10-25/19-25/18-25)

Energiebesparende voorzieningen; kost dat geld?

HUISSEN - Klimaatverandering en verduurzaming is wereldwijd een belangrijk thema, en daarvoor zijn ook maatregelen nodig op de Nederlandse woningmarkt. Om het energieverbruik te reduceren kunnen we samen investeren in de verduurzaming van woningen. Van de Ree & Partners draagt daar graag een steentje aan bij.


Het is vaak nog onduidelijk wat de voordelen zijn van het investeren in energiebesparende maatregelen. Bovendien is het moeilijk in te schatten wat de kosten zijn en wat u uiteindelijk kunt besparen. Wij kunnen u daarbij helpen; er zijn namelijk ruimere financieringsmogelijkheden om een woning te verduurzamen.
Het Energiebespaarbudget is daar een voorbeeld van. Dat is het bedrag dat u, bij het verstrekken van een hypotheek, extra mag lenen bovenop het maximale LTV. Loan-to-Value is het maximaal te lenen bedrag, dat overeenkomt met de waarde van het huis. Echter is het wel noodzakelijk dat dit Energiebespaarbudget volledig besteed wordt aan de energie besparende voorzieningen.
Niet alleen bij bestaande bouw, maar ook bij nieuwbouw is het mogelijk om extra te lenen voor energiebesparende voorzieningen. Het grote voordeel van het meefinancieren van de EBV is dat deze investeringen niet ten koste gaan van andere financiële wensen. Tevens bespaart u niet alleen op uw maandlasten, maar wordt de woning ook beter verkoopbaar in de toekomst. Uit onderzoek blijkt ook dat besparende maatregelen positief zijn voor het wooncomfort.

Daarnaast kunt u uw LTI (Loan-to-Income), het maximaal te lenen bedrag, verruimen wanneer u energiebesparende voorzieningen treft, zoals het aanschaffen van zonnepanelen, energiezuinige kozijnen, een Hr-ketel, warmteterugwinning of het isoleren van het dak, de vloer of de muren van de woning. Bij de berekening van de financieringslast kunt u een bedrag van maximaal 9.000 euro buiten beschouwing laten.
Met de juiste investeringen houdt u, onder aan de streep, geld over. Maak een afspraak en wij brengen de mogelijkheden voor u in kaart.

www.vanderee-partners.nl; 026 3275888.

Productpresentaties en workshops bij Baptist in Arnhem

ARNHEM - Baptist Arnhem organiseert dit voorjaar productpresentaties met diverse vooraanstaande merken én twee houtbewerkingsworkshops. We presenteren machines en houtbewerkingsgereedschappen van uw favoriete merken!

Productpresentaties
Van begin maart tot half mei geven vooraanstaande merken productpresentaties bij Baptist Arnhem. Tijdens deze presentaties worden er veel gereedschappen en machines gedemonstreerd en is er ruimte om vragen te stellen aan de demonstrateurs. De aanwezige merken zijn: Tormek (Zweden), Lie-Nielsen (Amerika), Mafell (Duitsland), Record Power (Verenigd Koninkrijk), Festool (Duitsland), Robert Sorby (Verenigd Koninkrijk), Osmo (Duitsland) en Bessey (Duitsland).

Workshops
Op vrijdag 22 maart geven Sjors van der Meer en Job Suijker workshops bijl- en mestechnieken. Warm en droog in onze cursusruimte ervaart u zelf hoe stimulerend en opbeurend het is om iets met uw eigen handen te maken. U leert veilig werken met vers hout door middel van verschillende mes- en bijltechnieken.

Peter Peer geeft op donderdag 11 en vrijdag 12 april houtdraaiworkshops voor beginners. Op een kalme, maar zeer enthousiaste wijze leert hij u de beginselen van het houtdraaien. U leert veilig werken met de houtdraaibank en de gereedschappen.

Voor meer informatie, beschikbaarheid en de inschrijvingsmogelijkheid kijkt u op www.baptist.nl/agenda. De productpresentaties en workshops zijn alleen met inschrijving te bezoeken. Vol = vol! Graag tot ziens in onze winkel!

Baptist Arnhem BV, Vlamoven 32, Arnhem; 026 4451644; www.baptist.nl.

Uitslagen teams Tweestroom

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Pegasus-DS7 ontving Tweestroom-DS1 en speelde in de eerste set goed mee om de punten. Na die set werd de tegenstand voor de dames steeds minder, zodat deze wedstrijd de volle buit opleverde.(0-4)(19-25/12-25/17-25/15-25)

DS2 speelde uit bij TrivosDS6 en was in de derde set niet goed bij de les, want die set werd nipt verloren.(26-24) Ondanks dit verliespunt ging me wel met 4 punten voor de ranglijst naar huis.(1-3)(15-25/15-25/26-24/06-25) Pegasus-DS10 ontving de directe tegenstrever Tweestroom-DS3 voor klassenbehoud. Onze dames verloren de eerste set nipt.(26-23) De tweede en derde set werden ook verloren, maar de vierde set werd wel gewonnen. Door dit verlies ging de tegenstander in de ranglijst onze dames voorbij. (3-1)(25-23/25-14/25-22/22-25)

Tweestroom-DS5 speelde uit bij Trivos-DS6 en bracht in de derde set, zichzelf kin de moeilijkheden door die set nipt te winnen.(23-25) De strijd werd gewonnen, zodat men 5 punten voor de ranglijst mee naar huis nam.(0-4)(11-25/15-25/23-25/19-25) De recreanten van de dinsdagmorgengroep speelden thuis tegen de recreanten van RSVV en won de eerste set overtuigend. De tweede set werd nipt verloren terwijl de derde set weer werd gewonnen.(2-1)(35-26/28-31/29-23)

Tweestroom-MA1 speelde uit bij Switch''87-M1 en was in de eerste set nog niet bij de les want die set werd verloren. De tweede set werd door goed spel, de tegenstander overrompeld. De derde en vierde set waren voor onze dames. Een fraaie overwinning dat 4 punten voor de ranglijst opleverde.(1-3)(25-15/07-25/18-25/18-25)

Trivos-MB2 ontving Tweestroom-MB1 dat in goede doen was, want de setstanden spreken boekdelen. Onze meiden hielden ieder set de druk hoog genoeg om de wedstrijd moeiteloos te winnen, gezien de setstanden.(0-4)(10-25/08-25/08-25/09-25) Tweestroom-MC1 speelde uit bij Trivois-MC2 en had kennelijk nog niet in de gaten, dat de eerste al begonnen was, want de set werd verloren. De andere sets werden fraai gewonnen zodat men met 4 punten huiswaarts keerden.(1-3)(25-22/10-25/19-25/18-25)                

26 / 28

Op 22 maart samen 160 jaar oud!
Van harte proficiat
vd fam. Doorman en aanhang.

Hoera!
Op 21 maart wordt Jos,
onze pa en opa 65 jaar
Van harte gefeliciteerd!
Liefs van ons allemaal

Ongelofelijk maar waar
Dit bezige bijtje wordt 23 maart
60 jaar.
José, hartelijk gefeliciteerd.
Raad nu maar van wie.

Deze prinses Mette wordt maandag 25 maart alweer 3 jaar!

Dikke knuffel van Opa en de Oma's

Hoera kevin 4 jaar

Gefeliciteerd veel liefs

Papa, mama en Lieke

Lieve pa gefeliciteerd met je 75e verjaardag.

En op dezelfde datum ook 50 jaar getrouwd met Dieny.

Liefs van ons xxx

Deze Lieve meid is alweer
!2 jaar geworden!
Hartelijk Gefeliciteerd Lisanne.
Liefs van Jan, Mama, Eddy,
Oma en onze diertjes

Deze fantastische vrouw en moeder Sabine mag 22 maart 40 kaarsjes uitblazen. Gefeliciteerd dikke kus van Marco, Charon en Niels.

Onze Lieve kleindochter Laura
8 jaar

Veel liefs van opa en oma

Hiep, hiep, hoera!
Henk en Liesbeth, 50 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd!
Xxx de trotse (klein) kinderen.

Heel veel geluk.
Edwin & Monique,
Jos & Marianne,
Michel en Monique.

Hiep Hiep Hoera

Gefeliciteerd Puck
met je zwemdiploma.

Opa & Oma

Nico,
onze tuinklusser,
is nu een 50 plusser

Sophia gefeliciteerd met je prijs op school. Van oma.

Luisa, oma is trots op je.
Veel succes op High School.

Heel veel geluk samen.
Dikke kus Lara

RegioBank kiest voor de regio

(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

HAALDEREN - In dorpen en kleine steden verdwijnen steeds meer banken en winkels. RegioBank kiest bewust voor de regio. En zet zich in om ervoor te zorgen dat lokale basisvoorzieningen blijven bestaan. Daarom heeft RegioBank een lokale actie.

Een actie waarvoor Obdam Financieel Advies een mooie samenwerking met DA van Appeldoorn en AJ Drinken en Eten uit Bemmel heeft. Mensen die met een betaalrekening naar RegioBank overstappen vóór 28 juni 2019, krijgen een cadeaubon van DA van Appeldoorn of AJ Eten en Drinken ter waarde van 25 euro cadeau. Hiermee hoopt Obdam Financieel Advies, zelfstandig adviseur van Regiobank, nieuwe klanten te verwelkomen en zo ook het lokale ondernemerschap te bevorderen. Want het hebben en houden van winkels, horeca en een bank in de buurt maakt het wonen in uw buurt een stuk prettiger.

RegioBank is de bank in de buurt waar mensen voor persoonlijke contact gewoon even binnen kunnen lopen. Daarnaast biedt RegioBank alle gemakken van deze tijd zoals internet en mobiel bankieren. 'Eigenlijk het beste van twee werelden, waarbij de klant zelf bepaalt of hij langskomt bij ons op kantoor of dat hij het zelf online regelt.' Aldus Rinus Obdam. Mensen kunnen bij RegioBank terecht voor alle bankzaken: betalen, sparen en hypotheken. Obdam Financieel Advies heeft ook verzekeringen en financieringen in haar assortiment, zowel voor particuliere- als zakelijke relaties.

Overstappen is zo geregeld

Als zelfstandig adviseur van RegioBank zorgt Obdam Financieel Advies met de Overstapservice dat u gemakkelijk van bank overstapt. Zij weten precies wat er moet gebeuren en helpen u hier ook bij. Deze persoonlijke service waarderen klanten. Want de betaalrekening van RegioBank krijgt volgens recent onderzoek van de Consumentenbond de hoogste waardering, namelijk een 9,2. Voor service en voor Internet en Mobiel Bankieren heeft RegioBank ook het hoogste cijfer van alle banken: een 8,6. Bron: betaalrekening, Bankenmonitor Consumentenbond 2018.

Obdam Financieel Advies, Van der Mondeweg 74 Haalderen; 0481 464855, www.regiobank.nl.

Betuwe Onderneemt Beter zet regio op de kaart

Journalist Roelof Hemmen presenteert 26 maart De Betuwe Draait Door, een avond voor en door ondernemers. (foto: Walter Kallenbach)

BETUWE - Storytelling. Dat is waar Betuwe Onderneemt Beter dit jaar om draait. Want onze regio is er een om trots op te zijn. En de verhalen van onze ondernemers zijn het meer dan waard om verteld en gehoord te worden. Betuwe Onderneemt Beter organiseert daarom op 26 maart ‘De Betuwe Draait Door’. Journalist Roelof Hemmen legt die avond prikkelende stellingen voor aan ondernemers en politieke kopstukken.


Op dinsdagavond 26 maart zijn ondernemers uit Overbetuwe en Lingewaard van harte welkom bij ‘De Betuwe Draait Door’. De ontvangst is vanaf 18.00 uur. Om 19.00 uur start Betuwe Onderneemt Beter. Journalist Roelof Hemmen ontvangt in Theater De Kik in Elst spraakmakende gasten uit onze regio en gaat met hen in gesprek, onder andere over de zakelijke aantrekkingskracht van de regio en de kansen die ondernemers zien. Natuurlijk staan verhalen van ondernemers centraal: zo schuiven onder andere Hans Geveling (Albert Heijn Huissen) en Theo van Workum (Rent-All) aan tafel aan. Maar ook kopstukken uit de Overbetuwse en Lingewaardse politiek ontbreken niet.

Anders dan anders
Betuwe Onderneemt Beter is in 2019 anders dan anders. Donny Meeusen, voorzitter van Stichting Betuwe Onderneemt Beter: “Ondernemers komen ons dit jaar vooral vaker tegen. Niet alleen tijdens de twee events die we organiseren, ook op social media. Want onze ondernemers mogen vaker in de spotlights staan, ook online.” De verkiezing van de ondernemer van het jaar en Rabobank Talent Award blijft natuurlijk deel uitmaken van het programma. Meeusen: “Op maandagavond 17 juni is dat het slotstuk”. Meer info en aanmelden: www.betuweonderneemtbeter.nl

Janne Schra brengt met Lalala Love ode aan muziek uit vervlogen tijden

BEMMEL - Zaterdag 23 maart staat top-zangeres Janne Schra op het podium in de Theaterkerk.

Na jaren als tiener eenzaam achter een piano te hebben gezeten begon het voor Janne pas echt met Room Eleven. Na de release van Six White Russians and a Pink Pussycat in 2006 ontving ze gouden en platina platen, won een Zilveren Harp, nam de cd Mmm.. Gumbo? op in New York en trad op in verre landen zoals Canada, Japan en Zuid-Afrika.

In deze persoonlijke voorstelling put Janne Schra uit haar hele oeuvre; van Room Eleven en Schradinova tot haar solowerk en weer terug. In een intieme bezetting speelt ze haar lievelingsnummers zoals ze wellicht zouden klinken in een rokerig klein theatertje in Parijs in de jaren 60 of gister in een jazzbar in New Orleans.

Lalala Love is een ode aan haar liefde voor muziek uit vervlogen tijden. Laat je meevoeren door de nieuw gearrangeerde liedjes, door haar rare, ontroerende en grappige verhalen en natuurlijk door haar betoverende stem. Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Drukte van belang bij heropening Aldi in Huissen 'Ik ruik de versgebakken broodjes al'

HUISSEN – Op 15 maart waren de eerste klanten al om 7:30 uur aanwezig voor de feestelijke heropening van de vernieuwde Aldi-vestiging aan de Brink in Huissen. De officiële opening van de winkel werd gedaan door wethouder Witjes en de filiaalleider Arthur van der Zwart.

"Het is een hele mooie, ruime overzichtelijke winkel", aldus wethouder Witjes van onder meer Wonen en Volkshuisvesting en Economische zaken. "En… ik ruik de versgebakken broodjes', aldus Witjes. Na het doorknippen van het rode lint stroomden de vele mensen nieuwsgierig naar binnen en werden inderdaad direct verrast door de geur van versgebakken broodjes.
Klanten waren zichtbaar tevreden met de nieuwe formule van de winkel. "Fantastische winkel!", werd door vele klanten gezegd. De hele dag bleef het een drukte van belang. "Wat een mooie openingsdag! We hebben er met z'n allen heel hard voor gewerkt de afgelopen week. Het is dan ook ontzettend leuk om vele blije klanten te zien en positieve reacties te horen. Daar doe je het tenslotte voor", aldus de trotse filiaalleider Arthur van der Zwart.

Nadruk op verse producten

In dit verbouwde filiaal ligt de nadruk op de presentatie van de vele verse producten zoals groente, fruit, brood, vlees en vis. A-merken Aldi heeft naast huismerken ook steeds meer bekende merkartikelen in het standaardassortiment.

Fairtrade en biologisch

Duurzaamheid is belangrijk voor Aldi. Steeds meer duurzaam geproduceerde producten zijn in het assortiment opgenomen. Voor de klanten die geen of minder vlees eten is er de nodige keuze uit vegetarische producten.
Ook worden de filialen zo duurzaam mogelijk ingericht. Tijdens de verbouwing is gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen.

De vernieuwde winkel aan de Brink 13 in Huissen beschikt over zo'n tachtig gratis parkeerplaatsen. De openingstijden zijn maandag tot en met zaterdag van 8:00 – 20:00 uur en zondag van 10:00 – 18:00 uur.

Intertoys Huissen blijft open

HUISSEN - Met veel vreugde wordt gemeld, dat met Intertoys Huissen de speelgoedwinkel in Huissen behouden blijft!

Gezien de online groei, diverse discounters die speelgoed zijn gaan verkopen, kon Intertoys hoofdkantoor met zijn eigen winkels de kop niet meer boven water houden, en was genoodzaakt vele winkels te sluiten. Intertoys Huissen met als franchise-eigenaars Paul en Carla van Driel vielen gelukkig buiten dat faillissement.

"Wij hopen dat de nieuwe Intertoys-eigenaar de blijvende winkels ook kan behouden. Dat ligt natuurlijk in de toekomst aan de kopende consument. Wij roepen dan ook iedereen op: koop in de winkels in je dorp, zodat die levensvatbaar blijven!"

Paul en Carla bedanken iedereen, die hun een warm hart toegewenst hebben in deze onzekere periode.

Kerstdiner voor Zonnebloemgasten uit Huissen

HUISSEN - Een kerstdiner voor onze gasten. Wat willen wij graag een prachtig kerstdiner organiseren voor onze gasten van De Zonnebloem afdeling Huissen. Zou u ons een handje willen helpen?

"Doe mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. U ontvangt de unieke code via uw mail of post. Stem op ons via uw Rabobank. Let op! 15 april - 28 april. Stem!"

Kerstdiner voor Zonnebloemgasten uit Huissen

Kerstdiner voor Zonnebloemgasten uit Huissen

HUISSEN - Een kerstdiner voor onze gasten. Wat willen wij graag een prachtig kerstdiner organiseren voor onze gasten van De Zonnebloem afdeling Huissen. Zou u ons een handje willen helpen?

"Doe mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. U ontvangt de unieke code via uw mail of post. Stem op ons via uw Rabobank. Let op! 15 april - 28 april. Stem!"