GN Berg en Dal Heumen Mook

26 oktober 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 26 oktober 2018


Huisvesting inloophuis De Korenbloem onder druk

GROESBEEK - Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft het verzoek van het inloophuis De Korenbloem om de jaarlijkse subsidie te verhogen afgewezen.

Het inloophuis heeft een hogere subsidie nodig om de vaste lasten te dekken. De bijdragen van de vrijwillige donateurs zijn daarvoor niet voldoende. Voor De Korenbloem zit er nu niets anders op dan de mooie lokatie in de Mallemolen te verlaten en andere, betaalbare mogelijkheden te verkennen.

De Korenbloem bestaat nu vijf jaar. Velen hebben in die tijd het inloophuis bezocht, ook al leek het de eerste keer moeilijk om binnen te lopen. Enkelen van hen zijn, mede door de ondersteuning die ze daar van lotgenoten en gastvrouwen kregen, terug in het volle leven. Jongeren onder hen hebben zelfs weer een nieuwe baan kunnen verwerven. Inloophuis De Korenbloem heeft zeker mooie resultaten geboekt.

Vanwege de financiële problemen is het bestuur nu op zoek naar een andere lokatie voor de 'huiskamer' en 'gespreks- en meditatieruimte'. Daarbij wordt een combinatie met de bestaande wijk-inloopruimten niet uitgesloten.

Iemand die denkt baat te hebben bij de ondersteuning die het inloophuis De Korenbloem kan bieden, kan binnenlopen op dinsdag- en woensdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur. Tot het einde van 2018 zit het inloophuis nog in De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek.

"We zoeken nieuwe enthousiaste vrijwilligers voor de mooie functie van gastheer, gastvrouw of bestuurslid bij de doorstart in een iets afgeslankte vorm. Wilt u ons als vrijwilliger of op een andere manier helpen, maak dan een afspraak via info@inloophuisgroesbeek.nl."

De Treffers wint in Noordwijkerhout

GROESBEEK - De ploeg van trainer Anton Janssen won met 1-3 en daar was absoluut niets op af te dingen. Ondanks een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg ging De Treffers verder waar het de wedstrijd mee begonnen was, goed voetballen en kansen creëren. Dit resulteerde in een 1-3 overwinning.

Zoals aangegeven startte De Treffers sterk, Arda Havar was de eerste die pogingen waagde om de 0-0 van het scorebord te schieten. Het begin was zeer scherp vanuit Groesbeekse zijde maar de eerste goal viel wel voor de thuisploeg. Middenvelder Kevin Brands nam het doel van Niels Kornelis van verre afstand onder vuur. Zijn schot belandde pardoes achter de verbouwereerde keeper. Het was een dwarrelschot maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Niels Kornelis er hier niet goed uitzag.

De tegengoal deed niets met de aanvallende aspiraties van de uitploeg. De goal van Ruben Valk werd veelvuldig gezocht. Even later was het wel raak. Een prima pass van Boy van de Beek op Sjoerd Ars was de inleiding. Sjoerd Ars kapte zijn tegenstander uit en schoof beheerst binnen: 1-1. Hierna kwam VVSB wat beter in de wedstrijd.

Zonder wissels ging de tweede helft van start. De Treffers kreeg kansen via Robin Janssen alleen strandde hij tot tweemaal toe op keeper Ruben Valk. Iets daarna kregen ook Coen Maertzdorf en Boy van de Beek de kans om de uitploeg op voorsprong te brengen. Dichterbij dan in de 70ste minuut gaat Arda Havar niet meer komen. Sjoerd Ars kopte een bal door en Arda nam hem vanuit de volley en schoot diagonaal de 1-2 binnen! Hiermee was het Noorwijkerhouts verzet wel gebroken. De thuisploeg kon geen grote kansen meer creëren en De Treffers kon op zoek naar de 1-3.

Deze bevrijdende treffer viel in de 84e minuut. De voor Boy van de Beek ingevallen Aleksandar Jankovic was er als de kippen bij om een opzet van Sjoerd Ars binnen te schieten. Zijn vijfde treffer van het seizoen. Minpunt aan de mooie overwinning was het geblesseerd uitvallen van zowel Pim Balkestein als Abel Franssen.

Geen inschrijfgeld en geen contributie Gemotiveerde muzikanten gezocht

Amusementsorkest Malden. (foto: Jan Kolner)

MALDEN - In 1970 opgericht als hofkapel van harmonie Luctor et Emergo uit Malden onder de carnavaleske naam 'Hoemannen' zijn de muzikanten in 2014 verder gegaan onder de naam 'Amusementsorkest Malden'.

"Ons orkest bestaat uit achttien muzikanten en musiceren met regelmaat in verzorgingshuizen, verpleeghuizen, braderieën, koffieconcerten, bedrijfsfeesten, evenementen, carnavalsactiviteiten, Prinssentreffen, 4-daagsefeesten, et cetera. Ons repertoire is zeer gevarieerd en bestaat uit herkenbare, goed in het gehoor liggende blaasmuziek zoals: swingnummers, foxtrots, walsen, tango’s, Egerländer, marsmuziek, ragtime en volksmuziek. Pop en Nederlandse muziek staat eveneens op het repertoire. Wij repeteren onder leiding van Willie Janssen op de maandagavond van 20:00 tot 22:00 uur in Malden."

21 Oktober 2018 start van de Bierstoet in Groesbeek

Optocht voorbij....even bij de voerman (Opa?) op de bok!

GROESBEEK - Het was al het vijfde jaar van de Bierstoet in Groesbeek! Om 10.45 uur was het Verzamelen van deelnemers bierstoet de 'optocht' op het parkeerterrein van Coop-Groesbeek, maar het Groesbeeks kwartiertje zorgde voor een latere start.

De stoet bestond uit diverse deelnemers waaronder het nostalgische paardenspan en de wagen met een hele grote en kleine bierfusten. De optocht werd begeleid door de stemming muziekmakers Drek Pak Ow en enkele leden van schutterij De Horst. Via de hHoofdstraat ging de stoet via de Kerkstraat met een boog weer naar het centrum van Groesbeek en eindigde bij de feesttent op het marktterrein aan de Spoorlaan van Groesbeek. In de grote tent startte het Bierontbijt met Muziek Express en Drek Pak Ow, tijdens het bierontbijt is het eerste bierfust aangeslagen; de presentatie was in handen van Andrew Helder.

Groesbeekse Bierfeesten succesvol van start gegaan

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De Groesbeekse Bierfeesten zijn zaterdag succesvol van start gegaan. Om conditie op te doen had de organisatie twee wandelroutes uitgezet van 10 en 20 kilometer. Zaterdagmiddag vond in de feesttent een speciaalbierproeverij plaats. De aanwezigen konden kiezen tussen vier verschillende proefplanken met elk drie speciaal bieren.

Zo was er een plank genaamd 'Hollands Glorie', 'Plezante Belgen', 'Gruusbeks Grei' en een gebrouwen tussen 'De Zeven Heuvelen'. Daarnaast was er een plank met bieren die allemaal een Brits tintje hadden 'Britisch Is Best'. Terwijl de echte bierliefhebbers van de speciaal bieren aan het genieten waren, vond voor in de tent het Open Groesbeekse Dartkampioenschap plaats. Het kampioenschap werd op tien dartborden gespeeld en de strijd ging tussen 64 deelnemer(ster)s. Uiteindelijk wist Danny Verstraaten die namens café ' t Huuske speelde met de eer kampioen van Groesbeek en beker huiswaarts. Hij won de finale met 4-3 van JPee Wevers.

Daarna stroomde de tent weer helemaal vol om van de sfeer te gaan genieten van muziek uit Groesbeek. Op deze cd 'Groesbeek …. daar zit muziek in' staan twintig artiesten van eigen bodem, die zaterdagavond -op drie artiesten na- een live optreden verzorgden in de volle tent. Van de drie die er wegens omstandigheden niet waren werd wel het nummer gedraaid.

Voordat het spektakel begon werd het eerste exemplaar door Huub Arents aangeboden aan de wethouder van toerisme Sylvia Fleuren. Sylvia liet weten dat zij zal proberen de cdCD dinsdagmorgen tijdens de B en W vergadering te willen draaien, zodat er om de B en W-tafel een dansje gemaakt kan worden. "Dan kan ik tevens zien of er bij de andere wethouders ook muziek in zit", grapte zij. De presentatie van de hele avond was in vertrouwde handen van het duo Twan Visser en Herman de Bruin. De eerste pers is duizend exemplaren, daarnaast zullen er 5.000 digitale exemplaren van de cd verzonden worden naar adressen in Nederland en België.

De Zeelt wil

viswater in Millingen herinrichten

MILLINGEN – De 170 leden tellende hengelsportvereniging De Zeelt wil het viswater De Molenkolk aan de C.R. Waiboerweg in Millingen gaan herinrichten. De zestig jaar oude vereniging had in het verleden 230 leden en volgens het bestuur is de terugloop te wijten aan de steeds moeilijkere bereikbaarheid van het viswater en het steeds dichter begroeien van het viswater en de oevers.

Momenteel is het viswater in De Molenkolk en het terrein er omheen slecht onderhouden zoals wildgroei van bramenstruiken en bomen. Het vallende blad en takken in het water zorgen voor een rottende sliblaag. Daarnaast treft men in het water verkeerde plantengroei aan waardoor er niet meer te vissen valt. Volgens het bestuur is de toenmalige gemeente Millingen aan de Rijn medeverantwoordelijk voor het onderhoud van De Molenkolk, wat er tot nog toe is gedaan is door De Zeelt zelf gedaan.

Het herinrichtingsplan van De Molenkolk voorziet in het viswater, omliggende terrein, parkeervoorzieningen en toegangspaden. Door het rooien van een aantal jonge bomen en het snoeien van grote bomen wordt er een ruimer zicht gecreëerd. Als de bramenstruiken verdwijnen en alles is ingezaaid levert dit een mooie weide op waar ook andere evenementen georganiseerd kunnen worden zoals concerten en dergelijke. Voor de jeugd zal dit viswater ook aantrekkelijk worden, waardoor het aantal jeugdleden ongetwijfeld zal groeien.

De globale kosten bedragen ruim 30.000 euro exclusief BTW en exclusief straatlantaarn op de parkeerplaats, prullenbakken en diverse verkeersborden. Alex ten Westeneind van GJS doet een beroep op de raadsleden het verzoek van De Zeelt om een financiële bijdrage te ondersteunen en dat zij de gemeenteloods mag huren voor het onderbrengen van machines voor onderhoud.

Veel minder zwerfvuil in buitengebied aangetroffen

(foto: Bert Roodbeen)

GROESBEEK - Zaterdagmorgen 20 oktober heeft een aantal leden van VOLG samen met De Aardhommels van WMG zwerfvuil opgeruimd.

Om 10.00 uur werd er verzameld bij het gemeentehuis. Daar werd iedereen voorzien van een hesje, handschoenen, een knijper en een vuilniszak. Vervolgens werd de groep in drieën geknipt en konden de drie groepen aan de slag. Na twee uur kwamen de zwerfvuilophalers uit alle windrichtingen en kon de balans worden opgemaakt. Een groene brievenbus, een huishoudklok, schoenen, fietsen en een vergane boshut waren de meest opmerkelijke vondsten.

Uiteindelijk is er aanzienlijk minder opgehaald dan in voorgaande jaren! Een positieve constatering. Een van de deelnemers zei zelfs enigszins teleurgesteld te zijn in het gebrek aan zwerfvuil! Natuurlijk is het een hele positieve ontwikkeling dat de hoeveelheid zwerfvuil afneemt! Volgend jaar gaat VOLG weer zwerfvuil ophalen en men is nu al benieuwd of de hoeveelheid nog verder gaat afnemen.

DVSG geeft goals te makkelijk weg

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen DSZ. Tegen deze tegenstander is in de bekerronde nog met ruime cijfers verloren. Vandaag speelt DVSG met een aangepast verdediging en moet ook Luuk Rikken na een half uur gewisseld worden voor Robin Klaassen.

De wedstrijd gaat aanvankelijk gelijk op, met een bal tegen de paal van DSZ en twee maal een goede kopbal van Niek Derksen op doel. Niek Derksen had een penalty verdiend wegens omvertrekken binnen de 16-meter, maar de scheidsrechter wuift dit weg. In de 32e min valt de 0-1, als een aanvaller vrij op doel kan schieten binnen de 16-meter. Even later wordt er een goal van Niek Derksen afgekeurd wegens buiten spel. Enkele minuten daarna valt echter de 0-2 als er een verdedigende fout wordt gemaakt.

Na rust start DVSG fanatiek en creëert meteen een paar goede kansen, maar geen goals. Pas in de 61e minuut scoort DVSG de 1-2. Vanuit een afgeslagen corner wordt de bal bij opnieuw voorgeven en door Rico Voeten ingeschoten. DVSG heeft nu even het overwicht op het veld, maar komt niet tot scoren. Binnen tien minuten maakt DSZ uit een vrije trap op rand 16-meter de 1-3. De wedstrijd lijkt nu gedaan. Toch weet Tijmen Heus van DVSG via een goed ingestudeerde vrije trap de 2-3 te scoren. De wedstrijd lijkt weer opengebroken. Helaas veroorzaakt de keper van DVSG een penalty en wordt hieruit de 2-4 gescoord. De 2-5 valt ook nog in de slotminuten.

De wedstrijd is verloren, maar er is wel goede weerstand geboden. Volgende week weer een nieuwe kans op punten uit tegen AVIOS/DBV.

Ruim honderd ouderen op beweeg- en vitaliteitsmarkt in Ooij

(foto: Peter Hendriks)

OOIJ – De eerste beweeg– en vitaliteitsmarkt, die donderdagmiddag werd gehouden in dorpshuis De Sprong is door ruim honderd ouderen bezocht.

Eén van de organisatoren Susanne van Rooijen was dan ook blij, dat er zovelen op af waren gekomen. Mede dankzij de medewerking van de gemeente Berg en Dal Forte Welzijn, GGD, ZZG Zorggroep, San Pernet, Kwiek, KBO Ooij en de Gelderse Sportfederatie is deze markt tot stand gekomen en niet zonder succes.

Volgens San Pernet is dit project beweeg– en vitaliteitsmarkt een uitvloeisel van de beweegtuin die het die het vorig jaar is geopend. Er waren demonstraties van gym door (MVBO) en koersbal door de (KBO) in de grote zaal. In de Groenlandenzaal waren er presentaties van Mantelzog Berg en Dal, valpreventie door Doppelfit en de Nierstichting. De Nierstichting maakte de mensen bewust van zout in het eten, hetgeen niet goed is.

Doorlopend waren er beweegactiviteiten van Duofiets van Fietsmaatjes uit Beek, Disq fittraining en bewegen met San Pernet (fysio) samen met vrijwilligers alles in de beweegtuin. In de foyer van De Sprong waren er vervolgens diverse informatietafels van Voedingsadvies, fittestjes, begeleid trainen, Fysiotherapie Ooij en niet te vergeten Bewegen bij Kwiek. Ook was wijkverpleegkundige Anneke Wisse aanwezig, aan wie vragen gesteld konden worden. De bedoeling van deze eerste beweeg- en vitaliteitsmarkt is dat de ouderen meer veerkracht krijgen, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen.

Viering van het Winterbegin op de Galgenhei in Groesbeek

GROESBEEK - Donderdag 1 november van 10.30-12.00 uur. Een bijzondere periode van het jaar die allerlei namen heeft gekregen. Halloween is inmiddels de bekendste. Maar Allerzielen en Allerheiligen is voor veel mensen belangrijk, zij herdenken onder anderen hun geliefde overledenen. Vanouds was het het Keltische Winterbegin, dat werd ingeluid met Samhain.

Allen wijzen op een periode van meer naar binnen gaan, naar je innerlijk weten. Van je verbinden met de onzichtbare wereld van engelen, natuurwezens en voorouders om in de donkere periode van het jaar weer inspiratie, inzicht en hulp op te halen. Het is een tijd van magie, de magie van het leven zelf, die zich vooral in je eigen binnenste afpeelt en voelbaar is in de natuur. En dat gaan we vieren, voelen en delen! We kijken terug op het afgelopen jaar, wat wil nog dieper verwerkt worden, de winter periode kan je daarbij helpen. Wat wil losgelaten worden omdat het zijn tijd gehad heeft , je wilt het niet meer meenemen de winter door, het is ballast geworden.

"We verzamelen op Haydnstraat 51. Graag aanmelden (tien euro). Ik zorg voor wat te eten en te drinken." Adelheid Jochemsen 06 17009796, a_jochemsen@hotmail.com.

Enthousiaste kinderen genieten van voetbalclinic in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Dertig enthousiaste kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar hebben woensdagmorgen met volle teugen kunnen genieten van de voetbalclinic, die speciaal voor hen in de herfstvakantie was georganiseerd.

Er werd lekker gevoetbald onder begeleiding van Daan Arnts (speler van het eerste elftal van SC Millingen, Imke Driessen, Daan Driessen en de stagiaires Mike en Tim van Sport en bewegen. De clinic begon met allerlei leuke, afwisselende activiteiten (van steen-, papier-, schaar-estafette tot het leren van schaarbewegingen) en eindigde met een superleuk voetbaltoernooi. Tijdens de pauze kregen de kinderen allen een broodje knakworst. Het was een geslaagde sportieve ochtend in Millingen.

Kennismaken met buren uit alle culturen in Kekerdom

(foto: Peter Hendriks)

KEKERDOM – De tweede editie 'Kennismaken met de buren uit alle culturen ' is een succes geworden in Kekerdom.

Om 13.00 uur werden alle aanwezigen 'Buren uit de Gemeente Berg en Dal ' in het Kekerdomse Kulturhus ontvangen met een kopje koffie en wat lekkers. Na met elkaar kennis gemaakt te hebben ging het bonte gezelschap vervolgens een stukje wandelen: het bekende Kekerommetje – een route door het prachtige dorp Kekerdom.

Na een pauze in 't Haonehart ging men verder met een gezellige quiz waarmee leuke prijsjes in de wacht waren te slepen. De gezellige middag werd afgesloten met een hapje en een drankje. Overigens er waren diverse buren, die zelf hapjes gemaakt hadden en die werden rondgedeeld. Het was een zeer geslaagde middag.

Herfstconcert harmonie KNA en Musikverein Zyfflich

(foto: Peter Hendriks)

BEEK - Zondagmorgen was het Beekse Kulturhus aan de Roerdompstraat in Beek gevuld met muzikanten. Dit ter ere van het herfstconcert van harmonie KNA uit Beek en met de Dutse muzikale gasten van Musikverein Zyfflich.

Beide muziekverenigingen brachten in de grote zaal van het Kulturhus een afwisselend programma waar de aanwezigen in de zaal met volle teugen van hebben kunnen genieten. Ook de jeugd van KNA heeft haar steentje bijgedragen aan het herfstconcert. En in de pauze ging de zelfgebakken taart er in als koek.

Water in Rijn stond nooit zo laag...

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Onze fotograaf Peter Hendriks is onlangs een kijkje gaan nemen aan de Rijn vanwege de lage waterstand.

Volgens Peter heeft hij de foto gemaakt op de plaats waar normaliter water staat. Dit heeft hij nog nooit eerder meegemaakt. De Rijn zorgt hiermee voor een laagterecord.

Wie wordt de nieuwe prins van Beek?

Anonieme prins. (foto: Marcel Peters)

BEEK - "Hoewel onze huidige prins Bart de Blauwe nog wel een jaartje zou willen doorgaan, heb je als prins slechts een jaar de eer en het genot om de aanvoerder van het carnavalslegioen te mogen zijn. Dus wordt het tijd voor een opvolger..!

"Maar wie zal dat gaan worden? Op zaterdag 10 november zullen we het weten. Op die avond zal Prins Bart vanaf 20.11 uur in het Kulturhus van Beek de scepter overdragen aan zijn opvolger. Leuke optredens & artiesten zijn inmiddels alweer geboekt en ook onze Dansgarde der Beekse Heerlijckheden is vanaf de zomer alweer aan het oefenen om u opnieuw te verbazen.

Het feesten zal die avond weer centraal staan. Kom dus genieten van de optredens, de muziek, de hap & drank en natuurlijk de weer spectaculaire onthullingsact van de nieuwe prins. De 'prinsenproclamatie' mag al jaren rekenen op een grote groep trouwe bezoekers, maar als nieuwkomer ben je natuurlijk ook meer dan welkom. Kom daarom op zaterdagavond 10 november vanaf 20.11 uur met vrienden of familie lekker meefeesten en laat je overvallen door de gezelligheid én vooral de nieuwe prins.

Op de dag erna, zondag 11 november, doen we alles tijdens de prinsenreceptie nog een keer dunnetjes over. Tijdens die middag kun je de nieuwe prins & zijn kabinet persoonlijk feliciteren. Ook dit gaat weer een feestje worden. De receptie zal ook plaatsvinden in het Kulturhus en begint om 13.41 uur", zo meldt carnavalsvereniging De Cavalieren.

Natuurwerkdag Galgenhei

Natuurwerkdag Galgenhei. (foto: Peter Pouwels)

GROESBEEK - Op zaterdag 3 november vindt voor de achttiende keer de landelijke Natuurwerkdag plaats. Op meer dan vijfhonderd locaties door heel Nederland kunnen duizenden liefhebbers van natuur en landschap actief aan de slag. Ook in Groesbeek kunnen natuurliefhebbers hun handen uit de mouwen steken en iets terug doen voor de natuur.

Landschapsbeheer Groesbeek organiseert samen met jeugdnatuurclub De Aardhommels dit jaar de natuurwerkdag op de Galgenhei, aan de Nieuweweg in Groesbeek. Onder professionele begeleiding kan iedereen meehelpen met diverse onderhoudswerkzaamheden zoals braam en brem verwijderen, fruitbomen opsnoeien en struiken snoeien. Deelnemers dragen er zo aan bij dat de heide terugkomt en daarmee de fraaie zandhagedis. Deelname is uiteraard gratis. Dus: kom en werk mee! Met LBG.

De werkdag begint om 09.00 uur en eindigt om 13.30 uur. Mensen zijn ook welkom als ze maar een gedeelte van de dag meewerken. Regelmatig worden pauzes gehouden, waarbij gezorgd wordt voor koffie/thee, warme chocolade melk, en krentenbrood met soep.

De locatie ‘Groesbeek’ ligt aan de Nieuweweg dit is aan de doorgaande weg van Groesbeek naar Nijmegen, deze is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer. Trek stevige schoenen en goede werkkleding aan, gereedschap en werkhandschoenen zijn op de locatie aanwezig. Vooraf aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl of bij de plaatselijke locatieleider, Peter Pouwels 024 3974266.

Eerste Wasberre Fest in Groesbeek trekt 170 feestgangers

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK-DE HORST – Het eerste Groesbekse Wasbérre Fest dat zondagmorgen om 11.00 uur van start is gegaan in de zaal van café Ton Oomen aan de Reestraat in het kerkdorp De Horst heeft zo'n 170 feestgangers getrokken.

Het idee van dit typisch Groesbeeks feest is geboren aan de tap bij café Oomen. Half Groesbeek heeft vroeger bosbessen geplukt om extra geld te verdienen. En ook voor de gezondheid omdat bosbessen een geneeskrachtige werking hadden bij griep en dergelijke. Matje Schaap was van mening dat dit best een feest waard was en samen met café-eigenaar Tonnie Oomen was een Wasbérre Fest al snel geboren.

Zondag was het dan zover, niet alleen uit Groesbeek maar ook uit de Ooijpolder waren ze op het feest afgekomen, De gasten kregen bij binnenkomst allemaal een glaasje wasbérresnaps en op iedere statafel stonden wasbérreluitjes (struikjes) alsmede bosbessen. Onder het genot van het goudgele vocht, dat rijkelijk stroomde konden de aanwezigen genieten van de muziek van The Moonlights, Wiesn Hammer en het duo Alt van Huus. De wasbérremiddag werd afgesloten met een barbecue. Het volgend jaar wordt het tweede Wasbérre Fest gehouden op zondag 23 juni en valt dan niet gelijk met de Groesbeekse Bierfeesten.

Zo begon het 90 jaar geleden

Zo begon het

90 jaar geleden

GROESBEEK - In de jaren na de eerste wereldoorlog (1914-1918) was het niet ongebruikelijk dat vele boeren een jachtgeweer bezitten ter bestrijding van schadelijk wild. Kleinere boeren, landarbeiders en boerenknechten hadden vaak een kogelbuks of klein kaliber 22 onder handbereik om er spreeuwen, mussen en ratten mee te schieten.

Als men op zondag bij elkaar ging ‘buurten’ wordt er regelmatig op Buismanblikjes geschoten. Deze buurtschietsport is zonder twijfel ook aanleiding geweest tot het oprichten van een schutterij, vooral ook omdat de controle op illegaal wapenbezit steeds strenger werd. Er is meer controle bij de landsgrenzen. Een wedstrijdje wordt dan ook een hachelijke onderneming. Men gaat er aan denken om dit in clubverband, legaal te gaan doen. De drang om een echte vereniging op De Horst op te richten wordt mede door het feit dat de parochie gesticht is, steeds groter. Men is het erover eens dat het een vereniging moet worden die er in Groesbeek nog niet is. Er was nog geen geweerschutterij.

Wie precies op het idee is gekomen een schutterij op te richten is niet meer te achterhalen. Wel is de plaats bekend waar het idee geboren is, namelijk de smederij van Gerrit Kerkhoff op De Horst. Het gesprek kwam over de kermis in Wyler, die op de eerste zondag na Sint-Jan in juni begint. Sommigen zijn er geweest en vragen zich af of zoiets ook niet op De Horst kan ontstaan. Eén van de meest fanatieke voorstanders was Bertus Bons.

Als commandant van de vrijwillige landstorm weet hij het één en ander van marcheren en exercitie. Ook het schieten is hem niet vreemd. In zeer korte tijd wordt men het eens dat er een schutterij moet komen. Ongeveer vijftien personen belasten zich met het werven van deelnemers voor de oprichtingsvergadering.

Kort daarop wordt de oprichtingsbijeenkomst gehouden, waarbij een dertigtal leden zich aanmelden. Op 19 oktober 1928 was de oprichting een feit. Sindsdien zijn er diverse uitbreidingen aan disciplines geweest. In 1936 een vendelierkorps, 1953 het tamboerkorps, jeugdschietafdeling Wilhelm Tell in 1967, kruisboogafdeling in 1977, officierenkorps in 1983, majorettekorps in 1989 en de jongste afdeling in 1998 de marketentstersgroep.

Damesschietvereniging Diana is in 1968 opgericht. Tot 1996 stonden zij los van R.K. Schutterij Sint-Hubertus, dit was nog steeds een mannenwereld. Door reorganisatie werd ook de damesschietvereniging vanaf 1996 toegelaten. Na 64 koningen, zes keizers, was er in 2005 voor de eerste maal een koningin binnen de schutterij, Ria Rutten. In 2008 werd zij ook de eerste keizerin.

"We kijken terug op mooie verhalen van de afgelopen jaren, en kijken zeker optimistisch de toekomst in, om nog meer geschiedenis te maken. Op 3 november is er gelegenheid om de vereniging te feliciteren tijdens de receptie van 17.00 tot 20.00 uur in het schuttersgebouw aan de Vendelierstraat 6 in Groesbeek-De Horst." Tevens is er dan gelegenheid om kennis te maken met de schietsport en de tentoonstelling van het archief te bezoeken.

Mantelzorger verdient compliment

Mantelzorger verdient compliment

REGIO - De gemeente Berg en Dal telt veel mantelzorgers. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een ziek familielid, iemand met dementie, een zieke vriend of een kind met een beperking. Dat doen ze onbetaald, soms dagelijks. De gemeente Berg en Dal steekt hen graag een hart onder de riem met het mantelzorgcompliment.

Degene die mantelzorg ontvangt vraagt een compliment aan voor zijn of haar mantelzorger. Als dit niet lukt voor de verzorgde kan iemand anders dat namens hem of haar doen. Het compliment bestaat uit een cadeaubon ter waarde van vijftig euro.

"Hoe vraag je het mantelzorgcompliment voor iemand aan? De aanvraag moet voor 12 november binnen zijn bij Mantelzorg Berg en Dal. De volgende gegevens hebben we daarvoor nodig: Naam, adres, telefoonnummer en eventueel e-mail van degene die verzorgd wordt. De verzorgde moet in de gemeente Berg en Dal wonen. Naam, adres, telefoonnummer en eventueel e-mail van de mantelzorger voor wie het compliment bedoeld is. Deze mag ook buiten de gemeente wonen."

Aanvragen kan via www.mantelzorgbergendal.nl of door te bellen: 085 0406066 op werkdagen tot 13.00 uur.

Natuurwandeling Dekkerswald

Dekkerswald. (foto: Peter Pouwels)

GROESBEEK - Zondag 4 november staat voor Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) de laatste natuurwandeling van 2018 op het programma.

Deze zal voeren over een deel van het 160 hectare grote terrein van Dekkerswald, gelegen tussen Groesbeek en Heilig Landstichting. De excursie begint om 14.00 uur en zal ongeveer twee uur duren. De start is bij de kapel midden op Park Dekkerswald, Nijmeegsebaan 29 in Groesbeek. Deelname is gratis.

Dekkerswald, bekend van het Sanatorium dat hier in 1913 is opgericht, ligt midden in het bosgebied tussen Nijmegen en Groesbeek. We zullen dan ook veel aandacht besteden aan dit bos, met name aan de historie en de toekomst. We zitten volop in de herfst en zullen als het weer een beetje meewerkt verschillende paddenstoelen op ons pad tegenkomen. Voor de liefhebbers is er een speciale paddenstoelengids aanwezig.

Ook de historie van Dekkerswald als medisch centrum zal uitgebreid aan bod komen. Daarnaast zullen we kijken hoe het terrein in vroeger jaren, toen het nog een sanatorium was, gebruikt werd en ook dit zal allerlei verrassingen brengen. Het was afgesloten met een hekwerk en dus nauwelijks toegankelijk voor derden. Het hek is grotendeels verwijderd en we zullen zien wat dit voor veranderingen voor flora en fauna tot gevolg heeft gehad.

Al met al een leuke excursie in een gebied dat velen altijd nieuwsgierig heeft gemaakt en dat nu vrij te bezoeken is. Voor meer informatie: Peter Pouwels, 024 3974266.

Zo begon het 90 jaar geleden (2)

Als commandant van de vrijwillige landstorm weet hij het één en ander van marcheren en exercitie. Ook het schieten is hem niet vreemd. In zeer korte tijd wordt men het eens dat er een schutterij moet komen. Ongeveer vijftien personen belasten zich met het werven van deelnemers voor de oprichtingsvergadering.

Kort daarop wordt de oprichtingsbijeenkomst gehouden, waarbij een dertigtal leden zich aanmelden. Op 19 oktober 1928 was de oprichting een feit. Sindsdien zijn er diverse uitbreidingen aan disciplines geweest. In 1936 een vendelierkorps, 1953 het tamboerkorps, jeugdschietafdeling Wilhelm Tell in 1967, kruisboogafdeling in 1977, officierenkorps in 1983, majorettekorps in 1989 en de jongste afdeling in 1998 de marketentstersgroep.

Damesschietvereniging Diana is in 1968 opgericht. Tot 1996 stonden zij los van R.K. Schutterij Sint-Hubertus, dit was nog steeds een mannenwereld. Door reorganisatie werd ook de damesschietvereniging vanaf 1996 toegelaten. Na 64 koningen, zes keizers, was er in 2005 voor de eerste maal een koningin binnen de schutterij, Ria Rutten. In 2008 werd zij ook de eerste keizerin.

"We kijken terug op mooie verhalen van de afgelopen jaren, en kijken zeker optimistisch de toekomst in, om nog meer geschiedenis te maken. Op 3 november is er gelegenheid om de vereniging te feliciteren tijdens de receptie van 17.00 tot 20.00 uur in het schuttersgebouw aan de Vendelierstraat 6 in Groesbeek-De Horst." Tevens is er dan gelegenheid om kennis te maken met de schietsport en de tentoonstelling van het archief te bezoeken.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond is er in de grote zaal van De Mallemolen bingo.

De zaal van De Mallemolen gaat dan al om 19.00 uur open; de bingoballetjes rollen pas om 20.00 uur. De hoofdprijs is op elke donderdagavond 250 euro, en de jackpot kan oplopen tot 400 euro. Als de jackpot er bij de 400 euro er nog niet uit is dan worden er vier extra ronden van elk honderd euro gespeeld.

Edelweisz viert 90-jarig jubileum met bijzonder concert

Het samengestelde orkest tijdens één van de repetities. (foto: Marcel Vink)

BERG EN DAL - Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal bestaat dit jaar negentig jaar en viert dit met een bijzonder concert op zaterdag 3 november. Speciaal voor deze avond is er een zeer groot orkest samengesteld dat uit ongeveer 75 muzikanten bestaat. Naast de leden nemen ook vele oud-leden opnieuw plaats in het orkest en is de jeugd uit het jeugdorkest aangesloten. Het orkest staat onder leiding van Theo Jetten.

Er wordt een gevarieerd programma gespeeld. Stukken uit het archief zijn opnieuw op de lessenaar gekomen en maken de herinneringen aan bijvoorbeeld de muziekreizen van Edelweisz naar Nice uit de jaren ’80 en de Zwitserse pinksterweekenden weer levendig. Daarnaast staan oud-leden in de schijnwerpers tijdens solostukken. Ook zijn de hoogtepunten te horen uit Leontopodium – de musical -, de musical die Muziekgezelschap Edelweisz tijdens het vorige jubileum produceerde. Speciaal voor dit concert is door oud-lid Emile Stoffels het muziekstuk The Music has the Future gearrangeerd. Dit arrangement bestaat uit een selectie van hits van afgelopen zomer en zijn door de jeugdleden van Edelweisz aangedragen.

Het concert begint om 20.00 uur en is in Fletcher Hotel-Restaurant Erica, Molenbosweg 17 in Berg en Dal. De toegang is gratis. Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Schoolvolleybaltoernooi bij Switch '87

(foto: Arrianne Kersten)

MILLINGEN - Dinsdagmorgen 16 oktober werd voor de 28e keer het schoolvolleybaltoernooi georganiseerd. Hoewel er niet veel aanmeldingen waren voor het schoolvolleybaltoernooi, konden we toch een klein en leuk toernooi organiseren.

Het was gezellig druk in de sporthal en alle kinderen hadden er duidelijk zin in. Na een centrale uitleg over alle spelregels, kon iedereen van start. Er werd goed, sportief en soms fanatiek gevolleybald. Vanaf de lijn stond het publiek de spelers luid aan te moedigen. Uiteindelijk waren de wedstrijden gespeeld en de winnaars bekend. Alle teams kregen een mooie beker overhandigd.

Uitslag groep 7/8
1. "#Chocolate Chicks" (8a)
2. Groep 7B (St Martinusschool)
3. "The Hosto-Blowers" (St Laurentius)

Groep 6
1. De Spookies (6b)
2. "De Blixers" (St Laurentius)
3. De 6 Knallers (6a)

Voor alle kinderen was er halverwege de ochtend een pakje drinken en aan het einde nog een lekkere appel, gesponsord door fruithandel René Smijers. Dat hadden ze wel verdiend na zoveel inspanningen.

Alle ouders, broertjes, zusjes en vriendjes en ook alle opa’s en oma’s worden bedankt voor het coachen en toejuichen vanaf de zijlijn; dát maakt de sfeer en de gezelligheid in de zaal. Verder werden alle C-aspiranten van Switch ’87 bedankt, die zo goed waren om tijdens de vakantie te komen fluiten en tellen.

Kamermuziekconcert in kerk Mook

MOOK - Op zondag 4 november treedt in de kerk van Mook het Behn Quartet op. Dit concert is tweede concert dit seizoen georganiseerd door de Stichting Kamermuziek Mook en Middelaar.

Het Behn Quartet bestaat uit Kate Oswin (viool), Alicia Berendse (viool), Lydia Abell (altviool) en Ghislaine McMullin (violoncello) en is afkomstig uit Londen. Het Behn Quartet komt naar Mook in het kader van een tour door Nederland als onderdeel van de Charles Hennen First Prize bij de Orlando Competition 2017.

Na een concert in Nieuw-Zeeland:

‘This was a performance that left the audience silently spellbound for several seconds before bursting into enthusiastic applause, recognising the magic cast throughout the auditorium by this talented quartet.’ (Stephen Fisher in: Stuff)

Het concert vindt plaats in de kerk H. Antonius Abt van Mook, aanvang 20:00 uur. Kerk open om 19:30 uur.
Het programma bestaat uit:
Haydn – Strijkkwartet in D Major Op.64/5 ‘Lark’
Wamper – Portrait of Life
Debussy – Strijkkwartet in G Minor, Op.10

Kaartjes inclusief consumptie in de pauze kosten online 17, in de kerk 18 en voor jonger dan 18 jaar 9 euro.
Meer informatie staat op http://kamermuziekmookenmiddelaar.nl/zondag-4-november-2018.

35-jarig jubileum vrachtrijder Jan Cillessen in 1941

Van de vrachtrijder Jan Cillessen uit de Kloosterstraat is geen foto voorhanden. Wel een opname uit 1935 waarop Jan Hopmans te zien is. Deze op de Horst woonachtige vrachtrijder onderhield enige malen per week een geregelde dienst op Nijmegen.

Een notitie uit het 'Jaarlijks Verslag gemeente Groesbeek over 1849'. BODE: Middelen van vervoer zijn hier niet, wil men zich anders dan te voet naar andere plaatsen begeven moet men zijn toevlucht nemen tot rijtuigverhuur in andere plaatsen. Of men moet zich met een boerenkar tevreden stellen. Dienst - en andere brieven worden door de bode L.Lamers drie maal per week in Nijmegen op het postkantoor gebracht'. In 1853 wordt gerapporteerd: 'Nu zijn er 44 Vrachtrijders gepatenteerd, van dat zij met hun paard voor anderen werkende de kost verdienen'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

Uit het voorgaande blijkt dat men zich hier zo'n 150 jaar geleden alleen per boerenkar naar elders kon verplaatsen. Hiervoor moest een vrachtrijder gevraagd worden, tot een halve eeuw terug een geacht beroep. Zo wordt op 11 september 1941 bericht dat Jan Cillessen, gehuwd met Marie de Bruin, het feit mag herdenken dat hij 35 jaar achtereen als vrachtrijder fungeert tussen Groesbeek en Nijmegen. Dat hij het traject meer heeft afgelegd dan welke andere ingezetene uit Groesbeek. Wie kent niet deze stille en bescheiden figuur met zijn typische Gelderse huifkar en bruine vos, die dag in dag uit door weer en wind allerlei goederen, meubels, pakken en pakjes van de stad naar hier, via versa bezorgde. Ook in de tijd toen er nog niet de keurige geasfalteerde weg was maar Jan over hobbelige paden in duisternis en regen zijn vracht vervoerde. Als wij de kilometers tellen die hij in dit tijdvak heeft gelopen (want als regel loopt hij bij zijn paard en wagen) dan zou dat ettelijke malen de afstand Leeuwarden -Maastricht zijn. (…) Wij hopen dat hij nog zeer vele jaren zijn taak als vrachtrijder met dezelfde opgewektheid zal vervullen. **

Overigens was 'voerman' een gevaarlijk beroep. Op 23 nov. 1916 wordt bericht dat het paard van voerman Jan Cillessen bij het station geschrokken was van een stoom afblazende locomotief. Het paard sloeg op hol en hierdoor raakte Cillessen onder de kar, waarbij een der zware raderen over zijn been ging. (…) In het voorjaar van 1916 overkwam zijn broer eenzelfde ongeluk, terwijl zijn jongste broer enige jaren eerder bij een val van de kar zijn hals gebroken had. Treurig voor den arme 72-jarige vader.

Derde Bosdag Staatsbosbeheer Groesbeek groot succes

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De derde Bosdag georganiseerd door Staatsbosbeheer op het natuurkampeerterrein langs de Ds. J.A.Visscherlaan is een groot succes geworden. Boswachter Lydie van Santen die samen met haar collega Tim Hogenbosch deze dag heeft georganiseerd, had een totaal andere opzet dan de tweede editie twee jaar geleden.

Het terrein waar alle activiteiten plaatsvonden was velen malen groter en allemaal ruimer van opzet. Lydie verwachtte dat er rond 14.30 uur al 400 bezoekers waren geweest van ouders met kinderen en opa's en oma's met kleinkinderen afkomstig uit de hele regio en zelfs uit Duitsland. In totaal werden er liefst honderd vogelnestkastjes in elkaar getimmerd. "Als we er 200 hadden gehad waren die ook weg geweest", aldus boswachter Hogenbosch.

De knol die boomstammen uit het bos sleepte trok ook de nodige aandacht. Ook de bezige jeugd kon hun hart ophalen bij het hutten bouwen, terwijl de kleinsten zich lieten schminken. Ook waren er diverse deelnemers van jong tot oud die op paddenstoelexcursie gingen. Om bij te komen konden de aanwezigen plaatsnemen rondom een knapperend kampvuur en kon men genieten van koffie, thee of limonade. De stukken pizza's die waren gebakken in een houtgestookte oven gingen voor een euro per stuk er in als koek.

De boswachters liepen de hele middag rond. aan wie vragen gesteld konden worden over het bos en het beheer ervan. Al met al een geweldige dag, vertelde boswachter Lydie. "Wij hadden gewoon geluk met alles: de herfstvakantie en niet te vergeten het prachtige weer, zodat het goed toeven was in het bos. Over twee jaar is ongetwijfeld de vierde editie", liet zij weten.

Ingezonden brief

Opheffing Lijnen 57/58                        

Naar aanleiding over een stukje in De Gelderlander over de nieuwe dienstregeling die zal worden ingevoerd per december, kon ik niets terugvinden over de lijnen 57/58. Daarom heb ik een brief geschreven naar de provincie om meer duidelijkheid te krijgen wat er met deze lijnen gaat gebeuren.

Op 22 oktober ontving ik van de provincie de volgende mededeling: De route door het dorp Beek wordt met ingang van 9 december verlaten. Er zal dus geen bus meer door het centrum van Beek rijden. We hebben samen met de Gemeente en Breng gekeken of er alternatieven noodzakelijk en mogelijk zijn. De aanpassingen van de buurtbus bleek in verband met aansluitingen elders op de route niet mogelijk te zijn.

In Beek is ook vervoerssysteem Avon beschikbaar. Bij de haltes langs de N325 wordt voorzien in fietsenstallingen en kluisjes, zodat fietsen er veilig kunnen worden gestald. Ook komen er wachthokjes met verlichting. Binnenkort zal er een inloopbijeenkomst worden gehouden waarin de tekeningen te zien zullen zijn.

De gemeente zal hiervoor de uitnodigingen verzorgen. Hopelijk laat u dan van zich horen en zien. We hebben geprobeerd het beste eruit te halen en moeten nu maar afwachten hoe het allemaal zal uitpakken voor de toekomst.

Henk Burgers

Lid actiegroep voor het behoud van de lijnen 57/58

13 / 36

14 / 36

15 / 36

16 / 36

17 / 36

18 / 36

19 / 36

20 / 36

21 / 36

22 / 36

23 / 36

24 / 36

25 / 36

26 / 36

27 / 36

28 / 36

29 / 36

Parterre: nieuwe reeks

Planetair uurwerk in Auxerre (F) (foto: eigen foto)

GROESBEEK - Op zondag 28 oktober van 16.00 tot 18.00 uur begint in de protestantse kerk, Kerkstraat in Groesbeek een nieuwe reeks bijeenkomsten met de titel 'Parterre, verdiepen op de begane grond'.

Op de begane grond ontmoet je elkaar met interesse en gelijkwaardig. Daar spelen de vragen en vreugdes van het samenleven zich af. We hebben voor deze begane grond een mooie ruimte gekregen in het oudste gebouw van Groesbeek. Thema is deze keer: Tijd… Over de ronde en de eindeloze tijd.

Hoe verhoud ik me tot de tijd. Ónze tijd? Mijn tijd zal het wel duren? In het nu leven? Morgen wordt het beter? Vroeger …!? Hoe brengen we tijd in beeld: een zandloper, een ronde wijzerplaat, een digitaal horloge, een recordtijd …?

Op 28 oktober, aan het einde van de zomertijd, zijn we weer terug bij de tijd. Iedereen is welkom en niemand wordt de maat genomen. Na een uur gezamenlijk ontmoeten is er tijd en ruimte voor een hapje en drankje.

Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima. Voor het dekken van de onkosten vragen we een bijdrage voor het drinken. Een vrije gift is ook welkom. (nikoraaphorst@t-mobilethuis.nl).

Wandelen met aandacht

GROESBEEK - Op donderdag 1 november is er een meditatieve herfstwandeling door de bossen van Groesbeek. De start is bij de Serre van de protestantse kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek.

De wandeling begint om 9.45 uur. Het thema in deze maand van herinneren is: ‘afscheid’. Of we nu lopen in een zacht herfstig zonnetje of in guur najaarsweer, we gaan op pad en in onze gedachten nemen we mee allen die veel voor ons betekend hebben en die we nu moeten missen. Er wordt een uur gewandeld in een rustig tempo. Al wandelend wordt er stilgestaan bij het leven en bij de dood. Maar ook bij elkaar, ook de ontmoeting krijgt zijn plaats evenals de herfstkleuren in het bos.

Het eerste half uur is de wandeling in stilte, het tweede half uur kunnen gedachtes met elkaar gedeeld worden. Rond 11.15 uur is de afsluiting in de kerk met het aansteken van een kaarsje. Het is voor alles en voor iedereen waar we ergens op onze levensweg afscheid van hebben moeten nemen. En dat allemaal in het besef dat er zonder herfst geen lente en zonder lente geen herfst komt. Daarna is er een kopje koffie/thee.

Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Hulpdiensten uit zowel Nederland als Duitsland massaal uitgerukt

(foto: Joop Verstraaten)

KRANENBURG – Zowel Nederlandse als Duitse hulpdiensten zijn maandagmiddag massaal uitgerukt naar een eenzijdig ongeval op de Grafwegenerstrasse in Kranenburg.

De melding kwam dat er op de Ketelstraat in Groesbeek een ongeval met letsel zou hebben plaatsgevonden. Brandweerwagens uit Groesbeek en Kranenburg en omstreken gingen er met spoed naar toe, alsmede twee ambulances uit Nederland en diverse brandweerwagens en ambulances uit Duitsland. Ook de politie uit beide landen was met meerdere patrouillewagens naar de plek des onheils gereden. Daar bleek dat een Nederlandse automobilist die uit de richting Ketelstraat kwam door onbekende oorzaak vermoedelijk de macht over het stuur is verloren en met zijn auto aan het slingeren is gegaan. Vervolgens is hij tegen een hek aan de linkerkant van de weg op de zijkant tot stilstand gekomen.

De bestuurder, een 81-jarige inwoner uit Mook werd ter plaatse gereanimeerd, maar is later in een ziekenhuis in Nijmegen overleden. Volgens de Duitse politie heeft de bestuurder tijdens het rijden een hartinfarct gehad,w aardoor hij met zijn auto tegen een hek belandde. Een andere inzittende is ongedeerd uit de zwaar beschadigde auto gehaald door brandweerlieden. De Grafwegenerstrasse is enige tijd afgesloten geweest voor onderzoek. De zwaar beschadigde auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Geertruida Huberta Johanna Zegers-v.d. Maat

VIERINGEN Goddelijk Hart – Horst

Vrijdag 2 nov. 19.00 uur Allerzielenviering m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Overled. Ouders, Wim Theunissen en Mia Wijers en dochter Anneke

Pastoor van der Leeden; Pastoor Baars, Antoon Rutten en Martha Rutten-Pijnappel; Bertus Meilink en Ella Meilink- v.d. Poll; Wim Peters en Riek Peters-Eikholt, nms kinderen en kleinkinderen; Hendrikus Eikholt en Marie Eikholt-Janssen, overige overleden familieleden Eikholt; Johannes Peters en Johanna Peters-Smits, overige overleden familieleden Peters; Henk Janssen; Jan Theunissen en Mathilda Teunissen-Rutten; Henny Arts-Sluis; Henk Arts uit Malden, Bernardus Kosman en Wilhelmina Spithoven-Kosman

Zaterdag 3 nov. 09.00 uur Hubertusviering m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Vrijdag 2 november 19.00 uur Allerzielenviering m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Elisabeth Janssen-Fleuren en Paul Janssen; Hans Hermsen en overleden familie Hermsen en overleden familie Mulder; Gerrit Rutten, Dien Rutten-Kersten en zoontje Jos

Zaterdag 3 nov. 19.00 uur Allerheiligen m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Theodorus van Duynhoven en overled. Familieleden van Duynhoven-Pauwels; Lambert Verstegen en mevr. van Liefland, Claudia Spanjers

Zondag 4 november 10.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Petrus Theodorus Langeveldt en Wilhelmina Antonetta Langeveldt-Derks en Jacques Bleize; Antonius Franciscus Schreven en Jacoba Mathea Schreven-Willems en dochters; Albert Rutten en Raden Soekinem de echtg, zonen Paul en Waldie, dochter José en schoonzoon Mike van Vugt; Overleden ouders Nillessen-Versteegen en Marietje

Dinsdag 6 nov. 14.00 uur Ziekendienst

Vrijdag 9 nov. 19.30 uur Meditatie

Zielboek

In de maand november zullen de vaste ochtendvieringen op de dinsdag en donderdag niet plaatsvinden, in plaats daarvan op dinsdagochtend om 09.00 uur en op donderdagavond om 19.00 uur gedachtenis van de overledenen, wier namen staan geschreven in het zielboek. U kunt de namen opgeven in de sacristie of op de pastorie.

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Zondag 4 november 31e zondag door het jaar. Viering van Allerzielen Eucharistieviering m.m.v. Kerkkoor Horst-Sion-Breedeweg

Misintenties: Pastor Gerard Thuring; Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Na de viering wordt er met de celebrant en het koor een bezoek gebracht aan het kerkhof en worden de graven gezegend.

\Woensdag 7 november 19.00 uur Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Najaarsconcert DES en Ooijse Toekomst

OOIJ - Op zondag 4 november zullen muziekvereniging DES uit Leuth en muziekvereniging Ooijse Toekomst samen een concert geven in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Het concert begint om 15.30 uur en de toegang is gratis. Muziekvereniging Ooijse Toekomst begint met de volgende muziekstukken:

Monterosi, van Jacob de Haan,

Johnny Cash Anthology, liedjes van Johnny Cash, arrangement door Steff Minnebo,

Cliff in Concert, de jaren ’60 herleven met bekende liedjes van Cliff Richard,

Chicago Revisited, een bigband stuk van jazz pianist Dalmino Pia.

En tenslotte: The Liberty Bell van Sousa, de bekende openingsmelodie van Monty Python’s Flying Circus

Vervolgens gaat muziekvereniging DES verder met:

Rainbow Warrior van Kees Vlak: bekende schip van Greanpeace. Dit muziekstuk beeldt uit hoe de Rainbow Warrior de walvisvaart probeert tegen te gaan.

Fanfare for a Friend van Bert Appermont. Typisch openingswerk met een heroïsche en typerende blazers- klank

Adagio van Baermann: Dit nummer vormt een rustpunt in het programma. Klassiek werk Bewerkt voor solo op sopraan- sax

Zoutelanden - de bekende hit van Blof van afgelopen zomer

Feeling good, gearrangeerd door Ummels. Een bewerking voor fanfare van de bekende versie van Michael Buble. Oftewel een swingende uitsmijter.

Tenslotte zullen Ooijse Toekomst en DES samen twee nummers ten gehore brengen:

Noah’s Ark van Bert Appermont. Het bekende bijbelverhaal wordt muzikaal uitgebeeld.

Oregon van Jacob de Haan: muzikale uitbeelding van een tocht door Oregon.

Open Huis stichting 2e hands zorghulpmiddelen

(eigen foto)

GROESBEEK-DE HORST - Zaterdag 3 november is er weer Open Huis bij de stichting 2de hands zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in het kerkdorp De Horst in Groesbeek.

Tussen 10.00 en 14.00 uur kan men daar zonder afspraak komen kijken naar rollators, douchekrukjes, toilet– en douchestoelen, toiletsteunen, scootmobiel, tilliften, bedkastjes, wandsteunen, luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wil komen kan men een telefonische afspraak maken via 06 42898537 of men kan de website raadplegen: www.2ehandszorghulpmiddelen.nl.
De opbrengst komt geheel ten goede aan 'fun' voor gehandicapte kinderen zoals aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek en attributen voor atletiek.

Unicef bridgedrive

BERG EN DAL - Voor de vijfde keer organiseert Unicef door heel Nederland Harten Troef voor kinderen. Op meer dan vijftig plekken, waaronder het rijk van Nijmegen, zullen bridgespelers meedoen aan het landelijke bridgetoernooi.

Dat is elk jaar rond 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind. In het Rijk van Nijmegen vindt het bridge-evenement dit jaar plaats op zondag 18 november in Fletcher Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal. Ontvangst is vanaf 9.30 uur en de afsluiting is rond 17.00 uur

Tientallen vrijwilligers zijn betrokken bij het organiseren van de lokale Unicef-bridgedrives. Lokale ondernemers stellen ieder jaar prijzen ter beschikking. Ook in het rijk van Nijmegen zijn weer mooie prijzen te winnen, zowel bij de wedstrijd als bij de loterij na afloop.

De Nederlandse Bridgebond ondersteunt het evenement. Onder alle deelnemende drives wordt een bridge-clinic verloot van Berry Westra, voormalig kampioen bridgen. Mocht deze prijs vallen bij de bridgedrive in Berg en Dal dan zal de clinic gaan naar de vereniging met de meeste inschrijvingen.

Doel van Harten Troef is het bijeenbrengen van geld voor kinderen, dit jaar specifiek bestemd voor hulp aan vluchtelingenkinderen. In 2017 leverden de landelijke bridgedrives ruim 50.000 euro op voor onderwijs aan kinderen. ‘We zijn erg blij met de enorme inzet en dit bijzondere bedrag, afkomstig uit heel Nederland én Aruba", aldus Nancy Hoogendorp van Unicef Nederland.

Aanmelden voor de bridgedrive in het Rijk van Nijmegen is simpel. Neem daarvoor contact op met unicefbridgenijmegen@gmail.com. Meer informatie staat op https://www.unicef.nl/bridgedrive.

Geert steelt show met truck van broer Henk

(foto: Peter Winterswijk)

GROESBEEK – De blauw-oranje Mercedes Benz truck van Geert Saedt heeft een bijzonder levensverhaal. De toen zes jaar oude truck Mercedes Benz een LPS 2024 6 x 2 werd 40 jaar geleden in Nijmegen gekocht en was van een transportbedrijf uit Huissen (Gelderland).

De truck werd gebruikt door de vader van Geert (Leo Saedt) en broer (Henk Saedt), die als kermisexploitanten het land doorgingen met de Mercedes om de botsauto's te vervoeren. Toen Henk op 19 januari 2007 overleed nam Geert de Mercedes over. Geert had de truck al drie jaar ongeroerd in de schuur staan, totdat hij de stoute schoenen aantrok – hoe moeilijk het ook was – de motor even te laten lopen. Het was ongelooflijk, laat Geert weten, hij startte meteen bij de eerste keer. "Dat zou zelfs mijn eigen personenauto niet hebben gedaan", lacht Geert. "Ik denk, dat daar boven er eentje (Henk) heeft staan te lachen. Vanaf toen besloot ik de Mercedes Benz Truck helemaal te gaan restaureren. Ik wist dat het een monnikenwerk zou gaan worden, maar ben er toch aan begonnen, inmiddeld ruim 5 jaar geleden."

De Mercedes Benz LPS 2024 uit 1972 is nu na 46 jaar een plaatje geworden. Geert neemt dan ook met zijn echtgenote regelmatig deel aan Historische Transport dagen zoals onlangs in Druten, waar zijn Mercedes Benz een buitenbeentje werd in plaats van de Volvo's en Scania's, die normaliter op dergelijke dagen te zien zijn. De Mercedes Benz trok veel bekijks en Geert reed met zijn echtgenote zo trots als een pauw weer huiswaarts.

GROESBEEK - Na ruim 50 jaar sluit Foto Verbeeten in Groesbeek op 27 oktober de winkelactiviteiten.

‘Hierbij wil ik alle klanten bedanken voor het mogen afleveren van hun foto-opdrachten gedurende de afgelopen 28 jaar dat ik Foto Verbeeten heb mogen runnen. Extra dank voor de vele vaste klanten die in de afgelopen jaren vertrouwen in mij hebben gesteld.

Ik blijf de komende jaren gewoon actief als fotograaf en ben op afspraak beschikbaar voor pasfoto’s, fotoprints fotografie-opdrachten en studio-opnamen via 06 51676548 of foto.verbeeten@planet.nl. Ik kijk terug op een mooie tijd, waarvoor ik al mijn klanten nogmaals dank", aldus Will Verbeeten.

Lazy Afternoon bij La Vie & Passie

(eigen foto)

GROESBEEK – Bij het befaamde restaurant La Vie & Passie aan de Dorpsstraat in Groesbeek is zondagmiddag 18 november een Lazy Afternoon met niemand minder dan William Smulders en Lieke.

Iedereen is op deze Lazy Afternoon die om 16.30 uur begint welkom. De entree is gratis.

Open dag tafeltennisvereniging

GROESBEEK - Op zondag 4 november houdt de Groesbeekse Tafel Tennis Club (GTTC) een open dag voor jong en oud.

Tijdens deze open dag kun je kennismaken met de tafeltennissport. Er zijn demonstraties door senioren, 50+ groep en de jeugd van de vereniging. Verder vinden er elk half uur tafeltennis clinics plaats, allerlei tafeltennisactiviteiten voor jong en oud. De open dag bij GTTC begint om 11.00 uur, duurt tot 15.00 uur en de entreé is gratis. 'Trek je stoute schoenen aan en maak kennis met de tafeltennissport en ontdek de gezelligste club van Groesbeek. Kom allen op zondag 4 november tussen 11.00 tot 15.00 uur naar tafeltennisvereniging GTTC, Atelierweg 1 in Groesbeek.

'Scheiden doe je samen' een ervaringsdeskundig familiebedrijf

BERG EN DAL - Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben!

Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij 'gehoord en gezien worden'. Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau 'up to date' gehouden. Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld en haar dochter Denise hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Alle financiële afspraken worden vervolgens door ons in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst vastgelegd en de afspraken over uw eventuele minderjarige kinderen in een zorgplan.

Wij weten vanuit onze eigen ervaringen ook dat een scheiding de nodige emoties met zich mee kan brengen. Tijdens de mediationgesprekken is er bij ons ook ruimte om deze emoties bespreekbaar te maken. Ook dit maakt immers onderdeel uit van een scheidingsproces.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 0481 700215

Kringloop Groesbeek speelt in op elk seizoen en bruist van activiteit

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Kringloop Groesbeek bruist van de activiteiten en speelt in op alle seizoenen en feestdagen, die er aan zitten te komen. Zo ook voor de kerstmis. Kringloop Groesbeek is er helemaal klaar voor.

Samen met de dertig vrijwilliger(ster)s heeft André Brouwer een gedeelte van De Kringloop omgetoverd tot een grote kerstshow met prachtige kerstbomen, kerststallen te kust en te keur, kersthuisjes (die tegenwoordig ook in zijn) en niet te vergeten de duizenden kerstballen van groot tot klein in alle kleuren. Ook kerstversiering ontbreekt evenmin in de Kringloop. "Alles is te koop tegen superlage prijzen", aldus André Brouwer. Overigens laat André weten dat hij van Sinterklaas bericht heeft ontvangen dat hij op zaterdag 1 december met enkele Pieten een bezoek zal brengen aan De Kringloop.

Op zondag 9 december houdt De Kringloop samen met Albert Heijn van Bellevue een middag voor de ouderen in 't Trefpunt van De Meent. Daar krijgen de ouderen een gezellige middag aangeboden met een hapje en een drankje en zullen er diverse Groesbeekse artiesten een optreden verzorgen. Voor deze middag dient men zich wel aan te melden bij André Brouwer 06 11199935.

Zondag 16 december wordt er een grote kerstmarkt gehouden in en rondom De Kringloop aan de Industrieweg 19 in Groesbeek, waar rond de 25 kramen opgesteld zullen staan waar kerst-gerelateerde artikelen te koop zijn. Ook voor de inwendige mens zal worden gezorgd. Momenteel hebben al twintig artiesten van Groesbeekse bodem een optreden toegezegd. Er zijn momenteel nog enkele kramen te huur.

Met kerstmis doet Kringloop Groesbeek een extra donatie aan de voedselbank Berg en Dal en Heumen, waar in totaal 99 gezinnen bij aangesloten zijn. Kringloop Groesbeek is de laatste zondag van de maand ook geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De openingstijden zijn verder: maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de openingsuren kunnen spullen ingebracht worden, grotere spullen gaarne op zaterdag inleveren.

De Kaaspunt introduceert 'Groesbeeks Roem'

Sebilla van De Kaaspunt met de eerste Groesbeeks Roem in de hand. (eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Het heeft even geduurd maar sinds zaterdag 20 oktober heeft Groesbeek naast het eigen wijn en bier nu ook eigen kaas: 'Groesbeeks Roem'.

Vol trots heeft Sebilla van de Camp, eigenaresse van De Kaaspunt in winkelcentrum Bellevue de eerste Groesbeekse Roemkazen in ontvangst genomen, die exclusief gemaakt zijn voor de Kaaspunt Sebilla. Volgens Sebilla heeft de Groesbeeks Roem een smeuïg karakter; dat komt doordat de koeien buiten hun voer extra lijnzaad krijgen. Het is een heerlijke kaas die ruim tien maanden gerijpt heeft met een kristalletje erin. De Groesbeeks Roem heeft een vegetarisch stremsel en een zoetje in de smaak. Sebilla is er van overtuigd dat iedereen deze bijzondere kaas lust en is deze kaas is daarnaast een aanrader voor bij de borrel of een goed glas wijn. Het etiket op de kaas is ook typisch Groesbeeks: naast de Historische kerk in de Kerkstraat is er 'het Balkon', Bellevue en de Groesbeekse heuvels en de Zevenheuvelenweg te zien.

N70-wandeltocht

NIJMEGEN/GROESBEEK - Nordic Walk Vereniging Groesbeek organiseert voor de dertiende keer de N70-wandeltocht. Leden en niet-leden zijn welkom. Je kunt meelopen met en zonder poles, de hele of de halve route.

De N70-route maakt elke wandelaar enthousiast. Deze unieke wandeling in het Rijk van Nijmegen voert je over acht 'bergen' met fraaie namen zoals de Boterberg en Sterrenberg. Ook wandel je onderweg door bossen en biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap. De totale route is circa zestien kilometer lang. Stevige schoenen met profielzool zijn onontbeerlijk en neem je doppen mee als je met poles loopt.

De wandeltocht start zaterdag 3 november om 10.00 uur vanaf restaurant Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359 Nijmegen. De kosten bedragen 3,50 euro voor leden en vijf euro voor niet-leden; gevraagd wordt gepast te betalen op de dag zelf. Inschrijven kan tot en met 1 november, per e-mail: sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 0610332892

Er is een gratis koffiestop bij hotel-café Sous Les Eglises in Beek en een pannenkoekenstop bij pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal, voor eigen rekening. Het is ook mogelijk alleen het eerste gedeelte van de tocht te lopen tot aan het pannenkoekenrestaurant. Meer info over de vereniging staat op www.nwvgroesbeek.nl.

Studiebegeleiding Nijmegen bestaat vijfentwintig jaar

NIJMEGEN - Studiebegeleiding Nijmegen bestaat 25 jaar. Met haar hoofdvestiging aan het Keizer Karelplein in Nijmegen, behoort dit instituut tot één van de allereerste studiebegeleidingsinstituten van het land. Door een groot team orthopedagogen, onderwijskundigen en vakdocenten wordt de kwaliteit en professionaliteit naar grote hoogten gebracht. Door steeds voorop te lopen wat betreft leerlingvolgsysteem, de nieuwste wetenschappelijke methoden en de training van executieve functies heeft Studiebegeleiding Nijmegen zich een goede reputatie verschaft.

Generaties leerlingen volgden elkaar op, zodat de eerste kinderen van de eerste leerlingen nu ook deelnemen. Slaag- en overgangspercentages van Studiebegeleiding Nijmegen liggen op het hoogste niveau. Wie ernaar vraagt, krijgt de bewijzen voor zijn neus geschoteld. Alles wordt precies bijgehouden.

Studiebegeleiding voor iedere leerling
Studiebegeleiding Nijmegen heeft haar maatschappelijke verantwoordelijkheid altijd genomen door plekken vrij te houden voor leerlingen van wie de ouders studiebegeleiding niet konden bekostigen. Geen onderscheid vanwege financiële draagkracht, was het devies. Mooi om te zien hoe een 'social enterprice' zoveel jaren kan floreren. Studiebegeleiding Nijmegen streeft niet naar commercieel succes en winst, maar des te meer naar een gepassioneerd team en gelukkige leerlingen.

Jubileumjaar
Om haar jubileum te vieren is er voor alle middelbare school leerlingen, die Studiebegeleiding Nijmegen nog niet kennen, in de maand november de mogelijkheid om een week lang kosteloos begeleid te worden door de professionals van Studiebegeleiding Nijmegen, op de locaties in Lent en Malden (Union). Een gratis week studiebegeleiding houdt in, dat de leerling een weekplanning ontvangt, dat alle leerwerk overhoord wordt en dat orthopedagogen een analyse maken van de persoonlijke studievaardigheden. Na afloop van deze week ontvangen de ouders een orthopedagogisch observatierapport met gratis tips en adviezen. Hiermee hoopt Studiebegeleiding Nijmegen in de eerste plaats leerlingen een succeservaring te laten opdoen op school. Aanmelden kan via: www.studiebegeleidingnijmegen.nl/25jaar.

Studiebegeleiding Nijmegen, Keizer Karelplein 11; telefoon 024 3448728.

Petanque Cup van Berg en Dal voor derde maal naar Leuth

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BEEK - Op zondag 21 oktober werd er in Beek gespeeld om de Petanque ' Cup van Berg en Dal '. Er waren 9 teams van 3 spelers naar de sporthal van de Petanque Vereniging Beek gekomen aan de Alde Weteringweg in Beek.

Het toernooi werd geopend door wethouder Annelies Visser, die haar bewondering uitsprak over de vriendschappelijke contacten tussen de verschillende jeu de boulesverenigingen binnen de gemeente, waarvan deze 'Cup' een uitvloeisel is.
Er werden vier ronden gespeeld, waarbij steeds de winnaars tegen de winnaars speelden (en natuurlijk verliezers tegen verliezers). Daardoor had de laatste speelronde het karakter van een finale. Deze wedstrijd werd gespeeld tussen twee Leuthse teams: het team van Thea ten Westeneind, Rieky Groothuizen en Jan Tissen en het team van Wil Gunsing, Ben Rustten en Henk Gunsing. Beide teams hadden alle drie de voorronden gewonnen. Van begin af aan pakten Wil, Ben en Henk de leiding en zij wonnen de Cup met overtuiging: 13-3. In de eindrangschikking eindigde het Beekse team van Marijke Janssen, Marianne van Thiel en Albert Janssen op de tweede plaats. Door uitstekend spel verdienden Henk Verriet, Elly Verriet en Ada Basten uit Ooij de vierde prijs. De Cup ging dus voor het derde achtereenvolgende jaar naar Leuth.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 4 november. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: da. A. van der Woude uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor de Stichting Harmonergy, die met kleine projecten bewoners in het zuiden van Mozambique ondersteunt. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Muzikale exposé door Jan van Ramshorst betreffende Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

GROESBEEK – Op zaterdagavond 3 november is er weer een muzikale exposé door de bekende Jan van Ramshorst. Hij was afgelopen december bij de muzikale uitleg van het Weihnachtsoratorium van Bach (en eerder bij de Mattheus Passion) en nu de muzikale uitleg van de Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, die ruim 50 jaar geleden uitkwam.

Het was een nieuw hoogtepunt in het werk van de toch al legendarische Britse popgroep The Beatles. Het album geldt voor velen nog steeds als het meest invloedrijke aller tijden. Meesterverteller Jan van Ramshorst vertelt erover in een muzikaal exposé. De muziek staat hierbij uiteraard centraal. Maar hij zal ook aandacht besteden aan alles wat bij het ontstaan een rol speelde: de grote artistieke vernieuwingen, oosterse invloeden, de tijdgeest van de roemruchte jaren zestig, de hippie-beweging, het gebruik van psychedelische middelen, enzovoort.

Lucy in the Sky with Diamonds, A Day in the Life… alle komen ze voorbij in een zeer levendige presentatie, geheel voorzien grootbeeldprojecties. En natuurlijk gaat ook de hoes van het album onder de loep met de vele mysterieuze beelden en de boodschappen die erop te vinden zijn. Kortom: een bontgekleurde avond over een groot moment in de popgeschiedenis.

De presentatie is op zaterdag 3 november om 19.30 uur in de Historische Kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18. De toegang is gratis (na afloop hopen we wel op een royale bijdrage om de kosten te kunnen dekken!), reserveren is wel nodig: www.muziekmonumenten.nl.

Eerste prikkelarme speeltuinmiddag Steense Gemeente Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Zaterdagmiddag werd voor de eerste maal een prikkelarme speeltuinmiddag gehouden in speeltuin De Steense Gemeente aan de Steenstraat in Millingen aan de Rijn.

Het idee was afkomstig van de WAM (Werkgroep Autisme Millingen) in samenwerking met de ouders, aldus René Verheijen, die zitting heeft in de werkgroep en is daarnaast lid van het sociaal team Millingen. Besloten werd dat alleen kinderen die prikkelgevoelig zijn deze middag in de speeltuin toe te laten. "Er is geen muziek en alles is rustig aangekleed en mocht er een speeltoestel gaan piepen waar de kinderen eventueel last van zouden kunnen hebben proberen wij zoveel mogelijk op te lossen met olie of iets dergelijks. Het is vandaag tevens een ontmoetingsplek voor ouders en verzorgers van prikkelgevoelige kinderen."

Wethouder Irma van der Scheur van de gemeente Berg en Dal heeft de prikkelarme speeltuinmiddag officieel geopend door het doorknippen van een lint bij de ingang. Zij juichte het bewonersinitiatief van harte toe. Kinderen die overgevoelig zijn voor prikkels moeten ook mee kunnen doen is Van der Scheur van mening. "Wij zijn als gemeente blij dat de mensen zelf aangeven wat ze kunnen, waar nodig kunnen wij ze eventueel helpen", hield Van der Scheur de aanwezigen voor. Er zijn volgens de werkgroep meer momenten waar autistische kinderen het moeilijk hebben en niet mee kunnen doen zoals carnaval en kermis. "Wij gaan in overleg met diverse instanties of zij iets kunnen betekenen voor deze mensen, want zij horen er ook bij", aldus René Verheijen en Roshenca van der Vegte, die beiden in de werkgroep zitting hebben.

Dwangsom voor organisatie Verlichte Halfvasten Optocht Groesbeek

GROESBEEK – De organisatie van de Verlichte Halfvasten Optocht heeft van de gemeente Berg en Dal een dwangsom betalen van duizend euro, omdat de vergunninghouder de geluidsvoorschriften uit de ontheffing op grond van artikel 4.6 Algemene Plaatselijke verordening heeft overtreden.

Voor de optocht heeft de vergunninghouder met de burgemeester een gesprek gehad, waarop hem is medegedeeld dat er zal worden gecontroleerd op het overtreden van geluid door de deelnemers van de optocht. Na de optocht bleken er volgens de controleurs er vijf wagens over de schreef te zijn gegaan, waarna de organisatie een dwangsom heeft gekregen van 1.250 euro, die binnen zes weken moest worden betaald.

Echter de gemeente constateerde dat de vergunninghouder niet binnen de zes weken deze dwangsom had betaald, waarop de gemeente het bedrag ging invorderen. Toen pas kwam de vergunninghouder Frans Derks namens de initiatiefgroep (VHO) in actie en diende een bezwaarschrift in. De commissie bezwaarschriften heeft zich over het bezwaar gebogen en geconstateerd dat er één geluidsovertreder twee maal genoemd is, zodat de commissie adviseerde het dwangsombedrag terug te brengen naar 1.000 euro, waarmee het college akkoord is gegaan.

Ook de organisatie van de Verlichte Halfvasten Optocht Millingen CV De Deurdouwers hebben succesvol bezwaar gemaakt naar aanleiding van de dwangsom van duizend euro inzake vier geluidsovertreders. De commissie heeft besloten dat er maar drie overtreders waren en geen vier en heeft daarom de dwangsom terug gebracht naar 750 euro. Ook hiermee is het college akkoord gegaan.

Mantelzorgavond in Berg en Dal

BERG EN DAL - Mantelzorg Berg en Dal heeft voor mantelzorgers en degenen die zorg ontvangen een feestelijke avond georganiseerd. Op 14 november is men van harte uitgenodigd in Dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal.

"Uit Kekerdom ontvangen we het Hartkoor voor de muzikale ondersteuning. Toneelvereniging 'Zeg maar Pang' uit Millingen kleurt de avond op ludieke wijze. Gast is ook Rob van Elst. Rob is een bekende buutreedner uit Groesbeek en komt een optreden verzorgen.

Het belooft een fantastische avond te worden waar we u graag ontmoeten met een mooi programma en onder het genot van een hapje en drankje. Opgeven graag tot 3 november op 085 0406066. Vragen over vervoer? Neem contact op en we regelen het. De zaal is open vanaf 19.30 en we sluiten af om 22.30 uur."

Dorpshuis Kerstendal ligt aan Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal.