GN Lingewaard

24 september 2014

GN Lingewaard 24 september 2014


1 / 30

Koopzondag en kermis gaan prima samen; mooie winkels zijn attracties op zich Kijken, kopen en kermis vieren in Huissen

Foto: Foto van Eimeren Huissen

HUISSEN – Of de kermis zelf ooit nog in het centrum van Huissen plaats zal vinden is koffiedik kijken. Maar de winkeliers doen er alles aan om de kermissfeer te laten leven. De komende koopzondag wordt zelfs opgeluisterd met een concert.

Al jaren tijd is er sprake van dat de kermisexploitanten net als enkele decennia geleden hun attracties op zouden stellen in de winkelstraten, op de Markt en/of het Raadhuisplein. Een wens van velen. Waar echter ook wat nadelen aan kleven. Desalniettemin heeft de kermis momenteel een goede plek achter de dijk, op het parkeerterrein bij de AH. En wie weet keren de cakewalk en de botsautootjes en zo nog eens terug in het centrum.

Tijdens de 'Kermis Koopzondag' op 28 september zetten de ondernemers in winkelstraten hun beste beentje voor om de kermissfeer te laten leven. De etalages zien er piekfijn uit, binnen pronken de nieuwste collecties en staan de ondernemers en hun medewerkers vol goede zin klaar om advies te geven (bij uw aankoop). De winkels zijn geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Op de Markt zorgt de slagwerkgroep van het Huissense muziekgezelschap De Volharding voor een concert, als opmaat voor het Nederlands Kampioenschap waar zij aan mee zullen doen.

Verder is het fijn mensen kijken op de terrassen van de cafés en restaurants. Ook biedt de horeca vertier, zo is er buiten bij De Buitenpoort de inmiddels traditionele en drukbezochte Deutsche Mittag (bij slecht weer binnen).

Familie Moed bij Love is in the Air!

BEMMEL - Nadat de familie Moed ruim een week ervoor overvallen was door niemand minder dan Robert ten Brink is op 17 augustus de grote reis van start gegaan. Woensdag 24 september is de uitzending.

Een van de zussen had een brief geschreven met het verhaal dat ze graag hun belofte aan hun moeder op het sterfbed in wilden lossen. "Zorg goed voor Jan" waren haar woorden. "Dat doen we", werd er geantwoord met in hun achterhoofd dat het heel erg moeilijk zou worden om die belofte in te willigen, althans om hem te bezoeken. Totdat de grote verrassing daar was en ze door 'Love is in the air' de mogelijkheid kregen om op bezoek te gaan bij Jan die reeds 33 jaar in Brazilië woont.


Nadat ze bijna vier dagen onderweg zijn geweest met het team van RTL4, waarbij ze als prins en prinsessen zijn behandeld, was het dan tijd voor de grote ontmoeting met Jan. Wat een verrassing was dat! In totaal is de familie Moed drieënhalve week bij Jan geweest en hebben zij ontzettend van elkaar genoten. Dit was een reis om nooit meer te vergeten!

Elfde editie Truckrun pakt ook dit jaar weer groots uit

GENDT – Op zaterdag 27 september zal de Truckrun weer door Lingewaard trekken. Aangezien de vorige editie een groots succes was is er ook dit jaar weer een kleine braderie, waaronder een raceteam.

Ruim 135 lichamelijk- en/of verstandelijke beperkte mensen zullen in de avond een onvergetelijke avond beleven. Door in de cabine van een truck te stappen worden ze de koning(in) van de weg. Wat de run zo bijzonder maakt is het tijdstip. In de schemering komen de verlichte trucks namelijk nog indrukwekkender over dan normaal.

Vanaf het Julianaplein in Gendt zal de rit rond 18.00 uur vertrekken richting Haalderen. Tegen 20.45 uur worden de dieselmonsters weer in Gendt terugverwacht. De volledige route en de tijden van doorkomst staan op www.enjoy-transport.nl.

Naast de rit zijn er overdag een hoop dingen te zien en te beleven. Vanaf 13.00 uur zal het Julianaplein volstromen met deelnemende vrachtwagens. Er staat een kleine braderie in de Dorpstraat, met onder andere een raceteam. Daarnaast staat er een torenkraan waarmee u omhoog kan om een prachtig uitzicht over Gendt te krijgen.

Wie wil helpen deze dag te sponsoren, kan een mailtje zenden naar info@enjoy-transport.nl.

Groepsdruk en overleven in herkenbaar jongerentheater

BEMMEL - Ook dit jaar staat de Bemmelse Jeugdtheatergroep MIX weer op de planken. Onder regie van Andrea Diersen spelen zij in: 'Is dit Feromoon?'

Een groep jongeren spoelt aan op een eiland. Onmiddellijk vormen zich groepjes. Imago's, rangen en standen blijven niet meer overeind. Hoe laat je zien wat je werkelijk waard bent en wat als de werkelijk niet is wat hij lijkt?

Bregje Smits, een van de acteurs zegt: "We wilden er echt ons eigen stuk van maken. Het gaat immers over ons, over jongeren en wat zij meemaken. Thema's als pesten of liefdesverdriet zijn best heftig maar er moet ook wat te lachen zijn. We hebben veel lol gehad bij het bedenken van de scenes en toepasselijke kleding."

Geschreven door Sytze Schalk en doorsneden met scenes uit "Is dat een kapstok?" van Esther Gerritsen. Een komische kruising tussen Mean Girls en Robinson Crusoe, over eerlijkheid en liefde, groepsdruk en het praktische nut van computergames. Jongeren maar ook volwassenen zullen zich in dit stuk herkennen.

Bemmelse Jeugdtheatergroep Mix speelt op vrijdag 26 september om 20.00uur de voorstelling 'Is dit Feromoon?'. In cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Kaarten kosten vijf euro en zijn verkrijgbaar aan de zaal.

Zonnebloem Angeren bezocht paleis Het Loo

ANGEREN - De Nationale Vereniging de Zonnebloem kondigde enkele maanden geleden aan dat er een bezoek aan paleis Het Loo georganiseerd zou worden voor gasten van alle landelijke afdelingen, met name gasten die een rolstoel nodig hadden.

Afdeling Angeren kwam in september aan de beurt en vrijdag 12 september was het zover. De speciale rolstoelbussen, geschikt voor 8 personen per bus, stonden voor het Dorpshuis klaar om het gezelschap, 8 gasten en 8 vrijwilligers, naar het Paleis te brengen. Bij het paleis aangekomen, werden we ontvangen door een Zonnebloem-vrijwilligster en werden de 8 rolstoelen voor de gasten uitgereikt. Van het parkeerterrein naar het restaurant waar de lunch gebruikt zou worden was ver genoeg om blij te zijn met de rolstoelen.

Er werd een heerlijke lunch geserveerd en daarna werden we begeleid naar het Paleis. Wat viel er veel te zien, maar of we wilden ruilen met de vorige bewoners?

Daarna kwam de tuin aan de beurt. Een heerlijke wandeling in een zonovergoten strak geschoren tuin. Prachtig, maar wat werd er vaak "blij dat ik het niet hoef bij te houden" gehoord, Na een kop koffie met een stuk heerlijke appeltaart werd het tijd om weer richting Angeren te gaan.

De organisatie door de Nationale Vereniging de Zonnebloem en de plaatselijke vrijwilligers oogstte veel waardering van de deelnemers aan deze activiteit; een dag om nog lang op terug te kijken

Tenniskids voor jonge jeugd bij tennisvereniging Huissen

HUISSEN - Tenniskids is een vernieuwde opzet van de KNLTB om tennis 'verslavend leuk' te maken voor de jong(st)e jeugd van vijf tot en met twaalf jaar.

Voor elke leeftijdscategorie is er een speciale tennisbal en een aangepast speelveld. Zo spelen de allerkleinsten vijf- en zesjarigen en de zeven- en achtjarigen met de rode bal (iets groter en lichter) in één servicevak. De jeugd tot elf jaar speelt met de oranje (normale grootte maar iets lichter) bal op driekwart veld en de jeugd van tien tot twaalf speelt met de groene bal op heel veld.

Elke eerste zondag van de maand spelen de 'Rode en Oranje kinderen' wedstrijdjes tegen kinderen van clubs uit de regio voor de KNLTB World Tour. Na het grote succes van de World Tour afgelopen najaar doen ook dit voorjaar weer zo'n zeventig kinderen van TV Huissen mee aan deze tour. Zondag 5 oktober om 9.00 uur gaat de World Tour Najaar van start en is er weer veel jonge jeugd aan het tennissen op TV Huissen.

"Wij geven op de club tennislessen aan de hand van de tenniskids-opzet. Voor de jonge jeugd organiseren wij op de vrijdag- en woensdagmiddag (eventueel ook andere dagen mogelijk) in 'hun kleur' tennislessen. We starten in oktober met een nieuwe serie van acht lessen. Inschrijven kan tot 11 oktober via info@tennisoverbetuwe.nl. De kosten voor acht lessen zijn (inclusief alle materialen en leenrackets) veertig euro 40,00.

Kun je zingen, zing dan mee!

GENDT - Vanaf 14 oktober organiseert het Participatiepunt Gendt elke tweede dinsdag in de maand in de Centrumzaal van de Hof van Breunissen een samenzang. Heeft u zin om gezellig met elkaar te zingen schuif dan aan.

De samenzang is van 18:30 tot 20:00 uur. Deelname is gratis, er is gelegenheid voor een kopje koffie/thee tussendoor (consumpties zijn voor eigen rekening).

Heeft u een vraag over mantelzorg, vraag het de SWL-mantelzorgconsulent

ANGEREN - Op donderdag 25 september is de SWL-mantelzorgconsulent, Monique Ritzen, bij het ParticipatiePunt Angeren te bezoeken. Van 13.30 tot 15.00 uur kan je terecht met vragen en zal zij advies geven.

De gemeente Lingewaard telt ongeveer vierduizend mantelzorgers. Inwoners van jong tot oud die zorgen voor iemand in hun directe omgeving. Ook jongeren zijn mantelzorger; bijvoorbeeld voor een zieke ouder, hulpbehoevende opa of gehandicapt zusje. Vaak sta je er niet bij stil en vind je het vanzelfsprekend dat je voor diegene klaar staat. Gelukkig maar en in de meeste gevallen, als de balans tussen zorg en voldoende afleiding goed is, ervaar je het zorgen voor iemand als iets natuurlijks en positiefs.

Daar waar die balans uit evenwicht is en je jezelf verliest in de zorgtaken, is het belangrijk dit aan te geven en aan de bel te trekken. Ook kan het zijn dat je specifieke vragen hebt als; hoe combineer ik mantelzorg met mijn werk, wat gaat er allemaal veranderen in de zorg en wat voor invloed heeft dat op mij als mantelzorger of wil je wel eens in contact komen met andere mantelzorgers.

Mantelzorgondersteuning bij PP Angeren is in het Dorpshuis Angeren aan de Emmastraat 23. De mantelzorgconsulent is ook te bereiken via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Meer over mantelzorgondersteuning en wat SWL hierin kan betekenen staat op www.swlingewaard.nl/mantelzorg.

Huurdersbijeenkomst van Bewonersraad Lingewaard

LINGEWAARD - De Bewonersraad Lingewaard heeft op 30 september een huurdersbijeenkomst voor alle huurders van Waardwonen in de gemeente Lingewaard.

De Bewonersraad Lingewaard behartigt de belangen van zo'n drieduizend huurders in Huissen, Bemmel, Angeren, Doornenburg en Haalderen.

Er zijn steeds meer huurders die aangeven dat zij moeite hebben om hun woonlasten, zoals huur, energiekosten en belastingen te betalen. Ook uit landelijk onderzoek van de Woonbond blijkt dat er steeds meer huurders op of onder de armoedegrens leven. Op 30 september kan men in gesprek met Waardwonen, Stichting Welzijn Lingewaard (SWL), de gemeente Lingewaard en de Bewonersraad Lingewaard over zijn zorgen, vragen en ideeën op het gebied van woonlasten. Namens de gemeente zal wethouder Johan Sluiter van Sociale Zaken, Zorg en Ruimte, met collega's aanwezig zijn om met een ieder in gesprek te gaan.

Het belooft een interessante avond te worden. Huurdersvan Waardwonen zijn uitgenodigd voor deze avond.

De bijeenkomst vindt plaats in sport- en ontmoetingscentrum De Kuul, Brink 8 in Huissen van 19.30 tot uiterlijk 21.45 uur.

Zich aanmelden voor deze avond kan via Chiara Sahin-Pisanu, secretaris Bewonersraad Lingewaard, telefoon 06 45436692 ofwel secretariaat@bewonersraadlingewaard.nl of facebook.

GENDT - Vanaf 14 oktober organiseert het Participatiepunt Gendt elke tweede dinsdag in de maand in de Centrumzaal van de Hof van Breunissen een samenzang. Heeft u zin om gezellig met elkaar te zingen schuif dan aan.

De samenzang is van 18:30 tot 20:00 uur. Deelname is gratis, er is gelegenheid voor een kopje koffie/thee tussendoor (consumptie voor eigen rekening).

Reünie Sponsorfietstoer Nederland-Polen

GENDT/DODEWAARD - Zaterdag 6 september hebben in Dodewaard 27 deelnemers de reünie bezocht van de fietstoer in 1994. De toenmalige toer bracht veel geld op zo dat nu in Polen een nieuwe school staat.

De ontmoeting na twintig jaar was zeer hartelijk. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er gememoreerd en de toer werd nog eens doorgenomen. De reünie werd gehouden in de kantine van de IJsclub Dodewaard, waar men toen ter tijd ook vertrokken is. Een ieder kon zijn eigen verhaal hier over vertellen. Een film en foto's van de toer werden getoond Er werd een fotoreportage van de school gegeven. En er was uitleg hoe het met het geld gegaan is en wat er mee gerealiseerd is. Een ieder was hier verheugd over. De reünie is misschien een aanzet in de richting van een bezoek aan de school in het Poolse Skoraszewice. Een ieder ging blij en voldaan van herinneringen huiswaarts. Een volgend weerziens komt zeker weer.

Alles kwijt in Hof van Hessen

HUISSEN - Het zal je maar gebeuren... alles kwijt? Vanaf zaterdag 13 september is in het stadsmuseum Hof van Hessen een expositie met de titel 'Alles kwijt' gestart.

Deze expositie gaat in op de dreunen die Huissen vanaf 17 september 1944 te verwerken kreeg bij de dag om Arnhem.

Veel oorlogsellende voor de burgerbevolking in de periode vanaf 17 september 1944 tot aan de zomer van 1945. Iets waar men liever niet dagelijks aan wordt herinnerd maar absoluut niet mag worden vergeten.

Zeker in deze huidige tijd waarbij oorlogsdrama's nog steeds vele slachtoffers eisen. Naast het vieren van de 700-jarige stad is het daarom ook juist nu ook tijd om te gedenken.

De expositie gaat in op de oorlogsgebeurtenissen tot de zomer van 1945. Er is in deze expositie veel uniek materiaal bijeengebracht om vooral ook de naoorlogse generaties een realistisch beeld te geven wat oorlog werkelijk betekent.

Vereniging Vrienden van de Harmonie pres(en)teert

GENDT - Na de vele succesvolle acties van de vereniging Vrienden van de Harmonie Sint-Caecilia Gendt ten behoeve van de aanschaf van de broodnodige nieuwe uniformen voor de Harmonie Sint-Caecilia Gendt een nieuwe spraakmakende actie.

Voor op zaterdag 27 september hebben de Vrienden een after Kermis Party georganiseerd. Dit spetterende feest is mede tot stand gekomen door de betrokken medewerking van de Klok Horeca Gendt èn de allround band Summerland!

De Vrienden nodigen allen uit voor deze party, waarbij de gast als vanzelf zijn steun betuigt aan dit goede doel. "Kom, feest met ons mee op zaterdag 27 september bij De Klok Horeca Gendt. De aanvang is 20:30 uur. De voorverkoop ad tien euro is op 15 en 18 september tussen 19:30 en 21:30 uur. De prijs aan de zaal is 12,50 euro.

Alle bijdragen blijven welkom op het bankrekeningnummer van de Vrienden van de Harmonie Sint-Caecilia Gendt: NL44RABO0128719524.

Marang in Angeren sinds dit schooljaar IPC-school

ANGEREN - Basisschool Marang in Angeren is sinds dit schooljaar een IPC-school. Ipc staat voor international primary curriculum. Het Ipc heeft de afgelopen jaren bewezen een curriculum te zijn dat werkt als een stimulans voor het leren van kinderen. Zowel kinderen die extra uitgedaagd mogen worden als kinderen die extra ondersteuning en motivatie nodig hebben.

Leren is gericht op de toekomst, een uitdaging met de snel veranderende wereld. Ipc leert kinderen leren voor 'het leven' . Het is gebaseerd op nieuwe, maar ook oude inzichten. Een manier om vernieuwend en kindgericht onderwijs vorm te geven. Door Ipc worden de 21ste eeuws vaardigheden bij kinderen aangeleerd: samenwerken, creativiteit, ict-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken, sociale en culturele vaardigheden.

Het ipc is niet alleen inhoudelijk een sterk curriculum. De focus van het ipc ligt primair op de verbetering van het leren van kinderen. Het verbetert het leerproces door voortdurend de leerdoelen centraal te stellen bij alles wat wordt gedaan, doen wordt leren. Na afloop van een periode van werken wordt teruggekeken en bepaald of de doelen zijn bereikt.


Leren wordt niet veronderstelt, het wordt actief nagestreefd. Dit klinkt simpel, maar vraagt een duidelijke focus op leren van de leerkracht en de school. Het ipc verbetert dan ook niet alleen het leerproces van kinderen, maar ook van de leerkracht, directie, de school als geheel.

Het ipc biedt een uitgebalanceerd volledig geïntegreerd curriculum voor de zaakvakken, kunstzinnige vorming, itc, muziek, deels lichamelijke opvoeding en internationaal begrip met een stevige ruggengraat: de leerdoelen.

Dagje uit voor ouderen Gendt

GENDT - Een groep van bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Sint-Jozef en Woonstichting Gendt heeft maandag 8 september een zeer geslaagd bezoek gebracht aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De weergoden waren hen goed gezind. Kortom: het was genieten van het zonnetje én van de mooie omgeving die bij velen herinneringen naar boven bracht!

De Stichting Vrienden van Sint-ozef zegt dank aan de sponsoren de Gebroeders Joosten uit Gendt en Stichting Welzijn Senioren (voorheen Stichting 4Kerkenhuis) voor hun gulle bijdrage om dit jaarlijkse uitstapje voor de bewoners van Sint-Jozef voor de tweede keer mogelijk te maken.

Halloween Griezeltocht met De Waskniepers in Gendt

GENDT - Voor op zaterdag 25 oktober organiseert carnavalsvereniging De Waskniepers een Halloween Griezeltocht door Gendt.

"Ben jij tussen de tien en dertien jaar en hou je wel van een griezelavontuur? Geef je dan vóór 4 oktober op via achterbanwaskniepers@hotmail.nl. Inschrijven kost drie euro."

Het programma begint om 19.00 uur bij café De Klok (Gendt) en eindigt om 22.00 uur. Voor de groep beste griezelaars is er een mooie prijs te winnen. Er zijn maximaal vijftig plaatsen.

Voorlezen met speelse yogaoefeningen

HUISSEN - Zaterdag 27 september van 09:45 tot 11:00 uur kunnen ouders met hun baby of peuters in de Bibliotheek in Huissen leren hoe ze tijdens het voorlezen of liedjes zingen yoga- en massageoefeningen kunnen doen met hun kind(eren).

Marijke Bies van de Stichting Kindergeheimen geeft aan de hand van een verhaaltje of liedje aanwijzingen voor een yoga- of massageoefening. Al langer is bekend dat lichaamscontact voor baby's geen leuk extraatje is, maar van vitaal belang. Lichaamscontact en huid-op-huidcontact blijken stress te reduceren en zorgen daarmee voor een gezonde hersenontwikkeling. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de ouders een goede inleiding over de massage- en yogaspelvormen die zij in de baby- en dreumestijd kunnen toepassen en waar zij eindeloos op kunnen voortborduren.

Ouders wordt verzocht een matje of handdoek mee te nemen waarop zij samen met hun kindje de oefeningen kunnen uitproberen

De 'Kleintje Koffie'-bijeenkomsten zijn regelmatig terugkerende bijeenkomsten van de Bibliotheek Lingewaard, speciaal voor ouders/opvoeders met kinderen in de leeftijd van nul tot drie jaar. De bijeenkomsten zijn gratis. Inschrijven is verplicht en kunt u doen via de site van de bibliotheek: www.bibliotheeklingewaard.nl.

Agenda

zaterdag 25 oktober 2014 : Babygebaar: voorlezen en zingen met gebaren in samenwerking met Babygebaar

woensdag 19 november 2014: Communiceren met kleintjes in samenwerking met JGZ

woensdag 14 januari 2015: Muziek op schoot in samenwerking met All Music

woensdag 25 februari 2015: '2-talig opvoeden dat is goed' in samenwerking met JGZ

woensdag 25 maart 2015: Spraak-taalontwikkeling in samenwerking met logopediste

zaterdag 18 april 2015: Kijken en spelen; Mediaontwikkeling van het jonge kind

Sint-Sebastianus op Schuttersdag Amsterdam

GENDT - In de ochtend van zondag 14 september vertrok Sint-Sebastianus met meer dan honderd muzikanten, gilde- en jeugdleden naar Amsterdam. De twee volle bussen waren uitgenodigd op de Schuttersdag Amsterdam.

Aangekomen bij de Dam in Amsterdam werd alles uitgepakt om op te bouwen, in te spelen en het instrumentarium af te stemmen. Vanaf de Dam marcheerden de drumfanfare van Sint-Sebastianus en Jong Sint-Sebastianus gezamenlijk door de stad, over trambanen, richting de Oude Kerk. De stad was nog in diepe slaap, maar met zo'n groot korps gingen de oogjes wel open. Vanaf elf uur begon de schuttersmis in de Oude Kerk. De drumfanfare van Sint-Sebastianus mocht hier de muzikale omlijsting verzorgen. Om 13.00 uur was er een mars vanaf de Oude Kerk, via onder andere de Dam en de Kalverstraat naar het Museumplein. Tussen het winkelend publiek een streetshow doen, om trams heen marcheren en als mooie afsluiter ook nog eens met muziek onder het Rijksmuseum door.

In de tussentijd, werden onder het prijs- en koningschieten, er diverse optredens gegeven. Uiteraard lieten Sint-Sebastianus en Jong Sint- ebastianus zich ook zien op deze momenten. Zo gaf het showkorps van Sint-Sebastianus een show weg, lieten de vendeliers een geweldig acrobatisch spel zien en bracht Jong Sint-Sebastianus een vendelhulde en een concert. De dag werd mooi afgesloten met een gezamenlijk optreden voor de letters 'I Amsterdam' met het Rijksmuseum als geweldig achtergronddecor. Met een voldaan en trots gevoel ging Gendt weer huiswaarts.

Hartverwarmende kerstklassieker: A Christmas Carol in De Kinkel Bemmel

BEMMEL - Toneelvereniging De Kleine Komedie brengt meer dan vijfentwintig jaar verschillende toneelstukken en musicals op de planken. Na de succesvolle musical De Jantjes in 2012 brengt De Kleine Komedie nu A Christmas-Carol,het beroemde verhaal van Charles Dickens.

Wanneer de gierige Scrooge door drie geesten wordt meegenomen op een tocht die hem de ogen doet openen, komt hij erachter wat de ware betekenis van kerst is. De regie is in handen van Emily van Eck. Het stuk is bewerkt door Lynn Stevens. Koor en orkest staan onder leiding van Hennie van wakeren-Vermeulen.

Het optreden is op vrijdag 19 december aanvang 20.00 uur in De Kinkel van Bemmel. De kaartverkoop kan al via de website www.dekleinekomedie-rivierenland.nl; ze kosten tien euro. Er wordt ook meegespeeld door mensen uit Bemmel zelf, zoals enkele koorleden en toneelspelers.

Dag van de Ouderen

BEMMEL - In de binnentuin van seniorenflat De Gouden Appel in Bemmel wordt woensdag 1 oktober om 14.30 uur De Dag van de Ouderern gevierd. De zaal is open vanaf 14.00 uur

Alle senioren uit Bemmel, Ressen en Haalderen zijn uitgenodigd deel te nemen aan de Dag van de Ouderen. Het belooft een feestelijke middag te worden met onder andere een modeshow, die wordt verzorgd door de firma Poortman en twee maal een swingend optreden van het duo Peter en Niek. Voor de lekkere hapjes en drankjes tekent zoals altijd zorgcentrum Betuweland.

De organisatie van deze middag is in handen van Stichting Recreatie 50+, de protestantse gemeente, zorgcentrum Betuweland en de KBO afdeling Bemmel-Doornenburg.

Er mogen maximaal driehonderd personen worden toegelaten.

Gevonden

HUISSEN - Op 18-9-2014 nabij het wijkcentrum 't Zand op een bank een telefoon is gevonden, het is een modern type telefoon met camera en wrijfscherm.

De eigenaar weet wat voor een merk het is en kent natuurlijk de code. Hij of zij kan contact opnemen met telefoon 06-36023685.

Manke stier in Klompenwaard op eigen kracht hersteld

DOORNENBURG - Eind juni liep één van de zes stieren in De Klompenwaard mank, waardoor hij niet meer in staat was om de kudde te volgen.

Hoe het dier aan zijn blessure aan zijn linker voorknie was gekomen, weet Fokko Erhart van Free Nature niet. Vermoedelijk is dit ontstaan tijdens een gevecht met een van zijn rivalen. Aangezien het dier gewoon zelfstandig kon eten en drinken, is er –in overleg met de dierenarts- voor gekozen om voorlopig het dier in het gebied te laten.

De weken die daarop volgden is een paar keer per week het dier opgezocht om te kijken of het nog wel goed met hem ging. Stukje bij beetje bleek dat inderdaad het geval te zijn. Aanvankelijk verplaatste het dier zich alleen maar van rivieroever naar grazige weide. Na ongeveer acht weken ging hij zich meer en meer door het gebied verplaatsen.

Even was het spannend of hij niet direct weer door zijn rivalen te grazen genomen zou worden, maar dat bleek niet het geval. Het dier is volledig op eigen kracht hersteld van zijn blessure!

Leesclub in oktober van start

BEMMEL - Leest u graag of wilt u het lezen weer oppakken? Vindt u het leuk om samen met andere lezers van gedachten te wisselen over een gelezen boek? Meld u dan nu aan voor De Leesclub.

Samenwerkingspartners SWL, bibliotheek Lingewaard en Betuweland Zorg, Welzijn & Wonen hebben de handen ineen geslagen om De Leesclub te starten bij Betuweland, locatie Liduina.

Het idee van De Leesclub is dat enthousiaste lezers samen kunnen genieten van een tekst, interesses kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. U leest een door de groep gekozen boek en bespreekt dit onder het genot van een kopje koffie/thee.

De Leesclub zorgt voor negen bijeenkomsten en een extra lezing/workshop en voor een inspirerende gespreksleider, die de bijeenkomsten leidt. Gezamenlijk wordt de boekkeuze bepaald. De bibliotheek draagt zorg voor de boeken.

Op 10 oktober is de eerste maandelijks bijeenkomst, die iedere tweede vrijdag van de maand van 14:00 tot 15:30 uur een vervolg krijgt bij Betuweland, Liduina, Gouden Appel 120 in Bemmel. Zes tot twaalf personen kunnen deelnemen. De kosten zijn 55 euro per jaar. Aanmelden kan via SWL Meldpunt www.swlingewaard.nl of bibliotheek Lingewaard www.bibliotheeklingewaard.nl.

Nog een keer: 'De Strijd om de Broek'

DOORNENBURG - Op 18 mei vond op Kasteel Doornenburg de première plaats van drie korte tafelspelen die handelen over 'De Strijd om de Broek': Van de droncken man ende sijn wijf, Lippijn en De Buskenblazer.

Ze duren elk ongeveer vijftien minuten en worden gespeeld door theatermakers van de Stichting Kunstkeetfestival, muzikaal omlijst met muziek en zang van troubadour YannLawick.

In de Middeleeuwen was de vraag 'Wie is er in huis de baas?' een zeer geliefd thema op het toneel, waarbij lichamelijk geweld dikwijls niet geschuwd werd...

Halverwege de zestiende eeuw werden tijdens bijzondere gelegenheden kluchten opgevoerd voor een tafelend gezelschap. De 'Tafelspelen' lieten het publiek de zogenoemde omgekeerde wereld zien. Men kreeg geen genoeg van bedrogen echtgenoten en huwelijksgeweld tussen man en vrouw: 'De strijd om de broek'.

Na grote bekendheid te hebben gekregen tijdens het Nijmeegse festival Gebroeders van Limburg in 2012, worden de Theatermakers regelmatig gevraagd.

Zondag 28 september wordt om 15.30 uur nogmaals 'De Strijd om de Broek' opgevoerd. Het kasteel is open vanaf 15.00 uur.

Na afloop van het concert is er gelegenheid gezellig na te praten onder het genot van een drankje in de hal en/of kleine kelder van het kasteel.

Reserveren kan door betaling van vijftien euro op NL26 RABO 0305 6336 86 ten name van Stichting tot Behoud van den Doornenburg onder vermelding van uw mailadres en telefoonnummer. Ook via 0481 422847, 026 3255682 en 06 22850331.

33e Oordupkesfestival Blauwe Pony '81

BEMMEL – Carnavalsverenging De Blauwe Pony '81 organiseert dit jaar voor liefst de 33e keer het inmiddels zeer fameuze Oordupkesfestival. Zaterdag 29 november brengen getalenteerde zangers, zangeressen, gelegenheidsduo's, musici en carnavallisten hun originele nummers weer in De Roskam ten gehore.

"Lijkt het je leuk om als solist, als duo of in een groep met een amusant lied te willen optreden, waarbij de melodie bekend mag zijn maar de tekst nieuw en origineel moet zijn, schrijf je dan zeker in!" Zaal De Roskam zal tot de nok toe gevuld zijn en omdat het geen 'blind auditions' meer zijn, zullen alle stoelen reeds in de richting van het podium gedraaid zijn. In de voorafgaande jaren hebben onder een toeziend oog van de vakjury veel bekende en nieuwe gezichten gestreden om de enige echte Oordupkestrofee, maar muzikaliteit en zeker gezelligheid staan jaarlijks op nummer één.

Vorig jaar werd dit muzikale spektakel gewonnen door 1001 Toepers Nachten. Dit illustere gezelschap met een meer dan uitstekende leadzanger, stal de show met een wervelend optreden van buikdanseres Suleika. "Lijkt het je dus leuk om alleen, samen met je vrienden of bijvoorbeeld zelfs met je volleybal- of voetbalteam een amusante muzikale act neer te zetten, meld je dan zeker aan! Wellicht wordt dit zelfs wel je opstap naar de Voice of Holland."

De inschrijving is geopend. "Wil je jouw zangkwaliteiten eens tonen aan het publiek, streven naar de ODF-trofee of gewoon eens meedoen voor de gezelligheid, schrijf je dan in vóór 1 november."

Inschrijven of meer informatie over het ODF kis te verkrijgen bij Marcel Leijser, 0481 464902 (m.leijser@hotmail.com) of via het secretariaat van BP '81 (secretaris@blauwepony.nl).

Javier Guzman bij TOP Bemmel

BEMMEL - Javier Guzman heeft met Absurd Verlicht op zaterdag 4 oktober om 23.00 uur een try out

Op jonge leeftijd emigreert Javier samen met zijn moeder en broer Emilio, (twee seizoenen geleden nog bij TOP en, in navolging van zijn broer, recentelijk winnaar van de Neerlands Hoop!) naar Nederland. In Amsterdam studeert hij aan de Academie voor Kleinkunst. Nog tijdens zijn opleiding is hij te zien op het Leids Cabaret Festival en wint er zowel de jury- als de publieksprijs. In 2003 studeert hij af en zet hij zijn carrière voort op de planken, op televisie en op het witte doek.

Guzman kreeg voor het spraakmakende en biografische Delirium de Neerlands Hoop 2007. De cabaretier verwerkt in wat zijn persoonlijkste voorstelling tot dan toe is de ervaringen over zijn alcoholverslaving. Bevrijd van de alcohol stort Guzman zich vervolgens in een riskant cocaïneavontuur en die ervaringen brengt hij voor het voetlicht in Delirium II. Het is zijn zesde avondvullende show. En is het nu klaar? Is het verleden geweest, is alles van alle kanten belicht? Welnee, dat zou 'absurd' zijn. Guzman is nog maar net begonnen.

Kaarten à 19,50 euro bij Boekhandel Polman en Arends Optiek, of aan de kassa op 4 oktober. Reserveren via www.topbemmel.nl.

Najaars-skeeleren in Bemmel

BEMMEL - De skeelerafdeling van b.o.d. De Sprinters geeft al jaren skeelertrainingen. Deze najaarsperiode is er voor het tweede achtereenvolgende jaar een extra trainingsmogelijkheid voor jeugd vanaf 14 jaar en volwassenen.

De trainingen zijn van donderdag 2 oktober tot en met donderdag 18 december van 19.30 tot 20.30 uur op de verlichte atletiekbaan Drieske 7 in Bemmel. De kosten voor de gehele periode bedragen vijftien euro per persoon.

Onder begeleiding van een ervaren trainer wordt gewerkt aan techniek en kunnen al dan niet in pelotonvorm als afsluiting van de training nog even kilometers worden gemaakt. Tijdens het rijden zijn helm en handbeschermers verplicht. Knie- en elleboogbescherming wordt geadviseerd.

"Als je interesse is gewekt, kom dan op de donderdagavond naar het clubhuis van b.o.d. De Sprinters op sportpark De Heister aan Drieske 7 in Bemmel (postcode ten behoeve van navigatie 6681 CX). Vooraf aanmelden is niet nodig, maar mag wel. Heb je nog vragen? Stuur deze dan aan skeelers@boddesprinters.nl."

In het voorjaar starten weer trainingen voor jeugd en volwassenen, waarbij zowel ervaren als onervaren skeeleraars welkom zijn. Nadere informatie hierover volgt in het voorjaar op www.boddesprinters.nl en in de regionale kranten.

Optreden van De Begonia's in Hof van Breunissen Gendt

GENDT - Met trots presenteert Hof van Breunissen op donderdagavond 25 september een optreden van De Begonia's. Het veelzijdige koor De Begonia`s bestaat uit enthousiaste, spontane vrouwen met veel zang -en levenservaring.

Laat u verrassen door hun smartlappen, luisterliedjes en vrolijke meezingers van Hollandse bodem. Naar eigen zeggen staan ze het hele jaar in volle bloei mede dankzij de muzikale ondersteuning van een accordeonist, gitarist en drummer.

Het optreden in Hof van Breunissen begint om 19.00 uur. De entree (inclusief een kopje koffie of thee) is vijf euro, bij binnenkomst te voldoen.

Protestantse Gemeente

HUISSEN - Zondag 28 september om 10.00 uur is de kerdienst van de protestantse gemeente in Huissen te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee J. Herwijer uit Bemmel. Thema: 'Wapen je met vrede'. Er is crèche en minikinderkerk tot vier jaar, kinderkerk vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Van theoloog, kerkleider en verzetsman Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)

de volgende woorden: "Ik geloof dat God uit alles, ook uit het aller-slechtste, iets goeds kan en wil laten ontstaan. Daarvoor heeft hij mensen nodig, die met alles hun voordeel weten te doen. Ik geloof dat God ons in elke noodsituatie zoveel kracht tot verzet zal schenken, als wij nodig hebben. Maar Hij geeft deze niet vóóraf, opdat wij niet onszelf, maar alleen op Hem vertrouwen. In dit geloof zou alle angst voor de toekomst overwonnen moeten zijn."

Loopseizoen weer begonnen

BEMMEL - Al enkele weken is het op de maandag- en woensdagavond op sportpark De Heister weer een grote drukte van loopsters en lopers van b.o.d. De Sprinters die een uurtje in groepsverband gaan hardlopen. Zowel op de 400-meterbaan als op de openbare weg zijn ze aanwezig om de regelmaat weer op te pakken en te werken aan conditie, snelheid of alleen maar om geest en lichaam fris en actief te houden.

Intussen is er door de gemeente Lingewaard groot onderhoud aan de baan verricht. De vereniging heeft hierbij aangehaakt om voor eigen kosten twee 60-meterbanen te laten aanleggen, zodat op sportpark De Heister nog meer mogelijkheden zijn ontstaan om de trainingen te verzorgen.

b.o.d. De Sprinters is een vereniging met ruim 350 leden, waarbij een loop- en een skeelerafdeling. De lopers trainen op de maandag- en woensdagavond en de skeeleraars zijn op de donderdagavond actief. Bij de lopers begint de jeugd om half zeven en de rest om half acht. Deskundigheid en gezelligheid staan bij de vereniging voorop. Leden kunnen de trainingsschema's volgen, die samengesteld zijn door gecertificeerde trainers, maar kunnen ook van persoonlijk aangepaste schema's voorzien worden. Afgelopen week is ook weer een dertigtal mensen begonnen in een beginnersgroep om in enkele maanden enthousiast gemaakt te worden voor de loopsport.

Naast de trainingsfaciliteiten en activiteiten voor eigen leden organiseert de vereniging per jaar ook enkele wedstrijden voor eigen en niet-leden om zo ook regionaal bekendheid te geven en de loopsport te promoten. De eerst volgende wedstrijd is de Zwarte Pietenloop op de laatste zondag van november.

Essenpas viert burendag: burenmarkt en creatieve workshops

BEMMEL - Zaterdag 27 september viert De Essenpas in Bemmel op uitgebreide wijze Nationale Burendag. Het wijkplatform Bemmel Oost organiseert samen met Driestroom Dagbesteding allerlei activiteiten. De activiteiten vinden plaats op het terrein van het nieuwe Hofstedepark.

De hele middag is er vanaf 13:00 tot 17:00 uur.een burenmarkt. Hier vindt men creatieve producten van onder andere Driestroom, informatie van verschillende verenigingen die in en rond de wijk actief zijn en informatie of aanbiedingen van verschillende personen en bedrijven uit de wijk.

Verder zijn er deze middag veel activiteiten voor wijkbewoners en andere geïnteresseerden, van klein tot groot. Driestroom Dagbesteding biedt verschillende creatieve workshops. Zij verzorgen deze dag ook de hapjes en drankjes, waarbij de bezoeker al een voorproefje krijgt van het aanbod in het nieuwe café-restaurant van Driestroom op de Markt in Bemmel. De sfeer wordt verder verhoogd door een dweilorkest en er is ook een springkussen voor de kleinere kinderen aanwezig. Aan het einde van de middag sluiten we de activiteiten af met een mooi kampvuur. De kinderen mogen broodjes, worstjes en marshmallows boven het vuur roosteren.

Tijdens deze Burendag vindt om 14:00 ook de opening plaats van het nieuwe kunstwerk in De Essenpas. Onder leiding van burgemeester mevrouw Schuurmans-Blijdeven gaan de kinderen uit de wijk de vensters letterlijk en figuurlijk openen.

Aanmelding van geïnteresseerden voor een (gratis) kraam op deze markt via info@essenpas.nl. (Alleen voor particulieren, bedrijven, verenigingen en stichtingen die in of bij De Essenpas werken of gevestigd zijn).

Kinderen openen vensters in Hofstedepark

BEMMEL - De afgelopen jaren is er hard gewerkt in de jonge wijk De Essenpas in Bemmel. Het wijkplatform Bemmel Oost heeft hier samen met veel vrijwilligers en met de Gemeente Lingewaard, Driestroom Dagbesteding, WaardWonen en andere organisaties een kaal grasveld omgetoverd in een prachtig park dat de verschillende delen van deze wijk met elkaar verbindt. En pal naast het park is een prachtig speel/trapveld aangelegd.

Het werk is nog niet klaar, het platform heeft nog meer wensen en plannen, maar afgelopen week is wel een hele grote stap gemaakt met de plaatsing van het kunstwerk van Karin Colen. Zij ontwierp voor het park een aantal vensters en banken die geïnspireerd zijn op de vensters en vensterbanken die je in oude kastelen aantreft, zoals in de nabije Doornenburg. Vrijdag 12 september werden de vensters en vensterbanken, die bestaan uit grote RVS-elementen, geplaatst en vielen de stukjes letterlijk en figuurlijk op hun plek: het kasteelthema van het park komt nu volledig tot zijn recht.

Opening Kunstwerk
Zo'n grote stap in de ontwikkeling van het park mag uiteraard niet ongemerkt voorbij gaan. Vandaar dat de afronding van het kunstwerk op zaterdag 27 september feestelijk wordt afgerond en de vensters symbolisch worden 'geopend'. Inwoners van de Essenpas maar ook andere geïnteresseerden zijn hierbij welkom! De daadwerkelijke opening zal worden verricht door de kinderen van De Essenpas onder lriding van burgemeester mevrouw Schuurmans-Wijdeven. Om 14:00 zal zij het sein geven om de vensters definitief te openen!

Ingezonden brief

BEMMEL - Met velen hebben we geklaagd de afgelopen jaren over de rotzooi in onze wijk. Het glas wat naast de glasbak staat, de rommel die vooral naast de prullenbakken ligt, het gras wat pas gemaaid wordt als het een centimeter of dertig hoog is en vervolgens op de trottoirs blijft liggen, de modder die daar ook al ligt omdat er machines in sloten blijven steken als ze de kanten willen maaien.
Kortom: het is gewoon altijd een bende!

Maar opeens leek alles anders. Al een hele week reden machines af en aan. Er werd gemaaid, er werd geveegd, kanten geknipt, blad en rommel weggeblazen. Het leek er werkelijk op dat het "groenbeleid" in onze wijk nu eens werd aangepakt! Het lawaai van alle werkzaamheden was oorverdovend maar ik dacht even doorbijten het komt allemaal in orde!
En het kwam in orde! Alles ligt er spic en span bij! En waar hebben we dat aan te danken? Ik denk aan het bezoek dat Marianne Schuurmans aan onze wijk brengt volgende week! En ik vrees dat het een eenmalige actie is. Jammer!
Ik zou eigenlijk wel willen weten wie nu opeens bedacht heeft dat de Essenpas zo'n bende is dat je daar zonder grote schoonmaakactie geen burgemeester kunt ontvangen?

Rita Lusing, Bemmel

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 30 september is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28.

Vanaf vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt. kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

G-hockey gaat voor Chalenge

BEMMEL - Het G-hockey team van MHC Bemmel 800 is samengesteld uit een groep kinderen/jongeren die soms zelf wat steun nodig hebben, maar ook zeker tot steun voor anderen kunnen zijn.

Zoals nu voor de stichting ALS. Een dolenthousiast stel kinderen ging er donderdag helemaal voor, inclusief de ice-bucket actie. De ouders op de 'tribune' zijn al even enthousiast.

Door Lieke, een van de G-speelsters, werd het team genomineerd voor de ice-bucket chalenge. Een echt succes, zoals de foto's uitwijzen. Op hun beurt hebben zij zelf de dames 1, heren 1 en de voorzitter van de hockeyclub genomineerd. Heel benieuwd hoe dat uitpakt!

Programma Havo

THUIS

Donderdag 24 september

18:30 uur HAVO E1 - OVC '85 E4

Zaterdag 27 september

14:30 uur HAVO A1D- DVC '26 A3

12:00 uur HAVO C1D - Millingen SC C3

10:30 uur HAVO F1 - DUNO D F1G

Zondag 28 september

14:00uur HAVO 1 - Uchta 1

11:00 uur HAVO 2 - Elsweide 2

UIT

Zaterdag 27 september

8:45 uur SC Bemmel D3D - HAVO D1GD

13:00 uur SDOO D2 - HAVO D2

11:30 uur Union E4D - HAVO E1

9:00 uur Angeren E3 - HAVO E2G

Zondag 28 september

10:00 uur RKHVV 7 - HAVO 3

12:00 uur Overasseltse Boys 3 - HAVO 4

Creatieve ochtenden bij ParticipatiePunt Gendt

GENDT - "Zin om een ochtend creatief bezig te zijn met schilderen, tekenen, boetseren, houtbewerking, kaarten maken of soortgelijke activiteiten? Geef u dan nu op voor de Crea ochtend op 1 oktober bij het Participatiepunt Gendt."

"Iedereen is welkom, meldt u wel even aan want er is plek voor maximaal twaalf personen. Zin om te komen? Dan moet u in de Centrumzaal van de Hof van Breunissen zijn."

De ochtend duurt van 09:30 tot 11:30 uur, deelname kost (inclusief een kop koffie of thee) twee euro vijftig. Aanmelding kan via: Participatiepunt Gendt, telefoon 088 2552510 / e-mail: ppgendt@swlingewaard.nl; SWL Meldpunt, telefoon 088 2555555 / e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl; receptie Sint-Jozef, telefoon 0481 4211338 / e-mail: receptie@stjozefgendt.nl.

Programma Havo

THUIS

Donderdag 24 september

18:30 uur HAVO E1 - OVC '85 E4

Zaterdag 27 september

14:30 uur HAVO A1D- DVC '26 A3

12:00 uur HAVO C1D - Millingen SC C3

10:30 uur HAVO F1 - DUNO D F1G

Zondag 28 september

14:00uur HAVO 1 - Uchta 1

11:00 uur HAVO 2 - Elsweide 2

UIT

Zaterdag 27 september

8:45 uur SC Bemmel D3D - HAVO D1GD

13:00 uur SDOO D2 - HAVO D2

11:30 uur Union E4D - HAVO E1

9:00 uur Angeren E3 - HAVO E2G

Zondag 28 september

10:00 uur RKHVV 7 - HAVO 3

12:00 uur Overasseltse Boys 3 - HAVO 4

Ingezonden brief

Beste bewoners van de Gemeente Lingewaard,

We kennen 't ongetwijfeld allemaal, we kopen als particulier onze dagelijkse boodschappen en ja het afval ervan gooien we netjes in de afvalbakken. Dan gaat 't afval naar de ovens, en wat verbrand kan worden, wordt verbrand en soms bij een overcapaciteit aan afval gooien we 't op een berg (vuilstortplaatsen), net of dat dan zo milieubewust is.

Maar soms lopen we ook buiten met onze consumpties en dan tja is het op! Het was lekker zeg je dan. Maar wat nu? Ach denk je misschien: wat kan mij 't schelen en gooit 't weg op de grond. Zeker als je met meerdere bent. dan is het zeker stoer om zo te handelen?

Het is zo makkelijk, omdat hetgeen we in onze handen hebben moedwillig op de grond te gooien, kauwgom, peuken en afval. We maken van onze eigen wereld één grote puinbak, mensen zo ga je hopelijk niet met je eigentuin om?

Nu kan 't altijd een keer gebeuren dat je een fles Jägermeister gehaald hebt en tja die valt kapot op 't voetpad, leeg of vol dat is om het even, maar de fles is kapot en nu stel je eens voor dat jij daar zelf loopt in het donker met je hond of met je kind of dat jij er zelf in gaat staan met alle risico's van dien! Mijn hond stond er bijna in en we liepen in het donker daar!

Wat denk jij dan? Ik ben erg benieuwd??

Zo laatst in de polder ook al op het strand waar kinderen spelen en mensen en dieren lopen!

Nu je dit leest: Ruim het volgende keer op als je in de mogelijkheid bent of schuif het in de berm, zoals ik zelf gedaan heb omdat ik geen stoffer en blik bij me had en er ver van vandaan woon. Maar ga 't nog wel opruimen in grote lijnen.

Laten we aub de gemeente schoonhouden en dus ook de wereld! Zie de wereld als uw eigen tuin! Ik dank u!

Met vriendelijke groet,

Iwan Kersten.

De slimsten van Huissen...

HUISSEN - Rotaryclub Arnhem Huissen organiseert op 31 oktober de eerste Huissense StadsQuiz in het jaar van Huissen 700.

In Huissen gaat het al als een lopend vuurtje: er komt een Huissense stadsquiz! Een nieuw evenement. Het is een groots opgezette quiz. Die op een herfstavond vanuit huis, kantoor, clubhuis, kantine gespeeld kan worden. Je vormt een team van ongeveer 10-15 personen, vrienden, familie, buurtgenoten, leden van verenigingen of collega's van een bedrijf of stichting.

Waar gaat het over? Het gaat natuurlijk over Huissen. Ook wordt je kennis en inzicht gevraagd over algemene vragen, sport, digi-taal, muziek, breinbrekers, er zijn ook 'doe-opdrachten' buiten. En raden wie de mysterie guest is.

Hoe wordt het gespeeld? De antwoorden op de vragen kun je op allerlei manieren vinden: via social media, internet, naslagwerken, mensen bellen "weet jij toevallig… het antwoord op..."

Wanneer wordt de stadsquiz gespeeld? Vrijdag 31 oktober van 19.00 tot 23.00 uur. Na elf uur de quizboeken inleveren en onder het genot van een borrel napraten.

Wanneer is de prijsuitreiking? Op vrijdag 7 november worden, tijdens een spectaculaire feestavond, in zalencentrum De Buitenpoort de winnaars bekend gemaakt. De grote eer dat je team een jaar lang het slimste team van Huissen mag noemen. Met een mooie toepasselijke wisselprijs.

Het inschrijfgeld is 25 euro per team. "We bestemmen het geld voor een goed doel. Elk team kan aangeven naar welk goede doel het geld moet gaan. Op de quiz avond stemt elk team op een van de drie, door de Rotaryclub, genomineerde doelen." Inschrijven kan via www.stadsquizhuissen.

Burgemeester adviseert ouderen over brandveiligheid

LINGEWAARD – Burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard gaat woensdagochtend 1 oktober met de brandweer op bezoek bij een oudere inwoner van de gemeente. De burgemeester, verantwoordelijk voor veiligheid in zijn gemeente, doet hiermee een aftrap voor de Nationale Brandpreventieweken waarin aandacht wordt gevraagd voor brandveiligheid en vluchten bij brand.

Die dag bezoekt de burgemeester een zelfstandig wonende oudere om te kijken hoe veilig hij/zij woont en om samen te ervaren hoe vluchten gaat bij brand. De burgemeester laat hiermee zien dat brandveiligheid hoog in het vaandel staat in de gemeente. De burgemeester zal met de brandweer kijken naar onder meer rookmelders, onveilig gebruik van elektriciteitskabels, roken en de vluchtroute; is deze vrij van obstakels. Als het brand in een woning heb je drie minuten om te vluchten!

In de hele regio Gelderland-Midden gaat de brandweer op woensdag 1 oktober met de burgemeesters van zestien gemeenten op pad om de brandveiligheid bij zelfstandig wonende senioren onder de aandacht te brengen. Elke woensdag in de maand oktober, de Nationale Brandpreventieweken, zal ergens in de regio een activiteit plaatsvinden om de bewustwording van brandveiligheid bij ouderen te vergroten. Hoofd Risicobeheersing van Brandweer Gelderland-Midden Robert Polman juicht de verschillende acties toe: "Op deze manier vragen we extra aandacht voor brandveiligheid voor ouderen die nog zelfstandig wonen. Het is een groeiende groep waar aandacht voor moet zijn, want de mobiliteit wordt minder als je ouder wordt en iemand is dan vaak minder zelfredzaam."

Column

Mijn schoolmeester wist raad met stouterikken. De vingers plat op zijn hoge lessenaar en pats. Zijn houten liniaal kwam snoeihard op mijn knokkels terecht. Mag niet meer. Lijflijke straffen ook niet. Zeker niet door Zwarte Piet.

De sinterklaasknecht mag niet zwart zijn en met zijn roe dreigen. Tijdens het persuurtje had ik onze burgemeester willen vragen hoe zij denkt over sinterklaasintochten in Lingewaard. Sinterklaasoptochten zonder Zwarte Pieten vind ik discriminerend tegenover donker geboren Lingewaarders. Alleen blanken in de Sinterklaasoptocht?

Ach, wie zit er te wachten op een politiek antwoord. Bewoners van de Zandvoortsestraat in Gendt al helemaal niet. Zes jaar geprocedeerd tegen een megavarkensstal voor 4350 krulstaarters. Stank en dagelijks dertig vrachtwagens over toeristische buitenwegen. De provincie Brabant heeft diezelfde varkensboer A. van der Geer een flinke duit gegeven om zijn varkensstallen in het buitengebied van Oijen te slopen. De sluwe boer woont nu zonder stank en varkensstallen in een rustig gelegen buitengebied. Koopt in het Gendtse buitengebied een varkensschuur en dwingt met advies van een slimme raadsman bij Lingewaard een vergunning af. Een schuurtje met een vergunning voor uitbreiding tot een megavarkensstal, kan bij verkoop veel meer opbrengen. En wat doet Lingewaard? Die stuurt bij de eerste bezwarenzitting van de Raad van State een lief maar onwetende stagiaire naar Den Haag om het collegebesluit te verdedigen dat er géén vergunning komt. Zonder succes.

Zes jaar burgeractie volgt. Petje af, bewoners hebben ondertussen meer varkensstalkennis dan Lingewaard. De strijd lijkt een achterhoede gevecht, zo maak ik op uit de mondelinge toelichting van het college. De raad heeft al lang een positief besluit genomen. Toch heb ik kortgeleden gezien dat raadsleden en wethouders met Zandvoortse actievoerders stonden te slijmen. Niemand wil een megavarkensstal, zo kregen ze in koor te horen. Heeft de gemeente de zaak verkloot? Zwarte Piet mag blijven. Zijn roe is te soft. De houten liniaal mag snoeihard over de knokkels van Lingewaard.

Sjaak

Ingezonden brief

Gemeentebestuur toont daadkracht. Helaas de verkeerde!

Het sloeg afgelopen vrijdagmiddag bij het Stadhues Comité in als een bom: het besluit van de drie Lingewaardse wethouders om de lopende activiteiten van de "kernpartners van het Stadhues" stil te leggen. De drie wethouders willen alle aandacht te richten op inwilligen van het verzoek van Zorgcentra Betuweland. Die vraagt om vijftig ouderen voor twee jaar tijdelijk onderdak te bieden in het Stadhues. Als dit doorgaat kan al ons goede werk in de prullenmand!

Als woordvoerder van het comité voel ik me dan ook gedwongen om op persoonlijke titel hierop te reageren. Het kostte ons veel geduld, flexibiliteit, incasserings- en doorzettingsvermogen.

Maar er ligt nu een concept-rapport waarin gebruikers, ambtenaren, adviseurs en het comité gezamenlijk een beheers- en exploitatiemodel hebben uitgewerkt. Dat komt uit op een verdedigbare herbestemming tot sociaal- cultureel centrum.

Maar dan het nieuwe gemeentebestuur! Met alle verkiezingsbeloften over snelle totstandkoming van sociaal- culturele centra. Deze bewindvoerders vegen in een klap het met met veel bloed zweet en tranen tot stand gekomen resultaat van tafel. Terwijl nota bene de gemeente zelf dit onderzoek op touw heeft gezet om daarop zijn besluitvorming te kunnen baseren. Ook nog een aantal weken wachten op de definitieve afronding was niet aan de orde!

Dus Huissen kan het door velen gewenste gemeenschapsgebouw vergeten! De aanpassing voor de tijdelijke opvang kost miljoenen. Herbestemming om er een bruisend centrum van te maken kost dat ook. Dat kun je niet twee keer uitgeven. Sterker nog, dat geld is er helemaal niet zoals we allemaal weten.

Gerard Nijhuis

Heb je tijd voor avontuur?

BEMMEL - "Wij zijn op zoek naar jongens van zestien, zeventien en achttien jaar oud die iets nieuws willen ervaren en zichzelf willen uitdagen."

"We bieden op zaterdag 11 en zondag 12 oktober een 28-uurs bivak aan waarbij je door middel van uitdagende opdrachten zelf materialen kunt verdienen die je overnachting kunnen veraangenamen. Het weekend draait om plezier, verbinding en leren. Stichting KoningsHart is een maatschappelijke organisatie die jongens ondersteunt in hun ontwikkeling naar man zijn. Heb je zin om mee te doen tegen de kostprijs van twintig euro? Bel 0644492964 of mail info@koningshart.nl."

Sponsor bedankt

BEMMEL - "Mede dankzij alle sponsoren kunnen wij terug kijken op een zeer geslaagde reünie. Er is veel bij gekletst door oud-leden die elkaar al vele jaren niet meer gezien hebben, onder het genot van een drankje en een hapje."

"De loterij was een groot succes met de vele prijzen die beschikbaar zijn gesteld door vele winkeliers uit Bemmel. Wij willen hen allemaal heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage en iedereen die aanwezig was ook heel hartelijk bedankt! Het was een fantastische avond!"

Filosofiekring in Angeren

ANGEREN - Dirk De Wachter (hoogleraar psychologie te Leuven) schreef een toegankelijk cultuurfilosofisch boek over onze tijd: Borderline Times (Lannoo 2012). Hij stelt borderline als diagnose van heel onze cultuur waarin alles leuk moet zijn: wij leven van impuls naar impuls en verleerden het vermogen om ook ongeluk te dragen.

Dit boek wordt eens per maand op donderdagavonden in een kring besproken op 25 september, 30 oktober, 20 november en 18 december onder leiding avn ds. Klaas Touwen. De avonden in 2015 worden in onderling overleg gekozen. In juni wordt deze kring afgesloten met een openbare lezing door prof. dr. Dirk De Wachter zelf. Plaats: Protestantse kerk, Molenstraat 1, Angeren. Tijd: donderdagavonden vanaf 20.00 uur

In een oogopslag Weekendvieringen voor de r.k.-parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

zaterdag 27 september

14.00 u. R.K. Begraafplaats Bemmel, inzegening van de gedachtenismuur door Pastoor Peters

19.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Groot Koor

zondag 28 september

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor JeKaDee uit Doornenburg

maandag 29 september

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Communieviering met Pastor van Cuijk en het Herenkoor; Opening seizoen Vrouwengilde

vrijdag 3 oktober

16.00 u. De Ark Haalderen, het verhaal van Franciscus wordt verteld en de gekleide beestjes van de Arkdag worden gekleurd; dierendag

Tafeltje Dekje Huissen feliciteert honderdjarige cliënt

HUISSEN - De oudste cliënt van Tafeltje Dekje Huissen is honderd jaar.

Mevrouw Nuij wordt hier extra in het zonnetje gezet door een medewerker van Betuweland.

"Wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Iets voor u? Voor aanmelden en/of informatie 026 3275465 of carolinetimmerman@hetnet.nl."

't Zand zoekt pianodocent

HUISSEN - In verband met het overlijden van onze piano, orgel en keyboard docent Walter Meulenman uit Nijmegen zijn wij op zoek naar een vervangende docent.

"Wij beschikken over een ruimte met de genoemde instrumenten die u kunt gebruiken, en wij hebben als het klikt tussen de leerlingen en de docent ongeveer vijftien leerlingen die les hadden bij Walter Meulenman.

Mocht u zich geroepen voelen om hier op te reageren, al is het bijvoorbeeld op een van de instrumenten, maar het liefst hadden wij graag een docent die op alle drie instrumenten les kan geven, neem dan kontact op met het bestuur van het gemeenschapshuis met de voorzitter M.J.Stellaard, 026 3252819. U kunt ook even mailen naar m.stellaard@upcmail.nl."

BOD de Sprinters blijft jeugd trekken

Ook de leerlingen van het OBC kunnen sporten op een strakke hardloopbaan Foto: Sjaak Veldkamp

BEMMEL- De accommodatie van BOD de Sprinters is uitgebreid met twee zestigmeter banen. Tevens is de 400 meter hardloop- en skeelerbaan voorzien van een nieuwe asfalt toplaag. De uitbreiding is mede het gevolg van de toename van het aantal jeugdleden. Waar de groeiende belangstelling vandaan komt kan voorzitter Peter van Brakel niet verklaren. Hij gokt op leuke jeugdtrainingen en een positieve mond-op-mond reclame. De samenwerking met de gemeente heeft de vereniging een dikke winst opgeleverd.

(van de redactie)

De 400-meterbaan rond het rugbyveld op het sportcomplex in Bemmel is in 2000 aangelegd. Daarna heeft er geen onderhoud aan de baan plaatsgevonden. En dat werd duidelijk zichtbaar. De randen van het asfalt waren in de loop der jaren zodanig afgebrokkeld dat belijning aan de buitenzijde niet meer mogelijk was. Maar ook de veiligheid voor de sporters was in het geding.

Het onderhoud van de 400-meterbaan ligt bij de gemeente. Het college heeft hiervoor een slordige 25.000 euro uitgetrokken. De verwachting is dat de accommodatie de komende twintig jaar geschikt is voor het hardlopen en skeeleren. De vereniging telt zo'n driehonderd leden, waarvan vijftig skeelers. Ook het Over Betuwe College maakt gebruik van de accommodatie.

Het bestuur van De Sprinters liep al langer met de gedachte om hun accommodatie uit te breiden met 60-meterbanen om de hoofdbanen te ontlasten. De uitbreiding is vooral bedoeld voor loopscholing van jeugdleden. BOD de Sprinters telt circa veertig jeugdleden. De aanlegkosten van achtduizend euro exclusief btw komen volledig voor rekening van de vereniging.
De combinatie van gemeentelijk onderhoud en de gewenste aanleg van de 60 meter banen heeft volgens Van Brakel voordeel opgeleverd voor zijn vereniging. BOD de Sprinters had zelf offertes aangevraagd en de gemeente bij de aannemer, die zich al bezighoudt met onderhoud van asfaltwegen in Lingewaard. Dit leverde een voordeel op van circa vierduizend euro.

Ingezonden brief

Stel je voor, je hebt een kindje van 2… Een meisje op ontdekkingstocht naar dat wat de wereld haar te bieden heeft. Een meisje waarbij je gewoon nog even om de deur gaat kijken als ze allang ligt te slapen, je grootste geluk nog even aanschouwen. Een meisje wat je een kus op haar voorhoofd geeft terwijl je zachtjes zegt hoeveel je van haar houd.

Ja, heb je een beeld?

Dit meisje heet Femke en is alles wat hierboven staat beschreven. Op één ding na… Femke heeft neuroblastoomkanker, een onwijs chemotraject al achter de rug. Ze heeft een kanjer ketting van vijf meter. Vijf meter kralen, elke kraal voor een naar moment in haar leventje. Vijf meter ellende, verpakt in vrolijke kleuren…

Femke zit in de medische molen. Er is één maar… De behandeling die Femke hopelijk mag ondergaan wordt alleen in het buitenland gegeven. vijftigduizend euro is er nodig om de ouders met Femke mee te laten gaan. Ze kan niet alleen!

Samen met Orlando van Swaaij heb ik een lied gemaakt; Voor morgen is er hoop! Om op die manier geld in te zamelen voor Femke!

Stort je donatie op rekening nummer NL23RABO0105720038 ten name van H. van der Linden. Noteer er je 06 nummer bij. Dan ontvang je – Voor morgen is er hoop - via whatsapp. Het totaal bedrag gaat honderd procent naar stichting Kanjer Femke.

Mocht Femke het geld niet meer nodig hebben, om redenen waar we nu absoluut niet aan willen denken, dan gaat al het geld naar stichting Villa Joep.

Namens Femke en haar ouders; Dank je wel!

Helma v.d. Linden, Bemmel

TV Programmering:

Zondag 12.00 uur Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629. UPC kanaal 31.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Diligence 2.0 – presentatie Tanja Houkes, elke eerste woensdag van de maand. Een fascinerende zwerftocht langs de schier onbegrensde muzikale mogelijkheden.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad, zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Zaterdag 11.00 – 13.00u Hans Verduijn met Muziekdossier Weekend. Afwisselend Nederlands of Duits.

15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de 50 al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 10.00 u Kerkradio vanuit Eucharistisch centrum Huissen.

                        

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Lingewaard gul voor KWF Kankerbestrijding

LINGEWAARD - De collecte voor KWF Kankerbestrijding heeft in Angeren 1419.19, Bemmel 6266.54, Doornenburg 1558.33, Gendt 3567.33, Haalderen 1136.91 en in Huissen 8650.02 opgebracht. Wie de collectant gemist heeft, kan alsnog een gift overmaken.

Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald, blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Samen met patiënten, onderzoekers, artsen, donateurs en vrijwilligers.

Samen moeten én kunnen we kanker overwinnen. Dankzij onderzoek is de vijfjaars overlevingskans gestegen van 25 procent in 1949 tot 61 procent in 2011. "Helaas zijn we er echter nog niet. Jaarlijks overlijden er bijna 42.000 mensen aan kanker. Er is nog een lange weg te gaan. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarom heel hard nodig. De KWF-afdeling is iedereen voor zijn of haar bijdrage aan de collecteweek dankbaar.

"Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan. Sms 'gift' naar 4333 en investeer eenmalig twee euro. Doneer online via kwf.nl/doneren. Doe een eenmalige donatie via de machtigingskaart, die de collectant achterlaat als u niet thuis bent. Doneer via facebook: collectebus.kwf.nl."

Tweedehandskledingbeurs bij De Leemhof in Gendt

GENDT - Op zaterdag 27 september is er weer een kledingbeurs. Tijdens de beurs is tweedehands kleding voor kinderen, jeugd en volwassenen maar ook voor oudere dames en heren te koop.

De organisatie van de kledingbank is in handen van gemengd koor Jubilate. Plaats van verkoop is sociaal kultureel centrum De Leemhof aan de Dorpstraat in Gendt. "Bent u op zoek naar eigentijdse, goedkope en mooie kleding of wilt u uw garderobe nog aanvullen kom dan tussen 13.00 en 15.00 uur een kijkje nemen. Het kost niets."

Voor informatie kan men bellen naar 0481 422647.

Ledenvergadering Lingewaard Energie

BEMMEL - Op dinsdag 30 september zal om 19:30 uur de eerste algemene ledenvergadering van energie coöperatie Lingewaard Energie worden gehouden.


De vergadering wordt gehouden in De Veldschuur, Sportlaan 1 in Bemmel. Alle leden van Lingewaard Energie zijn uitgenodigd om deze vergadering bij te wonen. Vanaf 20.30 zijn alle geïnteresseerde welkom om deel te nemen aan het tweede deel van het programma. Daarin worden diverse projecten en plannen zoals De Knop Om, Windpark Lingewaard en Zonnepark Bergerden gepresenteerd.


Meer informatie en de agenda voor deze avond staat op www.lingewaardenergie.nl.

Buitenpoort biedt Riesenstimmung op kermiszondag; volle 'Schlager'-programmering Tiende editie Deutsche Mittag extra gemütlich

HUISSEN - Nog voor de hausse van Oktoberfesten in Nederland, was er in 2005 in De Buitenpoort al een Duitse middag. Inmiddels is de Deutsche Mittag op kermiszondag een enorm begrip, niemand wil de gezelligheid missen. Tijdens de tiende editie dit jaar wordt getrakteerd op een volle programmering. Maar liefst vijf Duitstalige acts zorgen voor Riesenstimmung!

Te beginnen met het Huissense Steuer Frei, die met veel schwung Duitse pop, après-ski hits en Schlagers ten gehore brengt. Gevolgd door Corina Sommer, een zangeres uit het deel van Limburg waar ze Duits (lijken te) spreken. Vooral viel Spaß met het beste van dé Duitse zangeressen van het levenslied, Andrea Berg en Helene Fischer. Voor Riesenstimmung zorgt Die Powerbuam, ook uit Zuid-Limburg. Met zang en dans en accordeon en Powerpolka zet dit jonge duo tot ín en mét het publiek de tent op de kop!
Bovendien is er nog een verrassingsact op deze extra feestelijke jubileumeditie. DJ und Moderator is Hansi Schimanski. Die schakelt van Heino tot Nena en van Vicky Leandros tot Rammstein en praat het liefst steenkolen Duits. Hij reikt ook Pokalen uit, voor onder meer 'Familien aus Huissen Met Mooiste Duitse Achternaam' en 'Huissense Voetballer Mit Dreckigsten Schwalbe'. Hilariteit alom.

Bezoekers die in stijl komen (Lederhosen, Dirndl-pakjes, pornosnorren, houthakkershoedjes et cetera.) maken kans op prijzen. Uiteraard is er Duitse catering en wordt het bier (naar believen) getapt in pullen. De Deutsche Mittag is hét mini-Oktoberfest van Huissen en omgeving. Hansi Schimanski: "We starten kermiszondag, 28 september, al om 14.00 uur, de toegang is gratis dus wees er vroeg bij voor een goede plek! Bij slecht weer binnen.''

VPTZ Als sterven dichtbij komt

Hans Kemperman en Cobi Rothoff Foto: Hans Kemperman en Cobi Rothoff

BETUWE - In de afgelopen weken heeft de VPTZ weer behoorlijk aan de weg getimmerd. Ook op de Vrijwilligers-markt van Elst heeft een aantal vrijwilligers aan belangstellenden kunnen uitleggen waar de VPTZ voor staat: kosteloze hulp van opgeleide vrijwilligers die 24/7 ingezet willen worden bij iemand die thuis wil sterven.

Iedere belangstellende begreep wat de bedoeling is: vrijwilligers kunnen één of een paar uren per dag op álle dagen van de week komen, zodat de mantelzorger bijv. een boodschap kan doen of ergens op bezoek kan gaan. Ook kunnen de VPTZ-vrijwilligers een aantal nachten van de week de mantelzorger ontlasten door aanwezig te zijn, zodat de mantelzorger goed kan slapen.


Er waren in Elst bij de stand waar voorlichting werd gegeven piekmomenten. Die stilte en plotselinge drukte zijn te vergelijken met de praktijk; soms even geen aanvragen voor inzet en soms heel veel aanvragen. De vrijwilligers zijn dik tevreden, want de naam- en dienstbekendheid van de VPTZ in de gemeente Overbetuwe zijn vergroot! En dat de vele reclame helpt, blijkt ook uit het gegeven dat zich weer enkele vrijwilligers hebben gemeld voor dit zeer speciale vrijwilligerswerk. Contact? Marriet van Rekum 06 46045951 of Stanley Hercules 06 46045948. Meer informatie staat op www.vptz-betuwe.nl.

Jan Smit neemt cheque 45.252 euro voor SOS Kinderdorpen in ontvangst

LINGEWAARD - Op dinsdag 16 september nam Jan Smit als ambassadeur van SOS Kinderdorpen in Den Bosch een cheque van 45.252 euro in ontvangst voor de stichting. Het prachtige bedrag werd opgehaald tijdens een actie van supermarktorganisatie Coop in samenwerking met oranje paprika telers.


Coop zamelde deze zomer met de Oranje Kanjer-campagne geld in voor SOS Kinderdorpen met de verkoop van oranje paprika's. De supermarktorganisatie doneerde voor iedere verkochte paprika 10 cent aan het goede doel. Klanten die de paprika's kochten konden bovendien een privéoptreden van Jan Smit winnen. Gelijktijdig aan de campagne organiseerde Coop een statiegeldactie voor SOS Kinderdorpen, waarvan het eindbedrag door Coop werd verdubbeld.

In totaal werd met de acties 45.252 euro opgehaald. Dit bedrag wordt besteed aan de bouw van een nieuw SOS kinderdorp, Yamoussoukro, in Ivoorkust. De levensomstandigheden van kinderen hier zijn door de grote armoede en de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog schrijnend. Zo leeft 31 procent van de kinderen zonder biologische ouders en gaat slechts twintig procent naar school. In Yamoussoukro geeft SOS Kinderdorpen 120 kinderen weer een liefdevol thuis. Een veilige plek waar zij zich met de zorg van een toegewijde SOS moeder kunnen ontwikkelen tot een weerbare volwassene en zo de armoedecirkel doorbreken.

Privéoptreden Jan Smit
Klanten van Coop steunden met de aankoop van de oranje paprika's niet alleen het goede doel, maar konden ook een privéoptreden van Jan Smit winnen op een zelf te bepalen locatie. Om mee te doen vulden klanten – individueel of met een club of vereniging – de unieke code op de verpakking van de paprika in op de website van Coop en koppelden ze deze aan een facebookaccount. Het account met de meeste codes, in dit geval het facebookaccount 'Oranje Kanjer', van Claire Clement uit Oud-Beijerland won. Gisterenavond vond het privéoptreden plaats in Den Bosch.

Kennisbijeenkomst Ziektewet voor ondernemers bij Rabo

Janthonie Wielink van bureau Enkwest neemt de ondernemers mee in de nieuwe Ziektewet

BETUWE - Op donderdag 18 september organiseerde Rabobank Oost Betuwe voor ondernemers een kennisbijeenkomst Ziektewet in Elst.

Vanaf dit jaar gaan ondernemers de kosten dragen voor de Ziektewet- en WGA-uitkering van medewerkers die ziek zijn als ze uit dienst gaan. Zelfs als ze maar één dag in dienst zijn geweest. Werknemers vormen hierdoor tot twaalf jaar lang een financieel risico voor een bedrijf. Kunnen bedrijven deze kosten dragen?

Omgaan met nieuwe risico's
Janthony Wielink van Enkwest Opleiding & Advies legde ondernemers tijdens deze avond uit hoe er kan worden omgegaan met de nieuwe risico's. Tijdens een interactieve sessie kwamen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:
Hoe hoog is de nota van het UWV volgend jaar? Wat betekent de Ziektewet voor de portemonnee van de onderneming? Hoe kan de ondernemer de kosten beïnvloeden? Wat mag een ondernemer verwachten van arbodienst en inkomensverzekeraar?

Volgens de klanten was de spreker van begin tot eind zeer boeiend. En dat de lezing toegevoegde waarde leverde stond buiten kijf. "Dit onderwerp is iets waar ik niet veel aandacht aan besteedt. Vanaf nu zal dit anders worden!" aldus één van de ondernemers.

"Kennis delen. Zo investeren we samen in ondernemers."

Wheels2Drive Tweewielers heet haar nieuwe buren welkom

Foto: Het Gemeente Nieuws

HAALDEREN - De bladeren vallen maar ook dan is er genoeg nieuws op het gebied van scooters, brommers en Qwic elektrische fietsen, daarom wordt er een speciale najaarsshow gehouden van dinsdag 23 september tot en met 1 oktober aanstaande.

U kunt dan een gratis proefrit maken op een nieuwe of gebruikte scooter, brommer of op een Qwic elektrische fiets, dat biedt de klant de gelegenheid uit te zoeken welke scooter, brommer of fiets precies beantwoord aan zijn of haar eisen.

Op zoek naar een goede gebruikte scooter of brommer, ze staan er! De prijzen zijn altijd scherp en concurrerend maar tijdens de najaarsshow zijn er nog diverse extra aanbiedingen.

Bij Wheels2Drive Tweewielers wordt de tijd genomen om u te adviseren over de aanschaf, maar ook over het onderhoud van uw brommer, scooter of elektrische fiets.

Dealer van diverse merken scooters en brommers: Sym, Kymco, Peugeot, Turbho, Tomos, maar voeren alle A-merken scooters. Het assortiment onderdelen is zeer groot, maar u kunt er ook terecht voor een goede helm in een flitsende kleur, bijvoorbeeld: fluor geel.

Zij bedienen de hele regio, beschikken over een moderne werkplaats, eigen ophaaldienst, hebben al zeven jaar expertise in huis op het gebied van schadeafhandeling en zijn agent van ANWB (Unigarant ) Fiets en Bromfietsverzekeringen.

Open van dinsdag tot en met zaterdag, vrijdag koopavond tot 20.00 uur, (maandags gesloten) of bezoek de website: www.wheels2drive.nl

Tot ziens bij Wheels2Drive Tweewielers, Van der Mondeweg 87a, Haalderen.

21 / 30

22 / 30

Alarmfase 3 reikt opnieuw Den Gouden Pluim uit!

BEMMEL - Alweer voor de zevende keer in het bestaan van Alarmfase 3 is 'Den Gouden Pluim' uitgereikt.

Deze bijzondere prijs wordt bij hoge uitzondering uitgereikt aan hen die, in de ogen van de vorige winnaar, een zeer speciale bijdrage hebben geleverd aan het Bemmelse dweilorkest.


Tijdens de wekelijkse zondagavond repetitie in het Nootgebouw kwam winnaar Sjoerd Kersten niets vermoedend naar de repetitie. Nog niet wetend dat hij enkele uren later deze bijzondere prijs op zijn muzikale oeuvre zou kunnen bijschrijven.

Vorige winnaar Kneed Princen nam tijdens de repetitie het woord en koos bekkenist Sjoerd tot kersverse winnaar van 'Den Gouden Pluim'. De reden waarom Sjoerd deze prijs, ook wel liefkozend Dn Pluim genoemd, won is volgens Kneed duidelijk: "Sjoerd heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt als penningmeester van de club, een belangrijke taak die hij uitmuntend heeft uitgevoerd, Naast het beheren van de penningen der Alarmfase 3 zorgt Sjoerd altijd voor de nodige ambiance binnen de club, maakt hij deel uit van het bestuur van de Bemmelse Dweildag en heeft hij zich extra ingezet als manager van Ut Leut-Trio, een opkomende feestband bestaande uit enkele zeer getalenteerde leden van Alarmfase 3."

Alarmfase 3, aanhang, fans en zijn held Gerard Pronk zijn Sjoerd erg dankbaar zijn bijzondere bijdrage aan Alarmfase 3.

Haalderen heeft haar informatiepaneel WO II

HAALDEREN - Op 12 september was het dan zover: In de tuin van de kerk werd een pracht informatiepaneel onthuld. Het paneel 'Haalderen in de vuurlinie' geeft in woord en beeld inzicht in de periode '44-'45.

Nabij deze historische plek staat reeds vele jaren een monument en het paneel is daarop een hedendaagse aanvulling. Belangstellenden kunnen er kennis nemen van fotomateriaal van de strijd en de beschrijving van hetgeen er is gebeurd. Evenals de overige panelen die via het exoduscomité worden gerealiseerd zijn de teksten weer in zowel Nederlands, Duits en Engels.

Het 4 mei-comité Haalderen heeft via Joop Wismans en Max Bozon het initiatief genomen Bij de onthullingsplechtigheid waren ook veel bewoners uit Haalderen zelf aanwezig.

Burgemeester Marian Schuurmans sprak de waardering uit voor het realiseren van dit paneel en de sterke aanwezigheid van de jeugd. Het is van groot belang, dat niet vergeten wordt welke ellende de oorlog hier in de regio heeft veroorzaakt. Dit paneel draagt er toe bij, dat het in de herinnering blijft.

In de toespraken was vooral veel aandacht voor de kwetsbare positie van burgers. Die kwamen in een spagaat gedurende de gevechten en moesten gedurende acht maanden huis en haard verlaten richting het bevrijde zuiden.

De zon gaf een zomers tintje aan de plechtigheid. De jeugd verzorgde sfeervolle muziek; er was een jeep en na de Last Post volgde een respectvolle minuut stilte.

Na de bloemlegging werd door jong en oud het paneel op de foto vastgelegd. Zeker bedoeld om er thuis in alle rust achter de pc nog eens kennis van te nemen. Aan het slot overhandigde de burgemeester een historische WO II-koffer aan de aanwezigen van de evacuatie uitbeeldingsgroep.

Er is een brochure via www.exodushuissen.nl en bij de lokale VVV beschikbaar.

Kermis-bingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - De Huissense kermis staat weer voor de deur en dat begint bij voetbalvereniging Jonge Kracht op vrijdag 26 september met een bingo, waar weer leuke prijzen te winnen zijn.

De aanvang van deze bingo -die gehouden wordt in de kantine van Jonge Kracht, aan de Bloemstraat 93 in Huissen- is 20.00 uur.

Activiteiten in De Zilverkamp

HUISSEN - De Huissense Kermisspecial op zaterdag 27 september. "Dit betekent dat we suikerspinnen en limonade gaan uitdelen en kermisknutsels gaan maken."

"Verder kun je een kleurplaat mee naar huis nemen, om mee te doen aan de kleurwedstrijd. Heb jij ook zin in de kermis? Beleef dan alvast de voorpret van de kermis bij winkelcentrum De Zilverkamp. In verband met de opening van de kermis om 14.00 uur zal onze activiteit eenmalig om 10.30 uur starten en eindigen om 14.00 uur."

Meer informatie staat op: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

25 / 30

Huberts Tweewielercentrum: kwaliteit, service, nazorg

HUISSEN – De Gazelle en Sparta bike en e-bike dealer voor in Lingewaard. Altijd onderdelen op voorraad van de nieuwste modellen, onderdeel niet op voorraad de volgende dag in huis.

Bij reparaties altijd een leenfiets beschikbaar. Op al onze nieuwe fietsen en e-bikes geven wij vier gratis servicebeurten. (dat doen we al jaren) en voor e-bikes horen daar nog vier gratis software updates bij. Bij tweedehands bikedemo's jong gebruikte bike en e-bikes geven wij fabrieksgarantie en twee gratis servicebeurten en een jaar garantie op versnellingssystemen. In onze winkel 300 m2 staan de mooiste Gazelle's en Sparta's van 2014.

Binnenkort komen van Gazelle en Sparta de nieuwste modellen van 2015 binnen. In onze bike-outlet 200 m2 staan voor u de mooiste demo's, jong gebruikte bikes en e-bikes voor u. Tot wel – 35 procent af catalogus prijs. Elke zaterdag fietsmarkt en altijd krijgt u voor uw fiets een extra hoge inruil. Vijf dagen per week geopend van 08.00 tot 19.00 uur, zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur. Nu ook eigen webwinkel met duizenden artikelen, vanaf 1 oktober.

Tegen inlevering van deze advertentie: vijftien korting op accessoires en reparatie. 25 euro voor een onderhoudsbeurt voor uw fiets. Dertig euro voor binnen- en buitenband en montage. Deze advertentie is honderd euro waard, bij aankoop van een bike of e-bike zonder inruil. Geldig tot 7 oktober.

Huberts Tweewielercentrum. Julianastraat 52 Huissen. Telefoon 026 3251153; www.kooshubertstweewielercentrum.com; facebook.

Kermiszaterdag vet feest met Tchom; eerste honderd bezoekers gratis Top live muziek in Buitenpoort voor hét kermisgevoel

De achtkoppige top coverband Tchom speelt live de tent ouderwets plat op kermiszaterdagavond in de Buitenpoort

HUISSEN – Het vertrouwde kermisgevoel gaat gelijk op met lekkere, feestelijke en opzwepende live muziek. Vinden en míssen velen die kermis vieren in Huissen. Welnu, die wens wordt vervuld, want topcoverband Tchom zorgt voor een vet feest op kermiszaterdag in De Buitenpoort.

Op kermiszaterdag (27 september) gaan om 21.00 uur de deuren open. Met als speciale (kermis)actie: de eerste honderd bezoekers gratis (!) entree evenals de eerste kermisborrel. ,,Zo houd je nog wat extra's over voor de kermis zelf'', lacht Herman van Gellecum, eigenaar van De Buitenpoort. ,,Bovendien wil ik graag proosten met de bezoekers op de start van dit geweldige feest.''

Volgens hem is het echte kermisgevoel onlosmakelijk verbonden met live muziek. ,,En dat misten veel mensen, vooral de doelgroep 18+. Vandaar dat we de topcoverband Tchom hebben weten te strikken.'' Deze achtkoppige band rond zanger Richard Sprokkereef speelde al menig publiek plat, zoals bij het Kersenfeest in Gendt, Back to the Music bij het Moment in Huissen en de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Ook is Richard landelijk bekend, want finalist in het zangprogramma op tv 'Una Voce Particolare'.

Tcho, staat voor The Cheesy Heroes Of Music. Ze spelen pop (Prince, George Baker Selection, Madness, George Michael), rock (Queen, Guns 'n Roses) Nederlandstalig (Andre Hazes, De Dijk, Rene Schuurmans, Doe Maar), disco (Earth, Wind & Fire, Stevie Wonder en Kool & the Gang) en recente hits (NERD, The Darkness, Kaiser Chiefs) en Duitstalig (Peter Maffay, Marianne Rosenberg). Dikke pret, meezingen en swingen gegarandeerd!
De eerste honderd bezoekers mogen gratis naar binnen (mits achttien jaar oud en voor 22.00 uur) daarna is de entree vijf euro. Vanwege de te verwachte drukte is reserveren gewenst: info@debuitenpoort.nl.

Week van de Pauzehap voor basisschoolleerlingen Albert Heijn: 'Ik eet het beter'

LINGWAARD - Tijdens de Week van de Pauzehap biedt Albert Heijn Bemmel, Gendt en Huissen met het lesprogramma 'Ik eet het beter' de bovenbouw van zes basisscholen in Lingewaard een gratis pakket gezonde tussendoortjes aan. Met de uitdagende kennis- en interessante doeopdrachten ervaren de leerlingen hoe leuk en lekker een gezonde leefstijl kan zijn.

Tijdens de Week van de Pauzehap, die van 22 tot en met 26 september plaatsvindt, laat Albert Heijn leerlingen uit groep vijf tot en met acht onder meer zien, dat tussendoortjes een belangrijk onderdeel zijn van een gezonde dag. Het pakket tussendoortjes, dat net als het lesmateriaal in samenwerking met het Voedingcentrum is samengesteld, bestaat onder meer uit bananen, snoeptomaatjes en druiven. Op de laatste dag selecteren leerlingen samen met hun ouders een lekker en gezond tussendoortje en nemen deze mee nemen naar school. De Week van de Pauzehap is onderdeel van het 'Ik eet het beter' programma.

Ik eet het beter

Basisschoolleerlingen van groep vijf tot en met acht kunnen zowel in het najaar als in het voorjaar meedoen aan de lesprogramma's van 'Ik eet het beter'. Tijdens deze programma's ervaren en ontdekken zij met elkaar hoe lekker en leuk het is om gezond te eten. Ook is het hele jaar door de 'Vraag van Vandaag' op het online platform te vinden. De docent kan hiermee, met behulp van het digiboard, elke dag in de klas kort stil staan bij het onderwerp gezondheid. In totaal telde het lesprogramma Ik eet het beter in het schooljaar 2013/2014 ruim 347.000 deelnemende basisschoolleerlingen in heel Nederland. Albert Heijn hoopt met het 'Ik eet het beter'-programma een bijdrage te kunnen leveren aan een gezonde leefstijl voor basisschoolkinderen.

Zondag 28 september van 15.00 tot 17.00 uur in de supermarkt in Bemmel Theo Jansen neemt afscheid van Albert Heijn

Foto: Martien Holthuis

BEMMEL – Vestigingsmanager Theo Jansen van de Albert Heijn in Bemmel gaat deze supermarkt verlaten. Theo gaat een nieuwe uitdaging aan in de AH-supermarkt in Druten, die eveneens onder het concern van Hans Geveling valt. Klanten kunnen op (koop)zondag 28 september tijdens een speciale receptie hem de hand komen schudden.

Het is ook voor Theo zelf snel gegaan. "Enkele maanden geleden wist ik al, dat ik vanwege mijn gezondheid wat gas moest terugnemen. Maar ik dacht, dat het na mijn vakantie wel beter zou gaan. Dat bleek niet het geval, waarop mijn werkgever en ik hebben besloten, dat ik elders in het bedrijf beter ingezet zou kunnen worden. In Druten ben ik een goede aanvulling op het management. Ik ga er Marjolein, de huidige manager, vooral achter de schermen ondersteunen."

Theo Jansen kijkt met heel veel plezier terug op zijn negenjarige periode bij Albert Heijn in Bemmel. Hiervoor was hij al jaren actief als manager bij Albert Heijn in Gendt en Huissen. "Het is een boeiend beroep, vooral door het contact met de klanten en de medewerkers. Ik bedank dan ook graag iedereen voor die fijne periode. Met pijn in het hart neem ik afscheid. Ik zal Bemmel missen, niet alleen de klanten van Albert Heijn, ook de ondernemers, de gemeente en de buurtbewoners met wie we veel leuke evenementen hebben georganiseerd..."

Iedereen, die Theo de hand wil schudden, is op zondag 28 september van 15.00 tot 17.00 uur welkom. Theo geeft aan, dat hij in plaats van bloemen of andere geschenken, graag ziet dat men een gift doet in de ton, bestemd ter bestrijding van de spierziekte ALS.

Slager Buurman aan het Van Wijkplein: 'Laat de kermisvisite maar komen!'

De winkel van Slagerij Buurman is na langdurige wegwerkzaamheden weer bereikbaar Foto: Sjaak Veldkamp

HUISSEN - Als het stadje van plezier zich voorbereidt op vijf dagen kermis dan is in veel huishoudens een aantal dingen vanzelfsprekend. Kermiszondag komt er visite op de eet. Zaterdag actief in de keuken en op het boodschappenlijstje staat in ieder geval, koude schotel, soepvleis en rollade. Inkoop vereist kennis. Vroeger en nu. Daarom is er nog steeds op de donderdag het traditionele Vleiskeure. Slagerij Wim Buurman doet weer graag mee met deze diepgewortelde traditie. Naast gratis proeven zijn er mooie vleisprijzen te winnen.

Het vleiskeure is een geweldig feest. Dit jaar is het voor Wim Buurman extra feest. "De ondernemers van het Van Wijkplein kunnen de ellende rond de afsluiting van de Van Voorstraat feestelijk afsluiten." Op 16 juni begonnen de werkzaamheden. Slagerij Buurman was met de auto niet bereikbaar. Slager Robin Vonk heeft het in de winkel goed kunnen merken. "Nu we gelukkig weer bereikbaar zijn, komen de klanten gewoon weer terug. Ze zijn blij, want ze hebben onze kwaliteit wel gemist."

De opening van het Vleiskeure is om 18.30 uur op het Van Wijkplein. Wim Buurman laat hier graag zijn ambachtelijke vakmanschap van een slager zien. Hij gaat mooie speenvarken aansnijden.

Vroeger werd na de slacht het vèrke ondersteboven op de leer geknoopt. Buurman laat zien hoe zoiets eruit zag. En omdat het feest is, mag iedereen het gewicht van het varken raden. De prijzen zijn niet verkeerd om de kermis goed van start te laten gaan. Er zijn drie prijzen. Een gourmetschaal voor zes personen, een party-pan met 140 warme hapjes en een plateau voor acht tot tien personen met verschillende koude lekkernijen zoals rauwkostsalade, toastsalade, tapas, antipasti, vis en kaas. Laat de kermisvisite maar komen.

Zie ook www.slagerijbuurman.nl.

Cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'

BEMMEL - Ondanks alle aandacht voor ongevallenpreventie vormen kinderen onder de vijf jaar nog steeds de grootste risicogroep als het gaat om ongelukken in en rond het huis. Jaarlijks komen ruim vijftigduizend kleine kinderen terecht in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval. Voor ouders van kinderen organiseert Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland daarom de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'.

Deze cursus voldoet aan de eindtermen van het Oranje Kruis en deelnemers ontvangen een geregistreerd certificaat. Met ingang van 1 januari 2010 zijn gastouders volgens de nieuwe Wet Kinderopvang verplicht hiervan in het bezit te zijn.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan overal gebeuren: thuis, op straat of op bezoek bij oma. Bleekmiddel lijkt net limonade. Een knikker ziet eruit als een snoepje. Een ruk aan het tafelkleed en de theepot komt in beweging. Direct na een ongeval is het van groot belang dat de juiste hulp wordt gegeven. Tijdens de vier bijeenkomsten die gegeven worden door een ervaren verpleegkundige wordt geleerd hoe snel en op een goede manier gereageerd kan worden en hoe ongelukken voorkomen kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van speciale oefenpoppen. Medische kennis is niet vereist om aan de cursus deel te nemen.

Informatie voor gastouders

Met deze cursus kan men een geregistreerd certificaat 'Eerste Hulp aan Kinderen' van het Oranje Kruis behalen. Dit is verplicht voor gastouders. De extra kosten voor dit certificaat bedragen 12,95 euro.

Informatie

Bij voldoende belangstelling start op woensdag 5 november de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen' in het gebouw aan de Parksingel 9 in Bemmel. Deze cursus van vier bijeenkomsten is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen tussen nul en tien jaar. De bijeenkomsten duren van 20.00 tot 22.00 uur.

Informatie en inschrijving gaan via de website www.stmg.nl. Ook bellen kan men met het Cursusbureau, telefoon (026) 3761515 op maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Sponor bedankt

DOORNENBURG - Afgelopen week mochten twee selectiespelers van GVA 1 uit handen van José en Marcel van Kol hun vernieuwde shirts in ontvangst nemen.

Met nu ook reclame op de achterzijde van het shirt komen de heren goed voor de dag. Bakkerij Van Kol, mede namens de spelers van GVA 1, bedankt voor de bijdrage.

Sponsor bedankt

ANGEREN - Het eerste voetbalelftal van sportvereniging Angeren is voorzien van wedstrijdpakken geschonken door Jumbo Supermarkt (Bemmel) en Bemap (Huissen). Via deze weg willen wij de sponsoren bedankt voor hun bijdrage en inzet voor het mogelijk maken van de nieuwe wedstrijdpakken. Namens spelers, begeleiding en SV Angeren bedankt !

Damvereniging VBI wint Crum-Nielstoernooi

HUISSEN - Elk jaar wordt voorafgaande aan de competitie het Crum-Nielstoernooi gespeeld. Het toernooi wordt georganiseerd voor de Gelderse verenigingen om de spelers in de gelegenheid te stellen de wedstrijdroutine op peil te brengen.

Dit jaar was damvereniging VBI de organisator en 't Koelhuis de plaats van handeling. In totaal schreven zich acht teams in.

Damvereniging VBI had een zeer sterk eerste team ingeschreven met maar liefst vier internationale grootmeesters: Alexander Baljakin, Gérard Jansen, Geert van Aalten en Jos Stokkel.

Toch ging niet alles van een leien dakje. CTD Arnhem en WSDV Wageningen wisten de Huissenaren een gelijk spel te ontfutselen en uiteindelijk scoorden VBI en CTD beide 12 wedstrijdpunten. Door de veel grotere overwinningen in de andere wedstrijden gaf het grotere bordsaldo de doorslag ten gunste van de Huissenaren.

De tweede editie, bestaande uit Pepijn van den Brink, Geert Berends, Remco Vredenberg, Dirk Joosten en Gerard Boogaars behaalde de zesde plaats.

Market Garden op Abacus

HUISSEN - In september is het zeventig jaar geleden dat operatie Market Garden plaatsvond. Dit wordt breed herdacht en ook IKC De Abacus besteedt daar aandacht aan.


De groepen vijf tot en met zeven bezoeken in samenwerking met stichting Veteraan en Thuisfront de Ginkelse Heide, militaire begraafplaats Oosterbeek en het Airbornemuseum op landgoed Hartenstein in Oosterbeek.
In het Airbornemuseum troffen we meester Koos, die nog wat uitleg gaf over Market Garden. Hij wist ook nog te vertellen, hoe het er toen in Huissen aan toe ging.


Groep zes trof Amerikaanse militairen van de luchtmacht en natuurlijk moesten ze met hen op de foto. Ook was er in het airbornemuseum een dame aanwezig die als kind de oorlog heeft meegemaakt, dit maakte zeer veel indruk op de kinderen. De kinderen zijn een fantastische ervaring rijker.

Lingewaard-Uitmarkt: 'n prachtige zomerdag

LINGEWAARD - Lingewaard-Uitmarkt werd op zondag 7 september, een prachtige zomerdag! gehouden. Ook Betuweland (Zorg, welzijn, wonen) was met een kraam vertegenwoordigd. Deze keer zusterlijk (of broederlijk?) naast Sint-Jozef uit Gendt.

Een logische keuze want er is tussen beide organisatie sinds een aantal maanden een samenwerkingsverband aangegaan. Mooie symboliek dus: Samen laten zien wat wij als zorgcentra kunnen bieden aan zorg, wonen en welzijn aan de oudere inwoners van Lingewaard.

Tijdens de markt hadden ze een prijsvraag: Aan hoeveel cliënten bieden de beide organisaties samen zorg? Het goed antwoord was 703. Degene die daar als dichtste bij zat, won een diner voor twee in een van de restaurants van de organisaties.

Met een aantal van 731 zat mevrouw Dorothé Mom daar al dichtste bij.

Sponsor bedankt

DOORNENBURG - Afgelopen week hebben de spelers van GVA Veteranen hun nieuwe tenue in ontvangst mogen nemen. Zij willen café 't Jagthues bedanken voor de bijdrage.

Sponsor bedankt

LINGEWAARD - Wij hebben weer een leuk vriendentoernooi gehad. Dit jaar zijn wij er helaas niet vandoor gegaan met de hoofdprijs, maar qua uitstraling hadden wij weer de eerste plek. Ook de vrouwen bedankt voor de heerlijke lunch en gezelligheid. Bedankt namens HVVSVN.

28 / 30

Hiep Hiep Hoera

Ryan 6 jaar

Neil, Glenn, Roan, Owen , Fenna

Toon en Cis
25 jaar een paar.
Samen bijna 100 jaar.
Proficiat met deze mijlpalen.

Van ons allemaal.

Hoera!
Op donderdag 25 september word jij
alweer 6 jaar!!!

Gefeliciteerd lieve Mees.

XXX Papa, Mama en Merel

Op 29-09-1964 werd deze schoonheid geboren.
Lieve Monique proficiat
van Stefan, Stean, Kristiene, Tim en Sasja

Op 27 september geven zij elkaar het jawoord

Gefeliciteerd

Jan, Annie, Johnny en Tommy

Het is echt waar!

Tante Dora wordt 27 september 80 jaar

Veel liefs en kusjes

Van Romy

Echt waar!

Deze knul wordt 29 september 7 jaar

Opa Leo en Oma Trees

27 september 30 jaar getrouwd

Trudy Peters en Claas van Velhoven

De buurt

Tot zaterdag

Gefeliciteerd met jullie
20-jarig jubileum!
De Achterban

Hieperdepiep Hoera
Joyce ons schatje, is nu een kwartje!

Onze zoon, broer, zwager, oom en vriend
Roy
word 23 sept 30 jaar.

Op 24 september mag Tessa eindelijk alleen de weg op.

Proficiat

Dikke kus van je Peetoom en Peettante

Inschrijving speelgoed- en kledingbeurs

GENDT - Op zaterdag 11 oktober houdt speelotheek 't Gentje een beurs voor speelgoed- en kinderkleding. Op deze beurs kunnen baby-artikelen, winterkleding in de maten 74 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs en s worden aangeboden.

Ook kan carnavalskleding en speelgoed verkocht worden. In verband met de (naderende) verbouwing van De Providentia vindt de beurs plaats bij Im Weissen Rössl (Tinneveld) in Gendt. De wijze van inschrijven is als volgt.

Wie artikelen op deze beurs wil verkopen, kan vanaf 15 september langskomen op de speelotheek. Men krijgt dan een inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding zodat men thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. Er wordt één lijst van maximaal veertig artikelen per inschrijver verstrekt. Iedereen die een inschrijflijst wil, moet persoonlijk langskomen. Voor leden van de speelotheek start de inschrijving op 8 september.

De speelotheek is gevestigd in Integraal KindCentrum De Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang kerk/ voliëre) in Gendt. De openingstijden zijn: maandag van 18.30 tot 20.00 uur en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur.

De te verkopen spullen levert men donderdag 9 of vrijdag 10 oktober in bij Im Weissen Rössl/ zaal Tinneveld Gendt. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet-verkochte artikelen te schenken aan een goed doel. Afgelopen beurs waren dit de Voedselbank in Arnhem en mensen in Afganistan.

De opbrengst van de beurs wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw speelgoed en het organiseren van activiteiten voor kinderen zoals de straatspeeldag. De beurs vindt plaats op zaterdag 11 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in Im Weissen Rössl/ zaal Tinneveld, Dorpstraat 58 in Gendt.

Leo Klok koning bij De Karper Haalderen

HAALDEREN/BEMMEL - Op zondag 14 september werd de zevende koningswedstrijd van hengelsportvereniging De Karper gevist in de Waal.

Er deden veertien vissers mee, die vanwege het goede weer, graag een hengeltje wilden uitgooien. De strijd om het koningsschap ging nog tussen drie vissers, maar Leo Klok die al vier punten voorsprong had, liet geen steek vallen en werd zelfs voor de vierde keer in zeven wedstrijden eerste.

Deze keer was hij met 32.600 kg de winnaar aan de onderkant terwijl Jan Derksen met een minimaal verschil eerste werd aan de bovenkant met 16.380 kg. Met nog een wedstrijd te gaan, is dus de koning bekend en gaan ze nog strijden wie er tweede en derde worden. Dat wordt met de laatste wedstrijd op 5 oktober bekend.

Hieronder de uitslag:

Bovenkant: 1.Jan Derksen 16.380 kg, 2. Jurgen Evers 16.290 kg, 3. Menno Albouts 10.800 kg, 4. Eef Gertsen 10.700 kg, 5 Frank Enklaar 6.200 kg, 6. Wim v. Zuilekom 0 kg, 7. John Boshoven 0 kg.

Onderkant: 1. Leo Klok 32.600 kg, 2. Bert v. Vorsselen 30.500 kg, 3. Luuk Dennissen 22.300 kg, 4. Michon Plones 3.500 kg, 5. Marcel Willemsen 3.500 kg, 6. Ton de Haas 3.300 kg, 7. Mart Sweers .100 kg.

Geslaagd jeugtoernooi bij handbalvereniging

Foto: Karin Sluiter

HUISSEN - Op zondag 07 september vond iin verband met Huissen 700 de 19e editie van het AH jeugdtoernooi plaats, georganiseerd door Handbalvereniging Huissen.

Er deden 62 teams mee uit Arnhem, Ulft, Loo, Wijchen, Duiven, Herwen en Aerdt, Groessen, Gaanderen, Hengelo, Angeren, Wehl en natuurlijk Huissen.

Foto: Karin Sluiter
Foto: Karin Sluiter
Foto: Karin Sluiter

"Wij willen iedereen bedanken voor de sportieve inzet en hun bijdrage aan dit toernooi. Het was een zeer geslaagd toernooi."

Zonnebloem brengt bezoek aan de Lingehof in Bemmel

BEMMEL - Op zondag 14 september werden de mensen in verpleeghuis De Lingehof in Bemmel door de Zonnebloem verrast met iets lekkers bij de koffie.

De schaal waarop dit gepresenteerd werd is, gemaakt door bewoners van de Hofstede van De Driestroom in Bemmel.

Fietsclub De Vette Ketting scoort in Daun

HUISSEN - Op zaterdag 13 september hebben elf leden van de fietsclub De Vette Ketting uit Huissen deelgenomen aan de VulkanBike Eifel-Marathon in Daun.

Dit jaar was er een erg groot deelnemersveld van bijna tweeduizend moutainbikers. Er werd gestreden in vier verschillende afstanden met de daarbij horende hoogte verschillen.

Zes mannen hebben de 60 kilometer met 1300 hoogtemeters gefietst. Vijf mannen hebben de 85 kilometer met tweeduizend hoogtemeters gefietst. Er werd zeer goed gefietst en de meesten zijn rond de twintigste plaatst geëindigd. Willie Welles uit Huissen heeft op een wonderlijke wijze het podium gehaald en is derde is zijn klasse geworden.

Alexander Baljakin wint Nederlands kampioenschap

Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - Alexander Baljakin van damvereniging VBI won dit voorjaar al de nationale titel (zijn vijfde) in het dammen met regulier tempo. Na deze meest prestigieuze titel nam hij ook deel aan het nationaal kampioenschap rapid (dammen in versneld tempo).

Ook dit kampioenschap wist Alexander te winnen. Hij veroverde in acht wedstrijden dertien punten, evenveel als voormalig VBI-speler Pim Meurs. Een hoger aantal weerstandspunten leverde Alexander de titel op.

De resultaten van de overige leden van damvereniging VBI: Jos Stokkel 7e, Geert van Aalten 11e, Fred de Koning 17e en Pepijn van den Brink 22e.

Stichting Roparun bedankt!

ANGEREN - Op deze wijze willen wij Stichting Roparun, en vooral Team 031 heel erg bedanken voor het cadeau, dat wij gekregen hebben: een week vakantie in een van de vakantieparken waar stichting Roparun een aantal huisjes heeft.

Wij zijn hier ontzettend blij mee en zullen hier zeker van gaan genieten. Nogmaals ontzettend bedankt en ga vooral door met jullie inspanningen; dankzij jullie krijgen mensen met kanker een onvergetelijke ervaring!

Rob Hugen en Yvonne van Hoorn

DOORLOOP Stichting Roparun bedankt!

DOORLOOOP Alexander Baljakin wint Nederlands kampioenschap Rapid dammen