GN Arnhem

27 mei 2015

GN Arnhem 27 mei 2015


1 / 24

Zondag 31 mei: de eerste Kademarkt van het jaar

ARNHEM - De laatste zondag van mei, de eerste leuke markt tussen de bruggen. De eerste Kademarkt van het seizoen is aankomende zondag 31 mei, tussen 10.00 en 16.00 uur. Op de Kademarkt kunnen Arnhemmers hun oude, nieuwe of zelfgemaakte spullen verkopen.

Naast alle aangeboden kunst en kitsch, zullen er ook weer heerlijke hapjes in de aanbieding zijn. Twee delen van de markt zijn ingericht voor food, variërend van Surinaams, Italiaans, Duits, Vietnamees tot ook de eigen traditionele Hollandse wentelteefjes. Verder is Puur Koffie uit Oosterbeek aanwezig voor een lekker bakje tussendoor.

Na 13.00 uur tot het einde zal de markt naast het kunstmatig aangelegde strand, met meerdere korte muzikale sessies opgeluisterd worden door Yeeehaa!: een countryband die op typisch Amerikaanse leest geschoeide muziek maakt waarin doorleefd lief en leed, spot en spijt, verlangen en verlatenheid en andere diepgaande ervaringen zijn terug te vinden. De vier heren vormen vanuit ieders afzonderlijke eigen muzikale achtergrond en ervaring, een levendige vertolking van het werk van muzikale grootheden, die samen de zo typische Yeeehaa!-sound markeren.

De organisatie De Kademarkt steunt Stichting Nilakoto, een kleuterschooltje in de binnenlanden van Gambia. De Kademarkten worden georganiseerd door Kwartiermakers Arnhem en worden mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem; een gezellige zondag aan de Rijn! De andere twee Kademarkten zullen op zondag 5 juli en op zondag 6 september zijn.

Brei- en haakcafé in bibliotheek

ARNHEM - Voor iedereen die van breien en haken houdt, verzorgt de bibliotheek iedere eerste donderdag van de maand het brei- en haakcafé.

Donderdag 4 juni tussen 14.00 tot 16.00 uur kan iedereen, net als in een echt café, gewoon binnenlopen. De deelname is gratis.

Iedere eerste donderdagmiddag van de maand verwelkomt Dominique Struik van wolwinkel Draadjes en Zo, de bezoekers van het café en geeft tips en advies waar nodig. Doel van het café is om gezellig samen te haken en breien, creatieve ideeën uit wisselen of om gewoon contact te hebben met anderen.

Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. Iedereen kan aan de grote tafel op de eerste verdieping in de Bibliotheek Rozet aanschuiven. Meer informatie staat op: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Autivrouwencafé: Autisme en stress

ARNHEM - Op 3 juni wordt in Zyp25 aan de Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Woensdag 3 juni is het thema autisme en stress. Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam. Een bepaalde spanning die je alert maakt en daardoor vaak voor zorgt betere prestaties. Toch hebben we het meestal pas over stress als we teveel spanning ervaren.

Karl Albrecht, iemand die veel stressreductieprogramma's ontwikkeld heeft, onderscheidt vier categorieën stress: tijdsdruk, angst voor de toekomst, situationele stress en angst voor mensen. Hoe is dit bij jou, waar krijg jij stress van en hoe ga je daar mee om? Ervaren mensen met autisme meer stress dan een NT-er? Wellicht kunnen we elkaar tips geven om beter om te gaan met stress.

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn vijf euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie: www.autivrouwencafe.nl.

Openingsfeest Zelfoogsttuin in Schuytgraaf

ARNHEM - Op 30 mei om 11.15 uur is de Zelfoogsttuin officieel geopend door Schuytgraafse wijkwethouder Ine van Burgsteden. Dat was het startschot van een gezellige open dag die tot 15.00 uur duurde.

Bij De Zelfoogsttuin betaal je jaarlijks lidmaatschapsgeld in ruil voor een deel van de oogst. Wekelijks wordt aangegeven wat er geoogst mag worden. De tuinder geeft uitleg over de gewassen en regelmatig worden er via de nieuwsbrief recepten verspreid, die aansluiten bij de groenten van dat moment.

Duurzaamheid is een belangrijke pijler onder De Zelfoogsttuin. Er wordt op biologische wijze geteeld, voedselverspilling wordt geminimaliseerd (je oogst wat je nodig hebt) en het aantal kilometers dat de groente en het fruit aflegt is nagenoeg nul.

De Zelfoogsttuin wordt beheerd door een vaste tuinder die samen met een team van vrijwilligers zorgt de gewassen. De tuinder zorgt voor een gezellige, veilige, gezonde, leerzame en groene (werk)plek, waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt welkom zijn.

Op de open dag kun je langskomen voor meer uitleg, het stellen van vragen of een rondleiding door de tuin.

De Zelfoogsttuin is gevestigd tegenover het projectbureau Park Lingezegen, De Park 10 in Elst.

Beklim elke zondag de Belvedere

ARNHEM - Beklim de Belvedere elke zondag tussen t4.00 en 16.00 uur (in de zomermaanden).

Van 31 mei tot en met 13 september (Open Monumentendag) kan elke zondagmiddag de uitkijktoren in Park Sonsbeek beklommen worden. Voor een euro word je geïnformeerd over de geschiedenis van de toren en beklim je de 140 treden van de wenteltrap.
Boven staat een gids die aanwijst en uitlegt wat er te zien is. De hele omgeving van Arnhem – bij helder weer tot in Brabant en Duitsland – ligt aan je voeten.

De locatie is de Molenplaats (Bezoekerscentrum Sonsbeek) aan de Zijpendaalseweg 24a in Arnhem; www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl.

Aanmelding kleedjesmarkt boerderij De Kroon op Dag van de Laar

ARNHEM - De Dag van de Laar wordt een spetterend evenement voor jong en oud! Van 11.00 tot 17.00 uur is er veel te beleven op en rond het terrein van boerderij De Kroon en in het Bingelradepark.

Het definitieve programma met exacte tijden van de diverse activiteiten staat vanaf half augustus op www.oostelaar.nl en zal rond die tijd in Hét Gemeente Nieuws gepubliceerd worden. Ook komen er op diverse plaatsen posters te hangen.

Eén van de activiteiten is een kleedjesmarkt voor kinderen. "Heb je overbodige speelgoed en/of wil je andere spulletjes verkopen? Kom dan naar boerderij De Kroon. Van tevoren reserveren van een plekje voor een kleedje is wel noodzakelijk en is gratis. Je kunt de hele maand juni bellen naar 06 13214323, op maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 18.00 uur.

Wijkdag Rijkerswoerd op 13 juni

ARNHEM - Wijkvereniging Rijkerswoerd organiseert in samenwerking met ESA en Jeugdland een gezellige dag voor bewoners van Rijkerswoerd. Diverse wijkpartijen presenteren zich actief, waardoor bewoners zich bewust worden van de mogelijkheden in de buurt.

Daarnaast vinden er spectaculaire activiteiten plaats om de wijkdag nog aantrekkelijker te maken. De dag begint om 11.00 uur. De activiteiten stoppen om 17.00 uur, maar aansluitend is er nog een avondprogramma met 's avonds om 19.00 uur nog de band Triple. De entree is gratis.

Braderie/kleedjesmarkt

Er is een braderie waar nieuwe spullen maar ook tweedehands spullen worden verkocht. Het gezellige terras, waar je kunt eten en drinken, geeft een leuk uitzicht op alle activiteiten. Kinderen en hun ouders kunnen hun kleedje neerleggen om hun tweedehands spulletjes te verkopen. Opgeven hiervoor is verplicht.

Er is de hele dag muziek en op het podium kun je je kunsten vertonen. Er treden die dag ook een aantal artiesten op. Er vinden vele activiteiten plaats voor jongen en oud zoals; een klimtoren, schermen, handboogschieten, wipe out stormbaan, voetbal, tennis en nog veel meer. Ook is er een zessentoernooi voor de leeftijd zeventien-plus. Wil je meedoen met een team, geef je dan z.s.m. op via wijkdagrijkerswoerd@gmail.com. Dit kan tot uiterlijk 7 juni.

Moscowa verzorgt avondwandeling

ARNHEM - In het kader van de landelijke Week van de Begraafplaats (van 30 mei tot en met 7 juni) verzorgt Begraafplaats & Crematorium Moscowa op donderdag 4 juni een bijzondere wandeling door het gedenkpark.

De route - onder leiding van deskundige gidsen – voert onder meer langs bijzondere bomen en natuur, maar ook langs unieke monumenten, graven van bekende Arnhemmers en het hoogste punt van Arnhem. De wandeling begint om 19.00 uur bij de voormalige beheerderswoning op Moscowa aan
de Waterbergseweg 20.

Wandelen op Moscowa
Niet alleen als échte Arnhemse begraafplaats, maar ook op natuur- en (kunst) historisch gebied is Moscowa de moeite van een bezoek meer dan waard. Moscowa is een (monumentaal) gedenkpark met een historie die terug gaat naar 1873. Vanwege de soms al erg oude graven en de grote verscheidenheid
in het landschap heeft het park ook een grote cultuurhistorische waarde. Niet voor niets mocht Moscowa zich als tweede begraafplaats in Nederland aansluiten bij de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Lid van deze prestigieuze organisatie van bijzondere begraafplaatsen zijn
onder andere Père-Lachaise in Parijs, Montjuïc in Barcelona, Cimitero del Verano in Rome en Westerveld in Driehuis (gemeente Velsen).

‘Week van de Begraafplaats’
De wandeling werd georganiseerd in het kader van de ‘Week van de Begraafplaats’, die op initiatief van de Association of Significant Cemeteries (ASCE) al jaren in Europa wordt georganiseerd. Vorig jaar voor het eerst ook in Nederland.

Kinderyogales bij Babybabbels

ARNHEM - Op dinsdag 23 juni, 30 juni en 7 juli is kinderyogadocente Joyce van de Woerd te gast bij Babybabbels Presikhaaf in Arnhem.

Tijdens de lessen van Joyce ga je onder haar begeleiding spelen met je baby. Met leuke voorwerpen, verschillende speelmaterialen, kinderliedjes zingen, massage en lichamelijke oefeningen gaan we aan de slag. Het wordt plezierig voor ouder en baby.

De lessen zijn met name bedoeld voor moeders die elke week Babybabbels in Presikhaaf bezoeken. Ook nieuwe moeders zijn welkom om samen met hun kindje elke dinsdag mee te doen aan Babybabbels.

Babybabbels is een ontmoetingsplek in de wijk voor moeders van baby's van één tot achttien maanden. Elke dinsdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur komen moeders met hun kleintjes samen in MFC Presikhaven. (in de ruimte van het consultatiebureau). Het is een plek waar je vragen kan stellen en waar je baby kan spelen. Het is er ook altijd heel gezellig.

Babycafé in bibliotheek Rozet

ARNHEM - Iedere vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur is er voor kersverse ouders een inloopochtend in de bibliotheek Rozet.

Ouders kunnen ervaringen uitwisselen en vragen stellen over voorlezen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan ook lekker gekletst worden. De bibliotheek heeft een grote collectie babyboekjes. Een jeugdmedewerker van de bibliotheek is aanwezig om vragen te beantwoorden en tips te geven over voorlezen.

Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. De inloopochtend is op de tweede verdieping van Bibliotheek Centrum (Rozet) aan de Kortestraat 16.

Voor zevende keer Ta-Lente-feest

Foto: Pieter Pennings

ARNHEM - Dit jaar in samenwerking met het Buitenpodium De Blauwe Kikker het feest waar talenten worden uitgenodigd om te laten zien wat hen bezig houdt.

In een zeer bijzonder omgeving vol inspiratie en bijzondere beelden is er van 11:00 uur tot 19:00 uur een uitdagend programma opgezet. Zo word je uitgedaagd om mee te doen aan workshop zoals free runnen, capoeira, yoga, percussie, circus en kendama. Je kunt kijken naar theater en naar een tissue-act.

De Blauwe Kikker biedt een gevarieerd programma aan muziek die het hele feest laten deinen. Zo is er een swingend optreden dat Capoeira en Samba laat bruisen in Arnhem. Leden van Grupo Cordão de Ouro en Bateria Monte Reno gaan samen knallen. Muzikanten van beide scholen geven een interactieve show met traditionele instrumenten. Je kunt je laten schminken of je laten beschilderen met een mooie henna tattoo. Wandel- en speurtochten door de beeldentuin waar je een heerlijke massage of healing kunt krijgen en waar je wordt uitgedaagd door een power-yoga-workshop. Steentjes stapelen en laten balanceren, je laten inspireren door de zwaartekracht. Omringd door enorme zeepbellen liggen in een luie stoel genietend van Paella en een heerlijk drankje. Een dag vol avontuur.

De vrijwilligers staan de bezoeker graag te woord over de bijzondere locatie waar men zich die dag bevindt. De locatie is te bereiken met trein, bus, fiets en auto: Kunstwerkplaats Schuytgraaf, Minervasingel 10 in Arnhem, De entree is gratis.

Wandelcafé Arnhem op zondag 31 mei

ARNHEM - Nivon expeditie naar de Elbroes. De Elbroes is een berg in de Grote Kaukasus, de bergketen die de grens vormt tussen Europa en Azië, met zijn 5642 meter de hoogste berg van Europa.

Een aantal Nivon-leden heeft in september 2014 een expeditie ondernomen om de top van de Elbroes te beklimmen. Het barre weer – sneeuw en storm – hebben er helaas voor gezorgd dat ze daar net niet in zijn geslaagd. In dit Wandelcafé nemen Jolanda Denekamp en Serge Bulatov ons mee op dit avontuur.

Na de lezing, om ongeveer 12.00 uur, gaan we op pad. Niet naar de hoogten, maar naar de laagten, namelijk de uiterwaarden langs onze eigen rivier: een wandeling vanuit De Molenplaats/Bezoekerscentrum, over de Nelson Mandelabrug, de Stadsblokken en verder naar Huissen. In het centrum van Huissen eindigt de wandeling; daar is horeca en een bushalte, vanwaar drie keer per uur een bus in 25 minuten naar station Arnhem rijdt.

De aanvang is om 11.00 uur aan de Molenplaats/Bezoekerscentrum Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24A in Arnhem. De afstand is ongeveer tien kilometer. Eindpunt van de wandeling is de Markt in Huissen. (terugreis: bus naar Arnhem station NS.) Deelname is gratis. De organisatie is in handen van Nivon Arnhem, bezoekerscentrum Sonsbeek en TeVoet (vereniging van wandelaars).

IPKW genomineerd voor Rijksprijs Gouden Piramide

Foto: IPKW

ARNHEM - Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is genomineerd voor de Gouden Piramide, de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de (landschaps)architectuur, stedenbouw, infrastructuur en ruimtelijke ordening.

Voor de Gouden Piramide komen opdrachtgevers van inspirerende en vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking, zoals gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties. De beste projecten worden beschreven in een boek en de AvroTros zendt documentaires uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project in het programma Kunstuur. Het thema van dit jaar is gebiedsontwikkeling.

Jurycommentaar Schipper Bosch met Industriepark Kleefse Waard: "De opdrachtgever heeft een bestaand bedrijventerrein getransformeerd tot een vitale gemeenschap van bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld", aldus de jury bij de bekendmaking van de nominaties. "Het project beperkt zich dan ook niet tot ruimtelijke ingrepen; het omvat tevens diverse collectieve voorzieningen en activiteiten. Het terrein is opnieuw ingericht en bij de renovatie van de gebouwen was er veel aandacht voor hun cultuurhistorische waarde."

In juni worden de genomineerde opdrachtgevers en hun projecten bezocht door de jury. Zaterdag 21 november reikt de minister de Gouden Piramide 2015 uit aan de winnaar.

IPKW werd vorig jaar al uitgeroepen tot Beste Nieuwe Bedrijventerrein van Nederland en sleepte bovendien een nominatie in de wacht voor de 'Oscar voor gebiedsontwikkeling', de Gulden Feniks.

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De jaarlijks toe te kennen Rijksprijs bestaat uit een bedrag van vijftigduizend euro, een trofee en een architectuurplaquette. In een publicatie worden de beste inzendingen van de prijsronde gepresenteerd. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 21 november.

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is een vestigingsplaats voor ondernemers in de cleantech-industrie. Het bedrijventerrein biedt diverse faciliteiten, een inspirerende werkomgeving en een duurzaam en innovatief profiel.

Posbank Event:

17.000 euro

voor Bangladesh

ARNHEM - Op zaterdag 16 mei vond het Woord en Daad Posbank Event plaats. Tijdens dit evenement kwamen vijfhonderd deelnemers naar de Posbank om een mooie tocht te wielrennen, fietsen, hardlopen of wandelen. Het bracht 17.000 euro op voor gezondheidzorg in Bangladesh.

Voor de echte sportieveling was het een mooie trainingsgelegenheid voor 'Fiets of Loop voor een Huis' in Frankrijk, voor de gezinnen was het vooral een gezellig en ontspannen dagje in de natuur. De opbrengst van deze dag is bestemd voor gezondheidszorg en toegang tot water voor de armen in Bangladesh. Het evenement was tevens de afsluiting van de DEL-actie (Draagt Elkanders Lasten) van het Reformatorisch Dagblad, die in totaal ruim vier ton heeft opgebracht voor Bangladesh.

Activiteiten

in De Gaanderij

ARNHEM - Op zaterdag 30 mei is er een dansbingomiddag. Iedereen is welkom.

De middag is van 14.00 tot 17.00 uur. De zaal gaat om 13.30 uur open. De entree is drie euro per plankje en een euro voor vijf lootjes. Er zijn vele prijzen te winnen en tussendoor zal One Step Today de gasten voorzien van gezellige meezing en dans muziek.

Op vrijdag 5 juni is er een gezellige bingomiddag; iedereen is welkom en er zijn leuke prijzen te winnen. De bingo begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur; de zaal gaat om 13.30 uur open. Voor een plankje betaalt men 2,50 euro.

De Gaanderij ligt aan het Driemondplein 1 te Arnhem (026 3810265).

'Over epilepsie gesproken'

ARNHEM - Op dinsdag 2 juni houdt de Epilepsie Vereniging Nederland (Gewest Middenoost) in samenwerking met Rijnstate een regionale themabijeenkomst 'Over epilepsie gesproken'.

Ongeveer één op de 150 mensen in Nederland heeft epilepsie. Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Er zijn veel verschillende soorten aanvallen. Ook zijn er veel verschillende oorzaken van epilepsie.

Op deze avond gaan Quinten Leyten, neuroloog van Rijnstate, en Alma te Wilt, epilepsieconsulent van Rijnstate, nader in op zaken als: wat is epilepsie nu eigenlijk, wat te doen bij een epileptische aanval en welke behandelingen zijn er mogelijk?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen met epilepsie en betrokkenen. Tijdens de bijeenkomst is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van Rijnstate Arnhem, Wagnerlaan 55 te Arnhem, route 81.

Wilt u deze bijeenkomst bijwonen? Aanmelden kan tot uiterlijk 29 mei via e-mail middenoost@epilepsievereniging.nl, of telefonisch via 0318 420351 (mevrouw Lentink) of 024 8445466 (mevrouw Van Dijk). De toegang is gratis.

Te gek feest 'Arnhem voor Kika'

ARNHEM - Zondag 31 mei wordt Arnhem voor Kika afgesloten met een te gek feest in Max Brothers. Arina Rietveld en Jorn Jansen namen in maart het initiatief tot initiëren van evenementen ten bate van Kika.

Arnhem voor Kika wordt met een te gek feest afgesloten waar Arnhemse bands optreden. Ook is er een loterij ten bate van Kika met te gekke prijzen beschikbaar gesteld door Arnhemse ondernemers. De presentatie van deze loterij wordt op humoristische wijze gedaan door Jan Gipman en Ali Ozram.

Op het programma van het te gekke feest 'Arnhem voor Kika' staan de bands: De zingende fresia's (smartlap-rock), Kill The poodle (rock Mmetal), The Harries 89 (punk-rock) en De Triesto's (feestmuziek-showband). Het te gekke feest 'Arnhem voor Kika' wordt afgesloten met het Ernems volkslied door de legendarische Jofele Japie en de Beunhazen.


Het te gekke feest 'Arnhem voor Kika' vindt plaats op zondag 31 mei van 16:00 tot 22:00 uur in Max Brothers aan Roermondsplein in Arnhem. De entree is tien euro in de voorverkoop en vijftien euro aan de zaal.

Voor online voorverkoop: https://shop.ticketscript.com/channel/web2/start-order/rid/26BZRG8B/language/nl.

Alphons ter Avest mag 'doos van Pandora' realiseren

ARNHEM - Ter Avest presenteert beste idee voor kunstwerk op het archeologische veld in Schuytgraaf. Hij Alphons is geselecteerd als de kunstenaar die zijn ontwerp mag realiseren op het archeologisch veld bij de entree van Schuytgraaf.

De opdracht was om een kunstwerk te maken dat heden en verleden verbindt en de aantrekkelijkheid van het centrum van Schuytgraaf verhoogt. Het kunstwerk komt te staan op het archeologische veld dat naast MFC Omnibus en het toekomstige winkelcentrum ligt. Dit veld is een archeologisch rijksmonument waar onder andere resten gevonden zijn van een bijna zevenduizend jaar oud kamp van jagers, verzamelaars en vissers.

Het kunstwerk is gebaseerd op de doos van Pandora. Ter Avest: "Bij het vergaren van kennis en in alle vormen van wetenschap waaronder ook archeologie, wordt er iets geopend om iets nieuws te ontdekken. Dat is een eindeloze onweerstaanbare zoektocht naar geheimen. De bodem kan geopend worden waardoor zich een verleden openbaart."

Het ontwerp van Ter Avest past binnen de opdracht voor een werk dat het verhaal van het archeolische veld vertelt. Verder kan het mensfiguur een landmark zijn, een herkenningspunt bij de entree van de wijk. Het kunstwerk zorgt voor meer levendigheid in het park bijvoorbeeld door spelende kinderen. Tenslotte is het kunstwerk een uiting van de creativiteit die Arnhem in zich heeft.

Modekwartier Arnhem organiseert Nacht van de Mode op 13 juni

Foto: Eva Broekema

ARNHEM - Op zaterdag 13 juni vindt van 19.00 tot 00.00 uur voor de zevende achtereenvolgende keer de Nacht van de Mode plaats. Ontwerpers en ondernemers van het Arnhemse Modekwartier openen tussen zeven uur 's avonds en twaalf uur 's nachts de deuren van hun winkels en ateliers voor iedereen die van mode en design houdt.

Nacht van de Mode biedt een geweldige gelegenheid een kijkje te nemen in de keuken van al het ontwerp en ondernemerstalent dat zich gedurende de afgelopen acht jaar heeft verzameld in het kleurrijke Klarendal. Achter de deuren van de fraai gerenoveerde Arnhemse volkswijk, wordt met veel liefde en passie gewerkt aan het ontwerpen en realiseren van concepten en producten die het leven mooier en aangenamer maken.

Nacht van de Mode zou de Nacht van de Mode niet zijn als er ook in de straten van het Modekwartier niet heel veel te zien, horen, voelen en proeven is. De Sonsbeeksingel vormt de locatie van een twintig meter lange catwalk waarop het Modekwartier toont wat het in huis heeft. En verder is er live muziek, een modeshow door minder validen, een fijne relaxte sfeer en natuurlijk heel veel goed eten en drinken in de leukste cafés en restaurants die Arnhem rijk is.

Een van de hoogtepunten van de avond is de door Huis van Puck verzorgde theatrale parade van eennachtsbruiden: de Bruidensafari. Een ultiemere limited edition dan een trouwjurk bestaat bijna niet. Niet voor niets is bij menig modeshow de bruidsjurk de piece de resistance. Mocht je trouwplannen hebben: tijdens de Nacht van de Mode mag er echt getrouwd worden (de kosten zijn voor eigen rekening)! Laat het de organisatie weten en zij gaan ervoor zorgen dat het de nacht van je leven gaat worden.

Over de Nacht van de Mode

De Nacht van de Mode is het voornaamste gemeenschappelijke evenement van de ontwerpers en ondernemers van het Modekwartier en onderdeel van Fashion Festival Arnhem (5 juni tot en met 5 juli).
Meer informatie staat op www.nachtvandemode.com.

Dansbingo in De Petersborg

ARNHEM - Op maandagmiddag 8 juni kan men in De Petersborg aan de Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden.

Een gezellige dans-bingomiddag! De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Een nieuw kamermuziekfestival in de Veluwezoom

ARNHEM - Van 4 tot en met 7 juni vindt de eerste editie plaats van Zoom! Kamermuziekfestival plaats. De muzikale leiding is in handen van het internationaal toonaangevende Ruysdael Kwartet.

Voor het festival zijn internationale klassieke topmusici uitgenodigd zoals het Doric String Quartet, pianiste Nino Gvetadze, cellist Dmitri Ferschtman en zanger André Morsch, maar ook lokale helden als de jonge musici van het Acanthus Kwartet en strijkers uit Het Gelders Orkest.

Zoom! Kamermuziekfestival wordt een vierdaags muzikaal festijn. De concerten vinden plaats op sfeervolle locaties in de prachtige omgeving van de Veluwezoom in de gemeenten Rheden en Rozendaal. In totaal zullen meer dan veertig musici uit heel Europa aantreden. Naast concerten op grote en kleinere locaties verzorgt het festival eveneens masterclasses en schoolconcerten. Enthousiaste amateurs kunnen zich via de website opgeven voor een masterclass van een van de festivalmusici, om zo hun kennis en ervaring uit te breiden. Hierdoor kan iedereen uit de omgeving op een interactieve manier bij dit festival betrokken raken. Ook met de schitterende omgeving van de Veluwezoom wordt rekening gehouden. Zo wordt op de laatste dag van het festival een fietstocht georganiseerd langs een aantal sfeervolle locaties waar het publiek naar intieme concerten kan luisteren.

Alle informatie, de locaties, aanvangstijden, musici en het hele programma staat op www.zoomfestival.nl. Ook kunnen geïnteresseerde amateurensembles (strijkers, blazers en andere musici in verschillende bezettingen) zich daar aanmelden voor de masterclasses.

Negentienjarig talent soleert in jubileumserie

ARNHEM - Arthur Jussen slaat vleugels uit voor Mozart. Het leeftijdsverschil tussen dirigent Talmi en de uitzonderlijk getalenteerde pianist Arthur Jussen is meer dan vijftig jaar. Toch kunnen bezoekers op 30 en 31 mei rekenen op een bijzonder een-tweetje tussen de heren.

Met werken van Mozart en Bruckner belooft het een fenomenaal concert uit de jubileumserie van Het Gelders Orkest te worden. Lucas en Arthur Jussen zijn al jarenlang een twee-eenheid. De jonge broers zijn onbeschrijflijk goed op elkaar ingespeeld en hun uitzonderlijke talent zorgde ervoor dat pianogrootheid Maria João Pires ze uitnodigde om lessen bij haar te volgen. De laatste tijd slaan ze hun vleugels ook steeds meer solo uit.

Arthur - nog maar negentien jaar oud – speelt onder leiding van de ervaren meester en voormalig chef-dirigent van Het Gelders Orkest Yoav Talmi het imposante pianoconcert nr. 24 in c mineur van Mozart. Het programma opent met de Ouverture Die Entführung aus dem Serail. Na de pauze zet Talmi zijn tanden in de Romantische, de populaire Vierde symfonie van Anton Bruckner. Voormalig chef-dirigent van Het Gelders Orkest, Yoav Talmi, is momenteel Music Director van het Israëlisch Kamerorkest en emeritus dirigent van de Quebec Symphony. Musici en maestro verheugen zich op een fenomenaal weerzien!

De uittvoering is zaterdag 30 mei in Musis Sacrum om 20.15 uur met een inleiding om 19.15 uur. In Nijmegen is zondag 31 mei dit optreden in De Vereeniging om 14.15 uur met een inleiding om 13.15 uur. Kaarten kosten vanaf negentien euro.

Deze zomer meer op Roofgarden Arnhem

ARNHEM - Met hulp van meer dan honderd enthousiaste stadsbewoners en ondernemers wordt het betonnen parkeerdek dit jaar van 2 juni tot en met 2 augustus alweer voor de vierde keer omgetoverd tot een levendige stadstuin.Wat zijn de nieuwe plannen? In het kort: meer dak, meer programma en meer groen. Er wordt meer gebruik gemaakt van de zevende verdieping van het dak. Niet alleen om het groen meer de ruimte te geven, maar ook om plaats te maken voor een heuse podiumunit. Een geïsoleerd podium waarin muziek gemaakt wordt en films te zien zullen zijn zonder dat de buren last van lawaai hebben. Leuk weetje: het podium wordt gebouwd van oud materiaal van de steigers van de Arnhemse Eusebiuskerk.

Espressobar, exporuimte en café Tape is dit jaar verantwoordelijk voor de programmering en experimenteert er lustig op los. Zo is er meer aandacht voor ambacht en beeldende kunst. Dat laatste wordt direct zichtbaar gemaakt door een grote kunstmuur van zes bij drie meter, die elke zaterdag door een andere kunstenaar wordt beschilderd.Dakhap en duurzame energie
Roof Garden Arnhem staat bekend om de goede sfeer en die willen we natuurlijk behouden. Na een drukke dag staat ook dit jaar elke avond de bekende dakhap weer klaar. Bereid door de beste Arnhemse chef-koks die met groenten van eigen dak de lekkerste vegetarische maaltijden voorschotelen. Niet alleen de maaltijden zijn regionaal, ook het drankassortiment is veelal regionaal of biologisch. Alle energie die Roof Garden Arnhem gebruikt, wordt zelf opgewekt door middel van zonnepanelen. Copernico is één van partijen die Roofgarden Arnhem daarmee helpen.

Kortom: Voor iedereen die van zon, muziek en ontspanning houdt, is Roof Garden Arnhem ook dit jaar weer dè plek om de zomer door te brengen!

De openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 01:00, zondag van 12:00 tot 23:00 uur. Het Dak van Parkeergarage Rozet is aan de Langstraat 10 Arnhem (ingang: Kleine Oord, zijde Aardvarken).

Wilde planten in de Havikerwaard

ARNHEM - IVN Oost Veluwezoom verzorgt op maandag 1 juni een wandeling door de Havikerwaard. De start is om 09.30 uur vanaf de parkeerplaats bij kasteel Middachten in De Steeg.

De Havikerwaard ligt tussen de Veluwe en de IJssel en is zeer bijzonder vanwege de overgangen van hoog naar laag, droog naar nat, bos naar open landschap en van zand naar klei. De gidsen wijzen op de bijzondere flora in dit gebied.

Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer informatie staat op www.ivnoostveluwezoom.nl.

Kom voetballen bij de gezelligste club van Arnhem-Zuid

ARNHEM - Voetbalclub AZ 2000 zoekt A-spelers (zeventien-achttien jaar) voor de A1 & B spelers (vijftien-zestien jaar) voor de B1.

Het voetbalcomplex is goed bereikbaar vanuit de wijken: Elderveld, De Laar, Schuytgraaf, Rijkerswoerd, Elden. Voor het nieuwe seizoen (2015-2016) zijn wij op zoek naar spelers. Ben jij tussen de veertien en achttien jaar, kom dan bij ons langs! Je kunt voetballen in een A- of B-elftal.

Ons A-elftal speelt tweede klasse KNVB en traint twee keer per week en voetballen op zaterdagmiddag.

AZ 2000 is een gezellige club, heeft een gelijke behandeling van selectieteams. Het is een clu waarRrespect, prestatie en gezelligheid worden gecombineerd. En waar goede trainingen en uitdagende competities ook uitgangspunten zijn.

De club is bestemd voor wie jongens en meiden in de leeftijd van vijf tot en met achttien jaar; vanaf vijf jaar speel je met leeftijdsgenoten in een team in een echte competitie. De club beschikt over een veld (jeugd, senioren, gehandicapten, zaal, 7 x7 (35+).

Sportaccommodatie Drielsedijk, telefoon 026 3814718. Aanmelden via website www.az2000.nl. ASV AZ2000 speelt op sportpark Drielsedijk aan de rand van de Arnhemse wijk Elderveld. Is dus goed bereikbaar voor de jeugd met de fiets/scooter.

Gelderse MKB Congres: 'Samen duurzaam en optimaal ondernemen'

ARNHEM - 'Samen duurzaam en optimaal ondernemen' is het thema van dit puur Gelderse MKB Congres. Het is een primeur voor Gelderland! Alle Gelderse MKB'ers zijn uitgenodigd.


Samen optimaal en duurzaam ondernemen! De avond staat in het teken van samenwerking en duurzaam en optimaal ondernemen. Met twee inspirerende hoofdsprekers, negen boeiende workshops, een netwerkborrel en veel Gelderse collega MKB’ers is deze bijeenkomst interessant voor elke Gelderse MKB’er.

De hoofdsprekers Ronald Thoonen, Nijmeegs ondernemer van het jaar 2014, en Amy van Son, initiatiefnemer van TEDxArnhem zetten de toon deze avond. Vervolgens zullen tijdens een interactieve 'Duurzaam Doe Je Zelf-show', van MVO loont, diverse actuele thema's rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) de revue passeren. Daarna gaan de deelnemers naar de negen workshops, waaronder ‘Zakelijk gebruik social media', ‘Telefonische acquisitie’, 'Crowdfunding', 'Kansen van de Circulaire economie' en 'Bewust ondernemen'. De avond wordt afgesloten met een informele netwerkborrel.
Het congres is in hotel en congrescentrum Papendal op 23 juni van 17.30 tot 22.30 uur. Meer info staat op www.netwerkgelderland.nl/agenda.

Feestelijke matinee voor ouderen door stichting Vier het Leven

ARNHEM - Zondag 31 mei verzorgt stichting Vier het Leven, ter afsluiting van een succesvol theaterseizoen, een muzikale middag met hapje en drankje speciaal voor ouderen in Musis Sacrum in Arnhem.

Deelnemers en vrijwilligers uit onder andere Nijmegen en omgeving krijgen zondag een gevarieerde voorstelling van Opera Familia te zien. Opera Familia beleefde haar grote doorbraak via het tv-programma Holland's Got Talent. De show is een feest der herkenning met wereldberoemde evergreens uit operette, opera, musical, film en de jaren '40 -'45. Van de Parelvissers tot Vera Lynn.

Naast eigen matinees organiseert de stichting film-, theater en concertbezoek voor ouderen met begeleiding naar voorstellingen in lokale theaters. Vier het Leven viert dit jaar haar tienjarig bestaan en is bijna in de hele provincie Gelderland actief. Zo werden de regio's Apeldoorn en Achterhoek-Oost afgelopen jaar toegevoegd.

Regiocoördinator Marjon van Baars: "Steeds meer ouderen weten ons gelukkig te vinden om samen onbezorgd een middag of avond uit te gaan. Vooral het 'samen uit, samen genieten' maakt dit werk zo mooi. Wie vind het nou leuk om alleen naar een voorstelling te gaan? Dankzij onze fantastische vrijwilligers is dat ook niet meer nodig."

Het nieuwe programma wordt binnenkort naar de deelnemers gestuurd. Wie ook eens mee wil kan geheel vrijblijvend het programma aanvragen via 035 5245156 of www.4hetleven.nl.

Meidenbasketbal

ARNHEM - Wil jij graag basketballen? Het meidenbasketbal van Arnhem Eagles bouwt door. Daarom doet Arnhem Eagles een oproep naar alle meiden in Arnhem en omstreken om naar de open trainingen te komen.

Je wordt op niveau ingedeeld. Maandag 18 mei en 1 juni van 18.00 tot 19.15 uur. U16 Geboren in 2000-2001. U14 Geboren in 2002-2003. De open trainingen worden gehouden in sportzaal De Salamander aan de Meikers 3 in Schuytgraaf Arnhem-Zuid. Via de zij ingang kan men naar binnen.

De open trainingen zijn gratis toegankelijk. Aanmelden en vragen kan via basketbalvereniging Arnhem Eagles, Frank van Druyten (026 4428426 / 06 18297987), frankvandruyten@hotmail.com.

Cantatedienst Lutherse gemeente

ARNHEM - In de Lutherse gemeente van Arnhem wordt regelmatig een dienst gehouden, waarbij een Cantate van J.S. Bach wordt uitgevoerd.

Op zondag 7 juni zal er weer zo'n dienst worden gehouden waarbij Cantate no. 20 'O Ewigkeit, du Donnerwort' ten gehore zal worden gebracht.

Deze cantatedienst vindt plaats op zondag 7 juni om 10:30 uur in Lutherse kerk Arnhem, Spoorwegstraat 8. Uitvoerenden zijn koor en orkest van het Bach Ensemble Arnhem en met medewerking van vocale solisten. De muzikale leiding is in handen van Myra van der Jagt. Meer informatie staat op www.bachcantate.nl.

Speelmiddag (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen op zondag 7 juni

ARNHEM - Peers ontmoeten, spelletjes spelen, ervaringen uitwisselen… Ben je (hoog)begaafd of ouder van een hoogbegaafd kind, kom dan op zondag 7 juni andere kinderen en ouders ontmoeten!

Wat gaan we doen? Er komt een spellenwinkel (het denkspellenparadijs) waar je superleuke spellen kunt kopen, maar je mag natuurlijk ook je eigen favoriete spel meenemen om te spelen. Er komt iemand van een schaakvereniging om je nog meer te leren over dit bordspel. We gaan een knikkerbaan knutselen en er is LaQ (geweldig leuk constructiespeelgoed) aanwezig. Daarnaast is er voor de ouders natuurlijk weer de coffeecorner en wordt er een speciale yogales gegeven, waarin je samen met je kind tips krijgt om te ontspannen als je veel ‘in je hoofd zit’. Ook voor peuters is er een activiteit en bij voldoende aanmelding een yogales speciaal voor twee- tot vierjarigen.

Kijk op www.hb024026.wordpress.com voor het actuele programma en meld je aan voor deze speelmiddag, die wordt gehouden op basisschool De Troubadour, Rijksweg 63, in Elden (Arnhem-Zuid) op 7 juni van 13.00 tot 16.00 uur. De inloop is tussen 13:00 en 13:15 uur. De entree is drie euro (inclusief koffie/thee/limonade/versnapering/materialen). Aanmelden kan via de website: www.hb024026.wordpress.com.

Contrabaskoffer nu ook in Rijnstate

ARNHEM - In de centrale hal van Rijnstate Arnhem, B-vleugel, staat de komende maanden een contrabaskoffer van Het Gelders Orkest. De contrabaskoffer waarin twee personen kunnen zitten, is bedoeld om mobiele patiënten, bezoekers en medewerkers via een koptelefoon in alle rust te laten genieten van hun favoriete klassieke muziekfragment, gespeeld door Het Gelders Orkest.

Het Gelders Orkest bestaat dit jaar 125 jaar. Om stil te staan bij deze bijzondere leeftijd, krijgt Rijnstate de contrabaskoffer enkele maanden in 'bruikleen'.

De pop-up contrabaskoffer neemt de bezoeker mee door de rijke geschiedenis van Het Gelders Orkest en ambitieuze plannen voor de toekomst. De speciaal ontworpen muziekkoffer werd geschonken door de Vrienden van Het Gelders Orkest.

Jankees Cappon, Raad van Bestuur Rijnstate: "Binnen Rijnstate wordt veel aandacht besteed aan 'Healing Environment': een omgeving die met aandacht is vormgegeven en een positieve invloed heeft op het welbevinden van patiënten. Hier hoort bij dat we patiënten graag positieve afleiding bieden in hun toch vaak onzekere en stressvolle situatie. De contrabaskoffer van Het Gelders Orkest past hier uitstekend in. We, en hopelijk onze patiënten ook, zijn er blij mee!"

Het Gelders Orkest vierde haar jubileum dit hele seizoen. Van een serie jubileumconcerten tot een documentaire, een boek, exposities met de contrabaskoffer en tal van andere activiteiten.

Avondvierdaagse Rijkerswoerd

ARNHEM - Wijkvereniging Rijkerswoerd verzorgt dit jaar de zeventiende Avondvierdaagse Rijkerswoerd. Deze is van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 juni.

Het startbureau is in activiteitencentrum Rijkerswoerd van de Siza, Mr. P.S. Gerbrandysingel 45. Vanwege beperkte parkeermogelijkheid wordt verzocht de auto te parkeren op het parkeerterrein van winkelcentrum Rijkerswoerd en de fiets aan de rechterzijde van het gebouw te plaatsen.

De hele familie kan meedoen aan de wandeltocht is. Er kan vijf en tien kilometer gelopen worden. De vijf kilometer is rolstoelvriendelijk. Individueel kan men zich dinsdag opgeven bij het startbureau in activiteitencentrum Siza. Groepen en scholen kunnen zich opgeven bij Theo van Hal, th.vanhal@planet.nl. Individueel en groepen betalen 3,50 euro met medaille en 2,50 euro zonder medaille. Scholen betalen drie euro met medaille en 2,50 euro zonder medaille.

Dinsdag tot en met donderdag beginnen de wandelaars te lopen om 18.30 uur. Men dient om 21.00 uur binnen te zijn. Vrijdag begint de tien kilometer om 18.00 uur en de vijf kilometer om 18.45 uur te lopen. Op de kruising van de Kruisstraat (fietspad) bij Park Woerdse Wal is het verzamelen, waarna iedereen via de Dr. P.J. Oudsingel en het winkelcentrum achter muziekband drum & showfanfare Doetinchem aan naar het activiteitencentrum Siza loopt.

Achttien Arnhemse kerken keren zich binnenstebuiten

ARNHEM – Op vrijdag 19 juni staan de deuren van achttien Arnhemse kerken en geloofsgemeenschappen gastvrij open tijdens de tweede Arnhemse editie van de landelijke Kerkennacht. Achttien kerken in Arnhem-Noord en Arnhem-Zuid keren zich binnenstebuiten, elk met een eigen programma.

Met workshops, oude devotieprenten, activiteiten voor kinderen, rondleidingen en met heel veel muziek worden de Arnhemmers verleid om eens achter de kerkdeuren te komen kijken.

De Kerkennacht is een landelijk evenement, dat dit jaar voor de tweede keer in Arnhem wordt gehouden. Burgemeester Herman Kaiser verricht om 12:45 uur de officiële opening in de Walburgiskerk, aansluitend aan het Coventrygebed. De programma's beginnen om 19.00 en eindigen om 23.00 uur.

Programmafolders met routebeschrijving en informatie zijn te krijgen in de bibliotheek, op het stadhuis, in café-restaurant Dudok, bij de VVV en bij de deelnemende kerken. Meer informatie staat op www.arnhem.kerkennacht.nl.

Humanistisch Café over Hannah Arendt en politiek burgerschap

ARNHEM - Elke laatste zondag van de maand houdt het Humanistisch Verbond Arnhem en omstreken het Humanistisch Café. Hier kan men op ongedwongen wijze kennismaken en van gedachten wisselen met leden van het Humanistisch Verbond. De cafés worden ingeleid door een spreker die aanzet tot een interessant gesprek of een boeiende discussie.

Het eerstvolgende Humanistisch Café is op zondagmiddag 31 mei april van 14.00 tot 16.00 uur in brasserie Haarhuis, Stationsplein 1 in Arnhem. "Deze middag gaan we in gesprek met filosofiestudente Sanne Zwaga over het humanisme van Hannah Arendt." De vraag die centraal zal staan is: 'Is een zinvol leven altijd een politiek leven?'

Volgens Arendt kan een democratie pas functioneren als een gemeenschap politieke betrokkenheid toont. Haar opvatting staat haaks op het liberale idee dat we ook best een zinvol leven kunnen leiden zonder politiek actief te zijn. Het humanisme zou, in tegenstelling tot het liberalisme, vasthouden aan opvattingen over wat een goed leven is. Het probleem is dat we het nooit allemaal eens kunnen worden over wat dit goede leven inhoudt. Volgens Hannah Arendt is het spreken hierover in de publieke sfeer juist essentieel voor onze pluraliteit: in het publieke debat leren we onszelf te onderscheiden en onszelf te zien als een uniek persoon. Wanneer wij ons hieraan onttrekken, houden we feitelijk op zin te geven aan ons leven. Het gaat niet om een vrijblijvende keuze om te participeren aan een publieke zaak, maar om het creëren van een wereld waarin wij onszelf kunnen ontplooien en aan zingeving doen.

Heeft een liberale democratie actief politiek burgerschap nodig of heeft zij baat bij onverschilligheid? Meer informatie staat op www.hv-arnhem.nl.

13 / 24

Ga kijken in de vestiging nabij centrum Westervoort! Nieuwe winkel met betaalbare, kwalitatieve, stijlvolle meubelen

WESTERVOORT – Een nieuw interieur nodig? Een nieuw bankstel, eetkamer of kastenwand? Nabij het centrum van Westervoort is sinds een jaar een nieuwe meubelzaak met kwalitatieve, stijlvolle meubelen gevestigd. De klant heeft er een keuze in een ruim assortiment van degelijke kwaliteit, stijlvol en tegen alleszins –zeker gezien de geboden kwaliteit- betaalbare prijzen.

De klant kan er rekenen op een professioneel advies van eigenaar Sinan Sahin, die samen met zijn dochter Funda Sahin-Ustun deze meubelzaak is gestart. Dochter Funda is van huis uit interieurarchitect en Sinan heeft al jaren nauwe connecties in deze branche, zowel logistiek als in de montage.

Bij Funda Meubelen vindt de klant een breed, uniek en stijlvol assortiment aan woonmeubels en –accessoires voor veel woonplezier. Een keur aan bankstellen, zitmeubelen, eetkamers, tv-meubelen en meer vindt men in de winkel. "Maar", zo vertelt Sinan Sahin, "we leveren een gigantische collectie. Kom maar eens de catalogi bij ons bekijken." Ook in het klassieke segment van Italiaanse meubelen is Funda sterk.

Levering gebeurt meestal binnen vier tot zes weken, maar wie vanuit de showroom koopt, kan meteen geleverd krijgen. Bezorgen in de regio is gratis.
Belangrijk om te vermelden is dat de montage bij de prijs is inbegrepen. "De klant kan rekenen op een prima service en een uitstekende garantie."

Funda Meubelen, Kerkstraat 28, Westervoort; 026 3111077; www.fundameubelen.nl en facebook.

Marcel van Roosmalen signeert bij Bruna Kronenburg Het boek voor echte Arnhemmer!

ARNHEM - Marcel van Roosmalen, bekend van onder andere 'Ik ben (s) normaal,' 'Schijt' en 'Theo Bos Het is zoals het is', heeft met zijn nieuwste boek 'Geen brug te ver' een geestige liefdesverklaring geschreven aan Arnhem en zijn inwoners.

Zaterdag 6 juni van 14.00 tot 15.00 uur is hij bij Bruna Kronenburg, Arnhem. Marcel van Roosmalen signeert dan uw aankoop, zo heeft u een uniek gesigneerd exemplaar!

Arnhem bekend om zijn Rijnbrug, de slag tijdens de Tweede Wereldoorlog, Burgers’ Zoo, het Openluchtmuseum, de trolleybus, Arnhemse meisjes en het park Sonsbeek. Maar het is vooral de stad waar Marcel van Roosmalen is geboren en getogen. En als hij zijn geboorteplaats opnieuw mocht kiezen zou het weer deze stad zijn. Iedereen weet waar de Amsterdammer voor staat, de Hagenees of de Rotterdammer, maar wat maakt een Arnhemmer tot een echte Arnhemmer?

Volgens Van Roosmalen zijn dat op de eerste plaats de humor en zelfrelativering. Typerend is ook dat de Arnhemmer altijd het zwartste scenario als uitgangspunt neemt voor zijn doen en laten, dan kan de rest alleen nog maar meevallen. En hij onderscheidt zich door zijn directe manier van communiceren: waar ze elders een smoes verzinnen, windt de Arnhemmer er geen doekjes om. En wat te denken van het motto: je beste vriend dat ben je zelf? Kortom, voor iedere Arnhemmer een echte aanrader.

Sonsbeekmarkt meets Hip & Handgemaakt

ARNHEM - Twee succesvolle Arnhemse evenementen slaan ook dit jaar de handen ineen. Op zondag 7 juni treffen parkbezoekers twee markten op één locatie: de SonsbeekMarkt Hip & Handgemaakt.

Meer dan honderd kramen met handgemaakt moois, leuks, liefs, lekkers, creatiefs, biologisch, duurzaams en werelds in Arnhems tofste achtertuin: SonsbeekPark.

De hele dag kun je struinen langs kleurrijke kramen met hippe, handgemaakte hebbedingen en mobiele keukentjes met 'streetfood' en eerlijke voeding uit de streek. Smakelijk eten en drinken, muziek, dans, fashion, straattheater, cadeau-ideeën, knutsels, juweeltjes, workshops en vooral heel veel plezier samen.

Sonsbeekpark is een fijne ontmoetingsplek in de buitenlucht om af te spreken met je familie, vrienden, kennissen of buren. Of om nieuwe contacten te leggen, onder het genot van een lekker hapje en drankje en met vrolijke muziek en andere optredens. Intussen snuffel je tussen de hippe en handgemaakte artikelen om leuke cadeautjes uit te zoeken… of jezelf te trakteren.

Er staan tafels en bankjes om gezellig te blijven hangen op de lekkerste markt in het mooiste stadspark van Arnhem. Kinderen kunnen heerlijk struinen, klimmen en klauteren. "Kom maar eens langs en geniet van alle mooie producten van in dit geval meer dan honderd creatieve marktmensen."

Tevens vindt aan het einde van de maand de tweede editie van het zusje van de Sonsbeekmarkt plaats op 31 mei in Park Presikhaaf tussen 11:00 en 17:00 uur. Met deze keer naast alle food en non-food een heus skatebaan evenement. Iedereen is welkom.

Bender al 150 jaar deskundig in klank!

Rechts is Arie Drent (Bender piano) en links is Harald Strik (Bender hifi).

ARNHEM - Bender piano-hifi is een reeds lang bekende naam in Arnhem en omstreken als het gaat om muziekbeleving. Al meer dan 150 jaar kunt u er terecht voor een piano of geluidsinstallatie. Harald Strik heeft drie jaar geleden de hifi-afdeling overgenomen en kan u prima adviseren omtrent de aanschaf van een nieuwe geluidsinstallatie.

Bender hifi is dealer van de volgende topmerken onder andere Cambridge, Naim-audio, Sugden, Hegel, Quad, Rega, Yamaha en Kef, Sonus-Faber en Wharfedale. Van het merk Kef hebben wij ook de top lijn 'the Reference' in huis. Ook hebben we gezien de toegenomen belangstelling een ruim assortiment platenspelers in huis.
Tijdens de steentjesdag heeft Bender hifi een streaming audioshow. De piano-afdeling is sinds drie jaar overgenomen door de firma Schumer uit Hengelo (O). Vanzelfsprekend continueren zij de kwaliteit die u gewend was. Bender piano's is dealer van onder andere Steinway & Sons (Hengelo), Boston, Essex, GrotrianSteinweg, Schimmel, Yamaha, Ritmüller, Petrof en Kawai.

Tevens staat er zowel in Hengelo als Arnhem een representatieve collectie digitale piano's van Kawai. Natuurlijk kunt u bij Bender ook terecht voor het stemmen en vervoer van uw piano.

Bender piano en hifi www.benderhifi.nl, www.piano.nl Steenstraat 54, Arnhem, telefoon 026 4453541.

15 / 24

16 / 24

17 / 24

18 / 24

20 / 24

21 / 24

Voor een waterdichte oplossing naar dakdekkersbedrijf Delsink

ARNHEM – Een goed dak boven je hoofd. Dat wil iedereen. Maar als het dak niet waterdicht is, wie komt het repareren of vernieuwen? Dat is werk voor dakdekkersbedrijf Delsink!

Bert Delsink van het jonge bedrijf heeft al meer dan vijfentwintig jaar ervaring in deze branche. De moeilijkste klus ziet hij als een uitdaging. Bert hecht er waarde aan elk karwei tot in de puntjes op te leveren. Hij verricht alle lood-, koper-, zink- en dakwerkzaamheden.

Dakdekkersbedrijf Delsink levert als dakspecialist een totaal pakket. Als het nodig is, zorgt Bert ook voor de bijkomende werkzaamheden. "Als de werkzaamheden zijn afgerond, wil ik dat mijn klanten tevreden zijn." Het bedrijf gaat voor kwaliteit, geeft tien jaar garantie op de werkzaamheden." Zijn motto is dan ook: 'Altijd een waterdichte oplossing!'

Dakdekkersbedrijf Delsink, Slikkerveerstraat 33, Arnhem-Zuid; 06 42432468; email: info@dakdekkersbedrijfdelsink.nl.

22 / 24

Huis en bedrijf op en top beveiligd door Ramar Communicatie & Security

ARNHEM – Je huis of bedrijfspand beveiligd door Ramar Communicatie & Security. Dat is een geruststellende gedachte. Dit gecertificeerd en door VEB erkend bedrijf met jarenlange ervaring in het aanleggen en beheren van alarm, camera, en zorgsystemen is ook actief in aanleg van datanetwerken en home automation.

Ramar Communicatie & Security is het bedrijf van Ramon Stoffelen en Marlon van Zeist. Beiden zijn specialist in alarm-, camera- en zorgsystemen. Daarnaast is domotica een steeds groter wordend werkterrein voor Ramar. "Op afstand via iPad of iPhone met één druk op de knop in huis alles geregeld: van verwarming tot aan de (schemer)verlichting en de bediening van toegangspoorten. Zelfs op afstand een kijkje nemen in het pand is geen enkel probleem", aldus Ramon en Marlon, een klein hecht team, dat meedenkend werkt en vierentwintig uur per dag bereikbaar is.

Ramar Communicatie & Security, Martensbongerd 17, Arnhem; 085 4019464; www.ramar-communicatie.nl; www.ramar-security.nl.

24 / 24