GN Lingewaard

12 juli 2017

GN Lingewaard 12 juli 2017


Tien jaar Speelweek Hulhuizen

GENDT – In de eerste week van de zomervakantie nemen ruim 230 kinderen deel aan de Speelweek. Het thema van dit jaar is Speelweek Hulhuizen… daar zit muziek in! Met muziek erbij is het al snel feest en dit jaar valt er zeker een feestje te vieren want de speelweek bestaat tien jaar!

De speelweek start maandagmiddag met het opzetten van de tenten op het terrein van sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen. Als alles is opgebouwd vieren de kinderen een verjaardagsfeestje met spelletjes en taart. Op de dinsdag gaan alle kinderen van het terrein af. De oudere kinderen kunnen zich uitleven met een survival tocht. De jongere kinderen gaan richting het Fort Pannerden. In en rondom het Fort zijn diverse spellen uitgezet.

De woensdag staat in het teken van knutselen voor jong en oud. Voor de oudere kinderen zijn er daarnaast extra activiteiten bij hengelsportverenging De Snoek en het zorgcentrum Sint-Jozef georganiseerd. In de avond zijn alle kinderen weer welkom voor het avondprogramma. Harmonie Sint-Caecilia verzorgt enkele muziek workshops en ook de badmintonclub is weer van de partij. Als het donker is staat de oudere kinderen een spannende spooktocht te wachten. Die nacht blijven de kinderen in hun eigen tent slapen. Het zal waarschijnlijk een korte nachtje worden… want donderdag moet iedereen weer vroeg uit de tent voor een heerlijk ontbijt van Albert Heijn Gendt.

Hopelijk schijnt de zon die dag want op het terrein staan dan allerlei waterspellen klaar. Op de vrijdag gaan de kinderen speuren naar diverse muziekfragmenten en popidolen. Voor de oudere kinderen is er een sportief programma.

Het tienjarig bestaan van de speelweek wordt vrijdagavond feestelijk afgesloten met muziek, een hapje en een drankje.

Speld van verdienste voor verloskundige Elien Tap!

Foto: Foto Mireat

LINGEWAARD - Elien Tap (62) heeft op donderdag 6 juli op feestelijke wijze de 'speld van verdienste' van de Gemeente Lingewaard in ontvangst mogen nemen van de wethouder voor haar bijzondere verdiensten voor de verloskunde. Bijzonder doordat generaties Bemmelse en Huissense kinderen onder haar leiding geboren konden worden en het altijd, dag en nacht klaar staan om zwangeren en collega’s te helpen en bij te staan in goede en slechte tijden.

Elien Tap heeft op 8 juli 2017 haar 40-jarige jubileum als verloskundige bereikt! Ze is zeker nog niet van plan om afscheid te nemen van het mooie vak, haar passie en de bijzondere momenten.

Elien heeft 39 jaar geleden de verloskundige praktijk in gemeente Bemmel overgenomen, doordat de zittende verloskundige genoodzaakt was te stoppen met werken, hiermee dreigde de thuisbevalling en zwangerschapszorg dichtbij de vrouwen in de gemeente Bemmel te verdwijnen. Na 16 jaar solistisch te hebben gewerkt heeft ze een collega gevonden die de praktijk kwam versterken. In 2001 is het werkgebied uitgebreid met Huissen, omdat ook daar de zittende verloskundige genoodzaakt was te stoppen. Praktijk Verloskundigen Lingewaard met vier enthousiaste verloskundigen voor de gemeente Lingewaard was geboren.

Elien is een bijzondere vrouw, met een warm hart voor de gemeente Lingewaard, het vak verloskunde, haar medemens, de zwangere en aanstaande vader. Ze heeft ontzettend veel tijd geïnvesteerd in werkgroepen ter verbetering van de verloskundige zorg. Elien Tap is dan ook van harte gefeliciteerd met de 'speld van verdienste'!

Ressen, behoud door vernieuwing!

RESSEN - Vereniging Dorpsbelangen Ressen (VDR) pleit al jaren voor behoud van de historische dorpskern. Bestuurslid Edwin Schouten benadrukt dat de leefbaarheid onder druk staat door nieuwe wegen, industrie en woningbouw. Dit geeft niet altijd aanleiding om actie te voeren.

Volgens Schouten gaat het om goed inpassen van nieuwe functies zodat de historische dorpskern behouden blijft. Vandaar dat de VDR het initiatief neemt tot een rondwandeling op 12 juli voor maatschappelijke organisaties, bewoners en politici. De bedoeling is om met een kleine groep genodigden langs het Kasteelterrein, Woerdsestraat, Oude Postweg, Ressensestraat en Hoeksehofstraat te lopen. De VDR, de heer Habraken (Regioarcheoloog) en de heer Bouwman van de Historische Kring Bemmel nemen de mensen mee in hun verhaal. Doel van de VDR is samen werken aan behoud van Ressen. Bovendien hoopt de VDR dat de historische kern toegankelijker wordt voor recreanten.

Sasa gaat in de zomer door

ANGEREN - Afwijkend van een jarenlange traditie is het Dorpshuis in de zomer van 2017 niet zes weken geheel gesloten. Iedere maandag is het dorpshuis open voor publiek.

De Sasa heeft ook aansluiting bij dit aanbod gezocht en heeft gemeend om voor de senioren een afwisselend programma aan te bieden. Voor leden van de Sasa zijn de activiteiten een verlenging van het bestaande aanbod, van iedereen wordt er echter een deelnemersbijdrage gevraagd. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Alle activiteiten gaan door bij voldoende deelname. Het programma is als volgt:

17 juli, 31 juli en 14 augustus.

10.00 – 16.30 Open en gelegenheid tot koffie en thee

10.00 – 11.00 Gym

11.00 – 12.00 Gym

13.30 – 15.00 Dynamic tennis

13.30 – 16.30 Kaarten

24 juli en 21 augustus

10.00 – 16.30 Open en gelegenheid tot koffie en thee

13.30 – 15.00 Dynamic tennis

13.30 – 16.30 Kaarten

7 augustus in verband met Angerse kermis geen activiteiten van de SASA

Meer info staat op www.sasa-angeren.nl.

Inloopactie bij Loopgroep Huissen

HUISSEN - Afgelopen loopseizoen hebben leden van Loopgroep Huissen een diversiteit aan trainingsvormen beleefd, aangeboden door trainers die hun fantasie de vrije loop lieten. Zoals gebruikelijk trainen de hardlopers van Loopgroep Huissen vanaf april tot en met augustus in de bossen rondom Arnhem en de wandelaars en nordic walkers in de buitengebieden van Lingewaard.

De trainingsvormen die zijn aangeboden zijn vormen van (hard)lopen: obstaclerun, trail, fartlek, spinnewebloop, oriëntatieloop, en dergelijke. Bij aanvang of aan het einde van de trainingen werden oefeningen gedaan als core stability en yoga gerelateerde rekoefeningen. Deze afwisseling in trainingsvormen is hogelijk gewaardeerd door de ‘pupillen’. Er wordt dan ook met enige weemoed de naderende vakantieperiode tegemoet gezien waarin de trainingen even stil liggen.

Aangezien de trainingen in de avonduren plaats vinden is het vanaf september met een kortere daglichtperiode beter terug te keren naar de verlichte bebouwde kom en daarmee naar het ‘asfalt’. Dit biedt echter weer kansen voor de minder getrainde (startende) (hard)loper om zich in het winterseizoen voor te bereiden op de komende loop-uitdagingen. Loopgroep Huissen biedt aan geïnteresseerden de gelegenheid om kennis te maken met de loopsport (hardlopen, sportief wandelen en nordic walken).

'Gedurende de maand september kun je kosteloos meetrainen op de reguliere trainingsmomenten. Wanneer je daarna besluit om lid te worden ben je voldoende getraind om komend zomerseizoen de afwisselende buitentrainingen mee te maken. Aanmelden of informatie: www.loopgroephuissen.nl.'

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Donderdag 13 juli

19.00 uur: H. Martinus Gendt, Gebedsdienst Schoolverlatersviering, Pastoraatsgroep en Jongerenkoor Remember

Zaterdag 15 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 16 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor De Levensbron

Woensdag 19 juli

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

19.30 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, Concert door de Zwitserse Harmonie Musik Kriens.

Zaterdag 22 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Vox Clara

Zondag 23 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Woensdag 26 juli

09.30 uur: H. Martinus Gendt, eucharistieviering, A. Hulleman

Bijzondere Whisky Proeverij in Theaterkerk Bemmel

LINGEWAARD - Vrijdag 22 september verzorgt WijnZinnig Gendt de Virtuele Whiskyreis in de Theaterkerk in Bemmel.

Een kijkje in de wondere wereld van whisky tijdens een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerderij van Schotland: Glenfiddich. Leer alles over het eeuwenoude ambacht van het distilleren van whisky. Met aanstekelijke passie neemt Glenfiddich's eigen whisky ambassadeur, Tony van Rooijen, (beginnende) liefhebbers van de Schotse lekkernij mee op reis langs prachtige beelden en persoonlijke verhalen. Ontdek, aan de hand van de verschillende smaken, kleuren en geuren, de mystiek van Schotland en de drank waarmee het land wereldberoemd is geworden

Natuurlijk is een whiskyreis niet compleet zonder dat bezoekers ook zelf kunnen proeven. Elke deelnemer krijgt een tasting box, met zes verschillende whisky's. Een enorme whiskykenner hoef je niet te zijn, om een mooie avond te hebben. Ook voor de beginnende whiskydrinker of voor mensen die er gewoon wat meer over willen weten en het eens willen proeven, is het een aanrader.

Deze unieke ervaring zal plaatsvinden in de grote theaterzaal van de Theaterkerk in Bemmel. "Een bijzondere locatie waar we als inwoners van de Gemeente Lingewaard trots op mogen zijn. De avond start om 20.30 uur en sluit 22.00 uur. Uiteraard is het daarna mogelijk om de geproefde whisky nog per glas te bestellen in de gezellige foyer van de Theaterkerk. Uw persoonlijk entreebewijs kunt u uitsluitend kopen via WijnZinnig Gendt."

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; www.wijnzinnig.eu; info@wijnzinnig.eu; 06 57592194.

Meer veiligheid voorkomt ongevallen

Foto: Oege van Dijk

HUISSEN - In de Van Voorststraat te Huissen, ter hoogte van de Duisterestraat en de Van Gelderstraat, zitten in de verharding van het voetpad uitstekende puisten.

Voor slechtziende en blinde mensen een moeilijk waar te nemen obstakel. Ook voor afslaande fietsers zijn deze uitstulpingen, ondanks de aangebrachte witte markering, slecht zichtbaar. Bij slechte weersomstandigheden en in het bijzonder bij sneeuwval.

Bij de gemeente Lingewaard is er op aangedrongen om goede voorzieningen aan te brengen. Er zijn nu duidelijk waarneembare zwart-witte, retro-reflecterende markeringspaaltjes aangebracht. "Een aanpassing, die gezien mag worden", zo meldt Oege van Dijk.

Feestelijk jubileum van sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen

GENDT - Sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen vierde zaterdag haar 50-jarige jubileum, met het thema ‘Heel Hulhuizen Bakt’. Het bestuur werd gefeliciteerd met liefst 26 zelf gebakken taarten.

Bij de opening stond Bas Vermaas stil bij geschiedenis van de vereniging. Een aantal mensen van het eerste uur werd in het zonnetje gezet en vier vrijwilligers onderscheiden met de zilveren NUSO-speld. Patrick Bassa (smid Openluchtmuseum Arnhem) bood als cadeau een smeedijzeren logo aan, gemaakt door kinderen tijdens de Doe-dag.

Robert Braam (eigenaar van Banketbakkerij Gerritsen in Huissen), Francis Kuijk (Heel Holland Bakt) en jeugdjurylid Romee van Mierloo jureerde de taarten. Romee won uiteindelijk zelf met de beste ‘zoete taart’. Bij de ‘hartige taarten’ wonnen buurtbewoners Jos en Hilde de eerste prijs. Het publiek liet zich de taarten goed smaken. Alle 26 taartschalen waren nagenoeg leeg!

In de middag was er tevens een reünie van oud-voetbalspelers en -speelsters van S.V. Hulhuizen. De fototentoonstelling was voldoende aanleiding voor de oud-teamgenoten om herinneringen op te halen. Voor de jeugd waren buiten leuke spellen opgesteld.

De feestelijkheden werden aan het einde van de middag onder een stralende zon afgesloten. Meer activiteiten volgen nog: de Speelweek (17 - 21 juli), Zomer in Gelderland (22 augustus), Halloween activiteiten (oktober) en de Sinterklaasviering (december). Meer informatie staat op www.hulhuizen.nl en Facebook www.facebook.com/speeltuinhulhuizen.

Seniorenvissen

HUISSEN - Zaterdag 1 juli gingen 22 senioren strijden om de titel koning, koningin, grooste en kleinste vis. In totaal is er 11 meter en 49 centimeter bij elkaar gevist.

Om twee uur was de aftrap aan de vijver aan De Zilverkamp, waar weer driftig gevist werd om de titels. Onder genot van een drankje en een broodje knakworst was het goed toeven aan viswater. Om vier uur werd het einde ingeluid en ging iedereen huiswaarts om zich op te maken. Om zeven uur keerde een ieder weer terug naar de clubgebouw van de duiventil voor de spannende uitslag van de middag.

Wim Kersten -voorzitter comissie 65 plus- heette een ieder van harte welkom op de avond. Rond de klok van acht uur werd de koning en koningin en grooste en kleinste vis bekendgemaakt. Koning was Wout Muller met liefst 3m 07 cm bij elkaar gevist. Koningin Grada Hendriks met 2m 69cm. Grootste vis was voor Jaap Meeusen met 20 cm en kleinste vis Jan kok met 6 cm. Verder was er voor alle senioren prijs.

Na de prijsuitreiking werd de avond voortgezet onder daverende klanken van Heiko en Charrel. Onder genot van de hapjes en de drankjes en een geweldige loterij kwam er rond de klok van elf uur een einde van deze geweldige avond. Volgend jaar is deze op 7 juli. De bejaarden- en helperswedstrijd is 28 juli vanaf 18.00 uur bij de stenen brug van vijver De Zilverkamp.

Sponsoren bedankt!

BEMMEL - De JO13-2 en JO15-2 van Sportclub Bemmel is in het weekend van 19 tot en met 21 mei 2017 op kamp geweest naar Summercamp Heino.

De JO13-2 heeft dit seizoen een uitstekend seizoen gedraaid in de 2e klasse; de JO15-2 is dit jaar kampioen geworden in de 3e klasse. Deze goede prestaties waren aanleiding om op een eigen kamp te gaan. De locatie was Summercamp Heino. Een voortreffelijke locatie voor een teamweekend. Veel activiteiten en goede voorzieningen. Van slapen is dan ook weinig gekomen!

Het Summercamp is mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. Wij danken dan ook COOP Bemmel, Bakker Bart Gouda, Albert Heijn, RM Accountancy & Advies en Jan van Groningen voor hun bijdragen. De teams zijn trots dat deze sponsoren hun maatschappelijke betrokkenheid hebben getoond!

Afsluiting voetbalseizoen voor Jonge Kracht D1

HUISSEN - Op zondag 25 juni was er voor de spelers van de D1 afsluiting van het voetbalseizoen 2016-2017.

Deze middag begon om 16:00 uur met een barbecue voor de ouders en kinderen. De beide trainers Peter Koendering en Patrick Zuchouwski werden door de spelers van de D1 bedankt voor hun inzet, en kregen een lunchbon aangeboden.

Taekwondo in de prijzen!

ARNHEM - Tijdens het laatste toernooi van het seizoen heeft Taekwon-do academie Gelderland (TAG) op het Brotherhood tournament in Amsterdam met een klein selectie nog mooie prijzen weten te winnen.

Annelot Bakker 1e Tuls, 2e Sparren.
Gregory Bekker 2e Tuls
Michael de Geus 2e Tuls, 1e Sparren...
Lennart 3e Tuls
Suraj Veerman3e Tuls
Kimberly de Geus 3e Sparren

Taekwon-Do is Koreaanse zelfverdedigingskunst. Het kan ook als (wedstrijd) sport worden beoefend. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Vlinders geboren!

LINGEWAARD - De kleutergroep van Jenaplan IKC Donatushof was in de ban van het ontpoppen van vlinders.

Toen de vlinders ‘geboren’ waren, hebben de kleuters ze vol trots aan de kinderen van onze kinderopvang laten zien. Het gesprek over vlinders verloopt bij de kleuters en peuters natuurlijk anders dan bij de allerjongsten van het kinderdagverblijf. Maar de verwondering over zoiets moois als een vlinder komt bij alle leeftijden naar voren!

Oud papier Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 15 juli halen leden van de harmonie Sint-Caecilia te Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op bij uw op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

IKC Het Sterrenbos liep voor RoPaRunteam Lingewaard!

HUISSEN - Enige tijd geleden was er een sponsorloop op IKC Het Sterrenbos Huissen-Zand. Kinderen van groep 3 - 8 hadden zelf sponsoren gezocht om zo geld in te zamelen voor RoPaRun team Lingewaard.

Vol enthousiasme gingen de kinderen in groepen van start. De sportklas van het OBC Huissen kwam samen met meester Bas assisteren om alles in goede banen te leiden. De kinderen werden aangemoedigd door Leerkrachten, ouders/verzorgers, opa's en oma's, en leden van het RoPaRun team Lingewaard. Na afloop was er voor iedereen een gezonde traktatie. Een geslaagde dag voor alle betrokkenen.

De dag voor de start van de RoPaRun kreeg RoPaRunteam Lingewaard een cheque overhandigd. In het bijzijn van alle groepen en leerkrachten mochten namens IKC Het Sterrenbos Luna, Noor, Guusje en Lisan een cheque overhandigen. Vervolgens werd er na het uitreiken van de cheque nog steeds sponsorgeld ingeleverd bij Juf Ellen en zo werd het eindbedrag ruim 6.700 euro. Een fantastisch eindbedrag voor een fantastisch goed doel.

Familie Milder weer naar Zwarte Cross!

LINGEWAARD - "Met bloed, zweet en soms wat tranen zijn wij weer gestart met het bouwen van een Zwarte Crosswagen. Dit jaar doen wij mee met de 'special klasse'."

"Dit betekent dat we een kar bouwen met een thema. Ons thema zal zijn: 'Wej bunt in de wolkn'. Het zal een heuse kleurige luchtballon worden die door een compressor wordt aangedreven. Verder zal de mand gevuld worden met een racemonster en drie juichende racemuizen!

Een aantal jaren geleden werd door wat gebluf tijdens een familiedag de Zwarte Cross een feit. Nu ons jongste familielid de leeftijd van 16 jaar is gepasseerd en deel mag nemen aan de cross hebben we nog éénmaal getracht de handen uit de mouwen te steken. We hebben daarvoor nog steeds onze eerste wagen de 'Suzuki Samurai' als onderstel. Ieder jaar weer krijgen we hem aan de praat en helpt hij ons de cross door. We genieten volop van alle activiteiten en het crossen in Lichtenvoorde. Ook is het een uitje om als familie bij elkaar te zijn en samen te lachen en te feesten! Wij zijn donderdag 13 juli te zien op TV Gelderland in een reportage. Als u ons verder wilt volgen, kan dit via facebook: https://www.facebook.com/zccderegenboog."

Voorbereidingen Aalbers-Taptoe Bemmel in volle gang

BEMMEL - De voorbereidingen voor Aalbers-Taptoe Bemmel zijn inmiddels weer in volle gang. Zo zijn de korpsen gecontracteerd en zijn de ondernemers benaderd om te adverteren in het Taptoekrantje.

Tot aan Aalbers-Taptoe Bemmel zullen wij de deelnemende korpsen alvast aan u voorstellen, met deze week Mercurius Marching-/Showband Assen. De Mercurius Marching-/Showband Assen is een relatief jonge band. De oprichting vond plaats in november 2002 en in januari 2003 werd er gestart met de repetities. Mercurius bestaat nu uit ongeveer 30 enthousiaste leden variërend in leeftijd van 10 tot circa 70 jaar. De afgelopen periode heeft Mercurius een nieuwe weg ingeslagen. Er is hard gewerkt aan het opfrissen van de show van vorig jaar. Ook een nieuw straatrepertoire blijft niet achterwege. Het repertoire bestaat uit goed in het gehoor liggende nummers, variërend van strakke marsen tot swingende popnummers. In haar korte bestaan is Mercurius uitgegroeid tot een graag geziene gast op evenementen in zowel binnen- als buitenland.

Wilt u dit muziekspektakel niet missen, noteer dan 10 september alvast in uw agenda.

Het programma van Aalbers-Taptoe Bemmel 2017 ziet er als volgt uit:

13.00 - 14.15 uur: Streetparade centrum Bemmel

14.15 - 14.50 uur: Voorprogramma op gazon

15.00 - 17.00 uur: Aalbers-Taptoe Bemmel op gazon

Meer informatie staat op www.taptoebemmel.nl of www.eska.nl.

Bridgecursus beginners

REGIO - Hoewel de vakantieperiode zicht aandient, zijn de voorbereidingen voor de nieuwe beginnerscursus bridge in het komend najaar al weer gestart. De cursus wordt op de woensdag gegeven en het eerste cursusdeel omvat twaalf avonden.

Van bridge wordt gezegd dat het moeilijk is. "Maar op de eerste lesavond heeft u de kaarten al in de hand en worden u de eerste basisprincipes bijgebracht. Iedereen kan bridgen leren."
Bridge is een buitengewoon fascinerend kaartspel. In de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard zijn er vele honderden enthousiaste spelers die wekelijks, thuis of in clubverband, één of meer avonden aan de bridgesport besteden. Bridgen is méér dan kaarten. Vooral ook het sociale aspect is niet uit te vlakken. "Als u wilt kennismaken met deze prachtige denksport is dit een nieuwe kans om "in te stappen". Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van moderne leermiddelen. Het plezier in het spel staat bij de lessen voorop en u zult zich snel thuis voelen. U kunt zich alleen, per paar of als groep aanmelden."

Voor de beginnerscursus (of eventueel voor een proefles) kan men zich aanmelden bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 06 45638238. Hij is gediplomeerd NBB-bridgedocent. Uiteraard kan men bij hem ook de verdere details over deze cursus vernemen.

Strijdlust Huissen ongeslagen kampioen

HUISSEN - Het eerste team van schietvereniging Strijdlust Huissen is in de TCG 2-competitie ongeslagen kampioen geworden.

Het team bestaat uit 5 schutters plus 2 reserve: R.kokken, N.Nijenhuis, M.Elings, G.van Zwam, J.Jansen, D.Jansen, W.Neijenhuis. Uiteraard waren er felicitaties voor het team.

Bemmelse Boekenmarkt groot succes

BEMMEL – Op zondag 2 juli vond in de Theaterkerk de eerste Bemmelse boekenmarkt plaats. Met 23 standhouders en bijna 500 bezoekers zijn de organiserende vriendinnen Hetty en Monique zeer tevreden.

Een spontaan ontstaan idee om zelf een boekenmarkt te organiseren, werd na wat overleg werkelijkheid. Er werd een mooi persbericht geschreven, een foto gemaakt, een poster en een flyer ontworpen. Naar aanleiding van het persbericht kwamen de eerste aanmeldingen binnen. Door ook gebruik te maken van facebook en vermelding op verschillende websites voor boeken/rommelmarkten kwam de teller op het mooie aantal 23 deelnemers te staan.


Om 12.00 uur zou de deur van de Theaterkerk opengaan, maar zo'n 20 minuten daarvoor stonden er al mensen te popelen om te kunnen snuffelen tussen het gevarieerde aanbod van boeken. Er kwamen mensen die gewoon een gezellig vakantieboek zochten. Maar er waren ook echte verzamelaars, die series wilden completeren. Er heerste een gezellig, relaxed sfeertje. De reacties waren bijna allemaal positief; 'Leuk idee, volgend jaar wil ik ook wel mijn boeken verkopen'.

Omdat de 1e Bemmelse Boekenmarkt geen winstoogmerk heeft, wordt het bedrag dat resteert na aftrek van de gemaakte kosten overgemaakt aan de stichting Wensambulance. Het gaat om honderdvijftig euro. Daarnaast heeft een deelnemend duo aan de Boekenmarkt 20 procent van de opbrengst overgemaakt aan Stichting Wensambulance. Wat begon als een geintje heeft geleid tot een fantastische eerste Bemmelse Boekenmarkt. Noteer alvast de datum voor de Bemmelse Boekenmarkt van 2018? 1e zondag van juli!

Column

Loyaliteit

Ik vind ambtenarenmoppen flauw. Zelf was ik 8 jaar ambtenaar. Ik heb ervaren hoe het op de bestuursvleugel er aan toe kan gaan. Collega's fluisterden me in, wat je als ambtenaar niet hoeft te weten dat weet je ook niet. Mijn bevindingen waren dat er verschillende ambtenaren zijn. Werkpaarden en gewiekste beleidsambtenaren, in een vorstelijke salarisschaal, die in elk bestuurlijk en politiek wespennest weten te overleven. En dat je altijd loyaal moet zijn aan het college van B&W. Aardig of niet, sociaal of niet. Altijd loyaal, zelfs als het botte boeren zijn. Ik heb als onervaren ambtenaar aan die loyaliteit meegedaan. En dat viel me eerlijk gezegd soms zwaar. Voor een onsympathieke bestuurder een 'mooie quote' in een persbericht verzinnen. Aan een vervelende boodschap een positieve draai geven. Volledige transparantie naar de media is onmogelijk. Mijn journalistieke loopbaan spookte dan door mijn hoofd. Deze stukjesschrijver kreeg vorige week een persbericht gemaild. Volgens onderzoek blijkt dat een ambtenaar informatie heeft achtergehouden. Dit zou bijna de kop hebben gekost van wethouder Theo Peren die daarom de raad onvolledig heeft geïnformeerd. In het persbericht lees ik een doordachte quote van burgemeester Schuurmans: "Om herhaling te voorkomen, leren we van fouten en voeren we waar mogelijk verbeteringen door." Om reden van privacy blijft de identiteit van de ambtenaar geheim. Ik ken die beleidsambtenaar als oud-collega, journalist en stukjesschrijver. Waarom zou die nou bewust informatie achter hebben gehouden? Dat een ambtenaar en oud-collega in gesprek met burgers met bouwplannen een 'vertrouwde architect' aanbeveelt, zodat de gemeentelijke procedure wat soepeler loopt, dat kan ik begrijpen. Maar waarom een ambtenaar zijn wethouder met een kluitje in het riet stuurt. Wat is zijn voordeel? Tactisch omgaan met 'bepaalde' mensen is niet de sterkste eigenschap van wethouder Peren. Zou mijn oud-collega daarom een loyaliteitsprobleem hebben? Als stukjesschrijver zou ik dat zo graag willen weten. De directie neemt gepaste maatregelen, meldt het persbericht. Een slechte ambtenarenmop.

Sjaak

Vakantiebus maken

HUISSEN - Elk schooljaar eindigt winkeliersvereniging De Zilverkamp ook met een zomerstop. Zaterdag 15 juli is de eerste officiële vakantiedag, dus wordt dat ook de laatste activiteit op het winkelcentrum.

"Omdat er vooral veel mensen vakantie krijgen hebben we deze activiteit aangepast op het thema vakantie! We maken zaterdag 15 juli onze eigen Volkswagen vakantiebus. Deze bus mag je versieren met stiften, kleding en wasknijpers, wasco en nog veel meer. Is je vakantiebus klaar? Dan trakteren wij op iets leuks voor tijdens jullie vakantie! We zien de kinderen graag weer terug op zaterdag 26 augustus." Meer informatie en foto's staat op: www.facebook.com/winkelcentrum-de-zilverkamp.

Revue beleeft oude tijden

ANGEREN - Afgelopen zaterdag werden in Angeren oude tijden herbeleefd. In een fraai ingerichte Theaterzaal van het Dorpshuis genoot het in groten getale aanwezige publiek van het op initiatief van de Harmonie verzorgde themaconcert. Thema was 'Moeder ik wil bij de Revue!'.

In sneltreinvaart passeerden non-stop muziek, dans, zang en sketchjes (letterlijk) de revue. De uitvoering door Martijn van Vuuren, de Highligts en het harmonieorkest verliep alsof dit hun dagelijks werk betrof. Wie er zaterdag niet bij was, heeft de briljante zang van Martijn gemist. De tapdansende Highlights. Hun ingetogen meerstemmige ‘Vluchten kan niet meer’. De harmonie met haar pittige ‘Cabaret’ van John Kander, in een arrangement van Ton van Grevenbroek. Om maar eens enkele op hoogstaand niveau uitgevoerde nummers te noemen.

Het publiek strooide kwistig met haar applaus. Kers op de taart was toch wel de André van Duijn-parodieën, verzorgd door Ronald Dikker. Hij kreeg al snel de lachers op zijn hand en wist dat door het hele programma heen vast te houden. Een extra compliment waard. Een avond om met genoegen aan terug te denken.

Jeu de boules 'De Ploeg' Angeren 20 jaar

ANGEREN - Zaterdag 8 juli vierde jeu de boulesvereniging De Ploeg haar 20-jarig bestaan.

Nadat de voorzitter iedereen van harte welkom heette werd er begonnen met koffie en cake. Dan was er voor deze dag een speciaal jeu de boulesparcours uitgezet, waar met groot enthousiasme aan deel genomen werd.

Vervolgens was het gezellig borrelen en werden tussendoor de winnaars bekend gemaakt. Die werden beloond met een 'zoethoudertje'. Tevens kreeg iedereen een leuk huisje als rolmaatje met het clublogo erop: 20 Jaar Jeu de Boules 'De Ploeg' met een kaartje er aan 'Voel je thuus in 't Boule Huus'.

Hierna stond er een geweldig warm en koud buffet klaar, waarvan iedereen volop kon genieten. Als afsluiting werd er nog koffie met een bonbon geserveerd. Tot slot bedankte de voorzitter dan ook iedereen voor het slagen van deze feestelijke dag en wenste iedereen een wel thuis.

Zwerfvuil opruimen in Haalderen

HAALDEREN - Zoals afgelopen maanden wordt vrijdag 14 juli weer zwerfvuil opgeruimd.

"Voelt u zich geroepen om te helpen, graag om 19.00 uur bij Moos Haalderen verzamelen", aldus Marjo Hendriks.

Steunpunt Mantelzorger zoekt vrijwilliger

LINGEWAARD - Het steunpunt mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard zoekt mensen die iets willen betekenen om mantelzorgers te ontlasten bij de zorg.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Monique Ritzen, mantelzorgconsulent: 06 22933258 of via e-mail: m.ritzen@swlingewaard.

Drie vluchten in een weekend

DOORNENBURG - In het weekend van 08-07 stonden er drie vluchten op het programma: een midfondvlucht vanuit Laon (300 km), de dagfondvlucht vanuit Bourges (590 km) en de eerste (reserve) jonge duivenvlucht vanuit Geel (105 km).

De eerste vlucht van de dag was die vanuit Laon deze werden gelost om 08.15 uur, hieraan deden 101 duiven van 8 liefhebbers.

H. van Hal 20 mee 3 pr. 1, 6, 17
Nissen & Vermaas 20 mee 14 pr. 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 21, 23, 25
J. Buys 13 mee 1 pr. 14
Van Olderen & Meuwsen 19 mee 4 pr. 15, 16, 20, 22
W. Geurtz & Zn 14 mee 3 pr. 18, 19, 26
T. Holland 11 mee 1 pr. 24

De tweede vlucht vanuit Bourges werd om 7 uur gelost hieraan deden 8 liefhebbers mee met totaal 50 duiven.

A. A. Engelen 2 mee 1 pr. 1
Van Olderen & Meuwsen 10 mee 4 pr. 2, 6, 8, 9
Nissen & Vermaas 10 mee 6 pr. 3, 4, 5, 7, 12, 13
W. Geurtz & Zn 6 mee 1 pr. 10
J. Pauwelsen 1 mee 1 pr. 11

De derde vlucht was zoals gezegd Geel (105 km) hieraan 462 duiven mee van 16 liefhebbers zij werden gelost om 10.45 uur. (Voor deze keer alleen de top 10 ivm de grote van de advertentie).

J. Pauwelsen 30 mee 11 pr. 1 & 4
Th. Rutjes 11 mee 4 pr. 2
Nissen & Vermaas 58 mee 15 pr. 3 & 6
G. Neijenhuis 13 mee 6 pr. 5
Van Olderen & Meuwsen 89 mee 10 pr. 7 t/m 10.
A.A. Engelen 42 mee 8 pr.
J. Buys 24 mee 2 pr.
H. van Hal 26 mee 7 pr.
G. Peters 20 mee 5 pr.
J. Aarntzen 24 mee 8 pr.
J. v.d. Scheur 17 mee 10 pr.
T. Holland 41 mee 18 pr.
W. Tijssen 23 mee 4 pr.
W. Geurtz & Zn 39 mee 8 pr.

Zwerfvuil opruimen in Haalderen

HAALDEREN - Zoals afgelopen maanden wordt vrijdag 14 juli weer zwerfvuil opgeruimd.

"Voelt u zich geroepen om te helpen, graag om 19.00 uur bij Moos Haalderen verzamelen", aldus Marjo Hendriks.

Bemmel Zingt zeer geslaagd

BEMMEL - Afgelopen zondag is het tijdens Bemmel Zingt weer erg gezellig geweest in het centrum van Bemmel. Op liefst vijf podia brachten de veertien koren, afkomstig uit zowel de regio als heel Nederland, weer de mooiste en bekendste smartlappen ten gehore.

Met veel enthousiasme en passie werd het toegestroomde publiek vermaakt en zelfs verleid tot meezingen. Vooral bij het hoofdpodium op de Markt was het de gehele dag een drukte van belang. Ook bij de andere podia was er regelmatig veel publiek. De stemming was overal opperbest. Ook de plaatselijke horeca en de geopende winkels werden goed bezocht.
Helaas kon door een te geringe inschrijving de rommelmarkt dit jaar geen doorgang vinden.

Bemmel Zingt wordt georganiseerd door Het Smartlappenkoor Lingewaard met ondersteuning van de Ondernemersvereniging Bemmel. De organisatoren kunnen met recht terugkijken op een succesvol evenement. Natuurlijk was dit alles niet mogelijk zonder de inzet van een groot aantal vrijwilligers en sponsoren.

Gendtse fietstochten

GENDT - De Stichting Welzijn Ouderen Gendt heeft ook dit jaar weer drie prachtige fietstochten georganiseerd voor alle mensen vanaf 50 jaar. De tochten zijn gepland op de dinsdagen 25 juli en 8 augustus. Als eventuele reservedatum staat 22 augustus gepland.

Traditioneel voeren de 50 km lange ritten langs diverse leuke plaatsen. De deelnemer bepaalt echter zelf hoeveel kilomet hij wil fietsen. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat. Er kan worden gestart vanaf 9.00 uur en men moet uitgeschreven zijn vóór 17.00 uur. U kunt inschrijven bij de start van elke rit. De kosten voor deelname bedragen 3,00 euro per rit (inclusief eventuele pontkosten). Bovendien wordt vóór de eerste rit een gratis kop koffie of thee aangeboden. Bij deelname aan alle ritten ontvangt de deelnemer na de laatste tocht een herinneringsmedaille. Voor eventuele nadere informatie: Ton Balduk (0481 422069).

Steunpunt Mantelzorger zoekt vrijwilliger

LINGEWAARD - Het steunpunt mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard zoekt mensen die iets willen betekenen om mantelzorgers te ontlasten bij de zorg.

Voor een oudere dame in Bemmel, die na een val voor langere tijd bij haar dochter heeft gewoond, zoeken we een vrijwilliger, die eenmaal per week boodschappen met haar wil doen. De dochter heeft nu ook in haar eigen gezin de zorg voor een zieke partner.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Monique Ritzen, mantelzorgconsulent: 06 22933258 of via e-mail: m.ritzen@swlingewaard.

Tirolerfest op jaarmarkt van camping Waalstrand

GENDT - Op Camping Waalstrand wordt zaterdag 29 juli van 13.30 tot 20.00 uur de traditionele jaarmarkt gehouden.

Dit jaar staat de jaarmarkt in teken van een TIROLERFEST.

Er is een leuke braderie, rad van avontuur, een springkussen, verschillende optredens en natuurlijk zijn er braadworsten te koop. Ook onze vertrouwde riefkoeken zijn weer aanwezig. De opbrengst van de riefkoeken gaat dit jaar naar de BURGRUN.

Komt u verkleed in lederhosen of dirndljurk dan wordt dit erg gewaardeerd.

Er is nog 1 kraam vrij voor een creatieve inwoner van Lingewaard, bel 0481-421604.

Kom de zaterdag 29 juli gezellig langs op de JAARMARKT op Camping Waalstrand, Waaldijk 23A Gendt

Feestje bij deBol

HAALDEREN - De 'oudjes' van stichting deBol waren welkom in Haalderen. Het jubileum-wandelseizoen van deBol werd 1 juli afgesloten met een klein feestje nadat vijftig wandelaars van het jaarlijkse dagje uit wandelen hadden genoten in Oisterwijk.

Vóórdat er na een heerlijke dag wandelen gegeten werd bij De Kolk in Haalderen mocht een afvaardiging van de toekomstige 70/80-plussers even aanschuiven om de nieuwe hangplek in te wijden, die speciaal gereserveerd was voor de 'Rolle-Bolletjes', die hun eigen verzorgster 'zuster Alie' hadden meegenomen. De oude dames: Zus, Truus, Bertha, Marie, Annie en Jans genoten van alle aandacht én van het advocaatje dat zij ter gelegenheid van de opening van de nieuwe hangplek lekker mochten opeten.

Het was nog lang onrustig bij De Kolk met al die rock en rollende ladies en de oudjes werden veel te laat in bed gestopt, maar ze hebben die nacht wel heel prettig gedroomd en zijn op zondag als herboren weer opgestaan! Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

SBOB: dansvoorstelling Kunst!

REGIO - Op 1 en 2 juli werd opnieuw een prachtige dansvoorstelling neergezet door alle leerlingen van de StreekBalletschool Over-Betuwe (SBOB). In theater Junushoff in Wageningen was de grote zaal liefst vier keer gevuld met enthousiast publiek.

Tijdens de twee uur durende voorstelling, werd men getrakteerd op prachtige dansvoorstelling, aangekleed met kostuums, schmink en decor. De dansen van de leerlingen waren zeer afwisselend door de diverse dansstijlen die de SBOB aanbiedt.

De geweldige toneelspelers onder leiding van Matthias voor de Poorte, maakten de dansvoorstelling compleet. Met veel humor werd getoond hoe veelzijdig het begrip 'kunst' wel niet kan zijn. Zo kwamen onder andere de thema’s, De Nachtwacht, Mona Lisa, Escher, Einstein, Charlie Chaplin, Lego, Romeinse Beelden en Mondriaan voorbij.

Tijdens de finale kwamen alle leerlingen nog een keer op en sloten zij gezamenlijk af met een vrolijke finaledans. Wat opviel was het leeftijdsverschil. De SBOB biedt lessen van jong tot oud en alle leeftijden waren te bewonderen op het podium. Totaal dansten er ruim 500 leerlingen mee en allemaal kunnen zij even trots zijn op hun prestatie. Een geweldige afsluiting van het dansseizoen! Meer informatie over de danslessen bij de SBOB staat op www.sbob.info.

High tea Zonnebloem Huissen

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - "We hadden weer een middag om in een lijstje te stoppen. Prachtig weer, heerlijke hapjes, een band Eigenreid, die er op los speelde en natuurlijk niet te vergeten onze gasten en vrijwilligers."

"Dat allemaal in een prettige ruimte in het gebouw van de Zorgboerderij De Karmel uit Angeren. Als toetje kregen we heerlijke kersen, geplukt door de mensen van De Karmel, uit de eigen kersenbongerd. Zorgboerderij De Karmel gaat binnen een paar dagen verder onder de naam 'De Betuwe Dagbesteding'. Voor ons blijven ze natuurlijk precies dezelfde; een onderkomen waar we heerlijk onze high tea kunnen vieren. Morgen nog zo'n dag en dan kunnen we met recht zeggen: Zonnebloem Huissen, het was weer erg geslaagd!"

Singer-songwriter Hans Witjes theater in!

HUISSEN/ARNHEM - De Huissense singer-songwriter Hans Witjes gaat het theater in! Op zaterdag 23 september van 14.30 uur tot 16.30 uur brengt hij het programma 'De gitarist' in de kleine zaal (80 stoelen) van het Posttheater, Rosendaalsestraat 27 in Arnhem. Hij wordt daarbij muzikaal ondersteund door enkele andere muzikanten: de groep Karah en pianiste Mirjam van den Bos.

Het programma bestaat uit een stuk of twintig Nederlandstalige luisterliedjes, die worden gekenmerkt door spitsvondige teksten met hier en daar een knipoog. Hans gaat die liedjes niet alleen spelen, maar ook op luchtige wijze toelichten en waar mogelijk met elkaar verbinden.

De groep Karah bestaat uit moeder Klaartje en dochter Sarah, die gespecialiseerd zijn in meerstemmige samenzang. Zij zullen aan (delen van) liedjes een tweede en derde stem gaan toevoegen. Mirjam van den Bos is een zeer talentvolle pianiste, die onlangs haar debuutalbum Firemark heeft uitgebracht met daarop elf zelfgeschreven modern klassieke stukken. Enkele daarvan zal zij ten gehore brengen.

Toegangskaarten voor deze middag kosten 7,50 euro. In verband met de beperkte grootte van de zaal moeten deze vooraf worden besteld via e-mailadres hanswitjes49@gmail.com.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 17 juli kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: linzensoep, spaghetti en toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. nHet afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Jonge Kracht zoekt barmedewerkers

HUISSEN - Voetbalvereniging Jonge Kracht is voor haar kantine op zoek naar enthousiaste bar- en/of keukenmedewerkers/sters.

De bar -en keukendiensten vinden op zaterdagen en zondagen overdag en doordeweeks in de avonden plaats. "Ben jij 16 jaar of ouder en op zoek naar leuk en afwisselend werk? Dan is dit misschien wel iets jou. Neem voor meer informatie contact op via één van de volgende telefoonnummers 06 41357052 of 06 51299732. We kunnen je dan in een gesprek van meer informatie voorzien en wie weet leidt het tot leuk werk in een gezellige omgeving!"

Atelier 4akker in De Kijkruit

GENDT - Van 30 juni tot en met 25 augustus zijn er werken van Atelier 4akker in de Kijkruit te zien.

"Mijn naam is Jacqueline Bakker en ik woon al weer vele jaren in het centrum van Huissen. Hier heb ik in de Vierakkerstraat een atelier/winkel voor mozaïek. In 1993 ben ik gestart met schilderen. Ik heb een aantal jaren les gehad van Ellen Baptist en Bart Elferink. Sinds 2003 maak ik ook mozaïek kunst. Deze cursus heb ik op Curaçao gevolgd. Daar heb ik ook keramiek geleerd. We hebben daar met ons gezin van 2002 tot 2005 gewoond. De mooie zee blauwe kleuren zie je nog steeds terug in mijn werk.

Voor deze expositie in de Kijkruit heb ik gekozen voor het thema 'zomer'. Dit thema is nog al voor de hand liggend omdat ik in de periode 30 juni tot 25 augustus mag exposeren! Op de foto ben ik bezig met een Zomermandala. Ik heb een serie gemaakt van alle vier seizoenen. Foto’s hiervan zijn te zien op mijn website www.atelier4akker.nl. In mijn atelier is het mogelijk zelf te leren mozaïeken. Vragen over mijn werk? Bel gerust 06 26429426."

Presentatie van publicatie over 't Huis te Bemmel veelbelovend


BEMMEL - Omdat 't Huis te Bemmel een particulier bewoond kasteel is, is het bij de meeste inwoners van Lingewaard minder bekend, want je kunt het niet bezoeken. Toch is het kasteel een van de meest originele in Lingewaard. De Doornenburg werd in 1945 totaal verwoest en pas in 1965 van de grond heropgebouwd; de Kinkelenburg is in de oorlog zwaar beschadigd en nadien ingrijpend gerenoveerd; de Brugdijk is totaal gerestaureerd en in een oorspronkelijker staat hersteld.

't Huis te Bemmel liep weliswaar schade op in de oorlog, maar bleef goeddeels intact, hoewel er sprake was van behoorlijk verval. Na de oorlog hield de architect Estourgie zich bezig met het herstel. Hij maakte plannen voor een geweldige 'upgrading' waardoor een indrukwekkend Renaissancistisch gebouw zou zijn ontstaan. Dat ambitieuze plan ging niet door; men beperkte zich tot de aanbouw van de kenmerkende serre.

Naast het feit dat het kasteel niet bezocht kan worden, was het ook maar zeer summier beschreven. Door de publicatie van Maria Loonen met de prachtige foto's van Armand Lamee is nu voorzien in een bron van informatie over het markante kasteel.

Lingewaard had in het verleden veel (circa 20) kastelen en adellijke huizen, waarvan het grootste deel alleen nog voort bestaat in de namen van polders, straten en winkelcentra.

Het Streekmuseum Lingewaard, een virtueel museum dat de het gehele gebied ziet als een groot stuk erfgoed, wil de historie van de mensen en hun werk, de natuur en de gebouwen inzichtelijk maken. Hiertoe geeft het museum publicaties uit.

Met het boekje over 't Huis te Bemmel start een serie over kastelen en adellijke huizen in Lingewaard. Dit eerste deel is prachtig gedocumenteerd, met tekeningen van de restauratie, met reconstructietekeningen van de oorspronkelijke situatie toen het kasteel in Gelre een belangrijke politiek rol speelde.

Het eerste exemplaar is aangeboden aan Joep Ratering Arntz, de huidige bewoner van het kasteel, dat kortgeleden een provinciale subsidie van 400.000 euro ontving voor de restauratie.

Door vele subsidies kon de prijs van de publicatie laag gehouden worden. Een veelbelovend eerste deel van een boeiende serie beschrijvingen, dat vanaf maandag 10 juli in de winkels ligt voor 7,50 euro.

Meer blauw op straat in Lingewaard

Foto: Oege van Dijk

LINGEWAARD - Lingewaard kleurt meer blauw. Het betreft de verkeerswetgeving waarin bepaald is, dat de blauwe streep in een parkeerzone, bij gebruik van een parkeerschijf, aan een wettelijk vastgestelde breedte van 10 cm moet voldoen wil men kunnen handhaven. Anders is er geen wettelijke grondslag om te kunnen verbaliseren.

Het heeft enige moeite gekost om de gemeente te overtuigen, dat ook zij zich aan de wet moet houden. Daarom worden alle blauwe strepen van een parkeerzone, in de gehele gemeente Lingewaard, aangepast of zijn deze inmiddels al aangepast.

"Automobilisten, let op! Denk aan de parkeerschijf. Vanaf nu kan een bekeuring rechtmatig worden uitgeschreven en kunt u hiertegen niet meer in beroep gaan", aldus Oege van Dijk.

Taekwon-Do kids in Bemmel in actie

BEMMEL - De enthousiaste jeugdgroep van Taekwon-Do Academie Gelderland (tag) heeft het seizoen op een mooie manier afgesloten.

Op centrale plekken in het dorp zoals op de markt, de promenade en bij kasteel De Kinkelenburg werden er diverse Taekwon-Do-onderdelen (zelfverdediging, tuls, sparren, meditatie en conditievormen) gegeven. De kids komen uit heel Lingewaard en Overbetuwe naar TAG om te trainen in deze Koreaanse zelfverdedigingsvorm.

Taekwon-Do onderscheidt zich van andere stijlen. Niet alleen vanwege de bekende traptechnieken, ook vanwege haar 'opvoedkundige' karakter. Vanaf september start de club weer met een nieuw seizoen. Jeugd maar ook junioren en senioren beoefenen Taekwon-Do bij de club. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

17 / 30

18 / 30

19 / 30

20 / 30

Oproep bestuursleden wijkvereniging De Zilverkamp!

HUISSEN - Eerder dit jaar heeft het bestuur van wijkvereniging De Zilverkamp een oproep gedaan in de hoop nieuwe bestuursleden te verwelkomen. Deze oproep heeft niet tot resultaat geleid. De vereniging heeft per direct nieuwe bestuursleden nodig in verband met onderbezetting door reeds afgetreden bestuursleden. Er is behoefte aan een voorzitter, penningmeester, algemeen bestuurslid en PR.

Omdat wij als huidig bestuur trots zijn op de activiteiten die de afgelopen 48 (!) jaar door vele (voorgaande) leden en vrijwilligers zijn uitgevoerd, hopen we dat mensen zich realiseren dat het voortbestaan van de wijkvereniging op het spel staat en zich aanmelden. Vele handen maken licht werk, maar op dit moment zijn er simpelweg te weinig handen om de activiteiten op een goede en verantwoorde manier te organiseren en uit te voeren. Daarom nu de laatste oproep.

"Kom erbij. Denk erover na. Als de activiteiten van deze vereniging u lief zijn, moet u nu in actie komen. Het is leuk om te doen, het wordt door veel mensen gewaardeerd en hoeft niet veel tijd te kosten. En als u het zelf niet kunt doen, wellicht kent u iemand die ons zou willen helpen. Wie in uw omgeving zou u aanbevelen?"

Zoals het nu gaat kan de wijkvereniging niet verder en dan verdwijnen de activiteiten waar heel veel mensen plezier aan beleven! Tienerdisco, Carnaval, Paaseieren zoeken, Koningsdag, Halloween en Sinterklaas...
Zonde toch? "Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden, mail dan vóór vrijdag 14 juli naar info@zilverkamp.nl."

Heemtuin Presikhaaf beleven met zintuigen en IVN

ARNHEM - Mensen gebruiken constant zintuigen. We nemen de wereld om ons heen waar door middel van ons gezichtsvermogen, reuk en tastzin. Maar velen van ons hebben vooral het voelen en tasten moeten afleren tijdens de opvoeding.

Bekend is de waarschuwing van ouders: “Pas op, alleen kijken met je ogen! Nergens aan zitten! Toch hebben veel mensen nog steeds de drang om voorwerpen te voelen en aan dingen te ruiken. Kom daar in een winkel of in een museum maar eens om!

Maar… op 16 juli gaat het in de heemtuin van Presikhaaf gebeuren! Voor iedereen die er zin in heeft, staan de Natuurgidsen van IVN Arnhem dan om 14.00 uur klaar bij de ingang van de tuin aan de Ruitenberglaan 4. Deze wordt onderhouden door Natuurcentrum Presikhaaf. De beleving is gratis voor jong en oud en je hoeft je niet aan te melden.

Informatie over andere IVN-activiteiten is te vinden op ivn.nl/afdeling/arnhem.

Vierde Internationaal Kapellenfestival: traditie wordt voortgezet

BEMMEL - Op zondag 16 juli wordt op de markt in Bemmel voor de vierde keer het Internationaal Kapellenfestival Bemmel georganiseerd. Van 12.00 tot 17.00 uur klinkt er continu muziek en zal de sfeer zijn zoals op vakantie in Oostenrijk. Brasserie Bloem zal zorgen voor voldoende ‘bier und bratwurst’.

Al voor de vierde keer wordt het festival georganiseerd door Egerländerkapel De Leemkuulers. Zij zullen het festival niet alleen organisatorisch begeleiden maar ze zullen ook muzikaal aftrappen met een optreden op het hoofdpodium. Ook de Zwitsers zijn dit jaar weer van de partij: met dank aan de Stichting Zwitserse Week Bemmel treedt Harmoniemusik Kriens (CH) dit jaar op op het marktplein. Naast deze treden ook De Pompzwengels uit Geffen en de Liemers Böhmische uit Duiven op. Laatstgenoemde maakt in Bemmel haar primeur: het is een nieuw opgericht orkest dat in Bemmel een van zijn eerste optredens zal hebben.

Naast de muziek op het Marktplein zal de Loostraat gevuld zijn met diverse braderiekramen. Tussen de muziek door is er dus genoeg om te shoppen. Er zijn kramen met kleding, telefoonhoesjes, en zelfgemaakte accessoires. Om de kinderen te vermaken zijn er diverse attracties.

Op de dag zelf staan zo’n 40 vrijwilligers en 100 muzikanten klaar om u een geweldige dag te bezorgen. De horeca wordt volledig verzorgd door Brasserie Bloem. Deze zal zorgen voor overheerlijk koud bier, lekkere broodjes braadworst, en natuurlijk de beroemde ‘kaffee mit kuchen’. Het Internationaal Kapellenfestival Bemmel wordt een groots feest, en iedereen is welkom!

De Buitenzorg Kortebaandraverij

Blijde eigenaren met winnaar 2016 Casanova en rijder John Dekker. Foto: Jan Willemsen

BEMMEL - Nog een paar weken en het is weer zover. Daags na de ponyjaarmarkt vindt de Buitenzorg kortebaandraverij plaats. Dit jaar is het voor de elfde maal dat deze gereden wordt. De eerste kortebaandraverij in Bemmel is ontstaan ter gelegenheid van het jubileum van de vijftigste ponyjaarmarkt. Het sloeg goed aan en inmiddels is het al 11 jaar een vaste waarde voor ons dorp.

Door Jo de Haar

De voorbereidingen voor de organisatie van onze Bemmelse Paardendagen zijn in volle gang. Op maandag 14 augustus wordt de 60e ponyjaarmarkt gehouden en daags erna onze kortebaandraverij. De organisatie stelt alles in het werk om het er weer pico bello uit te laten zien, zowel de baan waar de paarden draven als de gehele aankleding.

Meestal zijn de laatste drie dagen hectisch, want je weet nooit welke en hoeveel paarden er lopen en dat vergt voor ons (de organisatie) veel lobbywerk richting trainers en eigenaren. In augustus zijn er meerdere kortebaandraverijen, terwijl er maar een beperkt aantal paarden meedoen aan de wedstrijden. De paarden hebben hun rust nodig en moeten de tijd krijgen om bij te komen van hun inspanningen.

Wie zullen er dit jaar aan de start verschijnen? We zijn volop bezig om een van de laatst geboren Buitenzorg paarden aan de start te krijgen. Met de trainer is al overleg gepleegd. Hij weet nu niet of dat gaat lukken, daar is het nog te vroeg voor en omdat het paard beter op een zachtere baan loopt, moeten ze zijn wedstrijden daarop afstemmen.

We hebben het hier over Dutch Buitenzorg, die vorig jaar als een duivel uit een doosje opeens Kampioen van Nederland werd. Daarna behaalde hij nog enkele klinkende zeges. Dit jaar heeft hij ook al eenmaal overtuigend gewonnen in Assendelft. Mooi is, dat de stal waar hij in training staat ook in Assendelft is. De trainer/pikeur had hier een thuiswedstrijd en het mooiste is om in je eigen woonplaats te winnen.

Er zijn nog meer paarden die wij graag aan de start zien komen. Ook de winnaar van vorig jaar Casanova is al weer volop in de running. Deze heeft dit jaar nog niet gewonnen, maar zijn vorm wordt steeds beter. Casanova wordt nu getraind door Carolien Aalbers en die heeft nog een goede troef in handen, namelijk Obelix West. Dit paard heeft recent gewonnen in Zwanenburg.

Ook Quiz de Ginai, de tweede aankomende van vorig jaar in Bemmel, heeft voor dit jaar al een zege op zak, de kortebaandraverij in Wognum. Maar de grote toppers op het ogenblik zijn de paarden van Stal de Groningers. Zij hebben dit jaar al drie maal gezegevierd en wie weet wat er nog volgt.

Wij zullen proberen een mooi startveld naar Bemmel te krijgen. Tot zover het laatste nieuws over het kortebaan gebeuren en wij houden u op de hoogte.

Feestje bij IKC Pius X 't Hummelhonk

BEMMEL - Op woensdag 5 juli was het op 't Hummelhonk in Bemmel een groot feest. Zes weken lang hebben de peuters gewerkt aan het startblokken thema 'we maken er een feestje van'.

Het feest is geopend met de kinderen uit groep 8 waarbij de meester op de accordeon speelde en we met z'n allen in een optocht ons feest hebben geopend. We hebben het thema afgesloten met een feest voor alle peuters waarbij ze eendjes mochten vangen, bellen blazen op het springkussen mochten springen en nog veel meer leuke activiteiten. Juf Yolanda was 5 juli ook nog eens jarig en werd 50 jaar. Om haar in het zonnetje te zetten heeft bakkerij Theo Engelen voor heerlijke cakejes in de vorm van leuke gezichtjes getrakteerd. Het was een super leuke maar vooral lekkere verrassing! IKC Pius X 't Hummelhonk is bakkerij Theo Engelen dankbaar voor de heerlijke traktatie.

Zomertijd

HUISSEN - De zomervakantie is begonnen. Scholen gaan dicht. Vrij! Vakantie of niet, in de protestantse gemeente Huissen is steeds wat te doen.

Velen zullen op reis gaan, anderen zijn net geweest of blijven gewoon thuis. Weer anderen werken gewoon door of genieten van wat zich voordoet. Maar in de kerk gaan de zondagse vieringen gewoon door. Iedere zondag opnieuw vieren we het leven en ontmoeten we elkaar. Met na afloop van de dienst koffie of thee en even bijpraten. Dat kan ook op de vrijdagmiddaginloop: van 14 – 16 uur is iedereen welkom voor een praatje, een luisterend oor, contact met anderen of gewoon even uitblazen met een kopje thee of koffie. U bent van harte welkom.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen. Zondag 15 juli. Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra.

Schippersmis in Doornenburg

Foto: De heer De Kluijs

DOORNENBURG - Zondag 2 juli was voor de negende keer, de traditionele schippers mis Doornenburg van Schippersvereniging Sterreschans.

"Onze aalmoezenier, weleerwaarde heer B. van Welzenes begon deze mis met een op zijn opgewekte humor een welkomstwoord toe te spreken en memoreerde aan de overleden verenigingsleden. Hiervoor werd door de nabestaanden ter nagedachtenis kaarsen aangestoken op het altaar bij het bloemenanker."

Het gemengd koor Exotherm uit Huissen zorgde voor de muzikale omlijsting met hun prachtig gezongen liederen. Na de mis was er gelegenheid om gezamenlijk een ‘schippersbakkie’ te drinken met de goede opkomst van kerkgangers. Volgend jaar hoopt Sterreschans haar tien jarig jubileum te vieren middels een mis. Het bestuur kan terug kijken, ook mede namens de medewerking van de aalmoezenier, op een geslaagde schippers mis.

Zomersluiting Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - Tijdens de vakantieperiode liggen de Repair Cafés in Lingewaard even stil. Op de volgende data kan men weer terecht voor reparaties:

Woensdag 30 augustus van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 30 augustus van 19.30 – 21.30 uur in dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De Repair Cafés van de andere kernen starten in september weer. Kijk op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten' voor meer informatie.

Coop Bemmel en klanten zamelen geld in voor stichting Kloppend Hart

BEMMEL - Coop Bemmel en haar klanten komen in actie voor Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard & Overbetuwe! Van 01 juli tot 30 september kunnen klanten van de supermarkt hun statiegeld doneren aan dit goede doel. Coop verdubbelt vervolgens het eindbedrag.

Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard & Overbetuwe zet zich in voor alle inwoners van beide gemeenten. Zij heeft tot doel de gemeenten hartsafe te maken en houden en doet dit door zo veel mogelijk AED's te plaatsen en door vrijwilligers op te leiden en opgeleid te houden voor reanimatie en het gebruik van de AED.

Samen maak je 't verschil! Coop staat dicht bij haar klanten en is daardoor betrokken bij hun leefomgeving. Daarom organiseert de organisatie in al haar vestigingen ieder jaar vier statiegeldacties voor goede doelen uit de omgeving. Klanten kunnen bij het inleveren van hun lege flessen hun statiegeld doneren. De opbrengst van de statiegeldacties wordt door Coop verdubbeld.


Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard & Overbetuwe zet zich in voor de inwoners van Lingewaard & Overbetuwe. Dit is belangrijk omdat de stichting al ruim 11 jaar een essentiële maatschappelijke functie vervult. Vele malen zijn in het geval van een reanimatie, vrijwilligers en AED's via burgerhulpverlenerssysteem HartslagNU opgeroepen, waarbij nadien gebleken is dat dit veelal levensreddend was. De stichting bestaat uit vrijwilligers en is afhankelijk van gemeentelijke subsidies en donaties, wat helaas niet toereikend is. Met de opbrengst van de statiegeldactie van Coop Bemmel wil Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard & Overbetuwe nieuwe AED's plaatsen en oude vervangen, nu de eerste AED's aan vervanging toe zijn. "We zijn superblij met deze sympathieke actie", vertelt Lonneke van den Bosch, medewerker Public Relations, van Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard & Overbetuwe. "Deze bijdrage helpt ons om de gemeente Lingewaard & Overbetuwe hartsafe te maken en houden!"

Meer informatie staat op www.coop.nl en www.kloppendhartvoorlingewaard.nl.

Rabobank Oost Betuwe nomineert Carwash Loman Heteren als 'Starter van het Jaar'

Hendrew Loman dos Santos is genomineerd  voor de titel 'Starter van het Jaar 2017'. 

BETUWE - Rabobank Oost Betuwe heeft in het tweede kwartaal van 2017 Carwash Loman Heteren genomineerd. Hendrew Loman dos Santos dingt begin 2018 mee naar de titel 'Starter van het Jaar 2017'.

Service en kwaliteit, daar staat Carwash Loman Heteren voor. Op 8 juli reden de eerste klanten met hun auto's door de wasstraat in Heteren. Hendrew Loman dos Santos heeft deze dag vol en trots zijn klanten verwelkomd: "Het is supermooi om te zien dat de plannen waar je al een tijdje mee rondloopt, nu eindelijk werkelijkheid zijn geworden."

Het jonge bedrijf gaat voor tevreden klanten: "De klanten willen een schone auto en daar dragen wij zorg voor," vertelt Hendrew. "Uiteindelijk draait het allemaal om de kwaliteit die we aan onze klanten leveren. En daarbij willen we de klanten zo min mogelijk laten wachten. Daar helpt onze moderne wasstraat bij!"

Hendrew was oprecht blij met de nominatie voor Starter van het Jaar: "Het was in de week voorafgaand aan de opening dat mijn accountmanager René Aalders langs kwam met de cheque. Ik voelde me zeer vereerd met de nominatie!" Meer weten? Kijk op carwashloman.nl

Starter 'in de spotlight'

De 'Starter van het Jaar'-verkiezing is een initiatief van Rabobank Oost Betuwe. Starterscoördinator Joep van Hoek: "Met deze verkiezing zetten we startende ondernemers in de spotlights. Ieder kwartaal nomineren we een starter die zich onderscheidt op een aantal gebieden. De genomineerden dingen begin 2018 mee naar de titel 'Starter van het Jaar' waarbij het publiek mag stemmen." Meer informatie op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Verbouwing Hema Huissen

HUISSEN - Hema Huissen wordt omgebouwd naar het succesvolle internationale concept waarbij er zogenoemde 'belevingswerelden' worden gecreëerd. Bijvoorbeeld een prachtige 'dameswereld'.

"Onze klant kan hier haar complete garderobe aanvullen met onze comfortabel zittende dameskleding gecombineerd met bijpassende accessoires. Een aantal afdelingen, waaronder de dames- en kindermode, zal flink uitgebreid gaan worden. De nieuwe winkelopstelling zorgt voor duidelijkheid waardoor de klant niet hoeft te zoeken naar het product. Daarnaast zal de winkel door deze verbouwing nóg mooier gaan worden."

Zaterdag 15 juli om 17.00 uur zal Hema Huissen haar deuren sluiten om vervolgens direct te starten met verbouwen. Zondag 16 juli tot en met woensdag 19 juli zal de winkel vier dagen gesloten zijn.

Donderdag 20 juli om 10.00 uur is de officiële opening van de vernieuwde winkel. Dit wordt vier dagen gevierd met leuke activiteiten voor de kinderen en met exclusieve aanbiedingen die alleen deze dagen gelden. Zondag 23 juli is de winkel zoals altijd geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Het team van Hema Huissen zal klaar staan om de klant door de nieuwe winkel te begeleiden.

Spetterend Big Bouncefestival op OBC Huissen

HUISSEN - Voor de tweede keer stond OBC Huissen een week lang te schudden van bruisende activiteiten met als hoogtepunt op donderdag 6 juli: het festival genaamd Big Bounce. Voor ruim 600 leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3 organiseerde de school in samenwerking met Kunsteducatie Nederland een afsluitende activiteitenweek met verschillende uiteenlopende kunstvormen.

Een escaperoom, fotografie, websites bouwen, rappen, toneel, trampoline springen, 3D-producten maken… en dit is nog maar een kleine opsommingen van de vele workshops waar de leerlingen een aantal dagen aan deel mochten nemen.

De week met activiteiten inclusief het Big Bouncefestival is opgezet om de leerlingen niet alleen een onvergetelijke tijd te bezorgen, maar ook om ervoor te zorgen dat zij werken aan persoonlijke (talent)ontwikkeling, diepgang, zicht krijgen op het werkproces en een stukje bewustwording.

Het enthousiasme van de leerlingen was goed te zien tijdens het festival. De organisatie: “Onze leerlingen vinden het fantastisch. De aanloop is enorm. Wat vooral ook bijzonder is om te zien, is de belangstelling van vele oud-leerlingen. Leuk dat zij een kijkje komen nemen op hun oude school.”

Eerste hulp bij energiebesparing

LINGEWAARD - Energie besparen? Graag! Maar hoe? In een serie artikelen geven we informatie en tips over energiebesparing. Sommige adviezen kunt u eenvoudig en direct bij u thuis toepassen, andere vragen een grotere investering.

Het gemiddelde energieverbruik per huishouden per jaar is ongeveer 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. Uiteraard is het verbruik volledig afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden of gezin. Ook verschilt het verbruik per woningtype. Daarnaast spelen natuurlijk ook de apparaten in het huis een rol. In de regel zijn nieuwe apparaten (koelkasten, vaatwassers, et cetera) veel energiezuiniger dan apparaten van 5 of 10 jaar oud (bron: www.energiesite.nl)

Apparaten écht uitzetten: Door apparatuur (zoals televisie, laptop of magnetron) écht uit te zetten, bespaart u zo’n 60 euro per jaar. Gebruik een stand-by-killer.

Boiler op 60 °C: heeft u een boiler die een voorraad water warm houdt? Stel die dan in op 60°C. Lager dan 60°C is niet verstandig vanwege het risico van legionella en bacteriegroei. Besparing: 60 euro per jaar. Als u in de keuken een close-in boiler heeft, dan zou u die alleen aan kunnen zetten op het moment dat u heet water nodig hebt.

Tweede koelkast weg: Heeft u een tweede koelkast? Doe deze dan de deur uit en bespaar 50 euro op uw jaarlijkse energierekening (bron: Woonbond). Meer informatie staat op www.lingewaardenergie.nl; www.facebook.com/LingewaardEnergie. Het volgende spreekuur van het Energieloket is op woensdagmiddag 12 juli van 14.00 tot 16.00 uur in Huissen.

27 / 30

11-07-2017

Hoera! Onze (o)pa Ben en (o)ma Mariannne Cornelissen alweer 49 jaar een echtpaar!
Proficiat en veel liefs!
Lisa, Esmée, Cas, Miranda, Robert-Jan en Tinja

Lieve Britt, 18 juli al 12 jaar.
Van harte gefeliciteerd en een fijn vakantie.
Van Oma - ook Jacco en Tino.

Hoera! Deze 2 kanjers
allebei geslaagd voor
hun Zwemdiploma A.
Gefeliciteerd! Neil, Ryan
Glenn en Fenna

HieperdepiepHoera!
Op 11 juli word Lola al weer 2 jaar!
Fijne dag !
Kusjes van ons allemaal.

Top gedaan
Ome Raymond
Ironman 2017 Austria
Je neefjes

Hieper de piep hoera
onze Lynn is 1 jaar.
Dikke knuffel van
papa, mama, Zoey en Romy

Hoera (o)pa en (o)ma
50 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd en nog
vele liefdevolle jaren samen.
Liefs van ons

Peter en Thea
van harte gefeliciteerd
met jullie
40-jarig huwelijksjubileum
van de Vlindertjes

Hiep hiep hoera
Lina 11 jaar
Proficiat Marion

Hiep Hiep Hoera
Bram 1 jaar!
Liefs van papa, mama en Tessa

Bevertochten in Bemmelse polder

BEMMEL - Op donderdag 20 juli en 10 augustus kan iedereen met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk deelnemen aan een bevertocht door de ruigte van het ooibos, langs - oude kleigaten en de vroegere rivierloop.

Onderweg vinden de deelnemers beslist sporen van bevers en komen ze langs wissels waarlangs ze zich verplaatsen. Ze gaan ook kijken naar de burchten waarin de bevers wonen. In de schemer zullen ze zich verdekt opstellen, om de bevers te zien en hun dagelijkse bezigheden. Tip: trek oude kleren en laarzen of stevig schoeisel aan en neem een verrekijker mee.

Kinderen zijn welkom vanaf ongeveer 6 jaar. Vanaf 18.45 uur is iedereen welkom in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. Deelname kost inclusief koffie of thee zes euro per persoon. Kinderen half geld. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Ben Cornelissen 06 44870449.

Kennismaken met een jeu de boulestoernooi

HUISSEN - Na het succes van de actie met het boulen op de dinsdagmiddag wil Jeu de boulesclub Lingewaard de bewoners uit de regio een compleet toernooi aanbieden. Dit Promotie Zomertoernooi wordt gehouden op zondag 23 juli om 11.00 uur.

"Er wordt wel van u gevraagd om drie partijen uit te spelen. Een partij duurt gemiddeld een half tot een uur. Ook dient u zich aan te melden voor 21 juli. Indien u niet over een setje boules beschikt, kunnen wij dat aan u uitlenen. Er zijn, behalve voor eventuele consumpties, geen kosten aan verbonden. De spelvorm is doublette melee. Dat wil zeggen dat u voor elke partij wordt ingeloot en dus voor elke partij een andere medespeler krijgt toegewezen. Bij de teamindeling wordt ernaar gestreefd teams van gelijke sterkte te maken."

Jeu de boulesclub Lingewaard is gevestigd op het adres Kampstuk 23 in Huissen (een zijstraat van de Bredestraat). Voor inlichtingen en aanmeldingen kan men terecht bij toernooileider Geert Klein Middelink, 026 3252967; www.jbcl.nl.

Verdedigingslinie op De Houtakker schuift op

De kazemat, ook wel een geschutsbunker genoemd, gaat plaatsmaken voor een bedrijf op de Houtakker. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Twee van de drie kazematten op De Houtakker in Bemmel worden verplaatst. De verdedigingslinie moet een stukje opschuiven vanwege uitbreiding van het bedrijventerrein. Met het bouwrijp maken van de grond wordt binnenkort begonnen. De bouw van het eerste nieuwe bedrijf staat eind januari 2018 gepland.

Hoewel de kazematten nooit de status hebben gekregen als gemeentelijk monument waren ze al voor de gemeentelijke herindeling bij de gemeente Bemmel in het vizier om behouden te blijven. Ook de gemeente Lingewaard bemoeit zich al jaren met de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Bemmelnaar Wilco Vermeer heeft zich altijd sterk gemaakt voor behoud.

De kazematten maakten deel uit van een in 1939 opgetrokken verdedigingslinie vanaf Nijmegen via Bemmel naar Huissen. Het verhaal gaat dat de eenmansposten in 1944-1945 zijn gebruikt voor de verdediging, eerst door de Duitsers en later door de Engelsen. Burgers zouden er hebben geschuild tegen oorlogsgeweld.

De kazematten hebben feitelijk geen beschermde status en zouden gesloopt kunnen worden. Het college kiest echter uit cultuurhistorisch belang voor verplaatsing. De Commissie Erfgoed had in 2005 geadviseerd om de kazematten te behouden op de huidige locatie. Mocht dit niet lukken dan dienen ze zorgvuldig verplaatst en ingepast worden. De commissie staat nog steeds achter hun destijds ingenomen standpunt.

Met het bouwrijp maken van Houtakker II start de gemeente met de verkoop bouwgrond. Volgens het college zijn, behalve een bij niet met naam genoemde 'grote Lingewaardse onderneming', verschillende kleine ondernemingen die concreet interesse hebben getoond om zich op de Houtakker te willen vestigen. Het college is positief. Zeker met de wetenschap dat deze kavels nabij de toekomstige op- en afrit van de A15 komen te liggen, zo wordt er gesteld.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 19 juli - 17.30u – RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Hengelsport vereniging (Lotus Vulgars) Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 16 juli wordt alweer de zesde wedstrijd gevist voor het koningschap van hengelsportvereniging (Lotus Vulgars) Doornenburg.

De wedstrijd is van 8.00 tot 11.30 uur. Geloot wordt er om 7.00 uur bij Rijnzicht.

Kennismaken met een jeu de boulestoernooi

HUISSEN - Na het succes van de actie met het boulen op de dinsdagmiddag wil Jeu de boulesclub Lingewaard de bewoners uit de regio een compleet toernooi aanbieden. Dit Promotie Zomertoernooi wordt gehouden op zondag 23 juli om 11.00 uur.

"Er wordt wel van u gevraagd om drie partijen uit te spelen. Een partij duurt gemiddeld een half tot een uur. Ook dient u zich aan te melden voor 21 juli. Indien u niet over een setje boules beschikt, kunnen wij dat aan u uitlenen. Er zijn, behalve voor eventuele consumpties, geen kosten aan verbonden. De spelvorm is doublette melee. Dat wil zeggen dat u voor elke partij wordt ingeloot en dus voor elke partij een andere medespeler krijgt toegewezen. Bij de teamindeling wordt ernaar gestreefd teams van gelijke sterkte te maken."

Jeu de boulesclub Lingewaard is gevestigd op het adres Kampstuk 23 in Huissen (een zijstraat van de Bredestraat). Voor inlichtingen en aanmeldingen kan men terecht bij toernooileider Geert Klein Middelink, 026 3252967; www.jbcl.nl.

Dansgroep Zwieps wint Dance2Impress2017-troffee

LINGEWAARD - Zondag 11 juni hebben vier dansgroepen van GTV Zwieps hun dansen laten zien op de Dance2 Demoin Deventer.

De show telde 24 dansen. Er werden drie trofeeën uitgereikt. De meisjes van de plusgroep hebben hun dans 'Run van Rondé' prachtig uitgevoerd. Zoals de jury zei: "Ze hebben de titel 'Run' goed uitgebeeld en wonnen de Dance2Impress2017-troffee!

"Kom ook dansen bij GTV Zwieps? Wil jij ook dansen bij GTV Zwieps, kom gerust een keer kijken bij de training. Meer informatie en de trainingstijden vind je op www.zwieps.nl."

Hengelsport vereniging (Lotus Vulgars) Doornenburg,

Hengelsport vereniging (Lotus Vulgars) Doornenburg,

DOORNENBURG - Zondag 16 juli wordt alweer de zesde wedstrijd gevist voor het koningschap van hengelsportvereniging (Lotus Vulgars) Doornenburg.

De wedstrijd is van 8.00 tot 11.30 uur. Geloot wordt er om 7.00 uur bij Rijnzicht.

Sint-Caecilia verrast Efteling

GENDT - Harmonie Sint-Caecilia heeft zaterdag 1 juli op uitnodiging van De Efteling twee optredens verzorgd in het populaire attractiepark.

De Gendtse muzikanten hadden de primeur: ze mochten als eerste muziekvereniging in 2017 de Bonte Stoet aanvoeren tijdens de opening van het Negen Pleinen Festival. Duizenden bezoekers stonden rijen dik langs de route. Eerder op de dag werd de nieuwe attractie Symbolica geopend. Leden van Sint-Caecilia maakten buiten de optredens om gretig gebruik van de vele attracties in De Efteling.

De Pollycup bij De Karper

BEMMEL - Er waren negen jongens, het was weer heerlijk weer om te vissen. Om achttien uur vijftien zijn we begonnen met vissen, grote vissen hebben we niet gezien. Wel heel veel kleine vissen.

De Pollycup is gewonnen door Stein Piels, met 104 cm. Daarna naar Polly voor friet en een snack aangeboden door Eetwinkel Polly. Daarna de prijsuitreiking een prachtige beker van Eetwinkel Polly. Het jeugdbestuur is Eetwinkel Polly dankbaar voor deze geweldige sponsoring.