GN Lingewaard

10 december 2014

GN Lingewaard 10 december 2014


Kunst in kasteel De KInkelenburg

BEMMEL - Een ieder is welkom bij de kunstexpositie in Kasteel de Kinkelenburg in Bemmel. De expositie vindt plaats op zaterdag 13 én zondag 14 december. Het kasteel aan de Kinkelenburglaan 1 is van 11.00 tot 18.00 uur opengesteld voor het publiek.

Twaalf kunstenaars zijn geselecteerd voor deze expositie. Hierbij is gekeken naar kwaliteit, zeggingskracht en verscheidenheid. De getoonde collectie bestaat uit verschillende disciplines. Naast schilderijen, fotografie en sieraden vindt u bij ons sculpturen in diverse materialen en technieken: onder andere keramiek, glas, brons en vilt.

Feestelijke opening
Op zaterdag 13 december wordt de expositie om 15.00 uur feestelijk geopend met een welkomsttoespraak door burgemeester Schuurmans. Tevens kan de bezoeker genieten van muzikaal duo Linear Live.

In dit 'Kunst in de Kinkelenburgweekend' krijgt het publiek een kans zijn om eigenaar te worden van een van drie kunstwerkjes die hiervoor ter beschikking zijn gesteld, waarvan een bronzen beeldje van Marjo Wiltingh, een klein sieraad van Marlous Arnold en een werk van Noortje Meijerink.

Bezoekers kunnen in een glazen pot briefjes achterlaten met hun naam en e-mailadres. Zondag 14 december zal om 17.00 uur uit deze pot een drietal briefjes gehaald worden van de nieuwe eigenaren!

Duizenden lampjes verlichten centrum; tientallen kerstkramen; koop- en horeca-avond; optredens Huissen bij Kaarslicht: stadje in Charles Dickensstijl

HUISSEN – De straten van de Huissense binnenstad zijn donker op zaterdag 13 december. De enige verlichting komt van duizenden waxinelichtjes en lampjes. Dat is Huissen bij Kaarslicht. Het stadje oogt als in een (kerst)verhaal van Charles Dickens. Maar Scrooge zul je niet vinden. Wél tientallen Kerstkramen, winkeliers en horeca die de duizenden bezoekers 'omarmen' en tal van optredens.


Huissen bij kaarslicht is daarom een warm feest, ondanks winterse temperaturen. Dit jaar alweer voor de negende keer georganiseerd. Eerst door muziekgezelschap De Bevelanders (met drijvende kracht Piet Schrijver) en sinds 2009 door de Ondernemersvereniging Huissen.
In al die jaren is het aantal bezoekers enorm gestegen. Enkele duizenden mensen van heinde en verre zorgen voor een heel gezellige drukte. Zij komen af op: de tientallen kramen waarop interessante waren op worden aangeboden, de winkeliers die een extra koopavond beleven en de horeca die wederom z'n beste beentje voor zet (veelal met optredende artiesten). De plaatselijke middenstand 'omarmt' haar bezoekers. Een top kerstsfeer!

Start al om 16.00 uur
Ook is er een levende kerststal en een lasershow op de Markt. Bovendien vinden op buitenlocaties en op andere plekken in Huissen-centrum juist weer binnen, optredens plaats. Onder meer van: zangkoren (sommige wel met meer dan vijftig personen!), de Balletschool, het geweldige muziekensemble The Flexcats en de Huissense toneelvereniging Marjatta met een voorstelling in… Charles Dickensstijl.
De optredens starten op deze feeërieke zaterdag 13 december zo rond 18.00 uur en duren tot 21.00 uur. De kerstmarkt begint al eerder, om 16.00 uur. De winkels zijn geopend tot 21.00 uur. Daarna gaat de gezelligheid van Huissen bij Kaarslicht in de horeca nog door.

Lingewaards uitbeelding als onderdeel van een razzia

De in Aalten aanwezige Exodus-figurantengroep van Mozaïek

LINGWAARD/AALTEN - Wat doet de evacuatie-uitbeeldingsgroep Mozaïek uit Angeren – Huissen in Aalten? In Aalten is op zaterdag 29 november een reconstructie van de razzia uit 1944 verfilmd. Er wordt een documentaire van gemaakt die Omroep Gelderland vrijdag 2 januari zal uitzenden.

Centraal staat in het verhaal de Scheveningse familie Visser. De familie moest de Nederlandse kust verlaten in verband met werkzaamheden van de bezetter en belandde zo in Aalten. Op 30 januari 1944 was het gezin aanwezig bij een razzia in de Westerkerk.

Jonge mannen werden opgepakt om verplicht te gaan werken voor de Arbeidsinzet. De vrouwen van het Scheveningse gezin droegen de originele klederdracht uit die tijd. Moeder Visser verrichtte een bijzondere daad en stond haar kleding af aan Gerrit Hoopman, die daardoor wist te ontsnappen.

De razzia is nagespeeld op 29 november, waarbij de leden van de Betuwse evacuatieuitbeeldingsgroep Mozaïek weer present was. In een reactie laat men weten, dat het naspelen wel heel "echt" was en dat het optreden van de Duitse bezetter als erg spannend werd ervaren.

Men sluit het jaar af met een voldoening gevende terugblik met optredens in Apeldoorn, Beekbergen, Huissen, Haalderen en Aalten. De samenwerking tussen de toneelgroep en het Exoduscomité werpen vruchten af en dragen bij tot het profileren van het WO II thema vanuit de Betuwe.

Afrikaproject op Het Drieluik groot succes

HUISSEN - Drie weken lang stond alles op basisschool Het Drieluik in Huissen in het teken van Afrika. Vanaf het moment dat je één voet over de drempel van deze Daltonbasisschool zet had je het gevoel werkelijk in Afrika te zijn beland.

Het begon al met een spectaculaire opening door een heuse Afrikaanse djembé speler. In de drie daaropvolgende weken hebben de kinderen kennis gemaakt met heel veel verschillende facetten van dit continent. Kinderen kregen workshops Afrikaanse dans, Zuluzang en Djembé spelen. Daarnaast waren er ook diverse presentaties door mensen buiten de school over het leven in Afrika. De SOL (stichting ontwikkelingssamenwerking Lingewaard) heeft deze workshops en presentaties mede mogelijk gemaakt.

Daarnaast hebben de kinderen ook in de klas hard gewerkt aan het thema. Door middel van de '4x wijzer'-werkwijze zijn de kinderen aan de slag gegaan met diverse opdrachten. Met deze werkwijze kunnen kinderen opdrachten maken die passen bij hun eigen intelligentie en dus bij de manier van leren die past bij het kind.

Ook hebben de kinderen prachtige dingen gemaakt die uiteindelijk zijn verkocht op een Afrikaanse markt. Tijdens deze markt werd er geld ingezameld voor het goede doel 'Ubuntu goes Dutch'. Een oudleerling van de school gaat met haar middelbareschool OBC Bemmel naar Zuid Afrika om daar een school in het dorp Genadendal te bezoeken. Met het geld dat het Drieluik inzamelt, wordt een bijdrage geleverd aan een nieuw gebouw dat er gerealiseerd wordt. Dit pand is niet alleen bedoeld voor scholieren maar het moet ook een plaats zijn voor ouderen, gehandicapten en sportgroepen uit de omgeving.

Behalve de markt hebben de kinderen ook geld ingezameld door middel van een sponsorloop. Het uiteindelijke bedrag dat ze opgehaald hebben is 3.160,67 euro.

Op www.dalton-drieluik.nl en www.facebook.com/HetDrieluik zijn filmpjes en foto's te zien van het gehele project.

Oproep voor vrijwilligers Mantelzorgcafé in Huissen

HUISSEN - 'Mantelzorg', iedereen weet inmiddels wel ongeveer wat dat is. Maar vaak beseffen we niet dat we zelf mantelzorger zijn. 'Het is toch mijn kind, partner of ouder, dus is het logisch dat ik daarvoor zorg.' Maar dat we deze structurele zorg voor iemand, vierentwintig uur per dag als zwaar mogen ervaren, dat is nog wel een taboe.

"Ik spreek uit eigen ervaring als mantelzorger voor een inmiddels volwassen kind. En ook ik wist niet dat ik mantelzorger ben", aldus Anske van Spanje.

Tijdens mantelzorgdagen heeft Anske gemerkt hoe fijn het is om één dag in het jaar met andere mantelzorgers kennis uit te wisselen, ervaringen te delen en van elkaar te leren. Of zoals zij zelf zegt: "Op de mantelzorgdagen hoef ik niets uit te leggen."

In 2015 start in Huissen, met ondersteuning van SWL, een structureel mantelzorgcafé. Dit ontmoetingsmoment voor mantelzorgers zal zes keer per jaar op elke derde woensdag van de maand plaatsvinden.

Anske en SWL doen een oproep aan vrijwilligers die dit met hen vorm willen geven en op willen zetten. Ze zijn op zoek naar mensen die gastvrouw/heer willen zijn op deze middagen, maar ook actief willen meedenken over de invulling van deze middagen.

Meer informatie geven Anske van Spanje (026 3254569; e-mail: anna.48@live.nl) en Stichting Welzijn Lingewaard, Monique Ritzen - mantelzorgconsulent (06 22933258; e-mail: m.ritzen@swlingewaard.nl).

Optreden Koor Meander in Werenfriduskerk

ELST - Het Comité Werenfridusconcerten Elst verzorgt zondag 14 december in de Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat in Elst een middagconcert, gegeven door Koor Meander. De aanvang is14:30 uur. De toegang is gratis; er is een deurcollecte na afloop.

Meander is een gemengd koor uit Bemmel. De gemiddelde leeftijd van deze zangers en zangeressen vormt geen indicatie voor de leeftijd van Meander. Want met zijn (bijna) vijftien jaar is de zangvereniging immers nog een springerige en dartele tiener. "Ons geboortekaartje meldt dat Meander in 2000 is voortgekomen uit het projektkoor dat destijds deelnam aan een toneelstuk dat op de planken werd gezet door de plaatselijke toneelvreniging Teejaater PAN. En de rest is geschiedenis…"

Meander heeft de afgelopen jaren in vele opzichten zijn naam alle eer aangedaan: met name door de keus voor een veelheid aan muziekstijlen die het koor door een fascinerend muzikaal hoog- en laagland voerde. Wij zongen en zingen in alle toonaarden of dat nu in het Nederlands, Engels, Afrikaans of Hebreeuws is.

Sinds 2012 staat Meander onder de bezielende en vakkundige leiding van Frans Coerwinkel; de begeleiding op de piano is vandaag in de vertrouwde handen van Wouter Broens en Robin Kemperman op percussie.

Elk jaar organiseert Meander – alleen of samen met andere koren – een aantal concerten. Om die grote verscheidenheid aan liederen smetteloos over het voetlicht te brengen, wordt er elke maandagavond gerepeteerd in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel.

Gezellige kerstmarkt in Hof van Breunissen in Gendt

GENDT - Na het succes van voorgaande jaren, zet het Hof van Breunissen op zaterdag 13 december aanstaande weer zijn deuren open voor de kerstmarkt. Met de deelname van vele Gendtse winkeliers en hobbyisten hoopt organisator zorgcentrum Sint-Jozef er ook dit jaar een groot spektakel van maken.

De kerstmarkt vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur in de centrale hal en het restaurant van Hof van Breunissen. Ouderenbond SWOG heeft een schilderexpositie en laat hun bloemschikkunsten zien.

En de Zwabberbent verzorgt een spetterend optreden. Natuurlijk worden er ook weer heerlijke riefkoeken en oliebollen gebakken. Kinderen kunnen gratis geschminkt worden en in onze kapsalon kunnen meiden gratis hun nagels laten lakken.

In het restaurant kan de bezoeker terecht voor een heerlijk kopje koffie met een lekkernij. Vanaf 16.30 uur wordt het genieten van heerlijk bord stamppot voor de aantrekkelijke prijs van zes euro per persoon. Het Hof van Breunissen ligt aan Kloosterplein 4 in Gendt.

Goed nieuws van platform Zilverkamp-Zuid

HUISSEN - De leden van het platform Zilverkamp-Zuid kijken tevreden terug op de afgelopen periode. In samenwerking met de gebiedscoördinator en verschillende afdelingen van de gemeente zijn in de achterliggende periode veel zaken aangepakt. Zaken die betrekking hebben op leefbaarheid, veiligheid en verkeerssituaties in de wijk.

Hieronder een summier overzicht van een aantal zaken:

Op verschillende plaatsen in het park is de verlichting verbeterd. De zware trimtoestellen,die voor veel geluidsoverlast zorgden,zijn uit het park verwijderd en elders in de gemeente geplaatst. Ook zijn de rode toestellen bij elkaar gegroepeerd,zodat het voor trimmers overzichtelijker is waar 'rek- en strek'-mogelijkheden zijn. Vermeld moet ook worden dat kinderen hier veel plezier aan beleven.

De zogenoemde fietsrotonde bij het Jan van Jan Boaspad is aangepast. Op sommige plaatsen zijn kleine verbeteringen op de fietspaden gerealiseerd. Een 'kaal' pleintje werd in overleg met de bewoners voorzien van groenbeplanting. Zo kunnen we nog veel verbeteringen noemen.

Een punt moet hier echter apart vernoemd worden: het verwijderen van de bielzen ( is chemisch afval) aan de Muurdijk/Kaaidijk.In goed overleg met de bewoners is dit eind december 2013 gerealiseerd. Het heel goede nieuws is dat de Gemeente begin januari 2014 is gestart met de uitvoering van de werkzaamheden in het kader van de 'minirevitalisering'.

Dit en nog veel andere informatie staat op www.wijkplatformlingewaard.nl/zilverkampzuid

"Tot slot, om als platform goed te kunnen blijven functioneren hebben wij meer leden nodig. Als u zich betrokken voelt bij uw woonomgeving schroom niet u aan te melden als toekomstig lid. Het adres van ons secretariaat is: reginacheizoo@versatel.nl."

Nieuw initiatief in Huissen: maandelijkse koffieochtend

HUISSEN - Er is een start gemaakt voor een maandelijkse koffieochtend. Deze is voor iedereen, die gesteld is op een praatje, waar de nadruk ligt op elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer.

Iedereen is welkom ongeacht leeftijd. Ook kunnen er vragen gesteld worden aan de vrijwilligers van het Participatiepunt over allerlei zaken over bijvoorbeeld hulp of andere informatievragen.

De vrijwilligers van de SWL van het Participatiepunt in en vrijwilligers van de KBO Huissen hebben de handen ineen geslagen. "We weten dat er ook in Huissen behoefte is aan zo'n activiteit en we willen u dan ook vragen als u iemand in uw omgeving kent hem/ haar daarop te attenderen. Of nog leuker kom samen eens een kijkje nemen."

De eerste keer is gepland op dinsdag 20 januari van 10.00 tot 12.00 uur bij het Dominicanenklooster Onder de Pannen (voormalige wasserij van het klooster) Stadswal 1 in Huissen.

"Heeft u nog vragen of heeft u problemen met het vervoer loopt u dan gerust eens binnen bij het Participatiepunt Huissen op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur bij Sancta Maria of op vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur bij de bibliotheek Huissen, Markt 13. Tijdens deze openingstijden kunt u ook bellen met de medewerkers 088 2552530. Zij kunnen samen met u nadenken over oplossingen.

Vogelnesthuisjes bouwen in De Veldschuur

BEMMEL - Het is weer tijd om vogelnesthuisjes te gaan bouwen en ze op te hangen in de tuin want hoe vroeger hoe beter om de vogels al aan de nieuwe huisjes te laten wennen.

Op dinsdag 30 december kunnen er door kinderen van de basischolen vogelnesthuisjes getimmerd worden in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk aan de Sportlaan 1M in Bemmel. De tijden zijn van 9.30 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.30 uur. Basischoolkinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar kunnen hier aan deelnemen. Voor het materiaal en het gereedschap wordt gezorgd. Het zelf getimmerde vogelnesthuisje mag na afloop mee naar huis genomen worden. De kosten (inclusief warme chocolademelk of frisdrank) zijn tien euro per kind,.

Aanmelden is noodzakelijk met opgave van deelname 's ochtends of 's middags en wel per e-mail of telefonisch naar René Bolscher, renebolscher@gmail.com telefoonnummer 06 39505846 of Ad Tinnnebroek, e-mail ad-loes@online.nl, telefoonnummer 06 44816499.

Leefstijlcoach helpt bij keuze gezond te leven

LINGEWAARD - Bent u 55+ en kunt u wel wat ondersteuning gebruiken om gezond te leven? Dan kunt u nu contact opnemen met de leefstijlcoach. Samen met u wordt gekeken wat u wilt bereiken op het gebied van uw gezondheid.

Vanuit deze zogenoemde gezondheidsdoelstelling wordt een lange termijn plan gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met wensen, behoeftes of beperkingen van de deelnemer. De coaching is geheel gratis, mensen kunnen zichzelf aanmelden of verwezen worden door zorgverleners.

"Ik ben ervan overtuigd dat bewegen iedereen een goed gevoel geeft.", aldus SWL leefstijlcoach Melissa Davina. "Helaas bewegen veel mensen niet structureel of intensief genoeg."

Een leefstijlcoach legt de verbinding tussen vraag en aanbod waardoor het voor een ieder haalbaar wordt te bewegen. Krijgt u bijvoorbeeld het advies van de huisarts of fysiotherapeut om meer te gaan bewegen, maar vindt u het moeilijk dit vol te houden? De leefstijlcoach kan gratis gesprekken met u voeren en kan u op de mogelijkheden wijzen die helpen uw gezondheidsdoelstellingen te realiseren. Bijvoorbeeld ongehinderd met de (klein) kinderen kunnen spelen, afslanken om weer in die ene broek te kunnen of de verhoogde bloeddruk omlaag brengen. Een leefstijlcoach is een stok achter de deur, helpt u belangrijke keuzes maken en motiveert u. Door preventief te blijven bewegen heeft u een grotere kans om langer fit en gezond te blijven. De leefstijlcoach valt onder de buurtsportcoach regeling en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de gemeente Lingewaard.                                                                                                

Meer vrijwilligers bij de VPTZ

LINGEWAARD - De groep Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard is onlangs uitgebreid.

Liefst negen vrijwilligers (acht op de foto) sloten de VPTZ introductiecursus met succes af. Een aantal van hen was werkzaam in de zorg. Allen vinden het bijzonder dit specifieke vrijwilligerswerk te mogen doen. "Wij zijn een aanvulling op de formele zorg, zoals de Buurtzorg en de Thuiszorg en kunnen zonder kosten komen bij een terminale patiënt, zodat de mantelzorger bijvoorbeeld even weg kan of 's nachts beter kan slapen", aldus een vrijwilligster.

'Als sterven dichtbij komt' is de slogan die echt bij de VPTZ past. "Benieuwd wat de VPTZ in de toekomst voor u kan betekenen? Zie www.vptz-betuwe.nl."

Activiteiten van stichting De Plak

De mannen van het zeuvende aan het werk bij het Oude Kerkhof Foto: Robert Kuster

BEMMEL - De stichting De Plak is in 1991 opgericht en sinds die tijd betrokken bij allerlei uiteenlopende initiatieven en activiteiten. Die betrokkenheid bestaat uit financiële steun voor lokale initiatieven, maar ook uitvoering van 'eigen' projecten.

Vooral de laatste tijd worden steeds meer initiatieven door de stichting zelf ter hand genomen. Daarbij wordt, met steun van andere lokale fondsen, nauw samengewerkt met andere disciplines, zoals de Historische Kring en het Zeuvende.

Hieronder een korte toelichting op de meest recente projecten waar de stichting momenteel bij betrokken is.

Opknap omgeving NH Kerk. En dan gaat het over de vernieuwing met straatklinkers van de dijkafrit naar de NH Kerk en de opknap van de directe omgeving en het parkeerterrein bij het kerkgebouw. Uitvoering daarvan geschiedt in nauw overleg met de gemeente, het kerkbestuur, de Historische Kring en de buurtbewoners.

Deels komt het werk voor rekening van de gemeente. Een belangrijk gedeelte wordt echter uitgevoerd door de vrijwilligers van het Zeuvende met hulp van buurtbewoners en met financiële steun van o.m. de stichtingen MGZ, Mi Corazon en Bemmel en Haalderen en schoonmaakbedrijf Aalbers. De stichting de Plak draagt, ook in financiële zin, de eindverantwoordelijkheid voor dit werk.

De buurtbewoners voorzien zaterdags tegen het eind van de middag de vrijwilligers van erwtensoep en een neutje! De technische voorbereiding en coördinatie bij de uitvoering is in handen van Frits Meurs van het Zeuvende in nauw overleg met gemeente Lingewaard.

Plaatsing panelen kern Bemmel. Op een zestal plaatsen in de kern Bemmel zullen panelen worden geplaatst met een aantal afbeeldingen die vooral voor jongeren, nieuwe inwoners en passanten een wat breder beeld geven van de plaatselijke historie en ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Op elk paneel zullen zeven à acht afbeeldingen/foto's met korte toelichtingen te zien zijn.

Op de panelen zal een te volgen route worden aangegeven. Naar verwachting zullen alle zes panelen in het vroege voorjaar zijn geplaatst.

Dit project wordt door De Plak, met steun van meerdere sponsors, in nauwe samenwerking met de Historische Kring voorbereid en door opnieuw de vrijwilligers van het Zeuvende uitgevoerd.

Noodkap boom achter kapel op De Heuvel. De kapel en de markante boom erachter vormen een twee-eenheid in het landschap rond De Heuvel. Van grote afstand zijn boom en kapel zeer herkenbare elementen in een omgeving die zich geleidelijk ontwikkelt tot het fraaie park Lingezegen.

De kapel is in 1946 gebouwd en herinnert aan de dramatische gebeurtenissen in 1944-1945 toen het gebied rond deze kapel maandenlang frontgebied was tussen de Duitse en geallieerde troepen. Aan beide zijden vielen vele tientallen slachtoffers.

De boom achter de kapel is in 1946 geplant en dus intussen ook bijna 70 jaren oud. De boom is al jaren aangetast door houtboorders, waaronder de wilgenhoutrups. De afgelopen jaren is van alles geprobeerd om het leven van deze markante boom te rekken.

Omdat het onvermijdelijk was dat de boom niet al te lang meer gehandhaafd kon worden is verleden jaar na de grote opknapbeurt van kapel en omgeving al een vrij forse koningslinde geplant. En dat in de hoop dat deze nieuwe boom de tijd zou krijgen wat robuuster te worden voor de oude volwassen boom echt het loodje zou moeten leggen.

Na een recente inspectie is echter gebleken dat de aantastingen zo ver gevorderd zijn dat het niet verantwoord is de boom nog langer te handhaven. Binnenkort zal de boom dus gekapt moeten worden. Wel zal op dezelfde plek een nieuwe boom worden aangeplant. Het zal echter nog wel enkele jaren duren voor de nieuwe boom en de reeds verleden jaar aangeplante boom dezelfde markante plaats nabij de kapel in het landschap zullen innemen.

De zorg voor beheer en onderhoud van de kapel en beplanting is in handen van de stichting De Plak in Bemmel. Deze stichting draagt ook zorg voor de vervanging van de te verwijderen boom.

Adventsconcert in Bavokerk

ANGEREN - Op zondag 14 december verzorgt de Stichting Actieve Senioren Angeren een adventsconcert in de Sint-Bavo kerk in Angeren.

Dit adventsconcert staat in het teken van het sluiten van de kerk. Dit is aanleiding van het bestuur, om nog iets te kunnen betekenen voor de bewoners en parochianen in Lingewaard. Aan dit adventsconcert werken mee: SASA koor Zang en Vreugde, RK kerkkoor Sint-Caecilia Angeren, zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren, harmonie Angeren en Schuttersgilde Sint-Bavo uit Angeren.

De kerk gaat om 13.30 uur open, aanvang van het concert is 14.00 uur; in de pauze krijgt de bezoeker een kopje koffie of thee aangeboden. Het einde is om circa 16.45 uur. De toegang is gratis.

Jaarlijkse kerstmarkt bij Liduina en De Lingehof

LINGEWAARD - Ook dit jaar houden Betuweland Zorg, Welzijn&Wonen, locatie Liduina en verpleeghuis De Lingehof hun jaarlijkse kerstmarkt in het gezamenlijke complex aan de Gouden Appel 120-122 in Bemmel.

Op vrijdag 12 december is iedereen hier tussen 14.00 tot 18.00 uur welkom. De kerstmarkt telt ongeveer vijfentwintig kramen met een leuk aanbod van zelfgemaakte artikelen, zoals kaartjes, kaarsen, borduurwerk, sieraden, bloemstukjes en nog veel meer. Ook de inwendige mens wordt uiteraard niet vergeten. Want wat is een kerstmarkt zonder warme chocomelk, glühwein en andere lekkernijen? Om het geheel compleet te maken, is er live muziek. Uiteraard is de kerstman ook aanwezig.

Kerstbingo De Bataven Gendt

GENDT - Op vrijdag 12 december houdt de evenementencommissie van De Bataven te Gendt de jaarlijkse, en inmiddels overal bekend zijnde kerstbingo.

Zowel leden van De Bataven als niet-leden zijn welkom. Op basis van voorgaande jaren is gebleken dat ruim 120 mensen deze jaarlijkse kerstbingo bezoeken. Het is mogelijk om op voorhand een tafel te reserveren. Dit kan door het zenden van een mailbericht aan Batavenevenementencommissie@gmail.com

Het sportcafé is vanaf 19.00 uur geopend en de bingo begint om 20.00 uur. Er worden in totaliteit tien ronden gespeeld. In elke ronde kunnen drie prijzen worden gewonnen. Ook dit jaar zijn er weer mooie prijzen, waaronder huishoudelijke artikelen, dinerbonnen en vleesschotels, te winnen. Ook is er weer een spectaculaire hoofdprijs te winnen namelijk een Ipad.

Voor iedereen die in de donkere dagen voor kerst zin heeft in een gezellige avond, kom naar ons sportcafé op sportpark Walburgen voor een potje bingo met diverse prijzen. De koffie en de vele hapjes worden aangeboden door de evenementencommissie van De Bataven.

Open ateliers in Huissen op zondag 14 december

HUISSEN - De ateliers in de voormalige Aloysius en Julianaschool aan de Langekerkstraat zijn op zondag 14 december van 11.00 tot 19.00 uur open voor publiek.

Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen in de ateliers van de kunstenaars waar recent werk zal worden getoond. Eveneens zal deze dag in het teken staan van interessante demonstraties en presentaties van cursussen en workshops.

Behalve aan de ateliers kunt u ook een bezoekje brengen aan de sfeervol ingerichte yoga en shiatsu ruimten. De toegang is gratis en wij rekenen op een groot aantal belangstellenden. Meer informatie staat op www.lingewart.nl.

Kerstviering KBO Bemmel-Doornenburg

BEMMEL - Op donderdag 18 december is de kerstviering van KBO Bemmel-Doornenburg.

Er zijn optredens van het Seniorenorkest en het seniorenkoor. Gonny Lamers en Henk Peperkamp lezen een kerstverhaal voor. Men is welkom vanaf 14.00 uur in cultureel centrum De Kinkel

Jaarlijkse kerststerrenverkoop van start bij Badminton Club Gendt

GENDT - De jaarlijkse kerststerrenverkoop van Badminton Club Gendt komt er weer aan: op zaterdag 13 december.

Vrijdagmiddag 12 december wordt er door een aantal leden een verkoopronde over het Gendtse industrieterrein gedaan en zaterdagochtend 13 december vanaf 10.00 tot circa 17.00 uur zullen de vrijwilligers van BC Gendt hun best gaan doen om aan de Gendtse inwoners de kerststerren te verkopen. Huis aan huis wordt geprobeerd zoveel mogelijk kerststerren te verkopen ten bate van de sport badminton.

Door de medewerking van eenieder wordt het weer mogelijk gemaakt om een bijdrage bij elkaar te 'sparen' voor onze vereniging, om zo de contributie zo laag mogelijk te houden en het badminton laagdrempelig te houden voor iedereen, jong en ouder. Tevens komt het geld ten goede aan activiteiten voor de jeugd- en seniorleden.

"Mocht u een keer bij onze badmintonvereniging willen komen proefspelen, dat kan! Op elke woensdagavond vanaf 20.30 uur kunt u zich bij een van onze bestuursleden melden. Voor junioren is dat dinsdag 's avonds vanaf 17.30 tot 19.30 uur. Badmintonrackets zijn ter plaatse te leen om mee te kunnen spelen. Uiteraard zal er iemand aanwezig zijn om de spelregels duidelijk te maken indien u deze niet kent."

Eventueel verdere informatie voor de badmintonvereniging is te verkrijgen via Han Kuster, telefoon 0481 424641 of bezoek www.bcgendt.nl.

Topbasketbal in Bemmel

BEMMEL - Zaterdag 13 december staat het boeiende duel tussen de twee topteams uit de hoogste vrouwen basketbalcompetitie op het programma.

Het is de derde keer dat de ploegen elkaar dit seizoen treffen. In de competitiewedstrijd in Landsmeer leed Lekdetec.nl op 8 oktober de tot nu toe enige nederlaag van dit seizoen. Een week later waren de vrouwen uit Landsmeer voor een bekerduel te gast in Bemmel. Ditmaal was Lekdetec.nl duidelijk de betere ploeg en schakelde de Bemmelse formatie de koploper uit voor de nationale beker. Daarmee is het onderling resultaat dit seizoen gelijk.

In de competitie is het onderling verschil slechts twee punten en Lekdetec.nl is er alles aan gelegen om dat verschil weg te poetsen en om de Landmeersen de eerste nederlaag in de competitie aan de broek te geven.

Beide ploegen staan garant voor snel en aantrekkelijk basketbal. Bijna altijd staan wedstrijden tussen deze twee teams bol van de spanning en van mooie acties, zowel verdedigend als aanvallend.

Komt daarom allen op 13 december naar De Bongerd om de Bemmelse meiden aan te moedigen zodat Lekdetec.nl/Batouwe als (mede-) lijstaanvoerder de winterstop in kan gaan!

De wedstrijd zal om 20.45 uur beginnen; de entree is twee euro.

Ingezonden brief

Vorige week stond in De Gelderlander dat de sloop van warenhuis Van Driel in Gendt, in de volksmond Catootje genoemd, met rasse schreden nadert. De Historische Kring Gente betreurt dit zeer. Dit is een pand dat bij de oplevering nationaal aandacht kreeg en geroemd werd. Van welk gebouw in Lingewaard kan hetzelfde gezegd worden? Sinds 2002 heeft de kring ervoor geijverd om dit pand in de stijl van de Amsterdamse School op de monumentenlijst te krijgen. Steeds bleek dat tegenstrijdig met reeds geplande, nietsontziende, gebiedsontwikkeling. Het gebouw stond daarbij gewoon in de weg.

Er was geen oog voor de bijzondere status van deze winkel, annex woonhuis. Het is door belangrijke regionale architecten als Michael Levels (linkerdeel, 1926) en Jan Berentsen (rechterdeel met het markante torentje, 1939), beide uit Huissen, gebouwd. Het is verder een van de zeer weinige gebouwen van voor de oorlog, die in Gendt nog overgebleven zijn. Het is in latere jaren nogal verwaarloosd en daarom heeft de kring het wel eens satirisch een aan lager wal geraakte grande dame genoemd. Toch is het in essentie een prachtig gebouw, dat voor heel wat minder dan de in het artikel genoemde 1 miljoen weer bruikbaar en toonbaar gemaakt kan worden. Alle inspanningen van de kring: artikelen in de pers, vergaderingen met de monumentencommissie, een ingediend herstelplan, het benaderen van raadslieden, resulteerden in 2009 in de opdracht van de gemeenteraad aan B&W om voorlopig geen sloopvergunning af te geven alvorens duidelijk is welke historische elementen geherintegreerd zullen worden. Een mager resultaat, dat nu waarschijnlijk helemaal niets meer voorstelt. Om moedeloos van te worden.

Yvonne de Boer-Ravestein, Historische Kring Gente

Damvereniging VBI stoomt op naar tweede plaats in de ereklasse

Joost Hendriksen

HUISSEN - Damvereniging VBI speelde in de zesde ronde tegen DES Lunteren, een bescheiden deelnemer in de nationale ereklasse. De Huissenaren gingen geconcentreerd de wedstrijd in en dat resulteerde in een 15-5 overwinning.

Volendam en Schiedam deelden de punten en Apeldoorn zette landskampioen Hijken met minimaal verschil opzij. Daardoor klom Damvereniging VBI op naar de tweede plaats in de rangschikking. De achterstand op Apeldoorn bedraagt één punt.

Maarten Linssen leek in een goede positionele partij sterke kansen te hebben maar dat was niet voldoende voor de winst. Yuriy Lagoda wist een lastige tegenstander via en slim zetje te verschalken. Pepijn van den Brink deed de voorsprong teniet. In een vrijwel gewonnen stand liep hij in een zetje dat hem de partij kostte. Gérard Jansen trok de stand weer in het voordeel. Na een fout van de Veluwse kopman werd die compleet weggespeeld. Onmiddellijk daarna vergrootte Geert van Aalten de voorsprong. Zijn tegenstander overzag een remisevariant en Geert profiteerde via een doorbrak naar dam. Guntis Valneris overklaste in een positioneel mooie partij zijn opponent.

Joost Hendriksen speelde een wonderlijke partij. Hij had aanvankelijk een heel slechte positie maar zijn tegenstander liet eerst door een fout de winst lopen en een tweede fout leverde Joost de overwinning op. Johan Krajenbrink had een positioneel voordelig eindspel maar dit was net niet voldoende voor de winst. Iets soortgelijks gebeurde in de partij van Jos Stokkel. Een schijf winst bleek niet voldoende voor de overwinning. Alexander Baljakin rondde de wedstrijd in stijl af. In een van hem bekende drukpartij bezweek zijn tegenstander uiteindelijk.

Efkus 'n Bekse bij ParticipatiePunt Doornenburg

DOORNENBURG - Dat de vrijwilligers van het ParticipatiePunt Doornenburg niet stil zitten wisten we al. Na het succesvolle Repair Café komt er nu een ontmoetingsmoment bij gekoppeld aan het ParticipatiePunt; de maandelijkse Koffieochtend 'Efkus 'n Bekse'.

Om dit op poten te zetten hebben de vrijwilligers van het ParticipatiePunt de samenwerking gezocht met Stichting Ouderenwerk Doornenburg, KBO, Stichting Leefbaar Doornenburg, De Zonnebloem, Parochie de Levensbron en de dorpscontactpersonen.

Het eerste 'bekse' wordt op vrijdag 12 december ingeschonken, u bent van 10.00-12.00 uur van harte welkom om aan te schuiven aan de koffietafel.

Vanaf 2015 zal het koffiemoment samen vallen met het Repair Café in Doornenburg op 23 januari. 20 februari. 20 maart, 17 april, 29 mei en 26 juni.

Reserveren kan al voor buutgala De Waskniepers

GENDT - Op zaterdag 10 januari vindt het jaarlijkse buutgala plaats bij carnavalsvereniging De Waskniepers uit Gendt bij De Klok aan de Markt.

Telefonisch reserveren is mogelijk vanaf nu bij Helga Hubers (0481 424698). Ook per mail reserveren kan: cvdewaskniepers@hotmail.com of hhmhubers@vodafonethuis.nl.

De kaartjes kosten bij reserveren vijf euro per stuk en aan de kassa 7,50 euro per stuk. Gereserveerde kaarten kunnen tussen 20 en 30 december afgehaald worden bij Trees Janssen, Raalt 8 in Gendt (bel even van te voren 0481 422537). Tafels worden alleen gereserveerd na afhalen van de kaarten.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 14 december om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee M. Glastra. Er is crèche en mini-kinderkerk tot vier jaar en kinderkerk voor vier- tot twaalfjarigen. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Wij delen steeds meer met elkaar en steeds sneller via telefoon, facebook, twitter… Stel er staat ineens een engel aan onze tafel. Zouden wij dan open staan voor zijn boodschap? Zo'n engel veronderstelt, als boodschapper van God, dat we luisteren. Hij is immers de bode van iets nieuws. Kunnen wij onszelf de ruimte geven echt te luisteren, of reageren wij direct en vertellen wij over onze eigen ervaringen? Delen wij onze ervaring meteen met anderen door een foto te maken van deze verschijning? Sturen wij de foto meteen door aan anderen in de hoop op veel 'likes'?

Zou God ons nu geen engel maar een App sturen als Hij ons een boodschap wil sturen? Wanneer luisteren wij echt naar de boodschap van God? In de decembervieringen: op zondagen, ouderenmiddag en met kerst, komen engelen langs… Komt u ook?

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 16 december is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan Hoefslag 28 in Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 16 december staat tonijntaart en verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 14 december is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10:00 uur. In deze viering zal mevrouw dominee. M. de Bree voorgaan.

Zondag 14 december is de tweede zondag van Advent. De Adventstijd is een bijzondere tijd. Het zijn de vier weken vóór Kerst. Het is een tijd van verwachting, van uitzien naar het licht dat gaat komen in deze wereld. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken.

Lingewaard boos op staatssecretaris Van Rijn

Op de huishoudelijke hulp wordt fors bezuinigd. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Lingewaard loopt de kans een rijksbijdrage van 185.000 euro mis te lopen voor behoud van banen voor huishoudelijke hulp. De aanvraag is volgens het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport te laat ingediend. Het college heeft een andere mening en beticht staatsecretaris Martin van Rijn van een ondoorzichtige procedure. In een brief verzoekt Lingewaard dat zijn ministerie alsnog de bijdrage uitkeert.

Van de redactie

Vanaf 2015 geeft het Rijk gemeenten 40% minder Wmo-budget voor de voorziening Huishoudelijke Hulp. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Bij de cliënt, maar ook bij het personeel die zijn baan kan verliezen. Het kabinet heeft 75 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om ruim 10.000 banen in de huishoudelijke hulp te kunnen behouden. Lingewaard zou minimaal op 84.289 euro kunnen rekenen. Het liep op een domper uit. De gemeente Wageningen zit in hetzelfde schuitje.

Lingewaard en Wageningen hebben de staatssecretaris laten weten dat het ministerie een ondoorzichtige procedure heeft gevoerd. Volgens het college was in eerste instantie verteld dat de aanvraag voor 15 oktober bij het ministerie van WVS binnen moest zijn. Lingewaard heeft de aanvraag ingediend op 8 oktober. In de communicatie was niet te lezen dat vóór 30 september een melding gemaakt moest worden. Ondanks het regelmatig contact met ambtenaren op het ministerie is hierover nooit over gerept, zegt het college.

Het college laat in de brief merken teleurgesteld te zijn. "Wij kunnen dit ook nauwelijks meer uitleggen aan onze inwoners en gemeenteraadsleden. Wij betreuren het ten zeerste dat wij hierdoor minder budget kunnen inzetten voor behoud van banen voor de medewerkers in de huishoudelijke hulp in onze gemeente. Terwijl dit toch het uiteindelijke doel is van de door u in het leven geroepen regeling."

Een heerlijke middag voor Zonnebloemgasten

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - Een heerlijke middag voor de zonnebloemgasten. De Valom barstte uit z'n voegen, een kleine tweehonderd mensen genoten van de Sinterklaasmiddag.

"Niet alleen de zonnebloemgasten met hun vrijwilligers maar ook twee koren. De Notenkrakers, het smartlappenkoor uit Gendt en een groep kinderen van de school 't Sterrenbos van Huissen Zand. We waren nog niet gestart toen Sinterklaas met twee pieten ons met een bezoek vereerde.

Iedereen ging er maar eens goed voor zitten want zo iets gebeurt natuurlijk niet iedere dag. Onze gasten genoten zienderogen en om vijf uur ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis. Met dank aan iedereen die zo hard gewerkt heeft om deze middag te laten slagen."

'Omzien naar elkaar' stopt

LINGEWAARD - In de vergadering van 24 november heeft de werkgroep `Omzien naar Elkaar`besloten per 1 januari 2015 te stoppen met haar activiteiten.

Gedurende een reeks van jaren verzorgde de werkgroep themamiddagen voor senioren. Vanwege de afnemende belangstelling van de doelgroep en het grote aanbod van themamiddagen en zelfs vaak overlappingen van thema´s door andere organisaties heeft de werkgroep dit besluit moeten nemen.

Met dank aan alle vrijwilligers die jarenlang belangeloos hun inzet hebben gegeven bij het tot standkomen van de themamiddagen. Eveneens is de werkgroep alle sponsoren dankbaar, die de groep financieel hebben geholpen.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 11 december vindt er een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt dan kunt u zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 11 december staat Chili con carne en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Kunst aan Huis naar ander pand in Bemmel

BEMMEL - Vanaf januari 2014 werd een leeg winkelpand in De Assenburg als galerie gebruikt door 'Kunst aan Huis', bestaande uit zestien Bemmelse kunstenaars. Met beperkte middelen werd het pand getransformeerd tot een heuse galerie. Dat dit gewaardeerd werd bleek uit het grote aantal bezoekers.

Het pand kon tijdelijk gebruikt worden tot een huurder zich zou aandienen, hetgeen in oktober werkelijkheid werd. 'Kunst aan Huis' moest op zoek naar een andere locatie. Deze is gevonden aan de Dorpsstraat 37 te Bemmel. De afgelopen weken zijn besteed om het gebouw om te toveren tot een mooie galerie.

Nieuw in de opzet van de galerie is dat er iedere twee maanden een gastkunstenaar wordt uitgenodigd en een kunstenaar van 'Kunst aan Huis' wordt 'uitgelicht'.

Monique Schep uit Zeist bijt het spits af als gast. Zelf zegt ze over haar werk: "Mijn werk is een uitdrukking van de beleving van de ziel. (…) Een grote bron van inspiratie is de Keltische cultuur. Al werkend haal ik weg, voeg toe en luister naar mijn intuïtie. Niets staat vast."

Ans Derks wordt als eerste Bemmelse kunstenaar 'uitgelicht'. "Mijn werk, aardvellen van kartonpulp en schilderijen, kenmerkt zich door de basale, organische uitstraling", aldus Ans. "Ik geef mijn werk een extra dimensie mee; een eigen werkelijkheid."

De heropening van de galerie, die iedere vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur geopend is, zal plaatsvinden op vrijdag 12 december om 16.00 uur. Uiteraard is de galerie tijdens de Kerstmarkt ook geopend van 12.00 tot 18.00 uur.

Huu'j mar, hier mo'j zien!

Foto: Carnavalsvereniging De Blauwe Pony 81.

BEMMEL – Het is zaterdag 29 november, De Roskam is blauw verlicht, er wapperen blauwen vlaggen boven de ingang en de blauwe loper loopt onder het grote hoefijzer door naar de warmte van café De Roskam. Carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 opende afgelopen zaterdag het carnavalsseizoen met het alom bekende Oordupkesfestival.

Ook deze avond van de 'Blauwen' had weer een hoog amusementsgehalte. Er werden maar liefst acht optredens verzorgd door 'Lingewaardse Toppers'. De driekoppige vakjury moest uit deze optredens de drie beste, meest carnavaleske en vermakelijke optredens halen. De 'blij dat ik glij Toepers', 'Menno J en de Pins' en de 'Frou-Frou-tjes' werden verkozen om door te gaan naar de barrage. Zij maken 31 januari tijdens de Pronkzitting van De Blauwe Pony '81 uit wie de felbegeerde Oordupkestrofee mee naar huis mag nemen.

De aanmoedigingsprijs of 'De Belofte' voor de toekomst ging weer naar de Kidang dames die dit jaar met hun Boerenfrollies-act voor het derde jaar op rij 'De Belofte' wonnen. Hiermee komen zij tevens in aanmerking voor een optreden tijdens de Pronkzitting in januari.

De in ruime getale aanwezige dorstlustigen kozen vervolgens voor 'Menno J en de Pins' die met hun nummer 'Naar de Carnaval' de zaal nogmaals volledig op de kop zetten. Het ODF werd liefst voor de 33e keer gehouden, waarmee De Blauwe Pony '81 het einde van hun jubileumjaar nogmaals opsierde.

Goud en brons voor Marleen Merkus

De foto is eigendom van Marleen Merkus

BEMMEL - Marleen Merkus uit Bemmel heeft afgelopen weekend deelgenomen aan Malta Dance Spectacular. Dit is een internationale rolstoeldanswedstrijd op Malta.

In de Duo Ballroom Championship Class 2 veroverde ze samen met haar partner de derde plaats. In de Duo Latin American Championship Class 1 wonnen ze goud.

Marleen is tevens voor het combidansen op nationaal en internationaal niveau op zoek naar een staande mannelijke partner. "Ben je tussen de twintig en veertig jaar en lijkt je dit leuk, contact me." Voor meer informatie: marleenmerkus@hotmail.com. Meer informatie staat op www.rolstoeldansenmarleen.nl.

Ouderwetse kerstbingo

ANGEREN - Op vrijdag 12 december verzorgt De Narrenpoel een ouderwetse kerstbingo.

Er wordt op deze avond een bingo gespeeld met kleine kaartjes, waarbij de nummers aangestreept moeten worden. Er zijn leuke prijzen te winnen; onder andere vleesschotels, levensmiddelen pakketten, konijnen en nog vele andere mooie prijzen. De bingo wordt gehouden in het dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren en de aanvang is 20.00 uur.

12 december ouderwetse kerstbingo

Op vrijdag 12 december organiseert A.K.G. de Narrenpoel een ouderwetse kerstbingo. Er wordt op deze avond een bingo gespeeld met kleine kaartjes, waarbij de nummers aangestreept moeten worden. Er zijn leuke prijzen te winnen; onder andere vleesschotels, levensmiddelen pakketten, konijnen en nog vele andere mooie prijzen. De bingo wordt gehouden in het dorpshuis, Emmastraat 23 te Angeren en de aanvang is 20.00 uur.

15 / 34

16 / 34

17 / 34

18 / 34

Presentatie dansgarde De Gulvkes tijdens Kerstmatinee in Doornenburg

DOORNENBURG - Dansgarde De Gulvkes van carnavalsvereniging De Riensplitsers uit Doornenburg presenteren hun nieuwe dansen tijdens het Kerstmatinee op zondag 14 december.

Het kerstmatinee wordt gehouden in het Ontmoetingcenttum Doornenburg aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. De aanvang is 11:00 uur en de entree is gratis. Er staat een kopje koffie of thee klaar. Er wordt een loterij gehouden om de kosten te drukken.

De 22 dansers van de Gulvkes zullen in drie leeftijdsgroepen diverse dansen tonen. De Mini-Gulvkes (vijf tot en met acht jaar) brengen een gardedans en een showdans met thema 'Sprookjesboom'.

De Junioren Gulvkes (negen tot en met elf jaar) en de Gulvkes (twaalf jaar en ouder) zullen beiden een gardedans en showdans modern laten zien. Ook zijn er twee duo's show te zien.

Met de dansen die tijdens dit kerstmatinee getoond worden zullen de dansers optreden tijdens de carnavalsdagen en deelnemen aan diverse wedstrijden van de Nederlandse Danssport Organisatie.

Iedereen is welkom om te komen kijken. Vooral kinderen die geïnteresseerd zijn in een leuke hobby, namelijk dansen is het een goed moment om kennis te maken met deze leuke sport.

Kerstconcert Volharding met het Huusses Mins

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen is een fraai Kerstconcert aan het instuderen, waarbij de kerstliederen gespeeld gaan worden tussen het voorlezen door van gedeelten van het kerstverhaal. Dit verhaal wordt door het 'Huusses Mins' voorgelezen in het dialect. De mooiste arrangementen heeft dirigent Casper Braafhart in overleg met de muziekcommissie op de lessenaar gezet. Op zondag 21 december begint het concert om 11.00 uur in de Zandse kerk aan de Van Wijkstraat in Huissen.

Professionele trompettist

Professionele trompettist Frank Braafhart, die regelmatig optreedt met het Concertgebouworkest in Amsterdam, zal soleren bij een viertal liederen, waaronder enkele prachtig kerstarrangementen. Er kan volop genoten worden van zijn mooie trompetklanken onder begeleiding van de harmonie.

Wilma Demon

Volharding heeft besloten om het kerstverhaal eens op een heel andere manier te presenteren en vond in Wilma Demon een uitstekende vertolkster voor dit verhaal in het Huissens dialect. Niemand kan dat duidelijker en beter dan zij en ook nog doorspekt met de nodige humor!

De entree voor het concert is vijf euro. In de pauze wordt een gratis kopje koffie of thee aangeboden. Voor informatie over de vereniging kan men bellen naar telefoon (026) 325 31 74. Men kan ook de website raadplegen: www.volhardinghuissen.nl.

Jozef en Maria kloppen aan voor onderdak

ANGEREN - De afdeling beheer Dorpshuis Angeren en de Angerse Ondernemersvereniging gaan dit jaar een uniek samenwerkingsverband aan wat er voor zorgt dat vanaf de tweede helft van december de bekende 'grote beeldengroep' compleet met nieuwe kerststal te bezichtigen is in de serre van ons Dorpshuis.

Op donderdag 11 december zal om 19.30 uur het nieuwe onderkomen van Jozef, Maria en hun kindje Jezus 'geopend' worden onder muzikale klanken van harmonie Sint-Caecilia. Een toast kan worden uitgebracht door middel van een aangeboden glaasje gluhwein of bekertje hot chocolate.

Tijdens onze openingsuren is de beeldengroep te bezichtigen binnen in onze serre. Gedurende onze wintersluiting zal de groep als verlicht diorama te zien zijn vanaf de buitenzijde door de grote ramen van de serrezaal. Een primeur..

De cast van theatergroep Rank2012, die op zondagmiddag 21 december in de sfeervolle kerst-theaterzaal zijn wintermusical weer opvoert, zal na afloop van hun reguliere show als afterparty nog enkele kerstnummers ten gehore brengen bij de kerststal in de foyer.

Daar zullen de drie ijsberen uit de kerstmusical ook de drie prijswinnaars bekend maken van de kerstkleurwedstrijd.

deBOL op Kerstmarkt Bemmel

BEMMEL - Op 14 december zullen de dames van Stichting deBOL op de Kerstmarkt in Bemmel van 12.00 tot 18.00 uur aanwezig zijn met een kraam. Zij zullen kerstversieringen maken en deze verkopen voor het goede doel en dat doel is: de stichting ALS.

"Want ALS moet op de kaart worden gezet, om uiteindelijk voor altijd van de kaart te worden geveegd! Het bestaan van een genadeloze ziekte zoals ALS is in deze tijd van welvaart en voorspoed eigenlijk niet uit te leggen."

De missie van de stichting ALS is het vinden van de oorzaak en daardoor ook mogelijk toekomstige behandeling, door het stimuleren en financieren van wetenschappelijk onderzoek naar ALS én het creëren van een betere levenskwaliteit en zorg voor de huidige ALS-patiënten en hun omgeving.

deBOL zet zich graag in voor dit goede doel en hoopt dat velen deBOLkraam zullen bezoeken. Iedereen is van harte uitgenodigd om een steentje bij te dragen. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Vier generaties in Gendt

GENDT - Overgrootmoeder mevrouw Derksen uit Gendt is 94 jaar. Ze heeft op haar arm Eleni Peelen, geboren 16 november 2014 in Gendt. Eleni is achterkleinkind nummer twintig. Moeder Sonja Peelen; oma Ria Peelen Derksen allen afkomstig uit Gendt.

Kerstviering vormt jaarafsluiting bij OVG

GENDT - Traditiegetrouw wordt bij de Gendtse Ouderenvereniging het jaar afgesloten met een gezellige kerstviering. Ook dit jaar is er binnen de mogelijkheden geprobeerd er een mooie middag van te maken.

Naast enkele optredens van het gemengd koor Zanglust wordt er door enkele leerlingen van de basisschool De Vonkenmorgen een kerstverhaal verteld en uitgebeeld. Ook de feestelijke verloting staat op het programma.

De deelnemende leden worden verwelkomd met koffie en een kerstlekkernij. Ook worden er enkele consumpties aangeboden en zijn er enkele hapjes tussendoor. Aan het slot van deze feestelijke middag is er voor iedereen nog een leuke kerstattentie.

Bij de voorbereiding is rekening gehouden met het aantal leden, dat zich voor deze middag tijdig heeft aangemeld. Zonder aanmelding is deelname dus niet mogelijk.

De aanvang van deze kerstviering is 14.00 uur en vindt zoals alle activiteiten, plaats in zaal Tinneveld.

Tweestroom-Heren 1 verslaat koploper net niet

GENDT - Heren-1 van Tweestroom speelde thuis tegen de koploper Boemerang-Komeet-HS1 en verloor de eerste set nipt (24-26). Ook de tweede werd nipt verloren mede door een zware blessure van een van de mid-aanvaller (22-25).

In de derde set was het team nog zoekende door de nieuwe samenstelling. In de vierde set het werk wel afgemaakt (25-21). Door dit punt kon men op een goede wedstrijd terug kijken tegen nieuwe kampioen.

Tweestroom-aspiranten-MA1 ontving Ikaros-MA1 en had geen moeite om deze wedstrijd winnend af te sluiten (4-0).

Meisjes-MB2 speelde thuis tegen Isala'877-MB1 en won de eerste set nipt(25-23). Hierna werden de andere sets vrij eenvoudig gewonnen(4-0). Tweestroom-MC2 ontving Ikaros-MC2 maar moest de tweede set inleveren. De andere set waren voor onze meiden (3-1). Tweestroom-MB1 bezocht streekgenoot Kidang-MB1 en won de tweede en vierde set. De eerste en derde set werden nipt verloren. Dus de vijfde set bracht de beslissing; winst voor Kidang (3-2).

Meisjes-MC1 speelde uit bij Vocasa-MC1 en maakte er een spannende wedstrijd van gezien de setstanden (25-20//25-23//30-28 en 25-22). Helaas werden er geen punten mee naar huis genomen (4-0).

Tweestroom-MC3 ging op bezoek bij Trivos-MC3 en sleepte de vierde set uit het vuur (3-1). Tweestroom-JB1 bezocht D.O.S.-JB1 en wist ook deze wedstrijd niet te winnen, maar het spel plezier en nu wel hogere punten geeft hoop voor de toekomst (4-0).

Column

Middeleeuws

Stadhues. Wie dagblad De Gelderlander niet leest, geen belangstelling heeft voor de Lingewaardse politiek, niet op een familiefeest in Huissen hoeft of wil komen, heeft een geweldig leven. Maar die weten niet waar ik het over heb.

Stadhues, ik heb het over het voormalige gemeentehuis van het zwanendorp dat verbouwd kan worden tot een sociaal cultureel centrum. Net als Providentia in Gendt en De Kinkel in Bemmel waarvoor de gemeenteraad geld beschikbaar heeft gesteld. Kan, maar tot nu toe is het een strijd van vijf jaar tussen de gemeente en de mouwopstropende harde kern van Huissen. Moddergooien, dubbele agenda's, politiek gekonkel, opruiende columns en het spuien van onjuistheden worden niet geschuwd.

Gemor van de mouwopstropende harde kern van Huissen dat 'hun wethouders' Theo Janssen en Johan Sluiter onvoldoende 'hun stad' dienen. De mouwopstropende harde kern had na de raadsverkiezingen meer van ze verwacht. Dit college heeft een ander plan met het Stadhues. Als Gendtse toeschouwer vind ik het best vermakelijk. Ik zie met een beetje fantasie Hosenhym, zoals Huissen in de vroege Middeleeuwen werd genoemd. Ik zie een stadhuesarena met in het midden flinke stukken collegevlees op de grond liggen waar rauwe mannen vechten om het hoofdgerecht.

Ik herken in ieder geval twee wethouders. Het fanatieke publiek joelt. Aon het spit, aon het spit, zo wordt er middeleeuws gescandeerd. De rauwe mannen kiezen wisselend uit het vlees van Janssen en Sluiter. Een kwestie van smaak. Volgens de Historische Kring is zo het traditionele Vleiskeure ontstaan. De strijd gaat door. Het gewone volk verlaat verveeld de arena. Het gerucht gaat dat in Hosenhym een afgezant van Providentia is gesignaleerd. Die laat het gewone volk weten dat stad Gendt binnen één jaar met diplomatie het voor elkaar heeft gekregen dat Providentia verbouwd wordt tot een sociaal cultureel centrum. Het gewone volk vraagt zich nu af, waarom gaat het in Hosenhym altijd zo moeizaam. Centrumplan, Hans Geveling, Stadhues, altijd middeleeuwse toestanden.

Sjaak

In kerstsferen met Christmas Carol

BEMMEL - Toneelvereniging De Kleine Komedie komt op 14 december met 'A Christmas Carol' in zalencentrum De Sleutel in Groesbeek. Op 19 december in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel.

Na het succes van 'De Jantjes' is het De Kleine Komedie weer gelukt met een bekend stuk op de planken te komen, dit keer met 'A Christmas Carol', geschreven door Charles Dickens. Het speelt in de tweede helft van de negentiende eeuw in London, en tijd van rangen en standen, rijkdom en armoede. In deze omgeving leeft Ebenezer Scrooge een rijke vrek, met alleen aandacht voor geld, geld en nog eens geld. Kerst vindt hij maar onzin, een verspilling van tijd. Het verhaal begint op kerstavond, precies zeven jaar na de dood van Jacob Marley, Scrooges zakenpartner, met wie hij ooit hun bedrijf, 'Scrooge & Marley', begon. Scrooge en zijn boekhouder Bob Crachit zijn aan het werk op het kantoor. Fred, een neef van Scrooge, komt langs om zijn oom een 'gelukkig kerstfeest' te wensen en hem uit te nodigen voor het kerstdiner op eerste kerstdag. Scrooge stuurt hem weg met opmerkingen als "Bah! Onzin!". Deze kerstavond krijgt hij bezoek, waardoor zijn leven ingrijpend verandert.

Het is een stuk in kerstsfeer, afgewisseld met kerstliedjes naar een bewerking van Lynn Stevens, onder regie van Gerrit Kistemaker.

Beide voorstellingen beginnen om 20:00. Kaartverkoop in Groesbeek bij: Bruna, Cafetaria Rikken, Bloemsierkunst Wilhelmina, Buurtsuper. Kaartverkoop in Bemmel: boekhandel Polman, Poortman Damesmode. Meer informatie staat op www.dekleinekomedie-rivierenland.nl.

Adventsviering Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag, 15 december is er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg, een sfeervolle Adventsviering.

De avond begint om 20.0 uur in zaal Kort Oisterwijck.

Voetbal HAVO

THUIS

Zaterdag 13 december

14:00 HAVO 2 - ESA 6

Zondag 14 december

10:30 HAVO 4 - UHC 3

10:30 HAVO 3 - Paasberg De 3

14:00 HAVO 1 - Veluwezoom 1

UIT

Zondag 7 december

10:00 AFC Arnhem 2 - HAVO 2

Winnaar Dinercheque loterij De Geintrappers bekend

BEMMEL - Op dinsdag 2 december kreeg Theo Rikken de cheque, ter waarde van tweehonderd euro uit handen van Johan Kersten van Het Wapen uitgereikt.

De trekking van deze jaarlijkse loterij van carnavalsvereniging de Geintrappers werd op vrijdag 14 november verricht onder toeziend oog van notaris Van Schaik. "Wij zijn als vereniging dankbaar voor het beschikbaar stellen van deze prachtige hoofdprijs door Het Wapen."

Ook is het bestuur, president, raadsleden van De Geintrappers de sponsoren dankbaar.

Kerstconcert Lingewaards Mannenkoor met Dick Altena

HUISSEN - Lingewaards Mannenkoor en haar gast Dick van Altena. Kapel van het Dominicanenklooster Huissen, open voor publiek om 19.30 uur. Aanvang concert 20.00 uur.

Op 20 december geeft het Lingewaards Mannenkoor, met als gast Dick van Altena een uniek en bijzonder Kerstconcert. Het Lingewaards Mannenkoor zal in de haar bekende Rijnlandse traditie een klassiek en gepassioneerd kerstrepertoire brengen onder leiding van dirigent Arno Vree.

Voorverkoop kaarten VVV Lingewaard, Huissen, www.lingewaards-mannenkoor.nl en natuurlijk ook nog na opening van de kapel. Toegang tot de kapel via de hoofdingang van het klooster in de tuin rechts naast het bordes. Gastvrouwen van het Lingewaards Mannenkoor zullen de gasten bij de ingang behulpzaam kunnen zijn.

Vrouwenvereniging Haalderen viert kerst

HAALDEREN - Op 17 december verzorgt de Vrouwenvereniging uit Haalderen een gezellig samen zijn onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers.

Daarna een leuke kerstbingo. Aanvang 20.00 uur in De Tichel in Haalderen.

Wedstrijdprogramma HAVO / 2014 week 50

THUIS

Zaterdag 13 december

14:00 HAVO 2 - ESA 6

Zondag 14 december

10:30 HAVO 4 - UHC 3

10:30 HAVO 3 - Paasberg De 3

14:00 HAVO 1 - Veluwezoom 1

UIT

Zondag 7 december

10:00 AFC Arnhem 2 - HAVO 2

Blazersbende en leerlingen in concert met Eska Bemmel

BEMMEL – Deze week blazersbende concerten voor de basisscholen De Borgwal en Pius X. En een kerstconcert met de leerlingen van Eska.

Na veel oefenen, thuis en op school, is het deze week zover. Dinsdag zullen de leerlingen van De Borgwal in de aula van het OBC Junior college om 19:30 uur hun blazerbende concert geven in samenwerking met Eska. Voor de leerlingen van de Pius X zal dit concert op woensdag worden gehouden in de Donatuskerk tevens om 19:30 uur. Uiteraard zijn alle ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes van harte uitgenodigd om dit muziek spektakel te komen beleven.

De leerlingen van Eska geven op maandag 22 december een mini-kerstconcert in het EskaDome, om 19:30uur. Er zullen dan ook gezamenlijke werken ten gehore worden gebracht. Uiteraard zijn ook hier alle ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes van harte uitgenodigd.

Na deze concerten zal Eska met kerstvakantie gaan. Er kan worden terug gekeken op een mooi en muzikaal jaar. We hebben nieuwe leerlingen mogen verwelkomen, diverse mooie optredens verzorgd in binnen- en buitenland en natuurlijk Aalbers-taptoe Bemmel wat wederom een succes is geworden met daaraan voorafgaand een zeer geslaagde reünie waar onder andere werd terug gekeken op 55 jaar Eska.

De Blauwe Pony '81 weer op Kerstmarkt

BEMMEL - Ook dit jaar zal carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 op zondag 14 december, zoals vele voorgaande jaren, aanwezig zijn op de Kerstmarkt in Bemmel.

Op het welbekende stekje hoek Rabobank/ingang winkelpromenade – zal carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 druk doende zijn met het bakken van de welbekende overheerlijke riefkoeken. De Senaatsleden zullen de gehele dag aanwezig zijn om het publiek te laten proeven en genieten van de ouderwets lekkere riefkoeken.

"Mocht u even willen uitrusten of bijkomen van de kou – dan kunt u binnen in het winkelcentrum – op ons 'overdekte verwarmde' terras genieten van een heerlijk kopje vers gezette koffie of warme chocomel.

31 januari brengt De Blauwe Pony haar 34ste Pronkzitting op de planken met als een van de hoogtepunten de Barrage van het Oordupkesfestival en de bekendmaking van haar 'Opperstal'. "Mocht u iemand weten waarvan u denkt, die verdient beslist deze eretitel, laat het ons weten."

Diegenen die (alsnog) lid willen worden van De Blauwe Pony, voor een carnavalesk bedrag van 11,11 euro per jaar, of diegenen die zelf mee willen denken, organiseren dan wel actief mee willen doen aan de activiteiten van onze vereniging, neem contact op met onze secretaris via secretaris@blauwepony.nl; meer informatie staat op www.blauwepony.nl.

Vrijwillige chauffeurs gezocht

BEMMEL - Voor het vervoer van ouderen die deelnemen aan een dagbesteding in Liduina in Bemmel zijn wij op zoek naar vrijwillige chauffeurs. Betuweland heeft de beschikking over een eigen personenbus, waarmee de vrijwilligers het vervoer verzorgen.

"Wij zoeken vrijwilligers die op een vaste dag in de week het vervoer willen verzorgen 's morgens tussen 8.30 en 10.30 uur en/of 's avonds tussen 16.00 uur en 18.15 uur. U kunt als vrijwillige chauffeur een belangrijk aandeel leveren in het welzijn van de ouderen. Door hen te ondersteunen en begeleiden van hun eigen huis naar Liduina in Bemmel of vice versa."

Naast de voldoening van uw werk biedt Betuweland ook waardering in de vorm van jaarlijkse verwenmomenten.

"Heeft u nog behoefte aan informatie dan kunt u terecht bij Mascha van Kempen (ma, di en do aanwezig) via het centrale telefoonnummer van Liduina 0481 470600. U kunt zich als vrijwillige chauffeur ook aanmelden via info@betuweland.com."

Cabaretier Rene van Meurs treedt op bij TOP Bemmel

BEMMEL - Al vanaf 2007 is René van Meurs actief bij Comedytrain, als goedgetraind improvisator ontwikkelt hij zich met zijn frisse stijl en adembenemend tempo tot een publieksfavoriet.

Dat René in 2012 Cameretten wint lijkt een logisch gevolg. Hij schrijft onder meer voor het satirische nieuwsprogramma Dit was het Nieuws (RTL4), HumorTV (VARA) en Barend&Wijnand (3FM) en speelde in het voorprogramma van Theo Maassen.

'Hij lijkt volkomen op zijn plek op het podium en speelt het spel van timing, opbouwen, climax en rust geraffineerd uit,' aldus Cabaret.nl. 'Met René van Meurs levert de Comedytrain weer een ijzersterk talent af, waar we in de toekomst nog veel van gaan genieten.' En de Volkskrant schrijft: 'Grappig, slim en snel. René van Meurs maakt snelle, goedgeplaatste grappen die hij afwisselt met bredere observaties op het persoonlijke en maatschappelijke vlak. Op de dubbelslag van Van Meurs bij Cameretten viel niets af te dingen.'

Zaterdag 13 december begint de show om 20.30 uur. Kaarten à vijftien euro zijn te koop bij boekhandel Polman en Arends Optiek, of aan de kassa. Reserveren kan via www.topbemmel.nl.

In een Oogopslag

In een Oogopslag – Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Woensdag 10 december

18.45 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Donderdag 11 december

09.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 13 december, 3e weekend van de Advent

13.00 u. H. Martinus Gendt, Gezamenlijke doopviering, dooppastor is Pastoor Peters en het koor Voice zingt

14.30 u. St. Donatus Bemmel, Gezamenlijke doopviering, dooppastor is Pastoor Peters

19.00 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het Jongerenkoor Remember

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Communieviering met Pastor Roelofs en het koor In Voice

zondag 14 december, 3e zondag van de Advent

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm. In deze viering is er ook kinderwoorddienst met de werkgroep

woensdag 17 december De Valom Huissen

19.00 u. De Valom Huissen, Eucharistieviering met pastores Peters en Roelofs, Adventviering voor zieken en ouderen uit Angeren en Huissen.

Oproep voor schrijfwedstrijd Literair Café TOP Gek van reizen

BEMMEL - Voor de achttiende en vooralsnog laatste keer organiseert de stichting Toestanden Op Podium (TOP) in Bemmel, in samenwerking met uitgeverij Kontrast, haar jaarlijkse literaire schrijfwedstrijd. Daartoe nodigt TOP schrijvers uit een verhaal van maximaal duizend woorden of maximaal drie gedichten (hooguit dertig regels per gedicht) op te sturen. Verhalen en gedichten mogen niet eerder gepubliceerd zijn.

Het gekozen thema, enigszins aansluitend bij dat van de Landelijke Boekenweek en in het verlengde van het thema van het vorige jaar, luidt ditmaal 'Gek van reizen'. Gek worden van reizen of er juist gek op zijn, het móeten of het mógen reizen, van a naar b in een straat, een stad, of een land, vakantiebelevenissen, een reis in het hoofd; het thema laat zich in talloze varianten uitwerken.

Een deskundige jury zal het ingezonden werk beoordelen. De beste inzendingen worden in een bundel opgenomen. De presentatie van de TOP-bundel zal plaatsvinden tijdens het jaarlijkse Literair Café, op – anders dan het programmaboekje vermeldt – zaterdag 14 maart.

Een aantal schrijvers wordt uitgenodigd het eigen werk voor te lezen. Een origineel muzikaal dan wel cabaretesk optreden en een amusante quiz completeren deze ongetwijfeld weer onderhoudende avond.

Het inschrijfgeld bedraagt 15,00 euro (17,50 voor België) per inzending (hooguit twee inzendingen per persoon). Bij de bevestiging van ontvangst van uw inzending ontvangt u bericht over de wijze van betaling. Elke inzender ontvangt een gratis exemplaar van de bundel en wordt tijdig geïnformeerd over de uitslag. Inzendingen worden niet geretourneerd. Als u binnen een week niets van ons hoort, hebben wij uw inzending niet ontvangen. Neemt u in dat geval contact met ons op.

De verhalen en gedichten moeten uiterlijk maandag 9 februari 2015 per e-mail gestuurd worden naar top2015@uitgeverijkontrast.nl, Uitgeverij Kontrast, Reuvensweg 17, 6861 XH Oosterbeek, onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Verdere informatie staat op www.topbemmel.nl en www.uitgeverijkontrast.nl/gekvanreizen.

Tienerdisco in Het Zand neemt afscheid van Frank

Op vrijdag 12 december van 19.30 tot 22.00 uur houdt de wijkvereniging Het Zand in samenwerking met de vrijwilligers van de SWL weer een tienerdisco.

Deze disco is voor de kids van groep zes, zeven en acht. Op deze disco nemen we na 7,5 jaar afscheid van dj Frank. Frank geeft het over aan de dj's Bram en Rob. De disco is in het gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat. De entree bedraag één euro.

Tot en met oudjaar staat Bosvelt Gebakkraam op de Markt In Huissen houden we van krentenbollen en appelbeignets!

HUISSEN – In Huissen weten ze wel wat lekker is. Al jaren staat de gebakkraam van Bennie Bosvelt op de vertrouwde plek op de Markt. En elk jaar gaan de oliebollen grif van de hand. De voorkeur van de Huissenaren gaat vooral uit naar de traditionele krentenbol en de overheerlijke appelbeignet en-flap. Ze kunnen er niet genoeg van krijgen.

En dat is ook niet vreemd. Sinds november staat de kraam weer in het centrum en zeker met wat kouder weer is het heerlijk om van een rijk gevulde bol te smullen. Melissa krijgt dan ook steevast vaste klanten aan de kraam. "We bieden een heel assortiment bollen, tot en met een stoofperenbol, die eigenlijk iedereen eens zou moeten proeven", aldus Melissa.

Hoe je een bol eet -warm of koud- is een persoonlijke voorkeur. "Als iemand ze graag warm eet, kun je ze in de oven van 160 graden verwarmen. Dan krijgen ze een smakelijk krokant korstje. In de magnetron kan ook, maar dan wel in de papieren zak dertig seconden op 700Watt.

Het geheim van de verrukkelijke smaak van de bollen van Bosvelt Gebakkraam? "Nou, ze worden met liefde en passie gebakken! Verder ga ik niets vertellen. Alleen nog, dat we in de bollen geen melkproducten hebben verwerkt en dat de olie ook geen bestanddelen heeft van pinda's of andere noten."

Wie voor de feestdagen –en met name oudejaarsdag- graag oliebollen bestelt, moet dat beslist op tijd doen. "Omdat we kwaliteit willen leveren tot de laatste oliebol. En op is op." Bestellijsten liggen in de kraam.

Optreden band Cold Beverage in Het Moment

Foto: Catch A Fly - Beeldmakers

HUISSEN - Een jaar geleden staken zes muzikanten uit de regio (Elst, Oosterhout, Herveld, Valburg, Nijmegen en Huissen) de koppen bij elkaar. Ze kwamen allemaal uit een andere muzikale hoek. Bij de een was dat funk, bij de ander blues of rock.

Maar één dingen hadden ze gemeen: ze waren op zoek naar iets nieuws, een eigen geluid! Met dat idee begonnen ze, in een studio in Gendt, met het opbouwen van een repertoire. De band Cold Beverage was geboren.

Soms grijpen ze terug naar oude soul (Etta James, Otis Redding, Macy Gray)), hiphop (blackstreet, de la soul) of rock (living colour, cake). Al deze nummers spelen ze op hun eigen, herkenbare manier. Vol energie en altijd met een funky sausje.

De band bestaat uit: Edwin van Rijsewijk (saxofoon), Jeroen van Elk (trompet), Hans van Voorst (gitaar), Eric van Mullem (drum), Tom van de Venn (bas, zang) en Anne-Marie Limbeek (zang).

Cold Beverage is 12 december (vanaf 22.00 uur) te zien in café Het Moment in Huissen.

Zwangerschapsyoga Lingewaard

BEMMEL - Ben je zwanger? Dan ga je een bijzondere tijd tegemoet. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam en ook in je geest. Je wordt voorbereid op het moederschap, een van de mooiste dingen in het leven.

Zwangerschapsyoga is een praktische en volledige cursus ter voorbereiding op de bevalling. De cursus is erop gericht de aanstaande moeder voor te bereiden om een zo ontspannen en prettig mogelijke zwangerschap en bevalling. Centraal staat het bewust beleven van de zwangerschap, het vitaal houden van je zwangere lichaam en het leren omgaan met angst en pijn.

De lessen bestaan uit lichaamsoefeningen, ademtechnieken en ontspanning. Ook komt informatie over zwanger zijn en bevallen aan bod. Elke maand is er een partnerles.

De cursus heeft geen vast begin en einde. Instappen kan vanaf 14 weken en kan duren tot aan de bevalling. Op tijd instappen verdient aanbeveling. De lessen zijn voor iedereen geschikt; ervaring met yoga is niet nodig, voor het eerst zwanger of ervaren moeder.

Zwangerschapsyoga bied je de mogelijkheid om andere aanstaande moeders te ontmoeten, heerlijk tot rust te komen en tijd te maken voor jezelf en je kindje. De lessen zijn niet zweverig, maar met beide voeten op de grond.

De cursus wordt gegeven door Miranda van Oostrom, moeder van vier kinderen en opgeleid tot (zwangerschaps)yogadocent door een erkende opleiding.

Deze cursus wordt door veel verzekeraars vergoed. Informatie verkrijgbaar bij de verloskundige in Bemmel of via de site: www.yogalingewaard.webklik.nl. Je kunt je altijd aanmelden voor een gratis proefles!

Duurzaam denken en doen!

BEMMEL - Duurzaam denken en doen! Dat is het motto van Avalon Advies, een Lingewaards adviesbureau op het gebied van afval-­- en grondstoffenbeheer, duurzame energie en klimaatbeleid. Om naast het opwekken van groene stroom via zonnepanelen ook duurzaam te verwarmen, is recent een houtpellet CV geïnstalleerd.


In nauwe samenwerking met installatiebedrijf Hans van 't Hullenaar en de importeur PelletsUnique, is een RTB 16 van de Deense producent NBE geplaatst. Installatiebedrijf Hans van 't Hullenaar is door ons geselecteerd omdat zij een brede ervaring hebben op het gebied van duurzame energietechnieken. Het verwarmen van woningen of bedrijfspanden met duurzame houtpellets is in Scandinavië en de Alpenlanden al decennia gemeengoed. In Nederland deze techniek nog relatief nieuw, maar er is een toenemende interesse en aantal installaties waarneembaar.
Het verwarmen met houtpellets is niet alleen duurzaam (de houtpellets worden geproduceerd van speciaal hiervoor aangeplante productiebossen), maar kan ook een aanzienlijke besparing in de stookkosten opleveren.
Ook in een normale eengezinswoning is een pellet CV te plaatsen en kan zorgen voor zowel verwarming als voor warm tapwater (in combinatie met een buffervat). Voor woningen of bedrijven die nu nog met propaangas verwarmen, is een pellet CV zeker interessant; door de hoge brandstofprijzen zijn de jaarlijkse besparingen nog hoger dan bij aardgas.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sjef Michels, sjef@avalonadvies.nl, 06 41783066 of Noud van 't Hullenaar,
n.hullenaar@hullenaar.nu, 0481 461656.

Praktijk voor Logopedie haalt vrijwillige kwaliteitstoets

REGIO - Deze kwaliteitstoets uitgevoerd door het KIWA is een kwaliteitsinstrument dat de kwaliteit van processen, producten en diensten rondom logopedie inzichtelijk maakt. Dit gebeurt in een onafhankelijk onderzoek met vooraf vastgestelde criteria.

Praatjuf is trots dat zij het certificaat heeft behaald en dus aan alle kwaliteitseisen voldoet die worden gesteld aan hoogwaardige logopedische zorg. De kwaliteitstoets is erkend door alle grote zorgverzekeraars.

Bij Praatjuf staat en blijft de cliënt centraal! De juffen zijn Maaike Hendriks, Kim Vermeulen, Leoni Verweij, Sara van Weegen, Inge Zoutenbier, Karien aan den Toorn, Marieke Boon; website: www.praatjuf.nl.

Praatjuf, Logopediepraktijken in: Angeren, Bemmel, Didam, Huissen en Lent

Samenwerking Jansen Totaal Wonen en Home Garden Shop Gendt

GENDT - Jansen Totaal Wonen heeft al meer dan veertig jaar een uitstekende reputatie op het gebied van meubels, keukens en slaapkamers. In de prachtige showroom biedt men een zeer uitgebreid assortiment aan en is er voor elke portemonnee meer dan voldoende keus in kwaliteit.

Home Garden Shop Gendt is al ruim vijfendertig jaar de expert op het gebied van badkamers, haarden en tegelvloeren. Ook hier vindt de consument een actueel, hoogwaardig assortiment met een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding.

Beide speciaalzaken hebben besloten om hun krachten te bundelen. Zo staat er bij Jansen Totaal Wonen een badkameropstelling van Home Garden Shop Gendt en komt er binnenkort een keukenopstelling van Jansen Totaal Wonen te staan bij Home Garden Shop Gendt.

27 / 34

Kramen in kerstsfeer en volop aanbiedingen Nostalgische kerstmarkt in winkelcentrum Zilverkamp

HUISSEN – De kerstmarkt in winkelcentrum komt er weer aan. Vrijdag 19 december is het winkelcentrum helemaal in kerstsfeer. Liefst dertig kraampjes met allerlei snuisterijen en proeverijen bevolken de overdekte en verwarmde passage. Elk jaar is deze kerstmarkt een feest om elkaar te ontmoeten!

Van 12.00 tot 20.00 uur staat winkelcentrum Zilverkamp in kerstsfeer. De kraampjes en de winkels zijn door de ondernemers fraai gedecoreerd. Er is op het gebied van kerst van alles te zien en te koop. Naast de eigen ondernemers zijn er ook hobbyisten, die hun waar presenteren: van eigengemaakte poppen- en babykleertjes tot aan spelletjes en sjaals.

Op deze kerstmarkt kan de klant nog allerlei ideetjes opdoen. Zoals een feestelijk kapsel, een kerststukje of een recept voor de feestdagen. In elke winkel zijn er wel een of meerdere aanbiedingen.

Uiteraard laten de ondernemers de bezoekers proeven van smakelijke hapjes. Zo laat de groenteboer zien wat er bereid kan worden voor op de kerstdis, laat de bakker je smullen van overheerlijke kerststol en zorgt de slijter voor glühwein. De kinderen kunnen hun creativiteit kwijt bij Faunaland Verstegen, waar ze een ketting van pinda's (voor de vogels) kunnen rijgen.

Al met al wordt het zeker een gezellige dag, die de ondernemers als 'bedankje' voor de bezoekers hebben georganiseerd.

Start 2015 goed tijdens drukke Oud- en Nieuwparty in Buitenpoort Swingend en zingend het nieuwe jaar in

HUISSEN – Na een avond vol oliebollen, glaasjes bubbels en hangen op de bank lekker de voeten van de vloer. Dat kan tijdens de Oud- en Nieuwparty in de Buitenpoort. Snel kaarten bestellen is nodig, zo leert de ervaring van de afgelopen eindejaarsfeesten in het Huissense partypaleis.

In een stijlvol aangeklede Buitenpoort ga je swingend en zingend het nieuwe jaar 2015 in. De (in Huissen en wijde omstreken) bekende dj Antoine draait er de best dansbare muziek en de meest meezingbare nummers die je maar kunt verzinnen.

"Een avond voor de buis hangen en oliebollen eten kan leuk zijn, maar je wordt er ook een beetje duf van. Die dufheid en de overtollige pondjes kun je er bij ons lekker uit dansen'', aldus een glimlachende Buitenpoort-eigenaar Herman van Gellecum.

Zijn partypaleis is een van de weinige horecabedrijven in de regio die een gemeentelijke vergunning heeft om open te mogen te zijn tijdens de jaarwisseling.

Reserveren

Mede daarom en omdat de Oud- en Nieuwparty immer gezellig en drukbezocht wordt, is toegang alleen via reservering mogelijk, via www.debuitenpoort.nl (klik op button 'Agenda').

De bestelde kaarten (à tien euro) kunnen op maandag 29 december tussen 16.00 en 20.00 uur opgehaald en afgerekend (alleen à contant) worden. Niet-afgehaalde kaarten gaan na 20.30 uur in de vrije verkoop.

De minimumleeftijd voor het bezoek van de Oud- en Nieuwparty in is achttien jaar en hierop wordt streng gecontroleerd. Om 00.30 uur gaan de deuren open voor het knallende feest.

Er zijn nog plaatsen vrij voor deelname aan workshops Eeuwes Bloemen is met kerst de gezelligste winkel in Huissen

HUISSEN – Iedereen viert kerst op zijn eigen wijze. Maar zoals deze feestdagen de bloemenzaak van Carla Eeuwes is aangekleed, zo sfeervol wil iedereen het zeker ook thuis maken: in de traditionele kleuren van weleer. Het doet denken aan de vreedzame kerst van vroeger. Ook de kinderen zullen hiervan genieten. Voor in de kerstboom is er een hele reeks van artikelen. Natuurlijk de kerstballen, maar ook vogeltjes, vlindertjes en engelfiguurtjes. Van die laatste heeft Carla een bijzondere collectie.

Alles in de winkel ademt de sfeer van de kerst uit. Carla kiest elk jaar weer voor een betaalbaar en sfeervol assortiment. Met onder andere rode, goud- en zilverkleurige kerstballen, prima te combineren met het kerstgroen. Er wordt veel puur natuurlijk materiaal gebruikt. "Een tak aan de muur of plafond biedt de mogelijkheid om er allerlei kerstversierselen aan te hangen", aldus Carla. "Met weinig haal je zo de kerst in je huis." Op deze manier hoeft kerstdecoratie niet duur te zijn. Alle materiaal is ook los te koop om thuis een stukje zelf te maken.

En zin om op een avond zelf met materiaal uit de winkel aan de slag te gaan? Wil je zelf een kerststuk maken? Dan is een workshop (in groepjes van maximaal acht) aan te raden. Er is volop prachtig materiaal, zoals bijvoorbeeld berkenschors, waarmee heel creatie kan worden gewerkt. Maar ook skimmia, besjes en hyacinten. Carla rekent voor de workshop alleen de materiaalkosten en eventueel de schaal of pot. En... niet iedereen in de groep moet hetzelfde maken! Er zijn nog enkele plaatsen vrij!

Eeuwes Bloemen (ook voor groenten en fruit en voor bloemstukjes voor uw dierbare op het graf); Bredestraat 87, Huissen; telefoon 026 3250041; www.eeuwesbloemen.nl. Met ruime parkeergelegenheid voor de winkel.

Restaurant Het Pleyn: het juiste adres! Wilt u stijlvol dineren en culinair genieten met Kerst?

BEMMEL - Kerst 2014 is een speciaal moment voor u en uw familie/vrienden. Restaurant het Pleyn heeft dit jaar weer alles uit de kast gehaald om zijn gasten optimaal te verwennen!

De kerstdagen worden in ons restaurant gevierd in een prachtige kerstambiance. fonkelende lichtjes & kerstballen... De mooie kerstbomen en prachtige decoraties brengen een gezellige kerstsfeer in ons restaurant, waar u zich heerlijk kunt ontspannen..

Nieuwsgierig? Reserveer dan een viergangen diner voor 34.95 euro per persoon Wij bieden u diverse keuzes qua gerechten, en is er voor ieder wat wils. Voor kinderen tot 12 jaar, hebben wij een speciaal vier gangenmenu samen gesteld voor 13.50 euro per persoon.

Mochten er in uw gezelschap vegetariërs en/of andere uitzonderingen aanwezig zijn, houden wij hier graag rekening mee.

Voor meer info en reservering: www.grandcafehetpleyn.nl of telefoon 0481 424947.

In winkelcentrum Zilverkamp kerstversiering maken

HUISSEN - Op zaterdag 13 december is ons team dat de kinderen vermaakt met allerlei activiteiten weer met de kerst bezig.

Wat gaan ze deze zaterdag dan wel doen: ze gaan samen met de kinderen kerstversiering maken voor de aankomende kersdagen. Het thema is 'Laat je creativiteit zien en maak jouw unieke kerstversiering'.

Deze activiteit is vanaf 11.00 uur in winkelcentrum Zilverkamp. Overigens is er vrijdag 19 december en gezellige kerstmarkt in ons winkelcentrum met allerlei leuke kraampjes; de gang staat helemaal vol. Zo is er van alles te proeven en mooie aanbiedingen.

Kerstbomen bij Epric

HUISSEN - Kerstbomen geven dat speciale iets aan Kerstmis. Vroeger werd vaak de gewone spar gebruikt, tegenwoordig ziet men meer en meer de Nordmann omdat deze veel minder snel uitvalt in een verwarmde ruimte.

De Nordmann wordt als kerstboom sinds 1838 gebruikt. Vroeger was het gebruik heel anders dan nu. Men hing de kerstboom op zijn kop aan het plafond, later werd de boom pas op de grond gezet zoals we het nu kennen.

Epric is een werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt . Ieder jaar verkopen we kerstbomen om zo de trajecten van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben te kunnen betalen. Doordat we een stichting zijn, zijn de bomen niet duur. De afgelopen vijf jaar zijn bij Epric de prijzen van de bomen steeds hetzelfde geweest.

Natuurlijk heeft Epric ook de gevolgen gemerkt van de economische recessie. Veel donaties die we kregen zijn weg gebleven. Door de aankoop van een kerstboom kunt u ons echter goed steunen en u krijgt er ook iets voor terug.

Naast een groot sortiment kerstbomen zijn er ook zelfgemaakte kerststukjes te koop. Deze kerststukjes worden gemaakt door onze mensen en zijn van een kwalitatief hoog niveau.

Epric is vanaf 1 december tot de kerst elke dag geopend van 10,00 tot 17.00 uur, ook op zaterdag en zondag.

Epric, Nieuwediep 9a, Huissen, telefoon 026 3250959; www.epric.org

Met vrijwel elk merk voor dames, heren en kinderen Grootste lingeriewinkel van Nederland: Bodywear SuperStore voor iedereen!

WESTERVOORT - Wie op het gebied van bodywear een artikel zoekt, kan niet om de Bodywear SuperStore heen. Dit familiebedrijf opende onlangs een schitterende zaak aan Het Hazeland in Westervoort. Bodywear SuperStore is met deze zaak de grootste lingeriewinkel van Nederland voor iedereen! Met de meest uitgebreide collecties van vrijwel alle merken voor zowel dames, heren en kinderen.

Lingerie maakt je mooi en goedzittende lingerie geeft je zelfvertrouwen. Daarom is het belangrijk om het juiste artikel te kopen. Bij Bodywear SuperStore zijn de verkoopsters deskundige adviseuses, die weten welke maat én merk goed staat bij de persoon. Er is een grote complete collectie: van traditioneel en modieus tot aan de laatste trends. Van merken als Beeren tot aan Calvin Klein en Emporio Armani. In januari wordt het assortiment uitgebreid met badmode.

Heren welkom!
Naast een professioneel deskundig advies, geeft Bodywear SuperStore ook een perfecte service. Kwaliteit staat uiteraard voorop. Heel comfortabel zijn de ruime paskamers. Steeds vaker merkt men bij Bodywear SuperStore, dat ook de heren met de dames mee naar binnen komen. Voor de heren is er uiteraard de herenafdeling, maar ze kunnen ook aan de (lees)tafel een kopje koffie nemen, terwijl de dames hun inkopen doen.

Kadootje
In de decembermaand is het extra feestelijk shoppen. "We hebben de winkel in kerstsfeer opgepimpt en de klant krijgt bij een besteding vanaf vijftig euro een leuk kadootje."

Bodywear SuperStore, Het Hazenland 2, Westervoort; telefoon 026 7370298; www.bodywearsuperstore.nl. (Geopend van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 18.00 uur; vrijdags tot 20.00 uur en zaterdags tot 17.00). Er is zeer ruime parkeergelegenheid.

Rabobank Oost Betuwe tekent contracten voor servicepunten

BETUWE - Vanaf 1 januari opent Rabobank Oost Betuwe servicepunten in Bemmel, Huissen en Zetten. Op 2 december werden de contracten getekend.

Thea van Bommel, directeur Particulieren, is verheugd met de locaties voor de Rabobank servicepunten. 'Wij kunnen mooie plannen hebben maar het succes staat of valt met goede locaties en de bereidheid van partijen met ons deze nieuwe weg in te slaan. Fijn dus dat we in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel, Ontmoetingscentrum De Loohof in Zetten en de bibliotheek in Huissen zulke goede partners hebben gevonden'.

Samen sterker
Ook voor deze partijen levert de samenwerking voordelen op. 'Participeren is voor ons een belangrijk thema', aldus de heer Ter Burg, bedrijfsleider van De Kinkel. 'Naast veel culturele activiteiten hebben we bijvoorbeeld een Participatiepunt voor vragen rondom welzijn en zorg. Dat Rabobank nu ook in ons centrum komt, past heel goed'. Het bestuur van de Loohof in Zetten onderstreept dit. 'Muziekvoorstellingen, koken, schilderen, spel; ons activiteitenaanbod is gevarieerd', licht voorzitter de heer De Ruiter toe. "Wij staan middenin de samenleving, net als de Rabobank. Voor ons is het servicepunt een mooie aanvulling."

Nieuwe diensten

De servicepunten zijn nieuw in de dienstverlening van Rabobank Oost Betuwe. Ze vervangen de kantoren in Bemmel, Huissen en Zetten waar steeds minder klanten komen. Thea van Bommel: "92 procent van de klantcontacten gaat via de telefoon of online. Voor die klanten die behoefte hebben aan persoonlijke hulp bij hun dagelijkse bankzaken openen we onze servicepunten. Zo kan iedereen kiezen wat het best bij hem of haar past."

Demonstratiedag bij Janssen Hoorzorg: gratis hoorstoestel

BEMMEL - Heeft u het al gehoord?! Donderdag 11 december is er een gratis open dag om zelf eens het geluid van een goed hoortoestel te ervaren. In samenwerking met Widex worden er de gehele dag door demonstraties gegeven met het nieuwste toestel de Dream. Daarna is het dan aan u om ze aan de ultieme test te onderwerpen, namenlijk uw eigen leven. En wie wil er nu niet alles horen en meemaken?

En heeft u dit al gehoord? Bij Janssen Hoorzorg wordt sinds kort een therapie aangeboden voor iedereen met tinnitusklachten. Tinnitus geluiden zijn alle piep-ruis of suis geluiden die u in uw hoofd kunt horen, maar die anderen niet direct kunnen waarnemen. Dit kan een grote impact op uw leven krijgen, maar nu is er een twaalfweken durende therapie, Seiyo genaamd. Samen met de audicien gaat u proberen om de tinnitus een plek te geven en er minder of soms zelfs helemaal geen last meer van te hebben. Heeft u interesse, neem dan contact met onze winkel op in Bemmel.

Bent u nieuwsgierig geworden, kom dan naar onze demo-dag. En een afspraak maken op een andere dag kan via email of telefoonnummer 0481 769037

Janssen Hoorzorg, De Polenbrink 5, Bemmel; 0481 769037; janssenhoorzorg@gmail.com.

Bakkerij Engelen geeft een Waldkornfiets weg

HUISSEN/BEMMEL - In december kunt u meedoen en kans maken op een mooie originele Waldkornfiets met krat. Dit is een uniek exemplaar.

"Wij hebben twee fietsen; dus zowel in Huissen als in Bemmel maakt u kans op deze fiets. Als u voor tien euro koopt en minimaal één Waldkornproduct erbij hebt, dan kunt u uw gegevens achterlaten en doet u mee met deze verloting. Begin januari 2015 maken wij de winnaars bekend. Dat is nog eens een leuk begin van het niuewe jaar."

"Tijdens de feestdagen zijn onze openingstijden enigszins aangepast dus kijk gerust op onze site voor informatie www.bakkerijengelen.nl."

31 / 34

Deze man wordt 15 december 60 jaar!

Van harte gefeliciteerd!

Liefs,

Matthijs, Mariëlle, Christian, Richard en Judith

Deze grote meid wordt 15 december 4 jaar en gaat dan naar de basisschool

Gefeliciteerd Eva

Opa Johan, oma Tonnie en opa Henk en oma Willie

The one and only Arno
50
14 - 12 - 2014
Simply the best
Love you xxx Marietje

Danny gefeliciteerd met je benoeming tot prins.

De Zuupende Zwaon