GN Nijmegen-Noord

19 december 2018

GN Nijmegen-Noord 19 december 2018


Kinderkerstviering in Oosterhout

OOSTERHOUT - Op maandag 24 december om 17.00 uur wordt in de Sint-Leonarduskerk in Oosterhout kerstmis met de kinderen gevierd. In een sfeervolle viering wordt met de kinderen stilgestaan bij het kerstfeest.

Maria, Jozef, het kerstkindje, de os en de ezel, de schaapjes en de herdertjes ze zijn er allemaal. Ze beelden voor ons het kerstverhaal uit en zingen ook diverse kerstliedjes. Deze viering staat open voor iedereen. Alle pappa’s en mamma’s met hun kinderen, opa’s en oma’s, ooms en tantes hierbij dan ook van harte uitgenodigd. Na afloop van de viering kan men de kerststal bewonderen.

Voor informatie kan men contact opnemen met José van Zoggel 0481483713 of John Blom 0481 482988.

Levende kerststal bij Landerij De Park

Levende kerststal. (foto: Marco Willemsen) MArco Willemsen

BETUWE - Landerij De Park is op 21 december helemaal in kerstsfeer, compleet met grote kerstboom, feestelijke verlichting en brandende vuurkorven. Geniet van 17.00 - 20.00 uur van een gezellig programma!

Ieder kwartier is er een korte voorstelling rond de levende kerststal in de kinderboerderij. Luister hier naar het aloude kerstverhaal met echte mensen en dieren! Kom marshmellows roosteren bij de Vuurplaats. Luister naar mooie en vrolijke kerstsongs van verschillende koren onder het genot van een glaasje glühwein, warme chocomel of ranja. Ook de huisgemaakte erwtensoep is aanbevolen! Maak een mooi lichtje of ga op de foto met de kerstman. Laat je verrassen bij het kerstspel ‘Het verhaal van de Ezel’. Doe mee met de kerstkabouterspeurtocht of koop een pakketje om een kerststukje te maken of iets lekkers uit de bakkerij van Droom! Kortom het is een gezellige kerstbeleving voor de hele familie!

Landerij De Park ligt aan De Park 12, 6611NW Elst. "De toegang is 2,50 euro voor volwassenen (gepast geld is fijn!). Kinderen en Gelrepashouders hebben gratis toegang. Kom je op de fiets? En kom je graag op Landerij De Park? Steun dan de Makers! Kijk op www.landerijdepark.nl/steundemakers en help mee. Op www.landerijdepark.nl vind je ook het uitgebreide programma."

Help Dierenambulance met uw stem

NIJMEGEN - Net als vorig jaar doet Dierenambulance Nijmegen (DAN) weer mee met de stemactie Serieus Request voor Dieren van Stichting Dierenhulp.

De organisatie met de meeste stemmen krijgt een donatie van 3.500 euro. De DAN wil deze donatie besteden aan nieuwe hokken voor de zieke vogels in de quarantaineruimte.

Vorig jaar eindigden de DAN op een derde plek, dit jaar willen ze uiteraard winnen. Stem op de DAN via deze link: https://dierenhulp.nl/SerieusRequestvoorDieren/?id=stemmen&stem=1539165226 of ga naar https://dierenhulp.nl/SerieusRequestvoorDieren klik op stemmen en selecteer Dierenambulance Nijmegen e.o.

Let op: Een stem wordt pas meegeteld als deze is bevestigd door de stemmer. Je ontvangt automatisch een mail waarin je de stem kan bevestigen. Dit bevestigingsmailtje kan ook in je spambox komen. Als de link om te bevestigen niet werkt: knippen en plakken werkt wel. Stemmen kan tot en met 26 december.

Verrassingswandeling

Blaastest bij de hoornblazers. (foto: Fons Brekelmans)

HERVELD - Na de feestdagen er toch nog even lekker op uit kan op donderdag 27 december door deel te nemen aan de verrassingswandeling van 6 à 7 kilometer waar ook kinderen heel goed aan deel kunnen nemen.

De opzet een gezellige en ook nog eens een ontspannen wandeling,. Natuurlijk zijn er de trouwe hoornblazers die de deelnemers bij een knappend vuurtje verwelkomen met vrolijk hoorngeschal. De rest van de verrassingen komt men onderweg tegen! Er kan gestart worden bij museumboerderij Den Tip vanaf 11.00 tot 13.00 uur en deelname is inclusief verrassingen vijf euro. Bij slecht weer wordt het programma aangepast !

        

Kerstmuziek tussen kerstontbijt en kerstdiner

Dirk Luijmes, organist. (foto: Arjen Faber)

ELST - Op tweede kerstdag 26 december om 12.00 uur is het weer zo ver: het altijd feestelijke en meeslepende kerstconcert in de Grote Kerk van Elst. Dit keer wordt het concert verzorgd door kamerkoor Réglisse onder leiding van Caroline Westgeest, natuurlijk samen Dirk Luijmes.

Kamerkoor Réglisse is een projectkoor bestaande uit de meest begaafde zangers uit de regio. Dirk Luijmes is niet alleen de hoofdbespeler van het Van Leeuwen orgel, maar hij is als organist, clavecinist en harmoniumspeler frequent te zien en te horen op tal van internationale podia. Op het programma staan bekende en minder bekende kerstliederen van de 16e tot de 20e eeuw, van onder meer Sweelinck en Rutter. Uiteraard ontbreken ook de traditionele Engelse Christmas Carols niet. Ook wordt het publiek uitgedaagd om hun stemmen te laten horen. Rond 13.00 uur is het concert afgelopen. Ter afsluiting van het concertseizoen wordt na afloop van het concert een glaasje geserveerd. De toegang is gratis; wel is er een deurcollecte.

Kerstviering

in Randwijk

RANDWIJK - Op woensdag 26 december zal het kerstfeest gevierd worden in de Hervormde Kerk in Randwijk. Het thema luidt: “De engel boodschapt, God vervult!”

Kom luisteren naar de boodschap die werd gebracht, vele jaren geleden, maar die nog alle dagen tot ons komt! Wij nodigen u en jou uit om dat met ons te vieren. Na deze viering bent u en jij van harte uitgenodigd om een kopje koffie/thee of wat fris te komen drinken in De Voorhof. De dienst begint om 10:00 uur; allen welkom! Eerste kerstdag zullen er twee diensten gehouden worden. Deze diensten beginnen om 10:00 en 18:30 uur.

Naar de kerk

in Bemmel met kerst

BEMMEL - De protestantse gemeente Bemmel heet een ieder bijzonder hartelijk welkom met en rond kerst. Op kerstavond 24 december om 22:00 uur is er een kerstnachtdienst. Voorganger is ds. G. Boer.

In deze dienst worden mooie, bekende kerstliederen gezongen en wordt de kerstboodschap gebracht. Muzikale medewerking wordt verleend door organist de heer Wim van de Kamp en William Weideveld speelt op trompet. Aan de uitgang wordt er aan alle aanwezigen nog een attentie uitgedeeld door jongeren uit de gemeente.

Op eerste kerstdag 25 december om 10:00 uur gaat ds. Vroegindeweij voor in een gezinsdienst. Daarin is speciale aandacht voor klein en groot, wordt het kerstproject 'Geloof met me mee…' afgesloten en wordt er een kerstverhaal verteld. Iedereen is welkom in het mooie kerkje aan het Oude Kerkhof 13 in Bemmel.

Koopzondagen bij Peters Vuurwerk

ELST - Bij Peters Vuurwerk in Elst, zijn ze al druk bezig met het inrichten en vullen van de winkel en bunkers voor het uiteinde van het jaar. Er komt deze weken veel vuurwerk binnen en wij houden de bestellingen goed in de gaten.

Elk jaar tonen we weer nieuwe producten en zijn er vele goede acties, ook in de voorverkoop online. Dat doen we al ruim veertig jaar en het is dit jaar zeker weer gelukt om een mooie collectie neer te zetten. Peters Vuurwerk verkoopt de gehele Lesli en Zena vuurwerk lijnen. Hierdoor verkopen ze een breed assortiment voor iedere portemonnee.

Nieuw dit jaar is dat Peters Vuurwerk op zondag 23 en 30 december open is van 12.00 tot 15.00 uur. Je kunt dan advies krijgen en rustig al het vuurwerk bekijken en bestellen. Ook is er een grote collectie Cat. 1 vuurwerk, die u het hele jaar kunt kopen, dus ook op de koopzondagen. Op de verkoopdagen (vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december) zijn we vanaf 8.30 uur tot 20.00 uur geopend.

Kom snel langs of kijk online op www.peters-vuurwerk.nl zodat je geen aanbieding mist!

Kerstbingo bij OSC

NIJMEGEN-NOORD - Na het grote succes van vorig jaar houdt Voetbalvereniging OSC ook dit jaar weer de traditionele kerstbingo! Deze vindt plaats op vrijdag 21 december.

Er zijn weer prachtige prijzen te winnen deze avond met een superhoofdprijs die bestaat uit een 48" Full HD curved smarttelevisie. Voor tien euro speel je mee met de gehele bingo die uit tien rondes bestaat. Tevens zal er een loterij plaatsvinden met een aantal leuke geldprijzen.

De bingo vindt plaats in de kantine van voetbalvereniging OSC, op sportpark Nieuw Balveren aan de Stationsstraat 24A in Nijmegen-Noord / Oosterhout. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom! Om 20.00 uur zal de bingo van start gaan.

Sponsor bedankt!

Dames 4 volleybalvereniging Gemini-Elst. Staand vlnr: Niels Paardekooper (voorzitter Gemini), Ilze Jansen (Monuta), Marit Schimmel, Carmen Daems, Monique Verhoeven, Ragna Kastelein, Jennifer Sponselee, Eric Welgraven (monuta), Elena Machouri, Zittend vlnr: Petra Peperkamp, Aletta Spreeuw, Yvonne Schaap en Anouk Peters. Afwezig: Anneke Hebbink, Jos van Brakel en Walter Daems. (foto: Maaike Kleinbrink)

ELST- Gemini Dames 4 bedankt sponsor Monuta Jansen & Welgraven. Dit bedrijf heeft de dames voorzien van nieuwe shirts en sweaters.

Dames 4 van Gemini in Elst speelt in de 1e klasse van de Nevobo-competitie en is dit seizoen in een nieuwe samenstelling gestart. Afgelopen week zijn de dames samen met de nieuwe sponsor op de foto gegaan.

Monuta Jansen & Welgraven heeft jaren ervaring in het verzorgen en verzekeren van uitvaarten in Wageningen, Rhenen en de gemeente Overbetuwe. Uitvaartverzorgers Ilze Jansen en Eric Welgraven vinden persoonlijke betrokkenheid heel belangrijk en zijn daarom altijd een vast aanspreekpunt. Net als in hun werk vinden ze het ook in de sport belangrijk betrokken te zijn. Dames 4 van volleybalvereniging Gemini in Elst wil Monuta ontzettend bedanken voor de nieuwe shirts en mooie jacks.

Naar de kerk in Bemmel met kerst

t

BEMMEL - De protestantse gemeente Bemmel heet een ieder bijzonder hartelijk welkom met en rond kerst. Op kerstavond 24 december om 22:00 uur is er een kerstnachtdienst. Voorganger is ds. G. Boer.

In deze dienst worden mooie, bekende kerstliederen gezongen en wordt de kerstboodschap gebracht. Muzikale medewerking wordt verleend door organist de heer Wim van de Kamp en William Weideveld speelt op trompet. Aan de uitgang wordt er aan alle aanwezigen nog een attentie uitgedeeld door jongeren uit de gemeente.

Op eerste kerstdag 25 december om 10:00 uur gaat ds. Vroegindeweij voor in een gezinsdienst. Daarin is speciale aandacht voor klein en groot, wordt het kerstproject 'Geloof met me mee…' afgesloten en wordt er een kerstverhaal verteld. Iedereen is welkom in het mooie kerkje aan het Oude Kerkhof 13 in Bemmel.

Nijmeegse sportverenigingen op weg naar rookvrije accommodatie

Wethouder Sport Bert Velthuis met HV Havana DC1. (foto: HV Havana) HV Havana

NIJMEGEN - Het Rookvrije Generatie Project. De tien aanwezige verenigingen vormen de ‘kopgroep’ van dit project: Handbalvereniging Havana, LLTV, Trekvogels, TPV Dukenburg Smash, TV Rapiditas, Korfbalvereniging Keizer Karel, CSV Oranje Blauw, RV de Waal, Nijmeegse Schaatsvereniging, SV Hartert, Tafeltennis Nijmegen.

Deze verenigingen gaan zelf stapsgewijs op weg naar een rookvrije accommodatie. Daarbij wordt eerst naar de jeugd gekeken. Bij de kick-off was dan ook van iedere vereniging een jeugdlid aanwezig. N.E.C. ondersteunt de verenigingen in samenwerking met de buurtsportcoaches van de gemeente Nijmegen. Daarnaast wordt campagnemateriaal beschikbaar gesteld voor alle Nijmeegse sportverenigingen, zoals t-shirts en een spandoek.

HV Havana DC1. (foto: HV Havana) HV Havana
Uitleg wethouder sport Bert Velthuis over Rookvrije Generatie Project. (foto: HV Havana) HV Havana

HV Havana en de Rookvrije Generatie

Handbal is voornamelijk een zaalsport, waar toch al niet gerookt mag worden. Toch vindt Havana het belangrijk mee te doen aan het project Rookvrije Generatie. De jeugd komt nog steeds met tabaksrook in aanraking doordat er gerookt wordt bij de entree van een sporthal, op een buiten toernooi of bij een clubevenement. Door hier actief beleid op te maken zorgt Havana ervoor dat de kinderen van nu nooit met tabaksrook in aanraking hoeven komen. Havana hoopt ook positieve uitstraling te hebben op clubs in de regio zodat ook uitwedstrijden Rookvrij bezocht kunnen worden.

Groen, gezond en in beweging

Handbalvereniging Havana sluit hierbij aan op de beweging 'Nijmegen op weg naar een Rookvrije Generatie'. Dit is een samenwerking van de volgende partners: Iriszorg, Radboudumc, GGD Gelderland-Zuid, gemeente Nijmegen en groen, gezond en in beweging Nijmegen.

Test muziekkennis in pop-quiz

BEMMEL - Zondag 30 december is het weer zover, de jaarlijkse Bemmelse pop-quiz in de Theaterkerk. Omdat het zo’n daverend succes was vorig jaar, organiseert TOP voor de derde keer de POP-quiz.

Zelfde formule en geheel in het teken van popmuziek. Wie neemt dit jaar de wisselbokaal over van team Mommerink(+1) en Koffie, Cola en Thee, de winnaars van 2017! Vorm een team met vrienden, buren, collega’s of met je familie, want met zijn allen weet je altijd meer. Ook dit keer kunt u weer een multimediale quiz verwachten. Aan de hand van audiofragmenten, raadselachtige albumhoezen, cryptische songteksten en historische feiten testen wij uw kennis van de popmuziek, natuurlijk met onze eigen muziekexpert voor de bijzondere verhalen achter de muziek.

Aanvang 20:30 uur (zaal open 20:00 uur). Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Schattige schaatshulpjes sieren de ijsbaan in Elst

Stephan van den Bremer en Jeroen Sertons zijn erg blij met de nieuwe aankopen voor het Winterfestijn. (foto: Hannie Schrijver) Hannie Schrijver

ELST – Geinige schaatshulpjes, prachtige houten curlingschijven en nieuwe peuterschaatsjes. Je hebt ze misschien al gezien dit jaar op de ijsbaan in Elst. Dankzij het Rabofonds kon Winterfestijn Overbetuwe een paar mooie aankopen doen. Dit jaar sieren schattige pinguins, ijsberen en panda’s de ijsbaan in Elst.

“Het doel van de nieuwe hulpjes is om het schaatsen voor de kleintjes te stimuleren”, legt de sponsorcommissie uit. De nieuwe schaatshulpjes nodigen volgens de commissie meer uit tot schaatsen. “De oude rekjes zijn natuurlijk niet zo lieflijk als zo’n dier op het ijs.”

Dankzij het fonds kon de commissie ook veertig nieuwe peuterschaatsjes aanschaffen. Vorig jaar verdwenen dertien peuterschaatsjes. De verdwijning was een bittere pil voor het Winterfestijn, dat geheel gedragen wordt door vrijwilligers en geen winstoogmerk heeft. De organisatie kocht de peuterschaatsjes altijd zelf en kreeg dus te maken met een verliespost. De nieuwe schaatsen hebben een kleur die niet zomaar verkrijgbaar is en zijn van een bekend schaatsmerk. Zo hoopt de commissie diefstal tegen te gaan.

Het idee om een bijdrage aan het Rabofonds te vragen, ontstond uit de wens om eigen curlingstenen aan te schaffen. De schijven werden in voorgaande jaren altijd gehuurd. Maar de commissie besloot de aanvraag breder te trekken en ook nieuwe schaatshulpjes en schaatsjes aan te vragen.

Meer informatie over het Winterfestijn staat op: www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Live muziek in het Wintercafé

William en Lieke aan het zingen. (foto: Jaleesa Derksen) Jaleesa Derksen

ELST – Live muziek is wat de laatste jaren nog ontbrak op het Winterfestijn. Maar dit jaar niet! William Smulders en Lieke Grey staan garant voor een onvergetelijke avond met steengoede live muziek en entertainment.

Virtuoos gitaarspel, indrukwekkende zang en soms een anekdote. Dat is de kracht van het duo William Smulders en Lieke Grey. De twee spelen tophits vanaf de jaren '60 jaar tot nu. Van Elvis tot Alanis Morissette, van Dean Martin tot Adèle en van Santana tot Caro Emerald.

William en Lieke treden al zes jaar samen op. In die tijd hebben ze een geweldig track record opgebouwd. Zo stonden ze samen op het podium van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten, in het voorprogramma van Lee Touwers en Ruth Jacott en zelfs op de middenstip bij PSV. Ook waren ze te zien op grote evenementen voor bedrijven en waren ze met twee nummers te horen in de single top 10.

William en Lieke treden zaterdag 22 december vanaf 20 uur op in het Wintercafé bij de ijsbaan in Elst. Voor meer informatie over William en Lieke: www.williamsmulders.nl. Voor meer informatie over het Winterfestijn: www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Kerstmiddag in De Oldenburg

DRIEL - Op donderdag 20 december zal er in De Oldenburg een kerstmiddag worden gehouden. Het is wel een soosmiddag, maar iedereen uit Driel is welkom.

Ook een speciale uitnodiging voor de mensen van de 'huiskamer', de oud-leden van vereniging de Zonnebloem, die helaas is opgeheven, en natuurlijk de bewoners van de Cunerahof.

De Pauzeband uit Driel zal deze middag muzikaal met mooie kerstliederen opluisteren. Na kopje koffie is gratis en die wordt van harte aangeboden door het bestuur van de Aktiviteiten Soos. Net als voorgaande jaren zal De Oldenburg weer zijn opgevrolijkt met kerstversieringen. De aanvang is 14.00 uur en de toegang is natuurlijk gratis.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 21 december is het weer zover. Het bingoteam van de Koninginnebuurt, organiseert weer een gezellige bingoavond!

Deze bingo is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Kerstmarkt Bemmel groot succes

BEMMEL - De kerstmarkt in Bemmel van zondag 9 december is, ondanks een paar stevige regen- en hagelbuien weer een doorslaand succes geweest. Zowel op de kerstmarkt zelf als in de mooi versierde overdekte proeverij op de markt hebben duizenden bezoekers kunnen genieten van dit, voor de Betuwe, unieke evenement.

Op de kerstmarkt stonden weer de meest uiteenlopende kramen en bracht een vijftal koren weer de mooiste kerstliederen ten gehore. Voor het eerst was er dit jaar een drukbezochte kinderkunstijsbaan en waren er twee leuke straattheateracts. In de Proeverij, waar negen ondernemers de lekkerste hapjes en drankjes presenteerden, was er de gehele dag live muziek verzorgd door leerlingen van het OBC en het duo ElCe.
Ook hebben meer dan honderd kinderen weer hun kerstwens ingeleverd bij de wensboom. De winnaars zullen binnenkort bekend worden gemaakt.

Schaakprobleem 3

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen 2 weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Uitslagen OSBO competitie:

S.V. Bennekom 1 - S.V. Elster Toren 1: 3 - 5

Twellose SV 1 - S.V. Elster Toren 2: 2 – 6

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op de site voor meer informatie.

Repair Café Nijmegen-Noord

Elektronica ter reparatie. (foto: Jan Rikken)

NIJMEGEN - In het Wijkvoorzieningenhart De Klif aan de Pijlpuntstraat 1 in Nijmegen wordt op 22 december van 14.00 uur tot 16.30 uur weer een Repair Café gehouden.

In het Repair Café kan men terecht voor kleine reparaties van elektrische apparaten, kleine meubels, houten voorwerpen, speelgoed, fietsen, tuingereedschap, computers en printers. Ook kan men hier terecht voor naai- en verstelwerk aan kleding. Het is de bedoeling dat men meekijkt met de reparatie of deze onder deskundige begeleiding zelf uitvoert. Gereedschappen en materialen zijn aanwezig. De reparatie wordt gratis uitgevoerd, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. "En ook als je niets te repareren hebt, ben je van harte welkom om mee te helpen bij de reparatie van iemand anders of voor een gezellig praatje."

Voor meer informatie www.repaircafenijmegen.nl/noord/.

De Geboorte van Licht

RESSEN - Op zondagavond 23 december is er een bijzondere pleisterplaatsviering rondom ‘De geboorte van licht’ in de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 3).


In de donkerste tijd van het jaar maken we ruimte voor iets nieuws en richten we ons op de geboorte van licht. Licht dat ons uitnodigt en in beweging zet. Ilse Tummers verzorgt harp- en gitaarmuziek en de schilderijen zijn van Maarten Langelaar.
Zoals bij elke Pleisterplaatsviering is er ruimte voor stilte en zijn er inspirerende teksten. Daarnaast is er een lichtritueel en zingen we een aantal liederen uit onder andere Taizé. De viering begint om 19:30 uur, duurt ongeveer drie kwartier en wordt afgesloten met koffie en thee in de kosterij. (www.pleisterplaatsressen.nl)

TOP-Kinderfilm: Paddington 2

BEMMEL - Op donderdag 27 december heeft TOP een superleuke kinderfilm op het programma staan. De vertederende Paddington 2 is een geweldige kerstfilm voor de familie, met Beer Paddington en Hugh Grant. De film begint om 19.00 uur, zodat ook de kleinere kinderen naar deze film kunnen kijken!

Paddington tovert bij iedereen in zijn buurt in Windsor Gardens een glimlach op het gezicht. Zijn grootste droom is het vinden van een cadeau waar zijn tante Lucy, die ver weg in Zuid-Amerika woont, intens gelukkig van wordt. Omdat ze eveneens droomt van een tripje naar de Britse hoofdstad heeft Paddington zijn berenogen laten vallen op een uniek antiek pop-upboek over Londen. Hij begint aan een serie baantjes om het geld bij elkaar te sprokkelen. Hugh Grant speelt een zelfingenomen, maar uitgeblust acteur die ook zijn zinnen op het oude boek heeft gezet en er niet voor terugdeinst om een lieverd als Paddington het leven zuur te maken. De klasse waarmee Paddington het allemaal met lede ogen aanziet en ondergaat doet de sympathie voor hem alleen maar toenemen.

Wellicht een leuk idee om een filmkaartje onder de kerstboom te leggen. Aanvang 19:00 uur. Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Film in Theater De KiK (drama): Vele Hemels Boven De Zevende

Eva staat altijd klaar om iedereen te redden, maar denkt nooit aan haar eigen geluk. (foto: pr)

ELST - Vele Hemels Boven De Zevende (art) is een film, gebaseerd op de gelijknamige geliefde roman van Griet Op de Beeck, en draait op donderdag 20 december om 20:00 uur in Theater De KiK in Elst.

Eva staat altijd klaar om de wereld te redden. Ze is een rots in de branding voor haar puberende nichtje, haar ruziënde ouders en haar dolverliefde zus. Ze is kampioen in geven, behalve aan zichzelf. Want achter haar brede glimlach en overdosis begrip, groeit een knagende eenzaamheid. Een film over obstakels die bergen worden en over durven kiezen voor je eigen geluk. Kaartjes te verkrijgen via www.theaterdekik.nl.

Paulusreis naar Griekenland

Paulus zet voet aan land in Europa. (foto: Yvonne Vos) Yvonne Vos

BETUWE - We volgden Paulus al eerder op zijn zendingstochten door Klein-Azië (het huidige Turkije). Deze keer trekken we met Paulus mee op zijn eerste schreden door Europa. Op een nacht tijdens zijn verblijf in Troas heeft Paulus een visioen waarin een man uit Macedonië hem smeekt over te steken.

Paulus maakt hieruit op dat God hem roept. Hij gaat dan ook de volgende dag aan boord van een schip dat vaart naar Neapolis waar hij voor het eerst voet op Europese bodem zet.

Tijdens onze reis volgen we Paulus op zijn tocht door Griekenland en bezoeken we vele hoogtepunten en bijzondere plaatsen. Een prachtige reis die niet alleen een indruk geeft van de weg die Paulus is gegaan maar ons ook voert naar de wortels van onze eigen cultuur en beschaving.

De reis vindt plaats in de periode van maandag 7 oktober - maandag 21 oktober. Aan de reis gaan vijf studieavonden vooraf: 11 febr., 11 mrt, 8 apr., 20 mei en 17 juni, van 19.30 – 21.30 uur in De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst.

Infoavond maandag 14 januari om 19.30 uur in De Hoeksteen. Graag voor deze avond aanmelden vóór 11 januari bij Yvonne Vos, 06 28546892, wy.vosjes@gmail.com.Organisatie en begeleiding zijn in handen van Janine Kallen (pastoraal werkster) en Yvonne Vos.

De Rotary Wensboom, doe een wens voor uw medemens!

De Rotary Wensboom tijdens het Winterfestijn. (foto: Jaleesa Fotografie) Jaleesa Fotografie

ELST - Rotaryclub Elst Over-Betuwe komt met een nieuw initiatief. Tijdens de opening van het Winterfestijn in Elst zaterdag 15 december wordt de Rotary Wensboom onthuld, een nieuw initiatief van Rotaryclub Elst Over-Betuwe.

Alle inwoners van Overbetuwe worden opgeroepen om wensen voor een medemens te doen. "Ongetwijfeld kent u mensen in uw omgeving of buurt die heel goed extra hulp kunnen gebruiken." Rotaryclub Elst Over-Betuwe gaat proberen om gedurende het jaar zoveel mogelijk wensen in vervulling te laten gaan!

De Wensboom staat in het café van het Winterfestijn. "Bij de Wensboom liggen wenskaarten waarop u uw wens kunt schrijven. Het is enorm belangrijk dat u de wens zo goed mogelijk omschrijft en dat u uw persoonlijke gegevens invult. Dan kan Rotaryclub Elst Over-Betuwe contact met u opnemen om te bespreken hoe het verder gaat.

Het mag dus elke wens zijn die u maar kunt bedenken, als deze maar ten goede komt aan de medemens. Het gaat met name om wensen waarvoor onze Rotaryleden de handen uit de mouwen gaan steken, een advies kunnen geven, een zetje in de goede richting kunnen geven of anderszins een bijdrage leveren. Dit mag een wens zijn voor de buurvrouw, een familielid, een goede bekende, de buurtbewoners,….kortom, voor wie u maar wilt!"

Meer informatie over de Wensboom of Rotaryclub Elst Over-Betuwe staat op www.rotarywensboomoverbetuwe.nl. Via deze website kan men ook zijn wens kenbaar maken.

VoorleesExpress Overbetuwe zoekt voorlezers

Voorlezen vergroot de taalontwikkeling van jonge kinderen

OVERBETUWE - Jonge kinderen en hun ouders met een taalachterstand helpen door middel van voorleessessies en taalspelletjes. De vrijwilligers van de VoorleesExpress Overbetuwe zetten zich hier dubbel en dwars voor in. Wil je hier ook je steentje aan bijdragen? Meld je dan aan als voorlezer!

De VoorleesExpress zet voorlezers in bij gezinnen met jonge kinderen (2-8 jaar) om hun taalontwikkeling te stimuleren. Gedurende twintig weken komen vrijwilligers bij gezinnen thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Hierdoor vergroten kinderen op speelse wijze hun woordenschat en leesplezier. Ook hun ouders worden actief bij de activiteiten betrokken, zodat ze later zelf het voorleesstokje kunnen overnemen. Na afloop van de twintig voorleesweken staat een feestelijke afsluiting op het programma.

Voorlezen bij gezinnen thuis

Ook aan de slag met taal in jonge gezinnen met een taalachterstand? De VoorleesExpress Overbetuwe is op zoek naar nieuwe voorlezers. Als voorlezer kom je wekelijks bij gezinnen thuis op een vast moment. Je krijgt vooraf een training waarin je leert hoe je ouders en kinderen op een leuke manier bij het voorlezen kan betrekken. Het programma start in februari. Geïnteresseerde voorlezers kunnen zich aanmelden via www.obgz.nl/voorleesexpress.

De VoorleesExpress is een initiatief van de Bibliotheek Gelderland Zuid en gevestigd in de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Lingewaard en Overbetuwe.

Kijk op Kunst

Kunst kijken en begrijpen. (foto: Pixabay)

ELST - Forte Fit, organiseert weer een nieuwe cursus Kunstbeschouwing voor senioren. In deze cursus maakt men kennis met een uitgebreid scala van kunstenaars, kunstwerken en stijlen.

De deelnemers worden uitgenodigd om op de getoonde kunstwerken te reageren en met elkaar van gedachten te wisselen. Ook aansprekende exposities en tv-uitzendingen over kunst worden onder de aandacht gebracht. De cursus staat onder leiding van kunstkenner Pieter Cornelissen.

Deze cursus is voor alle 55+'ers die geïnteresseerd zijn in kunst. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur.

Er starten twee groepen. Groep 1 op 10 en 24 januari, 7 en 21 februari, 21 maart, 4 en 18 april en 9 mei. Groep 2 op 17 en 31 januari, 14 en 28 februari, 14 en 28 maart, 11 en 25 april. Tijd: 10.15 uur tot 12.15 uur. Locatie: sociaal centrum De Wieken, Prinses Irenestraat Elst. Informatie en aanmelden: Lène Schetters, 0481 372072. E-mail: cultuur.fortefit@fortewelzijn.nl.

Uitslag gewicht kerstbrood raden

Oud-president van De Geintrappers Frank Hoekjan met Theo Engelen én het kerstbrood. (foto: Ria van Engelen) Foto: Ria van Engelen

BEMMEL - Op de kerstmarkt in Bemmel hebben meer dan honderd mensen een gokje gewaagd om te raden wat het gigantische kerstbrood voor een gewicht had. Dit mooie brood werd aangeboden door Ambachtelijke Bakker Theo Engelen uit Bemmel, waarvoor dank namens de jeugd.


Marja Rikken zat maar 80 gram naast het gewicht van in totaal 7580 gram en heeft het brood mee naar huis genomen. De opbrengt komt ten goede aan Crazy Tiener Carnaval, een speciaal feest voor de jeugd van Lingewaard. Crazy Tiener Carnaval is een initiatief van carnavalsvereniging De Geintrappers en De blauwe Pony '81 en wordt gehouden op vrijdag 1 maart. Crazy Tiener Carnaval dankte bakker Theo Engelen voor de opbrengst.

Oud-president van De Geintrappers Frank Hoekjan met Theo Engelen én het kerstbrood. (foto: Ria van Engelen) Foto: Ria van Engelen

Lingewaard Natuurlijk decembermaand

BEMMEL - December is er! Inkopen doen, Sinterklaas, plannen maken, schoolvieringen, kerstdiner, familie… Druk, druk, druk. De maand november en december zijn de drukste maanden. De één vindt het heerlijk, de ander krijgt het al benauwd zodra oktober verstreken is.

Door al die drukte vergeten we soms gewoon eens even wat rust te nemen. Maak eens een wandeling of pak de fiets. Ga eens kijken in de natuur van Lingewaard: de Bemmelse Waard, de Klompenwaard, of de uiterwaarden in Gendt en Huissen. Want ook in deze tijd van het jaar is het er prachtig!In de winter zwemmen groepen kuif- en tafeleenden en futen op de plassen en is de trektijd voor de ganzen. Doordat er nu eindelijk weer eens regen valt, laten de paddenstoelen zich ook weer zien en dat levert mooie kunstwerken op. Ook als de temperatuur daalt is er altijd wel wat te zien: dus, waar wacht je nog op? Aldus Sandra Bak namens Stichting Lingewaard Natuurlijk.

Recycling - van oud maak nieuw!

BEMMEL - "Voor degene die mij niet kennen, ik ben Jasmin Sanders en ik volg de opleiding 'Stad en mens' op het Helicon in Nijmegen en ik kan jullie hulp gebruiken. Een van de projecten van mijn opleiding, is het starten van onze eigen mini-onderneming, waar we een dienst moeten leveren die duurzaam is."

"Ik heb het idee opgevat om kaarsen-resten in te zamelen. met die kaarsen-resten een workshop ‘kaarsen-maken’ te geven met kinderen en ouders. Daar heb ik jullie hulp bij nodig! Hebben jullie thuis, op werk of op school nog oude kaars-resten, gebroken kaarsen of kaarsen met een slechte lont dan ben ik heel blij als jullie die resten kunnen inleveren. Er zijn verschillende inzamelpunten in Bemmel, bij Albert Heijn en bij Jumbo.

Woon je niet in Bemmel maar vind je het een goed idee en wil je me helpen, stuur me even een mailtje op beneden staand e-mail adres. De kaarsen resten worden ook op het Helicon Nijmegen en Rivers International School, Arnhem ingezameld.

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp! De details van de workshop, waar, wanneer hoe laat et cetera volgen later.

Met vriendelijke groet, Jasmin Sanders; jasmin@famsanders.com .

14 / 16

Maandag 24 december zijn
Opa en Oma
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd
Mike, Bryan, Romy en Nicky

Hoera, onze Prinses Lena wordt
21 december al weer 7 jaar.
Van harte gefeliciteerd en een hele fijne dag met heel veel kadootjes en heel veel kusjes van
Oma Rina en Opa Hans xxxxxx

Gefeliciteerd Sven met je
4de verjaardag op 2de Kerstdag,
veel plezier op de grote school.

Kusjes/knuffel
opa Charlie oma Yolanda

Onze lieve en stoere kleindochter is alweer twaalf jaar.
Wat zijn wij trots
op je, gefeliciteerd. opa Theo en oma Dinie.

Deze jonge meid...
wordt op 19 december 40 jaar!

Van harte gefeliciteerd.

Deze kanjer wordt 18 december
18 jaar!
Van harte Gefeliciteerd Denny!
Liefs, Papa, Mama, Tessa
en Fenna xxx

Joop,
Hartelijk gefeliciteerd met jou verjaardag. En ga nu genieten van je welverdiende Vut.
Lieve groetjes uit Bemmel

28 december, kijk en zie,
ik geef 't zelf al aan
dan word ik drie.
proficiat Nele, van de hele familie

Hiep, Hiep, Hoera!
19 december wordt onze lieve mama 40 jaar!

Veel liefs,
Bram en Tom

Onze Pa en Opa word 74 jaar
Van harte gefeliciteerd
Liefs van
Thea
Maickel Bep en Kevin

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 22 december
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, samenzang
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Zondag 23 december
St. Werenfriduskerk Elst: 10.00 u: eucharistieviering met KWD, G. Peters, samenzang met cantor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering, N. Sales, In B'Tween

Maandag 24 december, kerstavond
St. Bavo Angeren: 18.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Just4Fun
St. Martinus Doornenburg, 19.00 u: woord- en communieviering, M. Peters/G. Vermaas, Herenkoor
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communieviering, M. Sanders, Enjoy
H. Maria Geboorte Driel: 21.30 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije
St. Werenfridus Elst, 19.00 u: eucharistieviering met KWD, V. Bulthuis, gezinsviering, Kinderkoor,
St. Werenfridus Elst: 21.00 u: eucharistieviering, N. Sales Musica Amare
H. Martinus Gendt: 18.30 u: oecumenische kinderkerstviering, A. Buurman
H. Martinus Gendt: 21.00 u: woord- en gebedsviering, C. Driessen, Lef
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 17.00 u: kinderkerstviering, M. Sanders, Projectfamiliekoor
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 21.00 u: woord- en communieviering, J. Kallen, InVoice
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Familieviering, Exotherm
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 21.30 u: eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
St. Willibrordus Herveld: 17.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, gezinsviering, projectkoor
H. Maria Geboorte Lent,: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart
St. Leonardus Oosterhout: 17.00 u: kinderkerstviering, Pastoraatsgroep, kinderprojectkoor
St. Leonardus Oosterhout: 21.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Leonarduskoor
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 22.00 u: woord- en communieviering, M. Sanders, Dameskoor


Dinsdag 25 december, 1e kerstdag
H. Maria Geboorte Driel: 11.00 u: woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Enjoy
H. Maria Geboorte Driel: 15.00 u: kindje wiegen, V. Bulthuis
St. Werenfridus Elst, 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor
St. Werenfridus Elst: 12.00 u: kindje wiegen met werkgroep
St. Willibrordus Herveld: 11.15 u: eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: familieviering, (euch.) G. Peters, Ubi Caritas
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
H. Maria Geboorte Lent,: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Kallen, St. Caeciliakoor
St. Leonardus Oosterhout: 09.30 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Musica Nova
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Chaveriem

Woensdag 26 december, 2e kerstdag
St. Werenfridus Elst, 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorum
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters en C. Crolla, Exotherm

M.b.t. de reguliere doordeweekse vieringen vervallen deze op maandag 24 december in Liefkenshoek, dinsdag 25 december in Oosterhout en woensdag 26 december in Gendt.


Zaterdag 29 december
H. Maria Geboorte Driel 19.00 u: Eindejaarsviering, Liturgische werkgroep, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice

Zondag 30 december
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V.Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren 09.30 u: woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas
H. Maria Geboorte Lent 11.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Maandag 31 december, oudjaarsdag
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 18.00 u: Oudjaarsviering (euch) G. Peters, GK De Levensbron
St. Willibrordus Herveld 19.00 u: Oudjaarsviering (euch) V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Dinsdag 1 januari 2019, nieuwjaarsdag
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V.Bulthuis, Projectkoor Maria Magdalena
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Hele triatlon tussen Arnhem en Nijmegen

BETUWE - Op 24 augustus gaat de hele triatlon voor de eerste keer van start in het gebied rondom de Rijkerwoerdseplas.

De deelnemers zullen eerst 3,8 km zwemmen dan gaan ze 180 km fietsen (4 x45 km) om vervolgens nog een hele marathon te volbrengen van 42.2 km. Om vervolgens onthaald te worden aan de finish voor de prestatie van topformaat. We gaan er een waar festijn van maken. Wil je hier graag onderdeel van zijn als deelnemer, vrijwilliger of supporter kijk dan eens op www.gelreman.nl; https://www.facebook.com/events/356086308531967/?ti=icl

Con Amore trots op jubilarissen

Van links naar rechts: Theo van Meurs, Walter Janssen en Pier Borkent. (foto: Walter Sietinga) Walter Sietinga

BETUWE - Afgelopen zaterdag 15 december zijn tijdens een geweldig Top2000 concert Theo van Meurs (65 jaar), Walter Janssen (40 jaar) en Pier Borkent (25 jaar) gehuldigd.

Theo van Meurs is een Con Amore aanhanger in hart en nieren en sinds beginjaren '90 erelid. In zijn actieve muziekjaren was hij tamboer op de tenortrom. Met het tamboerkorps heeft hij mooie successen mogen maken waaronder tweemaal het beste tamboerskorps van Nederland in hun klasse. Hij verleende veel hand en spandiensten aan de vereniging en heeft deel uitgemaakt van het bestuur en vele comités. We zijn zeer trots op zijn erelid binnen de vereniging.

Walter heeft de muzieknoten van jongs af aan met de paplepel binnen gekregen en daarmee zijn plek gevonden op de euphonium binnen de harmonie. Hij is een veelzijdig verenigingsman. Naast deel uit te maken van het orkest neemt hij ook geregeld de microfoon om het woord te voeren tijdens optredens.

Pier was bijna geen muzikant geworden. Vanuit de vereniging is er een pleidooi gehouden naar zijn ouders om lid te blijven van de vereniging. Hij speelde vervolgens al snel met bravoure solo's tot genoegen van het publiek. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt, studeerde af aan het conservatorium in Arnhem. Naast trompet spelen en lesgeven is hij dirigent van jeugdorkest Wit Lof.

De vereniging is ontzettend trots op deze jubilarissen en hun staat van dienst. Zij hoopt Theo van Meurs nog lang als erelid te behouden en te mogen genieten van de muzikale inbreng van Walter en Pier.