GN Nijmegen-Noord

4 oktober 2017

GN Nijmegen-Noord 4 oktober 2017


Middeleeuwse Wandeltocht met deBol

LINGEWAARD - Stichting deBol uit Bemmel houdt op zaterdag 7 oktober voor de elfde keer de Middeleeuwse Wandeltocht.Er is een mooie route uitgestippeld die u over oude landweggetjes (enkele daarvan zijn normaal niet begaanbaar), door de weilanden, langs de rivier en ons prachtige polderlandschap en langs enkele middeleeuwse gebouwen in de gemeente Lingewaard voert.

De in middeleeuwse kledij geklede deBol jonkvrouwen, het Fort Pannerden, kasteel Doornenburg en de prachtige Nederlands Hervormde kerk in Gendt, maar ook de extraatjes die de deelnemer onderweg krijgt voorgeschoteld zorgen er voor dat het ook dit jaar weer een hele bijzondere wandeling wordt. Een wandeltocht voor jong én oud!

Te kiezen is voor een route van 17 of 25 kilometer. De wandelaars die 25 km lopen kunnen tussen 09.00 en 09.30 uur van start en de 17km-lopers kunnen vertrekken tussen 09.30 en 10.00 uur. Er wordt gestart vanaf kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27 in Doornenburg. Het startbureau is geopend tot 16.00 uur.

Het inschrijfgeld voor deze middeleeuwse wandeltocht bedraagt inclusief de lunch (verplicht) en de extraatjes onderweg, vijftien euro per persoon.

Via het email adres van deBol kan men zich inschrijven; stichting.debol@planet.nl of via 0481 461422 / 463877. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Campagneteam ‘Rijden Zonder Invloed’ bij Veiligheidsfestival Bemmel

BEMMEL - Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Toch stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken. De campagne ‘Rijden Zonder Invloed’ heeft als doel om rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen.

Op 7 oktober is het campagneteam in Bemmel aanwezig om bezoekers van het Veiligheidsfestival bewust te maken van de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer.

Het campagneteam is op 7 oktober tussen 09:00 en 16:00 uur aanwezig bij het Veiligheidsfestival. Bezoekers kunnen plaatsnemen in de 3D Tripping Simulator. Zo krijg je in een Virtual Reality-wereld met een Oculus Rift bril de kans om zelf virtueel te beleven wat het effect is van alcohol en drugs achter het stuur.

Het campagneteam van Rijden Zonder Invloed organiseert in Overijssel en Gelderland allerlei activiteiten op locaties, zoals bij festivals en evenementen etc. Alles draait daarbij om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat je zelf tot de conclusie komt dat rijden onder invloed geen goed idee is.

Op de website www.rijdenzonderinvloed.nl is meer informatie te vinden. De campagne is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten.

Schaakprobleem 1

ELST - Schaakvereniging De Elster Toren publiceert ook dit jaar weer schaakproblemen. Aan het eind van het seizoen wordt een prijs beschikbaar gesteld voor diegene die de meeste goede oplossingen heeft ingestuurd.

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 1. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Intussen is het schaakseizoen weer begonnen. Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie. U kunt altijd bij ons binnen lopen om een partij te schaken of om de sfeer te proeven en informatie in te winnen.

Uitverkocht Theaterkerk ervaart Glenfiddich Whisky

BEMMEL - Vrijdag 22 september stond de Theaterkerk in Bemmel volledig in het teken van een door WijnZinnig Gendt georganiseerde Virtuele Whiskyreis inclusief proeverij. Liefst 239! (beginnende) whiskyliefhebbers hebben genoten van deze bijzondere avond op een bijzondere locatie.

Bij binnenkomst ontving iedereen een unieke tastingbox met zes buisjes Glenfiddich Single Malt Whisky, een prachtig Glenfiddich tasting glas, flesje water, boekje en pen.

Brand Ambassador Tony van Rooijen nam iedereen aan de hand van prachtig videomateriaal mee naar de Distillery in Schotland. Onder leiding van Tony hebben we, gedurende de 90 minuten durende show, de zes verschillende soorten whisky geproefd. Alle passend bij het duidelijke beeldmateriaal en uitleg over de verschillende productieprocessen.

Na afloop, waarin velen een ervaring rijker waren, kon het nog onder het genot van een goed glas Glenfiddich Whisky nagepraat worden in de mooie foyer van de Theaterkerk. Deze afsluiting werd compleet door een heerlijk optreden van een jazzband.

Er werden ervaringen uitgewisseld, vragen gesteld aan Tony en vooral veel gelachen. WijnZinnig Gendt is iedereen dankbaar, die aanwezig was en zal vol overtuiging aan de slag gaan voor een nieuwe, unieke whiskybelevenis in onze prachtige regio.

Expositie in Grote Kerk Elst

ELST - De expositie 'Bijbelse Verhalen' van Gerard Ursem is op de zaterdagen 7 oktober, 4 november, 2 december en 6 januari van 13.30 - 16.30 uur te bezoeken in De Grote Kerk.

Opgeleid als leraar tekenen, is Gerard Ursem (1950) pas op latere leeftijd gaan schilderen. Door een opdracht kwam hij min of meer bij toeval terecht in de Bijbelse verhalen. Al heel snel, in 2001, ontving hij bij de jaarlijkse kunstprijs van dagblad De Gelderlander, de tweede prijs. In twintig jaar tijd exposeerde Gerard met een gemiddelde van zeven exposities per jaar in Nederland en Duitsland. Geïnspireerd door Hendrik Nicolaas Werkman († 1945) werkt hij met sjablonen. Deze techniek dwingt tot eenvoud en leent zich voor herhaling van motieven. In dit kleurige werk wordt in 28 delen het verhaal van Jozef in Egypte getoond, inclusief de tien plagen, overlopend in de geschiedenis van Mozes en eindigend met Mozes die het beloofde land overziet. Daarnaast is er recent werk (2015), de Tien Geboden, die in de hedendaagse actualiteit zijn geplaatst. In de stiltekapel hangt een vijfluik met het Kerstverhaal, oorspronkelijk gebruikt als vertelplaat voor verstandelijk gehandicapten.

Meer info staat op www.pg-elst.nl

Huurdersvereniging op zoek naar kandidaten

OVERBETUWE - Huurdersvereniging Over-Betuwe reikt 13 januari voor de elfde maal de leefbaarheid Award 'De Regelaar' uit.

De winnaar ontvangt een cheque van 1000 euro plus 50 euro vrij te besteden en tevens ontvangen de tweede en derde genomineerden 100 euro. Voor de eerste plaats is er tevens de afbeelding van de Award. Een onafhankelijke deskundige jury bestaande uit vijf personen beoordeelt de inzendingen. Deze moeten wel betrekking hebben op de leefbaarheid in Elst. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen tot 8 december worden voorgedragen bij het secretariaat van HVOB.

Antwoordnummer 210 6660 WB Elst of per mail: hvob@outlook.com. Met vermelding (Award). Meer info over de Award staat op.www. huurderselstover-betuwe.nl.

Jaarlijkse start van wandelclub De Tippelaars

BETUWE - Wandelclub De Tippelaars is weer gestart met haar wandelingen; eens per maand van oktober tot en met april.

"Wij zijn een gezellige groep 55-plussers uit de Betuwe, die circa negen kilometer wandelen in een rustig tempo. Iedere keer proberen we een nieuwe plek in de regio te vinden. De eerste wandeling is dinsdag, 24 oktober. Meedoen kost niets, dus loop eens lekker mee in de frisse lucht in een mooie en andere omgeving." Nadere informatie via detippelaars@gmail.com of via 0481 371875.

Autivrouwencafé in Arnhem: autisme en uiterlijk

REGIO - Woensdag 4 oktober wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Woensdag 4 oktober is het thema: Autisme en uiterlijk. Uiterlijk is veel meer dan er goed verzorgd uitzien. 55 procent van een eerste indruk wordt bepaald door je uiterlijk. Welke ervaringen heb jij hiermee en hoe ben je hiermee omgegaan?

Heb je weleens nagedacht over hoe je wil dat de eerste indruk van jou is? Hoe kun je dat met kleding, gedrag, uitstraling manier van praten en bewegen beïnvloeden? Wil je hierover met andere autivrouwen praten dan ben je welkom.

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur. Tot 21.30 uur is er gelegenheid om na te praten.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn vijf euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie: www.autivrouwencafe.nl.

Parochie Sint-Benedictus

Zaterdag 7 oktober

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, woord- en communieviering, J. Kallen, Enjoy

Zondag 8 oktober

09.30 uur: St. Jacobus De Meerderekerk Valburg, woord- en communieviering, J. Kallen, St. Leonarduskoor Oosterhout

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC) eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

11.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, woord- en communieviering, J. Kallen, Young at Heart

15.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, Marialof, V. Bulthuis, Cantorije

Zaterdag 14 oktober

19.00 uur: H. Johannes de Doperkerk Indoornik, gebedsviering, R.K.G.K.I.
19.00 uur: St. Leonardus kerk Oosterhout, eucharistieviering, G. Peters, Musica Nova

Zondag 15 oktober

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, Koor Zonder Grenzen
11.00 uur: St. Willibrordus kerk Herveld, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen kerk Heteren, Mariaviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas
11.00 uur: Maria Geboorte kerk Lent, Marialof, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

TOP-film: Manchester by the Sea

BEMMEL - Op donderdag 19 oktober heeft TOP alweer een film die u niet mag missen. Manchester by the Sea is overladen met prijzen: onder andere voor beste film, beste acteur (Casey Afleck), beste regisseur en beste scenario.

Na het plotse overlijden van zijn broer Joe, krijgt Lee Chandler( Casey Afleck), een klusjesman die een strijd voert met zijn verleden en innerlijke demonen, te horen dat hij het voogdijschap heeft gekregen over zijn neefje Patrick. Lee wordt zo verplicht om weer deel uit te maken van een leven en familie die hij vergoed leek te hebben opgegeven.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Expositie in Grote Kerk Elst

ELST - De expositie 'Bijbelse Verhalen' van Gerard Ursem is op de zaterdagen 7 oktober, 4 november, 2 december en 6 januari van 13.30 - 16.30 uur te bezoeken in De Grote Kerk.

Opgeleid als leraar tekenen, is Gerard Ursem (1950) pas op latere leeftijd gaan schilderen. Door een opdracht kwam hij min of meer bij toeval terecht in de Bijbelse verhalen. Al heel snel, in 2001, ontving hij bij de jaarlijkse kunstprijs van dagblad De Gelderlander, de tweede prijs. In twintig jaar tijd exposeerde Gerard met een gemiddelde van zeven exposities per jaar in Nederland en Duitsland. Geïnspireerd door Hendrik Nicolaas Werkman († 1945) werkt hij met sjablonen. Deze techniek dwingt tot eenvoud en leent zich voor herhaling van motieven. In dit kleurige werk wordt in 28 delen het verhaal van Jozef in Egypte getoond, inclusief de tien plagen, overlopend in de geschiedenis van Mozes en eindigend met Mozes die het beloofde land overziet. Daarnaast is er recent werk (2015), de Tien Geboden, die in de hedendaagse actualiteit zijn geplaatst. In de stiltekapel hangt een vijfluik met het Kerstverhaal, oorspronkelijk gebruikt als vertelplaat voor verstandelijk gehandicapten.

Meer info staat op www.pg-elst.nl

Pelgrimswandeling Pleisterplaats Ressen

RESSEN - Op zaterdag 7 oktober is de eerstvolgende pelgrimswandeling in Ressen. Voor deze meditatieve wandeltochten blijkt een groeiende belangstelling te bestaan.

Bijzonder om tijdens een wandeltocht van ongeveer zeven kilometer in de mooie omgeving van Ressen tot nadenken, tot rust en/of tot jezelf te komen. Een manier om even los van je dagelijkse beslommeringen te ontdekken waar je staat op jouw weg. We lopen deels in stilte en onderweg vinden waardevolle ontmoetingen plaats.

Na een kop koffie in de kerk en een kort meditatief moment in de kerk start de wandeling om 10.00 uur. Ongeveer halverwege de tocht is er een plek om uit te rusten, iets te drinken en te eten. We eindigen weer in de kerk, waar we samen afsluiten, wie dat wil nog een krentenbol kan nemen, waarna ieder weer zijn of haar eigen weg vervolgt.

Koffie en thee in de kerk vanaf half tien, we zijn voor de lunch terug. U hoeft zich niet op te geven, het programma wordt als het nodig is aangepast aan het aantal deelnemers, zodat de stilte en de ontmoeting mogelijk blijft.

Meer info staat op 4-plek.nl / www.pleisterplaats.nl.

Gemeente breekt belofte smalle Van Boetzelaerstraat

NIJMEGEN-NOORD - De gemeente wil de belofte breken dat de karakteristieke Van Boetzelaerstraat in Nijmegen Oosterhout een smal landweggetje blijft. Ook is Nijmegen van plan om achthonderd auto’s extra per dag door de onoverzichtelijke Volsellastraat te sturen. Bewoners hebben een veiliger alternatief bedacht.

De gemeente Nijmegen wil nieuwbouw ten zuiden van de wijk Oosterhout. Er zijn veertien vrije kavels te koop. Later volgen maximaal 85 luxe appartementen. Deze nieuwbouw van bijna honderd woningen leidt tot zo’n achthonderd extra auto’s per dag door de wijk Oosterhout. Tegen de zin van omwonenden wil de gemeente de rustieke Van Boetzelaerstraat verbreden tot bijna zes meter en de Volsellastraat drukker maken. In die onoverzichtelijke woonstraat fietsen en spelen veel kinderen.

Omwonenden noemen de plannen van de gemeente dom. De Van Boetzelaerstraat is nu een landweggetje waar mensen rustig fietsen en wandelen. Verbreding is in strijd met beloften aan de bewoners. Volgens het Beeldkwaliteitsplan Landschapszone behoudt de Van Boetzelaerstraat 'het kenmerk van een doodlopend landweggetje, met een smal profiel (3,5 meter)'. De bewoners zijn bang voor meer verkeer en gevaarlijke situaties.

Voor de 85 appartementen hebben de bewoners een alternatieve route aangedragen: van Griftdijk via Italiëstraat en ‘zandweg’ naar Park Waaijenstein. Deze zuidelijke route is korter, sneller én veiliger. SP-wethouder Bert Velthuis (stedelijke ontwikkeling) weigert dit alternatief te onderzoeken. Een nog betere oplossing is volgens de bewoners het schrappen van de appartementen in Park Waaijenstein.

Cabaretavonden en kindertheater in Theater De Klif

Enge buren

Enge Buren – Muzikale Rollecoaster

30 september 20.30 – 23.00 uur; 16 euro

In 'Muzikale Rollercoaster' rocken Enge Buren als vanouds. Op anarchistische wijze worden acts, sketches en muzikale stijlen door elkaar verweven tot een zinderende show, waarbij het publiek wordt meegezogen. Gewoon verstand op nul en meegaan!

Okki de Clown
Joris Linssen

Okkie de Clown - Fun & Magic parade (3+)

15 oktober 14.00 -15.00 uur; 7 euro (inclusief ijsje)

In de 'Fun & Magic parade' goochelt Okkie er op los en laat de kids lachen en zingen. Okkie heeft zijn eigen verkleedpartijtjes. Zo krijgt hij in zijn voorstelling onder andere bezoek van zijn werkster 'Cloon Ans' en samen met 'Kokkie Rellen' maken de kinderen de lekkerste dingen. Okkie is geen onbekende in Nijmegen Noord. Veel buurtbewoners kennen ook zijn alter ego Bennie Solo. De show is leuk voor het hele gezin! En je krijgt er ook nog een ijsje bij!

Joris Linssen & Caramba – Serenade
10 november 20.30 – 23.00 uur; 16 euro

In deze meeslepende show vol aanstekelijke liedjes en ontroerende verhalen, doet meesterverteller Joris Linssen verslag van de liefdesserenades die Caramba bracht in Nederland en vertellen de Carambaatjes het muzikale verhaal van 'Dia de los Muertos' (Allerzielen). Een ode aan het leven, de liefde en de muziek!

Voor promotiewerkzaamheden op evenementen Geldersch Landschap & Kasteelen zoekt vrijwilligers

ARNHEM - Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) zichtbaar maken in heel Gelderland. Dat is de belangrijkste taak van het promotieteam van de stichting. Om dat werk goed te kunnen doen zijn veel vrijwilligers nodig die een aantal keer per jaar in de provincie met promotiemateriaal op markten en evenementen willen staan.

Momenteel bestaat het promotieteam uit 23 vrijwilligers. Dat aantal is niet voldoende om alle evenementen - van bijenmarkt tot herfstfair - in Gelderland te bezoeken. Daarom is GLK op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Inhoud van de werkzaamheden
De gastheren en gastvrouwen van het promotieteam planten het eerste zaadje. Zij zorgen voor het eerste contact met evenementbezoekers en leggen uit hoe belangrijk het is om het historisch erfgoed en de natuur in Gelderland te beschermen. Daarnaast verzamelen zij zoveel mogelijk adressen door middel van een prijsvraag en regelmatig lukt het om ter plekke een nieuwe donateur te werven. De gastheren en gastvrouwen gaan altijd met zijn tweeën ergens naar toe. Zij werken vanuit een promotiewagen of promotiekraam.

Wat vraagt GLK? Omdat niet alle terreinen bereikbaar zijn met openbaar vervoer is bezit van rijbewijs-B een vereiste. Bezit van BE-rijbewijs is een pré. Minimaal 10 dagdelen per jaar beschikbaar. Woonachtig in Gelderland. Beschikbaar op weekenddagen, de piek ligt hierbij in de periode april - oktober. Omdat de meeste vrijwilligers binnen het promotieteam in de maanden mei/juni en september/oktober op vakantie zijn, gaat de voorkeur uit naar vrijwilligers die juist in deze maanden wel regelmatig beschikbaar zijn.

Kijk voor meer informatie op www.glk.nl/help-mee/word-vrijwilliger of neem contact op met Nicole Burgers, 06 53269547 (ma, di, do) of n.burgers@glk.nl.

Op het internationale Amerhaltoernooi in Made Topprestatie Sven Jansen van budovereniging Elst

Sven Jansen helemaal rechts op het podium

REGIO - Sven werd prachtig derde in een loodzware poule op een internationale toernooi in de Amerhal in Made.

Julian Pimpel verloor helaas de strijd om de derde plek. Onze jongste deelnemer vandaag, Tycho Janssen, heeft goed gejudood maar ging helaas zonder medaille naar huis. Roeland Dahles werd ook mooi achtste van de 32 judoka's.

September was Kruisboogmaand

BEMMEL - Na de welverdiende zomerstop van schietsportvereniging Op de Korrel te Bemmel, startten de Kruisboogschutters het nieuwe verenigingsseizoen met een maandje vol wedstrijden. Na wat training eind augustus, stonden er drie grote evenementen op het programma. Resultaat; twee Nederlands kampioenen en een vice-koning.

De Nederlandse Kampioenschappen Kruisboog werden bij Op de Korrel zelf geschoten, wat voor de Bemmelse schutters dicht bij huis was. Yvonne Kuster en Bart Wolters schoten mee in de A-klasse, waar Bart net tweede werd met 195 van de maximale 200 punten. En wel achter Yvonne met 197 punten, die Nederlands kampioen werd en komend jaar in de hoogste klasse mag deelnemen. In de discipline 'zonder diopter' stond ervaringsdeskundige Bart fier bovenaan met 192 punten, wat resulteerde in tevens een gouden medaille voor hem. Yvonne werd hier 9e.

Een weekje later was de marathon in eigen huis aan de beurt; 250 schoten verdeeld over zes series. Organisator Bart behaalde hierin een zesde plaats, naast deelnemers Dennis van Blitterswijk en Jan Polman van de eigen vereniging op een 12e en 13e plaats. Yvonne schoot zichzelf als enige dame in het deelnemersveld naar een mooie derde plaats te vechten. Winnaar Gerrit Kijk in de Vegt is niet te kloppen en zette voor een zesde maal de marathon op zijn naam.

Weer een week later volgde de Koning der Koningen-wedstrijd in Loo. De 'koningen' van de verenigingen in de omgeving komen daar naartoe om te bepalen we de koning van de regio wordt. Yvonne schoot mee in twee spannende wedstrijden. Door een sterk optreden werd ze tweede en werd vice-koning.

Wat als jij rechter was?

ELST - Hoe zit de rechtspraak en dan met name het strafrecht in Nederland in elkaar? Dat is het thema op 11 oktober van 20:00 tot 21:30 uur in de Bibliotheek Elst.

Willem Holland werkt als rechter in hoger beroep (raadsheer) in het gerechtshof in Arnhem. Met treffende voorbeelden uit de praktijk laat hij zien met welke moeilijke keuzes hij te maken krijgt. Moeten rechters zwaarder straffen? Of wijst de praktijk anders uit?

Koop vooraf een kaartje voor deze lezing in de bibliotheek of via www.obgz.nl/agenda. Kosten voor leden en studenten is 2,50 euro; overige bezoekers betalen vier euro.

Wandelen met Forte Fit

ELST - Op dinsdag 17 oktober zal de start van Wandelen met Forte Fit om 13.00 uur zijn bij cultureel centrum De Wieken aan de Prinses Irenestraat 49 in Elst.

Deze wandeling wordt georganiseerd door Forte Fit Welzijn en zal onder leiding staan van Feike Vlas, bestuurslid van Historische Vereniging Marithaime. De wandeling zal gaan door Park Lingezegen.

De route is als volgt: Via Alosta - Helofytenveld - Waterrijksepad i.a. - Rijkerswoerdseplas - De Laar - Vestingstad Schuytgraaf - Speelbos - Landerij De Park - Romeins Lint - nieuwe wandelpad naar de Mozartstraat.

Om 16.00 uur zijn de wandelaars weer terug bij De Wieken. Zich opgeven voor de wandeling kan bij Truus Braam (vrijwilligster bij Forte Fit), Van der Veenstraat 2 in Elst; 0481 373407; jan.braam@outlook.com.

Het 'Schrijfcafé' voor senioren

ELST - Ontdek hoe leuk schrijven kan zijn en kom eens naar het Schrijfcafé om gelijkgestemden te ontmoeten. "Het is beslist geen cursus waarbij je gewezen wordt op taal en/of stijlfouten. Die bestaan bij ons niet!"

Het gaat om de intentie van wat is opgeschreven en wat het bij jezelf en anderen oproept. Alle bijeenkomsten staan op zichzelf. Centraal staat de ontmoeting met andere 55+ers (vrouwen én mannen) die van schrijven houden en ervaringen willen uitwisselen. Ervaring in het schrijven is niet echt (of zelfs echt niet!) nodig, maar de wil om ‘iets’ met taal te gaan doen wel.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om het te komen proberen. Op vrijdag 20 oktober wordt, in samenwerking met de bibliotheek, een kennismakingsochtend georganiseerd. De start is vrijdag 3 november en duurt vijftien vrijdagochtenden (1e en 3e vrijdag van de maand) van 10:00 – 12:00 uur in bibliotheek Elst, Europaplein 1, Elst. De kosten bedragen 45 euro hele seizoen. Informatie staat op www.fortefit.nl of via Jan Zwier 06 80095122 te verkrijgen. Aanmelden kan bij Lene Schetters, Lene.schetters@upcmail.nl of 0481 372072.

Kinderkleding- en speelgoedmarkt in De Klif

NIJMEGEN-NOORD - Op zaterdag 7 oktober wordt met een grote groep vrijwilligers voor de 26ste keer de halfjaarlijkse tweedehands kinderkleding- en speelgoedmarkt gehouden.

Deze markt is één van de grootste tweedehandsbeurzen in de regio! Alles wat met kinderen te maken heeft, is hier te vinden. De kleding is gesorteerd op maat (86-164) , jongen/meisje, boven/onderkleding, sportkleding/schoenen, schaatsen, skeelers, et cetera. De jurken, jassen en verkleedkleren hangen apart op rekken.

Het enorme aanbod van speelgoed is gesorteerd op leeftijd én op soort. Puzzels, boeken, dvd’s, spelletjes, maar ook fietsen, auto- en fietsstoeltjes, kinderwagens en diverse baby-artikelen zijn op deze beurs te vinden.

Uit ervaring weet de organisatie dat bij de najaarseditie méér speelgoed wordt ingebracht dan bij de voorjaarseditie. Een mooie kans om in te slaan voor de naderende feestdagen.

De opbrengst van de markt gaat naar onder andere basisschool De Oversteek en SBO De Windroos. Naast de geldelijke steun aan de goede doelen dragen we met deze markt ook bij aan duurzaamheid door middel van hergebruik van kwalitatief mooie producten. En, ook niet onbelangrijk, de inbrengers krijgen geld voor hun verkochte spulletjes.

Van 10 tot 12 uur is iedereen welkom in De Klif, Pijlpuntstraat 1 in Nijmegen (Noord). Kinderwagens en buggy’s kunnen in de aula van De Klif, bekend als 'de kuil', worden gestald. Kinderen mogen gewoon mee naar binnen. Er kan niet gepind worden! Voor meer informatie zijn wij op Facebook te vinden: Kinderkledingmarkt Nijmegen-Noord.

Drukbezochte bijeenkomst /Zelf de baas blijven over je geld'

ELST - Op 27 september zit de zaal vol in De Wieken in Elst bij een informatiemorgen over financiële veiligheid, georganiseerd door de Thuisadministratie en formulierenbrigade van Forte Welzijn.

Bijna vijftig deelnemers luisteren geboeid naar de presentaties. Ze krijgen tips hoe ze bij het ouder worden zo lang mogelijk zelf de regie kunnen houden op hun geldzaken. En wat ze nu al kunnen doen om hun financiën veilig te regelen. Paulien van der Leden, preventiemedewerker van Moviera, notaris Han Castrop en Wim Albers van Erfrechtplan geven voorlichting over de gevaren en de mogelijkheden. Carla Otter van het Sociaal Kernteam van de gemeente vertelt wat het Kernteam kan betekenen, voor de deelnemers zelf maar ook als ze zich zorgen maken om iemand anders.

Forte Welzijn wil door het aanbieden van bijeenkomsten over dit onderwerp bijdragen aan bewustwording op dit gebied en financieel misbruik van kwetsbare ouderen voorkomen. De grote opkomst geeft aan dat er behoefte is aan informatie over dit onderwerp. De bijeenkomst op 27 september is mede mogelijk gemaakt door sponsoring door de Lions Club Midden-Betuwe, Notarissen Elst en Erfrechtplan. In het voorjaar wordt opnieuw een bijeenkomst georganiseerd, dan in een andere kern in Overbetuwe. De datum is nog niet bekend. Ook dan is deelname weer gratis, zodat er geen financiële drempel is om te komen.

Elster Ponyclub maakt dankbaar gebruik van Park Lingezegen

ELST - Op zondag 24 september, zon hoog aan de hemel, heeft een 25-tal ruitertjes van de Elster Ponyclub een fanatische dag gehad in Park Lingezegen.

Vanaf 11.00 uur vertrokken de ruiters gedeeltelijk in de huifkar en de andere helft op de pony’s richting Park Lingezegen. Degene die op dat moment op de pony’s zaten, gingen vanaf de picknicktafel nabij landerij De Park over de ruiterpaden een fijne buitenrit maken. De achtergebleven groep uit de huifkar verzorgde de trekpony’s en deze werden in de aanwezige paddock geplaatst om even lekker uit te rusten en te grazen. Ondertussen werd er gepicknickt aan de daarvoor bestemde tafel. Hierna konden de kinderen zich vermaken op de kinderboerderij met een speeltuin, moestuin en bijenkas. Toen de vetrokken ruiters in de verte weer zichtbaar werden, ging de tweede groep kinderen zich klaar maken om ook te genieten van de buitenrit. Rond half drie zijn zij weer richting huiswaarts gegaan, richting manege De Hoeven aan de Hollanderbroeksestraat. Hier werden de pony’s keurig verzorgd en mochten lekker uitrusten en gaan grazen in de wei.

"Geweldige dag in Park Lingezegen, wij zullen zekere vaker gebruik gaan maken van de geweldige picknicktafel en ruiterpaden."

Elistha deelnemer Grote Clubactie

ELST - Leden van GV Elistha zijn op zaterdag 16 september gestart met de lotenverkoop van de Grote Clubactie. Ze gaan langs de deuren om inkomsten op te halen voor hun club.

GV Elistha is net zoals bijna zesduizend andere verenigingen op pad. Met de Grote Clubactie realiseren verenigingen extra inkomsten. Een lot kost drie euro, waarvan liefst tachtig procent direct naar de club gaat. "Dit jaar hopen wij met de opbrengst nieuwe materialen te kunnen kopen die voor de vele verschillende disciplines die wij aanbieden gebruikt gaan worden. Wij kunnen de steun van onze omgeving dus goed gebruiken!"

Mensen die loten kopen maken kans op mooie prijzen, zoals de hoofdprijs van 100.000 euro. De trekking van de Grote Clubactie vindt plaats op 13 december. Vanaf 14 december staat de trekkingsuitslag op clubactie.nl.

Dé manier om de inkomsten voor de vereniging te vergroten is door het verkopen van Superloten. Een Superlot vertegenwoordigt vijftig reguliere loten en is. Voor de koper zelf is het Superlot ook interessant: hij ontvangt vijftig reguliere loten waarmee hij zijn winkans op prijzen van de Grote Clubactie-loterij aanzienlijk vergroot.

GV Elistha is de eerste koper van een Superlot: Mechanical Field Support bv. Heteren zeer dankbaar!

Drukbezochte bijeenkomst /Zelf de baas blijven over je geld'

ELST - Op 27 september zit de zaal vol in De Wieken in Elst bij een informatiemorgen over financiële veiligheid, georganiseerd door de Thuisadministratie en formulierenbrigade van Forte Welzijn.

Bijna vijftig deelnemers luisteren geboeid naar de presentaties. Ze krijgen tips hoe ze bij het ouder worden zo lang mogelijk zelf de regie kunnen houden op hun geldzaken. En wat ze nu al kunnen doen om hun financiën veilig te regelen. Paulien van der Leden, preventiemedewerker van Moviera, notaris Han Castrop en Wim Albers van Erfrechtplan geven voorlichting over de gevaren en de mogelijkheden. Carla Otter van het Sociaal Kernteam van de gemeente vertelt wat het Kernteam kan betekenen, voor de deelnemers zelf maar ook als ze zich zorgen maken om iemand anders.

Forte Welzijn wil door het aanbieden van bijeenkomsten over dit onderwerp bijdragen aan bewustwording op dit gebied en financieel misbruik van kwetsbare ouderen voorkomen. De grote opkomst geeft aan dat er behoefte is aan informatie over dit onderwerp. De bijeenkomst op 27 september is mede mogelijk gemaakt door sponsoring door de Lions Club Midden-Betuwe, Notarissen Elst en Erfrechtplan. In het voorjaar wordt opnieuw een bijeenkomst georganiseerd, dan in een andere kern in Overbetuwe. De datum is nog niet bekend. Ook dan is deelname weer gratis, zodat er geen financiële drempel is om te komen.

Herinneringsmedaille voor zwemmers ZVO

ELST - Sanne Teunissen en Sem Teunissen van de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) hebben beiden een medaille gekregen, omdat zij afgelopen seizoen alle afstanden in het KNZB lange afstandscircuit hebben gezwommen. Het was voor het tweede seizoen dat deze herinneringsmedaille aan de deelnemers werd uitgereikt.

Het KNZB Lange Afstand Circuit is in het leven geroepen om het oefenen en zwemmen van langere afstanden in de breedte te stimuleren. Voor verenigingen is het de manier om op eenvoudige wijze veel zwemmers de langere afstanden te laten oefenen.

Sanne Teunissen is in de categorie Meisjes junioren15 uitgekomen op de 400 meter vrije slag, op de 800 meter vrije slag en tweemaal op de 200 meter wisselslag. Sem Teunissen kwam in de categorie Jongens minioren 3 uit op de 200 meter vrije slag en op de 400 meter vrije slag. Daarnaast kwam hij uit op de 200 meter wisselslag.

Deelnemers die een volledig klassement hebben gezwommen krijgen van de KNZB een herinneringsmedaille. Een volledig klassement betekent dat alle vastgestelde nummers gezwommen zijn en als zodanig terug te vinden zijn in de uitslagen. Sanne en Sem mochten daarom bij het begin van het nieuwe zwemseizoen hun welverdiende herinneringsmedaille in ontvangst nemen.

Start cursus 'Zorg om dementie'

BEMMEL - Op 2 november start het Steunpunt Mantelzorg SWL in samenwerking met verpleeghuis De Lingehof weer een cursus voor partners, kinderen of andere familieleden die thuis zorgen voor een dementerende.

Deze zorg is vaak intensief en roept veel vragen op. Door deelname wordt u ondersteund en krijgt u inzicht in de omgang met en de gevolgen van dementie. In zes bijeenkomsten komen de volgende onderwerpen er aan de orde:

Wat is dementie? Wat betekent dementie in het dagelijks leven voor de betrokkene en zijn omgeving? Wat is het verloop en welke fasen van dementie zijn er? Hoe kan ik omgaan met het veranderende gedrag? Wat voor activiteiten kan ik doen met iemand die lijdt aan dementie? Wat zijn de gevolgen voor de familie? Uitwisseling van ervaringen en praktische tips. Verwerking van verlies. Vertegenwoordiging van dementerenden.

De cursus is op de donderdagen 2, 16, 30 november, 14 december en 11, 25 januari bij verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 Bemmel steeds van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten inclusief informatiemap, koffie/thee bedragen 35 euro.

Heel Jonagold bakt in Elst

ELST - Heel Jonagold bakt. Marjo en Inge hebben hiertoe het initiatief genomen een burenkoffie te organiseren voor straat Jonagold in Elst, (grasveld tegenover huisnummer 18).

Het thema was 'Heel Jonagold bakt' en er is massaal gehoor aan gegeven. Het werd een gezellige middag met een prachtig taartenbuffet, veel gezelligheid en prachtig weer. Het doel was elkaar beter te leren kennen om voorbereid te zijn op de toekomst: meer met en voor elkaar doen, kortom iedereen doet mee! Als je elkaar kent als buren, dan is het makkelijker om een beroep op iemand te doen als het nodig is. Het werd in alle opzichten een zeer geslaagde dag!

Spreekuur huurdersvereniging

ELST - HVOB houdt spreekuur van 19.00-20.00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder (Vivare).

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst. Dit geldt voor iedere donderdag van de maand.

10 / 12

Ook al wil je het liever niet weten .
Op 3 oktober zijn wij je 50 ste verjaardag niet vergeten .
Gefeliciteerd.
Jan Daniëlle Mariska Arjan Mariëlle.

Mooie kroonleeftijd, dus kom je in de krant!
Fijne verjaardag Tilly.
Kusje van je zusje.
Groetjes van Tenny en Ron.

Allebei 65 jaar!
Niet te geloven maar toch waar.
Fijne verjaardag Els en John.
Groetjes van Tenny en Ron.

Bijzonder......

Herman&Ton

60 jaar getrouwd

Van harte proficiat

Kinderen en kleinkinderen

Deze kleine vent ziet 10 oktober Abraham.
Gefeliciteerd!
xxx
Pa en ma, Mario en Jolanda
Kimberly en Jeffrey
Clarissa

HOERA
Al 50 jaar een MOOI paar!

Kinderen & kleinkinderen

Wie is deze paardenfluisteraar?
Ze is op 9 oktober jarig,
wordt ???
Hartelijk gefeliciteerd
Ma, Frank en de hele beestenboel

Hiep Hiep Hoera
Lynn wordt 3 Oktober
7 jaar
Hartelijk gefeliciteerd
veel liefs Opa en Opa.

Hiep hiep hoera
Luca wordt 9 oktober
Alweer 5 jaar
Dikke kus en knuffels
Opa en Oma Blub

Hoera
oma Geurts
90 jaar
veel liefs
Lydia, Michel, Robin, Fleur

Korting op alle raamdecoratie bij Harry Mattijssen

BEMMEL - Nu het najaar officieel van start is gegaan, trekken we weer met z'n allen naar binnen. Daarom staat komende maand in het teken van 'thuiskomen bij Mattijssen'.

"Tijdens de Oktober Woonmaand hebben we dan ook een leuke actie! Twintig procent korting op alle gordijnstoffen en raamdecoratie en dat de hele maand oktober 2017! Kom dus snel bij ons langs en maak van jouw huis een thuis."

Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22, Bemmel; 0481 464214; www.mattijssen.com.

Bloembollen in vaste-plantenborder

BETUWE - Op donderdagmiddag 5 oktober ontvangt Groei & Bloei de landelijk bekende tuinontwerpster Jaqueline van de Kloet.

Zij zal een lezing houden over het toepassen van bloembollen in een vaste-plantenborder. Zij vertelt over haar grote projecten op de Keukenhof, Floriade en Schloss Ippenburg in Duitsland.

"Dit is een lezing die u niet mag missen. Tevens kunt u bijzondere bloembollen aanschaffen waar Van de Kloet over vertelt. Pinnen is niet mogelijk."

De lezing wordt gehouden in zalencentrum Onder de Toren aan de Sint- Maartenstraat in Elst en begint om 14.00 uur 's middags. Entree voor leden gratis, niet-leden van Groei en Bloei betalen 7,50 euro. Opgeven is noodzakelijk voor 30 september via genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com.

Griezelen in Kinderboekenweek

BEMMEL - In het kader van het thema ‘Griezels en engerds’ komt verteltheater Netty Gebbing met twee heerlijk griezelige vertellingen. Netty zal niet te herkennen zijn in haar weerzinwekkende verschijning die bij dit thema past.

‘Griezelen op het kerkhof’ gaat over Gijs die graag in de kroeg hangt en in ieder dorp wel een liefje heeft. Je bent maar één keer jong, is zijn motto. Tijdens één van zijn nachtelijke uitstapjes wordt Gijs verrast door een paar trollen, die hem letterlijk opzadelen met een nogal onprettige last.
Wee, als hij die vóór 8.00 uur 's ochtends niet kwijt is. Dan begint die griezelige tocht, waarin Gijs geconfronteerd wordt met sprekende lijken die hem de stuipen op het lijf jagen. Op 11 oktober zal de Piusschool hier volop van kunnen genieten in de bibliotheek in Bemmel.

Op 12 en 13 oktober vertelt Netty aan de middenbouw van De Abacus in Huissen het verhaal van Kouwe Jan. Kees heeft geen ouders meer en moet zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen. Hij komt bij een gierige boer die hem allerlei klusjes laat opknappen. Maar betalen, ho maar!
Als hij om een bordje soep vraagt, verzint de boer een smoes. Hij stuurt Kees naar het kerkhof om een steen te halen. Daar woont echter een geest, genaamd ‘Kouwe Jan’. Als je die ontmoet, kom je nooit meer levend thuis.
Nietsvermoedend gaat Kees op weg. En dan ontmoet hij Kouwe Jan… De bovenbouw van De Abacus mag griezelen van Gijs’ akelige nachtelijke tocht.

Tennistoernooi in Bemmel

BEMMEL - Dit jaar houdt tennisclub Bemmel haar 28e editie van het KPMF Bemmel Open, voorheen Kantoorprofi Bemmel Open. Sinds enige jaren in november in plaats van in augustus. Destijds verplaatst in verband met renovatie van de banen en dat bleek een groot succes. Geen vakantieperiode meer en minder andere toernooien dus meer inschrijvingen! Inschrijven kan bij ons in alle categorieën; of je nu speelsterkte 8 hebt of 2; bij KPMF Bemmel Open doe je mee!

Het toernooi vindt plaats van 30 oktober tot en met 5 november. "De ervaring leert dat ons toernooi drukbezet is. We verwachten daarom ook dit jaar te starten op de zondag voor het eigenlijke toernooi, 29 oktober, met de eerste partijen. Inschrijven kan via www.toernooi.nl De inschrijving is geopend en sluit op 18 oktober.

Het toernooi start over een aantal weken; de voorbereidingen zijn al in volle gang. De vrijwilligers staan paraat, de sponsoren zijn geworven en/of en hebben zich aangemeld; waarvoor onze dank! Zonder sponsors en vrijwilligers kunnen wij het toernooi niet organiseren."

Tijdens de toernooiweek is er op vrijdag 3 november onze, inmiddels bekende, pubquiz! Inschrijven (als team) kan via otc@tennisclubbemmel of bij de wedstrijdleiding in de week van het toernooi. Kosten zijn tien euro per team en er is een fantastische hoofdprijs te winnen dus schrijf je in!

"Als het aan ons ligt wordt het weer een fantastisch toernooi! Iedere werkdag vanaf 17:30 uur zijn er leuke partijen te bewonderen vanaf ons verwarmde terras. Dus doe mee of kom kijken!"

Bloembollen in vaste-plantenborder

BETUWE - Op donderdagmiddag 5 oktober ontvangt Groei & Bloei de landelijk bekende tuinontwerpster Jaqueline van de Kloet.

Zij zal een lezing houden over het toepassen van bloembollen in een vaste-plantenborder. Zij vertelt over haar grote projecten op de Keukenhof, Floriade en Schloss Ippenburg in Duitsland.

"Dit is een lezing die u niet mag missen. Tevens kunt u bijzondere bloembollen aanschaffen waar Van de Kloet over vertelt. Pinnen is niet mogelijk."

De lezing wordt gehouden in zalencentrum Onder de Toren aan de Sint- Maartenstraat in Elst en begint om 14.00 uur 's middags. Entree voor leden gratis, niet-leden van Groei en Bloei betalen 7,50 euro. Opgeven is noodzakelijk voor 30 september via genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com.