GN Arnhem

23 september 2017

GN Arnhem 23 september 2017


Open Oogstdag aan de Mooieweg op 30 september

ARNHEM - Er op uit in de wijk met de kinderen of kleinkinderen? Zelf groenten en kruiden proeven en oogsten? Zien hoe biologische groenten worden geteeld voor Voedselbank Arnhem? Dat kan op zaterdag 30 september van 11:00 tot 15:00 uur aan de Mooieweg 17, tijdens de Open Oogstdag bij Stadslandbouw Mooieweg en de Zorgtuin.

Net als voorgaande jaren houden Stadslandbouw Mooieweg en de Zorgtuin samen open huis. Er is genoeg te zien en te beleven. Er zijn rondleidingen over het terrein, waarbij vrijwilligers uitleg geven over de beide projecten. Kinderen kunnen hun eigen haloween pompoen snijden en van verse aardappels worden frietjes gebakken. Elke bezoeker mag zelf wat oogsten om mee naar huis te nemen.

Nieuwe entree
Dit keer zal er speciale aandacht zijn voor de entree aan de Mooieweg op de hoek van de Kruisstraat. De Stadslandbouw wil deze entree aantrekkelijker maken, met meer groen, minder steen en meer verbinding met de buurt. Vrijwilligers en buren dachten in april en juni mee bij het uitwerken van de plannen. Tijdens de Open Dag ziet u het uiteindelijke ontwerp voor de ‘groene stadsoase’. Wilt u meehelpen dit te realiseren? Dat kan door mee te doen aan de crowdfundingsactie via www.voorjebuurt.nl/mooieweg. Op 30 september hoort u hier alles over!


Meer informatie over de Open Oogstdag staat op: www.facebook.com/StadslandbouwMooieweg. Op www.zorgtuin-arnhem.nl staat meer info over de Zorgtuin.

Ondergang dreigt voor kindercircus

ARNHEM - Na zeven succesvolle jaren is het Arnhemse kindercircus 'Circus op de bult' er niet in geslaagd voldoende fondsen en subsidies te werven voor het komende jaar en dreigt zij nu de trapeze aan de wilgen te moeten hangen.

Dankzij een initiatief van bewoners volgen kinderen uit de Arnhemse wijk Geitenkamp al sinds 2010 wekelijks circuslessen bij 'Circus op de bult'. Regelmatig verzorgen zij optredens op verschillende locaties in en buiten de wijk/stad, van kerstmarkt en ouderencentrum tot Festival Hoogte 80. De spelers zijn kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 13 jaar in samenwerking met vrijwilligers, ouders en professionele kunstenaars uit de wijk.

De repetities vinden plaats in de achterstandswijk Geitenkamp, waar veel mensen met een minimum inkomen en sociaal zwakke gezinnen wonen. Er heerst hoge werkloosheid en veel mensen leven hier in sociaal isolement.

Het circus doet een beroep op verhulde kwaliteiten van de doorgaans zwakkere kinderen. Middels dit project wordt de sociale cohesie bevorderd. Samenwerking, saamhorigheid, (zelf)vertrouwen, eigen verantwoordelijkheid, sociale, lichamelijke, expressieve, en creatieve vaardigheden worden met dit project gestimuleerd.

Jarenlang heeft 'Stichting Circus op de bult' haar budget rond kunnen krijgen met bijdragen van fondsen en overheid. Dit maal blijken diverse fondsen minder gul in hun bijdragen en ook de gemeente Arnhem toont zich niet bereid bij te springen.

Het behoeft voor de vele mensen, oud en jong, die 'Circus op de bult' een warm hart toedragen, geen betoog dat het circus door de jaren heen bewezen heeft een belangrijke rol in de wijk te vervullen en dat het wegvallen hiervan een onomkeerbaar verlies betekent.

"De hoop blijft echter bij hen leven dat 'hun' circus van de ondergang gered zal worden", aldus Abel Brouwer, bestuurslid Circus op de bult.

Wandeling voor baasjes en hun hond

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op zondag 24 september een wandeling voor baasjes en hun honden op landgoed Mariëndaal.

Onderweg besteedt hij aandacht aan de geschiedenis van landgoed Mariëndaal en de natuur in het gebied. Ook zal hij nader ingaan op het beleid van Geldersch Landschap & Kasteelen ten aanzien van honden in de terreinen van de stichting. Tijdens deze wandeling mogen honden loslopen. Er geldt wel een maximum van vijftien personen en twee honden per begeleider.

Start: 10.00 uur op parkeerplaats Mariëndaal: ingang via de straat Mariëndaal, zijstraat Utrechtseweg (N225) tussen Arnhem en Oosterbeek, 200 m voorbij de boogtunnel onder de spoorlijn. GPS DD (decimale graden): 51.989998, 5.864342. Duur: 2 uur. Deelname kost 5,00 euro, kinderen 4 -12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Pedro van Gogh, 06 54654049.

Informatieavond Executieve functies

ARNHEM - Op dinsdag 3 oktober van 19.30 tot 21.30 uur is er op VSO Mariëndael aan de Middachtensingel 12 een informatieavond over executieve functies.

Executieve functies maken het mogelijk om gedrag goed te organiseren. Ze zijn nodig voor strategisch denken, om rationele beslissingen te nemen en te kunnen focussen op wat belangrijk is. Deze functies worden geregeld in de hersenen. In een bepaald gedeelte van de hersenen bedenken we dingen als: waar was ik net en waar wil ik naar toe; hoe pak ik iets aan, wat moet er eerst gebeuren en wat komt er daarna; hoe stel ik me flexibel op om mijn plannen daadwerkelijk uit te voeren. Hoewel vaker bij mensen met autisme, kunnen ook bij mensen zonder autisme de executieve functies in mindere mate ontwikkeld zijn.

AIC Arnhem heeft Silke Polman uitgenodigd een workshop rondom executieve functies te verzorgen. Silke is werkzaam bij de Onderwijsspecialisten (Voorzitter Kennisteam Autisme) en tevens zorgcoördinator bij Practicon Doetinchem. Ze heeft jaren bij het Steunpunt Autisme & Onderwijs Achterhoek gewerkt.
Tijdens deze workshop zal Silke stil staan bij het belang van het ontwikkelen van executieve functies, ofwel zelfsturing. Deze workshop is bedoeld als bewustwording van een aantal executieve functies en van de functie van deze cognitieve vaardigheden.


De toegang voor deze avond is gratis, voor consumpties wordt een kleine bijdrage gevraagd. Wèl graag opgeven via aic.gp.arnhem@gmail.com onder vermelding van 'executieve functies'.

Daglichtschaak start nieuw seizoen

ARNHEM - Dinsdag 3 oktober begint weer het nieuwe seizoen voor de Daglichtschakers. Er wordt in twee groepen geschaakt.

Eén groep voor de sterkere schakers en één voor de beginnende huisschaker. Er worden per middag drie ronden gespeeld met een bedenktijd van 25 minuten per persoon. De eerste ronde begint om 14.00 uur en we eindigen om 17.00 uur. Al om 13.30 uur is de zaal open. De kosten zijn 2,50 euro per middag (voor de zaalhuur).

De verdere speelmiddagen vinden altijd plaats op de eerste dinsdag van de maand tot en met de maand april bij NIVON, gevestigd in de Molenbeekstraat 26a Arnhem. Komt u gerust binnenlopen, een afspraak maken is niet nodig en er heerst een gemoedelijke sfeer. Een welkomstgeschenk ligt klaar. Deze schaakactiviteit worden georganiseerd door de Arnhemsche Schaakvereeniging en NIVON.

Starterscursus bij BC Gova

ARNHEM - Iedereen vanaf 18 jaar kan zich weer aanmelden voor de starterscursus van BC Gova, die op woensdag 20 september begint.

"Tijdens de cursus van tien weken krijg je informatie over de spelregels, het materiaal, de verschillende spelonderdelen van het badminton en train je de verschillende slagen in het badminton. Ook verbeter je je conditie en je kracht. Je bent een beginner als je alleen op de camping of op de weg voor je huis een shuttle overslaat, maar de spelregels en de diverse technieken niet kent. Doordat je met een groep begint krijg je snel contact, is het niveauverschil klein en merk je dat je samen snel opklimt naar het spelen van een wedstrijd met elkaar, maar ook met de andere leden van de vereniging. Ben je geïnteresseerd, wil je meer informatie over de kosten of wil je je aanmelden stuur dan uiterlijk 17 september een e-mail naar info@bcgova.nl."

Nieuwe leden welkom bij Bowling Vereniging Elst

REGIO - Heb je interesse om te bowlen, reserve te zijn? Kom gerust eens kijken bij Bowling Vereniging Elst.

"Wij zijn op zoek met spoed naar nieuwe leden en spelen op elke donderdagavond van september tot en met mei van 20.00-21.30 uur in Bowlingcentrum De Wanmolen van Zetten. Voor meer informatie kun u bellen met Marc 06 22241417 of mailen naar marcdorien@live.nl."

Reünie BMS

ARNHEM - Heb jij vroeger op de Burgemeester Matser School (BMS) gezeten? Dit jaar is er een reünie op vrijdag 24 november van 20.00 tot 23.00 uur.

Locatie is het oude BMS gebouw (inmiddels Mozaiïek) in Arnhem. Inschrijven kan alleen via mail naar Sandra: svtongeren1972@gmail.com. Nadere informatie volgt.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

ARNHEM - Op zaterdag 30 september van 11:00 tot 13:00 uur zal er weer een kinderkleding- en speelgoedbeurs plaatsvinden in de wijk Vredenburg in Arnhem-Zuid.

"Het thema van de beurs is winter, dus als je nog even op een goedkope manier de wintercollectie van je kinderen wilt aanvullen, dan moet je hier zijn. De maten die we aanbieden gaan van maat 50 tot en met maat 176. En natuurlijk allerlei speelgoed."

De beurs begint om 11:00 uur en zal eindigen om 13:00 uur in wijkcentrum De Vredenburcht, Slochterenweg 29 in Arnhem-Zuid. "Heb je zelf ook nog goede spullen om te verkopen, of wil je meer informatie, mail dan naar: kinderkledingbeursvredenburg@gmail.com dan sturen we je de voorwaarden."

Inloopavond voor hulp bij schulden

ARNHEM - "Ons team van vrijwilligers staat voor u klaar om u te helpen met het inventariseren van uw problemen op financieél gebied of op het gebied van uitkeringen subsidies et cetera."

"Onze insteek is beter voorkomen dan genezen en wij doen er alles aan om u uit de WSNP te houden tenzij het niet anders kan, dan begeleiden wij u snel en zonder wachttijden naar de planbureaus van gemeentes.

Wacht dus niet en kom in actie. Wij helpen u direct waar mogelijk, meestal de volgende dag al beginnen wij met het benaderen van uw crediteuren. Noteer dus direct de volgend data's of knip dit bericht uit of geef het aan uw bekenden of familie die in de problemen zitten en geen uitweg zien."

Boerderij De Kroon is de locatie aan de Randweg 1 in Elderveld, net voorbij de woonboulevard (parkeren achter de Jumbo). Data voor dit jaar: 3 oktober, 7 november en 12 december van 19.00 tot 21.00 uur. De koffie staat klaar .

Voor meer info bel Ton op 026 3798368 tussen 12.00 en 21.00 uur, 7 dagen per week of kijk even op www.stichting-sbbo.nl.

Zangdienst met Johannes de Heer-liederen

ARNHEM - Opnieuw organiseert hervormde gemeente De Rank, in samenwerking met 'Prijs met Johannes de Heer', een zangdienst waarin de liederen uit de bundel van Johannes de Heer centraal staan.

Tussen het zingen door zullen er gedichten worden voorgedragen en er zal een korte meditatie worden gehouden over het thema: 'Al de weg leidt mij mijn Heiland!' De zangavond is zondag 15 oktober 19:30 uur, Huissensedijk 10 Elden / Arnhem.

Creativiteit prikkelen: leuk én belangrijk voor jong en oud!

Schilderij van Ilse Schuchard

ELST - Nog eens: Creativiteit prikkelen: leuk én belangrijk voor jong en oud.

Creatief Collectief Elst (CCE) zond deze foto van een schilderij van Ilse Schuchard mee met het betreffende persbericht. Helaas verzuimde CCE de naam van de jonge kunstenares te vermelden. CCE biedt Ilse daarvoor haar oprechte excuses.

Reünie BMS

ARNHEM - Heb jij vroeger op de Burgemeester Matser School (BMS) gezeten? Dit jaar is er een reünie op vrijdag 24 november van 20.00 tot 23.00 uur.

Locatie is het oude BMS gebouw (inmiddels Mozaiïek) in Arnhem. Inschrijven kan alleen via mail naar Sandra: svtongeren1972@gmail.com. Nadere informatie volgt.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

HETEREN - Zaterdag 23 september wordt de halfjaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden in sportzaal Het Binnenveld te Heteren. Tussen 11.00 en 13.30 uur is iedereen welkom om voor een klein prijsje leuke kinderkleding te kopen. Alle kleding hangt op maat gesorteerd op hangers.

"Naast kinderkleding van maat 74 tot en met 176 verkopen we ook speelgoed, verkleedmaterialen, babyspulletjes en zwangerschapskleding. Entree is gratis. Bij de kassa betaal je 15 procent extra boven de op het prijskaartje vermelde prijs. Inbrengen van spullen voor de verkoop kan op vrijdag 22 september. Samen met beursmedewerksters wordt de verkoopprijs vastgesteld. Inlevertijden: 9.00 - 11.30, 13.00 - 16.00 en 19.00 - 20.30 uur. Inschrijfkosten zijn twee euro. Hiervoor kun je 30 stuks kleding én 30 stuks speelgoed inleveren. Ingebrachte spullen dienen schoon en compleet te zijn. Wanneer je de niet-verkochte goederen retour wenst, moet hiervoor drie euro extra per inschrijving worden betaald bij inleveren. De niet-verkochte materialen kunnen worden opgehaald op zaterdag 23 september tussen 16.30 en 17.00 uur. Alles wat om 17.00 uur niet is opgehaald gaat naar onze goede doelen. Meer informatie staat op www.kinderkledingbeursheteren.nl en de facebookpagina. Vragen bel 026 4723576."

Amber van Workum en Koen Heg

naar NK judo

ARNHEM - Afgelopen zaterdag 9 september is het NKT-judo gehouden in Eindhoven. In de gewichtsklasse -52 kg behaalde de zeventienjarige Amber van Workum een verdienstelijke derde plaats.

Koen Heg (16) nam voor het eerst deel aan het NKT bij de heren in de gewichtsklasse -73 kg. Hij werd in deze sterk bezette gewichtsklasse bij de senioren zevende. Hiermee kwalificeerden beiden judoka's van Bushi Arnhem zich voor het NK senioren judo in Almere.

Start met hardlopen bij Ciko'66

ARNHEM - De Arnhemse Atletiekvereniging Ciko'66 start op woensdagavond 20 september met een cursus voor de beginnende hardloper onder de noemer 'Ik Loop'.

In 2x 10 weken werk je aan de basis voor succesvol hardlopen. Je leert er over de techniek van het lopen en werkt aan je loopconditie. Met je medecursisten ervaar je het plezier van samen leren lopen. Deze cursus is ook geschikt voor lopers die uit een blessure traject komen.
Als je wilt gaan hardlopen is dit een prima manier. De cursus is uitstekend geschikt voor mensen die niets of nauwelijks iets aan de loopsport hebben gedaan. In 2x 10 weken kun je op een verantwoorde manier werken aan een goede basisconditie. Ook als je na een blessure weer wilt gaan lopen is deze cursus een uitstekende manier om er weer helemaal in te komen. In de eerste 10 weken bouw je je conditie uit naar 20 minuten hardlopen. In die tijd leer je van alles over warming-up en cooling-down, kijken we naar je loopstijl en zullen we waar nodig tips geven om die stijl te verbeteren.

De trainingen worden gegeven op woensdagavond van 19:00 tot 20:00/20:30 uur door enthousiaste gediplomeerde trainers en worden gegeven op de atletiekbaan van Sportcentrum Valkenhuizen aan de Beukenlaan 15 in Arnhem. Zowel de beginners- als de vervolgcursus omvat 10 trainingen. Voor een 10-rittenkaart betaal je 39,95 euro en ontvang je een loopschema en een gratis kop koffie of thee na afloop van elke training in onze gezellige kantine. Voor opgave en inlichtingen kun je contact met ons opnemen via ikloop@ciko66.nl of kijk op ciko66.nl/ikloop.

Arnhem is weer Poppenhuisstad!

Foto: Poppenhuis Jacomine Mink

ARNHEM - Op 30 september en 1 oktober vindt de DHNShow plaats in de schitterende Eusebiuskerk in Arnhem. Een vertrouwde locatie die plaats biedt aan 120 nationale en internationale (vak)miniaturisten uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Het betekent weer ouderwets smullen van (handgemaakte) poppenhuizen, meubels en miniaturen in de schaal 1:12.

Wilt u weten hoe klein dat is? Neem dan de maat van bijvoorbeeld een schoen en deel deze door 12! Het resultaat ziet u op de foto. Eén van de leuke dingen van het bezig zijn met en het inrichten van een poppenhuis is het dromen. In gedachten weet je hoe een kamer of keuken eruit moet gaan zien. Je bepaalt zelf wat je maakt of koopt en je hebt niemand nodig om een kast in je poppenhuis te verplaatsen.

Duur hoeft deze hobby niet te zijn. Er zijn al schitterende miniaturen voor een paar euro te koop. Kijk en overtuig u zelf via de website met een deelnemerslijst, webadressen en foto's van de collecties van de deelnemers. Meer informatie staat op www.dhnshow.com. De DHNShow is geopend op zaterdag van 11.00 – 17.00 uur en zondag van 10.00 – 16.00 uur

Amber van Workum en Koen Heg plaatsen zich voor NK judo

Amber van Workum en Koen Heg plaatsen zich voor NK judo

ARNHEM - Afgelopen zaterdag 9 september is het NKT-judo gehouden in Eindhoven. In de gewichtsklasse -52 kg behaalde de zeventienjarige Amber van Workum een verdienstelijke derde plaats.

Koen Heg (16) nam voor het eerst deel aan het NKT bij de heren in de gewichtsklasse -73 kg. Hij werd in deze sterk bezette gewichtsklasse bij de senioren zevende. Hiermee kwalificeerden beiden judoka's van Bushi Arnhem zich voor het NK senioren judo in Almere.

Studiedag

over ouder worden

REGIO - Oud worden willen we allemaal, maar oud zijn kan nog wel eens tegenvallen. Hoe word ik leuk oud? En hoe kan ik zo lang mogelijk van het leven genieten? Het doel van deze interactieve studiedag is duidelijk te krijgen hoe ik mijn leven, ook op oudere leeftijd, zinvol en boeiend kan inrichten.

Centraal staan: levenskracht en aantrekkelijk leven. Hoe ontdek ik mijn eigen talenten? Hoe blijf ik een actief en betrokken lid van de samenleving? De heren Jan van Baardwijk en René Rosmolen (schrijvers van het boek "Zin in Ouderdom"), nemen u mee om de positieve kanten van het oud worden te ontdekken.

Programma:

9.30 uur Inloop met koffie/thee
10.00 uur Lezing "Zin in de ouderdom
12.00 uur Lunch
13.00 uur 1e Workshop ronde
14.30 uur 2e Workshop ronde
16.00 uur Afsluiting

Op interactieve wijze wordt in workshops aan de slag gegaan met de thema's 'Gracieus oud worden', en 'Hoe maak ik een boek van mijn leven?' In gesprekken met elkaar onder leiding van één van de inleiders gaan we proberen invulling te geven aan de vragen (of vraagstukken) die bij ons leven.

De studiedag vindt plaats op 31 oktober in zalencentrum De Kolk Van der Mondeweg 9-11 in Haalderen. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van 7,50 euro per persoon voor de lunch en consumpties (ter plaatse contant te voldoen). Aanmelden kan via info@kbogelderland.nl of via telefoonnummer: 0481 450252.

Uitbreiding docententeam bij Bushi Arnhem

ARNHEM - Bushi Arnhem heeft de ambitie om te groeien, zowel in de breedte als bij de top en is erin geslaagd een extra judodocent aan te trekken.

Jennifer Kuijpers is per 11 september het docententeam komen versterken. Jennifer heeft veel ervaring, zowel bij recreanten- als bij wedstrijdjudo. "Wij zijn erg blij met de komst van Jennifer en wensen haar veel succes!" Jennifer heeft de diploma's judoleraar A en B en was tot de zomervakantie verantwoordelijk voor het trainen van een brede recreantengroep in Nijmegen.

Door de komst van Jennifer heeft Bushi Arnhem de mogelijkheid om meer lessen aan te bieden en zo iedere judoka zo optimaal mogelijk les te geven. Bushi is een judoclub met een brede recreantengroep maar heeft ook wedstrijdgroepen en een TOP-selectie. "Bij Bushi Arnhem kan iedereen van 4-99 jaar terecht, we hebben voor elke leeftijdsgroep een passende les. Mocht u interesse hebben in een proefles? Ga dan naar onze website en schrijf je in of stuur een mail naar: info@bushiarnhem.nl."

Drie avonden over: 'Wat kan ik doen tegen verzuring?'

OOSTERBEEK – Verzuring: het meten van verzuring, de oorzaken, gevolgen en het ontzuren. Dat is het thema van een drietal bijeenkomsten van MMV met als spreker therapeut Bas ten Velde van Praktijk Sai en de OHM Academy uit Arnhem.

1e avond: Wat is verzuring? Meten van verzuring op diverse manieren. 2e avond: De rol van voeding. 3e avond: De emotionele kant, en de rol van de ademhaling.

De drie bijeenkomsten zijn ook los van elkaar te bezoeken. De eerste bijeenkomst is op dinsdagavond 26 september, de volgende op 24 oktober, en de laatste op 21 november van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Locatie: “Felixoord”, Vegetarisch Zorgcentrum, Ommerhofslaan 35 in Oosterbeek. Verzuring is een term uit de natuurgeneeskunde en gaat over een veranderde pH (zuurder worden) van het lichaam. Dit gaat samen met een opstapeling van afvalstoffen in het lichaam. Hiervoor is veel wetenschappelijke en medische onderbouwing. Vandaar dat de natuurgeneeskunde en ook de Moermantherapie verzuring tracht tegen te gaan.

De bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk. De kosten zijn 8,50 euro per bijeenkomst (MMV-leden betalen 6 euro). Opgave vooraf noodzakelijk via cb@mmv of telefoon 0347 346955 (ma-do van 9.00-14.00 uur). Meer informatie staat op www.mmv.nl en www.ontzurenontslakken.nl.

Samenzangavond 'William Booth & Johannes de Heer'

ARNHEM - Het Leger des Heils Korps Arnhem houdt 1 oktober 19:00 uur in samenwerking met 'Prijs met Johannes de Heer' (organisator van JdH-zangdiensten) een samenzangavond waarin de liederen uit de bundels van het Leger des Heils en van Johannes de Heer samenkomen.

Voor diegenen die deze liederen kennen zal het een avond vol herkenning worden met veel samenzang en muzikale bijdragen! De locatie is de korpszaal Leger des Heils, Leidenweg 11-13 Arnhem. Toegang is gratis (uitgangscollecte ter bestrijding van de onkosten).

Workshop bloemschikken en cursussen in Elderveld

Cursussen en workshop bloemschikken in Elderveld

- Bloemschikken - donderdagavond

- Herfstworkshop bloemschikken - donderdagavond 19 oktober 2017

- Bridge - woensdagmiddag

- Computergebruik voor beginners, incl. internet en e-mail (Windows 10) - dinsdag of woensdag overdag

- Digitale fotobewerking voor beginners - dinsdagavond

- Digitale videobewerking met Pinnacle Studio Versie 20 - woensdagavond

- Eerste hulp aan kinderen - maandag- of donderdagavond

- Eerste hulp aan kinderen (bijscholing) - maandag- of donderdagavond

- Frans - Beginners of vervolg - donderdagavond

- Frans - Conversatie - donderdagavond

- Hartreanimatie - maandag- of donderdagavond

- Hartreanimatie (bijscholing) - maandag- of donderdagavond

U kunt nog instromen bij:

- Active Body - woensdagavond

- Conditiegym - donderdagochtend

- Engels - Basis (vervolg) - maandagavond

- Engels - Conversatie - maandagavond

- Kleding maken (introductieprijs) - maandagavond

- Yoga - donderdagavond

Houders GelrePas 2017 krijgen 50% korting op maximaal 2 cursussen/workshops per seizoen.

Voor nadere informatie over deze cursussen en workshop en/of aanmelding kunt u de Wijkvereniging Elderveld bellen: 381 07 98 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Stilte & ontroering vierde samen met 20.000 mensen vrijheid van nu

Foto: Rene Knoop

ARNHEM - Arnhem stond op 15 september voor de 73e keer stil bij de Slag om Arnhem. Na een waardige herdenking, de indrukwekkende erehaag voor de aanwezige veteranen, nam Het Gelders Orkest het publiek mee in de vierde Bridge to Liberation Experience.

De rake woorden van acteur Gijs Scholten van Aschat klonken over het water van de Rijn. Het publiek werd door hem meegezogen in vier persoonlijke verhalen over de impact van oorlog; verhalen gebaseerd op waargebeurde levensverhalen uit WO2.

De 20.000 aanwezigen op de kade waren muisstil. Stilistische filmbeelden op een megascherm in de John Frostbrug, afgewisseld met de historische beelden, gaven een bredere kijk op de menselijke daden voor, tijdens en na de Slag om Arnhem. "Wat doe je als alles valt? Als je moet vluchten of moet vechten? Stel je het grotere belang boven je eigen belang? Kan liefde boven schuld uitstijgen?

De lucht gevuld met lichtkogels symboliseerde de duizenden parachutisten die gedropt zijn in een vreemd land, in een vreemde oorlog, om deze nog in 1944 te beëindigen. Resultaat; een verloren slag, een kapotte stad, een verlaten Arnhem. Operazanger Thomas Oliemans gaf dit kleur met I'll be Seeing You; een eerbetoon aan alle geallieerden die niet naar huis terugkeerden en in een vreemd land begraven liggen.

Sjors van der Panne bracht de avond naar het heden met "We zijn toch met z'n allen, we zijn toch met elkaar." Met de lessen uit het verleden vertelde Gijs Scholten van Aschat: "In de oorlog doken we bij elkaar onder. Nu zouden we elkaar moeten adopteren. Elkaar moeten naderen, zo dichtbij, dat we nooit meer tegenover elkaar kunnen staan, dat is de enige remedie tegen oorlog."

OG3NE gaf met Lights and Shadows de hoop voor iedereen in moeilijke tijden. De hoop die symbool staat voor de Slag om Arnhem. "…stilstaan bij de Slag om Arnhem en daarnaast ook de vrijheid van nu kunnen vieren, zegt wat over de veerkracht van deze stad. Wij wensen iedereen deze veerkracht toe. Light is in the air…. fight is over there……Let me see you care" daarmee sloot O'G3NE de avond magisch af. Meer info staat op bridgetoliberation.nl.

Voorbereiding theater Hans Witjes

HUISSEN - De voorbereidingen voor het theaterprogramma 'De Gitarist' van de Huissense singer-songwriter Hans Witjes zijn vrijwel afgerond. De voorverkoop loopt goed en de muzikale repetities bieden perspectief op een mooi resultaat tijdens de uitvoering.

Plaats van handeling is het Posttheater, Rosendaalsestraat 27 in Arnhem. Op zaterdag 23 september 2017 van 14.30 tot circa 16.30 uur speelt en zingt Hans dan een twintigtal Nederlandstalige luisterliedjes met muzikale ondersteuning door het zangduo Karah en pianiste Mirjam van den Bos. Laatstgenoemde zal ook enkele stukken spelen van haar schitterende debuutalbum 'Firemark', waar elf zelfgeschreven modern klassieke nummers op staan. Kaarten à 7,50 euro zijn nog verkrijgbaar via mailadres hanswitjes49@gmail.com en in beperkte aantallen op de dag zelf in het theater.

11 / 16

Na 10 jaar in loondienst nu zelfstandig: Bureau voor uitvaartzorg

ARNHEM - Sinds het overlijden van mijn vader in 2006 was de dood niet meer 'iets van iemand anders'. Hoe verdrietig zijn verlies ook was, ik heb mogen ervaren dat een afscheid ook heel mooi, troostend en met een glimlach vormgegeven kan worden.

In 2007 zei ik de wereld van zakenreizen vaarwel om te doen, wat ik toen nog niet wist, dat ik het liefste zou gaan doen; families adviseren en begeleiden bij het vormgeven van de uitvaart van hun dierbare. Ik heb inmiddels ruim 10 jaar ervaring als uitvaartverzorger.

Op 1 mei 2015 is er bij mij borstkanker geconstateerd. In de weken voor de operatie, waarin ik niet wist wat de opererend arts aan zou treffen, heb ik de meest wezenlijke levensles geleerd. Want ondanks alle geweldige mensen om me heen, ondanks alle liefde en zorg die me omringede moest ik dit 'gevecht' in mijn eentje opknappen. Het heeft mij geïnspireerd om iets moois te maken van de tijd die ik zelf nog heb. Dit werd het fundament van het Bureau voor uitvaartzorg.

Of het nu gaat om uitvaartbegeleiding, het schrijven van een toespraak of levensverhaal, of de hele uitvaart voorgaan; in de 10 jaar dat ik dit prachtige werk doe heb ik mij in alle 'onderdelen van een uitvaart' gespecialiseerd.
Geen uitvaart is te klein, te groot, te complex of niet betaalbaar.

Bent u benieuwd geworden? Kijk eens op www.bureauvooruitvaartzorg.nl.

Goos en Helena, bekend van Cirque de la Liberté, spelen HumanActs!

ARNHEM/DEN HAAG - U bent welkom op 4 en 5 oktober in Theater de Leeuw in Arnhem of op 7 en 8 oktober in de Nieuwe Regentes in Den Haag. Kom met familie, vrienden en collega's om samen te genieten van deze spetterende voorstelling.

HumanActsIs een absurde ontmoeting tussen de wetten van het theater en de regels van de wet. Een chaotische wereld van recht en krom, waarin spelers en toeschouwers compleet aan elkaar zijn overgeleverd. Clown-characters Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt, bekend van onder meer Cirque du Soleil en Cirque de la Liberté, nemen een loopje met recht en onrecht en houden hun publiek een humoristische spiegel voor. Herken en raak verward. Overdenk en lach om jezelf. Maar belangrijker nog… hoe ga jij eigenlijk om met jouw rechten en die van je medemens? Jong en oud: Komt dat zien!

HumanActs is ook een productie van stichting touchstones, een stichting zonder winstoogmerk met culturele ANBI status.

Kaartverkoop: Arnhem https://theaterdeleeuw.nl/ticketverkoop
Den Haag https://www.denieuweregentes.nl/agenda/2017/10/

Thuiszorg Dunya Gelderland nu uitgebreid met Woonzorg

ARNHEM – In Malburgen staat Dunya Gelderland bekend om het verlenen van thuiszorg. Deze ambulante zorg is nu uitgebreid, sinds de verhuizing onlangs naar een groter pand. Hier biedt Dunya 13 wooneenheden waaronder een PG afdeling, dus wordt er nu ook 24-uurs zorg geboden. En extramurale cliënten kunnen er op woensdag terecht voor dagbesteding.

Dunya Woonzorg is anders. Er wordt uitgebreid de tijd genomen voor de cliënten. In de ruime, gezamenlijke woonkamer zitten een aantal cliënten gezellig samen aan tafel met wat zorgverleners, maar nergens is een rollator of rolstoel te bekennen. 'Dat doen we bewust', zegt oprichtster Dilan Köcer. 'Wij willen de cliënten het gevoel geven dat zij zich in een hotelresort bevinden in plaats van in een zorgcentrum. Onze cliënten worden dan ook in de watten gelegd! Gemiddeld staat er in zorgcentra één zorgverlener op acht cliënten, bij ons staan er vier zorgverleners op twaalf cliënten.' Maar hoe kan dat dan, met al die bezuinigingen? Dilan: 'Wij zetten de beschikbare middelen efficiënt in.' Het is overduidelijk dat Dilan vanuit haar hart werkt. Dunya betekent 'De wereld'. Het is een interculturele organisatie; er wordt rekening gehouden met de verschillen tussen culturen. 'Dat geldt voor onze bewoners maar ook voor onze medewerk(st)ers, iedereen is hier welkom', zegt Dilan hartelijk. 'Ook om gewoon eens een kijkje te komen nemen.'

Dunya Gelderland is nu gevestigd aan de Marga Klompélaan 305 in Arnhem. www.dunyagelderland.nl (Ook op Facebook).

Thee met Thema

in Oosterbeek

OOSTERBEEK - 'Thee met Thema' is een oecumenische werkgroep in Oosterbeek die onder auspiciën van de Raad van Kerken al twaalf jaar actief is, en die bijeenkomsten organiseert waarin ieder welkom is, en we wat dieper na willen denken over vragen 'die er toe doen'.

Het betreft onderwerpen die raakvlakken hebben met cultuur, geloof/spiritualiteit, maatschappij en wetenschap. Vaak inleiding en gesprek, maar ook theater of filmvoorstelling. En waar van toepassing met een boekentafel door de bibliotheek en georganiseerd in samenwerking met Meijer en Siegers. De bijeenkomsten vinden plaats op zondagmiddag, doorgaans in de Vredebergkerk, voortaan van 16.00 tot 17.30 uur. De entree is vrij toegankelijk (vanaf 15.30 uur), maar wel wordt er na afloop een bijdrage gevraagd voor de gemaakte onkosten.

En nu over het volgend seizoen. Het programma is rond, en we kunnen u het volgende melden over enkele van de inleiders en thema's. Oudhistoricus en auteur Anton van Hooff: 'Wat heeft de opkomst van het christendom in de antieke wereld ons te zeggen over de opkomst van de islam in onze wereld? Met de lokale fairtrade-organisaties organiseren we een bijeenkomst met filosoof Wouter Mensink over de vraag "Kun jíj een betere wereld kopen?". Het verzet is een terugkerend thema in de beeldhouwwerken van Marius van Beek (1921-2003); zijn dochter Sandra van Beek zal hierover vertellen. En 500 jaar na 'Luther' zal theoloog Kees Tinga ingaan op de betekenis van de reformatie voor ons, in onze tijd. Musicus Wouter Verhage laat ons de muziek van de lijdensweek beleven. Trouw-columnist Stevo Akkermans tenslotte gaat met ons in gesprek over zijn boek 'Het klopt wel, maar het deugt niet', dat een ontluisterend beeld geeft over het gebrek aan moreel kompas in bedrijf, politiek en andere maatschappelijke geledingen.

Tot slot: aankondigingen van onze bijeenkomsten vindt u op kerkwebsites, in kerkbladen, zondagsbrief, de lokale pers en via posters op verschillende locaties. Het definitieve programma staat binnenkort op www.raadvankerkenoosterbeek.tk. "Mocht u persoonlijk de aankondiging per email willen ontvangen, stuurt u dan een email naar theemetthemaoosterbeek@gmail.com."

Dorcas kledinginzameling

Dorcas

kledinginzameling

ARNHEM - Op zaterdag 14 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur kan kleding persoonlijk worden afgeleverd aan de Graanhoeve 25 bij het Dorcas depot (06-48090786, www.dorcasarnhem.nl).

Het Dorcas-depot in Arnhem houdt op zaterdag 14 oktober een kledinginzamelingsactie. Naast kleding kunnen schoenen en huishoudelijk textiel zoals dekens, beddengoed, handdoeken en gordijnen worden ingeleverd aan Graanhoeve 25. Iedereen die kleding bij Dorcas brengt, kan ervan verzekerd zijn dat de kleding of de opbrengst ervan terechtkomt bij de allerarmsten.

Er is gelegenheid voor een praatje met een (gratis) kop koffie of thee. De Fairtrade koffie van Woord en Daad wordt verkocht om boeren in Nicaragua te ondersteunen. Een pak gemalen koffie (500 gram, snelfilter) kost 5,85 en een pak koffiebonen (500 gram) kost 6,85 euro.

Een deel van de kleding gaat naar de mensen in de Dorcas-projecten. Dat betekent veel voor ze, want ze krijgen een deel van hun waardigheid terug. Het grootste deel van de kleding wordt verkocht. Met de opbrengst hiervan ondersteunt Dorcas inkomensprojecten in zowel Oost-Europa als Afrika. Dorcas wil mensenlevens blijvend veranderen. Dat kan alleen als mensen leren in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Met het geld dat Dorcas uit de verkoop van de kleding ontvangt, krijgen deelnemers van de projecten trainingen en opleidingen, waardoor zij voortaan hun eigen inkomen kunnen verdienen.

Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Geïnspireerd door de opdracht uit de Bijbel om te zorgen voor armen en onderdrukten, werkt Dorcas al 37 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Dubbele dubbelslag voor masterzwemmer Rob Hanou

ARNHEM - Onlangs beëindigde de 73-jarige Arnhemse masterszwemmer zijn open-waterzwemseizoen in Sleeuwijk en Vught bijzonder succesvol door zowel het landelijk mastersklassement leeftijdscategorie 70+ voor de schoolslag als vrije slag te winnen.

Eerder had hij de nationale kampioenschapstitels 70+ op de 3km vrije slag en de 2km schoolslag op zijn naam gebracht. Bovendien behaalde Hanou als lid van het Eindhovense PSV ook nog een eerste plaats in het schoolslagklassement voor de Brabantbeker voor alle leeftijdsgroepen met het aantal maximaal mogelijke punten.

Rob Hanou, die in alle open waterzwemwedstrijden van 2017 louter eerste plaatsen behaalde ontvangt voor zijn resultaten de KNZB zilveren prestatiemedaille.

Bingo Huissen-Zand

HUISSEN - Op woensdag 4 oktober verzorgt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een gezellige bingo met mooie prijzen.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat men vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken.

Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Rijden Zonder Invloed

ARNHEM - Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Toch stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken.

De campagne 'Rijden Zonder Invloed' heeft als doel om rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen. Op 9 september was het campagneteam in Arnhem aanwezig om automobilisten bewust te maken van de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer.

Het campagneteam was aanwezig bij een alcoholcontrole van de politie. Het Rijden Zonder Invloed Fris!team heeft tijdens deze controle alle bestuurders die niet hadden gedronken beloond. Daarnaast zijn ze het gesprek aangegaan over de gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer.

Het campagneteam van Rijden Zonder Invloed organiseert in Overijssel en Gelderland allerlei activiteiten op locaties, zoals bij festivals en evenementen, (rij)scholen, sportclubs en langs de weg bij politiecontroles. Alles draait daarbij om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat je zelf tot de conclusie komt dat rijden onder invloed geen goed idee is.

Op www.rijdenzonderinvloed.nl staat meer informatie.

IVN over vruchten en bomen in Heemtuin Presikhaaf

ARNHEM - Zondag 24 september is er een rondleiding van IVN in Heemtuin Presikhaaf. Met als centraal onderwerp vruchten en bomen.

We zijn al bijna in de herfst beland. Aan het einde van het groeiseizoen moeten bomen en struiken aan voortplanting denken. Eigenlijk hebben ze dat allang gedaan, maar nu, tegen de herfst, zijn daar de resultaten van te zien. IVN Arnhem bekijkt het graag met jou.Veel bomen en struiken vertonen nu bijvoorbeeld kleurige bessen, die onder andere door de vogels worden gegeten. De pitten die erin zitten, worden ergens anders weer uitgepoept. Maar er zijn talloze andere manieren om zaden en vruchten te verspreiden. Daarvoor worden dieren gebruikt, maar ook de mens, de wind en het water spelen een belangrijke rol. De natuurgidsen nemen deze interessante materie eens goed 'onder de loep'. De heemtuin biedt voorbeelden te over!

De aanvang van deze rondleiding is 14.00 uur bij de ingang van de tuin aan de Ruitenberglaan 4, die wordt onderhouden door Natuurcentrum Arnhem. Deelname is gratis voor iedereen en aanmelden is niet nodig. Informatie over andere IVN-activiteiten staat op ivn.nl/afdeling/arnhem.

Informatiebijeenkomst oprichting leesgroep kunstgeschiedenis

ARNHEM - Mensen in Arnhem die zijn geïnteresseerd in kunst, de geschiedenis en de beleving ervan kunnen op donderdag 12 oktober 19.00 uur kennismaken met het idee van 'leesgroepen kunstgeschiedenis'.

De informatiebijeenkomst in de Bibliotheek Rozet is een initiatief van de landelijke organisatie Senia, samen met de bibliotheek. Senia brengt mensen met eenzelfde culturele interesse bij elkaar, in dit geval is dat beeldende kunst. Leesgroepen over dit onderwerp verdiepen zich aan de hand van een boek in een schilder, beeldhouwer, een bepaalde stroming of periode in de geschiedenis.


Het zal gaan om groepen van 6-8 personen. Senia levert het studie- en discussiemateriaal aan de hand van het boek en afbeeldingen op internet. De groep kan daarna zelf beslissen om naar een bepaalde tentoonstelling te gaan. Voorbeelden op de boekenlijst zijn het boek van Will Gompertz - Dat kan mijn kleine zusje ook. Waarom moderne kunst kunst is, en van Geert Mak - Het stadspaleis, over het paleis op de Dam. Op de website www.senia.nl staat meer informatie over de werkwijze en de kosten.

Praktische informatie
Belangstellenden zijn welkom op 12 oktober om 19:00 uur op de eerste verdieping in de Bibliotheek Rozet, Kortestraat 16, Arnhem.
Deelname is gratis en vrijblijvend. Na een algemene inleiding worden afspraken gemaakt met degenen die in de leesgroep willen stappen.

Aanmelden bij de bibliotheek, 026 3543111, of bij Senia 0570 562656 of stuur een mail aan info@senia.nl.

Informatieavond Pax Kinderhulp

ARNHEM - Wat is een vakantieouder, waarom komen er kinderen op vakantie in Nederland en wat doet Pax Kinderhulp precies? Op deze vragen geeft Pax Kinderhulp donderdag 5 oktober antwoord tijdens een informatieavond in Arnhem.

Al meer dan 55 jaar trekt Pax Kinderhulp zich het lot aan van kinderen uit het buitenland die door armoede, geweld of een ramp onder slechte omstandigheden leven. Jaarlijks komen er via Pax Kinderhulp kinderen naar Nederland voor een paar weken vakantie bij gastouders.

Tijdens de informatieavond zal verteld worden over het werk van Pax Kinderhulp, waarom dit zo nodig is en wat het precies inhoudt om vakantieouder te zijn. Drie weken een ander kind in huis. Een kind dat, zoals ieder kind, recht heeft op warmte en aandacht maar van wie de ouders niet in staat zijn dat voldoende te geven.

Ervaren vakantieouders worden ook uitgenodigd om hun verhaal te vertellen. Daarnaast zal er genoeg tijd zijn om alle vragen te beantwoorden. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur en wordt gehouden in Postillion Hotel Arnhem, Europaweg 25, Arnhem. "Wilt u ook meer weten over vakantieouder worden? Meld u dan aan door te mailen naar infoavond@paxkinderhulp.nl of bel 06 22216938."