GN Lingewaard

3 december 2014

GN Lingewaard 3 december 2014


Kerstconcert in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Op 20 december om 20.00 uur geeft het Lingewaards Mannenkoor, met als gast Dick van Altena een uniek en bijzonder kerstconcert. Het Lingewaards Mannenkoor zal in de haar bekende Rijnlandse traditie een klassiek en gepassioneerd kerstrepertoire brengen onder leiding van zijn dirigent Arno Vree.

Het mannenkoor is oorspronkelijk van karakter en stijl, veelal meerstemmig en soms met begeleiding, maar altijd tijdloos en inspirerend van klank. De combinatie met de in de Betuwe bekende Dick van Altena brengt een divers en uitzonderlijk kerstconcert. Dick richt zich meer en meer op optredens in theaterstijl met in het spotlicht de man, zijn gitaar en zijn liedjes. Dit concert van een mannenkoor en een lokale zanger en songwriter gaat zeker de gasten in een aangename kerstsfeer brengen.

De voorverkoop van kaarten start op dinsdag 2 december via VVV Lingewaard in Huissen, www.lingewaards-mannenkoor.nl en natuurlijk ook nog na opening van de kapel. Toegang tot de kapel via de hoofdingang van het klooster in de tuin rechts naast het bordes. Gastvrouwen van het Lingewaards Mannenkoor zullen de gasten bij de ingang, behulpzaam kunnen zijn.

Oproep aan oud-leerlingen, leerlingen van de basisschool Reünie Basisschool Pius X in Bemmel

BEMMEL - Dit schooljaar bestaat Basisschool Pius X in Bemmel zestig jaar. Een mooie mijlpaal die de school natuurlijk niet zomaar voorbij kan laten gaan. Ter gelegenheid hiervan organiseren het team en de ouders een reünie op zaterdag 18 april van 14.00 tot 17.00 uur op de school zelf.

Vindt u het leuk om leerlingen en leerkrachten van weleer te ontmoeten? Oude herinneringen op te halen, de unieke basisschool periode herbeleven? Deze kans is er nu tijdens een ongedwongen bijeenkomst.

Zich aanmelden kan via facebook.com/piusxreunie of via de speciaal hiervoor ingerichte website www.piusx-reunie.nl. Tientallen oud-leerlingen hebben zich al gemeld via onze site. Ook de jongere generaties zijn welkom.

Nieuwe functie voor pand De Regenboog

Foto: Jamie Stoffels Fotografie

BEMMEL - Het oude pand van basisschool De Regenboog in Bemmel krijgt nieuwe functie: een plek voor enthousiaste ondernemers gericht op gezondheid en creativiteit.

Sinds een paar maanden wordt het oude gebouw van basisschool De Regenboog aan de Cuperstraat in Bemmel gebruikt door zes enthousiaste ondernemers. Enige tijd geleden heeft De Regenboog het pand aan de gemeente teruggegeven. Om langdurige leegstand te voorkomen heeft de gemeente Camelot leegstandbeheer & advies in de arm genomen om de ruimte te verhuren. Met als resultaat: een bruisende werkomgeving voor zes enthousiaste ondernemers.

Het karakteristieke schoolgebouw heeft enige tijd leeg gestaan. Het pand is geen monument, maar het is wel bepalend voor het gezicht van Bemmel. Het is van wezenlijk belang dat het behouden blijft en een functie heeft voor de bewoners van de gemeente Lingewaard. Sinds een paar maanden wordt het oude gebouw gebruikt door zes enthousiaste ondernemers die zich gespecialiseerd hebben in het welzijn van de mens en creativiteit.

Deze ondernemers zien kansen om vanuit deze basis een succesvolle onderneming op te bouwen die meerwaarde heeft voor de regio. De activiteiten zijn gericht op gezondheid en creativiteit: Jamie Stoffels Fotografie: gespecialiseerd in portretten en bruiloften (www.jamiestoffels.nl); Praktijk en Trainingsbureau Joia: biedt hulp bij pijn, stress & angst (www.praktijkjoia.nl); Stfoto: fotoshoots van mensen en groepen (www.stfoto.nl); Yoga Blossom: hatha yoga; eenheid van lichaam en bewustzijn met adem als verbinding (www.yogablossom.nl); Vaklieden 50plus: scholing van oudere werkzoekenden in duurzame bouwtechnieken (www.vaklieden50plus.nl); J'adore Vivre Bloemenatelier: workshops bloemschikken in een sfeervol klaslokaal (www jadorevivre.nl).

De ondernemers nodigen een ieder uit om op zondag 14 december tijdens de kerstmarkt tussen 12.00 en 16.00 uur op de Cuperstraat 9 in Bemmel een kijkje te komen nemen.

Opbrengst collecte Alzheimer

LINGEWAARD - De collecte van Alzheimer Nederland heeft in Angeren 834,39, in Bemmel 4284,20, in Doornenburg 1070,81, in Gendt 1466,68 en in Huissen 1985,56 euro opgebracht. De organisatie is hiervoor alle gevers en collectanten dankbaar.

Alzheimer Nederland werkt al dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie - waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is - en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 52 regionale afdelingen en 220 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk netwerk. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie. De stichting is volledig afhankelijk van particuliere giften.

Jezelf verliezen

Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe. Eén op de vijf mensen wordt door de ziekte getroffen.. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland. Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. En daarvoor is veel geld nodig.

Word ook collectant

Alzheimer Nederland roept mensen die een paar uur tijd over hebben op om volgend jaar ook mee helpen als collectant. Opgeven kan bij H. Verhagen, telefoon 0481 424500 of via www.alzheimer-nederland.nl/collecte of via 033 3032661.

Bibliotheek biedt nieuwe bestsellers in LuisterBieb

LINGEWAARD - De Bibliotheek heeft de collectie van de LuisterBieb vernieuwd. Aan alle genres van thrillers, romans, hoorcolleges tot kindertitels zijn nieuwe luisterboeken toegevoegd. De LuisterBieb-collectie bevat nu liefst zo'n driehonderd titels.

Nieuwe pareltjes in de collectie zijn onder andere Stoner van John Williams, Geachte heer M. van Herman Koch, Ventoux van Bert Wagendorp en De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson en de nieuwste roman van Arthur Japin: De man van je leven. Op verzoek van veel enthousiaste liefhebbers van de LuisterBieb zijn ook 'nieuwe' thrillers van onder andere Saskia Noort en Baantjer toegevoegd. Uiteraard zijn er ook nieuwe hoorcolleges. De LuisterBieb kan ook een stimulans zijn voor scholieren om boeken voor hun literatuurlijst te beluisteren.

Ook voor de jonge luisteraars zijn er nieuwe titels: Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper, Het leven van een loser, deel 2 en 4 van Jeff Kinney en Het Muizenhuis van Karina Schaapman. En in de categorie mooie oudere bestsellers zijn niet alleen Sjakie en de chocoladefabriek en Matilda nieuw, maar ook Kruistocht in Spijkerboek en Koning van Katoren.

LuisterBieb-app

De app is heel eenvoudig in gebruik. Je downloadt eenmalig via wifi het luisterboek van je keuze. Voor het luisteren is geen internetverbinding nodig. Het gedownloade boek wordt opgeslagen op je smartphone of tablet. De app is ook zeer geschikt voor mensen met een visuele beperking of dyslexie. Meer informatie over de LuisterBieb staat op www.bibliotheeklingewaard.nl.

Heggenvlechten bij De Veldschuur in Bemmel

BEMMEL - Er worden deelnemers gezocht voor de workshop heggenvlechten rondom De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk. Geen prikkeldraad maar in plaats daarvan een gevlochten meidoornhaag die niet alleen mooier en beter te onderhouden is, maar ook vooral goed voor vogels om in te nestelen.

Voordat het prikkeldraad was uitgevonden waren gevlochten meidoornhagen een natuurlijke afscheiding om de koeien en schapen in de wei te houden en was het landschap fraaier dan nu. Vooral in Engeland zie je nog eewenoude gevlochten hagen. Gevlochten en goed onderhouden hagen kunnen wel een eeuw meegaan.

De meidoornhaag rondom de veldschuur is groot genoeg om gevlochten te worden daarom wordt u uitgenodigd om deel te nemen aan de heggenvlechtworkshop die gegeven wordt op zaterdag 13 december van 's morgens 9.00 tot 16.00 uur 's middags. Ook zij die reeds heggen hebben gevlochten zijn welkom.

"We starten in de Veldschuur gelegen aan de Sportlaan 1M in Bemmel onder het genot van een kopje koffie of thee en krijgen een korte instructie-presentatie van instructeur Lex Roeleveld en gaan dan aan de slag onder leiding van Louis Dolmans en Lex. Voor gereedschappen, handschoenen en een lunch wordt gezorgd. Zorg zelf wel voor werkleding en schoeisel."

Voor de bestrijding van alle onkosten inclusief lunch wordt een bijdrage van tien euro gevraagd.

Aanmelden voor deelname is gewenst. Voor deelname kan men zich tot 6 december aanmelden bij Cor van Dalen, e-mail vandalen@lingewaardnatuurlijk.nl of telefonisch op 0481 462663.

Driebandentoernooi OBK

BEMMEL - Van 12 tot en met 17 januari wordt voor de 28ste keer een driebandentoernooi in café-bar De Roskam in Bemmel gehouden.

Bij voldoende aanmeldingen wordt op maandag 12 januari met het toernooi begonnen; deze zal gespeeld worden in poules van vier personen op vier biljarts.

De nummers één en twee in de poule gaan door naar de volgende ronde; dit gaat net zolang door totdat er op zondag nog zestien spelers over zijn, op de mooie finaledag.

Het inschrijfgeld bedraagt twaalf euro. Voor de nummers één tot en met vier zijn er leuke prijzen te verdienen. Het toernooi wordt jaarlijks goed bezocht en is het oudste biljarttoernooi van Lingewaard met jaarlijks vele bekende gezichten, die ieder weer meedoen maar die ook komen voor de gezellige sfeer in de biljartzaal.

Er zijn nog plaatsen over om mee te doen. Bij interesse graag aanmelden per email bij R.Polman@OBKBemmel.nl of bij café-bar De Roskam in Bemmel, waar inschrijfformulieren klaar liggen.

Wijziging ophalen oud papier in Haalderen en Huissen

HAALDEREN - Op vrijdag 5 december wordt het oud papier in Haalderen niet opgehaald, in verband met pakjesavond.

In plaats daarvan wordt het oud papier op vrijdag 12 december ingezameld. Zorgt u dat het papier die dag voor 18.00 netjes bij elkaar gebonden aan de straat staat.

Oud papier Huissen-Zand

Ook in verband met Sinterklaasavond op 5 december komen de vrijwilligers van Jonge Kracht op vrijdag 12 december het oud papier ophalen.

Judi Dench in Philomena bij TOPfilm in Bemmel

BEMMEL - Deze Britse tragikomedie vertelt het waar gebeurde verhaal van Philomena Lee (Judi Dench), een ongetrouwde zwangere vrouw in het Ierland van de jaren vijftig. Ze bevalt in een Katholiek huis voor ongetrouwde moeders.

De nonnen eisen dat Lee haar kind laat adopteren en ze tekent een wettelijke verklaring nooit meer achter haar zoontje aan te gaan. In 2004 ontmoet ze aan lager wal geraakte journalist Sixsmith (Steve Coogan). Hij heeft het niet zo op de human-interestverhalen, maar kan het zich niet meer permitteren om kieskeurig te zijn. Hij interviewt Philomena, en besluit zich in haar verhaal vast te bijten.

Ondanks het grote trauma van deze vrouw is Philomena geen sombere zware film geworden. Dit is te danken aan de geweldige prestaties van Coogan en Dench. De combinatie tussen een ijverige journalist die een goed verhaal moet zien te brengen en een oude vrouw die op zoek is naar de waarheid werkt uitermate goed. Coogan zet een weergaloze vertolking neer, maar het is met name Dame Judi Dench die hier onmiddellijke sympathie en diepe bewondering opwekt. Ze speelt een vrouw die zo ongelooflijk innemend is dat je gelijk van haar houdt.

Donderdag 4 december om 20.00 uur (foyer open om 19.30 uur) begint de film. Kaarten verkrijgbaar via boekhandel Polman, Arends Optiek, via www.topbemmel.nl en aan de filmkassa.

Donderdag 18 december is er weer kerstfilm bij TOP! Een gezellige film, warme wijn, cider en hapjes...

Statiegeldactie bij Spar Witjes

DOORNENBURG – Sinds begin november is het mogelijk om uw statiegeldbon te doneren aan harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg. Deze actie is op touw gezet door de harmonie in samenwerking met Spar Witjes en het Instrumentenfonds. De opbrengst hiervan zal ten goede komen aan de aanschaf van nieuwe uniformen.

De huidige uniformen zijn ruim 37 jaar oud en hard toe aan vervanging. Het is de bedoeling dat de uniformen eind 2015 daadwerkelijk worden aangeschaft en deze in januari 2016 worden gepresenteerd en in gebruik worden genomen. Hiermee wordt dan tevens de aftrap gegeven voor het jubileumjaar van de dan honderdjarige harmonie.

Nog de hele maand december heeft men de mogelijkheid om zijn donatie te doen in de hoorn die speciaal voor dit doel is opgesteld bij het inleverpunt in de supermarkt. Bestuur en leden van de harmonie en het Instrumentenfonds raden de statiegeldactie bij Spar Witjes in Doornenburg van harte bij een ieder aan en hopen dankbaar op ieders gift.

Oproep voor Zonnebloem- vrijwilligers afdeling Huissen

HUISSEN - Vrijwilligers van de Zonnebloem verrichten prachtig werk zonder veel roem. Voor gehandicapten en mensen alleen, zij doen dit werk voor menigeen. Velen gasten wordt bezocht, rolstoelen geduwd, kadootjes gekocht.

Mooie middagen georganiseerd, hard gewerkt, veel gepresteerd.

Maar elk jaar wordt de gastenlijst langer, het bestuur een beetje banger.

Hebben wij hier wel vrijwilligers voor, want de aanwas groeit maar door.

Sinterklaas, wilt u ons helpen zoeken, uw Pieten kennen alle hoeken.

Misschien kunt u ze voor ons vinden, tussen kennissen of tussen vrinden.

Laat men zich bij ons dan melden, ontvangen worden ze als helden.

Het bestuur staat voor u klaar, wij doen ons best ook volgend jaar.

Als u ons wilt helpen kunt u zich opgeven bij Hannie Evers 026 3252934 of Adri Weenink 026 3816571.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 9 december is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 9 december staat nasi speciaal en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Open Eetcafé Huissen

HUISSEN - Woensdag 3 december vindt er een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 3 december staat erwtensoep en een verrassingstoetje.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Column

Troetelgehucht

Verhuisd van een oude steenfabriekswoning in Malburgen naar een spiksplinternieuwe huurwoning in Gendt. Wat waren mijn ouders blij. Een doorzonkamer, douche en een geiser. In de keuken stond een Thebo 5 kolenkachel waarop 's winters werd gekookt. Rondom zat een verchroomde buis waar de was werd gedroogd. Mijn ouwe heer had met een metalen onderzetter een list bedacht om op de kachelplaat sneetjes oud brood te bakken. De warmte werd duurzaam benut. Vorige week heeft onze politiek gediscussieerd over duurzame energie. Ik zat er met verbazing bij. Het ging over energiezuinige maatregelen en het particulier initiatief om tussen Angeren en Haalderen vijf windturbines te plaatsen. De gemeente wordt er financieel beter van en de omgeving kan ter compensatie rekenen op gratis stroom. D66 coryfee Jan Terlouw, gepokt en gemazeld in de politiek, zei in Trouw, hoed u voor mensen die iets zeker weten. De oppositie weet het zeker en is blij met deze schijnbaar lucratieve en duurzame windturbines. Het college niet. D66 Lingewaard weet het héél zeker. De windturbines zijn goed voor Lingewaard en het college is conservatief. Het college weet het zeker dat windturbines niet nodig zijn om in 2020 de landelijke taakstelling van duurzame energie te halen. D66 voerde destijds in de gemeente Bemmel felle oppositie tegen de komst van een 'torenflat' van 4 verdiepingen. Nu ageren ze stellig tegen een conservatief college die niks ziet in windjoekels juist midden in Lingewaard. Ressen was in rep en roer toen Nijmegen verkondigde dat ze dichtbij de buren vijf windturbines willen plaatsen. Het college wist het zeker, dit is niet goed voor Ressen en riep protest. De raad hield zich stil. Handen af van Ressen. Ten gunste van hun troetelgehucht Ressen lieten ze het conservatieve college genoegzaam zijn gang gaan. Deze turbines inclusief wieken worden twee keer zo hoog als de toren van de Eusebiuskerk. ik weet het bijna zeker, in het troetelgehucht zijn deze windjoekels ook te zien.

Sjaak

Nieuwe jeugdprins en -prinses bij De Piejassen in Bemmel

BEMMEL - "Mogen wij u voorstellen aan de nieuwe jeugdprins van Bemmel; Prins Kyan van de Rugby en zijn prinses Naomi."

"Zaterdag 15 november hebben wij, carnavalsvereniging De Piejassen, in een overvol cafézaal De Roskam het nieuwe jeugdprinsenpaar onthuld. Zenuwen gierden door beide lijven, maar eenmaal op het podium presenteerden zij zich als een volleerd prinsenpaar.

Komend carnavalsseizoen zullen zij het nieuwe motto van De Piejassen uitdragen 'Wij Bloazen deur!'

Opbrengst collecte Prinses Beatrixspierfonds

LINGEWAARD - "Met trots geven wij aan u door dat onze trouwe collectanten in de gemeente Lingewaard (Angeren, Bemmel, Gendt, Haalderen, Huissen) tijdens onze collecteweek het geweldige bedrag van 11.700,88 euro hebben opgehaald!"

"Prachtig nieuws! Langs deze weg bedank ik graag alle collectanten voor hun trouwe inzet. Dankzij de opbrengst van onze collecte kunnen we nog meer onderzoek doen naar spierziekten als: HMSN, FSHD, Duchenne, Pompe, SMA, ALS, enzovoort." (https://www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/spierziektenieuws/extra-onderzoek-naar-hmsn-gefinancierd/)

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente in Huissen is te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Zondag 7 december om 10.00 uur is dominee H. van de Wal de voorganger. Er is crèche en minikinderkerk tot vier jaar. Kinderkerk vier tot twaalf jaar. Jeugdkerk twaalf jaar en ouder.

Kerstbingo in Huissen-Zand

De gelukkige prijswinnaar van de herfstbingo

HUISSEN - Op woensdag 10 december houdt wijkvereniging 't Zand Binnenveld in Huissen een gezellige winterbingo.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat de bezoeker vooraf nog rustig een kopje koffie kandrinken.

"Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro , extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro."

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

De organisatie is de hoofdsponsor van de vorige bingo avond, Coöp Compact Lamers in Huissen, erg dankbaar.

Over & Weer: kledingruil Lingewaard

BEMMEL - Op zondag 30 november heeft Over & Weer kledingruil officieel feestelijk haar deuren geopend tijdens de kerstmarkt (van 12.00 tot 17.00 uur) aan de Houtakker 8a in Bemmel.

De afgelopen twee maanden hebben vrijwilligers van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) en cliënten van Driestroom elke dinsdagmorgen gewerkt aan de kledingruilwinkel. Wat eerst een opslag- en rommelruimte was, is omgetoverd tot een gezellige, frisse Kledingbank 3.0. Oftwel: Over & Weer – kledingruil Lingewaard. "We nodigen iedereen van harte uit om de feestelijke opening samen met ons te vieren!"

Zet alvast 14 december in je agenda, want dan is er een sneakpreview van de nieuwe winkel van Eigen Art tijdens de kerstmarkt in het centrum van Bemmel. Eigen Art verhuist naar dit prachtige pand waar eigen werk aangevuld zal worden met een eigentijdse collectie cadeauartikelen, decoratie & accessoires. De nieuwe winkel is net als Over & Weer een werkpost uit het samenwerkingsplan 'Participeren zonder Zorg' van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) en Driestroom. De winkel in Bemmel opent begin 2015 haar deuren. Bij deze werkposten is plek voor iedereen die mee wil doen en zijn talenten verder wil ontwikkelen.                

Oproep kampioenen!

LINGEWAARD - Is jullie/jou team (winter)kampioen geworden? Binnenkort maken wij een speciale kampioenenpagina.

Mail een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) naar gemeentenieuws@starterspers.nl. Zorg dat je erbij staat!

Kloosterbaby's zeventig jaar later bijeen...

HUISSEN - In het najaar van 1944 was het bar en boos in de regio. De operatie Market Garden was mislukt en over en weer waren beschietingen tussen de geallieerden en de Duitsers. Het Dominicanenklooster bood onderdak aan honderden vluchtelingen. Een in 2011 onthuld WO II paneel in de tuin herinnert hier aan.

Het verblijf destijds was verschrikkelijk, want er stierven mensen aan de verwondingen. Tegelijkertijd werden er ook baby's geboren. Drie van deze oorlogsbaby's zijn opgespoord en ontmoetten elkaar op deze voor hen onbekende, maar tevens zo vertrouwde plek.

Men probeerde daadwerkelijk de ruimte te vinden, waar de geboorte plaats gevonden moet hebben. Mathijs Kersten uit Bemmel lukte het die plek- nu een klein kantoortje - te vinden. Tineke Everdij-Gerritsen vond "haar"bibliotheek. En voor Betsie sluiter bleef het wat onduidelijk.

Maar de relatie met hun geboortehuis, dus het klooster, werd bevestigd en de prior heette de nu 70-jarigen welkom. De organisatie was in handen van het Exoduscomité, dat zich beijvert om het lot van de burger in oorlogstijd meer aandacht te geven. In dat verband werd nog eens benadrukt in welk een kwetsbare positie men zich destijds bevond. Geen normale bevalling, geen mooi kraambedje en nog een grote evacuatie voor de boeg, die acht maanden zou duren.

De bijeenkomst was puur en mooi. Na afloop bezocht men enige markante WO II plekken in het centrum. Nog steeds is men op zoek naar mensen, die in het klooster geboren moeten zijn. Informatie is welkom bij www.exodushuissen.nl.

Klassenbezoek basisschool Marang aan Provinciehuis Arnhem

ANGEREN - De meeste kinderen van groepen zeven en acht konden voorheen waarschijnlijk nauwelijks vertellen wat 'de provincie' precies doet. Maar op maandag 17 november mochten kinderen in het kader van de IPC unit 'Voortrekkers van Verandering' actief meepraten in de Arnhemse Statenzaal.

Waar gaat de provincie over? Wie werken er bij een provincie? En wat is het verschil tussen de Provinciale en Gedeputeerde Staten? Deze vragen en nog veel meer werden beantwoord tijdens het educatieve programma klassenbezoek Provinciehuis.

Leren door zelf te ervaren stond tijdens het bezoek centraal. Het programma vond daarom plaats in het Provinciehuis, grotendeels in de statige Statenzaal. Het bezoek bestond uit actieve werkvormen en motiveerde leerlingen tevens om actief burgerschap te bevorderen.


"De leerlingen vonden het spannend en interessant. Ze hebben zo een aardige kijk gekregen op het - soms trage - functioneren van bestuursinstellingen. Leerlingen realiseerden zich dat er 'niet zo maar even' beslissingen genomen kunnen worden. Het bestuur op provinciaal niveau is een beetje dichterbij komen staan."

Informatiemiddag over WMO en fysiotherapie aan senioren

BEMMEL - Op woensdag 10 december wordt er voor alle senioren in Lingewaard een middag georganiseerd waarin ze voorlichting krijgen over de WMO en de fysiotherapie in 2015.


Tijdens deze middag zal Truus Rooding, teamcoördinator WMO gemeente Lingewaard, uitleg geven over wat de WMO inhoudt en over de grote veranderingen in de toepassing van de AWBZ in 2015. Verder zal ze informatie geven over 'wat is het keukentafelgesprek' en hoe verloopt een melding verder.
Daarnaast zal Sander Schinkel, fysiotherapeut van Fitpunt in Bemmel, uitleg geven over de zorgverzekering en wat dit betekent voor de vergoeding van de fysiotherapie in 2015.

Aangezien men tot 31 december 2014 de tijd heeft om van verzekering te wisselen, is het raadzaam om deze middag bij te wonen en nadien pas te beslissen of men bij de huidige zorgverzekeraar blijft en of men wel of geen aanvullende verzekering gaat afsluiten. Een goede afweging nu kan volgend jaar veel geld besparen. Een ieder is welkom in De Kinkel op woensdagmiddag 10 december van 15.00 tot 17.00 uur.

't Was de zwaan...

Leda en de zwaan

HUISSEN - Vanaf 6 december is er een expositie van verschillende creaties van de zwaan in het Stadsmuseum 'Hof van Hessen'.

De geschiedenis van Huissen toont op diverse momenten een iets andere zwaan. Het valt buitenstaanders steeds op, dat in Huissen op zeer veel plaatsen de zwaan zich manifesteert. Ook het resultaat van de creativiteit tijdens de Huissense stadsquiz is te bewonderen: De opdracht was van welk materiaal dan ook een zwaan te maken. Een tiental van deze zwanen maakt deel uit van de tentoonstelling. Dan zijn er ook zwanenhandwerkjes, waarvan een deel te koop is.

Om het evenwicht in de dierenwereld niet te verstoren is er een prachtige verzameling uilen te bewonderen en te koop in de museumwinkel. Deze collectie komt van mevrouw J. Wezendonk-Driessen uit Pannerden. In de museumwinkel wordt ook de geheimzinnige Klepperman ontmaskerd. Twintig jaar lang mochten de Huissenaren raden, wie als de Klepperman het reilen en zeilen in de Zwanenstad belichtte.

Piet Driessen geeft zich bloot als columnist. De bijna driehonderd wekelijkse afleveringen, aangevuld met enige recente schrijfsels van dezelfde pen, zijn inmiddels gebundeld en vanaf heden te koop in het Stadsmuseum, Primera (Zilverkamp) en Bruna (Huissen). "Bovendien bieden wij voor de liefhebbers, als humoristisch ingrediënt voor uw Huissens kerstpakket, een herdruk van zijn 'Slimmerickjes' aan met tekeningen van mevrouw T. Pors."

De zwanententoonstelling is te bezichtigen tot en met 25 januari. Het bezoekadres is Stadsmuseum 'Hof van Hessen', Vierakkerstraat 39, Huissen. Telefoon 026 3255058. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13 tot 16.30 uur, tevens vrijdag vanaf 10.00 uur. Entree: 1,50 euro (leden HKH en kinderen tot twaalf jaar gratis). (www.huessen.nl).

Foto's met een WOW-factor op OBC Huissen

Foto: Fotograaf Jikke de Gruijter.

HUISSEN - Op maandag 24 november opende Marcel Bulten centrummanager Playing for Success Arnhem samen met directeur OBC Huissen Janine Klein Willink en een aantal OBC-leerlingen de tentoonstelling WOW. Een prachtige fotoreeks van fotograaf Jikke de Gruijter.

'Leren met een WOW-factor' dat is het motto van Playing for Success Arnhem, leercentrum in het Gelredome. Oftewel leerlingen die het leren moeilijk vinden, faalangstig zijn of even op sociaal gebied een boost nodig hebben, een uitdagende en inspirerende plek buiten de school bieden. Het programma is gericht op rekenen, taal en ICT. Marcel Bulten: "Opdrachten worden bij ons in de praktijk gebracht. Denk bijvoorbeeld aan een rekenopdracht over het aantal zitplaatsen in het stadion of wat dacht je van een interview afnemen bij een bekende profvoetballer? Niet alleen in het Nederlands maar misschien ook in het Engels. Het doel? Verminderen van leerachterstanden en het versterken van motivatie, zelfvertrouwen en zelfwaardering."

Al ruim vijfhonderd leerlingen hebben het leercentrum bezocht. Vitesse en de scholen voor het voortgezet onderwijs in de regio Arnhem, waaronder OBC Huissen maken dit samen al jaren mogelijk. "Het is een prachtig initiatief wat zeker voortgezet moet worden. Verschillende leerlingen van OBC Huissen hebben al mogen profiteren van het programma", aldus Janine. Tijd dus om de succesmomenten vast te leggen. Met treffend gekozen beelden van leerlingen die deelgenomen hebben aan het programma, heeft fotograaf Jikke een fotoreeks opgezet die vanaf heden te zien in het gebouw van OBC Huissen.

De fotoreeks blijft tot begin februari op het OBC Huissen te zien. Geïnteresseerden kunnen de fotoreeks tevens bezichtigen tijdens de open dag van OBC Huissen op zaterdag 31 januari van 10:00 tot 15:00 uur.

Bibliotheek heeft recente e-book Toptitels

LINGEWAARD - De Bibliotheek beschikt over steeds meer recente e-book TOPtitels voor haar leden. Dit komt omdat de Bibliotheken speciale afspraken hebben gemaakt met uitgevers. De Bibliotheek Lingewaard verwacht dat de collectie van zevenduizend e-books nog flink zal groeien, vooral met bestsellers en recente titels. Een greep uit het nieuwe aanbod...

Nieuwe buren van Saskia Noort. Sinds half september is de thriller 'Nieuwe buren' ook te zien als televisieserie bij RTL4. De serie levert veel aandacht op en het boek is dan ook een veel gezochte titel bij de Bibliotheek. Tot en met 31 december is het boek als e-book bij de Bibliotheek beschikbaar.

In het café van de verloren jeugd van Patrick Modiano. Op 10 december wordt de Nobelprijs voor de Literatuur uitgereikt aan Patrick Modiano. Vanaf 1 december hebben de Bibliotheken 8 titels van Modiano als e-book beschikbaar en daar komen er nog meer bij.

Laat je hersenen niet zitten van Erik Scherder. Geen moeilijke puzzels oplossen, maar gewoon bewegen. Dat is volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder de beste manier om je hersenen in vorm te houden. Zijn boek 'Laat je hersenen niet zitten' staat al vier weken in de top 10 van de CPNB-bestsellerslijst.
Labyrintrenner van James Dashner. De verfilming van het boek The Maze Runner is sinds eind september te zien in de bioscoop.

Godin, held van Gustaaf Peek. Boek van de maand oktober bij DWDD; 'Precies, woest en elegant' oordeelt Sofie Gielis in De Standaard der Letteren over de zinderende liefdesroman.

Meer informatie over e-books staat op www.bibliotheeklingewaard.nl.

Lingewaard Natuurlijk zoekt mensen, die landschappelijke elementen onderhouden

LINGEWAARD - Lingewaard Natuurlijk maakt zich sterk voor ecologisch landschap(sbeheer), natuur- en milieueducatie, natuurbeleving en bescherming van bedreigde flora en fauna binnen de gemeente Lingewaard.

Ecologisch landschap in de door de Oerrijn en de landbouwende mens gevormde Gelderse Poort betekent niet alleen behoud van natuur maar ook van cultureel gevormde landschappelijke elementen. Zo hebben mensen in vroeger tijden in wat tegenwoordig Lingewaard is wilgen geknot, hagen geplant en gesnoeid, heggen gevlochten en hoogstamfruitbomen gesnoeid. Lingewaard Natuurlijk probeert nieuwe landschappelijke elementen aan te maken en bestaande elementen in goede staat te houden.

"Wij maken voor het behoud van deze landschappelijke elementen gebruik van vrijwilligers die bereid zijn in het snoeiseizoen, dat loopt van november t/m maart, een aantal zaterdagochtenden te besteden aan deze werkzaamheden. Het knotten van wilgen gebeurt gezamenlijk in een gezellige sfeer en uitsluitend met handgereedschap. Per snoeiseizoen worden circa zeven zaterdagochtenden hieraan besteed. Op dit moment hebben we een uitgebreide knotgroep in de kern Bemmel actief en starten we in Huissen ook een groep op. Voor onze Knotgroep Huissen zoeken we nog mensen die in (de omgeving van) Huissen deze werkzaamheden willen uitvoeren. Uiteraard zijn knotters voor de Bemmelse groep ook welkom. Wellicht ten overvloede maar voor alle duidelijk het gaat hier niet om tuinieren of hovenierswerk maar uitsluitend onderhoud aan landschappelijke elementen. Meer weten over Lingewaard Natuurlijk? Bezoek onze website www.lingewaardnatuurlijk.nl."

Voor deelname of informatie kan men zich wenden tot Jac Lamerichs, e-mail voorzitter@lingewaardnatuurlijk.nl of telefonisch op 026 3258553.

Simultaan dammen in zorgcentrum Sancta Maria

Jo ten Westeneind geeft een simultaanwedstrijd in Sancta Maria Foto: Joop Hendriksen.

HUISSEN - Damvereniging VBI viert dit jaar haar tachtigjarig jubileum. Er zijn diverse damactiviteiten georganiseerd die tevens deel uitmaakten van de viering van Huissen 700 jaar Stad.

Hoogtepunt was het Nederlands Kampioenschap senioren. Maar ook was er de simultaanpartij van damcoryfee Ton Sijbrands tegen vijfentwintig jeugdige dammertjes. En de halve finale van het NK schooldammen voor pupillen. Ook nam damvereniging VBI deel aan het grote spektakel in het kader van Huissen 700 jaar stad

De viering van het jubileum werd afgesloten met een simultaanpartij die werd georganiseerd in het zorgcentrum Sancta Maria. Simultaangever was Jo ten Westeneind van Damvereniging VBI en hij speelde tegen een aantal bewoners van het zorgcentrum en een enkele belangstellende van buiten.

Het was een gezellige bijeenkomst. Een der aanwezigen: "Dit is toch leuker als op je kamer te blijven zitten." Op deze wijze heeft de damvereniging een recreatieve activiteit kunnen verzorgen voor Sancta Maria.

Uitslag trekking loterij De Geintrappers

BEMMEL - Vrijdag 21 november heeft notaris Van Schaijk van notarissenkantoor Van Schaijk uit Bemmel weer de trekking van de jaarlijkse loterij verricht.

Carnavalsvereniging De Geintrappers zijn alle afnemers van de loten zeer dankbaar. Met de opbrengst van de verkoop kan de organisatie weer leuke evenementen organiseren. Te denken hier onder andere aan de avonden in het verzorgingshuis Lingehof en bejaardenhuis Liduina.

De prijzen zijn gevallen op de volgende lotnummers: 1e prijs lotnr.613 diner bon van € 200.00 van Het Wapen", 2e prijs 1654, 3e prijs 591, 4e prijs 1633, 5e prijs 1714, 6e prijs 930, 7e prijs 898, 8e prijs 102, 9e prijs 2040, 10e prijs 1615, 11e prijs 1129, 12e prijs 1291, 13e prijs 749, 14e prijs 846, 15e prijs 1312, 16e prijs 1894, 17e prijs 77, 18e prijs 1089, 19e prijs 504, 20e prijs 827.

Typefouten voorbehouden. Meer infornmatie staat op www.degeintrappers.nl, waar de trekkingslijst ook staat vermeld. Prijswinnaars kunnen contact opnemen 's avonds

na 18,00 uur met 0481 465057.

Wedstrijdprogramma HAVO / 2014 week 49

THUIS

Zaterdag 6 december

12:00 HAVO D1GD - ESA D5

14:00 HAVO 2 - Bemmel SC 5

Zondag 7 december

11:00 HAVO 2 - Bemmel SC 3

UIT

Zaterdag 6 december

14:00 Elistha C2G - HAVO C1D

Zondag 7 december

14:30 Arnhemse Boys 1 - HAVO 1

9:30 Eldenia 7 - HAVO 3

10:30 Spero 7 - HAVO 4

Mantelzorgconsulent bij Participatiepunten

LINGEWAARD - Zorgt u structureel voor een kind, partner, familielid of kennis, dan bent u mantelzorger. Het kan zijn dat u tegen vragen aanloopt waar u wel wat advies bij kan gebruiken. Daarvoor kunt u terecht bij het SWL Meldpunt en bij het ParticipatiePunt in uw kern.

Op 10 december is de SWL mantelzorgconsulent, Monique Ritzen, aanwezig in het ParticipatiePunt Gendt en Bemmel. Heeft u vragen over bijvoorbeeld; hoe combineer ik mantelzorg met mijn werk, wat gaat er allemaal veranderen in de zorg en wat voor invloed heeft dat op mij als mantelzorger of wilt u wel eens in contact komen met andere mantelzorgers? Schroom niet en loop even binnen bij een van de ParticipatiePunten op woensdag 10 december.

ParticipatiePunt Gendt is gevestigd in Hof van Breunissen, Kloosterplein 4 bereikbaar van 10:00 tot 12:00 uur. ParticipatiePunt Bemmel (Bibliotheek Lingewaard) ligt aan Dorpsstraat 84 en bereikbaar van 14:00 tot 16:00 uur.

De mantelzorgconsulent is buiten deze momenten ook bereiken via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Meer weten over mantelzorg en wat SWL hierin kan betekenen? Kijk op www.swlingewaard.nl/mantelzorg.

Drie begraafplaatsen voor Lingewaard

De Teselaar lijkt aan de aandacht van de gemeente te zijn ontsnapt, zo erkent het college. (Foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL/HUISSEN – Met de nota 'Begraafplaatsen gemeente Lingewaard 2014 – 2024' wil de gemeente duidelijkheid geven over de toekomst van begraven in Lingewaard. Bemmel, Gendt en De Hoeve in Huissen blijven in stand als algemene begraafplaats. Huissen-Stad en Huissen-Zand gaan sluiten en worden dan onderhouden door vrijwilligers. Lingewaard verwacht binnen afzienbare tijd een verzoek om een kerkhof over te nemen. Hier wordt op voorhand afwijzend gereageerd. De gemeenteraad neemt 4 december een besluit.

Van de redactie

Begraven raakt uit de gratie. In 2008 ging het om 117 plechtigheden. In 2013 gedaald tot 53. Lingewaard moet op de centjes letten. De beheerskosten dalen niet en bedragen ongeveer 317.000 euro. Daar staan inkomsten van grafrechten tegenover van 198.000 euro. Legeskosten verhogen is onbespreekbaar. Lingewaard behoort tot de duurste gemeente in de regio. Er zijn raadsleden die de leges zelfs willen verlagen.

Gezien het aantal begrafenissen, beschikbare ruimte en kostenbesparing, zou Lingewaard aan De Hoeve in Huissen voldoende hebben. Toch wil de gemeente ook de begraafplaatsen in Bemmel en Gendt openhouden, ingegeven uit oogpunt van dienstverlening en lokale gevoelens.

De Teselaar Bemmel heeft een rijke geschiedenis. De begraafplaats dateert van 1869. Er zijn van 1869 tot 1997 grafrechten verleend voor de duur van 10 jaar of 'zolang de begraafplaats de bestemming begraafplaats heeft'. Lingewaard wil beginnen om die eeuwigdurende grafrechten om te kunnen zetten in twintig jaar.
De Teselaar heeft op het onderhoud een forse achterstand. "De begraafplaats lijkt daarom aan de aandacht van de gemeente te zijn ontsnapt" zo erkent het college Oude graven worden niet of nauwelijks onderhouden. Buren hebben door onduidelijke groenafscheiding oneigenlijk stroken grond in gebruik en het geheel geeft een rommelige indeling. Volgens inwoners is het Columbarium te donker en ongastvrij. In het gebouwtje staan slechts tien urnen.

Begraafplaats Gendt heeft dit jaar een grote ruiming achter de rug, inclusief een herinrichting. De huidige urnenmuur is bijna volledig in gebruik. Een bouw van een tweede urnenmuur is in voorbereiding.

De Hoeve krijgt mogelijk plekken aangewezen voor particulieren gedenkplaatsen. Een plaats waar iemand niet is begraven, maar door een liggende naamplaat aan een dierbare wordt herinnerd. Ook wordt er over nagedacht om in Huissen een as-strooiveld te realiseren.

Cursus Bewust bewegen, bewust bevallen

REGIO - Bent u zwanger en op zoek naar een leuke, goede zwangerschapscursus? Wilt u zich goed voorbereiden op de bevalling onder goede begeleiding tegen een betaalbare prijs? Dan is onze cursus 'Bewust bewegen, bewust bevallen' vast iets voor u!

De zwangerschap is een mooie, maar ook spannende tijd. Een goede voorbereiding kan de bevalling vergemakkelijken.Tijdens de bijeenkomsten leren de deelnemers onder andere hoe zij zich (beter) kunnen ontspannen en welke ademhalingstechnieken kunnen worden gebruikt bij de bevalling. Maar er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het verloop van de zwangerschap, de invloed ervan op het lichaam, de geboorte en de periode daarna.

De cursus bestaat uit vijftien lesuren, waarvan tien vóór en vijf na de bevalling en wordt gegeven door een ervaren fysiotherapeute. STMG organiseert cursussen op verschillende locaties in Midden–Gelderland.

Informatie en inschrijving via de website www.stmg.nl. Ook kan men voor meer informatie bellen met het cursusbureau, telefoon 026 3761515 op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur.

Dieren opsporen in de Bemmelse polder

BEMMEL - Dieren opsporen in de Bemmelse polder.Op zondagmiddag 14 december speuren natuurgidsen van Lingewaard Natuurlijk met de deelnemers naar sporen van wilde dieren. Vanaf 13.30 staat koffie en/of thee klaar in de Veldschuur aan de Sportlaan 1m in Bemmel.

Voorzien van verrekijker en fototoestel komen de deelnemers tijdens een flinke wandeling op niet-Nederlandse plaatsen zoals midden in een ruig ooibos. We gaan op zoek naar beverburchten en watersnippen. Met enig geluk zien we enkele van de reeën en genieten van de vele wintergasten als kramsvogels, koperwieken en kolganzen.

De wandeling is van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur en vraagt om laarzen aan en een regenbroek mee. Deze tocht is niet geschikt voor mindervaliden. Deelname, inclusief consumptie kost zes euro. Voor nadere informatie: Ben Cornelissen 06 44870449.

Dorpshuis De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Woensdag 3 december is er een bingoavond in het dorpshuis De Tichel om 20.00 uur.

"Iedere eerste en derde woensdag van de maand proberen we te zorgen voor een gezellige bingoavond. Er worden vijftien rondes gespeeld en een tussenronde. Ook is er een kleine pauze. Wij zijn niet van de grote prijzen maar dit wordt bepaald door het aantal bezoekers. Ook staan de sociale contacten bij ons hoog in het vaandel. Er is regelmatig een kleine versnapering tussendoor. Iedereen is welkom om mee te spelen."

Dit jaar zijn de verdere data: 10 december (let op: tweede woensdag van de maand). 2015: 7 en 21 januari / 4 en 18 februari / 4 en 18 maart / 1 en 15 april / 6 en 20 mei / 3 en 17 juni.

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. "Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden telefoon 0481 464409 (tijdens openingstijden) en mail: info@dorpshuisdetichel.nl."

Ontmoetingsochtend voor inwoners van Doornenburg

DOORNENBURG - Het ParticipatiePunt en de Doornenburgse contactpersonen van de Stichting Leefbaar Doornenburg hebben in samenwerking met SWL, Stichting Ouderenwerk Doornenburg, De Zonnebloem, KBO, Bemmel-Doornenburg en de locatieraad van de Levensbron een maandelijkse ontmoetingsochtend georganiseerd voor alle inwoners van Doornenburg.

Zij hebben dit gedaan onder het motto 'Efkus `n Bekske'. Opzet van de ochtend is elkaar ontmoeten onder het genot van een bakje koffie. De ontmoetingsochtend vindt van 10:00 tot 12:00 uur plaats in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg en is gelijktijdig met het ParticipatiePunt en Repair Café. Buiten het elkaar ontmoeten geeft het de aanwezigen natuurlijk ook de mogelijkheid om spullen te laten repareren of om gebruikt te maken van de vrijwilligers van het ParticipatiePunt.

Voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig naar het Ontmoetingscentrum te komen is er een ophaal en wegbreng service. De ochtend wordt begeleid door de vrijwilligers van de deelnemende organisaties.

Voor extra informatie over deze ochtend kan men terecht bij de dorpscontactpersonen of de vernoemde organisaties.

Creatieve inloopactiviteit in Kenniscentrum van Bemmel

BEMMEL - Met kerst voor de deur staat er weer een leuke inloop creamiddag op het programma in het Kenniscentrum in Bemmel. Heb je zin om creatief aan de slag te gaan, laat je dan verrassen door aan te sluiten bij deze activiteit georganiseerd door de partners van het Kenniscentrum; Stichting Welzijn Lingewaard, Driestroom en Bibliotheek Lingewaard.

Meedoen kan op woensdagmiddag 10 december van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek in Bemmel. Tijdens de creatieve inloop is het PartipatiePunt open waar je onder andere terecht kunt voor (hulp)vragen en advies en vrijwilligersvacatures. Voor meer info: www.swlingewaard.nl/images/Homepage/Creatieve-Activiteit.jpg.

Inloopspreekuur/vergadering Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur van Platform Gendt is donderdag 4 december van 19.00 tot 19.50 uur en wordt gehouden in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1. In het inloopspreekuur is iedereen welkom.

Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men uw suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en d.m.v. een meldingsformulier naar de gemeente doorgegeven.

Indien men het spreekuur niet kan bezoeken kan men dit ook e-mailen naar info@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels kan men rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

"Heeft u interesse in ons werk in uw woonomgeving, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met Gemeente en Politie? of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter de heer Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

"Meer informatie over de –Platforms in Lingewaard– staat op de vernieuwde –gezamenlijke websites– gemeente Lingewaard inzien www.wijkplatformslingewaard.nl verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en u komt op de website van Platform Gendt."

Carnavalsoptocht in zestigste jaar Kraonige Zwaone

Foto: Tom Levels

HUISSEN - Met de start van het carnaval op 11 november om 11.11 uur en daaropvolgend het openingsbal in De Gouden Engel op zaterdag 15 november is het nieuwe carnavalsseizoen van De Kraonige Zwaone geopend.

Op zondagmiddag 15 februari zal de jaarlijkse carnavalsoptocht weer door de straten van Huissen trekken. Deze optocht wordt door de deelnemers en toeschouwers aangeboden aan stadsprins Danny d'n ütvlieger, die tijdens het komende carnaval voor het eerste jaar over Huissen zal regeren.

Ter voorbereiding daarop wordt op donderdag 11 december aanvang 20.00 uur in het Rijnstedegebouw aan de Kardinaal de Jongstraat in Huissen de gebruikelijke optochtvergadering gehouden. Deze optochtvergadering is bestemd voor alle deelnemers en alle medewerkers aan de optocht.

Natuurlijk wordt er gestreefd naar een nog grotere optocht dan het afgelopen jaar met minimaal dezelfde kwaliteit. Het bestuur van de SHCG De Kraonige Zwaone en de optochtcommissie zou op deze avond van de gelegenheid gebruik willen maken om met belangstellenden van gedachte te wisselen over een aantal zaken die met het gebeuren rondom de optocht samenhangen. Natuurlijk zal op deze avond ook worden teruggekeken naar de optocht van het afgelopen jaar.

Evenals in 2013 zullen alle deelnemende wagens en groepen aan de optocht van 2014 een gratis dvd van deze optocht krijgen. De dvd zal tijdens de vergadering van 11 december worden uitgereikt. Tijdens de bijeenkomst van 11 december zijn aanmeldingsformulieren aanwezig.

Voor eventuele nadere informatie over de optocht of voor inschrijfformulieren kan men contact opnemen met de voorzitter van de optochtcommissie, Wim Hofs, 026 3257052. Of via www.dekraonigezwaone.nl.

Familie van de soldaten van Fort Pannerden?

Foto: Vrienden van Fort Pannerden

DOORNENBURG - De werkgroep Oral History van de Vrienden van Fort Pannerden verzamelt gegevens over het soldatenleven op het fort en is daarom op zoek naar (familieleden van) soldaten die gedurende de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Fort Pannerden gelegerd zijn geweest.

De vitrine is al goed gevuld met vele foto's van soldaten, die inmiddels in het fort te bezichtigen zijn. De werkgroep is iedereen sankbaar, die hieraan een bijdrage heeft geleverd. Natuurlijk gaat ze door met het vullen van de volgende vitrines.

De werkgroep is zeer geïnteresseerd in uw gegevens om deze fotocollectie uit te breiden. Als uw vader, opa, broer, zwager of oom met Fort Pannerden te maken heeft gehad en u kunt daarover iets vertellen of u heeft nog een (familie)foto van hem, dan hoopt ze dat u contact opneemt met Wim Haafs, 06 10685566, e-mail: wim.haafs@planet.nl. Indien gewenst maken ze een kopie van uw foto. Ook in oude foto's, documenten en voorwerpen uit het fort is de werkgroep zeer geïnteresseerd.

In de kerstvakantie zijn twee speciale winteropenstellingen op 21 en 28 december van 12.00 tot 17.00 uur. Daarna is het fort alleen nog voor privérondleidingen (op afspraak) geopend.

Fort Pannerden is een gezellig dagje uit voor iedereen: volwassenen en kinderen. Fort Pannerden, Waaldijk 1 in Doornenburg. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

Wild- en ovenschotelbuffet bij Betuweland Zorg in Huissen

LINGEWAARD - Elke maand is er een themabuffet bij Betuweland Zorg, Welzijn & Wonen.

Op woensdag 10 december verzorgen ze in Sancta Maria weer een thema avond met een warm tintje: 'wild en ovenschotels'. De buffetavond begint om 17.30 uur; vanaf 17.15 is het restaurant in de zaal van Sancta Maria geopend. De gast kan genieten van wildsoep met garnituur en stokbrood met kruidenboter vooraf. Vervolgens serveren zij jachtschotel, zuurkoolschotel, preischotel en hazenpeper met aardappelpuree, rode kool met appeltjes, spruitjes met spekjes en stoofperen.

Zo'n gezellige warme avondmaaltijd bij Betuweland kost exclusief drankjes 17,25 euro per persoon.

U kunt zich dagelijks aanmelden bij de receptie van Betuweland Zorg, Welzijn & Wonen locatie Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen, telefoon 026 3683300.

Open kerstdrive bridgeclub

HUISSEN - Bridgeclub Huissen organiseert voor op dinsdag 23 december haar jaarlijkse open kerstdrive.

De drive vindt plaats in een gezellige kerstsfeer en zoals gebruikelijk is er een rijk voorziene prijzentafel. Ongetwijfeld wordt het ook een prima gelegenheid oude en nieuwe bridgevrienden te ontmoeten of kennis te maken met de club.

Zich aanmelden kan tot en met donderdag 18 december telefonisch bij Jan Saarloos, 026 3253321 of bij Ben van de Pol, 026 3252051of per e-mail: jan@jjsaarloos.demon.nl en/of benvdpol@hetnet.nl. Het inschrijfgeld bedraagt tien euro per paar, voor aanvang ter plekke te voldoen.

De drive is op dinsdag 23 december, aanvang 19.45 uur in 't Koelhuis, Huismanstraat 19 in Huissen.

Sponsors bedankt

BEMMEL - De jongens C1 van MHC Bemmel willen De Buitenpoort in Huissen en Communicatiebron in Elst hartelijk bedanken voor het sponsoren van de nieuw outfit.

Een vrijwilligster samen met haar bezoekadres over de Zonnebloem 'Ik heb heel veel gelachen'

LINGEWAARD - Elke drie weken bezoekt Wilhelmien van Gelder de 91- jarige mevrouw Van Sas namens de Zonnebloem afd. Bemmel - Haalderen - Ressen. Ze drinken een kopje koffie en wandelen een rondje. Mevrouw Van Sas vindt het fijne middagen: "Het is hartstikke leuk." Wilhelmien bezoekt ook nog een andere mevrouw en ervaart de bezoeken als waardevol: "Ze geven voldoening. Ik vind het fijn om iets voor een ander te kunnen doen."

Mevrouw Van Sas woont al bijna tien jaar in een aanleunwoning en maakt gebruik van de diensten van de Zonnebloem voor de gezelligheid. Zo is ze afgelopen maart een week mee op regio-vakantie naar Ommen geweest. Mevrouw vond het geweldig: "We hebben gewandeld in het bos, zijn naar de markt geweest en ik heb heel veel gelachen."

Mevrouw Van Gelder heeft jarenlang vrijwilligerswerk gedaan voor de kerk en Vluchtelingenwerk. Totdat ze van de trap viel en even niets meer kon doen. Ze zei haar vrijwilligerswerk op, maar besefte door het vele niets kunnen doen dat je dankbaar moet zijn dat je gezond bent. Dat maakte dat ze zich weer wilde inzetten voor anderen toen ze weer opgeknapt was. "Ook het contact met de mensen miste ik", zo zei Wilhelmien.

Het organiseren van activiteiten voor de Zonnebloem is een behoorlijke klus. Dat gebeurt door vrijwilligers. En dit jaar was dit allemaal nog eens extra feestelijk vanwege het het 25-jarig jubileum van de afdeling. "Heeft u belangstelling voor het vrijwilligerswerk van de Zonnebloem neem dan contact op met de secretaris Ellen Hermens, 0481 4633580."

Thijs Rossen en Cas Aleven kampioen van Lingewaard ONS schooldamkampioenschap

Foto: de prijswinnaars.

HUISSEN - Damvereniging VBI organiseert jaarlijks naast het schooldamkampioenschap van Lingewaard voor teams ook een individueel toernooi voor scholieren. Ook dat kampioenschap wordt financieel mogelijk gemaakt door ONS accountants en belastingadviseurs.

Woensdag 19 november werd als afsluiting van het schooldamkampioenschap van Lingewaard 2014 het persoonlijk kampioenschap gespeeld. Er waren liefst 28 deelnemers, veertien deelnemers uit groep vijf/zes en toevalligerwijze ook veertien deelnemers van groep zeven/acht.

Na een spannende strijd wist Thijs Rossen met tien punten uit zeven wedstrijden de winnaar te worden in groep vijf/zes, op de hielen gevold door Billy Bor die met slechts één punt minder, tweede werd, terwijl Morris Kortehoeven met opnieuw één punt minder (acht uit zeven) derde werd. Een aparte vermelding is er voor Tygo Visser, die eveneens acht punten uit zeven wedstrijden scoorde, maar met één weerstandspunt minder dan Morris naar de vierde plaats verwezen werd.

In de hoogste groep wist Cas Aleven ongeslagen te blijven en met twaalf punten uit zeven partijen kampioen te worden. De strijd om de tweede plaats was enorm spannend. Danny de Haas legde beslag op deze tweede plaats met vier weerstandspunten meer dan Ruben Derksen, die derde werd, net vóór Joost Rossen, die evenveel wedstrijdpunten had als Danny en Ruben, maar minder weerstandspunten.

Voor de eerste drie aankomenden in beide groepen was er een mooie beker. Alles bij elkaar een bijzonder geslaagde middag! De komende weken wordt een start gemaakt met tien gratis lessen voor beginners, waarvoor alle kinderen uitgenodigd worden. "Dus zoek je een leuke hobby, kom dan op een donderdagavond eens binnen in het Koelhuis. We starten om 19.00 uur."

Jubilarissen bij Sint-Caecilia

Van links naar rechts: Folkert Geurtz (12,5 jaar lid), Geert van der Mond (25 jaar lid), Johan Buurman (12,5 jaar lid), Merel Hubbers (12,5 jaar lid), Albert Berns (40 jaar lid), Bart Artz (50 jaar lid) en burgemeester Marianne Schuurmans

GENDT - Tijdens het drukbezochte Najaarsconcert van harmonie Sint-Caecilia Gendt in de r.k.-kerk op zaterdag 22 november werden liefst zes leden gehuldigd in verband met hun langdurige lidmaatschap van de vereniging.

Burgemeester Schuurmans was speciaal naar Gendt gekomen om de jubilarissen te huldigen.

Vogelfietstochtje van Sprok tot Kamtsjatka

Foto: Ben Brouwer

BEMMEL - Iedereen kan meefietsen met de gebroeders Brouwer in de Bemmelsepolder om te speuren naar zaagbekken, ganzen, buizerds, ringmussen en de kleine bonte specht.

En ongetwijfeld komt er nog veel meer in beeld van de telelens en kijker. Eigen verrekijker meenemen is handig. Deelname is gratis voor jong en ouder. Informatie: 0653927477

Zondag 7 december start 8.30 uur vanaf café Sprok aan de Waaldijk 9 in Bemmel.

Uitslag loterij Tikkieerbij

BEMMEL - Tijdens de spinningmarathon van 23 november heeft een aantal bedrijven prijzen ter beschikking gesteld waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat.

De uitslag: hoofdprijs: fiets aangeboden door Hermans Tweewielers Bemmel 001555; een paar Xsensible Shoe en een overnachting in designhotel Piet Heijn in Amsterdam 001567; Shoeby's Fashion Arrangement in Den Haag 001895;.

De uitslag is ook op www.tikkieerbij.nl te bekijken. "Wanneer u in het bezit bent van een winnend lot, verzoeken wij u om contact op te nemen via onze website of via een mail naar info@tikkieerbij.nl. Wij nemen dan contact met u op om te zorgen dat de prijs in uw bezit komt. Voor meer informatie, foto's en reacties kijkt u op www.tikkieerbij.nl."

Prijsuitreiking van horloge Leontine van Huet

BEMMEL - Onlangs was de prijsuitreiking van een Rolf Cremer horloge naar aanleiding van de verloting op de facebookpagina van Goudsmid Leontine van Huet.

Huldiging vrijwilliger van de Zonnebloem

BEMMEL - Aan het begin afdelingsvergadering kreeg mevrouw Lijbers de zilveren Zonnebloemspeld en oorkonde uitgereikt door de voorzitter Cora Sluiter. Mevrouw Lijbers is tien jaar als vrijwilliger verbonden aan de afdeling, en nog steeds actief in het bezoekwerk.

Nieuw hof bij De Krössels

HUISSEN – Met een geslaagd familie feest van HJC De Krössels is op zondag 23 november het nieuwe hof bekend gemaakt.

Een nieuwe opzet waar vooral familie van de kinderen en de drie zusterverenigingen van de krössels aanwezig waren werd eerst afscheid genomen van Prinses Laila van het Hessenest en haar hofdames Eva en Tessa. Deze drie dames hebben de afgelopen twee jaar tijdens de carnaval de Huissense jeugd vertegenwoordigd.

Na de afscheidsceremonie van het oude hof, kwam in drie gekleurde hoepels het nieuwe hof de zaal binnen. Nadat eerst de nieuwe hofdames Robin en Ilse werden gepresenteerd was het de beurt aan jeugdprins Quintin Heusman om zich aan het publiek te tonen.

De eerste taak van het nieuwe hof was om vijf nieuwe raadsleden te installeren zodat alle Krössels weer klaar zijn voor het nieuwe carnavalsseizoen. De middag werd afgesloten met een optreden van De Zwaoninnekes, waar hofdame Ilse twee jaar lang lid van was.

De organisatie kijkt terug op een gezellige middag en gaat nu aan de slag voor het feest op 14 februari voor de jeugd tussennegen en vijftien jaar bij De Gouden Engel in Huissen.

Lekdetec.nl wil reeks van overwinningen verlengen

Foto: Brigitte van Heeswijk

BEMMEL - Na een rustperiode van tien dagen zonder wedstrijd, treedt de basketball vrouwenploeg van Lekdetec.nl/Batouwe op zaterdag 6 december thuis aan tegen Amazone uit Utrecht.

Lekdetec.nl is aan een uitstekend seizoen bezig tot nu toe. De laatste vier wedstrijden werden ruim gewonnen wat geresulteerd heeft in een onbedreigde tweede plaats op de ranglijst in de hoogste klasse van het vaderlandse basketball en in een kwart finale plaats voor de nationale beker. Koploper Loon Lions Landsmeer werd in Bemmel uit het bekertoernooi gekegeld en dat was een prestatie van formaat.

Amazone is een nieuwkomer in de eredivisie (Vrouwen Basketball League, VBL). Het is een leuk en fris team dat echter duidelijk nog moet wennen aan het niveau. De ploeg staat onderaan zonder overwinning maar zal dat uiteraard graag veranderen en de eerste overwinning willen aantekenen. Lekdetec.nl zal dat niet in Bemmel willen laten gebeuren en zal haar zegereeks willen voortzetten.

Gezien de vorm van de Bemmelse ploeg van de laatste weken, mag het publiek weer een pot met aantrekkelijk basketball tegemoet zien. De wedstrijd begint op zaterdagavond 6 december om 20.45 uur in sporthal De Bongerd. De toegang is twee euro.

Kerstconcert in Stadskerk

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen geeft op zondag 21 december weer haar traditionele kerstconcert in de Stadskerk in Huissen.

Medewerking aan dit concert zal worden verleend door de zanger Richard Sprokkereef. Richard is geboren in Arnhem en een veelzijdig entertainer. Hij heeft een groot stembereik en daarmee inzetbaar in diverse producties en shows.

Hij heeft al op de planken gestaan in professionele theaterproducties als Jesus Christ Superstar; Les Miserables en Doornroosje.Richard is in de regio ook bekend als frontman en leadzanger van de band Tchom! en stond in 2009 onder andere in de finale van het televisieprogramma Una Voce Particolare.

Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. "Meer weten over het concert; de vereniging of over de orkesten? Kijk op www.stedelijkemuziekhuissen.nl, bel 06 13865492 of mail naar: secr.smh@stedelijkemuziekhuissen.nl."

Ontmoetingsochtend inwoners Doornenburg

DOORNENBURG - Het ParticipatiePunt en de Doornenburgse contactpersonen van de Stichting Leefbaar Doornenburg hebben in samenwerking met SWL, Stichting Ouderenwerk Doornenburg, De Zonnebloem, KBO, Bemmel-Doornenburg en de locatieraad van de Levensbron een maandelijkse ontmoetingsochtend georganiseerd voor alle inwoners van Doornenburg.

Zij hebben dit gedaan onder het motto "Efkus `n Bekske". Opzet van de ochtend is elkaar ontmoeten onder het genot van een bakje koffie. De ontmoetingsochtend vindt plaats op vrijdag 12 december van 10:00 tot 12:00 uur plaats in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg en is gelijktijdig met het ParticipatiePunt en Repair Café. Buiten het elkaar ontmoeten geeft het de aanwezigen natuurlijk ook de mogelijkheid om spullen te laten repareren of om gebruikt te maken van de vrijwilligers van het ParticipatiePunt.

Voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig naar het Ontmoetingscentrum te komen is er een ophaal en wegbreng service. De ochtend wordt begeleid door de vrijwilligers van de deelnemende organisaties. "Voor extra informatie over deze ochtend kunt u terecht bij de Dorpscontactpersonen of de vernoemde organisaties."

Mea Vota in kerststemming

HUISSEN - Afgelopen maanden zijn vrijwilligers druk geweest met het snoeien, krenten, oogsten en verkopen van heerlijke, oude druivenrassen uit de historische kassen van Mea Vota.


Van het overgebleven snoeihout van de druivenranken, groen en andere (feest)materialen willen enkele enthousiaste vrijwilligers samen met de deelnemers, leuke kerststukken gaan maken. Hiervoor organiseren zij workshops in de maand december.
Op www.mea-vota.info (nieuws/activiteiten) staan de voorbeelden met informatie van de kerststukken en de data waarop men ze kan maken. Ook is er een avond gepland waarop men een eigen kerstcreatie kan maken met aangeboden materialen.

De kosten bedragen vijfentwintig euro per persoon per workshop. Dit is inclusief een kop koffie/thee met iets lekkers.

De workshop is op dinsdag 16 decemberhet maken van de kerstboom, woensdag 17 december komt de kerstbundel aan de orde is en donderdag 18 december is het tijd voor een vrije creatie. Steeds van 19.30 tot 21.30 uur bij Mea Vota, Adres: Boskoops Glorie 33 in Huissen.

"Lijkt het u leuk om uw huis in kerstsfeer te brengen met een zelf gemaakte creatie of wilt u iemand 'n leuk kerststukje cadeau doen? Meldt u zich dan vóór 12 december aan via www.mea-vota.info (contact), info@mea-vota.nl of lenie.sluiter@gmail.com of telefonisch bij Lenie Sluiter 06-18 96 91 00. Het geld dat de workshop oplevert, komt ten goede van Stichting Mea Vota."

Uitslag van Zwarte Pietenloop Bemmel

Foto: André van Boekholt

BEMMEL - De 31ste editie van De Zwarte Pietenloop had over het klimaat niets te klagen. Wel koud, maar verder was het bijna windstil. En met ruim vijfhonderd deelnemers was de organiserende vereniging ook dik tevreden. Met de aanwezigheid van enkele Zwarte Pieten en sfeermuziek was het weer een gezellig evenement.

Een feestelijk gezicht waren weer de beide jeugdlopen, waarbij de kinderen aangemoedigd werden door de Pieten op de 400 meterbaan. En als professionele atleten werd hier felle strijd geleverd om de ereplaatsen. Ard Laffeber uit Tiel (2.31) en Emma Ex uit Heveadorp (3.00) wonnen bij de Kids Run en hetzelfde deden Jelle van Lanen uit Elst (5.06) en Wies Polman uit Bemmel 6.29) op de 1,5 km.

Om half 11 vertrokken de deelnemers voor een grote ronde van 5 of 10 kilometer door de Bemmelse Waard. Op de 5 km won Rutger Huisman uit Groesbeek met overmacht in 16.53 en ook bij de dames een afgetekende overwinning van Lindsey te Brake uit Nijmegen (19.55). Op de 10 km namen Evert Schelinga uit Arnhem en Marcel Wouters uit Groesbeek al meteen een voorsprong. Lang bleven ze bij elkaar in de buurt, maar uiteindelijk kon Evert de winst naar zich toehalen (33.27). Bij de vrouwen kwam Chanmari Koolen uit Wageningen in een tijd van 37.32 met grote voorsprong op nummer 2 binnen. Dit was tevens bij de dames een nieuw parcoursrecord.

De volledige uitslag en een fotoverslag van de Zwarte Pietenloop staan op www.boddesprinters.nl.

In een Oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)In een oogopslag

Zaterdag 6 december 2e weekend van de Advent

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

zondag 7 december 2e zondag van de Advent

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistie- GEZINSVIERING met Pastoor Petersen het Kinderkoor Spetters

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Communieviering met Pastor van Cuijk en het Dames- en Herenkoor.

Kerstbomen bij Epric

HUISSEN - Kerstbomen geven dat speciale iets aan Kerstmis. Vroeger werd vaak de gewone spar gebruikt, tegenwoordig ziet men meer en meer de Nordmann omdat deze veel minder snel uitvalt in een verwarmde ruimte.

De Nordmann wordt als kerstboom sinds 1838 gebruikt. Vroeger was het gebruik heel anders dan nu. Men hing de kerstboom op zijn kop aan het plafond, later werd de boom pas op de grond gezet zoals we het nu kennen.

Epric is een werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt . Ieder jaar verkopen we kerstbomen om zo de trajecten van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben te kunnen betalen. Doordat we een Stichting zijn, zijn de bomen niet duur. De afgelopen vijf jaar zijn bij Epric de prijzen van de bomen steeds hetzelfde geweest.

Natuurlijk heeft Epric ook de gevolgen gemerkt van de economische recessie. Veel donaties die we kregen zijn weg gebleven. "Door de aankoop van een kerstboom kunt u ons echter goed steunen en u krijgt er ook iets voor terug. Naast een groot sortiment kerstbomen zijn er ook zelfgemaakte kerststukjes te koop. Deze kerststukjes worden gemaakt door onze mensen en zijn van een kwalitatief hoog niveau.

Epric is vanaf 1 december tot de kerst elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, ook op zaterdag en zondag.

Epric, Nieuwediep 9a, Huissen, telefoon 026 3250959; www.epric.org.

Projecten blij met steun Rabobankfonds

BETUWE - In de afgelopen periode heeft het Rabobankfonds van Rabobank Oost Betuwe weer vele toekenningen gedaan. In totaal zeven van deze verenigingen en stichtingen zijn op 27 november richting het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe getogen om daar hun symbolische waardecheque in ontvangst te nemen.

Directievoorzitter Peter Waterman van Rabobank Oost Betuwe en voorzitter van het Rabobankfonds Tinus Melaard namen de officiële uitreiking voor hun rekening. Na het welkomstwoord gaven de verenigingen of stichtingen zelf een korte toelichting op hun project. De cheques werden stuk voor stuk dankbaar in ontvangst genomen.

Er zijn zeven projecten die het afgelopen half jaar een toekenning hebben gehad uit het Rabobankfonds. Dit zijn: Stichting Vieren en Herdenken Huissen (Huissen), Stichting Boerderij-educatie Rivierenland (Gemeente Lingewaard), Stichting de Minkhof (Bemmel), Stichting Parkmanagement Overbetuwe (Elst), GV Excelsior (Zetten), Stichting Streekmuseum Overbetuwe (Doornenburg) en Stichting Bevordering Stedelijke Muziekvereniging Huissen (Huissen)

Het Rabobankfonds van Rabobank Oost Betuwe steunt (duurzame) projecten die onder meer de leefbaarheid in het werkgebied van de bank bevorderen. Het gaat dan om de woonkernen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe (met uitzondering van Oosterhout, Slijk-Ewijk en directe omgeving).

Sterrenactie in Angeren

ANGEREN - Ondernemers strooien met gulle hand kerstcadeaus in Angeren en omgeving. Ook dit jaar zijn bij de eerste trekking van de sterrenactie prijzen buiten Angeren bezorgd.

Dat er vanaf buiten Angeren regelmatig in Angeren gewinkeld wordt, is de waardering voor de goede service en bereikbaarheid van de Angerse ondernemers, die de klanten als gemakkelijk en aantrekkelijk worden ervaren.

De Angerse ondernemers doen hun uiterste best om hun klanten te bedienen met goeie kwaliteit en optimale service. Met deze Sterrenactie heeft de Angerse middenstand weer een goede beurt gemaakt bij hun klanten om met zulke leuke en waardevolle cadeaus en surprises uit de prijzenpot.        

De klanten hebben met veel toewijding de sterretjes op de kaarten geplakt en met naam en adres ingeleverd om mee te doen met de sterrenloterij. Het bevordert de klantenbinding op een zeer aangename wijze met deze sterrenacties.

Het hele dorp is aangekleed met de bekende sterren die een aangename kerstsfeer creëren. Er waren bij deze eerste trekking die op 29 november in Herberg de Ploeg plaatsvond, zes prijzen uit de doos getrokken. Deze trekking is uitgevoerd door de jongste knecht van Sinterklaas (zie foto).

De zesprijswinnaars eerste trekking zijn: familie Ceelen Angeren, familie M. Bos Arnhem, familie T. Hofs Angeren, familie Driessen Gendt, familie Spijker Huissen en familie M. Kuster Angeren.

De volgende trekking is op zaterdag 18 december in Herberg De Ploeg om 20.30 uur. Dan wordt de hoofdprijs, een reischeque ter waarde van vijfhonderd euro verloot. Bij deze trekking doen alle ingeleverde kaarten weer mee met de loterij.

Oproep: Mensen met kaakklachten gezocht!

ELST / NIJMEGEN NOORD - Bent u iemand of kent u iemand met pijnklachten in de kaakregio? Veelvuldig klemmen kan een oorzaak zijn. Orofaciale fysiotherapie, ofwel kaak fysiotherapie, kan u daarbij helpen.

In het kader van een wetenschappelijke studie worden nadrukkelijk mensen gezocht met pijnklachten in de kaakregio en ter hoogte van de slapen door (onbewust) klemgedrag. Als deelnemer bent u verzekerd van een professionele beoordeling en begeleiding.

Voor inlichtingen en/of deelname kunt u terecht bij: Dhr. drs. J.A. Pijnenburg, manueel therapeut – fysiotherapeut – orofaciaal fysiotherapeut; Fysiotherapie Meeuwsen – Elst – Nijmegen Noord – Oosterhout; info@fysiotherapiemeeuwsen.nl; telefoon: 024 6636686 / 06 83676086.

Respectvolle én toch gezellige bijeenkomst

Foto: Exoduscomité

HUISSEN - Op 21 september werd door bijna driehonderd personen stilgestaan bij de gevolgen van Market Garden voor onze regio: een grote groep wandelaars is naar Kleef vertrokken voor een gezamenlijke tentoonstelling en in de Hoeve te Huissen verzorgden de Bevelanders een herdenkingsbijeenkomst in het kader van WO II.

Deze geslaagde initiatieven waren voor het Huissens Mins reden om het Exoduscomité en de Bevelanders te benaderen voor een bijeenkomst in Sancta Maria. Ter plekke werd een deel van de mobiele WO II-fototentoonstelling opgezet.

Foto: Exoduscomité

De zaal raakte gaandeweg vol en het programma was boeiend. Aangetoond werd dat onder begeleiding van De Bevelanders zware kost als het herdenken van WO II een bijna gezellig karakter kon hebben. Het met zorg en respect gemaakte programma sprak het oudere publiek aan en de herkenning uit de jeugd was groot. De avond eindigde met een wat lichtere muzikale toon.

De waardering voor het speciale programma en de gepaste aandacht voor de senioren, vaak zelf 'burgerveteranen', van De Bevelanders en het Exoduscomité was groot.

Ook nu weer was duidelijk dat het belangrijk is dat geen groep wordt uitgesloten van herdenken. Dat geldt voor de jeugd maar natuurlijk ook voor hen die de oorlog zelf meegemaakt hebben. Daarbij kan de toonzetting van de herdenking prima aansluiten bij onze lokale gebruiken. De Bevelanders heeft daarin weer de goede toon gevonden.

Hanneke Laura in de kapel

DOORNENBURG - Op 6 december speelt in de kapel van kasteel Doornenburg Hanneke Laura. Met openhartige folk tunes en een warme podium presentatie zingt HannekeLaura zich in de harten van toehoorders.

Zij heeft collega singer/songwriter Collin Hoeve uitgenodigd om enkele songs samen met haar te vertolken. Hanneke gaf op haar 23e haar baan als advocaat op om niet veel later naar Ierland te vertrekken met niets anders dan een gitaar en een backpack om zich daar volledig met haar muziek te kunnen bezighouden.

In Ierland speelde HannekeLaura op internationale festivals als 'SligoLive' naast bekende namen als Martha Wainwright en Josh Ritter.

Na terugkeer in Nederland speelde zij in 2012 een support slot op de clubtour van Tim Akkerman, waarna de twee songwriters samen op een minitour naar Ierland zijn gegaan om roots van de folk van dichtbij mee te maken. Hiermee veroverde ze een podiumplek op Parkpop 2014.

Het gaat de Nijmeegse Collin Hoeve voor de wind. Na het Conservatorium werd hij gevraagd om gitaarsolo's in te spelen in de legendarische Bamboo Room Studio's van Erwin Musper. Een nieuwe cd is in de maak, door crowd-funding, dus met behulp van zijn fans tot stand gekomen.
Collins hoofd zit zijn hart af en toe in de weg. Een perfecte inspiratiebron voor zijn songs. Vorig jaar schreef 3 voor12 een prachtige recensie over de release van zijn nieuwe album: "Hij is de Vivaldi onder de Singer-songwriters".

De aanvang van het concert is 13.30 uur. De toegang is gratis.

Hutaf kampioen in drievoud

HUISSEN - De laatste week van november was voor de Huissense bloemisten en voor voorzitter Maurice Stellaard een drukke week want drie keer moesten er bloemen uitgereikt worden aan kampioensteams.

Op dinsdag 25-11 was in Wamel de strijd snel beslist. Tegen concurrent Tik Hard 2 had Hutaf 5 al snel de benodigde vijf punten bij elkaar gespeeld en konden de bloemen uitgereikt worden aan Mark Baerveldt, Harold Sanders, Hans Arends, Bart van Dort en Jonneke Spek. Twee dagen later maakte Hutaf 7 het erg spannend maar uiteindelijk maakte Rob Welman in de 10e partij het gewenste vijfde punt en kon ook hij samen met Bert Kempers en Derek de Schipper de kampioensbloemen in ontvangst nemen.

Hutaf 6, met Maria van Aalten, Bas Freriks, Hans Peters en Jeroen Startman nam tegen medetitelkandidaat Shot 4 al vlot een beslissende 5-1 voorsprong en kon ook hier het kampioensfeest beginnen.

Overige uitslagen seniorenteams: SKF 4 – Hutaf 1 5-5, Looping 1 – Hutaf 2 3-7, Treffers 2 – Hutaf 3 9-1, SKF 11 – Hutaf 4 2-8, Hutaf 8 – Rhenus 2 1-9, Hutaf 9 – Smash 2 4-6 en Hutaf 10 – Gazelle 1 4-6. Bij de jeugdteams waren er geen kampioenen maar waren er tweede plaatsen voor Hutaf 3, 4, 5, 8 en 9.

Hutaf 3 werd tweede na de 8-2 zege op SKF 5 met onder andere drie punten van Johan Nijenhuis en Mikolay Krawczyk. Twee zeges van Chiel van Alst, Iris Brouwers en Janneke Rooding leidden Hutaf 5 naar de 3-7 zege op Westa 2. Anne van Bolderen loodste met drie punten Hutaf 8 langs Hercules 5. Overige uitslagen jeugdteams: Hutaf 1 – Bit.nl 1 5-5, Hutaf 2 – SKF 3 4-6, Westa 1 – Hutaf 4 5-5, TCB 2 – Hutaf 6 8-2, Herpen 1 – Hutaf 7 9-1, Relax 2 – Hutaf 9 2-8, Hutaf 10 – SKF 10 7-3,TCB 6 – Hutaf 11 10-0 en Hutaf 13 – Litac 6 2-8.

Natuurlijk Welzijn Lingewaard

BEMMEL - De beurs Natuurlijk Welzijn Lingewaard die zaterdag 15 november voor de derde keer werd gehouden in De Kinkel is een groot succes geworden. Dertig kleine ondernemers uit Lingewaard op het gebied van alternatieve/aanvullende geneeswijzen, creativiteit en gezonde leefstijl hebben zich gepresenteerd.

De stands waren sfeervol ingericht, er werden kleine behandelingen gegeven en er konden workshops worden gevolgd. Bezoekers konden op deze wijze op een ontspannen, informele wijze kennismaken met de mensen achter de kleine praktijken uit Lingewaard.

Bijzonder dit jaar was de opening door wethouder Sluiter. Dat maakte deze dag extra feestelijk, de waardering die er vanuit B&W is voor dit initiatief. De organisatie is daarnaast landwinkel De Woerdt dankbaar voor de royale kist met heerlijke appels, De Lentetuin uit Gendt voor de prachtige potten met planten en cultureel centrum De Kinkel voor de goede samenwerking.

"Maar onze grootste dank gaat uit naar onze deelnemers. Het is door ieders inzet dat deze dag een geslaagde dag is geworden. Door de handen ineen te slaan en de verbinding te zoeken hebben we veel bereikt."

Meer informatie staat op facebook Natuurlijk Welzijn Lingewaard en www.natuurlijkwelzijnlingewaard.nl.

Kerstmarkt in Doornenburg

DOORNENBURG - Zaterdag 13 december van 14.00 tot 19.00 uur in de Sint-Martinuskerk van Doornenburg met medewerking van vele winkeliers en hobbyisten.

Er zijn allerlei lekkernijen zoals glühwein, warme chocolademelk, koffie met iets lekkers en warme snacks. Tijdens deze middag zullen koren en harmonie kerstliederen ten gehore brengen.

Zonnebloemgasten in Doornenburg niet vergeten

DOORNENBURG - Dit jaar waren de Sint en de pieten de Zonnebloemgasten van Doornenburg niet vergeten. Het werd weer een gezellige middag. Onder het genot van koffie met speculaas brachten de sint met de pieten een bezoek.

Zij werden verwelkomd met sinterklaas liedjes die iedereen kent.Met alle rust namen de pieten en de Sint de tijd voor de gasten. Enkele gasten werden naar voren geroepen om hun verhaal te vertellen,waar ook lachwekkende taferelen uit voort kwamen.

Babbelpiet las een verhaal voor over een belevenis die zij meegemaakt had,daarin kwamen getallen in voor die te maken hadden met de bingo. Toen de Sint vertrok met zijn pieterbazen, was het gezellig met een hapje en een drankje. Met het naar huis gaan werd ieder verblijd met een cadeau.

Zonnebloem Doornenburg kijkt weer geslaagd terug naar dit jaarlijkse traditie feest.

21 / 31

22 / 31

23 / 31

Van relatiegeschenk op maat tot aan alternatieven voor champagne Degen úw topSlijter: altijd scherp geprijsd!

HUISSEN – Een drankenwinkel (en groothandel) in een woonwijk? Dat is bijna een unicum, maar Huissen heeft er een! Al jaren is Degen úw topSlijter gevestigd aan de Zandsedwarsstraat. Klanten komen er graag, want Degen is in vergelijking met slijterijen in winkelcentra ook buiten acties om altijd scherp geprijsd. Bovendien is de kennis, kwaliteit en service er optimaal. Ook in de drukke decembermaand, als men voor familie, personeel en relaties een passend geschenk zoekt!

Bij Degen úw topSlijter wordt op drankgebied alles verkocht: van fris, alcoholvrije dranken, wijnen, bier tot aan likeur en champagne. Er is een enorme keuze en mocht de klant iets speciaals willen, wordt het besteld. Degen is een vertrouwde naam in Huissen en regio. Het is een zaak, waar tegen vriendelijke en scherpe prijs de drank wordt verkocht met een service, die men niet meer overal aantreft.

Die speciale service verleent men het hele jaar door. Bij feestjes kan de klant (bedrijf en particulier) bijvoorbeeld overgebleven volle flessen weer retour doen. Naast tapverhuur zijn er eveneens statafels te huur.

Een of meerdere flessen feestelijk verpakken (zeker van toepassing in deze decemberkadomaand) is altijd gratis; bij Degen úw topSlijter nemen ze hiervoor de tijd! Ook het samenstellen van een relatiegeschenk kan geheel individueel op maat gemaakt worden! Zo krijgt men een kado met juist die ingrediënten, die bij de persoon passen. Zelfs voor bedrijven kan dat per geschenk worden geregeld!

Degen úw topSlijter, Zandsedwarsstraat 13, Huissen. Voor openingstijden zie ook www.degendranken.nl (met webshop); telefoon 026 3250628.

Eerste herenzitting in Huissen: 'Dat zit wel snor' en goede doel-actie Alleen échte mannen welkom in Buitenpoort

Tom Selleck ofwel Magnum P.I., échte man en beroemd snordrager, ook aanwezig (?) op Herenzitting Huissen (thema: ‘Dat zit wel snor!’) zondag 14 december a.s. in De Buitenpoort.

HUISSEN – Op zondag 14 december is het zover. De eerste Herenzitting Huissen. Vanaf 10.00 uur worden een paar honderd mannen verwelkomd in De Buitenpoort. Tot 15.00 uur volgt een wervelend programma vol entertainment voor 'heren'. Er zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar.

Omdat het nieuws zich als een lopend vuurtje door het stadje van plezier verspreidde werden er in een mum van tijd al heel veel kaarten verkocht. "De mannen die dit feest niet willen missen moeten snel zijn. Alleen door een aanvraag via info@debuitenpoort.nl maak je nog kans om erbij te zijn. En geloof mij, dit wil je echt niet missen'', aldus Buitenpoort-eigenaar en organisator Herman van Gellecum. "Kom met je vriendengroep, of team van de sportclub of buurtvereniging.''


Herenzitting Huissen kent een even divers als wervelend entertainment-programma. "Om de verrassing in stand te houden, verklappen we niet veel'', lacht Van Gellecum. Hij wil wel kwijt dat het een mooie mix is van muziek, humor, zang, dans en erotiek. Ook is er de verkiezing Het Heertje van Huissen en natuurlijk voldoende natjes en droogjes voor de échte mannen.''

Thema is: 'Dat zit wel snor!'. De mannen worden verzocht om een snor te dragen (en een pak!). Een deel van de entree gaat naar het goede doel, de organisatie Movember, die wereldwijd geld inzamelt voor onderzoek naar typisch mannelijke ziektes als prostaatkanker.

"Bezoek je de herenzitting dan steun je ook dit goede doel. De entree is twintig euro per persoon. Kaarten alleen nog te bestellen via info@debuitenpoort.nl.''

De Zilverkamp blikt terug op afgelopen tijd

HUISSEN - Tjonge jonge wat zijn we blij met al die gezellige kinderen die iedere week weer wat leuks komen doen bij onze kraam. Het is van iets heel kleins in het begin uitgelopen tot een succes. Een wekelijks terugkomend succes!

"Zo'n vijftig tot zeventig kinderen vermaken zich tijdens het boodschappen doen van papa of mama. Onze facebookpagina bedraagt 280 likes. Al met al alles loopt uit op een megasucces. Daarom gaan we er ook flink hard tegenaan en er gewoon mee door. Ook willen we bij deze alle winkeliers bedanken voor hun bijdrage, zodat we deze activiteiten altijd kosteloos kunnen aanbieden. Zoals u heeft gemerkt gaan we ook mee in de organisatie van activiteiten gekoppeld aan seizoenen, themafeesten en belangrijke gebeurtenissen."

"Nu Sint weer in het land is doen we activiteiten rondom Sint. Speculaaspoppen versieren was een succes en pakjeshuizen versieren vast ook weer, hierbij zullen gezellige pieten aanwezig zijn die het voor de kinderen nog spannender/leuker maken. Sinterklaas en Zwarte Piet kunnen alles van ons zien/horen en ze zijn trots op ons dat we het voor de kinderen zo gezellig willen maken.

Na de hectische Sint periode lassen we eventjes een weekje pauze in. Dit is zaterdag 6 december. 13 december zullen we starten met de eerste kerstactiviteit. Vrijdag 19 en zaterdag 20 december zijn we er beide dagen, dit omdat er dan een gezellige kerstmarkt georganiseerd worden in het hele winkelcentrum. We zullen het ook dan leuk maken voor de kinderen. Kom dus langs tijdens de Kerstmarkt en doe mee (onze kraam is gratis voor alle kinderen)."

"Lieve papa's, mama's, opa's, oma's en kinderen, mede dankzij jullie is dit alles een enorm succes geworden! Wij zetten dit voort, jullie toch ook? Houd de facebookpagina in de gaten, like deze pagina, of let op de posters op de deuren van het winkelcentrum en kom ook langs. www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp", aldus winkeliersvereniging De Zilverkamp.

Van Marwijk wint prijs beste ambachtelijke erwtensoep

ELST - Jacco en Maurice van Marwijk, van de gelijknamige winkel, van Marwijk groente-fruit-catering-traiteur, waren blij verrast toen Rein Doldersum van 'Versalert Nederland' afgelopen week hen de prijs kwam overhandigen van, beste ambachtelijke erwtensoep 2014-2015.

"Dit is natuurlijk super om te horen, dat wij als beste uit de bus zijn gekomen van de deelnemers in deze regio", zegt Jacco. Rein Doldersum vermeldt erbij dat de kwaliteit van zeer hoog niveau is, goed gevuld èn met ambachtelijke rookworst.

Van Marwijk is specialist in traiteurproducten, zo vindt u er ruim twintig verschillende rauwkostsalades en meer dan dertig verschillende maaltijd mogelijkheden. Maurice werkte voorheen als chef-kok in diverse gerenommeerde hotels en restaurants, sinds een aantal jaar doet hij de winkel samen met Jacco.

Deze samenwerking is voortgekomen uit de cateringactiviteiten. "We zijn vijf jaar geleden gestart met onze cateringservice, dit is een enorm succes", zegt Maurice,"wij verzorgen met name veel dinerbuffetten, luxe hapjes en lunches". "we krijgen vooral te horen dat onze prijs-kwaliteitsverhouding ongekend is! "Momenteel is ons stamppottenbuffet weer zeer in trek". De meeste buffetten zijn al vanaf tien personen te bestellen.

Ook tijdens de kerstdagen kan men genieten van de uitstekende cateringservice van Van Marwijk. De klant heeft keuze uit diverse heerlijke salades maar ook een ruim opgezet kerstbuffet met onder andere onze beroemde carpaccio erbij. De speciale kerstbrochure ligt in de verswinkel, maar mwen kan deze ook downloaden op www.vanmarwijkcatering.nl.

Van Marwijk groente-fruit-catering-traiteur, Dorpsstraat 72a, Elst.(achter reisbureau Arke); 0481 376363.

Lingeriewinkel Juul Bodyfashion Huissen presenteert nieuwe kalender Stellen uit Huissen geven zich bloot

Juul Nijhuis, eigenaresse van Juul Bodyfashion in Huissen

HUISSEN – De nieuwe Juul Bodyfashion Kalender 2015 is uit! Twaalf, voornamelijk Huissense, stellen gingen uit de kleren en ín lingerie op de foto. Naast spannende foto's bevat het jaaroverzicht tevens meer informatie. Afgelopen (koop)zondag was de presentatie.

Juul Nijhuis, eigenaresse van de lingeriewinkel uit Huissen, hoefde weinig moeite te doen om stellen bereid te vinden te poseren. "Er meldde zich direct een aanzienlijk aantal kandidaten. Ik heb daaruit een selectie gemaakt die recht doet aan de vrouwen en mannen die mijn winkel met een bezoek vereren. Mensen zoals jij en ik'', aldus Juul.

"Allen stralen de liefde voor elkaar én voor lingerie uit. Stellen met lef. Voor mij zijn dit topmodellen. Al hoef je niet per se hun lef te hebben om je ervan te overtuigen dat lingerie ook jou mooi(er) kan maken'', weet Juul.

Meer informatie

De kalender zelf is flink groter van formaat dan de eerste editie van vorig jaar, bovendien bevat deze meer informatie (over lingerie). Tevens zijn alle belangrijke feestdagen (nationaal én lokaal) en andere belangrijke data erin opgenomen.
De kalender is gratis voor alle Ambassadeurs van Juul Bodyfashion (vraag in de winkel naar de mogelijkheid om ook Ambassadeur te worden) terwijl 8,95 euro geldt als verkoopprijs. "Mooi als Sinterklaascadeau'', tipt Juul.

De prachtige foto's van de stellen zijn gemaakt door Susan Broekman. Uitvergrotingen ervan worden de komende tijd geëxposeerd de winkel aan de Langestraat 15 in Huissen. Juul: "Kom gerust langs om de stellen te bewonderen en/of voor een vrijblijvend advies.''

26 / 31

Echt waar

Dit mooie kereltje wordt 7 december 10 jaar

Hij is de Pepe van de E1

Cas van harte gefeliciteerd

Groetjes

A&A&G

Hiep Hiep Hoera!

Onze keukenprinses wordt 4 jaar!

Veel plezier op de basisschool!

Dikke knuffel

Opa en oma baard en tante Marjolein

Hiep Hiep Hoera

Lieve Nikki alweer 1 jaar

Gefeliciteerd en een dikke knuffel

Van Opa, Oma en Hayka

Op 28 november is Kim 18 jaar geworden

Gefeliciteerd

Pa, Ma, Wessel, Opa's en Oma's

Ook Sanne is 28 november 18 jaar geworden

Gefeliciteerd

Pa, Ma, Opa's en Oma's

Hier hiep Hoezee….
In 13 maanden zwemdiploma C
Super goed gedaan Eline!
Kus en knuffel van
Jentel, mama en papa

Dit stel redt het samen wel
Al 40 jaar zijn ze een heel gezellig paar!
Het is er weer een keertje van gekomen.
Ze zijn na 40 jaar opnieuw in de boot genomen!
Gefeliciteerd namens ons allemaal
We zien elkaar wel in de feestzaal !

Hoera Fleur wordt 3 dec 6 jaar
Gefeliciteerd Fleur
kusjes
Opa's en Oma's

Deze lieve stoere Mooi boy mocht op 1 December 6 kaarsjes uitblazen

Dikke kus

Van oma Astrid en opa Jan

Lisa en Joel

Van harte gefeliciteerd lieve schatjes

Dikke kus

Mama

Hiep Hiep Hoera

30 november werd deze dame 12 jaar

Dikke knuffel

Van

Papa, Mama, Zoey en Lynn

Deze grote Arianna Grande fan is jarig op 11-12-2014 en wordt 14 jaar

Lisanne Gloudemans gefeliciteerd!!!!

XXX Romano

Geert Scheffer,
namens je collega's:
Van harte met je 40-jarig dienstverband!

Gefeliciteerd Indy & Jayden
met het behalen van jullie C zwemdiploma.
Toppertjes

Hoeraaa het is feest!

Zoals het nog nooit is geweest

Youri... gefeliciteerd!!

XX Raff, Kay, XX

Mamam, Kim, Papa, Joep

3 december

Trudy Peters 56 jaar

Joris H

Hiep Hiep Hoera

Mijn mama wordt Sara

Van harte gfeliciteerd met je verjaardag

Dikke kus

Marek en Patricia

Dit stoere meisje Lynn wordt 9 december alweer 2 jaar

Knuffel van opa Jo, oma Wilma, ome Remco en tante Patricia

Verhuur van dakdragers, skikoffers, sneeuwkettingen, fietsendragers Carwash Center Elst vanaf nu óók montage- en verhuurpunt van Topspace.nl

ELST – Al bezig met het plannen van de wintersportvakantie? Het vervoer en de attributen ook geregeld? Heel comfortabel is om ook de skikoffers en sneeuwkettingen te huren. U hoeft deze niet zelf aan te schaffen, ze zijn ook te huur via Topspace.nl bij Carwash Center Elst.

Topspace.nl is al sinds 1994 de absolute verhuurspecialist op het gebied van dakkoffers, dakdragers, fietsendragers en sneeuwkettingen. Topspace.nl biedt het gemak om comfortabel en veilig op vakantie te gaan. Alle producten die u huurt, worden gratis en vakkundig gemonteerd en gedemonteerd. Deze grootste verhuurder van Nederland biedt het breedste assortiment tegen scherpe prijzen. U kunt thuis via de website van Topspace.nl boeken en zelf uw gewenste montagepunt kiezen. Carwash Center Elst is een van deze verhuur- en montagepunten, waar u uiteraard ook kunt boeken.

Het verhuur-assortiment is bij Topspace.nl enorm groot. Voor elk merk auto en type zijn er in vele maten dak- en fietsdragers, skikoffers en sneeuwkettingen te huur. Zie www.topspace.nl, waar aan de vaste klant zelfs extra korting wordt gegeven. Carwash Center Elst heeft daar bovenop nog eens aantrekkelijke Carwash-arrangementen. Zie daarvoor www.carwashcenterelst.nl.

Decembermaandacties

Komend decembermaand is actiemaand bij Carwash Center Elst. In zowel de kerst- als de oud-en-nieuwperiode zijn er aantrekkelijke acties. De oud-en-nieuw-actie is in samenwerking met de www.vuurwerkstunthal.nl.

Ook al bekend is dat Carwash Center Elst het volgend jaar een super-de-luxe wasprogramma toevoegt aan de mogelijkheden; met Kenolon II Protect, een nieuwe wax, dat een diepere en langdurige duurzame glans aan de autolak geeft.

Carwash Center Elst, Industrieweg Oost 9a, Elst; telefoon 0481 454600; www.carwashcenterelst.nl.

Naast alles op de vloer nu ook raamdecoratie bij Vloeren Combi

Foto: Martien Holthuis

BEMMEL – Het assortiment van Vloeren Combi is onlangs uitgebreid met een complete collectie raamdecoratie. Wie nu een nieuwe vloer aanschaft, kan er meteen ook bijpassende binnenzonwering kopen. Van een uitstekende kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs en passend bij de lifestyle vloeren.

Sinds Vloeren Combi de winkel annex showroom aan de Dorpsstraat 99 in Bemmel heeft geopend, hebben velen de weg naar deze vloerenspeciaalzaak gevonden. Vloeren Combi levert tapijt, parket, vinyl, laminaat, marmoleum, parket en pvc van voornamelijk Lifestyle Collection, de grootste leverancier in Nederland in deze branche. De prijzen, die Vloeren Combi (ook voor de nieuwste 2015-laminaatcollectie van Van Hardenberg) hanteert zijn scherp concurrerend, zeker gezien de geleverde kwaliteit. Zo is er reeds pvc –inclusief egaliseren, verlijmen en btw- vanaf 48 euro per vierkante meter en laminaat -inclusief ondervloer, leggen en btw- vanaf 24,95 euro. Vloeren Combi heeft voor het leggen eigen leggers in dienst.

Vloeren Combi heeft aan haar assortiment nu ook schitterende raamdecoratie toegevoegd van onder andere het merk BD-line. Een complete collectie: van rolgordijn, (houten) jaloeziën, duoshades tot aan plisséduettes en vouwgordijnen. Alles te zien aan de brede etalageramen, om een echt werkelijk beeld van de producten te krijgen!

Ook deze producten worden tegen een all-in-prijs geleverd, inclusief opmeten en monteren. De producten zijn in alle prijsklassen te verkrijgen en in vele kleuren en maten. Vraag gerust een vrijblijvende offerte!

Vloeren Combi aan de Dorpsstraat 99d in Bemmel is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; telefoon 06 81663863; www.vloerencombi.nl.

Huissen heeft een nieuwe snackbar: Snack Attack Huissen Acties: gratis friet en broodje döner proeven!

HUISSEN – Net geopend aan de Langestraat in Huissen: Snack Attack Huissen. Het is een geheel nieuwe cafetaria/snackbar met lunchgelegenheid. Zeven dagen in de week is Snack Attack geopend. En omdat eigenaar Jimmy overtuigd is van de kwaliteit, krijgt iedereen woensdag 3 en donderdag 4 december een puntzakje friet mét mayo gratis. Volgende week maandag 8 en dinsdag 9 december kan iedereen een broodje döner halen. Ook gratis!

Eigenaar Jimmy heeft in de regio al meerdere Snack Attacks. Omdat hij Huissen kent, wilde hij er al eerder een snackbar openen. Velen zullen Jimmy nog kennen van de cafetaria in De Zilverkamp. Nu gaat hij zijn huidige snackbar-keten verder uitbreiden met een Snack-Attack aan de Langestraat.

Snack Attack levert een ruim assortiment. Van broodjes, pizza, shoarma tot aan allerhande snacks en friet tegen vriendelijke aantrekkelijke prijzen. "Van bovenal een uitstekende kwaliteit, waarbij er ook producten uit eigen keuken komen. Zoals de ambachtelijke friet, de eigengemaakte gehakt-, nasi- en bamibal. En wat te denken van de shoarma, die is van puur rundvlees!", zo vertelt Jimmy, die het gezicht van Snack Attack aan de Langestraat in Huissen zal zijn.

"Ik weet zeker dat iedereen zal roemen over onze kwaliteit. Om heel Huissen dat te laten ontdekken, mag iedereen nu woensdag en donderdag een gratis puntzakje friet komen halen. Volgende week maandag en dinsdag geven we vanaf 16.00 uur iedereen een gratis broodje döner." Snack Attack Huissen is zeven dagen in de week geopend vanaf 11.30 tot 23.00 uur. Snack Attack Huissen, Langestraat 24, Huissen; telefoon 026 3792809.

Sinterklaas Zonnekinderen een groot succes

Kinderen laten trots hun cadeaus zien in het bijzijn van Sint en zijn pieten.

HUISSEN - Het Sinterklaasfeest voor de kinderen van kinderopvang Zonnekinderen was een groot succes. De kinderen kregen bezoek van Sinterklaas en de Hulpjes uit Gendt.

Op zaterdag 29 november vond het grote Sinterklaasfeest voor alle kinderen van de opvanglocaties uit Lingewaard plaats op BSO de Volle Maan in Huissen. Ruim tweehonderrd kinderen uit Bemmel, Gendt en Huissen bezochten samen met hun vaders, moeders en grootouders het gezellige feest. Sinterklaas en zijn muzikale, creatieve en ondeugende pieten hebben een geweldige show neergezet waarbij iedereen zichtbaar genoot van dans en zang, spelletjes en grappen.

De Hulpjes hadden eigen liedjes gemaakt en dansjes bedacht die ze de kinderen aanleerden. Er vond een heuse pietenbingo plaats waaraan de kinderen enthousiast meededen. Ouderwetse spelletjes als spijkerpoepen, de bibberspiraal en koekhappen werden gedaan en niet alleen de kinderen deden mee. Moeders en pedagogisch medewerkers werden ook in het zonnetje gezet. Het was een zeer geslaagd feest voor jong en oud.

Meer informatie staat op www.zonnekinderen.nl.

Sint zelf deelt rustig cadeaus uit... Pietenband zet centrum van Huissen op stelten

HUISSEN – De straten van het centrum van Huissen waren afgelopen zondag extra levendig. Een muziekband van Pieten zette het stadje van plezier tijdens een koude koopzondag op stelten. Sint zelf deelde in alle rust cadeaus uit in een warme winkel. Komende donderdag is een extra (Sint)koopavond!

De lieve, leuke en soms malle helpers van de Goedheiligman blijken ook heel goed muziek te kunnen spelen. Dat hoorden de talloze bezoekers van de koopzondag in het centrum van Huissen maar al te goed. De kinderen vermaakten zich opperbest, ondanks de kou. De muziek van de Pietenband warmde iedereen op.

Sint zelf had het aangenaam warm bij Broekman Mode. Daar deelde hij cadeaus uit en maakte hij de uitslag van de kleurplatenwedstrijd bekend. De Creatieve Muis was er om kinderen te helpen de mooiste Sint en Piet van marsepein te maken.

Maar de Sint moest op een gegeven moment ook tijd vrij maken om cadeaus te kopen voor 'het heerlijk avondje'. Het bleek dat hij niet genoeg tijd had en mede daarom kan Sinterklaas (en zijn Pieten) komende donderdag nog terecht. Op die dag is het namelijk koopavond tot 21.00 uur. Dan zijn er weder (veel) Pieten aanwezig, op een ludieke en knuffelige manier… Laat je verrassen!
Uiteraard wordt vrijdag 5 december bij heel veel families pakjesavond gevierd. Ook bij de families van de ondernemers, daarom zijn de winkels vrijdag om 17.00 uur gesloten. Zaterdag zijn de winkels weer open.

30 / 31