GN Lingewaard

9 september 2015

GN Lingewaard 9 september 2015


Bemmelse koopzondag op creatieve toer

BEMMEL - Op 20 september houdt Ondernemersvereniging Bemmel een speciale koopzondag met als thema 'Bemmel Creatief'. Deze koopzondag begint om 12.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Lekker creatief bezig zijn is helemaal 'hot' in deze tijd, vandaar het thema 'Bemmel Creatief'.


Op het marktplein zullen kramen komen te staan met uitsluitend hobbyisten die hun creativiteit aan het winkelend publiek tonen. In het overige deel van het centrum is er een 'normale' braderie. Op de promenade wordt een kidsclub georganiseerd in samenwerking met Makers & Merken.
Er wordt daar van alles georganiseerd voor de jeugd onder andere knippen, knutselen, verven en kleien onder begeleiding. Deze kidsclub is uitsluitend voor kids en verboden voor ouders en begeleiders. Zo is ook de jeugd op deze dag lekker creatief bezig!

Verder wordt Bemmel vereerd tijdens deze koopzondag met twee steltenlopers van 'Het Levend Theater'. Deze spectaculaire steltenlopers zullen 'zo trots als een pauw' deze koopzondag een extra dimensie geven. Prachtige dansen met begeleidende muziek en een schouwspel dat al van verre zichtbaar is.

"Al met al, Bemmel Creatief is een evenement dat u niet mag missen! U bent van harte welkom! Wilt u als creatieve hobbyist een kraam huren op deze koopzondag? Dan kunt u zich aanmelden via het volgende emailadres: vandervenmarkten@hotmail.com. De kosten zijn dertig euro per kraam."

Jonge Kracht viert feest...

HUISSEN - Voetbalvereniging Jonge Kracht uit Huissen bestaat 6 oktober zeventig jaar. "Dit willen zij niet zo maar voorbij laten gaan en daarom zijn er voor het aankomende seizoen diverse jubileum-activiteiten gepland."

Het weekend 9 tot en met 11 oktober wordt dan ook een feestweekend. Vrijdag 9 oktober is er voor alle (oud)leden, (oud)vrijwilligers, donateurs, supporters een feestavond in de kantine aan de Bloemstraat te Huissen. Deze avond begint om 20.00 uur.

Zaterdag 10 oktober is er voor de gehele jeugdafdeling een onderling toernooi. Dit toernooi begint om 09.30 uur. Om 18.00 uur begint de receptie in verband met het zeventigjarig bestaan. Deze receptie vindt plaats in de kantine van Jonge Kracht Bloemstraat 93 in Huissen.

Zondag 11 oktober begint om 10.00 uur, de Lingewaard penalty bokaal in samenwerking met Keepersschool on Tour. Wie wordt de beste penaltymaker van de gemeente Lingewaard? Informatie staat op de site van Keepersschool on Tour en op www.jongekracht.nl. Om 11.00 uur spelen de drie G-teams van Jonge Kracht een onderling toernooi.

De hele dag zal er door de senioren een gewone competitiewedstrijd worden gespeeld. ´s Middag om 14.00 uur begint de wedstrijd Jonge Kracht 1- Angeren 1. Deze middag zal worden opgeluisterd door dj Hans Schmeinck. Het komende seizoen zullen er nog meer activiteiten zijn in het kader van het jubileum.

Ontdekkingstocht in de natuur

ANGEREN - Op zondag 13 september gaat de Polderbende (jeugdafdeling van IVN RijnWaal) met de jongste groep zes-achtjarigen op 'ontdekkingstocht in de natuur' van de Angerense polder. We verzamelen onderaan de dijk tegenover de katholieke kerk in Angeren. Start 11.00 uur, eindtijd 13.00 uur.

"We gaan struinen door dit gebied en ontdekken wat er groeit, nog bloeit, wat er kruipt en vliegt. Zelf proberen we te springen als konijnen of hazen en te klimmen als apen. Kortom, wil jij die dag graag mee, meld je dan bij Henny, familie.campschroer@hetnet.nl of via de website van IVN RijnWaal, Polderbende. Je mag ook bellen: 0481 421758. Er zijn geen kosten aan verbonden."

Foto: Paul Maters

Voor de oudere kinderen is een andere tocht gepland op zaterdagavond 19 september van 19.00 tot 21.00 uur. Start bij de parkeerplaats aan de Polderweg (steenfabriek Rodruza) in Gendt. Deze tocht is bedoeld voor kinderen van acht tot twaalf jaar, die heel goed stil kunnen zijn om de 'Geluiden van de schemering' te kunnen horen. Welke dieren laten zich in het bijna donker horen en zien, hoe goed ben jij in het ontdekken van geluiden of in het geruisloos langs de 'nachtwaker' lopen. We zullen het gaan horen en zien.

Opgeven moet via familie.campschroer@hetnet.nl of via de website van IVN RijnWaal, Polderbende. Je mag ook bellen: 0481 421758. Ook hier zijn geen kosten aan verbonden.

Team Ronald McDonald zoekt versterking

ARNHEM - Zonder vrijwilligers kan Ronald McDonald Huis Arnhem niet bestaan. Zonder hen geen 'thuis ver van huis'. Zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar is het Ronald McDonald Huis geopend. En al die tijd zijn vrijwilligers onmisbaar.

Als vrijwilliger in een Ronald McDonald Huis kunt u op allerlei manieren de handen uit de mouwen steken. Er is vooral vraag naar allround vrijwilligers die zorgen dat alles in het Huis schoon en netjes is, de telefoon beantwoorden, gasten in- en uitschrijven, nieuwe gasten rondleiden en een luisterend oor bieden als daar behoefte aan is. Deze vrijwilligers maken van het Huis een warm thuis.

In Ronald McDonald Huis Arnhem logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in Revalidatie Medisch Centrum (RMC) Groot Klimmendaal of Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Ook kunnen zij het Huis bezoeken om gebruik te maken van de gezellige huiskamer, keuken, speelkamer, computerruimte en sport- en spelzaal. Daarnaast zijn gezinnen met een kind dat hulpmiddelen nodig heeft ook van harte welkom om in het Ronald McDonald Huis Arnhem vakantie te vieren.

"Bent u op zoek naar een leuke vrijwilligersbaan in een huiselijke omgeving? Dan bent u bij Ronald McDonald Huis Arnhem aan het juiste adres!. Kijk eens op www.kinderfonds.nl/huis-arnhem/word-vrijwilliger voor meer informatie." Ronald McDonald Huis Arnhem, Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem. T: 026 - 352 52 60. E: arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl

Steenfabricage in de Roswaard/Doornenburg: vergane glorie van keihard bestaan

DOORNENBURG - Tijdens Open Monumentendag op zondag 13 september neemt Historische Kring Doornenburg bezoekers mee terug in de geschiedenis van steenfabricage in Doornenburg. Aan de hand van foto’s, kaarten en verhalen.

Roswaard ligt vlak bij het veer Doornenburg-Pannerden. De naam is al vanaf 1363 bekend. Na het graven van het Pannerdensch Kanaal - rond 1700 – werd het een buitenpolder (80 ha). Nu is het een prachtig stuk natuur waar de knotploeg jaarlijks zijn noeste werk doet. Opvallend zijn de greppels (rabatten) langs de Rijndijk om de moerassige grond productief te maken.

Zo idyllisch romantisch was de Roswaard niet altijd. In de Roswaard werd al eind 18e eeuw een steenfabriek gebouwd. Er werkten daar toen “élff mans, twee vrouwen en drie kinderen”, die per mand gemaakte stenen betaald werden. In 1853 brandden er, dankzij Henricus van Heukulum, vier veldovens. Na 1850 kwam er een cementfabriek. Het was hard werken, seizoensarbeid. Veel kinderen gingen s zomers niet naar school; ze hielpen in de steenfabriek. Groot deel van de huidige Roswaard is afgegraven voor de baksteenfabricage. Van Heukulum en Arntz werden schatrijk, maar betaalden mee aan de bouw van een meisjesschool en een klooster.

Tot eind 1944 was de Roswaard, vooral de oostkant (Burgeu), een dorp op zich, met eigen winkels. Op 24 september 1944 werden schepen die afgemeerd lagen nabij de Burgeu door de Duitsers opgeblazen. Vervolgens bliezen zij alle hoge gebouwen en daarna alle andere huizen. Was in 1931 al een steenoven gesloopt, nu werd de steenfabriek nagenoeg geheel verwoest. Wat er thans nog staat zijn de - niet voor het publiek toegankelijke - resten van een unie veldoven, een stukje gemeentelijk industrieel erfgoed.

Historische Kring vertelt graag haar verhaal en is benieuwd naar overgeleverde verhalen van bezoekers over de steenfabriek in de Roswaard. Locatie: Kasteel Doornenburg, 11.00-17.00 uur. Toegang is gratis.

Open Monumentendag op Fort Pannerden

DOORNENBURG - Fort Pannerden daagt kinderen en hun (groot)ouders uit op Open Monumentendag, zondag 13 september. Kom schieten met een waterkanon, of kies voor een superleuke speurtocht door het fort. Neem ook een kijkje bij de smid van het fort. Fort Pannerden is op Open Monumentendag toegankelijk van12.00 tot 17.00 uur, entree is die dag gratis.

Momenteel bouwen vrijwilligers van Fort Pannerden aan het grootste kanon dat ooit op Fort Pannerden stond. Als het instructiekanon klaar is, voorjaar 2016, kunnen gidsen voortaan demonstreren hoe kanonniers rond 1890 de bediening uitvoerden, compleet met rook- en geluidseffecten en muzikaal commando.

Aanrader is ook het schitterende uitzicht over de Rijnsplitsing tot in Duitsland, van bovenop het fort. Rondom ligt het prachtige natuurgebied De Klompenwaard, heerlijk voor wandelaars, struiners en fietsers.

Fort Pannerden is één van de forten van de Hollandse Waterlinie. Het was het slot op de waterkraan van de Hollandse Waterlinie. Die waterkraan kon gebieden onder water zetten. De Rijn is de leverancier van het water. De laatste openstelling van dit jaar is 20 september. Dit in verband met de bouwactiviteiten om Fort Pannerden tot een Beleefattractie te maken (open voorjaar 2016). Reeds gereserveerde ontvangsten vinden na 20 september wel doorgang.

Fort Pannerden, Waaldijk 1, Doornenburg. Bereikbaarheid: het fort is te voet en met de fiets prima bereikbaar. Tijdens open dagen is er gratis vervoer tussen de Sterreschans en het fort. Parkeren kan op de P-Plaats aan de Pannerdense Weg. Voor meer informatie: kijk op www.fortpannerden.eu.

Vrouwenvereniging Medos

GENDT - De vakantie is al weer achter de rug en het nieuwe seizoen gaat weer beginnen. Vrouwenvereniging Medos heeft, net als vorige jaren weer geprobeerd om een leuk jaarprogramma in elkaar te zetten.

De eerste bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 16 september bij zaal De Klok aan de Markt 1 in Gendt. Er kan op deze openingsavond weer lekker bijgepraat worden onder het genot van een hapje en een drankje. Deze avond wordt verzorgd door Henri Degen uit Valburg. Hij zal met zijn keybord en trompet onze avond muzikaal omlijsten.

Vrouwenvereniging Medos houdt één keer per maand een avond voor alle leden. Dit zijn culturele-, informatieve- maar ook creatieve- en ontspanningsavonden. "Ook hebben we een aantal openbare avonden waar ook niet-leden welkom zijn. De kosten voor niet-leden bedragen inclusief koffie zes euro. Deze avonden worden in het Gemeentenieuws bekend gemaakt. Verder gaan we met onze vereniging twee keer per jaar een leuk uitstapje maken wat door de leden altijd zeer op prijs wordt gesteld. Ook de Vrouwenvereniging van Haalderen gaat al heel wat jaartjes met ons mee."


"Lijkt het u leuk om eens nader kennis te komen maken met onze vereniging kom dan naar één van onze avonden om te kijken en te luisteren hoe zo'n avond er uit ziet. Voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen met één van onze bestuursleden: 0481 421038. Meer info staat op www.medosgendt.weebly.com."

Column

Stukjesonderwerp

Het onderwerp voor mijn stukjes is een wekelijks proces. Ik volg de gemeentelijke politiek waar het maar kan en leg op straat mijn oor te luister. Dagblad Trouw helpt me weleens voor een opstapje. De vakantie was buffelen. De raad en het college waren op zomerreces. Een periode waar geen vergaderingen worden gehouden.

Als stukjesschrijver moet je dan al blij zijn wanneer een teleurgestelde VVD-er belt voor een correctie op mijn stukje. Niet getreurd, het politieke circus is begonnen. Op straat via twitter en andere kanalen kwamen berichten binnen voor welkome stukjesonderwerpen. Leden van SP Lingewaard hebben de partij de rug toe gekeerd omdat de SP-familie ondemocratisch en autoritair zou besturen. Jan Marijnissen heeft het altijd gedaan. Ik las afgelopen zaterdag in Trouw een interview met Marijnissen. 'De SP is een kerk en Marijnissen de paus die nu en dan een encycliek afscheidt'. Dat spreekt me aan die vergelijking, zo schampert Marijnissen.

Nog een stukjesonderwerp: Het bevlogen PvdA-raadslid Maarten van den Bos stelt op de partijwebsite ruimte beschikbaar voor een (bevriend?) politiek kritisch columnist die op zoek is naar een nieuw digitaal azijnpodium. Ook een stukjesonderwerp: Burgemeester Marianne Schuurmans heeft op Twitter raadslid Brian Rasing onderuit de zak gegeven. Ook een stukjesonderwerp: De raad vindt De Buitenpoort niet ideaal voor een raadsvergadering. "Een raadszaal wordt node gemist", wordt er gemompeld. Ook het einde van raadskroeg De Valom?

Ook een onderwerp: "We moeten ons niet leiden door columns", zo staat letterlijk in de notulen van het dagelijks bestuur van de gemeenteraad. Vrijdag, mijn stukjesonderwerp is er. Ik pak Trouw uit de brievenbus. 'Herkeuringen leveren miljoenen euro's op' kopt Trouw en draai bij de voordeur achteloos de gevouwen krant om. Ik schiet vol. Kijk verward naar de foto van Aylan Kurdi, het verdronken knulletje op het Turkse strand. Zijn knuistjes open gevallen langs het lichaam. Aylan droeg klittenbandschoenen, zoals mijn kleinkinderen. Geen zin meer in een stukjesonderwerp.

Sjaak

Toren van Poelwijk en omliggende tuinen te bezichtigen

GENDT - Op zondag 13 september zijn de toren van Poelwijk en omliggende tuinen van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen in het kader van Open Monumentendag.

De vijftiende-eeuwse toren van Poelwijk is het restant van het sinds de achttiende eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het benedenvertrek zijn nog trompe-l'oeil beschilderingen te zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd.

"Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft u fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico. Verder kunt u vrij wandelen over dit verrassende landgoed aan de Poelwijklaan 5 in Gendt. Meer informatie staat op www.landgoedpoelwijk.nl of www.glk.nl/evenementen."

T. Sas en E. van Aalten winnen Saint-Quentin en Isnes

LINGEWAARD - Zaterdag 29 augustus werden om 09.00 uur de duiven in Saint- Quentin op een afstand van 298 kilometer gelost. De eerste duiven haalden een snelheid van 74 kilometer per uur. Hier was het een duif van T.Sas die als eerst om 13.02 uur werd gedraaid. 2e. E.v. Aalten, 3e. C.Neijenhuis, 4e. H.Hegeman, 5e. C.Vermeulen, 6e. P.J.H. v. Ooijen.

De tweede vlucht was vanaf Isnes. Hier was de afstand 179 kilometer. De duiven werden om 09.30 uur gelost en een duif van E. v. Aalten arriveerde om 11.49 uur op het hok; 2e.H.Hegeman, 3e. C.Vermeulen, 4e. T.Sas.

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Vrouwenvereniging Angeren opent dinsdag 15 september het seizoen met een viering in de Parochiekerk om 19.30 uur.


De avond wordt voortgezet in het Kulturhus met bespreking van het nieuwe programma. Na de pauze is er een kwis onder leiding van Marianne Hendricks en Johan Wagener.

In een Oogopslag

woensdag 9 september
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

zaterdag 12 september
13.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gezamenlijke doopviering met Pastor van Cuijk en kinderkoor Spetters
15.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke doopviering met Pastor van Cuijk
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het Gemengd koor.
19.00 u. H. Martinus Gendt, Communieviering met Pastor Kallen en het Jongerenkoor Remember Vrijwilligersavond

zondag 13 september
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Eucharistieviering met Pastor Bergen, msc en het Middenkoor

dinsdag 15 september

19.30 u. St. Bavo Angeren, Communieviering met Pastor van Cuijk en het Gemengd koor Openingsavond Vrouwengilde

woensdag 9 september
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Uitslagen De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - In het weekend van 29 augustus stonden er twee vluchten op het programma een voor de jonge duiven vanuit Saint-Quentin (295 km) en Isnes (176 km) voor de na-tour.

De eerste vlucht van de dag die gelost werd was Sant-Quentin om 09.00 uur. Hieraan deden 295 duiven van negentien liefhebbers.

W. Geurtz & Zn 27 mee 11 pr. 1, 8, 11, 13, 20, 21, 26, 39, 40, 69, 70
A. J. van Olderen 15 mee 8 pr. 2, 15, 16, 27, 29, 31, 57, 58
Wiltink-Meijs 18 mee 4 pr. 3, 12, 23, 24
L. Meijer 18 mee 8 pr. 4, 14, 19, 36, 43, 51, 55, 56
H. de Wijse 17 mee 7 pr. 5, 7, 17, 34, 44, 46, 49
Comb. Engelen 18 mee 5 pr. 6, 41, 52, 63, 74
Chr. Graven 20 mee 7 pr. 9, 22, 25, 33, 65, 68, 71
H. Leemreise 21 mee 1 pr. 10
Muller - de Wijse 15 mee 6 pr. 18, 28, 32, 48, 53, 60
J. Peters (G) 17 mee 3 pr. 30, 64, 66
H. Janssen 17 mee 3 pr. 35, 47, 59
J. v.d Scheur 10 mee 2 pr. 37, 50
Th. Rutjes 4 mee 1 pr. 38
Gebr. Graven 4 mee 1 pr. 42
Comb. v. Zadelhoff 10 mee 2 pr. 45, 67
J. Evers 4 mee 1 pr. 54
Demi & Sem Plones 17 mee 3 pr. 61, 72, 73
Comb. Weijers 7 mee 1 pr. 62

De na-tour vlucht vanuit Isnes werd gelost om 9.30 uur hieraan deden 96 duiven mee van acht liefhebbers.

Comb. v. Zadelhoff 10 mee 5 pr. 1, 2, 3, 4, 13
W. Geurtz & Zn 10 mee 5 pr. 5, 12, 16, 18, 20
Muller - de Wijse 19 mee 4 pr. 6, 10, 14, 24
Comb. Weijers 20 mee 5 pr. 7, 8, 9, 21, 22
Chr. Graven 10 mee 4 pr. 11, 17, 19, 23
A.J. van Olderen 12 mee 1 pr. 15

KBO Bemmel-Doornenburg: Schat op zolder

DOORNENBURG - In het ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg is dinsdag 15 september van 20.00 tot 22.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) 'Schat op zolder'.

Na een zeer geslaagde 'Schat op zolder' in Bemmel komen wij nu ook naar Doornenburg. Hebt u iets in huis, waarvan u zou willen weten wat de waarde is, of wilt u weten hoe oud het is en waar het vandaan komt? Dan heeft u nu de gelegenheid.

Op 15 september geeft de heer Keddeman van Veilinghuis Derksen een lezing over het veilingbedrijf en heeft u de mogelijkheid om iets van uw eigen spullen mee te nemen. Dat kan van alles zijn: glaswerk, keramiek, een klok, een schilderij et cetera. Het is de bedoeling dat u een stuk per persoon meeneemt. Na de lezing worden de meegebrachte spullen door de heer Keddeman getaxeerd. Er is plaats voor vijftig personen. Om verzekerd te zijn van een plaats, kunt u zich telefonisch of per e-mail aanmelden tot 12 september bij onderstaande personen.

Anneke Schuurman: 06 38747146, a.schuurman@chello.nl; Cecile van Gend: 0481 461742, cecile.vangend@online.nl; Marianne Cartwright: 0481 462124, k.cartwright@upcmail.nl. De kosten zijn 2,50 euro.

Schietvereniging wint Darttournooi

BEMMEL - Het eerste Invitatie Team Tournooi 2015 op vrijdag 28 augustus, dat georganiseerd werd door de darters van schietvereniging Op de Korrel en waaraan genodigden Lucky Losers uit Driel en de Gendtse D-Livo en Elite Team deelnamen, werd gewonnen door de Bemmelse ploeg.

Met winst in de onderlinge wedstrijden werd er een finale gespeeld tussen de nummers een en twee: Het thuisteam tegen de Lucky Losers. De eerste wedstrijd (501 bo 5) werd namens SV Op de Korrel gespeeld door Geert en Patrick. Al snel stonden ze met 2-0 voor, maar de Lucky Losers kwamen met goed spel terug tot 2-1. Gelukkig herpakten Geert en Patrick zich goed en ook de winnende leg werd snel naar binnen gehengeld. Voor de tactics (bo 3) verschenen Guus en Eddy aan de oche. In deze pot hadden ze echter geen schijn van kans tegen de sterk spelende Losers.

Ze verloren met 0-2, wat betekende dat de finale dus beslist moest worden door de teamronde. Een mooier thriller-scenario had vooraf niet bedacht kunnen worden! Namens het thuisteam mochten Geert, Guus, Eddy, Bart en Patrick het proberen af te maken, en wat werd er een pot gespeeld! Iedereen gooide strakke beurten en Bart presteerde het in zijn twee beurten zelfs een 140 en een 121 score te gooien. In zijn laatste beurt zette hij de score op 32 weg en Patrick mocht dit proberen af te maken. En dat deed hij, direct met de eerste pijl in de dubbel 16. BAM, het thuisteam (wat toch een voordeel bleek) pakt de toernooizege!

Culturele Dag Kasteel

DOORNENBURG - De culturele dag bij kasteel Doornenburg wordt gehouden tijdens de Nationale Open Monumentendag. Behalve het museum is het hele kasteel op deze dag vrij toegankelijk.

Er zijn diverse culturele evenementen te beleven op de voorburcht, in de kelder en in de ridderzaal.

Op de voorburcht vind je diverse oude ambachten: de ridders van de 'Knights of the Four Quarters' leren je met pijl en boog te schieten, zwaardvechten en koken met specifieke middeleeuwse groenten en kruiden.

'Leer en Draet' laat zien hoe leer werd bewerkt, en maakt middeleeuws kant- en borduurwerk en de ridders van 'Den Olde Nyver' brouwen een heerlijk potje middeleeuws eten en maken manden. In de kelder en op de voorburcht zijn diverse middeleeuwse aktiviteiten gepland zoals ringsteken, kussengevechten en je kunt middeleeuwse selfies maken.

De Historische Kring Doornenburg presenteert in de ridderzaal een interessante tentoonstelling over ambachten. Voor de jeugd vanaf vier jaar wordt regelmatig een verhaal verteld in de kapel, en middeleeuwse dansles krijg je in de ridderzaal.

Milou Kouwijzer en Thomas Hagenaars zingen 'Old American Songs’ van Aaron Copland Smartlappenkoor 't Ploegje brengt een vrolijke noot met levens- en zeemansliedjes; De Tarantella lardeert de dag met middeleeuwse muziek.

Een leuke dag met voor elk wat wils: zeker een bezoekje aan de Doornenburg waard! Kasteel is open van 11.00 tot 17.00 uur, de toegang gratis.

Landwinkel De Woerdt aandacht voor recreatieve fietsers

Burgemeester Marianne Schuurmans weet nu ook wat appels sorteren is. (foto Sjaak Veldkamp)

RESSEN – Een van de eigenschappen van Betuwenaren is dat ze van aanpoten weten, zo vertelde burgemeester Marianne Schuurmans aan de Ressense fruitteler Wessel van Olst. Zelf moest ze ook flink aan de bak tijdens haar ‘stage’ bij fruitteeltbedrijf en Landwinkel De Woerdt. Zeker wanneer ze als laatste aan de sorteerlijn staat om de appels netjes in kratten te leggen. Er was ook tijd om te luisteren naar initiatieven om recreatieve fietsers aan de boerderij in Ressen te binden.

Op uitnodiging van LTO was burgemeester Schuurmans vorige week in Ressen op bezoek bij Nico, Greet en Wessel van Olst. De stage bestond ook uit winkelwerk. Het kwam Schuurmans goed uit de kneepjes van het vak te leren om een cadeaupakket met streekproducten samen te stellen. De gemeente had er juist twee besteld. Voor het afscheid van een eigen ambtenaar en burgemeester Harry Keereweer van de gemeente Groesbeek.

Tijdens de rondleiding kwam het toeristisch aspect ter sprake. Een bezoek aan een boerderijwinkel is een beleving. Er worden rondleidingen, proeverijen en appelplukdagen gehouden. In de boomgaard zijn camperplaatsen. Volgens Wessel heeft hij die kunnen realiseren dankzij de medewerking van de gemeente. Ressen trekt veel toeristische fietsverkeer dat ook langs hun boerderij komt. Van Olst broedt dan ook op een beperkte horecavoorziening. Een gezellig plekje om te verblijven voor koffie, thee en gebak, zo legt hij uit. Schuurmans, zelf recreatief fietsliefhebber, juicht dergelijke initiatieven van ondernemers toe. De gemeente faciliteert om zo veel mogelijk dagtoeristen te laten genieten van de omgeving in Lingewaard.

Sint-Dymphna is begonnen

HAALDEREN - Afgelopen vrijdag hebben er weer verschillende meisjes zich ingeschreven bij meisjesvereniging Sint-Dymphna.

De meisjesvereniging ofwel gidsen is maandag 7 september begonnen met hun eerste draaiavond voor de leeftijdsklasse 8-9 jaar. Woensdag vindt de draaiavond voor meiden van 10 tot 14 jaar plaats en vrijdag voor de jongste groep voor meiden van 6 en 7 jaar.

"Wij als meisjesvereniging doen het hele jaar leuke activiteiten: onder andere buitenspellen, knutselen, speurtochten en binnenspellen. Daarnaast doen wij elk jaar collecteren voor de ziekenactie. Hierbij verzamelen wij geld in voor fruitmanden voor de zieken mensen in Haalderen. Als afsluiting van het jaar gaan wij met de meiden op kamp voor zes dagen. Kortom veel leuke dingen en dat maar voor vijf euro per maand! Voor wie zich nog niet heeft ingeschreven kan dat altijd nog. Kom gerust langs tijdens een draaiavond om uw dochter in te schrijven."

Renovatie Kinkelgebouw door gemeente

BEMMEL - Op 30 april heeft de gemeenteraad beslist dat er 680.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor renovatie van het gebouw van de Kinkel en vanaf dat moment is door de gemeente begonnen met de voorbereiding van het bestek en de aanbestedingsprocedure.

De werkzaamheden in die procedures zijn nog niet helemaal afgerond maar de planning is dat in oktober gestart kan worden met de vervanging van de verlichtingsarmaturen en klimatologische aanpassing van de grote zaal. In maart 2016 zullen de werkzaamheden voortgezet worden met akoestische aanpassingen aan de rechterkant van het gebouw en vervanging gevelkozijnen/glas en gevelaanpassing van het gehele gebouw.

Nieuwe zaal voor De Kinkel

In het meerjarenbedrijfsplan van De Kinkel is de beleidslijn uitgestippeld dat het gebouw aan de eisen en wensen van het heden en de toekomst moet voldoen en dat wordt met de verbouwing en renovatie al ruimschoots gerealiseerd, maar een goed geoutilleerde multifunctionele zaal mag in een multifunctioneel centrum, dat het hart is van de sociaal maatschappelijke en culturele ontmoeting van Bemmel, natuurlijk niet ontbreken.

"Op 23 februari hebben we iedereen, op een informatieavond, geïnformeerd over de plannen voor een nieuwe zaal. Voor de realisatie van die nieuwe zaal zal in september een projectgroep met de voorbereidingen starten. Indien u belangstelling heeft om deel te nemen kunt u zich aanmelden op het emailadres van de Kinkel: info@dekinkel.nl."

Dominicanenklooster Huissen open tijdens de Open Monumentendag

HUISSEN - Het Dominicanenklooster Huissen stelt zijn deuren open voor geïnteresseerden tijdens de Open Monumentendag op zondag 13 september. Het thema van de landelijke Open Monumentendag is ‘Kunst en Ambacht'.

Alhoewel er door de paters in het Dominicanenklooster altijd bescheiden geleefd is, is het gebouw, ontworpen door architect Pierre Cuypers, wel groots en imposant. De kloostergangen en met name de prachtige kapel zijn rijkelijk versierd van houtsnijwerk en glas-in-lood ramen. Zeker een bezoekje waard!

Programma
Om 10.00 uur is de eucharistieviering met de kloostercantorij. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn de kapel en het klooster open voor bezichtiging. Gedurende de dag zijn er doorlopend gratis rondleidingen.

In de kloostertuin staan diverse kramen met vers brood, gebakken door de keuken van het klooster, appels, jam en olijfolie. Voor de kinderen is er een springkussen en er is muziek. Op de parkeerplaats van het klooster vindt er een kunstmarkt plaats. Er zijn kramen met onder andere sieraden, mozaïeken, keramiek en grafische kunst. De kunstenaars geven graag uitleg over hun kunstwerken.

Ter afsluiting geeft Filomena Uffing in de sfeervolle kapel een pianoconcert om 16.00 uur. Zij wordt begeleid door de talentvolle violiste Tessa Zoutendijk.

De bewoners van het klooster, de medewerkers en vrijwilligers ontvangen u graag en laten u met veel bezieling iets ervaren van de activiteiten, het leven en het werken in het klooster.

Kunstmarkt Huissen op 13 september

HUISSEN - Tegelijk met de Open Monumentendag wordt op 13 september de zevende editie gehouden van de Huissense Kunstmarkt. Traditiegetrouw kan het bezoek aan de Kunstmarkt worden gecombineerd met activiteiten en een gratis rondleiding door het Dominicanenklooster in Huissen.

De twintig kunstenaars presenteren hun werk rondom de kapel aan de ingang van Kloosterlaan 1 in Huissen. Hierbij zijn veel kunstenaars die niet eerder in Huissen geëxposeerd hebben. Op de website van de kunstmarkt treft u een compleet overzicht aan van de deelnemende kunstenaars met een toelichting op hun werk. Internet: www.kunstmarkthuissen.nl De markt is divers samengesteld. Zo treft u kramen aan met sieraden, abstracte objecten, mozaïeken, keramiek, beeldhouwwerk, glasbewerking, fotografie, vilttechniek, schilderijen, glaskralen, portretten en grafische kunst.

De kramen zijn vrolijk ingericht en geven u een beeld van deze uiteenlopende uitingen. De kunstenaars geven u graag uitleg over hun kunstwerken en natuurlijk kunt u deze ook aanschaffen. Gedurende de dag er loopt een troubadoer die zingt en zichzelf begeleid op gitaar. Voor de kinderen is er een springkussen.

Voor info: kunstmarkthuissen@hotmail.com of 06 54224552.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 10 september houdt de SWL een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen,

Premiekeuring Shetlandponyvereniging Over-Betuwe

BEMMEL - Op 12 september vanaf 08.30 uur wordt de Shetlandpony premiekeuring gehouden van de fokvereniging Over-Betuwe.

Deze keuring zal plaatsvinden aan de Dijkstraat 4 in het Ruitercentrum in Bemmel. Iedereen mag dit fraaie en gezellige evenement bezoeken. Een must voor de echte ponyliefhebber van jong tot oud!

Bedankt

DOORNENBURG - Team Doornenburg is iedereen die er voor gezorgd heeft dat 'Zomer in Gelderland' zo'n groot succes is geworden dankbaar.

"Mede dankzij jullie beleefden we een fantastische dag met een geweldig bedrag van ruim dertienhonderd euro voor Stikido als resultaat."

Zonnebloembingo Huissen

HUISSEN - De jaarlijkse Bingo-Zonnebloemmiddag is prima verlopen.

De Valom zat vol met verwachtingsvolle bingospelers. Er waren zes rondes met prachtige prijzen. De spanning was voelbaar toen voor de grote prijs, voor de volle kaart, gespeeld ging worden.

Tussen het spelen door werden er lekkere drankjes en hapjes rondgedeeld. Het was een erg geslaagde middag, mede door de grote inzet van onze vrijwilligers.

Vergadering Platform Zilverkamp-Zuid

HUISSEN - Het wijkplatform Zilverkamp-Zuid vergadert elke tweede donderdag van de maand. De vergadering is openbaar.

Wijkbewoners kunnen hun vragen, wensen en problemen met betrekking tot de leefbaarheid en veiligheid in de wijk kenbaar maken. Vaak is ook de wijkagent een deel van de vergadering aanwezig. De eerstkomende vergadering is donderdag 10 augustus. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in het ontmoetingscentrum De Brink (ingang Wagenweg).

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de Protestantse Gemeente Huissen is zondag 20 september om 10.00 uur te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is ds. Matthijs Glastra; bevestiging Jan Rietveld als diaken; Kinderkerk voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl .

Kattenluikje

We gaan al weer even naar school. Het dagelijkse leven neemt weer zijn loop. Er gebeurt veel in een week. We zijn druk, hebben veel te doen. Werk, huishouden, boodschappen, kinderen, vrienden, sport, facebook, WhatsApp, twitter, et cetera. Geen tijd om je te vervelen.

En toch is er zo af en toe behoefte aan een moment van rust. Even een pas op de plaats, even stil zijn. En dan is het fijn dat je in een kerk bij elkaar kunt zijn. Dat het over echte dingen gaat. Een plaats waar het stil is en waar één uur in de week ‘het kattenluikje naar de eeuwigheid kleppert’. (Bron: Tenachon 16, Stichting Pardes).

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 13 september is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd van de viering is 10:00 uur. In deze viering zal dominee M. de Bree voorgaan.

Op zondag 13 september zal het een bijzondere viering zijn. Op deze zondag vindt de startzondag plaats. Veel plaatselijke kerken beginnen het nieuwe seizoen met een startzondag. Ook in de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg zal er weer een start gemaakt worden met allerlei activiteiten.

Begonnen wordt het seizoen met een feestelijke dag. Het thema van de zondag is: Ontmoeten. Ook zal er tijdens de viering kinderkerk zijn. Alle kinderen uit Gendt, Doornenburg en Angeren in de leeftijd van vier tot twaalf jaar zijn hiervoor uitgenodigd. Na de viering is er een creatieve en leuke activiteit voor jong en oud. De startzondag wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch. Als u/je bij de activiteit na de viering aanwezig wil zijn, wilt u/je dit dan vóór vrijdag 11 september laten weten via emailadres: tette29@online.nl? Iedereen is welkom.

Open Monumentendag: De Smederij

BEMMEL - Zaterdag 12 september Open Monumentendag. De organisatie is in handen van de Historische Kring Bemmel, Haalderen Ressen. Het thema in 2015 van de jaarlijks gehouden Open Monumentendag is 'Oude Ambachten'.

Het aantal monumenten of cctiviteiten dat voldoet aan, het criterium oud ambacht in Bemmel, Haalderen en Ressen is niet groot. Het bestuur van de Historische Kring is dan ook zeer te spreken over de spontane medewerking van 'De Smederij' van de familie Berndsen, gevestigd op De Plak 28 in Bemmel.

De Smederij

Het gebouw stamt uit de negentiende eeuw, oorspronkelijk gebouwd als boerderij, tuinderij. Vervolgens werd er een Smederij in gevestigd. De Smederij is niet meer actief in bedrijf maar wordt door de zoon van Antoon Berndsen, de laatst werkzame smid in het bedrijf, zorgvuldig in stand gehouden. "Om die reden zijn wij, met medewerking van de familie Berndsen, in staat de Smederij die al actief is sinds 1917 in originele staat te tonen."

Mark Berndsen kleinzoon van Antoon Berndsen, is in de smederij aanwezig om al uw vragen te beantwoorden.

Frits Meurs zal met hamer, ijzer en vuur, oude tijden in de smederij doen herleven. Frits heeft in zijn jonge jaren veel opgestoken van het smeden door veel te kijken en te helpen in de smederij. Echt een monument dat gezien mag worden. Iedereen is welkom tussen 10.30 en 15.00 uur.

Aalbers-Taptoe Bemmel bij kasteel De Kinkelenburg

BEMMEL – Op 13 september vindt op het gazon voor kasteel De Kinkelenburg het muziekspektakel Aalbers-Taptoe Bemmel plaats. Met in het voorprogramma Kakafonie De Rotdweilers.

De 42ste taptoe Bemmel gaat van start met een streetparade om 13:00 uur, vanaf 14:15 uur het voorprogramma en om 15:00 uur start de taptoe. Met zeven korpsen zal de streetparade beginnen vanaf cultureel centrum De Kinkel. Onderweg presenteren de korpsen zich bij verzorgingshuis Liduina waarna ze, via een kleine rondgang, weer terug gaan naar De Kinkel. Vervolgens zal op het gazon het voorprogramma van start gaan.

Nadat de taptoe is verhuisd op de kalender en de streetparade weer nieuw leven in is geblazen heeft de organisatie dit jaar het voorprogramma onder de loep genomen. Kakafonie De Rotdweilers zal voor een spektakel zorgen op het gazon.

Om 15:00 uur zal de taptoe aanvangen met deelname van de volgende korpsen: Show- en Marchinband AMIGO Leiden, Showband KDO Groessen, Jachthoorn- en trompetterkorps DES Kerkdriel, Jeugd KDO Groessen, Drumfanfare Amantius ’s Hertogenbosch en ESKA Bemmel. Ook dit jaar is er weer gedacht aan toeschouwers die mindervalide zijn. Zitplaatsen reserveren kan telefonisch of per mail bij de organisatie: 06 51283524|pr@eska.nl.

"Gaat uw muzikale hart voor of tijdens de taptoe sneller kloppen? ESKA is op zoek naar nieuwe muzikanten. In alle leeftijdscategorieën of je het nog moet leren of ervaren bent. Kom eens kijken op een repetitie of neem eens contact via info@eska.nl; 06 51283524." Meer info staat op www.aalbers-taptoebemmel.nl.

Lingetrappers van Gendt naar Gent en Gendt

GENDT - Er werd al jaren over gepraat, Gendt-Gent-Gendt, en nu gaat het er dan eindelijk van komen. Dit jaar bestaat de fietsploeg De LingeTrappers uit Gendt tien jaar, een reden temeer om na alle feestelijkheden afgelopen mei een dergelijke tocht te ondernemen.

Vrijdagmorgen 11 september klokslag 7:00 uur vertrekken vijftien LingeTrappers vanaf café De Klok in Gendt voor een tocht van een kleine 225 kilometer naar de mooie stad Gent in België, waar men ook in een hotel zal overnachten.

Zaterdag 12 september staat er een klein tocht van 120 kilometer naar de Muur van Geraardsbergen op het programma, waarna op zondag 13 september weer rechtsomkeer wordt gemaakt naar Gendt in Lingewaard.

De LingeTrappers zullen tussen 17:00 en 18:00 uur terug worden verwacht bij café De Klok. In totaal zullen er in drie dagen een kleine zeshonderd kilometer worden afgelegd.

Vrouwen Haalderen

HAALDEREN - Op woensdag 30 september gaat het nieuwe seizoen van de vrouwenvereniging van start.

Het bestuur is er weer in geslaagd om een gezellig en interessant programma samen te stellen. "We starten met de jaarvergadering en bestuursverkiezingen. Zijn er dames die met ons mee willen denken? Geef je op bij Riet Wismans, 0481-463607. We sluiten af met een gezellige bingo." Aanvang 20.00 uur in De Tichel.

Strijdbaar Angeren vergadert

ANGEREN - Op 16 september houdt Strijdbaar Angeren haar jaarvergadering. De jaarvergadering wordt gehouden in het dorphuis van Angeren en begint om 20.00 uur.

De vergadering kent de gebruikelijke agendapunten, zoals het financieel verslag en het jaarverslag in de vorm van een presentatie. Naast deze punten wordt er aandacht besteed aan een aantal actuele onderwerpen: de ontwikkeling van woningbouw in Angeren en de zand- en kleiwinning in de Angerense Buitenpolder.

Zittend voorzitter Gerard Rasing is aftredend en herkiesbaar. Versterking van het bestuur is welkom. "Als u iets voor strijdbaar Angeren wilt betekenen, kan dat ook als werkgroeplid."

Leren grenzen stellen bij jonge kinderen Tweede familiekrachtcafé in Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 17 september a.s. om 20.00 uur houden Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard voor de tweede keer het Familiekrachtcafé in de winkel Makers & Merken, Markt 49 in Bemmel.

Ditmaal staat de avond in het teken van grenzen stellen bij jonge kinderen. Annemarie van de Flier (van VVGM) vertelt hoe je jonge kinderen leert luisteren en hoe je als ouder grenzen stelt. De avond is voor iedereen die te maken heeft met kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar.

Familiekrachtcafé

Het Familiekrachtcafé is één keer per kwartaal een ontmoetingsplek voor iedereen die zich verbonden voelt bij zijn gezin en familie. Aan de hand van een thema gaan ouders met elkaar in gesprek en deelt een expert op het gebied van het thema zijn of haar visie.

Aanmelden

Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (1,50 euro). Aanmelden kan via de Facebookpagina van Familiekracht en wordt op prijs gesteld. "Als je Familiekracht volgt, blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen en de data van de volgende Familiekrachtcafés. Heb je geen Facebook? Je kunt je ook via opgeven via familiekracht1@gmail.com of SWL meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl."


Familiekracht is een initiatief van Kindercoach Jenny, 3 Way Coaching (stiefoudercoaching) en SWL (project gezinsondersteuning).

Expositie Pedro Ayala in het Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Vanaf 2 september hangen kunstwerken van Pedro Ayala in de gangen van het Dominicanenklooster. De in Mexico geboren Ayala behoort tot de Salesiaan van Don Bosco vanaf 1999 en is in 2008 priester geworden.

In 2001 -2003 heeft Pedro zijn diploma in schilderkunst gehaald bij het Instituto Cultural Helenico te Mexico Stad. Sinds mei 2013 woont en werkt hij in Amsterdam, bij de internationale communiteit van het Don Bosco Huis. Naast het schilderen is hij bezig met de oprichting van Don Bosco Nieuw West Amsterdam.

Zijn wijze van tekenen en schilderen is een experimenteel onderzoeksproces van waarnemen, overwegen, beslissen en weergeven; eigenlijk steeds 'in dialoog' met zijn eigen werk. De onderwerpen waarop hij zijn werk zich richt zijn: verhoudingen in krachten, gebondenheid en grensverlegging, emoties, menselijkheid maar ook landschappen.

‘Ik kijk rond, zie vele inspiratiebronnen als natuur, gebouwen, objecten en mensen. In deze werkelijkheden probeer ik structuren en verhoudingen te ontdekken, die ik vervolgens in schetsen vastleg. Dat kan leiden tot verdere ideevorming, concepten en beelden die in mijn tekeningen en schilderijen terugkomen’, aldus Pedro over zijn werkwijze.

Door zijn aangeboren nieuwsgierigheid is hij met verschillende materialen en technieken gaan werken, die hij deels tijdens zijn opleiding en deels autodidactisch heeft verkregen. De stijlen waarmee hij zich bezig houdt zijn voornamelijk figuratief en abstract.

Dit is zijn eerste solo tentoonstelling waarmee hij met verschillende materialen en technieken zijn oeuvre wil doorgaan. Als u een schilderij van Pedro koopt, ondersteunt u het project Don Bosco Nieuw-West Amsterdam voor kansarme jongeren.

De kunstwerken van Pedro Ayala zijn vanaf 2 september te zien in het Dominicanenklooster Huissen op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.

Nieuwe training vrijwilligers gezinsondersteuning

LINGEWAARD - Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het allemaal niet zo lekker loopt. Een luisterend oor of een steuntje in de rug kan dan heel waardevol zijn. Gezinsondersteuning is er voor mensen die tijdelijke wat extra hulp en ondersteuning kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het opvoeden van hun kinderen. Zij kunnen gekoppeld worden aan een vrijwilliger die hen daarbij gaat helpen.

Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe training vrijwilligers gezinsondersteuning die eind september/begin oktober start. Er is nog plek voor mensen die gezinnen in Lingewaard willen ondersteunen. Heb je ervaring met opvoeden en vind je het leuk om dit met anderen te delen? Word dan nu vrijwilliger bij het project Gezinsondersteuning!

"Waarover beschikt de vrijwilliger? Ervaring met opvoeden. Aandacht en tijd (min. een dagdeel per week). Goede sociale vaardigheden en goed kunnen luisteren. Gelijkwaardigheid en vertrouwen uitstralen. Stimuleren van eigen kracht

Wat bieden we? Training ter voorbereiding. Persoonlijke coaching & intervisie. Mogelijkheid om eigen ervaring/talenten in te zetten en te ontwikkelen. Thema bijeenkomsten. Vergoeding van onkosten.Vrijwilligersovereenkomst."

Aan vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld. We gaan uit van de filosofie dat mensen een schat hebben aan ervaringen, bekwaamheden, deskundigheid en kennis, zogenoemde ervaringsdeskundigheid. Maar bovenal beschikken zij over menselijke kwaliteiten zoals optimisme, zorgzaamheid, humor, vriendelijkheid en flexibiliteit.

Voor meer informatie kan er vrijblijvend een afspraak gemaakt worden met de coördinator Susan Weerd, 06 13966541 of s.weerd@swlingewaard.nl.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 15 september houdt de SWL weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (aan de Hoefslag 28 in Bemmel). Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 15 september staat een voorgerecht, pilav en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Open Monumentendag: Het Ambacht

BEMMEL - Zaterdag 12 september is het Open Monumentendag, De organisatie is in handen van de Historische Kring Bemmel, Haalderen Ressen. Het thema in 2015 van de jaarlijks gehouden Open Monumentendag is 'Oude Ambachten'.

Het aantal monumenten of activiteiten dat voldoet aan, het criterium oud ambacht in Bemmel, Haalderen en Ressen is niet groot. Het bestuur van de Historische Kring is zeer te spreken over de spontane medewerking van 'Het Ambacht Haalderen' gevestigd aan de Ambacht straat 8 in Haalderen.

Het Ambacht Haalderen

Het Ambacht Haalderen is in 1947 opgericht. Bij de oprichting waren betrokken: G. Janssen, J. Verhagen, B. Smits, E. van Loon en C. Mahler. De familie Janssen is altijd actief betrokken gebleven bij Het Ambacht. De zoon van G. Janssen, Bart Janssen is dat nu nog.

Een dynamische tijd volgde waarbij in een herkenbare stijl, Het Ambacht met wandversieringen en andere objecten, een bekende naam werd door heel Nederland. Dat Het Ambacht nog springlevend is, wordt duidelijk als je het gebouw binnengaat. Er is een prachtige showroom.

In de nieuwe vormen van objecten is te zien dat Het Ambacht, ook qua ontwerp en kleurkeuze zich blijft ontwikkelen. Het Ambacht biedt de mogelijkheid om workshops te volgen waarin het werken met klei, in al zijn facetten kan worden geoefend. Scholen, verenigingen maar ook hele families maken daar dankbaar gebruik van.

Tijdens Monumentendag zal Bart Janssen enkele demonstraties verzorgen. Kortom, Het Ambacht Haalderen, is een bezoek zeker waard. Iedereen is op Het Ambacht welkom tussen 10.30 en 15.00 uur.

Het Bol-wandelseizoen is weer geopend

BEMMEL - Op woensdag 2 september is het Bol-wandelseizoen weer van start gegaan met een route van tien kilometer in de omgeving van Bemmel. Er werd gestart bij sportpark Ressen en een aantal spiksplinternieuwe fietspaden werden, al wandelend, ingewijd door 82 enthousiaste vijftigplussers.

De koffiepauze werd gehouden bij Intratuin in Elst waar menigeen ook nog even van een heerlijk ontbijtje wilde genieten.

De kop is er af en vanaf nu gaat deBolweer twee keer per maand op pad, de eerste woensdag van de maand wordt er gelopen vanuit de Gemeente Lingewaard en de derde woensdag van de maand zal deBol maximaal vijfentwintig kilometer buiten de gemeente een route uitzetten.

Op zaterdag 3 oktober wordt de Middeleeuwse Wandeltocht georganiseerd met de start bij kasteel Doornenburg en onderweg wordt er koffie gedronken bij Fort Pannerden en geluncht bij de NH Kerk in Gendt. Voorinschrijving is zeer gewenst in verband met de inkopen voor lunch et cetera.

Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl of bel ervoor: 0654975063 / 0622540214.

13 / 24

14 / 24

Tweede Minkhofbridgedrive

BEMMEL - Leef- en doeboerderij De Minkhof is een ontmoetingsplek voor senioren uit Lingewaard en omgeving die graag binnen en buiten actief willen zijn, alleen of samen met anderen. Samen met bridgeclub Doublet organiseert ze op zaterdag 10 oktober de tweede Minkhofbridgedrive.

"Iedereen is welkom, jong en oud, geoefend of onervaren, maar vooral ook de thuisbridger wordt van harte uitgenodigd deel te nemen! Het behaalde resultaat van ieder spel wordt bijgehouden met behulp van scorekastjes waarover u uitgebreide uitleg ontvangt. Gezien het thuisbridge karakter zal het mogelijk zijn het derde spel in te voeren als ‘niet gespeeld ’als blijkt dat er onvoldoende tijd is voor drie spellen in vijfentwintig minuten."

Aanmelden en inschrijving via minkhofbridgedrive@hotmail.com of 0481 461743 (Paul van Kerkhoff). Gezien het kleinschalige karakter sluit de inschrijving bij acht paren. Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 euro per persoon, contant te voldoen in De Minkhof vlak voor aanvang.

Datum en tijdstip: zaterdag 10 oktober van 13:30 tot 17:00 uur. Locatie De Minkhof, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel.

WK rugby bijna van start

BEMMEL - Nog een paar dagen en dan begint het WK Rugby 2015. En dit jaar wordt dit WK tussen 18 september en 31 oktober uitgezonden op RTL 7. Met als motto 'meer voor mannen' zou dit WK ook niet op RTL 7 mogen ontbreken. Rugby is naast een mannelijke, ook een snelle en spannende sport die naast kracht, veel snelheid, souplesse en tactisch inzicht vereist.

Het toernooi wordt gehouden in Engeland en het is de achtste maal dat het wereldkampioenschap wordt georganiseerd. De huidige wereldkampioen is Nieuw Zeeland en zij zullen zich opnieuw moeten bewijzen tegen rugbygrootheden zoals Australië, Zuid-Afrika, Frankrijk en Engeland.. Op 18 september wordt het WK afgetrapt met de wedstrijd Engeland–Fiji in het beroemde stadion Twickenham in Londen. Dit is het thuishonk van het Engelse rugbyteam en heeft een capaciteit van 82.000 toeschouwers. Ook de finale, halve finale en twee kwartfinales vinden plaats in dit fantastische stadion.

Marcel Maijer zal voor en na de wedstrijden samen met een technisch analist en een wisselende gast de wedstrijden en gebeurtenissen van het WK Rugby bespreken. Mocht je door de snelheid van het spel even niet snappen waarom de scheidsrechter bijvoorbeeld een penalty kick of scrum toewijst, krijg je van Marcel Maijer duidelijke uitleg waarom bepaalde beslissingen worden genomen.

Nog mooier dan rugby kijken is natuurlijk rugby zelf spelen. "Waar kan je dat nou beter doen dan bij Rugby Club Betuwe. Wij zijn een leuk en sportieve club die dit jaar zijn gepromoveerd naar de derde klasse. Ben je door het WK op RTL 7 nou ook enthousiast geworden over rugby komt dan gerust een keertje mee trainen. Gedurende het WK mag je gratis mee trainen. Wij trainen elke week op dinsdag en vrijdag. Jeugd tot en met tien jaar om 18.30 uur. Jeugd vanaf elf jaar om 19.00 uur, jeugd en senioren om 20.00 uur. Voor meer info kun je mailen naar: info@rugbyclubbetuwe.nl."

Baron 1898: uitdaging voor Sint-Caecilia Gendt

GENDT - Harmonie Sint-Caecilia Gendt is evenals vorig jaar door de directie van attractiepark De Efteling in Kaatsheuvel uitgenodigd om op te komen treden.

De Gendtse muzikanten zullen op zondag 13 september de gasten van het populaire park muzikaal vermaken gedurende twee optredens. Daarnaast kunnen de leden van Sint-Caecilia gratis gebruik maken van de vele attracties en mogelijkheden van het park.
Er zal al vroeg met een touringcar vanuit Gendt vertrokken worden om zo optimaal mogelijk van het park te kunnen genieten. Een prachtig vooruitzicht voor met name de vele jonge leden van Sint-Caecilia Gendt!

Meer info over de harmonie staat op www.harmoniegendt.nl.

Alternatief en creatief ontmoeten elkaar

BEMMEL - Zaterdag 7 november wordt voor de vierde keer de beurs Natuurlijk Welzijn Lingewaard in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel gehouden.

Op deze beurs kunnen mensen uit Lingewaard die zich bezighouden met alternatieve of aanvullende geneeswijzen zich presenteren. Te denken valt aan reiki, shiatsumassage, yoga, ontspanningsmassage, magnetiseren of voetreflexologie. Daarnaast nodigen we mensen uit die creatief bezig zijn en dat willen laten zien. Bijvoorbeeld sieraden ontwerpen, woonaccessoires, kussens, kaarten of schilderijen maken.

"Ook willen we degenen die zich verdiepen in gezonde voeding en/of gezonde leefstijl vragen mee te doen, te denken valt aan ayurvedische producten, orthomoleculaire geneeskunde, meditatie of mindfulness. Het doel van deze beurs is dat bezoekers op een ontspannen, informele wijze geïnformeerd worden over alternatief en creatief Lingewaard. 'Natuurlijk Welzijn' is het uitgangspunt. Workshops geven of volgen behoort tot de mogelijkheden."

"Heb je een eigen kleine praktijk in Lingewaard? En woon je in Lingewaard? Dan is dit dé kans om je te laten zien. Wacht niet te lang met aanmelden als je interesse hebt!" De beurs wordt georganiseerd door Reini Dhont en Mirjam van Kempen.

Voor nadere informatie en/of aanmelding kun je terecht bij :

Mirjam van Kempen en Reini Dhont; 06 27164908 /0481 464542; mirjam@debascule.nu en info@avalonlingewaard.nl; www.natuurlijkwelzijnlingewaard.nl en www.facebook.com/natuurlijkwelzijnlingewaard.nl.

Mini-instuif bij Tweestroom

Foto: Archief Tweestroom

GENDT - Op vrijdag 11 september is er bij Tweestroom de mini-instuif! Vanaf 15.45 uur zijn kinderen van de basisschool welkom in sporthal Walburgen om kennis te maken met volleybal.

"Kom gerust eens kijken en je mag gerust je ouders/verzorgers meenemen. Vergeet niet je sportkleding en sportschoenen mee te nemen. Samen zullen we veel volleybal plezier beleven."

Tienerdisco in Huissen

HUISSEN - Op vrijdag 11 september beginnen weer met onze maandelijkse disco's in het gemeenschapshuis op het Zand.

Beginnen wordt om 19.30 uur en geëindigd om 22.00 uur. De entree is een euro. De dj's Bram en Rob verzorgen deze avond. Deze tienerdisco komt tot stand met medewerking van de SWL, wijkvereniging Zand/Binnenveld en natuurlijk de vrijwilligers.

Villa Joep met standje bij Mea Vota

HUISSEN - Op 13 september is stichting Villa Joep met een stand aanwezig bij Mea Vota in Huissen. Villa Joep stimuleert en financiert onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker.

Neuroblastoomkanker is een zeldzame vorm van kinderkanker en kent helaas nog steeds lage genezingskansen (30%). Om de genezingskansen te verhogen is veel onderzoek nodig. Villa Joep ondersteunt dit onderzoek met betrekking tot donaties en gesponsorde activiteiten. Dankzij donaties en sponsorgelden zijn in het AMC Amsterdam tien onderzoekers bezig met het vinden van oorzaken van neuroblastoomkanker en op welke wijze deze zeldzame ziekte kan worden bestreden.

Het onderzoek heeft dit jaar baanbrekende vorderingen gemaakt waardoor er in de toekomst mogelijk goede medicatie voor deze nare ziekte kan worden ontwikkeld. Villa Joep wil neuroblastoom kinderkanker de wereld uit helpen door de overlevingskansen voor ieder kind met deze aandoening stelselmatig te verhogen.

Op de stand worden (door Ria Dries) zelfgemaakte sjaals verkocht waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan Villa Joep. Daarnaast zal Hans Vos (regiocoördinator VJ) op de stand aanwezig voor de verkoop van de mooie Villa Joep olifant. "Laat uw hart spreken en kom op zondag 13 september bij ons langs voor een mooie sjaal of olifant. U kunt natuurlijk bij de stand ook nadere informatie inwinnen over Villa Joep of zich opgeven als donateur."

Voor meer info: zie http://www.kunstinmeavota.info/ en www.villajoep.nl. Adres Mea Vota: Boskoops Glorie 33 in Huissen. "De strijd tegen neuroblastoom kanker moet gewonnen worden, zo snel mogelijk! Steun het onderzoek!"

Sasa-kaarttoernooi Angeren

ANGEREN - Zaterdag 19 september is het Klaverjas- & Jokertoernooi van Stichting Actieve Senioren Angeren (Sasa).

Het groot joker- en klaverjastoernooi is in Het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren, aanvang 10.00 uur, inschrijven vanaf 09.30 uur, einde 16.00 uur. Iedereen, die graag gezellig wil klaverjassen of jokeren is van harte welkom, met andere woorden; u hoeft niet speciaal lid / deelnemer te zijn van de Sasa.

Er zijn weer mooie vleesprijzen te winnen en tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Het inschrijfgeld voor Sasa-leden is inclusief lunch 7,50 euro, voor niet-leden negen euro. U kunt inschrijven tot en met donderdag 17 september bij Cor Janssen 026 3253723 of bij Theo Buurman 026 3250746.

"Wilt u graag iedere week bij de Sasa komen jokeren of klaverjassen, dan bent u op iedere dinsdag welkom in Het Dorpshuis van 13.00 tot 16.30 uur www.sasa-angeren.nl.

Gospelkoor Promises Huissen: daar zit muziek in!

HUISSEN - Gospelkoor Promises uit Huissen is een sprankelend, gezellig koor dat de passie voor zingen en gospelmuziek met elkaar deelt. Elke maandagavond wordt er van 20.00 tot 21.30 uur onder leiding van Marieke Peters-Bouwmeister fanatiek gerepeteerd in de protestantse kerk aan het Raadhuisplein 35 in Huissen.

Het repertoire bestaat voornamelijk uit Engelstalige gospels. Daarnaast wordt een aantal liederen in het Nederlands gezongen. Het koor verzorgt regelmatig diensten in diverse kerken en ziekenhuizen in de omgeving. Promises neemt ook deel aan korenavonden en andere evenementen zoals 'Huissen bij Kaarslicht' en LingewaardUIT.

Gospelkoor Promises bestaat momenteel uit zo`n 35 enthousiaste leden. Iedereen is uiteraard welkom, maar Promises is vooral op zoek naar alten, bassen en tenoren. "Ben je nieuwsgierig en/of wil je gewoon een keer komen luisteren? Loop gerust even binnen tijdens onze repetitieavond."

Meer informatie is te verkrijgen via marieke.peters@xs4all.nl of bezoek de Facebook-pagina.

Workshop Straatfotografie

Foto: Van Eimeren

HUISSEN - In het kader van de komende Fotoweek (11 tot en met 20 september) organiseert Foto van Eimeren een workshop Straatfotografie. De Fotoweek, een initiatief van het Fotografiemuseum Amsterdam (FoAm) en het Nederlands Fotomuseum (NFM), heeft dit jaar als thema: 'Kijk! Mijn Straat'.

Wie aan deze workshop wil deelnemen, hoeft alleen een camera mee te nemen. De workshop zelf bestaat uit twee delen die elk ongeveer tweeënhalf uur duren: een avondsessie, waarin deelnemers praktische tips en fotovoorbeelden krijgen, en een wandeling door Huissen, waarbij deelnemers met het toestel in de hand aan het 'werk' gaan.

Er is veel aandacht voor creativiteit en compositie. De insteek is dat u met 'de straat' als inspiratiebron, van 'gewone' onderwerpen bijzondere foto's leert maken. U kunt zich voor de workshop inschrijven bij Foto van Eimeren. Het theoriedeel vindt plaats op woensdag 16 september om 20.00 uur en het praktijkdeel op zondag 20 september om 10.30 uur. Deelname (inclusief een handout vol tips en fotovoorbeelden) kost 32,50 euro. Zich inschrijven kan bij Foto van Eimeren aan de Langestraat 8 in Huissen.

Winkelcentrum De Zilverkamp

HUISSEN - Winkelcentrum De Zilverkamp organiseert: "Jaaaa… we zijn weer bij u terug, met de leukste activiteiten voor kinderen van twee tot twaalf jaar."

Maak je eigen vlinder, een gezonde, maar lekkere traktatie om te komen maken.

Lekker genieten van alles wat gezond is. Rozijntjes/druiven/tomaatjes/mini crackertjes/enzovoort. Maak er jouw eigen creatie van en doe mee. Kom dus ook op zaterdag 12 september tussen 11.00 en 14.00 uur jouw eigen vlindertje maken.

Meer informatie, likes en foto's staan op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Samen aan het werk in De Minkhof zoekt vrijwilligers

BEMMEL - Sinds een aantal weken gaan op dinsdagmiddag maximaal zes mensen met lichte geheugenproblemen aan de slag in de leef- en doeboerderij De Minkhof in Bemmel.

Dit vrijwilligersproject (een samenwerkingsproject van De Minkhof, de KBO en SWL) heeft als voornaamste doel dat mensen met lichte geheugenproblemen door vrijwilligerswerk te doen zich nuttig en waardevol voelen. En daarnaast in contact kunnen komen met andere mensen. Iedere week zijn er klusjes die samen gedaan worden. Dit varieert van boontjes plukken, werken in de tuin tot was opruimen. Samen wordt gekeken wat mensen fijn vinden om te doen. Na samen koffie te hebben gedronken en een beweegactiviteit gaat ieder aan de slag. De middag duurt van 14.00 tot 16.30 uur.

"We zoeken nu mensen die als vrijwillige begeleider mee willen werken op dinsdagmiddag. Ook mensen die niet iedere dinsdagmiddag kunnen zijn welkom. Uiteraard is het wel belangrijk dat je graag en goed kan omgaan met mensen met geheugenproblemen. Een opleiding is niet nodig, veel mensen kunnen dit van nature of door ervaring."

Samen met andere vrijwilligers worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd en worden de mensen tijdens de middag begeleid. Vrijwilligers kunnen rekenen op ondersteuning van Monique Ritzen, mantelzorgconsulent van SWL. "Lijkt je dit een leuke activiteit om aan mee te werken meld je dan aan via: SWL meldpunt 088 2552555 of via email: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Boerboom Deuren heeft prachtige industriedeuren geleverd voor project Hylas in Elst

BEMMEL - Boerboom Deuren heeft de drie ISO sectionaaldeuren geleverd en gemonteerd waarvan één deur van ruim acht meter breed. Rooding Bouwplan uit Bemmel heeft met zijn ontwerp het bedrijfspand een nieuw en hedendaags aanzicht gegeven zodat het weer een positieve bijdrage levert aan de beeldkwaliteit van het bedrijventerrein De Aam.

De elektrisch bedienbare sectionaaldeuren zijn opgebouwd uit Iso panelen met microprofilering en aluminium volglaspanelen in een opvallende oranje kleur. Ook de industriedeuren aan de Houtakker 2 in Bemmel, het pand waar Iwan Hegeman Autobedrijf gevestigd is, zijn voorzien van nieuwe deuren. Bij dit project is gekozen voor Alu sectionaaldeuren omdat daar licht en zicht heel belangrijk zijn.

Boerboom Deuren levert en monteert industriële Iso en Alu sectionaaldeuren van hoogwaardige kwaliteit, tegen zeer scherpe prijzen. Tevreden klanten, voor wie wij graag een wereld aan nieuwe mogelijkheden openen.

De deur combineert uitstekende warmte-isolerende en geluiddempende eigenschappen in een moderne vormgeving. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd, waardoor de deur altijd perfect past in elke gewenste situatie. Keuze uit tal van venstervarianten, hoogtes en breedtes en in iedere Ralkleur leverbaar.

Het is ook mogelijk om op uw bestaande handbediende industriedeur of garagedeur van een aandrijving te voorzien. Ook voor onderhoud aan uw deuren kunt u bij Boerboom Deuren terecht, zo blijft uw deur gegarandeerd van een goede werking en verlengt u daarmee de levensduur van de deur.

"Kom gerust geheel vrijblijvend een keertje langs in onze showroom. Onder het genot van een kopje koffie informeren wij graag over alle mogelijkheden en prijzen."

Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel; 0481 350208; info@boerboomdeuren.nl www.boerboomdeuren.nl.

Vloeren Combi Bemmel; nu ook voor al uw stucwerk

BEMMEL – Sinds kort heeft Vloeren Combi het dienstenpakket uitgebreid. "Wij kunnen al uw stucwerk verzorgen, alvorens wij voor u een vloer gaan leggen. Een ideale Combi, dat nu onder één dak kan worden geregeld", aldus Reinoud Roukema, eigenaar Vloeren Combi in Bemmel.

Uiteraard vindt u bij Vloeren Combi vooral ook vloeren. Zoals uit de Gerflor- Balterio- en Life-Style collectie. Deze collecties bieden een breed scala aan designs in specifieke kleuren. "Deze merken hebben allen een tijdloze en luxueuze uitstraling en zijn van zeer goede kwaliteit. Er zit dan ook maar liefst twintig jaar garantie op onze laminaatvloeren."

En als u nog meer sfeer wilt creëren in uw huis, laat u dan eens inspireren door de collectie raamdecoratie van B.D. Line. Of u nu een vouwgordijn zoekt, of een jaloezie, bij Vloeren Combi bent u aan het juiste adres. Vanzelfsprekend kunt u rekenen op uitgebreid advies, want als u telefonisch een afspraak maakt, is er alle tijd voor u. Overdag geen tijd? Geen enkel probleem, want een afspraak kan zelfs in de avond worden ingepland! Reinoud: 'Regelmatig hebben we interessante aanbiedingen. Zo bieden wij momenteel een korting van tien procent op onze raamdecoratie van B.D. Line. Of deze aanbieding: een laminaatvloer van topkwaliteit, voor 24,95 euro per vierkante meter, inclusief ondervloer, leggen en btw. Via onze advertenties en op Facebook houden wij u op de hoogte van onze aanbiedingen."

Benieuwd naar onze collecties? Bel even voor een afspraak om onze showroom te bezoeken aan de Dorpstraat 99D in Bemmel; 06 81663863.

Rabobank Oost Betuwe sponsort MHC Bemmel 800

De nieuwe sponsorovereenkomst tussen MHC Bemmel en Rabobank Oost Betuwe wordt ondertekend

BETUWE - Ook in 2016 en 2017 kan MHC Bemmel weer rekenen op sponsoring van Rabobank Oost Betuwe. Op dinsdag 1 september werd hier een nieuwe sponsorovereenkomst voor ondertekend door Sander Schinkel, voorzitter van de vereniging en Peter Waterman, directievoorzitter bij Rabobank Oost Betuwe.

Sander Schinkel vertelt: "Omdat verenigingen voornamelijk op vrijwilligers draait, is het altijd fijn om sponsorcontracten voor een langere periode overeen te komen. We zijn dan ook erg blij met dit contract! Hiermee kunnen we vele dingen die we op de planning hadden staan, waar maken."

"Ik ben blij dat we onze naam kunnen verbinden aan deze enthousiaste hockeyvereniging!", aldus Peter Waterman. "De Rabobank draagt de lokale hockeysport een warm hart toe. Het is leuk om te zien dat de sponsoring op diverse wijzen wordt ingezet, van fruitbakjes tijdens een jeugdtoernooi en een bijdrage aan de crewshirts tot de vermeldingen op de diverse tenues."

Meer informatie over de vereniging staat op www.mhcbemmel800.nl.

Winnaars kleurwedstrijd D.I.O.-drogisterij Bemmel

BEMMEL - Deze kunstenaartjes hebben een prijs gewonnen met de D.I.O. zomerkleurwedstrijd: Nienke Weijers, Betty Sesink en Daan Schoo.

Alle drie hebben een Jokie-pakket gekregen. De kleurplaat van Nienke is opgestuurd naar het D.I.O.-hoofdkantoor. Zij maakt kans op een overnachting in Het Efteling Hotel!

Golf en bridge tegen ALS

GENDT - Het is weer die tijd van het jaar dat er initiatieven zijn om de strijd tegen ALS - de genadeloze ziekte - voort te zetten. City Swim, Ice Bucket Challenge en Tour du ALS zijn stuk voor stuk prachtige voorbeelden hiervan.


De Stichting Fun for Fund spant zich ook in om gelden bijeen te brengen voor het ALS Centrum Nederland en specifiek voor project MinE. "Mijn vrouw Coby kreeg in oktober 2013 de diagnose 'ALS' en in februari 2014 overleed zij. Met een paar bevriende vrijmetselaren hebben we toen de schouders eronder gezet en in september 2014 het eerste ALS Golf Event georganiseerd", aldus Erijk Diets.

Meteen daarna hebben we Fun For Fund opgericht, om jaarlijks zo'n event te kunnen organiseren. Op 11 september wordt voor de tweede keer op Golfbaan Welderen het ALS-event georganiseerd, bestaande uit een achttien holes golf-wedstrijd voor GVB spelers, een golf clinic voor ongeoefende spelers en een workshop met bridge-drive onder leiding van de oud-wereldkampioen Berry Westra.

"Het is heel speciaal dat Berry ons event steunt en naar Elst komt! Bridgespelers kunnen in Elst iets leren van een echte kampioen", aldus de heer Diets. Het programma is na te lezen op www.als-golf.nl.
De opbrengst van dit event wordt na afloop overhandigd aan Prof. Dr. Leonard van den Berg en directeur van ALS Nederland Gorrit-Jan Blonk. Het streefbedrag is dit jaar15.000 euro, vorig jaar was dat 10.000 euro. Schouder aan schouder staan in de strijd tegen de verschrikkelijke ziekte ALS kan ook best plezierig zijn, kortom: Fun For Fund.

Zondag Rabo-Wielerronde in centrum Bemmel

BEMMEL - Op zondag 20 september organiseert ‘t Verzetje een groots sportief evenement op het parcours rondom het historische centrum van Bemmel.

Er zijn wedstrijden voor diverse nationale KNWU licentieklassen, Recreanten en een dikke bandenrace. In alle categorieën zullen diverse regionaal bekende renners vertegenwoordigd zijn.

Het programma:

12.30 uur: Rabobank Dikke Bandenrace

6-8 jaar 1 ronde

9-10 jaar 2 rondes

11-12 jaar 3 rondes

13.15 uur: Recreanten - 15 rondes / 18 km / 30 minuten

13.45 uur: Jeugd Categorieën 2, 4 en 6 – 8, 16 en 25 km

15.30 uur: Sportklasse/Amateurs – 60 km.

                                

Categorie Recreanten

Dat houdt in; iedere wielrenner in de regio die geen KNWU-licentie heeft maar die het leuk vindt om een keer in wedstrijdverband op een afgesloten en beveiligd parcours te fietsen kan deelnemen. Neem je vrienden en trainingsmaten mee en ga de strijd aan om de prijzen! Kosten: vijf euro per persoon; valhelm verplicht.

Oproep aan jeugd

"Heb je zin in een fietswedstrijdje waar je de snelste kunt zijn? Tijdens de Rabobank Dikke Bandenrace kunnen kinderen tussen de zeven en twaalf jaar die geen licentie of basislidmaatschap hebben bij de KNWU dit op een eigen fiets beleven."

Inschrijven

De recreanten kunnen zich inschrijven via rabowielerronde@twctverzetje.nl, de dikke bandenracers via secretaris@twctverzetje.nl (onder vermelding van naam, adres en leeftijd). Op de dag zelf is inschrijven mogelijk vanaf 11.30 uur in café ’t Hertenkamp aan het parcours, Dorpsstraat 57.

Geslaagd treffen in Peine voor gilden Huissen en schutterij Doornenburg

DOORNENBURG – Van 28 tot en met 31 augustus vond in het Duitse Peine (nabij Hannover) het achttiende Europees Schutterstreffen plaats. Ruim vijfhonderd gilden en schutterijen uit geheel Europa waren hierbij aanwezig waaronder de gilden Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius uit Huissen en de schutterij Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg.

Hoewel beide schuttersverenigingen een eigen reisprogramma hadden, waren er veel momenten gedurende het evenement waarop ze elkaar troffen. Op de zaterdag namen de Huissense gildekoning Henri Hermeling en de Doornenburgse schutterskoning Erik Feijen deel aan de strijd rondom het Europees koningschieten. Beide koningen kwamen helaas niet verder dan de voorronde. De koningstitel ging uiteindelijk naar Oostenrijk. Twee schutters van ‘Gijsbrecht van Aemstel’ waren echter succesvoller. Bij de individuele schietwedstrijden op de discipline klein kaliber behaalde Geert Otters het brons. Gerico de Vries behaalde bij dezelfde discipline zelfs het zilver en het goud.

Op zondag namen de Huissense gildebroeders en de Doornenburgse schutters deel aan de grote Europese marsoptocht door de stad Peine. De beide koningsparen werden door de vele toeschouwers langs de kant van de route enthousiast toegejuicht. De marsoptocht werd zelfs rechtstreeks uitgezonden op de Duitse televisie (NDR). Aansluitend vond een groot schuttersfeest plaats in het stadspark van Peine.

De Huissense gilden en de Doornenburgse schutters kijken terug op een geslaagd feest.

Meer informatie over het verblijf in Peine staat op www.gildenhuissen.nl of via de Twitter- en Facebookaccount van schutterij Doornenburg.

Kinderdorp Haalderen weer een groot feest

HAALDEREN - Wat was het weer een groot feest aan de Notenboomstraat tijdens het kinderdorp in Haalderen. Stichting KIVAC is iedereen dankbaar, die betrokken is geweest bij het kinderdorp en iedereen die meegedaan heeft.

Op zestig uur regen na hebben we het fantastisch gehad. In totaal hebben net iets minder dan 170 kinderen meegedaan. Zij hebben 35 hutjes gebouwd. Elke groep heeft een leuk programma voorgeschoteld gekregen. Met als hoogtepunten natuurlijk het buikschuiven, de survivals en workshopdag.

"Mocht je tijdens het kinderdorp iets verloren zijn, dan kun je op onze facebookpagina kijken of we jouw shirt, bril of horloge gevonden hebben. De foto's van het afgelopen kinderdorp staan inmiddels online op www.kinderdorphaalderen.nl."

Samen aan het werk in De Minkhof zoekt vrijwilligers

BEMMEL - Sinds een aantal weken gaan op dinsdagmiddag maximaal zes mensen met lichte geheugenproblemen aan de slag in de leef- en doeboerderij De Minkhof in Bemmel.

Dit vrijwilligersproject (een samenwerkingsproject van De Minkhof, de KBO en SWL) heeft als voornaamste doel dat mensen met lichte geheugenproblemen door vrijwilligerswerk te doen zich nuttig en waardevol voelen. En daarnaast in contact kunnen komen met andere mensen. Iedere week zijn er klusjes die samen gedaan worden. Dit varieert van boontjes plukken, werken in de tuin tot was opruimen. Samen wordt gekeken wat mensen fijn vinden om te doen. Na samen koffie te hebben gedronken en een beweegactiviteit gaat ieder aan de slag. De middag duurt van 14.00 tot 16.30 uur.

"We zoeken nu mensen die als vrijwillige begeleider mee willen werken op dinsdagmiddag. Ook mensen die niet iedere dinsdagmiddag kunnen zijn welkom. Uiteraard is het wel belangrijk dat je graag en goed kan omgaan met mensen met geheugenproblemen. Een opleiding is niet nodig, veel mensen kunnen dit van nature of door ervaring."

Samen met andere vrijwilligers worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd en worden de mensen tijdens de middag begeleid. Vrijwilligers kunnen rekenen op ondersteuning van Monique Ritzen, mantelzorgconsulent van SWL. "Lijkt je dit een leuke activiteit om aan mee te werken meld je dan aan via: SWL meldpunt 088 2552555 of via email: m.ritzen@swlingewaard.nl.

‘Op zoek naar wintergasten’

ARNHEM - Op zondag 13 september houdt IVN RijnWaal een publieksexcursie met telelens en kijker onder leiding van de gebroeders Brouwer in de polder Meinerswijk.

Op het menu staan smient, kramsvogel en koperwiek die uit het koude noorden in de polder een gedekte tafel vinden met de bessen van vlier, lijsterbes en kornoelje.

Foto: Bernard Stam

De start is om 8.30 uur op Parkeerplaats van De Steenenkamer, Hannesstraatje 2 in Arnhem. In het natte gras is stevig schoeisel belangrijk en een verrekijker is aan te raden. Gratis voor kinderen en leden van IVN Rijn Waal; overigen betalen twee euro.

iPad- en computercursus voor beginners en gevorderden

DOORNENBURG - Voor iedereen die wil beginnen met het gebruik van een computer of iPad is er nu de mogelijkheid om in Doornenburg een cursus te volgen. Tijdens deze cursus komen alle basisvaardigheden aan bod zoals de computer of iPad zelf, e-mailen, internetten, documenten opslaan of bijvoegen, et cetera.

Tevens start er ook een cursus computervaardigheden voor gevorderden. Deze cursus is voor iedereen die meer uit zijn/haar computer wil halen. Hierin komt onder andere het maken en bestellen van kaarten via internet, het overzetten van foto’s van de camera naar de computer en het maken van een fotoalbum via internet aan bod. Ook het werken met facebook, linkedIn en twitter krijgt de aandacht.

Doordat deze cursus gegeven wordt aan groepen van maximaal zes personen is er ruim voldoende aandacht voor alle deelnemers. De cursus omvat tien lessen van anderhalf uur en begint eind september.

Ook is er de mogelijkheid om individueel les aan huis te krijgen. Hiervoor wordt het programma afgestemd op uw wensen en niveau.

Franse les volgen bij geboren Françaises…

Foto: Nick van Boxtel

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.

En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied? En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk.
Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.
123Francais heeft als motto 'à la carte', Franse les geven op maat gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons. U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van maximaal zes personen).


Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf. Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

www.123francais.nl; email: info@123francais.nl; 026 3258822.

Deuren groencentrum De Batterijen gaan weer wagenwijd open

OCHTEN – Vanaf 11 september is het indrukwekkende groencentrum van Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen weer geopend. "U kunt in het verrassend grote centrum kiezen uit honderden soorten tuinplanten. Er is meer goed 'groennieuws': Onze collectie vaste planten is fors uitgebreid, veel nieuwe soorten heesters en ook in het fruit zijn er weer veel nieuwe producten die u zullen verrassen."

Het meest complete groencentrum pakt ook dit seizoen weer flink uit. Het is nu de juiste tijd om te planten, weet Erik Stuurbrink. "Niet iedereen weet dat het najaar de beste tijd is om uw tuin aan te pakken, je kunt dan alles aanplanten en gaat dan in het voorjaar met een stevig wortelgestel goed groeien en heeft u er in de zomer veel plezier van. Daar is een mooie spreuk voor, die ik altijd graag vertel: "Wat in het najaar geplant wordt gaat groeien, wat in het voorjaar geplant wordt, kan gaan groeien."

Het thema waar we op 11 september mee starten is: Eetbare planten. "U zult versteld staan wat daarvoor allemaal in aanmerking kan komen, we hebben er een heel plein mee ingericht, maar ook met bijzondere vruchtdragende planten die in Nederland prima groeien! Zoekt u beleving tussen de planten, dan voelt u zich helemaal thuis bij ons!"

Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen doet meer dan kweken alleen. Duurzaamheid staat bij de fruit- en sierbomen specialist uit Ochten hoog in het vaandel. Het bedrijf loopt voorop als het gaat om moderne kweek- en groeitoepassingen. Een voorbeeld. 'Zo kweken wij resistente rassen als appelbomen. Hierdoor zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Dat is dus beter voor het milieu", legt Erik verder uit. De kwekerij is milieukeur en SKAL(biologisch) gecertificeerd.

De Batterijen is al jaren een betrouwbare duurzame partner voor particulieren, tuincentra, fruittelers, hoveniers en diverse overheden. "Kijk op de website of kom langs en geniet van het groen. Onze openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur. Buiten deze tijden bent u ook altijd op afspraak welkom!"

Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen, Bonegraafseweg 68, Ochten; 0344 641271; www.batterijen.nl.

Onderscheiding De Kaasspecialist Babs de Bijl: Gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkel

BEMMEL- Aan De Kaasspecialist Babs de Bijl van mevrouw De Bijl is het certificaat uitgereikt. "Wij hebben bewezen dat wij aan de kwaliteitseisen voldoen die gesteld worden door de stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland. Daar zijn wij bijzonder trots op", aldus de trotse eigenaar.

Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland (KDWN) is een initiatief van het Vakcentrum branche Kaas en Delicatessen, de brancheorganisatie voor zelfstandige detaillisten in de foodsector en de fastmoving consumer goods. Met het opstellen van een transparante self-audit checklist stelt de stichting KDWN ondernemers in staat om de kwaliteit van de bedrijfsvoering te verbeteren. Op het moment dat de ondernemer aan de gestelde eisen voldoet kan hij zich aanmelden om in aanmerking te komen voor een certificaat. De door de ondernemer ingevulde lijst wordt door een onafhankelijke controleur in de betrokken winkel gecheckt en pas na zijn goedkeuring wordt overgegaan tot certificering.

In Nederland zijn ongeveer negenhonderd foodspeciaalzaken (kaas-, noten-, en delicatessenwinkels), die zich met hun assortiment en kwaliteit richten op de consument die (kwaliteits-)bewust inkoopt. "Met de breedte en de diepte van het assortiment, deskundig en betrokken personeel, hoogstaande kwaliteit van de producten en goede product- en klantenkennis onderscheiden wij ons als foodspeciaalzaak van andere aanbieders richting consument. Dit betekent wel dat wij ons moeten blijven scholen en verbeteren om de consument op de juiste manier te kunnen helpen bij het aankoopproces", aldus mevrouw De Bijl.

Met het certificaat bewijst de ondernemer te voldoen aan de eisen die een consument mag stellen aan een foodspecialiteitenwinkel op het gebied van hygiëne, inrichting, wettelijke normen, productkennis, assortiment, gastvriendelijkheid en uitstraling.

"Met dit certificaat bewijs ik dat ik aan alle eisen voor het vakmanschap voldoe en dat ik me met mijn medewerkers continu inspan om mijn klanten op de juiste manier te helpen bij hun aankopen."

Nu tijd voor winterbanden en veiligheidsinspectiebeurt... Dé klantvriendelijke garage in Bemmel: Autobedrijf Wientjes aan 't Kattenleger

BEMMEL – Het nieuwe bord met de naam en logo van het bedrijf is geplaatst! En dat betekent tevens dat Autobedrijf Wientjes in zijn vernieuwde (en ook vertrouwde) werkplaats aan 't Kattenleger helemaal klaar is voor de komende periode. Bovendien hebben Herman en zoon Nicky het aantal occasions uitgebreid. Eris een keuze uit een flink aantal personenwagen van diverse merken tegen betaalbare prijs!

Op deze locatie kunnen de klanten van Autobedrijf Wientjes weer rekenen op een full-service: van onderhoud, reparatie, apk, bandentechniek tot en met specialistisch technieken als aircoservice en het spoelen van automaten.

Vader Herman en zoon Nicky: een ideale combinatie voor dit klantvriendelijk autobedrijf, waar de klant nooit teveel betaalt en waar de klant nog met de monteur in de werkplaats kan overleggen. Herman, de oude rot in het vak, weet werkelijk alles van auto's en kan als het om de moderne auto's gaat, rekenen op de kennis en steun van zoon Nicky!

Nu de herfst en winter voor de deur staat, is het belangrijk te zorgen voor een veilige auto. Een veiligheidsinspectiebeurt is daarbij geen overbodige luxe en ook wordt het binnenkort tijd voor winterbanden. Wientjes hanteert als onafhankelijk autobedrijf vriendelijke tarieven voor zowel nieuwe banden als voor de opslag.

Het bedrijf is vertrouwd met vele merken en talrijke werkzaamheden: tot en met schadeherstel, spuitwerk en ruitreparatie. Autobedrijf Wientjes verricht alle werkzaamheden, die men van een garage mag verwachten. En wie Wientjes kent, weet dat het bedrijf de tijd neemt voor zijn klanten, waarbij gezellig een kop koffie drinken en even bijpraten er gewoon bij hoort!"

Autobedrijf Wientjes, 't Kattenleger 9a, Bemmel; telefoon 0481 356710; www.autobedrijfwientjes.nl.

Driedaagse outlet bij Peters Wintersport

BEMMEL - De herfst en de winter komen er weer aan. Bij Peters Wintersport zijn ze al volop bezig met de voorbereidingen op het nieuwe winterseizoen.

Traditiegetrouw start de zaak met een driedaagse outlet, deze zal plaatsvinden op vrijdag 18, donderdag 19 en zondag 20 september. Tijdens deze dagen zijn alle winterjack's 50 tot 75 procent korting afgeprijsd, tevens zijn er op de ski's en snowboards ook hoge kortingen tot wel 50 procent.

Bij de opening 1 oktober wordt de nieuwe najaars- wintercollectie weer gepresenteerd.

Peters Wintersport, De Houtakker 6a, Bemmel.

De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - Op 6 september stonden er weer twee vluchten op het programma. Nadat ze op zaterdag de 5e niet door konden gaan door het slechte weer. Er stond een vlucht gepland voor de jonge duiven vanuit Nanteuil le Haudouin (378 km) en een natourvlucht vanuit Duffel (132 km).


De jonge duiven werden gelost om 8.30 uur; hieraan deden 194 duiven mee van vijftien liefhebbers.

Uitslag jonge duiven.
W. Geurtz & Zn 20 mee 11 pr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 22, 37, 38
Muller- de Wijse 10 mee 2 pr. 8, 42
Wiltink-Meijs 17 mee 6 pr. 9, 16, 19, 32, 43, 44
A.j. van Olderen 12 mee 5 pr. 11, 18, 23, 27, 41
H. de Wijse 10 mee 2 pr. 12, 45
Comb. Engelen 18 mee 5 pr. 13, 15, 17, 47, 48
H. Leemreise 21 mee 2 pr. 14, 34
J. v.d. Scheur 9 mee 2 pr. 20, 21
H. Janssen 17 mee 1 pr. 24
Comb. v. Zadelhoff 10 mee 2 pr. 25, 40
Chr. Graven 20 mee 8 pr. 26, 28, 29, 30, 31, 36, 39, 46
L. Meijer 18 mee 2 pr. 33, 49
Comb. Weijers 7 mee 1 pr. 35

Aan de vlucht vanuit Duffel deden 74 duiven mee van zeven liefhebbers en werden gelost om 9.00 uur.

Comb. Weijers 20 mee 6 pr. 1, 2, 4, 10, 15, 19
Chr. Graven 8 mee 3 pr. 3, 7, 13
Comb. van Zadelhoff 9 mee 5 pr. 5, 8, 9, 14, 16
A.J. van Olderen 8 mee 1 pr. 6
W. Geurtz & Zn 10 mee 2 pr. 11, 12
Muller - de Wijse 16 mee 2 pr. 17, 18.

Vrouwen uit Valburg exposeren Lentse Dorpsschuur

LENT - In het weekend van 12 en 13 september valt er in de Lentse Dorpsschuur heel wat te genieten. Niet alleen is het Open Monumentendag: de monumentale schuur wordt ook nog bevolkt met de mensen die Henny van Daalen en Marlies van Dijk in hun werk tot leven hebben gewekt.

Henny van Daalen heeft naast het schilderen nog een passie: verhalen vertellen. Dat is te zien aan haar werk dat meestal vrouwen laat zien in de rol van moeder, vriendin, godin, heldin. Stralende kleuren en sierende toevoegingen zijn kenmerkend voor haar werk.

Marlies van Dijk is al een kwarteeuw lekker bezig met klei. Mensen met een ‘vlekje’ inspireren haar vooral. De laatste tijd is daar het bewerken van gevonden stukken hout en het maken van tassen van vilt, hout en leer bijgekomen.

In de Lentse Dorpsschuur gaat u glimlachend genieten op 12 of 13 september!

Zondag 13 september Luikse Markt in Elst

ELST - Op zondag 13 september staat het centrum van Elst weer bomvol met verkopers die antiek, curiosa en tweedehands artikelen aanbieden. Van 10.00 tot 17.00 uur kan men struinen langs de 250 kraampjes die uitgestald staan vanaf het begin van de Dorpsstraat tot aan de Valburgseweg.

Sinds jaar en dag organiseert CV Zet 'm Op tweemaal per jaar de Luikse Markt in het centrum van Elst. In de beginjaren was het met name een antiekmarkt maar de Luikse Markt maakte de laatste jaren een enorme groeispurt. De Markt heeft nu een groot aanzien en rekent op meer dan 20.000 bezoekers. De Luikse Markt in Elst biedt voor ieder wat wils! Zoals gebruikelijk bij een Luikse Markt zullen en mogen er geen nieuwe artikelen worden aangeboden.

Muziek

Naast de Luikse Markt zelf is er ook voldoende vertier rondom de markt. Tussen 't Wapen van Elst en restaurant ODE zal een enthousiaste dj voor de nodige gezelligheid zorgen. Zo kan men gezellig uitrusten op één van de terrassen tussen de handel en wandel op de Luikse Markt.

Kom aanstaande zondag 13 september tussen 10.00 en 17.00 uur naar de Luikse Markt van CV Zet 'm Op in Elst, proef de sfeer en doe uw voordeel. De toegang is uiteraard gratis.

Gratis workshop kinderkeramiek

ELST - Vrijdagmiddag 18 september geeft Tessa van der Landen een gratis voorproefje van de cursus kinderkeramiek die een week later bij Creatief Collectief Elst van start gaat. Plezier in het werken met klei staat bij Tessa voorop. Maar ze wil ook heel graag dat kinderen hun eigen creativiteit ontdekken.

Bij de workshop zijn de ouders ook welkom. Aanmelden voor de workshop wordt op prijs gesteld. Dat kan via info@creatiefcollectiefelst.nl onder vermelding van Workshop, naam en leeftijd van het kind en telefoonnummer van de ouder. Aanmelden voor de cursus kan nu al via www.creatiefcollectiefelst.nl. Daar vind je ook meer informatie over de cursus.

De cursus is vrijdag 18 september van 16.00 tot 17:30 uur in Creatief Collectief Elst, Prinses Irenestraat 49 in Elst in het gebouw De Wieken. Het leslokaal heeft een eigen ingang halfweg het voetgangerspaadje dat langs De Wieken loopt. Voor meer informatie: Tessa van der Lande (06 30541799).

Lingetrappers van Gendt naar Gent en Gendt.

GENDT - Er werd al jaren over gepraat, "Gendt-Gent-Gendt" en nu gaat het er dan eindelijk van komen.

Dit jaar bestaat de fietsploeg De LingeTrappers uit Gendt 10 Jaar, een reden temeer om na alle feestelijkheden afgelopen mei een dergelijke tocht te ondernemen.
Vrijdagmorgen 11 september klokslag 7:00 uur vertrekken 15 LingeTrappers vanaf Café De Klok in Gendt voor een tocht van een kleine 225km. naar de mooie stad Gent in België, alwaar men ook in een hotel zal overnachten. Zaterdag 12 september staat er een klein tocht van 120 km. naar de Muur van Geraardsbergen op het programma, waarna op zondag 13 september weer rechtsomkeer wordt gemaakt naar Gendt in Lingewaard. De LingeTrappers zullen tussen 17:00u en 18:00u terug worden verwacht bij Café De Klok.
In totaal zullen er in 3 dagen een kleine 600 kilometer worden afgelegd.

Tweedehands kinderkledingbeurs

ELST - Op zaterdag 12 september wordt er weer een grote tweedehands kinderkledingbeurs gehouden.

Tijdens de beurs wordt er herfst- en winterkleding aangeboden in de maten 86 tot en met S. Alles is overzichtelijk gerangschikt op maat en soort. Een mooie gelegenheid om kinder(merk)kleding te kopen voor een leuke prijs! Voor zowel het kopen als verkopen wordt per artikel tien procent ingehouden voor onder andere de organisatie en kosten voor zaalhuur.

De beurs vindt plaats in de aula van het lyceum, Auditorium 6 in Elst van 12.00 tot 13.30 uur. Alle informatie kan gevonden worden op www.kinderkledingbeurselst.nl.

DOORLOOP Vliegende post Haalderen

23 / 24

Hieper de Piep,
Onze kleinzoon en neefje Kai wordt op 12-9-2015 1 jaar.
Gefeliciteerd.
Opa en Oma Kruk, Ome Appie,
Tante Ellen en nichtje Naomi.

Deze lieve schat wordt 9 september 18 jaar!
Hiep hiep hoera,
fijne verjaardag en een dikke kus
-xxx- Lisa

Lieve Kai,
Gefeliciteerd met je 1e verjaardag
op 12 september!

Liefs,
Papa, Mama & Fenne

Het is echt waar
onze buurman "de SCHUTTER"
wordt 12 september 80 jaar!
Gefeliciteerd
Gerrit & Door

Hiep hiep hoera
Op 7 september wordt Sophie Witjes 2 jaar.

Gefeliciteerd van Papa, Mama,Thijs,
Opa, Oma en Ome Johan

Niels,
op 9 september word je 11 jaar.
Met deze puppies in de hand, sta je nu in de krant.
Gefeliciteerd.
Van je peettante Thea

Raad nu dit plaatje.
Deze lieve, mooie, gezellige stoere meid,
heeft op 2 september haar 30ste jaartelling bereikt.

De Vermeulentjes

Hiep Hiep Hoera,
Carlijn op 14 september
17 jaar ! Gefeliciteerd!
XX Papa,Mama, Maartje, Colin.

Hiep hiep hoera
Mila 12 september 1 jaar

Kusjes van Oma
Wendy, Erwin, Thijs en Luuk

12 september zijn onze ouders
46 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd van Johnny, Monique,
Stefan en Tommy.

Deze kanjer al 25 jaar in dienst!

Bedankt Simone!