niet de juiste De Liemers

2 maart 2018

niet de juiste De Liemers 2 maart 2018


Nieuwe krant voor de Liemers Leerlingen Candea en Liemers College vormen redactie

En toost op de nieuwe krant! Foto: Rob Jansen

Goed nieuws. Dit is de eerste editie van De Liemers Helemaal Goed Courant. Deze krant - met hoofdzakelijk goed nieuws – wordt gemaakt door leerlingen van het Liemers College en het Candea College en uitgegeven door de kersverse stichting Daadkr8-Media.

Het idee komt uit de koker van Hope XXL, een Liemers initiatief waarin jongeren streven naar een betere wereld. De regiocampagne De Liemers Helemaal Goed heeft het idee samen met de genoemde onderwijsinstellingen omarmd. De krant wordt tweewekelijks huis aan huis verspreid als bijlage van het Gemeentenieuws. De samenwerking tussen de twee scholen is bijzonder. De leerlingen vormen samen één grote redactie. Ze maken de krant in hun vrije tijd. De jonge schrijvers worden begeleid door docenten en professionele journalisten. "We sturen leerlingen de Liemers in om te leren in de praktijk", vertelt Sjoerd Geurts. Hij is als coördinerend hoofdredacteur verbonden aan de krant. "Ik noem dit het nieuwe leren! De leerlingen bezoeken bedrijven, duiken in de geschiedenis van de regio, interviewen mensen en leren zo hun eigen omgeving op een andere manier kennen. Want er gebeurt veel in onze mooie Liemers." De stichting Daadkr8-Media is blij met de eerste krant. Voorzitter Willem Daalder. "Het mooie is dat de leerlingen het schrijven voor de krant ook als bijbaantje mogen zien. Ze krijgen er een vergoeding voor. In plaats van vakkenvullen, schrijven voor de krant."

Onze eerste krant verspreid. En dat op mijn verjaardag. Wat een prachtig cadeau!

Voor u ligt de eerste echte editie van De Liemers Helemaal Goed Courant, voor de verandering een krant met alleen maar goed nieuws.

Ik was meteen verkocht toen ik gevraagd werd als redacteur van deze krant. Eerst hebben we vorig jaar een nulnummer gemaakt, dat niet is verspreid. Het was heel mooi om te zien, dat wij, als groep zijnde, zoiets moois konden neerzetten. En nu dan het eerste echte nummer. Wat ik heel bijzonder vind is dat deze krant bijna volledig door jongeren geschreven is. Bij een gewone krant komt dit nooit voor. We schrijven deze krant met leerlingen van twee scholen uit de Liemers, het Liemers College en het Candea College, zonder dat het een schoolkrant is. Wij hebben ook gezamenlijk redactievergaderingen, waar we brainstormen over onderwerpen. Als leerling schrijven we zelf het artikel, we krijgen daar feedback op en passen het naar wens aan. Je leert er dus ook nog iets van!

Het mooiste aan deze krant blijft dat de nadruk ligt op het brengen van goed nieuws. In tegenstelling tot de meeste kranten, waar juist het slechte nieuws de voorpagina haalt. Er gebeuren heel veel leuke dingen in deze omgeving, waar je misschien helemaal niets vanaf weet. Aan ons de taak om jullie, onze lezers, daarvan op de hoogte te brengen en een glimlach op het gezicht te toveren.

Vanaf nu wordt deze krant iedere twee weken op zaterdag bij u aan huis bezorgd bij Het Gemeentenieuws.

Ik wens u veel leesplezier!

Pien Heijneman

Max Havelaar komt ver in 'Het pronkstuk van Nederland'

LIEMERS - De Max Havelaar als hét pronkstuk van Nederland. Het historische boek van Multatuli kwam heel ver tijdens de nationale verkiezing in de categorie erfgoed. Het boek haalde niet de eerste plaats, maar eindigde wel in de top 30.

Het pronkstuk van Nederland, uitgezonden op televisie door Avrotros, bestond uit drie categorieën: erfgoed, kunst en ontwerp. Er waren 150 items geselecteerd, die door experts teruggebracht werden naar negentig items. Deze stukken werden door het publiek teruggebracht naar 30 items, tien per categorie. Bij de categorie erfgoed was ook de Max Havelaar geselecteerd. Het beroemde boek van Multatuli groeide uit tot een nationaal geweten. De hoofdprijs van de nationale verkiezing in de categorie erfgoed was echter niet voor Max Havelaar, maar voor Het Plakkaat van Verlatinghe. Toch vindt Duivenaar Chris van de Ven, de schrijver van de Pax Havelaar, de Max Havelaar nog altijd het pronkstuk van Nederland. 'Wij zijn allemaal Havelaartjes', zei hij en daarom gaat hij als Multaboni verder met de ideeën van Multatuli. 'Multatuli's ideeën waren eigenlijk een soort columns. Zijn 1282 ideeën zijn uitgegeven in zeven bundels en Multaboni gaat hierop verder, te starten met idee nummer 1283.'

Danny Swenne wil Robinson worden

DIDAM - In het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson doen opnieuw niet bekende Nederlanders mee. Als het aan Danny Swenne ligt is hij één van die zeven kandidaten. In een filmpje op www.expeditierobinson.nl legt de 47-jarige Didammer uit waarom hij droomt van deelname.

"Expeditie Robinson is voor mij de ideale combinatie van reizen naar verre oorden, genieten van de natuur en grenzen verleggen. Ik ben sportief, fanatiek en daag mezelf en anderen graag uit om het onderste uit de kan te halen. Daarnaast zie ik het als een mentale uitdaging om er met minimale middelen en onbekende mensen het beste van te maken. Ik ben er klaar voor."

In het filmpje roept hij daarom iedereen op om op hem te stemmen. Alle potentiële kandidaten moeten eerst in zeven weken zeven avontuurlijke proeven doorstaan.

Het maken van een motivatiefilmpje met als thema 'Hang on to a dream', waarbij je ergens aan hangt, was de eerste. Na elke proef komen de zeven deelnemers met de meeste stemmen in aanmerking voor de castingdag. Dat betekent na zeven weken 49 mensen. Het programma vult dit aantal aan met 51 extra mensen die opvallen door hun video of verhaal. In totaal mogen zich straks dus honderd mensen bewijzen voor de zeven felbegeerde plekken op een onbewoond eiland. "Dit is een unieke kans op een once in a lifetime experience. Ik hoop dat iedereen mij deze kans gunt. Ik ben sportief en fanatiek. Ik wil er alles aan doen om de opvolger te worden van Carlos Platier Luna. Dus stem op mij", benadrukt Danny Swenne nogmaals.

Gespot in Zevenaar: een goedlachse Geert Leenders (60): "Omdat er geen reden is om niet te lachen" Foto: Jairo in der Beeck

Kim Kleijkers

Door onze redactie

'Geef leerlingen de regie

over hun eigen leerproces'

Jeroen Venema geeft

jonge DJ's een podium

Merel Balduk (18) wil

de gemeenteraad in

Door onze redactie

>Do 1 maart
Filmhuis Bij Bert
aanvang 20.00 uur - entree € 4,-


>Vr 2 maart
Folkcafé De Liemers
aanvang 20.30 uur - gratis entree


>Za 3 maart Dance Night
aanvang 21.00 uur - entree € 7,50


>Zo 4 maart
Indisch Dansmatinee
13.00 - 18.30 uur - entree € 12,50
bij reservering € 10,-


>Wo 7 maart
Info-avond Samenlopen voor Hoop
aanvang 19.30 uur - gratis entree


>Do 8 maart - Filmhuis Bij Bert
(for men only)
aanvang 20.00 uur - entree € 4,-


>Zo 11 maart
Concert Liemers Harmonie Duiven
aanvang 14.30 uur - entree € 7,- (vvk € 6,-)


>Wo 14 maart
Kid's Filmhuis
aanvang 14.30 uur - gratis entree


>Wo 14 maart - Meezingcafé
aanvang 20.00 uur - gratis entree


>Do 15 maart
Whiskyproeverij
aanvang 20.00 uur - entree € 30,-


>Do 15 maart
Filmhuis Bij Bert
aanvang 20.00 uur - entree € 4,-


>Za 17 maart
Kledingbeurs
verkoop van 12.00 - 14.00 uur
www.kledingbeursduiven.nl

www.deogtent.nl/agendaoverzicht

23-24-25 maart treedt Vol Animo op!
(meer info in de volgende editie)


>Di 20 maart
Filmhuis Bij Bert
Thema wijnproeven
aanvang 20.00 uur - entree € 7,50
>Do 22 maart
Filmhuis Bij Bert
aanvang 20.00 uur - entree € 4,-
> Vr 23 + Za 24 maart
Voorstelling Vol Animo
aanvang 20.00 uur - entree € 7,50
>Zo 25 maart
Voorstelling Vol Animo
aanvang 14.30 uur - entree € 7,50
kaarten in voorverkoop: € 6,50
Voorverkoop kaarten: Sascha Diertotaal, Theepaviljoen Horsterpark
en Café bij de Buren.

1 t/m 20 maart

>Donderdag 1 maart
PATERSON
Aanvang 20:00 uur
Een buschauffeur leeft een eenvoudig geroutineerd leven. Hij houdt zich bezig met poëzie en schrijft gedichten in zijn boekje. Zijn vrouw daarentegen leeft een heel ander leven, met elke dag nieuwe dromen of andere projecten waar ze mee bezig is.
Vanaf 6 jr. 118 min. (Engels/Italiaans)

>Donderdag 8 maart
LOW BUDGET STUNTMAN
Aanvang 20:00 uur (mannenavond!)
Nadat een filmpje over een dronken autostunt van hem viral is gegaan wordt hij ingehuurd als low-budget stuntman. Als hij erachter komt dat zijn vrouw hem bedrogen heeft wil hij haar alsnog niet kwijt. Hij krijgt een ultimatum: als hij het voor elkaar krijgt om met de beroemdste actrice van Nederland te slapen, blijft ze bij hem.
Vanaf 12 jaar, 83 minuten, Nederlands.

>Donderdag 15 maart
RABBIT HOLE - aanvang 20:00 uur
Becca en Howie (Kidman en Eckhart) zijn na de dood van hun vierjarig zoontje onbewust uit elkaar gegroeid om ruimte te creëren voor hun eigen rouwproces. Zo zoekt Becca steun bij de tiener die hun kind aanreed, terwijl Howie kracht put uit contact met lotgenoten.
De ouders verwerken de dood van hun zoontje ieder op hun eigen manier.
Vanaf 12 jaar, 91 minuten, Engels.

>Dinsdag 20 maart
SIDEWAYS - Aanvang 20.00 uur
Twee mannen van rond de veertig maken samen een wijntoer door Californië. Onderweg ontmoeten ze twee vrouwen en leren ze veel verschillende wijnen kennen. André Seubring (de Pompernikkel) zorgt ervoor dat u enkele wijnen en bijpassende kazen kunt proeven.
wijnfilm –– toegang: €7,50 – vooraf inschrijving via info@deogtent.nl
Vanaf 12 jaar, 126 min., Engels.

>Woensdag 21 maart

TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD - aanvang 14:30 uur
Een meisje heeft een vader die taartenbakker is. Maar dan moet hij plotseling zijn vaderland gaan verdedigen. Het meisje moet vluchten en beleeft allerlei avonturen.
kinderfilm - gratis toegang
Alle leeftijden, 90 minuten, Nederlands gesproken-

Beste mensen in De Liemers

10 maal per jaar, telkens de laatste woensdag van de maand, liet het 'oude CCOG' van zich horen op de achterpagina van de Duiven-en Westervoortpost. De teller staat nu op 165! Bijna 17 jaar lang liet ik vanuit die plek van me horen.

Vanaf nu gaan we u tweewekelijks op de hoogte houden van onze activitetien in "De Liemers Helemaal Goed Courant' en dat in de hele Liemers. Dus nu ook een vriendelijk welkom aan eenieder in Zevenaar, Didam, Rijnwaarden en allen die daarbij horen.

Vanaf deze nieuwe plek, wederom onze 8-erop, nu als 8-erop van de voorpagina en aangepast aan 2-wekelijkse verschijning.

Deze courant komt mede voort uit de activiteiten van HOPE XXL, negen jaar geleden gestart in De Liemers.

Wij willen ons, in gezamenlijkheid, inzetten om het leven en welzijn in De Liemers te verhogen.

Samen in De Liemers, 8-ELKAAR!

CHRIS VAN DE VEN

Zaterdag 3 maart: Dance Night
Aanvang 21.00 uur – Entree € 7,50
Op de Dance Night hoor je de lekkerste nummers en de beste mixen van de Zero's Till Now…Niet te extreem; maar gewoon lekker!!! En natuurlijk wel voor de 21+…

Informatieavond SamenLoop voor Hoop 2018

samenlopen voor hoop Foto: Chris Van de Ven

Op 8 en 9 september vindt de 2e editie plaats van de Liemerse SamenLoop voor Hoop. 24 uur lang wordt er door de teams gewandeld als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Er loopt altijd minimaal 1 teamlid op het parcours. Jong, oud, groot of klein, als je tenminste 1 ronde kunt afleggen, kun je lid zijn van een team.

Voor kinderen is er op zondag 9 september een speciale KinderLoop voor Hoop. Zij lopen 24 minuten en kunnen zo hun bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker.

Om een dergelijk groots evenement met zo'n belangrijke doelstelling te kunnen organiseren, zijn ook veel vrijwilligers nodig. Hoe groot jouw vrijwilligerstaak is, bepaal jezelf.

Om teams en vrijwilligers te informeren en te enthousiasmeren, om een beeld te geven van het evenement, is er op woensdagavond 7 maart a.s. om 19.30 uur in de OG Tent in Duiven een informatieavond. Deze avond is gratis toegankelijk. De organisatie vertelt je alles over de SamenLoop voor Hoop de Liemers. Wat je moet weten, hoe je je kunt aanmelden, wat je als team zelf kunt doen. Ook als je graag mee wilt wandelen, maar nog geen team hebt, of als je je wilt aansluiten bij een team, kom dan zeker naar de informatieavond. We laten ook foto's zien van de eerste editie in 2016.
Wil je nu al meer weten of je team aanmelden, mail dan naar deliemers@samenloopvoorhoop.nl of ga naar de website www.samenloopvoorhoop.nl/de-liemers

Whiskyproeverij

Donderdag 15 maart
Café Bij de Brouwer
Aanvang 20.00 uur
Kosten € 30,- per persoon
Aanmelden via info@deogtent.nl
voor meer info, zie: www.deogtent.nl

Concert Liemers Harmonie Duiven

Zaterdag 11 maart - Aanvang 14.00 uur
Entree € 7,- (voorverkoop € 6,-)
Liemers Harmonie Duiven is een allround muziekvereniging, die zowel marcherend als concerterend muziek maakt.
Plezier maken is daarbij van groot belang.Liemers Harmonie Duiven zorgt ook voor de muzikale begeleiding van zustervereniging Schutterij Onderling Genoegen.

Informatieavond SamenLoop voor Hoop 2018

Samenloop voor Hoop

Op 8 en 9 september vindt de 2e editie plaats van de Liemerse SamenLoop voor Hoop. 24 uur lang wordt er door de teams gewandeld als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Er loopt altijd minimaal 1 teamlid op het parcours. Voor kinderen is er op zondag 9 september een speciale KinderLoop voor Hoop. Zij lopen 24 minuten en kunnen zo hun bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker.Om een dergelijk groots evenement met zo'n belangrijke doelstelling te kunnen organiseren, zijn ook veel vrijwilligers nodig. Hoe groot jouw vrijwilligerstaak is, bepaal jezelf. Om een beeld te geven van het evenement, is er op woensdagavond 7 maart a.s. om 19.30 uur in De Ogtent in Duiven een informatieavond. Deze avond is gratis toegankelijk. De organisatie vertelt je alles over de SamenLoop voor Hoop de Liemers. Wil je nu al meer weten of je team aanmelden, mail dan naar deliemers@samenloopvoorhoop.nl of ga naar de website www.samenloopvoorhoop.nl/de-liemers

Samenlopen voor Hoop

Waarom deze krant?

HOPE XXL is in 2008 ontstaan vanuit de lokale Rabobank en het CCOG. Destijds werd het idee door een deel van de pers nauwelijks serieus genomen. Jongeren die de wereld willen verbeteren is prachtig, maar geen nieuws. Vaak, als we over HOPE XXL vertellen, zeggen mensen: "waarom weten we dit niet?" Dat zal deels aan HOPE XXL liggen. Het was echter Freek de Jonge die in het eerste jaar van HOPE XXL het advies gaf niet naar de pers te gaan. Doe je werk en hou daar aan vast. Nu willen we de burgers in de Liemers op de hoogte gaan brengen van alle plannen die op de rol staan. Think Global, Act Local is het motto. We zochten contact met de stichting DE LIEMERS HELEMAAL GOED, vroegen advies bij bestuurders en ondernemers We maken zelf een krant! Robert Kuster van Het Gemeente Nieuws was na een gesprek van een uur overtuigd van een succesvolle samenwerking. Na een jaar voorbereiding, met hulp van velen, ook zeker de rectoren van het Liemers College en Candea College, is het zover: Hier is hij dan!

NR. 165 | 1 maart 2018

Stimuleren is het nieuwe subsidiëren 'Geld wordt ingezet daar waar het echt nodig is'

"Bestaat een kleinere vereniging over een paar jaar nog wel?" Foto: Loo Lens Fotografie

LOO - In de gemeente Duiven is het subsidiebeleid per 1 januari 2018 veranderd in een stimuleringsbeleid. Dat is flink wennen voor alle verenigingen.

De basis van het nieuwe stimuleringsbeleid is ontstaan door te bedenken hoe we anders omgaan met de relatie samenleving en overheid", vertelt wethouder Sjef van Groningen. "Veel dingen zijn door de overheid zo groots georganiseerd, dat veel 'weg georganiseerd' is voor de burgers.

Het stimuleringsbeleid wil dit tegengaan en mensen bij elkaar brengen.

Door verenigingen meer zelfstandigheid te geven kunnen er mooie samenwerkingen ontstaan. Een voorbeeld hiervan is de mooie luchthal in Duiven, neergezet vanwege een gebrek aan sportcapaciteiten in de winter.

Het probleem is in dit geval neergelegd waar deze thuis hoort: in de samenleving. "Het nieuwe stimuleringsbeleid is bedoeld om verenigingen, stichtingen en instellingen te ondersteunen wanneer ze zelf hun hoofd niet boven water kunnen houden. "Geld wordt ingezet daar waar het echt nodig is", volgens Sjef van Groningen.

Muziekvereniging Excelsior

Ieder jaar verstrekt de gemeente Duiven subsidie aan zo'n 100 honderd verenigingen. Eén van die clubs is muziekvereniging Excelsior uit Loo. Voor voorzitter Theo van Schaik is het stimuleringsbeleid een pijnlijk onderwerp. De vereniging besteedde eerder altijd het subsidiegeld aan de huur van de accommodatie.

De vereniging verdient af en toe een zakcentje door optredens, maar die opbrengst wordt vaak weer geïnvesteerd in bladmuziek en opleidingen om als muziekvereniging vernieuwend te blijven. Met het subsidiegeld kwam de vereniging altijd rond.

Nauwelijks sponsorgeld

Van Schaik: "Nu het stimuleringsbeleid is ingesteld krijgen we een bijdrage voor het stimuleren van nieuwe initiatieven. Dat klinkt niet verkeerd. Maar wanneer je bedenkt dat een muziekvereniging als Excelsior volledig bestaat uit vrijwilligers en de vereniging niet of nauwelijks sponsorgeld binnen krijgt, zet dit je aan het denken. Zal een kleinere vereniging over een paar jaar dan nog wel bestaan?"

Hij blijft echter positief: "Als enige muziekvereniging in Loo heb je toch een eigen cultuur en die moet behouden worden!"

Educatieve lessen

Zo komen er voor de vereniging mooie samenwerkingen aan. Muziekverenigingen uit Duiven, Groessen en Loo zullen samen een project gaan opzetten voor educatieve lessen op basisscholen in de gemeente.

De conclusie van Theo van Schaik: "De gemeente weet zelf ook nog niet zo goed weet hoe het eruit zal zien, dus misschien valt het allemaal wel mee en winnen we juist veel animo door de lessen op scholen''.

De Duim krijgt nieuwe plek aan de overkant Door jongeren voor jongeren

Richenel Cornelissen, Jens Roelofs en Wout Aarntzen: "We hopen op een mooie toekomst" Foto: Jairo in der Beeck

PANNERDEN – Er zijn steeds meer uitgaansgelegenheden voor jongeren van achttien jaar en ouder. Bij De Duim in Pannerden daarentegen kunnen pubers vanaf veertien jaar terecht. De jongerensoos is een gezellige hangplek voor jongeren die kennis willen maken met het uitgaansleven. Zij kunnen daar iedere vrijdagavond terecht. Nu nog in een oud pand uit 1950 aan Claudius Civilisstraat, straks aan de overkant in verzamelgebouw De Cirkel.

De Duim werd 43 jaar geleden opgericht. De bibliotheek vormde de basis van de jongerensoos. Daar kwamen in de jaren zeventig jongens en meisje bij elkaar, omdat er elders in het dorp weinig te beleven viel. Deze groep werd steeds groter en daarmee ook de overlast voor de bibliotheek. Daarom werd al gauw uitgeweken naar het voorportaal van de bibliotheek. Omdat alles schoon en netjes achtergelaten moest worden, nam een groepje jongens na verloop van tijd het initiatief om een eigen gebouw te creëren. Zo konden zij hun eigen ding doen en dat gebeurt na 43 jaar nog steeds. De Duim heeft in al die jaren een goede naam opgebouwd door de gezellige feestjes. Voor de ouders voelt het zeer vertrouwd om hun kinderen er heen te sturen. Er wordt goed gelet op iedereen.

De stappers komen overal vandaan. Bijvoorbeeld uit Giesbeek, Zevenaar, Spijk en ook uit Pannerden zelf. Er zijn zo'n 25 jongeren per avond. De themafeesten, die één keer per vier weken plaatsvinden, trekken ongeveer rond de honderd mensen. Zestig jongeren hebben een lidmaatschap bij de jongerensoos.

Fanatiek bestuur

In het fanatieke bestuur zitten nu zestien jongeren vanaf zestien jaar. Jens Roelofs (22) en Richenel Cornelissen (22) zijn voorzitters. Samen zijn ze bezig met de realisatie van een nieuw gebouw, omdat het huidige onderkomen in zeer slechte staat is en omwonenden klaagden over geluidsoverlast. Al in 1993 kwamen de eerste mankementen aan het licht en volgde een lange zoektocht naar een andere accommodatie. Sloop en vervangende nieuwbouw en een grondige renovatie bleken te duur. "We verplaatsen ons naar de overkant. Hopelijk is deze plek over een jaar klaar," aldus Jens Roelofs.

Geluidsdichte stek

De Duim krijgt een eigen geluidsdichte stek in het verzamelgebouw de Cirkel en komt op de plek van het steunpunt van de bibliotheek, die in het verzamelgebouw naar links opschuift. Het doel van De Duim is niet om veel winst te maken. "We zijn van niemand afhankelijk en we hoeven geen huur te betalen. De winst die we maken stoppen we iedere keer opnieuw in het organiseren van activiteiten.

Het budget van jongeren is laag, daarom willen wij onze prijzen ook laag houden", zegt Jens. Hij is er trots op dat De Duim al zo lang bestaat. "We hopen op een mooie toekomst. Daarom zijn we nog op zoek naar sponsoren en mensen die zich in willen zetten om ook van de nieuwe Duim weer een mooie plek te maken."

Camillia Stokman

Maaike Hageman & Silke Janssen

vfonds belangrijkste financier HOPE XXL

In 2010 zag toenmalig voorzitter Ton Heerts, namens het vfonds, iets in de plannen van HOPE XXL. Hoewel nog een flinterdun idee en er nog niets 'gepresteerd' was, ondersteunde het vfonds HOPE XXL financieel en dat doen ze nu al zeven jaar lang.

Ook de huidige voorzitter, Michiel van Hattem, is enthousiast over HOPE XXL. Hij nam het stokje van Heerts over in 2017. "Ik ben onder de indruk wat er door dat kleine clubje uit de Liemers is gepresteerd en ik volg met interesse waar het allemaal nog toe zal leiden. Nu weer een krant!"

Wat is het vfonds? "Het vfonds ondersteunt initiatieven binnen het thema Vrede en Vrijheid. Sinds de oprichting na WO II zetten wij ons in voor erkenning en waardering van veteranen en geüniformeerden. Daarnaast stimuleren wij mensen om zich in te zetten voor vrede, democratie en internationale rechtsorde. Om slachtoffers van oorlog en vredesmissies te herdenken, maar ook de bevrijding, vrijheid en vrede te vieren, ondersteunen wij onder meer de veertien nationale bevrijdingsfestivals, oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra. Ook investeren we in jongerenprojecten rondom vrede en democratie. Daar zit de link met HOPE XXL." Particulieren kunnen als 'Vriend van het vfonds' profiteren van de activiteiten en steeds wisselende aanbiedingen. Aanmelden kan via de website www.vfonds.nl. De actuele aanbiedingen in maart 2018: Entree €1,- euro in Nationaal Onderduikmuseum Aalten. Tot 5 maart kans op Wildcard voor de 4daagse-Nijmegen. Vanaf 8 maart: 2e kaartje gratis bij Movies That Matter en een Wandelshirt Team-vfonds voor deelnemers aan de 4daagse Nijmegen. Van Hattem: "Het vfonds ondersteunt ruim 200 projecten per jaar. Dat is mogelijk door bijdragen van onder meer de Nationale Postcode Loterij, De BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij. De projecten die wij ondersteunen krijgen zo meer aandacht."

Uit het archief van HOPE XXL

Kofi Annan: "Applaus voor HOPE XXL"

Het is 6 december 2012. Kofi Annan, voormalig Secretaris generaal van de Verenigde Naties, stapt de zaal binnen. Achthonderd studenten wachten in spanning op zijn anderhalf uur durende toespraak.


Het was tijdens de derde grote HOPE XXL Conferentie.

75 jongeren uit heel Europa bogen zich over de derde versie van de LIEMERS LIST.

Drie dagen lang waren ze neergestreken in Leiden, waar in samenwerking met de Universiteit Leiden eerst Jan-Peter Balkenende de bezoekers uit Europa welkom had geheten en daarna een videoboodschap van EU-voorzitter Van Rompuy werd uitgezonden.

In de Leidse Stadsgehoorzaal waren naast de 75 deelnemers, vijftig leerlingen van het Candea College en 675 studenten uit leiden aanwezig.

De gratis kaarten waren binnen een dag 'verkocht'.

Annan sprak over zijn werk bij de VN.

Over zijn jeugd in Ghana en over de noodzakelijkheid voor jonge mensen om al vroeg in hun leven actief te worden en bij te dragen aan een betere wereld. " Dat men zich niet uit het veld moest laten slaan door negativisme".

Hij wenste HOPE XXL veel succes en applaudisseerde voor het initiatief.

De tien Founders uit de Liemers zaten vooraan op de eerste rij. Ze genoten zichtbaar van deze bijeenkomst. Op dat moment leek het aanbieden van de Liemers List in New York nog ver weg.

Deze foto zorgde er mede voor dat de deur van het VN-gebouw voor HOPE XXL in 2015 open ging.

En nu reeds elf keer!

Historische Kring

W. Driessen vertelt........

Toen de Obersturmführer bij ons ingekwartierd was, vorderde eens een Duitse soldaat een fiets van een vrouw.

Dat gebeurde vlak voor ons huis. De vrouw wilde haar fiets niet afgeven, maar was deze na wat heen en weer trekken toch kwijt.

Mijn vader zag dat en wees de Obersturmführer erop. Deze zei toen dat hij dat wel zou regelen.

Zijn adjudant kreeg een opdracht en daarop zei de Obersturmführer: "Dat is geregeld." Die soldaat werd naar het front gestuurd.

De volgende dag lag hij dood achter het huis.

Mijn vader heeft er nogal wat last van gehad, dat die soldaat door zijn toedoen gesneuveld was.

We hadden ook een piano in huis. Die Obersturmführer kon goed piano spelen; hij was een echte pianist. Hij speelde klassiek, populair, Weense walsen, noem maar op.

Het was prachtig om te horen. Later speelden ook andere soldaten op de piano. "sing, Nachtigal Sing"en "Ein Lied aus alter Zeit", kan ik me herinneren.

Er werd door de Duitsers ontzettend veel piano gespeeld. Er waren er altijd bij die dat konden.

Later, toen de Obersturmführer weg was en andere soldaten in huis waren, kwamen 's avonds Nederlandse meisjes bij ons in huis om feest te vieren met de Duitsers.

Er werd wijn gedronken en Schnapps, God weet waar ze die vandaan hadden. Die drank stond bij ons tegenover bij Wieleman in de goeie kamer. Iedere keer werd er een lading gehaald. Ik mocht de wijn warm maken op de kachel.


........In de tweede groep Duitsers bij ons in huis was een zekere Sepp, die ook naar het front moest.

Op zekere dag kwam hij terug; ze hadden hem door zijn arm geschoten. In de wasruimte stonden de soldaten zich te wassen. En ze lieten dan zien waar ze gewond geweest waren.

Op die littekens waren ze ook wel trots. Ze vertelden dan aan elkaar: "Die verwonding heb ik daar opgelopen, en die daar." Meestal was dat in Rusland. Op gegeven dag kreeg de eerste groep bericht dat ze naar Rusland moesten.

Daar waren ze zeer ongelukkig mee. Dat was niet zo best, je kon beter in het Westen zitten.

Herbert, de Oostenrijker, zat ook eens bij mijn ouders te huilen. Hij kwam uit Wenen en schold vaak op de oorlog. Hij had er genoeg van en wilde naar huis. Hij was als student op Deelen terechtgekomen. Later hebben we nog eens post van hem gehad.

Ik kan me niet indenken dat de soldaten, die bij ons waren, dat dàt soort mensen zes miljoen Joden vermoord hebben. Onbegrijpelijk. Misschien kunnen ze van het ene moment op het andere veranderen in beesten. Het leken me hele normale jongens, die graag sterke verhalen vertelden............

Uit het boek: van de Historische Kring:

IK HERINNER ME

Persoonlijke herinneringen
aan de Tweede Wereldoorlog
in Duiven, Groessen en Loo

MULTATULI-MULTABONI

Ideeën 1283

"Een zaaier ging uit zaaien". Tijd, om te oogsten!

Ideeën 1284

Het is tijd de zaaier te bedanken.

Hem te bespreken en af te wegen.

Hem weer te lezen en te doorgronden.

Op hem voortborduren, en ook bij te stellen.

Naar hem te luisteren, soms tegenspreken.

Zijn denken bevatten, toch vooral, zelf denken.

Ideeën 1285

MULTATULI... zijn naam gebruiken in één zin met je eigen naam 'Multaboni', doet hem onrecht. Onze grootste Nederlandse schrijver van het beste boek uit onze literatuur als voorvader presenteren van jezelf. Er zijn mensen voor minder erge vergrijpen opgepakt, veroordeeld en terechtgesteld. Toch meen ik: Multaboni, het te mogen en te moeten doen. Verder gaan waar hij in 1877 stopte met het publiceren van zijn ideeën die we nu… Columns …noemen.

Eduard Douwes Dekker, liet onder het Latijnse pseudoniem van zich horen, liet het donderen en bliksemen. "Ik heb veel meegemaakt".

Na zijn onvolprezen Max Havelaar, publiceerde hij tussen 1862 en 1877, zeven bundels met "De Times van mijn ziel". Genummerd van 1 tot 1282. Soms bestond een idee uit een enkel zinnetje, dan weer had hij vele pagina's nodig of stopte hij zelfs een hele roman in zijn bundel; Woutertje Pieterse. Ik pak zijn ideeënpen weer op. Zeg maar dat het schandalig is! Ik heb die kritiek al gehoord met de Pax Havelaar, 'het vervolg' dat ik schreef op zijn Max Havelaar. Zeg maar dat ik, Multaboni, Latijn voor 'Veel Goeds', niet in zijn schaduw kan staan, laat staan aanspraak kan maken als zijn zelfbenoemd successor. Ik zeg u: "Ge hebt gelijk. Het is meer dan waar, maar...het zal me wat!" Hij had het wel goed gevonden.

Door Sam Dijkstra

Sylvain Thöni

Sylvain Thöni

5 / 16

'Geef leerlingen regie over hun leerproces' Léon Lucas en Harald Wiggers over 'het nieuwe leren' in de Liemers

Harald Wiggers (links) en Léon Lucas: "Het leren leren staat voorop." Foto: Lindus/Henk ter Velde Foto: Lindus/Henk ter Velde

LIEMERS – Nederland was altijd vrij vooruitstrevend op onderwijsgebied. Nu de manier van lesgeven in de hele wereld in rap tempo verandert, is het zaak dat ook de middelbare scholen in Liemers blijven innoveren. Laat dat maar over aan Léon Lucas en Harald Wiggers, rectoren van het Candea College en het Liemers College. Samen geven zij hun visie op 'het nieuwe leren' in de Liemers.

Het Candea College in Duiven en het Liemers College in Zevenaar en Didam zijn brede scholengemeenschappen: ze bieden alle lesrichtingen aan. Beide scholen vallen onder onderwijskoepel Quadraam en verzorgen samen een groot deel van het voortgezet onderwijs in de regio.

"Het proces naar het examen moet meer gericht zijn op eigen ontwikkeling". Foto: Candea College Foto: Candea College

Vernieuwingen doorvoeren in het traditionele onderwijs gaat langzaam, merken beide rectoren, al neemt de bereidheid om te veranderen wel toe. "We zitten met schoolleiders uit het hele land om tafel om innovatieve ideeën te bespreken", vertelt Harald Wiggers. "Zo ontstond het Agora-onderwijs, waarbij leerlingen onder begeleiding van een coach zelf hun leerproces naar het eindexamen bepalen. Ook op het Liemers willen we daar graag mee starten."

Léon Lucas ziet ook veel inspirerende voorbeelden in het buitenland: "Landen als China, Australië en Zweden hebben onderwijsvormen waar wij nog een puntje aan kunnen zuigen. Het is voor Nederland zaak om niet achterop te raken."

De examenresultaten van jullie scholen zijn goed, waarom dan toch kiezen voor verandering?

Léon Lucas: "Wij zijn ervan overtuigd dat er voor leerlingen veel meer nodig is om later succesvol te worden dan alleen met een diploma. Denk aan vaardigheden als samenwerken, reflecteren en creatief denken. Het examen is in die zin eigenlijk een minimumgarantie die we als school aanbieden."

Harald Wiggers knikt: "Het eindexamen is een tussenstop in de doorgaande ontwikkellijn, die begint vanaf de basisschool. Het proces naar het examen moet meer gericht zijn op eigen ontwikkeling, meer gepersonaliseerd. Technologie en docenten zien wij eigenlijk 'slechts' als een noodzakelijk instrument voor de leerling om zich te ontwikkelen. Leerlingen leren het best vanuit passies en talenten.

Het is dus de taak van school om de leerling te prikkelen. Daarom gaan we nu op beide scholen driehoekgesprekken aan tussen ouders, leerling en docent om de talenten en motivaties van de leerling te ontdekken en daarop in te spelen.

'Leerlingen leren het best vanuit hun passies'

Léon Lucas: "Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid bij de ontwikkeling van een leerling nog vrijwel volledig bij school. Leerlingen doen wat het rooster of programma voorschrijft en leren niet voor zichzelf."

Harald Wiggers: "Eén van mijn leerlingen verwoordde het als volgt: 'Als ik gemotiveerd ben, leer ik om te leren. En als ik niet gemotiveerd ben, leer ik voor de toets.'"

Hoe moet het onderwijs er volgens jullie uit gaan zien?

Léon Lucas: "We moeten ernaartoe dat we gaan toetsen ten behoeve van het leren. Een toets moet meten wat je goed kunt en wat je niet goed kunt, zodat je daar als leerling vervolgens wat mee kan doen. Minder lesuren in het ene vak, meer in het andere bijvoorbeeld. Nu gaan we na de toets gewoon verder met de lessen. We missen als het ware een stuk fundering, maar bouwen het huis wel verder op. Uiteindelijk stort dat huis in."

Allebei stellig: "Durf de leerlingen meer regie te geven. Het is tenslotte hun eigen leerproces, ze moeten zelf keuzes leren maken. Het leren leren staat voorop."

Hoe past het meewerken aan Liemers Helemaal Goed Courant bij dit nieuwe leren?

Harald Wiggers: "Het is ten eerste een fantastisch leerproces voor leerlingen om met elkaar een krant te maken. Op deze manier leren ze schrijven en samenwerken, komen ze op hele uiteenlopende plekken terecht en bouwen ze alvast een netwerk op waar ze later wat aan hebben."

'Goed dat leerlingen

worden betrokken bij

ontwikkeling Liemers'

Léon Lucas vult aan: "Het nieuwe leren heeft ook alles te maken met dingen doen, dingen ervaren. In de praktijk ontwikkel je vaardigheden die je niet in een klaslokaal kunt leren."

Allebei: "Voor het onderwijs is het belangrijk dat het goed gaat in de Liemers. Het is goed dat leerlingen worden betrokken bij de ontwikkeling van hun eigen regio."

Tot slot: wat is jullie goede nieuws?

Léon Lucas: "De aparte technasiumvleugel die het Candea onlangs heeft geopend. Het is fantastisch om te zien hoe alle leeftijden en opleidingsniveaus daar vrijuit samenwerken en uitgedaagd worden in iets waar ze ontzettend veel plezier aan beleven. Nog mooier is dat de gemeente Duiven bijdraagt aan het Technasium.Technasiumleerlingen gaan onderzoek doen naar het uitsterven van insecten in de regio, in opdracht van de gemeente. Ze gaan met allerlei partijen om tafel en zullen al hun kennis en vaardigheden moeten aanspreken om tot een creatieve oplossing te komen. De leerlingen leveren zo een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de eigen leefomgeving. Een buitengewoon leerzaam project."

Harald Wiggers: "De locatie aan de Heerenmaten wordt volledig verbouwd. Hier zullen de volledige havo- en vwo-afdelingen zich gaan vestigen.

Daarnaast is het de bedoeling om vanaf volgend jaar op alle locaties in domeinen te gaan werken. Dat zijn zones in een gebouw waarin je bijvoorbeeld aanverwante vakken, zoals de exacte vakken, kunt concentreren. Leerlingen gaan dan een dagdeel naar een specifieke zone.

Hiermee creëren we ook inhoudelijke samenwerking tussen aanverwante vakken die elkaar overlappen. Deze schuiven meer in elkaar en daardoor ontstaat er zo'n veertig procent ruimte die we kunnen opvullen met andere zaken."

Sam Dijkstra

6 / 16

Jong voelt oud aan de tand in Groessen

De oudste foto van de school in Groessen is van 1910

GROESSEN – Het Dorpshuis in Groessen vormde op 4 februari het decor van de film 'Leven in de Liemers, scholen van vroeger in Groessen'. De film kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen jongeren van de Joannesschool en ouderen die op de oude scholen hebben gezeten of hebben lesgegeven.

Kinderen van de Joannesschool mochten ouderen interviewen over hun schooltijd op de meisjes-, jongens-, tuinbouw- en Joannesschool. De interviews werden ondersteund door oud foto- en filmmateriaal. Het beeldmateriaal leverde enthousiaste reacties op, veel mensen herkenden zich in de uitspraken. De film riep herinneringen op.

Het bijzondere idee ontstond bij Gemma Tiedink-Koning en Ruud Derksen. Met hulp van Petra Bloemberg en Hans Knuiman konden zij deze mooie film over de historie van de scholen in Groessen maken. De film oogstte eerder al succes toen deze getoond werd bij de Seniorensociëteit Groessen. "Het was een ontzettend leuke middag", zo kijkt Gemma Koning terug. "Ongeveer honderdvijftig mensen hebben de film bekeken. Er is gelachen, gesmoesd en lang nagepraat. Het leverde ook weer veel 'nieuwe' verhalen uit het verleden op."

Magie

Het feit dat kinderen ouderen interviewen, is een succes gebleken volgens Gemma. "Als kinderen vragen stellen aan oudere dorpsgenoten ontstaat er een soort magie. De verhalen beginnen te leven. Erg leuk."
De initiatiefnemers hebben na dit eerste succes toekomstplannen om verhalen over oude panden die weg moeten voor de A15 een podium te geven. "Hierbij zal de samenwerking tussen ouderen en jongeren weer van groot belang zijn. Er zijn namelijk nog zoveel verhalen die gehoord moeten worden", aldus het viertal.

Het verhaal achter het doek

Rosan Lubbers: "Ik speel vaak gemenere rollen"

ZEVENAAR - De gordijnen sluiten, de lichten gaan aan. Teleurgesteld dat het voorbij is, opengesperde ogen turen naar het lege podium. Wat een spektakel, wat een avond. Dames, heren en hooggeëerd publiek banen zich een weg naar de uitgang. Waar voor één verhaal het doek valt, gaat het voor de ander gewoon verder. De 17-jarige Rosan Lubbers uit Giesbeek deelt haar hobby als toneelspeelster en vertelt over haar ervaringen op en om het podium.

Theatergroep UIT in Zevenaar, een mooie plek waar jong en oud haar of zijn creatieve geest los kan laten.

De plek waar een tienjarige Rosan benieuwd naar binnen liep om haar toenmalige droom als actrice waar te willen maken.

Ze sloot zichzelf aan bij een jeugd- en jongerengroep, die later uit zou groeien tot de vriendenkring waar Rosan nog altijd met veel plezier en genot mee samenwerkt.

Tegenwoordig is ze minder zeker van een toekomstige carrière als toneelspeelster, wat wél staat vast dat Rosan er na zeven jaar nog steeds veel plezier in heeft.

Koppige Jet

Rosan speelt tijdens haar diverse optredens veel typetjes. Ook tijdens "Ondergedoken", een voorstelling uit 2016 en 2017 over een groep jongeren die ondergedoken op een zolder zit, terwijl de turbulente Tweede Wereldoorlog buiten voortraast.

Tijdens "Ondergedoken" veranderde Rosan zichzelf in de koppige Jet, een, naar eigen zeggen, af en toe wat naar persoon. "Ik speel vaak de gemenere rollen en die liggen me ook wel', aldus de toneelspeelster.

Ze lacht: "Maak je geen zorgen, in het echt deel ik geen van deze eigenschappen."

Ontzettende gezelligheid

Met zoveel verschillende rollen om te spelen, is de hamvraag natuurlijk wat haar eigen belevenis is van het meespelen in theatervoorstellingen.

Zelf geniet ze met volle teugen van het acteerwerk en de creativiteit die ze tijdens de voorstellingen kwijt kan. "Ik waan mij altijd graag helemaal in de personages", spreekt Rosan.

Ook de emotie die los wordt gemaakt bij het publiek is iets waar de toneelspeelster van blijft genieten.

Maar het grootste voordeel aan het toneelspel is en blijft voor haar toch wel de ontzettende gezelligheid die ze doormaakt met haar hechte theatergroep.

Uit de comfortzone

Op 25 en 26 mei geven Rosan en haar tegenspelers een laatste optreden als jongerengroep.

Beide voorstellingen worden opgevoerd in de thuishaven van Theatergroep UIT: Kunstwerk! Het Musiater. Het stuk heet 'Not Another Grease Musical'.

'Een soort van parodie op de wereldberoemde Amerikaanse musical, die in de jaren zeventig zo'n klapper was', verklapt Rosan Lubbers alvast.

In het stuk moet ze als een enthousiaste cheerleader compleet uit haar comfortzone stappen.

Daarna maakt de groep de overstap naar de volwassenentak van UIT. Een bruisende voorstelling vol weemoed dus.

Deel je talent

Voor wie ook interesse heeft om een droom uit te laten komen of om gezellig een hobby op het podium te proberen, wil Rosan het volgende op het hart drukken: "Heb er plezier in! Zoek mensen met wie je een aansluiting hebt en deel je talent. De hechte band die je hebt met de groep is een bijzonder iets."

Wij

Als je jong bent tikken de klokken maar door tot vijf uur

Wiebel je met je tenen in het zand van de speeltuin om de hoek

Veeg je verwoed de vlekken die het gras heeft achter gelaten van je kleren af

Tik tik tikken jouw voeten naar de eettafel

Waar we allen eten met vreugde

Als je ouder bent tikken de klokken door tot diep in de nacht

Drink je in de stad terwijl je met vrienden danst

Kijk je naar een film of wandel je met z'n tweeën

Maar je bent nooit echt alleen

Hier waar wij blij blijven

En wij wij blijven

F.L.

3, 4 maart in Herwen
Gelderse modelspoordagen

Locatie: De Cluse. Toegangsprijs (inclusief één consumptie): 7 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen. Aanvang 10.00 uur.

4 maart in Zevenaar

Roofvogelshow en ganzenfanfare

Locatie: centrum. De winkels zijn op deze zondag open van 12.00 tot 17.00 uur.

4 maart in Angerlo

Halfvastenoptocht

Aanvang 13.00 uur.

11 maart Duiven

Concert Liemers Harmonie Duiven

Locatie: de Ogtent. De kaartjes zijn in de voorverkoop 6 euro, ter plekke 7 euro. Aanvang 14.00 uur.

Camillia Stokman

8 / 16

Hope XXL: vier keer yes voor JES

De vier JES-joppels: "We gaan voor een acht"

DUIVEN - Het is gebeurd. Donderdag 8 februari zijn bij notaris Van Ramshorst te Duiven de eerste vier JES-koppels geregistreerd. De vier Junior en Senior koppels kregen een certificaat met handtekening, gestanste zegels en een verzegeling met een stempel van een anker, het symbool van de hoop. En hoop is de hoofdgedachte van Hope XXL, de bedenker van JES.

Als JES-koppel verklaren Junior en Senior zich gezamenlijk in te willen zetten in het publieke domein om de samenleving, in breedste zin van het woord, van dienst te zijn. Dit alles met het streven om de samenleving op een dusdanig niveau te krijgen dat de burgers van die samenleving hun eigen leven waarderen met een 8 op een schaal van een tot tien. Senior belooft hierbij op te treden als steun en toeverlaat van Junior en Junior verklaart om Senior bij te staan met enthousiasme, elan, daadkracht en frisse ideeën, waarbij Junior en Senior uitdrukkelijk een twee-eenheid vormen.

Eén van de JESsen is Kim Kleijkers. Zij is de Junior van het JES-koppel, Chris van de Ven de senior. Samen hebben zij als taak het gedachtegoed van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli, te verspreiden. De jongste Junior is de elfjarige Mirte. Mirte is samen met haar moeder Peggy Blaauw een JES voor 'GoClean de Liemers'. Zij pakken als beoogde taak het zwerfafval aan. Het derde JES-koppel bestaat uit Stef Schaap en zijn kleinzoon Stijn de Lang. Zij zijn van 'Duuve te gek' en hadden de eer de eerste JES te ondertekenen. "Nu is het officieel. De eerste JES is er", zei Chris van de Ven met trots. "Maar waar blijft de champagne?" vroeg Stef zich hardop af. Die was er helaas niet, maar ook zonder de champagne bleef het een gedenkwaardig moment. Het vierde JES-koppel wordt gevormd door Junior Daan van de Brug en Senior Johan Schoolderman. Zij zetten zich in voor de 'De Liemers Helemaal Goed Courant'.

Stichting Actief Spijk trots op dorp

Guido Ariessen: "Door samenwerking krijgen we veel voor elkaar". Foto: Jairo in der Beeck

SPIJK - Veel mensen kennen Spijk als een klein afgelegen dorpje én de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt. Dichtbij de Duitse grens met weinig voorzieningen. De Stichting Actief Spijk doet er alles aan om dit te voorkomen. Vanaf 2007 zet de stichting zich in om de leefbaarheid van de zevenhonderd inwoners te behouden. Met succes. Met als paradepaardje het nieuwe dorpshart, dat in 2016 werd geopend.

Stichting Actief Spijk bestaat uit alleen maar vrijwilligers met zes mensen in het bestuur en nog zo'n 25 mensen daar omheen. Guido Ariessen is voorzitter van deze stichting. "Het bestuur beslist niet zelf wat er met of in het dorp gebeurt. Er wordt vooral geluisterd naar wat de inwoners willen en wat zij nodig hebben." Ariessen beschrijft Spijk als een rustig en makkelijk dorp, waar wél veel energie is en veel positiviteit heerst. "Wij zijn trots op hetgeen we hebben, niet om wat we niet hebben. We hebben een dorpshuis en een kerk. We hebben geen winkels, maar er rijdt wel een paar keer per week een busje van de bakker of slager door de straten. Veel dingen krijgen we voor elkaar door middel van samenwerking. Zo hebben wij bakstenen gekregen van de baksteenfabriek uit ons dorp voor de bestrating."

Met vereende krachten spant Stichting Actief Spijk zich in voor het dorp. Naast de realisatie van het nieuwe dorpshart vocht de stichting tot nu toe met succes voor het open houden van de school met slechts 38 leerlingen. Toch hangt het zwaard van Damocles nog steeds boven de school, omdat het leerlingenaantal naar verwachting zal dalen naar circa 25 als een aantal bovenbouwleerlingen binnenkort uitstroomt naar het middelbaar onderwijs. "Wij zullen ons met hand en tand verzetten", stelt Ariessen. Nog een overwinning: de aanleg van een buitendijks fietspad van Tolkamer tot aan Duitsland. "Ideaal voor toeristen en scholieren."

Venema geeft jonge dj's een podium

Het feest Hard 4 MS is uitgegroeid tot het grootste feest van Future of Hardstyle. Foto: Foto-Squid

DUIVEN/WESTERVOORT - De organisatie Future of Hardstyle wil jong (regionaal) dj-talent een podia bieden. Dat doet eigenaar Jeroen Venema uit Duiven door regionaal talent te mixen met bekende namen op een event. "Zo kunnen diskjockeys elkaar naar een hoger niveau tillen."

Jeroen Venema stelt dat het voor jong talent lastig is om in de grotere clubs en discotheken aan de bak te komen. "Het genre hardstyle is een minder bekend genre. Hierdoor zijn er minder hardstylefeesten dan bijvoorbeeld housefeesten en is het erg lastig voor jong talent om op hardstylefeesten te draaien. Daarom organiseren wij met Future of Hardstyle evenementen in Arnhem en omstreken met als doel jong dj-talent de kans geven om zichzelf te laten zien." Eén keer in het jaar heeft Future of Hardstyle een ander doel voor ogen. Tijdens het jaarlijks terugkerend evenement Hard 4 MS zetten onder andere bekende dj's als Darkraver en de uit Westervoort afkomstige D-Sturb zich in voor het Nationaal MS-fonds. Jeroen Venema heeft voor dit goede doel gekozen, omdat zijn partner MS heeft. "Ik kan wel gaan hardlopen om geld op te halen, maar ik kan dat beter doen via iets waar ik goed in ben en plezier aan beleef." Het feest Hard 4 MS is uitgegroeid tot het grootste feest van Future of Hardstyle. Afgelopen Hard 4 MS is er ruim 3100 euro opgehaald en zijn er 860 mensen naar Luxor in Arnhem gekomen. Volgens Jeroen Venema zijn niet alleen de artiesten en het goede doel van invloed op de vele bezoekers, maar ook de unieke locatie in het centrum van Arnhem. Jeroen Venema is erg trots op wat hij allemaal al bereikt heeft met zijn passie voor hardstyle en het geld dat hij opgehaald heeft voor het Nationaal MS Fonds. Maar Jeroen Venema vindt eigenlijk maar één ding echt belangrijk: de dankbaarheid die hij van het publiek, artiesten, het Nationaal MS-fonds en de opkomende talenten krijgt.

Liemerse leerlingen helpen Armenië

Een maquette van het winnende ontwerp. Foto: Servaas Beunk

DUIVEN - Leerlingen van 3 VWO technasium van Candea College te Duiven helpen Armenië. Zij kregen de opdracht om een ontwerp voor een uitdagende speelplaats te maken voor de kleuters van de preschool van het Alvan Tsarik Social-Educational Centre. Op maandag 5 februari vond de presentatie plaats.

Deze presentatie was extra spannend, aangezien er speciaal een delegatie van het Alvan Tsarik Social Educational Centre was overgekomen vanuit Gyumri om naar de presentaties te luisteren.

Na goed overleg werd er een groep winnaars uitgeroepen, dit waren de leerlingen Nienke, Daniek, Alwin en Melanie. Deze leerlingen wonnen, omdat zij uiteindelijk het beste totaal concept hadden: de combinatie van presentatie, verslag en maquette. Voor de uiteindelijke uitvoering van de binnenplaats zullen de beste ideeën van alle groepen worden samengevoegd.

Dat concept zal in het voorjaar door onder andere een groep Friese vrijwilligers worden uitgevoerd.

De Liemerse stichting Alvan Tsarik zet zich in voor Armenië. Het doel van de bestuursleden Servaas Beunk, Annie Bodde, Lilit Gyunashyan, Gerard Bloemberg, René Beunk is burgerschapsontwikkeling. Dit gebeurt via concrete educatieve projecten, die gericht zijn op mentaliteitsverandering van Armeniërs. De stichting heeft vanuit een bouwvallig huis al een centrum neergezet. Hier is de preschool gehuisvest, waarvoor de leerlingen nu dus een ontwerp moesten maken voor een speelplaats. "In ons preschoolproject laten wij zien dat zelfs kleine kinderen in staat zijn verantwoordelijkheid voor hun leerproces te nemen als de begeleiding goed is," vertelt Servaas Beunk.

De stichting betrekt het Candea College veel bij hun ontwerpen voor het centrum. Zo is er vorig jaar ook een opdracht geweest om de binnenkant van het centrum te ontwerpen. Vele van deze ontwerpen worden ook daadwerkelijk doorgevoerd.

Kim Kleijkers

Maaike Hageman & Silke Janssen

Stijn Kuster

Bärbel Weigel

10 / 16

'Eerst in gesprek, daarna beleid maken' Piepjonge Merel Balduk wil de gemeenteraad in

"Ik vind het belangrijk verschillende invalshoeken de raadszaal mee in te nemen"

LOIL - Nog even, dan is het zover. Op 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma. In Montferland staat er wel een heel speciale kandidaat op de lijst. Zij is pas 18 jaar oud en ontzettend gemotiveerd om zich in te kunnen zetten voor haar gemeente. Ze staat op plek 16 van het CDA. Haar naam: Merel Balduk.

Hallo Merel, zou jij de lezer wat meer over jezelf kunnen vertellen?

Merel Balduk tijdens de aftrap van de verkiezingscampagne: "Natuurlijk hoop ik dat ik in de gemeenteraad kom"
Zes politieke partijen strijden in Montferland om 25 zetels

"Zeker, ik ben Merel Balduk, 18 jaar en geboren en getogen in Loil.

Op het moment zit ik in vwo 6 van het Liemers College. Daar ben ik ook actief in de medezeggenschapsraad. Het mooiste aan de Liemers vind ik de cultuur.

De regio ligt dicht bij de Achterhoek en heeft daar dan ook veel van weg. Het verschil, echter, zit in de bedrijvigheid. De Liemers spreekt mij daarom zo aan, de combinatie van nuchterheid en bedrijvigheid."

Merel, waarom heb jij je met je achttien lentes verkiesbaar gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018?

"Ik heb altijd al een sterke mening gehad. Ik vind het heel belangrijk de mouwen op te stropen en ook wat te doen met die mening in plaats van alleen maar commentaar leveren.

Ook heb ik me verkiesbaar gesteld om op te komen voor jongeren.

Beleid heeft invloed op alle leeftijden, maar aan jongere doelgroepen wordt minder aandacht besteed dan aan de ouderen bijvoorbeeld. Veel beleid wordt eerst uitgevoerd voordat er om feedback uit de samenleving wordt gevraagd.

Dit zou andersom moeten en jongeren moeten daarbij ook gehoord worden. Jongeren worden te vaak onderschat, de politiek zou hen juist op moeten zoeken en met ze in gesprek gaan. Eerst in gesprek, dan pas beleid maken, en niet andersom."

Zeg eens eerlijk, de roep voor jongeren in de politiek, dat is toch gewoon een moderne tendens?

"Jongeren betrekken bij de politiek is zeker geen moderne trend. Ik geloof echt dat de bijdrage van jongeren in de gemeente voor verschil kan zorgen.

Ook al lijkt het soms dat jongeren niet geïnteresseerd zijn, juist dan moeten politici het belang van het onderwerp laten zien: 'what's in it for me?' Als het belang voor jongeren duidelijk is, zullen ze een mening vormen en interesse tonen."

Waarom voor het CDA? Is dat niet een beetje de boerenpartij? Of ben je van huis uit gelovig opgevoed?

"Het geloof was niet doorslaggevend in de keuze voor het CDA. Ik ben van huis uit wel gelovig opgevoed, maar ik ben wel altijd vrijgelaten in hoe ik het geloof voor mijzelf invul.

Ook al klinkt het cliché, normen en waarden spreken me erg aan. Het zijn de hoekstenen van elk gezin en elke samenleving. De Liemers is een agrarische regio, maar ik denk niet dat dat doorslaggevend is voor het succes van het CDA in Montferland.

Het CDA staat voor veel meer en schrijft natuurlijk niet alleen maar beleid voor boeren.

Hoe we met elkaar omgaan in de Liemers gaat dan weer wel iedereen aan, en ik denk dat de nadruk op waarden, normen en saamhorigheid goed past in Montferland en de rest van de Liemers."

In 2014 behaalde het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Montferland 11 zetels. Hoe groot acht je je kans om daadwerkelijk in de gemeenteraad deel te mogen nemen?

"Natuurlijk hoop ik dat ik de gemeenteraad in kom! Ik denk dat ik ook veel voor Montferland kan betekenen en zeker niet alleen voor jongeren. Ik wil de drempel verlagen om naar de politiek te stappen, in gesprek gaan met mensen voordat ik besluiten neem in de raadszaal. Mensen kiezen natuurlijk voor mij, maar ik vertegenwoordig meer dan alleen mijn eigen mening. Ik vind het belangrijk verschillende invalshoeken, jong en oud, de raadszaal mee in te nemen.

Wat zijn je verdere ambities? Jongste burgemeester? Fractieleider CDA Tweede Kamer? Of eerste vrouwelijke minister-president!

"Haha, ik kijk daar zelf heel nuchter tegenaan. Ik kijk wat er op mijn pad komt en wil nu vooral eerst de gemeenteraad in. Een verdere carrière in de politiek sluit ik zeker niet uit, maar om op deze leeftijd al kans te maken gemeenteraadslid te zijn vind ik al bijzonder genoeg."

Merel, je bent nu 18 jaar en begint zo aan je studententijd. Wat ben je van plan te gaan studeren? En hoe zie jij dit in combinatie met je eventuele rol als gemeenteraadslid?

"Ik ga Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen studeren. Ik denk dat het de perfecte combinatie is met een rol als gemeenteraadslid. De kennis die ik in theorie bijkrijg kan ik meteen toetsen aan de werkelijkheid in Montferland. Het zou voor veel studiegenoten dé perfecte stage zijn, met wat geluk kan ik er zelfs meer uit halen dan dat! Een combinatie van theorie op de universiteit en praktijkkennis in de gemeenteraad lijkt mij fantastisch!"

Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeenten Montferland, Duiven en Westervoort.

De politieke kalender in Montferland ziet er als volgt uit:

Dinsdag 6 maart

Verkiezingsdebat MKB Montferland in Partycentrum De Dèèl in Beek, aanvang 20.00 uur.

Woensdag 7 maart

Verkiezingsdebat Nieuw–Dijk, Steak'm in Nieuw-Dijk, aanvang 20.00 uur.

Donderdag 8 maart

Radiodebat met sprekers van de politieke partijen uit Montferland, door REGIO8/Optimaal FM
Aanvang 19.00 tot 21.00 uur

Woensdag 14 maart

Verkiezingscafé Montferland 2018 in Meulenvelden, Waverlo 14, 6942 RG Didam, aanvang 19.30 uur

Donderdag 15 maart
Lijsttrekkersdebat De Gelderlander en verkiezingsmarkt in Gemeentehuis Didam, Bergvredestraat 10, 19.30 tot 21.00 uur.

Nick Hoekstra

12 / 16

Onderduiken in de Zevenaarse Weverstraat Familie Rosenberg zit 786 dagen op zolder bij Franz Heister

Josef, Riek en dochter Betty Rosenberg Foto: Kunstwerk! Liemers Museum

ZEVENAAR - Een stukje behang met 786 streepjes is het stille bewijs. Het is bewaard gebleven en te zien in Kunstwerk! Liemers Museum. Het komt uit een klein huis aan de Weverstraat 4 in Zevenaar waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joodse familie zat ondergedoken: Josef, Riek en dochter Betty Rosenberg.

Joden hadden het vanaf het begin van de oorlog heel moeilijk. Ze mochten niet naar school, niet met de trein reizen en ze werden geweigerd in veel winkels.

786 streepjes, voor elke dag één Foto: Kunstwerk! Liemers Museum

Iedere Jood moest duidelijk zichtbaar een Davidsster op zijn kleding dragen en op het identiteitsbewijs kwam een grote J te staan. Op die manier waren ze makkelijk te herkennen. En het werd steeds erger. De Duitsers vroegen Joden om zich vrijwillig te melden, om in Duitsland te gaan werken.

Vernietigingskamp

Josef Rosenberg uit Zevenaar had gehoord dat het niet om werk zou gaan, maar dat ze naar een vernietigingskamp zouden worden gebracht. Ze besloten daarom niet te gaan.

Dat betekende dat ze weg moesten uit hun mooie grote huis aan de Marktstraat in Zevenaar. Hoewel het heel gevaarlijk was om Joden in je huis te verbergen, vond Zevenaarder Franz Heister het zijn plicht om De Rosenbergs te helpen. Hij nam ze in huis. Ze mochten op de zolder wonen. Niemand mocht er iets van weten. De familie Rosenberg verhuisde op 7 februari 1943 naar de zolder. Vader Rosenberg had goede hoop dat het niet lang zou duren. Hij zette een streepje voor iedere dag die voorbij ging. Het werden uiteindelijk 786 streepjes.


Heel stil zijn

De familie Rosenberg kon in die tijd niet naar buiten. Ze moesten heel stil zijn. Niemand mocht weten dat ze er zaten. Duitse soldaten zochten overal naar Joden die zich verborgen hadden. Ook bij de familie Heister kwamen ze aan de deur. Muisstil werd het van boven gevolgd. Het zag er even naar uit dat de Duitsers binnen zouden komen, tot een officier riep dat het tijd was om te gaan. Een grote opluchting.

Bommen op het station

In het voorjaar van 1945 kwam de oorlog echt dichtbij. Vliegtuigen lieten bommen vallen op het station van Zevenaar. Soms ging het verkeerd. Zo werd de winkel van Rosenberg aan de Marktstraat helemaal vernield. Tot de ochtend van 3 april 1945. Toen liepen er plotseling Canadese soldaten door Zevenaar. De Rosenbergs durfden zelf pas na de middag naar buiten te gaan.

Daglicht

Na 786 dagen zagen ze weer daglicht. Alles zag er anders uit. Veel groter dan ze zich herinnerden. Veel mensen waren verbaasd en ze huilden van geluk toen ze de Rosenbergs zagen.

Lopend door de Marktstraat zagen ze hun gebombardeerde huis, totaal vernield. Dat kon ze op dat moment niets schelen. Het was prachtig weer en ze liepen met hun gezichten in de zon. De Rosenbergs wisten dat het ze gelukt was! Ze hadden de oorlog overleefd en gewonnen van de Duitsers!

Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Via vlogs en verhalen wordt een gezicht aan de geschiedenis van de Liemers.

Cultuur- en Erfgoedpact Liemers omarmt nieuwe krant

Leerlingen in actie tijdens een redactievergadering

Het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers omarmt de nieuwe krant die grotendeels door studenten wordt gemaakt. Niet alleen financieel, maar ook redactioneel! Dankij het pact krijgen kunst, cultuur en erfgoed een grote rol in de krant. "Het is een prachtige manier om jongeren te betrekken bij hun omgeving", aldus Lian van der Zon van het coördinatieteam van het Cultuur- en Erfgoedpact 'Leven in de Liemers'.

De Liemers Helemaal Goed Courant is een van de projecten uit het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers 2017-2020. Met dit pact geven de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar een extra impuls aan cultuureducatie, cultuurtoerisme en cultuurparticipatie in de Liemers. Het programma wordt begeleid door het coördinatieteam van het Cultuur- en Erfgoedpact 'Leven in de Liemers'. "De activiteiten en projecten in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact zijn bedacht en uitgevoerd door mensen en organisaties uit het gebied", vertelt Lian van der Zon van Leven in de Liemers. "Hiermee stimuleren we cultuur en erfgoed en dragen we bij aan een sterke, trotse en leefbare regio."
Cultuur en erfgoed zijn van groot belang voor de leefbaarheid van de inwoners van de Liemers, stellen de betrokken gemeenten. De Liemers Helemaal Goed Courant, die wordt uitgegeven door de stichting Daadkr8 past in deze gedachte, vertelt Lian van der Zon. "De Liemers Helemaal Goed Courant gaat uit van de kracht en kunde van de scholieren. Leerlingen van het Liemers College en het Candea College vormen de redactie van de krant. Zij gaan de regio in, interviewen mensen en bedrijven en schrijven artikelen voor de krant. Zo leren zij meer over hun eigen woonomgeving, cultuur en geschiedenis. Leerlingen met een meer praktijkgerichte opleiding (zoals het technasium van het Candea College) leren over het grafische proces van een krantenpublicatie. Zij maken kennis met onder meer fotografie, vormgeving en DTP (Desktop Publishing)."

De scholieren van het Candea College en het Liemers College maken de krant. Er is veel aandacht voor begeleiding. Er zijn drie professionele journalisten betrokken bij het proces. De leerlingen doen tijdens het maakproces van de krant contacten op met potentiële toekomstige werkgevers in de Liemers. Docenten, journalisten en vormgevers begeleiden de jongeren als voorbereiding op een eventuele latere loopbaan. Leerlingen die niet direct meewerken aan de krant worden betrokken door ze onderwerpen aan te laten dragen voor de artikelen. Zo worden zoveel mogelijk leerlingen van het voortgezet onderwijs betrokken bij het tot stand komen van de krant. De eerste krant is inmiddels van de pers gerold. Het is de krant waar dit artikel in verschijnt.

Door onze redactie

Door Peter Donker

14 / 16

15 / 16

'We staan nu nog meer in de spotlights' Liemers Fietsen MKB-starter van het jaar

Michiel de Warle: "Gezelligheid vind ik belangrijk"

DUIVEN – Van loondienst naar eigen bedrijf. Michiel de Warle van Liemers Fietsen heeft een gouden jaar achter de rug. Met als ultieme beloning de eretitel Spiegel & Reflex Duivense starter van 2017. Uit driehonderd startende ondernemers in de gemeente Duiven werd hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van MKB Duiven gekozen tot allerbeste.

Michiel vertelt dat het eigenlijk altijd al zijn droom is geweest om bezig te zijn met fietsen. "Als kind was ik al druk met fietsen. Toen ik voor mijn studie stage moest lopen bij een fietsenmaker werd het voor mij al vrij snel duidelijk dat ik een eigen fietsenwinkel wilde openen." Voordat het zover was deed Michiel eerst tien jaar werkervaring op in de tweewielerbranche bij verschillende zaken in de regio.

Vliegende start

Eind 2016 sprak hij met Sjaak Huisman, de toenmalige eigenaar van het pand aan De Ploen 11. Een pand met een roemrucht fietsverleden. Binnen korte tijd was de zaak beklonken en werden Michiel en zijn vrouw Ilse de nieuwe eigenaar van Sjaak Huisman De Fietsspecialist. "Het volume van de zaak was precies goed voor een startende ondernemer. Hierdoor kon ik een vliegende start maken."

Wel onder een andere naam: Liemers Fietsen. Liemers Fietsen heeft namelijk een goede band met de Liemers. Het bedrijf is lid van meerdere verenigingen en steunt en sponsort meerdere verenigingen. Michiel is zelf geboren en getogen in Groessen en voelt zich ook persoonlijk verbonden met de Liemers, helemaal nu hij hier zijn eigen zaak heeft gevestigd.

Een babbeltje

Michiel laat stellig weten dat hij dit werk voor de rest van zijn leven wil doen. "Ik vind het technische deel mooi om te doen en de omgang met klanten is ook erg leuk. Ik ben geen mens dat achter een bureau zit, ik wil gewoon een babbeltje kunnen maken met mijn klanten en actief bezig zijn." Wat hij belangrijk vindt in zijn onderneming? "We houden onszelf een spiegel voor en behandelen onze klanten net zoals wij zelf behandeld zouden willen worden. Gezelligheid vind ik erg belangrijk. Het is elke keer een feestje als een klant langskomt. En natuurlijk duidelijk uitleg en advies, zowel bij reparaties als bij de aankoop van een nieuwe fiets."

Nieuwe klanten

Michiel voelt zich enorm vereerd met de titel Spiegel & Reflex Duivense starter van 2017. "Alleen door het genomineerd worden voor deze prijs voelden we ons als een beetje winnaar.

Naarmate de uitreiking dichterbij kwam waren we wel een beetje gespannen. Maar die viel van ons af toen bleek dat we eenmaal hadden gewonnen. Pure blijdschap, ja, te gek!" Hij merkt dat het niet zomaar een prijs is. "We staan nu nog meer in de spotlights. De prijs heeft ons veel nieuwe klanten opgeleverd." Groeien wil Michiel de Warle zeker met zijn bedrijf. "Maar het liefst blijf ik bij één locatie."

Kim Kleijkers

Floortje van Lierop

Lees ook