GN Lingewaard

14 juni 2017

GN Lingewaard 14 juni 2017


Reünie sportvereniging Hulhuizen

HULHUIZEN - Op zaterdag 1 juli bestaat speeltuinvereniging Hulhuizen 50 jaar. Op dat moment bestaat de sportvereniging Hulhuizen 45 jaar en gezamenlijk vieren zij dit jubileum met een feestelijke middag in Hulhuizen en nodigen hierbij leden en oud-leden uit.

Het voetbal in Hulhuizen bestaat alleen nog in een recreatieve vorm en niet meer in competitie verband via de KNVB. Ruim 32 jaar was dit wel het geval en hebben vele dames en heren teams de groen / witte kleuren van SV Hulhuizen verdedigd. Regelmatig was er een klein succesje maar plezier en betrokkenheid voerde de boven toon. De voorheen actieve leden zijn uitgewaaierd en hebben inmiddels een respectabele leeftijd met kinderen en kleinkinderen en zien we voor een deel weer terug in de speeltuin.

"Regelmatig komen wij oud-leden tegen die ons herinneren aan deze tijd. Het zou dan ook fantastisch zijn om bij deze gelegenheid vele van u te mogen ontmoeten. Zie het als een reünie, een informeel samen zijn in de speeltuin met partner, kinderen en kleinkinderen onder het genot van een drankje, muziek, kinderactiviteiten en een fototentoonstelling.

Aangezien wij niet meer over de actuele adressen van de leden beschikken doen wij hierbij een oproep om leden en oud-leden hierbij te betrekken. Enkele leden benaderen wij persoonlijk met het verzoek dit verder uit te dragen zodat dit wijd en zijd bekend is.

Om enig inzicht te krijgen in de deelname zou het fijn zijn als jullie dit voor 22 juni per mail stichting@hulhuizen.nl even laten weten. Verspreiding van deze uitnodiging via ieders persoonlijke Facebook stellen wij zeer op prijs. Jullie medewerking is belangrijk voor het doen slagen van deze reünie. De opening staat gepland op 1 juli om 15.00 uur. Het zou mooi zijn vele van jullie bij dit jubileum weer een keer te ontmoeten", aldus Jan Huisman en Bas Vermaas (Organisatie Reünie).

Niet zo maar een kampioenschap!

BEMMEL - Lekdetec.nl/Batouwe werd op 5 juni in sportcentrum De Schaapskooi landskampioen.

In de 'best of seven'-serie werd Grasshoppers uit Katwijk na een 1-3 achterstand met 4-3 verslagen. Net als in 2015 een waar huzarenstukje! Een fantastisch basketballseizoen werd bekroond.

Rommelmarkt bij Cantilene Haalderen

HAALDEREN - Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen houdt op zaterdag 24 juni een gezellige rommelmarkt in dorpshuis De Tichel in Haalderen.

Tussen 11.00 en 16.00 uur staan in De Tichel de ‘rommeltafels’ ingericht met allerlei zolderopruimingsspullen van de leden van het koor. Er zal van alles te koop zijn: speelgoed, boeken, kleine huishoudelijke artikelen en nog veel meer!
De bezoeker vindt echter niet alleen de zolderopruimingsspullen maar er is ook lekkere appeltaart en ander lekkers gebakken en gekookt! Tegen een schappelijk prijsje kan een ieder deze heerlijke lekkernijen komen proeven! Loop gerust eens binnen en kom gezellig snuffelen in van alles en nog wat dat wordt aangeboden! Op zoek naar dat ene speciale kopje, dat prachtige oude boek of dat bijzondere fotolijstje? Wie weet vind je het op zaterdag 24 juni in De Tichel in Haalderen!

Vaderdag-excursies

BEMMEL - Zondag 18 juni verzorgt Lingewaard Natuurlijk twee zomerwandelingen door de Bemmelse polder. Omdat de Stichting op die dag het vijfjarig bestaan viert van De Veldschuur zijn de wandelingen gratis.

Op vaderdag lijkt de natuur het al weer rustiger aan te doen. Alles staat strak in het groen. Maar schijn bedriegt. Overal zien we pas uitgevlogen jonge vogels die oefenen met het vangen van insecten. Hun vaders zingen ondertussen het hoogste lied om te laten horen wie hier de baas is. In de nesten liggen vaak al de eieren voor een tweede ronde. Ondertussen maken ze ook gebruik van de lange warme dagen, om zich al vast op te vetten voor de najaarstrek. Goed kijken en luisteren is belangrijk, want veel speelt zich af verborgen in het bladerdek.

Er zijn zondag 18 juni twee zomerwandelingen door de Bemmelse polder op het thema: Zomerverschijnselen. Voor de eerste groep wandelaars staat om 14.00 uur thee of koffie klaar in De Veldschuur aan de Sportlaan 1m in Bemmel. Daarna vertrekken natuurgids en wandelaars voor een wandeling van ongeveer 2,5 uur door de polder. Voor de tweede groep is de ontvangst om 16.00 uur en het vertrek om 16.30 uur.

Tip: laarzen aan en verrekijker mee. Deze wandeling is geschikt voor het hele gezin. Nadere informatie bij: Gijsbert Peelen 06 10864179.

Flexkwaliteit maakt zich sterk voor waterveld MHCB800

BEMMEL - Het beste uit jezelf halen. Dat is wat MHCB800 doet. Het beste uit mensen en organisaties halen. Dat is de kracht van Flexkwaliteit.

Volgens Dennis Pouwels, directeur Flexkwaliteit werken de adviseurs van Flexkwaliteit dagelijks voor en met overheid en non-profitorganisaties aan een sterkere samenleving. "We adviseren over zaken die spelen binnen het brede sociale domein, waaronder sport-, accommodatie- en jeugdbeleid en zien hoe belangrijk het is dat dorpen en wijken beschikken over goede sport- en welzijnsaccommodaties waar mensen met plezier hun sport en vrije tijdsactiviteiten kunnen uitoefenen.

MHCB800 staat dichtbij. Als ouder van twee hockeyende zoons zie ik de kracht van het spelplezier en de ontwikkeling die de spelers in de loop der jaren doormaken. Als vrijwilliger heb ik op meerdere niveaus binnen de club mijn steentje bijgedragen en nu investeren we mee in de doorontwikkeling van de accommodatie. In vogelvlucht zijn dit de bouwstenen die een gezonde vereniging nodig heeft: leden die met veel plezier en inzet hun sport uitoefenen; vrijwilligers die zich op welke manier dan ook inzetten voor hún club en organisaties die een financiële bijdrage leveren.

Want inzet doet veel, maar je hebt ook beste randvoorwaarden nodig om te kunnen scoren! In het geval van de hockeyclub is dat een waterveld om het beste uit spelers te halen en klaar te zijn voor de toekomst. Die toekomst maken we samen. Voor de (jongste) jeugd, junioren en senioren ligt er vanaf komend seizoen een mooie nieuwe uitdaging: het beste uit het waterveld halen!

Wij ondersteunen deze uitdaging graag!"

Diner bij Hof van Breunissen

GENDT - Op donderdag 22 juni is er vanaf 18.00 uur in het restaurant Hof van Breunissen van de RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een diner dat in het teken staat van het Gendtse kersenfeest.        

Wat is er mooier dan op een zomerse avond aan het begin van de traditionele Gendtse Kersenfeest aan te schuiven in ons restaurant en verwend te worden met een heerlijk diner? "We starten met een romige courgette-basilicumsoep als voorgerecht. Vervolgens krijgt u het hoofdgerecht: varkenshaas met Kriekenbier. We combineren dit met een bolletje saffraanrisotto, broccoli met amandelen, rauwkostsalade en gebakken aardappelrozetjes. Als dessert serveren wij huisgemaakte kersen-kwarktaart met ijs en slagroom. De avond wordt afgesloten met koffie of thee. Dit menu kost, exclusief de drankjes, 16,95 euro per persoon.

Opgeven hiervoor kan tot maandag 19 juni bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook: 0481 421338 (vragen naar het restaurant).

Gij zult u een beeld maken...

HUISSEN - De verrassende gedachte overvalt me in de basiliek van Vezelay. Anders dan ik geleerd heb. Een beeld maken? Natuurlijk maak je beelden! En dan niet alleen maar zoals in de rijk versierde kathedralen en kerken.

Waar de verhalen prachtig verbeeld worden in glas-in-lood, in gesneden beelden. Die staan stil, verstard. Dat is anders dan het leven, de schepping. Die gaat uit van een steeds voortgaande verandering. Van de hele aarde. Van ieder individueel mens. En wie daaraan twijfelt? Kijk maar eens in de spiegel. Hou er een foto naast van enkele jaren geleden. En stel vast of er iets veranderd is....

Mijn ouders worstelden destijds met de vraag of ze tv mochten kijken. Maar wat is het mooi als we beelden binnen onze vieringen inpassen. Om naast het oor en onze stem, vooral ook onze ogen meer recht te doen... Wij zijn geschapen naar 'Gods' beeld. We mogen weten dat we zelf een beeld zijn! En geroepen tot Leven. Zo maken wij voortdurend een beeld. Ons eigen persoonlijke. Door er te zijn. Het leven te vieren. Ondersteund met muziek, drama, film, internet, televisie, facebook en Twitter. Met alles wat is en komt. Ook in onze kerk. Dus Leef! En gebruik er alle middelen voor het overbrengen van het goede nieuws... (Ad Huson)

De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 18 juni met ds. Van Ool, Tynaarlo.

Prins Bernhard Cultuur Fonds Gelderland

LINGEWAARD - Bij de subsidietoekenning van juni (2e kwartaal), waarbij door het Prins Bernhard Cultuur Fonds Gelderland ruim een kwart miljoen euro aan subsidies werd verstrekt, bleef de gemeente Lingewaard niet buiten de prijzen. Vier organisaties zagen hun aanvragen beloond voor een totaal van 16.500 euro.

Het betreft: De sociëteit Het Manneneiland in Bemmel die door Teejaater Pan in de Theaterkerk een toneelstuk opvoert over de geschiedenis van Het Manneneiland, kreeg voor dit project 3000 euro; Mea Vota in Huissen heeft voor haar Tuinbouwmuseum De Hofstééj ten behoeve van de renovatie van een van de druivenkassen, nodig voor de uitbreiding van het educatieve museum, een bijdrage van 3000 euro ontvangen; Stichting Drie Oever Festival in Gendt (muziek in diverse genres) kreeg voor een festival (15-17 september) in de Gelderse Poort 10.000 euro toegekend. Het verbinden van de dorpskernen op de oevers rond de Rijnsplitsing sprak erg aan, terwijl ook aandacht voor de tijdelijke vluchtelingen-muziekgroep als sterk verbindend werd gezien. De Stichting Streekmuseum Lingewaard start op 6 juli, met de uitgave van een boekwerkje over 't Huis te Bemmel, een serie over Lingewaardse kastelen en buitenhuizen. Voor dit initiatief werd een garantiesubsidie van 500 euro toegekend.

Het lijkt erop dat de culturele instelingen in Lingewaard de weg naar het Cultuurfonds in Arnhem hebben ontdekt. Het Prins Bernhard Cultuur Fonds (in de volksmond ook wel Anjerfonds genoemd) streeft ernaar om de diverse cultuurfondsen met elkaar te verbinden om een meer integrale ondersteuning van de cultuur te bewerkstelligen. Dit heeft er al toe geleid dat het Drie Over Festival te Gendt van het Gelders Waterschapsfonds –ongevraagd- een deelsubsidie van 2000 euro heeft ontvangen. Zie voor verdere info: www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/gelderland.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 18 juni vindt er een kerkdienst plaats in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Na afloop van de viering, om 11 uur, zal de zomerexpositie in de protestantse kerk van Gendt geopend worden. Allen welkom!

Tienerdisco Neon Beach Party op De Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 17 juni is het tienerdisco. Alle 9 -13 jarigen zijn welkom op deze extra feestelijke disco die dit keer wordt gehouden in de grote zaal bij De Kuul/De Brink. Trek lekker zomerse kleding aan, hoe feller hoe beter, want het thema van dit jaar is 'Neon Beach Party'.

DJ Nick en DJ Roy zullen samen met ons team vrijwilligers er die avond een onvergetelijke tienerdisco van maken. De grote zaal van De Kuul zal worden omgetoverd tot discoruimte en zal geheel versierd zijn in ‘Neon Beach’-sfeer. Natuurlijk zullen er op deze avond nieuwe foto’s gemaakt worden voor op de website en facebookpagina van wijkvereniging De Zilverkamp, zodat iedereen nog even terug kan kijken!

Het bestuur van de wijkvereniging heeft ook nog een heel bijzondere verrassing voor alle discogangers, maar dat houdt het nog even geheim. De disco begint om 19.15 uur en duurt tot 21.45 uur. Meer informatie over deze speciale tienerdisco staat op www.zilverkamp.nl of op facebook: Tienerdisco-de-zilverkamp. Nog vragen? Mail dan naar info@zilverkamp.nl.

Met z'n allen 'De lucht in' op Marang Angeren

ANGEREN - Op basisschool Marang in Angeren hebben de kinderen van groep 1 en 2 hun IPC-project "'de lucht in' spectaculair afgesloten bij een écht zweefvliegtuig in de weilanden van Angeren!

In de afgelopen vijf weken hadden de kinderen al van alles geleerd, geknutseld, getekend, ontdekt, gemeten en geschreven over vliegen, vliegtuigen, de ruimte, insecten en nog veel meer. "Voor de opening van het project kregen alle kinderen bellenblaas en hebben we wel 100.000 bellen de lucht in geblazen! Er zijn ook een echte piloot en een stewardess op bezoek geweest die veel hebben laten zien en verteld. We hebben bijvoorbeeld leuke proefjes gedaan: hoe kan een vliegtuig vliegen. Bij de afsluiting gingen we kijken hoe een zweefvliegtuig eruit ziet en hoe het werkt om de lucht in te komen. We wisten al dat een zweefvliegtuig zweeft. Maar aan het eind van de uitleg moesten we wel een stapje achteruit. Want een zweefvliegtuig heeft ook een kleine motor mét propeller!"

Alle kinderen mochten echt in het vliegtuig zitten met veiligheidshelm of piloten pet op.

Fietsen met de KBO Huissen

HUISSEN - Fietsen is misschien wel een van de gezondste manieren van bewegen. Hoe fijn is het om met een groep door onze mooie omgeving te fietsen en dingen te zien waarvan je tot voor kort het bestaan niet wist.

Het fietsen gebeurt in een groep van mensen die het leuk vinden om te fietsen daarom is de snelheid ook zo dat je rond kunt kijken. Men kan op verschillende soorten van fietsen meerijden, een gewone, met trapondersteuning of een elektrische fiets. De groep bepaalt de snelheid. Onderweg is er op een mooie plek gelegenheid voor een kopje koffie en iets lekkers.

Gestart word telkens vanaf de Zandse kerk in de Van Wijkstraat in Huissen. De eerste fietstocht is op dinsdag 20 juni en vertrokken wordt om 13.00 uur.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: Dinsdag 20 juni van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis, Angeren (Emmastraat 23).

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 17 juni

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor InVoice

Zondag 18 juni

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, C. Crolla, G. Braks, H. Rolfes en I. van Cuijk, Gemengdkoor De Levensbron, Huissense Umdracht

Woensdag 21 juni

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 24 juni

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 25 juni

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, A. Hulleman, Exotherm

10.00 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters en I. van Cuijk, Gemengdkoor De Levensbron, Angerense Umdracht.

10.00 uur: H. Martinus Gendt, woord- en communieviering, C. Driessen, Remember, Kersenfeest

Woensdag 28 juni

09.30 uur: H. Martinus Gendt, eucharistieviering, G. Peters

Ook onderhoud aan torenuurwerk is voor de Theaterkerk

De gemeente is geen eigenaar van het uurwerk en de klokken. Dit in tegenstelling tot de Stadskerk in Huissen waar de herstelkosten wel voor rekening van Lingewaard zijn. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Stichting Theaterkerk Bemmel heeft bij de gemeente tevergeefs een aanvraag gedaan voor een eenmalige investeringssubsidie voor de herstelkosten van het torenuurwerk en de kerkklokken in de toren van de Theaterkerk. Met dit besluit heeft het college duidelijk onderstreept dat de gemeente zich niet verantwoordelijk voelt voor herstel- en onderhoudskosten van de voormalige Donatuskerk in Bemmel, maar dat die vallen onder de exploitatiekosten van de Theaterkerk.

De herstelkosten waren bijna 16.000 euro. De werkzaamheden zijn al uitgevoerd. In 2015 heeft de gemeente wel een eenmalige investeringssubsidie verstrekt. De 7.500 euro was toen bedoeld voor de verbouwing van de kerk, voornamelijk voor de theaterinrichting. Bouwkosten ja, herstelkosten nee, zeggen de beleidsregels in de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard.

Bestuurslid Henk de Ruijter van stichting Theaterkerk Bemmel heeft voorafgaand aan de aanvraag met ambtenaren verschillende gesprekken gevoerd. “Hierbij zijn mogelijk verschillende opties genoemd en zijn er misschien verwachtingen geschept”, zo verklaart het college in het voorstel. De Ruijter bevestigt dat. Voor hem een reden om het ‘kansje’, hoe klein ook, toch met beide handen aan te grijpen om de subsidie aan te vragen. Het was het proberen waard en zo zwaar tilt de stichting niet aan de afwijzing, zo laat Henk de Ruijter merken. Hij heeft geen informatie hoe lang het duurt voordat het uurwerk weer toe is aan een volgend onderhoud.

Dorpsplan Haalderen een stap dichterbij

HAALDEREN - Donderdagavond 8 juni werd er in dorpshuis De Tichel in Haalderen een klankbordbijeenkomst gehouden door de werkgroep Haalderen Leeft! Deze werkgroep houdt zich bezig met de ontwikkeling van het dorpsplan voor Haalderen.

In de laatste maanden is er veel werk verricht en heeft men een Speerpuntennotitie opgesteld voor de thema ’s 'Verkeer en veiligheid', 'Woonomgeving', 'Natuur en recreatie', 'Sociaal leven en verenigingen' en 'Voorzieningen voor jong en oud'. Voor deze bijeenkomst werden deskundigen en vrijwilligers van diverse organisaties en verenigingen uitgenodigd. In groepjes werden de speerpunten per thema besproken en leverde dit een aantal bruikbare adviezen, tips en knelpunten op. Deze zijn door de werkgroep verzameld en zullen worden meegenomen in de definitieve versie van het dorpsplan, dat in het najaar aan de inwoners van Haalderen en de Gemeente Lingewaard zal worden aangeboden.

Kampioenen Parencompetitie Bridgeclub 3 Sans-Atout

HERVELD – 1 juni donderdagavond 23.00 uur, het is zo ver. Na 5 perioden van ieder 5 zittingen zijn de clubkampioenen en lijnkampioenen parencompetitie 2016-2017 bekend. Het adagium van de leden is: bridgen bij 3 Sans-Atout is ontspanning door inspanning. En als die inspanning tot steeds betere resultaten leidt en een kampioenschap begint te lonken, worden de scores steeds belangrijker.

Dit laatste geldt zeker ook voor de paren die op degraderen staan en blijven hopen om – weliswaar met de hakken over de sloot – hun plaats te behouden. Zoals elke donderdagavond wordt – nu alleen met nog meer spanning - gezamenlijk gewacht op uitslag.
Uitslag 5e periode parencompetitie: 1e Wouter Toxopeus-Henk Wijers 58,41%, 2e Riek en Eef Broenland 55,20%, 3e Remie Vermeulen-Ton le Conge 54,27%. B-lijn: 1e Bep en Cor Kalkhoven 55,18%, 2e Els en Con Lammerts 52,76%, 3eThea en Joop v. Ooijen 52,43% C-lijn: 1e Anja Lieuwma-Karin Hermsen 55,66%, 2e Agnes v. Deijzen-Thea Bussman 55,63% 3e Hanny en Frans Huijsmans 52,24% D-lijn: 1e Kees v. Dijk-Wim v. Workum 62,27%, 2e Magda de Jong-Carl Luijendijk5 5,98% 3e Corine vd Pol-Ans Vens 55,39%.

Kampioen in de A-lijn en clubkampioen 2016-2017 het paar: Wouter Toxopeus-Henk Wijers, B-Lijnkampioen: Remie Vermeulen-Ton le Conge, C-Lijnkampioen: Corrie Speijers-Johan Frentz, D-Lijnkampioen: Corine vd Pol-Ans Veens. Met nog 4 donderdagen de Topintegraalcompetitie en op 1 juli de huisaanhuisdrive start op 6 juli de zomercompetitie waar ook niet-leden welkom zijn.
Belangstellend? Ga naar:www.nbbclubsites.nl/club/7064.

Nog effe en geen vijftien km meer naar school lopen!

LINGEWAARD - "Nog effe en dan... Niet meer dagelijks 15 kilometer lopen om naar je middelbare school te gaan. Als het meezit, kunnen vanaf juli de scholieren naar hun eigen Nakwa Secundary School in Babati, Tanzania. Hun ouders hebben er het afgelopen jaar geld voor bijeengebracht en zelf de eerste drie leslokalen gebouwd. Maar dan 'draait' nog geen school!"

"Om door de overheid betaald onderwijs te krijgen, moet aan nog twee voorwaarden worden voldaan. Bij de school moeten een teachershouse en toiletgroep zijn. Aan beide voorwaarden wordt inmiddels hard gewerkt. De toiletgroep staat, het teachershouse is bijna klaar.

Dit is mogelijk geworden dankzij geldelijke bijdragen van de Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard (SOL) en twee Lingewaardse sponsoren: Stichting MiCorazon en Rotary Arnhem-Huissen. Schoolmeubelen staan al in de lokalen, de headmaster is al aangesteld. Dankzij een gift van de stichting Wereldwinkel Lingewaard, kunnen ook arme leerlingen in het verplichte schooluniform, meedoen. Daarmee krijgen ook zij een betere kans.

Nakwa Secundary School is het 2e project van de SOL in het kader van Empowerment Babati. Ons eerste project was SD Bricks; een eenvoudige, kleinschalige steenfabriek die betaalbare bakstenen levert aan minderbedeelden.

Lingewaarders, dat is toch geweldig! Zo helpen wij mee aan een kansrijke toekomst en beter bestaan in Babati. Wilt u uw steentje bijdragen aan deze startende school? Meldt u dan als Sol vrijwilliger of geef een gift. (www.SOL-Lingewaard.nl.)"

Namens het SOL-bestuur: Leen Capel.

Meiden Abacus naar Zeist

HUISSEN - Zaterdag 3 juni was een gedenkwaardige dag voor de Abacusschool uit Huissen. Het meidenteam heeft zich geplaatst bij de beste zes scholen van Nederland.

Om deze prestatie te bereiken hebben ze 1100 scholen achter zich gelaten. De weg naar Zeist begon 12 april in Gendt, daar werden ze eerste, 10 mei in Nijmegen ook daar werden ze eerste, 24 mei in Aalten werden ze door strafschoppen tweede, en 3 juni werden de meiden eerste bij de districtfinale regio oost in Lichtenvoorde.

Deze unieke prestatie is in de geschiedenis nog nooit behaald door de school, en met recht dat juf Erna erg trots is op haar meiden, daar bij sluiten de meeste meiden hun basisschool periode af, en geven de school en de juf een sportief afscheidscadeau.

21 juni worden de voetbalmeiden en supporters opgehaald met een tourincar, geregeld door de KNVB en afgereisd naar voetbalcentrum in Zeist. Daar gaan daar ze hun best doen om kampioen van Nederland te worden. "Alle supporters, leerkrachten, coaches, bedankt voor deze onvergetelijke periode. En meiden... top gedaan!"

Mantelzorgcafé in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Zorg je dagelijks voor je partner, ouder, kind, familielid, buurvrouw, vriend of vriendin? Dan ben je mantelzorger. Woon je in Lingewaard, dan ben je welkom in het Mantelzorgcafé!

Op 21 juni ga je samen met andere mantelzorgers een High Tea voorbereiden om er vervolgens met elkaar van te genieten. Enthousiaste vrijwilligers, die zelf ervaring hebben met het geven van mantelzorg, begeleiden deze middag. Behalve een gezellige ontspannen middag is er ruimte om ervaringen te delen. Dit kan als heel steunend ervaren worden. Misschien herken je wel zaken waar anderen ook tegenaan lopen. Of hoor je praktische tips en oplossingen die jou ook tot steun kunnen zijn. Het café is van 14.00 tot 16.00 uur in het Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1, Huissen. De kosten zijn 2,00 euro.

Inlichtingen en opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of mail: meldpunt@swlingewaard.nl of via Anske van Spanje (vrijwillig coördinator): 026 3254569.

Van Olderen & Meuwsen wint

DOORNENBURG - Op 03 juni stond de tweede midfondvlucht van 2017 op het programma en wel vanuit Chalons & Champagne (345 km) hieraan deden 117 duiven mee van tien liefhebbers die werden gelost om 12.00 uur.Van Olderen & Meuwsen 22 mee 11 pr. 1, 2, 4, 5, 10, 15, 16, 23, 24, 27, 28
W. Geurtz & Zn 10 mee 3 pr. 3, 14, 20
Nissen & Vermaas 28 mee 10 pr. 6, 7, 8, 11, 12, 18, 19, 22, 25, 30
P. C Engelen 10 mee 3 pr. 9, 17, 29
A.A. Engelen 3 mee 1 pr. 13
G. Peters 9 mee 1 pr. 21
J. Buys 15 mee 1 pr. 26

Uitslag verloting Lentefeest KBO Huissen

HUISSEN - Trekkingsuitslag verloting Lente feest 28 april (onder voorbehoud van zet en/of drukfouten):

1e prijs 100,00 euro is gevallen op lotnummer 982

2e prijs 50,00 euro is gevallen op lotnummer 045

Prijzen van 10,00 euro zijn gevallen op de lotnummers:

092, 209, 507, 510, 604, 678, 736, 948, 951en 990

Prijswinnaars kunnen contact opnemen voor het innen van hun prijs met Paul Aaldering, telefoon 06 46189059.

De duiven vlogen weer...

DOORNENBURG - Nissen & Vermaas en Van Olderen & Meuwsen winnen in de EDV Doornenburg.

Op zaterdag 10 juni stonden twee verschillende vluchten op het programma de derde midfondvlucht vanuit Epernay (348 km) en Chateaudun (535 km) de tweede dagfondvlucht. De eerste vlucht was die vanuit Epernay deze werden gelost om hieraan deden 103 duiven van 10 liefhebbers deze werden gelost om 7.15 uur.

Nissen & Vermaas 24 mee 12 pr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 15, 16, 17, 19
v. Olderen & Meuwsen 13 mee 5 pr. 7, 8, 12, 14, 20
J. v.d. Scheur 8 mee 1 pr. 9
W. Geurtz & Zn 10 mee 3 pr. 13, 24, 26
G. Peters 9 mee 1 pr. 18
J. Buys 18 mee 3 pr. 21, 22, 23
W. Tijssen 5 mee 1 pr. 25

De tweede vlucht van de dag vanuit Chateaudun werd wederom om 7.15 uur gelost hieraan deden 64 duiven van zeven liefhebbers.

Van Olderen & Meuwsen 21 mee 4 pr. 1, 2, 6, 9
J. Buys 13 mee 3 pr. 3, 11, 12
A.A. Engelen 3 mee 2 pr. 4, 16
Nissen & Vermaas 10 mee 3 pr. 5, 7, 13
W. Geurtz & Zn 9 mee 3 pr. 8, 10, 14
P. C. Engelen 7 mee 1 pr.

Column

Democratie

Afgelopen week vond een openbare vergadering plaats van de kinderraad. Op de agenda aanpassing speeltoestellen en realisatie Pannaveldje in Huissen. Ik was door Lingewaard uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Helaas moest deze opa het kinderfeestje voorbij laten gaan. Lingewaard had me wel nieuwsgierig gemaakt. Doel van de kinderraad is om kinderen kennis te laten maken met democratie, politiek en de werking van de gemeente, zo meldt de uitnodiging.

Democratie, fijn om in zo'n democratisch land te mogen wonen. Vluchtelingen staan te trappelen om in ons vrije land te mogen wonen. Democratie, een staatsvorm waarbij het volk wordt geregeerd door gekozen vertegenwoordigers. Democratie is volgens Lingewaard ook een kinderraad dat onder toeziend oog van burgermoeder Schuurmans als kinderraad een besluit neemt. Voor een speeltuin aan de Holthuizerdreef met veel ruimte tussen de speeltoestellen om op te klimmen, wippen en draaien, zo meldt dagblad De Gelderlander. Strakke vergadering en mooie besluiten, zo meldt om onduidelijke reden wethouder Theo Janssen op twitter. De volgende tweet was van de raadsgriffie. 'Vanavond politieke avond met debatten over onderwerpen waar raad volgende week over besluit. Ook vereniging dorpsbelang Ressen spreekt in.'

Democratie. Het Ressense volk is pis- en pisnijdig op het college en went zich tot hun gekozen volksvertegenwoordigers. Inzet de gewraakte ontsluiting van Nijmegen Noord via Ressen. Het college heeft ook goede plannen. Kruising De Valom in Huissen wordt aangepakt. Wijkplatforms ervaren de kruising als onveilig. College, politie en de verkeersdeskundige erkennen de noodzaak voor aanpassing. Behalve verkeersveiligheid speelt doorstroming van het verkeer een grote rol, zeggen deskundigen. Er ligt daarom een schetsontwerp. Oeps, platformbetweters uit Huissen en zelfs uit Angeren hebben werkplannen ingediend om ook de kruising aan te passen. Het college zegt ze serieus te nemen door ze bij de verdere voorbereiding te betrekken.

Democratie. Lingewaard wordt bestuurd door een kindercollege. Platforms krijgen hun kruising met veel ruimte om te fietsen, tollen, wippen en draaien, zo mag De Gelderlander melden.
Sjaak

Weer veilig zwemmen in zwembad Walburgen Gendt

GENDT - Nadat er onlangs blauwalg werd geconstateerd in natuurzwembad Walburgen in Gendt, kan het bestuur nu melden dat op vrijdagmiddag 9 juni het zwemwater door de Provincie weer veilig is verklaard om in te zwemmen.

Meer informatie staat op het informatiebord bij de ingang van het natuurzwembad aan de Nijmeegsestraat (bij sportpark Walburgen). "Wees welkom en geniet van strand en waterpret midden in de natuur!" (www.zwembadplaats.nl)

Turnsters SGS Lingewaard kijken met trots terug op de NK-finale

TURNEN - Op zaterdag 20 en zondag 21 mei streden de beste 36 turnsters in de categorie junioren om een podiumplek tijdens de NK meerkamp- en de toestelfinale. Kiki Schouten en Eva Wiecherink begonnen zaterdag eerst met de meerkampfinale.

Kiki en Eva turnden een goede wedstrijd en lieten mooie elementen zien. Eva en Kiki eindigden op een respectievelijke 19e en 24ste plaats. Vervolgens mochten op zondag de negen beste turnsters van Nederland van elk onderdeel hun turnkunsten laten zien tijdens de NK toestelfinales. Eva had zich geplaatst voor het onderdeel balk en Kiki voor het onderdeel sprong.
Eva turnde een uitstekende balkoefening maar viel helaas na de salto van de balk. Dat was wel jammer maar wel super goed geturnd. Goed voor een 5e plaats. Daarna ging Kiki van start bij sprong. Kiki turnde voor het eerst een nieuw element: overslag salto met een moeilijkheidsgraad van 4.4. Jeetje, wat liet ze een mooie sprong laten zien. Tijdens een finale voor het eerst zo'n moeilijk nieuw element turnen is echt het toppunt van lef.

Op 8 juli sluit SGS Lingewaard het turnseizoen af met de Lingewaard Open in sporthal Valkenhuizen in Arnhem. Daarna gaan de turnsters lekker genieten van hun welverdiende vakantie.

Damvereniging VBI naar finale KNDB-beker

Het Huissense team: Fred de Koning, Geert van Aalten, Jos Stokkel en Johan Krajenbrink

HUISSEN - ’t Koelhuis in Huissen was op 3 juni de locatie waar de tweede ronde in de competitie om de KNDB-beker werd gehouden. Er speelden zestien teams in vier groepen voor acht plaatsen in de finaleronde die op 17 juni eveneens in ’t Koelhuis plaats vindt.

Damvereniging VBI had zich na groepswinst in de eerste ronde geplaatst en was ingedeeld met CTD Arnhem, ADG Amersfoort en Harderwijk. Amersfoort was de eerste tegenstander. Jos Stokkel tekende als eerste remise aan. Daarna volgden winstpartijen van Geert van Aalten en Fred de Koning. Johan Krajenbrink sloot af met remise, zodat de eindstand werd bepaald op 6-2 voor de Huissenaren. In de tweede ronde was Harderwijk de tegenstander. Johan Krajenbrink startte met winst, gevolgd door Geert van Aalten, Jos Stokkel en Fred de Koning die met remises de eindstand op 5-3 brachten. De laatste wedstrijd ging tegen CTD Arnhem. Geert van Aalten zette als eerste resultaat een winstpartij neer. Daarna volgden remises van Fred de Koning, Jos Stokkel en Johan Krajenbrink, zodat ook hier de eindstand van 5-3 uit de bus kwam.

Daarmee werd Damvereniging VBI groepswinnaar. Dat leverde een plaats in de finaleronde op en daarnaast een plaatsing voor de bekerwedstrijden in 2018. In de finaleronde op 17 juni is Van Stigt Thans uit Schiedam de eerste tegenstander. Dat wordt een spannende wedstrijd tegen een sterke ploeg.

Foto: Het Huissense team: Fred de Koning, Geert van Aalten, Jos Stokkel en Johan Krajenbrink

Vierde editie Internationaal Kapellenfestival Bemmel

BEMMEL – Op zondag 16 juli zal de vierde editie van het Internationaal Kapellenfestival Bemmel plaatsvinden. Dit jaar op het vernieuwde marktplein in Bemmel. Naast gezelschappen uit Nederland treden dit jaar ook een kapel uit België én een orkest uit Zwitserland op. Ook een pas opgericht Böhmisch gezelschap beleeft dit jaar haar première in Bemmel.

Op twee podia zullen dit jaar optreden: Blaaskapel de Pompzwengels uit Geffen, Harmoniemusik Kriens (CH), De Stabroekse Muzikanten (BE) en de pas opgerichte kapel Liemers Böhmische. Organiserende partij Egerländerkapel De Leemkuulers zal ook een optreden geven.

Naast de muziek op het Marktplein zal de Loostraat gevuld zijn met diverse braderiekramen. Lokale en nationale ondernemers hebben een plekje gehuurd en zullen leuke producten hebben om te verkopen. Om de kinderen te vermaken zijn er diverse attracties.

Al met al belooft het een groot feest te worden, zo'n veertig vrijwilligers staan op de dag zelf klaar om het festival in goede banen te laten lopen. Voorzitter Leonie Masselink van organiserende partij De Leemkuulers: "We zijn vooral blij met de samenwerking met Brasserie Bloem, die met haar missie een goede bijdrage kan leveren aan het festival. De missie van Brasserie Bloem is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden, waar ze zich kunnen ontplooien en kunnen groeien in hun werk."

Het Internationaal Kapellenfestival Bemmel wordt een groots feest, en iedereen is welkom op zondag 16 juli 12.00 uur. Meer informatie staat op www.ikfb.nl.

Midzomernachtconcert

Foto: Het Nieuw Betuws Kamerkoor

BEMMEL - Op 23 juni viert Het Nieuw Betuws Kamerkoor haar eerste lustrum met een bijzondere uitvoering van haar traditionele midzomernachtconcert. Als vanouds vindt het concert plaats in het kerkje aan het Oude Kerkhof in Bemmel.

Het koor is in 2012 ontstaan na een fusie tussen Het Betuws Kamerkoor en Het Huissens Kamerkoor. Onder leiding van Frans van de Loo zal zij onder andere een keur van hoogtepunten uit het repertoire van de afgelopen jaren ten gehore brengen: van uitbundig tot ingetogen, van Haydn tot Gershwin. De muzikale begeleiding en omlijsting liggen in handen van Petra Polman, piano en Anouk Platenkamp, harp. Eén van de hoogtepunten zijn twee delen uit de wonderschone en zelden te horen 'Choral Hymns from the Rig Veda' van Gustav Holst, gebaseerd op de oudste religieuze geschriften ter wereld. De vrouwen zingen een lofzang op de dageraad, de mannen op het water.

Laat u verder verrassen door melodieën die nieuw voor u zijn of vier het feest van de herkenning en geniet met het koor na onder het genot van een drankje en, als de weersomstandigheden het maar even toelaten, heerlijk onder de platanen.

Het concert begint om 21.00 uur (de kerk is open om 20.30 uur). Kaarten zijn voor 10 euro verkrijgbaar bij Boekhandel Polman te Bemmel, Bruna Huissen, via www.nieuwbetuwskamerkoor.nl en bij aanvang van het concert.

Struinen in wildernis van Klompenwaard

DOORNENBURG - Op bezoek bij de Rode Geuzen en Koniks. Zaterdag 17 juni (start 14.00 uur) houdt IVN RijnWaal een struintocht in de Klompenwaard in Doornenburg.

De Klompenwaard ligt op een wel zeer markante plaats, namelijk op het splitsingspunt van de Waal en het Pannerdens Kanaal. Twintig jaar geleden bestond dit gebied nog uit keurige weilanden waarop boeren uit de buurt hun vee weiden. Nu is het een volwaardig natuurgebied met veel watervogels en ’s zomers een ware bloemenzee. Om wildgroei van struiken en bomen te beteugelen zijn “grote grazers” ingezet in de vorm van runderen (rode Geuzen) en paarden (Koniks). Dit voorjaar zijn er kalfjes en veulens geboren. Grote kans dat we tijdens onze struintocht deze te zien krijgen.

"We zullen de Klompenwaard verkennen en vertellen over de inrichting, het Pannerdens Kanaal, de dynamiek van de Waal en hoe dit alles zijn weerslag heeft op de immer aanwezige natuur. Uiteraard zijn kinderen ook van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. U hoeft zich niet aan te melden en de deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt uiteraard op prijs gesteld.

De tocht duurt ongeveer 2 uur. Startlokatie: toegangshek Klompenwaard Sterreschans/Waaldijk in Doornenburg Tip: draag laarzen of goede waterdichte schoenen en een lange broek (in verband met brandnetels) en neem eventueel een verrekijker mee.

Hyperactieve kinderen! Hoe ga je hier in het gezin mee om?

BEMMEL – Op dinsdag 20 juni houdt Stichting Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard in Bemmel het Familekrachtcafé. Tijdens dit café krijgen ouders en opvoeders informatie over hyperactieve kinderen en hoe hiermee om te gaan in het gezin.

De gastspreker is Sandra Siersema, zij zal haar kennis en ervaring delen. Zowel vanuit haar professionele ervaring als vanuit haar persoonlijke ervaring als moeder van een zoon met ADHD zal zij meer vertellen over de omgang met kinderen die (hyper)actief zijn. Sandra is klassiek homeopaat en kinderpsychotherapeut. Na haar presentatie is er voldoende tijd om ervaringen te delen en vragen te stellen. De focus ligt deze avond op het delen met en leren van elkaar.

Het Familiekrachtcafé start op dinsdag 20 juni om 20:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur) in het gebouw van Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (1,00 euro). Aanmelden kan via de Facebookpagina van Familiekracht (www.facebook.com/familiekracht). Door een like blijf je ook op de hoogte van de data van de volgende Familiekrachtcafés.

"Heb je geen Facebook? Je kunt je ook aanmelden via info@familiekracht.nu of SWL meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl. Uiteraard ben je ook zonder aanmelding welkom!"

Opbrengst collecte Epilepsiefonds bekend

BEMMEL - De collecte van het Epilepsiefonds heeft in Bemmel 1.137,84 euro opgebracht. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.

Van 29 mei tot en met 3 juni gingen in heel Nederland ruim 25.000 vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor het Epilepsiefonds. Geld voor de epilepsiebestrijding is hard nodig.

Epilepsie is een tijdelijke functiestoornis in de hersenen die zich uit in aanvallen. Iedereen kan op elke leeftijd epilepsie krijgen en er kan niets worden gedaan om het te voorkomen. In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie en 30 procent van deze mensen blijft veel last houden van aanvallen.

Hoe epilepsie ontstaat, is nog steeds niet bekend. Er is dus geld nodig voor onderzoek. Maar zeker ook voor voorlichting: veel mensen weten niets over de aandoening epilepsie. Naast het subsidiëren van onderzoek en het geven van voorlichting, organiseert het Epilepsiefonds vakanties voor mensen met epilepsie. Voor veel kinderen en volwassenen is dit de enige mogelijkheid om met vakantie te gaan. Ook verleent het fonds individuele hulp aan mensen met epilepsie.

Hebt u de collectant gemist? Maak dan een bijdrage over op giro 222111 (IBAN: NL83 INGB 0000 2221 11) ten name van het Epilepsiefonds te Houten of sms EPILEPSIE naar 4333 (eenmalige gift van 2euro ). Het Epilepsiefonds is alle collectevrijwilligers dankbaar en iedereen die heeft gegeven aan de collectant.

Nieuwe route Huissense Umdracht

HUISSEN – Op zondag 19 juni trekt de Huissense Umdracht weer door de feestelijk versierde straten van het stadje. De Sacramentsprocessie, zoals de bedetocht officieel heet, voert dit jaar niet meer door de Helmichstraat.

In voorgaande jaren stond er een rustaltaar opgesteld bij het inmiddels gesloopte verzorgingshuis Sancta Maria. Dit jaar worden de ouderen bezocht op hun nieuwe stek, het Convent. Vanaf de Vierakkerstraat zullen de biddende, zingende en musicerende gelovigen langs de Hof van Hessen richting Raadhuisplein trekken. Daar zal een rustaltaar worden opgesteld. Vervolgens gaat de route via de Langekerkstraat terug naar de Vierakkerstraat en de Doelenstraat. De Umdracht start om 10.45 uur, direct na de hoogmis van 10.00 uur in de stadsparochiekerk aan de Langekerkstraat.

De processie is al eeuwenlang een feestelijke gebeurtenis in Huissen. De gebeurtenis is een publiekstrekker, aanvankelijk omdat door de reformatie elders geen openbare erediensten mochten worden gehouden. In Huissen, dat een Duitse enclave was, mocht dat nog wel. Die godsdiensttwist is nu verleden tijd. Tegenwoordig klinken van alle Huissense kerken de klokken als de gelovigen door Huissen lopen.

De processie bestaat nog steeds in de huidige vorm dankzij de medewerking van tientallen vrijwilligers die elk jaar weer zorgen voor de vlaggen, bogen, bloemen en guirlandes in de straten. De stoet wordt in goede banen geleid door het Sint-Gangulphus- en het Sint-Laurentiusgilde. Het motto van dit jaar is 'Liefde komt voort uit dienstbaarheid en trouw'.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 20 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Donderdag 22 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 22 juni - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409 !)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Jeu de boules Lingewaard kampioen

LINGEWAARD - Team 2 van jeu de boulesclub Lingewaard speelde de Regio Zomer Competitie in de eerste klasse en werd op 28 mei in Uden kampioen.

Dat betekent promotie naar de Hoofdklasse. De regio bestrijkt het westen van Gelderland en het noord-oosten van Noord-Brabant. Het team bestaat uit Frans Krol, Ben Peters, Henk van der Kemp, en Geert Arends.

Vrouwen onder 18-2 voor het tweede jaar op rij kampioen!

BEMMEL - Ook dit jaar is Vrouwen onder 18-2 van Batouwe Basketball kampioen geworden.

Het team van gemiddeld 15 jaar is dit jaar zelfs ongeslagen gebleven. Half februari was het team reeds niet meer te passeren door de concurrentie. Komend seizoen zal het team een stap omhoog gaan. De meiden zullen gaan uitkomen tegen tegenstanders van 18/19 jaar oud.

Twee van de meiden uit dit team komen deze zomer uit voor het Nederlands team (Orange Angels) U15 en U14. We wensen Fleur en Tamar heel veel succes!

Zomerconcert jeugd Sint-Caecilia Gendt

GENDT - Woensdag 21 juni zal de jeugd van harmonie Sint-Caecilia Gendt een prachtig zomerconcert verzorgen in Providentia.

Zowel de Sint-Caecilia Kidz onder leiding van Peter Spierings als de jeugdslagwerkgroep onder leiding van Martijn Reulink zal een aantal zomerse werken spelen. Daarnaast zullen ook enkele individuele muzikanten een wervelend optreden verzorgen. Vooral voor kinderen zal het een prachtig concert worden.
Iedereen is welkom op woensdag 21 juni in zaal Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. De aanvang van het zomerconcert is 19.00 uur en de toegang is gratis.

Wervelend dubbelconcert in de Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Op zondagmiddag 25 juni verenigen harmonie Koningin Wilhelmina (HKW) en symfonieorkest Flos Campi zich voor een wervelend dubbelconcert.

Onder de noemer 'Strijken en Blazen' zullen beide orkesten hun kwaliteiten laten horen en wordt de luisteraar verrast met een middag vol muzikale hoogtepunten. HKW uit Wamel speelt onder leiding van Willem van Zee een gevarieerd programma met onder andere de Armenian Dances van Alfred Reed en Symphony no. 1 Asgard van Teodoro Barberán. Symfonieorkest Flos Campi trakteert het publiek onder andere op een uitvoering van Mendelssohns vioolconcert met als soliste Anima van Malssen.

Het concert op 25 juni begint om 15:00 uur in Theaterkerk Bemmel, Markt 5 in Bemmel. Toegangskaarten à 7,50 euro zijn aan de deur verkrijgbaar.

Senioren Essentia sluiten seizoen af

BEMMEL - In het afgelopen seizoen was er elke dinsdagmiddag een seniorenmiddag van TTV Essentia. Een mooie groep van 55+-ers sloegen tussen 14.00 en 16.00 uur een balletje in De Schaapskooi in Bemmel.

Het fanatisme was groot, terwijl er ook ruimte was voor gezelligheid en humor. Het seizoen zit er nu alweer op, maar op dinsdag 5 september zal de groep de batjes weer oppakken. Ook het vrijdagavondseizoen loopt op zijn einde. Tot en met 16 juni worden er nog trainingen gegeven door trainster Suzanne Dieker. Daarna kan ze genieten van haar welverdiende vakantie. Op vrijdag 26 augustus zal het nieuwe trainings- en competitieseizoen dan weer beginnen.

Interesse om lid te worden van de seniorengroep of de vrijdagavondgroep? Elk niveau is welkom! Van vakantiespelers tot (voormalig) competitiespelers! Meer informatie is te verkrijgen op www.essentiabemmel.nl of via info@essentiabemmel.nl.

Jubileum handbalvereniging Angeren

ANGEREN - Zaterdag 20 mei vierde handbalvereniging Angeren haar vijftigjarig bestaan. Na een bestuurlijke dip begin van het seizoen werd hierop geproost door alle leden, ouders van leden, vrijwilligers en een kersvers nieuw bestuur.

Iedereen genoot van de zonovergoten dag georganiseerd op sportpark De Poel. Voor de allerjongsten was er een mini-toernooi op het handbalbuitenveld georganiseerd en daarna een bingo met leuke prijzen. Springkussens en veel limonade ontbraken natuurlijk niet. Voor de senioren was er een handbaltoernooi 'oude stijl'. Hierbij werd op een heel voetbalveld met 11 tegen 11 gehandbald. Het geheel werd afgesloten onder het genot van een drankje en lekkere barbecue.

"Onze dank gaat uit naar de vrijwilligers en de sponsoren welke deze dag mogelijk hebben gemaakt: Jumbo Bemmel –Bouw- en Timmerbedrijf P. Hegeman – KMT Wijchen – Civil Management – Schildersbedrijf Geert Driessen – Autobedrijf G.J. Bouwman – Koeltrans BV – Slagerij Buurman – Bas bedrijfskleding – Tuincentrum Hofs – Grand Café nummer 19 – Transportbedrijf Holland en Zn. – BTN – Coop Angeren – GIJBA Autolease – Agrotechniek Oosterink b.v. – Huisman Sport." Voor oud-leden volgt nog een aparte feestavond einde van het jaar. Nadere berichtgeving volgt.

FunFair Market OBC Bemmel

BEMMEL - Op vrijdag 2 juni werd op OBC Bemmel, locatie De Essenpas een spetterend festival georganiseerd: de FunFair Market. Voor jong en oud was er van alles te beleven: van muziek en entertainment, tot (zelfgemaakte) producten, diensten en etenswaren. Het bijzondere aan deze markt was dat alle bedrijfjes door de leerlingen zelf waren opgezet.

Lekkere hapjes, drankjes, bloemen, meubels en sieraden waren er te koop. Bezoekers konden hun nagels laten lakken, een goochelshow bekijken of meedoen met een loterij. De FunFair Market is onderdeel van Company FunFair, een tweedaags onderwijsproject over ondernemerschap. Het doel is leerlingen op een leuke en interactieve manier te laten ervaren wat er allemaal komt kijken bij ondernemen. Een team enthousiaste studenten begeleiden de leerlingen in de klassen.

Leerlingen maakten gebruik van hun smartphones om hun bedrijfsplan op te stellen en het informatiemateriaal te bestuderen. Social media werd daarnaast ingezet om reclame te maken. Maatschappelijk verantwoord ondernemen was ook een belangrijk thema binnen het project.

Dansen voor het goede doel

Foto: Kathy van Gemeren

HUISSEN - Dat de danslessen van de kinderen van IKC ’t Holthuus een groot succes waren, bleek afgelopen vrijdag 2 juni, toen alle groepen van de school hun ingestudeerde dans ten tonele voerden tijdens het eerste 'Holthuus Festival'.

De hele dag stond in het teken van dans èn van het goede doel, want de kinderen hadden van tevoren aan ouders, familieleden en buurtbewoners gevraagd of zij hen wilden sponsoren.

Van alle uitgevoerde dansen wordt een filmpje gemaakt, de sponsoren krijgen daarvan de link toegestuurd en het geld dat hiermee verdiend wordt komt ten goede aan Stichting Roparun. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Naast het feit dat het eerste Holthuusfestival meer dan geslaagd kan worden genoemd, dansten de kinderen van ’t Holthuus (en later ook hun ouders tijdens de feestavond) samen ongeveer 4100 euro bij elkaar! De school wil iedereen die geholpen heeft met de organisatie of uitvoering van het festival enorm bedanken. Volgend jaar weer?

Blarenpoli Huissen tijdens de101-ste Nijmeegse wandelvierdaagse

HUISSEN - Dit jaar organiseert de ehbo-vereniging Sint-Christoffel uit Huissen opnieuw een blarenpoli voor de wandelaars van de Nijmeegse vierdaagse.

Van 17 - 20 juli zullen gekwalificeerde leden van de vereniging weer tot uw beschikking staan om blaren te behandelen. Er zijn ook enkele masseurs beschikbaar om de pijnlijke spieren te masseren en uiteraard is er koffie en thee. Op maandagmiddag beginnen we al met het preventief afplakken van de voeten.

De openingstijden zijn op maandag van 16:00 - 19:00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag is de poli geopend van 15:30 - 21:00 uur. "U vindt ons ook dit jaar in de aula van IKC De Abacus aan de Van Voortstraat 21 in Huissen (ingang aan de Van Gelrestraat). Vergeet niet een eigen handdoek mee te nemen als u langskomt. Voor de behandeling vragen wij een vrijwillige donatie te doen in de clubkas van de vereniging. Het is niet mogelijk om van te voren een afspraak te maken en er wordt gewerkt op volgorde van binnenkomst. Meer informatie staat op www.ehbohuissen.nl / secretariaat@ehbohuissen.nl.

Midzomeravondwandeling

HEMMEN - Voor de vijfde keer organiseert Wandelgroep Hemmen op de langste dag van het jaar een Midzomeravondwandeling. De langste dag van het jaar is op 21 juni en het valt dit jaar op een woensdag.

Aan deze themawandeling kunnen zowel leden als niet-leden deelnemen. Het gaat daarbij niet zozeer om de prestatie maar meer om de gezelligheid en het ontmoeten van andere wandelaars.

De start is om 19.00 uur bij Pannenkoekenboerderij Aan De Linge, Molenstraat 18 in Hemmen. "We wandelen ruim een uur en naar keuze kan in gewoon wandeltempo (5 km) of wat pittiger tempo (8 km) gewandeld worden. Als het weer meezit kunnen we na afloop op het gezellige terras langs de Linge van de ondergaande zon genieten onder het genot van een drankje en hapjes." De kosten bedragen 6.50 euro per persoon en opgave is gewenst.

Meer informatie en opgave: www.wandelgroephemmen.nl / email: wandelgroephemmen@hotmail.com of bellen met Yvonne Onck: 06 28482614.

Sony Bravia A1 Oled 4K HDR-TV bij Janssen Elektro in Huissen

HUISSEN - De Sony Bravia A1-serie biedt de beeldkwaliteit van Oled versterkt door de 4K HDR Processor X1 Extreme en ultieme geluidskwaliteit dankzij een Acoustic Surface-geluidssysteem. De meer dan 8 miljoen pixels zorgen voor een visuele ervaring met indrukwekkende zwarttinten, levendige kleuren, een dynamisch contrast, scherpe beelden en een brede zichthoek. De 4K HDR Processor X1 Extreme benut het maximale van Oled om een prachtig 4K HDR-beeld af te leveren.

"Sinds de bekendmaking op de CES Las Vegas begin januari hebben we geweldige feedback gekregen over de Bravia A1 Oled-serie-serie. Iedereen is enthousiast over de uitstekende beeldkwaliteit en het Acoustic Surface-geluidssysteem", aldus Machiel Frijters, Head of Marketing bij Sony Electronics Benelux. "We zijn zeer verheugd om de Bravia A1 Oled-serie voor consumenten in de Benelux aan te kunnen bieden."

Uitgerust met Android TV

De Bravia Oled 4K HDR-serie is compatibel met Android TV besturingssysteem van Google. Daarmee kunnen eenvoudig video's worden gestreamd en gemiste uitzendingen worden teruggezien. Televisieliefhebbers kunnen series en films bekijken via Google Play, Netflix, Film1, Uitzending Gemist, YouTube en andere bronnen. Ook krijgen gebruikers toegang tot een collectie games en extra apps, rechtstreeks vanuit de Google Play Store.

De KD-65A1 (65-inch) is sinds mei beschikbaar in de Benelux voor een adviesverkoopprijs van 6000 euro. De KD-55A1 (55-inch) is eveneens sinds mei beschikbaar voor 4000 euro. De nieuwe A1 kan besteld worden bij een select aantal dealers in de Benelux en is sinds mei beschikbaar. Kijk voor meer informatie over beschikbaarheid op www.sony.nl.

Janssen Elektro, Helmichstraat 17 Huissen; 026 3251616, www.janssenelektro.nl.

Themaconcert door Muziekvereniging Volharding: Legends of Pop

Foto: Arno Leijser

HUISSEN - De voorbereiding van het concert begon al in 2016. De stukken die op de muziekstandaard kwamen waren van popidolen die in de voorbije jaren waren overleden. Zoals Freddy Mercury van Queen. Michael Jackson, Amy Winehouse, André Hazes, Frank Sinatra. En terwijl we aan het repeteren waren ontgingen ons ook nog Prince, Leonard Cohen. Dus die kwamen er ook nog bij.

Op de avond voor pinksteren had de Zandse kerk een fraai podium waarop A-orkest van zich zouden laten horen. Muziek met beeldfragmenten van de popsterren op het witte doek er achter. En dirigent Casper Braafhart er voor. Hij zette het concert in met Also sprach Zarathustra. Niks geen pop maar toch begon Elvis Presley elk liveoptreden met dit stuk. Dus mocht het niet ontbreken. Daarna was het swingen. Met nummers van Herman Brood gezongen door Martijn van Vuuren, van Peggy Lee, gezongen door Hanneke Engels en Careless whisper met een magnifieke solo van Alice van Aalten.

Net voor de pauze werden de jubilarissen door burgmeester Schuurman toegesproken en kregen oorkondes en bloemen. Behalve het A-orkest was er ook de presentatie van de Alsjemaarmuziekaalband onder leiding van Jasper Arts. Na de pauze werd nog even flink uitgepakt. Whitney Houston, David Bowie, het kon niet op. Behalve dat we een mooi concert hebben gegeven was het ook de avond van Thomas onze drummer. Wat hij zijn best gedaan had om goed voor de dag te komen. En het mocht er zijn.

De voorzitter sloot het concert af met dank aan gastmuzikanten, de mensen van licht en geluid, de mensen die ons van koffie en thee hebben voorzien. En al die anderen die zo hard hebben meegewerkt aan een fraaie muzikale herinnering aan de poplegendes. Wil je het concert terugzien en horen ga dan naar www.volhardinghuissen.nl en kijk bij foto's/filmpjes. Als je dan door klikt naar het icoontje voor YuTube. Daar vind je alle gespeelde stukken terug.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

Angerse Umdracht op zondag 25 juni

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Zondag 25 juni wordt in de tuin en op de kerkhoven van de Sint-Bavoparochie de jaarlijkse Angerse Umdracht gehouden. Het thema van de Umdracht is: 'Verbonden blijven'.

De Angerse Umdracht heeft uit historisch perspectief iets unieks. Het is namelijk een processie die zich niet of nauwelijks op de openbare weg begeeft: ze bestaat uit een ‘rondje om de kerk’. Dat is een historisch overblijfsel, dat ons terugvoert naar de katholieke emancipatiestrijd uit de negentiende en twintigste eeuw.

Op zondag 25 juni om 10.00 uur begint de Eucharistieviering in de Sint-Bavokerk. Het thema van de dienst is ‘verbonden blijven’; de voorgangers zijn pastor Peters en pastor Van Cuijk. De dienst wordt door het gemengd koor van de Levensbron en Zang en Vreugde ondersteund. Voor de kinderen is er een kindernevendienst. Om 11.00 uur wordt de processie opgesteld, waaraan ook de Bevers van de scoutinggroep Sint-Augustinus deelnemen.

De Umdracht trekt via het oude en nieuwe kerkhof en de Mariakapel weer naar de kerk. Ondertussen worden de aanwezigen bij drie rustaltaren en de Gedenkzuilen met de monstrans gezegend. Tijdens de tocht wordt gebeden, gezongen en muziek gespeeld door harmonie Sint-Ceacilea. Bij terugkomst in de Bavokerk (rond 11.45 uur) volgt een laatste zegening. Traditioneel wordt de Umdracht afgesloten met een vendelhulde aan de pastores door het schuttersgilde Sint-Bavo. Tijdens de vendelhulde is er voor iedereen koffie/thee/limonade.

Sponsor bedankt

ANGEREN - Tijdens de laatste wedstrijdavond van de vrijdagavond-voorjaarscompetitie is het een spannende eindstrijd geworden.

Met één punt verschil op de nummer twee wist het gemengde team van T.V. Angeren het kampioenschap binnen te slepen. "Tevens bedanken wij onze sponsor Grillo Natuursteen B.V. Huissen voor onze geweldige teamoutfits van dit seizoen."

Uitslag postduivenvlucht

HUISSEN - Op zaterdag 3 juni vlogen de duiven vanaf Chalons en Champagne over een afstand van 348km. J. v. Ingen & Zn. pakte de eerste plek van de Kring.

Er waren 179 duiven in concours. De duiven werden om 12.00 uur gelost. Om 16.26 uur draaide Comb. v. Ingen & Zn. de eerste duif. 2e. E. v. Aalten, 3e H. Hegeman, 4e T. Sas, 5e Comb. Kiezenberg & Znn., 6e C. Neijenhuis, 7e W. Buijs.

HUISSEN - Op zaterdag 27 mei waren er twee vluchten met winst voor combinatie Van Ingen&Zn en E van Aalten.

De eerste werd vervlogen vanaf Vervins over een afstand van 273km. De duiven werden om 07.30 uur gelost en Comb. v. Ingen & Zn. en draaiden om 10.37 uur hun eerste duif. Op deze vlucht waren 220 duiven in concours. 2e Comb. Kiezenberg & Zn., 3e H. Hegeman, 4e H. Cornelissen, 5e T. Sas, 6e E. v. Aalten, 7e G.M. Grutters, 8e C. Neijenhuis, 9e P. Eeuwes, 10e Th. Peters.

De tweede vlucht was de eerste dagfondvlucht vanaf Gien over een afstand van 526km. Op deze vlucht waren 120 duiven in concours. De duiven werden om 07.00 uur gelost. De eerste duif op deze vlucht arriveerde om 14.23 uur op het hok. Dit was een duif van E. v. Aalten. 2e W. Buijs, 3e J. v. Kalkeren, 4e H. Hegeman, 5e P.J.H. v. Ooijen.

Tweede Spero Elstar Cup groot succes

ELST - Afgelopen zaterdag 10 juni heeft SV Spero in Elst 83 teams mogen ontvangen voor de tweede editie van de Spero Elstar Cup, een voetbaltoernooi voor de jongste jeugd.

Naast 21 teams van Spero namen 62 teams deel uit de nabije omgeving en wijde omtrek, tot vanuit Oldenzaal. In de ochtend was het de beurt aan veertig jongensteams uit de categorie JO9. In de middag traden 38 teams aan uit de categorie JO11 en waren er vijf meidenteams O11 aanwezig. In totaal werden er 18 bekers voor de eerste plaats uitgereikt en ging iedere speler naar huis met een mooie medaille.

Met ruim 3000 bezoekers, sportief spel, het mooie weer, gratis Elstar appels en een goed verlopen organisatie is het toernooi een groot succes geweest.

Uitslagen postduivenvluchten

HUISSEN - Op zaterdag 27 mei waren er twee vluchten met winst voor combinatie Van Ingen&Zn en E van Aalten.

De eerste werd vervlogen vanaf Vervins over een afstand van 273km. De duiven werden om 07.30 uur gelost en Comb. v. Ingen & Zn. en draaiden om 10.37 uur hun eerste duif. Op deze vlucht waren 220 duiven in concours. 2e Comb. Kiezenberg & Zn., 3e H. Hegeman, 4e H. Cornelissen, 5e T. Sas, 6e E. v. Aalten, 7e G.M. Grutters, 8e C. Neijenhuis, 9e P. Eeuwes, 10e Th. Peters.

De tweede vlucht was de eerste dagfondvlucht vanaf Gien over een afstand van 526km. Op deze vlucht waren 120 duiven in concours. De duiven werden om 07.00 uur gelost. De eerste duif op deze vlucht arriveerde om 14.23 uur op het hok. Dit was een duif van E. v. Aalten. 2e W. Buijs, 3e J. v. Kalkeren, 4e H. Hegeman, 5e P.J.H. v. Ooijen.

HUISSEN - Op zaterdag 3 juni vlogen de duiven vanaf Chalons en Champagne over een afstand van 348km. J. v. Ingen & Zn. pakte de eerste plek van de Kring.

Er waren 179 duiven in concours. De duiven werden om 12.00 uur gelost. Om 16.26 uur draaide Comb. v. Ingen & Zn. de eerste duif. 2e. E. v. Aalten, 3e H. Hegeman, 4e T. Sas, 5e Comb. Kiezenberg & Znn., 6e C. Neijenhuis, 7e W. Buijs.

Veertigjarig bestaan van Kapsalon Mariton

ANGEREN - Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Kapsalon Mariton zijn er meerdere prijzen uitgereikt waaronder een Fletcher hotelbon ter waarde van 150 euro aan Rita Scholten uit Gendt .

Kersenfeest-fietspuzzeltocht bij de OVG

GENDT - Met het Kersenfeest in aantocht, staat er bij de Gendtse Ouderenvereniging op woensdag 21 juni de jaarlijkse fietspuzzeltocht op het programma. Er is weer een mooie route uitgezet van ongeveer 25 km door het buitengebeid van Gendt, Doornenburg en Angeren.

Halverwege de tocht is er een gezamenlijke koffiestop en wordt er een schaaltje kersen aangeboden. Bij terugkomst in Providentia is er dan nog een gezellig onderonsje met 'n drankje, en worden de beste puzzelaars met een prijsje verrast. Ook als je geen lid bent van de Ouderenvereniging, kun je aan deze gezellige fietstocht deelnemen. Om het overzichtelijk te houden, is het maximale aantal deelnemers op vijftig gesteld.

De deelnamekosten voor leden en niet-leden bedragen vijf euro per persoon, die op 21 juni voorafgaande aan de start kunnen worden betaald. Voor een goede organisatie is vooraf aanmelden wel noodzakelijk. Dit kan telefonisch via Paul van Werkhoven: 423596, Wim de Beijer: 423572 of Mart Berns: 425450 tot uiterlijk 17 juni. Woensdag 21 juni kan er vanaf 13.00 uur worden ingeschreven en de start is 13.30 uur vanuit Providentia. Overigens zijn er voor de bustocht op dinsdag 15 augustus in de bus nog zeven plaatsen vrij. Voor meer informatie: 425450.

Nieuwe directeur bij Bibliotheek Gelderland Zuid

Bert Hogemans. Foto: Michelle Scherpenborg

REGIO - Bert Hogemans start op 21 augustus als nieuwe directeur-bestuurder van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Hij volgt Dianne Weersink op. Hogemans: “Niet alleen het leesplezier, maar ook de maatschappelijke functie van de bibliotheek trekt me enorm. De bieb draagt bij aan de verrijking en ontwikkeling van mensen, dat is bijzonder waardevol.”

Hogemans werkte de afgelopen 12,5 jaar in de publieke sector namens een zakelijk dienstverlener. Sinds enkele jaren is hij daar verantwoordelijk voor strategie en beleid, organisatieontwikkeling en partnerships. Zijn overstap naar de Bibliotheek Gelderland Zuid wordt gedreven door zijn wens en ambitie een maatschappelijke bijdrage te leveren. “De activiteiten, aanpak, uitstraling en resultaten van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn prachtig. Daar het gezicht van mogen zijn is een voorrecht.”

In de bibliotheken wordt, naast leesplezier, het prikkelen en ondersteunen van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker. Zo heeft de bibliotheek een nauwe samenwerking met scholen op taal- en digitaal gebied en een breed aanbod voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal of ondersteuning nodig hebben bij digitale vaardigheden.

De Bibliotheek Gelderland Zuid is met 23 openbare bibliotheken en ruim 40 bibliotheken op scholen een van de grootste bibliotheekorganisaties in het land. Na de zomer worden er nog twee nieuwe vestigingen geopend in de gemeente Lingewaard.

Groot meidenvoetbalevenement bij OSC

NIJMEGEN - Met het EK damesvoetbal in het vooruitzicht deze zomer in Nederland, zal de gemeente Nijmegen extra veel aandacht aan het meidenvoetbal geven. Nijmegen is weliswaar geen speelstad tijdens het komende EK, toch zal er veel promotie gemaakt worden voor het toernooi en voor het meidenvoetbal in het algemeen. In diverse steden zullen tal van activiteiten worden georganiseerd rondom het komende EK-toernooi van de Oranje Leeuwinnen.

Meidenvoetbal is één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Dat is ook te merken aan de sterke toestroom van meiden als lid van OSC. Inmiddels zijn er al 175 dames en meisjes lid van deze vereniging in Nijmegen-Noord. OSC heeft daarmee een grote dames-afdeling in het district Oost van de KNVB.

Het groots opgezette toernooi op 17 en 18 juni bij OSC wordt georganiseerd onder de naam Leeuwinnencup. Nagenoeg alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd. Diverse verenigingen uit de wijde regio hebben zich inmiddels aangemeld voor deelname.

Behalve het toernooi worden op 17 en 18 juni op sportpark Nieuw-Balveren nog andere sportieve activiteiten voor de deelnemende teams georganiseerd. Het evenement zal bovendien een duidelijk Oranje-tintje krijgen. Er zal gezorgd worden voor een leuke festival-sfeer, met veel muziek, vermaak en gezelligheid.

Krijg 10 procent korting op ecoverf tijdens de demodag bij Mattijssen

BEMMEL - Verf en Wonen Harry Mattijssen introduceert op zaterdag 17 juni de nieuwe ecologische verf van Ecotec. Deze natuurlijke verven worden feestelijk gedemonstreerd in de winkel van 12:00 tot 16:00, bovendien ontvangt u ook nog eens 10 procent introductiekorting. Een professionele schilder zal al uw vragen beantwoorden en de vele voordelen laten zien. Onze Ecotec verven zijn niet alleen beter voor het milieu, maar juist ontwikkeld voor uw gezondheid.

Wat is Ecotec-Naturalpaints? Ecotec is een Duitse producent die mens en gezondheid centraal stelt. Met een zorgvuldige keuze van de grondstoffen is Ecotec vooruitstrevend in de verfwereld. Met trots introduceert Verf en Wonen Harry Mattijssen dan ook de Ecotec Leemverf en Leemstucco (kalk- of marmereffect).

De voordelen van ecologische verf: Traditionele verf mag dan wel hetzelfde gewenste effect hebben, er zijn wel schadelijke stoffen in verwerkt. De verven van Ecotec worden gemaakt met natuurlijke grondstoffen. Zo bevat de leemverf geen vluchtige organische stoffen (VOS), geen olie en geen weekmakers. Hierdoor verkleurt deze niet, is nagenoeg geurloos en geeft een goede dekking. Dat maakt de verf ideaal voor uw muren en plafonds.

Kom zaterdag 17 juni naar Verf en Wonen Harry Mattijssen. Onze schilder zal van 12:00 tot 16:00 uur aanwezig zijn om de nieuwe ecoverven op feestelijke wijze te laten zien en uw vragen te beantwoorden. Als u op deze dag besluit de verven van Ecotec te bestellen, ontvangt u bovendien een mooie introductiekorting van 10 procent op uw order.

Verf & Wonen Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22, Bemmel; 0481 464214. Bezoek ons ook op: www.mattijssen.com.

Oud papier in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 17 juni halen leden van de harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Expositie in kerkje Gendt

GENDT - Op zondag 18 juni wordt er om 11.00 uur na de kerkdienst een expositie geopend van Mieke Plug uit Wageningen. Deze keer is het een expositie in textiel met de naam 'Stitch Art', ook wel Naaldkunst genoemd.

Het is een creatieve vorm van borduren, waarbij geëxperimenteerd wordt met stiksels, siergarens en mixed media. De nu in Wageningen woonachtige Mieke Plug is zeer verheugd dat ze mag exposeren in Gendt, want ze heeft er jarenlang gewoond, vlakbij het kerkje. Ze heeft de lerarenopleiding Textiele Werkvormen gedaan en twintig jaar in het onderwijs gewerkt.

Tijdens haar werkzame leven schilderde ze in haar vrije tijd, maar nu heeft ze zich weer volledig gestort op textiel in al haar facetten. Als aanvulling hangen er ook zeer oude merklappen in de kerk uit de verzameling van Mieke en bijeengebracht door inwoners van Gendt. De expositie is gratis toegankelijk zijn op alle zondagen van 18 juni tot en met 30 juli van 14.00 - 17.00 uur. Iedereen is welkom! Koffie en thee staan klaar. Het kerkje vormt een mooi rustpunt tijdens een fietstocht over de dijk.

Feest bij deBol

BEMMEL - Het bestuur van stichting deBol heeft ontzettend genoten van de viering van het vierde lustrum van het deBol 50+ Wandelcomité Bemmel.

Op woensdag 7 juni werd het vierde lustrum gevierd met een speciale lustrumtocht in Bemmel. Voor de start werden de dames van deBol al gehuldigd door Geert de Bruin die alle dames een schitterende (snoep)medaille omhing met de tekst: Super meid!

90 wandelaars namen deel aan deze tocht en ze hielden het tot de koffiepauze bij Zijdewinde gelukkig droog. Op de terugweg moesten de regencapes en paraplu’s tevoorschijn komen want helaas regen, hagel en een harde storm vergezelden de groep terug naar Bemmel . Eenmaal binnen bij De Veldschuur stond er voor alle wandelaars een lekker drankje en een heerlijke lunch klaar.

Nadat de voorzitter van deBol een korte speech had gehouden nam wethouder Helga Witjes graag het woord om de dames van deBol te feliciteren en te complimenteren. Met het cadeautje van de Gemeente Lingewaard, een grote doos heerlijke bonbons, zal het Bolbestuur de komende vergaderingen wel doorkomen!

De wandelaars verwenden het bestuur met prachtige bossen bloemen en een goed wijntje! Voor hen staat Bol voor Bijzonder Ondernemend Liefdevol. Dit typeert toch wel de speciale onderlinge sfeer, wat een mooi compliment!

Al met al was het een dag met een gouden randje voor het bestuur en het is voorlopig nog niet van plan om te stoppen! Op naar het zilveren jubileum in 2022! (www.debolbemmel.nl. informatie: 06 54975063 / 06 22540214)

Fototentoonstelling Historische Kring Gente op het Kersenfeest

GENDT - De fototentoonstelling van de Historische Kring Gente tijdens het Kersenfeest, dat dit jaar georganiseerd wordt door Schutterij Sint-Sebastianus, heeft het thema Hulhuizen 200.

Hulhuizen viert dat ze dit jaar 200 jaar bij Nederland horen en ook bij Gendt. Deze tentoonstelling is op zaterdag en zondag in de Blauwe Zaal van de Leemhof te zien en toont veel foto’s over de Hulhuizer Omdracht, camping, scheepswerf, speeltuin en voetbal. In de loungeruimte is tijdelijk de nationale en internationale tentoonstelling over de grenscorrecties van 1816-1817 te zien.

Verder is het boek Grenspassages/Grenzgänge te koop. Dit door elf auteurs geschreven boek gaat over de grenscorrecties tussen Nederland/Duitsland in 1816-1817, waardoor Hulhuizen bij Nederland kwam en bijvoorbeeld Schenkenschans bij Duitsland. Het is geredigeerd door Emile Smit en Leen den Besten en telt 192 pagina’s. Het is zoals de titel al aangeeft tweetalig. De prijs van het boek is 9,50 euro.

De openings- en sluitingstijden van de tentoonstelling zijn dit keer grotendeels gelijk met de braderie. Zaterdag 24 juni van13.00 tot 19.00 uur, zonder opening door de Kersenkoningin, en zondag 25 juni van 12.00 tot 18.00 uur.

De kring is nog maar enkele leden van het 900ste lid verwijderd. Wie het 900ste lid wordt staat naast interessante kringbladen en een boek over Gendt nog een leuke verrassing te wachten. Wat let u om bij het Kersenfeest de 900ste te worden?

Laatste officiële test Slagwerkgroep Doornenburg voor World Music Contest

DOORNENBURG - Op zondag 18 juni vindt in d’n Toomp in Heijen ‘The Art of Percussion’ plaats.

Een concert met onder andere slagwerkgroep EMM, jazz-accordeonist Rik Cornelissen, slagwerkgroep Sint-Caecilia Doornenburg, rockband Remove Before Flight met op basgitaar Jan Luppes, saxofonist Hans Cornelissen en een strijkerskwartet. Dit ensemble bestaande uit Michèlle van Elk , Marie de Thouars , Twan Cox en Floor Bakker speelt onder andere bij Guido’s Orchestra (vaste begeleidingsband tijdens de Symphonica in Rosso concerten). Zij zullen de Doornenburgse slagwerkers o.l.v. muzikaal leider Casper Traa (foto) ook muzikaal gaan begeleiden tijdens het Wereldmuziekconcours op 21 juli in Kerkrade.

Tijdens dit concert zal door de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) een eerste uitgave van ‘Thomas en het Nefrotisch Syndroom’ aan Famke Coenen worden aangeboden. Dankzij een benefietconcert van EMM Heijen in 2014 werd aan deze vereniging een cheque ter waarde van 7800 euro overhandiging om deze eerste uitgave te realiseren.

Het concert begint zondagmiddag om 15.00 uur en zal uiterlijk om 17.00 uur worden afgesloten. Het concert is gratis toegankelijk.

Ouder/kindwedstrijd De Karper

LINGEWAARD - "Er waren negen jongens. Na een dag van regen en harde wind hadden we deze avond alleen last van de harde wind. En hebben we het toch nog droog gehouden."

Veel vis is er weer niet gevangen. Twee stuks, Damian Steijlen een van 17 cm en Job Wagener een van 15 cm. Even na acht kwam er nog een verrassing. Fred en Luc kwamen patat bakken aan het water; hoe leuk is dat!
Totale uitslag:
Eerste is Ethan Geugjes met 101 cm
Tweede is Stijn Piels met 65 cm
Derde is Sem Plönes met 37 cm

Bij de Karper vissers:
Eerste Job Wagemer met 117cm.
Tweede Senne van der Boom met 66 cm.

Iets voor vaderdag maken

HUISSEN - Winkeliersvereniging de Zilverkamp organiseert iets voor vaderdag maken. Want zondag 18 juni is het weer tijd om de liefste/stoerste/coolste papa's in het zonnetje te zetten. Het is namelijk weer Vaderdag!

Om die papa's naast je mooie schoolcadeautje nog wat extra's te geven gaan wij bij het gele kraampje ook Vaderdag cadeautjes maken. Kom langs, knutsel mee en verwen papa nog net iets meer. Want de allerliefste/leukste/stoerste papa… dat is toch die van jou? Zaterdag 17 juni tussen 10.00 en 13.00 uur ben je welkom bij het gele kraampje. Meer informatie staat op: www.facebook.com/winkelcentrum-de-zilverkamp.

Inspiratiemarkt 'Afscheid'

Foto: Tessa Hendriks van Aster Uitvaartzorg

HUISSEN - Een uitvaartkist of kleurige wikkeldoek? Een loopkoets of rouwauto? Koffie of een borrel? Uitvaarten zijn vandaag de dag persoonlijker dan ooit. Op zondag 25 juni organiseert Aster uitvaartzorg, in samenwerking met Stichting de Zandse Kerk, een inspiratiemarkt rondom afscheid.

"Van 13.00 tot 17.00 uur bent u welkom in de Zandse Kerk in Huissen, aan de Van Wijkstraat 33. Loop gerust even binnen om u te laten informeren over de vele mogelijkheden die er zijn." Geen afscheid is meer hetzelfde. Tessa Hendriks, eigenaresse van Aster uitvaartzorg en Bloesem: huis van afscheid, merkt dit dagelijks: "Mensen denken steeds bewuster na over de invulling van hun uitvaart. Ieder mens is uniek, dus ieder afscheid ook."

Dertig verschillende ondernemingen zullen zich op de inspiratiemarkt presenteren. Daarbij zijn vele lokale ondernemingen vertegenwoordigd. Denk daarbij aan een stijlvolle uitvaartbus, bijzondere gedenktekens, ECO-kisten, bloemsierkunst, foto- en videografie, een 'zijligging-kist', lijkwades, assieraden en unieke urnen. "Ook is er een notaris aanwezig om uw vragen te beantwoorden over erfrecht en nalatenschap. Het Donatuskoor uit Bemmel zal de middag opluisteren met twee korte concerten. U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee en heerlijke appeltaart van Droom!. Zalencentrum De Valom draagt zorg voor een uitstekende catering. Wees welkom en laat u inspireren. De entree is gratis." Meer informatie? Zie www.aster-uitvaartzorg, www.zandsekerk.nl of bel 026 2022388.

Mega-record Fidget spinners in Kronenburg!

ARNHEM – "Ik was er ook bij!" Dat kunnen honderden liefhebbers van fidget spinners zeggen, als er ooit later gevraagd wordt naar de eerste mega meeting en recordpoging Fidget Spinners in Nederland. Want aan de oproep van de ondernemers van winkelcentrum was een legioen veelal jeugdigen afgekomen om mee te werken aan dit record.

Zaterdag 3 juni was in winkelcentrum Kronenburg op het plein bij de Hema de eerste, grootste Fidget-spinnersbijeenkomst van Nederland! Het werd een succes, dat door Kronenburg extra gestimuleerd werd door de eerste honderd aanwezigen van een gratis spinner te voorzien! Met z'n allen zetten fanatieke –en veelal jeugdige– beoefenaars er bovendien een klinkend megarecord neer. Enkele honderden lieten er de Fidget spinners samen een minuut draaiend spinners in de lucht, op de schouder, arm, voorhoofd en zelfs op de neus.

Een fidget spinner of handspinner is een speeltje dat oorspronkelijk bedoeld was voor kinderen die moeite hebben met stilzitten en veel friemelen. Het spelen met de spinner voorkomt het veelvuldig wiebelen op de stoel of klikken met een balpen. Er zijn spinners in diverse soorten en maten. Sommige lichten zelfs op in het donker. Het draaischijfje werd al in 1993 bedacht door de Amerikaanse Catherine Hettinger als bezigheidstherapie voor haar dochter. En nu razend populair onder de jeugd; het is een complete rage.

Lucky Summer Weken

Winkelcentrum Kronenburg heeft verder in juni Lucky Summer Weken met superleuke zomerse prijzen! Bij besteding van tien euro ontvang je een flyer met een unieke code. Op internet kun je dan zien of je prijs hebt!

Virtuele whiskyreis in Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Vrijdag 22 september organiseert WijnZinnig Gendt de Virtuele whiskyreis in de Theaterkerk in Bemmel.

Een kijkje in de wondere wereld van whisky tijdens een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerderij van Schotland: Glenfiddich. Leer alles over het eeuwenoude ambacht van het distilleren van whisky. Met aanstekelijke passie neemt Glenfiddich's eigen whisky ambassadeur, Tony van Rooijen, (beginnende) liefhebbers van de Schotse lekkernij mee op reis langs prachtige beelden en persoonlijke verhalen. Ontdek, aan de hand van de verschillende smaken, kleuren en geuren, de mystiek van Schotland en de drank waarmee het land wereldberoemd is geworden

Natuurlijk is een whiskyreis niet compleet zonder dat bezoekers ook zelf kunnen proeven. Elke deelnemer krijgt een tasting box, met zes verschillende whisky's. Een enorme whiskykenner hoef je niet te zijn, om een mooie avond te hebben. Ook voor de beginnende whiskydrinker of voor mensen die er gewoon wat meer over willen weten en het eens willen proeven, is het een aanrader. Bovendien is het een fantastisch cadeau voor Vaderdag!

Deze unieke ervaring zal plaatsvinden in de grote theaterzaal van de Theaterkerk in Bemmel. Een bijzondere locatie waar we als inwoners van de Gemeente Lingewaard trots op mogen zijn. De avond start om 20.30 uur en sluit 22.00 uur. Uiteraard is het daarna mogelijk om de geproefde whisky nog per glas te bestellen in de gezellige foyer van de Theaterkerk. "Uw persoonlijk entreebewijs kunt u uitsluitend kopen via WijnZinnig Gendt."

WijnZinnig Gendt Dorpstraat 34, Gendt. E: info@wijnzinnig.eu T: 06 57592194.

Ook met beperking welkom bij de Exodustocht

publiek omarmt de doedelzakspelers

BETUWE - Bij 'wandelen' wordt vaak alleen maar aan de sportieve prestatie op zich gedacht. Ook is het kùnnen wandelen een criterium.

Tijdens de evacuatie in 1944 vluchtte men vaak te voet. Kriterium was niet of men kon wandelen.Iedereen was gedwongen huis en haard te verlaten. Dat gold voor de 'gezonde, vitale burgers 'maar ook voor hen die zwanger, kind,oud, zwak, ziek en gehandicapt waren. In diezelfde geest staat de Exodustocht open voor een ieder, die zich in het thema kan vinden en die één van de afstanden wenst af te leggen.

Dat kan dus als dat aan de orde is met scootmobiel of anderszins ; vaak is dat de afstand van 5 of 10 kilometer. Aan het eind lonkt voor iedereen de medaille en terugkomst in een gezellige sfeer. Daarom zijn er ook liefst vijf afstanden; tot zelfs 42 kilometer vaak als de beste voorbereiding van de Vierdaagse

Niemand wordt uitgesloten om aan dit verbindingsevenement mee te doen. Voorinschrijven kan via www.exodustocht.nl. Op de dag zelf, zaterdag 24 juni, kan men zich inschrijven bij De Buitenpoort in Huissen.

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl.

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen.

Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Edeseweg 28 in Bennekom is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur. De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur; www.meubelrestyle.nl.

Copy & Send: van ondernemer tot student Copy- en pakketservice: 1-jarig jubileum!

ELST – Het is alweer één jaar geleden dat Copy & Send op 20 juni de deuren opende. Inmiddels zijn er al heel wat particulieren en ondernemers geholpen door Phyllis Leijser en Robin van Zadelhoff met hun snelle, fijne én betaalbare service.

Tegenwoordig moet alles makkelijker, sneller en zo min mogelijk tijd innemen. Hier denken ze bij Copy & Send anders over. Zij denken graag met de klant mee en nemen hier de tijd voor. Wat deze copyshop onderscheidt van een ander is dat je hier altijd even goed geholpen word, of dit nu voor 1 scriptie is of voor 10.000 flyers, hier staat de service ook nog echt voorop! De kracht van dit bedrijf is dat bijna elke opdracht binnen 48 uur klaar ligt, mits al niet dezelfde dag.

Om te vieren dat het bedrijf al bijna een jaar geopend is hebben zij van 20 juni tot 20 juli iedere week een nieuwe actie. Welke acties kunt u gaan verwachten?
Week 1; Scriptie inbinden voor 1,50 euro
Week 2; 20% korting op alle (foto)posters
Week 3; Eerste 10 pakketten gratis verzending
Week 4; 100 visitekaartjes 15,00 euro
Elk bonnetje wordt in deze vier weken bewaard. Aan het eind van de maand wordt er een trekking gehouden en wordt er wat leuks weggegeven!
(Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op: www.copyensend.nl of op facebook /copyensend.nl)

Omdat het bedrijf zo is gegroeid het afgelopen jaar verhuist het naar een nieuw pand. Per 19 juni zal het nieuwe adres Einsteinweg 23 in Elst zijn (schuin tegenover de Welkoop).

Copy & Send is geopend op maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 15.30 uur. Einsteinweg 23, 6662 PW Elst; telefoon 0481 356395; www.copyensend.nl.

Kaalheid bij vrouwen nog steeds groot taboe Bijna een kwart van gemeente Lingewaard lijdt aan kaalheid

GENDT - Ongeveer één op de vier vrouwen boven de veertig jaar krijgt last van extreme haaruitval. Kaalheid bij vrouwen is een groot taboe. Vrouwen (en ook mannen) bij wie het haar gaat uitvallen, kunnen te maken krijgen met verminderd zelfvertrouwen en zelfs psychische problemen. Zij durven zelden over hun probleem te praten. Met de 'Dag van het Haarwerk' op donderdag 15 juni willen erkende haarwerkspecialisten die bij brancheorganisatie ANKO zijn aangesloten, het taboe doorbreken. Want er zijn oplossingen voor haarverlies, die niet van echt te onderscheiden zijn.

Gevoel van schaamte. Pruiken en haarstukken zijn mede dankzij internationale sterren zoals Rihanna en Kim Kardashian tegenwoordig een trendy modeaccessoire. Deze acceptatie geldt niet of veel minder wanneer er uit noodzaak een haarstuk of pruik wordt gebruikt. Bijna een kwart (21 procent) van alle Nederlanders heeft last van blijvende of tijdelijke kaalheid, ofwel ruim 3,5 miljoen mensen. "Dat zal dus voor de inwoners van gemeente Lingewaard niet heel anders zijn", vertelt Simone van Haarstudio Simone in Gendt. Haarverlies is zowel voor mannen als vrouwen een probleem, al is het taboe om erover te spreken bij vrouwen het grootst. Kaalheid of kale plekken in het haar zorgen bij vrouwen vaak voor schaamte. Die schaamte weerhoudt hen ervan hulp te zoeken en ze weten niet welke mogelijkheden er zijn op het gebied van haarwerken. Vooroordelen en achterhaalde denkbeelden blijven hierdoor bestaan. Met de Dag van het Haarwerk willen wij, de erkende ANKO haarwerkspecialisten, hiermee definitief afrekenen."

Amateurs belemmeren goede hulp

Erkende haarwerkspecialisten herken je aan de ANKO-certificering. Zij worden meerdere keren per jaar bijgeschoold. Bij werk van amateurs kun je zien dat iemand een pruik draagt, maar bij haarwerken die gemaakt zijn door professionals zie je dat niet. "Er zijn helaas redelijk wat amateurs actief in onze sector", vertelt Simone "Daardoor zijn er slechte producten op de markt. Bij Haarstudio Simone krijg je persoonlijke aandacht en de beste kwaliteit. En omdat we erkend zijn door de ANKO heb je ook recht op een vergoeding van je zorgverzekeraar. Dat is toch mooi meegenomen!"

Meer weten? Kijk op www.dagvanhethaarwerk.nl of loop eens binnen bij Haarstudio Simone in Gendt.

Branche-Keurmerk voor Schoonmaakbedrijf Dubru Elst

ELST - Schoonmaakbedrijf Dubru heeft het SIEV keurmerk weten te behalen. Als eerste schoonmaakbedrijf in de gemeente Overbetuwe en Lingewaard.

Het SIEV keurmerk is een begrip in de MKB schoonmaakbranche en geeft zekerheid voor zowel opdrachtgevers als medewerkers qua bedrijfsvoering, milieu, financiële zaken , ergonomie enzovoort. Smb Dubru conformeert zich hiermee met het behalen van het keurmerk als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer in de branche.

Schoonmaakbedijf Dubru is als familiebedrijf reeds jarenlang een begrip in de regio en is gespecialiseerd in schoonmaakonderhoud van alle soorten van gebouwen als scholen, bedrijven en zorginstellingen enzovoort. Er wordt gewerkt met milieuverantwoorde materialen en middelen. Glasbewassing wordt uitgevoerd met warmwater-Osmosetechnieken en telescoopbewassing.

Als specialist in vloeronderhoud met jarenlange vakkennis kan men alle soorten vloeren met behulp van hoogwaardige reinigingsapparatuur weer optimaliseren. Meer informatie staat op www.dubru.nl.

Schoonmaakbedrijf Dubru, Bemmelseweg 106a, Elst; 06 36125629.

Zomeractie voor Voedselbank

BEMMEL - Dit jaar organiseert de protestantse gemeente Bemmel, samen met de protestantse gemeente Gendt/Doornenburg, weer een inzamelingsactie voor de Voedselbank.

De zomer staat weer voor de deur en voor veel mensen betekent dat vakantie en leuke dingen doen. Voor de bezoekers van de Voedselbank is dit allemaal niet mogelijk. Daarom wordt er een pakket samengesteld met allerlei leuke en lekkere dingen, zodat er toch nog zomer gevierd kan worden. We hebben een aantal leuke producten geselecteerd. Deze staan op gekleurde, zelfklevende briefjes die meegenomen kunnen worden, zodat u meteen een boodschappenlijstje heeft!

"Wilt u ook bijdragen aan de pakketten? Er kunnen producten gekocht worden of u kunt een financiële bijdrage leveren waarvan de protestantse gemeente producten koopt. Welke producten nog nodig zijn om de pakketten compleet te maken, kunt u vragen via diaconie@protestantsegemeentebemmel.nl. Geld storten kan op NL31 RABO 01057 13 104 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Bemmel onder vermelding van ‘Zomeractie Voedselbank’."

Anita van Bon klaar voor Gendtse Triatlon

GENDT - Op zondag 25 juni start de 29e editie van de Gendtse Triatlon. Naast de toppers zoals de gebroeders Scheltinga uit Huissen, is er nog een topper uit Huissen die aan de start zal verschijnen: Anita van Bon. Zo nam ze al meer dan vijftien keer deel aan de Gendtse Triatlon.

Tijd om deze sportieve vrouw in een volledig nieuw tenue te steken. Het wielertenue van het bekende Italiaanse sportmerk Sportful, waar ook wereldkampioen wielrennen Peter Sagan zijn rondes in rijdt, wordt haar aangeboden door Michiel van Alst (Hosenhym Bierbrouwers) en Geert Vermeulen (De Kaasshop).

Verder zijn er leuke Hosenhym bierpakketten verkrijgbaar voor vaderdag bij De Kaasshop.

DVG callcenter opent vestiging in Bemmel

BEMMEL - Het DVG callcenter, thans nog enkel gevestigd in Rijen, opende dinsdag 6 juni een tweede vestiging in Bemmel.

Eind augustus 2016 is DVG gestart met de uitvoering van het project AVAN (Aanvullend Vervoer Arnhem-Nijmegen). Voor dit project plant en coördineert DVG vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen voor reizigers die geen gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer.

Uitbreiding van het callcenter is onder meer noodzakelijk ter voorbereiding op het nieuwe schooljaar 2017/2018. Vanaf dat moment zullen er namelijk nog eens duizend extra leerlingen vervoerd worden in deze regio. Vanuit de locatie in Bemmel verzorgt DVG ook de planning van het project AVAN.

Sinds 1 januari 2017 verricht DVG de coördinatie van het Zittend Ziekenvervoer voor de coöperatie VGZ UA (VGZ, Univé, IZA, IZZ en UMC). Teneinde de ritaanvragen van beide vervoersprojecten op een efficiënte wijze te kunnen verwerken, worden deze op het callcenter, zowel op de locatie in Rijen als in Bemmel, dan ook aangenomen en verwerkt.

Op het callcenter in Rijen zijn in totaal 45 medewerkers werkzaam, die werken in wisselende diensten (in totaal zijn er 18 werkplekken). Op de nieuwe vestiging in Bemmel zijn per vandaag 10 medewerkers werkzaam. Al deze medewerkers zorgen er samen voor dat reizigers dagelijks naar hun plek van bestemming kunnen reizen.

Kinderattracties in Bemmel wegens succes 17 juni op herhaling

BEMMEL - Na het succes met de kinderattracties op 13 mei hebben de ondernemers van de ondernemersvereniging Bemmel besloten om dit vaker voor de kinderen te doen.

Zaterdag 17 juni zullen in het centrum van Bemmel weer twee leuke kinderattracties worden geplaatst. Deze keer staan ze op de Promenade in het hart van Bemmel. Vanaf 10.00 tot 17.00 uur kunnen de attracties weer gratis worden gebruikt.
De ouders kunnen rustig gaan winkelen terwijl de kinderen zich onder toezicht lekker kunnen uitleven. "Schrijf zaterdag 8 juli ook maar vast in de agenda, want dan staan er weer attracties op de Markt. In Bemmel kunt u heerlijk ontspannen en gezellig winkelen, gratis (gedeeltelijk overdekt) parkeren en natuurlijk van onze horecavoorzieningen gebruikmaken voor een hapje en een drankje. Dus Beleef Bemmel, Verrassend Compleet!"

Lage Landen Riddertoernooi op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Binnenkort is het mooiste Middeleeuwse Ridderfestijn in Doornenburg ! Op 1 en 2 juli is het Lage Landen Riddertoernooi in Doornenburg. Laat u meevoeren naar de Middeleeuwen en beleef een authentiek riddertoernooi.

In volledig harnas gestoken ridders te paard gaan elkaar met zwaard en lans te lijf. Soldaten testen hun vaardigheden in een man-op-man gevecht en valkeniers tonen waartoe hun prachtige dieren in staat zijn.

Het Ridderfestijn is een unieke gelegenheid in Nederland, dat u beslist niet mag missen. Op waarheidsgetrouwe en spectaculair manier voeren de ridders hun show op. Diverse middeleeuwse groepen verlenen hun medewerking aan dit prachtige spektakel. Tijdens deze dagen kunt u ook kennis maken met het Middeleeuwse leven rondom een burcht. Soldaten, ridders, jonkvrouwen, jongleurs, dansers, troubadours, valkeniers etc. etc. zorgen ervoor dat Doornenburg veranderd in een ware Middeleeuwse vesting. Er zijn deelnemers aanwezig uit diverse landen, zoals Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië.

Tijdens dit toernooi is er veel te zien en te beleven voor jong en oud, het is een Middeleeuws weekend dat men niet mag missen! Natuurlijk is het geweldig wanneer kinderen zelf verkleed komen als middeleeuwer. Meer informatie over het evenement staat op www.kasteeldoornenburg.nl.

Jubileum Remember: 'Coming Home'

Foto 2017: huidige koor

GENDT - Jongerenkoor Remember bestaat 50 jaar en om dit te vieren is er op zaterdagavond 1 juli om 19.00 uur een feestelijke viering in de Sint-Martinuskerk in Gendt. Hierin wordt stil gestaan bij 50 jaar jongerenkoor. Het thema van deze viering, die is voorbereid door (oud-)leden van het koor, is 'Coming Home'.

Dierbare herinneringen, anekdotes en liederen van het koor die tijdens de voorbereidingen reeds ter sprake gekomen zullen tijdens de viering ruimschoots aan bod komen. Ook is speciaal voor het 50-jarig bestaan een jubileumkoor samengesteld waarin oud-leden meezingen.

Foto 1976: foto uit oude doos met als dirigent Kapelaan Jochem Evers, de oprichter van het koor.
Foto 2017: huidige koor
Foto 1976: foto uit oude doos met als dirigent Kapelaan Jochem Evers, de oprichter van het koor.

"Voor het jubileum steunen wij een goed doel. We sparen mee voor de aanschaf van een Tovertafel voor de bewoners van de St. Jozef. De tovertafel zorgt voor interactie en beweging bij ouderen. Tijdens de viering is er een collecte voor dit doel. Iedereen is welkom om dit jubileum met ons mee te vieren en deze unieke viering bij te wonen. Bovendien is het de laatste kans om extra te genieten van het jongerenkoor: het koor houdt na 50 jaar op te bestaan. Wil je ons nog een laatste keer horen? Kom de sfeer proeven van het 'thuiskomen'!"

Na deze feestelijke viering vindt er een reünie plaats. Oud-leden, trouwe supporters en iedereen die het jongerenkoor een warm hart toedraagt, zijn welkom. Oud-leden kunnen zich ook nog vooraf aanmelden: secretariaat@jongerenkoorremember.nl.

Jonge Kracht G-voetbal op zoek naar nieuwe leden

HUISSEN - De G-afdeling van Jonge Kracht, die afgelopen seizoen haar 20-jarig jubileum vierde is op zoek naar nieuwe leden.

Op dit moment spelen er 4 teams in de reguliere competitie van de KNVB. Voor het komende seizoen zijn er nog enkele plaatsen vrij binnen deze teams. Wie komt er in aanmerking voor G-voetbal?

G-voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden. De trainingsavond is op maandagavond van 20.00 - 21.15 uur en op zaterdag worden de competitiewedstrijden ingepland. Indien er mensen zijn binnen uw familie/vrienden/kennissenkring die interesse hebben om te gaan voetballen of eens te willen kijken of mee willen trainen, zijn zij welkom op maandagavond.

"Neem vooraf even contact op met Trudy Stellaard (06 34399982) om een afspraak te maken en je bent dan welkom. Ook zijn wij op zoek naar leider(ster)s en trainers om alles in goede banen te kunnen leiden Interesse? Bel dan ook met bovenstaand telefoonnummer."

Vorderingen nieuwbouw Sancta Maria

HUISSEN - Op donderdag 8 juni werd op het terrein van de nieuwbouw van Sancta Maria aan de Helmichstraat in Huissen de eerste vloerplaat gelegd.

Een feestelijk moment waar RijnWaal Zorggroep naar uit heeft gekeken. Met bewoners, omwonenden, medewerkers en andere genodigden werd daarna geproost op dit heuglijke feit op de tijdelijke locatie van Sancta Maria, ’t Stadhues.

Bemmelse Dweildag groot succes!

BEMMEL - Op 11 juni vond alweer de 31e Bemmelse Dweildag plaats. 58 orkesten gaven acte de présence en maakten er een prachtige dag van!

De temperaturen stegen al snel tot grote hoogte en dat gold ook voor de sfeer op het parcours. Op de tien podia maakten de orkesten er een mooie show van, waarbij in de wedstrijdklasse de Ütlopers uit Sneek er uiteindelijk (voor de derde keer in successie) met de eerste prijs vandoor gingen. De organisatie van de Bemmelse Dweildag is iedereen dankbaar, die ervoor gezorgd heeft, dat ze kan terugkijken op een vlekkeloos verlopen dag voor zijn of haar inzet. Noteer alvast 10 juni 2018 in uw agenda want dan gaan we de 32e Dweildag beleven!

31 / 32

Tuut tuut tuut
en 50 is die Ruud
Gefeliciteerd
groetjes de versierploeg.

Lieve Wilma,
Nog 2 weekjes te gaan,
En dan zal Sarah ook bij jou staan!
XXX

Hoera,
Opa john is jarig.
Gefeliciteerd!

Dikke kus van
alle kleinkinderen.

Helaas zijn wij je kwijt, we wensen je voor de toekomst een hele fijne tijd. Je apotheek collega's

Het is maar dat u het weet,
80 jaar geleden hing de vlag uit in Reeth.

Dit meisje wordt al weer
een jaartje ouder.
Het is haar niet aan te zien.
Van harte gefeliciteerd door je man.
Ik hou van jou xxx

Dit stralende paar is op 19 juni alweer 25 jaar bij elkaar.
Sander en Esmee, Pa en Ma, Remco en Corine, Mirthe en Thijmen en Martine

Deze lieve jongen
en grote vriend van Opa,
hoopt op 16 juni 9 jaar te worden.
Wij houden van jou.
Opa en Oma Hendriks

Het is écht waar,
deze boer is 10 juni 60 jaar geworden!
Gefeliciteerd van je familie

Abraham heeft Sara gevonden!
Rene gefeliciteerd
Van Moetie