GN Nijmegen-Noord

18 oktober 2017

GN Nijmegen-Noord 18 oktober 2017


Ecologische moestuincursus in Lent

LENT - 'Velt Nijmegen en omstreken' organiseert een ecologische moestuincursus (voor beginners) in Lent. Ecologisch moestuinieren is groenten kweken zonder bestrijdingsmiddelen en met aandacht voor de natuur.

Het hoe en waarom van vruchtwisseling, een gezonde bodem, bemesting en composteren komen aan bod. Iedere deelnemer maakt een teeltplan dat besproken wordt met de docent.

De cursus bestaat uit vier avonden van 19.30 tot 22.00 uur op 26 oktober, 16 november, 30 november en 11 januari. De kosten zijn voor Velt-leden 55 euro, niet-leden betalen 70 euro. Aanmelden kan via paulavanlingen@gmail.com

Velt(vereniging ecologisch leven en tuinieren) is een van oorsprong Belgische organisatie. De afdeling Velt Nijmegen organiseert vier keer per jaar een activiteit: cursus, lezing, tuinbezoek, waarbij mensen met een groen hart, elkaar ook kunnen ontmoeten en inspireren.

Alzheimer Café Overbetuwe

ELST - Op woensdag 18 oktober is er een Alzheimer Café in cultureel centrum De Wieken aan de Prinses Irenestraat 49 in Elst. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur.

Om 19.00 uur start het programma, dat tot 21.00 uur duurt. De toegang is gratis, evenals de koffie en thee. U hoeft zich vooraf niet aan te melden.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden, die in het dagelijks leven te maken hebben met dementie.

Deze avond staat in het teken van het 'niet pluis gevoel' en heeft als titel 'Is het dementie of gewoon vergeetachtigheid'? Kleine gedragsveranderingen en het steeds meer vergeten van alledaagse dingen kunnen wijzen op het begin van de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie.

Gespreksleidster Annet Fleer gaat in gesprek met Marlies Blom, specialist oudergeneeskunde in de Praktijk voor Ouderengeneeskunde Bertholet in Velp. Zij bespreken op een open, heldere wijze hoe je het 'niet pluis gevoel' herkent, het moment dat vergeetachtigheid overgaat in beginnende dementie. Na de pauze is er voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen en om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Natuurlijk mag u ook alleen luisteren en de informatie rustig tot u nemen.

Nadere inlichtingen kunt u inwinnen bij Annet Fleer, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53544019 of arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Speelgoedbeurs waar Sinterklaas graag koopt!

OOSTERHOUT - Op zaterdag 11 november wordt er van 10:00 tot 12:00 uur in het Tussendoortje van basisschool SamSam aan de Honsvoet 4 in Oosterhout weer een tweedehands speelgoedbeurs gehouden.

"Wij zijn afhankelijk van onze inbrengers, maar meestal worden we voorzien van mooie artikelen zoals Playmobil, puzzels, leesboeken, houten speelgoed, cd's, dvd's, boeken, computerspellen, poppen, Lego, knutselspullen, gezelschapsspellen, verkleedkleren of leuke spulletjes voor op de slaapkamer. Ook kan er buitenspeelgoed ingebracht worden, denk dan aan fietsen, skelters, glijbanen, skates, sleeën, schaatsen en buitenspellen."

De toegang is gratis. Het vaste team van vrijwilligers kijkt alweer uit naar alle mooie artikelen die weer ingebracht kunnen worden en hoopt op een mooie opbrengst voor school. Deze opbrengst wordt behaald door iedere verkoop; de verkoper staat 15 procent van de verkoopprijs af en de koper betaald 15 procent van de verkoopprijs extra. De inbreng geschied door middel van inbrenglijsten, meer informatie hierover en aanvragen kan via kledingbeurs-samsam@live.nl. De opbrengst komt ten goede aan basisschool Sam-Sam. Alle artikelen liggen gesorteerd bij soort. Het zoeken gaat hierdoor erg makkelijk en eenvoudig!

Messen slijpen bij Bongers Bemmel

Foto: Fedor Meuwsen

BEMMEL - Op donderdag 26 oktober van 10.30 tot 17.30 uur kunt u weer al uw messen en scharen laten slijpen bij Bongers aan de Pollenbrink 7-9 in Bemmel.

Op deze dag komt de bekende slijper J. Kunst weer naar Bongers 'n goed idee voor het slijpen van alle soorten scharen en messen. Koks- en tafelmessen die ook gekarteld kunnen worden. Ook voor tuingereedschap is het nu de tijd. Mocht u deze dag niet aanwezig zijn, dan kunt u vooraf uw messen en scharen aanleveren en ze later geslepen weer ophalen. Maak gebruik van deze slijpservice want met scherp gereedschap krijgt u het beste resultaat.

Fa. Th Bongers is gevestigd in winkelcentrum De Assenburg in Bemmel; 0481 462312; bongersluxe@hetnet.nl.

Theologisch café: De Mens

ELST - Woensdag 18 oktober is het theologisch café in Stamtafel 'De Ruimte', Elst van 20.00-22.00 uur.

Het theologisch café opent woensdag 18 oktober weer haar deuren voor een inspirerend gesprek. In het theologisch café wordt in informele setting gesproken over theologische vragen. Juist het gesprek staat centraal. Deze keer wordt er nagedacht over het thema: 'De Mens'. Altijd een uitputtend en complex onderwerp. De afgelopen jaren is er aan de stamtafel een vrolijke oecumenische mix ontstaan van bezoekers aan het café. Inspirerend om met respect elkaars geloofsvragen te delen. Theoloog en filosoof Victor Bulthuis zal vanuit zijn kennis reageren op het onderwerp. Halverwege de avond wordt er een heerlijk kloosterbier geschonken om het gesprek op een ander niveau te brengen.

Maatschappelijke Beursvloer werd een groot succes

Foto: Ellen Koelewijn

BEMMEL - Op maandag 9 oktober organiseerde de Oost-Betuwse Uitdaging voor de derde keer een maatschappelijke Beursvloer. Van 17.00 tot 18.00 uur ging het in de Theaterkerk in Bemmel maar om één ding: zoveel mogelijk matches maken.

Maatschappelijke organisaties konden hun vragen voorleggen aan lokale bedrijven en ondernemers die belangeloos ondersteuning wilden bieden. In totaal schonken de aanwezige bedrijven en ondernemers menskracht, materialen en middelen aan de maatschappelijke organisaties met een geschatte waarde van 22.425 euro.

Om 17.00 uur werd de beurs geopend door Joost Frijlink van Watergoed, Betuwse ondernemer van 2017. Organisaties moesten zelf onderhandelen met de bedrijven over de invulling van hun vraag en een tegenprestatie. De vragen liepen uiteen van meubels tot een accountantsverklaring. In één uur tijd werden 24 matches gemaakt die ter plekke bekrachtigd werden door notaris mr. François van Schaik en op beeld werden vastgelegd door Ellen Koelewijn Fotografie.

Zo’n 50 lokale organisaties, bedrijven en ondernemers maakten de Beursvloer wederom tot een succes. Gulle gevers waren dit jaar onder andere de gemeente Overbetuwe, Nunes Juristen & Bedrijfsadviseurs, ONS Accountants en belastingadviseurs, Schrijverij Mooi Mens en Watergoed & Omnivents.

Stichting Oost-Betuwse Uitdaging bemiddelt in samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Kijk voor meer informatie op www.oostbetuwseuitdaging.nl.

Lezing/boekpresentatie over Annie E. in Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Op vrijdagavond 10 november (20.00 uur) vindt er in de Theaterkerk van Bemmel een lezing/boekpresentatie plaats over het leven van Annie E. Dit naar aanleiding van het nieuwste boek van de schrijver Michel Bongers, getiteld: Annie, het bizarre leven van een Bemmelse huisvrouw.

Op 1 mei 1962 zakt de Bemmelse tuinder Piet Evers (62) dodelijk ineen als hij een paar slokken koffie neemt waar het landbouwgif parathion in zit. 12 jaar later (26 april 1974) wordt zijn weduwe, Grada Evers-Francissen (79), met ingeslagen schedel, dood gevonden in haar bejaardenwoning.

In beide gevallen valt de verdenking op dochter Annie, moeder van vijf kinderen. Zij zou 'vat en moet' om het leven hebben gebracht. In de eerste zaak wordt ze vrijgesproken, in de tweede zaak veroordeeld tot 12 jaar cel. Wie is Annie en wat is er met haar gebeurd? En wat betekende deze zaak voor Bemmel? Een halve eeuw na dato stoft de auteur het dossier Annie E. opnieuw af.

Wellicht dat tijdens de presentatie in de Theaterkerk ook A.F.Th. van der Heijden aanwezig is. Net als Bongers is Van der Heijden gefascineerd door Annie. In zijn sleutelromans Het hof van Barmhartigheid en Onder het Plaveisel het moeras is Annie E. uit Bemmel een van de hoofdpersonages onder de noemer Hennie A. uit Lummel.

Het boek Annie, het bizarre leven van een Bemmelse huisvrouw is vanaf 11 november te koop bij De Toren van Bemmel en de Bruna-winkels in Bemmel, Gendt, Huissen en Elst.

Prijsuitreiking tekenwedstrijd Sjors Sportief en Creatief

Foto: SWL

LINGEWAARD - Vanaf woensdag 11 oktober 15.00 uur mogen alle basisschoolleerlingen uit gemeente Lingewaard zich op www.sjorssportief.nl inschrijven voor één of meerdere kennismakingscursussen van Sjors Sportief en Creatief.

Maandag 9 oktober kregen de eerste scholen de boekjes in hun klas uitgereikt. In deze boekjes staat het aanbod van sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard. Leerlingen uit groep 1 - 8 van de basisschool kunnen kennis maken met diverse sporten en creatieve bezigheden binnen de gemeente. Dit gebeurt door middel van kennismakingscursussen. Dinsdag 10 oktober kregen de andere scholen hun boekjes en de inschrijving start op woensdag 11 oktober om 15.00 uur op www.sjorssportief.nl.

Voor Jordi Jansen van Pius X was er nog een mooie prijs. Hij is de winnaar van de tekenwedstrijd! Hij kreeg tien stemmen meer dan de nummer twee, Annelieke Milder van De Vonkenmorgen! Uit handen van wethouder Theo Janssen (portefeuille sport en cultuur) kreeg Jordi het eerste Sjorsboekje en een waardebon voor een interactieve rondleiding op kasteel Doornenburg met de hele klas! Omdat Annelieke er zo dicht achter zat , werd haar de eer gegeven om haar tekening op de achterkant van het boekje te drukken.

Sjors Sportief en Sjors Creatief maakt het mogelijk dat kinderen op vrijblijvende wijze kennis kunnen maken met diverse takken van sport en/of cultuur. Meer informatie staat op http://www.swlingewaard.nl/sub.php?page=603.

Paddenstoelenexcursie

BEMMEL - Op zondag 22 oktober is er een paddenstoelenexcursie onder leiding van een natuurgids van Stichting Lingewaard Natuurlijk.

Vanaf 13.45 uur staat de koffie en thee of limonade klaar. De excursie begint om 14.00 uur vanaf De Veldschuur, Sportlaan 1M Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur.

Volksverhalen vertelden ooit over het schuim uit de bek van het paard van Wodan, dat witte spikkels vormde op de vliegenzwam. In het begin van het christendom bedelden de rondtrekkende predikers om brood. Waar ze bruine kruimels lieten vallen groeiden giftige paddenstoelen. Witte kruimels leverden eetbare paddenstoelen op. Zo zouden truffels ontstaan uit het zaad van bronstige herten.

Biefstukzwam, braakrussula, tonderzwam en elfenbankje zijn zomaar enkele namen die gegeven zijn aan deze vruchten van deze schimmige schimmels. Sommigen ruimen afval op, anderen maken afval door de boom te doden, waarin ze groeien. Weer anderen leven samen met de wortels van de bomen en daar worden zij allebei beter van.

Deze tocht biedt een mooie gelegenheid om verhalen van vroeger weer te doen herleven. Tip: de juiste kleding, spiegeltje en fototoestel mee. Deze excursie is uitermate geschikt voor het hele gezin, maar vooral voor kinderen. Kosten, inclusief kopje koffie/thee/limonade vooraf: volwassenen 6,-, kinderen 3,- euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Inlichtingen: Gijsbert Peelen 06 10864179 www.lingewaardnatuurlijk.nl.

500 jaar Reformatie: activiteiten in en rond de kerk in Ressen

Kerk en kosterswoning in Ressen Fotograaf: Hans Rutgers

RESSEN - In het kader van het kerkelijk jubileumjaar '500 jaar Reformatie; 500 jaar Protestantisme', organiseert de werkgroep 'Ressens Historie' deze maand een aantal activiteiten in en rond de kerk van Ressen.

Door de leden is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de totstandkoming van een boek: 'Reformatie in Ressen; geschiedenis van een eeuwenoud kerkje'.

Dit boek wordt gepresenteerd tijdens een tentoonstelling, die zal plaatsvinden van zaterdag 28 tot en met dinsdag 31 oktober in de kerk in Ressen. De tentoonstelling richt zich op de historie van Ressen en zijn kerk en op de rol en de functie die de kerk heeft gehad voor zijn omgeving, door de afgelopen vijf eeuwen van protestantisme heen.

De tentoonstelling wordt zaterdag 28 oktober 11.00 uur feestelijk geopend door wethouder Theo Peren van gemeente Lingewaard en tijdens de opening worden de eerste exemplaren uitgereikt van het boek. Tijdens de tentoonstelling en in de regionale boekhandels is het boek te koop. De tentoonstelling is iedere dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur, op maandag 30 oktober tot 20.00 uur.

De tentoonstelling wordt 31 oktober 's avonds 20.00 uur afgesloten met een feestelijke lezing in de Theaterkerk in Bemmel door historicus Emile Smit over 500 jaar protestantisme in Lingewaard. De Historische Kringen en kerkgenootschappen van Lingewaard verlenen hieraan hun medewerking.

De tentoonstelling en de lezing zijn gratis toegankelijk. Wel graag aanmelden voor de lezing via: ressenshistorie@outlook.com onder vermelding van 'lezing 31 oktober'.

Workshop kaarsen maken op De Minkhof in Bemmel

BEMMEL - De tijd is aangebroken om de kaarsjes aan te steken. De wintertijd staat voor de deur en dan is het heerlijk om een kaarsje voor uw raam te zetten… Kaarslicht geeft sfeer, heeft iets magisch en kan bijvoorbeeld niet ontbreken op een mooi gedekte tafel. Kaarsen passen in elk interieur.

Nu is het ook nog mogelijk om zelf uw kaarsen te maken. Op De Minkhof kan dit op maandagochtend 23 oktober van 10:00 tot 12:00 uur. Onder deskundige begeleiding leert men om creatief twee grote en twee kleinere kaarsen te gieten. De kosten bedragen inclusief de materialen 12,50 euro, ook de koffie/thee ontbreekt niet. Zich inschrijven kan bij de coördinator@minkhof.nl, 06 41575409 op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10:00 en12:00 uur.

Ook zijn de vrijwilligers van De Minkhof al druk bezig met het plannen van de kerstactiviteiten. "Wij willen zeker niet te vroeg zijn en ook Sinterklaas de ruimte geven op 3 december in onze boerderij, maar weet dat u daarna ook zeker een sfeervolle kerst bij De Minkhof tegemoet kunt zien!"
Meer info staat op www.minkhof.nl.

Geloven, ik geloof het wel?

RESSEN - Voor wie meer wil weten over het christelijke geloof en wat dat juist in onze tijd betekent is er nu 7plus1, basiscursus geloven. Maar 7plus1 is er ook voor wie toe is aan een upgrade van het geloof, omdat de antwoorden 'van toen' niet meer passen bij je vragen van nu.


Iedereen is welkom om aan de cursus deel te nemen: gelovig en niet gelovig, lid of geen lid van een kerk. 7plus1 is een mooie gelegenheid om andere mensen te ontmoeten van ongeveer 25 tot 40 jaar, die ook op zoek zijn naar zingeving en verdieping.


De cursus bestaat uit zeven avondbijeenkomsten en één dag. Het wordt geleid door Wilma Hartogsveld, sinds begin dit jaar predikant van de 4-plek. "We beginnen met een gezamenlijke maaltijd. Na een eigentijdse inleiding gaan we met elkaar in gesprek." Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: ‘Geloven is altijd anders’, ‘Inspiratie vinden’ en ‘God ervaren door drieduizend jaren’.

De bijeenkomsten zijn op 2, 16 en 30 november, 11 en 25 januari, 8 februari (van 18:30-21:30 uur) en op 17 februari (10:00-15:00 uur) in de Kosterij (Kerkenhofstraat 5, Ressen). De kosten bedragen 5 euro per avond, inclusief de warme maaltijd, het cursusboek is 13,90 euro.

Voor meer informatie kun je terecht op de site van de Vierplek: www.4-plek.nl, en bij Wilma Hartogsveld: 0481 355578. Ook is veel informatie over 7plus1 te vinden op www.7plus1.nl. Lijkt het je wat? Meld je dan aan via wilma@4-plek.nl.

Ierse topaccordeonist David Munnelly in De Kleine Wiel

LENT - De Ierse accordeonist David Munnelly zal op zaterdag 28 oktober om 19:30 uur optreden in De Kleine Wiel in Lent.

Munnelly wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Ierse accordeonisten van zijn generatie: hij heeft gespeeld met de legendarische Ierse bands De Dannan en The Chieftains. Zijn unieke muzikale stem is gebouwd op diepe fundamenten, beginnend met invloeden uit zijn directe familie, met name van zijn oma die melodeon speelde. Daaraan werd al snel een virtuoze zwier toegevoegd, met echo's van de Iers-Amerikaanse muziek uit de jaren 1920 en 1930 vol swing.

Het voorprogramma op deze Ierse avond is Withershins, een gloednieuwe folkformatie van Nederlandse bodem. Naderhand staat er een Ierse sessie gepland waarbij bezoekers ook welkom zijn om mee te spelen met Munnelly en de muzikanten van Withershins.

Een ticket kost in de voorverkoop 11 euro en aan de deur 13,50 euro.

Lezing Jeroen Jeroense: ‘De ziel van Luther’

BEMMEL - Op 31 oktober is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther het wereldbeeld hervormde. Wie was deze man en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen?

In deze lezing proberen we de ziel van Maarten Luther bloot te leggen. We bekijken leven en werk van deze kerkhervormer nu eens niet vanuit een theologisch maar vanuit een psychologisch perspectief. De Kinkelacademie heeft ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie dr. ds. Jeroen Jeroense, predikant uit Elst, uitgenodigd om op maandag 6 november om 20.00 uur hierover een lezing te geven.

Jeroen studeerde theologie in Utrecht en promoveerde op het maatschappelijk theologisch debat in de theologie van Arend Th. Van Leeuwen. Daarna volgde hij een master pastorale theologie en rondde hij Klinisch Pastorale Vorming af. Hij is lid van de stuurgroep 'Op Goed Gerucht' een landelijke werkgemeenschap van theologen die op zoek zijn naar meer creativiteit, lef, spiritualiteit en humor in de kerk.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Via de www.dekinkel.nl -agenda-6 november is meer informatie beschikbaar over deze lezing. Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel. Deze kosten inclusief kopje koffie/thee bij aanvang 12,50 euro.

De Kinkelacademie wijst u op de mogelijkheid om voor de vier komende lezingen nog een passe-partouts te bestellen. Men betaalt voor deze vier lezingen 40 euro..

De lezing is maandag 6 november 20.00 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Bijbelcursus in Andelst

ANDELST - Altijd gedacht dat goud zoeken gedaan wordt door mensen met goudkoorts? Dan heb je het mis! Iedereen heeft verlangen naar rijkdom, nietwaar? Daarom willen wij samen met jou op zoek naar iets kostbaars.

Door samen te graven in de Bijbel kunnen we iets vinden wat nog veel waardevoller is dan goud: wat God voor ons persoonlijk wil betekenen in ons leven. God sluit niemand uit! Daarom is iedereen welkom op de bijbelcursus georganiseerd door de Hersteld Hervormde Gemeente in Andelst.

Evangelist Victor van der Meer wil samen met u en jou de rijkdom van de Bijbel opzoeken en vervolgens zien wat dit voor ons betekent!

De bijbelcursus wordt gegeven in verenigingsgebouw De Poort, Kerkstraat 5 in Andelst. Het tijdstip en de datum worden vastgesteld in overleg met Victor van der Meer. Neem hiervoor contact op via evangelisatie.andelst@gmail.com of door te bellen naar: 06 28176196.

Bingo in Koninginnebuurt

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 20 oktober is het weer zover. "Wij, het bingoteam van de Koninginnebuurt, organiseren weer een gezellige bingoavond!"

"Wij nodigen u graag uit om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken! De zaal is open om 19.30 uur Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen."

Gezocht maatjes voor mensen met een psychische beperking

BETUWE - Wil je graag iets voor een ander betekenen? En heb je affiniteit met mensen met een psychische beperking?

"Wij zijn opzoek naar maatjes die bereidt zijn om samen met iemand activiteiten te ondernemen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of gewoon ergens een kop koffie drinken. Naast de afspraken met jouw maatje, vindt er één keer per maand een bijeenkomst plaats.Via www.welzijnrivierstrooom.nl kunt u zich aanmelden. Voor vragen en meer informatie kunt u bellen met Esther Seijkens op 06 33421037."

Fusie leidt tot nieuw dweilorkest: De Dreumels

BEMMEL - Per 1 oktober zijn de Boemels en de Dreugtrommels gefuseerd en vormen zij een nieuw dweilorkest 'De Dreumels. Beide orkesten uit Bemmel bestaan al sinds de 80'er jaren: de Boemels zijn opgericht op 1 april 1981 en De Dreugtrommels op 1 april 1982.

Al geruime tijd werkten beide orkesten samen en 'leenden' zij muzikanten van elkaar, en omdat deze samenwerking goed beviel, hebben beide orkesten onlangs besloten om voortaan samen als één orkest verder door het leven te gaan.

Het wordt nu een echt 'multibetuws' orkest bestaande uit 26 muzikanten (16 dames en 10 heren), waarvan er 15 uit Bemmel komen, en de rest uit Huissen, Haalderen, Lent, Angeren en zelfs één uit Nijmegen.

Afgelopen jaar hebben de twee orkesten al regelmatig onder de naam Dreumels gezamenlijk opgetreden bij diverse gelegenheden en festiviteiten: kerstmarkt in Düsseldorf en in Arnhem, in juni 2016 werd de Giro d'Italia muzikaal begeleid in Arnhem, in juli 2017 is er gespeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse: in Bemmel, in Groesbeek en op de Via Gladiola in Nijmegen.

Op 7 oktober stond het dweilfestival in Sneek op het programma en in december worden de kerstmarkten in Arnhem en Düsseldorf weer met stemmige kerstmuziek opgeluisterd. Kortom, er zit volop ambitie en potentie in dit nieuwe orkest dat onder leiding van Louis Peters, die ook de arrangementen schrijft, wekelijks repeteert in de prachtige accommodatie de Theaterkerk in Bemmel.

Het repertoire dat gespeeld wordt is heel gevarieerd van Jantje Smit tot André Hazes, van My Way tot Het Dorp, een Django Wagner Medley en een Russische medley, evergreens en polonaisemedleys, allemaal voor iedereen herkenbare gezellige muziek.

Voor optredens kan men contact opnemen met Gaby Wegdam: 06 25080142, e-mail: gabywegdammoormann@gmail.com. Voor inlichtingen kan men bellen met Toon Hoogveld: 06 55822302 of via e-mail: toonhoogveld@versatel.nl. (of kijk op facebook: De Dreumels).

Bijzonder concert in de Toren van Ressen

RESSEN - Op zondag 5 november vindt vanaf 14.00 uur een bijzonder concert plaats in de Toren van Ressen voor jong en oud.

Na bestudering van de toren aan de binnen- en buitenkant gaan we aan de slag met klein-metselwerk om de toren na te bouwen, tekenen en metselen. Na de eerste start vindt er een toepasselijk concert plaats waarbij jeugdige talenten van zich laten horen.

In de pauze is er heerlijke sap (of koffie/thee) uit de enige echte Betuwse appeltap met het welbekende appelflapje. Na de pauze bouwen we verder en is er (weer) een verrassing voor diegene die geïnteresseerd zijn in muziektheorie, ook daar bouwen we verder! T. Metissimo maakt eigen onderwijs modules en het metselconcert is een onderdeel van de Open-Science onderwijsmodule RekenToren. Hierbij worden meerdere vakken gecombineerd. ANBI Stichting Talento Metissimo zet zich in door het geven van uniek top-onderwijs in Beta en Cultuur. Ieder talent telt! Van harte welkom! Het belooft een gezellige middag te worden. Zin om mee te doen? Entree inclusief een sapje en een flapje kost vijf euro(overige consumpties voor eigen rekening). Het is fijn als u zich van te voren aanmeld, niet verplicht. Meer informatie staat op www.TalentoMetissimo.nl en verkrijgbaar via 0481 465786 of 06 25506566.

Lekker naar film bij De KiK

ELST - Op vrijdagmiddag 20 oktober om 16:00 uur is de familiefilm Vaiana te zien bij Theater De KiK in Elst. Kaarten kosten vijf euro (Gelrepashouders betalen 2,50 euro) en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Vaiana laat je lachen, huilen, zingen en nagelbijten. Avontuurlijke tiener Vaiana zeilt de oceaan over om met halfgod Maui haar volk te redden. Vaiana is de dochter van het hoofd van de Montenui-stam. Ze is daarmee geboren als de volgende leider van haar volk. Maar een onbedwingbare drang om te reizen brengt haar steeds weer terug naar de branding van de zee. Haar vader heeft haar verteld hoe gevaarlijk de zee is, en dat ze absoluut niet voorbij het rif mag komen. Maar als blijkt dat haar eiland in gevaar is, vertrekt ze om de halfgod Maui te zoeken, het hart van Te Fiti terug te brengen en de wereld te redden van de ondergang.

Vaiana past in het rijtje 'beste Disney films' naast Frozen en Finding Dory.

ANV Lingestreek gestart met onderhoud landschap

BETUWE - De landschapsonderhoud ploeg van de Agrarische Natuur Vereniging Lingestreek gaat weer aan de slag, het agrarisch landschap vraagt om onderhoud. De wilgen zijn weer uitgelopen in het typische Rivierenlandschap.

De wilgen in het Rivierengebied hebben een opknapbeurt nodig. De voorman van de werkploeg, Wout, geeft aan dat wachten met onderhoud uiteindelijk leidt tot beschadigingen en dat gaat ten koste van de boom. Maar ook de hoogstamboomgaarden hebben weer een snoeibeurt nodig. Zo zie je het landschap vraagt om onderhoud. De werkploeg van de ANV staat klaar! Ook voor erfbeplanting, struwelen en afrasteringen. info@anvlingestreek.nl of Wout Speijers 06 12401966.

10 / 12

UDI, Rotdweilers, Elke & Mike; Stan & Roland: Fundamenten Theaterkerk op de proef gesteld 100% in de zevende Hemel

BEMMEL - Een van de eerste bouwkundige aanpassingen die uitgevoerd werden bij de ombouw van de Bemmelse Donatuskerk tot Theaterkerk, was het versterken van de oorspronkelijke fundamenten. Of dat wel echt noodzakelijk was, zal precies een jaar na de heropening van de kerk op de proef gesteld worden tijdens de vijfde uitvoering van '100% in Concert'.

Dit tweejaarlijkse feestje van muziekvereniging UDI in samenwerking met de Bemmelse dweilbands, zal na drie jaar opnieuw gevierd worden. Deze extra pauze van een jaar heeft alles te maken met de voorkeur van de organisatoren om deze spetterende feestavond op de planken van juist de Theaterkerk te brengen. Zowel UDI als feestband De Rotdweilers repeteren hier wekelijks en zijn zich hier het afgelopen jaar volkomen thuis gaan voelen.

En daarom nu dan, eindelijk weer, en zelfs twéé avonden achter elkaar '100% in de zevende Hemel'; een gevarieerde muziekavond vóór en dóór jong en oud: UDI zet zowel een 9-jarige trombonist, als een 80-jarige klarinettist op de bühne en alles wat daar aan leeftijden en instrumentarium tussen in zit.

Afgewisseld én samen met de Rotdweilers en de gerenommeerde zangers Elke Rouwmaat en Mike Pruyn zal een daverende en zeer gevarieerde muzikale show gebracht worden. Vanwege het debuut van '100% in Concert' in de Theaterkerk, zal de gepresenteerde muziek (losjes) gebaseerd zijn op kerkelijke, hemelse en goddelijke associaties…: Van Bach's 'Toccata et Fuga' (met Jos Meijland op het gerestaureerde kerkorgel!) via 'Take me to Church', 'God is a DJ' tot Adele's 'Skyfall': alles komt voorbij!

De cabareteske presentatie is in handen van het duo Roland Verheugd en Stan Aarntsen. Na afloop tijdens de al 9 jaar beroemde en beruchtgezellige nazit in de foyer zult u zich afvragen of u genoten hebt van een muziekspektakel of een cabaretvoorstelling met verdomd goeie muziek…

Kortom: '100% in de zevende Hemel': een totaalervaring! Te bezoeken vrijdag 27 én zaterdag 28 oktober om 20.00 (zaal open 19.30 uur) in de Theaterkerk, Bemmel. De vriendelijk geprijsde kaarten a tien euro zijn verkrijgbaar in boekhandel De Toren van Bemmel in de Dorpstraat van Bemmel. Meer info staat op: https://www.muziekvereniging-udi.nl/ http://www.derotdweilers.nl/ en http://www.100procentinconcert.nl/.

Ons Verzetje geeft koffieconcert

DOORNENBURG - Zondag 22 oktober geeft het gezelligheidskoor Ons Verzetje in het ontmoetingscentum weer het gezellige koffieconcert. Het koor staat bekend in wijde omgeving door hun gezellige optredens. Het zingt liederen voor ieder wat wils.

Het koor dat is opgericht in 2005 heeft koorleden die komen van omliggende dorpen, maar ook van uit Zevenaar en Didam. Het koor treedt op bij Zonnebloemverenigingen, zorginstellingen, bruiloften, buurtfeesten, et cetera. Het motto luidt nog steeds: 'als het maar gezellig en sfeervol is'. Ervaring is niet nodig, wel enthousiasme.

Ons Verzetje staat onder leiding van Wim Zweers. Elke woensdagavond is er repetitie van 20.30 tot 22.30 in het ontmoetingscentrum. Het belooft dan ook een zangspektakel te worden. De aanvang is 11.00 uur; de zaal is open om 10.30 uur. Entree is geheel gratis.

Ontmoetingscentrum staat aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Informatie bij José Stoffels, 06 21865841 of 0481 464590 en José Burgers 0481 424063.

Loop de N70 route mee met Nordic Walk Vereniging Groesbeek

REGIO - De N70 is een populaire wandelroute. Deze unieke wandeling voert je over acht 'bergen' met fraaie namen zoals de Boterberg en Sterrenberg. Ook wandel je onderweg door bossen en biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap.

De N70 maakt iedere wandelaar enthousiast. De totale route is circa 16
kilometer lang maar je kunt ook een deel van de route lopen. Stevige schoenen met profielzool zijn onontbeerlijk.

Nordic Walk Vereniging Groesbeek organiseert deze tocht voor de 12-de keer voor leden en niet-leden. Je kunt ook meelopen zonder poles op zaterdag 28 oktober om 9.45 uur vanaf restaurant Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359 Nijmegen. De kosten zijn 3,50 euro voor leden en 5 euro voor niet-leden. Graag gepast betalen op de dag zelf.

Inschrijven kan tot en met 26 oktober per e-mail: sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 06 10332892

Er is een gratis koffiestop bij hotel-café Sous Les Eglises in Beek en een pannenkoekenstop bij pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal, voor eigen rekening. Het is ook mogelijk alleen het eerste gedeelte van de tocht te lopen tot aan het pannenkoekenrestaurant.

Sponsor bedankt!

BEMMEL - Met behulp van het Vlinderfonds was Eska Bemmel in de gelegenheid om drie nieuwe trompetten aan te schaffen. Via sponsor BizziBi.nl was het nieuwe kwartet compleet.

Vervangen en uitbreiding van de huidige cornetten was dringend nodig. Door het groeiende aantal leerlingen in het afgelopen jaar, acht stuks waarvan vier op trompet, was een gebrek aan instrumenten aanstaande. "Wij wensen Marlou, Marjo, Ilja en Jadon veel plezier met hun nieuwe instrument."

Bingo bij De Toekomst Elst

ELST - Op vrijdag 20 oktober is er bij postduivenvereniging De Toekomst in Elst een grote bingoavond.

Hoofdprijs is 200,00 euro. De avond is voor iedereen toegankelijk. Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.00 uur). De Toekomst ligt aan De Pas 1 in Elst (langs sportpark Spero).

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 23 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, wortel-ui stamppot met gehaktbal én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Bingo bij De Toekomst Elst

ELST - Op vrijdag 20 oktober is er bij postduivenvereniging De Toekomst in Elst een grote bingoavond.

Hoofdprijs is 200,00 euro. De avond is voor iedereen toegankelijk. Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.00 uur). De Toekomst ligt aan De Pas 1 in Elst (langs sportpark Spero).

Maandelijkse bingoavond

SLIJK-EWIJK - Zaterdag 21 oktober wordt er de maandelijkse bingo georganiseerd in het dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk.

Er worden vooraf boekjes verkocht en er zijn diverse geldprijzen, salades boodschaptassen en meer te winnen. De aanvang is 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19:00 uur. Voor info 06 51330229 of www.dorpshuisbeatrix.nl.