GN Berg en Dal Heumen Mook

20 juli 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 20 juli 2016


Jeugdteam gepromoveerd naar hoofdklasse

Foto: Foto Verbeeten

GROESBEEK - De afgelopen zes weken heeft het eerste jeugdteam van golfbaan Het Rijk van Nijmegen competitie gespeeld in de eerste klasse (een na hoogste).

Na twee weken geleden overtuigend kampioen te zijn geworden heeft het team zondag 10 juli promotiewedstrijd gespeeld voor de hoofdklasse. Na een zeer spannende wedstrijd is uiteindelijk de promotie binnengehaald en speelt het eerste jeugdteam van het Rijk van Nijmegen volgend jaar in de hoofdklasse en strijdt mee om landskampioen te worden. Dit team bestond uit vier topjeugdspelers uit de gemeente Groesbeek en Heumen: Gijs Overdijk, Rick Seijler, Thijs Seijler en Jasper Verbeeten.

Omroep Berg en Dal op jaarmarkt in Groesbeek

GROESBEEK – Op dinsdag 26 juli is Omroep Berg en Dal aanwezig op de Groesbeekse jaarmarkt met een groot Pleinfestival.

Op het podium bij het terras van Eigenweijs op het Dorpsplein zal een keur aan plaatselijke, Nederlandse en Belgische artiesten een optreden verzorgen: Sherena , Willy Claus, Andy de Witt, Kees Versluijs, Marco Schouten, Michel Wolsink, Tina Rosita, William Smulders, Marco De Hollander, Johan Vlemmix, Helen Liebers, Davey van der Sluis, Peggy Mays, Mark van Veen, Kees Plat, Zus , Marcel van Kempen, John Grey, Anita & Ed en Theo van Blitz.

Het Pleinfestival begint om 10.00 uur en wordt gestart met de Muzikale Mixer die tot 12.30 uur op die dag in de lucht is met hun bekende muziek en spelletjes. Daarna begint het feest met doorlopend optredens van de artiesten tot circa 16.00 uur. De presentatie is in handen van Herman de Bruin samen met Peter Nillessen. Het hele gebeuren zal live worden uitgezonden op Omroep Berg en Dal zowel via de radio als tv.

Voetbalmeiden vieren behalen rayonkampioenschap

GROESBEEK - Op woensdag 13 april was het schoolvoetbaltoernooi voor de meidenteams. De meiden van SBO Carolusschool hebben die dag ontzettend goed gevoetbald en fantastisch teamwerk laten zien.

Door hun inzet en natuurlijk hun voetbaltalent zijn de meiden rayonkampioen Groesbeek geworden! Dit was de eerste keer in het 40-jarig bestaan van de Carolusschool dat een elftal zo gepresteerd heeft. Nu is het zo dat een aantal juffen elk jaar opnieuw roept dat kampioenen getrakteerd worden op Mac Donalds. Belofte maakt schuld!

Afgelopen maandag was het eindelijk zover;: Yara – Carlijn – Senna B– Anne – Willisa – Senna H – Sanne – Florine – Daphne – Zoë - Janaé werden in het zonnetje gezet.

Met een medaille over de rode loper onder een luid applaus van medeleerlingen liepen ze naar de parkeerplaats. Daar stond en limousine klaar om de kampioenen op te halen. 'Kinderchampagne' en muziek in de auto, zo werd het meisjes-elftal via een omweg naar de Mac Donalds gebracht. Ze hebben daar genoten van een heerlijk Mac-menu! "De allermooiste schooldag, dit vergeten wij nooit meer!" Allen hebben ze een hele mooie ervaring opgedaan... Ook Ad van Adco Groesbeek werd bedankt door de juffen van Carolus.

Rondleiding door 'Gevleugelde Vrijheid' speciaal voor kinderen

GROESBEEK - Op donderdag 28 juli verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht', speciaal voor kinderen van 10-15 jaar.

De rondleiding is van 14.00-15.30 uur en wordt gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

De standaard tarieven zijn van toepassing. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Museumkaart geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Boeken- en platenmarkt in Leuth

LEUTH - Op zondag 11 september houdt carnavalsvereniging De Sokkenummers de boeken- en platenmarkt! Zoals voorgaande jaren is deze ook dit jaar in De Vriendenkring in Leuth.

Kom kijken vanaf 11.00 uur, maar wees op tijd want om 15.00 uur sluiten we de markt. Bent u op zoek naar iets nieuws of wilt u juist iets ouds weg doen? We zijn nog steeds op zoek naar leuke boeken en elpees/singels; wilt u iets weg doen laat het aan De Sokkenummers weten! Niet in staat om de boeken langs te brengen? Geen probleem, wij komen het ook bij u ophalen!

Vragen of meer informatie: Willy Jansen: 024 6631471 en Sibrand Seegers: 06 49049869.

Buitenconcert van KNA Beek

BEEK - Op donderdag 14 juli vond het slotconcert plaats van harmonie KNA uit Beek bij huize De Eland. Door omstandigheden kon een optreden van het koor De Hofbrouwers geen doorgang vinden. Een zestigtal muziekliefhebbers of fans van KNA bezocht dit buitenconcert.

Voorzitter Bart van de Bosch opende deze avond met een welkomstwoord aan de aanwezigen en vervolgens liet de harmonie de vrolijke noten door De Smorenhoek klinken. Als afsluiting (hoe kon het ook bijna anders) klonk het Vierdaagselied. Na dit nummer werd iedereen bedankt voor hun aanwezigheid. Een extra dank was er voor Wiel en Anneke voor hun gastvrijheid, en natuurlijk hoorde daar het bekende bloemetje bij. Het bleef ondanks de frisse avond nog lang gezellig in De Smorenhoek.

Henk Burgers; buurtreporter.

Gemeenteraad wil ander bestemmingsplan voormalig

gemeentehuis Beek

BEEK - Buurtinitiatief betreffende het voormalige gemeentehuis in Beek heeft de gemeenteraad van Berg en Dag donderdagavond aardig aan het twijfelen gebracht. In plaats van het bestemmingsplan vast te stellen heeft de raad het college de opdracht gegeven een ander plan te presenteren, dat meer aansluit bij de wensen van de buurtbewoners.

De raad vroeg het college om na het zomerreces met een nieuw plan te komen, maar burgemeester Slinkman vroeg wel welke wensen de raadsleden hadden, zodat daar rekening mee gehouden kan worden. Kersten (SG) vroeg zich af wat de juridische houdbaarheid van het huidige plan is en zag graag de visie van het burgerinitiatief. Houkes (C'90) zag geen gronden om het bestemmingsplan aan te passen. Verheijen (CDA) vond het bestemmingsplan te ruim en te vrijblijvend. "Daarnaast klopt de parkeerbalans niet." Hij stelde het college voor een nieuw plan te maken.

Brokhoven (Voor Berg en Dal) stelde voor dit plan aan te houden. "Het is veel te ruim en met te weinig cultuur, niet dat we het plan willen draineren, maar het bestemmingsplan moet anders gewogen worden. Het is een prachtig pand en gemeentelijk monument, daar moet een visie voor komen. Wij zijn voor duurzame herontwikkeling." Schmiermann (PvdA) vroeg zich af wat de gevolgen zijn als er een ander bestemmingsplan op het gebouw komt. Hij hoopte dat de gemeente niet in de problemen zal komen. Coerwinkel (GroenLinks) opperde om na zomerreces met een nieuw plan te komen. Doesschate (VVD) vond het burgerinitiatief een mooi plan en vroeg aan het college of dat haalbaar is. Wel moeten de monsterlijke pukkels (aanbouw) weggehaald worden en klopte volgens haar de parkeerbalans niet.

Vorderman (D66) tenslotte vond dat er recht gedaan moest worden aan het cultureel erfgoed en stelde voor om aan de wens van de bevolking tegemoet te komen. De koper de Nijmeegse projectontwikkelaar Ton Hendriks was ook in de raadszaal aanwezig en hoorde alles gelaten aan, maar uit zijn reactie na de raadsvergadering bleek dat hij zich nog zomaar niet bij alles neer zal leggen.

Koninklijke onderscheiding voor Jan Polman

WEURT – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft zondagmiddag een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer J.P.M. Polman. De 57-jarige heer Polman werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau in de Kloosterhof in Weurt. Daar vierde Wandelvereniging Magnus de feestelijke opening van de 4-daagdeweek.

Burgemeester Slinkman prees de heer Polman dat hij al vele jaren belangeloos diverse vrijwillige activiteiten heeft verricht. Zo is hij vanaf 1996 tot heden vrijwilliger bij de 130 leden tellende Wandelvereniging Magnus in Nijmegen. Hij is onder andere hoofdredacteur van het clubblad, lid van de evenementencommissie, mede-organisator van de Novionmagnumtocht (1600 deelnemer(ster)s), vierdaagse-coördinator en daarnaast werft hij de nodige vrijwilligers. Totaal is de heer Polman hier 20 uur in de week mee bezig.
Ook is de heer Polman vanaf 2001 tot heden lid en voorzitter vanaf 2005 tot heden van de collectantencommissie van de Sint-Martinusparochie in Heilig Landstichting, waar hij ook liefst 6 uur in de week tijd aan besteedt. Ook speelt hij sinds 1995 tot heden Sinterklaas bij diverse verzorgingstehuizen.
Burgemeester Slinkman speldde de heer Polman de versierselen op die bij de Koninklijke Onderscheiding horen.

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

GROESBEEK - Volg op dinsdag 2 augustus van 14.00-15.30 uur een workshop over parachutisten in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Voor kinderen van 8-12 jaar.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Thornsche Molen officieel in gebruik genomen

Foto: Karola Hendriks

Foto: Karola Hendriks

LEUTH – Afgelopen vrijdagmiddag is de Thornsche Molen officieel in gebruik genomen door niemand minder dan de Gelderse Commissaris van de Koning Clemens Cornielje samen met de provinciale ambtenaar de heer Heijdra, zoon van de overleden molenarchitect Heijdra.

Voordat de molen officieel in gebruik werd genomen, werd de molen eerst ingezegend door pastoor Janssen. Aansluitend werd door de nazaten van de molenaarsfamilie Vierboom het naambord van het terras bij de molen onthuld. Vervolgens vond de boekpresentatie plaats door de heer Jan van Eck – tevens samensteller - over de geschiedenis en herbouw van de Thornsche Molen. Het eerste exemplaar van dit prachtige boek werd aangeboden aan de echtgenote van de eerste voorzitter van de stichting mevrouw Van Dorst. Het feestelijk gebeuren werd vrijdag opgeluisterd door het koor Ap/Art, alsmede een muzikaal optreden van De Spetters.

2e dan-examens Bodhi Dharma

GROESBEEK - Op zondag 10 juli hebben Floris van der Linden en Luc Bons van Martial-arts school Bodhi Dharma Groesbeek hun 2e dan examen afgelegd. Het examen nam 1,5 uur in beslag. Na 2 jaar intensieve voorbereiding was het tijd om de examenstof aan de examencommissie te tonen. Familie en vrienden waren aanwezig om de kandidaten aan te moedigen.

Het examen bestond uit een groot deel stijl-technische onderdelen, zoals verdedigingen en stijlpatronen. Daarnaast moest er een eigen gekozen specialisatie getoond worden. De specialisatie was 'moderne zelfverdediging'. Met een specialisatie laten de kandidaten zien dat ze over genoeg kennis en kunde beschikken om zelf technische oplossingen te ontwikkelen voor bepaalde (zelfverdedigings) situaties.

Het examen was van hoog niveau en er was dan ook geen twijfel mogelijk. Beide kandidaten zijn met vlag en wimpel geslaagd. Martial-arts school Bodhi Dharma feliciteert Floris en Luc met dit fantastische resultaat. Geïnteresseerden kunnen filmpjes en foto's van het examen zien op www.bodhidharma.nl.

Kerkberichten

protestantse

gemeente Groesbeek

Viering zondag 24 juli

aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds..D. Stolk uit Nijmegen

Tijdens de dienst is er een collecte voor Het Wenchi Hospital in Ghana.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

T/m 11 september: fototentoonstelling ”Geloof in Berg en Dal” met foto’s van Marijke Bleeker van de twaalf kerken in de gemeente Berg en Dal.

Gratis te bezichtigen elke zondagmiddag in de kerk van 14.30 tot 16.30 uur.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Wielrenners gewond na valpartij

GROESBEEK – Bij een valpartij op de Rijlaan in Groesbeek zijn woensdagavond twee wielrenners gewond geraakt en met onbekend letsel per ambulance naar het UMC Radboud ziekenhuis in Nijmegen vervoerd.

De wielrenners reden met zes man achter elkaar richting Molenhoek toen bij een van hen het voorwiel blokkeerde, waarbij hij ten val kwam. De achteropkomende wielrenner kon hem niet meer ontwijken en viel over zijn fietsmaat heen. De slachtoffers -een 43-jarige inwoner uit Druten en een 60-jarige inwoner uit Beneden Leeuwen- raakten hierbij flink gewond. Beide wielrennersfietsen werden door de valpartij flink beschadigd.

Wandelen met lotgenoten

REGIO - VOOK is een zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind, die begrip en medeleven willen bieden aan lotgenoten. Wanneer je kind sterft val je in de duisternis en de chaos van tomeloos verdriet: de wereld is vergaan. Veel meer ouders ondergaan deze traumatiserende ervaring dan over het algemeen wordt gedacht.

Vele ouders dragen daardoor een onvoorstelbaar groot verdriet met zich mee, dat bepalend is voor de rest van hun leven. Hoe daarmee om te gaan? Hoe overleef je dat? In 1981 hebben een aantal ouders met deze gemeenschappelijke ervaring de Vereniging Ouders van een Overleden Kind opgericht. Zij ontdekten dat het delen van gevoelens, angsten en wanhoop hen in staat stelden overeind te krabbelen en hun leven opnieuw op te bouwen; een leven weliswaar, dat nooit meer zal zijn wat het ooit is geweest. Het verdriet blijft. Wanneer je kind sterft word je getroffen door levenslang verdriet, dat is de prijs die je betaalt voor de liefde voor je kind. Die liefde blijft bestaan over de grens van de dood heen. Wat VOOK voor u kan betekenen, staat op www.oudersoverledenkind.nl en facebook.

We ontmoeten elkaar om 13.00 uur bij bistro De Bolle, Waalbandijk 29 in Boven-Leeuwen. Rond 13.30 uur start de wandeling en deze zal ongeveer 5, 6 kilometer zijn. We wandelen over de dijk en door de uiterwaarden van rivier de Waal. Na afloop is er gelegenheid om nog iets te drinken en als u dit wilt samen na te praten.

"U kunt u voor deze wandeling opgeven per e-mail: gelderland-an@vook.nl of bellen met Bettie Elzenaar: 06 40875275. Besluit u op het laatste moment mee te lopen, dan is dit ook prima."

Cineac voor kinderen

GROESBEEK - Op woensdag 27 juli in het Natiotionaal Bevrijdingsmuseum: Cineac voor kinderen.

Boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema’s (zoals verzet, onderduiken, dagboeken), speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar. Doorlopend van 14.00-16.00 uur.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Wielrenners gewond na valpartij in Groesbeek

GROESBEEK – Bij een valpartij op de Rijlaan in Groesbeek zijn woensdagavond twee wielrenners gewond geraakt en met onbekend letsel per ambulance naar het UMC Radboud ziekenhuis in Nijmegen vervoerd.

De wielrenners reden met zes man achter elkaar richting Molenhoek toen bij een van hen het voorwiel blokkeerde, waarbij hij ten val kwam. De achteropkomende wielrenner kon hem niet meer ontwijken en viel over zijn fietsmaat heen. De slachtoffers -een 43-jarige inwoner uit Druten en een 60-jarige inwoner uit Beneden Leeuwen- raakten hierbij flink gewond. Beide wielrennersfietsen werden door de valpartij flink beschadigd.

Wethouder Weijers verricht uitreiking verhalenbundel

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal heeft woensdagmiddag de presentatie verricht van de uitreiking van het eerste exemplaar van de verhalenbundel 'Bergen en Dalen' in gemeenschapshuis Kerstendal.

Weijers heette alle aanwezigen welkom op deze speciale middag. "Dit is de achtste maal een uitdaging dat mensen hun gedachten op papier zetten. Daarnaast heeft een aantal leerlingen van de Havo Notre Dame des Anges een aantal ouderen uit Berg en Dal geïnterviewd en niet zonder succes. Daarnaast hebben zeven ouderen zelf hun levensverhaal opgeschreven. Het resultaat mag er zijn. Het is een mooie verhalenbundel geworden met als titel 'Bergen en Dalen', die in iedere boekenkast in Berg en Dal niet zou mogen ontbreken", aldus wethouder Weijers.

Guusje van der Mee (Notre Dame des Anges) las het interview voor dat ze had gehad met de heer Stuart. Daarnaast lazen enkele betrokkenen hun levensverhaal voor, wat soms indringend was en soms lachwekkend. Het eerste exemplaar van de verhalenbundel werd door wethouder Weijers overhandigd aan Sabine Kok, die de cursus heeft verzorgd. De overige deelnemer(ster)s aan deze bundel kregen ook een exemplaar uit handen van de Berg en Dalse wethouder. De verhalenbundel 'Bergen en Dalen' is voor drie euro te koop in de bibliotheek op de locatie in Beek.

Geslaagde sponsorloop voor Bushi Arnhem

ARNHEM - Een geslaagde sponsorloop afgelopen vrijdagavond 8 juli, een succes! Er is hard gelopen en druk gestempeld. Mooi om te merken hoe iedereen zich inzet voor de club en enthousiast en plezier heeft in sport.

De sponsorloop startte vanaf sporthal De Laar West waar Bushi Arnhem na de vakantie een start maakt in een nieuwe dojo. Om de start een succes te laten zijn, was iedereen opgetrommeld voor de sponsorloop voor nieuwe sportmaterialen. Alle judoka's hebben zich afgelopen vrijdagavond in het zweet gelopen, echt top!

De Rotaryclub van Arnhem Huissen was belangstellend komen kijken en was onder de indruk van de inzet en het enthousiasme van de kinderen en de vrijwilligers. De Rotary vindt het belangrijk om lokale initiatieven in Arnhem-Zuid te ondersteunen en de jeugd te stimuleren om te gaan sporten. Zij deden de toezegging van een donatie. Als men naar aanleiding van deze sponsorloop als particulier of als sponsor Bushi Arnhem wil steunen, kan men hierover contact opnemen met info@bushiarnhem.nl

"Als klap op de vuurpijl kwam de judoka Tessie Savelkouls ook nog even kijken naar onze club en onze sponsorloop. Tessie gaat naar de Olympische Spelen in Rio en komt uit bij de dames in de gewichtsklasse +78. Uiteraard was dat voor veel kinderen een gelegenheid om nog een handtekening te bemachtigen!"

De nieuwe judozaal in de sporthal De Laar West sluit ook goed aan bij de wens van het wijkplatform De Laar voor meer sportactiviteiten voor de jeugd in de wijk. Bushi Arnhem hoopt vanaf maandag 5 september met het nieuwe lesrooster te kunnen starten voor recreanten, wedstrijdjudoka's en judoles voor senioren.        

Opa's en oma's over de oorlog

GROESBEEK - Op dinsdag 26 juli vertellen opa's en oma's in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek persoonlijke verhalen over de oorlog. Speciaal voor kinderen van 10-12 jaar.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd!

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Gemeente Berg en Dal breekt banden Hongaarse Körmend

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft de gemeenteraad voorgesteld te stoppen met de stedenband met de Hongaarse stad Körmend. Ook heeft het college de raad voorgesteld om niet in te gaan op het verzoek van de Hongaarse stad Fertöd die banden met de voormalige gemeente Millingen had om met Berg en Dal een band aan te gaan.

15 jaar geleden is door Kranenburg, Ubbergen en Groesbeek een stedenband aangegaan met Körmend en zijn er in die jaren diverse gezamenlijke activiteiten geweest, die vooral gericht waren op de jeugd en de contacten met de inwoners. Volgens het college is gebleken dat het de laatste jaren steeds moeilijker wordt om inwoners, verenigingen en/of bedrijven bereid te vinden hierin te investeren. Vaak zijn het dezelfde mensen die zich opgeven voor activiteiten.

Daarnaast zijn er weinig Hongaren die de Engelse of Duitse taal machtig zijn, wat de communicatie bemoeilijkt. Dit jaar bestaat de stedenband 15 jaar en dat is volgens het college een mooi moment om de samenwerking stop te zetten, temeer omdat er diverse bestuursleden hebben laten weten geen 5 jaar zich meer in willen zetten. Enkele raadsleden waren het niet eens met het voorstel van het college zoals Hans Peters (SG). Hij betreurt het eenzijdig stoppen van Berg en Dal en vroeg het besluit uit te stellen om eerst met de raad van Kranenburg te overleggen. Raadslid van Campen (GJS) vroeg of het ook gevolgen had met de band die Millingen heeft met de Hongaarse stad Fertöd. Burgemeester Slinkman liet weten dat het in Millingen een particulier initiatief is en hier buiten staat. Peters (Voor Berg en Dal) liet weten het jammer te vinden dat deskundige bestuursleden gaan stoppen, zij zijn veel dank verschuldigd. De band met Kranenburg moet sterker worden, was hij van mening.

Hoeken (PvdA) was van mening dat de manier van stoppen geen schoonheidsprijs verdient. Er moet volgens hem een gemeenschappelijk besluit met Kranenburg genomen worden en dan beëindigen. Zorg voor een nette afwikkeling, hield hij het college voor. Doesschate (VVD) bleek geen hoge pet op te hebben van Hongarije. "We hebben al 15 jaar een stedenband maar ik heb nog nooit een verslag gezien." Zij had geen probleem om te stoppen met de stedenband. Het voorstel van het college werd vervolgens in stemming gebracht 16 raadsleden waren voor stoppen en 4 tegen het voorstel. Dit bespaart de gemeente 9.000 euro per jaar.

Groei en bloei in het Groene Hart van Groesbeek

Vrijwilligers planten een zee van bloemen in park Mariëndaal, rondom Gasterij 't Groeske.

GROESBEEK - Tuinen vol prachtige bloemen, vruchten en groenten. En een sierlijk smeedijzeren rozenboog als toegangspoort, prachtig gemaakt door de lokale smid. Hoe leuk is het om je eigen leefomgeving in te richten zoals je zou wensen? In park Mariëndaal groeit de droom van een groep vrijwilligers tot werkelijkheid.

Afgelopen week zetten velen zich in om het eerste deel van de bloementuinen rond Gasterij ’t Groeske aan te leggen. Jong en oud deed mee in de leeftijd van 3 tot 93 jaar! Rondwandelende bezoekers genieten volop. Een dame in een rolstoel, geduwd door een wandelvrijwilliger is verrukt als ze alle groenten in de moestuin ziet: ”Daar staat boerenkool! Dat hadden we vroeger ook!” Shirley, een van de toegewijde tuinvrijwilligers is ook enthousiast: ”Over de toegangsboog laten we geurende rozen groeien. Dan ruikt het heerlijk als je de tuinen binnenkomt!”

Vrijwilligers planten een zee van bloemen in park Mariëndaal, rondom Gasterij 't Groeske.
Vrijwilligers planten een zee van bloemen in park Mariëndaal, rondom Gasterij 't Groeske.

Het vrijwilligersnetwerk rond de twee parken het Groeske en Mariëndaal heeft veel meer plannen voor het Groene Hart van Groesbeek. Kirsten Kuipers, kwartiermaker: “We hopen dat nog meer mensen zich melden om samen met ons deze plek tot een bruisend groen centrum te maken. Er zijn allerlei ideeën voor oogstfeestjes, kleine concerten in de open lucht, creatieve workshops. We verbinden ideeën, initiatieven en mensen.”

Wie ook een bijdrage wil leveren, kan de vrijwilligersvacatures bekijken op de website van het vrijwilligerssteunpunt van SWG: www.welzijngroesbeek.nl en mailen naar Kirsten@groenehartgroesbeek.nl. Een eigen website voor het Groene Hart van Groesbeek is in de maak.

Vroege kermis bij schutterij OEV groot succes

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Afgelopen zondagmiddag werd er in het schuttersgebouw van schutterij OEV aan de Heerbaan de traditionele 'Vroege Kermis ' gehouden , een week voor de Milingse kermis.

Bewoners van gasthuis Sint-Jan de Deo en overige bejaarde inwoners van Millingen waren met het zonnetreintje naar het schuttersgebouw gekomen om op traditionele wijze de 'Vroege Kermis' te komen vieren. Het Keizers- en Koningspaar waren evenals diverse officieren van OEV hierbij aanwezig. De gasten konden schieten en met de gekochte loodjes werden er leuke prijzen in de wacht gesleept. Iedereen ging later in de middag tevreden naar huis, de middag was weer zeer geslaagd.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

250 standplaatsen op Groesbeekse Jaarmarkt

GROESBEEK – Op dinsdag 26 juli wordt in het centrum van Groesbeek de traditionele jaarmarkt gehouden. De basis voor deze drukbezochte jaarmarkt is jaren geleden gelegd door de marktkooplieden die iedere dinsdagmorgen op het marktterrein aan de Spoorlaan gehouden wordt.

Ook voor hen is de jaarmarkt zo bijzonder dat zij hun stands fors uitbreiden om de vele duizenden bezoekers nog meer van dienst te kunnen zijn. In totaal zullen er op de Dorpsstraat, Pannenstraat en Kerkstraat op die dag 250 kramen komen te staan, waar vanuit de kooplieden hun waren aan zullen prijzen. De aangeprezen waren zijn divers: kleding, mode-accessoires, leder- en textielwaren, cd's, kinderkleding, stripboeken, kunstbloemen, Oosterse waren (Boeddhabeelden, wierook en etherische oliën), tuingereedschap, geitenkaas, tweedehands boeken en klokken enzovoort.

Onder de standhouders is er ook een ideologische warenverkoper aanwezig: 'Ieder1Gelijk met sociaal juridisch advies'. Groesbeeks enige en echte bierbrouwerij d'n Drul zal eveneens niet ontbreken. De Groesbeekse middenstand en vooral de horeca maken ook traditioneel een groot feest van de dinsdag na de Vierdaagse. Veel van hen hebben live muziek en daarnaast is er volop keuze voor de inwendige mens. Door hun georganiseerde activiteiten blijven de bezoekers tot laat in de avond in Groesbeek. Omroep Berg en Dal verzorgt vanaf het Dorpsplein een waar Pleinfestival met vele nationale en plaatselijke artiesten.

Muzikale programma Kermis 2016 bij O.E.V.

Foto: Peter Hendriks

Zaterdagavond 23 juli van 21.00 uur tot 01.30 uur: Spot

Ben jij klaar voor een explosie van muzikaliteit en energie?

Met muzikanten afkomstig van verschillende Nederlandse conservatoria heeft de band een steengoed stukje muziek in huis. Ondersteund door flitsende lichtshow en bijzonder goed geluid, zorgt SPOT! voor een show die knalt van begin tot eind.

Zondagavond 24 juli van 20.30 tot 01.30 uur

Maandag 25 juli van 14.00 tot ... uur: You & Me

De unieke All-round formule van You & Me zorgt ervoor dat ieder optreden een succes is. Als geen ander kunnen zij inspelen op de wensen van hun publiek met een enorm breed repertoire. Van de nieuwste top 40 hits tot Nederlandstalige meezingers.

You & Me speelt in op al uw muzikale wensen.

Dinsdagavond 28 juli van 20.30 tot 01.30 uur: His & Co

Muziek van iedereen, voor iedereen: dus van rock tot wals en van Nederlandstalig tot disco en moderne pop.
Dit in combinatie met het enthousiasme en de ervaring maakt de muziek van His & Co geschikt voor een kermis

Alle dagen vrij entree!

Muzikale programma kermis 2016 bij O.E.V.1

Zaterdag 23 juli 21.00 uur: Popavond met Tribute

Tribute is een inmiddels zeer ervaren en energieke top coverband, die door jarenlange ervaring en de vele kwaliteiten elk feest tot een spetterende happening maakt. Met een repertoire mix van pop/Rock/Dance/R&B/Soul/Disco/90ies en natuurlijk de meest recente Top40 hits is Tribute coverband een dansgarantie tot in de kleine uurtjes!! Mocht dat nog niet genoeg zijn dan gooien ze er eventueel nog een vleugje Happy Hardcore en andere quilty pleasures overheen, zodat het dak er helemaal afgaat.

Zondag 24 juli 13.30 uur: Bijeenkomen van de leden in het Schuttersgebouw

14.00 uur: Vertrek optocht naar het schietterrein voor het prijs en Koningsschieten op de vogel

Tijdens deze middag nemen we afscheid van het aftredende koningspaar Ella en Jan en maken we ons op voor het nieuwe koningspaar. De vrije-schietbaan is geopend, kinderen kunnen een ritje maken op een pony en het 'Zeeland-terras' is voorzien van een barbecue en gekoelde dranken.Denk aan uw legitimatie!


21.00 uur: Koningsbal met medewerking van Tribute

Maandag 25 juli 10.45 uur: Bijeenkomen van de leden in het schuttersgebouw

11.00 uur: Vertrek optocht voor het ophalen van het Koningspaar en hofhouding

13.00 uur: Matinee met Anderkovver

Muzikaliteit met een vleugje humor en een toefje chaos zijn de ingrediënten van Anderkovver. Muziek uit alle stijlen en windstreken. Van rock 'n roll tot aan Nederlandstalig, niets is te gek voor Anderkovver, op niveau vertolkt en met de juiste sound voor elke gelegenheid. Natuurlijk moet er gedurende het optreden een wisselwerking zijn tussen het publiek en de band. Toch heeft deze band het vermogen om ook, wanneer het aanwezige publiek liever luistert of met andere dingen bezig is, de avond volledig naar zich toe te trekken om uiteindelijk de zaal plat te krijgen.

18.00 uur: Robert Pouwels

Robert Pouwels is een geweldige dj, entertainer, partyzanger en Hazes-imitator. Een optreden van Robert Pouwels staat bol van de interactie met het publiek. En ook dit jaar gaan we door zolang als het gezellig is, dus het zal wel weer laat worden!

Dinsdag 26 juli 13.00 uur: Prijsdansen met Duo Flow

Van diner-dansant tot een feesttent, het maakt voor dit duo niets uit. Een veelzijdig duo met een flinke dosis humor en professionaliteit. Deze middag is inmiddels weer traditie geworden, waarbij jong en oud met de voeten van de vloer gaan met een kruispolka, quickstep of een zinderende tango.

Zaal open vanaf 12.00 uur.

21.00 uur: Slotbal van de Kermis 2016 met Anderkovver

Openluchttentoonstelling 'Op Vrije Voeten' officieel geopend

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK - De openluchttentoonstelling 'Op Vrije Voeten' rondom de koepel bij het Bevrijdingsmuseum is dinsdagmiddag officieel geopend in het bijzijn van donateurs, die het museum al jarenlang trouw zijn gebleven.

"Zonder jullie en de vele vrijwilligers zou het museum niet zo zijn als het nu is", aldus directeur Wiel Lenders. Hij hoopte dat in het voorjaar van 2017 de ruim 6 miljoen bij elkaar gebracht wordt zodat met de bouw van het nieuwe museum kan worden begonnen. Het nieuwe museum zal vooral gaan over 'Hoe verloren wij de vrijheid?, Hoe kregen wij de vrijheid terug ? en Hoe behouden wij de vrijheid?'.

De tentoonstelling 'Op Vrije Voeten' is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest als nu het geval is. Wiel Lenders stelde Chrisje Hendriks (studente geschiedenis aan de Universiteit in Nijmegen) voor, die de gehele wisseltentoonstelling heeft begeleid. "Toen ik in december 2015 er aan begon was er slechts een thema en nu na 7 maanden staat er een openluchtwisseltentoonstelling die er mag zijn." Zij nam de aanwezigen in vogelvlucht mee door de geschiedenis vanaf de militaire oorsprong van de Vierdaagse.

De Eerste Wereldoorlog zorgde voor een tijdelijke onderbreking maar voornamelijk de spannende ontwikkelingen in de jaren '30 en '40 hadden grote gevolgen. De tentoonstelling toont alle uitdagingen die er toentertijd waren, zoals de mobilisatie en bezetting, een nood-vierdaagse, verzets– en wandeltochten, beschuldigingen van collaboratie en het wandelen op de regionale puinhopen direct na de oorlog. Daarna groeide de Vierdaagse uit tot een van de grootste wandelevenementen van de wereld.

Tussen de presentatie door zong zangeres Majorie Scholtz enkele liederen waarvoor zij van de volle zaal de handen op elkaar kreeg. De tentoonstelling werd officieel geopend door het doorprikken van ballonnen in de Vierdaagsekleuren, voorstellende het blaren prikken door de recordhouder Bert van der Lans die liefst 68 maal de Vierdaagsde gelopen heeft en de vier jongste deelnemer(ster)s Marlou (11), Pien (11), Kindy (12) en Mark (14). Vervolgens togen alle aanwezigen naar buiten om als eersten de tentoonstelling 'Op Vrije Voeten' te bezichtigen.

Vakantieprogram Natuurmuseum Nijmegen Zomer in de ban van de ree!

NIJMEGEN - Het Natuurmuseum brengt kinderen deze zomervakantie in de ban van de ree. Doe mee met een workshop, zet eens een ree op je hand of kom naar de Natuurquiz van Rick Roldrop!

Op vier dinsdagmiddagen in augustus kunnen kinderen deelnemen aan de inloopworkshop 'Loop mee met de ree'. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar maken een stempel en zetten hiermee pootafdrukken van een ree op papier. Je bent een half uurtje tot een uurtje bezig. Deze workshops zijn gratis en vinden plaats op 2, 9, 16 en 23 augustus, van 14.00 tot 16.00 uur. Daarnaast kunnen kinderen de hele zomer door aan de slag gaan met knutsel- en kleurplaten en met origami-reeën vouwen.

Naast deze activiteiten kun je een kijkje nemen in de tentoonstelling 'In de ban van de Ree'. En als slagroom op het zomertoetje kun je op vrijdag 26 augustus meedoen met de Natuurquiz van Rick Roldrop!

De vakantieactiviteiten in het Natuurmuseum lopen van maandag 18 juli tot en met zondag 28 augustus, gedurende de openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Let op: Vierdaagse-vrijdag, 22 juli, zijn we gesloten! De entree bedraagt 4,- voor volwassenen, 2,50 voor kinderen en 3 euro voor 65+.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen, telefoon 024 3297070. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl. Volg ons ook op Facebook en Twitter.

Spionagetraining

GROESBEEK - Volg op woensdag 3 augustus een spoedcursus om spion te worden in het Bevrijdingsmuseum. Speciaal voor de jeugd van 8-12 jaar.

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en ga na afloop met een diploma naar huis! Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek

Papieren notulen raadsvergadering vanaf 2017 van de baan

BERG EN DAL - De gemeenteraad van Berg en Dal heeft besloten dat de notulen van de gemeenteraadsvergaderingen vanaf 2017 niet meer op papier zullen worden uitgewerkt.

Het college stelde de raadsleden voor om alleen een bandopname van de vergadering te bewaren, waardoor er per jaar 15.000 euro wordt bespaard. Al enkele jaren worden de notulen van de raadsvergaderingen gemaakt door het Buro Service uit Overasselt, dat telkens een notulist of notuliste naar de raadsvergaderingen stuurt en die vervolgens de notulen uitwerkt.

De raadsleden en overige belangstellenden zullen vanaf 2017 de online beschikbare uitzendingen na moeten kijken om te kunnen horen wat er allemaal gezegd is. Ondanks dat enkele partijen zoals Sociaal Groesbeek, VVD, PvdA en D66 tegen het schrappen van deze post waren, werd het voorstel van het college aangenomen met 14 stemmen voor en 6 tegen.

Bejaarde fietsster verleent wielrenner geen voorrang en valt

GROESBEEK/BREEDEWEG – Zondagmorgen rond half elf is een 83-jarige fietsster afkomstig uit Groesbeek op de Breedeweg gewond geraakt en met rugletsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Het slachtoffer wilde vanaf het Kerkplein de Breedeweg oprijden en zag daarbij een 31-jarige wielrenner afkomstig uit Nijmegen over het hoofd die op de Breedeweg reed. Het slachtoffer kwam hierbij ten val. De wielrenner kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Vierdaagsedeelnemers passeren op Bredeweg inwoner met hondenkar

Bijdrage

en foto: Gerrie Driessen

GROESBEEK - De foto is gemaakt in de tijd dat de 55 kilometer lopers via de Heikant en De Horst naar het centrum van Groesbeek liepen. Vandaar via het Herwendaal en Bredeweg naar het kerkdorp Bredeweg, waar de lopers honderd meter vóór 'De Klok 'rechtsaf gingen naar de Grafwegensestraat en dan over de Sint-Maartensberg richting Cuijk.

De Maas werd nog per veerpont overgestoken. Naar het zich laat aanzien is de foto gemaakt op de Bredeweg. Achter de wandelaars rijdt een T-Ford en op de voorgrond een hondenkar, een fraai tijdsbeeld. Vervoer per hondenkar was nog vrij algemeen. Niet alleen voor het venten van bezems, ook marskramers, kleine boeren, bakkers, melkventers enzovoort hielden een trekhond.

Voor het krijgen van toezicht op het gebruik van trekhonden was in 1910 de 'Trekhondwet' ingevoerd. De vergunning werd verleend door de gemeente. De veldwachters en de marechaussee zorgden voor handhaving. Dit was hoognodig, want trekhonden werden vaak

slecht behandeld. In 1930 constateerde minister Ruys: 'in het lot der trekhonden is veel verbetering gekomen'. Op 1 juli 1937 bericht een dagblad: 'De relatief strenge keuring, gevoegd bij het algemeen streven naar motorisering der trekkracht is de oorzaak dat het aantal trekhonden ieder jaar minder wordt'. Het houden van een trekhond wordt in 1963 verboden, nog maar 53 jaar geleden.

627 Vierdaagselopers in Berg en Dals t-shirt

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL - Van de 49.000 deelnemers aan de 100ste Vierdaagse in Nijmegen zullen naar alle waarschijnlijkheid 627 van hen lopen – in ieder geval op de derde dag 'de dag van Groesbeek' –in het speciale Berg en Dalse t-shirt met als opdruk 'Weg van Groesbeek'.

Burgemeester Slinkman liet weten dat de tekst 'Weg van Groesbeek' gekozen is, omdat Gennep de derde dag tot de 'Dag van Gennep' wilde vernoemen. "Daar is geen sprake van", aldus Slinkman.

Van de 627 lopers uit de nieuwe gemeente Berg en Dal zijn er 371 man en 256 vrouw. Wat opvalt is dat uit de kerkdorpen Persingen en Erlecom slechts één deelnemer aan de Vierdaagse deelneemt. Het is al vele jaren een traditie van de gemeente Groesbeek om alle Groesbeekse Vierdaagselopers elk jaar een nieuw ontworpen t-shirt aan te bieden om zo Groesbeek nog meer op de kaart te zetten. Deze traditie is nu in de hele gemeente Berg en Dal voortgezet.

Zaterdagmiddag was het een drukte van jewelste in de raadszaal van het gemeentehuis in Groesbeek, daar lagen stapels t-shirts in diverse maten klaar voor de Berg en Dalse Vierdaagse-wandelaars die op vertoon van hun inschrijvingskaart een shirt mee mochten nemen.

Tien jaar Vierdaagsecamping De Grote Kat in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - In het jaar dat de 100ste Vierdaagse gevierd en gelopen wordt, wordt er bij de 4Daagsecamping De Grote Kat aan de Ooijse Bandijk gevierd dat tien jaar geleden door Gerard Troost en Mirjam van Leeuwen de 4Daagsecamping werd opgezet.

Waren er in het eerste jaar rond de 40 gasten, waar het toentertijd improviseren was, nu 10 jaar later ontvangen zij drie maal zoveel gasten. Het improviseren op de camping is omgezet in professioneel camping waar licht, watervoorziening en sanitair met sprongen vooruit zijn gegaan. Ook speciaal voor de lopers zijn er blarenprikkers en is er een sportmasseur op de camping aanwezig.

Afgelopen zaterdag liep camping De Grote Kat dan ook snel vol met allemaal gasten die van tevoren een plaats gereserveerd hadden, wat de laatste jaren noodzakelijk is geworden om een plaats te kunnen bemachtigen. Samen met familie, die Gerard en Mirjam de helpende hand biedt om iedereen weer op de zijn of haar gewenste plaats op de camping te krijgen, is het jaarlijks een hele maar mooie klus, wat nog ieder jaar gelukt is. Zij zijn bijzonder tevreden, evenals de trouwe gasten die zoveel mogelijk elk jaar weer terugkomen op de Ooijse camping.

Accountant keurt jaarrekening 2015 van gemeente goed

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft in haar raadsvergadering van 16 juni de jaarrekening 2015 (van de voormalige gemeente Groesbeek) vastgesteld onder voorbehoud dat accountant Baker Tilly Berk voor de getrouwheid als voor de rechtmatigheid een goedkeurende controle verklaring verstrekt.

Op donderdag 14 juli is door de accountant de verklaring verstrekt aan het gemeentebestuur van Berg en Dal. Het oordeel van de accountant is als volgt:
"Naar ons oordeel geeft de jaarrekening van de gemeente Groesbeek een getrouw beeld van de grootte en samenstelling van zowel de baten als lasten over 2015 als van de activa en passiva per 31 december 2015 in overeenstemming met het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten. Voorts zijn wij van oordeel dat de in deze jaarrekening verantwoorde baten en lasten alsmede de balansmutaties over 2015 in alle van materieel belang zijnde aspecten rechtmatig tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de begroting en met de relevante wet- en regelgeving waaronder de gemeenschappelijke verordeningen, die in het door het college van Burgemeester en Wethouders vastgestelde normenkader zijn vastgelegd."

Wethouder Sylvia Fleuren heeft de accountantverklaring donderdagavond aan de gemeenteraad aangeboden en zij zal er voor zorgen dat de jaarrekening 2015 zo snel mogelijk zal worden aangeboden aan de provincie Gelderland.

Tuin rondom Mariëndaal wordt fantastisch park

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de verfraaiing van de tuin bij het voormalige klooster Mariendaal in het centrum van Groesbeek. Het terras bij de onlangs geopende gasterij 't Groeske wordt momenteel boven een gedeelte van de Spoorbeek aangelegd.

Om het park helemaal compleet te maken zijn er afgelopen week diverse pallets met bloemen aangekomen die door vrijwilliger(ster)s op hun plaats in het park worden gezet. Ook de tuin bij gasterij 't Groeske, waar vroeger de kapel van klooster Mariëndaal heeft gestaan is onderhand een plaatje geworden. Daarnaast zijn er onlangs bessenstruiken geplant. Om het geheel goed bij te houden is er veel vrijwillige mankracht nodig, zodat het een prachtig park in het centrum van Groesbeek blijft, waar zowel de inwoners als de toeristen veel rust in zullen kunnen vinden.

Ook is het de bedoeling dat het Mariagrotje – eveneens in de tuin - gerestaureerd wordt. Veel plaatsen zouden zo'n park van deze omvang met water, winkelcentrum en appartementen binnen hun grenzen willen hebben. Vrijwilligers die een steentje willen bijdragen, kunnen zich aanmelden bij kirsten@groenehartgroesbeek.nl.

Leuth wint Jeu de Boulestoernooi

LEUTH - Zaterdag 16 juli werd in Leuth het tweede van de drie Boltoernooien gehouden. Ook hier was de P.V. Leuth weer de winnaar.

Het was met 48 spelers weer een drukke maar een zeer gezellig en sportief gespeeld toernooi. Net als bij de het eerste toernooi in Beek was ook hier P.V. Leuth de winnaar met 8 gewonnen wedstrijden. P.V. Beek en De Zilverkogels uit Ooij hadden ieder 5 gewonnen partijen.

De dagprijs met de meest gewonnen partijen was het team met Jan Tissen, Rieky Groothuizen, Ton Stevens en Gerda Stevens. Op 6 augustus wordt het laatste van de 3 toernooien gespeeld bij De Zilverkogels in Ooij en wordt bekend wie de totaalwinnaar is.

Roda JC oefent op Sportpark-Zuid in Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdag 23 juli is Sportpark-Zuid opnieuw het decor van een internationale oefenwedstrijd. Roda JC uit Kerkrade oefent tegen Fleetwood Town.

De eredivisionist staat onder leiding van technisch directeur Ton Caanen, die in het verleden trainer bij De Treffers was. Fleetwood Town komt uit het Engelse Laegue One, vergelijkbaar met de derde divisie in Nederland. De aftrap is zaterdag 23 juli om 13.00 uur en de kosten bedragen 5,-- per persoon. Sportpark Zuid ligt aan Het Nijerf in Groesbeek.

Maximale jackpot bingoavond

GROESBEEK – De wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek staat donderdagavond 21 juli op het maximale bedrag van 400 euro.

Daarnaast is de normale hoofdprijs van deze avond 250,--. Voor de gelukkige bingospeler is er liefst 650,-- in de wacht te slepen. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen. De zaal is al om 19.00 uur open voor diegenen die een mooie plaats willen bemachtigen. De opbrengst is voor zes verenigingen uit Groesbeek. Iedereen is welkom.

Uitgiftepunt Voedselbank Millingen officieel in gebruik genomen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Burgemeester Slinkman heeft vrijdagmorgen het nieuwe uitgiftpunt en werkruimte van Voedselbank Millingen officieel in gebruik genomen. In Millingen en Groesbeek bestonden al voedselbanken, maar na de herindeling besloten beide voedselbanken in elkaar op te gaan.

Na het samengaan werd het hoog tijd dat er een nieuwe ruimte in Millingen moest worden ingericht voor de opslag, werkruimte en uitgifte om te kunnen voldoen aan de eisen inzake de voedselveiligheid, die door de Landelijke Voedselbank en de Voedsel- en Warenautoriteit gesteld worden. Met behulp van een subsidie van de gemeente Berg en Dal en door veel inzet en zelfwerkzaamheid van de vrijwilligersgroep in Millingen is dit prachtig onderkomen gerealiseerd.

Sinds vrijdagmorgen beschikt Voedselbank Millingen op sportpark De Hove over een up-to-date ruimte voor de opslag van voedsel, het wekelijks samenstellen van de pakketten, alsmede de uitgifte ervan. Het nieuwe onderkomen beschikt eveneens over voldoende koelruimte. Burgemeester Slinkman had grote waardering voor het vele werk dat de vrijwilligersgroep van de voedselbank het afgelopen jaar gepresteerd heeft om dit allemaal gerealiseerd te krijgen. "Zij zet zich in voor de armsten in onze samenleving en dat verdiend grote waardering", aldus burgemeester Slinkman.

Koepel kleurt Vierdaagse-kleuren

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - In de nachten van 15 tot en met 24 juli gloeit de koepel van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek groen-oranje in het donkere landschap. Dit lichtend symbool is ontstoken ter ere van de 100ste Vierdaagse die op 19 juli van start gaat en op 21 juli door Groesbeek komt. De wandelaars lopen vlak langs het museum, gevolgd door de befaamde Zevenheuvelenweg vanwaar de koepel goed zichtbaar is.

Overdag wapperen de Vierdaagse-vlaggen rondom de koepel in het kader van de nieuwe tijdelijke buitententoonstelling 'Op Vrije Voeten. De Vierdaagse in oorlog en vrijheid'. 2016 is het jaar van de 100ste Vierdaagse. Wandelen in vrijheid tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest als nu! Deze expositie gaat onder andere over de roerige tijden van de Vierdaagse tijdens de jaren '30 en '40 en de wederopbouw. Te bezoeken van 14 juli tot en met 30 oktober. Wandel mee door een beweeglijke 20ste eeuw en zie hoe de turbulentie van destijds weerspiegeld wordt in de Vierdaagse.

Tijdens de loopdagen van de Vierdaagse, van 19 tot en met 22 juli, vindt er bovendien een bijzondere publieksactie plaats: de entreeprijs die de individuele bezoekers betalen bedraagt op deze dagen het symbolische bedrag van 100 eurocent per persoon!

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek; 024 3974404; www.bevrijdingsmuseum.nl.

Tweede Summerschool Notre Dame des Angnes van start

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – UBBERGEN – Vrijdagmorgen werd door het Bijlesnetwerk in de locatie van havo Notre Dame des Angnes het startsein gegeven voor de tweede Summerschool.

Met deze Summerschool krijgen alle leerlingen van Nijmegen en omstreken, die om diverse redenen net een paar puntjes tekort kwamen, de kans – om na het opofferen van twee weken vakantie – alsnog de nodige punten te kunnen halen. De leerlingen werden in groepjes gekoppeld aan één van de 10 huiswerkbegeleiders, die hen met raad en daad bij zullen staan voor de toetsdag van 27 juli.

Een dag later weten de leerlingen of zij dit met een goed resultaat kunnen afsluiten. De naar schatting 40 leerlingen werden samen met hun ouders welkom geheten door havo-directeur mevrouw Marij Deutekom. Vervolgens gaf directeur Bijlesnetwerk Boudewijn Dekker uitleg over het programma voor de aankomende twee weken. Dekker liet weten dat er duidelijk behoefte bestaat aan een zomerschool, maar het staat nog niet vast dat de derde editie van Summerschool ook in Ubbergen zal plaatsvinden. Volgens hem wordt er nagedacht met andere scholen over een roulering. Wethouder Erik Weijers was namens de gemeente Berg en Dal aanwezig bij de start.

Friction Reggae op Summervibesfestival café De Comm

GROESBEEK - Zaterdag 23 Juli is het Summervibes outdoorfestival voor het huis van café-bar De Comm.

Het Summervibesfestival is al jaren een begrip in Groesbeek en steevast zaterdag na de vierdaagse. Het straatfestival is pal voor de deur van het cafeé, en dit jaar is er een geweldige reggaeband te bewonderen, die al eens furore heeft gemaakt in het café. De reggaeband Friction zal de avond de juiste sfeer en klank geven.

Heerlijke reggae, Caraïbische vibes, onweerstaanbare Afrobeats, een ijzersterke band en een charismatische frontman, die elk publiek voor zich weet te winnen; kortom: de ultieme feelgoodband! Friction is door de jaren heen te zien geweest in X Factor en De Wereld Draait Door, op podia zoals Mundial Festival en de Melkweg, en als support act voor reggae legendes Morgan Heritage en I Jah Man Levi. Deze muziek wordt gedraaid op stations zoals FunX, MTV Base en BBC Radio.

De keukenbrigade van de buurman Huis Valois zal voor een heerlijk passend hapje zorgen; aan een drankje en hapje zal het niet ontbreken. De avond begint om 20:00 uur en zal eindigen om 01:00 uur op straat voor café-bar De Comm in de Dorpsstraat in Groesbeek. De entree is uiteraard gratis.

Vierdaagse wandelaars op Kloosterstraat en Stekkenberg in Groesbeek

Foto: Gerrie Driessen

Bijdrage

en foto's: Gerrie Driessen

GROESBEEK - In de loop der jaren is het parcours van de wandelaars verscheidene keren gewijzigd. In 1931 bijvoorbeeld werd Groesbeek twee maal aangedaan.

Op de 1e en de 3e dag, door de 40-, 50- en 55-kilometerlopers. Vanaf de start liepen de wandelaars via Berg en Dal naar de grensovergang in Wyler en vandaar over de Wylerbaan naar Groesbeek. Bij de Kranenburgsestraat aangekomen verlieten de 55-kilometerlopers het parcours om via de Heikant naar De Horst te lopen. Vandaar over de Kloosterstraat naar de Dorpsstraat, waar ze weer aansloten bij de andere lopers. Via de Pannenstraat, Herwendaalsehoek, Bredeweg, de Grafwegensestraat en Sint Maartensberg richting Cuijk.

Omstreeks 1935 werd Groesbeek alleen nog op de eerste wandeldag aangedaan en zoals eerder liepen de wandelaars vroeg in de ochtend door een slaperig dorp. Pas in 1946 kwamen de lopers overdag door Groesbeek marcheren. De 55-kilometerlopers liepen nog steeds via de Heikant, De Horst en de Kloosterstraat naar de dorpscentrum.

In 1950 wordt even voorbij het Hollands klooster de Stekkenbergse wandelclub De Zwervende Zangers gefotografeerd.Rechts loopt marsleider M. Gerrits (Matthijs de Welbom). Links, achter de vlagdrager, loopt zijn broer Hent, de voorzitter van de Zwervende Zangers. In de jaren '30 liepen de wandelaars, waarschijnlijk de 40-kilometerlopers, over de Stekkenberg.
Er is ook een foto van gemaakt, opgenomen on het weekblad 'De Katholieke Illustratie'. De twee plaatjes zijn ook te zien op de cd-rom Groesbeeks meest spraakmakende buurtschappen: Stekkenberg – De Horde – Dries – Leppert en Dukenburg (Bruuk) 1850 -1975. Te koop bij Bruna en lunchroom De Kroon.

Schutters OEV maken zich op voor jaarlijkse kermis

MILLINGEN – De schutters van de Millingse schutterij OEV maken zich op voor het jaarlijks kermisgebeuren. Het wordt weer voor De Dreuge vier dagen feest met een vleug schutterstradities.

Naast een groot muzikaal feest wordt op zondagmiddag 24 juli om 14.00 uur traditioneel op de vogel geschoten. Eerst voor de prijzen gevolgd voor de titel koning(in) en jeugdkoning van OEV. Vanaf een groot ingericht terras kan iedereen deze sportieve strijd komen volgen.

Het gehele kermisprogramma van OEV ziet er als volgt uit: Zaterdagavond 23 juli van 21.00 tot 01.30 treedt de 5-mans formatieband Spot op in het clubgebouw aan de Heerbaan, zij zorgt voor een knalshow van begin tot het eind.
Zondag 24 juli na het koning- en jeugdschieten treedt vanaf 20.30 tot 01.30 uur de bekende You & Me band op. Zes ervaren en enthousiaste musici zorgen voor de ingrediënten voor een geweldig feest. Hun repertoire bestaat uit hedendaagse dansmuziek en discokrakers uit de jaren '70 tot gezellige Nederlandstalige hits, pop en rocknummers en niet te vergeten de jaren '80 en '90 hits.
Maandag 25 juli is You & Mie vanaf 14.00 uur in het clubgebouw van OEV te horen. Dinsdagavond, de laatste avond van de Millingse kermis, zal het succesvolle duo His & Co voor een gezellige slotavond van de kermis bij OEV zorgdragen. Alle dagen is er bij schutterij OEV vrij entree.

Personenauto uitgebrand in Ooij

OOIJ - Zaterdagavond tegen middernacht is op de Dijkgraaf van Wijckweg in Ooij een personenauto totaal uitgebrand.

De personenauto een Seat Ibiza stond langs het Meertje tussen een lange rij auto's geparkeerd, waar veel Vierdaagsefeestvierders hun auto tijdens die dagen parkeren. Toen de gealarmeerde brandweer van Beek ter plaatse kwam, sloegen de vlammen onder de motorkap van de auto vandaan Zij kon niet meer voorkomen dat de auto geheel verloren ging.

Een auto die ervoor stond geparkeerd heeft aan de achterkant - door de hitte - flinke lakschade opgelopen. Op het moment van de brand heeft de politie de eigenaars van beide auto's niet kunnen bereiken, omdat zij in Nijmegen waren. Een woordvoerder van de brandweer ziet geen aanleiding dat er sprake is van brandstichting.

Het voelt een beetje als 'Ik vertrek...'

MILLINGEN - Het voelt een beetje als 'Ik vertrek...' Bart, Cecile en Jona van de B&B aan de Werfstraat in Millingen aan de Rijn gaan verhuizen.

De afgelopen jaren hebben wij met enorm veel plezier in Millingen aan de Rijn gewoond en gewerkt. In ons B&B mochten wij vele wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers ontvangen. In onze kookstudio stonden (soms nog tot 's avonds laat... en ook éénmaal zonder licht en electra) altijd vele potjes en pannetjes te pruttelen terwijl er gezellig werd bijgepraat; Bart trok met mensen de Millingerwaard in voor teambuilding, coaching of trainingen. We gaan Millingen aan de Rijn en haar inwoners enorm missen. Via deze weg willen we dan ook de vele nieuwe vrienden, kennissen, gasten (en klanten) en bijzondere personen die ons met open armen - in dit dorp tussen rivier en grens - hebben ontvangen, enorm bedanken. We voelden ons hier direct thuis en hopen dat jullie ons in Zuid-Limburg nog een keer komen opzoeken.

Nu gaan we niet naar het buitenland, zoals in het tv-programma, maar naar Zuid-Limburg waar onze 'roots' liggen. In Millingen laten we ons prachtige B&B achter, maar gelukkig hebben we twee fantastische mensen gevonden die met liefde en plezier onze activiteiten gaan voortzetten. De B&B en kookstudio blijven dan ook gewoon geopend. Wij wensen Jenny en Steven enorm veel plezier en heel veel succes! De nieuwe website van de B&B vind je op www.bedandbreakfastmillingen.nl.

Onze avonturen in Zuid Limburg kun je straks volgen via onze website www.bedanddinner.nl. Heel veel liefs en hopelijk tot ziens in het zuiden!

Cecile, Bart en Jona

Mona Keijzer brengt Financiering Moederkind-Gezinshuis onder de aandacht bij Staatsecretaris van Rijn

Bron: Debat gemist: Jeugdhulp 30 juni 2016

Foto en tekst:

Bron: Debat gemist: Jeugdhulp 30 juni 2016

Bron: Debat gemist: Jeugdhulp 30 juni 2016

GROESBEEK - Tijdens het algemene overleg Jeugdhulp van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 30 juni heeft Mona Keijzer gesproken over de financiering van Moeder-kindzorg. Dit in navolging van een werkbezoek aan het Driestroom Moederkind-Gezinshuis in Groesbeek.

Het contact tussen parlementariër en de gezinshuisouders is daarna gebleven. Naast de problemen met de indiceerbaarheid heeft Mona Keijzer ook de goede initiatieven in de zorgregio Nijmegen onder de aandacht gebracht van staatssecretaris Van Rijn. De staatssecretaris heeft aangegeven dit mee te nemen in de verdere discussie met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Inmiddels heeft een afvaardiging van de VGN een werkbezoek afgelegd in Groesbeek.

Mona Keijzer: “Net zat ik nog even in mijn mail te kijken. Ik ben een tijdje geleden bij een moederkindhuis geweest. En in de WLZ en in de WMO, en ook in de jeugdwet trouwens, is geen goede financieringstitel voor die tienermoeders met kind. Waarvan het de vraag is of ze het redden. Zwangere tieners waarvan ook de vraag is of ze het redden. En ik kan u vertellen dat ze in Nijmegen en Berg & Dal nu bezig zijn met hele mooie initiatieven. Een tip ook voor de staatsecretaris om daar ook eens zijn licht op te steken. Om dat ook als een goed voorbeeld de andere gemeenten te doen toekomen."

Staatssecretaris Van Rijn: “….en zeer bereid de goede voorbeelden die mevrouw Keijzer noemt mee te nemen in de verdere discussie ook met de VNG.”

Burgemeester Slinkman blij met politiesteunpunt in gemeentehuis

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman heeft donderdagavond voor het begin van de raadsvergadering de politiesteunpost in het gemeentehuis officieel geopend. Hij deed dit als eindverantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid.

De reorganisatie die moet leiden tot een goed functionerende Nationale Politie heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Wat overeind is gebleven is de inzet van de wijkagenten. Ondanks alle bureaucratische en andere problemen is de politie er de afgelopen jaren in geslaagd om voor de inwoners aanwezig en aanspreekbaar te blijven in de wijken. "Inmiddels zijn we in Berg en Dal op volle sterkte en ben ik blij dat het team ook op die sterkte blijft, na het vertrek van André Vreemann in de persoon van Martin Bekkenk. Het zijn zes gemotiveerde mensen die de inwoners ongetwijfeld in de wijken zullen zien. Voor hen is de kantine van het gemeentepersoneel geschikt gemaakt. De inwoners kunnen op afspraak via 0900 8844 bij een van hen terecht."

Daarnaast hoopte Slinkman dat de twee boa's en de wijkagenten regelmatig de koppen bij elkaar steken, hetgeen moet leiden tot integrale handhavingsacties. "Want op het gebied van openbare orde is er nog heel wat de doen in Berg en Dal", besloot burgemeester Slinkman zijn toespraak. Door een lint voor de deur door te knippen was de opening van het politiesteunpunt een feit.

Zijn uw dieren goed voorbereid op de vakantie en de warmte?

GROESBEEK - Als u met uw hond op vakantie gaat, dan denkt u vast aan de vereiste inentingen. Maar denkt u ook aan een goede vlooien- en tekenbescherming. Teken in het buitenland kunnen nare en dodelijke ziektes overbrengen op de hond. Dit geldt ook voor een goede ontworming voor en na (eventueel ook tijdens) de vakantie. Hartworm is een veel voorkomend probleem in Zuid- en Oost-Europa. Uw hond kan hieraan overlijden. Kom gerust langs in onze winkel, wij adviseren u hier uitgebreid in.

Niet alleen op vakantie, maar ook thuis is verkoeling voor uw hond erg belangrijk. Een hond kan zijn warmte maar beperkt kwijt. Dus zorg ervoor dat uw hond zijn warmte goed kwijt kan. Dat kan bijvoorbeeld door een koelmat of een koelbandana of een stevig hondenzwembad. En nog leuker: speelgoed voor in het water of met water! Of speelgoed dat in de diepvries kan. Heerlijk verkoelend als het zo benauwd is.

In onze winkel vindt u vele leuke waterspeeltjes. Laat u verrassen. Diverse speeltjes kunnen worden getest of worden getoond. Wij laten graag alle mogelijkheden zien. Tot slot nog een praktische mededeling: gedurende onze vakantie is de winkel niet geheel gesloten, maar beperkt open.
Week 29 (4-Daagse week): maandag en donderdag gesloten; dinsdag, woensdag en vrijdag open van 13.30-18.00 uur en zaterdag open van 9.00-17.00 uur.
Week 30: maandag, dinsdag en woensdag gesloten; donderdag en vrijdag open van 9.00-18.00 uur en zaterdag van 9.00-17.00 uur.
Aarzel niet om onze winkel te bezoeken: Van Raaij Diervoeders, Oude Kleefsebaan 164-A (t.o. tankstation Wyler), Groesbeek; www.vanraaijdiervoeders.nl.

Sonja van lunchroom De Kroon op Italiaanse tour

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Sonja, de uitbaatster van lunchroom De Kroon aan de Kerkstraat in Groesbeek gaat op zaterdagavond 23 juli om 18.30 uur op de Italiaanse tour. Samen met Good Food Italia organiseert zij een proeverij van excellente Italiaanse delicatessen en een selectie van wijnen, geproduceerd op de wijngaarden in Lago d'Iseo en Lago di Garda.

Naast Sonja heeft ook de Italiaanse chefkok Paolo er zin in om de gasten in Italiaanse sferen te verwelkomen. Deze bijzondere avond zal muzikaal worden opgeluisterd met Italiaanse live muziek. Ook zullen er Italiaanse producten op die avond aanwezig zijn. "Het is de bedoeling", aldus Sonja Poelen, "dat deze zomer van eind juli tot eind september deze Italiaanse proeverijen gehouden zullen worden." Ook is Sonja in de nabije toekomst van plan om op de vrijdag- en zondagavonden een thema-avond te gaan houden. Zij is dan ook op zoek naar mensen die met liefde en passie specialiteiten kunnen bereiden, dat kan van alles zijn zoals Indisch, Grieks, Turks , Spaans enzovoort.

"Ondernemen doe je samen", laat Sonja weten, zij zit in ieder geval vol ideeën niet alleen over eten en drinken maar zeer zeker ook entertainment en daar horen de inwoners van Berg en Dal ongetwijfeld meer over in de toekomst. "De lunchroom is er na 2 jaar helemaal klaar en nu ben ik aan een andere uitdaging toe en ga ook avonden organiseren in lunchroom De Kroon." Voor de Italiaanse proeverij van 29,50 per persoon – voor een avondvullend programma - is reservering gewenst via 06 13830071 of via e-mail; sonja@lunchroomdekroon.nl.

Medaillewinnaars Special Olympics ontvangen op gemeentehuis

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De deelnemer(ster)s van de Special Olympics met hun buggy's en vrijwilligers werden zaterdagmiddag voor de tweede maal ontvangen op het gemeentehuis door burgemeester Slinkman en wethouder Erik Weijers. 14 deelnemer(ster)s hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven en waren met de felbegeerde medailles om naar het gemeentehuis gekomen.

Burgemeester Slinkman heette allen welkom en had niet gedacht dat zij allen een medaille in de wacht zouden slepen. "Het waren fantastische dagen, vonden jullie ook niet?" vroeg hij aan de aanwezigen, waarna er spontaan een applaus losbrak. "De dagen begon met regen, maar dankzij Frans Bauer kon de start al niet meer kapot", aldus Slinkman. "We kunnen met ons allen terugkijken op fantastische sportdagen. Het motto 'Je wint al als je mee doet' heeft de spijker precies op z'n kop geslagen. Jullie kunnen nu onder het genot van een hapje en een drankje genieten van alle binnengehaalde medailles, waaronder de twee gouden medailles van Rudy Waltmans (tennis) en Alfred Rutten (Bocce). Nogmaals dank voor jullie sportieve inzet en dank aan de begeleiders en vrijwilligers die dit allemaal mee mogelijk gemaakt hebben", aldus burgemeester Slinkman.

Ook wethouder Erik Weijers liet weten dat de sportieve deelnemers voor de tweede maal op het gemeentehuis worden ontvangen om te genieten van de vele medailles. Voor iedereen is er een fantastisch boek over de Special Olympics 2016. Hij hoopte dat allen nog vele jaren terugdenken aan dit prachtig evenement. Vervolgens had Weijers enkele cd's van Frans Bauer meegebracht, zodat er nog spontaan een polonaise in de hal van het gemeentehuis plaatsvond.

Battlefield fietstour 'Fietsen zonder parachute'

GROESBEEK - Op zondag 24 juli verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 12.00-15.30 uur een battlefield fietstour van 10 kilometer (met eigen fiets).

De tocht gaat onder leiding van een gids over de landingsterreinen bij Groesbeek en staat volledig in het teken van Operatie Market Garden. Voorafgaand is er een inleiding en introductiefilm. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

Startlocatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Kosten: 6,00 inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart niet geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

22 / 24

Hiep Hiep Hoera
Onze lieve Sofie wordt 21 juli 7 jaar
Gefeliciteerd.
Dikke kus papa, mama en Sanne

Hoera Hoera Jan gefeliciteerd met je 60 ste verjaardag en nog vele jaren. Felicitaties van Sarah, Peter, Alicia en Dean, Logan, Michelle, Toon, Tante Nel, Henk, Greet, Alex, Jolanda, Erna. Maak er een leuke dag van .

Niet te geloven, deze knappert is al weer 50 jaar
Harry, van harte gefeliciteerd
Ooms en tantes Hendriks

Jaja het is echt waar,
Linnie is 18 jaar!
Nu mag je legaal gaan drinken!
Liefs uit Huissen

Stan en Dean, wat hebben jullie hard gewerkt!
Fijne vakantie en op naar 2 MAVO.
Groetjes de harde kern

Hiep Hiep Hoera!
Timo is op 13 Juli 5 jaar geworden
Dikke Kus!
Papa, Mama, Timo en Fenna

Hiep Hiep Hoera
Deze lieve Knui wordt 50 jaar!
Van harte gefeliciteerd, je vrienden.
Tot zaterdag.

Hiep Hiep Hoera!
Frans
Van harte gefeliciteerd
met jou 80ste verjaardag
Namens familie

Op 25 juli is dit lieve echtpaar al weer 60 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd lieve (o)pa en (o)ma.
Liefs, kinderen en kleinkinderen

Dit groene blaadje is al hard opweg naar de 50!
Christel van harte gefeliciteerd!
Liefs van ons x

14 juli zijn Ben & Annie
40 jaar getrouwd.
Hartelijk gefeliciteerd.
Liefs
Rob & Tamara, Anouk & Stefano,
Tom &J oyce

Hiep hiep hoera,
mijn mama is jarig!
Dikke kus van Demi

Wandelaars worden in Groesbeek met muziek naar Zevenheuvelenweg geloodst

GROESBEEK – Tijdens de doorkomst van de Vierdaagse op donderdag 21 juli in Groesbeek maakt Groesbeek zijn naam 'Groesbeek een dorp waar muziek in zit' niet voor 100 maar voor 200 procent weer waar.

Ditmaal zijn het niet alleen orkestjes die de wandelaars begroeten, maar ook diverse militaire bands van allure. Op de Breedeweg worden de wandelaars al vanaf 09.00 uur verwelkomd door de bekende regionale muziek-band BoneLazy. In het centrum van Groesbeek kunnen de duizenden wandelaars en de belangstellenden genieten van diverse muzikale bands, zoals de militaire band uit Denemarken, Tamboers en Pijper Korps Mariniers alsmede de Pipes and drums van de 11e Luchtmobiele-brigade.

Bij het gemeentehuis speelt van 10.00 tot 12.00 uur The Band of the Yorkshire Regiment Engeland en van 12.00 tot 14.00 uur The Home Guard of de Eslöv Zweden. Bij het voormalige politiebureau aan de Molenweg geeft Steelband Nederlands Politie Orkest de laatste muzikale noten, voordat de wandelaars de Zevenheuvelenweg beklimmen. Nadat de wandelaars er de helft van de Zevenheuvelenweg op hebben zitten, worden ze ter hoogte van de Canadese erebegraafplaats verwelkomd door Trompettist Mariniers (T & P), terwijl ze bij de gedenknaald in Berg en Dal worden getrakteerd door Fanfare Nauba 1e Regiment De Tirailleurs uit Frankrijk.

Als de klim er helemaal opzit zal Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal op de Oude Kleefsebaan ter hoogte van de kerk de wandelaars nog een muzikaal steuntje in de rug meegeven voor de laatste kilometers naar de finish in Nijmegen. Niet alleen deze bands ontvangen de wandelaars, in bijna elke horecagelegenheid in Groesbeek zijn uitgebreide terrassen waar live muziek en discjockeys niet alleen de wandelaars, maar vooral ook de toeschouwers trakteren op muziek. Zo zal tussen Huis Valois en café De Comm de traditionele boog boven de Dorpsstraat worden geplaatst waar de wandelaars vanaf enkele meters hoogte worden begroet door de bekende Groesbeekse dj's Herman en John. Ook zal worden gezorgd voor de inwendige mens en niet te vergeten het goudgele vocht. Op het Marktterrein aan de Spoorlaan zal vanaf 10.00 tot 17.00 uur Omroep Berg en Dal een live tv-uitzending met bekende Nederlandse artiesten verzorgen. Alle café's langs de route zullen in ieder geval de nodige aandacht besteden aan de doorkomst. Als het wandellegioen Groesbeek door is, dan barst voor de bezoekers en niet in het minst de inwoners van Groesbeek het Vierdaagse feest pas echt los.

Tweede divisie op Fox Sports

REGIO - Fox Sports gaat de tweede divisie uitzenden. De zender brengt vanaf komend seizoen (2016/2017) iedere speelronde een live wedstrijd uit de nieuwe voetbalcompetitie. Tevens is er iedere zondag een programma te zien met de hoogtepunten van alle gespeelde wedstrijden. Ook De Treffers zal daarbij aandacht krijgen.

De tweede divisie gaat op zaterdag 13 augustus van start waarbij FOX Sports om 15.30 uur live verslag zal doen van de wedstrijd FC Lienden – Jong Vitesse. Fox Sports heeft de uitzendkrachten voor een periode van 5 jaar zeker gesteld. Rob Labree, Director Programming & Production Fox Sports; Met een aanbod van eredivisie, Jupiler League en KNVB-beker is Fox Sports de ware thuisbasis van het Nederlandse voetbal. "Wij zijn dan ook heel blij dat we ook de tweede divisie aan dat rijtje toe kunnen voegen en deze competitie vanaf de start een mooi podium kunnen bieden."


De 14 amateurclubs die toetreden tot de tweede divisie zijn tevreden. Ad Westerhof, lid van het bestuur van CV Tweede en Derde Divisie en tevens voorzitter van AFC: 'Voor de clubs gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Eindelijk krijgt het amateurvoetbal de aandacht die het verdient. We kijken uit naar de samenwerking met Fox Sports.'
Ook voorzitter Bert Janssen van De Treffers kijkt uit naar de samenwerking. 'Door de landelijke uitstraling die Fox ons biedt geven we niet alleen onze vereniging maar ook onze sponsoren een prachtig podium. De samenvattingen van Fox zullen ook op onze eigen website te zien zijn.'

Bart Koonen nieuw carrousellid gemeente Berg en Dal

Foto: Peter Hendriks

BERG en Dal – Donderdagavond heeft burgemeester Slinkman van Berg en Dal als laatste agendapunt van de raadsvergadering de 26-jarige Bart Koonen benoemd tot nieuw carrousellid van de gemeente Berg en Dal.

Ten overstaan van de gemeenteraad moest Bart Koonen de eed afleggen en werd daarmee het nieuwe carrousellid voor GJS. Bart heeft al enige jaren sympathie voor de Millingse politieke partij. "Het is een partij waar ik mij ithuisvoel", liet Bart desgevraagd weten. Na de beëdiging werd het kersverse carrousellid door de het college, raadsleden en overige aanwezigen gefeliciteerd met zijn benoeming.