GN Lingewaard

27 mei 2020

GN Lingewaard 27 mei 2020


Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert online-leesclubs

Thrillerschrijver Thomas Olde Heuvelt.

LINGEWAARD - De Bibliotheek Gelderland Zuid start eind juni met vijf online-leesclubs. Niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen en jongeren is er een leesclub. Deelnemers krijgen een exemplaar van het gekozen boek thuisgestuurd en gaan in gesprek met de schrijver, zoals Thomas Olde Heuvelt of Thijs Goverde. Leesliefhebbers kunnen zich tot 1 juni gratis inschrijven.


Leesclubs kunnen momenteel niet fysiek bij elkaar komen om hun leeservaringen te delen. Daarom organiseert de Bibliotheek Gelderland Zuid deze zomer vijf online leesclubs. Twee leesclubs zijn gericht op jeugd, met jeugdauteurs Thijs Goverde en Tineke Honingh. De jonge schrijver Rima Orie gaat over haar boek ‘De Zwendelprins’ in gesprek met jongeren. Volwassen lezers kunnen met Hanneke Hendrix in gesprek over haar roman Aswoensdag. Thomas Olde Heuvelt, auteur van de huiveringwekkende thriller Echo, gaat in op de beleving van het boek. Per leesclub kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen. Zij gaan in gesprek met de auteur onder leiding van een gespreksleider. Hiervoor wordt de online omgeving Jitsi gebruikt.


Online inschrijven

"Via www.obgz.nl/onlineleesclubs kun je je tot 1 juni inschrijven voor de online leesclub van jouw keuze. Hier vind je ook meer informatie over de auteurs, de titels en de dagen dat de videogesprekken met de auteurs plaatsvinden."

Het online leesclubproject is een samenwerking met Dekker van de Vegt boekverkopers, Kinderboekwinkel Nijmegen, Kidsproof en Senia. De Provincie Gelderland maakt dit project door een financiële bijdrage mede mogelijk.

Webwinkel Historische Kring Huessen

HUISSEN - Zo’n 30 boeken over Huissen én lepeltjes, stickers enzovoort zijn nu op de website van de Historische Kring Huessen te zien en te bestellen (www.huessen.nl, rubriek museumwinkel).


Een echt Huissens cadeau of gewoon iets te lezen voor jezelf, alles is nu te vinden op de website. In normale tijden kan de museumwinkel bezocht worden, maar zolang het museum aan de Vierakkerstraat 39 nog gesloten is worden de bestellingen in Huissen zonder verzendkosten thuisbezorgd. Het is de moeite waard een kijkje te nemen op de website.


Oudpapier Haalderen


HAALDEREN - Het oudpapier wordt deze maand opgehaald op donderdag 28 mei.


Men kan het oudpapier 's ochtends aan de straat zetten in gesloten dozen. De ophaaldag is dan wel gewijzigd, maar de opbrengst blijft ten goede komen van basisschool De Wieling in Haalderen.

Warm Hart voor Fort Pannerden

DOORNENBURG - Fort hoopt vanaf 1 juni geleidelijk aan deuren weer te openen. Vanwege de noodzakelijke maatregelen om de corona-crisis het hoofd te bieden ligt het prachtige fort er sinds maart stilletjes bij. De deuren moesten worden gesloten. Al twee maandenlang geen bezoekers.


De vrijwilligers van het ruim 150 jaar oude fort, gelegen op het splitsingspunt van Rijn en Waal, met een rijke geschiedenis boordevol verhalen, hadden hele andere plannen… Wat hadden we bijvoorbeeld graag samen met u het ‘Fortenseizoen’ geopend!
Het plan was een spetterende opening met een tentoonstelling over de rol van de marine op het fort, één van de verhalen. De schenkingen die we de afgelopen jaren van de Marine mochten ontvangen zouden worden tentoongesteld. Alle nog in leven zijnde Marine-oudgedienden waren uitgenodigd, de Geuzenvlag zou gehesen worden, muziek van oud mariniers en nog veel meer… Het mocht helaas niet zo zijn.

Ondanks de corona-crisis werken de vrijwilligers door, denk aan de vrijwilligers van de onderhoudsploeg; zij hebben het logo met de vier elementen van Fort Pannerden op de brug een frisse kleur gegeven om u straks een warm welkom te heten! Echter, geen bezoekers betekent voor het fort ook geen inkomsten. Het voortbestaan van het fort is daarvan afhankelijk. We hebben twee maanden inkomsten moeten missen, maar u kunt ons helpen door deel te nemen aan de actie ‘Warm hart Fort Pannerden’.

Hoort u ook bij de groep die het fort een warm hart toedraagt, dan nodigen wij u van harte uit om een financiële bijdrage over te maken naar NL 90 RABO 0102 4977 53 ten name van Stichting tot Beheer en Instandhouding van Fort Pannerden onder vermelding van ‘Warm hart. Alle beetjes helpen. Wij zijn u zeer dankbaar. Mocht u informatie willen hebben over deze actie dan kunt u mailen met: Jos Peters, bedrijfsleider@fortpannerden.eu.

Het goede nieuws: er is intussen besloten dat monumenten en musea waarschijnlijk vanaf 1 juni hun deuren mondjesmaat weer mogen openen. Daar zijn we heel blij mee. De plannen hiervoor worden de komende tijd verder uitgewerkt. Houd de website in de gaten: www.fortpannerden.eu.


Webwinkel Historische Kring Huessen


HUISSEN - Zo’n 30 boeken over Huissen én lepeltjes, stickers enzovoort zijn nu op de website van de Historische Kring Huessen te zien en te bestellen (www.huessen.nl, rubriek

museumwinkel).


Een echt Huissens cadeau of gewoon iets te lezen voor jezelf, alles is nu te vinden op de website. In normale tijden kan de museumwinkel bezocht worden, maar zolang het museum aan de Vierakkerstraat 39 nog gesloten is worden de bestellingen in Huissen zonder verzendkosten thuisbezorgd. Het is de moeite waard een kijkje te nemen op de website.


Oudpapier Haalderen


HAALDEREN - Het oudpapier wordt deze maand opgehaald op donderdag 28 mei.


Men kan het oudpapier 's ochtends aan de straat zetten in gesloten dozen. De ophaaldag is dan wel gewijzigd, maar de opbrengst blijft ten goede komen van basisschool De Wieling in Haalderen.

Revalidatie na corona

LINGEWAARD - COPD Netwerk Lingewaard helpt bij het herstel na het coronavirus! Veel mensen houden klachten na een doorgemaakte infectie met het nieuwe coronavirus zoals conditievermindering, kortademigheid, verlies van spiermassa en spierkracht of angst.


“Het hervinden van een balans in het dagelijkse functioneren kan lastig zijn”, zegt huisarts Patrick Poels. Het opbouwen van de conditie na Covid-19 is een zaak van kleine stapjes maken. Mede door de kortademigheid. Gedoseerd en gericht bewegen en juiste voeding is hierbij essentieel. Daarnaast kan zelfs na langere tijd nog sprake zijn van stress, angst en concentratieklachten. Met een individueel programma kunnen de zorgverleners van het huidige COPD Netwerk Lingewaard goed helpen om thuis te revalideren.

Het COPD Netwerk Lingewaard bestaat uit verschillende zorgverleners die al enige jaren samenwerken in de gemeente Lingewaard. Ook de regionale huisartsenorganisatie en ziekenhuis Rijnstate zijn betrokken bij dit netwerk. Door deze samenwerking kan er vanuit verschillende invalshoeken naar de cliënt worden gekeken. Door de korte lijnen binnen het netwerk worden ervaringen, nieuwe inzichten en informatie over Covid-19 snel gedeeld om de beste aanpak te kunnen bieden.

"Herstelt u van het coronavirus of heeft u soortgelijke klachten? Aarzel dan niet en neem telefonisch contact op met het Huisartsenpraktijk Bles en Poels van het Medisch Centrum Loovelden uit Huissen. Zij functioneren als coördinatiepunt voor heel Lingewaard. Te bereiken onder telefoonnummer 026 3251231. Raadpleeg www.copdnetwerklingewaard.nl."
Pinksteren – wat staat er op jouw spandoek?

HUISSEN - Ik houd van wandelen, even weg van alles. Als ik met mijn broer wandel ontdek ik alles van vogels. Mijn zus weet alles van plantjes. Ik mis al die kennis en ben meer van de grote lijnen: wat een mooie lucht. Mooi uitzicht, geweldig!Als ik foto’s maak zijn het -als man van het woord- vaak kleine teksten. Graffiti, gekke borden, grappige teksten en afbeeldingen. Toen ik onlangs door een stukje betonnen niemandsland liep had iemand daar 'DUIF.' opgeschreven (die punt erachter is zó mooi!). Op een plek waar geen vogels vliegen, geen bomen groeien en geen mensen leven schrijft iemand dit woord. Het is een spandoek van hoop, protest, een levensteken. Ik zou in deze tijd ‘knuffel’ kunnen opschrijven óf ‘kom dichtbij’.

Wat in het echte leven niet kan en onzichtbaar is kun je met een schilderskwast toch oproepen. Pinksteren is het feest van Gods creatieve spirit. De discipelen zaten in lockdown, binnen, deuren en ramen gesloten. En opeens vloog er een duif naar binnen: naar buiten jullie! Vertel de mensen waarin je gelooft . Hou vol & heb het leven lief! Matthijs Glastra.


Protestantse gemeente Huissen, zondag 31 mei 2020, 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Morgengebed via www.kerkomroep.nl i.v.m. corona. Ook terug te luisteren op een ander moment.

Huissen in TekstbeeldRode paardenkastanjes van '75 jaar'...

HUISSEN - De coronamaatregel en het weer laten een 'frisse neus' toe. En ondanks dat 'dokter-Radboud' mij het liefst onder de wol ziet 'tuf' ik er toch even op uit voor wat ’heling’. Mijn doel is deze keer om een bezoekje te brengen aan de twee rode paardenkastanjes nabij het Mariabeeld op de Stadsdam, nummer 1.


Tekst en fotografie:

Gerrie Aldershof


Mijn eerste ontmoeting op deze 'heilige plek' gaat ver terug. Het jaar 1981. Naar het doopgesprek met wijlen pater Erik Roodenburg over onze dochter Marie-Louise. 'Bij het Mariebeeld door 'de poort' dan kom je bij het Dominicanenklooster', zei de pater.

Terug naar de rode paardenkastanjes. De rode paardenkastanjes, met de wetenschappelijke naam Aesculus carnea, staan rechts van het Mariabeeld tegen de kloostermuur aan. Aesculus verwijst naar 'eetbare vrucht voor paarden'. Carnea verwijst naar de 'vleeskleurige' bloemkleur. Deze sfeervolle sierboom is een kruising tussen de Europese witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) en de rode pavia (Aesculus pavia) uit Noord-Amerika. Deze soort is mogelijk toevallig ontstaan rond 1800 in Duitsland en wordt sinds 1822 gekweekt in Frankrijk. Al de jaren die volgden, na mijn eerste ontmoeting in 1981, bracht ik ieder jaar een mei-groet aan deze rode paardenkastanjes vanwege hun 'zonnige' lentepracht. De rode paardenkastanje is vergeleken met zijn robuuste broer, de witte paardenkastanje ('Huissen in Tekstbeeld’; in Hét Gemeente Nieuws van 13 mei) eleganter. Alles is net iets subtieler; blad, bloem, zaad. Verder is de rode paardenkastanje een langzame groeier en kleiner vergeleken bij de witte paardenkastanje. Ook is de rode kastanje een goede drachtplant voor bijen en vlinders. Daarnaast heeft rode paardenkastanje geen last van aantastingen zoals de gevreesde bloedingsziekte. Nog een mooi pluspunt!

De rode paardenkastanjes bij het Mariabeeld zijn de enige twee die Huissen rijk is wat betreft het openbare groen. Heel bijzonder. Ook bijzonder is dat deze rode paardenkastanjes zijn aangeplant tijdens (of net na) de wederopbouw van de verwoeste stad. Ik schat de bomen op '75 jaar' (bij aanplant telt een boom immers al een aantal levensjaren). Derhalve een mooi getal dat correspondeert met de Tweede Wereldoorlog: '75 jaar Vrijheid' in dit herdenkingsjaar 2020...

Bavoplein Angeren bedankt Project Noaberschap

Bloemen aan de lantaarnpaal en bloembak, op de achtergrond de vlaggen. (foto: Jaap Stienstra) Jaap Stienstra

ANGEREN - Het Project Noarberschap heeft ook dit jaar financieel gezorgd voor het opfleuren van het plein met mooie bloeiende bloemen, aan de lantaarnpalen en in de bloembakken.


"Bedankt namens alle bewoners, daarvoor steken wij de vlag uit, Dora, Joke, Jeannette, Mark en Dorien, Saba, Riet A., Mieke, Riet M. Alex en Anny, Lies, Jaap en Willy, Hent en Ria, Tom en Sara, Clemens en Clementine."

Sint-Caecilia Doornenburg start weer verjaardagactie

Felicitatie voor jarige. (foto: Bud Joosten)

DOORNENBURG - Deelnemers aan de verjaardagactie krijgen namens het Instrumentenfonds een felicitatie met daarbij een zakje die kan worden gevuld met een vrijwillige bijdrage. Deze zakjes wordt dan op of vlak na de verjaardag opgehaald door een van de leden van de harmonie.


Door het coronavirus hebben de leden van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg vanaf medio maart bij de jarigen de verjaardagzakjes niet opgehaald. Het was wenselijk om zo veel als mogelijk thuis te blijven en menselijk contact te vermijden om het virus onder controle te krijgen en verdere verspreiding te voorkomen.

Vanaf 1 juni worden de genomen maatregelen versoepeld en komen de leden weer wekelijks bij de jarige lang om de jarige te feliciteren en de zakjes in ontvangst te nemen. Bij de deelnemers, die jarig zijn geweest in de periode van 15 maart tot 31 mei, komen de leden van de harmonie in de week van 8 - 15 juni langs om de zakjes op te halen.

Bij het ophalen houden we zeker de 1,5 meterafstand in acht. Het verzoek is dan om het zakje zo te overhandigen dat menselijk contact voorkomen wordt, door bijv. het zakje ergens neer of op te leggen of op de deur te plakken. Aldus laat het Instrumentenfonds en harmonie Sint-Caecilia Doornenburg weten.

Protestante kerk Gendt open

(foto: Rita Wubbels)

GENDT - Donderdag 28 mei zal de protestantse kerk van Gendt weer geopend zijn van 14:00 – 15:30 uur. Iedereen die even maar binnen wil lopen, een moment van stilte zoekt of een gesprekje wil hebben, is welkom.


De eigen predikant Margreet de Bree zal dan aanwezig zijn. Je kunt gewoon even rustig in de kerk zitten, luisteren naar muziek of een gedicht/tekst lezen die nieuwe kracht of inspiratie kan geven. Als je wil, kun je ook een kaarsje aansteken. Natuurlijk gelden ook hier de maatregelen van de overheid wat betreft sociale interactie, zoals de onderlinge afstand en geen hand geven.

Van harte welkom om even binnen te lopen! De komende donderdagmiddagen in mei en juni zal de kerk van 14:00 – 15:30 uur geopend zijn voor een bezoekje. Adres: Torenlaan 12.

Ingezonden brief

Dubbele aslijnen in de Loostraat O. van Dijk

Verwarring door verkeerslijnen

In de Loostraat te Huissen bevindt zich in het midden van de rijweg een aslijn van een doorgetrokken gele streep. Langs deze doorgetrokken gele aslijn ligt bovendien aan weerszijden een witte onderbroken markeringslijn. Het betreft het gedeelte Loostraat vanaf de Kruigang tot en met de rotonde bij de Nielant. Zie foto.

Dit is zeer merkwaardig, want de kleur van permanente markering is wit en bij werk in uitvoering wordt voor tijdelijke situaties de kleur geel gebruikt. Overeenkomstig de wegenverkeerswet moet daarover altijd eenduidigheid zijn. Bovendien zijn deze strepen tegenstrijdig aan elkaar. Volgens de witte markering mag je wel inhalen en volgens de gele markering mag er niet ingehaald worden.

In deze situatie is er geen sprake van eenduidigheid en zelfs tegenstrijdigheid van de aanwezige markering. De gemeente heeft hierover kennelijk niet goed nagedacht en zou hierin verandering moeten aanbrengen zodat er meer duidelijkheid komt, hetgeen de veiligheid ten goede komt.

O. van Dijk

Parochie H. Maria Magdalena

Pinksteren

De feesten van het kerkelijke jaar hebben allemaal hun eigen plaats op de kalender. De meesten hebben hun vaste dag, andere feesten zijn afhankelijk van een bepaalde berekening. Het is altijd een leuk denkspelletje met ouders van eerste communicanten of vormelingen om de feesten en liturgische tijden in de goede volgorde te leggen. Geheugensteuntjes kunnen daarbij goed helpen. Pinksteren ligt altijd rond het midden. Maar na de puzzel van de jaarcirkel in de goede volgorde te hebben gelegd, komt natuurlijk de vraag: Wat vieren we dan eigenlijk?


Dat Pinksteren op de 50e dag van Pasen wordt gevierd danken we aan St. Lucas, de schrijver van het gelijknamige Evangelie en ook de Handelingen van de Apostelen. Lucas verhaalt ons dat de leerlingen de heilige Geest ontvingen op de 50e dag na Pasen, het Joodse wekenfeest. Volgens het Evangelie van Johannes waaruit we vandaag lezen, ontvingen de leerlingen de Geest, op de dag van Pasen. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd dat bij de een, de heilige Geest op Pasen neerkomt en bij de andere op Pinksteren. Maar wij hebben toch steeds weer de heilige Geest nodig om ons wakker te schudden?

Lezingen: Hand.2, 1-11, 1 Kor.12, 3-7.12-13, 16-25, Joh.20, 19-23

Eucharistieviering zondag 31 mei en maandag 1 juni om 10.00 uur vanuit de St. Werenfriduskerk Elst te volgen via: www.kerkomroep.nl, www.facebook.com/stwerenfridus en Omroep Lingewaard TV (KPN kanaal 1478).

Oproep Schoenendoosactie

HETEREN - "Normaliter krijgen wij hele gehele jaar door (kleine) spulletjes zoals autootjes, knikkers, schoolspullen, zeep, tennisballen, tandpasta, petjes, haarspulletjes, plastic bekers, springtouw, spelletjes, puzzeltjes, …van allerlei rommelmarkten."


"Dit jaar zit het er vanwege de coronacrisis niet in, daarom doen we deze oproep om als u nog wat heeft liggen, af te geven bij A de Wit, Dorpsstraat 12, Heteren en/of L. van Veenendaal, Silvanusstraat 32, Kesteren. Voor meer informatie kunt u mailen naar arie.de.wit@planet.nl of lobkevanveenendaal@gmail.com."

Kies je sport nu het weer kan!

BEMMEL - Vanaf 29 april was het voor de jeugd weer toegestaan om buiten te sporten. Bij MHC Bemmel 800 zijn op die datum de hockeytrainingen meteen weer begonnen. Vanaf 11 mei zijn ook de senioren weer gestart. Natuurlijk was het wennen maar het was ook geweldig om te zien hoe iedereen weer actief met elkaar aan het trainen kon. De vergelijking met dieren die in het voorjaar weer de wei in mogen is veel gemaakt!


"Wij vinden het als hockeyvereniging belangrijk dat de jeugd uit de gemeente Lingewaard de mogelijkheid krijgt om zijn of haar sport te kiezen. Aansluiten bij een sportvereniging is belangrijk zodat je wekelijks met leeftijdsgenoten je passie voor sport kunt uitoefenen, lekker in beweging bent en ook nieuwe contacten en vriendschappen maakt. MHC Bemmel 800 organiseert daarom proeftrainingen zodat je kunt kennismaken met hockey. Uiteraard volgen wij alle geldende richtlijnen en zijn de trainingen corona-proof."

"Lijkt het jou leuk om bij ons aan te sluiten en kennis te maken met de hockeysport? Of hockey je al maar wil je meer weten hoe het bij MHC Bemmel 800 werkt? Meld je aan en train een keertje mee.
Er zijn nog gratis proeftrainingen gepland op 30 mei, 6 juni en 13 juni van 13:30 tot 14:30 uur. Informatie staat op www.mhcbemmel800.nl of stuur ervoor een mail naar secretariaat@mhcbemmel800.nl."

Zo sponsor je smartlappenkoor Lingewaard

SLK Lingewaard. (foto: Ivo Hilgenberg)

LINGEWAARD - Smartlappenkoor Lingewaard heeft middels deze krant laten weten dat zijn Korenfestival Bemmel Zingt op 12 juli 2020 wegens de coronacrisis is afgeblazen...


Ook hebben zde zangers al hun optredens vanaf februari moeten afzeggen. Omdat diverse kosten echter gewoon door lopen, is het logisch dat hun kas leger raakt. Gelukkig hebben zij vele trouwe sponsors (te vinden op slk-lingewaard.nl).

Sponsor Pim Scheperkamp van Jumbo Bemmel geeft hen tevens de gehele maand juni de gelegenheid om statiegeld in te zamelen. "Door jouw statiegeldbonnen te deponeren in de bus rechts naast de flesseninname in de Jumbo in Bemmel sponsor je dan smartlappenkoor Lingewaard. Samen met jou, alle andere sponsors, vrijwilligers en ondernemersvereniging Beleef Bemmel gaan zij vol goede moed op naar Bemmel Zingt op zondag 11 juli 2021. Noteer deze datum al vast in je agenda, want smartlappenkoor Lingewaard gaat er, samen met al die anderen, een geweldig feest van maken.

Blaas de wereld nieuwe moed in!

HUISSEN - Hoe het virus er precies uitziet ? Ik weet het niet, soms lijkt het wel een beetje op een paardenbloempluisje in de wind. Dus voorzichtig met alles wat er in de lucht zit! En hoe lang het
nog gaat duren ? Ik weet het niet, het antwoord daarop mijn vrind 'waait ergens in de wind'.In veel kerken wordt het komend weekend pinksteren gevierd: er waait een nieuwe wind door de wereld. De vrienden van Jezus zaten achter gesloten deuren en ramen, bleven lockdowned binnen. Toen waaide de wind nieuwe woorden naar binnen: Ga naar buiten, blaas de mensen en jezelf moed in. Probeer kleur te brengen in een wereld die grauw en grijs is. Blaas kleine pluisjes met de wind mee, steek kleine vlammetjes van hoop aan. De protestantse kerk in Huissen wil proberen om één raam helemaal vol te maken met allemaal gekleurde pluisjes van hoop. Wil jij meehelpen om er samen met elkaar één grote kleurige pinksterkaart van te maken kleur dan een vierkantje in (of meer). Als je een berichtje stuurt naar predikant@pknhuissen.nl of appt naar 06 21294143 sturen wij jou een vierkantje. Hou vol – heb het leven lief!

De Slag om Huissen, in coronatijd

Gildevlaggen Arnhemse Poort. (foto: Van Eimeren) van Eimeren

HUISSEN - Het jaarlijks spektakel, de slag om Huissen (27 juni) zou weer plaatsvinden, maar ook dit is helaas afgelast door de coronamaatregelen. Op zaterdag 27 juni het beleg en ontzet, en op 28 juni het koningschieten.


Normaal gesproken zou op 26 mei de aftrap zijn van de jaarlijkse gildefeesten. Beide gilden gaan dan naar de Arnhemse Poort, waar de vlaggenmasten staan. Dan worden de gildevlaggen, 12 stuks gehesen, als teken dat de gildefeesten binnenkort zullen plaatsvinden. De vendeliers brengen dan een vendelhulde en het gildekanon zou afgeschoten worden. Maar als zovele activiteiten zal dit ook niet doorgaan.

Wel zullen de vlaggen gehesen worden, door twee gildenbroeders. Met in achtneming van de 1,5 meter afstand. De gildevlaggen zullen blijven hangen tot na 28 juni. De vlaggen zullen laten zien, ook al kunnen we de slag om Huissen niet uitvoeren, en niet strijden om het koningschap, dat de gilden altijd zullen zijn. Hoe dan ook. Regelmatig zullen er ook gildevlaggen of Huissense vlaggen bij gildenbroeders thuis uithangen, als teken dat er een activiteit zou zijn. Geen slag op de Molenweide, geen wildeman, niet vissen in De Molenkolk en geen ontzet van Huissen. Maar het leeft bij iedere Huissenaar. Dat laten de vaandels en vlaggen wel zien. www.gildenhuissen.nl.

Online-uitzending over de energiehub Nijmegen

NIJMEGEN - In Nijmegen Noord, bij het windmolenpark, is een innovatief plan om energie uit wind en zon op te slaan en op een slimme manier naar het elektriciteitsnet te brengen. Volg donderdag 28 mei van 20.00 - 21.00 uur de online-uitzending van energiecoöperatie WPN en Burgers Geven Energie deze Energiehub. Kijkers kunnen tijdens de uitzending vragen stellen via de chat.


Waarom zouden we zo’n energiehub willen? Wat betekent het voor inwoners van de stad? Met onze gasten gaan we in op de ontwikkelingen op de energiemarkt, die op drift lijkt te zijn. Met de energiehub zijn we voorbereid op de toekomst. We kunnen dichtbij huis onze eigen energie opwekken én zelf gebruiken. Is dit de opmaat naar ons eigen, Nijmeegse energiebedrijf?

Te gast zijn Abo Rassa (energiecoöperatie WPN), Jan Willem Dingen (Hezelaer Energy) en Pim de Ridder (Wiek-II). Tom Westra (Spectral) geeft een presentatie over pilots elders in Nederland en geeft een doorkijkje hoe de Nijmeegse energiehub eruit kan zien. Gespreksleider is Ruud Schuurs.

Op de website van Burgers Geven Energie vind je een link naar de uitzending. Deelname is gratis.

Ook uw bericht in de krant?


LINGEWAARD - Stuur uw bericht in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik bovenaan eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws insturen'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst. Een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Vragen? Bel: 0481-464770

Ook uw bericht in de krant?


LINGEWAARD - Stuur uw bericht in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik bovenaan eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook graag in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws insturen'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst. Een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Vragen? Bel: 0481-464770

15 / 24

16 / 24

Kinderen bewegen op Walburgen in Gendt

Klimmen op de uitkijktoren Willy Evers

GENDT - Op een zonnige woensdagmiddag was badmeester Willy helemaal in zijn element. Een tiental kinderen uit Gendt en zelfs Huissen en Doornenburg was present voor een uurtje klimmen, klauteren en survivallen op zwembad Walburgen.


Kinderen testen de klauterbaan op het strand van Walburgen Willy Evers

De nieuwe speeltoestellen op Walburgen werden vakkundig getest door de kinderen uit groep 3, 4 of 5 en zelfs een enkele kleuter beklom de spiksplinternieuwe klauterbaan. De ervaringen van Willy uit ‘Wie is de mol’ en ‘Wipe-out’ werd met de kinderen gedeeld in verschillende opdrachten en tests. De kinderen waren unaniem enthousiast en konden zich heerlijk uitleven op de speeltoestellen, het strand en de ligweide. Na afloop werd er zelfs door enkele kinderen al gezwommen. Tegelijkertijd waren oudere kinderen of jonge jongeren volop aan het zwemmen en springen vanaf de vlotten en een clubje meiden speelde beachvolleybal. Er komt weer leven in de brouwerij in Gendt! Gendt kan bewegen en beleven op Walburgen.

Fysiotherapie M van der Ploeg komt aan huis

HUISSEN / ANGEREN - Nu de samenleving langzaam weer op gang komt wordt het buiten drukker. Durft u hierdoor niet naar één van onze praktijken te komen of bent u slecht ter been, maar heeft u wel behoefte aan fysiotherapie? Het uitstellen van een afspraak is niet bevorderlijk voor het herstel. Daarom is het mogelijk dat de behandeling bij u thuis plaatsvindt.


De fysiotherapeut kijkt samen met u naar de verschillende mogelijkheden, zodat u zo spoedig mogelijk uw dagelijkse activiteiten kan oppakken. Voor behandeling aan huis heeft u wel een verwijzing nodig van de huisarts en stellen wij u voorafgaand aan de afspraak een aantal vragen om te bepalen of een fysieke afspraak veilig en verantwoord uitgevoerd kan worden.

Uiteraard werken wij volgens de richtlijnen van het RIVM en onze beroepsgroep KNGF. Mocht het nodig zijn dan maken wij gebruik van beschermingsmaterialen voor uw en onze veiligheid.

Maak een afspraak door te bellen met ons secretariaat (026 3255272). Kijk voor meer informatie op www.fysiotherapievanderploeg.nl.

Nieuws insturen?

REGIO - Stuur uw bericht in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Vervolgens klikt u op: 'Nieuws aanleveren'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst, maar een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Vragen? Bel: 0481- 464770.

Nieuws insturen?


REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Dat kan! Stuur uw bericht in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Als er ruimte voor is zal uw bericht dan tevens geplaatst worden in de door u aangegeven regio's. Vervolgens klikt u op: 'Nieuws aanleveren'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst, maar een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Vragen? Bel: 0481-464770.

18 / 24

19 / 24

Co-Bus heeft het begrip 'Veilig' voorop staan

NIJMEGEN – Nu meer mogelijk is, kijken velen er naar uit om op vakantie te gaan in Nederland. Ook steeds meer landen denken er over om toeristisch verkeer binnen de grenzen toe te laten. Wordt de leefwereld toch weer groter voor de vakantieganger? Heleen en Arnold zwaaien de buscamperhuurders in juni uit, nu ze weer op pad mogen. Veiligheid bij reizen staat centraal deze tijd en dát kan met buscampers van Co-Bus die zelfvoorzienend zijn en waarmee je genoeg leefruimte om je heen kunt creëren.


Voor camperbezitters die hun eigen camper nu toch uit de stalling halen is veiligheid ook belangrijk voor het autodeel en zeker ook het camper (woon)deel. Als een camper wordt gestald einde van het jaar denkt men vaak bij onderhoud; dat doen we wel als we de camper weer gaan gebruiken. Realiteit is dat als de vakantiezin, zon en reizen roepen, het voorgenomen onderhoud van het camperdeel er nog wel eens bij inschiet.

- Het watergedeelte; zijn er geen lekkages, vooral na de stallingperiode.

- Werken accu’s en laadsystemen 230 / 12 volt en het zonnepaneel goed.

- Hoe is de conditie van de gasslangen en drukregelaar.

- Zijn luifel, fietsdrager, ladder of imperiaalbevestigingen nog wel stevig genoeg.

- De mankementen of het gemis van zaken die vorig jaar opgevallen waren.

Voorkomen is beter dan… Op Co-Bus.nl vindt u meer informatie. Geïnteresseerd of nog vragen, bel gerust: 06 49119396 / 06 12403209. Arnold en Heleen bespreken de mogelijkheden met u.

Postduivenseizoen voorzichtig van start

- -

DOORNENBURG - Ondanks dat we nog midden in een onzekere tijd zitten, is het duivensport seizoen 2020 met enige vertraging voorzichtig van start gegaan. Omdat het voor het welzijn van de duiven van belang is dat ze zichzelf kunnen blijven trainen en zo het oriëntatievermogen van de duiven gewaardborgd blijft. Dit alles volgens strikte richtlijnen en corona maatregelen.

Zoals de overheid heeft beslist mogen er geen officiële wedstrijden worden gehouden met 'punten' en 'kampioenschappen'. Daarom is er wekelijks alleen sprake van een overzicht van 'vluchtverloop, zodat de liefhebbers onderling wel kunnen zien hoe het met de algemene conditie van onze gevleugelde vrienden staat.

De eerste vlucht is gehouden vanuit Budel (74 km) ; ze werden gelost op zaterdag 23 mei om half 12.
Door de vrij harde wind waren de eerste in iets meer dan drie kwartier weer thuis.

Aankomstlijst EDV Doornenburg:
Nissen & Vermaas 36 mee 1, 7, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 30, 38, 39, 65, 66
P.C. Engelen 30 mee 2, 5, 44, 58, 61, 67
W. Geurtz & Zn 28 mee 3, 14, 15, 33, 34, 43, 46, 47, 48, 49, 50, 70
J. Pauwelsen 23 mee 4, 11, 17, 20
J. Buijs 36 mee 6, 31, 41, 42, 45, 52, 56, 68, 69
H. van Hal 26 mee 8, 10, 13, 16, 18, 19, 26, 37, 40, 62, 63, 64, 74.
G. Peters 16 mee 9, 12, 35, 36, 71
v. Olderen & Meuwsen 50 mee 28, 29, 32, 51, 53, 54, 55, 57, 59, 60
J.J. v.d. Scheur 8 mee 72, 73, 75

BETUWE - "Met groot verdriet en pijn in ons enthousiaste hart melden wij dat de Truckrun die door gemeente Lingewaard en Overbetuwe rijdt niet door kan gaan."


"Met de huidige coronarichtlijnen van onze regering en de maatregelen die na 1 september zullen gelden (om een 1,5 meter samenleving te handhaven) kunnen we onze doelgroep onvoldoende beschermen. Hierdoor komt er een breuk in een mooie traditie en zal voor velen zwaar vallen. Echter, de uiteindelijke gezondheid en veiligheid van de doelgroep, chauffeurs, bezoekers, onze vrijwilligers en onze dierbaren zijn het belangrijkst.

We zien iedereen graag volgend jaar in goede gezondheid om er samen weer een onvergetelijke dag van te maken!", aldus laat stichting Enjoy-Transport weten.

22 / 24

Lieve Puk, gefeliciteerd met je
9e verjaardag.
Fijne verjaardag met een dikke knuffel op afstand.
Opa, Oma,
Annabel, Jasper, Saar en Juul.
Xxx.

Luuk , he he eindelijk 18 jaar
Gefeliciteerd met je verjaardag
Veel veilige kilometers.
Opa, oma en Corine

Lieve Remco en Patricia,

Vrijdag 29 mei alweer 5 jaar getrouwd!

Gefeliciteerd en een dikke knuffel van papa (Jo), mama (Wilma), Gerrit, Susan, Lynn en Zoë.

Foto: Marcel Brienne

Na 47 jaren werken, echt waar,
is het voor Herman klaar.
Alle dagen vrij en als kers op de taart,
hopelijk weer op reis naar een nieuwe staat.

Lieve Tygo,
We vieren je verjaardag nog even
zonder visite, maar op 28 mei mag jij 11 kaarsjes uitblazen!
Papa, Mama, Zoë
(en een pootje van Danko)

Op 31 mei wordt Nine 15 jaar.
Van harte gefeliciteerd lieve schat.
Van oma Loes en opa Jan.
xxx

Deze jonge Automonteur
Fabio Jansen, is alweer 5 Jaar
geleden wordt 27 Mei 19 Jaar.

Gefeliciteerd en een dikke knuffel van Oma.

Onze Millie is geslaagd!
Hij heeft zijn Havo diploma in
the pocket.
Super trots zijn we op hem!
Mama en GJ

Deze lenige boomklimmer en onze
oudste kleinzoon werd op 22 mei
8 jaar .
Hartelijk gefeliciteerd Siem en een leuk nieuw jaar.

Liefs van Oma Jenny en Opa Joost

Gefeliciteerd met jullie
50-jarige huwelijk!
Liefs,
Karin, Marco, Mick, Kiki en Roza
Mirjam, Harold, Pepijn en Floor

SARA
HIEP HOERA
Miranda 50 jaar!
Gefeliciteerd met je 50e verjaardag.
Liefs Pa, Ma en Esmée

Ize alweer 9 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama, Lune
en de gehele Familie.

Prinses Juul,
gefeliciteerd met je 3e verjaardag.
Kus van opa Peter en oma Diana

Opa Chris 75 jaar!
Hieperdepiep hoera!
Gefeliciteerd van
Lars en Lara
Lize en Joes

Lucas 6 jaar
Gefeliciteerd met je verjaardag
Oma, Opa, Milan en een pootje
van Luna

2 Juni wordt deze prinses 40 jaar
Van Harte proficiat
pappa en mamma