GN Berg en Dal Heumen Mook

4 januari 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 4 januari 2017


'De Zoone van Toone', de Gelderse volksmusical, komt naar Groesbeek

GROESBEEK - Toneelgroep De Kleine Komedie bestaat in 2017 dertig jaar. Om het jubileumcachet te geven, pakken ze uit met de onvervalste streekmusical De Zoone van Toone. Deze musical wordt wel het Gelderse antwoord op De Jantjes genoemd. Alle ingrediënten die je bij een volksmusical mag verwachten zijn aanwezig: dialect gesproken, liedjes die een tijdsperiode kleur geven, gezelligheid met ruimte voor een lach en een traan. Voor velen een feest der herkenning. Tekst en regie: Antoon Hol.De musical is een kroniek omtrent de lotgevallen van het grote gezin van Toon en Sien. De musical toont in vier bedrijven het wel en wee van het gezin met scenes uit de periode 1934 tot 1969. De crisisjaren, de oorlog, de wederopbouw en de flower power: alles komt voorbij. Dat laatste geldt ook voor de vele liedjes waarmee deze musical doorspekt is: van Louis Davids tot Johnny Jordaan, van de Veleta tot de Mazurka en van Fats Domino tot Simon & Garfunkel.

'De Zoone vaen Toone' zal op 25 maart ook Groesbeek aandoen. De uitvoering zal plaatsvinden in zalencentrum De Sleutel. Kaartjes zijn te koop voor 12,50 euro bij de Primera, de Bruna, Buurtwinkel Breedeweg, Cafetaria Rikken, Bloemisterij Wilhelmina en Tankstation Oomen. Voor informatie over de kaartverkoop verwijzen we naar http://www.dekleinekomedie-rivierenland.nl.

Carbidschieten erg populair in Ooij

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

OOIJ – Het carbidschieten. dat al voor de vijftiende maal op oudejaarsdag plaats vond op de Speulplek in Ooij, is nog steeds populair.

De initiatiefnemers Alin Vernooy, Johnny Vernooy, Hans Theunissen en Marcel Vink hebben van het carbidschieten een waar spektakel gemaakt. Met zes melkbussen werd van 14.00 tot 17.00 uur menige knal de polder ingestuurd als teken dat het nieuwe jaar eraan komt. Vele tientallen bezoekers waren dit jaar weer getuige van dit vooral Ooijse spektakel. Yvonne Vink had goed voor de inwendige mens gezorgd zoals haar oliebollen en diverse andere lekkernijen, terwijl Hanny Vernooy de koffie klaar had staan. Ook de Speulplek liet zich niet onbetuigd; zij zorgde voor warme chocomelk.

Dropping Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Zaterdag 14 januari staat de jaarlijkse dropping van Groesbeekse Boys weer op de agenda. Al jaren een succesvolle activiteit met veel vaste deelnemers. Dit keer de 33e editie.

Met bussen worden de deelnemers naar het droppunt gebracht, waarna een wandeling door het mooie Groesbeekse bos volgt. Onderweg worden diverse activiteiten georganiseerd en zal de erwtensoep niet ontbreken. Na afloop krijgen de deelnemers nog iets lekkers geserveerd. Met dj Bas in de kantine is er na afloop een geweldige muzikale sfeer op sportpark Breedeweg.

Groepen van minimaal 8 en maximaal 16 personen kunnen zich vanaf nu inschrijven. Ook liefhebbers van een dropping die geen lid van Groesbeekse Boys zijn, zijn welkom. Kosten voor deelname bedragen 6 euro. en moeten bij aanmelding worden voldaan. Deelname is mogelijk vanaf 16 jaar.

Aanmelden kan bij Wim Peters (024) 3974143 of Jon Kersten 06-43591523. Inschrijfformulieren en aanvullende informatie over de activiteit staan op www.groesbeekseboys.nl. Inschrijven is tot uiterlijk zaterdag 7 januari mogelijk.

Twee woninginbraken in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN – In de nacht van dinsdag op woensdag is er in twee woningen in Millingen aan de Rijn ingebroken. Tussen 01.30 en 08.00 uur is er een bezoek gebracht in een woning aan de Wethouder Arntzstraat.

Door het forceren van de garagedeur is men de woning binnengekomen en is de benedenverdieping doorzocht. Er is vandoor gegaan met diverse goederen waaronder elektronische en computerapparatuur, alsmede met ook waardepapieren, waaronder pasjes.

In dezelfde nacht werd door inbrekers ook een bezoek gebracht in een woning aan de Karel Doormanstraat eveneens in Millingen aan de Rijn. Door aan de achterzijde van de woning een deur te forceren is men de woning binnengekomen en is er met sierraden en waardepapieren vandoor gegaan. In beide gevallen heeft de politie een buurtonderzoek gehouden. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Traditionele nieuwjaarshondenduik

MILLINGEN - Voor het twaalfde achtereenvolgend jaar wordt bij Koffie- en Eethuis De Gelderse Poort aan de Rijndijk 6 de traditionele nieuwjaarshondenduik gehouden.

Het evenement is zaterdag 7 januari om 12:00 uur. Het inschrijfgeld per hond 2,50 euro. Het belooft weer een leuke dag te worden. Buiten staan verschillende standjes opgesteld, die alle een bijdrage willen geven aan het evenement. Zoals andere jaren is er nu ook weer gratis glühwein en erwtensoep. Hiervoor wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het goede doel.

Alle deelnemende honden krijgen een strikje om en is er natuurlijk een lekkernij. De opbrengst gaat dit jaar weer volledig naar de Dieren-Ambulance-Nijmegen (DAN). De DAN zal ook deze keer weer aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden. Meer informatie kan worden ingewonnen via telefoon: 0481 434182 en www.de-gelderse-poort.com.

Ere wie ere toekomt

BERG EN DAL - Mechteld ten Doesschate van de plaatselijke VVD kon het niet meer aanzien dat de jonge voetballertjes op de gevaarlijke weg 'Nijerf ' liepen om naar hun favoriete voetbalclub te gaan.

De auto's raasden langs het jonge spul heen. Zij heeft daar destijds vragen over gesteld in de gemeenteraad van Groesbeek. Hennie Eikholt van de GVP was het ook met haar eens. Met de heer Kwant (hoofd Openbare Werken) en ambtenaar de heer Kerkhoff zijn ze ter plaatse gaan kijken of het mogelijk was en dat bleek maar net het geval te zijn. Toen is de gemeente in onderhandeling gegaan met de eigenaren van de grond die voor een voetpad benodigd is. Toen dat afgerond was kon een krediet worden aangevraagd bij de gemeente Berg en Dal. "Nu is het geheel onlangs gerealiseerd en kan de voetballende jeugd tenminste veilig naar De Treffers lopen en/of fietsen, weer een gevaarlijke situatie opgelost", aldus een opgeluchte Mechteld ten Doesschate.

Luisterverhalen over Romeinse villa's, badhuis en grafheuvels

REGIO – Woensdag 21 december zijn drie nieuwe informatiezuilen van Spannende Geschiedenis geplaatst. Ze vertellen je over het Romeinse badhuis in Nijmegen, de Romeinse villa Tienakker in Wijchen en de Romeinse villa en grafheuvel bij Overasselt. Drie gemeenten maken zo het Romeinse verleden meer zichtbaar. De drie informatiezuilen worden opgenomen in een nieuwe fietsroute en een app over de Romeinen die in het voorjaar van 2017 beschikbaar komen.

De huidige gemeenten Heumen, Nijmegen en Wijchen waren in de tijd van de Romeinen al een geliefde plek om te wonen. Achter de noordelijke grens, de Limes, van het Romeinse Rijk bouwden de Romeinen een stad op de plek van het huidige Waterkwartier in Nijmegen. De stad had ook een groot Romeins badhuis. In Wijchen en Heumen bouwden ze prachtige villa's en grafheuvels waar zij hun doden lieten begraven. Zichtbaar in het landschap is het Romeinse verleden niet echt. Maar daar brengen de drie gemeenten met de informatiezuilen verandering in.

Informatiezuilen
Op de informatiezuilen kun je lezen over de Romeinse geschiedenis van die plek. Een mooie sfeertekening toont hoe het er op die locatie toen uitgezien moet hebben. Via je smartphone kun je een bijzonder videoverhaal over die Romeinse historie bekijken en beluisteren. Je kunt ook kijken op www.spannendegeschiedenis.nl. Alle drie de locaties maken deel uit van het grote Gelderse cultuurhistorische erfgoednetwerk 'Beleef de spannende geschiedenis van Gelderland'. In het voorjaar van 2017 worden ze met elkaar verbonden door middel van een fietsroute. Die route verschijnt als route-app maar ook in een aantrekkelijke routegids. Dit geeft je een mooi beeld van het Romeinse verleden achter de Limes en de verhouding tussen de Romeinen in de stad en de regio.

De verhalen, de informatiepanelen en de fietsroute zijn ontwikkeld door de gemeenten Heumen, Nijmegen en Wijchen met ondersteuning van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen RBT KAN. De Provincie Gelderland zorgt mede voor de financiële ondersteuning.

Open Laag-toernooi van PIT

REGIO - Dit jaar organiseert TV PIT alweer voor de vijfde keer in successie het Open Laag-toernooi van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april.

"We beschikken over een prachtig sportpark met vier verlichte kunstgras banen voorzien van alle faciliteiten. Het toernooi is een perfecte voorbereiding voor de diverse competities die beginnen vanaf april.

Je kunt je inschrijven voor twee categorieën: DD, HD en MD in de rankings 5, 6, 7 en 8. Het belooft zoals andere jaren een sportief en gezellig toernooi te worden. Op vrijdagavond 31 maart wordt weer een superleuke feestavond gehouden.

"Indien er nog oude foto’s zijn van dit toernooi, dan zouden wij het erg fijn vinden om deze te mogen ontvangen. Mail deze naar: laag@tvpit.nl."

De inschrijving staat vanaf begin januari weer open voor alle speelgerechtigde KNLTB-leden. Opgeven is eenvoudig, via de site van TV PIT of via toernooi.nl kun jij je aanmelden tot begin maart.

Probeer eens een les 'Ontspannen Bewegen'

BEEK/BREEDEWEG - Ontspannen Bewegen is een goede bewegingsles voor iedereen die rustig, binnen haar/zijn eigen vermogen en met aandacht wil bewegen. Drie gratis proeflessen zijn er op 10, 17 en 24 januari van 10.00 tot 11.00 uur in het Kulturhus in Beek en van 19.00 tot 20.00 uur in de basisschool in Breedeweg.

De lessen worden gegeven door Chiquita Zonneveld. Bij succes wordt dit een structureel bewegingsuur in de activiteiten van Kwiek Actieve Leefstijl. Ontspannen bewegen is nodig voor het herstel, voor het opladen van de accu, voor het verkrijgen van nieuwe levensenergie. "Met deze bewegingsvorm leert u plaatselijke spanningen te verminderen, u leert effectiever met uw energie om te gaan in allerlei situaties en u vergroot uw conditie en spierkracht."

Er wordt gewerkt vanuit de principes van Yoga, Qi Gong, Tai Chi, Pilatus en Feldenkrais. Er wordt staand, maar ook liggend op de grond gewerkt. Een andere keer wordt er gebruik gemaakt van ballen, stokken, of andere attributen. De oefeningen kunnen speels zijn of juist concentratie van de deelnemer vragen. Het is geen gymnastiek! Het is een leervorm met aandacht voor jezelf. Naast de serieuze kant is er voldoende ruimte voor plezier en onderlinge contacten met deelnemers. "Kom en probeer een proefles. Kleding: makkelijk zittende kleding en neem een kussentje mee." De gratis proeflessen worden aangeboden door Kwiek Actieve Leefstijl, dé sportvereniging in Berg en Dal. Inlichtingen en opgave: Marian Schijf 06-13260571.

Indrukwekkende gebeurtenis op Canadese erebegraafplaats

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Om precies te zijn 660 mensen, onder wie veel kinderen, waren zaterdagmiddag 15.30 uur naar de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg gekomen om de 2617 graven te voorzien van een warmtelicht.

De drie initiatiefnemers Bart Boone, Gerard Hendriks en Bert Eikelenboom hebben de traditie van de Canadese begraafplaats in het Overijsselse Holten zaterdagmiddag in Groesbeek geïntroduceerd en niet zonder succes. De 660 aanwezigen werden verwelkomd met muziek van een doedelzakspeler en een drumster in afwachting van wethouder Sylvia Fleuren, die de aanwezigen zo'n 10 minuten in de winderige kou liet wachten. Zij vond de lichtjesavond een prachtig initiatief en was verheugd dat er veel kinderen bij aanwezig waren. "Wij staan hier op een bijzondere plaats, waar 2617 jonge mensen hun laatste rustplaats hebben gevonden, zij vochten voor de vrijheid van ons. Onze vrijheid is niet zo vanzelfsprekend. Met het ontsteken van de 2617 kaarsjes halen wij de duisternis weg, het kleine vlammetje verwarmt en koestert", aldus Sylvia Fleuren.

Samen met de 7-jarige Calvin van Summeren werd het eerste lichtpuntje gebracht in de Memorialhal, terwijl in de andere Memorialhal ooggetuige de heer Hendriks daar een lichtje naar toe bracht. Vervolgens gingen alle 660 aanwezigen in groepen de begraafplaats op, bijgestaan door 80 vrijwilligers, die de kaarsen aanmaakten. Helaas was de harde wind een spelbreker maar het geheel was hartverwarmend. Het lukte niet om alle graven gelijk met een brandend lichtje te voorzien. Maar de bedoeling was meer dan duidelijk en indrukwekkend.

Een goed begin is het halve werk!

GROESBEEK - Een toast op het nieuwe jaar èn een herkenbaar verhaal; een goed begin van 2017. Wanneer u zorgt voor een partner, ouders, kind of andere bekende, bent u van harte uitgenodigd bij de Koffie mèt… een goede start’ op 12 januari.

Wat kom je allemaal tegen wanneer je de zorg krijgt voor je partner, ouders, kind of andere bekende? Dat kan best veel en behoorlijk ingewikkeld zijn. Op deze gezellige bijeenkomst met een toast op het nieuwe jaar en iets lekkers bij de koffie, vertelt Monique Bekker hierover. Zij heeft met haar zussen twee jaar voor haar vader gezorgd. In die periode kreeg ze te maken met veel instanties, instellingen en wetten waar ze nog nooit van gehoord had. Ook de taal van de hulpverleners kende ze niet. Over haar ervaringen heeft ze een boek geschreven en ze kan geweldig over haar ervaringen vertellen. Ze hoopt u te helpen door de herkenning die het kan opleveren. Ze geeft ook bruikbare tips.

Koffie met… is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente. De onderwerpen worden aangedragen door mantelzorgers zelf en vrijwilligers organiseren de middag. De (gratis!) middag is van 14.00 tot 15.30 uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Onder het genot van een kopje koffie en thee luisteren naar een deskundige, vragen stellen en een praatje maken. Vragen of wilt u komen en hebt u geen vervoer? Laat het weten via 06 13859106 of info@mantelzorgbergendal.nl.

Bewoonster dumpt hele huisraad en vertrekt met noorderzon

Foto: Boa's Berg en Dal

LEUTH – Een bewoonster van een woning aan de Hoge Kamp 33 in Leuth heeft volgens onderzoek vlak voor de kerst haar gehele huisraad naast haar woning gedumpt en is met haar vier kinderen met de noorderzon vertrokken.

De gedumpte huisraad werd woensdagmiddag door passanten ontdekt en hebben de gemeente Berg en Dal gewaarschuwd. De Bijzondere Opsporings Ambtenaren (Boa's) zijn ter plaatse gegaan en hebben de gehele huisraad aangetroffen. De gemeente Berg en Dal heeft de huisraad woensdagmiddag opgehaald en naar een stortplaats gebracht. Onderzocht wordt waarheen de bewoonster met haar vier kinderen is vertrokken, zodat de stortkosten bij haar in rekening kunnen worden gebracht.

Cliënten Pluryn en leerlingen ´t Vossenhol maken samen kerststukjes

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zeven cliënten van Pluryn zijn woensdagmorgen op bezoek geweest op basisschool 't Vossenhol om met evenveel leerlingen van groep 5 (8 en 9 jaar ) van juf Thea Hendriks gezamenlijk kerststukjes te maken.

Eens in de drie weken gaan de leerlingen van groep 5 (volgend jaar groep 4) knutselen bij Pluryn boven het clubgebouw van De Treffers, waar de cliënten van Pluryn hun dagbesteding hebben. Ditmaal was er voor de eerste maal een uitwisseling naar de lerarenlokaal om gezamenlijk kerststukjes te maken.

De gasten werden ontvangen op koffie/thee met uiteraard kerstkransjes die door de jeugd werden gepresenteerd. De ouders Daphne Panhuysen en Nicole Wollenberg hadden naast de potten gezorgd voor de nodige kersttakken, hulst, kerstballen en overige versierselen. De eerste kerststukjes waren bedoeld als aankleding voor het schoolkerstdiner dat donderdagavond zal plaatsvinden in de school. De overige waren voor de maker(ster)s van Pluryn die zo trots als een pauw met de eigengemaakte kerststukjes huiswaarts keerden.

Koen Renswoude wordt trainer Groesbeekse Boys

Koen Renswoude (rechts) en Groesbeekse Boys voorzitter Harm Hubers (links).

BREEDEWEG - De 27-jarige Koen Renswoude is aankomend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Groesbeekse Boys. Hij is daarmee de opvolger van vertrekkend trainer Camiel Jager.

Voetbaldier Koen Renswoude is als voetballer altijd bij RKSV Brakkenstein actief geweest. Zijn carrière liep tot en met de selectie-elftallen. Op 21-jarige leeftijd koos hij bewust al voor het trainersvak. De afgelopen jaren was hij als trainer actief bij jeugdteams van Union, NEC-amateurs en momenteel Achilles'29, waar hij verantwoordelijk is voor jongens onder 15 jaar. Ook op sportpark Breedeweg is Koen de afgelopen jaren al regelmatig te gast geweest als trainer van voetbalacademie VADS.

Ervaring met senioren heeft hij opgedaan bij Kolping Dynamo en Brakkenstein. Bij laatstgenoemde vereniging is hij nu voor het vierde jaar hoofdtrainer. Twee jaar geleden wist hij met dit team overtuigend kampioen te worden in de vijfde klasse. Ook dit jaar gaat het voor de wind, Brakkenstein is koploper in de vierde klasse.

De technische commissie van Groesbeekse Boys en de aankomend trainer waren er snel uit. De ambities van beide partijen kwamen overeen. In de afgelopen jaren is er een jonge en herkenbare selectie gevormd. Veel spelers uit de eigen jeugdafdeling hebben de stap naar de selectie gemaakt. Daarnaast komen nagenoeg alle selectiespelers uit Groesbeek. De start van huidige jaargang was veelbelovend. Mogelijk dat aan het einde van het seizoen nog om een prijs gestreden kan worden. Ambitie van zowel vereniging is om met de ingeslagen weg verder te gaan.

Nieuwjaar bij DVSG

GROESBEEK - Op zondag 8 januari houdt DVSG weer zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

Voorafgaand aan deze receptie staat er eerst weer de jaarlijkse nieuwjaarswedstrijd op het programma, met in deze editie ons huidig zesde elftal tegen oud-zesde elftalspelers. Aanvang wedstrijd 12.00 uur. Vanaf 14.30 zal de receptie plaatsvinden bij café-zaal Hopmans. Dit jaar zullen vier leden gehuldigd worden voor hun 25-jarig lidmaatschap, drie leden omdat ze al veertig jaar verbonden zijn aan DVSG; één lid ziet abraham en één lid wordt gehuldigd voor zijn 60-jarig lidmaatschap.

Tevens is op deze middag de bekendmaking van de DVSG-er van het jaar, alsmede staan er nog enkele verrassingen op stapel. Alle leden en supporters zijn welkom bij de wedstrijd en receptie.

Ingezonden brief

Stop ALS! Op 31 oktober 2016 stierf Frank van der Wielen op 56-jarige leeftijd aan gevolgen van ALS. Frank heeft na 2 jaar de strijd verloren. Tot aan het einde had Frank een positieve instelling en heeft daarmee mij en vele anderen geïnspireerd. Met hem sterven er jaarlijks ruim 500 mensen aan de ziekte ALS in Nederland.

ALS is een zenuw-/spierziekte die ervoor zorgt dat de functies van het lichaam beetje bij beetje uitvallen. Er is nog steeds geen medicijn om deze dodelijke ziekte te stoppen. Voor onderzoek is veel geld nodig.

Daarom organiseren wij bij Sauna & Beauty Thermen Nijmegen, waar Frank een graag geziene gast was, een aantal opgietdagen. Deze zullen plaatsvinden op de laatste vrijdagen van de maanden januari, februari en maart, om zo geld in te zamelen voor de stichting ALS.

Dit geld doneer ik 8 juni als ik de Mont Ventoux ga beklimmen met Tour du ALS. Tevens word ik 8 juni 26 jaar oud en ik kan mij geen mooier cadeau voorstellen dan de top te bereiken, Dit ter nagedachtenis aan Frank van der Wielen. En om ALS een halt toe te roepen.

Helpt u mee om deze sluipmoordenaar te stoppen, doneer dan op: https://tourduals.nl/teams/team-frank-van-der-wielen/

Liefs Ashley Haerkens

Mozaïek-project Gasterij ’t Groeske gaat door in januari

Annet Jacobs en Heidi de Vos bij het werk in uitvoering

GROESBEEK - Het mozaïekproefproject bij Gasterij ’t Groeske loopt door in de maand januari. Vrijwilligers werken dan verder aan twee tafels voor in de binnentuin, bedoeld voor bewoners en bezoekers.

De tafels worden versierd met bloem-, vlinder- en vogelmotieven. De begeleiders Annet Jacobs en Heidi de Vos hebben zes extra inloop-workshops gepland voor de maandagavonden en vrijdagmiddagen. Wie mee wil mozaïeken, is welkom op maandagavond 9, 16 en 23 januari van 19 tot 21 uur of op vrijdagmiddag 13, 20 en 27 januari van 14 tot 16 uur. Deelname is kosteloos. Locatie: in de hal naast Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 via de hoofdingang of via de ingang ZZG Kloostertuin. Voor meer informatie: mozaiekatelier@hotmail.com of www.vitaalmariendaal.nl.

Vuurwerkvandalen houden flink huis in Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Vuurwerkvandalen hebben op oudjaarsavond en -nacht flink huisgehouden in Ooij. Zij hebben een spoor van vernielingen aangericht die waren op nieuwjaarsdag pas duidelijk.

Zij hebben het niet kunnen laten om op een normale manier met vuurwerk om te gaan. Diverse brievenbussen bij woningen aan de Prins Bernardstraat en Prinses Beatrixstraat zijn door vuurwerk opgeblazen en vernield. Niet alleen brievenbussen waren het doelwit maar ook een stroomkast op het Reinier van Ooiplein en een container bij het viswater aan de Rietvoornstraat moesten eraan geloven.

De politie is op zoek naar getuigen om zo de vandalen aansprakelijk te kunnen stellen voor de aangerichte schade, die dan op hen kunnen worden verhaald.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 8 januari aanvang 10.00 uur. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Voorganger is da. P. Akerboom uit Nijmegen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Epafras, een oecumenisch christelijke organisatie die steun wil bieden aan Nederlandse gevangenen in buitenlandse gevangenissen (zie ook: www.pkn-groesbeek.nl).

9 / 24

Toos en Nancy na vijf jaar terug in eigen huiskamer café De Post

Foto: Toos Nillessen

Foto: Toos Nillessen

GROESBEEK – Na een half jaar had Toos (67) van Trien (Nillessen) er al spijt van dat ze het café 'De Post ' in 2012 voor vijf jaar verhuurd had. Achttien jaar lang had Toos met dochter Nancy lief en leed gedeeld in café De Post aan de Molenweg in Groesbeek.

Ze vond het toen welletjes maar ze kwam er al snel achter dat zij een verkeerd besluit genomen had. Haar heimwee naar haar huiskamer café De Post werd met het jaar erger. Ook de vaste klanten die toentertijd haar huiskamer met regelmaat bezochten, vroegen op straat aan Toos wanneer ze weer terugkwam.

"Nu doet zich het feit voor dat het huurcontract na vijf jaar afloopt en krijg ik samen met mijn dochter weer de kans om achter de bar te gaan staan, dat heb ik met twee handen aangegrepen, want ik hoor gewoon in de horeca thuis", laat Toos weten. In totaal heb ik al zo'n 45 jaar achter de bar gestaan. Toos begon op 20-jarige leeftijd bij café De Grot aan de Van Welderenstraat in Nijmegen. Daarna heb ik café Don Quichotte in de Tweede Walstraat eveneens in Nijmegen overgenomen, totdat ik in 1990 ben gaan werken in café Jo en Jo, dat vroeger van een oom van Toos 'Toon de Stomp' was."

"Mijn wens was eigenlijk altijd al om ooit een café in Groesbeek te gaan beginnen en die kans deed zich voor in 1993. Toen stond bij het voormalig café De Post een bord 'te koop'. Ik heb direct de makelaar gebeld of er nog een horecabestemming op het pand zat en dat bleek het geval te zijn."

Nu na vijf jaar afwezig te zijn geweest komt Toos met Nancy weer terug op het oude nest, de gezellige huiskamer café De Post. "Ik ga op dezelfde wijze verder als toen ik gestopt ben met eens in de maand live muziek. Ik hoop met de carnaval open te zijn. Maar carnavalszondag sta ik niet achter de bar, dan doe ik voor de 55ste maal mee met de carnavalsoptocht samen met mijn nichtje San 't Knient, die voor de 40ste keer meeloopt."

Boom door vuurwerk aan het smeulen geraakt in Ooij

OOIJ – Op het speelpleintje in Ooij heeft vermoedelijk baldadige jeugd woensdagmiddag een boom die op de grond op het speelplein lag met vuurwerk proberen aan te steken.

Door omstanders werd de brandweer gealarmeerd omdat de boom aan het smeulen was, maar die liet weten het te druk te hebben en niet voor een smeulende boom te komen. Toen werden de gemeentelijke Boa's gevraagd langs te gaan. Toen die ter plaatse kwamen, bleek de boom inmiddels niet meer te smeulen. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Schoorsteen brand door vuile schoorsteen in Leuth

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Donderdagmiddag even voor half zes is een schoorsteenbrand ontdekt bij een woning aan de Wethouder Burgers – Stee in Leuth. De brand werd door de bewoners zelf ontdekt, doordat er rook in de woonkamer kwam.

Vervolgens is de brandweer van Millingen aan de Rijn gealarmeerd die op haar beurt de brandweer Groesbeek met een hoogwerker om assistentie heeft gevraagd. De rook in de kamer was het gevolg van een vervuild schoorsteenkanaal. De brandweer heeft het vuur uit de allesbrander gehaald en met behulp van de hoogwerker eveneens het vuur uit de schoorsteen.

De bewoners hebben van de brandweer een stookverbod gekregen totdat een erkend schoorsteenveger het schoorsteenkanaal heeft gecontroleerd. Bij eventuele mankementen – veroorzaakt door de hitte – zullen er in het ernstigste geval bouwkundige maatregelen genomen dienen te worden. De schade is beperkt gebleven tot rook in de woning.

10 / 24

Pluryn: tien intensieve zorgeenheden plaatsen op terrein Kemnade

GROESBEEK - De directie van Pluryn heeft bij het gemeentebestuur van Berg en Dal een verzoek ingediend om op het terrein van Kemnade langs de Nijmeegsebaan een tiental intensieve zorgeenheden te plaatsen.

De reden is dat de doelgroep van Pluryn steeds complexer wordt. De cliënten laten ernstig externaliserend (fysieke agressie naar anderen) of internaliserend (fysieke agressie naar zichzelf) gedrag zien en zijn allemaal groepsongeschikt. Deze cliënten zijn gebaat bij een prikkelarme omgeving waar 1 op 1-begeleiding gegeven kan worden. In de huidige situatie wonen ze in een groep op Kemnade waardoor ze niet de zorg en begeleiding krijgen die ze nodig hebben.

Om de zorg voor deze buitengewone doelgroep te kunnen blijven leveren is specialisme op een kleine afdeling noodzakelijk. Door intensieve begeleiding (High Intensive Care) krijgen deze cliënten meer aandacht en zouden zij minder 'acting out 'gedrag moeten gaan vertonen, waardoor de zelfregie weer terugkeert en kunnen de cliënten door middel van kleine stappen weer meer gaan deelnemen aan de samenleving. Het college staat in principe positief tegenover het verzoek ondanks dat er enkele bomen zullen moeten verdwijnen, maar Pluryn zal met de provincie moeten overleggen dat die elders gecompenseerd moeten worden.

Voor het bouwen van de intensieve zorgeenheden dient Pluryn een omgevingsvergunning aan te vragen bij de ODRN. Tevens dient ze een kapmelding te doen en een boscompensatie te realiseren, deze dient zij aan te vragen bij de provincie Gelderland.

Foto's van Groesbeekse fotograaf Luijben (deel 1)

Grondwerk paarden 1945-46 1297

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek (285 woorden)


GROESBEEK - In de loop der jaren zijn er al wel duizend foto´s van Arnold Luijben (1923
- 1996) uit de jaren veertig gepubliceerd. Zoals in: 'Groesbeek 1945-1950. Het dorp der verwoesting herrijst', in ´Groesbeekse gezichten uit de periode 1945-1949´en in 'Groesbeek zal herrijzen. De periode 1945 -1955'.

Bij het nogmaals nazien van zijn omvangrijk fotoarchief werden weer negatieven aangetroffen die hoognodig ´belicht´ moeten worden. Aanleiding om een aantal van de nu 70 jaar oude foto's via dit weekblad onder de aandacht te brengen. De hierbij geplaatste is van hetzelfde fotorolletje als de op 13 december gepubliceerde van vier mannen op een paardenkar en de daarnaast staande in 1908 geboren grondwerker Matthijs L. Schaap. Deze had in 1936 teGroesbeek en Nijmegen naam gemaakt als amateur- bokser, hetgeen intussen in het vergeetboek was geraakt. Behalve een sterk gestel moet hij een groot incasseringsvermogen hebben gehad. Immers, na afloop van een bokspartij op 10 mei 1936, wordt hij door zijn tegenstander uitgedaagd tot een revanche
voor 10 rondes van 3 minuten, wat door Schaap werd aangenomen.

De vier mannen op de eerder geplaatste foto zijn: J. Wijers, J. Verbeet, H. Kaal en P. de Bruin. Deze foto is vlak daarna gemaakt en toont – behalve twee paarden - drie van de eerder genoemde mannen. De voerman rechts is Hend Kaal uit de 2e Colonjes en achter hem zien we de ex-bokser 'Mattus But'. De linker voerman zou Jan Verbeet zijn. De foto gemaakt is in de 2e Colonjes,
waar een zogenoemde 'Zweedse barak' wordt opgetrokken. Een houten barak van vier woningen voor door oorlogsgeweld dakloos geworden gezinnen, waarover meer in de volgende aflevering.

Expositie Laura Nillesen-Mulders in Mallemolen Groesbeek

Foto: Laura

Foto: Laura Nillesen - Mulders

GROESBEEK – Felle kleuren en dieren zijn de rode draad in de expositie van Laura Nillesen – Mulders uit Groesbeek. Als kind is ze begonnen met schilderen, ze volgde een cursus eveneens in De Mallemolen.

Na lange tijd niet meer geschilderd te hebben heeft ze een aantal jaren geleden het schilderen weer opgepakt samen met familie en vriendinnen. Laura schildert graag dieren en werkt het liefst met felle kleuren. De meeste werken hangt ze thuis aan de muur of geeft ze aan familie. Nu vond ze het de tijd om al haar werken te verzamelen en deze te exposeren in de theaterzaal van De Mallemolen.

Een aantal van haar werken is ook te koop. Vrijdagavond 6 januari om 19.00 uur wordt de expositie geopend. De aankomende maanden zijn de werken te bewonderen tijdens de openingstijden van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Voor meer informatie kan men de website van De Mallemolen bezoeken: www.mallemolengroesbeek.nl.

Gerecht laten aanbranden: brandweer op de stoep

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd oudjaarsavond even voor acht uur gealarmeerd voor een brandmelding in het appartementencomplex Resort Groesbeek aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Daar bleek dat toeristen in hun appartement een gerecht hadden laten aanbranden, wat met de nodige rookontwikkeling gepaard ging. Daardoor werd op de gang de brandmelder in werking gesteld. De brandweerlieden hebben zowel het appartement als de gang geventileerd, zodat de tijdelijke bewoners in hun appartement kunnen blijven. Er is alleen wat rookschade.

Veertig jaar geleden eerste door het SOK georganiseerde carnavalsoptocht

Foto: Gerrie Driessen

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - De Feestneus, Groesbeeks eerste carnavalsvereniging, werd opgericht in februari 1955. Daarna volgt in 1957 Net Aecht en in 1961 De Bruukse Narren.

De eerste, in 1955, gehouden carnavalsoptocht was eveneens een Stekkenbergs initiatief. Voor De Feestneus aanleiding om de organisatie daarvan stevig in handen te houden. Vooralsnog was dit geen probleem, echter ná de oprichting van de twee andere carnavalsverenigingen ontstond er wel eens wrijving. Iedere vereniging had een eigen prins en er werden nieuwe carnavalsclubjes opgericht.

De carnavalsoptocht werd alsmaar groter, de organisatie echter groeide niet mee.
Het was de in 1973 opgerichte carnavalsclub Spé Màr Nie (Spuug maar niet) die zich zorgen maakte om de kwaliteit van de optocht. Het merendeel van de praalwagens was goed verzorgd, storend echter was dat er steeds meer 'zuup- wagens' meetrokken. Spé má Nie stelde: 'dat wanneer je met een praalwagen wil verschijnen, men hieraan veel zorg dient te besteden'. Verder maakte ze zich zorgen om de communicatie tussen de drie carnavalsverenigingen. De contacten verliepen wat troef, over de op de Stekkenberg genomen besluiten en maatregelen werd in Breedeweg en de Horst wel eens gemopperd.

Op aandrang van Spé Màr Nie werden er vergaderingen belegd met het doel tot betere onderlinge samenwerking te komen. Uiteindelijk leidde dit op 26-10-1976 tot de oprichting van het SOK, waarvan het bestuur gevormd werd door de Spé Màr Nie- leden Paul Hombergen en Joop Verstraaten. Derde bestuurslid was de strikt neutraal zijnde gemeenteambtenaar Olof Bakker, die als penningmeester fungeerde.
Het hoe en waarom het SOK in het leven was geroepen, verkondigde ze in de eerste SOK -publicatie (een bijlage van het Groesbeeks Weekblad) van 15-2-1977 onder de kop 'Beste Carnavalisten van Groesbeek: Op initiatief van een van onze carnavalsclubs werd bekeken of het niet mogelijk zou zijn, de organisatie van met name de carnavalszondag te bundelen. Het is namelijk voor één enkele vereniging (De Feestneus, GGD) niet meer mogelijk het carnaval in Groesbeek financieel en organisatorisch rond te krijgen.

Bovendien vreesden wij een verdergaande versnippering binnen het gehele carnavalsgebeuren. Het belangrijkste uitganspunt was en is nog steeds, dat wij het imago van de diverse verenigingen (De Feestneus, Bruukse Narren en Net Aecht) zo weinig mogelijk willen aantasten. Wij menen dat door de komst van het S.O.K. aan deze verenigingen betere mogelijkheid wordt geboden, hun activiteiten als buurtvereniging verder te kunnen ontplooien (denk eens aan zieken, bejaarden en de jeugd). Natuurlijk was aanvankelijk de weg voor ons initiatief niet geplaveid, er moesten vele moeilijkheden op financieel en organisatorisch gebied uit de weg worden geruimd, om tot een volledige integratie te kunnen komen. Er moesten duidelijke afspraken worden gemaakt om alles vlot te kunnen laten verlopen.
Door veelvuldig te vergaderen en de problemen die waren ontstaan, onderling goed uit te praten zijn wij toch tot een goede eenheid kunnen komen, maar wij zijn ons er wel van bewust, dat er in de toekomst toch nog wel het een en ander verbeterd zal kunnen worden, daarvoor zullen wij in de komende seizoenen een beroep moeten doen op uw medewerking. (….) Driewerf Alaaf.
Paul Hombergen, voorzitter S.O.K. (Gepubliceerd 15 febr. 1977).
In de zelfde bijlage staat onder de titel 'De Neuzerik' een woord van c.v. De Feestneus: (…) '23 jaar heeft jong en oud kunnen genieten van de initiatieven van De Feestneus op karnavalsgebied. Het waren echter ook jaren van vallen en opstaan, het was voor De Feestneus ondoenlijk om de grote kosten van het festijn alleen te dragen. Nu kan SOK, waarin vele instanties vertegenwoordigd zijn, als overkoepelend orgaan het feest in het Keulen van Gelderland organiseren en dit betekent een hele verlichting voor De Feestneus (…) Terugziende moet geconcludeerd worden dat het initiatief van Hombergen (rechts), Verstraaten (midden) en Bakker (links) zijn vruchten heeft afgeworpen. De samenwerking tussen de verschillende carnavalsverenigingen, clubs en instanties is optimaal, waardoor de Groesbeekse optocht kon uitgroeien tot de mooiste en de langste van de regio en ver daarbuiten.

5.000 euro gemeentelijke subsidie voor restauratie Mariagrotje

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft positief gereageerd op de aanvraag van de Vereniging voor Behoud Dorpsgezichten om subsidie ter beschikking te stellen ten behoeve van de restauratie van het Mariagrotje in het park van Mariëndaal.

In feite heette de Mariagrot 'Herz Jezu Grotte', maar in de Groesbeekse volksmond is het altijd het 'Mariagrotje' geweest. Nu het park mooi is opgeknapt willen de initiatiefnemers van dit project, dorpsbewoners onder wie de vrijwilligers van de stichting Vitaal Mariëndaal en vereniging Behoud Dorpsgezichten, het van oorsprong 19de-eeuwse Mariagrotje van de vroegere Duitse zusters van klooster Mariënthal ook opknappen.

Om het grotje op te knappen is 35.000, euro begroot maar gezien de vele vrijwilligers die hun diensten nu al hebben aangeboden zal dat bedrag vermoedelijk lager uitvallen. Zo levert aannemersbedrijf P. Kaal de materialen gratis, wordt door een metselaar opgebouwd, wordt het Mariabeeld gerestaureerd door Diny Kuypers en zorgt Tony Peters voor de ramen. Het is de bedoeling dat het pleintje voor de kapel opnieuw zal worden bestraat in ronde bestrating met daarnaast ronde banken voor de Mariakapel. Moeder-overste van de zusters die in Groesbeek jarenlang hebben gewoond, heeft ook een bijdrage in het vooruitzicht gesteld. Het is de bedoeling dat de geheel vernieuwde Mariagrot in mei 2017 geopend wordt.

12 / 24

13 / 24

Hardlopen voor beginners bij Loopgroep Ooijpolder

OOIJ - Je goede voornemens meteen uitvoeren. Dat kan! Op woensdag 11 januari start bij Loopgroep Ooijpolder weer een beginnerscursus hardlopen.

Wat is het heerlijk om je hardloopschoenen aan te trekken. Trainen vanuit huis in de buitenlucht. Daarna lekker douchen en je trakteren op een kopje koffie of thee. De cursus is geschikt voor iedereen, man, vrouw, jong, oud. Je begint met hardlopen of je komt terug na een blessure.

De cursus duurt twaalf weken, met als doel vijf kilometer achtereen te kunnen hardlopen. Daarna kan je instromen in een van onze bestaande groepen. Het einde van de cursus sluit aan bij de happening van Rondje Millingen op 9 april. "Misschien vind je het dan leuk om je eerste wedstrijd te lopen in onze mooie omgeving. Uiteraard is dit geen must. Recreatief lopen is ook heel leuk!"

De training start als er 7 deelnemers zijn en is van 19.30 tot 20.30 uur. De startlocatie van de 1e training is parkeerplaats Gelderse Poort. De trainster is Anne-Marie Wingels en de kosten zijn 40 euro voor 12 trainingen en deelname Rondje Millingen. Aanmelden of informatie bij: awingels@outlook.com.

Driekoningenfestival in Museumpark Orientalis

Foto: Museumpark Orientalis

Foto: Museum Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Orientalis pakt met het Feest van Licht op vrijdag 6 januari extra uit met een speciaal Driekoningenfestival. Die vrijdag is in de nostalgische theatertent een heus rockfestijn, met onder meer Nijmeegs indierock-kwartet Taveneer, hardrockformatie Courtesy Call, punk/ska-groep Basura, surfband The Biarritz Boys en bluesformatie Honky Tonk Ramblers.


Tegenhanger voor al het rockgeweld die dag is er in het Egyptisch huis. Daar is klassieke muziek, van klassiek zangeressen Joyce Scheeren en Lennie Ouwens met pianist Bas van Gestel. En met klassiek koor het Tussenkoor. Op dezelfde locatie is er ook duo Voor Galg en Rad voor een fijn staaltje kleinkunst en muziek.
Het Feest van Licht is er nog tot en met 8 januari, met elke dag weer een ander programma. Zaterdag 7 januari zijn er meerdere optredens van Mister Diamond (vuurspuwen, goochelen, toekomst voorspellen), zijn er optredens van zangkwartet Quattro Gusti, Popkoor TrenT Voices, Popband Mystic Foxes en Braziliaanse muziekgroep Caxixi en zijn er gedichten en liederen van Mike Sengers. Spectaculair die dag is het in brand steken van de windtempel, middenin het park.

Zondag is de slotdag van het Feest van Licht met een heel scala aan activiteiten. Mister Diamond (vuurspuwen, goochelen, toekomst voorspellen) komt weer langs, Brenda Alink vertelt verhalen, muzikaal duo These People treedt op, goochelaar Cum Fraude komt zijn spectaculaire kunsten vertonen, en er is een meer dan bijzonder optreden van Joods koor Kol Chadash.
Overigens zijn in de week voorafgaand aan het Driekoningenfestival en het slotweekend ook al een heleboel artiesten in het park te zien. Op www.feestvanlicht.nl is het hele programma terug te lezen.

Vuurwerkresten in Groesbeek veelal door afstekers opgeruimd

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vuurwerkafstekers in Groesbeek hebben de resten van het vuurwerk zelf opgeruimd en/of ze hebben het verzameld, zodat de gemeente Berg en Dal het afval zo kan ophalen.

Andere jaren lagen de straten op nieuwjaarsdag bezaaid met vuurwerkafval, vooral de Chinese 1000-klappers lieten de nodige resten na. Dit was voor velen een doorn in het oog om zo op de eerste dag van het nieuwe jaar de straten en pleinen zo achter te laten.

Wat dit jaar betreft waren de vuurwerkafstekers - op enkele straten en wijken na - veel beter bezig . Dit jaar echter is er op enkele straten na bijna niet meer te zien dat er vuurwerk is afgestoken. Zelfs de trottoirs, stoepen en gedeeltes van de wegen, waar vuurwerk is afgestoken, werden geveegd en de afval verwijderd.

Inbraak in woning Berg en Dal

BERG EN DAL – In de nacht van dinsdag op woensdag tussen 00.30 en 06.30 uur is ingebroken in een woning aan de Kwakkenberglaan in Berg en Dal.

Door aan de achterzijde van de woning een deur te forceren is men de woning binnengekomen en is de benedenverdieping doorzocht. Er is vandoorgegaan met elektrische en computerapparatuur, alsmede diverse waardevolle goederen. Ook heeft de politie een buurtonderzoek gehouden. De bewoners hebben aangifte van diefstal gedaan.

Nieuwjaarsparty Berg en Dal

BERG EN DAL - Op vrijdag 6 januari vanaf 21.00 uur is elke inwoner van het dorp welkom in dorpshuis Kerstendal om het glas te heffen op een voorspoedig 2017.

Neem uw vrienden, kennissen en buren mee om uw mededorpsbewoners te ontmoeten!

'Zorgeloos

op vakantie'

nieuw thema

BERG EN DAL – De gemeenten in het Rijk van Nijmegen zetten samen met het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem–Nijmegen (RBT KAN) een nieuwe toeristische koers uit. Daarmee zal het toerisme in het Rijk van Nijmegen een krachtige impuls krijgen en worden nieuwe doelgroepen benaderd.

Zo kan het aantal overnachtingen in de regio in de nabije toekomst verder groeien en daarmee ook de werkgelegenheid. 'Zorgeloos op vakantie ' is een kansrijk thema. Wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal die een leidende rol speelt in het regionale project, laat het reeds bestaande aanbod inventariseren op het gebied van service en zorgondersteuning. De gemeente Berg en Dal roept de ondernemers op hieraan hun bijdrage te leveren. Inmiddels zijn door RBT Kan 150 vragenlijsten gestuurd aan verblijfsaccommodaties ( hotels , B&B, campings ) waarop de ondernemer kan aangeven welke service en faciliteiten hij op het gebied van extra zorgen te bieden heeft.


Zorgeloos op vakantie
Het Rijk van Nijmegen staat niet alleen bekend om een groot aanbod van natuur, cultuur en recreatie maar ook om het groot aantal zorgaanbieders. Bezoekers kunnen dus in deze regio genieten van een heerlijke vakantie én kunnen daarnaast de zorg ontvangen die zij nodig hebben. Het gaat hier om mensen die in hun thuissituatie zelfstandig kunnen functioneren, dankzij eenvoudige technische middelen en eenvoudige thuiszorg. Te denken is aan een toilet en douches voor rolstoelers, hulp bij steunkousen aantrekken en douchen. De toerist krijgt straks accommodaties aangeboden met zorg op maat. Ook als een gezin komt met de vraag om eenvoudige extra ondersteuning voor een gezinslid, dan kan die service verleend worden. Op deze manier wordt iedereen ontzorgd. In het voorjaar van 2017 wil Berg en Dal de eerste initiatieven in de markt zetten.

'Miene van De Sleutel' overleden

BREEDEWEG - Op woensdag 21 december is Miene Hubbers-Hijmans na een kort ziekbed komen te overlijden. 38 jaar lang was zij het gezicht van Verenigingsgebouw De Sleutel in de Breedeweg. 'Miene van De Sleutel' werd ze dan ook liefkozend genoemd als men het over haar had.

Volledig belangeloos zette zij zich in voor alle gebruikers van De Sleutel. Het maakte niet uit of het hierbij ging om fanfare Jubilate Deo, de Bond voor Senioren Breedeweg, toneelvereniging 'D’n Zuuten Ienval', basisschool Breedeweg, Wandelclub De Bosbesjes, de Wijkverpleging, de Groesbeekse Vogelvrienden of een van de vele andere gebruikers van De Sleutel. Voor allen stond zij paraat.

Alle denkbare werkzaamheden werden door haar opgepakt. Of het nu ging om het draaien van bardiensten, het schoonmaken van het hele gebouw of de rol van gastvrouw. Zij deed het allemaal en ze was er altijd! Miene was zo begaan met de gebruikers van De Sleutel dat zij zelfs leden van de seniorenbond thuis ophaalde, zodat ook zij aan activiteiten konden deelnemen. Ook kwam het dikwijls voor dat Miene ’s avond laat, lang nadat de laatste gast uit De Sleutel vertrokken was, nog de toiletten aan het schoonmaken was. Omdat, zo vond zij, de mensen van de wijkverpleging de volgende ochtend ook weer gebruik moesten kunnen maken van een schoon toilet. Miene was zo vaak bij De Sleutel te vinden dat velen dachten, dat ze hier werkte. Niets was echter minder waar.

Voor haar verdiensten voor De Sleutel is zij in 2014 ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een onderscheiding die haar meer dan toekomt.

Miene was recht voor haar raap. Als iets haar niet zinde of als ze het ergens niet mee eens was, maakte zij dit op niet mis te verstane wijze duidelijk. Ze liet er ook geen onduidelijkheid over bestaan wie het in De Sleutel voor het zeggen had. Iedereen accepteerde dat ook, want men wist De Sleutel is van Miene. Maar daarnaast had Miene ook een klein hartje en trok ze zich het lot van anderen ontzettend aan. Miene bekommerde zich ontzettend om andere mensen en dit was ook wat velen zo aan haar waardeerden.

Na 38 jaar in De Sleutel voor iedereen klaar te hebben gestaan, zal het wennen worden: het Verenigingsgebouw De Sleutel zonder Miene. De komende jaren zullen we bij weer een toneelvoorstelling, concert, wandelmars of tentoonstelling nog vaak de vraag te horen krijgen: “Waar is Miene?”. Maar voortaan zullen we het zonder Miene moeten stellen.

Kerstbingo bij SC Millingen

Foto: Egon Hendriks

MILLINGEN -Vrijdagavond 23 december organiseerde het JAC van SC Millingen de jaarlijkse kerstbingo voor de JO13, JO11 en MO15 teams (D- en E-teams) in het clubhuis.

Er waren vijftig spelers en hun leiders/trainers aanwezig. De kerstman en Hovy waren natuurlijk ook van de partij! Na het welkomstwoord kon er begonnen worden met de kerstbingo, waarbij mooie prijzen te winnen waren.
Er zijn elf rondes gespeeld met in iedere ronde een 1e , 2e en 3e prijs. Het JAC is de aanwezige spelers, leiders, trainers, Hovy en de kerstman dankbaar voor hun komst.

Aanvaring in dichte mist op de Waal bij Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Een vrachtschip geladen met 550 ton kunstmest die richting Duitsland voer, is donderdagmorgen omstreeks 10.00 uur in aanvaring gekomen met een duwboot die uit tegenovergestelde richting kwam op de Waal bij Millingen aan de Rijn.

De oorzaak is vermoedelijk te wijten aan ter plaatse dichte mist. Beide schepen zijn doorgevaren, de duwboot naar een vluchthaven in IJzendoorn, terwijl het vrachtschip door zowel Rijkswaterstaat als de brandweer naar een vluchthaven in Lobith is begeleid. Het vrachtschip had bij de aanvaring een gat in de romp opgelopen gelukkig boven de waterlijn waardoor het geen water gemaakt heeft. Door de klap is de lading kunstmest gaan schuiven en zal opnieuw geordend moeten worden. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Duitse taxichauffeur met geweld beroofd op Derdebaan in Groesbeek

GROESBEEK – Een taxichauffeur uit het Duitse Kleve had in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.30 uur een rit van twee mannen naar Groesbeek. Op de Derdebaan in Groesbeek werd de chauffeur bedreigd met een vuurwapen, of iets dat daarop leek.

Daarbij werd de chauffeur mishandeld door het tweetal, waarna de daders er vandoor zijn gegaan met zijn portemonnee met 300 euro. De chauffeur heeft rond 05.00 uur de politie gealarmeerd, die een onderzoek heeft ingesteld. Het gaat om twee Nederlands sprekende personen, een rond de 22 jaar en naar schatting 1.70 meter lang en de andere ongeveer 27 jaar en 1.85 meter lang. De politie heeft de taxi voor onderzoek in beslag genomen. Van de daders ontbreekt tot op heden elk spoor. De politie verzoekt eventuele getuigen met haar contact op te nemenvia 0900 8844.

Duitse taxichauffeur met geweld beroofd op Derdebaan in Groesbeek

GROESBEEK – Een taxichauffeur uit het Duitse Kleve had in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.30 uur een rit van twee mannen naar Groesbeek. Op de Derdebaan in Groesbeek werd de chauffeur bedreigd met een vuurwapen, of iets dat daarop leek.

Daarbij werd de chauffeur mishandeld door het tweetal, waarna de daders er vandoor zijn gegaan met zijn portemonnee met 300 euro. De chauffeur heeft rond 05.00 uur de politie gealarmeerd, die een onderzoek heeft ingesteld. Het gaat om twee Nederlands sprekende personen, een rond de 22 jaar en naar schatting 1.70 meter lang en de andere ongeveer 27 jaar en 1.85 meter lang. De politie heeft de taxi voor onderzoek in beslag genomen. Van de daders ontbreekt tot op heden elk spoor. De politie verzoekt eventuele getuigen met haar contact op te nemenvia 0900 8844.

Succesvol eindejaarstoernooi biljartvereniging 't Luifeltje Kekerdom

Foto : Bert Roodbeen

KEKERDOM – Op donderdag 29 en vrijdag 30 december heeft de Kekerdomse biljartvereniging 't Luifeltje in zaal UNA weer een eindejaarstoernooi gespeeld.

Er hadden zich 30 spelers opgegeven, onder wie voor de eerste maal een viertal jongeren, wat door alle deelnemers werd gewaardeerd. Er werd gespeeld in twee poules op twee biljarts. In poule A was P. van Doesburg de winnaar en werd J. Bekhuis tweede. In poule B was de eerste plaats voor H. van Haren, terwijl L. Verheijen tweede werd. In de halve finale was P. van Doesburg te sterk voor L. Verheijen en in de andere halve eindstrijd won J. Bekhuis van H. van Haren. De finale was een spannende wedstrijd tussen P. van Doesburg en J. Bekhuis, die met een carambole verschil werd gewonnen door P. van Doesburg.

De vier prijswinnaars ontvingen van de voorzitter vleespakketen. Ook de loterij, gepresenteerd door Alwies, was een succes. De biljartvereniging kan terug zien op een zeer geslaagd toernooi, dat vooral op de vrijdagavond door jong en oud druk werd bezocht.

Wibi Soerjadi & Laura Fygi in Berg en Dal

BERG EN DAL - Kort na de feestdagen staat er bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal alweer een muzikaal weekend voor de deur. Op vrijdag 20 januari geeft de wereldberoemde pianist Wibi Soerjadi een exclusief concert, gevolgd door een concert van jazz-zangeres Laura Fygi op zaterdag 21 januari.

Wibi Soerjadi is een concertpianist en componist met vele onderscheidingen en tientallen albums op zijn naam. Op 11-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert al en met 20 jaar was hij de jongste afgestuurde pianist aan het Conservatorium van Amsterdam, een pianist van hoog niveau!

In 2015 had Wibi Soerjadi een succesvolle concertreeks met liefst 15 concerten bij Fletcher Events. Wegens veel vraag zijn er nog 5 extra concerten gepland, waarvan een in Berg en Dal op vrijdag 20 januari. Wederom kan men hier genieten van de unieke klanken die de grootmeester uit zijn vleugel weet te halen.

Laura Fygi begon haar carrière bij de popgroep Centerfold, maar werd ontdekt als jazz-zangeres en brak internationaal door als solo-artiest. Ondertussen heeft ze optredens door Europa en Zuid-Amerika op haar naam staan en heeft ze zelfs de Chinese markt weten te veroveren, een unieke prestatie! In oktober heeft ze haar nieuwe album Jazz Love uitgebracht, die is gelanceerd door Universal Music Singapore in Azië. De prachtige zangeres is te zien en horen op zaterdag 21 januari in Berg en Dal waarbij ze muzikaal wordt begeleid door het Vincent Grit Trio.

"Mis één van deze concerten niet en bestel nu uw kaarten of geheel arrangement met diner en / of overnachting op www.fletcherevents.nl, telefonisch via 024 6843514 of per mail op info@hotelerica.nl. Neem ook een kijkje op de site van Fletcher Events voor meer informatie over de vele evenementen.

Fletcher Hotel-Restaurant Erica, Molenbosweg 17 te Berg en Dal, info@hotelerica.nl.?

Feest van Licht beleeft recordkerst

Foto: Museumpark Orientalis

Foto: Museum Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis heeft met het Feest van Licht alle records gebroken. Het afgelopen kerstweekeinde trok het park in Heilig Landstichting bijna zesduizend bezoekers.

Ook de komende dagen worden nog duizenden bezoekers verwacht, omdat dan de jaarlijkse lampionnenoptochten 'Reis mee naar Bethlehem' worden gehouden en er verscheidene spectaculaire optredens op het programma staan. Zo komen er vuurspuwers, clowns, goochelacts, koren: er is tot en met 8 januari nog een uitgebreid programma. Traditioneel wordt in de dagen na kerst tijdens het Feest van Licht de lampionnenoptocht gehouden. Herders nemen kinderen mee voor een voettocht naar Jozef en Maria. Onderweg komen ze langs zingende engelen, en ook ontmoeten ze de drie koningen.

Het kerstevenement, dat hét familie-uitje met kerst wordt genoemd, heeft deze kerstvakantie meer speciale attracties voor kinderen. Zo is er een miniatuurkermis en een dorpskermis en is er dagelijks tot vier uur 's middags voor elk kind een cadeautje uit de grabbelton. Rode draad in het Feest van Licht is een lichtjesroute die onder meer leidt langs een grote collectie kerstgroepen, verscheidene kijkhuisjes met kunst en de Romeinse Straat met de authentieke herberg. Ook worden de kerstgroepen van stripheld Dirkjan, popprofessor Leo Blokhuis en SP-voorman Emile Roemer tentoongesteld. Meer informatie staat op www.feestvanlicht.nl.

Nieuwjaarsconcert: Spotlights on Jubilate Deo

GROESBEEK - Op zaterdag 14 en zondag 15 januari verzorgt fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek haar jaarlijkse nieuwjaarsconcert in verenigingsgebouw De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Sinds jaar en dag wordt op deze manier het nieuwe jaar muzikaal ingeluid.

Dit jaar staan de muzikale talenten van Jubilate Deo in het middelpunt van de belangstelling. Diverse solo-optredens zullen het concert extra schwung geven. Het leerlingenorkest, de slagwerkgroep en het fanfare-orkest zullen zich van hun beste kant laten zien.

Een gevarieerd programma zal hierbij ten gehore worden gebracht dat uiteenloopt van klassieke concertwerken en filmmuziek tot bekende popnummers. Zo zullen onder meer nummers van Deep Purple, Phil Collins en Santana te horen zijn, maar zal ook de filmmuziek 'At Worlds End' uit de film Pirates of the Caribean gespeeld worden. Dit en nog veel meer kunt u zien en horen in verenigingsgebouw De Sleutel.

Op zaterdag 14 januari zal het concert om 20.00 uur beginnen. Vanaf 19.30 kan men terecht in verenigingsgebouw De Sleutel. Op zondag 15 januari start het concert om 14.00 uur en vanaf 13.30 uur is het verenigingsgebouw De Sleutel open. De toegang is gratis.

Enquete PolderPop 2.0: Van ééndaags naar meerdaags?

LEUTH - PolderPop is een kleinschalig openluchtfestival in Leuth. Het festival heeft een neus voor nieuwe veelbelovende pop/rockbands. Ze spelen op PolderPop voordat ze bekend zijn bij het grote publiek.

De afgelopen jaren speelden zo bands als de Staat, Kensington, Julian Sas, Marike Jager, The Grand East, Birth of Joy en vele andere op dit podium. Groeidiamantjes die toen nog geslepen moesten worden voor de grote podia. Gemiddeld bezoeken ongeveer 1250 festivalgangers van jong tot oud PolderPop om de nieuwe helden te ontdekken.

PolderPop wil groeien

"Voor 2017 hebben we het plan opgevat om uit te breiden. Van 1 naar 2 of misschien wel 3 dagen. Maar is daar behoefte aan? Zitten jullie daar op te wachten? En welke muziek gaan we dan programmeren: gaan we voor roots of house, voor heavy metal of smartlappen, voor klassiek of soul of gaan we voor een kinderfestival?

Vul de vragenlijst in

We horen het graag van jullie. Vul de vragenlijst in op www.polderpop.com. Dat kan van 2 tot en met 23 januari. Kost je 5 tot 10 minuten. Aan de hand van jullie antwoorden bekijken wij of we de uitdaging aanpakken."

Derde open

ochtend basisschool Sint-Laurentius

Kekerdom

KEKERDOM - Op donderdag 12 januari is alweer de derde open ochtend van dit jaar op basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom. Tijdens deze ochtend kunt u zien hoe er gewerkt wordt op de Laurentius, vertellen kinderen over hun ervaringen en is er uiteraard voldoende ruimte voor al uw vragen.

Basisschool Sint Laurentius is een heerlijk overzichtelijke school met 60 kinderen, waar uw kind echt gezien wordt! Iedereen die op school komt ervaart meteen de fijne sfeer en voelt zich veilig. De Laurentius werkt volgens een aantal uitgangspunten, onder meer;

Samen Sterk. Kinderen worden gezien door leerkrachten, maar zien ook elkaar. Er wordt samen gewerkt, gespeeld en er wordt voor elkaar gezorgd.
Combinatiegroepen. Een bewuste keuze; kinderen leren van jongs af aan naast samenwerken, ook zelfstandig te werken middels dag- en weektaken.
Samenwerken. Kinderen leren hun eigen talenten en de talenten van anderen te zien en te waarderen en kinderen wordt geleerd hoe ze deze kwaliteiten kunnen benutten.
Aandacht. Door de relatief kleine groepen en de goede structuur van onderwijs is er veel persoonlijke aandacht vanuit de leerkracht.

"Uiteraard heeft de Sint-Laurentius nog heel veel meer te bieden en dat kunnen we u laten zien op een van de open ochtenden. U bent dus van harte welkom op 12 januari van 09.00 tot 11.30 uur. Kunt u deze keer niet, dan bent u ook welkom op een van de twee volgende open dagen; woensdag 8 maart en donderdag 13 april. Uiteraard bent u ook altijd welkom om op een ander moment een afspraak te maken via +31 481 431643 of directie@laurentiusschool.com."

Knallend nieuwjaarsconcert De Fraps - De Kèls

LEUTH - Begin 2017 met een bezoek aan het nieuwjaarsconcert De Fraps – De Kèls. Het vorige nieuwjaarsconcert is De Fraps en De Kèls en hun beider fans bijzonder goed bevallen. Zo zeer dat besloten is om het jaar 2017 ook weer gezamenlijk in te wijden. Het nieuwjaarsconcert De Fraps - De Kèls is zondag 15 januari om 14:00 uur (zaal open 13:00 uur) in zaal De Vriendenkring in Leuth. De entree is 5 euro.

De Fraps hebben een mooie keuze gemaakt uit hun omvangrijke repertoire met een rijke keuze aan prachtige blaasmuziek onder andere uit het Egerland en het daaraan grenzende Bohemen.

De Kèls hebben een keuze gemaakt uit het grote aantal liederen dat zij in de loop van de tien jaar van hun bestaan hebben ingestudeerd. Het aantal telt inmiddels meer dan 100 titels van Nederlands-, Duits- en Engelstalige evergreens uit de jaren zestig en zeventig.

Mensen, die deze jaren bewust hebben meegemaakt (her)kennen deze muziek en weten deze muziek te waarderen. Muziek waar iedereen zich weer terug voelt gaan naar een tijd, die voor hen belangrijk was of soms nog steeds is. Maar ook de jongeren weten de muziek uit de tijd van hun ouders in toenemende mate te waarderen. Komt allen, het gaat weer een groots nieuwjaarsconcert worden.

Kaarten zijn te bestellen bij De Fraps: info@defraps.nl en bij De Kèls: contact@zanggroep-de-kels.nl. Uiteraard zijn kaartjes ook te bestellen via leden van De Kèls of leden van De Fraps.
Als de kaartjes niet zijn uitverkocht, dan zijn ze ook nog op 15 januari aan de kassa van De Vriendenkring te verkrijgen.

Nieuwjaarsbal

seniorenvereniging

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 10 januari is er bij de senioren een nieuwjaarsbal met medewerking van dj Theo van Blitz.

De entree is gratis en uiteraard is er weer voor een hapje en een drankje gezorgd. Ook aan heerlijke oliebollen is gedacht! Het bestuur heet iedereen welkom (ook niet-leden) van 14.15 tot 17.15 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Bingoavond

GROESBEEK – Op de eerste bingoavond van 2017 donderdagavond 5 januari is in totaal 400 euro in de wacht te slepen. De hoofdprijs is 250 euro en in de jackpot zit een bedrag van 150 euro.

De bingoavond wordt gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De opbrengst is voor zes Groesbeekse verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open; de bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Open repetities Nijmeegs Mannenkoor

REGIO - Er zijn twee open repetities van het Nijmeegs Mannenkoor: op maandag 16 januari om 19.30 uur in De Klif, Pijlpuntstraat 1, Lent en op maandag 23 januari om 19.30 uur in het Kandinsky College (wijk Hatert), Malderburchtstraat 11, Nijmegen.

Naast het gebruikelijke oefenen van muziekstukken, zal ook een deel van het repertoire speciaal voor de gasten ten gehore worden gebracht. Entree gratis.

Projectzangers, zij die gedurende 7 à 9 maandagen met het koor mee willen oefenen, zijn eveneens welkom. Het eerste project in 2017 is het Meijel-project. Op zaterdag 25 maart verhuist het koor naar Meijel in Limburg om daar te concerteren bij de gastvrouwen van het koor www.femmesvocales.nl. Tot 10 februari kan men zich als projectzanger aanmelden. Meer hierover staat op www.nijmeegsmannenkoor.nl. Contactpersoon is Ferdy Kokke: m.kokke@ziggo.nl / 0485 750665.

Plan verbouw Muntberg voor statushouders loopt vertraging op

GROESBEEK - In het voorjaar van 2016 is er een tweetal informatiebijeenkomsten geweest over het plan om een aantal panden aan de Ds. Visscherlaan in Groesbeek – eigendom van Pluryn – geschikt te maken voor huisvesting statushouders en reguliere woningzoekenden.

In oktober is door Pluryn een omgevingsvergunning aangevraagd. De ingediende aanvraag is door de gemeente/ODRN inhoudelijk nog niet beoordeeld omdat niet alle gegevens door Pluryn zijn ingediend. Op dit moment is echter nog onvoldoende duidelijkheid over de financiële haalbaarheid van het gehele plan. Om die reden heeft Pluryn onlangs de gemeente/ODRN verzocht de behandeling van de omgevingsaanvraag voor maximaal zes maanden op te schorten. Dit betekent dat er op korte termijn geen besluit kan worden genomen over de huisvesting van statushouders en reguliere woningzoekenden in de gebouwen van De Muntberg. Momenteel is er nog geen duidelijkheid of en wanneer de procedure wel wordt opgestart.

Open repetities Nijmeegs Mannenkoor

REGIO - Er zijn twee open repetities van het Nijmeegs Mannenkoor: op maandag 16 januari om 19.30 uur in De Klif, Pijlpuntstraat 1, Lent en op maandag 23 januari om 19.30 uur in het Kandinsky College (wijk Hatert), Malderburchtstraat 11, Nijmegen.

Naast het gebruikelijke oefenen van muziekstukken, zal ook een deel van het repertoire speciaal voor de gasten ten gehore worden gebracht. Entree gratis.

Projectzangers, zij die gedurende 7 à 9 maandagen met het koor mee willen oefenen, zijn eveneens welkom. Het eerste project in 2017 is het Meijel-project. Op zaterdag 25 maart verhuist het koor naar Meijel in Limburg om daar te concerteren bij de gastvrouwen van het koor www.femmesvocales.nl. Tot 10 februari kan men zich als projectzanger aanmelden. Meer hierover staat op www.nijmeegsmannenkoor.nl. Contactpersoon is Ferdy Kokke: m.kokke@ziggo.nl / 0485 750665.

Eerste bingoavond 2017

GROESBEEK – Op de eerste bingoavond van 2017 donderdagavond 5 januari is in totaal 400 euro in de wacht te slepen. De hoofdprijs is 250 euro en in de jackpot zit een bedrag van 150 euro.

De bingoavond wordt gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De opbrengst is voor zes Groesbeekse verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open; de bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Chloë Snoek
Ons meisje is op 29 december 10 jaar geworden!
We zijn trots op je!
Het was gezellig.
Liefs van opa en oma
Hans en mama x

Hiep hiep hoera
Onze lieve kleindochter Bo
wordt 3 januari alweer 5 jaar!
Lieve Bo gefeliciteerd en een dikke kus van Opa Piet en Oma Jannie.

Nee, het is echt niet te zien,
maar Lucy is al bijna 5 X 10!
Het aftellen is begonnen......
Veel liefs van de Kustertjes xxx

Op 6 januari wordt Desiree 50 jaar!
Het is niet te zien, maar toch echt waar.
Gefeliciteerd!
Jan, Lisa en Thom, Julia en Tim

Onze pa en ma, oma en opa,
zijn op 6 januari 50 jaar een Paar!
kinderen en kleinkinderen

Jelle gefeliciteerd met het behalen van je rijbewijs
Pa, Ma, Stijn en Bruno.

Esmee proficiat met je zwemdiploma B, wij zijn heel erg trots op je.
Liefs Oma Emmy en Opa Andre. xxx.

Het is niet te geloven,
wel allemachtig....
Deze prachtige dame
wordt al zo tachtig!
Kusjes van ons xxx

Hoera Cathelijne heeft haar zwemdiploma A!
Hartelijk gefeliciteerd van oma en opa baard,
tante Marjolein en Koen.

Coby & Geert allebei 80 jaar,
wat een prachtig paar!
Tot zaterdag

Trekking Kerst loterij 2016 De Treffers Groesbeek

GROESBEEK – Onlangs heeft Don Janssen onder toeziend oog van Notaris Timmermans de trekking verricht van de kerstloterij van De Treffers. De uitslag -onder voorbehoud van typefouten- is als volgt.


- 5 sterren Hotelarrangement Amsterdam, een overnachting voor 2 personen inclusief ontbijt en inclusief 2 kaartjes voor een wedstrijd van Ajax met diner in de ArenA 5522
- Waardebon ter waarde van € 350,-- van Wennekers Wooncentrum BV 7966
- 3 gangen diner voor 4 personen in Restaurant De Wolfsberg 9431 - Luxe hotelovernachting inclusief ontbijt in Zuid – Limburg 6368
- Diner voor 2 personen ; Brasserie La Vie Groesbeek 2467
- Diner voor 2 personen; Restaurant 't Zwaantje Mook 8095
- Diner voor 2 personen ; Restaurant De Oude Molen Groesbeek 2478
- Diner voor 2 personen; Grill & Eetbar Dikkemik Groesbeek 2885
- Waardebon Stadsherberg Gennep 6868
- Volledige gezichtsbehandeling Bjoetie 4U Huidverzorgingsinstituut Groesbeek 9750
- Bed – en textielbon ; Wennekers Slaapspeciaalzaak Groesbeek 8847
- Lunch voor 2 personen ; Bar – en Grill De Lokomotief Groesbeek 7939
- Waardebon Croissanterie Le Monde Groesbeek 8523
- Dinercheque WOK Restaurant De Molen Malden 6594
- Waardebon Boerengolf Groesbeek 9169
- Waardebon De Lingeriewinkel Groesbeek 5773
- Waardebon Nicole Wijers voetverzorging Groesbeek 3907
- Waardebon 'Het Sfeerhuis ' , sfeer en meer Groesbeek 4029
- Vleesbon Slagerij en Traiteur Aarnoutse Malden en Gennep 9741
- Cadeau Villastrada Schoenmode Groesbeek 4865
- Luxe ontbijt voor 2 personen bij Lunchroom De Kroon Groesbeek 9444
- Arrangement voor 2 personen naar Huishoudbeurs in Rai Amsterdam aan- geboden door Toonen reizen 5025
- Arrangement voor 2 personen naar de Libelle Zomerweek aangeboden door Toonen reizen 4907
- Waardebon Urker vishandel Groesbeek 9754
- Waardebon Kaasspecialist Sebilla Groesbeek 6220
- Waardebon Bike Life Van Bergen Groesbeek 9892
- Waardebon Bike Life Van Bergen Groesbeek 509
- Waardebon Bakkerij Henk Coopmans Groesbeek 7887
- Waardebon Slijterij – Wijnkoperij Borgers Groesbeek 9814
- Waardebon Texaco Oomen Groesbeek 9137
- Waardebon Cafetaria Domino Groesbeek 7662
- Waardebon Bloemen en cadeaushop 't Margrietje Groesbeek 7668
- Waardebon Buurtmarkt Bredeweg Groesbeek 6786
- Waardebon Teezs jeanswear Groesbeek 8334 - Cadeau EP Heinz van Benthum Groesbeek 2661

De gewonnen prijzen zij af te halen bij Gerrit Wijnhoven , Bremstraat 54 in Groesbeek tel: ( 024 ) 3974123.

Nieuwjaarsborrel bij Inloophuis

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek e.o. is bestemd voor iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving te maken heeft met kanker of een andere ernstige ziekte.

Op woensdag 11 januari 2017 is een ieder vanaf 15.30 uur welkom op de nieuwjaarsborrel. Als men nog niet eerder bij het Inloophuis Groesbeek is geweest, is het misschien juist dan een mooie gelegenheid om eens kennis met ons te maken onder het genot van een hapje en drankje. Het Inloophuis Groesbeek is gesloten van 23 december tot en met 8 januari.

"Op maandag 9 januari starten we weer met de maandelijkse wandeling en op dinsdag 10 januari staan wij vanaf 11.00 uur weer klaar in het Inloophuis. We organiseren tal van (nieuwe) activiteiten, zoals schilder-, mozaïek-, en boetseerworkshops, voetreflexmassage, ontspanning en meditatie, maatwerk en nog veel meer. Daarnaast willen wij van start gaan met een nieuwe gespreksgroep voor nabestaanden van mensen met kanker. Kijk op de website voor alle activiteiten (voor een aantal activiteiten dient u zich vooraf aan te melden) of kom naar ons toe. Ook als u zomaar even iets wilt komen drinken, een gesprek met iemand wilt of juist even niet met ziek zijn bezig wilt zijn, heten wij u welkom op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur."

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Ingezonden brief

Nieuwjaarswens buurtreporter. Als ik achter mijn bureau zit om mijn nieuwjaarswens aan iedereen over te brengen, komt het bericht dat er wederom een poging is gedaan om in onze buurt in te breken.

Gelukkig is het bij een poging gebleven maar de schade en de impact zijn groot. Helaas moet ik constateren dat in onze buurt nu al in twee jaar tijd dit vier maal is voorgekomen. Nu de kerst weer achter ons ligt hoop ik voor 2017 niet alleen op een gelukkig en gezond 2017, maar ook op een veilig 2017. Samen kunnen we proberen om in de vakantietijd elkander op de hoogte te brengen wanneer we afwezig zijn, en zo een extra oogje in het zeil kunnen houden. Jullie eigen buurtreporter Henk Burgers.

Kersttoernooi PV Leuth een succes

LEUTH - Op 20 december was er het jaarlijks kersttoernooi van PV Leuth. Er waren 28 personen die op persoonlijke titel meespeelden.

Het bestuur had ook weer voor de nodige hapjes gezorgd. Er waren broodjes met knakworst of beenham met zuurkool. Het smaakte de aanwezigen heerlijk.

Er waren drie voorgelote wedstrijden en iedereen speelde dus op persoonlijke titel. Er waren weer mooie partijen. In het begin was het even lastig omdat menigeen nog even moest wennen aan de nieuwe banen in de boulehal van Beek.

Eerste werd Thea ten Westenend, tweede Bert van Swelm en derde Ben Rutten.

Bruukse Mik: stoer brood van de Buurtmarkt

BREEDEWEG - De naam Bruukse Mik zegt het eigenlijk al: het is een stoer brood, gemaakt van grondstoffen uit de eigen regio. Het wordt sinds kort gebakken in de ovens van Buurtmarkt Breedeweg. De bakkers van de Buurtmarkt kiezen voor topkwaliteit en daarom voor bloem van de Zuidmolen in Groesbeek.

Verder zijn verschillende soorten granen, zonnepitten, lijnzaad en sesamzaad in het brood verwerkt. Het wordt dagelijks vers gebakken. Veel klanten hebben het brood inmiddels ontdekt. Zij komen er speciaal voor naar de Buurtmarkt. Naast de Bruukse Mik komen er dagelijks ook verse broodjes en gebak uit de eigen bakkerij. En er ligt vers brood van Hans de Bakker in de schappen van de Buurtmarkt.

Naast de Bruukse Mik verkoopt Buurtmarkt Breedeweg nog veel meer regionale en duurzame producten. Naast alle andere dagelijkse boodschappen. Een van de services is de boodschappendienst. Bestellingen worden door medewerkers van de Buurtmarkt thuis afgeleverd. De Buurtmarkt levert (belegde) broodjes en gebak ook aan bedrijven en instellingen.

Heeft u goede voornemens voor het nieuwe jaar? Gezond eten bijvoorbeeld? Buurtmarkt Breedeweg helpt een handje. De hele maand januari kost de Bruukse Mik geen 2,69 maar slechts 1,99 euro. Buurtmarkt Breedeweg is te vinden aan de Bredeweg 61 in Breedeweg.

Anna van der Breggen en Vivian Reijs testen slaaprevolutie Beddelicious Blockspring®

MALDEN - De boxspring is niet meer weg te denken uit de Nederlandse slaapkamer. Het innovatieve Nederlandse beddenmerk Beddelicious® dat verkrijgbaar is bij Beddenspecialist de Vries Malden heeft daar een revolutionaire dimensie aan toegevoegd: de Blockspring®.

Dit is een volledig instelbare boxspring voorzien van het unieke Blocks-system. Het Blocks-system bevindt zich zowel in de matras als de boxspring. Olympisch wielrenkampioene Anna van der Breggen en presentatrice en gezondheidsexpert Vivian Reijs namen de proef op de som; zij onderwierpen de Beddelicious® Blocks-matrassen aan een kritische test.
Wanneer je lichaam door je matras niet goed wordt ondersteund kan dat een aanleiding zijn om bovengemiddeld te bewegen tijdens de slaap, wat averechts werkt op je algehele fysiek en dus bijvoorbeeld kan zorgen voor de rugklachten die Vivian ondervond.

Door de Blocks-modules aan te passen, heeft Anna, als topsporter met brede schouders, een extra soft Blocks-module onder haar schouders gekregen, waardoor ze meer ruimte heeft om op haar zij te liggen.

Liefst 1200 variaties

Na de analyse van het slaapgedrag wordt het Beddelicious® Blocks-matras individueel ingesteld op de fysieke kenmerken en wensen door middel van het Blocks_system. Het interieur is gevuld met maximaal tien Blocks-modules met pocketveren in vijf hardheden per module: van extra soft tot extra firm. Elke module kan worden aangepast, zodat alle zones in het lichaam een comfortabele ondersteuning en drukverdeling krijgen. De Blocks-modules zijn uitneembaar en kunnen ook achteraf makkelijk verwisseld worden. Ook de toplaag van het matras is verwisselbaar. Eén matras levert liefst 1200 variaties op.

KERST IN LEUTH

Met oprecht wil ik het bestuur namens de leden van de ouderenvereniging K.B.O. bedanken voor de organisatie van een fijne kerstmiddag op 24 december j.l.

Een eucharistieviering, met als voorganger onze oud-pastoor Jan van Mil, en een

heerlijke maaltijd.

Jammer dat het niet meer mogelijk was een eucharistieviering voor de gehele gemeenschap te organiseren.

Geen eucharistieviering voor de gehele gemeenschap en ook geen kerstconcert. Aan dat laatste kan wat aan gedaan worden, maar dat kan niet zonder uw medewerking.

Geheel volgens traditie is door de jaren heen hier in Leuth jaarlijks een kerstconcert georganiseerd. Hier hebben steeds weer veel mensen van genoten.

Door het sluiten van de kerk is hier in 2016 een einde aan gekomen.

Wat zou het toch mooi zijn wanneer voor december 2017 weer een kerstconcert georganiseerd kan worden.

Wat het laatste betreft wil ik een voorstel doen.

Ik roep mensen op die hun medewerking willen verlenen aan dit "kerstproject".

Het zou mooi zijn als we voor dit project een groep van 50 tot 60 mensen bijeen kunnen krijgen.

Iedereen kan tenslotte zingen:

* jong en oud, dik en dun, kort en lang.

* leden uit tennis-/carnaval-/en muziekvereniging enz. enz.,

* oud koorleden en koorleden van hier en elders enz.enz.,

* iedereen is welkom!!

We houden om de veertien dagen repetitie te beginnen in de maand september 2017.

Geen kennis van muziek…… helemaal niet erg, komt allemaal goed.

Ik hoop dat ik u deelgenoot kan maken van dit koor dat maar één doel heeft:

Het geven van een mooi kerstconcert in december 2017

Om het een en ander goed voor te bereiden vraag ik u vriendelijk om zich hiervoor

nu reeds op te geven. Wacht hiermee niet tot morgen want "Van uitstel komt afstel".

Pak de telefoon en bel: 024-8489092. Het antwoordapparaat staat ook voor u klaar mocht ik de telefoon niet op kunnen nemen.

Graag uw naam en telefoonnummer inspreken en alles komt in orde.

Onder het motto " Stel niet uit tot morgen wat gij heden kunt doen ", daarom, geef u nu op, dan gaan we er met z'n allen iets moois van maken.

Ik hoop dat u in grote getalen gehoor geeft aan mijn oproep.