GN Lingewaard

4 oktober 2017

GN Lingewaard 4 oktober 2017


Campagne ‘Rijden Zonder Invloed’ op Veiligheidsfestival Bemmel

BEMMEL - Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Toch stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken. De campagne ‘Rijden Zonder Invloed’ heeft als doel om rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen.

Op 7 oktober is het campagneteam in Bemmel aanwezig om bezoekers van het Veiligheidsfestival bewust te maken van de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer.

Het campagneteam is op 7 oktober tussen 09:00 en 16:00 uur aanwezig bij het Veiligheidsfestival. Bezoekers kunnen plaatsnemen in de 3D Tripping Simulator. Zo krijg je in een Virtual Reality-wereld met een Oculus Rift bril de kans om zelf virtueel te beleven wat het effect is van alcohol en drugs achter het stuur.

Het campagneteam van Rijden Zonder Invloed organiseert in Overijssel en Gelderland allerlei activiteiten op locaties, zoals bij festivals en evenementen etc. Alles draait daarbij om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat je zelf tot de conclusie komt dat rijden onder invloed geen goed idee is.

Op de website www.rijdenzonderinvloed.nl is meer informatie te vinden. De campagne is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten.

Snertrit Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 8 oktober wordt door de Angerse Oldtimer Club de Snertrit weer gereden. Deze tocht is het laatste buitengebeuren van de Angerse Oldtimer Club dit seizoen.

De deelnemers kunnen zich van 9.30 uur inschrijven bij clubhuis De Letste Stuyver in Angeren aan de Molenstraat 6. Gerben en Danielle hebben dan de koffie klaar. Na gezellig te hebben bij gepraat onder het genot van de koffie begeven de deelnemers zich rond 10.30 uur naar de voertuigen om te gaan starten.

Via de Zahnstraat richting de Lodderhoeksestraat vertrekken de deelnemers. Eerst de auto's en motoren dan de bromfietsen en solexen , en als laatste de trekkers. Rond 16.00 uur zijn ze weer bij het clubhuis De Letste Stuyver. Gerben en Danielle hebben dan de snert en eventueel iets anders warm en het drankje koud.

"We gaan er van uit dat het weer gaat mee werken deze dag. Bent u in het bezit van een oldtimer meldt u aan en rijdt ook mee. U kunt u aanmelden bij Johan Kuster: telefoon 06 13189274 of 026 3250315. Ook via de mail kunt u zich aanmelden: info@angerseoldtimerclub.nl. Aanmelden tot vrijdag 6 oktober, dit in verband met hoeveel mensen de organisatie rekening moet houden. Wilt u komen kijken of uitzwaaien? U bent welkom."

Autocrossteam De Gendtse Galbakken wereldkampioen

GENDT - Autocrossteam De Gendtse Galbakken is 24 september wereldkampioen geworden in Warneton België. Het behaalde deze titel in de catogorie Bangers stock.

Het team bestaat uit de coureurs Pim Scholten en Mike Kerkman en de monteurs: Jeroen Hoedemaker en Joost Witjes.

Alzheimer Gendt zoekt collectanten

GENDT - Alzheimer Nederland werkt al ruim dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 52 regionale afdelingen en ruim tweehonderd Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk dekkend netwerk van betrokken vrijwilligers.

Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie. De stichting is volledig afhankelijk van particuliere giften. Om die reden is de landelijke collecteweek van 6 tot en met 11 november heel belangrijk. De organisatie zoekt nog dringend collectanten in heel Nederland. Heeft u misschien een uurtje over, wij zijn zeer blij met uw hulp. Bijna iedereen kent wel iemand met Alzheimer.

Waarom collecteren? Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als familie/partner/vrienden. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe, waardoor één op de vijf mensen door deze ziekte getroffen wordt. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.

Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood.

Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig.

Met een paar uur van uw tijd kunt u helpen door u in te zetten als collectant in de collecteweek van 6 - 11 november. Help mee! Help Alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen.

U kunt zich opgeven bij Renate Buitenhuis, r.buitenhuis@alzheimer-Nederland.nl of 06 57590363 of voor collectanten in Gendt Marja Braam rodenb@planet.nl of (na 19.00 uur) 06 21916617. Voor meer informatie, kijk op: www.alzheimer-nederland.nl/collecte.

Historische Kring Gente: meer dan 900 leden

GENDT - Tijdens het Gendtse Kersenfeest werd het spannend of de Historische Kring Gente het magische getal van 900 leden zou bereiken. Vaak maken de mensen gebruik van de gelegenheid om bij de fototentoonstelling van de Historische Kring Gente lid te worden. Er ontbraken op dat moment nog dertien aanmeldingen.

Het is gelukt en nu in september de stand is opgemaakt, zijn er zelfs meer dan 900 leden. Mevrouw Rianne Gelsing uit de Molenwijk in Gendt is het 900ste lid geworden. Zij kreeg het abonnement van haar moeder Fien Gelsing, die al jarenlang lid is. Meestal las ze het kringblad Ganita mare bij haar moeder thuis, dus haar moeder wist wel dat het cadeau in de smaak zou vallen.

Rianne is nu uitgebreid gefêteerd als 900ste lid. Dat haar verjaardagscadeau zo’n staartje zou krijgen, was een verrassing. Nu kreeg zij naast het boek dat ieder nieuw lid dit jaar al bij het abonnement ontvangt, nog een boek, namelijk 'Gendt tussen Stad en Dorp', een mooie bos bloemen voor haarzelf en een voor haar moeder en als extraatje een kwartierstaat, een genealogisch overzicht van haar voorouders.

Omdat Rianne net als haar ouders een echte Gendtse is, waren al veel van haar voorouders in het computerbestand van de kring te vinden en de rest was er door de voorzitter van de kring, Willem Rasing, wiens specialisme genealogie is, nog er bij gezocht.

Volgend jaar bestaat de kring 35 jaar en het zou mooi zijn als over niet al te lange tijd het getal van 1000 bereikt wordt. Zeg niet dat het onmogelijk is, want volgend jaar staat er een filmavond op het programma en het 35-jarige jubileum van de kring. Even afwachten dus.

Collecte Prinses Beatrix Fonds in Angeren

ANGEREN - "Een dank je wel aan de inwoners van Angeren van het Prinses Beatrix fonds. In de week van 11 tot 16 september is er door enthousiaste collectanten in het dorp Angeren gecollecteerd voor het prinses Beatrix fonds.

Het prinses Beatrix fonds houdt zich bezig met spierziekten, en dan met name het onderzoek van en ook de behandeling van die ziekte. Angeren is een klein dorp, je zou denken dat er collectanten genoeg zijn, nee, er zijn nog straten waar ze geen collectant hebben gezien. Ik ervaar het collecteren als volgt: het kost enige moeite om te beginnen, maar als je eenmaal bezig bent en de mensen openen hun deur en geven wat, dan zit je helemaal in het ritme, dan gaat het redelijk snel. Wat ik ook als prettig ervaar is het contact die je hebt met sommige mensen, ff een praatje maken, daar maak je wat tijd voor, dus... je bent altijd langer bezig als gepland. En soms kunnen de weersomstandigheden je planning in de war gooien.

En dan wilt u weten wat we in totaal opgehaald hebben? Ruim acht kilogram aan munt- en papiergeld, dan weet u genoeg. We kunnen voor volgend jaar nog collectanten gebruiken, dus als u het totale gewicht wat wil opschroeven, u bent welkom."

Frits Botterblom

Namens de collectanten...

Hart voor dieren bij het damesplatform Huissen

HUISSEN - Het damesplatform Huissen nodigt een ieder graag uit op dinsdag 10 oktober. Dan is er een leuke avond over het Ouwerhands dierenpark in Rhenen.

De heer C. Kuilenburg is altijd verzorger geweest in het dierenpark en hij weet als geen ander mooie en leuke verhalen te vertellen die hij aan de hand van dia's wil laten zien en horen. De avond begint om 19.45 uur in zalencentrum De Valom in Huissen.

Tevens kunnen leden van het DPH zich opgeven voor het jubileumfeest dat wordt gehouden op zaterdag 11 november. Dames die 10 oktober niet aanwezig zijn, kunnen hiervoor bellen naar 026 3251331. Dit kan tot uiterlijk 31 oktober.

Burendag Gendt: gezellig!

GENDT - Het was een gezellige burendag in de Burchtgraafstraat
In Gendt.


Een leuke buurt met fijne mensen. Fanatiek spellen gedaan. Daarna gezellig gegeten.

Truckrun bulderend succes

GENDT – Afgelopen zaterdag reed voor de veertiende keer een enorme stoet van vrachtwagens en een aantal Amerikaanse politiewagens van de DAPD door Lingewaard en Overbetuwe. Liefst 126 wagens deden mee, met daarin 156 passagiers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die zo een fantastische avond beleefden.

De stoet rijdt iedere jaar dezelfde route maar veranderd om het jaar van rijrichting. Zo reed de luidde karavaan dit jaar vanuit Gendt naar Doornenburg, Angeren, Huissen, Bemmel, Elst, Haalderen en Ressen. Van ver hoor je ze al aankomen, waardoor er in alle dorpen flink wat toeschouwers uitliepen om het spektakel te aanschouwen.

Dat spektakel begon echter al ’s middags in Gendt, waar alle vrachtwagens verzamelen op het Julianaplein. In lange rijen staan de blinkend gepoetste kolossen opgesteld in afwachting van de avondrit. In Gendt komen de truckers na de tour door de regio ook weer terug. De rotonde op de Langstraat keert dient als keerpunt waarna te vrachtwagens elkaar tegemoed rijden en het claxonneren werkelijk oorverdovend wordt. In de cabines zie je - zeker op dit stuk van de route - dan ook enkel lachende chauffeurs én passagiers.

Ingezonden brief

Baldadige kermisattractie

Voor de tweede keer binnen ruim een maand, hebben onbekenden ongevraagd een bezoek gebracht aan het tuinhuisje achter op ons land. Hierin bieden wij zo nu en dan vers fruit aan, van eigen land dat grenst aan de Leutsestraat in Angeren.

De eerste keer tijdens de Angerse Kermis en nu tijdens de Huissens Kermis, steeds als het donker is. Het huisje wordt losgerukt, spullen naar buiten gegooid. Nu zijn er naast vernielingen aan het huisje ook 7 appelbomen omgetrokken.

Waarschijnlijk hebben degenen die dit hebben gedaan gedacht dat het nog om een kermisattractie ging. Daarom wordt hen verzocht om af te komen rekenen, aangezien ze geen geld hebben achtergelaten op het schoteltje.

Ons land is onze hobby, geen attractie.

Toine Kloppenburg

Voor promotiewerkzaamheden op evenementen Geldersch Landschap & Kasteelen zoekt vrijwilligers

ARNHEM - Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) zichtbaar maken in heel Gelderland. Dat is de belangrijkste taak van het promotieteam van de stichting. Om dat werk goed te kunnen doen zijn veel vrijwilligers nodig die een aantal keer per jaar in de provincie met promotiemateriaal op markten en evenementen willen staan.

Momenteel bestaat het promotieteam uit 23 vrijwilligers. Dat aantal is niet voldoende om alle evenementen - van bijenmarkt tot herfstfair - in Gelderland te bezoeken. Daarom is GLK op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Inhoud van de werkzaamheden
De gastheren en gastvrouwen van het promotieteam planten het eerste zaadje. Zij zorgen voor het eerste contact met evenementbezoekers en leggen uit hoe belangrijk het is om het historisch erfgoed en de natuur in Gelderland te beschermen. Daarnaast verzamelen zij zoveel mogelijk adressen door middel van een prijsvraag en regelmatig lukt het om ter plekke een nieuwe donateur te werven. De gastheren en gastvrouwen gaan altijd met zijn tweeën ergens naar toe. Zij werken vanuit een promotiewagen of promotiekraam.

Wat vraagt GLK? Omdat niet alle terreinen bereikbaar zijn met openbaar vervoer is bezit van rijbewijs-B een vereiste. Bezit van BE-rijbewijs is een pré. Minimaal 10 dagdelen per jaar beschikbaar. Woonachtig in Gelderland. Beschikbaar op weekenddagen, de piek ligt hierbij in de periode april - oktober. Omdat de meeste vrijwilligers binnen het promotieteam in de maanden mei/juni en september/oktober op vakantie zijn, gaat de voorkeur uit naar vrijwilligers die juist in deze maanden wel regelmatig beschikbaar zijn.

Kijk voor meer informatie op www.glk.nl/help-mee/word-vrijwilliger of neem contact op met Nicole Burgers, 06 53269547 (ma, di, do) of n.burgers@glk.nl.

Pleinen ondergaan ware metamorfose

HUISSEN - De pleinen aan de Kennedystraat en de Rooseveltstraat hebben de afgelopen maanden een ware metamorfose ondergaan. Het wijkplatform Huissen-West heeft samen in overleg met aanwonenden, gemeente en Waard Wonen een werkplan gemaakt om te komen tot een verfraaiing van deze pleinen.

Dit heeft geresulteerd in twee mooie pleinen die afgelopen zaterdag 23 september tijdens burendag in gebruik zijn genomen. Zo’n vijftigtal bewoners heeft samen koffie gedronken en de pleinen bewonderd.

Tijdens deze burendag werd door vele vrijwilligers de laatste hand gelegd aan het opknappen van het plein aan de Rooseveltstraat. De aan het plein gelegen schuttingen en deuren zijn in een en dezelfde kleur geschilderd. Het resultaat mag er dan ook zijn. In oktober zal de gemeente de bomen en de struiken plaatsen.

Het wijkplatform Huissen-West is de gemeente, WaardWonen, van Dalen B.V., Jeurissen Schilderwerken BV, het Oranjefonds dankbaar. Daarnaast is het wijkplatform natuurlijk blij met de vrijwillige inzet van de buurtbewoners, die hebben bijgedragen aan het realiseren van dit fraaie resultaat.

Spreekuur platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is elke éérste donderdag van de maand (nu 5 oktober) van 19.00 tot 19.50 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Iedereen mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk.

Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie. "Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl."

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

"Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor informatie over uitvoeringen van platform Gendt bezoekt u www. Platformgendt.nl."

Ingezonden brief

Sjaak, vertel eens…

Sjaak Veldkamp wordt betaald om elke week een stukje aan te leveren voor het Gemeentenieuws. Feiten staan in de weg voor een smeuïg stukje dus laat Sjaak deze graag achterwege. Wat ook opvalt is dat Sjaak vooral moeite heeft met sterke vrouwen in de politiek.

Lianne Duiven die het college vaak het vuur aan de schenen legt over duurzaamheid wordt als 'het breimeisje' weggezet. Carla Claassen, een moedig raadslid met de meeste kennis van zaken op het gebied van het sociaal domein wordt door Sjaak zielenpoot genoemd omdat zij vanuit haar rolstoel stevig opkomt voor de belangen van de inwoners van Lingewaard. Boukje Raes, naar mijn mening het enige CDA-raadslid dat ook begrijpt waarvoor zij is ingehuurd door de bevolking praat wat truttig en is daarom, volgens Sjaak, ook ongeschikt als volksvertegenwoordiger. Andere vrouwelijke raadsleden, zij die kennelijk niet in staat zijn om fout handelende bestuurders onder vuur te nemen, zien we niet terug in zijn stukjes. Politiek moet je niet aan vrouwen overlaten, stelt Sjaak. Mannen, daar zit Sjaak op te wachten.

De vraag is waar de aversie van Sjaak jegens sterke en moedige vrouwen vandaan komt. Vroeger veel gepest is door meisjes op het schoolplein? Van mening dat een vrouw alleen achter het aanrecht thuishoort? Is Sjaak, die altijd graag op de vrouw speelt, mans genoeg om uitleg te geven? Dus Sjaak, vertel eens…..

John Reuvers

Inwoner uit Gendt

Kranten-actie Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 6 oktober wordt het oud papier weer opgehaald in Haalderen.

De inwoners worden vriendelijk verzocht om het oudpapier voor 17.45 uur aan de straat te zetten. Het oud papier komt ten goede komt aan basisschool De Wieling in Haalderen.

Krappe winst VBI op Gouda

Op de foto: Matchwinner Fred de Koning

HUISSEN - De wedstrijd tussen damvereniging VBI en Damlust Gouda zal de geschiedenis ingaan als de wedstrijd van de net-niet-gewonnen partijen. Liefst zes spelers konden in een sterke stand niet doorbreken. Dat waren Geert van Aalten, Joost Hendriksen, Guntis Valneris, Maarten Linssen, Alexander Baljakin en Jasper Lemmen.

Het bewijst maar weer eens dat ook een op papier zwakkere tegenstander over goede spelers beschikt die in moeilijke situaties een remise kunnen boeken. Johan Krajenbrink speelde een goede partij tegen regerend nationaal kampioen Martijn van IJzendoorn waarbij het evenwicht nauwelijks verbroken werd. Gérard Jansen en collega grootmeester Erno Prosman maakten het elkaar niet al te moeilijk en sloten met remise af. Jos Stokkel was de enige Huissenaar die het zwaar te verduren had. Na een blunder kon hij zich ternauwernood het vege lijf redden.

Fred de Koning sleepte de overwinning uit het vuur. In een klassieke partij zette hij zijn tegenstander zodanig onder druk dat die moest capituleren. De uitslag werd zodoende bepaald op 11-9 voor damvereniging VBI.

Na twee competitiewedstrijden zijn nog vier teams zonder puntenverlies. Naast damvereniging VBI zijn dat DEZ Culemborg, Van Stigt Thans Schiedam en WSDV Wageningen.

In verband met het wereldkampioenschap in Tallinn (Estland) wordt de nationale competitie onderbroken tot 28 oktober. Dan komt 020 Amsterdam op bezoek in ’t Koelhuis.

Repair Café Huissen en Bemmel gaan voor goede fietsverlichting

LINGEWAARD - Een recordaantal van 168 (vorige jaar 66) Nederlandse Repair Cafés doet dit jaar mee aan de Lichtbrigade van de ANWB, waaronder Huissen en Bemmel. Deze jaarlijkse campagne wijst fietsers in de herfst, als het eerder donker wordt, op het belang van goede fietsverlichting. En biedt hun de mogelijkheid hun eigen fietslampen na te kijken, zodat ze straks goed zichtbaar zijn.

De dagen worden korter, 67 procent van de Nederlanders heeft afgelopen winter een onveilige verkeerssituatie meegemaakt door fietsers zonder licht. Fiets u nog zonder of met kapotte verlichting? Kom dan in oktober en november naar de speciale editie van het Repair Café in Huissen of Bemmel. Dit jaar doen we dit in samenwerking met Scholen, Politie en Driestroom.

Stichting Repair Café en toeristenbond ANWB werken samen om het fietsverkeer veiliger te maken. De ANWB heeft een toolkit vol gereedschap en materiaal aan het Repair Café geschonken om fietsverlichting te repareren. Dat gebeurt in het kader van de ANWB Lichtbrigade (sinds 2014).

ANWB Lichtbrigade trekt vanaf oktober weer het land in. De afgelopen jaren hebben zij mooie resultaten behaald en daarmee het fietsverkeer in de donkere maanden veiliger gemaakt. Meer informatie staat op: https://www.anwb.nl/verkeer/lichtbrigade

Woont u in Lingewaard dan kunt u op onderstaande data terecht voor de fietslichtcheck:

Repair Café Huissen – 7/10 en 4/11 - 14.00u tot 16.00u, Lange Kerkstraat 17 Huissen

Repair Café in Bemmel op 14/10 – 11/11 – 14.00u tot 16.00u, Cuperstraat 9 Bemmel.

Wie komt mee sporten voor het goede doel?

BEMMEL/NIJMEGEN - Vanuit het Wellnesshuis Nijmegen en Sven's fit elements organiseren wij een mega bootcamp! Op zaterdag 2 december nodigen wij iedereen die van sporten houdt uit om samen met een buddy(sport partner) mee te komen sporten op de Limosvelden in Nijmegen. We hebben een heel mooi programma voor verschillende niveaus waar we met zijn alle op een sportieve manier zo veel mogelijk geld binnen willen halen voor 'Het Vergeten kind'.

Het programma zal onder andere bestaan uit een mega bootcamp, inclusief diverse circuitjes. We zullen jullie verwennen met gezonde en sportieve lekkernij en herstel voeding. En je kunt samen met je buddy mee strijden voor mooie prijzen tijdens de buddy wedstrijd! Kortom een ochtend lekker sportief aan de gang! Als je geen buddy hebt, geen probleem, laat het ons weten wanneer je opgeeft dan regelen wij een buddy.

De bootcamp is 2 december en start om 9.30 uur; het eind is om 13.00 uur. De bootcamp is bij Limosvelden in Nijmegen; het verzamelen is aan Postweg 50, bij het Wellnesshuis, In Nijmegen.

"De bijdrage is vijftien euro per persoon. Dit bedrag is geheel voor het goeie doel! Opgeven en/of vragen: Annegien@fontfreide.nl of via Facebook: 024Fit, en dan kun je je aanmelden op het evenement van 2 december!

Omdat wij dol zijn op sporten en op kinderen. Hopen wij met een zo groot mogelijke groep sportievelingen in actie te komen voor dit vergeten kind! Wij dagen jullie die ochtend uit om jezelf uit te dagen en lekker mee te komen sporten. Dus graag tot zaterdag 2 december."

September was Kruisboogmaand

BEMMEL - Na de welverdiende zomerstop van schietsportvereniging Op de Korrel te Bemmel, startten de Kruisboogschutters het nieuwe verenigingsseizoen met een maandje vol wedstrijden. Na wat training eind augustus, stonden er drie grote evenementen op het programma. Resultaat; twee Nederlands kampioenen en een vice-koning.

De Nederlandse Kampioenschappen Kruisboog werden bij Op de Korrel zelf geschoten, wat voor de Bemmelse schutters dicht bij huis was. Yvonne Kuster en Bart Wolters schoten mee in de A-klasse, waar Bart net tweede werd met 195 van de maximale 200 punten. En wel achter Yvonne met 197 punten, die Nederlands kampioen werd en komend jaar in de hoogste klasse mag deelnemen. In de discipline 'zonder diopter' stond ervaringsdeskundige Bart fier bovenaan met 192 punten, wat resulteerde in tevens een gouden medaille voor hem. Yvonne werd hier 9e.

Een weekje later was de marathon in eigen huis aan de beurt; 250 schoten verdeeld over zes series. Organisator Bart behaalde hierin een zesde plaats, naast deelnemers Dennis van Blitterswijk en Jan Polman van de eigen vereniging op een 12e en 13e plaats. Yvonne schoot zichzelf als enige dame in het deelnemersveld naar een mooie derde plaats te vechten. Winnaar Gerrit Kijk in de Vegt is niet te kloppen en zette voor een zesde maal de marathon op zijn naam.

Weer een week later volgde de Koning der Koningen-wedstrijd in Loo. De 'koningen' van de verenigingen in de omgeving komen daar naartoe om te bepalen we de koning van de regio wordt. Yvonne schoot mee in twee spannende wedstrijden. Door een sterk optreden werd ze tweede en werd vice-koning.

Ze zijn er weer in de meest uitbundige kleuren! Kies zèlf winterviolen bij kwekerij Gerritsen

HUISSEN – Het is weer één immens grote kleurrijke wereld in de kassen van kwekerij Gerritsen. In meer dan honderd verschillende kleuren staan (en hangen!) de winterviolen te pronken. Wilbert en Anita Gerritsen zijn de afgelopen maanden weer met liefde en passie aan de slag gegaan om de klanten weer de mooiste winterviolen voor te toveren.

Het zijn weer winterviolen van een allerbeste kwekerskwaliteit, die tegen vriendelijke prijzen aan de particulier worden verkocht. Kom maar kijken in de mooie kas met al die kleurige klein- en grootbloemige violen! Klaar om meegenomen te worden naar uw eigen tuin, terras en balkon!

Nu het herfst begint te worden, kunnen de kale plekken prima worden ingevuld door de kleurrijke viooltjes van kwekerij Gerritsen. Dat betekent extra kleur en fleur, zeker tot aan de vorst. En wordt het weer beter, dat bloeien deze violen weer op! Het zijn de meest dankbare plantjes in dit seizoen.

Viooltjes uitzoeken is bij Kwekerij Gerritsen een feest, gewoon een uitje! Je kunt zelfs met je eigen scootmobiel over de brede vaste paden door de kas rijden en je viooltjes uitzoeken. Neem gerust bakjes en de potten mee, waarin ze moeten staan en selecteer de beste kleurcombinaties. Bewonder ook de bakken met trendy hangviolen, die echt gaan hangen en vorig seizoen al erg gewaardeerd werden. Nu verkrijgbaar in een tiental kleuren! Een kadootje? Maak er aan de inpaktafel een leuk geschenk van!

De kwekerij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl.

Welkoop Beste Tuin- en Dierenspeciaalzaak

REGIO – Welkoop heeft de prijs voor Beste Winkelketen van Nederland in de categorieën Tuin- én Dierenspeciaalzaken gewonnen. Uit het jaarlijkse onafhankelijke consumentenonderzoek 'ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland' kwam Welkoop weer als winnaar uit de bus.

Aan Beste Winkelketen van Nederland ligt een groot consumentenonderzoek ten grondslag. Hierbij beoordelen consumenten hun favoriete winkelketens op aspecten als prijs, service en assortiment. Hiermee is Beste Winkelketen van Nederland de grootste consumentenverkiezing van Nederland. Liefst 400.000 consumenten hebben hun stem uitgebracht.


'Voor het 4e jaar op rij winnen we de prijs van Beste Dierenspeciaalzaak en voor het 3e jaar op rij de prijs van Beste Tuinspeciaalzaak', aldus Pieter van den Broek van Welkoop Gendt. 'Welkoop slaagt er daarmee duidelijk in het verschil te maken. Klanten kunnen terecht in toegankelijke winkels met onze deskundige en gemotiveerde medewerkers. In onze winkels spelen we in op de groeiende behoefte van klanten aan informatie en inspiratie via workshops. Bijvoorbeeld voor het onderhoud van het gazon of het houden van kippen. Deze workshops zijn steevast snel volgeboekt. Daarnaast kan onze klant op onze website 24/7 terecht voor inspiratie, voorraadinformatie of om een product online te bestellen. Dat wordt enorm gewaardeerd en daar zijn we erg trots op.'


Beestje blij, baasje blij
'Het winnen van de prijzen voor Beste Tuin- en Dierenspeciaalzaak maakt ons trots, maar ook blij. Dat is ook het motto van de promotie die Welkoop gestart is vanwege Dierendag. De komende weken tot Dierendag krijgt elke klant een zakje met zogenaamde Blije Dieren. Dat zijn dierenmaskertjes waar je leuke foto's mee kunt maken om ze te delen op Facebook, Instagram of Twitter. Bij Welkoop dus overal blije gezichten', zegt een blije Pieter van den Broek.


Met 150 winkels én een webwinkel, is Welkoop hét merk met verstand van tuin en dier. Een breed assortiment, deskundig advies en service die nét een stapje verder gaat, dat is waar het bedrijf goed in is. Het assortiment kent vijf werelden die in de winkels duidelijk herkenbaar zijn: Dier & Welzijn, Plant & Zorg, Werken in de tuin, Genieten in de tuin en Werkkleding & Schoeisel. In deze categorieën voert Welkoop producten van A-merken én van eigen labels. De huismerken staan garant voor een scherpe prijs en uitstekende kwaliteit. Welkoop heeft alles in huis wat mensen nodig hebben om te genieten van hun tuin en dier.

Wij vieren feest!

Wheels 2 Drive Tweewielers

Alweer 10 jaar zit Wheels2Drive in Haalderen! Dit jubileum hadden wij niet kunnen bereiken zonder het vertrouwen van onze klanten. Uw specialist in scooters, QWIC elektrische fietsen, onderhoud en advies. Komt u langs voor een proefrit op een scooter of elektrische fiets?

Schoen- en Sleutelservice Huting

5 jaar Schoen- en Sleutelservice Huting! Na een aantal jaar voor de familie Boeijen gewerkt te hebben, kreeg ik de mogelijkheid om de Schoenmakerij over te nemen. Met net een grondige verbouwing achter de rug kijk ik terug op vijf succesvolle jaren met dank aan mijn trouwe klanten.

Oogzorgcentrum Thijssen

40 jaar bestaansrecht dankzij u als klant, erg trots op! Blijkt dat u waardering heeft voor eerlijke adviezen en vooroplopende technologische ontwikkelingen. Binnenkort verwachten wij de OCT, het nieuwste meetinstrument om uw netvlies gedetailleerd in kaart te brengen en leeftijd gerelateerde oogaandoeningen op te sporen.

Chicco Hair&Beauty

Wij bestaan 10 jaar! Begonnen als een kapsalon in de Assenburg en inmiddels ontwikkeld tot een mooie Hair&Beauty salon. Met ons team staan wij 6 dagen in de week en 4 koopavonden voor u klaar om het beste resultaat te creëren. Hier zijn wij trots op en dat vieren wij graag met u.

Hema Bemmel

5 jaar Hema! De afgelopen 5 jaar hebben wij een vaste klantenkring opgebouwd en er komen nog steeds nieuwe klanten bij. Vooral vanuit Lent en Oosterhout weten klanten ons steeds beter te vinden. Wij danken onze klanten die ons steeds met hun bezoek verblijden en hopen nog lang voor u te mogen klaarstaan.

Heeft u de flyer met spectaculaire acties ontvangen?

Geweldige opbrengst golfdag voor Stichting 12q

ELST - Na de spinningmarathon van vorig (georganiseerd door De Schaapskooi) is het idee van zeven vrienden ontstaan om een golfdag te organiseren voor Stichting 12q. Op vrijdag 29 september was het dan zover. Voor het eerst is er gegolfd voor Stichting 12q op landgoed Welderen in Elst. En wat was het een mooie dag, dankzij de aanwezigheid van de deelnemers, de vele bedrijfs- en marathonsponsoren, de bijdragen en de inzet van alle vrijwilligers!

's Morgens werd door Saskia Koster, moeder van Tygo, toegelicht wat de effecten zijn van de afwijking op chromosoom 12. Ook vertelde Saskia voorzichtig dat nog 15.000 euro nodig was om het vooronderzoek door UMC Groningen uit te laten voeren.

Na een prachtige golfdag, werd door Hessel Bosman die maar liefst 85 holes heeft gelopen, zowel de trekking van de loterij, de prijsuitreiking van de wedstrijd en uiteindelijk de cheque uitgereikt. Een cheque van liefst 21.500 euro! Wat een geweldig resultaat na een prachtig evenement.

De organisatie van Golfen voor 12q is iedereen dankbaar voor de inzet en bijdragen en vertrouwt erop dat ze in 2019 weer op iedereen kan rekenen!

"Mocht jij het nou leuk vinden om ook iets voor de stichting te kunnen betekenen, check dan www.stichting12q.com of stuur een email naar info@stichting12q.com."

Tennisvereniging Huissen start wintertrainingen

HUISSEN - Tennisvereniging Huissen start haar wintertrainingen op maandag 23 oktober op het tennispark aan De Hazekamp in Huissen.

De lessen worden aangeboden voor junioren en senioren en er zijn diverse opties: 20 lessen voor de jeugd in een groep van acht personen, 10 lessen voor aspirant-jeugdleden en voor senioren in een groep van 6 of 8 personen gedurende 10 weken. Ook is het mogelijk om privé-lessen te volgen in groepen van 2, 4 of 6 personen.

Tijdstippen van de lessen zijn standaard van 13.30 tot 22.00 uur, maar afspraken in de ochtend zijn ook mogelijk. Bij de indeling van de groepen wordt zoveel mogelijk uitgegaan van een gelijkwaardig niveau. We gaan uit van trainingsgroepen van acht leerlingen. Bij andere groepssamenstellingen wordt een bedrag naar rato in rekening gebracht. Meer info staat op www.tvhuissen.nl, in het clubhuis van TV Huissen en via de email communicatie@tvhuissen.nl .

Tennisvereniging Huissen beschikt over dertien banen waarvan twee mini-baantjes en die zijn onder bijna alle weersomstandigheden bespeelbaar. Aanmeldingsformulieren zijn in te leveren voor 7 oktober!

In een oogopslag

Vieringen in Parochie De Levensbron

Vrijdag 6 oktober

10.00 uur: Kapel Liduina-Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla

Zaterdag 7 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorum

19.00 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor, Gez. Ziekenzalving met Huissen-Zand

Zondag 8 oktober

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

Woensdag 11 oktober

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 14 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten kerk Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Herenkoor

Zondag 15 oktober

10.00 uur: O.L.V. Tenhemel-opneming kerk Huissen-Stad, eucharistieviering, A. Hulleman, Middenkoor Invoice

Column

Geluk

Een overlijdensbericht in enkele korte zinnen. Mooie opdracht, maar het is iets heel anders dan een azijnstukje van 320 woorden. Mijn inspiratie laat me in de steek. Tikken, schaven, zuchten, tikken, poetsen. Yes, na een half uur is mijn eerste conceptregel gebaard. Een fijn gevoel. Als ik uren later het papier met mijn pennenvrucht aan mijn opdrachtgever overhandig voel ik spanning. De korte stilte wordt verbroken. Ja zo is het, zegt de vrouw. Een gevoel van geluk overvalt me. Ik heb mensen een goed gevoel meegegeven. Fietsend naar huis probeer ik mijn geluksgevoel vast te houden. Net wanneer de Maand van Geschiedenis met als thema geluk is begonnen. Volgens hoogleraar Herman Pleij is geluk een persoonlijke, intieme ervaring. Geluk overkomt je, zei hij bij Pauw. Als inwoner van Lingewaard ging ik in de begroting van het college op zoek naar het geluk in 2018. Euro's zat, maar ik word er niet gelukkig van. Het lijkt er op dat doorgeleerde geluksambtenaren de begroting 2018 hebben geschreven: We bouwen aan een samenleving waarin iedereen op een prettige manier en naar eigen keuze zijn leven kan invullen. Gelukkig? In Lingewaard kunnen alle inwoners volwaardig deelnemen aan de samenleving. Gelukkig? We versterken de eigen identiteit van de omgeving. Dit vergroot het thuisgevoel en de betrokkenheid van inwoners bij hun omgeving. Het thuisgevoel. Van het doorspitten van deze geluksbegroting word ik niet gelukkig. Wethouder Helga Witjes doet samen met haar geluksambtenaar een poging. 'Alle investeringen voeren we uit zonder een verhoging van de gemeentelijke belastingen. Sterker nog, de heffingen voor riool en afvalstoffen gaan omlaag met een lastendaling voor de inwoners tot gevolg. Al met al zijn we erin geslaagd om u een begroting te presenteren met vier jaar positieve cijfers. En dat is iets om trots op te zijn!' De geluksindustrie van Lingewaard draait op volle toeren. Helga is gelukkig. Ook deze stukjesschrijver. De 320 woorden staan op mijn scherm. Geluk overkomt je.
Sjaak

Jaarvergadering van SuVe

ANGEREN - Het bestuur van de SuVe is voornemens om haar jaarlijkse algemene ledenvergadering te laten plaatsvinden op zaterdag 14 oktober.

De jaarvergadering zal deze keer plaatsvinden in herberg De Letste Stuyver aan de Molenstraat 6 in Angeren en begint om 19.00 uur. De verschillende jaarverslagen zijn vanaf 10 oktober aan te vragen bij: wims62@outlook.com.

Wisselende resultaten Hutaf

Hutaf 1 en Hutaf 2 in actie in 't Koelhuis

HUISSEN - Na de kleine nederlaag vorige week in Enschede volgde afgelopen weekend de eerste thuiswedstrijd voor Hutaf 1. Tegenstander was Argus 1 uit het Groningse Harkstede.

Het werd een lange en spannende wedstrijd waarbij Anne van Bolderen en Mats Janssen beide twee partijen wisten te winnen. Joeri van Ekeren wist één wedstrijd binnen te slepen. Aangezien de dubbel verloren ging werd het uiteindelijk 5-5.

Ook team 2 speelde voor het eerst dit seizoen een wedstrijd in ’t Koelhuis. Sam ten Westenend en Matthijs van Hilten waren deze middag te sterk voor al hun opponenten van Hercules 2 uit Terborg. Jaimie Brans won één partij en ook het dubbel ging naar het Huissense team hiermee kwam de einduitslag op 7-3.

Hutaf 7 was is in de vierde klasse kansloos tegen TCB 1 uit Beuningen. Famke van Wissen wist de spreekwoordelijk eer te redden voor Hutaf. Zowel Julia Hendriksen als Nova Brethouwer konden het niet bolwerken tegen hun tegenstanders waardoor TCB 1 met een klinkende 9-1 overwinning huiswaarts keerde.

Ook Hutaf 8 had een zware dag tegen Hercules 4. Wessel de Jong wist nog wel twee wedstrijden uit het vuur te slepen, maar Luke de Bont en Kristian Hendriks bleven puntloos. Het werd daarmee 8-2 voor Hercules.

Pelgrimswandeling Pleisterplaats Ressen

RESSEN - Op zaterdag 7 oktober is de eerstvolgende pelgrimswandeling in Ressen. Voor deze meditatieve wandeltochten blijkt een groeiende belangstelling te bestaan.

Bijzonder om tijdens een wandeltocht van ongeveer zeven kilometer in de mooie omgeving van Ressen tot nadenken, tot rust en/of tot jezelf te komen. Een manier om even los van je dagelijkse beslommeringen te ontdekken waar je staat op jouw weg. We lopen deels in stilte en onderweg vinden waardevolle ontmoetingen plaats.

Na een kop koffie in de kerk en een kort meditatief moment in de kerk start de wandeling om 10.00 uur. Ongeveer halverwege de tocht is er een plek om uit te rusten, iets te drinken en te eten. We eindigen weer in de kerk, waar we samen afsluiten, wie dat wil nog een krentenbol kan nemen, waarna ieder weer zijn of haar eigen weg vervolgt.

Koffie en thee in de kerk vanaf half tien, we zijn voor de lunch terug. U hoeft zich niet op te geven, het programma wordt als het nodig is aangepast aan het aantal deelnemers, zodat de stilte en de ontmoeting mogelijk blijft.

Meer info staat op 4-plek.nl / www.pleisterplaats.nl.

Start Kliederkerk Huissen

HUISSEN - Kliederkerk is een nieuwe landelijke activiteit in veel kerken, gericht op kinderen en hun ouders. Je kunt je niet meer zo verbonden voelen met een kerk of het geloof, maar je vindt het wel fijn dat jouw kinderen enigszins vertrouwd raken met bijbelse verhalen.

Kliederkerk wil daar een open en creatieve ruimte voor bieden: we gaan samen knutselen, er is een bijbelverhaal en daarna samen iets eten en drinken. Daarin wil Kliederkerk een plek zijn waar iedereen zich thuis mag voelen, oud en jong. Want over generaties heen blijven we elkaar verhalen over het leven vertellen: ouders, grootouders en kinderen. De protestantse gemeente in Huissen is daarom blij dat een groep enthousiaste mensen ook in Huissen dit initiatief heeft opgepakt.

"U bent welkom op zondag 8 oktober van 13.30-16.00 uur in de protestantse kerk, met en zonder (klein)kinderen! Info en (indien mogelijk graag!) aanmelden: kliederkerkhuissen@gmail.com."
Ellen Tijmes, Daniëlle van Deutekom, Dianne Huizinga, Matthijs Glastra, Protestantse Gemeente Huissen

Lingewaard wil meer aandacht schenken aan fietsers

Het fietspad langs de Duisterstraat in Doornenburg staat voor volgend jaar gepland voor groot onderhoud.  (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Fietsers in Lingewaard krijgen meer aandacht. Zeker wat betreft de veiligheid. Het fietspad langs de Duisterestraat in Doornenburg staat voor volgend jaar in de planning voor groot onderhoud. Het asfalt vertoont oneffenheden door opdrukkende boomwortels. In begroting 2018 krijgen fietsers volle aandacht.

Raadslid Sjaak van der Welk van B06 maakt zich zorgen over de erbarmelijke staat van sommige fietspaden in Lingewaard, met name in Doornenburg. De Duisterestraat is er een, zo stelt hij als voorbeeld in schriftelijke vragen aan het college. Het fietspad heeft de aandacht van het college, antwoordt het college. Op de overige voorbeelden die Van der Welk noemt, wil het college niet ingaan. Daar zijn ander wegen voor beschikbaar. "Urgente situaties kunnen direct doorgegeven worden via de telefoon of website van de gemeente. Hiervoor is de Melding woon- en leefomgeving waarop direct gereageerd wordt om de ernst van de melding te bepalen." Minder urgente meldingen worden verzameld. Deze week is in heel Lingewaard begonnen om de grote oneffenheden in het asfalt af te frezen.

In de begroting 2018 wordt de nodige aandacht geschonken aan het fietsverkeer. Veel fietspaden zijn te smal en liggen te dicht langs de rijbaan om het verkeer veilig en vlot af te wikkelen, zo meldt het college. "Waar dat mogelijk is, gaan we fietspaden verbreden of vrij-liggende fietspaden aanleggen."

Om de verkeersveiligheid bij het oversteken te verbeteren moeten er meer vluchtheuvels worden aangelegd. De Ressensestraat in Bemmel staat in de begroting 2018 te boek als hoge prioriteit.

Speel mee met Cesar Zuiderwijk!

DOORNENBURG - Cesar Zuiderwijk van Nederlands populairste rockband Golden Earring zal op zaterdag 16 december een workshop geven voor slagwerkers. Nederlands bekendste drummer is uitgenodigd door Slagwerkgroep Doornenburg om een twee uur durende workshop te geven waarbij slagwerkers kunnen meespelen.

Deelnemers kunnen zich opgeven via: workshopdoornenburg@hotmail.com. Kosten voor deelname zijn 12,50 euro. Aanvang 14.30 uur.

Zuiderwijk zal ’s avonds samen met de Doornenburgse slagwerkgroep in actie komen tijdens het muziekspektakel Tempel of Boem 2017 in de plaatselijke kerk. Dit concert is volledig uitverkocht!

13 / 24

14 / 24

Rabobank helpt verenigingen hun ambities waar te maken

BETUWE - De Rabobank ziet verenigingen en stichtingen als het cement van de samenleving. De verbindende kracht van deze verenigingen en stichtingen draagt volgens Rabobank bij aan een sterke, tolerantere samenleving. Om deze verenigingen en stichtingen structureel gezonder, duurzamer en maatschappelijk actief te maken gaat Rabobank in de toekomst meer kwalitatief investeren in lokale sport- en cultuurverenigingen.

Op donderdag 5 oktober houdt Rabobank Oost Betuwe in samenwerking met Rabobank Maas en Waal een inspiratieavond voor verenigingen en stichtingen. Marco Groen (procesbegeleider voor NOC*NSF) begeleidt deze avond vol nieuwe ideeën, inspirerende succesverhalen en praktische tips.

Uitdagingen aangaan

"Het is juist het verenigingsleven dat nieuwe initiatieven ontplooit en uitdagingen aangaat. Als Rabobank Oost Betuwe denken wij actief met hen mee en bieden wij ondersteuning door intensieve begeleiding. Zo willen we een bijdrage leveren aan het welzijn en de welvaart in ons werkgebied", aldus directievoorzitter Peter Waterman van Rabobank Oost Betuwe. Veel lokale verenigingen hebben het lastig. De inkomsten krimpen doordat de overheid minder besteedt aan sport en cultuur. Daarnaast lopen ledenaantallen en het aantal vrijwilligers terug.

Nieuwe aanpak

Verenigingen en stichtingen in sport en cultuur komen in aanmerking voor het begeleidingstraject van de Rabobank. Na afloop van de avond is het aan de clubs om te bepalen of zij er helemaal voor gaan. Naast dit traject blijven we verenigingen ondersteunen door het aanbieden van de Rabobank Clubkas Campagne, onze deelname aan de Oost-Betuwse Uitdaging en het Rabobankfonds.

Marie-Louise Koeleman blij met hoofdprijs

HUISSEN - Donderdag 21 september was het dan zover. Tijdens het concert van muziekvereniging Volharding tijdens het Vleiskeuren werden de winnende lotnummers bekend gemaakt.

De prijzen werden voorafgaand aan het concert via de computer bepaald. Dit gebeurde op het kantoor van Lingewaerd Notarissen. Dit jaar heeft notaris Bob van Elst de trekking uitgevoerd.

Gus Evers van Profile Ouwerling overhandigde tijdens het concert, de prijswinnares Marie-Louise Koeleman een prachtige fiets van duizend euro. De hoofdprijs wordt al jaren voor een groot gedeelte gesponsord door Profile Ouwerling. Dit jaar heeft ook Albert Heijn Huissen een deel gesponsord. Beide ondernemingen zijn wij dan ook zeer dankbaar voor hun bijdrage.

Naast de hoofdprijs worden al jaren de vleesprijzen gesponsord door Slagerij Mom, de slijtersprijzen door Drankenhandel Degen, de cadeaubonnen door Sfeervol Wonen Hermsen & Hermsen, en de benzine bon door Texaco Hegeman Huissen gesponsord, Alle sponsoren én kopers van loten zijn wij zeer erkentelijk voor hun bijdrage. "Wil je weten of je ook een prijs hebt gewonnen, kijk dan op www.volhardinghuissen.nl bij Algemeen-Kermisverloting."

Dag van de Senioren in Doornenburg

DOORNENBURG - De 'Dag van de Senioren' wordt in Doornenburg op dinsdag 17 oktober georganiseerd door Stichting Ouderen Doornenburg.

Senioren uit Doornenburg en omgeving zijn welkom op de Dag van de Senioren, die dit jaar plaatsvindt op dinsdag 17 oktober 2017 in het Ontmoetingcentrum in Doornenburg. Zaal open vanaf 10.00 uur, het programma begint om 10.30 uur en eindigt uiterlijk 16.00 uur.

Voor een drankje en een hapje wordt gezorgd, evenals voor een uitstekend verzorgde middagmaaltijd van zorgcentrum Sint-Jozef uit Gendt. Deze middagmaaltijd bestaat uit een stamppot lunchbuffet voorafgegaan door een keuze uit twee soepen en na dit alles een toetje.

Het ochtendprogramma bestaat uit enkele ludieke optredens. Na het eten is het genieten van orkest Eigereid uit Gendt, in de pauze is er een loterij met prachtige prijzen. Kosten voor deze dag zijn tien euro, hierin zitten koffie/thee met verrassing, enkele hapjes, twee drankjes, de middagmaaltijd en ook de haal- en brengservice. Het meerdere aan drankjes is voor eigen rekening.

"U kunt uw belangstelling schriftelijk en telefonisch kenbaar maken bij: Lydia Balk: 0481-421582 enTonny Lichtenberg: 0481-423192. Daarbij kunt u aangeven of u gehaald en /of thuisgebracht wilt worden."                                                                                                                                

Tennistoernooi in Bemmel

BEMMEL - Dit jaar houdt tennisclub Bemmel haar 28e editie van het KPMF Bemmel Open, voorheen Kantoorprofi Bemmel Open. Sinds enige jaren in november in plaats van in augustus. Destijds verplaatst in verband met renovatie van de banen en dat bleek een groot succes. Geen vakantieperiode meer en minder andere toernooien dus meer inschrijvingen! Inschrijven kan bij ons in alle categorieën; of je nu speelsterkte 8 hebt of 2; bij KPMF Bemmel Open doe je mee!

Het toernooi vindt plaats van 30 oktober tot en met 5 november. "De ervaring leert dat ons toernooi drukbezet is. We verwachten daarom ook dit jaar te starten op de zondag voor het eigenlijke toernooi, 29 oktober, met de eerste partijen. Inschrijven kan via www.toernooi.nl De inschrijving is geopend en sluit op 18 oktober.

Het toernooi start over een aantal weken; de voorbereidingen zijn al in volle gang. De vrijwilligers staan paraat, de sponsoren zijn geworven en/of en hebben zich aangemeld; waarvoor onze dank! Zonder sponsors en vrijwilligers kunnen wij het toernooi niet organiseren."

Tijdens de toernooiweek is er op vrijdag 3 november onze, inmiddels bekende, pubquiz! Inschrijven (als team) kan via otc@tennisclubbemmel of bij de wedstrijdleiding in de week van het toernooi. Kosten zijn tien euro per team en er is een fantastische hoofdprijs te winnen dus schrijf je in!

"Als het aan ons ligt wordt het weer een fantastisch toernooi! Iedere werkdag vanaf 17:30 uur zijn er leuke partijen te bewonderen vanaf ons verwarmde terras. Dus doe mee of kom kijken!"

Uitverkochte Theaterkerk ervaart Glenfiddich Whisky

BEMMEL - Vrijdag 22 september stond de Theaterkerk in Bemmel volledig in het teken van een door WijnZinnig Gendt georganiseerde Virtuele Whiskyreis inclusief proeverij. Liefst 239! (beginnende) whiskyliefhebbers hebben genoten van deze bijzondere avond op een bijzondere locatie.

Bij binnenkomst ontving iedereen een unieke tastingbox met zes buisjes Glenfiddich Single Malt Whisky, een prachtig Glenfiddich tasting glas, flesje water, boekje en pen.

Brand Ambassador Tony van Rooijen nam iedereen aan de hand van prachtig videomateriaal mee naar de Distillery in Schotland. Onder leiding van Tony hebben we, gedurende de 90 minuten durende show, de zes verschillende soorten whisky geproefd. Alle passend bij het duidelijke beeldmateriaal en uitleg over de verschillende productieprocessen.

Na afloop, waarin velen een ervaring rijker waren, kon het nog onder het genot van een goed glas Glenfiddich Whisky nagepraat worden in de mooie foyer van de Theaterkerk. Deze afsluiting werd compleet door een heerlijk optreden van een jazzband.

Er werden ervaringen uitgewisseld, vragen gesteld aan Tony en vooral veel gelachen. WijnZinnig Gendt is iedereen dankbaar, die aanwezig was en zal vol overtuiging aan de slag gaan voor een nieuwe, unieke whiskybelevenis in onze prachtige regio.

Speciale mosseleditie Open Eetcafé Huissen

HUISSEN - Woensdag 11 oktober verzorgt SWL weer een Open Eetcafé bij RKHVV (Blauwenburcht 1) in Huissen. Deze keer kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een smakelijke maaltijd met mosselen! Dit speciale menu kost (inclusief koffie) 6 euro.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het Meldpunt op tel.nummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

"Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt dan kunt u zich aanmelden voor de week er op."

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 7 oktober van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15)

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 9 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: loempia’s, nasi én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Start cursus 'Zorg om dementie'

BEMMEL - Op 2 november start het Steunpunt Mantelzorg SWL in samenwerking met verpleeghuis De Lingehof weer een cursus voor partners, kinderen of andere familieleden die thuis zorgen voor een dementerende.

Deze zorg is vaak intensief en roept veel vragen op. Door deelname wordt u ondersteund en krijgt u inzicht in de omgang met en de gevolgen van dementie. In zes bijeenkomsten komen de volgende onderwerpen er aan de orde:

Wat is dementie? Wat betekent dementie in het dagelijks leven voor de betrokkene en zijn omgeving? Wat is het verloop en welke fasen van dementie zijn er? Hoe kan ik omgaan met het veranderende gedrag? Wat voor activiteiten kan ik doen met iemand die lijdt aan dementie? Wat zijn de gevolgen voor de familie? Uitwisseling van ervaringen en praktische tips. Verwerking van verlies. Vertegenwoordiging van dementerenden.

De cursus is op de donderdagen 2, 16, 30 november, 14 december en 11, 25 januari bij verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 Bemmel steeds van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten inclusief informatiemap, koffie/thee bedragen 35 euro.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 8 oktober is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10.00 uur.

De viering is voorbereid door de NBG-werkgroep (Nederlands Bijbelgenootgenootschap), in samenwerking met predikante Margreet de Bree. Het thema van de viering is: Vier het samen onderweg zijn! Voor de kinderen in de leeftijd van 4 – 12 jaar is er deze zondag kinderkerk. Alle kinderen uit Angeren, Doornenburg en Gendt zijn hiervoor uitgenodigd. De collecte is bestemd voor het NBG. Het NBG zet zich in voor verspreiding van de Bijbel. Daarnaast ondersteunt het NBG onderwijs- en zondagsschoolprojecten in verschillende landen. Allen welkom!

Griezelen in Kinderboekenweek

BEMMEL - In het kader van het thema ‘Griezels en engerds’ komt verteltheater Netty Gebbing met twee heerlijk griezelige vertellingen. Netty zal niet te herkennen zijn in haar weerzinwekkende verschijning die bij dit thema past.


‘Griezelen op het kerkhof’ gaat over Gijs die graag in de kroeg hangt en in ieder dorp wel een liefje heeft. Je bent maar één keer jong, is zijn motto. Tijdens één van zijn nachtelijke uitstapjes wordt Gijs verrast door een paar trollen, die hem letterlijk opzadelen met een nogal onprettige last.
Wee, als hij die vóór 8.00 uur 's ochtends niet kwijt is. Dan begint die griezelige tocht, waarin Gijs geconfronteerd wordt met sprekende lijken die hem de stuipen op het lijf jagen. Op 11 oktober zal de Piusschool hier volop van kunnen genieten in de bibliotheek in Bemmel.

Op 12 en 13 oktober vertelt Netty aan de middenbouw van De Abacus in Huissen het verhaal van Kouwe Jan. Kees heeft geen ouders meer en moet zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen. Hij komt bij een gierige boer die hem allerlei klusjes laat opknappen. Maar betalen, ho maar!
Als hij om een bordje soep vraagt, verzint de boer een smoes. Hij stuurt Kees naar het kerkhof om een steen te halen. Daar woont echter een geest, genaamd ‘Kouwe Jan’. Als je die ontmoet, kom je nooit meer levend thuis.
Nietsvermoedend gaat Kees op weg. En dan ontmoet hij Kouwe Jan… De bovenbouw van De Abacus mag griezelen van Gijs’ akelige nachtelijke tocht.

Najaarsconcert Cantilene met Hanneke en Martijn

HAALDEREN - Op zondagmiddag 22 oktober om 15.00 uur verzorgt Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen een najaarsconcert.


Het repertoire van het koor, dat al sinds de oprichting in 1979 onder leiding staat van Gerard Rutjes, is veelomvattend; werken van Verdi, Mozart en Karl Jenkins worden gezongen, maar ook de moderne werken zoals bv. het Hallelujah van Leonard Cohen.

Tijdens dit concert zal de toehoorder ook worden verrast door een bijzonder duo uit eigen omgeving; Hanneke Engels, bekend van de musical Sister Act en Martijn van Vuuren nemen de aanwezigen mee op een muzikale reis. Een reis die door hen apart, maar zeker ook gezamenlijk zal worden gemaakt.

Kaartverkoop
Wilt u dit bijzondere concert bijwonen en wilt u er zeker van zijn dat er nog plaats is in de kerk? Reserveer dan nu alvast uw entreebewijs! Dat kan via mail cantilene.haalderen@planet.nl of telefonisch via de voorzitter, de heer Piet Demon, tel. 0481 463220.

Het concert wordt gehouden in de RK Kerk, Van der Mondeweg in Haalderen. De entree bedraagt zes euro. Binnenkort volgt meer informatie over dit bijzondere concert!

Ingezonden brief

Gemiste kans!

Beste Sjaak,

Ik ben een trouw lezer van jouw wekelijkse stukjes in Het Gemeente Nieuws en kan daar ook meestal wel waardering voor opbrengen. Maar met jouw artikel "Eng" in HGN van 27 september jl. ben je echt het pad volkomen bijster! En sla je de plank volledig mis!

Voorop gesteld, ik ben geen SP-aanhanger. Maar als de SP met schriftelijk bewijzen komt van fraude bij de uitvoering van de WMO door de Gemeente Lingewaar (en deze ter inzage aanbiedt), dan had je daarvan eerst kennis moeten nemen voordat je schrijft: "ik moet geloven dat fractievoorzitter Carla Claassen van SP Lingewaard slachtoffer is van een sjoemelende gemeente".

Als je kennis had genomen van die stukken was het ook voor jou overduidelijk geweest dat de gemeente heeft gesjoemeld met het positieve medische advies van de adviserende arts. Daar had jouw stuk over moeten gaan! Een gemiste kans!

Over een gemeente die haar inwoners geregeld onheus behandelt (varkensstal Zandvoort, wegenproblematiek Ressen, etc. en ongetwijfeld een aantal zaken die wij (nog) niet weten).

Maar je verkiest de aanval op de zwakkere partij in plaats van je pijlen te richten op de sjoemelende gemeente en dat aan de kaak te stellen. Je beschrijft Carla Claasssen als een zielenpoot. Voor zover ik haar ken en heb ervaren is Carla zeker geen zielenpoot, maar een strijdbare vrouw die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving. Zoals je haar hebt neergezet in jouw artikel doe je haar groot onrecht aan!

Aad den Heijer (Gendt)

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 10 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Donderdag 12 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Slippers in Theater Kees

De cast van 'Slippers' van Theatergroep Koperen Kees uit Huissen. Foto: Theater Kees

HUISSEN - Theatergroep Koperen Kees uit Huissen speelt het stuk 'Slippers' in oktober in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen.

Ginny woont met haar vriendje Greg in een flatje in Londen. Ze heeft stiekem een verhouding met haar baas, maar wil daarmee stoppen. Na de vondst van een paar slippers en een adres, zorgt Greg dat hij, achter haar rug om, haar ouders ontmoet om haar hand te vragen. Wat volgt, is een ontmoeting die tot hilarische misverstanden leidt...

Informatie en tickets via www.theater-kees.nl.

Floris-award voor Jopie van Setten

DOORNENBURG - Tijdens het jaarlijkse uitje voor alle vrijwilligers van kasteel Doornenburg werd voor de tweede keer de Floris-award 2017 uitgereikt: de prijs van kasteel Doornenburg voor de Vrijwilliger van het Jaar.

Van de zestig vrijwilligers werd Jopie van Setten uit Bemmel de winnaar van de prijs en daarmee de opvolger van Remie Aleven, die de prijs vorig jaar ontving. Jopie ontving de prijs uit handen van voorzitter Menno Tillema.

“Jopie is al 23 jaar gids in ons kasteel en heeft een eigen manier van gidsen met veel mooie spreekwoorden en gezegdes. Ze krijgt van de gasten dan ook altijd veel enthousiaste reacties. Jopie is een vrouw om van te houden, en deze prijs is dan ook vreselijk op zijn plaats”, aldus de voorzitter.

De groep kasteelvrijwilligers ging een dagje naar Heusden in Noord Brabant om daar het vestingstadje te bekijken. Het dagje uit werd afgesloten met een heerlijke maaltijd tussen de kasteelmuren van de Doornenburgse toeristische trekpleister.

Rommelmarkt Doornenburg

DOORNENBURG - In het weekend van 7 en 8 oktober wordt de jaarlijkse MOV-rommelmarkt gehouden. Deze vindt plaats in het sfeervolle schuttersgebouw aan de Kerkstraat in Doornenburg.

Tijdens de rommelmarkt zal een grote verscheidenheid aan artikelen worden aangeboden, waaronder huisraad, speelgoed, gereedschap, boeken, lampen en antiek. De opbrengst is bestemd voor een tweetal projecten in de derde wereld, te weten het missie en ontwikkelingswerk van pater Derksen in Tanzania en het verzenden van kleding naar een kinderopvangtehuis in Brazilië van pater Helsloot.

De openingstijden zijn: zaterdag 7 oktober 14:00 – 17:00 uur en zondag 8 oktober 11:00 – 17:00 uur. De entree is gratis.

Inloopspreekuur van Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand (nu 4 oktober) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Iedereen mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Middeleeuwse Wandeltocht met deBol

LINGEWAARD - Stichting deBol uit Bemmel houdt op zaterdag 7 oktober voor de elfde keer de Middeleeuwse Wandeltocht.Er is een mooie route uitgestippeld die u over oude landweggetjes (enkele daarvan zijn normaal niet begaanbaar), door de weilanden, langs de rivier en ons prachtige polderlandschap en langs enkele middeleeuwse gebouwen in de gemeente Lingewaard voert.

De in middeleeuwse kledij geklede deBol jonkvrouwen, het Fort Pannerden, kasteel Doornenburg en de prachtige Nederlands Hervormde kerk in Gendt, maar ook de extraatjes die de deelnemer onderweg krijgt voorgeschoteld zorgen er voor dat het ook dit jaar weer een hele bijzondere wandeling wordt. Een wandeltocht voor jong én oud!

Te kiezen is voor een route van 17 of 25 kilometer. De wandelaars die 25 km lopen kunnen tussen 09.00 en 09.30 uur van start en de 17km-lopers kunnen vertrekken tussen 09.30 en 10.00 uur. Er wordt gestart vanaf kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27 in Doornenburg. Het startbureau is geopend tot 16.00 uur.

Het inschrijfgeld voor deze middeleeuwse wandeltocht bedraagt inclusief de lunch (verplicht) en de extraatjes onderweg, vijftien euro per persoon.

Via het email adres van deBol kan men zich inschrijven; stichting.debol@planet.nl of via 0481 461422 / 463877. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

TOP-film: Manchester by the Sea

BEMMEL - Op donderdag 19 oktober heeft TOP alweer een film die u niet mag missen. Manchester by the Sea is overladen met prijzen: onder andere voor beste film, beste acteur (Casey Afleck), beste regisseur en beste scenario.

Na het plotse overlijden van zijn broer Joe, krijgt Lee Chandler( Casey Afleck), een klusjesman die een strijd voert met zijn verleden en innerlijke demonen, te horen dat hij het voogdijschap heeft gekregen over zijn neefje Patrick. Lee wordt zo verplicht om weer deel uit te maken van een leven en familie die hij vergoed leek te hebben opgegeven.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Buitenkant Hof van Hessen opgefrist

HUISSEN - Het Stadsmuseum Hof van Hessen heeft maandenlang in de steigers gestaan, maar staat nu gerestaureerd en al weer in volle glorie in de schijnwerpers.

Het schilderwerk heeft het 17e eeuwse herenhuis meer cachet gegeven en de Huissense vlag wappert fris en vrolijk in de winkelstraat tussen alle Lingewaard-vaantjes. Het dak is waar nodig zeer deskundig gerestaureerd en hopelijk gaat het monumentale pand de volgende 370 jaar weer mee. De werkende leden van de Historische Kring Huessen gaan de hele inhoud van het Stadsmuseum keurig ordenen tot er in november weer een nieuwe wisseltentoonstelling te bezichtigen is.

Nu de steigers en bekisting weg zijn, is de museumwinkel vol met Huissense souvenirs weer voor een ieder zichtbaar en bereikbaar. Ter gelegenheid hiervan gooien wij het grootste deel van onze publicaties over de Huissense geschiedenis in de uitverkoop. Het adres is: Vierakkerstraat 39, 6851BB Huissen (bestellen via email en per post gaat ook: hofvanhessen@gmail.com). Het Stadsmuseum (en museumwinkel) is in de maand oktober dagelijks geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Kwekerij 't Kleintje; ook groots in het kleuren van uw wintertuin!

HUISSEN – Herfstkleuren zijn prachtig. Van oranjerood naar geel en bruin, een lust voor het oog. Maar straks als de bomen en struiken kaal zijn dan ziet het er een stuk kleurlozer uit. Zet dan nu winterharde viooltjes in uw tuin en u heeft de hele winter kleur om u heen.

Vanaf nu is Kwekerij 't Kleintje nog iedere vrijdag en zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur, zodat u ook in de herfst en winter uw tuin of balkon kunt opfleuren. Zo is er een enorm kleurenpallet verkrijgbaar in winterharde viooltjes. Mooi voor in de border of wat dacht u van een kleurexplosie van viooltjes in een grote pot of mand bij de deur? Natuurlijk zijn er kleurrijke potchrysanten en ook de Helleborus met zijn witte bloemen is een winterbloeiende plant. Het zijn zomaar wat ideeën om uw tuin of balkon een vrolijker uiterlijk te geven tijdens de gure dagen die nog komen gaan. Kom op vrijdag of zaterdag langs en kies uw favoriete kleuren bij dit mooie familiebedrijf, waar alles echt zelf gekweekt wordt: zaadjes zaaien, laten ontkiemen, plantjes verspenen en verpotten. Zo kan goede kwaliteit worden gegarandeerd want er wordt gekweekt voor zowel binnenland als ook voor het buitenland. Deze familiekwekerij werkt dus groter dan de naam doet vermoeden! Waar 't Kleintje groot mee is geworden, is het ruime assortiment voorjaarsperkgoed dat vanaf eind maart/begin april weer verkrijgbaar is. Dan is de kwekerij weer iedere dag geopend. Graag tot ziens aan de Geer 9 in Huissen! www.kwekerijhuissen.nl (Ook op Facebook)

Sleuteloverdracht Zandse Kerk

HUISSEN - Op vrijdag 29 september werd om 17.30 uur de overdracht van de Zandse Kerk aan Stichting de Zandse Kerk bij notariële akte voltrokken. Na de symbolische sleuteloverdracht door R.K. Parochie de Levensbron, is de stichting nu de nieuwe eigenaar en kan zich ontfermen over het behoud van het prachtige kerkgebouw.

In de Zandse Kerk op het voormalig altaar werd de overdracht voltrokken door notaris Van Schaik. Na de lezing van de akte werd deze ondertekend door pastoor Gerard Peters en Wim van Baal namens R.K. Parochie De Levensbron en door Jos Jeurissen en Nick Hubers namens stichting De Zandse Kerk. Zo werd de officiële overdracht voltrokken. Na de symbolisch overdracht van de sleutel richtte pastoor Peters nog een laatste woord tot alle aanwezige vertegenwoordigers van stichting De Zandse Kerk. Een historisch moment, zo werd gememoreerd in deze woorden, waarbij de stichting succes werd gewenst om dit prachtige kerkgebouw te behouden. Na afloop van deze woorden werd het glas geheven op een mooie toekomst van de Zandse Kerk, waarna de klokken werden geluid.


De overdracht van de Zandse Kerk brengt een einde aan ruim 4,5 jaar onderhandelingen en planvorming om het kerkgebouw te kunnen behouden. Een belangrijke doelstelling die ten grondslag lag aan deze overdracht.

Inmiddels is de stichting druk bezig met de voorbereidingen om de Zandse Kerk een toekomst te geven en zullen de komende tijd een aantal verbouwingen in gang gezet worden.

Volg de werkzaamheden en ontwikkelingen van de stichting via Facebook of de website www.zandsekerk.nl, of loop eens binnen.

Voordelig en goed verlicht de winter in! Thema-avond over led-verlichting

BEMMEL - De winter komt er weer aan, een periode dat bij ons de lamp vaker zal branden. De gloeilamp mag niet meer, is uit! 95 procent van de energie die deze lamp gebruikt wordt omgezet in warmte en slechts 5 procent in licht.

Bij de led-lamp wordt 40 procent van de energie omgezet in licht. Ook gaat de gewone gloeilamp minder lang mee. Na circa 1.000 branduren is de lamp op terwijl een led-lamp meer dan 20.000 branduren meegaat. Een stuk voordeliger voor het milieu en onze portemonnee!

Dat klinkt heel aantrekkelijk! Maar waar moet je op letten?

Lingewaard Energie organiseert een aantal thema-avonden over energiebesparing, duurzame energie en nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Op donderdag 12 oktober in de Veldschuur in Bemmel wordt informatie gegeven over led-verlichting. Wat is led? Wat kan ik met led? Wat zijn de voordelen? Waar moet ik op letten?

Wilt u meer informatie over de led-lamp, heeft u vragen, bezoek dan onze interactieve informatieavond op donderdag 12 oktober in De Veldschuur aan de Sportlaan in Bemmel.

De avond begint om 19.30 uur, de schuur is open om 19.00 uur. Voor leden van Lingewaard Energie is de toegang gratis, ander geïnteresseerden betalen vijf euro entree. Meer informatie over Lingewaard Energie staat op www.facebook.com/LingewaardEnergie en www.lingewaardenergie.nl én te verkrijgen via info@lingewaardenergie.nl.

Wordt hier de nieuwe Teeuwen, Maassen of Amhali ontdekt? Zes talenten van de lach op podium De Buitenpoort

Fotobijschrift: De ervaren en hilarische Paul London leidt de Stand-up Comedy Open Mic-avond in De Buitenpoort, donderdag 5 oktober a.s. (Foto: via Paul London)

HUISSEN – Komende donderdag is het lachen, gieren, brullen in De Buitenpoort. Wellicht zorgt de nieuwe Hans Teeuwen, Theo Maassen of Najib Amhali daar wel voor. Want maar liefst zes stand-up comedy talenten komen op het podium tijdens de zogeheten Open Mic.

Een kijkje nemen in de keuken van stand-up comedy en cabaret kan op deze donderdag 5 oktober vanaf 19.30 uur in het Huissense zalencentrum De Buitenpoort. Dan gaat de foyer open en stijgt de spanning. Bij het publiek, maar zeker bij de zes talenten van de lach die popelen om het podium te mogen beklimmen. Omdat het in de kleine zaal is van het multifunctionele horecabedrijf zal er een typisch intiem comedycafé-sfeertje ontstaan. De talenten –van beginner tot gevorderde- zullen nieuw materiaal uittesten en (voor hen) bekend werk voorzien van extra glans. Drie voor en drie na de pauze. 'The names have been skipped, to protect the innocent'.

Teeuwen en Maassen

Mc ( = master of ceremony) slash ( = schuine streep) host ( = gastheer, zo en nou stoppen we met (vertalen van) Britse termen) is Paul London (nee, niet = Londen). Hoe dan ook, Paul begon met comedy in Nieuw Zeeland, is deze avond beland in Huissen (of all places) en praat de avond lekker aan elkaar. Dit is dé plek waar legendarische grappen en stukken geboren worden en minder geslaagde verzinsels een eenzame dood sterven.

Een laagdrempelig avondje uit waar je zomaar de volgende Jochem Myer, Hans Teeuwen, Najib Amhali of Theo Maassen kunt ontdekken! Donderdag 5 oktober in de kleine zaal van De Buitenpoort voor een kleine prijs: 6,50 euro. Deuren open: 19.30 uur. Aanvang: 20.00 uur.

Korting op alle raamdecoratie in oktober bij Harry Mattijssen

BEMMEL - Nu het najaar officieel van start is gegaan, trekken we weer met z'n allen naar binnen. Daarom staat komende maand in het teken van
'thuiskomen bij Mattijssen'.

"Tijdens de Oktober Woonmaand hebben we dan ook een leuke actie! Twintig procent korting op alle gordijnstoffen en raamdecoratie en dat de hele maand oktober 2017! Kom dus snel bij ons langs en maak van jouw huis een thuis."

Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22, Bemmel; 0481 464214; www.mattijssen.com.

22 / 24

Bijzonder......

Herman&Ton

60 jaar getrouwd

Van harte proficiat

Kinderen en kleinkinderen

Onze (o)pa Bertus en (o)ma Annie zijn 7 oktober 50 jaar getrouwd.
Proficiat namens kinderen en kleinkinderen.

Al is de verjaardag voorbij, samen 158 jaren oud dat is een bijzondere leeftijd. Wéér een jaar om toe te voegen aan de bestaande hoeveelheid wijsheid en levenservaring! Voor één ieder veel gezondheid en geluk! Groetjes de Fam.

HOERA
Al 50 jaar een MOOI paar!

Kinderen & kleinkinderen

Hiep Hiep Hoera
Lynn wordt 3 Oktober
7 jaar
Hartelijk gefeliciteerd
veel liefs Opa en Opa.

Hoera
Britt 6 oktober
16 jaar.
Gefeliciteerd xx
Fedor - Karin - Quinn- Sem
en Oma

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom-HS1 ontving Trivos-HS3(Wychen). In de 1ste set had en steeds een kleine voorsprong. Na het 20ste punt, nam Trivos het over en won die set nipt.

In de andere set liepen onze heren steeds achter de feiten aan. Dus een verliespartij.(0-4)(24-26/15-25/15-25/18-25)

Pegasus-DS4 ontving Tweestroom-DS1. De tegenstander was een maatje te groot voor onze dames, dus de eerste verliespartij.(4-0)(25-12/25-0725-11/25-12)

Tweestroom-DS3 speelde uit bij Trivos-DS4, dat de 1ste set verloor. De 2de en 3de set waren voor onze dames. Helaas werd de 4de set ook verloren, zo ook de 5de set.(3-2)(25-21/20-25/18-25/15-11)

Dames-DS5 ging op bezoek bij Trivos-DS7, dat de 1ste set verloor. Ook hier wonnen onze dames de 2de en 3de set. Zo ook werd de 4de set verloren, gelukkig werd de 5de set wel gewonnen.(2-3)(256-15/21-25/18-25/25-15/06-15)

Tweestroom-MA1 speelde uit bij Ikaros-MA1(Groesbeek). Alleen de 2de set werd verloren; dus de andere werden gewonnen. Een mooie overwinning.(1-3)(12-25/25-18/16-25/11-25)

Onze Meisjes-MA2 ging op bezoek bij Pegasus-MA2(Nijmegen). Onze meiden verloren de 3de set; de rest was voor onze meiden. Ook hier een mooie overwinning.(1-3)(13-25/23-25/25-15/12-25)

Tweestroom-jongens-mix-JB1 bezocht Isala'77-JB1 en was in iedere set het eerst bij de 25. De tegenstand was goede, maar niet voldoende voor de winst.(0-4)(17-25/15-25/15-25/18-25)

Streekgenoot Kidang-MC1(Bemmel) ontving Tweestroom-MC1. De tweede set was de spanning te snijden, het werd een nipte overwinning voor Kidang.(27-25) De andere set werden wel een prooi voor onze meisjes. Een dik verdiende overwinning.(1-3)(22-25/27-25/14-25/21-25)

Tweestroom-MC2 speelde uit bij Weekenders-MC1(Winssen) en had slecht weinig in te brengen in de vier sets. Helaas een verliespartij.(4-0)(25-15/25-18/25-08/25-14)

Pegasus-JC1 ontving Tweestroom-jongens-mix-JC1. De eerste set werd nipt verloren.(25-23) de 2de en 3de set werden ook verloren. Gelukkig was de 4de set wel voor team.(3-1)(25-23/25-13/25-13/16-25).

Siebenhellerbouw.nl samen duurzaam ontwikkelen

HUISSEN - Ik sta voor 40 jaar ervaring in de bouw wereld. Als allround bouwkundige pak ik alle projecten aan, van klein tot groot. En dat kan ik laten zien. Voor mij is geen klant gelijk en ik benader ieder vraagstuk (van verbouwing tot nieuw te bouwen warehouse) met evenveel professionaliteit. Ik deel mijn kennis graag, dat is een van mijn sterke kanten. Ik ben gedreven, een tikkeltje eigenwijs en streef ernaar van elk project een succes te maken.

Het bouwproces hebben wij onderverdeeld in bouwblokken. Deze bouwblokken refereren simpelweg naar de diensten van SiebenhellerBouw.nl. Enerzijds geven ze stap voor stap een (ver)bouw proces weer, anderzijds laten ze zien welke opdrachten je ook los van elkaar bij mij weg kunt zetten. Transparant, overzichtelijk en snel, gelijk aan hoe ik graag werk.

Wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Of heeft u gewoon een bouw gerelateerde vraag? Neem contact op via www.siebenhellerbouw.nl. Wie weet tot snel!

Streetwise op De Boemerang

HUISSEN - Basisschool De Boemerang heeft op dinsdag 19 september Streetwise gedaan. Jesse (9) en Jesper (8) doen verslag.

"De mensen van Streetwise leren je het verkeer. Groep 1 en 2 heeft Toet Toet gedaan. Deze groepen leren het herkennen van verkeersgeluiden en het oefenen van oversteken. Daarnaast leren ze hoe belangrijk het is om in een autostoeltje te zitten en een gordel om te doen.

Groep 3 en 4 heeft Blik en klik gedaan. Wat kunnen kinderen zelf doen om hun veiligheid in het verkeer te vergroten? Ze leren waarom het zitje en de gordel zo belangrijk zijn. Groep 5 en 6 hebben Hallo auto gedaan. Alles draait hier om het inschatten van de remweg. Ze leren ook hoe ze moeten remmen in een auto. Ze leren weer waarom het zitje en de gordel zo belangrijk zijn. Groep 7 en 8 heeft Trapvaardig gedaan. Voor deze groepen zijn fietsbeheersing en gevaarsherkenning van belang omdat ze bijna naar het voortgezet onderwijs gaan. Tijdens de les wordt de Bike-check uitgevoerd. Dit is een controle van een tiental belangrijke punten van de fiets. Dit doen we allemaal om veilig te zijn in het verkeer."

Biljartteam Bemmel verovert Supercup

BEMMEL - Senioren Actief Bemmel geeft vijftigplussers de gelegenheid om iedere middag van maandag tot en met vrijdag te biljarten in een eigen zaal in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel.

Hier wordt door een groep van 25 mensen dagelijks gebruik gemaakt en een selecte groep doet mee aan de districtscompetitie. Het vele oefenen heeft vruchten afgeworpen, want het team is kampioen geworden van het district Veluwezoom. De supercup werd door het team bestaand uit de heren H. Bouwman, Th. Meurs, G. Peters, H. Demon en P. Lintsen mee naar Bemmel genomen.

Actie voor Pink Ribbon

REGIO - Team Diggel's Pink Ladies zet zich in voor Pink Ribbon. Op 7 oktober rijden Monique Dominicus en Kilian Haarsma een rit van 14 kilometer voor kanker bij vrouwen.

Voor de aangespannen Shetlander Diggel wordt dit de eerste echte rit . De dames zoeken nog sponsoren. Zij hebben het doel om zo 150 euro bij elkaar te rijden tegen deze verschrikkelijke ziekte. "Helpt u ook mee om meer borstkanker onderzoek te kunnen financieren. Als u Monique en Kilian wilt helpen dat kan door onderstaande link. Zij gaan hun best doen met Diggel!"
https://acties.pinkribbon.nl/team/diggle-s-pink-ladies/doneren

Jaarlijkse loterij De Geintrappers

BEMMEL – Carnavalsvereniging De Geintrappers komt in de periode van 9 oktober - 11 november weer langs de deur met loten voor de jaarlijkse loterij. Van de opbrengst wordt onder andere een gezellige avond georganiseerd in verzorgingshuis Liduina en verpleeghuis De Lingehof.

"Doet u mee? Een lot kost slechts één euro. Met een enkel lot draagt u al bij aan een onvergetelijke avond. Na de verkoop zal de trekking in aanwezigheid van notaris Van Schaik plaatsvinden op vrijdag 17 november in Het Wapen. Misschien wint u wel de hoofdprijs: een waardebon van 200 euro die u bij Het Wapen aan de Dorpsstraat in Bemmel kunt besteden. Of op uw lotnummer valt een van andere prijzen. Kort na de trekking is de uitslag terug te vinden op de website van de vereniging (www.degeintrappers.nl). Ook zullen de winnende lotnummers worden gepubliceerd in Hét Gemeente Nieuws.

Vierde generatie

LINGEWAARD - Op 3 augustus werd Sofie van Stokkum geboren en daarmee was de eerste vierde generatie een feit.

Omi, Dien Brunt-Visser, is trots dat ze dit nog mee mag maken. Natuurlijk zijn oma, Anita van Driel-Hendriks, en mama, Vera van Stokkum-van Driel ook trots op dit mooie wonder.