GN Berg en Dal Heumen Mook

7 januari 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 7 januari 2015


Verkiezing en beëdiging wethouders

Van links naar rechts: Eric Weijers, Sylvia Fleuren, Ria Barber en Sjaak Thijssen Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Er waren vier kandidaten wethouder voorgedragen: Silvia Fleuren (CDA) , Sjaak Thijssen (GVP), Ria Barber (C'90) (zij zal na anderhalf jaar vervangen worden door Alex ten Westeneind) en Erik Weijers (VOLG).

Enkele raadsleden wilden er nog wel wat over kwijt. Zo werd aan Sylvia Fleuren gevraagd of zij haar nevenfuncties wil heroverwegen. Burgemeester Keereweer had een bureau ingeschakeld om de integriteit van de kandidaat wethouders te testen. De uitslag was dat de integriteitseisen geen belemmering zijn voor het aanvaarden van een wethouderszetel.

Thieu Hoeken (PvdA) had de nodige moeite met het coalitieoverleg Groesbeeks College. Dit doet geen recht aan de verkiezingsuitslag. "Daarom zullen wij blanco stemmen."

Jo Coerwinkel (GroenLinks): "De mensen in Ubbergen en Millingen aan de Rijn komen er bekaaid vanaf. Wij blijven constructief."

Mechteld ten Doesschate (VVD) vond het onverstandig dat drie wethouders uit Groesbeek komen, niemand uit Millingen. "Denk eens aan iets anders."
Alex ten Westeneind (GJS): "Ik heb een goed gevoel aan het resultaat, na anderhalf jaar neem ik de plaats over van Ria Barber. Persoonlijk vind ik het jammer, dat Thieu Hoeken blanco stemt."
Hans Peters (Sociaal Groesbeek) vroeg zich af hoe het allemaal kan in een duaal stelsel. "Anderhalf jaar raadslid en dan wethouder?"

Martijn Schmiermann (PvdA): "Stel dat dit college het geen jaar volhoudt wat dan?"
Alex ten Westeneind (GJS): "Ik zie het kabinet eerder vallen als dit college."
Rob Verheijen (CDA en formateur): "Het volk heeft gesproken. We moeten niet teveel naar het college kijken, ik heb er alle vertrouwen in. Ik ben trots dat we dit in een korte tijd voor elkaar hebben gekregen."
Thieu Hoek (PvdA): "Wij zullen als PvdA de wethouders kritisch blijven volgen."

Stemming
Ria Barber: 18 stemmen voor en 4 tegen; Sylvia Fleuren 18 stemmen voor en 4 tegen; Erik Weijers 18 stemmen voor en 4 tegen: Sjaak Thijssen 17 stemmen voor en 5 tegen.

Hierna werden de wethouders beëdigd door burgemeester Keereweer.

Gemeentehuis Ubbergen zo goed als verkocht

UBBERGEN – Het markante gemeentehuis aan de Rijksstraatweg 139 in Beek-Ubbergen is zo goed als verkocht. De koper is Dornick BV uit Nijmegen eigendom van de Nijmeegse belegger Ton Hendriks.

De villa waar het gemeentehuis in gevestigd was, stamt uit 1868. De medewerker(ster)s van het gemeentehuis in Ubbergen hebben onlangs hun intrek genomen in het gemeentehuis van Groesbeek, dat daarvoor een fikse verbouwing heeft ondergaan.

Voor dat het gemeentehuis definitief verkocht wordt, zal er eerst een bestemmingsplanwijziging voor het betreffende pand moeten worden gerealiseerd, waarna het monumentale pand –dat overigens op de gemeentelijke monumentenlijst prijkt- in eigendom over zal gaan.

Wat de nieuwe eigenaar met het pand gaat doen is op dit moment nog niet bekend; gedacht wordt aan appartementen of kantoorruimte. De achterbouw van het voormalige gemeentehuis mag eventueel gesloopt worden, omdat die aanbouw niet op de gemeentelijke monumentenlijst staat. Er zal nog een informatiebijeenkomst worden gehouden voor belanghebbenden betreffende de nieuwe bestemming van het pand.

Feest voor jongeren uit hele regio

MILLINGEN - Op 24 januari zal in Millingen aan de Rijn, in OEV-1 de 'natte tent', een feest speciaal voor jongeren uit de hele regio gehouden worden. Deze avond wordt georganiseerd door een werkgroep samengesteld uit leden van OEV-1 en de jeugdbestuursleden van de TOF, het jongerencentrum in Millingen aan de Rijn. De naam van het feest is Galaxy.

Op deze avond zal een aantal DJ's hun muzikale vaardigheden laten horen en zien. Boy Kroes, soundwaverz, Saymun Bees & dj Fuzion en tot slot dj Mystic zijn uitgenodigd om deze avond te komen draaien. De dj's zullen deze avond diverse muziekstijlen laten horen: moombahton, reggaeton, house, Top-40, hardstyle en hardcore.

Toegang is vanaf veertien jaar en bezoekers van achttien jaar en ouder krijgen een bandje na verplichte legitimatie aan de deur. De deuren openen om 21.00 uur en sluiten om 0130 uur. De entree is gratis.

Brand in garage bij woning

GROESBEEK – In de nacht van dinsdag op woensdag rond 03.15 uur is door de bewoners brand in de garage ontdekt bij een woning aan de Generaal Gavinstraat in Groesbeek.

Bij het ontdekken van de brand hebben de bewoners direct alarm geslagen en de brandweer te alarmeren. Toen de brandweer ter plaatsen kwam hadden de bewoners voor het grootste deel de brand geblust en wisten nog drie scooters –die in de garage stonden– in veiligheid te brengen. De houten constructie bleek inmiddels ook aan het smeulen te zijn, deze brand werd door de brandweer geblust.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is de oorzaak van de brand vermoedelijk dat er asresten in de afvalemmer zijn gedaan die vervolgens zijn gaan smeulen. De garage –die vast aan de woning zat– liep rook- en roetschade op. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Feest van het Licht bij Orientalis groot succes

Museum directeur Erna van de Ven feliciteert de familie Krijgsman uit Groesbeek als 15.000ste bezoeker. Foto: Ed van Alem.

HEILIG LANDSTICHTING – Het Feest van het Licht bij museumpark Orientalis is een groot succes geworden. Zondag 28 december werd liefst de 15.000ste bezoeker geteld. Daarmee mag het kerstevenement bij museumpark Orientalis nu al tot een groot succes worden genoemd.

Museumparkdirecteur Erna van de Ven: "Ik denk dat we hebben laten zien dat er een grote behoefte is aan een evenement in de decembermaand dat verder gaat dan de traditionele kersfestijnen. Bij het Feest van het Licht hebben we gezocht naar een combinatie van sfeer en inhoud en kennelijk zijn we daarin geslaagd." Het Feest van het Licht was een evenement dat de traditionele kerststallententoonstelling in het museum heeft verrijkt met onder meer interviewprogramma's met prominente gasten als Antoine Bodar, Rob Trip, Dries van Agt en Thomas Verbogt. Ook was er een Maria-Ikonen- en zilvertentoonstelling, een kerstknikkerbaan een kerstmarkt en een lichtroute langs onder meer een drijvende kerststal. Feest van het Licht werd mogelijk gemaakt met de hulp van vele – regionale – bedrijven. DE familie Krijgsman uit Groesbeek werd zondag 28 december als de 15.000ste bezoeker gefêteerd met een grote bos bloemen.

Museum directeur Erna van de Ven feliciteert de familie Krijgsman uit Groesbeek als 15.000ste bezoeker. Foto: Ed van Alem.

Van de Ven: "Het is bijzonder dat zoveel mensen de weg naar het museum hebben gevonden. Ook hiermee bewijst Orientalis haar bestaansrecht. Daar zijn we blij mee; als het aan ons ligt gaan we volgens jaar het Feest van het Licht nog mooier maken, zodat we de bezoekers nog meer te bieden hebben. Maar om dat te bereiken hebben we naast de steun van het publiek ook de steun van andere partijen zoals de politiek nodig."

Jubilarissen gehuldigd bij schietsportclub OEV Millingen

Van links naar rechts: Diny en Henk Peters, Marlies en John Tissen en Dorien en Alexander Janssen. Foto: Peter Hendriks.

MILLINGEN – Op zaterdagavond 20 december werd de jaarlijkse kerstavond gehouden van de Millingse schietsportclub OEV.

Traditiegetrouw werd geschoten op de gelukskaart waarbij zoals voorgaande jaren leuke prijzen in de wacht waren te slepen en daarna volgden er nog wat rondes bingo. Tijdens deze avond werden er tevens drie jubilarissen in het zonnetje gezet die de vereniging vijfentwintig en veertig jaar trouw zijn gebleven: Alexander Janssen (vijfentwintig jaar), Henk Peters en John Thissen (veertig jaar). Zij kregen de jubileumspeld op hun revers opgespeld door Berry Maaijen bestuurslid van de schietafdeling van schutterij OEV.

Treurwilg van het afscheid van Groesbeek alsnog geplant

GROESBEEK – De treurwilg die op zondag 28 december – tijdens het afscheid van de zelfstandige gemeente Groesbeek – zou zijn geplant op de plek waar 'De Groesbeek' ontspringt bij de Nederlands Hervormde Kerk aan de Kerkstraat is alsnog maandagmorgen geplant.

De firma Hubers uit Breedeweg heeft de mooie treurwilg geplant zonder dat onder de treurwilg een metalen kist – met spullen van toen en het draaiboek van het afscheidsfeest – door zes kinderen uit elke kern. De sneeuwval en de storm hebben het feest doen aflasten en zal vermoedelijk in het voorjaar worden gehouden. In ieder geval de treurwilg staat er al.

Nieuwjaarsbijeenkomst Rood Wit

GROESBEEK - De nieuwjaarsbijeenkomst was weer een mooie bijeenkomst op de eerste dag van het nieuwe jaar. Na een openingswoord van de waarnemend voorzitter Sjaak Kamps werd een aantal mensen in het zonnetje gezet.

Allereerst werd Peter Janssen door de KNVB gehuldigd. Vanwege zijn verdiensten voor de club werd hij onderscheiden met het de titel 'lid van verdienste' van de KNVB. Deze hoge onderscheiding viel hem ten deel voor de veertig jaar bestuurslid waarvan vijfendertig als secretaris. Dit ging natuurlijk gepaard met een prachtige oorkonde en de bijbehorende speld.

Daarnaast werden er acht personen gehuldigd vanwege hun 25-, 40- en 50-jarig lidmaatschap van de club. Sjaak Kamps had voor ieder een woordje en het bijbehorende spelde met oorkonde. Tot slot ging iedereen op de foto om het voor de eeuwigheid vast te leggen. Op de foto staan de jubilarissen met hun partner. Van links naar rechts: mevrouw Schaap, Bernadette Janssen, Peter Janssen (lid van verdienste KNVB), Hemmie Schaap (25 jaar lid), Hennie Janssen (25 jaar lid), Netje Janssen, Arno Kamps (40 jaar lid), Ronnie Kamps (40 jaar lid), Gerrie Rutten (40 jaar lid), Diana Rutten, Stef Lenssen (50 jaar lid) en Sjaak Kamps (waarnemend voorzitter). Op de foto ontbreken Theo van Kempen en Johan Versteeg. Zij konden niet aanwezig zijn.

Weer auto met verf besmeurd

GROESBEEK - Op de Generaal Gavinstraat hebben tot nog toe onbekenden maandagavond of -nacht een auto met verf besmeurd.

Het is al meerdere malen gebeurd bij dezelfde auto, eigendom van een inwoner uit Groesbeek. De politie heeft de vernieling in onderzoek. De schade loopt in de honderden euro's.

Carbidschieten populair in Ooij en Millingen aan de Rijn

foto: Peter Hendriks

OOIJ-MILLINGEN – Traditiegetrouw wordt er jaarlijks tijdens de jaarwisseling in Ooij en Millingen aan de Rijn met carbid geschoten.

foto: Peter Hendriks

In de Ooij waren het de broertjes Sjonnie en Alwin Vernooy en Marcel Vink (foto) die op de Speulplek op oudjaarsdag diverse melkbussen opgesteld hadden en carbid aan het schieten waren. De knallen waren tot ver in de omgeving te horen. In Millingen was het carbidteam weer actief zij hadden de bussen gestald langs de oever van de Rijn. Ook hier werd knallend afscheid genomen van 2014 en waren de knallen in heel Millingen aan de Rijn en zelfs daarbuiten te horen.

Burgemeester Keereweer sprak àlle raadsleden toe

MILLINGEN - In het paginagroot artikel van Hét Gemeente Nieuws betreffende het artikel 'Burgemeester Keereweer spreekt alle raadsleden toe tijdens historische vergadering' het volgende. Abusievelijk zijn in het betreffende artikel twee raadsleden te weten Marie-José Verbeten en Rob Bekers vergeten. Ons excuus hiervoor. Hieronder alsnog de lovende woorden van burgemeester Keereweer.

Marie – José Verbeeten VVD ( 2006 – 2014 )
Als rechtschapen juriste houdt je er niet van half werk af te leveren, een bijdrage moet liefst zo deskundig mogelijk zijn, zonder al te veel toeters en bellen, want ook daar ben je niet van. Feiten moeten kloppen, en gegevens moeten geverifieerd worden. Als lid van de rekenkamercommissie draag je bij aan de juiste controle en een goed overzicht. Je was ook lid van de werkgroep deregulering en daarnaast ook nog van de werkgeverscommissie voor de raadsgriffier. Je bent geen stormram, maar een verbinder. Zozeer dat het je wel eens moeite kostte om echt oppositie te voeren. Je zocht de controverse en de prikkelende uitspraken niet op en daarmee hield je mooi de balans in jullie tweevrouwsfractie. Je hebt niveau en inhoud genoeg om je straks nog meer te laten gelden in de carrousel.

Rob Bekers GVP ( 2002 – 2014 )
Samen met de andere Rob in deze raad vorm je een omroepkoppel, maar alleen daar , want hier ben je van een heel andere bloedgroep, een lokalo versus een landelijke. In de raad en als fractielid , ben je een op en top lokaal dorpsmens met verenigingsbloed in de aderen, dat je heel praktisch door laat stromen in je raadswerk. Je verdiensten aan onze samenleving zijn niet gering en je bent daar ook voor beloond met een lintje. Daarnaast zorg je er perfect voor dat de mallemolen van de politiek geolied blijft draaien, als carrousselvoorzitter. Of je hier weerkeert, daar ga ik niet over, maar ik hoop van harte dat je met je gedreven en sociale hart langdurig in de politiek actief blijft.

Poging tot inbraak

HEILIG LANDSTICHTING – Een bewoonster van een woning aan de Koning Davidlaan in Heilig Landstichting was tweede kerstdag bezig in de keuken, toen zij een vreemd geluid waarnam aan de voorkant van haar woning.

Toen zij poolshoogte ging nemen was een tot nog toe onbekende man bezig een raam te forceren. Toen de man de vrouw zag, ging hij er als een haas vandoor. Het kozijn van de raam is beschadigd.

Katapult in beslag genomen

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft tweede kerstdag in een woning aan De Dries een katapult in beslag genomen van een veertigjarige inwoner uit Gennep.

De politie was getipt dat de man een wapen bij zich zou hebben. Bij controle bleek de man ook een visnet (leefnet) bij zich had, maar dat is niet verboden. De katapult is in beslag genomen.

Coladisco bij OEV Millingen

Foto; Peter Hendriks

MILLINGEN - Op zondag 22 december was er weer een coladisco voor de Millingse jeugd in de leeftijd van acht tot en met dertien jaar georganiseerd door OEV in Millingen.

Ook ditmaal was het weer een geslaagde disco voor de aanwezige jeugd. De organisatie was in haar nopjes dat de jeugd met volle teugen van de disco heeft genoten. Ook het thema, het glazen huis, sloeg erg goed aan en men vond het ook leuk dat je een plaatje aan kon vragen en dat deze dan ook nog gedraaid werd. Naast de versiering van de OEV hadden we ook een tatoekraampje waar ze tatoeages konden laten zette, die niet van echt te onderscheiden waren. Deze tatoes kon men de volgende dag weer verwijderen of een paar dagen laten zitten. Het ligt in de bedoeling om de coladisco tweemaal per jaar voor de Millingse jeugd te gaan organiseren.

Eindejaarsviering heemkundekring

Foto: Peter Hendriks.

UBBERGEN/MILLINGEN – De heemkundekring De Duffelt is de eindejaarsviering begonnen in de kerk van het Duitse plaatsje Hanselaer in de nabije omgeving van Kalkar.

Daar werden de leden welkom geheten door de voorzitter van Heemkundekring De Duffelt Hans- Gerd Kersten. De viering in de kerk van Hanselaer werd voorgegaan door pastoor Franz Günter Aengenheyster. Daarna werd er een lezing gehouden over de kerkgeschiedenis van Hanselaer. Na afloop van de viering togen de Heemkundeleden naar Burg. Boetzelaer in Kalkar – Appeldorn, waar werd genoten van de koffie met Weihnachtsstol.

9 / 20

Vraag om een kleur-analyse bij Kapsalon Cas Blom Welke haarkleur past bij jouw gezicht?

MILLINGEN – Je kapsel is een van je belangrijkste visitekaartjes. Met een goed verzorgd kapsel straal je zelfvertrouwen uit en dat doet je goed voelen. Het kapsel wordt echter niet alleen bepaald door knip- en föhntechnieken, ook voor een belangrijk deel door de kleur. En wie denkt dat er voor de seizoenen vaste modetrends in model en kleur zijn, heeft het mis!

Model en kleur worden afgestemd op ieders persoonlijk gezicht. De goede kapper doet dit in goed overleg met de klant. Bij Cas Blom wordt als een van de eerste in Nederland hiervoor een wonderbaarlijk goed hulpmiddel gebruikt: de kleuranalyse van Keune!

Wie of wat ben je? Wat straal je uit en... wat wíl je uitstralen. Dat zijn belangrijke vragen bij het bepalen van de keuze van je haarkleur. Past de make-up wel bij je haarkleur? Welke kleur ogen heb je en welke haarkleur past erbij? Daarom is een persoonlijke haaranalyse zo belangrijk!

Bij die kleuranalyse wordt allereerst bepaald of je een 'cool' of 'warm' huidtype hebt. Vervolgens is er een reeks van kleuren, die goed 'matchen' met de persoonlijke huidteint. De haarverfspecialisten van kapsalon Cas Blom hebben hiervoor een speciale cursus gevolgd en bieden deze extra service aan. Deze kost normaal vijf euro, maar bij een kleurbehandeling is deze gratis.

Dames- en herensalon Cas Blom, Heerbaan 103, Millingen aan den Rijn; 0481 431855; www.kapsaloncasblom.nl.

Familierestaurant nu in handen van zoon Thiemo Iedereen welkom bij Haus Hünnekes in Kranenburg

KRANENBURG – Haus Hünnekes heeft een nieuwe eigenaar. Nou nieuw... dat ook weer niet direct: het familierestaurant is namelijk overgenomen door zoon Thiemo en blijft dus in veilige, vertrouwde handen! Veel inwoners uit deze regio kennen het restaurant al, want jarenlang is het er al goed eten en ook voor een feestje, receptie, verjaardagviering of bruiloft is het er goed toeven. Dat is jaren zo geweest en dat blijft zo!

Haus Hünnekes (gelegen aan de rotonde als men Kranenburg vanaf de weg binnenrijdt) is al vanaf 1957 een bekend restaurant (en destijds ook hotel). De grootvader van Thiemo ontving er al gasten uit de grensstreek. Dat was met name te danken aan de kwaliteit en de aantrekkelijke prijs. Nu heeft de locatie nog meer aantrekkingskracht door de twee tankstations en enkele supermarkten. "Een avondje eten wordt hierdoor zeer voordelig", aldus Thiemo, die de afgelopen drie jaar bij zijn ouders voornamelijk in de keuken van Haus Hünnekes heeft gewerkt en nu ook als chefkok/eigenaar blijft werken.

In die drie jaar heeft Thiemo (die jaren werkervaring opdeed bij het befaamde restaurant Dicks Waldhaus) al wel hier en daar zijn stempel op de zaak gezet. Zo heeft hij een half jaar geleden de menukaart vernieuwd. Natuurlijk liet hij de voor Hollanders populaire schnitzels op de kaart staan, maar vulde de kaart ook met enkele specialiteiten. Ook de visliefhebber en de vegetariër heeft Thiemo niet vergeten. Tip van Thiemo: "Probeer maar een de Mixed Teller!"

Haus Hünnekes, Kleverstrasse 62, Kranenburg; 0049 282692248.

Jos van Hees van Bike Totaal in Millingen: De fietsenmaker, die zelf ook fietst!

MILLINGEN – Waar koop je vertrouwd een fiets? Bij een vakman, een fietsenmaker, die zelf ook fietst en weet wat de eisen van de fietser zijn. Bij Jos van Hees, die met zijn zaken Bike Totaal in Millingen én Nijmegen niet alleen de juiste fiets kan leveren, maar ook de service en het onderhoud! Dat geldt voor de kinderfiets, stads- en bakfiets, race- en tourfiets tot aan een ruim assortiment van de populaire elektrische fiets.

Bike Totaal Jos van Hees is er altijd voor de klant. Je krijgt er een goed advies en door metingen wordt de juiste maat van de fiets bepaald. Bij zitproblemen wordt bovendien vakkundig een zadelmeting uitgevoerd.

Bike Totaal Jos van Hees verkoopt alle bekende merken: van Gazelle, Batavus, Giant tot aan Sparta. Bij de elektrische fietsen is er ook een selectie van het befaamde Zwitserse merk Flyer. Juist bij de e-bike is de nazorg een belangrijke zaak. "Het is een brok techniek, waarin best wel eens wat mis kan gaan. Ons vakbekwaam personeel heeft hiervoor de juiste kennis in huis."

Bike Totaal Jos van Hees heeft werkplaatsen in Millingen en Nijmegen (onder bij het Radboudziekenhuis). Dat is handig voor de inwoners uit de regio, die in Nijmegen werken. "Men kan 's morgens in Nijmegen de fiets voor een servicebeurt brengen, gaan werken en 's avonds de fiets weer ophalen. Klaar terwijl u werkt!", aldus Jos van Hees.

Bike Totaal Jos van Hees, Van Lyndenstraat 13a, Millingen; telefoon 0481 432350; www.josvanhees.nl. In Nijmegen: Geert Grooteplein 22.

Begin het nieuwe jaar goed met Nordic Walking

GROESBEEK - Zaterdag 10 januari om 9.00 en om 11.00 uur starten er weer gratis kennismakingslessen Nordic Walking vanaf het parkeerterrein van hotel dDe Wolfsberg in Groesbeek.

Na deze gratis les is er de mogelijkheid om je op te geven voor zes technieklessen die gegeven worden door Marian Schijf, de nordic-walkinginstructeur, die landelijk zeer goed bekend staat. "Geeft u zich op voor de zes technieklessen, krijgt u ook nog eens vier gratis mogelijkheden om mee te lopen met de doorloopgroepen van Kwiek Groesbeek, een lezing van de podoloog en een shopping- avond bij Austria sport in Malden."

"Wist u dat er bij Kwiek Groesbeek wekelijks meer dan tweehonderd lopers jong en ouder één of meerdere keren meelopen met de wekelijkse trainingen en/of wandelingen vanuit Groesbeek, Berg en Dal en Ubbergen die begeleid worden door professionele wandelbegeleiders, studenten of trainers? Dat lopen niet alleen goed is voor de conditie en spiervorming maar ook goed is voor de brein? En dat er iedere tweede vrijdag van de maand extra wandelingen vanaf een andere vertrekplaats worden georganiseerd? Weer drie nieuwe docenten opgeleid worden voor instructeur en dat studenten een stageplaats kunnen krijgen?
Tussen kerst en nieuwjaar de N 70 route gelopen wordt? Dit jaar voor het eerst een weekend weg gepland staat? In de zomerperiode gestreefd wordt naar iedere dag ergens een wandeling/training? Groepen zijn voor snelle lopers, werkende ouders, maar ook groepen voor lopers die minder snel lopen en chronische aandoeningen hebben? Bijna iedere dag doorloopgroepen zijn? Als je al eens eerder een techniektraining hebt gevolgd je een gratis terugkom- les kan krijgen om je zo bij een van de groepen te kunnen aansluiten!
Kortom: begin met de technieklessen en er gaat een beweegwereld voor jou open! Inlichtingen en opgeven: marian@inbewegingsport.nl of bel 06 13260571."

Kersttoernooi PV Leuth

LEUTH - Een van de dingen die we tegenwoordig in de kerstboom hangen zijn mooie glimmende kerstballen.

Ook deze ballen bestaan al lang, vooral de transparante soort die dateert van meer dan driehonderd jaar geleden. Toen waren deze ballen bekend onder de naam: 'heksenbal'.
'Heksen ballen waren erg populair in de achttiende eeuw in Engeland, maar hun eigenlijke oorsprong is veel ouder. Al meer dan driehonderd jaar worden glazen ballen voor de ramen gehangen om vervloekingen, boze geesten en ongeluk af te weren. Het doel van het ophangen van deze ballen is een, voorbijgaande boze geest die een mogelijk gevaar vormt voor de harmonie in huis, af te leiden. Het lijkt misschien vreemd om te lezen dat een geest gevangen zou kunnen raken in glas, maar ook in veel oude sprookjes komen geesten in lampen en flessen voor.
Door al deze kerstgewoontes te bespreken, zal inmiddels wel duidelijk zijn dat de meeste van onze 'kerstattributen' te maken hebben met het afwenden van onheil en het aantrekken van voorspoed en geluk.

Bij de jeu de boule is dit laatste ook zo. "Op 23 december hadden we weer het ondertussen traditionele kersttoernooi. Liefst dertig personen deden mee. Het waren soms behekste boules. Je probeerde om de boule aan de rechtse kant te gooien doch een steentje of kale plek en te hoog gooien zorgde voor een linkse boule." Opnieuw was het verschil in speelstijlen soms minimaal. dertien tegen twaalf is dan ook geen vreemde uitslag. Vorige keer nog poedel, nu winnaar was Theo van Dreumel, tweede werd Gerda Stevens en derde Ton Stevens. De poedel was dit keer van Marie Corbeek. De vereniging had voor de nodige heerlijke hapjes gezorgd. Voor de dames achter de bar was het een drukke maar gezellige avond.

Rotonde Hulsbroek nog niet af

GROESBEEK – De Rotonde aan de Hulsbroek in Groesbeek is onlangs opengesteld voor het verkeer.

Door de aanleg van de rotonde op de kruising Hulsbroek / Mies –die een prominente entree van het industrieterrein vormt– was er vrijwel dagelijks een file op zowel de Molenweg als de Pannenstraat in het centrum van Groesbeek. Echter, de rotonde zal vermoedelijk in het voorjaar weer afgesloten worden om de laatste klus te klaren. Er moet nog een toplaag asfalt aangebracht worden en verkeersmarkeringen moeten nog op het asfalt aangebracht worden. Volgens insiders gaat de rotonde dan weer een week op slot.

Vlam in de pan

GROESBEEK – Tijdens het oliebollenbakken in de keuken van een woning aan de Klompenmaker in Groesbeek is maandagmiddag omstreeks 16.00 uur de vlam in de pan geslagen.

De bewoner bedacht zich geen moment en heeft zelf de deksel op de pan gedaan en vervolgens de brandweer van Groesbeek gealarmeerd. De brandweer heeft bij aankomst de oververhitte pan naar buiten gebracht om af te koelen. De afzuigkap heeft brandschade opgelopen terwijl de gehele woning rook- en roetschade heeft.

Feest van het Licht groot succes

HEILIG LANDSTICHTING – In museumpark Orientalis heeft het Feest van het Licht liefst ruim 18.000 bezoekers getrokken.

Zondag 4 januari werd dit groots opgezette gebeuren afgesloten na een maand vol met activiteiten. Naast de traditionele kerststallententoonstelling waren er prominenten sprekers en schrijvers. De kleurrijke opening werd verzorgd door elf burgemeesters uit de regio en van Kranenburg en Kleef, die als levende kerststal fungeerden.

"Dankzij de vele activiteiten is het Feest van het Licht een groot succes geworden wat ongetwijfeld in december aanstaande een vervolg zal krijgen", aldus museumdirecteur Erna van de Ven. Daarnaast wil Van de Ven in de loop van dit jaar vaker sprekers, filosofen en schrijvers gaan uitnodigen.

Barry Beijer verruilt De Treffers voor Achilles'29

GROESBEEK – De 25-jarige Barry Beijer van De Treffers speelt het volgens seizoen in de Jupiler-League bij plaatsgenoot Achilles'29.

De verdediger speelt momenteel het vierde jaar bij De Treffers en werd vorig seizoen nog uitgeroepen tot ADCO-speler van het jaar. De Duivenaar had zich dat seizoen bewezen en had daarmee een vaste basisplaats afgedwongen.

Sylvia Fleuren stopt als manager van STER

GROESBEEK – In het radioprogramma 'De Tafel van Twee' van Omroep Groesbeek liet zondagmorgen de kersverse wethouder van Financiën Silvia Fleuren weten dat zij het managersfunctie van de STER heeft opgezegd om eventuele belangenverstrengeling uit te sluiten.

De STER (Stichting Toerisme En Recreatie) organiseert onder andere jaarlijks de Groesbeekse wijnfeesten.

Jongelui betrapt met vuurwerk afsteken

GROESBEEK – De politie heeft maandagavond twee jongens betrapt die bezig waren vuurwerk af te steken op het Dorpsplein in Groesbeek.

Het vuurwerk dat ze nog bij hun hadden is in beslag genomen. Tegen hen zal een passende straf worden opgelegd.

Beginnend bestuurder onder invloed

GROESBEEK - Tijdens een alcoholcontrole op de Pannenstraat in Groesbeek is maandagavond een beginnend bestuurder uit Groesbeek tegen de lamp gelopen.

De jongeman blies 440 UGL en dat was voor de politie reden zijn rijbewijs in te nemen. Beginnende bestuurders mogen minder drinken dan ervaren bestuurders, die maximaal 220 UGL mogen hebben.

Raad Groesbeek stemt unaniem

voor Berg en Dal

GROESBEEK – De nieuwe gemeenteraad van de herindeling gemeente heeft vrijdagmiddag tijdens een bijzondere raadsvergadering unaniem voor Berg en Dal gekozen. Op 2 januari 2016 wordt de herindelingsgemeente Berg en Dal.

Er was de nodige commotie ontstaan toen werd voorgesteld de nieuwe gemeente Berg en Dal te gaan noemen, vooral uit het Groesbeekse. Daarop besloot een meerderheid van de gemeenteraden tijdens de gemeenteraadsverkiezing een referendum te houden over de nieuwe gemeentenaam. De kiezers konden kiezen uit Berg en Dal en Groesbeek. De verschillende partijen hadden voor het referendum lasten weten de uitslag van het referendum te respecteren. De naam Berg en Dal bleek nipt te winnen van Groesbeek met respectievelijk 50.77 tegen 49.23 procent.

Dat was vooral voor Sociaal Groesbeek een harde klap, ook zij hadden laten weten de uitslag te respecteren, maar hadden niet verwacht dat Berg en Dal eruit zou komen. Zij hadden tijdens de verkiezingscampagne hun peilen gezet om de naam Groesbeek te behouden. Er dreigde zelfs een breuk binnen Sociaal Groesbeek te ontstaan, maar werd op het laatste moment afgewend.

Wiebo Kersten van Sociaal Groesbeek liet weten dat Sociaal Groesbeek met pijn in het hart voor Berg en Dal zal stemmen omdat wij ook voor het referendum hebben laten weten de uitslag te zullen respecteren. Hennie Eikholt van de GVP complimenteerde Sociaal Groesbeek voor hun moedig besluit. Ook CDA voorman Rob Verheijen had respect voor Sociaal Groesbeek omdat zij helse tijden hebben gehad en toch uiteindelijk stemmen voor Berg en Dal. Om op de komborden van De Horst en Breedeweg het woord Groesbeek ervoor te plaatsen – om zo de pijn te verzachten vond het merendeel van de raadsleden 17 tegen 5 een goede geste, maar gaf het college de opdracht dit nader uit te werken. De motie van VOLG om op de komborden alleen de kern naam te vermelden werd vooralsnog door de fractie ingetrokken. Op 2 januari 2016 wordt de definitieve naam Berg en Dal.

Kom kennismaken met het Kookhus

LEUTH - Op dinsdag 20 januari is iedereen uitgenodigd om kennis te komen maken met de plannen voor het Kookhus (in het Kulturhus) in Leuth. De bezoeker krijgt dan van de initiatiefnemers alle informatie over hoe het Kookhus gaat werken en natuurlijk kan men ook de vragen stellen, die men nog hebt.

Tijdens deze gelegenheid kan de bezoeker meteen een stevige maaltijdsoep nuttigen, waarvoor een zacht prijsje wordt gevraagd van 2,50 euro.

Alle mensen die belangstelling hebben om samen te koken, te eten of te helpen met alle activiteiten die er gedaan moeten worden en daarover geïnformeerd willen worden; men is welkom op dinsdag 20 januari om 18.00 uur in het Kookhus van Leuth.

"Als u dinsdag 20 januari komt en een kop soep wilt gebruiken, vragen wij u zich vooraf aan te melden via de mail of per telefoon: kookcafeleuth@outlook.com of telefonisch tussen 18.00 en 20.00 uur bij Gosien Huisman (06 18265249) of Sibrand Seegers (024 6632814)."

Vermeende brand in Breedeweg

GROESBEEK-BREEDEWEG – De brandweer van Groesbeek werd zondagavond even voor acht uur gealarmeerd voor een brand in een gebouw. Ter plaatse bleek er veel rook te komen bij een rookgasafvoer en het alarm van de Buurtwinkel ging over.

Een attente inwoonster uit Groesbeek sloeg alarm. De brandweer heeft voordat de sleutelhouder van de Buurtwinkel aanwezig was de bovengelegen appartementen gecontroleerd, maar trof daar niets aan. In de Buurtwinkel bleek de ketel voor de rookgas te zorgen maar verder was er niets aan de hand. Terwijl de brandweer uit voorzorg nog alles aan het controleren was, kwam de melding dat onverlaten enkele kerstbomen op de kruising Nieuwe Drulseweg/Nijerf in brand hadden gestoken. Dit vuurtje werd wel door de brandweer geblust.

Gemeenteraadsleden van Groesbeek

GROESBEEK - De gemeenteraadsleden van Groesbeek die vrijdagmidag 2 januari 2015 geïnstalleerd en beëdigd zijn:

Mechteld ten Doesschate VVD
Rona Vree GroenLinks
Jo Coerwinkel GroenLinks
Martijn Schmiermann PvdA
Thieu Hoeken PvdA
Mireille Straathof Voor Berg en Dal
Jos Peters Voor Berg en Dal
Peter Maas VOLG
Johanna Brouwer VOLG
Gaby Hustedt VOLG (neemt de plaats in van Erik Weijers die wethouder geworden is)
Herman Scholtens CDA
Rob Verheijen CDA
Jan Poelen CDA
Rob Bekers GVP (neemt plaats in van Sjaak Thijssen die wethouder geworden is)
Hennie Eikholt GVP
Irma van de Scheur GVP
Miengske Borremans C'90 (neemt plaats in van Ria Barber die wethouder geworden is)
Robert Houkes C'90 (was wegens ziekte afwezig)
Alex ten Westeneind GJS
Theo van der Velden GJS
Hans Peters Sociaal Groesbeek
Wiebo Kersten Sociaal Groesbeek
Evert Ruiter D66

Oudejaarsborrel Business Club Zuid van De Treffers groot succes

GROESBEEK – De oudejaarsborrel van Business Club Zuid van de Groesbeekse topklasser De Treffers is maandagavond 29 december een groot succes geworden.

De avond werd geopend door de voorzitter van de Business Club Wim Zwitserloot, die met enige trots mededeelde dat De Treffers momenteel liefst 125 Business Club leden heeft en er komen er nog iedere week een of twee bij, die bij De Treffers volop kunnen netwerken. "We gaan tot de 200, maar dan zal de businessruimte vergroot dienen te worden. Daarnaast dekken zij liefst vijftig procent van de begroting van De Treffers", besloot Wim zijn openingstoespraak.

De 200 aanwezigen werden ontvangen met koffie en appeltaart ,verzorgd door De Driestroom uit Elst. Freek Verhoeven van wijngaard De Colonjes presenteerde de Groesbeekse prijswinnaars, terwijl Weinhaus Ranke een proeverij had van de Duitse topwijnen. De pizzabakker van restaurant La Stalla uit Malden verwende de aanwezigen met ter plaatse gebakken pizza's, die er in gingen als koek. Trainer Ton Caanen vertelde diverse anekdotes over zijn trainerscarrière in Oekraïne, Rusland, Israël en Cyprus. Marco Naterop presenteerde zijn Internationaal bloemenbedrijf 'Afriflora', waar meer dan duizend werknemers werkzaam zijn. Het was een indrukwekkend verhaal, zo indrukwekkend dat je een speld kon horen vallen. Tussentijds en na afloop van de presentatie werd de muziek verzorgd door Kind of Blue.

Businessman van De Treffers
Hans Janssen is tijdens de Oudejaarsborrel uitgeroepen tot Business man 2014 van De Treffers. Dankzij Marc en Silvia Wouters van Installatiebedrijf Marc Wouters heeft De Treffers sinds maandagavond 29 december er een traditie bij. Voortaan zal er ieder jaar een waardevolle businessman of -vrouw bekend worden gemaakt. Hij of zij moet veel passie en tijd in De Treffers steken. Hans Janssen Groesbeek kreeg uit handen van Marc en Silvia een speciale speld, zijn vrouw Moniek een groot boeket bloemen en beiden een dinerbon van restaurant Vurrukkulluk uit Brakkestijn.

Programma elfde pronkzitting Groesbeek bekend

GROESBEEK – Het programma van de elfde editie van de Groesbeekse pronkzitting die op zaterdagavond 17 januari wordt gehouden in De Mallemolen is bekend.

Elf jaar geleden nam De Mallemolen het initiatief om dit gebeuren nieuw leven in te blazen, en met succes. Al die elf jaren zijn deze zittingen binnen in no-time uitverkocht. Ook dit jaar vindt er weer een gevarieerd programma plaats. Een scala van buutreedners zoals Andrew Helder, Wim 't Olliepitje, De Geraniumkiekers, Jo Schoofs en Kitty Goverde. Maar ook artiesten en carnavalsschlagergroepen als Arm Snuutje, Alt van Huus, Maurice Nillessen, 't Zeivertropker en CV Trek mar dur zullen het podium betreden.

Prins Ummenie de 55ste Harm Wijnhoven van carnavalsvereniging De Feestneus en Prinses Henriette Kuppen van carnavalsvereniging Net Aecht zullen met hun gevolg ook op deze avond aanwezig zijn. Deze avond staat ongetwijfeld garant voor een bonte avond voor elk wat wils. De presentatie is in vertrouwde handen van Bas Wegh terwijl de muzikale omlijsting is toevertrouwd aan het feestorkest Oajum Zat.

De aanvang van de pronkzitting is om 20.11 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van De Mallemolen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Reacties op concept-akkoord op hoofdlijnen

Peter Maas (VOLG): "Voor de betrokkenheid van de burgers moet de gemeente de eerste stap zetten. We moeten klantgericht gaan denken. Zorg besteden aan bestaande bedrijven terreinen. Mensen die zorg nodig hebben moeten het ook krijgen."

Jos Peters (Voor Berg en Dal): "Het gemeente loket in Ubbergen is opgeheven. Wij hebben het allemaal over dienstbaarheid dicht bij de burgers. Kijk of er zowel in Ubbergen als Millingen aan de Rijn een gemeenteloket gerealiseerd kan worden."

Jo Coerwinkel (GroenLinks): "De actiepunten zijn bijzonder mager. Het openbaar vervoer zou in de nieuwe gemeente een mooie stimulans kunnen zijn."

Mechteld ten Doesschate (VVD): "Programma met veel bedenkingen, per voorstel zullen wij reageren. Wij maken ons ernstige zorgen betreffende Sociale Zaken en Financiën."

Evert Ruiter (D66): "Besteed veel aandacht aan interne zaken. De werkgelegenheid is enorm belangrijk. Contacten met Heumen, Mook en Middelaar voortzetten. Houdt vooral de vinger aan de pols."

Wiebo Kersten (Sociaal Groesbeek): "Wij gaan kritische oppositie voeren. Themabijeenkomsten in wijken hervatten. De diversiteit van toerisme en recreatie moet omhoog."

Alex ten Westeneind (GJS): "Wij moeten zorgvuldig omgaan met de erfgoedcommissie."

Herman Scholtens (CDA): "Ben voor windenergie maar niet grootschalig, maatwerk bij energie is een must, de bevolking moet het er wel mee eens zijn."

Oud-dorpsgenoot Harrie Feijen overleden

ULVENHOUT-GROESBEEK – Onlangs is bekend geworden dat de oud-dorpsgenoot van Groesbeek Harrie Feijen op 65-jarige leeftijd is overleden.

Dr. H.W.H. Feijen was dertig jaar als gynaecologisch-oncoloog verbonden aan het Amphia ziekenhuis in Breda. De herinneringsbijeenkomst is op zaterdag 3 januari om 16.00 uur geweest in de aula 2 van het uitvaartcentrum Zuylen in Breda.

Lekker en gezond afvallen bij Ega Dorien Vernooij

HAALDEREN - EGA (Eet Gewoon Alles) afslankclub is een begrip geworden, in de omgeving, het is een afslankclub die al 34 jaar aan de weg timmert met Dorien al zestien jaar als cursusleidster in De Betuwe, Arnhem, Nijmegen, Wijchen, Heteren, Millingen en Groesbeek.

Dorien leert de cursisten gezond te laten eten, een goed gewicht te bereiken en de bekende stok te zijn voor vele. Mensen vallen goed af door deze manier te eten, we eten gewoon met de pot mee, geen pillen en geen poeders maar we eten uit de voedingsschijf.

Hieronder het verhaal van Esther Vermeulen- Geurts die al 22 kilo afgevallen is en daar erg blij mee is haar verhaal vertelt wat haar ervaring is. Esther is nog niet op gewicht maar dat gaat zeker gebeuren dit jaar!

Het verhaal van Esther uit Bemmel: "Jaren geleden al eens succesvol afgevallen via de EGA bij Dorien. Maar door al die bekende smoesjes was ik weer terug bij af. Na verschillende afvalmethodes de stoute schoenen maar weer aangetrokken en in februari 2014 weer binnen gestapt bij Dorien. Het was net of ik niet weggeweest was, de leerzame en gezellige cursussen met altijd wat te proeven!

De stok achter de deur want ik ben er al wel achter, ik kan echt niet zonder. Het eten via EGA is goed, in het begin moet je het effe op een rijtje krijgen hoe je het moet indelen maar met de lekkere recepten van Dorien is het heel goed te doen. Je eet lekker en gevarieerd.

Ik ben nog zeker niet waar ik wil en moet zijn maar zeer zeker op je juiste weg. Ik blijf trouw komen, hoor Dorien."

Meer info staat op www.ega-dorienvernooij.nl of bel Dorien 0481461413.

Courage Sionshof in Heilig Landstichting wordt Japans restaurant

HEILIG LANDSTICHTING – Het bekende hotel Restaurant Courage Sionshof aan de Nijmeegsebaan/Sionsweg in Heilig Landstichting is onlangs verkocht. Het hotel-restaurant is gekocht door de eigenaar van Chinees Indisch restaurant Lee Ho Fook aan de Dorpsstraat in Groesbeek en Wok De Molen aan de Rijksweg in Malden.

Samen met een zakenpartner komt er in het voormalig hotel-restaurant een Japans restaurant met als specialiteiten sushi, grill en Aziatische tapas. De naam Courage Sionshof wordt vervangen door Konichiwa, wat in het Nederlands betekent 'Hoe gaat het 'of 'Goede dag'.

Het Japans restaurant moet plaats gaan bieden aan zo'n 250 personen, terwijl de vergaderzaal in tact blijft voor vergaderingen, bijeenkomsten en dergelijke. Het ligt in de bedoeling dat het restaurant half februari open gaat, maar voor die tijd moet er nog heel wat gebeuren. Onlangs heeft een schoonmaakbedrijf het pand van buiten een ware face-lift gegeven. Er komt een geheel nieuwe keuken in het pand evenals het interieur en meubilair .

Een complete Aziatische tuin zal het pand een nog mooier aanzicht geven. In totaal zullen er tussen de 70 en 80 parkeerplaatsen gerealiseerd worden. De 17 hotelkamers worden behouden, waarvan er twee kamers ingericht gaan worden in geheel Aziatische sfeer. Het ligt in de bedoeling dat het hotel in week 2 al open gaat; de gasten kunnen dan ook lunchen en ontbijten.

Het restaurant staat gepland op half februari tenminste als alles meezit laat de eigenaar van Wok De Molen weten. "Wij zijn uitgegaan van puur de locatie, die volgens ons de beste is van de hele regio, de ligging is perfect en het pand ligt centraal." In de nabije toekomst zal er ook sushi afgehaald kunnen worden, verser kunnen de klanten het niet krijgen. Groesbeek krijgt er een restaurant van allure bij, dat is een ding wat zeker is.

Elf prijswinnaars van decemberactie Millingse Ondernemers

MILLINGEN - Liefst elf prijswinnaars zijn er uit de immens grote stapel enveloppe getrokken van de decemberactie van de Millingse ondernemers. Gezien het aantal deelnemer(ster)s die aan de actie hebben meegedaan kan men spreken van een zeer groot succes.

Alle 28 ondernemers, die aan de actie hebben meegedaan, zijn ongetwijfeld tevreden over het verloop van de feestmaandactie, want gezien de grote stapels enveloppes blijkt dat veel inwoners van Millingen hun inkopen bij de plaatselijke ondernemers hebben gedaan. In café Janssen & Janssen aan de Heerbaan was dinsdagavond 30 december de trekking.

De uitslag was als volgt: waardecheque € 50,00 fam. Steeg van Weel, waarde cheque € 50,00 van der Hoeve (Nielingen), waarde cheque € 50,00 Fam. Keijsers, waardecheque € 50,00 Wil en Marijke Hol.
Waardecheque € 100,00 B.v.Hoeven (Beethovenstraat), waardecheque € 100,00 J. Lemmens.
Minuut gratis winkelen bij Albert Heijn: P. van Haaren. Note-book fam. Larijs, Smart TV W. Frieling, E-Bike A. Saat en de achtdaagse reis naar Kreta door Steven Heijmink. De eerste, tweede en derde prijswinnaars werden na de trekking gebeld, zodat zij hun gewonnen prijs direct in ontvangst konden nemen in café Janssen & Janssen.

Geslaagd Olieballentoernooi

BEEK-UBBERGEN - Zaterdag 27 december was het alweer de dertiende maal dat het Olieballentoernooi van Switch '87 in sporthal De Duffelt plaats vond.

Met ook dit jaar weer als hoofdsponsor Podotherapie Driessen en veldsponsors: Slapen bij Ons Thuus, Autobedrijf Pouwels, Pension In de Lavinde, Fruitbedrijf René Smijers en cateringsponsor Kees van der Velden. Er hadden zich vijftien teams ingeschreven, die verdeeld over drie poules ieder vier wedstrijden speelden. De teams eindigden als volgt:

Niveau 1

De Familie
Opstaan en Vallen
Stamppot
Vallen en Opstaan
Man, Man, Man.

Niveau 2

De Snap
De Snappertjes
BallenMix '14
Beek
De Zwarte Duivels

Recreanten

Mak Mar Hoog
Meiden C1
VVLK 3
De Mix
De Golden Oldies

Voor de eerste plaatsen werd een beker uitgereikt, daarnaast waren er nog een tweetal speciale prijzen: De aanmoedigingsprijs ging naar De Zwarte Duivels en de pechprijs naar Man, Man, Man. Vervolgens werd aangevallen op het prima smakend winterbuffet van Kees van der Velden.

Rond 20.00 uur begon de vrijwilligersavond waarbij eerst de jubilarissen in het zonnetje werden gezet: Peter Tissen, 25 jaar lid. An Brandwijk, 40 jaar lid/donateur: bij afwezigheid vertegenwoordigd door kleindochter Bo de Bruijn. Trees Niels, 50 jaar lid/donateur. De vierde jubilaris, Ria Kroes, 25 jaar lid/donateur kon helaas niet aanwezig zijn.

Daarna kon het feest beginnen en werd er tot in de kleine uurtjes volop geswingd op de muziek van DJ Bob. Foto's van het evenement zijn te zien op de site van Switch '87: www.switch87.nl.

Portefeuilleverdeling nieuw college

GROESBEEK - Voorstel portefeuilleverdeling van het nieuwe college van burgemeester en wethouder waarover de nieuwe gemeenteraad van Groesbeek zich op 2 januari heeft beslist.


Burgemeester
. Algemene en bestuurlijke zaken
. Herindeling en harmonisatie
. Samenwerkingsagenda ( sub ) regionaal
. Internationale samenwerking
. Strategische visie
. Regiegemeente
. Beleidscoördinatie
. Bedrijfsvoering / P&O
. Informatievoorziening en automatisering
. Dienstverlening
. Politie, openbare orde
. Brandweer, veiligheid en rampenbestrijding
. " Burgervader – rol " bij crisissituaties
. Coördinatie toezicht en handhaving ( m.b.t. alle portefeuilles )
. Asielbeleid
. Integrale veiligheid
. Communicatie en (lokale) media
. Representatie
. Voorlichting

Wethouder Sylvia Fleuren (CDA)
. Financiën
. Belastingen
. Inkoop – en aanbestedingsbeleid
. Economische zaken / Werkgelegenheid / Werkbedrijf / werkklanten
. Toerisme en recreatie

Wethouder Sjaak Thijssen (GVP)
. Decentralisaties; participatie / jeugdzorg/ WMO-AWBZ
. Sociale zaken en WMO
. Welzijn
. Wonen
. Volksgezondheid
. Milieu en afval
. Project centrumplan Groesbeek

Wethouder Ria Barber (C90)
. Ruimtelijke ordening en ontwikkeling
. Grondzaken
. Omgevingsvergunningen
. Openbare werken
. Verkeer , vervoer, mobiliteit
. Nutsbedrijven
. Integraal waterbeheer

Wethouder Eric Weijers (VOLG)
. Natuur en landschap
. Coördinatie thema duurzaamheid
. Kunst en cultuur
. Bibliotheek
. Onderwijs
. Sport
. Accommodaties
. Subsidie ( behorend bij de hierboven genoemde portefeuilleonderdelen )
. Wordt betrokken bij toeristisch / recreatieve ontwikkelingen zodra ze natuur/ landschap raken.

Vervanging

Loco burgemeester
1. Wethouder Thijssen
2. Wethouder Barber
3. Wethouder Weijers
4. Wethouder Fleuren

Onderlinge vervangingsafspraak portefeuilles
Burgemeester wordt vervangen door wethouder Thijssen
Wethouder Thijssen wordt vervangen door wethouder Barber
Wethouder Barber wordt vervangen door wethouder Weijers
Wethouder Weijers wordt vervangen door wethouder Fleuren
Wethouder Fleuren wordt vervangen door burgemeester.

Koor Ap/Art verzorgt mis

MILLINGEN - Koor Ap/Art zal de mis in de Heilige Antonius van Padua kerk in Millingen aan de Rijn van zondag 18 januari (11.00 uur) muzikaal opluisteren.

Tijdens deze mis zal koor Ap/Art, begeleid door eigen band, onder de deskundige leiding van dirigent Frans Coerwinkel gepaste muzikale stukken ten gehore brengen.

Zeer rustig oud en nieuw voor brandweerkorpsen

GROESBEEK – De drie brandweerkorpsen in de nieuwe gemeente Groesbeek (januari 2016 Berg en Dal) hebben een uitzonderlijk rustig oud- en nieuwjaar gevierd.

De brandweerlieden in Millingen en Ubbergen hebben kunnen genieten van de oliebollen, zij werden geen enkele maal opgeroepen. De brandweerlieden van Groesbeek werden maar eenmaal opgeroepen, dat was nieuwjaarsnacht omstreeks 02.00 uur. In de Kloosterstraat hadden onverlaten brand gesticht in een holle boom die in een tuin stond. De bewoners hebben zelf getracht deze brand te blussen. Toen dat niet lukte werd de Groesbeekse brandweer gealarmeerd die de boom hebben geblust. Theo Klüsters van de Groesbeekse brandweer heeft zelden zo'n rustig oud en nieuw meegemaakt. "Zo hoort het eigenlijk ook", aldus Klüsters.

Brandweer Groesbeek en Ubbergen in actie vanwege vallende bomen

GROESBEEK-UBBERGEN – De brandweerkorpsen van Groesbeek en Ubbergen zijn zaterdag 27 december in actie moeten komen voor vallende bomen.

Op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal ter hoogte van de Duivelsberg was een boom omgevallen door de storm en blokkeerde een gedeelte van het wegdek. Op de van Randwijckweg in Beek en op de Rijksstraatweg in Ubbergen waren eveneens twee bomen gedeeltelijk op het wegdek terecht gekomen. Er zijn geen persoonlijke ongevallen gebeurd. De brandweer heeft de bomen verwijderd.

Burgemeester Keereweer benoemd als eerste burger nieuwe gemeente

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje kijkt toe als burgemeester Keereweer zijn acte van benoeming tekent. Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Commissaris van de Koning Clemens Cornielje was vrijdagmiddag speciaal naar Groesbeek gekomen om burgemeester Keereweer als waarnemend burgemeester te benoemen voor de nieuwe gemeente Groesbeek.

Hij wenste eenieder een gezond en gelukkig 2015 toe. Ik sta hier voor de Raad van Elf, daarmee doelende op de elf fracties die de nieuwe gemeenteraad rijk is. "Ik ben naar Groesbeek gekomen omdat het een bijzondere gelegenheid is. Het is de eerste herindeling in tien jaar en voor mij de eerste maal. Deze herindeling is niet van bovenaf opgedrongen, maar jullie hebben elkaar weten te vinden en het resultaat mag er wezen."

"Wat de oppervlakte van de gemeente betreft zijn jullie de grootste van Gelderland en wat inwonersaantal betreft staat Groesbeek nu op de derde plaats, Nijmegen en Wijchen voor u. Het is een mooie plattelandsgemeente, u maakt met elkaar de gemeente hield Cornielje het college en raadsleden voor. Keereweer is een groeibriljant, hij begon als eerste als waarnemend burgemeester in Groesbeek, toen Millingen aan de Rijn erbij en nu de hele nieuwe gemeente inclusief Ubbergen. U bent een verbinder dat is een van uw kwaliteiten."

Nadat Cornielje burgemeester Keereweer had beëdigd, wenste hij burgemeester Keereweer veel succes in deze prachtige gemeente. Binnenkort is commissaris Cornielje weer in Groesbeek om de profielschets van de nieuwe burgemeester op te halen. "We hopen dat de nieuwe burgemeester voor de zomer of direct daarna benoemd kan worden", hield Cornielje de aanwezigen voor.

Vijftien jaar Landschapsbeheer Groesbeek: weekend vol activiteiten

GROESBEEK - In het weekend van vrijdag 16 en zondag 18 januari viert Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) het heuglijke feit dat vijftien jaar geleden deze club werd opgericht. In dit jubileumweekend staat een tweetal activiteiten op stapel.

De bever. Allereerst is er op vrijdag 16 januari een informatieavond over de bever. Deze zal plaatsvinden van 19.30 tot 22.00 uur in dorpshuis De Slenk in het Groesbeekse kerkdorp De Horst. Spreker deze avond is Gijs Kurstjens en hij zal naast de succesvolle herintroductie van de bever ook kort ingaan op de terugkeer van de otter in de Nederlandse natuur. De toegang is gratis.

Gijs is bioloog en heeft momenteel een ecologisch adviesbureau in Beek-Ubbergen. Vanaf het begin is hij betrokken bij de herintroductie van de bever in Nederland. Gijs zal op 16 januari verrassend nieuws brengen over de bever. Voor meer informatie over deze avond kan men bellen met Paul Leenders, 024 3972405.

Jubileumwandeling

Zondag 18 januari zal LBG een mooie traditie voortzetten, namelijk de jubileumwandeling. Deze zal starten vanaf camping De Zoete Aagt, Grafwegen 31 in Groesbeek. Bij zowel het vijf- als het tienjarig bestaan is een wandeling georganiseerd over de zandpaden van De Horst. Dit naar aanleiding van het feit dat het verdwijnen van deze paden destijds de reden was van oprichting van LBG. Ditmaal wordt een ander deel van Groesbeek met een bezoek vereerd: de Grafwegen en Jansberg.

Er is speciaal voor deze jubileumexcursie gekozen voor een andere opzet dan normaal. Tussen 13.00 en 14.00 uur zullen kleine groepjes op pad worden gestuurd langs een vooraf uitgezette route. Men komt dan vanzelf uit op een punt waar een gids van LBG klaarstaat om op dat specifieke punt iets te vertellen over natuur, landschap, cultuurhistorie et cetera. Hierna zal deze gids de groep doorsturen naar de volgende gids. Na ongeveer twee uur wandelen komt men weer uit bij het startpunt, De Zoete Aagt. Men kan zelf zorgen voor een groepje en anders zal men door de organisatie op pad gestuurd worden als er een groep aanwezig is.

Na afloop is er bij De Zoete Aagt gelegenheid om iets te drinken. Ook deze activiteit van LBG is gratis te bezoeken, waarbij een vrijwillige bijdrage voor een eventuele consumptie wel op prijs wordt gesteld.

Voor meer informatie over de wandeling kunt u bellen met Dianne de Bruin, telefoon 024 3974257.

Ernstige hoofdwond bij vechtpartij bij een café

GROESBEEK – Pas nu is bekend geworden dat nieuwjaarsavond een vechtpartij heeft plaatsgevonden bij een café aan de Molenweg in Groesbeek.

Twee mannen en een vrouw kwamen het cafe binnen, terwijl een van hen zich vervelend begon te gedragen. De man werd hierop aangesproken door de uitbater van het cafe, die vervolgens een klap kreeg. De man werd vervolgens naar buiten gewerkt waar hij het aan de stok kreeg met een 34-jarige inwoner uit Groesbeek. Het slachtoffer werd zo hard geslagen dat hij er een ernstige hoofdwond aan over hield.

Toen de gealarmeerde politie en ambulance ter plaatsen kwamen lag het 34-jarige slachtoffer met een ernstige hoofdwond op de grond. Hij is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De politie heeft een onderzoek gestart, maar tot op heden nog geen aanhoudingen verricht.

Kindervakantiewerk Groesbeek dringend op zoek naar opslagruimte

GROESBEEK – Kindervakantiewerk Groesbeek is dringend op zoek naar een opslagruimte in Groesbeek voor het opslaan van onder andere spelmateriaal.

De stichting is op zoek naar een ruimte van minimaal veertig vierkante meter, die droog en afsluitbaar is. Voor de geschikte ruimte mag een maandelijkse vergoeding worden gevraagd. Iedereen die een ruimte beschikbaar heeft of wie iemand kent, die voor het Kindervakantiewerk een ruimte heeft, wordt verzocht contact op te nemen via 06 22271740 of een mail te sturen naar info@kvwgroesbeek.nl.

Windvlagen en sneeuw spelbreker slotfeest Groesbeek

GROESBEEK – Windvlagen en sneeuw hebben ervoor gezorgd dat het slotfeest van de zelfstandige gemeente Groesbeek niet heeft kunnen doorgaan. Zaterdagmorgen tussen 05.00 en 06.00 uur zorgden windvlagen ervoor dat een gedeelte van de vijf meter hoge evenementenoverkapping op het marktterrein aan de Spoorlaan het begaf.

De aluminium buizen knapten door de wind als luciferhoutjes en de sneeuw zorgde ervoor dat de zeilen het gewicht ook niet konden dragen en zakten in, zodat het geheel op instorten stond. De brandweer van Groesbeek werd te hulp geroepen om de overige zeilen los te maken.

Zaterdagmorgen om 09.00 uur kwam de organisatie met alle kernenwerkgroepen in crisisberaad bij elkaar waar werd besloten het slotfeest in verband met de veiligheid af te lassen. Hierdoor is het beoogde grootse afscheid van de zelfstandige gemeente Groesbeek geheel in duigen gevallen. De bingo voor de ouderen in De Meent en Mariendaal heeft zondagmorgen doorgang kunnen vinden, evenals de lunch voor de bevolking van de Breedeweg in verenigingsgebouw De Sleutel en het kernfeest in Heilig Landstichting. Daar werd een kunstwerk onthuld van theedoeken die door de bewoners van elke straat beschilderd waren met alle straatnamen die de Heilig Landstichting rijk is.

Ben Wijnhoven – de eigenaar van de evenementenoverkapping – waar de organisatie de overkapping van had gehuurd, was zaterdagmorgen om 06.00 uur aanwezig op het marktterrein. De vlagen wind met een windkracht acht, kwamen vol onder de overkapping die vijf meter hoog is; daar is niets tegen bestand. Daarop kwam nog de nodige sneeuw, die maakte alles nog zwaarder met het instorten als gevolg. Gelukkig heeft de organisatie een evenementenverzekering afgesloten zodat de schade die in de tienduizenden euro's loopt vergoed zal gaan worden.

Zaterdagmorgen rond 11.00 uur arriveerde in de Kerkstraat ook de treurwilg die gepland zou worden nabij de Nederlandse Hervormde Kerk, maar ook dit heeft geen doorgang kunnen vinden. De treurwilg werd als stille getuige in de wei naast de kerk gelegd. De organisatie komt in januari bij elkaar om een nieuwe datum voor het slotfeest te prikken in het voorjaar, maar dan is de zelfstandige gemeente Groesbeek er niet meer. De organisatie heeft nog gedacht om het slotfeest toch nog door te laten gaan in sporthal Heuvelland maar die waren volgens Wim Sanders bezet. Daarnaast was de organisatie en de werkgroepen unaniem van mening dat het slotfeest in het centrum van Groesbeek moest gaan gebeuren, dus kozen ze niet voor sporthal Heuvelland. Volgens Jan van Grinsven beheerder van sporthal Heuvelland waren er wel mogelijkheden om het gebeuren in de sporthal te laten plaatsvinden, maar dan had er veel werk moeten worden verzet. "Dan hadden we zaterdagavond na 20.00 uur pas kunnen beginnen met het opbouwen en zouden voor de zondag het hele competitieprogramma afgeblazen moeten worden. Maar nood breekt wet, als het moet dan kan dat " aldus Jan van Grinsven.

Drie knapen betrapt met afsteken illegaal vuurwerk

GROESBEEK – Drie knapen in de leeftijd van dertien en veertien jaar zijn woensdagmorgen betrapt met het afsteken van illegaal vuurwerk nabij de crossbaan langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

De knapen hadden nog zestien stuks vuurwerk bij zich; dat is in beslag genomen. De politie heeft de knapen overgedragen aan hun ouders daarnaast krijgen ze een alternatieve straf via Halt.

Honden nemen nieuwjaarsduik in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN – Traditiegetrouw is zaterdagmiddag 3 januari om 12.00 uur de Nieuwjaarsduik van honden gehouden nabij koffie en eethuis De Gelderse Poort aan de Rijndijk in Millingen aan de Rijn.

Voor de tiende maal waren de baasjes met liefst 51 honden naar De Gelderse Poort gekomen om getuigen te zijn van de frisse duik in de Rijn van hun trouwe viervoeters. Om 12.00 uur was het zover, enkele honden zagen het niet zo zitten maar het merendeel trotseerde het koude water.

Weer aan wal gekomen kregen ze als beloning een lekkernij terwijl hun baasjes konden genieten van erwtensoep met broodjes rookworst. Aan giften en inschrijfgeld werd een bedrag binnen gehaald van liefst 652,79 euro, dat geheel ten goede kwam aan de Dieren Ambulance Nijmegen (DAN). Deze was overigens ook aanwezig om eventueel in te grijpen als een hond in problemen zou komen. Dat bleek echter niet het geval te zijn.

Paniek in Millingen om niets

MILLINGEN – In de nacht van oud op nieuw is in de Ruysdaelstraat in Millingen rond 01.00 uur de nodige paniek ontstaan. Bij de hulpverlenende instanties kwamen meerder paniek meldingen binnen van vuurwerk gewonden.

Een slachtoffer zou niet meer aanspreekbaar zijn, terwijl een andere gewond was geraakt. Direct togen enkele politiewagens en een ambulance naar de plek des onheils. Ook de traumaheli werd opgeroepen, maar door de mist kon deze niet vertrekken. Ter plaatsen bleek er weinig tot niets aan de hand te zijn. Het slachtoffer -een 59-jarige inwoner uit Millingen- wilde een vuurpijl afsteken, maar die bleef hangen. Ambulancepersoneel constateerde dat het slachtoffer een klein brandwondje aan zijn arm had opgelopen terwijl het andere vermeende slachtoffer niets mankeerde. Het brandwondje is door het ambulancepersoneel behandeld, waarna de ambulance leeg weer naar Nijmegen terug kon rijden.

Junglebook in Cardo Theater

Foto: Boy Hazes

GROESBEEK - Ruim een kwart eeuw geleden schreef de Engelse auteur Rudyard Kipling een verzameling oerwoudverhalen, die hij bundelde in The Jungle Books. Sindsdien zijn deze verhalen talloze malen bewerkt en verfilmd. Jong en oud is bekend met de avonturen van het mensenjong Mowgli die opgroeit in het oerwoud te midden van de wolven.

OpusOne heeft 'Jungle Book' al in 1996 bewerkt tot een spetterende theatervoorstelling; het behoort tot de hoogtepunten binnen het repertoire van dit populaire gezelschap. In een gloednieuwe en eigentijdse setting kan iedereen nu weer meeleven met de avonturen van Mowgli, zijn rondborstige vriend Baloo de Beer en de ranke panter Bagheera.

Mowgli is op zijn hoede voor de Apenbende en vooral voor de tijger Shere Khan, met wie hij een fel gevecht voert. De grootste strijd voert Mowgli echter met zichzelf. Zal hij, de koning van de jungle, ooit terugkeren naar de mensenwereld?

KaartverkoopDe toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland. De voorstelling is woensdag 21 januari om 14.30 uur in Cardo Theater, terrein Pluryn Werkenrode, Nijmeegsebaan 9, Groesbeek. Kaarten kosten 17,50 euro; kinderen tot en met twaalf jaar kosten 12,50 euro. Meer informatie staat op www.stichtingcardo.nl.

Kerstbijeenkomst NAH-groep

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Maandagavond 22 december was in de clubhuis van SC Millingen/Odio de kerstbijeenkomst van gespreksgroep NAH uit Millingen aan de Rijn en omgeving.

Behalve lotgenoten stonden deze avond ook niet-leden van de NAH-groep centraal Behalve het praten over persoonlijke ervaringen en vertellen van verhalen werden ook mooie kerstliedjes gezongen.                                        

Elke tweede maandag van de maand van 19.00 tot 20.00 uur is er in het clubhuis een bijeenkomst om met elkaar te praten over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Elke dinsdag is van 10.30 tot 12.30 uur een gespreksgroep voor mensen met afasie. Deze mensen doen op elk niveau taaloefeningen, wisselen problemen uit, zoeken naar oplossingen voor de dagelijkse praktijk en helpen elkaar.

"Interesse? Wilt u uw ervaringen met ons delen in de gespreksgroep..? Geef je dan op bij Roos of Erik. U kunt mailen naar m.r.benning@outlook.com of eblansch@gmail.com. Of bellen naar 0481 433318 / 06 30767076, Roos Benning; 0481 431733 / 06 14390392, Erik Le Blansch. Of een briefje in de brievenbus doen bij Roos, Heerbaan 74 of bij Erik, Rijndijk 18."

Geld en sierraden ontvreemd uit

woning Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens een korte afwezigheid van de bewoner van een woning aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek, heeft een inbreker op tweede kerstdag kans gezien de woning binnen te komen.

Na het huis doorzocht te hebben, is de inbreker er vandoor gegaan met een geldbedrag van enkele honderden euro's en een onbekend bedrag aan sierraden. De bewoner heeft de inbrekers nog weg zien lopen. Hij was ongeveer 1.80 meter lang, heeft een slank postuur, donkere huidskleur en droeg kleding met een capuchon (die hij op had). Getuigen worden verzocht de politie te bellen.

Automobilist vergeet na tanken slang los te koppelen

GROESBEEK – Een 21-jarige automobilist uit Haalderen heeft tweede Kerstdag rond 11.30 uur gas getankt bij een tankstation aan de Nieuweweg in Groesbeek.

Nadat hij betaald had, wilde hij wegrijden, maar daarbij vergat hij de slang los te koppelen met als gevolg dat hij de slang kapot trok. Hierdoor is de nodige schade ontstaan, die door zijn verzekering zal worden vergoed.

De Treffers versterkt zich met aanvaller

GROESBEEK - De Groesbeekse topklasser De Treffers heeft zich voor volgend seizoen versterkt met aanvaller Wesley Meeuwsen.

De 28-jarige aanvaller Meeuwsen heeft zich voor twee jaar vastgelegd bij de Groesbeekse voetbalclub, dat heeft het bestuur onlangs laten weten. Meeuwsen speelt momenteel bij topklasser OJC Rosmalen, momenteel de nummer zeven op de ranglijst. Meeuwsen kwam eerder uit voor JVC uit Cuijk. Dit seizoen heeft Wesley zeven maat gescoord voor OJC Rosmalen.

Inbraak in vrachtwagen in Groesbeek

GROESBEEK – Pas nu is bekend geworden dat autokrakers hebben ingebroken in een vrachtwagen die stond geparkeerd bij de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Door een ruit van het portier te vernielen zijn de dader(s) de vrachtwagen binnen gekomen en zijn er met een aktetas inhoudende persoonlijke papieren zoals rijbewijs en vrachtwagen papieren vandoor gegaan. De eigenaar van de vrachtauto is een inwoner uit Milsbeek.

Blues- & Rockfestival Kerstendal krijgt vervolg

BERG EN DAL - Zaterdag 20 december vond het eerste blues- en rockfestival Kerstendal plaats in het gelijknamige activiteitencentrum in Berg en Dal. Een geslaagde avond gezien de opkomst én de positieve reacties van het publiek.

Met de optredens van de Maarten Braam Band, Ain't Play no blues en Sweet Bourbon was deze eerste editie van dit festival een groot succes. Reden om nu al te kunnen zeggen dat dit gratis toegankelijke festival in 2015 een vervolg zal krijgen. Het concept van drie regionale bands waarvan er één een beginnende, bleek goed aan te slaan. De ruim 150 toegestroomde bezoekers kregen geen spijt van deze optredens. Vooruitlopend op de volgende editie kunnen zich bands of solisten die blues en/of rock op het repertoire hebben staan zich aanmelden: festivalbergendalxs4all.nl.