GN Berg en Dal Heumen Mook

15 februari 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 februari 2019


Constance Kersjes uit Malden finaliste Miss Teen of Gelderland

Constance Kersjes Miss Teen of Gelderland 2019. (foto: Tweel Light Zone Photography, Martin van den Tweel)

MALDEN - De zeventienjarige Maldense is een van de vijftien tienermeiden die geselecteerd is als finaliste van Miss Teen of Gelderland 2019. De winnares mag door naar de landelijke finale van Miss Teen of the Netherlands.

In een periode van twee maanden wordt zij voorbereid op de finale, die 30 maart gehouden wordt in de Veluvine in Nunspeet. In deze periode krijgt ze verschillende sportdagen verzorgd door Club Pellikaan Apeldoorn. Naast de sportdagen worden er ook catwalk-, presentatie-, social mediatrainingen en een complete make over verzorgd. Onder leiding van Tweel light Zone worden op verschillende locaties in Gelderland fotoshoots genomen.

Constance, havoleerling van het Canisius College in Nijmegen, gaat een spannende en leerzame tijd tegemoet. Omdat ze niet bekend is met het modellenwereldje, was het extra leuk om als finaliste te zijn gekozen. Als finaliste gaat zij zich ook inzetten om zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting Linda.foundation. Het fonds is bestemd voor ouders met kinderen die in financiële nood verkeren. ( www.actievoorlindafoundation.nl/actie/constance-kersjes).

Alle finalisten staan op de website van www.missbeautynetherlands.com/finalisten-gelderland-2019. Naast het oordeel van de jury, kan iedereen een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete kandidaat.

Constance hoopt dat ze op ieders steun kan rekenen en met de titel van Miss Teen of Gelderland naar de landelijke finales mag gaan. Men kan Constance steunen door op haar te stemmen via sms: Poll Gelderland Constance (naar 3010). Eerlijkheidshalve wordt vermeld dat dit 1,10 euro per stem kost.

Erelidmaatschap KBO voor Mientje Awater-Vink

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ – Mevrouw Mientje Awater-Vink is ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag erelid geworden van de Katholieke Bond van Ouderen afdeling Ooij.

In verband met het bereiken van deze mijlpaal heeft een delegatie van het bestuur een bezoek aan de 90-jarige gebracht. Tijdens dit bezoek heeft zij uit handen van waarnemend voorzitter Arnold Wulterkens het erelidmaatschap van de KBO Ooij in ontvangst mogen nemen met de daarbij horende oorkonde. Van Mientje Huisman ontving mevrouw Awater -Vink een fraai boeket bloemen.

Medicijnresten in ons water? Maakt dat ons beter of juist ziek?

BEEK - De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en gebruikt daardoor steeds meer medicijnen. De resten daarvan, momenteel zo'n 140 ton per jaar, komen via het riool en de waterzuivering in onze sloten en rivieren terecht. Dat is slecht voor de waterkwaliteit en voor het leven in en rond het water. Ook in het Rijk van Nijmegen speelt dit probleem.

"Uit metingen van de waterbeheerders blijkt dat voor een aantal medicijnresten hogere concentraties worden aangetroffen dan de concentratiegrens die veilig is voor waterorganismen. Via het oppervlaktewater en het grondwater komen medicijnresten vervolgens in het drinkwater terecht. "Gelukkig is de drinkwaterkwaliteit nu nog niet in het geding, maar deze komt wel steeds meer onder druk te staan", vandaar dat het hoogste tijd wordt om maatregelen te treffen" aldus Gert Siemons, medeorganisator van het Watercafé op dinsdagavond 26 februari in het Kulturhus in Beek. "We willen die avond dit onderwerp verder uitdiepen en met belanghebbenden discussiëren over mogelijke concrete maatregelen, om dit probleem zo hoger op de politieke agenda te krijgen.

Programma Water Natuurlijk Watercafé, 26 februari in het Kulturhus in Beek19:30 uur: Inloop met koffie en thee. 20:00 uur: Opening door Cathy van Beek, korte uitleg door Hennie Roorda, Heemraad/lijsttrekker WaterNatuurlijk Rivierenland, over de aanpak in Rivierenland. 20:20 uur: Marc de Rooy, ministerie van I&W, over de landelijke ketenaanpak medicijnen in water. 20:40 uur: Kees kramers, hoogleraar klinische farmacologie, over medicijnen in ons milieu en wat we er nu al aan kunnen doen. 20:50 uur: Cathelijn Aukes, huisarts, over hoe dit werkt in de praktijk. 21:00 uur: Debat met lokale politici/artsen/apothekers en bewoners. 21:30 uur: Borrel.

Wisselende successen voor schakers Mook

MOOK - Op donderdagavond 7 februari werd de derde ronde van de SOS-competitie gespeeld. Het tweede team won ook de derde wedstrijd. Huub Blom ging flitsend van start en na zes zetten had hij al een stuk te pakken. Omdat later ook Hans van den Ende een winnende positie op het bord had gekregen, kon Sjim Jonkmans het remiseaanbod aannemen.

De laatste wedstrijd werd ook gewonnen. David Norris pareerde de aanval en hield een gewonnen eindspel over. Winst 3½ - ½. Het tweede team staat twee punten voor op concurrent Veenendaal.

Opmerkelijk zijn de uitslagen in poule 4F waar het derde team uitkomt. Vijf van de zes wedstrijden zijn in 2-2 geëindigd. De ene wedstrijd waar wel een beslissing viel, trok Mook 3 aan het kortste eind. Dat betekent dat dit team onderaan staat. Dit is niet belangrijk. Het belangrijkste is het plezier waarmee geschaakt wordt. In de derde ronde scoorden Kees van Straaten en Hein van der Linden een vol punt.

Ook het eerste team staat onderaan. Het team is in een sterke poule ingedeeld. In de derde ronde kwam de schaakacademie uit Arnhem op bezoek. Piet de Leeuw verloor na een fout in een gelijke stelling. Maar daarmee was de beslissing nog niet gevallen. Op de topborden werd goed weerstand geboden. Jorg Benningshof zorgde voor een enorme verrassing door een veel sterke tegenstander te verslaan. Helaas kwamen Niek van Diepen en Jan Spoorenberg net te kort om er een remise uit te slepen. Het waren mooie partijen.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Dinsdag 26 februari worden er weer brieven voor Amnesty geschreven.

Vanaf 19.00 uur liggen er voorbeeldbrieven klaar in de bibliotheek van Groesbeek. Iedereen is er welkom.

Natuurwandeling Holthurnsche Hof

Holthurnsche Hof. (foto: Peter Pouwels)

BERG EN DAL - De eerste natuurwandeling dit jaar van Landschapsbeheer Groesbeek, vindt plaats op zondag 24 februari in Berg en Dal. Om 14.00 uur verzamelen we bij het kapelletje op landgoed Holthurnsche Hof, Zevenheuvelenweg 48a.

De wandeling door het winterlandschap is geen gewone wandeling. Behalve de mooie en vaak spectaculaire natuur om ons heen zit de wandeling vol met verhalen en legendes over de rijke geschiedenis van dit gebied en gaan we als het ware op ontdekkingstocht hier naar toe. Een wandeling bovendien van horen, zien, ruiken, voelen, proeven en beleven, waarbij we het onzichtbare zichtbaar zullen maken!

Wist u bijvoorbeeld dat de Romeinen hier een grote potten- en pannenbakkerij runden? Dat er zich heel wat drama’s hebben voltrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog? Of dat deze streek enkele eeuwen geleden onveilig werd gemaakt door struikrovers? Het zijn maar een paar snippers van wat u te wachten staat. Beleef, leer en vooral: Geniet van deze wandeling.

Het is raadzaam stevige wandelschoenen aan te trekken. De wandeling zal ongeveer twee uur duren en deelname is gratis. Voor meer informatie: Peter Pouwels, telefoon 024 3974266.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Dinsdag 26 februari worden er weer brieven voor Amnesty geschreven.

Vanaf 19.00 uur liggen er voorbeeldbrieven klaar in de bibliotheek van Groesbeek. Iedereen is er welkom.

Brainstormen over toekomst Ooij

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

OOIJ – Donderdagavond vond in de Polderzaal van dorpshuis De Sprong de tweede avond plaats van Dorpsagenda Ooij waarbij zo'n 23 enthousiastelingen aanwezig waren, onder wie wethouder Annelies Visser.

Initiatiefneemster Renate de Vos was bijzonder tevreden over de opkomst en over het enthousiasme waarmee iedereen bezig was. Er werd onder andere gebrainstormd over 'wat willen we in de toekomst met de Ooij en waar willen wij ons voor inzetten'. De animo was groot en het was overduidelijk dat de mensen aan de slag wilden en boden zich spontaan aan om in een of andere werkgroep zitting te nemen. Alles met het doel om de Ooij nog leefbaarder te maken als nu al het geval is en niet te vergeten om Ooij op de kaart te zetten. Het wordt in ieder geval vervolgd omdat de volgende afspraken zijn gemaakt. Men gaat zich inzetten voor onder andere
- Aankleding dorp en dorpsplein.
- Betere groenvoorziening men wil een dierenwei, struintuin, gedenktuin en nieuwe zandpaden en de oudere zandpaden goed onderhouden.
- Voor welzijn ouderen wil men een traplift in de Sint-Hubertuskerk.
- Voor welzijn jongeren wil en een buitenplek voor jongeren in de leeftijd van 7 en 8 jaar en 14 en
15 jaar. Daarnaast wil men nog een jeugdhonk realiseren voor de 12 –15-jarigen.

Kerkberichten

Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Woensdag 20 februari: 9.00 uur H. Mis

Zaterdag 23 februari: 19.00 uur H. Mis (Carnavalsmis)

Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 19 februari: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 24 februari: 9.30 uur H. Mis met gemengd koor.

Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 18 februari: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 22 februari: 9.00 uur H. Mis met aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 24 februari: 11.00 uur H. Mis (Carnavalsmis)

Bingo Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 19 februari is er bij de senioren weer een bingomiddag.

De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open vanaf 13.00 uur in Het Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro, de kleine kaarten kosten één euro, de jackpot staat op vijftien euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Iedere donderdag bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Bingo Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 19 februari is er bij de senioren weer een bingomiddag.

De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open vanaf 13.00 uur in Het Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro, de kleine kaarten kosten één euro, de jackpot staat op vijftien euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Da Krölt wint Schlagerfestival in Groesbeek

GROESBEEK – De vijf mansformatie Da Krölt had zaterdagavond de beste schlager met hun nummer 'Zuuperhéld'.

Zij wist met deze schlager de hele sporthal -waarin 1.800 schlagerliefhebbers aanwezig waren- op z'n kop te zetten. De formatie werd dan ook een terechte winnaar met haar prachtige meezinger. Tweede werd Mar Kèmet de schlager D'n Taptoe, derde Da Spiet Me met 'Voetbal is oorlog', vierde Dûr 't Dolle Hin met 'Gruusbek Da.ns' en vijfde Um 't Eve met 'Alt, mar nie versle.te'. De publieksprijs ging naar carnavalsvereniging Duut Daa Noow met de schlager 'Moi Denje' .

Vrienden van Gruusbèk Live: een variant van Vrienden van Amstel Live

(foto: Joop Verstraaten ) Foto:Joop Verstraaten

GROESBEEK – De zevende editie van 'Vrienden van Gruusbèk Live' begint steeds meer weg te krijgen van de landelijke uitgave van 'Vrienden van Amstel Live'.

De duizend bezoekers hebben in ieder geval genoten van hetgeen op het podium werd gebracht in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek. Diverse Groesbeekse bands speelden vrijdagavond hun eigen repertoire en daarnaast traden zij ook in wisselende samenstelling op. De line–up van dit jaar bestond uit de bands 'Van Trien', 'Regroove' en 'Pleg Band'. Daarnaast waren er ook gastoptredens van onder andere Jan Meijers (Jan van Tuttie) met Sonja Meijers, Raymonda Jacobs (Leff), Martijn Joosten (voorheen Pleg Band), Anton Könings en Diana Honing en de band 'Alles'.

Het was een avondvullend programma met een prachtig decor en een spetterende lichtshow met vele special effects. Zeven jaar geleden was het grootste deel van de sporthal leeg en nu wordt het ieder jaar drukker en drukker, aldus Johan Verheij van de organiserende Stichting SOK (Samenwerkings Orgaan Karnaval).

Iedere donderdag bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 19 februari: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 24 februari: 9.30 uur H. Mis met gemengd koor.

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 18 februari: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 22 februari: 9.00 uur H. Mis met aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 24 februari: 11.00 uur H. Mis (Carnavalsmis)

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 24 februari. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: da. P. Akerboom uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor de Stichting GAST Nijmegen; deze stichting helpt asielzoekers in nood in Nijmegen en omstreken.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Compleet bankstel gedumpt

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het afgelopen weekend is door tot nog toe onbekende een compleet bankstel gedumpt in het bosgebied langs de Derdebaan in Groesbeek.

Het bankstel werd maandagmorgen aangetroffen op de parkeerplaats voor het terrein van de domeinen. De dader moet een bestelbusje of een aanhanger gebruikt hebben om het bankstel daar te kunnen krijgen. Milieu-ambtenaren van de gemeente Berg en Dal zullen ongetwijfeld opdracht geven het bankstel te verwijderen.

Bord op ongepaste plaats

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De provincie Gelderland heeft onlangs een bord geplaatst langs de Zevenheuvelenweg bij de ingang van de Canadese Erebegraafplaats. Op het bord staat de tekst ' Rechts blijven geeft rust'.

Het bord is uiteraard bedoeld voor de automobilisten om die te waarschuwen rechts te blijven rijden. Maar op die plaats is het ongepast. Als men na het bord rechts rijdt, dan komt men op de begraafplaats waar liefst ruim 2.600 militairen hun rust hebben gevonden. Vermoedelijk hebben ze bij het plaatsen van het bord hier niet over nagedacht.

Snerttoernooi PVBeek

BEEK - Op zondag 10 februari werd in de hal van PVBeek het jaarlijkse Snerttoernooi gespeeld.

Natuurlijk werd er erwtensoep geserveerd. Met rookworst! Maar vooral waren er 26 spelers gekomen om een stevige partij te boulen. Er werden drie wedstrijdronden gespeeld, waarna de eindstand werd opgemaakt. Het snerttoernooi 2019 werd gewonnen door Hans Bos. De tweede plaats behaalde Emmie van Heumen en de derde plaats was voor Mirjam Arnts. Ook zij wonnen alle wedstrijden maar met een lager puntensaldo. De poedelprijs ging naar Alie en Geert Kuster.

Fanfare Jubilate Deo presenteert de Gruusbekse Passion

(foto: Paul Jacobs)

GROESBEEK - Fanfare Jubilate Deo presenteert de Gruusbekse Passion. De Passion, bekend van televisie maar dan op z'n Groesbeeks. In de Gruusbêkse Passion wordt het traditionele paasverhaal verteld over de laatste uren van Jezus zijn leven, lijden en opstanding op een moderne, lokale en vooral muzikale wijze.

Al enkele jaren staat het uitvoeren van de Passion op het verlanglijstje. Het Bijbelse verhaal over de laatste dagen uit het leven van Jezus, de kruisiging en de daaropvolgende wederopstanding spreekt voor velen tot de verbeelding. Om er een duidelijk Groesbeeks tintje aan te geven hebben we samenwerking gezocht met Popkoor Trente Plus en de band Music on Demand, Bas Wegh, Marcel Wentink
en Roland Coenen; Jos van Rooij &Tilly Schmiermann als verteller & vertelster; Tafeltennisvereniging GTTC, fanfare Wilhelmina,
Schutterij St Hubertus, toneelvereniging Den Zuuten Ienval, carnavalsvereniging Net Aecht, Rob van Grinsven & Niels Rikken.

Entreekaarten kosten 7,50 euro (inclusief twee consumptiemunten te besteden op de afterparty in De Sleutel). "Wat we niet verwacht hadden is gebeurd. Er is zulke grote belangstelling voor De Passion dat de voorstelling van 19 april binnen enkele uren uitverkocht was. Gelukkig hebben we iedereen bereid gevonden om het de volgende dag nog een keer te doen. Op 20 april om 19.30 uur in de kerk in de Breedeweg is er een extra ingelaste voorstelling. Kaartjes reserveren kan via: passiongroesbeek@gmail.com.

Repair Café Groesbeek komt bijna handen te kort

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dit jaar gaat het Repair Café aan De Paap in Groesbeek hun eerste lustrum vieren. In de afgelopen vijf jaar is het aantal vrijwilligers gegroeid maar zeer zeker ook het aantal bezoekers.

Zo zijn er 15 vrijwilligers actief om de mensen te helpen. Vijftien dames zitten vanaf 13.00 tot 16.00 uur te naaien: het ritsen inbrengen, kleding korter maken, zomen in rokken maken et cetera. Daarnaast zitten de technische vrijwilligers die geconfronteerd worden met allerlei elektrische apparaten die kapot zijn zoals stofzuigers, kruimeldieven, airfryer, lampen, naaimachines en noem maar op. Daarnaast is er een groep die computers, laptops en smartfoons onder handen neemt.

Van de dertig bezoekers zijn er meer dan 25 tevreden naar huis gegaan omdat ze zijn geholpen waarmee ze een hoop geld hebben uitgespaard. Het is wel de bedoeling, dat ze een vrijwillige bijdrage geven, wat neer komt op zo'n honderd euro op een zaterdagmiddag. Tijdens het repareren van hun spullen kunnen ze tegen betaling een kopje koffie / thee nuttigen. Er is degelijk behoefte aan een Repair café, omdat er mensen bij zijn die echt niets te makken hebben en daar doen we het voor, laat Diny Hendriks weten.

Feestelijke start herdenking 75 jaar Vrijheid in Berg en Dal

Taptoe tijdens 70 jaar Vrijheid. (foto: Gemeente Berg en Dal) Foto: Gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL – Op zaterdagavond 14 september is de start van 'De Herdenkingsweek 75 jaar Vrijheid 'in de gemeente Berg en Dal. Dit gebeurt met een taptoe (muziekparade) op het Marktplein aan de Spoorlaan in Groesbeek.


Tijdens deze taptoe zullen vijf nationale en internationaal bekende Nederlandse orkesten een optreden verzorgen. Dit zijn de jeugdkorpsen Jong Pasveer uit Leeuwarden en Jong DVS uit Katwijk en drie seniorenkorpsen te weten Show- en Marchingband Juliana uit Amersfoort, Show- en Marchingband Exempel uit Empel en Showband Irene uit Ede. Het bezoeken van deze Ttaptoe is geheel gratis.

Wethouder Sylvia Fleuren laat weten best trots en enthousiast te zijn dat deze mooie muziekkorpsen onze herdenkingsweek feestelijk komen openen. Zij hoopt binnenkort nog meer fantastische activiteiten bekend te kunnen maken, waarmee de gemeente Berg en Dal dit en volgend jaar 75 jaar Vrijheid herdenkt.

75 jaar Vrijheid
In 2019 en 2020 wordt gevierd dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Het is 75 jaar geleden dat operatie Market Garden een begin maakte aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om dit te herdenken en vieren heeft de gemeente Berg en Dal een groot programma in voorbereiding. Hiervoor hebben zij samen met de buurgemeenten in het Rijk van Nijmegen een subsidie-aanvraag bij de Provincie Gelderland ingediend, Het regionale programma loopt van september 2019 tot en met mei 2020 en bestaat inmiddels uit ruim 100 activiteiten.

Goud voor Manjorie Janssen

Manjorie tijdens de wedstrijd. (foto: Atletiekunie) Atletiekunie

BERG EN DAL - Op Nederlandse Kampioenschappen Indoor in Apeldoorn op zaterdag 9 februari verdedigde de Berg & Dalse Manjorie Janssen van Running Team Simba bij de meisjes B haar Nederlandse titel op de 3000 meter.

De voornaamste concurrente voor Manjorie was Anna Hightower uit Arnhem. In het eerste gedeelte van de wedstrijd nam Manjorie de leiding en behield deze tot ongeveer 1800 meter, waarna ze leiding overgaf aan Anna. Op het slotakkoord van Manjorie, een laatste 200 meter van 31.3 seconden had Anna geen antwoord waardoor Manjorie haar titel met verve verdedigde. Ze finishte in een tijd van 9.47.08 minuten.

Je (groot)ouders 60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Winnaars Schlagerfestival Da Krült met hun schlager 'Zuuperhéld

Winnaars Schlagerfestival Da Krült met hun schlager 'Zuuperhéld. (foto: Peter Hendriks)

Winnaars Schlagerfestival Da Krült met hun schlager 'Zuuperhéld

Ik Pas = 40 Dagen zonder alcohol

Tekst en foto:

Gerie van der Land-Zijderveld

MOLENHOEK - Kees Lemmen is 61 jaar en woont in Molenhoek. Hij is apotheker in Malden en doet al voor de zevende keer mee.

“Op 7 april loop ik samen met en stel vrienden de marathon van Rotterdam. Daar heb ik zin in! Deelnemers krijgen het advies om voorafgaand aan de wedstrijd honderd dagen geen alcohol te drinken. Ik ben al begonnen. Ik heb dus twee uitdagingen! Die wil ik allebei tot een goed einde brengen! Een periode geen alcohol drinken bevalt mij prima, maar eerlijk is eerlijk, soms is het weleens lastig. Ja, dan toch volhouden, IkPas! Onze loopgroep steunt elkaar en mijn vrouw doet ook mee. Dit jaar al voor de zevende keer. Een langere periode geen alcohol drinken is goed voor je lichaam en geest, maakt je bewust van je alcoholgebruik en helpt je om gewoonten te doorbreken. En ik slaap lekkerder! Kan het iedereen aanraden om mee te doen. Gaat u ook de uitdaging aan?"

IkPas = 40 Dagen Zonder Alcohol is een initiatief van Malderburch Centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg Malden en Gezondheidscentra Samen Gezond Malden en wordt ondersteund door de gemeenten Heumen en Mook en Middelaar. De actie start na carnaval op aswoensdag 6 maart. Direct na carnaval en dan is ook de eerste dag van De Vastentijd. Aanmelden via www.ikpas.nl.

Carnavalsmiddag bij de senioren

GROESBEEK - Op 23 februari wordt in het Voorzieningenhart aan de Wricastraat 39 een carnavalsmiddag gehouden met medewerking van het seniorenorkest Aldörum.

De middag is van 14.00 tot 17.30 uur. Leden hebben vrij entre-; niet leden betalen vijf euro> Aan het einde van van de middag presenteren wij een broodtje kroket of frikandel. Er is ook een loterij en nog prijzen voor de mooiste carnavallist en groepen.

Joodse synagogale muziek

MALDEN - Op dinsdag 19 februari om 20.00 uur is er in Winterwerk, De Horst 1 in Malden een avond met Joodse synagogale muziek.

Op deze multimediale avond zal Mirjam Bloemendal de bezoeker in woord en geluid meenemen naar de Joodse eredienst. Mirjam is de echtgenote van Hans Bloemendal (1923-2015), die van 1949 tot en met 2009 Oppervoorzanger was van Joods Nederland.

Aan de hand van een Power Point-presentatie laat zij een ieder kennismaken met de functie van de chazzan (voorzanger) in de synagoge in de tegenwoordige tijd: wat houdt het ambt in en welke eisen worden er aan de chazzan gesteld? Voorts vertelt zij in vogelvlucht het een en ander over de geschiedkundige ontwikkeling van het ambt gedurende de afgelopen 3000 jaar en uiteraard gaat zij ook in op de synagogale muziek zelf: hoe klinkt het en welke invloeden zijn er te onderkennen? Het geheel wordt ruim geïllustreerd met muzikale cd-fragmenten, waaronder een unieke opname van het koor van de Grote Synagoge in Amsterdam uit 1929.

Hans Bloemendal was van 1949 tot 2009 oppervoorzanger van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge in Amsterdam. Hij is geboren op 4 februari 1923 te Fulda, Duitsland, uit Nederlandse ouders. Vanaf zijn vroegste jeugd genoot hij een intensieve Joods-religieuze en muzikale opleiding, twee essentiële voorwaarden om het ambt van voorzanger te vervullen. Tijdens zijn lange carrière van meer dan 60 jaar (een unicum binnen het Nederlands chazzanoet, dat teruggaat tot 1615) zijn een groot aantal langspeelplaten en CD's van hem verschenen. Buitengewoon succesvol was het 3 CD's bevattende album dat in 2000 door Universal Classics is uitgebracht. Vermeldenswaard is ook het verzamelalbum 'Les chemins de l'esprit, chants sacrés catholiques, protestants, juifs et orthodoxes', dat in 1995 is uitgegeven door Philips Classics Productions. Onder de mede-uitvoerenden bevinden zich o.a. Nicolai Gedda, Kiri te Kanawa, Elly Ameling en José Carreras.

Uniek in de annalen van het cantorschap is dat Hans Bloemendal tevens hoogleraar was. Sinds 1965 was hij als professor in de Biochemie verbonden aan de Universiteit van Nijmegen. Hij heeft een kleine 500 wetenschappelijke artikelen op het gebied van de biochemie en de moleculaire biologie op zijn naam staan en hij heeft meer dan 80 promovendi begeleid bij het behalen van hun doctorstitel.

Tot zijn publicaties op Joods-cultureel gebied behoort zijn standaardwerk "Amsterdams Chazzanoet", bevattend de composities van de Amsterdamse oppervoorzangers vanaf 1815. Daarnaast heeft hij vijf toneelstukken geschreven en een groot aantal kinderverhalen. Deze verhalen zijn gepubliceerd in een aantal kinderboeken, waarvan het meest recente is 'Een licht aan de Klaagmuur' (Uitgeverij Contact; 2000). Dit boek is ook in de Duitstalige Europese landen uitgegeven.

Carnavalsmiddag bij de senioren

GROESBEEK - Op 23 februari wordt in het Voorzieningenhart aan de Wricastraat 39 een carnavalsmiddag gehouden met medewerking van het seniorenorkest Aldörum.

De middag is van 14.00 tot 17.30 uur. Leden hebben vrij entre-; niet leden betalen vijf euro> Aan het einde van van de middag presenteren wij een broodtje kroket of frikandel. Er is ook een loterij en nog prijzen voor de mooiste carnavallist en groepen.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

15 / 28

DE WEEKHOROSCOOP VAN HÉT GEMEENTENIEUWS van 14 tot en met 20 februari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Qua beroep is de waterman een echte uitvinder. Beroepen in de techniek horen bij hem. Maar ook in de automatisering kunnen ze heel goed hun draai vinden. Als ze voor een bedrijf op de afdeling personeelszaken werken kunnen ze goed inschatten wie de juiste mens op de juiste plek is. Het zijn goede talentscouts en headhunters.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag gaat jouw planeet Mars naar het trage teken stier. Daarmee gaat op vrijdag meteen de vaart eruit. Ook al omdat er dan veel misgaat. Een wat rustiger tempo geeft jou wel de kans om wat meer van het leven en de natuur te genieten. Je neemt zelfs de tijd om rustig te dineren.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Doordat de planeet Mars vanaf donderdag in jouw sterrenbeeld gaat lopen word jij gehaast en gestrest. Normaal ben jij de rust zelve maar nu loop je rond als een kip zonder kop. Gelukkig vind je op zondag toch een manier om tot ontspanning te komen. Maar maandag moetje echt weer aan de gang.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aanstaande donderdag vallen er harde woorden. Pas op dat je niet op de ziel van de ander gaat staan. Het weekend verloop heel ontspannen. Maar op maandag en dinsdag is het rondom jou een soort gekkenhuis. Door op woensdag alles netjes volgens het boekje te doen herstel jij de bestaande orde.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Ondanks dat je over bepaalde zaken twijfelt heb je tot en met zaterdag hele goede dagen. Gesprekken gaan echt ergens over en het is gezellig. Op zondag voel jij je snel aangevallen. Met de volle maan op dinsdag komen er veel nieuwe kansen voorbij. Jij was wel toe aan nieuw en fris project!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Na een gezellige vrijdagavond kom je in een redelijk 'leeg' weekend terecht. Je geniet van de rust. Op maandag zijn er opmerkelijke ontmoetingen met mensen die iets aan jouw leven kunnen toevoegen. De volle maan op dinsdag en de overgang naar het teken vissen maken dit tot een meditatief moment.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag heb je de neiging om met een van je klussen de boel te forceren. Niet doen, maagd! Vast is vast en klaar is klaar. Maandag en dinsdag is het vooral irritante chaos om jou heen. Het lijkt wel alsof iedereen de weg kwijt is. Door woensdag de boel strak te organiseren help je iedereen weer vooruit.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op zaterdag twijfel jij vooral aan je eigen goede smaak. Normaal laat die je niet in de steek maar nu ben jij één en al twijfel. Op zondag lukt het je om tot totale ontspanning te komen. Maar op maandag moet jij weer aan de bak. Er wordt een zwaar beroep gedaan op jouw verantwoordelijkheidsgevoel.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Donderdag heb je de neiging om anderen tot de orde te roepen. Het is de vraag of ze dit van jou pikken. Vrijdag heb je de neiging om water naar de zee te dragen. Stop met dit nutteloos gedoe! Op zondag heb je gesprekken (misschien wel met jezelf) die veel emoties teweeg brengen. Dinsdag voel jij je beter.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vlak voor het weekend heb je vooral twijfels over je eigen opvattingen. Dat is een positief signaal dat je óók kritisch kunt zijn op jezelf. Volgende week dinsdag en woensdag ben je eerst ergens helemaal vóór om direct daarna je mening te wijzigen en er helemaal op tegen te zijn. Een wonderlijke switch!

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Tot en met zondag maak jij hele 'lege' dagen mee. Ook wel eens fijn om wat minder stres mee te maken. Op maandag kun je een klein voordeeltje meemaken. Grijp je kans, steenbok! Op woensdag de 20e voel jij een goed evenwicht tussen gevoel en verstand. Maar je krijgt die dag helaas je zin niet.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Na een onrustig weekend (alles loopt anders dan je zou willen) krijg je op maandag de kans om vaste afspraken met iemand te maken. Daarbij blijft er voldoende ruimte voor jou om je eigen 'ding' te doen. Volgende week woensdag kun jij de ander overtuigen met meer dan ijzersterke argumenten.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande vrijdag vraag jij je af waarvoor je de ander eigenlijk helpt. Het lijkt erop dat het niet gewaardeerd wordt. Zondag is een goede dag voor cultuur. Al is het maar dat je een filmpje pikt! Aanstaande dinsdag begint de vissentijd weer en ben jij bijna lyrisch over het leven. Je geniet ervan!

GROESBEEK - Parterre is een vorm van samenkomen rond een aanstekelijk thema aan het eind van de zondagmiddag. In de ruime, sfeervolle omgeving van het oudste gebouw van Groesbeek.

We steken wat van elkaar op en brengen ook eigen gedachten en ervaringen in. Heel toepasselijk houden we het thema van vorige bijeenkomst aan. Deze werd uitgesteld wegens de kou. Dus ‘over tijd’ gaan we verder. THEMA: Tijd … Over de ronde en de eindeloze tijd.

Hoe verhoud ik me tot de tijd? Daar gebruiken we veel verschillende woorden voor: Ónze tijd. Mijn tijd zal het wel duren. In het NU leven. Morgen wordt het beter! Vroeger …! Hoe bepalen we de tijd: een zandloper, een zonnewijzer, een ronde wijzerplaat, een digitaal horloge, een recordtijd …?

Parterre is eenvoudig van opzet. Na een korte inleiding bij het thema worden verhalen, gedachten en vragen gedeeld. En ter afsluiting is er ontmoeting en nagesprek met een hapje en drankje. Ieder is welkom. Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima.

Kortom: 24 februari van 16.00 tot 18.00 uur in het kerkgebouw van de protestantse gemeente Groesbeek, Kerkstraat. Info: nikoraaphorst@t-mobilethuis.nl.

Zestig jaar boswachter en vijftig jaar raadslid

(foto: Fam. Zwitserloot - De Bruin) Foto:Fam. Zwitserloot - De Bruin

Jan de Bruin, landbouwer en boswachter op De Dennenkamp, een memorabel man uit de periode 1827 -1917. Zestig jaar boswachter en vijftig jaar raadslid. In 1917 opgevolgd – als boswachter – door zijn zoon Matthijs de Bruin, die getrouwd is met Berdina Mulders, beiden afgebeeld op de foto.

Door Gerrie Driessen,

(foto: Fam. Zwitserloot - De Bruin) Foto: Fam. Zwitserloot De Bruin

Heemkundekring Groesbeek.

Genealogische gegevens: Jan de Bruin (ook wel als Bruijn geschreven) werd geboren te Groesbeek op 19maart1827. Hij trouwt op 28 jarige leeftijd met Theodora Jacobs (Groesbeek 1827). Het echtpaar krijgt tussen 1856 en 1865 acht kinderen waarvan er vier op jonge leeftijd sterven. Na het overlijden in 1886 van Theodora hertrouwt Jan in 1869 met Hendrina Janssen (Groesbeek 1838). Uit dit huwelijk worden zeven kinderen geboren, de eerste in 1886 en de laatste 1879. Twee daarvan zijn vroeg overleden. In totaal kreeg Jan 15 kinderen, waarvan er vijf vroegtijdig overlijden. Als laatste wordt in 1879 Matthijs de Bruin geboren, die zijn vader zal opvolgen als boswachter. De landbouwer en boswachter Jan de Bruin ontpopt zich – behalve als vader van een groot gezin – tot een gedreven politicus. In 1912 namelijk vierde hij zijn 50- jarig jubileum als raadslid van de gemeente Groesbeek, behandeld in de vorige editie van dit weekblad. Jan overlijdt op 24 juni 1917 op 90 -jarige leeftijd. Intussen is hij opgevolgd door zijn zoon Matthijs de Bruin, die getrouwd is met Berdina Mulders. Op 8 nov. 1919 verhuist de uit negen personen bestaande familie naar Mook. (Biesselt). De boerderij en bijbehorende grond wordt dan gepacht door de uit Hees afkomstige familie Th. Hubers – P. Janssen, die op 17 januari 1920 de boerderij betrekt.

LANEN VAN DE BRUIN. Hoe zeer de naam De Bruin met hun woon en werkterrein verweven was, blijkt uit een circa 1906 uitgegeven wandellandkaart. De officiële benaming Den Dennenkamp wordt niet genoemd, nu heet het 'Lanen van de Bruin' en sinds 1934 bekend als Klein Amerika.

Koude maar stijlvolle herdenking Operatie Veritable in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op een koude en winderige Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg vond vrijdagmorgen een herdenking plaats van de Operatie Veritable. Het feit werd herdacht dat 75 jaar geleden de geallieerden van start gingen om het gebied tussen de Rijn en Maas te bevrijden.

Het werd een van de heftigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. De ruim 100 gasten werden op de begraafplaats begroet door Jeanne Melchers, die liet weten dat dit de eerste herdenking in het jubileumjaar is. Piet Janssen voorzitter van Groesbeek Airborne Vrienden vroeg de aanwezigen zich voor te stellen wat zich hier in de regio heeft afgespeeld tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. 23.000 Jongelui ver van huis verloren hier – om ons te bevrijden – hun leven, aldus Janssen. Theo Giesbers vertelde een verhaal over de activiteiten van The Royal Canadian Air Force en Bert Eikelenboom vertelde het levensverhaal van de Flying Officier Robert Cecil Smalley waar de herdenking bij zijn grafplaats vond.

Na de kranslegging werd de Last Post gespeeld door Theo Jetten gevolgd door één minuut stilte. Kapelaan Rudo Franken verzorgde een lezing waarna de volksliederen van Canada, Engeland en Europa gespeeld werden, waarmee de herdenking werd beëindigd. De aanwezigen werden door de Groesbeek Airborne Vrienden uitgenodigd voor een kopje koffie/thee in café De Oude Molen in Groesbeek. Bij de herdenking was ook burgemeester Steins van Kranenburg aanwezig.

Omgewaaide boom verspert deel Oude Kleefsebaan

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Een omgewaaide boom die op het talud langs de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal stond heeft zaterdagmiddag een gedeelte van de Oude Kleefsebaan versperd.

Het gevaarte zorgde ervoor dat het verkeer de nodige overlast ondervond. Voorbijgangers hadden de brandweer van Groesbeek gealarmeerd die bij aankomst eerst een gedeelte van de weg heeft afgezet, waarna ze met motorzagen de boom te lijf is gegaan. Binnen de kortste tijd lag de boom in stukken langs de Oude Kleefsebaan. Het waaide op de Oude Kleefsebaan zo hard dat gevreesd wordt dat nog meerdere bomen het loodje zullen leggen of in ieder geval de nodige takken verliezen.

College wil haalbaarheidsonderzoek naar verplaatsing Mallemolen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal stelt de gemeenteraad op 14 maart voor een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid om het sociaal-cultureel centrum De Mallemolen te verplaatsen naar het centrum van Groesbeek. Die zou dan moeten komen waar de Hema gevestigd heeft gezeten en de huidige Scapino-locatie. Deze verplaatsing zou onderdeel moeten gaan worden van de laatste fase van de ontwikkeling van het centrum van Groesbeek.


De afgelopen jaren heeft de gemeente Berg en Dal het centrum van Groesbeek verbeterd. De laatste fase van dit project betreft onder meer de herinrichting van het marktterrein en slopen van het pand waar Scapino nu zit. Momenteel ligt er een plan om dit pand te vervangen door een winkelgebouw met daarboven 24 appartementen.
Nu blijkt dat in De Mallemolen aanpassingen nodig zijn om onder andere aan de duurzaamheidseisen te voldoen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van bureau DTNP dat een centrum met een sociaal-culturele functie de aantrekkelijkheid van het centrum kan versterken, temeer dat er geen behoefte meer is aan extra winkelruimte. Volgens wethouder Sylvia Fleuren is dit een mooie gelegenheid om er een compleet centrum neer te zetten waar iedere inwoner, ondernemer en bezoeker nog decennia profijt van heeft. Dit is volgens Fleuren de laatste kans om die mogelijkheid te bekijken, dat doe je niet meer als het centrumplan is afgerond.

De gemeente heeft onlangs een gesprek gevoerd met de organisaties die het meest gebruik maken van De Mallemolen en de uitbater, alsmede een vertegenwoordiging van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV) en de Business Investeringszone ( BIZ ) van het winkelgebied in Groesbeek. Als de gemeenteraad op 14 maart groen licht geeft voor het onderzoek zal er met de gebruikers en ondernemers overleg worden gevoerd over eventuele wensen, die zij hebben bij nieuwbouw. Als de plannen doorgaan zal het marktterrein tijdelijk worden opgeknapt tot na de bouw. Dit jaar zal er ook een onderzoek plaatsvinden naar verkeer en parkeren in het centrum. De uitkomst daarvan hebben ook invloed op de manier waarop het plein wordt ingericht.

Repair- en Internetcafé Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 23 februari is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Men is welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat." Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

"Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes." Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 30 maart.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Geef een kind de vakantie van zijn leven

REGIO - Hoe fijn zou het zijn om even weg te zijn uit de chaos, niet aan je zorgen te hoeven denken en lekker te spelen met andere kinderen? Helaas zijn er veel kinderen die zich dit zullen afvragen. Ze leven in armoede, omringd door conflicten of in een zorgelijke thuissituatie. U heeft de kans om één van die kinderen een prachtige tijd te bezorgen die hij of zij nooit zal vergeten!

Wij zoeken nog vakantieouders die hun huis voor een periode van 10 tot 21 dagen willen openstellen voor een vakantiekind. In een gezellige, huiselijke sfeer komt een kind helemaal tot rust. Het beleven van de dagelijkse dingen is voor de kinderen al heel fijn, uitjes zijn leuk maar thuis met andere kinderen spelen vinden ze ook al super.

De periode in Nederland helpt de kinderen om hun dagelijkse zorgen even opzij te zetten en even helemaal kind te zijn. Door aandacht, liefde en structuur merken ze dat ze geliefd zijn en krijgen ze vertrouwen in de toekomst.

Europa Kinderhulp

Stichting Europa Kinderhulp (EKH) zet zich al jaren in om kinderen uit mindere situaties een fijne vakantie in Nederland te bieden. De kinderen komen uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Oekraïne en Nederland. EKH heeft in deze landen contact met uitzendende organisaties, bijvoorbeeld sociale zaken of een kindertehuis. De reizen worden door EKH georganiseerd en alles is onder toezicht.

Meer informatie staat op www.europakinderhulp.nl. Wilt u een informatiepakket ontvangen of wilt u zich aanmelden? Dit kan via deze website door uw gegevens in te vullen onder de button: Vakantieouder worden. Voor contact met een EKH-medewerker kunt u bellen met Theo Kersten: 0316 264844.

Halleluja met Vivace

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - Dinsdag, 5 februari hield zangvereniging Vivace haar jaarlijkse meezingavond. De opkomst was groot, wel 23 extra ‘meezingers’ zorgden, naast de koorleden, voor een volle spiegelzaal in De Duffelt in Millingen aan de Rijn.

Deze keer had dirigent Frans Coerwinkel muziek uitgezocht die het koor dit jubileumjaar gaat uitvoeren. Een soort voorproefje dus. De meezingers kregen het flink voor de kiezen, want ze zongen meteen mee met het prachtige Kyrie van Abaris, met een gedeelte van een lied van John Rutter en het snelle The Dance van Sir Edward Elgar. Het meest bekende muziekstuk kwam als laatste en werd uit volle borst door iedereen meegezongen: het glorieuze Halleluja van Händel. Frans Coerwinkel was zeker niet ontevreden over de meezingers. Er zitten een paar mooie stemmen tussen. Ook was het geweldig dat zoveel mannen het koor kwamen versterken. Daar kunnen er altijd nog wel een paar bij, zeker bij de tenoren.

De sfeer was goed en na afloop, bij het napraten met een drankje en een hapje, gaven meerdere mensen aan volgende week dinsdag om 20.00 uur weer te komen op de repetitie en wellicht worden zij ook lid.

En… zoals de dirigent al zei: “Het is toch bijzonder als je morgen in de supermarkt kan zeggen: gisteren heb ik nog het Halleluja van Händel gezongen?”

Gasleiding kapot getrokken bij aanleg glasvezel in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens de aanleg van een glasvezelkabel ten behoeve van een snel internet in het buitengebied van Berg en Dal hebben medewerkers door een gasleiding heen getrokken op de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Direct werd Liander gewaarschuwd die op haar beurt de brandweer van Groesbeek heeft gealarmeerd. Ter plaatse bleek dat bij het doorschieten van de vezelkabel van een woning naar de buren een gasleiding was geraakt. Direct werden de werkzaamheden gestaakt in afwachting van monteurs van Liander. De brandweer is er gebleven totdat de medewerkers van Liander kwamen die het gaslek hebben hersteld. Twee huishoudens zijn enige tijd van gas verstoken geweest.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Maria Johanna Schoenmakers

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 24 februari 10.00 uur H. Mis m.m.v KK St. Caecilia

Misintenties: Overleden ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen; Hendrikus Meijer vw sterfdag; Piet van Loon; Ruth v.d. Pol en dochter Ria; Wim Derks en Lies Derks-Lamers, voor Opa en Oma Derks en Grootvader en Grootmoeder Lamers.

Dinsdag 26 febr. 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 28 febr. 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Zaterdag 02 mrt. 17.00 uur H. Mis Geen viering in 't Trefpunt de Meent

Zaterdag 02 mrt. 19.00 uur. H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. Senioren Breedeweg

ST. ANTONIUS BREEDEWEG.

Woensdag 20 februari 19.00 uur. Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 24 februari 9.30 uur. Eucharistieviering m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Voor de verjaardag van Leida Leenders – Theunissen, voor Theodorus Leenders, Wilhelmina Jacobs de echtgenote, zoon Jan en schoonzoon Hans; voor de verjaardag Petronella Wijers-Janssen; Jacobus Lamers en Wilhelmina Lamers-Hendriks, de echtgenote, Siem Lamers de zoon en Jan van Tilburg de schoonzoon.

Sterfdag van Lies Kuypers - Kersten, echtgenoot Gerrit Kuypers, dochter Monique, Wim en Marijke Liebers, Johan Wiendels, Herman en Bertha Kersten.

Woensdag 27 februari 19.00 uur. Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Carnavalsfeest kan losbarsten in Berg en Dal

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL – Vrijdagmiddag zijn de laatste voorbereidingen getroffen voor het jaarlijkse carnavalsfeest te weten het ophangen van de carnavalsbanier aan de toren van het gemeentehuis in Groesbeek.

Wethouder Sylvia Fleuren had daarvoor de twee voorzitters van het overkoepelend orgaan ontmoet: Willem Thijssen van het SOK uit Groesbeek en Willy Jansen van HeLaho van het Hoog en het Laag. Met de hoogwerker van Bakker Verrijker werden de twee carnavalskopstukken omhoog gehesen om te controleren of de banier stevig genoeg aan de toren hing. Toen dat akkoord werd bevonden kon wethouder Fleuren de start geven voor het carnavalsfeest 2019 in Berg en Dal. Vanaf heden hebben volgens Fleuren de Prinsen en prinsessen geen rust meer tot na de carnaval zoals Prins Marcel van Millingen, Henk van Leuth, Esther van Kekerdom, Erwin van Ooij, Marc van Beek, Marco van Berg en Dal, Marie – Jose van Net Aecht en Lars van De Feestneus beide uit Groesbeek. Vrijdagavond begon het al met 'Gruusbek Live ' in sporthal Heuvelland en zondag met de Prinsenreceptie in Leuth.

Groesbeek Airborne Vrienden krijgt Duitse onderscheiding

(foto: Piet Spanjers)

KRANENBURG – De Groesbeek Airborne Vrienden heeft zondagmorgen in Kranenburg de hoge Kranich Orden in ontvangst mogen nemen. In het begin hebben de Groesbeek Airborne Vrienden zich gericht op het herdenken van de operatie Market Garden alsmede de ontvangst van de geallieerden militairen uit Amerika, Engeland en Canada.

In de loop der jaren zijn er mede door hen diverse monumenten opgericht en hebben zij diverse herdenkingen georganiseerd. Maar vanaf 1992 is hun aandacht ook uitgegaan naar de andere kant van de grens te weten Kranenburg, Kleef en Donsbruggen. De Groesbeek Airborne Vrienden heeft zich ontwikkeld tot een stichting die de oorlog in dit gebied voor de huidige en toekomstige burgers probeert te verklaren. Zij neemt tegenwoordig deel aan vrijwel alle activiteiten en herdenkingen en gebeurtenissen aan beide zijden van de grens. In 2015 heeft de Groesbeek Airborne Vrienden met hun Duitse vrienden een monument onthuld aan de Grafwegenerstrasse omdat de vrouw van de toenmalige boswachterin in de jaren 1938 – 1939 joden de grens overbracht, zodat zij in Nederland een veilig heenkomen vonden. Ook zijn er diverse informatieborden in de grensregio geplaatst over wat zich daar in de WOII heeft afgespeeld.

Momenteel wordt er gewerkt aan een boek in samenwerking met de Heimatverein uit Donsbruggen waarin verhalen verteld worden van Duitse mensen uit de grensstreek en Nederlandse evacués. Daarnaast is er nog een gevonden soldaat herbegraven op het kerkhof in Kranenburg. Ieder jaar vind er ook nog een herdenking plaats bij het monument bij het gemeentehuis in Kranenburg van twee Amerikanen die daar gefusilleerd zijn in de nadagen van de WOII.

Tenslotte vinden er uitwisselingen plaats van herdenkingen zowel in Nederland als Duitsland. Paul Wilbers sprak de aanwezigen onder wie 15 carnavalsprinsen, burgemeesters en de Groesbeek Airborne Vrienden toe. Na alle activiteiten van de Groesbeek Airborne Vrienden opgesomd te hebben, heeft Karnavalsgesellschaft Krunekroane een goede keuze gemaakt voor het uitreiken van de Kranich Orden 2019, aldus Wilbers. Ook de voorzitter van Groesbeek Airborne Vrienden Piet Janssen was samen met alle Airborne Vrienden zeer vereerd met deze hoge Kranenburgse onderscheiding.

Uw scheiding zorgvuldig geregeld én hypotheekadvies onder één dak

BERG EN DAL - Bij 'Scheiden doe je samen' is dit mogelijk. Veel mensen willen na hun scheiding graag in de woning blijven wonen, of een nieuwe woning aankopen.

Johan Bosveld (financieel scheidingsplanner, MfN/ADR-mediator en mede-eigenaar van Bosveld Scheidingsbemiddeling) vertelt: "Door onze gedegen financiële/fiscale/juridische kennis en ervaring, zijn wij in staat om met onze cliënten mee te kijken of hun hypotheekwensen haalbaar en verantwoord zijn. Tevens hebben wij geen enkel belang bij een bepaalde bank of verzekeringsmaatschappij, maar kunnen wel bij bijna alle hypotheekverstrekkers in Nederland terecht.

Normaal gesproken heb je een mediator/advocaat voor de afwikkeling van een (echt)scheiding en daarnaast een hypotheekadviseur voor de hypotheek nodig. Tevens verlangt een hypotheekverstrekker meer financiële gegevens bij een echtscheiding dan bij een reguliere hypotheekverstrekking. Neem alleen al de eventuele partneralimentatie, die van belang wordt bij het verstrekken van een hypotheek na scheiding, als dit van toepassing zou zijn natuurlijk. Dit kan betekenen dat het langer duurt voordat cliënten meer duidelijkheid krijgen over eventuele toekomstige hypotheekwensen, dus woonwensen. Als je via ons kantoor de scheiding, al dan niet met kinderbegeleiding, alsmede de hypotheek laat regelen, betekent dit, dat wij veel van de benodigde financiële gegevens al "in huis hebben" en berekend kunnen hebben (bv. de partneralimentatie). Zo kunnen wij snel inzichtelijk maken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van hypotheekverstrekking en dit verder ook volledig verzorgen. Niet alleen voor cliënten, maar ook voor de eventuele kinderen is rust en duidelijkheid over de mogelijkheid, om al dan niet in de huidige woning te kunnen blijven wonen, van groot belang. Een scheiding is immers naast een financiële afwikkeling, ook emotioneel een zwaar traject!

Ook als de scheiding elders wordt/is geregeld kun je voor hypotheekadvies bij ons terecht."

Meer informatie op www.scheidendoejesamen.nl of bel met kantoor 085 4010839.

Fred Kookt

HEUMEN - Fred en Marieke Kruissen en hun team verzorgen al heel wat jaren feestelijke en zakelijke bijeenkomsten in de historische bierbrouwerij op Landgoed Bergzicht. Wekelijks zijn er verjaardagsfeesten, high tea's, huwelijksfeesten en zakelijke bijeenkomsten in de diverse ruimtes van Landgoed Bergzicht. Marieke is verantwoordelijk voor de planning en Fred zijn passie is het koken van pure, bourgondische gerechten.

Het koken is bij Fred dan ook met de paplepel ingegoten. Hij is grootgebracht met een vader en moeder in de keuken van hun cateringbedrijf Kruissen en heeft vanaf die tijd al heel wat mensen in de watten gelegd met zijn kookkunsten.

Om naast de besloten feesten, iedereen de mogelijkheid te bieden om op Landgoed Bergzicht Bourgondisch te komen genieten, is er één keer in de maand een 'Fred Kookt'-zondag.

Tijdens de Fred Kookt-zondagen willen we de diverse mogelijkheden van Landgoed Bergzicht laten proeven en beleven. Van een zittend 5 gangen diner tot een Speenvarken aan 't spit. Zo is er zondag 17 maart een Raclette-avond met de smeltende kazen op de tafels en 14 april een heerlijk voorjaarsdiner met Lamsbout Freds stijl.

Informatie: www.bergzicht-deraaf.nl , info@bergzicht-deraaf.nl; Landgoed Bergzicht, Rijksweg 232, Heumen.

Reizigers Maaslijn dupe slecht presterend Arriva Actie op station Mook Molenhoek

MOOK - De treinen van Arriva op de Maaslijn niet voldoen aan de punctualiteitseisen in de concessie. Ze vertonen veelvuldig mankementen en er is veel uitval. Ook zijn ze overvol en blijven passagiers verbijsterd achter op het station.

Vele reizigers naar de onderwijsinstellingen komen te laat op school of universiteit en afspraken lopen in het honderd. Ook komen velen te frequent te laat op hun werk. De elektrificatie lijkt uitgesteld te worden en daardoor wordt het huidige materieel van Arriva langer ingezet dan de afschrijvingstermijn, waardoor weer extra risico op uitval. Door deze problemen kiezen reizigers weer vaker voor de auto.

Op zondag 17 februari fietsen de Jonge Socialisten van Venray naar Nijmegen om aandacht te vragen voor de problematiek. Rond 14.00 uur wordt station Mook-Molenhoek aangedaan. Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van PvdA in de Tweede kamer fietst een stukje mee en zal Mook aandoen. Op het station vindt een persmoment plaats. "Betuigt door uw aanwezigheid op zondag 17 februari om 14.00 uur uw steun aan deze actie. Iedereen is welkom, in het bijzonder de gedupeerde reiziger." Info: PvdA Lokaal-Sociaal 06 33861855.

Mestactie Scouting Paul Kruger

REGIO - Het wordt inmiddels traditie: de mest-actie van Scouting Paul Kruger. Ook dit voorjaar gaan de scouts van deze groep weer op pad om Champost te verkopen. Champost is een mengsel van stro, paardenmest, kippenmest, kalk en veen, afkomstig uit de champignonteelt, en daardoor heel geschikt voor gazon en border.

Op zaterdag 9 maart wordt de mest verkocht in Nijmegen-Oost, Berg en Dal, Beek en Ubbergen, op zondag 10 maart zijn Lent en Oosterhout aan de beurt. De opbrengst van de mestactie gaat geheel naar de vereniging.
De mest moet vooraf worden besteld. Dit kan gemakkelijk en snel via de website www.mestnijmegen.nl. Geef tijdig uw bestelling door want de voorraad is beperkt! De kosten zijn vijf euro per kruiwagen en elke zesde kruiwagen is gratis. Enkele dagen voor de levering wordt u geïnformeerd over het tijdstip van levering.

Winnaars gedichtenwedstrijd: Finn Spijker (11) en Ans van Kessel

winnaar gedichtenwedstrijd Finn Spijker 11-Poëzieweek Heumen-meest Poëtische Heumie-Geef dichters een stem. (foto: Hans van Wijk) Hans van Wijk

HEUMEN - Meest Poëtische Heumie… deze titel dragen Finn Spijker en Ans van Kessel. Zij zijn de winnaars van de gedichtenwedstrijd in de eerste Poëzieweek Heumen. Finn won met het gedicht ‘De zee van vrijheid’. De situatie van vluchtelingen vormde onder andere zijn inspiratie.


Ans van Kessel kreeg de eerste prijs, in de categorie volwassenen, met haar gedicht ‘Zie haar’. Dit ademde het thema ‘vrijheid’, terwijl dit woord zelf niet voorkomt in het gedicht.

Winnaar gedichtenwedstrijd- Finn Spijker met organisatoren Marjolein Pieks en MariannA Bakker-Poëzieweek Heumen--Meest Poëtische Heumie. (foto: Hans van Wijk) Hans van Wijk
Winnaar gedichtenwedstrijd Ans van Kessel-Poëzieweek Heumen-Meest Poëtische Heumie. (foto: MariannA Bakker) MariannA Bakker
Jury gedichtenwedstrijd Poëzieweek Heumen-Frans Wildenborg-Pieks- Riny Jans. (foto: MariannA Bakker) MariannA Bakker

Veel jong dichttalent in gemeente Heumen

Meer dan de helft van de basisscholen deed mee: De Komeet, Regenboog en Tovercirkel uit Malden en De Zilverberg uit Overasselt. Om leerlingen tot dichten te inspireren, gaf dorpsdichter Pieks een workshop. Onder het motto ‘Geef dichters een stem’ stelde Cor Willem Visser, verse eigenaar van de Plus in Malden, Voice-gadgets als prijsjes beschikbaar. De kwaliteit van de inzendingen was hoog. De organisatoren, dorpsdichter Marjolein Pieks en communicatiespecialist MariannA Bakker, concluderen trots: “Er zitten veel dichters in de dop in gemeente Heumen. Poëzie komt op!

Houd de website www.poezieweekheumen.123website.nl en social media @poezieweekHeumen in de gaten.

De zee van vrijheid

Vrijheid is een zee, een zee van gedachten.

Zijn de leiders doof?

Ze horen ons niet,onze gebeden, onze vragen.

Wat heb je aan vrijheid als niemand luistert?

Je probeert de groten te bereiken,

maar ze zitten op een eiland,

een eiland te ver in die grote zee.

Vrijheid is een zee, een zee van gedachten.

Finn Spijker (11) - basisschool De Komeet, Malden

Tweede grote snert-actie Ons Genoegen

MILLINGEN - In de Albert Heijn te Millingen aan de Rijn is zaterdag 23 februari tussen10.00 en 16.00 uur een heerlijke zelfgemaakte kop erwtensoep proeven voor 1,50 euro en deze verse goed gevulde erwtensoep kan men ook kopen à 4,50 per liter (3 liter voor 12,50 euro).

Lekker om direct op te eten of handig voor in de vriezer. Men kan nu al ingevroren erwtensoep bestellen in literbakken vanaf 4.50 per liter. Bestellingen kunt u mailen naar onsgenoegensnertactie@gmail.com (naam, adres, bezorgen of afhalen).

De soep kan worden opgehaald op donderdag 28 februari tussen 18.30 en 19.30 uur in verenigingsgebouw van fanfarekorps Ons Genoegen, Ons Genoegenpad 4, Millingen aan de Rijn. Bezorgen is ook een mogelijkheid.

Men kan ook een briefje met naam, adres, telefoonnummer en aantal liters erwtensoep in brievenbus deponeren op Werfstraat 1. Men kan kiezen of men het afhaalt of dat het bezorgd wordt.

Talud langs Molenweg Groesbeek nog groener als gras

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het talud langs de Molenweg in Groesbeek lijkt dat het is opgevuld met kunstgras, maar niets is minder waar.

Het is geen kunstgras en de kleur is nog groener als gras. Wat is het geval. Het talud is onlangs ingezaaid op een speciale manier. De felle kleur groen komt doordat er hydroseeding is toegepast. Vanuit een tank is een mengsel van water, lijm, meststoffen en zaden over het talud gespoten. Deze methode is de laatste jaren ideaal gebleken bij hellingen en taluds zoals hier het geval is. Het is ook een ideale methode, omdat zaden nogal snel ontkiemen en omdat ze nu vastgeplakt zitten kunnen ze ook niet wegwaaien. Deze methode is ook toegepast bij het talud van De Groesbeek naast brasserie Le Monde aan de Dorpsstraat en met succes.

Syrische statushouders warm ontvangen in Leuth

LEUTH – De open dag die de zes Syrische statushouders afgelopen zondag hielden in de voormalige pastorie van Leuth hadden over belangstelling niet te klagen.

Ruim honderd belangstellenden zijn een kijkje komen nemen waar de Syriërs Basser, Mulham, Abdul Karim, Abdelkareem en de broers Amr en Ahmad nu wonen. Tegelijkertijd werd er kennis gemaakt met de nieuwe buren. Veel van de bezoekers hadden zelfs een cadeautje meegebracht voor de nieuwe Leuthenaren.

Voor de vluchtelingen was het duidelijk gezien de grote belangstelling dat zij in Leuth welkom zijn. Wat zij willen is een onderdeel gaan worden van de Leuthse gemeenschap en dat lijkt na zondag niet zo moeilijk. Het ziet er in ieder geval goed uit voor de Syriërs in Leuth. De nieuwe inwoners van Leuth waren zichtbaar ontroerd gezien de drukte en de ontvangen cadeaus.

Cineac voor kinderen

GROESBEEK - Donderdag 21 februari in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: Cineac voor kinderen, speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar.

De gehele dag door vertoont het museum doorlopend boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's (verzet, onderduiken, dagboeken et cetera).

De entree is voor kinderen (7 -17 jaar): 6,50 euro, begeleidende (groot)ouders betalen 6,00 euro per persoon. De Museumkaart is geldig. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Diamanten jubileum

MILLINGEN - Op 21 februari 1959 werd pater Willem Spann, Oblaat van Sint Franciscus van Sales, door mgr. Willem Bekkers tot priester gewijd. De kerkgemeenschap van Millingen aan de Rijn wil dit diamanten jubileum op zondag 24 februari op een feestelijke manier herdenken.

Dit gebeurt in de eerste plaats door een plechtige heilige Mis in de kerk van de H. Antonius van Padua, die begint om elf uur.

De viering wordt afgesloten door de presentatie van het boek Ruim een eeuw Antoniuskerk in Millingen, dat verschijnt onder eindredactie van de feesteling. Deze presentatie begint in dezelfde kerk, maar wordt voortgezet in het Gasthuis Sint Jan de Deo. De boeken zijn daarna op beide plaatsen te koop. Eventuele felicitaties kunnen zowel in de kerk als – onder een kopje koffie – in het Gasthuis plaats vinden.

Groesbeeks Glorie pakt geen punten

GROESBEEK - Groesbeek Glorie speelde zaterdag 9 februari tegen G.H.V. in Goirle. G.H.V. stond op de tweede plaats in de competitie en Groesbeeks Glorie derde.

Dit kon dus een spannende wedstrijd gaan worden. De eerste helft begon Groesbeek sterk. Het ging meteen gelijk op. Beide teams kwamen goed tot scoren. 8-12 was de ruststand. De dames wisten dat ze de tweede helft hard moesten werken op de twee punten mee naar huis te kunnen nemen. De tweede helft begon slordig en chaotisch voor Groesbeek. GHV maakte hier gebruik van en konden zo verder uitlopen. Aan beide kanten werden vele gele kaarten en twee minuten gegeven. De dames kwamen niet meer tot scoren en ook niet meer toe aan hun eigen spel. Aanstaande zaterdag 16 februari om 20.15 uur spelen de dames thuis de derby tegen De Flyers uit Wijchen.

Vers van de Dorpsdichter

Finn Spijker (11 jaar) wint gedichtenwedstrijd Meest Poëtische Heumie 2019. (foto: Hans van Wijk) Hans van Wijk

HEUMEN - Deze week licht de Dorpsdichter graag het gedicht van Finn Spijker (11 jaar) uit die woendag 6 februari werd benoemd tot de De Meest Poëtische Heumie (categorie jeugd).

De organisatie van de Poëzieweek Heumen schreef een gedichtenwedstrijd uit voor jong en ouder waarbij de Dorpsdichter langs drie scholen reisde om gedichtenles te geven. Finn Spijker, van basisschool De Komeet in Malden, won de gedichtenwedstrijd met het gedicht ‘De zee van vrijheid’. De situatie van vluchtelingen vormde onder andere zijn inspiratie. Tijdens de prijsuitreiking droeg hij het gedicht met veel gevoel voor. Lees hieronder zijn winnende gedicht.

De zee van vrijheid

Vrijheid is een zee, een zee van gedachten.

Zijn de leiders doof?

Ze horen ons niet,

onze gebeden, onze vragen.

Wat heb je aan vrijheid als niemand luistert?

Je probeert de groten te bereiken,

maar ze zitten op een eiland,

een eiland te ver in die grote zee.

Vrijheid is een zee, een zee van gedachten.

Finn Spijker

Groesbeekse Boys wint topper

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys heeft op eigen sportpark de topper gewonnen van koploper Ewijk. Door de 4-1 overwinning heeft Groesbeeks Boys de koppositie weer in handen genomen.

Groesbeekse Boys speelde een goede wedstrijd. Dit leverde de thuisclub in het eerste bedrijf diverse kansjes op die echter onbenut bleven. Ewijk wist alleen met enkele snelle uitbraken in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied te komen. Na een klein half uur voetballen leidde een persoonlijke Groesbeekse fout echter tot de 0-1 voorsprong van Ewijk. Spits Koen de Waal schoot vanaf 10 meter onhoudbaar binnen. De geel-zwarte formatie ging na deze domper gretig op zoek naar een doelpunt. Nog voor rust resulteerde dit in twee treffers van Thom Jochoms.

In de tweede helft had Groesbeekse Boys opnieuw veldoverwicht. Met combinatievoetbal werd de aanval gezocht terwijl tegenstander Ewijk zich moest beperken tot verdedigen. Na een uur voetballen sloeg Groesbeekse Boys opnieuw toe. Eerst was het Gijs Müskens die op aangeven van Bram de Bruin raak kopte. Enkele minuten later waren de rollen omgekeerd en scoorde de Bruin op aangeven van Müskens. Even leken de gasten uit Ewijk de marge te verkleinen maar het was doelman Jeffrey Hoogenbosch die tot twee keer redding bracht op een kopbal van Koen de Waal. In de slotfase liet Sander de Bruin een grote kans liggen om de marge verder te vergroten.

Zondag 17 februari gaat Groesbeekse Boys op bezoek bij vv Krayenhoff. Deze wedstrijd in Nijmegen begint om 14.30 uur.

'Eerste hulp bij verwarde personen'

BERG EN Dal – De gemeente Berg en Dal biedt een cursus aan 'Eerste hulp bij verwarde personen'.

Weet u wat u moet doen als een geliefde, vriend, familielid, buurvrouw of leerling een paniekaanval krijgt, het bed niet meer uitkomt of steeds somberder wordt ? Bij de cursus Mental Health First Aid (MHFA) wordt geleerd op welke wijze men dit soort situaties moet inschatten. De cursus is bedoeld voor alle inwoners, vrijwilligers en werkenden in Berg en Dal. De cursus wordt gegeven op dinsdag 26 maart, 9 april, 23 april en 7 mei van 09.30 tot 12.30 uur bij Stichting Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.
Bij volledige deelname ontvangt men een bewijs van deelname. De deelnemers krijgen bij volledige deelname een bewijs van deelname. Men krijgt een certificaat na deelname aan de vier trainingsbijeenkomsten en het maken van een toets. Dit certificaat is drie jaar geldig. Voor aanmelden kan men contact opnemen met Indigo Gelderland via 026 3124483 of info@indigogelderland.nl. Meer informatie staat op www.mhfa.nl.

Illegale kampeerplek verwijderd

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJPOLDER – Donderdag hebben medewerkers van de DAR samen met bureau handhaving en politie tussen het struikgewas bij de Oude Waal een illegale kampeerplaats verwijderd.

De reden hiervoor was dat de zwerver, bekend bij de politie geen gehoor had gegeven om daar met zijn tent weg te gaan en zijn gemaakte rommel op te ruimen.

(foto: Wim den Hartog)

NIJMEGEN - Op zondag 31 maart om 15.00 uur voert Koor Surplus, hét koor voor de ambitieuze 50-plusser, een passie-concert uit in de Groenestraatkerk in Nijmegen.

Het concert heeft een romantische signatuur. Op het programma staan werken van Henry Purcell (1659-1695), Johann Kuhnau (1660-1722), Charles Gounod (1818-1893), Joseph Gabriel Rheinberger (1839-1901) en Morton Lauridsen (geb. 1943). Al deze componisten weten zich geïnspireerd door het lijden en sterven van Christus. Op een eigen wijze vertolken zij allerlei nuances van gevoelens bij de oorspronkelijke bijbelteksten. Zie voor meer informatie en kaarten: www.koorsurplus.nl.

Lunch voor senioren in Groesbeek

(foto: Eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Zondagmiddag 24 februari houdt de beheerder van De Mallemolen in samenwerking met KBO Groesbeek-De Horst weer de maandelijkse seniorenlunch.

Het betreft een twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren waarbij Hemmie Hermsen voor de muzikale omlijsting zal zorgdragen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers aan deze lunch kunnen zich telefonisch (tussen 09.00 en 12.00 uur) aanmelden tot uiterlijk vrijdag 22 februari 12.00 uur. De kosten voor deze lunch bedragen inclusief een consumptie (bier, fris, wijn, koffie, thee naar keuze) 12,50 per persoon. De lunch begint 24 februari om 12.00 uur. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Film 'Krieg am Niederrhein'

Reichswald in Kleve. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

GROESBEEK - Op donderdag 21 en zondag 24 februari vertoont het Nationaal Bevrijdingsmuseum de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein'.

De film heeft geen Nederlandse ondertiteling en gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945. Het programma duurt van 14.00-17.00 uur; dit is inclusief een inleiding en een pauze. Entree: Volwassenen: 12,50, kinderen (7 - 17 jaar): 6,50 euro. Geadviseerd wordt een leeftijd van 16 jaar en ouder. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Wokshop 'Het leven van de parachutist'

Parachutistenworkshop in het Bevrijdingsmuseum. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

GROESBEEK - Woensdag 20 februari houdt het Bevrijdingsmuseum speciaal voor kinderen van 8-12 jaar een workshop over het leven van de parachutist in WO2.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur. Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Entree: Kinderen (7 - 17 jaar):6,50 euro. Begeleidende (groot)ouders 6,00 euro. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

26 / 28

Op 17 februari wordt deze kanjer
18 jaar en kan die mini uit de garage komen.
H.G. Liefs, Ari en Janny

Hiep hiep hoera
Onze lieve oma Anita
is 60 jaar
Xxx
Romé en Joëlle

nor

Onze kanjers 50 jaar getrouwd.
Lieve groet,
Dave, Mireille, Mitch,Quincy &
Robbert, Marleen, Sam en Nikki

Hiep Hiep Hoera,
onze big boss 46 jaar!

Hartelijke groet van het bessenteam

Hiep hiep hoera!
José wordt 60 jaar op 16 februari

Gefeliciteerd en een dikke kus
Rob, Roel, Patrick, Simone, Dex en Kenji

Hoera Pepijn 10 jaar
Hartelijk gefeliciteerd van
Cathelijne, Papa en Willemijn
Marjolein en Koen
Opa en oma Huissen.

Fleur 20 jaar
Het is toch frapant.
Fleur,je staat weer in de krant!
Gefeliciteerd XXX
Opa en oma koeien.

Deze feestbeest Nico wordt 17 februari alweer 50 jaar.

Liefs Angelique, Wouter, Iris, Rafael, Wouter, Natascha en Rick

Lieve oma Helma
Van harte gefeliciteerd met uw 75 verjaardag.
Tot zondag
Youri, Lotte, Stijn, Luuk, Laura, Tristan, Naomi, Sophie en Daan.

Lieve May
Van harte gefeliciteerd met je 5e verjaardag.
Dikke kus van Oma Bibi & opa Ben.
King, Daantje en Solano

Hiep hiep hoera!

Op 16 februari wordt deze grote kerel wordt 1 jaar.

Heel veel kusjes van opa Rinus en oma Marga

Geert 85 jaar!
Gefeliciteerd!

Geniet, je eigen voltallig gezin!

Trots op onze 2 EZZ toppers
Lieke en Gaby met hun medailles bij de minoren zwemwedstrijd in Wageningen.

Anneloes&Abe en Nory&Arjan en
jullie broer(tje)!

Danielle, op 5 februari weer een
jaartje erbij.
Van harte gefeliciteerd!
Veel liefs en kus.
Pascal

Kim wordt 16 februari alweer 12 jaar.

Zet de koffie en gebak maar klaar

dan zien we je zo.

Gr A&A&G

Spontane gaslek in meterkast woning Groesbeek

GROESBEEK – De bewoner van een woning aan de Chopinstraat in Groesbeek nam maandagmorgen rond half tien een gaslucht in zijn woning waar. Na zelf gezocht te hebben bleek de gaslucht in de meterkast het ergste te zijn.

Direct heeft hij Liander gealarmeerd die vervolgens de brandweer van Groesbeek heeft ingeseind. Die is ter plaatse gekomen en gebleven totdat de monteurs van Liander aanwezig waren om het gaslek in de meterkast te dichten. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.


De brandweer van Groesbeek werd in het begin van de middag rond half een gealarmeerd voor een brand in gebouw De Kentering op het terrein van Dekkerswald. Vanwege onderbezetting werd ook de brandweer van Ubbergen gealarmeerd. Ter plaatse bleek dat bij onderhoudswerkzaamheden het brandalarm was afgegaan. Hierna keerden beide brandweerkorpsen onverrichter zaken weer huiswaarts.

Wethouder Sylvia Fleuren ontvangt statushouders

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – In verband met ziekte van burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft wethouder Sylvia Fleuren 25 statushouders ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis voor de ondertekening van de participatieverklaring.

De statushouders afkomstig uit Syrië, Iran en Eritrea hadden de afgelopen weken al drie trainingen gevolgd over de Nederlandse Kernwaarden zoals (gelijkwaardigheid, vrijheid, solidariteit) en participatie. Nu was de laatste bijeenkomst waar de 25 statushouders de participatieverklaring van de Nederlandse kernwaarden ondertekenden.

Wethouder Fleuren wenste de statushouders heel veel succes in hun nieuwe gemeente Berg en Dal, ver van de plaats waar zij geboren zijn en alles hebben moeten achterlaten. Nadat de statushouders de verklaringen hadden getekend, werd er een hapje en een drankje genuttigd. Burgemeester Slinkman zal -als hij weer helemaal hersteld is- de verklaringen ook ondertekenen.

Groesbeekse wijnwandeling mooiste wandeling van het jaar

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De mooiste wandeling van het jaar is afgelopen vrijdag de wandeling in en om Groesbeek geworden. Dat hebben de bezoekers van een groot wandelplatform besloten.

De verkiezing van 'Mooiste wandeling 2019' is een initiatief van Wandelzoekpagina.nl. Het afgelopen jaar bekeken bezoekers op deze site meer dan één miljoen wandelingen. Uit de twaalf populairste wandelingen mocht het publiek de beste kiezen. De meeste stemmen gingen naar een wandeling van 13 kilometer door de wijngaarden van Zuid-Gelderland in en om Groesbeek.

Gelderland wandelprovincie
'Het meest wordt er gewandeld in Gelderland', zegt Stefan Horn van de wandelwebsite. 'De provincie strijdt meestal met Utrecht om de eerste plaats. Vooral wat groen betreft is Gelderland populair.'
'De wandeling van bedenker Wanda Catsman is mooi en heeft een origineel thema', zegt Horn. In en om Groesbeek liggen zeker zes wijnhuizen. De wandeling voert langs percelen wijnstokken en langs het Nederlands Wijnbouwcentrum, waar de bezoekers wijnkelders kunnen bekijken, informatie kunnen krijgen over de wijnbouw in Nederland en bovendien kunnen ze er wijn proeven.

Wijntje erbij
De combinatie van wandelen en ontspanning is precies wat ze voor ogen had met deze route, aldus wandelblogger Wanda Catsman. 'Hoe leuk is het om na een wandeling op een terras neer te ploffen met een goed glas wijn?' De Groesbeekse wijnwandeling is de eerste wandeling die Catsman ooit publiceerde. Zelf ziet ze wandelen vooral als een soort van meditatie. Het brengt rust; terug naar jezelf en terug naar de natuur. De start en het eindpunt is bij het Nederlands Wijnbouwcentrum aan de Bredeweg 2 in Groesbeek.

Kerkberichten Heumen, Nederasselt en Overasselt

HEUMEN-St Georgius:

Zaterdag 23 februari 19.00 uur Eucharistieviering, Aloys van Velthoven m.m.v.New Challenge. Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Elly Danen-Kersten

NEDERASSELT-H.Antonius Abt:

Zondag 24 februari 09.30 uur. Eucharistieviering, Aloys van Velthoven. Samenzang. Gebedsintenties: Harrie en Annie Willems-Theijssen en Anita de Haan-Willems; Marietje van Haren-Hendriks.

OVERASSELT-H.Antonius Abt.

Donderdag 21 februari 19.00 uur Avondgebed.

Zondag 24 februari 11.00 uur Eucharistieviering Aloys van Velthoven m.m.v. Gemengd Koor. Gebedsintenties: Theo van Rens; Greetje Donkers-Terwindt; Tineke Schouten; Piet Arts [namens de KBO]; Albert Gijsbers; Antoon en Tilly Derks; Marie Klabbers-Cornelissen en José Klabbers; Gerard Derks; Nellie van den Berg-Dinnissen [namens de buurt.

H. Antonius Abtkerk Malden

Zaterdag 16 februari om 19.00 uur is er een Eucharistieviering met als celebrant pastoor J. Grubben en zang door het Herenkoor. Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.