De Liemers Helemaal Goed Courant

14 februari 2020

De Liemers Helemaal Goed Courant 14 februari 2020


'Met een kwartiertje kun je al padel spelen' Vijftigjarige Tennisvereniging Didam legt twee padelbanen aan

Eric Jansen: “Padel is gemakkelijk te leren”. (foto: Kyra Sannes)

DIDAM - Padel is de snelst groeiende sport In Nederland. Zeven jaar geleden kwam het overgewaaid uit Spanje, nu zijn er in Nederland ruim driehonderd padelbanen verspreid door het land. Eric Jansen overziet de aanleg van deze banen bij Tennisvereniging Didam.

"Padel is een nieuwe vorm van tennis," legt Eric uit. "Er wordt gespeeld met een ander batje, maar met dezelfde bal. Een ander verschil is dat je padel in een kooi speelt, dus je hebt een soort glazen ommuring." Die ommuring is belangrijk, want die mag je, in tegenstelling tot bij tennis, óók gebruiken. "Je speelt altijd twee tegen twee, maar door de muren is het meer drie tegen drie." Eric heeft dit samen met een aantal leden zelf al ervaren in Arnhem. "Velen wilden mee. Daaruit blijkt dat de leden het wel zien zitten om padel aan ons 'assortiment' toe te voegen." Hoe komt het dat de sport zo populair is? Eric: "Padel is gemakkelijk te leren. Voor tennis heb je vaak dertig tot veertig lessen nodig om het redelijk te kunnen, maar bij deze sport is die periode veel korter. Met een kwartiertje kan je padel al spelen, als je een beetje balgevoel hebt. Daarna valt er natuurlijk veel te verbeteren, maar de basis is er al."

Jongeren

Doordat het zo makkelijk te leren is, denkt Eric ook dat het een aantrekkelijke sport is voor jongeren. "Het is wat sneller, wat korter. Bij tennis kan een wedstrijd soms wel vier uur duren, maar bij padel is dat niet het geval." Volgens Eric komt daar nog bij dat mensen, dus ook jongeren, graag buiten willen sporten. "Het is dan wel in een kooi, maar zonder dak en hij bestaat deels uit glas en deels uit gaas." Met de aanleg van deze banen en alles wat erbij hoort, is de tennisvereniging de eerste in de Liemers en de gemeente Montferland. Eric: "We denken dat we hierdoor zo'n dertig tot veertig nieuwe leden krijgen."

De realisatie

Voor het bouwen van de padelbanen wordt er één gravelbaan opgeofferd. In maart wordt het definitieve besluit genomen bij de ledenvergadering. Bij een positief besluit zal het bouwen in mei beginnen, zodat de banen ongeveer in juni klaar zijn. Daarna wordt ook de omgeving eromheen nog aangepast. In augustus zal er dan eindelijk gespeeld worden op de baan. "Eind augustus is er een groot tennistoernooi, het Didams Dubbel Open, dat zeven dagen lang duurt. We willen de deelnemers dan kennis laten maken met padel," vertelt Eric. September gaat in het teken staan van introductielessen en de baan kan vanaf dan ook gehuurd worden. Eric kijkt er nu al naar uit: "Dit jaar bestaan we vijftig jaar, dus het is een mooi cadeautje dat we dit kunnen realiseren."

Expositie in Liemerije

José Sephina Kersten. (foto: Ingrid Kersten) Ingrid Kersten

ZEVENAAR - José Séphina Kersten exposeert haar schilderijen in Liemerije in Zevenaar tot en met 8 mei.

Onder haar werknaam ‘Séphina’ maakt José Séphina Kersten furore met haar schilderijen. Haar optimistische instelling en levenslust deed zij vroeger al op door de vele reizen en ervaringen met andere culturen. Hierdoor weet zij als geen ander een duidelijk contrast te plaatsen tussen fantasie en werkelijkheid en dat maakt van haar een kunstenaar met durf. Lessen van bekende leraren gaven haar inzicht in stijl, mode en design. Doeken met krachtige tulpen soms geabstraheerd, andere wat realistischer is beslist haar handelsmerk. Vrolijk, soms uitdagend, ingetogen en subtiel. Ook creëert Séphina kleurrijke abstracte doeken waaronder de ‘Skylines’.

In de periode van de jaren 90 tot het jaar 2000 heeft zij er een andere stijl aan toegevoegd nl: de ‘Fun-art’, waardoor diverse ontwerpen zijn ontstaan, zoals in 1994 het ‘Daviscup’ ontwerp Tennis. Veel van haar werken hebben dan ook hun plek gevonden in huiskamers en bedrijfsruimten in binnen- en buitenland. Na enkele jaren van rust, (na sluiting van haar galerie in Duiven) is ze weer druk in de weer met opdrachten en exposities. Een klein gedeelte van haar werk presenteert zij momenteel in Liemerije.

De expositie is te bezoeken in het bewonerscafé en de aansluitende gangen van Liemerije op de Hunneveldweg 12 en is dagelijks vrij toegankelijk van 8.00 tot 20.00 uur. Nog meer informatie staat op www.Séphina.nl.

Concert 75 jaar vrijheid vier je samen

ZEVENAAR - 2020 het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, dit is tevens een reden voor een drietal concerten gegeven door Het Hooge Bongertkoor uit Zevenaar met het thema 75 jaar vrijheid vier je samen. Het koor staat onder leiding van Diane Hidding met aan de piano Gerard van der Heijden.

"Wij beginnen op 1 maart in het Schuttersgebouw Excelsior, Sportlaan 14 in Lobith met medewerking van Rechoir jeugdkoor van Kunstwerk uit Zevenaar 'Het Liemers vrijheidsblazersensemble', speciaal samengesteld voor deze concerten uit diverse Liemerse fanfare en harmonie orkesten door en onder leiding van Michael van den Broeck, en historicus Pim Gerritzen uit Lobith komt wat vertellen over die tijd van de tweede wereldoorlog in de Liemers,

De presentatie is in handen van Wim Peters. Het concert is gratis toegankelijk. Aanvang 14.30 uur. Zaal open om 14.00 uur. Meer informatie staat op www.hethoogebongertkoor.nl.

Concert 75 jaar vrijheid vier je samen

ZEVENAAR - 2020 het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, dit is tevens een reden voor een drietal concerten gegeven door Het Hooge Bongertkoor uit Zevenaar met het thema 75 jaar vrijheid vier je samen. Het koor staat onder leiding van Diane Hidding met aan de piano Gerard van der Heijden.

"Wij beginnen op 1 maart in het Schuttersgebouw Excelsior, Sportlaan 14 in Lobith met medewerking van Rechoir jeugdkoor van Kunstwerk uit Zevenaar 'Het Liemers vrijheidsblazersensemble', speciaal samengesteld voor deze concerten uit diverse Liemerse fanfare en harmonie orkesten door en onder leiding van Michael van den Broeck, en historicus Pim Gerritzen uit Lobith komt wat vertellen over die tijd van de tweede wereldoorlog in de Liemers,

De presentatie is in handen van Wim Peters. Het concert is gratis toegankelijk. Aanvang 14.30 uur. Zaal open om 14.00 uur. Meer informatie staat op www.hethoogebongertkoor.nl.

2 / 30

Openingsfestival HAL12 op zoek naar jong talent

"Prik 14 tot en met 25 april in uw agenda!"

ZEVENAAR - Festivals kennen we in alle soorten en maten, maar het openingsfestival van HAL12 in Zevenaar wordt er e´e´n uit de buitencategorie. Het wordt het e´e´rste festival in Nederland dat maar liefst twaalf dagen gaat duren en waar werkelijk iedereen welkom is.

"Prik 14 t/m 25 april in uw agenda, want het wordt hoe dan ook de moeite waard om te bezoeken", roept mede-organisator Thijs Bisschops op. HAL12 is de nieuwe naam van het pand dat is gevestigd op Kerkstraat 27 in Zevenaar op loopafstand van het station. Tussen 1920 en 2009 bevond zich hier de tabaksfabriek Turmac. Turmac draagt een lange en bijzondere geschiedenis met zich mee. Veel bewoners van Zevenaar zullen hier ongetwijfeld over mee kunnen praten. Onder meer om deze geschiedenis te koesteren, is besloten om een gedeelte van de fabriek niet te slopen, maar te verbouwen tot e´e´n groot cultuurcentrum e´n wat is het prachtig geworden. Het pand alleen al wekt bewondering op en is een bezoek meer dan waard. HAL12 heeft zeker raakvlakken met andere cultuurcentra in de regio, maar gaat nog een stukje verder. Het heet niet voor niets het podium voor samenwerking. Zo vind je in het pand Filmhuis Zevenaar e´n het gemeentehuis. Er is een debatzaal en zelfs een zaal waar je kunt mediteren e´n trouwen. Binnenkort zullen ook de schilderijen die eerder in de tabaksfabriek hingen, opgehangen worden. Dat maakt HAL12 zo bijzonder. Het wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud en, inderdaad, een podium voor samenwerking.

Openingsfestival
HAL12 wil haar opening groots vieren. Daarom is gekozen voor een festival van symbolisch twaalf dagen lang. Het volledige programma voor de twaalf dagen is nog niet helemaal bekend. Zeker is dat er elke dag wel iets te doen is voor jong én oud. Er zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd door en voor verschillende groepen. Zo wordt er een familiepicknick gehouden in het pand. In de bibliotheek is Lab12 waar bezoekers kunnen experimenteren met een VR-bril, 3D-printer of allebei. Het volledige programma wordt in een latere editie van de Liemers Helemaal Goed Courant bekend gemaakt. Momenteel zijn de organisatoren op zoek naar jong talent om enkele ruimtes mee te vullen. Thijs Bisschops: "Wellicht kent u of bent u iemand met een merkwaardig talent. Er zullen op het festival verschillende doelgroepen aanwezig zijn en zo'n festival kan een goede gelegenheid zijn om uw talent te uiten. Dit talent kan en mag alles zijn. Denk aan dansen, zingen, sporten of vloggen." Voor meer informatie over jong talent: info@sevenartproducties.nl

Candea College debatteert als beste

DUIVEN - Tijdens de jaarlijkse provinciale Lagerhuis debatten op 30 en 31 januari, georganiseerd door Het Debatbureau in samenwerking met BNN-Vara en Erasmus+, streden dit jaar in Gelderland 23 scholen om het provinciaal kampioenschap. De winnaar? Het Candea College sleepte net als vorig jaar de beker in de wacht en is daarmee wederom kampioen van Gelderland.

Het is gebruikelijk dat iedere school tien mensen aandraagt die het tegen de andere teams zullen opnemen in een pittige en uitdagende debatvorm. Gediscussieerd werd er over drugs, autorijden en het planten van bomen. Ieder jaar worden de debatstellingen aangepast op maatschappelijke thema's, waar de jongeren zich op kunnen voorbereiden. De jury, bestaande uit veteraan oud-deelnemers, statenleden en lokale politici, buigt zich na afloop van het debat over de verdeling van zeven punten. Op basis van de hoeveelheid punten, komt uit de verbale strijd een winnaar rollen, die door mag debatteren. Na de ene na de andere ronde te hebben doorstaan, kwamen de deelnemers dichter en dichter bij de finale. Maar warn ze dan nerveus? Jazeker. Desalniettemin waren de meeste tegenstanders zeer sportief en was de sfeer uitermate goed! De competitie viel niet mee, zeker niet gezien de poule gevuld was met geduchte tegenstanders die een aantal jaren geleden ook ver in de competitie zijn gekomen. Candea hield voet bij stuk en met elke overwinning, groeide de teamgeest. Het Candea streed in de zenuwslopende finaledebatten tegen het Beekdal Lyceum. Floor Dekkers, de trotse overwinnaar van het Candea- en haar begeleider Michiel Kuijpers vertellen gepassioneerd over hun ervaringen: "Het was super spannend, maar eenmaal begonnen, konden wij niet anders doen dan genieten!" zegt Floor vrolijk. "Al het harde werken op de vrijdagmiddagen heeft geloond!" voegt Michiel glimlachend toe.

Als ik kijk naar de inhoud van de krant, dan gaat het onder meer over het succes van Beursvloer de Liemers en Technoplaza en de aankomende opening van Hal 12. Dat wordt een geweldige happening! Allemaal positieve onderwerpen, gebeurtenissen waar wij als regio trots op kunnen zijn. En dat is slechts een greep uit de inhoud, vooral als je kijkt naar alle uitgaven die al geweest zijn. Nu natuurlijk oud nieuws, maar nog steeds góéd nieuws.

Toen ik begon met dit werk, besefte ik nog niet hoe belangrijk dat goede nieuws is. Maar nu, als ik kijk naar het nieuws op wereldniveau, lijkt het bijna alsof er niks dan ellende is. Het coronavirus, allesvernietigende bosbranden in Australië en gevaarlijke spanningen in Irak en inmiddels ook Iran. Het is belangrijk om te weten wat er gaande is, dat wel. Maar het zorgt er nou niet bepaald voor dat je 's ochtends met een glimlach de deur uit stapt.

En dat is precies wat deze krant zo bijzonder maakt. Misschien is dat zelfs de reden dat het zo'n succes is. Omdat het een positief geluid is in deze wereld, waar al genoeg aan de hand is. Omdat wij met al deze verhalen over de Liemers, ook de positieve dingen een plekje geven in het nieuws, zodat je tóch met die glimlach de deur uit kan gaan. Want misschien kunnen we de wereld met z'n allen een klein beetje beter maken, als we – net zoals in deze krant – de goede dingen eens wat meer op de voorgrond laten treden.

Kyra Sannes

(foto: Paula Golding)

Wat een opkomst vanavond bij 'Speeddaten met professionals' in het Van der Valk hotel in Duiven op 5 februari! Om zich goed te oriënteren op hun profielkeuze of vervolgstudie konden Havo- en vwo bovenbouwleerlingen in korte gesprekjes kennismaken met een groot aantal beroepen. Hier legt Ashley Caderius van Veen van Villa Optica met veel plezier uit wat het vak van opticien inhoudt. De organisatie van het geslaagde evenement was in handen van Rotary Duiven en Zevenaar en de decanen van de deelnemende scholen.

Auteur Ted Prost

Auteur Yasemin Elmas

Sint-Franciscus Babberich

BABBERICH - Op zondag 16 februari is er om 9.30 uur een communieviering met als voorganger Jeroen Heemink. Het gemengd koor verzorgt hierbij de zang.

Iedere woensdag is er om 18.30 uur een Eucharistieviering in de Klarakapel. Voorganger is Pater Gerard Remmers.

Dinsdag 28 januari 2020 is,op 7o jarige leeftijd overleden Fien Stam, wonende in de Witte Kruis te Babberich. Haar uitvaartdienst is gehouden op maandag 3 februari 2020 in deze kerk, waarna de crematie heeft plaats gevonden.

Gebedsintenties:

Truus Rutjens-Boerboom

Overleden ouders Geven-Hoffman

Nol Köning

Dineke en Henk van Dinther

Albert en Henkie van Dinther

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering.

Ouders Bouwman – Bodd

Lies Burgers – Hendriks (jaargetijde)

Doortje Kluitman - Bodd

Telefoon: 0316-247216 email:babberich@rkliemers.nl

Vietnamees evenement in Andreaskerk Zevenaar

Speciaal Vietnamees koor verzorgt muzikale omlijsting. (foto: Parochie Sint-Willibrordus) Parochie Sint Willibrordus

ZEVENAAR - Op zondag 1 maart is er in de Andreaskerk in Zevenaar (Kerkstraat 2) een speciale feestelijke regio-viering voor de parochie Sint-Willibrordus in het kader van het Vastenproject voor Vietnam.

Het project richt zich op het verbeteren van de zorg aan gehandicapten in Hanoi, waaronder slachtoffers van Agent Orange uit de Vietnamoorlog. Een speciaal Vietnamees koor verzorgt de muzikale omlijsting. Na de viering is er tot 13.00 uur ontmoeting in Vietnamese sfeer met (gratis) hapjes en verkoop van spullen als wierook, 100 procent zijden sjaals, thee en andere handwerk-specialiteiten uit Vietnam. Voor kinderen is er een grabbelton en een prijsvraag (het raden van het gewicht van een zak Vietnamees thee), waar ook volwassenen aan kunnen deelnemen. Tevens is er een foto-expositie over het project. De opbrengst van de dag komt geheel ten goede aan gehandicapten in Vietnam.

Naast het Vietnamese koor is ook de Zevenaarse burgemeester Lucien van Riswijk speciale gast. Hij zal aan het einde van de viering een korte toespraak houden. Voorgangers in deze feestelijke viering zijn de pastoors van de parochie Sint-Willibrordus, onder wie de van oorsprong uit Vietnam afkomstige pastoor Thanh. Let op: de viering begint, anders dan gebruikelijk, om 10.30 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 16 februari om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking van Heren koor Groessen.

Intenties: mevr. C. van Huet-Wieland, Herman Tomassen, Overleden familie Degen-Evers, Familie Visser-Verkerk, Mientje Verheijen-Ruys -jaargetijde.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van “Pelgromhof”.

Zondag 23 februari om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van het A.M.K. koor. Intenties: Mevr. C. van Huet-Wieland, Piet Benen -jaargetijde, Thea van Haaren-van der Velden en overleden familie, Gerrit Beudel.

Aswoensdag 26 februari om 19.00 uur: Eucharistieviering, regioviering. Voorgangers: Pastoor Thanh Ta en diaken A. v. Zundert met medewerking van projectkoor Babberich.

Overleden op 27 januari is Riet van Uum-Arents in de leeftijd van 87 jaar overleden, zij woonde in de Anjerstraat. Haar uitvaart was zaterdag 1 febr. in deze kerk, waarna begrafenis op begraafplaats aan de Arnhemseweg.

Overleden op 4 februari is Jan de Vries in de leeftijd van 82 jaar overleden, hij woonde in de Potgieterstraat. Zijn uitvaart was dinsdag 11 febr. om 13.30 uur in deze kerk, waarna crematie te Doetinchem.

Voor meer informatie en kerkdiensten: raadpleeg ons parochieblad Op Weg.

Muziek houdt het hart jong!

Paul Mulder en zijn vader. (foto: Ilse Lambert) Ilse Lambert

DUIVEN - Ben je niet meer zo piep, maar wel jong van hart, dan is dit muziekproject wellicht iets voor jou! Onder leiding van Paul Mulder wordt er in vijftien gezellige bijeenkomsten gewerkt naar een interactieve muzikale voorstelling.

Houd je van zingen en heb je zin om dit samen naar een hoger niveau te brengen, dan ben je meer dan welkom. Bespeel je toevallig ook nog een instrument, dan is dat mooi meegenomen, maar is zeker geen noodzaak. Het repertoire bestaat uit de beste liedjes uit de rijke pophistorie.

We gaan er iets moois van maken onder het motto: ‘muziek houdt het hart jong!’ Wil je deelnemen of heb je nog vragen? Schrijf je in via www.liemerskunstwerk.nl/muziekschool of neem contact op met de administratie van Kunstwerk! 085 0407791 of mail naar info@liemerskunstwerk.nl.

In het kort: Kennismakingsbijeenkomst: woensdag 4 maart van 09.30 – 10.30 uur. Vervolg bijeenkomsten: woensdag 11 maart - 24 juni van 09.30 – 10.30 uur. Locatie: De Ogtent, Remigiusplein 9, Duiven. Cursusprijs: gratis.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Kunstwerk! Muziekschool, Leven in de Liemers Cultuur- en erfgoedpact en gemeente Duiven. Dit project start binnenkort ook in Westervoort.

H. Andreaskerk Groessen

Overleden: 25 januari 2020 overleed in de leeftijd van 88 jaar mw. Rieky Roelofs. 30 januari 2020 overleed in de leeftijd van 82 jaar mw. Wilhelmien Roordink-van der Velden. Dat zij allen mogen rusten in vrede en wij wensen allen die zich met hen verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbaren.

Vieringen: Zo 16-2-20: geen viering. Correctie viering: In het parochieblad Op Weg is per abuis vermeld dat er in Groessen een viering is op zaterdag 22 februari. Dit moet zijn: Zondag 23 februari om 09.30uur. woord-/communievie. met samenzang. Parochianenvoorgangers Wim Herbes en Piet Peters.

Intenties: 23-2-20: Bernard en Mientje Bouwman-Driessen, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Wim en Lies Melchers-Derksen, Theadora Koning-Bloemberg, Gerrit Derksen, Antoon Willemsen, Maria Nass-Uffing, ouders Bolder-Raasing, Miriam Reijmer-Peters, Diny Boerboom-Hulshorst, Bennie Derkzen, Theodorus Dominicus, Theo Uffing, Marie van Onna-Aleven, Willy Roordink-Meister, Nol en leida de Haan-Witjes, ouders Thuis-van Aalten, Joep en Mientje Derksen-Koning, Theet van Keulen, Jan Elfrink, Bertus en Marie Janssen-Hammink en Jos, Rikie Roelofs, Wilhelmien Roordink-van der Velden.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 16 februari is er om 10.00 uur een viering, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Tijdens deze dienst zal afscheid worden genomen van organist/pianist Jan Kadijk.

Na afloop is er gelegenheid om elkaar in gebouw ‘Ons Huis’ bij de koffie/thee te ontmoeten.

Op zondag 23 februari gaat in de viering om 10.00 uur ds. J. van Beelen uit Veenendaal voor.

Cursus hartreanimatie met gebruik van AED

DIDAM - In maart organiseert Ehbo-Didam een cursus hartreanimatie inclusief het gebruik van een AED.

De zogeheten Automatische Externe Defibrillator is een hulpmiddel, die het hartritme analyseert en zo nodig probeert het hart weer in het goede ritme te brengen. Tijdens de cursus leer je ermee te werken en bovenal leer je hoe je een effectieve hartmassage kunt uitvoeren.

De cursus is verdeeld over drie avonden van twee uur, op donderdag 5 en 12 maart en maandag 16 maart. Meer weten, of inschrijven voor de cursus? Mail: ehbo.didam@gmail.com.

Kom je ook lachen in Het Musiater?

ZEVENAAR - Let’s make Comedy: Nieuw en kleurrijk Gelders talent; stand-up comedy, cabaret, spoken word of kleinkunst, strijdt om de ‘Let’s make Comedy’ prijs 2020. In deze voorronden op de Gelderse Podia stem jij samen met de deskundigen wie er doorgaan naar de finaleweek.

Lachen om herkenbare humor, verwonderen om interessante invalshoeken, genieten van nieuw talent, dat is Let’s make Comedy! Het comedy-festival waarin Gelderse Podia op zoek gaan naar het meest indrukwekkende Gelderse talent op het gebied van cabaret, spoken word, stand up comedy of kleinkunst. Comedy in de breedste zin van het woord met voorrondes, kwart- en halve finales in heel Gelderland. De grote finale is op 21 maart 2020 in het Posttheater in Arnhem. Georganiseerd door vereniging Gelderse Podia in samenwerking met het Posttheater en AOT Events.

Kom in Het Musiater kijken naar de voorronde van Let’s make comedy op woensdag 26 februari en oordeel mee. Wie wordt de winnaar van de allereerste Let’s make Comedy? Deze avond wordt gepresenteerd door een bekende comedian van de Comedytrain. We nodigen jou uit om deze nieuwe talenten te komen horen en zien op woensdag 26 februari 20.15 uur. Prijs tien euro. Bestel online je kaarten op www.liemerskunstwerk.nl.

Collecte Jantje Beton

DUIVEN - In de week van 2 tot en met 7 maart wordt de jaarlijkse collecte van Jantje Beton gehouden in de hele gemeente Duiven. Jantje Beton ondersteunt al meer dan 35 jaar allerlei projecten van jeugd- en jongerenwerk.

In de gemeente Duiven zullen H.V.Duiven, de Speel-o-theek, Scouting Duiven, korfbalvereniging Duko en buurtvereniging Van Houtstraat collecteren. De opbrengst van deze collecte komt voor de helft direct ten goede aan de collecterende verenigingen. Door een gift aan Jantje Beton steunt men ook de verenigingen. De verenigingen hebben het geld hard nodig voor aanschaf van materialen voor hun jeugdleden. Steun Jantje Beton en steun de collecterende verenigingen!

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Buurtbusvereniging Rijnwaarden is op zoek naar nieuwe chauffeurs die twee of drie keer per week met de buurtbus willen rijden.

- Liemerije zoekt een huiselijkheidsbrenger, die wekelijks met een bewoner gaat wandelen, de markt bezoekt of samen een kopje koffie drinkt.

- Helen Dowling Instituut Arnhem zoekt een gastvrouw voor één dagdeel in de week (8.30-16.00 uur) om cliënten te ontvangen en eventueel te voorzien van koffie/thee.

- De zorgboerderderij van Stichting Belfjor in Loil zoekt een chauffeur voor het bus­vervoer van pupillen met een verstandelijke beperking, één à twee keer per week.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/zevenaar of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Mogelijk door samenwerking Loo en Groessen Carnaval in Thuvine en bij Rinoceros

(foto: Sanne Smits, Branch Media)

GROESSEN/LOO - De Deurdreiers uit Groessen en De Nathalzen uit Loo bundelen hun krachten. Beide carnavalsverenigingen organiseren samen twee activiteiten voor 'vergeten' doelgroepen in de gemeente Duiven.

Op vrijdag 14 februari houden zij het Tienercarnaval bij Jongerensoos Rinoceros in Groessen en op vrijdag 21 februari verzorgen zij een carnavalsmiddag bij woonzorgcentrum Thuvine in Duiven.

Tienercarnaval bij Rinoceros

Vrijdag 14 februari (20.00 - 23.00 uur) is er in Jongerensoos Rinoceros het Tienercarnaval. Een avondje uit voor tieners in de leeftijd van 11 tot en met 15 jaar. Deejays van Rinoceros zorgen voor een onvervalste carnavalssfeer. Gastheer en gastvrouw zijn de Groessense jeugdprins Dani Stokman en jeugdprinses Jackie Gieling en de Loose jeugdprins Boris Kummeling en jeugdprinses Jill Hermsen. Speciale gasten zijn prins Thijs en adjudant Jelle van De Deurdreiers en prinses Edith en adjudant Willy van De Nathalzen. De toegang is gratis.

Polonaise in Thuvine

Een week later, op vrijdag 21 februari (14.30 - 16.15 uur), gaan beide verenigingen naar Thuvine in Duiven. Speciaal voor de bewoners van het woonzorgcentrum trekken zij alle registers open voor een gezellige carnavalsmiddag met muziek en dans. Er zijn diverse vermakelijke optredens en de opvolg(st)er van Thuvine-prins Theo van Haren wordt onthuld. Iedereen is deze middag welkom.

Carnavalsfeest in Groessen gewild

(foto: Sanne Smits, Branch Media)

GOESSEN - Het carnavalsfeest in Groessen is erg in trek. De Brabantse coverband Slamm zorgt voor volle zalen tijdens het carnaval van De Deurdreiers in zaal Gieling. Voor de zaterdagavond is nog een beperkt aantal tickets beschikbaar, voor zondag- en maandagavond zijn er nog te koop via hun website (zaterdag en zondag 12,50 en maandag 10,00 euro).

Ook zondagmiddag is er volop feest met deze band tijdens en na de optocht. De toegang is dan gratis. Maandagavond is er ook kaartverkoop aan de deur en vindt de prijsuitreiking van de optocht plaats. De vele commissies en andere vrijwilligers zijn flink in de weer om naar eigen zeggen het mooiste feest en optocht van de Liemers te organiseren, alle leeftijden komen aan bod.

Agenda:

Vrijdag 14 februari Tienercarnaval in Rinoceros

Vrijdag 21 februari ’s-Morgens schoolcarnaval op de basisschool Joannesschool

Vrijdag 21 februari ’s-Middags optreden bij Thuvine in Duiven samen met de Nathalzen uit Loo

Vrijdag 21 februari ’s-Avonds in Jongerensoos Rinoceros

Zaterdag 22, zondag 23 en maandag 24 februari in Zaal Gieling vanaf 20:30 uur met orkest SLAMM

Zondag 23 februari vanaf 12:00 uur start van de grote optocht door het dorp

Maandag 24 februari vanaf 11:00 uur kindercarnaval in zaal Gieling, ’s-Middags frühschoppen mt DJ Tom Gerritsen

Dinsdag 25 februari middag met de Senioren Sociëteit Groessen

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag 15 februari 2020 om 19.00 uur. Woord/communiedienst.

Voorganger: W. Staring, M. Slangewal. Koor: Samenzang.

Zaterdag 22 februari 2020 om 19.00 uur. Woord/communiedienst.
Voorganger: Pastor M. Smits. Koor : Dames en Herenkoor.

Gebedsintenties 15-02-2020: Toos Borgers-Wieland, Bernard en Annie Hoppenreijs-Lucassen, Jos Ewes, Nico Post.

Gebedsintenties 22-02-2020: Toos Borgers-Wieland, Jos Ewes. Gerrit en Dinie Hagen-van Swaaij, Nico Post.

Overleden: Nico Post in de leeftijd van 87 jaar.

Mededelingen: Zaterdag 4 april 2020 is de Sam’s Kledingactie. U kunt de kleding in gesloten verpakking aanleveren bij het Parochiecentrum. Nadere info volgt binnenkort.

Optreden Sinusgroup bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Op zondagmiddag 16 februari is er een optreden van de Sinusgroup bij het Palet Trefpunt Duiven van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang kost inclusief een kopje koffie of thee 6,50 euro.

De viermansformatie speelt gevarieerd repertoire van rustige ballades tot stevige rock, van instrumentaal tot blues voor jong en oud. Herkenbare nostalgische muziek veelal uit de ’60 en ’70 jaren. Muziek die de gevoelens van vroeger weer boven halen.

Dutch Invictus Team tegen Pigeons On Wheels

Team Invictus vs POW. (foto: Pigeons Basketball) Pigeons Basketball

DUIVEN - Op donderdag 30 januari speelde POW in het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg in Doorn een oefenwedstrijd tegen het Nederlandse militaire rolstoelbasketbalteam.

Het militaire team is volop in voorbereiding voor de Invictus Games, welke worden gehouden van 9-16 mei in Den Haag. Het werd voor beide teams een nuttige confrontatie. Coach Marc van de Kuilen was heel tevreden over POW als sparringpartner, het bood zijn Dutch Invictus Team ruim de mogelijkheid om diverse tactieken te oefenen.
Ook POW-coach Fabian kon naar hartenlust nieuwe tactieken uitproberen. Door de zware vloer in de MRC, was het maar goed dat POW met veel spelers was afgereisd en daardoor veel door kon wisselen. Coach Fabian stelde vooraf als prioriteit 'spelplezier'. Het werd een leuke spannende wedstrijd, waar POW uiteindelijk aan het langste eind trok. Eindstand Invictus - POW: 36-42.

POW-selectie: Theo, Fons, Annelijne, Robert, Lucia, Peter G, Isabelle, Martijn, Maarten. Trudy, POW’s enige supporter in Doorn, verzorgde het fotomateriaal. Woensdag 25 maart speelt POW nogmaals tegen het Dutch Invictus Team, ditmaal in de eigen sporthal Triominos in Duiven.

De welpen van Scouting 100 jaar jong!

Uitdelen van de cupcakes. (foto: Scouting Duiven) Scouting Duiven

DUIVEN - Dit jaar is een speciaal jaar voor de welpen van de Scouting. De welpen zijn jarig en worden liefst 100 jaar. Tijd voor een feestje!

Toen Robert Baden-Powell in 1907 met de scouts in Engeland begon, konden alleen jongens vanaf 11 jaar lid worden. Scouting werd zo populair in Engeland dat ook de jongere broertjes van de scouts heel graag mee wilden doen. Baden-Powell vroeg aan zijn goede vriend, Rudyard Kipling, of hij zijn verhaal The Jungle Book mocht gebruiken om voor jongens vanaf 7 jaar een nieuw spel te bedenken. Vanaf 1916 startte in Engeland de speltak welpen. De jongere jongens kwamen bijeen in hordes en speelden samen met Mowgli en de andere dieren in de Jungle.

De Scoutingideeën van Baden-Powell verspreidden zich over de rest van de wereld en in 1910 werd ook in Nederland de eerste Scoutinggroep opgericht. In eerste instantie konden alleen jongens vanaf elf jaar zich hierbij aansluiten. In de volgende jaren kwamen er steeds meer Scoutinggroepen in Nederland. Na de oprichting van de welpenspeltak in Engeland werden er in Nederland ook vergelijkbare speltakken opgericht. Vanaf 1920 zijn de welpen een officiële speltak in ons land. Sinds september 1951 is er ook een actieve welpenspeltak bij Scouting Duiven.

In het hele land wordt dit jaar feest gevierd bij de welpen. En, wie jarig is trakteert dus hebben de welpen van Scouting Duiven cup cakes gebakken en aangeboden aan de burgemeester, wethouders en gemeenteraad van de gemeente Duiven. De cupcakes vielen erg in de smaak. Het was een geslaagde avond. Op naar het volgende feestje.

Jongste team Basketiers '71 wint in Duiven

ZEVENAAR - Basketiers ‘71 heeft elf competitiespelende basketbalteams. "Wij zijn trots op alle teams maar vinden het vooral leuk dat we zoveel jeugdige basketballers hebben. Met twee U12 en twee U14 teams komt jeugd tussen 9 en 13 jaar bij ons goed uit de verf."

Het U12-2 team zijn eerste jaar basketballers die onder de bezielende leiding van Megan en Lisette twee keer in de week trainen in zaal Schilderspoort. Op achttien zaterdagen in het seizoen mogen zij hun geleerde kunsten vertonen in een wedstrijd tegen leeftijdgenoten uit de regio. Zo spelen ze wedstrijden in Doetinchem, Arnhem, Tiel, Nijmegen en Elst. Afgelopen zaterdag werd voor de derde keer gespeeld tegen de Pigeons uit Duiven. Ze hadden al twee keer eerder tegen elkaar gespeeld en toen gingen de punten mee naar Zevenaar.

Ook deze keer was de wedstrijd weer spannend en blijkt dat de teams aardig aan elkaar gewaagd zijn. In de eerste helft werd weinig gescoord. Een ruststand van 12-12 is best zeldzaam in basketbal. In de tweede helft kwam het team op stoom en met fanatiek en enthousiast spel werd ook deze keer gewonnen. 22-32 was de uitslag. Moe, trots en voldaan gingen ze weer terug naar Zevenaar.

"Lijkt het je nou leuk om een keer mee te trainen bij de Basketiers ‘71 meld je dan aan via jeugdzaken@basketiers.nl. Dit kan voor alle leeftijden, we hebben voor elke leeftijd een team. Wil je een wedstrijdje komen kijken hou dan de FB pagina of Instagram van Basketiers ‘71 in de gaten. Daar staan alle wedstrijden aangekondigd. We spelen ze in zaal Heerenmäten.'

Folk, verhalen en covers tijdens Open Podium

ZEVENAAR - Op 22 februari treden er diverse artiesten op tijdens het podium in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. De avond wordt geopend door Dodargh.

Deze band speelt folkmuziek uit diverse landen. Vervolgens draagt Rene Turk een aantal verhalen voor uit onder andere zijn nieuwste bundel ‘Het spoor bijster’ afgewisseld door muziek van Lieke van Rooijen. De avond wordt afgesloten door de band Move Over met bekende covers. Aanvang: 20.30 uur. Gratis toegang.

Het repertoire van de vierkoppige band Dodargh is divers, zowel traditionele folksongs als modern en zelfgeschreven materiaal. Gevoelige ballades, singer-songwriter- en vrolijke liedjes wisselen elkaar af. Vlotte instrumentals met een stevige dans- en folkrockritme. René Turk uit Zevenaar heeft net zijn derde bundel ‘Het spoor bijster' uitgebracht. Hij schrijft sterk autobiografisch. In zijn ogen ligt het mooiste vaak vlak voor je voeten. Je moet het alleen willen zien. Quote op zijn website: Ik vind parels, overal. Pak ze op en bekijk ze van alle kanten. Doop ze in een beetje inkt. Een vertelling over schrijverschap, dromen en het volgen van passies.

De verhalen worden muzikaal ondersteund door Lieke van Rooijen. Van Rooijen maakt muziek om voor te gaan zitten en echt naar te luisteren. Haar teksten gaan over herkenbare levensvragen, over iets dat je raakt of dierbaar is. De band Move Over is een energieke rock-/popband uit Ermelo. Zij spelen nummers uit de hele pophistorie, meestal met een eigen artistieke invulling en sound.

Koningsdag Duiven

DUIVEN - Op maandag 27 april is het weer zo ver. Koningsdag! Deze dag wordt in Duiven gevierd met allerlei activiteiten waaronder een braderie en een kleedjesmarkt voor de kinderen. Ook tweedehands producten zijn welkom!

"Voor het begeleiden van de kleedjesmarkt zijn wij op zoek naar ouders/verzorgers die het leuk vinden om deze begeleiding op zich te nemen. Lijkt het u leuk om de kleedjesmarkt te begeleiden? Wilt u een kraam huren op de Meuk is leuk markt of braderie? Neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 06 20767484 of via eventspeters@gmail.com", aldus Johan Peters (Team Peters Events).

Carnavalsbingo in Zevenaar

ZEVENAAR - Op dinsdag 25 februari presenteert Caleidoz in samenwerking met de BOZ een carnavalsbingo in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert in Zevenaar.

"Trek een carnavalskiel aan, zet een grappige pruik of hoed op en speel mee om leuke prijzen te winnen. Tijdens de pauze draait de dj carnavalsmuziek en probeer dan maar eens stil te blijven zitten! De bingo begint om 14.00 uur. Een bingoplankje kost 1,50 euro."

Internationaal gelauwerde Bowie Hommage in Het Musiater!

Sven Ratzke. (foto: Dennis Veltman) Dennis Veltman

ZEVENAAR - Rasentertainer Sven Ratzke is terug in Nederland. Op 6 september verscheen zijn nieuwe album Where Are We Now, waarna hij direct afreisde naar Berlijn, Zurich en New York City om daar de gelijknamige nieuwe Bowie hommage te spelen. In New York City speelde hij een maand lang in het legendarische en tevens uitverkochte La Mama Theatre, waar eerder ook artiesten als Bette Midler en Al Pachino optraden.

Met een warm hart van de lovende kritieken (louter 5-sterren recensies), de staande ovaties en volle zalen keert Ratzke nu terug naar Nederland. Samen met zijn pianist Christian Pabst brengt Ratzke deze persoonlijke en intieme show in meer dan 65 theaters in Nederland (en Belgie). Where Are We Now gaat dinsdag 18 februari 2020 in première in De Kleine Komedie in Amsterdam en is op donderdag 20 februari 20.15 uur te zien in Het Musiater in Zevenaar (prijs 22,50 euro). Kaarten zijn te bestellen op www.liemerskunstwerk.nl.

Sven Ratzke laat in ‘Where are we now’ een andere kant van Bowie zien: die van de grote liedjesschrijver, de poëet. Vergankelijkheid, liefde en de dood zijn terugkerende thema's in Bowies oeuvre. Ratzke, zanger en entertainer, neemt je mee door het haast filmische universum van Bowie. Van personage naar personage, van scène naar scène, tot de essentie ontbloot.

Europese top in blaasmuziek komt naar de Liemers!

Innsbrucker Böhmische. (foto: Innsbrucker Böhmische ) Innsbrucker Böhmische

DUIVEN - Een van de hoogtepunten van de hedendaagse blaasmuziek komt naar Nederland. Die Innsbrucker Böhmische - Das Original! Vaak gekopieerd, nooit geëvenaard. De uitvinders van de Böhmische Blasmusik in de kleine bezetting.

Kom zaterdag 29 februari naar De Ogtent in Duiven waar de Isseltaler Musikanten hun ‘Isseltalerfest’ vieren. De Isseltaler Musikanten en het waarschijnlijk grootste Egerländerorkest ter wereld treden op in het voorprogramma
Wanneer je het hebt over blaasmuziek in de kleinst mogelijke vorm, kun je niet om Die Innsbrucker Böhmische heen. De zeven beroepsmuzikanten creëerden 25 jaar geleden hun eigen stijl, een stijl die inmiddels door veel groepen in de kleine bezetting wordt gekopieerd, maar nog nooit is geëvenaard.

concertposter Isseltaler Musikanten
Norbert Rabanser, worksopleider en muzikaal leider Innsbrucker Böhmische. (foto: Innsbrucker Böhmische ) Innsbrucker Böhmische

Tot op heden heeft het ensemble dertien cd's opgenomen en is het ongeveer vijftig keer per jaar in heel Europa op het podium te beluisteren. Op de grote festivals als Woodstock der Blasmusik staan Die Innsbrucker Böhmische als headliner geprogrammeerd.


Het Isseltalerfest wordt gehouden op zaterdagavond 29 februari in Ccultuurcentrum De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven. De aanvang is 19.00 uur en de zaal gaat om 18.00 uur open. Kaarten zijn - indien nog beschikbaar - verkrijgbaar aan de zaal en via www.isseltalermusikanten.nl. Kaarten zijn ook via de e-Ticketshop van de Isseltaler Musikanten te bestellen. De toegangsprijs bedraagt 17,50 euro per persoon. Men kan ook kaarten bestellen via 026 3820245 of per e-mail info@isseltalermusikanten.nl.

Opbrengst collecte Hersenstichting

ZEVENAAR - Van 27 januari tot en met 1 februari vond in Zevenaar de Hersenstichtingcollecte plaats. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen.

Deze enthousiaste inzet heeft 3114,98 euro opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Namens de Hersenstichting wordt iedereen hartelijk bedankt voor deze bijdrage! "Heeft u de collectant gemist? Uw gift is altijd welkom op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860 ten name van Hersenstichting, Den Haag." Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

De Hersenstichting is op zoek naar nieuwe collectanten en coördinatoren voor volgend jaar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de Hersenstichting (via de website).

Zoekt u iets unieks voor uw evenement of feest?

Bowlen op het strand van Ameland tijdens Madnes Festival 2018. (foto: O. van Tongeren) O. van Tongeren

ZEVENAAR - Het zal misschien niet zo bij u op komen, maar dan heeft u vast nog nooit gedacht aan het huren van een mobiele bowlingbaan?

"Waar vind ik die mobiele bowlingbaan? Die wordt verhuurd door bowlingvereniging Zevenaar. We hebben al op diverse plekken gestaan met onze mobiele bowlingbaan. Te beginnen op Ameland tijdens het Madnes-festival wel vijf dagen, filmhuis Groningen tijdens dude’s Day met de film The Big Lebowski, show van Paul de leeuw, Zapp betreden op eigen risico, vliegbasis Soesterberg, en onlangs bij Nemo in Amsterdam. U ziet we trekken bijna heel Nederland door. Zelfs gaan we in mei nog over de grens nl naar Kortrijk in België.

Bent u enthousiast geworden en wilt u meer weten na het lezen van dit artikel ga dan snel naar onze site www.bowling-zevenaar.nl. Daar vindt u ook meer informatie over de verhuur van de mobiele bowlingbaan. Mocht u meer informatie willen ontvangen stuur dan een mail naar info@bowling-zevenaar.nl.

De baan wordt volledig geleverd met bowlingpins en bowlingballen en ballenrek. Zelf zin in bowlen kom dan eens kijken in ons gezellige bowlingcentrum de Griethse Poort aan de Oude doesburgseweg 24 in Zevenaar. Maandag-, dinsdag- en donderdagavond competitie voor senioren en woensdagavond voor de jeugd. Meer informatie staat op onze site."

Wereldliteratuur en Muziek

(foto: Bibliotheek Montferland) Bibliotheek Montferland

DIDAM - Donderdag 20 februari is de vierde avond in de lezingenreeks Literatuur en Muziek. In een serie van vijf lezingen neemt Frans Schaars de deelnemer mee op ontdekkingstocht door de muziekgeschiedenis. Iedere avond staat een literair onderwerp centraal, deze avond is dat Wereldliteratuur en Muziek. De avonden zijn in Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22, van 20:00-22:00 uur.

De Spaanse Don Quichotte, de Franse Manon Lescaut en Carmen, de Duitse Aschenbach en de Italiaanse Lucia, allen hebben zij een wirwar van verbanden veroorzaakt. Nieuwe boeken verschijnen waarin het oorspronkelijke verhaal, dan wel zijn muzikale bewerking een grote rol speelt. In Nederland zijn Marcellus Emants en Simon Vestdijk daar goed in geslaagd. Tijdens de avond wordt de samenhang duidelijk tussen het boek, het muziekstuk en de dwarsverbanden die daar uit voortkwamen.

Opgeven voor deze avond kan via www.bibliotheekmontferland.nl, telefonisch via 0316 221184 of aan de balie in de bibliotheek. Toegang is 5,00 euro per lezing. Kijk voor het volledige lezingenprogramma ook op de website van de Bibliotheek Montferland.

Jeugdavond in volkssterrenwacht Corona Borealis,

De Sterrenwacht. (foto: Jan Adelaar) Jan Adelaar

ZEVENAAR - De jeugdavond in de volkssterrenwacht Corona Borealis, Breulylaan 3 in Zevenaar is op vrijdagavond 6 maart van 19.00 tot 20.15 uur.

Tijdens de jeugdavond wordt door leden van de sterrenwacht Corona Borealis een presentatie gegeven voor de jeugd van 6 tot 16 jaar. De presentatie gaat over ons zonnestelsel, de Melkweg en nog veel verder het heelal in. De zon, aarde, maan en ook de overige planeten worden dan besproken op een begrijpelijke manier. Ook kunnen er vragen op het gebied van de astronomie worden gesteld.

Na de presentatie kan bij heldere hemel door de telescoop worden gekeken. Entree jeugd 2,50 euro.. Een volwassen begeleider is gratis. Verdere informatie staat op www.coronaborealis.nl/home.html.

Meezingen in Dorpshuis Groessen

GROESSEN - Zijactief Groessen houdt woensdagavond 19 februari een Meezingcafé vanaf 19.45 uur in het Dorpshuis.

Carla Herlfterkamp, zangeres,workshopleider & vocale-coach brengt de aanwezigen deze avond in stemming. Wie wil zingen zingt mee of luistert mee naar verschillende liederen die ons in de sfeer brengen van toen en nu. "Waarna we met een vrolijke noot gaan afsluiten." Introducés zijn deze avond welkom. De leden kunnen deze avond zich opgeven voor Radstake 14 maart, regio Zevenaar 25 maart.

Vergadering Ons Genoegen Giesbeek

GIESBEEK - Het bestuur van Hengelsport Vereniging Ons Genoegen Giesbeek houdt met haar leden uit voor de algemene ledenvergadering 2020.

De vergadering zal worden gehouden op maandag 2 maart in het clubgebouw aan de Landaansestraat 6b in Giesbeek; aanvang 20.00 uur.

De agenda voor deze vergadering en de notulen van 2019 staan op de website van de vereniging. https://hsvoggiesbeek.mijnhengelsportvereniging.nl/actueel/nieuws.html

Salsa avond wordt Open Podium

Trio PaGeRo uit Duiven.

ZEVENAAR - De Salsa avond die 15 februari gepland stond in Muziekcafé De Lantaern gaat vanwege organisatorische redenen niet door. In het vervangende Open Podium opent Trio Pagero de avond met mooie liedjes. Daarna zingen Karen Steenwijk en Hans Poulussen beide een aantal nummers. De avond wordt afgesloten door het duo Tempest in a Teacup. Aanvang: 20.30 uur.

Trio PaGeRo zijn drie gedreven muzikanten uit Arnhem en Duiven. Zij brengen leuke en mooie Nederlandstalige liedjes. Vrolijk, romantisch, een lach en een traan. De enthousiaste zangeres Karen Steenwijk is 35 jaar en woont in Toldijk. Zij komt met veel plezier drie liedjes zingen. Op het moment dat de Duivense zanger Hans Poulussen als 8-jarig jochie op het podium mocht staan met de enige echte Rob de Nijs en met hem het nummer Zuster Ursula mocht zingen was hij verkocht. Hans wist het zeker hij wil zanger worden. Pas vijfenveertig jaar later kreeg Poulussen de moed om te doen wat hij altijd wilde. Hij heeft gelijk een hit te pakken met zijn nummer ‘Het meisje aan de kassa’. Het duo Tempest in a teacup bestaat uit Heinz Kroells op zang en gitaar, en Robert Dietermann op gitaar, bas en piano, beiden zijn afkomstig uit Duisburg in Duitsland. Hun muziek is zeer persoonlijk. De liedjes in hun programma 'Turning Points' richten zich op de vluchtige, kwetsbare en belangrijke fase tussen einde en begin, oud en nieuw, verleden en toekomst.

Carnaval bij Sint-Andreas met coverband Lead

Gezellige drukte in het schuttersgebouw tijdens de carnaval. (foto: Fred van Uem) Fred van Uem

ZEVENAAR - De gezellige tijd van carnaval staat weer voor de deur. Ook in het schuttersgebouw Sint-Andreas liggen de voorbereidingen voor dit fantastische feest weer op planning.

Op zondag 23 februari, tijdens de Boemelparade, is de bar vanaf 13.00 open. De Boemelparade trekt bij ons voor de deur langs, dus u hoeft niets te missen. Kom voor of na de parade gerust even bij ons binnen.

Op carnavalsmaandag 24 februari, wordt het in het schuttersgebouw weer een fantastisch feest. Wederom wordt dit jaar de muziek verzorgd door Coverband Lead. Deze coverband heeft er in 2019 een fantastisch feest van gemaakt en zal dat deze maandag ook weer doen. Dat moet je meemaken. "Kom dus als afsluiting van het frühshoppen naar het schuttersgebouw en maak er met ons en coverband Lead een spetterend feest van." Vanaf 12.00 uur is iedereen welkom. De toegang is gratis. Locatie: Schuttersgebouw Sint-Andreas, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar.

Lezing: De Molukse gemeenschap in Zevenaar

ZEVENAAR/GIESBEEK - John Letsoin, belangenbehartiger van de Molukse gemeenschap schetst met zijn lezing de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Zevenaar. Hij was raadslid in Zevenaar en statenlid in onze provincie.


De lezing is op dinsdag 3 maart in zalencentrum Staring (Grietakkers 3 in Zevenaar) en op donderdag 5 maart in Kulturhus De Brede Blik, (Kerkstraat 68 in Giesbeek). Ze wordt georganiseerd door de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ). Beide avonden beginnen om 19.30 uur en de toegang is 4,00 euro voor niet-leden en gratis voor leden.

In 1951 kwamen circa 13.000 Molukkers naar Nederland. Het waren militairen met hun gezinnen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), die bij de onafhankelijkheid van Indonesië niet wilden kiezen tussen overgang naar het Indonesische leger en demobilisatie op Java.
De Nederlandse regering bracht hen voor tijdelijk over naar Nederland. Ze kwamen in kampen terecht en mochten niet werken. Toen bleek dat het verblijf langer zou gaan duren dan verwacht, werd de verzorging door het Rijk gestopt. Molukkers moesten toen voor zichzelf zorgen. De kampen werden afgebroken. De barakken waren veel te klein voor de grote gezinnen. De overheid bouwde vervolgens in de zestiger jaren in diverse gemeenten wijken voor de Molukse gezinnen.

In Zevenaar werden 35 woningen voor hen gebouwd. In november 1961 kwamen de eerste gezinnen aan. Ze kwamen uit woonoorden in Ommen, Groesbeek, Pietersberg, Echt, Nistelrode en Arnhem. Anno 2020 wonen circa 700 Molukkers verspreid in Zevenaar.

Dutch Eagles in het Theaterconcert Gold

(foto: Hans Guldemond) Hans Guldemond

ZEVENAAR - Vaste bezoekers weten inmiddels dat de Dutch Eagles bewezen muzikale goudzoekers zijn. De vondsten die ze tijdens hun goldrush deden willen ze op deze avond met u delen.

Ze combineren de hits van de Eagles met juweeltjes van andere artiesten uit de gouden periode van de popmuziek. Doe simpelweg uw ogen dicht en smelt weg in de meerstemmige samenzang en de weergaloze gitaarsolo’s. Zet uw tanden erin en verzeker u ervan dat het goud is dat deze mannen in handen hebben! Dutch Eagles. Gold.

Dit theaterconcert is donderdag 19 maart om 20.15 uur in Het Musiater. Prijs 26,50 euro.

Tonnie Kaal, carnavalspartner met ballen!

Willem Wegman en Tonnie Kaal, (foto: Geert Vos)

ZEVENAAR - Zonder sponsoren, geen carnaval. Boemelburcht heeft weer een sponsorcontract mogen ondertekenen met 'partner in crime.

Tonnie Kaal. Om het ieder jaar weer mogelijk te maken dat carnaval in Zevenaar in de brede zin van het woord plaats kan vinden, kan Boemelburcht niet zonder de bijdragen van ondernemers. Dinsdagmiddag vindt bij De Griethsepoort aan de Oude Doesburgseweg het kindercarnaval plaats voor de jeugd. Voor het volledige programma van Boemelburcht: www.Boemelburcht.info.

Piepeblaozers vieren carnaval

Prinses Rosalien 1e. (foto: Ab Reuling) Ab Reuling

REGIO - Op 15 februari vieren we het Piepeblaozers-carnaval in het 42e jaar van ons bestaan met Prinses Rosalien 1e met haar adjudanten Marion en Trudy.

Banner 15 februari Ab Reuling
Flyer 15 februari Ab Reuling

"Wij hopen iedereen te ontmoeten op zaterdag 15 februari 2020 bij Plok, aanvang 20:11 uur. Deze avond is een all-in prijs. Ook hier bij de Piepeblaozers NIX18 maar wel 10 euro korting op de entree prijs. Het zal weer een ouderwetse avond worden. Meedoen? Je kunt je aanmelden bij één van de leden van de Raod van (de h)Elf." Meer info en digitale opgave zie https://www.piepeblaozers.nl.

Optreden Sinusgroup bij Het Palet Trefpunt Duiven.

De sinusgroup bestaande uit Joop Schoenmakers, Frans Driessen, Jan van den Boom en Joop Thuyns. (foto: Sinusgroep) Sinusgroep zelf

DUIVEN - Op zondagmiddag 16 februari is er een optreden van de Sinusgroup bij het Palet Trefpunt Duiven van 14.00 tot 16.00 uur.

De toegang inclusief een kopje koffie of thee kost 6,50 euro. De viermansformatie speelt gevarieerd repertoire van rustige ballades tot stevige rock, van instrumentaal tot blues voor jong en oud. Herkenbare nostalgische muziek veelal uit de ’60 en ’70 jaren. Muziek die de gevoelens van vroeger weer boven halen.

Erfrechtplannen?

ZEVENAAR - Tijdig beginnen met het plannen van uw nalatenschap: wij, notarissen, vinden dat natuurlijk een prima idee. Door het maken van een (levens-)testament al dan niet gecombineerd met het doen van schenkingen kunt u veel (financiële) ellende voorkomen en het uw naasten makkelijker maken. Maar hoe pakt u dat aan?

Veel mensen vinden het lastig om over dit soort zaken na te denken en de gang naar de notaris is voor sommigen een grote stap. En dan zijn er diverse partijen in de markt die aanbieden daarbij een helpende hand te geven: nalatenschapsplanners, erfrechtplanners, testamentadviseurs, te veel om op te noemen. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? U gaat naar een lezing en heeft een gesprek en krijgt advies. De planners rekenen daar, vanzelfsprekend, geld voor. Maar: de uitvoering moet nog altijd door een notaris worden gedaan. En die rekent daar, vanzelfsprekend, geld voor. En dus krijgt u twee rekeningen, één van de adviseur en één van de notaris. Maar: een notaris is óók adviseur en bij uitstek deskundig op het gebied van erfrecht en het levenstestament. Sterker nog: een eerste adviesgesprek is bij Prick & Van Houtum notarissen gratis. In dat eerste gesprek wordt samen met u bekeken wat uw situatie is, wat uw wensen zijn en welke regeling het beste bij u past. En stoffig en oud, nog altijd het imago van de notaris, dat zijn wij allang niet meer! Dus wat is nu wijsheid, eerst naar de adviseur en vervolgens naar de notaris of gewoon rechtstreeks naar de notaris? Vraag ons vrijblijvend wat wij voor u kunnen betekenen. We adviseren u graag!

Prick & Van Houtum notarissen, Arnhemseweg 55 te Zevenaar; 0316 524641, email: info@pvhnotarissen.nl website: www.pvhnotarissen.nl.

'Uitvaartwensen vooraf bespreken geeft rust'

Regelmatig word ik gevraagd om vooraf het gesprek aan te gaan over de uitvaartwensen. Soms blijft het op grote lijnen, andere keren wordt het tot in detail ingevuld. Maar even zo belangrijk: weet u wat er allemaal mogelijk is tegenwoordig? Wat kost een uitvaart? Zo was ik op voorgesprek bij een echtpaar. Meneer was terminaal en samen met mij wilden ze het afscheid voorbereiden. Soms was het emotioneel, dan werd er even geglimlacht.

Afgelopen week is hij ingeslapen. Berusting ja, maar het verdriet was groot. Alles werd geregeld zoals vooraf besproken. De afscheidsdienst ademde helemaal de sfeer uit van deze man. De kinderen waren blij dat hun ouders al zoveel besproken hadden met mij.

Zo'n voorgesprek geeft mijn werk een extra dimensie. Ik heb de overledene vaak nog ontmoet en de nabestaande kent mij al. Het geeft een wederzijds vertrouwen om vanuit een intieme sfeer een persoonlijk afscheid vorm te geven. Het klinkt misschien raar, maar in die week voel ik mij vaak onderdeel van het gezin. Het geeft mij voldoening om vanuit mijn hart veel te kunnen betekenen in de verdrietigste periode van iemands leven.

Als we een kind verwachten, hebben we negen maanden om na te denken over de naam, kleur van de kinderkamer, geboortekaartje etc. Gaan we trouwen, nemen we minimaal een jaar om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Als we overlijden, hebben we maximaal zes werkdagen om het afscheid te regelen. Veel keuzes die gemaakt moeten worden. Het kan anders…

Carin Schoenmakers van Memora uitvaartverzorging

Bloemwerk voor uw dierbare

Close-upfoto  van het bloemwerk;

ZEVENAAR - Een dierbare verliezen is een emotionele gebeurtenis, waarbij het geven van bloemen helpt die gevoelens te verwoorden. Denk aan rode rozen voor liefde, fresia's "daar was ze zo dol op", of bonte bloemen voor een kleurrijk persoon.

Op een rustige plek in onze winkel wordt er dan met u besproken wat uw wensen zijn. Hierbij gaat het over vorm, kleur en welke bloemen. Ook bijzondere niet alledaagse bloemwerken zijn bij ons mogelijk. Een persoonlijk tekst op een lint of kaart hoort ook tot de mogelijkheden. "We streven ernaar dat de bloembinder met wie u gesproken heeft, ook het bloemwerk maakt. Hij of zij is immers betrokken geweest bij het bepalen wat belangrijk is voor diegene die afscheid nemen."

Bloemisterij Schepers is de schakel tussen uw wensen en de uitvoering van het rouw bloemwerk. "Wij hopen dat de persoonlijke aanpak, kwaliteit en ruime mogelijkheden voor u de redenen zijn om uw rouw bloemwerk bij Bloemisterij Schepers te bestellen."

Bloemisterij Schepers is verhuisd en is nu gevestigd aan Rembrandtplein 19 in Zevenaar; Telefoon 0316 523223; www.bloemisterijschepers.nl, email: bloemisterijschepers@gmail.com, www.facebook.com/bloemisterijschepers.

Urnsieraden bij Juwelier André

ZEVENAAR - Meester-goudsmid André Stolk werkt met groot plezier in zijn juwelierszaak te Zevenaar. Daarnaast zit hij met veel liefde achter zijn werkbank sieraden te repareren, te creëren of te herscheppen. De laatste jaren kri­jgt hij steeds vaker vraag naar urnsieraden. Dit zijn sieraden waarin een klein beetje as van een dierbare wordt bewaard. Deze sieraden zijn er in verschillende vormen zoals kruisjes, hartjes en vlindervormen.

Bij Juwelier André worden deze niet dichtgelijmd, zoals elders wel gebeurt, maar zorgvuldig afge­vuld en dicht gesoldeerd. Wat veel mensen niet weten, is dat de trouwring (of een ander sieraad) van een overledene, omgevormd kan worden tot een ander sieraad. André noemt dit het tweede leven van de trouwring, het herscheppen in een anders gevormde ring, in een hanger of in een urnsieraad.

André: "Mensen zijn vaak verrast door de hoeveel­heid mogelijkheden voor een persoonlijke invul­ling. Aan de hand van de wensen van de klant maken we een ontwerp op tekening. De klant weet dan precies hoe het sieraad er uiteindelijk uit zal zien. Overigens, wij werken uitsluitend in ons eigen atelier, er gaat niets de deur uit en kan er dus niks kwijtraken." Als de klant het sieraad komt ophalen en André ziet die verraste blijheid, soms met een traantje, dan herinnert hij zich weer waar­om hij goudsmid is geworden!

Juwelier Goudsmid André, Grietsestraat 38, Zevenaar; 0316 524780; www.juwelierandre.nl

Bijzondere grafmonumenten van Ariës Natuursteen

ZEVENAAR - Na de crematie of begrafenis van een dierbare persoon, zorgen wij samen met de nabestaanden voor een unieke en blijvende herinnering. Van een vrijblijvend advies tot het ontwerpen, vervaardigen en het plaatsen van een grafmonument of urnmonument: Ariës Natuursteen zorgt, al bijna 75 jaar, voor een waardig gedenkteken.

Na een crematie wordt vaak voor het verstrooien van de as gekozen. Maar is dit een verstandige keuze? Wij horen regelmatig dat er achteraf nog wel eens spijt is, omdat er na het verstrooien van de as geen echte gedenkplek meer is om naar toe te gaan. De as van een overledene kan namelijk ook op de begraafplaats worden bewaard. Een bijzondere gedenkplek 'dichtbij' is wat steeds meer mensen aanspreekt. Daarom hebben wij ons ook gespecialiseerd in urnmonumenten.

Toch liever een begrafenis? Dan zorgen wij, op verzoek van de nabestaanden, voor een kosteloos granieten naamplaatje op het graf, indien u later kiest voor een grafmonument van Ariës Natuursteen. Ons bedrijf bestaat uit een team gedreven en betrokken vakmensen. Kiest u voor Ariës Natuursteen, dan kiest u voor kwaliteit met een gunstige prijs. Wij beschikken over een ruime toonzaal en modellentuin met veel keuze. U bent altijd welkom voor een vrijblijvend oriënterend bezoek.

Bezoek onze modellentuin in Zevenaar of kijk op onze website: www.ariesnatuursteen.nl.

Lachen en huilen, zonder tijdsdruk

ZEVENAAR - Steeds vaker komt het voor dat nabestaanden ervoor kiezen om de uitvaart te houden op een minder traditionele locatie. Het afscheid is een heel persoonlijk moment in het leven van familie en vrienden, dat men graag doorbrengt in intieme sfeer.

Zalencentrum Staring heeft vele jaren ervaring in het faciliteren van uitvaarten: De plechtigheid, het afscheid nemen, de condoleance, een koffietafel of een luxe lunch. Ook is er veel vraag naar een borrel of een diner/buffet na afloop, de mogelijkheden zijn onbegrensd.

Hoe waardevol is het niet om bij het samenzijn geen tijdsdruk te ervaren, volop tijd en gelegenheid te hebben om samen herinneringen op te halen, te lachen en te huilen in een prettige omgeving. Daarbij wordt u bediend door ervaren medewerkers, is alle moderne multimedia-apparatuur voorhanden en kunnen de bezoekers gebruik maken van onze zeer ruime parkeerplaats, aangrenzend aan het pand.

Wilt een uitvaart vanuit huis/bedrijf/tuin of waar dan ook organiseren, dan kunnen wij u daarbij ondersteunen door eten, drinken en alle benodigdheden* te cateren.

(*bijvoorbeeld: tenten, spreekgestoelte, meubilair, enzovoort.)

Indien gewenst, wordt u thuis bezocht om kenbaar te maken wat u voor ogen heeft, maar een ieder is natuurlijk ook welkom in ons zalencentrum. Al onze arrangementen zijn maatwerk, toegesneden op uw wensen en passend bij uw budget. Wilt u meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Met vriendelijke groet,

Guido Staring, 06 55937037

Zalencentrum Staring | Grietakkers 3, 6905 CD Zevenaar | 0316 523458

Bijzondere dorpsonderscheiding voor Adri van Zundert in Groessen

Bij de fiets Adri van Zundert en zijn echtgenote Gonnie, geflankeerd door bestuur en leden van De Deurdeiers en Prins Thijs de 1e en Adjudant Jelle. (foto: Eddy de Wild) Eddy de Wild

GROESSEN - De dorpsonderscheiding 2020 was voor diaken Adri van Zundert tijdens de pronkzitting van carnavalsvereniging De Deurdreiers in Groessen. Al 25 jaar is hij de ‘echte’ Sinterklaas in Groessen met de intocht en de vele huisbezoeken. Maar vooral zijn onbezoldigde inzet als diaken verdient deze aandacht. Minder bedeelden in de hele Liemers hebben zijn zorg. Hij begon met de Duivense voedselbank, het maatjesproject in Zevenaar, initiatieven bij Caritas en zijn bekende Liemerse Fietsenproject. Een mooi gebaar was de schenking van een fiets voor dit project door president Tom Lentjes.

Drie avonden pronkzitting in een volle zaal Gieling met een gevarieerd programma: Openingsfilm met Prins Thijs (Steentjes) de 1e en Adjudant Jelle Roordink, de dansgarde, optreden van Huusorkest Sint-Andries, Mannen van licht en donker, de Olde Raddreiers, koor ‘In Between’, Puur Toeval, Senaat&Convent, de buut van Boelli en de finale.

De ‘Mannen van licht en donker’ bestond uit de vrienden van de prins en adjudant, die flink op de hak werden genomen. Koor ‘In Between’ was verrassend gevarieerd in een zoektocht naar een nieuwe identiteit wanneer ze als kerkkoor misschien moeten stoppen. De ‘Olde Raddreiers’ namen diverse dorpse zaken onder loep. Sint-Andries met filmmuziek. De dansgarde als de Pirates of the Caribbean. Just Buhler en Han Zweers als ‘Puur Toeval'in de Andreaskerk. Senaat&Convent zaten ‘Sjatoo Wellinghoeve’. Tot slot een professionele buut van ‘Boelli’.

Prentenboekenfestival was een daverend succes!

Dikkie Dik tijdens Prentenboekfestival. (foto: Kunstwerk!) Kunstwerk!

ZEVENAAR - Met meer dan 350 kinderen van vijf basisscholen uit Zevenaar en zo’n 80 vaders, moeders opa’s en oma’s was het een drukte van jewelste op het allereerste Prentenboekenfestival afgelopen dinsdag in de bibliotheek in HAL12.

Ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen én om de inwoners van de Liemers te laten ervaren hoe leuk voorlezen is, organiseerde Kunstwerk! dit evenement voor kinderen tussen de 0 en 6 jaar. Het was een festival vol lees en speelplezier. Uiteraard werd er voorgelezen, maar je kon ook zelf lezen in boeken met Augmented Reality. Kinderen konden genieten van hun favoriete prentenboeken in 'prentenboekenhoeken' en er waren speciale voorleeskamers waar het boek 'De Moppereend' werd voorgelezen. Ook kon men een bezoek brengen aan Lab 12 met de nieuwste digitale ontwikkelingen. En met de komst van een levensgrote Dikkie Dik was het festival compleet.

Gisteren werd het nog even dunnetjes over gedaan met honderd kinderen en begeleiders van Humankind. Er zijn die ochtend vijf kinderen lid geworden van de bibliotheek. De reacties waren lovend; “Een leuke manier om kennis te maken met de nieuwe bieb, een goed georganiseerd evenement en een mooie locatie dus volgend jaar zeker weer“, aldus een ouder. “Het wordt op deze manier echt een beleefbibliotheek en daar is steeds meer behoefte aan”, waren de woorden van een leraar.

Het Prentenboekenfestival is mogelijk gemaakt door de gemeente Zevenaar, maar ook door de tomeloze inzet van veel vrijwilligers en zal volgend jaar zeker een vervolg krijgen.

Gruosna 838: '75 jaar vrijheid vieren we samen'

Artiesten op 22 maart 2020 in Groessen Sanne Smits (Branch Media)

GROESSEN - De Groessense feestcommissie ‘Gruosna 838’ presenteert op zondag 22 maart een uniek feestje geïnspireerd door het grootse thema ’75 jaar vrijheid’. Een serieus onderwerp dat nu een jaar lang volop aandacht krijgt.

Jong en oud wordt erbij betrokken, voorgelicht en bewust gemaakt van het feit dat de vrijheid, zoals we die nu kennen eigenlijk nog maar pas verworven is, en dat er geen garantie is dat het ook altijd zo zal blijven. Er zijn ontelbaar veel vieringen met een officieel karakter. De commissie onderschrijft het grote belang ervan, en wil daar ook haar steentje aan bijdragen, hoe kleinschalig het ook is. Er zijn contacten gelegd met onze oosterburen met als boodschap gezamenlijk een vrijheidsfeestje te vieren. Uit de Duivense partnergemeente Gemünden am Main en uit Elten is belangstelling getoond.

Op 22 maart moet het gebeuren met Duits- en Nederlandstalige feestmuziek, waarbij Peter Borkes het Duitstalige voor zijn rekening neemt en Ronnie Ruijsdael het Nederlandstalige. DJ Angelo is de bindende muzikale factor.

Dankzij een aantal sponsors kan de entree tot tien euro worden beperkt. E-tickets zijn te bemachtigen via www.deurdreiers.nl. Daarnaast is er fysieke kaartverkoop op de volgende adressen: Nijland Q8 station Duiven, Van Ussen Tweewielers Zevenaar, Zaal Gieling Groessen en Sportkantine Loo. De middag begint rond 15:00 uur in zaal Gieling in Groessen.

De commissie ‘Gruosna 838’ is een onderdeel van carnavalsvereniging De Deurdreiers in Groessen.

Het Roefelcomité laat de keuze aan de kinderen

Danielle Evers . (eigen foto) eigen foto

DUIVEN - Op 13 juni is de volgende Roefeldag weer gepland. Sinds twee jaar wordt er twee dagen ná de Roefeldag een uitgebreide enquête gedaan bij de bedrijven, de begeleiders, de chauffeurs en natuurlijk de kinderen zelf.

“Afgelopen jaar scoorden we gemiddeld bij alle ondervraagde categorieën boven de 8 en daar zijn we natuurlijk trots op”, zegt Daniëlle Evers (contact Scholen & Groepen en secretaris). De datum voor de Roefeldag (13 juni) stond al vroeg vast en ligt vast in de evenementen-agenda. Daniëlle Evers: ‘Zonder raadpleging daarvan heb je kans op een dubbel evenement op deze dag. Dat zet ouders en kinderen in een tweestrijd: Roefelen of naar het andere evenement.”

Het Roefelcomité gaat ervoor om alle kinderen van groep 5 - 8 in de gemeente Duiven te kunnen laten roefelen op 13 juni en heeft daarom besloten speciaal voor deze tweestrijd-kinderen een keuzemogelijkheid te maken: Roefelen in de ochtend of in de middag, zodat er ook ruimte is om mee te doen met het andere (bijvoorbeeld sport-)evenement. Begeleiders kunnen dit tot 1 mei aangeven.

Ruim 1000 kinderen worden, in samenwerking met de scholen, begin maart uitgenodigd om te komen Roefelen op 13 juni 2020 ! De inschrijving via de website opent 14 maart! Daarvoor begint in februari een werkgroep met de werving van minstens 125 bedrijven. Ook meedoen? Op www.roefeldag-duiven.nl is voor bedrijven en kinderen alle informatie te vinden.

Band GoedVolk in Huize Vredenburg Westervoort

GoedVolk. nvt

WESTERVOORT - De vijfkoppige streektaalband GoedVolk zingt luisterliedjes en vertelt verhalen in het Achterhoeks en het Liemers. Deze streektalen heten het Nedersaksisch en het Nederfrankisch. Hiermee probeert de band muzikaal uitdrukking te geven aan de identiteit van deze regio’s.

Daar heeft men altijd iets te vertellen, al doet men dat liever met muziek en zang. Nuchterheid en passie gaan er hand in hand, maar aoverdrieven doe je alleen op de Oude IJssel en de Rijn. GoedVolk bestaat uit de gerenommeerde muzikanten Hans Beernink (gitaar, basgitaar en zang), Wim Jansen (gitaar en zang), Stef Geurtzen (gitaren, mondharmonica en zang), Hans Westerveld (gitaar, banjo, melodica, mandolineen zang) en Frans van Gorkum (zanger en verteller).
GoedVolk biedt een muzikaal luisterprogramma van tweemaal drie kwartier. Haar liedjes gaan over het alledaagse leven in de Achterhoek en de Liemers. Ze krijgen voor even een accent, dat soms heftig, soms liefelijk is, maar altijd in een bijzondere en harmonische sfeer. Het gezelschap maakt uitsluitend gebruik van eigen tekstmateriaal. Meerstemmige zang is het handelsmerk van GoedVolk.

De streektaalband GoedVolk brengt deze luisterliedjes en verhalen in het Achterhoeks en Liemers in Huize Vredenburg Westervoort op woensdag 26 februari om 20.00 uur; entree is 3,50 euro. Er kan niet gereserveerd worden; het is raadzaam om op tijd te komen.

Met 1,5 miljoen euro naar de 8 Hope XXL krijgt megasubsidie voor de uitrol van 80 tr8-projecten

Jongeren gaan aan de slag om de wereld mooier te maken. Rechts Liemers College rector Maarten Delen en Tim Hofman. Foto: Bas van Spankeren


DUIVEN - Als jij je leven zou moeten waarderen met een cijfer, wat zou dat cijfer zijn? Een 10 is te hoog gegrepen, maar op een onvoldoende zit niemand te wachten. Een 8 is cum laude en een 8 is een mooi streven. Hope XXL pikt dit streven op en wil door middel van ruim tachtig tr8-projecten deze 8 een realiteit maken.

Naast een subsidie van de provincie en financiële steun van derden, geeft dit geldbedrag het zetje dat de elfjarige stichting nodig heeft. Hope XXL heeft eerder projecten gerealiseerd, maar een ambitie op deze schaal, bekrachtigd door 1,5 miljoen euro, is ongekend. Door heel het land zal Hope jongeren stimuleren om projecten op te pikken. De officiële uitrol zal zich snel kenbaar maken, beginnende op het Liemers College en Candea College. Het doel? Maatschappelijk bewustzijn en een maatschappelijke bijdrage. In groepen of alleen worden jongeren begeleid in het uitvoeren van een bestaand project of het bedenken van een nieuw, nuttig initiatief. De projecten reiken van groot naar klein; het planten van bomen tot het persoonlijk bedanken van mensen met een mooie roos. Anderhalf miljoen stelt Hope, na een spannende periode van afwachten en lobbyen, in staat hun plannen te realiseren. Het was niet zeker of MDT Hope het geld zou toekennen, gezien de grote hoeveelheid andere kapers op de kust, maar donderdag 6 februari hebben de geldschieters het verlossende woord gegeven: Hope verdient het geld dubbel en dwars. Het ontvangen van een bedrag als dit is uitzonderlijk, maar het uitgeven er van zal nog veel uitzonderlijker moeten worden. Ongeacht de omvang van de bezigheid, leren jongeren de waarde van het maatschappelijk werken en hoe ze meer leren over hoe ze dergelijke projecten kunnen regelen. Jongeren leren kostbare vaardigheden als netwerken, samenwerken en natuurlijk doorzetten! Tegenover hun harde werken staat een kleine geldelijke compensatie klaar om jongeren nét dat extra zetje te geven. De duur van dit hele traject zal een jaar zijn; een jaar om de handen uit de mouwen te steken en zo veel mogelijk jongeren te enthousiasmeren. Het geld krijgen was niet eenvoudig en de uitvoering van de projecten zal de nodige uitdagingen met zich meebrengen, maar Hope en alle betrokkenen zijn klaar om de uitdaging aan te gaan! Hope zal met de 1,5 miljoen een uitrol kunnen permitteren voor honderden jongeren van verschillende komaf, maar met name het Candea en het Liemers zullen deelnemen aan het traject. Jongeren worden daarnaast geprikkeld om zichzelf te evalueren in een schitterend boekje waar gedachtegangen en persoonlijke overwinningen in kunnen worden vastgelegd. Niet enkel de maatschappij, maar ook de jongeren moeten een groei doormaken door kennis en ervaring op te doen die achter de schoolbanken niet te vinden is. Op deze wijze kunnen jongeren een resultaat leveren dat gezien mag worden door alle bewoners van de regio; van kunstwerken tot voedselbankinitiatieven, er is voor elk wat wils. Op de lange termijn, wanneer het geld lang en breed is uitgegeven, hoopt Hope XXL achter te blijven met jongeren die, intrinsiek gemotiveerd, anderen willen blijven helpen. Op naar de acht!

The Rocketman, een ode aan Elton

Love zat achter een schitterende witte vleugel

ZEVENAAR – Een avond vol Elton John-nummers; van Goodbye Yellow Brick Road en Daniel tot Candle in the Wind en Tiny Dancer, bijna alle hits kwamen aan bod op 4 februari in het Musiater dankzij Jimmy Love en zijn liveband.

Menig Elton John-fan zat op de tribune. "Ik hoop dat ook de niet-fans zich zullen vermaken, want de deuren zitten op slot!" grapte Jimmy Love. Het vormde de opmaat voor een tributeshow met alle populaire nummers uit Elton's carrière, in chronologische volgorde. Elton John zelf heeft begin vorig jaar aangegeven te willen stoppen met touren (nu écht!) en de bioscoopfilm 'Rocketman' zou dan ook het einde van zijn tourneedagen kenmerken. Gelukkig is er deze tributegroep, onder leiding van 'pretend-Elton', die fans en publiek blijft voorzien van muziek, feitjes, verhalen en scherpzinnige humor. Love zat achter een schitterende witte vleugel. Hij liet zich ondersteunen door vijf bandleden. De klanken van keyboard, drums, gitaar, bas en zang wekten de nummers tot leven. De meest bijzondere klanken kwamen van de percussionist die vurig meedeed om extra diepte in de muziek te brengen. De muziek ging gepaard met disco-achtige verlichting en geluidseffecten. Het gaf zowel de echte fans als de niet-kenners een warm gevoel om dit muzikaal spektakel van zo'n afstand mee te mogen maken. Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van Elton en het deed mij veel goed om de tributegroep hier te zien. Elton Hercules John is naast muzikant ook een cultuuricoon geworden, waardig genoeg voor andere muziekgroepen om hem te eren door zijn muziek door te laten leven in een nieuw tijdperk. Met zowel klassieke Elton-outfits als humoristische onderbrekingen en fervent pianospel, was dit tribute optreden meer dan geslaagd. Het enthousiaste klappen en lachen van de mensen in de zaal konden voor mij weinig anders betekenen dan dat de anderen in het publiek er minstens net zo veel plezier in hebben gehad als ik.

Musical maakt story Havelaar toegankelijk

De cast van de musical. (foto: Kim Kleijkers)

ZEVENAAR – Tweedejaars studenten van de Nederlandse Musical Academie van het Rijn IJssel voerden vrijdag 7 februari de première van Havelaar de Musical op in het Musiater.

De meeste castleden kennen het boek en/of de film over Max Havelaar. Zoals Jela Pol, ensemble en afwisselend Max Havelaar: "Door het kennen van het verhaal kan je je beter inleven in je personage en zijn gedachten." Leandro Vilar, regent van Lebak: "Door de musical leer je de gedachtes achter het verhaal kennen, ook voor degenen onder ons die het verhaal niet kenden." Menthe van den Heijkant, Max Havelaar: "Het verhaal wordt overgebracht op het publiek en je leert over de achtergrond van de Nederlandse geschiedenis." Gijs Neplenbroek, professor Neplenbroek: "Het laat de zwarte bladzijde, de schaduwzijde van dat stuk in de geschiedenis zien en dat is heel goed." De rolverdeling ontstond door een auditie. Leandro: "De rollen zijn voornamelijk verdeeld op basis van persoonlijkheid. Zo ben ik bijvoorbeeld gekozen voor de rol van regent, mede door mijn 'valse' lach." 's Middags hebben de studenten het stuk opgevoerd voor leerlingen van het Liemers College. Romée Drissen, mevrouw Slotering: "Dat was qua publiek en interactie heel anders. Nu was er meer applaus. De leerlingen waren veel stiller." Het mooiste stuk vond de cast het stuk 'Ooit', een lied met veel dans. Roos Jonker, danseres van Lebak, Saïdja en ensemble: "Dat stuk had de meeste impact." Menthe: "Het is het volk tegen de regent." Tim Polder, de heer Droogstoppel: "Het applaus bij dat stuk is ook bijna altijd het hardst."

De musical wordt ook opgevoerd in Velp, Bemmel, Doetinchem en Duiven. Leandro: "Ook gaan we de musical rond oktober in Duitsland opvoeren in het Duits. Dat is een uitdaging." Waarom moeten mensen deze musical zien? Gijs: "Het is de cultuur van Nederland waar je meer over leert en de musical maakt het verhaal toegankelijker voor publiek."

Auteur Ted Prost

Auteur Ted Prost

Auteur Kim Kleijkers

21 / 30

Duurzaamheid is bittere noodzaak Bart Jan Krouwel: 'Ik ben vooral een doener en een pionier'

“Mijn grote liefde is werken op het erf, de dieren verzorgen en de groentetuin bijhouden" (foto: Nina Elbers)

DIDAM – 'Waar een wil is, is een omweg.' Dit is de lijfspreuk van Bart Jan Krouwel (73) wiens leven in het teken staat van duurzaamheid. Na een carrière in de bankwereld, gezondheidszorg en landbouw, verhuisde hij na zijn pensionering van de Randstad naar Didam. Daar zet hij zich nog steeds volop in voor duurzaamheid en verantwoord maatschappelijk leven.

In de groentetuin op het erf teelt Bart Jan Krouwel samen met een groep vrijwilligers verse groente groenten voor de voedselbank. (foto: Nina Elbers)

Bart Jan Krouwel verruilde zeven jaar geleden de Randstad voor een boerderij in Didam. Hij vertelt: "Mijn bankloopbaan ben ik ooit begonnen in Doetinchem, in 1964. Ik ervoer hoe mooi de dorpen in de Achterhoek zijn, wat voor aardige mensen er wonen en wat een prachtige natuur deze streek heeft. Ik heb altijd gezegd, dat ik na mijn pensionering terug naar de Achterhoek zou gaan en hobbyboer zou worden. Nu woon ik in een woonboerderij waar ik samen met mijn vrouw bezig ben met verantwoord maatschappelijk leven. Dit doen we onder meer door dieren op te vangen die verstoten zijn of iets mankeren, en we produceren met een groep vrijwilligers verse groenten voor Voedselbank Montferland."

Respect voor de natuur
De motivatie die Krouwel heeft om actief bezig te zijn met een duurzamere wereld heeft hij van thuis meegekregen. Zijn vader was fruitteler in de Betuwe en had een groot respect voor de natuur. "Als fruitteler werd er in die tijd met veel gif gewerkt, wat vaak ook onbedoeld dieren doodde. Ik heb via mijn vaders werk geleerd, dat op veel werkvlakken, de traditionele manier van werken slecht is voor het milieu. Natuur, dieren en planten worden onnodig vernietigd en dit wekte bij mij grote weerstand op. Van kinds af aan werd het voor mij steeds duidelijker dat we echt op een andere manier met de natuur moeten omgaan willen we de aarde goed houden voor de toekomst. Ik ben me in deze vraagstukken steeds meer gaan verdiepen en gemotiveerd geraakt voor een duurzame manier van werken."

Maatschappelijk ondernemen
Krouwel was eerder mede-oprichter en eerste directeur van de Triodos Bank en onderdirecteur bij Rabobank Nederland. In de gezondheidszorg vervulde hij onder andere de functie van algemeen directeur van het Medisch Centrum Berg en Bosch te Bilthoven. In zijn eigen onderneming Bart Jan Krouwel Advies, werkte hij als zelfstandig adviseur, bestuurder en commissaris op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat Krouwel met pensioen is, is moeilijk te merken, want hij is op dit moment nog betrokken bij veel projecten en organisaties waaronder energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal, Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek, Gemeentelijk Sociale Raad Montferland en het project 'Private borging voedselketens'. Ook is hij penningmeester van Stichting Groenteteelt ten behoeve van de Voedselbank Montferland en adviseur van Havezathe Carpe Diem in Vethuizen.

Niet praten, maar doen
De duurzame oplossingen die Krouwel bedenkt, bewegen hem ertoe om met anderen in gesprek te gaan en vooral om in actie te komen. "Ik ben niet een soort wetenschapper of filosoof die over dit onderwerp mooie verhalen kan houden. Ik ben vooral een doener en een pionier. Als ik vind dat iets anders moet, dan ga ik het ook anders doen in de praktijk, door dingen op een nieuwe manier, al pionierend, rond te krijgen. De oprichting van de Triodos Bank, waar maatschappelijk verantwoord ondernemen leidend was, is daar een voorbeeld van. Ik vond dat 'met geld omgaan' door banken anders moest kunnen. Daarmee ging ik dan ook daadwerkelijk aan de slag. Een ander voorbeeld is de groentetuin op ons erf waar we, samen met een groep vrijwilligers, verse groente telen voor de Voedselbank. We wilden de Voedselbank van duurzaam voedsel blijven voorzien, nadat de vorige leverancier daarmee ophield. Dus niet alleen praten, maar vooral ook doen!"

Coöperaties
Het nieuwste en meest actuele project waar Krouwel nu mee bezig is, zijn de voedselcoöperaties, die worden opgericht om allerlei problemen in de agrarische sector op te lossen. "In de wens om het anders te doen, is het belangrijk om boeren en consumenten bij elkaar te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door als consument voedsel rechtstreeks van de boer af te nemen zonder tussenkomst van groothandels en supermarkten." De energiecoöperatie, waar Krouwel zich voor inzet, is een nieuw project gestart met zonnepanelen. "De bedoeling is, dat we mensen helpen die graag willen overstappen op zonne-energie, maar geen zonnepanelen kunnen leggen op hun eigen dak. De oplossing is om zonnepanelen te leggen op het dak van iemand anders. We hebben op dit moment al op twee daken van de woningcorporatie zonnepanelen gelegd met een enthousiaste groep inwoners uit Montferland. Met dit project proberen we mensen te stimuleren om over te stappen op zonne-energie."

Voedselveiligheid
"Naast deze projecten in de gemeente ben ik bezig met het grote landelijke project van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de voedselveiligheid van producten te verbeteren. "De laatste jaren zijn er incidenten geweest met betrekking tot voedselveiligheid zoals laatst nog de Listeria bacterie. Met voedsel mogen we geen risico's nemen, want als voedsel niet meer veilig is, kan dat enorme gevolgen hebben voor de volksgezondheid en in sommige gevallen zelfs tot doden leiden. Grondstoffen bijvoorbeeld, moeten zorgvuldig op risico's voor de voedselveiligheid gecheckt worden, en fraude in de voedselproductie moet worden bestreden. Toepassing van ongezonde, of zelfs verboden middelen om meer te verdienen, moet worden tegengegaan. We gaan na waar nog risico's in de diverse voedselketens zitten en onderzoeken daarbij hoe de voedselveiligheid door de betreffende sectoren zelf beter geborgd kan worden. Het project loopt tot het einde van dit jaar en we hopen dan te weten hoe we de voedselproductie nog veiliger kunnen maken."

Persoonlijke bijdrage
Krouwel heeft het druk met de vele projecten, maar toch is hij ook dagelijks op zijn erf te vinden. "Mijn grote liefde is werken op het erf, de dieren verzorgen en met de vrijwilligersgroep de groentetuin voor de Voedselbank bijhouden. Daar probeer ik de meeste tijd aan te besteden. Zo zou iedereen bij zichzelf moeten nagaan wat zijn persoonlijke bijdrage is om de wereld duurzamer, vreedzamer, mooier en gezelliger te maken. Hoe kun je zodanig omgaan met alles wat op Moeder Aarde leeft, zodat het tot in de eeuwigheid op een goede manier kan blijven leven? Ik hoop dat we vooral met elkaar en voor elkaar verder gaan op een manier, die voor verbetering zorgt, in plaats van nog meer ellende te veroorzaken door dingen op een verkeerde manier te doen."

Boek over duurzaam leven
Krouwel heeft in zijn leven heel veel gedaan en meegemaakt, nog veel meer dan in dit artikel is beschreven. Een jaar geleden is het boek 'Waar een wil is, is een omweg' uitgegeven. Het is geschreven door Marina Laméris. Het boek vertelt geen chronologisch verhaal over het leven van Krouwel; zijn leven wordt thematisch verteld. Daarbij komen verschillende (oude) samenwerkingspartners van Krouwel aan bod met herinneringen. Het boek staat vol met uitleg en inspiratie over een duurzamer leven. Dat is precies wat Krouwel wil: een duurzame manier van leven, wat het welzijn van mens, dier en natuur op aarde verder helpt. Het boek kost 20 euro en is te bestellen via www.youbedo.com of in de boekhandel verkrijgbaar.

Auteur Nina Elbers

23 / 30

Muziekproject voor oudere jongeren Samen zingen vanuit je hart, gewoon omdat het leuk is

Paul Mulder en Nanda van Loon hebben zin in het project Jong van Hart. Foto: Alie Engelsman


DUIVEN/WESTERVOORT - "Ook al ga je er aan de buitenkant steeds ouder uitzien, van binnen blijf je jong," vertelt Paul Mulder, als hij het heeft over het project 'Jong van Hart'. Een nieuw muzikaal ouderenproject dat op 4 maart start in Duiven en Westervoort. Muzikant Paul: "Het is erg dankbaar, maar vooral ook leuk werk om ouderen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een heus optreden."

Het project 'Jong van Hart' is een deelproject van 'Eindeloos Musiceren' dat vijf jaar geleden in het leven is geroepen door Kunstwerk!. Nanda van Loon, Clustercoördinator Educatie bij Kunstwerk!: "Vijf jaar geleden zijn we gestart in Didam, in het Albertusgebouw. Daarna volgde 'Alles is liefde' in Zevenaar. Door het grote succes van deze muziekprojecten, hebben we besloten in het voorjaar van 2020 ook in de gemeenten Duiven en Westervoort te starten met het project 'Jong van Hart'. We richten ons in eerste instantie op zelfstandige actieve oudere mensen, maar ook andere mensen zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan 'Jong van Hart'." Voor veel ouderen zal 'Jong van Hart' een gezellig wekelijks uitje worden. Zangtalent is niet nodig. "Wij willen graag dat mensen vooral gaan zingen vanuit hun hart, gewoon omdat ze het leuk vinden. Bij 'Jong van Hart' zal het repertoire divers zijn. Zeg maar van Tina Turner tot Boudewijn de Groot, de beste liedjes uit de rijke pophistorie. Dat is ook zo fijn aan het zingen met oudere mensen. Je kunt er een mooie tijdreis van maken, liedjes van vroeger combineren met hedendaagse muziek." In 15 bijeenkomsten wordt er toegewerkt naar een eindvoorstelling, een interactief optreden voor familie, vrienden en andere belangstellenden. "Voor veel mensen is het een hele belevenis om op een podium te staan. Maar ze staan er niet alleen, we staan er met z'n allen. Het hoeft ook niet perfect te zijn, het moet vooral gezellig zijn, er is veel ruimte voor humor. Het is ook echt een sociaal gebeuren. We proberen mensen met elkaar te verbinden en soms zelfs uit de eenzaamheid te halen. Mensen leren elkaar zo op een laagdrempelige manier kennen," aldus een enthousiaste Paul en Nanda. Op woensdag 4 maart is er een eerste kennismakingsbijeenkomst, om 9.30 uur in de Ogtent in Duiven en om 11.30 uur in Westervoort (locatie volgt nog). De laatste bijeenkomst zal op woensdag 24 juni zijn. Daarna komt er een eindvoorstelling. Nanda: "De cursus is gratis, maar niet helemaal vrijblijvend. Als iemand besluit om deel te nemen, dan verwachten we wel dat hij of zij 15 weken mee doet. Dat is belangrijk voor de groepsvorming." "De doelgroep kun je beschrijven als 'niet meer zo piep'," vult Paul aan. "We hebben geen strakke leeftijdsgrens. Als het je leuk lijkt om eens in een groep liedjes te zingen, meld je dan aan. Als je een muziekinstrument bespeelt, dan is dat een hele mooie aanvulling, maar zeker niet noodzakelijk." Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Leven in de Liemers Cultuur- en Erfgoedpactpact en de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Aanmelden kan via de website van Kunstwerk! (www.liemerskunstwerk.nl/muziekschool) of door contact op te nemen met de administratie van Kunstwerk! tel. 085-0407791 of mail naar info@liemerskunstwerk.nl.

Jumbo

(foto: Bas van Spankeren)

De theaterprogrammering is altijd een interessante zoektocht. Op dit moment ben ik bezig met de laatste eindjes voor de programmering van 2020/2021. Tot half 2021 loopt de agenda al weer lekker vol. Het is elke keer de kunst om een balans te vinden tussen aansprekende bekende namen, toegankelijke muziek en vernieuwing. Daarnaast moeten we rekening houden met de capaciteit van de zaal, omvang van het podium, beschikbare data en budget. Over geld gesproken… hoewel we voor een groot gedeelte subsidie ontvangen zijn we, naast de kaartverkoop en de horeca inkomsten, ook afhankelijk van privaat geld. Hierdoor is een groot deel van de theaterprogrammering mogelijk. Wij mogen ons gelukkig prijzen met een groot aantal sponsoren die het mogelijk maakt om veel mensen kennis te laten maken met een diversiteit aan voorstellingen. Dus hulde aan alle sponsoren! Contactmomenten zijn belangrijk en zodoende had ik deze week een gesprek met onze hoofdsponsor Jumbo Heemskerk, naamgever van onze theaterzaal. We zijn zeer content met zijn bijdrage en dat niet alleen. Ook met de mooie acties die we koppelen aan kindervoorstellingen. Zo leggen we de link tussen de consumenten van de supermarkt en het theater. Op die manier maken nog meer mensen kennis met het theater. Een win-win situatie dus! Toch was dit gesprek ook een eyeopener. Is het voor het winkelende publiek wel duidelijk dat de Jumbo het theater een warm hart toedraagt? Brengen wij dat voldoende onder de aandacht? Bij deze: mede dankzij de Jumbo brengen we heel veel mensen in aanraking met mooie verhalen, ontroerende voorstellingen en prachtige muziek. We kunnen mensen keihard laten lachen en wat ontspanning brengen in de dagelijkse werkelijkheid. Daarmee bedienen we ons gezamenlijke publiek, ieder op onze eigen manier, maar wel onlosmakelijk met elkaar verbonden! Met elkaar proberen we de wereld een klein beetje mooier in te kleuren.

Gespleten helften draaien rond en rond

Om de waarheid die eens volstond

Hoe kan een deel zo veel

dat een ander niet

kan schuilen achter half verdriet

Toen de een de ander vond en zei:

'Een enkel leven is te kort voor mij.

Een leven dubbel en gedeeld is dat

wat liefde schenkt, zo net als jij'

Zo delen delen nu een pad

Versmolten helften draaien rond en rond

Twee helften, in een puur verbond.

Ted Prost

(foto: Bas van Spankeren)

Columnist Bert Frölich, De Verbinder

Auteur Alie Engelsman

Cursus glas in lood bij Kreatieve Kring Westervoort

Een door een cursist vervaardigd glas in lood paneel. (foto: Erika van Iersel) Erika van Iersel

WESTERVOORT - Op zaterdag 29 februari start bij de Kreatieve Kring Westervoort een cursus Glas in lood. Een unieke cursus voor de ware liefhebber!

De cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. In zes zaterdagochtenden van 10.00-13.00 uur (1x per 2 weken), leert u ontwerpen, glas snijden, zetten, solderen en kitten en vervaardigt u een kleurrijk glas in lood paneel. Glas in lood is een ambachtelijk en tijdloos product, dat momenteel weer 'hip' is, nu de retrostijl weer in de belangstelling staat. Het geeft een stemmige en levendige uitstraling en voegt een extra dimensie toe aan uw interieur en exterieur.

Beginners krijgen een startpakket aan glas en benodigde materialen. Gevorderden kunnen in overleg een eigen keuze in glas en ontwerp maken. Cursuslocatie: Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1, Westervoort. Voor nadere informatie zie www.kreatievekringwestervoort.nl of neem contact op met Riky Rothengatter, 026 3119659.

Start cursus Omgaan met autisme voor ouders van kinderen met ASS in Zevenaar

ZEVENAAR - Op maandagochtend 9 maart start GGNet Preventie een de cursus voor ouders van kinderen (jonger dan 17 jaar) met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) in Zevenaar.

Deze cursus is bedoeld ter ondersteuning van ouders met kinderen in die leeftijd met ASS en een normale begaafdheid. Ouder zijn van een kind met ASS, is niet altijd even gemakkelijk. De opvoeding en dagelijkse omgang vraagt om een specifieke aanpak en een duidelijke structuur voor deze kinderen. Voor ouders kan het soms lastig zijn om deze aanpak op te pakken. Het vasthouden van deze aanpak naast het gezinsleven en werk kan een belasting vormen voor ouders en kan voor stress en frustratie zorgen. De cursus Omgaan met Autisme is bedoeld om ouders hierin te ondersteunen zodat mogelijke overbelasting wordt voorkomen.

Het aanbod bestaat uit vijf wekelijkse bijeenkomsten van twee uur steeds van 09:30 tot 11:30 uur. De onderwerpen die hierin aan bod komen zijn: kennismaking en informatie over ASS, ASS in het gezin, Communicatie en omgaan met de omgeving. Daarnaast is er veel ruimte voor het uitwisselen van ervaring tussen de ouders. De locatie is GGNet, Hunneveldweg 14 in Zevenaar. Voorafgaand vindt een kennismakingsgesprek met de begeleider(s) plaats.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat Preventie op telefoonnummer 088 9331180 of e-mail preventie@ggnet.nl. U kunt ook kijken op de website: ggnet.nl/preventie.

Programma Filmhuis Didam

DIDAM - Vrijdag 21 februari 20.00 uur en maandag 24 februari 20.00 uur: het aangrijpende drama Sorry We Missed You. De film gaat over een gezin dat zich staande probeert te houden in het hedendaagse Engeland.

Sinds de economische crisis worstelt het gezin om rond te komen. Abby werkt lange dagen in de thuiszorg, Ricky heeft zijn baan in de bouw verloren en verdient bij met verschillende klussen. In een poging hun financiële situatie te verbeteren en weer stabiliteit terug te krijgen in het gezin, besluit Ricky een franchisedeal te sluiten met een groot postorderbedrijf. Als eigen baas gaat hij aan de slag als pakketbezorger. Maar al snel is de werkdruk torenhoog en raakt hij verstrikt in regels en protocollen. Wat een kans op een betere toekomst had moeten zijn, hangt als een molensteen om de nek van het gezin.

Vrijdag 28 februari 20.00 uur en maandag 2 maart 20.00 uur: April May June. De drie halfzussen April, May en June, worden door hun zieke moeder (Olga Zuiderhoek) bij elkaar geroepen. Hun moeder wil zelf uit het leven stappen, maar kan pas vredig heengaan als één van haar dochters belooft de zorg voor hun autistische halfbroer Jan op zich te nemen. De drie zussen (Elise Schaap, Linda de Mol en Tjitske Reidinga) achten zichzelf daar echter allemaal ongeschikt voor. Bovendien duikt de vraag op: wie is de vader van broer Jan (Bas Hoeflaak)? Het klinkt als zware kost, maar April, May en June zoekt nadrukkelijk ook naar de lach met rap opeenvolgende komische verwikkelingen.

Meer informatie over films of het filmhuis en reserveren: www.filmhuisdidam.nl.

Theatervoorstelling met Daniël Lohues

ZEVENAAR - Daniël Lohues komt met een avond vol eigengemaakte liederen en waargebeurde verhalen.

Nieuwe, speciaal voor deze avond gemaakte songs en een gulle greep uit zijn indrukwekkende oeuvre, waarbij hij zichzelf op de vleugel of op andere akoestische instrumenten zal begeleiden. Over thuiskomen en weggaan. Over liefde en het tegenovergestelde daarvan. Over het weer en religie. Over muziek en stilte. Landschap en het heelal. Over vertrouwen en verlies, winnen en overwinnen. En dat alles op zijn geheel eigen, tijdloze en relativerende manier.

Deze muziekvoorstelling is woensdag 4 maart 20.15 uur in Het Musiater. Prijs 26,75 euro.

De Bende van Ernest Beuving in Skoren!

ZEVENAAR - Veel humor, imitaties, persiflages en heerlijke muziek, samen met zijn eigen band en in samenwerking met The New Voices uit Zevenaar.

Jezelf leren zien als scorende winnaar, ook als de werkelijkheid niet meewerkt, daar gaat het om in 'Skoren!'. Brengt een hoefijzer ook geluk als je er één op je hoofd krijgt? Jazeker! Dan heb je geluk dat het paard er niet meer aan vast zat. Met dit soort bevrijdende redenaties van Ernest Beuving verlaat iedereen na afloop de zaal als een succesvolle levenskunstenaar. Alleen de carrièrecoaches moeten oppassen. Want als zij zo goed zijn in hun vak, waarom zijn ze zelf dan niet verder gekomen?

Dit muziektheater is rijdag 13 maart 20.15 uur in Het Musiater. Prijs 20,50 euro.

H. Antonius Abt kerk Loo

Op zaterdag 15 februari om 18.00 uur, Woord en Communieviering, voorganger Pastor J. Heemink, lector E, Kroets, Zang Antoniuskoor onder leiding van J. Holland.

Op zaterdag 22 februari om 18.00 uur, Woord en Communieviering, voorgangers W. Herbers en P. Peters, zang Dames - herenkoor, orgel S. Joosen.

Op zaterdag 29 februari geen viering in onze geloofsgemeenschap.

Jubileumconcert Werenfriduskoor Westervoort

Werenfriduskoor Westervoort. (foto: Peter Brom)

WESTERVOORT - Op zondag 19 april geeft het Werenfriduskoor Westervoort in samenwerking met de band Skoeks een lunchconcert in verband met het 40-jarig jubileum van het koor bij zalencentrum Wieleman in Westervoort.

Dit concert begint om 11.30 uur. De zaal is open vanaf 11.00 uur. Tijdens het concert krijgt de bezoeker koffie, thee en een broodje. Tevens wordt men door de stichting Stimulatie Cultureel Westervoort tijdens het concert een warm saucijzenbroodje aangeboden.

Hiervoor zijn vanaf begin maart toegangskaartjes (à 5,00 euro) te verkrijgen bij: Cigo Westervoort, zalencentrum Wieleman, de koorleden en bij het secretariaat van het koor (Els Brom, 06 20390005).

De Liemerse uitdaging van Elke Seconde

Martine zal namens haar bedrijf Elke Seconde Opleidingen cursussen verzorgen bij DCN geleidehonden en Humanitas Home Star.

DUIVEN - De Liemerse Uitdaging staat voor het verbinden van verschillende partijen in de regio om deze nog mooier te maken. Elke Seconde, het bedrijf van Martine Schaap, neemt fervent deel aan het project en is zelfs twee samenwerkingen aangegaan.

Martine Schaap van Elke Seconde, houdt zich bezig met het verzorgen van cursussen bedrijfshulpverlening (BHV), EHBO en Reanimatie. Dit doet ze onder andere voor de basisschoolklassen 6, 7 en 8 en voor verscheidene professionele organisaties. "Het belangrijkst aan de lessen, vind ik de vertrouwensband," geeft Martine aan. "Want alleen onder deze omstandigheden sta je voor elkaar open." Haar positieve instelling en focus op vertrouwen komen Martine ook van pas tijdens haar werken met de Uitdaging, waar alles draait om samenwerking! Martine heeft op de Liemerse Uitdaging contact gelegd met DCN geleidehonden en met Humanitas Home Start. Bij de Uitdaging is het de bedoeling dat diensten worden uitgewisseld. Martine zal namens haar bedrijf Elke Seconde Opleidingen cursussen verzorgen bij de beide stichtingen. Op hun beurt zullen de stichtingen Elke Seconde weer voorzien van publiciteit in de vorm van bladen en social media. "Het is heel mooi dat je iets voor elkaar kan betekenen," vertelt Martine. "Voorheen kende je deze organisaties niet eens, maar nu krijgen we de kans een band op te bouwen voor de lange termijn." De kracht van de Uitdaging zit hem dan ook in het kennismakingsaspect; weet met wie je een regio deelt! Vanuit een aanleg voor onderwijs, ziet Martine stapels met mogelijkheden voor mensen om van elkaar te leren. Net als zij kunnen ondernemers uit het bedrijfsleven of het maatschappelijk veld bij de Liemerse Uitdaging terecht om de handen ineen te slaan op een wijze die duurzaam, leerzaam en vernieuwend zal zijn.

'Rust, ruimte en natuur in de Liemers'

'Een grote stad trekt me niet zo, behalve voor het shoppen!’ (foto: Kyra Sanne)s

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Mijn naam is Nicole Grob, 41 jaar. Ik woon in Tolkamer en werk bij Westerveld en Vossers, een accountants- en advieskantoor, als relatiebeheerder."

Westerveld en Vossers?

"We verzorgen administraties, stellen jaarrekeningen op, verzorgen fiscale aangiften en adviseren. Het werk is dan ook erg afwisselend. We hebben allerlei verschillende klanten, het contact met hen vind ik ook één van de leukste dingen. Voor zo'n cijfergek als ik, is het werken op een accountantskantoor sowieso heel leuk!"

Vrije tijd?

"Met een super lieve dochter van 8 jaar en sinds kort een hond in huis is er altijd wel iets te doen. Samen spelletjes spelen, knutselen of met ons gezinnetje en de hond wandelen vind ik heerlijk! Gelukkig wonen we op een steenworp afstand van de Bijland. Verder zijn we gek op reizen en ben ik vaak bezig met het zoeken naar de ideale (meestal Italiaanse) vakantiebestemming. Ook probeer ik regelmatig hard te lopen."

Liemers?

"Ik ben hier geboren en getogen en voel me echt thuis! Een grote stad trekt me niet zo, behalve voor het shoppen! Ik houd van de rust, ruimte en natuur in de Liemers. De mensen hier vind ik doorgaans erg prettig om mee samen te werken."

Mooiste plekje?

"Ik heb een heleboel mooie en favoriete plekjes in de Liemers! De omgeving rondom de Bijland in Tolkamer en Herwen is prachtig. Het is als het ware onze 'achtertuin'. Heerlijk om even te wandelen of hardlopen. Dan heb je het Horsterpark in Duiven: een mooie plek om samen met de hond een wandeling te maken. Als laatste is er de kade in Tolkamer, waar je heerlijk op het terras kunt zitten of binnen kunt lunchen met uitzicht op de Rijn."

Tr8-project 10: Empathiebevordering

‘Creëer door een bewuste houding meer empathie bij anderen’


'De maatschappij wordt steeds individualistischer en egocentrischer' is een kreet die in de filosofische en wetenschappelijke debatten vaker wordt aangehaald. Aangezien er geen eenduidig geaccepteerde definitie van een meer individualistischer samenleving bestaat, is dit proces ook moeilijk te meten.

In een analyse van het CBS uit 2017 wordt aangegeven dat er in de vele definities enkele factoren telkens terugkomen wanneer we spreken over een meer individualistischer samenleving. De analyse van het CBS richt zich onder andere op drie elementen: de invloed van traditionele instituties (zoals het huwelijk en de kerk), keuzevrijheid en zelfbeschikking en verbanden tussen individu en verschillende groepen. Deze elementen zijn onderzocht aan de hand van een aantal relevante statistieken die als indicator gelden. Meestal zijn deze indicatoren al eerder gebruikt in onderzoek naar individualisering. De conclusie die zij aan het einde van hun analyse trekken, is de volgende: 'Wanneer we de hierboven beschreven ontwikkelingen naast elkaar leggen, ontvouwt zich geen kraakhelder patroon. Sommige trends kun je interpreteren als een bewijs van toenemende individualisering, bijvoorbeeld de verder afnemende invloed van traditionele instituties, zoals huwelijk en kerk. Andere indicatoren, zoals die rond maatschappelijke participatie, blijven stabiel of lijken eerder te wijzen op een verandering in vorm dan in frequentie.' Ondanks het feit dat het CBS er geen duidelijke conclusie uit kan trekken, duiden enkele cijfers uit de analyse zeker op een individualistische lijn. Individualisme gaat soms gepaard met minder empathie voor de medemens omdat men meer op zichzelf gericht is en minder bezig is met de ander. Om hier een positieve tegenhanger voor te introduceren is dit project opgericht. De kern is door middel van een meer bewuste houding tegenover anderen meer empathie te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door een compliment uit te delen aan de caissière, een voorbijganger te groeten of je buurvrouw te vragen om mee uit eten te gaan.

De slag om Midway, deel 3

Na het lanceren van Amerikaanse vliegtuigen per squadron, in plaats van allemaal in één keer, werden er continu aanvallen uitgevoerd op de Japanse vliegdekschepen. Hoewel deze niet direct effectief waren, bewerkstelligden zij wel dat het Japanse verdedigingssysteem uit balans werd geslagen.

Op een gegeven moment kon een squadron onder het commando van Mclusky dan ook de Japanse vliegdekschepen Kaga en Akagi aanvallen. Toevalligerwijs was men daar net bezig op het dek om de Japanse vliegtuigen van brandstof en bewapening te voorzien, waardoor explosieven op relatief onveilige wijze op het dek lagen. De Amerikaanse aanval kon dan ook eindelijk met goed gevolg afgesloten worden, waarbij beiden schepen tot zinken werden gebracht. Andere aanvallen op het schip Soryu waren tegelijkertijd effectief. Binnen korte tijd stonden drie Japanse vliegdekschepen in brand en zouden ze tot zinken gedoemd zijn. De balans was nu duidelijk in het voordeel van de Amerikaanse vloot gekanteld. De Japanners hadden nog slechts de beschikking over een vliegdekschip. Hoewel zij besloten om een tegenaanval in te zetten en tot tweemaal toe de Amerikaanse Yorktown zwaar beschadigden, mocht dit niet baten. Het laatste Japanse vliegdekschip, de Hiryu, werd in een Amerikaanse aanval fataal getroffen. Dit gebeurde allemaal op de eerste dag van de vijandelijkheden. Hoewel de slag om Midway verder ging gedurende de volgende dagen was er nauwelijks nog twijfel over de uitkomst. De Japanse vloot koos ervoor haar sterke reserve slagschepen, kwetsbaar als die waren tegenover vliegtuigen, niet te riskeren tegen de Amerikaanse vliegdekschepen. De slag bij Midway eindigde in een Amerikaanse overwinning. Het directe gevolg hiervan was dat de geallieerden nu de overhand hadden in de Pacifische oceaan. Tevens werd de Japanse vloot een slag toegebracht die zij gedurende de oorlog niet meer te boven zou komen.

Van de redactie

Auteur Kyra Sannes

Auteur Sylvain Thöni

Auteur Ted Prost

Zevenaar gaat historische plaatjes sparen!

ZEVENAAR - Bij de supermarkten van Jumbo Jan Heemskerk in Zevenaar kunnen klanten vanaf heden sparen voor historische plaatjes van hun eigen gemeente. Gedurende acht weken kunnen 216 plaatjes gespaard worden die het boek 'Zevenaar in Beeld' helemaal compleet maken.

Het bewaarboek van 68 pagina's met harde kaft over de geschiedenis van Zevenaar is verdeeld in diverse hoofdstukken zoals voorname huizen, onderwijs en zorg, bakens in de tijd, kunst en cultuur en gedenkplaatsen. Eigenaar Jan Heemskerk: "Als je zegt dat je de meest betrokken supermarkt van Zevenaar bent, is het logisch dat je je ook in de historie van Zevenaar gaat verdiepen. Door zelf de ontbrekende plaatjes te sparen krijg je een mooie focus op de historie van onze mooie woonplaats."

Het boek is samengesteld en vormgegeven door de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar. Bestuurder Henk Wenting: "Het is de kunst om uit de enorme hoeveelheid beschikbare afbeeldingen een selectie te maken die logisch en voor iedereen aansprekend is. Daarnaast hebben wij veel tijd besteed aan het optimaliseren van de foto's." Recent werd er in Zevenaar met deze krant, huis aan huis, een envelop verspreid met daarin een bon waarmee iedereen zijn gratis exemplaar van het boek kan ophalen bij de Jumbo supermarkten of bij Boek en Buro Rebers. In dezelfde envelop zit ook al een zakje met vier plaatjes. Aan het einde van de actie wordt er een ruilmiddag georganiseerd, zodat iedereen zijn boek vol kan krijgen.

Voor kwaliteitsbloemen naar De Bloemenhoek!

WESTERVOORT – Heeft u iets te vieren zoals een verjaardag, huwelijk of wilt u uw geliefde verrassen met een stijlvol, luxe en elegant boeket bloemen, dan moet u beslist eens langs gaan bij De Bloemenhoek!

Bloemenman en eigenaar Richard Henrix is al tweeënhalf jaar de trotse eigenaar van De Bloemenhoek en kijkt tevreden terug over de afgelopen tweeënhalf jaar. De klantenkring groeit gestaag en Richard ziet voor de komende jaren een assortiment uitbreiding aankomen. Zo probeert hij constant te vernieuwen en waar nodig is te verbeteren. Bij De Bloemenhoek zorgt bedrijfshond Denzel voor een betere sfeer en meer ontspannen klanten.

Bloemenabonnement
Nieuw bij De Bloemenhoek is het bloemenabonnement. Met het abonnement bent u verzekerd van wekelijks verse kwaliteitsbloemen. U betaalt een vast bedrag per week en u ontvangt iedere week verschillende kleurrijke en prachtige bloemen. Een betaalbaar abonnement heeft u al voor slechts tien euro per keer.

Rouwarrangementen
"Een afscheid moet mooi zijn en meestal kan je met bloemen veel zeggen over een persoon die overleden is. Het meest geliefde wat ik nog voor de nabestaanden kan doen is een mooi rouwarrangement maken. En al mijn liefde en passie in het bloemwerk verwerken. Ik focus mij dan ook vooral in het maken van rouwarrangementen.
Bij het maken van rouwarrangementen houden wij vanzelfsprekend zoveel mogelijk rekening met de wensen en behoefte van onze klanten. Zo maak ik een mooi rouwboeket vanaf 20 euro en een rouwbloemstuk vanaf 50 euro inclusief bezorgkosten. Zoveel mensen zoveel wensen!"

De Bloemenhoek, Dorpsplein 41, Westervoort; Debloemenhoek@outlook.com; 06 25186934.

Sneller extra rijstroken op A12

LIEMERS - Weggebruikers in Gelderland krijgen een jaar eerder dan gepland extra rijstroken op de A12 tot hun beschikking. Vanaf volgend jaar wordt op het traject tussen Westervoort en knooppunt Oud-Dijk in beide richtingen een extra voorlopige rijstrook opengesteld.

De verbreding van de A12 is al eind 2023 klaar: een jaar voor de oplevering van het gehele grote wegproject ViA15. Dat blijkt uit de eerste globale planning van het aannemersconsortium GelreGroen, dat in opdracht van Rijkswaterstaat de A15 gaat doortrekken en de bestaande A12 en A15 gaat verbreden. De aannemerscombinatie wil daarnaast ook eind volgend jaar een voorlopige aansluiting Zevenaar-Oost op de A12 openstellen voor het verkeer. GelreGroen houdt daarnaast de Griethse Poort - de huidige aansluiting Zevenaar op de A12 - open tot het moment waarop de nieuwe aansluiting Zevenaar-West op de nieuwe A15 is gerealiseerd.

Hinderbeperking op lokale wegen

De eerste jaren ligt de focus van GelreGroen op de verbreding van de A12, de aanleg van een bouwweg bij de toekomstige A15 en de bouw van een viaduct waarmee de toekomstige A15 de Betuweroute gaat kruisen in de gemeente Lingewaard. Om het lokale wegennet te ontzien gaat de bouwweg de meeste lokale wegen kruisen met tijdelijke viaducten of verkeerslichten. De brug over het Pannerdensch Kanaal wordt als laatste gebouwd.

Ontwerpvoorstel brug

GelreGroen heeft een voorstel gedaan voor een ontwerp van de brug over het Pannerdensch kanaal met een fietspad dat onder de brug hangt. GelreGroen voegt daar nog een wandelpad aan toe. Midden op de brug wil de aannemer een uitzichtpunt maken voor fietsers en wandelaars.

Start werkzaamheden

Naar verwachting start de aannemer eind 2020 met de daadwerkelijke uitvoering. Daarvoor is GelreGroen bezig met voorbereidend werk, zoals het ontwerpproces, het onderzoeken van de bodem en het aanvragen van vergunningen. Daarop vooruitlopend is Rijkswaterstaat begonnen met voorbereidende werkzaamheden. Op deze manier kan de aannemer snel aan de slag na een positieve uitspraak van de Raad van State over de beroepen op het tracébesluit. Kijk voor meer informatie op www.rws.nl/via15.

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sportcentrum De Schaapskooi aan de Sportlaan 3 is zondag 16 februari van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

Een kraam of grondplek huren kan! Een kraam van 4 meter met bovenbouw kost 27,50 euro en een grondplaats van 6 meter 20 euro. Info: 06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Het sportcentrum zorgt voor de catering. Er is gratis parkeergelegenheid op aanwijzing van de verkeersregelaars.

Vlooienmarkt in 's-Heerenberg

's-HEERENBERG - Zondag 1 maart van 9.00 tot 16.00 uur is er een vlooienmarkt in Laco Sporthal aan de Oude Doetinchemseweg 43 in 's-Heerenberg.

Er wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Deze markt is er twee keer per jaar. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met bovenbouw. Grondplaatsen zijn 6 meter. Info via www.animo-vlooienmarkten.nl en telefonisch via 06 39108152 te bestellen.

De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen en voor 65+ 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal verzorgt een gezellige catering voor de vlooienmarkt.

29 / 30

Zondag 16 februari Zevenaar

Kunstwerk!Het Musiater
Steef Hupkes met De Kleine Trommelaar
Familiemusical voor 4 tot 10 jaar
Aanvang 14:30 uur / Entree € 14,75
www.liemerskunstwerk.nl/het_musiater/

Woensdag 19 februari Groessen

Meezingen in het Dorpshuis
Aanvang 19:45 uur / Gratis toegang

Donderdag 20 februari Zevenaar

Kunstwerk!Het musiater
Sven Ratzke met Where are we now
Sven Ratzke laat hier een andere kant van Bowie zien
Aanvang 20:15 uur / Entree € 22,50
www.liemerskunstwerk.nl/het_musiater/

Donderdag 20 februari Duiven

Alpha cursus bij de Stek
Ontdekkingstocht over de levensvragen en het geloof
Voor volwassenen
Aanvang 18:15 uur / Gratis toegang

Zaterdag 22 februari Westervoort

Bingo in Kulturhus de Nieuwhof
Aanvang 19:30 uur

Zaterdag 22 februari Zevenaar

Open Podium bij Muziekcafé De Lantearn
Aanvang 20:30 uur / Gratis toegang

Zondag 23 februari Duiven

Apple torte concerti bij De Ogtent met Henry Kelder
Zie ook pagina 2 van deze krant
Aanvang 14:00 uur / Entree € 15,- aan de kassa

Woensdag 26 februari Zevenaar

Kunstwerk!Het Musiater
Gelderse Podia Comedy Talent met Let's make comedy
Aanvang 20:15 uur / Entree € 10,00
www.liemerskunstwerk.nl/het_musiater/

Donderdag 27 februari Zevenaar

Kunstwerk!Het Musiater
Doornroosje - De Musical - Jumbo
11.00 uur / 13.30 uur / 16.00 uur
Normale prijs € 17,50 (of met bon)
Kaarten alleen via Jumbo Heemskerk!!

Vrijdag 28 februari Zevenaar

Kunstwerk!Het Musiater
Doornroosje - De Musical - Jumbo
11.00 uur / 13.30 uur / 16.00 uur
Normale prijs € 17,50 (of met bon)
Kaarten alleen via Jumbo Heemskerk!!

Zaterdag 29 februari Zevenaar

'Isseltalerfest' met de De Isseltaler Musikanten bij De Ogtent
Zie voor extra info pagina 2 van deze krant
Aanvang 19:00 uur / Entree € 17,50
(Op sommige flyers staat abusievelijk aanvang 9 uur i.p.v. 19 uur)
Kaarten: 026 – 38 20 245 / info@isseltalermusikanten.nl.

Zaterdag 29 februari Zevenaar

Bandara Latina bij Muziekcafé De Lantearn
Liedjes overgoten met een Spaans sausje van jazz en swing
Aanvang 20:30 uur / Entree € 12,--
www.banderalatina.nl

Zaterdag 29 februari Duiven

Schilderen en boetseren bij Kunstkring Duiven
Adres: Visserlaan 41
Tijd 10:00 tot 16:00 uur / € 60,00
www.kunstkringduiven.nl

Zaterdag 29 februari Spijk

Jubileumconcert Spiek Steengoed
In het Dorpshuis De Spieker
Aanvang: 20:00 uur / € 12,50

Zondag 1 maart Duiven

Ini Dia – Indisch Dansmatinee bij de OGtent
Tijd 13:00 - 18:30 uur / Entree € 12,50 (bij reservering € 10,-)
Reserveren www.ini-dia.nl
Of bel: 0316 280 647

WEKELIJKS

Iedere maandag

Duiven: Storytelling 14:00 uur bij De Stek
Duiven: Sportuurtje 55+ bij Thuve 10:00 - 11:00

Iedere Dinsdag

Westervoort: Meer Bewegen voor Ouderen in Kulturhus 15:30 - 16:30
Duiven: Koffie met bezieling in Remigiuskerk 9:00
Oud-Zevenaar: Verrassingsmenu bij Thoen&Thans 12:30-14:00
Aerdt: Koersbal Dorpshuis 10:00
Markt in Duiven Remigiusplein 8:30 - 12:00
Markt in Angerlo 9:00 - 13:00
Markt in Giesbeek Dorpsplein 13:30 - 18:00

Iedere Woensdag

Westervoort: Linedance Kulturhus De Nieuwhof 10:00-12:00 uur

Iedere Donderdag

Westervoort: om de week bordspelavond in Kulturhus 18+ 19:00 - 22:30
Ooy-Zevenaar: EMM Gebouw- Slenterweg 2 Bordspelavond vanaf 19:30
Markt in Pannerden Dorpsplein 9:00 - 12:00
Markt in 's Heerenberg Stadsplein 10:30 - 16:00

Iedere Vrijdag

Herwen: De Cluse Korfbal-clinic 19:00 uur 6+
Markt in Didam Kerkhofstraat 11:00 - 18:00
Markt in Lobith Markt 9:00 - 12:00
Markt in Westervoort Dorpsplein 8:30 - 12:30
Markt in Zevenaar Centrum 12:30 - 18:00

Iedere zaterdag

Didam: Open dag Martinus Molen
Zevenaar: Discozwemmen in het Lentebad

Iedere zondag

Aerdt: exposities etc. in de kerk

CARNAVALSOPTOCHTEN

Aerdt: zaterdag 22 feb -- 12:49 uur
Angerlo: zondag 23 feb -- 13:30 uur
Babberich: zondag 23 feb --13:11 uur
Didam: zondag 23 feb -- 13:11 uur
Duiven: heeft géén optocht.
Groessen: zondag 23 feb --12:00 uur
Loo: maandag 24 feb -- 11:11 uur
Giesbeek: zondag 23 feb -- 13:11 uur
Groessen: Zondag 23 feb -- 12:00 uur
Herwen: zondag 16 feb -- 13:30 uur
Lobith: zondag 23 feb -- 13:11 uur
Pannerden: zondag 23 feb -- 12:41 uur
Westervoort: maandag 24 feb -- 13:11 uur
Zevenaar: zondag 23 feb -- 13:00 uur

FEESTEN I.V.M. CARNAVAL

Vrijdag 21 februari Zevenaar

Teenage Carnaval Party
Vanaf 12 jaar bij De Griethse Poort
Aanvang 19:30 uur /
Entree online € 3,50 aan de deur € 5,-

Zaterdag 22 februari Zevenaar

Carnevalszaterdag 18+
Met Xplain bij De Griethse Poort
Aanvang 20:00 uur / Entree € 7,50

Zater- 22 feb t/m zondag 1-3 Braamt

Schmink & polonaise (Jeugd van 1 tot 7 jaar)
Bij het land van Jan Klaassen
Aanvang 10:00 uur / Entree € 7,99
www.janklassen.nl

Zondag 23 februari Zevenaar

Carnavalszondag 18+ met
Toos & Roos bij Griethse Poort
Aanvang 20:00 uur / Entree € 7,50

Zondag 23 februari Zevenaar

De optochtsborrel met Henk van Uem
Aanvang 13:00 uur / Gratis entree

Maandag 24 februari Zevenaar

Fruhschoppen met
plain & Henk van Uem (18+)
De Grietshe Poort
Aanvang: 13:00 uur / Gratis entree

Dinsdag 25 februari Zevenaar

Kindercarnaval met Arie Safari
Aanvang: 14:00 uur / Entree gratis

Filmhuizen

www.filmhuiszevenaar.nl
www.filmhuuswestervoort.nl
www.filmhuis.didam.nl
filmhuis Bij Bert – zie pagina 2

Kijk ook eens bij:

www.indeliemers.nl
www.liemerskunstwerk.nl
www.deogtent.nl
www.mikado-welzijn.nl
www.caleidoz.nl
www.aerdt.info
www.www.steakm.nl