GN Lingewaard

29 maart 2017

GN Lingewaard 29 maart 2017


Zoektocht naar Kasteel Hulhuizen

HULHUIZEN - De Heerlijkheid Hulhuizen is tegenwoordig een gehucht in de gemeente Lingewaard en onderdeel van de voormalig gemeente Gendt. Voor 1660 was Hulhuizen nog geheel buitendijks intact en was het een Cleefse Enclave. Het kasteel lag op enige afstand van de Waal.

In de loop van 17e en 18e eeuw werd Hulhuizen meerdere keren overspoeld door het Waalwater. In 1660 is het gehele dorp verzwolgen door de grillige loop van rivier de Waal. De bewoners werden hierdoor gedwongen hun bebouwing steeds meer richting Gendt te verplaatsen. Dit verklaart de huidige geografische ligging van Hulhuizen.

Er zijn al wat onderzoeken geweest naar het kasteel. De kaarten die voor handen zijn, zijn digitaal zo in elkaar gelegd dat er mogelijkerwijs 3 locaties zijn aan te wijzen waar het kasteel zich zou kunnen bevinden.

In het kader van het 200 jarig bestaan van de Buurtschap Hulhuizen onder Nederlandse vlag, vonden een aantal personen het nu tijd worden om een zoektocht te starten naar de overblijfselen van het kasteel Hulhuizen. Om de plaats en/of restanten te vinden van het kasteel Hulhuizen, zal er worden gezocht met onder andere een Ground Penetrating Radar. De ondergrond wordt door het apparaat gescand in gelijkmatig uitgezette vlakken en er zouden hiermee eventuele funderingen van het bouwwerk kunnen worden gelokaliseerd.

Op korte termijn kan worden gestart met de zoektocht. Zodra het GPR systeem beschikbaar is, zal hij worden ingezet. Dit is afhankelijk van de termijn waarop we het benodigde budget om twee dagen te kunnen zoeken, bij elkaar hebben. Meer info staat op www.hulhuizen200.nl.

Opening met veel trommelgeroffel op zondag 2 april Lentekriebels in Angeren: gezellige dag voor het hele gezin!

ANGEREN – Wat twintig jaar geleden begon met een zoutbad, een open dag bij een garage en een modeshow van Smits Mode, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement: de Lentekriebels. Een evenement, dat dit jaar voor de twintigste keer wordt gevierd. Een evenement met volop show, attracties, informatie waarnaar de inwoners altijd halsreikend uitzien. Heel Angeren hangt de vlag uit: de lente is weer begonnen! Komende zondag 2 april van 11.00 tot 17.00 uur!

Met trommelgeroffel van percussieband 'Slag bij Nieland' wordt het festijn rond 11.00 uur geopend. Tijdens de opening wordt door de huidige organisatie ook aandacht gevraagd voor de oprichters (Ans Smits en Imkje Haitsema) met hun mede-deelnemers van de eerste Lentekriebels. Het gehele evenement wordt gehouden aan de Molenstraat, Zahnstraat en op het kermisterrein, waar het vogel- en koningsschieten plaatsvindt door schuttersgilde Sint-Bavo.

Er is traditiegetrouw weer van alles te beleven. Middenstanders, verenigingen en zelfs creatieve inwoners laten zich van hun beste kant zien. Vraag is of het komende zondag weer zulk mooi lenteweer wordt, dat er weer een record aantal bezoekers kan worden verwelkomd. Aan de organisatie (met de heren Bolder, Barten, Emmerzaal onder leiding van Hennie Helsen) zal het zeker niet liggen...

Op vaste tijden zijn er activiteiten op het podium. Zowel om 13.00 als om 15.00 uur zijn er modeshows van Smits Mode & Wonen. Verder is er om 13.30 uur een optreden van harmonie Sint-Ceacilia. Om 14.00 uur staat zangvereniging Zang en Vreugde op het podium, die om 14.30 uur plaatsmaakt voor een optreden van Flow Dansvereniging Angeren. Het optreden van zeemanskoor Schip Ahoy wordt om 15.30 uur weer heel bijzonder! Wim Polman zorgt doorlopend voor entertainment. De winkels in de Molenstraat en de Lodderhoeksestraat en ook tuincentrum Hofs hebben leuke Lentekriebels-aanbiedingen. In Herberg De Letste Stuyver is er live muziek.

Van alles te doen!

Bij Roparun aan de Molenstraat kunnen bezoekers hun hartslag laten meten, op een sportband lopen en zelfs actief aan spinning deelnemen.

Vanaf 12.00 uur is de oldtimershow. Opzienbarend blijft het bungyjumpen. Voor de jeugd zijn er diverse attracties zoals een zweef- en draaimolen.

Naast de kraampjes van de (sport)verenigingen en hobbyisten in de Molenstraat brengen diverse braderiekramen hun waar aan de man. Bezoek ook de blokhut, waar een open dag wordt gehouden! De Historische Kring is aanwezig met en fotosessie en met... de oude –en gerenoveerde!- kruiwagen uit de achttiende eeuw van de steenfabriek.

Op minicamping Qklq kan de bezoeker yurts bezichtigen en Mongoolse hapjes proeven, terwijl de percussieband Slag bij Nieland en keelzangers optreden. Geschiedenis van middeleeuws leven wordt er gedemonstreerd door ridders die regelmatig met elkaar het duel aangaan.

Het totale programma is te bekijken op: www.ondernemersverenigingangeren.nl, dan naar 'Lentekriebels'.

Ontmoetingsdag Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 5 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg en begint om 10.00 uur. De dag eindigt om 16.30 uur. De kosten zijn vijf euro.

U wordt deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing. Aanmelden:

Voor Gendt: Marian Lamers Thorbeckeplein 8 (425505)
Voor Haalderen: Jos Meulenbeek Ambachtstraat 10 (463335)
Voor Doornenburg: Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79 (424569).

Oogcafé Lingewaard

LINGEWAARD - Als zien steeds moeilijker wordt... U heeft van uw arts te horen gekregen dat u een oogaandoening heeft die niet te genezen is. Dan verandert er veel in uw leven.

Dingen die vanzelfsprekend waren, kosten nu veel moeite of lukken niet meer, zoals zelfstandig wandelen of fietsen, uw warme maaltijd verzorgen, mensen herkennen, kranten en tijdschriften lezen, uw administratie voeren.

Natuurlijk zijn er instanties die u kunnen helpen hiermee om te leren gaan, maar een ontmoetingsplek waar u met lotgenoten bij elkaar bent en niets hoeft uit te leggen, kan een extra steun in de rug zijn.

Daarom wil de Oogvereniging in Lingewaard een Oogcafé starten voor iedereen met oogproblemen, hun familieleden, vrienden en kennissen. Een ontmoetingsplaats waar op een prettige manier ervaringen worden uitgewisseld over leven met een oogaandoening. Het informele contact is hierbij van grote waarde.

Daarnaast is er veel ruimte voor ideeën van deelnemers en kunnen er gastsprekers uitgenodigd worden voor een specifiek thema. Bijvoorbeeld over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wat betekent deze wet voor mensen met een oogaandoening?

Het eerste Oogcafé Lingewaard is op zaterdag 8 april in het gebouw van de stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Het Oogcafé is open van 14.00 tot 16.00 uur.

Gastspreker is John Kuster. Hij zal vertellen over zijn ervaringen als gids in het muZIEum Nijmegen, gekozen als leukste uitstapje in Gelderland. "Vrijwilligers halen u op afspraak thuis op en brengen u na afloop ook weer terug. Wilt u zich aanmelden of hebt u behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met Joke van Rijswijk. Haar telefoonnummer is: (026) 38133 86. Mailen kan ook: jokevanrijswijk@xs4all.nl."

Tenniskids bij tennisvereniging Huissen succesvol van start

HUISSEN - Zondag 19 maart is de KNLTB World Tour Kids succesvol van start gegaan. TV Huissen heeft elf jeugdteams die iedere tweede zondag van de maand tegen/ bij andere clubs in de regio spelen.

Op tennisvereniging Huissen speelden vorige week 40 kinderen van TV Huissen en van verschillende clubs uit de regio wedstrijdjes met de rode bal. Ondanks de storm hebben de kinderen zich de hele ochtend prima vermaakt en hun beste tennis laten zien.

Tenniskids is een opzet van de KNLTB om tennis 'verslavend leuk' te maken voor de jong(st)e jeugd van 5 tot en met 12 jaar. Voor elke leeftijdscategorie is er een speciale tennisbal en een aangepast speelveld. Zo spelen de allerkleinsten 5 /6 jarigen en 7 /8 jarigen met de rode bal (iets groter en lichter) in één servicevak. De jeugd tot 11 jaar speelt met de oranje (normale grootte maar iets lichter) bal op ¾ veld en de jeugd van 10 tot 12 speelt met de groene bal op heel veld. Elke eerste zondag van de maand spelen de 'Rode en Oranje kinderen' wedstrijdjes tegen kinderen van clubs uit de regio voor de KNLTB World Tour. Na het grote succes van de World Tour afgelopen jaren doen ook dit voorjaar weer zo'n 70 kinderen van TV Huissen mee aan deze tour.

"Wij geven op de club tennislessen aan de hand van de tenniskids opzet. Voor de jonge jeugd organiseren wij op de vrijdag- en woensdagmiddag (evt. ook andere dagen mogelijk) in 'hun kleur' tennislessen. We starten in april met een nieuwe serie van 8 lessen. Inschrijven kan tot via info@tennisoverbetuwe.nl. De kosten voor 8 lessen zijn 40,00 euro (inclusief alle materialen en leenrackets).

Paasbingo bij Sportclub Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 15 april houdt Sportclub Bemmel een Paasbingo waarvan de opbrengst ten goede komt aan de aanleg van het tweede kunstgrasveld. In diverse gesponsorde bingo-rondes zijn vele fantastische prijzen te winnen.

In de Jumbo-ronde is 1 minuut gratis winkelen de hoofdprijs, naast 2 levensmiddelenpakketten ter waarde van resp. € 25,- en € 50,-. In de Coop-ronde zijn eveneens 1 minuut gratis winkelen en levensmiddelenpakketten te winnen. In de Lidl-ronde zijn een multiroom-speakerset, panini-grill en sterrenkijker te winnen. In de Installateurs-ronde zijn de prijzen beschikbaar gesteld door Elektrotechnisch Bureau Velthuis en Balk Elektro Technisch Installatiebureau. In deze ronde zijn een geldprijs van € 100,- te winnen en 2 tegoedbonnen van € 100,- elk voor een overnachting en/of diner bij 1 van de Van der Valk hotels/restaurants. In de Horeca-ronde zijn dinerbonnen en hapjesbonnen te winnen, beschikbaar gesteld door Da Giorgio, Het Wapen en Eetwinkel Polly. Sportartikelen zijn te winnen in de Sportwinkel-ronde, die mogelijk gemaakt wordt door 100% Voetbal uit Arnhem en Sport ViIllage uit Bemmel. Jansen Totaal Wonen zorgt voor de prijzen in de Interieur-ronde: tegoedbonnen van € 50,-, € 100,- en € 150,-. In de Frisdranken-ronde zijn vier toegangskaarten voor de Efteling, 1 uur Indoor Soccer bij het FC Twente-stadion en een wedstrijdbal te winnen, beschikbaar gesteld door Coca-Cola en AA Drink. LT Arena stelt drie geldprijzen van resp. € 50,-, € 100,- en € 150,- beschikbaar in de LT Arena-ronde. 3 x 2 toegangskaarten voor de jazz-night 'Louis' in de Theaterkerk, beschikbaar gesteld door TOP (Toestanden op Podium), zijn te winnen in de Theater-ronde. In de Hoofdprijs-ronde wordt er gespeeld om een geldprijs van € 250,-, beschikbaar gesteld door Lamers Schilderwerken.

Sportclub Bemmel organiseert diverse activiteiten om de significante bijdrage te kunnen leveren aan de aanleg van het tweede kunstgrasveld en de uitbreiding van het aantal kleedkamers. Deze uitbreiding is nodig om de leden van Sportclub Bemmel het hele jaar door te kunnen laten trainen en spelen. Bovendien zorgt dit veld ervoor dat de druk op de speelvelden op de zaterdagen beter kan worden verdeeld over de beschikbare velden. Een noodzakelijke uitbreiding dus, waarvoor alle steun welkom is.

Op zaterdag 15 april ben je vanaf 19 uur welkom in de kantine van Sportclub Bemmel, waar om 20 uur de paasbingo begint. "Kom ook naar deze fantastische paasbingo, win mooie prijzen en steun Sportclub Bemmel bij de realisatie van het tweede kunstgrasveld."

Irene Hoogveld brengt MIT Trio naar Doornenburg

DOORNENBURG - Irene Hoogveld brengt MIT Trio naar Kasteel Doornenburg. In dit bijzondere concert laat het MIT Trio van zich horen! Dit onconventionele trio, bestaande uit Irene Hoogveld (sopraan), Mechteld Drop (trompet) en Tamara Laverman (piano) speelt op 9 april in Kasteel Doornenburg een aantal werken die speciaal zijn geschreven voor deze ongewone bezetting.

Zo speelt het trio onder andere de Nederlandse premiére van het stuk…to cast a shadow again van de Amerikaanse componist Eric Ewazen. Ook zullen er liederen van bekende componisten voorbijkomen. De bijzondere muziek wordt ingeleid zodat u weet waar u naar gaat luisteren. Deze drie dames zitten in het laatste jaar van hun studie aan het ArtEZ Conservatorium en laten u graag genieten van het kleurrijke repertoire!

Nieuws: Irene Hoogveld is aangenomen bij de Guildhall School of Music & Drama in Londen om daar vanaf september 2017 haar Master te gaan doen.        

Het MIT TRIO is in 2016 gevormd uit de wens om met een onconventionele bezetting originele muziek te spelen. Dit jeugdige trio richt zich voornamelijk op ensemblemuziek uit de 20e eeuw, gecombineerd met solistische inbreng. Het MIT Trio wordt gecoacht door tenor/dirigent Harry van Berne. NB: Deze drie dames sluiten allen dit jaar hun Bachelorstudie af met een solo recital. Kijk op www.artez.nl/finals voor verdere details.

Aanvang concert 12.00 uur, kasteel open 11.30 uur. Entree: 15,00 euro, vrienden van kasteel Doornenburg 12,50 euro . Reserveren via: administratie@kasteeldoornenburg.nl, www.kasteeldoornenburg.nl.

Reumafonds: ruim 2187 euro in Gendt

GENDT - Het Reumafonds is alle collectanten, comitéleden en bewoners in Gendt dankbaar voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 13 tot en met 18 maart is in Gendt ruim 2187 euro opgehaald, dat is zeven procent meer dan in 2016. Met deze donaties financiert het Reumafonds wetenschappelijk onderzoek om reuma te bestrijden.Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. In totaal kampen 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dat is 1 op de 9 Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. De kenmerken van reuma zijn vaak onzichtbaar. De grote meerderheid van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.


De afgelopen 90 jaar heeft het Reumafonds al veel bereikt in de strijd tegen reuma. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen is nog meer wetenschappelijk onderzoek. Het Reumafonds is de belangrijkste financier van onafhankelijk wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Het fonds is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. "Ook geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiënten activiteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt. Bankrekening: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl."

Vind je zingen ook zo leuk?

GENDT - ‘Just do It’ is een vrouwenkoor met leden uit Gendt en aangrenzende dorpen. Met veel enthousiasme repeteren we iedere week onder de bezielende leiding van dirigente Saskia Jonk, die het beste uit ons weet te halen!

Het repertoire is zeer gevarieerd, van musical, hedendaags tot licht klassiek. We zingen eenstemmige, maar ook twee-, drie- en zelfs vierstemmige nummers. Hierbij worden we op de piano virtuoos begeleid door Jochem Macaré.

"Ben je geïnteresseerd en wil je weten of zingen in ons koor ook iets voor jou is, dan kun je geheel vrijblijvend één of meerdere repetities van ons koor in de maand april bijwonen, meezingen en de gezellige sfeer proeven. De repetities worden gehouden in basisschool De Vonkenmorgen aan de Nijmeegsestraat in Gendt. We repeteren op de woensdagavond van 8 uur tot kwart voor 10. Wie van ons koor tijd en zin heeft, gaat na afloop mee naar De Klok voor een afzakkertje.

Wil je vooraf wat nadere informatie: bel dan met Agnes Janssen; zij is bereikbaar onder de nummers 0481 424926 of 06 13441112. Aarzel niet: je bent van harte welkom!"

Scholieren sjouwen voor water in Liberia

Wandelen voor Water Fotograaf: Clemens Hendriksen

HAALDEREN - Voorafgaande aan de Wereldwaterdag van 22 maart liepen 54 leerlingen van Basisschool de Wieling uit Haalderen een sponsorloop van 6 kilometer met 6 liter water als ballast in een rugzakje. Dit deden zij uit solidariteit met leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden die dagelijks water moeten sjouwen en daardoor vaak niet naar school kunnen.

Het is de vijfde keer dat Rotary Lingewaard-Bemmel deze sponsorloop houdt. De leerlingen gaven het startschot voor de sponsorloop met zelfgemaakte waterbommen. De sponsorloop voerde vanaf de school door Haalderen en na een pauze door de uiterwaarden weer terug naar school. Aanvankelijk was het weer mooi. Het werd echter een tocht 'met water, door het water, voor het water en in het water'. Een hevige regenbui verminderde het enthousiasme van de leerlingen echter niet. Des te meer waren zij zich bewust dat de omstandigheden in ontwikkelingslanden ook niet altijd ideaal zijn.

De watercommissaris van de Rotaryclub Lingewaard, Sandra Cools, zegt: "Het is een mooie actie. De leerlingen worden zich bewust dat de situatie niet overal zo ideaal is als in Nederland en door de sponsorloop kunnen wij ZOA geld geven voor het water- en sanitatieproject in Liberia."

De sponsorloop is onderdeel van een grote landelijke actie voor de groepen 7 en 8 van basisscholen, waar veel Rotaryclubs in Nederland aan meewerken. Aqua for All vermeerdert de landelijke totaalopbrengst met vijftig procent van het totaal.

Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard.

Voor vier euro kan men op maandag 3 april tussen 17.00-18.00 uur met eigen bakjes komen om een maaltijd af te halen. Het menu staat op www.swlingewaard.nl onder Actief in wijk en buurt > ParticipatiePunt Bemmel > Bemmels Afhaalpunt.

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Voor meer informatie over ‘Bemmels afhaalpunt’ kan men contact opnemen met Wil van den Hurk via telefoonnummer: 088 2552550.

Ons Kent Ons

BEMMEL - Zaterdag 8 april is er Ons Kent Ons met medewerking van trio De Band in café De Roskam aan de Dorpsstraat 95 in Bemmel.

De Band is een spetterend allround trio met zeer veel ervaring, klasse en veelzijdigheid. Professionaliteit gecombineerd met vele jaren ervaring maakt deze allround coverband uniek. Aanvang: 20.30 uur; entree 5,00 euro.

De voorverkoop kaarten gebeurt door de Senaatsleden C.V. De Blauwe Pony ‘81.

Algemene ledenvergadering speeltuin De Doornenburg

DOORNENBURG - Op maandag 10 april wordt om 19.30 uur de algemene ledenvergadering gehouden van speeltuinvereniging De Doornenburg in het Ontmoetingscentrum.

Alle leden zijn van harte uitgenodigd, de koffie staat klaar. "Ook zijn wij op zoek naar nieuwe enthousiaste bestuursleden die zich graag in willen zetten voor de speeltuin. Iets voor jou? Kijk voor meer informatie op www.speeltuindoornenburg.nl."

Marimba voor harmonie Sint-Caecilia Gendt

GENDT - Harmonie Sint-Caecilia Gendt heeft onlangs een prachtige nieuwe marimba in ontvangst mogen nemen.

De aankoop van dit kostbare instrument is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Providentia Fonds Huessen en het Rabobankfonds van Rabobank Oost Betuwe. Harmonie Sint-Caecilia Gendt is deze fondsen dan ook veel dank verschuldigd voor hun bijdrage en alle moeite die zij er in gestoken hebben. Zonder hun hulp was de aankoop niet mogelijk geweest!
De marimba kan gebruikt worden door alle vier de onderdelen van de Gendtse muziekvereniging en het is dan ook een belangrijke aanvulling op het huidige instrumentarium. Meer informatie over Sint-Caecilia Gendt staat op www.harmoniegendt.nl.

U mag weer stemmen!

LINGEWAARD - Ja, u leest het goed, U mag weer stemmen. Niet in een stemhokje, maar gewoon thuis achter de computer. Ook Zeemanskoor Schip Ahoy doet weer mee aan de Rabobank clubkascampagne.

Bent u lid van de Rabobank? Dan kunt u vijf stemmen uitbrengen en (maximaal 2 stemmen per vereniging) tussen 17 en 29 mei. Wilt u Schip Ahoy binnenkort nog zien en horen? Dat kan op zondag 2 april tijdens de gezellige Lentekriebels in Angeren, om 15.30 uur op het grote podium." Namens de hele bemanning alvast bedankt voor uw stem!

In een Oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 1 april

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Remember

Zondag 2 april

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Woensdag 5 april

09.30 uur: St. Bavo Angeren, V. Bulthuis

10.00 uur: Ontmoetingscentrum Doornenburg, G. Peters, ontmoetingsdag voor Gendt, Haalderen en Doornenburg

Vrijdag 7 april

10.00 uur: Kapel Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla

Zaterdag 8 april

15.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, Ark-viering, I. van Cuijk, Spetters, Palmpaasstok

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 9 april

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

10.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, IGEE-viering met Palmpasenoptocht, D. te Dorsthorst en ds. Glastra

10.00 uur: H. Martinuskerk Gendt, gebedsviering met Palmpasenoptocht samen met PKN.

Column

Ambtenarentaal

Na vier maanden besloot ik weer naar een politieke bijeenkomst te gaan. Op de Politieke avond waren veel boze burgers die zich hadden aangemeld om in te spreken. Interessant, wat het was een verscheidenheid aan mensen. Hoogopgeleide burgers, of die zich alleen zo gedroegen, maar niet in de afgesproken 3 minuten hun zegje konden doen. De 'gewone' burgers wel. Frappant, want de boodschap was hetzelfde. De gewone inspreker Hendriks zei niets van ambtenarentaal af te weten, dus gebruikte hij zijn eigen taal. Ik snap er geen bal van. Je wordt als burger bedonderd. Ondertussen zit het PvdA-raadslid onderuit gezakt op zijn vingerveegtelefoon te friemelen. Ik dacht, na 4 maanden is in dit theater niks veranderd. Volgens fractievoorzitter Joop Janssen van lingewaard.NU had ik sensationeel nieuws gemist door niet op de laatste raadsvergadering aanwezig te zijn. Wethouder Theo Peren en burgemeester Marianne Schuurmans waren onderwerp van een stevig debat. Fijn, dat een raadsvergadering wordt opgenomen en op internet is te beluisteren. Kort samengevat, een ambtenaar heeft het college niet alles verteld over een mail voor aanvraag van een offerte aan het bureau Haskoning. Hierdoor kwamen wethouder Peren en burgemeester Schuurmans in het openbaar met een onjuist verhaal aanzetten. Een politieke doodzonde. Bestuurders zijn naar buiten toe verantwoordelijk voor daden van ambtenaren. Ambtenaren kunnen bestuurders door complexe procedures loodsen waar ze amper verstand van hebben, maar ze ook als jokkebrok op het politieke schavot brengen. De raad hoeft dan alleen nog de hendel over te halen. Schuurmans heeft de directie opdracht gegeven om de zaak intern te onderzoeken. Een deel van de raad dwong aan op onderzoeken door een extern bureau, zo beluisterde ik. Het debat werd afgesloten met het besluit voor een diepgaand intern onderzoek. Ik heb geluisterd naar een oninteressant hoorspel en snap er geen bal meer van. Ik zou de man zonder ambtenarentaal op de man af hebben gevraagd: Hé, waarom heb je dit ons geflikt?

Sjaak

Jong Belegen speelt in De Kinkel

BEMMEL - Toneelgroep Jong Belegen van stichting SAB (Senioren Actief Bemmel) is druk aan het repeteren voor haar jaarlijkse toneeluitvoering in De Kinkel.

Op zaterdag 6 en zondag 7 mei speelt de club twee hilarische eenakters. De kaarten zijn vanaf medio april verkrijgbaar bij boekhandel Polman en Modehuis Poortman.

De dames van Thetis op weg naar het kampioenschap

GENDT - Zondag 19 maart vertrok Dames 1 van Thetis naar Wageningen voor een wedstrijd tegen Dames 2 van De Rijn. Iedereen was gespannen en coach Cees Snel begon van de zenuwen zelfs te controleren of alle pionnen wel goed stonden. Ondanks dat de Rijn 10e stond, mochten de dames hen niet onderschatten.

Meteen in de eerste aanval zette Maaike Milder de 0-1 door een mooie inzwemactie. Niet veel later scoorde ook Celine Rutten. Helaas scoorden de tegenstanders twee keer waardoor de eerste periode met 2-2 werd afgesloten. De gelijke stand werd al snel 2-4. Het ging erg gelijk op, waardoor de tweede periode eindigde in 3-4. De derde periode kreeg Thetis een strafworp tegen die De Rijn goed benutte, waardoor de stand wéér gelijk werd. Bezweken de dames onder de druk? Gelukkig reageerde Thetis hier goed op door twee snelle doelpunten van Aukje Schamp en Celine Rutten. Ook kregen we een man-meer mee die Anouk Welbers goed wist af te maken en de stand 4-7 maakte. In de laatste aanval van de derde periode scoorde De Rijn de 5-7.

In de vierde periode werd het al snel 6-7. Thetis begon een beetje rommelig te spelen, het zou toch niet.. Gelukkig kreeg Thetis in de laatste minuut een strafschop mee, waaruit Aukje Schamp mooi de 6-8 scoorde waarin de wedstrijd eindigde.

Dankzij deze winst en het gelijkspel van Zwolle (nummer 2 in de competitie), krijgt Thetis Dames 1 aankomende zaterdag 25 maart al de kans om in eigen bad haar kampioenschap binnen te halen. "Jullie komen ons toch ook aanmoedigen?" Doelpunten: Maaike Milder, Celine Rutten, Aukje Schamp, Anouk Welbers (2).

Try-out Wereldmuziekconcours 8 april Gendt Slagwerkgroep Doornenburg speelt ‘Diamonds’:

GENDT/DOORNENBURG - De slagwerkers van Sint-Caecilia uit Doornenburg bereiden zich momenteel voor op het Wereldmuziekconcours dat komende zomer in Kerkrade wordt gehouden.

Met ‘man en macht’ wordt gewerkt om de 60-jarige slagwerkgroep een poging te doen de wereldtitel in de First Division Percussion Ensembles naar Lingewaard te halen. Hiervoor maakt men gebruik van intensieve trainingen gegeven door theatergroep Circle Percussion en is Eugene Fleuren uit Nijmegen bereid gevonden om naast componist Henk Mennens de groep op diverse wijze muzikaal technisch te ondersteunen.

Algemeen muzikaal leider Casper Traa zal uiteindelijk door diverse try-out concerten de groep naar het Wereldmuziekconcours gaan leiden. Voor de eerste officiële test van het wereldmuziekprogramma ‘Diamonds’ is gekozen voor Zaal Providentia in Gendt op zaterdag 8 april om 20.00 uur. Tijdens het programma zullen Hans Cornelissen (sopraansax) en de bandleden van ‘Remove Before Flight’ de slagwerkers uitgebreid gaan begeleiden.                                                                                        

Aansluitend zal het talentvolle Popkoor Fifteen (foto) uit Beltrum een populair optreden verzorgen waardoor er een zeer afwisselend en publieksvriendelijk concert wordt gepresenteerd. De toegang is gratis!

Ingezonden

Perverse prikkel

Donderdag 16 maart woonde ik de raadsvergadering van de gemeente Lingewaard bij. Met toenemende verbijstering hoorde ik daar de behandeling van punt 11a (onderzoek ontsluitingsvarianten Bemmel-Nijmegen) aan. Een opdracht aan Royal Haskoning, voor een onderzoek (kosten 30.000 euro) inzake de infrastructuur van Ressen, zou door de gemeente Lingewaard mondeling gegeven zijn. Dat gelooft toch niemand! Terecht dat de gemeenteraad hierover opheldering wilde ontvangen. De verantwoordelijke wethouder zei zich volledig verantwoordelijk te voelen voor het verkeerd informeren van Raad, maar trok daaruit niet de consequenties.

De oppositie stelde, na zeer felle discussies - als voorlopig alternatief voor een motie van wantrouwen, een extern onderzoek voor. Het college van B&W, gesteund door coalitiepartijen (CDA, VVD, Lingewaard. Nu en LBL) kozen echter voor een intern onderzoek. Ofwel: "De slager die zijn eigen vlees wil keuren". De 'vuile was' moet blijkbaar binnenshuis worden gehouden. Blijkbaar mag niet onderzocht worden in welke mate de wethouder zelf, bij het geven van de opdracht, zijn 'eigen stempel' op de zaak drukte.

Het verkeerd of niet informeren van de Raad wordt aangemerkt als een doodzonde. In plaats dat de Raad als één blok de motie van de PvdA - dat een extern onderzoek wenste - steunde, steunde de coalitiepartijen echter het college. En gaf daarbij blijk, dat het behoud van het college zwaarder weegt dan waarheidsvinding. Hier is m.i. sprake van een perverse prikkel!

De hele kwestie rondom het bovengenoemde onderzoek doet mij denken aan de 'bonnetjes-affaire' in Den Haag. Alleen daar trok de verantwoordelijke minister wel de consequenties en trad af.

Mw. J.J. Wagener, Gendt

Deelkring Lent... er is genoeg voor iedereen!

LENT - Er is genoeg voor iedereen als je bereid bent om te delen met elkaar, is de slogan van de Deelkring Lent. We zijn een maatschappelijk nonprofit onderneming die bestaat uit vrijwilligers.

"Ons doel is herbruikbare goederen samen te delen om de afvalberg te verminderen en bij te dragen aan het anti-wegwerpeconomie,de goederen kan men bij ons kosteloos inleveren en meenemen. Goederen dienen schoon, compleet en herbruikbaar te zijn voor andere medemensen. Iedereen is welkom om zijn/haar spullen te delen of spullen mee te nemen. Ook benaderen we andere weggeefwinkels, goede doelen, rommelmarkt-organisatoren en evenementen om goederen in het KAN-gebied en regio met elkaar te delen.

Kom gerust eens kijken wat we u kunnen bieden aan de Dijkstraat 1 in Lent, in de kas van Bert Disveld. We zijn zaterdags geopend van 12 tot 15 uur. U kunt ons vinden op facebook onder de naam deelkring lent."

Gendtse Ouderenvereniging gaat er weer voor

GENDT - Ook dit jaar neemt de Gendtse Ouderenvereniging weer deel aan de Rabobank Clubkas Campagne. De opbrengst van deze jaarlijkse Rabobank actie is een onmisbare financiële injectie voor de OVG geworden.

De leden van de OVG met een Raborekening hebben reeds een brief ontvangen met het verzoek om als men dat nog niet mocht zijn,ook lid van de Rabobank te worden want alleen dan, mag er in de stemperiode van 17 tot en met 29 mei deelgenomen worden aan deze clubckascampagne. Deelnemers krijgen dan via een persoonlijke code de mogelijkheid om twee van de beschikbare vijf stemmen op hun favoriete vereniging uit te brengen. Voor leden die geen internet hebben of niet goed weten hoe er mee om te gaan, staat het bestuur klaar om tijdens de stemperiode assistentie te verlenen. Zaak is in ieder geval om geen stem verloren te laten gaan en te zorgen ook lid van de Rabobank te zijn want elke stem telt, ook in bij deze Rabobank Clubkas Campagne. Aanmelding als lid van de Rabobank dient vóór 1 april te geschieden bij het regionale kantoor in Elst.

Alle Leuke luitjes naar buiten!

REGIO - Lente! Heeft u ook zin om naar buiten te gaan om te genieten van de zon, natuur en van de gezelligheid. Veel fietsers van 60 jaar en ouder hebben via www.leukeluitjes. nl een nieuw maatje gevonden om samen op stap te gaan. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt!

Ze moest wel even een drempel over voordat Annie van Barneveld (68) uit Wageningen zich aanmeldde bij Leuke luitjes. Een half jaar geleden overleed haar man. “We waren 46 jaar getrouwd en deden echt alles samen.“ Ze fietsten en wandelden ook veel samen. Ze zocht via Leuke luitjes iemand die ook van wandelen en fietsen houdt. Ze had gelijk een match met iemand uit haar wijk. Nu gaan ze samen op pad, hebben goede gesprekken en lachen veel.

Wat is www.leukeluitjes.nl? Op www.leukeluitjes.nl kun je in contact komen met mensen in de buurt die dezelfde hobby’s hebben als jij. Om die buurtgenoot makkelijker te vinden is Leuke luitjes opgericht. Je bent echt niet de enige die graag wandelt of fietst. En samen is vaak toch leuker? Aanmelden is simpel en gratis. We hebben wel je postcode en je e-mailadres nodig. Mensen met dezelfde interesse die bij elkaar in de buurt wonen, krijgen namelijk elkaars e-mailadres om contact te leggen.

Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar. Wandelen en fietsen zijn populair, maar ook voor andere hobby’s kun je op www.leukeluitjes.nl een buurtgenoot vinden, zoals kaarten, fotograferen, samen iets eten, of naar theater. "Meld je aan! Dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt. Gezellig!"

Jeugd Wielrennen Gendt wordt Wielerschool Gendt

GENDT - "We zijn nu drie jaar bezig met de kinderen enthousiasme te laten beleven aan de wielersport.Vanaf het begin af aan zijn we bezig met plezier, veiligheid en behendigheid op de fiets. Maar... we gaan groeien! Vanaf dit jaar komt er een extra activiteit bij onder de naam 'Wielerschool Gendt'.

Er wordt nog steeds getraind voor leden van 't Verzetje op maandagavond vanaf 18.30 uur waar de jeugd vanaf 8 jaar welkom is om te komen trainen. Op donderdagavond wordt de 'wielerschool'-avond waar ook vanaf 18.30 uur een extra uitdagende training wordt gegeven voor alle jeugd uit de omgeving, die aangesloten is bij een wielerclub of zich daarbij aan wil sluiten. Voor deze avond geld een leeftijd van 11 tot 15 jaar.

Beide avonden is de start op het Julianaplein van Gendt om 18.30 uur. Begonnen wordt op 3 april. Ouders van de kinderen die mee trainen zijn welkom om mee te gaan op weg! Zowel op maandag als donderdag. "Voor vragen of meer informatie kan het volgende e-mailadres gebruikt worden: wielerschoolgendt@gmail.com. En volg ons op facebook!"

Modepresentatie door jong en oud

ANGEREN - Op vrijdag 31 maart om 13.30 uur presenteren kinderen en senioren uit Angeren de kleding en kostuums die zij met elkaar gemaakt hebben, in het project Factor 80*10*60, een initiatief van Cultuurmij Oost. Publiek is welkom om te komen kijken!

Senioren en kinderen uit Angeren staan te popelen om op 31 maart het resultaat te laten zien van hun samenwerking in het project Factor 80*10*60. De afgelopen vijf weken hebben zij samen verschillende kledingstukken en accessoires gemaakt onder begeleiding van Beeldend kunstenaar René Oudenhoven van VGTO. Jong en oud hebben elkaar beter leren kennen en zijn trots op wat zij samen gedaan hebben. Het is een ervaring die zij graag met de buurt willen delen!

Er wordt een modeshow georganiseerd. Er zijn meerdere ontwerpen te zien die jong en oud samen gemaakt hebben. De generaties verzorgen ook samen de muziek en wat er bij een show komt kijken. Zij hopen op een bruisende finale! De presentatie is van 13.30 - 14.30 in basisschool Marang, Wilhelminastraat 2 in Angeren.

Factor 80*10*60 in Angeren is een samenwerking tussen Cultuurmij Oost, Stichting Welzijn Lingewaard en basisschool Marang. Het project is mogelijk gemaakt met steun van het VSB Fonds, Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

Nieuws van het Platform Doornenburg

DOORNENBURG - Platform Doornenburg is samen gegaan met de werkgroep DOP onder de naam Werkgroep Doornenburg. Werkgroep Doornenburg vergadert op 5 april voor de eerste keer onder deze naam.

Het inloopspreekuur is elke éérste woensdag van de maand (nu 5 april) van 20.00 tot 20.30 uur. Deze wordt gehouden in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg.

Iedereen mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de gemeente en of politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar secretariaat@platformdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: zaterdag 1 april van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Foto: Jacqueline de Haas

ELST - Altijd al eens live bij The Passion willen zijn? Dit jaar is je kans!! Op donderdag 13 april vertrekt vanaf Ontmoetingscentrum De Hoeksteen in Elst (Prinses Irenestraat 58, Elst) om 17.00 uur een bus richting Leeuwarden.

In Leeuwarden aangekomen zijn we live getuige van het passieverhaal, vertolkt door bekende Nederlanders met Nederlandstalige liedjes. We zien het kruis binnengedragen worden. Als volk zullen we volop deelnemen in dit spektakel. Kortom, mis het niet!

Kosten zijn slechts tien euro, ter plekke te voldoen.

Samenwerking harmonie Sint-Caecilia en Historische Kring Doornenburg

DOORNENBURG - 'Sound of Liberty' is de titel van het bevrijdingsconcert dat op zondagmiddag 9 april (14.00 uur) plaats vindt in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg. Organisator en gastheer harmonie Sint-Caecilia Doornenburg heeft rondom het thema oorlog en bevrijding van Doornenburg in april 1945 een zeer afwisselend en interessant programma samengesteld waarover in de komende edities van het Gemeentenieuws nog verder wordt geïnformeerd.

Harmonie Sint-Caecilia prijst zich gelukkig met het feit dat de Historische Kring Doornenburg hierbij haar medewerking heeft toegezegd onder meer in de vorm van het beschikbaar stellen van fotomateriaal. Daarnaast zal Luuk Timmers, voorzitter van de Historische Kring, de muziek afwisselen met verhalen over bijzondere gebeurtenissen in en rond Doornenburg ten tijde van de oorlog en de periode direct na de bevrijding.

Hierbij kan de Historische Kring putten uit haar uitgebreide archief met teksten en foto’s; mocht u echter nog beschikken over foto’s of andere documenten die aansluiten bij dit thema, dan houdt de Historische Kring zich van harte aanbevolen. Voor het beschikbaar stellen van historisch materiaal voor Sound of Liberty kan men contact opnemen met Luuk Timmers, Kerkstraat 34 Doornenburg, 06 37272367.

Kaarten voor Sound of Liberty zijn voor 7,50 euro verkrijgbaar op de volgende voorverkoop adressen: Spar Witjes Doornenburg, Ontmoetingscentrum Doornenburg en Bruna in Gendt.

Informatieavond skeeleren b.o.d. De Sprinters Bemmel

Skeeleren op de baan. Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - Op 30 maart organiseert de afdeling Skeeleren van b.o.d. De Sprinters een informatieavond voor kinderen (vanaf 7 jaar) en volwassenen. De avond is van 19.30 tot 20.30 uur in het clubhuis van b.o.d. De Sprinters aan het Drieske 7 in Bemmel.

Tijdens de informatieavond staan kennismaking met de skeelersport en de vereniging centraal. De belangrijkste onderwerpen die aan de orde komen zijn materiaal en veiligheid, werkwijze van de trainingen en opzet en duur van het seizoen. Tijdens de avond zijn ook de leden van b.o.d. De Sprinters aanwezig die na de infosessie alvast een paar rondjes op de baan kunnen rijden. Dit laatste geldt overigens niet voor nieuwe leden, die kunnen hun eerste rondjes rijden bij de eerste training van het seizoen op donderdag 6 april. Met ingang van dit seizoen is de donderdag de vaste trainingsdag.

b.o.d. De Sprinters is een echte familievereniging waar jong (vanaf 7 jaar) en oud(er) gelijktijdig kunnen rijden onder begeleiding van professionele trainers.

Skeeleren wordt pas echt leuk als je beschikt over de juiste techniek waardoor je met minder moeite veilig grotere afstanden kunt afleggen.

Inmiddels ook zin gekregen om te gaan skeeleren? Kom naar de informatieavond of kijk voor meer informatie op www.boddesprinters.nl of stuur eventuele vragen naar skeelers@boddesprinters.nl.

Themabijeenkomst Longpunt Rijn IJssel

DUIVEN - Op donderdag 13 april vindt de eerstvolgende themabijeenkomst van het Longpunt Rijn IJssel plaats. Tijdens deze bijeenkomst zal Els Fikkers, verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Ziekenhuis Rijnstate, een nadere toelichting geven op het Longaanval Actieplan (LAP).

In Ziekenhuis Rijnstate wordt sinds vorig jaar aan cliënten die zijn opgenomen vanwege Astma of COPD een Longaanval Actieplan gegeven om mee naar huis te nemen. Dit actieplan kan cliënten helpen klachten sneller en beter in te schatten, om zo een nieuwe longaanval of zelfs heropname in het ziekenhuis te voorkomen. Tijdens deze bijeenkomst wordt besproken hoe zo'n actieplan er uit ziet en hoe het werkt. Tevens bestaat de mogelijkheid zo'n plan te ontvangen.

De themabijeenkomst wordt gehouden op donderdag 13 april van 14.00 tot 16.00 uur in het Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Duiven. De toegang is gratis, evenals het parkeren en de consumpties. Wel worden bezoekers verzocht geen geurtjes te gebruiken. Cliënten, hulpverleners en belangstellenden zijn welkom.

Inwoners van 13 jaar en ouder werken in twaalf weken met online coach Online aan de slag met je opvoedvraag

LINGEWAARD - Op dinsdag 21 maart lanceert stichting Familiekracht een online e-coachtraject onder de naam ‘Mijn Familiekracht’. Het pilotproject ontving dit jaar een bijdrage uit het innovatiefonds sociaal domein van de gemeente Lingewaard. Daardoor is het mogelijk voor deelnemers om zonder kosten aan dit e-coachtraject deel te nemen.

Mijn Familiekracht is voor inwoners van 13 jaar en ouder in de gemeente Lingewaard, die rondlopen met een opvoed- of gezinsvraag en op zoek zijn naar laagdrempelige ondersteuning. Met welke vragen kunnen inwoners van Lingewaard terecht bij het e-coachtraject? Met vragen als, wil je leren hoe je grenzen stelt aan je peuter? Of wil je op een positieve manier met je puber omgaan? Of hoe je meer balans vindt tussen werk en privé.


Mijn Familiekracht is er ook voor jongeren die moeite hebben om vrienden te maken op school, omgaan met sociale media of als het lastig vinden grenzen aan te geven.

E-coachen is de online coachvariant van coachen. Bij e-coachen zie en spreek je de coach niet. In plaats van spreken schrijven de coach en de deelnemer berichten naar elkaar.

Aanmelden kan eenvoudig door het contactformulier op de website van stichting Familiekracht in te vullen. Meer informatie over Mijn Familiekracht staat op www.familiekracht.nu.

Lingewaard draagt haar (bak)steentje bij

LINGEWAARD - Lingewaard draagt haar (bak)steentje bij. Wist u, dat SOL Lingewaard met de plaats Babati in Tanzania een relatie heeft? Dat sinds oktober 2016 daar bakstenen door en voor de arme lokale bevolking worden geproduceerd in een eenvoudige, zelfgebouwde steenfabriek? Dat dit initiatief mede mogelijk was met een microkrediet vanuit onze gemeente. Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard, meldt u dit met gepaste trots!

Deze steenfabriek was ons eerste gerealiseerde Empowerment Babati-Lingewaard project. De bouw van de Nakwa Secondary School in Babati is ons tweede project. Twee leslokalen zijn door de lokale bevolking uit en met eigen middelen al neergezet. Met financiële bijdragen van de SOL en sponsoren (onder andere de Rotary Arnhem-Huissen en stichting Mi-Corazon) kon de, wettelijk vereiste, toiletgroep inmiddels worden gebouwd. Het onderwijs kan binnenkort gestart worden! Daarover en nog meer, willen wij de Lingewaardse leerlingen graag vertellen in ons SOL Afrika-scholenproject. Schooldirecties kunnen hun school vanaf nu aanmelden voor schooljaar 2017-’18.

De SOL heeft als doelstelling: het steunen van projecten in de Derde Wereld en het kweken van belangstelling voor die Derde Wereld bij de inwoners van Lingewaard. De Sol ontvangt hiervoor van de gemeente een jaarlijkse subsidie. Al ruim 10 jaar 'trekt' ons SOL Afrika Scholenproject langs de basisscholen in onze gemeente. Dit scholenproject laat leerlingen zien en ervaren hoe hun leeftijdsgenoten in Afrika leven. Zie het filmpje op YouTube: https://youtu.be/Kfw7t4EUxX8; contactmailadres: l.capel@betuwe.net.

Schilderijen Geert Roelofs in De Kijkruit Gendt

GENDT - Van 23 maart tot en met 19 mei 2017 toont Geert Roelofs zijn schilderijen in De Kijkruit in Gendt.

"Tekenen en schilderen liep naast mijn beroep als leerkracht als een rode draad door mijn leven. Ik volgde tekenlessen bij de cartoonist Marcus, schilderlessen aan de Kleine Akademie van Manja Moos en Ellen Baptist, en aquarelcursussen bij Ineke Beumer. Daarnaast heb ik mezelf een speciale schildertechniek eigen gemaakt. Met gebruik van satéprikkers als penseel en gewone huisverf, worden getekende stadsgezichten of bekende gebouwen kleurrijk ingevuld."

"Als inspiratiebron voor mij golden de menselijke bouwwerken bij een rivier of brug in een stad of dorp. De expositie toont tien werken met als thema gebouwen bij een brug aan het water. De schilderijen ademen een sfeer van herinnering met een globale kleurrijke weergave van de werkelijkheid. Zo Nijmegen: een geraffineerd lijnenspel vanuit een felrode achtergrond. Kasteel De Doornenburg badend in het blauw, extra onderstreept als het langste kasteel van Nederland. De Kinkelenburg in Bemmel als lichtgevende parel in het omsloten groen. Amsterdam met de grachten en de typische grachtenhuizen. Een kleurrijk stadsdeel in Hamburg; het oude Rome met het Colosseum en de Sint Pieter. Water dat weerkaatst in de veelheid ramen van schilderachtig Stockholm. De wereldberoemde gebouwen in London. Het appeltjesgroen refereert aan de 'Praagse Lente' met op de voorgrond de onmiskenbare Karlsbrücke. Parijs met zijn ondenkbare Sacre Coeur."

"Als vervolg op deze serie ga ik experimenteren om de werkelijkheid te minimaliseren en toch een krachtige, suggestieve abstracte compositie te realiseren."

                

Straatspeeldag Huissen komt er weer aan!

HUISSEN - Na een fantastische nieuwe ervaring op De Markt vorig jaar is het enthousiaste team van de Straatspeeldag weer gestart met de organisatie van dit Lingewaardse evenement.

En om maar gelijk met de deur in huis te vallen maken wij het thema voor dit jaar groots bekend: Superhelden! Dit thema spreekt bij elk kind tot de verbeelding en ook het organisatieteam laat de fantasie de vrije loop bij de gedachte aan Superman, Catwoman, de Hulk en Batman. En natuurlijk passen wij daar ál onze attracties en spelonderdelen op aan zoals jullie van ons gewend zijn en zullen de 'superhelden' die het mooist zijn verkleed van ons een prijs in ontvangst mogen nemen. Wij zijn dan ook niet voor niets de Grootste, meest sprankelende Straatspeeldag van Nederland.

Op onze website www.straatspeeldaghuissen.nl (die binnenkort volledig vernieuwd wordt) kunnen de kinderen alvast in de stemming komen en zullen met regelmaat alle ontwikkelingen te lezen zijn nu de eerste voorbereidingen zijn gestart. De kaartverkoop voor de straatspeeldag start om 13.00 uur en het evenement duurt tot 17.00 uur. Deelname met één of meer spelkaarten, tegen betaling van 2,00 euro per kaart, geschied uitsluitend onder begeleiding van een volwassene en op eigen risico. En gezien het sportieve karakter van de Straatspeeldag adviseren wij iedereen om zoveel mogelijk met de fiets te komen.

Vooral voor alle kinderen in Lingewaard en omgeving zijn wij enorm blij dat wij voor hen dit fantastische kindvriendelijke evenement weer neer mogen zetten. Dus noteer vast in uw agenda: Straatspeeldag Huissen, woensdag 7 juni op de Markt in Huissen!

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende weken organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 4 april - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Donderdag 6 april - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Help mee de schatkist zoeken!

DOORNENBURG - Op zondagmorgen 30 april hoopt Kasteel Doornenburg weer veel dappere ridders, jonkvrouwen en speurneuzen op Kasteel Doornenburg te zien, vooral kinderen van 3 tot 6 jaar.

Floris en Florientje logeren weer op kasteel Doornenburg. Dat vinden ze zo ontzettend fijn want er is in een kasteel altijd zo ontzettend veel te beleven. Deze keer is het extra spannend want op kasteel Doornenburg is de schatkist met juwelen verdwenen. Gestolen? Floris en Florientje zijn niet bang. Ze gaan zoeken, maar met behulp van veel kleine ridders, prinsessen en speurneuzen gaat dit natuurlijk veel beter.

Het verhaal wordt samen met/voor kinderen van 3 – 6 jaar verteld en gespeeld. Ze zijn welkom op zondag 30 april bij de ingang van de hoofdburcht van kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27 in Doornenburg. Er is overigens voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel.

Er zijn twee uitvoeringen: 10.00 en 11.30 uur. Reserveren – voor 25 april - is wel noodzakelijk. Dit kan via de website www.kasteeldoornenburg.nl. Iedereen krijgt per mail een bevestiging (of melding als het vol is). Gereserveerde plaatsen kunt u 15 minuten voor aanvang ophalen in de Langeraktoren, op de binnenplaats van het kasteel. Broertjes en zusjes, mama, papa, opa of oma mogen ook meekomen (maximaal twee volwassenen per gezin). De entreeprijs is vijf euro.

Kinkelbestuur in gesprek met... Tai Chi… lopen als een kat

BEMMEL - Een stille manier van bewegen. De beweging start bij een goede stand van het lichaam. Pas dan gaat de ademenergie stromen en is men klaar om te bewegen. Lucie: bij Tai Chi zijn de bewegingen traag en vloeiend. Je vangt in gedachten een bal op, die je met een trage beweging weer weggooit. Of je sluipt als een kat naar een muis. Het is dus niet iets als meditatie, ballet, gymnastiek of krachttraining.


Lucie Gieles laat een paar oefeningen zien. Raap in gedachten, steunend op je rechterbeen, een bal op… stap vervolgens met je linkerbeen naar voren… en breng dan je gewicht weer terug in de eerste stand. Beweeg hierbij sierlijk en traag alsof je door het water loopt in het zwembad. Als ik mij op dit soort bewegingen concentreer en daarbij op een bepaalde manier adem, maak ik energie vrij. Ik kom helemaal tot rust. Iets wat mij niet lukt tijdens wandelen of hardlopen. Het is een uitlaatklep voor spanning en stress. Ook best fijn als je lier speelt in een hospice.

Lucie vervolgt: Ik beoefen Tai Chi al meer dan 10 jaar. Ik zit in De Kinkel in een groepje van zes mensen. Het maakt niet uit of je veel of weinig ervaring hebt. Wij vinden het allemaal geweldig. Onze docent Carla is ook snoeigoed. Zelf heb ik er veel baat bij. Ik heb wat last van mijn longen en door die bewegingen krijg ik meer lucht.
Kan iedereen er aan mee doen? Lucie: Ja natuurlijk, maar je moet wel een uur kunnen staan. Wij liggen of zitten nooit. Aansluitend aan de les ga ik meestal werken: muziek maken. Dat begint dan in elk geval met een ontspannen gevoel...

Jan de Moor en Johan Hesselink

Schaakprobleem 5

Wit geeft mat in 5

Oplossing mailen voor 10 april naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 5. De oplossing staat vanaf 11 april op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Middagboulen voor iedereen bij jeu de boulesclub Lingewaard

HUISSEN - Vanaf dinsdag 4 april 13.30 uur start jeu de boulesclub Lingewaard met boulen op de dinsdagmiddag.

Het jeu de boules-spel is een spannend en ontspannend tijdverdrijf dat door vrijwel iedereen kan worden beoefend. "Naast de eigen leden nodigen wij daarom alle inwoners van Lingewaard en omgeving uit om kennis te maken met deze sport. Twijfelt u nog, wij helpen u graag op weg. Er zijn ook geen kosten aan verbonden. Wij hebben boules voor u klaar liggen en indien er voldoende belangstelling voor is geven wij een training in speltechniek en tactiek."


Bij mooi weer wordt er buiten gespeeld waar we in de pauze op het terras koffie, thee of een drankje kunnen gebruiken. Jeu de boulesclub Lingewaard is een vereniging met bijna 90 leden. "Ons adres is Kampstuk 23, 6852 AC Huissen (een zijstraat van de Bredestraat). Natuurlijk bent u ook welkom als u gewoon eens een kijkje wilt nemen, maar meedoen is leuker. De hele zomer door staan we elke dinsdagmiddag vanaf half twee klaar om u te ontvangen.
Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Gerie Startman: 06 20691224. Op www.jbcl.nl staat ook alle informatie.

Doornenburgse zorg kleurde jaren wit-geel...

DOORNENBURG - Velen van ons kennen nog de wijkzusters van Wit-Gele Kruis die eerst op hun fiets, later op hun brommertje en nog later per auto de dorpen rond sjeesden. In Doornenburg bijvoorbeeld zuster Vd Sant (foto) of zuster Klein Overmeen. Het Wit-Gele Kruis was tussen 1940 en 2000 een onmisbare en belangrijke schakel in de zorg te Doornenburg, bij geboorte, ziekte en overlijden.

Tijdens een thema-avond op dinsdag 4 april (start 19.45 uur) in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg brengt Chris van Asperen, op verzoek van de Historische Kring Doornenburg, die zorg-jaren weer tot leven. 'Trug ien de tied'. Hij heeft op verzoek van de stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg Doornenburg de geschiedenis van jet Wit-Gele Kruis onderzocht.

Een eerste begin met de wijkzorg/kruiswerk werd gemaakt tijdens de oorlog. Na de oorlog nam de wijkzorg een hoge vlucht om tegen het eind van de eeuw door de schaalvergroting in de zorg ‘opgeslorpt’ te worden. Elk dorp had zijn eigen kruisvereniging, ook Doornenburg, met een eigen bestuur.

Chris van Asperen, historicus, was tot voor enkele jaren bestuurslid van de HKD. Nu is hij bij de jubilerende Kring (30 jaar) actief betrokken als eindredacteur van het kringblad De Heraut. Ook is voorzitter van de Historische Kring Angeren. Iedereen is op 4 april welkom. Entree niet-leden: 3,00 euro. (Voor de leden houdt de Historische Kring om 19.00 uur een korte voorjaarsvergadering).

Wie meer over deze interessante thema-avond wil weten, kan een berichtje sturen naar Info@historischekringdoornenburg.nl.

Gezellige middag Zonnebloem

GENDT - Op een druilerige maandagmiddag kwamen er 38 gasten van de Zonnebloem Gendt naar het Hof van Breunissen. Onder het genot van een kop koffie en iets lekkers werd er gestart met een ronde spelletjes.

Er waren allerlei spellen uit de kast getrokken. Er was dammen voor de denkers onder ons. Kwartetten over prachtige dieren met de moeilijkste namen. Dit leverde heel wat hilariteit op. Het Keezenspel kwam ook op tafel, een soort mens erger je niet en kaarten tegelijk. Daarnaast een rondje regenwormen, een spel met dobbelstenen, waarbij menig steen ook nog werd weggekaapt door een medespeler.

Natuurlijk werd onderwijl de innerlijke mens voorzien van een hapje en een drankje. Het mooiste spel van de dag was -zoals wij het noemen- het Zonnebloemspel. Een soort ganzenbord met zonnebloemen. Als je op een zonnebloem terecht kwam dan kreeg je een vraag dat varieerde van waar je gewoond had of je buurvrouw/man aan de tafel kende en waarvan dan, maar ook waar het gemeentehuis van Gendt allemaal gevestigd is geweest.

Kortom; het was een gezellige middag die werd afgesloten met een zelfgemaakte rebus, die de gasten konden oplossen en degene die hem als eerste had opgelost won nog een prijsje.

Kersenfeest in Gendt met 'Vrienden van Sebastianus Live'

GENDT - Sint-Sebastianus is al volop bezig met de organisatie voor het Kersenfeest in Gendt. Met het thema 'Vrienden van Sebastianus Live' is er in het weekend van 23, 24 en 25 juni van alles te beleven en worden zelfs de nieuwe uniformen gepresenteerd.

“We zijn ontzettend trots dat we het Kersenfeest weer mogen organiseren. Dat is leuk voor de Gendtse gemeenschap en voor ons als vereniging”, aldus Carlo Spoeltman bestuurslid van Sint Sebastianus. Het thema 'Vrienden van Sebastianus Live' is afgeleid van het welbekende concept 'Vrienden van Amstel Live', waarbij vrienden elkaars muziek maken en er voor iedereen ook een breed scala aan muziek en entertainment is.

Uniformen zijn gepast en worden op maat gemaakt, nieuwe muziekwerken zijn op de standaard gekomen voor het concert Vrienden van Sebastianus Live en een geheime commissie is al de voorbereidingen aan het treffen met drie dames die het Kersentrio worden. Om alvast een tipje van de sluier te lichten zal op vrijdagavond het Kersentrio onthuld worden bij Providentia. Zaterdag is er een kindermiddag, ’s avonds is er het concert Vrienden van Sebastianus Live en op zondag is dit concert er nog een keer. Als kers op de taart is er op zondag de presentatie van de nieuwe uniformen.

Nog mooiere leefomgeving!

BEMMEL - Een nog mooiere leefomgeving? Dat kan! Wijkplatform Bemmel Centrum wil graag de oren en ogen zijn van onze leefomgeving. Veel wat we zien en horen kan door bewoners zelf opgelost worden.

"We zien het aan het historisch stukje Ressensestraat, Molenwei, Ponylaan, Oostervelden en nog meer plaatsen. Er liggen veel hopen groenafval die aan de openbare weg worden opgeslagen. Dit met het idee om het een keer zelf weg te brengen of met de hoop dat de gemeente dit opruimt. Wij roepen iedereen op om tuin en snoeiafval in je eigen tuin op te slaan of direct weg te brengen.

Als we dit met zijn allen doen, oogt het centrum schoner en mooier. Ook wordt er bij een schone leefomgeving niemand uitgenodigd om er rotzooi bij te gooien. Wat ons opvalt is veel overhangend groen bij trottoirs. Dit belemmert mensen die slecht ter been zijn en mindervaliden in het bijzonder.

Het Wijkplatform Bemmel Centrum roept iedereen op om hiermee aan de slag te gaan, daar waar het nodig is. Misschien kan je buurman je hulp gebruiken? En als we dan toch bezig zijn: raap dan ook in je directe leefomgeving het zwerfafval op dan is dat ook weer voor elkaar. Als iedereen een steentje bijdraagt, wordt onze omgeving mooier.

Let op: ook wij gaan ons steentje bijdragen op vrijdagochtend 31 maart door op een markante plaats in het centrum een opruimactie te houden! Wat ons betreft, is dit een startsignaal voor een schonere, fijnere leefomgeving."

Het Gelderse Gevoel

ELST - 'Het Gelderse gevoel, over het ontstaan van Gelderland en over de wel- of niet bestaande Gelderse identiteit' door Dolly Verhoeven. Deze lezing wordt gehouden op dinsdag 4 april om 20.00 uur in Het Wapen van Elst wordt georganiseerd door Historische Vereniging Marithaime.

Prof. Dr. Dolly Verhoeven (1959) is sinds 2014 de eerste hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit.

De toegang is gratis voor leden van Marithaime, Niet-leden betalen 2,50 euro.

ELST - 'Het Gelderse gevoel, over het ontstaan van Gelderland en over de wel- of niet bestaande Gelderse identiteit' door Dolly Verhoeven. Deze lezing wordt gehouden op dinsdag 4 april om 20.00 uur in Het Wapen van Elst wordt georganiseerd door Historische Vereniging Marithaime.

Prof. Dr. Dolly Verhoeven (1959) is sinds 2014 de eerste hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit. .Eén van haar uitspraken: “Gelderland is qua verbondenheid met de provincie één van de slechtst scorende provincies van Nederland, maar het is niet zo dat mensen in Gelderland geen gevoel hebben voor hun eigen regio. Het gevoel van identiteit ligt op een ander niveau dan de provincie als geheel”.

De toegang is gratis voor leden van Marithaime, Niet-leden betalen 2,50 euro.

Getalenteerd violiste treedt op met harmonie

DOORNENBURG – Op zondag 9 april verzorgt harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg 'Sound of Liberty!'. Een muzikaal spektakel waarbij het vieren van vrijheid centraal staat.

Voor de inhoud van dit evenement is de vereniging verschillende samenwerkingen aangegaan. Zo zal onder andere de historische kring haar inbreng hebben met verhalen en anekdotes rondom de bevrijdingsgeschiedenis van Doornenburg. Voor de muzikale inhoud is onder andere samenwerking gezocht met stichting Talento Metissimo. Dit is een stichting die zich inzet voor talentontwikkeling in Bèta en Cultuur voor personen jong en oud. Eén van deze talenten is de 16-jarige altvioliste Ikira Gea Wortel.

De in Bemmel woonachtige Ikira begon op 4-jarige leeftijd met het spelen van viool. Al op 9-jarige leeftijd volgde zij lessen op verschillende conservatoria waarna ze overstapte naar de altviool. Ikira bespeelt een Roemeense altviool, die gebouwd is volgens haar eigen specificaties met een extra lange toets voor de hoge noten. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Ikira Gea Wortel al verschillende unieke optredens mogen geven waaronder een optreden voor HKH Prinses Beatrix tijdens de opening van De Rozet in Arnhem. Samen met harmonie Sint-Caecilia zal zij tijdens 'Sound of Liberty!' de prachtige muziek uit de film Schindler’s list ten gehore brengen.

Entreekaarten voor 'Sound of Liberty!' kosten 7,50 euro en zijn te koop bij Spar Witjes en het Ontmoetingscentrum in Doornenburg en bij Bruna Viergever in Gendt.

Stella opent nieuw E-bike Testcenter in Bemmel

BEMMEL - Stella heeft haar 17e E-bike Testcenter geopend. De vraag naar Stella e-bikes wordt ook in Oost-Nederland en in Duitsland steeds groter en daarom opent Stella haar deuren in Bemmel.

Met dit grote E-bike Testcenter geeft de fietsenfabrikant uit Nunspeet klanten de mogelijkheid om een proefrit te maken op een elektrische fiets of langs te komen voor e-bike service.

Uitbreiding aantal E-bike Testcenters gaat door. Om klanten in het hele land zo goed mogelijk te bedienen, opent Stella steeds meer E-bike Testcenters. Het nieuwe E-bike Testcenter in Bemmel is gevestigd aan de Klappenburgstraat 36 en heeft een oppervlakte van ruim 335 m2. Bemmel heeft een centrale ligging op het grensgebied met Duitsland en ligt nabij belangrijke uitvalswegen en de plaatsen Arnhem en Nijmegen.

In combinatie met de vele buitenactiviteiten en fietsroutes in de omgeving, is Bemmel een logische plaats voor Stella. Aan parkeergelegenheid is er geen gebrek aan parkeerplaatsen.

Proefritten en e-bike service in Bemmel. In het E-bike Testcenter in Bemmel kunnen klanten terecht voor het maken van een proefrit. Stella staat erom bekend dat zij voor service en proefritten bij de klant aan huis komt, maar in combinatie met fysieke winkels kan Stella haar klanten te allen tijde optimaal bedienen. Tevens wordt het pand in Bemmel een Servicecenter waar klanten vijf dagen per week terecht kunnen voor service.

Adri Leissner speler van de maand

BEMMEL - Het oogstrelende spel van Adri Leissner bij TTV Essentia heeft ervoor gezorgd dat hij de geliefde titel 'Speler van de maand' in de wacht weet te slepen. Zijn knappe tafeltennisreflexen en geniale opslagen hebben er voor gezorgd dat de tegenstanders vaak radeloos achter de tafel stonden.

Afgelopen vrijdag wist Adri in de competitiewedstrijd tegen Westa al zijn wedstrijden te winnen. Conditioneel was het verstandig om de dubbel nog even te laten schieten, zodat hij al zijn energie in de singles kon gooien. En met een indrukwekkend resultaat. Adri heeft ook nog kans om speler van het seizoen te worden. Dick Wismans heeft echter ook goede papieren. Zijn seizoen is voorlopig ook subliem te noemen. Mede door deze resultaten staat Essentia 2 op een knappe vierde plek.

Bij Essentia 1 laat Ton Wannet menig tegenstander verdwaasd achter. Hij won dit seizoen alleen al 13 singles en was in de dubbel ook vaak succesvol. Essentia 1 staat mede daarom nog op een vierde plek in de derde klasse waardoor lijfsbehoud nog zeker haalbaar is. Alle lof ook voor Sam Weima die afgelopen vrijdag geniaal spel liet zien in Beuningen en daar twee punten wist binnen tehalen.

"Ook zin om eens een balletje te komen spelen? Kom dan op vrijdagavond langs in De Schaapskooi in Bemmel. Om 20.00 uur begint de training. Om 21.00 uur is er dan nog de mogelijkheid om vrij te spelen. Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of stuur ons een bericht via onze Facebook-pagina."

Kasteel zoekt vrijwilligers

DOORNENBURG - Vrijwilligerswerk bij Kasteel Doornenburg is leuk ! Daar zijn de vele vrijwilligers van kasteel het samen over eens. De ambitie is om gasten op het kasteel een prettig verblijf te bezorgen, tijdens hun rondleiding, kinderfeestje, feest of partij. Gezien de diverse activiteiten zijn we zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Het kasteel zoekt uitbreiding in verschillende functies. Zoals gidsen die rondleidingen verzorgen. Vooral bij gidsen voor schoolgroepen is versterking gewenst. Daarbij is het van belang dat je omgaan met kinderen leuk vindt. Het kasteel biedt nieuwe gidsen een interne gidsenopleiding aan.

Gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Om dit te versterken zoekt het kasteel vrijwilligers voor de functie van gastheer/vrouw. In die functie mag je bezoekers verwelkomen en wegwijs maken op het middeleeuwse kasteel dat nog steeds tot de verbeelding spreekt door de tv-jeugdserie Floris.
Kasteel Doornenburg heeft een gezellig en betrokken team vrijwilligers met een kasteelhart op de juiste plaats.

Wie belangstelling heeft voor deze functies of overig vrijwilligerswerk kan contact opnemen met Marieke Peperkamp, coördinator gidsengroep: coordinator@kasteeldoornenburg.nl.

Slagwerkcursus bij de Stedelijke in Huissen

HUISSEN - Op jonge leeftijd kun je je muzikaliteit perfect ontwikkelen. Kinderen hebben muziek nodig! Muziek levert onder meer een bijdrage op creatief, sociaal en emotioneel vlak. Tijdens de cursus maak je kennis met alle aspecten binnen de slagwerk muziekwereld.

De basistechnieken van het slagwerken worden je aangeleerd en het leren noten lezen is een belangrijk onderdeel van de cursus. Ook zullen er andere slagwerk en melodische instrumenten aan bod komen en is het maken van een muziekinstrument een onderdeel van de cursus! Is het je droom om muzikant te worden? Hier leg je de basis!

Deze cursus is voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar (groep 5 tot en met 8) en zal worden gehouden in het Stedium, Muntstraat 10 te Huissen op dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur en begint op 11 april.

Totale duur is 10 weken, met daarna een afsluitingsconcert in samenwerking met de slagwerkgroep van Stedelijke Muziekvereniging Huissen. De kosten inclusief lesmateriaal en afsluitingsconcert zijn 75,00 euro. Aanmelden bij Helma Visscher: visscher.helma@gmail.com.

Paasbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Op vrijdag 7 april houdt voetbalvereniging Jonge Kracht weer een paasbingo. Ook deze keer zijn er weer mooie prijzen te winnen.

De bingo wordt gehouden in de kantine van Jonge Kracht, Bloemstraat 93 in Huissen. Aanvang is 20.00 uur. De koffie/ thee staat klaar.

Grapjes om van te eten...

HUISSEN - Winkeliersvereniging de Zilverkamp organiseert: 1 april is de dag van de grapjes. De dag dat we elkaar een beetje in de maling mogen nemen... dat gaan wij ook doen met onze activiteit.

Het lijkt namelijk net, alsof je een echt bloemetje in een bloempotje hebt gemaakt. Toch is dit niet zo.. de aarde is eetbaar, omdat het een mini-cake is en de bloem is gemaakt van fondant, dus ook om op te smullen. Zaterdag 1 april zijn jullie welkom om deze lente /fopknutsel bij ons te komen maken. Tot dan bij winkelcentrum De Zilverkamp. Deze activiteit is van 10.00-13.00 uur bij de gele kraam. Meer informatie en foto's staan op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is elke éérste donderdag van de maand (nu 06 april) van 19.00 tot 19.50 uur. Deze worden gehouden in het SKC. De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Iedereen kan zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluiten gemeente en of politie. "Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl."

"Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel, telefoon 026 3260111."

"Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken ? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor meer informatie over de platforms in Lingewaard - dan kunt u de vernieuwde- Gezamenlijke Websites gemeente Lingewaard inzien: www. wijkplatformslingewaard.nl verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en zo komt u op de website van Platform Gendt."

J.C.: Johan Cruyff of Jesus Christ?

HUISSEN - J.C.: Johan Cruyff of Jesus Christ? Misschien wel allebei! Beiden hebben een onuitwisbare indruk gemaakt tijdens hun leven. Kun je, mag je ze met elkaar vergelijken? Volgens mij wel. Beiden zijn immers kinderen van God (net als wij..) en met een buitengewoon talent begenadigd. Die talenten, hun roeping, hebben ze herkend, gebruikt, gevolgd.

Staan voor wat je doet. Benaderbaar. Je inzetten voor anderen. Cruyff via zijn voetbaltalent. Jezus met zijn boodschap dat ieder mens mag worden tot wie hij is bedoeld. Hun sterven verschilt. Cruyff stierf aan een ongeneeslijke ziekte. Hij had geen keus. Jezus wel. Als hij bij Pilatus ontkend had dat hij de Koning der Joden was dan had hij hem maar al te graag vrij gelaten. Dan had Jezus misschien nog een rustig leven kunnen hebben. Jezus van Nazareth koos niet voor de dood. Hij wilde dat zelfs niet. Hij koos voor het volgen van de stem van zijn hart. En dat is voor zijn leven! Zijn roeping zo u wilt. Pal blijven staan voor de overtuiging die hij tijdens zijn leven uitdroeg. Dat een mens mag worden zoals onze Schepper het bedoeld heeft. De afloop kennen we. Jezus bleef staan voor zijn diepste overtuiging. En dat werd zijn dood. Daarmee is hij het onuitwisbare voorbeeld geworden voor ons. En wij? De meesten van ons zoeken ook naar de weg die voor ons bedoeld is. En vinden daarbij inspiratie in het verhaal van 2000 jaar geleden (Ad Huson).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen. Zondag 4 april, 10 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Vijfde zondag 40-dgn-tijd: Judica, ‘Doe mij recht’ , een verwijzing naar vers 1 van Psalm 43. Iedere vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur. Welkom!

Lezing natuurfotografie

BEMMEL - Op uitnodiging van Stichting Lingewaard Natuurlijk geeft Harvey van Diek een lezing over natuurfotografie.

Harvey van Diek is 1969 geboren in Westervoort. Sinds zijn jeugd heeft hij interesse voor de natuur maar ook voor vogels. Tijdens struintochten in de Gelderse Poort nam hij eerst zijn verrekijker mee en later ook zijn fototoestel. Hij studeerde aan de lerarenopleiding Biologie/ Natuur-en Milieueducatie en Nederlands. Zijn passie voor vogels ontstond toen hij de ijsvogel ontdekte. De stage liep hij bij Vogelbescherming Nederland. Daarna heeft hij zijn opleiding en aandacht voor vogels nog beter kunnen combineren. Sinds 2000 is hij werkzaam op de afdeling communicatie van Sovon Vogelonderzoek. De laatste vier jaar heeft hij zich samen met een collega onder andere beziggehouden met de coördinatie van een nieuwe vogelatlas, die in november 2018 verschijnt. Daarnaast regelt hij vogelcursussen en draagt zorg voor broedvogelmonitoring.

Afgelopen jaar heeft hij voor het programma 'Buitengewoon' van TV Gelderland ook een aantal korte fotografie- momenten gemaakt. Op dinsdag 11 april gaat Harvey Diek vertellen hoe hij te werk gaat. Hij zal proberen om ons de fijne kneepjes van natuurfotografie uit te leggen.

Kom voor deze avond over natuurfotografie naar de Veldschuur op dinsdag 11 april, Sportlaan 1m in Bemmel. Aanvang om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Toegang inclusief een kop koffie/thee 7,50 euro. De toegang voor 'Vrienden van Lingewaard Natuurlijk' is gratis. De vriendenkaart voor het seizoen 2016-2017 is voor 15,00 euro te koop aan de kassa.

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is elke éérste donderdag van de maand (nu 06 april) van 19.00 tot 19.50 uur. Deze worden gehouden in het SKC. De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Iedereen kan zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluiten gemeente en of politie. "Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl."

"Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel, telefoon 026 3260111."

“Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken ? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor meer informatie over de platforms in Lingewaard - dan kunt u de vernieuwde- Gezamenlijke Websites gemeente Lingewaard inzien: www. wijkplatformslingewaard.nl verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en zo komt u op de website van Platform Gendt.”

Lezing natuurfotografie

BEMMEL - Op uitnodiging van Stichting Lingewaard Natuurlijk geeft Harvey van Diek een lezing over natuurfotografie.

Harvey van Diek is 1969 geboren in Westervoort. Sinds zijn jeugd heeft hij interesse voor de natuur maar ook voor vogels. Tijdens struintochten in de Gelderse Poort nam hij eerst zijn verrekijker mee en later ook zijn fototoestel. Hij studeerde aan de lerarenopleiding Biologie/ Natuur-en Milieueducatie en Nederlands. Zijn passie voor vogels ontstond toen hij de ijsvogel ontdekte. De stage liep hij bij Vogelbescherming Nederland. Daarna heeft hij zijn opleiding en aandacht voor vogels nog beter kunnen combineren. Sinds 2000 is hij werkzaam op de afdeling communicatie van Sovon Vogelonderzoek. De laatste vier jaar heeft hij zich samen met een collega onder andere beziggehouden met de coördinatie van een nieuwe vogelatlas, die in november 2018 verschijnt. Daarnaast regelt hij vogelcursussen en draagt zorg voor broedvogelmonitoring.

Afgelopen jaar heeft hij voor het programma ‘Buitengewoon’ van TV Gelderland ook een aantal korte fotografie- momenten gemaakt. Op dinsdag 11 april gaat Harvey Diek vertellen hoe hij te werk gaat. Hij zal proberen om ons de fijne kneepjes van natuurfotografie uit te leggen.

Kom voor deze avond over natuurfotografie naar de Veldschuur op dinsdag 11 april, Sportlaan 1m in Bemmel. Aanvang om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Toegang inclusief een kop koffie/thee 7,50 euro. De toegang voor ‘Vrienden van Lingewaard Natuurlijk’ is gratis. De vriendenkaart voor het seizoen 2016-2017 is voor 15,00 euro te koop aan de kassa.

23 / 34

24 / 34

25 / 34

26 / 34

27 / 34

28 / 34

Tweestroom-dames op kop

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde thuis tegen Trivos-HS4 en won de 1ste en 2de set vrij gemakkelijk. In de 3de set was er meer tegenstand, maar ook die set werd gewonnen. In de 4de set liep men achter de feiten aan; dus een verloren set.(3-1)(25-11/25-12/25-21/19-25)

Heijendaal-DS12 ontving Tweestroom-DS5 en de gehele wedstrijd de baas. Onze dames speelden een hele slechte wedstrijd.(4-0)(25-15/25-19/25-14/26-08)

Tweestroom-DS4 bezocht Heijedaal-DS10. Ook hier kwamen onze dames te kort voor een overwinning.(25-15/25-13/25-09/25-08) Kampioenskandidaat, Ikaros-DS3 ontving Tweestroom-DS3, had geen enkele moeite om onze dames te verslaan.(4-0)(25-13/256-12/25-08/25-08)

Tweestroom-DS2 speelde thuis tegen Voreo-DS2 en won de 11ste set. De 2de set werd nipt verloren, terwijl de 3de set zeer ruim werd gewonnen. Ook de 4de set werd gewonnen met ruime cijfers. Door dit resultaat staan dit team,vaster op de tweede plaats, dat recht geeft om promotie/degradatie wedstrijden te spelen.(3-1)(25-16/23-25/25-06/25-14)

Nadat vorige week, onnodig werd verloren togen onze dames(Tweestroom-DS1) met goede moet, de strijd tegen Vocasa-DS6 aan. Onze dames namen het heft in handen hadden het alleen in de 3de set het moeilijk. Een puike overwinning.(0-4)(14-25/19-25/22-25/11-25) Tweestroom-MA1 speelde uit bij Volami-MA1 won de 2de set. De 3de set werd ook gewonnen, maar nipt. De andere sets werden verloren.(3-2)(25-18/22-25/24-26/25-15/15-08) Tweestroom-MA3 bezocht Trivos-MA2 en verloor deze wedstrijd. Het was het eerste verlies dit jaar. De 1ste en 2de set werden nipt verloren. De 3de set was voor onze meiden, maar de 4de set werd weer verloren.(3-1)27-25/25-22/18-25/25-17)

SSS-JB1 ontving Tweestroom-mix-JB1 en won de 1ste set nipt. Hierna was ons mix-team aan de beurt, met in de 3de set een nipt winst.(1-3)(25-23/16-25/23-25/16-25) Tweestroom-MB1 speelde uit bij Trivos-MB2 en kon alleen de 4de set nipt winnen. (3-1)(25-16/25-21/25-16/23-25) Thornax-MC1 ontving-Tweestroom-MC1 en kwam niet in problemen, daar onze meisjes niet in hun beste vorm waren.(4-0)(25-21/25-08/25-12/25-16)

Recreantenteam van de dinsdagmorgen nam het op tegen RSVV uit Valburg. Na een spannende strijd werd het een overwinning.(2-1)(36-20/28-27/17-34) Bij de recreanten speelt men 3 sets van 20 minuten, waarna de scores tellen.

Vergadering Stichting Ouderen Doornenburg

DOORNENBURG - Stichting Ouderen Doornenburg houdt op dinsdag 11 april de jaarvergadering om 14.00 uur in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg.

Johan Tolkamp is toegetreden tot het dagelijks bestuur en is nu vice-voorzitter, Jeannet Hendriks wordt voorgesteld als nieuw bestuurslid van SOD. Op de agenda staat onder andere het jaarverslag 2016 en het financieel verslag 2016.

Stichting Ouderen Doornenburg organiseert wekelijks vele activiteiten voor de 55-plussers in Doornenburg. Iedereen kan vrijblijvend een kijkje komen nemen en/of aan proeflessen meedoen.

Callanetics: donderdag 13.30 - 16.00 Ontmoetingscentrum D’burg

Koersbal: maandag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum D’burg

Instuif: dinsdag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum D'burg

Nordic Walking: dinsdag 09.00 - 11.00 start bij Ontmoetingscentrum D’burg

Kaarten: donderdag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum D’burg

Jeu de boules: dinsdag en donderdag 13.30 - 16.00 bij de tennisbanen in D’burg

Zwemmen: woensdag 09.00 - 11.00 zwembad Laco Bemmel

Computercursus: neem contact op met St. Welzijn Ouderen Gendt: 0481 424020

Voor vragen over handwerken/hardanger kan men contact opnemen met Tonny Lichtenberg: 0481 423192.

Voor overige vragen: Bud Joosten 06 30069770.

Een waterveld zorgt voor nog meer spektakel

BEMMEL - "De ambitie van de vereniging om een waterveld aan te leggen, vind ik erg fijn. Het zorgt ervoor dat we ons echt kunnen gaan meten met de verenigingen die nu al een waterveld hebben."

"Daarnaast denk ik dat het ook voor het publiek leuker wordt om te komen kijken. Lekker dicht bij het clubhuis naar wedstrijden kunnen kijken naar wedstrijden met veel snelheid en bijzondere acties. Ik zie het helemaal zitten." Aan het woord is Job Verhees, aanvoerder van het in dit seizoen zeer succesvolle heren 1 team van MHC Bemmel 800.

"Ik ben al sinds mijn zesde lid van de vereniging. Dit seizoen hopen we kampioen te worden en zo binnen 1 jaar weer terug te keren in de derde klasse. Met een nieuw waterveld hopen we de achterstand die we nu hebben op teams die gewend zijn aan een waterveld snel weg te werken zodat we ons in ieder geval handhaven in deze klasse maar eigenlijk mee gaan doen in de bovenste regionen.

Als heren 1 team hebben wij een voorbeeldfunctie. Met het team gaan we zeker aan de slag om geld voor het waterveld binnen te halen. Daarnaast ga ik deelnemen aan de 100 euro-financiering. Ook al ben ik student, ik vind het belangrijk dat het veld er komt en leen dan ook graag de vereniging 100 euro."

Grapjes om van te eten...

HUISSEN - Winkeliersvereniging de Zilverkamp organiseert: 1 april is de dag van de grapjes. De dag dat we elkaar een beetje in de maling mogen nemen... dat gaan wij ook doen met onze activiteit.

Het lijkt namelijk net, alsof je een echt bloemetje in een bloempotje hebt gemaakt. Toch is dit niet zo.. de aarde is eetbaar, omdat het een mini-cake is en de bloem is gemaakt van fondant, dus ook om op te smullen. Zaterdag 1 april zijn jullie welkom om deze lente /fopknutsel bij ons te komen maken. Tot dan bij winkelcentrum De Zilverkamp. Deze activiteit is van 10.00-13.00 uur bij de gele kraam. Meer informatie en foto's staan op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Angerse Oldtimer Club tijdens de Lentekriebels

ANGEREN - Op zondag 2 april tijdens de Lentekriebels gaat het seizoen 2017 van start voor de Angerse Oldtimer Club. De deelnemers verzamelen zich rond 10.30 uur, waar eerder Veevoederfabriek Bolder gevestigd was aan de Lodderhoeksestraat.

Rond 11.00 uur gaan de deelnemers van start voor een rit van een uur. Rond 12.00 uur worden de oldtimers opgesteld in de Molenstraat vanaf de kruising Zahnstraat tot aan de dijk bij de kerken, rond clubhuis De Letste Stuyver. Auto's, trekkers, motoren, bromfietsen en Solexen kan men er dan bewonderen. Ook zullen stationaire motoren tentoongesteld worden.

Tijdens deze middag is er ook een mogelijkheid om aan een prijsvraag mee te doen. Er zijn nuttige prijzen te winnen. De Lentekriebels wordt dit jaar voor de twintigste keer gehouden dus een jubileum.

TOP-optreden van Céline Cairo

BEMMEL - Céline Cairo brengt op 7 april haar nieuwe debuutalbum 'Free Fall' ten gehore in de Theaterkerk. Ze is een meer dan waardige vervangster voor singer-songwriter Myriam West, die moest annuleren wegens persoonlijke omstandigheden.

TOP is er trots op dat het deze zangeres heeft weten te strikken. Céline Cairo is namelijk een ‘rising star’. De recensies over haar zijn lovend, “Het album bundelt pure perfectie in tien adembenemend mooie songs.” Ze laat horen dat ze het grote werk aan kan. Haar eigenzinnige stemgeluid en haar krachtige performance weten het publiek te boeien. Ze is klaar om de wereld te veroveren, en Bemmel is een mooi begin.


Voor de échte kenner is singer-songwriter Céline Cairo al lang geen onbekende meer. Ze bracht eerder al twee ep’s uit, waarvan de laatste door Fink geproduceerd werd. Met haar band deed ze een eerste theatertour door Nederland en speelde ze onder andere in New York, Kaapstad, Hamburg, Brussel en bij DWDD. Liefhebbers van London Grammar, Florence & the Machine en Bon Iver moeten beslist naar Céline komen luisteren.

TOP-Film: Toni Erdmann

BEMMEL - Op donderdag 6 april kan men in de filmzaal van de Theaterkerk weer genieten van een prachtige TOP-film.

Ditmaal staat de film Toni Erdmann op het programma (een komisch drama). De film werd bekroond met veel Europese filmprijzen voor beste regie, beste film, beste scenario, beste acteur en beste actrice.

Het hoofdpersonage van de film, Winfried, is een gescheiden 65-jarige muziekleraar die zijn vrienden vaak verbijstert met zijn voorliefde voor maffe humor. Zijn dochter Ines is het tegenovergestelde. Zij is management consultant en was vroeger dol op de grapjes van haar vader, maar vindt het nu vreselijk irritant.

Vader reist naar Roemenië omdat hij zijn dochter wil opvrolijken en overvalt zijn dochter op haar werk als zijn alter ego, de freaky Toni Erdmann. Bestel kaarten á 5,50 euro via www.topbemmel.nl of koop deze aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 Bemmel. Aanvang: 20.00 uur.

Kennismaken met tennis bij LTC Gendt

GENDT - Tennis is een laagdrempelige en gezonde sport die ieder op zijn eigen niveau kan beoefenen. Wie wil er nu niet lekker in de buitenlucht in beweging zijn en na afloop genieten van een welverdiend drankje?

LTC Gendt is een gezellige en enthousiaste tennisvereniging. Binnen de club wordt veel vóór en dóór de leden gedaan. Graag willen we jou de mogelijkheid geven om kennis te maken met tennis en onze vereniging. Daarom start er een nieuw initiatief. Voor jeugd en volwassenen is er de mogelijkheid om trainingen te volgen en kennis te maken met de clubsfeer voor een gereduceerd tarief. Een ideale mogelijkheid om te kijken of tennis iets voor jou is. Heb je al eerder getennist en wil je dit weer oppakken, dat kan natuurlijk ook! Rackets en ballen zijn bij de club beschikbaar, dus het niet hebben van een tennisracket kan geen excuus zijn om deze uitdaging aan te gaan.

Op woensdag 20 april de nieuwe lesgroepen. Dus ga deze uitdaging aan en meld je voor 14 april aan voor dit actie-lidmaatschap!
Bezoek de website: www.tennisclubgendt.nl voor meer informatie. Vragen stellen en aanmelden kan via de mail: ledenadministratie@tennisclubgendt.nl of via telefoonnummer 0481 424258 (Marcel van den Heuvel).

Bondscoach Taekwon-Do geeft gastles!

REGIO - Bij Taekwon-Do Academie Gelderland was er afgelopen week een speciale training. De club had voor elkaar gekregen dat de bondscoach van Taekwon-Do een training kwam geven.

Senior Master Steve Zondag 8ste dan, is niet alleen bondscoach maar ook de hoogst gegradueerde Taekwon-Do beoefenaar van de ITF Royal Dutch in Nederland. Hij nam ook nog wat potentiële kandidaten voor het WK in Argentinië mee. Behalve deelnemers van de lokale club, waren er ook speciaal mensen gekomen uit Brabant en Utrecht om deze training mee te maken. Het was een zeer geslaagde avond. Voor meer informatie www.tagelderland.nl.

Expositie digitale fotografie

HUISSEN - In het Gemeenschapshuis in Huissen worden er regelmatig cursussen digitale fotografie gehouden. Van de laatste gehouden cursussen zijn er fotobeelden te bewonderen in de gang en in het lokaal op de verdieping.

De fotobeelden van de expositie zijn ontstaan door verschillende praktische en creatieve opdrachten: triptiek, boekomslagen, abstraheren van beelden, avondfotografie, en fotograferen op locatie. Deze expositie is te bezichtigen op maandagmiddag tot en met donderdagmiddag en op maandag- en dinsdagavond. De expositie is te zien tot 1 mei.

Ben je geïnteresseerd? De eerste informatieavond is op 26 september om 19.30 uur. De cursussen basis/vervolg zijn op 3 en 4 oktober van 19.30 tot 21.30 uur. Voor verder informatie kan men contact opnemen met Bart Groenendijk: 026 7506273. De foto laat zien hoe op de laatste avond de expositie wordt gerealiseerd.

'Jong voor oud' bij de Pius X-school

BEMMEL - Woensdag 21 maart is het eindelijk zover. Klas 5 B van de Pius X-school uit Bemmel gaat op bezoek bij Bakkerij Engelen in Bemmel. Dit naar aanleiding van het in vervulling laten gaan van een kerstwens tijdens de Kerstmarkt 2016 in Bemmel.

Het is de wens van Madelief de Pauw om met haar klasgenootjes taartjes te bakken, deze naar het verpleeghuis De Lingehof te brengen en dan alles samen met de oudere mensen lekker op te eten.

Bakker Theo Engelen en zijn vrouw Ria ontvangen de 25 kinderen hartelijk en vertellen hoe het er in een bakkerij aan toegaat. Daarna mogen alle kinderen zelf muffins en taartjes versieren. Het worden allemaal mooie kunstwerkjes. Na een bedankje aan Theo, Ria en hun collega’s gaat de hele klas naar de Lingehof. Daar bieden ze aan de aanwezige ouderen hun zelf versierde lekkernijen aan. Niet alleen de ouderen zijn erg enthousiast en dankbaar, maar ook de kinderen genieten hier zichtbaar van. Als kers op de taart krijgen de kinderen natuurlijk ook allemaal een zelf gemaakte lekkernij en drinken van het verpleeghuis aangeboden en dat maakt het feest compleet.

Zo zie je dat een leuke kerstwens uiteindelijk jong en oud dichter bij elkaar brengt. Al met al dus een top-wens van Madelief, die glundert van oor tot oor. Een speciaal woord van dank aan Bakkerij Engelen uit Bemmel is zeker op zijn plaats. Het wensboomproject is mede mogelijk gemaakt door Don Derksen Financieel, Van Schaik Notarissen, Fitpunt, SNS-bank, Constantijn Koen Uitvaartverzorging, Drukkerij Accuraat en Proces Partners, allen uit Bemmel.

Lingewaard Basisschool Schaakteams kampioenschap

Foto: Marijn Lugtmeijer

ELST - Zaterdag 8 april verzorgt schaakvereniging De Elster Toren twee schaaktoernooien voor leerlingen van de basisscholen van Lingewaard en andere plaatsen.

Aanmeldtijd tussen 12.30 en 12.45 uur. Individuele inschrijving mogelijk. Groep 3, 4 en 5-leerlingen worden in een schoolteam geplaatst.

Dit toernooi staat open voor alle kinderen die het leuk vinden om te schaken. Je hoeft dus geen lid te zijn van een schaakvereniging om mee te mogen doen. Je moet uiteraard wel een beetje weten hoe het schaakspel gespeeld moet worden, met andere woorden: je moet wel weten hoe je de stukken op het bord mag verplaatsen. Schaaklessen en schaken helpen kinderen hun schoolprestaties te verbeteren.

Het toernooi wordt gehouden in Onder de Toren, Grote Molenstraat 4 in Elst. Aanmelden op school. Indien dit niet mogelijk is e-mail dan uiterlijk donderdagavond 6 april naar: schoolschaak@elstertoren.nl met vermelding naam, geboortedatum, les-groep en school.

Uitbreiding Houtakker in stroomversnelling

Lingewaard heeft haast met het bouwrijp maken van Houtakker II om tijdig begin 2018 bouwgrond te kunnen aanbieden. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Drie jaar geleden zag het er nog somber uit, er was geen belangstelling. Maar nu moet het college alles op alles zeten om bedrijventerrein Houtakker uit te breiden. Een Lingewaardse ondernemer, met dringende behoefte aan bedrijfsuitbreiding, heeft het vliegwiel aangezwengeld. De ondernemer heeft 3 hectare bouwgrond nodig. Daarnaast zijn er meer gegadigden die zich op het Bemmelse bedrijventerrein willen vestigen. Begin 2018 staat de gronduitgifte gepland, maar vertraging ligt op de loer.

De ligging, zichtlocatie en doortrekking van de A15 hebben de Houtakker een voorsprong gegeven op de bedrijventerreinen Pannenhuis en Agropark. Daar zal de vraag naar bouwgrond vermoedelijk wegvallen, terwijl de gemeente wel kosten heeft gemaakt om die bedrijventerreinen bouwrijp te maken. Verliescijfers worden niet bekend gemaakt, maar die zijn hoog zo meldt het college. Als het risico zich voordoet, dan is er sprake van 'forse investeringen' die zich niet zullen terugverdienen met de uitgifte van bouwrijpe grond.

Voor uitbreiding moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Hiervoor is een inspraakprocedure nodig. Bezwaar en beroep kunnen de zaak ongewenst vertragen. De provincie kan ook vervelend doen. Die vindt dat er in Gelderland een overschot is aan bedrijfsgrond. Met de Gelderse gemeenten wordt overleg gevoerd om het aanbod van bedrijfsgrond te beperken. Lingewaard gaat juist met Houtakker II de andere kant op. Volgens het college kan de provincie het niet tegen houden, maar wel vertragen. Met de provincie wordt overleg gevoerd om het vertragingsrisico te vermijden. Want Lingewaard heft haast.
Op 6 april staat Houtakker II op de agenda van de politieke avond Ruimte en Economie.

Expositie van kunstwerken op ei in Bemmel

BEMMEL - Een werkelijk nostalgische paasbeleving op de eerste eierexpositie, waar wordt deelgenomen door de allerbeste top-eierkunstenaars van diverse nationaliteiten waarvan de techniek werkelijk bijna aan het onmogelijke grenst.

Hun uiteenlopende technieken bevatten beschilderingen met olie- en aquarel verf, stroapplicatie op ei, Russische iconen op houten eieren beschilderd, en eieren beschilderd met oude meesters zoals Vermeer, Rembrandt, Klimt, Mucha, Alma Adema, portretten van leden van ons Koningshuis, opengewerkte eieren in Fabergé-stijl, eieren open geboord in allerlei figuren, Roemeense Batikstijl; eieren bewerkt met fimoklei, kortom teveel om op te noemen.

Voor wie het zelf wil proberen zijn er op de expositie workshops te volgen en materialen te koop. Ook zijn er diverse demonstraties. Als kennismaking ontvangt iedere tiende bezoeker een gratis gedecoreerd ei. De expositie is zaterdag 8 en zondag 9 april in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. De toegang bedraagt vier euro (tot 10 jaar onder begeleiding gratis).

StreekBalletschool presenteert dansvoorstelling Kunst!

OVERBETUWE - Bij de StreekBalletschool Over-Betuwe begint het alweer te kriebelen, want dit jaar staat er opnieuw een grote dansvoorstelling op de agenda! Inmiddels zijn de voorbereidingen van start gegaan.

Op zaterdag 11 maart maakte een flinke groep vrijwilligers een begin met het vervaardigen van kostuums en decor. Deze ochtend was dat in het kader van de grote vrijwilligersactie NLdoet. In de lessen wordt er hard gewerkt aan de choreografieën, om te zorgen dat alle leerlingen van de balletschool straks op het toneel kunnen stralen.

In totaal staan ruim 500 cursisten van de danslocaties in Huissen, Elst, Zetten, Gendt en Bemmel in het weekend van 1 en 2 juli op de planken in Theater Junushoff in Wageningen. Hier presenteren zij door middel van dans en toneel de voorstelling Kunst! Voor de cursisten, dansdocenten, coördinatoren en vele vrijwilligers nog een paar maanden van veel werk, van veel organisatie, maar zeker ook van veel plezier. Met als uiteindelijk resultaat vast weer een geweldig voorstellingsweekend!

Meer informatie over de SBOB staat op www.sbob.info.

'Lente aan de Linge'

HAALDEREN - Op 2 april om 15:00 uur brengen het Lingewaards Mannenkoor onder leiding van Arno Vree en Het Nieuw Betuws Kamerkoor onder leiding van Frans van de Loo samen een ode aan de lente in de parochiekerk O.L.V. van Zeven Smarten,Van de Mondeweg 24 in Haalderen.

Beide koren doen dat met liederen uit uiteenlopende muziekperioden met als thema’s lente, licht, leven, liefde, lach en hoop. Van Mozart en Schubert tot Sinatra en Armstrong, van Purcell en Rossini tot Gershwin en De Klerk. De koren zingen onder andere samen het ‘Komm, holder Lenz’ uit Die Jahreszeiten van Joseph Haydn (Kom heerlijke lente!) en sluiten het concert af met een selectie uit Die Zauberflöte van Mozart.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna Huissen, bij boekhandel Polman te Bemmel, via de website van het Lingewaards Mannenkoor (www.lingewaards-mannenkoor.nl) of die van Het Nieuw Betuws Kamerkoor (www.nieuwbetuwskamerkoor.nl) of aan de kassa in de kerk voor het concert. De toegangsprijs bedraagt 10 euro. Jongeren tot 16 jaar hebben gratis toegang.

32 / 34

onze lieve Kaylin is 31 maart
9 jaar alweer!
Gefeliciteerd van mama, papa en
je zusje amy
en van oma en opa!

lieve papa gefeliciteerd met je 39e verjaardag
-xxx-
Anniek Felien en Sandra

Hiep hiep hoeraaaa
Luuk 27 maart 5 jaar!
Gefeliciteerd kanjer,
Dikke kus van Papa Mama Tessa en Thijs

Al rent hij nog zo snel, Abraham
achterhaald hem wel!
Gerbert Gefeliciteerd!
Pa, Ma, Tessa, Julia, Werner, Miranda, Milan & Noa.

Anita ook al wil je het niet het is echt waar op 30 maart ben je
50 jaar.
de feestcommissie

Echt waar?
Hij wordt op 1 april 50 jaar!
Fijne dag
??? ???

Hiep Hiep Hoera
Nina wordt op 31 maart 1 jaar.
Groetjes van Opa Theo, Oma Willie en Tante Bianca

Fleur, je bent een kanjer, proficiat met het behalen van diploma A . Groetjes van oma Marga

Lieve Fabiënne,
Gefeliciteerd met je diploma C.

Liefs papa, mama en Doutzen.

Hiep Hiep Hoera!
Erik en Vera
12 1/2 jaar een paar.
Van harte gefeliciteerd!

onze (schoon) moeder oma overgroot oma Henny Frentz word 6 april
80 jaar.
Wij wensen haar een hele fijne,
gezellige verjaardag

Hiep hiep hoera!
Deze jongedame alweer 35 jaar!
Een beetje te laat, maar dat kan
alsnog geen kwaad!

Robin word 26 maart 20 jaar.
Gefeliciteerd van mama papa
en je liefje Fleur
xxx
poot van Spikkel

OO$
Op 1 APRIL al 50 jaar één grote grap!
De vriendenploeg.

Lieve mama, een dikke verjaarszoen voor jou... van Maurice

Lamers Sport & Lifestyle opent deuren in Gendt

GENDT - Zaterdag 1 april opent Lamers Sport & Lifestyle zijn deuren op de Galgendaal 26 te Gendt.

Tjen Lamers (26 jaar) is de oprichter en eigenaar van Lamers Sport & Lifestyle. Tjen is een jonge en ambitieuze ondernemer en is klaar om verder te bouwen aan zijn droom. In het afgelopen jaar trainde Lamers Sport & Lifestyle op het complex van en in samenwerking met Fysiotherapie Wismans. Door het toegenomen trainingsaanbod en ambitieuze groei is het nu tijd om de deuren van een eigen trainingsruimte te openen.

Bij Lamers Sport & Lifestyle kunt u onder andere terecht voor personal training, leefstijlverandering, afvallen, sport-specifieke training, krachttraining, conditietraining en extreme fit work-out. Zaterdag 1 april wordt er een nieuw concept gelanceerd: Strength & Conditioning. Dit is een abonnement dat personal training combineert met zelfstandig trainen!

Heeft u interesse in dergelijke begeleiding of wenst u meer informatie? Komt u dan gerust een kijkje nemen zaterdag 1 april tussen 14.00 en 17.00 uur aan de Galgendaal 26, Gendt.

SPOT feestplanner wenst Tjen ontzettend veel succes met zijn nieuwe trainingsruimte en zal met veel plezier het openingsfeest organiseren.

Kapsalon Mariton verwelkomt in april haar cliënten al 40 jaar

ANGEREN - "Bij ons vergeet u snel de winter en beleeft u de lente met een nieuw eigentijds kapsel. Daar word je onmiddellijk vrolijker van! Wie weet wordt u wel de prijswinnaar van ons feestelijk 40 jarig bestaan!"

"Mocht u de gelukkige prijswinnaar worden, dan hebben wij een mooie verrassing voor u in petto. Dus, maak snel een afspraak: tel. 026 3250203. In de maand april staat Rita al 40 jaar met haar vakbekwame team en met deskundig advies voor u klaar en met veel passie. Voor een perfecte look heeft Kapsalon Mariton altijd klasse en stijl. Ook kunt u bij Rita discreet,en vakkundig voor een haarwerk/pruik,haaraanvulling of maatwerk terecht, aangesloten bij Anko gecertificeerde haarwerkspecialisten, tevens aangesloten voor vergoeding van uw haarwerk bij alle zorgverzekeraars.

Wij ontvangen u graag en vooral in onze feestmaand van 40 jaar bestaan."

Kapsalon Mariton, Christinastraat 8, Angeren; 026 3250203.

The Pianohouse: vier rasmuzikanten spelen (in op) verzoekjes Buitenpoort: swingen en (mee)zingen op eerste paasdag

Fotobijschrift: The Pianohouse: muzikaal spektakel op Eerste Paasdag (zondag 16 april) in De Buitenpoort. (Foto: The Pianohouse)

HUISSEN – Genoeg van het eieren zoeken en bankhangen? Hop, op eerste paasdag 's avonds naar The Pianohouse! Vanaf 20.30 uur laten de vier rasmuzikanten het publiek hopsen als de paashaas en klinken verzoekjes als gevonden paaseieren.

Zo'n beetje iedereen in Nederland kent Crazy Piano's in Scheveningen wel. Met de rode vleugels en topmuzikanten die er met de bezoekers en hun verzoekjes een enorm feest van maken. De 'kleine grote' artiest Roel van Velzen startte er zelfs zijn carrière. Crazy Piano's was gebaseerd op de Amerikaanse pianobars.

Dat geldt ook voor The Pianohouse van geestelijk vader Ernesto Oosthuizen. Hij startte zijn muzikale spektakel in 2005, vier jaar eerder won hij al de Grote Prijs van Nederland. Als singer-songwriter op piano. Dat muziekinstrument speelt dus de belangrijkste rol in de wervelende show. Twee gouden (!) vleugels sieren het podium, bespeeld door Ernesto en drie andere rasmuzikanten. Die overigens rouleren en ook andere instrumenten hanteren. Iedere muzikant heeft een eigen smoel en sound.

Het mondt uit in een energieke, humorvolle, swingende en uiterst meezingbare entertainmentshow. Het publiek zorgt voor een zeer belangrijk deel voor de dynamiek, want de bezoekers mogen (via speciale Pianohouse-bierviltjes) verzoekjes indienen. Van Ernesto en co mag je zelfs mee komen zingen op het podium! Wie weet start jouw carriere wel in De Buitenpoort. The Pianohouse speelde al eens eerder de pannen van het dak in De Buitenpoort. Huissen en omgeving maakt zich dus voor de tweede keer in successie op voor dit unieke muzikale spektakel. Na het eieren rapen en bankhangen is het op zondag 16 april vanaf 20.30 uur tijd om het hazenpad te kiezen en te gaan swingen en (mee)zingen. Entree: 10 euro.
In deze krant kun je meerdere kaarten (voor twee personen) winnen, hou de komende edities in de gaten. Ook op Facebook.com/debuitenpoorthuissen is een winactie met entreetickets.

Feesten met pasen in Gendt: De Klok Live

GENDT – Jaargang nummer zes alweer van De Klok Live. Vorig jaar werd de overstap gemaakt van de kolossale feesttent naar een wat intiemere setting bij De Klok in eigen huis. Resultaat: drie uitverkochte avonden. Genoeg reden om hierop voort te borduren. Weer valt over de kwaliteit niets te klagen met Donn Camps, Q-Music, The Trammps, DJ Kinki Sminki en Café Bolle Jan on tour.

Het weekend zal dit jaar worden geopend op vrijdag 14 april met een Tribute aan The Trammps. Samen met feest-DJ Kinki Sminki zullen ze er een feestavond voor jong en oud van maken. Iedereen kent of ten minste herkent de disco klassiekers Shout en Hold back the night, om maar niet te spreken van Disco Inferno. Garantie voor een gezellig avondje swingen.

Voor de zaterdagavond is het gelukt om het populaire Q-music het foute uur naar Gendt te halen. Dansen, feesten en (her)beleven van de allergrootste Foute hits die eigenlijk best goed zijn! Y-M-C-A! No no no no no! Una paloma blanca, Sex on the beach, We are the children of the night… Confetti het publiek in, handjes in de lucht en zingen… Al jarenlang is de Foute Party een begrip in Nederland. Naast Q-music het foute uur zal ook onze eigen Donn Camps weer zijn opwachting maken. Een top-comi.

Café Bolle Jan is een begrip in Amsterdam en ook eigenlijk wel in heel Nederland, wie kan dus beter een Amsterdamse avond verzorgen dan de Bolle Jan Show on tour. De zaal zal omgetoverd worden in Amsterdamse sferen. Optredens van diverse Amsterdamse volkszangers geven je het gevoel dat je in een ouderwetse stamkroeg op de Jordaan bent beland.

Koop vanaf 1 april je kaarten bij De Klok, Markt 1 in Gendt (0481 421551). Voor openingstijden kijk op www.deklokgendt.nl of houdt Facebook of Instagram in de gaten.

Open dag bij IKC Het Drieluik – De Vlindertuin in Huissen

HUISSEN - Zaterdag 1 april staan de deuren wijd open van Integraal Kindcentrum (IKC) Het Drieluik – De Vlindertuin aan het Ot en Sienpad 3 in Huissen. Ouders en kinderen zijn welkom om te komen kijken en natuurlijk om te spelen!

IKC Het Drieluik – De Vlindertuin combineert kinderopvang, peutergroep, basisonderwijs en buitenschoolse opvang in één pand en vanuit één organisatie. Het kleinschalige IKC ligt centraal en makkelijk bereikbaar in de wijk Zilverkamp. Kinderen kunnen hier terecht van 0 tot 13 jaar.

De samenwerking tussen onderwijs, peutergroep en opvang maakt de onderlinge uitwisseling en samenwerking heel vanzelfsprekend. Zo doen de peuters bijvoorbeeld mee met de vieringen van de kleuters of lezen de oudste kinderen voor bij de kinderopvang. Door opvang en onderwijs te combineren, leren we de kinderen nog beter kennen. Hierdoor stimuleren we kinderen het beste uit zichzelf te halen. Bovendien zijn de opvangmogelijkheden zeer flexibel, ook wanneer ouders werken met wisselende roosters.

IKC Het Drieluik – De Vlindertuin is gebaseerd op het Dalton onderwijs. Binnen een duidelijke structuur nemen we kinderen mee en stimuleren hen zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Dat begint bij de peutergroep waar de jongste kinderen dit spelenderwijs leren en wordt in het basisonderwijs uitgebreid. Onderwijs op maat. Het beste uit jezelf halen. Daar staat IKC Het Drieluik – De Vlindertuin voor.

Zaterdag 1 april bent u van harte welkom tijdens de Open Dag van 10:00 – 12:00 uur!