GN Lingewaard

15 september 2016

GN Lingewaard 15 september 2016


Vrijwilligersorganisatie promoten op LingewaardUIT!

LINGEWAARD - Ben je verbonden aan of actief bij een Lingewaardse vrijwilligersorganisatie, dan is LingewaardUIT! de perfecte gelegenheid om hier bekendheid aan te geven. Op zaterdag 29 oktober kunnen vrijwilligersorganisaties zich presenteren op de vrijwilligersmarkt tijdens LingewaardUIT! van 12.00 – 16.00 uur en een gratis kraam bemensen.

De hele middag kan je inwoners van Lingewaard bekend maken met hetgeen jij je voor in zet en je een warm hart toedraagt. Dit jaar heeft SWL ervoor gekozen LingewaardUIT! samen te laten vallen met het openingsweekend van de Theaterkerk in Bemmel waar ook veel bezoekers verwacht worden. In de theaterkerk zal een gevarieerd podiumprogramma te zien zijn van dweilorkesten, dansvoorstellingen tot jazz, koren et cetera.

Dus zet jij je in voor een sport- of cultuurvereniging, ben je actief bij een natuurbeweging of kerk, vluchtelingenwerk, wandelclub noem maar op, kom jezelf en je organisatie presenteren op LingewaardUIT! Het kost niets, alleen jouw enthousiasme overbrengen! Wil je naast je kraam een workshop of klein optreden organiseren als trekpleister dan kan dat ook. Geef het wel even aan als je je opgeeft.

De bedoeling is dat Bemmel op deze dag bruist en er te zien is wat er allemaal te doen is in de mooie gemeente Lingewaard!

Aanmelden kan via LingewaardUIT! coördinator; Eefje Melssen lingewaarduit@gmail.com of bel met 06 11210554.

Feest in hoogstamboomgaard Gendt

GENDT - De oude hoogstamboomgaard aan de Burgemeester van der Meulenlaan in Gendt wordt op zaterdag 17 september om 15.00 uur officieel in gebruik genomen.

Het buurtinitiatief vindt zijn bekroning in een boomgaard waar het goed vertoeven is voor jong en oud. Er is in het voorjaar door buurtvrijwilligers, Lingewaard Natuurlijk en met financiële ondersteuning van de gemeente Lingewaard en sponsoren hard gewerkt om deze boomgaard weer in zijn oude glorie terug te brengen. Zo is er veel snoeiwerk verricht, is er een meidoornhaag geplant, en is er een pad aangelegd met terras en zitbankjes. Ook hebben buurtvaklieden een prachtig hekwerk met zelf gesmeed hang- en sluitwerk gemaakt. Kortom een mooi voorbeeld van buurtparticipatie.

Wethouder Helga Witjes verricht de officiële openingshandeling. Hierna kunnen de genodigden genieten van appelgebak met appels van de nieuwe oogst uit eigen boomgaard.

Doornenburg wacht op komst van nieuw koningspaar

Foto: Jaap Plattel van DeDoornenburger.nl

DOORNENBURG - Van zaterdag 17 tot en dinsdag 20 september viert Doornenburg kermis. Dit is niet zo maar een kermis, maar een feest dat heel diep geworteld zit in deze gemeenschap. Het is een dorps familiefeest waarbij tradities in ere worden gehouden.

De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel organiseert gelijktijdig de jaarlijkse schuttersfeesten gehouden. Op zaterdag om 14.00 uur worden de vlaggen gehesen bij het Schuttersgebouw. Aansluitend trekt men in optocht naar de schietweide aan de Pannerdenseweg voor een strijd bij het prijs- en koningschieten. Na de huldiging van het nieuwe koningspaar starten de feesten in het Schuttersgebouw met muzikale medewerking van Perfect Showband.

Foto: Jaap Plattel van DeDoornenburger.nl

Op zondag is om 10.00 uur de schuttersmis in de R.K. kerk. Aansluitend vindt in de kerktuin de muzikale vendelhulde plaats met muzikale medewerking van harmonie Sint-Caecilia en de danseressen van Mixed Moves.

Op maandag vindt om 9.00 uur een Eucharistieviering plaats in de R.K. kerk en wordt aansluitend een krans gelegd bij het kruisbeeld aan de Kerkstraat / Kasteelsepad. Vanaf 10.15 uur worden in de voorburcht van kasteel De Doornenburg de jubilarissen gehuldigd en vindt de uitreiking plaats van De Gijsbrecht. De jubilarissen dit jaar zijn Hemmy Pere en Willy Gerritsen. Geert Wissing wordt geïnstalleerd als erelid.

Op dinsdag wordt om 9.15 uur een bezoek gebracht aan het huis van het koningspaar. Na het overhandigen van de gouden ringen wordt er een hulde gebracht. Aansluitend wordt het koningspaar in het Schuttersgebouw onthaald langs een erehaag van honderden schutters. Om 21.00 uur brengen de aspirant vendeliers een vendelhulde aan het koningspaar.

Familiekrachtcafé over een lastig onderwerp

BEMMEL – Op donderdag 29 september in Bemmel en op dinsdag 4 oktober in Huissen houdt Stichting Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard het Familekrachtcafé. Tijdens deze avonden staat het kind en pesten centraal.

Rosemarie van Losenoord werkt al jaren met kinderen die gepest worden. Zij kent de problematiek zowel als professional als ervaringsdeskundige. Tijdens deze avond informeert zij ouders over de ingewikkelde groepsprocessen die ontstaan tijdens pesten. Ook geeft zij praktische tips en handvatten waarmee ouders hun kinderen kunnen helpen, als er in hun omgeving gepest wordt. Daarna is er ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Op donderdag 29 september om 20.00 uur start het Familiekrachtcafé op de locatie van Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Op dinsdag 4 oktober om 20.00 uur in het participatiepunt Huissen, aan de Lange Kerkstraat 15. De twee avonden zijn los van elkaar te bezoeken.

Aanmelden

Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (1,00 euro). Aanmelden kan via de Facebookpagina van Familiekracht (www.facebook.com/familiekracht). Door een like blijf je ook op de hoogte van de data van de volgende Familiekrachtcafés. Heb je geen Facebook? Je kunt je ook aanmelden via info@familiekracht.nu of SWL meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl. Uiteraard ben je ook zonder aanmelding welkom! Het Familiekrachtcafé gaat door met minimaal vier deelnemers.

Familiekrachtcafé

Het Familiekrachtcafé is één keer per kwartaal een ontmoetingsplek voor iedereen die zich verbonden voelt bij zijn gezin en familie. Aan de hand van een thema gaan ouders met elkaar in gesprek en zal een expert op het gebied van het thema zijn of haar visie delen.

Nationale Sportweek

LINGEWAARD - De Nationale Sportweek komt eraan! Van 17 tot en met 25 september is er in Nederland van alles te doen op sport- en beweeggebied. In Lingewaard starten de eerste activiteiten op zondag 18 september. Gedurende de week kun je aan van alles meedoen.

Zondag 18 september
* 11.00 – 17.00 uur Kruisboogmarathon door SV Op de Korrel in Bemmel
* 13.00 – 15.00 uur Sport Speeddaten in en rondom sporthal De Bongerd in Bemmel
* 12.15 – 17.15 uur Wielerronde van TWC ’t Verzetje in centrum Bemmel

Maandag 19 september
* 19.00 – 22.00 uur bijscholing ‘ trainen en coachen van jongeren met autisme’ door Uniek Sporten voor alle sportaanbieders bij SC Bemmel
* 19.00 – 22.00 uur meetrainen bij Huissense Badminton Club in sporthal de Brink

Dinsdag 20 september
10.00 – 12.00 uur kennismaken met de schietsport bij SV Op de Korrel in Bemmel
11.00 – 12.00 uur Wandel mee met wandelgroep Huissen van SWL, vertrek vanaf MC Loovelden
vanaf 19.30 uur inloopavond bij SV Op de Korrel in Bemmel (klein kaliber vuurwapens)

Woensdag 21 september
13.30 – 14.30 uur Wandel mee met wandelgroep Bemmel van SWL, vertrek vanaf Kinkel
avond – train mee met Badminton Club Bemmel in sporthal de Heister

Vrijdag 23 september
vanaf 19.30 Try outs voor geïnteresseerde bezoekers van deze week bij SV Op de Korrel

De hele week door kun je meedoen aan de Fiets TelWeek en liggen er in de wachtruimtes van huisartsen, fysiotherapeuten Polseweg vragenformulieren voor interesse peiling gezondere leefstijl mensen met overgewicht of diabetes. Kortom er is van alles te doen! Neem iemand mee en ontdek hoe leuk sporten en bewegen is! Kijk op de websites van de aanbieder voor meer informatie.

Van Kerk naar Theater aan de Markt (33)

BEMMEL - Piet Schaars en Ronald Lamers, Het rolvolk: Piet is in '49 in Gendt geboren: "Als Piet van Herman van den dikke (opa was maar zo'n stuumpke), in '75 ben ik getrouwd met Trees en naar Bemmel gekomen met dochters Femke en Lonneke als kroonjuwelen. Van handbalclub Angeren naar Batouwe naar het 7e, zo is 't bälleke gaan rollen. Na de Ambachtsschool ben ik 'installatietechniek onderhoud en beheer' gaan doen."

Ronald: Geboren op Dierendag 1960 in Bemmel, getrouwd met Maureen en vader van twee zoons, Thijs en Freek. In de beginjaren '70 lid geworden van HV Batouwe. Via de junioren naar de senioren en uiteindelijk gepromoveerd naar het befaamde Zeuvende. Na een commerciële handelsopleiding en via verschillende werkgevers sinds 8 jaar eigenaar van adviesorganisatie 'Ronald Lamers Verkoop voor Sierteelt'.

Piet: "In die dagen organiseerden we toernooien op de voetbalvelden van de Gouden Appel. Bij de universiteit, waar ik werkte als onderhoudsman, leende ik goals en er speelden ploegen uit Frankrijk en België mee. En het organiseren met het Zeuvende gaat door: met het 7e rol je overal tussen. Ronald: "We hebben een handbal, fiets- en wandelploeg (een motorbende is in de maak). Daarnaast vrijwilligerswerk tijdens diverse Bemmelse evenementen. Donderdagavond is onze trainingsavond, en tijdens de derde helft, de AA-club, ontstaan de spontane ideeën."

Piet: "Het samen doen geeft plezier en voldoening, helpen aan iets geweldigs, de kerk was van iedereen en wordt weer voor iedereen." Ronald: "Het mooie van de Theaterkerk is, het samenwerken met vrijwilligers en dat het een initiatief is van de burgers, zonder ondersteuning van de overheid. Vroeger speelde er bij ons veel af rond de kerk, minstens een keer per week naar de mis, lid van het kinderkoor en misdienaar (want dan mocht je met de bus mee naar de Efteling)." Piet: "Ik was ook misdienaar, na een trouwmis kreeg je dan een Kwatta." Piet: "Er werd nergens zoveel gelogen als in de biechtstoel. Straks hoop ik op mooie bluesmuziek in de kerk." Ronald: "Ik ga voor goeie Tribute-Bands en mooie films."

De Minkhof in Bemmel heeft dringend koks nodig

BEMMEL - Houdt u van koken voor groepen mensen, in een ongedwongen sfeer, met verse ingrediënten uit eigen tuin, en bent u op zoek naar dankbaar vrijwilligerswerk?

Leef- en doeboerderij De Minkhof is dringend op zoek naar meerdere enthousiaste koks (niet persé professioneel), die op maandag, woensdag of vrijdag en incidenteel op zondag voor een groep senioren willen koken.

Hoe belangrijk een lekkere maaltijd voor onze deelnemers is ervaart u wanneer u op de Minkhofpagina van Facebook de dagverslagen leest en de foto’s bekijkt. De maaltijden op De Minkhof zijn het hoogtepunt van de dag want samen eten betekent samen aan tafel, een fijn gesprek en lekker en goed eten. U als kok maakt het verschil en dat geeft veel voldoening.

Belangrijk voor u en voor ons:

- Ervaring met koken voor 15 – 20 gasten;

- op drukke momenten het hoofd koel kunnen houden;

- creatief in koken met veelal groenten uit eigen tuin;
- samenwerken met andere kok(s);
- mate van beschikbaarheid naar eigen keus, volgens rooster in overleg met de groep;
- mannen kunnen ook reageren;
- affiniteit met (zelfredzame) ouderen.

Heeft u interesse? Wilt u meer informatie? Neem contact op met Minkhof Coördinator Ina Rutgers, te bereiken op 06 41575409 (op woensdag en vrijdag 10.00 tot 12.00 uur). Of stuur een e-mail naar info@minkhof.nl. Meer informatie staat op www.minkhof.nl. Leef- en Doeboerderij De Minkhof ligt aan Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel.

Wijkplatform Zilverkamp Holthuysen zoekt secretaris

HUISSEN - Zestien jaar heeft platform Zilverkamp Holthuysen een prima secretaris gehad in de vorm van Hanny Holleman. Doordat zij enkele maanden terug ermee stopte, is er een leegte ontstaan die snel moet worden opgevuld.

Daarom wordt gezocht naar een secretaris/secretaresse, die als spin in het web van het platform zou willen fungeren. De werkzaamheden zijn divers: Platformvergaderingen bijwonen en die notuleren, maar ook meedenken. Inkomende en uitgaande correspondentie verzorgen, archiveren en samen met de voorzitter van het platform deelnemen aan het bestuursoverleg met de gemeente.

Kosten gemaakt voor het platform worden uiteraard vergoed. Kortom vrijwilligerswerk, dat veel voldoening zal geven. Bent u hierin geïnteresseerd of heeft u vragen? Neem gerust contact op met de heer Jansen 026 7070487 of stuur een mailtje naar platform.z.holthuysen@gmail.com.

Kermisbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Op vrijdag 23 september organiseert Jonge Kracht, weer haar inmiddels traditionele kermisbingo.

Deze avond vindt plaats in kantine De Stede aan de Bloemstraat 93 in Huissen en begint om 20.00 uur. Tijdens deze gezellige bingo, waar een ieder welkom is, zijn er weer mooie prijzen te winnen. De koffie/thee staat klaar.

Schrijven over je leven

LINGEWAARD - Lijkt het je leuk om te schrijven over je eigen leven? Wil je dat je kinderen weten wie jij bent? Of voel je dat het goed voor jezelf is om je verhalen op te schrijven? Dan ben je met een cursus 'schrijven over je leven' aan het goede adres.

Onder begeleiding van schrijfdocente Marijke de Kruijff doe je schrijfoefeningen om je herinneringen op te frissen en leer je de dingen die je ontdekt op te schrijven. Je komt uit bij punten in je leven die misschien vergeten leken. Elke tekst die je schrijft is een fragment dat bijdraagt aan het mozaïek van jouw leven.

Schrijfervaring is niet nodig, het gaat niet om spelling of zinsbouw, maar om het plezier van herinneren en die herinneringen vervolgens in woorden vast te leggen. We werken in een groep van maximaal 10 personen.

De zeven cursusbijeenkomsten worden eens per 2 weken gegeven in de bibliotheek van Bemmel en Huissen, op de dinsdag- en de woensdagochtend, van 10.00 uur tot 12.30 uur. We starten op 27 en 28 september. Voor verdere informatie en aanmelding: 06 17829303 of via mail: marijkethuis@hotmail.com en de informatiefolder in de bibliotheken.

OKK zoekt nieuwe leden; mannen weten waarom!

OOSTERBEEK - Het Oosterbeeks Kamerkoor start een campagne voor nieuwe leden. "We zijn een 4-stemmig koor, dat klassieke en modern-klassieke werken zingt. En soms een populaire uitstap maakt."


"Al vanaf de start in 1988 staat het OKK onder leiding van Annelies Boone. Ze weet ernst en humor te combineren en ons koor zonder stress toonaangevend te maken in de regio. Ze wordt hierin bijgestaan door zangpedagoge en soliste Diane Hidding en pianiste Ella Kamerich.
Beleef het plezier van samen zingen en voeg je bij ons. Met name tenoren en bassen zijn zéér welkom. Elke dinsdagavond van 20 tot 22.00 u. tref je ons in een inspirerende omgeving, de Concertzaal van Oosterbeek (Rozensteeg 3).

De repetities lopen van september tot half juli, met uitzondering van de schoolvakanties. Daarnaast worden we gevoed met muziekbestanden, partituren en links naar websites, om thuis te oefenen en ter stimulans. We treden bij gelegenheid a capella op, maar durven ook onze stem te laten horen in een groter concert. Zo gaven we vorig jaar een concert in de Remonstrantse Kerk van Oosterbeek (zie foto), met werk van Lauridsen, Vasks, Purcell en Saint-Saëns. Voor 2017 (voorjaar) staat een concert gepland in de Concertzaal van Oosterbeek.
Vanaf dinsdag 20 september bent u welkom om kennis te maken met ons koor; definitief beslissen doet u later. Méér informatie staat op www.oosterbeekskamerkoor.nl; 06 22159205 (Herman Damen)."

Behoefte aan leefstijlprogramma Beweegkuur voor diabetici of mensen met overgewicht?

LINGEWAARD - Tijdens de Nationale Sportweek, die plaats vindt van 17 tot en met 25 september, wordt er een behoeftepeiling gehouden onder patiënten en cliënten van diverse zorgverleners in Huissen en Angeren. Bij voldoende behoefte wordt er een subsidieaanvraag gedaan voor het programma 'Beweegkuur'.

Vanuit onder andere podotherapie Huissen, huisartsen en praktijkondersteuners van de Polseweg en fysiotherapie Van der Ploeg is er een duidelijk signaal dat er veel patiënten zijn waarbij de aanpak van een gezondere leefstijl veel gezondheidswinst zou kunnen opleveren. Een gezonde leefstijl is veel meer dan afvallen alleen. Het gaat om gezond leven en je gezond voelen en blijven. Het programma Beweegkuur richt zich op mensen met een BMI (Body Mass Index) hoger dan 28. De Beweegkuur is een leefstijlprogramma waarbij de huisarts, fysiotherapeut, de leefstijladviseur, buurtsportcoach en diëtist samen werken om uw leefstijl langdurig te verbeteren. De Beweegkuur is een programma dat voeding en beweging combineert.

"Door de behoeftepeiling hopen we antwoord te krijgen op de vraag of er onder de doelgroep diabetici of mensen met overgewicht behoefte is aan een dergelijk programma." De vragenlijst is online aan te vragen via http://www.swlingewaard.nl/sub.php?page=681 of het is in te vullen bij de betrokken zorgverleners. Daarnaast liggen er vragenlijsten bij de participatiepunten in Huissen (woensdag aan Langekerkstraat) en Angeren (dinsdagmiddag open). Het behoefteonderzoek kan anoniem worden ingevuld.

'Zorg om dementie' voor mantelzorgers

BEMMEL - Iemand in uw naaste omgeving heeft dementie. Misschien uw partner of een van uw ouders. U zorgt voor deze persoon, alleen of samen met anderen. De persoon met dementie heeft extra aandacht/zorg nodig en u bent dat gaan geven. Dat is waardevol, maar tegelijk erg intensief.

Zorgen voor iemand met dementie is een vak apart en roept bij veel mantelzorgers vragen op. De zesdelige cursus 'Zorg om dementie' kan de mantelzorger tot steun zijn. Uit reacties van vorige cursisten is gebleken dat deze tijdsinvestering het meer dan waard is. Behalve dat men praktische tips en handvatten krijgt, levert het uitwisselen van ervaringen met anderen die het hetzelfde meemaken, veel steun op. De cursus wordt georganiseerd door SWL in samenwerking met verpleeghuis De Lingehof en gegeven door Sjan van Goor maatschappelijk werk en een psycholoog.

De cursus is op donderdagen 2016: 3 nov, 17 nov, 1 dec en 2017: 5 jan, 19 jan, 2 feb. In verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel. Telkens van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten zijn inclusief koffie/ thee en cursusmap 35 euro.

Aanmelden kan bij de mantelzorgconsulent via het SWL Meldpunt: 088 2552555 en via de e-mail: m.ritzen@swlingewaard.nl o.v.v. naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en voor wie men zorgt.

Oecumenische viering in Gendt

GENDT- Op zondag 18 september is er een oecumenische viering in de R.K. H. Martinuskerk in Gendt. De aanvangstijd is 10.00 uur. Deze viering is voorbereid door de oecumenische werkgroepen van de katholieke kerk en de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg.

Aan de viering zullen het koor Jubilate en de harmonie Sint-Caecilia hun medewerking verlenen. Voor de kinderen is er een kindernevendienst.
Deze viering maakt deel uit van de vredesweek, die ieder jaar in september in de Nederlandse kerken gehouden wordt. Vrede vieren we elke week in de kerk, maar in de vredesweek gebeurt dat in nadrukkelijke verbondenheid met hen die leven in situaties van oorlog en geweld. De collecte is bestemd voor de organisatie PAX. PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken. Iedereen is welkom.

Hersenstichting zoekt collectanten

REGIO - Gezonde hersenen zijn van levensbelang. Door een hersenaandoening raak je vaak jezelf kwijt. Lopen, praten en denken, alles wat zo vanzelfsprekend lijkt, kan zomaar voorbij zijn. Vrijwel iedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met een hersenaandoening. Dat moet stoppen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. "Wilt u hier graag uw steentje aan bijdragen en bent u een paar uur beschikbaar in de week van 30 januari - 6 februari 2017? Dan is de vacature collectant wellicht iets voor u.

Voor de jaarlijkse collecte zijn wij op zoek naar extra collectanten. Van de collectant wordt gevraagd om een uurtje of twee in de collecteweek in eigen wijk of buurt te collecteren. U bepaalt zelf hoeveel avonden (of dagen) u gaat collecteren. Eén avond, twee avonden, of meer: wij zijn blij met elk uur dat u zich inzet voor de Hersenstichting. Een klein gebaar met een groot effect!

Voor meer informatie of direct aanmelden kijk op www.hersenstichting.nl of stuur een mail naar collecte@hersenstichting.nl Tijdens kantooruren kunt u ook bellen: 070 3604816."

Jongerenkoor zoekt pianist

LINGEWAARD - Ben jij of ken jij een pianist met enthousiasme en een passie voor muziek? "Wij zijn een koor met leden tussen ongeveer 15 en 35 jaar. We zingen ongeveer één keer per twee maanden in de OLV van Zeven Smarten te Haalderen en soms ook op andere locaties (andere kerken, concerten, markten)."

"We willen graag gezamenlijk muzikaal een stapje hogerop en daarbij is de pianist van groot belang. We repeteren op donderdagavond van 19.30-21.30 uur in Haalderen. Daarnaast is er regelmatig tijd voor een drankje. Geïnteresseerd? Vragen? Stuur gerust een mailtje naar ons bestuur op secretariaat@jongerenkoorremember.nl, of neem contact op met onze voorzitter Lian: 06 30268781."

Maak je eigen Happy Meal!

HUISSEN - Zaterdag 17 september worden er in winkelcentrum De Zilverkampvan 10.00-13.00 uur door kinderen eigen Happy Meals gemaakt op een iets andere manier dan je zou verwachten.

Je mag namelijk je eigen frieten maken van cake, mayonaise maken van slagroom, je eigen hamburger uitzoeken en er een lekker flesje Cola bij nemen. Ook krijg je een klein Happy Meal cadeautje. Kom dus allemaal langs en maak ook jouw eigen Happy Meal menu. Meer info staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp

Schietsport en de Nationale Sportweek

BEMMEL - Van 17 tot en met 24 september loopt de Nationale Sportweek. Ook schietsportvereniging Op de Korrel maakt hier deel van uit en er is een uitgebreid programma samengesteld.

De regionale aftrap is op zondag de 18e met de Sport Speed-date in Bemmel, een open dag van 13.00 tot 15.00 uur. Daarnaast wordt de 22e Kruisboogmarathon verschoten van 11.00 tot 17.00 uur, met gratis toegang voor toeschouwers. Tevens staat Op de Korrel met de KNSA-promotiewagen op de “Creatieve Koopzondag” van 12.00 tot 17.00 uur en kunnen de voorbijgangers de schietsport beleven.

Dinsdagochtend wordt binnen de vereniging veelal gebruikt door de gepensioneerde leden en mensen met bijvoorbeeld ploegendiensten. Daarom wordt op 20 september deze ochtend ook open gesteld, met een vrije inloop van 10.00 tot 12.00 uur. Bezoekers krijgen uitleg over de vereniging en mogen wat schoten doen met kruisboog en luchtgeweer.

Dinsdag avond is er vanaf 19.30 uur een informatieve inloop, waarbij men onder andere kan kijken naar het klein kalibervuurwapen schieten en de gebruikelijke verenigingsactiviteiten.

Het echte werk bewaren we voor het laatst: een try-out op vrijdag avond 23 september. Geïnteresseerden van de afgelopen kennismakingen kunnen direct inschuiven in de trainingen, die gebruikelijk op de vrijdag gegeven worden. Vrije inloop is mogelijk, maar degene met een afspraak krijgen natuurlijk voorrang. Jeugdtraining is er van 19.30 tot 20.30 uur, met aansluitend tussen 20.30 en 21.30 uur de senioren vanaf 21 jaar. Kijk voor meer info op www.svopdekorrel.nl.

Egerländeravond in Haalderen

HAALDEREN - Nu het begin van de herfst nadert, zorgt Egerländerkapel De Leemkuulers weer voor vermaak: op zaterdag 24 september vindt het traditionele jaarconcert van De Leemkuulers plaats.

In zalencentrum De Kolk in Haalderen zullen de mooie Egerländerklanken weer klinken en bent u nog even op vakantie in Duitsland of Oostenrijk. Traditionele volksmuziek uit het Egerland vult een groot gedeelte van het programma, maar De Leemkuulers zullen ook experimenteren met andere soorten muziek. "Dit jaar hebben we speciaal ‘die verrückte halbe Stunde’, een half uur lang de meest gezellige muziek die iedereen kent! Welke muziek dat precies is, blijft nog even een verrassing…"

In de pauze van dit spetterende concert wordt er een loterij gehouden met prijzen gesponsord door de Bemmelse ondernemers. Heel wat te beleven op één avond. Komt dat zien op zaterdag 24 september om 20.00 uur in zalencentrum De Kolk Haalderen. De entree is 5 euro.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Bemmel

BEMMEL - Zaterdag 17 september vindt in het OBC aan De Heister in Bemmel de tweedehands kinderkleding- en Sspeelgoedbeurs plaats. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.

Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede en betaalbare (merk)kleding voor het najaar en de winter te kopen. De entree is gratis. Er wordt ruim 18.000 stuks mooie tweedehands winterkleding vanaf maat 80 tot en met maat S aangeboden. Naast kleding wordt er ook speelgoed verkocht en ook babyspullen, schoenen, sportkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog veel meer. De kleding is op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels!

"Boven op de verkoopprijs komt 15 procent, hiervan betalen wij alle kosten. Is er nog geld over dan schenken wij dit, naast kleding en speelgoed, onder andere aan Stichting Doe een Wens. Er mogen geen (hand)tassen, buggy’s en kinderen tot en met 16 jaar mee het gebouw in. Portemonnee dus in de broekzak of om de nek. Kijk eens op www.kinderkledingbeursbemmel.nl."

Heel Bemmel wandelt en fietst voor de Burgrun

BEMMEL - Op zondag 18 september is iedereen welkom om mee te wandelen of fietsen met de speciale deBol wandeling of fietstocht 'Heel Bemmel Loopt of fietst voor...'

In 2015 werd er gewandeld voor de Theaterkerk en dit jaar wandelen we voor de Burgrun in Doornenburg, een gehandicaptenrit met zijspannen. De deelnemers zijn verstandelijk en/of lichamelijk beperkt die tijdens deze Burgrun een hele dag rondtoeren in een motor met zijspanbak. Het motto van de Burgrun is 'Een dag uit je dak in een zijspanbak!'. Een deel van het inschrijfgeld dat door de wandelaars en fietsers wordt betaald komt ten goede aan deze bijzondere Burgrun-dag. Er kan tussen 09.00 en 12.00 uur gestart worden vanaf grand-café Het Wapen, Dorpsstraat 52 in Bemmel. U kunt kiezen voor een wandeltocht van 9 of 17 km of voor een fietstocht van 30km. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 06 54975063 / 0481 46422 of 0481 463877.

'Tempel of Boem!' met popkoor The New Voices!

DOORNENBURG - Voor het grootse muziekspektakel van Slagwerkgroep Sint-Caecilia op zaterdagavond 29 oktober is ook het popkoor The New Voices vastgelegd.

Naast de Slagwerkgroep, Jeugdensemble, Remove Before Flight, Simon van der Zande, Richard Sprokkereef, een blazersensemble en het unieke optreden van Theatergroep Circle Percussion, is dit talentvolle zangkoor gecontracteerd voor het concert dat in door de Slagwerkgroep in het kader van het 100-jarig bestaan van Sint-Caecilia in de Doornenburgse kerk wordt gehouden.

De Tempel of Boem!-organisatie van Stint-Caecilia garandeert bezoekers ook hier absoluut vocaal spektakel: The New Voices won eind 2015 de Nationale Top 2000 Popkoren Contest! Toegangskaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Spar, ontmoetingscentrum Doornenburg en Bruna Gendt, of te bestellen via: tempel.of.boem@gmail.com

Brandweerman uit Bemmel wint BBQ-feest met Joey Hartkamp

BEMMEL - In de maand augustus organiseerde Formido in samenwerking met Joey Hartkamp en Weber een landelijke like en win actie waarbij kans gemaakt kon worden op een compleet verzorgd tuinfeest inclusief een Weber barbecue en een knallend optreden van Joey Hartkamp.

Vorige week werd uit het grote aantal deelnemers een winnaar getrokken. Het bleek de sympathieke vrijwillige brandweerman Rob Moerkerk samen met zijn vrouw juf Miriam uit Bemmel. Afgelopen woensdag werd de prijs uitgereikt door Joey Hartkamp in de Formido bouwmarkt in Bemmel. Het tuinfeest zelf gaat volgende maand plaatsvinden. Vestigingsmanager John Freriks en zijn team hadden de winkel leuk aangekleed en gezorgd voor een feestje op zich. Zelfs de champagne mocht niet ontbreken.

Winnaar Rob Moerkerk: “Toen ik de flyer van de actie zag dacht ik eerst dat het een spambericht was maar toen ik de achterkant las vond ik de actie meteen vet gaaf. Ik heb meegedaan en nu kunnen we volgende maand onze verjaardagen op een superoriginele manier vieren.” Al met al een geslaagde actie en een hele blije winnaar.

Column

Keuze

Het leven is een aaneenschakeling van keuzes maken. Op de mail: "Een koerier had het pakket niet leveren aan uw adres 8 september 2016, omdat niemand thuis was. Zie de informatie over uw pakket, print het uit en ga naar het postkantoor om uw pakket te ontvangen. Als het pakket niet binnen 30 dagen is ontvangen dan PostNL heeft het recht om schadeloosstelling vorderen!" Phishing- of spookmails genoemd. Slechts één verkeerde keuze door op 'voor meer informatie' of 'klik hier' te klikken scheidt je van ongewenst bezoek op je computer. Je nieuwsgierigheid wordt door buitenlandse criminelen dan genadeloos afgestraft. Aan de voordeur: "Dag meneer, fijn u hier te zien. Hoe maakt u het." Ik raak door zo'n slijmbal gelijk geïrriteerd. Collectanten komen bij ons nooit voor niets, maar bij een slijmerige colporteur, zelfs van Doe een Wens, heb ik de keuze snel gemaakt. Afpoeieren. Op de mail: uitnodiging voor een persbijeenkomst van het college. Na anderhalf jaar nadenken is het wekelijkse ritueel weer terug. De media krijgen de mogelijkheid om wethouders en burgemeester rechtstreeks vragen te stellen over hun genomen besluiten. Er stond nauwelijks iets op de agenda, maar vanwege de start was mijn keuze om toch te gaan. Je hoort altijd wat. Wethouders hebben met werkgroep Dorpsontwikkelingsplan Doornenburg een rondje door Doornenburg gefietst. Mogelijke woningbouwlocaties zijn bekeken en wethouders hebben met eigen ogen kunnen zien dat de gymzaal oude meuk is. Chapeau, Doornenburg heeft het handig aangepakt. Het knuffeldorp komt weer op de politieke agenda. Op de mail: "Wethouder helpt bij verbouwing De Kinkel in Bemmel." Theo Peren plaatst een gevelelement. De renovatie is in december voltooid. Dus een tussentijds persmoment, uit de pr-koker van afdeling Communicatie. Pff, alweer een wethouder die voor de foto een bouwhelm op de kop wordt gezet en een kunstje mag doen. Mijn keuze was snel gemaakt. Ik wacht op de feestelijke heropening, met wethouder, toespraak, hapje en een drankje.

Sjaak

Natuurtocht langs de Waal in de Oosterhoutsewaarden


OOSTERHOUT - Zaterdag 17 september is er om 14. 00 uur een natuurtocht langs de Waal in de Oosterhoutsewaarden voor jong en oud. Startpunt is hoek Dorpsstraat-Waaldijk, Oosterhout.

De verhalen komen los bij de doorbraakkolken, de reuzekraakwilg en het panorama van de Bunsward aan de overkant. Langs de oever van de Waal worden we verrast door de weelderige plantengroei en de dappere pioniers zoals vijfvingerkruid, zilverschoon, ganzenvoet en doornappel. Deelname is gratis. Stevige wandelschoenen worden aanbevolen. Duur van de wandeling is ongeveer 2 uur.

Beeldig buitenoptreden door muziekvereniging UDI

BEMMEL - Zondag 18 september staat bol van de culturele en creatieve activiteiten in Bemmel. Maar ook in de buitengebieden valt die zonnige en beslist mooie nazomerdag veel te genieten!

Bij het atelier van de bekende Haalderse beeldhouwer Herman Plönes zal muziekvereniging UDI onder leiding van de nieuwe dirigent Johan Jacobsen een gevarieerd buitenconcert geven. Vele wandel- en fietsroutes voeren vanzelf al langs deze mooie buitenplaats aan de voet van de resterende steenfabrieksschoorsteen in de Haalderse Buitenpolder. Die is niet te missen en er is dan ook geen geldige reden om geen getuige te komen zijn van de conceptuele landarthappening waarbij dit verstilde industriële erfgoed tijdens UDI’s optreden weer tot leven komt en etherisch gestileerde (lava-)stenen en rookwolken uit zal gaan spuwen…

UDI zit en speelt tussen ongeveer 11.30 en 13.30 uur.

Jongdierendag in Gendt

GENDT - Op zaterdag 17 september houdt de Betuwse Kleindier Vereniging haar jaarlijkse Jongdierendag. Dan worden alle jonge dieren van dit jaar gekeurd op bouw, type, raseigenschappen enzovoort.

Deze Jong dierendag word nu voor het eerst gehouden in De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. Er is een record aantal dieren ingeschreven, ondanks de konijnenziekte, doch alle fokkers hebben de dieren er tegen ingeënt.

Er zijn ingeschreven 57 konijnen, waaronder de Wener, rex, tan, Nederlands hangoordwerg, rexdwerg in de kleur castor, pool in de kleur blauwoog (zeldzaam). Watervogels: 15 stuks waaronder de manengans, talingeenden, Carolina eend en de Mandarijneend. Grote Hoender: 49 stuks waaronder brahma, australorp en leghorn. Dwerghoenders: 48 stuks waaronder Sebright Hollandse kriel en de Java kriel.

Er komen drie keurmeesters uit Enschede, Ossendrecht en Schoonhoven. Als je van dieren houdt, kom gerust een kijkje nemen. Ook voor de kinderen is het heel leuk en voor de mens rustgevend. Er zijn dieren te koop.

Aanvang keuring is 9.00 uur en de entree is gratis.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 20 september van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis van Angeren.

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Open huis bij Veldschuur en schoolmoestuinen

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Lingewaard Natuurlijk houdt op zondag 18 september van 13:00 - 15:00 uur open huis in De Veldschuur en de schoolmoestuinen die gelegen zijn aan de Sportlaan 1-M in Bemmel.

Bezoekers kunnen een kijkje nemen in De Veldschuur en de schoolmoestuintjes en kruidentuinen bewonderen. Ook kunnen mensen de bijenstal bezichtigen. Er is volop gelegenheid informatie in te winnen over alle activiteiten van Lingewaard Natuurlijk.

Foto: Lingewaard Natuurlijk

De organisatie is een initiatief van de verenigingen die gelegen zijn aan het parkeerterrein van sporthal De Bongerd. Deelnemers van het open huis zijn sporthal De Bongerd, drumfanfare Eska, kinderopvang Het Oerkind, BSO Zonnekinderen en schietvereniging Op de Korrel.

Steenfabriek Babati werkt!

LINGEWAARD - De eerste stenen komen uit onze' fabriek in Tanzania - SD Bricks is klaar om op kleine schaal te produceren. Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard (SOL) heeft het project SD Bricks in Babati ondersteund. De SOL heeft een microkrediet verstrekt waarmee de eigenaar de machines en een aggregaat heeft kunnen kopen om dit bedrijf op te zetten.

De steenfabriek is een grote aanwinst voor de omgeving en kan een domino-effect teweeg brengen. Ook de armere bevolking heeft nu de mogelijkheid om betaalbare stenen te kopen om klimaatbestendige huizen te bouwen. Daarnaast levert de fabriek werkgelegenheid voor de buurtbewoners die een eerlijk loon ontvangen. Tevens gaat tien procent van de jaarlijkse winst in een fonds waaruit toekomstige projecten betaald kunnen worden. Binnenkort horen jullie meer over het nieuwe project dat SOL gaat ondersteunen in Babati, Tanzania.

Bent u geïnteresseerd in de ontwikkelingen in Babati, meldt u dan aan via info@sollingewaard.nl of via telefoonnummer 0481 462958. Het volgende Babatiproject behelst de uitbreiding van een school voor vervolgonderwijs.

Het wandelseizoen is geopend

Foto: Toon Hendriksen

BEMMEL - Het lustrumseizoen van Wandelen 50+ Bemmel geopend! Op woensdag 7 september móchten ze weer. 70 wandelaars gingen op pad om via een mooie route te lopen naar Intratuin in Elst waar de koffie klaar stond en iedereen een lekker ontbijtje kreeg voorgeschoteld.

Foto: Toon Hendriksen

Het was prachtig zomerweer, wel wat warm maar alle deelnemers liepen met plezier de 10 kilometer uit. De kop is er af en er zullen nog heel veel mooie tochten volgen. De volgende woensdag wandeltocht staat gepland op 21 september maar op zondag 18 september loopt natuurlijk heel Lingewaard mee met de sponsor wandel-(en/of fiets) tocht voor een goed doel. Kijk op de website van stichting deBOL www.debolbemmel.nl of bel 06 54975063.

Ouderenwerk Doornenburg

DOORNENBURG - Stichting Ouderenwerk Doornenburg is in september weer gestart met haar activiteiten, uit onderzoek is gebleken dat lichamelijke en geestelijke activering kunnen bijdragen in de kwaliteit van het leven. Daarom willen wij u kennis laten nemen van de activiteiten die wij organiseren.

U kunt vrijblijvend een kijkje komen nemen.

Callanetics donderdag 13.30 - 16.00 Ontmoetingscentrum D’burg

Koersbal maandag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum D’burg

Soos/spel dinsdag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum D'burg

Nordic Walking dinsdag 09.00 - 11.00 start bij Ontmoetingscentrum D’burg

Kaarten donderdag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum D’burg

Jeu de Boules dinsdag en donderdag 13.30 - 16.00 bij de tennisbanen in D’burg

Zwemmen woensdag 09.00 - 11.00 zwembad Laco Bemmel

Voor vragen kunt u bellen naar 06-30069770

Bestuursleden gevraagd

Het bestuur van SOD heeft behoefte aan nieuwe bestuursleden die ons kunnen ondersteunen bij het organiseren van de vele activiteiten en de bestuurlijke taken. Voor vragen: mail naar budjoosten@gmail.com, bellen mag ook naar 06 30069770.

Donateursactie harmonie Sint-Caecilia Gendt

GENDT - Binnenkort komen leden van harmonie Sint-Caecilia en vrijwilligers die de vereniging een warm hart toedragen weer huis-aan-huis langs bij alle inwoners van Gendt om een financiële bijdrage te vragen voor de Gendtse muziekvereniging.

Een bijdrage die hard nodig is om deze Gendtse muziekvereniging draaiend te kunnen houden. De kosten voor opleidingen en instrumenten en worden steeds hoger, terwijl de subsidiekraan van de gemeente Lingewaard steeds verder dichtgedraaid wordt. Harmonie Sint-Caecilia verzorgt al vele jaren belangeloos de muzikale omlijsting van evenementen in Gendt, zoals het Kersenfeest, de kermis, de carnavalsmis, de 1e H. Communie, het Pinksterfestijn in Hulhuizen, Koningsdag, dodenherdenking en intocht Sinterklaas.

"We hopen dat veel Gendtenaren, zoals ze al heel veel jaren doen, de harmonie een financieel steuntje in de rug willen geven, zodat de Gendtse muziekvereniging ook de komende jaren de vele activiteiten in Gendt van een muzikale noot kan voorzien. Om het voor iedereen nog aantrekkelijker te maken om een bijdrage te geven aan Sint-Caecilia, is er een speciale actie: voor elke 5 euro die men doneert aan de harmonie, ontvangt men een gratis entreebewijs voor het Najaarsconcert van Sint-Caecilia op zaterdag 5 november in de theaterzaal van Providentia.
Inwoners van Gendt: Harmonie Sint-Caecilia rekent op uw steun!"

Handbalveldje in Angeren bezorgt gemeente hoofdpijndossier

Het handbalveldje op Sportpark De Poel is niet bedoeld om kinderen te laten voetballen. (foto Sjaak Veldkamp)

ANGEREN – Een klein handbalveldje zorgt voor grote beroering in Angeren. Om de buurt gerust te stellen kan HV Angeren de verwachte veldverlichting op het trainingsveldje op hun buik schrijven, de voetballende jeugd van VV Angeren moet het trainingshandbalveldje mijden en voor de hangjeugd is het verboden terrein. Voldoende voor een hoofdpijndossier.

HV Angeren is wegens gebrek aan een sporthal in Angeren aangewezen om elders in Lingewaard te spelen. In 2013 werd het opgeknapte handbalveldje op sportpark De Poel opgeleverd, inclusief een kunstgrasveld. De vereniging hoefde voor trainingen minder uit te wijken naar duurdere sporthallen. De gemeente was toen nog geneigd om te investeren in een veldverlichting. De handbalvereniging kwam er met de buurt niet uit. Verlichting zou het veldje nog aantrekkelijker maken met als gevolg meer overlast.

Na veel overleg denkt wethouder Theo Janssen er uit te zijn. Er komt geen veldverlichting. Er komen afspraken dat de voetbalvereniging geen gebruik meer maakt van het handbalveldje. Voetbal zorgt door een harder geluid meer overlast voor de buurt. Tussen beide accommodaties plaatst de gemeente een hek. Met de wijkagent, jongerenwerker en buurtbewoners is afgesproken dat bij overlast door hangjeugd de politie gebeld kan worden. Maar handhaving is wel beperkt. De accommodatie heeft de bestemming sport. Er is geen grondslag om handhavend op te treden tegen het gebruik, zo stelt het college. ''Ook geluidsoverlast van voetballende en spelende kinderen is geen aanleiding om handhavend op te treden.''

De gemeente gaat in overleg met alle betrokkenen om het collegebesluit uit te leggen. Het college gaat er van uit dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt.

Teunissen in de Betuwe

BETUWE - 'Teunissen' is een patroniem, dat wil zeggen 'zoon van Teunis'. Dus veel naamdragers 'Teunissen' stammen af van Teunis. Veel Betuwnaren in de regio Elst hebben een relatie met elkaar doordat ze van dezelfde Teunis afstammen.

Door onderzoek te doen naar de naamdragers Teunissen in deze regio werden al snel allerlei verbanden duidelijk. Beginnend bij de huidige inwoners werd teruggegaan naar de oudste inwoners met de naam 'Teunissen' en uiteindelijk kwamen we terecht bij Willem Otten die circa 1625 in Doornenburg is geboren. Dit laatste gegeven stond in de huwelijksakte van zijn zoon, Hendrick Willemsen, waarin melding werd gemaakt van het feit dat hij de zoon is van Willem Otten uit Doornenburg. Het huwelijk vond plaats in Herveld, waar enkele generaties lang de familie woonde. Hendrick's zoon heette Teunis Hendricksen en zijn kinderen kregen de naam 'Teunissen' en dat is zo tot heden gebleven.

Door gezinnen Teunissen in de regio te bezoeken werd al snel ontdekt dat bijna alle inwoners met de naam Teunissen in Elst en Lent familie van elkaar zijn. En ook in Bemmel en Gendt vonden we relaties.

Teunissen is een familie die zich in de loop der eeuwen in verschillende richtingen heeft ontplooid en soms enkele generaties lang een ingezette familietraditie heeft bewandeld. Na in de eerste generaties voornamelijk werkzaam te zijn geweest in de agrarische sector hebben velen zich in andere beroepen bekwaamd. Zo zien we een tak die jaren lang in het transport actief is en een tak die allerlei bestuurlijke functies heeft vervuld, in het onderwijs actief was en verschillende religieuzen heeft voortgebracht.

Bij onderzoek bij de Betuwse tak zagen we veel namen die in deze regio voorkomen. Zo is de familie Teunissen verschillende malen een relatie aangegaan met de familie De Beijer en ook de namen als Van 't Hullenaar, Berkien, Hoogveld, Rikken, van Baal en Evers komen we regelmatig tegen in deze genealogie.

Begin augustus is het boek verschenen 'Vier Eeuwen Familie Teunissen'. Een omvangrijk werk van 300 bladzijden, waarin elf generaties van de familie Teunissen zijn opgetekend.

Voor belangstellenden is het boek te verkrijgen voor de kostprijs van 16.50 euro. Hiervoor kan men per email contact opnemen met Frans Teunissen c.fteunissen@freeler.nl.

Inschrijving voor Kinderdorp Bemmel van start

BEMMEL - In de herfstvakantie zal van maandag 24 tot en met donderdag 27 oktober Kinderdorp Bemmel plaatsvinden met als thema Hollywood. Naast het hutten bouwen in thema zullen de deelnemers filmdecors bouwen, stunts uitvoeren en stop-motion filmpjes maken. De groep 7 en 8 leerlingen hebben woensdagavond een avondtocht en kunnen film kijken en blijven overnachten.

Het Kinderdorp mag vanuit gemeente Lingewaard helaas niet langer meer plaatsvinden op het Kinkelplein in Bemmel en zal dit jaar plaatsvinden op het grasveld aan de dijk naast De Veldschuur aan de Sportlaan in Bemmel. Voor de afsluitende avond zal de rode loper uitgerold worden in het centrum van Bemmel op het Marktplein. De bonte avond zal namelijk in het kerktheater plaatsvinden, met dank aan het bestuur van Stichting Kerk Bemmel die het mogelijk maakt om het Kinderdorp geheel in stijl af te sluiten.

De flyers met de belangrijkste informatie over Kinderdorp Bemmel zullen deze week (de week van 12 september) aan alle basisschoolkinderen van groep 3 tot en met 8 in Bemmel en Haalderen uitgedeeld worden. Het Kinderdorp organiseren lukt niet zonder hulp en verzoeken een ieder die dat leuk vindt om een of enkele dagen te komen helpen. Ouders die als vrijwilliger komen helpen kunnen hun kinderen met voorrang inschrijven, nog voor de officiële inschrijfdatum zaterdag 24 september.

Kijk voor meer informatie daarover op www.kinderdorpbemmel.nl. Verzocht wordt de ingevulde inschrijfformulieren met het inschrijfgeld, dat 12,50 euro per kind bedraagt, in te leveren op Parksingel 6 of Leidijk 6. Op zaterdag 24 september volgt de inschrijving bij Café 61. Tussen 15.30 en 17.00 uur kunnen de inschrijfformulieren met het inschrijfgeld ingeleverd worden. Met uw hulp lukt het ongetwijfeld weer om er voor de deelnemende kinderen een fantastisch en onvergetelijk Kinderdorp van te maken.

Nieuw seizoen Vrouwenvereniging Medos

GENDT - De vakantie is al weer achter de rug en het nieuwe seizoen gaat weer beginnen. "Het wordt voor onze vereniging een bijzonder jaar want deze bestaat dit seizoen 60 jaar. We zullen dit samen met onze leden op dinsdag 2 mei 2017 gaan vieren."

De eerste bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 14 september bij zaal De Klok aan de Markt 1 in Gendt. Er kan op deze avond weer lekker bijgepraat worden onder het genot van een hapje en een drankje. Deze avond gaan we een Levend Ganzenbord spelen met de heer Van de Loon. We laten ons verrassen.

Onze vereniging houdt eens per maand een avond voor alle leden. Dit zijn culturele, informatieve, maar ook creatieve en ontspanningsavonden. Ook hebben we een aantal openbare avonden, waar ook niet-leden welkom zijn. De kosten voor niet-leden bedragen inclusief koffie zes euro. Deze avonden worden in hét Gemeente Nieuws bekend gemaakt onder de rubriek Agenda.

Ook gaan we met onze vereniging twee keer per jaar een leuk uitstapje maken samen met de vrouwenvereniging uit Haalderen. Dit is altijd heel gezellig. Lijkt het u leuk om eens nader kennis te komen maken met onze vereniging? U bent welkom. Voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen via 0481 421038. Ook beschikt onze vereniging over een mooie website: www.medosgendt.weebly.com.

Start klaverjasseizoen bij klaverjasclub Havo

HAALDEREN - Klaverjasclub Havo organiseert aankomend seizoen weer een twaalftal klaverjasavonden. Tijdens deze avonden speelt men telkens met een vaste maat.

Van de twaalf avonden tellen de tien best gespeelde avonden mee voor het algemeen klassement. Speelt men bij verhindering van één van de partners met een andere maat, dan gaan in het algemeen klassement de scores behaald met de vaste maat voor. Per speelavond en voor het algemeen eindklassement zijn er diverse mooie prijzen te winnen.

De avonden zijn op 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november, 25 november, 16 december, 13 januari, 27 januari, 10 februari, 3 maart, 17 maart en 31 maart.

De klaverjascommissie hoopt een ieder op bovenstaande avonden te mogen begroeten. Deelname bedraagt 3,50 euro. De aanvangstijd van elke avond is 20.00 uur. Verzocht wordt om op tijd aanwezig te zijn. De opbrengst van de klaverjasavonden is bestemd voor de Havo-jeugd. Voor vragen kunt u zich wenden tot de Havo-kantine (0481 461702). Hier kan men eventueel doorverwijzen naar de organisatie.

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 17 september halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 20 september openen de dames het seizoen met een viering in de parochiekerk om 19:30 uur.

Daarna wordt de avond voortgezet in het dorpshuis met bespreking van het programma en een quiz met medewerking van Marianne Hendricks en Johan Wagener.

KBO Huissen op de fiets...

HUISSEN - Het fietsseizoen zit er weer bijna op. Dinsdag 20 september wordt de laatste keer van dit jaar.

"Zoals alle fietsers de laatste jaren van ons gewend zijn, gaan we ook deze keer weer afsluiten met pannenkoek eten. We vertrekken 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk."

Open eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer open eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 20 september - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 21 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 22 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Alzheimer Café Betuwe

ELST - Op dinsdag 20 september wordt voor dit jaar het zevende Alzheimer Café Betuwe gehouden met als onderwerp 'Palliatieve zorg en dementie'.

Een grote groep van thuiswonende mensen met dementie sterven thuis aan een andere chronische ziekte. Bij deze groep is het belangrijk om het gesprek over toekomstige beslissingen in een vroeg stadium van dementie aan te gaan, zodat de patiënt hier nog zelf over mee kan denken. Kwaliteit van het leven met respect voor eigen keuze staat voorop in plaats van onnodig behandelen en onnodige ziekenhuisopname. Hiervoor is nodig een goede communicatie en continuïteit van zorg. De inleiding zal worden gegeven door Marieke Perry, huisarts in Zevenaar en werkzaam aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.        

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met een beginnende dementie, hun partner, hun familieleden, mantelzorgers en vrienden. De gasten van het café praten rondom de tafel over onderwerpen, die ze in de thuissituatie meemaken over dementie en over de mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. Een lotgenoten contact in een ongedwongen sfeer!.

Het Alzheimer Café Betuwe wordt gehouden in het woonzorgcentrum Tertzio in Elst en is bestemd voor de inwoners van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. Elke gast wordt vanaf 18.30 uur verwelkomd en het programma begint om 19.00 uur en eindigt uiterlijk om 21.00 uur. Beroepsmensen zullen eveneens aanwezig zijn om u op een of andere manier hulp te bieden of om uw dringende vragen te beantwoorden. Bij ontvangst krijgt de bezoeker gratis een kopje koffie of thee. Een uitgebreide informatietafel is aanwezig en iedereen is welkom.

Open eetcafés Lingewaard

Open eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer open eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 20 september - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 21 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 22 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Marco Bakker bij jubileum Lingewaards Mannenkoor

Foto: Maurice Gemmeke

LINGEWAARD - Op 2 oktober opent het Lingewaards Mannenkoor zijn jubileumjaar met een concert in de Stadsparochiekerk in Huissen. Solist is de bekende bariton Marco Bakker. De begeleiding wordt verzorgd door de pianist Hans-Erik Dijkstra en door het blaasensemble Gran Partita.

Het concert staat onder leiding van Arno Vree, de dirigent van het koor. Het Lingewaards Mannenkoor brengt een gevarieerd programma met werken van Mozart tot Gounod en een werk van Edvard Grieg, dat niet eerder in Nederland is uitgevoerd: ‘Der Taugenichts’. Verder worden enkele Russische liederen en nieuwer Engelstalig werk gezongen, waaronder Bring him home uit Les Misérables. Tijdens dit concert zal het Lingewaards Mannenkoor voor de eerste keer optreden in de nieuwe kostuums, die bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan zijn aangeschaft.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Huissen en Primera op De Brink in Huissen en kunnen ook besteld worden via de website van het Lingewaards Mannenkoor.

De toegangsprijs bedraagt 15,00 euro in de voorverkoop. U kunt ook nog kaarten kopen bij de aanvang van het concert, dan bedraagt de prijs 17,50 euro. Personen jonger dan 16 jaar hebben gratis toegang.

Tijd: zondag 2 oktober, aanvang 15:30 uur; kerk open om 15:00 uur. Plaats: Stadsparochiekerk O.L.V. ten Hemelopneming, Langekerkstraat 10 in Huissen.

KBO-leden Huissen op de fiets...

KBO-leden Huissen op de fiets...

HUISSEN - Het fietsseizoen zit er weer bijna op. Dinsdag 20 september wordt de laatste keer van dit jaar.

"Zoals alle fietsers de laatste jaren van ons gewend zijn, gaan we ook deze keer weer afsluiten met pannenkoek eten. We vertrekken 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk."

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 20 september openen de dames het seizoen met een viering in de parochiekerk om 19:30 uur.

Daarna wordt de avond voortgezet in het dorpshuis met bespreking van het programma en een quiz met medewerking van Marianne Hendricks en Johan Wagener.

Een heerlijke middag in Mea Vota met De Zonnebloem

HUISSEN - Een gezellige groep gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Huissen heeft een heerlijke, warme, nostalgische middag gehad in Mea Vota.

"Om 14.00 uur zijn we gestart met een kopje koffie, aangeboden door Mea Vota, met iets lekkers erbij. Er werd een film gedraaid over het ontstaan van Mea Vota. Daarna een film over De Umdracht door de jaren heen. Met de film trokken er ook weer levende beelden van voorheen voorbij.

Prachtig zoals iedereen meezong, familie en kennissen herkende en heel veel verhalen ophaalde over vroegere tijden, het oude Huissen, en de veranderingen van de kerk en de jeugd. Daarna is het museum uitgebreid, vaak aan de arm van een vrijwilliger, bekeken. De kassen doorgewandeld en alles afgesloten met een drankje en een hapje. Op alle fronten een warme middag. We zijn iedereen dankbaar voor de goede zorgen. Ook de vrijwilligers van Mea Vota."

Riviervissen aan het Pannerdensch Kanaal voor de jeugd

Foto: Sportvisserij Nederland

HUISSEN - Op zondag 2 oktober houdt de Hengelsport Federatie Midden Nederland in samenwerking met HSV Sint Petrus uit Huissen een gratis visdag voor de jeugd aan de rivier.

Foto: Sportvisserij Nederland

Onder begeleiding van ervaren riviervissers gaan wij met jou de uitdaging aan om met feederhengels (die de federatie beschikbaar stelt) zoveel mogelijk vis te vangen. Het mooie van de rivier is dat je nooit weet wat je gaat vangen. Zo kunnen soorten als blankvoorn, brasem, winde of zelfs barbeel gevangen worden en vaak van groot formaat!

Ben jij tussen de 12 en 16 jaar? Kom dan op deze dag kennis maken met de riviervisserij. Er zijn zelfs prijzen te winnen op deze dag! Aanmelden kan tot 28 september en kan je doen door een mail te sturen naar de federatie info@hfmiddennederland.nl. Vermeld hierbij je voor- en achternaam, leeftijd, telefoonnummer (ouders of verzorgers), en of je een feederhengel wilt lenen. Deelname is gratis en de deelnemers hoeven niet in het bezit te zijn van een Vispas. Meer details volgen na aanmelding.

In een Oogopslag

zaterdag 17 september 2e collecte voor de Vredesweek
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het Donatuskoor

zondag 18 september 2e collecte voor de Vredesweek
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Rector Kuipers en het Middenkoor InVoice

zondag 18 september 2e collecte voor de Vredesweek
10.00 u. H. Martinus Gendt, Oecumenische viering met Ds. M. de Bree en Pastor C. Roelofs en het koor Jubilate

zondag 18 september 2e collecte voor de Vredesweek
10.00 u. St. Martinus Doornenburg, WoCo met Pastor Kallen en het Herenkoor         Kermiszondag

maandag 19 september 2e collecte voor de Vredesweek
09.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en De Schutterij.

dinsdag 20 september
19.00 u. St. Bavo Angeren, WoCo met Pastor Kallen,                 Opening Seizoen Vrouwengilde.

woensdag 21 september
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Sportavond Bemmel in Nationale sportweek voor sporters met een beperking

BEMMEL - Van 17 tot en met 25 september is het weer de Nationale Sportweek. De Nationale Sportweek is een landelijk sportevenement dat een week lang in Nederland sporten in de etalage zet en laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is.

Op woensdag 21 september vindt er op sportpark Ressen in Bemmel een sportavond plaats voor mensen met een beperking. Op deze avond kunnen zij deelnemen aan drie sportactiviteiten, waaronder voetbal, hockey en basketbal. De desbetreffende sporten worden alle drie momenteel al aangeboden voor mensen met een beperking. De organisatie is in handen van de sportverenigingen MHC Bemmel 800, Sportclub Bemmel, Batouwe Basketbal en Uniek Sporten. Om sportdeelname te stimuleren en de deelnemers een sportieve avond te laten beleven organiseren de genoemde clubs een sportavond vol beweging en gezelligheid.

Hockey, voetbal, basketbal en meer..
De deelnemers worden verwacht om 18.00 uur in sportkleding bij MHC Bemmel 800, Ressensestraat 30c in Bemmel. De sportavond is bedoeld voor mensen met een beperking: meisjes en jongens, vrouwen en mannen, ongeacht leeftijd en aard van de beperking. De eerste 5 minuten zullen de verenigingen een korte pitch geven over de mogelijkheden binnen hun vereniging. Daarna gaat iedereen aan de slag en worden alle sporten 20 minuten beoefend. Ook is er informatie te krijgen over aangepast sporten en de mogelijkheden binnen de regio. Om 19.30 uur wordt de avond afgesloten met het gezamenlijk drinken van een glaasje ranja of water.

'Ik neem je Mee!'
Sporten is leuk, houdt het gewicht op peil, bestrijdt gezondheidsproblemen en ziekte, verbetert het humeur, draagt bij aan persoonlijke groei en brengt je in contact met anderen, kortom sporten is alledaags geluk. Verenigingsleden, maar ook partners, gezinsleden, ouders, verzorgers en/of vrienden worden via de 'Ik neem je mee!' campagne uitgedaagd iemand mee te nemen naar de sportavond om samen de start van het sportseizoen te beleven. Dus ken jij iemand met een beperking die nog niet sport, neem hem of haar dan mee naar de sportavond. Want samen sporten is namelijk veel gezelliger dan alleen. Ook wanneer je al sport ben je van harte welkom om te genieten van dit extra beweegmoment.

Aanmelden en meer informatie
Wil je deelnemen aan de sportavond, dan vragen we je om je aan te melden vóór 13 september bij Chantal Migo via c.migo@unieksporten.nl. Voor meer informatie over de sportdag kun je contact opnemen met Chantal Migo via 026 3523850 of c.migo@unieksporten.nl.

Geen excuses, jij kan het ook!

BEMMEL - Geen excuses, jij kan het ook! Ook bij jou om de hoek gaan we weer los met Yakult Start to Run. Zet jij jouw eerste stap op maandag 26 september om 19.30 uur bij b.o.d. De Sprinters?

Iedereen kent het wel: in je vakantie laat je die heerlijke tapas niet staan en je drinkt net dat rosé-tje extra. Dat is pas genieten! Na de vakantie wil je dat ultieme buitengevoel vasthouden én lekker fit weer aan de slag gaan. Een uurtje per week in de sportschool vind je niet echt aantrekkelijk: je wilt naar buiten nu het nog kan. Wat te doen met die gezonde en sportieve ambitie van jou?

Zet jouw eerste stap en doe mee met Yakult Start to Run. Laat je niet verleiden door je eigen excuses. Kost dat moeite? Download dan yakultstarttorun.nl/excuses alle uitgekauwde excuses om niet fris en fruitig te beginnen met aan je hardloop carrière. Hang hem op je toilet / badkamer / koelkast / keukenkastje, zodat je jezelf uitdaagt om die excuses het hoofd te bieden en jij een frisse start gaat maken! “Ik kan het!”

Nog even dit: B.o.d. De Sprinters biedt, zonder extra kosten, de mogelijkheid om 9 in plaats van 7 weken te trainen. Hierdoor kunnen de meeste deelnemers aan de cursus tijdens de Zwarte Pietenloop al 5 km aan één stuk lopen. Ook wordt de mogelijkheid geboden om op woensdag een tweede weektraining (normaal als huiswerktraining te doen) onder begeleiding van de trainer te doen.

Op donderdag 22 september is een voorlichtingsavond is met daarbij een korte proeftraining. Hiervoor kun je dan terecht om 19:30 uur in het clubhuis van b.o.d. De Sprinters, Drieske 7 in Bemmel.

Geloven gaat doorrrrrr!

HUISSEN - Twee jaar geleden startten de Remonstranten een nieuwe posterserie om mensen te bepalen bij hun gedachten over God en geloof. De NS weigerde deze posters aanvankelijk: God is niet neutraal genoeg. Later verschenen ze als nog op de aanplakborden. Maar toen had een ludieke actiegroep al de nodige alternatieve posters bedacht, natuurlijk ook een voor de NS.

‘Van het concert des levens krijgt niemand een program’. Die tekst stond niet op een poster, maar op een geborduurd tegeltje bij mijn oma in de kamer. Mijn oma wist dat er geen dienstregeling bestond, dat God niet altijd alles op haar tijd deed… maar zij leefde vanuit een vertrouwen dat God niet loslaat wat zijn hand begon. God gaat altijd door met deze wereld.

Zondag 18 september is er van 10 – 12 uur in de protestantse kerk een gemeentezondag waar iedereen welkom is. Thema: geloven gaat door! Om 10 uur is er koffie & thee & iets lekkers; daarna een tafelgesprek ‘Geloven gaat doorrrrrr!’ onder leiding van Matthijs van de Nieuwe Kerk; een korte viering en tenslotte een hapje en drankje waarbij u kunt zien (en opgeven) welke activiteiten er het komend seizoen plaatsvinden. Welkom!

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen begint zondag 18 september om 10.00 uur met voorganger ds. Matthijs Glastra.

Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade.

Jonge Kracht start weer met de Champions League

HUISSEN - Eindelijk is het dan weer zover, woensdag 14 september beginnen ze bij Jonge Kracht met de eerste training voor de jongste onder ons. Is uw zoon of dochter, 4 of 5 jaar dan kunnen zij spelenderwijs kennis maken met het spelletje voetbal.

De trainingen zijn op woensdagmiddag van 17.30 tot 18.30 uur en zullen worden verzorgd door, Frank Vermeulen, Gerard Boogaards, Marco Kamps en Jan Willem Lentjes.

"We vragen u om deze keer om 17.00 uur aanwezig te zijn en zo onder het genot van een kopje koffie of thee, de aftrap te geven van deze Champions League. Ook zal er nog een inschrijfformulier voor uw zoon of dochter moeten worden ingevuld. De kosten voor deze Champions League bedraagt 10 euro, te voldoen bij de eerste training.
Hiervoor zullen er voor de winterperiode enkele trainingen zijn en zullen we proberen om enkele onderlinge toernooitjes te regelen op zondag. Na een paar weekjes winterstop, beginnen we dan weer met de trainingen. De datum waarop we dan beginnen, zullen we nog bekend maken.
Er is gelegenheid om bij Jonge Kracht om te kleden en eventueel te douchen."

Contactpersoon voor deze Champions League is Trudy Stellaard. Mailadres: trudyenben09@gmail.com. "Dit adres kunt u gebruiken voor vragen en eventuele afmeldingen van trainingen en toernooien. Ook zal er op onze site aandacht besteed worden aan deze Champions League. Heeft u nog interesse om de trainers te ondersteunen op deze trainingen, dan horen wij dat natuurlijk graag."

'Niet aaien' bij Theater De KiK in De KultuurKlup in Elst

ELST - Op zaterdag 17 september spelen Johan Hoogenboom, Bas Marée en Ludo van der Winkel hun voorstelling 'Niet aaien' bij Theater De KiK in De KultuurKlup in Elst. Aanvang 20:30 uur. Kaarten en meer informatie op www.theaterdekik.nl.

'Niet Aaien' is een cabaretesk liedjesprogramma en zoals we van dit trio gewend zijn zal het wel weer een humoristische, muzikale boel worden. Met verhelderende filosofietjes en een flinke dosis zelfspot gaan de heren op zoek naar een veilige plek voor den twijfelende mensch.

Tussen een stapel handgeschreven teksten van Ramses Shaffy hebben Johan Hoogeboom, Bas Marée en Ludo van der Winkel een nooit vertolkt lied van de meester ontdekt. Bij de tekst, die gaat over een ontmoeting tussen twee mannen, hebben ze geheel in de stijl van Ramses muziek gecomponeerd. Zij zullen dit ten gehore brengen in hun theaterprogramma.

Jeugd Sint-Petrus Huissen gaat forelvissen

HUISSEN - Het jaarlijkse uitje met de jeugd van Sint-Petrus staat weer voor de deur. Op zaterdag 1 oktober om 12:30 uur verzamelen de jeugdleden met hun allen in De Ark (Hazekamp 2B in Huissen) om daarna richting Driel te rijden om daar te gaan forellen.

Het vissen in Driel zal tot 16:00 duren, waarna er gezamenlijk weer wat wordt gegeten en de prijsuitreikingen van het kampioenschap volgen. Meer informatie over deze dag en eventuele kosten volgen in de loop van volgende week (12/16 september). "Ook als je dit jaar niet mee hebt kunnen vissen met de competitiewedstrijden, ben je natuurlijk welkom op deze dag", aldus de jeugdcommissie van HSV Sint-Petrus uit Huissen

15 / 28

Gelderse Poort drie dagen lang decor voor nieuw evenement 3 Oever Festival feestje voor iedereen

REGIO - Lingewaard, Rijnwaarden/Zevenaar en Berg en Dal hebben zo hun eigen aardigheden, maar de oevergemeenten in de Gelderse Poort hebben sowieso één ding met elkaar gemeen: natuur in overvloed. Het unieke gebied rondom de Waal is op 16, 17 en 18 september dan ook drie dagen lang decor van fijne muziek, afwisselend theater, creatieve workshops en culinair vermaak. Pak de pont, stap op de fiets, neem de benenwagen en … beleef het 3 Oever Festival!

Het 3 Oever Festival vindt zijn oorsprong in het idee om bewoners en andere belangstellenden op een anders dan andere manier kennis te laten maken met een van de mooiste stukjes Nederland. "Vorig jaar hebben we als voorproefje onder de naam 'Rondje Pontje' een fietstocht langs de drie oevers van de Waal, Rijn en het Pannerdens Kanaal georganiseerd", vertelt organisator Stefan Posthuma. "Deelnemers waren zo enthousiast over de optredens langs de route dat we besloten het concept verder uit te werken en in te zetten op een groter evenement: het 3 Oever Festival."

Interactief

Festivals zijn er in allerlei soorten en maten. Het zijn er ook veel, zeker in september; Indian Summer maand bij uitstek. "Waarom mensen juist ons evenement moeten bezoeken", vraagt medeorganisator Servaas Beunk. "Het 3 Oever Festival verbindt en beweegt. Veel culturele activiteiten vinden niet op één plek, maar in het gebied plaats waarbij omgeving bepaalt wat er gebeurt. Verder is het festival interactief. Tijdens workshops gaan bezoekers creatief aan de slag in en met de natuur. Ook nemen we bezoekers mee in de geheimen van het gebied. Vertellers verhalen over onder meer lokale helden, de steenfabrieken en de geschiedenis van de rivieren. De drie oevers komen letterlijk tot leven."

Feestje voor iedereen

Het 3 Oever Festival trapt op vrijdag 16 september om 15.00 uur af in Fort Pannerden, waar 'dominee van de Zwarte Cross' Frank Los en operazangeres Quirine Melssen de officiële opening verzorgen. "Vanaf dat moment kunnen bezoekers letterlijk alle kanten op om te genieten van muziek, theater, dans, poëzie, kunst en andere verrassende ontmoetingen", vertelt Stefan Posthuma. "Op elke oever is bovendien een centrale pleisterplaats ingericht waar festivalgangers terechtkunnen voor informatie, een huurfiets, een lekker 3 Oever Biertje of het speciale 3 Oever Menu. Het festival wordt een feestje voor iedereen, veel activiteiten zijn gratis." Ook Servaas Beunk verheugt zich op wat komen gaat. "Met het 3 Oever Festival zetten we de spotlights op het rivierenlandschap, waardoor het gewone opeens buitengewoon wordt. Ontdek nieuwe wegen, laat je inspireren: beleef en geniet!"

Een hart voor art?

Heb jij een hart voor art? Doe mee aan de 3 Oever Open Atelier Route. Drie dagen lang houden meer dan 50 lokale kunstenaars open huis in galerieën, ateliers, huiskamers, horecagelegenheden en op mooie buitenplekjes in de drie oevergemeenten. Of bezoek onze Artist in Residence, Dorota Roszkowska. Je vindt haar in het huisje bij het Gemaal Oude Rijn, op de oostelijke oever in Rijnwaarden.

Word vriend van het 3 Oever Festival!

Voor een bedrag van 13,33 euro word je vriend van het 3 Oever Festival. Je ontvangt het speciale 3 Oever Festival-boekje en hebt gratis toegang tot alle betaalde optredens. Ook geniet je van verschillende extra's en krijg je korting op onder meer het speciale 3 Oever Menu en overtochten met de pont. Aanmelden kan via de website: www.3oeverfestival.nl. Op vertoon van je betalingsbewijs kun je het Vriendenbandje ophalen bij een van de pleisterplaatsen in het gebied: Hotel Rijnzicht, Hotel De Tolkamer, Wilderniscafé De Waard van Kekerdom of Piramide aan de Waal.

Sfeerlandschappen schilderen en stenen stapelen

Kom in actie tijdens het 3 Oever Festival en doe mee aan een van de workshops. Op het programma staan onder meer een workshop 'Verhalen schrijven en vertellen', 'Tan dans', 'Sfeerlandschappen en levensboom schilderen', 'Wereldmuziek', 'Percussie' en 'Stenen stapelen'. Speciaal voor de kinderen is er een workshop 'Geluksvogels maken'.

Lekker smullen van sterke verhalen?

De Sterke Verhalen Tijd loopt als een belangrijke rode draad door het 3 Oever Festival. Professionele vertellers trakteren hun publiek op sterke verhalen uit lang en minder lang vervlogen tijden. Luister in Eetlokaal Zevenaar naar de ecologische strijd van Jonker Huub. Kom naar Fort Pannerden en kruip in de huid van Jan Soldaat. Geniet in het Kerkje aan de Zalmstraat van de vertellingen van Fred Uit Het Broek. Ben je toch op de zuidoever? Pak dan bij het pontje in Pannerden een portie eendagstheater, grappige luisterliedjes of straattheater mee.

Streekzangers en wereldartiesten

Van indie-pop uit de Achterhoek tot Afro Funk uit Amsterdam, van een klankensafari in de polder tot Indiase wereldklanken in een glazen Piramide: het 3 Oever Festival biedt een mooie mix van binnen en buiten. Van lokaal, regionaal en nationaal. Van cultuur en natuur. Benieuwd naar het volledige programma? Check www.3oeverfestival.nl. Of kijk op Facebook: www.facebook.com/3oeverfestival.

Huissense kermis? Naar De Buitenpoort!

HUISSEN - De kermis in Huissen 'valt' dit jaar op zaterdag 24 en zondag 25 september. Op zaterdag is dé Kermis Kick-off met Hike en dj Kinki Sminki. En op zondag, de Deutsche Mittag. Vol met (hilarisch) Duits entertainment. Wat een vermaak! De Huissense kermis vier je dus in… Yes! De Buitenpoort!

De Beste Partyband van Nederland Hike zette De Buitenpoort vorig jaar al op z'n kop. Dit jaar is de Hike-show nog vetter, gekker en swingt het een meter hoger de pan uit. Van ouwe disco naar Nederlandstalig en van rock naar (dance)hits van nu. En je weet het, live-muziek hoort gewoon bij kermis. DJ-support: Kinki Sminki. De deuren van De Buitenpoort gaan open om 21.00 uur. Actie (tot 21.30 uur): de eerste honderd bezoekers hebben gratis toegang! Wees er sowieso op tijd bij, want vorig jaar moest het bordje 'Uitverkocht' al snel worden opgehangen. Via de Kermis Countdown op Facebook.com/debuitenpoorthuissen kun je ook gratis toegang verdienen.

Op kermiszondag de Deutsche Mittag. Al bijna 15 jaar hét (mini) Oktoberfest van de regio. Dat start om 13.00 uur met het aanslaan van een biervat. 'Ozapfa' genoemd in München. De eerste bezoekers krijgen natuurlijk een biertje -uit het vat- gratis. Bezoekers in stijl verdienen prijzen! Duitse catering uit eigen keuken maakt het helemaal af. En dit jaar maar liefst drie live-acts; Die Powerbuam, zanger Der Thomas & Toeter Thijs en Thorsten von Lippe Biesterfeld. DJ und Moderator is Hansi Schimanski. Entree gratis! 'Jetzt geht's los!'

Fysiotherapie Fitpunt 15 jaar in Bemmel

BEMMEL - Wat in 2001 begon als een nieuwe praktijk voor fysiotherapie waar je ook kon trainen, is anno 2016 uitgegroeid tot het adres voor bewegen. In de verrassend grote praktijkruimte aan de Dorpsstraat bieden wij al jaren fysiotherapie, manuele therapie en kinderfysiotherapie. Van baby tot senior of van actieve sporter tot chronische longpatiënt, het team van fysiotherapeuten heeft voor iedere leeftijd of klacht zijn specialist in huis. Voor een optimale revalidatie beschikken we over twee ruime oefenzalen.

Naast de fysiotherapie ben je ook van harte welkom om aan je eigen fitheid te werken of lekker te sporten. De Fitnesstraining kenmerkt zich door de constante begeleiding van een fysiotherapeut. Bovendien train je in kleine groepen waardoor er altijd voldoende tijd en aandacht voor je begeleiding is. Ook vergroot het de mogelijkheden om met medesporters een praatje te kunnen maken. Hierdoor is de Fitness ook gezellig en voor velen meer dan alleen maar sporten. Naast de Fitness biedt Fysiotherapie Fitpunt ook specifieke programma's voor senioren, zwangere vrouwen en peuters.

Zondag 18 september is de dag dat wij het 15 jarig bestaan van Fysiotherapie Fitpunt graag met onze huidige, oude en mogelijk nieuwe relaties willen vieren.

In de praktijk kun je meedoen aan de Fitpunt Toer. Bij deze toer zijn leuke prijzen te winnen. Voor onze vaste relaties in de training en onze trouwe nieuwsbrieflezers hebben we een leuke verrassing klaar staan terwijl we voor nieuwe relaties een mooie dagaanbieding hebben. Maar wil je gewoon een keer komen kijken dan ben je natuurlijk van harte welkom.

Fysiotherapie Fitpunt is gevestigd aan de Dorpsstraat 41B. Vanaf de weg moeilijk te zien, maar aan het eind van het pad links van DIO-drogisterij Van Appeldoorn vind je onze ingang.

Maaltijd Hof van Breunissen

GENDT - Donderdag 29 september is er vanaf 18.00 uur in het restaurant Hof van Breunissen van de RijnWaal zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een themadiner. Ditmaal een heerlijk oosters menu: een Chinees-Indisch buffet!

"We starten met een Chinese tomatensoep als vóórgerecht. Vervolgens kunt u kiezen uit diverse hoofdgerechten: nasi en bami goreng, witte rijst, kip in satésaus, babi pangang, foe yong hai, daging rendang en daging roedjak , sambal goreng boontjes, atjar tjampoer en kroepoek. Als dessert serveren we een coupe met exotisch fruit en slagroom." De avond wordt afgesloten met koffie of thee. Dit diner bij Hof van Breunissen kost exclusief drankjes 15,95 euro per persoon.

Opgeven hiervoor kan tot maandag 26 september (tenzij het maximum aantal gasten eerder is bereikt) bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook via 0481 421338 (vragen naar het restaurant).

Scatt spinning en powertraining

ELST - U kent het vast wel Spinning. Het op een speciaal geprepareerde fiets, op het ritme van een pittige beat je het licht uit de ogen fietsen. Maar is dat wel zo? "Nee dat is zeker niet het geval", aldus Hans Derksen (sportfysiotherapeut). Elke les stuk gaan voegt helemaal niets toe aan je conditie sterker nog het breekt alleen maar af.

'Spinning' gebruiken als training, zeker in de wintermaanden is een verstandige en verantwoorde keuze. Het is als (race)fietser heel goed te gebruiken als voorbereiding op je buiten fiets seizoen. Ook voor andere sporters kan het mooie en zinvolle aanvulling of variatie op hun training zijn (denk aan triathleten, hardlopers). Bij Scatt combineren we facetten als plezier, techniek, intensiteit (trainen op hartslag via de polar app) in de lessen.

Naast de reguliere spinning organiseert Scatt speciaal voor sporters die een uitdaging zoeken de powertraining. Powertraining combineert het trainen van conditie met kracht. Kracht trainen we door middel van core-stability oefeningen. Na 30 minuten core-training ga je een uur powerspinnen. Dat is spinnen op vermogen, dus fietsen op wattage. Dit geeft je in het voorjaar direct een enorme voorsprong bij de start van je buitenseizoen.

Bent u geïnteresseerd of wilt u eens kennis maken, kom dan langs of maak een afspraak voor een proefles spinning. Of bezoek onze website: www.scatt.nl voor aanvullende info.

Tumulus uitvaartverzorging RTL4 zaterdag 24 september

LINGEWAARD - Komende zaterdag 24 september zal er een presentatie van Tumulus uitvaartverzorging te zien zijn in het programma 'LifestyleXperience'. Dit programma is op zoek naar nieuwe ontwikkelingen, nieuwe gebruiken in verschillende branches en naar de mensen die hierin werken. Deze uitzending dus ook over de uitvaartbranche en in het bijzonder over Tumulus uitvaartverzorging.

Joke en Jalb, inmiddels 20 jaar als uitvaartondernemers gevestigd in Lingewaard geven hun ideeën over hun vak weer en de wijze waarop zij daar mee omgaan. Juist in deze tijd waarin de kerk een bescheidener rol speelt maar iedereen wel op zoek is naar zingeving is er veel om over na te denken en dus veel om over te vertellen. Het concept van de Rouwhuiskamer, door hen ontwikkeld en vormgegeven in Huissen en Bemmel, komt aan bod, evenals 'Natuurbegraven'.

Daarnaast blijken veel nieuwe gebruiken en rituelen juist hun wortels te hebben in prehistorische tijden. Bij een bedrijf met de naam 'Tumulus' (grafheuvel) een onderwerp waar je niet om heen kan. De uitvaartbranche is bepaald geen 'dooie boel'.

Tumulus uitvaartverzorging; 026 3258440; www.tumulus.nl.

Bingo in Huissen-Zand

HUISSEN - Op woensdag 5 oktober organiseert wijkvereniging 't Zand Binnenveld in Huissen een gezellige bingo met mooie prijzen.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat de bezoeker vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

Deze avond draaien wij 7 rondes (3 prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde; men heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Week van de Voetreflexologie: 19 tot en met 25 september Kennismaken met voetreflexzonetherapie bij Reinie Huberts in Huissen

HUISSEN – Kennismaken met de voetreflexzonetherapie kan op een heel gemakkelijke en voordelige manier. Reinie Huberts zet de deuren van haar praktijk tijdens de Week van de Reflexologie open voor iedereen die een behandeling wil ondergaan. Dat doet ze in deze promotieweek (en erna tot eind oktober) tegen een sterk gereduceerd tarief van 25 euro (kinderen 10 euro). De week heeft 'Kinderen lekker in hun vel' als bijzonder thema.

Voetreflexologie is niet alleen een prettige, maar ook een veilige methode. Het helpt bij vele lichamelijke klachten, kan pijn helpen verlichten, brengt rust in het lichaam, ondersteunt bij spanning en leert het lichaam zich te ontspannen. De therapie wordt zodoende ook preventief toegepast.

Voetreflexologie is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest harmonisch met elkaar verbonden zijn en een geheel vormen. Onze voeten zijn in verschillende zones onderverdeeld. Deze reflexzones in de voeten corresponderen met de organen, botten en spieren. Door het behandelen van die zones gaat er een stimulerende werking uit naar het corresponderende lichaamsdeel. De doorbloeding verbetert en afvalstoffen worden afgevoerd. Bovendien wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Indien gewenst combineert Reinie de voetreflextherapie met de Orthomoleculaire Voedingsleer; de cliënt krijgt dan ook advies over voeding en /of voedingssupplementen. Vooral mensen met over- of ondergewicht, diabetes, prikkelbare darm en allerhande klachten vinden hierbij baat. Het merendeel van de verzekeraars vergoedt de behandeling.

De praktijk van Reinie Huberts-Nijenhuis (lid van LNVG en RBCZ) is gevestigd aan Waterkiep 12 in Huissen, op de begane grond; telefoon (026) 4464528; www.voetreflex-voeding.nl.

Binnen een week een hypotheek? Dat kan!

Matthijs loopt hard voor u.

BETUWE - De campagne van de Rabobank 'Hypotheek binnen een week' heeft zich inmiddels bewezen in de praktijk. Rabobank Oost Betuwe draagt deze klantbelofte met succes uit. De adviseurs van de bank lopen hard voor de klant.

Mensen die hun droomhuis hebben gevonden ervaren het als zeer positief om binnen een week zekerheid te hebben over de financiering. De stappen die zij moeten nemen om de hypotheek aan te vragen zijn kort en helder. Daarnaast weten zij wat ze van de Rabobank mogen verwachten en wat de Rabobank van hen verwacht om de hypotheek binnen een week te regelen.

Binnen een week zekerheid

De doorlooptijd in de markt voor het verkrijgen van een hypotheek is nog steeds lang. Met de campagne 'Hypotheek binnen een week' wilt Rabobank Oost Betuwe de doorlooptijd te verkorten. Het is zo ingericht dat alles, vanaf het eerste telefoontje van de klant tot en met het passeren van de woning bij de notaris, binnen een week afgehandeld kan zijn.

De klant speelt hierin zelf ook een cruciale rol. Het online hypotheekdossier moet ingevuld zijn en voorgelegd zijn aan de adviseur. Deze is namelijk nodig om het gesprek met de klant voor te kunnen bereiden.

Ook voor zzp'ers en flexwerkers

De Rabobank maakt óók voor zzp'ers een hypotheek binnen een week mogelijk. Daarnaast biedt de Rabobank zzp'ers een hypotheek tegen nagenoeg dezelfde voorwaarden als een klant die in loondienst is. Snel handelen en zekerheid over een te verkrijgen hypotheek is steeds belangrijker nu de gemiddelde verkooptijd van woningen afneemt.

De adviseurs van Rabobank Oost Betuwe lopen graag hard voor u! Maak een afspraak via www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Familiekracht: Week van de Opvoeding met schat zoeken voor het hele gezin

BEMMEL - Op zondag 2 oktober luidt Stichting Familiekracht de Week van de Opvoeding in met een activiteit voor het hele gezin. Het thema van dit jaar is ‘Contact’!

Stichting Familiekracht besteedt extra aandacht aan ontmoeting, aandacht voor elkaar en als gezin in contact gaan met elkaar. Geocaching is een wandeltocht en een puzzeltocht in één, waarbij je met een GPS op zoek gaat naar een schat. In Bemmel is een geocach uitgezet. ‘Dit is een ontzettend leuke activiteit voor jong en oud en door met elkaar samen te werken kom je in contact met elkaar. En zo sluit het weer mooi aan bij het thema van De Week van de Opvoeding!’, aldus Nicole de Geest van Stichting Familiekracht.

Locatie

De puzzel-wandeltocht start vanaf 10.00 uur in Bemmel bij de Camper parkeerplaats aan de Dijkstraat 1. Je kunt tot uiterlijk 13.00 uur meedoen. De tocht duurt ongeveer twee uur. Stichting Familiekracht zorgt voor een drankje en wat lekkers! Wees welkom, neem een opgeladen smartphone (met internetverbinding) en je gezin mee en ga mee op ontdekkingstocht. Mocht een smartphone niet lukken, laat het Familiekracht weten via een mail. Familiekracht zorgt voor een oplossing.

Aanmelden

Deelname aan Geocaching is gratis. Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar info@familiekracht.nu o.v.v. geocaching. Uw naam, het aantal deelnemers is voldoende om te vermelden en of u al dan niet in het bezit bent van een smartphone met een internetverbinding. Aanmelden kan vóór 30 september.

Zomerbloeierspecialist Huyskweker Arnhem-Nijmegen ook voor de winter!

GENDT - De zomer is bijna ten einde, een mooi moment om uw terras klaar te gaan maken voor het najaar. Want als de zomerbloeiers straks weg zijn hoeft u zeker niet tegen een leeg terras aan te kijken. De Huyskweker Arnhem-Nijmegen heeft vanaf heden een ruim assortiment winterbloeiers, mooie vaste planten voor uw terras.

Wat denkt u van winterharde heideplanten? Groen of kleurrijk in prachtige herfsttinten zoals we kennen van de Veluwe? Met de Calluna haalt u een stukje Veluwe in uw tuin. Daarnaast heeft de Huyskweker hangviolen in veel verschillende kleuren en bent u er aan het juiste adres voor Gaultheria's. U weet wel, die kleine rode besjes die er zo sfeervol uitzien in het winterseizoen.

Net als de zomerbloeiers zijn ook de winterbloeiers verkrijgbaar in de unieke hangpotten met waterreservoirs. Deze hangpot maakt het verzorgen van planten voor iedereen eenvoudig. De pot denkt namelijk met de plant mee. Dankzij een verborgen waterreservoir in de bodem wordt een plant altijd van voldoende water voorzien.

Heeft u al zo'n pot waarin een zomerbloeier heeft gestaan, dan kunt u gebruikmaken van de omruilservice. U levert de oude, lege schone pot in en krijgt een nieuwe pot met winterbloeier terug. U betaalt alleen de plant, dat is prettig voor uw portemonnee én voor het milieu.

De Huyskweker Arnhem-Nijmegen heeft naast deze vaste planten ook een ruim assortiment kamerplanten. Op zoek naar een plant voor binnen of voor buiten? Dan bent u bent bij ons aan het juiste adres. Voor hoogwaardige kwaliteit en voor goed advies staat Huyskweker Arnhem-Nijmegen graag voor u klaar. Kom gerust eens langs!

Huyskweker Arnhem-Nijmegen, Langstraat 46, Gendt; www.huyskweker-arnhemnijmegen.nl.

Raad gewicht van pompoen bij Hermsen Groente en Fruit

HUISSEN - Raad het gewicht van de pompoen bij Hermsen Groente & Fruit en maak kans op een van de drie kadobonnen ter waarde van 15 euro.

Donderdagavond 22 september tijdens het Vleiskeuren worden de winnaars bekend gemaakt.

Kidang

55 jaar jong!

BEMMEL - Op 11 november bestaat volleybalvereniging Kidang 55 jaar! Al 55 jaar wordt er met veel plezier gevolleybald door jong en oud, man of vrouw, competitiespeler of recreatief. Dit jubileum wordt gevierd op zaterdag 12 november in sporthal De Bongerd.

Overdag is er een activiteit voor de jeugd van Kidang. 's Avonds is er een spetterend feest met de tienkoppige band `Van Gennep´. Hiervoor zijn alle leden en oud-leden (met partner) uitgenodigd. "Je kunt je aanmelden voor het feest via 55jaar@kidang.nl. Na aanmelding komt je naam op de deelnemerslijst te staan, die te vinden is op www.kidang.nl. Zo kun je zien of je oud-teamgenoten er ook bij zullen zijn. Zodra je aangemeld bent, ontvang je een uniek jubileumtoegangsbewijs, geheel gratis! (vermeld in de mail daarom ook je adres!). Wees vrij om iedereen die ooit bij Kidang gespeeld heeft uit te nodigen."

Kidang 55 jaar jong!

BEMMEL - Op 11 november bestaat volleybalvereniging Kidang 55 jaar! Al 55 jaar wordt er met veel plezier gevolleybald door jong en oud, man of vrouw, competitiespeler of recreatief. Dit jubileum wordt gevierd op zaterdag 12 november in sporthal De Bongerd.

Overdag is er een activiteit voor de jeugd van Kidang. 's Avonds is er een spetterend feest met de tienkoppige band `Van Gennep´. Hiervoor zijn alle leden en oud-leden (met partner) uitgenodigd. "Je kunt je aanmelden voor het feest via 55jaar@kidang.nl. Na aanmelding komt je naam op de deelnemerslijst te staan, die te vinden is op www.kidang.nl. Zo kun je zien of je oud-teamgenoten er ook bij zullen zijn. Zodra je aangemeld bent, ontvang je een uniek jubileumtoegangsbewijs, geheel gratis! (vermeld in de mail daarom ook je adres!). Wees vrij om iedereen die ooit bij Kidang gespeeld heeft uit te nodigen."

Kom ook gymmen, turnen of dansen bij GTV Zwieps

LINGEWAARD - In september kan iedereen die zin heeft om mee te doen twee gratis proeflessen volgen om kennis te maken met gymmen, turnen en/of dansen.

Gymnastieklessen zijn er vanaf 3 jaar. Danslessen vanaf 7 jaar. Kinderen met talent hebben bij Zwieps de mogelijkheid door te groeien. Zwieps heeft een turnselectie die deelneemt aan wedstrijden die worden georganiseerd door de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie). Ook is er een dansselectie die jaarlijks een aantal keren optreedt.

De danslessen (locatie Vlinderboom) zijn op dinsdag van 17:30-18:30 uur voor de 7-9 jarigen en van 18:30-19:30 uur voor de kinderen vanaf 10 jaar.

Recreatief turnen (locatie Hoenderik) is op vrijdag van 17:00-18:00 uur voor 6-7 jaar, 18:00-19:00 uur voor 7-8 jaar, 19:00-20:00 uur voor 8-11 jaar en van 20:00-21:00 uur voor 11-14 jaar. Van 16:00-17:00 uur is er een springgroep.

Peutergym is op zaterdag van 09:30-10:30 uur voor kinderen vanaf 3,5 jaar en recreatief turnen van 10:30-11:30 uur voor 6-8 jaar en van 11:30-12:30 uur voor 9-11 jaar.

Peutergym in Gendt (locatie Nijmeegsestraat) is op zaterdag van 09:30-10:30 uur voor 3-5 jaar en recreatief turnen van 10:30-11:30 uur voor 5-9 jaar.

Aanmelden voor proeflessen kan via de ledenadministratie (ledenadministratie@zwieps.nl). Voor vragen of informatie, kijk op de website: www.zwieps.nl.

Open repetitie Popkoor2000

Foto: Arns Media

LINGEWAARD - Popkoor2000 is een welbekend koor in de regio. Ons streven is om plezier en ambitie te combineren en ons publiek op een hoog niveau van zang en beleving te trakteren. We laten regelmatig van ons horen op kleine podia in de regio, via samenwerkingen met andere verenigingen en (elke 2 à 3 jaar) een grote productie die we zelf organiseren.

Dit is niet onopgemerkt gebleven. Regelmatig zijn er mensen geïnteresseerd om zich bij ons koor aan te sluiten. Om het niveau van ons koor op peil te houden (liever nog te verhogen) hebben we echter redelijk uitdagende toelatingseisen. Naast gevoel voor muziek en ritme is een grote toewijding nodig om alle teksten en noten telkens weer op tijd uit het hoofd te leren. Alleen goed meedoen bij de repetitie is vaak niet voldoende. Thuis oefenen is ook een belangrijk onderdeel van het lidmaatschap.

"Ben je echter benieuwd of zingen in een popkoor iets voor jou is? Dan nodigen wij je van harte uit om op 21 en/of 28 september onze repetitie(s) bij te wonen. Stuur je aanmelding naar info@popkoor2000.nl. Graag aangeven of je: A. vrijblijvend komt kijken en eventueel interesse hebt om lid te worden; B. concrete interesse hebt en al meteen wil aanmelden voor de toelatingstest op 5 oktober (aangeven welke zangstem je denkt te hebben).

Gezien de huidige bezetting van het koor zijn we concreet op zoek naar mannen (bassen/tenoren) en bij de damespartijen missen we mezzo-sopranen. De overige partijen zijn op dit moment maximaal bezet. Wanneer blijkt dat je stem bij een stemgroep hoort die vol is, heeft het geen zin een toelatingstest af te leggen."

Vleiskeurconcert en uitslag verloting Volharding

HUISSEN - Opnieuw gaat Huissen traditiegetrouw ‘Vleiskeuren’ op de donderdag vóór de Huissense Kermis. Met een luchtig concert zal muziekvereniging Volharding uit Huissen op 22 september van 19.00 tot 21.00 uur van zich laten horen op het Raadhuisplein.

A-orkest en de Slagwerkgroep van Volharding brengen een vrolijk en erkenbaar concertprogramma. De winnende nummers van de Kermisverloting, die vooraf door Lingewaerd Notarissen worden vastgesteld, zullen tussendoor bekend gemaakt worden. Er zijn flink wat vleeswaardebonnen en slijtersbonnen te winnen. De hoofdprijs is een E-bike. Een trekkingslijst wordt geplaatst in de plaatselijke kranten en op de Volhardingsite: www.volhardinghuissen.nl.

Hoe ging het vroeger...

Via oude Huissenaren wordt via overlevering verteld dat op deze bewuste avond de jonge dames van Huissen uitgenodigd werden om op een rijtje aan een lijn (de ‘lient’) te gaan staan, waarna de jongens in de gelegenheid werden gesteld om een meisje uit te nodigen om samen kermis te gaan vieren. De ouders gingen op deze donderdagavond de vele slagers langs om de prachtig geëtaleerde vleessoorten in de etalages te ‘keuren’ en te bestellen voor de kermisdagen.

De ‘Vrienden van Huissen’, hebben deze traditie alweer jaren geleden flink opgetuigd en dit gebruik op moderne wijze vormgegeven. Om 21:00 uur wordt op het Raadhuisplein een finale gehouden waarbij certificaten worden uitgereikt en een gezamenlijk ‘A’s ien Huusse de Sterre’ straole' zal worden gespeeld en gezongen.        

The best of the Low Lands op 6 november in Doornenburg

DOORNENBURG - Op zondagmiddag 6 november vindt er onder de titel 'The best of the Low Lands' een grensoverschrijdend muzikaal spektakel plaats met medewerking van harmonie Sint-Ceacilia Doornenburg en de Koninklijke harmonie Ons Verlangen uit Beverst (België).

Nadat het orkest van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg tijdens het Pinksterweekend in 2015 een succesvol optreden in het Belgische Beverst heeft verzorgd heeft deze muziekvereniging de toezegging gedaan om in 2016 een optreden in Doornenburg te zullen verzorgen. Op 6 november zal deze toezegging worden ingelost.

Het orkest van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg opent het programma met met hoogtepunten van het uitermate succesvolle promsconcert A Century of Music. Richard Sprokkereef, Leonie van Kuipers, Bert Selman & Belinda Viergever en Milou Joosten nemen, net als tijdens het promsconcert, het vocale gedeelte voor hun rekening.

Na de pauze is het de beurt aan de Koninklijke harmonie Ons verlangen, een vereniging die in 2010 haar 100-jarig bestaan heeft gevierd. Met circa 100 leden is dit een imposante vereniging bestaande uit harmonieorkest en drumband. Zeer uniek is het doedelzakkenkorps, dat eveneens deel uit maakt van deze vereniging. Ruim een uur lang zal men kunnen genieten van een zeer afwisselend programma waarbij de doedelzakband nog een bijzondere bijdrage zal leveren.

Het optreden op 6 november zal plaatsvinden in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg en het programma begint om 14.30 uur. Kaarten (5,00 euro) zijn verkrijgbaar bij Spar Witjes in Doornenburg en het Ontmoetingscentrum.

Gipsy concert in middeleeuws kerkje Ressen

RESSEN - Op vrijdagavond 14 oktober geeft de groep La Manouche een concert in het historische kerkje aan de Kerkenhofstraat 5 in Ressen.

Bij de muziek van La Manouche waant de luisteraar zich even aan het kampvuur bij de woonwagen. Dit trio heeft een gevarieerd programma met gepassioneerde liederen en muziek uit de Roma- en Sinti-cultuur.

Moeiteloos worden swing á la Django Reinhardt gecombineerd met muziek uit de Balkan en flamenco klanken uit de Camargue. Met geraffineerd gitaarwerk en melodisch klarinetspel worden de veelal weemoedige liederen ten gehore gebracht. Tijdens het concert krijgt het publiek ook tekst en uitleg over de gezongen stukken en achtergrond informatie van het reizende volk. La Manouche brengt een boeiende voorstelling op de planken, waarbij de emotie in de muziek voorop staat.

De groep bestaat uit: Mouche Palts, gitaar/zang, Roelof Posthumus, klarinet, en Manito gitaar. Deze formatie geeft concerten in binnen- en buitenland. Er zijn inmiddels twee album uitgebracht. In 2012 is de groep door de Amerikaanse muziekjournalist Donald Cohen uitgeroepen tot een van de toonaangevende vocale zigeunergroepen van de Europa.

De aanvang van het optreden is 20.00 uur, entree kost 10,00 euro. Meer info over de groep staat op www.lamanouche.nl; reserveren kan via info@manito.biz en 06 23259107. Op de site www.ressenonline.nl staat de route.

Dorpsontwikkelingsplan nadert apotheose

DOORNENBURG - U heeft er al eerder over kunnen lezen, de ontwikkelingen van het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) in Doornenburg. Na zo’n anderhalf jaar kunnen wij, Stichting Leefbaar Doornenburg, melden dat de werkgroepen heel hard hebben gewerkt aan een mooi plan en dat dit plan zich nu in de afrondende fase bevindt.

Alle thema’s zijn beschreven, besproken, nagelezen, aangepast, gecheckt, nogmaals gecheckt en worden nu als één boekwerk gestyled, zowel tekstueel als grafisch. De thema’s die in het Dorpsontwikkelingsplan worden beschreven zijn ontstaan uit diverse brainstormbijeenkomsten en enquêtes waarbij iedere Doornenburger de kans heeft gekregen om zijn of haar steentje bij te dragen. De werkgroepen hebben bij de uitwerking ondersteuning gekregen van het VKK (Vereniging Kleine Kernen). Het VKK heeft inmiddels diverse dorpen begeleid in het maken van een Dorpsontwikkelingsplan.

Begin november zal het plan door de Stichting in ontvangst worden genomen en tevens worden aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. Dit alles maakt Doornenburg uniek in het feit dat het als eerste kern binnen Lingewaard een dergelijk traject geïnitieerd èn gerealiseerd heeft. De gemeente is enthousiast en stimuleert andere kernen om een soortgelijk plan te maken. Na de overdracht van het plan aan het college zal het document voor iedereen beschikbaar komen via de website van Stichting Leefbaar Doornenburg.

Echter, het document is alleen een geschreven plan, doch zal deze ook in de praktijk uitgevoerd moeten worden. Bent u enthousiast en wilt u deel uitmaken bij de uitwerking van het plan, neem dan contact op via info@stichtingleefbaardoornenburg.nl.

Taekwon-Do Academie Gelderland: Boksfit in Bemmel

BEMMEL - Boksfit in Bemmel. Naast het specialisme op het gebied van Taekwon-Do wilt TAG zich ook richten op de doelgroep die zich op een andere manier dan alleen Taekwon-Do wilt bezig houden met zelfverdediging. Uiteraard niet alleen zelfverdediging maar ook lekker fysiek bezig willen zijn.

Boksfit is bedoeld voor groepen mannen en vrouwen die zowel geestelijk als lichamelijk een uitdaging zoeken. Het geeft ontspanning en toch ook inspanning. Door middel van het aanleren van verschillende (boks) technieken doe je aan zelfverdediging, waardoor je zelfvertrouwen groeit en je jezelf lekker kan afreageren.

De les start met een algemene warming-up met verschillende krachtoefeningen. Met tweetallen, alleen of op de stootzak worden techniek (aanvallen, reageren en verdedigen) en conditie getraind met ruime variatie in oefeningen. Vervolgens wordt er licht gespard waarbij harde stoten en stoten op het hoofd niet zijn toegestaan. Vanaf 14 jaar kun je al deelnemen. De training duurt in totaal 60 min. en eindigt met een cooling-down.

Boksfit doe je in een korte of lange sportbroek, T-shirt en op sportschoenen. Verder moet je beschikken over een paar bokshandschoenen, deze zijn voor de eerste paar lessen te leen.

Interesse? Neem voor verdere informatie contact op met info@tagelderland.nl, bel naar 06 28175409 (Paul van Beersum) of train mee vanaf dinsdagavond 20 september tussen 20.00 en 21.00 uur. Kijk ook op www.tagelderland.nl.

Hutaf jeugd in voorbereiding op start van nieuwe seizoen

HUISSEN - Zoals bij veel sporten is ook de voorbereiding op het nieuwe tafeltennisseizoen begonnen. Om goed aan de start van de competitie te verschijnen zijn de verschillende trainingsgroepen bij de jeugd volop aan het trainen. Hutaf neemt met liefst tien jeugdteams deel aan de najaarscompetitie.

De Hutaf-teams komen uit in alle voorkomende klassen van de afdeling Gelre, van de 5e klasse (team 9 en 10) tot de hoofdklasse (team 3). Daarnaast spelen de eerste twee teams in de verschillende landelijk competities.

Team 2 komt uit in Landelijk C. Het speelt een groot deel van zijn uitwedstrijden in zuiden van het land. Zo worden onder andere Geleen en Sittard vereert met een bezoek. Het eerste team speelt, net als vorig jaar, in Landelijk B. Hun tegenstand is meer noordelijk te vinden. Naast Zwolle en Deventer staan er ook uitwedstrijden naar Harkstede (Groningen) en Klazinaveen (Drenthe) op het programma. Behalve de twee hoogste jeugdteams komt ook het eerste damesteam van Hutaf uit in de landelijke competitie. Dit team speelt in de 2e divisie met tegenstanders uit onder andere Emmen, Dedemsvaart en Groesbeek.

Vanaf zaterdag 17 september spelen de jeugdteams van Hutaf vanaf 10.00 uur hun thuiswedstrijden in Het Koelhuis. Iedereen die geïnteresseerd is om te kijken is welkom.

Festival Under the Milky Way beleeft zonnige derde editie

HUISSEN - Na twee natte en koude edities werd de derde editie onder een strakke blauwe lucht gehouden. Het was zaterdag 3 september goed vertoeven op de surfweide aan de Badweg in Huissen.

Op het met veel recycle materiaal ingericht sfeervol festivalterrein was er genoeg te beleven. Terwijl de band Night Spirits het festival om 13.00 uur opende begon op een ander gedeelte de kinderactiviteiten. Veel ouders met kinderen wisten al vroeg de weg te vinden naar het terrein waar je, wanneer je jonger bent dan 18 jaar, gratis toegang hebt. De kinderen konden zich op hun Sunny beach-weide vermaken met onder andere met creatieve bezigheden, schatgraven en met de voorstellingen van kindertheater Troef. Op de reggae-weide was het chillen geblazen. Relaxte muziek aan het water en die heerlijke zon. Een mooie combinatie.

De hele dag door, tot in de late uurtjes, konden de muziek liefhebbers genieten van het aanbod dat werd geboden op de twee podia. Van blues tot rock, van soul tot ska. Pareltjes als de Chigago blues van de Hoodoo Monks en dansen op de ska van Fake ID op het kleine podium. Afsluitende act Stardusters 'Neil Young tribute' zorgde voor een happy sixties/seventiesgevoel. Daarvoor maakten de vette bluesrock van Farstreet al indruk evenals The Grand East met hun rock 'n soul. Heel goed mogelijk dat deze jongens volgend jaar op Pinkpop staan.

De organisatie kan terugblikken op een geslaagde derde editie van festival Under the Milky Way.

Samen hardlopen is leuker. Doe mee aan de Lingezegenloop!

BETUWE - Op zaterdag 1 oktober wordt de derde Lingezegenloop gehouden over het gloednieuwe Circuit in Park Lingezegen. De Lingezegenloop is een estafettewedstrijd van 4 x 5 kilometer. Een team bestaat uit vier lopers. Teams kunnen zich nu inschrijven!

Ben je een ervaren loper of net begonnen? Het maakt niet uit! Zet samen met je vaste loopmaatjes, sportvrienden, collega's of buren een mooie tijd neer op de 4 x 5 kilometer.

In 2014 vond de eerste editie van de Lingezegenloop plaats ter gelegenheid van de opening van het Circuit in Park Lingezegen. Nu is het rondje helemaal af met een nieuwe lus ten zuiden van de Linge. Ook loopt de route over een geheel autovrij parcours. De estafette is een bijzondere loop, die in Nederland maar zelden wordt gedaan. Teams van vier personen lopen om de beurt en motiveren elkaar om tot een mooie prestatie te komen. Erg gezellig en uitdagend dus!

Deelname aan de Lingezegenloop is mogelijk in de klassen mannen, vrouwen, mix en jongeren (tot en met 15 jaar). Aanmelden gaat per team van vier personen en kost 25 euro per team. Ook dit jaar is er een prijs voor de meest originele teamnaam. De estafette start om 13.00 uur. Locatie: Landerij De Park, De Park 12, Elst. Inschrijven kan via www.lingezegenloop.nl. Daar staat ook meer informatie over deze estafetteloop.

Klaverjassen Gendt start

GENDT - De lange donkere avonden komen er weer aan. "Misschien vindt u het leuk, om te klaverjassen. U bent welkom, vanaf donderdag 22 september, we starten om 19.30 uur bij De Klok in Gendt."

De kosten zijn 3,00 euro inschrijfgeld per avond. De speelavonden in 2016 zijn: 22 september, 6 oktober, 20 oktober, 3 november, 17 november, 1 december en 15 december. In 2017 : 5 januari, 19 januari, 9 februari, 23 februari, 9 maart, 23 maart, 6 april.

Er is in 2017 een speciale dag voor oranjeklaverjassen, deze datum wordt later bekend gemaakt.

22 / 28

23 / 28

24 / 28

Kinkelbestuur in gesprek met… Herman Pleij over het gedachtegoed van Erasmus

BEMMEL - Prof. Herman Pleij spreekt op 26 september in De Kinkel over de filosoof en humanist Erasmus. Dit op uitnodiging van de Kinkelacademie. Erasmus leefde 500 jaar geleden, maar zijn gedachtegoed is nog springlevend. Hij schreef veel over vrijheid en vrede. Hij verzette zich tegen het tiranniek heersen over andersdenkenden, aldus Frans Polman.

Deze lezing is de eerste in een reeks van vier, georganiseerd door de Kinkelacademie. Deze academie werd een jaar geleden opgericht op initiatief van het Kinkelbestuur. Het verzorgt ieder jaar minstens vier lezingen. De onderwerpen liggen op het snijvlak van cultuur, maatschappij en wetenschap. De organisatie wordt gevormd door José Rutten, Betty van Waesberghe en Frans Polman. José werkt bij de gemeente Nijmegen voor het project Ruimte voor de Waal, Betty is toezichthouder in het primair onderwijs en Frans voorzitter van de Open Academie.

De initiatiefnemers hadden elkaar snel gevonden. Een lezingencyclus zou een waardevolle aanvulling zijn op het bestaande aanbod in Lingewaard. José benadrukt: "De Kinkelacademie opereert zelfstandig en heeft op eigen initiatief een subsidie bij de gemeente verworven. Dit om de eerste sprekers te kunnen contracteren. Betty vervolgt. Dit is misschien ook het begin van lezingen voor kleinere groepjes mensen."

Ten slotte. Waarom Herman Pleij en hoezo Erasmus? Frans: "We leven in het Erasmusjaar, dus een mooi thema. En Pleij! Ja, omdat hij zo smeuïg kan vertellen en veel over Erasmus weet. Zijn verhaal duurt een klein uur, dan pauze en dan is er discussie met het publiek. Geweldig toch!"

Jan de Moor en Johan Hesselink

Wie verdient Lingewaardse Vrijwilligers- en MBO-prijs?

LINGEWAARD - Stichting Welzijn Lingewaard en het comité Vrijwilligersgala Gentenarren organiseren dit jaar voor de gemeente Lingewaard de uitreiking van de Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2016. Deze prijs zal gaan naar een persoon, groep of organisatie die zich het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft ingezet voor een Lingewaardse vereniging/organisatie of initiatief.

Tevens gaat de gemeente Lingewaard een prijs uitreiken aan de meest Maatschappelijk Betrokken Ondernemer, de MBO-prijs 2016. Wij zijn van mening dat deze ondernemers duidelijker voor het voetlicht dienen te worden gebracht, zij vormen immers binnen onze gemeente een belangrijke steunpilaar voor veel verenigingen, stichtingen of ander maatschappelijke organisaties.

Kent u iemand of een organisatie die u wilt nomineren voor deze bijzondere waarderingsprijs voor vrijwilligers of is er een ondernemer (of zzp-er) of onderneming binnen uw organisatie Maatschappelijk betrokken actief laat het ons weten door hem of haar te nomineren via het SWL Meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch: 088 2552555.

Genomineerden dienen vóór 15 oktober aangemeld te worden. De Lingewaardse Vrijwilligersprijs en de Lingewaardse MBO-prijs 2016 zal door een onafhankelijke commissie, onder leiding van Burgemeester Marianne Schuurmans, worden toegewezen

Op 25 november worden alle genomineerden uitgenodigd voor het Vrijwilligersgala 2016, georganiseerd door de Gentenarren in zaal Providentia in Gendt. Op deze avond zullen de winnaars bekend gemaakt worden en zullen de Lingewaardse Vrijwilligersprijs of MBO-prijs ontvangen uit handen van de burgemeester.

26 / 28

Lieve Carlijn, gefeliciteerd met je 18e verjaardag op 14 september!
Liefs papa en mama

Hiep hoera onze lieve Reza word
16 september alweer 3 jaar.

Dikke kus van ons

Lieve Kai,
Hip hip hooray!
12 september 2 jaar!
Liefs,
Papa, Mama & Fenne

Het is echt waar
Timo wordt 19 september al weer 6 jaar.
Gefeliciteerd
Dikke knuffel van Opa en Oma
Sander, Laura en Maud

Lieve Esmee
Hiep Hiep Hiep Hoera, Esmee heeft het zwemdiploma A.
Proficiat.
Dikke knuffel van
Oma Emmy en Opa Andre

Lieve opa Harry en oma Henny,
18 september zijn jullie 40 jaar getrouwd!
Dat gaan we vieren!
-xxx- Iris & Loïs

Hiep Hiep Hoera!
Feline wordt op 17 september, 5 jaar!
Van Harte Gefeliciteerd!
Van: Opa Jo, Oma Nieske, Finn & Pim

Hoera, Pepijn heeft zijn
zwemdiploma C.
Hartelijk gefeliciteerd van tante Marjolein, Koen, Oma en Opa baard.

Deze amazone werd 7 september 13!
Gefeliciteerd
van Oma Opa
mama en Mandy

Deze knappe dame is elf september 15 geworden!
Gefeliciteerd!
van beide oma's, opa en Ton,
mama, papa en Thijs.

Welkom Lieve Lotte.
Gefeliciteerd met je nulde verjaardag op 2 augustus
Oma, Ton, Jeroen, Ingeborg, Femke, Thijs

Super mooie tocht!
70 jaar Air Borne en klaar voor het nieuwe BOL seizoen, maar dan in het rood!

De achtste onderlinge Sint-Petrus Huissen

HUISSEN - Onder prima omstandigheden, mooie waterstand van 8 meter, gingen de vissers opkomst 25 man, op weg naar hun plekje aan de Rijn.

De vangsten mogen prima genoemd worden. Hier de uitslag van de eerste 5.

Bovenkant Krib.

1- Frank Enklaar gewicht 11.700 krib 14

2- Teun Peters gewicht 10.930. krib 9 plei.

3- Tonnie de Haas gewicht 10.110 Krib 13.

4 - Bert van Vorsselen gewicht 8.920 krib 7 plei.

5- Jan Peters gewicht 8.000 krib Eiland.

Onderkant.

1- Menno Albouts gewicht 11.970 krib 7 Plei

2- Marcel Willemsen gewicht 10.400 Martens.

3- Luuk Dennisen gewicht 9.900 krib 14

4- Geert Meeuwsen gewicht 7.960 krib 2.

5- Joop van Roijen gewicht 6.500 Krib 1.

De volgende onderlinge 25/09 2016.

Wielerweekend in Bemmel met NK-tijdrijden en Rabo-Wielerronde

BEMMEL - Op zowel zaterdag 17 als zondag 18 september staan het centrum en de omgeving van Bemmel in het teken van de wielersport. Wielervereniging T.W.C. 't Verzetje verzorgt op zaterdag 17 september het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden voor Masters en op zondag 18 september de Rabo Wielerronde van Bemmel.

Zaterdag 17 september: Programma Nederlands Kampioenschap Tijdrijden:

12.30u: Start 1e renner Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden

14.00u: Start 1e renner NK Tijdrijden KNWU achtereenvolgend; Dames, Heren 30+/40+/50+/60+

17.30u: Finish laatste renner

Zondag 18 september: Programma Rabo Wielerronde van Bemmel:

12.15 uur: Rabobank Dikke Bandenrace;7-12 jaar

13.00 uur: Jeugd Categorieën 1 t/m 7

15.00 uur: Sportklasse/Amateurs

16.45 uur: Recreanten – 15 rondes/30 minuten

                                

Oproep aan de jeugd

Heb je zin in een fietswedstrijdje waar je de snelste kunt zijn? Tijdens de Rabobank Dikke Bandenrace kunnen kinderen tussen de 7 en 12 jaar die geen wielrenner licentie of basislidmaatschap bij de KNWU hebben dit op een eigen fiets (geen racefiets) beleven. Deelnemers rijden op eigen fietsen met een minimale banddikte van 28 millimeter. Fietsen met versnellingen zijn toegestaan. Racefietsen echter niet. De race voldoet aan de eisen van de KNWU. Alles wordt dan ook perfect geregeld. Het dragen van een wielerhelm is verplicht. Mocht je die niet hebben dan zijn die gratis bij de organisatie te leen.

Inschrijven

De recreanten kunnen zich inschrijven via rabowielerronde@twctverzetje.nl (tijdrit was tot 3 september), de dikke bandenracers op de dag zelf is, met uitzondering van de tijdrit inschrijven, mogelijk vanaf 11.30 uur in café 't Hertenkamp aan het parcours, Dorpsstraat 57. Kom kijken! Het belooft een gezellige sportieve middag te worden in samenwerking met de ondernemers vereniging Bemmel en koopzondag/Creatief Bemmel!

Stadsquiz Huissen 14 oktober

HUISSEN - Op 14 oktober gaan weer vele Huissenaren aan de slag met de derde Stadsquiz Huissen. Alle teams willen maar één ding: uitgeroepen worden tot 'Slimste team van Huissen 2016'.

Vanaf 18.45 uur kunnen de teamcaptains het quizboek ophalen in De Buitenpoort. Om 23.00 uur moeten de teams het volledig ingevulde en uitgevoerde quizboek weer inleveren. In de tussenliggende zenuwslopende uren verdelen de teams de opdrachten en voeren ze in de race tegen de klok de opdrachten uit.

"Op 21 oktober vanaf 20.00 uur maken we de uitslag bekend tijdens een feestelijke avond in De Buitenpoort. Op deze avond weten we ook naar welk Huissens goed doel het prijzengeld gaat."

De quiz

In het quizboek staan vragen over de historie van Huissen, het verenigingsleven, muziek, de Huissense taal en de ontwikkeling die het stadje meemaakte. Een creatieve opdracht is onderdeel van de quiz. En er is een verrassende Mysterie Guest om te ontmaskeren. Het is dus belangrijk dat de teams zijn samengesteld uit mensen met uiteenlopende kwaliteiten.

De prijs: Eeuwige roem en erkenning natuurlijk! En er is ook geld. Bijeengebracht door sponsoren en door het inleggeld van deelnemers. Bij inschrijving dragen de teams een goed doel voor.

Rotaryclub Arnhem/Huissen heeft de quiz in de steigers gezet. Leden van de club hebben de vragen bedacht, teams geworven en sponsoren geïnteresseerd. "Waarom doen we dat? Omdat we graag bijdragen aan verbinding binnen onze gemeenschap en omdat we een bijdrage willen leveren aan een Huissens goed doel."