GN Nijmegen-Noord

27 maart 2019

GN Nijmegen-Noord 27 maart 2019


Tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs Lent

Speelgoed. (foto: Kinderkleding- en speelgoedbeurs Lent) Kinderkleding- en speelgoedbeurs Lent

LENT - In basisschool De Geldershof, Laauwikstraat 11 in Lent, is zaterdag 30 maart van 9.30 tot 12.00 uur een tweedehands zomerkinderkleding- en speelgoedbeurs.

Wat is er te koop? Voorjaar- en zomerkleding van maat 74 tot en met maat 176, regenkleding, sport- en verkleedkleren, speelgoed, kinderfietsen, fietsstoeltjes, autostoeltjes, laarzen, waterschoentjes en sportschoenen. Als je iets koopt, betaal je tien procent meer dan de vraagprijs. Deze opbrengst gaat naar het goede doel. In 2018 is in totaal 1.500 euro overgemaakt aan stichting Jarige Job, CliniClowns, stichting Oranjecomité Lent, Ronald McDonald Huis Nijmegen en stichting Dierenpark De Kleine Kern Lent.

Kinderkleding. (foto: Kinderkleding- en speelgoedbeurs Lent) Kinderkleding- en speelgoedbeurs Lent

"Neem een grote boodschappentas mee, plastic tasjes worden niet meer uitgedeeld. In de basisschool is er geen ruimte voor buggy's en wandelwagens. Houd hier rekening mee." De toegang is gratis.

Taizéviering in Oosterhout

OOSTERHOUT - Zondag 7 april om 11.00 uur is iedereen welkom bij de Taizéviering in de Sint-Leonarduskerk in Oosterhout. Deze viering wordt verzorgd door de liturgische werkgroep.

"In deze viering zingen we liederen van de oecumenische gemeenschap van Taizé, eenvoudige liederen die hun kracht ontleden aan de herhaling. Er wordt een aantal teksten gelezen en we bidden met elkaar. Dit allemaal in de traditie van Taizé. U kunt in deze viering ook uw eigen intentie uitspreken. Maak een tekst en neem deze mee naar de viering, waar u deze zelf kunt voorlezen als u wilt."

Veilig skeeleren!

BEMMEL - Het mooie weer komt eraan; de skeelers kunnen weer tevoorschijn gehaald worden. Op donderdagavond 4 april 19.15 uur starten de skeelertrainingen bij b.o.d. De Sprinters aan het Drieske 7 in Bemmel.


Alle leden, jong en ouder kunnen dan weer onder begeleiding van ervaren trainers op de baan hun rondjes gaan rijden. Dat geldt ook voor geïnteresseerden, die kennis willen maken met de skeelersport. Heb je vroeger veel geskeelerd en zou je graag weer beginnen met deze leuke sport? Kom dan je techniek opfrissen.
Skeeleren wordt pas echt leuk als je beschikt over de juiste techniek zodat je veilig buiten kunt rijden. Bijvoorbeeld door Park Lingezegen, het mooie natuurpark tussen Nijmegen en Arnhem met z'n prachtige skeelerpaden.
Op donderdagavond 28 maart om 19.30 uur is er een informatieavond voor volwassenen en jeugd (vanaf 7 jaar) in het clubhuis aan het Drieske 7 in Bemmel. Op deze informatieavond krijg je informatie over het materiaal, bescherming en veiligheid en remtechniek.
Meer informatie staat op www.boddesprinters.nl onder Skeeleren. Voor eventuele vragen kun je mailen naar skeelers@boddesprinters.nl.

Bid & Breakfast tijdens Vastentijd in Ressen

RESSEN - Elke werkdag is er een ochtendgebed in het prachtige kerkje van Ressen (Kerkenhofstraat 3). In deze dagen op weg naar pasen zijn de ochtendgebeden in de vorm van vastenmeditaties.

Op vrijdag 29 maart is er aansluitend aan de meditatie een eenvoudig gezamenlijk ontbijt. Omdat het fijn is om nog wat na te praten en elkaar te ontmoeten. Het ochtendgebed start om 9:00 uur en duurt ongeveer 15 minuten. Daarin is er ruimte voor meditatieve muziek, een aantal korte teksten waaronder een gebed en meditatieve stilte. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Vrijwillige bijdrage. De kerk is vanaf 8:45 uur open.

Bid & Breakfast is een initiatief van de commissie Pleisterplaats Ressen. (www.pleisterplaatsressen.nl)

Lentekriebels bij voorjaars- en zomerkledingbeurs in Oosterhout

OOSTERHOUT - Op zaterdag 6 april wordt er van 10.00 tot 12.00 uur in het 'Tussendoortje' van basisschool Sam-Sam aan de Honsvoet 4 in Oosterhout weer een voorjaars-/zomerkleding en buitenspeelgoedbeurs gehouden.

Ze verkopen deze dag voorjaars-/zomerkleding van maat 80 - 176, verkleed-, regen- en sportkleding. Ook kan er buitenspeelgoed ingebracht worden zoals fietsen, skelters, glijbanen, skates en buitenspellen. "Wij zijn echter wel afhankelijk van wat de mensen inbrengen dus kunnen niet garanderen dat er bijvoorbeeld ook echt glijbanen zijn."

De toegang is gratis. Het vaste team van vrijwilligers helpt u graag en kijkt alweer uit naar alle mooie artikelen die weer ingebracht kunnen worden. De opbrengst komt ten goede aan basisschool Sam-Sam. Deze opbrengst wordt behaald door iedere verkoop; de verkoper staat 15 procent van de verkoopprijs af en de koper betaalt 15 procent van de verkoopprijs extra. De inbreng geschiedt door middel van inbrenglijsten, meer informatie hierover en aanvragen kan via kledingbeurs-samsam@live.nl.

Alle kleding hangt op kledinghangers op maat, en aan rekken. Het zoeken naar kleding gaat hierdoor erg makkelijk en eenvoudig!

Sur Scène speelt het blijspel De Goot

BEMMEL - Op zaterdag 30 en zondag 31 maart speelt Sur Scène het toneelstuk De Goot van Ton Davids in De Kinkel Bemmel. Een modern en vlot blijspel met een gezonde dosis humor en af en toe vertederende momenten onder regie van Anneke van Rijswijk.

Een opvanghuis voor dak- en thuislozen geeft onderdak aan mensen met zeer verschillende achtergrond. Het gedrag van de bewoners geeft overlast voor de buurt en is een doorn in het oog van de buurvrouw. Zij onderneemt stappen om het pand dicht te krijgen. Welk alternatief is er voor de bewoners? De straat weer op of hebben ze talenten die helpen? En wat is het lot van de beheerder en zijn vrijwilligster?

Komt u ook kijken in De Kinkel Bemmel? Zaterdag 30 maart 20.00 uur en zondag 31 maart om 14.00 uur. Kaartjes voor beide voorstellingen zijn verkrijgbaar bij DA Van Appeldoorn, Dorpsstraat 45, Bemmel. In de voorverkoop 6,50 euro. Uiteraard ook aan de kassa te verkrijgen voor 7,50 euro, uitsluitend contant.

'Omgaan met hersenletsel voor familieleden'

BEMMEL - Het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard en MEE Gelderse Poort starten dit voorjaar een training ‘omgaan met hersenletsel voor familieleden’. Hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeluk heeft een grote impact op zowel het leven van iemand die het treft als de omgeving. Voor de mensen die het meemaken en hun familieleden is het vaak zoeken naar een nieuw evenwicht.

De training van zes bijeenkomsten is speciaal voor de mantelzorgers, familieleden, partners en/of kinderen die ermee te maken krijgen. In deze training gaat men met elkaar in gesprek over onderwerpen als: veranderend gedrag, hoe ermee om te gaan, ongelijkwaardigheid, alles moeten regelen, verlies en rouw, tijd voor jezelf, toekomstperspectief en hoe nu verder.

Centraal staat het steunen van elkaar, het delen van ervaringen met anderen die in een soortgelijke situatie zitten en begrijpen waar je het over hebt. Belangrijk is te weten dat je niet de enige bent die met gevoelens en vragen worstelt. Op basis van wederzijdse betrokkenheid worden ervaringen, tips en informatie uitgewisseld.

De trainingsdata zijn woensdag 3 april, 17 april , 15 mei, 29 mei, 19 juni en 26 juni van 19.30- 21.30 uur bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9, Bemmel. Kosten: 10,00 euro (koffie en thee). De trainingsleiderszijn Wim Teunissen, cliëntondersteuner MEE en Monique Ritzen, mantelzorgconsulent SWL "Mocht u belangstelling hebben voor deelname dan kunt u contact opnemen met Monique Ritzen, 06 22933258 of via E- mail: m.ritzen@swlingewaard.nl."

Voorbereidingen nieuw seizoen

Vrijwilligers treffen voorbereidingen voor de start van een nieuw seizoen. (foto: Fons Brekelmans)

HERVELD - Op 30 maart gaan de deuren van museumboerderij Den Tip in Herveld-zuid weer open voor een nieuw seizoen.

Vrijwilligers treffen voorbereidingen voor de start van een nieuw seizoen. (foto: Fons Brekelmans)

Wij, als vrijwilligers, hebben alles in het werk gesteld om weer picobello voor de dag te komen en zo werd er enorm veel werk verricht om het aanzien van de boerderij te verfraaien. Allereerst werd de rieten kap onderhanden genomen, werd het straat werk als toegang naar het museum aangepast, werd er gepoetst en geboend dat het een lieve lust was, matten uitgeklopt en de zeer fraaie antieke kleding werd zoals dat gebruikelijk was, te luchten gehangen. Wij zijn trots op dit museum en wij hopen dan ook de trouwe lezers van Hét GemeenteNieuws op een van de komende zaterdagen te mogen begroeten in dit unieke museum."

Bemmelnaar Frans Teunissen loopt op zijn tachtigste halve marathon

Frans Teunissen tijdens de doorkomst in Bemmel. (foto: b.o.d. De Sprinters)

BEMMEL - Het werd één lange zegetocht: de halve marathon (21 km) die Frans Teunissen uit Bemmel liep tijdens de Stevensloop op 17 maart.

Frans werd de dag ervoor 80 jaar, en was daarmee de oudste deelnemer op de halve marathon. Dat dit iets bijzonders is, was ook Omroep Gelderland niet ontgaan. Ze interviewde Frans voorafgaand aan en tijdens zijn race. Zijn pupillen van atletiek- en skeelervereniging b.o.d. De Sprinters uit Bemmel zorgden voor een feestelijk onthaal bij de finish op de Grote Markt in Nijmegen. Frans relativeerde zijn prestatie tijdens het interview direct: ’Je moet ook het geluk hebben met een gezond lichaam. Dat heb je niet in de hand.’

Feelgood film: Book Club

Book Club-feelgood film.

ELST - Op donderdag 28 maart om 20:00 uur draait de feelgood film ‘Book Club’ in Theater De KiK. Kaartje inclusief drankje kost acht euro en is te bestellen via www.theaterdekik.nl.

Vier vriendinnen, die elkaar al jarenlang kennen, komen maandelijks samen voor hun boekenclub. Elk heeft hun portie liefde wel gehad. Diane was 40 jaar getrouwd met haar man. Vivian daarentegen wil geen relatie, maar verkiest onenightstands. Sharon zit middenin een scheiding, terwijl de passie in Carols huwelijk verdwenen is.

De levens van de vrouwen worden voorgoed veranderd wanneer ze zich aan de reeks van Fifty Shades of Grey wagen.

Cabaret van de toekomst op theaterschip De Zeester

TS De Zeester in de Lindenberghaven, Nijmegen. (Rosalie Thomassen)

NIJMEGEN - In de Lindenberghaven van Nijmegen, pal onder de Waalbrug, vind je een knus drijvend theater: TS de Zeester. Een mooi theatercafé voor aanstormend talent en try-outs door grote theaternamen. Op zondag 31 maart 16.00 uur is het podium aan de cabaretiers van de toekomst. KIEK presenteert de finalistentour van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

Het Groninger Studenten Cabaret Festival - GSCF is één van de grootste cabaretfestivals van Nederland, voor en door studenten georganiseerd. Millennials met een bak humor op zak! Eerdere bekende winnaars van het festival zijn: Jochem Myjer en Theo Maassen. Na een spetterende finale van deze 32e editie touren de winnaars door het land. Met ditmaal Henk Overdijk (winnaar juryprijs én publieksprijs), Tijmen Dokter en Melise Yazgili.

Bekijk een schitterende en hilarische monoloog door Overdijk: een "lulletje rozenwater" dat gebukt gaat onder een strenge opvoeding. Laat je inpakken door de jonge Dokter die WOII strijdverhalen weet om te draaien tot een fascinerende voorstelling. Geniet van de grappige sketches door een Yazgili, een gevatte Veendamse dame van Turks-Koerdische komaf.

Tickets kosten vanaf 8,50 euro via www.altijdnijmeegs.nl/gscf. TS De Zeester, Lindenberghaven 1d, Nijmegen.

Geschiedenis van kerken in Overbetuwe en Lent vastgelegd

Lezing en presentatie over kruiswegstaties in Herberg de Aandacht in Heteren. (foto: Peter Schimmel)

BETUWE - Afgelopen week werd een uniek stukje geschiedenis van de RK-kerken in de gemeente Overbetuwe en van Lent vastgelegd in een boekje dat Herman Schimmel schreef over de kruiswegstaties in die kerken. Hij presenteerde dat met een lezing in Herberg de Aandacht in Heteren.

“Ik heb alle staties in acht kerken gefotografeerd en beschreven om ze voor de geschiedenis te bewaren”, zegt de auteur. Voor ruim 50 aanwezigen vertelde Herman Schimmel iets over de geschiedenis van het boek. Hij stipte daarbij ook nog aan dat er een initiatief is om de kruiswegstaties op de RK-begraafplaats in Elst te restaureren. In zijn dankwoord vertelde pastor Victor Bulthuis van de Maria Magdalena Parochie erg blij te zijn met de uitgave van het boek. “Er is brede belangstelling voor de kruisweg en met dit boekje zijn mensen in staat om het thuis mee te beleven”, aldus Bulthuis. Daarom is Herman Schimmel ook van plan om de staties vast te leggen in de voormalige parochie De Levensbron in de gemeente Lingewaard. Het boekje 'Kruiswegstaties in Overbetuwe en Lent' is voor tien euro te koop, onder meer bij boekhandel Herberts in Elst en bij de auteur, telefoon 06 34895360.

Uitkijk- en ontdektoren verrijkt Landerij De Park

Kinderen van De Kikkerkoning openen de uitkijk-en ontdektoren van Landerij De Park. (foto: ReversePixels Photography) ReversePixels Photography

BETUWE - De nieuwe uitkijk- en ontdektoren in de natuurspeelplaats van Landerij De Park is afgelopen week officieel geopend. De toren geeft rondom zicht op de prachtige omgeving in Park Lingezegen. Je kunt er de Elster Toren zien in de verte, maar ook de wijken van De Schuytgraaf.

Bovenop zijn er verschillende borden met natuurinformatie te vinden, getekend door Mariëtte Hanssen. Basisscholen die met een excursie van Natuur- en MilieuEducatie Overbetuwe naar Landerij De Park komen kunnen er diverse natuurontdekopdrachten doen.

De opening werd verricht door kinderen van BSO De Kikkerkoning. Met flinke wind werden de parachuutjes met allerlei natuurelementen losgelaten vanaf de toren. Het was een vrolijk gezicht. Als vaste ‘bewoners’ van Landerij De Park zullen zij de toren vaak beklimmen.
Rob Bruins, bestuurslid van Stichting Boerderij Lingezegen (initiatiefnemer van Landerij De Park) bedankte Albert Heijn\Driessen, De Kikkerkoning, Stichting Zabawas (onder andere voor natuur), Prins Bernhard Cultuurfonds en Rabobank Maas en Waal- Oostbetuwe voor hun financiële steun en ook de vrijwilligers voor hun bijdrage aan het realiseren van de toren.

"Landerij De Park vind je aan De Park 12 in Elst. En kom je graag op Landerij De Park? Steun dan de Makers! Kijk op landerijdepark.nl/steundemakers en help mee."

Derde Bemmelse Boekenmarkt

BEMMEL – Soms begin je aan een nieuw boek dat je direct meesleept in het verhaal, waardoor je het in één adem uitleest. Prachtig... Maar dan? Meestal komt zo'n boek in de kast terecht om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Jammer! Gun al je boeken een nieuwe lezer, en verkoop ze tijdens de Bemmelse Boekenmarkt op zondag 30 juni.

Na twee succesvolle Bemmelse Boekenmarkten kan een derde natuurlijk niet uit blijven. Daarom pakken Monique Kuster en Hetty Lentjes het draaiboek er weer bij en gaan met veel plezier voor een gezellige Bemmelse Boekenmarkt.

De boeken worden niet onpersoonlijk via Marktplaats aangeboden, maar op een fantastische, inspirerende locatie. Een plek waar veel mensen samen kunnen komen, waar je aan de koper van je boek iets over het verhaal kunt vertellen. Waar mensen elkaar tips kunnen geven. Waar een grote diversiteit aan genres te vinden zullen zijn, van romans en thrillers tot aan poëzie en kinderboeken. Waar men heerlijk de hele middag tussen allerlei boeken kan neuzen. En, waar men zo vlak voor de zomervakantie aanbreekt, tweedehands boeken op de kop kan tikken! Er was geen twijfel over mogelijk, dat deze locatie de Theaterkerk in Bemmel moest zijn. Mooi centraal gelegen en ruime gratis parkeergelegenheid.

Monique en Hetty hebben daar een sfeervolle ruimte gereserveerd op 30 juni. Dus, heb je thuis ook zoveel gelezen boeken liggen? Verkoop je boeken dan op de Bemmelse Boekenmarkt. Want besef dat zelfs de oudste boeken nog maar pas zijn geschreven, voor degene die ze nog niet heeft gelezen! Een verkoopplek huur je van 12.00 tot 16.00 uur voor 20 euro. Wil je een verkoopplek reserveren, mail dan naar Bemmelseboekenmarkt@gmail.com.

Museumboerderij weer open

HERVELD - Het nieuwe seizoen komt er aan. Op 30 maart gaat ons museum weer elke zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur.

"Er is in de wintermaanden door onze vrijwilligers veel werk verzet om er voor te zorgen dat dit unieke museum met zijn prachtige geschiedenis van vervlogen tijden , er weer heel fraai bijstaat. Zo werd het rieten dak flink onderhanden genomen, werd er veel schilderwerk verricht en ook de toegang met aangepast straatwerk en herplaatsing van veel antieke machines geeft een indrukwekkende toegang naar het museum.

En….heeft u tijd over en wilt u eens mee helpen om bezoekers weg wijs te maken in het museum maar u heeft daar geen ervaring mee! Dat is niet nodig, want onze ervaren vrijwilligers delen graag hun kennis met u en laten u zien hoe een en ander in zijn werk gaat. En dit alles in een indrukwekkende omgeving en ontspannen sfeer. Ook u zult genieten."

Oproep vrijwilligers Tafeltje Dekje Bemmel

BEMMEL - Tafeltje Dekje Bemmel is op zoek naar mensen die een of twee keer per week een uurtje over hebben om maaltijden te bezorgen bij (meestal) ouderen.

Je brengt koelverse maaltijden rond met je auto op een vaste route in en om Bemmel. Dit gebeurt tussen 11.30 en 13.00 uur en kan alleen of met zijn tweeën gebeuren. Met dit werk heb je ook een sociale controle functie. Je krijgt natuurlijk per rit een vergoeding.

Gratis pizza bij Jansen Totaal Wonen

HUISSEN - Zondag 31 maart staat er een heuse pizza-ape van Il-Pizzaiolo bij Jansen Totaal Wonen.

Heerlijke stukken pizza worden vers bereid. Passie en authenticiteit staan bij Il-Pizzaiolo bovenaan, dit proef je ook terug in de pizza's! Je kunt deze middag genieten van diverse pizzasoorten. Zondag geopend vanaf 12.00 uur. Eerst even de nieuwe voorjaarscollecties bekijken op de verschillende afdelingen en daarna genieten van een lekker stuk pizza. Graag tot zondag bij Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95, Huissen (www.jansentotaalwonen.nl).

Rock en akoestische nummers bij Open Podium

De band YSGTKU, gevormd door Josse Groen, Victor Duijkers, Merlijn Olthof en Ralf Knoflook. (foto: PR)

ELST - Gitaristen, zangers en zangeressen zijn op vrijdag 29 maart te beluisteren bij het Open Podium in Elst in zalen- en partycentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst.

Vanaf 20.30 uur heeft de stichting Muziek in Elst weer diverse muzikanten op het programma staan. Zo is er de viermansformatie You Should Get To Know Us, kortweg YSGTKU, te horen met catchy, melodieuze en bij vlagen snoeiharde muziek. De band is geïnspireerd door alternatieve rock. Het gezelschap heeft twee maanden geleden zijn debuutalbum, getiteld ‘Hole In Everywhere’, uitgebracht.
Behalve YSGTKU treden ook zanger/gitarist Alex B. en zangeres YvY op. De muziek van Alex B. bevat country, rock, blues en easy listening. Het avondvullende programma wordt gecompleteerd met (inmiddels bijna vaste gast) gitarist en zanger Ton Tacke die deze keer een gitarist en een zangeres meeneemt. Als trio zorgen zij voor een akoestische sessie. Tussen de acts door zal Rosanne de Boer zelf geschreven gedichten voordragen. Genoeg te beleven dus. Publiek is bij het Open Podium natuurlijk welkom. De toegangsprijs bedraagt twee euro.

R.K. Parochie

H. Maria Magdalena

Zaterdag 30 maart
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, In B'tween

Zondag 31 maart
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, N. Sales, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Exotherm
H. Maria Geboorte Driel: 9.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Cantorije
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Woensdag 3 april
St. Martinus Doornenburg: 10.00 u: woord- en communieviering, J. Kallen, Ontmoetingsdag Doornenburg
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 19.00 u: woord- en communieviering, J. Kallen, Ubi Caritas, Halfvastenviering

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Dorpensingel brengt Nijmegen-Noord dichterbij

De wegversmalling en fietsoversteek verdwijnen al deze zomer. Het verkeer krijgt weer voorrang op overstekende fietsers. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak

BEMMEL – Nijmegen en Lingewaard gaan samen een nieuwe weg aanleggen tussen de A325 en de Zandsestraat. De zogenoemde Dorpensingel houdt hiermee de kom van Ressen buiten schot voor een betere bereikbaarheid van Lent, Oosterhout en Bemmel. Naar verwachting is de klus in 2022 geklaard. Het aansluitende project Ressensestraat kent nog losse eindjes en ligt volledig op het bordje van Lingewaard.

De kosten van het project Dorpensingel worden geschat op 11,4 miljoen euro. Nijmegen draagt 6,4 miljoen bij, Lingewaard 2,2 miljoen en de provincie 2,8 miljoen euro. Kostenoverschrijding wordt niet uitgesloten. Voor dat bedrag komt er een weg vanaf de Ovatonde door het agrarische achterland van Ressen, kruist de Woerdsestraat en sluit aan op de Zandsestraat. Om het toegenomen verkeer op de Vossenhol in goede banen te leiden wordt het straatprofiel tussen de woningen aangepast. De Vossenpelsestraat in Lent krijgt snelheidsbeperkende maatregelen.

Aanvankelijk zou de ontsluiting van Nijmegen Nood dwars door Ressen via de Ressensestraat lopen. Hoewel dat niet doorgaat, blijft voor het college de Ressensestraat in beeld voor herinrichting. Knelpunten zijn de entree van Ressen en de fietsoversteekplaatsen. De totale omvang van de noodzakelijke werkzaamheden is niet nog niet in beeld, zegt het college. "Er is voorlopig 800.000 euro geraamd voor het realiseren van passende verkeersmaatregelen ter verbetering van de huidige gelijkvloerse oversteek van het RijnWaalpad met de Ressensestraat."

De eerste stap wordt deze zomer al gemaakt. De wegversmalling ter hoogte van de Woerdsestraat gaat er uit. Fietsers hebben dan geen voorrang meer op het snelverkeer. Een haalbaarheidsstudie moet duidelijk maken wat er moet en kan gebeuren met de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Hoekseshofstraat. Gezien de wens van de raad brandt dan de discussie los over het wel of niet aanleggen van een veilige fietstunnel.

13 / 16

van 28 maart tot en met 3 april

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. In relaties is de ram ook al een solist. Hij of zij trekt graag zijn eigen plan. Vrijheid binnen een relatie is een 'must'. De ram trekt graag met vrienden op waarbij hij graag het initiatief neemt. De ram houdt van een pittige discussie waarbij hij fel van leer trekt. De ram is snel geïrriteerd en kwaad, maar hij is het ook zo weer vergeten. Rammen zijn snel verliefd.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag kun je je mening prachtig formuleren. En op vrijdag kom je helemaal tot rust. Vanaf aanstaande zondag staat jouw planeet Mars in het teken tweelingen. Dit geeft een periode van zeven weken waarin communicatie belangrijk is. Maar ook de reislust neemt toe. Een stedentrip is favoriet.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande zaterdag zijn er allerlei verplichte nummers die je nog af moet werken. Maar op zondag kun je dit achter je laten en genieten van 'het goede leven'. Ga gezellig met iemand lunchen of dineren. Op dinsdag reageer jij erg emotioneel als iemand bewust afstand van jou neemt. Moet dit?

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op donderdag en vrijdag ben jij nogal gespannen. Maar er moeten dan wel knopen doorgehakt worden. Vanaf zondag staat de felle planeet Mars in jouw sterrenbeeld. Dat maakt je haastig en ongeduldig. Dinsdag en woensdag zijn zeer emotionele dagen omdat je dan hypergevoelig bent.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande vrijdag schrik je van bepaald nieuws. Je bent helemaal ondersteboven hiervan. Zaterdag is een drukke dag maar je hebt energie voor tien. Dus dat komt wel goed. Volgende week woensdag staan gevoel en verstand recht tegenover elkaar. Het is dan goed om hierover advies in te winnen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag zit je niet zo lekker in je vel. Maar tijdens het weekend kom jij helemaal tot jezelf. Je geniet van het feit dat het lente is en bomen en struiken uit gaan lopen. Na het weekend kom je goed tot je recht als je anderen helpt bij het vinden van oplossingen voor hun vraagstukken.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag en vrijdag krijg je te maken met technische vraagstukken die zich niet zomaar op laten lossen. Maar met jouw inzicht en doorzettingsvermogen krijg je het toch voor elkaar. Volgende week dinsdag is spreken zilver maar zwijgen goud! Praat in ieder geval niet je mond voorbij bij gevoelige kwesties.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Eind deze week zijn er relationele spanningen. Die kun je oplossen door goede afspraken te maken. Zondag is een dag om door een ringetje te halen. Het geluk lacht je als het ware toe! Volgende week dinsdag voel je aan dat iemand iets achterhoudt. Ga je daarnaar vissen of laat je de ander met rust?

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Donderdag weet je bepaalde zaken heel scherp te verwoorden. Op vrijdag ben je erg gevoelig en zou je het beste teveel prikkels kunnen mijden. Vanaf zondag loopt jouw planeet Mars zeven weken in het teken tweelingen. Een goede stand om je kennis te vergroten én voor een leuke trip.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Eind van deze week is heel rustig. Tijdens het komende weekend ben je echt aan het genieten. Dat kan in de natuur zijn, maar een uitstapje in de horeca doet jou ook goed! Volgende week woensdag zit jij emotioneel niet zo lekker in je vel. Maar je kunt ook overdrijven. Hou je een beetje in.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vrijdag heb je de neiging om je emoties te onderdrukken. Hoeft niet, steenbok. Je mag je emoties best tonen. Een wees vooral niet bang voor de reacties van anderen, want die doen er niet toe. Zaterdag speelt er een financiële kwestie die jou hoofdbrekens kost. Maak er goede afspraken over.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Tot en met zaterdag spelen er allerlei spanningen binnen relaties. En dat levert heel veel emotie op. Het is vooral de ander die dwars doet en niet mee wil werken. Je mag je ongenoegen best uiten! Volgende week dinsdag neem jij het voortouw bij een nieuw initiatief. Men sluit zich hier graag bij aan.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vrijdag is het goed om in je eentje bepaalde zaken aan te pakken. Dan hoef je niet te overleggen en kun je het helemaal op je eigen manier doen. Het weekend is vooral geschikt om juist dingen samen te doen. Dinsdag wordt je uitgenodigd om over je emoties te praten. Grijp die kans, vissen!

14 / 16

Mels Lenting voor jou is 1 April geen grap
jij viert op deze dag je 4de verjaardag.
Van Harte Gefeliciteerd .
Opa Hans & Oma Ivon.

Hiep hiep hoera, Jasper wordt 21 jaar!
Van harte gefeliciteerd en een fijne dag.
Van mama, papa, Lisette, Wesley en Romy

Theo en Dieny al 50 jaar
een gelukkig paar.
Gefeliciteerd met jullie
gouden bruiloft.

Michael & Yvonne, Anouk,
Brent en Kasper

Hiep hiep hoera
mijn lieve oom wordt 21 jaar!
Van harte gefeliciteerd met
je verjaardag.

Dikke kus Jaylinn.

Op 31 maart wordt deze jonge dame Suzanne Straatman al weer 13 jaar.
Van harte gefeliciteerd en een dikke zoen van Opa en Oma Straatman

Dit vrolijke schatje Zoë
wordt 27 maart 3 jaar
Dikke knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Gefeliciteerd ome Geert!
18000 rondjes geschaatst dit seizoen!
nummer 1 van Nederland.

groetjes,
neefjes en nichtjes + aanhang

Zet de rollator maar klaar.
Monique is 50 jaar!
Groetjes Frank, Robin en Senna

Aart Veenbrink 1 april 2019
40 jaar werkzaam in
de waterschapswereld.
Van harte gefeliciteerd
Je collega's

Met de vlam in de pijp,
een biertje erbij.
Op 29 maart wordt Marc 50,
een hele grote blij!
Gefeliciteerd
xxx Joyce, Kim en Luuk

Op 26 maart wordt Robbin 4 jaar en mag hij naar de basisschool.
Héél veel plezier en gefeliciteerd.
van Opa Gerard en Oma Els.

Ingrid, van harte gefeliciteerd!

Vrijdag ga je dan toch echt Sarah zien!

Eetwinkel Polly: Bemmels meest klantvriendelijke ondernemer

De trotse winnaars. (foto: Henk Wieland)

BEMMEL - Sinds afgelopen maandag 18 maart mag Eetwinkel Polly uit Bemmel zich een heel jaar lang de Meest Klantvriendelijke Ondernemer van Bemmel noemen. Dit is bekendgemaakt tijdens een goed bezochte algemene ledenvergadering van de ondernemersvereniging 'Beleef Bemmel'.

Met 23 procent van de stemmen zijn zij de overduidelijke winnaar. Vader Rob Polman en zoon Jesper zijn enorm trots dat ze, nadat ze eind 2017 zijn uitgeroepen tot beste cafetaria van Nederland, nu in hun eigen plaats Bemmel deze waardering krijgen. Rob is erg blij met deze prijs. Hij zegt: “Wij zijn altijd bezig met het vernieuwen en verbeteren van onze dienstverlening en ons aanbod en dan is dit weer een mooie stimulans om hiermee door te gaan.” Jesper vindt het op zich logisch dat een horecaondernemer deze prijs krijgt, omdat in deze branche dienstverlening en klantgerichtheid in de genen van de ondernemer en het personeel moeten zitten. Deze prijs is dan ook niet alleen de verdienste van Rob en Jesper, maar ook van alle andere enthousiaste medewerkers.

Eetwinkel Polly neemt het estafettestokje over van A J Eten en drinken, die in 2018 deze prijs won. Zij zijn ook dit jaar weer genomineerd. Kamel Askander van AJ vindt dat een nominatie sowieso al een prijs is en hij vindt het leuk dat de prijs dit jaar naar Eetwinkel Polly is gegaan. Voor Luuk Huting van Schoen- en Sleutelservice Huting, die ook voor de tweede keer is genomineerd, geldt eigenlijk hetzelfde. Hij is er trots op dat hij, als kleine zelfstandige ondernemer, zo wordt gewaardeerd door zijn klanten. Ook volgend jaar zal deze verkiezing weer plaatsvinden.

Tino Martin zegt 'ja' tegen Koningsdag De Wolfsberg

(foto: William Rutten) Foto: William Rutten

GROESBEEK - De Nederlandse zanger Tino Martin komt op 27 april naar het Koningsdagfeest in de tuin van hotel-restaurant De Wolfsberg in Groesbeek. Al enige tijd stond deze rasartiest op het wensenlijstje bij de organisatie en dit jaar deed zich de kans voor om Tino Martin op het programma bij te schrijven.

De Nederlandse zanger verkoopt met eigen concerten moeiteloos het Ziggo Dome uit en op een dag als Koningsdag is hij een zeer gewilde gast op ieder oranjefeest. De line-up voor 27 april was al afgerond, maar deze kans wilde de organisatie niet voorbij laten gaan. Tino heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een artiest die zowel geliefd is bij jong als oud. Met meezingers als 'Doe wat je wil', 'Jij liet me vallen' en 'Laat me leven' is Tino Martin anno 2019 hip en happening. De Hagenees doet Groesbeek aan in de aanloop naar zijn grootste concert uit zijn carrière tot nu toe in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Tino Martin is niet de enige die zijn opwachting maakt op het grote podium in de tuin van het hotel-restaurant in Groesbeek. VOF de Kunst, bekend van hits als 'Suzanne' en 'Een kopje koffie' is reeds bevestigd. De band onder leiding van Nol Havens toert langs de poppodia om het 35-jarig bestaan van wereldhit 'Suzanne' te vieren en slaat Groesbeek niet over. Ook Nederlands bekendste Elvis-imitator Bouke met 12-mans liveband en de populaire mashup coverband Daredevils staan op het programma voor de twaalfde editie van dit Koningsdagfeest. De jaarlijkse buitenevenementen bij De Wolfsberg staan in een grote regio bekend om de uitstekende live bands, gemoedelijke sfeer en de mooie locatie aan de rand van de bos. Tickets voor 27 april zijn te koop voor 16 euro bij De Wolfsberg, Bruna Groesbeek, The Read Shop Malden en online via tributeparty.nl.

Paasbingo: win boodschappakket

BEMMEL - Gezellig en drukbezocht: zo valt de jaarlijkse paasbingo van carnavalsvereniging De Geintrappers wel samen te vatten.

Doe een keer mee, dit keer op vrijdag 12 april in café De Roskam (Dorpsstraat 95, Bemmel). Lid zijn is geen vereiste, iedereen is welkom. Er zijn diverse mooie prijzen te winnen. De hoofdprijs is net als vorig jaar een boodschappenpakket ter waarde van 150 euro, beschikbaar gesteld door Jumbo Scheperkamp Bemmel. De bingo begint om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur). Er wordt een gratis kopje koffie of thee aangeboden.

Troubadour Columba in Valburg

VALBURG - Columba van Geldrop verzorgt op maandag 1 april op uitnodiging van Vrouwennetwerk Valburg een muzikale avond. Het Vrouwennetwerk nodigt leden en niet-leden graag uit voor deze bijzondere avond!

Columba maakt al van jongs af aan muziek en bespeelt vele instrumenten. Viool, gitaar, accordeon en sinds een aantal jaren haar nieuwe liefde; de harp. Met name de helende aspecten van het harp spelen en luisteren draagt ze graag uit. Muziek is haar leven en deze passie deelt ze graag met ons. Het plezier en de verrijking die muziek brengt. Ook schrijft ze zelf liedjes, die ze liedjes met een boodschap noemt.

Het optreden is in De Viersprong, Reethsestraat 1 in Valburg van 19.30 – 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Kosten voor niet-leden zijn vijf euro.