GN Berg en Dal Heumen Mook

25 mei 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 25 mei 2018


Kaartverkoop Kindervakantiewerk Groesbeek

Kindervakantiewerk Groesbeek Foto: Ria Janssen Klaassen

Foto: Ria Janssen Klaassen

GROESBEEK - Van donderdag 9 tot en met vrijdag 17 augustus is het tijd voor de 50e editie van Kindervakantiewerk Groesbeek. Het thema van deze editie is ‘In de tijdmachine mee, 50 jaar KVW’.

Er hebben zich bijna tweehonderd vrijwilligers aangemeld om ons te helpen bij het organiseren van deze speciale editie. De kaartverkoop is op zaterdag 16 juni vanaf 16.00 uur. Ook dit jaar is het weer mogelijk om te pinnen tijdens de kaartverkoop! Tijdens de kaartverkoop kunt u ook een T-shirt bestellen. We verkopen geen T-shirts meer tijdens de week zelf. Binnenkort plaatsen we weer de benodigde formulieren op www.kvwgroesbeek.nl. Daar kstaat ook meer informatie over de kaartverkoop en over KVW zelf.

"Heeft u ook al op ons gestemd? Leden van de Rabobank kunnen op ons stemmen in het kader van de Rabobank Clubkas Campagne. Op de website staat een link naar de stempagina.

Heeft u ooit een matrozenhoedje gedragen? Haal ‘m uit het stof voor het reüniefeest op vrijdag 31 augustus. Voor dit feest moet u zich aanmelden."

Slootjesdag: met IVN op ontdek-avontuur

slootjesdag Foto: IVN Rijk van Nijmegen

Foto: IVN Rijk van Nijmegen

REGIO - Zondag 10 juni vanaf 11.00 uur kun je bij IVN Rijk van Nijmegen ontdekken wat er allemaal in en om het water leeft. Met schepnet, onderwaterkijker en loep ga je zelf op avontuur in het Zwanenbroekje.

Vooraf aanmelden is niet nodig en je deelname is gratis. Je ouders en opa of oma mogen ook meekomen. Wij zorgen voor alle spullen dus je hoeft zelf niets mee te nemen, alleen maar een vrolijk gezicht.
Het Zwanenbroekje ligt in de Ooij bij het Meertje, dat je kunt oversteken met het pontje en daarna de vlaggetjes volgen. Ook kun je de autoweg oversteken bij de voetgangersbrug De Springplank bij Ubbergen om er te komen. Meer informatie staat op www.ivn-nijmegen.nl.

Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum

Battlefieldtour door LiberationTour Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zondag 3 juni verzorgt LiberationTour in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum een battlefieldtour in een historisch legervoertuig (Dodge) met museumbezoek incl. koffie/thee en bevrijdingsgebak.

Battlefieldtour door LiberationTour Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Zondagmiddagarrangement van 12.00-16.30 uur*. Programma: 1. Inleiding en bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2 (12.00 – 13.30 uur). 2. Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief (13.30 – 15.45 uur). 3. Afsluiting met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé en eventueel bezoek aan museumwinkel (15.45 – 16.30 uur).

*Vertrek onder voorbehoud van aantal deelnemers. De prijs is veertig euro per persoon. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Open rondleidingen expositie 'De Communisten'

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zondag 3 juni verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek om 14.00 uur en om 15.00 uur open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling ‘De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal’. De rondleidingen zullen worden gegeven door een historicus van het museum.

Het communistisch verzet kent een ongekend turbulente geschiedenis. Al in de eerste helft van de jaren ’30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken in Nederland en werden zij actief in antifascistisch werk. Tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort en direct na de bezetting is het communisme mede dankzij haar rol in het verzet ongekend populair.

Maar het tij keert, met de Koude Oorlog neemt anticommunisme Nederland in zijn greep. Het Bevrijdingsmuseum vertelt over de bewogen geschiedenis van het communistisch verzet, in de jaren ’30, tijdens de bezetting en in de naoorlogse periode.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. De Museumkaart is geldig. Reserveren is niet nodig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Voorbereiding op H. Vormsel hoog in toren

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Kinderen die het H.Vormsel gaan ontvangen bezoeken traditioneel elk jaar de kerktoren van de Heilige Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. Dit jaar waren het de kinderen uit Millingen, Kekerdom en Leuth.

In de Millingse kerktoren is al jaren een kleine bioscoop door Millingenaar Peter Hendriks ingericht , waar de film van de zeven sacramenten te zien is. Pastoor Eric Smits begeleidt de kinderen naar het H. Vormsel samen met enkele ouders die vrijwillig aan de voorbereiding meewerken. Ook was er in de kerk een fotospeurtocht met als doel leuke details te ontdekken in de kerk. Verder werd er een kruiswoordspel gespeeld om te lezen wat het woord is en werden er vragen gesteld die uiteraard te maken hadden met het geloof.

De Korenbloem deelnemer aan Kunst & Kitsch-route

GROESBEEK - Ook De Korenbloem is deelnemer van de Kunst & Kitsch- route op zaterdag 26 en zondag 27 mei.

De Korenbloem is een erkend Inloophuis voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met een ernstige ziekte zoals kanker. Voor die mensen worden onder meer activiteiten georganiseerd als boetseren, schilderen en het decoreren van porselein. Daarbij is een aantal kleine en wat grotere decoratieve objecten ontstaan. Deze worden tijdens de K&K-route geëxposeerd in de ruimten van De Korenbloem in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Voor zover deze te koop zijn, wordt de opbrengst geheel besteed worden om de activiteiten van het Inloophuis De Korenbloem te bekostigen.

Energiefestival Blowlands

Mad Science (foto: Henrike Lodewikus) Henrike Lodewikus

REGIO - Zaterdag 16 juni barst van 12.00 tot 21.00 uur Windpark Nijmegen-Betuwe van nieuwe energie tijdens Energiefestival Blowlands. Dé plek voor iedereen in de regio Arnhem-Nijmegen die meer wil weten over lokaal opgewekte duurzame energie en zelf in actie wil komen.

Blowlands biedt een programma met lezingen, debat, muziek, theater, kunst, een hackathon en knettergekke experimenten voor kids. Ontdek hoe duurzame energie uit wind, zon en water werkt, met de professoren van Mad Science. Bezoek de energieshow, waar de professoren proeven doen waar je haren recht van overeind gaan staan. Of test je stalen zenuwen in het VR-spel, waarbij je op 100 meter een windmolen moet repareren.

Kunstwerk
Kunstenaar Anita Waltman bouwt met bezoekers een kunstwerk op zonne-energie, dat op locatie blijft tot de bouw van zonnepark De Grift in 2019. Whizzkids en andere creatievelingen worden in een hackaton uitgedaagd om meer mensen bij de energietransitie te betrekken.

Windpark Nijmegen-Betuwe (foto: John Voermans) John Voermans

Energietafel
Een primeur is ook de Energietafel. Hiermee ontdek je spelenderwijs het effect van duurzame energiebronnen in jouw buurt. Wat heeft jouw gemeente nodig aan wind-, zon- of andere energievormen om energieneutraal te worden? De energietafel geeft inzicht.

Burgers Geven Energie
Blowlands is de start van Burgers Geven Energie, een platform voor iedereen in de regio Arnhem-Nijmegen die de energietransitie een impuls wil geven. Op burgersgevenenergie.nl kun je kennis en informatie uitwisselen en vind je inspiratie. Daarnaast toert Burgers Geven Energie vanaf medio juni door de regio met het Energiecircus.

Toegang gratis. Meer info staat op www.burgersgevenenergie.nl.

Pure schoonheid bij Orlando di Lasso

Cappella Amsterdam (Foto: Annelies van der Vegt) Foto: Annelies van der Vegt

Foto: Annelies van der Vegt

BEEK - Zaterdagavond 2 juni treedt Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss op in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Op het programma staan de Psalmi Davidis Poenitentiales (Davids Boetepsalmen) van Orlando di Lasso (1532-1594).

Orlando di Lasso schreef meer dan tweeduizend werken en hij toont zich met het grootste gemak een meester in elk genre: missen, motetten, chansons, madrigalen, dansen en nog veel meer. Zijn genialiteit, energie, ernst vermengd met humor, vroomheid verzacht door luchthartigheid, bijzonder taalgevoel en zijn beheersing van alle muzikale technieken, maakten dat mogelijk. Maar het zijn vooral de motettenreeksen, waaronder Davids Boetepsalmen, waarin de geniale componist zichzelf overstijgt en een pure schoonheid bereikt die tot in de kleinste details wordt uitgewerkt. Hij combineert de muzikale pracht van een doorwrochte meerstemmigheid met een optimaal gebruik van de expressieve lading van de teksten die hij op de voet volgt. Het verheven, haast meditatieve karakter van dit repertoire is bij Cappella Amsterdam, winnaar van de Edison Klassiek 2017, in bijzonder goede handen.

De aanvang is om 20:15 uur; toegang kost 23 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Voor studenten tot en met 27 jaar en CJP is de toegangsprijs 10 euro. Reductiekaarten zijn, op vertoon van legitimatie, alleen verkrijgbaar bij de kassa in de kerk.

Oproep audities jeugdtoneel

De spelers tijdens de laatste productie (Foto: Nol de Bruin) Foto: Nol de Bruin

Foto: Nol de Bruin

GROESBEEK - Binnenkort start de voorbereiding voor een nieuwe productie van het Jeugdtoneel van Den Zuuten Ienval uit Groesbeek. Al vele jaren geeft de vereniging kinderen uit de gemeente Berg en Dal en omstreken de kans om aan de producties deel te nemen. Dat doen we door middel van audities.

"Ben je tenminste acht jaar oud, woon je in (de omgeving van) Groesbeek en lijkt het je te gek, om samen met ons, fantastische voorstellingen op de planken te brengen? Meld je dan nu aan voor onze audities en misschien schitter jij komend jaar in onze toneelproductie! Op 26 augustus vinden de audities plaats in De Sleutel aan de Bredeweg 71 in Groesbeek. Op deze dag wordt onder andere toneel gespeeld en gezongen. Het samenspelen, lef hebben en plezier in het spelen staat daarbij voorop. Wij zijn op zoek naar kinderen met durf en beleving, die het leuk vinden om voor publiek te spelen."

'Een aantal logische vragen en antwoorden over het toneel en de audities hebben we op de website geplaatst: www.denzuutenienval.nl. Voor het aanmelden voor de audities en ook voor het stellen van vragen, stuur je een email (met naam adres en leeftijd) naar: jeugdzuutenienval@gmail.com. Meld je snel aan, want op 1 juli sluit de inschrijftermijn.'

Zalmpodium met optreden van Hinterwinkler Saitenmusik

MILLINGEN - Om al een beetje in vakantiesfeer te komen, willen wordt de bezoeker in het laatste 'Zalmpodium' van dit seizoen, meegenomen op een muzikaal reisje door Bayern en Oostenrijk.

Hiervoor zijn mensen uitgenodigd die door kennismaking met de cultuur aldaar een grote passie hebben ontwikkeld voor de volksmuziek. Echte volksmuziek op authentieke instrumenten was vroeger, maar ook nu nog, een heel goede mogelijkheid om op een mooie, muzikale manier avonden door te brengen.

Zelfs Mozart en Schubert hebben thema's uit deze muziek overgenomen. Veel liederen en muziekstukken gaan over liefde, de natuur , seizoenen en andere zaken uit het leven. Echte volksmuziek uit de Alpen staat ver van het woord 'commercie' af. Het wordt akoestisch gebracht en men mag het niet vergelijken met wat in het algemeen op tv als volksmuziek wordt gebracht.

De Hinterwinkler Saitenmusik is een ensemble dat samen de liefde deelt voor deze muziek. Het trio bestaat uit Ad Voskamp (concertciter), Trijn Voskamp (Hackbrett) en Jan Coopmans (steirische harmonika).

De entree is gratis, maar zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoge hoed zijn rondje maken' Komt op tijd…want: 'Vol is vol', zei de pastoor!

'Pijn maakt je sterk, maar 'hoe' is de vraag'

GROESBEEK - Sara is ruim 25 jaar geleden uit Somalië gevlucht met haar vijf kinderen en twee kinderen van haar zus. Alle zeven heeft zij opgevoed in Nederland.

Het verdriet van haar verloren identiteit en van hetgeen wat ze heeft meegemaakt heeft ze altijd aan de kant moeten zetten voor haar zeven kinderen. Haar kinderen mochten haar verdriet niet zien. Ze moest sterk zijn. Vanuit haar pijn is ze sterk geworden, maar niet zonder te vallen en weer op te staan.

De levenslessen die zij heeft geleerd wil ze graag doorgeven aan oudkomers, nieuwkomers en bewoners die vastlopen in hun leven. Daarom start zij in samenwerking met betrokken bewoner Joop Vogel en het opbouwwerk uit Sociaal Team Groesbeek Zuid een praatgroep waar het met name gaat om het gevoel van gekend worden, herkenning ervaren, je gesteund voelen. In de praatgroep gaat het om luisteren, vragen stellen, ervaringen delen, samenwerken en samen leven.

Praatgroep ‘Samen Leven’ is er elke derde woensdag van de maand 10.00-12.00 uur. Iedereen uit Groesbeek is welkom om aan te sluiten bij haar praatgroep. Het vindt plaats in de Buurtmarkt in de Breedeweg.

'Kids in Concert' bij DES Leuth

Een repetitie van het jeugdorkest met leden van DES (Leuth), Ooijse Toekomst (Ooij) en Ons Genoegen (Millingen aan de Rijn) onder leiding van Frank van Hassel Foto: N. Steinmeijer

Foto: N. Steinmeijer

LEUTH - Op zaterdag 9 juni organiseert muziekvereniging DES een ‘Kids-in-Concert’ in de Vriendenkring in Leuth. Tijdens dit jaarlijkse evenement zijn er diverse optredens te horen van kinderen die in verschillende fases van hun muziekopleiding zijn.

Gestart wordt met een groots optreden van groep 4-5-6 leerlingen van ’t Bijenveld, die samen met het orkest van DES het muziekstuk ‘Wieger wil weg’ opvoeren. Het gaat over een jongetje Wieger, dat graag met muziek bezig is, een instrument leert spelen en de wereld wil verkennen. De kinderen van de basisschool zingen, klappen en spelen op instrumenten mee met het grote orkest en maken zo op een spannende en eigentijdse manier kennis met spelen in een orkest.

Daarna volgen optredens van leerlingen die muziekles hebben bij DES. Zij spelen veelal gezamenlijk muziekstukken waarmee ze hun huidige mogelijkheden op een bijzondere manier laten horen.

Tot slot zal een jeugdorkest, bestaande uit ruim 30 jonge muzikanten uit Leuth (DES), Ooij (Ooijse Toekomst) en Millingen (Ons Genoegen) onder andere enkele bekende nummers spelen van Pixar Movies, Michael Jackson en Bruno Mars. Dit grote jeugdorkest is een nieuw project wat begin 2018 van start is gegaan, om de jeugd te laten ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken in een swingend orkest met leeftijdsgenoten. Plezier was er volop tijdens de repetities, ze zijn klaar voor een eerste optreden voor publiek!

Graag wordt iedereen uitgenodigd om te komen luisteren, te kijken en te genieten. De zaal is open vanaf 18.30 uur. Het concert begint om 19.00 uur en de entree is gratis.

Tweede Kunst&kitsch-route

REGIO - De tweede Kunst&kitsch-route is 26 en 27 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

Folders met routebeschrijving zijn onder andere verkrijgbaar bij VVV kantoor, Bruna en Alumiz.

Taalcafé Groesbeek zoekt vrijwilligers

GROESBEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst.

Door het grote succes van ons nieuwe Taalcafé zijn we op zoek naar meer enthousiaste vrijwilligers. Het Taalcafé is een ontmoetingsplek waar vrijwilligers, anderstaligen en mensen die hun spreekvaardigheid willen vergroten, elkaar ontmoeten. Het spreken van de Nederlandse taal wordt geoefend. "Vind je het leuk om in contact te komen met mensen van verschillende culturele achtergronden en ze te helpen met het leren van de Nederlandse taal? Dan is de functie als vrijwilliger Taalcafé misschien iets voor jou!

Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het Taalcafé. Het Taalcafé opent op dinsdag 24 april en vindt wekelijks op de dinsdag van 10.00-12.00 plaats in de bibliotheek in Groesbeek. Als vrijwilliger van het Taalcafé help je deelnemers die hun spreekvaardigheid willen oefenen. Dit gebeurt aan de hand van een thema, een spel of een alledaags gesprek. Je zorgt voor een gezellige en open sfeer."

Taken zijn het meedenken over de te bespreken thema’s en de invulling van het Taalcafé. Wekelijks of één keer per twee weken aanwezig zijn bij het Taalcafé. Registeren van aantal deelnemers en de activiteit. Contactpersoon is Antonine van Bergen; E: avanbergen@obgz.nl; 024 3274911 (www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal).

IVN natuurexcursie Elyzeese velden

Elyzeese velden Foto: IVN Rijk van Nijmegen

Foto: IVN Rijk van Nijmegen

NIJMEGEN - Zondag 10 juni gaat IVN Rijk van Nijmegen naar de Elyzeese Velden. Als je hier loopt, krijg je een gevoel van gelukzaligheid.

Elysion (Oudgrieks) betekent de verblijfplaats van de gelukzaligen. De Romeinen kwamen in de eerste eeuw voor Christus in Nederland en kenden de naam toe aan dit gebied. Tijdens deze excursie krijg je meer over dit gebied te horen en tevens ontmoeten natuur en wetenschap elkaar.

De start is om 14.00 uur bij de opgang van de Sint Maartenskliniek nabij Berg en Dalseweg 359 in Nijmegen. Deelname kosten twee euro per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer info staat op www.ivn-nijmegen.nl.

Heilig Vormsel in Millingen

H. Vormsel Millingen aan de Rijn Foto: Erik Hell

Foto: Erik Hell

MILLINGEN - Op maandag 21 mei (tweede pinksterdag) vond de viering plaats in de H. Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn rond het Heilig Vormsel. Celebranten waren de Deken van Nijmegen, pastoor Henk Janssen en pastoor E. Smits.

De toediening van het Sacrament van het Heilig Vormsel werd toegediend door de Deken. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Koor Ap/Art onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De kinderen die het Vormsel deden waren: Pleun Kamps, Tom Houkes, Yasmin Janssen, Casper Peters, Tom Derksen, Janneke Tielkes, Jochem Lemmens, Brion Houkes, Dylan Schenning, Vincent Hock Gijs Janssen Duyghuysen, Daan Buyk en Claire Tschopp. De kinderen die het heilig Vormsel deden kwamen uit Millingen aan de Rijn, Leuth en Kekerdom.

Beachvolleybal voor Switch-jeugd

Foto: Arrianne Kersten

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Vrijdag 18 mei was de eerste beachvolleybalinstuif voor de jeugdleden bij Switch '87. Een prima opkomst voor de eerste keer: liefst 17 kinderen kwamen deze vrijdag naar het sportpark om te beachen.

De zon scheen, de temperatuur goed en de kinderen hadden veel plezier. Er werden diverse partijtjes gespeeld. Jesse van Deelen en Natascha Kamerbeek zorgden deze middag voor de begeleiding.

Elke vrijdag tot aan de zomervakantie, met uitzondering van vrijdag 1 juni, wordt er van 16.00 - 17.00 uur beachvolleybal gespeeld. "Dus als je zin hebt, ben je welkom. Je hoeft je niet aan te melden, Jesse en/of Natascha zijn elke week aanwezig, behalve als het regent. Dan gaat het niet door."

Vormelingen verrassen Millingse Ziekencomité

Onder toeziend oog van de vrijwilligers van het Ziekencomité en pastoor Eric Smits gingen de vormelingen met Monique van 'Bloemen uit Millingen' aan de slag om fleurige bloemboeketjes te maken voor de bejaarde en zieke medemens uit hun dorp.

REGIO - 'Goed doen voor een ander'. Dat is de strekking van DiaconAction; een jaarlijkse activiteit waarbij jongeren zich gezamenlijk inzetten voor hun omgeving. Pastoor Eric Smits gaf dertien jongens en meisjes uit Leuth, Kekerdom en Millingen, die dit jaar het Heilig Vormsel doen, tijdens de Vormselvoorbereiding de opdracht om samen een actie te bedenken waarbij je goed doet voor een ander.

Met deze opdracht op zak, ontstond al snel het idee een actie te organiseren voor het Ziekencomité uit Millingen. Het Ziekencomité wordt gerund door zes vrijwilligers. Samen bezoeken zij regelmatig de Nijmeegse ziekenhuizen en verzorgingshuizen waaronder Kalorama en De Veste. Via een bezoekje - waarbij ook een bloemetje hoort - willen zij zieke Millingenaren een hart onder de riem te steken tijdens hun verblijf in het zieken- of verpleeghuis.

De dertien vormelingen wilden graag zelf deze bloemboeketjes voor het Ziekencomité maken. Met de vakkundige ondersteuning van bloemiste Monique Arnts van 'Bloemen uit Millingen' gingen zij woensdag 16 mei aan de slag om tijdens een workshop een eigen fleurig boeketje te maken voor een zieke of bejaarde medemens. Naast drie vrijwilligsters van het Ziekencomité kwam ook pastoor Eric Smits aanschouwen hoe Claire, Jochem, Vincent, Brion, Dylan, Pleun, Casper, Tom, Janneke, Daan, Gijs, Tom en Yasmin onder leiding van Monique en Vera mooie bloemboeketjes samenstelden.

Na een geslaagde en gezellige middag in de bloemenzaak van Monique gingen de vrijwilligers van het Ziekencomité Millingen met de auto op pad om de bloemboeketjes van de dertien vormelingen af te geven aan de zieken en bejaarden. Ook had de vormselgroep de afgelopen dagen bij familie, vrienden en bekenden een bedrag ter hoogte van 87,50 euro opgehaald dat zij die middag overhandigden aan de vrijwilligsters van het Ziekencomité. .

"Wil jij ook goed doen voor het Millingse Ziekencomité? Dat kan! Bij 'Bloemen uit Millingen' staat een glazen pot waar ook jij geld kan doneren voor het Ziekencomité."

Gemeente positief over vakantie- appartementen in Kekerdom

Foto: Gemeente Berg en Dal

KEKERDOM – Twee inwoners uit Nijmegen hebben bij het gemeentebestuur van Berg en Dal een verzoek ingediend om van de woonboerderij Weverstraat 1 in Kekerdom vier luxe vakantie-appartementen te gaan realiseren met een gezamenlijke ruimte voor koken en eten.

Daarnaast wil men de voormalige graanschuur gaan gebruiken om daar hun bedrijfswoning in te realiseren terwijl dan de vrijstaande schuur als bijgebouw bij de woning zal worden betrokken. Het gehele erf zal met beplanting worden heringericht, terwijl men van plan is om zonnepanelen aan te leggen voor eigen gebruik . Het gemeentebestuur is akkoord met de plannen maar daarvoor zal wel het bestemmingsplan moeten worden herzien, want volgens het huidige bestemmingsplan zijn de voorgenomen plannen niet mogelijk. Het college is van mening dat met de plannen de gebouwen in stand blijven en er wordt op het terrein niets nieuws toegevoegd. Daarnaast past de komst van vakantie-appartementen binnen de economische en toeristische ambitie van de gemeente Berg en Dal en om die reden is het college akkoord. De Nijmegenaren kunnen nu aan de slag met hun plannen, maar moeten wel rekening houden met het naast gelegen melkbedrijf; dat mag er geen negatieve gevolgen van ondervinden. Als alles is gerealiseerd zal het college definitief groen licht geven.

Spreekuur burgemeester Steins komt te vervallen

KRANENBURG – Het spreekuur van burgemeester Günter Steins van Kranenburg dat gepland stond op maandag 28 mei in het gemeentehuis van Kranenburg komt te vervallen.

Op een later tijdstip zal worden bekend gemaakt wanneer het volgende spreekuur van Steins wordt gehouden.

Benoeming wethouders en twee raadsleden gemeente Berg en Dal

Foto: Peter Hendriks

Foto : Peter Hendriks

GROESBEEK – Nadat de gemeenteraad afscheid had genomen van de wethouders Weijers en Ten Westeneind werden de nieuwe wethouders benoemd: Sylvia Fleuren (CDA) voor haar tweede termijn, Nelson Verheul (GroenLinks ), Annelies Visser (Polderbreed) en Irma van de Scheur (GVP).

De gemeenteraad is in ruime meerderheid akkoord gegaan met de voorgestelde wethouders. Daarnaast heeft Nelson Verheul ontheffing gekregen voor een jaar van de verplichting om in de gemeente Berg en Dal te gaan wonen. Verheul woont momenteel in Nijmegen op enkele honderden meters van de Berg en Dalse grens. Door de benoeming van Irma van de Scheur en Annelies Visser treden Hennie Eikholt (GVP) en Marinus Wijnsma (Polderbreed) toe tot de gemeenteraad.

Gemeentelijke gedenkpenning voor scheidende wethouders

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De scheidende wethouders Erik Weijers (VOLG) en Alex ten Westeneind (GJS) hebben uit handen van burgemeester Slinkman de gemeentelijke gedenkpenning in ontvangst mogen nemen.

Slinkman prees wethouder Weijers omdat hij de harmonisatie van het lastige subsidie– en accommodatiebeleid tot een goed einde heeft weten te brengen. Maar ook met het in gang zetten van de duurzaamheid is Weijers al een heel eind gevorderd, aldus Slinkman. Ook Alex ten Westeneind heeft zich goed staande kunnen houden in de diverse pittige dossiers. "Ik wil jullie beiden bedanken voor de prettige samenwerking", besloot Slinkman zijn toespraak tot de scheidende wethouders. Die lieten echter met een knipoog weten over vier jaar weer terug te zullen zijn in het college. Van wethouder Sjaak Thijssen wordt op 7 juni feestelijk afscheid genomen na een 28-jarig wethouderschap.

Nieuwe gemeenteraadsleden

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De raadsvergadering donderdagavond stond op twee debatstukken na eigenlijk alleen maar uit benoemingen van raads– en carrouselleden en de benoeming van de vier wethouders.

De twee debatstukken betroffen het kunstgrasveld van BVC'12 en de grenscorrectie tussen Nijmegen en Groesbeek waarbij De Vijverhof geheel in Berg en Dal komt te liggen. Het was de vraag waarom het debatstukken waren, omdat slechts op enkele vragen van het financiële traject na de raad akkoord is gegaan met beide voorstellen.

Voordat de vergadering begon werd er op de trappen voor het gemeentehuis een foto gemaakt van de nieuwe raadsleden met burgemeester Slinkman in hun midden. Op de foto ontbreekt alleen Jos Peters van Voor Berg en Dal, die om gezondheidsredenen afwezig was.

Klösdag: een bijzondere dag

GROESBEEK - Donderdag 17 mei was een bijzondere dag. Deze dag stond voor leerlingen van groep 8 van De Sieppe, Adalbert in Mook en onderbouwleerlingen in het teken van Tweede Wereldoorlog in Groesbeek.

In samenwerking met de Groesbeek Airborne Vrienden is voor de leerlingen een ervaringsdag georganiseerd. Vele vrijwilligers van GAV hielpen om voor de negende keer hier een succes van te maken.

Slinkman opende de dag. Er waren presentaties over Kamp Amersfoort en het bommenbos in Groesbeek. Ook was er een clinic over parachutisten in W.O.II. Rondom de Klös 3 werd Foxhill, de Canadese Erebegraafplaats en Horrocks Tree bij Theo Langeveld bezocht. Leerlingen mochten mee in een jeep of truck uit de oorlog en keken toe bij het opbollen van een parachute. Bijzonder was het bezoek van sergeant major S. Noonan, All American van de 82e divisie. Hij volgde het middagprogramma en bedankte de leerlingen.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Burgemeester Jonkheer Van de Poll (2)

10 Nov. 1934. Feestelijk ontvangst burgemeester jhr. Van de Poll en echtgenote aan de gemeentegrens bij H. Landstichting. Rechts F. van Bernebeek. Links Jac. Bons, J.Kersten en H. Cillessen. Foto: Archief Gerrie Driessen

Ter inleiding. De uitslag van gemeenteraadsverkiezing van 1935 werd aangevochten omdat het oproepformulier foutief was opgemaakt. Pas drie maanden later werd de nieuwe raad geïnstalleerd, echter zonder zes herkozen leden. Voor meer info over deze unieke kwestie zie 'Oud Groesbeek in woord en beeld' blz. 161 en 'Lokaal bestuur in Groesbeek ca 1750 – heden', blz.61.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Foto: Archief Gerrie Driessen\

Op 19 sept.1935 wordt bekend gemaakt dat door de Raad van State een beroep van het raadslid Weeling en zes anderen is behandeld. Ruim een half jaar later, op 25 mei 1936 bericht de krant: 'Raad weer voltallig. Kleine administratieve fout oorzaak ongewenste toestand'. De kwestie ontstond circa zes maanden na het aantreden van burgemeester Jhr. Van de Poll, wiens optreden bekritiseerd wordt in een op 17 april 1936 gepubliceerde ingezonden brief door ene X. De goed op de hoogte zijnde X schrijft onder meer: 'In een niet te breidelen stroom van volzinnen tracht de heer Weeling de puzzel van Groesbeek tot klaarheid te brengen tijdens de raadsvergadering en konden belanghebbenden ten overstaan van de raad hun bezwaren tegen het voorstel inbrengen en toelichten. Een officiële kennisgeving in de pers is daarover echter niet verschenen. Men fluistert hier, dat de burgemeester niet van de pers houdt en daarmee liefst zo weinig mogelijk van doen heeft. Er zijn echter nog andere fluisteringen. Hoewel men den burgemeester in november '34 feestelijk heeft ingehaald, en over en weer trouw beloofd werd, is de wederzijdse genegenheid er niet groter op geworden. Er moet zelfs een lijvig adres met bezwaren verzonden zijn naar den minister, getekend door velen. Men fluistert zelfs, dat daarop namen van gemeenteraadsleden en van een der wethouders voorkomen. Het privaatrecht schijnt een moeilijk vak te zijn, dat diepgaande studie vereist en toch maar zo weinig voldoening schenkt. Met dank voor de plaatsing. Hoogachtend X. De redactie van de krant voegt nog toe :'Onze lezers weten nu wel, dat blijkbaar in Groesbeek nog niet alles botertje tot de boom is. Wij sluiten hiermede de discussie'. Volgende week aflevering 3.

Team Ooijpolder bijna klaar!

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

OOIJPOLDER – Op donderdag 7 juni begint Team Ooijpolder samen met bijna 5.000 enthousiaste fietsers en lopers op donderdag 7 juni aan de dertiende editie van de Alpe d'HuZes.

Alpe d'HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto 'opgeven is geen optie' op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d'Huez beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

Binnen de Gemeente Berg en Dal hebben tien personen zich laten inschrijven onder de naam Team Ooijpolder. Al meerdere jaren is Team Ooijpolder, onder aanvoering van Marco Schel en Johan Looijschelder, aanwezig op dit goede doelen evenement. Alle deelnemers hebben hun eigen motivatie om deel te nemen.

Begin januari is er in de kerkdorpen binnen de gemeente zelfgemaakte erwtensoep en cupcakes verkocht. In januari is er ook bij Total Spirit in Groesbeek een zeer geslaagde Spinning Sensation georganiseerd, waarbij ook enkele wethouders en de burgemeester bij aanwezig waren. Daarnaast hebben tot nu toe bedrijven, familieleden, vrienden en bekende een donatie gedaan via de teampagina van Team Ooijpolder (https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/teamooijpolder2018). De donatie komt voor 100 procent ten goede aan de door KWF en Alpe d'HuZes benoemde doelen.

"Als deelnemers van Team Ooijpolder vragen wij u om ons als team te ondersteunen om te helpen om een minimaal sponsorbijdrage van 2.500 euro bij een te brengen (met het team proberen wij 10 x 2.500 = 25.000 euro op te halen)."

Team Ooijpolder durft de uitdaging aan te gaan om zich optimaal in te zetten voor dit goede doel. De voorbereiding is tot nu toe sportief zeer goed verlopen (buiten een enkele zware blessure. "Iedereen kan ons steunen via: https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/teamooijpolder2018", aldus Angelique Verriet, Debbie van der Meulen, Geert Keukens, Jelle Hampsink, Lynn Verriet, Marco Schel, Mark Peters, Maud Keukens, Twan Peters en Wilfried van Eck.

Inzameling voor rommelmarkt

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet worden ingenomen. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom. Dus mocht u gaan opruimen, denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Horster Spektakeldag werd groot spektakel

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/DE HORST - De twintigste editie van De Horster Spektakeldag is zoals werd verwacht weer een groot spektakel geworden. Vrijdagavond beten de afgevaardigden van de 26 teams de spits af in de tent met de ' ik(k)wistut ' quiz .

Zaterdag werd er op de velden van DVSG het traditionele mixtoernooi gehouden waaraan zes herenteams en vier jeugdteams deelnamen. Zaterdagavond was de feesttent bomvol voor de 'Hoppie Dance , die enkele jaren geleden in het leven is geroepen door Erik Hopmans, wat een groot succes is gebleken. Zondag streden 26 teams op een sportieve manier tegen elkaar tijdens de diverse behendigheidspelen waarbij water niet ontbrak. Het mooie weer zorgde ervoor dat veel mensen een kijkje kwamen nemen. Naar schatting waren er inclusief de sporters ruim duizend personen aanwezig.

Na de spelen werd het veld van DVSG vrij gemaakt voor koe Bertha 20 die ergens op het veld haar flats moest laten vallen. Het veld was ingedeeld in 660 vakken. De winnaar van de 'Koe schijt je rijk ' kon 25 procent van de inleg tegemoet zien. Hierna verzamelde iedereen zich in de tent of er omheen om getuige te zijn van de dienstenveiling van mooie artikelen en diensten. De Horster Spektakeldag werd zondagavond afgesloten met een afterparty.

Droom spat uiteen: FC Kunde te sterk voor SVO: 3-1

Kopduel waarbij de gelijkmaker valt voor SVO '68, maar afgekeurd word wegens vermeend buitenspel. Foto: Dick Braam sr.

Foto: Dick Braam sr

OOIJ - Waar SVO de eerste helft van het seizoen de te kloppen ploeg was, lag die rol in de tweede helft van de competitie nadrukkelijk bij FC Kunde. En met die wetenschap trokken de mannen van Bas Hendriks richting Nijmegen.

Ze wisten zich gesteund door na schatting zo’n 250 a 300 (!) Ooijse supporters. In de beginfase werd duidelijk dat FC Kunde beter uit de voeten kon op het kunstgras. Toch wist SVO ze van het eigen doel af te houden en stond het de thuisploeg nauwelijks toe om gevaarlijk te worden. In de 19e en 22e minuut moest Ooijse goalie Frank Klomberg twee keer ingrijpen. In de 33ste minuut kwam de bal voor de voet van een Kunde speler. Vanaf twee meter had deze speler weinig moeite om de 1-0 tegen de touwen te schieten. Niet veel later leek Roy Coopmann voor de gelijkmaker te tekenen. Hij kopte de bal voorbij de Kunde-doelman in het lege doel. Tot grote verbazing werd het doelpunt vanwege buitenspel geannuleerd door scheidsrechter te Brake. Zelfs de grensrechter van de thuisploeg zag hier geen buitenspel in. Twee minuten later werd op schitterende wijze de 2-0 het Ooijse doel in werd gekruld.

De Ooijse ploeg startte de tweede helft offensiever maar kon de Kunde defensie nauwelijks verontrusten. In de 50ste minuut kreeg het nog een gevoelige tik te verwerken toen de thuisploeg een prima aanval wist af te ronden en de 3-0 te scoren. De Ooijse ‘eretreffer’ viel in de 85e minuut middels een door Joris Weeren benutte penalty. Al met al een verdiende nederlaag. "Het kampioenschap is uit zicht maar we zijn nog altijd de trotse winnaar van de eerste periodetitel, hetgeen ons recht geeft op deelname aan de nacompetitie."

Nederlaag Groesbeekse Boys

Foto: Hans Hoogenbosch

Foto: Hans Hoogenbosch

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys is er niet in geslaagd van SC Millingen te winnen. Op eigen veld werd met 2-4 verloren. Door deze nederlaag is Groesbeekse Boys nog niet zeker van klassebehoud. In de laatste wedstrijd van het seizoen zal de voorsprong van drie punten op nummer 12 van de ranglijst Blauw Wit vastgehouden moeten worden.

In de eerste helft gebeurde weinig. Groesbeekse Boys had de eerste goede mogelijkheid om de score te openen. Millingen doelman Chiem Haukes wist een inzet van Sil Eikholt tot corner te verwerken. Aan de andere kant was Millingen wel trefzeker bij een perfect uitgevoerde counter. David Ruben rondde een voorzet doeltreffend af.

Direct na de thee wist Millingen de marge te vergroten. Een kwartier voor het einde wist Dave Kleijnen de aansluitingstreffer te scoren. Door slordig verdedigend optreden wist Millingenaar Frenk Huisman de marge te vergroten. Dave Kleijnen scoorde daarop vanuit een voorzet van Bram de Bruin wederom de aansluitingstreffer. Enkele minuten later was het wederom Frenk Huisman die Millingen op een 2-4 voorsprong wist te zetten. In het restant van de wedstrijd lukte het Groesbeekse Boys niet meer om deze achterstand ongedaan te maken.

Zondag 27 mei speelt Groesbeekse Boys de uitwedstrijd tegen Eldenia. Deze ploeg uit Elden strijd nog volop mee om het kampioenschap. Om nacompetitie tot klassebehoud te ontlopen zal Groesbeekse Boys er alles aan moeten doen om niet te verliezen. Wanneer Groesbeekse Boys dit weet te bereiken zal nacompetitie tot promotie gespeeld gaan worden. De wedstrijd in Elden begint om 14.00 uur.

Treffers jeugd maakt oversteek naar Wyke Wanderers in Engelse Bradford

Foto: Joop Verstraaten

Foto: De Treffers

GROESBEEK/BRADFORD - Vrijdagmorgen vertrokken enkele jeugdteams van De Treffers met de Treffersbus naar het Engelse Bradford. Daar vindt al vele jaren de traditionele uitwisseling plaats tussen de jeugdteams van De Treffers en Wyke Wanderers AFC uit het Engelse Bradford.

De jeugdige spelers werden uitgezwaaid vanaf sportpark Zuid -de thuisbasis van De Treffers - aan het Nijerf in Groesbeek door ouders, broers en zussen. Samen met de leiders en vrijwilligers hebben zij de reis aanvaard naar de overkant van de Noordzee om daar te gaan genieten van voetbalpret, plezier en cultuur bij de Britse gezinnen waar ze worden ondergebracht. Er stonden weer tal van mooie activiteiten op het programma zoals vrijdagavond al gelijk een bezoek aan Manchester City. Het volgend jaar worden de Engelse voetballers in Groesbeek ontvangen waar zij bij Groesbeekse gezinnen zullen worden ondergebracht. Ook dan staat er ongetwijfeld een programma met activiteiten op stapel die de Engelse jeugd niet snel meer zullen vergeten.

Niels Wijnhoven winnaar Asapcup Modelvliegen vrije vlucht

Foto: Eigen foto

Foto : Eigen foto

ERMELO/GROESBEEK - Afgelopen weekend vond in het Gelderse Ermolo de derde selectiewedstrijd plaats in een serie van acht wedstrijden Modelvliegen Vrije Vlucht voor de directie plaatsing voor het wereldkampioenschap (in 2019 in Amerika). Hierbij is de eindstand bepalend voor het Nederlands Kampioenschap modelvliegen 2018.

Er moesten vijf ronden gevlogen worden. De rondetijden werden afhankelijk van de windsnelheid voor elke ronde opnieuw bepaald. De weersomstandigheden op de grote heidevlakte op de Noord-Veluwe waren redelijk te noemen. Na afloop van de vijf vliegronden hebben zich vijf vliegers geplaatst voor de eerste finale. Met weinig wind en thermiek slaagden drie vliegers erin de tijd van vijf minuten vol te vliegen; onder hen Niels Wijnhoven uit Groesbeek. Hierrna moest er een tweede fly-off gevlogen worden. De vliegtijd werd bepaald op tien minuten, voor Nederlandse begrippen een uitzonderlijk lange vliegtijd. Zeer verrassend voor iedereen vlogen alle drie overgebleven deelnemers de tien minuten vol. Er werd een derde fly-off bepaald met weer een vliegtijd van tien minuten onder bijna windstilte en haast geen thermiek. Een dergelijke bizarre finale in nog nooit voorgekomen in de tachtigjarige vrije-vluchtgeschiedenis van Nederland.

Uiteindelijk eindigde Mark Rossen uit Wijchen op een derde plaats met 3 minuut en 26 seconden, tweede werd Maarten van Dijk uit Tilburg met 6 min. en 40 sec. en de verrassende winnaar werd Niels Wijnhoven uit Groesbeek. Hij wist de tijd van tien minuten vol te vliegen. Niels staat nu op de vijfde plaats in het NK-klassement en het selectieklassement voor het WK. De komende maanden zijn er diverse buitenlandse wedstrijden, waar Niels nog extra punten kan scoren voor de WK-selectie.

Oud-spelers MVV18 en fans halen oude koeien uit de sloot

Foto: Peter Hendriks

Foto : Peter Hendriks

MILLINGEN – Het was een reünie die er zijn mocht, de rivaliteit van toen kwam weer even terug op sportpark De Hove waar zo'n 200 MVV'18 oud-spelers en de nodige fans van hun toentertijd geliefde voetbalclub MVV'18 nog eens bij elkaar kwamen.

De Blauw-Witte tenues waren nog voor een keer uit de kast gehaald voor zover die er nog waren. Tijdens deze middag in de moderne kantine met uitzicht op het voetbalveld met tribune, werd menige oude koe uit de sloot gehaald. Zonder het samengaan van Concordia'34 en Blauw – Wit in SC Millingen zou de accommodatie nooit geworden zijn wat het nu is, liet een fan weten. "Het enige wat we eigenlijk missen is de Millingse derby waarbij altijd het hele dorp uitliep. Maar dit is eigenlijk veel beter en levensvatbaar.

De reüniemiddag werd onderbroken door niemand minder dan Voetbal International-journalist Iwan van Duren die de oud-MVV-ers toesprak. Op misschien een enkeling na steunt iedereen SC Millingen, omdat de kantine-omzet geheel voor de club is en de opbrengst van de loterij komt geheel ten goede aan de jeugd van SC Millingen. Het was een geslaagde reünie .

Leerlingen krijgen geschiedenisles op oorlogslocatie

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Voor de negende maal hebben in totaal 88 leerlingen een historische en tegelijkertijd een educatieve dag gehad over de oorlog op een bijzondere oorlog locatie aan De Klös in Groesbeek. Daar had Ilze de Vries - lerares van de Montessori College - haar huis en tuin voor dit bijzonder gebeuren open gesteld.

Burgemeester Slinkman vond het een hele eer hierbij te mogen zijn. Op deze bijzondere dag zullen jullie veel horen en meemaken wat er hier 74 jaar geleden heeft afgespeeld. Je zou niet zeggen dat deze mooie plek – waar je eindeloos kunt uitkijken over de akkers en velden - iets te maken heeft gehad met de oorlog, maar hier heeft veel oorlogsleed plaatsgevonden, aldus Slinkman. Hij hield vervolgens een kort oorlogsverhaal over een Amerikaanse militair die hier in de omgeving is gesneuveld. Vervolgens werd het programma gestart met 42 vrijwilligers die de jeugd begeleidden.

Op de Foxhill was een eerstehulppost ingericht waar een geschminkte gewonde militair (pop) lag. Theo Giesbers hield een presentatie over 'Het Bommenbos' die vergezeld ging van unieke foto's. Ook de parachuteclinic maakte veel indruk op de leerlingen. Vervolgens werd en in groepjes gewandeld langs historische plekken in het gevechtsterrein langs de Derdebaan, waar ze een eind mochten meerijden in militaire voertuigen. Na een gezamenlijke afsluiting gingen de leerlingen van obs De Sieppe, Montessorie College Groesbeek en de Adalbertschool uit Mook tevreden naar school terug. Zij hadden ongetwijfeld thuis een heel verhaal over de oorlog.

Klus geklaard: 1050 kilometer in negen dagen voor Kindervakantiewerk

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

WESTENDORF/GROESBEEK - Het sportieve vijftal heeft in slechts negen dagen tijd 1050 kilometer afgelegd van het Oostenrijkse Westendorf terug naar Groesbeek te fietsen.

Zaterdagmiddag even voor drie uur was de klus geklaard en werden de sportievelingen ontvangen door familie, kennissen en niet te vergeten enkele sponsoren zoals William van Bergen van Bike life Sjef van Bergen aan de Pannenstraat, die ze in geheel nieuwe kleding had gestoken. Moe en voldaan stapte het vijftal dat de laatste etappe in Velp enkele wielrenners met begeleiders van Pluryn zich bij hen hadden aangesloten, van de fiets.

In Groesbeek werd er getrakteerd op champagne en hapjes, waarbij bossen bloemen evenmin ontbraken. Vorige week vrijdag zijn de vijf vanuit Westendorf vertrokken en hebben menige hoge berg getrotseerd. Het was bijzonder mooi, laat organisator Wim Hoeben weten. "De saamhorigheid was perfect, veel plezier gehad maar het was wel zwaar', erkende hij zaterdagmiddag. "Wij hebben onderweg maar één echte hoosbui gehad en uiteraard enkele slappe banden maar daar waren we op voorbereid."

De heren reden sneller dan de dames de bergen op. "Maar boven hebben we altijd op elkaar gewacht." Het was een goede tocht die voor het Kinder Vakantie Werk 550 euro heeft opgebracht. "Nu hebben we de pinksterdagen om af te kicken", aldus Wim Hoeben.

Leerlingen helpen tuinen aanplanten rondom school

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ruim vier jaar geleden werden er tuinbakken gerealiseerd buiten bij de klassen van basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg. Echter dit was van korte duur, omdat het onkruid de overhand kreeg en de bakken een doorn in het oog waren voor zowel de leerkrachten als de leerlingen.

"Diverse pogingen mislukten", aldus Vanessa Simons van 't Vossenhol. Donderdag is aan de jarenlange irritatie een einde gemaakt. Na advies te hebben ingewonnen van professionals van Via Natura is er een plan opgesteld waar in de natuurcommissie van de school zich helemaal kon vinden. Donderdag heeft Tiny Wigman van Via Natura samen met José Koster – de tuinvrouw van Via Natura – de grond van de tuinen voorbereid, zodat de leerlingen vrijdag met man en macht aan de slag konden gaan met het planten van de zeven tuinen.

In totaal ging het om ruim 600 planten en 20 struiken met zeven verschillende soorten bessen. De school werd rondom verrijkt met een kriebeltuin, eetbare tuin, bollen - en knollentuin, een bloementuin en een insectentuin. Als het aan Tiny Wigman ligt komt er ook nog een insectenhotel bij. Deze tuinen vormen een brug naar het park en de natuur en voor alle leerlingen is er een speciaal lesprogramma ontwikkeld om de jeugd nog meer bij de natuur te betrekken dan nu het geval al is. Vanessa Simons hoopt dat de ouders tijdens de vakantie zo nu en dan een kijkje komen nemen en zo nodig de planten water geven. Maar de meeste planten kunnen zichzelf redden. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Berg en Dal, die het ontwerp en planten heeft bekostigd.

Theo van Maanen springt in gat

Zwitserloot Dak Run

GROESBEEK - Nijmegenaar Theo van Maanen, ondernemer en sportman in hart en nieren heeft het plan opgepakt om in Groesbeek alsnog een hardloopwedstrijd te gaan organiseren in 2019. Hij heeft dit besluit genomen nadat bekend werd dat de in de hele regio bekende Zwitserloot Dak Run na twintig jaar gaat stoppen.

Van Maanen vindt het erg jammer dat een dergelijk groot sportevenement als de Zwitserloot Dak Run waaraan groot en klein enorm veel plezier beleefde, stopt. Van Maanen heeft het idee opgepakt om nu een hardloopwedstrijd te gaan houden in het centrum van Groesbeek, zij het kleinschaliger als de Zwitserloot Dak Run. Hij wil de 'Groesbeek Centrum Loop' op dezelfde datum houden als de Zwitserloot Dak Run al twintig jaar gedaan heeft: op de eerste zondag in juni. Theo van Maanen is bekend van de organisatie van Run2Day in Nijmegen en Arnhem en daarnaast verzorgt hij tijdwaarnemingen bij diverse hardloopwedstrijden in het land.

Open dag Nijmeegse Stadstuinen

NIJMEGEN - Zaterdag 9 en zondag 10 juni van 10.00 tot 17.00 uur is het ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum open dag van de Nijmeegse Stadstuinen.

Voor deze jubileumeditie stellen meer dan veertig inwoners van de Gemeente Nijmegen hun tuinen open voor publiek – en dan niet een dag, maar een heel weekend! Dat doen zij op zaterdag 9 en/of zondag 10 juni. Je bent welkom om er rond te struinen, inspiratie op te doen en te genieten van al het moois. Net als in voorgaande jaren vormen ook dit jaar een aantal tuinen het decor voor de werken van regionale kunstenaars.


Zoals elk jaar is er een mooie brochure met alle deelnemende adressen en tuinomschrijvingen. De brochure is vanaf half mei voor 3 euro verkrijgbaar bij: Intratuin Malden, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker van de Vegt Boekverkopers, Nijmegen en 'Geknipt voor uw tuin', Lent.

Meer informatie over de Open Dag Nijmeegse Stadstuinen staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl.

Open dag Nijmeegse Stadstuinen

Engeltje tussen de bloemen (foto: Loes Halsema)

Open dag Nijmeegse Stadstuinen

NIJMEGEN - Zaterdag 9 en zondag 10 juni van 10.00 tot 17.00 uur is het ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum open dag van de Nijmeegse Stadstuinen.

Voor deze jubileumeditie stellen meer dan veertig inwoners van de Gemeente Nijmegen hun tuinen open voor publiek – en dan niet een dag, maar een heel weekend! Dat doen zij op zaterdag 9 en/of zondag 10 juni. Je bent welkom om er rond te struinen, inspiratie op te doen en te genieten van al het moois. Net als in voorgaande jaren vormen ook dit jaar een aantal tuinen het decor voor de werken van regionale kunstenaars. Het beloven twee prachtige dagen te worden.

Zoals elk jaar is er een mooie brochure met alle deelnemende adressen en tuinomschrijvingen. Bijzonder in deze jubileumuitgave is een gedicht over de Open Dag Nijmeegse Stadstuinen van de Nijmeegse stadsdichter Amal Karam. De brochure is vanaf half mei voor 3 euro verkrijgbaar bij: Intratuin Malden, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker van de Vegt Boekverkopers, Nijmegen en ‘Geknipt voor uw tuin’, Lent.

Meer informatie over de Open Dag Nijmeegse Stadstuinen staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl.

Tweede zaterdagelftal van De Treffers kampioen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het tweede zaterdagelftal van De Treffers is zaterdagmiddag in eigen huis kampioen geworden tegen Oranje Blauw uit Nijmegen. Dat duel werd met 4-2 gewonnen.

Doordat Millingen vrijdagavond verloor tegen Bemmel werden de rood-zwarten kampioen. Bij het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter werd er een zee van het vuurwerk afgestoken, terwijl de trainer Antoine Janssen en leider René Wijnhoven op de schouders werden genomen.

Na een half verscheen er in de lucht een vliegtuig met de wapperende tekst 'De Treffers zaterdag 2 kampioen'. Daar bleken de dames van de kampioenen verantwoordelijk voor te zijn geweest. Giel Jacobs overhandigde op de rode loper vervolgens de kampioensschaal uit met rood-zwarte schoenen die hij speciaal voor deze gelegenheid aangeschaft had. Na een rondrit op de platte kar verdwenen de kampioenen in het clubgebouw waar ze hebben gefeest tot in de kleine uurtjes.

Informatiemarkt muzieklessen fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Muziek maken, zingen en dansen is voor jong en oud. Op zaterdag 9 juni van 11:00 tot 14:00 uur vindt de informatiemarkt over muzieklessen in Groesbeek plaats.

Op deze informatiemarkt wordt door docenten informatie gegeven over de muzieklessen voor diverse instrumenten van gitaar tot allerlei blaasinstrumenten van blokfluit tot trompet, saxofoon, dwarsfluit, trombone en nog veel meer, maar ook drummen, piano en zang. Je kunt er verschillende muziekinstrumenten proberen, er worden demonstraties en workshops gegeven en je kunt je inschrijven voor muzieklessen, of vraag een proefles!

Loop binnen en laat je informeren over de mogelijkheden. De koffie, thee en limonade staan op 9 juni vanaf 11.00 uur klaar in het clubgebouw van muziekvereniging Fanfare Wilhelmina op de Kloosterstraat 7.

Sportplezier voor jou!

BEEK - Sportplezier voor jou! is sport voor kinderen die snel overprikkeld kunnen raken. Dit kan door drukte in je hoofd of doordat je gevoelig bent voor wat anderen denken en voelen. Bij Sportplezier voor jou! is er extra aandacht, rust en een fijne sfeer.

"We werken in kleine groepen van maximaal acht kinderen. Zo kun jij samen met andere kinderen succesjes opdoen in sport en bewegen. Het belangrijkste is dat jij sportplezier hebt samen met je leeftijdsgenoten. Ben je tussen de 7 en 10 jaar, dan kun je meedoen aan Sportplezier voor jou! We ontdekken dan samen waar jij goed in bent. We zorgen vooral voor veel spel- en sportplezier. (www.uniekspoerten.nl, een app is te downlaoden)

Elke woensdagmiddag is er een uurtje Sportplezier voor jou! in het Kulturhus Beek (Roerdompstraat 6, Beek-Ubbergen). We starten met twee gratis proeflessen, zodat we gezamenlijk kunnen kijken of het bevalt. Wil je vervolgens lid worden? Dan krijg je een kennismakingsgesprek samen met je ouders. We praten over wat voor jou belangrijk is tijdens Sportplezier voor jou!

Sportplezier voor jou! wordt verzorgd door Lise Groot Koerkamp. Lise heeft veel werkervaring met prikkelgevoelige kinderen. Ook heeft Lise een passie voor sport en bewegen. Dit sportaanbod is een initiatief van Sportstimulering Berg en Dal, Uniek Sporten en Lise Groot Koerkamp.

Meer informatie? Heb je interesse en wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar lisegrootkoerkamp@gmail.com."

Bayerische Frühschoppen bij schutterij OEV schot in de roos

Foto: Foto: Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN – De eerste editie van het Bayerische Frühschoppen bij schutterij OEV (de Dröge) aan de Heerbaan in Millingen is gelijk een schot in de roos gebleken. Zowel buiten als binnen het schuttersgebouw was duidelijk de Bayerse sfeer te zien en te proeven.

Naast de traditionele Bayerische pullen bier was ook uitgebreid gedacht aan de inwendige mens. Zo was er een echt Bayerisch sauerkrautmenu met Eisbein oder Hähnchen;n en ook de broodjes Wurst en Hamburger ontbraken niet. Veel aanwezigen schuttersleden (bijna 300) hadden zich getooid in Bayerische kledij, zoals raadslid Theo van de Velden die zo uit Bayern had kunnen komen. Tijdens het Frühshoppen zorgde de Egeländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel voor de muzikale omlijsting. Het frühshoppen werd afgesloten door de kleinste DJ van Nederland 'Timmie Tirol'. De schuttersleden van OEV kunnen volgend jaar ongetwijfeld een tweede editie tegemoet zien van het Bayersche Frühshoppen.

Rode kaart beslist wedstrijd

GROESBEEK - DVSG speelt een dag later als gepland tegen Kolping Dynamo vanwege mixtoermooi en Horster Spektakel. Na een feestweekend is het altijd afwachten of de stijgende lijn in het spel doorgezet kan worden. Wellicht is er ook vandaag een resultaat te behalen bij Kolping Dynamo.

Dillen de Haan staat deze wedstrijd in het doel en Tim Nillessen staat in de basis. DVSG en Kolping Dynamo zijn qua spel in evenwicht in de eerste helft. Menno Sillessen maakt net voor rust de 0-1. Hij gelooft in een diepe bal, speelt de keeper uit en scoort bijna vanaf de achterlijn zijn doelpunt.

Na rust is het na 3 minuten al 1-1. Luuk Rikken krijgt wegens opmerkingen zijn tweede gele kaart en vanaf dat moment is het alleen nog maar tegenhouden. Kolping wordt sterker en laat zien dat ze kunnen voetballen. In de 55e minuut wordt het 2-1. DVSG komt er aanvallend bijna niet meer aan te pas. En in de 67e minuut valt de 3-1. DVSG wisselt nog spelers, maar de wedstrijd is dan allang verloren. In de 77e minuut valt de 4-1 en dit is tevens de eindstand.
Vandaag was het bij deze scheidsrechter moeilijk om te winnen. Warrig fluitend en veel kaarten gevend aan DVSG, maar op de tegendoelpunten was niets af te dingen. Wellicht was met elf man in het veld DVSG nog wel in staat gebleken om een resultaat te behalen, maar met tien man vandaag zeker niet.

Volgende week speelt DVSG thuis de laatste wedstrijd tegen de bijna zekere kampioen FC Kunde en kan een seizoen met zeer jeugdige spelers en soms wisselvalig spel afgesloten worden.

Scooterrijder gewond na val over betonnen afscheiding

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de grens van Groesbeek en Mook is maandagmiddag een bestuurder van een scooter op het fietspad ten val gekomen en heeft daarbij verwondingen opgelopen.

Voorbijgangers en buurtbewoners hebben het slachtoffer eerste hulp verleend in afwachting van de gealarmeerde ambulance. In eerste instantie kwam er een rapid-responder van de ambulancedienst, die de eerste hulp overnam. Deze vond de verwondingen van dien aard - waaronder een fikse hoofdwond - dat het slachtoffer met een ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen moest worden vervoerd. Het slachtoffer is over de betonnen afscheiding tussen fietspad en de Mooksebaan terecht gekomen en vervolgens gevallen. De scooter van het slachtoffer raakte bij de val licht beschadigd .

De Treffers nog niet veilig

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - In de strijd tegen degradatie verloor De Treffers, dat de punten hard nodig had en heeft, thuis van Excelsior Maassluis, waarvoor niets meer op het spel staat en dat het bovendien moest doen met een uitgedunde selectie, waarin drie jeugdspelers hun entree maakten. De Treffers – Excelsior: 1 – 2.

In de eerste helft van de wedstrijd gebeurde er bijna niets. De eerste hoekschop voor de thuisclub viel te noteren na bijna twintig minuten: Joris Janssen kopte daaruit over doel; de eerste hoekschop voor Excelsior kwam er vijf minuten later. Als verdere wapenfeiten zijn nog te noemen een vrije trap van Boy van de Beek, die door doelman Van Leeuwen goed werd verwerkt en een vrije trap van Kruithof, die tot enige consternatie in het doelgebied leidde.

Na rust werd er van speelhelft gewisseld. Er gebeurde iets meer, maar wel aan de voor De Treffers verkeerde kant. Ontluisterend verdedigen in de 47e minuut leverde een doelpunt voor Excelsior op. Dean van Ooijen profiteerde van dit buitenkansje. Er kwam iets meer vuur in het spel van de roodzwarten met de nadruk op iets. Niek Versteegen slaagde er niet in een voorzet van Mees Siers binnen te werken, Joris Janssen kopte naast uit een hoekschop van Boy van de Beek. En zoals bekend: als je ze zelf niet maakt, dan maakt de tegenstander ze wel. In de 66e minuut vergrootte Niels Redert de voorsprong voor zijn ploeg door de 0 – 2 aan te tekenen. De Treffers kwam nog dichter bij in de 90e minuut door een doelpunt van Joris Janssen, maar dat was te laat om nog een punt uit dit duel te slepen. Geluk bij een ongeluk: ook de concurrenten van de Groesbekers in de strijd om een plek in de nacompetitie (tegen degradatie, dat wel) verloren ook.

Het komt nu aan op de laatste reguliere wedstrijd van dit seizoen. Aanstaande zaterdag speelt De Treffers in Amsterdam tegen het reeds gedegradeerde De Dijk. Laat de gelijknamige muziekband in het verleden nu net een album te hebben uitgebracht met de treffende titel: Zeven levens!

Aanvaller Coen Maertsdorf Speler van het Jaar bij De Treffers

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Na de verloren thuiswedstrijd van De Treffers tegen Excelsior M zaterdagavond die met 1-2 werd verloren werd in een stampvolle kantine op sportpark Zuid door voorzitter Bert Janssen de speler van het jaar 2017/2018 bekendgemaakt.

Deze jaarlijkse bekendmaking is mogelijk gemaakt dankzij Autoherstelbedrijf en autoruiten bedrijf Adco aan de Atelierweg in Groesbeek. De volle kantine was in spanning wie de opvolger zou gaan worden van Pim Balkenstein, die het vorig seizoen deze hoge verenigingstitel zich wist op te eisen. Bert Janssen hield de spanning er niet langer in door te zeggen het een speler is die heeft aangetoond met verschillende soorten spelmethodes om te kunnen gaan. "Het is geworden de aanvaller Coen Maertsdorf." Gezien het applaus vanuit de volle kantine was duidelijk dat het een goede beslissing was van het bestuur dat Coen deze titel verdiend had het afgelopen seizoen. Naast de wisselbeker ontving Coen een standaard met inscriptie en een enveloppe terwijl de echtgenote van de sponsor Lisette Peters in de bloemetjes werd gezet.

Jaarlijkse bedevaart naar Banneux

RIJK VAN NIJMEGEN – Op woensdag 6 juni vertrekt de jaarlijkse bedevaart naar het Belgische Banneux. Nu meer dan tachtig jaar geleden verscheen de Maagd Maria aan de 12-jarige Mariette Beco. Sinds die tijd komen er jaarlijks ruim een half miljoen pelgrims naar het Heiligdom te Banneux.

Al ruim 30 jaar wordt er jaarlijks een bedevaart gehouden naar dit bedevaartsoord. Het programma ziet er op 6 juni als volgt uit;
De bus stopt om 07.00 uur op de parkeerplaats tegenover hotel Rozenhof in Heilig Landstichting, daarna stopt de bus kort in Malden, Molenhoek, Mook en Milsbeek om ook daar bedevaartgangers op te halen. Na een rustplaats in Grathem (koffie,thee en gebak) komen de bedevaartgangers rond 11.30 uur aan in Banneux, waar in een van de kapellen van het Heiligdom een gezamenlijke eucharistieviering zal zijn. Daarna is er nog voldoende gelegenheid om het Heiligdom te bezichtigen.

Om 15.00 uur wordt er vertrokken naar Thorn voor een ziekenzegening in kapel 'Onder De Linden', toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Loretto. Van daar gaat de reis naar Grathem voor een Limburgse koffietafel. De kosten bedragen inclusief de busreis en koffie/thee en gebak en koffietafel vijftig euro per persoon. Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de bus. Voor informatie en opgave kan men contact opnemen met Trudy Wijers, 024 3975759 of via e-mail g.wyers2@upcmail.nl.

Jeugdige kampioenen De Treffers beleven dag van hun leven

Foto: Foto: Joop Verstraaten

Foto: De Treffers

NIJMEGEN/GROESBEEK - Het vijfde team onder de 8 jaar van De Treffers met trainer Mathieu Peeters hebben zaterdag de dag van hun leven gehad, die ze niet gauw meer zullen vergeten.

De voetballertjes moesten de laatste competitiewedstrijd zaterdagmorgen aantreden tegen De Trekvogels in Nijmegen. Nadat zij in de competitie nog alle partijen gewonnen hadden moesten ze in Nijmegen nog vol aan de bak. Het werd uiteindelijk 5-5 maar dat weerhield niet dat ze kampioen werden, voor de eerste maal in hun leven. Blij werd de thuisreis naar sportpark Zuid aanvaard – de thuisbasis van De Treffers – waar voor hen een kampioensfeest stond te wachten die ze niet gauw meer zullen vergeten. Met de zojuist ontvangen medailles en niet te vergeten de kampioensschaal mochten de kersverse kampioenen op de versierde platte wagen – die ze mochten gebruiken van het tweede zaterdag team omdat die ook kampioen konden worden- voor een rondje door het centrum van Groesbeek waar ze werden toegejuicht door het winkelend publiek. Terug op het sportpark werd het kampioensfeest voortgezet met limonade en frites.

Duizenden mensen bij Nillesen Groesbeek op Open Boerderij Dag

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Al ruimschoots voor 10.00 uur hadden zich al vele tientallen mensen zich verzameld bij het melk– en fokveebedrijf van de familie Nillesen aan de Lage Horst in Groesbeek. Ter gelegenheid van de Open Boerderij Dag waren er verschillende activiteiten georganiseerd.

Foto: Joop Verstraaten

Het bedrijf heeft 160 melkkoeien en 90 stuks jong vee. Vooral de kinderen vergaapten zich aan de jonge kalveren maar ook aan de koeien en aan de wijze waarop ze automatisch gemolken worden. De 160 koeien leveren per dag gemiddeld 5.760 liter melk per dag. In totaal waren er in Nederland dertig bedrijven die de deuren wagenwijd open hadden staan. Nillesen was de enige in de hele regio, vandaar de drukte.

Voor de jeugd waren er diverse activiteiten zoals Skippykoe, Koe Quiz, boerenstormbaan, schminken en kleuren, sprinten tegen Dafne, koe melken en melkbus heffen. Hierrna kon men gratis genieten van de Campina zuivelbar van yoghurt, vla en uiteraard melk om weer op adem te komen. Waren alle onderdelen verricht, kregen de kinderen een diploma met een medaille als aandenken. De kinderen zullen de dieren op de boerderij in dit geval koeien en kalveren niet gauw meer vergeten na het bezoek bij Nillesen in Groesbeek, het was gewoon een verwendag. "Wij hadden het wel druk verwacht, maar dit overtrof alles", aldus William Nillesen.

Muzikaal pinksterweekend

Foto en tekst: Henk Burgers

KRANENBURG - Op vrijdag 18 mei opende burgemeester Gunter Steins van Kranenburg door met het aanslaan van het eerste biervat de Kranenburgse Pfingstkermes, gevolgd door een geweldige avond met DJ Jens.

Zondag eerste pinksterdag was het voor de vrijwillige brandweer en muziekvereniging Kranenburg vroeg uit de veren. Om 7.00 uur was het aantreden voor het traditionele Wecken zur Pfingstkirmis. Hierbij worden mensen uitgenodigd om de mis in de Sifts- und Wallfahrtskirche bij te wonen. Het was deze morgen erg mistig, maar toch vonden vele de weg naar de kerk om Pinksteren waardig te beginnen.

Om 18.00 uur traden diverse schuttersverenigingen aan in het Vereinslokal Haus Hünnekes aan de Kleverstrasse om in een optocht naar de tent te gaan om de nieuwe koning te installeren. Hierna volgde een optreden van de Tanzband Sunset uit Emmerich.

De maandag werd traditioneel afgesloten met het Bayerische Fruhshoppen met de Nederlandse Musikgruppe De Originaal Maastaler uit Heyen die dit al vier jaar lang als afsluiting in Kranenburg verzorgen. En zo kwam er weer een einde aan vier dagen kermis in Kranenburg.

Nederlands-Duits Festival in Zyfflich viert 15-jarig jubileum

JB Meijers

REGIO - Het Nederlands-Duitse Festival in Zyfflich kent dit jaar zijn vijftiende editie. Om dit lustrum te vieren heeft de line-up van 2018 een bijzondere kwaliteit, met dit jaar onder meer JB Meijers, Hoodoo Monks, Living room heroes en tribute bands van Lou Reed, Fleetwood Mac en Blondie.

Het festival vindt plaats op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.festivalinzyfflich.de of bij diverse voorverkoopadressen in Arnhem, Nijmegen, Groesbeek, Beek en Millingen.

Zyfflich ligt vlak over de Duitse grens bij Nijmegen. Veel mensen uit Nijmegen en omgeving wandelen of fietsen er wel eens doorheen. Normaal is het dorp een oase van rust waar mensen naar toe komen om ganzen en ooievaars te bekijken of om te genieten van de weidse uitzichten. Maar in het weekend van 1 en 2 juni wordt Zyfflich voor de vijftiende keer omgetoverd tot een bruisend festivaldorp. Op het dorpsplein en in de Dorfscheune ontvangen de vele Nederlandse en Duitse vrijwilligers van het festival het publiek met open armen.

Vanaf de eerste stap op het festival terrein worden bezoekers muzikaal onthaald. Met dit jaar als 'special guest': JB Meijers. Deze multi-instrumentalist is bekend als producer, songwriter en zanger, bij onder meer De Dijk, Acda en de Munnik, Peter Maffay, Bløf en Solomon Burke. Het grote publiek kent hem als één van de Common Linnets. Deze band, met Ilse de Lange, brak door op het Europees Songfestival met 'Calm after the storm'.

Kerkberichten parochie Groesbeek

H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 2 juni 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Hein Theunissen, Mien Theunissen-Theunissen en Leida de dochter; Piet Spanjers en Annie Spanjers-Kosman

Zondag 3 juni 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Henk en Sander Sluis en overleden ouders;

Dinsdag 5 juni 14.00 uur Ziekendienst

Sint-Antonius Breedeweg

Woensdag 30 mei. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 3 juni. Sacramentszondag. 09.30 uur. Eucharistieviering met samenzang.

Intentie: Jaargetijde voor Wijnand Wijers, Petronella Janssen de echtgenote en voor de verjaardag dochter Maria; Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote; de verjaardagen van tante Hanne en Pastoor Hoek; Monique en Elisabeth Kuijpers, Gerardus Kuijpers en dochters Marietje en Marijke, Jan Kuijpers en schoonzoon Wim;

Woensdag 6 juni. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

Statiegeldflessenactie korfbalvereniging Odio

MILLINGEN - Vrijdag 1 juni komen de dames van korfbalvereniging Odio vanaf 18.00 uur langs voor de flessenactie.

"Heeft u lege statiegeldflessen? Dan zijn ze erg welkom. Het geld gaat naar onze jeugdactiviteiten. Bent u niet thuis, mag u ze gewoon voor uw deur zetten hoor!", aldus de activiteitencommissie Odio

Schutterij EMM houdt traditie in ere

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Traditiegetrouw heeft schutterij EMM uit Kekerdom op eerste pinksterdag haar jaarlijkse viertallen- en fladderschieten gehouden onder een stralende zon in de wei van Jan Sanders in Kekerdom.

Bij het viertallen-schieten bleek uiteindelijk Henk Kummeling de beste schutter te zijn. David Klaasse mag zich het hele jaar Fladderkoning van schutterij EMM mag noemen. Na de prijsuitreiking was er voor de schutters nog een barbecue, waar ze zichtbaar van genoten.

Open huis bij stichting 2ehands- zorghulpmiddelen Groesbeek

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK-DE HORST - Zaterdag 2 juni is het open huis bij stichting 2e hands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in De Horst-Groesbeek.

Het open Huis is van 10.00 tot 14.00 uur. Belangstellenden kunnen zonder afspraak vooraf komen kijken naar diverse rollators – douchekrukjes – toilet-douchestoelen – toiletsteunen - shop-scootmobiel – tilliften – bedkastjes – wandsteunen – loeplampen – luierbroekjes et cetera. Mocht men op die dag niet kunnen, dan kan men telefonisch een afspraak maken via 06 42898537. Meer informatie staat op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.
De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen (zoals aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 3 juni: voorganger: da. A. van der Woude uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Inlia, het netwerk van geloofsgemeenschappen dat zich inzet voor het bieden van hulp aan asielzoekers.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Slinkman benoemt carrouselleden

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Een van de laatste agendapunten van de afgelopen raadsvergadering was de benoeming van liefst 26 carrouselleden.

Het zijn de volgende leden:
CDA; N.Bakker, H.Lamers.
VVD; Mevr. M. Verbeeten, R. Hammer en S.van Tol.
GJS; Mevr. M. van Kuijk , A. Driessen en M. Smit.
Polderbreed; G. Ubbink, en J. Jeijn.
D66; G. Boot, J. de Vries en J. Verstegen.
Sociaal Groesbeek; Mevr. S. Postema –Croonen, Mevr. B.Wouters en W. Janssen.
PvdA; J.van Loon en M.Schmiermann.
VOLG; Mevr. G. Hustedt, P. Zwitserloot en J. de Klein.
GVP; Mevr. C. Arts , Mevr. J. Vovk en R. Bekers.
Voor Berg en Dal; Mevr. S.van Eck-van Rooijen.
GroenLinks ; Mevr. M. Verdijk

Gemeente Berg en Dal wint zaak tegen Wob-misbruiker

BERG EN DAL - Zeven maanden na de zitting bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS), heeft deze uitspraak gedaan in de hoger beroepszaak tegen een Wob-misbruiker. Het door de gemeente Berg en Dal ingestelde hoger beroep is gegrond verklaard.

Een Hagenaar die gemeentes met talloze Wob-verzoeken bestookt met de bedoeling er financieel beter van te worden, vangt nu bot in een zaak tegen Berg en Dal. Ook moet hij van de Raad van State de proceskosten van de gemeente vergoeden. Volgens de Raad van State heeft de Hagenaar aantoonbaar misbruik gemaakt van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur) en gaat het hem niet om informatie maar om geldelijk gewin. De gehele uitspraak is te lezen op de website van de Raad van State.

Burgemeester Mark Slinkman strijdt al jaren tegen Wob-misbruik, en is blij met de uitspraak van de Raad van State: "Misbruik van de wet kost onze gemeente en onze inwoners veel belastinggeld. Dat wil ik veel liever aan voorzieningen voor onze eigen inwoners uitgeven, dan het weg te moeten schenken aan Haagse snuiters die een broodwinning willen vinden tussen de mazen van de wet door. Deze uitspraak is een steun in onze rug om dit misbruik tegen te gaan."

Eén miljoen extra voor duurzaam- heids- en stimuleringslening

BERG EN DAL – Omdat de duurzaamheids– en stimuleringslening in de gemeente Berg en Dal zo'n succes is geworden, heeft het college besloten voor beide regelingen 500.000 euro extra ter beschikking te stellen.

De duurzaamheidslening is bestemd voor particuliere eigenaren van woningen alsmede huurders van woningen die aan hun woning duurzaamheidsmaatregelen willen treffen. Die kunnen bij de gemeente een duurzaamheidslening aanvragen tussen de 2.500 en 25.000 euro. In de afgelopen vier maanden zijn er al 67 aanvragen bij de gemeente ingediend voor een totaal bedrag van 430.000 euro. Het betreft hier alleen woningeigenaren en geen huurders. Omdat het beschikbare budget daardoor al bijna uitgeput is heeft het college besloten het budget met nog eens 500.000 euro aan te vullen.


Stimuleringslening
Voor verenigingen en stichtingen die hun accommodatie ook willen verduurzamen, maar hiervoor de financiën niet hebben kunnen ook bij de gemeente terecht voor een stimuleringslening. Het budget hiervoor was slechts 200.000 euro; daarvan is op een lening na al de helft weg geleend. Het college heeft begrepen dat meer verenigingen en stichtingen van deze regeling gebruik willen maken en er een lening van 80.000 euro onderweg is, heeft het college besloten ook dit budget met 500.000 euro te verhogen, tenminste als de gemeenteraad er in juni mee akkoord gaat.

Premièreconncert wereldmuziekgroep Jugalbandi

LENT - Op 10 juni zal de wereldmuziekgroep Jugalbandi haar eerste concert geven. Dit gaat gebeuren in de gemeenschapsruimte van woongemeenschap Eikpunt, Duitslandstraat 4 in Lent. Het concert begint om 20:00 uur.

Jugalbandi bestaat uit vier muzikanten die veel bijzondere instrumenten bespelen. Het instrumentarium bestaat uit sitar, tanpura, Bluepoint Steelharp, udu, bansuri, bosfluit, dulcimer en gitaar. Dit is een collectie instrumenten die zijn oorsprong vindt in vele werelddelen; vandaar dat de muziek van Jugalbandi met recht het predicaat 'wereldmuziek' verdient.

De groepsleden hebben allen een andere muzikale achtergrond, zodat de muziek een breed klankspectrum beslaat. Enkelen hebben een opleiding in klassieke Indiase raga-muziek gehad, en daardoor heeft een aantal stukken ook soms een meditatieve sfeer. Daarnaast is improvisatie een belangrijke onderdeel van de Jugalbandi-muziek. Deze improvisaties geven de muzikanten de ruimte om ook expressievere stukken te spelen waardoor de muziek bijzonder afwisselend, levendig, boeiend en verrassend wordt.

Behalve instrumentale stukken zingt Jugalbandi ook onder andere mantra’s, Indiase gezongen verzen met een spirituele achtergrond. Jugalbandi bestaat uit: Tonny Bol: zang, tanpura, percussie; Niek Edeling: Bluepoint Steelharp; mondharmonica,bansuri, bosfluit, udu; Leo de Kruis: sitar, gitaar, dulcimer, harmonium, zang; Bob Verheul: udu, percussie, zang. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.