GN Nijmegen-Noord

6 maart 2019

GN Nijmegen-Noord 6 maart 2019


Wilkde-plantencursus voor beginners

Cursisten. (foto: Will Bemelmans) Herman Hendriks

LENT - Maak kennis met de bloembiologie en familienamen van de bloemen op dijken, landgoederen en de oevers van Rijn en Waal.

Voor iedereen die geïnteresseerd in de natuur en net iets meer wil weten over de plantenwereld in de omgeving organiseert IVN RijnWaal een wilde planten-cursus voor beginners. Deze cursus wordt gegeven door Frans Mikx (bioloog) en Will Bemelmans (uiterwaardengids).

Heelblaads. (foto: Will Bemelmans) Will Bemelmans

"Tijdens de cursusavonden behandelen we de theorie en nemen we het plantmateriaal letterlijk onder de loep. De cursus wordt gegeven met vers plantenmateriaal, een syllabus en informatie via internet. De bijbehorende excursies in de omgeving benutten we om te oefenen met het herkennen van planten. Na de cursus bent u bekend met de indeling van planten en plantenfamilies en kunt u deze herkennen."

De wilde planten cursus bestaat uit: drie cursusavonden op de woensdagen 27 maart,17 april en 22 mei steeds van 19.30 tot 21.00 uur; vier veldexcursies op de zaterdagochtenden 30 maart, 20 april, 25 mei en 20 juli steeds van 10.00 tot 12.00 uur.

De locatie is: de Dorpsschuur, Oosterhoutsedijk 29 in Lent. De kosten zijn inclusief syllabus 40 en voor IVN RijnWaal-leden 20 euro. Aanmelden bij Will Bemelmans, w.bemelmans@hotmail.com of 06 14510610. Het aantal deelnemers is beperkt dus wees er snel bij.

Een dagje offline...

RESSEN - Op zaterdag 9 maart is er weer een retraitedag, waarin we deze keer worden uitgenodigd om met aandacht onze zintuigen te gebruiken. We ervaren hoe heilzaam dat is, juist in deze tijd waarin er zoveel prikkels op ons afkomen.


"Deze dag wordt gehouden in de kerk en de Kosterij in Ressen, Kerkenhofstraat 3. Inloop met koffie en thee vanaf 10:00 uur, om half elf start onze dagje offline. Rond vier uur sluiten we de dag af.
Omdat we ook naar buiten gaan is het raadzaam stevige schoenen en regenkleding mee te nemen. Een lunchpakket neem je ook zelf mee, wij zorgen voor vegetarische soep. De kosten van deze dag bedragen 15 euro per persoon. Maximum aantal deelnemers is vijftien, dus geef je snel op bij info@pleisterplaatsressen.nl."

Training 'omgaan met hersenletsel voor familieleden'

LINGEWAARD - Het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard en MEE Gelderse Poort starten dit voorjaar een training ‘omgaan met hersenletsel voor familieleden’. Hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeluk heeft een grote impact op zowel het leven van iemand die het treft als de omgeving. Voor de mensen die het meemaken en hun familieleden is het vaak zoeken naar een nieuw evenwicht.

De training van zes bijeenkomsten is speciaal voor de mantelzorgers, familieleden, partners en/of kinderen die ermee te maken krijgen. In deze training gaat men met elkaar in gesprek over onderwerpen als: veranderend gedrag, hoe ermee om te gaan, ongelijkwaardigheid, alles moeten regelen, verlies en rouw, tijd voor jezelf, toekomstperspectief en hoe nu verder.

Centraal staat het steunen van elkaar, het delen van ervaringen met anderen die in een soortgelijke situatie zitten en begrijpen waar je het over hebt. Belangrijk is te weten dat je niet de enige bent die met gevoelens en vragen worstelt. Op basis van wederzijdse betrokkenheid worden ervaringen, tips en informatie uitgewisseld.

Trainingsdata: Woensdag 3 april, 17 april, 15 mei, 29 mei, 19 juni en 26 juni. Tijd: 19.30- 21.30 uur. Locatie: Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9, Bemmel. Kosten: 10,00 euro (koffie en thee). Trainingsleiders: Wim Teunissen, cliëntondersteuner MEE en Monique Ritzen, mantelzorgconsulent SWL.

Mocht u belangstelling hebben voor deelname dan kunt u contact opnemen met Monique Ritzen, 06 22933258 of via E- mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Landelijke staking? Kom tafeltennissen!

Jeugdspelers TTV Essentia. (foto: Maarten Nijenhuis)

BEMMEL - Op vrijdag 15 maart is er een landelijke schoolstaking. TTV Essentia biedt jullie de kans om tijdens de staking de prachtige tafeltennissport te leren kennen.

TTV Essentia organiseert dan een tafeltennistoernooi voor iedereen die kennis wil maken met tafeltennis. Voor kinderen die nog geen ervaring hebben, maar ook voor kinderen die al wel ervaring hebben met tafeltennis. Het toernooi wordt gehouden in de Schaapskooi in Bemmel.

groep 3 t/m groep 5 | 10:00 - 12:00
groep 6 t/m groep 8 | 13:00 - 15:00
Middelbare school | 13:00 – 15:00

Heb je zin om mee te doen? Geef je snel op via www.essentiabemmel.nl, via info@essentiabemmel.nl of via 06 - 53328415.

Schrijver Jaap Robben te gast bij de Kinkelacademie

Jaap Robben. (foto: Charlie De Keersemaecker)

BEMMEL - Jaap Robben is een veelzijdig man! Hij is schrijver, dichter, theatermaker en van 2008 tot 2010 was hij ook nog eens stadsdichter van Nijmegen. Jaap Robben schrijft voor alle leeftijden hoewel zijn eerste roman voor volwassenen wat langer op zich liet wachten dan de kinderboeken die hij schreef. Deze poëzie- en prentenboeken voor kinderen werden in veel talen vertaald.


In 2014 verscheen 'Birk' zijn debuutroman voor volwassenen. Het boek werd lovend ontvangen, kreeg vele prijzen en beleefde herdruk op herdruk. Zijn tweede roman voor volwassenen 'Zomervacht' gaat over ‘n 13-jarige die meer volwassen gedrag vertoont dan de 'echte' volwassenen om hem heen. Ook dit boek kreeg lovende recensies en werd door DWDD gekozen tot 'boek van de maand'.
Robben schrijft naast romans en (kinder)poëzie ook veel teksten voor het theater en hij is presentator bij diverse festivals in Nederland en Vlaanderen.

"Op zijn site kun je zijn volle agenda zien! We zijn er daarom trots op dat Jaap Robben tijdens de Boekenweek op 25 maart onze gast is in cultureel centrum De Kinkel (Van Ambestraat1, Bemmel). Het thema van de Boekenweek 'de moeder de vrouw' heeft nogal wat commotie opgeroepen, maar waar het ontbreken van een moederfiguur toe kan leiden is te lezen in 'Zomervacht'.

Kaarten kosten 12,50 euro (inclusief kopje koffie of thee voor aanvang) en te verkrijgen via www.dekinkel.nl of bij boekhandel De Toren van Bemmel. Aanvang lezing 20.00 uur, na de pauze vragen, discussie, gesprek.

Potgrondactie huis aan huis

Potgrondactie Vloedschuur

HETEREN/RANDWIJK - “Ook al was het aan de vroege kant: de lente is al volop aan de gang! En zoals elk jaar kunnen de tuinen en plantenbakken wel weer wat extra mest en potgrond gebruiken. Daarvoor kunt u ook dit jaar weer rustig wachten totdat de vrijwilligers van de Vloedschuurgemeente bij u aanbellen.

Op zaterdag 9 maart gaan zij in Heteren en Randwijk langs alle huizen om zakken potgrond en koemestkorrels van Naturado te verkopen. Om 10.00u wordt in Heteren gestart. Daarna gaat de rit naar Randwijk waar rond 15.00 u hopelijk de laatste zakken zullen worden verkocht.” De producten worden u tegen een scherpe prijs aangeboden.

Naturado universele potgrond is een mengsel van tuinturf, turfstrooisel, kalk en meststoffen, en is niet alleen geschikt voor de tuin, maar ook een verwennerij voor kamer-, terras- en balkonplanten. De koemestkorrel van Naturado is ‘puur natuur’: er zijn geen chemische bestanddelen toegevoegd en daardoor is het product zeer geschikt voor de bemesting van groente en fruit. Ook in de siertuin kan het met succes worden toegepast, voor gazon, rozen, andere bloemen, coniferen en in borders.                        

“Bent u niet thuis die dag? Dan kunt u uw bestelling ook plaatsen via scriba.vloedschuur@gmail.com Vermeld dan wel even uw naam en adres en telefoonnummer. Dan wordt de bestelling na overleg bij u afgeleverd.” De opbrengst van deze potgrondactie komt opnieuw ten goede aan de instandhouding van De Vloedschuur in Heteren.

Minister Bruno Bruins prijst vrijwilligers hockeyclub Bemmel

Erna van der Wielen en Matthias Meijer worden door minister Bruins en gedeputeerde Markink in het zonnetje gezet. (foto: Niels Sparnaaij/Foto Mireat)

BEMMEL – VVD-minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport en Gedeputeerde Jan Markink hebben de trainers van hockeyclub MHC in Bemmel op 22 februari in het zonnetje gezet. Zij begeleiden het gehandicaptenhockeyteam dat vorig jaar goud en zilver won tijdens de Special Olympics.


Bruins en Markink spraken lovende woorden over de trainers Erna van der Wielen en Matthias Meijer. Deze twee begeleiden al ruim 10 jaar het g-hockeyteam en doen dat nog steeds met veel enthousiasme. Helga Witjes had het team vorig jaar als loco-burgemeester al in het zonnetje gezet. Nu waren de trainers aan de beurt.

Na een half uurtje praten ging de hele groep uiteindelijk het hockeyveld op om een balletje te slaan. Eerst was er de warming up, daarna baltechnieken, schot op goal en vervolgens een echte wedstrijd. Het was erg leuk om te zien hoe enthousiast de g-hockeyers met hun sport bezig zijn. Daarnaast hadden ze ook nog allerlei tips voor minister Bruins en gedeputeerde Markink die actief mee deden aan de wedstrijd.
Het was een erg geslaagde bijeenkomst waarbij we ontzettend trots zijn dat we zulke kampioenen en trainers in onze gemeente hebben.

OBC Bemmel & Zinzia Zorggroep organiseren: Muziek- en spellenochtend in De Lingehof!

LINGEWAARD - Leerlingen van het Over Betuwe College komen optreden in het Grand Café!

Tussen de optredens door gaan ze met bewoners spelletjes spelen, en hoe meer zielen hoe meer vreugd! Deze leerlingen zitten in de tweede en derde klas van de 'Leerling in Beeld'-klassen, en hebben flink gerepeteerd. U komt toch ook sjoelen en dammen en van de optredens genieten op 20 maart om 10.00 uur.

Succesvolle deelname De Ward aan de LAC

BEMMEL - Zeven zwemmers van De Ward hebben met succes deelgenomen aan de Lange Afstandscompetitie (LAC) in Doetinchem. Zij verbeterden vijf persoonlijke records, één clubrecord en behaalden zesmaal een eerste plaats.

Cas Prinse was bij de heren het meest succesvol. Hij verbeterde drie persoonlijke records (50m vlinderslag, 200m wisselslag en 800m vrije slag) en werd op zowel de 200m wisselslag als de 800m vrije slag eerste. Ook Mathieu Gepkens behaalde een eerste plaats op de 400m vrije slag. Hij verbeterde verder zijn persoonlijk record op de 200m vrije slag. Een eerste plaats was er verder voor Mick Schüssel op de 2000m vrije slag. Sander de Vries verbeterde zijn persoonlijk record op de 400m vrije slag en eindigde als achtste op de 800m vrije slag.

Bij de dames zwom Liz Veltman naar een eerste plaats op de 1500m vrije slag. Zij verbeterde hierbij tevens het clubrecord. Anniek Takken eindigde op deze afstand als derde. Tenslotte tikte Lynn Verhoeven als eerste aan op de 200m wisselslag. Zij verbeterde ook hierbij haar persoonlijk record op deze afstand.

Succesvolle deelname De Ward aan de LAC

BEMMEL - Zeven zwemmers van De Ward hebben met succes deelgenomen aan de Lange Afstandscompetitie (LAC) in Doetinchem. Zij verbeterden vijf persoonlijke records, één clubrecord en behaalden zesmaal een eerste plaats.

Cas Prinse was bij de heren het meest succesvol. Hij verbeterde drie persoonlijke records (50m vlinderslag, 200m wisselslag en 800m vrije slag) en werd op zowel de 200m wisselslag als de 800m vrije slag eerste. Ook Mathieu Gepkens behaalde een eerste plaats op de 400m vrije slag. Hij verbeterde verder zijn persoonlijk record op de 200m vrije slag. Een eerste plaats was er verder voor Mick Schüssel op de 2000m vrije slag. Sander de Vries verbeterde zijn persoonlijk record op de 400m vrije slag en eindigde als achtste op de 800m vrije slag.

Bij de dames zwom Liz Veltman naar een eerste plaats op de 1500m vrije slag. Zij verbeterde hierbij tevens het clubrecord. Anniek Takken eindigde op deze afstand als derde. Tenslotte tikte Lynn Verhoeven als eerste aan op de 200m wisselslag. Zij verbeterde ook hierbij haar persoonlijk record op deze afstand.

Film in Theater De KiK: Call me by your name

Romantiek in Call me by your name pr

ELST - Op donderdag 7 maart om 20:00 uur draait de film ‘Call me by your name’ in Theater De KiK. Kaartjes kosten 8,00 euro, inclusief drankje en zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl.

De gevoelige en gecultiveerde Elio is enig kind van de Amerikaanse-Italiaanse-Franse Perlman-familie. Hij kijkt uit naar weer een luie zomer in de villa van zijn ouders op het prachtige en rustige Italiaanse platteland. Dan arriveert Oliver, een academicus die zijn vader komt helpen met een onderzoek.

Er ontstaat een plotselinge en heftige romance tussen de adolescente jongen en de zomergast aan de Italiaanse Rivièra.

Jeugdfilm in Theater De KiK: Incredibles 2

Incredibles 2.

ELST - Kom film kijken tijdens de vakantie! Op vrijdag 8 maart om 14:00 uur draaien we de jeugdfilm ‘Incredibles2’ in Theater De KiK. Kaartjes zijn 5,00 euro en zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl.

Bob Parr (alias Mr. Incredible) heeft samen met zijn vrouw Helen (ook bekend als Elastigirl) en hun drie kinderen (Violet, Dash en Jack Jack) een enigszins ‘normaal’ leven. Althans, voor een familie superhelden. De gezinssituatie komt echter onder druk te staan wanneer Bob in zijn eentje voor de kleine Jack Jack moet zorgen, terwijl zijn vrouw de wereld probeert te redden.

Siebe Klomp krijgt taart van prinsenpaar

Siebe Klomp met de taart van Frans en Moniera. (foto: Thomas Hoekjan)

BEMMEL – Zaterdagmiddag 23 februari heeft prins Frans de Stenenschuuver samen met prinses Moniera (en twee prinsesjes) een speciale taart gemaakt.

Het is een traditie waar alle prinsenparen van Lingewaard aan meedoen. De taart is voor iemand die het verdient om eens extra in het zonnetje te worden gezet.

De keus van het prinsenpaar viel op Siebe Klomp. Siebe is voorzitter bij Rugby Club Betuwe in Bemmel en onder andere betrokken bij Bemmel on the Beach, een jaarlijks rugbytoernooi op het Kinkelplein. Hij was blij verrast met het bezoek van Frans en Moniera. Met een brede glimlach nam hij de heerlijke taart in ontvangst.

6 / 12

Collecteweek ReumaNederland start

NIJMEGEN - In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Ook dit jaar zetten tienduizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

Kunnen we ook op uw steun rekenen? Alle kleine beetjes helpen om samen een groot bedrag op te halen tijdens deze collecteweek! Of u nu zelf langs de deuren gaat of aan de deur geeft.

Tikkie aan de deur

Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er weer 500 pinbussen ingezet, met een pinautomaat geïntegreerd in de bus. Geven aan de collectant wordt zo steeds gemakkelijker.

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je: thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en kapotte gewrichten die moeilijk bewegen.

Met de opbrengst van de collecte helpt u mee aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Er is nog steeds wetenschappelijk onderzoek nodig om dit doel te bereiken. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft ReumaNederland ook voorlichting en komen ze op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg.

Ook collecteren?

Wilt u helpen collecteren? Bel dan voor meer informatie met ReumaNederland in Amsterdam op 020 5896471. U kunt ook een mail sturen aan: vrijwilligers@reumanederland.nl.

                

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 9 maart
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Lit. Werkgroep, R.K.G.K.I.
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonarduskoor

Zondag 10 maart
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Magna Voce
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 9.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Chaveriem

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Internationaal AV Festival

NIJMEGEN - Op zaterdag 9 maart maakt u in De Klif in Nijmegen-Oosterhout vanaf 10.30 - 16.30 uur vanuit de theaterstoel een reis om de wereld.

"Liefst 36 audiovisuele presentaties in vier blokken van 45 minuten zullen u een dag boeien. In de pauzes kunt u met elkaar en met de makers bij een drankje erover praten. Ontdek wat u allemaal nog meer kunt met de foto's die u maakt. U wordt zelf de regisseur." Meer informatie staat op www.av-voorjaarsfestival.nl.

Prijsuitreiking kleurwedstrijd lampionoptocht

Winnaars met aanhang en Oranje Comité. (foto: John Regensburg) John Regensburg

BEMMEL - Woensdag 20 februari werden zes winnaars uitgenodigd om naar De Kinkel te komen voor de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd van de lampionoptocht.

De lampionoptocht in Bemmel wordt elk jaar georganiseerd door het Oranje Comité Bemmel-Ressen en vindt plaats op 31 januari. De lampionoptocht gaat altijd samen met een kleurwedstrijd. Deze keer werd de kleurwedstrijd gewonnen door: Julia en Carlijn Lamers, Fleur en Niek Boeser en de broertjes Daniël en Julian Brookman.

Ieder kind mocht twee prijzen uitzoeken van de rijk gevulde prijzentafel en kreeg daarnaast ook een grote zak met snoep. Na de prijsuitreiking ging het hele gezelschap met begeleidende ouder op de foto.

8 / 12

van 7 tot en met 13 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. Op het gebied van relaties is de vissen een tegenstrijdig type. Aan de ene kant voelen ze zich vaak eenzaam. Maar gezelschap kan ze ook snel teveel zijn. Dat heeft alles te maken met hun hooggevoeligheid! Een vissen moet zich af en toe kunnen afzonderen om alle indrukken die ze opgedaan hebben goed te verwerken. Voor vrienden hebben ze letterlijk alles over.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag dreigt een discussie uit te lopen op ruzie. Laat dat niet gebeuren! Op zondag ben je hard toe aan wat ontspanning. Maak bijvoorbeeld een boswandeling of dompel je onder in een kruidig bad. Op maandag ben jij degene met het beste overzicht. Dat maakt je tot een goed adviseur.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Na een ontspannen donderdag laat het geluk jou op vrijdag een beetje in de steek. Geen goede dag dus voor een gokje! Aanstaande maandag moet je over een belangrijke zaak een beslissing nemen. Maar daar kom je niet goed uit omdat je gevoel de ene kant op wijst en je verstand naar de andere kant.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op donderdag heb jij een kort lontje. Iemand hoeft maar iets verkeerd te doen of jij zit er bovenop! Denk eerst na voordat je iets doet of zegt. Op maandag irriteer je je alweer over van alles en nog wat. Een beetje meer begrip voor de ander zou je niet misstaan. Dinsdag is een heel ontspannen dagje.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag is een goede dag om gezellig uit te gaan. Maar let wel op de centjes! Zaterdag wordt een drukke dag maar jij hebt een heel goed overzicht zodat niets je ontgaat. Zondag is een verrassende dag. Dat kan zowel positief als negatief uitpakken. Probeer je zo min mogelijk te verzetten tegen verandering.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag ben je de weg even kwijt. Je hebt geen idee welke kant je op moet. Geen paniek leeuw, want aanstaande zaterdag heb je de touwtjes weer strak in handen en organiseer je je eigen leven en dat van de ander met veel flair. Volgende week woensdag ben jij op een milde manier dictatortje.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag krijg je te maken met een mechanisch defect. Met jouw ervaring en inzicht zou je dit probleem moeten kunnen tackelen. Volgende week maandag heb jij weer eens volop kritiek op anderen. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit op weerstand stuit bij de mensen in je directe omgeving.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Na een gezellige donderdag heb je op vrijdag even genoeg van bepaalde mensen in jouw omgeving. Vooral van diegenen die alleen maar vragen en nemen. Daar kun je een punt van maken door stelling te nemen. Volgende week maandag zijn er allerlei misverstanden waardoor iedereen slecht communiceert.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
De komende periode wordt heel erg druk. En dat komt vooral doordat jij met best wel grootse plannen aan komt zetten. Maak gebruik van de rust in het weekend om op te laden voor de volgende (werk)week. Vanaf maandag ga jij aan de slag om al jouw plannen te realiseren. Iedereen werkt mee!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Tot en met het komende weekend vind jij verdieping het belangrijkste onderwerp in jouw leven. Dat heeft te maken met verdieping van je relatie(s) maar ook met verdieping van je kennis en inzicht in bepaalde gebieden. Na het weekend ben je vooral gericht op gerichte actie met hopelijk veel resultaat.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Het einde van deze week is nogal rustig. Maar op zaterdag heb jij je handen vol aan alle aandacht die jouw richting op komt. Je staat werkelijk in het middelpunt van de belangstelling. Dat is op zich positief maar jij kunt niet goed omgaan met een teveel aan belangstelling. Het maakt je wat bleu.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Tot en met zaterdag heb je de neiging om vooral aan alles vast te houden dat 'oud en bekend' is. Dat voelt voor jou wel zo veilig. Maar op zondag gaat de waterman-beuk erin. En dat betekent dat je vooral gericht bent op verandering en vernieuwing. Toch pas jij je op maandag weer 'netjes' aan.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aan het einde van deze week krijg jij het ene geweldige idee na het andere. Het besef dat je deze ideeën niet in je eentje kunt invullen geeft een lichte paniek. De mensen in jouw directe omgeving hebben het allemaal veel te druk om je te helpen. Zondag besluit je dan ook om het in je eentje te doen.

Hoorcollege in Bibliotheek Bemmel 'We gaan weer stemmen!'

BEMMEL - Dit voorjaar zijn er liefst vier verkiezingen: van de Provinciale Staten, het Algemeen Bestuur van de Waterschappen, het Europees Parlement en de Eerste Kamer. Maar wat houden deze verkiezingen nu precies in? En wie mogen hun stem uitbrengen? Frans Eijkelhof, oud-docent Bestuurskunde, legt het allemaal uit tijdens het hoorcollege ‘We gaan weer stemmen!’ op donderdag 14 maart van 19.30 tot 21.00 uur in Bibliotheek Bemmel.

We mogen weer stemmen! Maar waarover gaat het eigenlijk en moet ik er wel aan meedoen? Dit zullen veel mensen zich misschien afvragen in het voorjaar van 2019. In deze periode vinden er maar liefst vier verkiezingen plaats: van de Provinciale Staten (20 maart), het Algemeen Bestuur van de Waterschappen (ook op 20 maart), het Europees Parlement (23 mei) en de Eerste Kamer (27 mei).

Maar wie mogen nu precies hun stem uitbrengen? Wie kunnen zich verkiesbaar stellen en hoe gaat dat in zijn werk? Wat doen al die organen eigenlijk en hoe functioneren ze in de praktijk? Al deze – en aanverwante – onderwerpen komen in dit college van Frans Eijkelhof aan de orde. De presentatie bij dit college wordt na afloop per e-mail aan de toehoorders verstuurd.

Dit hoorcollege is onderdeel van de collegereeks genaamd de ‘Universiteit van Lingewaard’. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-lingewaard.html.

Fuchsia Extra Vaganza bij Epric

HUISSEN - Fuchsia Extra Vaganza is het terugkerend evenement van stichting Epric waarbij van meer dan 150 verschillende fuchsiasoorten/stekken aangeboden worden voor de prijs van 0,50 euro per stuk.

Stichting Epric is een niet commerciële werkervaringsplek waar men mensen begeleidt met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de kassen van stichting Epric leren deze mensen weer de dagelijkse dingen die wij zo gewoon vinden. Daarnaast een stukje rust en geborgenheid, met dit alles samen creëren wij een veilige werkplek. Met de opbrengst van de verkoop kunnen de werkplekken in stand worden gehouden.

Stichting Epric heeft altijd aparte planten: en bij de fuchsia's is dat niet anders! Er zijn soorten te koop met blauwe bloemen. Dit zijn nieuwe soorten die nog bijna niet bekend zijn. Ook zijn er een aantal winterharde soorten te koop. Deze kunnen gewoon in de tuin uitgeplant worden en zijn als mooie vaste tuinplant te kweken. Verder hebben we fuchsia's met hele grote bloemen. Tenslotte: ook nieuw is de fuchsia Maxima, vernoemd naar onze koningin.

Op vrijdag 8 maart en zaterdag 9 maart is ook de fuchsiavereniging aanwezig om informatie te geven over de verzorging van fuchsia's. Dit jaar zijn alle aangeboden fuchsia's al opgepot in potjes en zijn ze startklaar voor de mensen. Een mogelijkheid tot koffie drinken is er natuurlijk ook. "We zien u graag bij stichting Epric op 8 en 9 maart tussen 9-17 uur", aldus meldt stichting Epric, Nieuwediep 9a in Huissen (026 3250959; www.epric.org; www.fuchsia-extra-vaganza.com).

Nationale schaakconcert in het teken van De IJsvogels!

Eerste Schaakconcert ANBI Stichting Talento Metissimo 2016. (foto: Maja Kazarian-Lomsatze)

RESSEN - Op de eerste lentezondag zondag 24 maart vindt vanaf 13.00 uur voor de vierde keer onder de vlag van Talento Metissimo het Nationale Schaakconcert in Ressen plaats. Het geheel staat dit jaar in het teken van Natuurbehoud Ontzandingsplas Plakse Wei en haar ijsvogels.

Ook dit jaar is er op het SchaakConcert weer een carrousel aan activiteiten. Na een gezamenlijke muzikale start in het rustieke kerkje volgt de MIR 2019; de Muziek Interval Race met de nieuwste muziekintervalklokjes. Daarna wordt een vrij keuzemenu voorgezet met: De schaaktriade met teamschaak, doorgeefschaak en Metissimo's Simultaan, gezellige authentieke knutsel heraldiek en/of de vaste speurtocht door rustiek Ressen met de Ouessante schaapjes. Tussendoor genieten we van muziek in het kerkje van jonge talenten.

Er zijn diverse prijzen te behalen door deelname aan de Muziek Interval Race en de Schaaktriade. Allen zijn welkom op het 4e Nationale SchaakConcert zondag 24 maart in Ressen. "Vindt u het leuk om een keer mee te jureren? Schroom niet en bel gerust naar onze contactouders: 06 25506566 of 06 28722478. Entree inclusief één consumptie en programmaboekje bedraagt vijf euro. Graag tijdig opgeven."

ANBI Stichting Talento Metissimo zet zich in voor de (landelijke) behoefte aan educatieve talentontwikkeling. Meer info staat op www.TalentoMetissimo.nl.

Kent u Healthy4feet al?

GENDT - In ons assortiment bieden wij 100% Merino Antidruk Wol. Voor wandelaars, skiërs en overige (duur)sportbeoefenaars. Voor trainingen of wedstrijden. Voor mensen met dagelijkse voetklachten door te hoge druk in de schoenen of door standsafwijkingen aan de voeten. Bijvoorbeeld bij reumatische aandoeningen, koude, branderige en vermoeide voeten of te weinig vetpolster onder de voeten.

De wol kan preventief goed gebruikt worden bij wintertenen, blauwe plekken, pijnlijke hielen en nagels, bij beginnende likdoorns en blaren. De Merino Antidruk Wol zorgt voor verlichting en voorkomt blaarvorming. Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en is eveneens bij kneuzingen te gebruiken. De Merino Antidruk Wol is gemakkelijk toepasbaar.

.
Wol van het merino-schaap blinkt uit in zijn bijzondere kwaliteit. Onze wol is 100% pure merinowol, afkomstig van Europese Merino-schapen en is gekamd waardoor alleen de lange vezels behouden worden. De wol is ecologisch gewassen waarbij er geen chemische stoffen gebruikt worden. Hierdoor behoudt de wol zijn natuurlijke wolvet (lanoline). De wol heeft een zelfreinigend vermogen en werkt vochtregulerend, is antibacterieel en schimmelwerend. Merinowol is zeer zacht van structuur en daarom geschikt voor tal van toepassingen. Hierdoor draagt het zeer aangenaam en past het zich bij (voet)bewegingen aan.

Naast de Merino Antidruk Wol heeft Healthy4feet ook unieke merino-wollen sokken in combinatie met bamboe en mohair. Healthy4feet is een onderdeel van Lifestyle en Wol. Voor info en verkoopadressen: Lifestyle en Wol, Henri Dunantstraat 16, 6691 CC Gendt. Tel. 06 20238965; Reguliere openingstijden: vrijdag en zaterdag 09.00-17.00 uur. Of te bestellen via www.healthy4feet.com.

10 / 12

Lieve Esmee,
Van harte gefeliciteerd met je 8ste verjaardag.
Heel liefs van: Papa en Mama
Anna en Ryan.

Na A en B heeft Jayden nu ook Diploma C.
Gefeliciteerd Kanjer.
Opa Henny, Oma Diny en Woezel.

Hiep hiep hoera! Aukje 1 jaar!

Op 7 maart is dit prachtige meisje jarig.

Gefeliciteerd en kusjes van opa en oma.

10 maart 2019
Hoera, onze lieve (o)pa Ben Cornelissen alweer 76 jaar!
Liefs en knuffels, Lisa, Esmée, Cas, Marianne, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Kleine meiden worden groot.
3 en 5 jaar alweer!

Dikke kus voor Renée en Marijn
van papa!

Ja, het is echt waar....
Deze knappe man wordt
8 maart 80 jaar.
Van harte gefeliciteerd.
Tot zondag!

Lieve Betsie,
Gefeliciteerd met je 80e verjaardag!
Xxx kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Van harte gefeliciteerd
Harrie en Greet Maassen
al 12,5 jaar een bruisend paar!

Dikke kus je zus.

7 maart is dit geweldige paar
50 jaar bij elkaar.
van harte gefeliciteerd.

8 maart wordt Mariëlle 50 jaar
Zo levendig en vitaal,
hoe krijgt ze het voor elkaar

Van Ons

Nog 11 nachten....

Teejaater pan speelt 'Geruchten'

BEMMEL - Ook zo’n zin in een party? Het feestje ter ere van het 10-jarig huwelijk van Charley en Myra Brock kan ieder moment losbarsten. Of toch niet?

Als de eerste gasten, Ken en Chris Gorman arriveren, klinkt een geweerschot. Ze vinden Charley gewond op bed, maar Myra is in geen velden of wegen te bekennen. De Gormans hebben geen idee wat er precies gebeurd is. Toch proberen zij, als de volgende gasten binnenkomen, met smoezen de afwezigheid van de gastheer en gastvrouw te verklaren. Charley is namelijk vice-burgemeester van New York, dus hij kan geen schandaal gebruiken.

Terwijl de andere gasten binnendruppelen, wordt de brij aan leugens, roddels en geruchten alsmaar groter. Iedereen wordt erin gezogen. Maar hoe kan je hier vol overtuiging aan vasthouden, als je zelf niet precies weet wat er nou eigenlijk is gebeurd?

Teejaater PAN uit Bemmel speelt deze hilarische komedie met een verrassend slot, geschreven door de vermaarde toneelschrijver Neil Simon.
Het regie-stokje is dit jaar overgenomen door Joop Geurtjens, die vorig jaar bij PAN te zien was als speler. Ton Schurink is echter niet uit beeld. Hij neemt dit jaar één van de 10 rollen voor zijn rekening.

‘Geruchten’ is 5 keer te zien in cultureel centrum De Kinkel: vrijdag 5, zaterdag 6, vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 april. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaartjes kosten 12 euro en zijn vanaf 1 maart te koop via www.teejaaterpan.nl en bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Sjaak Bral strijdt tegen de nieuwe preutsheid in 'Sex met Sjaak'

BEMMEL - Zaterdag 9 maart trakteert de Haagse cabaretier Sjaak Bral u op een opwindend avondje theater. In deze voorstelling houdt Sjaak een pleidooi voor seks. “Seks is misschien niet alles, maar zonder seks is alles niks. Seks is het lekkerste dat er is. Als ze ooit iets uitvinden dat lekkerder is.....blijf ik het er gewoon bij doen”, aldus Bral.

Helaas worden de verworven seksuele vrijheden uit de jaren zestig en zeventig klakkeloos ingeleverd. Aan de ene kant moet alles kunnen. (Dit zorgt voor vreemde capriolen in de slaapkamer.) Aan de andere kant wordt bloot verward met seks en dit leidt tot de Nieuwe Preutsheid. Naturisme sterft uit. Topless zonnen? Taboe. Op school klagen ouders over de seksueel getinte boeken van Giphart. Wolkers is al helemaal onbespreekbaar.

Daarom besloot Bral op onderzoek uit te gaan. “De afgelopen vijf jaar dompelde ik mij onder in zowat alle vormen van seks. Van de gogobars in Thailand tot de darkrooms van Den Haag. Swingerparties, SM-feesten, Tinder en Grindr: ik heb het allemaal ervaren (met instemming van mijn partner). Het resultaat is een cabaretvoorstelling die voelt als één groot hoogtepunt.

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 16,00 per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Schiet jullie team mee?

BEMMEL - Bij schietsportvereniging Op de Korrel wordt een nieuwe wedstrijd georganiseerd, ter promotie van de schietsport, de vereniging en de stimulatie van teamverband. Een open inschrijving van vierpersoons gemengde teams voor 'leken', met een voorronde wedstrijd en een finale avond.

Was deze wedstrijd eerder bedoeld voor de sponsoren en inschrijving van bedrijven teams, dit jaar kunnen er ook andere teams ingeschreven worden, zoals stratenteams, buurtverenigingen, andere sportverenigingen of vriendengroepen. Echt een open inschrijving dus en omdat het om promotie gaat is deelname kosteloos.

Eén van de voorronden avonden zal worden bezocht, te weten 5, 12, 16, 19 of 26 april, waar het hele team onder begeleiding met luchtgeweer en kruisboog aan het werk gaat. De hoogst genoteerde schutter van het team komt ter verdediging of in de aanval, terug op de finaleavond van 11 mei. Hier worden de prijzen verdeeld, zowel individueel maar als belangrijkste natuurlijk voor het team. Ereprijs voor het team met de meeste voltreffers is een barbecue pakket, om de voorzomer lekker en als hechte ploeg, gezellig mee in te kunnen gaan.

Interesse? Kijk op www.svopdekorrel.nl, Evenementen, OdK Open, en schrijf je voor 17 maart gratis in.