De Liemers Helemaal Goed Courant

19 december 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 19 december 2015


Retteketetkerstconcert

ZEVENAAR - Het is weer zo ver het traditionele kerstfeest van de Retteketet showband. Het grootste kerstfeest van de Liemers. Het Retteketet kerstconcert het leukste begin van de kerstvakantie met alle kerstmeezingers en andere feestmuziek door de mafste band van de Liemers.

En deze keer samen met de Pergola’s, de smartlappensensatie uit de jaren 90, ze komen voor een keer weer samen op het podium. Na vijftien jaar niet meer op de planken te hebben gestaan hebben ze de instrumenten weer uit het stof gehaald om nog een keer te knallen met hun smartlappen. Wie ze nog kent zal er naar uitkijken, wie ze nog niet kent zal zich verbazen en iedereen zal meezingen met de Pergola versie van dokter Bernard.

De avond staat in het teken van de Retteketet kerstcruise, kapitein Han Gasseling en zijn bemanning zal je meenemen naar het Caribisch gebied op het Retteketet cruiseschip en koers zetten richting Bethlehem Harbor. Het zou leuk zijn als de passagiers hun kleding aanpassen op het thema van deze avond. Alles staat in het teken van de cruise. Ook is er de mogelijkheid om een kerstboodschap via flessenpost te verzenden. De zeemeeuwen zullen te horen zijn en u hoeft niet te verdwalen volg het licht van de vuurtoren en u kunt het cruiseschip niet missen.

De zaterdagavond is zo goed als uitverkocht. Het concert met Retteketet showband en de Pergola's is in Schuttersgebouw E.M.M. aan de Slenterweg 2 Zevenaar op zaterdag 19 december om 20.00 uur (18 +) en zondagmiddag 20 december aanvang 13.30 uur. Voor de zondagmiddag zijn er nog kaarten verkrijgbaar bij Leuven TabAktief Grietsestraat 50 in Zevenaar.

Sint-Gregorius Giesbeek gaat 'Out of the Box' tijdens de kerst

Op zaterdag 26 december verzorgt fanfarekorps Sint-Gregorius haar Jaarconcert, inmiddels een begrip en drukbezocht concert in deze regio. Het concert vindt traditiegetrouw plaats in 'Het Hof van Giesbeek'.

Tijdens dit concert laten de diverse disciplines van het korps zich horen en zien. Zo kunt u luisteren naar de leerlingen van docenten Joep Oosterwijk en Christiaan Koppens. Maar ook het opleidingsorkest onder leiding van Theo Hammink is van de partij net als de slagwerkgroep ditmaal onder leiding van Eric Pasman. Hij vervangt Karin de Vries die door privéomstandigheden afwezig is dit jaar.

Het thema is 'Out of the Box' en het orkest onder leiding van Dineke Griek wil zichzelf net even anders presenteren dan dat u van de muzikanten gewend bent. Tijdens dit concert komen verschillende muziekstijlen aan bod en tijdens de voorbereiding was het juist de uitdaging om deze stijlen zo goed en treffend mogelijk in te studeren. Zo kunt u deze avond onder andere genieten van The Blues Factory en The Lord of the Dance waarin de Ierse dans centraal staat. Eén ding is zeker: het belooft een afwisselend concert te worden met een programma dat goed in elkaar steekt en voor ieder wat wils biedt en dat allemaal in een sfeervolle en feestelijk ingerichte zaal.

U bent van harte uitgenodigd en we zien u graag op tweede kerstdag in 'Het Hof van Giesbeek'. Het concert begint om 20.00 uur, dit is een half uur later als in voorgaande jaren, en de toegang is gratis maar vol is vol.

Nieuwjaarsduik de Nevelhorst in Didam

DIDAM - Voor de neuwjaarsduik de Nevelhorst in Didam zijn de voorbereidingen in volle gang:

- Op 1 januari van het nieuwe jaar is er weer een nieuwjaarsduik in het baggergat op de Nevelhorst voor iedereen die deze koude uitdaging aan wil gaan.

- Carnavalsvereniging De Geinsköp en triatlonvereniging Triathliem organiseren deze inmiddels zeer bekende duik van het Oosten.

- Voor de 18de keer wordt dit evenement georganiseerd en gezien de belangstelling van de afgelopen jaren ziet het er naar uit dat er op 1 januari weer veel bikkels de duik in het koude water aan durven. Vorig jaar deden er liefst 263 duikers mee. Iedereen heeft die dag wel even zin in iets anders, er even tussen uit voor een duik of een nieuwjaarsgroet aan alle bekenden.

- Voor zowel de honderden toeschouwers als de deelnemers is er weer gratis een bekertje koffie of een glaasje glühwein.

- Deelnemers hoeven zich vooraf niet aan te melden en de deelname is gratis. Wel moet er een eigen risicoverklaring worden ondertekend.

- Het startschot is om exact 13.00 uur.

- Omkleden in de vrachtwagen (met oplegger) van Vink Kunststoffen uit Didam

- 300 oliebollen worden geschonken door kampioensbakker Paul Berntssen

- Glühwein en koffie door partycentrum Plok

- Alle deelnemers ontvangen een kaartje voor een gratis uurtje zwemmen in zwembad De Hoevert.

Voor meer informatie kan men terecht bij Harry Derksen; 0316 220728 of Harry Peters; 0316 225474 of www.triathliem.nl of www.geinskop.nl.

Kerst Open Podium in De Lantaern

ZEVENAAR - Het gratis jaarlijks terugkerende kerstprogramma in De Lantaern op zaterdag 19 december vanaf 20.15 uur, is iets waar velen altijd weer naar uitkijken. De unieke, warme en gezellige kerstsfeer in het muziekcafé elke bezoeker altijd weer in kerststemming. Tijdens deze avond is er ook een kerstquiz met kans op een (kerst)cadeautje.

Sanne van Petersen - zangeres. Sanne begon op jonge leeftijd al op te treden op scholen, in verschillende theaters zoals Amphion, waar ze het eerste Open Podium won, De Gulle Lach in Amsterdam, het Parktheater in Arnhem en zelfs voor een kinderprogramma van de VPRO op televisie en optredens bij de radio. Haar repertoire bestaat uit nummers van Melanie Safka, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Janis Ian, Joan Baez, Sinéad o'Connor.

Louis Roes - entertainer/comedian. Tijdens dit kerst open podium mag de Duivenaar Louis Roes natuurlijk niet ontbreken. Bij hem lopen ernst en hilariteit nog wel eens door elkaar. Louis is in staat om iedereen aan het lachen te krijgen met een – al dan niet verzonnen - verhaal over de kleine dingen van het leven. Deze ras-entertainer met zijn gevoelige, sfeervolle, confronterende, soms ernstige maar ook humoristische liedjes en zijn nieuwste sketches staat altijd weer garant voor dé echte kerstsfeer.

Yssél - band. Nog niet zo lang geleden ontstond vanuit liefde voor de Keltische muziek - zowel de dans als de folklore - de band Yssél. Yssél speelt een repertoire van zowel authentieke als ook meer moderne folk-nummers uit Schotland en Ierland, maar ook uit andere culturen zoals Hongarije en Turkije passeren de revue. De toehoorders worden zo als vanzelf meegenomen op een muzikale folkloristische reis. De opzwepende jigs en reels, maar ook de gevoelige ballades nodigen uit tot meezingen en dansen.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Bibliotheek de Liemers zoekt enkele gastheren/gastvrouwen die ervoor zorgen dat klanten zich welkom voelen en die ze wegwijs maken in het gebruik van de apparatuur, de website en de inrichting van de bibliotheek.

- Caleidoz Sport- en speluitleen zoekt enkele medewerkers voor het uitlenen van spellen en sportbenodigdheden, alsook om de bijbehorende administratie te verrichten.

- Het project leerlingenvervoer van de gemeente Zevenaar zoekt vrijwilligers voor de begeleiding van leerlingen van het speciaal onderwijs, zodat zij zelfstandig met het ov naar school leren te gaan.

- Stichting Sportaccommodaties Zevenaar zoekt vrijwilligers die één keer per maand op sportpark Hengelder de kunstgrasvelden kunnen onderhouden (borstelen, bladblazen etc.).

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Vijfendertig jaar Actief ‘81

WESTERVOORT - 2016 zal voor volleybalvereniging Actief '81, dé recreatieve volleybalvereniging van Westervoort e.o. in het teken staan van het 35-jarig bestaan. Gedurende het hele jaar zal aandacht worden besteed aan dit lustrum.

"We beginnen in januari met het aanbod om twee maanden gratis mee te trainen. Wie na die paar weken proefdraaien heeft gemerkt hoe leuk het samenspelen is in Sportsplanet De Pals en De Nieuwhof blijft vanzelf nog even hangen om na te praten. En wanneer je besluit om lid te worden, krijg je vanaf elf euro per maand de gelegenheid om bij elke passende groep mee te volleyen.

Actief ’81 telt momenteel ruim honderd leden die naast volleybal ook andere activiteiten delen. De nazit is altijd belangrijk voor de teamspirit. Ook het jaarlijkse beach-evenement waar in 2015 zestig teams hun opwachting maakten. Volleybalervaring is niet bij alle teams direct noodzakelijk, wel meegenomen.

Proef de sfeer in De Pals of De Nieuwhof waar op verschillende niveaus wordt gespeeld. Schuif aan in het veld met gemengde teams, in de heren- of damescompetitie, kom snuffelen bij de herenrecreanten of de gemengde en damesgroepen die ook mee doen in de recreantencompetitie in Pannerden of zoek aansluiting bij een van de andere teams. Met name het competitieteam dames 1 (derde klasse Nevobo), de groepen op de maandag gemengd, dinsdagavond heren en dames woensdag hebben nog ruimte. Maar in elke groep word je uiteraard welkom geheten!

De speelavonden in dDe Nieuwhof zijn op maandag van 21.00 tot 22.30 uur en op dinsdag vanaf 19.30 tot 22.30 uur. Op woensdagen wordt er vanaf 20.30 tot 22.00 uur op meerdere niveaus in Sportsplanet De Pals gespeeld. "Wilt u meer weten over Actief ’81: kijk op de website www.actief81.nl of neem contact op via mail: secretariaat@actief81.nl."

Eindejaarsconcert Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar

ZEVENAAR - Ook dit jaar sluit de Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar weer af met een eindejaarsconcert. Op zondagmiddag 27 december wordt een concert verzorgd dat in het teken staat van Frankrijk. Het concert is op zondag 27 december in Musiater en begint om 14.30 uur.

Muziekstukken als Symphonie de Paris van Serge Lancen en La Peri van Paul Dukas staan op het programma. Daarnaast zullen naast het bekende Paris Montmartre-liederen van bijvoorbeeld Edith Piaf en Jacques Brel ten gehore worden gebracht. Hiervoor verleent Katell Chevalier haar medewerking.

Katell is een Frans-Nederlandse zangeres en in 1984 geboren in Frankrijk. Ze is deels in Nederland en deels in Frankrijk opgegroeid. In 2006 verhuisde ze van Parijs naar Enschede om te studeren aan het ArtEz Conservatorium, waar ze in 2010 afstudeerde. In 2012 bracht ze haar eerste ep 'Emmène-moi' uit, een plaat met vijf fabelachtige nummers. Op haar nieuwe album, uitgebracht november 2014, deelt Katell elf prachtige artisjokblaadjes met de luisteraar. De naam van het album 'Coeur d`artichaut' -artisjokkenhart- is een Franse uitdrukking, die verwijst naar een gevoelig persoon. Katell's muziek is een gevoelige mix van moderne Franse folk en pop. Ze heeft uitstraling en flair, en is een echte toneelpersoonlijkheid.

Het geheel staat onder de enthousiaste leiding van dirigent Jos Janssen. We beloven een lichtvoetig programma met veel 'joie de vivre'. En natuurlijk zijn er in de pauze, als voorschot op 2016, weer lekkere oliebollen. Kaarten voor dit concert zijn te krijgen bij de kassa van Musiater en kosten 12,50 euro

KWF-afdeling Herwen zoekt contactpersoon

HERWEN - Ieder jaar krijgen ruim 100.000 Nederlanders de diagnose kanker. Omgerekend naar de bevolking van Herwen zijn dat vijf plaatsgenoten per jaar. In Herwen zamelen de vrijwilligers tijdens de KWF-collecte in september zo'n 700 euro in voor kankeronderzoek. De KWF-afdeling is op zoek naar een contactpersoon die het werk van deze vrijwilligers in goede banen leidt.

Eric van Veelen, regiocoördinator bij KWF Kankerbestrijding: "Wij zijn bijzonder dankbaar voor de inzet van de vrijwilligers in Herwen. Wij vinden het belangrijk dat we dit goede werk ook in de komende jaren veilig kunnen stellen en eventueel uitbreiden. We zoeken daarom een contactpersoon voor de afdeling Herwen: iemand die de verbindende schakel vormt tussen KWF en de vrijwilligers en zorgt dat de afdeling stevig op haar voeten staat. Dat is belangrijk, want met elkaar zorgen we ervoor dat er geld bij elkaar komt voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Dankzij dit onderzoek is er veel vooruitgang geboekt; zo is het percentage kankerpatiënten dat vijf jaar na de diagnose nog in leven is, gestegen van gemiddeld 25 procent in 1949 naar 62 procent in 2014. Dat betekent dat we samen de dag dichterbij brengen dat we kanker verslaan. Iemand die een bijdrage wil leveren aan deze missie is van harte welkom!"

"Wilt u zich inzetten voor KWF Kankerbestrijding en bent u geïnteresseerd in de functie van contactpersoon? Neemt u dan voor meer informatie contact op met Eric van Veelen via 06 51293346. Of meldt u aan via aanmelden@kwf.nl."

Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers op 30 december gesloten

ZEVENAAR - Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers sluit 23 december om 16.00 uur, dan gaan alle vrijwilligers een succesvol jaar afsluiten met een gezamenlijk etentje.

"Op 30 december zijn we gesloten; u kunt vanaf 6 januari weer bij ons terecht voor het repareren van goederen, op de woensdagmiddag in cultureel centrum ’t Eiland Eilandplein 302 in Duiven van 13.30 tot 16.30 uur. Het verhuizen naar het cultureel centrum was een goed besluit van het bestuur. Nog meer mensen weten ons te vinden en elke woensdagmiddag is het druk maar ook reuze gezellig. We vinden het dan ook reuze jammer dat cultureel centrum ’t Eiland gaat sluiten. Tot eind februari zijn we hier nog te vinden. Heeft u tips voor ons voor een ruimte dan zijn deze zeer welkom. Alle apparaten die het niet meer doen, zijn welkom en maken kans op een geslaagde reparatie. Of heeft u verstelwerk, computer vragen, dan bent u van harte welkom. Heeft u leuke spulletjes die Uu kwijt wilt dan mag u deze komen brengen op de woensdagmiddag wij ruilen deze via onze doorgeefhoek voor producten waar we verrassing tassen mee vullen voor mensen die het minder hebben. Elke week worden er twee tassen weggeven. Wilt u meer weten kom dan gezellig langs op woensdagmiddag, de koffie/thee staat altijd klaar. Vergeet dan niet een kijkje te nemen in onze doorgeefkasten met leuke spelletjes, puzzels, cd’s, boeken enzovoort. Meer info: www.ruilkringdeliemers.nl – ruilkringdeliemers@hotmail.com – 0316 262274 Facebook: Doorgeefhoek De Liemers."

Winterfair in Giesbeekse kerk

GIESBEEK - Zondag 3 januari wordt voor de derde keer een Winterfair gehouden in de Giesbeekse Martinuskerk. Deze fair zal net als de vorige keren bol staan van de meest uiteenlopende activiteiten, zoals muziek, zang, dans, poppenkast maar ook zullen er diverse streekproducten te proeven en te koop zijn.


De hobbyhoek is sterk vertegenwoordigd onder andere houtcreaties, sieraden in leder, zilver, aluminium, het samenstellen van energie sieraden en schilderkunst. Door tarot kaartlegging kan men duidelijkheid krijgen in de toekomst, naast dit alles zullen er ook curiosa, brocante en andere rariteiten aanwezig zijn.

De traditionele kerststal is te bewonderen de toren kan worden beklommen en de tentoonstelling '100 jaar Giese kerk en toren in beeld' is te bezichtigen. Het podium is deze dag bezet door het jeugdorkest van fanfarekorps Sint-Gregorius, de band Splash, dansgroep Hip Hop, het zangduo Anne en Jelmer, het gemengde koor Top en het accordeon duo Gijs en Greet. De midwinterhoorngroep uit Doesburg is aanwezig met een stand en zij zullen vanaf de toren de klanken over Giesbeek laten schalmen. Een herder met zijn schapen en 'n ezel staan bij de ingang en zullen samen met een saxofonist de bezoekers begroeten. Het zal deze zondag niet ontbreken aan winterse versnaperingen en een welkomsdrankje.

De winterfair is open van 10.30 tot 17.00 uur de toegang is gratis een vrije gift is welkom. De opbrenst van deze fair is bestemd voor het behoud en onderhoud van de Giese Toren. De Vrienden van de Giese Toren, kKerkstraat 39 in Giesbeek; info: 06 102525829.

Culturele organisaties gefuseerd

ZEVENAAR - De fusie tussen de Bibliotheek Liemers, Liemers Museum en Het Musiater zal per 1 januari een feit zijn. Ruim twee jaar geleden zijn de eerste verkennende gesprekken gevoerd om te bekijken hoe de samenwerking tussen de culturele organisaties beter en efficiënter zou kunnen.
Waarbij educatie de rode draad is tussen de verschillende organisaties.

De verminderde subsidies heeft het proces om te gaan fuseren versneld. De drie culturele organisaties zien in de nieuwe organisatie allerlei mogelijkheden en kansen om een stevige culturele voorziening neer te zetten voor de hele Liemers.

De nieuwe organisatie is nog beter in staat in te spelen op de vraag van de markt door nieuwe producten te ontwikkelen voor een brede doelgroep. Tevens wordt er nadrukkelijk gewerkt aan een betere synergie tussen de diverse producten en diensten. De nauwe samenwerking met de andere culturele partners en het verenigingsleven in de Liemers blijft uiteraard bestaan.

Als directeur-bestuurder van de nieuwe organisatie wordt per 1 januari Bert Frölich benoemd. Hij is nu directeur van Het Musiater waar hij vorm gegeven heeft aan de eenheid tussen de muziekschool en het theater. Weer aan hem de opdracht drie culturele organisaties met verschillende bloedgroepen, samen te smelten tot één culturele organisatie.

Met vertrouwen wordt er gewerkt aan een succesvolle toekomstige culturele organisatie, waarvan de statutaire naam is: stichting Culturele Voorzieningen in de Liemers.
Het publiek wordt nog gevraagd mee te denken aan een nieuwe naam.

Opbrengst derde BTML voor stichting Reddingshonden

Staand: Eef Spies (BTML), Erik Achterkamp (BTML), Louise Smits (RHWW), Tom van Beusekom (BTML) Marga de Wild (BTLM), Jos van Beusekom (BTML), Rob Jansen (BTML). Zittend: Gaby Gutknecht (RHWW) en Iloy (RHWW), de zwitserse witte herder.

REGIO - Het goede doel van de afgelopen derde Bert Timmer Memorial Loop die in september werd gehouden was de Stichting Reddingshonden RHWW.

Dankzij de inzet en opbrengst van sponsoren en lopers heeft de organisatie van de BTML deze week vijf waterdichte GPS navigatiesystemen kunnen overhandigen. Hiermee kan de Stichting Reddingshonden RHWW nog nauwgezetter op zoek gaan naar vermisten over de hele wereld. Ondertussen gaat de organisatie van de BTML zich klaar maken voor alweer de vierde editie in 2016, alsmede een nieuw goed doel.

DOORLOOP Winterfair in Giesbeekse Martinuskerk

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3                         Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

20 december 9.30 u ds. H.J. Boiten                                                         16.30 u drs P. Houtman

25 december 9.30 u drs P. Houtman

27 december 9.30u ds R. Sietsma

                         16.30 u ds D.F. Ensing

31 december Candea College

                         19.30 u drs P. Houtman

Nieuwe regels woningzoekenden

ZEVENAAR - De twintig samenwerkende woningcorporaties van Entree in de regio Arnhem-Nijmegen zijn per 1 december gestart met passend toewijzen: huren naar inkomen. Passend toewijzen is een wettelijke norm uit de nieuwe Woningwet waar landelijk alle woningcorporaties aan moeten voldoen. Dus ook de twintig aangesloten woningcorporaties bij Entree waaronder Baston Wonen.

Wat betekent passend toewijzen? De overheid heeft deze norm in de nieuwe Woningwet opgenomen om te voorkomen dat huishoudens met een beperkt inkomen in een te dure woning terechtkomen. De overheid wil hiermee de kosten voor de huurtoeslag beperken en de woonlasten voor huishoudens met een laag inkomen betaalbaar houden. Passend toewijzen wil dus eigenlijk zeggen ‘huren naar inkomen’.

Wat betekent dit voor woningzoekenden? Door het passend toewijzen moeten de aangesloten Entree corporaties bij het toewijzen van woningen rekening houden met de huishoudgrootte en het verzamelinkomen van de nieuwe huurder. Woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens, komen vanaf 1 december 2015 alleen in aanmerking voor woningen met een huur tot en met 586,68 (één of twee personen) of tot en met 628,76 euro (drie of meer personen). Hierdoor huren mensen een woning met een huur die past bij hun inkomen.

De nieuwe regels gelden voor woningen die de corporaties per 1 januari 2016 verhuren. Veel van deze woningen bieden zij dit jaar al aan. Daarom zijn de nieuwe regels per 1 december ingegaan. Voor huidige huurders van de aangesloten corporaties verandert er niets. Meer informatie staat op www.baston.nl.

Eerste extra oplaadpunt elektrische auto actief

Aanvrager Jesper Weiland, wethouder Van der Werf, wethouder Albers en aanvrager Jille Berends.

ZEVENAAR - Wethouders Tienke van der Werf (Milieu) en Toon Albers (Verkeer & Vervoer) hebben zojuist het eerste extra oplaadpunt voor elektrische auto's in Zevenaar geactiveerd. Samen met de aanvragers Jesper Weiland en Jille Berends, beiden woonachtig in de wijk Zonnemaat, "tankten" ze beide voertuigen vol.

Het extra laadpunt op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan / Schubertstraat in de wijk Zonnemaat, is één van de vijf beschikbare extra laadpalen in Zevenaar. De palen zijn beschikbaar gesteld om de toenemende groei van het aantal elektrische auto's te kunnen faciliteren. Wethouder Albers vindt het belangrijk om op deze ontwikkeling in te spelen.


Milieu

De verdubbeling naar tien laadpunten in de openbare ruimten van Zevenaar is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Gelderland. Deze maatregel en subsidie stimuleert het bewuster omgaan met energie en klimaat. Duurzame mobiliteit is een onderwerp welke hoog op de agenda van wethouder Van der Werf staat.

Aanvragen laadpaal
Naast het aangevraagde laadpunt op Zonnemaat zijn er nog vier laadpalen beschikbaar. Belangstellenden kunnen hiervoor een aanvraag bij de gemeente indienen. Een van de voorwaarden is dat de aanvrager geen eigen parkeerterrein heeft om een laadpunt op te plaatsen. Meer informatie en het aanvraagformulier is te vinden op www.zevenaar.nl/laapaal-aanvragen.

Zonnebloem Westervoort wint vrijwilligersprijs Westervoort

WESTERVOORT - Tijdens de vrijwilligersavond op 7 december hebben de vrijwilligers van Zonnebloem afdeling Westervoort het Lokaal Compliment 2015 ontvangen. Aan deze onderscheiding is ook een prijs verbonden: een geldbedrag van vijfhonderd euro.

Ieder jaar reikt de gemeente Westervoort het Lokaal Compliment uit aan een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie die zich heeft onderscheiden dat jaar. Juryleden Anke Bakker, Humphrey Ottenhof en Klaas Westerbeek riepen Zonnebloem afdeling Westervoort uit tot winnaar van het Lokaal Compliment. De twee andere genomineerden waren: Netwerkcafé voor werkzoekenden Westervoort en Hulpdienst Graag Gedaan. Ook deze vrijwilligers verdienen het om door deze waardevolle initiatieven in het zonnetje te staan, aldus de jury.

Zonnebloem afdeling Westervoort ontvangt vrijwilligersprijs

De Zonnebloem levert een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van eenzaamheid/sociaal isolement bij mensen die ziek of een beperking hebben. Afdeling Westervoort doet dat vooral bij de senioren in onze gemeente en al 35 jaar. De afdeling Westervoort telt momenteel 45 vrijwilligers en vijf bestuursleden. Naast het bezoeken van mensen organiseren ze diverse lokale activiteiten. En door de hulp van vrijwilligers kunnen gasten ook deelnemen aan regionale activiteiten.

Netwerkcafé voor werkzoekenden Westervoort

Kustandi Dijkhuizen is de organisator van het Netwerkcafé voor werkzoekenden in Westervoort. Een initiatief om werkzoekenden ervaringen met elkaar in contact te brengen zodat zij ervaringen kunnen delen en tips/informatie uitwisselen. Er zijn inmiddels zes bijeenkomsten geweest met een gemiddelde opkomst van twintig personen.

Hulpdienst Graag Gedaan

Graag Gedaan biedt al meer dan dertig jaar met meer dan zestig vrijwilligers allerlei hulp aan Westervoortse inwoners. De vrijwilligers bieden eenvoudige en praktische hulp wanneer er geen andere mogelijkheid is, zoals vervoer, klussen/boodschappen doen, sociale contacten.

Sportvereniging Loo zamelt lege flessen in

LOO – Sportvereniging Loo houdt begin januari een grote inzamelingsactie in het dorp. Jeugdleden komen op zaterdag 2 januari (13.00 tot 15.00 uur) langs de deuren om lege flessen en/ of kratten in te zamelen. Het statiegeld komt ten goede aan diverse activiteiten voor jeugdleden van s.v. Loo.

De vereniging hoopt dat inwoners van Loo zo veel mogelijk flessen, leeggedronken tijdens de feestdagen, in de berging laten staan. Deze kunnen mensen op de actiedag meegeven aan één van jeugdleden. Natuurlijk is het bij afwezigheid op 2 januari ook mogelijk een tas met lege flessen bij de voordeur te plaatsen.

Ook staat er tussen 26 december en 02 januari een verzamelbak op sportpark Immerloo. Afgelopen jaar heeft s.v. Loo een soortgelijke actie gehouden. De inkomsten van die actie zijn ten goede gekomen aan de verschillende activiteiten voor de jeugd van de sportvereniging. S.v. Loo is iedereen voor zijn/ haar bijdrage dankbaar.

Kerstconcert DES

NIEUW-DIJK - Het kerstconcert van muziekvereniging DES in samenwerking met de slagwerkgroep het gemengd koor Vocaal en Sam Sam zal op zondag 20 december gehouden worden.

Het zal een afwisselend concert worden met een verassend programma. Het concert begint om 14:00uur bij Steak'm aan de Smallestraat 33 in Nieuw-Dijk. De entree is gratis.

TTV Zevenaar promoveert naar de promotie-hoofdklasse

Het viertal van Zevenaar 1 dat het kampioenschap binnenhaalde, bestond uit Gysbert Wind, Abbi Alawi (l en r voor), Peter Smolders en Maik Stokman (l en r achter)

ZEVENAAR - Door de laatste wedstrijd overtuigend met 10-0 te winnen van Litac 1 uit Lichtenvoorde, keert het vlaggenschip van TTV Zevenaar terug naar de promotie-hoofdklasse van de afdeling Gelre.

Door Piet van Breukelen

Het eerste team van TTV Zevenaar kende een paar kwakkeljaren na de dramatisch slecht verlopen competities van eind 2011 en begin 2012. Door twee keer achtereen te degraderen, duikelde het team van de hoofdklasse naar de eerste klasse, wat toen tevens betekende dat sterkste speler Peter de Groot het voor gezien hield en in Nijmegen ging spelen.

Inmiddels hebben jeugdtrainer Abbi Alawi (met 89% de sterkste speler) Peter Smolders, en Maik Stokman al versterking gekregen in de persoon van Gysbert Wind en na het behalen van de titel gaf Peter de Groot aan weer terug te willen keren op het oude nest. Goede vooruitzichten dus voor de voorjaarscompetitie 2016 in de promotie-hoofdklasse.

Sterk competitieslot

Door concurrent Bit.nl uit Ede in de voorlaatste wedstrijd met 3-7 te verslaan, volstond een gelijkspel tegen Litac om kampioen te worden. Toch begon Wind wat zenuwachtig aan zijn eerste partij, maar na een 1-2 achterstand herstelde hij zich gelukkig en tot opluchting van de vele supporters maakte hij het karwei in de volgende twee games af met 11-4 en 11-6. De rest was eigenlijk voor de statistieken. Smolders en Alawi rekenden probleemloos af met hun tegenstanders (Alawi ook in het dubbel met Wind) en het was aan Smolders om het vijfde punt te scoren en daarmee het kampioenschap te bezegelen. Alleen Wind had in de laatste partij van de avond tegen Anne Wouda toch weer vijf games nodig om een overwinning met dubbele cijfers op het scorebord te brengen.

Gezellige kerstmarkt in Duiven

DUIVEN - Op de parkeerplaats van Makro vestiging Duiven wordt van vrijdag 11 december tot en met donderdag 24 december een gezellige kerstmarkt georganiseerd. De toegang is gratis en voor iedereen.

Lekker schaatsen op de schaatsbaan en vele versierde chalets bekijken met de leukste kerst- en winterspullen. Zoals decoratie voor het huis, kerststukjes en heerlijke geur- en giftsets. Tevens is er de mogelijkheid om zelf een kerstpakket samen te stellen met winterse artikelen. Er is een echte inpakservice om artikelen om te toveren tot de mooiste cadeaus.
Even bijkomen van het kerstshoppen kan onder het genot van winterse lekkernijen als erwtensoep, stamppot en koek & zopie. Inspiratie op doen voor het kerstdiner kan bijvoorbeeld bij de Proeverij chalet. Hier worden kleine hapjes gepresenteerd op de mooiste planken. Alles wat gemaakt en getoond wordt, is te koop.
Mocht het slecht weer worden kunt u lekker komen genieten in het bruine café. Ook aan de kleintjes is gedacht. Er is een heuse draaimolen. De kerstmarkt is geopend op maandag tot en met vrijdag van 12:00 - 20:00 uur, zaterdag van 12:00 – 18:00 uur, zondag van 12:00 – 17:00 uur.

Isseltaler Musikanten 'mit Schwung ins neue Jahr'

REGIO - In januari 2016 gaan de Isseltaler Musikanten op diverse plaatsen in de regio hun traditionele Nieuwjaarsconcerten met Egerländerblaasmuziek geven.

De Nieuwjaarstournee begint in Angerlo; daar concerteren de muzikanten onder leiding van dirigent Bennie ter Heide op zondag 10 januari 2016 om 11.30 uur in Dorpshuis de Meent, Prinses Margrietlaan 3a.

Op zaterdagavond 16 januari 2016 wordt het Nieuwjaarsconcert aan de andere kant van de IJssel gegeven in 't Dorpshuus te Hoenderloo, gelegen aan de Paalbergweg 26, aanvang 20.00 uur.

Ten slotte staan de Isseltaler Musikanten op zondag 24 januari 2016 om 11.30 uur in Laag-Soeren op de planken. Het orkest is dan te beluisteren met het feestelijke nieuwjaarsprogramma in Hotel Café Restaurant De Harmonie te Laag-Soeren, aanvang 11.30 uur. De Harmonie is gevestigd aan de Harderwijkerweg 35.

De toegangskaarten à € 8,00 voor de concerten zijn voor aanvang aan de zaal verkrijgbaar maar kunnen ook telefonisch of per e-mail gereserveerd worden: (026) 382 02 45 / info@isseltalermusikanten.nl, of via de agenda op de website www.isseltalermusikanten.nl. Ook zijn kaarten via de e-Ticketshop van het orkest te bestellen. De zaal is een uur voor het optreden geopend.

De Isseltaler Musikanten willen met hun tournee onder het motto 'Mit Schwung ins neue Jahr' zoveel mogelijk blaasmuziekliefhebbers in de regio de gelegenheid geven om een sfeervol en gezellig blaasmuziekconcert mee te maken. Dirigent Bennie ter Heide heeft met het orkest voor het nieuwe jaar een nieuw feestelijk programma voorbereid. Diverse nieuwe werken van Ernst Hutter und sein Egerländer Musikanten (dé opvolger van het orkest van Ernst Mosch) en andere Böhmische componisten zullen de revue passeren.

Folkgroep Slan in Muziekcafe De Lantaern

ZEVENAAR - Muziekcafé De Lantaern begint het nieuwe jaar in Keltische sfeer met folkgroep Slán. En nodigt iedereen graag uit om op 2 januari een nieuwjaarsborrel te komen drinken en te proosten op een muzikaal 2016. Entree is vijf euro (plus-donateurs gratis).

'Slán' (spreek uit: slawn) is het Iers-Keltische woord voor 'tot ziens' , maar wordt vaak als groet gebruikt. De band Slán is opgericht in 2004 in Bergen op Zoom en speelt Ierse-, Engelse-, Schotse- en Bretonse folkmuziek en zorgt daarbij voor een evenwicht tussen de zangnummers en de instrumentale setjes.

Naast het spelen van eigen liedjes probeert de band in ieder bestaand nummer haar eigen inbreng te laten doorklinken. Slán heeft de afgelopen jaren op diverse festivals gespeeld, zoals op het Celtic Festival in Vlaardingen, het 'Ireland at the Sea'-festival in Scheveningen en het Keltisch Festival in Hank. Maar ook op folkpodia als De Lantaern in Zevenaar, Folkclub Twente en Brielle.

Eind 2007 heeft Slán haar eerste cd South West uitgebracht die overal zeer goed is ontvangen en waarvan de nummers 'Will ye go to Flanders?' en 'Si Beag si Mor' zelfs allebei een eervolle derde plaats behaalden in de Celtic Top 5 van de Irish and Celtic Music Podcast van Marc Gunn die wereldwijd zo'n 30-40.000 downloads per aflevering heeft.

De band bestaat uit: Gabriele Kohl: zang, gitaar en fluiten; Ronald Colenteur: whistles, bluesharp, doedelzakken, accordeon en percussie; Piet Kikkert: basgitaar; Jaap van Liere: gitaar, banjo, accordeon, whistles en zang (www.slan.nl).

Kerstbingo in Meulenvelden

DIDAM - De Vrienden van Bruisend Meulenvelden verzorgen op dinsdag 22 december een kerstbingo in de Marktmeeste in Didam.

Er zijn vele mooie prijzen te winnen. De bingoboekjes kosten vijf euro per stuk. Per boekje zijn er vijftien prijzen te winnen. De opbrengst van deze avond wordt gebruikt voor de aanschaf van een duofiets zodat mensen die niet zelfstandig naar buiten kunnen samen met een vrijwilliger kunnen genieten van Didam en omgeving. Men is vanaf 19.00 uur van harte welkom in De Marktmeester. De avond begint om 19.30 uur.

Wie durft er een gokje te wagen? De bingoballen bepalen of dat u in de prijzen zult vallen. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom. Meer informatie te verkrijgen via het servicepunt (0316) 293100 of e-mail info@meulenvelden.nl.

OBW C3 najaarskampioen

ZEVENAAR - Op 21 november is OBW C3 kampioen geworden. Het team speelde tegen KeijenBurgse Boys C2 G.

Na een rommelige begin van de wedstrijd werd het al snel 1-0. Toen de eerste spanning er af was kon de voetbal show kon beginnen. Er werd goed gespeeld door iedereen en met de rust stond het 8-0. Al snel in de tweede helft was het 9-0. De einduitslag was 17-0 voor OBW C3 en het feest kon beginnen.

Er was (kinder)champagne geregeld door de ouders en ook nog medailles. Daarna met ze allen pannenkoeken eten bij de ouders van middenvelder Bart Ingendaa. Op de foto ontbreekt Emiel Mullink die er jammer genoeg niet bij kon zijn.

Het elftal bestaat uit Stijn, Jop, Auror, Bart, Nemo, Devi, Kevin, Xander, Cis, Jorn, Justin, Cyfano, Rauol en Lars. Ze zijn OBW dankbaar voor de medailles, drinken en de friet die een week later door de vereniging aangeboden werd. De trainers en leiders zijn Marcel, Emiel en Bjørn. Op de foto ontbreekt Emiel Mullink die er jammer genoeg niet bij kon zijn.

Zevenaar start met gebruik papiercontainers

ZEVENAAR - Het college van B&W vraagt de gemeenteraad een krediet beschikbaar te stellen voor het invoeren van een nieuwe manier van oud papier inzamelen. Als de raad akkoord gaat ontvangen alle laagbouwwoningen in de gemeente Zevenaar in het najaar van 2016 een minicontainer aan huis, waardoor het scheiden van oud papier nog gemakkelijker wordt.

De containers hebben een inhoud van 180 liter en zijn bedoeld voor laagbouwwoningen. Tot nu toe wordt oud papier los aangeboden. Uit ervaringen van andere gemeenten blijkt dat de inzameling van oud papier in een container betere resultaten oplevert. Meer oud papier in de container betekent meer hergebruik van grondstoffen en minder restafval.

Wat gaat veranderen?

Alle laagbouwwoningen in de gemeente Zevenaar ontvangen naar verwachting in oktober de papiercontainer op proef. Mocht na drie maanden blijken dat de container niet bevalt, dan kan een bewoner deze alsnog teruggeven. De ervaring van andere gemeenten is dat een grote meerderheid van de gebruikers het gemak waardeert en de container wil houden. De inzameldagen en de frequentie van het inzamelen van oud papier veranderen niet.

Voor bewoners van hoogbouwwoningen en gebruikers van verzamelcontainers blijft de wijze van inzamelen gelijk. Zij blijven papier aanbieden zoals ze dat nu ook doen, meestal is dat via een gezamenlijke container.

Inzameling door verenigingen
De inzameling van oud papier wordt verzorgd door verenigingen. De gemeente zorgt voor de voertuigen en de verenigingen leveren vrijwilligers voor de inzameling. De vereniging ontvangt een vergoeding voor het ingezamelde papier. Dit wijzigt niet. Wanneer een vereniging meer oud papier inzamelt, stijgt ook de vergoeding. De verenigingen zijn op de hoogte gebracht van de voorgestelde wijzigingen van de inzamelmethode.

De gemeenteraad beslist in de openbare vergadering van 27 januari 2016 over het beschikbaar stellen van het krediet voor de aanschaf van de papiercontainers.

Speelgroep Badinage speelt De VerandeRRing

ZEVENAAR - In De VerandeRRing brengt een bijzondere groep mensen met een kwinkslag serieuze zaken uit het leven op het podium. Mensen die stuk voor stuk veranderingen moedig zijn aangegaan en dat met u als publiek willen delen.

Verandering hoe ga je ermee om? Wij doen dat door er een Ring van Verandering omheen te plaatsen; door het in de spotlights te zetten en te zeggen; Oké, ik twijfel maar ik ga! En ja, ik voel een diep gemis maar dat wil niet zeggen dat ik stop met leven! De VerandeRRing is een collage van acts waarin de speler(s) zijn of haar thema(s) op een speelse manier uitspelen. Iedere letter van VerandeRRing staat voor het thema van betreffende speler/act.

De voorstelling is zaterdagmiddag 19 december in Caleidoz, gebouw aan Steenhuizen 6 in Zevenaar.. Aanvang 14.00 uur. Entree twee euro. Er vindt daarnaast ten behoeve van de speelgroep een schaalcollecte plaats

Sponsor bedankt

Achter: Sponsors de heer en mevrouw van der Kamp en Susanne Hartskeerl (coach). Staand: Feline Verweij, Demi Koenders, Roos Vermeer, Fenne van Koppenhagen. Voor: Jade van Eck, Lisa Bos, Meike Hartskeerl, Marit Obbink, Meike Elbersen.

DUIVEN - De E2 jeugd van HV Duiven is helemaal in het nieuw gestoken door Totaalbouw van der Kamp De jeugd is er superblij mee.

MDVS jaarlijks kerstconcert

Foto: Hanny ten Dolle

DOESBURG - Alweer een jaar voorbij! Dat betekent dat het jaarlijkse kerstconcert er voor Muziekcorps der Voormalige Schutterij Doesburg er weer aankomt. Op zondag 20 december is het zover.

Voor dit concert is, inmiddels traditiegetrouw, ook weer samenwerking gezocht met verschillende Doesburgse koren. Dit jaar doen drie koren mee: Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor, N.G.P.M.B. mrt '53 en Zang en Ontspanningsvereniging. Voor aanvang van het concert zullen de mannen van Midwinterhoorngroep Doesburg buiten de tonen van hun midwinterhoorns laten horen. Dit om het concert aan te kondigen en u uit te nodigen naar het Sint-Martinus Atrium te komen voor het kerstconcert.

Tijdens het concert kan het publiek luisteren naar diverse bekende en minder bekende 'kerstige nummers' van het muziekcorps en van de koren. Natuurlijk mag er ook lekker meegezongen worden. Een perfecte manier om in volledige kerststemming te komen! Het kerstconcert op zondag 20 december wordt gehouden in het Sint-Martinus Atrium, Juliana van Stolberglaan in Doesburg. Aanvang is om 19:30 uur (19:00 uur zaal open). De toegang is gratis.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 19 december 19.00 uur:

Communieviering met Pastor Smits en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria, Ina Koenders-Breuer, Wim van Haften, Dineke Gudden-de Kinkelder (jaargetijde), Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria, Jan en Wilfred Smits

Collecte:

Bisschoppelijke Adventsactie

Mededeling:

Op zondagmiddag 20 december is in Spijk een kersttocht voor de hele familie. De tocht is goed te lopen voor iedereen! Het hele programma laat u op een bijzondere manier alvast kerstmis beleven.

U bent met kinderen en kleinkinderen welkom om 16.00 uur in het Dorpshuis. Neem gerust ook uw buren mee, ook als ze niet kerkelijk zijn. Rond half acht is het afgelopen. Het is gratis en voor eten en drinken wordt gezorgd.

Het Pastoraal team biedt vanuit het programma Vorming en Toerusting een drietal avonden aan over Aelred van Rievaulx. Meer informatie vindt u in de folder achter in de kerk. Aanmelden kan bij het secretariaat.

Dinsdag 22 december 14.00 uur:

Communieviering / Kerstviering Senioren met Pastor Smits en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Trees Wouters-Baars, Ad Bon, Erna Luiking, Gerrit Ligtenberg, Frans Wanders en overleden familie, Theet van Alst, Dora Janssen-Bosgoed, Frank en Aggi Scholten, Wiek van Haeren, Grada Leijting-Nas, Piet Aaldering en dochter Ria, Overleden ouders Tomassen-van Lier en familie

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Loo maakt zich op voor de nieuwjaarsduik Loowaerd

LOO – Wie op 1 januari iets anders wil doen dan elkaar de handen schudden en een gelukkig 2016 wensen, moeten die dag echt naar de Loowaerd in Loo gaan. Daar wordt namelijk vanaf 13.30 uur de tweede Unox nieuwjaarsduik Loowaerd gehouden.


De eerste Unox nieuwjaarsduik Loowaerd was al een succes, met 90 deelnemers waarvan de oudste deelneemster 83 jaar was.

Vanaf 13.00 uur kunnen deelnemers zich inschrijven voor de nieuwjaarsduik. Inschrijven kost 1 euro voor 12 tot en met 15-jarigen. Wie 16 jaar of ouder is betaalt twee euro. Deelname geschiedt op eigen risico en verantwoordelijkheid.

Iedere deelnemer krijgt een Unox muts, certificaat van deelname en erwtensoep. De nieuwjaarsduik zal vanaf 13.30 uur plaatsvinden in groepen in verband met de veiligheid.

Onder de deelnemers is er een prijs te winnen voor de leukste deelnemer/groep, in de categorie 12 -16 jaar en 16 jaar en ouder. Dus doe je best om op een leuke, aparte, ludieke manier aan de Nieuwjaarsduik deel te nemen. De opbrengst van dit evenement gaat naar de Jeugd Activiteiten Commissie van s.v. Loo!

Tijdens de nieuwjaarsduik is iedereen welkom om de deelnemers aan te moedigen tijdens hun duik. De deelnemers zullen muzikaal ondersteund worden door Dweilorkest Loos Alarm en Midwinterhoorngroep Bergh. Meer info staat op www.facebook.com/Loowaerd-nieuwjaarsduik.

Bridgetoernoooi in Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 13 februari organiseert de Duivense Bridge Club haar 18e Eiland toernooi. Er wordt gespeeld in de nieuwe locatie van de club: De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven. Het toernooi start om 13.00 uur. Er wordt in verschillende sterktes gespeeld.

Inschrijfgeld bedraagt 17,50 euro per paar. "Bij overmacht krijgt u het inschrijfgeld terug. Aanmelden bij voorkeur per mail: noordijk30@kpnplanet.nl onder vermelding van naam, adres, uw speelsterkte (A,B,C,D, of E) het NBB-nummer van beide spelers (indien van toepassing) en het telefoonnummer van een speler. Overmaking van het inschrijfgeld op rekening NL69INGB0000293367 ten name van R.Noordijk U ontvangt geen separate bevestiging. Uw overboeking naar de juiste rekening op uw bankafschrift geldt als bewijs van inschrijving. Nadere inlichtingen bij Rik Noordijk; 0316 263379."

Maaltijd en viering op kerstavond in Duiven

DUIVEN - De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Duiven-Velp houdt op donderdag 24 december een kerstbijeenkomst in de SoW-kapel in Duiven.

Om 17.30 uur is er een maaltijd en om 18.30 uur een viering. Het thema is: ‘Vandaag is jullie redder geboren.’ Belangstellenden zijn bij beide onderdelen welkom. Na afloop is er koffie en thee. De toegang is gratis. De SoW-kapel staat aan de Rijksweg 56b. De ingang is te vinden achter het gemeentehuis. Opgave (niet verplicht) via kerstmaaltijd@duiven-velp.nl.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk

REGIO - Op zondag 20 december gaat om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk ds. D. Juijn uit Velp voor in een avondmaalsviering. Het is de laatste zondag van de advent, waarop wij in verwachting uitkijken naar het komende kerstfeest. De vierde adventskaars zal worden aangestoken.

Om 11.00 uur viert de oecumenische kinderkerk op deze zondag in Gebouw Ons Huis het kerstfeest. Natuurlijk komt dan het kerstverhaal over de geboorte van Jezus aan de orde.

Op kerstavond 24 december is er om 22.30 uur de kerstnachtviering waarin ds. A. Jonkman zal voorgaan. Na afloop van de dienst zal er warme chocolademelk worden geschonken.

Op kerstmorgen 25 december is er om 10.00 uur de kerstviering met ds. A. Jonkman waarop de kinderen van de nevendienst hun adventsproject zullen afsluiten. Na afloop is er koffie, thee en limonade in Ons Huis.

Na de kerst op zondag 27 december gaat om 10.00 uur ds. J. Brezet uit Duiven voor.

Op donderdag 31 december is er om 19.00 uur de oudejaarviering waarin ds. L. den Besten zal voorgaan.

Op 3 januari is er om 10.00 uur de Nieuwjaarsbegroeting. Voorafgaande aan de viering kan men onder het genot van koffie of thee elkaar een gezegend jaar 2016 toewensen. De voorganger is ds. A. Jonkman.

De seniorvriendelijke tuin, terras en balkon

ZEVENAAR - Hub Driessen houdt op maandag 11 januari bij Zalencentrum Staring in Zevenaar een lezing voor Groei & Bloei afdeling Liemers.

Tegenwoordig wordt men met 50 jaar tot de senioren gerekend. Hoewel we met 50 nog lang niet oud zijn, kunnen we die naam ook opvatten als een compliment. Want in sommige oosterse culturen wordt met senior ook 'De wijze' bedoeld.

Hoe dan ook: als senior kan het toch wel eens nuttig zijn om te kijken naar de toekomst. Dan komen er vragen zoals: Wil ik blijven wonen waar ik nu woon?; Wil ik iets anders gaan doen?; Hoe zit het met mijn tuin als ik 80 jaar ben en slecht ter been? Of gaan we in een appartement met balkon wonen?

Voor de pauze gaat deze lezing in op het aspect 'Hoe richt ik mijn tuin nú in om er in de toekomst nog lang plezier van te hebben?' Omdat tegenwoordig veel kleine tuinen helemaal vol worden bestraat en als terras worden ingericht, wordt er ook op deze trend ingegaan. Verder wordt ook het balkon niet vergeten.

"Omdat planten mijn passie zijn, ga ik na de pauze in op het beplanten van een kleine tuin met planten die weinig onderhoud vragen, terrasbakken en -potten en beplanting op het balkon."

Samengevat is dit een lezing voor mensen die nú al rekening willen houden met te toekomst om zodoende op hoge leeftijd nog te kunnen genieten van tuin, bloemen en planten. De avond begint op 20:00. Ook niet leden zijn welkom. Zalencentrum Staring Grietakkers 3, Zevenaa

Kerst en kerkdiensten bij PKN Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Zondag 20 december is er om 10.00 uur dienst in de protestantse kerk van Lobith aan de Markt 15. Tijdens deze vierde adventszondag gaat ds. L. den Besten uit Zevenaar voor.

Op donderdag 24 december is er een heel bijzondere kerstnachtdienst in de Protestantse kerk van Lobith. We vieren de geboorte van Jezus, dat is ieder jaar een wondervolle gebeurtenis om bij stil te staan. Dit jaar is de dienst extra feestelijk, er zal in de kerstnacht ook gedoopt worden! Een internationale doop, het jonge gezin woont namelijk in China! Misschien ter geruststelling: de dienst is niet in het chinees, of toch een beetje?

De dienst begint om 21.30. Vanaf 21.00 uur staat in de Ontmoeting koffie, thee en kerstbrood klaar. Na de dienst zal er onder andere glühwein geschonken worden. Het belooft een schitterende dienst te worden, waarin ds. E. Roth zal voorgaan.

Op eerste kerstdag vrijdag 25 december is er om 10.00 uur een familiekerstdienst in de protestantse kerk van Lobith. Tijdens deze dienst zal het kerstverhaal worden verteld en kerstliederen worden gezongen. Voor de kleinere kinderen is er de kindernevendienst, waar zij (creatief) bezig gaan met het kerstverhaal. Ds. K. Dijk uit Duiven is de voorganger in deze kerstdienst. Na de dienst drinken we in kerstsfeer een kopje koffie of thee met elkaar.

Zondag 27 december is er om 10.00 uur dienst in de protestantse kerk van Lobith. Tijdens deze dienst gaat ds. Van Wingerden uit Doetinchem voor. Iedereen is welkom!

Sportclub Groessen ook in Malawi zichtbaar

Foto: Schols Foundation

GROESSEN - Een enorme lading sportkleding opgeslagen in sporttassen. Dat pakket schonk Sportclub Groessen de stichting Schols Foundation International. Inmiddels wordt er in Malawi met plezier gebruik gemaakt van de groenwitte tenues.

De Schols Foundation levert ontwikkelingshulp in Malawi, de Filippijnen, Bali en Vietnam door samen te werken met lokale projectleiders en –organisaties. Er worden financiën gestuurd, maar ook middelen. Verder deelt de Foundation kennis en ervaring. "Wij zenden mensen uit op vrijwillige basis om zo tot een vorm van wederzijdse uitwisseling te komen. Wij merken dat deze werkwijze goede resultaten heeft, waarbij meestal een win-win situatie ontstaat", vertelt Karel Schols namens de Schols Foundation.
Sportclub Groessen leverde graag een bijdrage in de vorm van materialen. Deze werden via een container verscheept naar Mua in Malawi.

MKB Zevenaar schenkt Boemelburcht cheque

Op de foto overhandigt Ans Gasseling (bestuurslid MKB Zevenaar) de cheque aan voorzitter Wim Wegman van de stichting Gemeenschappelijk Zevenaars Carnaval. Foto: Ab Hendriks

ZEVENAAR - MKB Zevenaar heeft het jaar volgens traditie afgesloten met een stamppottenbuffet. Tijdens de bijeenkomst in het Hof van Giesbeek werd ook Boemelburcht verrast met een cheque van 250 euro.

Boemelburcht is de carnavalsnaam van de gemeente Zevenaar (Gelderland). De stichting Gemeenschappelijk Zevenaars Carnaval stimuleert en coördineert de carnavalsactiviteiten in Boemelburcht, waarbij ook de grote optocht, de kinderoptocht en het bezoeken van de oudere inwoners van Zevenaar niet vergeten worden. MKB Zevenaar juicht de activiteiten van Boemelburcht toe.
De MKB-bijeenkomst stond verder in het teken van de actie die MKB Zevenaar komend jaar opzet voor het goede doel: Make-A-Wish. Om er een groots evenement van te kunnen maken, heeft MKB Zevenaar de hulp van alle leden nodig. Het belangrijkste onderdeel van de Make-A-Wish-actie is namelijk de veiling van producten en diensten die bedrijven beschikbaar stellen.

Iedereen werd opgeroepen om een veilingitem in te brengen voor maart. Daarna ging de veilingmeester, als voorproef, drie items veilen: een fles champagne van Cheers, een groente- en fruitpakket van Lex Hendriks en een Liemerspakket van Slagerij Gerritschen.

Na afloop van het stamppottenbuffet vond er ook nog een pubquiz plaats met Eddie Orange.

Kerstconcert Excelsior Loo

LOO – Muziekvereniging Excelsior uit Loo pakt groots uit met het jaarlijkse Kerstconcert. De muzikanten maken er samen met een gastkoor uit Duiven op zondagmiddag 20 december gezamenlijk een grote, sfeervolle kersthappening van in schuttersgebouw Willem Tell (Loostraat 38, Loo). Er is een gevarieerd programma samengesteld. De entree is gratis.Het Kerstconcert is een jaarlijks terugkerend evenement op de Loose activiteitenkalender. Het trekt altijd veel publieke belangstelling. Excelsior uit Loo draagt zorg voor de organisatie en speelt een keur aan bekende werken. Dat doen de muzikanten onder bezielende leiding van dirigent Michael van den Broeck. Enkele titels van werken zijn: Merry christmas everyone, A swinkling christmas, Have yourself a merry little christmas en Once in a royal davids city.

Er is ditmaal een nieuw gastkoor bereid gevonden om medewerking te verlenen aan het Kerstconcert. Dat is Ensemble DJEM uit Duiven dat optreedt onder leiding van Marieke Klein. De groep bestaat uit twaalf ervaren en goede amateurzangers die naam hebben gemaakt in diverse koren en sinds kort samen optreden. DJEM heeft een breed repertoire en zingt ook graag accapella. Tijdens het Kerstconcert speelt DJEM ook samen met Excelsior.

Het Kerstconcert is een sfeervolle middag voor jong en oud. Mensen worden welkom geheten met een gratis kop koffie. De zaal is volledig in kerstsfeer met mooie versieringen. Traditioneel wordt gezamenlijk geopend met Komt allen tezamen en eindigt het concert met White Christmas. Loonaar Henk Peeters presenteert een kerstverhaal. Het Kerstconcert vindt plaats in schuttersgebouw Willem Tell in Loo. De zaal gaat open om 14.00 uur en het ruim twee uur durende concert begint om 14.30 uur. Ook de kerstman is dit jaar aanwezig.

Kerkberichten

Kerstavond donderdag 24 december 17.30 uur:

Communieviering / Gezinsviering met Diaken van Boven.

Gebedsintenties:

Jan Boerboom, Overleden familie Boxstart, Overleden ouders Klaassen-Meuwsen, Overleden ouders Duis-Beekman, Grada Rutten-van den Brink, Jan Uffing, Tonny Jansen, Annie Elferink-van Mierlo

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Kerstavond donderdag 24 december 20.00 uur:

Kerstsamenzang met gemengd koor.

Kerstavond donderdag 24 december 20.30 uur:

Communieviering met Pastor Heemink en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Overleden ouders Froon-van Alst, Lenie Aleven-Berndsen, Gerrit Staring, Riet Gesthuizen-Sinderdinck, Joke van den Boom-de Jager, Gerard Stokman, Overleden ouders Stokman-Elshof, Gerry Jörissen, Henk ter Heerdt, Riet Lenting-Horsting, Jan en Wilfred Smits, Familie Deen-Römer, Familie Thuis-Römer, Familie Korts-Koerntjes, Wim Korts, Ouders Doevenspek-Beursken, Ouders ter Heerdt-Palm, Overleden ouders Spaan-de Ruiter, Overleden ouders Kersten-Pronk, Jan Kersten, Erna Luiking, Overleden ouders Stokman-Gieling, Frank den Ouden, Familie den Ouden-van de Wolfshaar, Echtpaar Ben de Jong en Nel de Jong-ter Schure

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Eerste Kerstdag vrijdag 25 december 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Anna van Alst-Peters, Johannes Reijmer en Henrica Reijmer-Grob, Frits en Betty Hugen-Wienhoven, Overleden ouders Ariës-van Megen, Gerrit en Riek Ross-Heitink, Wim Jansen, Mies Berntssen-van Alst, Gisela Kleinpenning, Cor en Josephien Fontein-Ross, Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman, Carola Schlief, Overleden ouders Stokman-Gieling, Truus Aaldering-Buil, Gerry van der Looy-van Brandenburg, Ina Koenders-Breuer, Jos Kuppens-van Bindsbergen, Jan van Uum, Riet en Wim Medze, Overleden ouders Aaldering-Welling, Toos Aaldering, Riek en Theet Heijneman en Peter, Wim Willemsen, Familie van Kerkhoff­-Lucassen, Maria Driessen­van Rumund en dochter Maria, Benthe Damen, Bennie Nieuwenhuis en familie, Ad Bon, Hans van Zelst, Overleden ouders van Zelst-Maarschalkerweerd

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededelingen:

Overleden op woensdag 9 december de heer Jan Zweers, Ooysedijk 12, Ooy-Zevenaar, 71 jaar.

Zondag 27 december is de kerk open voor de Midwinterhoorn­fietstocht en

Kerststalbezichtiging van 11.00 tot 16.00 uur.

De eerstvolgende viering is op zaterdag 2 januari.

Sponsor bedankt

REGIO - Nieuwe trainingsoutfit voor OBW B1 van Wezendonk Zand en Grind BV! De heer Wiely Albers van Wezendonk Zand en Grind BV heeft onlangs de spelers van het B1 elftal van OBW voorzien van een prachtige inloop / trainings outfit.

Met de nieuwe kleding kan het team weer vooruit. In de competitie komt de B1 uit in de hoofdklasse, waar het momenteel stevig in de top 5 staat. Team en trainers/leiders bedanken de sponsor en hopen dat het bijdraagt aan een nog hogere klassering en veel voetbalplezier.

Sponsor bedankt

Staand van links naar rechts: Renè Looijs trainer/coach, Bjorn Wanink, Sander van Beersum, Gertjan Wildeman, Carlo Heebing, Xander van der Aa. Knielend van links naar rechts: Jan Temming, Mark van Gestel, Niels Ouwehand, Niek Dieker, MacRobb Mouton, Patrick Magendans

DUIVEN - Heren 1 van HV Duiven hebben nieuwe poloshirts gekregen. Deze zijn gesponsord door Luising Intersport en Jodeco Glass. Nu op naar de eerste plaats.

DVV Techniek School

Op de foto van links naar rechts: Cas Wacki, Bjorn de Weijer, Milan Mohrmann, Yadon Pinkster, Giuseppe Ubing, Lasse Manders en Jule Versluis. Tim Hamstra en Koen Vreugdenhil ontbreken op de foto.

REGIO - Onder soms barre weersomstandigheden trainden negen F-pupillen de afgelopen vijf weken extra op hun technische vaardigheden. Als beloning ontvingen deze bikkels een dikverdiend techniekcertificaat!

Gezellig kerst vieren bij Atlantis Wok- en Wereldrestaurant

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen? Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 11.30 en 12.30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all in kerstbuffet inclusief drinken. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos eten en drinken… Een veelheid aan gerechten en een grote verscheidenheid aan smaken. Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wok- en wereldrestaurants in Nederland, die werkt met de traditionele formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle culturen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen bij de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking!

Voor de kinderen: Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater!


Atlantis Wok- en Wereldrestaurant, Hollandweg 6, Arnhem; 026 3831610; www.wokatlantis.nl.

Zorgvragen?!

REGIO - Welke zorgverzekering past bij mij? Heb ik een tandartsverzekering nodig en welke aanvullende verzekeringen moet ik afsluiten als ik fysiotherapie nodig heb? Bij welke zorgaanbieders kan ik terecht, en hoe kan ik geld besparen? Ruim de helft van de Nederlanders verdiepte zich vorig jaar in hun zorgverzekering. Om de consument ook dit jaar te ondersteunen met een persoonlijk advies, kunt u met vragen binnenlopen bij de Univé-winkels.

Steeds meer mensen oriënteren zich op het aanbod van zorgverzekeringen. Veel Nederlanders willen weten of zij de beste zorgverzekering tegen een scherpe premie hebben. Maar ook veranderen mensen hun pakket of verzekeraar bij een nieuwe levenssituatie, zoals een zwangerschap of bij het ouder worden. Welke persoonlijke situatie heeft invloed op jouw zorgverzekering? En waar moet je op letten als je een nieuwe basisverzekering of aanvullend pakket wilt afsluiten?

Persoonlijk advies helpt bij juiste keuze

"Wij merken dat veel mensen moeite hebben om de juiste keuze te maken voor een basisverzekering en aanvullend pakket. Dat is ook best lastig, gezien het enorme aanbod aan zorgverzekeringen waaruit de consument kan kiezen. De persoonlijke situatie en wensen spelen een grote rol bij het afsluiten van de juiste zorgverzekering, zegt Bé Reinders, directeur van Univé Oost. "Om een goede keuze te kunnen maken, helpt een persoonlijk advies. Mensen kunnen bij ons binnenlopen en direct hun vraag stellen. Iedereen is daarom van harte welkom op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Ook kunt u zich aanmelden voor een Zorg Speeddate op zaterdagochtend 19 december of maandagavond 28 december." Meer weten? Kijk op www.univeoost.nl.

Bovag rijopleiding volgen tegen een scherpe prijs bij Autorijschool Quickles.nl

ZEVENAAR – Bovag Autorijschool Quickles.nl maakt het mogelijk een professionele Bovag rijopleiding te volgen tegen een scherpe prijs. Winteractie: Nu vanaf 150,00 euro korting op een lespakket.

Het leuke is dat je deze actie kunt combineren met andere lopende acties. Autorijschool Quickles.nl is als enige rijschool in Zevenaar lid van Bovag Rijscholen omdat men zich daarmee duidelijk onderscheidt. Leerlingen zijn goed beschermd omdat men werkt met duidelijke voorwaarden en het Bovag Garantiefonds Rijscholen. Ouders kunnen hun zoon of dochter met een gerust hart op pad sturen omdat hun instructeur van onbesproken gedrag is met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en de juiste geldige papieren.

De geboden All Inclusive Bovag Rijopleiding is echt uniek in de rijschoolwereld omdat alles wat bij een rijopleiding hoort er bij inbegrepen is. Iedereen uit Zevenaar en omliggende plaatsen is welkom voor rijles in schakel en automaat, omdat er vooraf niet wordt geselecteerd op slaagkans.

Autorijles wordt er gezien als passie waarbij iedereen de individuele begeleiding krijgt, waar hij of zij recht op heeft. Ook als je al een rijbewijs hebt maar niet meer durf te rijden ben je bij Quickles aan het juiste adres omdat ze je ook dan graag weer op weg helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op en probeer het uit omdat het je tot niets verplicht.

Bovag Autorijschool Quickles.nl is gevestigd aan Alessandria 19 in Zevenaar; 0316 527464; www.quickles.nl; www.facebook.com/AutorijschoolQuickles.

Carwash de Duif op tv bij SBS6

DUIVEN - Op zondag 17 januari is Carwash de Duif te zien bij het programma 'beste deal' van SBS6!

"Wij zijn trots dat wij zijn uitgenodigd om in het programma 'beste deal van SBS6", te komen zegt bedrijfsleider Wilco Jonkhans. "Er zijn vele wasstraten in Nederland en dat ze dan toch ons gekozen hebben is een hele eer. Het geeft meteen ook aan dat wij op een prima en juiste manier uw auto wassen."

"In Duiven vindt u onze wasstraat, waarin uw auto op een grondige, veilige en milieuvriendelijke manier gewassen wordt. In onze geavanceerde wasstraat wordt uw auto gewassen met zijdezachte textiel. Dit is veel veiliger voor de autolak dan kunststof borstels, maar zorgt daarnaast ook voor een glanzend resultaat. Wij hebben nu ook met ons Titan® wasprogramma een bijzonder mooi product in huis die door de wasstraat kan worden aangebracht. Snel, met een fantastisch resultaat en ook nog eens betaalbaar. De auto wordt dus niet alleen perfect gereinigd maar gelijktijdig van een duurzame conserveringslaag voorzien. Dit geeft weer een extra bescherming tegen pekel, insecten en volgelpoep."

De opnames worden op woensdag 6 januari gemaakt in onze wasstraat en zijn te zien op zondag 17 januari om 13.00 op SBS6. Een bezoek aan onze wasstraat is een bijzondere belevenis.

'Proef het Gemak' valt in de smaak

Foto: Jacques Kok

DUIVEN - Op donderdag 10 december schoven 54 ouderen en alleenstaanden in het Huis van Droo in Duiven aan voor een gratis kennismaking met het 'Proef het Gemak' aanschuifdiner. Het doel van dit diner is om ouderen en alleenstaanden met elkaar - en met jongeren - in contact te brengen en gezellig samen te eten. In aanwezigheid van wethouder Knuiman genoten de gasten zichtbaar van het gevarieerde driegangendiner.

'Proef het Gemak' is een initiatief van welzijnsorganisatie Mikado, de Duivense Uitdaging, het Candea College en Welling Catering. Aanleiding voor dit initiatief zijn de ontwikkelingen in de Zorg. Wethouder Knuiman zei in haar welkomstwoord blij te zijn met 'Proef het Gemak'. Veel ouderen en alleenstaanden wonen tegenwoordig langer thuis en zijn meer op zichzelf aangewezen. Alleen eten en koken is voor hen niet makkelijk en soms zelfs belastend. 'Proef het Gemak' biedt deze doelgroep een laagdrempelige oplossing om gezellig samen te eten.

Initiatief krijgt vervolg

De volgende edities van 'Proef het Gemak' in het Huis van Droo zijn op 7 en 21 januari en op 4 februari. De eigen bijdrage is dan 6,50 euro per persoon. Na het diner kunnen de gasten meedoen aan een ontmoetingsactiviteit, zoals een bingo.

Dat dit eerste aanschuifdiner in de smaak viel bleek wel uit het aantal reserveringen dat na afloop werd gemaakt voor volgende edities van 'Proef het Gemak'. Het diner van 7 januari is helemaal volgeboekt. De aanmelding voor de diners van 21 januari en 4 februari verloopt via het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp. Aanmelden kan via e-mail: mvt@mikado-welzijn.nl. Of via de telefoon: van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 11.00 uur op telefoonnummer: 0316 282032.

Kies zelf je gratis vuurwerk bij jouw vuurwerk-specialist! Vuurwerkstunthal.nl: gratis vuurwerk nieuwe stijl!

ELST/VELP/WYLER – Tijdens elke bestelling in de voorverkoop geeft Vuurwerkstunthal.nl in de webshops en alle winkels Knalpunten weg. Deze kunnen direct worden ingewisseld voor veel gratis vuurwerk dat je zelf mag uitzoeken! Vuurwerkstunthal.nl heeft ook in Wyler een winkel met een compleet Duitse assortiment vuurwerk met tot wel 35% lagere prijzen dan in Nederland. Ook dit jaar weer bij elke bestelling een gratis vuurwerkbril (zolang de voorraad strekt).

Vuurwerkshow + 10% korting. Nu zaterdag 19 december (bij slecht weer zondag 20 december, check Vuurwerkstunthal.nl/show) kun je op het parkeerterrein achter de Intratuin in Elst vanaf 20.00 uur weer genieten van een groot deel van het Nederlandse assortiment. Zie wat je koopt! Parkeren en toegang gratis. Daarna kan iedereen in de winkel in Elst voorbestellen met speciale 10% show-korting op het hele assortiment (aanbiedingen uitgezonderd)!

Voorverkoop

De webshops van Vuurwerkstunthal.nl zijn nu al 24/7 geopend (video's en foto's van alle artikelen). Winkelopeningstijden: Elst (Edisonweg 36) en Velp (Noorder Parallelweg 32A, naast Lidl): geopend elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en elke zondag van 12.00 tot 17.00 uur. In Wyler (Hauptstrasse 21, Duits assortiment): op 18, 19 en 24 december van 10.00 tot 17.00 uur.

Verkoop- en afhaaldagen: 29 en 30 december van 08.00 tot 20.00 uur en op oudejaarsdag van 08.00 tot 18.00 uur (Wyler 31 december tot 17.00 uur).

Met de kerst in de keuken staan? Nee toch! 'We gaan met ons allen buffetten bij Saray!'

DUIVEN – Kerst moet weer een feest zijn. Met aandacht voor je familie en vrienden. Met uiteraard veel lekker eten. Maar moet je daarvoor lang in de keuken staan? Nee! Want restaurant Saray heeft een heerlijke en prijsvriendelijke aanbieding: het feestelijke kerstbuffet. Ideaal om met het gezin, de familie en vrienden naar toe te gaan. Er zijn op beide kerstdagen twee zittingen om zowel 15.00 tot 19.00 uur en van 19.00 uur tot sluitingstijd!

Volwassenen betalen 19,50 euro per persoon en kinderen tot twaalf jaar slechts 12,50 euro. Restaurant Saray houdt dit traditionele en succesvolle kerstbuffet reeds voor het zesde jaar. Gasten kunnen kiezen uit een keur van gerechten uit de authentieke Turkse keuken, die overigens in de loop der jaren aangepast zijn aan de Hollandse voorkeuren. Soepen, vlees-, kip-, vis-, grill- en ovengerechten; er is volop keuze en... er geldt geen uurbeperking! Daarnaast zijn er heerlijke salades, voorgerechtjes, hapjes en heerlijke rijst.

Restaurant Saray staat bekend om de goede kwaliteit, de sfeer en vriendelijke bediening. Het zal de laatste kerst voor Saray zijn op dit adres; eind februari hoopt men te verhuizen naar het nieuwe winkelcentrum naar het pand, waar momenteel gewerkt wordt aan de inrichting.

Voor de kerstbuffetten is het raadzaam te reserveren. Het is ook mogelijk om à la kaart te dineren. Ook afhalen (van te voren bellen) is mogelijk, evenals catering voor thuis vanaf 20 personen.

Turks Restaurant Saray, Elshofstraat 91, Duiven; 0316 285567; www.restaurant-saray.nl.

Welke zorg krijg ik bij kleinschalig wonen?

ZEVENAAR - Kleinschalig wonen met zorg, betekent dat u woont in een zelfstandig appartement en daar de zorg krijgt die u nodig heeft. In de kleinschalige woonvoorziening de Pelgromhof, heeft u een eigen appartement. Daarbij worden de versbereide maaltijden verzorgd en genuttigd in het restaurant.

Daarnaast krijgt u in de Pelgromhof dezelfde zorg als in een regulier verzorgingstehuis, maar dan in uw eigen appartement. Er is altijd zorg beschikbaar, 7 dagen per week en 24 uur per dag. Onze verzorgenden en verpleegkundigen helpen bij de kleine dingen die u niet meer zo gemakkelijk afgaan. Onze verpleegkundigen bieden daarnaast intensieve verpleging en waar nodig hulp bij behandeling. Wanneer u naar het ziekenhuis moet, dan wordt er vervoer voor u geregeld. Verder bezoekt de apotheek dagelijks de Pelgromhof en levert de medicijnen voor u persoonlijk af.

Woont u nog in uw eigen huis en heeft u na een behandeling in het ziekenhuis behoefte aan tijdelijke zorg en verpleging? Dit is bij ons ook mogelijk. Ook als u behoefte heeft aan warmte en gezelligheid kunt u naar De Pelgromhof toekomen voor de gezamenlijke warme maaltijd, om mee te doen aan dagactiviteiten of samen een drankje te drinken.

Wilt u meer weten over de zorg bij ons? Neemt u dan gerust contact met ons op. De receptie is iedere doordeweekse dag, van 08.30 tot 17.00 te bereiken via telefoonnummer: 085 401 96 84. Voor meer informatie kunt ook kijken op onze website: www.pelgromhof.nl. Pelgromhof: Molenstraat 7, Zevenaar.

Cursus fotografie voor beginners in Westervoort

Foto: Joop Witkamp

WESTERVOORT - Op maandagavond 4 januari gaat de cursus fotografie voor beginners van start bij de Kreatieve Kring in Westervoort. De cursus bestaat uit zes lessen van twee uur en wordt gegeven op maandagavond (eens per twee weken) van 20.00-22.00 uur in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort.

Bij deze cursus is kennis van de camera en hoe deze te gebruiken de rode draad binnen de cursus. De docent besteedt aandacht aan technieken, zoals composiie, licht, scherptediepte en 'het gevoel'. De spiegelreflex krijgt ruime aandacht. De lessen bestaan uit een uitleg van techniek en werkbesprekingen. Er wordt gewerkt in een ontspannen sfeer, waarbij iedereen betrokken wordt in het proces.

Bij de Kreatieve Kring kan men in januari ook instromen bij reeds lopende cursussen, zoals beeldhouwen, keramiek en diverse schildercursussen. Informeer naar de mogelijkheden.

Voor aanmelding en informatie kunt u contact opnemen met Riky Rothengatter, tel. 026-3119659 of raadpleeg de website www.kreatievekringwestervoort.nl.

Nieuwjaarsbijeenkomst PCOB

DUIVEN/WESTERVOORT - De ledenbijeenkomst PCOB Duiven/Westervoort op dinsdag 5 januari, samen met Oase is de tevens de nieuwjaarsbijeenkomst.

"Traditiegetrouw houden we de eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar samen met Oase. De PCOB is deze keer aan de beurt om de middag te verzorgen. Dick van Scharrenburg uit Barneveld is uitgenodigd om een presentatie te geven over de Tabernakel, zoals beschreven in de laatste hoofdstukken van het boek Exodus. Mozes krijgt daar opdracht om een Ontmoetingstent te bouwen. Dick van Scharrenburg zal ons daarover vertellen aan de hand van een grote maquette die hij meebrengt.

Uiteraard is er deze middag gelegenheid om elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar mee te geven en gezellig samen te zijn. Om 14.15 uur bent u welkom in de SOW-kapel in Duiven. Geïnteresseerde gasten kunt u altijd meebrengen naar de Samen op wegkapel Duiven, ingang achter het gemeentehuis. De aanvang is om 14.15 uur en er is koffie of thee."

Kinderopvang Zonnekinderen: tweede goede-doelendag

Alle kinderen na de sporsorloop in 2014

ZEVENAAR - Op dinsdag 22 december is het goede-doelendag bij Kinderopvang Zonnekinderen. Op alle BSO's van Zonnekinderen worden er van tevoren acties georganiseerd met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel.

'Er zullen flessen ingezameld worden, we melden ons aan om producten met eigen ontwerp te verkopen en er zal weer een sponsorloop plaatsvinden. De opbrengst van de goede-doelendag komt ten goede aan het Nationaal Fonds Kinderhulp. Samen met partners, sponsoren en ambassadeurs maken Kinderhulp zich sterk voor kinderen die in ons land in armoede opgroeien. Wij hopen een mooi bedrag te kunnen schenken! Kom de kinderen gerust aanmoedigen!: De sponsorloop vindt plaats in park De Nieuweling in Duiven.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zevenaar: Zondag 20 dec. 9.30 uur: Eucharistieviering-Boeteviering.

Voorgangers: Pater G. Remmers en Pastor J. Heemink. Koor: A.M.K.

Intenties: Uit dankbaarheid bij een 25 jarig Huwelijk van Willy en Marie-Terés

Gertsen-Derksen, Familie Visser-Verkerk, Josina Jamlean-Eleuwarin.

KERSTAVOND - Donderdag 24 december -

17.00 uur: Kinderwoorddienst voor de allerkleinsten.

Voorganger: Pastor J. Heemink.

18.30 uur: Communieviering - Familieviering - Project kinderkoor.

Voorganger: Pastor J. Heemink. Intenties: Bart en Bertha

Krist-Koenders, Ouders van Ditshuizen-Schenning -jaargetijde,

Josina Jamlean-Eleuwarin.

20.30 uur: Woord- en Communieviering.

Voorgangersgroep. Koor: Stella Maris. Intenties:

Ouders Polenewen en kinderen en kleinkinderen Polenewen,

Jan Giezen, Ouders C. de Jager-Barten, Aloys Lueb en familie.

22.30 uur: Woord en Communieviering. Voorganger: Pastor M. Smits.

Koor: N.G.K. Intenties: Cees en Lenie Lamers-Fontein, Overleden

leden en familieleden van het Nederlands Gemengd Koor,

Piet Wanders, Overleden familie Brouwer-Kampschreur, Willy Gerritsen-Kampschreur, Teun Koenders, Lies Gieling-Buiting.

EERSTE KERSTDAG - Vrijdag 25 december -

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger Pastoor Thanh. Koor: A.M.K.

Intenties: Uit dankbaarheid, Dick Ghijben, Familie Schennink,

Jan Bokken, Jan Berntzen, Mies Welling-Verhoeven, Gerrit Sweers,

Nelly Reijmer-Hooyman, Mia van Dalen-Kelderman,

Harrie Schennink, Wim Hollander, Rein Roosendaal, Leny van Vliet-Oudshoorn, Theo te Molder, Ouders Kelderman-Casterop, Overleden Leden AMK-koor, Ouders Grimmelikhuizen-van

Ditshuizen, Ouders Folkers-van der Plas, Dhr. Schmitz,

Wim en Maarten Nieuwenhuijs, Jan Zweers.        

TWEEDE KERSTDAG - Zaterdag 26 december - REGIO VIERING

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger Pater G. Remmers. Koor: Stella Maris.

Intenties: Harry Gademann, Koos en Maria van der Vate,

Jan Hendriksen, Stinie van Alst-Godschalk.

zondag 27 dec. 9.30 uur: Eucharistieviering. - Voorganger: Pater Remmers.

Koor: N.G.K. Intenties: Frans Wintermans, Overleden ouders

Wentholt-Knippenborg, Theo te Molder, Piet Wanders en overleden

Familie Wanders-Lemmers.

NIEUWJAAR - Vrijdag 1 Januari 2016. REGIO VIERING

11.00 uur: Eucharistieviering, N.G.K. koor en gem. koor Duiven.

Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Boven.

Intenties: Mies Welting-Verhoeven, Piet Wanders, Nelly

Reijmer-Hooyman.

Zondag 3 jan . 9.30 uur: Eucharistieviering. - Koor: A.M.K.

Voorganger: Pater Remmers.

Intenties: Gerda Duis-Kaak, Ouders C. de Jager-Barten,

Overleden familie Habes-Voorhuis.

Overleden:

21 nov. Irmgard Thebes-Rothheimer, 77 jaar, de Liemerije

24 nov. Emile Gitzels, 85 jaar, Brahmsstraat 56,

27 nov. Henk van Paassen, 79 jaar, Schaapsdrift 88,

29 nov. Wolter Willemsen, 83 jaar, Citer 3-106, Zevenaar

Zevenaarse schakers succesvol

Voorzitter Hans Corbeel was succesvol tegen UVS.

ZEVENAAR - In de laatste twee maanden heeft de schaakvereniging Zevenaar succesvol geopereerd in de promotieklasse. Zowel de derby in en tegen Doetinchem als in de thuiswedstrijd tegen VDS uit Beekbergen werd met 4.5-3.5 gewonnen.

Samen met PSV-Dodo uit Putten staat Zevenaar nu bovenaan en laat het onderlinge duel nu juist in de laatste ronde in april op het programma staan. Thomas Verfuerth was met twee winstpartijen beide keren matchwinner maar ook Guust Homs, Thorsten Brandt en Toon Janssen waren met 1.5 punt goed bezig.

Zevenaar 2 verloor met 4.5 -3.5 in Dieren van Theothorne 1 maar daarna werd UVS 5 uit Nijmegen met 5.5.- 2.5 verslagen. Hans Castrop won twee keer terwijl Hans Corbeel en Daan Meiboom 1.5 punt scoorden. Zevenaar 3 speelde gelijk tegen Doesborgh 1 en verloor nipt van Rokade 3 in Lichtenvoorde. Menno Verbakel boekte met 1.5 punt uit 2 het beste resultaat.

Op dinsdagavond is er in Ons Huis vanaf 20.00 uur de wekelijkse schaakavond. Op 22 december is er het jaarlijkse snelschaaktoernooi – ook niet-leden zijn van harte welkom. De jeugd speelt op vrijdagavond om 19.00 uur in basisschool De Wissel.

Woensdagmorgen is er schaken in De Hooge Bongert waar zo'n zestien 55-plussers actief zijn. Informatie bij Pieter van der Poel; 333579 en op www.svzevenaar.nl.

Heilig Vormsel Sint-Willibrordusparochie

OUD-ZEVENAAR - Op zaterdag 9 april 2016 vindt het Vormsel plaats in de Sint-Willibrordusparochie. Dit zijn de geloofsgemeenschappen van Babberich, Doesburg + Angerlo, Giesbeek + Lathum, Herwen en Aerdt, Lobith + Tolkamer, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Zevenaar.

De eerste voorbereidingsavond voor kinderen èn ouders is op 12 januari in de Sint-Martinuskerk in Oud-Zevenaar. Kinderen die in aanmerking komen voor het Vormsel zitten (meestal) in groep 8, zijn gedoopt en hebben hun eerste heilige Communie gedaan.

"Het begint om 19.00 en duurt tot 20.30 uur; je mag gerust wat eerder komen, frisdrank, koffie/thee staan vanaf 18.45 uur klaar.Je kunt je aanmelden via de mail tot 5 januari bij secretariaat@rkliemers.nl."

Ter Heerdt Tweewielers al 25 jaar een begrip in vuurwerk

DUIVEN - Aan het eind van het jaar zijn wij hét adres voor al uw vuurwerk in Duiven en omstreken. Al 25 jaar actief in het vuurwerk en met onze kennis en ervaring kunnen wij de klant deskundig adviseren. Wij vertrouwen op onze kracht; kwaliteit en snelheid van afhandelen van de orders. Bij ons geen wachttijden en parkeerproblemen.

Onze professionele Pro-line collectie, is uniek en de beste collectie vuurwerk in deze regio. Nieuw zijn onder andere de Pro-line Professional boxen, zoals de Dominator 2.0, District 2.0 en de Exchange voor speciale aanbiedingsprijzen en sublieme effecten!

Altijd een ruime keuze in pakketten; uitgebreide familiepakketten met veel siervuurwerk en natuurlijk onze favorieten, de "Star" assortimenten in alle prijsklassen. Als vanouds een groot aanbod van knalvuurwerk en zelfs voor de allerkleinsten fop- en schetsvuurwerk, zoals sterretjes en confetti-poppers.

Bij ons kunt u terecht voor veligheidsartikelen, zoals brillen, lonten en vuurwerkgrips. Zo wordt uw veiligheid én die van anderen gewaarborgd op 31 december!

Spectaculair is een nieuwe unieke collectie Duits vuurwerk met Duitse kwaliteit en Duitse prijzen en alleen in de losse verkoop verkrijgbaar tijdens de verkoopdagen. Prijzen vanaf 4 euro tot en met 35 euro. Zeer aantrekkelijk dus! Let op onze flyer net voor de kerst. Zoals altijd ontvangt u bij voorverkoopbestelling van 35 euro een sierpot van Pro-line gratis!

Bestel online uw vuurwerk op www.duiven.bestelvuurwerk.nl. Kijk op onze site www.terheerdt.nl voor 360° view en beleef het zelf! We zien u graag tijdens onze vuuwerkverkoopdagen.

Concert Different Generations in de Mariakerk van Didam

DIDAM - Ook dit jaar zal Different Generations een prachtig kerstconcert verzorgen in de Mariakerk van Didam op 20 december aanvang 14.00 uur.

Ongetwijfeld zullen we één van de vele kerstconcerten zijn; wij vinden het tóch fijn om samen met u al zingend op weg naar kerstmis te gaan. Het zal een afwisselend concert worden met zang van groot en klein koor, samenzang met alle aanwezigen, een enkel gedicht, solozang en enkele muzikale intermezzo’s waarbij onze naam Different Generations eer wordt aangedaan! De vaste bezoekers van Different Generations weten dat het de moeite waard is. U bent weer van harte welkom op ons concert. Voor diegenen die ons nog niet kennen: laat u verrassen en kom meegenieten, meezingen!

Het concert zal ongeveer anderhalf uur duren en de entree is gratis. Na afloop kunt u uw eventuele vrije bijdrage deponeren in één van de collectemandjes achter in de kerk.

Prins Jan de Eerste bij De Griethtreejers

ZEVENAAR - Zaterdag 28 november was het dan zover. Kleintje Carnaval!

Het is een zeer gezellige en geslaagde avond geworden, met echte carnavalsmuziek, gedraaid en gezongen door dj Robert Pouwels en door de vele bezoekende verenigingen, waaronder de Klutsers uit Apeldoorn, de Duufkes uit Duiven, en natuurlijk alle zuster verenigingen uit Boemelburcht onder aanvoering van Stadsprins Jasper de Eerste.

Tussen de muziek door werd de verenigingsonderscheiding uitgereikt aan Tonnie Meijer. Zeer verdiend kreeg hij deze onderscheiding voor al zijn steun bij alle activiteiten die KV De Griethtreejers organiseert. Vele vrije dagen offert hij op, om in de aanloop naar bijvoorbeeld het carnaval te zorgen dat de buurt wordt versiert, of te zorgen dat de rommel voor een rommelmarkt op tijd naar beneden wordt gehaald.

Daarna werd er afscheid genomen van prins Peter de Eerste en zijn adjudant Erik, die het afgelopen jaar op uitstekende wijze over De Griethtreejers hebben geregeerd, maar die nu toch echt de verantwoording aan iemand anders moesten overdragen. Die verantwoording, maar natuurlijk ook deze eer, is nu terecht gekomen bij Jan Bouwman en Bas Coenders. Dit jaar zal Jan daarom als prins Jan de Eerste door het leven gaan, met zijn vriend Bas als adjudant aan zijn zijde. Zij regeren met de leus: 'Bas en Jan lopen tijdens het carnaval in de polonaise veuran'.

CSO Doesburg krijgt opvolger

DOESBURG - Het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenbonden Doesburg (CSO) is na een bestaan van ruim vijftien jaar ontbonden. De perikelen bij de ANBO hebben er toe geleid dat de afdeling Doesburg van deze ouderenbond ophoudt te bestaan. Bovendien mogen ANBO-leden niet meer in samenwerkingsverbanden participeren. Daarmee verdwijnt de ANBO uit het CSO en moest het coördinatieorgaan op grond van haar reglement worden ontbonden.

De twee overblijvende partners, KBO en PCOB, hebben echter besloten de belangenbehartiging voor alle senioren in Doesburg en omgeving (Angerlo, Giesbeek, Lathum, Drempt en Laag Keppel) gezamenlijk voort te zetten. Dat zal gebeuren onder de naam SeniorenOrganisatieDoesburg e.o. Op deze wijze blijft de in CSO opgebouwde expertise voor de gemeenschap bestaan en raakt een groep senioren door het verdwijnen van de ANBO niet verstoken van belangenbehartiging ter plaatse. De inspanningen zullen zich richten op het leveren van bijdragen aan een maatschappij waarin iedereen met zijn of haar mogelijkheden kan meedoen; waarin senioren (50+) een volwaardige positie innemen en de regie van hun eigen leven zo lang mogelijk in tact blijft. De accenten zullen dientengevolge liggen bij het leveren van input op (gemeentelijk) beleid, vooral m.b.t. wonen, zorg en welzijn, verkeer en vervoer en zich verder toespitsen op armoede, veiligheid, maatschappelijke participatie en digitalisering. Ook zingeving is een belangrijk aandachtsgebied: helpen zoeken naar antwoorden op vragen die zich bij het ouder worden voordoen, zoals over eenzaamheid, leven en dood.

Goud voor Nikita Miechels

REGIO - Zaterdag 12 december was de tweede plaatsingswedstrijd turnen derde divisie in Doetinchem. Nikita behaalde een mooie eerste plaats.

Met eerste sprong cijfer 11,800, eerste brug cijfer 12,450 eerste balk cijfer 12,300 en derde vloer cijfer 11,900 met een puntentotaal van 48,450 liet ze met vier punten verschil nummer 2 en 3 ver achter zich. Haar laatste plaatsingswedstrijd is 9 januari.

Bibliotheek Montferland

MONTFERLAND - Sluiting rond de feestdagen en start zaterdagopenstelling:

De bibliotheken van Montferland hebben rond de feestdagen aangepaste openingstijden:

Donderdag 24 december vanaf 16.00 uur en vrijdag 25 december hele dag gesloten.

Donderdag 31 december vanaf 16.00 uur en vrijdag 1 januari hele dag gesloten.

Nieuw: vanaf 9 januari is de Bibliotheek in Didam iedere zaterdag van 11.00-14.00 uur geopend.

Bij ieder klantonderzoek stond dit boven aan de wensenlijst en hier willen wij natuurlijk heel graag gehoor aan geven.

Kerstnachtdienst 24 december

Kerstnachtdienst 24 december om 22.00 uur.

in de Prot. Kerk, Dorpstraat te Westervoort.

Even weg uit de hectiek.

Even luisteren en meezingen met de mooie liederen.

Even genieten van Con Brio.

Even de mooie versierde kerk bewonderen.

Even moed en hoop vinden bij de geboorte van Jezus.

Even het oude, vertrouwde verhaal horen.

Komt u ook? … Even….?

Arjen Hiemstra is de voorganger.

Het koor Con Brio maakt deze viering extra feestelijk.

Films in Filmhuis Didam

Zaterdag 19 december en zondag 20 december om 20.00 uur: James Bond: Spectre. Daniel Craig is voor de vierde keer als 007 te zien.

Maandag 21 december om 20.00 uur: Marguerite. Marguerite is losjes gebaseerd op het leven van Florence Foster Jenkins, ’s wereld slechtste sopraan. Een ontroerende, pijnlijke maar ook geestige film over hoe haar omgeving een kwetsbare vrouw zichzelf compleet belachelijk laat maken.

Maandag 28 december om 20.00 uur: The Lobster. The Lobster is een ludiek protest tegen de dating-hysterie en de ideologie van de stelletjesmaatschappij. De film bevat een onconventionele mix van zwarte komedie, sociale satire en liefdesdrama in een absurdistische universum

Woensdag 30 december om 13.30 uur: Jack bestelt een broertje. Alle leeftijden. Jack (8) heeft twee moeders, is enig kind en kan slecht alleen zijn. Jacks grootste wens is dan ook een broertje. Als Jack ontdekt dat zijn moeders hem via internet besteld hebben, gaat er een wereld voor hem open. Hij kan dus gewoon zelf een broertje bestellen!

Tijdens de Diemse Filmdagen 2016 (4 t/m 6 maart) wil het Filmhuis Didam alle lokale filmmakers in de spotlights zetten. Iedereen krijgt de kans om zijn of haar (korte) film aan het grote publiek te vertonen. Voor de allerbeste film ligt de eerste “Didam Draait Door”-filmprijs in het verschiet. Voor verder informatie over deze filmwedstrijd zie onze website.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 6 euro, kinderen 4 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Voorverkoop Pronk & Praal in Oud Zevenaar

Foto: Yvonne Heijneman

OUD ZEVENAAR - Vrijdag- en zaterdagavond saai met de familie op de bank? In het weekend van 22 en 23 januari niet! In dit weekend zal cv De Nachtuulen samen met harmonie Sint-Martinus zorgen voor Pronk & Praal in Oud Zevenaar.

Het schuttersgebouw zal omgetoverd worden tot een heus theater. Een catwalk, live muziek, ervaren 'eigen bodem'-artiesten en professioneel licht en geluid maken het plaatje – een geweldig avondje uit – compleet. De avond zal een vlot doorlopende voorstelling zijn met veel humor, verrassende acts van Dansgardes, Combo Complex, Dweilorkest Slut Norgus op, Senaat, Just the two of us, 3x niks is ook wat, Wip-inn, Drumfanfare en veel, heel veel gezelligheid.

"Wilt u zeker zijn van een plek, maak dan gebruik van de voorverkoop op zondag 27 december tijdens de oliebollenparty van drumfanfare Sint-Anna en cv De Nachtuulen. De kaartverkoop is van 14.00 tot 16.00 uur in schuttersgebouw Sint-Anna aan de Babberichseweg in Oud Zevenaar. De kosten zijn 7,50 euro. Mocht u de 27ste verhinderd zijn, kunt u uw kaartje via de mail bestellen bij Wendy Diderichs : w.diderichs@upcmail.nl. En als de avonden voor de papa's en mama's geweest zijn, is het zondag 24 januari de beurt aan de jeugd. Vanaf 14.00 uur is er de jaarlijkse jeugdpronkzitting. Alle kinderen zijn daarbij van harte uitgenodigd. Voor meer informatie www.nachtuulen.nl. Schuttersgebouw Sint-Anna ligt aan Babberichseweg 58 in Oud Zevenaar.

Spectaculaire eindejaardeals bij Autobedrijf Bloemberg

ZEVENAAR - Aan het eind van het jaar heeft Autobedrijf Bloemberg aantrekkelijke acties op diverse nieuwe modellen van de Aygo, Yaris, Verso-S en de Auris.

De nieuwe Toyota AYGO kun je samenstellen zoals je zelf wilt en toch blijft het betaalbaar! Zo rijdt u dankzij de 50/50 deal én 1.000,- extra inruilwaarde een AYGO vanaf 4.648,- en betaalt u de andere helft over twee jaar, zonder rente! Daarnaast kun je nu al vanaf 199,- p/mnd privé een Toyota AYGO leasen met Toyota Private Lease.

Met de nieuwe Toyota Yaris geniet u jarenlang van zorgeloos rijplezier! De Yaris is namelijk, zoals iedere Toyota, heel betrouwbaar en heeft een uitgebreide standaarduitrusting. Ook hierbij geldt een 50/50 deal, de 1000,- extra inruilwaarde en de mogelijkheid van private lease.

De nieuwe Toyota Auris Hybrid is standaard rijk uitgerust met o.a. een automaat, Climate control, startknop en LED dagrijverlichting. Deze Auris Hybrid valt nog tot 1 januari in de 14% bijtellingscategorie. Wees er dus snel bij en profiteer nog vijf jaar lang van deze lage bijtelling!

Wij hebben nog diverse voorraadmodellen staan waar u van kunt profiteren. Daarnaast geldt ook voor de Auris een inruilpremie van 1500 euro.

Dit is slechtst een greep uit de actiemodellen. "We verwelkomen u graag rond de feestdagen in onze showroom aan de Marconistraat 21 in Zevenaar (eerste en tweede kerstdag en nieuwsjaarsdag zijn wij gesloten). Dus kom langs en wij rekenen de diverse acties aan u voor."

Autobedrijf Bloemberg, Marconistraat 21; 0316-340204, www.toyota-bloemberg.nl.

Atelier Gerda: begrip in regio

ZEVENAAR - Voor het veranderen en herstellen van kleding, gordijnen en meer zijn wij in Zevenaar en omgeving een begrip geworden. Hiervoor weten veel mensen ons te vinden De grote passie ligt bij kleding nieuw maken en altijd weer een uitdaging.

Bijvoorbeeld voor een bijzondere dag, feest of zomaar. Op dit gebied zijn er mensen die ons al regelmatig hebben benaderd. Zij verbazen, verrassen ons met de ideeën waar deze mee komen. Met een foto van internet, of tijdschrift of het oude kledingstuk dat zo lekker draagt, die wij als voorbeeld gebruiken. En het eindresultaat blijft verrassend, altijd blije gezichten en wij een tevreden gevoel.

Wij geven vrijblijvend advies voor patroon en stoffen,zodat je een beeld krijgt van het kledingstuk Heeft u een feestje of wilt stralen op een bijzondere dag, Kom dan eens langs of maak een afspraak bij,

Atelier Gerda voor het juiste adres, en wij laten je stralen. Bommersheufsestraat 25, Zevenaar; 0316 332303.

Ondanks slecht weer een geslaagde markt

TOLKAMER - De kerstmarkt in Tolkamer van afgelopen zaterdag was een succes. Dit ondanks het feit dat het klokslag 16.00 uur, tijdstip dat de kerstmarkt begon, begon te regenen. Een geluk dat het niet koud was.

Daarom bedankt Ben Lamers, samen met alle vrijwilligers, alle bezoekers, dat ze niet alleen hun, maar ook alle kraamhouders niet in de steek hebben gelaten. Ruim 35 kramen waren te bewonderen, waarvan de meesten met zelfgemaakt creaties. Dat is ook de kracht van de kerstmarkt op Tolkamer. Uiteraard speelt de gezellige uitstraling van het dorp ook een grote rol.

Vooral onder aan de kade bij het Hotel was het een drukte. Dit vanwege de aanwezigheid van de alom bekende ezel en schapen en niet te vergeten het 'huis van de kerstman', waar de kinderen een wens in de boom konden hangen. De Ierse band Celtic Wind zorgde voor dat stukje extra. Ook het muzikale duo bij 'Kaatje Mode' trok veel bekijks.

Topper is en blijft toch wel de levende kerststal. Jong en oud komen er speciaal voor. Jozef en Maria toonden vol trots de pas geboren baby. Dit onder deskundig toezicht van verschillende herders en een heuse engel.

Na 20.00 uur bleef het nog lang gezellig bij Kade 7.

Prijsuitreiking kerstactie

De prijswinnaars en Gerard Lamers die de prijzen aan de winnaars mocht geven. En natuurlijk notaris Aletta Laarberg die de loting onder haar hoede had!

DIDAM - Aan het einde van de drukbezochte kerstmarkt van afgelopen zondag in Didam was er uiteindelijk nog de prijsuitreiking van de kerstactie die de ondernemingsvereniging van Didam mogelijk heeft gemaakt.

In iedere etalage stond een letter. Van deze 101 letters moest men een slagzin maken en kon men drie geweldige prijzen winnen. Elke winkelier stelde drie waardebonnen ter beschikking en deze werden verdeeld over drie manden.

De eerste prijs met een waarde van 1430 euro ging naar Koen te Dorsthorst. De tweede mand met een waarde van 1100 euro was voor Demi Koster. En de derde prijs ter waarde van 875 euro ging naar Pim Luiking.

Wethouder Bijl schrijft voor Amnesty International

ZEVENAAR - Op donderdagmiddag 10 december schreven diverse inwoners van Zevenaar samen met wethouder Stef Bijl voor de Schrijfmarathon van Amnesty International. In de brieven, gericht aan regeringsleiders, verzoeken zij om vrijlating van mensen die ten onrechte gevangen zitten.

In het BAThuis werden niet alleen brieven geschreven aan regeringsleiders. Ook aan de gevangenen zelf werden brieven geschreven om ze een hart onder de riem te steken. De belangstelling voor de Schrijfmarathon was groot; zelfs aan de publieksbalies werd geschreven.

Burgemeesters

Ook de burgemeester van Zevenaar Jan de Ruiter, heeft per brief opgeroepen tot de vrijlating van diverse gevangenen. Dit deed hij in het gemeentehuis van Duiven, samen met zijn collega-burgemeesters van de Liemerse gemeenten.

Bridgen tussen kerst en nieuwjaar

ANGERLO - Bridgeclub Angerlo organiseert weer de alom bekende Roely Hartmandrive. De drive wordt gehouden op 29 december in centrum De Meent aan de Prinses Margrietlaan in Angerlo. In de rustige tijd tussen kerst en nieuwjaar is deze drive en gezellige onderbreking.

De drive bestaat uit 2x6 ronden en 24 spellen, aanvang 14.00 uur met tussendoor een heerlijk stamppotbuffet. De prijsuitreiking is rond 22.00 uur. Het motto van de drive is: de gezelligheid is troef. Inschrijving is mogelijk tot 27 december. De kosten zijn twintig euro per persoon, over te maken op rekeningnummer NL89 RABO 032 1658795.

Bridgeclub Angerlo start bovendien een bridgecursus voor beginners, de cursus is ook geschikt voor hen die de kunst van het spelen willen opfrissen. De cursus staat onder leiding van een zeer ervaren bridgedocente. Er wordt gespeeld in centrum De Meent in Angerlo op de woensdagavonden om 19.30 uur en begint op 27 januari

Inschrijving en/of aanmelding en informatie bij Herman Rensen, email: h.rensen4@upcmail.nl of telefoon 0313 473869

Bijzondere kerstavondviering in Babberich

BABBERICH - Kerstavond 24 december is er om 20.00 uur een bijzonder kerstnachtviering in Babberich. Het gemengde koor zingt dan voor het eerst de Eltenberg-messe.

Een nieuwe compositie, speciaal geschreven voor het grensgebied met zijn beeldbepalende Eltenberg. Oude teksten uit Kärnten, voorzien van nieuwe melodieën in de zo typische Alpenländische stijl. Het koor wordt hierbij begeleid door klarinet, cello en Steierische accordeon.

Verder klinken er kerstliederen uit onder andere Tirol en Beieren.Ook de bekende Andachtsjodler zal in deze viering niet ontbreken. De viering in de Sint-Franciscuskerk begint om 20.00 uur. Vooraf klinken er ook al bekende kerstliederen.

Prijs uitgereikt aan winnaars VVN fiets- verlichtingsactie Zevenaarse scholen

Een van de winnaars 'Ik wil je zien'-fietscampagne. Mees Hunting (in het midden met fiets) van de St. Franciscusschool ontvangt fiets uit handen van Sint Nicolaas en wethouder Gerard Hendriksen (rechts bovenaan) van de gemeente Zevenaar (foto van VVN).

REGIO - Wethouder Hendriksen heeft onder toeziend oog van Sint-Nicolaas zojuist de twee winnaars van de jaarlijkse VVN fietsverlichtingsactie bekend gemaakt. Anna Buhler uit Groessen (Liemers College) en Mees Hunting uit Babberich (Sint-Franciscusschool) zijn de trotse eigenaren van een gloednieuwe fiets.

Afgelopen maand vond op het Liemers College en bijna alle basisscholen in Zevenaar de jaarlijkse Veilig Verkeer Nederland (VVN) fietsverlichtingsactie 'Ik wil je zien' plaats. Ruim 1600 fietsen zijn gecontroleerd op verlichting. Daarnaast werd er ook gekeken naar de veiligheid van overige onderdelen van de fiets zoals rem en bel.

Alle deelnemers waarvan de fiets in orde was, konden een kaart inleveren. Hieruit zijn Anna en Mees als winnaars uit de bus gekomen. De uitreiking van de twee fietsen zijn dit jaar mede mogelijk gemaakt door de firma Van Ussen in Zevenaar.

Promotie muziekvereniging Sint-Andries

GROESSEN - Al vroeg in de ochtend van zondag 29 november verzamelden de leden van muziekvereniging Sint-Andries uit Groessen zich voor een dag die niet snel vergeten zal worden. In een bus vertrokken alle ietwat nerveuze muzikanten richting Zutphen voor het concertconcours, georganiseerd door de Muziekbond Gelderland Flevoland.

In de mooie theaterzaal van De Hanzehof werden de volgende stukken ten gehore gebracht: Celebration Ouverture, Queen of the Dolomites en Klezmeriana. Dit alles onder leiding van dirigente Willeke de Laak.

Na enkele uren vol spanning te hebben gewacht, was het tijd voor de uitslag. Met een gemiddelde van 85,67 punten mocht het orkest een eerste prijs ontvangen. Daarbij kwam nog de grootste verrassing: met dit hoge puntenaantal is Sint-Andries gepromoveerd van de vijfde divisie naar de vierde divisie, een mijlpaal in haar geschiedenis!

Dit was natuurlijk reden tot groot feest! Onder het genot van een hapje en een drankje werd er gefeest, nagepraat en het lovende juryrapport doorgelezen.

Al met al kan muziekvereniging Sint-Andries terugkijken op een geslaagde en onvergetelijke dag!

De Hanzeoverdracht een feit

Foto: Linda Roelfszema

DOESBURG - Het voormalig bestuur van de Stichting Doesburgse Hanzefeesten heeft op 9 december de organisatie overgedragen aan de nieuwe leden die de Hanzedag voort gaan zetten.

Wilma van der Velden, Frieda Oosten, Jelle Koning en Edward van der Beek zwaaien af. De voorzittershamer is overhandigd aan Walter van Ditmars. Deze is prachtig gegraveerd door Marcel Blok van Zilversmederij Blok uit Doesburg. Het secretariaat zal door Charlotte van Ditmars en Debby Plas worden bemand. Het beheer van de Hanzedukaten gaat onder streng toezicht van Henny Slokker vallen. Barri Jansen is ondersteunend lid.

De Hanzebrigades die zich al jaren inzetten zullen blijven bestaan en zijn aangevuld met nieuwe mensen. Onder het genot van een hapje en drankje werd het bestuur bedankt voor hun jarenlange vrijwillige inzet en het op de kaart zetten van de Hanzedag Doesburg, die inmiddels jaarlijks rond de 15.000 bezoekers trekt. Het nieuwe bestuur is verwelkomd en veel succes gewenst met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. De Hanzedag vindt volgend jaar plaats op zaterdag 11 juni.

De vriendschap centraal