GN Berg en Dal Heumen Mook

20 september 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 20 september 2019


Unieke voorstelling door spelers met beperking Spelemeien speelt 'Boejaka'

De Spelemeiers, van links naar rechts Dirk, Femke, Marsha, Jeroen, Lars, Marleen, Percy, Paul, Rene en Romano. (foto: Marije Braakman)

OOIJ - Theaterwerkplaats Spelemeien sleept het publiek het avontuur in. Het echtpaar Pieter en Monica wint in de Regenboogloterij een reis naar de jungle. Wordt het de droomreis waar de reislustige Monica op hoopt, of komen Pieters grootste nachtmerries uit?

Toeschouwers maken kennis met de kordate junglegids José, een vieze baviaan, feestende slingerapen, een pesterige papegaai, de oermens Boejaka en een luiaard die zijn naam eer aandoet. En wie is toch die kerel met die felgekleurde kleren?

Dagbestedingswerkplaats Spelemeien is onderdeel van VOF Allemeien, een kleinschalige particuliere zorgorganisatie uit Persingen. De tien spelers met een verstandelijke beperking treffen elkaar elke maandag en woensdag in de theaterzaal van Dorpshuis De Sprong in Ooij. Voor de dertiende keer verzonnen zij samen met hun begeleiders vanuit oefeningen en improvisaties een voorstelling. Met hun unieke persoonlijkheden en talenten zorgen de Spelemeiers bij het publiek gegarandeerd voor ontroering, verbazing en menige schaterlach.

Data, tijden en prijzen

‘Boejaka’ is woensdag 25 september, maandag 30 september en woensdag 2 oktober te zien in dorpshuis De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. Aanvangstijd van de voorstelling is steeds 13.45 uur. Kaarten zijn vanaf 13.15 uur voor vier euro te verkrijgen aan de kassa.

Thema-avond How2talk2kids

GROESBEEK - Hoe kun je het beste met je jonge kind praten? Hoe ga je om me zijn/haar (negatieve) gevoelens? Dat is toch wat iedere ouder graag wil weten.

Op maandag 23 september organiseert de oudercommissie van kindercentrum Domino de themabijeenkomst ‘Effectief communiceren met kinderen’ van How2talk2kids. Deze avond is speciaal voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar uit Groesbeek en omgeving.
De methode van How2talk2kids is gebaseerd op een andere manier van praten met, en luisteren naar kinderen. De methode reikt praktische handvatten aan voor betere communicatie waardoor de relatie verdiept en zowel ouders als kinderen meer zelfvertrouwen krijgen. Met humor en herkenbare voorbeelden zorgt de trainer Marlou Bannier voor een leuke avond met veel nieuwe inzichten en praktische tips.
De bijeenkomst vindt plaats op maandag 23 september in Voorzieningenhart Op de Heuvel in Groesbeek. Vanaf 19:30 uur is een ieder welkom. Zich aanmelden kan via info@kindercentrum-domino.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Workshop 'Veilig bankieren' in Bibliotheek Groesbeek

Leer veilig internetbankieren in de bieb.

GROESBEEK - Vind je internetbankieren nog best lastig? Of wil je meer weten over de veiligheid van online bankieren? Op woensdagochtend 25 september van 10.30 tot 12.00 uur krijg je in Bibliotheek Groesbeek informatie over online bankieren en andere praktische bankzaken.

De workshop wordt verzorgd door de Rabobank. Een medewerker van de bank geeft uitleg op basis van je persoonlijke situatie. Neem je tablet of mobiele telefoon mee als je wilt oefenen met bankieren via de app. Tijdens de workshop kun je concrete vragen stellen over waar je tegenaan loopt. Aanmelden kan tot 23 september via groesbeek@obgz.nl of meld je aan in de bibliotheek zelf. Er is plaats voor maximaal tien personen. De workshop is gratis.

Op reis in de bieb tijdens de Kinderboekenweek

GROESBEEK - Tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober staat het thema ‘Reis mee’ centraal. In Bibliotheek Groesbeek kunnen peuters en kleuters op woensdag 2 oktober genieten van de voorstelling ‘Piratenprinses’.

Ook in de andere vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid is van alles te doen. De Kinderboekenweek trapt op woensdag 2 oktober in Bibliotheek Groesbeek af met de voorstelling ‘Piratenprinses’. Deze muzikale voorstelling gaat over prinses Penny. Zij vindt het prinsessenleven maar saai. Ze wil piraat worden! Lekker varen op zee en vechten met een zwaard. Piraat Rob de Landrot laat haar het piratenleven zien. De voorstelling begint om 15.30 uur en duurt tot circa 16.05 uur. Bibliotheekleden betalen € 3,- voor een kaartje, overige bezoekers € 4,-. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.obgz.nl/agenda of in de bibliotheek zelf.

Programma Kinderboekenweek

In diverse vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid vinden gedurende de Kinderboekenweek allerlei workshops en voorstellingen plaats. Ga langs bij het reizende festival ‘Nijmeegs Kinderboekenfeest op reis’ of maak een zwerftocht door de bieb. Kijk op www.obgz.nl/kinderboekenweek voor het hele programma.

Schaakvereniging Mook 50 jaar

MOOK - Op 9 september 1969 kwamen negen schaakliefhebbers bijeen voor een oprichtingsvergadering van een schaakclub in het Gemeenschapshuis in Mook. Het werd een positief besluit.

De oprichters wendden zich tot De Poort van Limburg, waar Theo Verheijen direct een ruimte beschikbaar stelde aan de nieuwe vereniging. Toen de Poort tijdelijk werd gesloten week de schaakclub uit naar de ruimte waar ooit de club werd opgericht; het gemeenschapshuis, 't Môks Café. De schaakclub kent vele trouwe leden. Hans van den Ende werd in 1972 lid en is dat nog steeds.

In haar beste jaren speelde de SV Mook in de tweede klasse. Vaak was het verblijf in deze klasse maar van korte duur. In 2017 wist de club echter kampioen te worden in de tweede klasse. Het jaar daarop verraste het door in de eerste klasse opnieuw kampioen te worden! Vorig jaar wist de schaakclub in de bekercompetitie de derde plaats te bereiken.

In 1989 organiseerde de club Kiste Trui Toernooi. Het toernooi kende een afwijkende formule. Er werden geen geldprijzen uitgekeerd en alle deelnemers kregen een lunch voorgeschoteld. Na zes jaar werd de stekker uit het toernooi getrokken, maar schakers van einden en ver lieten merken dat het zij het toernooi misten. De SV Mook pakte in 2000 de succesformule van het toernooi weer op en schakers uit heel het land komen sindsdien naar Mook. In 2010 kregen de organisatoren 110 schakers op visite.

Tot 1980 leerde de jeugd het prachtige spel te spelen door lessen op de lagere scholen en op de vereniging te geven. Er zijn jaren geweest dat er aan 100 jeugdigen les werd gegeven. Dragende krachten uit die tijd waren Peter Lem en Henk van Zuijlen, die nog steeds lid is. In de herfst van 2005 klopte Niek van Diepen bij de SV Mook aan. Hij vond liefhebbers voor een herstart. De jeugd leverde in het land knappe prestaties. Helaas nam het ledenaantal in de loop der jaren gestaag af, dat men genoodzaakt was om de jeugdafdeling op te heffen.

De schaakvereniging viert voor (oud-)leden op zaterdag 14 september in 't Môks Café haar 50-jarig bestaan. Er is een schaaksimultaan, een schaakquiz over de SV Mook en een buffet. Daarna, op 19 september start het nieuwe schaakseizoen. Belangstellenden zijn welkom. De eerste twee maanden kan men kosteloos komen. Meer informatie over de SV Mook bij Huub Blom (06 10005801).

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 21 september: 19.00 uur: H. Mis.

Zaterdag 28 september: géén H. Mis (wel in Mook op zondag).

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 21 september: 14.00 uur H. Mis: Sinulogfeest van de Filipijnse gemeenschap.

Zondag 22 september: 9.30 uur H. Mis.

Dinsdag 24 september: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 29 september géén H. Mis (wel in Mook).

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 22 september géén H. Mis (wel in Molenhoek).

Dinsdag 24 september: 20.00 uur Geloofsavond Rond de Bron (pastorie, de Hove 1, Mook)

Zondag 29 september: 11.00 uur H. Mis met Gilde.

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Kerk Heumen,
Nederasselt

en Overasselt

Heumen-St.Georgius

Weekend 28/29 september geen viering

Nederasselt-H.Antonius Abt

zaterdag 28 sept. 19.00 uur Eucharistievieering m.m.v. Mazing Joy, Yves Mambueni. Gebedsintenties: fam. Thé Derks-Bruijsten en zonen; Lies van den Boogaard-Ariëns.

Overasselt-H.Antonius Abt

donderdag 26 sept 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. Zondag 29 sept. 11.uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor, Yves Mambueni. Gebedsintenties: Zus Duighuisen-Fleuren en Gerrit en Roland / Piet Arts en Nelly Arts-Sengers / Frans Huisman (namens de KBO) / Loes Bloo-Rosmalen / Tineke Schouten / Antoon Derks en Tiully Derks-Klaassen / Jos de Haas / Gerard Arts.

Rommelmarkt bij harmonie KNA Beek

BEEK - Zondag 22 september organiseert Harmonie KNA Beek weer de jaarlijkse KNA-rommelmarkt. De markt is geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Entree één euro, kinderen gratis.

In de grote zaal en de foyer van het Kulturhus Beek, treft de bezoeker vele uiteenlopende kramen aan. Mooie curiosa uit grootmoeders tijd, huishoudelijke artikelen, servies, (strip)boeken, lp’s, cd’s, klein-meubelen en vele verrassende en opwindende zaken uit de vele zolderopruimingen, die de inwoners van Beek in het afgelopen jaar weer verzameld hebben! "Op het gezellige binnenterras kunt u even rustig bijkomen van de vele indrukken die u heeft opgedaan. Met een kopje koffie en zelfgebakken taart, zoals U van ons gewend bent!"

De opbrengst van de rommelmarkt komt weer geheel ten goede aan onze jeugdige muzikanten in opleiding bij harmonie KNA Beek.

Trimhockeyers gevraagd

MALDEN - Wat zou het mooi zijn als je coach bent van een jeugdteam of kinderen hebt die hockeyen, om zelf ook eens een stick vast te houden en deze sport te beoefenen. Het herenteam van hockeyclub Union nodigt coaches van jeugdteams en andere belangstellenden uit om kennis te maken met deze geweldig leuke sport.

"Wij trainen en spelen op de dinsdagavond onder deskundige leiding op de velden van hockeyclub Union op sportpark De Kluis in Malden. Wij zijn een herenteam en onze leeftijden lopen uiteen van 35 tot 70 jaar. We zoeken uitbreiding om onderling een volwaardig partijtje te kunnen spelen. We spelen en trainen iedere dinsdag van 20.30-22.00 uur en sluiten gezellig af in het clubhuis. Acht keer per jaar spelen we een wedstrijd tegen andere trimteams. Bovendien spelen veel heren mee met de winter- en zomeravondcompetitie. Wil je meer informatie, neem dan contact op met Wim Bisschop (voorzitter van Trimheren), 06 25107060 en kom een paar keer meespelen om te kijken of het iets voor je is."

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 21 september: 14.00 uur H. Mis: Sinulogfeest van de Filipijnse gemeenschap.

Zondag 22 september: 9.30 uur H. Mis.

Dinsdag 24 september: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 29 september géén H. Mis (wel in Mook).

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 22 september géén H. Mis (wel in Molenhoek).

Dinsdag 24 september: 20.00 uur Geloofsavond Rond de Bron (pastorie, de Hove 1, Mook)

Zondag 29 september: 11.00 uur H. Mis met Gilde.

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

kerkberichten heumen, nederasselt en overasselt

Heumen-St.Georgius

Weekend 28/29 september geen viering

Nederasselt-H.Antonius Abt

zaterdag 28 sept. 19.00 uur Eucharistievieering m.m.v. Mazing Joy, Yves Mambueni. Gebedsintenties: fam. Thé Derks-Bruijsten en zonen; Lies van den Boogaard-Ariëns.

Overasselt-H.Antonius Abt

donderdag 26 sept 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. Zondag 29 sept. 11.uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor, Yves Mambueni. Gebedsintenties: Zus Duighuisen-Fleuren en Gerrit en Roland / Piet Arts en Nelly Arts-Sengers / Frans Huisman (namens de KBO) / Loes Bloo-Rosmalen / Tineke Schouten / Antoon Derks en Tiully Derks-Klaassen / Jos de Haas / Gerard Arts.

Start kaartverkoop jubileumconcerten koor Vivace Groesbeek

GROESBEEK - Het koor Vivace uit Groesbeek sluit het 50-jarig jubileumjaar af met twee sprankelende live-concerten met als titel 'Enjoy'. De concerten vinden plaats op zaterdag 26 oktober om 20.00 uur en op zondag 27 oktober om 14.00 uur in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek.

Een kleurrijke reis door vijftig jaar popgeschiedenis loopt als een rode draad door het concert waaraan ook complete liveband en Dance Centre E-Line Pro een bijdrage leveren. Onder leiding van dirigent Ernst Lamers en choreograaf Dees Verhoeven is maanden toegewerkt naar dit hoogtepunt waarvoor leden van het jubilerende koor iedereen van harte uitnodigen.

Entreekaarten zijn vanaf 16 september in de voorverkoop verkrijgbaar bij DHD Drukkerij, Kloosterstraat 41 in Groesbeek en bij Ccultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Ook via de website www.vivacegroesbeek.nl is het mogelijk kaarten te bestellen. De kaartjes kosten vijftien euro per stuk inclusief een consumptie.

Waardevol contact: Samen is niet alleen

Noor zorgt in het herstelcentrum voor het brengen en halen van patiënten naar therapie en activiteiten.

BERG EN DAL - "Mijn naam is Noor Scheepers. Sinds de opening van het Herstelhotel, tegenwoordig Herstelcentrum, ben ik als vrijwilliger werkzaam bij het intern cliënten vervoer. Ik doe dit een ochtend in de week."

"Mijn taak is om de patiënten naar de therapie te brengen, zoals fysio, ergotherapie of logopedie en na afloop terug naar hun suite. Dit gebeurt meestal per rolstoel. De verpleging en therapie worden op deze manier ontlast, zodat er geen tijd verloren gaat. Ik werk met een rooster: waar en hoe laat de patiënt wordt verwacht. Onderweg heb ik de gelegenheid om met de patiënt een gesprek te hebben. Over het algemeen wordt dit als prettig ervaren. Patiënten die er wat langer zijn, leer je zo ook beter kennen. Ikzelf vind het ook fijn om te doen. Je komt met mensen in contact uit alle lagen van de bevolking en van allerlei nationaliteiten, en ik heb het gevoel dat ik nuttig bezig ben. Ik heb een verpleegkundige achtergrond, maar dat is absoluut niet nodig. Als je graag met mensen omgaat kan iedereen het doen. En....je komt aan de nodige beweging. Dus kom een keer met een van ons meelopen om een indruk van dit werk te krijgen!"

De campagne ‘Samen is niet alleen’ is ontstaan vanuit een co-creatie (ingezet door Forte Welzijn) van diverse vrijwilligers en organisaties. Het doel is om aandacht te krijgen voor de Week tegen Eenzaamheid: 25 september tot en met 4 oktober. U kunt ook iets bijdragen! Word maatje en bel 085 0406066 voor aanvullende informatie.

Herfsttentoonstelling 'VerticaliTijD'

Logo op de deuren van expositieschuur Chambre d'Amis.

OOIJ - De herfst begint dit jaar in de kleine expositieschuur Chambre d'Amis in Ooij tijdens het 3 Oever festival 21 en 22 september met de tentoonstelling 'VerticaliTIJD' van Patrick van Vught uit Amsterdam.

Hij toont dit weekend zijn collages in de expositieschuur en Ann Hoogendoorn stelt haar doorzon-atelier open voor publiek tijdens de Open Atelier route van het 3OF19 (3 Oever festival 2019).

Expositieschuur Chamre d'Amis in Ooij is open op 21 en 22 september van 11.00 tot 17.00 uur aan de
Prins Hendrikstraat 1. (www.annhoogendoorn.nl en www.3oeverfestival.nl)

Kaartverkoop concerten Vivace

GROESBEEK - Het koor Vivace uit Groesbeek sluit het 50-jarig jubileumjaar af met twee sprankelende live-concerten met als titel 'Enjoy'. De concerten vinden plaats op zaterdag 26 oktober om 20.00 uur en op zondag 27 oktober om 14.00 uur in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek.

Een kleurrijke reis door vijftig jaar popgeschiedenis loopt als een rode draad door het concert waaraan ook complete liveband en Dance Centre E-Line Pro een bijdrage leveren. Onder leiding van dirigent Ernst Lamers en choreograaf Dees Verhoeven is maanden toegewerkt naar dit hoogtepunt waarvoor leden van het jubilerende koor iedereen van harte uitnodigen.

Entreekaarten zijn vanaf 16 september in de voorverkoop verkrijgbaar bij DHD Drukkerij, Kloosterstraat 41 in Groesbeek en bij Ccultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Ook via de website www.vivacegroesbeek.nl is het mogelijk kaarten te bestellen. De kaartjes kosten vijftien euro per stuk inclusief een consumptie.

Wekelijkse inzameling rommelmarkt fanfare

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen. Tweemaal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij wijngaard De Plack.

De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen u graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, speelgoed, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom.

Boek & Buffet in Kekerdom

KEKERDOM - Tijdens een uitgebreide warme maaltijd – met keuze tussen een vegetarisch hoofdmenu of een met vlees – genieten van gezelligheid en mooie fragmenten uit boeken? Kom dan naar het volgende Kekerdomse boekbuffet op donderdag 10 oktober.

"Vanaf 17.30 uur ben je welkom in het Kulturhus aan de Schoolstraat. Tussen de gangen door verrassen voorlezers je met een stukje uit het door hen gekozen boek. Heb je er zin in? Geef je dan meteen of – in verband met de inkopen – voor 3 oktober op via boekenbuffetkekerdom@gmail.com of via 0481 432800. Laat ook even weten of je liever vlees of vegetarisch eet. Deelname kost 7,50 euro. Alle drankjes zijn voor eigen rekening. Wil je zelf iets voorlezen of voordragen? Ook dat horen wij graag van je."

Expo 'Ik ben de Rivier' in de Telpost

Foto uit de expositie 'Ik ben de Rivier'. (foto: Wilma van der Veen)

MILLINGEN - De expositie 'Ik ben de Rivier' bestaat uit foto's en cyanotypes en is op zaterdag 21 en zondag 22 september tussen 11.00 en 17.00 uur te zien in de Telpost in Millingen aan de Rijn, Rijndijk 29.

‘Lang, lang geleden werd ik geboren

in de schaduw van een berg

ik sijpelde voorzichtig onder een steen vandaan…'

Zo begint het gedicht ‘Ik ben de Rivier’ dat centraal staat in de tentoonstelling van Wilma van der Veen.

Op beide dagen zal Wilma haar gedicht ‘Ik ben de Rivier’ voordragen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Meer informatie staat op: www.bewogenbeeld.nl/ik-ben-de-rivier. Deze expositie maakt deel uit van de Atelier Route van het 3 Oever Festival. (www.3oeverfestival.nl/nl/3-oever-open-atelier-route-in-kaart)

Schoolkinderen luisteren herdenkingsceremonie op bij Generaal Gavin monument Groesbeek

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Theo Giesbers laat de wens van de stichting Groesbeek Airborne Vrienden in vervulling om de herdenkingsceremonie op dinsdag 17 september bij het Generaal Gavin monument aan de Nieuwe Drulseweg / Generaal Gavinstraat door schoolkinderen te laten opluisteren.

Daarvoor heeft Theo vier scholen in Groesbeek benaderd met het doel een groot kinderkoor te vormen en daar is hij in geslaagd. In totaal hebben 110 leerlingen zich bereid verklaard om deel te nemen aan deze wens van de stichting Groesbeek Airborne Vrienden van de scholen De Breedeweg, De Sieppe, Op De Horst en 't Vossenhol. Het reuze kinderkoor zal worden versterkt met sopranen van het Sankt-Cäcilienchor uit Wyler. Het geheel zal vervolgens worden begeleid door een professioneel symfonieorkest.

Theo Giesbers die de algehele leiding heeft , heeft op alle vier de scholen liefst drie maal gerepeteerd en met succes. Woensdag 11 september vond in de gymzaal van basisschool 't Vossenhol de generale repetitie plaats. De liederen die op 17 september op de herdenking die om 10.30 uur begint worden uitgevoerd zijn 'Give me juy in my hart', 'You raise me up', het Amerikaans Volkslied 'The Star – Spangled Banner' en het Nederlands Volkslied 'Het Wilhelmus'. Alle kinderen zullen in rode, witte of blauwe T-shirts de liederen ten gehore brengen. Speciaal voor deze gelegenheid zijn lichtblauwe caps gemaakt met de Amerikaanse en Nederlandse vlag erop met daaronder de woorden '75 jaar Operatie Market Garden'.

Onderzoek naar (toekomstig) gebruik accommodaties

BERG EN DAL - De gemeente gaat de komende periode bij iedere welzijns- en sportaccommodatie kijken naar de bezetting, indeling, financiële gezondheid en het beheer. Het doel is om per accommodatie inzicht te krijgen in de gebruiksmogelijkheden en de financiële situatie. Samen met de gebruikers en beheerders bekijkt de gemeente de (on)mogelijkheden voor een optimaal gebruik.

Waarom doet de gemeente dit? De gemeente wil in iedere kern goede voorzieningen behouden. De accommodaties kunnen efficiënt(er) gebruikt worden door slim samen te werken en door ruimtes te delen en door het gebruik exact op elkaar af te stemmen. Bij het komende onderzoek bekijkt de gemeente daarom ook het gebruik en de mogelijkheden voor activiteiten bij scholen en bijvoorbeeld kerken. Verschillende verenigingen werken al samen. Met de resultaten van het onderzoek kunnen alle betrokkenen de samenwerking verder uitbreiden.

Wethouder Annelies Visser: " We vinden het belangrijk dat onze inwoners verschillende activiteiten kunnen doen en daarbij elkaar ontmoeten. Als we dit zo efficiënt mogelijk doen, blijft het ook betaalbaar en daarmee toegankelijk voor iedereen."

Kerk Malden

Kerkdienst H. Antonius Abt Malden.

Zaterdag 28 september om 19.00 uur H. Mis met samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Virgo Gloriosa: vrouwen in de muziek

De Nijmeegse vrouwenschola Voces Caelestes geeft samen met de Kroatisch-Duitse accordeoniste Mirjana Petercol een concert op zondag 22 september om 15.00 uur in de oude kerk van Heumen, waarin vrouwen centraal staan.

Sint-Caecilia is behalve patroonheilige van de muziek, een krachtige vrouw die zich niet aan de wil van anderen onderwierp, maar haar eigen spirituele weg volgde. Dat geldt ook voor Hildegard von Bingen, van wie het koor de Symphonia Virginum ten gehore brengt. Gregoriaanse gezangen gaan een muzikaal verbond aan met eigentijdse werken van componistes uit Litouwen en Frankrijk, op accordeon. Het wordt een concert dat luisteraars niet onberoerd zal laten.

Concertgangers, let op: In verband met de herdenking van Market Garden trekt diezelfde middag een gesloten konvooi van 400 historische voertuigen door de gemeente Heumen. Rond 13.30 uur is het in Overasselt en om 14.10 uur in Mook. Er zou dus geen probleem hoeven te ontstaan, maar de tijdstippen zijn bij benadering en afhankelijk van de snelheid, waarmee het konvooi passeert en /of van eventuele incidenten onderweg. Kom als het even kan per fiets!

Melodias del Corazón

MOLENHOEK - CAM opent op 1 oktober haar derde seizoen met een muzikale avond, een avond met gepassioneerde muziek uit Spanje en Zuid-Amerika door het duo Manito en Monica Coronado.

Flamencogitarist Manito was eerder bij CAM te gast. Samen met de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado brengt hij deze keer het programma 'Melodias del Corazón'.

Monica en Manito stonden in augustus 2015 voor het eerst samen op de planken. Het bleek een gouden combinatie te zijn. Muzikaal vullen zij elkaar perfect aan. Monica voelt zich als een vis in het water als Manito haar begeleidt. Die weet met zijn temperamentvolle gitaarspel haar stem naar een hoger niveau te tillen. In deze voorstelling staat het gevoel in de muziek centraal. Wat zij presenteren is een en al vuur. Tijdens de voorstelling bespeelt Manito ook andere snaarinstrumenten waaronder de láud (Spaanse luit). Een optreden van dit duo is altijd puur, vol overtuiging en emotie. Monica krijgt met haar charisma het publiek snel op het puntje van de stoel. Manito bespeelt de Spaanse gitaar met grote gedrevenheid. Het vurige spel van hem is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende ´Manitas de Plata´, de wereldberoemde Franse flamencogitarist.

Het optreden is dinsdag 1 oktober om 20.00 uur precies, in gemeenschapshuis De Wieken aan de Esdoornlaan 5 in Molenhoek. Entree zes euro, Vrienden van CAM drie euro, inclusief kop koffie of thee.

Meedoen bij EigenAardig

Collage met kant en bloemwerk met dahlia's. (foto: Adelheid Jochemsen) Adelheid Jochemsen

GROESBEEK - Verwerking door creativiteit tijdens Open Atelier: De natuur biedt ons zoveel prachtig materiaal om creatief bezig te zijn op een manier die ons inzicht geeft in onszelf, ons innerlijk verzacht en heelt. Laat je raken en verwerk zo wat plaatsvond in je leven.

"Ik reik je de mogelijkheid en een fijne plek aan en begeleid je vanuit mijn jarenlange ervaring. Er is divers materiaal aanwezig, probeer ook zelf iets mee te nemen uit tuin of natuur en eventueel kleine objecten die iets voor je betekenen. De eerste ochtend ga je een collage maken op een mooi paneeltje. Kom op tijd, we beginnen gezamenlijk. Je mag op jouw tijd stoppen op 24 september van 10.30 tot 12.30 uur voor 3 tot 5 personen; vrije bijdrage plus materiaalkosten. Graag een paar dagen van te voren aanmelden, zodat ik materiaal kan verzamelen."

"Bij Kunst aan Huis wordt de aanpak anders dan eerder vermeld in mijn folders. Het wordt ook een Tafelgesprek. Om te eten en creativiteit te delen. Hierin deel ik mijn passie voor eerlijk voedsel en creatieve gerechten. Schuif aan en deel jouw passie of verhaal, deel jouw creativiteit. Voel je vrij, laat het een leuk samenzijn worden met diverse inbreng, laat je horen of zien op 27 september om 18.00 uur voor 3 tot 8 personen. Kost 10 euro voor de maaltijd plus een eventuele vrije bijdrage. Meld je aan! Of bel me voor meer informatie." Adeheid Jochemsen, Haydnstraat 51, Groesbeek; 06 17009796, Adelheid@inspiratieplekeigenaardig.nl; www.inspiratieplekeigenaardig.nl.

Kaartverkoop jubileumconcert Space Cake in volle gang

Kaartje van voorstelling. (foto: Peter Verhoeven)

HEUMEN – De kaartverkoop voor het jubileumconcert van muziekvereniging Vlijt en Volharding (op zaterdag 12 oktober) Space Cake is inmiddels gestart.

Sinds 3 september zijn de entreekaartjes (12,50 euro) beschikbaar. Dit is inclusief vervoer met de Spacebus (niet verplicht, maar wel leuk) en een drankje na afloop in Terp. De verkoop geschiedt op de dinsdagavond tussen 18.45 en 19.30 uur bij de bar in Terp. De kaarten zijn natuurlijk ook via leden van Vlijt en Volharding te bestellen (zolang de voorraad strekt)! Zodra de kaarten op zijn, wordt dit gemeld.

Het jubileumconcert vindt plaats in Maldensteijn (Malden). Na de voorstelling vertrekken we met ons allen (met de spacebus) naar verenigingsgebouw De Terp in Heumen (de thuislocatie), waar het jubileumfeest (vanaf 22.30 uur) zich zal voortzetten in thema. V & V zal de bezoeker daar trakteren op een kijkje in 125 jaar V & V. Op een creatieve manier – in Space stijl – zullen opnieuw ieders zintuigen geprikkeld worden. "Kunt of wilt u niet naar het jubileumconcert, dan bent u vanaf 22.30 uur toch welkom in Terp in Heumen."

"Wij danken alvast al onze sponsors die dit mede mogelijk maken (zie ook op 12 oktober ons jubileumboekje). Met name dank aan het Prins Bernhard cultuurfonds voor hun gulle bijdrage voor het concert en verdere versterking van de vereniging. Zie ook www.vlijtenvolharding.com."

Koken met de boswachter

Tomatengerecht. (foto: Lenneke Lingmont)

MOLENHOEK - In de tuinen van Landgoed Mookerheide staan allemaal heerlijke groenten en fruit. Samen met de boswachter van Natuurmonumenten ga je tijdens deze kooksessie op zaterdag 21 september kijken wat er allemaal groeit in de tuinen en gaan jullie een heerlijk culinair gerecht maken.

Nog niet zo lang zijn de tuinen van landgoed Mookerheide geopend. Vrijwilligers van Natuurmonumenten verbouwen er groenten en fruit. En dat is zo ontzettend lekker. Tijdens deze workshop met de boswachter maak je een tocht door de tuin om te ontdekken wat er allemaal groeit. Daarna ga je met producten uit de tuin een heerlijk culinair gerecht maken, aangevuld met producten van landwinkel De Mookerheide. Uiteraard eten jullie het daarna in gezamenlijkheid op.

Tijdens deze middag op zaterdag 21 september word je door de boswachters om 13.30 uur welkom geheten in de grote kas in de tuinen op landgoed Mookerheide. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De middag duurt tot 17.00 uur. Er kunnen maximaal vijftien personen meedoen. Wil je ook (h)eerlijk koken met producten uit de tuinen? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide. Deelname kost zestien euro per persoon. Niet-leden betalen negentien euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Op de koffie bij boswachter Ellen

Boswachters Ellen en Lydie. (foto: Natuurmonumenten)

MOLENHOEK - Woon jij vlak bij de Mookerheide of kom je wel eens genieten van het Groesbeekse bos? Wandel je regelmatig op de Sint-Jansberg, ga je graag naar Heumensoord of geniet je regelmatig van de Hatertse Vennen?

Op 26 september kun je gezellig koffiedrinken met de boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten. Af en toe is boswachter Ellen niet alleen, dan zal ook de boswachter van Staatsbosbeheer, Lydie van Santen, aanwezig zijn. De koffiemiddagen worden gehouden in landwinkel De Mookerheide op landgoed Mookerheide.

Boswachter Ellen vertelt: “Er kwamen tijdens mijn eerdere koffiemomenten veel vragen over de aangrenzende natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Onze eigendommen lopen in elkaar over. Daardoor is het voor bezoekers vaak lastig van wie welk natuurgebied is.” Boswachter Lydie van Staatsbosbeheer: “We zijn elkaars buren en wat is er nu leuker dan samen de mensen ontvangen en te verwelkomen in onze gebieden.”

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. Je bent van harte welkom op 26 september tussen 15.00 en 17.00 uur in landwinkel De Mookerheide op landgoed Mookerheide, Heumensebaan 2 in Molenhoek. De koffie staat klaar!

How2talk2kids bij kindercentrum Domimo

GROESBEEK - Hoe kun je het beste met je jonge kind praten? Hoe ga je om me zijn/haar (negatieve) gevoelens? Dat is toch wat iedere ouder graag wil weten. Op maandag 23 september a.s. organiseert de oudercommissie van Kindercentrum Domino de themabijeenkomst 'Effectief communiceren met kinderen' van How2talk2kids.

Deze avond is speciaal voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar uit Groesbeek en omgeving. De methode van How2talk2kids is gebaseerd op een andere manier van praten met, en luisteren naar kinderen. De methode reikt praktische handvatten aan voor betere communicatie waardoor de relatie verdiept en zowel ouders als kinderen meer zelfvertrouwen krijgen. Met humor en herkenbare voorbeelden zorgt de trainer Marlou Bannier voor een leuke avond met veel nieuwe inzichten en praktische tips.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 23 september in Voorzieningenhart Op de Heuvel in Groesbeek. Vanaf 19:30 uur is men welkom. U kunt zich aanmelden via info@kindercentrum-domino.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Evacuatieverhalen in Bibliotheek Groesbeek

Het evacuatiemonument in Groesbeek. (foto: Jan Norp)

GROESBEEK - In Bibliotheek Groesbeek is van 1 oktober - eind maart een tentoonstelling te zien over de evacuatie van Groesbeek in 1944. Op donderdag 3 oktober vindt er een speciale avond plaats met herinneringen en verhalen over de evacuatie.

Op 1 oktober is het precies 75 jaar geleden dat in Groesbeek en omgeving hevige gevechten plaats vonden tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Op 1 oktober 1944 besloot burgemeester Jhr. Van Grotenhuis dat alle circa 10.000 inwoners van Groesbeek onmiddellijk moesten evacueren. Een massale uittocht volgde.

Tentoonstelling
Bibliotheek Groesbeek presenteert in samenwerking met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en de Heemkundekring Groesbeek een tentoonstelling over deze evacuatie. Met talloze foto’s, publicaties en krantenartikelen. Ook is het prototype van het aan de Mooksebaan geplaatste evacuatiemonument te bewonderen. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal zal de tentoonstelling op 1 oktober om 15.00 uur officieel openen.

Verhalen van evacuees
Donderdagavond 3 oktober staat in het teken van evacuatieverhalen. Tussen 19.30 en 21.30 uur vertellen ooggetuigen en nabestaanden over deze roerige periode. Speciale gast is Jan Thissen. Ook bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun verhalen en herinneringen te delen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een film van Jan Driessen. Theo Giesbers is deze avond de gespreksleider. De entree is gratis. Graag van tevoren aanmelden in de bibliotheek of door een mailtje te sturen naar groesbeek@obgz.nl.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

16 / 28

Van 19 tot en met 25 september

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS MAAGD. Gezondheid is een hoofdthema voor de maagd. Daarom vindt de maagd het ook zo belangrijk dat er alles aan gedaan wordt om zo hygiënisch mogelijk te zijn. Beter voorkomen dan genezen! En de maagd let ook op gezonde voeding. Dan wel via de schijf van vijf, dan wel via een alternatieve manier van evenwichtige voeding. De darmen zijn een gevoelig punt.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag staat iedereen ervan te kijken hoe open jij bent over je gevoelsleven. Dat zijn we van jou niet gewend! Vrijdag is een zeer hectische dag. De gebeurtenissen volgens elkaar heel snel op en je krijgt amper de kans om te reageren. De rest van de (volgende) week heb je nodig om bij te komen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Donderdag zijn er helaas wat relationele spanningen. Dat heeft alles te maken met jullie onderlinge verschillen. Dat hoeft geen breuk te betekenen, maar wel dat je soms je eigen weg moet gaan. Rond volgende week woensdag moet je misschien weel je spaargeld aanspreken vanwege een tegenvaller.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vrijdag is er nog geen vuiltje aan de lucht. Maar tijdens het komende weekend krijg je te maken met stroeve gesprekken waarbij niemand een duimbreedte toegeeft. Rond volgende week woensdag gaat de communicatie een stuk beter maar blijven er wel onderwerpen die niet aangeroerd worden.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag en vrijdag lopen jouw zaakjes heel gesmeerd. Dan is het jammer dat het weekend wat moeizamer verloopt. Iedereen lijkt het oneens met de ander. Dat gaat op maandag en dinsdag ook zo, maar is er iets meer ontspanning. Op woensdag voel jij je een stuk beter en ontspan jij jezelf volledig.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag zit jij behoorlijk lekker in je vel. Contacten met anderen verlopen daarom ook moeiteloos. In het weekend krijg je te maken met partijen die een conflict hebben. Is dat de reden dat je vanaf maandag je opwerpt als bemiddelaar? Je gaat in ieder geval voor wederzijdse belangen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vrijdag is een goede dag om te gaan shoppen. Jouw klerenkast kan vast wel wat uitbreiding gebruiken. In het weekend verlopen de contacten stroef. Jouw kritiek wordt gemakkelijk terzijde geschoven. Volgende week dinsdag lukt het je beter om wat jij wilt onder woorden te brengen.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag krijg je te maken met een haperende vriendschap. Jullie ideeën liggen mijlenver uiteen. Op maandag begint de weegschaaltijd weer. Een periode waarin je het liefste bezig bent met één op één contacten. Toch loopt dat woensdag heel moeizaam. De ander is te veeleisend.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag voel jij je uitstekend. Je voelt een enorme drive om jezelf waar te maken. Maar op vrijdag lijkt het wel alsof iedereen daar een stokje voor wil steken. Tot grote ergernis van jou want je had dat niet verwacht. Aanstaande maandag zit je met een emotioneel dilemma, maar je zegt niets.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Het belooft een heel hectisch weekend te worden. Al jouw plannen lopen op dit moment in het honderd en de chaos is daardoor compleet. Het is het allerbeste om eventjes niets te doen. Volgende week dinsdag kom je weer tot jezelf. Je weet dan beter wat je wel en wat je absoluut niet wilt.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Gedurende het komende weekend willen meerdere mensen met jou in gesprek gaan. Maar jij geeft eventjes 'niet thuis'. Over bepaalde onderwerpen wil jij eerst nog eventjes nadenken. Volgende week woensdag ben jij ook al niet bereid om mensen te woord te staan. Je zit even in een stugge bui.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Donderdag en vrijdag kamp jij met allerlei relationele spanningen. Het heeft niet zozeer met jou te maken maar meer met de ander. Die doet er alles aan om het contact te saboteren. Resultaat is dat jij je de rest van de week helemaal afsluit voor contact. Misschien zet je zelfs je telefoon uit!

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Het komende weekend heb jij het gevoel dat je helemaal vastloopt. Daarbij komt dat de ander je heel onrechtvaardig behandelt. Maak er geen al te groot drama van, vissen. Dat is het niet waard. Rond volgende week dinsdag voel jij je een stuk beter en kom je ook veel beter uit je woorden.

Unieke foto's over Malden tijdens de Tweede Wereldoorlog en bevrijding!

MALDEN - Het dorp Malden vervulde tijdens de beide operaties Market Garden, september 1944 en de operatie Veritable begin 1945 best wel een beetje een strategische rol zou men achteraf met de kennis van nu kunnen vaststellen.

In het verleden zijn er foto’s gemaakt tijdens en na de Tweede Wereldoorlog waarop duidelijk te zien is hoe de situatie er destijds feitelijk uit zag. Uit eigen kennis en ervaring zullen een aantal mensen, die verhalen gehoord hebben van hun ouders of grootouders, hierbij een toelichting geven en herinneringen ophalen.

"Bij het zien van deze nieuwe serie foto’s die de stichting Heemkunde Malden heeft kunnen toevoegen aan haar collectie, komt er misschien ook een verhaal bij u op dat u met ons wilt delen. Wij zijn ook benieuwd op welke wijze u de vrijheid na de oorlog beleefd heeft en wat vrijheid vandaag voor u betekent!

Graag nodigen wij u uit voor deze speciale 'herinneringsbijeenkomst', waar zowel enkele personen worden geïnterviewd die in eerdere publicaties aan het woord kwamen, als een aantal nieuwe verhalen worden gepresenteerd. De avond is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden. (Maandagavond 30 september van 20.00 tot 22.30 uur in MFC Maldensteijn, Kerkplein 8 in Malden.)

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd.

Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen. Mensen brengen en halen naar een dagbesteding of als verblijfouder op een basisschool. Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst.

Deze keer uitgelicht: Pluryn is er voor zorg en welzijn van mensen met een verstandelijke en of lichamelijke beperking. In Groesbeek zijn er veel mogelijkheden om een maatje voor iemand te zijn. Het betreft allerlei activiteiten die je samen kunt gaan doen.

"Het geeft voldoening als jij daarin kunt bijdragen met een paar uurtjes. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Maaike Nawijn, 06 10116347; info.vrijwilligers@pluryn.nl. Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor u bij dan gaan we graag met u in gesprek over de mogelijkheden."

Gezelschap is heel belangrijk

83-jarige Netty met vrijwilliger maatje Riny. (foto: Anke Jacobs)

REGIO - Samen is niet alleen. De 83-jarige Netty vertelt...

"Vanaf mijn jeugdjaren ben ik lichamelijk beperkt. Twee jaar thuis op bed gelegen. Later weer anderhalf jaar in de Sint-Maartenkliniek. En dus erg afhankelijk van anderen. Inmiddels zijn de belangrijkste mensen in mijn leven weggevallen. Toen kwam ik vast te zitten, ik kon nergens meer naar toe. Ik ben geen vrager, ik wil niemand tot last zijn."

"Via het Sociaal Team is er contact gelegd met Forte Welzijn en is er een maatje voor mij gevonden. Ik ben er nu zo blij mee. Het betekent heel veel voor mij. Het breekt de week, ik kijk ernaar uit. Het is fijn dat er weer iemand bij me op bezoek komt. We kletsen en lachen wat af en hij brengt mij overal naar toe. Ik kom op plekken in Groesbeek waar ik nog nooit ben geweest. Het gezelschap en het vertrouwen in hem is heel belangrijk. Hij ziet wat ik wel of niet kan."

De campagne ‘Samen is niet alleen’ is ontstaan vanuit een co-creatie (ingezet door Forte Welzijn) van diverse vrijwilligers en organisaties. Het doel is om aandacht te krijgen voor de Week tegen Eenzaamheid: 25 september tot en met 4 oktober. U kunt ook iets bijdragen! Word maatje en bel 085 0406066 voor aanvullende informatie.

Historisch Informatie Paneel onthuld

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Maandagmiddag is in het centrum van Beek het Historisch Informatiepaneel onthuld over de Operatie Market Garden in het centrum van Beek.

Toon de Jong voorzitter van de stichting Reünie Paratroopers heette alle aanwezigen welkom. Dit paneel gaat over de strijd in Beek tijdens de Operatie Market Garden in september 1944, aldus De Jong. Een speciaal welkom was er voor mrs. Carlson, de dochter van Clarense J.Hamm van de 508th Paratroopers Infantry Regiment van de 82ste Airborn Divisie, die van 17 tot 24 september 1944 in Beek gevochten heeft.

De gemeente Berg en Dal was vertegenwoordigd door raadslid Tessa Vorderman. Het onthulde paneel geeft een korte impressie van de verwoestingen en van de wederopbouw na de oorlog. Het is goed dat informatie hierover laagdrempelig beschikbaar is, zodat de verschrikkingen van de oorlog niet vergeten worden. Hopelijk stimuleert het ook komende generaties om alert te blijven en alle bedreigingen voor de vrijheid op tijd te kunnen onderdrukken. "Om ervoor te zorgen dat vrede blijft bestaan", aldus Toon de Jong.

Vleesbingo in Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 28 september houdt de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger weer een gezellige bingoavond waarbij vleesschalen, fondueschalen, rollades en tassen boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen zijn.

Deze bingo wordt gehouden in wijkcentrum Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. De zaal is open om 19.00 uur terwijl de bingoballetjes pas om 20.00 uur zullen gaan rollen. Er worden achttien rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Lieve Lars,
Alweer 2 jaar en wat doe je het goed!
Gefeliciteerd lief vriendje!
xxx papa, mama, Isis & Bikkel

21 september ziet John abraham.
Al 50 jaar verrijkt hij de Nederlandse taal:
miwibiwi, basi / namihapjes, petchup en nog-eentje-dan.
Gefeliciteerd VC

Hoera!
Ryan wordt 20 september alweer 11 jaar
Gefeliciteerd
Liefs Papa Mama en Fenna

Hieperdepiep hoera Fay & Evy
worden 18 September 3 jaar.
Gefeliciteerd xxx Thijn, Queny,
Papa en Mama.

Lieve Mick
Gefeliciteerd met je 5e verjaardag!
Groetjes je vriend, Tom

Hieperdepiep hoera onze
kleinzoon Mees is 18 september 1 jaar
Groetjes van Opa en Oma Max en Esmee

Hieperdepiep hoera,
deze jonge dame is 10 jaar.
Liefs papa, mama, Zoey en Romy

45 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd lieve opa en oma
xxx Lev, Fee, Lux, Isa en Fiene

Hè Broertje gefeliciflapstaart
met je eerste verjaardag, nu op
naar het taartje! Kusje van Ties

Deze lachebek met tattoes en vlechtjes wordt 21 september 5 jaar.
Van harte gefeliciteerd Alissa.
Opa's en oma's
Alana, Eleni en Noud

Helicon MBO en VMBO Nijmegen vieren 100 jaar groen onderwijs

NIJMEGEN – Groen onderwijs heeft de toekomst en biedt kansen voor iedereen. Dat laat Helicon Opleidingen zien op zaterdag 5 oktober van 12.30 tot 17.00 uur met het Toekomst = Groen Festival aan de Energieweg 19 in Nijmegen. Aanleiding voor de feestmiddag is het bestaan van 100 jaar groen onderwijs in Nijmegen. De eerste lessen van de toenmalige Rijks Middelbare Tuinbouwschool gingen in oktober 1919 van start.

“Iedereen is welkom”, aldus Peter Sonnenberg, directeur van Helicon MBO Nijmegen: “We laten zien waar groen allemaal goed voor is. En vooral ook hoe je zélf, als burger of als bedrijf of instelling, werkt aan een groene toekomst.”

Programma
Om 12.45 uur wordt het festival geopend door burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Daarna gaat het programma om 13.00 uur van start met André Kuipers, die zijn kijk deelt op een groene toekomst vanuit zijn achtergrond als ruimtevaarder. De hele middag kunnen bezoekers zich laten inspireren door workshops en presentaties over een innovatieve groene aanpak voor de toekomst. Je krijgt praktische, groene tips: van snoeitips voor de (bedrijfs)tuin en demonstraties tot workshops over het bouwen van je eigen insectenhuis en vachtverzorging van je huisdier. Voor de allerkleinsten zijn er allerlei groene spelletjes. Toegang en koffie/thee/limonade zijn gratis. Op www.helicon.nl/100jaargroen is meer informatie te vinden.

Reünie
Naast het festival organiseert Helicon MBO Nijmegen een reünie op zaterdagavond 5 oktober. Aanmelden voor de reünie kan via www.helicon.nl/100jaargroen.

Duurzaamheidspluim voor De Immenhof

Tuin Immenhof.

HEUMEN - We leven in een snel veranderende wereld waarin gelukkig steeds meer aandacht is voor de natuur, voor bijen, vlinders en vogels. Sinds 1998 is het Duurzaamheidsplatform in de gemeente Heumen al bezig om het begrip duurzaamheid onder de aandacht van de inwoners te brengen.

Het Platform doet dat onder andere door ieder jaar de Duurzaamheidspluim uit te reiken aan een inwoner/bedrijf/instelling in de gemeente Heumen. Aan wie de Pluim wordt toegekend wordt bepaald door de winnaar van het jaar daarvoor. Vorig jaar kreeg 'Amélie bakt taarten' de Pluim. Geraldine van Doorn (van Amélie bakt taarten) heeft dit jaar voorgesteld om de Pluim toe te kennen aan 'De Immenhof' aan de Rijksweg in Heumen.

Gevraagd aan Geraldine, waarom krijgen zij de Pluim? Hoewel imkerij De Immenhof al langere tijd bestaat, vindt Geraldine dat zij de Pluim verdienen omdat zij vorig jaar hun bedrijf aanzienlijk hebben uitgebreid met prachtige tuinen, vol bloemen, in de meest uiteenlopende kleuren en vormen. Een waar paradijs voor bijen, vlinders en vogels en voor bezoekers. Je kunt er heerlijk koffie of thee drinken met taart van Amélie of lunchen met broodjes van bakkerij 'Brood op de Plank' uit Nijmegen. Alles is biologisch en er wordt niets weggegooid! Dus… kom naar de Immenhof. Als u kunt eerst een keer voor 1 oktober. Want daarna worden de tropische planten in kassen gezet.

Maar ook 10 oktober 10.15 uur, op de Dag van de Duurzaamheid, om de uitreiking van de pluim bij te wonen. (www.imkerij-immenhof.nl)

Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 22 sept. 10.00 uur. Voorganger ds. B.J. Veldhorst, Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor Stichting Gast in Nijmegen en de Diaconie.

Zondag 29 sept. 10.00 uur. Voorganger ds. G. Ruiterkamp, Wychen. De collectes zijn bestemd voor Kerk & Israel en de Diaconie.

Kaartverkoop jubileumconcerten koor Vivace Groesbeek

GROESBEEK - Het koor Vivace uit Groesbeek sluit het 50-jarige jubileumjaar af met twee sprankelende live-concerten met als titel 'Enjoy.

De concerten vinden plaats op zaterdag 26 oktober om 20.00 uur en op zondag 27 oktober om 14.00 uur in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek. Een kleurrijke reis door 50 jaar geschiedenis van de popmuziek loopt als een rode draad door het concert waaraan ook complete liveband en Dance Centre E-line Pro een bijdrage leveren. Onder leiding van dirigent Ernst Lamers en choreograaf Dees Verhoeven is maanden toegewerkt naar dit hoogtepunt waarvoor de leden van het jubilerende het koor iedereen van harte uitnodigen.

Entreekaarten zijn vanaf 16 september in de voorverkoop verkrijgbaar bij DHD Drukkerij, Kloosterstraat 41 in Groesbeek en bij cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Ook via www.vivacegroesbeek.nl is het mogelijk kaarten te bestellen. De kaartjes kosten vijftien euro per stuk, inclusief één gratis consumptie.

Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 22 sept. 10.00 uur. Voorganger ds. B.J. Veldhorst, Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor Stichting Gast in Nijmegen en de Diaconie.

Zondag 29 sept. 10.00 uur. Voorganger ds. G. Ruiterkamp, Wychen. De collectes zijn bestemd voor Kerk & Israel en de Diaconie.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Maria Geertruida Elizabeth Thijssen-Tax

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 28 september 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

28 september 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zondag 29 september 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia, tijdens deze viering is de kinderkerk.

Misintenties: Albert Rutten en Raden Soekinem de echtg., José, Paul, Waldie en Mike van Vugt; Toon Kuijpers en Bertha Kuijpers-Berns

Dinsdag 1 oktober 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

De ziekendienst van 14.00 uur komt te vervallen, dit is verzet naar 8 oktober.

Donderdag 3 oktober 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 4 oktober: de meditatie van 19.30 uur komt te vervallen, dit is verzet naar 11 oktober.

Zaterdag 5 oktober 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent

5 oktober 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

5 oktober 19.00 uur H. Mis, Gezinsviering m.m.v. Mikado

Zondag 6 oktober 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 25 september 19.00 uur Woord- en Communieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 29 september 09.30 uur Woord- en Communieviering

Intentie: Lambertus de Bruijn en jaargetijde voor Martina Liebers de echtgenote.

Woensdag 2 oktober 19.00 uur H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

385 kinderen op de tennisbaan!

GROESBEEK - Tennisvereniging Groesbeek is afgelopen week begonnen met het geven van schooltennis. Er komen in totaal liefst zestien groepen van diverse basisscholen uit Groesbeek naar de tennisvereniging.

De tennisles is gegeven door de tennistrainer Robert van Ewijk (Maximum Tennis) en vrijwilligers van Tennisvereniging Groesbeek. In het kader van sportontwikkeling en het promoten van de tennissport, geeft de tennisvereniging deze lessen om kinderen al vroegtijdig kennis te laten maken met deze sport. Tijdens de reguliere gymlessen komt deze sport weinig aan bod omdat de scholen het materiaal niet hebben om te oefenen. De kinderen waren erg enthousiast.

Iedereen (jeugd tot en met 12 jaar) is bij deze uitgenodigd voor een extra gratis tennisclinic op maandag 7 oktober van 17.00-18.00 uur.

Het maakt niet uit of je wel of niet kunt tennissen: iedereen kan zich opgeven voor deze activiteit. Tijdens deze tennis clinic 'Maak je kennis met tennis' en train je een aantal tennisvaardigheden. Tennisrackets en ballen zijn aanwezig. Jij zorgt voor de juiste sportschoenen (zonder noppen) en goede zin! De clinic wordt verzorgd door Maximum Tennis. Aanmelden gaat via Sjors Sportief.

Kijk voor meer informatie over lidmaatschappen op www.tvgroesbeek.nl.

Winnaars poëziewedstrijd Geef Vrijheid door

Winnares poëziewedstrijd Vrijheid: Rozalie de Haan (Sterrenschool EigenWijs, Middelaar) en dorpsdichter Marjolein Pieks. (foto: Barry Rooijackers)

HEUMEN - De winnaars van de poëziewedstrijd Geef Vrijheid door zijn dinsdag 17 september bekend gemaakt.

Poëzieworkshops zetten jeugd aan tot nadenken. Rozalie de Haan van Sterrenschool EigenWijs uit Middelaar kwam bij basisschool leerlingen als beste uit de bus. Grote winnaar van de wedstrijd qua aantal inzendingen is basisschool De Grote Lier in Molenhoek met liefst tachtig inzendingen verdeeld over de groepen 7 en 8! Bij de volwassenen is Mirjam van Oort (van Maasvensters) uit Overasselt de winnares. Jacqueline Konings uit Molenhoek kreeg de tweede prijs.

Nadenken over de onderwerpen vrijheid en oorlog en dan ook nog ideeën en gevoelens vangen in woorden.., dit bleek de jeugd niet gewend. Maar de aanzet is gegeven met deze gedichtenwedstrijd. De wedstrijd is een initiatief van de Dorpsraad Molenhoek. Piet Roberts van de Dorpsraad heeft samen met Marjolein Pieks, dorpsdichter gemeente Heumen, de wedstrijd georganiseerd.

Op vier basisscholen (Middelaar, Mook, Molenhoek, Malden) heeft Pieks workshops gegeven over vrijheid, oorlog en poëzie. Leerkracht Hans van de Locht (Molenhoek): “Complimenten aan dorpsdichter Marjolein Pieks hoe ze in zes stappen de kinderen vertrouwd heeft gemaakt in de wereld van de poëzie”.. en aangezet tot nadenken over vrijheid en oorlog. Pieks praatte de prijsuitreiking piekfijn aan elkaar.

Rozalie de Haan:

Vrijheid is…
Als ieder gelijkwaardig is.
Als dieren niet meer in kleine hokjes leven.
Als oorlog niet meer zou bestaan.
Als iedereen naar school zou mogen gaan.
Als je met elkaar kan spelen.
Vrijheid is als ieder zichzelf kan zijn.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 29 september. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. P. van der Vange uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor een project van Het Werelddiaconaat: zorg en aandacht voor kwetsbare ouderen in Moldavie, het armste land van Europa.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Spreekuur voor grenspendelaars

KRANENBURG – Dinsdagmorgen 1 oktober houdt het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal van 09.00 tot 11.30 uur spreekuur in het gemeentehuis van Kranenburg. Daar wordt men geïnformeerd over het thema 'Wonen en werken in het buurland'.

Deskundige adviseurs geven advies over grensoverschrijdende thema's zoals belastingen, ziektekosten en renteverzekering. Iedereen kan zich hier laten informeren die misschien in het buurland wil wonen en/of wil werken. Wie buiten dit spreekuur een persoonlijk gesprek wil arrangeren kan bij het GrensInfoPunt in Kleve een afspraak maken via telefoonnummer + 49 2821-793079 of via de mail gip@euregio.org. Voor meer informatie kan men op de website www.euregio.org/gip een kijkje nemen. Het ligt in de bedoeling dat in de toekomst ieder kwartaal in Kranenburg een spreekuur plaatsvindt.

Start Euregio Vrijheidswandeling

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Zondagmorgen 15 september gaf wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal na een korte toespraak om 11.00 uur het officiële startsein van de Euroregio Vrijheidswandeling.

Deze bijzondere Vrijheidswandeling voerde door de grensstreek. Door het wegtrekken van een lint, wat Sylvia Fleuren samen deed met Kyra en Zyfa twee kinderen van de toneelgroep Angeren, die verkleed waren als re-enactors en waarmee zij de evacuatie uitbeelden, ging de Vrijheidswandeling van start. Tegelijkertijd begon het Bevrijdingsfestival rond en in het nieuwe Vrijheidsmuseum. De tekening die voor het startsein werd onthuld zijn als 7,5 hectometerbordjes gemaakt door kinderen van basisschool 't Vossenhol uit Groesbeek. Overigens konden de deelnemers voor de wandeltocht al vanaf 08.00 uur starten voor de 25 en 30 kilometer.

Eerste rode Regent druiven bij wijngaard De Plack

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagmiddag zijn bij Wijngaard De Plack aan de Ketelstaat 36 in Groesbeek de eerste 600 kilo rode Regent druiven geplukt.

Samen met vijf vrijwilligers is John Grutters aan de slag gegaan om de eerste 600 kilo druiven te plukken van de anderhalve hectare rode en witte druiven die op wijngaard De Plack staan. Deze druiven worden vervoerd naar het Nederland Wijnbouwcentrum aan de Breedeweg, die de druiven perst tot puur druivensap. Naar verwachting brengen deze 600 kilo druiven 400 liter puur druivensap op, aldus John. Het sap wordt vervolgens ter plaatse in het Nederlands Wijnbouwcentrum gebotteld. Volgens John is de druivenoogst goed en verwacht eenzelfde opbrengst als afgelopen jaar. John Grutters heeft diverse rassen druiven op zijn wijngaard staan, zoals de rode Regent en Cabernet Noir en van de witte rassen Helios, Johanifter, Cabernet Blank en de Souvignac.

Cursussen Spaans weer van start!

GROESBEEK - Altijd al deze mooie taal willen leren máár komt het er maar niet van? Kies dan nu voor de compacte cursus ‘Spaans à la carte’ óf juist voor de uitgebreide cursus ‘Spaans niveau 1’.

"Tijdens de korte cursus leert u zich, in tien thematische lessen, verstaanbaar te maken in allerlei situaties die in een vakantie voorbij kunnen komen, zoals bijv. een auto huren, de weg vragen, iets bestellen in een restaurant et cetera. Nu tien lessen van 75 minuten voor 105 euro, inclusief lesboek.

Duikt u juist graag wat dieper in het Spaans? Dán is de cursus ‘Spaans niveau 1’ echt iets voor u. In 28 zeer interactieve lessen leert u de basisgrammatica en een stukje cultuur met behulp van de leuke lesmethode ‘Con gusto’. Het volgen en voeren van eenvoudige gesprekjes gaat u straks prima af! Nu 28 lessen van 75 minuten voor 295 euro incl. tekst- en werkboek!

De cursus is in dorpshuis De Slenk op De Horst op de dinsdag- en woensdagavond. Op dinsdag van 19.00-20.15 uur of van 20.30-21.45 uur en op woensdag van 18.30-19.45 uur. Inschrijven of eerst nog wat meer informatie? Neem gerust even contact op met Taallessen Floor op 06 47115956 of taallessenfloor.gitte@gmail.com."

Volwassenen badmintonclub spelen 's woensdags langer!

GROESBEEK - In het artikel van badmintonclub Groesbeek in Hét Gemeente Nieuws van 13 september is een storende fout geslopen.

In dit artikel staat dat de volwassenen op de woensdagavonden spelen van 19.30 tot 20.30 uur. Ze spelen echter een uur langer tot 21.30 uur.

Seniorenvereniging Sionsheuvel houdt eigen bierfeest

GROESBEEK – Seniorenvereniging Sionsheuvel houdt zaterdagmiddag 12 oktober een eigen bierfeest in Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Om 14.15 uur begint het Bierfeest, dat duurt tot 17.15 uur. De zaal van Op de Heuvel is al om 13.00 uur geopend. Het Groesbeekse seniorenorkest Aldorum zal het muzikale gedeelte van het bierfeest voor zijn rekening nemen. Leden van seniorenvereniging Sionsheuvel hebben gratis entree; niet-leden betalen vijf euro. Voor de mooist verklede Tiroler of Tirolerin is er een prijs beschikbaar. Het Bierfeest wordt afgesloten met een gratis braadworst.

Ingezonden brief

Zorgzaam kruispunt

Het is al weer heel wat jaren geleden dat de Groesbeekseweg en de T-kruising met de Randwijksingel een probleemstraat was. Er werd behoorlijk gescheurd, kinderen konden niet echt veilig oversteken op weg naar hun school aan de Kroonsingel en automobilisten klaagden over de aangebrachte vernauwing. Een van de bewoners ging zelfs met een petitie rond. De Gemeente had er oor voor en er werden enkele vergaderingen met aanwonenden belegd. Er kwamen goede ideeën uit voort en de Groesbeekseweg werd tot ieders tevredenheid aangepast. Op het kruispunt na. Het geld was op, het kwam met andere knelpunten terecht in een project "Infrastructuur Malden" en er gebeurde jaren niets. Terwijl dat eigenlijk het grootste knelpunt was. Auto's kwamen, zonder richting aan te geven met volle vaart de bocht door. Zo boorde een auto zich in een geparkeerde auto en een andere keer kwam er een in de voortuin van mij en de buren terecht. Fietsers gingen tegen de vlakte door een rare knik in het fietspad, waarbij een paar keer een gebroken heup werd opgelopen. Tot een paar jaar geleden, toen de oude ontwerpen weer uit de kast kwamen en i.o.m. de aanwonenden werden aangepast. Er werd gepraat en geschaafd en vorige jaar lag er dan eindelijk een nieuw kruispunt. En nu was afgelopen zomer de Groesbeekseweg zelf al weer aan een renovatie toe. Die overigens met een minimum aan overlast en met een keurige communicatie door de aannemer is voltooid. De nieuwe T-kruising ligt er nu een jaar en het is een wonder: misschien wel het meest relaxte kruispunt van Malden. Er wordt heel rustig gereden, scheuren komt vrijwel niet meer voor (nou ja, een paar wegpiraten houd je altijd) en fietsers krijgen keurig voorrang, zelfs als ze er geen recht op hebben. En ook voor voetgangers wordt keurig gestopt, hoewel dat vaak eigenlijk niet hoeft. Regelmatig komt er een auto de bocht door (en soms ook een fiets) om vervolgens voor mijn oprit te stoppen om een telefoongesprek te kunnen voeren. Keurig! Kortom: een zorgzaam kruispunt. Is het dan zo'n technisch hoogstandje? Er is goed over nagedacht en het is technisch het optimaal haalbare, maar er zitten ook een paar dingen in die de weggebruiker, vooral de automobilist, wat onzeker maakt, die daardoor wat voorzichtiger de kruising neemt. En dat is het geheim van dit zorgzame kruispunt. Wat er al niet kan voortkomen uit een goede samenwerking tussen bewoners, gemeente en ingenieursbureau. Het enige wat de automobilisten nog moeten leren, is dat als je voorrang hebt in de bocht, dat niet betekent dat je geen richting aan zou moeten geven. Zelfs de politie houdt zich er niet aan. Bussen wel! Maar wat wil je, als zelfs lesauto's het niet doen? Dus goed om aan te denken: aan rechten zitten ook plichten vast. Het recht op voorrang in de bocht ontslaat u niet van de plicht richting aan te geven.

Kees Ruig, Malden.

Edelsteen- en kristalmeditatie

Obsidiaanstenen. (foto: Adelheid Jochemsen)

GROESBEEK - Het is bijzonder om met een groepje geïnteresseerden de werking, de kracht of zachtheid en de specifieke eigenschappen van een bepaalde steen te ervaren. Boeiend om over uit te wisselen, want de ervaring kan voor ieder heel verschillend zijn.

Maar elke steen kan een eigen bijdrage leveren in waar jij nu bent in en je ontwikkeling. En kan je soms diep raken. De steen voor de komende keer is de regenboogobsidiaan. Een prachtige, zwartglanzende steen, die je beschermt, je aura reinigt en je ondersteunt in jouw proces om oude patronen, blokkades en schaduwkanten te zien en los te laten. Ik denk een belangrijke steen voor deze tijd!

Een cursus voor 3 tot 10 personen. Graag een berichtje als je wilt komen. Vrije bijdrage. Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51, Groesbeek; Adelheid@inspiratieplekeigenaardig.nl, 0617009796; www.inspiratieplekeigenaardig.nl.

Pompoenplukdagen groot succes bij Groentenhof Poelen

GROESBEEK – Bij Groentenhof Poelen aan de Derdebaan in Groesbeek waren het afgelopen weekend pompoenenplukdagen naar aanleiding van de successen van afgelopen jaren.

Veel ouders met kinderen togen met plukemmers de pompoenakker in en kwamen na enige tijd met een emmer vol pompoenen terug. Ook de pompoenenmarkt bij de ingang van Groentenhof Poelen waar enkele duizenden exemplaren pompoenen en kalebassen te kust en te keur te verkrijgen waren, trokken de nodige belangstelling. Daarna was het genieten op het bijzondere terras genaamd 'Balkon van Groesbeek' , waar het uitzicht over Groesbeek voortreffelijk is.

Zaterdagmiddag werd tevens het pompoenenkookboek gepresenteerd. Een kookboek vol met ideeën van onder andere klanten en rijk geïllustreerd met foto's. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de eregast 'De Wilde Boerin' Linette Mak; zij onderzoekt voeding op sexsuele gezondheid. In totaal hebben enkele honderden bezoekers het afgelopen weekend een bezoek gebracht aan Groentenhof Poelen.

Burgemeester Gradisen in legerjeep naar opening tentoonstelling

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

MOLENHOEK – Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de kerk 'Onze Lieve Vrouw van Smarten ' in Molenhoek en 75 jaar bevrijding is er in de kerk een speciale tentoonstelling ingericht over zowel de kerk als de bevrijding van de Molenhoek.

Burgemeester Gradisen werd vanaf gemeenschapshuis De Wieken met de legerjeep van de 89-jarige An Berben-Schreven naar de kerk gebracht voorafgegaan door twee doedelzakspelers en de Gildebroeders. Voordat Gradisen de kerkdeur opende, moest hij eerst de Amerikaanse vlag in de vlaggenhouder steken (omdat een Amerikaanse militair als eerste in Molenhoek kwam), terwijl de Nederlandse vlag door Henry Artz in de vlaggenhouder werd gestoken. Daarna opende Gradisen de kerkdeur met een speciale sleutel en konden de tachtig belangstellenden de kerk in.

Voordat de tentoonstelling werd geopend liet Gradisen het oorlogsverleden van De Molenhoek nog even in vogelvlucht de revue passeren, waarbij de kerk en het naastgelegen klooster ook een grote rol heeft gespeeld. Op 17 september 1944 vlogen ook in deze omgeving de parachutisten als sterren uit de hemel, aldus Gradisen die vervolgens de indrukwekkende tentoonstelling met unieke foto's voor geopend verklaarde.

Gerda Sollie Europees kampioen bij triatlon in Almere

GROESBEEK - Afgelopen weekend heeft Gerda Sollie uit Groesbeek opnieuw een prestatie van formaat geleverd bij de hele triatlon in Almere.Na 1.14 uur zwemmen, 5.58 uur fietsen en 4.38 uur lopen kwam ze in een tijd van 12.02 uur over de finish. Deze tijd was voldoende voor een eerste plaats bij de V60-categorie en betekende het Europees en Nederlands kampioenschap. De tijd was tevens een verbetering van haar persoonlijk record met 16 minuten.

Volgend jaar op het WK hele triatlon in Almere hoopt ze weer op een podiumplaats.

Onderscheiding voor Groesbeekse taalambassadeur Rob Weijers

MILLINGEN – Woensdagmorgen 11 september werd de Groesbeekse taalambassadeur Rob Weijers op de weekmarkt in Millingen aan de Rijn verrast door iemand van de stichting Lezen en Schrijven. Rob was daar, met meerdere Taalambassadeurs alsmede wethouder Annelies Visser, bloemen aan het uitdelen.

Ze deden dit om aandacht te vragen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Bij het uitdelen van de bloemen gingen ze met de marktbezoekers in gesprek over laaggeletterdheid. Hierbij vertelden de taalambassadeurs over hun eigen ervaringen. Rob kreeg van de stichting Lezen en Schrijven een onderscheiding omdat hij genomineerd is als bruggenbouwer. Rob is in staat om zijn op basis van eigen ervaringen met gemeentes, bedrijven en zelfs met de minister het gesprek aan te gaan over laaggeletterdheid. Zijn jarenlange inzet om mensen over de drempel te helpen om de schaamte achter zich te laten is niet onopgemerkt gebleven. Zo werd Rob in 2016 al Taalheld van Nederland.

Country & western schot in roos in winkelcentrum Bellevue

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zaterdag 14 september was het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue geheel in het teken van Country & Western.

Het was met recht een country & western-walhalla met diverse activiteiten voor jong en oud. De kinderen konden ponyrijden, lasso werpen, plaatsnemen op de rodeostier, hobbelpaardenrace, spijkerslaan, bierpulschuiven, cowboyhoeden vangen en daarnaast was er de gehele dag door een countrylinedance-workshop die ook veel belangstelling trok.

Ook voor de karikaturist Marco Benzano stond men diverse malen in de rij om op papier vastgelegd te worden. Al met al heeft winkelcentrum Bellevue door de country & westernsfeer over belangstelling niet te klagen gehad. Deze activiteit was beslist een schot in de roos.

Gratis proefles Ninjutsu

BEEK - Maak gratis kennis met Ninjutsu, Japanse krijgskunst van Ninja en Samurai in Bujinkan Dojo Beek.

De trainingen zijn op de dinsdagavond van 20:00-21:30 uur in Kulturhus Beek voor iedereen vanaf 16 jaar. Aanmelden voor een gratis proefles kan eenvoudig via info@bujinkan-beek.nl. Meer info staat op www.bujinkan-beek.nl.

Repair- en Internetcafé in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 28 september is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom langs met kapotte kleine elektrische apparaten, misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis."

Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 26 oktober. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Virgo Gloriosa: vrouwen in de muziek

De Nijmeegse vrouwenschola Voces Caelestes geeft samen met de Kroatisch-Duitse accordeoniste Mirjana Petercol een concert op zondag 22 september om 15.00 uur in de oude kerk van Heumen, waarin vrouwen centraal staan.

Sint-Caecilia is behalve patroonheilige van de muziek, een krachtige vrouw die zich niet aan de wil van anderen onderwierp, maar haar eigen spirituele weg volgde. Dat geldt ook voor Hildegard von Bingen, van wie het koor de Symphonia Virginum ten gehore brengt. Gregoriaanse gezangen gaan een muzikaal verbond aan met eigentijdse werken van componistes uit Litouwen en Frankrijk, op accordeon.

Let op: In verband met de herdenking van Market Garden trekt diezelfde middag een gesloten konvooi van 400 historische voertuigen door de gemeente Heumen. Rond 13.30 uur is het in Overasselt en om 14.10 uur in Mook. Er zou dus geen probleem hoeven te ontstaan, maar de tijdstippen zijn bij benadering en afhankelijk van de snelheid, waarmee het konvooi passeert en /of van eventuele incidenten onderweg. Kom als het even kan per fiets!

Lesboekje Berg en Dal in oorlogstijd

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In het kader van de herdenkingsactiviteiten 75 jaar vrijheid heeft het Groesbeekse Vrijheidsmuseum in opdracht van de gemeente Berg en Dal lesmateriaal ontworpen voor de groepen 8 van de basisscholen in de gemeente Berg en Dal.

Het lesboekje behandelt het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, leven in bezet gebied, Operatie Market Garden, evacuatie van de gemeente Berg en Dal, het Rijnlandoffensief en de bevrijding.
In september staat er in de gemeente Berg en Dal een groot aantal evenementen gepland, waarop 75 jaar Operatie Market Garden wordt herdacht. Eén van deze herdenkingsactiviteiten is de dropping van 1.300 parachutisten op woensdag 18 september (tussen 10.00 en 15.00 uur) nabij landgoed De Heuvel aan de Wylerbaan in Groesbeek.
Ter voorbereiding op deze herdenking krijgen de leerlingen op school les uit het lesboekje 'Berg en Dal in oorlogstijd'. Het lesboekje wordt namens het Vrijheidsmuseum aangeboden aan wethouder Sylvia Fleuren, basisschool docente Lotte van Roosmalen en aan een aantal leerlingen van basisschool Op De Horst.

Zin in een pompoen-sensatie?

GROESBEEK – Op zaterdag 21 september houdt De Wilde Boerin een Pompoen Voelerij voor mensen die trek hebben in het leven. Een Pompoen Voelerij is een zintuiglijke reis langs verleidelijke en sensuele pompoenen.

Men kan tijdens de Pompoen sensatie de pompoenen voelen, ruiken, horen, proeven en zien in een reeks van verschillende ervaringen. Het doel van deze pompoen sensatie is om er achter te komen of lustopwekkend eten kan bijdragen om uit je hoofd en in je lijf te raken.

De Wilde Boerin is welkom op de pompoenboerderij van Chris en Laura Poelen in Groesbeek waar liefst tien verschillende installaties worden gepresenteerd; je kunt op blote voeten door pompoenen wandelen, verschillende soorten en maten voelen, de intieme delen van de pompoenen ontdekken, schilderen met zelfgemaakte pompoenen verf en nieuwe smaken proeven, terwijl je naar de pompoenen teler luistert. De pompoenvoelerij is niet geschikt voor kinderen. Chefkok Felix Aaldering verzorgt met heerlijke hapjes – uiteraard van pompoen – de inwendige mens. "Zin om op avontuur te gaan? Geef je per e-mail op via linette@dewildeboerin.nl."

Gemeente Berg en Dal legt eigen veteranen in de watten

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraatexn

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft zaterdagmiddag op het gemeentehuis in Groesbeek een heel andere invulling gegeven aan de Nationale Veteranendag.

Normaliter worden de veteranen ontvangen in het Bevrijdingsmuseum nu Vrijheidsmuseum, maar vanwege de nieuwbouw was het museum helaas niet beschikbaar, aldus burgemeester Slinkman in zijn toespraak tot de 100 veteranen inclusief aanhang. "Daarom hebben wij besloten het te doen tijdens de herdenking van 75 jaar Market Garden. Wij als gemeentebestuur zijn jullie erg dankbaar wat jullie gedaan hebben vaak ver van huis. Nogmaals dank je wel."

Voor het gezelschap stond naast de koffie/thee bij binnenkomst een buffetje klaar waarna het gezelschap vertrok naar met Marktterrein waar gereserveerde stoelen klaar stonden om te genieten van de taptoe. Verkeersregelaars had de gemeente ingeschakeld om de veteranen veilig de Dorpsstraat over te laten steken. Ieder kreeg een plaid tegen mogelijke koude. Na de taptoe stond er in het gemeentehuis nog een drankje klaar en kon er nagepraat worden over de gezellige middag en avond.

Zestigjarig huwelijk van Jan en Seef Kroft-Schaap

Het echtpaar Kroft-Schaap samen met burgmeester Marriët Mittendorff van gemeente Heumen. (foto: Matthee Moons) Matthee Moons

MALDEN - Op 12 september waren Jan Kroft en Seef Schaap 60 jaar met elkaar getrouwd. Zoals gebruikelijk op zo’n feestelijke gebeurtenis kwam burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen speciaal even langs met een bloemetje en om de originele trouwakte te overhandigen.

Jan is 88 jaar oud en geboren in Noordwijkerhout. Seef is 87 jaar oud en afkomstig uit Overveen. Het stel leerde elkaar kennen in Leiden. De bruiloft was op 12 september 1959 voor de kerk in Venray en voor de wet in Nijmegen. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren: Marijke en Lucas; ze hebben drie kleinkinderen.

Jan studeerde medicijnen in Leiden en was in 1958 arts. Daarna volgde hij een opleiding in de algemene chirurgie aan de universiteit van Nijmegen, waar hij in 1965 slaagde. In 1969 kwam Jan te werken in het Majella ziekenhuis in Bussum als algemeen chirurg; later, na een fusie, in het Gooi Noord ziekenhuis tot aan zijn pensionering in 1996.

Seef ging, na diverse lagere scholen in de oorlog, naar de HBS in Haarlem. Daarna volgde ze een Montessori opleiding tot kleuterleidster, waarna ze kwam te werken in Leiden. Op haar trouwdag, na zeven jaar kleuterleidster, werd ze ontslagen. Dat was normaal in die tijd, omdat elk gezin maar één inkomen mocht hebben. Seef wijdde zich aan de opvoeding van de kinderen en het huishouden. Ze was er voor de kinderen, zoals ze zelf zegt.

Pas sinds kort wonen Jan en Seef in Malden, maar ze vinden het hier fantastisch wonen; het is er rustig in een mooie omgeving. Jan en Seef verkeren nog in een goede gezondheid. En over de thuishulp zijn ze zeer positief…

Herdenkingen in Groesbeek en Beek in teken van 75 jaar vrijheid

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/BEEK – Dinsdag 17 september stond in Groesbeek en Beek geheel in het teken van 75 jaar vrijheid. 75 jaar geleden landden ontelbare parachutisten van de 82e Airborne divisie in Groesbeek die deel uit maakten van de Operatie Market Garden.

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Ter gelegenheid van dit historische feit vonden er in Groesbeek en Beek diverse historische herdenkingen plaats: van 10.00 tot 12.00 uur Grootse herdenking bij het Generaal Gavin Monument aan de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van veteranen, afgevaardigden van de 82nd Airborne Divisie, diverse ambassades, Amerikaanse families en 100 basisschoolleerlingen van vier Groesbeekse scholen die gezamenlijk vier liederen zongen waaronder het Amerikaanse volkslied en het Wilhelmus onder leiding van Theo Giesbers. Hier werden diverse kransen gelegd bij het monument.
Van 14.00 tot 15.00 uur Herdenking bij het monument aan de 17 Septemberstraat. Deze herdenking werd bijgewoond door leerlingen van basisschool Breedeweg.
Van 19.00 tot 20.30 uur Oecumenische dienst in de Bartholomeuskerk waarna er een kranslegging plaats vond bij het Bevrijdingsmonument aan het Lt. J.P. Foley plantsoen.
Van 19.00 tot 22.30 uur was er een vrijheidsconcert in hotel Erica verzorgd door muziekvereniging Edelweisz met enkele gastoptredens.
Het Vrijheidsmuseum was de hele dag een Market Gardendag, waar van 13.00 tot 16.30 uur live muziek te beluisteren was.
In het voorjaar van 2020 zijn er diverse activiteiten in onder andere Millingen en Ooij.