GN Berg en Dal Heumen Mook

7 september 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 7 september 2016


Politie treedt verbaliserend op tegen overlastgevende jeugd

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal gaat vanaf nu verbaliserend optreden tegen overlastgevende jeugd in het nieuwe winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek.

De overlast is al vanaf het begin dat het winkelcentrum geopend is. Daarbij is de politie steeds tolerant opgetreden. Tegen de jeugd bleef het tot waarschuwingen. "Na weken van waarschuwingen is nu de tijd aangebroken, dat er verbaliserend opgetreden zal worden om zo aan de overlast in Bellevue een einde te kunnen maken", aldus een woordvoerder van de politie. De overlast is zowel overdag als 's avonds. Zo wordt er vuil in De Spoorbeek gesmeten, wildgeplast en met fietsen en brommers door het winkelcentrum gereden, waarbij ze daarnaast ook voor de nodige overlast zorgen voor het winkelend publiek. Voor de politie is nu de maat vol, de overlastgevende jeugd is gewaarschuwd.

Sjoerd Willemsen kermiskoning 2016 in Beek

Foto: Ben Boers

Maandag 29 augustus werden tijdens de Beeks-Loerbeekse kermis de schietwedstrijden van het Sint Jansgilde gehouden. Het koningschieten begint traditioneel met een openingsronde. Gerard Hendriksen namens de Gabrielparochie, de zittende schutterskoning Marc Jacobs en het gildebestuur losten de beginschoten.

Gewoonlijk worden daarna de onderdelen van de houten vogel in een bepaalde volgorde eraf geschoten. Dit jaar begon het koningsschieten echter met een bijzonder voorval. Aan het einde van de openingsronde viel de staart van de vogel zonder dat iemand er één schot op had afgevuurd. Volgens de reglementen is het onderdeel dat naar beneden komt voor diegene die het laatst een schot heeft gelost. Tot zijn verbazing werd gildemeester Martijn Heebing op deze bijzondere wijze winnaar van de gevallen staart.

Bij het reguliere koningschieten heren dat volgde, wist Sjoerd Willemsen na 238 schoten de romp naar beneden te schieten. Hij koos zijn vriendin Marjolein van Essen tot koningin. Tijdens de schietwedstrijden van de federatieve schuttersdag in Nieuw Wehl op 18 september a.s. zal Sjoerd het Sint Jansgilde vertegenwoordigen. Bij de Dames was het Natascha Rutjes die na een lange en slopende strijd de romp van de vogel liet landen.

's Avonds werden Sjoerd en Marjolein aan huis opgehaald door een bonte optocht van schutters, officieren en muziekvereniging. Op de kruising den Hamweg-Meizoenstraat wachtte een boomstam van circa 1 meter doorsnede die de weg versperde. Deze moest door de bielemannen worden geslecht voordat met een vendelhulde de nieuwe koning kon worden verwelkomd. Tijdens het doorhakken werd afscheid genomen van bieleman Marcel Lanters die na jaren van trouwe dienst het bijltje neerlegt.

Open Monumentenweekend

BERG EN DAL - Stichting Monument en Landschap Berg en Dal biedt ook dit jaar een gevarieerd programma aan in het weekend van 10 en 11 september. Het thema is 'Iconen en Symbolen'.

Programma zaterdag 10 september:13.30-14.00u : rondleiding Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 1 Heilig Landstichting. 14.00-14.30u: optreden Byzantijns Koor Nijmegen onder leiding van Svetlana van Wielink.14.30-15.00u : rondleiding Cenakelkerk.15.00-15.30u: optreden Byzantijns Koor Nijmegen.15.30-16.00u: rondleiding Begraaf- en Gedenkpark Heilig Landstichting. Koffie/thee.

Programma zondag 11 september: Landschapsparade in Persingen.10.30u Ooijpolder Cultuurparade, tocht per zonnetrein, start bij kerkje van Persingen. NB Inschrijven via www.landschapsparade.nl. 10.30u Rondje Pontje, kasteelwandeling.10.30-17.00u Hollands-Duits Gemaal rondleidingen/Thornse Molen presentaties/Kerkje Persingen expo/rondleidingen.15.00u concert Cor van Wageningen in Kerkje Persingen (gratis). Gehele dag boerenterras en allerlei activiteiten voor jong en oud in Persingen!

Volledig programma staat op www.monumentenlandschap.nl/www.landschapsparade.nl.

Appie Peters nieuwe schutterskoning Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Onder prima weersomstandigheden heeft schutterij Eendracht uit Ooij zondag haar jaarlijkse schuttersdag gehouden. Namens de gemeente Berg en Dal was wethouder Alex ten Westeneind aanwezig die ook het openingsschot gelost heeft.

Er hadden zich liefst vier kandidaten aangemeld – onder hen een vrouw – voor het koningschieten om de hoogste eer van de schutterij in de wacht te slepen. Met het 93ste schot wist Appie Peters uit Leuth de romp van de schietmast te halen. Samen met medekandidaat Christien Peters van de Brink worden zij tijdens de kermis op kermismaandag 12 september geïnstalleerd als het nieuwe Koningspaar 2016-2017. Zij volgen hiermee Monique Awater van Thiel en partner Franc Awater op. Bij de jeugd wist Pamela Peters met het 89ste schot haar titel te prolongeren.

Wandel2daagse in Berg en Dal

BERG EN DAL - Na een periode van ontspanning is het heerlijk om de activiteit weer op de zoeken door mee te doen met een supergezellig wandelevenement. "Trots zijn wij als stichting Berg en Dals Bloei om te kunnen melden dat we voor de 9e keer de Wandel2daagse Berg en Dal organiseren."

Het is een (familie)evenement voor zowel een sportieveling als voor iemand die zo nu en dan graag een wandelingetje maakt. Gekozen kan worden voor een route van 5 of 10 kilometer door het prachtige landschap dat Berg en Dal rijk is.

Dit jaar vindt het plaats op donderdag 8 en vrijdag 9 september. De start is bij Dorpshuis Kerstendal tussen 17:00 en 18:00 uur. Deelname voor twee dagen én inclusief een mooie medaille kost slechts 2,50 euro per persoon. Op het weer hebben we geen invloed, maar we garanderen u dat u zult genieten van de sfeer en de omgeving.

Granaat aangetroffen tijdens werkzaamheden in Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens werkzaamheden in De Ploeg in Groesbeek is een granaat aangetroffen. Het oorlogstuig werd afgeschermd in afwachting van de Explosieve Opruimings Dienst.

De dienst constateerde, dat het een lege rookgranaat – een 25 ponder – betrof uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieve Opruimings Dienst heeft het oorlogstuig meegenomen en zal door de dienst worden vernietigd. De EOD is vanaf de oorlog kind aan huis in het voormalige Groesbeek, waar ze bijna wekelijks oorlogstuig moest ruimen en tot ontploffing brengen. In veel gevallen werd en wordt het oorlogstuig ter ontploffing gebracht op een grondgebied nabij De But tegenover de ingang van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan.

Nora Vink zorgde 14 maanden geleden voor vierde generatie

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De 14 maanden oude Nora Vink heeft er voor gezorgd dat Groesbeek weer een vierde generatie rijker is geworden.

Vrijdagmiddag was Nora met haar moeder Marlijn Vink–Van Moerkerk (29) samen met haar moeder Gerda van Moerkerk-Jacobs (60) bij haar overgroot oma Riek Jacobs-Bons (87) in het prachtige appartement aan de Majellastaete de Molenweg in Groesbeek.

Voor overgrootoma Riek is Nora het eerste achterkleinkind van de vijf kleinkinderen. Nora is sinds kort de omgeving pas echt aan het verkennen, omdat ze wat kan lopen. De hele familie is erg blij met de kleine Nora die momenteel nog in Elst woont maar volgens haar moeder Marlijn duurt dat niet zo lang meer, omdat zij een huis bouwen aan de Husenhoff in Groesbeek. Dan wonen alle vier de generaties in Groesbeek.

71 jaar geleden Bevrijdingsfeest zonder een lach

Foto: Arnold Luijben

GROESBEEK – Op 31 augustus 1945, circa vier maanden na thuiskomst van de evacuatie, wordt de bevrijding van Groesbeek en de verjaardag van de koningin gevierd.

Zoals van oudsher gebruikelijk met een optocht, waarin alle groepen uit de bevolking vertegenwoordigd zijn met vaandels, praalwagens en ruiters. Na afloop van de huldingsoptocht is het in de Dorpsstraat een drukte van belang.

Het is feest, maar aan de gezichten van de mensen is het niet te zien. Vier jaar Duitse bezetting, schaarste aan goederen, het op 17 september 1944 uitgebroken oorlogsgeweld, verblijf in schuilkelders, verlies van familie of vrienden, de zes maanden durende evacuatie en de verwoestingen van huis en haard; heeft de gezichten getekend.
Voor meer info zie 'Groesbeek 1945-1950. Het dorp der verwoesting herrijst 'op bladzijde 144 t/m 158.

Muziekavond De Kèls

GROESBEEK - Op zaterdag 5 november is voor de negende keer de jaarlijkse muziekavond van De Kèls in het Cultureel Centrum De Mallemolen in Groesbeek. De mannen hebben weer een bijzonder mooi en gevarieerd programma met nieuwe liedjes. Het zijn herkenbare evergreens uit de zestig en zeventiger jaren die deze zanggroep op hun zo specifieke wijze vertolken.

Het programma wordt doorregen met enkele ludieke onderbrekingen door muzikale bijdragen uit de lokale muziek. Er staat ook een optreden van een speciale gast, die geheel past in de sfeer van deze ondertussen zo bekende muziekavond.

Na afloop van het optreden van De Kèls is er om ongeveer half elf ter afsluiting in de foyer nog een zeer mooie aanvulling op deze avond. Laat je verrassen en geniet dan nog wat na van de toepasselijke muzikale bijdragen van enkele lokale bekendheden die hun sporen in de Groesbeekse muziekscene hebben verdiend.

De Kèls openen deze avond om 20:00 uur en de zaal is vanaf 19:15 uur open. De kaartjes kosten 7,50 euro en zijn te verkrijgen bij Cultureel Centrum De Mallemolen (tijdens openingstijden). De verkoop is ondertussen gestart. Meer informatie staat op www.zanggroep-de-kels.nl.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK – Op zondag 11 september wordt na de vakantieperiode weer de eerste seniorenlunch gehouden in De mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Het wordt weer twee uur lang genieten van heerlijke warme en koude gerechten in buffetvorm. De lunch begint zoals gewoonlijk om 12.00 uur. Voor deelname aan dit gezellig samenzijn kan men zich opgeven tot uiterlijk vrijdag 9 september 12.00 uur aan de receptie van De Mallemolen (waar ook een inschrijflijst klaarligt) of telefonisch 024 3976360. De prijs bedraagt 9,95 euro per persoon. De muzikale omlijsting tijdens deze seniorenlunch is in handen van Hemmie Hermsen. Deze lunch is een initiatief van De Mallemolen en KBO/De Horst. Iedereen is er welkom.

Inleveren spullen voor rommelmarkt

GROESBEEK - Ten behoeve van de najaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina in Groesbeek kan men vanaf heden iedere zaterdag terecht met oude bruikbare spullen.

De spullen kunnen tussen 11.00 en 12.00 uur worden ingeleverd in een schuur aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Boeken, meubelen, speelgoed, schoenen, computers en dergelijke zijn welkom. De najaarsrommelmarkt wordt in oktober gehouden in het pand van Hofei aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Grasmaaier schept scooterrijder

GROESBEEK – Op de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek heeft dinsdagmorgen een bestuurder van een professionele grasmaaier een scooterrijder uit Groesbeek geschept.

De bestuurder van een grasmaaier van een groenverzorgingsbedrijf uit Beneden-Leeuwen reed op de Koningin Wilhelminaweg en verleende geen voorrang aan de scooterrijder, die van rechts de Koningin Wilhelminaweg wilde oprijden. Hierbij kwam de scooterrijder ten val en liep verwondingen op aan zijn enkel. De scooter van het slachtoffer liep schade op.

Zalmpodium presenteert Les Copains-musique Française

MILLINGEN AAN DE RIJN - Zalmpodium presenteert Les Copains-musique Française op zondag 11 september in het kerkje Zalmstraat 8 in Millingen aan de Rijn. De aanvang is 14.00 uur.

De zomervakantie is weer voorbij. Toch willen we het zomergevoel nog even bij ons houden. Daarom willen we het seizoen 2016/2017 openen met warme muzikale klanken uit La douce France. We zijn erg blij met de komst van Les Copains naar ons kleine, gezellige kerkje aan de dijk.

In een informele sfeer laten zij het Franse chanson tot leven komen. Het programma varieert van bekende liederen uit het klassieke repertoire tot minder bekende jazzy of gypsy-nummers. Denk hierbij aan Charles Aznavour, Edith Piaf en George Brassens, maar ook aan Thomas Dutronc of Karim Kacel. Nostalgie en mooie herinneringen, stilletjes meeneuriën en misschien wel af en toe uit volle borst meezingen. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden van dit hartverwarmende en sfeervol concert.

Les Copains bestaat uit ervaren muzikanten, die hun sporen verdiend hebben in de wereld van de chanson. De akoestische instrumenten zorgen daarbij voor een warme klankkleur. Zoals gewoonlijk is de entree gratis; de bekende hoge hoed zal na afloop zijn welbekende rondje maken.

NAH en Ziekencomité Millingen

Foto's: Hans Driessen

MILLINGEN - Tijdens de Kick Off dag 2016 van SC Millingen / Odio werden twee bijzondere Millingse welzijnsorganisaties in het zonnetje gezet. Namens Stichting De Hove werd door Alex Janssen een gift overhandigd aan Stichting NAH en aan het Ziekencomité.Millingen.

Hier volgt de reactie van het Ziekencomité: "Het Ziekencomité Millingen wil graag SC Millingen en DKV ODIO hartelijk bedanken voor de gift, ten behoeve van de activiteiten van het Ziekencomité. Mede door uw steun blijft het mogelijk om onze zieke dorpsgenoten even aandacht te geven. Dat door de inzet van Alex Janssen c.s. het Ziekencomité telkens weer onder de aandacht wordt gebracht, stellen wij zeer op prijs. Het initiatief van onder andere de kledingcontainer is ook een mooi succes.

Elk jaar organiseren wij twee maal een viering, waar zo'n 50 tot 60 mensen erg naar uitkijken. Even oude bekenden ontmoeten en samen ontspannen in een gemoedelijke sfeer. Net als de bezoeken aan de ziekenhuizen en verpleeghuizen worden de huisbezoeken enorm gewaardeerd. Jaarlijks zijn dat nog eens ruim 200 attenties.
Daarom zijn wij ongelooflijk blij met uw donatie en stellen deze zeer op prijs, want wij willen de Millingse zieken blijven bezoeken."

Kent u iemand, die in het ziekenhuis of verpleeghuis verblijft of een huisbezoek op prijs stelt, aarzel dan niet om dit aan het Ziekencomité Millingen door te geven. Als u het Ziekencomité Millingen wilt bereiken, kunt u contact opnemen met Annie Huisman, Kolibripad 20, Millingen, 0481 432521, email: ziekencomite.millingen@gmail.com.

Laurentiusschool: 'Je hoort er bij!'

KEKERDOM - Alle basisscholen in de regio zijn weer begonnen, zo ook de Laurentiusschool in Kekerdom. Afgelopen woensdag gingen alle 60 kinderen voor het eerst weer naar school, nadat zij twee dagen extra vrij waren in verband met de kermis/ studiedag.

Voor de vakantie werd al bekend dat de Laurentiusschool definitief open blijft en daarom gingen alle leerkrachten en kinderen nu met extra zin weer aan de slag. Het schooljaar werd geopend met een lied om de kinderen en ouders te verwelkomen, ieder kind kreeg een bij uitgereikt van zijn of haar juf om aan elkaar te laten blijken dat ‘je er bij hoort’.

Met een mooie toespraak en het hijsen van de vlag werd het schooljaar geopend! Ook dit schooljaar wordt er bewust in combinatiegroepen gewerkt, wordt er thematisch gewerkt onder meer aan de hand van Jeelo-projecten en zal er weer veel aandacht zijn voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en een veilig leerklimaat. Er wordt een 5-tal open ochtenden georganiseerd voor alle belangstellenden om een kijkje te nemen in de school. Dit zal zijn op donderdag 6 oktober, dinsdag 29 november, donderdag 12 januari, woensdag 22 februari en op donderdag 13 april van 09.00 tot 11.30 uur. Mocht u op een ander moment een afspraak willen maken om eens te komen kijken, dan kan dat uiteraard, via +31 481 43 1643 of directie@laurentiusschool.com.

Reptieltunnels voor omstreden fietspad De Spoorkuil gearriveerd

Foto: Gerrie Driessen

GROESBEEK – De reptieltunnels die onder het omstreden fietspad De Spoorkuil moeten komen liggen zijn inmiddels gearriveerd.

Eerder deze week is een aannemer in opdracht van de gemeente Berg en Dal gestart met het plaatsen van liefst 750 hekjes langs de voormalige spoorlijn waarop nu een betonnen fietspad is aangelegd. Dat fietspad heeft voor de nodige consternatie gezorgd en uiteindelijk na vele maanden van procederen is er een oplossing gekomen. De gemeente Berg en Dal moet 750 meter hekjes langs het fietspad plaatsen, zodat de zandhagedissen en hazelwormen niet meer platgereden kunnen worden door fietsers. Daarnaast moet om de 75 meter - over een lengte van 750 meter - tunnels onder het fietspad aangelegd worden zodat de reptielen veilig kunnen oversteken. De elf reptieltunnels zijn inmiddels gearriveerd en liggen in het bos opgeslagen. Het fietspad is de gehele zomer afgesloten geweest, maar zo gauw de werkzaamheden gerealiseerd zijn gaat het fietspad De Spoorkuil voor goed open.

Wandelaar ontdekt beginnende bosbrand Duivelsberg

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Een wandelaar heeft dinsdagmorgen tijdens zijn wandeling een beginnende bosbrand ontdekt in het bosgebied van de Duivelsberg aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

De wandelaar heeft daarop de brandweer van Ubbergen gealarmeerd. Toen de brandweer ter plaatse kwam heeft de melder de brandweerlieden naar de plek des onheils geloosd, ruim 200 meter in het bosgebied van de Duivelsberg. De beginnende bosbrand kon in de kiem worden gesmoord. De oorzaak van de brand is onbekend, maar brandstichting wordt niet uitgesloten.

Auto in sloot beland in Millingen

Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN – Een automobilist uit Duitsland is in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur op de Molenstraat in Millingen aan de Rijn uit de bocht gevlogen en met zijn auto in een sloot beland.

De politie van Berg en Dal is ter plaatse geweest en heeft geconstateerd dat de bestuurder niet onder invloed van alcohol verkeerde. De bestuurder is niet gewond geraakt, zijn auto is wel zwaar beschadigd. Omdat de kentekenplaten in Duitsland persoonsgebonden zijn, zijn die van de auto verwijderd. De wagen ligt niet verkeersgevaarlijk en om die reden is hij in de sloot blijven liggen, volgens de politie. De eigenaar zal de auto zelf bergen.

Voetballers met koppen tegen elkaar in Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens een wedstrijd tussen een elftal van De Treffers en een elftal van Woezik op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek zijn donderdagvanavond rond half tien twee spelers met de koppen tegen elkaar gekomen.

Een 17-jarige speler van De Treffers uit Groesbeek raakte hierbij gewond. De jongeman ging na duel op de grond zitten. Op een gegeven moment zag hij het zwart voor de ogen en viel steeds weg. In afwachting van een gealarmeerde ambulance heeft de verzorger van het eerste elftal van De Treffers Jan Maas eerste hulp verleend.

(G-)sponsorloop ondanks warmte succes!

BEEK - Ruim 40 wandelaars hebben afgelopen zaterdag 27 augustus de warmte getrotseerd en meegelopen met de (G)sponsorloop voor de aanleg van een nieuwe voetgangersbrug in natuurgebied De Duivelsberg.

In het Filosofendal moet een voetgangersbrug dringend vernieuwd worden, maar eigenaar Staatsbosbeheer heeft door bezuinigingen niet genoeg om de benodigde 10.000 euro te betalen. Om ze hierbij te helpen organiseerde de pelgrimsroute Walk of Wisdom en Bed&Breakfast Pastorie Beek een (G-)sponsorloop door dit schilderachtige, heuvelachtige gebied.
Wandelaars met een beperking waren speciaal welkom.Twee trajecten waren er van 3,5 en 6,5 kilometer waarin flink geklommen en gedaald werd. Ook voor kleine kinderen en deelnemers met een rollator was een alternatief traject over de stoep, inclusief pendeldienst om de heuvel naar het eindpunt Huize Wylerberg op te komen. Naast de Thomashuizen Elst en Molenhoek was Trias aanwezig. En ook kinderen uit de omgeving hadden samen met hun ouders de wandelschoenen aangetrokken.


Feestelijk programma bij de finish
Startpunt was B&B Pastorie Beek, waar iedereen iedereen werd verwelkomd met koffie en koek. Eenmaal aangekomen bij het eindpunt van de wandeling, Huize Wylerberg, werden de deelnemers beloond met een fris drankje en konden genieten van de schilderexpositie van Thomashuisbewoonster Mariëtte Keune uit Molenhoek. Later in de middag was in de prachtige muziekzaal van het Wylerberghuis de presentatie van de gedichtenbundel Zoals ik een gedichter ben van, 'gedichter' Bob van Gerven. Dit alles vormde de feestelijke afsluiting van de wandeling waarbij Bobs zus Pien van Gerven zorgde voor de muzikale omlijsting.
Een van de G-wandelaars zegt al luidlachend: "Een wandeling? Het leek meer op een survivaltocht, maar ik heb het gered! Het was de eerste keer sinds de Wandel3Daagse. Door het leuke middagprogramma vergat ik alles weer. Wat een knettergezellige dag!"
Wilt u sponsoren? Onder alle sponsors en deelnemers verloot Bed&Breakfast Pastorie Beek een overnachting met ontbijt. Sponsors die een leuning of dekbalk van de toekomstige brug kopen (25 euro) mogen mee met een excursie van Staatsbosbeheer. Wie een steunpilaar koopt (200 euro), krijgt een naamplaatje op de brug. Het motto op de nieuw te bouwen brug luidt 'Samen vormen we een brug'.

Heumense kasteelboekpresentatie

GROESBEEK/HEUMEN - Op 8 september wordt het boek getiteld 'Het verdwenen kasteel van Heumen en zijn bewoners' gepresenteerd aan het publiek. Dat gebeurt in het Verenigingsgebouw Terp in Heumen vanaf 20.00 uur.

Na een lezing van de schrijvers Marijne Magnee Nentjes (archeologe) en Harrie Joosten en Tini Martens (amateur-historici) wordt het eerste exemplaar aangeboden aan de directeur van de Nederlandse Kastelen Stichting en de burgemeester van Heumen. Het boek is op deze avond te koop voor het publiek.

De bewoners van kasteel Heumen, waren tot ongeveer eind 1500 de eigenaren. In 1585 werd het door de Spaanse troepen grotendeels verwoest. Na de Heeren van Groesbeeck, kwam het vele jaren later in 1660 als ruïne in bezit van Baron van Steenhuis, die er nog een tijd woonde. Dat er de Heeren van Groesbeeck woonden, is wellicht ook interessant voor mensen uit Groesbeek, gemeente Berg en Dal, ondanks dat dit de tak Heumen van de 'Van Groesbeeck' betrof. Zeker voor diegenen die de plaatselijke geschiedenis een warm hart toedragen, is het wellicht een must voor de boekenkast..", aldus Leo Zilessen, Groesbeek-De Horst.

Actie Voetgangersbrug: 34 procent financiering rond

Foto: Paul Maas

BEEK - Bijna 34% van de benodigde 10.000 euro is binnen bij de actie voor een nieuwe voetgangersbrug in natuurgebied De Duivelsberg.

In het Filosofendal staat een oude, versleten brug die dringend vernieuwd moet worden. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft door bezuinigingen te weinig geld. Pelgrimsroute de Walk of Wisdom probeert met liefhebbers van het gebied te helpen. Een sponsorloop vanuit B&B Pastorie Beek leverde zaterdag 27 augustus zo'n 250 euro op. Veertig mensen met onder andere een verstandelijke beperking liepen richting de versleten brug. Ook was In Huize Wylerberg een schilderijententoonstelling en gedichtenpresentatie door de Theaterstraat.

Via de crowdfundingswebsite van het Nijmeegs Cultuurfonds is 1.140 euro gedoneerd. Verschillende mensen kochten een balkje of steunpilaar. Het Nijmeegs Cultuurfonds zelf betaalt 20 procent van de nieuwe brug mits de financiering rondkomt.

De financiering is echter nog niet rond. Wie helpt? Wie een steunpilaar koopt, krijgt een naamplaatje op de brug. De aankoop van een leuning levert een excursie van Staatsbosbeheer op en onder alle sponsoren wordt een overnachting met ontbijt verloot bij B&BPastorie Beek. Kijk op: https://cultuurfondsrijkvannijmegen.nl/projecten/filosofenbrug-duivelsberg.

Heb jij al tickets voor B-Brave?

GROESBEEK - Donderdag 22 september, aanvang 20.30 uur treedt B-Brave op in Cardo Theater. Tickets kosten17,50 euro bij Primera of www.cardotheater.nl.

B-Brave is een vijfkoppige boyband bestaande uit Cassius, Dioni, Kaj, Jai en Samuel, die vlak na de bandvorming deel namen aan het internationale TV-format X-factor. Zij behaalden daar de derde plek en dat leverde hen een platencontract op. De debuutsingle Bij Mij is al meer dan driemiljoen keer bekeken en zorgde hiermee voor een vliegende start van het online succes. Dat B-Brave de meest populaire boyband van Nederland is werd in de afgelopen twee jaar meerdere malen bevestigd door de verscheidene awards die zij in de wacht hebben gesleept, waaronder de Nickelodeon Kids Choice Award voor Favoriete Act Nederland/België in 2014 én 2015. Nooit eerder heeft een boyband dit tot tweemaal toe in achtereen opvolgende jaren gewonnen. En het succes gaat door: One Night Stand van B-Brave heeft onlangs de gouden status bereikt.

Beachvolleybalvelden Millingen officieel geopend

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – De beachvolleybalvelden op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn zijn zondagmiddag officieel geopend door gedeputeerde Jan Markink en wethouder Sylvia Fleuren.

Het afgelopen voorjaar werden de drie beachvolleybalvelden gerealiseerd dankzij de financiële ondersteuning van de provincie Gelderland en de gemeente Berg en Dal. Gedeputeerde Markink memoreerde dat hij twee jaar geleden ook in Millingen was bij de opening van dit mooie sportcomplex, "en nu sta ik bij de drie professionele beachvolleybalvelden. In Millingen gebeurt een heleboel", zo liet hij weten. "Het beachvolleybal zit in de lift-dat was onlangs ook te zien bij de Olympische spelen", aldus Markink. "Het is laagdrempelig en leuk om te doen, daarnaast verbindt sport. In Gelderland zijn er momenteel 10 beachvolleybalvelden en daar ben ik best trots op", besloot Markink zijn toespraak.

Vervolgens sprak wethouder Sylvia Fleuren de aanwezigen toe. "Ik ga van het protocol afwijken en verzoek iedereen met blote voeten op het beachveld te komen. 99 procent van de aanwezigen gaf daar gehoor aan. In het losse warme zand begon Fleuren haar toespraak. "Drie jaar geleden kwam het verzoek bij de gemeente Millingen binnen en nu is het allemaal al gerealiseerd. Met deze beachvolleybalvelden is sportpark De Hove nu helemaal compleet. Hier kunnen bijzondere talenten groot worden", daarvan was Fleuren overtuigd.

Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft sport hoog in het vaandel staan. Ook Anita van Switch'87 was erg in haar nopjes met de nieuwe beachvolleybalvelden. "Allemaal samen hebben we de schouders eronder gezet. Het is een vrij nieuwe tak van sport die het jaarlijkse volleybaltoernooi hiermee ongetwijfeld versterkt en meer deelnemer(s) trekt. We gaan er veel plezier aan beleven en hebben nu al van de Nederlandse Volleybalbond NeVoBo de officiële A-kwalificatie gekregen", aldus Anita. Met het doorknippen van het lint door Markink was de officiële opening een feit.

Zelfrijdende auto belandt tegen regenwater-infiltratiesysteem in Beek

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Maandagavond rond 20.00 uur is een onbemande auto op de Van Randwijckweg in Beek tegen een regenwater infiltratiesysteem aan de linkerkant van de weg terecht gekomen.

De eigenaresse van de auto uit Nijmegen had haar auto halfweg de Van Randwijckweg geparkeerd en is bij een woning naar binnen gegaan. Plotseling is haar auto zelfstandig gaan rijden en is tegen het regenwater infiltratiesysteem aan de linkerkant van de weg – net voor de bocht met de Rijksstraatweg - tot stilstand gekomen. De auto is vermoedelijk niet goed op de handrem gezet waarna deze de tocht zonder chauffeur gemaakt heeft zonder overige ongelukken te veroorzaken op deze drukke weg. De auto is zwaar beschadigd afgesleept.

Politie Berg en Dal treft onbeheerde scootmobiel aan

MILINGEN – De politie van Berg en Dal heeft maandag in de namiddag op de Zeelandsestraat tussen Millingen aan de Rijn en Leuth een onbeheerde scootmobiel in de berm langs de weg aangetroffen.

De blauwe scootmobiel was licht beschadigd. Volgens de politie betreft het hier oude schade. De politie heeft via het verzekeringsplaatje de eigenaar proberen te achterhalen, maar dat is niet gelukt. Ook het telefoonnummer dat ergens op de scootmobiel vermeld stond, heeft niet naar de eigenaar geleid. Vervolgens heeft de politie een oproep op facebook gedaan aan de eigenaar en eenieder die weet wie de eigenaar van de scootmobiel is, zich te melden. Enkele uren later heeft de eigenaar zich bij de politie gemeld. De reden was dat de accu van de scootmobiel leeg was geraakt. De eigenaar is toen opgehaald en heeft later zijn scootmobiel weer opgehaald.

Expositie Bevrijdingsmuseum: 'De Goelag. Terreur en willekeur in de Sovjet-Unie'

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Vanaf 8 september is in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 een nieuwe expositie te bezichtigen met als onderwerp de Goelag-strafkampen in de voormalige Sovjet-Unie. De Goelag beslaat een voor velen nog onbekend, groter verhaal over een systeem dat kan wedijveren met dat van Nazi-Duitsland. Historische foto's en objecten zijn afkomstig uit archieven en instellingen uit Tsjechië, Polen en natuurlijk Rusland.

De Goelag was een kampsysteem dat zijn oorsprong vond onder de Russische tsaren, maar pas echt berucht werd tijdens de heerschappij van Jozef Stalin. Miljoenen Russen werden onder zijn leiding zonder reden opgepakt, in schimmige showprocessen veroordeeld en naar de kampen gestuurd om ter meerdere eer en glorie van het vaderland te gaan werken, vaak onder onmenselijke omstandigheden. De Goelag drukte decennia lang een stempel op het huidige Rusland, een stempel dat nog steeds zijn weerslag heeft op de huidige maatschappij. Hoe gaat de Russische bevolking om met deze zwarte bladzijde uit hun geschiedenis en hebben zij dit nationale trauma verwerkt?

Een nog onderbelicht thema is dat van de duizenden Nederlanders die gevangen werden gehouden en soms overleden in de Goelag. Idealistische communisten, naïeve gelukszoekers en gevangengenomen SS'ers; allen hebben zij de wreedheden van de Goelag aan den lijve moeten ondervinden. In de expositie worden enkele verhalen van Nederlanders uitgelicht om een beeld te geven van de diversiteit aan achtergronden. Hiervoor werd onder meer samengewerkt met het Nederland-Rusland Centrum in Groningen. Ook zijn zeldzame historische objecten uit de kampen in bruikleen gekregen van de Tsjechische organisatie Gulag.cz Project. Daarnaast verleenden Ruslandkenners Jelle Brandt Corstius, Alexander Münninghoff en Nanci Adler van het NIOD hun medewerking aan deze tentoonstelling.

De expositie is een productie van Nationaal Monument Kamp Vught en is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De presentatie van de tentoonstelling in Groesbeek is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. De expositie is van 8 september tot en met 31 december; Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding; www.bevrijdingsmuseum.nl.

3 Oever Festival 2016 krijgt vorm

REGIO - Een lang weekend cultuur en natuur snuiven in de Gelderse Poort, dat is wat het 3 Oever Festival belooft te zijn. Zo'n 20 galeries en kunstateliers, verbonden met een 3-tal GPS-fietsroutes. Allerlei bands die op mooie locaties in de buurt van de rivieren optreden.

Diverse workshops als riviergezicht schilderen en Afrikaanse muziek. Speciaal gebrouwen 3 Oeverbier en 3 Oevermenu's in de restaurants. Verhalen over heden en verleden. Muziek op de voetveren. Kermis in twee dorpen.

Het is geen festival waar je makkelijk achterover kunt leunen, het 3 Oever Festival tijdens het 3e weekend van september (16-18 september 2016). Het festivalterrein beslaat een cirkel met een doorsnee van zo'n 16 kilometer, de locaties liggen verspreid door het landschap, doorsneden door rivieren, in zes verschillende gemeenten. Maar wat voor een landschap is de Gelderse Poort? Mensen die er wonen vinden het vrij gewoon, maar het Festival zet het spotlicht juist op dit gewone, waardoor het buitengewoon wordt.

Dit wordt al door de gasten gezien, zoals de Artist in Residence Dorota Roszkowska verwoordt: "En je wordt verwonderd door de rivierenoevers, natuur, veel water, serene rust en het wijdse landschap van de Gelderse Poort (een soort Nederlandse Algarve, maar dan anders)."

Deze eerste 3-daagse editie van het 3 Oever Festival staat nog in het teken van pionieren en uitproberen, net zoals de rivieren langs de oever stromen. De laatste informatie over programma en locaties is te vinden op www.3oeverfestival. Voor meer informatie: info@3oeverfestival.nl en 06 46151597 (Servaas Beunk).

Onderdelen hennepkwekerij in sloot aangetroffen in Ooij

OOIJ – Donderdagmorgen is door passanten ontdekt dat er spullen waren gedumpt in een droge sloot en in de berm langs de Heselstraat in Ooij.

Volgens de gewaarschuwde politie van Berg en Dal betrof het een stuk zeil en een afzuiger, die vermoedelijk van een hennepkwekerij afkomstig is. De gemeente Berg en Dal is op de hoogte gesteld van het dumpen en zal ervoor zorgdragen dat de spullen worden verwijderd. De politie verzoekt eventuele getuigen met hen contact op te nemen via 0900 8844.

Driebandentoernooi 't Fuske

MILLINGEN - Van 7 tot en met 9 oktober houdt biljartvereniging ’t Fuske weer het jaarlijkse driebandentoernooi in café-bar ’t Fuske in Millingen aan de Rijn. Gestart wordt dit jaar weer op de vrijdagavond op twee biljarttafels. Er wordt gespeeld in een A-klasse en een B-klasse.

Er wordt gespeeld in een poulesysteem. Dit houdt in dat alle deelnemers meerdere partijen spelen in de voorronde zodat zij na een iets mindere partij toch nog de mogelijkheid hebben zich terug te vechten in het toernooi. Men kan zich inschrijven tot en met dinsdag 4 oktober 18:00 uur. Ook deelnemers van buiten Millingen zijn welkom.

Inschrijven kan bij café-bar ’t Fuske, 0481 434006. Het inschrijfgeld bedraagt 8,00 euro en dient bij inschrijving betaald te worden. Het prijzengeld is als volgt: 1e prijs 75,00 euro, 2e prijs 50 euro en 3e prijs 25,00 euro. Deze prijzen worden zowel in de A als de B-klasse uitgereikt.

De loting is op dinsdag avond 4 oktober om 20:00 uur in ’t Fuske waarna het speelschema te zien is op www.fuske.nl. "Lukt het niet om mee te doen, kom dan gewoon even een kijkje nemen bij een paar partijen."

Badminton: Vakantie voorbij en de buurtsportcoach is weer begonnen

MILLINGEN - Vanaf maandag 5 september is er weer badminton in sporthal De Duffelt. Zin om eens wat (meer) te bewegen, wellicht al eens een medisch advies gekregen, maar nog steeds niet begonnen? Dit is je kans om daar mee te starten!

Elke maandagmiddag van 15.30 – 16.30 uur wordt door zo'n 10 tot 12 personen actief aan de conditie gewerkt onder leiding van een professionele trainer. Warming-up, oefeningen en dan badminton. Je leert er alles over 'het slaan met een shuttletje' en dat is heel wat meer dan het standaard straat- of campingspelletje. Er is nog plaats voor nieuwe deelnemers, kom vrijblijvend langs en werk aan je conditie, dat was je toch al zo lang van plan? Grijp je kans, nu! De Buurtsportcoach is een initiatief van het ministerie van VWS. Volleybalvereniging Switch '87 is namens de Gemeente Berg en Dal een van de uitvoerders van dit initiatief.

Waar: Sporthal De Duffelt in Millingen • Kosten: 2,50 euro per week • Tijd: Iedere maandag van 15.30 – 16.30 uur • Voor wie: Iedere volwassene met en zonder ervaring in sporten • Kleding: sportkleding en sportschoenen.

Karperwedstrijd in Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Het afgelopen weekend werd voor de 16de keer de Karper wedstrijd voor senioren van N.H.V. De Voorn gevist op het viswater Kasteelsehof in Ooij.

Vrijdagmiddag 2 september om 15.00 uur werd er verzameld en hebben 22 enthousiaste karpervissers, onder wie twee dames een spannende wedstrijd gevist tot zondagmorgen 11.00 uur. De weersvoorspellingen waren goed voor dit weekend en om die reden waren de verwachtingen hoog gespannen. Na de loting die vrijdagmiddag om 15.30 uur plaats vond konden om 17.00 uur de lijnen nat worden gemaakt.

In de werkloods werd de catering verzorgd door Henk Otten, Kees Kroon onder leiding van Wim Jacobs, die er voor zorgden dat vrijdagavond nog iedereen een broodje kroket of hamburger kregen. Zaterdag waren er voor de liefhebbers ballen gehakt, broodjes hamburger, friet en frikadellen en uiteraard ontbrak de koffie en thee niet. Zondagmorgen om 11.00 uur klonk het eindsignaal waarna de stand kon worden opgemaakt, gevolgd door de prijsuitreiking om 12.00 uur.
De uitslag was als volgt;
1e prijs en wisselbeker ging naar Henk Wallert hij behaalde met 5 karpers 110 pond, 2e prijs Wojciech Papala 3 karpers 72 pond, 3e prijs Adriaan Peter 4 karpers 69 pond en 4e prijs Erik Top met 2 karpers 52 pond.
In totaal werden er tijdens deze wedstrijd 18 karpers gevangen met een totaal gewicht van liefst 410 pond.

Pizza-toernooi geslaagd

LEUTH - Op 3 september was weer het Pizza Leuth-toernooi. Dit keer waren er achttien deelnemers. "Het weer was prima, dus we konden er met volle teugen tegen aan."

Pizzaria in Leuth was de sponsor, waarvoor ganisatie dankbaar was. Er waren drie voorgelote wedstrijden en het ging er fanatiek aan toe. Na twee partijen waren er nog vijf personen ongeslagen. Uiteindelijk werd Jan Tissen winnaar, tweede Gerrit van Eldijk en derde Jan Wieland.

Jeu de boules is een sport waar je heel veel plezier aan kunt beleven. De sport waar concentratie bij nodig is en waar je je kunt ontspannen. Er is ruimte voor ontmoeting. Bijna iedereen heeft wel eens bij het spel staan kijken. Heb je al eens geprobeerd die bal nu eens daar te krijgen, waar je hem wilt hebben. Hoger of lager gooien, snelheid verhogen of verlagen, je techniek bijspijkeren. "Als je dat eens wilt proberen, kom dan gerust bij ons langs. Wij helpen je. Uiteraard hebben we ook boules voor je."

13 / 36

14 / 36

15 / 36

Verspeek Graszoden in Groesbeek gespecialiseerd in graszoden

GROESBEEK - Wist u dat ons gras een jaar groeit voordat dit van het land gesneden worden? In dit jaar wordt het gemiddeld 80 keer gemaaid! Dit zorgt voor een stevige, dichtgegroeide grasmat. We verkopen eerste kwaliteit graszoden, gegarandeerd onkruidvrij.

Wilt u het gras zelf leggen? De graszoden zijn na bestelling af te halen of we kunnen deze bezorgen. Omdat het gras maar 24 uur opgerold mag blijven liggen, graag vooraf bestellen. Ons streven is, vers van land naar klant!

Twijfelt u of u het gras zelf kan aanleggen? Natuurlijk kunnen we dit uit handen nemen. Indien nodig verwijderen we het oude gras met een graszodensnijder. Binnen een dag heeft u weer een prachtig nieuw grasveld. Voor enkele voorbeeldtuinen neem een kijkje op: www.verspeekgraszoden.nl/voorbeeldtuinen.php. Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Verspeek Graszoden, Waldgraaf 6, Groesbeek 024 2606060; E: info@verspeekgraszoden.nl – I: www.verspeekgraszoden.nl.

Feestelijke opening Body Linea Afslank- en Beautysalon

GROESBEEK – Hoe raken we onze vakantiekilootjes kwijt? Of hoe behouden we ons mooie vakantiekleurtje? Body Linea Afslank- en Beautysalon heeft het antwoord. Wees welkom op zaterdag 10 september om een kijkje te komen nemen naar wat Body Linea Afslank- en Beautysalon zoal te bieden heeft.

Van 10.00 tot 16.00 opent eigenaresse Paqui Tamayo Ruiz de deuren van haar sfeervolle salon op een nieuwe lokatie. Onder het genot van een hapje en een drankje, want op 10 september viert Body Linea tevens haar 10 jarig jubileum! Speciale 'slanke' tapashapjes, verzorgd door Tia Tapa (www.tia-tapa.nl). Want bij Body Linea kun je namelijk terecht voor de juiste begeleiding tijdens het afvallen. Met producten van Prodimed, wat het gewicht verliezen vergemakkelijkt, behaal je altijd het gewenste resultaat.

Ook voor cellulitesbehandeling ben je hier aan het juiste adres. Benieuwd hoe? Een eerste adviesgesprek van een half uur is geheel kosteloos! Body Linea is ook dé Sunless tanning professional van de regio. We weten allemaal dat de zon schadelijk is voor onze huid. Toch willen we graag ons vakantiekleurtje behouden als we weer thuis zijn. Een egaal bruin tintje staat ook prachtig in je trouwjurk of als je wilt stralen op een feest. Met Sunless tanning zie je er direct prachtig uit, zonder je huid te beschadigen! Kortom, genoeg te ontdekken bij Body Linea, dus kom langs op 10 september, een leuke goodiebag staat al voor je klaar!

Body Linea Afslank- en Beautysalon, Atelierweg 5a, Groesbeek; 06 23015498; www.bodylinea.nl.

Rabobank Millingen sluit per 1 november

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – De klanten van de Millingse Rabobank hebben afgelopen dagen een brief in de bus ontvangen dat de bank met ingang van 1 november haar kantoor aan de Heerbaan gaat sluiten.

Vier jaar geleden is het nieuwe kantoor in het nieuwe complex van kantoren, winkels en appartementen in het hartje van Millingen aan de Heerbaan met veel tamtam geopend. Voor het pinnen van geld blijft de geldautomaat in Millingen, maar de geldstortautomaat gaat verdwijnen. Voor de middenstanders die geld willen afstorten zullen naar elders moeten.

Volgens de Rabobank gebeuren de meeste bankzaken tegenwoordig online. Klanten en inwoners van Millingen, die een afspraak willen maken met een van de medewerker(ster)s van de Rabobank zullen naar het Rabofiliaal aan het Keizer Karelplein moeten of naar het kantoor in Groesbeek aan het Dorpsplein.

Open dag melkveehouderij

GROESBEEK - Op vrijdag 9 en zaterdag 10 september houdt de familie Nillesen een open dag voor collega’s en burgers. Dit na een jaar van renovatie en uitbreiding van het bedrijf.

Er is een nieuwe stal gebouwd voor 180 melkkoeien. De oude gebouwen zijn omgebouwd als jongvee, droge koeien en kalverenstal. Ook zijn alle asbestdaken vervangen. In de vernieuwde opzet is maximaal aandacht besteedt aan duurzaamheid.Het bedrijf is zo opgezet dat het volledig energie neutraal draait. Op alle motoren zitten frequentieregelaars, de verlichting is in led uitgevoerd en de melk wordt voor gekoeld met water voordat deze in de melktank komt. In totaal 430 zonnepanelen zorgen dat voldoende stroom opgewekt wordt om in eigen behoefte te voorzien. De opzet is zo dat er per jaar 2 miljoen kg melk geproduceerd kan worden.

Alle bedrijven die meegewerkt hebben aan de bouw zullen zich deze dagen presenteren. De vrijdag is speciaal bedoeld voor de boeren en bedrijven. De zaterdag is meer op de burgers gericht.

De open dagen zijn van 11.00 tot 17.00 uur aan de Lage Horst 6 in Groesbeek.

Landschapsparade, hét buitenfestival van het jaar

PERSINGEN - Kom kijken naar de grote Parade met harmonie en schaapskudde! Doe mee aan de eerste landschapsparade op 11 september van 10.00 tot 17.00 in Persingen. Ontdek ons geweldige landschap. Voor jong en oud is er van alles te doen en te genieten.

Ruim 20 activiteiten in de natuur. Vogels ringen, avontuurlijke speurtocht in de Beekse polder, met de schaapskudde op pad of een duik in het verleden van de Ooijpolder met het zonnetreintje. Meedoen aan de eerste farmersrun met het hele gezin kan de hele middag. En tussendoor lekker uitrusten op het boerenterras.

Het landschap verdient een feestje. Om 13.00 uur met de schaapskudde voorop, houden de drumfanfare, de schutterij, een koor en alle groepen die meedoen een feestelijke parade door het boerenland. Op het paradeterrein volgen er verschillende presentaties. De burgemeester opent het middagprogramma en geeft het startschot voor de eerste groep van de farmersrun. Over allerlei obstakels in een boerenwei en voor de sportievelingen met tijdwaarneming. Welke familie wil de eerste zijn? Een prachtige uitdaging voor kinderen om sneller en behendiger te zijn dan je vader of moeder.

Grote verscheidenheid aan activiteiten. Op de site www.landschapsparade.nl staat een toelichting op het uitgebreide programma met veel foto's. Alleen voor het ochtendprogramma (van 10.00 tot 13.00) is het nodig om in te schrijven. Bijvoorbeeld met een Canadese kano het Meertje op varen op zoek naar het leefgebied van bevers en de otter of met de reeënspecialist naar de lievelingsplekken van de ree. De plaatsen zijn beperkt.

Informatie en inschrijving: www.landschapsparade.nl. Je krijgt spoedig antwoord van de coördinatoren Arno van der Kruis of Tiny Wigman

De landschapsparade is een initiatief van lokale organisaties voor landschap, natuur en cultuurhistorie. De landschapsparade wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt door gemeente Berg en Dal, Stichting Via Natura en provincie Gelderland.

Politie gealarmeerd voor hondje in snikhete auto in Ooij

OOIJ – De politie van Berg en Dal is dinsdag in de namiddag gealarmeerd door mensen die nabij Oortjeshekken aan de Erlecomsedam in Ooij een hondje naar adem hadden zien snikken in een snikhete auto.

Toen de politiepatrouille ter plaatse kwam, heeft ze geen auto aangetroffen met een hondje erin en ook geen auto waarvan een ruit of portier verbroken was om het diertje te redden. Vermoedelijk is de eigenaar weer met zijn hondje vertrokken. De melding was afkomstig van passanten.

Groesbeker aangehouden voor bedreiging met mes en beledigen agenten

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal werd donderdagmiddag te hulp geroepen voor een conflict dat uit de hand dreigde te lopen in de Acaciastraat in Groesbeek.

Ter plaatse bleek dat een 52-jarige inwoner uit Groesbeek iemand met een mes bedreigde. Toen de politie kwam, begon de man de politie te beledigen. Daarop hielden de agenten de man aan en werd hij overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar hij voor onderzoek is ingesloten. Tegen de man zal proces verbaal worden opgemaakt wegens bedreiging en het beledigen van agenten.

Filosofie als bron voor goede leven

BEEK - Leven is een Kunst (Paul van Tongeren) en Filosofie als een manier van leven (Pierre Hadot). Geen filosoferen om het filosoferen, maar om het begrijpen van filosofische inzichten en deze te relateren aan de eigen praktijk.

Wat heeft deze filosoof ons te zeggen als we willen stilstaan bij het dagdagelijkse: onze visie, overtuigingen, meningen, emoties, verwachtingen. Hoe leren we Ludiek te leven? Niet nog even, want dan vergeten we de L van Leven. De eerste donderdag van iedere maand onderzoeken we delen uit beide boeken.

Inleider gedurende het jaar is Robert Keurntjes met twee maal een gastdocent: Paul van Tongeren en Hans Happel. Voor verdere info zie www.wylerbergkring.eu – filosofie. Aanmelden via www.wylerbergkring.eu tot 10 september. De eerste bijeenkomst is 15 september.

Open Monumentendag rondom kerk in Kekerdom

KEKERDOM - In navolging op de sfeervolle Open Monumentendag 2015 houdt de stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom op zondag 11 september een fraai feest met heerlijke hapjes en drankjes, verkoop van bijzondere streekproducten en kunst en demonstraties van unieke ambachten.

Tevens worden in het historisch kerkje interessante rondleidingen verzorgd. Op het terras en in de kerk geniet de bezoeker van diverse muzikale optredens. In de ochtend presenteert Twee Violen en een Bas muziek en liederen uit het oude Holland. Zangvereniging Couleur Locale laat ’s middags in het kerkje prachtige liederen horen. Dit concert wordt ondersteund door het recent gerestaureerde Smitsorgel en een trompet. De dag wordt afgesloten met een spetterend optreden van fanfare UNA.

Feestprogramma rondom de Laurentiuskerk

Ochtendprogramma

09.00 u - 10.00 u plechtige H. Mis in de Laurentiuskerk. M.m.v. het Laurentius koor

10.00 u - 10.30 u koffie & gebak

11.00 u - 12.00 u zondagochtendconcert door Twee Violen en een Bas

12.00 u - 12.30 u historische rondleiding Laurentiuskerk

Middagprogramma

12.00 u - 17.30 u feestplein met zitjes, statafels en kraampjes. U kunt hier genieten van heerlijke hapjes en drankjes.

14.00 u - 15.00 u concert Couleur Locale

15.00 u - 15.30 u historische rondleiding Laurentiuskerk

15.30 u - 16.30 u muzikaal optreden van de fanfare UNA

Vrijwilligers gezocht in Millingen

MILLINGEN - De Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn is op zoek naar Vrijwilligers vervoersservice (m/v) met name voor de dinsdag. In bezit van rijbewijs B. Een enthousiaste groep vrijwilligers verzorgt het vervoer voor senioren uit Millingen aan de Rijn, Kekerdom en Leuth. Dit doen zij dagelijks van 08.30-22.30 uur met een comfortabele personenbus.

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers om deze groep te versterken en die vooral beschikbaar zijn op dinsdag. Inzetbaarheid in overleg.

Vrijwilligers maaltijdbezorging (m/v) voor vrijdag, zaterdag en zondag 1 x per 4 weken.

U bezorgt de maaltijden samen met een collega-vrijwilliger tussen 11.50-13.00uur. Voor de bijrijder is een rijbewijs niet noodzakelijk. Wellicht kent u iemand in uw naaste omgeving die het bezorgen van maaltijden bij onze kwetsbare ouderen ook een waardevolle vrijetijdsbesteding vindt en meldt u zich samen aan !!!

Vrijwilligers Repaircafé (m/v)

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ervaring hebben met het repareren van elektronica en/of uurwerken.

Samen met cliënten probeert u een voorwerp dat niet meer werkt een 2e leven te geven. Zo voorkomen we een grote afvalberg en helpen we mensen met een kleine beurs.

Ons Repair- /internetcafé is elke laatste zaterdag van de maand van 10.00-12.00uur m.u.v. juli, augustus en december in gebouw OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn. In 2016: 1 oktober, 29 oktober en 26 november.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de coördinator, Thea de Wijse. Zij is elke werkdag van 09.00-11.00 uur, telefonisch bereikbaar op 0481 431105. Ook bent u welkom op ons adres: Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs in sporthal Heuvelland

GROESBEEK - Op zondag 11 september houdt stichting Hebbes weer haar halfjaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs. Er is een groot aanbod van mooie tweedehands najaars- en winterkleding voor baby’s (vanaf maatje 56) tot tieners (maat 176).

Het verdere aanbod bestaat onder andere uit: (buiten)speelgoed, spellen, knuffels, puzzels, boeken, fietsen, dvd’s, games, sportschoenen en kleding, verkleedspullen, ski- en carnavalskleding, schaatsen, et cetera.

De beurs wordt van 09.00 tot 13.00 uur gehouden in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek. De entree bedraagt een euro en kinderen hebben gratis toegang. Stichting Hebbes steunt een vereniging, goed doel of stichting die zich inzet voor kinderen.

Gratis kennismakingsles aquarel

GROESBEEK - Aquarelleren is leuk! Veel mensen doen het al en veel mensen denken er wel eens over na. Klinkt dit jouw bekend in de oren?

Dit is je kans, er is nu een gratis kennismakingsles bij Atelier van Vegchel. Kom ook en doe een keer vrijblijvend mee! Kijk, luister, schilder en geniet ook van deze leuke hobby. Bij Atelier van Vegchel krijg je op een goede én leuke manier les, zodat je op een prettige manier leert. Wil je meer lezen over de les opzet van de verschillende groepen, werk van de cursisten zien, kijk dan op www.aquarelcursus.nl.


Een gratis kennismakingsles is op woensdagavond 14 september. Meld je van tevoren even aan: www.aquarelcursus.nl - info@margovanvegchel.nl of 024 3970368.

Huisconcert Indiase muziek: sarangi

BERG EN DAL - Op zaterdag 17 september wordt in Berg en Dal het dertiende huisconcert Indiase muziek grhouden. Deze keer wordt het concert gegeven door Marianne Svaek op sarangi, begeleid door Nathanael van Zuilen op pakhawaj.


Marianne Svaek kreeg aan het conservatorium in Rotterdam les in Indiase klassieke zang van Ustad Zia Mohiuddin Dagar en Uday Bhawalkar. Vanaf 1994 studeerde zij tot zijn overlijden in 2013 bij Ustad Zia Fariduddin Dagar in India. Daarnaast studeerde zij sarangi bij Joep Bor en Pandit Ram Narayan. Zij is in beide vakken cum laude afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium, waar zij nu ook lesgeeft.

De sarangi is het belangrijkste strijkinstrumenten van de Noord-Indiase muziek. De naam zou 'honderd kleuren' betekenen vanwege de enorme klankenrijkdom die op dit instrument kan worden voortgebracht. De sarangi heeft 3 melodiesnaren en 30 tot 35 resonantiesnaren.

Marianne wordt op pakhawaj begeleid door Nathanael van Zuilen. Hij studeerde bij Helmut Waibl en Sanjay Agle. Nathanael heeft veel internationale artiesten begeleid tijdens optredens in binnen- en buitenland en is één van de meest gerenommeerde bespelers van dit instrument in Nederland.

Het concert begint op 17 september om 20:00 uur en zal tot 21:30 uur duren, inloop vanaf 19:40 uur.
De toegangsprijs bedraagt 15,00 euro en bij de entree zijn chai (Indiase thee) en een Indiase lekkernij inbegrepen. Locatie is Bisschop Hamerlaan 29 in Berg en Dal. Voor mensen met allergieën is het belangrijk te weten dat er in huis katten aanwezig zijn.

Voor reserveringen: Tonny Bol 024 6843548 of tonnybol@hetnet.nl.

Volleybalclinics voor basisscholen van Kekerdom, Leuth en Millingen

REGIO - Op dinsdag 6 september zijn de volleybalclinics van start gegaan bij de basisscholen van Kekerdom en Leuth. Eind september volgen de clinics voor de Sint-Martinusschool in Millingen. In de komende weken krijgen de kinderen van de groepen 3 tot en met 8 tijdens de reguliere gymlessen gedurende drie sessies les in volleybal om zich voor te bereiden op het jaarlijkse schoolvolleybaltoernooi van Switch '87.

De clinics worden georganiseerd door het buurtsportcoachproject van Switch '87 dat uitgevoerd wordt met ondersteuning van de gemeente Berg en Dal en de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo). De kinderen kunnen zelf een team samen stellen om in te schrijven voor het schoolvolleybaltoernooi dat in de Herfstvakantie wordt gehouden op dinsdag 25 oktober in sporthal De Duffelt.

De winnaars kunnen vervolgens meedoen met het provinciale kampioenschappen in het voorjaar van 2017 en de winnaars daarvan kunnen deelnemen aan het landelijke toernooi in mei 2017. In 2016 was het team uit groep 6 van de Martinusschool heel succesvol en behaalde de tweede plaats in de landelijke finale. In 2015 hebben we genoten van de WK Beachvolleybal én het EK Volleybal Dames! Ook afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen lieten de Nederlandse topteams zien dat ze bij de wereldtop behoren. Dankzij deze topevents zijn er veel mogelijkheden voor sportstimulering en veel kansen om het volleybal een enorme boost te geven! Dat doet de Nevobo met de campagne Join Volleybal. Bij Switch '87 krijgen de (jeugd)leden alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen op het gebied van volleybal, talenten kunnen mee doen aan regionale trainingen en dat werpt zijn vruchten af. Verschillende speelsters zijn doorgestroomd naar de nationale top en maken zelfs deel uit van Jong Oranje. Meer weten? Kijk op www.switch87.nl, www.volleybal.nl/join en join!

Protestantse gemeente Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 11 september Startzondag met medewerking van het Protestants Gemengd Koor onder leiding van Arie Hogendoorn.

Aanvang 10.00 uur. Voorgangster is da. J. Ruijs. Tijdens de dienst is er een collecte voor het project SchuldHulpBuddy.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre en gaan we met elkaar in gesprek over de toekomst van de gemeente

Tot en met 11 september is er in de kerk een fototentoonstelling 'Geloof in Berg en Dal' met foto’s van Marijke Bleeker van de twaalf kerken in de gemeente Berg en Dal. Gratis te bezichtigen elke zondagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

De verbouwing is begonnen

BEEK - Op woensdag 14 september om 19.00 uur is er een Open Netwerkcafé waar de ontwikkelingen in het Kulturhus met elkaar besproken worden: de voortgang van de verbouwing, de nieuwe inrichting, de plannen voor de buurtkamer, et cetera.

Men kan kennis maken met de nieuwe gastvrouw en haar partner en meedenken over de aanpak om het Kulturhus te laten bruisen. Heb je ideeën voor activiteiten, wil je graag mee gaan doen, vrijwilliger worden of kartrekker zijn, kom dan naar het netwerkcafé om daar samen over te praten. De bijeenkomst vindt plaats in de foyer van het Kulturhus, Roerdompstraat 6 in Beek.

Bewoners Bellevue zijn het alg in De Spoorbeek zat

Foto: Een bewoner

GROESBEEK – De bewoners van de appartementen boven winkelcentrum Bellevue zijn het alg in De Spoorbeek meer dan zat. Het alg ontsiert De Spoorbeek en zorgt voor de nodige stank en niet te vergeten overlast van de muggen.

De gemeente Berg en Dal is al maanden bezig maar kunnen het schijnbaar niet onder controle krijgen. Het water dat aan De Spoorbeek wordt toegevoegd wordt met een pomp uit De Groesbeek gehaald, maar deze pomp staat meer uit dan aan. Het stilstaande water is een grote ergernis geworden voor de bewoners van Bellevue en niet te vergeten de vele vakantiegangers en terrasbezoekers van restaurant De Spil, eveneens in Bellevue.

Voor enkele bewoners van Bellevue is de maat nu vol. Zij zijn eigenhandig aan de slag gegaan om zoveel mogelijk alg uit De Spoorbeek te verwijderen in de hoop dat er eindelijk een einde komt aan de algoverlast. De gemeente is al maanden bezig om na een oplossing voor het algprobleem te zoeken, maar dat duurt volgens de bewoners veel te lang. Daarom zijn ze zelf aan de slag gegaan.

Diploma-uitreiking Ehbo Millingen aan de Rijn/ Kekerdom

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagavond 2 september was de jaarlijkse algemene ledenvergadering van Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom. Ook kregen de deelnemers aan de basisopleiding Ehbo/ AED hun diploma uitgereikt door de voorzitter, Alex Janssen.

De voorzitter liet weten, dat de cursisten goed hun best hebben gedaan de kennis te vergaren om zodoende het examen succesvol af te kunnen leggen. Dankzij de inzet van de Ehbo-instructrice en de Lotusslachtoffers, Gerda en Martien Seegers, waren zij in staat het examen met goed gevolg af te leggen. Diny Meeuwissen verlaat het bestuur als penningmeester en ontving een mooi boeket bloemen. Voor bewezen diensten aan de Ehbo-vereniging ontvingen Martien en Gerda Seegers uit Leuth een bos bloemen en een attentie.

Voor het diploma van het Oranje Kruis, voorzien van Ehbo-speld, waren zes cursisten geslaagd. De voorzitter reikte aan de drie aanwezige geslaagden het Ehbo-diploma en Ehbo-speld uit. De drie aanwezige geslaagden waren Hanneke van Swelm, Patrick de Wijse en José Kregting. Het Ehbo-diploma is twee jaren geldig. De geslaagden dienen jaarlijks voldoende bijscholingen te volgen om het diploma geldig te houden.

"Vindt u het ook belangrijk dat u, als dit nodig mocht zijn, geholpen wordt bij een ongeval? Volg dan een cursus Ehbo/AED bij onze vereniging. U kunt zich opgeven bij Alex Janssen, 06 10434247. In veel gevallen wordt de cursus Ehbo/AED geheel of gedeeltelijk vergoed door uw werkgever of ziektekostenverzekeraar."

Groeske zoekt sikkels en zeisen voor Burendag

Graanoogst met de zeis; Abel Grimmer, 1607

GROESBEEK - Op zaterdag 24 september is het weer Burendag. Vrijwilligers van Buurtpark het Groeske, Kindermoestuin het Groeske en van de Tuinen bij Gasterij ‘t Groeske zijn deze dag samen in touw. Tijd: tussen 11 en 15 uur. Iedereen is welkom een handje mee te helpen.

Verzamelplek: Bij de Adelbrecht-Windekindschool om 11 uur. Wat gaat er gebeuren? Maaien en snoeien op en rond de wijkeilanden, mest geven aan de fruitbomen, planten en wieden, parkmeubilair schoonmaken, afval opruimen, kleine kompostplekken inrichten. Bij het tuinhuis van de Gasterij in Park Mariëndaal bouwen vrijwilligers een pergola. Bij Kindermoestuin het Groeske wordt ondermeer de tuinberging heringericht en de tuin opgeschoond. Om 13 uur is er een gezamenlijke lunch voor alle vrijwilligers bij het amfitheater (bij slecht weer bij de school).

Oproep om gereedschap

In Buurtpark het Groeske zijn verschillende plekken rond de wijkeilanden met een machinemaaier niet goed bereikbaar. Ook de schapen eten niet alles kort… Hier gaan vrijwilligers op Burendag met sikkels en zeisen aan de slag. Wie hiermee wil leren werken, is welkom. Het is nodig hierbij laarzen te dragen. De organisatie is nog op zoek naar extra sikkels. "Heeft u deze nog liggen en kunt u deze missen: de vrijwilligers zijn er heel blij mee! U kunt dit komen brengen op Burendag of we halen het eventueel bij u op. Ook ander overtollig en nog deugdelijk tuingereedschap is heel welkom. Als u sikkels of ander gereedschap heeft, stuurt u dan een berichtje via stichtingdegroesbeek@outlook.com."

23 / 36

Op 8 september zijn Iet en Joop
60 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd!
Gerard, Sylvia
Nicole, Willem
Joost, Nienke
Rick, Jackie
en jullie achterkleinkindjes

Hiep hiep hoera, Ger is nu toch echt 65 jaar!
Geniet van je vrije tijd.
Liefs Dorie
Nienke, Arnold, Maud, Sofie & Liv
Femke, Roel & Fay
Sietze en Brenda

Dit lieve meisje is op 4 september
11 jaar geworden.
We love you.
Veel liefs van opa en je oma's.
Maar vooral van papa en mamma.
En een pootje van Missy.

Anniek gefeliciteerd met je
7e verjaardag op 8 september.
Hopelijk nog veel fijne oppasdagen samen met Felien.
Liefs OPA en OMA.

Ons kleine prinsesje en mijn grote zus Jayley, is op 31 augustus 6 jaar geworden.
Gefeliciteerd
van Oma, Opa en Keano.

3 september zijn 45e Airborne Wandeltocht!
Een hele prestatie! TROTS!
De polly's"

Onze mooie deugniet Brent wordt op 10 september 1 jaar!
Gefeliciteerd lieverd!
XXX van papa, mama en Bryce

Hoera, Sophie is ook 3 jaar!
Gefeliciteerd.
Kus van je vriendje Fender

Lieve Bertine, verlies niet de moed.
Ook na 50 is 't leven supergoed.
De club van 50.

Hiep, Hiep, Hoera
het is feest,
bij Wily is Abraham langs geweest.

Hiep hiep hoera
OP 7 september wordt Sophie Witjes 3 jaar.
Gefeliciteerd!
Opa, Oma, Papa, Mama, Thijs en Ome Johan.

Op 9 september word je 12 jaar, en nu al naar de middelbare school.
Van harte gefeliciteerd van je peettante Thea.

Hiep hiep hoera mijn oma wordt
11 september 64 jaar
Kusjes je kleinzoon Mitch

Alle motorrijders, vrachtwagen/chauffeurs en organisatie van JVWHA.
Bedankt voor de geweldige motorrit.
We hebben genoten!
Olaf, Lars, Cas en Kim

Lieve Fleur,
Van harte gefeliciteerd met je
11de verjaardag!
Veel liefs Eline

Kick-Off dag bij SC Millingen / Odio

Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Voetbalvereniging SC Millingen en dameskorfbalvereniging Odio hielden zondag 28 augustus 2016 gezamenlijk de vierde Kick Off dag op Sportpark De Hove in Millingen. De Kick Off dag werd een gezellig drukke, warme, sportieve dag met veel activiteiten en hoogtepunten. Een mooie frisse start van het seizoen 2016 / 2017!

De start was om 10.00 uur met allerlei balspellen op het hoofdveld voor de jongere jeugd. Bij het hoofdveld waren ook 2 springkussens opgesteld. Rond 11.00 uur werden alle spelers van de selectie van SC Millingen (1e en 2e elftal) en de selectie van Odio (1e en 2e team) en de coaches door hun aanvoerders aan het publiek voorgesteld. Uit handen van Alex Janssen van Stichting De Hove ontvingen het Ziekencomité Millingen en de Stichting NAH een attentie. De verrassingsact was een jonge balkunstenaar, die op baltechnisch gebied zeer technisch was en veel trucjes met de bal kon. De leergierige voetballertjes keken hun ogen uit.
De drie onlangs aangelegde hooggekwalificeerde beachvolleybalvelden werden officieel geopend door Jan Markink Gedeputeerde van Provincie Gelderland, Sylvia Fleuren locoburgemeester Gemeente Berg en Dal en Anita Brandwijk voorzitter volleybalvereniging Swich '87. Nieuw is ook de mascotte van SC Millingen: Hovy!

Uiteraard waren er ook voetbalwedstrijden en korfbalwedstrijden zoals het bekerduel van SC Millingen 2 tegen Groesbeekse Boys 2 (1-1). Voor aanvang van deze wedstrijd werd Damian Knedla (keeper SC Millingen 2) door zijn team in het zonnetje gezet en ontving een tas met leuke verrassingen. Vanaf 13.00 uur speelden Odio 1 en Odio 2 wedstrijden op de korfbalvelden. SC Millingen 1 trad om 14.30 uur aan tegen W.V.W. 1 uit Weurt. SC Millingen wist met overtuiging te winnen, 6 - 0. Met de gezellige muziek van dj Danny in het clubhuis werd het een dag, waar met een goed gevoel op terug gekeken kan worden.

DVSG geeft eerste punten weg

GROESBEEK - De eerste competitiewedstrijd speelt DVSG uit tegen AAC-Olympia. Vandaag start DVSG onder leiding van de nieuwe trainer Tonnie Willems goed. DVSG creëert kansen en heeft veldoverwicht.

In de 27e min wordt dit overwicht in een voorsprong omgezet. Wilco Bons krijgt de bal diep op links aan gespeeld, komt naar binnen en schiet onberispelijk de 0-1 in. Pas net voor rust weet DVSG de 0-2 te scoren via een mooie aanvalscombinatie. Weer is het Wilco Bons die scoort. Na rust is het DVSG het speloverwicht kwijt. AAC speelt vaker lange ballen, waar DVSG moeite mee heeft achterin. Een verdedigende fout wordt in de 57e min meteen afgestraft en AAC-Olympia is weer vol vertrouwen. De 2-2 valt onnodig uit een vrije trap in de 68e min.

DVSG creëert daarna een goede kans, maar deze wordt gemist Dit geeft steeds minder vertrouwen bij DVSG en in de 80e min weet AAC-Olympia uit een diepe bal de 3-2 te scoren. Hier is de afstemming tussen keeper en verdediging niet goed. De wedstrijd is nu verloren, alhoewel: DVSG krijgt nog een levensgrote kans om gelijk te maken, maar er wordt over geschoten.

Jammer en onnodig deze start van de competitie met een nederlaag met bij vlagen goed gevoetbald. Volgende week thuis tegen AVIOS/DBV moet DVSG proberen een hele wedstrijd goed te voetballen en grote fouten voorkomen. Dan zit een overwinning er zeker in voor DVSG.

Germania opent met gelijkspel

GROESBEEK - Germania wist de eerste competitie wedstrijd van dit seizoen niet te winnen en de uiteindelijke 1-1 tegen HVV Tubantia was een terechte afspiegeling van de wedstrijd.

In de 10e minuut werd Freek Kerkhoff gevaarlijk maar zijn schot werd door keeper Remco Olde-Hendrikman keurig gestopt. In de 17e minuut had Ismael Aktas een grotere kans dan hij zelf vermoedde maar zijn lobje ging ammerlijk over. In de 22e minuut kwam Tubantia op 0-1. Een corner werd onvoldoende weggewerkt door keeper Dide Broeder waardoor het voor Frank Teuiten een koud kunstje was om binnen te knikken.
In de 43e minuut had een steekbal van Stan Broenland op Bas Broekman echter meer verdiend, maar laatste man Rory Oude Voshaar wist erger te voorkomen.

Na de pauze ging de wedstrijd gelijk op, maar creëerden beide ploegen in eerste instantie weinig kansen. In de 75e minuut werd Gabriel Youssef met direct rood van het veld gestuurd na een onbesuisde actie op Nasim Saber. Hierdoor kreeg Germania iets meer ruimte en was Nisam Saber zelfs twee keer dicht bij de 1-1, maar de sluitpost van Tubantia wist ook deze pogingen onschadelijk te maken.
Net voor tijd had Tubantia de 0-2 moeten maken, maar invaller Philippe de Bruijn speelde de overmacht situatie erg slecht uit wat de ploeg uit Hengelo uiteindelijk duur kwam te staan. Alhoewel het bij de tweede gele kaart van spits Freek Kerkhoff leek of Germania toch aan het kortste eind zou trekken was het in de laatste minuut uitgerekend Germania's laatste man Mo Ired die met een keurig geplaatste bal de zwaar bevochten 1-1 liet aantekenen. Volgende week is de uitwedstrijd tegen BVC '12.

De Treffers verliest terecht bij GVVV

GROESBEEK - De equipe van trainer Anton Janssen heeft zaterdagavond een terechte nederlaag geleden bij GVVV in Veenendaal. De Treffers begon goed, maar na 20 minuten trok GVVV de wedstrijd naar zich toe.

De Treffers combineerde er de eerste twintig minuten lustig op los. Na 6 minuten lag de bal in het net bij keeper Johan Janssen van GVVV. Een combinatie tussen Wesley Meeuwsen, Rick Verbeek en Robert Mutzers zorgde ervoor dat laatstgenoemde door kon breken aan de linkerkant. De bal ging weer terug naar Wesley en hij kon alleen op onreglementaire wijze afgestompt worden. De toegekende vrije trap werd subliem genomen door Nick de Bondt, hij vond het hoofd van Ken Leemans die fraai de verre hoek vond: 0-1. De opdracht voor de mannen uit Veenendaal was duidelijk, de gelijkmaker maken. De wedstrijd ging gelijk op tot de 25ste minuut, een hoge voorzet van Bas Hendriks werd door de verdedigers van GVVV gemist en werd door Nick de Bondt maar net voorlangs geschoten. Hierna ging de dadendrang van trots Groesbeek liggen. De thuisploeg kreeg alleen maar meer kansen. Het was dan ook verdiend, dat de gelijkmaker gemaakt werd door Frank Tervoert, daarvoor had Niels Kornelis een aantal prima reddingen verricht. Robin Mulder zorgde 35 minuten voor tijd voor de 2-1 en bleef de ploeg uit Veenendaal de aanval zoeken maar de wedstrijd werd nog niet op slot gegooid. De keeper heeft De Treffers tot in de laatste minuut van de blessuretijd nog op de been gehouden, waarna er nog gehoopt werd op de gelijkmaker. In de 93ste minuut voltrok Frank Tervoert het vonnis en zette de 3-1 op het scorebord. Volgende week zondag om 14.30 uur kan De Treffers zich revancheren dan komt Jong AZ naar sportpark Zuid aan het Nijerf.

B & D Sportcafé nieuw sportprogramma bij Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL – Naast het al jaren goed beluisterde sportprogramma 'Op De Stip' op de zondagmiddag is Omroep Berg en Dal afgelopen vrijdag gestart met nog een sportprogramma.

Onder de naam B & D Sportcafé is het programma elke vrijdagavond van 19.00 tot 22.00 uur te beluisteren op de lokale omroepzender. Presentator Twan Vissers neemt de luisteraars mee naar onder andere liveverslagen van wedstrijden en wordt er uitgebreid voorbeschouwd op het komende sportweekend. Er zullen regelmatig gasten in de studio aanwezig zijn. Daarnaast zijn er vaste onderwerpen te beluisteren zoals een sportcolumn en natuurlijk zullen de laatste sportnieuwtjes niet worden onthouden. Kortom, voor de sportliefhebber de moeite waard om op de vrijdagavond af te stemmen op Omroep Berg en Dal.

Hovy, de mascotte van SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Nadat het idee ontstond om een mascotte te laten maken voor SC Millingen, hebben de Club van 200 en het JAC de handen ineengeslagen. Na afloop van het Jeugdkamp 2016 werden de kinderen uitgenodigd een ontwerp te maken en een naam te bedenken voor een heuse mascotte.

Uit de inzendingen is toen in overleg met de producent besloten om de piraat van Dylan Schenning te laten maken. "Wij vonden het idee van de piraat mooi passen bij ons Rijndorp en de Millingse spirit. Hovy draagt rugnummer 97, het oprichtingsjaar van SC Millingen.

Tijdens de Kick Offdag, zondag 28 augustus, is Hovy gepresenteerd aan het grote publiek en hij werd met groot enthousiasme ontvangen. Hovy mocht vervolgens nog de aftrap verrichten van het bekerduel tussen SC Millingen 1 en WVW 1 uit Weurt, uitslag 6 - 0. Hovy zullen we tijdens de thuiswedstrijden van ons eerste elftal nog vaker gaan zien.

Ook zal Hovy worden ingezet bij diverse jeugdactiviteiten. Wij kunnen ons ook voorstellen, dat sponsoren graag gebruik maken van onze mascotte bij gezamenlijke acties van de sponsor en SC Millingen. Voor vragen en op- of aanmerkingen kunt u terecht bij clubvan200@scmillingen.nl of jac@scmillingen.nl", aldus de Club van 200 en JAC SC Millingen.

Muziek- en goochelmiddag voor leden KBO Groesbeek–De Horst

GROESBEEK – Nu de vakantieperiode nagenoeg voor iedereen voorbij is heeft het bestuur van KBO Groesbeek/De Horst besloten om de tweede helft van het jaar te starten met een gezellige middag voor haar leden. Het oog is gevallen op Con Amore, een accordeonvereniging bestaande uit muzikanten uit de regio Wijchen, die het leuk vindt om gezellig samen muziek te maken.

Het funorkest speelt vooral bekendere, goed in het gehoor liggende stukken en meezingers. Het repertoire varieert van herkenbare melodieën tot tango's en popsongs. Het optreden zal worden afgewisseld door Bertus Korver, die een herkenbare voorstelling geeft, doorspekt van grappen en nostalgie. De behendige magiër zet al zijn ervaring in en brengt een show die niet alleen vermakelijk is om te kijken maar vooral ook om zelf te doen. De komische goochelaar benadert de senioren serieus maar zijn vrolijk en hilarisch optreden zal een onuitwisbare indruk achterlaten. Respect en humor zijn de ingrediënten van deze gezellige voorstelling.

Dit is op donderdagmiddag 22 september in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De aanvangstijd is om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. De zaal van De Mallemolen is al om 13.30 uur open. Leden van KBO Groesbeek/De Horst hebben gratis toegang. Voor niet-leden, die de voorstelling niet willen missen, bedraagt de entree 5,00 euro. De senioren krijgen nog koffie / thee en een consumptie.

Groen licht voor logiesfunctie Villa Hezelenburcht Dekkerswald

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal heeft groen licht gegeven op het verzoek om van villa Hezelburcht een andere bestemming te geven.

Het pand – voormalig kantoor en directiekamer van Dekkerswald – staat al enige tijd leeg en is te koop. De makelaar heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om een logiesfunctie op de villa te krijgen, waarvoor wel belangstelling bestaat. Inmiddels is er één koper gevonden die er vier short stay (tijdelijke huisvesting voor minimaal 7 nachten en maximaal een half jaar)-appartementen in wil realiseren alsmede vijf bed & breakfastkamers en één dienstwoning.

Het college wijst in het verzoek twee extra uitbouwen van de hand. Om aan het verzoek tegemoet te kunnen komen zal het bestemmingsplan gewijzigd dienen te worden, waarmee het college in principe akkoord is. Het college is wel van mening, dat de recreatieve functie van het pand gelieerd moet worden aan de zorgfunctie van het terrein. Het college stelt aan de verzoeker voor om een bestemmingsplan herziening aan te vragen zodat de bestemming 'dienstverlening' definitief van het pand afgaat.

De Duffelt en Thornsche molen geopend op Open Monumentendag

KEKERDOM - Op zondag 11 september zal bij gelegenheid van de Open Monumentendagen zowel de Kekerdomse Molen De Duffelt alsmede de Thornsche molen geopend zijn.


Een unieke gelegenheid om beide molens op een dag te bezoeken en kennis te nemen van de oude techniek. Bij de Kekerdomse molen zijn weer verkrijgbaar de bekende riefkoek, een oud en Nederduits gerecht, dat voor u vers gebakken wordt.
De Duffelt en de Thornsche molen zijn geopend van 11.00 - 17.00 uur .

Populaire cursus volgeboekt

GROESBEEK – Voor het derde seizoen start op maandag 12 september de cursus Kunstgeschiedenis van KBO Groesbeek / De Horst in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Er was zoveel belangstelling voor deze cursus dat deze al volgeboekt is. Dus voor de belangstellenden is aanmelden niet meer mogelijk. De deelnemers krijgen binnenkort bericht over de inhoud van de cursus.

Kinderboekenweek in bibliotheken regio Nijmegen

REGIO - Van 5 tot en met 16 oktober is de Kinderboekenweek! Voor de Bibliotheek Gelderland Zuid hét moment om jonge lezers in het zonnetje te zetten. Daarom deze week leuke activiteiten en voorstellingen op scholen en diverse vestigingen. Als Nijmeegse knaller tijdens de Kinderboekenweek is er op 9 oktober het Kinderboekenfeest in De Lindenberg.

De voorstellingen in de verschillende bibliotheken sluiten aan bij het landelijke thema. Vertelvoorstelling 'de 100-jarige man die uit het raam klom een verdween' (vanaf 7 jaar) in de Bibliotheek Malden, de grappige Goochelaar Jan met 'Sterke verhalen' van opa (4-12 jaar) in de Bibliotheek in Oosterhout en Kaatje Piraatje die van haar opa niet op het piratenschip van haar vader mee mag (4-12 jaar) in de Bibliotheek Zwanenveld. Je raadt het al: het thema van de Kinderboekenweek is opa's en oma's. Kijk op www.obgz.nl/kinderboekenweek voor een compleet overzicht.

Op 5 oktober van 14.00 tot 14.30 ben je in de vestigingen De Mariënburg, Hatert, Muntweg, Zwanenveld, Beek, Beuningen, Ewijk, Kekerdom, Leuth, Millingen, Ooij, Overasselt en Malden en van harte welkom voor een feestelijke aftrap van de Kinderboekenweek, waar voorleesouderen verhalen vertellen. Kinderen tot 12 jaar oud kunnen tijdens de Kinderboekenweek bovendien gratis én zonder inschrijfkosten lid worden van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Met deze actie en de activiteiten wil de bibliotheek leesplezier bevorderen. Belangrijk, want 20% van de kinderen verlaat de basisschool met het leesvaardigheidsniveau van een groep 6-leerling.

Op 9 oktober van 14.00 tot 17.00 uur slaan verschillende partijen in Nijmegen de handen ineen voor het Nijmeegs Kinderboekenfeest in de Lindenberg. Ontmoet beroemde schrijvers Dolf Verroen (de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk), Thijs Goverde, Jan Paul Schutten, Jaap Robben en illustratrice Benjamin Leroy, laat je voorlezen door opa's en oma's of sluit aan bij een van de andere activiteiten. Er is genoeg te doen! Meer informatie staat op www.obgz.nl/kinderboekenweek.

Ontdek jouw handbalpassie, talent en beleving bij HV Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Ook genoten van de Oranje handbaldames? In de afgelopen Olympische weken is Nederland van handbal gaan houden! De sportliefhebbers maakten kennis met een fantastisch presterend Nederlands dames handbalteam. Een medaille bleek net iets te ver maar de Oranjevrouwen zetten in hun Olympische debuut het Nederlandse vrouwenhandbal wel vol op de kaart van onze sportbeleving.


Iedereen genoot van de teamspirit, de drive, de snelheid, de mooie doelpunten, de inzet en het niet opgeven in de pittige wedstrijden tegen erkende tophandbal landen. Opeens wisten heel veel mensen dat onder andere een Estevana Polman, Tess Wester, Yvette Bloch, Laura van der Heijden, Loïs Abbingh, Angela van Malestein en Nycke Groot echte tophandbalsters zijn.

Wij hebben genoten van de Oranje handbalmeiden in Rio. Jij ook? Geïnspireerd geraakt door deze handbaldames? Dan ben je welkom bij handbalvereniging Groesbeeks Glorie om de eerste stappen te zetten op weg naar een leuke sportbeleving en wie weet ooit een mooie handbal carrière. Je bent welkom bij ons om te ontdekken of handbal een sport voor jou is.

Vanaf 29 augustus zijn de handbaltrainingen weer begonnen. Voor elke leeftijd is er wekelijks een afwisselende training in sporthal Heuvelland. Wil je kennismaken én gratis een paar keer komen proeftrainen? Meld je dan aan met een mailtje naar bestuur@groesbeeksglorie.nl. Handbaltrainingen en handbalschool voor jeugd vanaf 5 jaar zijn er, afhankelijk van de leeftijd, op maandag, dinsdag en/of donderdag. Trainingen voor senioren zijn er op dinsdag en donderdag. Ontdek jouw handbalpassie, talent en beleving bij HV Groesbeeks Glorie.

Boeken- en platenbeurs in Leuth

LEUTH - In Leuth is op zondag 11 september een boeken- en platenbeurs. De beurs is van 11:00 tot 15:00 uur. De entree is gratis.

De beurs wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Sokkenummers en vindt plaats bij De Vriendenkring aan de Steenheuvelsestraat 39 in Leuth.

Jaarlijks schoolhandbaltoernooi

GROESBEEK - In het weekend van 24 en 25 september houdt handbalvereniging Groesbeeks Glorie het Groesbeeks Handbal Weekend. Dit jaar wordt het Schoolhandbaltoernooi voor de 35e keer georganiseerd en dat vraagt om een nieuw jasje! "Dit zullen we doen door niet alleen de basisscholen uit Groesbeek uit te nodigen, maar ook de basisscholen uit de gemeente Berg en Dal."

"Op zaterdag 24 september vieren we het Handbalfeest in Sporthal Heuvelland. Een spel-dag waarbij de leerlingen uit de groepen 1 tot en met 4 spelenderwijs kennis kunnen maken met de sport handbal. Korte handbalwedstrijdjes tussen de scholen worden afgewisseld door verschillende spellen zoals de Goudrace, de Hoepeldans en het Vliegend Tapijt. De dag zal beginnen met een gezamenlijke warming-up om 09:45 en duren tot ongeveer 14:00 uur. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over het programma!"

Zondag 25 september barst het 35e Schoolhandbaltoernooi los in Sporthal Heuvelland. De groepen 5 tot en met 8 van de basisscholen uit de gemeente Berg en Dal nemen het tegen elkaar op in de strijd om de eerste plaats! De meiden en jongens uit groep 8 strijden daarnaast om de ‘Gerrit Zegers’-wisselbokaal. "Deze teams mogen in het voorjaar van 2017 onze gemeente vertegenwoordigen tijdens de Gelderse schoolhandbalkampioenschappen. ’s Ochtends zullen de teams van groep 5 en 6 het tegen elkaar opnemen, vanaf een uur of 13:00 zijn de groepen 7 en 8 aan de beurt. De dag duurt tot ongeveer 18:00 uur. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over het programma!"

Inschrijvingen lopen via de basisscholen. Voor meer informatie kan men ons bereiken via schoolhandbalgroesbeek@gmail.com of bezoek onze website www.groesbeeksglorie.nl.

De wekelijkse bingoavond

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond op donderdag 8 september in De Mallemolen aan de Kloosterstraat is liefst 500 euro in de wacht te slepen.

De hoofdprijs is vanouds 250 euro, terwijl in de jackpot momenteel ook een bedrag zit van 250 euro. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend; de bingoballen gaan om 20.00 uur rollen. De opbrengst is voor een zes-tal Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op de bingoavond welkom.

Mantelzorgers verdienen een compliment

BERG EN DAL – De gemeente Ber g en Dal telt duizenden mantelzorgers. Ze zorgen voor een chronisch ziek familielid, iemand met dementie, een hulpbehoevende vriend of een kind met een beperking. Dat doen ze onbetaald, soms dagelijks.

De gemeente steekt hen graag een hart onder de riem met het mantelzorgcompliment. Ook in 2016 stelt de gemeente Berg en Dal weer een mantelzorgcompliment beschikbaar. Daarmee toont zij haar waardering voor de inzet van de mantelzorgers. Diegene die mantelzorg ontvangt , moet dit aanvragen. Als de verzorgende niet zelf het compliment kan aanvragen, dan kan een gemachtigde dat doen.
Er zijn twee opties: een VVV-bon van 50 euro of een bos bloemen in combinatie met een VVV-bon van 25 euro. Deze bonnen en boeketten bloemen zullen worden thuisbezorgd.

Hoe vraagt u het mantelzorgcompliment aan? De verzorgde, of de gemachtigde, kan de aanvraag doen vanaf 1 september. De aanvraag moet voor 15 oktober binnen zijn. Daarbij moet hij/zij de volgende gegevens verstrekken: Naam, adres en telefoonnummer van de verzorgende. En: naam, adres en telefoonnummer van de mantelzorger voor wie het compliment bedoeld is.
Aanvragen kan men doen per e-mail: info@welzijngroesbeek.nl. Telefonisch kan ook via 024 3974188 Forte Welzijn (voorheen Stichting Welzijn Groesbeek).

Wanneer komt men in aanmerking voor een mantelzorgcompliment ?
U zorgt voor iemand die woont in de gemeente Berg en Dal;
U verleent onbetaald en ongedwongen steun en hulp;
Die hulp is structureel; gemiddeld twee of meer dagdelen per week;
Doel van de steun is de handhaving van iemands welzijn en redzaamheid, gedurende drie maanden
of meer;
U verleent de hulp als naaste (dus niet als professional).

EO maakt natuurserie met in de hoofdrol de Berg en Dalse beekjes

Foto: Joop Verstraaten


BERG EN DAL - De EO is momenteel bezig met het maken van een natuurfilm met als thema 'Wildernis onder water' waarin de beken van Berg en Dal een van de hoofdrolspelers zijn.

Voor de zomervakantie werd de gemeente Berg en Dal benaderd door een documentairemaakster van de EO met het verzoek of de gemeente financiële medewerking wilde verlenen voor een natuurfilm waarin Berg en Dal op een prominente wijze naar voren zou komen. Het college was direct enthousiast, temeer dat de beelden van de natuurfilm (van liefst 40 minuten) – nadat die in het TV programma is vertoond - ter beschikking komen van de gemeente Berg en Dal, die ze vervolgens kan gebruiken voor lesmateriaal en niet in het minst voor diverse promotionele activiteiten.

Ook het Waterschap Rivierenland is om dezelfde bijdrage gevraagd van 7.500 euro. Zowel de gemeente Berg en Dal als het Waterschap zijn akkoord met het verlenen van deze bijdrage. "Het is een kans die wij nooit meer krijgen, waarmee we de gemeente Berg en Dal nog meer kunnen promoten", aldus wethouder Erik Weijers. Berg en Dal (zoals Beek, Ubbergen en Groesbeek) is rijk aan beekjes die de afgelopen decennia bijna allemaal ondergronds verdwenen zijn. Maar daar is de gemeente de laatste jaren op teruggekomen en ziet de bovengrondse beken en beekjes als een verfraaiing van het dorp, wat zeer aantrekkelijk is voor de toeristen.

Onlangs is De Groesbeek bovengronds gebracht in het centrum van Groesbeek, die vele tientallen jaren onder het centrum heeft doorgestroomd. Nu is De Groesbeek weer op de oude stek teruggebracht en stroomt weer langs de plek waar het Kasteel van De Heeren van Groesbeek heeft gestaan aan de Hoflaan (Kasteelhof). Ook De Leigraaf is weer helemaal natuurlijk gemaakt, wat het landschap heeft verfraaid. Het tv-programma van de EO zal in het najaar te bewonderen zijn.

Nieuws Zonnebloemafdeling Ooijpolder en Beek/Ubbergen

BEEK - Op donderdag 13 oktober wil Zonnebloemafdeling Ooijpolder en Beek/Ubbergen met haar gasten een dagje naar Kevelaar.

Ze vertrekken met de bus om 10.30 uur vanuit Leuth, om 10.45 uur vanuit Ooij en om 11.00 uur vanuit Beek. In Kevelaar beginnen ze met een warme maaltijd en maken daarna, voor diegene die willen, een wandeling door het stadje. Tevens is men dan in de gelegenheid om kaarsen of andere zaken te kopen die met tijdens de omloop of het lof van 15.00 uur kan laten wijden. Om 16.00 uur is er koffie met gebak en daarna vertrekken ze weer naar huis.

De kosten voor deze dag bedragen 30 euro graag bij aanmelding te voldoen. Aanmelden kan tot vrijdag 16 september bij de onderstaande personen: in Leuth/Erlecom bij Door Rutten 024 6633044; in Ooij / Persingen bij Erna Driessen 024 6633103 en in Beek/ Ubbergen bij Mieke Groothuijse 024 3564491.

"Tevens willen we de Ziekenzondag nog even onder de aandacht brengen. Zoals voorgaande jaren organiseert Zonnebloem Ooijpolder samen met de bond van ouderen een ziekenzondag. Op zondag 18 september wordt een heilige mis gehouden in De Sprong in Ooij. Aanvang van deze viering is 11.00 uur. Na afloop is er een gezellig samenzijn onder het genot van een kopje koffie met krentenbrood. Het is de bedoeling dat u op eigen gelegenheid hier naar toe komt, maar als dit niet mogelijk is, laat het ons dan weten."

Gebroeders van Limburgfestival

NIJMEGEN - Honderden re-enacters hebben het leven in de tijd van de Gebroeders uitgebeeld.

In het Valkhofpark kon kennismaken met ridders en edelen, pestlijders en valkeniers, ambachtslieden en handelaren. Voor kinderen waren er kerfstokroutes met leuke spellen en opdrachten. Ook was er in de binnenstad de belevenisroute langs middeleeuwse plekken, zoals kelders en stadskastelen. Het foto- en filmverslag kan men terugzien door in Google in te vullen: Spaces van Wil.

Mannelijke spelers gezocht

MILLINGEN - Het gelegenheids-scheepswerftheater in Millingen aan de Rijn, dat 5 en 6 november een stuk speelt over ruim 100 jaar Bodewes, zoekt per direct twee mannelijke spelers, tussen ongeveer 25 en 65 jaar.

"Ervaring niet vereist, wél enthousiasme en tijd om deze twee maanden met ons te werken naar de drie uitvoeringen. verdere info geef ik graag mondeling via 06 51199044", aldus Marga Arents, regisseur.

Karin Ronner uit Nijmegen valt 22 kilo af bij Ega Dorien Vernooij

HAALDEREN - Het gewicht, het gewicht, toch een onderwerp wat veel voorbij komt, iedereen, bijna iedereen heeft wel eens een dieet of een ander eetprogramma gevolgd, wat werkt en wat werkt niet?

Op het moment dat je een dieet volgt werkt alles, maar het is heel belangrijk wat op lange termijn werkt! Het programma van Ega is een verandering van je eetgewoonte wat goed werkt en wat als je op streefgewicht bent ook zeker goed kunt blijven volgen.

De ervaring van Karin uit Nijmegen

Karin: "Elk jaar bleven er wat kilo's aanzitten en natuurlijk wist ik dat die eraf moesten, dat wilde ik ook wel, maar het lukte me niet, De knop kreeg ik niet om, ik hou van lekker eten, drinken en dan val je niet af (dacht ik). In het najaar van 2015 gingen we naar Zuid-Frankrijk, een uitstapje naar een hoog duin… Ik moest wel 4 keer stoppen omdat ik niet verder kon, gehinderd door mijn gewicht, de conditie was erg slecht.

Daar moest iets aangedaan worden, mijn schoonzusje wees mij op Ega. 5 januari 2016 meldde ik me bij Dorien, ik voelde me meteen op mijn gemak en na de uitleg en het boekje ging ik aan de slag, goed vol te houden, wat mag je veel eten en met wat aanpassingen kon ik gewoon lekker blijven kokkerellen. Ik kreeg er plezier in toen mijn gewicht ook echt zakte.

Net voor de zomervakantie bereikte ik mijn streefgewicht 22 kilo eraf, wat ben ik hier blij mee! Dankzij Dorien en natuurlijk mij zelf, ik blijf zeker zo door gaan, ik vaar er wel bij en voel mij top!"

Nieuwsgierig? Neem contact op met Dorien: 0481 461413; www.ega-dorienvernooij.nl.

Windturbines in het Reichswald Ook Nederlanders mogen zienswijzen indienen

KRANENBURG – Tot 7 oktober ligt het 2e ontwerp van het ‘Regionalplan Düsseldorf’ (RPD) ter inzage. In dit plan worden onder andere windenergiezones in het Reichsswald aangewezen dichtbij de Nederlandse grens. Een definitieve vaststelling van deze zones met de daaraan verbonden bouw van windparken heeft negatieve consequenties voor onder andere de natuur, economie en leefbaarheid. Om dit te verhinderen roept het burgerinitiatief ‘Tegenwind Reichswald’ iedereen op tot het indienen van een zienswijze.

Boot, secretaris van het BI: ‘Wanneer de plannen in het RPD definitief zijn vastgesteld, gelden ze voor de komende 15 jaar. Een lange periode. In die tijd kunnen gemeenten als Kranenburg naar het RPD verwijzen en zodoende worden hun bestemmingsplannen v.w.b. windparken door hogere bestuursniveaus geruggensteund.’

Om de zones uit het RPD te krijgen, kunnen burgers een zienswijze bij de Bezirksregierung Düsseldorf indienen. Boot: ‘De laatste tijd ontvangen wij veel vragen over hoe men een zienswijze moet opstellen. Daarom hebben we besloten voorbeelden van tweetalige zienswijzen op onze website (www.tegenwindreichswald.eu) te plaatsen. Dit mag in het Nederlands en een zienswijze heeft het meeste effect als die zo veel mogelijk in eigen bewoordingen wordt opgesteld.’

Ondertussen is ook een andere procedure gestart: de aanvraag van de bouwvergunning voor het windpark Kranenburg. De Kreisverwaltung Kleve heeft de bouwaanvraag gedurende de periode 5 september – 5 oktober ter inzage gelegd. ‘Dit gaat dus niet over het RPD maar is uiteraard ook een belangrijk moment in het hele proces,’ aldus Boot. ‘Evenals bij het RPD zullen we met informatie en tips komen over hoe ook in deze procedure iedereen zijn bezwaren kenbaar kan maken. Zienswijzen op de bouwaanvraag dienen uiterlijk 19 oktober te zijn ingediend.’

College geeft groen licht voor uitbreiden agrarisch bedrijf Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal heeft - ondanks dat er 89 zienswijzen zijn ingediend - groen licht gegeven voor de wijziging van het bestemmingsplan van het agrarischbedrijf Knapheideweg 71 en 75.

De familie Lamers wil het bestemmingsplan wijzigen ten behoeve van een duurzaam toekomstperspectief van het agrarisch bedrijf. Zo wil de familie het agrarisch bedrijf gaan verbeteren en uitbreiden met een recreatieve functie aan de andere kant van de weg. Zij wil op de plaats van de veldschuur – die dan gesloopt wordt - enkele boerenkamers, een theehuis (in de vorm van een hooimijt) en een boerenterras met pluktuin realiseren.

Het ter inzage gelegen ontwerpbestemmingsplan heeft 89 ondertekende zienswijzen opgeleverd van vooral omwonenden, die de nodige overlast vrezen en bang zijn, dat het uitzicht belemmert wordt. Echter het college heeft alle zienswijze bekeken en na wat tekstuele wijzigingen in het bestemmingsplan te hebben aangebracht ziet het geen aanleiding om af te zien van de vaststelling van het bestemmingsplan. De gemeenteraad zal in de raadsvergadering van 22 september het bestemmingsplan definitief moeten vaststellen.

31 / 36

Jan Meijers brengt na een muzikaal leven van zestig jaar een eigen cd uit

Foto's : Andrew Helder

GROESBEEK – Wie kent hem niet? Jan Meijers, alias 'Jan van Tuttie' en vooral van 'De Groesbeekse Elvis'. Op menig evenement en bij talloze activiteiten heeft Jan het podium bestegen en kreeg de menigte stil met zijn Elvis nummers.

"Ik ben al altijd een grote fan van Elvis geweest en ik heb het geluk gehad dat mijn stem ook nog op die van Elvis leek", aldus Jan. Maar muziek is hem met de paplepel ingegeven, want op zijn 12-jarige leeftijd begon al zijn muzikale loopbaan tot aan de dag van vandaag toe. De gitaar was Jan zijn eerste muziekinstrument en later kwam het zingen er vanzelf bij, daarbij werd Jan geïnspireerd door zijn vader.

In de afgelopen jaren heeft Jan in diverse bandjes gespeeld zoals The Blue Boy's, Rainbow Trio, Rising Stars, Cresendo's en het duo The Oldies. En daarvoor is Jan 8 maanden beroepsmuzikant geweest bij het orkest The Romantica's. Tijdens zijn muzikale loopbaan heeft Jan heel wat bruiloften en feesten meebegeleid en hij bracht de laatste jaren vooral Elvissongs ten gehore, waarmee hij veel succes oogstte.

Een half jaar geleden was Jan van mening dat het tijd werd voor wat anders. "Ik wilde een cd gaan opnemen, net effe wat anders, zonder Elvis uit het oog te verliezen. Hij dook de studio in van de Groesbeker Louis van Duijnhoven (Clearsoundmusic) waaraan ook trompettist Leo Wijnhoven en gitarist Jan Janssen (De Galgenhei) hun medewerking verleenden.

Bijna wekelijks was Jan in de studio te vinden maar het uiteindelijke resultaat mag er zijn. In totaal staan er 12 nummers op de cd, die doorspekt is met covers van onder andere Johny Cash , Ry Cooder en uiteraard Elvis. Ook de eigen compositie van het nummer Boan blues - een ode aan De Stekkenberg, waar Jan geboren is – is nu al een succes en wordt al regelmatig gedraaid op Omroep Berg en Dal.

De cd wordt gepresenteerd op zondagmiddag 11 september tijdens de tweede editie van het Oogstfeest op camping De Zoete Aagt aan de Grafwegen 31 in Groesbeek. Vanaf 11 september is de cd te koop bij Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek en tankstation Oomen aan de Herwendaalseweg, eveneens in Groesbeek of op bestelling bij Jan zelf 06 18078448 voor het luttele bedrag van 7,95 euro.

Officiële opening omstreden speeltuin ging niet door

GROESBEEK – Woensdagmiddag om half vier zou de omstreden speeltuin bij De Haarhamer in Groesbeek officieel geopend worden door wethouder Alex ten Westeneind. Echter de problemen zijn volgens een woordvoerder van de gemeente van dien aard dat de opening uitgesteld moest worden.

De jeugd heeft zelf kunnen kiezen uit een drietal ontwerpen, uiteindelijk hebben dertig kinderen de keus gemaakt van de speeltoestellen die er in de speeltuin zouden komen. Zo'n 6 weken geleden zijn de toestellen geplaatst, waarna door zo'n 20 bewoners overlast werd ervaren van vooral oudere jeugd, die tot laat in de avond en nacht de speeltuin ook gebruikt als hangplek. Een van de bewoners heeft een stel jongens tussen de 20 en 25 jaar 's nachts rond half drie weggestuurd, omdat het hem te gortig werd.

De 20 mensen die overlast ervaren hebben een brief naar de gemeente gestuurd en gaven daarbij aan een gesprek te willen met wethouder Alex ten Westeneind. Dat gesprek heeft dinsdagavond 30 augustus plaatsgevonden op het gemeentehuis. Daar waren zo'n 18 buurtbewoners aanwezig, de politie, gemeente en jongerenwerker Jacky Swinkels. Na alles aanhoord te hebben heeft wethouder Ten Westeneind besloten de openingsceremonie geen doorgang te laten vinden. De omwonenden waren een kleine speeltuin gewend voor de kleinste kinderen en nu is er een stuk grotere speeltuin met ook toestellen voor de opgroeiende jeugd. Daar wordt de overlast van ervaren. De gemeente gaat nu bekijken welke maatregelen er genomen moeten of kunnen worden om de overlast te beperken. Gedacht wordt aan een hek rondom de speeltuin die 's avonds / 's nachts op slot gaat of het verplaatsen en verwijderen van toestellen.

Ambtenaar Jelle Blijham en jongerenwerker Jacky Swinkels waren woensdagmiddag aanwezig om de bewoners van de afgelaste opening op de hoogte te stellen. Voor sommigen was het onverteerbaar dat de wethouder een dergelijk besluit heeft genomen, terwijl er 300 gezinnen in de wijk woonachtig zijn. Een grote minderheid schijnt het in Groesbeek uit te maken. Tijdens de opening zou de mand van het vogelnest geplaatst worden, maar dat heeft geen doorgang gevonden. Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal zal volgende week een besluit gaan nemen wat er uiteindelijk met de speeltuin moet gebeuren.

Gemeente draagt financieel steentje bij aan mozaïeken bank in Millingen

Foto: Gemeente Berg en Dal

MILLINGEN – Het gemeentebestuur van Berg en Dal gaat voor een bedrag van 3.500 euro een cultureel en maatschappelijk project steunen in Millingen aan de Rijn. Het is een project – het mozaïeken van een bank – voor mensen die buiten de hechte gemeenschap van Millingen vallen.

Foto: Gemeente Berg en Dal

Kunstenares Lynke van den Eertwegh wil samen met de inwoners van Millingen een Social Sofa gaan maken. Het is de bedoeling dat de bank – die de vorm van een vis heeft – geheel met mozaïek zal worden bekleed. Dit hels karwei zal worden gedaan door mensen uit Millingen aan de Rijn en omliggende kerkdorpen die moeite hebben met het leggen van contacten en op deze manier de mogelijkheid krijgen om andere mensen te ontmoeten. Ook voor mensen die nog niet zo lang in Millingen wonen kunnen op deze manier contacten leggen.

Voor het mozaïeken is nogal het nodige serviesgoed nodig waarvoor binnenkort een inzamelingsactie zal worden gehouden in Millingen. Het project dat zeer arbeidsintensief is zal zeker een jaar in beslag nemen. De werkruimte van het mozaïeken is een atelierruimte op de Rijndijk. De kop en de staart van de vis wordt momenteel onder deskundige begeleiding gemozaïekt in Nijmegen en komt daarna naar Millingen toe, waar de visbank zal worden afgemaakt. Het is de bedoeling dat de visbank een mooi plaatsje in Millingen krijgt. Waar is op dit moment nog niet bekend. Er hebben zich al diverse deelnemer(ster)s aangemeld die een steentje willen bijdragen.

Wielrenner gewond na botsing met auto in Groesbeek

GROESBEEK – Op het Lagewald in Groesbeek is zaterdagmiddag even na half vier een wielrenner gewond geraakt, nadat hij in botsing was gekomen met een auto.

Een auto bestuurd door een inwoner uit Gennep kwam vanuit Duitsland en reed op de Wylerbaan en wilde linksaf het Lagewald oprijden. Eenmaal op het Lagewald reed een wielrenner een 37-jarige inwoner eveneens afkomstig uit Gennep door tot nog toe onbekende oorzaak tegen de voorkant van de auto aan. De wielrenner kwam op de motorkap van de auto terecht en via de voorruit op het wegdek. De Gennepenaar liep daarbij diverse verwondingen op in zijn gelaat en benen. Ambulancepersoneel heeft eerste hulp verleend en heeft vervolgens het slachtoffer naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De wielrennersfiets raakte bij de aanrijding zwaar beschadigd. De auto liep lichte schade op.

Rood Wit komt met de schrik vrij

GROESBEEK - Voor de eerste wedstrijd van de nieuwe competitie moest Rood Wit naar Wageningen om tegen WAVV te spelen. Nooit een makkelijke opgave, maar de nieuwe ploeg van Joop van de Ing wist goed stand te houden en bracht een puntje mee naar Groesbeek: 1-1.

In de 9de minuut werd de openingstreffer gemaakt. Een vrije trap van Farnous Zia werd goed voor het doel gebracht, waarna verdediger Sjoerd Bosch met een behendig tikje de 0-1 liet aantekenen. De gastheren zetten de achtervolging in op de gelijkmaker. In de 24ste minuut wisten de gastheren de gelijkmaker te maken. Een vrije trap van 25 meter werd door de aanvoerder van WAVV goed langs de muur geschoten en zorgde voor de 1-1.

Vlak voor rust kreeg Rood Wit via Max Scholten nog een aardige mogelijkheid. Na de thee werd WAVV sterker en loerde met counters en uitvallen op de winst. De verdediging van Rood Wit stond echter haar mannetje en voorkwam dat. Er waren wel een paar goede kansen, die niet werden benut. In de 68ste minuut werd de bal hoog overgeschoten en in de 88ste minuut door Jan Janssen uit de kruising gekopt. In blessuretijd zette WAVV nog alles op alles om de drie punten in Wageningen te houden. Nog diverse kansen werden door de verdediging verijdeld, zodat de eindstand 1-1 bleef en Rood Wit het eerste punt van de nieuwe competitie binnen heeft. Zondag 11 september speelt Rood Wit haar eerste thuiswedstrijd om 14.00 uur tegen OBW.

Melding van inbraak op heterdaad

BEEK – De politie van Berg en Dal kreeg in de nacht van zaterdag op zondag even na een uur de melding, dat er werd ingebroken in een woning aan de Rijksstraatweg in Beek.

Direct ging de politie ter plaatse en troffen aan de achterzijde van de woning een achterdeur aan, waarvan de ruit was vernield. Toen de agenten poolshoogte gingen nemen in de woning troffen ze een 24-jarige inwoner uit Tiel aan. Hij was de woning binnengekomen tijdens de afwezigheid van de bewoners. De Tielenaar is aangehouden en ingesloten in het bureau van Nijmegen. De politie stelt een onderzoek in, omdat het vermoeden bestaat dat het om huisvredebreuk gaat en niet om een inbraak.

Zeg maar Pang speelt 'Een vrouw voor elke dag'

MILLINGEN - Toneelvereniging Zeg Maar Pang uit Millingen aan de Rijn nodigt iedereen uit voor haar volgende voorstelling: Een vrouw voor elke dag. Een vrolijk blijspel geschreven door Ruud van Ling. De regie is dit jaar in handen van Jur den Breejen.

Mark Overgauw heeft het prima voor elkaar. Hij is een snelle reclamejongen met een vette auto, mooi klokje, penthouse op twaalf hoog en voor elke dag een andere vrouw. Een ideale situatie. Totdat, tijdens een vreselijk noodweer, al zijn vrouwen juist bij hem komen schuilen. De onderlinge vijandigheid wordt door de vrouwen omgezet in een frontale aanval op Mark. Ze kleden hem letterlijk en figuurlijk uit. Hij wordt compleet gek gemaakt. Betekent dit het einde van zijn luxe leventje? Heeft hij hierna zijn lesje geleerd? U kunt het gaan zien in Een vrouw voor elke dag.

Zin in dit blijspel vol overspel? De speeldata zijn vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober om 20.00 en zondag 23 oktober om 14.30 uur. De voorverkoop start op 1 oktober. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 8,50 euro in contanten bij Primera, Heerbaan 99 in Millingen aan de Rijn. Wanneer de voorstelling niet is uitverkocht, dan is er nog de mogelijkheid kaarten aan de deur te kopen. Ook gepast in contanten. "We zien u graag in O.E.V.1 De Natte, Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn."

Wereldkeukens onder één dak: Atlantis Arnhem

Eigenaar en Chef kok Justin Ding

ARNHEM – Het zo bekende pand op de hoek van de Hollandweg in Elderveld, doet nog vermoeden dat Atlantis een 'gewoon' Chinees wokrestaurant is. Maar niets is echter minder waar! Wereldrestaurant Atlantis heeft een complete metamorfose ondergaan en is onlangs van binnen volledig gemoderniseerd.

'Na elf jaar werd het tijd voor een facelift', aldus Wuen-tse Chang, mede-eigenaar van Atlantis. 'Bovendien is Atlantis allang geen Chinees wokrestaurant meer, maar een echt Wereldrestaurant'. Specifieke gerechten vanuit allerlei delen van de wereld worden er bij Atlantis vers voor u bereid. Van Hollandse poffertjes en Japanse sushi tot aan Duitse braadworst, u beleeft gewoon een culinaire reis over de wereld. Daar past inderdaad geen cultuurgebonden interieur meer bij.

Naast een nieuw interieur zijn er ook nieuwe buffetten geplaatst en zijn de kookeilanden uitgebreid. Hierdoor kan er nog meer live-cooking worden verzorgd. Voorheen werden de buffetten regelmatig aangevuld vanuit de centrale keuken achter. Vanaf heden kunt u zich laten verrassen door de koks, die live verse gerechten bereiden. Dus ook salades en toetjes kunnen nu live worden bereid. Dat is niet alleen bijzonder leuk om te zien, maar direct ook een garantie voor versheid en kwaliteit. Wuen-tse Chang: 'Om onze facelift te vieren bieden wij van 8 september tot en met 30 september deze actie aan: Tweeënhalf uur onbeperkt eten en drinken, van maandag tot en met donderdag voor 24,95 euro per persoon en van vrijdag tot en met zondag voor 26,95 euro per persoon!'
Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

Hoppiedance in schutterstent

Foto: Sam Rikken

GROESBEEK-DE HORST – Eric en Cindy Hopmans, de uitbaters van café Hopmans (de locatie van de schutterstent) hadden twee jaar geleden niet durven dromen dat 'Hoppiedance' een begrip zou worden in Groesbeek.

"Het is een gouden greep gebleken, wat mede te danken is aan Bas Wegh", aldus Eric. Zaterdagavond vond de tweede editie plaats van de in 2014 in het leven geroepen 'Hoppiedance'. Gezien de drukte belooft het tijdens de kermis in de tent bij café Hopmans – om het jaar - een traditie te gaan worden. Zo'n kleine duizend bezoekers tussen de 20 en 40 jaar hebben met volle teugen kunnen genieten van hetgeen de in totaal zes dj's ten gehore brachten.

Als special gast was dj BoozyWoozy vanuit Rotterdam naar Groesbeek gekomen maar de Groesbeekse dj's Perry Peters, dj Bas, Oblivian, One Sixty en Barry King (de stadionspeaker van PSV) deden voor hem niet onder. Dat heeft Eric en Cindy doen besluiten de volgende Hoppiedance in 2018 te houden met enkel alleen dj's van eigen bodem. Zondagavond gaf het kermisorkest Summerland alvast een voorproefje aan het kermispubliek, zodat zij wisten wat hen de komende drie dagen nog te wachten stond. Het orkest wist binnen de kortste tijd de tent op de kop te krijgen. Ook de troon van de schutterij is dit jaar in een nieuwe stijl gegoten en is voor iedereen toegankelijk. Nu zijn er drie bars in de tent, zodat het goud gele vocht nog eerder bij de kermisvierders zal zijn.

Fieldtrips Grateful Generation Tours

GROESBEEK - Op zondag 11 september verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum in samenwerking met Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een oude Willys jeep (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: 7,50 euro. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Burgemeester en fanfare Wilhelmina openen kermis Groesbeek

Foto's : Peter Hendriks

GROESBEEK – Zaterdagmiddag heeft burgemeester Slinkman de kermisexploitanten ontvangen op het gemeentehuis. Onder het genot van een kopje koffie hoopte Slinkman dat de exploitanten in Groesbeek goede zaken gaan doen de komende kermisdagen.

Dat de Groesbeekse kermis goed is, bewijst wel dat diverse kermisexploitanten al vele jaren Groesbeek aandoen zoals de oliebollenkraam, kleurenspel en de Groesbeekse kermisfamilie Saedt met de Grand Carrousel en de autoscooter. "Nu hebben jullie het een uurtje rustig, maar ik hoop van harte dat jullie het zo druk krijgen dat je al die dagen drukke kermisdagen zullen beleven." Ook de nieuwe opstelling is volgens Groesbeeks eerste burger nu al een succes.

Vervolgens toog Slinkman naar het kermisterrein waar fanfare Wilhelmina traditiegetrouw een openingsconcert verzorgde in de autoscooter van de Groesbeekse kermisfamilie Saedt. Na het traditionele concert dat door vele werd bewonderd, prees Slinkman de fanfare dat zij nog steeds het openingsconcert in stand houdt. "Zelf maak ik nu voor de tweede maal de kermis mee en kan zeggen dat het een fijne gezellige kermis is waar iedereen naar toe leeft. Zelf heb ik de kermis afgelopen week vanaf het begin zien opbouwen en dat was ook een hele belevenis", aldus Slinkman.

Hij raadde vervolgens iedereen aan er een mooi en gezellig feest van te maken. Na de officiële opening was het al een komen en gaan van ouders met kinderen en opa's en oma's en niet te vergeten de opgeschoten jongelui die al gretig gebruik maakte van de diverse attracties. Iedereen was het erover eens dat de nieuwe opstelling van de kermis zoals voor De Spoorbeek en een gedeelte op de Dorpsstraat een prima oplossing is. Nu kan iedereen zien dat het kermis in Groesbeek is, lieten diverse mensen weten. Ook de opzet is nu veel ruimer.

Om de opening compleet te maken werd er rond de klok van 22.00 uur een prachtig vuurwerk afgestoken aan het eind van het Binnenveld nabij de bosrand, dat ook veel belangstelling heeft getrokken. Ook zondag was het druk op het kermisterrein en bij café De Comm werd door honderden volop kermis gevierd op de straat. De band Mixed – Nuts zorgde ervoor dat de stemming er tot laat in de avond in bleef.

Maandag tegen de middag begon de drukte in de schutterstent te komen bij café Hopmans aan de Hoge Horst en rond 13.00 uur was er bijna geen doorkomen meer aan. Het kermisorkest Summerland zorgde ervoor dat bij iedereen het kermisgevoel er weer helemaal in zat. Veel oud-dorpsgenoten komen op kermismaandag jaarlijks naar De Horst om weer eens oude bekenden te kunnen ontmoeten en gezellig kermis te vieren. In De Mallemolen aan de Klosterstraat in Groesbeek was het seniorenorkest Aldorum van de partij. Voor veel mensen die niet in een stampvolle tent kermis willen vieren was dit de uitgelezen plaats om nog eens een kermisdans te maken.