GN Lingewaard

7 maart 2018

GN Lingewaard 7 maart 2018


Kindertheater met TG locals: De Dromeneter

BEMMEL - Zondag 18 maart tovert TOP de kerk om in een prachtig kindertheater. Op het programma staat een muzikale en beeldende voorstelling over broertjes met te veel fantasie en grote zussen die niet meer dromen.

Muna is de grote zus van Feder. Feder durft niet te slapen. Hij is bang voor akelige dromen. Hij heeft ook zoveel fantasie. Zijn grote zus gelooft niet in die onzin. Ze gaat op zoek naar een oplossing. Een slaaplied helpt niet. Een kopje warme thee ook niet. Misschien weet de buurman raad?

Muna gaat op weg om hulp te zoeken en komt wonderlijke mensen tegen. Niemand weet een oplossing. Maar dan valt er een laddertje uit de lucht. Muna kan alleen naar boven klimmen als ze haar fantasie durft te gebruiken. Wie zal ze tegenkomen als ze naar boven klimt? (voorstelling voor vanaf 4 jaar)

Theatergroep Locals is een jeugdtheatergezelschap dat bestaat uit Denise Lukkenaer & Ferry Spigt. Elke voorstelling vertrekt vanuit een kinderboek, een thema of een fantasierijk verhaal. Met een sterke verbeeldingskracht en een grote dosis energie verleiden de Locals hun publiek om zich te verliezen in nieuwe werelden. Meestal zijn dat werelden vol fantasie en spannende avonturen, vol ontroering en vermaak. De mensen uit die werelden zijn soms onhandig en een beetje vreemd, maar als je ze leert kennen sluit je ze ongemerkt in je hart. En daarmee is die nieuwe wereld onderdeel van die van jou geworden.

Aanvang 11:00 uur. Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Nederlands kampioenschap karpervissen in Gendt

De visplassen

GENDT - Vis- en recreatieplassen Het Broek is zoals ook in 2017 èèn van de zeven visplassen waar wordt gestreden om het Nederlands kampioenschap DCL karpervissen 2018.

Deze wedstrijden waaraan door 28 teams van ieder vier vissers, dus totaal 112 vissers, wordt deelgenomen, gaan over zeven wedstrijden per deelnemende visplas. De eerste wedstrijd is op zaterdag 24 maart, de halve finale 13 oktober en de finale op 20 oktober. Donderdag 22 februari is bekend gemaakt dat de halve finale op 13 oktober ook op Het Broek plaats zal vinden.

Oproep van Talento Metissimo: 'Wie kan ons helpen?'

LINGEWAARD - We zijn op zoek naar informatie over 'de schaaktoren' alias 'de bemmel'. Wie helpt ons?"

Dit jaar organiseren we op 25 maart het derde Nationale SchaakConcert, op de eerste lentezondag in Ressen. Daarbij staat de heraldische schaaktoren van de Gemeente Lingewaard en Langbroek in het zonnetje. Deze schaaktoren werd in 1931 officieel het wapen voor de gemeente Bemmel. In 1947 verwierf zij officieel de naam van 'een bemmel' (een zelfstandig naamwoord), vanuit de gemeente Langbroek (Utrecht). Vergelijk het met 'een Amsterdammertje'.

Vanwege projectuitbreiding en het bundelen van de gegevens zoeken we het volgende:

- Informatie over hoe 'de schaaktoren”' aan zijn naam 'een bemmeltje' is gekomen. Dit is vermoedelijk gebeurd tussen 1931 en 1947.

- Tijdens het 800 jaar bestaan van Bemmel waren er vlaggen met schaaktorens. Wie heeft er nog zo'n vlag en wil deze beschikbaar stellen?

- Wie heeft nog munten van de levensboom en/of bemmel?

- Wie heeft leuke anekdotes, verhalen over de schaaktoren, de levensboom of het bemmeltje?

- Elke andere schaaktoren-info is welkom!!!

Iedereen die een bijdrage levert, wordt (in overleg) vernoemd: Ere wie ere toekomt."

"Bij voorbaat onze hartelijke dank, namens het team van ANBI Stichting T. Metissimo. Zij zet zich in voor talentontwikkeling van jong en oud. Kenmerkend zijn haar unieke en effectieve verrijkingen in Beta en Cultuur." Info: www.TalentoMetissimo.nl en TalentoMetissimo@gmail.com.

Inschrijvingen Bemmelse Dweildag geopend

BEMMEL - Sinds begin januari zijn de inschrijvingen voor de Bemmelse Dweildag, die op zondag 10 juni wordt gehouden, geopend. Meer dan vijftig dweilbands hebben nu al laten weten dat ze naar Bemmel komen om een groot feest te bouwen met de duizenden enthousiaste bezoekers.

Strijd om het Nederlands Kampioenschap Dweilorkesten Al jarenlang wordt er in Bemmel gestreden om het Nederlands Kampioenschap voor Dweilorkesten. Topdweilorkesten uit binnen- en buitenland worden door een professionele jury viermaal beoordeeld voordat de nieuwe kampioen bekend wordt gemaakt. Het muzikale niveau in de wedstrijdklasse is de laatste jaren enorm gestegen. Het is dan ook niet voor niets dat de beste dweilorkesten te vinden zijn op landelijke festivals als de Zwarte Cross, de Sneekweek en langs de ijsbaan in Thialf.

Regerend en drievoudig Nederlands Kampioen 'De Útlopers' is er de komende dweildag niet bij, waardoor er een nieuwe Nederlands Kampioen Dweilorkesten uitgeroepen zal worden. Vijfmaal bleef de titel in de Betuwe; Alarmfase 3 uit Bemmel en de Deurdweilers uit Angeren scharen zich in een illuster gezelschap van dertien oud-kampioenen. Op zondag 10 juni weten we of zij opnieuw kans maken op het kampioenschap.

Feest in de leutklasse

Waar het accent in de wedstrijdklasse ligt op een hoog muzikaal niveau en een strakke show, gaat het in de leutklasse vooral om feest en gezelligheid. Jaarlijks zijn er 40 tot 50 dweilorkesten die naar Bemmel komen om samen met het publiek een feestje te bouwen. Plezier in het muziek maken en de gezellige sfeer zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze bands.

In beide klassen treden alle dweilorkesten viermaal op, steeds op een van de 10 podia die door Bemmel verspreid staan. Met de aanwezigheid van diverse barren, foodtrucks, kinderactiviteiten en straattheater is de Bemmelse Dweildag één van de leukste en drukst bezochte festivals in de omgeving.

Ook meedoen? Dweilorkesten die ook willen meedoen aan de Bemmelse Dweildag kunnen zich inschrijven via bemmelsedweildag.nl/inschrijven. Meer info over de Bemmelse Dweildag is te vinden via bemmelsedweildag.nl.

De geschiedenis van De Leemkuulers (10)

25 juni 2018 bestaat Egerlander kapel De Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt U lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2002. Dankzij een royale gift van de Bemmel-Haalderen stichting, een gift van PrindsBernard fonds en verschillende sponsors hebben we dit jaar nieuwe uniformen kunnen aanschaffen. De kleding commissie heeft veel ontwerpen bekeken en uiteindelijk de leden verschillende modellen laten zien. Uitgangs punt was, de kleur rood moest erin voorkomen (als verwijzing naar onze oorsprong de Rode Sterren). De leden kozen voor een rood jasje, rood/zwart gilet en een zwarte knickerbocker/rok met daaronder voor de heren witte kousen en voor de dames een panty.

Tijdens ons jaarconcert hebben we de oude uniformen (aangeschaft in 1994) voor de pauze aangehad en na de pauze ons nieuwe tenue. Het publiek vond de nieuwe uniform geweldig en een goede keus.                

De eerste nieuwjaarsreceptie van de fusiegemeente Bemmel werd in Het Wapen van Bemmel gehouden. Wij werden uitgekozen om de feestgangers muzikaal te 'onderhouden'. (Huissen verzorgde zangoptredens en Gendt verzorgde de dansoptredens)

Eind december zijn we naar Amersfoort afgereist om de personeelsavond van Connexion op te luisteren en hun personeel prettig en gezellig te vermaken.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--11 maart Brunchconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 11.00 uur gepland einde 14.30 uur. Kosten 20 euro. Kaartenbestellen via info@deleemkuulers.nl of 06 51600818 of 06 48864983.

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de Markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 5 euro

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis, Vlinderfonds).

Jos Stokkel plaatst zich voor NK dammen

Jos Stokkel

HUISSEN - Jos Stokkel, speler van het eerste team van damvereniging VBI plaatste zich voor de finaleronde van het NK Dammen.

In zijn poule in de halve finale was de uitslag tot het einde toe bijzonder spannend. Er waren drie spelers die een gelijk aantal punten hadden, maar Jos kon in zijn laatste partij tegen Henk Kalk een plusremise scoren. Dat wil zeggen dat er wel een duurzaam voordeel is, maar niet voldoende voor de winst van de partij. Jos is de tweede speler van damvereniging VBI die zich tot de twaalf deelnemers voor de finaleronde mag rekenen. Hij ontmoet daar Alexander Baljakin die door zijn tweede plaats bij het vorig NK zich al geplaatst had voor de editie van dit jaar. De finaleronde wordt gespeeld van 4 tot 14 april in Harlingen.

Lezing: Maakt de otter een comeback in Lingewaard?

BEMMEL - Op woensdag 14 maart verzorgt Stichting Lingewaard Natuurlijk een lezing over de terugkeer van de otter. Melanie Pekel van ARK Natuurontwikkeling geeft deze lezing.

Van oorsprong komt de otter in heel Nederland voor. Door vervolging en watervervuiling verdween de otter uit Nederland. In 1988 werd de laatste melding van een dode otter gedaan en daarmee was de otter officieel uitgestorven in Nederland. Sinds het uitsterven van de otter is er ontzettend veel werk verzet om ervoor te zorgen dat deze toppredator weer terug kon keren in de Nederlandse natuur. Zo is in 2002 gestart met een herintroductieprogramma. Inmiddels heeft de otterpopulatie zich gestaag uitgebreid tot vermoedelijk zo’n 200 dieren. Het leefgebied van de otter breidt zich daarmee ook uit.

In de Gelderse Poort leven pas enkele jaren weer otters, net als in de Ooijpolder en Rijnstrangen. In Lingewaard is nog maar één waarneming bekend. Maakt de otter de komende jaren een comeback in Lingewaard?

"Wij hebben genoeg redenen om eens stil te staan bij dit mooie dier. Tijdens de lezing vertelt Melanie Pekel over de leefwijze van de otter en waarom dit dier zo belangrijk is voor de natuur. Daarnaast wijst zij op de typische kenmerken, waardoor vastgesteld kan worden dat er een otter verblijft."

De lezing wordt gehouden in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. De bezoeker is welkom vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. De toegang inclusief een kop koffie/thee bedraagt 7,50 euro. Voor houders van de kaart ‘Vrienden van Lingewaard Natuurlijk’ is de toegang gratis.

Ronald McDonald Huis Arnhem zoekt avond- en weekendvrijwilligers

REGIO - Ronald McDonald Huis Arnhem bevindt zich op het dak van Klimmendaal revalidatiespecialisten. In het Huis kunnen ouders, broertjes en zusjes van kinderen die behandeld worden in Klimmendaal of ziekenhuis Rijnstate dichtbij hun kind zijn of logeren. Ons Huis is ook een aangepaste vakantielocatie voor gezinnen met een zorgintensief kind.

Een Ronald McDonald Huis krijgt geen subsidie of andere overheidsgelden en is volledig afhankelijk van sponsorgelden, giften en inkomsten uit acties. Dankzij de inzet van gastvrije vrijwilligers kan Ronald McDonald Huis Arnhem een fijne en huiselijke plek bieden aan heel veel gezinnen. De vrijwilligers zorgen voor het gezellig maken van het Huis, ontvangen gasten, doen huishoudelijk werk en bieden een luisterend oor.

Informatieavond

Het Huis is geopend van 09:00-21:00 uur, in het weekend van 10:00-20:00 uur. Als vrijwilliger draai je één dienst van vier uur per week (of per maand). Zonder vrijwilligers kan ons Huis niet open zijn. "Daarom zijn wij dringend op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn hun steentje bij te dragen op een avond of in het weekend. Wij hebben jullie hard nodig! Kom jij ons team versterken? Op maandag 19 maart 2018 organiseren we van 19:00-20:30 uur een informatieavond!"

Tijdens deze avond vertellen vrijwilligers over hun werk als vrijwilliger en over het Ronald McDonald Huis en krijg je een rondleiding. Wil je je opgeven voor deze avond of wil je meer weten neem dan contact op of stuur een email:

Ronald McDonald Huis Arnhem, Heijenoordseweg 5 gebouw A, 6813 GG Arnhem; 026 3525260; arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl; www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl.

Thema vergeetachtigheid of dementie in Bemmel

BEMMEL - Het Ontmoetingscafé is een informatie- en ontmoetingstrefpunt met thema’s rondom dementie en andere ziektebeelden. Op dinsdag 20 maart zal wijkverpleegkundige en casemanager dementie, Debbie van de Vosse in het Ontmoetingscafé ingaan op vragen.

Vragen als: Wanneer spreek je van vergeetachtigheid en wanneer van dementie? Hoe herken je dementie? Welke vormen van dementie zijn er en wat is de ziekte van Alzheimer? Hoe ga je er goed mee om? Bij wie kan je terecht met je vragen en bij wie kan je terecht voor steun of hulp?

Als je zelf vergeetachtiger wordt of je maakt je als familielid zorgen dan is deze avond zeker voor u. Tijdens deze avond komt ook een mantelzorger aan het woord die haar ervaringsverhaal zal vertellen. Organisaties betrokken bij de ouderenzorg in Lingewaard (RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep, Huisartsenpraktijk de Teselaar en SWL) organiseren deze avonden voor betrokkenen en familieleden.

De avond is in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel. En duurt van 19.30 tot 21.00 uur. "Wilt u aan deze avond deelnemen dan kunt zich aanmelden via SWL: meldpunt@swlingewaard.nl of 088 2552555."

Concert op goede vrijdag in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Het Arnhems Slavisch Koor verzorgt het concert 'Russische Passie' op goede vrijdag in de kapel van Dominicanenklooster Huissen.

Er worden liederen gezongen uit de vastentijd, de Goede Week en liederen uit de kloostertraditie. Het programma omvat oude liederen uit de Byzantijnse traditie, maar ook koorwerken van jongere componisten met verrassend mooie klanken. Iedereen is welkom bij dit bijzondere concert op vrijdag 30 maart van 19.30 - 21.00 uur. Meer informatie en aanmelding via: www.kloosterhuissen.nl/p/1325.

Oproep reünie Mariaschool Bemmel

BEMMEL - "Wij zijn opzoek naar klasgenoten van de zesde klas Mariaschool Bemmel jaar 1972/1973. Op 15 april is er een reünie bij Café 61 in Bemmel."

"We hebben nog niet iedereen kunnen traceren. Ben jij of ken jij iemand die in het schooljaar 1972/1973 op de Mariaschool in Bemmel in de zesde klas zat, en nog niet op de hoogte is van de reünie, neem contact op met gerdads@live.nl of margasmitshoek@hotmail.com.

Retraitedag Ressen

RESSEN - Alweer de vierde Retraitedag dit seizoen in Ressen. Een mooie gelegenheid om even stil te staan bij waar je staat en wat van jou van waarde is. Op deze dagen is er ruimte voor bezinning, tijd voor jezelf, verstilling en creativiteit in ruime zin.

Deze keer is het thema ‘Schepping’ en staan we stil bij onze verbonden met de natuur, een belangrijk element in de Keltische Christelijke Spiritualiteit. Daarin speelt het besef dat in de hele schepping, in al het levende, een goddelijke, universele kracht werkzaam is.
Aandacht en tijd besteden aan en in de natuur geeft innerlijke rust. Respect hebben voor de kwetsbare aarde en hoe we in harmonie en verbondenheid met de natuur kunnen leven is juist in onze tijd van onmetelijk belang.

Wees welkom op zaterdag 17 maart van 10:30 - 16:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep zorgen wij. De kosten bedragen 15 euro. Aanmelden bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail pleisterplaatsressen@4-plek.nl.

Voorjaarsconcert Politie BigBand

Concert Politie BigBand Oost-Nederland (foto: Danielle de Wit) Foto: Danielle de Wit

ARNHEM - Het is inmiddels een traditie geworden: het concert van de Politie BigBand Oost-Nederland in het prachtige auditorium van het Thomas à Kempis College. Dit jaar heeft de band de muzikale medewerking van de 1e trombonist van Het Gelders Orkest: Jilt Jansma.


Vanaf 1984 was Jilt vast lid van de bekende radio-BigBand The Skymasters. Hij heeft in die periode vele internationale Jazz artiesten begeleid onder wie Clark Terry, Sarah Vaughn, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Herbie Hancock, Monty Alexander, Georgie Fame. Hij speelde in het voorprogramma van de laatste Europese tournee van Frank Sinatra. En is een virtuoos op het gebied van zowel klassieke als lichte muziek.

U kunt zich voorstellen dat de Politie BigBand Oost-Nederland verheugd is op de muzikale samenwerking met Jilt op zondag 25 maart van 14.30 uur tot ongeveer 17.00 uur in het Auditorium van het Thomas à Kempis College aan de Thomas à Kempislaan 25 in Arnhem.Toegang is vrij. Meer informatie staat op www.politiebigband.nl en www.facebook.com/politiebigbandoostnederland.

MHCBemmel800 Meisjes A2 ook kampioen

(foto: Karin Schinkel) Foto: Karin Schinkel

BEMMEL - Nadat al eerder tijdens het zaalseizoen de Meisjes A1 kampioen werd zijn nu ook de meiden van de A2 kampioen in de zaal geworden!

In de thuishal De Bongerd in Bemmel was het feest! Winst of gelijkspel bij de eerste van de twee te spelen wedstrijden zou voldoende zijn. Het team begon sterk en kwam al snel op voorsprong maar de tegenstander kwam goed terug in het spel en bracht de achterstand deels terug. Maar Bemmel heeft gelukkig de wedstrijd met winst afgesloten en dus kampioen! Door ook nog de tweede wedstrijd die middag te winnen zijn ze ongeslagen kampioen geworden. En dat is een knappe prestatie. Stralend staan de meiden en hun coach Jeroen op de foto.

MHCBemmel800 Meisjes B2 kampioen

(foto: Jeroen Veldhuizen ) Foto: Jeroen Veldhuizen

BEMMEL - Al vroeg in de ochtend speelde de MeisjesB2 afgelopen zaterdag hun eerste wedstrijd tegen Nijmegen.

Zeer geconcentreerd en met mooie doelpunten werd de wedstrijd ruim gewonnen. Hierdoor werd de kans groter en groter om tijdens de allerlaatste wedstrijd van de competitie alsnog het kampioenschap binnen te slepen. Tijdens de laatste wedstrijd begonnen de meiden best wat zenuwachtig maar na verloop van tijd werd er gescoord, gescoord en gescoord.

De wedstrijd werd met ruime zege (7-1) afgesloten. MHCBemmel800 had er weer een kampioen bij. Een geweldige prestatie van ook dit team! MHCBemmel800 sluit hiermee ook het zaalseizoen 2017-2018 af. In totaal zijn elf teams kampioen geworden. Op 18 maart zullen deze teams, en ook de teams die tweede zijn geworden in de poule gehuldigd worden op de club!

Succesvolle avond Dementievriendelijk Doornenburg

Werkgroep Doornenburg Foto: Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - De werkgroep Dementievriendelijk Doornenburg kijkt zeer tevreden terug op de informatieavond van 22 februari in het ontmoetingscentrum Doornenburg over het thema ‘dementie’.

Zo’n tachtig geïnteresseerden zijn afgekomen op dit thema, met name uit Doornenburg en een enkeling uit omliggende dorpen. Een teken voor de werkgroep dat het thema leeft en dat veel mensen in te maken hebben met mensen met dementie in hun omgeving. Centraal stond de presentatie van Saskia de Jonge van de Alzheimerstichting, die heeft verteld over dementie, de betekenis daarvan voor jezelf en je omgeving en het omgaan met mensen met dementie.

Deze informatieavond is één van de acties om een stapje dichterbij een dementievriendelijk Doornenburg' te komen. De avond krijgt een vervolg, onder andere in de vorm van gerichte voorlichting en training voor specifieke groepen, zoals mantelzorgers, ondernemers. Om van het vervolg op de hoogte te blijven wordt geadviseerd geregeld te kijken op www.werkgroepdoornenburg.nl, facebook en twitter.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 12 maart kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00u het volgende menu afhalen: tomatensoep, nasi chinees én 'n toetje. Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers.

Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd, moet u zich wel van tevoren inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Column

Neutraal

Mijn auto van begin 2010 staat te koop. 61.000 kilometer op de teller. Ik stop er mee. Duurzaam gedrag? Ik scheer me met scheerkwast en scheerschuim uit een bakje. Ik lees Trouw omdat het aandacht geeft aan de samenleving, cultuur, democratie, milieu, groen, duurzaamheid en onbeperkte ruimte geeft aan columnisten. Laatst zei iemand tegen me, jij bent een typische GroenLinkser. Ik hielp de man snel uit zijn droom. Niet rechts, maar ook geen GroenLinks. Mijn stem gaat naar mensen die ik aardig vind. Ik vind Helga Witjes wel aardig. Aardig, bestuurlijk kundig, gezellige durpstrien uut Doornenburg, maar haar openlijke vriendschap met Mark Rutte stuit tegen mijn sociale borst. 21 maart komt dichterbij. Ik heb de Kieswijzer van De Gelderlander geraadpleegd, op advies van burgemeester Schuurmans. Ik lees de stellingen die door Betuwse journalisten zijn bedacht. Daarna had ik eigenlijk geen behoefte meer om mee te doen. Belachelijke stellingen: Lingewaard moet een bedelverbod krijgen. Alle openbare gebouwen in Lingewaard moeten een genderneutraal toilet krijgen. Lingewaard moet meer ambtenaren inzetten voor het verlenen van vergunningen. Flikker op zeg. Lingewaard ligt niet in de randstad. Enfin, ik beantwoord alle stellingen knorrig met NEUTRAAL. Resultaat? Stemadvies met 36 procent op Lokaal Belang Lingewaard. Ik tuur een minuut beduusd naar het scherm. Zegt dat iets over LBL? Johan Sluiter is lijsttrekker. Moet ik daar op stemmen? Nee. Ik stem niet op een onsympathieke bestuurder. Sluiter heeft als verantwoordelijke wethouder in het openbaar, lafhartig afstand genomen van het bekritiseerde werk die zijn WMO-ambtenaren op de ingewikkelde procedurele werkvloer hebben gemaakt. 21 maart komt dichterbij. Ik doe de Kieswijzer. Nu aardig en klik EENS op alle belachelijke stellingen van Betuwse journalisten. Resultaat? Je hebt een probleem, meldt De Gelderlander. Er zijn onvoldoende serieuze antwoorden op de stellingen van de Kieswijzer gegeven, waardoor geen betrouwbaar advies verstrekt kan worden. 21 maart komt dichterbij. Ik stem neutraal op een persoon die net zo aardig is als die gezellige dorpstrien.
Sjaak

Open Tennistoernooi

HAALDEREN - Binnenkort is het weer zover, dan start het achtste SportVillage Open tennistoernooi van Haalderen. Er zijn al voldoende inschrijvingen om het toernooi door te laten gaan, maar er is nog plaats voor meer.

Het toernooi wordt gehouden van 19 - 25 maart op het tennispark aan de Notenboomstraat in Haalderen. We spelen een 25+ dubbeltoernooi in de categorieën 5, 6, 7 en 8. Inschrijven kan nog tot en met 11 maart via de website www.toernooi.nl. Op deze website en op www.tchaalderen.nl staan ook de contactgegevens voor als er vragen of opmerkingen zijn. "We zijn ook te volgen via Facebook. We spelen zoveel mogelijk in een poulesysteem zodat je meerdere wedstrijden kunt spelen. Uiteraard worden er weer mooie prijzen beschikbaar gesteld voor de finalisten door onze sponsors. Op vrijdagavond houden we een gezellige feestavond en er zullen ook diverse artikelen worden verloot onder de aanwezigen.

Heb je zin om lekker te tennissen bij een leuk tennistoernooi, doe dan nu mee en schrijf je snel in."

Bijzondere paaswake 'Het dilemma van Pilatus'

Gospelkoor Promises Huub Langeweg

HUISSEN - Op Stille Zaterdag (31 maart) zal de protestantse gemeente Huissen in samenwerking met gospelkoor Promises een bijzondere paaswake ten gehore brengen. Deze wake maakt deel uit van drie vieringen (naast Witte Donderdag en Goede Vrijdag) vanuit de gemeente Huissen.

Voor de uitvoering van dit unieke project zijn maanden van voorbereiding aan vooraf gegaan. Enkele leden van Promises hebben zelf de teksten geschreven en hier vijf passende Nederlandstalige popliederen bij gezocht, die Promises op deze avond ten gehore zal brengen.

In 'Het dilemma van Pilatus' zal de veroordeling van Jezus door Pontius Pilatus vanuit meerdere oogpunten bekeken worden. Wat ging er door Pilatus heen? Met welke dilemma`s worstelde hij? Wat gaf hem uiteindelijk de doorslag? Deze paaswake gaat over vallen en weer opstaan. Over kwetsbaarheid en kracht. Van donker naar licht.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de paaswake mee te beleven. Deze vindt plaats in de protestantse kerk Huissen, Raadhuisplein 35. Aanvang: 22.00 uur, vanaf 21.30 is de kerk geopend.

Collecteweek Reumafonds

LINGEWAARD - In de week van 19 tot en met 24 maart is de jaarlijkse collecteweek van het Reumafonds. Ook dit jaar zetten 50.000 vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

"Met uw donaties helpt u onderzoeken te financieren die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. U helpt hiermee het dagelijks leven van tweemiljoen Nederlanders met reuma te verbeteren. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Wist u dat 1 op 9 Nederlanders kampen met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma? Dagelijks krijgen 700 mensen de diagnose reuma. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Hoewel de kenmerken van reuma vaak onzichtbaar zijn, is de impact van de ziekte groot. Tweederde (69 procent) van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt in zijn dagelijkse activiteiten door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.        


Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig in de zoektocht naar betere behandelmethoden. Daar kunt u via de collecte aan bijdragen. Verder geeft het Reumafonds ook voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg. Samen zetten we ons in voor een beter leven met reuma vandaag. Steunt u ons ook? Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl."

Fietsclub zoekt nieuwe leden

Impressie van voor de start (foto: N. van Kleef) Foto: N van Kleef

BETUWE - "Wij zijn een gezellige fietsclub die bestaat sinds 1992. Momenteel zijn we allemaal 50 jaar of ouder daarom willen we graag versterking van nieuwe leden (mag ook van boven de 50 jaar zijn).

"We fietsen vijf zaterdagen per jaar tussen mei en september. De fietsafstanden zijn tussen de 40 en 45 kilometer per dag. We vertrekken iedere keer vanaf een andere startplaats. Daarom is een auto met fietsendrager wel nodig en de afstanden met de auto zijn maximaal 60 km. Om de 2 jaar organiseren we een fietsdriedaagse en overnachten we ergens in Nederland in een hotel. Meedoen is op vrijwillige basis.

De meeste leden wonen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, maar uit andere plaatsen is men ook welkom. Hebt u interesse neem dan contact op met Nollie van Kleef, 0481 371341 of per mail via ch.vankleef@kpnplanet.nl."

Zonder Richard Durrant geen TOP?

BEMMEL – Het succesverhaal van TOP –Toestanden-op-Podium- had er heel anders, of helemaal niet uitgezien zonder de aanwezigheid van deze Britse meestergitarist.

Leon Collaris ontmoette de agente van Richard Durrant in het Engelse Hurstpierpoint tijdens een culturele uitwisseling van Bemmelaren met Pierpointers op burgerinitiatiefniveau. Ze vroeg of Richard in ons dorp kon spelen. Hij stond aan het begin van zijn imposante solocarriere na twee jaren met de band Sky, met onder meer Herbie Flowers, te hebben getoerd.

In De Kinkel werd het een feest van jewelste, de eerste TOP-avond was een succes met 'Nick, Dick (Richard) and Tom', viool gitaar en toetsen. Enthousiast werd er vanaf dat moment verder gewerkt aan TOP, de boreling die in de TheaterKerk tot een bovengemiddelde cultuur club is uitgegroeid.

Richard Durrant klassieke meestergitarist zijn wij veel dank verschuldigd. Ieder lustrum is hij bij TOP, tegen een vriendenprijs vliegt hij over. 10 maart is het zover, Richard Durrant speelt zijn programma 'Stringhenge' in de TheaterKerk, een ode aan de helaas veel te vroeg overleden TOP-grondlegger Leon Collaris.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 10 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.19.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova

Zondag 11 maart

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, Koor Zonder Grenzen

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, InVoice

09.30 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorije

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Schaakconcert in Ressen

RESSEN - Hoe leuk is het voor ouders en kinderen om te kunnen horen, zien en beleven hoe een schaakspel werkt en wat nu toch interval muziekklokjes zijn?

De gezamenlijke opening van het Nationale Schaak Concert begint 26 maart om klokslag 13.00 uur in het kerkje van Ressen. Componist Kees Schoonenbeek neemt de bezoekers mee op schaak-muziekreis. Voor het eerst vertelt hij over zijn ervaring en uitvoering van de schaak-muziek met ballet op een Nederlandse schaakpartij van niemand minder dan WK Karpov.

Na de opening valt er veel te beleven: uitleg over de nieuwste interval muziek-klokjes, meedoen met de intervalrace, creatieve heraldiek (spannend dit jaar!) en voor de liefhebbers een triade schaaktoernooi! Voor een frisse neus tussen door is er weer een gezellige speurtocht op die eerste lentedag van de partij rondom de Koningshof.

"Het wordt zo leuk als u het zelf maakt! Vooraf kunt u inschrijven voor het recreanten schaaktoernooi, dat mag met een maatje en kan ook alleen dan zoeken wij een teammaatje. Zowel bij de schaaktriade als bij de Intervalrace zijn er diverse prijzen te winnen. Welkom bij het beleven van ontwakende lentesferen: horen, zien en doen en beleven." Entree inclusief programmaboekje en bruikleen verrijkingsmaterialen is vijf euro.

Het team van ANBI Stichting T. Metissimo, zet zich vrijwillig in voor Talentontwikkeling van jong en oud. Kenmerkend zijn alle Goede Doelen rondom de unieke en effectieve verrijkingen in Beta en Cultuur. Ieder bijdrage is welkome NL82 INGB 0007 099 526 t.n.v. Penningmeester T. Metissimo. Zie: www.TalentoMetissimo.nl.

Kinkelbestuur in gesprek met… Rosco P: ze spelen de kalk van het plafond…

Rosco P

BEMMEL - Muzikanten in hart en nieren en spelen snoeiharde rockmuziek. Ze repeteren tweewekelijks in De Kinkel en dagelijks thuis. We zijn een rock-cover, geen hitsingle band. Covers op z’n Rosco’s, maar ook eigen werk, aldus Pof, Piel en Pluk.

De bijnamen staan voor de zes J’s: Jos Jeurissen (55), John Janssen (57) en Jos Janssen (57). Alle drie zijn ze liefhebber van stevige, niet alledaagse rockmuziek. Het volume zit vaak boven de dB-grens maar dat mag de pret niet drukken. John: de naam Rosco P komt van sheriff Rosco P. Coltrane uit de tv-serie Dukes of Hazzard. Wij werden erdoor geïnspireerd.

De ‘jongens’ van Rosco P kennen elkaar al heel lang en muzikaal al sinds 1995. We zijn een echte vriendenclub geworden, aldus Jos-1. We repeteren in De Kinkel en dat bevalt ons uitstekend. Goede voorzieningen en altijd gezellig. Na de repetitie discussiëren wij over het leven of de politiek, maar natuurlijk ook over muziek. Altijd met een lekker biertje. We zijn een democratische band, aldus Jos-2. Pas als we het met elkaar eens zijn, nemen we een besluit.

Plotseling ongevraagd. Wij spelen lekker met zijn drieën en hoeven er echt geen toetsenist bij. Jos-1 vertelt nog een anekdote: We traden op in Deventer tegen een mooie gage, maar de drankrekening van de vrouwen werd er afgetrokken. Resultaat: geld bijleggen. Gelukkig hebben we een vast bobje. Op zaterdag 24 maart treden we weer op in De Kinkel.


Jan de Moor en Johan Hesselink

Van Bemmel naar Puducherry om de handen uit de mouwen te steken

BEMMEL - Maatschappelijke betrokkenheid is Ramon Jansen niet vreemd, getuige zijn werk als voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Ressen en het Wijkplatform Bemmel West. Ook het feit dat de 46-jarige, in Bemmel geboren en getogen Jansen zich verkiesbaar stelt voor de gemeenteraad, geeft aan dat hij zich graag inzet voor het algemeen belang.

Zelf had hij een half jaar geleden niet durven dromen dat hij nog eens naar India zou reizen, om daar hulp te bieden. Hulp in de meeste fysieke zin van het woord. Jansen zegt daar zelf over: "Via het werk ben ik in aanraking gekomen met Habitat for Humanity Nederland, een hulporganisatie die ons bedrijf (Multisol in Nijmegen) de kans gaf om twee medewerkers uit te zenden, namens Habitat for India. We gaan daar huizen bouwen voor de allerarmsten."

Geen woorden maar daken!

Habitat for Humanity heeft berekend dat er wereldwijd 1,6 miljard mensen in krotten of op straat leven. Kinderen groeien op onder erbarmelijke omstandigheden en de situatie waarin mensen zich bevinden is triest en uitzichtloos. Jansen: "Habitat for Humanity wil deze mensen een basis bieden, in de vorm van een fatsoenlijk dak boven het hoofd, een afsluitbare woning met alle basisbenodigdheden waar een mens behoefte aan heeft. Wij gaan specifiek meehelpen aan de bouw van dergelijke woningen in Puducherry in India."

Extra uitvoering 'Puck van de Slettenflat'

HUISSEN - De kaarten vliegen in recordtijd de deur uit. Daarom speelt Jeugdtheater StairKees op vrijdag 23 maart een extra uitvoering van de voorstelling 'Puck van de Slettenflat'.

Reserveer snel tickets voordat het te laat is op www.theater-kees.nl.

Bemmelloop, een geslaagd evenement

De 10 km-lopers verlaten Het Sportpark (foto: Hans Rutgers)

BEMMEL - De weersomstandigheden voorafgaand aan de 25ste Bemmelloop gaven de Trimloopcommissie van b.o.d. De Sprinters een bang voorgevoel. Verschillende scenario’s voor de zondag werden besproken om deelnemers en vrijwilligers langs het parcours te beschermen voor de kou. Maar niets bleek op de zondagmorgen nodig. Temperaturen liepen alsmaar op, een beetje wind en ook nog een aangenaam zonnetje. Ideaal voor een schitterend loopevenement.

Doordat de wind gunstig stond, hadden de deelnemers op de Waaldijk de wind in de rug en dat zorgde ervoor dat men geen behoefte had om beschutting te zoeken bij andere lopers en zo ontstond er een lang uitgerekt lint op het parcours en kwamen de meeste finishers ook een voor een over de eindstreep. Vooral de eerste binnenkomers op de 5 en 10 km hadden elkaar behoorlijk getest. Strijdend voor eigen tijd en medelopers aftroevend bracht hen tot goede eindtijden. Zo eindigde Youri Lentjes uit Nijmegen in 17.49 min. op de 5 km en Marjolein Jongmans deed dat bij de dames in 23.32 min. Op de 10 km kwam Teije van Prooije uit Nijmegen binnen in 35.24 min. en Imme Lammertink uit Nijmegen deed dat op deze afstand in 41.23 min.

De beide jeugdlopen werden geheel op de 400-meterbaan gelopen. Ook hier werd er fel gestreden om de ereplaatsen en dan blijkt wel dat ook de jeugd geoefend is, fanatiek en gedreven zijn ze bezig. De volledige uitslag van de Bemmelloop staat op www.uitslagen.nl.

Platform 'Haalderen leeft!' zoekt vrijwilliger website

HAALDEREN – Nadat Haalderen leeft! zijn bekendheid heeft verworven via social media, voornamelijk facebook, wil het zich door gaan ontwikkelen.

Een logische vervolgstap is voor het platform dan ook een website. Met de bouw van de website is al een start gemaakt. Echter zoekt Het platform (meerdere) mensen die zich in willen zetten voor de inhoud van de website en van onze social media. "Het zal niet alleen op u terecht komen, enkele leden van het platform zelf hebben aangegeven om te willen ondersteunen. Wilt u meer informatie, lijkt u dit een leuke uitdaging of kent u iemand die ons een handje wil helpen? Navraag van informatie of aanmelden kan via ons e-mailadres haalderenleeft@gmail.com of neem contact op via onze facebookpagina Haalderen leeft!"

Extra uitvoering 'Puck van de Slettenflat'

HUISSEN - De kaarten vliegen in recordtijd de deur uit. Daarom speelt Jeugdtheater StairKees op vrijdag 23 maart een extra uitvoering van de voorstelling 'Puck van de Slettenflat'.

Reserveer snel tickets voordat het te laat is op www.theater-kees.nl.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

Creatief Café in Huissen

Foto: Fons Sluiter Foto: Fons Sluiter

HUISSEN - Woon je in Huissen, vind je het leuk om creatief bezig te zijn en heb je dinsdagmorgen niks te doen? Kom dan 13 maart van 10.00 -12.00 uur naar het Creatief Café bij het ParticipatiePunt.

Vrijwilligsters Anne-Mieke en Barbara helpen je graag op weg. Of je nu wil haken, tekenen, sieraden wil maken of iets anders, de dames hebben een dijk aan ervaring en denken graag met je mee. Je kan ook iets van huis meenemen waar je al mee bezig bent. Bij het Creatief Café is het gezellig en ontmoet je andere creatieve mensen die je kunnen inspireren. Onder het genot van een kopje koffie en een kletspraatje werk je verder in je eigen tempo. Kortom het Creatief Café is een fijne, gezellige en creatieve ontmoetingsplek waar zowel mannen als vrouwen welkom zijn.

De eerste keer is gratis en als je regelmatig komt kan je gebruik maken van een knipkaart.

Creatief Café wordt gehouden bij PP Huissen, Lange Kerkstraat 15 – Huissen. Naast het Creatief Café is er bij het ParticipatiePunt ook iedere vrijdag de mogelijkheid om aan te haken bij de brei/haakclub van 10.00-12.00 uur. "Heeft u vragen over de creatieve activiteiten, een andere (hulp)vraag of bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Dan kunt u contact opnemen met het ParticipatiePunt Huissen, openingstijden: woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur; 088 2552530 of mail: pphuissen@swlingewaard.nl."

Tiende expositie in etalage Bouwman in Angeren

ANGEREN - Eind februari 2017 werd er voor de eerste keer een expositie ingericht in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren.

Het afgelopen jaar zijn er negen exposities geweest van onder andere schilderijen, bronzen beelden, keramiek, Tiffany glaskunst, grafiek, borduurwerk, poppen, beschilderde kaarsen en diamond painting. Allemaal werk gemaakt door inwoners van Angeren of mensen die een binding hebben met Angeren.

In deze tiende tentoonstelling toont Benno Arends, woonachtig in Angeren, zijn foto’s die zijn afgedrukt op aluminium. Benno heeft van jongs af aan al interesse in fotografie. De laatste zeven jaren gebruikt hij de digitale camera. De opnamen worden door een gespecialiseerd bedrijf afgedrukt. Hij fotografeerde onder andere in Ierland, New York, Angeren en tijdens popconcerten.

Adri Jansen woont in Arnhem. Zij leerde zo’n 25 jaar geleden in de Rijnhal Ineke Beumer uit Angeren kennen. Daarna is zij bij haar gaan schilderen, meestal in aquarelverf. Zij vindt het nog steeds leuk en komt nu één keer per maand naar Angeren. Door haar zijn onder andere bloemen en een strandgezicht geschilderd.

Hielke Lourens woont in Didam. Sinds 2003 schildert hij aquarellen in Angeren ook bij Ineke. Van hem zijn onder andere te zien zijn geboortestad Deventer, een herfstlandschap met paddestoelen en een havengezicht. Hielke maakt ook Tiffany glaskunst. Hiervoor heeft hij enkele lessen gevolgd in Doesburg en is daarna zelf aan de slag gegaan. Hij exposeert vier kleurrijke werken. De expositie duurt tot 24 april.

Landelijke jeugdteams Hutaf boeken overwinningen

HUISSEN - In de derde speelronde speelde Hutaf 1 een thuiswedstrijd tegen streekgenoot Hercules 2 uit Terborg. Vanaf de eerste wedstrijd nam de Huissense formatie het initiatief wat ze niet meer uit handen gaven. Mats Janssen, Anne van Bolderen en Joeri van Ekeren wonnen allen twee wedstrijden.

Ook het dubbelspel werd gewonnen waardoor er een 7-3 overwinning binnen werd gehaald. Het team handhaaft zich met deze score in de bovenste regionen van de ranglijst.

Hutaf 2 speelde eveneens in 't Koelhuis. Tegenstander was SVE 2 uit Utrecht. Aan Hutaf-zijde bleef Jaimie Brans ongeslagen. Ook Jesper van Zanten en Matthijs van Hilten droegen met respectievelijk twee en één winstpartij bij aan de 8-2 overwinning. Door dit resultaat staat Hutaf 2 momenteel op een gedeelde eerste plaats.

In de vierde klasse speelde Hutaf 8 tegen TCB 2 uit Beuningen. Na een lastig begin voor Hutaf kwam de wedstrijd steeds meer in balans wat uiteindelijk terug te zien was in de 5-5 eindstand. Wessel de Jong had met drie overwinningen een belangrijke bijdrage. Luke de Bont wist twee wedstrijden te winnen. Invaller Max Kamps speelde knappe wedstrijden maar wist helaas geen winstpartij uit het vuur te slepen.

Uitslagen teams Tweestrroom

GENDT - Tweestroom-Meisjes-MA1 speelde thuis, de inhaal wedstrijd tegen clubgenoot Tweestroom-MA2 en won de eerste set nipt.(25-23) In de volgende sets speelde ging het gelijk op, maar de winst was voor de meisjes-A1, die daardoor de winst opraapte en de 5 punten aan de scorelijst toevoegden.(4-0)(25-23/25-17/25-21/25-20)

Meisjes-C1 ontving Trivos-MC2 en samen maakten zij er een spannende pot van. De eerste en derde set werden door onze meiden nipt gewonnen.(25-23) De tweede en vierde set werden verloren; dus de vijfde set moest de beslissing brengen voor de wedstrijd overwinning. Onze meiden trokken aan het langste eind; een mooie overwinning.(3-2)(25-23/18-25/25-23/19-25/15-07)

Tweesstroom-mix-JC1 speelde thuis tegen Reflex-JC1 en hield de 5 punten thuis in Gendt, door de wedstrijd overtuigend te winnen. In de derde set was de tegenstand het grootst, dus een fraaie overwinning.(4-0)(25-06/25-17/25-21/25-19)

Meisjes-MC2 speelde uit bij Kidang-MC2 en speelde de eerste drie sets goed mee, maar geen setwinst. De vierde set werd overduidelijk gewonnen; dus een wedstrijdpunt mee naar huis(Gendt).(3-1)(26-16/25-21/25-20/10-25).

Tweestroom-mix-JB1 bezocht Lingewaard-JB1 en maakt er een prachtige wedstrijd van. De 2de en 4de set werden door Tweestroom nipt gewonnen.(23-25) De 1ste n 3de set werden verloren, dus de 5de set moest de beslissing brengen voor de winst van deze wedstrijd. Deze set werd verloren; dus een verliespartij.(3-2)(25-13/23-25/25-21/23-25/15-09)

Atalante-MA1 ontving Tweestroom-MA1. Dit werd de 2de wedstrijd deze week(zie elders het eerdere verslag.) In deze wedstrijd gaven onze dames wel goede tegenstand, maar niet goed genoeg voor de setwinst. Gelukkig wist men de 4de set alsnog te winnen, zodat men 1 punt een punt mee naar huis(Gendt) nam.(3-1)25-20/25-11/25-20/22-25)

Tweestroom-DS2 speelde uit bij de aanstaande kampioen Ikaros-DS3. Het werd een kasloze wedstrijd voor onze dames. In geen enkele set wist men niet te winnen.(4-0)(25-12/25-16/2-14/25-13)

Dames-DS4 bezocht Ikaros-DS4 en ook hier winsten onze dames geen set te winnen.(4-0)25-09/25-16/25-16/25-15)

Oppas-café in Haalderen

Eerste bezoekers Oppas-café (foto: Marga Janssens) Foto: Marga Janssens

HAALDEREN - Dinsdagochtend 27 februari was de tweede keer dat het Oppas-café in De Tichel in Haalderen het speelgoed uitstalde en de koffie bruin had.

Marjo Hendriks en Marga Janssens zaten klaar voor de ontvangst van collega oppas-oma's en oppas-opa's en hun oppaskinderen. Ook jonge ouders zijn welkom. Het is de bedoeling om elkaar te ontmoeten: samen te spelen en samen koffie te drinken en te buurten met elkaar. Wanneer het wenselijk is wordt er een thema centraal gesteld of een activiteit. Net waaraan behoefte is. Maar ontmoeten, er even uit zijn, is het doel.

Iedere laatste dinsdag van de maand is er van 10.30 tot 12 uur Oppas-cafe in De Tichel in Haalderen. De volgdende keer, 27 maart, wordt er voorgelezen en in samenwerking met de bibliotheek, met kinderboeken gespeeld.

Volkstuinenvereniging Doornenburg

DOORNENBURG - Op de zeer goed bezochte jaarvergadering van Volkstuinenvereniging Doornenburg is gebleken dat in het nieuwe seizoen er nog twee tuintjes van ongeveer 150 2m ter beschikking zijn voor liefhebbers.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Harry Drost, 0481 421566 of bij Hans Gerdsen, 0481 424560.

Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB) Houdt u ook zo van dansen?

BEMMEL - Houdt u ook zo van dansen? En komt het er niet van? Kom dan eens op donderdagmorgen in De Kinkel bij de line-dancegroep kijken. Op leuke muziek en onder begeleiding van de docent wordt er gedanst.

Nog nooit eerder gedaan: iedereen kan het leren! Senioren Actief Bemmel geeft de kans het te proberen. Vanaf 1 maart is er een cursus gestart voor beginners van 9.00- 9.30 uur in De Kinkel. Aansluitend is er de reguliere line-dancegroep van 9.30-11.30 uur, waarbij iedereen zich kan aansluiten. Voor (meer) informatie kan men bellen, (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met de cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel: Willemien Hermsen (0481 463555), José van Rossum (0481 461856), Sijan Boeder (0481 465812).

Landelijke jeugdteams Hutaf boeken overwinningen

HUISSEN - In de derde speelronde speelde Hutaf 1 een thuiswedstrijd tegen streekgenoot Hercules 2 uit Terborg. Vanaf de eerste wedstrijd nam de Huissense formatie het initiatief wat ze niet meer uit handen gaven. Mats Janssen, Anne van Bolderen en Joeri van Ekeren wonnen allen twee wedstrijden.

Ook het dubbelspel werd gewonnen waardoor er een 7-3 overwinning binnen werd gehaald. Het team handhaaft zich met deze score in de bovenste regionen van de ranglijst.

Hutaf 2 speelde eveneens in ’t Koelhuis. Tegenstander was SVE 2 uit Utrecht. Aan Hutaf-zijde bleef Jaimie Brans ongeslagen. Ook Jesper van Zanten en Matthijs van Hilten droegen met respectievelijk twee en één winstpartij bij aan de 8-2 overwinning. Door dit resultaat staat Hutaf 2 momenteel op een gedeelde eerste plaats.

In de vierde klasse speelde Hutaf 8 tegen TCB 2 uit Beuningen. Na een lastig begin voor Hutaf kwam de wedstrijd steeds meer in balans wat uiteindelijk terug te zien was in de 5-5 eindstand. Wessel de Jong had met drie overwinningen een belangrijke bijdrage. Luke de Bont wist twee wedstrijden te winnen. Invaller Max Kamps speelde knappe wedstrijden maar wist helaas geen winstpartij uit het vuur te slepen.

Gezellig Sasa-kaarttoernooi

Trotse winnaars (Foto: Bertha de Wild) Foto: Bertha de Wild

ANGEREN - Het eerste Sasa-kaarttoernooi van 2018 werd gehouden op zaterdag 24 februari. Circa 80 enthousiaste kaart-liefhebbers hebben de nodige partijtjes jokeren, klaverjassen en bridge gespeeld. Het was een gezellige middag en de deelnemers genoten van het spel. De uitslag was als volgt:

Jokeren:

1e Truus Berndsen uit Angeren 81 punten.

2e Caecilia Tonk uit Huissen 91 punten.

3e Truus Hendriksen uit Angeren 94 punten.

4e Marcel Hoks uit Nijmegen 98 punten.

5e.Riek Hoogveld uit Angeren 108 punten.

6e Marianne Wiersma uit Elst 114 punten.

Klaverjassen:

1e. Jo Huisman uit Bemmel 10.752 punten.

2e. Tonny Hendriks uit Driel 10.024 punten.

3e. Frans Pelkman uit Huisse 9.845 punten.

4e.Theo Jansen uit Angere 9.643 punten.

5e.Agy Detmers uit Nijmegen 9.607 punten.

6e.Thea Schriever uit Bemmel 9.445 punten

Bridgen:

1e Riet v.d. Velde en Sjoukje Veldkamp 111 punten 66,1 % 1e prijs.

2e Piet Janssen en Geert Rikken105 punten 62,5 %.

3e Jacques en Truus Hoogveld 97 punten 57,7 %.

4e Piet en Truus Boeijen 81 punten 48,2 %. 2e prijs.

5e Dinie Rouw en Anton Rouwhorst 76 punten 45,2%.

6e Willimien Hendriks en Frank Pinta 75 punten 44,6 %

7e Annie en Jan Domhof 71punten 42,3 %. 3e prijs

8e Trees Broere en Bartje 56 punten 33,3 %.

Halverwege het kaarten werd de lunch geserveerd. De deelnemers en de organisatie kunnen terugzien op een geslaagd toernooi. Meer foto’s staan op www.sasa-angeren.nl.

Just Like Buddy Holly in Dorpshuis Angeren a tribute by The Wieners

The Wieners Foto: The Wieners

ANGEREN - Op zaterdag 25 maart komt The Wieners terug naar het podium in Dorpshuis Angeren.

Buddy Holly werd slechts 22 jaar oud maar hij liet een schat aan prachtige liedjes na, die nog dagelijks op de radio te horen zijn: Oh Boy, It’s So Easy, Heartbeat, Peggy Sue, That’ll Be The Day en ga zo maar door. Minder bekend, maar volgens de puristen zeker zo fraai, zijn de rockabilly-nummers die hij aan het begin van zijn carrière opnam. Het komt allemaal voorbij tijdens 'Just Like Buddy Holly', het tribute-programma van The Wieners. De voorstelling volgt het leven van Buddy Holly aan de hand van zijn muziek en staat bol van de anekdotes over het ontstaan van de songs en de onorthodoxe opnametechnieken uit de jaren '50. De vele live-nummers worden precies zo gespeeld en gezongen als destijds door Buddy en zijn band The Crickets. Een must voor nostalgische muziekliefhebbers!

The Wieners begeleidden enkele malen Tommy Allsup, de inmiddels hoogbejaarde maar nog zeer actieve lead-gitarist van The Crickets. Ze brachten een live tribute-cd uit en ze traden op bij De Wereld Draait Door met een muzikale ode aan hun held.

De show begint om 20.30 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). Reserveren kan nog via tickets@dorpshuisangeren.nl of aan de kassa via openingsuren. Check voor meer info: dorpshuisangeren.nl

BAM, dáár moet donder in!

(foto: Rolf Hensel) Foto: Rolf Hensel

BEMMEL - De samenwerking tussen Teejaater PAN en Het Nieuw Betuws Kamerkoor (HNBK) voor het theaterproject ‘Manneneiland, van oorlogstijd naar sociëteit’ krijgt artistiek vorm.

Het begon met een bijeenkomst van de artistiek vertegenwoordigers van beide kanten. Ton Schurink, regisseur van PAN, met het draaiboek in zijn hoofd, slaat enthousiast op tafel, BAM, en roept: ‘na die scene, daar moet donder in’ en kijkt verwachtingsvol naar Frans van de Loo, dirigent en artistiek leider van HNBK. ‘O Fortuna uit Carmina Burana’ roept hij. ‘Ja, met paukenslagen, bam bam’ zegt Ton. Het enthousiasme is op beider gezichten af te lezen en groeit naarmate de avond vordert. ‘en bij die scene moet iets van een ritsellied komen’. ‘Hebben wij iets voor’ zegt Frans. ‘Iets mistigs?’ ‘OK’.

Dit gesprek ging urenlang door. Mooi om te ervaren hoe zo’n proces van wederzijdse artistieke beïnvloeding uitmondt in een samenhangend geheel van podium- en theaterkunst. Bij de oude Grieken had het koor een grote rol in het geven van kleur aan de teksten en het verbinden van de scènes. Ze hadden gelijk, toneel en koor zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het komende spektakelstuk is daar een bewijs van. Zeker ook door optimaal gebruik van de mogelijkheden van de Theaterkerk in Bemmel. Een lust voor oog en oor. Voorstellingen: vrijdag 25, zaterdag 26 mei en zaterdag 2 juni (20.00 uur), zondag 3 juni (15.00 uur). Het theaterproject is bedacht ter gelegenheid van het 75jarig bestaan van de Sociëteit Het Manneneiland.

Stijgende aandacht voor bloeiende akkerranden

Een fleurig beeld langs het Lingefietspad in Gendt. Foto: sjaak veldkamp

LINGEWAARD – Voor het tweede jaar op rij gaat de gemeente Lingewaard het bloemrijk inzaaien van gras- en akkerlanden stimuleren. De Agrarische Natuurvereniging (ANV) Lingestreek verwacht dit jaar een groeiend aantal deelnemende agrariërs.

Bloemen en kruiden langs de akkers in Lingewaard en Overbetuwe hebben vorig jaar veel enthousiaste reacties opgeleverd, zowel bij de 18 deelnemende agrariërs als bij de wandelaars en fietsers. Reden om hiermee door te gaan, vindt het college. Het is een gezamenlijk project van beide gemeenten. Dit jaar sluiten Park Lingezegen en VVV Lingewaard zich aan. Stichting Lingewaard Natuurlijk wil zich ook hierbij aansluiten. Er bestaat een speciale fietsroute van 64 kilometer langs bloeiende akkerranden. Het college is positief. Bloeiende akkerranden nodigen uit tot recreatie, een fietstocht of wandeling

Bloemrijke gras- en akkerranden dragen bij aan de aantrekkelijkheid van het landschap. Ze vertellen het verhaal van het agrarisch gebruik en de diversiteit in flora en fauna, zegt de organisatie van ANV Lingestreek. “Reden om zowel kinderen als volwassenen te betrekken bij de realisatie van deze fleurige randen.”

In augustus zijn de fleurig akkerranden op zijn mooist. Dan zijn er ook veel recreanten op de fiets actief. Reden om dan op een dag activiteiten te houden waar uitleg wordt gegeven aan het project. Om de agrarische sector te promoten en dichter bij de consument te brengen delen de agrariërs op die dag appels uit aan de fietsers, zo meldt ANV Lingestreek.

Mannen gezocht... alweer?

Haarlems Korendag 2017 (foto: Marjan Koudijs) Foto: Marjan Koudijs

HUISSEN - "Mannen gezocht... alweer? Laten we er maar geen doekjes om winden: het Lingewaards Mannenkoor zou er graag een paar enthousiaste zangers bij willen hebben! En als we het toch voor het zeggen hebben mogen dat het liefste tenoren zijn. Maar baritons en bassen zijn uiteraard ook welkom!"

Zo'n 35 mannen repeteren iedere dinsdagavond verschillende zangstukken uit diverse genres waarbij kwaliteit belangrijk is. De oefenruimte is het Stedium aan de Muntstraat 10 in Huissen. Op het Haarlems Korenfestival van het afgelopen jaar werd het Lingewaards Mannenkoor tweede en dirigent Arno Vree zelfs de beste dirigent. Het koor is steeds op zoek maar verbetering zonder daarbij het plezier in het zingen uit het oog te verliezen.

Het repertoire is veelzijdig en bestrijkt stukken van Schubert tot musicalliederen en alles wat daar tussen zit. Op het einde van het jaar komen natuurlijk de traditionele kerstgezangen aan de beurt. Tijdens Huissen bij Kaarslicht werd er opgetreden in de Kloosterkapel met z'n geweldige akoestiek. Bomvol en een geweldig applaus! Korte tijd later werd er in de Parochiekerk opgetreden samen met Exotherm. Twee totaal verschillende koren en juist daardoor zo'n uiterst geslaagde avond.

"In 2019 staat er een heleboel te gebeuren rondom het 100-jarig bestaan van het Lingewaards Mannenkoor. We houden je op de hoogte! Is je interesse gewekt? Neem contact op met Hans Koster. Telefoon 06 53966931 of per mail: zwit.too@gmail.com. Nog mooier: kom gewoon dinsdagavond om 19:45 uur naar het Stedium om de sfeer te proeven en wellicht wat mee te zingen!"

Drie landen voor Huissenaar Gerard Schriijver 'Ik voel me meer Europeaan dan Nederlander'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Gerard Schrijver, die na Huissen en Bemmel al in drie landen woonde en werkte. Na Oostenrijk en Zwitserland woont hij alweer zes jaar in Frankrijk.

Tekst: Hans Schmeinck

'Ik leef als een God in Frankrijk', aldus Gerard Schrijver, nét 50. En daarvoor leefde hij respectievelijk in Zwitserland, Oostenrijk, Bemmel en Huissen. Om met die laatste te beginnen, zijn ouders hadden een kwekerij aan de Papesestraat. En Gerard groeide op 't Zand op en werd een horecadier. Kreeg een relatie en ging samenwonen in Bemmel. Tot begin 2000. ,,Een keerpunt in mijn leven. Mijn tot dan toe goed lopende leven was opeens voorbij, mijn relatie liep stuk en ik raakte mijn baan kwijt. Tja, 32 Jaar, geen geld en geen job. Via internet leerde ik een Oostenrijkse kennen en ik ben bij haar gaan wonen.''

Al duurde die verhouding niet lang. Schrijver had zich inmiddels omgeschoold tot IT'er. En kwam terecht bij de bekende pharmaceut Sandoz. ,,Daar leerde ik mijn huidige vriendin Daniela kennen en we gingen samen aan de slag bij het moederbedrijf Novartis, in Zwitserland.''

Daar bleef het stel 'hangen', al verkaste Schrijver naar het bedrijf Conapro. ,,De beste beslissing van mijn leven. Ik kon me goed ontwikkelen, zowel menselijk als ook beroepsmatig. Ik specialiseerde me op het product Citrix en reisde als instructeur door heel Europa.''

In 2012 wilden ze een huis kopen, maar dat bleek financieel nogal lastig in Zwitserland. ,,Minimaal 20 procent van de koopprijs moet eigen kapitaal zijn en als je weet dat een rijtjeshuis er al een miljoen Zwitserse Franken kost, hebben we voor Frankrijk gekozen.'' Om precies te zijn, het gehucht Raedersdorf. Net over de grens met Zwitserland.

Mannenweekend

,,Hier wonen alweer zes jaar en werken beiden nog steeds in Zwitserland. Ik verdien daar mijn geld, betaal er mijn belasting en dat is heel interessant. Er wordt gewoon 20 procent van je brutosalaris afgetrokken als belasting, pensioen, invalidenrente enzovoort, de rest mag je houden.''

Volgens Schrijver zijn de mensen in zijn dorp 'vriendelijk en open en hebben respect voor elkaar en elkaars opvattingen en eigendommen'. Al voelt hij zich geen Fransman. ,,Door het wonen in en verhuizen naar de verschillende landen in de laatste jaren en de samenwerking met diverse nationaliteiten, voel ik me ondertussen meer Europeaan dan Nederlander.'' In zijn moederland is het Gerard of Geert, in het buitenland Jerry.

Dierbare herinneringen aan Huissen heeft de voormalig tuinderszoon zeker. ,,De surfclub, carnaval bij De Laak, de disco's Carrousel en Apollo, de kermis en Manege Heijting. Huissen heeft een plaats in mijn hart, ook als het niet meer het Huissen van toen is.''

Hij mist soms wel het sociale contact met vrienden, al wordt dat deels gecompenseerd door het 'Mannenweekend'. ,,Dan komen m'n vrienden hier klussen. Biertje erbij, beetje grillen. Gezellig. Het leven nu is fantastisch. We werken in Zwitserland, verdienen beiden goed, wonen in Frankrijk en kunnen veel thuis werken.'' Met recht Leven als God in Frankrijk…

'Mijn goed lopende leven was in 2000 opeens voorbij'

.

MHCBemmel800 Meisjes C7 zaalkampioen

(foto: Sander Schinkel) Foto: Sander Schinkel

BEMMEL - Met winst van acht van de tien wedstrijden zijn de meiden C7 van MHCBemmel800 terecht kampioen geworden.

De start van de competitie in de zaal ging heel voortvarend, de ene na de andere wedstrijd werd gewonnen. Afgelopen zaterdag was het belangrijk om in ieder geval één wedstrijd te winnen. De eerste wedstrijd tegen de nummer 2 Wageningen werd verloren. Maar de laatste wedstrijd tegen Nijmegen werd met een mooie zege van 3-0 afgesloten. Uitzinnig waren de meiden, coaches en publiek.

Boekenmarkt-Gendt in najaar!

GENDT - Het Levensliederenkoor 'De Notenkrakers' in Gendt houdt in het najaar een grote boeken-, puzzel- en cd/dvd-markt! Dit is mogelijk geworden doordat het koor Jubilate bekendmaakte hiermee te stoppen.

Deze wordt georganiseerd in café/zalencentrum De Klok in Gendt, waar ook op maandagavond de koorrepetities plaatsvinden! In de maand oktober wordt de gelegenheid gegeven om uw boeken en dergelijke aldaar in te leveren, de juiste datum hiervoor wordt later nog bekend gemaakt, evenals de datum (op zaterdag) van de boekenmarkt zelf. In de wintertijd is het plezierig om met een stel goede boeken (puzzels en of muziek) in een warm hoekje van de kamer weg te dromen of bezig te zijn!

Vermist

LINGEWAARD - Vermist sinds 19-2: Onze rode kater Poekie (ter hoogte van Vleumingen).

Poekie is een gecastreerde rode kater en luistert naar zijn naam. Hij is twee en een half jaar oud en voorzien van een chip. Poekie kan zich ook ophouden in een schuurtje of op een zolder of iets dergelijks waar hij in of op is gekropen.

Wij missen hem enorm en horen het graag als u denkt Poekie gezien te hebben! Bereikbaar onder telefoonnummer 06 27021717 of per e-mail: dunya78@icloud.com.

Postzegelbeurs in Elst

ELST - Filatelistenvereniging De Vierstroom afdeling Arnhem, Elst en Velp/Rozendaal houdt op 12 maart een bijeenkomst. Er is ruimschoots de gelegenheid over tot postzegelen want ruilen want er zijn knuffelboeken beschikbaar. Ook is er een bingo met leuke filatelistische prijzen.

De bijeenkomst is bij zalen- en partycentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34, Elst. Aanvang 19:30 (www.vierstroomfilatelie.nl; 06 11018699).

Sponsor bedankt

Team F1 HVA (foto: H.Molthoff) Foto: H.Molthoff

ANGEREN - We willen graag de sponsor bedanken, die ons jeugdteam van Handbalvereniging Angeren (HVA) voorzien heeft van een mooi nieuw tenue.

Team F1 wordt gesponsord door Jansen Totaal Wonen in Huissen.

DOORLOOP Rechtstwee

Met de parochie op bedevaart naar Lourdes

Grot van Massabielle Lourdes.(Foto: Jalune)

BETUWE - Het verhaal van Bernadette, die Maria ontmoet in Lourdes inspireert mensen al meer dan 150 jaar. Inspiratie, kracht, geloof, rust en bezinning zijn allemaal redenen waarom mensen deze reis maken. Van 16 tot en met 21 september gaat de RK parochie H. Maria Magdalena op bedevaart naar Lourdes.

"Zondag 16 september vertrekken we per bus naar vliegveld Maastricht. Hierna vliegen we naar Tarbes, vlakbij Lourdes. Deze 6-daagse reis is op basis van volpension, inclusief vliegreis en transfer. In samenwerking met de Vereniging Nationale Bedevaarten is er een Nederlandstalig programma met eigen pastorale en medische reisbegeleiding. Vanuit onze parochie is de begeleiding in handen van diaken Ronald Heinen, Ria Vos en Annelies Mulder. Ook heeft u de gelegenheid om van 28 april tot en met 5 mei met de bisdom bedevaart naar Lourdes te reizen, deze reis maken we met de TGV. Bent u geïnteresseerd in één van de bedevaarten vanuit de parochie in april of september? Neemt u dan contact op met één van de contactpersonen. Zij kunnen u verder helpen!"

VNB parochie coördinatoren

Ria Vos 06 51047878 Annelies Mulder 06 14287712, email adres: lourdeswerk@rkparochiemariamagdalene.nl

Pierre Spaan 06 12681870, email adres: p.spaan6@upcmail.nl

Wordt u vrijwilliger bij School's Cool?

LINGEWAARD - School’s Cool Lingewaard zoekt energieke mentoren die de uitdaging willen aangaan om leerlingen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken te ondersteunen.

Van deze mentoren wordt gevraagd om wekelijks bij de leerling thuis te komen om begeleiding te geven bij schoolse zaken gedurende een periode van zes maanden tot anderhalf jaar. Mentoren werken aan de sociale vaardigheden en leren de leerlingen plannen en structureren. Daarnaast werken ze aan het zelfvertrouwen van de leerling en oefenen ze de leerstof. School’s Cool verzorgt dit samen met haar vrijwilligers voor leerlingen vanaf groep 3 tot aan de derde klas van het voortgezet onderwijs.

"Het afgelopen jaar hebben scholen in het basis- en voortgezet onderwijs leerlingen aangemeld en zijn wij op zoek gegaan naar vrijwilligers. We hebben al meerdere leerlingen gekoppeld aan een mentor. De komende tijd verwachten we nieuwe aanmeldingen van leerlingen. Hiervoor zoeken wij vrijwilligers om kinderen van de basisschool óf het voortgezet onderwijs te begeleiden.

Heeft u affiniteit met kinderen of jongeren, én heeft u zin en tijd om een kwetsbaar kind te begeleiden? Dan bent u geschikt als mentor van School’s Cool! Meldt u aan via: info@schoolscoollingewaard.nl of bezoek onze FB-pagina."

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                                                

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: op zaterdag 10 maart van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel. De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open dag Historische Kring Gente en Museum Niemandsland

Entree Villa Ganita (foto: Gerard Janssen)

GENDT - Op zaterdag 10 maart houdt de Historische Kring Gente een Open Dag van 12.00 tot 16.00 uur. De kring viert dan het 35-jarig jubileum in Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19 in Gendt. Dit valt samen met om 12.00 uur de officiële opening van de nieuwe locatie van Museum Niemandsland.

"Kom kijken wat wij samen allemaal te bieden hebben onder genot van een gratis kopje thee of koffie met wat lekkers." Het museum heeft voor de komende tijd een plek naast Villa Ganita, het oude gemeentehuis van Gendt, gekregen. Samen met de Historische Kring Gente, die dan echt 35 jaar bestaat, staan de deuren van het museum en de kring die dag open voor alle geïnteresseerden.

Op deze nieuwe locatie voor het museum kunnen scholen en groepen een mooi educatief programma volgen. In dit programma wordt de lokale oorlogsgeschiedenis en de oorlogssituatie van toen en nu besproken en zal men voor dezelfde dilemma’s worden gezet als mensen destijds. Het is eindelijk zover dat de ruimtes ingericht konden worden met een grote tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog, met verhalen en items uit de plaatselijke en regionale geschiedenis.

Bij de kring kan men op zolder een archeologische expositie zien en op de begane grond rondsnuffelen in knipsel- en fotoboeken. Of zoeken in computers met de digitale fotocollectie en genealogische gegevens. Ook kan er een oude film bekeken worden en de presentatie van 28 februari.

Sponsor bedankt

HUISSEN - Dames 3 van volleybalvereniging Setash bedankt sponsor ONS accountants en belastingadviseurs voor de mooie nieuwe sporttassen.

Dit heeft bijgedragen aan een onverwachte overwinning op naaste concurrent. Met een fantastische wedstrijd werd met 4-0 gewonnen en staan de dames vooralsnog op de derde plaats in de derde klasse.

Creatieve kunst bij Dames Platform Huissen

HUISSEN - Op dinsdag 13 maart is er een creatieve avond bij het Dames Platform Huissen (DPH).

Onder leiding van Linda Peerenboom gaan de dames werken met powertex. De resultaten van het te maken kunstwerk is na de betreffende avond te zien op de facebookpagina van het DPH. Het is verstandig om een schort of oude kleding te dragen. Voor introducees zijn de kosten inclusief materiaal 25 euro. De avond begint om 19.45 uur bij zalencentrum De Valom in Huissen. (De dagtocht van het DPH is gepland op dinsdag 12 juni.)

Eerste prijs voor paren carnavals-optocht Haalderen

HAALDEREN - Oppas-café ontvangt de eerste prijs voor paren, op de sluitingsavond van het carnaval in Haalderen.

Mooi plaatje...

GENDT - Zo mooi is Gendt in de winter bij zonsopkomst en op een koude wintermiddag. De ganzen waagden zich nog niet op glad ijs. Een mooi plaatje gemaakt door Joyce Derksen.

Passiontocht door Doornenburg

Aankondigingsbord langs de route van de Passiontocht. (Foto: Alex Ubbink)

DOORNENBURG - Op 23 en 24 maart presenteren harmonie Sint-Caecilia en koor Jekadee uit Doornenburg hun uitvoering van The Passion.

In navolging van de tv-versie van The Passion zal voorafgaand aan dit muziekevenement een rondgang – Passiontocht – door Doornenburg worden gehouden waarin een verlicht kruis wordt meegedragen. Het kruis zal gedragen worden door vertegenwoordigers van verschillende verenigingen. De slagwerkgroep van de harmonie zal voor de muzikale omlijsting zorgdragen.

Het thema van de rondgang is saamhorigheid / samenzijn. Iedereen kan gratis aan deze rondgang deelnemen en ook publiek is welkom. Het verzoek aan de deelnemers is om een kaarsje of lichtje met een persoonlijke boodschap mee te dragen tijdens de rondgang. De rondgang start om 19.00 uur vanaf het OC. Deelnemers worden verzocht om 18.45 uur te verzamelen. De route loopt via de Blauwe Hoek langs de Merlijn naar de Sint-Martinuskerk en zal naar verwachting circa een half uur duren.

Bij verzorgingshuis De Merlijn wordt een tussenstop gemaakt waarbij de deelnemers de mogelijkheid hebben om hun kaarsje/ lichtje met boodschap te plaatsen in een kruis dat daar staat opgesteld. De rondgang eindigt vervolgens in de orgelzaal van de Sint-Martinuskerk. De orgelzaal is vanaf 19.00 uur open en voorafgaand aan het muzikale optreden kan daar een kopje koffie genuttigd worden.

De 'concertzaal' waar The Passion plaatsvindt, gaat open nadat de rondgang is gearriveerd in de orgelzaal. Dit deel is alleen toegankelijk voor personen met een toegangsbewijs voor het Passionconcert.

Survivalrun Lingezegen

REGIO - Op zondag 22 april verzorgt Stichting Survivalrun Lingezegen voor de vijfde keer de survivalrun door Park Lingezegen en de Rijkerswoerdse Plassen tussen Arnhem en Elst. Het start- en finishterrein is bij de hoofdparkeerplaats van de Rijkerswoerdse Plassen. De route zal gaan door het deel Waterrijk van Park Lingezegen, door weilanden, geploegde akkers en door sloten.

Survivalrun is een combinatie van hardlopen en pittige technische touwhindernissen, aangevuld met waterdoorsteken, boogschieten, kajakken en ballast-lopen. De lopers kunnen kiezen uit diverse klassen variërend tussen een 5 km funrun, een 7,5 km run en een 12 km wedstrijdrun. Het is ook mogelijk de verschillende afstanden individueel of in een team te lopen. De uitvoering van de hindernissen is voor de funrun-lopers natuurlijk een stuk eenvoudiger dan voor de wedstrijdlopers van de 12 km. Dus ook al ben je niet supergetraind en wil je toch een keer meedoen met een survivalrun schrijf je dan in voor de funrun. Heb je een al wat meer technische klimvaardigheden, dan kun je je wagen aan de 7,5 km of misschien zelfs de 12 km. De minimum leeftijd voor de funrun van 5 km en recreatieve klasse van 7,5 km is 10 jaar. Voor de wedstrijdklasse en team run is dit 18 jaar.

Dit jaar kunnen er 1000 sportievelingen meedoen. Begonnen wordt om 9.30 met de wedstrijdklasse met daarin de landelijke survivalruntoppers start als eerste. Daarna volgt de rest verspreid over de dag. Onze survivalrun wordt ook dit jaar weer georganiseerd onder auspiciën van de Survivalrun Bond Nederland.

De hindernissen worden speciaal voor de run gebouwd met ondersteuning van Survivalrun Trainingsgroep Arnhem en bestaan onder meer uit swing-overs, apenhangen, waterdoorsteken en combinatiehindernissen. De bouwploeg is al weken bezig met voorbereidingen en vanaf volgende week zullen de eerste hindernissen op de route opgebouwd gaan worden. Op de dag zelf zijn er ongeveer 125 vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden. Er zijn nog vrijwilligers nodig, dus heb je zin in een gezellige dag; meld je aan via het onderstaande mailadres.

De inschrijving is nog geopend tot 15 maart, je kan dus nog inschrijven (via de website). Voor de toeschouwers en supporters ligt bij het start- en finishterrein een fietsroute klaar zodat de deelnemers goed te volgen zijn langs de spectaculaire hindernissen.

Kliederkerk Huissen 'Klaar voor de start?!'

Ei, ei, ei , we zijn zo blij!
Nog een paar dagen en dan begint de lente! En dat vieren wij!

HUISSEN - Zondag 11 maart is er weer een nieuwe Kliederkerk in Huissen. Net als de vorige keren gaan we samen aan de slag, ontdekken, naar een Bijbelverhaal luisteren en iets eten. Het thema is 'Klaar voor de start?!'.

De lente begint, de natuur start weer op, bolletjes komen uit de grond, insecten worden wakker en komen uit hun holletjes. Vogels leggen eitjes, kuikentjes kruipen uit hun ei. Het nieuwe leven kan beginnen. Daar kun je van dromen: dat er iets nieuws gaat beginnen. Dat wat fijn is, blijven mag – en nog fijner: dat het groeien gaat! Soms gebeuren nieuwe dingen vanzelf – soms moet je er ook een beetje aan meehelpen.
Zin om mee te knutselen, bouwen, racen en spelen? Neem je vader, moeder, opa en/of oma mee en sta samen klaar voor de start! Zondag 11 maart, van 13.30 tot 15.30 uur ben je welkom in de Protestantse kerk in Huissen, Raadhuisplein 35. Voor meer informatie: 06 16764999 of mail naar: kliederkerkhuissen@gmail.com. En check onze FB-site voor de laatste informatie!

VBI en damvereniging VBI verlengen contract

Dennis Duffels (l, VBI) en Willem Hoek (Damvereniging VBI) ondertekenen sponsorcontract. (Foto: Joop Hendriksen )

HUISSEN - Omdat het bestaande sponsorcontract tussen VBI Verkoopmaatschappij BV en de Huissense damvereniging per 31 december verliep, hebben gesprekken plaatsgevonden over een verlenging.

Dit heeft geleid tot een nieuw sponsorcontract waarbij VBI zich tot en met 2020 opnieuw verbindt aan de damvereniging. Op 26 februari ondertekenden Dennis Duffels van VBI en voorzitter Willem Hoek van damvereniging VBI het nieuwe contract. Hiermee weet de damvereniging zich verzekerd van een financiële injectie die een basis vormt voor de kosten die voortvloeien uit de handhaving van het eerste team aan de top van de nationale ereklasse en voor de kosten die gepaard gaan met de jeugdopleiding.

Wielrenner uit Westland thuis tussen Huissense kassen Jesper Asselman maakt (even) pas op plaats

Huissen blijkt een profwielrenner te herbergen. Het is Jesper Asselman die vanuit het Westland in het stadje is neergestreken. Hij rijdt voor Team De Roompot/Nederlandse Loterij en heeft al een mooie palmares. Maar is nu uit de roulatie vanwege een gebroken enkel.

Tekst: Hans Schmeinck

Een andere inwoner van Huissen is ook (een bekend) wielrenner, Kenny van Hummel. Maar die is in 2015 gestopt als prof. In dat jaar startte Jesper Asselman, 27 jaar, 71 kg., 1.84 meter, juist zijn profcarrière. In die dik twee jaar bouwde hij al een prima palmares op. Zo won hij onder meer de Ronde van Drenthe in 2016, was hij een jaar eerder enkele dagen leider in de Eneco Tour en vorig jaar tweede in de Koga Slag om Norg.

Verder ereplaatsen in onder andere de Australische Herald Sun Tour, de Belgische koersen Le Samyn en Omloop van West-Vlaanderen en Tour des Fjords in Noorwegen. Als specialist achter de derny pakte Asselman, met gangmaker Herman Bakker, al eens de nationale titel op dit baanonderdeel en eindigde hij als tweede op het EK.

,,Ik ben geboren in Delft en groeide op in het Westland en ben op m'n negende begonnen met wielrennen toen m'n pa een fietsje voor me had gekocht. Ik was nogal een druk jongetje en sporten bleek goed voor mij.'' Bij de gerenommeerde club Westland Wil Vooruit kwam zijn talent tot wasdom.

Papendal

Asselman kwam terecht in het opleidingsteam van de Rabobank-ploeg. Hij trainde op Papendal, verbleef er veel en leerde daar zijn vriendin Melissa kennen. Die er werkt als eventorganisator. ,,We gingen op zoek naar een huis in de buurt van Papendal. Huissen sprak ons het meest aan. Ik was blij verrast dat ik zoveel kassen zag toen ik in de omgeving ging trainen. Net als in het Westland.''

Door een tweetal recente hoogtestages in Namibië en de Sierra Nevada in Spanje wilde Asselman nóg beter worden voor de komende voorjaarskoersen. ,,Trainen in ijlere lucht heeft een positieve invloed op de prestaties op zeeniveau.'' Goed voor hem, aangezien hij aanvallend is ingesteld, hard wil werken en een voorliefde heeft voor 'geaccidenteerde koersen'. Zoals Parijs-Roubaix met z'n kasseien.

Een valpartij onlangs in een Spaanse ronde (zie kader) steekt echter een spaak in het wiel van zijn carrière, want een gebroken enkel. ,,Gelukkig niet het allerbelangrijkste lichaamsdeel voor een wielrenner'', aldus Asselman vanaf de bank in zijn huis in Huissen. (www.teamroompot.nl)

'Zes tot acht weken er uit'

Zijn rechtervoet hing er bij na zijn valpartij, onlangs in de Ruta del Sol. Na een lokaal ziekenhuis in Spanje, volgde vrijdag 23 februari de operatie aan zijn enkel in Nederland, Amersfoort. ,,Een gecompliceerde breuk, maar de operatie is goed gelukt. Er zitten schroeven in en een plaatje.'' Volgende week mag Asselman op controle. ,,Ik hoop dat het gips er dan af mag, dan start ik ook met de revalidatie.'' Op Twitter meldt Asselman: 'Ik ben er zes tot acht weken uit'.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 13 maart - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 14 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 15 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 15 maart - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Onvoorwaardelijke liefde

HUISSEN - In de 40-dagen-tijd bereiden we ons voor op een bijzondere tijd op weg naar Pasen. Het thema ‘Onvoorwaardelijk Liefde’ staat centraal. De diaconie van de Protestantse Gemeente Huissen laat dit op diverse manieren naar voren komen. Zowel binnen als buiten de gemeente.

We staan stil bij het project van Rodolfo, predikant in Matanzas, Cuba. Binnen deze gemeenschap biedt hij (groot)ouders en verzorgers hoop en kracht t.b.v. hun (klein)kinderen. Rodolfo wordt door ons financieel ondersteund om zijn werk voort te kunnen zetten. Dat doen we door ‘een liefdevol gebaar’: we bakken Cubaanse koekjes voor bij de koffie en vragen per koekje om een kleine bijdrage. We organiseren een ‘Cubaanse lunch’ na de dienst op zondag 11 maart (12.00 uur). Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd t.b.v. het project. En we gaan ‘Liefde delen’ op Palmzondag 25 maart: de Palmpaasoptocht vanuit onze kerk loopt via de Stadsparochiekerk naar het Convent. Muziekkorps De Volharding begeleidt de optocht. We nemen rozen mee voor de bewoners als groet vanuit onze kerk. Tot slot sparen gemeenteleden via het 40-dagentijd spaardoosje. Geld dat je tijdens deze periode uitspaart om wat voor reden en op welke wijze dan ook gaat naar Rodolfo. Op Paasmorgen worden de spaardoosjes ingeleverd. Een teken van ‘onvoorwaardelijke liefde’ (Ada van Arkel, voorzitter diaconie).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 11 maart, 10 uur, ds. Matthijs Glastra, Laetare – Verheug u. 12 uur Cubaanse lunch, 13.30 uur Kliederkerk. Vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur.

Kampioenshuldiging bij MHCB800

BEMMEL - In de periode van december tot en met februari hebben alle junioren- en zes seniorenteams van MHC Bemmel 800 deelgenomen aan de zaalcompetitie. Dit jaar was het een zeer succesvol jaar. Elf teams zijn op de eerste plaats geëindigd en zeven wisten het zaalseizoen met een tweede plaats af te sluiten.

Nu de spelers weer op de velden op sportpark Ressen actief zijn, wordt het zaalseizoen op zondag 18 maart afgesloten. Rond 14.00 zullen de kampioenen worden gehuldigd. Met zes thuisspelende seniorenteams waaronder het eerste team van de dames om 12.45 uur en heren om 14.30 uur, is het zeker de moeite waard om eens een bezoek aan de vereniging te brengen.

De afsluiting van het zaalseizoen met huldiging is een van de vele activiteiten die door de vereniging wordt georganiseerd. Kijk maar eens op de site: www.mhcbemmel800.nl of op de facebookpagina van de vereniging en laat je verrassen door het aanbod. Maar veel leuker is het als je gewoon eens langskomt om de gezellige sfeer te proeven. Voor nog meer kennismaking kan je je natuurlijk ook via de website aanmelden voor het volgen van gratis proeftrainingen.

Film bij TOP: Moonlight

BEMMEL - Op donderdag 8 maart kan men bij TOP de prachtige film Moonlight zien.

Deze film werd bekroond met liefst drie Oscars. Moonlight is een breekbaar, modern en uitmuntend gespeeld meesterwerk. In deze film volgen we in meerdere periodes het leven van Chiron, die opgroeit in een slechte buurt in Miami. Zijn moeder is verslaafd en heeft maar weinig aandacht voor hem. Chiron worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen via www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Buurtborrel in De Brouwketel

Winter 2017/2018 op De Brouwketel (foto: Piers Titus van der Torren)

HUISSEN - Op zondagmiddag 25 maart zijn geinteresseerden, omwonenden en natuurliefhebbers welkom op De Brouwketel voor de eerste buurtborrel tussen 14 en 17 uur op De Brouwketel 1 in Huissen (nabij Angeren).

De nieuwe bewoners stellen zich voor en vertellen over hun plannen voor om omliggende 9 hectare land. De bedoeling is het geheel te rangschikken onder de natuurschoonwet. Het stukje bos blijft hiermee toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Daarnaast willen we op een duurzame, kleinschalige en extensieve manier groente en fruit gaan verbouwen en zijn we van plan dieren in te zetten bij het beheer.

Heeft u vragen die niet kunnen wachten? E-mailen of bellen kan ook: brouwketel1@gmail.com of 026 3792970.

TOP presenteert de Zeroes Musicquiz

BEMMEL - Nieuw nieuw nieuw: zaterdag 17 maart houdt TOP een muziekquiz voor de generatie Zeroes die van uitdagingen houden, een aardig prijsje (gratis naar een popconcert) waarderen en een leuke avond willen beleven.

Ties en Stijn presenteren met enthousiasme een uitdagende en gevarieerde popquiz, waarbij onder het genot van een drankje de muziekkennis wordt getoetst. Na alle aanslagen op het denkvermogen komt er aan het eind van het programma nog wat voer voor de dansvloer door de Deejay van het moment. Kortom, of je je nu 16 of 36 voelt, maakt niet uit hoe jong je bent, dan is dit de uitgelezen kans voor jou om je eigentijdse muziekavond mee te maken. Je speelt in teams en een team bestaat uit zes personen.

Aanvang optreden 20:30 uur. Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Spellenmiddag Zonnebloem Angeren

ANGEREN - Woensdag 21 februari kwamen de gasten van de Zonnebloem afdeling Angeren naar het Dorpshuis voor een spellenmiddag. Onder met genot van een kopje koffie/thee en een koek kon iedereen even bijpraten, daarna was er geen tijd meer voor.

Nadat de gasten in groepjes verdeeld waren, begonnen ze aan de spellen. Enthousiast en fanatiek werd er gesjoeld, geganzenbord, het keezenspel - een combinatie van pesten en Mens Erger Je Niet – gespeeld, aan de hand van een tekening spreekwoorden geraden, dobbelsteenbingo en het hamertjesspel gespeeld.

Als voorbode voor de Pasen werden alle gasten beloond voor hun inzet met een glazen potje met paaseitjes. De gasten, maar ook de vrijwilligers kijken terug op een geslaagde en gezellige middag.

Spellenmiddag bij Zonnebloem Gendt

Spellenmiddag Zonnebloem Gendt (Foto: N. Pinta)

GENDT - Om de lange wintermaanden wat te veraangenamen, organiseert de Zonnebloem elk jaar een spellenmiddag. Dit jaar werd deze gehouden bij Grandcafé nr. 19, die speciaal voor ons zijn deuren opende.

Gewoon een gezellige middag waar we allerlei spellen spelen zoals Wie is het?, Rummikub, mens-erger-je-niet, regenwormen. Maar wat het meest wordt gewaardeerd is het Zonnebloemspel. Een soort ganzenspel dat we zelf hebben ontwikkeld en waar allerlei vragen in worden gesteld. Voorbeeld: heeft u altijd in Gendt gewoond? of Wat is uw lievelingsprogramma?

Dit brengt het gesprek op gang en zo leren onze gasten elkaar een beetje beter kennen. Voor ons als vrijwilligers is dit ook altijd een gezellige middag, omdat je eigenlijk alle gasten wel een poosje spreekt. Dit komt doordat we doordraaien met de spellen. De gasten blijven zitten en wij draaien door met het spel.

De gasten werden deze middag ontvangen met koffie met gebak, tijdens de spellen werd er natuurlijk een drankje gedronken. "En omdat onze afdeling dit jaar 25 jaar bestaat, proberen we bij elke activiteit dit jaar iets extra’s te doen. Vandaar dat we afsloten met heerlijke nasi met saté, zodat onze gasten met een voldaan gevoel naar huis gingen."

'Dromers' in De Klif

Zaterdag 10 maart in De Klif: Esmay Usmany en Anke Timmer - Dromers

NIJMEGEN-NOORD - Kom je ook naar De Klif in Nijmegen Noord op zaterdag 10 maart? Dan is er weer een hele leuke voorstelling!

Esmay Usmany en Anke Timmer ontmoeten elkaar op het conservatorium. Dat er tussen deze twee vriendschap zou ontstaan, lag niet meteen voor de hand. Waar de één door het leven fladderde, nam de ander liever een weloverwogen besluit. Waar de één koos voor de man, koos de ander voor de vrouw. Een inloopkast vol kleren tegenover broekie, shirt en gympen. Maar wat nou als blijkt dat juist hun verschillen de muziek maakt? Hun verhalen daardoor rijk! Twee dromers dromen dezelfde regenbogen in gedachten. Zelfs als het niet voor de hand ligt maakt muziek vrienden voor het leven.

Jos Otters, getalenteerd bassist, muzikant in hart en nieren, begeleidt én verbindt de dames als geen ander. De voorstelling begint om 20.30 uur en de entree is 12 euro. Tickets en info via www.theaterdeklif.nl.

Voorjaarstrainingen voor beginnende wielrenners

BEMMEL - Ieder jaar organiseert toer- en wielervereniging ’t Verzetje uit Bemmel in de maand maart een aantal voorjaarstrainingen voor beginnende wielrenners. Tijdens deze trainingen wordt in kleine groepen, onder begeleiding van een ervaren trainer, ingegaan op de basisbeginselen van het wielrennen.

De trainingen bestaan uit kleine oefeningen waarbij aandacht besteed wordt aan het veilig kunnen en durven rijden in een groep, de positie op en de beheersing van de fiets, bochtentechniek, souplesse, kracht en duurvermogen. Klimmen en dalen komen ook aan bod. Alle tips die je krijgt, kun je gebruiken in je eigen trainingen en vergroten daarmee ook je fietsplezier. Een mooie start van het nieuwe wielerseizoen op de weg!

De trainingen vinden plaats op zondagochtend 11, 18 en 25 maart in Bemmel. Ben je geïnteresseerd in deze trainingen, ga naar de website www.twctverzetje.nl en schrijf je in! Als je nog wat informatie zou willen ontvangen, stuur dan een mail naar secretaris@twctverzetje.nl en je ontvangt alle benodigde informatie. Deelname aan de trainingen is gratis.

Fuchsia Extra Vaganza in Huissen

Fuchia Maxima, een nieuwe fuchsia

HUISSEN - Fuchsia Extra Vaganza is het terugkerend evenement van Stichting Epric waarbij van meer dan 150 verschillende Fuchsia soorten stekken aangeboden worden voor de prijs van 0,50 euro per stuk.

Stichting Epric is een niet-commerciële werkervaringsplek waar men dertig mensen begeleidt met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de kassen van Stichting Epric leren deze mensen weer de dagelijkse dingen die wij zo gewoon vinden. Daarnaast een stukje rust en geborgenheid, met dit alles samen creëren wij een veilige werkplek. Met de opbrengst van de verkoop kunnen de werkplekken in stand worden gehouden, zeker in deze tijd van bezuinigingen en de veranderingen naar de WMO toe.

Stichting Epric heeft altijd aparte planten: en bij Fuchsia's is dat niet anders. Er zijn soorten te koop met blauwe bloemen. Dit zijn nieuwe soorten die nog bijna niet bekend zijn. Ook zijn er een aantal winterharde soorten te koop. Deze kunnen gewoon in de tuin uitgeplant worden en zijn als mooie tuinplant te kweken. Ook nieuw zijn de Fuchsia Maxima, vernoemd naar onze Konigin.

Op vrijdag 9 maart en zaterdag 10 maart tussen 10-17 uur is ook de Fuchsiavereniging aanwezig om informatie te geven over de verzorging van Fuchsia's. Dit jaar zijn alle aangeboden Fuchsia's al opgepot in potjes en zijn ze startklaar voor de mensen. Een mogelijkheid tot koffie drinken is er natuurlijk ook. Epric ligt aan Nieuwediep 9a in Huissen (026 3250959; www.epric.org).

Koopovereenkomst met gemeente Nijmegen Hornbach Bouwmarkt komt naar Waalstad

RESSEN – Vorige week hebben de gemeente Nijmegen en projectbouwmarkt Hornbach een koopovereenkomst ondertekend. De projectbouwmarkt zal gevestigd worden langs de N325 in Ressen. De gemeente Nijmegen en Hornbach zijn verheugd dat deze stap eindelijk is gezet. Wethouder Bert Velthuis: "Een goede ontwikkeling voor de werkgelegenheid."

Wethouder Bert Velthuis van de gemeente Nijmegen en financieel directeur Wim Sigmond van Hornbach ondertekenden gistermiddag de koopovereenkomst. Velthuis: "Wij zijn blij dat we na vier jaar deze stap kunnen zetten. Doorslaggevend voor ons was de werkgelegenheid die Hornbach met zich meebrengt. Niet alleen zijn er driehonderd arbeidsplaatsen (direct en indirect) gemoeid met zo'n grote projectbouwmarkt, een deel van die arbeidsplaatsen is ook nog eens voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij vinden het belangrijk om ook deze doelgroep kansen te bieden."

Locatie
Hornbach liet haar oog vallen op de locatie in Ressen, ter hoogte van het Keizer Augustusplein, vanwege de uitstekende bereikbaarheid. Expansiemanager Jacqueline Tijchon: "Een prachtige plek in een omgeving waar veel gebouwd en verbouwd wordt, met een goede uitstraling en vooral een uitstekende bereikbaarheid." Met een oppervlakte van circa vier hectare biedt Hornbach op deze locatie een volwaardige projectbouwmarkt met tuincentrum en drive-in op ruim 20.000 m2. Velthuis vult aan: "De locatie past binnen de gemaakte regioafspraken over werklocaties. Om concurrentie met de binnenstad van Nijmegen te voorkomen, is met de provincie afgesproken dat er buiten de bouwmarkt, een tankstation en een restaurant geen verdere ontwikkeling met winkels en horeca plaatsvindt. Ik ben ook blij dat het overige deel van de locatie in Ressen parkachtig wordt ingericht en zo aansluit bij Park Lingezegen."

Autobedrijf Hans Huijbers viert 30-jarig jubileum

BEMMEL – Het voelt als de dag van gisteren dat Hans Huijbers samen met echtgenote Maria en dochter Veronique midden in de feestweek zaten van hun 20-jarig jubileum. Toch is dat al weer tien jaar geleden; deze maand bestaat het autobedrijf 30 jaar en ook dat wordt gevierd!

Toen Hans 37 jaar geleden begon in een schuur aan huis, had hij niet durven dromen van het prachtige autobedrijf dat er nu staat. Een echt familiebedrijf is het, want ook dochter Veronique staat al jaren 'haar mannetje' binnen het autobedrijf. De kennis van de autobranche werd haar met de paplepel ingegoten. Als vijfjarig meisje ging ze al met papa Hans mee naar de autosloperij. Daar mocht ze tot haar grote plezier bovenop de daken van auto's lopen. 'Maar toen ik dat thuis ook ging doen, moest mij wel even worden uitgelegd dat dat niet de bedoeling was', vertelt Veronique lachend.

Op de vraag wat de kracht is van dit familiebedrijf zegt ze: 'Dat het contact met onze klanten zo persoonlijk is. Er wordt eerlijk en oprecht zaken gedaan'. Naast de merken Peugeot en Citroën waarin Huijbers gespecialiseerd is, kan men er ook terecht voor ieder ander automerk. Veronique: 'Een klant moet ervan op aan kunnen dat een auto tiptop in orde is en de service vanzelfsprekend'. Het is niet voor niets dat veel klanten al jaren bij Huijbers komen. Hans, Maria, Veronique en monteurs Peter en Koen bedanken hen graag voor al het vertrouwen. Veronique: 'Zonder klanten en zonder medewerkers zou er geen Autobedrijf Hans Huijbers zijn. Klanten die dit jubileumjaar bij ons langs komen mogen dan ook een fijne traktatie verwachten van ons!' Wees welkom aan de Dijkstraat 2 in Bemmel. www.hanshuijbers.nl.

Comedy, live muziek en bites en borrels in Buitenpoort

Johan van Gulik, Amsterdamse humor in Huissen, op Sunday Comedy Live in De Buitenpoort. Foto: Diana Broeders

HUISSEN - Sunday Comedy Live is een nieuwe dimensie, een compleet uitje. Want naast comedy ook live muziek en heerlijke, luxe hapjes. Dus perfect voor de zondagmiddag. Kómende zondag 11 maart al, in De Buitenpoort in Huissen. Vanaf 14.00 uur.

Iedereen wil er op die dag graag uit, maar in Huissen en de regio is juist dan niet heel veel te doen op entertainmentgebied. Met Sunday Comedy Live wordt dat hiaat mooi ingevuld. Op deze tweede editie een tjokvol programma; met de comedians Jurg van Ginkel, Harry Glotzbach en Johan van Gulik en het muzikale duo Mood. Je entreekaart bestel je via www.debuitenpoort.nl en kost 14,50 euro. Dat is inclusief welkomstcocktail en diverse luxe hapjes. Voor de programmering zorgen Benno Arends en Paul London.

Verbouwing Zandse Kerk op naar de volgende fase

HUISSEN - Sinds de overname in september 2017 wordt er druk gewerkt in de Zandse Kerk aan een aantal verbouwingen. Inmiddels is begonnen aan de volgende fase en wordt er in de kerk zelf druk gebouwd aan de ceremonieruimte voor het rouwcentrum.


In november is al gestart met de verbouwing van het mortuarium tot een modern rouwcentrum. Deze fase van de verbouwing is inmiddels klaar. Het prachtige rouwcentrum beschikt over een 24uurs kamer, een keuken en een stijlvolle ontvangstruimte. Het geheel is nu betrokken en wordt geëxploiteerd onder de naam Bloesem 'Huis van Afscheid'.
De volgende fase van de verbouwing is een bijpassende ceremonieruimte. Er is een doorbraak gemaakt vanuit de ontvangstruimte naar de kerk, waar in de zijbeuk deze ceremonieruimte zal ontstaan. De vorige week is gestart aan het optrekken van wanden. De ruimte wordt vervolgens in zelfde stijl afgewerkt.

Na de realisatie van de ceremonieruimte zal in de andere zijbeuk overgegaan worden tot het bouwen van een toiletgroep. Verwacht wordt dat hieraan medio maart gestart kan worden en dit deel van het project in juni afgerond kan worden. Kortom, voor de zomer kan het verbouwen afgerond worden en is de Zandse Kerk klaar voor het nieuwe cultureel seizoen.

Verbouwing Zandse Kerk op naar de volgende fase

HUISSEN - Sinds de overname in september 2017 wordt er druk gewerkt in de Zandse Kerk aan een aantal verbouwingen. Inmiddels is begonnen aan de volgende fase en wordt er in de kerk zelf druk gebouwd aan de ceremonieruimte voor het rouwcentrum.


In november is al gestart met de verbouwing van het mortuarium tot een modern rouwcentrum. Deze fase van de verbouwing is inmiddels klaar. Het prachtige rouwcentrum beschikt over een 24uurs kamer, een keuken en een stijlvolle ontvangstruimte. Het geheel is nu betrokken en wordt geëxploiteerd onder de naam Bloesem 'Huis van Afscheid'.
De volgende fase van de verbouwing is een bijpassende ceremonieruimte. Er is een doorbraak gemaakt vanuit de ontvangstruimte naar de kerk, waar in de zijbeuk deze ceremonieruimte zal ontstaan. De vorige week is gestart aan het optrekken van wanden. De ruimte wordt vervolgens in zelfde stijl afgewerkt.

Na de realisatie van de ceremonieruimte zal in de andere zijbeuk overgegaan worden tot het bouwen van een toiletgroep. Verwacht wordt dat hieraan medio maart gestart kan worden en dit deel van het project in juni afgerond kan worden. Kortom, voor de zomer kan het verbouwen afgerond worden en is de Zandse Kerk klaar voor het nieuwe cultureel seizoen.

Metamorfose voor winkel Ambachtelijke Bakkerij Theo Engelen in Huissen

HUISSEN - Met name de verlichting was al een tijdje aan vervanging toe heeft Ambachtelijke Bakkerij Theo Engelen besloten om toch maar iets meer te doen en de winkel in z'n geheel lekker op te frissen.

Het is geheel naar eigen stijl en idee gedaan en heeft nu weer een uitstraling die past bij nu. Ook de verlichting, alles is nu led, geeft de winkel een ruimer karakter. Er is geen oppervlakte bij gekomen en toch lijkt het groter. De maand maart hebben we wekelijks een leuke aanbieding die in Huissen en in Bemmel geldig is. Ook te volgen op facebook en www.bakkerijengelen.nl.

12 maart wordt Tristan 13 jaar.
Je bent een lieve behulpzame jongen.
En wat zijn we trots op jou!
Gefeliciteerd! Liefs opa en oma x

Deze topper wordt 45 jaar!
Gefeliciteerd schat en eindelijk
komt je grote wens uit: je staat
in deze rubriek! Liefs Kathrin.

Hiep hiep hoera
Fenna 6 jaar!!!
Neil Roan Glenn
en Owen

Hoera, dit mooie prinsesje
wordt 7 jaar! Gefeliciteerd
lieve Isa! Liefs opa, oma,
Marco, Martine, Lev, Fee en Lux

Hoera voor dit prachtige paar.
26-2-2018 waren zij 12,5 jaar
getrouwd. Van harte gefeliciteerd!
Liefs BB&RG

10 maart 2018
Hoera, onze lieve (o)pa
Ben Cornelissen ¾ van 100 jaar!!!
Liefs en knuffels, Lisa, Esmée, Cas,
Marianne, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Donderdag 8 maart is Trudy
50 jaar
Gefeliciteerd van Patrick, Tom, Luuk, Wendy, Andre, Pascal, Aaron, Gerda, Piet

Op 11 maart wordt
deze kanjer 85,
van harte gefeliciteerd !!

Wij zijn trots op deze kanjer.
Gijs gefeliciteerd met je
zwemdiploma C.
Liefs, oma Riet en opa Jan.

Deelnemersvergadering Sasa

ANGEREN - Vrijdag 23 maart houdt Sasa haar jaarlijkse algemene deelnemersvergadering en hiervoor wordt iedereen uitgenodigd.

"Op deze middag bespreken we het reilen en zeilen van 'onze Sasa' in het afgelopen jaar. Zoals veranderingen in het bestuur, wie gaat en wie komt, financiële zaken, welke activiteiten zijn er ondernomen. We staan even stil bij de overleden deelnemers en tenslotte kijken we vooruit naar de plannen voor het lopende jaar. En natuurlijk is er aandacht voor de deelnemers die al 25 jaar met veel plezier meedoen aan de activiteiten van de Sasa."

Als daarna de koffie wordt geserveerd kunnen we even bijkletsen in afwachting van de tweede helft, die muzikaal wordt ingevuld door Martijn van Vuuren onder begeleiding van zijn combo. Martijn zingt Hollandse Meesters. Met een selectie van liedjes van grote Nederlandstalige artiesten raakt hij zijn publiek en brengt mooie herinneringen aan vroegere tijden naar boven. Van Hermans tot Sonneveld, van Halsema tot Shaffy. Tussendoor is er pauze. Iedereen is welkom op vrijdag 23 maart in het Dorpshuis, aan de Emmastraat 23 in Angeren. Zaal open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde ong. 17.00 uur. Toegang is gratis.De bezoeker krijgt een gratis kopje koffie of thee, een hapje en een drankje.

Groots onthaal bij Beroepenfeest Betuwe On Stage

(Foto: Chune Huijbregts)

RESSEN - Met livemuziek in de bioscoopzaal en vervolgens onder luid applaus via de rode loper werden op 27 februari 850 Betuwse vmbo-leerlingen welkom geheten. De leerlingen namen deel aan het vmbo Beroepenfeest Betuwe On Stage bij CineMec in Ressen. Ze spraken daar met een groot aantal beroepsbeoefenaren. Ze ontdekten welke beroepen bij hen passen en bouwden aan hun netwerk. Klikte het, dan maakten bedrijf en leerling een 'match'. Op 15 maart, de 'Doe Dag', komen de leerlingen naar het bedrijf toe om het beroep beter te leren kennen.

De leerlingen bereidden zich op school voor. Ze maakten een eigen visitekaartje, om zich professioneel voor te stellen. Ze oefenden met netwerkgesprekken. Van elke deelnemende school, OBC Bemmel, OBC Elst, OBC Huissen, Citadel College en HPC Zetten won een leerling een prijs voor het mooiste visitekaartje. De prijswinnaars ontvingen twee bioscoopbonnen en een maand gratis sporten.

Een beroepskeuze is een zoekproces; wat kun je, waar word je blij van en welk beroep hoort daarbij? De vmbo-leerlingen staan al heel jong voor de vraag: welke sector en vervolgopleiding ga ik kiezen? Doen en beleven in de praktijk helpt de leerlingen enorm bij hun keuze. Leerlingen van klas B3G van HPC Zetten waren blij met hun matches. "Ik ga naar de zorg", zei één van de jongens. Hij wil later graag gaan werken in de ouderenzorg en kan bij twee zorginstellingen terecht.

In totaal deden circa 240 beroepsbeoefenaren mee. Een aannemer uit de regio is enorm enthousiast over het event. "Wij willen dat gemotiveerde leerlingen voor de bouw kiezen. We komen graag vroeg in contact met leerlingen die interesse hebben in ons mooie vak." Meerdere beroepsbeoefenaren spraken over 'ontzettend leuke en goed voorbereidde leerlingen: "Deze leerlingen weten met welk beroep ze kennis willen maken en ze stellen goede vragen." Een mooi compliment voor de decanen en mentoren, die de leerlingen begeleiden in dit project.

Twee leerlingen glunderen bij het vooruitzicht van hun Doe Dag. Ze maken kennis met het beroep van fotograaf en visagiste bij Erica Derksen fotografie in Huissen. Superleuk omdat deze fotografe samenwerkt met een visagiste. Alle leerlingen maakten twee matches voor de Doe Dag. Zo komen ze met minimaal twee beroepen in contact.

Spookwandeling in Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 10 maart in de schemering en duisternis vindt een wandeling plaats langs griezelige plekjes in Huissen.

Oude verhalen over geesten, dwaallichtjes en duiveluitdrijvingen worden in gepaste sfeer opgehaald. Het is heel goed mogelijk – ja, zelfs waarschijnlijk – dat er onderweg geesten te zien zijn. "Hebt u sterke zenuwen of wilt u juist graag griezelen, meldt u dan aan. De kosten zijn 2,50 euro voor volwassenen en 1,25 euro voor kinderen tot 14 jaar. De wandeling begint om 19.30 uur bij Hof van Hessen en eindigt rond 21.00 uur. Van tevoren aanmelden bij voorzitter@huessen.nl.

Deelnemersvergadering Sasa

ANGEREN - Vrijdag 23 maart houdt Sasa haar jaarlijkse algemene deelnemersvergadering en hiervoor wordt iedereen uitgenodigd.

"Op deze middag bespreken we het reilen en zeilen van 'onze Sasa' in het afgelopen jaar. Zoals veranderingen in het bestuur, wie gaat en wie komt, financiële zaken, welke activiteiten zijn er ondernomen. We staan even stil bij de overleden deelnemers en tenslotte kijken we vooruit naar de plannen voor het lopende jaar. En natuurlijk is er aandacht voor de deelnemers die al 25 jaar met veel plezier meedoen aan de activiteiten van de Sasa."

Als daarna de koffie wordt geserveerd kunnen we even bijkletsen in afwachting van de tweede helft, die muzikaal wordt ingevuld door Martijn van Vuuren onder begeleiding van zijn combo. Martijn zingt Hollandse Meesters. Met een selectie van liedjes van grote Nederlandstalige artiesten raakt hij zijn publiek en brengt mooie herinneringen aan vroegere tijden naar boven. Van Hermans tot Sonneveld, van Halsema tot Shaffy. Tussendoor is er pauze. Iedereen is welkom op vrijdag 23 maart in het Dorpshuis, aan de Emmastraat 23 in Angeren. Zaal open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde ong. 17.00 uur. Toegang is gratis.De bezoeker krijgt een gratis kopje koffie of thee, een hapje en een drankje.

De Ward zwemt in Den Haag

BEMMEL - 24 en 25 februari zwommen twintig zwemmers van de Ward een limietwedstrijd in het Hofbad in Den Haag.

Naast dat het leuk is om een wedstrijd te zwemmen, zeker in een 50 meter bad (een 'gewoon' bad is 25m lang), werd ook gezwommen voor limieten. Dat wil zeggen dat als een tijd snel genoeg is op een bepaalde afstand, een zwemmer later dit seizoen op die afstand mee mag doen met de Gelderse Kampioenschappen. De limieten voor het GK worden vooraf door de KNZB vastgesteld. Zwemmers weten dus waar ze naartoe werken.

Er werd heel hard gezwommen waardoor vele persoonlijke records verbeterd werden. Ook werden er enkele limieten gezwommen of verbeterd. Mees Peters zwom de grootste verbetering bij de jongens op de 50m vlinderslag met ruim 6 seconden en op de 200m wissel met 28 sec, Iris de Schrijver zwom er op de 100m vrije slag ook 28 seconden af en had daarmee de grootste verbetering bij de meisjes.
De gezwommen afstanden liepen uiteen van 50m tot 1500m (60 banen in een 25m bad, 30 in en 50m bad). Marijn Baas zwom de 1500m vrije slag voor het eerst en dat deed hij heel knap in 25 minuten. Aniek Henken en Mick Schüssel waagden zich ook aan deze afstand en deden dat in ongeveer 20 minuten.

Inloopspreekuur Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Men mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook een e-mail sturen aan het secretariaat, secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6, Bemmel; 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Handbalster uit Huissen geselecteerd voor Oranje -17

HUISSEN - Renée Nab, voormalig jeugdspeelster van HV Huissen, is afgelopen week na een aantal selectiedagen op Papendal doorgedrongen tot de nieuwe Oranje onder 17 selectie. Een mooie beloning voor jarenlang hard werken!

Hoofdprijswinnaar Intertoys bekend

HUISSEN - De hoofdprijs een partybox is gewonnen door familie Vermeulen.