GN Berg en Dal Heumen Mook

20 april 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 20 april 2016


Haan kerkje Persingen wordt onder handen genomen

Foto: Peter Hendriks

PERSINGEN – Dinsdagmorgen is de haan van de kerktoren gehaald van het monumentale kerkje in het kleinste dorp van Nederland: Persingen.

De haan werd veilig gesteld door Henk Lanters werkzaam bij aannemersbedrijf Albert de Witt uit Ooij en zal grondig onder handen worden genomen. De goudkleurige haan zal een ware facelift ondergaan, evenals de kerk die momenteel geheel in de steigers staat in verband met restauratie werkzaamheden die hoognodig uitgevoerd moesten worden.

Zowel aan de toren als het middenschip moet het nodige gebeuren. Daarnaast zal het voegwerk waar nodig aangepakt gaan worden alsmede het dak om lekkages te voorkomen. Ook zullen wat dakgoten en regenpijpen vervangen moeten worden. In de kerk zelf zal ook wat moeten gebeuren, maar dit is niet van grote betekenis. De restauratiewerkzaamheden zullen enkele maanden in beslag nemen.

Vleesbingo bij De Gekleurde Zanger

GROESBEEK – Zaterdagavond 23 april wordt er bij de Groesbeekse vogelvereniging 'De Gekleurde Zanger' een grootse vleesbingo-avond gehouden met 19 rondes.

Tijdens deze avond zijn er vleesschalen, barbecue schalen en boodschappen tassen met vlees in de wacht te slepen. Deze vleesbingo wordt gehouden in Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. De vleesbingo begint om 20.00 uur terwijl de zaal al om 19.00 uur geopend is.

Bewoonster overloopt inbreker

OOIJ – Een bewoonster van een woning aan de Ooijse Bandijk heeft zondagmorgen een inbreker overlopen.

De bewoonster werd rond 05.45 uur wakker, ging naar beneden en zag dat er een man wegliep met spullen in zijn hand. De inbreker stapte op zijn scooter en reed met de gestolen spullen tussen zijn benen weg richting Rijksweg Ubbergen. De vrouw bedacht zich moment en stapte in haar auto en reed achter de inbreker aan, maar raakte hem al snel kwijt. Ook de gealarmeerde politie heeft de inbreker niet meer kunnen achterhalen. Bij thuiskomst bleek dat de inbreker de achterdeur had geforceerd om de woning binnen te komen. Uit de woning is computerapparatuur en enkele portemonnees ontvreemd.

Duitse en Engelse romantiek

BEEK-UBBERGEN - Luister, voel en beleef romantiek van alle tijden, in Beek-Ubbergen. Het Nijmeegse kamerkoor ‘Eenvoortwaalf’ geeft op zaterdagavond 23 april een concert in de grote Bartholomeuskerk (vrijwillige bijdrage na afloop).

Het 12-koppige koor staat deze keer onder de bezielende leiding van Dirkjan Horringa. Ze voeren je mee in Duitse en Engelse romantiek met werken van Brahms, Finzi, Becker, Ives, Pearsall, Bairstow en Herzogenberg. Zoals het publiek van hen gewend is, presenteren de zangers onbekende en prachtige wereldlijke en geestelijke muziek. Alle aspecten van romantiek komen aan bod; liefde, afscheid, dood, heimwee, humor en verlangen naar het onbereikbare en naar vervlogen tijden… Als bonus: twee korte intermezzi met moderne dans door Elena Nijsen van 'Flex dansstudio' uit Nijmegen.

Verdere informatie staat op www.eenvoortwaalf.nl. Zaterdag 23 april om 20:00 uur (Grote) Bartholomeuskerk, Kerkberg 3, Beek-Ubbergen (toegang: vrijwillige bijdrage na afloop).

Grazende schapen vervangen grasmaaiers in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een paar honderd schapen waren woensdagmiddag met de schaapsherder neergestreken tussen 'De Groesbeek' en het gemeentehuis van Berg en Dal.

Het was een nostalgisch gezicht met de protestantse kerk op de achtergrond. Over belangstelling hadden de wolmakers niet te klagen, vooral ouders met kinderen genoten van het levende schouwspel. De schapen zorgen ervoor dat in een record tempo het gras bij 'De Groesbeek' kort werd gehouden en dat was ook de bedoeling. Maar er waren ook mensen minder blij met de komst van de wollen viervoeters; die vonden de uitwerpselen die de schapen achterlieten maar niets zoals op het fietspad en overige bestrating waar de schapen overheen gelopen hadden, wat weer ongedierte met zich meebracht zoals vliegen en dergelijke.

Opening van seizoen bij Jeu de Boule PV Leuth

LEUTH - Opening kan veel zijn. Denk aan: bres, gaatje, gaping, gat, gleuf, hiaat, holte, leemte, mond, monding, ontsluiting, spleet, split, uitlaat. Maar ook begin. En dat was op 9 april het geval. Het nieuwe buitenseizoen van de PV Leuth is weer begonnen. Als we de rest van het jaar ook zo'n weer hebben, dan wordt het helemaal een geweldig jaar. Veel toernooien staan ons weer te wachten. In Leuth zelf, natuurlijk maar ook in Beek en Ooij.

Er waren liefst 30 personen aanwezig en dus waren alle banen (we hebben er 7) bezet. Vooral door het weer en de spannende partijen werd het een topdag. Het bestuur had weer voor de nodige hapjes gezorgd waaronder een heerlijke tompoes. Ook de Pizzeria Leuth liet zich niet onbetuigd en zorgden voor een onverwachte verrassing.

We speelden weer op persoonlijke titel en drie voorgelote wedstrijden. Na twee partijen was het nog steeds niet duidelijk wie de uiteindelijke winnaar zou gaan worden. Er waren 8 personen die nog in de race voor de eerste plek waren. Uiteindelijk werd Frans Kersten eerste, tweede Theo van Dreumel en derde Henk Gunsing.

Wil jij ook een keer meespelen? Kom dan zaterdag om 14.00 uur aan en speel mee. Wij hebben boule-ballen voor je.

Kindervrijmarkt op Dorpsplein Groesbeek

Foto: Modehoek Groesbeek

GROESBEEK - Ook dit jaar wordt Koningsdag weer uitbundig gevierd in Groesbeek. Het activiteitenfonds van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging heeft Marc Luijben van MM Magic Entertainment de opdracht gegeven er ook dit jaar weer een groot feest van te maken.

Traditiegetrouw zal de kindervrijmarkt op het Dorpsplein voor het gemeentehuis worden gehouden. Kinderen die willen deelnemen kunnen woensdagochtend 27 april een plekje uitzoeken onder het toeziend oog van de organisatie en vrijwilligers, er zijn geen kosten aan verbonden. Tijdens de vrijmarkt zal er gezellige muziek gedraaid worden en daarnaast zijn er verschillende activiteiten. Zo kan de jeugd een sprongetje maken op het luchtkasteel, er zijn ook goochel acts, men kan een ballonfiguur laten maken, reuze zeepbellen blazen en zich laten schminken.

Daarnaast zijn er suikerspinnen te verkrijgen en de horecagelegenheden zullen op die dag ook geopend zijn. Handelaren en aanbieders van partijen dienen zich wel vooraf aan te melden via koningsdag@mm-magic.nl.

Indrinkende jongelui op de bon

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal heeft zaterdagavond tegen middernacht tijdens een jeugdcontrole op de Cranenburgsestraat in Groesbeek een 16-jarig meisje uit het Limburgse Bergen en een 18-jarige jongen uit Groesbeek op de bon geslingerd.

Het tweetal was zich op de openbare weg aan het indrinken met Wodka-cola voordat ze naar een nabij gelegen discotheek wilde gaan. De politie heeft de sterke drank in beslag genomen en tegen het tweetal proces verbaal opgemaakt wegens het drinken van alcohol op de openbare weg. Zij kunnen een boete tegemoet zien van 99 euro.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Amnesty International organiseert elke maand schrijfacties waaraan iedereen mee kan doen.

Op dinsdag 26 april worden er door leden van de schrijfgroep in Groesbeek vanaf 19.30 uur in de bibliotheek brieven geschreven naar de regeringsleiders van China, Iran en Oekraïne, om aandacht te vragen voor de situatie van gevangenen in die landen. Iedereen is welkom, er liggen op die avond voorbeeldbrieven klaar in de bibliotheek. Informatie op 024 3972362.

Tweede Koningsspelen voor basisscholen op vrijdag 22 april!

GRIESBEEK - In het artikel van Het Gemeente Nieuws van 13 april betreffende 'Zeven basisscholen nemen deel aan tweede Koningsspelen in Groesbeek' staat abusievelijk een verkeerde dag en datum vermeld.

In het desbetreffende artikel staat dat de Koningsspelen worden gehouden op zondag 24 april, maar dit moet zijn vrijdag 22 april.

Officiële opening jeu-de-boulesbaan Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Op Koningsdag 27 april wordt de nieuwe jeu-de-boulesbaan gelegen aan de Rechterslaan officieel geopend.

Om 13.00 uur zal wethouder Barber de officiële opening verrichten, waarna onmiddellijk de strijd kan ontbranden tussen teams gevormd door bewoners van verschillende 'lanen'. De opening past mooi in het feestelijke programma dat traditioneel verzorgd wordt door het Oranjecomité. Naast de verkoop van allerlei spullen en een stekjesmarkt is er ook een djembéworkshop.

De Duivelsberg zoekt sponsors, pelgrims en ambassadeurs

REFIO - Wie houdt van natuurgebied De Duivelsberg kan iets terug doen via de Zomerpelgrimage van de Walk of Wisdom: een sponsorloop voor natuur- en landschapsprojecten langs de 136 kilometer lange pelgrimsroute. De route bestaat deze zomer één jaar en de stichting wil iets terug doen voor het schitterende landschap met onder meer drie projecten op De Duivelsberg.

Zo wil Staatsbosbeheer in het Filosofendal een voetgangersbrug vervangen. Dit kost 10.000,-, wat Staatsbosbeheer niet heeft. De Walk of Wisdom wil helpen en hoopt dat inwoners van Berg en Dal meedoen: je kunt de pelgrimsroute lopen als sponsorloop ten behoeve van de brug of gewoon geld geven via de website van de route. Wie het meeste geld ophaalt, mag een favoriete filosofische uitspraak kiezen die op de brug vereeuwigd wordt.

Andere sponsorprojecten in Berg en Dal zijn een Bijenboom in de Ooijpolder, 3.000 meter heg in het Palland Dal (Duivelsberg) en vogelsoorten uit de Vogelatlas van Sovon Vogelonderzoek, ook op de Duivelsberg. De contouren van de Walk of Wisdom route lijken op een vliegende vogel en de vogel is de mascotte van de Zomerpelgrimage.

Damiaan Messing van de Walk of Wisdom: "De Duivelsberg is zo uniek, ik zit (of lig) er vaak stil te genieten op een bankje. Fijn om iets voor het gebied terug te doen!" Meer informatie: http://walkofwisdom.org/schrijf-je-in/zomerpelgrimage.html.

Voorintekening ANLB 2017 van start voor collectief Rivierenland

REGIO - Met ingang van 1 januari 2016 is er een nieuwe manier waarop het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLB) in Nederland wordt geregeld. Met ANLB dragen boeren en overige agrarische grondgebruikers bij aan de biodiversiteit in onze regio. Daar ontvangen ze een marktconforme vergoeding voor van het agrarisch collectief waarbij ze zich aansluiten.

Boeren en natuur gaan heel goed samen. Het agrarische natuur- en landschapsbeheer geeft daar op een goede manier vorm aan, bijvoorbeeld door maatregelen te nemen ter bescherming van weidevogels, de instandhouding van knotbomen en ruigterandjes voor de Steenuil of het beheren van akkerranden langs watergangen.

“We gaan nu starten met de voorintekening voor 2017”, zegt mevrouw Weiman, secretaris van collectief Rivierenland, “Geïnteresseerde agrariërs kunnen contact opnemen met de coördinator van hun lokale agrarische natuurvereniging. Samen kan dan naar de mogelijkheden van agrarisch natuurbeheer gekeken worden.” In het gebied van Groesbeek, Ooijpolder en Duffelt (kortom in de gemeente Berg en Dal) is dat de Ploegdriever. Coördinator Bart Willers is bereikbaar via 06 13021003 en/of bart.willers@collectiefrivierenland.nl. Tot 6 mei kan men zich aanmelden.

Meer informatie over de mogelijkheden voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer staat op de website van het collectief (www.collectiefrivierenland.nl) en op de website van de Ploegdriever (www.ploegdriever.nl).

Ommetje rondom Thornsche molen

PERSINGEN - Op zondag 24 april zal er een bijzonder ommetje plaatsvinden door de omgeving van de Thornsche Molen. Tot in de Tweede Wereldoorlog stond op deze plek een korenmolen, maar deze werd verwoest tijdens de oorlogshandelingen aan het einde van de oorlog.

Jarenlange plannen kwamen in 2015 tot een hoogtepunt: de bouw van de Thornsche Molen. Misschien dat we tijdens deze excursie als voorafje, een kijkje in de molen zelf nemen? In ieder geval vertellen we u iets over de rijke geschiedenis van deze molen en nemen u mee door de prachtige omgeving ervan. En dat alles onder leiding van de eigen vrijwillige molenaar Peter Pouwels.

De start is om 14.00 uur bij de Thornsche molen, Thornschestraat 20, Persingen. We lopen over het Mosterddijkje, langs de Querdamm richting het Wylermeer. Daarna over boerenwandelpaden naar Wercheren en over de Kerkdijk terug naar de Thornsche molen. Onderweg zullen de gidsen u alles vertellen over de natuur en de cultuurhistorie van dit gebied. Deelname is gratis.Voor meer informatie: Peter Pouwels: 024 3974266.

Prinses Margriet brengt bliksem- bezoek aan Werkenrode Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Prinses Margriet heeft woensdagmiddag een bliksembezoek gebracht aan Werkenrode momenteel een onderdeel van Pluryn.

Even na 14.00 uur arriveerde voor de ingang van Cardo op het terrein van Werkenrode de donkerblauwe Audi met het kenteken AA-26. Daar werd de Prinses ontvangen door een van de directieleden van Werkenrode.

Volgens een woordvoerster van Werkenrode kwam de prinses op werkbezoek, waarbij ze bijzonder geïnteresseerd was naar de activiteiten van de sporters met een beperking. In de loop der jaren is er meer Koninklijk bezoek geweest bij Werkenrode. Zo heeft Koningin Juliana in 1961 Werkenrode geopend en is haar opvolgster Koningin Beatrix ook al eens bij Werkenrode op bezoek geweest. Het was een besloten bezoek, waarbij de pers niet welkom was. Na anderhalf uur vertrok de Prinses weer huiswaarts.

Millingen aan de Rijn krijgt idylle

MILLINGEN - Naast de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn – waar tot voor kort de bibliotheek stond - wordt een idylle (bloemenweide) aangelegd van zo’n 600 m2.

De nieuwe idylle komt tot stand dankzij een samenwerking tussen gemeente Berg en Dal (grondeigenaar), lokale bewoners, de Sint-Martinusschool, gebiedsontwikkelaar K3Delta en Duurzaam Berg en Dal. Dankzij de steun van diverse inwoners van de gemeente Berg en Dal (crowdfunding actie) zijn wilde bloemenzaden en biologische bloembollen aangeschaft. Gebiedsontwikkelaar K3Delta zorgde voor de aanvoer van de benodigde kleigrond. Samen met de kinderen van de Sint-Martinusschool wordt de idylle ingezaaid met wilde bloemenzaden.

Door de teruglopende biodiversiteit is er steeds minder voedsel, stuifmeel en nectar voor bijen, hommels en vlinders beschikbaar. De nieuwe idylle brengt hier verandering in. Eind september wordt de idylle ingezaaid met mengsels van vaste (meerjarige) soorten flora, onder andere wilde marjolein, veldsalie, beemdooievaarsbek, grote tijm, knoopkruid, koekoeksbloem, beemdkroon, weideklokjes, mottenkruid, gewone ossentong, prachtanjer, duizendblad, slangenkruid, zandblauwtje en wilde cichorei. Meer informatie staat op: http://duurzaambergendal.nl/bloemenweides/millingen.html.

Kindervakantiewerk Groesbeek

GROESBEEK - Van donderdag 18 tot en met vrijdag 26 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek.

"We houden het thema nog even geheim! Al zal deze editie anders dan anders zijn. Op donderdag 12 en vrijdag 13 mei kun je je via www.kvwgroesbeek.nl aanmelden als hulpleiding of leiding. De kaartverkoop staat gepland op zaterdag 25 juni."

Zweminstuif in zwembad De Lubert

GROESBEEK - Dinsdag 26 april en 3 mei is er van 13.30 tot 16.30 uur in zwembad De Lubert een grote zweminstuif.

In het zwembad zijn diverse leuke en uitdagende spelen aanwezig die zorgen voor een intensieve en gezellige zwemmiddag voor jong en oud. De entree is 4.00 voor kinderen en 4,50 voor volwassenen.

Rob de Nijs 'Vijftig jaar hits' in Cardo Theater

Foto: foto William Rutten

Foto: William Rutten

GROESBEEK - Rob de Nijs 'Vijftig jaar Hits, donderdag 28 april 20.30 uur in Cardo Theater Groesbeek. Tickets kostrn 19,50; verkrijgbaar bij alle Primeravestigingen en online via www.cardotheater.nl.

Rob de Nijs heeft een carrière van meer dan vijftig jaar achter de rug, maar het lijkt wel alsof hij op zijn 72e beter zingt dan ooit. De gelauwerde chansonnier scoorde in 1963 zijn eerste grote hit (Ritme van de Regen). Af en toe stapt hij even uit de schijnwerpers om vervolgens dubbel zo sterk weer terug te komen: met de teksten van Lennaert Nijgh (Malle Babbe, Jan Klaassen de Trompetter) in de jaren zeventig, de nederpop (Zondag, Bo) uit de jaren tachtig en in de jaren negentig met zijn eerste nummer 1-hit: Banger Hart. Alle grote hits zullen deze avond voorbij komen.

Een meer complete zanger dan Rob de Nijs hebben we niet.

Zonnebloem

dagboottocht

GROESBEEK - Op donderdag 16 juni gaan we een dagboottocht maken. We vetrekken vanaf de kade in Mook met rederij Eureka uit Deventer. Inschepen vanaf 9.30 uur afvaart om 10.00 uur en om 17.00 uur weer terug.

De dagboottocht is bedoeld voor diegenen die in 'oude' gemeente Groesbeek dus inclusief Berg en Dal en Heilig Landstichting wonen en zelf niet meer zo makkelijk een dag weg kunnen. U geniet aan boord van koffie of thee met cake en drankjes alsmede om 12.00 uur een prima warme maaltijd. Er is voldoende verpleegkundigen aanwezig om u van dienst te zijn. Er wordt van u een bijdrage gevraagd van 30,- per persoon een kleine verhoging was noodzakelijk omdat de kosten zijn gestegen en regio Groesbeek geen tegemoetkoming in kosten meer krijgt vanuit het Nationaal Bureau Zonnebloem te Breda.

Het vervoer is aldus geregeld: met bussen marktterrein Spoorlaan u wordt om 8.30 uur verwacht vertrek om 9.00 uur naar Mook en ’s avonds weer terug naar Groesbeek. Ook deze kosten zijn in uw deelnamekosten opgenomen. In totaal kunnen er maximaal 120 mensen mee, dus wie het eerst komt wie het eerste vaart!

Aanmelden voor deelname vanaf 19 april tot en met 6 mei telefonisch tussen 18.00 en 19.00 uur bij Anja Langenveld: 024 3976306 en bij Ellen van Os: 024 8801866. Alle deelnemers krijgen vanaf half mei een deelnemersbewijs met alle informatie thuisbezorgd. Betaling van eigen bijdrage dient bij afgifte van deelnemerskaart te geschieden. Mocht u op eigen gelegenheid naar Mook gaan dan graag bij aanmelden kenbaar maken.

Stoere mannen en jongens gezocht

MILLINGEN - In het weekend van 17 en 18 september komt de geschiedenis van scheepswerf Bodewes weer tot leven in een theaterstuk. Wat is een scheepswerf zonder mannen? Juist, een kale boel.

Grijp je kans om mee te spelen in deze unieke voorstelling en ervaar hoe het was om te werken op de werf, omdat je dat nooit gedaan hebt of juist om het nog een keer opnieuw te doen. De repetities beginnen in mei, middenin de zomer hebben we een zomerstop en dan eind augustus en begin september repeteren we nog een paar keer.

Toneelervaring is niet vereist, interesse wel. We zoeken 3 à 4 mannen en/of jongens vanaf een jaar of 11. We zoeken ook nog 1 of 2 vrouwen. De voorstelling is gebaseerd op het onderzoek van projectteam van 'Millingen aan de hijskraan', het team verzamelt sinds december verhalen en ervaringen van mensen die op de werf hebben gewerkt. Het team bestaat uit Marga Arents (regisseur), Fred uit 't Broek en Hanneke Beld.

Wil je meedoen, heb je vragen of leuke suggesties mail naar info@vleugelmoer.nl of bel 06 10761036 of gooi een briefje door de bus bij Marga Arents, Lyndenstraat 48 in Millingen aan de Rijn. (http://www.vleugelmoer.nl/millingen-aan-de-hijskraan).

Woning doorzocht tijdens afwezigheid bewoners

GROESBEEK – Dinsdag overdag is ingebroken in een woning aan de Wylerbaan in Groesbeek.

Door de achterdeur van de woning te forceren is men de woning binnengekomen en is het gehele huis doorzocht. De inbraak werd dinsdagavond bij thuiskomst van de bewoners ontdekt. Vooralsnog wordt er computerapparatuur ter waarde van honderden euro's ontvreemd. De bewoners missen in eerste instantie verder niets. De politie verzoekt eventuele getuigen of hen die iets verdachts hebben gezien met hen contact op te nemen.

Bij ons on tour dineren bij de boer

REGIO - Ook dit seizoen touren we weer met ons busje door onze prachtige omgeving Berg en Dal.

"We koken op de mooiste locaties met de producten van de boer in de kas, boerenschuur, in de wijngaard of op het land tussen de koeien. na ontvangst door de gastheer/ vrouw word je rondgeleid over het bedrijf en kom je van alles te weten over het reilen en zeilen aldaar. Vervolgens schuiven we allemaal aan een grote lange mooi gedekte tafel om daar te genieten van een heerlijk diner."

De tourdata:

Za/zo 21/22 mei Tussen de wijnranken Van Sjakko op de Holdeurnse Hof

Za/zo 4/5 juni en Op het glooiende land tussen de asperges bij Wijngaard Klein Amerika in Groesbeek

Za/zo 11/12 juni Op het glooiende land tussen de asperges van Wijngaard Klein Amerika in Groesbeek

Za/zo 2/3 juli In de kas of lekker buiten tussen de frambozen van Ooijs Moois de pluktuin in de Ooij

Za/zo 28/29 aug In de wei tussen de koeien van melkveebedrijf de Hoge Hof genietend van prachtig uitzicht!        

Za/zo 17/18 Op het land tussen de courgettes en pompoenen van Groentenhof Poelen

Za/zo 24/25 sept Tijdens de Nederlandse wijnfeesten zijn we bij te gast bij John en Virginie van Wijngaard de Plack in Groesbeek

Tickets kosten 39,50 (exclusief drankjes), te koop bij camping Bij Ons of via info@bijonsingroesbeek.nl

Aanvang zaterdag 16.30 uur tot ongeveer 20.00 uur. Aanvang zondag 12.30 uur tot ongeveer 16.00 uur

Camping Bij Ons, Cranenburgsestraat 178, Groesbeek; 024 3555096; www.bijonsingroesbeek.nl.

Rotonde Groesbeek weer open

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De werkzaamheden aan de rotonde tussen de Hoge Horst en De Hulsbroek zitten er nagenoeg op. Drie en een halve week geleden werd de rotonde afgesloten in verband met een grote verzakking onder het asfalt.

De verzakking is aan het licht gekomen tijdens een röntgencontrole van de riolering. Vier meter diep bleken liefst drie grote rioolbuizen aan de bovenkant kapot te zijn, waardoor het zand onder het asfalt in de riolering terecht kwam en werd weggespoeld. De gemeente besloot direct tot een gedeeltelijke afsluiting over te gaan in verband met gevaar voor het verkeer. Als er een zware wagen over heen gereden had was die in het wegdek gezakt, aldus een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal. Wegenbouwbedrijf Van Mouwrik uit Waardenburg heeft de klus geklaard maar de werkzaamheden liepen uit vanwege dat er ter plaatse hoofdleidingen van water en gas lagen. Daar moest voorzichtig omheen gemanoeuvreerd worden. Een markeringsbedrijf de laatste hand aan de rotonde gelegd waardoor hij donderdagmiddag weer opengesteld kon worden voor het verkeer. In de afgelopen weken zijn tientallen automobilisten bekeurd, omdat zij tegen het verkeer in de rotonde opreden.

Vrijwillige ouderenadviseurs krijgen eenmalige subsidie

BERG EN DAL – De vrijwillige ouderenadviseurs krijgen van het gemeentebestuur van Berg en Dal een eenmalige subsidie van 610 euro. Wethouder Thijssen is van mening dat deze adviseurs een belangrijke functie vervullen.

Door de samenvoeging van de drie gemeenten worden nu ook extra kosten gemaakt voor overleg, normaal worden de onkosten door de KBO vergoed, maar deze kosten zijn extra. Ook in de wettelijke verplichte cliëntenondersteuning binnen het sociaal domein zijn zij belangrijk. Op hen kan ook een beroep worden gedaan indien er een keukentafelgesprek plaatsvindt en een cliënt ondersteuning wenst. Voor de activiteiten van de adviseurs is er voldoende draagvlak, zij zijn ook nauw verbonden aan de ouderenorganisaties in de gemeente Berg en Dal. Zij verrichten op aanvraag, hun werkzaamheden ten behoeve van alle ouderen uit de gemeente, ook als de aanvrager(ster) geen lid is van een ouderenbond of vereniging. De eenmalige subsidie van 610,-- kunnen ze binnenkort tegemoet zien.

Mantelzorglunch bij wooncentrum De Meent

GROESBEEK - Donderdag 21 april is er een Mantelzorglunch bij 't Trefpunt, het restaurant en de ontmoetingsruimte van wooncentrum De Meent, De Meent 2, Groesbeek.

Er even tussen uit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten. Het duurt van 12.00-13.00uur. Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel is het nodig om u op te geven. Indien u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen tot uiterlijk dinsdag 19 april 2016 per telefoon: 06 – 13859106 of per mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Wielrenner raakt stukje van vinger kwijt bij aanrijding in Beek

BEEK – Op de Nieuwe Holleweg in Beek is zaterdagmiddag rond 15.00 uur een 54-jarige wielrenner uit Duiven gewond geraakt.

Het slachtoffer kwam op tot nog toe onverklaarbare wijze in botsing met een personenauto bestuurd door een 23-jarige automobilist uit Nijmegen. De man is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen, waar werd geconstateerd dat hij bij de botsing een stuk van zijn vinger was kwijtgeraakt. De fiets van het slachtoffer raakte flink beschadigd.

Huisconcert klassieke Indiase muziek

BERG EN DAL - Op zaterdag 23 april wordt in Berg en Dal het twaalfde huisconcert Indiase muziek georganiseerd. Deze keer een concert op de bansuri(Indiase bamboefluit) door Julia Ohrmann, begeleid door Arup Sen Gupta op tabla.

Julia groeide op in Düsseldorf , maar kwam in Parijs in aanraking met de bansuri. Daarna besloot zij om aan het conservatorium in Rotterdam Indiase klassieke muziek te gaan studeren. Hierdoor kreeg zij les van de allergrootste meester op dit instrument: de wereldberoemde Hariprasad Chaurasia.Na haar masteropleiding viel haar de eer te beurt om als tweede fluitist lange tijd haar guru te mogen begeleiden tijdens zijn internationale concerten over de hele wereld. Ook als soliste heeft Julia inmiddels een grote naam opgebouwd. Zij verzorgde concerten o.a. in India, Duitsland en Mexico en trad voor de Nederlandse en Franse radio en tv op.Arup Sen Gupta groeide op in Duitsland.
Omdat zijn ouders liefhebbers waren van Indiase klassieke muziek kwam hij al op jonge leeftijd hiermee in aanraking. In de jaren ’80 kwam Arup in contact met Sri Subhen Chatterjee, die voor hem zowel een vriend als leermeester werd. Arup heeft meegewerkt aan vele cd- en radio-opnames en heeft als veelgevraagd tablaspeler verschillende grote meesters uit de Indiase muziek mogen begeleiden, waaronder Kala Ramnath, Buddhaditya Mukherjee en Ashok Pathak.

Tijd en locatie: 23 april om 20:00 tot ca. 21:30 uur (Inloop vanaf 19:40 uur). Entree €15,00, inclusief chai (Indiase thee) en een Indiase lekkernij . Adres: Bisschop Hamerlaan 29 in Berg en Dal. In huis zijn katten aanwezig. Reserveren via 024 6843548 of tonnybol@hetnet.nl.

Canadees bezoekt na elf jaar weer De Zuidmolen Groesbeek

GROESBEEK - Canadees Michael Paré keerde afgelopen zaterdag samen met vriendin Suzanne na elf jaar terug in Groesbeek om nog een keer De Zuidmolen te bezoeken.

In mei 2005 kwam hij in gezelschap van drie veteranen en een vriend naar Nederland voor het 60-jarig bevrijdingsfeest. Een van de veteranen George Blackburn (journalist) hij schreef over de Tweede Wereld Oorlog dat George in de wintermaanden van 1944-1945 dagelijks urenlang in de kap van De Zuidmolen zat om de bewegingen van de vijand in kaart te brengen. De belangrijkste feiten zijn verwoord op de plaquette aan de keldermuur van De Zuidmolen en is op 7 mei 2005 onthuld tijdens een ceremonie georganiseerd door de Groesbeek Airborne Vrienden. Michael kon zich nog alle details herinneren. Michael en Suzanne waren blij verrast dat Lea Jochijms – de vijfde generatie van de molenaarsfamilie – mede zorgde voor een korte herdenking. Lea bood vervolgens namens de familie Jochijms en de Airborne Vrienden een authentiek schilderij van De Zuidmolen aan.

"Dit prachtig schilderij zal een mooie plek in onze huiskamer krijgen, want net als hier bij De Zuidmolen waar de Canadezen worden herinnerd. willen wij in Canada ook de Groesbeekse Zuidmolen niet vergeten", aldus een zichtbaar aangedane Michael. Het wordt voor het Canadese stel nog mooier als Lea hen uitnodigt de molen te beklimmen "Dit had ik vorig jaar niet kunnen doen, maar met twee nieuwe knieën kan ik de steile trap nu wel nemen". glimlachte Michael.

Vergrijzende regio sterker maken

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Woensdagavond vond er in de raadzaal van het gemeentehuis in Berg en Dal een bijeenkomst plaats om met elkaar te praten en filosoferen over hoe de regio sterker gemaakt kan worden en wat is de economische kracht.

Zo'n 30 belangstellenden hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven om met elkaar van gedachten te wisselen over de economische kracht van de regio en op welke wijze die sterker gemaakt kan worden. De bijeenkomst was op initiatief van de Rabobank Rijk van Nijmegen die meerdere van dergelijke bijeenkomsten houdt in de regio. De gespreksleider Ronald Migo (oud-directeur van de Kamer van Koophandel) hield de aanwezigen voor 'Doen in plaats van praten'.

"Jarenlang zijn dikke nota's over dit onderwerp geschreven en veel vergaderd maar daar is het ook bij gebleven", aldus Migo die voorstelde het op een andere manier aan te gaan pakken om deze regio – met zoveel mogelijkheden – sterker te maken. Ook de ondernemers in deze nieuwe grote gemeente zullen niet alleen naar zichzelf moeten kijken, maar denk ook eens aan het algemeen belang. De aanwezigen gingen in groepjes aan de slag om voldoende kansen die deze regio heeft bij naam te benoemen.

De uitslag hiervan zal geïnventariseerd gaan worden. Hiervan wordt een selectie gemaakt welke punten als eerste zullen worden aangepakt. De Rabobank en de gemeente Berg en Dal zullen de plannen ondersteunen waar mogelijk. Wethouder Sylvia Fleuren was blij met zo'n grote opkomst. "Samen met de inwoners en ondernemers gaan werken aan de economische ontwikkeling van Berg en Dal", aldus Fleuren.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

16 / 32

Repaircafé voor alle inwoners Millingen aan de Rijn en omgeving

MILLINGEN - Op zaterdag 30 april van 10.00 -12.00 uur is er weer een Repaircafé in OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Staan uw strijkbout of koffiezetapparaat klaar om naar de Dar gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers uw apparaat weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer.

Eenvoudige gordijnklusjes, lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden. Ook wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50 euro.

De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Het Repaircafé is elke laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli, augustus en december. Het volgende Repaircafé is zaterdag 28 mei.

Sociaal Culturele Projecten: aanvragen subsidie mogelijk

BERG EN DAL - De Stichting Steunfonds Buurt- en Klubhuiswerk start in mei weer met haar jaarlijkse subsidieronde.

Reeds vele jaren subsidieert de Stichting activiteiten die liggen op het terrein van sociaal cultureel werk, buurtwerk of educatie. De Stichting focust daarbij vooral op initiatieven waarbij vrijwilligers zelf het heft in handen nemen en waarvoor het moeilijk is om op andere wijze inkomsten te krijgen. Jaarlijks wordt ongeveer 10.000 euro aan bijdragen gegeven.

Het werkgebied van de SSBK is het Rijk van Nijmegen. Dit jaar -in de maand mei- kunnen weer aanvragen worden ingediend. In juni worden de aanvragen in een bestuursvergadering beoordeeld en krijgen de aanvragers vervolgens een reactie.

In het verleden heeft de SSBK bijvoorbeeld aan de volgende projecten subsidie verstrekt: Koersbalmat voor de Seniorenvereniging in Kekerdom, Zomeractiviteit Kindervakantieweek Beek, Actie Raad voor Levensbeschouwing en Religie: Wat doe jij aan de vrede? Een braderie in het Willemskwartier, Kanjerdagen voor ernstig getraumatiseerde kinderen, Bijdrage Stichting Interlokaal: sportdag allochtone ouders, Survivalweekend Stichting Moria (opvang/begeleiding jeugdige ex-gedetineerden).

De Stichting heeft bovendien een extra bijdrage van euro 1000.- gereserveerd voor dát project van subsidieronde 2016 dat door een onafhankelijke jury beoordeeld wordt als beste project. Wilt u meer weten of wilt u een aanvraag doen dan kunt u daarvoor de folder aanvragen via: secretariaat SSBK, Lindestraat 2, 6566 ZV Millingen a/d Rijn, of via e-mail: J.Nijenhuis1@chello.nl. Zie ook: www.stichtingsteunfonds.nl voor informatie over de aanvragen.

Jackpot op maximaal bedrag op bingoavond in Groesbeek

GROESBEEK – Op donderdagavond 21 april is er weer de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Op deze avond staat de jackpot op liefst 400,-- terwijl de hoofdprijs 250 euro bedraagt. Voor de gelukkige bingospeler(ster) is er een totaal bedrag van 650,-- in de wacht te slepen. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur open terwijl de bingoballetjes pas om 20.00 uur gaan rollen.

GJS maakt zich zorgen om relatie tussen Regiotaxi en Swom-vervoer

MILLINGEN AAN DE RIJN – De fractie van GJS heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college omtrent de eventuele invloed die de regiotaxi kan hebben op de activiteiten van de SWOG in Millingen aan de Rijn.

In Millingen wordt volgens GJS veel gebruik gemaakt van de diensten van de Swog, vooral door de ouderen. Sinds 1 januari 2015 kunnen de inwoners van Millingen aan de Rijn naast de vervoersservice van de Swom ook gebruik maken van de Stadsregiotaxi. Volgens het college heeft dat in 2015 geen effect gehad op de gebruikscijfers van de vervoersservice van de Swog, daarnaast is een rit met de vervoersservice van de Swom in de meeste gevallen ook goedkoper dan een rit met de Stadsregiotaxi.

Op 1 september 2016 start volgens het college een nieuwe contractperiode voor de regiotaxi. De regiotaxi en de Swom vervoersservice blijven ook na 1 september naast elkaar bestaan volgens het college. De Swom vervoersservice maakt zo'n 3000 ritten per jaar. De inwoners van Millingen aan de Rijn, Kekerdom en Leuth die gebruik van de vervoersservice van de Swom maken alsmede de vrijwillige chauffeurs zijn tevreden over deze service. Ook voor de gemeente is het vervoer door de Swom een relatief goedkope vervoersvorm als met het afzet tegen de gemeentelijke kosten van de regiotaxi. Het college van Berg en Dal wil deze kleinschalige, lokale vervoersvoorziening dan ook graag in stand houden. Samen met de Swom gaat de gemeente Berg en Dal bekijken of de vervoersservice nog beter op de toekomst kan worden toegesneden.

De jaarlijkse Noviomagumtocht

HEILIG LANDSTICHTING - Op zondag 24 april houdt wandelvereniging Magnus haar jaarlijkse Noviomagumtocht. Deze unieke tocht voert de wandelaars vanaf startbureau hotel-restaurant Konichiwa, Nijmeegsebaan 53, Heilig Landstichting, door een prachtige omgeving, waar bossen en heuvels elkaar afwisselen.

Van hinderlijk verkeer zult u maar weinig last hebben omdat al onze routes zo zijn uitgezet dat zij grotendeels door de bossen gaan. De talrijke heuvels die opgenomen zijn in het parkoers kunnen soms lastig te nemen obstakels zijn. De afstand van 40 km (speciaal voor de wat doorgewinterde wandelaar) is best pittig te noemen.

U kunt starten op de volgende tijden:

5 – 10 km tussen 08.00 en 14.00 uur

15 – 20 km tussen 08.00 en 12.00 uur

25 – 30 – 40 km tussen 08.00 en 10.00 uur

De Noviomagumtocht biedt voor jong en oud een uitgelezen kans om er een dagje helemaal uit te zijn en is natuurlijk ook heel geschikt als voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse. Het startbureau is met het openbaar vervoer te bereiken met lijn 5: Nijmegen-Groesbeek halte Sionsweg, Heilig Landstichting. Openbaar vervoer info: 0900 9292Er is voldoende parkeergelegenheid. Inlichtingen over de Noviomagumtocht zijn te verkrijgen via onze site www.wvmagnus.nl of telefonisch 024 3445125 of 06 51757645.

Veel belangstelling op informatieavond verbouwing Kulturhus Beek

BEEK – Woensdagavond vond er een informatiebijeenkomst plaats over de verbouwing van het Beekse Kulturhus. Zo'n 50 belangstellenden waren aanwezig zoals gebruikers, buurtbewoners en overige belangstellenden.

Voorzitter van de Stichting Liny Toenders heette allen welkom en was blij met de grote opkomst. "Het huidige Kulturhus is minder uitnodigend naar de buurt en andere bezoekers toe. Het is de bedoeling dat er een nieuwe buurtkamer met terras gerealiseerd wordt, waarvan de ingang aan de Roerdompstraat zal komen. Hierdoor wordt het toegankelijker en gezelliger voor inloop en ontmoeting. Er ontstaan na de realisatie meer mogelijkheden voor initiatieven en activiteiten voor en door de bewoners van Beek zoals kaarten, spelletjes, lezingen, debatten, film, optredens, samen lunchen, buurtsoepie of gewoon koffie drinken en bijkletsen. Het Kulturhus nieuwe vorm moet het bruisend hart van Beek gaan worden", aldus Liny Toenders.

Vervolgens gaf zij het woord aan de architecten Orval en Bulkens die de aanwezigen via een beeldscherm meenamen door het nieuwe Kulturhus. De bedoeling is dat er in juni gestart wordt met de verbouw en dat het eind oktober gerealiseerd is. De fietsenstalling van basisschool De Biesenkamp zal zo'n 20 meter verplaatst gaan worden, dat is in overleg met de directie van de school overeengekomen, aldus de architect. De financiën zijn dankzij subsidie van de voormalige gemeente Ubbergen, Provincie, Oranjefonds en VSB fonds rondgekomen. "De huren gaan niet omhoog", aldus Liny Toenders. Als laatste kwam er een vraag van een aanwezige mevrouw die vroeg wat er 10 jaar geleden met het stoelengeld gebeurd was. Veel mensen hebben een stoel gekocht ter ondersteuning van het project, maar daar is niets meer van vernomen. Er zou een plaquette komen met alle namen van de geldgevers. Liny schrok hiervan, dit heeft het vorige bestuur besloten, ik ga het onderzoeken liet zij weten.

Ook zal er een open sollicitatieprocedure opgestart gaan worden voor de beheerdersfunctie, die nu in handen is van Dolly Toonen en Roy Janssen van Fac Skills. Het bestuur wil zoveel mogelijk uit het beheer halen om zo de exploitatie rond te krijgen. "Natuurlijk doen wij ook mee", liet Dolly Toonen weten, die al vier jaar de beheersfunctie op zich hebben genomen.

Plateau aangelegd voor grondboringen bij De Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Medewerkers van de firma Van Kesteren uit Groesbeek hebben op verzoek van het gemeentebestuur van Berg en Dal een plateau aangelegd voor het plaatsen van een boorinstallatie in het drassig gebied naast de protestantse kerk aan de Kerkstraat.

Onlangs is er 40 meter diep geboord op het marktterrein aan de Spoorlaan om grondwater in de Spoorbeek te laten stromen. Nu moet er geboord worden in de omgeving van de protestantse kerk nabij de vijver waar De Groesbeek is ontsprongen. Ook daar zal diep geboord gaan worden om in ieder geval De Groesbeek van voldoende water te voorzien. Het is de bedoeling dat de komende weken zowel in De Spoorbeek als De Groesbeek voldoende water zal stromen.

Burgerprotest bij beslissing in de realisatie van het windpark

REGIO - Op donderdag 28 april neemt de gemeenteraad van Kranenburg een belangrijke beslissing in de realisatie van het omstreden windpark aan de Kartenspielerweg, pal langs de rijksgrens. Burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’ roept eenieder op hierbij aanwezig te zijn zodat het de gemeenteraadsleden duidelijk wordt dat de plannen veel weerstand oproepen.

Eigenlijk had de beslissing al op 3 maart moeten vallen maar de gemeenteraad had een langere voorbereidingstijd nodig. Na twee keer te zijn uitgesteld is nu voor 28 april gekozen. Dan besluit de raad of men overgaat tot de tweede inspraakronde voor het aangepaste ‘Flächennutzungsplan’ (FNP). Deze voorziet in de aanwijzing van een 200 ha groot gebied langs de Kartenspielerweg in het Reichswald als concentratiezone voor windindustrie. Iris Roselie, woordvoerster van het Tegenwind, verduidelijkt: “Het FNP is te vergelijken met het Nederlandse bestemmingsplan. Wanneer de raad akkoord gaat, dan is dit een grote stap voorwaarts in de procedure om tot de bouw van windturbines in het bos te komen.”

Bij aanname van het voorstel zal naar verwachting half mei de tweede (en laatste) inspraakronde starten. Roselie: “Net als bij de eerste ronde zal ons burgerinitiatief weer luid op de trom slaan. Via infostands, flyeracties, informatiebijeenkomsten, social media et cetera zullen we burgers en organisaties informeren en oproepen massaal een zienswijze in te dienen. Belangrijk om te weten is dat ook Nederlandse burgers en organisaties kunnen reageren.”

Maar eerst dient te worden afgewacht wat de 28e wordt besloten. “De stemming lijkt een formaliteit,” vervolgt Roselie, “maar bij een hoge opkomst van demonstranten moet ik het nog maar zien. Dat ze deze beslissing al twee keer hebben uitgesteld, geeft wel aan dat de raadsleden met dit thema worstelen.”

Inwoners Groesbeek deden in 2015 vijftien maal beroep op Ombudsman

GROESBEEK – In de voormalige gemeente Groesbeek hebben in 2015 in totaal vijftien inwoners een beroep gedaan op de gemeentelijke Ombudsman. Van deze 15 werden er 12 doorverwezen naar de juiste afdeling van de gemeente of juiste procedure.

Een van de meldingen betrof onvrede van verzoekers met de wijze waarop de gemeente met het probleem is omgegaan. De Ombudsman heeft hierover met de gemeente een gesprek op gang gebracht. Het probleem is weliswaar nog niet opgelost, maar er is wel aandacht voor en blijft onder de aandacht. Twee klachten die met een klachtonderzoek en rapport zijn afgerond. Beide klachten zijn overigens gegrond verklaard. Het aantal klachten in de zes gemeenten waar de Ombudsman mevrouw dr.J.G.M. Assen bevoegd is, was hoger dan andere jaren te weten 35 (tegenover 20 in 2014).

In het bijzonder is er een enorme stijging van het aantal klachten in de gemeente Groesbeek in 2015, waarvoor geen verklaring kan worden gevonden. De verwachting was wel dat het aantal meldingen in 2015 hoger zou zijn dan in voorgaande jaren vanwege de decentralisatie naar de gemeenten betreffende zorg, W.O., WMO en in het kader van de participatiewet. Volgens de Ombudsman ligt er voor de gemeenten een taak dat de inwoners goed worden voorgelicht over waar zij met hun vragen, suggesties en klachten terecht kunnen. Daarnaast kan volgens de Ombudsman de gemeenteraad erop toezien dat de gemeentelijke organisatie systematisch lering trekt uit de klachten.

Open rondleidingen door tentoonstelling 'De Polen'

GROESBEEK - In het kader van de Nationale Museumweek organiseert het Bevrijdingsmuseum op zondag 24 april van 12.00-16.00 uur open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling 'De Polen. Bevrijders in Ballingschap'.

De Polen vochten met de geallieerden voor onze vrijheid, maar werden zelf niet bevrijd. Het spannende verhaal van de Polen is één van de meest meeslepende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsgeschiedenis. Dit onderwerp wordt belicht in deze tijdelijke tentoonstelling. Reserveren niet nodig. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmsueum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Discozwemmen voor iedereen

GROESBEEK - Vrijdag 29 april houdt zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek van 18.00-20.30 uur discozwemmen voor iedereen.

Op swingende Top 40 muziek met een spetterende discoverlichting kan er volop gedanst en gezwommen worden. De entree is 4.00 voor kinderen en 4,50 voor volwassenen.

Hulp bij iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel...

MILLINGEN - Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel?

Dan bent u welkom bij het Internetcafé op zaterdag 30 april van 10.00-12.00 uur in gebouw OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Internetcafé is een initiatief van de Stichting Welzijn Ouderen en vindt plaats met het Repaircafé op de laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van juli, augustus en december.

Kom genieten bij wijngaard De Plack

GROESBEEK - Kom genieten bij wijngaard De Plack. Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei gaan onze deuren weer open!

Dit vieren wij met live vers gebakken pizza inclusief een consumptie en een korte wandeling met Virginie en John door de wijngaard. Nu te boeken voor 24,50 bij John en Virginie Grutters. Zowel binnen als buiten is er warm vuur. Opgeven voor 26 april. info@wijngaarddeplack.nl.

Aan de voet van het glooiende Reichswald ligt onze wijngaard. Één van oorsprong gemengd familiebedrijf. In 2006 gestart met de aanleg van onze wijngaard van 1,5 hectare. Soorten: Regent, Cabernet Noir, Johanniter, Cabernet Blanc en Helios.

Kwaliteit staat voorop doordat er handmatig wordt uitgedund en met de hand wordt geoogst. Zodoende worden alleen de beste druiven gebruikt en is het natuurlijke suikergehalte van de druif hoog. Kom gezellig een glaasje proeven John en Virginie Grutters zullen u gastvrij ontvangen.

Prijzen:

Mèdèn 2008 Gouden medaille

Regent 2009 Zilveren medaille

Regent 2008 bronzen medaille

Wijnleerpad gratis te bewandelen

Wijnproeverijen/rondleidingen op afspraak vanaf 10 personen

verhuur steps en mountainbike incl. routes

Boerenlunches op afspraak

Klootschieten in het Reichswald

en meer

Wijngaard De Plack, Ketelstraat 36, Groesbeek (De Horst), (024 3978358/06 39462884)

info@wijngaarddeplack.nl, www.wijngaarddeplack.nl; Proeflokaal en winkel maandag en woensdag gesloten. Terras geopend vanaf mei tot en met oktober op zaterdag en zondag van 11:00-16:00 voor een drankje en lekkernijen.

Hemmy in twintig jaar naar Groenteman 3.0

GROESBEEK - Wie herinnert het zich nog de groenteboer in het dorp met kleine hoeveelheden gesneden groenten en een paar huisgemaakte salade. Nu 20 jaar later is de zaak van Hemmy en Jacqueline uit gegroeid tot een speciaalzaak met een uitstraling van vers kwaliteit met smaak. Recent in een nieuw jasje gestoken met een nieuw herkenbaar logo. Hemmy van Haaren, echt (h)eerlijk smaakvol.

"20 jaar geleden ging mijn wens in vervulling", aldus Hemmy. 'Een eigen groenten- en fruitzaak in het hartje van Groesbeek." Het is in de jaren een verswinkel geworden met mooie producten om zelf een maaltijd mee te bereiden maar ook je te laten verwennen door smakelijk gemak.
Vorig jaar is Hemmy's Maaltijd Service uitgebreid met nog meer smakelijke, variërende maaltijden, ambachtelijk bereid en een bezorg service. "De klant waardeert de versheid en menu keuze van de maaltijden, we hebben het bezorg gebied al uitgebreid naar Mook en Malden", aldus Hemmy. "Wij werken niet met abonnementen, dat is voor ons en de klant prima werken. We gaan voor smaak en kwaliteit."

Hoe ik kan concurreren tegen de supermarkten? Gewoon je eigen weg gaan en luisteren naar de klanten. Zo starten we met Groenten op Maat. Verschillende gangbare groenten worden los aangeboden. Dit om onder andere voedselverspilling tegen te gaan. Iedereen kent het wel dat 2 stengels bleekselderij in een recept er voor zorgt dat de rest van de bos blijft liggen in de groentela. Op de recepten staat vaak maar 2 stengel bleekselderij, 3 roosjes bloemkool of 3 worteltjes. Dat is dus geen probleem meer!
Zo zie je maar zegt Hemmy: "20 jaar niet stil gezeten, luisteren naar je klant is het allerbelangrijkste." Aankomende weken staan in het teken van smakelijke, feestelijke acties.

Hemmy van Haaren, Dorpsstraat 41a, Groesbeek; 024 3976383.

Sushi-restaurant Konichiwa houdt proeverij op hemelvaartsdag

HEILIG LANDSTICHTING - Het befaamde Sushirestaurant 'Konichiwa' in Heilig Landstichting houdt met hemelvaartsdag donderdag 5 mei een Sushi proeverij aan de Nijmeegsebaan 53 van 14.00 tot 16.00 uur. Daarnaast zal er op het terras van het restaurant een speciale kinderattractie worden opgesteld van 12.00 tot 17.00 uur.

Om het geheel nog aantrekkelijker te maken is er life muziek van het duo ' The Family 'uit Beuningen. Dit bekende duo zal bij goed weer op het terras der muzikale klanken laten horen en bij slecht weer zullen zij uitwijken naar het restaurant. Zij zijn te horen van 14.00 tot 21.00 uur.

Brunchen
Op moederdag, vaderdag en eerste en tweede pinksterdag kan men van 12.30 tot 15.30 bij Konichiwa genieten van een uitgebreide brunch. Het is voor iedereen een aanrader om hier gebruik van te maken en te genieten van een variatie van warme en koude gerechten. De kosten bedragen 23,95 per persoon terwijl kinderen van 4 tot 10 jaar maar 11,50 behoeven te betalen.

Twee of drie gangen menu's
Vanaf half mei kan men bij Konichiwa ook genieten van twee- of driegangenmenu's. Een tweegangenmenu bestaat uit een voor- en hoofdgerecht en kost 19,95 per persoon terwijl een driegangen menu voor-, hoofd- en nagerecht 22,45 kost. Daarvoor kan men ruimschoots genieten van een uitgebreid dessert.

College Berg en Dal ziet reactivering spoorlijn als barrière voor centrum

BERG EN DAL - Naar aanleiding van berichten in de media dat Ariva belangstelling zou hebben voor de reactivering van de spoorlijn Nijmegen – Kleef heeft Jo Coerwinkel van GroenLinks en Thie Hoeken (PvdA) schriftelijke vragen gesteld aan het college die als volgt zijn;


1. Is het college bekend met de standpunten van Ariva en Vieuw?
2. Bent u het met ons eens dat een goede spoorverbinding in onze regio tussen Nederland en Duitsland van groot belang is met het oog op klimaatverbetering, woon- en werkverkeer en recreatie en toerisme.
3. Bent u bereid in contact te treden met de gemeentebesturen van Nijmegen, Kranenburg en Kleef om te overleggen over een eventuele reactivering van de spoorlijn?
4. Bent u bereid een voorstel te doen aan de raad waarin reactivering van de spoorlijn het uitgangspunt is?
Wat vraag 1 betreft is het standpunt van Ariva niet relevant, alleen als zij zonder overheidsbijdrage een spoorlijn exploiteren, wat in Nederland niet het geval is. Reactivering is gezien het raadsstandpunt alleen bespreekbaar in de vorm van een tram of tramtrein en geen light-treinstellen wat VIEV wil.
Antwoord 2; Ook een goede grensoverschrijdende busverbinding kan de belangen dienen is het college van mening.
Antwoord op vraag 3; Het college is en blijft bereid om in overleg te plegen met de diverse instanties.
Antwoord 4; Het college ziet geen aanleiding om het raadsbesluit van 4 oktober 2012 te herzien.

Ben jij een kei in organiseren?

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek e.o. is een ontmoetingsplek voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. Wij bieden informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die (uit eigen ervaring) weten hoeveel impact kanker op je leven kan hebben.

In onze tweede huiskamer kunnen mensen uit Berg en Dal en wijde omgeving terecht om te praten, maar ook om andere mensen te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Ook tijdens de georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor contact met anderen, om er op een ontspannen manier ‘even uit te zijn’.

Het Inloophuis Groesbeek organiseert steeds meer activiteiten. "Daarom zijn wij op zoek naar meerdere vrijwilligers die hieraan een steentje willen bijdragen. Vind jij het leuk om actief bezig te zijn en te organiseren? Vind je het daarnaast leuk om samen met andere vrijwilligers te werken en een luisterend oor te hebben voor onze gasten? Dan ben je bij ons op je plek! Kortom: gevarieerd werk in een prettige werkomgeving. Wij bieden ruimte voor eigen interesses en aandachtsgebieden. Ook als je op een andere manier aan de slag wilt bij het Inloophuis Groesbeek, bijvoorbeeld als gastheer of gastvrouw, ben je welkom. Interesse? Neem contact met ons op: per e-mail of telefonisch. Wij zijn geopend en bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur."

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl; www.inloophuisgroesbeek.nl.

In memoriam Theo Derks

BEEK - Afgelopen zaterdag heeft harmonie KNA afscheid genomen van haar erelid, trompettist en gelegenheidsdirigent Theo Derks.

60 jaar lang heeft Theo deel uitgemaakt van onze vereniging. Theo was er altijd, op de repetitie, bij uitvoeringen. Iedere maandagavond begeleidde hij de extra repetitie voor muzikanten. Bij verschillende gelegenheden nam hij het dirigentstokje ter hand zoals bij de herdenkingen en de 1e H.Communie.

Ook als bestuurslid heeft hij hard gewerkt om de vereniging op te bouwen. Hij was nooit te beroerd om zijn eigen mening te laten horen, die nogal eens kon verschillen van de rest. Toen hij Koning werd bij schutterij BUB heeft hij daarmee de aanzet gegeven tot verdere samenwerking tussen KNA en BUB.

We zullen hem missen en onze gedachten gaan uit naar Tinie, de kinderen en kleinkinderen. Het was een eer hem te mogen begeleiden naar zijn laatste rustplaats.

Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op zondag 24 april verzorgt het Bevrijdingsmuseum in samenwerking met LiberationTour van 12.00-16.30 uur een battlefieldtour in een historisch legervoertuig (Dodge).*

De tour gaat door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief en wordt voorafgegaan door een bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2. Na afloop koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé.

Prijs 40,- ; Museumkaart niet geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. *Vertrek onder voorbehoud van aantal deelnemers.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en Dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld.

De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over zijn bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten.

Agenda Berg en Dal Mei

2 mei Buurtsoepie in de huiskamer van Kerstendal om 11.30 uur kippenragout met rijst en/of stokbrood op het menu. Met na afloop koffie/thee en koekjes. Opgeven 024 6843987/024 3781005

4 mei Dodenherdenking bij de Naald aan de Clarenbeekseweg. 18.15 uur mmv Edelweisz

7 mei Giro Berg en Dal zie www.girobergendal.nl

10 mei 19.30 uur Biljarten dames in Kerstendal

Wekelijks op de maandag in Kerstendal

13.30 uur cursus Levensverhalen,16.30 uur Dames trimclub, 18.15 uur Kwiek senioren gym , 20.00 uur repetitie symfonieorkest

Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk

Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur

Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal

19.00 uur trimclub Muntinga, 20.30 uur Dames gymclub Total Body, 21.30 uur Volleybal Nebo

Wekelijks op de dinsdagavond in Emmalaan 35

19.15 uur Kundalini Yoga Berg en Dal zie www.kundaliniyogabergendal.nl

Wekelijks op de woensdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75

10.00 uur Biljart, 10.45 uur BVO Bejaardengym, 14.00 uur BVO Koersbal, 19.30 uur Biljart

Wekelijks op de woensdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de woensdagavond in de parochiekerk

Repetitie van kamerkoor Kalliope zie www.koorkalliope.nl

Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Wekelijks op de donderdag

13.00 uur UitdeKunst schilderclub, 14.00 uur Bridge, 20.00 uur Biljart.

Wekelijks op de vrijdag

14.00 uur BVO Biljart, 19.00 uur repetitie Edelweisz, 19.30 Volleybal met Volleydal

11 maart Biljart BV de Tol 19.30 om de week

Wekelijks op de zaterdag

8.30 uur zaterdag trim

Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Dagelijks kunt u de dierenweide bij de Vijverhof bezoeken zie facebookpagina

Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl.

Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites: www.dorpsraad.nl en www.bergendalsbloei.nl.

Café Wellen

BERG EN DAL - De grens heeft al eeuwenlang de leefomstandigheden in de regio van Berg en Dal bepaald. Nog voordat het dorp Berg en Dal feitelijk bestond, liep door dit gebied de grens tussen twee staten, te weten het hertogdom Kleef en het hertogdom Gelre.

Globaal kan de oude grens worden getrokken van Beek door het Keteldal naar Berg en Dal en dan langs de Oude Kleefsebaan richting Wyler. Op het Nederlandse gebied ter hoogte van de huidige grenspost aan de Oude Kleefsebaan had familie Wellen haar grenscafé. De afgebeelde ansichtkaart dateert van ongeveer 1910. In die tijd was het een komen en gaan van Nederlandse en Pruisische militairen en grenswachten. Vanzelfsprekend werd er in de grensregio zowel Nederlands als Duits gesproken. Zelfs de teksten op ansichtkaarten waren vaak tweetalig. Het gezellige grenscafé lag van september 1944 tot maart 1945 in de frontlinie. Tijdens de hevige gevechten werd het café geheel verwoest. Na de oorlog heeft de familie Wellen het grenscafé weer opgebouwd. Bovendien kreeg het café een hotelbestemming. Thans is in het pand Van Raaij Diervoeders gevestigd.

(Uit: Berg en Dal, Mooi Nederland. De geschiedenis van een heuveldorp. Uitgave Stichting Heemkunde Berg en Dal, 1997).

36 klachten ingediend in oude gemeente Groesbeek

GROESBEEK - In 2015 zijn in de oude gemeente Groesbeek in totaal 36 klachten – schriftelijk of per email – ingediend, daarnaast waren er telefonische klachten die allemaal mondeling afgehandeld konden worden, zodat geen klachtenprocedure nodig was.

Van de schriftelijke en email klachten werd in 26 van de gevallen de grond van de klacht weggenomen of werd aangegeven dat een formele afhandeling niet nodig werd gevonden. In drie gevallen werd de klacht niet in behandeling genomen omdat het geen klacht was. Het betrof een verzoek om informatie, melding of vragen met betrekking tot de website, handhaving, een inhoudelijk besluit waartegen bezwaar kon worden gemaakt dan wel een bezwarenprocedure liep en de klachten feiten betroffen van meer dan een jaar geleden. In zeven gevallen werd de klager in de gelegenheid gesteld te worden gehoord waarvan ook gebruik is gemaakt. Alle klachten zijn formeel afgehandeld. Wat opgevallen is dat een aantal klachten via de ombudsman naar de gemeente toe werden geleid. De aard van de klachten waren als volgt:
Vragen en opmerkingen over de website, vermelding verwijderd van website, het nemen van een Wwb-besluit, handhaving door ODRN, verstrekking tijdelijke GPK, nieuw trouwboekje verstrekt, verzoek om toelichting van genomen besluit, vlottrekken uitbetaling Wwb/Pgb en balie dienstverlening. De klachten die formeel moesten worden afgehandeld waren:
Het beantwoorden van vragen door wethouder (tegemoet gekomen) , wijze van afhandeling aanvraag WMO (gegrond, nieuwe klantmanager), Gevoerd overleg met college (met toelichting opgelost), verkrijgen van verklaring belastingdienst over consequenties foutieve vermelding (verklaring geen gevolgen verstrekt), wijze van afhandeling en bejegening inzake Wwb (deels gegrond wat betreft communicatie), gevoerde Wmo-procedure (gegrond nieuwe Wmo-procedure) en Pgb procedure (opgelost, maar wel gegrond ten aanzien van gedragingen/communicatie). Al deze klachten zijn besproken met betrokkenen medewerker(ster)s.

Late Harvest bij De Mallemolen

Foto: Late Harvest

GROESBEEK - Zaterdagavond 23 april speelt de formatie Late Harvest in het theatercafé van De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Een beginnende formatie die na lang repeteren besloten heeft om een optreden voor familie, vrienden, bekenden en andere belangstellenden op te voeren.

De band bestaat uit vier muzikanten te weten; Ruud Emonts (bas en zang), Peter Harts (gitaar en zang), Tom Peters (gitaar) en Willie Hopman (drums en zang). Willie had een paar jaar geleden, op zijn 65-ste verjaardag een Cajon cadeau gekregen van vrienden. Hij had nooit gedacht het drummen weer op te pakken nadat hij in 1992 was gestopt. Hij ontmoette Pieter Harts en Tom Peters, twee mannen met gitaar die wekelijks improviserend samen speelden. Met z'n drieën gingen ze aan de slag en zochten al snel iemand die op de bas kon spelen om er zo een complete band van te maken, dat de naam 'Late Harvest' zou dragen.

Ruud Emonts was daarvoor de ideale persoon omdat hij niet alleen bas speelt maar ook vocaal enorm goed uit de voeten kan. Ruud is als schrijvend en uitvoerend muzikant actief sinds eind jaren zeventig. Qua repertoire gingen ze Back to the Roots-muziek uit de jaren sixties met nummers van Neil Young repeteren alsmede gevoelige nummers van The Eagles en Pink Floyd. Iedereen is op die avond welkom, de toegang is gratis. Aanvang 20.00 uur.

Berg en Dal sluit zich aan bij Maatschappelijke Meerwaarde

BERG EN DAL - De Maatschappelijke Meerwaarde heeft het gemeentebestuur van Berg en Dal gevraagd om een jaarlijkse subsidie van 3000,-- voor de activiteiten van tal van organisaties, zoals stichtingen, verenigingen of bedrijven.

De doelstelling van de stichting is om de leefbaarheid te bevorderen in haar werkgebied. Dat wil de stichting bereiken door een ondernemersnetwerk op te zetten dat maatschappelijk betrokken ondernemen stimuleert en organiseert, door structureel verbindingen op lokaal niveau tot stand te brengen tussen bedrijfsleven, onderwijs, lokale overheden en maatschappelijke organisaties. Nu het gemeentebestuur de subsidie toekent wordt het werkgebied van de stichting uitgebreid met de gemeente Berg en Dal.

Het huidige werkgebied van de stichting – die ruim 11 jaar bestaat – is gemeente Beuningen, Heumen, Nijmegen en Wijchen en dat wordt nu met Berg en Dal uitgebreid. Door het toekennen van de subsidie zal er een wethouder van Berg en Dal aan de Raad van Advies van De Maatschappelijke Meerwaarde – die tweemaal per jaar bij elkaar komt – worden toegevoegd. De stichting vraagt het college tevens zich op te stellen als ambassadeur van de stichting.

College wil 210 duizend euro bijdrage in Kulturhus Beek

BEEK - Het college van Berg en Dal wil maximaal 210.000 euro bijdrage aan de verbouwing en aanpassing van het Kulturhus in Beek ten behoeve van een inloop/dagopvang.

Tijdens de gesprekken met de Stichting Kulturhus Beek over de huur kwam de stichting met een huurprijs van 4.500,-- per jaar, dat was voor de gemeente onacceptabel. Bij nader overleg met Oosterpoort/ Stichting is overeenstemming bereikt over de jaarlijkse vergoeding van 28.500 tot 1 april 2018 en daarna een jaarlijkse all-in vergoeding van 15.000,-.

Voor de gemeente Berg en Dal is dit de maximale vergoeding die zij beschikbaar willen stellen. De stichting had al eerder aangegeven dat de verbouwingskosten hoger uitvallen. Zo waren bijvoorbeeld de kosten van directievoering door architecten Orval/Bulkens af 17.975 niet in de begroting opgenomen. Met de verbouwing die naar verwachting eind oktober gerealiseerd zal zijn, wordt een inloop/ ontmoetingsruimte gerealiseerd tegen – volgens de gemeente – een redelijke vergoeding, die vergelijkbaar is met het tarief dat bij andere Kulturhusen en dorpshuizen van toepassing is.

Expositie modelschilderen Mensen Zien Mensen

Foto: Elly van Rossum

GROESBEEK - In het culturele centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek kan men op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 22.00 uur schilderwerken bezichtigen, die gemaakt zijn door cursisten onder leiding van Elly van Rossum. De expositie loopt tot 23 mei.

De werken die te zien zijn bevatten diversen stijlen en technieken zoals acryl, aquarel, olieverf en pastelkrijt. Alle getoonde werken zijn gemaakt naar waarneming. Wekelijks komt er een model poseren tijdens de cursus. De modellen zijn man, vrouw, jong, oud, gekleed of naakt. Tekenvaardigheden zijn een belangrijk gegeven binnen deze cursus, waar in het begin ook veel aandacht aan wordt besteed.

De cursussen worden gegeven op de dinsdag- en donderdagavond in Het Bosduiveltje in Heilig Landstichting van 19.00 tot 22.00 uur. Naast model schilderen zijn er ook mogelijkheden voor algemeen tekenen en schilderen terwijl in de maand juni er workshops aangeboden worden in Hortus Tuin in Nijmegen. Voor meer informatie over de werken en cursussen kan men terecht bij Elly van Rossum: 06 49948992 of per mail; ellyvanrossum24@gmail.com. Daarnaast kan men ook voor informatie de website bezoeken; www.atelierbergendal.nl.

Ook dit jaar weer een Zeepkistenrace in Beek

27 april 2016 Koningsdag Beek

In het hartje van Beek is er deze dag van alles te doen.

Een vrijmarkt, de Oranje Zeepkistenrace en een gezellig feestplein.


Vrijmarkt, 10.00 uur
Voorafgaand aan de zeepkistenrace vindt er een heuse vrijmarkt plaats. Deze start om 10.00 uur op de Rijksstraatweg. Meld je aan via de site om zeker te zijn van een mooie plaats in een kraam!

Oranje Zeepkisten Race , 13.00 uur
Na het succes van vorig jaar dit jaar weer een Zeepkistenrace.

Dit jaar nog spannender met nog meer actie en spectakel.

Begin alvast te bouwen en kijk op de website voor de instructies en de eisen waaraan de zeepkist moet voldoen.

Meld je aan want er zijn nog slechts enkele plekken te vergeven.

Feestplein, Feestplein, 16.00 uur
Bovenstaande activiteiten worden afgesloten op het 'feestplein' met muziek en een drankje!

Ook voor de kinderen is er deze dag genoeg te doen. Het kerkplein wordt omgebouwd tot een leuk speelparadijs. De kinderen kunnen zich vermaken op een van de springkussens en in een mega zandbak waarin leuke prijzen te vinden zijn.


Neem een kijkje op de site voor alle bruikbare informatie en voor het inschrijven voor de race en-of de vrijmarkt www.koningsdagbeek.nl.

Night of the Promz in Millingen

MILLINGEN - Het is u vast niet ontgaan: op 21 & 22 mei zal Millingen op haar grondvesten trillen tijdens Night of the Promz. Het verkooppunt bij de Primera in Millingen aan de Rijn is sinds afgelopen zaterdag (17 april) geopend en ook online gaan de toegangskaarten als zoete broodjes. Zou het de organisatie wederom lukken om een uitverkocht evenement te organiseren?

Omdat deze editie van Night of the Promz in het teken van Vrede & Vrijheid staat, stelde het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek voor elke bezoeker van de Promz een gratis toegangskaart beschikbaar. Een prachtige samenwerking die ervoor zorgt dat bezoekers een tweedelige 'beleving' krijgt. Ook tijdens de militaire colonne die op 22 mei voorafgaand aan het concert door Millingen trekt, levert het museum een welkome bijdrage.

Maar dit is niet de enige mooie samenwerking die de organisatie is aangegaan. Het aantal sponsoren loopt inmiddels in de tientallen. De organisatie is zeer verheugd over het feit dat zoveel bedrijven het evenement een warm hart toedragen.

Fanfarekorps Ons Genoegen trakteert u tijdens de concerten samen met de bands Summerland en December, de koren Tot Zangs! en Vivace, een groot kinderkoor, Arno Kolenbrander, Stephanie van Werkhoven en andere solisten op een fantastische muzikale beleving. Het repertoire is even verrassend als uiteenlopend. Van barok tot rock, van Soldaat van Oranje tot André Hazes.

Kaarten zijn te koop via www.nightofthepromz.nl en bij Primera in Millingen aan de Rijn. Kaarten kosten in de voorverkoop 15,- en zijn aan de zaal voor 17,50 te koop.

Scholenvoetbal meisjes Groesbeek

GROESBEEK - Woensdag 13 april was het schoolvoetbal voor meisjes bij De Treffers in Groesbeek. Alle Groesbeekse scholen waren vertegenwoordigd.

In twee poules werd er gestreden voor een finaleplaats. Er waren mooie wedstrijden te zien. Na de poulefase zouden de eerste in de poule in de finale staan. De Carolusschool werd ongeslagen poulewinnaar net als ’t Vossenhol. In een zinderende finalewedstrijd stond het na 20 minuten nog altijd op 0-0. Dat betekende dat beide teams strafschoppen moesten nemen. De Carolusschool kwam als winnaar uit het veld. In 40 jaar Carolusschool is het nog nooit voorgekomen dat een elftal in het scholenvoetbaltoernooi de eerste plaats heeft veroverd.

Het team met keepster Carlijn, speelsters Sanne, Senna, Zoë, Daphne, Florine, Willisa, Yara, Anne, Janaé en nog een Senna zorgden voor dit spektakel. De vreugde was zeer groot bij de meisjes en hun supporters. Op woensdagmiddag 11 mei staat het regio scholentoernooi op het programma bij De Treffers.

Theo Verbeet Boysman van het jaar

GROESBEEK - Tijdens het vrijwilligersfeest is Theo (Tits) Verbeet benoemd tot Boysman van het jaar. Een beloning voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor Groesbeekse Boys. En zijn inzet mag imposant genoemd worden. Tits is jeugdleider en leider van lager seniorenteam geweest. Maakte deel uit van het jeugdbestuur. Werkte mee aan de bouw van de kantine en de renovatie van de kleedkamers. Haalde het oud papier op.

Maar na 41 jaar vrijwilliger is hij nog altijd is hij actief. Hij helpt bij de jaarlijkse dropping. Is vaste bezorger van het clubblad 'Schup Is'. Zet zich in voor onderhoud van de accommodatie bij de maandagmiddagploeg. Is niet alleen vaste supporter van het eerste elftal maar int ook de entree tijdens de wedstrijden. Kortom, een vrijwilliger waarvan een vereniging er nooit genoeg kan hebben.

Het leven van de parachutist in WO2

GROESBEEK - Op dinsdag 26 april verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 14.00-15.30 uur een workshop over parachutisten, speciaal voor de jeugd van 8-12 jaar.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00). Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Avondvierdaagse start 7 juni

MILLINGEN - Voor de vierde keer wordt de Avondvierdaagse in Millingen aan de Rijn georganiseerd. Jong en oud trekken dan de wandelschoenen weer aan. Op dinsdag 7 juni is de start van de Avondvierdaagse in Millingen aan de Rijn op sportpark De Hove.

Om 18.30 uur zal er een feestelijke opening zijn en daarna zullen de wandelaars van start gaan. Er zijn 4 mooie routes van 5 km in en rondom ons mooie dorp Millingen aan de Rijn en ook vier routes van 10 km. Wij hopen ook dit jaar op mooi weer en vele gezellige kilometers met heel veel deelnemers.

Inschrijven is mogelijk op zaterdag 23 april van 14.00 tot 16.00 uur bij ijssalon Eigenwijs op de Burg. Eyckelhofstraat. Bij voorinschrijving betaalt elke deelnemer 5 euro; bij inschrijving op de dag zelf is dit 6,50 euro. Voor info of vragen: Facebook Avondvierdaagse Millingen aan de Rijn of www.odiomillingen.nl.

Gemeente beschermt bomen tegen onhandige automobilisten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal heeft als proef drie bomen in het centrum van Groesbeek beschermd met houten schermen.

Het is al regelmatig voorgekomen dat automobilisten die in de parkeervakken langs de Dorpsstraat willen parkeren tegen de bomen aanrijden. Als dit vaker gebeurt en de schors van de bomen afgereden wordt, dan kunnen de bomen geleidelijk aan afsterven. Om dit te voorkomen is deze proef genomen. Als deze proef slaagt, zullen meerdere bomen met houten schermen beschermd worden.

Vrachtwagen rijdt deel muur omver in centrum Groesbeek

GROESBEEK – Een tot nog toe onbekende chauffeur van een vrachtwagen heeft onlangs een muur voor de losplaats van de Albert Heijn supermarkt aan de Dorpsstraat in Groesbeek gedeeltelijk omver gereden.

Het is dagelijks een heel gemanoeuvreer om de vrachtwagens zonder kleerscheuren de losplaats van de super op te rijden. De vrachtwagens moeten achterwaarts de losplaats inrijden waarbij ze met regelmaat zorgen voor files in het centrum. Inmiddels wordt de muur hersteld dat zal trapsgewijs gebeuren zodat het risico van omver rijden sterk verminderd wordt. Door wie en wanneer de muur omver is gereden, is niet bekend. De schade loopt in de honderden euro's.

Stichting Vitaal Kekerdom collecteert voor het Oranje Fonds

KEKERDOM - Van 1 tot en met 7 mei collecteert Stichting Vitaal Kekerdom voor het Oranje Fonds. Vitaal Kekerdom bestaat uit een groep betrokken inwoners die zich vrijwillig inzetten voor de gezamenlijke belangen van Kekerdommers met als doel de leefbaarheid te bevorderen en de sociale verbondenheid te vergroten. Het Oranje Fonds ondersteunt sociale initiatieven.

De helft van de opbrengst van de collecte is voor de Stichting Vitaal Kekerdom, de andere helft wordt door het Oranje Fonds besteed in de provincie Gelderland. Ook in Kekerdom hebben we al meerdere keren een bijdrage ontvangen van het Oranje Fonds, bijvoorbeeld voor NLdoet en de Burendagen op ’t Haonehart. Zo leverde het Oranje Fonds al bijdragen aan een mooie waterpomp en een schaduwdoek, maar nog belangrijker: werden ontmoetingen tussen inwoners ondersteund.

Stichting Vitaal Kekerdom krijgt door de collecte ook een steuntje in de rug. Dankzij uw bijdrage kunnen we digitaal en met flyers blijven communiceren en activiteiten zoals de recente AED-scholing en avonden in het Kulturhus blijven organiseren en nieuwe verbindende activiteiten ontwikkelen. Kijk voor meer informatie en een jaaroverzicht op www.kekerdom.net.

Begin mei komen vrijwilligers van Vitaal Kekerdom bij alle inwoners van Kekerdom aan de deur. Uw bijdrage is welkom. Daarnaast is dit het ideale moment om ons nog iets beter te leren kennen en uw eigen ideeën voor activiteiten in het dorp met ons te delen! Wij horen ze graag.

Lindsen-orgel à la Française

BEEK - Zondag 24 april geeft organiste Petra Veenswijk een concert op het Lindsen-orgel in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Aanvang 15:00 uur, toegang 10,00. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa in de kerk en via www.concertseriebeek.nl.

Op het programma staat Franse orgelmuziek uit Renaissance en Romantiek van Eustache du Caurroy, Theodore Dubois, Alexandre Guilmant en Camille Saint-Saëns. Petra Veenswijk studeerde aan het Rottterdams Conservatorium bij Bernard Winsemius. In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden, in 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het Internationaal Orgelconcours te Nijmegen.

Met een rijksbeurs volgde zij een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie aan het Parijse conservatorium bij Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de Prix d'Excellence (1991). Zij behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. In de jaren daarna volgde zij diverse interpretatie-cursussen aan de Schola Cantorum Paris bij onder andere Marie- Claire Alain en Gaston Litaize.

Als Internationaal concertorganist geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in binnen- en buitenland waaronder Parijs, Canterbury, Oslo en Praag. In 2015 verzorgde zij een concert en masterclass in Rio de Janeiro, Brazilië.

Sinds 1987 is zij als organist/dirigent verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft. In 1996 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Societé Academique ‘Arts- Sciènces Lettres’ in Parijs.

Switch Heren 2 kampioen

MILLINGEN - Donderdag 14 april is het tweede herenteam van Switch '87 kampioen geworden in de derde klasse na een 4-0 overwinning op Volamie H3.

Ondanks de spanning vooraf, er moest gewonnen worden, lieten de heren de tegenstander geen moment in het spel komen. Met een volle tribune kon het deze avond ook eigenlijk niet meer mis gaan. Een zeer speciaal moment voor Theo Klomberg die na 46 jaar volleyballen voor het eerst kampioen werd.
Met een mix van mannen met vele jaren volleybalervaring en een aantal die vorig jaar zijn begonnen wisten ze dit seizoen, op 2 verloren 5-setters na, alle wedstrijden te winnen. In de kantine werd er door de mannen en aanhang flink gefeest en gezongen. Zaterdagavond volgde een rondtocht op de platte kar door Millingen waarna het feest werd voortgezet tijdens het Switch Eindfeest in 't Fuske.

Jeugdinstuif Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Donderdag 21 april zijn jongens en meisjes in de leeftijdscategorie 4 tot en met 12 jaar welkom op sportpark Breedeweg voor de jaarlijkse jeugdinstuif van Groesbeekse Boys.

Kinderen die geïnteresseerd zijn in het voetbalspelletje kunnen ervaren hoe er bij Groesbeekse Boys getraind wordt. Onder begeleiding van ervaren jeugdtrainers en spelers van het eerste elftal worden er die avond verschillende onderdelen afgewerkt.
De instuif begint om 18.15 uur. Aanmelden is niet nodig, zorg gewoon dat je op tijd aanwezig bent. Broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn uiteraard ook welkom. Deelname is gratis.

Zonnebloem

Dinerdag

GROESBEEK - Het is weer zover, voor de zevende keer inmiddels: Dinerdag Groesbeek op donderdag 21 april. "Een leuk initiatief"', horen wij vaak. Zowel gasten van De Zonnebloem Groesbeek (slecht ter been zijnde medemensen) als ook de restaurants reageren elk jaar weer enthousiast.

De Dinerdag Groesbeek is een prima samenwerking: de restaurants stellen voor een symbolisch bedrag van 15 euro een leuk driegangendiner met een drankje samen voor de Zonnebloemgasten. De gasten zelf betalen een deel en de rest wordt bijgelegd door De Zonnebloem. Zo kunnen mensen die door handicap, ziekte of ouderdom slecht ter been zijn en weinig uit huis komen, toch een keer 'uit eten'. Veel van de mensen zijn aangewezen op hulp als van Tafeltje Dekje en voor hen is buiten de deur eten een leuke belevenis. Vrijwilligers die de gasten begeleiden, maken dit etentje mede mogelijk. "Wat een heerlijke avond en het weer werkt ook zo mee, echt lentegevoel" zei een van de gasten vorig jaar.

De Zonnebloem dankt alvast alle deelnemende Groesbeekse restaurants:

Bistro Le Steak - De Put - In geuren en kleuren – Puur – Santorini - Erica – Rozenhof – Konichiwa - De Oude Molen – Le Monde – Het Broertje - Lee Ho Fook - La Vie – Dikkemik - De Verrassing - De Wolfsberg - De Locomotief

We rekenen erop dat het ook dit jaar weer een geslaagde avond zal worden. Een goede actie: goed voor de aandacht voor het vrijwilligerswerk, tegelijk goed voor de gasten die zullen genieten, en ook goed voor de restaurants die zich ook op deze manier kunnen laten zien dat ze deel uitmaken van de Groesbeekse gemeenschap. Met deze avond maken wij in Groesbeek reclame voor het vrijwilligerswerk en dan met name voor De Zonnebloem. Wij hebben ongeveer 210 gasten in ons bestand en ongeveer 160 vrijwilligers die helpen bij activiteiten als een dagboottocht, zwartepietenactie, picknick, paasbrunch, kerstviering, vakantie, muziekmiddag, bezoekwerk. Inkomsten komen vooral van giften bij bruiloften / overlijden, de jaarlijkse loterij, donateurs.

Pianist in bevrijdingstijd

GROESBEEK - Back to 1944 De in 1925 geboren Jan Hendriks speelt op zondag 1 mei live zijn jazzmuziek die hij destijds in 1944 en 1945 ten gehore bracht in het bevrijde Nijmegen. In dit unieke programma staat Hendriks stil bij een aantal memorabele momenten uit zijn dagboek – voorgelezen door Sanneke Hilberink – en speelt hij jazznummers en songs die gezongen zullen worden door hoogleraar Amerikanistiek Frank Mehring en Tirsa Guelen. Presentator is Sjax de Bekker.

Nadat op 17 september 1944 nabij Nijmegen de luchtlandingen in het kader van operatie Market Garden door het geallieerde leger hadden plaatsgevonden, werd Nijmegen op 20 september bevrijd van de Duitse bezetter. Daarna werd Nijmegen frontstad tot half maart 1945.

Als negentienjarige speelde Jan in deze periode veelvuldig met zijn band op verschillende dansavonden die georganiseerd werden ter vermaak van de geallieerden. Deze vonden plaats in tal van gelegenheden, onder andere in Concertgebouw De Vereeniging, dat een belangrijk centrum van vermaak was voor de 'gewone' soldaat.

De jonge geallieerde militairen vonden ontspanning in de muziek van Hendriks en daarnaast diende de vaak opzwepende en melancholische jazz als uitlaatklep. Dat de band van Hendriks succes had blijkt wel uit een fragment uit zijn dagboek:

De band viel op een reuze manier in de smaak. Vele Engelsen konden niet geloven dat we hier in Nederland zo goed konden swingen.

[woensdag 8 november 1944], De schitterende klanken uit het repertoire van toen komen op deze middag weer tot leven.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek; 1 mei 2016. Aanvang 14.30 uur. Zaal open vanaf 14.00 uur. Entree: €5,00 per persoon. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl; Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Bloemen uit Millingen: garant voor kwaliteit

MILLINGEN - Bloemen uit Millingen staat voor kwaliteit van bloemen en planten. Uit een ruim assortiment met een grote varieteiten aan bloemen, kan voor iedere klant een boeket worden samengesteld. Of het nu om een luxe boeket gaat, of een leuk klein koffie- boeketje.

Voor iedere gebeurtenis kunnen bijzondere bloemwerken worden gemaakt. Er is een ruime keuze uit bloemen, ook zelf samen te stellen, bloemwerken voor huwelijk (bruidsboeket, corsages, bloemstukken voor auto, kerkversiering). Bloemwerken bij overlijden rouwboeketten en rouwstukken.
Ook voor bedrijven kunnen passende plantenbakken, bloemstukken of boeketten worden gemaakt. Wilt u zelf leren bloemschikken dan leert Monique Arnts, eigenaar van Bloemen uit Millingen, u graag hoe u dat kunt doen.Voor volwassenen en kinderen worden regelmatig workshops gegeven.

Bloemen uit Millingen, Heernbaan 174, Millingen aan de Rijn; 06 30830750; email: bloemenuitmillingen@gmail.com.

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

NIJMEGEN/HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen.

Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Arksteestraat 13-15 (zijstraat v. Welderenstraat/Oranjesingel) in Nijmegen is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.www.meubelrestyle.nl; info@meubelrestyle.nl.

Wilderniscafé springlevend!

KEKERDOM - Het Wilderniscafé in Kekerdom draait weer op volle toeren. 2015 was een overgangsjaar, maar we staan er weer helemaal! Onze troef, zeggen de nieuwe eigenaren, is: lokaal ondernemerschap, dat loont! Het is hard werken, maar stap voor stap werken we verder aan het succes van dit unieke café.

Sfeer is belangrijk. En we kiezen voor een goed aanbod. In de wijde omtrek zingt het rond. Over onze gratis live muziek op de zondagmiddag, of de vaste activiteiten met dans, de regionale pubquiz, maandelijkse Miet & Griet; en – niet in de laatste plaats – geregelde thema-avonden. Op zondag 24 april verzorgt harpiste Anouk Platenkamp een klassiek concert om 11:00 uur en op 29 mei ontvangen we vocaal ensemble Omnitet.

We bieden een compleet pakket met vermaak, drank en voor de fijnproever nog een gezonde maaltijd vooraf. En wie echt eens lekker uit wil pakken kan nog blijven overnachten in een van onze ruime kamers in de 'Bed & Brood'. Vanaf 1 april is het terras weer dagelijks open. Behalve aan de straatkant hebben we nog een rustige plek met zitjes achter in de heemtuin. Wij staan klaar met lekkere hapjes en drankjes. We hebben sinds kort ook een selectie biologische producten te koop. En we ontvangen met veel plezier groepen die een feestje willen vieren of op excursie gaan in de parel van het Verre Oosten: de Millingerwaard.

Dus, neem eens een dag vrij en kom naar Kekerdom! Agenda & Info: wilderniscafe.nl, Reserveringen: 06 23253878.

Een midweek in Lermoos (Oostenrijk) valt dit jaar in Groesbeek!

GROESBEEK - De Oostenrijk menu-actie van brasserie La Vie in Groesbeek is weer ten einde. Het betreft hier alweer de derde jaargang! In de maanden januari, februari en maart kon je genieten van een speciaal 3-gangen Oostenrijk menu en hiermee maakte je meteen kans op prachtige prijzen.

Wie wil dat nu niet? Die vraag is niet aan dovemansoren gericht geweest want er is door veel gasten heerlijk getafeld! De gelukkige winnaars zijn inmiddels bekend en hebben hun prijzen al in ontvangst mogen nemen.

Op de foto staan van links naar rechts: Julia Sas uit Malden wint de derde prijs, de dinerbon van La Vie, Geert Kroes (La Vie), Marc de Vocht (Mountain Residences), Dinie Hoogstraten uit Groesbeek wint de eerste prijs, het midweek verblijf in Aparthotel Pure Lermoos, Mevrouw Knoop uit Millingen aan de Rijn wint de tweede prijs, de waardebon van Austria Sport, Gerhard Berer (Austria Sport).

De waardering voor de Oostenrijk menu actie is groot dus hoogstwaarschijnlijk zal komend jaar de vierde jaargang wel plaatsvinden. Laten we het hopen! De actie is mede tot stand gekomen met Marc de Vocht. Kijk voor meer informatie op www.mountain-residences.com.

Schoolvoetbal voor meisjes bij De Treffers

GROESBEEK - Woensdag 13 april was het schoolvoetbal voor meisjes bij De Treffers in Groesbeek. Alle Groesbeekse scholen waren vertegenwoordigd.

In twee poules werd er gestreden voor een finaleplaats. Er waren mooie wedstrijden te zien. Na de poulefase zouden de eerste in de poule in de finale staan. De Carolusschool werd ongeslagen poulewinnaar net als 't Vossenhol. In een zinderende finalewedstrijd stond het na 20 minuten nog altijd op 0-0. Dat betekende dat beide teams strafschoppen moesten nemen. De Carolusschool kwam als winnaar uit het veld. In 40 jaar Carolusschool is het nog nooit voorgekomen dat een elftal in het scholenvoetbaltoernooi de eerste plaats heeft veroverd.

Het team met keepster Carlijn, speelsters Sanne, Senna, Zoë, Daphne, Florine, Willisa, Yara, Anne, Janaé en nog een Senna zorgden voor dit spektakel. De vreugde was zeer groot bij de meisjes en hun supporters. Op woensdagmiddag 11 mei staat het regio scholentoernooi op het programma bij De Treffers.

De Treffers A1 kampioen en promoveert naar de tweede divisie

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De Treffers A1 is afgelopen zaterdag door een overtuigende 4-1 overwinning en verlies van concurrent Mierlo Hout kampioen geworden van de landelijke derde divisie. De wedstrijd tegen AZSV verliep moeizaam maar na een half uur spelen scoorde Tjeu Langeveld uit een vloeiende aanval 1-0.

Daarna bleef De Treffers de bovenliggende partij maar wist niet door te drukken en bleef het tot de rust 1-0. In de tweede helft was De Treffers veel sterker maar bleven de kansen onbenut en door goed keeperswerk van de doelman van AZSV. Na een kwartier spelen maakten de gasten uit het niets 1-1 waarna De Treffers doelman Jordi Paters een 1-2 voorkwam. Mart Nuijen gaf een goede voorzet aan Treffers spits Noek Beers die de stand op 2-1 bracht door de bal fantastisch binnen te koppen.

Kort daarna scoorde wederom Noek de 3-1 en kort voor tijd wist Devin Jacobs de 4-1 aan te tekenen. Het feest kon beginnen want er was goed nieuws uit Malden waar Juliana '31 Mierlo Hout had verslagen met 2-0. Hiermee is De Treffers 1 ongeslagen kampioen geworden, een prestatie van formaat en een resultaat van een hecht collectief. Dit kampioenschap is behaald door het gehele team, alle 16 spelers , trainer en begeleiding die keihard gewerkt hebben. Het feest in het clubgebouw van De Treffers duurde - na een rondrit op de platte wagen door Groesbeek - tot in de kleine uurtjes. Volgend seizoen speelt De Treffers A1 in de landelijke tweede divisie. Er is geen enkele amateurclub in de regio die met haar A1 op zo'n hoog niveau speelt.

Bedrijfsauto uitgebrand op Koningin Wilhelminaweg Groesbeek

GROESBEEK – Zondagmorgen rond 12.15 uur is op de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek de bedrijfsauto van bakkerij Oomen uitgebrand.

De eigenaar een 49-jarige inwoner uit Groesbeek reed op de Koningin Wilhelminaweg waar zijn auto plotseling stopte, waarna hij constateerde dat er rook onder de motorkap vandaan kwam. De man kon zijn auto nog net aan de kant van de weg laten uitlopen en wilde de motorkap openen maar dat bleek niet te lukken. Via omwonenden werd met een blusser de wagen geblust. De gealarmeerde brandweer heeft nabluswerkzaamheden verricht. De bestelwagen kan als verloren worden beschouwd. De bakker zal voor het bezorgen van brood naar een andere bestelauto op zoek moeten.

Geld ontvreemd bij inbraak woning

GROESBEEK – Tussen zaterdagavond 21.00 en zondagmorgen 02.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Zonnebloemstraat in Groesbeek.

Door een raam te forceren is men de woning binnengekomen en is tijdens de afwezigheid van de bewoners de gehele woning doorzocht. Er is uiteindelijk vandoor gegaan met een geldbedrag van enkele honderden euro's. De inbraak werd zondagmorgen bij thuiskomst van de bewoners ontdekt.

Geparkeerde auto uitgebrand

BEEK – In de nacht van zaterdag op zondag rond 05.00 uur is op een parkeerplaats langs de Rijksstraatweg ter hoogte van het voormalige kantoor van Waterleiding Maatschappij Gelderland in Beek een personenauto totaal uitgebrand.

Buurtbewoners roken een brandlucht en gingen op onderzoek uit en troffen de brandende personenauto met een Pools kenteken aan. Direct werd de brandweer van Beek gealarmeerd maar die kon niet meer voorkomen dat de auto geheel uitbrandde. Ook volgens de Poolse eigenaar is het een raadsel op welke wijze de brand in de auto is ontstaan.

Computerapparatuur ontvreemd

BERG EN DAL – In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Waldeck Pyrmontlaan in Berg en Dal.

Door aan de achterzijde van de woning de keukenraam te forceren zijn de inbrekers de woning binnen gekomen. Tijdens de afwezigheid van de bewoners werd het gehele huis doorzocht waarna ze er uiteindelijk vandoor zijn gegaan met computerapparatuur ter waarde van honderden euro's. De inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Activiteiten tijdens Koningsdag

BERG EN DAL - In de gemeente Berg en Dal zijn tijdens Koningsdag 27 april diverse activiteiten in de verschillende kerkdorpen.

De Horst
De spits wordt afgebeten op De Horst op vrijdag 22 april dan worden op de velden van DVSG de
Koningsspelen gehouden van de leerlingen van de basisschool Op De Horst. Dit voorproefje
gaat gepaard met versierde fietsen, bolderkarren en steps maar ook Oud Hollandse spelen. Deze
activiteit is van 09.00 tot 13.00 uur.


De Wolfsberg
Koningsfeest op het grasveld (gedeeltelijk overdekt) vanaf 14.00 uur tot 22.30 uur met
'Neerlands Peil', 'Boney M. Show 'en 'The Dirty Daddies '.


Breedeweg
Oranje comité Breedeweg start om 10.30 uur optocht vanaf het kerkplein waarna aansluitend
Koningsspelen zullen plaatsvinden op het terrein van Groesbeekse Boys.


Groesbeek Centrum
Kindervrijmarkt op het Dorpsplein voor het gemeentehuis van 08.00 tot 15.00 uur met diverse
activiteiten georganiseer door het GOV.


Heilig Landstichting
Op het grasveld en speeltuin aan de Josuélaan van 10.00 tot 13.30 Kindervrijmarkt met
stekjesmarkt en opening van de Jeu de Boulesbaan.


Beek
Oranje comité organiseert op de Nieuwe Holleweg( ter hoogte van Kalorama ) en Rijksstraatweg
(vanaf Rabobank tot aan de kruising van de Van Randwijckweg) van 09.00 – tot 16.00 uur een
vrijmarkt , van 13.00 – tot 16.00 uur een zeepkistenrace en vanaf 16.00 uur tot 21.00 uur een groot
straatfeest.


Ooij
Oranjecomité verzorgt vanaf 10.00 tot 12.00 uur een rommelmarkt en van 12.00 tot 18.00 uur
zullen er diverse activiteiten plaatsvinden beide op het Reinier van Ooijplein.


Leuth
Op het sportterrein van VVLK zullen van 10.00 tot 15.00 uur diverse kinderactiviteiten plaatsvinden.


Millingen aan de Rijn
Carnavalsvereniging De Deurdouwers organiseren van 08.00 tot 18.00 uur op het Oranjeplein een
braderie en diverse activiteiten waaronder diverse kinderspelen.
                                                

Burgemeester Slinkman bezoekt voedselbank en Polderkamer in Ooij

Foto's : Bert Roodbeen

OOIJ - Burgemeester Slinkman heeft vrijdagmiddag zijn kennismakingsronde door de gemeente voortgezet met een bezoek aan dorpshuis 'De Sprong'.

Daar sprak Slinkman met de vrijwilligers van de voedselbank in Ooij die wekelijks de voedsel pakketten uitdelen. Daarna ging Slinkman – eveneens in dorpshuis De Sprong - naar de Polderkamer waar hij kennis maakte met de vrijwillige medewerker(ster)s en bezoekers waar iedere woensdag- en vrijdagmiddag door inwoner(ster)s uit Ooij geluncht kan worden.

Samen met 30 gasten mocht Slinkman ook aanschuiven voor de maaltijd die was bereid door kok Ruud de Wildt die wekelijks samen met de vrijwilligsters Roos Huberts, Ans Lukassen en Bets Canton. De lunch wordt steeds bereid uit verse producten. Ditmaal bestond de maaltijd uit kippensoep, Hollandse steeltjesstamppot (volgens kenners de lekkerste) en een heerlijk toetje. Voldaan vertrok burgemeester Slinkman weer huiswaarts. Aanmelden kan tot de dag ervoor, dat kan men aangeven op de lijst bij de ingang van de Polderkamer. Voor 3,00 kan men aanschuiven maar 'vol is vol'.

Seizoensopening De Speulplek Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ - Zondagmiddag rond 15.00 uur vond de opening plaats voor het komend seizoen van de Speulplek in Ooij. Ter gelegenheid hiervan waren er diverse activiteiten voor de kinderen die met hun ouders aanwezig waren.

De oud-jeugdburgemeester Elian Lavrijsen van Ubbergen was hierbij aanwezig om de officiële onthulling en ingebruikname van het watertappunt op De Speulplek te verrichten. Tussen de zon en kleine buien door konden de kinderen zich voortreffelijk vermaken zoals voetballen voor kinderen onder leiding van twee echte voetbalcoaches Bram Koks en Bram Smeets, korfbal bij de paal, spelen in de spiksplinternieuwe wilgenhutten. Daarnaast konden de kinderen ook meehelpen met het maken van een nieuw bord voor de vlindertuin, waarbij ze een handafdruk in de verf konden plaatsen er werden er zaadjes gezaaid eveneens op De Speulplek voor nog meer wilde bloemen. Nadat ze reuze bellen geblazen hadden werden alle kinderen verrast op een gratis ijsje van M'íjsjes uit Beek. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers is het een bijzonder geslaagde middag geworden.

Open zondag bij Tuincentrum Groen Groesbeek

GROESBEEK – Tuincentrum Groen Groesbeek is weer dagelijks geopend. Met een groot assortiment aan perk-, kuip-, en tuinplanten. Is het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit tuincentrum.

Nieuw in het assortiment zijn de biologische tuinkruiden en groenteplanten. Ook is er een zeer ruime keuze in vasteplanten, klimplanten, bomen, heesters, buxus en haagbeplanting enzovoort In de sfeervol ingerichte winkel staat een ruime keuze aan decoratiemateriaal voor zowel binnen als buiten. Ook voor potterie, meststoffen, zaden en diverse soorten potgrond bent u hier aan het juiste adres. Kortom een bezoek meer dan waard.

Aanstaande zondag 24 april en koningsdag is het tuincentrum geopend. Het tuincentrum vindt u aan de Knapheideweg 45 in Groesbeek. Telefonisch bereikbaar op 024 3976985;
www.groen-groesbeek.nl.