De Liemers Helemaal Goed Courant

9 juni 2017

De Liemers Helemaal Goed Courant 9 juni 2017


Zomerbridge in Westervoort

WESTERVOORT - Bij bridgeclub Het Trefcentrum in Westervoort kan men ook in de maanden juni, juli en augustus op donderdagmiddag gezellig vrij bridgen.

Deze middagen worden gehouden in Het Trefcentrum Dorpstraat 102 in Westervoort (026 3113027). Van 13.30 tot 16.45 uur. Inschrijving is vanaf 13.00 uur, einde inschrijving is om 13.20 uur. "Indien u zich als paar inschrijft bent u verzekerd van deelname, van de enkele aanmeldingen proberen wij paren samen te stellen. Wij verwerken de resultaten via de bridge-mates in het Bridge-It rekenprogramma en maken de uitslag meteen na afloop bekend. Indien u een e-mail adres opgeeft, sturen wij een uitgebreid verslag van uw bridge-activiteiten van deze middag. De bijdrage is voor leden 50 cent en voor niet-leden 1 euro."

De bridgemiddagen zijn: 1-8-15-22-29 juni, 6-13-20-27 juli en 3-17-24 augustus. Nadere inlichtingen bij: Jan Koenders 026 3114812, Marianne van Aken 026 3884902.

Dansavond senioren in Didam

DIDAM - Op maandag 12 juni vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor de 55-plussers die graag een dansje willen maken of naar mooie muziek willen luisteren.

De contactavond wordt georganiseerd door de Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk. De avond begint om 19.00 en eindigt om 22.30 uur. Jan Verkerk verzorgt de dans muziek en voor de verdere muzikale omlijsting.

In Zaal Jan en Jan aan het Lieve Vrouwplein 4 in Didam is er volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Het bestuur nodigt alle 55 plussers hierbij uit. Iedereen is welkom! Voor verdere informatie kan men contact op nemen met: Annie Clappers telefoon: 0316 224378 en Henk Boerstal, telefoon: 0316 223885.

Open dag Landgoed Huis Sevenaer

ZEVENAAR - Zondag 18 juni van 11.00 – 17.00 uur opent Landgoed Huis Sevenaer haar deuren. Maak kennis met de historische kasteelboerderij in hartje Zevenaar en beleef het landgoed. Er zijn diverse rondleidingen, proeverijen en activiteiten voor kinderen.

Bionext is de organisatie achter het biologische keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat je een biologisch kwaliteitsproduct in handen hebt: diervriendelijk, eerlijk en natuurvriendelijk. Elk jaar organiseert Bionext het 'Lekker naar de boer'-weekend. Het weekend is dé gelegenheid om in contact te komen met de bioboer. In de Liemers opent Landgoed Huis Sevenaer op 18 juni haar deuren.

Geïnspireerd op de visie van Jonkheer van Nispen wordt op Landgoed Huis Sevenaer gewerkt aan een zelfvoorzienend landgoed. Op de open dag nemen Fenna en Martijn u graag mee in het leven van een tuinder. Ze geven rondleidingen op het land en vertellen met passie over de biologische groenten die ze verbouwen.

De toegangspoort is op deze dag geopend zodat u de gebouwen van dichtbij kunt zien. Kinderen kunnen zelf frietjes bakken, maar moeten wel nog eerst de aardappels oogsten. Ook is er een springkasteel en kunnen kinderen zelf een armbandje maken in wolwinkel Dutch Wool Diva. In het kader van Vaderdag zijn er diverse spelen, waarbij vaders worden uitgedaagd op hun kracht en behendigheid. Het terras van restaurant Eet-lokaal is geopend, met livemuziek vanaf 16.00 uur.

Landgoed Huis Sevenaer: natuur en cultuur komen hier samen. Een bijzondere (Vader)dag beleef je hier! Kijk voor het volledige programma op: www.huissevenaer.com

Avondvierdaagse Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - De 45e avondvierdaagse in Rijnwaarden wordt dit jaar gelopen van maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni. De vierdaagse is over 5 dagen verspreid, zodat de deelnemers één avond naar keuze kunnen overslaan. De wandelaars kunnen kiezen uit twee afstanden: 5 of 10 km.

Voorverkoop van de startkaarten vindt plaats bij Coccie, Komstraat 9 Lobith, Jumbo Tolkamer, alle basisscholen in Rijnwaarden en bij J. Verplanke, Schoolstraat 34 Aerdt. Prijs voorverkoop is 4,50 euro. Ook tijdens de eerste twee avonden kan men vanaf 17.30 uur startkaarten kopen. Verkoopprijs is dan 5,00 euro.

Op maandag tot en met donderdag wordt er vanaf 18.00 tot uiterlijk 18.30 uur gestart. Startplaatsen: maandag vanaf De Pannerd in Pannerden, dinsdag vanuit sporthal De Cluse in Herwen, op woensdag vanaf dorpshuis De Spieker in Spijk en op donderdag bij dorpshuis Eensgezindheid in Aerdt.

Op de laatste avond wordt gestart vanuit café-restaurant Taveerne De Bijland in Tolkamer. De 10 km start dan om 18.00 uur, terwijl de 5 km-wandelaars pas om 19.00 uur kunnen starten. Rond 20.00 uur lopen de wandelaars vanaf Lobede gezamenlijk – muzikaal begeleid door muziekvereniging Leo Harmonie uit Lobith – de laatste meters. Route intocht: Burg. Daalderopstraat, Kempenaarstraat, De Krib, Hoofdstraat, Rijnstraat, Veerstraat, Europakade, Polweg, eindpunt en medaille-uitreiking bij Taveerne De Bijland.

Voor meer informatie- ook tijdens de vierdaagse - kan men terecht op www.a4daagserijnwaarden.nl en de facebook-pagina.

DIDAM - Op maandag 12 juni vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor de 55-plussers die graag een dansje willen maken of naar mooie muziek willen luisteren.

De contactavond wordt georganiseerd door de Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk. De avond begint om 19.00 en eindigt om 22.30 uur. Jan Verkerk verzorgt de dans muziek en voor de verdere muzikale omlijsting.

In Zaal Jan en Jan aan het Lieve Vrouwplein 4 in Didam is er volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Het bestuur nodigt alle 55 plussers hierbij uit. Iedereen is welkom! Voor verdere informatie kan men contact op nemen met: Annie Clappers telefoon: 0316 224378 en Henk Boerstal, telefoon: 0316 223885.

HH. Vier Evangelisten

Geloofsgemeenschap H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 10-06 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zondag 18-06 09.30 Woord en communie Pastor Smits samenzang

Zaterdag 24-06 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zondag 25-06 15.00 Loo Budgetconcert In Between

Zaterdag 01-07 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

                                                        

Geloofsgemeenschap St. Werenfridus Westervoort        

Zondag 18-06 09.30 Woord en communie Parochiële voorgangers D-H koor

Dinsdag 20-06 15.00 Eucharistie Wilgenpas Ds. Hiemstra

Zondag 25-06 12.30 Eucharistie Fr.Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 30-06 09.00 Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zondag 02-07 09.30 Woord en communie Diaken van Zundert cantor

                                                        

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag 11-06 11.00 Eucharistie Pater Remmers D-H koor

Zondag 18-06 11.00 Eucharistie Pater Remmers Koor Nieuw-Wehl

Vrijdag 23-06 12.30 Huwelijksviering Pastoor Thanh

Zondag 25-06 11.00 Eucharistie /Gildeviering Pater Remmers D-H koor

Dinsdag 27-06 15.00 Viering Thuvine Mevr. Visser

Zondag 02-07 11.00 Eucharistie Pater Remmers Samenzang

                                                        

                                

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Zondag 11-06 11.00 Woord en communie / Omdracht Diaken van Zundert Herenkoor / In Between

Zaterdag 17-06 19.00 Woord en communie Parochiële voorgangers In Between

Zondag 02-07 09.30 Eucharistie Pater Remmers Organist J. Holland / Herenkoor

Processie in Herwen en Aerdt

HERWEN - Voor de achtste opeenvolgende keer organiseert de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap Sint-Martinus Herwen en Aerdt een sacramentsprocessie. De processie van vorig jaar was prachtig, zonnig weer, veel belangstelling en een mooie viering.

"Uiteraard hopen we ook dit jaar op mooi weer, maar ook op slecht weer zijn we voorbereid. De belangstelling voor de processie is groot en de processie wordt breed gedragen in Herwen en Aerdt. Daarom zijn we verheugd ook dit jaar weer de processie te kunnen organiseren en wel op zondag 18 juni om 9.30 uur bij de Sint-Martinuskerk Keurbeek 9 in Herwen.

Er wordt ook nu weer alles aan gedaan om er een feestelijke viering van te maken. Alle vrijwilligers van de geloofsgemeenschap werken hieraan mee. De drie koren zijn weer present en ook dit jaar doen zowel harmonie van Herwen als de drumfanfare van Aerdt mee. Ook zijn de twee schutterijen van Herwen en Aerdt aanwezig. Dit jaar zullen er net zoals vorig jaar een aantal bruidjes in de processie meelopen. Pastor Than Ta zal in de viering voorgaan. De route van processie is hetzelfde als voorgaande jaren met het 1ste rustaltaar op basisschool de Berkhaag en een tweede rustaltaar, op de parkeerplaats bij de kerk. Het laatste rustaltaar is in de prachtige Mariakapel op het kerkhof. Alle altaren zijn prachtig versierd en passen daarmee erg mooi in deze, voor onze geloofsgemeenschap, erg belangrijke en feestelijke dag.

Na de viering is er in de kerk gelegenheid om onder het genot van koffie en cake nog even na te praten over deze viering", aldus het bestuur RK geloofsgemeenschap.

Muziekfestival in Pannerden

PANNERDEN - Op zondag 11 juni verzorgt harmonie Wilhelmina weer een muziekfestival. "Dit is het derde festival die we organiseren, want de eerste twee waren zo succesvol dat navolging niet uit kon blijven. Het doel die wij voor ogen hebben is ons publiek vermaken met lekker in het gehoor liggende muziek, snel herkenbaar, en een gezellige ongedwongen sfeer."

Het grasveldje tussen schuttersgebouw en Harmonie lokaal is een ideale plek om gezellig en lekker dichtbij de orkesten te genieten. Zoals vorige jaren zorgen wij voor staan en zitplaatsen, maar zijn er speciale wensen, vraag het iemand van het bestuur, die kunnen in overleg meestal wel wat voor u regelen. De orkesten spelen natuurlijk weer op ons geweldige podium, een lust voor het oog, maar komt door de speciale bouw de klank van elk orkest ten goede. Dit jaar hebben we een uitgebreid deelnemers veld.

Liefst negen verschillende groepen zullen van hun beste kunnen laten horen. De deelnemers zijn: harmonie Kunst na Arbeid Zeddam, harmonie Wilhelmina Pannerden, fanfare Crescendo Ooi, fanfare Sint-Gregorius Giesbeek, drumband Sint-Gregorius Giesbeek, zangkoor Just For Fun Pannerden, harmonie OBK Ravenstein, slagwerkgroep harmonie Wilhelmina, en als afsluiter treedt feestband Ien Orde uit Pannerden op.

De start is om 12.00 uur, het slot rond 17.00 uur. De entree is gratis, en bij slecht weer gaat het programma gewoon door, maar dan in het Schuttersgebouw.

Frans Willemsen.

Gratis hulp bij uw thuisadministratie

RIJNWAARDEN - Komt u thuis wel eens om in uw administratie? Geeft u toch meer geld uit dan u eigenlijk zou willen en kunnen? Of weet u niet op welke diensten u recht heeft en waar u kwijtschelding voor kunt aanvragen? Onze gepassioneerde vrijwilligers van de Formulierenbrigade Rijnwaarden staan graag voor u klaar!

De vrijwilligers van de Formulierenbrigade zijn al ruim vijf jaar actief in Rijnwaarden. Op deze wijze worden jaarlijks zo'n 70 hulpvragen rondom de administratie thuis behandeld. Als het aan de vrijwilligers ligt, mogen dit er meer worden! Vaak komen vragen aan bod zoals 'hoe kan ik mijn papierwerk goed ordenen?' of 'kunnen jullie mij helpen kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen aan te vragen?'. Voor de mensen die het een uitdaging vinden om minder geld uit te geven dan dat er binnen komt kunnen de vrijwilligers ondersteuning bieden via budgetcoaching. Twijfelt u of het iets voor u of uw naaste is? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

De tientallen vrijwilligers die voor u klaar staan worden, waar nodig, ondersteund vanuit professionals. Zo is er afstemming tussen de Formulierenbrigade en Plangroep en ondersteunt het STMR de vrijwilligers via de sociale raadslieden. Tot slot zijn welzijnsorganisaties Caleidoz en Mikado betrokken om ook knelpunten op andere levensgebieden te kunnen tackelen.

Hulp ontvangen vanuit de formulierenbrigade is simpel. Hiervoor kunt u een bericht sturen naar of bellen met de coördinator Monique Reijmer via M.Reijmer@caleidoz.nl of 0653871949. Zij komt graag bij u op gesprek om te kijken wat u nodig heeft en welke vrijwilligers hiervoor geschikt zijn. Daarna maken de vrijwilligers met u een eerste afspraak.

Actie ‘Tegel eruit, Plant erin’

LIEMERS - Zaterdag 10 juni houdt Groei en Bloei De Liemers samen met Intratuin de actie 1 tegel = 2 planten.

Dit alles in het kader van de Nationale Tuinweek die van 10 - 18 juni landelijk gehouden wordt. Maak jij jouw tuin ook een beetje groener tijdens deze Nationale Tuinweek? Lever zaterdag 10 juni tussen 10.00 en 15.00 uur bij Intratuin in Duiven één tuintegel in en je krijgt er twee kruidenplantjes voor terug. Maximaal één tegel per klant.

Jeugdwedstrijden bij HSV Ons Genoegen Giesbeek

GIESBEEK - In 2017 kan de jeugd van Giesbeek weer strijden om die fel begeerde titel.... Er zullen dit jaar weer vier wedstrijden om het jeugdkampioenschap worden gevist.

Wil je graag mee doen met deze viswedstrijden en ben je vijf jaar of ouder en jonger dan 14 jaar, bel telefoonnummer 06 44990318 en geef je snel op. Deelname is gratis. Heb je nog geen visspullen dan wordt daarvoor gezorgd. Kom onder begeleiding van een ouder/verzorger!

Op dinsdag 20 juni wordt de eerste wedstrijd gevist. Verzamelen 17:45 uur aan de Wetering. Er wordt geloot aan de waterkant. Er zal gevist worden van 18:15 tot 20:00 uur. Tijdens het vissen zal er begeleiding aanwezig zijn en de gevangen vis wordt gemeten. De data van alle wedstrijden: dinsdag 20, 27 juni en 4 juli en vrijdag 14 juli.

Fred Sieger: expositie op drie locaties

Fotograaf is Kunstwerk! Liemers Museum.

ZEVENAAR - Van 11 juni tot en met 3 september is er in het Gemeentehuis Zevenaar, Rijnstate Zevenaar en Kunstwerk! Liemers Museum een bijzondere expositie over het abstracte werk van de Zevenaarse kunstenaar, wijlen Fred Sieger (1902-1999).

Fred heeft zich tijdens zijn leven, in zijn kunst, voortdurend vernieuwd. Hierdoor is zijn werk zo divers dat één locatie niet voldoende is om alles te tonen. Daarom wordt de kleurrijke tentoonstelling van Fred Sieger getoond op drie locaties: Rijnstate Zevenaar, Gemeentehuis Zevenaar en het Liemers Museum. Elke locatie toont verschillende invalshoeken in zijn werk. Samen tonen de drie locaties een representatief overzicht van Siegers abstracte kunst vanaf de jaren 50 tot zijn overlijden in 1999.

Deze kunstschilder is voor veel kunstliefhebbers geen onbekende. Hij werkte vanaf 1965 in zijn huis en atelier aan de Markt in Zevenaar. Hij ontwikkelde zich in de loop van zijn carrière van een kunstenaar, die uiterst nauwgezet stillevens en portretten schilderde tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het abstract-expressionisme. Zijn werk is te omschrijven als kleurrijk of spannend, intens of harmonieus, muzikaal wellicht. Naast schilderen gaf hij ook les aan de kunstacademie in Arnhem, waar hij Klaas Gubbels en Jan Cremer tot zijn leerlingen rekende.

De werken van Fred Sieger zijn eigendom van de Sieger White Stichting, die de collectie hebben ondergebracht in het Liemers Museum.

Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14a. Gratis toegankelijk. Zie www.rijnstate.nl voor de openingstijden.

Gemeentehuis Zevenaar, Kerkstraat 27. Gratis toegankelijk. Zie www.zevenaar.nl voor de openingstijden.

Liemers Museum, Kerkstraat 16. Zie www.liemersmuseum.nl voor de openingstijden en de toegangsprijzen.

Geweldige Euro-Voetbaldag bij OBW

ZEVENAAR - Op donderdag 25 mei organiseerde s.v. OBW voor de achtste keer de Euro-Voetbaldag. Ruim 100 jongens en meiden in de leeftijd van 6 tot 12 jaar uit Zevenaar waren naar sportpark Hengelder gekomen. Dit jaar stond de Euro-Voetbaldag in het teken van de Europese topclubs.

De ochtend begon met het verwelkomen van de topteams, fotoshoot, het Wilhelmus en een gezamenlijke warming-up. De rest van de dag bestond uit diverse spelvormen, wedstrijden, pannavoetbal, doelschietspel, speed check shot en de penaltybokaal. Om 11.35 uur werd er op de hoofdtribune genoten van de gezamenlijk lunch. Om 14:00 uur waren alle spellen en wedstrijden gespeeld.

Wat volgde was de finale van de Penaltybokaal. De winnaars van elk team mochten mee doen aan deze finale. Sam Terpstra (6-9 jaar) en Casper Zweers (10-12 jaar) waren de overtuigende winnaars en lieten de keepers Ricardo en Joris kansloos op de drie penalty’s.

Bij het doelschietspellen wonnen Pim Piepers (150 punten) en Reiner Jacobs (200 punten) en bij het speed check shot wonnen Robin Kruijs (75 km/u) en Mauro Peters (93 km/u). Bij de teamwedstrijden was “'Barcelona uit' de sterkste bij de 6 - 9 jarigen en na een spannende strijd pakte 'Barcelona thuis' de eerste plaats in de poule 10 - 12 jaar.

Na een intensieve dag gingen kregen alle kinderen een medaille, certificaat en een ijsje mee. Moe en voldaan gingen ze naar huis of bleven nog op sportpark Hengelder om de spelers van OBW 1 aan te moedigen. De organisatie is alle kinderen, vrijwilligers en sponsoren dankbaar voor deze mooie voetbaldag.

Imkers houden open huis

REGIO - Benieuwd naar het werk van een imker? Wil je weten hoe honing wordt gemaakt? Of hoe bijen hun raten bouwen? In het weekend van 8 en 9 juli houden imkers op meer dan 200 locaties open huis.

Voor het achtste jaar op rij organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdag, het grootste imkerevenement in Nederland. Tijdens het open huis van de NBV ontdek je van alles over bijen. Je krijgt uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en krijgt praktische tips over het bij-vriendelijke maken van eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en gaat in bijenkast op zoek naar de koningin.

Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten tijdens het weekend van 8 en 9 juli zien wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren.

Nederland telt ongeveer 9000 imkers waarvan 80 procent is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer dan 1.000. Kijk voor een open huis locatie bij jou in de buurt op www.bijenhouders.nl.

Hond of pony als coach

MONTFERLAND - Mirjam van Leeuwen van Duo-coaching komt woensdagmiddag 5 juli naar de bibliotheek van Didam en precies een week later naar de bieb in ’s Heerenberg. Vanaf 14.30 uur laat zij jong en oud ervaren wat het is om met hulp van een hond of pony te worden gecoacht of, speciaal voor kinderen, opgeleid te worden tot hondenbegeleider. Deelname is gratis.

,,Mensen en honden of pony’s zijn vaak vrienden voor het leven”, licht de coach toe. ,,De viervoeters kunnen zóveel voor een mens betekenen. Zij vervullen vaak de rol van vriend, coach, luisterend oor en steun. Duo-coaching zet daarom honden en pony’s in om te helpen met uitdagingen die op ons pad komen, zoals het verbeteren van sociale vaardigheden en omgaan met prikkels, emoties of angst. Met een hond en/of pony komt men samen vaak tot unieke en mooie inzichten. Want dieren ‘oordelen’ niet. Ze zijn open, puur en eerlijk, communiceren duidelijk en bieden troost”, aldus Mirjam van Leeuwen.

Meer weten? Check www.duo-coaching.nl

Koffieochtend in Westervoort

WESTERVOORT - Dinsdag 13 juni is er weer gelegenheid om elkaar te ontmoeten, een gesprekje aan te knopen, nieuwtjes uit te wisselen en dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Het is altijd weer een gezellig moment in de maand. Iedereen is welkom. Het is voor álle inwoners van Westervoort en het verplicht u tot niets. De ochtend is van 10.30 tot 12.00 uur in het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort.

Ingezonden brief

Maakt gemeente Zevenaar wel de juiste afweging?

Het straatbeeld in het centrum wordt er in sommige straten niet fraaier op. Veel tuintjes veranderen van groen naar steen. Vaak is de belangrijkste reden om verzekerd te zijn van een parkeerplaats of om er de auto te parkeren om zo de parkeerheffing te ontlopen. Jammer als je bedenkt dat de extra inkomsten voor de gemeente relatief laag zijn en maar een fractie van de baten in de gemeentebegroting zijn.

Enerzijds wil de gemeente graag dat we de hemelwaterafvoer ontkoppelen van de rioolafvoer en niet zoveel tuinen “betegelen” terwijl het effect van de parkeergeldheffing in het centrum dus juist het tegenovergestelde effect sorteert en veel nieuwe betegelde voortuintjes laat zien waar de auto nu geparkeerd wordt. Bijgaande foto is illustratief. Je zou bijna het idee krijgen dat de heffing (bijdrage aan de algemene middelen) bedoeld is om elk middel aan te grijpen om de begroting sluitend te krijgen (sommige tongen beweren dat dit is ingevoerd om de kosten van de parkeergarage te dekken).

Mijn oproep aan het bestuur is dan ook: schaf die heffing af. Hier is geen juiste belangenafweging gemaakt. Het is geen schande om op een fout besluit terug te komen.

Fleur Bes

Qoorieus viert Oud&Nieuw!

ZEVENAAR - We horen jullie denken; wat is Oud&Nieuw vroeg dit jaar! Maar dit is nu typisch Qoorieus.

Vocal group Qoorieus heeft in december een mooi, grappig en ontroerend alternatief Kerstverhaal laten zien en horen in De Kunsthal in Zevenaar. Het logische vervolg daarop is natuurlijk de Jaarwisseling. Qoorieus viert dit jaar graag met iedereen Oud&Nieuw. In dit programma wordt het publiek getrakteerd op de mooiste, ontroerendste of grappigste liedjes uit hun oude repertoire en verrassen ze het publiek met een aantal gloednieuwe nummers.

Theaterkoor Qoorieus zingt meerstemmig a capella, Nederlands en Engelstalig, bekend en minder bekend maar altijd met een theatrale twist. Bij geen enkel nummer worden alleen maar de noten gezongen, het verhaal wordt echt verteld compleet met emotie en veel humor. Qoorieus zingt onder muzikale begeleiding van de altijd energieke en creatieve dirigente Josette Brinkhof.

Qoorieus nodigt iedereen van harte uit op de curieuze datum 1-7-17 om het Oud&Nieuw concert bij te wonen. Dit unieke optreden gaat plaatsvinden op de locatie waar Qoorieus ooit begonnen is, namelijk in het gebouw van Scouting Subenhara aan de Slenterweg 29 in Zevenaar. De entreeprijs bedraagt t ieneuro per persoon. Koffie/thee/fris/bier/wijn én oliebollen zitten bij de entreeprijs inbegrepen. Kaartjes kunnen bij Qoorleden worden besteld of aan de kassa gekocht. Het concert start om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. "We zien iedereen graag op 1-7-17. Happy New Year!"

Meelopen met de boer

REGIO - Op zaterdag 17 juni kunt u met de boeren meelopen over de akkers en een kijkje in de kassen nemen van boerderij De Horsterhof. Op deze ‘groene oase’ tussen Westervoort en Duiven (Horsterstraat 1, zijweg Rijksweg) wordt al vanaf 1982 op oude cultuurgrond op biologisch-dynamisch wijze geteeld.

De boeren vertellen tijdens de wandeling over de verschillende gewassen die geteeld worden en het belang van een goede bodem daarbij. Op de boerderij zijn ook dieren; koeien zorgen voor de mest, kippen en varkens eten de restanten op en bijen zorgen voor de bestuiving van de gewassen.

Op De Horsterhof worden jaarlijks meer dan 70 soorten groenten geteeld. Dit gebeurt met veel zorg en aandacht voor de bodem, zonder bestrijdingsmiddelen en in samenwerking met de natuur. De groenten krijgen de tijd om te groeien en hebben hierdoor op natuurlijke wijze meer smaak.

Met de verse seizoensgroenten worden wekelijks gevarieerde pakketen gemaakt. Deze worden op verschillende afhaalpunten aan abonnementhouders geleverd. De groenten worden ook verkocht in de boerderijwinkel. Naast groenten wordt ook biologisch fruit en eieren aangeboden. In het voorjaar van 2017 zijn ruim 25 fruitbomen aangeplant, hiermee kan op termijn meer eigen fruit geleverd worden.

De wandeling begint om 10.45 uur met een kop koffie of thee en zal ongeveer een uur duren. "Heeft u vragen, stel ze gerust. U bent welkom om kennis te maken met dit bedrijf. Aanmelden van te voren is niet nodig." Meer informatie staat op www.horsterhof.nl. Horsterhof ligt aan de Horsterstraat 1 in Duiven.

iPhonografie samen met sieraden en beelden in Aerdt

Foto: Eric Dijkstra

AERDT - In de kerk van Aerdt opent Kunstkring Het Gelders Eiland op zondag 11 juni om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie. De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis. Er zal werk te zien zijn van Fieke de Roij, Eric Dijkstra en Karen Klein.

Tijdens de opening zingt Erna Veneman, begeleid door Jeroen Jongmans(piano), liederen van onder andere Kurt Weill en William Bolcom. De expositie is ook te zien op 18, 25 juni en 2 juli steeds van 14.00-17.00. Toegang gratis.

Fieke de Roij is beeldhouwer in allerlei soorten steen. Met de steen komen de ideeën. Haar beelden zijn helder en abstract. Beelden met een persoonlijke signatuur. Geen beelden die nadrukkelijk mooi of verleidelijk willen zijn. www.werkinsteen.nl

Als edelsmid richt Karen Klein zich op het ontwerpen en vervaardigen van unieke sieraden. Zij zoekt naar het spanningsveld tussen klassiek en eigentijds, tussen herkenbaar en een beetje vreemd, maar wel draagbaar. www.karenklein.eu

Eric Dijkstra is iPhonograaf. Hij fotografeert en creëert zijn fotokunst uitsluitend met zijn iPhone. Kenmerkend zijn de abstracte silhouetten, verkregen door iPhone fotografie met trage sluitertijden. Unieke eigentijdse kunst geprint op aluminium. www.ericdijkstra.com

Voor groepen kunnen andere bezoektijden geregeld worden: 0316 373732. Het adres is Kerkweg 26, Aerdt. Meer informatie staat op www.kunstkringhge.nl.

Gelderse Poort Wandeltocht

PANNERDEN - Ook dit jaar organiseert Stichting Recreatie & Toerisme Rijnwaarden op 10 en 11 juni weer de Gelderse Poort Wandeltocht. Deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 5, 10, 15, 25 of 40 km lang. "Kom van de bank en geniet samen met honderden anderen wandelliefhebbers van de prachtige natuur van het Gelders Eiland. De tocht start in Pannerden en u wandelt richting de Duitse grens waarbij u een prachtig uitzicht op de Eltenberg hebt."

"In dit indrukwekkende rivierenlandschap waar de Rijn (Bijlands kanaal) zich vertakt in het Pannerdens kanaal en de Waal, wordt het gebied gekenmerkt door de vele waarden en oude rivierstrangen met slingerende dijkjes die een uitgestrekt en betoverend uitzicht bieden. Een prachtig natuurgebied met een indrukwekkende flora en fauna getekend door het alom aanwezige water, dat iedere wandelaar zeker zal weten te bekoren! Vergeet dus vooral uw fototoestel niet!

Het startpunt is de Oude Waal aan de Schoolstraat 6 in Pannerden. Starten kan beide dagen tussen 07:00 en 13:00. De kosten voor deelname bedragen 2,50 euro voor leden van de wandelbond en 3,50 euro voor niet leden. Medaille 1,50 euro (bij voorkeur gepast betalen). U ontvangt een routebeschrijving bij het startpunt.

Kijk voor meer informatie over deze leuke wandeltocht of onze andere activiteiten ook op www.gelderseiland.nl of neem contact op met het Toeristisch Informatiecentrum in Tolkamer: 0316 769024."

Braderie De Bijland

TOLKAMER- Op zondag 18 juni houdt Stichting Evenementen De Bijland op Watersportcentrum De Bijland, een leuke en gezellige braderie van 11.00-18.00 uur. Op Watersportcentrum De Bijland is een camping aanwezig en wordt aan watersport gedaan.

Er is een speeltuin en een springkussen aanwezig. Tevens kunnen de kids worden geschminkt en ervaren hoe het is om met een zeemeerminstaart te zwemmen. Om 13.00 uur en om 15.00 uur wordt er een visles georganiseerd voor kids van 6 tot 13 jaar.

Ook is er deze dag een primeur! Watersportcentrum de Bijland plaatst op haar terrein een Columbus speelschip van 12,95 meter lang en 3,93 meter breed.
Dit is het eerste speelschip dat geleverd en geplaatst gaat worden in Nederland.

Neem zwemkleding, handdoek en picknickkleedje mee en zoek een plekje aan de waterkant. Laat je verrassen door het gevarieerde aanbod aan standhouders en activiteiten. Kortom genoeg te doen voor de hele familie op Watersportcentrum De Bijland 2a in Tolkamer.
De entree gratis is en het parkeren deze dag ook GRATIS is

Fantastische opbrengst voor KWF door Retteketet Showband

REGIO - Afgelopen zaterdagavond, 20 mei, vond het Benefiets-concert plaats van Team ter Heerdt uit Babberich voor Alpe d'Huzes. De Retteketet Showband verzorgde een fantastisch optreden tijdens het gezellige, drukbezochte feest dat geheel in het thema 'Tour de France' stond.

Halverwege de avond presenteerde het team de cheque met de voorlopige opbrengst van liefst 91.247,00 euro! Daarbij moet de omzet van de feestavond nog worden opgeteld, een geweldig resultaat van alle mooie acties en evenementen die het team heeft georganiseerd om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor het KWF.

Aankomende weekend vertrekt het team naar Frankrijk, waar zij op 1 juni zullen proberen om de Alpe d'Huez zo vaak mogelijk te beklimmen. Alle teamleden zijn in topconditie en hebben vele vrije uurtjes besteed aan trainen, trainen en nog eens trainen. Alles voor het goede doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor het onderzoek naar Goed, Gelukkig en Gezond leven met kanker.

Op de hoogte blijven van Team Ter Heerdt tijdens Alpe d'Huzes? Volg ons op facebook: www.facebook.com/terheerdtnv.

Freerunning: vrijheid, springen, klimmen en salto’s maken

WESTERVOORT - Freerunning is een spectaculaire sport voor zowel jongens als voor meisjes waarbij je jezelf verplaatst met en over obstakels. We bouwen de zaal om tot een hindernisbaan en een parcours waarbij je al je tricks en snelheid kan laten zien. Hierbij krijg je het gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht.

Deze sport is een combinatie van atletiek (rennen, springen) en ook een groot deel turnen (springen, salto's). Het is de bedoeling dat je met vloeiende bewegingen beheersing krijgt over het bewegen in je omgeving, dit kan door turntechnieken, trucs en adembenemende salto's.

En dat maakt freerunnen zo gaaf! Als jij ook wilt freerunnen dan kan dat!Je bent altijd welkom voor een proefles. De les wordt gegeven in de kleine zaal van De Nieuwhof in Westervoort Op dinsdag van 18.00 tot 19.00 uur voor jongens en meisjes (6-12+ jaar). Info staat op www. aldo-westervoort.nl.

Open selectietrainingen voor alle basketballiefhebbers

DUIVEN - Dit seizoen liet Pigeons zien goed mee te kunnen komen in de tweede klasse. Na een wat stroeve start raakte het team onder leiding van toptrainer Amr Ghrayyeb steeds beter op dreef. Aan het eind van het seizoen was Pigeons ook voor de nummer 1 een geduchte tegenstander.

De prestaties van de laatste weken trokken de aandacht van een sponsor die het team geheel in het nieuw steekt. Heren 1 wil de opgaande lijn doorzetten en het komend seizoen voor niets minder dan het kampioenschap te gaan.

Heb jij ambitie en wil jij met Pigeons die uitdaging aan gaan? Kom dan naar de open selectietrainingen van Heren 1 op:

Vrijdag 2 juni 2017 van 19.30 tot 21:00
Vrijdag 9 juni 2017 van 19.30 tot 21:00
Vrijdag 16 juni 2017 van 19.30 tot 21:00
Vrijdag 23 juni 2017 van 19.30 tot 21:00
Vrijdag 30 juni 2017 van 19.30 tot 21:00

in sporthal Triominos, Eltensestraat 4 in Duiven. Aanmelden kan door een mail te sturen naar secretaris@depigeons.nl. Wil je dan je naam, geboortedatum, ervaring, eventueel huidige team en vereniging vermelden?

Vlooienmarkt in Hoog-Keppel

HOOG-KEPPEL - Op de oude voetbalvelden naast De Hessenhal aan de Monumentenweg 30 wordt zondag 18juni een leuke grote vlooienmarkt gehouden.

Er wordt tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met dakje en kost 25 euro. Grondplaatsen met auto 12,50 euro en met aanhanger of bus 15 euro. Deze kunt u bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De markt bezoeken kost 2,50 euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding hebben gratis toegang. Bij slecht weer wordt de markt gehouden in De Hessenhal Sportcafé de heerlykheyd van De Hessenhal verzorgt de catering en een leuk .

Nacht van Gebed

LIEMERS - Ook dit jaar willen we in Nederland en Vlaanderen in een speciale nacht samen bidden voor de christenen die vervolgd worden om hun geloof. Deze gebedsactie wordt gecoördineerd door de stichting ‘Open Doors’ die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd.

In Egypte worden geregeld aanslagen gepleegd op Koptische christenen, waar bij veel onschuldige mensen worden vermoord. Miljoenen mensen in Syrië en Irak sloegen op de vlucht voor Islamitische Staat. Ze wonen verspreid over de hele wereld. En in Nigeria werden opnieuw meisjes en vrouwen door Boko Haram ontvoerd. Wat is hun toekomst?

Dit is slechts een greep uit de nieuwsberichten van de afgelopen tijd. Het geweld tegen christenen neemt toe. Bijvoorbeeld in Kenia, Eritrea, Iran, Soedan, Qatar, Koeweit, Oman, Noord Korea, Indonesië en de Centraal Afrikaanse Republiek.

In de Liemers wordt voor al die mensen gebeden van vrijdag 16 juni 20:00 uur – zaterdag 17 juni 02:00 uur. Wil jij ook een gedeelte van die tijd komen bidden? Dan ben je welkom op de Prins Bernhardstraat 3 in Duiven.

Meer weten? Bel dan naar: Maarten en Mineke te Hennepe, 0316 241326.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 11 juni om 9.30 uur Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Thanh Ta (stille viering. Intenties: Mieke Schuiling-Verhoeven, Dinie Koenders-Benen, Jan van Don. Bart en Bertha Krist-Koenders, Tontje en Supiah Ubleëuw-Samihardjo. Jo Hueskes, Otto Opdenoordt, Antoon Witjes.

Zondag 11 juni om 11.00 uur: Eucharistieviering/ 1e Communieviering. Voorgangers: Pastoor Thanh Ta en pastor Jeroen Heemink met medewerking van koor Pur Sang uit Pannerden.

Zondag 18 juni om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pater G. Remmers met medewerking van koor: Stella Maris. Intenties: Jan Bokken, Harry Gademann –vaderdag, overleden familie Visser-Verkerk, Norbert van Riel, Betsie en Teun Dikker, Anton Scheerder, ouders C. de Jager-Barten, Bertus Gieling.Jacques van Sommeren. Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria. Overleden: Op 19 mei: Elisabeth Staring, 89 jaar, Liemerije Zevenaar,Op 21 mei: Evelien Splithof-Mennink, 63 jaar, Hunneveldweg 17, Op 23 mei: Ed Salemink, 84 jaar, De Citer Zevenaar,

Op 23 mei: Jozef Mengels, 78 jaar, Noordeinde Zevenaar

De Zwaluwen B2 kampioen

ZEVENAAR - De B2 van korfbalvereniging De Zwaluwen uit Zevenaar is kampioen. Met één wedstrijd gelijk gespeeld en de overige wedstrijden alle te hebben gewonnen is het team verdiend kampioen geworden. Gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

The Wellcome Band in De Lantaern

ZEVENAAR - Als afsluiter van het laatste Open Podium van dit seizoen heeft De Lantaern op 17 juni The Wellcome Band uit Babberich weten te strikken. Maar voor dit optreden zal Dineke de Velde Harsenhorst het publiek meenemen naar de schoonheid van haar liedjes en gedichten en laat Bart Dijkman horen hoe ‘groots’ een solo artiest kan zijn. Aanvang: 21.00 uur. Entree: gratis.

De liedjes en gedichten die Dineke de Velde Harsenhorst schrijft zijn krachtig in hun eenvoud. Haar gedichten zijn toegankelijk en haar presentatie is smeuïg en oprecht. Ze raakt je schaamteloos met haar liedjes over levenslessen. Bart Dijkman is componist, producer, zanger en toetsenist. In zijn programma 'Solo' verzorgt hij een avondvullend programma met eigen bewerkingen van bekend progrock-repertoire van o.a. de vroege Genesis, Peter Gabriel, Procol Harum, maar ook een groot aantal 'vergeten' bekende hits uit dit tijdperk. Bart werkt met synthesizers en samplers, daarnaast gebruikt hij ook zelf geproduceerde soundtracks om een nog completer en groots geluid te genereren als een nummer daarom vraagt. The WellCome Band is letterlijk en figuurlijk een tijdloze band. Het repertoire van the Wellcome Band bestaat grotendeels uit herkenbare en meezingbare songs vanaf 1933 die op een ‘eigenwijze’ manier naar eigen hand zijn gezet. De band speelt met liefde en passie met minimale middelen om samen met het publiek de voorbijgaande muzikale jaren her te beleven. Het worden oude herinneringen met een gouden randje.

Inschrijving Beachvolleybal

WESTERVOORT - Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus verzorgt dé recreatieve volleybalvereniging Actief '81 uit Westervoort voor de 24e maal het bekende, succesvolle en gezellige Beachvolleybaltoernooi bij natuurbad De Waaij in Westervoort.

Op het mooie strandje van natuurbad De Waaij worden zowel de zaterdag als de zondag vier velden uitgezet, waar teams (4 tegen 4) in verschillende poules hun wedstrijden spelen tussen 09.30 en 17.30 uur.

De beachbar, het overdekte terras, de bekende Beachburgers en de gezellige en zonnige beachmuziek vormen naast het volleybal en de activiteiten voor de kinderen van volleyballers, supporters en bezoekers een mooie entourage voor twee mooie, sportieve dagen. Het programma duurt op zaterdag tot 17.30 uur. Op zondag eindigen we rond 16.00 uur.

"Heeft u (weer) zin om op één of beide dagen aan dit toernooi deel te nemen? Wacht dan niet te lang en meldt u direct aan. Het inschrijfgeld bedraagt 30 euro per team. Spelers kunnen zich ook individueel inschrijven. De inschrijving kost 7,50 euro. Ook zal er een aparte jeugdcompetitie gespeeld worden. Schrijf je jeugdteam in via het formulier op de site van www.actief81.nl of vraag naar extra informatie!

Inschrijving is mogelijk tot en met 25 juni. Kijk op www.actief81.nl bij Evenementen voor alle informatie en inschrijvingen. Wij verwachten, gezien de ervaring van afgelopen jaren, dat het gezellige en sportieve dagen zullen worden en hopen op uw deelname. Reageer snel, want vol is vol!"

Senioren Computersoos helpt problemen oplossen

ZEVENAAR - Veel ouderen e-mailen met kinderen, kleinkinderen en vrienden via Windows Live Mail. Sinds januari 2017 wordt dit programma niet meer ondersteund door Microsoft.

Bij de computersoos kan men geholpen worden met het vervangen van dit programma door een ander programma, bijvoorbeeld Thunderbird. Een programma dat net zo werkt als Live Mail. Het overzetten van de mailtjes en de adressen vormt geen probleem met hulp van de vrijwilligers.

Ook met andere problemen kan men bij de computersoos worden geholpen, zoals het omgaan en aanvragen van een DigiD. Er is een oefenprogramma en informatiemateriaal aanwezig om zelf te oefenen zodat niemand zijn persoonlijke gegevens hoeft prijs te geven. Oefenen kan met een "voorbeeld" naam en wachtwoord. Zelf aan de slag of met hulp van een vrijwilliger en u komt tijdens de openstelling van de soos op een moment dat het u past. Dat kan zo vaak en veel als u wilt.

De soos is een gezellige ontmoetingsplek, er kan veel geleerd worden en persoonlijke computerproblemen woirden meestal goed opgelost. Het proberen waard dus. De soos draait in de vakantie gewoon door en is elke maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag open van 13:30 tot 16:30 uur in De Hooge Bongert. Afspraak maken is niet nodig. De kosten zijn twee euro per keer inclusief een kopje koffie of thee. Meer informatie staat op sooszevenaar.nl.

Zomercadeautje van bieb

REGIO - Vanaf 1 juni is de VakantieBieb er weer, hét zomercadeautje van de Bibliotheek. Met de VakantieBieb heeft iedereen toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. De VakantieBieb opent 1 juni voor jeugd en 1 juli komen hier de e-books voor volwassenen bij.

De VakantieBieb sluit op 31 augustus. De VakantieBieb is een initiatief van de Bibliotheek om mensen kennis te laten maken met e-books en kinderen te stimuleren in de vakantie te blijven lezen.

Mooie e-books voor 6-18 jaar

De VakantieBieb omvat ook deze zomer een mooie lijst met avontuurlijke, griezel-, detective, fantasie- en humoristische e-books voor diverse leeftijdsklassen zoals De Grijze Jager (De vroege jaren, Het toernooi van Gorlan) van John Flanagan, Dolfje Weerwolfje (Boze drieling) van Paul van Loon, Klem! van Mirjam Oldenhave of Verdacht van Carry Slee.

Ook ruime keuze voor volwassenen

Ook volwassenen hebben vanaf 1 juli ruime keuze uit romans of spannende en informatieve e-books zoals De gevleugelde van Arthur Japin, De eerste vrouw van Susan Smit, Neem een geit van Claudia de Breij of Hittegolf van Suzanne Vermeer.

Lezen zonder internet

De VakantieBieb is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De geselecteerde e-books komen op de boekenplank in de app te staan. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Ideaal dus voor vakantie. Meer info staat op www.vakantiebieb.nl.

Doldwaze Balkanbeats: afsluiting seizoen

ZEVENAAR - Op zaterdag 24 juni sluit Muziekcafé De Lantaern het seizoen feestelijk af met traditionele gipsymuziek gelardeerd met doldwaze Balkanbeats. De band Balkanari staat dan garant voor een vrolijke avond met heerlijke zigeunerklanken. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 12,00 euro.

De achtkoppige band Balkanari speelt traditionele gipsymuziek met doldwaze Balkanbeats. De band verweeft traditionele volksmuziek uit de Balkan met moderne pop en rocknummers. Op het repertoire staan nummers van onder andere Goran Bregovic en fanfare Ciocarlia. Daarnaast worden bestaande nummers door de band ‘verbalkaniseerd’.

Zo gooien zij het ene moment Nirvana op de grill om daar een pittig Balkansausje over te gieten. Het andere moment vindt u een Balkanversie van Lady Gaga’s grootste hit op uw bord. Iedere muzikant van Balkanari heeft zijn eigen muzikale bagage. Een ding hebben zij echter gemeen; de liefde voor feestmuziek uit de Balkan. De band is geformeerd rondom zanger en bassist Ari. Vanuit een eerdere samenwerking was zangeres/violiste Maartje al bekend met Ari’s muzikale kunnen en samen vormen zij de frontline van de groep.

Drummer/percussionist Jacques levert met zijn ongenadig strakke drumpartijen de opzwepende ritmes. En voor het onvervalste Balkangeluid zorgt de messcherpe blazerssectie die uit Erwin, Jaap en Mark bestaat. Het geheel wordt gecompleteerd door Frank op gitaar en Maik op accordeon. De overige ingrediënten zijn: plezier, energie en dans. Een beproefd recept, want Balkanari krijgt het voor elkaar om het publiek uit hun los te laten gaan.

Eén jaar Sensire in De Liemers: ‘Het voelt goed’

LIEMERS - Precies een jaar geleden breidde Sensire als zorgaanbieder uit van de Achterhoek naar de Liemers, door de activiteiten van Diafaan over te nemen. Zowel bij klanten als bij medewerkers voelt de samenwerking goed.

“Ik heb de mensen zowel van Diafaan als van Sensire altijd uitstekend gevonden”, vertelt de 91-jarige mevrouw Rutten in haar huis in Zevenaar. “Ik moet er niet aan denken dat ik hier ooit weg zou moeten, maar dankzij wijkzorg hoeft dat ook niet. Zelfstandig zijn, in mijn eigen omgeving, is voor mij het allerbelangrijkste."

Het is een benadering van zorg waarbij ook Trudy Bouwman en Mireille Kempers, wijkverpleegkundigen in opleiding in Zevenaar en Duiven, zich thuis voelen. Afkomstig van Diafaan maakten ze bij Sensire kennis met het principe dat hun werk niet draait om medische indicaties, maar om een waardig en zo zelfstandig mogelijk leven van mensen. “Dat is een andere, toekomstgerichte manier van denken waar wij als wijkverpleegkundigen goed in worden meegenomen en waar ook de teams energie van krijgen. Wat goed werkte, was dat er na de overname van Diafaan ‘koppeltjes’ werden gevormd, steeds iemand van Diafaan met iemand van Sensire”, zegt Mireille.

Trudy en Mireille vormen samen een klein comité dat ervoor zorgt dat er op 1 juni, als Sensire precies één jaar in De Liemers werkt, een feestje is voor alle 170 medewerkers uit Zevenaar, De Rijnwaarden, Duiven, Didam en Westervoort. Daar zullen zeker herinneringen worden opgehaald aan de overname.

Kerkdiensten protestantse gemeente Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Op zaterdag 10 juni is er om 10.00 uur dienst in zorgcentrum Lobede in Tolkamer. De voorganger is ds. E. Ouwehand uit Tolkamer.

Zondag 11 en 18 juni zijn er om 10.00 uur diensten waarbij de eigen predikant, ds. E. Roth, de voorganger is. "Na de dienst drinken we koffie en thee met elkaar. Iedereen is welkom bij deze diensten! (PKN Rijnwaarden, Markt 15, Lobith).

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 11juni is er om 09.30 uur een Avondmaalsviering waarin ds. H. van Loon-Kuiper uit Doetinchem zal voorgaan.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee te ontmoeten. Ook kunt u bij de schrijftafel van Amnesty International een petitie ondertekenen of een brief schrijven.

Op zondag 18 juni is er om 09.30 uur een viering waarin ds. R. Beltman uit Hilversum zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er om 11.00 uur de oecumenische kinderkerk voor kinderen van 3 -7 jaar en hun (groot)ouders.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 10 juni en zondag 11 juni is er geen viering.

Zondag 18 juni 12.00 uur:

Kermis – Sacramentsprocessie met Pastoor Thanh en gemengd koor.

Dinsdag 20 juni 9.00 uur:

Schuttersviering – Eucharistieviering met Pastoor Thanh en gemengd koor

voor de leden en overleden leden van schutterij EMM en schutterij Sint Anna.

Gebedsintenties:

Hein en Mien Berendsen-Kok

Bennie Nieuwenhuis namens de vrienden

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Overleden ouders Ross-Peters

Carola Schlief

Ouders Zweers-te Dorsthorst

Broers Jan, Harrie en Wim Zweers

Jan Hermsen

Koos en Miets Aaldering

Mientje Hendriksen-Fontein namens de buurt

Gerard Stokman

Overleden ouders Stokman-Elshof

Bertus Klutman

Mientje Peters-Teunissen

Benthe Damen

Bennie Nieuwenhuis en familie

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Diny Wanders-Berntsen

Jan en An ter Wiel-Velmans

Erna Luiking en Gerda Luiking-Sweers

Jan Boxstart

Albert Bouwman namens de kermistafel

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Informatieavond ‘Aangenaam Wonen’ in Zevenaar

ZEVENAAR - Dinsdag 13 juni is er een informatieavond over preventieve woningaanpassingen op Caleidoz locatie De Hooge Bongert.

Tijdens deze avond informeren we u over woningaanpassingen die het mogelijk maken dat u langer zelfstandig, veilig en aangenaam in uw huis kunt blijven wonen. Is uw woning geschikt voor nu en later? Ook leggen we uit hoe een en ander praktisch in zijn werk gaat.

Caleidoz Welzijn voert het Project Aangenaam Wonen uit in opdracht van de gemeente Zevenaar. We werken samen met verschillende partnerorganisaties waaronder woningcorporatie Baston Wonen en Ketendementie De Liemers. De primaire doelgroep is mensen van 55 jaar en ouder. Naast preventieve aanpassingen van de woningen is het langer meedoen in de samenleving belangrijk. Hierbij is er bijzondere aandacht voor mensen met een dementie.

De avond is van 19.30-21.00 uur, inloop vanaf 19.15 uur. Toegang en eerste kopje koffie gratis. Meer informatie staat op www.caleidoz.nl/aangenaamwonen of bel 0316 526 994.

Inloop voor kinderen en hun ouders

ZEVENAAR - Op woensdag 14 juni kunnen ouders met hun kinderen kennismaken met allerlei leuke spelletjes die de Sport- en Speluitleen van Caleidoz te bieden heeft. Deelname is gratis.

Elke tweede woensdag van de maand zijn ouders en hun kinderen van 14.00 – 16.00 uur welkom het Sociaal Ontmoetings- & Participatie Punt, Steenhuizen 6 in Zevenaar. Bij Caleidoz Sport- en Speluitleen kunnen particulieren, scholen, verenigingen, stichtingen en instellingen spellen en materialen lenen voor kinder- of familiefeesten en sportdagen. Met de Gelrepas krijgt men korting op het huren van al het materiaal. Voor meer informatie: b.vanhall@caleidoz.nl of kijk op www.caleidoz.nl/sportenspel.

In het weekend van zaterdag 10 juni en zondag 11 juni is er geen viering.

Zondag 18 juni 12.00 uur:

Kermis – Sacramentsprocessie met Pastoor Thanh en gemengd koor.

Dinsdag 20 juni 9.00 uur:

Schuttersviering – Eucharistieviering met Pastoor Thanh en gemengd koor

voor de leden en overleden leden van schutterij EMM en schutterij Sint Anna.

Gebedsintenties:

Hein en Mien Berendsen-Kok

Bennie Nieuwenhuis namens de vrienden

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Overleden ouders Ross-Peters

Carola Schlief

Ouders Zweers-te Dorsthorst

Broers Jan, Harrie en Wim Zweers

Jan Hermsen

Koos en Miets Aaldering

Mientje Hendriksen-Fontein namens de buurt

Gerard Stokman

Overleden ouders Stokman-Elshof

Bertus Klutman

Mientje Peters-Teunissen

Benthe Damen

Bennie Nieuwenhuis en familie

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Diny Wanders-Berntsen

Jan en An ter Wiel-Velmans

Erna Luiking en Gerda Luiking-Sweers

Jan Boxstart

Albert Bouwman namens de kermistafel

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 11juni is er om 09.30 uur een Avondmaalsviering waarin ds. H. van Loon-Kuiper uit Doetinchem zal voorgaan.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee te ontmoeten. Ook kunt u bij de schrijftafel van Amnesty International een petitie ondertekenen of een brief schrijven.

Op zondag 18 juni is er om 09.30 uur een viering waarin ds. R. Beltman uit Hilversum zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er om 11.00 uur de oecumenische kinderkerk voor kinderen van 3 -7 jaar en hun (groot)ouders.

Programma Musiater

DIDAM - Op 18 juni om 14:30 uur vindt er in het Albertusgebouw in Didam een klassiek concert plaats met medewerking van Petra Frölich, sopraan, samen met pianist Jan Willem Docter en violiste Symone Boerstoel.

Het wordt een zomers en afwisselend programma met werken van Mozart, Brahms, Richard Strauss en Gershwin. De toegangsprijs is tien euro.

Donderdag 29 juni om 20:15 uur komen Tijs Groen & Ester Erenas Anda Lucy naar de Rabobankzaal van Het Musiater. Ester Erenas (Spaanse zangeres uit Granada) en Tijs Groen (winnaar Liever de Liemers Cultuurprijs 2013) spelen een bijzonder repertoire, een fusie tussen Spaanse muziek, Gypsy Jazz en pop muziek. Tijs komt uit een muzikale familie en werd in 2013 tijdens een rondreis in Spanje geïnspireerd om meer muzikaliteit te delen met de Zuid-Spanjaarden. Dit is de tweede keer dat Tijs naar Nederland komt met een Spaanse muzikant. Tijs heeft vaker in Het Musiater gespeeld, zowel alleen als met zijn broer Kobus. Deze keer wordt het nog Spaanser dan voorheen.

Vakantiegezinnen gezocht

LIEMERS - Pax-kinderhulp is een organisatie die zich inzet voor kinderen die in Berlijn wonen in kindertehuizen of nog bij ouders thuis waar aan alles een tekort is.

Pax-kinderhulp is dringend op zoek naar vakantiegezinnen die een plekje over hebben in hun hart en huis om een kind tijdens een vakantie op te nemen in het gezin. De kinderen kunnen 1 tot 3 keer per jaar (Pasen, Zomer en Kerst) komen. Vrijwillige medewerkers van Pax-kinderhulp begeleiden deze kinderen tijdens de heen en terugreis.

"Hebt u interesse om vakantieouder te worden of wenst u meer informatie? (l.olthof@upcmail.nl, 06 44882840; m.tendolle@upcmail.nl, 026 3118838 of joopdaams@upcmail.nl, 06 28440888).

Laat uw computer, laptop of tablet niet gijzelen!

DIDAM - Dinsdag 20 juni geeft iPad4Senior een workshop over het voorkomen dat een computer, tablet of telefoon met een virus besmet raakt. Ook wordt er ingegaan op de vraag of je moet betalen als je 'besmet' bent.

Enkele jaren geleden was het ondenkbaar dat een computer gegijzeld kan worden. Maar nog maar kort geleden werd de wereld opgeschrikt door het WannaCry-virus. In meer dan 150 landen werden computers besmet, waardoor gebruikers er niets meer mee konden. Het is belangrijk te weten wat te doen in zo’n geval.

De gratis workshop is van 10:00-12:00 uur in Bibliotheek Didam en van 14:00-16:00 uur in ’s-Heerenberg. Graag aanmelden in de bibliotheek of telefonisch op nummer 0316 221184.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR. Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Caleidoz Welzijn zoekt een baliemedewerk(st)er. De taken zijn: de telefoon opnemen, mensen ontvangen en lichte administratieve werkzaamheden.

- De Hersenstichting zoekt een collecte-organisator die de jaarlijkse collecte coördineert. Dit houdt in: een stratenplan maken, het verdelen van de collectebussen en na de collecte het verzamelen van de bussen.

- Stichting Maatjesproject Zevenaar e.o. zoekt een administratieve hulpverlener voor het begeleiden van mensen in financiële problemen, die vastlopen in procedures en administratieve zaken waar ze mee te maken krijgen.

- Het Repaircafé zoekt een handig iemand die met de naaimachine overweg kan. Doel is het repareren van kapotte kledingstukken voor inwoners van Rijnwaarden.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Inloop voor kinderen en hun ouders

Inloop voor kinderen en hun ouders

ZEVENAAR - Op woensdag 14 juni kunnen ouders met hun kinderen kennismaken met allerlei leuke spelletjes die de Sport- en Speluitleen van Caleidoz te bieden heeft. Deelname is gratis.

Elke tweede woensdag van de maand zijn ouders en hun kinderen van 14.00 – 16.00 uur welkom het Sociaal Ontmoetings- & Participatie Punt, Steenhuizen 6 in Zevenaar. Bij Caleidoz Sport- en Speluitleen kunnen particulieren, scholen, verenigingen, stichtingen en instellingen spellen en materialen lenen voor kinder- of familiefeesten en sportdagen. Met de Gelrepas krijgt men korting op het huren van al het materiaal. Voor meer informatie: b.vanhall@caleidoz.nl of kijk op www.caleidoz.nl/sportenspel.

Jonge snorkelduikers behalen brevet

De geslaagde examenkandidaten met hun diploma. Foto: PR-team duikteam Sub Aqua Libera

LOBITH - Afgelopen zondag behaalden jonge snorkelduikers van duikteam Sub Aqua Libera (SAL), na het afleggen van een pittig examen, hun snorkelbrevet.

Na een jaar lang trainen was het zo ver, de jonge snorkelduikers van 10 tot 14 jaar legden hun examen af. De kinderen lieten zien dat ze kunnen buddybreathen (samen één ademvoorziening delen), elkaar in het water kunnen vervoeren en hun snorkel en masker kunnen klaren (leeg maken zonder boven water te komen). Daarnaast lieten de meer gevorderde kinderen zien dat zij goed in staat zijn om met hun buddy zowel boven als onder water te communiceren. “Het is leuk om te zien hoe serieus de kinderen het examen nemen en hoe trots ze zijn als ze hun ouders laten zien wat ze allemaal kunnen. Vaak zijn het vaardigheden die de ouders zelf niet kennen”, aldus Iris van Marwijk, instructeur bij duikteam SAL.

Ben jij ook benieuwd hoe het is om te snorkelen, te leren duiken met perslucht en andere leuke water trainingen te volgen? Duikteam SAL geeft jeugdlessen aan kinderen van 10 tot 14 jaar op donderdag avond in het zwembad in Lobith. Kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen kunnen bij SAL een volledige duikcursus volgen en daarnaast zijn ook gevorderde duikers van harte welkom. Kinderen mogen altijd eest vier keer gratis komen proberen of ze het leuk vinden. De contributie bedraagt per maand 10 euro voor jeugdleden,16 euro voor senior leden. Wil je meer weten over deze gezellige verenging, kijk dan voor meer informatie op www.subaqualibera.nl.

BTML gaat voor de Joannesschool in Groessen

DUIVEN - Op 3 september is het alweer de vijfde Bert Timmer Memorial Loop. Ook dit jaar is de start en finish in het Horsterpark in Duiven. De dag begint om 10:30 uur met de jeugdloop, gevolgd om 11:30 uur door de 10 km lopers én om 13:00 zal de 5 km plaatsvinden.

Prijsuitreiking is direct na de gelopen afstand. Uiteraard, om het spannend te houden, is er prijzengeld voor verbetering van het parcoursrecord. Op basis van het startnummer zal na afloop prijzen verloot worden voor de aanwezigen.

Zoals elk jaar is er ook dit jaar een lokaal goed doel verbonden aan deze Memorial Loop. De Joannesschool in Groessen is dit jaar hét goede doel voor de vijfde Bert Timmer Memorial Loop. Sport en jeugd, een combinatie die belangrijk genoeg is om er aandacht aan te besteden. De organisatie probeert om voor alle groepen van de Joannesschool buitenspeelcomputers te realiseren. Deze computers bevatten educatieve spellen waarmee (ook) in de buitenlucht kan worden gespeeld. Hoe meer lopers hoe meer computers.

Inschrijven kan gebeuren via de link op www.btml.nl. Het belooft weer een prachtige dag te worden tijdens het 'Jaarlijks sportief evenement in de Liemers' op drie september.

Zomerconcert met In Between en Maas & Waals mannenkoor

LOO - Loo Budget Concerten organiseert maandelijks concerten op zondagmiddag in de H. Antonius Abt kerk in Loo (gemeente Duiven). Zo ook op zondag 25 juni om 15.00 uur.

In Between is een gemengd kerkkoor uit Groessen verbonden aan de parochie Vier Evangelisten, ons koor bestaat uit 45 enthousiaste leden verdeeld in verschillen stemgroepen. Wij bestaan inmiddels alweer 15 jaar en maken ons op voor onze nieuwe uitdaging in 2018. In Between laat op 29 en 30 maart van zich horen in de kathedraal van de Liemers met een eigen bewerking van The Passion, bekend van tv. De Passie In Between belooft een spektakel te worden voor jong en oud! Tijdens het zomerconcert zullen wij alvast een tipje van de sluier oplichten… (http://www.koorinbetween.nl).

Het Maas & Waals mannenkoor zorgt tijdens het concert voor de afwisseling in het programma. Dit mannenkoor van bijna 70 leden komt met een kleine afvaardiging het zomerconcert bezoeken. Het koor heeft een breed repertoire van klassiek tot moderne werken en streeft er naar om 4 tot 6 concerten per jaar te geven. http://maasenwaalsmannenkoor.nl. Beide koren staan onder leiding van dirigent Ton de Waal.

Iedereen is welkom tegen betaling van 7,50 euro, inclusief een consumptie (koffie, thee, chocomel) in de pauze. Kaartverkoop voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren via Peter Koopmans, 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk, 0316 263981.

Voetbalschool succesvol

PANNERDEN - Onder leiding van Herman Ubbink en zijn begeleidend team is de serie van tien sessies 'Voetbalschool en Instuif' op sportpark De Pauwengaard afgesloten.


Met een gemiddelde opkomst van 40 kinderen, vanuit alle dorpen van het Gelders Eiland, per sessie mag je spreken van een geslaagde doelstelling. De doelstelling van Herman en zijn team “Het jeugd voetbal op het Gelders Eiland op een hoger plan te brengen”. Met de duidelijk achterliggende gedachte dat men geenszins van plan is leden van welke vereniging dan ook weg te “kapen”. Wel of geen lid van een vereniging, iedereen was van harte welkom. Kinderen in de leeftijdsklasse 4 tot en met 6, 7 tot en met 9 en 10 tot en met 12 jaar hebben laten zien dat ze hun voorgeschotelde oefenstof met verve hebben aangenomen. De progressie was bij de kinderen duidelijk waarneembaar. De laatste sessie werd afgesloten met een cadeautje en een ijsje voor elk deelnemend kind.

Herman wil samen met zijn team en in overleg met het jeugdbestuur van RKPSC proberen hier een vervolg aan te geven. Misschien al bij aanvang van het nieuwe seizoen. Voor een ieder zijn deze toekomstige activiteiten te volgen op de site van RKPSC.

Mega-vlooienmarkt in Giesbeek

GIESBEEK - Fanfarekorps Sint-Gregorius houdt op 2 juli weer zijn jaarlijkse Mega-vlooienmarkt in Giesbeek. De vlooienmarkt wordt gehouden op het dorpsplein.

Het dorpsplein van Giesbeek zal vol staan met fleurige kramen, ook zal dit jaar de kwaliteit – waaronder antieke en meubelen uit groot moeders tijd - beter en het aanbod nog groter zijn dan voorgaande jaren. Ook zullen mensen aanwezig zijn die vanwege de voorjaarsschoonmaak hun zolder, schuurtje, vliering of garage hebben opgeruimd en zo proberen op deze markt de spullen die ze niet meer nodig hebben, aan de man of vrouw te brengen.

Er is natuurlijk veel meer te koop: verzamelingen boeken, tijdschriften, serviesgoed, snuisterijen, potten en pannen, machines, bestek, kinderfietsen, gereedschap, lampen et cetera. Naast dit alles zal een palingroker zijn vakmanschap laten zien en kan de bezoeker de kwaliteit proeven. Op een van de terrasjes kan men genieten van een hapje, een drankje de muziek van saxofonist Ben Wissink – die voor KiKa speelt, en bijkomen van het geslenter langs de kramen. Een bezoek aan deze markt is dus zeker de moeite waard.

De vlooienmarkt is geopend van 9.00 tot 16.00 uur. De toegang bedraagt 2,50 euro voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van hun ouders gratis naar binnen. Voor kraamhuur en verdere informatie 06 10252829.

De Diemse Toren Classic

DIDAM - Op zondag 2 juli kunnen auto- en natuurliefhebbers hun hart ophalen tijdens de Diemse Toren Classic. Het is op deze dag puur genieten in De Liemers en De Achterhoek!

Na een warme ontvangst voor de deelnemers en bezoekers met koffie en een lekkernij gaat de Diemse Toren Classic op 2 juli van start. Welkom om deel te nemen aan de tocht zijn oldtimers, oude motoren, nostalgische cabrio's en andere bijzondere auto's. Waar de route ons dit jaar brengt, is nog een verrassing maar het belooft een prachtige tocht te worden.

De start vindt plaats bij Tankstation Shell Tatelaar aan de Tatelaarweg 21a in Didam. Vanaf half 10 is iedereen welkom om op het grote terrein te genieten van de prachtige voertuigen. De deelnemers kunnen voor de start een goodybag en een officieel rallyschild ophalen. De eerste equipes zullen vanaf half 11 starten.

De Diemse Toren Classic wordt gereden volgens het bolletje-pijltje systeem. Verder is er een aantal leuke opdrachten voor onderweg. Voor de liefhebber is er ook een geschreven route beschikbaar. De deelnemers gaan tijdens de route de 'strijd' aan met mede-autoliefhebbers. Wie wil nu niet een van de prachtige bekers van de Diemse Toren Classic 2017 winnen? Uiteraard staat de gezelligheid voorop.

Het is voor deelnemers mogelijk om onderweg een heerlijke lunch te nuttigen voor 10 euro per persoon. De finish zal ongeveer vanaf half 4 's middags zijn in het centrum van Didam op het oude gemeenteplein. Rond 5 uur is de prijsuitreiking van de Diemse Toren Classic. In het centrum van Didam vindt op deze dag ook het evenement Didam op Stelten plaats. Didam op Stelten vindt dit jaar voor de 40e keer plaats en draait ook dit jaar weer om sport, cultuur en gezelligheid.

Een deelname kost 25 euro per equipe. Meer informatie staat op www.diemsetorenclassic.nl. Daar kunt u zich inschrijven voor een gezellig gevulde dag. Ook is het hier mogelijk om foto's te bekijken van voorgaande edities van de Diemse Toren Classic.

Expositie divers kunstwerk in gemeentehuis

LOBITH - In de maanden juni, juli en augustus exposeren zes kunstenaars hun werk in het gemeentehuis aan de Markt 5 in Lobith. Tijdens de expositie is het fijnschilderwerk van Yvonne Hoek te zien. De gedichten van Ad Mertens zijn op grafische wijze verbeeld door zijn zoon Thijs. Carla Wanders exposeert krachtige schilderijen van dieren. Verder zijn de mooie houten beelden van Nic Peperkamp en stenen beelden van Stoni Scheurer te bewonderen.

Yvonne Hoek begon met fotograferen, vooral bloemen in de tuin, landschappen en stadsgezichten. Ongeveer 20 jaar geleden is zij gaan schilderen met aquarelverf. Voor de onderwerpen putte zij in het begin uit haar voorraad foto's. Yvonne vindt het een uitdaging om zo gedetailleerd en realistisch mogelijk te schilderen.

Sinds zijn besluit om in Lobith te gaan wonen is Ad Mertens veel mensen en veel plekjes gaan koesteren en heeft deze 'vereeuwigd' in een aantal gedichten: goede vrienden, de Bijland, de Ossenwaard het zicht op en vanaf Elten, de oude Rijn. Zijn zoon Thijs gebruikt zijn gedichten als inspiratiebron om grafische voorstellingen te ontwerpen.

Carla Wanders doet haar inspiratie voor de acrylschilderijen vooral op tussen de dieren onder andere in het natuurgebied de Geuzenwaard. Het liefst schildert ze op 3D-doek. Het werken met verschillende materialen, zoals stof, hout, papiersoorten, touw, zorgt voor diepte en textuur in haar werk.

Nic Peperkamp volgt de lijnen van het hout en gebruik die om zijn beelden te maken. Zijn stijl is herkenbaar, je ziet dat hij met hart en ziel zijn liefde voor het hout, de natuur en de fijne mensen om hem heen heeft ingelegd.

Vanaf het moment dat Stoni Scheurer met steen is gaan werken is zij door het materiaal gegrepen. Ze werkt het liefst met de hardere steensoorten. Zij maakt een model, dat de emotie die zij op dat moment het meest beleeft en voelt weergeeft. Dan gaat zij met hamer, beitel en soms de zaag aan het werk om uit het brok steen haar beeld tevoorschijn te toveren.

De exposities zijn te bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Al deze kunstenaars komen uit Rijnwaarden. Zij exposeerden al eerder in het gemeentehuis en doen dit in het afscheidsjaar van de gemeente Rijnwaarden nog een keer. Het gehele jaar zijn er exposities van kunstenaars van eigen bodem.

Ladies Event bij MKB

DIDAM - Speciaal voor vrouwelijke leden van de ondernemersvereniging, vrouwen van mannelijke leden en vrouwelijke ondernemers uit Montferland organiseert MKB Montferland op 15 juni een avond waarop ondernemen voor vrouwen centraal staat. Ambitieuze vriendinnen en medewerksters zijn die avond ook van harte welkom. Ook voor vrouwen die plannen hebben om een eigen bedrijf te starten is deze avond erg interessant.

Vanaf 19.00 uur is de inloop bij Partycentrum Plok, Dijksestraat 52 in Didam. Het programma begint om 19.30 uur. Leden van MKB Montferland zullen kleding van Niek Jansen showen, waarbij Maryse tips geeft hoe vrouwelijke ondernemers representatief voor de dag kunnen komen. Daarna zal Lucinda Douglas de ondernemende vrouwen inspireren. Zij is deze avond de speciale gast. Lucinda Douglas weet veel over de kracht van de vrouwelijke ondernemer.

Nadat de ladies om 20.30 uur weer een paar mooie zakelijke outfits hebben gezien, starten vijf workshops met vrouwelijke ondernemers: Heidy Gepkens (Skinstudio), Maryse Jansen (Niek Jansen Mode), Dorien Peters (Beweeg & Werk), Hetty Bosman (In & Outside Coaching) en Sandra Ramaekers (Ramaekers Bedrijfsadvies). Om 22.15 uur is het officiële gedeelte afgelopen en is er tot ca. 23.00 uur tijd om te netwerken. Aanmelden kan voor deze avond kan via redactie@mkbmontferland.nl. Meer informatie staat op www.mkbmontferland.nl.

Vlooienmarkt Duiven

DUIVEN - Op het Horstenpark aan de Horstenparklaan 4 is zondag 18 juni van 10-17 uur een terugkerend evenement: de vlooien- en kofferbakmarkt.

Dit wordt de tweede vlooienmarkt van dit seizoen, die altijd weer een groot succes door Animo vlooienmarkten georganiseerd wordt. Het is een grote openluchtvlooienmarkt met veel particulieren deelnemers. Er zijn dan weer veel kramen en grondplaatsen waar tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden.

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met dakje en kost 25 euro. Grondplaatsen met auto 12,50 euro en met auto-aanhanger 15 euro. Deze kunt u bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152. Het theehuis zorgt voor de catering en een leuk terras !

Alle data van de openluchtvlooienmarkten van Animo op het Horstenpark zijn zo. 18 juni, zo.16 juli en zo.13 aug. en 17 september.

Excursie Rosandse polder

Foto: Gerrit van Alst

ZEVENAAR - Op maandagavond 19 juni houdt de vogelwerkgroep van IVN de Oude IJsselstreek een excursie naar de Rosandse polder, waar zwarte sterns op de daar neergelegde vlotjes hebben gebroed en inmiddels jongen hebben.

De gidsen van de vogelwerkgroep nemen een telescoop mee en een aantal kijkers en ze zullen alles vertellen over deze prachtige vogels.Tijdens de wandeling treffen we vast ook de rietgors en de kleine karekiet. Stevige schoenen en een lange broek wordt aanbevolen.
Start is om 19.00 uur bij de parkeerplaats van sterrenwacht Corona Borealis, Breulylaan 3 in Zevenaar. Info Marjon van Drongelen,06 16639475.

Basketiers'71: Kom je ook 'ballen'?

ZEVENAAR - In de maand juni kun je gewoon blijven door basketballen. De competitie zit er weliswaar alweer op, de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn bezig. Op iedere dinsdag en donderdag zijn er trainingen van 18.00 – 22.00 uur.

Deze zijn in sporthal Heerenmaten. De jeugd kan er trainen van 18.00 – 20.30 uur. De senioren van 20.30 – 22.00 uur. Lekker even ontspannen, een balletje gooien, mee trainen, kennis maken met de basketbalsport. Je mag driemaal gratis meetrainen, voordat je besluit om lid te worden. Daarna is de keuze geheel aan jezelf, de ervaring van drie gratis trainingen neemt niemand je meer af.

De jongste jeugd (U10) kan terecht op donderdag van 17.30 – 18.45 uur in De Schilderspoort. Ook hier geldt: kom geheel vrijblijvend mee spelen en informeer naar de mogelijkheden. Voor verdere vragen en informatie: stuur een mailtje naar secretaris@basketiers.nl. "Je bent welkom, neem een vriendje of vriendinnetje mee, hoe meer zielen, hoe meer spelvreugde. We zien je graag verschijnen."

Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR - In de periode van 8 tot en met 14 juni worden in Filmhuis Zevenaar de volgende films vertoond:

Life,Animated mengt echt leven met animatie en laat zien hoe zinnen uit de bekende Disney-films een brug vormen tussen twee ouders en hun autistische zoontje en tussen hem en de wereld. Donderdag 8 juni 14.30u en maandag 12 juni 20.15u.

Home. Vlijmscherp drama over hedendaagse jeugd volgt viertal pubers en de verschillende problemen waar ze mee te maken krijgen. Problemen met de ouders, afwijzing en seksueel misbruik.Energieke film van de Vlaamse Fien Troch. Donderdag 8 en dinsdag 13 juni 20.15u en maandag 12 juni 14.30u.

Demain tot commence. De vroegere flierefluiter Samuel (Omar Sy) heeft zich ontpopt tot een liefdevolle vader voor zijn dochtertje. Zijn vriendin is er al een tijd vandoor. Maar plotseling duikt moeder Kristin weer op en wil haar dochter terug. Vrijdag 9 juni 14.30u en woensdag 14 juni 20.15u..

Magallanes. Taxichauffeur Magallanes diende ooit in het Chileense leger tijdens de bloedige burgeroorlog in de jaren tachtig en negentig. Op een dag stapt Celina zijn taxi binnen, een vrouw die hem terugbrengt naar de donkerste periode in zijn leven. Hij zet alles op alles om weer met haar en met zichzelf in het reine te komen. Voortreffelijke combinatie van sociaal-politiek drama en afpersingsthriller. Vrijdag 9 en zaterdag10 juni 20.15u en dinsadg 13 juni 14.30u

De Marathon. Vrienden van garagehouder Gerard zetten een sponsorloop op bij de Rotterdam-marathon om zo de garage van de ondergang te redden. Bij de voorbereidingen blijkt dat er meer op het spel dan alleen het halen van de finish. De opbrengst van deze filmavond gaat naar HDKT, de stichting voor onderzoek naar sarcomen. Zondag 11 juni 14.30u.

Verdwijnen. Drama met Rifka Lodeizen en Elsie de Brauw waarin een jonge vrouw naar Noorwegen vertrekt en een laatste poging onderneemt om zich te verzoenen met haar ongeneeslijk zieke moeder. Zondag 11 juni 20.15u, dinsdag 13 juni 10.30u en woensdag 14 juni 14.30u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

Open tuinenweekend in de Liemers

LIEMERS - Dit jaar een record aantal tuinen: 37! Liefst 20 nieuwe tuinen, waarvan vier in Aerdt, drie in Oud-Zevenaar en verder in Groessen, Duiven en Doesburg. En niet te vergeten de 17 tuinen die al eens eerder hun poorten openstelden. Onderstaande tuinen zijn in het laatste weekend van juni open voor publiek, van 11.00 tot 17.00 uur.


Groei & Bloei afdeling Liemers beveelt een bezoek van harte aan. Let op: niet alle tuinen zijn beide dagen geopend!
- Oranjelaan 16, 6901 BL Zevenaar (zaterdag 24 juni) - Onder de Linden 50, 6903 AT Zevenaar (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Wilgenhoek 120, 6903 BW Zevenaar (zaterdag 24 juni)
- Zweekhorstweg 1, 6903 PC Zevenaar (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Roodwilligen 26, 6903 TE Zevenaar (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Oud Zevenaarseweg 73, 6905 AK Oud-Zevenaar (zaterdag 24 juni)
- Kamphuizerweg 9A, 6905 BN Oud-Zevenaar (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Uiversweg 4, 6905 BR Oud-Zevenaar (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Babberichseweg 31, 6905 JR Oud-Zevenaar (zaterdag 24 juni)
- Babberichseweg 33c, 6905 JR Oud-Zevenaar (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Babberichseweg 70, 6905 JW Oud-Zevenaar (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Emmerichseweg 2, 6909 DE Babberich (zondag 25 juni)
- Eltenseweg 4/A, 6909 DG Babberich (zondag 25 juni)
- Loostraat 13, 6913 AG Aerdt (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Loostraat 22, 6913 AG Aerdt (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Waaijakkers 4, 6913 AM Aerdt (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Waaijakkers 10, 6913 AM Aerdt (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Renbaan 67, 6913 KL Aerdt (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Keurbeek 26, 6914 AG Herwen (zaterdag 24 juni)
- Industrieweg 8, 6915 SB Lobith (zaterdag 24 juni)
- Hertog Eduardstraat 8, 6915 XS Lobith (zaterdag 24 juni)
- s-Gravenwaardsedijk 84, 6916 AZ Tolkamer (zondag 25 juni)
- Zadelmakerstraat 39, 6921 JA Duiven (zondag 25 juni)
- Plaksestraat 5, 6921 PL Duiven (zondag 25 juni)
- Ploenstraat 48, 6921 PN Duiven (zaterdag 24 juni)
- Vossendel 2, 6923 SB Groessen (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Dorpstraat 69, 6931 BD Westervoort (zaterdag 24 juni)
- Dorpstraat 61A, 6931 BD Westervoort (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Paepestraat 4, 6931 CP Westervoort (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Doctor Schaepmanstraat 12, 6931 DN Westervoort (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Goltackers 86, 6931 HE Westervoort (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Goltackers 83, 6931 HH Westervoort (zondag 25 juni)
- t Kleefse 29, 6932 PA Westervoort (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- Windmolenstraat 14, 6981 AZ Doesburg (zondag 25 juni)
- Paardenmarkt 28, 6981 CS Doesburg (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni)
- De Kilder 67, 6983 HK Doesburg (zondag 25 juni)
- Kerkstraat 94, 6987 AD Giesbeek (zondag 25 juni)

Voor meer informatie: www.liemers.groei.nl (onder kop 'activiteiten en actueel').

Basisschool De Wissel wordt IKC De Wissel

ZEVENAAR - Met ingang van het schooljaar 2017 / 2018 vormen basisschool De Wissel en Kinderopvang Zonnekinderen een integraal kindcentrum (IKC).

IKC De Wissel is een voorziening voor kinderen van 0 – 13 jaar, waar voor- en vroegschoolse educatie, kinderopvang, onderwijs en buitenschoolse opvang samengaan en elkaar versterken in een multifunctioneel gebouw. Eén organisatie waarin (vak)leerkrachten en pedagogisch medewerkers samenwerken binnen één pedagogische en educatieve doorgaande leerlijn van kinderen. IKC De Wissel biedt basisonderwijs voor kinderen van 4-12 jaar, kinderdagopvang voor kinderen van 0-4 jaar, en voor- en naschoolse opvang en vakantieopvang.

De kinderdagopvang zal worden aangeboden bij het nieuw te openen kinderdagverblijf Het Talent, gelegen aan de Paganinistraat. Dit kinderdagverblijf maakt onderdeel uit van IKC De Wissel en biedt kinderen van 0-4 jaar een veilige en huiselijke plek waar zij zich volop kunnen ontwikkelen met leeftijdsgenootjes. De ruimte is zodanig ingericht dat deze voorziet in de behoeften van de allerjongste kinderen met veilig en gevarieerd spelmateriaal. De peuters zullen door middel van gezamenlijke activiteiten spelenderwijs kennismaken met de basisschool. Zo zullen zij regelmatig te vinden zijn op de Wissel, waardoor zij geleidelijk aan kennis maken met de omgeving, kinderen en de juffen en meesters.

De buitenschoolse opvang krijgt ook een eigen groepsruimte in Het Talent. In deze kleinschalige BSO wordt dagelijks een activiteitenaanbod verzorgd op het gebied van sport, cultuur, natuur & avontuur en multimedia. De coaches van Zonnekinderen bezoeken de BSO en het kinderdagverblijf regelmatig om daar leuke en uitdagende activiteiten aan te bieden.

Rommelmarkt bij De Boemelaars

ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Boemelaars houdt elk jaar zowel in het voor- als in het najaar een grote rommelmarkt. De eerste rommelmarkt van 2017 wordt gehouden op zondag 11 juni van 11:00 tot 13:00 uur.

Deze voorjaarsmarkt zal als vanouds gehouden worden in het schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. De entree voor de rommelmarkt bedraagt een euro.

Ook voor deze rommelmarkt hebben we weer veel goed bruikbare tweedehands goederen ingezameld. Ook dit jaar is het aanbod weer heel divers. In de diverse verkoopkraampjes zullen weer volop boeken, platen, cd’s, (kinder)kleding, (kinder)schoenen, speelgoed, huishoudelijke goederen, porselein, glaswerk, elektronica, computer(onderdelen) aangeboden worden.

Na of tijdens het bezoek aan onze rommelmarkt is er in het schuttersgebouw natuurlijk zoals altijd de mogelijkheid om een heerlijk vers gezet kopje koffie of thee te drinken.

Help de Kinderboerderij

PANNERDEN - Kinderboerderij Pannerden verkeert in zwaar weer. De financiën voor achterstallig onderhoud houden niet over en het bestuur bestaat nog uit slechts één bestuurslid en ook hij wil de zaken graag overdragen.

Daarom is er een comité samengesteld die twee doelen heeft: Het generen van een degelijke financiële basis èn nieuwe bestuursleden vinden die de komende jaren de kar gaan trekken! Om deze twee redenen organiseert het comité een leuke activiteitenmiddag op en rond de Kinderboerderij op zondag 11 juni.

Het comité nodigt iedereen in het dorp uit om op die zondagmiddag tussen 12:00 en 17:00 uur naar de kinderboerderij te komen. Hier zijn verschillende leuke activiteiten voor de kinderen, zoals ponyrijden, schminken, clown die ballonnen vouwt, een suikerspinkraam en een springkussen.

Voor een bedrag van 3,00 euro kunnen de kinderen een kaartje kopen waarmee ze alle activiteiten langs kunnen. Uiteraard kan men deze dag ook een vrije gift kwijt in de daartoe bestemde melkbus. Maar eigenlijk nog véél belangrijker is: Meldt u aan als bestuurslid van de stichting! Zoals met alle vrijwilligerswerk gaat ook hier tijd in zitten, maar een reële schatting is dat u als bestuurslid eenmaal per twee maanden vergadert. Gelukkig is er al jaren een groep van mannen die het onderhoud van de dieren en de boerderij doet, dus daar hoeft het bestuur niet mee te helpen.

Swisher gaat verder als Topp

ZEVENAAR - Vanaf 22 mei is het huidige Swisher Nederland een onafhankelijke, Nederlandse organisatie. Zij nemen afscheid van de Amerikaanse Swisher-formule en gaan verder onder de naam Topp. Het landelijk opererend bedrijf voorziet onder meer kantoren, horecabedrijven, scholen en zorginstellingen van producten en diensten die de hygiëne bevorderen.

Algemeen directeur Sjaak van Huet ziet met de naamswijziging een langgekoesterde wens in vervulling gaan: 'Als zelfstandig bedrijf dat in de eerste plaats gericht is op de Nederlandse markt kunnen we nog beter aan de lokale wensen en behoeften op het gebied van hygiëne voldoen.' Om dit te onderstrepen verandert de tagline van 'de hygiënespecialist' in 'uw hygiënespecialist'. De kenmerkende rood-witte huisstijl blijft bestaan. Van Huet: 'We leveren dezelfde producten, diensten en service die onze klanten gewend zijn, al zijn het nu natuurlijk Topp-producten en Topp-diensten met Topp-service.'

Het bedrijf voert sinds 1999 specialistische reinigingen uit van wastafels, toiletpotten en urinoirs en levert sanitaire producten zoals toiletpapier, handzeep, luchtverfrissers en afvalzakken. Naast het hoofdkantoor in Zevenaar gaan ook de vijf regiokantoren in Haarlem, Barendrecht, Vaesrade - Nuth, Rijswijk en Hichtum verder onder de nieuwe naam.

TOPP Nederland BV, Marconistraat 7A, Zevenaar

Broodfonds interessant alternatief voor Arbeidsongeschiktheidsverzekering

REGIO - Word je als ondernemer ziek, dan heb je tijdelijk geen inkomen. Je wilt dit risico graag goed afdekken. Hoe doe je dat? Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering is kostbaar en in de praktijk blijken er toch meer kleine lettertjes dan verwacht. Een alternatief is een Broodfonds.

Het Broodfonds is bedacht door en voor ondernemers, die weten wat zij nodig hebben. Het principe werkt sinds 2006, volgens het Nederlandse schenkrecht. Steeds meer mensen kiezen voor deze arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Momenteel telt Nederland meer dan 270 broodfondsen. Zij zoeken vertrouwen in elkaar, zonder anonimiteit, zonder kleine lettertjes. Ieder broodfonds is zelfstandig.

Een broodfonds richt je op met 25 tot 50 andere ondernemers, zelfstandigen met of zonder personeel. Je zet eerst samen de afspraken op papier. Daarna kies je de schenking die bij jou past. Elke maand spaar je 33 tot 100 euro op je eigen broodfondsrekening. Dat geld blijft van jou. Wordt iemand in je broodfonds ziek, dan krijgt zij of hij kleine nettoschenkingen van alle anderen. Samen vormt dat een tijdelijk inkomen om van te leven, voor maximaal twee jaar.

"Vorig jaar probeerde ik aansluiting te vinden bij een broodfonds in Doetinchem. Uiteindelijk bleek de Liemers qua regio toch te ver van Doetinchem te liggen. Zodoende wil ik graag het initiatief nemen tot het oprichten van een Broodfonds hier in de regio", aldus Niels Quartel. "Ben je langer dan een jaar ondernemer? Heb je interesse, lees dan meer over het Broodfonds op www.broodfonds.nl en neem contact met mij op via info@nielsquartel.nl. Bij voldoende aanmeldingen organiseren wij een informatieavond. Ik hoop je snel te treffen!"

Het Gulden Schot vijftig jaar

Van links naar rechts: Piet Benning Jos Wezendonk, Hans Dikker

PANNERDEN - Schietvereniging Het Gulden Schot bestaat 50 jaar. Op 26 januari 1967 werd bij café De Zwaan de schietvereniging opgericht met de naam van die tijd afgeleid van het populaire tv-programma het gulden schot. De naam werd schietvereniging 'SV Het Gulden Schot' Pannerden.

"Door zelfwerkzaamheid -een sterk wapen van de leden- werd de zolder omgebouwd. 1980 moest men wederom verhuizen. Nu naar de kelder van de Hulo. Met veel vakkundigheid van de leden werd de schietzaal ingericht met 10 banen. Het ledental groeide gestaag. Succes van onze korpsen bij de schietbond Gelderland: ze sleepten menig beker in de wacht. Door goed besturen en de goed lopende omzet. Ook hier was ons onderkomen geen lang leven beschoren. In 2003 was het weer zover. De Pauwengaard in 2003 werd ons nieuw onderkomen."

"Ook in deze accommodatie in sporthal De Pauwengaard is wederom door zelfbouw op de zolder het prachtige verblijf gemaakt door onze leden. De geweldige inzet (zelfwerkzaamheid) heeft er aan bijgedragen dat we konden beschikken over een prachtig schietverblijf met 12 volautomatische banen. Op 26 januari 2017 bestonden we dus 50 jaar. Deze mijlpaal willen we niet stilletjes voorbij laten gaan. Op 17 juni vieren wij deze mijlpaal in de kantine bij het sportpark De Pauwengaard aan de Renbaan 1 om aanvang 20.00 uur. Tevens hebben we een gouden jubilaris 50 jaar lidmaatschap. Naast het uitreiken van de diverse prijzen van het seizoen wordt rond 21.00 uur de jubilaris gehuldigd door de voorzitter Jan Rutten van SV Het Gulden Schot."

Dag van Aerdt in teken van de modelbouw

AERDT - Op zondag 11 juni is er weer de Dag van Aerdt! En dit jaar heeft de Dag van Aerdt modelbouw als thema. Diverse auto's, vliegtuigen en boten op schaal zullen te zien zijn, niet alleen te zien, maar ook in actie, op een speciale racebaan, in de lucht en op het water!

Vanaf 13.00 uur zondagmiddag is iedereen welkom op het parkeerterrein naast het dorpshuis in Aerdt. Toegang is gratis! De middag zal bestaan uit spectaculaire demonstraties, die verzorgd worden door modelbouwclubs uit de Liemers, namelijk modelbouwclub Het Gelders Eiland uit Rijnwaarden, RC Duiven en modelbouwclub Zevenaar. Zij zullen hun modelbouwauto's laten racen over een speciaal gebouwde racebaan. Ook zal er gevlogen worden door modebouwvliegtuigen en komt er een waterbassin waar modelbouwboten kunnen varen. Heeft U zelf ook een modelbouwauto of boot? Neem hem dan mee naar de Dag van Aerdt en ga ook racen op de speciale baan of varen in het waterbassin!

De muzikale omlijsting zal dit jaar verzorgd worden door De Grenzkapel en Nedjus. Als vanouds is ook partyband Nedjus weer van de partij, die met hun brede repertoire van pop tot Nederlandstalig de stemming er zeker in zal krijgen. Daarnaast is het gewoon een gezellige middag met drank en spijs en vertier voor jong en oud. Zo wordt er een competitie bierpulschuiven, spijkerbroekhangen, darten en spijkerslaan georganiseerd.

Ook aan de kinderen is er gedacht! Zo is er een mooie stormbaan, een ranjakoe en grote legoblokken om mee te spelen. Al met al reden genoeg om langs en aan te komen tijdens de Dag van Aerdt!

Vissteiger Lobith feestelijk geopend

Beide voorzitters knippen het lint voor de opening van de vissteiger door

LOBITH - Nabij het speel- en oogstbos in Lobith is door hengelsportvereniging 'Ons Eiland' uit Lobith een nieuwe vissteiger aangelegd. De vissteiger is met name bestemd voor mensen die niet zo gemakkelijk meer aan de natuurlijke waterkant kunnen komen.

Vanaf het fietspad naast de Batavenweg loopt daarom een verhard toegangspad naar de steiger toe. Daarmee is de vissteiger ook met een scootmobiel goed bereikbaar geworden. De steiger is aan drie waterzijden voorzien van een hekwerk en daarmee heel veilig. De vissteiger geeft verder ook de jeugd, die net met vissen begint, en ouderen een veilige plek aan de oever. De aanwezigheid van vissers is ook positief voor de sociale controle en veiligheid in het naastgelegen speelbos. Op 3 juni hebben de voorzitters van de Stichting Landschap Rijnwaarden en Ons Eiland symbolisch de steiger geopend door een lint door te knippen.
De realisatie is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Landschap Rijnwaarden. De Rabobank heeft ook een duit in het zakje gedaan. De buitendienst van gemeente Rijnwaarden heeft actief medewerking verleend aan realisatie van de steiger en het toegangspad. Met deze vissteiger en pad zijn alle werkzaamheden in het speel- en oogstbos nu afgerond. In het oogstbos, waar fruitbomen en bes-dragende struiken op Boomfeestdag 2014 zijn geplant, kunnen over enige weken de eerste vruchten al geoogst worden.

Werenfried Lente Concert met koor Repeat

WESTERVOORT - Op vrijdagavond 16 juni om 20.00 uur is het allereerste concert van de reeks culturele avonden in de prachtige Kerk van Werenfried in Westervoort.

De Vriendenstichting, verantwoordelijke voor de organisatie van de reeks culturele avonden, wil met de opbrengsten van deze reeks een bijdrage leveren aan het onderhoud en behoud van dit Rijksmonument. Speciaal voor de opening van deze reeks zal Popkoor Repeat een avondvullend muzikaal programma ten gehore brengen. Van pop tot musical, koor- en solozang, met begeleiding en a capella. Het belooft een veelzijdige muzikale avond te worden. Er geldt een openingsaanbod van 7,50 euro per kaart in de voorverkoop. Aan de deur 10 euro. Een heerlijke kop koffie of thee in de pauze is natuurlijk inbegrepen. Kaarten voor deze avond vol muzikale pareltjes bestelt men snel en gemakkelijk via www.popkoorrepeat.nl of via een e-mail aan het secretariaat vriendenstichting@werenfried.nl.

Dagje Hundertwasser-en

REGIO - Wie schildert mee met Hundertwasser (1928-2000), die bijzondere kunstenaar/architect uit Wenen? Hij heeft ons kleurrijke gebouwen vol mens - en milieuvriendelijkheden geschonken en heel veel kunstwerken.

Praktisch in al zijn werk zit een harmonie van vrolijk kromme lijnen in uitbundige kleuren. Een feest voor het oog, waarin alles stroomt, golft of spiraalt. Wat dat met een mens doet, kun je ervaren, als je zelf in de stijl van deze schilder gaat tekenen en schilderen. Heerlijk samen "Hundertwasser-en" in jouw spel met vorm, kleur en symboliek.

Teken/schilderervaring niet nodig. Aangeboden materialen zijn: acrylverf, krijt, kleurpotlood, stift, houtskool, penselen, potloden, papier, versierpapier, scharen, glitter en lijm. ?Als je op schilderdoek wilt werken, neem dat dan graag van thuis.

Esther Wittenberg is Creos trainer, coach, beeldend kunstenaar/docent en shiatsumasseur/docent. Informatie of aanmeldingen bij Dorothé Hendriks 06 43741567. Dagje Hundertwasser-en is op 21 juni van 10 – 16 uur en kost 50,00 euro.

Veilig op weg met uw scootmobiel

ZEVENAAR - Dinsdag 20 juni is er een scootmobieltraining bij Caleidoz Welzijn locatie Steenhuizen.

"Bent u nog niet helemaal vertrouwd met het gebruik van uw gemotoriseerde rolstoel of wilt u graag eens onder begeleiding oefenen? Kom dan op dinsdag 20 juni van 9.30 tot 12.00 uur naar Caleidoz, Steenhuizen 6 in Zevenaar en doe mee aan de scootmobieltraining."

Deze ochtend wordt georganiseerd door Caleidoz Welzijn, Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Zevenaar. Tijdens de training besteedt een instructeur van Veilig Verkeer Nederland aandacht aan verkeersregels, wordt er volop geoefend en is er ook gelegenheid om een rit te maken door de omgeving. Na afloop van deze ochtend krijgt de deelnemer een bewijs van deelname.

De training is gratis. Iedereen is welkom, ook alleen voor het informatieve gedeelte. Zich inschrijven kan tot 15 juni via het inschrijfformulier dat klaarligt bij ontmoetingscentrum De Hooge Bongert en bij de balie op locatie Steenhuizen. Zich opgeven kan ook bij Dicky Westerik: 0316 526994 of mail naar d.westerik@caleidoz.nl.

Gezocht: nieuw carnavalsbloed in de jeugdraad van elf Boemelburcht

ZEVENAAR - Boemelburcht is op zoek naar een aantal nieuwe leden voor de jeugdraad van elf voor het carnavalsseizoen 2017-2018. Na een energiek en gezellig seizoen 2016-2017 is er weer plek voor nieuw 'carnavalsbloed' in de jeugdraad van 11.

De raad wordt samengesteld vanuit de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Voor de continuïteit gaat de voorkeur uit naar instromen vanuit groep 7. Lid worden kan betekenen dat je zitting neemt in de raad van elf, maar zelfs jeugdprins, adjudant of nar behoort tot de mogelijkheden. Wat wordt er van je verwacht? Bij de opening van het carnavalsseizoen op 11 november zal door middel van een ingestudeerde act de prins en de adjudant bekend worden gemaakt. Hiervoor ga je samen een toneelstukje instuderen en opvoeren op de opening van het seizoen. Hartstikke spannend dus!

Naarmate de carnaval nadert worden de activiteiten alleen nog maar leuker. Onder andere kiekmiddag bij een aantal bouwlocaties waar de praalwagens gebouwd worden. Op vrijdag voor de carnaval staat het scholenbezoek centraal. Tijdens de carnaval zul je ook kindermiddagen en/of ochtenden bezoeken. Maar ook carnaval bij de Liemerije en de Pelgromhof behoort tot je taken. Heel divers dus. Eigenlijk is het niet te beschrijven. "Heb je belangstelling of een vraag, mail dit dan naar jeugdraad@boemelburcht.info. Wij nemen dan contact met je op."

Grote Bazaar bij omni-vereniging SDZZ

ZEVENAAR - Komend weekend worden tal van activiteiten georganiseerd op Sportpark De Griethse Poort. Een dag waar leden, vrijwilligers en anderen die SDZZ een warm hart toe dragen naar toe leven.

De organisatie van deze activiteiten is al maanden in volle gang. De Bazaarcommissie organiseert een grote bazaar van 11.00 tot 16.00 uur, met activiteiten voor jong en oud. Er is een rommelmarkt, Rad van Avontuur, springkussens en grote bazaar. Voor een hapje en een drankje is het deze dag goed toeven bij SDZZ.

Vorig jaar was het aantal verhuurde kramen honderd en tien. Dit jaar streven wij naar 120 kramen. Je kunt dit jaar zelf weer een kraam huren, er zijn nog enkele kramen te huur, hiervoor kun je contact opnemen met Gerard Kelderman op 0316 333001 of stuur een mail naar bazaar@sdzz.nl. De huur van een kraam bedraagt 15,00 euro. Dit bedrag moet bij inschrijving overgemaakt worden op bankrekening Rabobank: IBAN: NL65RABO 037.48.35.306 t.n.v. SDZZ Zevenaar onder vermelding van uw naam (overeenkomstig met uw opgave) en bazaar 2017, of contant meesturen met de aanmelding.

SDZZ promoveert naar de vierde klasse

ZEVENAAR - Het eerste elftal van omni-vereniging SDZZ speelt volgend seizoen in de vierde klasse. Na een 3-3 gelijkspel in Arnhem, was SDZZ op eigen veld met 2-1 te sterk voor Eendracht. Het is de eerste promotie in twintig jaar tijd voor SDZZ.

SDZZ-speler Martijn Piek scoorde vlak voor tijd de bevrijdende 2-1. We begonnen erg slap aan de wedstrijd, maar gelukkig toonden we wederom karakter. Nu is het tijd voor een feestje'' vond de 22-jarige middenvelder. Na enkele minuten spelen kwam Eendracht Arnhem op een 0-1 voorsprong, maar vlak voor rust kopte SDZZ-aanvoerder Chika Okere de gelijkmaker binnen.

In de tweede helft na de treffer van Martijn Piek barste het feest los op sportpark De Griethse Poort, waar SDZZ-trainer Theo Lammers afscheid neemt. ,,Dit was toch het afscheid waar ik op hoopte het is gewoon fantastisch en bovendien is de promotie enorm belangrijk voor de vereniging.'' Vanaf het nieuwe seizoen 2017/2018 is Rini Kromdijk hoofdtrainer van het gepromoveerde SDZZ.

Excursie door Lobberdense Waard

Foto: Gerrit van Alst

PANNERDEN - Op zondag 11 juni verzorgt IVN werkgroep de Liemers een excursie door de Lobberdense Waard bij Pannerden.

Door kleiwinning zijn er waterpartijen ontstaan waarin planten en dieren zich thuisvoelen. Om het gebied toegankelijk te houden lopen er het jaar rond grote grazers. Het bos wordt omgeven door weilanden met daarin een grote variatie aan flora en fauna. Stevig schoeisel wordt aanbevolen. Start: 14.00 uur op de Rijndijk/Lobberdenseweg in Pannerden.

'Mijn kind blijft steeds dezelfde schrijfvouten maken...'

PANNERDEN – Als je merkt dat je kind worstelt om het schrijf- en leesniveau in de klas bij te houden, wil je er alles aan doen om te helpen. Veelal wordt er dan thuis extra geoefend. Maar wat nu, als er ondanks al dat oefenen toch geen vooruitgang te bemerken is? Dan biedt Het Spinnenweb uitkomst.

Tussen onze linker- en rechterhersenhelft ligt een zenuwbundel: de hersenbalk. Deze zorgt ervoor dat beide hersenhelften met elkaar kunnen samenwerken. Met de rechterhelft kun je de vormen van letters (beeld) herkennen, en met de linkerhelft kun je begrijpen welke letters samen een woord vormen en wat het woord betekent (taal). Als bij jonge kinderen de hersenbalk nog niet voldoende is gerijpt, kan dat de oorzaak zijn dat de samenwerking tussen beide helften niet optimaal verloopt. Een lees- en/of schrijfprobleem is daar een logisch gevolg van.

Ingrid Jansen, initiatiefneemster van Het Spinnenweb, helpt kinderen om dit op speelse wijze te trainen. Al na ongeveer drie maanden training is er positief resultaat te bereiken! Ingrid: 'Ik maak gebruik van veegkaarten en spiegelborden en voor 'beelddenkers' doen we oriëntatie-oefeningen. Middels mijn 'Luisterkindmethode' ontdek ik soms, dat een schrijf- of leesprobleem door een onderliggend probleem wordt veroorzaakt, zoals pesten of faalangst. Op mijn website worden mijn methodes uitgebreid uitgelegd.'

Ingrid werkt vanuit haar praktijk in Pannerden, maar werkt ook flexibel. Het Spinnenweb wordt dan ook op scholen steeds vaker ingezet ter ondersteuning van leerkrachten en leerlingen, als kinderen een achterstand oplopen. Goed kunnen schrijven en lezen, daar heeft je kind een leven lang profijt van! Wacht daarom niet langer. Kijk voor meer info op www.hetspinnenweb.nl en bel: 06 27426509.

Boerboom Deuren blijft op vertrouwd adres

BEMMEL - Vanaf 12 mei is Arjan Huibers de trotse eigenaar van Boerboom Deuren in Bemmel. Voor u als klant zal dit geen merkbare verandering zijn. Wij blijven het vertrouwde adres voor uw garagedeuren en garanderen de service en kwaliteit die u de afgelopen 24 jaar van ons gewend bent. Ons team van deskundige monteurs geven dagelijks een visitekaartje af door hun vakmanschap en gemotiveerde inzet.

Het bedrijf is in 1994 opgebouwd door Henk en José Boerboom. Na het overlijden van Henk in 2012 heeft José het bedrijf voortgezet. Door de hectiek van de afgelopen jaren heeft José nu de moeilijke, maar weloverwogen keuze gemaakt om het bedrijf over te laten nemen. Voor José was belangrijk dat Boerboom Deuren zou blijven bestaan met de service en kwaliteit die u van ons gewend bent. Ze heeft er alle vertrouwen in dat Arjan Huibers met zijn jarenlange ervaring en enthousiasme de geschikte overnamekandidaat is.

Arjan heeft in Wijchen een soortgelijk bedrijf: HGD-Garagedeuren, en was op zoek naar uitbereiding in deze regio. HGD is zelfs Premiumpartner van Hörmann. Het kwaliteitsproduct uit Duitsland, de leverancier onder de garagedeuren. HGD-Garagedeuren en Boerboom Deuren kunnen samen nog beter inspringen op de vraag en aanbod vanuit de markt en de uitgebreide service verlenen die de klant van ons vraagt. Wij zullen dan ook vanaf heden verder gaan onder de naam: HGD | Boerboom Deuren.

Wij leveren voor zowel particulieren als voor bedrijven garage- en industriedeuren in de breedste zin des woords. Informeer naar de mogelijkheden. Het uitvoeren van het onderhoud en service doen wij natuurlijk ook aan uw deuren. Ook is het mogelijk om een bestaande sectionaal- of kanteldeur te voorzien van een elektrische aandrijving. Wij denken niet in problemen maar in oplossingen.

Laat u eens deskundig informeren en kom eens langs in onze showroom. De showroom in Bemmel is geopend op werkdagen van maandag tot met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en in Wijchen donderdag, vrijdag van 9:00 tot 17:00 ook en zaterdag tot 13.00 uur. Of er kan natuurlijk altijd een afspraak worden gemaakt met één van onze adviseurs.

Wij houden vrijdag en zaterdag 23-24 juni open actie-deurdagen. Profiteer dan van aantrekkelijke kortingen buitenom de jaaractie die we reeds hebben. Ook hebben wij diversen showroom modellen die wij tegen gunstige prijzen nu kunnen aanbieden. Onze deuren staan altijd voor u open voor een goed advies.

HGD l Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel, 0481 350208; www.boerboomdeuren.nl en Celsiusstraat 13, Wijchen; 024 6452782; www.hgdg.nl.

Nu bij Autobedrijf Van Rennes: Suzuki Rhino: een beest van een Suzuki

ZEVENAAR - Suzuki introduceert extra complete Rhino-uitvoeringen van de Celerio, Ignis, Baleno, Vitara, S-Cross en Jimny. Het voordeel loopt hierbij op tot 1.800 euro. De nieuwe Suzuki Rhino-modellen imponeren met hun krachtige look, net als de zwarte neushoorn die als inspiratiebron diende.Suzuki zet zich met de Suzuki Rhino Club al 13 jaar in voor de natuurbescherming in Mkomazi National Park in Tanzania en in het bijzonder voor de zwarte neushoorn die hier leeft. Mede dankzij deze trouwe steun en inzet groeit het aantal zwarte neushoorns. De nieuwe Suzuki Rhino-modellen zijn geïnspireerd op dit prachtige project.

Extra complete uitrusting
De Suzuki Rhino-modellen zien er extra stoer en robuust uit. De extra complete uitrusting verschilt per model en omvat onder andere:
zilverkleurige spiegelkappen, lichtmetalen velgen, bumperskidplates vóór en achter, dakspoiler in carrosseriekleur, luxe vloermatten met Nubuk-lederen randen en... genummerd Rhino-logo op de B-stijl.
Elke Suzuki Rhino-uitvoering is uitgerust met airconditioning dan wel climate control, portable of geïntegreerde navigatie en een audio-installatie. Verder is het in nagenoeg alle modellen mogelijk de smartphone te koppelen aan het 7" multimedia touchscreen.

De Suzuki Rhino-modellen staan vanaf 15 mei bij de Suzuki-dealer. De prijzen lopen uiteen van 12.999 voor de Celerio Rhino tot 28.499 euro voor de Jimny Rhino met 4x4-aandrijving. De koper helpt mee de zwarte neushoorn te beschermen, want wie een nieuwe Suzuki aanschaft, krijgt één jaar donateurschap van de Suzuki Rhino Club cadeau.

Bezoek Autobedrijf van Rennes B.V. aan de Hengelder 11 in Zevenaar.

Nieuwe locatie openlucht vlooienmarkt in Doesburg

DOESBURG - Op het grote gras terrein naast 't Olde Ras aan de Drempterdijk wordt zondag 11 juni weer een leuke grote vlooienmarkt gehouden.

Er wordt tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met dakje en kost 25 euro. Grondplaatsen met auto 12,50 euro en met aanhanger of bus 15 euro. Deze kunt u bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De markt bezoeken kost 2,50 euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding hebben gratis toegang. Toiletten, en catering met terras zijn aanwezig.

Nu ook Grieks culinair genieten in Zevenaar!

ZEVENAAR – In een prachtig, compleet gerenoveerd pand aan de Weverstraat in Zevenaar, is onlangs het sfeervolle Grieks- Mediterraanse Restaurant Platia geopend. Het is het derde restaurant binnen een Griekse horecafamilie. Bijzonder stijlvol ingericht door eigenaresse Dolly en natuurlijk met smaakvolle Griekse gerechten op de menukaart.

Bij Platia is 'lekker uit eten gaan' veel meer dan dat. Bij Platia kom je heerlijk culinair genieten van authentieke, moderne Griekse topgerechten, die op creatieve wijze worden geserveerd. Altijd met passie bereid en altijd met de beste en verse ingrediënten. Want bij Platia kunt u echt rekenen op hoge kwaliteit! De menukaart is zeer gevarieerd en biedt vanzelfsprekend ook keuze in vegetarische gerechten. Heeft u een voedingsallergie? Ook dan kunt u met een gerust hart komen tafelen. Daar wordt op professionele wijze namelijk rekening mee gehouden. De Griekse keuken staat vooral bekend om het gebruik van olijfolie, kruiden, kaas en verse groenten zoals aubergine en courgette. Diverse vlees- en vissoorten, gevulde druivenbladeren en frisse salades zijn ook zeker te vinden op het Griekse menu. Met op de achtergrond Griekse muziek en onder het genot van een heerlijk drankje is het met mooi weer ook fijn toeven op het ruime terras van Platia. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om u alvast een voorproefje van het ultieme vakantiegevoel te geven...

Wees van harte welkom in het centrum van Zevenaar, bij Grieks- Mediterraans Restaurant Platia. Gevestigd aan de Weverstraat 12, met ruime parkeerplaats vlakbij. T: 0316 253534; www.platiazevenaar.nl (ook te vinden op Facebook).

Repair Café Zevenaar

ZEVENAAR - Wilt u aan de slag in de tuin maar heeft de grasmaaier kuren? Of wilt u gaan klussen in huis. maar doet de boormachine het niet goed of hapert er iets aan uw fiets? Kom dan naar het Repair Café Zevenaar.

Er zijn nog veel meer redenen voor een bezoekje, reparatie van kleding, computers, radio’s, een oude platenspeler of fototoestel. Enthousiaste vrijwilligers helpen graag en geven deskundig advies. Er zijn geen kosten aan verbonden, een vrijwillige bijdrage wordt bijzonder op prijs gesteld!

Repair Café Zevenaar is elke tweede en vierde woensdag van de maand, behalve in juli en augustus. Het wordt georganiseerd door het Sociaal Ontmoetings- & ParticipatiePunt. Het eerst volgende Repair Café is woensdag 14 juni van 14.00 tot 16.30 uur in het gebouw van Caleidoz, Steenhuizen 6 Zevenaar.

Alzheimer Café Zevenaar

ZEVENAAR - Alzheimer Café Zevenaar heeft dit keer een speciale invulling, namelijk op werkbezoek bij 'Nova Zorg en Welzijn' aan de Rijndijk 2 in Pannerden, waar actieve dagbesteding is voor mensen met dementie.

Yvonne van Bragt, coördinator van Nova, geeft u een rondleiding over haar bedrijf, waaronder de boerderij, het atelier, de houtwerkplaats en de activiteitenruimte. Deze rondleiding is rolstoeltoegankelijk.

Tijdens het bezoek bieden Nova en de organisatie van het Alzheimer Café de bezoeker een picknick aan. Let op! De tijd van dit bezoek is van 17:00 – 19:00 uur, in plaats van 19:30 tot 21:00 uur zoals men gewend is. In verband met de picknick graag aanmelden vóór 20 juni bij de receptie van Liemerije (088 0441999).

Zonnekinderen opent nieuw kinderdagverblijf Het Talent

ZEVENAAR - Op 28 augustus opent Kinderopvang Zonnekinderen kinderdagverblijf Het Talent aan de Paganinistraat in Zevenaar.

Hiervoor maakt Zonnekinderen gebruik van het gebouw wat direct naast IKC De Tamboerijn is gelegen. Het gebouw beschikt over een mooie grote groepsruimte die plaats biedt aan 16 kinderen van 0-4 jaar. Rondom het gebouw is er een speelplein en ook kan er gebruik worden gemaakt van de nabij gelegen buitenspeelterreinen en de voorzieningen binnen IKC De Tamboerijn, zoals bijvoorbeeld het gymlokaal.

"Op Het Talent bieden we kinderen een veilige en huiselijke plek waar zij zich volop kunnen ontwikkelen. De ruimte is zodanig ingericht dat deze voorziet in de behoeften van de allerjongste kinderen met veilig en gevarieerd spelmateriaal. Voor de peuters die hun zelfstandigheid steeds verder beginnen te ontwikkelen zijn er uitdagend ingerichte themahoeken en spelmateriaal die hun ontwikkeling optimaal stimuleert. De kinderen worden begeleid door een vast team van ervaren pedagogisch medewerksters. Daarnaast bezoeken de coaches van Zonnekinderen de locatie regelmatig om leuke activiteiten met de kinderen te ondernemen."

Naast kinderdagopvang zal er ook een kleinschalige BSO worden gevestigd in Het Talent. In deze BSO wordt dagelijks een activiteitenaanbod verzorgd op het gebied van sport, cultuur, natuur & avontuur en multimedia. De coaches van Zonnekinderen bezoeken de BSO en het kinderdagverblijf regelmatig om daar leuke en uitdagende activiteiten aan te bieden.

Het Talent maakt onderdeel uit van IKC De Wissel en IKC De Tamboerijn en is daarnaast natuurlijk toegankelijk voor alle kinderen uit Zevenaar en omgeving! Meer informatie staat op www.zonnekinderen.nl en is te verkrijgen via de afdeling Relatiebeheer van Zonnekinderen: 0316 340079.

DCS Jumbo E-kamp

ZEVENAAR - Op 3 en 4 juni heeft het jaarlijkse E-kamp weer plaatsgevonden. In totaal hebben 56 jongens en meiden uit de E-teams zich zaterdag middag verzameld in het clubhuis bij DCS. Kleedkamers werden omgetoverd tot slaapzalen en ouders werden toen snel weer naar huis gestuurd!

Daarna gingen de zes teams in twee poules strijden om die felbegeerde eerste plaats met bijbehorende gouden medaille. Niemand ging met lege handen naar huis, want er waren natuurlijk ook zilveren en bronzen medailles te winnen. Tussendoor werd er ook nog tijd vrij gemaakt voor het eten van een welverdiende snack en frietje! De avond werd afgesloten met het kijken naar de finale van de Champions League. De kinderen die daar geen zin (meer) in hadden, hebben zich buiten vermaakt met nog een potje voetbal in de pannakooi, of het spelen van verstoppertje.

Na een korte nacht werd er 's ochtends genoten van een door Jumbo Heemskerk verzorgd ontbijt. Voor de zondag stond er verder nog levend stratego, een zeskamp en afsluitend het makelaarsspel op het programma. De onderdelen van de zeskamp waren: voetvolley, smart-goals, 4-tegen-4, penaltyschieten (met dank de keeper van JO19-1, Desley!) met daarbij een snelheidsmeter, pannakooi en tijgerschieten. Met een ijsje van IJssalon pisa werd het E-kamp afgesloten.

Wat de organisatie betreft al met al een geslaagd E-kamp! Dit was uiteraard niet mogelijk geweest zonder onze sponsors: JES DCS, de supportersvereniging DCS, sportpartners van de René Meulensteen Academy en natuurlijk Jumbo Heemskerk.

Stichting verrast met veel inschrijvingen

Op de door Eefenco gemaakte foto een willekeurig aantal Groessenaren die reclame maken voor de Das Groessen Kwis. Wie worden de knapste koppen van Groessen.

GROESSEN - Het was een proefballonnetje. Zou Groessen warmlopen voor een grote dorpskwis? De stichting Das Groessen kan deze vraag inmiddels volmondig met 'ja' beantwoorden. Liefst 33 teams hebben zich aangemeld voor de eerste editie van de Das Groessen Kwis op zaterdag 17 juni. Dat betekent in de praktijk dat honderden dorpelingen zich deze avond buigen over het dikke vragenboek.

De stichting Das Groessen is bekend van de gelijknamige manifestatie, die in 2015 voor het eerst werd gehouden. Toen liep het dorp massaal uit en besloot de stichting dit evenement definitief op de agenda te zetten als driejaarlijks evenement. Zondag 24 juni 2018 staat de volgende editie gepland!

Om in de tussenjaren niet stil te zitten, werd besloten een dorpskwis te organiseren met als inzet de titel 'Knapste Koppen van Groessen'. Voor de Das Groessen Kwis kon je je tot vorige week als team inschrijven. Dat gebeurde massaal: vriendenteams, verenigingen, buurten en kennissen. De meest mooie combinaties zijn ontstaan. Vrijwel ieder team heeft een flinke bezetting en bestaat doorgaans uit minimaal tien personen. Soms zelfs meer. Dat betekent dat er op 17 juni meer dan 350 mensen aan het kwissen zijn. En dat betekent kwissen in de breedste zin van het woord. Ieder team gaat op een zelfgekozen locatie aan de slag en zal zeker niet de hele avond op de stoel hoeven blijven zitten.


De Das Groessen Kwis begint zaterdag om 19.30 uur met het ophalen van de kwisboeken bij Rinoceros Groessen. Om kwart voor twaalf moeten die boeken daar weer zijn ingeleverd en is het tijd voor een naborrel aan de bar. Twee weken later vindt op 1 juli de prijsuitreiking plaats tijdens een grote feestavond bij zaal Gieling in Groessen. Daar is iedereen welkom, ook niet-kwissers. De Liemerse band Josie Jo zorgt voor de muzikale omlijsting. Deze avond wordt een ludiek inkijkje gegeven in de prestaties van alle deelnemers in beeld en geluid! Maar eerst de kwis op 17 juni…

Grenzen aan mantelzorg

ZEVENAAR - Debby Keurntjes van GGNet Preventie geeft een lezing en gaat met bezoekers in gesprek op 19 juni van 10.00-12.00 in de Hooge Bongert in Zevenaar.

Mensen worden onverwacht en soms ongewild mantelzorger als een familielid ziek of gehandicapt raakt. Je kiest er niet voor, het overkomt je door de geboorte van een gehandicapt kind, een ongeluk van je partner, ziekte en ouderdom van ouders. Het begint vaak klein, maar groeit steeds meer. Na een aantal jaren constateer je dat je bijna geen eigen leven meer over hebt. Verwachtingen van jezelf en anderen spelen daar een rol bij. En ook de gemeente legt taken bij je neer waarvan ze vindt dat zorg voor je naasten toch vanzelf sprekend is.

Alzheimer Café Zevenaar dinsdag 27 juni

Alzheimer Café Zevenaar dinsdag 27 juni

ZEVENAAR - Alzheimer Café Zevenaar heeft dit keer een speciale invulling, namelijk op werkbezoek bij 'Nova Zorg en Welzijn' aan de Rijndijk 2 in Pannerden, waar actieve dagbesteding is voor mensen met dementie.

Yvonne van Bragt, coördinator van Nova, geeft u een rondleiding over haar bedrijf, waaronder de boerderij, het atelier, de houtwerkplaats en de activiteitenruimte. Deze rondleiding is rolstoeltoegankelijk.

Tijdens het bezoek bieden Nova en de organisatie van het Alzheimer Café de bezoeker een picknick aan. Let op! De tijd van dit bezoek is van 17:00 – 19:00 uur, in plaats van 19:30 tot 21:00 uur zoals men gewend is. In verband met de picknick graag aanmelden vóór 20 juni bij de receptie van Liemerije (088 0441999).