GN Lingewaard

21 december 2016

GN Lingewaard 21 december 2016


Bemmelse Dweildag zoekt talent

Foto: fotograaf Bemmelse Dweildag

BEMMEL - Al jaren organiseren het bestuur en de vrijwilligers van de Bemmelse Dweildag een van de mooiste muzikale evenementen in Bemmel. Goed nieuws: er is een aantal taken beschikbaar gekomen binnen het bestuur. Lijkt het jou leuk om deel uit te maken van het team dat nadenkt over de (praktische) invulling van de Bemmelse Dweildag, dat iedere tweede zondag van juni plaatsvindt? We laten je graag zien wat de mogelijkheden zijn!

"Zo zoeken wij een creatieve kindervriend die het Bloagenstruitje vormgeeft. Van attracties tot de kinderboerderij en van schminken tot workshops: wij speuren naar een enthousiasteling die zich hierover wil buigen.

Ben jij meer van de cijfertjes en het organiseren? Dan is de afdeling Juryzaken misschien iets voor jou. Jouw taak is om de juryleden te regelen die de optredens in de wedstrijdklasse beoordelen. Daarnaast ben je op de Dweildag verantwoordelijk voor het verzamelen van de beoordelingsformulieren en het verwerken van de uitslag. Een leuke, uitdagende taak die vooral op de Dweildag inzet vereist.

Is dit je allemaal niet omvattend genoeg? Ook de positie van voorzitter is vacant. Draai je al een tijdje mee bij de Bemmelse Dweildag en wil je je graag meer inzetten? We horen graag van je.

Vind je het leuk om ons te ondersteunen? Stuur dan een e-mail naar voorzitter@bemmelsedweildag.nl."

Kerstdagen in de Zandse Kerk: inspiratie, gezelligheid en muziek

HUISSEN - Het komende weekeinde kunt u weer volop genieten van de inspirerende, gezellige en muzikale kerstsfeer in de Zandse Kerk. Gedurende de gehele kerstvakantie vinden er diverse indrukwekkende activiteiten plaats; aantrekkelijk voor jong als oud.

De kerstdagen zijn voor velen de mooiste momenten om gezellig samen te komen. Daarin past ongetwijfeld ook een bezoek aan de Zandse Kerk. Een bijzonder aspect vormt het bezichtigen van 'de grootste kerststal van Gelderland', zoals deze weer in de Zandse Kerk is te vinden. Dat kan elke dag van 9.00 tot 18.00 uur.

Op zaterdag 24 december vindt om 20.00 uur een kerstviering plaats; verzorgd door de anders-dan-anders werkgroep van R.K. Parochie De Levensbron.

Op zondag 26 december (tweede kerstdag) is er van 12.00 tot 14.00 uur een klein concert; verzorgd door Torkest. Deze dag zullen vrijwilligers van stichting de Zandse Kerk zorgen voor koffie, thee en wat lekkers.
Op maandag, 28 december kan van 13.30 tot 17.30 uur worden deelgenomen aan de kerststallentocht in Lingewaard. Daarbij vervult de kerststal in de Zandse Kerk een zeer prominente rol. Ook deze middag zijn weer vele vrijwilligers van ons aanwezig.

Al met al belooft het ook dit jaar in de Zandse Kerk heel gezellige feestdagen te worden. Zie ook de website (www.zandsekerk.nl) of facebookpagina (www.facebook.com/zandsekerk).

Wijkplatform in Haalderen

HAALDEREN - In heel Lingewaard zijn wijkplatforms actief die zich bezighouden met leefbaarheid, veiligheid en verkeer in de eigen wijk. De wijkplatforms zijn indertijd opgericht op initiatief van de gemeente Lingewaard en de leden van een wijkplatform zijn actieve bewoners die zich inzetten voor het verbeteren van hun eigen wijk en dan uiteraard vooral in het openbare gebied (straten, plantsoenen, speelvoorzieningen, parken et cetera).

Ook worden de wijkplatforms vaak betrokken bij zaken die de wijk kunnen overstijgen, zoals het algemene groenbeheer, de aanleg van de A15 et cetera. Sinds afgelopen week is er ook weer een wijkplatform Haalderen. Komend jaar zal deze groep zich vooral bezig houden met een dorpsontwikkelingsplan (DOP). Met dit plan willen we het woongenot vergroten met betrekking tot sociale aspecten, verkeersveiligheid, groenvoorzieningen et cetera.

Wij nodigen alle bewoners nu al uit voor de feestelijke startbijeenkomst van het Dorps ontwikkelingsplan op 19 januari om 19.30 uur in dorpshuis De Tichel. Hier kunt nu al uw ideeën, wensen, klachten, enzovoort kenbaar maken.

Begin 2017 zal duidelijk worden met wie men contact kan opnemen over wensen, ideeën, klachten of opmerkingen voor het wijkplatform.

VBI winterkampioen na karige winst op Hoogeveen

Van links naar rechts: Jos Stokkel, Guntis Valneris en Joost Hendriksen

HUISSEN - In de laatste wedstrijd voor de winterstop kreeg damvereniging VBI het zwaar te verduren tegen Hoogeveen. De winst met de uitslag 11-9 kwam weliswaar niet in gevaar maar het bleek weer eens dat op dit hoogste damniveau ook de hekkensluiter een ploeg is waar niet iedereen maar even overheen walst.

Damvereniging VBI gaat de winterstop in met zeven overwinningen uit zeven wedstrijden, op één punt gevolgd door Hijken DTC. In januari en februari worden de laatste vier wedstrijden gespeeld, waarin de Huissenaren een loodzwaar programma hebben met de nummers 2, 3, 4 en 6 van de huidige ranglijst als tegenstanders.

Yuriy Lagoda had een zware partij maar kon uiteindelijk remiseren. Pepijn van den Brink volgde met onnodig verlies na een fatale misser. Gérard Jansen had wel voordeel, maar kon de winst niet vinden. Johan Krajenbrink trof als eerste doel na een sterke omsingeling. Hij werd onmiddellijk gevolgd door Guntis Valneris die zijn beproefde tactiek van steeds verder opbouwend voordeel tot winst kon voltooien.

Fred de Koning speelde een gelijkwaardige remise. Joost Hendriksen leek regelrecht op winst af te stevenen, maar gaf via een fout in het middenspel uiteindelijk de partij uit handen. Alexander Baljakin poetste zijn tegenstander gaandeweg positioneel van het bord. Jos Stokkel had een goede partij tot aan het middenspel, maar liet het langzamerhand tot remise verwateren. Ook Geert van Aalten had een goede aanval opgebouwd, maar zijn tegenstander kwam in tijdnood met een goede beslissing tot remise.

Trug ien de tied, aon de hand van 'n lied

DOORNENBURG - Hoe kun je de lokale geschiedenis nou eens op een andere manier onder de aandacht van een breed publiek brengen? Hoe kun je het verleden nadrukkelijker naar voren halen en tot de verbeelding laten spreken? Natuurlijk zijn er legio manieren: foto- en filmpresentaties, exposities, lezingen, excursies; allemaal beproefde en voor de hand liggende mogelijkheden.

De Historische Kring Doornenburg -die in 2017 haar 30-jarig bestaan viert- heeft echter eens voor een geheel andere benadering gekozen: al zingend de geschiedenis tot leven brengen aan de hand van liedteksten die verhalen over Doornenburg in de vorige eeuw. Zoals de troubadour met zijn luit dat op dezelfde wijze ook al deed in de Middeleeuwen! Hiervoor bleek in de archieven voldoende materiaal voorhanden te zijn: liedjes over Doornenburg, geschreven door plaatselijke tekstdichters in de periode 1960 tot heden.

Liedjes -deels in het eigen dialect- met uiteenlopende thema's. Variërend van 'de stoomtram', het 'voetveer' en 'de oude kerk' tot enkele 'odes aan Doornenburg' en specifieke liedjes over 'oorlog en evacuatie'. Deze liederen worden momenteel ingestudeerd door een speciaal daarvoor in het leven geroepen projectkoor en zullen op de eerste zaterdag van februari 2017 in een middag- en avondvoorstelling aan het publiek worden gepresenteerd.

Onder het motto 'Trug ien de tied, aon de hand van 'n lied' wordt de toeschouwers een bonte aaneenschakeling van liedjes voorgeschoteld over 'Doornenburg in vroeger tijd'. Afgewisseld met verhalen, anekdotes, foto/filmpresentatie en een indringende sketch over de evacuatie in 1944. Laagdrempelig, luchtig en vermakelijk, ontroerend bovendien, maar óók inhoudelijk. Met deze uitvoering wil de Historische Kring Doornenburg de aftrap geven voor het jubileumjaar, waarin nog meer activiteiten gepland zijn om het 30-jarig bestaan mede luister te geven.

'Trug ien de tied, aon de hand van 'n lied' vindt plaats in het Ontmoetingscentrum op zaterdag 4 februari. De middagvoorstelling -die ook speciaal op dit tijdstip voor de senioren is gepland- begint om 15.00 uur en de avondeditie start om 19.30 uur.

Toegangskaarten kosten inclusief een kopje koffie in de pauze vijf euro en zijn in de voorverkoop vanaf 6 januari verkrijgbaar bij bakkerij Van Kol, de Spar supermarkt, in het Ontmoetingscentrum en bij de familie Huting, Blauwe Hoek 7. Uiteraard ook nog voor aanvang van de voorstelling aan de zaalingang. (zolang de voorraad strekt; er zijn maximaal 200 plaatsen per voorstelling)

De HKD hoopt op deze wijze een grote groep dorpsgenoten en andere belangstellenden (opnieuw) te interesseren voor de historie van de eigen woonplaats, het eigen Doornenburgse heem.

Blaasmuziek met kerstmis

HUISSEN - Het is inmiddels een traditie geworden. Blaasorkest Torkest uit Huissen speelt op tweede kerstdag in de kerk van Huissen-Zand. Het speelt een gevarieerd programma in de sfeer van kerstmis.

Mooie rustige nummers als ook de vlottere uptempo arrangementen. Het is zeker de moeite waard om dit te gaan beluisteren. Tijdens dit optreden kan men rustig rondlopen en tevens genieten van de schitterende kerststal en de prachtig versierde kerk.

Blaasorkest Torkest speelt van 12.00 tot 13.30 uur. De toegang is gratis. Naast dit optreden verleent het Torkest ook zijn medewerking aan de kerstdienst die op zaterdag 24 december om 20.00 uur gehouden wordt in de Zandse Kerk.

Basiscursus digitale fotografie

HUISSEN - De informatieavond van de basiscursus digitale fotografie is op 10 januari in gemeenschapshuis Het Zand.

De digitale fotografie start op dinsdag 17 januari. Spiegelreflex en Systeem-camera's van 19.30 tot 21.30 uur dat zijn 10 lessen van 2 uur. Op de volgende datums: 17, 24 en 31 januari en 1, 14, 21 en 28 februari en 7, 14 en 21 maart.

Deze basiscursussen zijn voor mensen in alle leeftijdsgroepen met een passie voor fotografie. Voor ieder met een spiegelreflex- / systeemcamera die zijn toestel willen leren kennen of meer uit hun camera wil halen en anders wil leren kijken. Voor meer info: gemeenschapshuis Huissen Zand, en aanmelden via mail en of telefoon: bart-groenendijk@versatel.nl; 026 7506273.

Tafeltennis voor 55-plussers

HUISSEN - In de media wordt veel aandacht besteed aan het belang van bewegen voor ouderen. Beweging houdt jong en vitaal en draagt bij aan een positief gevoel. Bij tafeltennisverenging Hutaf bestaat voor 55-plussers al jaren de mogelijkheid om op dinsdagmiddag te tafeltennissen.

Deze 55-plusgroep is een gezellige groep van mannen - variërend in leeftijd van 55 tot 83 jaar - die wekelijks tegen elkaar spelen en zo in beweging komen. Naast tafeltennis is gezelligheid belangrijk op deze dinsdagmiddagen. Er wordt veel gekletst en gelachen, onder het genot van een bakje koffie of een glaasje.
Als u zin heeft om een keer een balletje te slaan, dan kan dat. Er zijn altijd ervaren spelers aanwezig die u kunnen en willen helpen. Naast sportkleding hoeft u verder niets mee te nemen. Er zijn voldoende tafeltennisbatjes waar u gebruik van kunt maken aanwezig. Ook als u nog nooit getafeltennist heeft is dat geen probleem. Een mens is nooit te oud om te leren en dat geldt ook voor tafeltennis. Bovendien vinden wij gezelligheid en bewegen belangrijker dan winnen.


Zoals gezegd is iedereen welkom. "Toch zouden wij het bijzonder leuk vinden als onze groep ook aangevuld wordt met een aantal dames. U kunt een keer langskomen om te kijken of om direct mee te spelen. De eerste drie keer mag u gratis meedoen om te zien of het u bevalt."

De 55-plus groep speelt iedere dinsdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur in Het Koelhuis (Koelhuistraat 3, Huissen).

Zonnebloem Gendt ontvangt hoog bezoek

GENDT - Het is vrijdagmiddag, de verwachtingen zijn hoog gespannen, want het is de sint-middag van de Zonnebloem in Gendt. Er worden zo’n 90 gasten verwacht en wie nog meer?

De deuren van De Klok gaan om 13.30 uur open en de gasten stromen binnen. Sommige worden met de e-car gebracht. Wat een prachtige aanwinst is dat toch voor Gendt. Andere gasten worden door onze vrijwilligers thuis opgehaald en sommige worden gebracht. Een ieder zoekt een lekker plekje in de zaal en wacht op wat komen gaat. De gasten worden ontvangen met koffie met appelgebak. De kleintjes van De Vonkenmorgen verblijden ons met een optreden; wat is dat toch heerlijk om de gezichten van onze gasten te bekijken en te zien genieten. De kinderen dansen en zingen er op los.

Daarna krijgen de gasten een drankje en volgt natuurlijk de niet meer weg te denken bingo. Hier en daar wordt er door ons geholpen, maar de mensen zijn fanatiek hoor! En dan komt het klapstuk van de dag: 'de pietengroep' van Gendt komt op bezoek en natuurlijk ontbreekt Sinterklaas ook niet. Een aantal gasten worden naar voren gehaald en krijgen een speciaal woordje. Maar vooral de muziekpieten maken er een supermiddag van. De vrijwilligers en pieten haken in voor een skidans. De polonaise wordt ingezet en nog een lied waar menig piet op gaat roeien wordt gespeeld. Oh wat is het genieten voor onze gasten en voor ons als vrijwilligers. Nadat de pieten en sint weer zijn vertrokken, komen de gemoederen weer tot rust en wordt er afgesloten met snert en brood met spek. Wat hebben wij en onze gasten genoten. Bedankt aan een ieder die deze middag mogelijk heeft gemaakt!

Collecteer mee voor de Hersenstichting in Haalderen

LINGEWAARD - Van 30 januari tot en met 4 februari wordt de collecte van de Hersenstichting gehouden. Voor deze collecte is de Hersenstichting op zoek naar collectanten. De Hersenstichting zet zich in voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

"Daarom vragen wij uw hulp tijdens de collecteweek in Haalderen. Wij zijn nog op zoek naar collectanten voor enkele straten. Wat u ook doet, u helpt uw medemens ermee. Twee uurtjes collecteren voor al deze mensen, dat is een kleine moeite voor een groot effect.

U kunt u opgeven bij de collecteorganisator Marcel Janssen, 0481 466064 of via het hoofdkantoor van de Hersenstichting in Den Haag, 070 3604816 of via www.hersenstichting.nl."

Start Huurdersvereniging

GENDT - Tijdens de belanghebbendendag van de Woonstichting Gendt heeft het bestuur van de Huurdersvereniging bestaande uit: Wim de Koning penningmeester, Jos Jansen secretaris, en Paul Verhoven als voorzitter zich voorgesteld aan de huurders. Dit is de start van de nieuw opgerichte vereniging die op de oprichtingsvergadering op 16 januari officieel wordt.

De huurders werden door de voorzitter opgeroepen om lid te worden, zeker omdat er de komende jaren wat gaat veranderen en dat je met de mening van de meerderheid van de huurders sterk staat in overleg met de Woonstichting en de gemeente. "Het lidmaatschap is gratis, dus dat hoeft geen belemmering te zijn. Als extra stimulans verloten wij onder de aanwezige leden op de vergadering drie keer een dinerbon voor twee personen te besteden in het Grand Café. Men kan zich aanmelden via het mail adres: Huurdersvereniging@woonstichtinggendt.nl

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Deze week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 23 december van 10.00 -12.00 uur in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3) in Doornenburg. De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Van Kerk naar Theater 37

BEMMEL - Het Wandelvolk: Henk en Adri. Henk de Ruijter is geboren in 1943 in de Molenwei, met de Plak en de Pas, toen een van de oudere buurten van het dorp. In januari 2001 werd de gemeente Bemmel opgeheven en zwaaide Henk af als gemeentesecretaris van de plek waar hij dus na precies 40 dienstjaren op 1-1-1961 begonnen was.

Adri van 't Hullenaar werd in 1938 geboren op de Plak in de smederij van Berndsen en op zijn 14e met het werkzame leven begonnen. Adri kwam in de kunststoffenindustrie terecht. In 1991 droeg hij de bloeiende zaak over en richtte 'Stichting De Plak' op. Henk werd bestuurder in die stichting. Het doel was ondersteuning, ook in financiële zin, te leveren aan sociale en culturele activiteiten in het Bemmelse. Vóór die tijd trokken Henk en Adri al lange tijd met elkaar op ter ondersteuning van initiatieven voor diverse doelen.

De stichting, bestaat dit jaar bestaat 25 jaar, ontwikkelt zelf initiatieven, maar werkt bij voorkeur ook samen met andere sponsors, verenigingen en organisaties. Zo onderhoudt het 7e de kapel 'op De Heuvel', die al 25 jaar in beheer van de stichting is. Verdere door 'De Plak' uitgevoerde werken zijn o.m. de verplaatsing van het muurreliëf 'De Levensboom' van het oude naar het nieuwe Liduina. En de restauratie en verplaatsing naar datzelfde Liduina van de gebrandschilderde ramen van de voormalige kloosterkapel. Tevens werd het in 2005, naar een manuscript van kapelaan Gijs van der Voort, in een oplage van 1500 exemplaren verschenen boek 'Kroniek van de bevrijding', uitgegeven. Meest recente activiteiten waren de in samenwerking met het 7e geplaatste historische panelen op de Plak en de opknap van de omgeving van de NH Kerk.

Met grote Frits gaan Adri en Henk op maandagen met regelmaat aan de wandel. Al pratende worden alle lokale en wereldproblemen opgelost. En dan is de kerk natuurlijk ook een vanzelfsprekend gespreksonderwerp. Adri: "Omdat wij al jaren reünies organiseren voor opeenvolgende leeftijdsgroepen beschikken wij over een zeer uitgebreid bestand van dorpsgenoten die soms al vele jaren geleden vertrokken zijn en toch nog affiniteit met Bemmel hebben. Veel van die mensen hebben wij benaderd en dat heeft heel mooie resultaten opgeleverd."

Henk: "De theaterkerk is, met respect voor gebouw en historie, een prachtig project geworden, gesteund door geweldige vrijwilligers. De plannen worden breed gedragen door zowel de Bemmelse gemeenschap als de lokale culturele verenigingen en instellingen."

Adri: "Helemaal mee eens en met dank aan vooral Henk Sluiter. De mooist denkbare herbestemming. Over de exploitatie maken we ons geen zorgen, prima bouwkundige energiebesparende toepassingen en een accommodatie met geweldige mogelijkheden."

Topdrukte tijdens de kerstmarkt in Bemmel

BEMMEL - De kerstmarkt in Bemmel, die zondag 11 december is gehouden, heeft weer een record aantal bezoekers getrokken. Door een uitgekiende combinatie van een traditionele kerstmarkt met onder andere optredens van koren, een grote proeverij op de markt en een kinderplein met veel activiteiten, heeft elke bezoeker van jong tot oud kunnen genieten van een prachtig evenement. Dit alles samen met de kunstexpositie in kasteel De Kinkelenburg.

De traditionele kerstmarkt met zo’n honderd kramen blijft de basis voor dit jaarlijks terugkerend evenement. Toch is gebleken dat de toevoegingen van meerdere nieuwe elementen steeds weer leidt tot een hoger bezoekersaantal. Met name de proeverij, nu al voor het vierde jaar en het groots opgezette kinderplein met zowel binnen-, als buitenactiviteiten, spreken de bezoekers erg aan. Voor het tweede jaar heeft ook weer het wensboomproject plaatsgevonden, waarbij honderden kinderen weer hun wensen hebben kenbaar gemaakt. Binnenkort worden de winnaars bekend gemaakt. In de proeverij, waar veertien ondernemers de lekkerste hapjes en drankjes presenteren in een gezellige kerstsfeer, is de stemming opperbest. Op het kinderplein genieten de kleintjes met volle teugen.

Zonder de inzet van een enthousiaste groep van zowel ondernemers als vrijwilligers is een evenement van dergelijke omvang niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor de ondersteuning door een aantal grote en kleinere sponsoren. Een woord van dank aan al deze mensen is zeker op zijn plaats.

Een leuke foto-impressie van de kerstmarkt staat op de facebookpagina van
Ondernemers Vereniging Bemmel: www.facebook.com/centrumbemmel.

Cursussen van SeniorWeb

LINGEWAARD - Onervaren met een smartphone of tablet? In samenwerking met SeniorWeb starten dit voorjaar weer met diverse cursussen in de Bibliotheek.


Starten met de iPad is geschikt voor iedereen die een iPad heeft met iOS8. In deze cursus van zes dagdelen wordt in heldere stappen de basis en de installatie van apps uitgelegd. Zo leer je de iPad optimaal gebruiken. Breng je iPad mee.
Kosten: leden 36 euro; overige bezoekers 42 euro exclusief boek. Schrijf je in via http://www.obgz.nl/leren/cursussen.html

Bibliotheek Bemmel: Start 11 januari van 10:00 - 12:00 uur

Bibliotheek Huissen: Start 30 maart van 10:00-12:00 uur

Starten met de Samsung Galaxy Tab: Maak stap voor stap kennis met de belangrijkste functies en opties van de Samsung Galaxy Tab. Tijdens deze cursus van zeven bijeenkomsten leer je steeds nieuwe mogelijkheden waar je direct mee aan de slag kunt. Breng je eigen tablet mee.
Kosten: leden 42 euro; overige bezoekers 49 euro. Schrijf je in via http://www.obgz.nl/leren/cursussen.html

Bibliotheek Bemmel: Start 9 januari van 10:00 - 12:00 uur

Bibliotheek Huissen: Start 14 februari van 10:00-12:00 uur

Tweestroom-DS4 wint eerste wedstrijd

GENDT - De aspiranten teams van Tweestroom hebben hun laatste wedstrijden gespeeld in de eerste helft van de competitie.

De kampioen Jongens-mix-B1 speelde hun laatste wedstrijd uit tegen Lienden-JB1. Zoals het een kampioen betaamt, werd de volle winst behaald.(0-4)(20-25/24-26/1-25/1-25) Zoals je ziet had men het in de tweede set vrij moeilijk om de set te winnen.

Tweestroom-MC1 speelde thuis tegen Pegasus-MC1. Onze meiden kwamen niet echt in de wedstrijd.(0-4)(19-25/12-25/15-25/16-25)

Meisjes-B1 kreeg de ongeslagen kampioen Pegasus-MB1 op bezoek. Ondanks de goede bedoelingen, werd het toch een nederlaag.(0-4)(07-25/15-25/10-25/15-25) De verliezende coach had wel voor een bloementje gezorgd voor de kampioenen.

Tweestroom-MA3 speelde uit bij Dynamo-MA2 en verloor na een spannende strijd. Over en weer werden de sets gewonnen. Dus moest de vijfde set de beslissing brengen. Dit werd een bloedstollende set, die nipt door de tegenstander werd gewonnen. Onze meiden hebben als leeuwen gevochten voor de overwinning.(3-2)(21-25/25-1/25-21/20-25/17-25)

De senioren speelde hun laatste wedstrijd dit jaar. In januari gaat men aan de slag met de tweede helft van de competitie. Tweestroom-DS1 speelde uit bij Voreo-DS1. Helaas werd de tweede set in feite weggegeven. Gelukkig werd de wedstrijd wel gewonnen.(1-3)(17-25/25-22/20-25/21-25)

De dames-DS3 traden aan tegen Hexagon-DS2. Nadat men de eerste en tweede set nipt hadden verloren, werd de derde set nipt gewonnen. De vierde set was weer voor Hexagon. Helaas een nipte verliespartij.(1-3)(25-26/23-25/27-25/13-25)

Tweestroom-DS4 speelde thuis tegen Touche-DS2, dat net boven in de ranglijst stonden. In een spannende wedstrijd werd met strijd deze wedstrijd gewonnen. Met behulp van de trainer Ronald en coach Jos werd de overwinning veilig gesteld. Hierdoor heeft het team de laatste plaats overgedaan aan de tegenstander.(4-0)(25-22/27-25/25-23/25-21)

Dames-DS5 ontving Ikaros-DS4 en liet in iedere set de tegenstander meer punten maken, maar niet voldoende voor een setwinst.(4-0)(25-09/25-11/25-17/25-18/)

Tweestroom-HS1 speelde uit bij Weekenders-HS3. Helaas werd de tweede set verloren. De andere set werden gewonnen.(1-3)(20-25/25-20/2-25/23-25)

Nieuw kunstgrasveld bij Sportclub Bemmel

BEMMEL - Bij de Sportclub Bemmel wordt momenteel hard gewerkt aan het realiseren van een tweede kunstgrasveld. Dit tweede kunstgrasveld is hard nodig om het grote aantal teams wedstrijden te kunnen laten voetballen en trainen en dit in de toekomst ook te kunnen blijven doen.

"We zijn inmiddels een grote vereniging geworden en zijn erg hard toe aan extra mogelijkheden welke een kunstgrasveld ons kan bieden. Ook zijn we druk bezig met plannen voor uitbreiding van het aantal kleedkamers, omdat we ook daar, m.n. op de zaterdag, in de knel komen.

Uiteraard zijn er ook kosten aan verbonden voor Sportclub Bemmel om een en ander te realiseren. Dit geld hebben we niet zomaar in kas. Dit willen we door middel van diverse acties bij elkaar zien te krijgen, uiteraard is sponsoring er een van. Aangezien deze uitbreiding in het belang is van iedereen bij Sportclub Bemmel, met name ook voor onze spelers en begeleiding, willen we ook samen met onze spelers geld inzamelen.

Onze C-jeugd (leeftijd van 13 – 14 jaar) gaat daarom op 2 en 3 januari lege statiegeldflessen ophalen in Bemmel. De gehele opbrengst hiervan komt ten goede aan het kunstgrasveld. Wilt u hier aan meewerken, bewaar dan de statiegeldflessen van de feestdagen en geef deze aan de spelers die bij u op 2 of 3 januari aan de deur komen. De spelers zijn herkenbaar aan hun Sportclub Bemmel trainingsjack.

Bent u dan niet thuis en wilt u toch graag meewerken: u kunt uw statiegeldflessen ook bij uw voordeur neerzetten, dan nemen wij ze mee.
Op de sportclub staan inmiddels ook een aantal containers waar men de komende periode de statiegeldflessen in kan deponeren.'

Column

Poetin

Opa, mag ik de IPad. Bas van 7 wil geen filmpje kijken, maar mama bellen. Met de benen opgetrokken op de bank, de IPad rechtovereind tegen de bankleuning zit hij met mama te kletsen. Kijk, dit heb ik gemaakt, zegt Bas, en toont live zijn tekening aan mama in Nijmegen Noord. Opa is verbaasd, maar het knaapje trekt een gezicht alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je via internet in beeld en geluid met elkaar kunt communiceren.

Internet, het begint me eerlijk gezegd eng te worden. Poetin kan de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloeden. Geheime diensten kunnen tegenwoordig onzichtbaar politiek actief zijn met cyberspionage. Een oorlog wordt uitgevochten op een digitaal slachtveld. Poetin kan in het Kremlin een gesprek tussen Bas en mijn dochter volgen. Poetin kan zelfs het twitterverkeer manipuleren. Toen Poetin een domme tweet van GL-raadslid Lianne Duiven las, moet hij hebben gedacht, niks hacken, dit lost zich vanzelf op. Na een ontploffing in Huissen in een oliebollenkraam met 2 zwaar gewonden twittert Lianne op het internetnieuws. 'Zo lang fikkie in oliebollenkraam nieuws is, gaat het goed in #lingewaard #huissen'. Goed, het was 1 uur 's nachts, dus het zou een slip of the finger op haar vingerveegtelefoon kunnen zijn. Maar Lianne heeft zelfs vanuit een besloten bijeenkomst getwitterd.

Internet is gevaarlijk. Een snotneus van Lingewaard.NU wil de raadsvergadering opnemen en via internet live uitzenden. Live-streaming wordt het genoemd. Het mag, zegt de burgemeester, maar er mogen geen opnamen worden gemaakt vlak achter raadsleden. Marianne voelt de bui al hangen. Raadsleden zitten op hun vingerveegtelefoon te klooien of op hun IPad naar een voetbalwedstrijd te loeren met Wifi van raadskroeg De Valom.

Ik stel voor dat raadsvergadering voortaan buiten het bereik van internet worden gehouden. Raadsleden worden dan gedwongen om het fatsoen te hebben zich met volle aandacht te richten op raadsleden die het woord voeren. En Poetin kan de gemeenteraad niet via live-streaming beïnvloeden.

Sjaak

Scouting Angeren bakt oliebollen

ANGEREN - Evenals voorgaande jaren bakt Scouting Angeren oliebollen en appelbeignets! Op vrijdag 30 en zaterdag 31 december worden de oliebollen en appelbeignets vers gebakken.

De oliebollen gaan dit jaar voor 60 cent per stuk over de toonbank; 11 stuks voor 6 euro. Met of zonder rozijnen. De appelbeignets kosten 1,25 per stuk of 5 voor 5 euro.

U kunt de verkopers vinden nabij de ingang van de Coop-supermarkt aan de Iepenstraat in Angeren. Zij bakken op vrijdag van 10.00 tot 16.30 en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk om uw bestelling vooraf te plaatsen via een mail naar info@scoutingangeren.nl. "Geeft u aan wat en wanneer u de bestelling komt afhalen.Vermeldt tevens uw adres en telefoonnummer in de mail."

De opbrengst komt geheel ten goede voor de jeugdactivitieiten van Scouting Angeren.

Kasteel Doornenburg en Beursvloer Oost Betuwe

DOORNENBURG - Enkele weken geleden was de beursvloer Oost Betuwe. Kasteel Doornenburg heeft daarbij een bijdrage ontvangen van Spoeltman Bouw uit Gendt van 200 euro voor de aanschaf van hout voor het realiseren van picknickbanken nabij het kasteel.

Aankomende zomer kan men als fietser/wandelaar gebruik maken van deze voorziening en genieten van het mooie uitzicht en unieke erfgoed dat gemeente Lingwaard rijk is (www.kasteeldoornenburg.nl.)

Kerstdiensten protestantse gemeente Bemmel

Kerstnachtdienst
Op 24 december wordt 's avonds om 22.00 uur in het monumentale kerkje aan de dijk de kerstnachtdienst gehouden. De dienst zal geleid worden door mevrouw G. den Dikken uit Wageningen. Wim van de Kamp en William Weideveld zullen ons begeleiden op het orgel en de trompet. Ook zullen zij samen nog 2 muziekstukken spelen. Het belooft een mooie dienst te worden. Na de dienst is er gelegenheid om onder het genot van een glaasje glühwein nog wat na te praten.

Kerstmorgendienst
Maak het mee! In de Adventstijd hoorden we verhalen vol verwachting. Jesaja, Johannes, Jakobus en Jozef, vier J’s die samen de vijfde verwachten. Geen verwachting van iets dat misschien ooit ver weg zal gebeuren. Het is concreet en dichtbij. Je zult het meemaken. Het wordt Kerst.

We sluiten het project af met de laatste punt van de ster op de poster. Licht dat wij mee beleven. Maak het mee! Het Kerstevangelie wordt verteld, terwijl kinderen uit verschillende werelddelen ons laten horen hoe ze kerst vieren. Met elkaar gaan ze op weg naar de stal. Daar vinden ze het Kind dat licht brengen zal. De kinderen van de kindernevendienst zijn al druk aan het oefenen om een mooi spel te kunnen laten zien. Wij hopen dat velen, jong, oud, groot en klein komen kijken en luisteren. Zo kunnen we met elkaar op kerstmorgen om 10.00 uur het feest van het licht meebeleven. Maak het mee! De voorganger is evenals in de kerstnachtdienst mevrouw G. den Dikken uit Wageningen.

U wordt van harte uitgenodigd om samen met ons één of beide kerstdiensten mee te komen vieren in de protestantse kerk aan de Oude Kerkhof 13 te Bemmel.

Mezzo Mantelzorgwerkplaats voor (zorg)professionals in Lingewaard

LINGEWAARD - Mantelzorgwaardering, respijtzorg, hulp en ondersteuning van (overbelaste) mantelzorgers…Er is veel mogelijk, maar wie biedt wat en voor welke mantelzorgers is het aanbod? De mantelzorgwerkplaats is een initiatief van Villa Balans, Stichting Welzijn Lingewaard en Mezzo.

"Tijdens een mantelzorgwerkplaats gaan we op een interactieve manier aan de slag om te komen tot concrete handvatten en/of afspraken over een lokale vraag gericht op het vinden, versterken, verbinden en verlichten van mantelzorgers.

Tijdens deze mantelzorgwerkplaats geven we mantelzorgers een gezicht en willen we vooral stil staan bij de verborgen mantelzorgers, zoals de partners van patiënten met psychische klachten. Wie zijn de verborgen mantelzorgers? Zijn ze in beeld en hoe vinden we ze? Tevens kijken we naar het huidige ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers en of dit aanbod aansluit om de verborgen mantelzorgers te kunnen vinden.

Het doel is om op de hoogte te zijn van elkaars werkzaamheden, samen te werken en daardoor (verborgen) mantelzorgers beter te bereiken en te ondersteunen. Ontmoet elkaar tijdens de werkplaats, maak uw ervaringen met mantelzorgers kenbaar en werk samen!"

De bijeenkomst is dinsdag 24 januari van 13.30 tot 16.30 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel. Deelname is kosteloos. Aanmelden kan bij Karlijn via info@bovive.nl vóór 10 januari onder vermelding van ‘mantelzorgwerkplaats Lingewaard’. "Graag naam, organisatie en functie vermelden. Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Karlijn Margry, via 06 42124963 of k.margry@bovive.nl."

Energiedetectives op zoek naar energievreters

Energiedetectives IKC De Tichelaar

GENDT - Lingewaard Energie heeft bij IKC De Tichelaar, als eerste basisschool het energiebesparingsproject ‘De knop om’ afgerond met een presentatie in de weeksluiting.

Vier Energiedetectives van school zijn op zoek gegaan naar energievreters en hebben verschillende geheime opdrachten uitgevoerd op school. Deze bijzondere uitkomsten hebben ze gepresenteerd in de weeksluiting!

IKC De Tichelaar is een voorloper in Lingewaard op het gebied van tablet onderwijs. Op diverse locaties in de school staan kasten om de tablets op te laden. Het energieverbruik van deze kasten is door de energiedetectives een aantal weken bijgehouden. Hierdoor kwamen zij erachter dat de kasten vaak onnodig aan staan. Samen met Lingewaard Energie hebben ze de kasten voorzien van weektimers. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat de jaarbesparing gelijk staat aan 11.000 uur televisie kijken.

Ook hebben kinderen van groep 1 en 2 een mooi schilderij gemaakt van een regenton die ze heel graag aanschaffen voor het besproeien van hun schooltuintjes. Directeur Sven Schwartau zei dat een prima idee te vinden in het kader van water- en energiebesparing.

Kerst met Jekadee

DOORNENBURG - 'Kerst in Doornenburg met Jekadee'. Dit is de titel van het concert op kerstavond dat door het koor Jekadee uit Doornenburg zal worden verzorgd.

Na het overweldigende succes van vorig jaar heeft het koor weer een sfeervol programma gemaakt voor kerstavond. Deze avond worden bekende kerstliederen ten gehore gebracht afgewisseld met hedendaagse kerstverhalen.

Het concert vindt plaats op kerstavond 24 december in het kerkgebouw aan de Pannerdenseweg in Doornenburg. De aanvang is 19.00 uur en de zaal is open vanaf 18.30 uur. Na afloop van het concert is men welkom voor een kopje koffie of thee, met uiteraard iets lekkers.

Martien van Hemmen geëerd met erepenning

De heer Bruls en Martien van Hemmen met oorkonde en erepenning Foto: Euregio Rijn Waal

REGIO - Tijdens de eindejaarsbijeenkomst van de Euregio in Kleve(DLD) kreeg de voorzitter van het Exoduscomité, Martien van Hemmen, de Euregio erepenning 2016 uitgereikt.

Namens de Euregio sprak voorzitter Euregio Hubert Bruls lovend over de resultaten op het terrein van samenwerken met zowel Nederlandse als Duitse partners in de regio. De vanzelfsprekendheid waarmee vanuit de beleving van de burger met respect WO II wordt herdacht, noemde hij een voorbeeld voor anderen. Hij roemde ook het enorme enthousiasme, waarmee Martien aan de vele grensoverschrijdende projecten heeft gewerkt zoals de introductie van de Marigold memorial als symbool voor burgers in oorlogstijd, de gemeenschappelijke WO II tentoonstelling in Kleef, de film 'Stille Helden' met de stad Duisburg, Liberation luisterkeien in Weeze, en ook het WOII-verzoeningspaneel aan de Linge en vele andere gemeenschappelijke projecten.

Martien van Hemmen sprak zijn dank uit aan het bestuur van de Euregio en benadrukte dat ieder project juist op het menselijke vlak zijn meerwaarde heeft. Het leidde tot ware vriendschappen met de mensen uit Duisburg en met Kleef. In zijn toespraak maakte Van Hemmen van de gelegenheid gebruik, dat bij het hedendaags herdenken zeker ook een directe relatie gelegd dient te worden met de actuele situatie in de wereld. Daarbij dienen de burger en zeker ook de jeugd te worden betrokken. Tevens benadrukte hij dat herdenken in een context van samenwerken zou moeten gebeuren: tussen musea, gemeenten, landen in de vorm van zowel indoor- en outdoorpresentatie.

De toekenning van de erepenning wordt gezien als een internationale erkenning en een bevestiging om door te gaan. Daarin past het verder vorm geven van het Herinneringslandschap WO II. Voor 2017 staat het realiseren van Zusterluisterkeien op de rol in Elden en in Rindern. Het thema is 'Het water als wapen'. Een fietsroute zal vervolgens Kleef via de Betuwe in de regio Arnhem- Nijmegen verbinden. Een woord van speciale dank spreekt het Exoduscomité uit aan zowel bestuurders als burgers. Die hebben elkaar gevonden in hedendaags vernieuwend grensoverschrijdend gedenken.

Ale medewerkers van het Exodus comité zijn trots op hun voorzitter dat hij de erepenning heeft mogen ontvangen. Meer info staat op www.exodushuissen.nl.

SP Lingewaard blijft kritisch over voetballen op kunstgras

BEMMEL/GENDT – Het college wacht het onderzoek af en gaat niet bij voorbaat het advies geven om niet te voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaatkorrels. Het is de keuze van verenigingen en ouders of ze van de velden gebruik maken. Dit hebben De Bataven en SC Bemmel per brief als antwoord gekregen op hun schriftelijke vragen.

SP Lingewaard vindt de houding van het college onverantwoord en verwerpelijk. De korrels bevatten volgens deskundigen mogelijk een kankerverwekkende stof. De discussie over het gebruik van rubbergranulaatkorrels begon in oktober met een uitzending van Zembla. Den Haag, gemeenten en voetbalvereniging wachten op de resultaten van een onderzoek door RIVN. De discussie blijft door etteren. Een aantal clubs in Nederland laat zijn jeugd niet meer op kunstgras voetballen.

De Bataven, Jonge Kracht, SC Bemmel en RKHVV gebruiken een kunstgrasveld. Lingewaard is eigenaar. SP Lingewaard vindt dat de gemeente het zekere voor het onzekere moet nemen door de sportclubs het advies te geven om kunstgrasvelden te mijden, totdat het sein veilig is gegeven. In plaats daarvan blijft het college zich verschuilen achter het landelijk advies, gebaseerd op een oud en zeer summier onderzoek, zo reageert raadslid Brian Claassen op de schriftelijke beantwoording.
Op verzoek van de SP heeft het college zich vorige maand wel uitgesproken om voorlopig niet te investeren in nieuwe rubbergranulaat velden. Claassen: “Kennelijk is het college er ook niet gerust op dat het goedje veilig is.”
Naar verwacht wordt het onderzoek van RIVN rond de jaarwisseling afgerond.

De gemeente wacht af. De SP vindt dat het jeugdvoetbal niet op kunstgras thuishoort, maar op een natuurlijke grasmat. (foto Sjaak Veldkamp)

Oliebollenactie van scouting in Huissen

HUISSEN - De welpen van scouting Huissen-Zand houden ook dit jaar weer hun jaarlijkse oliebollenactie.

Ze verkopen op29 december vanaf 09.00 uur vanuit het clubgebouw aan de van Wijkstraat naast de Zandse kerk, van 10.00- 16.00 uur vanuit het kraampje bij Pro file Ouwerling (Huismanstraat 29) Huissen, en van 11.00- 15.00 uur in het kraampje bij De Brink op in Huissen;

Op 30 december vanaf 09.00 uur vanuit het clubgebouw, van 10.00 tot 16.00 uur vanuit een kraampje bij Profile Ouwerling in Huissen en van 11.00 tot 15.00 uur vanuit een kraampje bij winkelcentrum De Brink in Huissen.

En op 31 december van 9.00 uur tot 12.00 uur vanuit het clubgebouw en van 10.00- 12.00 uur vanuit het kraampje op De Brink en van 9.00-12.00 uur vanuit het kraampje bij Profile Ouwerling.

"U kunt ook telefonisch oliebollen bestellen tot uiterlijk 30 december 14:00 uur bij de volgende telefoonnummers: 026 3251331, 06 57258362 en 06 21267699. U kunt uw bestelling ook doorgeven op het volgende e-mailadres: welpen-huissenzand@live.nl. Vermeld hierbij uw naam, adres en telefoonnummer en uw bestelling. Bestellingen kunt U afhalen op 31 december tussen 10:00 uur en 12:00 uur in ons clubgebouw. De prijzen zijn 12 oliebollen of 8 appelbollen of 8 krentenbollen of 5 appelbeignets voor 3,95 euro."

Driebandentoernooi in Bemmel

BEMMEL - Van 17 tot en met 22 januari wordt voor de 30ste keer een driebandentoernooi gehouden in café-bar De Roskam in Bemmel.

Bij voldoende aanmeldingen beginnen wij op dinsdag 17 januari ons toernooi,deze zal gespeeld worden in poules van vier personen op vier biljarts. De nummers 1 en 2 in de poule gaan door naar de volgende ronde; dit gaat net zolang door totdat er op zondag er nog 16 over zijn op de mooie finaledag.

Het inschrijfgeld bedraagt 12,00 euro. Voor de nummers 1 tot en met 4 zijn er leuke prijzen te verdienen. Het toernooi wordt jaarlijks goed bezocht en is het oudste biljarttoernooi van Lingewaard met jaarlijks vele bekende gezichten, die ieder weer meedoen en die ook komen voor de gezellig sfeer in de biljartzaal.

Er zijn nog plaatsen vrij om mee te doen; bij interesse graag aanmelden per email bij R.Polman@OBKBemmel.nl of bij café-bar De Roskam in Bemmel, waar inschrijfformulieren klaar liggen.

Kerstvieringen protestantse kerk Gendt-Doornenburg en Angeren

LINGEWAARD - Op zaterdagavond 24 december, kerstavond, is er voor de kinderen een speciale kinderkerstviering. Deze viering is voorbereid door de jeugdwerkgroep van de katholieke en protestantse gemeenten van Angeren, Gendt en Doornenburg.

De viering vindt plaats in de katholieke kerk H. Martinuskerk in Gendt, en begint om 18:30 uur. Een ieder, jong en oud, is hiervoor uitgenodigd.
Op 24 december om 21:30 uur, is er een kerstnachtdienst in de protestantse kerk van Gendt (Torenlaan 12). In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Aan de viering zal ook de zanggroep van de kerk meewerken. Op 25 december, eerste kerstdag, zal er een dienst zijn in de protestantse kerk van Angeren (Molenstraat 1). De aanvangstijd is 10 uur. In deze dienst zal ds. K. Touwen voorgaan. Allen zijn uitgenodigd!

Kerststallentocht

In samenwerking met de katholieke parochies, protestantse kerken en zorgcentra in de Lingewaard zal op 28 december de jaarlijkse kerststallentocht worden gehouden. De tocht begint om 13:30 uur en duurt tot 17:30 uur. In de protestantse kerk van Gendt zullen er verschillende kerststalletjes te bezichtigen zijn. Daarnaast is er dit jaar weer een 'levende kerststal'. Wilt u/je het kerstverhaal van dichtbij meemaken, dan is dit een mooie mogelijkheid! Het verhaal zal op een levendige manier verteld en uitgebeeld worden. Na het bezoeken van de kerststal is er gelegenheid om een kopje koffie of warme chocolademelk te drinken in de kerk. Allen zijn welkom!

Buutgala carnavalsvereniging De Waskniepers

GENDT - Op zaterdag 7 januari verzorgt carnavalsvereniging De Waskniepers uit Gendt weer haar jaarlijkse buutgala-avond. Evenals voorgaande jaren staat deze avond weer garant voor spektakel en gezelligheid en er zullen meerdere bevriende carnavalsverenigingen acte de présence geven.

Er zullen vier buutreedners optreden, onder wie Frans Bevers de winnaar van vorig jaar (zie foto). Zij zullen er deze avond voor zorgen dat de lachspieren goed getraind worden door hilarische optredens. Uit deze buutreedners zal er door het publiek een winnaar worden gekozen die aan het eind van de avond de publieksprijs in ontvangst mag nemen. Daarnaast zal de dansgarde van de vereniging 'De Knieperinnen' weer verrassen met spetterende optredens.

De muzikale omlijsting is ook dit jaar weer in handen van Marco Peters die met zijn drive-indiscotheek tevens het licht en geluid zal verzorgen. Na afloop van het officiële programma zal hij iedereen uitnodigen op de dansvloer om er samen een feestje van te maken.

Het programma begint om 19.30 uur. De deuren openen vanaf 19.00 uur bij De Klok Horeca Gendt, Markt 1 in Gendt.

Telefonisch reserveren is mogelijk vanaf nu bij Helga Hubers: 0481 424698. Men kan ook per mail reserveren: cvdewaskniepers@hotmail.com of hhmhubers@vodafonethuis.nl. De kaartjes kosten bij reserveren 5,00 euro per stuk en aan de kassa 7,50 per stuk. Gereserveerde kaarten kunnen worden afgehaald bij Trees Janssen (bel even van te voren 0481 422537). Tafels worden alleen gereserveerd na afhalen van de kaarten.

Team 031 Lingewaard organiseert hardloopwedstrijd

ANGEREN - Team 031 Lingewaard houdt op zaterdag 7 januari de jaarlijkse hardloopwedstrijd, de opbrengst gaat volledig naar het goede doel, de Roparun. De slogan van de Roparun: "Leven toe te voegen aan dagen, daar waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven", wordt door Team 031 Lingewaard volledig ondersteund. Mensen met de ziekte kanker een steuntje in de rug geven.

Er zijn twee afstanden waaruit men kan kiezen, namelijk 6 km (start 10.30 uur) en 10 km (start 10.45). Er wordt gestart vanaf sportpark De Poel in Angeren, Poelsestraat 52. Er is douchegelegenheid en in de kantine van Angeren is de mogelijkheid voor een hapje en drankje. De route loopt door het mooie Lingewaard, de dorpen Angeren, Haalderen, Bemmel en het stadje Huissen worden aangetikt. Bij iedere km is er een aanduiding, de route is uiteraard zorgvuldig uitgezet en er zullen vele foto's gemaakt worden die geplaatst worden op onze site, uiteraard ook alle eindtijden.

Er zijn mooie prijzen voor de nummers 1 tot en met 3 in verschillende leeftijdsklasse. Tevens vindt er een verloting plaats met leuke prijzen, de opbrengst gaat volledig naar het goede doel. Er is tevens muzikale ondersteuning bij start en finish en in de kantine na afloop.

Men kan zich inschrijven vanaf 9.30 uur in de kantine van SV Angeren, er is geen voorinschrijving. Verdere informatie met betrekking tot het team, doel van de Roparun en verdere informatie over activiteiten van het team staat op www.031lingewaard.nl.

Clubs uit Bemmel halen 20.745 euro op

BEMMEL – Lotenverkopers van sport-, cultuur- en hobbyverenigingen hebben dit jaar weer fanatiek loten van de Grote Clubactie verkocht. De opbrengst van verenigingen uit Bemmel en omstreken is in totaal 20.745 euro.

De jaarlijkse financiële injectie die clubs door de Grote Clubactie krijgen, is onmisbaar voor onder meer de aanschaf van materialen, het inrichten van het clubhuis of het organiseren van activiteiten. Met de opbrengst worden in heel Nederland meer dan 10.000 doelen gerealiseerd.

Parklopen start in Lingezegen

Foto: Ivo Hutten

BETUWE - Zondag 15 januari vindt in Park Lingezegen de eerste editie plaats van Parklopen, een nieuwe manier om samen te wandelen of hard te lopen over een afstand van drie kilometer, waarbij plezier voorop gaat. Voor de jeugd is er een route van één kilometer.

Tussen Arnhem en Nijmegen ligt een prachtig nieuw landschapspark: Park Lingezegen. Voor wandelaars, Nordic walkers en hardlopers een uitdagend en plezierig trainingsgebied.

Vanaf 15 januari siert een bonte stoet regelmatig deelgebied De Park, tussen Arnhem-Schuytgraaf en Elst, op zondagmorgen. Op iedere derde zondag van de maand wordt er om 09.30 uur een Parkloop gehouden. Start en finish zijn bij Landerij De Park. Deelname is gratis voor iedereen!

Kidsloop

Bij elke Parkloop is er ook een Kids Parkloop van een km. Daarmee bieden we ook voor de allerkleinsten een leuke ronde. Ouders zijn natuurlijk van harte welkom om mee te rennen, joggen of wandelen. De start van de Kids Parkloop is exact drie minuten later dan de start van de drie km Parkloop.

Samen bewegen is leuker!

Samen met andere lopers lekker bewegen in een prachtige omgeving. Iedereen loopt een ronde van drie km of voor de allerjongste één km. Snel of langzaam, maakt niet uit. Wereldtopper of wandelaar, je bent van harte welkom. Kom lekker meebewegen! Excuses? Niet nodig! Doe gewoon met ons mee en begin je zondag morgen samen lekker sportief! Samen lopen is veel leuker! Voor meer informatie en gratis inschrijven, ga naar www.parklopen.nl.

Deel jouw stem tijdens prijsuitreiking Gouden Sport Ster Huissen

HUISSEN - Na het succes van afgelopen jaar biedt Sportpromotie Huissen verenigingen in Huissen opnieuw de unieke mogelijkheid om een goed presterende sporter of een sportteam in het zonnetje te zetten door een nominatie voor de Gouden Sport Ster Huissen. De drie nominaties zullen binnenkort bekend gemaakt worden. Is jouw favoriete sporter of sportteam genomineerd? Stem dan mee tijdens de prijsuitreiking op zondag 8 januari.

Het afgelopen jaar gingen de Heren 1 van Handbalvereniging Huissen er met de hoofdprijs vandoor. Ze hadden slechts een kleine voorsprong op jeugdinternational Vera ten Westeneind van voetbalvereniging Jonge Kracht en de Nederlands kampioenen van Damvereniging VBI.
De handbalheren wonnen hiermee een speciaal event voor hun vereniging, dat is gesponsord door Sport & Ondernemen Lingewaard (SOL). Tijdens deze avond kwam Henk Groener, de bondscoach van het Nederlands dames handbalteam, vertellen over de Road to Rio.

Jouw stem telt!
Naast een jury zal het aanwezige publiek mede bepalen welke sporter of sportteam gekozen wordt als Gouden Sport Ster van Huissen. De prijsuitreiking is publiek toegankelijk en iedereen is dan ook van harte welkom! Zorg dus dat je erbij bent op zondag 8 januari 2017 vanaf 14.30 uur. De prijsuitreiking wordt gehouden tijdens de nieuwjaarsreceptie van voetbalvereniging Jonge Kracht (Sportpark Schalkshof, Bloemstraat 93 in Huissen).


Sport Promotie Huissen (SPH) zet zich in voor sport in Huissen. Met de ‘Gouden Sport Ster’ heeft SPH tot doel om sportief en ondernemend Huissen bij elkaar te brengen.

In een Oogopslag

Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

woensdag 21 december

09.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

19.00 u. De Valom, Eucharistieviering met Pastores Peters en Roelofs en het Herenkoor, Adventviering voor ouderen en zieken uit Angeren en Huissen

zaterdag 24 december Kerstavond

17.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, KINDERKERK-WoCo met Pastor van Cuijk en het Projectkoor

18.30 u. H. Martinus Gendt, Oecumenische kinderkerstviering met Ds. M. de Bree en Mevr. A. Buurman – Kerstsamenzang met de kinderen

19.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, GEZINS-Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Donatuskoor

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Kerstviering met JeKaDee

20.00 u. HH Martelaren van Gorcum, Kerstviering met de werkgroep Anders dan Anders en Muziekvereniging De Volharding

21.00 u. St. Bavo Angeren, WoCo met Pastor Kallen en het koor Zang en Vreugd

21.00 u. H. Martinus Gendt, WoCo met Pastor Roelofs en het koor Remember

21.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, WoCo met Pastor van Cuijk en het Gemengd koor De Levensbron

21.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

zondag 25 december 1e Kerstdag

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, WoCo met Pastor Kallen en het Middenkoor InVoice

maandag 26 december 2e Kerstdag

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Peters, Aalmoezenier Crolla en het Herenkoor.

Woensdag 28 december

Van 13.30 – 17.30 u. KERSTSTALLENTOCHT in de gehele parochie (zie voor locaties de 7sprong)

Dames 1 Thetis periodekampioen

GENDT - De damesselectie van zwem- & polovereniging Thetis uit Gendt is periodekampioen geworden. De dames, een gemotiveerd jong team, liggen daarmee op koers om de doelstelling: kampioen worden te behalen. Met dit kampioenschap komen de dames volgend seizoen uit in de hoogste klasse van het district.

Afgelopen zondag 11 december werd de streekderby tegen EZ&PC uit Elst gewonnen met klinkende cijfers 8-3. Met deze overwinning werd de nummer 1 positie in de strijd om het kampioenschap behouden. De dames staan twee punten los van de drie teams op de tweede plaats. De teams zijn dus aan elkaar gewaagd.

De wedstrijd in Bemmel ging goed van start. Celine Rutten zette de dames met twee krachtige doelpunten op een voorsprong van 2-0 in de eerste periode. Na de tweede periode was deze voorsprong uitgebouwd tot 5-0. De nulstand werd behouden tot 8-0 dankzij keeper Debby Doekbrijder.

De wedstrijd tegen Elst is altijd een lastige wedstrijd omdat het een zeer fysieke wedstrijd kan worden. Dat bleek in de laatste periode ook te gaan gebeuren. De dames uit Gendt lieten EZ&PC terugkomen van 8-0 naar 8-3. De duels werden harder en de sfeer minder vriendschappelijk, maar de overwinning was toen al binnen.

Kerstlichtjes maken

HUISSEN - De laatste activiteit van een voorbij gevlogen jaar! Zaterdag 24 december is alweer de laatste activiteit van een voorbij gevlogen jaar. Wat hebben we veel mooie activiteiten mogen uitvoeren, voor ontzettend veel gezellige kinderen.

"Wij zijn trots op jullie allemaal. Om het jaar mooi af te sluiten gaan we nog één activiteit doen in 2016, namelijk: kerstlichtjes maken. Hoe mooi is het als tijdens jou kerstdagen je eigen lichtje mag stralen op een mooi gedekte tafel vol vreugde voor het Kerstfeest. Kom langs, knutsel mee en maak er een nog mooiere Kerst van. Tussen 10.00-13.00 uur staan wij voor u klaar."

De eerst volgende activiteit start op zaterdag 7 januari! Dan volgens aangepaste tijden, namelijk van: 09.30-13.30 uur.

VEKO zoekt Döppert 2016

ELST - Wie heeft Elst dit jaar op de kaart gezet? Dat is elk jaar de vraag bij de uitreiking van de Döppert. Dat is een prijs voor een persoon die op een opvallende manier in het nieuws is geweest.

De prijs is door de Vereniging Elster KarnavalsOptocht (VEKO) ingesteld. De winnaar wordt op de jaarlijkse VEKO-avond voorafgaand aan het carnaval bekendgemaakt. Dit keer is dat op donderdag 23 februari.

Het publiek wordt opgeroepen om kandidaten aan te melden. Dat kan tot eind van het jaar. Begin januari worden drie kandidaten geselecteerd waarop vervolgens iedereen kan stemmen. De vorige keer is dat door enkele honderden mensen gedaan. Het geeft de populariteit van deze prijs aan.

Wie iemand weet die voor de Döppert 2016 in aanmerking komt, kan die aanmelden via www-veko-elst.nl.

Visboer Bos mag met pensioen 'Het was tot nu toe geen kalme reis, maar wel een behouden vaart'

LINGEWAARD – Bij menige familie in Lingewaard heeft hij thuis aan tafel gezeten. De heer Bos, de welbekende visboer die al 45 jaar wekelijks met zijn viswagen op de vaste verkoopplekken staat. Met zijn 67 jaar mag hij nu met pensioen, maar aan stoppen met werken moet hij echt nog niet denken.

Per 1 januari 2017 nemen zoon Henk-Wout en schoonzoon Dirk de vishandel over. Maar de heer Bos kan zijn klanten nog niet missen. Iedere donderdag zal hij dan ook nog gewoon blijven meehelpen in één van de vijf viswagens die Vishandel Bos rijk is. Hij werd geboren als het achtste kind in een gezin van negen kinderen. 'Mijn vader is in 1947 begonnen met venten. Eerst met een transportfiets en later met een busje. Mijn broer trad in zijn voetsporen en daarna heb ik de vishandel weer van mijn broer overgenomen', aldus de heer Bos. Als hij over zichzelf spreekt, zegt hij zich een gezegend man te voelen. 'Mijn vrouw en ik hebben twee zoons en vijf dochters mogen krijgen. En zij hebben ons maar liefst achttien kleinkinderen geschonken. Wij hebben zelfs ons eerste achterkleinkind al mogen verwelkomen'.

De heer Bos wendt zijn gezicht af en het valt even stil... 'Één van onze kleinzoons zijn wij echter verloren bij zijn geboorte.' De heer Bos is duidelijk aangeslagen als hij dit vertelt. Hij is een gevoelsmens. Van vele klanten draagt de heer Bos een persoonlijk verhaal met zich mee. Verschillende verdrietige familiegebeurtenissen werden aan hem toevertrouwd. De heer Bos: 'Van mijn schat van een moeder heb ik geleerd om je naasten lief te hebben. Wat je geeft, krijg je zevenvoudig terug! Ik heb heel wat visjes weggegeven, maar ik heb er inderdaad ook heel veel voor terug gekregen.'

Nu zal de volgende generatie vanaf januari aan het roer staan en zal de heer Bos een (klein) stapje terug doen. 'Het was tot nu toe geen kalme reis, maar wel een behouden vaart. Bij leven en welzijn hoop ik, dat het al mijn zeven kinderen goed mag gaan, en ze moeten weten dat ze van genade alleen mogen leven. En uit het diepst van mijn hart, namens mijn hele gezin, wil ik nog eens hartelijk dank zeggen tegen al onze klanten. Ik hoop dat zij het ons blijven gunnen en altijd zullen blijven komen. Ik wens een ieder veel warmte en liefde toe.'

Vishandel Bos staat op donderdagochtend in Angeren in de Emmastraat, en donderdagmiddag op de markt in Bemmel. Vishandel Bos, Savornin Lohmanstraat 6, Bunschoten-Spakenburg; 033-2982691/06-53308471.

High Level Keukens: Maatwerk en advies aan huis

BEMMEL – Een keuken is allang niet meer 'de ruimte waar we ons eten bereiden'. Nee, de keuken heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. De keuken wordt zelfs wel 'het kloppend hart' van een huis genoemd, omdat we er veel samen vertoeven. Juist daarom moet een keuken helemaal eigen zijn.

'En dat is precies het mooie van mijn vak', zegt Patrick van Aken, eigenaar van High Level Keukens. 'Een mooie en praktische invulling bedenken voor specifieke wensen op keukengebied voor zowel bestaande keukens als ook in nieuwbouw'. Patrick heeft met zijn vijfentwintig jaar ervaring in de keukenbranche al veel mensen mogen inspireren met zijn creatieve ideeën. 'Ik kom eerst thuis kijken naar de ruimte waar de keuken moet komen. Zo zie ik soms direct al mogelijkheden waar men zelf niet aan heeft gedacht. Onlangs nog, hebben we een keuken geplaatst die pal naast een trap zat. De ruimte onder die trap hebben we bij de keuken betrokken. Alles hebben we precies passend gemaakt. Hierdoor werd de keuken een stuk ruimer!' Het is zijn passie. Oplossingen bedenken voor moeilijke hoeken in een keuken, maar ook het meedenken over speciale details. 'Ik heb een klant wel eens horen zeggen: 'Dat zou ik heel graag in mijn keuken willen, maar dat is niet mogelijk...' Bij High Level Keukens gaan we dan bekijken of dat wél kan'.

High Level Keukens werkt al jaren met een vast montageteam om zo een continue kwaliteit te kunnen bieden. Toe aan een nieuwe keuken? Bel voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis: 0481 454442 / 06 21884313

High Level Keukens, Langstraat 269; www.highlevelkeukens.nl.

Rabobank Oost Betuwe nomineert Woonvorm De Passie als 'Starter van het Jaar'

BETUWE - Rabobank Oost Betuwe heeft Woonvorm De Passie, de zorginstelling van Sharon Wels en Lindsey Spanjers als vierde en laatste bedrijf genomineerd als 'Starter van het Jaar 2016'.

'De kwaliteit van de zorg in Nederland kan beter!' Met deze gedachte zijn Lindsey Spanjers (24) en Sharon Wels (27) enthousiast aan hun eigen passie begonnen: Woonvorm De Passie in Heteren. Een zorginstelling waar mensen een verstandelijke en/of psychiatrische beperking kunnen wonen.

Het moet voelen als thuis

De bewoners een zo comfortabel mogelijk leven bieden, is het doel. Met de ondersteuning van Sharon en Lindsey krijgen de bewoners structuur in hun leven. 'Wanneer je het huis inloopt, moet het voelen als thuis en niet als een zorginstelling. Daarom kijken we goed of de bewoners bij elkaar passen. Het is dus echt maatwerk!', zegt Lindsey. Ook ondernemen de dames samen met de bewoners verschillende activiteiten bij Landgoed Overbetuwe. Zoals het verzorgen van dieren op de kinderboerderij, houtbewerking, creatieve activiteiten en kantoorwerkzaamheden.

Succesvolle start

Inmiddels zijn er al vijf van de zes plaatsen bewoond. En dat terwijl de deuren afgelopen juli pas opengingen. 'De kleinschaligheid spreekt mensen aan. Het is een veilige en vertrouwde leefomgeving met gezamenlijke, maar ook individuele ruimtes.' Meer weten? Kijk op www.woonvormdepassie.nl.

De 'Starter van het Jaar' verkiezing is een initiatief van Rabobank Oost Betuwe. Starterscoördinator Joep van Hoek: "Met deze verkiezing zetten we startende ondernemers in de spotlights. Ieder kwartaal nomineren we een starter die zich onderscheidt op een aantal gebieden. De genomineerden dingen begin 2017 mee naar de titel 'Starter van het Jaar' waarbij het publiek mag stemmen." Meer informatie op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Leerlingen OBC bezoeken nieuwe windmolens

BEMMEL - Maandag 12 december bezochten enkele 3-vwo-leerlingen van OBC Bemmel in het kader van het project Innovatie en technologie het nieuwe Windpark 15 langs de A15.

Tijdens het project Innovatie en technologie laat de school de leerlingen kennis maken met allerhande vernieuwende technologieën die gebruikt kunnen worden om de samenleving te verduurzamen. Als onderdeel van het project bezoeken de leerlingen ook organisaties die gespecialiseerd zijn in duurzame techniek. Een bezoekje aan de indrukwekkende, gloednieuwe windmolens kon natuurlijk niet ontbreken.

De leerlingen hebben verder de opdracht een pop-up house te ontwerpen wat volledig zelfvoorzienend is in zijn energie en warmtebehoefte. Een pop-up house is een slimme, duurzame bouwpakketwoning die met weinig middelen, tijd en geld snel is op te zetten. Dat kan dienen om erin te wonen (bijvoorbeeld als er snel tijdelijke woonruimte beschikbaar moet zijn) maar ook als slaapgelegenheid bij een festivalterrein. Het doel van het project is inzicht krijgen in nieuwe technologieën: Hoe ziet het eruit, hoe werkt het in de praktijk, wat is de toekomst? Hoe kan technologie bijdragen aan verduurzaming? Verder krijgen de leerlingen een indruk van wat een technisch beroep in kan houden en welke opleidingen mensen hebben gevolgd die daarin werkzaam zijn.

24 / 36

25 / 36

26 / 36

27 / 36

28 / 36

Kerst: alles in ander licht zien

HUISSEN - In de protestantse kerk in Huissen hebben we de aanlooptijd naar Kerst, Advent, samengevat met de woorden: ‘Ga je mee?’ En we zagen dat het géén supermensen zijn die achter Jozef en Maria aanlopen. In de rij mensen op weg naar Bethlehem ervaren we dat elk mens rafels en randen in zijn leven heeft. Een kind ons geboren? We stonden stil bij het stille verdriet van vrouwen die geen moeder kunnen worden. Dat er zo veel pleegkinderen zijn.

Vreemdelingen zonder naam. Eenzamen. Verandert Kerst hun leven? Komt Jezus dat eventjes regelen?? Als dat zo was zou je maar één keer kerst hoeven te vieren, daarna is het dan klaar. Zo’n wondermiddel is geloven niet. Geloven is een weg. Mensen die door alles heen op hun levensweg hun menselijkheid niet verliezen. Blijven geloven in het licht, het goede, het kwetsbare dat kostbaar is.

Ik loop langs de reiswinkel. Ga je mee? Nou nee, ik moet met kerst werken, maar wat een mooi affiche hangt er voor uw raam! Alles in en ander licht zien. Ik loop over straat en zie een vrolijk kunstwerk. Kerst: je kunt Jezus op straat vinden. Jezus is mens geworden. Zo menselijk, dat hij eigenlijk niet meer opvalt. God verschijnt, ja God verdwijnt in deze wereld. Ga je mee zoeken? Laat ik mij vinden? (ds. Matthijs Glastra)

Kerstdiensten protestantse gemeente Huissen
Kerstnacht, zaterdag 24 december, aanvang 22.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Zondag 25 december, kerstmorgen, aanvang 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra.
Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade.

Coop Lamers Huissen verrast Het Sterrenbos

HUISSEN - Op IKC het Sterrenbos in Huissen werd groep 6 van juf Aukje verrast door eigenaar Ron Lamers van Coop supermarkt in Huissen. Hij kwam de groep een prijs overhandigen namens de Coop; IKC Het Sterrenbos is winnaar van de wedstrijd van de DoeKoe-Schoolpleinactie.

De kinderen ontvingen eerder een springtouw met daarbij de uitdaging een filmpje te maken over wat je daarmee allemaal kan doen. Enthousiast zijn de kinderen hier mee bezig geweest en hebben ze een prachtig promotiefilmpje in elkaar gezet. Hiermee wonnen ze een ´schoolplein14´!

Dit is een initiatief van de Johan Cruyff Foundation en heeft als doel alle kinderen uit te dagen en te stimuleren om met elkaar te spelen en te sporten. Hiermee wordt een actieve leefstijl, samenspel en verbinding tussen school en wijk versterkt. En dit past prachtig bij het visie van IKC Het Sterrenbos.

Op het schoolplein worden lijnen en kleurvakken (coatings) aangebracht zoals bijvoorbeeld een goal op de muur, een speelcirkel of een stukje atletiekbaan.

Directrice Ellen van Bon: "Wij zijn erg blij met deze prijs! Een nieuw kleurrijk schoolplein, dat willen toch alle kinderen! En wat prachtig dat ze dit zelf verdiend hebben. Doordat er straks nog meer speelmogelijkheden zijn, hopen we de verbinding tussen IKC Het Sterrenbos en de wijk nog verder te versterken. Namens alle kinderen willen we de Coop bedanken voor deze geweldige actie!"

Hartverwarmende reacties van Huissen na brand oliebollenkraam 'Er zaten engeltjes op onze schouders...'

HUISSEN – 'Er zaten engeltjes op onze schouders', zo positief ziet Melissa Bosvelt en haar familie het enorme drama, dat hen overkwam. Enkele dagen na de brand van de oliebollenkraam kan ze met wat meer afstand naar de ramp kijken. "Het is een vreselijk drama, dat wel. Maar we beseffen dat het nog veel slechter had kunnen aflopen. Door snel en kortdadig optreden van omstanders, ondernemers, politie, brandweer en ambulance zijn we er desondanks erg goed vanaf gekomen. Meer dan ooit beseffen we dat 'Huissen' ons omarmt en meer dan ooit beseffen we ook dat Huissen bij ons hoort."

Melissa, haar man Ben en zwager Henkie waren op de zaterdag van 'Huissen bij Kaarslicht' aan het begin van de avond hard bezig met de voorbereidingen van wat een gezellige avond had moeten worden. Heel Huissen was al uitgelopen voor het feest, dat ernstig verstoord werd toen rond de klok van zes uur zich deze enorme ontploffing voordeed. Veroorzaakt bij het wisselen van een gasfles. De kraam stond in no-time in lichterlaaie. "We raakten allen gewond. Er was heel snel hulp van alle kanten. Daar zijn we iedereen vreselijk dankbaar voor!"

"Hoe anders had het kunnen aflopen! Daar willen we niet bij blijven stilstaan. We willen vooruit kijken. We zijn dankbaar voor alle hulp en steun vanuit Huissen, die we na de brand hebben gekregen. Hartverwarmend zijn de reacties. Mede daardoor komen we deze periode door en dit drama te boven. Ben en zwager Henkie zijn weer uit het ziekenhuis; ze moeten nu thuis genezen van de tweede- en derdegraads-verbrandingen. Maar de specialisten hebben gezegd dat het goed komt. We gaan er aan werken het drama een plekje te geven. Wellicht dat we in overleg met de gemeente op 29, 30 en 31 december vanuit tenten nog oliebollen verkopen…"

"We komen er weer bovenop. Dat is zeker. En... lieve mensen in Huissen: we zijn jullie erg dankbaar! Dank-jullie-wel!"

Badminton Club is Gendt dankbaar

GENDT -Badminton Club Gendt (BC Gendt) heeft het afgelopen weekend op 9 en 10 december de kerststerrenactie gedaan. Het was voor onze club een geweldig succes.

De eerste verkoopronde was vrijdagmiddag 9 december. Een aantal leden heeft bedrijven bezocht op het industrieterrein Gendt-Bemmel. En zaterdagochtend vanaf 10.00 uur hebben de (jeugd) leden van BC Gendt hun best gedaan om aan de overige Gendtse inwoners kerststerren te verkopen.

Huis-aan-huis werden de kerststerren aangeboden om er uiteindelijk zoveel mogelijk te verkopen. Door de medewerking van veel leden is het weer gelukt een bijdrage bij elkaar te brengen voor onze vereniging. Het geld wat hiermee opgehaald is komt ten goede van de jeugd- en seniorleden. Hierdoor kan bijvoorbeeld de contributie relatief laag blijven ondanks de stijgende kosten. Tevens een bijdrage voor toernooien en voor een leuke activiteit voor de jeugd, et cetera.

Hierbij maken we van de gelegenheid gebruik om iedereen die bijgedragen heeft aan deze geslaagde actie, kopers en verkopers, te bedanken voor hun bijdrage!

BC Gendt heeft op de dinsdagavond de speelavond voor de jeugd en op de woensdagavond de speelavond voor de senioren. Mocht u zin hebben om een keertje te badmintonnen, dan bent u welkom. Voor informatie kunt u terecht op onze site www.bcgendt.nl of bezoek onze facebook pagina.

SOM Makelaars steunt KiKa in strijd tegen kinderkanker

GENDT - De kerstdagen zijn in aantocht en met rasse schreden nadert het einde van 2016. Nog even en wij wensen onze dierbaren weer al het goeds toe voor het nieuwe jaar. Een goede gezondheid is voor iedereen het belangrijkste, maar volstrekt niet vanzelfsprekend.

Hans en Berrie van SOM Makelaars hebben al één goed voornemen voor het nieuwe jaar, en dat is dat wij vol trots een initiatief zijn gestart met het steunen van KiKa voor onbepaalde tijd. Wij zullen geen kerstpakketten geven of kerstkaarten sturen maar kiezen voor een mooier doel; een financiële bijdrage leveren aan de strijd tegen kinderkanker!


Kinderkanker is in Nederland doodsoorzaak nummer 1. Er krijgen 550 kinderen per jaar kanker, en 1 op de 4 overleeft dit helaas niet. KiKa heeft als doel ieder kind met kanker te genezen met optimale kwaliteit van leven. De enige mogelijkheid om kinderkanker de wereld uit te krijgen, is wetenschappelijk onderzoek. KiKa heeft als doel om onderzoek naar kinderkanker mogelijk te maken.


SOM Makelaars doneert een vast bedrag per verkochte woning aan KiKa. Met ons als uw makelaar, kiest u niet alleen voor onze service en scherpe tarieven maar, draagt u met de verkoop van uw woning, ook uw steentje bij aan de strijd tegen kinderkanker. Met deze bijdrage hopen wij dat deze kindjes weer kunnen gaan lachen, want dat is voor ons het mooiste cadeau.(www.sommakelaars.nl).

Kom schaatsen tijdens Winter Tivoli

BERG en DAL - Vanaf 23 december kun je tijdens Winter Tivoli je schaatskunsten laten zien op onze kunstschaatsbaan op het terras. Voor de beginner zijn er schaatshulpjes voorhanden. Is schaatsen nog een beetje te eng? Je kunt ook lekker springen op het winterluchtkussen.

Je betaalt 1,50 euro voor 30 minuten schaatsen. Schaatsen zijn gratis te leen (10 euro borg). Voor het behoud van de baan is het helaas niet mogelijk om je eigen schaatsen te gebruiken. Voor de veiligheid wordt aangeraden kinderen handschoenen aan te doen.

Kom naast het schaatsen ook lekker spelen en genieten van binnenspeeltuin Fun City, de airtrampoline, luchtkussen, legotafel, zandtafel, speeltoestellen, Race Pop-Ups, Skypie, playstations en dagelijkse animatie. De overige attracties en speeltoestellen in het pretpark zijn gedurende Winter Tivoli gesloten.

Winterse lekkernijen voor jong en oud

Terwijl de kids heerlijk aan het spelen zijn, kunnen ouders en begeleiders in winterse sfeer bij de schaatsbaan of in het restaurant een heerlijk hapje eten, rustig een boekje lezen, internetten met gratis wifi of genieten van een High Tea.

Tivoli laat wensen uitkomen

Tijdens Tivoli's Wensweken laten we verschillende wensen in vervulling gaan. Maak op 16, 17, 18, 23 of 24 december tijdens Winter Tivoli een kerstbal met jouw wens (voor jezelf of iemand anders) en hang deze in de wensboom. Op 29 december maken we de winnaars bekend van wie we de wens in vervulling laten gaan. Kijk voor meer informatie op www.parktivoli.nl

Openingstijden Winter Tivoli

Winter Tivoli is tot en met 26 maart op vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en in de schoolvakanties op aangepaste dagen en tijden.

*De overige attracties en speeltoestellen in het park zijn gedurende Winter Tivoli gesloten. Kijk voor meer informatie over Winter Tivoli, openingstijden, kinderfeestjes en abonnementen 2017 op www.parktivoli.nl.

Darlyn: prachtige live muziek in TheaterKerk van Bemmel

BEMMEL - Op vrijdag 6 januari (20.30 uur) kan men in de TheaterKerk genieten van een optreden van Darlyn, een snel aan populariteit winnende band.

Rauw, vrij en rootsy, maar met een elegant randje: dat is Darlyn in een notendop. Na de release van de singles I Still Recall en Higher bracht de zeskoppige band zijn debuut-ep Fallow Land uit. In een volledig uitverkocht Paradiso luisterde trouw én nieuw publiek naar een avondvullend programma van deze multi-getalenteerde artiesten, die met hun eerlijke geluid rechtstreeks het hart van de luisteraar weten te raken.

Darlyn timmert inmiddels hard aan de weg. Zo is er een debuutalbum in de maak en zijn ze vaak te zien op festivals en poppodia. In januari zijn ze bijvoorbeeld te bewonderen op Noorderslag 2017 en in Koninklijk Theater Carré. Tot nu maakte Darlyn vooral furore als liveband, maar met hun nieuwe single 'Stepping Stone' verovert de band nu ook de ether en het internet. Het nummer is regelmatig op de radio te beluisteren.

Met hun warme en ongedwongen, soms melancholische sound, weet de band het publiek altijd weer te verassen. Diwa Meijman, de frontvrouw van Darlyn, is gezegend met een van de mooiste stemmen van de lage landen. Mooie nummers die je doen huiveren, ontroeren, lachen, kortom, liedjes die je in vervoering brengen. Prachtige muziek van internationale allure!

Bestel kaarten à 10,00 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 in Bemmel.

Sint bezocht Zonnebloem

BEMMEL - Maandag 28 november kwam de Sint met twee Pieten op bezoek bij de gasten van de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen. Het werd een gezellige middag in De Veldschuur.

Er werd gezongen, gesnoept, gedronken en gelachen en de gasten moesten ook nog enkele vragen beantwoorden van de Sint. Wat wisten de Sint en de Pieten veel van vroeger. De gasten genoten en er kwamen de mooiste verhalen naar boven. Er werd zelfs nog een foto met handtekening uitgedeeld door de heer Spanbroek, die vroeger een ster was bij het voetballen.

Na de heerlijke soep gemaakt door leerlingen van het Pro College en de heerlijke broodjes gingen de mensen voldaan en ieder met een cadeau terug naar huis. Het was weer een geslaagde middag mede door de inzet van velen.

"We hebben dit jaar sponsoring mogen ontvangen van 't Zeuvende en enkele anonieme gevers waarvoor dank. Onze dank gaat ook uit naar de vele chauffeurs die ons helpen om onze gasten op de bestemming te krijgen. Onze lotenverkopers die in het voorjaar weer langs de deuren gaan en dan niet te vergeten de vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen. De vele bezoekjes die ze brengen en ze zijn ook altijd bereid om met de activiteiten bij te springen. Ze zijn onmisbaar."

"Dit jaar hebben we mooi afgesloten maar we zijn alweer druk voor het volgend jaar. Ook dan maken we er met zijn allen weer een fantastisch jaar van. Ik hoop u dan weer te ontmoeten.", aldus voorzitter van de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen, Cora Sluiter-de Goey.

Uitbuiktocht op tweede kerstdag

GENDT - De gidsen van het IVN RijnWaal gaan met wandelaars de Gendtse polder in, maar niet alleen om een frisse neus te halen en 'kerstcalorieën' te verbranden. "We willen hen ook wijzen op de veranderingen die er nu gaande zijn en uiteraard ook op al het fraais wat er nog steeds te ontdekken is in dit prachtige gebied."

Momenteel wordt er op verschillende plaatsen in de nabijheid van de zomerdijk gewerkt aan de infrastructuur van de polder. Een gedeelte van wat er tot dusverre is gebeurd zullen we in deze tocht voor het voetlicht brengen. Met name wat dit dan betekent of nog gaat betekenen voor de natuur.

Wat we onderweg allemaal tegen zullen komen staat van te voren natuurlijk niet vast. De bevers zijn heel duidelijk aanwezig en actief, als we niet oppassen struikelen we zelfs over de sporen ervan. We hebben zelfs kans de grote zaagbek te zien evenals de kuifeend.

De kramsvogels en de koperwieken, behorend tot de groep van de lijsterachtigen, die zich tegoed doen aan de grote hoeveelheid meidoornbessen, zullen we waarschijnlijk ook voor de kijker krijgen. En dan hebben we het nog niets eens gehad over het voorjaar wat zich ook al weer oogluikend laat zien en de verschillende paddenstoelen die we tegen kunnen komen.
Met al dit fraais is het zeker de moeite waard om 2e kerstdag de middag te reserveren.

Startpunt is om 14.00 uur bij Ruimzicht aan de afrit Waaldijk – Markt, Waaldijk 10 in Gendt. De tocht duurt ruim anderhalf uur. "Zorg voor waterdicht schoeisel en afhankelijk van het weer voor warme kleding en als u in het bezit bent van een verrekijker neem deze zeker mee." Deelname is gratis.

Eindejaarsgeschenk in Gendt

GENDT - Op vrijdag 16 december zijn ruim 1000 medewerkers en vrijwilligers van RijnWaal Zorggroep en Woonstichting Gendt in het (winter)zonnetje gezet met de uitreiking van een eindejaarsgeschenk; een cadeaubon van de Gendtse Winkeliers Vereniging en de Ondernemersverenigingen Bemmel en Huissen. Op deze manier werden zij bedankt voor hun inzet gedurende het afgelopen jaar.

Voor het eerst zijn Lingewaard-breed de handen ineen geslagen om een speciaal ontworpen cadeaubon te realiseren. De bonnen kunnen bij alle aangesloten winkeliers in Gendt, Bemmel en Huissen worden uitgegeven.

De Gendtse Winkeliers Vereniging en Ondernemersverenigingen Bemmel en Huissen bedanken via deze weg graag RijnWaal Zorggroep en Woonstichting Gendt voor deze mooie actie!

Banketbakkerij Gerritsen steunt KiKa met oliebollen

HUISSEN - KiKa heeft als doel om de genezingskans van kinderkanker in 2025 met 95 procent te vergroten. Dit gaat ons allemaal aan het hart. Om dit te realiseren is er nog veel kostbaar wetenschappelijk onderzoek nodig.

Banketbakkerij Gerritsen probeert daaraan bij te dragen met een speciale eindejaarsactie. Voor elke verkochte zak ambachtelijke oliebollen doneert Banketbakkerij Gerritsen 1 euro aan KiKa. Houdt de kerstgedachte levend en steun KiKa!

Banketbakkerij Gerritsen, Langestraat 58, Huissen | www.banket-bakker.nl.

SWL steunpunt Mantelzorg Lingewaard

LINGEWAARD - Zorgverzekeraars maken reclame met vergoedingen speciaal voor mantelzorgers. Maar wat houden deze vergoedingen eigenlijk in en wie is de beste zorgverzekeraar voor mantelzorgers?

Zoals ieder jaar heeft de Consumentenbond in opdracht van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, een overzicht opgesteld met hierin een vergelijking van de vergoedingen voor mantelzorgers.
Vul uw gegevens in op de website van Mezzo, www.mezzo.nl onder Nieuws en ontvang het overzicht met vergoedingen mantelzorg 2017. (Bron: Mezzo)

Voor meer informatie kan men contact opnemen met de mantelzorgconsulent SWL, Monique Ritzen via Meldpunt SWL: 088 2552555 of via de mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Leerwerkloket bij ParticipatiePunt Bemmel

BEMMEL - Vanaf donderdag 12 januari kunnen inwoners van Lingewaard één keer per twee weken terecht bij het inloopspreekuur van het Leerwerkloket bij ParticipatiePunt Bemmel.

Het leerwerkloket is een samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en onderwijs en geeft advies op maat over (leer) banen, scholingstrajecten, de arbeidsmarkt en netwerken.

Wil je meer informatie over scholing/opleiding? Bent u op zoek naar een opleiding of (leer)baan? Wilt u veranderen van werk via bij- of omscholing? Wilt u, als ondernemer, uw personeel opleiden of bijscholen? Kom dan naar het inloopspreekuur van het Leerwerkloket.

Voor meer informatie kun je ook terecht op : http://middengelderland.lerenenwerken.nl.

Sponsor bedankt!

Foto: Tweestroom

GENDT - Tweestroom Meisjes A1 dankt sponsor Lakran Procurement Professionals uit Arnhem voor het beschikbaar stellen van nieuwe teamshirts.

34 / 36

Lieve Marisa,
Het is al weer voorbij dit jaar.
Jij wordt op 23 december 7 jaar.
Van harte gefeliciteerd lieve meid.
Wij houden van jou.
Heel veel liefs, Papa & Mama

Yes!
Onze allerliefste o(ma)
is 20 december eindelijk 65!
Proficiat. Een dikke knuffel en kus
van Karel en ons allemaal.

Op 22 december wordt Neel Stellaard 80 jaar...
Dat gaan we zeker vieren!
Gefeliciteerd namens ons allemaal!

Hoera,
Amna Alobydi heeft zwemdiploma.A gehaald.
We zijn heel trots op jou!
papa, mama en Aya en Hamza, Ingird

Op vrijdag 23 December wordt mama 40 jaar
Van harte gefeliciteerd
Dikke kus Papa, Mayla en Indy

Hiep hiep hoera
deze stoere meid wordt 27 december 14 jaar.
Evy, Hartelijk gefeliciteerd
Opa Geert en Oma Ria

Deze super papa en mama
zijn bijna jarig.
Ik wens jullie veel plezier.
Gefeliciteerd!
xxx
Jullie dochter Gwenn

Onze kleine meid wordt een tiener.
Trots
Opa Theo en oma Dinie

Ingezonden brief

Foto: Monique Kuster

Beste lezer,

Vorige week zaterdag ontplofte de oliebollenkraam op de markt in Huissen. Naar aanleiding daarvan ben ik in actie gekomen en is onderstaand bericht verspreid onder de ondernemers in Huissen:

"Dinsdag j.l. was ik er getuige van hoe Melissa Bosvelt, namens de zwaar getroffen familie een boeket bloemen aanbood aan Henk van Eimeren.

Dit als dank voor zijn hulp en door emoties overmand kon zij nauwelijks uit haar woorden komen. Het is verschrikkelijk wat deze hard werkende mensen is overkomen en toch denken zij aan de hulpverleners. Ik ken de familie niet, maar was geraakt door het leed.

Het zou mooi zijn als deze zwaar getroffen familie van onze gemeenschap een bijdrage krijgt voor een nieuwe oliebollenwagen. Daarom is een actie bedacht die snel en eenvoudig wat geld kan opleveren voor de familie Bosveld.

Doel is om op zo veel mogelijk plekken in Huissen een donatiepot te plaatsen en daarmee geld in te zamelen. Zet deze op een plek waar wordt afgerekend en biedt de mensen de gelegenheid om te doneren. Met behulp van eenvoudige stickers, u aangeboden door Drukkerij Kuipers, is een geldpotje snel gemaakt. Plak de zelfklevende sticker op bijvoorbeeld een vaas, opengesneden melkpak, sappak of wat voor een pot dan ook en zet deze op een prominente plaats. Een extra sticker op de kassa en op deur kan ook helpen.

Wellicht kunnen wij er samen voor zorgen dat de donkere dagen voor de familie Bosvelt sneller voorbij zijn.

Na één telefoontje heeft de voorzitter van de Ondernemersvereniging Huissen, Henk van Eimeren, mijn initiatief omarmd en Drukkerij Kuipers verzorgt en doneert de stickers. Het kantoor van de SNS Bank in de Langestraat biedt gelegenheid tot het plaatsen en in het oog houden van een grotere donatie-pot. Daar kunnen de deelnemers, ook tussentijds, de opbrengst simpel in 'storten' en wij hopen dat het bedrag flink oploopt.

Gelukkig gaat het met de slachtoffers, B. Bosvelt en zijn zwager naar omstandigheden goed maar de familie Bosvelt mist nu de omzet van de feestdagen, die het jaar goed moet maken. De actie loopt tot 4 januari, wij hopen daarna een leuk bedrag aan de familie Bosvelt te kunnen overhandigen en zullen eindbedrag bekend maken.

Ik hoop dat u onze actie wilt steunen en onder de aandacht kunt brengen.

Liefhebber van een goede oliebol en appelflap
Bart Ariëns, Huissen

Ps. Inmiddels heb ik kennis gemaakt met de familie en ben ik extra blij dat ik de actie ben begonnen e roep ik iedereen op om te helpen.

TOP-film: Joy

BEMMEL - Op donderdag 22 december (20:00 uur) draait er een mooie film in de Theaterkerk. Op het programma staat Joy, een Amerikaans historisch romantisch drama!

Joy vertelt het levensverhaal van een vastberaden vrouw (Jennifer Lawrence) die haar excentrieke en disfunctionele familie bij elkaar probeert te houden, ook als alles tegen lijkt te zitten. Gedreven door noodzaak en creativiteit brengt Joy haar levensdroom in werkelijkheid en wordt ze hoofd van een machtig imperium in de genadeloze commercie. Dit verandert haar leven en dat van haar familie. Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. Jennifer Lawrence won met deze film de Golden Globe in de categorie beste actrice!

Bestel kaarten à 6,50 via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 Bemmel.

Blazersbende-orkest en Eska samen in Theaterkerk Bemmel

Foto: B. Braam

BEMMEL - Op woensdag 14 december heeft het Blazersbende-orkest van De Borgwal samen met Eska een optreden verzorgd in de Theaterkerk in Bemmel.

Na een korte gezamenlijke repetitie werd om half 8 geopend door Eska daarna om en om afwisselend met het Blazersbende-orkest. Naast het nieuw ingestudeerde Narcotic en Greenlight, speelde Eska ook nog twee nummers gezamenlijk met de kinderen van het Blazersbende-orkest. Detail was dat twee leerlingen van de Blazersbende overstapten naar Eska, zij krijgen al enige tijd les en mochten deze avond dan ook met Eska meespelen.

Het Blazersbende-orkest speelde tot slot nog enkele kerstliedjes, ondersteund door het enthousiaste publiek.

Ben jij enthousiast geworden en zou je graag een muziekinstrument leren bespelen? Bezoek onze website voor meer informatie www.eska.nl Kom eens langs in het Eskadome of meld je aan via secretaris@eska.nl.

Koffieochtenden KBO Huissen

HUISSEN - Ook in 2017 gaat KBO Huissen door met haar koffieochtenden in Mea Vota in Huissen.

Tijdens een paar gezellige uurtjes kan met praten met elkaar maar krijgt men vaak informatie over zaken die de ouderen betreft. Dat kan zijn op zorggebied, veiligheid in en om het huis of gewoon dingen die goed zijn om meer vanaf te weten. De ochtenden zijn elke eerste dinsdagmorgen per kwartaal en de inloop is vanaf 09.30 uur. De eerste koffieochtend is op dinsdag 10 januari.

We nemen op die ochtend onder het genot van ook een drankje de gelegenheid elkaar het beste te wensen voor het nieuwe jaar.

Eerste vrouwelijke makelaar in Huissen

HUISSEN - Huissen is een leuke vrouwelijke makelaar rijker. Evelien van Haren, werkzaam bij Ron Pieters Makelaardij, is geslaagd voor de vaktest en mag zich nu officieel gecertificeerd makelaar noemen.

Ze heeft de afgelopen jaren al aangetoond dat ze het vak verstaat en weet waar ze het over heeft, maar nu heeft ze ook voldaan aan alle eisen die de NVM stelt om zich makelaar te mogen noemen.

Een vrouwelijke makelaar in deze mannenwereld is een verademing. Over het algemeen verkoopt een vrouwelijke makelaar beter, sneller en is de sfeer bij de onderhandelingen vriendelijker. Door deze werkwijze is de gerealiseerde prijs vaak gunstiger, dit geldt zowel voor het verkoop- als aankooptraject. Ron Pieters Makelaardij stelt hoge eisen aan haar medewerkers, jaarlijkse bijscholing op het gebied van makelaardij en omgaan met je opdrachtgevers is een onderdeel van hun bedrijfsfilosofie. Op hun eigen wijze hebben ze een plaats veroverd in de wereld van huizen kopen, advisering bij de aankoop van een woning en taxeren.

"De waardering voor deze werkwijze is groot, zie de reviews op Funda. Wilt u advies over het kopen of verkopen van een woning, maak dan geheel vrijblijvend een afspraak met Evelien van Haren of Ron Pieters, telefoonnummer 026 3886683. Of kom langs op de Arnhemsepoort 106 in Huissen."

Vier generaties in Gendt-USA

Links: overgroot-oma Leida Teunissen-Gunsing, 93 jaar. Midden: moeder Karla Matheny-Kregting, 34 jaar. Rechts: oma Diny Kregting-Teunissen, 66 jaar. Op schoot Annie Matheny, 1 jaar.

GENDT - Leide Teunissen woont in Gendt en is dit jaar alléén naar Amerika geweest om kinderen, kleinkinderen en haar eerste achterkleinkind te bezoeken. Dit was een mooie gelegenheid om een foto te maken van de vier generaties.