GN Lingewaard

7 november 2018

GN Lingewaard 7 november 2018


Angerse Aovond in het dorpshuis Monumenten in Angeren en brullefte

Bruidspaar Helsen. (foto: Archief H Helsen B Otters)

ANGEREN - De Angerse Aovond is op dinsdag 20 november in het Dorpshuis. De Aovond begint om 20.00 uur en duurt tot maximaal 22.15 uur. De zaal is vanaf 19.30 uur open; de entree is gratis.

Het programma bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over de gemeentelijke monumenten die in Angeren staan. Het tweede deel heeft als onderwerp: 'Brullefte ien Angere'.

Angeren kent een tiental gemeentelijke monumenten. Welke dat zijn en waarom ze op de monumentenlijst staan, zal Harrie Arends toelichten. Harrie neemt ons aan de hand van foto’s mee door Angeren en zal stil staan bij de monumentale aspecten van de gebouwen/objecten.

Trouwen en brullefte

De trouwdag was en is een belangrijke dag in het leven van velen. Ook in Angeren, zeker in de jaren '40 '50 en '60. Maanden stond alles in het teken van die dag. De voorbereiding, uitzet, trouwjurk en –pak, fotograaf en zeker niet te vergeten de trouwfoto, het gemeentehuis, de kerk, het feest (de brullef), het menu en de feestgids met liederen en voordrachtjes. Dat alles willen we met foto’s van Ben Otters in onze herinnering terughalen. Prachtige trouwfoto’s zullen we laten zien. Misschien wel van jezelf, je ouders/grootouders. Wie weet.

Als verrassing zal een speciale groep de toon/sfeer van een ‘brullef van toen’ weten te benaderen.

Taaftere live in De Kinkel

Band Taaftere. Taaftere

BEMMEL - Taaftere is een viermansfolkformatie, die zelfgeschreven nummers brengt, meerstemmig zingt en fraaie instrumentale arrangementen toevoegt. Op zondag 11 november presenteert Taaftere haar nieuwe cd 'Tijd Vliegt' met eigen composities, Nederlandstalig met een zacht zuidelijk accent.

De muziek heeft duidelijke invloeden vanuit folk, pop en jazz, tex-mex en cajun. De meerstemmige liedjes zijn vaak uitbundig en feestelijk maar soms ook heel ingetogen en ontroerend.

Taaftere verzorgt een live-programma met vrolijke en aanstekelijke liedjes in het Brabants en Nederlands. De liedjes nodigen uit om mee te zingen, ontroeren soms, maar laten steeds een eigen geluid horen.
De vier leden van Taaftere hebben ruime achtergrond in de muziek via pop, funk, blues, jazz, folk, bluegrass, cajun, zydeco en texmex en beschikken over nationale en internationale podiumervaring. Joost Witte en Mark Söhngen hebben gespeeld in Toontje Lager en Captain Gumbo.

Taaftere is: Mark Söhngen: zang, accordeon, trekharmonika; Mario van der Linden: zang, gitaar; Willy Verkuijlen: zang, mandoline, basgitaar; Joost Witte: zang, percussie, drums.
De albumpresentatie vindt plaats tussen 15:00 en 18:00 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Toegang is gratis. (www.dekinkel.nl)

Sinterklaasintocht in Doornenburg

Sinterklaas tijdens de intocht in Doornenburg in 2016. (foto: Sinterklaascomité Doornenburg) Sinterklaascomité Doornenburg

DOORNENBURG - Hij komt, hij komt…. en wel op 17 november. Tenminste…. het gerucht gaat dat Sint en zijn pieten op 17 november weer in Nederland aankomen. Als hij in Nederland is aangekomen, brengt hij zoals gewoonlijk ook weer een bezoek aan het prachtige Doornenburg.

Naar verwachting zal hij tussen 15.45 en 16.00 uur aankomen in Doornenburg en wel op het grasveld bij de speeltuin aan de Van Heekstraat in Doornenburg.

Harmonie Sint-Caecilia zal samen met de pietenband voor de muzikale ondersteuning zorgen tijdens de intocht. Ook zal Schutterij Gijsbrecht van Aemstel een vendelhulde aan Sinterklaas brengen. Na de intocht zal er in het Ontmoetingscentrum een groot Sinterklaasfeest plaatsvinden. Iedereen is welkom bij de intocht en bij het sinterklaasfeest in het ontmoetingscentrum.

Ontmoetingcentrum open vanaf ca. 16.00 uur. Entree twee euro aan de kassa. Kaarten in de voorverkoop kosten 1,50 euro (verkrijgbaar bij het ontmoetingscentrum). Ouders/begeleiders hebben gratis toegang.

Ingezonden brief

Karton weg, piepschuim blijft

Hiermee wil ik reageren op de ingezonden brief van de heer of mevrouw J. Durant uit Huissen in Hét GemeenteNieuws van woensdag 24 oktober j.l.

De heer of mevrouw Durant ergert zich aan het feit dat papierophalers wel het papier meenemen maar niet het piepschuim en dat zij niet verder kijken dan hun neus lang is, dom en gemakzuchtig zijn, niet goed nadenken en op winstbejag uit zijn.

Papierophalers, het woord zegt het al, komen papier ophalen en niet de rommel, die deze of gene zo maar langs de weg fli.....(neen, niet dat woord, laten we het netjes houden) zetten. Wie kijkt hier nu niet verder dan hun neus lang is en is dom (om de woorden van de heer of mevrouw Durant te gebruiken), wie laten zich leiden door gemakzucht, winstbejag en denken niet goed na? De papierophalers, de heer of mevrouw Durant óf hun buurman of buurvrouw? Piepschuim hoort in de container voor het overige afval en niet bij het oud-papier. Maar ja, die container is met piepschuim snel vol en het ledigen daarvan kost geld. Een tv van honderden euro's is zo gekocht en doen we niet moeilijk over maar het ledigen van een container kan wel 4 euro kosten en dat is kennelijk (te) veel geld. Neen, meneer of mevrouw Durant, ú kijkt niet verder dan uw neus lang is. U moet de papierophalers hier niet op aanspreken maar uw buurman of buurvrouw. Zij plaatsen het papier én het piepschuim aan de straat en de papierophalers zijn er alleen maar om het papier op te halen. En winstbejag, is het spekken van de verenigingskas door vrijwilligers winstbejag?

Wim van Baal (een papier-ophaler)

Pheidippides Loper: Donderdagavond

(foto: Cor Frensen)

HUISSEN - Het is weer donderdag en dan komt steeds de vraag… Ga je vanavond nog hardlopen. En dan is het aan mij om het juiste antwoord te geven of een goede smoes te vertellen. Het is jammer dat ik al zo lang loop want dan worden de smoezen al snel herkend en als zodanig ter zijde geschoven. Geen smoes, geen weeralarm of onweer, Jammer of toch niet?

Even na half acht ga ik dan toch naar boven om me in mijn loopkleren te hijsen. Ik sta dan nog echt niet 100 procent positief achter de genomen beslissing. Het is vaak even goed kijken wat ik uit de stapel loopkleren die avond zal trekken. Ik vind het niet zo van belang hoe ik er uitzie, als ik maar wel goed 'op het weer gekleed' ben. We lopen in een groep en dan val je als individu niet zo erg op.

Wel, de eerste horde is genomen, de juiste kleding is gekozen. Even later ben ik omgekleed, nu de tweede stap, naar buiten en in de benen. Op naar De Brink. Het is wel duidelijk dat ik mezelf nog wat extra moed in moet spreken. Voordat ik de straat goed en wel uit ben voel ik al dat ik een goede beslissing genomen heb. Ik kom weer wat op snelheid en mijn hele lijf is weer ingesteld op hardlopen. En zoals bij mij vaker het geval is, kan ik dan niets anders meer doen. Multytasken is niet mijn ding. Dus verdwijnen alle minder leuke gedachten als sneeuw voor de zon en richt ik me nog maar op dat enen voor het komend uurtje. Hardlopen. Als de start erg moeilijk was, beloof ik mezelf onderweg dat ik, als ik thuis kom een biertje mag. Dat helpt me meestal door een dipje heen. Heerlijk om toch gelopen te hebben.

Geen bingo...

HUISSEN - De volgende bingo van KBO Huissen van 22 november kan niet door gaan in Sancta Maria.

Want op die dag vindt de opening plaats. "U bent allemaal wel uitgenodigd om er een kijkje te komen nemen." De eerstvolgende bingo is in december.

Argentijnse muziek met Eric Vloeimans & Juan Pablo Dobal

BEMMEL - Zaterdagavond 17 november kunt u bij TOP komen genieten van prachtige Argentijnse muziek. Op het programma staat een optreden van Eric Vloeimans & Juan Pablo Dobal, met als titel Viento Zonda.

Deze twee topmusici voeren u een avond lang mee op de warme wind uit het Zuiden, die in Argentinië de zwoele vooravond inluidt: de Viento Zonda. 'Ik maak muziek voor miljoenen, en die wil ik allemaal bereiken,’ zegt trompettist Eric Vloeimans. Hij is hard op weg om zijn droom waar te maken; als één van de weinige jazzmusici is Vloeimans een echte publiekslieveling. Zijn uitzonderlijke muzikaliteit is daar net zozeer debet aan als zijn innemende (podium-)persoonlijkheid.

Zijn werk wordt gekenmerkt door melodische en lyrische kracht: een karakteristiek, individueel geluid dat in ingetogen stukken fluwelig of fluisterend wordt genoemd. Als improviserend trompettist en componist vindt hij de term jazz voor zijn muziek te beperkend.

Eric Vloeimans won vijf Edisons, de Boy Edgar Prijs, de Bird Award, de Elly Ameling Prijs en de Gouden Notenkraker. Juan Pablo Dobal is Argentijn en vaste pianist bij het Karel Kraayenhof Tango Ensemble.

Zaal open 20:00 uur, aanvang 20:30 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 19,50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel of te bestellen op www.topbemmel.nl

A.K.G. de Narrenpoel opent carnavalsseizoen

Prins Jochem de Kartrekker, hofdame Lianda en Adjudant Tom (foto: Niels Sparnaaij)

ANGEREN - De prins nodigt heel Angeren en omgeving uit voor de openingsavond van A.K.G. De Narrenpoel op zaterdag 10 november.

Onder het motto van prins Jochem de Kartrekker “Samen houwe wij de gang d’r ien” opent de carnavalsvereniging het nieuwe carnavalsseizoen. Tijdens deze avond zullen The Stars voor het eerst hun nieuwe dansen laten zien aan het publiek. Na een kort officieel gedeelte zal het bal geopend worden op muziek van Vision.

De openingsavond wordt gehouden in het dorpshuis in Angeren en begint om 20.11 uur. De entree is gratis. De prins hoopt heel Angeren en omgeving te mogen ontmoeten op deze avond.

Een keer geen bingo...

HUISSEN - De volgende bingo van KBO Huissen van 22 november kan niet door gaan in Sancta Maria.

Want op die dag vindt de opening plaats. "U bent allemaal wel uitgenodigd om er een kijkje te komen nemen." De eerstvolgende bingo is in december.

Met sponsoractie voor Stichting Leergeld Oost Betuwe en Kika b.o.d. De Sprinters viert 35-jarig jubileum

Feestelijke uitreiking cheques. (foto: J.W. Bakker)

BEMMEL - Het jaar 2018 is een bijzonder jaar voor b.o.d. De Sprinters atletiek- en skeelervereniging: de vereniging bestaat 35 jaar. Een van de activiteiten van het jubileum is een sponsoractie waarvan de opbrengst ten goede komt aan stichting Kika en Stichting Leergeld Oost Betuwe.

Afgelopen week werden de cheques feestelijk uitgereikt aan de vertegenwoordigers van beide goede doelen. Cor Hendriks van Stichting Leergeld Oost Betuwe en Hanny Leensen namens Kika, kregen de cheques overhandigd in het clubgebouw van De Sprinters.

Steeds meer kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen. In de regio Oost Betuwe zijn afgelopen jaar ruim 300 kinderen ondersteund. Meer informatie staat op https://www.leergeld.nl/oostbetuwe. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker. Meer informatie staat op www.kika.nl.

Kunst bij IKC De Regenboog

Mr. van Penseel en Lotje Bloknoot. (foto: Jessica)

BEMMEL - 22 oktober is het startsein gegeven voor een kunstproject bij IKC De Regenboog in Bemmel. Meneer van Penseel, museumdirecteur, zit met zijn handen in het haar. Het museum is klaar, alles is netjes.

Maar dan gaat de telefoon, de container met de kunst is gezonken naar de bodem van de oceaan. Nu heeft hij een museum met allemaal lege zalen! Hij probeert zelf iets te schilderen, best moeilijk hoor!

Lotje Bloknoot (journaliste) komt voor een interview en Mr. van Penseel vertelt wat er is gebeurd. Tja een artikel over een museum zonder kust dat kan niet. Het museum gaat over 6 weken open, wat nu?

Ze vragen de leerlingen van IKC De Regenboog om te helpen, dan noemen we het museum 'Tussen Kunst en Kids'. Ze starten in de klas met begeleiding van twee kunstenaars Bas en Marlou.

Op vrijdag 30 november zal de kunstroute in het TKK-Museum worden geopend. "We hopen dat de burgemeester er dan ook bij zal zijn. Spannend allemaal."

Inschrijven voor Citadelpubquiz kan weer!

BETUWE - De derde Citadelpubquiz is een feit! Op vrijdagavond 14 december vanaf 19.30 uur vliegen de vragen je weer om de oren in deze speciale Colour Edition!

Naast vragen over sport, geschiedenis, actualiteit, series, kunst, muziek, taal of politiek zijn er ook weer grotere opdrachten die je samen moet oplossen. De avond vindt plaats in de aula van het Citadel College aan de Griftdijk Noord 9a. Er is plaats voor ongeveer 35 teams van maximaal vijf spelers (advies: zestien jaar en ouder).

Met de pubquiz wordt geld ingezameld voor de vestiging van de middelbare school in Oeganda en voor Serious Request. Het inschrijfgeld is per team minimaal 25 euro. Ook alles wat op de avond uitgegeven wordt aan drank en versnaperingen is bestemd voor het goede doel! Het belooft in ieder geval weer een gezellige quizavond te worden.

Wees er snel bij en schrijf je in! Stuur een mail naar quiz@citadelcollege.nl en vermeld ook de teamnaam Inschrijven kan tot uiterlijk 9 december.

Ontmoetingsdagen Bemmel

BEMMEL - Op 18 en 19 oktober kwamen ruim zestig ouderen uit Bemmel samen voor de jaarlijkse Ontmoetingsdagen met het thema 'Vertrouwen'.

Tijdens de vieringen, waar beide dagen mee begonnen, werd dit thema inhoudelijk uitgediept door de voorgangers pastor Victor Bulthuis en pastoor Gerard Peters. De viering op donderdag werd muzikaal verzorgd door het Seniorenkoor onder leiding van Jacob Graansma en op vrijdag door het Donatuskoor onder leiding van Frans Coerwinkel. Tijdens de koffie en borreltijd konden de deelnemers genieten van de prachtige muziek van het ensemble Animuze onder leiding van Henk Wierink. 's Middags begeleidde hij op piano de samenzang tijdens de Maria- en de Slotviering. In een prima sfeer raakten de deelnemers al snel met elkaar in gesprek.

Na de goed verzorgde lunch verraste toneelvereniging Jong Belegen de aanwezigen met de komedie 'Boer Hendrik in zijn hemd gezet', waarin het vertrouwen in elkaar wel op de proef werd gesteld. Maar: eind goed al goed.

Vrijdagmiddag brachten de zeven enthousiaste zangers van het 'Ga door Koor' onder leiding van Misjà Heinink met verve hun, voor iedereen bekende, liederen ten gehore. Vooral de Bemmelse liederen over het Mariakapelleke en Jan Aqua ontroerde menigeen. Tijdens dit concert droeg deelnemer Henk Borgonjen, drie prachtige gedichten voor over ouderdom. Door dit alles en mede door de chauffeurs die voor het vervoer zorgden, bloemenshop Veja, de mooie attentie van De Zonnebloem en het personeel van de Kinkel werden het weer twee warme, sfeervolle dagen waarin elkaar ongedwongen ontmoeten centraal stond. Team Ontmoetingsdagen Bemmel dankte een ieder hiervoor.

Collecte voor kinderen met een handicap

LINGEWAARD - Duizenden vrijwilligers gaan van 12 - 17 november weer op pad om geld in te zamelen voor kinderen en jongeren met een handicap. Zij komen aan de deur tijdens de landelijke collecteweek van NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

In onze samenleving zijn veel drempels waardoor kinderen en jongeren met een handicap niet gewoon kunnen meedoen. Zij gaan bijvoorbeeld naar aparte scholen. Of ze gaan helemaal niet naar school. De speeltuin in de buurt is voor hen vaak niet toegankelijk, evenmin als de sportclub, de theatercursus of de arbeidsmarkt. Daardoor staan zij vaak aan de zijlijn. Dankzij de hulp van vele donateurs en vrijwilligers, die zich daarvoor belangeloos inzetten, helpt NSGK deze drempels uit de weg te ruimen. Zodat zij gewoon kunnen spelen, leren, wonen en werken, sámen met niet-gehandicapte leeftijdgenoten.

Heeft u geen collectant aan de deur gehad maar wilt u toch een bijdrage doen? Dat kan door de letters NSGK te sms-en naar nummer 4333 (eenmalige gift van 3 euro) of met een online donatie via www.nsgk.nl. NSGK is in het bezit van het CBF-keurmerk. Dit garandeert dat ze op een verantwoorde manier omgaat met de giften die zij ontvangt.

NSGK kinderambassadeur Merijn: "Door mijn handicap zijn er dingen die ik niet kan. NSGK zorgt voor aanpassingen zodat kinderen zoals ik toch gewoon mee kunnen doen en daar word ik heel blij van."

Najaarsconcert Sint-Caecilia

Najaarsconcert Sint-Caecilia Gendt. (foto: Sint-Caecilia / Albert Berns)

GENDT - Zaterdag 10 november presenteert harmonie Sint-Caecilia weer haar inmiddels traditionele en drukbezochte najaarsconcert. Ook dit keer zal het concert weer plaatsvinden in de theaterzaal van Providentia aan de Dorpstraat in Gendt.


Tijdens het concert zal een grote diversiteit aan muziekstijlen gespeeld worden door alle vier de onderdelen van de Gendtse muziekvereniging: Little Caecilia, het Harmonieorkest, de B-Slagwerkgroep en de A-Slagwerkgroep.
Het belooft een prachtige muziekavond te worden! Het aantal bezoekers stijgt door mond-tot-mondreclame elk jaar en vorig jaar was de theaterzaal tot de nok toe gevuld.

Het najaarsconcert vindt plaats op zaterdag 10 november in Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt en begint om 19.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur. Iedereen is welkom!

Schaakprobleem

BETUWE - Nu het nieuwe schaakseizoen bij de Elster Toren weer is begonnen kunnen we de uitslag van het derde seizoen van onze schaakproblemen bekend maken.

Jong tot oud heeft zich de moeite getroost om door het hele seizoen heen de stellingen te bekijken, de oplossing te vinden en in te sturen. Wij zijn daar heel erg blij mee. Op de eerste plaats is geëindigd na een zeer spannende strijd de J. Reiffers uit Elst, direct gevolgd door de heer E. Mol uit Oosterhout en de heer J. Vooijs uit Zetten gelijk met de heer H. Schrader uit Bemmel.

De eerste prijswinnaar zal van de Elster Toren een cadeaubon mogen ontvangen. "Hierbij wil ik iedereen bedanken die heeft meegedaan en hoop uw inzendingen ook in het nieuwe seizoen weer te mogen ontvangen. Mocht u 'live' willen schaken, kijkt u dan eens op onze website www.elstertoren.nl. Hier kunt u alle informatie over de club vinden.

Uitslagen OSBO competitie:

Wageningen 1 – Elster Toren 1 4-4

SV De Kameleon – SV Elster Toren 2 2,5 -5,5

Eerste schaakprobleem 2018-2019

Wit geeft mat in 2. Oplossing mailen binnen twee weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 1. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Komt u zingen bij ons koor?

NIJMEGEN - Musicalvereniging Nijmegen heeft in acht jaar tijd zeer succesvolle musicals op de bühne gebracht. Met trots kijken we terug op vijf prachtige producties. Toch heeft de vereniging besloten verder te gaan als koor.

Het koor bestaat uit zestien leden en staat onder leiding van een professionele, enthousiaste en zeer ervaren dirigent in de persoon van Stanley Stokkermans (inderdaad de zoon van…). We hebben nog geen nieuwe naam, maar wel veel ideeën over de kwaliteit van het repertoire dat naast musicalnummers ook popnummers en klassieke stukken zal bevatten. Er zal naast koorzang ook voldoende ruimte zijn voor solo’s en duetten. Zingt u graag en bent u op zoek naar een goed en gezellig koor? Wij zijn op zoek naar uitbreiding van ons gezelschap en zoeken nog sopranen, tenoren en bassen.
We repeteren elke woensdag van 20.00-22.15 uur in De Schalmei, Symfoniestraat 204 in Nijmegen.
Volg je (zang)hart en kom naar een van onze open repetities op woensdag 7, 14 of 21 november. Meer informatie is te verkrijgen bij onze secretaris 06 53746466 / bonobojan@outlook.com.

Krössel op 11/11 terug naar de Altena

De Krössel. (foto: Gerdien Jansen)

HUISSEN - Op zondag 11/11 zal, nadat om 11.11 uur het carnavalsseizoen 2018/2019 officieel is gestart, de Krössel weer op de oude locatie herplaatst worden. Als gevolg van de nieuwbouw bij Santa moest de Krössel verplaatst worden.

Vorig jaar tijdens 11/11 werd het beeldje, dat De Kraonige Zwaone bij het 11-jarig bestaan aan de stad Huissen schonken, tijdelijk naast de stadspomp bij de Kloosterlaan geplaatst. Nu een jaar na dato keert de Krössel weer terug op de oorspronkelijke plaats.

De onthulling, om 13.41 uur, geldt als startschot voor het muzikale middagprogramma dat in het kader van het nieuwe carnavalsseizoen wordt georganiseerd. In samenwerking met De Dijk, Het Moment, Borrelzz, De Kater en De Buitenpoort zal de kom van Huissen op 11/11 in het teken staan van het Huissens carnaval. Diverse artiesten en blaaskapellen zullen in de kom kleur geven aan weer een nieuw seizoen.

Ieddereen is welkom de start van het nieuwe seizoen bij te wonen. Vanaf 10.11 uur worden alle carnavalisten in De Buitenpoort ontvangen. Vervolgens zal om 10.41 uur het gezelschap een rondgang door de kom richting De Zwaon maken waar om 11.11 uur het startschot voor het nieuwe seizoen zal worden gegeven. Aansluitend zal de kom in het teken staan van het traditionele frusjoppe.

Bonnenboekje

Voor deze gelegenheid kan men een bonnenboekje kopen dat recht geeft op een lunch en een stamppotmaaltijd bij De Buitenpoort en vier consumpties bij de deelnemende cafés. Het bonnenboekje kan voor 25 euro worden aangeschaft bij Foto Van Eimeren, Slijterij Degen, Inktvis Media of via de site van De Kraonige Zwaone.

Parochie H. Maria Magdalena

Liturgische vieringen

Zaterdag 10 november
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering met kinderwoorddienst, St. Maartenviering
                 G. Peters en M. Sanders, kinderkoor Spetters,
19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas
19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
19.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor


Zondag 11 november
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, Willibrorduszondag, Muziekver. St. Willibrordus
09.30 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Chaveriem

Doordeweekse vieringen

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Informatieavond Eerste Heilige Communie 2019

BETUWE - Als uw kind dit jaar in groep 4 zit, mag hij of zij de Eerste Heilige Communie doen. Het duurt nog even voor het zover is, maar er moet ook nog veel gedaan worden. De werkgroep Eerste Heilige Communie van de parochie H. Maria Magdalena regelt veel zaken om u te helpen bij de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie van uw kind.

Voor alle ouders die erover denken hun kind de Communie te laten doen, is er een informatieavond. Ook ouders die nog niet zeker weten of ze hun kind de Communie willen laten doen, zijn welkom. Deze avond vindt plaats op dinsdag 13 november om 20.00 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen aan de Pr. Irenestraat 58 in Elst. Deze avond krijgt u informatie over de gang van zaken rond de voorbereiding van de Eerste Heilige Communie, ouder- en kinderavonden, belangrijke overige data, het communieproject en de werkgroep die dit voorbereidt.

Verder doen wij dan een beroep op uw medewerking/hulp bij het voorbereiden en organiseren van de diverse activiteiten, want de werkgroep wil de Communie van uw kind graag samen met u voorbereiden en vieren.

U kunt zich voor deze infomatieavond opgeven bij het secretariaat van de parochie. Als u deze avond verhinderd bent, maar u denkt erover uw kind de Communie te laten doen, geef dit dan ook door aan het secretariaat van de parochie, telefoon 0481 451371 (keuze1) of via de mail secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl. U ontvangt dan een informatieboekje met een inschrijfformulier.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 12 november kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, verse worst met witlof en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 tin Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk ( 088 2552550).

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

DRIEL - Op zaterdag 10 november wordt er door Kledingbeurs Driel voor de tiende keer een najaarskinderkleding- en speelgoedbeurs georganiseerd. Met hulp van vele vrijwilligers wordt er weer een mooie beurs van gemaakt.


De beurs vindt plaats van 9.00 tot 12.00 uur in de sporthal van zalencentrum De Oldenburg, Hofplein 1 in Driel. Voor een klein prijsje kunt u winter kinderkleding speelgoed, verkleedkleding, dvd`s, cd`s, boeken, gezelschapsspellen, babyartikelen en schoenen aan.
Boven op de genoemde prijzen wordt vijftien procent extra berekend voor alle onkosten. Pinnen is niet mogelijk.

De toegang is gratis. Er mogen geen (hand)tassen, buggy`s, maxi cosi`s, draagzakken mee naar binnen. Dus portemonnee of geld in de broekzak; u ontvangt bij binnenkomst van ons een bigshopper. Na het shoppen levert u de bigshopper weer in en ontvangt u (indien gewenst) gratis een tas om uw gekochte spullen mee naar huis te nemen.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

Zie ginds komt… pakjesboot 26 uit Spanje weer in Huissen aan!

Foto van Eimeren

HUISSEN - Zondag 18 november is het weer zover. Dan komen Sint en zijn Pieten met pakjesboot 26 aan in Huissen. Rond 14.00 uur verwachten zij aan wal te stappen op de kade bij het pont Looveer.

Hier stapt Sint in de koets en lopen en fietsen de pieten met hem mee om via het Looveer en de Stadsdam naar de Markt in het centrum van Huissen te gaan. Sta je langs deze route? Dan kun je Sint en zijn Pieten goed zien en misschien wel een handje schudden… en als je lief bent geweest, krijg je vast wat lekkers.

Om 15.00 uur zal de stoet op de Markt arriveren. Kinderen, vaders en moeders, opa's en oma's… iedereen is hier welkom om samen met de burgemeester én de kinderburgemeester van Gemeente Lingewaard Sint en zijn Pieten welkom te heten. Sinterklaas zal de Huissense kinderen toespreken en de Pieten maken er vast een feestje van! Rond 15.30 uur neemt Sint afscheid van iedereen om even uit te rusten van zijn lange reis. Waar hij dat precies zal doen, heeft hij nog niet laten weten. Daar komen we op 18 november vast wel achter…

Nadat Sint en zijn Pieten zijn uitgezwaaid, is er de mogelijkheid om naar de Buitenpoort te gaan, waar een kindermiddag wordt georganiseerd met een voorstelling van Troef Kindertheater (toegang vanaf 15.00 uur). Sint en zijn pieten hebben al laten weten dat ze daar rond 16.30 uur ook een kijkje komen nemen en de aanwezige kinderen begroeten en misschien kunnen zij dan wel een selfie met hen maken.

Ga je liever ideeën opdoen voor jouw verlanglijstje? Een aantal winkels is deze middag tot 17.00 uur geopend. Of ga gezellig ergens wat drinken in één van de vele horecagelegenheden van Huissen. Het wordt sowieso een heerlijk middagje!

Bronst in Theater De KiK

BRONST Yvonne van den Eerenbeemt (foto: Vincent Boon)

ELST - Op zaterdag 10 november om 20.30 uur speelt Yvonne van den Eerenbeemt haar cabaretvoorstelling Bronst in Theater De KiK in Elst.

Als Bronst een natuurdocumentaire zou zijn, dan was Yvonne de paradijsvogel. En paradijsvogels maken rare sprongen, zeker als ze zich willen voortplanten. Bronst gaat over dierlijke driften. Over de beestachtigheid die onder onze deftige dasjes schuilgaat.

Bronst is een vileine paringsdans met het leven. Een race tegen de biologische klok. Met wanhopige betogen, fluwelen liedjes en weinig tact. Want het is eten of gegeten worden.

Yvonne is een begenadigd actrice (Klikbeet), veelzijdige zangeres en slimme cabaretier. Na het behalen van de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2014, debuteerde Yvonne met Sirene, waarin ze avond na avond het brandalarm door de theaters liet loeien.

Een voorstelling én ontruimingsoefening voor het theater ineen. Zo maakte een groot publiek op ludieke wijze kennis met de warmbloedige Limburgse furie. Nu is ze te zien met Bronst. Kaartjes inclusief pauzedrankje kosten 17 euro en zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl.

Essentia 1 blijft op titelkoers

Competitie. (foto: M Nijenhuis)

BEMMEL - Het seizoen van de spelers van het eerste team van tafeltennisvereniging Essentia is net over de helft. Tijd voor een tussenbalans!

Aan de stand is duidelijk te zien dat Essentia 1 in hun poule de sterkste zijn. Na zes wedstrijden hebben ze een ruime voorsprong van 8 punten op de concurrentie uit Huissen. Na Hutaf volgt Looping (Angeren) op 2 punten.
Dick Wismans blijft op een 100-procent score staan. Maar ook Adri Leissner scoort heel hoog met een winstpercentage van 75 procent. Ook de andere spelers van het team, Ton Wannet, Rene Frentz, Toon Stinissen en Pascal Schipperheyn scoren 50 procent of hoger. Kortom, deze tussenstand is echt een teamprestatie te noemen.

Ook de 55+-groep die op de dinsdagmiddag speelt beleeft veel plezier aan het spelletje. De dames en heren spelen gezellig, sportief en ongedwongen een balletje. De doelstelling is om fit ouder te worden en goede invulling te geven aan de vrije tijd. Lijkt dit wel iets voor u dan wordt u verwelkomd door een enthousiaste groep van 10 tot 15 personen. Na een tijdje heerlijk gesport te hebben gaat eenieder daarna voldaan huiswaarts. Thuis kijkt u terug op een fijne en ontspannen middag.

Komt u gerust op dinsdagmiddag (14.00-16.00 uur, inclusief theepauze) eens langs in De Schaapskooi in Bemmel. Natuurlijk bent u ook van harte welkom om op vrijdagavond te komen spelen. Vanaf 20.15 uur krijgen de 18+ers dan hun training om vervolgens nog ontspannen tegen elkaar te spelen.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.essentiabemmel.nl of op de Facebookpagina.

Concert in Kasteel Doornenburg

Franziska Andrea Heinzen en Benjamin Malcolm Mead. (foto: Arno Zaat)

DOORNENBURG - Laat je in Kasteel Doornenburg verrassen door de Zwitserse Sopraan Franziska Andrea Heinzen en haar Liedduo-partner, pianist Benjamin Malco.

De Zwitserse Sopraan Franziska Andrea Heinzen studeerde aan de Musik Hochschule van Zürich en Dusseldorf. Haar opleiding sloot ze af met een solistendiploma/concert-examen met hoge onderscheiding in 2016. Een bijzondere affiniteit heeft Franziska met liedkunst. Met haar liedduo-partner Benjamin Malcolm Mead won zij in 2017 zowel de eerste prijs bij de internationalen Liedduo-Wettbewerb Rhein-Ruhr als tweede prijs bij het ‘Sieghardt Rometsch-Wettbewerb für Kammermuziek; In maart 2018 debuteerden zij in de nieuwe Schubert-Cyclus van ‘Schubertlade a Villabertran’ in Barcelona, alsook in Zwitserland en in Schloss Waldegg in Solothum. Zij kregen in 2017 de Cultuur-ondersteunings-prijs voor Muziek in Düsseldorf. De Brits Poolse Benjamin Malcolm Mead studeert sinds 2011 bij professor Boguslaw Jan Strobel, Benjamin won verschillende stipendia en is sinds september jl. toegetreden tot de Royal Academy of Music in Londen. Er worden liederen ten gehore gebracht van Claude Debussy, Erik Sati, Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, Aaron Copland en Leonard Bernstein.

Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Entree: 15 euro. Tot 18 jaar 7,50 euro. Reserveren: cultuur@kasteeldoornenburg.nl of telefoon 06 10395449.

Pieten gaan hardlopen: loop jij met ze mee?

Pietenloop 25 november. (foto: b.o.d. de Sprinters)

BEMMEL - b.o.d. de Sprinters houdt op zondag 25 november weer de jaarlijkse Pietenloop. Een ideale gelegenheid om met hele gezin in Sinterklaassferen te komen.

Om 10:00 uur is er de 700 meter Pieten kids run voor de jeugd tot 10 jaar. Om 10:10 uur volgt de 1500 meter voor de jeugd tot 15 jaar. Om 10:30 uur starten de 5 en 10 km voor heren en dames. Om 09.45 uur begint de traditionele Pieten warming-up voor de jeugd onder begeleiding van professionele trainers. Voor de jeugd is een speciale Pieten-herinnering beschikbaar. Ook de overige deelnemers ontvangen een mooie herinnering.

Voor-inschrijven kan online via www.inschrijven.nl tot en met 23 november. Na-inschrijven in ons clubhuis op sportpark De Heister is mogelijk vanaf 9.00 uur tot 30 minuten voor de start van de betreffende afstand. Alle informatie over de Pietenloop staat ook op www.boddesprinters.nl.

Topcomponist Jacob de Haan komt naar Doornenburg

DOORNENBURG - Harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg heeft topcomponist Jacob de Haan bereid gevonden zijn medewerking te verlenen aan de eerste editie van de Lingewaardcup.

Tijdens de Lingewaardcup zullen verschillende muziekverenigingen uit de gemeente Lingewaard een optreden verzorgen. Dit optreden zal door jurylid Jacob de Haan worden beoordeeld en worden voorzien van een (positief) kritisch verslag dat de verenigingen kunnen gebruiken voor het verder perfectioneren van hun optreden.

Harmonie Sint-Caecilia is zeer trots dat componist Jacob de Haan tijdens dit evenement het beoordelen van de optredens voor zijn rekening wil nemen. Jacob de Haan, geboren op 28 maart 1959 in Heerenveen, behoort tot de meest uitgevoerde, levende klassieke componisten van deze tijd, met name op het gebied van de symfonische blaasmuziek en koormuziek. In langdurige samenwerking met zijn uitgever De Haske (Heerenveen) en later Hal Leonard (Milwaukee) publiceert hij sinds de jaren '80 talloze composities en arrangementen voor diverse bezettingen. Zijn composities genieten bekendheid in alle windstreken van de wereld.

De Haan reist de hele wereld rond om gastdirecties te geven en om in jury’s te zitten. En onlangs was hij samen met componist Johan de Meij nog te gast bij RTL Late Night om de blaasmuziek te promoten.

De Lingewaardcup vindt plaats op zondag 25 november in het Schuttersgebouw in Doornenburg. De optredens zullen plaatsvinden van 13:00 - 16:00 uur en de toegang is gratis.

Rijnwaal Zorggroep zoekt maatjes

HUISSEN - Voor de bewoners van ‘De Bloem’, de kleinschalige woonvorm voor dementerenden van Sancta Maria in Huissen, is Rijnwaal Zorggroep op zoek naar maatjes.

De bewoners hebben behoefte aan persoonlijk contact met iemand waarmee ze samen interesses kunnen delen. Ze willen graag buiten wandelen, een praatje maken of naar activiteiten die gehouden worden in de ontmoetingsruimte. We zijn op zoek naar maatjes die hun eigen talenten willen delen met deze bewoners. Bijvoorbeeld schilderen, muziek maken en luisteren, tuinieren of dansen.

"Iets doen voor een ander, daar wordt toch iedereen blij van? Houdt u van en uitdaging? Dan zijn de bewoners op zoek naar u. U kunt zich aanmelden bij de coördinator van de vrijwilligers: ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl, ook telefonisch bereikbaar: 0481 750783 of 0481 470600."

De taal van dans en muziek

ELST - In vervolg op de avond Proeven van andere culturen in 2017 houdt Vrouwen Met Lef op dinsdagavond 20 november weer een bijeenkomst die in het teken staat van ontmoeting met nieuwkomers en vrouwen uit andere culturen.

Het onderwerp is deze keer de taal van dans en muziek en is van 19.00 – 21.00 uur (inloop 18.45 uur) in basisschool Stap voor Stap, Kruisakkers 3 in Elst. Voor leden en gasten is de bijeenkomst gratis, een losse bijeenkomst kost 15 euro en je kunt ook lid worden. Aanmelden kan via info@vrouwenmetlefbetuwe.nl.

Dans en muziek spreken een taal zonder woorden. Sommige muziekstukken herinneren aan belangrijke gebeurtenissen of brengen je in een bepaalde stemming. Dansen doe je uit vrolijkheid, maar misschien ook wel uit weemoed. Door elkaars muziek te beluisteren en elkaars dansen te verkennen, communiceren we in onze eigen taal.

Er is deze avond van alles te beleven in de vorm van uitleg, praten, luisteren en dansen.

Lezing over IJsland bij Vrouwennetwerk Valburg

VALBURG - Antropoloog Willem Rasing spreekt graag over de veranderingen in de leefwijze en cultuur van Eskimo’s. Vrouwennetwerk Valburg heeft hem bereid gevonden een lezing te houden en nodigt leden en niet-leden graag uit voor deze bijzondere avond!

De avond zal gevuld worden met een lezing aan de hand van lichtbeelden. Er wordt een uiteenzetting gegeven van het leven vroeger en (na de pauze) het leven nu van de Eskimo’s (zij noemen zichzelf en elkaar Inuit) van Noord-Canada.

Willem Rasing heeft daar als antropoloog al met al ruim twee jaar gewoond en onderzoek verricht naar hun ongeschreven rechtsregels en praktijken. Over dat gewoonterecht en de relatie ervan met het Canadese strafrecht heeft hij een proefschrift geschreven en verdedigd aan de Radboud Universiteit in 1994. Vorig jaar verscheen een aangevulde en verbeterde versie van dit boek bij een uitgever in Canada. Zijn onderzoekingen strekken zich uit over een periode van veertig jaar. Hij maakt de veranderingen in de Inuit leefwijze en cultuur niet alleen duidelijk met lichtbeelden maar ook door gebruiksvoorwerpen te laten zien en deze toe te lichten.

Der lezing is maandag 19 november in De Viersprong, Reethsestraat 1 in Valburg van 19.30 – 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Kosten voor niet-leden zijn 5 euro.

Kerstmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - In dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk wordt er op vrijdag 7 december een gezellige kerstmarkt gehouden van 17.00-21.00 uur.

Iedereen kan al vroeg beginnen om de gezellige kerstsfeer in huis te halen, want er worden kerstbomen verkocht. Met een glaasje glühwein erbij kom je helemaal in de sfeer en word je lekker warm van binnen, want het kan koud zijn in deze tijd van het jaar. Er is een grote stand met mooie kerststukjes. Binnen in de zaal kun je gezellig langs alle kramen lopen en kijken wat voor leuke dingen er allemaal te koop zijn voor in de kerstboom. Maar er zijn ook andere lekkere en leuke dingen te koop.

Als je dan moe bent van alle gesnuffel, is het goed uitblazen in de gezellige serre met een heerlijk kopje koffie, thee of een drankje. Dat kopje koffie of thee wordt extra lekker als je in de zaal heerlijke versgebakken oliebollen koopt voor bij de koffie. Als je die oliebollen dan hebt geproefd, neem je er vast nog wat van mee naar huis om er later weer van te genieten.

Het adres van Dorpshuis Beatrix is: Dorpsstraat 15, Slijk-Ewijk. "Wil je op deze gezellige kerstmarkt een kraam huren? Mail dan voor meer informatie naar Dini Huijbers: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385."

Avond Creatief Collectief Elst over Paleis Soestdijk

(foto: Ben Verfürden)

ELST - Paleis Soestdijk is recent door de Rijksoverheid verkocht en krijgt een andere bestemming. Inleider Ben Verfürden is nauw betrokken bij de herontwikkeling van het paleis. Op vrijdag 9 november vertelt hij in de Bibliotheek van Elst over de verandering van het paleis.

Ruim 350 jaar geleden werd het middelste deel van het huidige paleis Soestdijk gebouwd als particulier buitenverblijf van de burgemeester van Amsterdam. Daarna kwam het in handen van de Oranjes. Vervolgens was het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar en beheerder. En sinds eind 2017 is het landgoed weer in particuliere handen.

Ben Verfürden studeerde planologie, stadssociologie en kunstgeschiedenis. Momenteel is Ben directeur bij Hylkema Erfgoed en lid van het team 'Made By Holland' dat Soestdijk gaat veranderen in een multifunctioneel complex. Innovatiekracht en ondernemerschap van Nederland komen er centraal te staan. Er komen zowel mogelijkheden voor bedrijven en kennisinstellingen als voor het publiek. Diverse bekende culturele instellingen willen er programma's aanbieden. Het bosgebied gaat open voor recreanten. Hiermee wordt Soestdijk een aantrekkelijke plek voor een breed publiek.


De lezing van Ben Verfürden reikt van de geschiedenis, ruimtelijke indeling, gebouwen en monumenten, interieur, tot het proces van de verkoop aan Made By Holland en de plannen met het complex.

Vrijdag 9 november om 20.00 uur begint de lezing in Bibliotheek Elst, Europaplein 1 in Elst. Reserveren kan via info@creatiefcollectiefelst.nl / 06 19324660. Vrijwillige bijdrage aan de zaal, richtbedrag 7 euro.

Paddenstoelenwandeling in Oosterhoutse bos

OOSTERHOUT - Paddenstoelenwandeling in het Oosterhoutse bos. Op zoek naar de VVV van het bos.
Veel paddenstoelen zijn Vrienden van het bos, anderen zijn Vijanden die bomen ziek maken, maar de meeste paddenstoelen zijn de Vuilnismannen van het bos. Zij ruimen de planten, bladeren en houtresten op en maken daar compost van.

Kom mee en zoek met de IVN gidsen naar honing- en nevelzwammen, houtknotszwammen en witte pruikzwammen en geniet van het bos op zondag 11 november om 14.00 uur. Het vertrek is op de parkeerplaats bij de dokterspost Van Boetzelaerstraat 12 in Oosterhout. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker worden aanbevolen. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Lezing 7 wereldwonderen

ZETTEN – Op woensdagmiddag 14 november houdt de heer Rob van Eck bij Vrouwen van Nu, afdeling Midden-Betuwe een lezing over 7 klassieke en 7 nieuwe wereldwonderen.

De 7 triomfen uit de oudheid bestaan niet meer, maar komen tot leven middels schitterende digitale afbeeldingen en animaties. Na de pauze gaan we op een virtuele wereldreis van Zuid en Midden Amerika naar Europa, Azië en China. 7 nieuwe wereldwonderen, door mensenhanden gemaakte bouwwerken met hun culturele achtergrond en aardige anekdotes.

De presentatie wordt ondersteund door foto’s, video’s, gesproken tekst en bijbehorende muziek. De middag wordt gehouden in De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten en begint om 14.00 uur. De koffie/thee staat klaar om 13.45 uur. Belangstellenden voor deze lezing zijn welkom.

Paddenstoelenwandeling in Oosterhoutse bos

OOSTERHOUT - Veel paddenstoelen zijn 'vrienden' van het bos, anderen zijn 'vijanden' die bomen ziek maken, maar de meeste paddenstoelen zijn de 'vuilnismannen' van het bos. Zij ruimen de planten, bladeren en houtresten op en maken daar compost van.

Kom mee en zoek met de IVN gidsen naar honing- en nevelzwammen, houtknotszwammen en witte pruikzwammen en geniet van het bos op zondag 11 november om 14.00 uur. Het vertrek is op de parkeerplaats bij de dokterspost Van Boetzelaerstraat 12 in Oosterhout. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

CDA-Kamerlid Slootweg terug aan stamtafel

Evert Jan Slootweg en Jeroen Jeroense aan de stamtafel. (foto: Aad Noordermeer)

ELST - Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg van het CDA uit Bennekom schuift vrijdag 16 november van 10.00 tot 11.00 uur opnieuw aan bij de Stamtafel in De Ruimte, spiritueel kerkelijk centrum in Elst.

Evert Jan is inmiddels ruim een jaar Tweede Kamerlid en woordvoerder Financiën, AOW en langdurige zorg van de CDA-fractie. Recent nog werden van zijn hand moties aangenomen over bijvoorbeeld ‘right to challenge’ in de langdurige zorg, over de inzet van de extra gelden voor de verpleeghuizen en over ‘groene obligaties als nieuw instrument waarmee beleggers hun bijdrage leveren aan klimaatinvesteringen’. Hoe bevalt het hem in Den Haag, hoe maakt hij de verbinding met onze regio en hoe lukt het hem zijn idealen te vertalen naar de praktische politiek? Vragen die zeker langs zullen komen in het gesprek.

De Stamtafel is een vaste activiteit in De Ruimte. Iedere vrijdagmorgen van 10.00-11.00 uur is er de ‘Stamtafel actueel’. Onder leiding van ds. Jeroen Jeroense wordt er een item uit de actualiteit besproken. Een artikel uit Trouw of De Gelderlander, een flits uit het Journaal, ze dienen tot gesprek. Ook kunnen de stamgasten zelf een onderwerp aandragen. De ervaring is dat het gesprek nooit stil staat en er veel onderwerpen besproken worden. Evert Jan Slootweg sluit dit keer aan als bijzondere ‘stamgast’ aan de tafel. Voor de Tweede Kamerverkiezingen schoof hij ook al een keer aan, net als Lisa Westerveld van Groen Links uit Nijmegen.

Wie zelf ook wil aanschuiven aan de Stamtafel in De Ruimte is welkom. Het adres is Sint-Maartenstraat 32b in Elst.

Betuwse-Avond in Hemmen

HEMMEN - Vrijdag 9 november is de jaarlijkse Betuwse-Avond in dorpshuis De Oude School van Hemmen.

De avond begint om 20.00 uur en de kosten zijn 7.50 euro per persoon.Gaarne telefonisch reserveren bij Henk Maalderink: 0488 451002.

OBHR: dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

(foto: E. Milder)

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Harteraad en we richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Schoenendoosactie Haalderen

HAALDEREN - "Hopelijk had u ons al gemist, na een 'pauze' jaar is de schoenendoosactie van Actie4kids er weer in Haalderen. Wellicht had u de actiefolder al gezien in uw brievenbus."

"Door een schoenendoos te vullen met schoolspullen, toiletartikelen, speelgoed en een knuffel maken we heel veel kinderen blij. Want helaas is dit nog steeds nodig. Ook nu nog leeft één op de twee kinderen wereldwijd in armoede. De slogan van Actie4kids is ‘voor jou van mij’, kom in actie en geef aan een kind dat niets heeft."

De schoenendozen kunnen tot en met vrijdag 16 november ingeleverd worden bij Woninginrichting Decokay Bakker, Van de Mondeweg 31 (tegenover de kerk) en in Dorpshuis De Tichel, in Haalderen. Leerlingen van De Wieling doen dit op school.

"Heeft u ‘los’ materiaal voor in de schoenendozen zoals ‘oud’ promotiemateriaal: schrijfblokken, pennen, potloden, ballonnen, linnen draagtassen, petten, T-shirts of kunststof bekers; ook dit is zeer welkom.

Ter afsluiting van de actie is er vrijdag 16 november om 17.45 uur in Dorpshuis De Tichel een gezellige bijeenkomst voor iedereen die benieuwd is hoeveel kinderen wij vanuit Haalderen blij gaan maken. We tellen het aantal dozen en laten beeldmateriaal zien over de uitdeelmomenten in de arme landen. Dus wilt u meer horen en zien over de schoenendoosactie, dan zien we u graag vrijdag 16 november. Koffie, thee en limonade met iets lekkers staan voor iedereen klaar. Kijk voor informatie en tips ook eens op www.actie4kids.nl", aldus Manon Weijers, Eva Rikken, Monique Nieuwenhuis en Wilma Rikken 06 12381005.

TOP-kindervoorstelling: De Stokerij – Lekker belangrijk

BEMMEL - Ouders en kinderen opgelet! Zondag 18 november om 14:30 uur speelt De Stokerij een superleuke voorstelling voor kinderen. Een kleine voorstelling over het oneindig grote universum voor aardbewoners vanaf 6 jaar.

Lucky kijkt al naar de sterren sinds ze een kind was. Ze weet hoe ver de zon van de aarde staat en hoeveel planeten er zijn. Maar nu heeft ze een bijzondere ontdekking gedaan. Ze weet waar en wanneer er buitenaards leven zal landen op aarde. Maar hoe dichter ze bij het grote moment komt, hoe meer vragen ze krijgt over de ontmoeting. Wat moet ze aan? Welke taal spreken ze eigenlijk? Is ze wel klaar voor de onbekenden van die andere planeet?

Lekker Belangrijk is een grappige, gevoelige voorstelling die uitdaagt om verder te kijken dan je neus lang is. Over nieuwe vrienden maken, ook al is dat eng. Een voorstelling die je aanmoedigt om te fantaseren over dat enorme universum en wat daar allemaal nog meer zou kunnen zijn dan alleen wij; de aarde met de mensen.

Zaal open: 13:30 uur. Aanvang 14:30 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel of te bestellen op www.topbemmel.nl en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Column

Samen

Tegen de zin van mijn ouders droeg ik lange haren. De kapper was in mijn ogen meer een wreedaard dan de tandarts. Mijn blonde lokken gingen verschuild door de kraag omhoog te doen om langs uitsmijters van 'nette' Nijmeegse discotheken te komen. Lange haren. Het symbool van vrijheid, eigen wil en afzetten tegen de gevestigde orde en mijn ouders. Nu ben ik opa van 4 kleinkinderen. Met iets lang haar en grijzende snor. Liz vindt mijn potverdommetje onder mijn onderlip wel spannend, maar die is ook al deels grijs. Ik zie mijn kleinkinderen met plezier opgroeien. Eerlijk gezegd, ik wacht op hun eigen willetje. Bas van 9 begint zijn eigen mening al te vormen. En dat kan wat worden. In een moderne samenleving waar je volgens de politiek alles samen doet. Plannen worden van onderaf gemaakt, kakelen politici. Mijn grijze snor krulde afgelopen week van verbazing. De beweging Code Oranje wil voor Nederland een nieuw democratisch tijdperk. Een partij voor radicale politieke en bestuurlijke vernieuwing. 'Het einde van de traditionele politieke partijen nadert'. Een politieke beweging zonder vaste standpunten, maar haar agenda van onderop door burgers laat bepalen. Donderdag stelt de gemeenteraad van Lingewaard de begroting democratische vast. De helft plus 1. Nog, want straks doen we alles samen, staat prominent in de begroting. 'We bouwen samen met inwoners en maatschappelijke partners aan een samenleving waarin iedereen zijn of haar leven op een prettige manier en naar eigen keuze kan invullen.' SAMEN. Niks gemopper op een wethouder of raadslid, maar SAMEN bouwen. SAMEN windmolens plaatsen, zelfs in je eigen achtertuin. SAMEN nieuwe woonwijken realiseren, zelfs als je uitzicht en woongenot in het geding is. SAMEN vluchtelingen huisvesten, zelfs als je een huurwoning misloopt. SAMEN, het toverwoord van een moderne beweging met allemaal blije mensen. SAMEN zijn we trots op Lingewaard. Is hier nog plaats voor een zure stukjesschrijver? Ik denk terug aan de tijd als langharige tiener. Samen met leeftijdsgenoten strijden tegen de gevestigde orde.
Sjaak

Sint-Maartenlampionnen- optocht in Tuinlaan Bemmel

Lampion. (foto: Neva Ravnik Witjes) Neva Ravnik Witjes

BEMMEL - Op zondag 11 november wordt Sint-Maartensfeest gevierd. Dit jaar organiseert De buurtgroep Tuinlaan in Bemmel de lampionnenoptocht in haar straat.

Alle huizen in de Tuinlaan hebben een brief ontvangen met de oproep voor alle bewoners, kinderen en ouders om mee te doen aan dit lichtjesfeest. Kinderen gaan op zondag avond vanaf 18:00 uur langs de deuren liedjes zingen en vast en zeker beloond worden met iets lekkers.

"Kom meelopen, nodig je vriendjes en vriendinnetjes uit om mee te doen en neem je mooie lampion mee! Voor meer informatie kijk op Facebookgroep ‘Buurtgroep De Tuinlaan Bemmel’ onder het evenement ‘Sint Maarten – De Tuinlaan Bemmel’ of stuur een mail naar tuinlaanbemmel@gmail.com."

Fort Fitwandeling

ELST - Op dinsdag 20 november is er een Fort Fitwandeling. De start is om 13.00 uur bij cultureel centrum De Wieken aan de Prinses Irenestraat 49 in Elst.

Deze wandeling wordt georganiseerd door Forte Fit en zal onder leiding staan van Feike Vlas, bestuurslid van Historische Vereniging Marithaime. Deze middag gaat de wandeling door Park Lingezegen (Waterrijk II - De Park) en Westeraam. Loopafstand circa 12 km. Om 16.30 uur zijn we weer terug bij De Wieken. Zich opgeven voor deze wandeling kan bij: Truus Braam (vrijwilligster bij Fort Fit), Van der Veenstraat 2 in Elst (0481 373407/jan.braam@outlook.com).

Sportcafé

LINGEWAARD - Ben je actief binnen een sportvereniging in Lingewaard of draag je de sport een warm hart toe? Wil je inspiratie opdoen, andere verenigingen ontmoeten, op de hoogte blijven van de gemeentelijke ontwikkelingen en je stem laten horen? Meld je dan aan voor het sportcafé!

Agenda:

1. Opening/rondleiding door Sportsereen
2. Special Sports Event
3. Voorkomen Pesten & Discriminatie
4. Stand van zaken Sportbeleid
5. Een Lingewaards Sportakkoord!?
6. De gemeente aan het woord
7. Mededelingen

Het sportcafé vindt plaats op 12 november om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) bij Sportcentrum Sportsereen, Blauwenburcht 3 in Huissen. Het sportcafé wordt georganiseerd door Lingewaard Sport! Het platform voor en door sportverenigingen.

Aanmelden kan bij Nick van der Ham van Stichting Welzijn Lingewaard via n.vanderham@swlingewaard.nl

MS Fonds zoekt

collectanten

in Angeren

ANGEREN - In de week van 19 tot en met 24 november is het de landelijke collecteweek voor het MS Fonds. Voor Angeren is het coördinatieteam nog op zoek naar enthousiaste collectanten.

Over de ziekte Multiple Sclerose (MS) is nog veel onbekend. Zo weten we nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe we het kunnen genezen. Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een beter leven voor mensen met MS. We financieren innovatief wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelmethoden én naar de uiteindelijke genezing van MS en geven voorlichting op dit gebied. We willen een steunpunt en coach zijn voor mensen met MS en hun directe familie en vrienden.

Tijd en zin om te collecteren voor het MS Fonds? Neem dan contact op met Caren Borgers (06 51894076) of Gea Boerboom (0612300088).

Open Eetcafés

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Iedereen kan terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 12 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Dinsdag 13 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

Donderdag 15 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt (088 2552555). Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Tweede buurtspeelplein Jenaplan IKC Donatushof

Oprichting van de Stichting door Notariskantoor Van Schaik. (foto: Notariskantoor Van Schaik)

BEMMEL - Het succes van buurtspeelplein ‘de Torteltuin’ in Bemmel (Dr. Hoijngstraat) krijgt een vervolg. Een aantal enthousiaste ouders heeft samen met de school het plan opgepakt om ook het schoolplein aan de Flierenhofstraat om te toveren tot een uitdagend en natuurlijk schoolplein.

Het schoolplein krijgt een vergelijkbare uitstraling als het plein aan de Hoijngstraat. Het plein zal voor iedereen toegankelijk zijn. Doel van dit nieuwe plein is om een natuurlijke en groene speelomgeving te creëren waarin kinderen uitgedaagd worden om te spelen, bewegen, te ontdekken.

Omdat de huidige middelen van de school niet toereikend zijn hebben ouders ‘Stichting Buurtspeelplein Donatushof’ opgericht. Doelstelling van de stichting is om fondsen in te zamelen voor de aanleg van het nieuwe plein. Hiervoor is 65.000 euro nodig.


‘65.000 euro is een groot bedrag maar met inzet van kinderen, ouders, wijkbewoners, de gemeente, lokale en landelijke instanties denken wij dat het haalbaar is’ aldus de stichting. De kinderen van Donatushof hebben loten verkocht voor de Jantje Beton loterij. Maar sponsoren en subsidies zullen de grootste bron van inkomsten moeten vormen.

"Graag doen wij een oproep aan bedrijven of individuen die dit project een warm hart toedragen en ons initiatief willen steunen. Onze dank gaat nu al uit naar Notariskantoor Van Schaik, SNS bank en ProcesPartners. Zij hebben kosteloos geholpen bij het oprichten van de stichting, openen van de bankrekening en het realiseren van de website. Nieuwsgierig? Kijk op www.buurtspeelpleindonatushof.nl."

MS Fonds zoekt collectanten in Angeren

ANGEREN - In de week van 19 tot en met 24 november is het de landelijke collecteweek voor het MS Fonds. Voor Angeren is het coördinatieteam nog op zoek naar enthousiaste collectanten.

Over de ziekte Multiple Sclerose (MS) is nog veel onbekend. Zo weten we nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe we het kunnen genezen. Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een beter leven voor mensen met MS. We financieren innovatief wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelmethoden én naar de uiteindelijke genezing van MS en geven voorlichting op dit gebied. We willen een steunpunt en coach zijn voor mensen met MS en hun directe familie en vrienden.

Tijd en zin om te collecteren voor het MS Fonds? Neem dan contact op met Caren Borgers (06 51894076) of Gea Boerboom (0612300088).

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Iedereen kan terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 12 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Dinsdag 13 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

Donderdag 15 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt (088 2552555). Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Open Eetcafé Huissen: Mosseleditie

HUISSEN - Donderdag 14 november organiseert SWL een speciale editie van het Open Eetcafé in Huissen.

Inwoners van Lingewaard kunnen om 17.30 uur aanschuiven bij RKHVV (Blauwenburcht 1) voor een smakelijke maaltijd met mosselen! Voor dit menu (inclusief koffie) wordt zes euro gevraagd.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

"Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt dan kunt u zich aanmelden voor de week er op."

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Stamppotbuffet KBO Huissen

Stamppottenbuffet. (foto: KBO Huissen) Foto: KBO Huissen

HUISSEN - In navolging van het succes van vorig jaar organiseert KBO Huissen weer een stamppottenbuffet.

Stamppottenbuffet. (foto: KBO Huissen) Foto: KBO Huissen

Dit buffet zal plaatsvinden op 8 november vanaf 17.00 uur in restaurant De Betuwe op de Markt in Huissen. Aanvang buffet 17.30 uur. De kosten zijn voor KBO Huissen Leden zijn vijftien euro. Zich aanmelden kan tot 1 november bij: Corry Huisman, Wilgenstraat 4 Huissen; 026 3254762 of 06 51687650. Betaling bij aanmelden.

A.K.G. de Narrenpoel opent carnavalsseizoen

ANGEREN - De prins nodigt heel Angeren en omgeving uit voor de openingsavond van A.K.G. De Narrenpoel op zaterdag 10 november.

Onder het motto van prins Jochem de Kartrekker “Samen houwe wij de gang d’r ien” opent de carnavalsvereniging het nieuwe carnavalsseizoen. Tijdens deze avond zullen The Stars voor het eerst hun nieuwe dansen laten zien aan het publiek. Na een kort officieel gedeelte zal het bal geopend worden op muziek van Vision.

De openingsavond wordt gehouden in het dorpshuis in Angeren en begint om 20.11 uur. De entree is gratis. De prins hoopt heel Angeren en omgeving te mogen ontmoeten op deze avond.

Ik mis mijn tuintje nu al…

Vieze handen... (foto: Jan de Moor)

BEMMEL - Steeds spannend om te zien wat er uit de grond komt. Ik vind groente uit eigen tuintje lekkerder. Het leukste was in groepjes werken en veel kletsen. De koeien waren zo schattig. Ik hou niet van bijen, maar stond er wel tussen. Ik heb nu groene handen. Er zat in mijn tuintje een kikker en heb hem op een tegel gezet. Ik vond een ei… van een houtduif.

Zomaar een paar citaten uit het opstel van kinderen aan het eind van het tuinseizoen (Pius X). Ook maakten ze een tekening en beantwoordden vragen. Zaaien en oogsten was het leukst, naast niet naar school hoeven. Elkaar helpen en kletsen was ook supergezellig. Een paar meiden vonden het nog steeds akelig om vieze handen te krijgen. Ook oppakken van een rups of duizendpoot was voor enkelen nog te griezelig. Onkruid wieden en naar de composthoop brengen bleek het minst populair.

Haast alle kinderen vinden dat ze veel geleerd hebben. Wanneer en hoe je moet planten en oogsten. Hoe je worteltjes moet beschermen tegen de wortelvlieg. Dat je van één aardappel wel duizend aardappels krijgt. En dat je veel groente moet eten. De lesjes gingen erin als koek. Favoriet is nog steeds het bezoek aan de boerderij van Herman en die van Gerard: bieten uittrekken en proeven, een aardappelplant zien groeien, koeien helpen melken en kleinvee aaien. En dan de stank van de koeienpoep. Allemaal even spannend en vaak ook nieuw. Zeker apart is tussen de bijen van Hans staan, de kruiden van Greet ruiken en proeven en er thee van drinken, een spinnetje of rups pakken en naar de composthoop brengen. Hiervoor moeten ook angst overwonnen worden.

Jan de Moor

Arm en rijk Huissen: ruim honderd jaar geleden

Steenfabrieksarbeiders aan het Looveer. (foto: Historische Kring Huessen)

HUISSEN - Op woensdag 14 november houdt de Historische Kring Huessen een ledenvergadering in De Buitenpoort. Na deze ledenvergadering – zo rond 20.15 uur – houden Jan Zweers en Emile Smit een lezing over hetzelfde thema, dat dit jaar werd gebruikt tijdens de zomerwandelingen in augustus. Het gaat dan over de enorme tegenstellingen in de maatschappij die er in de late negentiende en beginnende twintigste eeuw waren.

De sprekers willen waarschuwen voor een al te rooskleurige kijk op het verleden. Nostalgie is een van de gevaarlijkste dingen als het gaat om het beleven van geschiedenis. Met name het bekijken van ansichtkaarten en foto’s van honderd jaar geleden kan zo’n gevoel van nostalgie oproepen.

Idyllisch was het leven in Huissen rond 1900 zeker niet. Mensen zwoegden hetzij in het agrarisch bedrijf, hetzij op de steenfabriek lange uren voor een karig loon. In vaak kleine huizen woonden gezinnen met acht of meer kinderen in twee kamers met een zolder. Sociale zorg was er amper en wie iets tekort kwam, moest nederig de hand ophouden bij een kerkelijk armbestuur. Dat was de realiteit voor de grote groep van de Huissenaren.

Tegenover de grote groep armen stond een kleine groep rijken. Zij bewoonden kapitale huizen in de stad of – zoals de burgemeester – net erbuiten. Een schrijnende tegenstelling. Het weinig verheffend beeld van een stad met enorme sociale tegenstellingen. Geen spoor van de Goede Oude Tijd.

Kaartlezen

(foto: Johan Dijkstra) Johan Dijkstra

HUISSEN - De weg vind je met een gids, kaart, GPS, TomTom. Kom je er niet uit, dan vraag je het voorbijgangers. Om de weg in de wereld van geloven te vinden, zijn er de kaarten en woorden van de Bijbel en de traditie.

Vroeger wist je precies waar het paadje liep. Bleef je netjes binnen de lijntjes! Heldere woorden, duidelijke kaarten. Veel daarvan heeft aan richting en kracht ingeboet. Woorden raakten versleten. En wat zijn vandaag nog behulpzame kaarten? Rituelen van een moment stilte voor het eten? Een kaarsje aansteken in tijden van verdriet? Op zondagmorgen naar de kerk gaan? Hoe ik met het milieu om ga? Niet wat ik zeg, maar mijn levenskaarten die ik op tafel leg, geven richting aan mijn leven.

De Bijbel zou je een kaartenboek van het menselijk leven kunnen noemen. Maar te veel kaartlezen vervreemdt van het geleefde leven. Steeds meer mensen gaan zonder al die kaarten op pad, laten komen wat komt. Zoeken naar plekken waar God is te vinden in de smeltkroes van het drukke leven. Jezus was geregeld in de synagoge te vinden. Maar hield zich nog vaker ‘buiten’ op, ergens onderweg. Zijn woorden van leven zijn letterlijk stand-up ontstaan. In wisselwerking met een zeer divers publiek. In onze gemeente zijn er nog steeds de zondagse vieringen èn is er ruimte voor ontmoeting. Over levensvragen, over woorden die cirkelen rondom het geheim van leven en geloven. Wil je meedoen? Je bent van harte welkom.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 11 november 2018, 10 uur. Ds. Ruth van der Waal. Na afloop is er koffie of thee. Ook tijdens de vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur.

Resultaten tentoonstelling Onder Ons Gendt

Goudvink wildkleur. (foto: Jan de Haan) Jan de Haan

GENDT - Vogelvereniging Onder Ons organiseerde afgelopen weekend haar jaarlijkse ‘Onderlinge- en Streektentoonstelling. Opnieuw was de kwaliteit van de 260 ingezonden vogels hoog te noemen.

De prijswinnaars van de 51ste editie zijn: Wim Vos: Algemeen Kampioen Kleurkanaries (94 pnt), Kampioen Stam Kleurkanaries + Wisselbeker (367 pnt), Kampioen Stel Kleurkanaries (183 pnt), Kampioen Groep 3.021 Bondsmedaille (92 pnt).

J.H. Gerdsen: Algemeen Kampioen Postuurkanaries (92 pnt), Kampioen Groep 3.108 Bondsmedaille (92 pnt), Kampioen Derby (92 pnt), Kampioen Vrije Derby (91 pnt); H.J.A. Damen, Kampioen Groep 4.301; M.J.L. Janssen, Kampioen Groep 4.442 (92 pnt), Kampioen Groep 15.015 (92 pnt), T.H.J. Demon, Kampioen Groep 7.001 (91 pnt), Kampioen Groep 7.002 Bondsmedaille (91 pnt), H. Demon, Bondsmedaille (91 pnt), W.A. van Nieuwland, Algemeen Kampioen Tropen (92 pnt), J.W.H.G. Haafs, Algemeen Kampioen Parkieten (93 pnt), J.M.A. Peters, Algemeen Kampioen Grondvogels en Duifjes (90 pnt), J.G.M. de Haan, Algemeen Kampioen Europese Cultuurvogels (94 pnt).

Het streekklassement (inzenders van Onder Ons Gendt, de Martel Huissen en Kantropa Oosterhout: 1. W. Vos 461 pnt, 2. M. Janssen 458 pnt, 3. T. Boetzel (456 pnt), 4. H.J.A. Damen (453 pnt), 5. P.J. Gertsen.

TLH Presents: de Zandse Kerk Live

HUISSEN - In het openingsweekend van de Zandse Kerk verzorgt TLH Presents op zaterdagavond 10 november een spetterend concert met diverse pop- en rockcovers.

Drie bands zullen optreden, van akoestisch tot versterkt. Er komen nummers voorbij van Queen tot U2 en van Black Crowes tot Tina Turner.

De Zandse kerk is recentelijk gerenoveerd, waarmee dit prachtige monument gereed is voor haar nieuwe bestemming als maatschappelijk en cultureel ontmoetingscentrum voor Huissen. Er treden drie gevarieerde bands op ter ere van deze opening, namelijk Mood (akoestisch) Rosco P. (semi-akoestisch) en New Sensation (versterkt). De band Mood was eerder te zien tijdens het Under the Milky Way festival in Huissen.

Het concert is zaterdag 10 november van 19.30 tot 0.00 uur. De entree is gratis. De locatie is in de Zandse Kerk in Huissen (Van Wijkstraat 33 in Huissen).

Bemmelnaar Jan 'John' Sloot al 65 jaar in VS 'In Amerika heb ik mijn droom kunnen verwezenlijken'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Jan Sloot (91!) die dik 65 jaar geleden Bemmel verruilde voor de Verenigde Staten. Hij en zijn vrouw kregen elf kinderen en startten er een grote boerderij. Ondanks zijn hoge leeftijd werkt Jan nog steeds. Én berijdt hij zijn paarden. 'Ik heb nooit heimwee gehad, maar ik mis mijn vrouw wel heel erg.'

Mede vanwege het overlijden van zijn vrouw Minnie (in 2015) is Jan lid van de rouwondersteuningsgroep in zijn woonplaats Winthrop, Minnesota. Ondanks zijn 91 jaar is de geboren Bemmelnaar –in huize Strydhagen- nog volop actief. Via/voor de kerk en de lokale gemeenschap en verder houdt hij zich bezig met: lezen, tuinieren, sporten, trainen en berijden van paarden en fietsen. Dat laatste vooral naar de boerderij die hij 50 jaar geleden startte; John Sloot Inc.

Daar verricht hij nog steeds hand- en spandiensten op het enorme bedrijf –dat zo'n 6000 varkens per jaar vermarkt- gerund door zijn zoon Harry (59) en diens vrouw Kellie. Naast Harry brachten Jan en Minnie in Amerika nog tien kinderen ter wereld: Mary Renee (62), Lidy (61), Bernadette (60), Kathy (57), Yvonne (56), Carol (54), Vince (53), Gorette (51), Marc (48) en Corinne (op 42-jarige leeftijd overleden).

Jan zelf kwam ook uit een groot gezin, van vier 'meisjes' en vijf 'jongens'. In de oorlog stond hun huis in de vuurlinie. ,,Soldaten woonden zelfs in ons huis en daar werden ze geraakt door kogels, dat zag ik.'' Jan was toen 16. Eind september 1944 evacueerde het gezin naar de boerderij van een oom en tante in Herwen. ,,Bijna al onze bezittingen in Bemmel werden vernietigd of gestolen. De oorlog was een tragedie, maar ik voel me gezegend dat onze familie het zonder letsel heeft overleefd.''

Auschwitz

Aan de evacuatie zaten twee positieve kanten; Jan kreeg in Herwen kennis aan Minnie (uit 1931). En ontwikkelde een voorliefde voor landbouw, vanwege zijn werk op boerderijen van twee ooms. Hij volgde derhalve een bijbehorende opleiding en diende ook nog in het leger. In 1953 ging Jan naar Amerika. ,,Want emigratie naar Australië of Canada kon wel twee jaar duren.''

En hij wilde toch echt zelf een boerderij exploiteren. In maart 1955 ging hij met zijn vrouw –het stel was nét getrouwd in Herwen- naar Minnesota Lake, in het midden noorden van de VS. Jan werkte als autoreparateur bij de familie Stokman en mocht in 1957 een van hun boerderijen exploiteren. In november 1968 startten ze hun eigen boerderij in Winthorp, nu dus gerund door zoon en schoondochter.

,,In Amerika heb ik mijn droom van een eigen boerderij kunnen verwezenlijken en mijn gezin groot kunnen brengen, geweldig. Ik woon hier heel graag en voel me meer Amerikaan dan Nederlander. Ook heb ik grote waardering voor de Amerikanen, als het gaat om de bevrijding van ons land in de Tweede Wereldoorlog.''

Terwijl de kinderen opgroeiden, bezochten Jan/John en Minnie om beurten Nederland. Alle kinderen reisden minstens één keer naar Nederland voordat ze achttien werden. Daarna reisden 'pa en ma' om de drie jaar naar Nederland en genoten er intens.

De laatste keer was september vorig jaar, om Jan's 90e verjaardag te vieren. Met dochter Bernie bezocht hij toen ook Auschwitz en nam deel aan een pelgrimstocht door Portugal en Spanje naar Lourdes in Frankrijk. ,,Maar mijn thuis is Minnesota.'' Nu nog bezoekt familie uit Bemmel en omstreken hem daar.

'Ik voel meer Amerikaan dan Nederlander'

Sasa-activiteitenmiddag

ANGEREN - Vrijdag 16 november organiseert Sasa haar jaarlijkse activiteitenmiddag. Om 13.30 uur zal de voorzitter de middag openen.

Daarna zal Monique Ritzen van de SWL spreken over mantelzorg. Een onderwerp waar velen van ons mee te maken hebben. De zorg voor een naaste die het zelf niet meer kan. Hoe doe je dat? Hoe ga je ermee om? Hoe hou je het vol? Wie kan je ermee helpen?

En dan is er koffie en starten we met een spellencircus waaraan iedereen kan meedoen. Degenen, die nog rap zijn en intussen lang genoeg stil gezeten hebben, kunnen de dansvloer op om lekker te bewegen. De '3 musketiers' zorgen voor de muzikale begeleiding.

Tussendoor wordt er een gratis drankje geschonken en een hapje geserveerd. Iedereen is welkom op vrijdag 16 november in het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren. Zaal open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde 17.00 uur. Toegang is gratis.

Carnavalsvereniging De Geintrappers opent met onthulling nieuwe prins… of prinses

Prinses Mirjam en adjudant Jan zwaaien na twee seizoenen af. nvt

BEMMEL - Op zaterdag 17 november gaat om 20.11 uur weer het carnavalsgedruis los in café De Roskam in Bemmel. Het programma van De Geintrappers is gevarieerd, met dit keer ook de onthulling van een nieuwe prins of prinses. Vanaf 19.30 uur kan iedereen de zaal in en zal Showcase het publiek alvast in de stemming brengen.

Naast de prinsenwissel staat deze avond tevens in het teken van afscheid nemen. President Frank Hoekjan maakt na elf jaar plaats voor een nieuwe voorman, die deze avond gepresenteerd zal worden. Hoekjan blijft wel actief als bestuurs- en raadslid. Ook zwaaien na twee seizoenen prinses Mirjam van het Festijn en adjudant Jan af. Zij hebben hun periode erop zitten en kijken met veel plezier terug. De grote vraag is daarna meteen: wie neemt de scepter van hen over? Een extra reden om naar De Roskam te komen, de entree is gratis.

Optredens
Uiteraard is de eigen dansgarde van de partij. Zowel de minioren als de junioren van De Kinkeltjes presenteren hun dansen. Met trots, want hier hebben ze lang en intensief voor getraind. Voor de echte meezinger komt later op de avond Het Gebroken Hartje. De heren van deze band blazen het dak eraf met hun Nederlandstalige smartlappen. Na afloop van de prinsenwissel kan er gedanst worden met feestband Duo Decibel. Kortom, een avond die u niet mag missen als u van gezelligheid houdt.

Website
Meer weten over De Geintrappers? Alles staat op de vorig jaar geheel vernieuwde website (www.degeintrappers.nl).

Wie wordt de Gouden Sport Ster 2018 van Lingewaard?

LINGEWAARD - Sportvereniging kunnen tot 1 december hun best presterende sporter, sportster of sportteam aanmelden voor de verkiezing van de Gouden Sport Ster Lingewaard.

Heb jij of heeft iemand anders binnen je sportvereniging in het afgelopen jaar een unieke prestatie geleverd? Meld diegene dan nu aan voor de Gouden Sport Ster. Leeftijd en niveau is niet belangrijk, het kan net zo goed een juniorenteam zijn als een volwassen sport(st)er.

Vanuit alle aanmeldingen worden op 7 december drie genomineerden bekend gemaakt. De genomineerden zijn alle drie al verzekerd van een mooie prijs. Op 6 januari wordt de winnaar gekozen en deze wint in ieder geval een speciaal event voor zijn/haar vereniging aangeboden door Sport & Ondernemen Lingewaard.

Overleg dus nu binnen je vereniging wie of welk team de Gouden Sport Ster van 2018 moet worden! Aanmelden kan middels een email aan sportpromotielingewaard@gmail.com. Let op, er is maar één aanmelding per vereniging mogelijk.

Kunnen we wel een poosje zonder water of elektriciteit?

LINGEWAARD - Verwarming, water uit de kraan, stroom, internet; we vinden het de gewoonste zaak van de wereld. Een kleine storing ervaren we al als vervelend. Helemaal als er één of meer voorzieningen langer uitvallen. Daarom is het goed om eens stil te staan bij de vraag of we voorbereid zijn op langdurige verstoringen van onze vitale voorzieningen zoals drinkwater, elektriciteit, gas, telecom en ICT.

Hoewel de continuïteit van onze vitale voorzieningen in Nederland dik in orde is, kan er natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren. Zo zaten 24.000 huishoudens in de regio Rivierenland eind 2017 een hele avond zonder stroom omdat een helikopter een hoogspanningskabel raakte en waren 8.000 huishoudens afgelopen juni rondom Geldermalsen enkele dagen in de ban van een bacterie in het drinkwater.

Bovendien maakt onze moderne samenleving onze zelfredzaamheid ook kwetsbaar. Supermarken zijn dagelijks geopend en onze mobiele telefoon is verworden tot een adressenboek, agenda, wachtwoordonthouder en navigatie die continu in verbinding staat met internet.

Maar wat als de stroom echt, zoals in de Bommelerwaard, enkele dagen uitvalt? Hebben we bijvoorbeeld wel voldoende houdbaar eten en drinken in huis? En contant geld, want de pinautomaten gaan buiten werking. En waar halen we onze informatie vandaan als de wifi stopt en de telecommasten ook nog eens uitvallen?

Noodpakket

Gelukkig kunt u zelf veel doen om u voor te bereiden en de gevolgen te beperken. Het eerste advies is om dit onderwerp eens bespreekbaar te maken aan de keukentafel met je familie of vrienden. De tweede tip is het samenstellen van een noodpakket. Een noodpakket samenstellen is makkelijk en niet duur. De meeste spullen heeft u waarschijnlijk zelfs al in huis. Op www.crisis.nl staat meer informatie over dit pakket.

Optimaal Fysiotraining twee jaar in Medisch Centrum Stadswal

HUISSEN - Optimaal Fysiotraining verzorgt fitnesstraining voor alle leeftijden, onder begeleiding van vaste fysiotherapeuten. Janiene Arends-Freriks, Melle Bakker, Jeroen Boeijen en Kirsten van den Eijk begeleiden met hun deskundigheid groepen waarbij de individuele en persoonlijke benadering kenmerkend zijn.

Via deze persoonlijke begeleiding wordt er gewerkt aan het onderhouden en/of verbeteren van de fitheid, met of zonder lichamelijke klachten of beperkingen. Deze manier van trainen, samen met anderen, heeft het voordeel van de onderlinge stimulatie en maakt het sporten tot een plezierige en sociale bezigheid.

Onze Visie: streven naar een optimale belastbaarheid; zowel lichamelijk als geestelijk in goede conditie zijn en blijven. Het voordeel van de verhuizing naar Medisch Centrum Stadswal is de intensievere samenwerking met overige disciplines. Bij Fysiotherapie Broersen en Van Oeyen wordt er individueel gewerkt of soms in kleine groepjes (2-4) voor mensen met specifieke klachten om inzicht te geven in de mogelijkheden en onmogelijkheden van bewegen in relatie tot een beperking. Bij Optimaal Fysiotraining is dan een vervolgtraject mogelijk. Kinderfysiopunt De Wingerd traint met hun Fitkids groepen in de ruimte van Optimaal Fysiotraining. De diëtiste, aanwezig in het Medisch Centrum, maakt gebruik van de mogelijkheden van trainen voor gewichtsvermindering bij Optimaal Fysiotraining. Daarnaast worden er, mede vanuit de gemeente Lingewaard beweegprogramma's aangeboden zoals onder andere valpreventie bij ouderen van veiligheid.nl.

Geïnteresseerd? U bent altijd welkom tijdens de trainingsuren (zie www.optimaalfysiotraining.nl) om een kijkje te nemen of voor nadere informatie. Liever eerst een persoonlijk gesprek? Neem dan telefonisch contact op met Optimaal Fysiotraining: 026 3259689

ByWillem sfeervol restaurantboot

HUISSEN - Het kan de bewoners van Huissen en omstreken bijna niet zijn ontgaan; Huissen is een eetgelegenheid rijker: ByWillem, naast de welbekende veerdienst. ByWillem is een sfeervolle restaurantboot op een unieke locatie met uitzicht op de Rijn.

Bij ByWillem staat voorop dat iedereen meer dan welkom is. Of je nu komt voor een enkel drankje of voor een volledig vijfgangendiner voor 25 euro ter gelegenheid van de recente opening eind oktober. Ook een met zorg samengesteld wijnarrangement behoort tot de mogelijkheden.

Hoog in het ByWillem-vaandel staan: gastvrijheid, goed eten en vooral ook veel gezelligheid. De compleet gerenoveerde tjalk heeft wat dat betreft alles mee, want in het 'vooronder' én bij de bar op het bovendeel is het uitstekend toeven. De 'Willem', zoals de restoboot is gedoopt, biedt in totaal plaats aan 55 gasten binnen en liefst 70 op het terras, dat vanaf maart 2019 openen zal.

Omdat de eigenaren, de Huissense familie Schraven, hun droom vanaf dag één grondig en perfect wilden aanpakken, is alles in en aan ByWillem tot in de puntjes verzorgd. Van het prachtige speelschip voor kinderen, tot de oplaadpunten voor elektrische fietsen en de grote (eigen) aanlegsteiger voor pleziervaartuigen. Kortom, kom je ByWillem, dan kom je voor een totaalbeleving voor groot en klein.

Voor meer informatie volg ons op facebook en of houd onze website goed in de gaten.

www.bywillem.nl, Looveer 3, Huissen; 026 7470011. Wij zijn open van woensdag tot en met zondag vanaf 17:00 uur.

Metsel en Mozaïek Pleisterplaats Ressen

Een metselwerkje van mini baksteentjes van Juweela. (foto: CCML) (CCML)

RESSEN - Er ligt weer een gezellig programma klaar van Talento Metissimo voor jong en ouder. Van harte welkom op zondag 11 november vanaf half 2 in het mooie kerkje te Ressen.

De jeugdigen kunnen kiezen uit traditioneel metselen in Europese stijl, kleurrijk mozaïeken of misschien lukt het wel allebei. Voorbeelden zijn de Koningstoren van Ressen zelf, een Sint & Pieter Schoorsteentje of een eigen ontwerpje…

De firma Juweela heeft ons weer mini-baksteentjes beloofd! Zij is de trouwe sponsor van T. Metissimo. Docenten maakten weer modellen op maat uit het exclusieve rekenprogramma van T. Metissimo." Op 11 november kan daardoor iedereen weer volop meegenieten van onze Open Educatie."

Terwijl de jeugdigen metselen en mozaïeken - onder toeziend oog - wordt voor belangstellenden een korte boek-introductie gegeven door Zaeb Nurin. Hij vertelt over zijn levenservaringen en de verschillen in redenatie tussen Oost en West. Met heldere voorbeelden. Dit verrijkt je visie en wereldbeeld.
In de pauze zijn er weer de Metissimo-reken-flapjes en ditmaal ook Afghaanse versnaperingen, beide traditioneel. Proef eens 't verschil! Voor de kinderen is er weer het gezellige theeserviesje of een Ressens Appeltapje.


Entree is inclusief versnapering: 3 euro per kind. Ouders gratis entree. Theeserviesje of appeltapje voor de kinderen is gratis. Consumpties zijn 1,50 euro. Voor informatie hierover, de educatieprogramma's, het ouderplatform of ANBI-sponsoring, zie: www.TalentoMetissimo.nl of bel 06 25506566.

Tribute Queen bij Ons Huis in Elden

ELDEN - Grote Queen fans, zo omschrijven Giuseppe Maggioni (vocals), Giordano Bruno (gitaar), Michele Carminati (basgitaar) en Roberto Previtali (drums) van Vipers zichzelf. Sinds 2002 hebben ze meer dan duizend live optredens gegeven waarbij ze de legendarische tracks van deze Britse band tot in detail proberen na te bootsen.

Uiteraard door de nadruk te leggen op de muzikale kracht van de bekendste band ter wereld, maar ook door de kenmerkende kledingstukken en kapsels te gebruiken waar Freddie Mercury en z'n mannen bekend om stonden. Na optredens op festivals als Huntenpop, Tributeland en Paaspop, staat deze Italiaanse band nu te trappelen om ook de toffe (pop)zalen plat te spelen. Met twee sets van een uur vol louter tophits wordt het gegarandeerd een feest der herkenning.

De tribute zal plaats vinden op zondag 18 november in zaal Ons Huis in Elden. Aanvang van het concert is om 16.00 uur en de zaal gaat open om 15.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor 13,50 euro en aan de kassa voor 15 euro. www.onshuiselden.nl, De Brink 9 Elden; 026 2131598.

Introductiecursussen voor nieuwe leden Rugbyclub Betuwe groeit als kool

Tekst: Hans Schmeinck

Landelijk gezien komen er de laatste jaren steeds meer rugbyers bij. Regionaal is dat ook merkbaar, het ledenaantal van RugbyClub Betuwe in Bemmel is fors toegenomen. Ook sportief gaat het voor de wind, zo werden enkele jeugdteams onlangs kampioen. Binnenkort zijn er introductiecursussen voor nieuwe leden.

De laatste jaren neemt het ledenaantal van RC Betuwe gestaag toe, vertelt voorzitter Siebe Klomp (op de foto als linesman). ,,Vijf jaar geleden hadden we nog maar 50 leden, nu zijn dat er al 120.'' De forse toename bij de Bemmelse rugbyclub staat niet op zich. Ook landelijk gezien is de stoere sport de laatste jaren steeds populairder. Telde Nederland in 2013 nog 10.357 rugbyers, vorig jaar waren dat er 4000 meer.

Wat opvalt is dat het merendeel van die 14.347 bestaat uit jongens junioren, namelijk 6837. Het aantal heren senioren is 5610. Die verhouding lag in 2013 nog totaal anders, met respectievelijk 4151 jongens en 5014 heren. De vrouwen zijn in de minderheid; in 2017 waren er 1053 dames senioren actief en 847 meisjes junioren. Al was er daarbij ook een stijging te zien, van 35% bij de vrouwen en maar liefst 105% bij de meiden.

Ook bij RC Betuwe neemt het aantal jeugdleden toe. En die zijn nog succesvol ook; zowel de Junioren (onder 16 jaar) als de Cubs (onder 14) waren de beste in de eerste fase van de competitie en werden herfstkampioen. ,,Op het gebied van jeugd werken we wel samen met RC Nieuwegein'', legt Klomp uit.

Introductiecursus

Ook bij de senioren was er succes, want RC Betuwe promoveerde afgelopen seizoen naar de derde klasse (vanwege een vrijgekomen plek). En juist 'zusterclub' Nieuwegein was recent tegenstander van het eerste. Ten overstaan van veel jeugdige leden werd echter jammerlijk verloren met 22-34. Daarna werden–uit bij de Vets in Valkenswaard- ook al geen punten gepakt: 54-52. Waardoor Betuwe puntloos onderaan staat.

Maar de geel-blauwe gestreepte Bemmelnaren zullen er geen nacht minder om slapen, want hoewel ze zeer competetief en fanatiek zijn ingesteld, staat voor hen het plezier in hun favoriete sport en de gezelligheid eromheen bovenaan. ,,Vanwege de derde helft hebben we zelfs de tijd van onze thuiswedstrijden vervroegd naar 13.30 uur.''

Om nog meer sportievelingen in Bemmel en omstreken te kunnen laten genieten van rugby en de sfeer van RC Betuwe organiseert de club vier introductiecursussen voor jong en oud; op de dinsdagen 20 en 27 november en de vrijdagen 23 en 30 november. Check: www.rugbyclubbetuwe.nl.


Zumba in onderbroek

In het rugby zijn er nogal wat rituelen en tradities, zeker ook bij RC Betuwe. Daar wordt na een wedstrijd zowel de beste (Man of the Match) als de slechtste speler (Dick of the day) verkozen. En wie de eerste try (bal in een beweging drukken in het vak achter de palen) scoort moet een zumba ondergaan. In je onderbroek met je teamgenoten om je heen een kan bier van drie liter opdrinken. Nog niet zo lang geleden moest een speler voor dat ritueel letterlijk met de billen bloot, aldus een ingewijde.

Dames Platform Huissen zegt: Brood, daar zit wat in

HUISSEN - Graag nodigt het Dames Platform Huissen (DPH) een ieder uit op dinsdagavond 13 november. Deze avond staat geheel in het teken van brood. Tijdens deze avond komt bakker Jan Wannet vertellen wat het bakkersvak zo mooi maakt. Het zit bij hem in de genen want ook zijn vader was bakker. En wellicht valt er deze avond iets te proeven.

Deze avond kunnen de leden zich opgeven voor de decemberavond. Hieraan zijn geen kosten verbonden maar het bestuur wil graag weten hoeveel leden er deze avond aanwezig zullen zijn .

De dagtocht op 27 november. Dames die nog moeten betalen kunnen dit uiterlijk op 13 november doen. Leden gaan voor op introducees. De avond van 13 november begint om 19.45 uur in zalencentrum De Valom in Huissen. Belangstellende betalen vijf euro entree.

Optreden Bevelanders voor oud-presentator in Lingehof

Karel Vliem als 'Carl von Carajanus' (1987) (foto: Bevelanders) Bevelanders

HUISSEN - Zoals veel mensen uit Huissen en omgeving weten is Karel Vliem heel wat jaren actief geweest voor de ‘Bevelander Muzikanten’ als unieke presentator tijdens de ‘Bevelander Jaarfeesten’ die soms van vrijdagmiddag tot en met zondagavond duurden!

Dat deed hij ook regelmatig op ludieke wijze samen met wijlen Leen Schouten. Karel, die ook tientallen jaren president was van ‘De Kraonige Zwaone’, heeft zich ook altijd sterk ingezet voor de oprichting van een Bevelander Fanclub, waarvan hij dan ook een van de initiatiefnemers is geweest. Deze club met liefst 160 adressen werd al opgericht in 1987. Karel is sinds een paar maanden opgenomen in verpleeghuis Lingehof in Bemmel, na een minder aangenaam verblijf in Arnhem. Hij heeft het er prima naar zijn zin. In overleg met de ‘Supervisor Gastvrijheid’ van Lingehof is gekozen voor het optreden op donderdagavond 15 november van 18.30 tot 20.15 uur in het Grand Café van Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel

Piet Schrijver, Leen Schouten en Karel Vliem zitten klaar om 'geschoren te worden' (1987) (foto: Bevelanders)

Aangepast repertoire

Er wordt door de Bevelanders die avond teruggegaan naar wat oudere muziek die over het algemeen goed bij vooral senioren in de smaak valt. Zij hebben eerder ook met een concertje op genoemde plaats afscheid genomen van mede-oprichter van de Bevelander Fanclub, Henk Mathijssen.

Ieder lid van de Bevelander Fanclub is die avond welkom om dit eerbetoon aan Karel mee te maken. Er wordt door Lingehof ook gerekend op gasten van buiten het Verpleeghuis. De entree is vrij. Inlichtingen: 026 3250361.

Rugby; durf jij de uitdaging aan?

BEMMEL - Lijkt het jou ook leuk om onderdeel uit te maken van een hecht team, dat samen de strijd aangaat met de tegenstander? Denk dan eens aan rugby.

Rugby is een teamsport, waarbij iedereen tot zijn recht komt of je nu een rouwdouwer of snelle jelle bent: iedereen is nodig. Voor de 'scrum' zijn de zwaardere mensen nodig, terwijl je 'in de lijn' het van snelheid en behendigheid moet hebben. En winnen doe je alleen als er een goede balans is tussen deze spelelementen.

Ben jij benieuwd naar wat 'in de lijn' of in de 'scrum' staan voor jou zou kunnen betekenen? Kom dan eens gratis mee trainen tijdens onze introductie - trainingen begin januari.

Meiden en jongens, vrouwen en mannen vanaf 6 jaar zijn welkom op sportpark De Heister (achter het OBC in Bemmel) op dinsdag 20, vrijdag 23, dinsdag 27 en vrijdag 30 november. Het is niet noodzakelijk alle vier trainingen aanwezig te zijn. Tijden: 6 - 18 jaar van 19.00 en 20.00 uur, 19 jaar en ouder van 20.00 - 21.30 uur.

"Kom in een sportieve outfit (voetbalschoenen zijn handig, maar niet noodzakelijk). Heb jij vragen of wil je jezelf aanmelden? Mail dan naar: info@rugbyclubbetuwe.nl."

De Ward gaat voor limieten

BEMMEL - In Barneveld is zwemverenging De Ward opnieuw gegaan voor het behalen van limieten. De veertien zwemmers verbeterden hierbij 21 persoonlijke records.

Voor Dominique van Grevenbroek was er een verbetering van drie van zijn persoonlijke records (50, 100 en 200m schoolslag). Twan van Engen (50m en 200m vrije slag), Cas Polman (50m schoolslag en 100m wisselslag) en Kiran de Wit (50m en 200m schoolslag) waren bij de heren goed voor twee persoonlijke verbeteringen. Bij de dames zwommen Frederieke Huizing (50m en 200m vrije slag), Mila Otten (50m vrije slag en 100m rugslag), Noor Polman (50m vrije slag en 100m wisselslag) en Liz Veltman (100m vlinderslag en 400m wisselslag) naar een verbetering van hun persoonlijke records op twee afstanden.

Claudia van Grevenbroek zwom op de 50m vrije slag sneller dan voorheen. Ook Sanne Meijer stelde haar bestaande tijd op de 50m vrije slag scherper. Esmee Kok verbeterde haar persoonlijk record op de 100m wisselslag. Ook Mees Peters zwom op de 100m wisselslag zijn bestaande tijd uit de boeken.

Stephan van Grevenbroek startte tijdens deze wedstrijd op de 100m rugslag en de 200m schoolslag. Iris de Schrijver kwam uit op de 50 schoolslag en de 200m schoolslag. Mees Peters debuteerde tenslotte op de 400m wisselslag.

TOP-film: Murder on the Orient Express

BEMMEL - Op donderdag 15 november is in de Theaterkerk de film Murder on the Orient Express te zien, met Judy Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Pénelope Cruz en Kenneth Branagh als Hercule Poirot.

Wat begint als een uitbundige treinreis door Europa ontvouwt zich al snel tot één van de meest stijlvolle, spannende en huiveringwekkende mysteries ooit. Murder on the Oriënt Express is gebaseerd op de roman van bestseller-auteur Agatha Christie.

Hercule Poirot gaat mee op de Oriënt Express. Zijn vakantieplannen worden tijdens de reis vanuit Istanboel al snel in de war geschopt,. Op de trein wordt hij benaderd door Samuel Ratchett (Johnny Depp), een van zijn medepassagiers, die vreest voor zijn eigen leven en de hulp van Poirot vraagt. Poirot gelooft er echter weinig van, en weigert de opdracht. De volgende ochtend wordt Ratchett echter vermoord teruggevonden. Al snel wordt duidelijk dat de moord door één van de twaalf andere passagiers gepleegd moet zijn. Aan Poirot de taak om vast te stellen wat het motief van de moord was, wie van de twaalf tegen hem liegt en wie er voordeel bij deze moord zou kunnen hebben.

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel of te bestellen op www.topbemmel.nl en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Korting op alle bomen bij Boom-Element Doornenburg

DOORNENBURG – Ruim een jaar geleden nam Bas Gijsbers het boomverzorgingsbedrijf van Herman Horzelenberg over. Inmiddels is de bedrijfsnaam volgens afspraak veranderd naar Boom-Element BV. Een groeiend bedrijf met alle kwaliteiten van Horzelenberg Boomverzorging in huis, aangevuld met de specialistische vakkennis van Bas Gijsbers, zijn echtgenote Inge en hun team. Om de nieuwe naam te vieren biedt Boom-Element in januari en februari 2019 korting op alle bomen!

Als in de herfst en de winter de bomen in ruststand gaan, is dat voor bomen de meest ideale periode om ze te rooien en/of aan te planten. Nog idealer is het, nu alle bomen bij Boom-Element verkrijgbaar zijn met tien procent korting. Het leveren van bomen naar keuze is overigens één van de onderdelen uit het totale dienstenpakket van Boom-Element. Schakelt u Boom-Element in, dan haalt u specialistische kennis in huis. Boombeheer en -verzorging zijn bij hen in goede handen en ook voor onderzoek en advies bent u bij Boom-Element aan het juiste adres. Onderzoek naar de gezondheid van een boom bijvoorbeeld maar ook naar veiligheid: 'Boomcontrole, zoals we ook regelmatig voor de gemeente doen, wordt gedaan conform de VTA methodiek. Daardoor kunnen problemen, zoals afbrekende takken, worden voorkomen', legt Bas uit. Veiligheid op openbare terreinen is van groot belang, maar ook voor bomen op privéterrein is het aan te bevelen deze eens te laten controleren. Want uw aansprakelijkheid komt in het geding als een verkeerd groeiende tak van uw boom bij stormachtig weer plots afbreekt en terecht komt op... U moet er toch niet aan denken? Bel: 026 8484328 Meer informatie: www.boomelement.nl.

Windpark Nijmegen-Betuwe steunt zeven buurtprojecten

BETUWE - Windpark Nijmegen-Betuwe heeft eind 2017 een Omgevingsfonds opgericht waaruit om de twee jaar subsidies uitgekeerd worden aan projecten in de omgeving van het windpark. Van 15 september - 15 oktober was de eerste aanvraagronde. Van in totaal twaalf subsidie-aanvragen zijn er zeven toegekend door het bestuur van het fonds. In totaal wordt 23.950 euro uitgekeerd.

De projecten die zijn toegekend:

Reeth: Als eerste een project om borden 'Reeth' te plaatsen, nadat tien jaar geleden (om juridische redenen) de officiële borden zijn weggehaald. Als tweede een bijdrage voor de aanleg van glasvezel. Als 50 procent van de bewoners abonnee wordt gaat dit door. Het omgevingsfonds zal het eerste jaar de maandelijkse kosten voor het vastrecht betalen.

Ressen: Één van de drie in te richten 'idylles' (parkachtige thema-bezoeklocaties) van Park Lingezegen komt op de plek van een 13e- of 14e-eews kasteel, blijkt uit onderzoek. De contouren ervan zullen worden weergegeven, maar dat leidt tot een flinke budget-overschrijding. Daardoor dreigt de aanleg van een evenementen-aansluiting voor elektra en water/riool te vervallen. Het omgevingsfonds is bereid daar een deel van te betalen.

Oosterhout: Bij de Leonarduskerk, een beeldbepalend rijksmonument, worden de aangetaste buxushagen verwijderd en taxussen aangeplant. Het fonds betaalt mee.

Nijmegen-Noord: Drie projecten krijgen subsidie: de jaarlijkse zomerweek van Move@Noord, de programmering van theater De Klif en het jaarlijkse wijkfeest.

www.windparknijmegenbetuwe.nl/omgevingsfonds

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 10 november van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel.

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. "Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Trofee voor beste zanger(es) op Karaoke Party in Buitenpoort Wie wordt 'The Voice' van Huissen?

Alleen zingen en de show stelen, of zoals hier met je vrienden. Het kan komende vrijdag op de Karaoke Party in De Buitenpoort.

HUISSEN - Op tv is The Voice of Holland net begonnen aan een nieuw seizoen. In De Buitenpoort kunnen zangtalenten ook terecht. Want op vrijdag 9 november is er in het multifunctionele Huissense horecabedrijf de eerste Karaoke Party. De winnaar (m/v) sleept een heuse trofee in de wacht. Bestel snel je kaartje, want zonder kun je niet binnen óf, beter nog, meedoen!

Zingen werkt haast therapeutisch. In ieder geval bevrijdend. In de auto, onder de douche of tijdens klusjes in en om het huis. In Japan zingen kantoormensen na gedane arbeid de stress van zich af in een van de vele karaokebars. In Nederland zijn koren steeds populairder en uiteraard tv-programma's voor zangtalenten, zoals The Voice of Holland. De Buitenpoort in Huissen haakt in op de zangtrend. Komende vrijdag (9 november) wordt vanaf 20.30 uur de eerste Karaoke Party gehouden.

,,Iedere inwoner van Huissen en omstreken die zijn of haar stem eens wil laten galmen is van harte welkom'', vertelt medeorganisator Janet Lenting van De Buitenpoort. ,,Laat je ondersteunen door je vriendinnen of kom met je sportmaten. Vooraf een entreeticket reserveren is wel nodig, want er is beperkt ruimte en de kaartjes gaan hard.''

Anouk

De koningen en koninginnen van de karaoke worden begeleid door de Huissense zanger/entertainer Nico Peters, hij is bekend van de pop- en rockband Jangle en als frontman van de Trammps Tribute. Nico geeft gedurende de avond ook een slinger aan het Karaoke Rad, waarmee prijzen te winnen zijn. DJ-support: Evie. De lokale zangtalenten zullen de show stelen. Als Tina Turner, Frank Sinatra, André Hazes of misschien wel als The Voice-jurylid Anouk. ,,En wie weet ga jij met de Buitenpoort Karaoke Trofee 2018 aan de haal en krijg je eeuwige roem als de Voice van Huissen!'' Kaartjes (à 5 euro, inclusief welkomstcocktail) zijn te bestellen via: www.debuitenpoort.nl. Er is geen verkoop aan de deur.

SWL: Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                                        

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 10 november van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel.

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. "Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Buurtpreventie WhatsApp-groepen Doornenburg

DOORNENBURG - Werkgroep Doornenburg heeft maandelijks een bijeenkomst waarbij ze een inloopspreekuur houden. Elke eerste woensdag van de maand vindt dit inloopspreekuur plaats (nu 14 november).

Men kan dan zonder afspraak binnenlopen op het inloopspreekuur om onder het genot van een kopje koffie of thee met de themagroep Leefomgeving te praten indien men opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk heeft. Aansluitend vergaderd de themagroep Leefomgeving dan ingebrachte punten. Zo ontvangt de werkgroep regelmatig verzoeken over het plaatsen van Buurtpreventie WhatsApp borden voor straten die een Buurtpreventie WhatsApp-groep zijn begonnen in Doornenburg. De leden van de groep kunnen met een berichtje verdachte situaties snel met elkaar delen.

Omdat er nu zoveel straten meedoen aan de Buurtpreventie WhatsApp, kunnen we spreken dat heel Doornenburg actief is. Goed nieuws! Reden om de Buurtpreventie WhatsApp borden te verplaatsen naar de randen van het dorp, zodat de borden zichtbaar zijn vanaf de gebiedsontsluitingswegen. Zo wordt zichtbaar dat heel Doornenburg meewerkt aan buurtpreventie.

"Alle contactpersonen van de Buurtpreventie WhatsApp-groepen worden uitgenodigd voor het inloopspreekuur van de themagroep Leefomgeving om hierover van gedachten te wisselen. Deze is op woensdag 14 november om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3 in Doornenburg."

Uitvaartbeurs in Theaterkerk Bemmel

(foto: Copyright www.leechris.eu 2013) Foto: Copyright www.leechris.eu 2013

BEMMEL - Zondag 9 december vindt de uitvaartbeurs Lingewaard 2018 van Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard plaats. Dit is hét moment waarop u kennis kunt maken met de uitvaartbranche!

In een laagdrempelige sfeer ontmoet u in één dag meer dan dertig exposanten! Deze dag zullen wij, samen met de exposanten, ons graag aan u voorstellen en laten zien wat er mogelijk is om een uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Loop ook binnen bij ons Afscheidshuys Lingewaard om een kijkje te nemen. Koffie of thee staan voor u klaar in Afscheidshuys Lingewaard.

Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard nodigen u, in samenwerking met Theaterkerk Bemmel, graag uit voor een bezoek aan uitvaartbeurs Lingewaard 2018.

De toegang tot de uitvaartbeurs is gratis in de Theaterkerk, Markt 5 in Bemmel van 11.00 tot 17.00 uur. Afscheidshuys Lingewaard, Dr. Poellstraat 2, 6681 BV Bemmel.

"Ga voor meer informatie naar onze facebookpagina Uitvaartbeurs Lingewaard 2018 of naar: www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl, www.theaterkerkbemmel.nl, www.kerstmarktbemmel.nl. Op dezelfde dag vindt in het centrum van Bemmel weer de traditionele kerstmarkt plaats. Het is een van de grootste kerstmarkten in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Zowel Uitvaartbeurs Lingewaard 2018 en kerstmarkt Bemmel zijn echte aanraders. U komt toch ook! Zet deze datum alvast in uw agenda en wij ontmoeten u graag op onze uitvaartbeurs in Theaterkerk Bemmel en in ons Afscheidshuys Lingewaard."

November Woonmaand bij Rensen Interieurs

GENDT – Als het 's avonds vroeg donker is en de gordijnen worden gesloten, besteden we vaak wat meer aandacht aan de sfeer in huis. Hierbij speelt raambekleding een belangrijke rol en... tijdens de woonmaand is alle raambekleding bij Rensen Interieurs verkrijgbaar met tien procent korting.

Naast het assortiment raambekleding zoals rol- en vouwgordijnen, shutters en jaloezieën, biedt Rensen Interieurs ook een grote keuze in gordijnstoffen van verschillende merken. Nieuw in het assortiment is de bijzonder fraaie collectie gordijnen- en raamdecoratie van niemand minder dan couturier en kunstenaar Mart Visser! De liefst 21 luxueuze stoffen met het label 'Mart Visser Designs to Decorate' maken het assortiment van Rensen Interieurs uniek in de regio. Geïnspireerd door de exclusieve stoffen van zijn Haute Couture en de schetsen voor zijn kunstwerken, heeft Mart Visser de designs voor zijn collectie ontworpen. Loopt u gerust eens binnen bij Rensen Interieurs om deze prachtige collectie te komen bekijken. Interieurspecialisten Sabine en Anja heten u van harte welkom en adviseren u graag.

Ook op het gebied van vloeren gaat Rensen Interieurs mee met de laatste trends. 'Momenteel is de pvc-vloer in visgraat helemaal hot en ook de gegoten betonvloer bijvoorbeeld', legt eigenaar Sjoerd Rensen uit. Zeven jaar geleden nam Sjoerd het stokje over van zijn vader Hans. 'Maar mijn vader werkt nog altijd net zo hard mee hoor!', zegt hij lachend. Over vier jaar hoopt familie Rensen het 50-jarig jubileum te vieren van Rensen Interieurs. 'Als we gezond mogen blijven, komt dat wel goed', sluit Sjoerd af. Wees welkom en laat u inspireren aan de H. Dunantstraat 6 in Gendt. T: 0481 421759, www.hansrensen.nl.

Pannenkoekenrestaurant Boerderij De Lande

even dicht wegens verbouwing

HUISSEN – Van maandag 12 november tot en met vrijdag 7 december zal de keuken van Boerderij De Lande volledig worden vernieuwd. Het streven is om op zaterdag 8 december weer volop in bedrijf te kunnen zijn. Voor reserveringen via de site of telefonisch is Boerderij De Lande gewoon bereikbaar, zodat u vanaf 8 december weer heerlijk kunt komen eten.

Tweeënhalf jaar staan Rubén Arcos Schuurs en Michiel Straten nu aan het roer van dit pannenkoekenrestaurant en het is er druk. Zo druk zelfs dat deze verbouwing nodig is om nog beter te kunnen voorzien in de huidige en toekomstige vraag. Al direct vanaf de opening weet men Boerderij De Lande te vinden én zeer te waarderen.

Op Facebook wordt Boerderij De Lande hoog gewaardeerd; van de vijf sterren staat Boerderij De Lande met 4,7 sterren hoog aangeschreven. Ook op Google is de waardering hoog: 4,4 sterren van de vijf. 'Daar zijn we misschien wel het meest trots op', zegt Rubén enthousiast, 'al die positieve reacties van onze gasten. Wij faciliteren in gastvrijheid, entourage en zorgen voor de juiste ingrediënten maar het zijn onze gasten die beoordelen of we het ook echt goed doen.' Boerderij De Lande is geen 'gewoon' pannenkoekenhuis maar een pannenkoekenrestaurant.

Op de kaart staan, naast een grote diversiteit aan pannenkoeken, ook zeer smaakvolle andere gerechten voor de niet-pannenkoekenliefhebbers. Een bewuste keuze van eigenaren Rubén en Michiel en het blijkt een schot in de roos te zijn. Vanaf 8 december is Boerderij De Lande weer geopend. Alvast een tafel reserveren? Dat kan heel eenvoudig via www.boerderijdelande.nl of bel: 026 2135054. Graag tot ziens aan de Karstraat 91 Huissen!

Zonnebloem Gendt viert 25-jarig bestaan

Zonnebloem Gendt 25 jaar. (foto: H. Pinta)

GENDT - Op zondagmiddag 28 oktober vierde De Zonnebloem afdeling Gendt haar 25-jarig bestaan.

Bij aankomst bij liepen de gasten onder een vrolijke ballonnenboog de mooi versierde zaal van de Providentia binnen, waar ze werden verwelkomd door de Gendtse vrijwilligers van De Zonnebloem en de vrolijke muziek van blaasorkest Torkest uit Huissen.
Tijdens het welkomstwoord werden behalve de Gendtse gasten met hun introducés, ook de gasten uit Doornenburg en Angeren welkom geheten. Er was speciaal aandacht voor vrijwilligster Riet Hooijman, die vanaf de oprichting actief is geweest voor De Zonnebloem Gendt. Ze kreeg daarvoor een onderscheiding van het Dienstencentrum De Zonnebloem uit Breda een oorkonde en een mooi boeket.

Daarna was het woord aan Anita van der Heijden, die op een vlotte manier alle optredens van de diverse artiesten presenteerde. Tijdens deze muzikale en komische optredens werden de 250 gasten door de vrijwilligers voorzien van koffie of thee met wat lekkers en natuurlijk werd er ook een hapje en een drankje aangeboden.

De sfeer was buitengewoon gezellig en de loterij leverde voor iedereen een prijsje op. Rond 17.00 uur gingen alle gasten tevreden weer naar huis. Iedereen had een leuke middag gehad en er was veel gelachen en bijgepraat.

Medipoint professionaliseert webshop door fulfilment

BETUWE - Klanten in de zorghulpmiddelenbranche verwachten steeds vaker dezelfde omni-channel beleving als van bekende grote e-commerce partijen zoals Coolblue en Bol.com. Door de groeiende adoptie van het online bestellen van hulpmiddelen neemt de complexiteit van voorraadbeheer en management voor Medipoint toe. Om die reden heeft Medipoint Retail het logistieke gedeelte van haar webshop sinds oktober dit jaar uitbesteed.

"Om het servicelevel van grote e-commerce partijen te evenaren, wilden we samenwerken met een partij die uitblinkt in logistiek. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een goede logistieke partner, deze is na een gedegen selectieproces gekozen. Vanaf heden is Nic. Oud onze fulfilmentpartner", aldus Webshopmanager Hielko van der Molen.

Orderflows orkestreren

Vanaf heden is het voor Medipoint mogelijk om in de Magento2 webshop omgeving orderflows te orkestreren. "Wij kunnen orderflows nu op een dusdanige wijze inrichten, zodat de koopbestelling van een klant automatisch bij Nic. Oud binnenkomt. Wanneer het een huur of leen order betreft, komt deze bij de eigen logistieke afdeling van Medipoint binnen. Zo komt de juiste order bij de juiste (interne) partner terecht en wordt de hele orderflow georkestreerd vanuit de Medipoint.nl webshop."

Passende stap

Koploper zijn in omni-channel commerce binnen de zorghulpmiddelenbranche, dat is de ambitie die Medipoint nastreeft. "Dit vraagt om continue verbetering van de klantervaring (zowel off- als online). Met het aangaan van een partnership met Nic. Oud zetten we een belangrijke stap naar excellente logistieke dienstverlening die bij een webshop hoort", aldus Arjan Kant, manager inkoop.

Medipoint geldt als voorloper in omni-channel commerce in de zorghulpmiddelenbranche, met eigen winkels, uitleenpunten en webshopzuilen bij partners, en natuurlijk de groeiende webshop. Nic. Oud heeft zich in de eerste fase bewezen als een betrouwbare en flexibele partner. Vanaf vandaag is de levertijd van veel van de producten binnen de Medipoint webshop één (werk)dag geworden, dit dankzij de samenwerking met Nic. Oud.

Huessense kalender is er weer!

HUISSEN - De traditie van de Huissense kalender. Ook dit jaar hebben de Gildenbroeders weer een schitterende kalender gemaakt voor het jaar 2019. Met prachtige afbeeldingen van Huissens in al zijn vormen. Zo hebben de samenstellers in der loop der jaren al heel wat moois van Huissen laten zien.

In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd, is opnieuw aandacht aan de omgeving besteed. De Huissense evenementen en Gilden bijeenkomsten zijn vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities.

De kalender is een mooi cadeau voor iedereen die woont in Huissen en daarbuiten. Bovendien steunt men hiermee de Huissense Gilden. Met de opbrengst van de kalender wordt het aloude erfgoed onderhouden. Voor de jeugdleden kunnen er nieuwe jeugdvaandels en trommen worden aangeschaft.

De kalender is te koop bij Slijterij Degen, Primera in winkelcentrum De Brink, Stadsmuseum Hof van Hessen, Foto Van Eimeren en VVV Huissen. De kalender kost slechts 5.00 euro.

26 / 28

Lieve Amy, van harte gefeliciteerd met het behalen van je zwemdiploma B!
Je bent een kanjer!

FEEST!
Deze lieve meid word 13 november
4 jaar...
Gefeliciteerd Lizzy

Liefs papa, mama en Thomas

Onze Opa & Oma Schreven zijn
8 november
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd!
Liefs van Bjou, Mae en Ty
Dèvon, Damisah en Dilaz xxx

Merel Gefeliciteerd

met je 7de verjaardag

Liefs Opa Wim en Oma Mientje

Hoera, wij gaan per 17 november
officeel samenwonen. Schatje ik ben
al 10 maanden superblij met je. Hoop
op een mooie toekomst saampjes.
Dikke kus je meissie.

Lieve Riet

van harte gefeliciteerd, al 25 jaar bij de Zonnebloem in Gendt

Geslaagde korenavond in Dorpshuis Angeren

Korenavond in Angeren. (foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - De door het Sasa-koor 'Zang en Vreugde' uitgenodigde koren hebben samen voor een mooie en gezellige avond gezorgd. Alle vijf koren lieten zich van hun beste kant zien en vooral horen.

Het optreden van Face uit Druten, Exotherm uit Huissen, Eh-meezing uit Bemmel en De Waalzangers uit Nijmegen, samen met Zang en Vreugde uit Angeren werd door de zaal zeer gewaardeerd en regelmatig beloond met een luid applaus. Vooral de uiteenlopende stijlen (onder andere met instrumentale begeleiding en a-capella) en de repertoires van de koren maakten het een aantrekkelijke muzikale voorstelling

In de pauze werden er loten verkocht en werden de prestaties van de koren uitgebreid besproken. Met een polonaise door de zaal onder de vrolijke klanken van De Waalzangers werd de avond muzikaal afgesloten. De prijzen van de loterij werden bekend gemaakt en na het slotwoord van de voorzitter van de Sasa, mevrouw Corry Wijlhuizen, gingen de deelnemers tevreden naar huis. Foto’s staan op www.sasa-angeren.nl.

Informatiecentrum WOII zoekt vrijwilligers

NIJMEGEN - Het Informatiecentrum WOII in Nijmegen, dat in februari 2019 geopend zal worden, is op zoek naar meerdere vrijwillige gastheren en gastvrouwen.

Het Informatiecentrum is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het beoogt door middel van kennisoverdracht, ervaren, beleven, interactie, doorverwijzen en faciliteren belangstelling te wekken voor de verschillende WO2 locaties en initiatieven in Nijmegen en de regio. Het Informatiecentrum WOII zal een spilfunctie krijgen tussen allerlei WO2 spots en organisaties in Nijmegen en omstreken.

We zoeken een collega die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen. In deze functie ontvangt u de bezoekers bij binnenkomst van het Informatiecentrum en heet hen welkom. U hebt affiniteit met het onderwerp en u kunt bezoekers wegwijs maken in stad en regio. Gezien het grote aantal Duits- en Engelstalige bezoekers is een basiskennis van deze talen van belang.

Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend en in vakantieperiodes. Bent u flexibel, zelfstandig en klantvriendelijk? Meld u dan snel aan! Het Informatiecentrum wordt in februari 2019 geopend. Het opleidingstraject zal eerder van start gaan. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, mevrouw Karen van Gelder. Telefonisch via 024 3974404 of per e-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.

Succesvol evenement op Fort Pannerden

DOORNENBURG - Hoe Jan Soldaat een koude Nacht doorbracht op Fort Pannerden in 1890 een groot succes. Geslaagd evenement in het donkere fort met buiten een prachtige sterren hemel. Op zaterdag 27 oktober hebben bezoekers het leven op Fort Pannerden kunnen ervaren zonder elektrische verlichting.

Het was er koud, nat, donker, maar ook spannend en geheimzinnig. Want dat was het in 1890! Werkzaamheden werden verricht bij verlichting van olielampen, die licht en schaduwen wierpen door de lange gangen en in de manschappenverblijven. De bezoeker heeft deze sfeer kunnen proeven door een route langs soldaten die hun werkzaamheden verrichten of de verveling verdreven met spelletjes en muziek maken in de diverse lokalen. Hun zonden werden vergeven door de aalmoezenier in het Commandantenverblijf.
Tenslotte: het uitzicht boven op het fort onder de fonkelende sterrenhemel was weergaloos; wat een zicht op de door ons te verdedigen wateren! Vrijwilligers van het fort hebben dit evenement mogelijk gemaakt en heten u ook welkom overdag. Zie www.fortpannerden.eu.

Huldiging jubilarissen bij Lokaal FNV Lingewaard

De 60-jarige jubilarissen.

HAALDEREN - Op zaterdag 27 oktober huldigde het bestuur van Lokaal FNV Lingewaard, met een feestelijke middag in De Kolk in Haalderen, haar jubilarissen van het jaar 2018.

De leden werden ontvangen met koffie en gebak en en welkomstwoord van de voorzitter van de lokale afdeling. Regiobestuurder Wilco Veldhorst memoreerde in het kort de ontstaansgeschiedenis van de FNV en het belang van de vakbeweging op dit moment.

Dit jaar waren er 115 leden in Lingewaard die in aanmerking kwamen voor een huldiging. Van de aangeschreven jubilarissen waren 53 leden met partners aanwezig. In groepjes werden de leden gehuldigd die respectievelijk 60 jaar, 50 jaar, 40 jaar en 25 jaar lid zijn van de FNV en de daarvoor bestemde speld uitgereikt kregen door de regiobestuurder. De feestelijke middag werd afgesloten met een stamppotbuffet.

Dit jaar waren er drie leden 70 jaar lid. Jammer genoeg konden zij niet aanwezig zijn. Een van hen is thuis bezocht door het bestuur en gehuldigd met bloemen.

Atelier Samen verder

LINGEWAARD - Vluchtelingenwerk en de Open Academie hebben de handen ineen geslagen in het sociaal culturele project ‘Atelier Samen Verder’.

Vrouwen uit Lingewaard en vrouwen die statushouder zijn werken samen in een naaiatelier onder de bezielende leiding van kunstenaar Ineke du Pré. De gemeente Lingewaard heeft in 2017 ongeveer 71 statushouders gehuisvest, van wie 28 vrouwen. De Open Academie wil als Cultuurplatform graag een programma bieden aan deze doelgroep en kunst inzetten om deze mensen zich meer en beter thuis te laten voelen in Lingewaard. Na gesprekken met de doelgroep, de kunstenares en Stichting Vluchtelingenwerk is het idee voor een ‘gemengd’ naaiatelier ontstaan. Waar locals en nieuwkomers elkaar kunnen ontmoeten.

In september is een vijftal vrouwen gestart bij kunstvakdocent mode Ineke Du pré met naailessen in haar atelier in Bemmel. Deze vrouwen nemen eens per week twee uur deel aan een les naaien samen met lokale vrouwen uit Lingewaard. Zo leren ze niet alleen kleding of andere dingen maken maar komen ze ook in contact met ‘locals’ en leren ze de Nederlandse taal beter spreken en begrijpen.

Tijdens het project werken de vrouwen toe naar een eindevenement waarbij de gemaakte kleding en ontwerpen tentoongesteld worden op een centrale plaats in Lingewaard. Bij dit eindevenement wordt uitleg gegeven over het project in de vorm van een korte persoonlijke quote van de maaksters. Deze gaan over ‘je thuis voelen in Lingewaard’, ‘

Djembé in Ressen

RESSEN - Op zaterdag 10 november is er weer een verrassende retraitedag in Pleisterplaats Ressen aan de Kerkenhofstraat 3. Een dag zonder mobiel, met tijd voor jezelf en ruimte voor iets nieuws. Je stapt even uit je gewone ritme en misschien ook wel uit je comfortzone.


Binnen het jaarthema ‘Stap in de stilte, inspiratie uit het kloosterleven’ gaan we op deze dag op zoek naar wat ritme met je doet. Laat je je leiden door wat er in de hectiek van de dag op je af komt, of zijn er manieren om dat te doorbreken, en hoe kan de kloostertraditie ons hierin een weg wijzen? Naast meditatie, een wandeling en ontmoeting is er deze keer een workshop waarin we met behulp van djembédocent Mayke van den Broek lijfelijk verschillende ritmes zullen ervaren.

Maximum aantal deelnemers is vijftien, dus wacht niet te lang met aanmelden: via pleisterplaats@4-plek.nl of winny@4-plek.nl. De dag is van 10:30 tot 16:00 uur. Inloop vanaf 10:00 uur. De kosten bedragen 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen. Een lunchpakketje en stevige schoenen neem je zelf mee. (www.pleisterplaatsressen.nl).

Halloween in Huissen

HUISSEN - Halloween, de feestdag die traditioneel gevierd wordt in onder andere Amerika, wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Zo ook in Lingewaard.

Zie hier een foto -ingestuurd door een positief enthousiaste buurtbewoonster uit Huissen- van het versierde huis van haar buren.