GN Nijmegen-Noord

12 juli 2017

GN Nijmegen-Noord 12 juli 2017


Ressen, behoud door vernieuwing!

RESSEN - Vereniging Dorpsbelangen Ressen (VDR) pleit al jaren voor behoud van de historische dorpskern. Bestuurslid Edwin Schouten benadrukt dat de leefbaarheid onder druk staat door nieuwe wegen, industrie en woningbouw. Dit geeft niet altijd aanleiding om actie te voeren.

Volgens Schouten gaat het om goed inpassen van nieuwe functies zodat de historische dorpskern behouden blijft. Vandaar dat de VDR het initiatief neemt tot een rondwandeling op 12 juli voor maatschappelijke organisaties, bewoners en politici. De bedoeling is om met een kleine groep genodigden langs het Kasteelterrein, Woerdsestraat, Oude Postweg, Ressensestraat en Hoeksehofstraat te lopen. De VDR, de heer Habraken (Regioarcheoloog) en de heer Bouwman van de Historische Kring Bemmel nemen de mensen mee in hun verhaal. Doel van de VDR is samen werken aan behoud van Ressen. Bovendien hoopt de VDR dat de historische kern toegankelijker wordt voor recreanten.

Annabel van Woezik uit Lent één van de jongste Vierdaagsedeelnemers

LENT - Annabel van Woezik uit Lent is met haar 12 jaar één van de jongste deelnemers van de 101ste Nijmeegse Vierdaagse. Vier dagen lang loopt zij elke dag 30 km samen met het #vteam. Het hele team van jonge deelnemers loopt de Vierdaagse voor het eerst.

Kindercorrespondent Tako Rietveld is de teamcaptain en initiatiefnemer van de #vteam. Met elkaar maken ze van de Vierdaagse een groot feest. Rietveld, die bekend werd als verslaggever van het NOS Jeugdjournaal, loopt de 101ste Nijmeegse Vierdaagse met 101 kinderen en vraagt daarmee aandacht voor het verhaal wat kinderen zelf kunnen en willen vertellen. Tijdens de Vierdaagse maken ze elke dag reportages, vlogs en livestreams over onderwerpen als vriendschap, vrede en vrijheid.

Kinderen mogen zich inschrijven voor de Nijmeegse Vierdaagse als ze 12 jaar worden. Dit jaar zijn de jongste deelnemers dus geboren in 2005. Annabel loopt als één van de 101 kinderen voor het #vteam. Daarnaast loopt ze voor een goed doel, namelijk Make-a-Wish Nederland.

Annabel vertelt: "Mijn wandelmeters wil ik graag inzetten als WishWalker ten gunste van Make-A-Wish Nederland. Ik ben zelf Junior Ambassadeur van Make-A Wish. Deze bijzondere stichting vervult de liefste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Een dag even niet bezig zijn met ziek zijn maar alleen onbezorgd genieten. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen ons gaan volgen en sponsoren via www.makeawishnederland.org/nl/actiepagina/annabel-femke-en-wilton-van-woezik_1321."

Debuutroman met herkenbare Nijmeegse elementen

NIJMEGEN - Op zaterdag 8 juli is schrijfster Julie van Mol om 14.30 uur bij boekhandel Dekker van de Vegt. Zij vertelt over haar debuutroman 'Sterker door strijd' – bitterzoet én hartverwarmend. Deze roman brengt je tien jaar terug in de tijd. De tijd voor de crisis, toen social media ons leven nog niet domineerden, er in Nederland nog geen smartphone was.

In het liefdesverhaal is informatie over Nijmegen, Utrecht, Amsterdam en vooral Rotterdam verpakt. De voormalige Nijmeegse discotheek De Swing, de Waalbrug, De Vierdaagse, het bombardement van 1944, en het Tamboerijnvrouwtje komen onder andere voorbij. De presentatie wordt muzikaal opgeluisterd door de Nijmeegse muzikant Paul de Graaf. Hij speelt een aantal nummers die in de roman voorkomen. En Julie signeert. Van 14.30 tot 16.00 uur vindt dit gratis evenement plaats.

4e Internationaal Kapellenfestival: de traditie wordt voortgezet

BEMMEL - Op zondag 16 juli wordt op de markt in Bemmel voor de vierde keer het Internationaal Kapellenfestival Bemmel georganiseerd. Van 12.00 tot 17.00 uur klinkt er continu muziek en zal de sfeer zijn zoals op vakantie in Oostenrijk. Brasserie Bloem zal zorgen voor voldoende 'bier und bratwurst'.

Al voor de vierde keer wordt het festival georganiseerd door Egerländerkapel De Leemkuulers. Zij zullen het festival niet alleen organisatorisch begeleiden maar ze zullen ook muzikaal aftrappen met een optreden op het hoofdpodium. Ook de Zwitsers zijn dit jaar weer van de partij: met dank aan de Stichting Zwitserse Week Bemmel treedt Harmoniemusik Kriens (CH) dit jaar op op het marktplein. Naast deze treden ook De Pompzwengels uit Geffen en de Liemers Böhmische uit Duiven op. Laatstgenoemde maakt in Bemmel haar primeur: het is een nieuw opgericht orkest dat in Bemmel een van zijn eerste optredens zal hebben.

Naast de muziek op het Marktplein zal de Loostraat gevuld zijn met diverse braderiekramen. Tussen de muziek door is er dus genoeg om te shoppen. Er zijn kramen met kleding, telefoonhoesjes, en zelfgemaakte accessoires. Om de kinderen te vermaken zijn er diverse attracties.

Op de dag zelf staan zo'n 40 vrijwilligers en 100 muzikanten klaar om u een geweldige dag te bezorgen. De horeca wordt volledig verzorgd door Brasserie Bloem. Deze zal zorgen voor overheerlijk koud bier, lekkere broodjes braadworst, en natuurlijk de beroemde 'kaffee mit kuchen'. Het Internationaal Kapellenfestival Bemmel wordt een groots feest, en iedereen is welkom!

Bevertochten in Bemmelse polder

BEMMEL - Op donderdag 20 juli en 10 augustus kan iedereen met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk deelnemen aan een bevertocht door de ruigte van het ooibos, langs - oude kleigaten en de vroegere rivierloop.

Onderweg vinden de deelnemers beslist sporen van bevers en komen ze langs wissels waarlangs ze zich verplaatsen. Ze gaan ook kijken naar de burchten waarin de bevers wonen. In de schemer zullen ze zich verdekt opstellen, om de bevers te zien en hun dagelijkse bezigheden. Tip: trek oude kleren en laarzen of stevig schoeisel aan en neem een verrekijker mee.

Kinderen zijn welkom vanaf ongeveer 6 jaar. Vanaf 18.45 uur is iedereen welkom in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. Deelname kost inclusief koffie of thee zes euro per persoon. Kinderen half geld. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Ben Cornelissen 06 44870449.

Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 15 juli
19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere kerk Valburg, eucharistieviering, N. Sales, Chaveriem

Zondag 16 juli
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
11.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, N. Sales, slotviering St. Caeciliakoor, Vierdaagseviering

Zaterdag 22 juli
19.00 uur: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang
19.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, G. Peters, Leonarduskoor
19.00 uur: H. Johannes de Doperkerk Indoornik, eucharistieviering, N. Sales, cantorum

Zondag 23 juli
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, N. Sales, cantorum
11.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

Verdedigingslinie op De Houtakker schuift op

De kazemat, ook wel een geschutsbunker genoemd, gaat plaatsmaken voor een bedrijf op de Houtakker. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Twee van de drie kazematten op De Houtakker in Bemmel worden verplaatst. De verdedigingslinie moet een stukje opschuiven vanwege uitbreiding van het bedrijventerrein. Met het bouwrijp maken van de grond wordt binnenkort begonnen. De bouw van het eerste nieuwe bedrijf staat eind januari 2018 gepland.

Hoewel de kazematten nooit de status hebben gekregen als gemeentelijk monument waren ze al voor de gemeentelijke herindeling bij de gemeente Bemmel in het vizier om behouden te blijven. Ook de gemeente Lingewaard bemoeit zich al jaren met de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Bemmelnaar Wilco Vermeer heeft zich altijd sterk gemaakt voor behoud.

De kazematten maakten deel uit van een in 1939 opgetrokken verdedigingslinie vanaf Nijmegen via Bemmel naar Huissen. Het verhaal gaat dat de eenmansposten in 1944-1945 zijn gebruikt voor de verdediging, eerst door de Duitsers en later door de Engelsen. Burgers zouden er hebben geschuild tegen oorlogsgeweld.

De kazematten hebben feitelijk geen beschermde status en zouden gesloopt kunnen worden. Het college kiest echter uit cultuurhistorisch belang voor verplaatsing. De Commissie Erfgoed had in 2005 geadviseerd om de kazematten te behouden op de huidige locatie. Mocht dit niet lukken dan dienen ze zorgvuldig verplaatst en ingepast worden. De commissie staat nog steeds achter hun destijds ingenomen standpunt.

Met het bouwrijp maken van Houtakker II start de gemeente met de verkoop bouwgrond. Volgens het college zijn, behalve een bij niet met naam genoemde 'grote Lingewaardse onderneming', verschillende kleine ondernemingen die concreet interesse hebben getoond om zich op de Houtakker te willen vestigen. Het college is positief. Zeker met de wetenschap dat deze kavels nabij de toekomstige op- en afrit van de A15 komen te liggen, zo wordt er gesteld.

Sunte Werfert ontdekt ruimtevaart bij EduKidsLab

ELST - Vrijdagochtend 30 juni stond voor groep 4 van Basisschool Sunte Werfert uit Elst in het teken van ruimtevaart. Zij kregen de mogelijkheid om als eerste school deel te nemen aan het EduKidsLab van Marant EduService.

Naar aanleiding van de spaaractie bij de Albert Heijn is dit thema actueel bij veel basisschoolleerlingen. Tijdens het EduKidsLab konden de leerlingen zich verder verdiepen in dit thema en zelf onderzoeken en ontwerpen.

Waar liggen de planeten en hoe heten ze? Is er leven in de ruimte? Hoe kun je overleven? Wat moet je kunnen als astronaut? In het EduKidsLab vonden de leerlingen spelenderwijs antwoorden op deze (en vele andere) vragen. Zo brouwden ze een eigen ruimteshake, maakten ze een ontwerp voor een ruimtevaartuig, deden ze een wedstrijdje met zelfgebouwde vliegtuigjes, onderzochten ze waterleven en gingen ze natuurlijk met André Kuipers op de foto. Of was het zijn kartonnen broer? Het initiatief werd ondersteund door de Albert Heijn uit Elst.

‘Dit was echt mijn leukste schooldag’, zei één van de kinderen na afloop. Marant EduService kijkt samen met Sunte Werfert terug op een zeer geslaagde ochtend!

Ook naar het EduKidsLab met jouw klas? Via het EduKidsLab kunnen scholen technologie een plek geven in hun reguliere onderwijsprogramma. Tijdens het lab ervaren leerkrachten en leerlingen hoe je op een eenvoudige manier onderzoekend en ontwerpend leren kunt stimuleren. Meer informatie staat op www.marant.nl/edukidslab.

Generaal kampioenen van Vogellust

ELST - Mart Vink en Wim Theloosen zijn generaal kampioen geworden van Vogelvereniging Vogellust in Elst. Deze competitie van het afgelopen jaar speelde zich over meerdere vogeltentoonstellingen af, Mart en Wim zijn met hun vogels meerdere malen in de prijzen gevallen zodanig dat ze zijn uitgeroepen als beste vogelkwekers uit Elst en omstreken.

Mart is kweker van tropische vogels en Wim succesvol met kleurkanaries en wildzang. De bijbehorende prijs is vrij uniek; de pentekening is gemaakt door kunstenares Patti vaz Dias uit Valburg. Op de pentekening is het logo van vogelvereniging Vogellust te zien met daarin een gekleurde vogel van de kampioenen die ze zelf hebben gekweekt.

Mart en Wim zijn dan ook niet voor niets uitgeroepen tot de topkwekers van Elst en omstreken. Vogellust beschikt over diverse topkwekers die elk jaar een gooi gaan doen naar deze prestigieuste prijs, daarmee draagt men de vereniging op een fantastische manier uit, reclame voor de vogelsport.

7 / 8

SBOB: dansvoorstelling Kunst!

REGIO - Op 1 en 2 juli werd opnieuw een prachtige dansvoorstelling neergezet door alle leerlingen van de StreekBalletschool Over-Betuwe (SBOB). In theater Junushoff in Wageningen was de grote zaal liefst vier keer gevuld met enthousiast publiek.

Tijdens de twee uur durende voorstelling, werd men getrakteerd op prachtige dansvoorstelling, aangekleed met kostuums, schmink en decor. De dansen van de leerlingen waren zeer afwisselend door de diverse dansstijlen die de SBOB aanbiedt.

De geweldige toneelspelers onder leiding van Matthias voor de Poorte, maakten de dansvoorstelling compleet. Met veel humor werd getoond hoe veelzijdig het begrip 'kunst' wel niet kan zijn. Zo kwamen onder andere de thema’s, De Nachtwacht, Mona Lisa, Escher, Einstein, Charlie Chaplin, Lego, Romeinse Beelden en Mondriaan voorbij.

Tijdens de finale kwamen alle leerlingen nog een keer op en sloten zij gezamenlijk af met een vrolijke finaledans. Wat opviel was het leeftijdsverschil. De SBOB biedt lessen van jong tot oud en alle leeftijden waren te bewonderen op het podium. Totaal dansten er ruim 500 leerlingen mee en allemaal kunnen zij even trots zijn op hun prestatie. Een geweldige afsluiting van het dansseizoen! Meer informatie over de danslessen bij de SBOB staat op www.sbob.info.

Oud-Zettenaar zoekt dienstkameraden van Valburgse gesneuvelden Neef overleden militair schrijft boek over Indiëmonument in Andelst

Jan van Boeijen (1969) en zijn tante Gretha van Boeijen (1929-2014) na afloop van de jaarlijkse herdenking bij het Indiëmonument te Andelst in 2009. Foto: Fotopersbureau Ton Timmer, Zetten

VALBURG - Oud-Zettenaar Jan van Boeijen (1969) is vernoemd naar de broer van zijn vader, die in 1948 in Nederlands-Indië overleed. Zijn naam staat vermeld op het Indië-monument op het Europaplein in Andelst.

Op het monument staan de namen van de zes in Nederlands-Indië omgekomen militairen uit de voormalige gemeente Valburg:

Jacobus B.F. Veldman (2-6 Regiment Infanterie)
Jan W. Hendriks (7 Regiment Stoottroepen)
Wilhelmus J.M. Aarns (5 Regiment Stoottroepen)
Jan D. van Boeijen (3-14 Regiment Infanterie)
Willem J. Janssen van Doorn (1-1 Regiment Huzaren van Boreel)
Geurt F. Sipman (Mariniersbrigade)

Op 7 december 2015 was het 30 jaar geleden dat het monument werd opgericht. "Dat vond ik een mooie aanleiding om een boek te gaan schrijven over het monument en deze zes mannen uit de voormalige gemeente Valburg die niet terugkeerden uit Indië. Via hun familieleden en vrienden ben ik in het bezit gekomen van veel foto’s, brieven en andere documenten. In diverse defensiearchieven heb ik informatie gevonden met betrekking tot hun diensttijd en de oorzaak van hun overlijden.

Ik ben nog op zoek naar dienstkameraden en (school)vrienden van de zes gevallenen. Iedereen die iets kan vertellen of in het bezit is van (school)foto’s of andere informatie wordt verzocht te reageren. Indien u interesse heeft in het boek, dan kunt u dit ook alvast vrijblijvend kenbaar maken. U wordt dan geïnformeerd zodra meer bekend is over de prijs en de datum van publicatie.

Jan van Boeijen, Brand 33, 5706 LV Helmond; 0492 666081 (na 18.00 uur); email: janvanboeijen@onsbrabantnet.nl.

Speld van verdienste voor verloskundige Elien Tap

LINGEWAARD - Elien Tap (62) heeft op donderdag 6 juli op feestelijke wijze de 'speld van verdienste' van de Gemeente Lingewaard in ontvangst mogen nemen van de wethouder voor haar bijzondere verdiensten voor de verloskunde. Bijzonder doordat generaties Bemmelse en Huissense kinderen onder haar leiding geboren konden worden en het altijd, dag en nacht klaar staan om zwangeren en collega's te helpen en bij te staan in goede en slechte tijden.

Elien Tap heeft op 8 juli 2017 haar 40-jarige jubileum als verloskundige bereikt! Ze is zeker nog niet van plan om afscheid te nemen van het mooie vak, haar passie en de bijzondere momenten.

Elien heeft 39 jaar geleden de verloskundige praktijk in gemeente Bemmel overgenomen, doordat de zittende verloskundige genoodzaakt was te stoppen met werken, hiermee dreigde de thuisbevalling en zwangerschapszorg dichtbij de vrouwen in de gemeente Bemmel te verdwijnen. Na 16 jaar solistisch te hebben gewerkt heeft ze een collega gevonden die de praktijk kwam versterken. In 2001 is het werkgebied uitgebreid met Huissen, omdat ook daar de zittende verloskundige genoodzaakt was te stoppen. Praktijk Verloskundigen Lingewaard met vier enthousiaste verloskundigen voor de gemeente Lingewaard was geboren.

Elien is een bijzondere vrouw, met een warm hart voor de gemeente Lingewaard, het vak verloskunde, haar medemens, de zwangere en aanstaande vader. Ze heeft ontzettend veel tijd geïnvesteerd in werkgroepen ter verbetering van de verloskundige zorg. Elien Tap is dan ook van harte gefeliciteerd met de 'speld van verdienste'!

Bijzondere Whisky Proeverij in Theaterkerk Bemmel

Vrijdag 22 september organiseert WijnZinnig Gendt de Virtuele Whiskyreis in de Theaterkerk in Bemmel.

Een kijkje in de wondere wereld van whisky tijdens een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerderij van Schotland: Glenfiddich. Leer alles over het eeuwenoude ambacht van het distilleren van whisky. Met aanstekelijke passie neemt Glenfiddich's eigen whisky ambassadeur, Tony van Rooijen, (beginnende) liefhebbers van de Schotse lekkernij mee op reis langs prachtige beelden en persoonlijke verhalen. Ontdek, aan de hand van de verschillende smaken, kleuren en geuren, de mystiek van Schotland en de drank waarmee het land wereldberoemd is geworden

Natuurlijk is een whiskyreis niet compleet zonder dat bezoekers ook zelf kunnen proeven. Elke deelnemer krijgt een tasting box, met zes verschillende whisky's. Een enorme whiskykenner hoef je niet te zijn, om een mooie avond te hebben. Ook voor de beginnende whiskydrinker of voor mensen die er gewoon wat meer over willen weten en het eens willen proeven, is het een aanrader.

Deze unieke ervaring zal plaatsvinden in de grote theaterzaal van de Theaterkerk in Bemmel. Een bijzondere locatie waar we als inwoners van de Gemeente Lingewaard trots op mogen zijn. De avond start om 20.30 uur en sluit 22.00 uur. Uiteraard is het daarna mogelijk om de geproefde whisky nog per glas te bestellen in de gezellige foyer van de Theaterkerk.

Uw persoonlijk entreebewijs kunt u uitsluitend kopen via WijnZinnig Gendt.

WijnZinnig Gendt

Dorpstraat 34

6691 AX GENDT

W: www.wijnzinnig.eu

E: info@wijnzinnig.eu

T: 06-57 59 21 94

Leuke luitjes genieten van de zomer

REGIO - Strand, zwemmen, fietsen en wandelen. Leuke luitjes doen het graag in de zomer. En dan pakken we ook graag een terrasje of genieten van onze picknick. Lekker buiten!

Wil je dit graag samen doen, maar weet je nog niet met wie? En ben je 60-plus? Meld je dan aan op www.leukeluitjes.nl. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt!

Wat is www.leukeluitjes.nl? Op www.leukeluitjes.nl kun je in contact komen met mensen in de buurt (60+) die dezelfde hobby’s hebben als jij. Je bent echt niet de enige die graag van het mooie weer geniet. En samen is vaak toch leuker. Anderen gingen je voor, schreven zich in bij Leuke luitjes en vonden een nieuw maatje om op pad te gaan. Mogen we jou ook blij maken?

Aanmelden is simpel en gratis. We hebben wel je postcode en je e-mailadres nodig. De postcode is nodig om te bekijken wie er dichtbij woont en je e-mailadres is belangrijk om contact met de ander te leggen. Mensen met dezelfde interesse die bij elkaar in de buurt wonen, krijgen namelijk elkaars e-mailadres om contact te leggen. Je houdt zelf de regie en kunt zelf bepalen of en wanneer je samen iets leuks gaat doen.

Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar. Wandelen en fietsen zijn populair, maar ook voor andere hobby’s kun je op www.leukeluitjes.nl een buurtgenoot vinden. Wat vind jij leuk? Kaarten, fotograferen, samen koken en eten, of naar theater. Het is allemaal welkom. Laat het ons weten en meld je aan! Dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt. Gezellig!

Bemmel Zingt weer zeer geslaagd

BEMMEL - Afgelopen zondag is het tijdens Bemmel Zingt weer erg gezellig geweest in het centrum van Bemmel. Op liefst vijf podia brachten de veertien koren, afkomstig uit zowel de regio als heel Nederland, weer de mooiste en bekendste smartlappen ten gehore.

Met veel enthousiasme en passie werd het toegestroomde publiek vermaakt en zelfs verleid tot meezingen. Vooral bij het hoofdpodium op de Markt was het de gehele dag een drukte van belang. Ook bij de andere podia was er regelmatig veel publiek. De stemming was overal opperbest. De plaatselijke horeca en de geopende winkels werden goed bezocht. Helaas kon door een te geringe inschrijving de rommelmarkt dit jaar geen doorgang vinden.

Bemmel Zingt wordt georganiseerd door Het Smartlappenkoor Lingewaard met ondersteuning van de Ondernemersvereniging Bemmel. De organisatoren kunnen met recht terugkijken op een succesvol evenement. Natuurlijk was dit alles niet mogelijk zonder de inzet van een groot aantal vrijwilligers en sponsoren.