GN Nijmegen-Noord

13 juni 2018

GN Nijmegen-Noord 13 juni 2018


Gratis libellencursus voor beginners in Lent

Viervlek libelle (Foto: Vlinderstichting) Foto: Vlinderstichting

LENT - Iedereen kent ze wel, de vlugge libellen en slanke juffertjes langs de waterkant. Misschien vraagt u zich wel eens af welke soorten u tegenkomt in uw eigen vijver of wanneer u in een mooi natuurgebied wandelt.

Libellen zijn op het eerste gezicht moeilijk uit elkaar te houden, maar met wat achtergrondkennis valt het allemaal reuze mee. Daarom biedt De Vlinderstichting in de komende weken vier libellencursussen aan in de provincie Gelderland. Deze cursussen zijn bedoeld om u als beginner te leren hoe u libellen kunt determineren. Na de cursus kunt u dus met een stevige basis en vol zelfvertrouwen zelf aan de slag!

Viervlek libelle (Foto: Vlinderstichting) Foto: Vlinderstichting
Platbuik libelle (foto: Vlinderstichting) Vlinderstichting

De cursussen bestaan uit een theorie-avond en een excursie (beide delen duren ongeveer twee uur). Iedereen is welkom. "Wilt u meer weten van libellen, geef u dan op! U mag u ook opgeven als u slechts één van beide delen kunt of wilt bijwonen."

De cursus in Lent bij IVN RijnWaal wordt gehouden op 13 juni van 19.30-21.30 uur in de Dorpsschuur, Oosterhoutsedijk 29 in Lent (Nijmegen). De excursie vindt plaats op zaterdag 23 juni tussen 10.00 en 15.00 uur vanuit dezelfde locatie.

Aanmelden via secretariaat@ivnrijnwaal.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer. Aanmelden kan tot 11 juni. Deelname is gratis. "Wilt u zich aanmelden voor een andere locatie, dan kunt u dit doen via de vlinderstichting www.vlinderstichting.nl."

Tiende avondvierdaagse Nijmegen-Noord breekt records

Wandelaars van de Avondvierdaagse Nijmegen Noord (foto: Toon de Vos) Foto: Toon de Vos

NIJMEGEN - Dinsdag 5 juni ging de tiende avondvierdaagse in Nijmegen-Noord van start. Ter gelegenheid van deze jubileum-uitvoering werd het startschot gegeven door burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Een record aantal lopers van 1588 begon aan de vierdaagsetocht in en rond de wijken Lent en Oosterhout. Op de foto slingert een lint van wandelaars zich door een watergebied bij de Lentse Plas.

Open atelier in Het Markenhuis

NIJMEGEN - Donderdag 14 juni van 13.30 - 15.30 uur is er in Het Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163 open atelier, zoals iedere eerste, tweede en derde donderdag van de maand. De eigen bijdrage bedraagt 2,50 euro.


Workshop ‘vrij schilderen’ en andere creatieve activiteiten. In ons atelier kan iedereen binnenlopen om met andere gasten en vrijwilligers op een ongedwongen manier creatief bezig te zijn met diverse materialen.

U kunt er sieraden of wensdoosjes maken, maar er is ook de mogelijkheid om te mozaïeken. In het atelier zijn voorbeelden ter inspiratie. En er wordt geschilderd. Het stilleven (met acrylverf) is daar een onderdeel van. Maar er is ook ruimte voor verschillende technieken met abstract schilderen. Gasten worden begeleid door vrijwilligers van het Marikenhuis, die ook zorgen voor de materialen.

De creatieve middagen zijn bedoeld voor mensen die ‘geraakt zijn door kanker’, voor zowel patiënten als hun naasten.

Aanmelden? Stuur mail aan info@marikenhuis.nl met vermelding van de datum en naam van de bijeenkomst. Aanmelden kan ook via het aanmeldformulier in Het Marikenhuis.

Lingewaardse Zomeravondbridge

LINGEWAARD - Traditioneel organiseren de vier Lingewaardse NBB-bridgeclubs in de maanden juli en augustus, elk op hun eigen speellocatie, zomeravondbridge volgens dit rooster:

di. 3 juli Doublet De Kinkel
di. 10 juli Doublet De Kinkel
di 17 juli B.C.H. Het Koelhuis
di. 25 juli B.C.H. Het Koelhuis
wo. 1 aug. *) Cool Down Het Koelhuis
di. 7 aug. Cool Down Het Koelhuis
di. 14 aug. B.C. Gendt café De Klok
di. 21 aug. B.C. Gendt café De Klok

*) N.B. di. 31 juli is Huissense Dag

Iedere bridger, waar dan ook wonend, kan meedoen. Inschrijving vindt plaats per paar en per keer, voorafgaand aan elke speelavond. In verband daarmee dien je je op die avonden vóór 19.15 uur te hebben aangemeld. Er is dan voldoende tijd om het speelschema samen te stellen en 19.30 uur met spelen te beginnen. De locaties zijn vanaf 19.00 uur geopend.

Meesterpunten kunnen elke avond worden behaald. Prijzen zijn er elke avond, in iedere lijn voor drie paren. Inschrijfgeld vier euro per paar (twee euro per persoon) per keer.

Hoewel gezelligheid en ontspanning vooropstaan, wordt, om ook wat competitiever ingestelden aan hun trekken te laten komen, opnieuw gestreden om het Lingewaards Zomeravondkampioenschap. Van elke deelnemer geldt daarvoor het gemiddelde van de vier beste scores. Degene met dat hoogste gemiddelde wordt kampioen. Met een minimale deelname aan vier van de acht avonden ding je dus mee.

Alzheimer Danscafé in Elst

ELST - Muziek is goed voor lichaam en geest en brengt herinneringen naar boven. Dans en beweging zijn manieren om contact op te bouwen zonder woorden. Dan maakt het niet uit of je dementie hebt of niet, of je in een rolstoel zit of mobiel bent. Muziek, bewegen op muziek, dansen: het maakt gelukkig.

Op woensdag 20 juni wil het Alzheimer Danscafé in Elst op een gezellige en ontspannen manier de zomer ingaan. Iedereen is welkom van 18.30 - 21.30 uur in zalencentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Deze avond wordt mede mogelijk maakt door Alzheimer Nederland en Rotary Betuwe. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via 06 11197525 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.

Groei & Bloei Open Tuinen Weekend

Tuin de villa in Persingen

NIJMEGEN - Op zaterdag 16 en zondag 17 juni verzorgt Groei & Bloei, de grootste tuinvereniging van Nederland, haar jaarlijkse Open Tuinen Weekend. Het thema dit jaar is ‘Eten uit eigen tuin’. Een unieke kans om te kijken, te genieten en ideeën op te doen in de tuinen van andere tuinliefhebbers.


Nieuw dit jaar: In de Nationale Tuinweek (de week voorafgaand aan dit weekend) zijn er van donderdag tot en met vrijdag ook tuinen ’s avonds geopend! Bij Groei & Bloei afdeling ‘Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal’ doen twintig tuinen mee aan dit evenement. Ook een aantal nieuwe deelnemers!

Voor de locaties en omschrijvingen van alle deelnemende tuinen kijk op www.nijmegen.groei.nl. Bij de deelnemers liggen adressenlijsten met een beschrijving van alle deelnemende tuinen. Er zijn mooie kleurencombinaties te zien van allerlei planten en bloemen, origineel of informeel ontworpen tuinen met allerlei tuinmaterialen en toepassingen. De getoonde tuinen zijn dan ook pareltjes. In sommige tuinen zijn exposities van schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek et cetra.

De afdeling Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal organiseert jaarlijks een scala aan activiteiten op het gebied van tuinen & tuinieren en bloemen & bloemschikken dmv lezingen, workshops, plantenruilbeurzen, excursies, cursussen enzovoort.

Zomerwandeling Bemmelse polder

Foto: Gijsbert Peelen

BEMMEL - Nu het bijna midzomer is lijkt de natuur het kalmer aan te doen. Alles is mooi groen geworden en veel lijkt er niet te veranderen. Maar schijn bedriegt. Tussen de struiken kunnen we pas uitgevlogen vogels ontdekken, die net op eigen benen staan. In de top van de bomen zingen hun vaders het hoogste lied en de moeders zitten op het legsel van de tweede ronde.

Ondertussen maken ze ook gebruik van de lange warme dagen, om zich al vast op te vetten voor de najaarstrek. Goed kijken en luisteren is belangrijk, want veel speelt zich af, verborgen in het bladerdek. Langs dijk en berm is de uitbundige bloemenpracht zichtbaar.

Stichting Lingewaard Natuurlijk verzorgt op zondag 17 juni een zomerwandeling door de Bemmelse polder met als thema; zomerverschijnselen. Om 13:45 uur staat de thee en/of koffie klaar in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Om 14.00 uur vertrekken natuurgidsen/vogelaars voor een wandeling door de polder. De excursie duurt tot ongeveer 16:15 uur

Gezinnen zijn welkom met kinderen vanaf 6 jaar. Voor minder validen is deze tocht niet geschikt. Kosten volwassenen 3,- en kinderen 1,50 euro. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Geadviseerd wordt geschikte kleding, laarzen aan te trekken en een verrekijker mee te nemen.

Voor nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Communicanten in actie voor stichting Leergeld

Twee communicanten overhandigen de cheque.

ELST - Op zondag 3 juni kwamen de communicanten en hun ouders, broertjes en zusjes samen in de Sint-Werenfriduskerk in Elst voor de terugkomviering.

Voor hen en de andere kinderen was er een kinderwoorddienst, waarbij het verhaal 'De mooiste vis van de zee' werd gelezen. Daarin ontdekt de gierige vis Regenboog hoeveel geluk het uitdelen van zijn kleurige schubben oplevert.
Het verhaal was niet zomaar gekozen, omdat de kinderen zich tijdens de voorbereiding op de communie zelf ook van hun gulle kant hebben laten zien. Met het verrichten van allerlei klusjes (boodschappen doen, afwassen, opruimen et cetera) hebben zij geld ingezameld in door henzelf versierde doosjes. Tijdens de viering van hun eerste heilige communie werden die voor het altaar geplaatst. De inhoud was bestemd voor de stichting Leergeld Oost-Betuwe. Deze stichting stelt kinderen in een armoedesituatie in staat deel te namen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten die van groot belang zijn voor hun (sociale) ontwikkeling.

Aly Smelt van de stichting Leergeld kreeg aan het eind van de viering uit handen van de kinderen een cheque van 225 euro overhandigd. De kinderen werden bedankt voor hun grote en kleine inspanningen, die dit mooie bedrag hebben opgeleverd!

Succesvol seizoen voor de teams van schietvereniging Op de Korrel

Team 1:Vooraan v.l.n.r. Maria en Stine. Achter aan: Richèl, Jasper en Mathijs Foto: Frank Streng

LINGEWAARD - De drie teams van s.v. Op de Korrel, die het afgelopen seizoen hebben deelgenomen aan de Gelderse Team Competitie kunnen met een tevreden gevoel terugzien op de behaalde resultaten.

Twee teams deden mee in de categorie Luchtgeweer Staand. Daarvan werd het eerste team ongeslagen kampioen, waarmede een reeds jaren lopende traditie in stand werd gehouden. Het tweede team eindigde op een fraaie tweede plaats achter het eerste team van schietvereniging Strijdlust Huissen. Het derde team, Luchtgeweer Opgelegd, prolongeerde de titel van verleden jaar opnieuw voor eeuwige rivaal schietvereniging Strijdlust.

Aan de G.T.C. nemen teams van vijf personen mee, in volgorde ingedeeld aan de hand van hun ranking. Aan het begin van het seizoen start nummer 1 tegen de nummer 1 van de tegenstander, enzovoort. In de loop van het seizoen kan de volgorde afhankelijk van de individuele resultaten zich wijzigen. Het verloop van de wedstrijd wordt op een scherm in beeld gebracht, doordat na iedere tien schoten de resultaten worden geprojecteerd en omgeroepen. Daardoor is de wedstrijd ook voor het publiek goed te volgen.

Het eerste team bestond uit Stine Andersen, Maria Grosse, Jasper Klomp en Mathijs Cornelissen met als invaller Leny Huisman. Het tweede team moest uiteindelijk het ongeslagen Strijdlust 1 voor laten gaan en bestond uit Marco van Woudenberg, Leny Huisman, Amanda Klomp, Arno Brinkman, Maurice Verheesen met als invallers Cathy Stinissen en Ruben Hut.

Het derde team, bestaande uit Ben- en Johan Huibers, Sjaak Polman, Alphons Stens, Jan Volmeijer en de invallers Ap van Ingen en Henk Graven leverde een verwoede strijd met de schutters uit Huissen.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 18 juni kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, cordon bleu met sla en gebakken aardappels en pudding.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555. Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Postduiven PV De Toekomst Elst

ELST - Uitslag Soissons (Fr) 326 kilometer:

1 H. Burgers Elst , 2 D. Hartemink Arnhem, 3 ,7 en 8 G. Kemmink Elden , 4 R. Peters Arnhem , 5 en 6 C. v.d. Kolk Elst , 9 Jan Heinhuis SR Elden, 10 F. Looyschelder Elden.

Sponsormeeting Batouwe Basketball

LINGEWAARD - Sponsoren van Batouwe Basketball/ Lekdetec.nl en Dreamfield Dolphins en drie gemeenteraadsleden waren onlangs te gast in Duiven, in het bijzondere hoofdkantoor van Liander.

De groep werd rondgeleid door dit bijzondere gebouw dat uitblinkt in duurzame oplossingen. Op deze manier kon de basketbalvereniging en de stichting Topbasketball Lingewaard blijk geven van haar erkentelijkheid voor de ondersteuning door de vele trouwe sponsors en de gemeente Lingewaard.

Uitgegekeken wordt naar het nieuwe seizoen, waarin het eerste herenteam Dreamfield Dolphins debuteert op het één na hoogste niveau, de promotiedivisie. De dames van Lekdetec.nl starten met hun negende seizoen in de eredivisie. Vanaf seizoen 2010-2011 werd het team twee keer landskampioen en won het drie keer de nationale beker.

Voor vragen over voeding tijdens of na de behandeling voor kanker Spreekuur natuurvoedingsdeskundige in het Marikenhuis

NIJMEGEN - De ziekte kanker maar ook de bijwerkingen van de op de tumor gerichte behandelingen zoals een operatie, bestraling of chemotherapie kunnen veel effect hebben op de eetgewoonten.

Zo is misselijkheid een veel voorkomend probleem dat door het moeilijk binnen houden van de voeding weer direct in verband staat met ongewenst afvallen door ondervoeding. Hierdoor kan verzwakking optreden, met als negatief effect de kans op complicaties, trager herstel, en mindere kwaliteit van leven.

Ook heeft het invloed op de overlevingskans. Bij kanker aan de mond, keel of maag en darmen is de kans groot dat de eetlust steeds minder wordt. Ook de bijwerkingen van bestraling en chemotherapie vertalen zich vaak in tijdelijke of blijvende eetproblemen. De mond wordt droog omdat de speekselproductie vermindert.Het spreekuur is bedoeld voor diegene die vragen hebben over hun voeding en hoe nu verder.

Voor intensieve begeleiding kan men na een eerste gesprek eventueel een afspraak maken met een voedingskundige voor vervolgconsulten op iedere maandagmiddag van 13.00-14.00 uur door: Gina Beijen, natuurvoedingskundige en energetisch therapeut

Het spreekuur is bedoeld voor diegene die vragen hebben over hun voeding en hoe nu verder. Ook hun naasten zijn natuurlijk welkom op dit spreekuur. Aanmelden is niet nodig. Men kan tussen 13.00 en 14.00 uur vrij binnenlopen in het Marikenhuis. Wilt u een vaste tijd afspreken (13.00 uur of 13.30 uur), stuur dan een mail aan info@marikenhuis.nl met datum en tijd van uw voorkeur.

Attent Open Dubbeltoernooi bij tennisclub Valburg

VALBURG – Traditiegetrouw organiseert tennisvereniging TC Valburg in de eerste week van juli het Open Dubbeltoernooi. Dit toernooi staat bekend als een van de gezelligste in de Betuwe en wordt dit jaar gesponsord door de plaatselijke Attent supermarkt.

Het is alweer de negentiende editie van dit tennistoernooi, dat zich steeds mag verheugen in een grote belangstelling van de tenniss(t)ers in de regio. Er wordt gespeeld in de categorieën 4 - 8, dames- en herendubbels en natuurlijk de gezellige mix! Er wordt een poulesysteem gehanteerd zodat iedere deelnemer verzekerd is van een paar leuke partijen.

Bijzondere aandacht verdient de sponsoring door de Attent als lokale middenstander: in een klein dorp als Valburg speelt de onderlinge steun een belangrijke rol in de samenleving.

Feestavond en finaledag

Een leuk en belangrijk aspect bij open toernooien als deze vormen de sociale contacten. Veel deelnemers komen elkaar vaker gedurende het seizoen in de competities en toernooien in de regio tegen, vandaar dat de feestavond op vrijdag altijd een gezellig hoogtepunt is waar ook veel nieuwe contacten worden gelegd en sportieve afspraken worden gemaakt.

De hele week is er leuk tennis te zien maar op de finaledag op zondag 8 juli zijn de toppers uit de regio in actie te zien: mooie en spannende wedstrijden, vreugde en drama wisselen elkaar af. Absoluut een aanrader voor het publiek! Meer informatie staat op www.tcvalburg.nl en Facebook: www.facebook.com/TennisclubValburg.

                                                

Midzomeravondwandeling

HEMMEN - Al voor de zesde keer organiseert Wandelgroep Hemmen op de langste dag van het jaar een Midzomeravondwandeling. De langste dag van het jaar is op 21 juni en het valt dit jaar op een donderdag.

Aan deze themawandeling kunnen zowel leden als niet-leden deelnemen. Het gaat daarbij niet zozeer om de prestatie maar meer om de gezelligheid en het ontmoeten van andere wandelaars.

De start is om 19.00 uur bij Pannenkoekenboerderij Aan De Linge, Molenstraat 18 in Hemmen. We wandelen ruim een uur en naar keuze kan in gewoon wandeltempo (4 km) of wat pittiger tempo (8 km) gewandeld worden. Als het weer meezit kunnen we na afloop op het gezellige terras langs de Linge van de ondergaande zon genieten onder het genot van een drankje en hapje. De kosten bedragen 6.50 euro per persoon en opgave is gewenst.

Meer informatie en opgave: www.wandelgroephemmen.nl of bellen met Yvonne Onck: 0488 454729.

Spreekuur Huurdersvereniging Over-Betuwe

Elst - Huurdersvereniging Over-Betuwe (HVOB) houdt spreekuur van 19.00-20.00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder (Vivare).

"Schroom niet om contact op te nemen. Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst en wordt iedere derde donderdag van de maand gehouden.

Kleine stappen voor taalmaatjes

BETUWE - Vorige week hielden Stichting Welzijn Lingewaard en Forte Welzijn hun derde taalmaatjescafé in Bemmel. Ondersteund door het Rijn IJssel College bood het café een gevarieerd programma toegespitst op het werken aan uitspraak van taalvragers, motiveren tot spreken in de praktijk en het gebruiken van Taalhulp van Succes, een hulpbron voor taalmaatjes ontwikkeld door stichting Lezen en Schrijven.

Naast de geboden theorie, was er ruimte voor uitwisseling. Intervisiegroepen werden geformeerd rondom taalniveau en het ondersteunen van groepen taalvragers. Dit bracht veel herkenning en nuttige tips. Taalmaatjes zijn geneigd om veel te geven en de lat hoog leggen. Mooi natuurlijk, maar dat kan frustratie oproepen als een taalvrager ondanks alle goede bedoelingen niet vooruit lijkt te gaan. De intervisiegroep Basisniveau werkte dit samen door en kwam uit op het kleine stapjesprincipe. Kleine stappen maken tenslotte één grootte. Kleine stappen zetten, helpt bovendien de taalvrager met het opnemen van de geboden taal. Terugkijken naar hoe je eerder begonnen was, geeft tevens goed zicht op vorderingen. Maar ook samen erop uitgaan, boodschappen doen of wandelen geeft voldoening en genereert meer taal dan lijkt.

Het volgende taalmaatjescafé is woensdag 19 september van 9.30-11.30 uur in De Wieken in Elst. Ook taalmaatjes worden? Kijk eens bij www.fortewelzijn.nl of www.swlingewaard.nl. Saskia Henze, coördinator Taalmaatjesproject en Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00-14.15 uur aanwezig en bereikbaar via 06 46375070 en saskia.henze@fortwelzijn.nl.

WK-voetbal met topzaad van Barenbrug Oranjegras in Rusland!

Bron: Barenbrug

NIJMEGEN – Graszaadproducent Koninklijke Barenbrug Groep uit Nijmegen levert, als enig Nederlands bedrijf, voor het komende WK voetbal in Rusland gras aan zes voetbaltempels. En aan diverse trainingslocaties, waaronder die van België, Frankrijk, Engeland en Zuid-Korea. Het Nederlandse familiebedrijf is al tientallen jaren een grote speler bij WK's en EK's voetbal en bij de Olympische Spelen en grote golftoernooien.

Barenbrug levert een bijdrage aan de matten in de steden Samara en Jekaterinenburg. Daarnaast verzorgt het bedrijf grasmengsels voor de matten in de vier speelsteden Moskou, Kazan, Sochi en Sint-Petersburg. In Nederland zijn de Barenbrugvelden van Feijenoord en NEC het afgelopen seizoen gekozen tot beste van de eredivisie en Jupiler League.


Extreem weer
Tal van Russische stadions kiezen voor de graszaden van Barenbrug omdat het bedrijf de meest geavanceerde grassoorten ter wereld ontwikkelt die bestand zijn tegen de extreme, klimatologische weersverschillen in Rusland. Het gaat vooral om de soorten RPR (Regenerating Perennnial Ryegrass) en SOS (Super Over Seeding). RPR is misschien wel het sterkste gras ter wereld. Dit Engelse raaigras is elke voetbalwedstrijd de baas omdat het zich snel herstelt dankzij horizontale uitlopers. Het SOS-grasmengsel is volgens Cornelis van den Berg, general manager van Barenbrug in Rusland, uniek in de wereld: "SOS is zo bijzonder omdat dit grasmengsel zelfs bij lage temperaturen doorgroeit waar andere graszaden het laten afweten. Je kunt dus veel langer op de grasmat spelen en je ziet de grasmat veel sneller verbeteren na het doorzaaien."

Zandzoden
Er is nog meer oranjegras in Rusland. Barenbrug werkt al meer dan 50 jaar nauw samen met de graszodenleverancier Queens Grass International uit Drouwen in Drenthe. De eigenaar van Queens Grass is de Nederlander Steven Rienks die al zeventien jaar in Rusland woont en werkt. Rienks: "We zijn een Nederlands bedrijf met 140 hectare graszoden in Rusland en hebben ook de graszoden voor de Zenit Arena in Sint-Petersburg geleverd. Daar worden op 10 juli de halve finale en 14 juli de troostfinale gespeeld. Wij onderscheiden ons omdat wij het enige bedrijf in Rusland zijn dat de zoden op zand kweekt in plaats van op klei. En natuurlijk met topzaad van Barenbrug."

Planten groeien alleen van water? Nee hoor!

GENDT - Planten groeien alleen van water? Nee hoor! Dat zegt Bert van Deelen van Huyskweker Arnhem-Nijmegen. 'Veel mensen denken dat als hun plant of bloem niet groeit, het komt doordat ze teveel of te weinig water hebben gegeven. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn, het is namelijk altijd afhankelijk van vier factoren: goede potgrond, goede voeding, voldoende zonlicht en uiteindelijk water', zegt Bert.

Tevens geeft hij aan dat dat helemaal niet intensief hoeft te zijn. 'Als de basis van de plantenbak met een goede potgrond gelegd is, ben je al een heel eind. Met onze bakken met waterreservoir zorg je er vervolgens voor dat je planten en bloemen altijd voldoende water en voeding opnemen. Voldoende licht maakt het groei- en bloeiproces af. Dat het niet mis kan gaan willen we niet zeggen, maar het wordt in ieder geval erg lastig,' besluit Bert met een knipoog. Huyskweker Arnhem-Nijmegen vind je in Gendt aan de Langstraat 46 en is het gehele jaar geopend met in ieder seizoen een verrassend aanbod. Op dit moment vind je er kwalitatieve zomerbloeiers die minimaal vier maanden bloeien en waar je vaders op vaderdag gegarandeerd een groot plezier mee doet!

Bingo in Elst

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 15 juni is het weer zover.

Het bingoteam van de Koninginnebuurt verzorgt weer een gezellige bingoavond! Een ieder wordt om 20.00 uur uitgenodigd in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 16 juni

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, G. Peters, Cantorije

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

19.00 uur; H. Johannes de Doper Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische Werkgroep, R.K.G.K.I.

19.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, F. Bomers, Musica Nova

Zondag 17 juni

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor en Cantorije

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

11.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Communicanten in actie voor stichting Leergeld

Twee communicanten overhandigen de cheque.

ELST - Op zondag 3 juni kwamen de communicanten en hun ouders, broertjes en zusjes samen in de Sint-Werenfriduskerk in Elst voor de terugkomviering.

Voor hen en de andere kinderen was er een kinderwoorddienst, waarbij het verhaal ‘De mooiste vis van de zee’ werd gelezen. Daarin ontdekt de gierige vis Regenboog hoeveel geluk het uitdelen van zijn kleurige schubben oplevert.
Het verhaal was niet zomaar gekozen, omdat de kinderen zich tijdens de voorbereiding op de communie zelf ook van hun gulle kant hebben laten zien. Met het verrichten van allerlei klusjes (boodschappen doen, afwassen, opruimen et cetera) hebben zij geld ingezameld in door henzelf versierde doosjes. Tijdens de viering van hun eerste heilige communie werden die voor het altaar geplaatst. De inhoud was bestemd voor de stichting Leergeld Oost-Betuwe. Deze stichting stelt kinderen in een armoedesituatie in staat deel te namen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten die van groot belang zijn voor hun (sociale) ontwikkeling.

Aly Smelt van de stichting Leergeld kreeg aan het eind van de viering uit handen van de kinderen een cheque van 225 euro overhandigd. De kinderen werden bedankt voor hun grote en kleine inspanningen, die dit mooie bedrag hebben opgeleverd!

SC Bemmel JO17-2 kampioen

BEMMEL - SC Bemmel JO17-2 heeft woensdagavond (6 juni) de titel gepakt in de tweede klasse. Het team versloeg Nijmegen JO17-1 met 4-2.

Na een lastig najaar, eindigend in de middenmoot, bleef SC Bemmel JO17-2 in de tweede klasse voetballen. De competitie begon met een zege op SVO JO17-1 (3-5) en midden april was het nog steeds ongeslagen. Zou het dan kampioen kunnen worden? Het begon er steeds meer op te lijken. Woensdagavond werd het kampioenschap eindelijk binnen gehengeld. Nijmegen JO17-1 werd in het kolkende sportpark Ressen met 4-2 aan de kant gezet. Joost en Timo konden er echter niet bijzijn, maar hun inzet mag daardoor natuurlijk niet vergeten worden.

God na Darwin, Spiritueel Café in Bemmel

Wijnglazen nootjes boek (foto: Wilma Hartogsveld) Foto: wilma hartogsveld

BEMMEL - Met elkaar in gesprek gaan onder het genot van koffie, thee of een goed glas bier of wijn over onderwerpen op het snijvlak van religie en wetenschap. Dat is wat het Spiritueel Café biedt.

Op vrijdag 15 juni is Jan Offringa de inleider. Hij is onder andere auteur van 'Na een gezonde geloofscrisis' en 'God is niet te vangen', medeauteur van 'Liberaal Christendom' en een graag gezien en gehoord spreker over onderwerpen op het snijvlak van maatschappij, religie en wetenschap.

Het thema van deze avond is: 'God na Darwin'. Vanaf 19:30 uur is iedereen welkom in het Wapen van Bemmel (Dorpsstraat 54).Toegang is gratis, drankjes voor eigen rekening. Aanmelden niet nodig. Meer informatie op www.4-plek.nl.

Inschrijven MHB Overbetuweloop

Het erepodium dames. Wie staan er dit jaar op het podium? (foto: Ruud Kastelein) Foto: Ruud Kastelein

ELST - Inschrijven voor de MHB Overbetuweloop kan nog tot en met vrijdag 15 juni. Het hardloopevenement in Elst vindt dit jaar plaats op zondag 17 juni.

De Overbetuweloop kent vier afstanden: volwassenen kunnen meedoen aan de 5 kilometer en 10 kilometer, voor de jeugd zijn er kidsruns over 500 meter en 1 kilometer. Inschrijven kan via www.overbetuweloop.nl/inschrijven.

Wegens groot succes is er dit jaar weer de Vader-Kindloop over een afstand van 500 meter. "Loop samen met je vader de Vader-Kindloop, want het is op 17 juni vaderdag. Een mooier vaderdagcadeau is er niet."

De Overbetuweloop is vanwege het gecertificeerde parcours zowel geschikt voor recreanten als voor prestatielopers. Primeur voor 2018: de 10 km route loopt door Park Lingezegen!

KNVB-Vrienden- en vriendinnendag bij SC Elistha

(Foto: Marcel Hofstee)

ELST - Op woensdag 20 juni van 14:00 tot 16:00 uur zijn kinderen van alle leeftijden en hun ouders welkom bij SC Elistha op De Pas 5 in Elst.

Onder leiding van trainers en spelers van Elistha 1 krijgen ze twee uur lang voetbalplezier, een kennismaking met voetbal in clubverband. Aanmelden kan via: https://www.facebook.com/events/222582771805839.

Creatieve vakantie workshops bij Zepplinn in Doornenburg

DOORNENBURG - In de prachtige lommerrijke tuin beeldhouwen in steen of hout, mozaïeken, boetseren met was of klei of schilderen. Dat zijn de mogelijkheden voor de komende zomervakantie als je dichtbij toch echt helemaal uit wilt zijn. Je kunt eventueel kamperen of de hut huren. 27 juli tot en met 5 augustus met een maaltijd op 4 augustus als afsluiting.

Je kunt één of meerdere dagen komen. Alle dagen zijn van 10.00 tot 16.30 uur. Kosten 45 euro per workshopdag + materiaalkosten. Koffie en thee gratis. Bij mooi weer lekker buiten werken of bij minder mooi weer in het grote atelier. Het is voor iedereen toegankelijk; iedereen die dit eens wil uitproberen maar ook voor gevorderden. De verborgen beelden – theetuin - galerie en atelier op de Pannerdenseweg 28 is in deze periode ook elke dag open. Gratis toegang van 11.00 tot 17.00 uur

Wil je een cursus volgen dan kan dit ook van september tot mei. Op maandag en woensdagavond of op dinsdag- of donderdagochtend. Opgave of meer informatie door te bellen: Marjo Wiltingh, 0481 434988/ 06 515 87 368 of te mailen info@zepplinn.nl of via: www.zepplinn.nl.

Plantenactie bij Stichting Epric

HUISSEN - Stichting Epric heeft de komende week op donderdag, vrijdag en zaterdag 14-16 juni een bijzondere actie. Alle fuchsias en pelargoniums in 9cm-potten hebben een speciale prijs.

Epric is gevestigd aan het Nieuwediep 9a in Huissen en is een sociale zorgkwekerij voor en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Door de steeds lagere vergoedingen en het niet-ontvangen van subsidies proberen we op een andere manier de plekken voor onze mensen veilig te stellen. Dit doen we door verkoop van planten.

Hoewel onze mensen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zijn ze wel in staat om hele mooie planten te kweken. U krijgt een fantastische plant en ondersteund door uw aankoop ook nog een goed doel. Daarnaast hebben we nog vele aparte planten.

De opbrengst van de planten komt voor voor honderd procent terecht bij het in stand houden van de trajecten. Heeft het uw interesse gewekt om meer te weten te komen over Epric, kom dan gerust eens langs. Ons team kan altijd versterking gebruiken met vrijwilligers maar ook met mensen met een WMO-indicatie.

Terug naar de planten: fuchsia's en geraniums die je niet vaak ziet worden aangeboden. Fuchsia's in 9cm-pot zijn slechts een euro, evenals de geraniums. Meer dan 150 soorten zijn er. Epric is van deze week extra geopend op de zaterdag van 9-17 uur, en alle andere dagen met dezelfde openingstijden. U vindt ons aan het Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen, www.epric.org."

Ze zijn er weer bij Bos vishandel, nieuwe vangst Hollandse Nieuwe

BEMMEL – Ze zijn weer te koop op de Bemmelse markt, nieuwe vangst Hollandse Nieuwe. De haring is veel vetter dan vorig jaar. Ondanks dat ze veertien dagen eerder zijn bevatten ze elf procent meer vet dan vorig jaar.

Het vetpercentage ligt dit jaar op tweeëntwintig procent en dat is in geen twintig jaar meer voor gekomen. Door het mooie weer zit er veel plankton in het water waar de maatjesharing zich mee voedt. "Ze zijn weer top", aldus Bos. Vers van 't mes, één voor twee euro, vier voor 7,50 euro en zes voor een tientje bij Bos vishandel en gratis proeven! Iedere donderdag voor de middag in Angeren en vanaf 13.30 uur op de Bemmelse markt. Deze week wordt er speciaal voor Vaderdag ook paling en verse zalm gerookt op de Bemmelse markt. reden genoeg om dus even een bezoekje te brengen.

Landerij De Park krijgt Gouden Zwaluw

BETUWE - Donderdag 7 juni reikte Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in LUX in Nijmegen vier Gouden Zwaluwen uit aan organisaties, die zich verdienstelijk hebben gemaakt door natuur in de straat, wijk of stedelijke omgeving te bevorderen.

Landerij De Park kreeg de fraaie Gouden Zwaluw uitgereikt door VNC- directeur Jaap Dirkmaat. De prijs werd uitgereikt voor het omzetten van dromen in een blije werkelijkheid voor jong en oud, verwezenlijkt op landbouwgrond; duurzaam, groen, uitnodigend en leerzaam.

Landerij De Park is blij met de erkenning! Het Centrum voor Natuurbeleving ligt aan De Park 12, 6661 NW Elst. Meer informatie staat op landerijdepark.nl.

Landerij De Park krijgt Gouden Zwaluw

Vrijwilligers van Landerij De Park krijgen de Gouden Zwaluw en oorkonde uitgereikt (foto: Anneke Manche) Foto: Anneke Manche

BETUWE - Donderdag 7 juni reikte Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in LUX in Nijmegen vier Gouden Zwaluwen uit aan organisaties, die zich verdienstelijk hebben gemaakt door natuur in de straat, wijk of stedelijke omgeving te bevorderen.

Landerij De Park kreeg de fraaie Gouden Zwaluw uitgereikt door VNC- directeur Jaap Dirkmaat. De prijs werd uitgereikt voor het omzetten van dromen in een blije werkelijkheid voor jong en oud, verwezenlijkt op landbouwgrond; duurzaam, groen, uitnodigend en leerzaam.

Landerij De Park is blij met de erkenning! Het Centrum voor Natuurbeleving ligt aan De Park 12, 6661 NW Elst. Meer informatie staat op landerijdepark.nl.

12 / 12

Lieve Riet en Mees,
Zelfs na 50 jaar, zijn jullie nog altijd een stralend paar!

Van harte gefeliciteerd!
Liefs jullie collega's

Deze lieve dame heeft in een maand
haar zwemdiploma A en B gehaald
Wat zijn we trots op je!

Gefeliciteerd dikke kus Opa en Oma blub

11 juni 25 jaar samen met deze grote lieve kanjer van een vrouw
ik hou heel veel van jou,
veel liefs Marco

Onze opa word 17 Juni
90 jaar een bijzondere leeftijd.
Gefeliciteerd van de Kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

We maken er een mooie dag van.

Op 16 Juni is t echt waar dan is voor Teuntje Abraham daar.

Gefeliciteerd Theo & Angelique