GN Lingewaard

25 november 2015

GN Lingewaard 25 november 2015


1 / 34

Mooi resultaat voor eerste Beursvloer Oost-Betuwe

BEMMEL - Maandag 16 november organiseerde de Oost-Betuwse Uitdaging voor alle verenigingen en stichtingen in Overbetuwe en Lingewaard de eerste maatschappelijke Beursvloer. Maatschappelijk betrokken ondernemers uit beide gemeenten waren aanwezig om hulp te bieden. Plaats van handelen was sportcentrum De Schaapskooi. Wethouders uit de beide gemeenten openden de Beursvloer door op de beursgong te slaan.

Direct ontstond een energieke sfeer waarin verenigingen, stichtingen, burgerinitatieven en ondernemers elkaar opzochten en handelden over vraag, aanbod en tegenprestatie. Dit leidde liefst 47 keer tot een ‘match’, waar een maatschappelijke waarde mee vertegenwoordigd is van zo’n 25.000 euro. Een heel mooi resultaat! Alle matches en foto's zijn te vinden op de website.

Mevrouw Slootman van De Zonnebloem afdeling Huissen: “We hebben twee mooie matches gemaakt, een ijscokar (van Buitenpoort Catering) op onze High Tea en ook een actief uitje voor onze vrijwilligers in het voor- of najaar 2016 (van Omnivents).” Marcel Gierman van Schaapskooi trad op als spreekstalmeester en interviewde diverse partijen met vraag en/of aanbod. Notaris Francois van Schaik bekrachtigde alle matches en gaf er daarmee een officieel tintje aan. Joost Frijlink van Omnivents werd bestempeld tot dé matchmaker van deze Beursvloer. Liefst vijf verschillende actieve uitjes stelt hij beschikbaar voor diverse groepen mensen. Alle ondernemers deden belangeloos mee.

Samenwerking van organisaties voor Galm Lingewaard bezegeld

LINGEWAARD - Woensdag 18 november is het officiële startsein gegeven voor Galm Lingewaard. De samenwerkende organisaties hebben middels het ondertekenen van het convenant uitgesproken om de komende jaren zich actief in te zetten voor Galm Lingewaard. Met Galm wordt bewegen onderdeel van het leven omdat het een wij-gevoel creëert tussen de deelnemers. Het levert een bijdrage aan een laagdrempelig en betaalbaar beweegaanbod in de buurt.

In het Gemeenschapshuis ’t Zand kwamen Stichting Welzijn Lingewaard (SWL), Stichting Welzijn Ouderen Huissen (SWOH), Stichting Welzijn Ouderen Gendt (SWOG), Stichting Actieve Senioren Angeren (SASA), volleybalvereniging Setash, Gemeente Lingewaard, Gelderse Sport Federatie (GSF) en Stichting Galm samen. Daarnaast waren er ook geïnteresseerde partijen vanuit de zorg aanwezig. De samenwerking tussen de organisaties en het enthousiasme van de geïnteresseerde partijen maakt het mogelijk om snel en makkelijk gebruik te maken van elkaar expertises en toegang te krijgen tot de doelgroep. Stichting Galm gaf voor alle aanwezige organisaties een korte presentatie over het project voordat het officiële gedeelte van de middag startte.

Wethouder Theo Janssen bleef in zijn speech dicht bij zich zelf en erkende dat met ouder worden het op peil houden van fitheid en gezondheid steeds belangrijker is. “Het project Galm heeft in den lande aangetoond dat het leidt tot toename van bewegen onder ouderen. Als wethouder Sport heb ik er dan ook alle vertrouwen in dat Galm Lingewaard gaat slagen en wens alle betrokken organisaties veel succes toe.”

Met Galm Lingewaard verwacht SWL veel inwoners te bereiken en de sportparticipatie onder volwassenen en senioren te verhogen. Stichting Welzijn Lingewaard leidt het project Galm Lingewaard dat financieel wordt ondersteund door ZonMw.

Vleermuis eng horrorbeest?

BEMMEL - Vleermuizen zijn voor de meeste mensen enge horrorbeesten waar men bang voor is. Waarom vraag je je af, heeft het iets te maken met enge uitziende muizen, die agressieve beesten die je soms ziet in horrorfilms? Echter vleermuizen zijn tamme beesten die zeer belangrijk zijn voor de natuur want zij eten 's nachts veel insecten waaronder vijfhonderd muggen per nacht.

Momenteel worden er veel projecten uitgevoerd om de vleermuizen weer meer kans te geven zich in de natuur uit te breiden. Zo is Lingewaard Natuurlijk in opdracht van de provincie vleermuizenkasten aan het plaatsen bij bewoners van de Gendtse uiterwaarden. Lingewaard Natuurlijk heeft ook het monitoren op zich genomen. Alle reden om meer te weten te komen over deze beesten dus wordt er op donderdag 10 december een lezing-workshop verzorgd door Rob Nijland die als amateur vleermuisdeskundige ons zal boeien met zijn lezing. ook zal hij het monitoren(tellen) van de vleermuizen en de apparatuur waarmee dit gebeurt demonstreren.

In het voorjaar kan iedereen deelnemen aan een excursie op locatie. De aanvang van de lezing is 20.00 uur en is in De Veldschuur van Lingewaard natuurlijk aan de Sportlaan 1-M in Bemmel. Voor de bestrijding van de onkosten wordt zes euro gevraagd, dit is inclusief koffie of thee. Vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang.

Fantastische openingsavond Waskniepers

GENDT - Carnavalsvereniging De Waskniepers kan met trots terugkijken op haar openingsavond. De avond begon met een spectaculaire openingsact waarbij zowel de leden als de dansgarde onzichtbaar achter een groot doek waren opgesteld.

Er werden via een beamer foto’s en filmpjes vertoond vanaf de oprichting van de vereniging in 1965 tot en met het vorig seizoen. Op het moment suprème viel onder toepasselijke muziek het doek en werd de metamorfose van eerste vrouwelijke carnavalsvereniging naar eerste gemengde carnavalsvereniging van Lingewaard zichtbaar.

Er stonden liefst achttien vrouwen en mannen in een geheel nieuwe outfit. De Knieperinnen, ook geheel in het nieuw gestoken, opende de avond met een spetterend optreden. Ton en Trees Janssen, vanaf 1967 met hart en ziel bij de vereniging betrokken, werden extra in het zonnetje gezet. Zij gaan het iets rustiger aan doen, maar blijven achter de schermen nog zeker aanwezig. Ook was er een elfjarig jubileum te vieren voor de leidster van de dansgarde.

Rond 21.00 uur bezocht burgemeester Schuurmans de vereniging. Op humoristische wijze sprak zij de vereniging toe en ontving uit handen van de presidente de nieuwe onderscheiding. Voor het eerst werd het 'Wasgeld' uitgereikt aan een vereniging die een bijdrage levert aan de Gendtse gemeenschap. Dit jaar mocht zwem- en polovereniging Thetis deze prijs in ontvangst nemen. Daarna was het tijd voor feest. De dj had in een mum van tijd de zaal flink op z’n kop staan, afgewisseld door optredens van een zanger/entertainer. Om 00.30 uur sloot presidente Manuela de avond af met: "Bedankt voor jullie aanwezigheid, rij voorzichtig en tot de volgende keer."

Leef- en doeboerderij De Minkhof: winterklaar

BEMMEL - De tuinen van De Minkhof zijn winterklaar; de dahlia’s liggen te drogen in de schuur en de zomergroenten in de kas hebben plaatsgemaakt voor winterpostelein. De winter staat voor de deur, maar dat betekent niet dat de Minkhofbezoekers het rustiger aan doen.

Men is druk met het maken van kerstkaarten en kerstversieringen. Ook in de werkplaats staan kerstbomen van hout en vogelhuisjes die tevens dienst doen als wijnkistjes. Een beetje vroeg? Al dat kerstgedruis, denkt u misschien? Nee hoor… De Minkhof wil goed voor de dag komen tijdens de kerstmarkt, die op zondag 13 december in Bemmel wordt gehouden.

"Op woensdag 16 december nodigen wij u uit om een fraaie kerstdecoratie te maken in De Minkhof. Neemt u een leuke schaal of een mooi potje mee, dan gaan wij samen aan de slag zodat u met Kerst een fraaie kerstkrans of een kerststukje op tafel heeft staan. De prijs voor deze kerstworkshop bedraagt vijf euroinclusief een kopje koffie (en natuurlijk de materialen én de creativiteit van onze vrijwilligers).

Tot slot van deze festiviteiten sluiten wij het jaar af met een kerstdiner op 23 december. Iedereen is welkom om de warme en gezellige sfeer van De Minkhof letterlijk en figuurlijk te proeven. Het menu en verdere details houden we nog even voor ons, daarover een volgende keer meer. Maar bent u enthousiast geworden en wilt u aan een of aan meerdere bovenstaande activiteiten deelnemen, dan kunt u zich aanmelden op woensdagen en vrijdagen van 9:30 tot 16:00 uur bij:

Leef- en doeboerderij De Minkhof, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat); 0481 357185; www.minkhof.nl.

Gezinsweek Tante Lenie: voor gezinnen met een ernstig ziek kind

HISSEN - Terwijl de herfst vordert zijn wij druk met de voorbereidingen van de laatste gezinsweek van het jaar. In de week van 14 tot en met 18 december verblijven de gezinnen in het fraaie Dominicanenklooster in Huissen, waar de stichting voor het eerst in zijn bestaan te gast is.

In de aanloop naar het kerstfeest staat het verblijf in Huissen volledig in het teken van kerstmis. Het programma van de gezinsweek wordt aangepast zodat alle aanwezigen in vervroegde kerststemming komen. De locatie, tijd, de vrijwilligers en niet in de laatste plaats de gasten dragen daaraan bij.

Het totale programma voor deze gezinsweek houdt Tante Lenie nog even geheim. Eén onderdeel wil zij wel vooraf verklappen, jullie worden bij deze uitgenodigd om erbij aanwezig te zijn. Op donderdag 17 december houdt Stichting Tante Lenie in samenwerking met het Dominicanenklooster Huissen en de Stichting Welzijn Lingewaard namelijk een prachtige kerstmarkt in het klooster. De markt, die van 17.00 tot 20.00 uur duurt, onderscheidt zich in de veelzijdigheid van het aanbod en de gecreëerde sfeer. Heerlijke hapjes en drankjes zijn er te koop, maar ook worden er kerstartikelen aangeboden. Live gezongen en gespeelde muziek draagt bij aan de kerstsfeer in optima forma. En natuurlijk ontbreekt de kerstman niet. Bovendien komt de opbrengst van deze kerstmarkt ten goede aan stichting Tante Lenie.

Tante Lenie en de overige organisatoren zijn verheugd dat zij jullie kunnen uitnodigen, en hopen iedereen te begroeten op deze bijzondere kerstmarkt in een heel speciale omgeving. "Graag vernemen we voor 1 december of jullie van de partij zijn! S.v.p. een e-mailtje met naam, telefoonnummer, e-mailadres en het aantal mensen die meekomen sturen naar tantelenie@stichtingtantelenie.nl."

B2B de Liemers lanceert nieuwe website

REGIO - Stichting B2B de Liemers heeft deze week haar nieuwe website gelanceerd. Op www.b2bdeliemers.nl staat alles over de vernieuwde beurs op 19 april, is informatie voor deelnemers en sponsoren te vinden en vertelt Jan Ummenthum, directeur van hoofdsponsor Rabobank Arnhem en omstreken, over het belang van de beurs voor de regio.

"Ondernemen gaat verder dan de eigen gemeente alleen", zegt Ummenthum. "Door meerdere netwerken in de regio aan te boren, creëer je veel meer mogelijkheden. Je kunt je kennis delen, met elkaar sparren en verbindingen leggen, ook binnen je eigen branche. Maar we organiseren de beurs natuurlijk ook om goede zaken te kunnen doen. Gaat het de ondernemer goed en trekt de economie aan, dan groeit de welvaart in de hele regio."

Stichting B2B de Liemers is op 19 april al weer toe aan haar vijfde beurs. Tijd voor vernieuwing dus. De organisatie gooit het roer dan ook volledig om. In tegenstelling tot de eerste vier edities vindt de vijfde beurs niet in het najaar, maar in het voorjaar plaats. Daarbij verhuist de beurs van het Van der Valk Hotel naar de vestiging van Makro Kerstpakketten in Duiven en kent het evenement een nieuwe opzet.

"We willen het als organisatie niet meer zelf bedenken, maar laten de invulling van de beurs aan de ondernemers zelf over", vertelt secretaris Anouk de Valois. "Daarom is er ook voor een nieuwe locatie gekozen, waar deelnemers hun eigen expertise kunnen inbrengen en laten zien. Bij Van der Valk was alles al perfect gefaciliteerd, in het pand van de Makro mogen de deelnemende ondernemers dat zelf doen."

De beurs wordt sinds 2011 georganiseerd door de stichting B2B de Liemers. Dit is een samenwerking tussen Ondernemend Westervoort, de MKB's in Duiven, Zevenaar, Rijnwaarden en Montferland en Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers. Zij worden daarin bijgestaan door de leden, organisatiebureau Meeting Point Communication en hoofdsponsor Rabobank Arnhem en omstreken.

Column

Kruk

De gemeenteraad heeft zich uitgesproken over overheids- en burgerparticipatie en de rol daarin van wijkplatforms. Ik was er voor mijn stukje, want het onderwerp wijkplatform boeit me en vele anderen weinig. Wandelgangnieuws is leuker. Voor aanvang vernam ik dat de eigenaar van raadskroeg De Valom uitkijkt naar meer comfortabele stoelen die goed stapelbaar zijn.

Raadslid Margareth Bouwmeister begon te glimmen toen ze dat hoorde. Bij een lange zit, wat bij de Lingewaards raad geen uitzondering is, gaan de stoelen opbreken. Volgens haar zorgt de rechte rugleuning dan voor rugklachten. Houden zo. Wat mij betreft mogen de praatgrage raadsleden op een kruk zonder rugleuning vergaderen. Een raadsvergadering is dan gegarandeerd op tijd afgelopen en de krukken zijn ook nog goed stapelbaar.

Het raadsdebat over overheidsparticipatie ging vlot. De gemeenteraad is er uit. Het college moet versneld met een beleidsnota komen. Volgend jaar moet er een 'Burgertop' worden gehouden waarvoor wijkplatforms, raadsleden, inwoners en andere belangstellenden worden uitgenodigd. Om de overheidsparticipatie 'nader door te spreken' moet het college de hele participatiemikmak uitnodigen. Mijn kritische houding wordt door sommige raads- en wijkplatformleden uitgelegd als dat ik een afkeer heb tegen overheids- en burgerparticipatie. Participatie betekent meedoen aan het maatschappelijke leven. Daar doe ik graag aan mee. Platformvoorzitter Etko Cretier van Bemmel Oost zei wijze woorden. Er zit verschil in wijkplatforms. En daar zit nou net de crux. Er zijn zeven gradaties. Volwassen, professioneel, geneuzel, zeikerds, theekransje, onzichtbaar en slapend. Drie jaar geleden verhuisde ik naar een ander platformgebied. Het platform is nog steeds digitaal onzichtbaar, nooit van wijkparticipatie gehoord, gebruikt het platformbudget voor prestige-objecten zoals een toegangspoort op de begraafplaats en komt niet kijken als ik in mijn straat de veiligheid voor fietsers wil verbeteren.

Ondertussen blijft een meerderheid van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers ongecontroleerd ook mijn platform paaien. Ik ben benieuwd wat volgend jaar de Burgertop oplevert. Zet alsjeblieft iedereen op krukken, want ik wil op tijd naar huis.

Sjaak

Beginnerscursus ehbo start begin januari

GENDT - De Ehbo-vereniging Gannita start een beginnerscursus namens de Ehbo-verenigingen van de gemeente Lingewaard.

De reanimatie en AED-bediening zijn bij deze cursus inbegrepen. Lessen worden gegeven volgens Rode Kruis lesmethode. Dit houdt in de les de competentie getoetst wordt en indien alle competenties gehaald zijn ontvangt u het diploma. De kosten zijn 150,- euro en daar zit alles bij in. "We starten in januari op de donderdag avond van 20.00 tot 22.00 uur in De Leemhof van Gendt.

Opgeven kan via e mail: janvandesant@zonnet.nl (Jan van de Sant); 0481 422937; Rick Gerritsen: 0481 420235. Of bij de plaatselijke Ehbo-vereniging.

Oecumenische kinderkerst

GENDT - Er is een oecumenische kinderkerstviering op 24 december om 18.30 uur in de Martinuskerk van Gendt: 'en de kerstuil zag...'

"Zoals jullie inmiddels van ons gewend zijn, komt er ook dit jaar weer een oecumenische kerstviering. Deze kerstviering zal ook dit jaar weer verzorgd worden door en voor kinderen. Voor de viering zijn jullie welkom om gezamenlijk met ons chocomel, koffie en natuurlijk wat lekkers te gebruiken. We starten om 18.30 uur met de viering, die als thema 'de kerstuil zag' heeft gekregen."

Zondag Zwarte Pietenloop in Bemmel

BEMMEL - Zondag 29 november verzorgt b.o.d. De Sprinters de 32ste editie van de Zwarte Pietenloop in Bemmel. Er kan weer gestart worden op vier afstanden nl. 0,7 km (KidsRun), 1,5 km, 5 km en 10 km. Start en finish zijn op sportpark De Heister achter het Over Betuwe College.

De start is op de 400 meterbaan, waarna men bij de twee langste afstanden het buitengebied ingaat om daarna weer op de baan te finishen. De jeugd kan kiezen voor de KidsRun of 1,5 km. De KidsRun is vooral bedoeld voor de jongste kinderen. Beide jeugdafstanden worden geheel op de 400-meterbaan op sportpark De Heister afgelegd.

Inschrijven voor de Zwarte Pietenloop kan tot vrijdag 27 november via www.inschrijven.nl. Op de dag zelf kan dit ook nog tot een half uur vóór de start. Kosten bij voor-inschrijving zijn tot en met vijftien jaar drie euro en vanaf zestien jaar betaalt men zeven euro. Bij na-inschrijving wordt dit bedrag met drie euro verhoogd.

De jeugdafstanden starten vanaf 10.00 uur en de andere twee afstanden om 10.30 uur. Het parcours is door de Atletiekunie gecertificeerd, zodat men verzekerd is van de juiste afstand. Elke kilometer staat langs het parcours aangegeven.

Evenals in voorgaande jaren zullen de Looppieten aanwezig zijn voor de warming-up en de begeleiding van de jeugdlopers. Voor de jeugdlopers is een speciale herinnering ontworpen die na het finishen door Zwarte Piet persoonlijk wordt omgehangen en voor de overige deelnemers is er weer de traditionele Sinterklaassurprise. En natuurlijk is dit jaar ook de Muziekpiet weer afgereisd naar Bemmel om te zorgen voor de nodige sfeer.

Voor nadere inlichtingen over de Zwarte Pietenloop kunt u terecht bij het secretariaat van de organisatie trimlopen: 0481 462205 of via Internet, waar ook na afloop de volledige uitslag te zien zal zijn (www.boddesprinters.nl).

Handbalvereniging Huissen pakt het professioneel aan

HUISSEN - Het eerste herenteam van HV Huissen laat niets aan het toeval over om de randvoorwaarden om een topprestatie neer te zetten te verbeteren. Men heeft voor de vier meest verre uitwedstrijden een bus ter beschikking om in alle rust en ontspanning naar de wedstrijd toe te leven en zich te concentreren op de te spelen wedstrijd.

Deze bus is mede mogelijk gemaakt door Connexxion, Café De Kuul, fa. Busser technische ondersteuning, Snackbar Kom 'r In, tuincentrum De Pas en Wim Scholten. De heren doen het als debutant in de hoofdklasse uitstekend. Tot op het moment van dit schrijven behaalden de mannen van trainer/coach Fred Wieland tien punten uit zeven wedstrijden. Doelstelling is handhaving en dus zijn de heren blij met de tot nu toe vergaarde punten. Er zijn nog vijftien wedstrijden te spelen om de doelstelling te realiseren, dus 'één zwaluw maakt nog geen zomer' luidt het gezegde. Daarom zal het team er keihard voor willen knokken om klassenbehoud veilig te stellen. Het ter beschikking hebben van een bus naar een verre uitwedstrijd is dan ook een mooi tot stand gekomen randvoorwaarde om top te kunnen presteren.

De eerste keer dat de heren 1 van HV Huissen gebruik maken van de bus is zaterdagvond 28 november. Dan is de reisbestemming Goirle. De bus vertrekt om 18.45 uur. Supporters die mee willen, kunnen zich aanmelden via de site van HV Huissen en de kosten bedragen een tientje per persoon. Reageer snel, want vol is vol.

BC Bemmel'72 huldigt lid Elly Eikhout

BEMMEL - Met een vereniging die al meer dan veertig jaar bestaat is er geen ontkomen aan: ook veel leden zijn al lang lid van Badmintonclub Bemmel. Onlangs was dat het geval voor Elly Eikhout, die al vanaf 12 april 1985 lid is!

Tijdens de instuif voor oud-leden van de club op 11 november nam voorzitter Hans Markestein het woord en verraste Elly door haar letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes te zetten. BC Bemmel'72 biedt, volgens haar eigen zeggen, Elly al die tijd een sportief en gezellig avondje uit, en dat heeft haar ook al door wat stormachtigere tijden heen geholpen. Elly zet zich al jaren in voor de club, in diverse functies en begeleidt momenteel tijdens de trainingen de jeugd en vangt aspirant leden op die zelf voor de eerste keer van de sfeer komen proeven een een avondje mee willen spelen met de senioren.

BC Bemmel'72 is nog steeds op zoek naar nieuwe senioren, met name dames zijn welkom, en Elly wil iedereen die tijdens de vakantie driftig aan het badmintonnen is geslagen, van harte uitnodigen om het een keer te proberen op een wat intensiever manier. Zie voor meer informatie: www.bcbemmel.nl of bel naar het secretariaat van BC Bemmel'72 op 0481 459088.

Workshop kerststukjes maken in Sancta Maria Huissen

HUISSEN - Op maandag 14 december wordt in verzorgingshuis Sancta Maria een workshop kerststukjes maken gehouden. Dit is van 14.30 tot 16.30 uur in de recreatiezaal aan de Helmichstraat 22 Huissen.

De tijd is weer aangebroken om uw huis gezellig te maken voor de kerstdagen. Bij verzorgingshuis Sancta Maria kunnen ouderen uit Huissen en omgeving daarom meedoen met de workshop kerststukjes maken. De workshop wordt gegeven door de activiteitenbegeleider van Sancta Maria. Er wordt gewerkt met diverse groensoorten en andere versieringen. Al deze spullen zijn aanwezig. "U krijgt natuurlijk hulp en tips naar wens, bij het maken van uw stukje. Dit alles onder het genot van een vers kopje koffie met iets lekkers, wordt het vast heel gezellig."

Buurtbewoners kunnen zich opgeven bij de receptie van Sancta Maria. Om de kosten te dekken vragen we voor deze workshop, inclusief koffie/thee en alle materialen16,95, euro. "Graag opgeven vóór 7 december. Dit kan ook telefonisch: 026 3263300. Bekijk ook de website: www.betuweland.com voor meer informatie."

Adventstijd: Leven vanuit het kind

HUISSEN - Vanaf zondag 29 november beginnen de kerken een nieuw kerkelijk jaar. De kerk rekent niet met 31 december of 1 januari, de Romeinse kalender. De kerk telt en vertelt vanuit de geboorte van een kind.

Jezus wordt geboren: daar leven wij naar toe, vandaar uit tellen wij onze dagen en jaren. Kinderen breken deze harde wereld open. Een foto van een dood jongetje op het strand veranderde –even- het vluchtelingendebat. Jezus - zelf een vluchtelingenkind. (Mensen)kinderen kijken ons aan. Op weg naar kerst toe een gedicht (fragmenten) van Muus Jacobse: “Het Kind”

Nieuw en verwonderd ligt het rond te staren
alsof de wereld pas vandaag begint.

O makker in ditzelfde grauw getij,
nog altijd komt het kind tot jou en mij.

Nog altijd kan de wereld nieuw beginnen
in ieder kind kan het opnieuw beginnen.

Zolang God kinderen in ons midden zendt,
heeft hij zich nog niet van ons afgewend.

Matthijs Glastra, predikant protestantse gemeente van Huissen

De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 29 november om 10.00 uur in de kerk aan het Raadhuisplein 35. Voorganger is ds. Matthijs Glastra (eerste advent, dienst van schrift en tafel). Meer informatie: www.pknhuissen.nl.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 26 november verzorgt de SWL een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 26 november: boerenkoolstamppot met rookworst en verrassingstoetjeHet maandmenu kunt u vinden op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Uitreiking Vrijwilligers- en Maatschappelijk Betrokken Ondernemersprijs 2015

GENDT - Het Vrijwilligersgala vindt dit jaar plaats op vrijdagavond 27 november in Providentia. Tijdens dit gala kunt u genieten van lokale artiesten; Lindy uit Huissen, de Stars en de Deurdweilers uit Angeren, Marcel Leyser uit Bemmel en natuurlijk de Zwabberband en René uit Gendt.

Genodigden voor het Vrijwilligersgala zijn dit jaar de vrijwilligers van voetbalverenigingen. Ook de Vrijwilligersprijs 2015, voorheen Meer dan Handen Awards, zal op deze feestelijke avond uitgereikt worden. Dit jaar zijn er 24 genomineerden die in aanmerking komen voor de Vrijwilligersprijs; Maria van Baal, Bezorgers Tafeltje Dekje (Gendt, Doornenburg, Angeren), Hennie Campschroer, Ben van Dijk, Masja van Driel, EHBO Bemmel, Henk Eerde, Gertjan Giesen, Vrienden van Harmonie evenals Tom en Dianne Smits, Kitty Nije Bijvank en Ella Derksen (allen St. Caecilia), Lingewaard Energie, Jos en Annie Niels, de Pastoraatgroepen Levensbron, Ans Peters-Hermsen, bestuur St. Providentia, Willem Rasing, Dhr en Mevr. Stinnesen, Riet van der Velden, de Videogroep de Berichten, de VPTZ vrijwilligers en de vrijwilligers van het VVV.

Naast de Vrijwilligersprijs 2015 wordt tijdens het gala voor het eerst de prijs voor meest Maatschappelijk Betrokken Ondernemen uitgereikt. Hiervoor zijn drie bedrijven genomineerd; Notariskantoor van Schaik, Tuinbedrijf Helsen en communicatiebureau Veldkamp.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 1 december verzorgt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (Hoefslag 28 te Bemmel). Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 1 december: babi ketjap en verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Ponyclub zoekt hulp bij het buitenzetten van de pony's

BEMMEL - De ponyclub is dringend op zoek naar hulp voor het buitenzetten van onze pony's en paard Newton. Wanneer het ook maar even mogelijk is willen we onze pony's lekker buiten laten lopen. Dat is goed voor de pony's; zij een heerlijk frisse neus, wij ontspannen pony's voor onze ruiters.

De ponyclub is gevestigd in het ruitersportcentrum aan de Dijkstraat 4 in Bemmel. "Wij maken rijlessen mogelijk voor kinderen vanaf zeven jaar en bestaan geheel uit vrijwilligers. De verzorging van onze pony's en paard wordt voornamelijk door de oudere kinderen gedaan, onze verzorgsters, maar helaas redden zij het niet de pony's dagelijks naar buiten te zetten. Daarom zijn wij altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons willen helpen onze pony's en paard buiten te zetten in de naastgelegen weides.

Wie kan en wil ons helpen? U kunt contact opnemen met Toon Scholten telefoon 0481 422161; email: t.ent.scholten@kpnmail.nl."

Succesvolle actie voor mijn zieke looptrainer

BEMMEL - "Mijn naam is Maurice Leenders uit Bemmel, bij mijn looptrainer Jan Langedoen (Arnhem-Loopt) uit Velp is in juni van dit jaar de ziekte van Kahler geconstateerd. Dit is een vorm van kanker waarbij het beenmerg wordt aangetast en die vaak dodelijk is."

"Dat vond ik zo erg voor hem zodat ik een actie gestart ben op 6 september,via het Radboud Oncologiefonds wilde ik zoveel mogelijk geld binnen proberen te halen voor onderzoek naar de ziekte van Kahler. Daarvoor heb ik op 18 oktober de marathon van Amsterdam succesvol gelopen. Het was een hele aparte ervaring om zo een marathon te lopen, en zelfs acht minuten sneller dan mijn eerste marathon in Rotterdam in april 2015."

"Deze actie heeft veel impact gegeven, meer dan ik had gedacht. We hebben er veel voor gedaan zoals verspreiding via Facebook, en verschillende kranten hebben ons de aandacht gegeven. Ook hebben we een uitnodiging van de Medisch Immunoloog van het Radboud Dr. Hans Jacobs gehad. Hij heeft ons uitgelegd hoe hij deze ziekte onderzoekt en waar het bij elkaar gelopen sponsorgeld naar toe gaat! Tevens heb ik hem afgelopen week de cheque uitgereikt. Het is voor ons een mega bedrag geworden dat ik ook niet verwacht had, maar liefst €3072,50. Ik ben echt heel blij dat ik het gedaan heb voor Jan en hopelijk gaat het de goede kant op zodat hij ons weer kan gaan trainen! Ik wil iedereen bedanken die hier een 'steentje' aan bijgedragen heeft'."

Koperen Kees brengt sprookje, zoals je het nog niet kende

HUISSEN - Vanaf Tweede Kerstdag om 14.00 uur brengt Theatergroep Koperen Kees in het eigen Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen het sprookje op de planken zoals je het nog niet kende: 'Sneeuwwatje en de 7 Erge'. Deze doldwaze, spannende en muzikale familievoorstelling voor jong en oud is in 2015 verder nog te zien op 26, 27, 28, 29 en 30 december. In het nieuwe jaar wordt 'Sneeuwwatje en de 7 Erge' gespeeld op 2, 3 en 9 januari.

Kaarten kosten 8.50 euro (excl. online reserveringskosten), zijn te bestellen via www.theater-kees.nl en kunnen via iDeal worden afgerekend.

'Sneeuwwatje en de 7 Erge' speelt zich af in Iegatsie, het land waar niks mooi mag zijn. Dat is Sneeuwwatje ook niet. Haar boze, lelijke stiefmoeder Griezelle doet er dan ook alles aan om daar verandering in te brengen, zodat zij de lelijkste van het land wordt. Sneeuwwatje wil graag mooi zijn, maar haar vader Koning Jakkes gruwelt hiervan. Verdrietig fietst ze weg, het diepe bos in, achter de Zwarte bergen. Zo belandt ze in het huisje van de 7 Erge.

Met behulp van een banaan en een spiegel weet Griezelle haar echter te vinden. Sneeuwwatje wacht een vreselijk lot. Belandt de prins op zijn edele raspaard eindelijk in het juiste sprookje en kan hij Sneeuwwatje redden?

Theatergroep Koperen Kees nodigt bezoekers uit om voor het antwoord op deze vraag een bezoek te brengen aan het land van Ietgatsie, waar Sneeuwwatje en de 7 Erge verblijven.

Sinterklaas bij jou op bezoek? Koperen Kees regelt het!

LINGEWAARD - Sinterklaas is weer in Nederland aangekomen. Om de goedheiligman te helpen, regelt Theatergroep Koperen Kees rond 5 december de huisbezoeken van Sint en zijn zwarte pieten in Lingewaard.

Deze actie wordt volledig door vrijwilligers van Koperen Kees georganiseerd en alle verdiensten komen ten goede aan de voorstellingen die de komende tijd op het programma staan. Ook voor bedrijven en verenigingen is het mogelijk om een bezoekje van de Sint te organiseren. Meer informatie is te vinden op de website www.theater-kees.nl/sint/ of bel 026 3252083.

Bomen Kasteel Doornenburg schreeuwen om aandacht

Wim Zwartkruis geeft de 'Fraximus Excelsior Pendula' nieuw leven. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – "Het is een zooitje". Onder de Zwarte Es op het binnenplein van Kasteel Doornenburg geeft Wim Zwartkuis met een theatrale zucht uitleg. Als nieuwe kasteelvrijwilliger heeft hij zich ontfermd over de bejaarde bomen van De Doornenburg. Die schreeuwen om aandacht. Voor een gezond bomenbestand is fors snoeien en kappen hard nodig. Met Lingewaard is overleg over het onderhoud van de '1000-jarige eik'.

Zwartkruis uit Gendt is een boomfanaat. Na een hobby van vijftig jaar en zelfstudie is hij een wandelende bomenencyclopedie. Tijdens onze ontmoeting wordt de Zwarte Es gesnoeid. De groene bovenmeester doceert: "Als je het goed wil noemen is het de Fraximus Excelsior Pendula. Deze is ongeveer 120 jaar oud, chronisch ziek en staat in een gestresste situatie."

Zonder actie heeft volgens Zwartkruis de Es, die lijdt aan een schimmelziekte, zijn langste tijd gehad. Snoeien van dood hout is hard nodig. De boom heeft licht nodig. Een dode tak moet uit veiligheidsoverweging worden verwijderd. De boom staat eigenlijk op een verkeerde plaats zegt Zwartkruis. Omdat de vallende bladeren worden opgeruimd krijgt de boom te weinig voedingsstoffen. Ook de bestrating geeft de boom te weinig ruimte. Dat wordt opgelost door rondom gaten te boren om te vullen met voedzame grond.

Bijzondere aandacht heeft hij voor de '1000-jarige eik', door Zwartkruis geschat op circa 450 jaar oud. Volgens de vrijwilliger loopt die gevaar door een 50-jarige eik die te dichtbij staat en het licht wegneemt. Kwestie van prioriteiten stellen, zo zegt hij. Kappen van het 'jonkie ' is de beste oplossing.
Zwartkruis heeft de eik omarmd. Op ambtelijk niveau heeft hij met Lingewaard overleg om het onderhoud bij de gemeente onder te kunnen brengen. Dit zou een unicum worden dat een boom in particulier bezit, wordt onderhouden door de gemeente.

Op het binnenplein staan twee kolossale Linden, geschatte leeftijd 100 jaar. Ook hier zal volgens Zwartkruis een zware beslissing genomen moeten worden. De wortels van één Linde drukken de grachtmuur weg. Hij moet dan ook zo snel mogelijk gekapt moet worden.

Ouderen trekken portemonnee voor aanpassingen aan woning

ANDELST - Veel ouderen zien in de bouw van een aanbouw een mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ook zijn zij bereid om tussen de 50 tot 150 euro per maand voor aanpassingen te betalen, als zij daardoor langer in de eigen woning kunnen blijven wonen. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek door het lectoraat Lokale Dienstverlening vanuit Klantperspectief van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onder ouderen die de zogenoemde 'Keuze Thuis-woning' in Andelst bezochten.

Onderzoeksfase afgerond. De keuzes die bezoekers maakten tijdens hun rondgang door de woning zijn opgeslagen en worden nu door docent-onderzoeker Dort Spierings van de HAN verwerkt. Uit de eerste resultaten blijkt dat een deel nadrukkelijk kiest voor slapen in een aanbouw in plaats van op de verdieping. Ook wil men daarvoor wel een substantieel deel aan mee betalen. In de komende periode worden de gegevens verder uitgewerkt en geëvalueerd.

Zelf ervaren wat ervoor nodig is om thuis te kunnen blijven wonen. De 'Keuze Thuis-woning' is een inspiratiewoning aan de Julianastraat 19 in Andelst, geopend tot en met juni 2016. Bezoekers kunnen zelf ervaren wat ervoor nodig is om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Vooraf een afspraak maken is noodzakelijk en kan via www.keuzethuis.nl, e-mail info@keuzethuis.nl of telefoon 06 493 857 81.

De woning is een gezamenlijk initiatief van Woonstichting Valburg, gemeente Overbetuwe, Stichting Samen Zorgen en Driestroom. Het is mede gefinancierd door Platform 31, provincie Gelderland en Stadsregio Arnhem Nijmegen.

Sponsor bedankt

HUISSEN - De SNS Huissen heeft de speelsters van het dames 1-team van volleybalvereniging Setash voorzien van nieuwe inspeelshirts. Zaterdag 7 november heeft een afvaardiging van de SNS een daverende wedstrijd van het dames 1-team spelend in de prachtige nieuwe shirts bijgewoond.

Zij zagen een prachtige overwinning van het team waarmee zij naar een mooie vierde plaats in de poule zijn gestegen. De nieuwe shirts geven een extra motivatie om door te 'smashen' naar de top! Sponsor bedankt! Setash is dé volleybalclub in de gemeente Lingewaard en omgeving van Arnhem als het gaat om sportiviteit, teamgevoel en gezelligheid!

"Volleybal iets voor jou? Train dan vrijblijvend een keer met ons mee! – Meer informatie kun je vinden op www.setash.nl. We spelen met drie herenteams, vier damesteams, twee recreantenteams en een aantal CMV (Cool Moves Volleybal) teams verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Er is dus altijd een passend plekje voor jou ! Op dit moment zijn wij met name op zoek naar jongens in de leeftijd van 11 tot 15 jaar om het huidige team te versterken. Heb je interesse, kom dan een keer kijken in De Brink of speel lekker met ons mee!"

Kramen op kerstmarkt Bemmel 13 december

BEMMEL - Op 13 december vindt weer de traditionele kerstmarkt in Bemmel plaats. Het belooft dit jaar nog grootser te worden als afgelopen jaar met o.a. een levende kerststal en een mini-kinderkermis.


Daarnaast is er weer een heerlijke Proeverij op de Markt, treden weer een 7-tal koren op en is er twee dagen "Kunst in het Kasteel de Kinkelenburg" te bewonderen. De kerstmarkt in Bemmel staat garant voor zowel een groot aantal bezoekers als een gezellige sfeer.

Het is nog steeds mogelijk voor zowel hobbyisten als commerçanten om een kraam te huren. De prijs voor hobbyisten is Euro 30,- en voor commerçanten Euro 65,-.

Inschrijven kunt u via de website www.kerstmarktbemmel.nl onder het kopje inschrijven . Op deze website vindt u ook alle verdere informatie over de kerstmarkt Bemmel 2015. Wij zien u graag op onze kerstmarkt in Bemmel op 13 december 2015.

Winkelcentrum de Zilverkamp organiseert: Welkom Sint en Piet

HUISSEN - Winkelcentrum De Zilverkamp verzorgt op 28 november voor alle kinderen, gratis speculaaspoppen versieren.

Dit, omdat Sinterklaas weer is aangekomen in Nederland en dit dus gevierd mag worden. Wil je liever een chocolade topping/discodip/van alles wat als versiering? Kies uit wat jij het allerlekkerst vindt. Deze activiteit zal plaatsvinden bij de gele kraam in het winkelcentrum van 10.00 tot 13.00 uur.

Voor de complete agenda en foto's kunt u terecht op: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.nl.

Landelijke collecteweek Leger des Heils

LINGEWAARD - Dit jaar gaan er meer dan achtduizend collectanten op pad voor de landelijke collecte van het Leger des Heils. De collecte wordt gehouden van 30 november tot en met 5 december 2015. De opbrengst wordt gebruikt voor het sociaal-maatschappelijke werk van het Leger des Heils in Gelderland. Zie voor meer informatie op www.legerdesheilsgelderland.nl en www.legerdesheils.nl/collecte.

Majoor Bosshardt zette zich met ziel en zaligheid in voor haar medemens. Onbaatzuchtig en liefdevol tot op het bot. Haar jarenlange strijd voor de kwetsbaren in onze samenleving inspireert het Leger des Heils nog steeds om het goede te doen en actief hulp te bieden aan de medemens. Daarvoor hebben we uw hulp hard nodig. Help mee, geef aan de collectant van het Leger des Heils.

Slagwerkgroep Volharding gepromoveerd

HUISSEN - Op zaterdag 14 november heeft de slagwerkgroep van muziekvereniging Volharding deel genomen aan het podiumconcours voor slagwerkgroepen in Drachten.

De twintig zeer enthousiaste leden van slagwerkgroep Volharding Huissen hebben onder leiding van hun al even enthousiaste dirigent Melvin Puijn een onwaarschijnlijk goed resultaat behaald op het podiumconcours.

Het jaar 2015 was bedoeld als een jaar om ervaring op te doen voor deze jonge groep. Na deelname aan het NK in Assen afgelopen januari is een half jaar keihard gewerkt aan het nieuwe programma. Met dit programma, bestaande uit de muziekstukken Curse of Tortuga, Passio Laurentio en Wit Licht, is de groep zaterdag 14 november op concours gegaan met als resultaat een totaal van 88,92 punten! Dit betekent een eerste prijs en promotie naar de tweede divisie.

Een selectie uit de opmerkingen van de jury: 'mooie club met veel mogelijkheden, genoten van jullie optreden, sfeervol, prima paukensolo en strakke drums, zeer origineel en enorm creatief'.

Collecteweek in gemeente Lingewaard

LINGEWAARD - Vrijwilligers van het Leger des Heils collecteren van 30 november tot en met 5 december in gemeente Lingewaard. De opbrengst is bestemd voor het buurtwerk, waarmee het Leger op een bijzondere wijze maandelijks vele mensen in buurten bijeen brengt tijdens inloopochtenden of -middagen. Zo strijden we tegen eenzaamheid en sociale uitsluiting.

Steeds meer mensen doen een beroep op de hulp van het Leger des Heils. Bijvoorbeeld in de vorm van voeding, gebruikte kleding of schuldhulpverlening. Een groeiende groep mensen heeft moeite om het hoofd boven water te houden. Bovendien voelen steeds meer mensen zich eenzaam.

Het Leger des Heils wil mensen helpen die hulp nodig hebben en nergens anders terecht kunnen. Iedereen kan een beroep doen op het Leger des Heils, ongeacht achtergrond of levensovertuiging. Het afgelopen jaar hielp het Leger des Heils bijna 60.000 mensen met professionele zorg en begeleiding: van maatschappelijke opvang tot verslavingszorg en van jeugdzorg tot reclassering. De deuren van buurtsteunpunten en korpsgebouwen staan voor iedereen open. Wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd.

Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven, krijgt het Leger des Heils geen subsidie. Daarom zoekt het Leger mensen die willen helpen, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan. Onder de noemer 'Samenleven doe je dus niet alleen', organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte.

Klassieke en moderne dans voor volwassenen in Bemmel

BEMMEL- Stichting Streekballetschool Overbetuwe, de SBOB is per 16 november gestart met twee nieuwe cursussen voor de volwassenen in Bemmel. Elke korte cursus bestaat uit tien lessen met als doel, kennis te maken met de moderne en klassieke dans.

Op maandagavond staat klassiek ballet op het programma van 20.00 tot 21.00 uur. Klassiek ballet is de basis van alle danstechnieken. Over de hele wereld wordt er gedanst volgens de principes van het klassiek ballet. Binnen de klassieke les wordt er onder meer gewerkt aan souplesse, sterk en soepel maken van de spieren, creativiteit en muzikaliteit. Klassiek ballet is een heerlijke manier om fit en soepel te blijven, geschikt voor jong en oud.

Op vrijdagochtend wordt een lesuur moderne dans gegeven van 11.00 tot 12.00 uur. Moderne dans is gebaseerd op alledaagse, natuurlijke bewegingen zoals lopen, rennen, springen, vallen, draaien en zwaaien. Deze dansvorm is ontstaan als reactie op het Romantische Klassieke ballet. In tegenstelling tot het trotseren van de zwaartekracht bij Klassiek is het gebruik van de zwaartekracht juist essentieel.

Beide lessen worden gegeven door docente Mirjam Scheepers, in het Cultureel Centrum de Kinkel in Bemmel. De lessen worden gegeven op beginnersniveau en de kosten van cursus bedragen tachtig euro.

De SBOB heeft in Bemmel al veel danslessen op het lesrooster staan voor jeugd vanaf drie jaar, en hoopt met de nieuwe lessen voor volwassenen daar een mooie aanvulling aan te geven. Op de locaties in Gendt, Zetten en Elst zijn al goedlopende volwassen groepen in de vormen jazz en modern.

Wilt u eens proberen of het iets voor u is? Meld u dan nu aan voor een gratis proefles. Dit kan via onze mail contact@sbob.info. Tijdens de gehele cursus is het mogelijk om in te stromen, de kosten worden aangepast op het moment dat u begint.

Op de website www.sbob.info is alles vinden over de verschillende dansstijlen die aangeboden worden en het actuele rooster.

Sint en Pieten in Gendt

GENDT - Zondag 15 november kwam Sinterklaas met zijn pieten weer aan in Gendt. Dat ging dit jaar niet zo gemakkelijk als voorgaande jaren. Het was storm op de waal. De wind blies hard en de pieten moesten hun baret goed vasthouden.

Onder grote belangstelling kwamen twee boten aanvaren. Op de eerste boot de pietenband en op de tweede boot Sinterklaas met z’n hoofdpiet en de strooipieten. Eenmaal veilig aan wal werd Sinterklaas welkom geheten door jeugdburgemeester Gijs Teunissen en burgemeester Marianne Schuurmans. Na de hartelijk woorden van beide burgemeesters en de vendelhulde door Jong Sebastianus vertrok de stoet richting het centrum in Gendt.

Eenmaal in het centrum werd op het Julianaplein Sinterklaas ontvangen door de voorzitter van de Gendtse Winkeliersvereniging, Henk Gertsen. Daarbij werd de aftrap gegeven voor de decemberactie van de winkeliers. De harmonie zorgde voor de muzikale bijdragen. Ook de pietenband liet van zich horen.

Aansluitend ging Sinterklaas naar Providentia. Zoals al jaren is het daar enorm druk. Veel kinderen willen Sinterklaas een handje geven. Het was een leuk feest met veel muziek en dans. Na afloop van het programma kregen de kinderen allemaal nog een zak snoep en cadeautje. Sinterklaas maakte ook nog even van de gelegenheid gebruik een bezoek te brengen aan Sint-Jozef. De ‘kinderen’ in Sint-Jozef genoten zichtbaar van het bezoek.

Huldiging bij KWF Gendt

GENDT - Vorige week heeft de KWF Kankerbestrijding vijf collectanten in het zonnetje gezet. Willy Evers, Han Versteegen, Diny Seegers voor veertig jaar kregen een tinnen collectebusje. Louise Weideveld voor 25 jaar een zilveren speld. Geert Bookelmann - Claudie Milder 12,5 jaar. ieder een bronzen speld. Bloemsierkunst De Gent had voor eenieder een mooi boeket geschonken, dit alles werd zeer gewaardeerd.

Onder het genot van een kopje koffie werden er nog heel wat herinneringen opgehaald . Willy moest voor 40 jaar terug gewoon de collecte gaan lopen, omdat oom en tante 'De Beyer' dat organiseerde, Han, Dinny, Geert, Claudie, Louise. Die hadden zich spontaan aangemeld, ze willen allen nog vele jaren collecteren. "Als u ook eens wil collecteren voor KWF Kankerbestrijding, neem dan contact op met Geert Kerkman: 0481 423429."

Natuurgidsen Stichting Lingewaard Natuurlijk bijgeschoold

BEMMEL - Bijen, waaronder honingbijen, zijn belangrijk voor onze omgeving. Ook voor natuurgidsen is het belangrijk over bijen iets te weten. Daarom organiseerde Stichting Lingewaard Natuurlijk samen met imkerafdeling Oost-Betuwe de cursus ‘Kennismaken met de honingbij’.

De cursus werd verzorgd door Adriaan van Egmond en bestond uit twee theorieavonden en twee praktijkbijeenkomsten. Onlangs werd in De Veldschuur in Bemmel aan de enthousiaste deelnemers, grotendeels natuurgidsen, het certificaat overhandigd.

Sponsor bedankt

HUISSEN - Voorzitter Lambert Neijenhuis van v.v. Jonge Kracht en Theo Huisman van Huismansport 2000 tekenen een langdurig kledingcontract. Ook gaat onze dank uit naar Deventrade en Schraven BV.

Samen maken deze sponsoren het mogelijk dat de teams er de komende jaren netjes bijlopen.

Gezellige middag Zonnebloemafdeling Bemmel Haalderen en Ressen in De Veldschuur

BEMMEL - Woensdag 4 november werden zestig gasten van de afdeling Bemmel Haalderen en Ressen verrast met een muzikaal optreden van de groep Diato 48 in De Veldschuur van Bemmel.

Met elkaar aan tafel gezellig praten onder het genot van koffie, cake een hapje en een drankje. Voor ieder wat wils. De drie accordeonisten van Diato 48 wisten de juiste snaar te raken, ze speelden veelal bekende nummers uit de oude doos. Na een spannende bingo, waar leuke prijzen te verdienen waren, kregen de gasten broodjes en soep aangeboden. De heerlijke soep werd gemaakt door leerlingen van het Pro College van Bemmel .

Dankzij sponsoring van Atletiek en Skeelervereniging BOD de Sprinters, de gastvrijheid van de vrijwilligers van De Veldschuur en de inzet van vele vrijwilligers van de Zonnebloem, kan men terugzien op een geslaagde middag.

Van de coachtafel naar de keukentafel…

ANGEREN - Ieder kind komt weleens in een periode waarbij het niet zo lekker in zijn vel zit. Dit kan zich thuis of op school op verschillende manieren uiten (concentratie-, werkhoudings- en motivatieproblemen, omgaan met emoties en zelfvertrouwen et cetera.). Als ouder krijg je dan 'negatieve' signalen van en over je kind.

Gelukkig zijn er volwassenen, die zien en durven erkennen, dat het kind soms een handje nodig heeft. Kindercoach Jenny reikt graag dat handje aan, met kortdurende en laagdrempelige begeleiding. ' Het kind staat bij mij centraal. Ik vind het belangrijk dat kinderen zichzelf echt leren kennen en op zichzelf leren vertrouwen. Wat kan het kind goed en waar heeft het moeite mee. En vooral welke vaardigheid/ oplossingen heeft dat kind nodig om lastige situaties te verbeteren. Uit ervaring weet ik dat kinderen deze oplossingen zelf goed weten te vinden en daarmee succeservaringen durven op te doen.' aldus Jenny van Aalten. Als coach begeleidt ze kinderen vanaf zes jaar om eigen, haalbare doelen te bereiken. Het is ook belangrijk dat kinderen zichzelf leren accepteren zoals ze zijn, ze mogen tevreden zijn met zichzelf. Het is goed dat kinderen leren de eigen mogelijkheden te erkennen en toepassen. Op basis van de huidige ervaring weet ze dat ze niet alleen iets voor kinderen kan betekenen, maar juist ook voor ouders.

'Ik versterk en vertrouw op de samenwerking tussen kinderen, ouders en leerkrachten, zodat het welbevinden van het kind verbetert. ' vertelt van Aalten. Ze streeft erna om de oplossingen van de coachtafel naar de keukentafel te verplaatsen, zodat kinderen en ouders na het begeleidingstraject, samen weer sterker verder kunnen, met een positieve ervaring en meer zelfvertrouwen.

Kindercoach Jenny, Kampstraat 22 Angeren, www.kindercoachjenny.nl of 06 57330774.

Gratis DNEye oogmeting bij Berendsen Optiek & Optometrie

HUISSEN - Dinsdag 1 december kunt u bij Berendsen Optiek aan het Raadhuisplein in Huissen terecht voor een gratis DNEye oogscan.

"Het meest geavanceerde automatische oogmeetinstrument ter wereld staat dan in een unieke caravancombinatie bij Berendsen Optiek voor de winkel. Dit apparaat meet uw ogen 25 keer nauwkeuriger dan tot nu toe mogelijk was.

De DNEye oogscan in combinatie met een oogmeting van een van onze gekwalificeerde medewerkers zorgt voor de meest zuivere brillenglazen ooit. Voor een uitgebreid optometrisch oogonderzoek kunt u op afspraak ook terecht bij onze optometrist, hij werkt nauw samen met de huisartsen en oogartsen.

Profiteer van deze unieke kans om uw persoonlijke DNEye oogscan te laten maken en bel voor een afspraak: 026 3255323. Nu gratis en met een kortingscheque ter waarde van 100 euro bij aanschaf van een paar DNEye aangemeten multifocale brillenglazen!

Ook is deze dag een visagiste van de het bekende cosmeticamerk Beni Durrer bij ons aanwezig. U kunt een afspraak maken voor een gratis deskundig make-up advies op deze dag, bel ons! Beni Durrer cosmetica is hypoallergeen en dierproefvrij, ook ideaal voor contactlensdragers. Wij heten u van harte welkom, altijd en speciaal op dinsdag 1 december."

Drukke geslaagde sponsorbijeenkomst Home Garden Shop

GENDT - Sponsors en leden van de Club van 100 van Sportclub Bemmel waren maandag 16 november te gast bij Home Garden Shop in Gendt, de specialist in de regio op het gebied van sanitair, tegels, natuursteen en haarden. Het bedrijfsbezoek aan de kersverse rugsponsor van de selectie van Sportclub Bemmel bleek een schot in de roos.

Na een gastvrije ontvangst met koffie en 'bubbels' opende Maurice Gubbels namens de sponsorcommissie de avond. Het nieuwe uit- en thuistenue werd geshowd door de aanwezige selectiespelers Rob Vonk, Dick Hendriks, Ricky Houterman en Bram van der Sluijs. Vervolgens kreeg trainer Stefan Muller nog even het woord om zich voor te stellen.

Daarmee was het de beurt aan Patrick van Merm en Jos Ebbers om de gasten namens Home Garden Shop mee te nemen in hun 'wondere' wereld van water en vuur, oftewel badkamers en haarden. Het sponsorgezelschap werd rondgeleid door de twee fraaie toonzalen van Home Garden Shop in Gendt. Op deze manier kreeg eenieder een goede indruk van het brede assortiment en de laatste trends op het gebied van badkamers en haarden. Na de rondgang door het bedrijf was het tijd voor een gezellige borrel. Onder het genot van een drankje en een hapje werd er nog (heel) lang nagepraat.

Nieuwe site, Facebook en events markeren 15-jarig jubileum Volop eindejaarsactiviteiten in jarig Buitenpoort

De vorige Herenzitting Huissen in De Buitenpoort was top. Voor de komende editie zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

HUISSEN – De Buitenpoort heeft een rijke historie. Huidige uitbaters Herman en Bianca hebben inmiddels ook al een behoorlijke geschiedenis in/met het multifunctionele horecabedrijf in hartje Huissen. Samen met team en gasten vieren ze hun 15-jarig jubileum. Gemarkeerd door nieuwe site en volop events.

De geheel vernieuwde website is maandag 23 november 'live' gegaan. Met veel (meer) foto's, duidelijke tekst en uitleg, tips én een virtuele tour door het multifunctionele horecabedrijf aan de Helmichstraat 1 in Huissen. Gastvrijheid ten top, je deuren al op internet openen. Tel bij de nieuwe site de nadrukkelijke en vaak ludieke aanwezigheid van De Buitenpoort op Facebook op en merk dat noviteiten en een rijke geschiedenis en vertrouwd gastheerschap prima hand in hand gaan. Check: www.debuitenpoort.nl en Facebook.com/debuitenpoorthuissen.

Volop events
De Buitenpoort heeft zich de afgelopen vijftien jaar als een specialist op het gebied van huwelijks-, bedrijfs-, verjaardags- en alle andere denkbare feesten bewezen. Tot volle tevredenheid van haar gasten. Daarnaast is het ook op evenementengebied zeer breed georiënteerd. Van carnaval tot kermis, van danceparty tot Deutsche Mittag en van rustig solo-optreden tot rockconcert. En alles daar tussenin.
Ook eind dit jaar nog volop events. Op donderdagavond 10 december de inmiddels behoorlijk beruchte en goed bezochte Jamsessie, inclusief open podium. Op zaterdag 12 december Huissen bij Kaarslicht, zaal open: 18 uur en muziek van Flashback.Oud en nieuw
Op zondag 13 december de Herenzitting Huissen (nog enkele kaarten beschikbaar, mail snel naar info@debuitenpoort.nl), op zaterdag 19 december een vlammend rockconcert van de landelijk bekende band Candybar Planet (zie www.tlhpresents.nl). En dan is er nog dé Oud en Nieuw Party van de regio in de nacht van 31 december op 1 januari (vraag snel via www.debuitenpoort.nl je kaarten aan!). ,,We zien jullie graag terug in De Buitenpoort'', aldus Herman en Bianca. ,,En anders alvast heel fijne decemberdagen!"

Actie voor behoud hoogstam fruitboomgaard in Gendt

GENDT - Wie in Gendt kent niet de appelboomgaard aan de dijk bij Huis te Gendt aan de Burgemeester van der Meulenlaan? Ieder jaar kan iedereen er gratis lekkere appeltjes plukken van allerlei oude appelrassen.

De boomgaard die in 1990 is aangeplant na de dijkverzwaring is publiek bezit maar heeft dringend snoeionderhoud nodig anders is het zo gebeurd met de bomen en het appeltjes plukken. Het zou fijn zijn als een clubje Gendtenaren dit snoeien jaarlijks voor zijn rekening wil nemen. Enkele Gendtenaren hebben de koppen bij elkaar gestoken en contact gezocht met de gemeente en Lingewaard Natuurlijk, zij juichen de ideen voor deze boomgaard toe. Lingewaard Natuurlijk ondersteunt dit initiatief.

Op woensdag 9 december is er een informatiebijeenkomst in SKC De Leemhof, aanvang 19.30 uur waar vrijwilligers zich ook kunnen aanmelden voor dit boomgaardproject. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cor van Dalen, e-mail: vandalen@lingewaardnatuurlijk.nl telefoonnummer 0481 462663 of Maarten Peters, e-mail: empeel12972@zonnet.nl telefoonnummer 0481 355623.

Chocoladeletters, die haal je bij Banketbakkerij Gerritsen

Foto: Nick van Boxtel

HUISSEN - De donkere dagen staan voor de deur! Dat betekent lekker thuis op de bank, met de Sint en naast de kerstboom, een dampende beker thee in je ene hand en een doos vol chocolade in de andere. Niet zomaar chocolade, maar echte ambachtelijke chocolade van Robert's Chocolate, de 'private label Chocolade' van banketbakkerij Gerritsen (voormalig Palino)!

Chocoladeletters of kerstklokken, met kleurtjes of logo's, voor particulieren of bedrijven, Robert's Chocolate maakt voor ieder wat wils! Laat de feestdagen nog gezelliger worden met heerlijk bereide chocolade uit uw eigen regio! Dat is pas smaakvol genieten... bij Banketbakkerij Gerritsen!

Robert's Chocolate is een private label van Banketbakkerij Gerritsen | Langestraat 32, Huissen | 026-3252862 | info@banket-bakker.nl | www.banket-bakker.nl

Zaterdag Oordupkesfestival De Roskam De Blauwe Pony '81: Neie Vulles ien de Stal!

Foto: C.V. De Blauwe Pony '81

BEMMEL - Traditiegetrouw gaat De Blauwe Pony ’81 het seizoen van start met haar beroemde Oordupkesfestival of te wel het ODF. Op zaterdag 28 november wordt voor de 34e keer het Oordupkesfestival van de Blauwe Pony gehouden en het belooft weer een spektakel van jewelste te worden.

Voorafgaande aan de 'strijd' zal echter de Presidentswisseling plaatsvinden. Marcel Leijser, gedurende vijftien jaren het gezicht van De Blauwe Pony ’81, zal deze avond afscheid nemen en zijn scepter overdragen.

Naar verwachting zullen ze in De Roskam weer 'met de benen buiten hangen' en met artiesten zoals: Menno J en de Pins, winnaars ODF 2014, De Toekie Girls, Flirtie Toepers, de Bon-Bonnetjes in Rosso, de Piejassen, Vengacarnaval en de Stamgasten, kan het niet anders dan dat het weer een spetterende avond gaat worden.

Wie gaat er door naar de Barrage tijdens de Pronkzitting van de Blauwe Pony op zaterdag 30 januari? Voor wie kiest het publiek en kan met de Publieksprijs naar huis? En voor wie, o wie, is de Belofte (aanmoedigingsprijs)? Kom dat zien, kom dat zien en breng uw stem uit!

Zaterdag 28 november 34ste Oordupkesfestival C.V. De Blauwe Pony '81 De Roskam Bemmel. Aanvang programma 20.11 uur. Zaal geopend vanaf 19.30 uur. Entree voor niet-leden 7,50 euro.

Actie4kids: schoendoosactie 2015

BEMMEL - Ook dit jaar doen wij, de protestantse kerk, weer mee aan de Actie4kids waarbij men een of meerdere schoenendozen vult met spullen voor kinderen in ontwikkelingslanden. Op veler verzoek, voegen we een lijst toe van belangrijke dingen die in een schoenendoos horen.

Neem een normale maat schoenendoos en versier of beplak deze met cadeaupapier (doos en deksel apart). Bedenk of je een doos wilt maken voor een jongen/meisje en voor welke leeftijd: 2-4 jaar, 5-9 jaar of 10-14 jaar. Stop alleen nieuwe (of zo goed als nieuwe) spullen in de doos.

Begin met de volgende basisartikelen: Etui met 3 (nieuwe) pennen, 3 potloden, puntenslijper, gummetje. Tandpasta, tandenborstel, zeep, washandje. Schriften en een knuffeltje (heel belangrijk).

Maak een keus uit de volgende spullen, totdat de doos lekker vol is; Schoolspullen: kleurpotloden, liniaal, schrijfblok, stiften, (geen stiften in verband met uitdrogen), gewone schaar met stompe punt! Toiletartikelen: kam/borstel, spiegeltje, toilettasje, haarspelden/haarelastiekjes, armbandje, ketting, shampoo enzovoort. Speelgoed: popje, autootjes, kleine bal, jojo, knikkers, ballonnen, bellenblaas, muziekinstrumentje, springtouw, spelletje, knutseltjes, enzovoort. Andere artikelen: sokken, ondergoed, pet, T-shirt, plastic bekertje, dunne draagtas.

Wat doe je niet in de doos: snoep en dergelijke, oorlogsspeelgoed, spullen met scherpe punten, geen glas, geen huishoudelijke artikelen, en beperk plastic verpakkingsmateriaal. Plak de doos niet dicht, maar doe er een (post)elastiek omheen.

We willen u vragen om de transportkosten (5,00 euro) te delen met ons, dus ieder de helft. Doe het geld (2,50 euro) in een envelop en lever het samen met de doos in op mevrouw I. Kuik-Moed Oosteind 8 Bemmel; 0481 463507 (inleveren kan tot en met 12 december).

Volle winst Tweestroom dames-1 en dames-4

GENDT - Tweestroom-DS1 ontving Pegasus-DS6 en won de wedstrijd.(4-0). Het de derde opeenvolgende maximale score. Onze dames komen beter in hun spel, dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Dames-3 bezocht Trivos-DDS6 en won alleen de tweede set. Het was een slechte wedstrijd, dus terecht verlies.(3-1). Tweestroom-DS4 ontving Heijendaal-DS12. De eerste drie sets werden vrij gemakkelijk gewonnen. In de vierdde set haperde het, nipte winst.(25-23). Ook hier weer een maximale score.(4-0). Tweestroom-HS1 ontving Pegasus-JS8 en verloor alleen de 2de set nipt.(23-25) De andere sets werden ruim gewonnen.( 3-1).

Tweestroom-MA1 ontving ASgilitas-MA1 en speelde goed mee voor de winst. Helaas werd de tweedde set nipt verloren.(24-26) In de andere set werd goed gestreden, maar net goed voor de winst.(0-4). Meisjes-MA2 ontving Agilitas-MA2. Het werd een spannende strijd met over en weer de setwinst. De vijfde set moest de beslissing brengen, maar helaas die verloren.(2-3).

Mixe-jongens-JB1 bezocht Smash'68-JB1 en verloor de 1ste set nipt.(26-24) De andere set werden degelijk gewonnen.(1-3). Tweestrooom-MB1 ontving Dynamo Tubbergen-MB2 en kon niet voldoende tegenstand bieden voor de setwinst.(0-4). Meisjes-MB2 bezocht Trivos-MB3 en won de strijd.(0-4). Alleen de derde set werd er nipt gewonnen.(23-25). Tweestroom-MC1 ontving de koploper Halley-MC2. Men bood goede tegenstand, maar niet voldoende voor een setwinst.(0-4). Meisjes-MC2 bezocht Trivos-MC2 en kwam er niet aan te pas.(4-0). Ook de recreanten dinsdagmorgen groep speelde thuis tegen Kidang-2 en won deze strijd.(2-1).

Opbrengst collecte Alzheimer Nederland in Bemmel 3828,01 euro

BEMMEL - De collecte van Alzheimer Nederland heeft in Bemmel, in de week van 9 tot en met 14 november 3828,01 euro opgebracht. De organisatie bedankt hiervoor alle gulle gevers en alle actieve collectanten. Zonder deze collectanten was dit prachtige resultaat niet bereikt! Ook de organisatoren, enorm bedankt voor jullie inzet de afgelopen weken!

Alzheimer Nederland werkt al dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie - waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is - en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 52 regionale afdelingen en 220 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk netwerk. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie. De stichting is volledig afhankelijk van particuliere giften.

Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe. Eén op de vijf mensen wordt door de ziekte getroffen.. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland. Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. En daarvoor is veel geld nodig.

Word ook collectant

Alzheimer Nederland roept mensen die een paar uur tijd over hebben op om volgend jaar ook mee helpen als collectant. Opgeven kan bij: Bianca van Brandenburg, collectebemmel@gmail.com of via www.alzheimer-nederland.nl/collecte of via 033 3032661.

Parencompetitie bridgeclub Gendt

GENDT - De leden van bridgeclub Gendt hebben weer hun vijfde avond in de tweede competitieronde gespeeld. Daarom werden na afloop de standen in de verschillende lijnen opgemaakt en beoordeeld wie voor promotie dan wel degradatie in aanmerking kwamen.

De C-lijn werd aangevoerd door de heren Gerard Peek en Jos Roelofsen met 55,32 procent. Het paar Wim van Bon en Alex Cornelissen eindigde als tweede met 54,88 procent en Marian Berns en Fokke Kijlstra behaalden de derde plaats met 54,58 procent. Deze drie paren gaan over naar de B-lijn. In de B-lijn promoveerden als eersten de dames Natalie da Costa en Bartje Romeijn met 55,22 procent. De tweede plaats was voor de heren Geert van Gellecum en Heijmen Hegeman met 54,81 procent, gevolgd door de dames Thea Cornelissen en Bets Ekels als derden met 53,58 procent. Zij spelen de volgende ronde in de A-lijn. De laagst eindigende drie paren gaan terug naar de C-lijn. In de A-lijn presteerden Ellen Groenen en Jannie van de Werken deze ronde het best met 58,80 procent. Het paar Toos en Nico van Alst volgde op enige afstand als tweede met 55,38 procent en als derde eindigden de heren Ad Augustin en Arie Puiman met 54,22 procent. Ook hier doen de minst scorende drie paren een stapje terug.

Optreden Vanallis bij Mona's

OOSTERHOUT - Vrijdagavond 27 november om 22.00 uur is Vanallis te beluisteren bij Mona's eet en drinkfestijn op de Griftdijk 201 in Nijmegen (voorheen Oosterhout).

Vanallis speelt voornamelijk 60-70-80'er jaren muziek te denken aan Beatles, Elvis, CCR en Joe Cocker met af en toe een twist naar Valerie, Amy en Caro Emerald et cetera.

Lokroep voor gepassioneerde ‘oud’-volleybal(st)ers

GENDT - Vind je volleybal ook één van de leukste sporten? Heb je deze sport in het verleden ook met veel passie beoefend? Ben je in de gelegenheid om meer tijd voor jezelf vrij te maken en van de huisbank af te komen? Sta je open voor nieuwe sociale contacten? Wil je enerzijds weinig verplichtingen en anderzijds toch ‘op niveau’ spelen?


Dan biedt sportvereniging Tweestroom in Gendt wellicht voor jou de juiste oplossing! Tweestroom wil graag met deze groep belangstellenden kennis maken! "Afhankelijk van de aanmeldingen, zijn wij van plan van de ‘inloopgroep’ een team te creëren waarbij men op niveau en in competitieverband kan spelen. En na afloop van de wedstrijd kan er onder het genot van een drankje nog gezellig nagebabbeld worden."

"Is je interesse gewekt en wil je meer informatie, neem gerust contact op met Tweestroom: via de website www.tweestroomsv.nl of bel Hennie Derksen, 06 14 443320. "

In een Oogopslag

woensdag 25 november
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

zaterdag 28 november 1e weekend van de Advent; 2e collecte voor de bisschoppelijke Adventsactie
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor.

zondag 29 november 1e zondag van de Advent; 2e collecte voor de bisschoppelijke Adventsactie
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

zondag 29 november OLV van Zeven Smarten Haalderen, De ARK
Kinderviering met Pastor van Cuijk, Kinderen (en volwassenen) zijn van harte uitgenodigd om Adventskransen te maken.

woensdag 2 december
09.30 St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - De tweede competitieronde is inmiddels afgesloten. Vooral in de A-lijn was er een spannende eindstrijd. De scores vertoonden een miniem verschil.

Hans en Steef eindigden in de A-lijn op de eerste plaats met een percentage van 56,94%, gevolgd door Clara en Piet als goede tweede met 56,41%. Derde werden Erik en Jaap met 56,11%, vierde Paul en Wim met 55,43%. Als vijfde eindigden Annet en Piet met 52,72%.

De bekerwinnaars kwamen ditmaal uit de B-lijn. Yvonne en Ger wisten de zege te behalen met een percentage van 58,72%, de hoogste score in beide lijnen. Zij mochten dan ook de wisselbeker in ontvangst nemen, alsmede de waardebon beschikbaar gesteld door onze sponsor Jansen Totaalwonen. Tweede werden Henny en Liz met 56,74%, derde Jolande en Gonny met 54,21%. Als vierde eindigden Corry & Lyt met 53,22% en vijfde Elly en Trees met 52,33%. Deze vijf paren promoveren naar de A-lijn.

"Interesse om meer te weten over de bridgesport en Doublet in het bijzonder? Bel of e-mail ons secretariaat: Erik Willems: 06 46204302; e-mail secretariaatdoublet@mail.com of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030."

Brei - & Haakcafé in Bemmel nu ook op vrijdagochtend

Vrijwilligsters Tanja Theunnissen en Gerrie Schluter coördineren het Brei- en Haakcafé

BEMMEL - Wegens succes en toenemende vraag gaat het Brei- & Haakcafé in Bemmel voortaan twee keer per week plaatsvinden. Naast de dinsdagochtend kunnen nu ook op vrijdagochtend inwoners van Lingewaard aanhaken voor een gezellige creatieve ochtend. Dit is natuurlijk geheel te danken aan de twee enthousiasme vrijwilligsters die het Brei- & Haakcafé coördineren.

Het Brei- & Haakcafé wordt gehouden in de winkel en ontmoetingsplaats Makers & Merken in Bemmel. Door de vruchtbare samenwerking tussen SWL en Driestroom is Makers & Merken een uiterst geschikte locatie voor inwoners in Lingewaard om elkaar te treffen en deel te kunnen nemen aan creatieve en educatieve activiteiten (bijvoorbeeld het Familiekracht Café). Brei & Haakcafé (kosten: twee euro voor koffie/thee) is op dinsdag en vrijdag van 10.00 - 11.30 uur op de Markt 49 (ingang Dorpsstraat) - Bemmel; 0481 450745; Facebook: makersenmerken; www.makersenmerken.nl.

Over & Weer kledingruil bestaat een jaar

BEMMEL - Vorig jaar op 30 november opende Over & Weer kledingruil haar deuren op De Houtakker. We begonnen met een dag per week en al snel werd dit uitgebreid naar drie openingsdagen per week. Inmiddels hebben we vierhonderd ingeschreven klanten die regelmatig gebruik maken van de kledingruil.

Een groep van ongeveer vijftien vrijwilligers runnen samen met participanten van Driestroom de kledingruil. De professionele achterwacht en coördinatie ligt in handen van Stichting Welzijn Lingewaard en Driestroom. Inmiddels is er een goede samenwerking met Vluchtelingenwerk en andere doorverwijzende organisaties. Over & Weer kledingruil sluit zichtbaar aan bij een vraag uit samenleving en blijkt een prima plek waar vrijwillige inzet gecombineerd wordt met werkervaringsplekken voor mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt. Tevens wordt door dit initiatief hergebruik gestimuleerd. Zo slaan we meerdere vliegen in een klap!

Om het eenjarig bestaan te vieren zullen we op dinsdag 1 december voor iedere klant een lekker kopje koffie of warme chocolademelk met iets lekkers klaar hebben staan. Als leuke actie is er de hele week voor Sinterklaas een speelgoed weggeeftafel!

Komt dat zien op dinsdag 1 december 9.30 -14.00, woensdag 2 december 9.30 -16.00; donderdag 3 december 9.30 -14.00 uur.

Over & Weer kledingruil, Houtakker 8a, Bemmel.

JOP officieel geopend

BEMMEL - Met het overhandigen van de sleutel van de prullenbak door Jan Duijf, een van de initiatiefnemers, aan de jongeren werd de JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) afgelopen zaterdag officieel in gebruik genomen. Jongeren in Bemmel hebben nu een eigen plek, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en, zolang ze geen overlast veroorzaken, hun gang gaan. Met hen is afgesproken dat zij zelf de locatie schoonhouden. SWL faciliteert en begeleidt hen daarin.

Na gesprekken met jongeren, omwonenden, politie, wijkplatform en SWL jongerenwerk is ervoor gekozen het ontwerp van architect Hubert van Keulen te realiseren op Het Kinkelplein. De realisatie van de JOP is mede tot stand gekomen door de inbreng van de jongeren zelf. Zij hebben zelf de graafwerkzaamheden voor hun rekening genomen. Aannemersbedrijf Van Gameren heeft daarnaast ook leerlingen van het OBC uit Huissen ingezet om al het metselwerk (8000 gevelstenen), geschonken door Caprice, te realiseren.

Abacus en Borgwal winnaars van ONS schooldamkampioenschap

Het winnende team van Abacus

HUISSEN - Op de woensdagmiddagen 11 en 18 november is het ONS schooldamkampioenschap 2015 van de gemeente Lingewaard gespeeld. Zestig kinderen waren volop in de weer om deze felbegeerde titel te bemachtigen in de groepen 5/6 en 7/8.

Bij groep 5/6 was het eerste viertal van De Borgwal uit Bemmel oppermachtig en won de titel door ongeslagen te blijven. Met liefst 34 punten uit achttien gespeelde wedstrijden ontvingen zij onder groot applaus en luid gejuich de wisselbeker uit handen van Joop Hendriksen, voorzitter damvereniging VBI.
Het derde team van Boemerang uit Huissen slaagde er in om de tweede plaats te bemachtigen, terwijl de spelertjes van de Borgwal 2 de beker voor de derde plaats ontvangen.

Bij groep 7/8 was de Abacus 1 uit Huissen de sterkste met 25 punten uit vijftien wedstrijden, op de voet gevolgd door de Abacus 3. De winnaar van vorig jaar, Sterrenbos uit Huissen moest ditmaal genoegen nemen met de derde plaats.

Klaverjas- en jokertoernooi

DOORNENBURG - Op zondag 27 december is er een gezellig klaverjas- en jokertoernooi bij Eet- en Drinkfestijn De Waay.

Deze dag kost tien euro en u krijgt dan een heerlijke lunch verzorgddoor Eet en Drinkfestijn De Waay. Bij binnenkomst krijgt u een kop koffie met 'n oliebol. De lunch bestaat uit 'n kop soep, broodje kroket of frikandel en een broodje ham of kaas met koffie. Het begint om 10.00 uur, graag 9.30 uur aanwezig zijn. Er zijn leuke prijzen te winnen met het kaarten en we houden ook een loterij (0,50 per lot of 6 voor 2,50 euro). Opgeven kan bij angelaselman@hotmail.com of 026 3258034.

Edwin Peters van Showcase Licht en Geluid uit Ressen: 'Het gevoel, de belevenis. Daar draait het om!'

Foto: Edwin Peters van Showcase Licht en Geluid

RESSEN - 'We verkopen emotie, beleving en sfeer in de zaal'. DJ's en technische geluids- en lichtapparatuur kun je op veel plaatsen inhuren. Showcase biedt meer dan alleen techniek en weet elk feest of bedrijfsevenement tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Exclusiviteit, perfectie, persoonlijkheid en netheid zijn de kenmerken van Showcase Licht en Geluid.

Je kunt bij Showcase terecht voor het huren van een enkele microfoon als ook voor de complete aankleding van een feesttent, thuis of op het bedrijf op het gebied van DJ's, licht- en geluidstechniek. "Een bedrijfshal wordt door ons omgetoverd tot een gezellige feestzaal! Of een verjaardag aan huis in een chique privéfeest!", vertelt Edwin Peters, die per project ook samenwerkt met een vast team van professionele technici.

Velen kennen Showcase van vele regionale evenementen onder andere in kasteel Doornenburg en Stadsvilla Sonsbeek. Maar ook dichterbij huis: van de aankleding van veertien podia tijdens Dweildag in Bemmel. Van alle markten thuis en steeds naar wens van de klant. "We zijn sterk als het 'out-of-the-box' moet zijn. We houden ervan creatief mee te denken en altijd kwaliteit en exclusiviteit te leveren tegen een scherpe prijs!"

Showcase Licht en Geluid, Edwin Peters, Ressen; 06 262720000; www.showcase-rental.nl.

Een hoofdzaak op wintersport: draag een skihelm

Foto: Fedor Meuwsen

BEMMEL – Te veel ervaren wintersporters dragen (nog) geen skihelm tijdens het skieën of snowboarden. Kennelijk wordt er niet aan gedacht dat de meeste ongelukken op de piste worden veroorzaakt door een mede-pistegebruiker. Je kunt dus zelf misschien wel erg goed skiën / snowboarden, maar dan nog, kun je flink hoofdletsel oplopen door de onervarenheid van een ander.

De 'smoes' dat een helm niet comfortabel zit kan direct van tafel geveegd worden, want de skihelmen van tegenwoordig zijn licht van gewicht en juist zéér comfortabel om te dragen tijdens de wintersport. Mits de helm precies passend is uiteraard. "Kom daarom eens langs bij Peters Wintersport in Bemmel voor een professioneel advies. Bij Peters vind je skihelmen van onder andere de merken Giro, Salomon, Sinner en HMR. Stoere lichtgewicht helmen, voorzien van handige snufjes, zoals bijvoorbeeld het Salomon Air systeem. Hiermee pas je de helm aan, aan jouw meest ideale fit."

"In onze winkel horen we klanten wel eens zeggen dat ze vrezen, voor hun kinderen ieder jaar weer opnieuw een helm te moeten aanschaffen, omdat zij nog in de groei zijn. Dit is echter een misvatting; het hoofd van een kind groeit namelijk lang niet zo snel als de rest van het lichaam. Een helm kan dus aardig lang meegaan, voordat een kind eruit gegroeid is", aldus Wilton Peters, samen met echtgenote Jacqueline eigenaar van Peters Wintersport. Kom dus eens langs aan De Houtakker 6a in Bemmel, wij adviseren u graag! 0481 371296 / 06 20491388; www.peters-wintersport.nl.

Starter? Kom naar het Rabo Starterscafé

BETUWE - Rabobank Oost Betuwe organiseert met medewerking van Gemeente Overbetuwe en Gemeente Lingewaard op dinsdag 8 december het Rabo Starterscafé. Een avond speciaal voor startende ondernemers.

Het Starterscafé staat dit keer in het teken van 'Koude Acquisitie, een koud kunstje?!'. Startende ondernemers weten als geen ander dat het succesvol werven van nieuwe klanten noodzakelijk is voor de groei en bloei van hun bedrijf. Maar hoe pakt u dat in de praktijk aan? Hoe komt u bij potentiële klanten in beeld? En hoe zorgt u ervoor dat een zo groot mogelijk aantal ook daadwerkelijk overgaat tot zaken doen met u? In dit Starterscafé krijgt u een aantal tips en ideeën aangereikt en wisselt u van gedachten met andere starters.

Cecile Snijders van Breinkracht laat de aanwezigen op een interactieve manier kennismaken met het succesvol werven van nieuwe klanten. Naast deze inspirerende spreker is er voor de deelnemers volop gelegenheid om te netwerken en hun bedrijf te profileren.

Aanmelden
Het Starterscafé is bedoeld voor startende ondernemers en voor ondernemers die een eigen bedrijf willen starten. De avond wordt gehouden in café Bij Tante aan de Stationstraat 5 in Elst en is gratis toegankelijk, maar meld u wel even aan. Ga naar www.rabobank.nl/oostbetuwe voor meer informatie en om u aan te melden.

Sinterklaas vraagt hulp kinderen bij testen lekkernijen op koopzondag Snoepgoed van Sint proeven in Huissense winkels

Foto: Foto van Eimeren Huissen

HUISSEN - Psst, vaders en moeders. De Sint en zijn Pieten zijn op zoek naar kinderen die hen helpen om het beste snoepgoed uit te kiezen. Jullie kids mogen de lekkernijen testen in winkels in Huissen-centrum. Op (koop)zondag 29 november!

De Goedheiligman en zijn helpers hebben nog geen keuze kunnen maken voor het snoepgoed dat ze op 5 december willen uitdelen. Daarom is er in samenwerking met Ondernemers Vereniging Huissen de Proeverij van Sintsnoepgoed georganiseerd. En wel op (koop)zondag 29 november. In tal van winkels (met deelnameposter) in Huissen-centrum kunnen de kinderen testen hoe lekker ze de aangeboden zoetigheden vinden. Ze mogen hun oordeel invullen op een speciaal proefformulier. Dat moet voor 17.00 uur die dag worden ingeleverd bij Van Monique, de kinderkledingzaak in de Langestraat.
Uit alle inzendingen zullen Sinterklaas en zijn Pieten twee winnaars kiezen. Misschien zit uw kind er wel bij als de uitslag daags na de 'Proeverij' bekend wordt gemaakt en zij een mooie prijs (cadeaubon ter beschikking gesteld door Van Monique) hebben gewonnen!

Gratis presentjes
En als u nou vindt dat uw kind zo goed zijn/haar best heeft gedaan op Koopzondag en wel een cadeautje heeft verdiend, wandel dan even naar de Sint zelf. Die deelt de gehele middag (gratis) presentjes uit bij Broekman Mode. Al moet hij soms ook even zijn stramme benen strekken. Of zijn talrijke Pieten tot de orde roepen, die al dansend en grappend door de straten van het stadje van plezier huppelen. Én in de winkels verschijnen! Op de foto gaan vinden de Pieten een eer, dus flits maar raak.
De koopavond vóór het 'heerlijk avondje' is op vrijdag 4 december, de winkels in Huissen-centrum zijn dan tot 21.00 uur geopend. Uiteraard zullen de etalages in Sintstijl en -sfeer zijn. Proef hoe gezellig Sint-shoppen in Huissen is. Tot ziens ouders (en kinderen)!

Albert Heijn Bemmel tienjarig jubileumweken: wat hebben we genoten!

BEMMEL - Albert Heijn Bemmel heeft afgelopen weken aandacht besteed aan het tienarig bestaan. Twee weken lang is er met diverse activiteiten en winacties stil gestaan bij het jubileum, en wat is er positief op gereageerd! Het samen doen zoals Wij dat voor ogen had is gelukt! Dit bleek bijvoorbeeld uit het grote enthousiasme van de diverse basisschoolklassen tijdens de gezonde schoollunch, het zeer positief ontvangen Rad van Fortuin en de Winactie; het raden van het gewicht van een meter Krentenwegge. Daarbij hadden diverse buren zich enthousiast gemeld voor het buurtontbijt.        

"De jubileumweken hebben wij als winkelteam ervaren als een enorm succes! Samen met onze klanten, buren, partners en alle medewerkers hebben we genoten van vele Jubileum momenten. Momenten waar we allen verder mee kunnen. Afgelopen week word eenieder geconfronteerd met de dramatiek in Parijs. Dat zet je wel aan het denken. Wij vinden dat we een belangrijke rol kunnen spelen in het dagelijkse veranderlijke leven van klanten, buren en medewerkers. Wij willen er voor iedereen in Bemmel en omstreken kunnen zijn. Op vele fronten. Wij werken samen dagelijks hard om iedere dag beter te worden in wie we willen zijn en hopen met de Jubileumweken daar een goed voorbeeld mee te hebben gegeven", aldus supermarktmanager Nik Becker.

22 / 34

23 / 34

24 / 34

25 / 34

Sponsor bedankt

Foto: dedoornenburger.nl

DOORNENBURG - De intocht van Sinterklaas in Doornenburg was dit jaar weer een geweldig succes. Nadat de kinderen op het Dorpsplein welkom waren geheten door wethouder Witjes werden de kinderen meegenomen door een aantal Pieten naar het kasteel want daar zou Sinterklaas zich bevinden.

De harmonie en de schutterij hebben deze stoet begeleid. Helaas was het kasteel op slot. Gelukkig zagen de kinderen al snel dat er op de rivier de Linge van alles gebeurde: de kano’s van Lingevaart Kanoverhuur waren zo behulpzaam om Sinterklaas en alle Pieten over de Linge naar het kasteel te brengen. Alleen was Sinterklaas bang voor natte vuutjes en liep het laatste stuk over de weg. Na een vendelhulde van de Schutterij op het binnenplein van het kasteel werd het intochtfeest voortgezet in het Ontmoetingcentrum van Doornenburg. Na afloop van het gezellige Sinterklaasfeest kregen allen kinderen een leuk cadeautje mee naar huis.

"Langs deze weg willen wij alle sponsoren bedanken die deze geweldige middag mede mogelijk hebben gemaakt. Camping de Waay, Kapsalon Willeke, Roy Koenen Timmerwerken, Bakkerij Van Kol, Spar Witjes, Prowin, Autorijschool M. Peters, Schutterij Gijsbrecht van Aemstel, Kapsalon Bermel, Ontmoetingscentrum Doornenburg, Wissing adm. dienstverlening & advisering, Bloemsierkunst R. Tijshen, Rob Leenders Schilderwerken, Kapsalon Marinon, H. Peters Deurmontage, Kompas Support en Advies, Brandwacht de Linge, Interceil Nederland, Drukwerk ABC, Tandartsenpraktijk Witjes, Teak en Terras."

Vrijwilligersgroep zoekt nieuwe collega’s, iets voor u?

OVERBETUWE - Stuw Platform Overbetuwe, een groep vrijwilligers die activiteiten verzorgt voor 50-plussers in onze gemeente, zoekt een aantal nieuwe collega’s. Wij organiseren cursussen en activiteiten op het gebied van kunst en cultuur en bieden in Overbetuwe een groot scala aan bewegingsactiviteiten aan. Daarnaast worden computer- en tabletcursussen georganiseerd. Op deze manier stellen we 50-plussers in de gemeente in de gelegenheid “actief, fit en bij de tijd” te blijven.

Door verhuizing van een aantal van onze vrijwilligers en de ambitieuze plannen voor de komende jaren, komen er op korte termijn enkele belangrijke functies in het platform vrij. Daarom zoeken wij op korte termijn een nieuwe penningmeester en een bestuurslid voor communicatie en pr. Twee belangrijke collega’s, die ons kunnen helpen om een stevige basis te leggen voor het platform in de toekomst.

Daarnaast zoeken wij uitbreiding voor de groep die zich bezig houdt met het ontwikkelen en organiseren van bewegingsactiviteiten en voor de groep die cursussen en activiteiten rond kunst en cultuur organiseert. Hiervoor zoeken we creatieve 'aanpakkers', die van organiseren houden en zowel graag zelfstandig als in teamverband werken.

Voor alle functies geldt, dat u gemiddeld een halve dag in de week voor het vrijwilligerswerk beschikbaar moet hebben. Lijkt dit iets voor u en wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Jos Livius, telefoon 0481 375686 of mail naar platformoverbetuwe@stuwwelzijn.nl.

Sterrenactie 2015 Ondernemers Angeren Cadeaus, surprises en hoofdprijs van 500 euro

ANGEREN - Ook dit jaar ging op vrijdag 20 november de Sterrenactie van de ondernemers in Angeren met grandioze cadeaus en prijzen van start. Bij aankoop ter waarde van vijf euro ontvangt de klant een ster of stempel die op een daar voor ontvangen spaarkaart geplakt moet worden.

Bij een volle kaart inleveren met vermelding van het telefoonnummer naam adres op deze kaart en in een daarvoor bestemde bus of mand deponeren bij de deelnemers van deze sterrenactie. Zo doet iedereen mee in de sterrenloterij met fantastische prijzen en surprises en de hoofdprijs een reis voor twee personen voor een bedrag van 500 euro beschikbaar gesteld door de deelnemende Angerse ondernemers van deze actie.

"Beste Angerse medeburgers, koop bij de plaatselijke winkels en doe mee aan deze mooie sterrenactie. Ook om onze winkels in stand te houden en ter bevordering van de leefbaarheid van ons leuke dorpje Angeren."

De ondernemers van Angeren doen hun uiterste best om het winkelend publiek naar de zin te maken en willen die op hun wenken bedienen met kwaliteit en service. Dit jaar is de eerste trekking op vrijdag 4 december van deze loterij met vele prijzen. De prijzen worden dan zaterdags na de trekking thuis bezorgd

De volgende trekking met alle spaarkaarten is gepland op dinsdag 22 december. Bij deze laatste trekking wordt er een hoofdprijs verloot, een reis voor twee personen ter waarde van 500 euro

De trekkingen zijn ook dit jaar in herberg De Ploeg op genoemde datums om 20.30 aan de Molenstraat 6 in Angeren. De trekking is openbaar en iedereen is welkom.

Deelnemers aan de sterrenactie ondernemers Angeren zijn;

H.Bouwman Schoenen Sport Jan Joostenstraat 20

Smits Mode & Wonen Molenstraat 15

Dorethe Bloemenbinderij Molenstraat 30

Tuincentrum Hofs Lodderhoeksestraat 4

COOP Angeren Iepenstraat 2

Kapsalon Mariton Christinstraat 8

Hendriks Tweewielers Jan Joostenstraat 23

Yett Sierraden Molenstraat 26 Angeren

Mede mogelijk gemaakt door:

Inktvis Media Huismanstraat Huissen

Herberg de Ploeg Molenstraat 6.

Uitslag loterij De Geintrappers

BEMMEL - Afgelopen vrijdag 20 november heeft notaris Van Schaijk van notarissenkantoor Van Schaijk uit Bemmel weer de trekking van de jaarlijkse loterij verricht.

Carnavalsvereniging De Geintrappers is alle afnemers van de loten zeer dankbaar. "Met de opbrengst van de verkoop kunnen wij als organisatie weer leuke evenementen organiseren. We denken hier onder andere aan de avonden in het verzorgingshuis Lingehof en bejaardenhuis Liduina.

De prijzen zijn gevallen op de volgende lotnummers:

1e prijs lotnr.414 diner bon van € 200.00 van Het Wapen", 2e prijs 218, 3e prijs 483,

4e prijs 1221, 5e prijs 1344, 6e prijs 2479, 7e prijs 603, 8e prijs 1378, 9e prijs 632, 10e prijs 1753,

11e prijs 138, 12e prijs 584, 13e prijs 530, 14e prijs 463, 15e prijs 457, 16e prijs 1517,

17e prijs 349, 18e prijs 2341, 19e prijs 1218, 20e prijs 721.

Typefouten voorbehouden. Op de site van De Geintrappers (www.degeintrappers.nl) staat de trekkingslijst ook vermeld.

Indien u bij de prijswinnaars behoort kunt u contact opnemen ’s avonds na 18,00 uur met 0481 465057.

Doornenburg kiest voor jongeren

DOORNENBURG - Tijdens de startbijeenkomst van het Dorpsontwikkelingsplan afgelopen donderdag werd door de ruim honderd aanwezigen vooral gekozen voor betere voorzieningen voor jongeren.

De aftrap van het dorpsontwikkelingsplan Doornenburg – een door de inwoners zelf opgesteld plan om de toekomst van het dorp voor de komende 10 jaar te bepalen – werd goed bezocht. Inwoners mochten aan de hand van een achttal thema’s meepraten en meedenken over de te volgen richting voor het Lingewaardse dorpje, waarvan het Lingewaardse college al had aangegeven het stuk als beleidsstuk voor de komende jaren te gaan hanteren.

Op de avond kwamen een groot aantal ideeën naar boven. Bovenaan in de top 10 stond een kunstgrasveld voor voetbalvereniging GVA, want het modderige oefenveldje dat op sportpark de Vijzel te vinden is, is eigenlijk niet meer van deze tijd. Verder werd gekozen voor méér starterswoningen en glasvezel in het buitengebied van Doornenburg.

Opmerkelijk waren de wensen voor verbetering van bestaande voorzieningen als het Ontmoetingscentrum en de gymzaal, die als verouderd werden bestempeld.

Ook een verbetering van bewegwijzering met betrekking tot toerisme en plaatselijke ondernemers is een belangrijk aandachtspunt.

De stichting Leefbaar Doornenburg, die de avond organiseerde, gaat nu vervolgens de resultaten uitwerken en komt medio januari 2016 met een speerpuntennotitie, die uiteindelijk moet leiden tot een concept dorpsplan. Het conceptplan wordt voorgelegd aan een nog te vormen klankbordgroep van belanghebbende organisatie’s en bedrijven. Het uiteindelijk gevormde definitieve dorpsontwikkelingsplan wordt naar verwachting rond de zomer van 2016 aangeboden aan het Lingewaardse college.

Primera Huissen reikt Staatsloterijprijzen uit

HUISSEN - Op de foto is de hoofdprijs winnaar te zien van de 'xl'-actie die wij gedaan hebben met de staatsloten.

Mevrouw Randamie met zoontje op de mooie oranje fiets, het wielrennerstenue is later opgehaald door de familie Kwaks. Het meedoen aan de interne staatsloterijactie van Primera Huissen is altijd leuk.

ELST – Op 12 december gaat in de Dorpsstraat in Elst het negende Winterfestijn Overbetuwe van start. Dat duurt tot en met 3 januari. Onvervalste Hollandse ijspret gecombineerd met een gezellig Winterfestijncafé. Het drie weken durende evenement brengt ruim honderd vrijwilligers op de been.

Dit jaar is er iets nieuws: iedereen kan het Winterfestijn steunen door symbolisch een vierkante meter ijs te kopen. Wie dat doet krijgt er een schaatsstrippenkaart (goed voor tien keer schaatsen) voor terug of tien munten voor het Winterfestijncafé. Een ijsmeter is een virtuele meter ijs op de website van het Winterfestijn Overbetuwe waar je jouw foto op kunt zetten. De foto van de persoon die de ijsmeter heeft gekocht is te zien op een scherm in het Winterfestijncafé en dus ook op de website.

Iedereen kan een ijsmeter kopen. Gezinnen, families, verenigingen, teams, vriendenclubs, buren, kortom iedereen die samen wil genieten van het negende Winterfestijn. Mooi cadeau ook. Geef voor slechts vijftig euro een meter ijs cadeau. Wie mee wil doen kan mailen naar info@winterfestijnoverbetuwe.nl of op de website kijken bij www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Vier generaties

LINGEWAARD - Vier generaties: links moeder Nicole Franken, rechts oma Trudy Franken-Doorman; midden overgrootmoeder: mevrow Doorman-Kregting; op schoot zes weken oude Hannah Pennock.

Sponsor bedankt

HUISSEN - Ook de G1 van Jonge Kracht is in een nieuw tenue gestoken door Huessensche Poort Optiek en Fysiotherapie Van der Ploeg.

Namens spelers en begeleiding bedankt....!

Sasa activiteitenmiddag

ANGEREN - Op vrijdagmiddag 13 november was het een gezellige boel in de grote zaal van het dorpshuis in Angeren, er was een hoop activiteit en de aanwezigen vermaakten zich goed.

Men kon zich de gehele middag vermaken, er stond een biljart, er waren oud-Hollandse spelletjes, er stond een koe waar je ringen om de hoorns moest zien te gooien, je kon dammen, sjoelen, erger je nieten en dan ben ik er vast wel wat vergeten. Er stond ook een nieuw spel 'laddergolf' uit Canada meegenomen door de familie Schraven. En… wat een goede zet van het bestuur was, voor de muzikale omlijsting hadden ze drie leden van het Zeemanskoor uitgenodigd die met hun muziek de sfeer en de gezelligheid nog een beetje verhoogden, regelmatig gingen de voetjes van de vloer en werd er heerlijk gedanst.

"Ik kwam ook een bekende tegen, Nel van Rijn, weet u nog de dame van achter de piano, ze had reuzenlol, ze was aan het sjoelen en ook al is ze niet meer een van de jongste, goed mikken kon ze nog wel, de sjoelstenen vlogen door de poortjes naar binnen. He, wat zie ik nu: twee deelnemers die duidelijk niet tot de 55+ leeftijd (zie foto) behoren, ze zijn door opa of oma stiekum naar binnen gesmokkeld en zijn zogenoemde 'zwart'-spelers. Neemt niet weg dat ze veel plezier hadden en de volgende keer vast hun vriendinnetjes en vriendjes meenemen. Wat ook belangrijk is, dat is een goed gesprek met iemand, ook dat verhoogt je vreugde. Ik kon niet tot het einde blijven, maar wat ik gezien en gevoeld heb was gezelligheid en vreugde. Was er op de hele aarde maar zoveel vreugde onder de mensen", aldus Frits Botterblom.

Alwèr nejs ien ‘t Huusses

HUISSEN - Afgelopen donderdagavond stond het dialect in Huissen weer volop in de belangstelling. In de Buitenpoort ging de plaatselijke taal weer rap over de tong. De Historische Kring Huessen presenteerde weer een gevuld dialectprogramma inclusief het Huusses Dictee.

Professor R. van Hout gaf een uiteenzetting over het bestaan van de soms haarscherpe grenslijnen van de vele dialecten die ons land rijk is en interessante details van de dialecten in en rondom Huissen. Steeds meer wordt een dialect, zoas ’t Huusses, gezien als cultureel erfgoed. Dat ‘t Huusses daarbij ook nog springlevend is, bewijst het ontstaan van nieuwe woorden. Voor de vertaling van de succesvolle Stadsquiz waren er ruim tachtig Huissense woorden ingezonden. Als mooiste nejje Huussese woord 2015 voor Stadsquiz werd Wiesneuzerej uitgekozen. Een inzending van Betsie Kaak die voor haar originele creatie een heus geboortebewies in ontvangst mocht nemen.

Aan ‘t Huusses Dictee schreven weer vele mensen mee. Winnaar van 2015 was wederom het team De Bevelanders. Van de individuele dicteeschrijvers was Geert Leijser ook dit jaar weer de beste. Naast schrijverskunst, rijm en muziek was er ook een heuse Huussese kluch’. Met toneelvereniging Koperen Kees was het filmpje 'Hè’ gej al ’n blümke?' opgenomen waarin was te zien hoe het vroeger verder ging nadat een jongeheer ‘n voorlopig afspraakje bej ’t vleiskeure’ had gemaakt. Hij moest immers eerst nog toestemming gaan vragen om op de kermis bij het bal de erste te make’. En tja dan levert ‘t dialect toch weer intieme momenten op.

Kronenburg en Linda.Foundation steunen arme gezinnen

ARNHEM - Winkelcentrum Kronenburg en Linda.Foundation steunen arme gezinnen in Nederland op woensdag 25 november tot en met zaterdag 5 december. Leuk voor u én het goede doel! December staat voor velen van ons in het teken van liefde, familie, lekker eten en cadeautjes. Een feestmaand die, ondanks de winterse temperaturen, voelt als de warmste tijd van het jaar!

Hoe fijn zou het zijn als wij iedereen dat gevoel kunnen geven. Want zeg nou zelf: geven is toch eigenlijk nog leuker dan krijgen? Daarom staat winkelcentrum Kronenburg in Arnhem van woensdag 25 november t/m zaterdag 5 december in het teken van de Linda.Foundation: een initiatief van Linda de Mol en het tijdschrift Linda. Dit goede doel richt zich op (alleenstaande) ouders met kinderen in Nederland die in financiële nood verkeren, want ook zij verdienen iets extra's in deze tijd van het jaar. Zij worden blij gemaakt met een verwendoos vol cadeaubonnen.

Geven is nog leuker dan krijgen

Winkelcentrum Kronenburg wil voor de Linda.Foundation zo veel mogelijk geld inzamelen. Het winkelcentrum staat daarom anderhalve week lang bol van de leuke activiteiten! Zo is er in het winkelcentrum een Lindaplein waar men, tegen een kleine bijdrage, zijn of haar geluk kan laten beproeven aan het Rad van Fortuin. Ook kan men cadeaufiches kopen en inleveren bij één van de deelnemende winkels in ruil voor een leuk presentje. En wie geslaagd is voor een mooi cadeau kan dit op het Lindaplein feestelijk laten verpakken bij de inpakbalie. Alle bijdragen komen volledig ten goede aan de Linda.Foundation.

Samenwerking
Winkelcentrum Kronenburg is samen met Wereldhave, eigenaar van het winkelcentrum, sinds 2014 een unieke samenwerking aangegaan met de Linda.Foundation. Dit jaar vindt de tweede editie plaats waarbij Wereldhave en winkeliers zich gezamenlijk inzetten om aandacht te vragen voor het thema van de Linda.Foundation. Het streven? Zoveel mogelijk geld inzamelen om (alleenstaande) ouders in financiële nood met kinderen een steuntje in de rug te geven.

LINDA.Foundation
De Linda.Foundation is een initiatief van Linda de Mol en het tijdschrift Linda dat als doel stelt meer begrip en vooral positieve acties te creëren voor kinderen in Nederland die opgroeien in gezinnen die het financieel zwaar hebben. De filosofie van de Linda.Foundation sluit nauw aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van vastgoedeigenaar.

Wegens enorm succes vijftig procent korting bij Twice is Nice Kringloop

HUISSEN - Na een week een korting te geven van vijfentwintig procent gooien we er nog eens vijfentwintig procent boven op. Dus vijftig procent korting op alles (met uitzondering van kerst en vers hondenvlees).

Korting op kasten, banken, bedden, stoelen, tafels, kleding, serviesgoed, kleine huisraad teveel om op te schrijven. Heeft u huisraad over? Huisraad die er nog netjes uitziet en nog een tweede kans verdient. Geen probleem u kunt deze pulletjes bij ons afgeven. Bij grotere huisraad kunt u ons bellen of aankomen om een afspraak te maken. Wij halen de spullen gratis bij u op.

Voor meer informatie www.twiceisnice.nl U kunt ons vinden in Huissen, Nijverheidsstraat 33c (steegje in tussen Praxis en The floor Factory) 026 3275579. Deze actie loopt tot en met zaterdag 28 november 17.00 uur.

Pupillenteam damvereniging verovert derde plaats bij NK

HUISSEN - Bij het wereldkampioenschap dammen in Emmen werd ook een aantal nevenactiviteiten georganiseerd. Een daarvan was het kampioenschap van Nederland voor jeugdviertallen.

Damvereniging VBI uit Huissen nam deel bij de pupillen (tot 12 jaar). Het team bestond uit Linsey van Leeuwen, Jan Kornilov en de broertjes Lev en Yaroslav Gilevych. Allen zijn spelers van het derde team van damvereniging VBI, dat uitkomt in de tweede klasse van de KNDB.

Vanaf het begin draaide de Huissense formatie mee in de top van het klassement. In de wedstrijd tegen de latere winnaar Den Haag was er lange tijd sprake van een nek-aan-nekrace. Tenslotte ging de winst naar de tegenstanders. Het team van Damvereniging VBI legde in dit kampioenschap uiteindelijk beslag op een verdienstelijke derde plaats. Voor DV VBI scoorde Lev 14 punten uit negen wedstrijden. Linsey en Yaroslav boekten 12 punten. Gelders pupillenkampioen Jan had het als kopman aan het eerste bord het zwaarst. Hij kwam uit op 10 punten.

32 / 34

Hoera Noa is 3 jaar!
Van harte geliciteerd lieve schat

XXX Papa en mama

Deze lieve schatten zijn 26 november 50 jaar getrouwd.

Van harte gefeliciteerd
kinderen en kleinkinderen

Deze knappe zuster mag zich
voortaan gediplomeerd VIG noemen!
Supertrots dikke kus van ons allemaal pap mam Celine Stan Bram

Michel & Laura zijn 23 november
officieel partners geworden.
En krijgen 1 februari de sleutel van hun eigen woning!
Van harte gefeliciteerd en veel geluk!
Namens ons allemaal!

Hiep Hiep Hoera

(O)PA Leo 60 jaar. Gefeliciteerd.

Liefs

Lars, Mathilde, Ivo, Fenna

&

Roy, Yvonne, Jasmijn

Indy, Jorn, Joussef en Tobi
uit groep 8 van ' De Abacus'
Gefeliciteerd
met jullie 1e plaats bij het schooldamtoernooi

(O)pa, van harte gefeliciteerd met je 90e verjaardag en een héél fijn feest toegewenst!

Kinderen en kleinkinderen.

Deze trien mag nog steeds worden gezien vrijdag 5 x 10?
Hartelijk gefeliciteerd namens je medewerkers

Een rimpeltje hier, een rimpeltje daar.
Lizet wordt 27 november 50 jaar.
Gefeliciteerd!
Liefs de feestcommissie

Hoera Romy wordt 25 november
21 jaar!
Gefeliciteerd!
Liefs xxx
vd Vensjes

Hieperdepiep Hoera,
onze Romy wordt
30 november 13 jaar.
Gefeliciteerd meis!
Kus van papa, mama, Zoey en Lynn

Zorgboerderij Hoog-Broek brengt op traditionele wijze 'varken op de ladder'

LIENDEN - November is van oudsher de slachtmaand waarop een varken op de ladder werd gebracht.

In deze traditie wordt op zaterdag 28 november van 10.00 tot 12.00 uur op Zorgboerderij Hoog-Broek op traditionele wijze een varken op de ladder gebracht. Slager Jan van Doorn vertelt hoe alles in zijn werk gaat. Om 10.00 uur begint het 'vet prijzen'. Ook worden er oude streekgerechten zoals, kaantjes en balkenbrij verkocht. Het varken wordt verkocht en de opbrengst komt ten goede aan activiteiten voor de zorgboerderij.

In tegenstelling tot voorgaande keren zijn reeds om 10.00 uur alle vleessoorten verkrijgbaar.

Het slachten van een varken was een familie gebeuren, het was een onderdeel van het boerenleven. Na het slachten kwam het varken op de ladder en kwamen buren vet prijzen onder het genot van een borrel. De volgende dag werd het varken verwerkt tot hammen en worsten. Deze werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, kaantjes en leverworst gemaakt. Iedere streek had zijn eigen traditie met het toevoegen van kruiden. Recepten werden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, zo kreeg je dan de streekeigen smaak.

Zorgboerderij Hoog-Broek vindt u aan de Burg. Houtkoperweg 6 in Lienden. www.hoogbroek.nl.

Bewoners Overbetuwe planten bomen en struiken voor bijen

OVERBETUWE - Meer dan zestig inwoners uit het buitengebied van de gemeente Overbetuwe planten binnenkort bomen en struiken aan voor het 'blije bijenproject'. Dit is een beplantings-project van de gemeente Overbetuwe en de provincie Gelderland. De uitvoering is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats om 9.30 uur op zaterdag 28 november bij Landerij De Park te Elst. Wethouder Jan van Baal helpt mee met het uitdelen van de beplanting.

Bijen hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van tuin- en erfeigenaren gebruiken. De achteruitgang van bijen is nadelig voor de biodiversiteit als geheel. Bijen vervullen een belangrijke rol bij de bestuiving. Door monocultuur in het buitengebied en 'modern' bermbeheer, zijn bijen steeds meer aangewezen op bloeiende planten op particuliere grond. De gemeente is dan ook erg blij dat zoveel inwoners meedoen met het project. Via deze actie worden door de deelnemers onder andere hoogstamfruitbomen, hagen en bijenbosjes aangeplant. Het bosplantsoen is autochtoon, dit zijn struiken die van nature voorkomen in het gebied, wat voor de bijen zeer belangrijk is.

Streekeigen soorten
Alle deelnemers aan het project zijn door een adviseur van SLG bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat aansluit bij het omliggende landschap en een toegevoegde waarde heeft voor de bijen. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een erf weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Na het ophalen op 28 november gaan de deelnemers zelf aan de slag met het planten.

Wilde bijenwerkgroep

Naast deze beplantingsactie is een 'wilde bijenwerkgroep' opgericht. Vol enthousiasme is deze groep vrijwilligers aan de slag gegaan met het maken van een groot bijenhotel in het natuurgebied Oostermeint. Ook zijn de vrijwilligers actief met bijvriendelijk bermbeheer en educatie. "Heeft u interesse om mee te helpen? Dan kunt u contact opnemen met Kees Sparreboom, email: csparreboom@kpn.mail.nl of 06 44580125."

Het project 'blije bijen Overbetuwe' wordt gesubsidieerd door de provincie Gelderland en de gemeente Overbetuwe.

Bijzondere Spijkse kersttocht op zondag 20 december

SPIJK - Zet vooral zondag 20 december in de agenda en ga met ons mee op kersttocht in Spijk. Bij aanvang om 16.00 uur genieten we eerst van midwinterhorenblazers, koffie, limonade en lekkers. Het Ritmisch Koor treedt ook op. Dan gaat het door de straten van Spijk, waar bijzondere verrassingen staan te wachten.

In december zijn de avonden koud, maar er is vuur om je aan te warmen op weg naar de stal. Aan het eind van de tocht lopen we terug naar het dorpshuis voor een hapje en drankje. Tot slot is er een kerstviering in de kerk Het koor van Spijk zorgt voor de muzikale noot. Rond 20.00 uur gaan we weer naar huis.

Tijdens de tocht opent de kerk haar deuren voor een bijzondere expositie: creatieve werken van bewoners van Elver (voormalig Huize Fatima in Wehl) worden tentoongesteld. Zeer de moeite waard!

"Vind je het leuk om ons te helpen bij het organiseren van deze middag, meld je dan aan bij de medewerkers van het Centraal Pastoraal Secretariaat. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09.30 tot 15.00 uur en op vrijdag van 09.30 tot 12.30 uur via telefoonnummer 0316 523468 en via e-mailadres secretariaat@rkliemers.nl. Neem familie en vrienden mee, want hoe meer deelnemers, hoe meer plezier. En let op de lokale en regionale (week)bladen, want we houden je op de hoogte."

Scherven brengen geluk bij theater De KiK

ELST - Op zaterdag 28 november speelt Marc de Hond zijn voorstelling Scherven brengen geluk bij theater De KiK in De KultuurKlup in Elst. Aanvang 20:30 uur. Kaarten en meer informatie op www.theaterdekik.nl.

Hoe hard mag je lachen om iemand in een rolstoel? Heel hard, vindt Marc de Hond. Bovendien heeft je rollend voortbewegen ook zo zijn voordelen. Je hebt namelijk het perfecte excuus om niet mee te hoeven doen in gênante polonaises, je parkeert je auto overal gratis en hebt altijd de beste plek bij concerten ook al kom je als laatste binnen. Je hoeft nooit te zoeken naar een openingszin (kun je mij even helpen met …?) en vooral denken alle meisjes dat je heel onschuldig bent.

In zijn theatershow 'Scherven brengen geluk' vertelt Marc hoe het grootste drama in zijn leven hem uiteindelijk ook veel moois opleverde. Nadat hij in 2013 door Howard Komproe werd ontdekt in Toomler, vroeg deze hem voor 'De LULverhalen' en oogstte hij hiermee lovende kritieken. 'Scherven brengen geluk' is zijn eerste soloprogramma. In welk hokje dat precies te plaatsen is, kan Marc nog niet zeggen, maar stand-up comedy zal het in ieder geval niet worden. Of er moet een wondertje gebeuren…

Het nieuwe leven van een optimist, een inspirerend verhaal over kracht, acceptatie en optimisme.

Dick van Altena en Marcel Smulders in De Mallemolen Groesbeek

Foto: Henriette Hoffs

Foto: Henriette Hoffs

GROESBEEK - Op vrijdagavond 27 november spelen Dick van Altena en Marcel Smulders in de theaterzaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Dick is niet meer weg te denken in het Groesbeekse cultureel centrum.

Jaarlijks verzorgt hij een optreden waarbij hij veelal een muzikale gast meebrengt. Ditmaal is het Marcel Smulders die naast zijn solo-optreden als zanger /gitarist ook deel uitmaakt van de countryband Savannah, die al sinds 1986 aan de Europese top staat. Dick van Altena was in april 2014 nog een uur lang te gast in het RTL7 programma 'Derksen on the Road', waarin Johan Derksen hem betittelde als Nederlands beste country singer/songwriter.

Het duo brengt in De Mallemolen een programma van (h)eerlijke countrycovers en nieuwe eigen songs. Voor de liefhebbers wordt het een heerlijk avondje genieten van countrymuziek gebracht door top muzikanten. De aanvang is om 20.30 uur terwijl de toegangsprijs 7,50 euro bedraagt. www.mallemolengroesbeek.nl.