De Liemers Helemaal Goed Courant

21 november 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 21 november 2015


Bijzondere Spijkse kersttocht op zondag 20 december

SPIJK - Zet vooral zondag 20 december in de agenda en ga met ons mee op kersttocht in Spijk. Bij aanvang om 16.00 uur genieten we eerst van midwinterhorenblazers, koffie, limonade en lekkers. Het Ritmisch Koor treedt ook op. Dan gaat het door de straten van Spijk, waar bijzondere verrassingen staan te wachten.

In december zijn de avonden koud, maar er is vuur om je aan te warmen op weg naar de stal. Aan het eind van de tocht lopen we terug naar het dorpshuis voor een hapje en drankje. Tot slot is er een kerstviering in de kerk Het koor van Spijk zorgt voor de muzikale noot. Rond 20.00 uur gaan we weer naar huis.

Tijdens de tocht opent de kerk haar deuren voor een bijzondere expositie: creatieve werken van bewoners van Elver (voormalig Huize Fatima in Wehl) worden tentoongesteld. Zeer de moeite waard!

"Vind je het leuk om ons te helpen bij het organiseren van deze middag, meld je dan aan bij de medewerkers van het Centraal Pastoraal Secretariaat. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09.30 tot 15.00 uur en op vrijdag van 09.30 tot 12.30 uur via telefoonnummer 0316 523468 en via e-mailadres secretariaat@rkliemers.nl. Neem familie en vrienden mee, want hoe meer deelnemers, hoe meer plezier. En let op de lokale en regionale (week)bladen, want we houden je op de hoogte."

Boodschappenbus in Lobith en Tolkamer

LOBITH/TOLKAMER - Sinds vrijdag 20 november rijdt er in Lobith en Tolkamer een boodschappenbus. Dit initiatief is tot stand gekomen door Bewonersplatform Lobith Tolkamer en Welzijn Rijnwaarden.

Mensen met die vanwege ouderdom, gezondheidsproblemen of handicap lastig zelfstandig boodschappen kunnen doen, wordt het op deze wijze makkelijker gemaakt om bij de lokale winkels zelf hun inkopen te doen.

De bus, die wordt bestuurd door vrijwilligers, rijdt éénmaal per week, op vrijdagen vanaf 10:30 uur, door Lobith en Tolkamer. Op verzoek worden mensen thuis opgehaald en naar een winkel in Lobith of Tolkamer naar keuze gebracht of bijvoorbeeld naar de apotheek. Uiteraard zorgt de chauffeur ervoor dat ook de rollator mee kan. De rit kost een euro en opgeven hiervoor kan op woensdagen tussen 09:00 en 11:00 uur via telefoonnummer 0316 542890 of via email info@welzijnrijnwaarden.nl.

Pronkzitting De Schuumneuzen met Babberichse artiesten

BABBERICH - Op zaterdag 28 november wordt in Kulturhus De Borg in Babberich de jaarlijkse pronkzitting gehouden. Het wordt een avond met dans, zang, muziek en grandioze buuts. Naast het presenteren van de nieuwe Prins (of Prinses) is het uitreiken van de Orde van verdienste en het Bokkenbrons natuurlijk ook een bijzonder hoogtepunt.

Schuumneuzenvoorzitter Martijn Bouwman heeft er alweer zin in. “Na enkele afmeldingen vorig jaar hebben we dit jaar het programma zoals we dat graag zien,” laat Bouwman weten.
“Huisorkest De Lüdeckers zorgt weer voor de muzikale omlijsting ook De Schuumzangers zijn weer present. De jeugddansgarde van De Schuumneuzen heeft enkele mooie dansen ingestudeerd. Buurvrouw en Buurvrouw gaan de Babberichse dorpspolitiek weer even flink op de korrel nemen. En Den van Mini komt zeker, maar of Den van Dinie ook komt? Lachen wordt het zeker met Gradje Boemel die deze keer op de fiets komt en met Sinterklaas 2.0. Op deze Pronkzitting zal hij ongecensureerd vertellen.”

"Zorg dus dat u erbij bent op zaterdag 28 november in Kulturhus de Borg. De avond start exact om 20:11 uur en de zaal gaat open om 19:30 uur. Om een plaats in de zaal te reserveren, kunt u vrijdag 27 november om 19.00 uur naar kulturhus De Borg komen. Wees er dan in ieder geval snel bij, want vol is vol."
De entree bedraagt 8,50 euro. 65-plussers betalen vijf euro en voor leden van De Schuumneuzen is de entree gratis. Meer informatie over deze pronkzitting en andere informatie over de Schuumneuzen staat op www.schuumneuzen.nl. De Schuumneuzen via Twitter volgen, kan via @schuumneuzen.

Jarige Gaba-ijsbaan trakteert kerstpakketten

DUIVEN - De ijsbaan in Duiven bestaat dit jaar tien jaar. Om dit te vieren gaat de organisatie dit jaar duizend kerstpakketten uitdelen aan mensen die een cadeau zeer goed kunnen gebruiken.

De ijsbaan in Duiven is jarig. Op 4 december om 19:00 uur opent zij voor al weer de tiende keer haar deuren. Bij de oprichting van de Stichting Winterevenementen Duiven, die verantwoordelijk is voor de organisatie van dit grootste evenement in de Liemers, is besloten dat eventuele opbrengsten van het schaatsfeest volledig ten gunste komen van charitatieve doelen. Het vaste goede doel zijn de minimagezinnen die woonachtig zijn in Duiven, Westervoort en Zevenaar die jaarlijks door de gemeentelijke sociale diensten worden uitgenodigd om een prachtig kerstpakket te komen ophalen.

Het leek de organisatie een mooi idee om de inwoners van Duiven, Westervoort en Zevenaar die normaal niet in aanmerking komen voor een kerstpakket dit jaar wel te verrassen met een mooi pakket. Jan Beekman en Rene Uffing die verantwoordelijk zijn voor de uitgifte van de pakketten: “Het criterium dat wij normaal hanteren voor de gezinnen die wij de gemeentes vragen om uit te nodigen zijn dat het gezinnen zijn met een uitkering en inwonende kinderen tot achttien jaar. Wij begrijpen dat we daarmee mensen te kort doen die het ook moeilijk hebben en een kerstpakket in de 'dure decembermaand' ook goed zouden kunnen gebruiken. We moeten echter ergens een grens trekken en omdat de ijsbaan voornamelijk een kinderfeest is schrijven wij de minimagezinnen aan met kinderen. In de pakketten zitten dan ook altijd voldoende vrijkaartjes en consumptiebonnen voor een leuke kerstvakantie op de ijsbaan, zonder dat het wat kost.”

“De afgelopen jaren gaven wij gemiddeld 360 gezinnen een kerstpakket. Dit jaar wordt dat aantal dus eenmalig verhoogd naar duizend stuks. Wij zijn momenteel in overleg met gemeentes en maatschappelijke organisaties om te onderzoeken hoe wij aan de juiste adressen kunnen komen. Ook ouderen, alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen die het financieel wat krapper hebben, kunnen daardoor dit jaar mogelijk een kerstpakket tegemoet zien. Zij ontvangen vanzelf een brief met de datum en plaats waar zij het kerstpakket in ontvangst kunnen nemen”, aldus Jan Beekman en Rene Uffing

De ijsbaan in Duiven trekt jaarlijks circa 100.000 bezoekers en staat er van 4 december tot en met 3 januari. De website van de ijsbaan is www.ijsbaanduiven.nl.

Opvliegers en Jeans Kidz

ZEVENAAR - Opvliegers: "De overgang is niet de ondergang" (try-out). Opvliegers is een sexy, swingende en herkenbare komedie voor alle vrouwen die de overgang al achter de rug hebben, er tegenaan hikken of er juist midden in zitten.

Opvliegers, nachtelijk zweten, vergeetachtigheid, mood-swings: Ze komen allemaal voorbij in de vorm van herkenbare verhalen, bizarre sketches en swingende songs. Een avond over, voor en door 4 prachtige vrouwen die zelf alles van het fenomeen afweten. En zeg nou zelf: gedeelde smart is toch halve smart?
Een ding staat vast: De overgang is zeker niet de ondergang! Sexy. Swingend. Hilarisch. Ontroerend. En soms ook gewoon vreselijk warm…Opvliegers. Zaterdag 28 november om 20.15 uur

The Beginning

Ooit waren bekende sterren als Tony Neef, Antje Monteiro, Pearl Josephzoon, John Vooijs en vele vele anderen onbekende, maar zeer talentvolle tieners toen ze begonnen bij Jeans. Met JeansTeenZ gaat Jeans weer helemaal terug naar haar roots en geven we tegelijkertijd gehoor aan de vraag van ons hedendaagse publiek: Een Jeans-show voor en door TeenZ!

Na regionale audities in december 2014 zijn vanaf januari 2015 per regio 8 jonge performers klaargestoomd voor het eerste theaterseizoen 2015/2016 door ervaren zang & dans professionals uit het vak. Dit alles onder bezielende leiding van de bekende (oud-Jeansster) SophiaWezer die de Regie & Choreografie voor haar rekening neemt.

Zondag 29 november om14.30 uur in Het Musiater; www.hetmusiater.nl.

Woonvisie Westervoort 2015-2020 vastgesteld

WESTERVOORT - De gemeenteraad van Westervoort heeft de Woonvisie Westervoort 2015-2020 vastgesteld. Met de nieuwe woonvisie wordt ingespeeld op de woonvraagstukken in Westervoort. De gemeente geeft 'richting aan wonen' en biedt duidelijke kaders voor bestaande en nieuwe woningbouwplannen. Daarnaast vormt de beleidsvisie de basis voor de op te stellen prestatieafspraken met Vivare.

Bijzondere aandacht is er voor: jongeren, ouderen en zorg. Uit onderzoek blijkt dat (minimaal) 36% van de Westervoortse jongeren ouder dan 20 jaar in Westervoort wil blijven wonen. De gemeente gaat de komende jaren aan de slag om de kansen van jongeren op de Westervoortse woningmarkt te vergroten.

Ouderen en zorg

Voor ouderen en zorgbehoevenden is op dit moment voldoende aanbod. Uit de analyse van de woningmarkt blijkt dat er nog een opgave ligt in de toekomst. Woningen moeten aangepast worden en zorgaanbod moet ook op lange termijn aansluiten op de vraag.

Bestaande voorraad en nieuwbouw

Voor de bestaande woningvoorraad wordt de komende jaren gewerkt aan een toekomstvisie. Hoe aantrekkelijk zijn de wijken om in te wonen en hoe zorgen we ervoor dat het woongenot op peil blijft? In de toekomstvisie komen de antwoorden op deze en andere vragen aan bod.

Westervoort heeft voldoende woningbouwplannen om in de nieuwbouwbehoefte te voorzien. Nieuwe prognosecijfers geven een behoefte aan van ca.250 woningen voor de komende 10 jaar.

Basis voor prestatieafspraken

De woonvisie vormt de basis voor de zogeheten prestatieafspraken met woningcorporatie Vivare. De gemeente wil in overleg met Vivare over:

de omvang van de huurwoningvoorraad;

de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen;

de kansen van jongeren;

energiebesparing.

Jaarlijks woningmarktrapport

Er komt een jaarlijks woningmarktrapport Westervoort. Hierin worden de feiten en cijfers van het voorgaande jaar gepresenteerd en wordt vooruitgekeken naar het komende jaar.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR. De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Bibliotheek de Liemers zoekt enkele gastheren/gastvrouwen die ervoor zorgen dat klanten zich welkom voelen en die ze wegwijs maken in het gebruik van de apparatuur, de website en de inrichting van de bibliotheek.

- Caleidoz Sport- en speluitleen zoekt enkele medewerkers voor het uitlenen van spellen en sportbenodigdheden, alsook om de bijbehorende administratie te verrichten.

- Kringloopcentrum de Liemers zoekt een handige klusser voor het onderhouden van het gebouw en terrein en het uitvoeren van kleine reparaties.

- Dagcentrum de Lockhorst in Didam (voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking) zoekt een vrijwilliger die samen met een cliënt computerspelletjes wil spelen.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Spirituele wandeltocht

WESTERVOORT - Op 28 november is er weer een spirituele wandeltocht, georganiseerd door de protestantse gemeente van Westervoort.

De afstand is ongeveer acht kilometer en u kunt zo aanhaken, ook als u vorige keer niet mee geweest bent. We gaan nu naar de Elterberg. Het thema van deze keer is 'Bergen'. Al zijn de bergen in Nederland niet zo hoog, elders zijn ze dikwijls imposant en dan kunnen wij ons nietig voelen. Wat stellen wij als mens voor? Startplaats is Het Paalmanhuis Dorpstraat 63, Westervoort. Starttijd: 10.00 uur. Als u mee wilt wandelen geeft u zich dan uiterlijk 25 november op bij Arjen Hiemstra: 026 3114104 of via e-mail: arjenhiemstra@prot-gem-westervoort.nl.

Diensten Ontmoetingskerk

ZEVENAAR - Op zondag 22 november gaat in de viering in de Ontmoetingskerk om 10.00 uur voor dominee Alle Jonkman.

Het is dan de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Op deze zondag worden de overledenen van het afgelopen jaar herdacht. Na afloop kan men bij koffie of thee na praten over deze gedachtenisviering.

Op 29 november eerste adventszondag gaat om 10.00 voor mevrouw dominee M. Benard uit Lemelerveld.

Kleintje Carnaval bij De Griethtreejers

ZEVENAAR - Op zaterdag 28 november houden KV De Griethtreejers het jaarlijkse Prinsenbal. Na het succes van vorig jaar wordt dit weer een knalavond, oftewel Kleintje Carnaval bij KV De Griethtreejers!

Prinsenbal Kleintje Carnaval gaat voor een opzet waarbij er veel meer ruimte ontstaat voor feestvieren. Geen lange zittafels, maar hangtafels, wat er voor zorgt dat er feest kan worden gevierd. Natuurlijk wordt er die avond afscheid genomen van Prins Peter de 1e en zijn Adjudant Erik, en natuurlijk zal die avond ook de nieuwe Prins van KV De Griethtreejers bekend worden gemaakt. En ook de uitreiking van de Verenigingsonderscheiding gaat gewoon door, want iedereen is heel benieuwd wie Ans Bosch zal gaan opvolgen. Maar het feest vieren staat deze avond voorop!

Voor het feest gedeelte is dj Robert Pouwels gestrikt, aan wie het wel is toevertrouwd om een feestje te bouwen. Een feestavond, die nog gezelliger wordt als vorig jaar! Al met al hebben KV De Griethtreejers ontzettend veel zin in deze avond, en hopen daarbij natuurlijk dat iedereen dit feest wil komen mee maken.

Kaarten kosten 7.50 euro per stuk, en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij De Griethtse Poort en TabAktief. Ook aan de deur kosten ze 7.50 euro maar de kans op 'Helaas uitverkocht' is dan wel groot.

Op 5 december wordt weer brood gebakken

OOY - Elke eerste zaterdag van de maand wordt het bakhuisje aan de Slenterweg opengesteld voor het publiek en wordt er door het bakteam Jan Godschalk en Ton de Lorijn op ambachtelijke wijze brood gebakken. Lidy Corveleijn zal zich als hulpbakker inzetten.

Het ontsteken van de oven vindt ditmaal plaats op zaterdag 5 december rond 08.30 uur. In de loop van de ochtend is het stoken met hout om de gewenste temperatuur te bereiken door de bezoekers te volgen. Er zal vanwege de grote belangstelling tweemaal een ronde Ooyse Bollen worden gebakken.

De snelheid van het proces is niet volledig te sturen, maar verwacht wordt dat de bollen brood tegen 11.00 uur en later tegen 13.00 uur uit de oven gehaald kunnen worden. Bezoekers kunnen dan een brood, de zogenoemde 'Ooyse Bol', kopen voor een bedrag van 2,50 euro.

Nadat de broden uit de oven zijn gehaald, blijft er nog restwarmte over. Indien men hiervan gebruik wenst te maken dient men een afspraak te maken met bakker Jan of Ton.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

Bibliotheek de Liemers zoekt enkele gastheren/gastvrouwen die ervoor zorgen dat klanten zich welkom voelen en die ze wegwijs maken in het gebruik van de apparatuur, de website en de inrichting van de bibliotheek.

Caleidoz Sport- en speluitleen zoekt enkele medewerkers voor het uitlenen van spellen en sportbenodigdheden, alsook om de bijbehorende administratie te verrichten.

Kringloopcentrum de Liemers zoekt een handige klusser voor het onderhouden van het gebouw en terrein en het uitvoeren van kleine reparaties.

Dagcentrum De Lockhorst in Didam (voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking) zoekt een vrijwilliger die samen met een cliënt computerspelletjes wil spelen.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Sponsor bedankt

Het team: Liam Rougoor (1), Sander Harlé (2), Marco Teunissen (3), J. van den Berg (4), Jerry Rougoor (5), Bryan van Uem (6), Leon Wensink (7) en Niels van Leeuwen (8). Links achter Tom Fomtein, coach.

REGIO - Aannemersbedrijf Polinder sponsort Heren 3 team van Labyellov. Het aannemersbedrijf Polinder uit Arnhem heeft onlangs het Heren 3 team van volleybalvereniging Labyellov voorzien van nieuwe shirts.

Polinder is een jong dynamisch bedrijf dat kan putten uit dertig jaar bouwervaring en is werkzaam in de woning- en utiliteitsbouw, in zowel nieuw- als verbouw, e-mail www.polinderbouw.nl. De heren zijn verguld met de nieuwe shirts en bedanken aannemersbedrijf Polinder hiervoor.

Sponsor bedankt

DUIVEN - De spelers van DCS 6 zijn onlangs voorzien van nieuwe tenues, gesponsord door NTS Duiven.

Ook zijn er nieuwe sporttassen beschikbaar gesteld door de Eltener Fahrradprofi. Spelers en begeleiding van DCS 6 bedanken de beide sponsoren hiervoor hartelijk. Ze lopen er weer piekfijn bij!

Liemers en Montferland ondertekenen Cultuur Akkoord

Van links naar rechts: portefeuillehouders Cultuur van de Liemerse gemeenten en Montferland: burgemeester mevrouw P. Schadd-de Boer (gemeente Rijnwaarden), wethouder de heer H. Breunissen (gemeente Westervoort), wethouder de heer J. Goossen (gemeente Duiven), wethouder mevrouw T. van der Werf (gemeente Zevenaar), wethouder mevrouw I. Wolsing (gemeente Montferland). Foto: gemeente Duiven.

REGIO - Op maandag 16 november ondertekenden de wethouders van Duiven, Westervoort, Rijnwaarden, Montferland en Zevenaar op het Liemers Cultuur Akkoord 2015-2018. Dit akkoord waarborgt een toekomstbestendig cultureel aanbod voor de inwoners van de Liemers en Montferland.

Cultuur Akkoord. De Liemerse gemeenten en Montferland vinden dat cultuur een belangrijke rol speelt in de samenleving. Elke gemeente heeft een bloeiend verenigingsleven en daar zijn de gemeenten trots op! Het toekomstige Cultuurbedrijf (fusie Bibliotheek, Het Musiater en Liemers Museum) ondersteunt de verenigingen, werkt met ze samen en vormt zo een goede culturele basisvoorziening voor De Liemers en Montferland.

Over gemeentegrenzen heen. Met de ondertekening onderstrepen de cultuurwethouders dat de culturele infrastructuur over de gemeentegrenzen heen ligt en dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. De gemeenten houden elkaar op de hoogte over te voeren cultuurbeleid, lokale en regionale ontwikkelingen en subsidiëring van het Cultuurbedrijf. Alle organisaties en verenigingen vormen de basis van een bloeiend cultureel leven en dat willen de gemeenten hiermee uitdragen en stimuleren.

Huichun Chinese Medische Kliniek

WESTERVOORT / ELST - Traditionele Chinese Medicijnen (TCM) is een duizenden jaren ontwikkeld systeem voor het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van ziekten. Met diverse Chinese geneeskundige behandelmethodes, zoals Acupunctuur en Kruidengeneeskunde, is TCM al uitgebreid bestudeerd en is volgens experts effectief en veilig gebleken. Bovendien heeft het als voordeel dat het de bijwerkingen van chemische medicijnen uit de reguliere geneeskunde vermindert. Sinds lang erkent De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) de genezende werking van acupunctuur en TCM.

De Chinese behandelwijze is zeer geschikt voor diverse ziekten, vooral voor mensen die een chronische ziekte hebben, of die klachten verdragen waarvoor westerse artsen geen oorzaak kunnen vinden of reguliere therapieën weinig tot geen effect sorteren, moeten revalideren van bijvoorbeeld een hersenbloeding, maar juist ook voor mensen die last hebben van allerlei pijnen, depressie, slapeloosheid, enzovoort. In de Westerse wereld geeft men vaak pijnstillers, antidepressivum of slaappillen, waar chemische stoffen in verwerkt zijn. Bij de Chinese geneesmiddelen is alles op natuurlijke basis, waardoor men nauwelijks bijwerkingen krijgt. Tevens worden mensen door de Chinese behandeling weer ontspannen en krijgt men meer energie, dus wordt TCM wel gebruikt voor het gezondheid behouden en het voorkomen van ziekten. Door de behandeling in de Chinese Medische Kliniek, kijkt men anders naar een "probleem", de dokter ziet meer over de patiënt dan alleen de ziekte. Zo kan iemand, bijvoorbeeld, die last van oorsuizing heeft, kan dit probleem veroorzaakt worden door zijn nier terwijl er aan het oor niets te zien is.

Dr. Wang heeft een ruime ervaring, meer dan dertig jaar geleden is hij in China afgestudeerd en heeft gewerkt op de universiteit van het ziekenhuis van Liverpool. Hij is meer dan vijftien jaar geleden gepromoveerd als doctor aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Nederlandse zorgverzekeraars erkennen de acupunctuurbehandelingen van Dr. Wang en de behandelingen worden wel vergoed.

Huichun Chinese Medische Kliniek is gevestigd aan De Enk 1 in Elst, Vredenburgstraat 40 in Westervoort, en te bereiken via 06 38781150 of huichun.tcm@gmail.com. Neem ook eens een kijkje op www.chunacupunctuur.nl.

Gezelligheid troef in Dagactiviteitencentrum

ZEVENAAR - Het ruikt er naar vers gezaagd hout, verf en lijm en op de achtergrond klinkt het geluid van een piepende zaag en het getik van een hamer. In de werkplaats van het Dagactiviteitencentrum (DAC) van Liemerije Zevenaar is een aantal mannen druk aan het werk.

Bewoners en cliënten van de dagbehandeling en dagbesteding kunnen zich aansluiten bij de klusgroep, de creatieve groep, de bakgroep of de moestuingroep. De activiteiten maken deel uit van het behandelplan. ,,We kijken welke doelen de cliënt heeft, hoe bepaalde handelingen verbeterd kunnen worden en welke activiteiten daarbij aan sluiten", aldus teamleider Harold Koerntjes. De gemaakte producten, worden verkocht in het bewonerscafé van Liemerije en op de jaarlijkse kerstmarkt.

De heren Peelen en Leferink hebben de afgelopen tijd insectenhotels gemaakt en zijn nu druk bezig met nestkastjes. Als er een bamboestok in kleine stukjes gezaagd moet worden, grapt de heer Leferink tegen zijn klusmaat: ,,Iets mooi op maat zagen, dat doe jij toch altijd." Na een beetje gesputter is het compromis dat de één de bamboestok in de zaagmachine legt en de ander de stok in kleine stukjes zaagt. Het is een onafscheidelijk duo. ,,Als de één er niet is, weet de ander even niet wat hij moet doen", weet medewerkster Winona.

De mannen komen met veel plezier naar het DAC: ,,Anders zitten we ook maar wat te kijken", aldus Leferink. ,,En samen houden we hier de boel aan het lachen", vult Peelen aan. Alleen op woensdagmiddag hebben de mannen gezelschap van een vrouw. De meeste vrouwen geven de voorkeur aan koken of handwerken.

Meer weten over Liemerije? Neem dan contact op met het servicepunt 088 0441920 of servicepunt@liemerije.nl.

Jeannetta Bijron van Desire Tuinontwerp in Duiven: 'Een tuin moet emotie oproepen...'

DUIVEN – "Je hoeft geen grote tuin te hebben om er iets moois van te maken. Zelf hebben we een kleine tuin", vertelt Jeannetta Bijron, "en het is steeds weer een uitdaging om juist dat te ontwerpen, wat aan de wensen van de klant voldoet!" Jeannetta Bijron van Desire Tuinontwerp is dit jaar met haar ontwerpbureau gestart en heeft al enkele fraaie ontwerpen op haar naam staan.

Regelmatig krijgt Jeannetta verbaasd te horen 'kan dat ook met mijn tuin?'. Haar ontwerpen getuigen van vakmanschap, waarbij ecologisch verantwoorde duurzaamheid voorop staat. Ze luistert niet alleen naar de wensen van de klant, ook naar de omgeving! Beplanting wordt afgestemd op bijvoorbeeld de grondsoort, zodat men jaren plezier heeft van de tuin.

Jeannetta heeft een voorkeur voor de groene en bloeiende tuin, waar vogeltjes en andere dieren ook een leefwereld hebben. Altijd op zoek naar mooie lijnen en vormen. Strakke of ronde lijnen, beide prima. "Lijnen moeten kloppen en gevoel oproepen." Liefst zo min mogelijk beton. Ze 'schildert' graag met planten, hetgeen ze dit voorjaar liet zien in de Tuinen van Appeltern, waar ze met haar inzending 'Het Gouden Potlood' won.

Jeannetta is een gevoelsmens. Creatief van huis uit. Tijdens haar opleiding werd ze door de docenten gestimuleerd haar eigen bureau te starten. Haar prijzen liggen vriendelijk, want haar werk is voor haar ook plezier. Nodig Desire Tuinontwerp maar eens uit voor een eerste vrijblijvend gesprek!

Desire Tuinontwerp, Jeannetta Bijron, Hunneschansallee 73, Duiven; 06 53173744; www.desiretuinontwerp.nl. Ook te volgen op Facebook.

Feestweek Groessen succesvol verlopen

GROESSEN - De organisatie van Feestweek Groessen kijkt met voldoening terug op de afgelopen editie, die dit jaar voor de 24e keer werd georganiseerd. De evenementen werden goed bezocht en er hebben zich gelukkig geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. Toppers dit jaar waren het Maisfeest, dat weer geheel was uitverkocht, en de Groessense Bokbier Pruuveri-j, die nagenóeg was uitverkocht.

Beide feesten waren fantastisch, mede dankzij de geweldige band Hike en het gezellige Kiep Movin'. Ook over het Teenage Dance Event, de Toto tributenight en het Gerstfeest was men tevreden. Deze evenementen waren dan wel niet uitverkocht, de sfeer was er niet minder om!

Ze doen toch iets goed daar, bij Feestweek Groessen. Alles is tot in de puntjes geregeld: van bewegwijzering, de grote en goed verlichte fietsenstalling, de goed geoliede garderobe, de gastvrije ingangscontrole, de toiletten, Ehbo, decors en zaalversiering, de drankuitgifte tot de optredende artiesten. Aan deze organisatie lees je af dat in al die jaren veel ervaring is opgedaan. Natuurlijk kan zoiets alleen maar als er voldoende mensen de schouders onder zetten. En dat deden ze: tijdens het Maisfeest waren liefst 96 mensen in touw om alles in goede banen te leiden. Hulde aan al die vrijwilligers!

Inmiddels is men al gestart met plannen voor volgend jaar wanneer de 25e Feestweek plaatsvindt. Naast de vertrouwde feesten heeft de organisatie een verrassing in petto, waarbij de oorsprong van de Feestweek (de eerste jaren was de band Normaal vaste gast) niet verloochend zal worden! Hou de website www.feestweekgroessen.nl in de gaten!

Open dag Showband KDO Groessen

GROESSEN - Op zondag 22 november houdt Showband KDO uit Groessen haar jaarlijkse open dag. Tijdens deze dag is er weer veel aandacht voor het Music Kidzz-project. Music Kidzz is uniek in de regio en biedt jonge kinderen vanaf groep 4 de mogelijkheid om in tien lessen gratis kennis te maken met verschillende muziekinstrumenten.

In deze lessen leren de kinderen bewegen op muziek en maken zij kennis met de beginselen van het notenschrift via het bespelen van een blokfluit en slagwerk. Na afloop van het Music Kidzz-project zijn er geen verplichtingen voor ouders en kinderen, maar natuurlijk hoopt KDO dat een aantal kinderen toetreedt tot de KDO Super kids en een muzikale opleiding gaat volgen. Om te laten zien waartoe het volgen van Music Kidzz kan leiden zal jeugdkorps Jong KDO show- en muziekdemonstraties verzorgen.

Foto: Jacques Kok

De open dag wordt ook bijzonder aanbevolen voor oudere jongeren en herintreders die belangstelling hebben in het lopen en spelen in een showband. Je hoeft niet speciaal al een muzikale ondergrond te hebben. KDO leert het je graag en heeft voor iedere doelgroep een op maat gesneden opleidingsplan. Tijdens de Open Dag kan meer informatie worden verkregen over opleidingen en het spelen bij KDO.

Iedereen is welkom van 14.00 tot 16.00 uur in het clubgebouw van Showband KDO, Commenderijestraat 20 in Groessen. Meer informatie over Music Kiddz en Showband KDO staat op www.showbandkdo.nl.

Alzheimer Café: Fragmenten film ‘Ontregeld'

ZEVENAAR - Op dinsdag 24 november is er een bijeenkomst van het Alzheimer Café Zevenaar in dienstencentrum De Hooge Bongert van Caleidoz. Het Café is informatief, gezellig en geeft herkenning en steun aan mensen die aan een vorm van dementie lijden maar ook aan hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners.

Het thema voor deze avond ‘fragmenten film ‘Ontregeld’. Informatie onder andere over Fronto temporale dementie, aan de hand van fragmenten uit de film ‘Ontregeld’ en andere filmfragmenten. In gesprek met een van de psychologen van Liemerije.

Het Alzheimer Café vindt elke vierde dinsdag van de maand plaats. De zaal is open vanaf 19.00 uur en het programma start om 19.30 en eindigt om 21.00 uur. Daarna is er tot circa 21.30 uur nog gelegenheid om wat na te praten. De toegang is gratis. Aan de hand van een thema wordt gesproken met een (ervarings-) deskundige en in een gemoedelijke sfeer is voldoende ruimte om met elkaar te praten.

"Het Alzheimer Café Zevenaar nodigt u uit om ook eens te komen kijken. Enthousiaste vrijwilligers ontvangen u graag. U hoeft zich niet aan te melden en het eerste kopje koffie of thee is van het huis. Wilt u meer informatie of het programma 2015 ontvangen? Dan kunt u bellen met het telefoonnummer (0316) 526994."

Caleidoz, Liemerije, Diafaan en de STMG hebben in samenwerking met Alzheimer Nederland het Alzheimer Café voor Zevenaar en omstreken opgezet.

Martinus neemt afscheid van dirigent Gerben van Lochem

OUD-ZEVENAAR - Tien jaar lang was Gerben van Lochem uit Winterswijk het vertrouwde gezicht op de bok van harmonie Sint-Martinus uit Oud-Zevenaar. Een vakkundig dirigent die met Martinus vele goede concerten heeft gegeven en uitdagende muzikale projecten is aangegaan.

Muzikale hoogtepunten, die daarbij zeker genoemd moeten worden, zijn de muziekconcoursen in De Schalm in Veldhoven in 2012 en De Hanzehof in Zutphen in 2014. Ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van Martinus in mei 2015 werd Martinus Maximus georganiseerd, een uniek open lucht festival in het Tichelpark van Oud-Zevenaar.

Speciaal voor het Happy Sunday Concert op 22 november selecteerde Gerben een aantal mooie muziekwerken die hij samen met het groot orkest zal uitvoeren. Daarnaast is er ook een optreden van het opleidingsorkest "Martinus Notenkrakers" onder leiding van Robert Koenders en de jeugdslagwerk groep onder leiding van Maarten Zaagman.

Beleef het 'Happy Sunday' gevoel op zondag 22 november in schuttersgebouw Sint-Anna, Oud- Zevenaar. U bent welkom vanaf 10.30 uur. Het concert begint om 11.00 uur. De toegang en het eerste kopje koffie of fris zijn gratis.

Kerstmarkt in Elten 'Nieuwe Stijl'

ELTEN - De kerstmarkt in Elten 'Nieuwe Stijl' is zondag 29 november van 15.00 tot 21.00 uur. Sinds 40 jaar is in Elten de kerstmarkt op de eerste Adventzondag,is daarmee een van de oudste in de omgeving.

Dit jaar vindt de kerstmarkt in en rondom de Sint-Martinuskerk plaats. Meer dan veertig verschillende kramen groeperen zich rondom de kerk en in de Streuffstrasse. In het Pfarrheim wordt er van 15.00 tot 17.00 uur koffie en zelfgebakken taart aangeboden, daar waar ook een kunstgalerei is van vier Eltense kunstenaars.

In de kerk wordt een zeer gevarieerd programma aangeboden. Dit is allemaal mogelijk omdat alle deelnemers Pro Deo meedoen.

Programma in de kerk

15.00 uur Kindergarten St Martinus

15.30 uur Koor "Da Capo"

16.30 uur Kindergarten Rappelkiste

17.00 uur Männergesangverein Elten-Hüthum

18.15 uur Muziek en zang van Eltense jongeren

19.30 uur Cäcilienchor

20.15 uur Koor "Taktlos"

Tussen de optredens in de kerk zijn er verschillende activiteiten buiten.

16.00 uur Verhalenverteller in de tent

17.30 uur Tambourcorps Elten begeleidt Sinterklaas naar de Kerstmarkt

18.00 uur Verhalenverteller in de tent

18.45 uur Bundesschützen-Muziekvereniging Elten

Er is een zeer gevarieerd aanbod van eten en drinken. Pastoor Theo van Doornik bakt Reibekuchen samen met zijn misdienaars en er is een showbakken van Weckmannen.

Oud-Zevenaar Sint-Willibrordusparochie.nl

Zondag 22 november 11.00 uur: Eucharistieviering / Sint Caeciliafeest met Pater Remmers en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Ad Bon

Gerry Jörissen

Jan en Wilfred Smits

Wim van Haften

Gerrit Staring

Mies Berntssen-van Alst

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Anna van Alst­Peters

Gerrit en Riek Ross­Heitink

Bart Heijneman

Theet van Alst

Overleden leden van het Sint Martinus kerkkoor

Overleden ouders Jansen­Janssen

Overleden ouders te Dorsthorst­Holtendorp

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededeling:

Wandelen in de advent op de zaterdagen. Alle informatie kunt u krijgen bij het Centraal Pastoraal Secretariaat in Zevenaar.

Zondag 29 november 11.00 uur: 1e Advent Communieviering / Gezinsviering Sinterklaas met Pastor Heemink

Gebedsintenties:

Bertus Koenders

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Collecte:

Bisschoppelijke Adventsactie

Maylissa bleek 'gevaarlijke' tegenstander

REGIO - Zangeres Maylissa Row uit het Duitse dorpje Elten heeft vrijdagavond de finaleronde van The Voice of Holland weten te bereiken. Tijdens The Battles strijdde de roodharige krullenbol tegen de Vughtse blondine Eva van der Donk.

De twee brachten het nummer 'Dangerous' van David Guetta ten gehore. Ali B., de coach van de twee zangeressen, koos uiteindelijk 'gebaseerd op dit optreden' voor de 18-jarige Maylissa. Ook de andere coaches, Marco Borsato, Anouk en Sanne adviseerden Ali B. voor Row te kiezen. De meerderheid van het publiek koos ook voor Maylissa Row.

Onderwerp van gesprek is het accent dat de in Duitsland woonachtige Maylissa heeft. Ze is zichzelf niet bewust dat ze een accent heeft en snapt niet waarom dit zo groot word uitgemeten op tv. Er zijn meerdere Voice-kandidaten die een accent hebben en daar wordt niet over gepraat. Zelf komt ze uit een multi-cultureel gezin. Ze is half Hongaars en ook de Indische invloeden binnen de familie zie je terug. In het dagelijks leven gaat ze om met haar multi-culturele vrienden. "Volgens mij neem je accenten over van je familie en vrienden en ben ik hierin dus echt niet uniek!", aldus Maylissa.

Basketiers'71: Wisselende resultaten

ZEVENAAR - Zaterdag 7 november speelden er slecht twee teams thuis. Maar op voorhand beloofden het interessante en spannende wedstrijden te worden.

De U14 speelde tegen WSV, begon met een vliegende start en een royale voorsprong. Als je dan ook nog de overige periodes met een minimum verschil wint. Dan staat er aan het eind een ruime verdiende overwinning op het scorebord 44 – 26.

Heren 2 nam het op sportieve wijze op tegen Limit Stars 1. Een wedstrijd die tot aan de rust gelijk op ging, men maakte zich op voor een spannende tweede helft. Niets was minder waar, de ballen vielen niet of nauwelijks meer en scores bleven nagenoeg uit. Met een 59 – 71 nederlaag moest men in Limit Stars de meerdere erkennen, volgende keer beter!

Scouting helpt Sinterklaas

ZEVENAAR - Sinterklaas is alweer in het land, en natuurlijk heeft hij het razend druk! Daarom heeft Sinterklaas de Scouting Subanhara Liemersgroep gevraagd om voor hem de huisbezoeken te regelen.

Hij komt graag op vrijdag 4 december of zaterdag 5 december (namiddag/avond) langs bij alle kinderen in Zevenaar. "Wilt u Sint en zijn Pieten ontvangen op een van deze dagen? Reageer dan snel via sinterklaas@subanharaliemersgroep.nl. U krijgt dan zo snel mogelijk van ons alle informatie."

Sinterklaasbingo voor 50-plus

DUIVEN - Seniorensociëteit Het Palet uit Duiven verzorgt op zondagmiddag 6 december een Sinterklaas 50plus bingo.

Op deze speciale bingo zijn diverse leuke prijzen te winnen, tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden. Ook Sint-Nicolaas met zijn Pieten hebben aangegeven deze middag een bezoek te zullen brengen aan Senioren Sociëteit Het Palet in Duiven.

Vrijwilligers van het Palet zullen u tussen de bingospelen door een borrelhapje aanbieden. Als werkgroepnactiviteiten van Het Palet zien wij u graag op deze gezellige Sinterklaas 50 plus bingomiddag.

De aanvangstijd van deze bingomiddag is 13.30 uur. Het Palet is open vanaf 13.00 uur. Wegens beperkte ruimte in Het Palet wordt gevraagd om zich voor deze bingomiddag aan te melden bij Tonnie Jansen: 0316 266104. Het Palet ligt aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop).

Duitse avond in jongerensoos

GROESSEN – Zaterdag 21 november, zal er een Duitse avond am jongerensoos Rinoceros plaatsvinden.

Op 21 november wordt er in Jongerensoos Rinoceros een feestje gevierd op z'n Duits en zal het dus in teken staan van onze oosterburen. Pullen bier, een bierpullschuifbaan, Duitse versnaperingen, zoals bratwursten zullen deze avond verkrijgbaar zijn. Ook zal er Duitse muziek zijn deze avond die verzorgd wordt door onze eigen dj's. Kurzum, es ist eine fantastische Nacht im Rhino!

Rinoceros Groessen, gelegen aan het Sint-Isidorusplein 4 in Groessen, opent haar deuren om 21.00 uur tot 01:30 uur. Leden hebben entree voor twee euro, voor niet-leden zal het vier euro bedragen. Toegang vanaf zestien jaar, geldig legitimatiebewijs is verplicht! Voor meer informatie, bezoek: www.rinoceros-groessen.com.

Wie wint de eerste Diemse Oscar?

DIDAM - Tijdens de Diemse Filmdagen 2016 (4 tot en met 6 maart) wil het Filmhuis Didam alle lokale filmmakers in de spotlights zetten. Iedereen krijgt de kans om zijn of haar (korte) film aan het grote publiek te vertonen. Voor de allerbeste film ligt de Eerste Diemse Film Oscar in het verschiet.

Met deze filmwedstrijd wil het Filmhuis Didam lokaal filmtalent aanmoedigen om een film te maken en lokaal te vertonen. Iedereen die veertien jaar of ouder is mag meedoen. De film moet minimaal 1 minuut en maximaal 10 minuten duren en heeft op de één of andere manier iets met de gemeente Montferland te maken. Dit kan zijn dat het zich afspeelt in de gemeente. Het is ook goed als de maker of de spelers/speelsters uit de gemeente komen. En het mag ook een verhaal zijn waarin de gemeente direct of indirect een rol speelt.

Vanaf 1 november kan iedere potentiële filmmaker zich inschrijven op de website van het filmhuis Didam. Uit alle geaccepteerde films worden de allerbeste films genomineerd voor de finaleronde van de Diemse Filmdagen Filmcompetitie. Indien uw film genomineerd wordt, dan wordt u uitgenodigd om uw film op 5 maart te komen toelichten voor het publiek en de vakjury. De winnaar zal op deze middag de eerste Diemse Film Oscar in ontvangst nemen.

Alle geaccepteerde films zullen te zien zijn op de website van het Filmhuis Didam. Tijdens de Diemse Filmdagen worden de films op projectieschermen in de hal en de zaal vertoond.

Voor meer informatie en de voorwaarden zie de website van het filmhuis Didam: http://www.filmhuisdidam.nl.

Weinachtsoratorium van Bach

ZEVENAAR - In de kerstperiode is het regelmatig te horen in concertzalen, in kerken, op de radio: het Weihnachtsoratorium van de grote Thomascantor Johann Sebastian Bach.

In wezen is het een verzameling van cantates die Bach schreef voor verschillende zondagen rondom kerst. In de loop van de geschiedenis zijn ze samengevoegd tot een (schijnbaar) eenduidig werk, maar de opzet van dit 'oratorium' laat duidelijk zien dat het om diverse cantates gaat. Op woensdag 2 december houdt Frans Ort om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk van Zevenaar - ingang via de Dr Honigstraat – een inleiding over dit werk van Bach.

Verschillende uitvoeringen komen aan de orde, evenals verschillende achtergronden bij het werk. Zo staan we stil bij het fenomeen 'parodiemesse', bij de verschillende kerkelijk stromingen ten tijde van Bach, bij de thematiek van het 'fictieve heden' in de cantates en de achtergronden van Hooglied, die in de aria's verborgen zitten. Naast de vertelde achtergronden is er ruim de gelegenheid om te luisteren naar prachtige passages uit dit bekende werk. Voor deze bijeenkomst geldt: voorkennis is niet vereist, iedereen die wil luisteren naar de muziek en het verhaal is van harte welkom.

De kosten voor deze avond zijn vijf euro. Nadere informatie bij Alies Rutgers: 0316 525478.

Udi timmert al 98 jaar aan de weg UDI Zevenaar speelt komedie van Neil Simon

ZEVENAAR - Je baan kwijtraken is doorgaans eenvoudig, je baan behouden is een ander verhaal. Zeker wanneer het bedrijf waar je al 22 jaar voor werkt in slecht weer raakt. Dat is de situatie waarin Joost Edison (Peter-Jan Quak) zich bevindt.

Hij is al niet erg stressbestendig en heeft het ‘nuilen’ tot een kunst verheven. Als zijn ontslag een feit wordt draait hij dan ook helemaal door. Zijn vrouw Saskia (Annelies Quak) vindt een baan, hetgeen de financiële situatie er wat beter op maakt, maar ze raakt deze ook weer kwijt. Daarbij komt nog de irritatie over de papierdunne muren van hun dure appartement, die de levenswijze van een paar Duitse stewardessen in het appartement ernaast tot een open boek maken; een kapotte airco; een toilet dat blijft doorlopen; er wordt ingebroken; op het balkon wil niets groeien ten gevolge van de vervuilde lucht.

Het wordt Joost te veel en hij stevent regelrecht af op een enorme zenuwinzinking. Zijn broer (Peter van der Meijden) en drie zussen (Lisette van Heugten, Leida Geven en Willeke Verwoert) menen de helpende hand toe te moeten steken vanwege de hoge dokterskosten. Daarbij stellen zij echter een aantal stevige voorwaarden...

‘Gevangen in je eigen huis’ is te zien in Het Musiater in Zevenaar op zaterdag 21 november, aanvang 20.15 uur.

Repareren in plaats van weggooien

DUIVEN - Wat doe je met een koffiezetapparaat die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het achterlichtje kapot is? Of met een broek die korter gemaakt moet worden? Als de je vragen hebt over je computer, tablet, of mobieltje? Dan kom je op woensdagmiddag naar Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers in Cultureel Centrum ’t Eiland Eilandplein 302 in Duiven van 13.30 tot 16.30 uur.

"Op deze manier verkleinen we de afvalberg en helpen we mensen. Alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Er kunnen wel eventueel wel materiaalkosten in rekening worden gebracht en een minimaal bedrag van een euro is nodig, zodat we onze eigen onkosten kunnen betalen. In de drie uurtjes die we open zijn proberen de reparateurs zoveel mogelijk te repareren, we werken met het principe wat het eerst komt wordt het eerst gerepareerd. Daarom kan het soms even duren voor uw apparaat gerepareerd word. Heeft u leuke spulletjes die u kwijt wilt dan mag u deze komen brengen op de woensdagmiddag wij ruilen deze via onze doorgeefhoek voor producten waar we verrassing tassen mee vullen. Elke week worden er twee tassen weggeven. De Kring is ook druk bezig met de voorbereiding om veel kinderen een Kerst cadeautje te geven straks onder de Kerstboom. Wilt u meer weten kom dan gezellig langs op woensdagmiddag, de koffie/thee staat altijd klaar. Vergeet dan niet een kijkje te nemen in onze doorgeefkasten met leuke spelletjes, puzzels, cd’s, boeken enzovoort. Meer info: www.ruilkringdeliemers.nl – ruilkringdeliemers@hotmail.com – 0316 262274; facebook: Doorgeefhoek De Liemers."

Talenten DVV in de picture

Achterste rij van links naar rechts Chris van Loon, Mendel Korfage, Tom Bramel en Liam Stoker Voorste rij van links naar rechts Levi Diken, Sven Rutjes en Xavi Tillman

REGIO - DVV herbergt al jaren goede jeugdvoetballers en dat blijft bij de verschillende scouts niet onopgemerkt. Dit seizoen ontvingen al zeven pupillen een uitnodiging voor verschillende selectietrainingen en –wedstrijden.

Mendel Korfage (O.13), Liam Stoker (O.12) en Chris van Loon (O.11) staan op de selectielijst van de KNVB. Doelman Tom Bramel mag zich verheugen op selectiewedstrijden bij de KNVB O.11 en De Graafschap. De F1-spelers Xavi Tillman en Levi Diken trainen mee met De Graafschap en teamgenoot Sven Rutjes is zelfs uitgenodigd door De Graafschap èn Vitesse. Al met al mooie berichten waar de jongens trots op mogen zijn en een geweldige motivatie voor de vele andere uitstekende jeugdspelers die DVV rijk is!

Eerste Heilige Communie

DUIVEN - In de parochie HH. Vier Evangelisten gaan de voorbereidingen beginnen voor de eerste H. Communie in 2016. Als parochie willen we de ouders/verzorgers graag ondersteunen bij de geloofsopvoeding onder andere door de viering van de eerste H. Communie en de voorbereiding daarop te organiseren. Daarom zijn er voor de kinderen bijeenkomsten waarop het project behandeld zal worden. Ook worden de kinderen met hun ouders/verzorgers enkele keren samen verwacht.

De datum van de eerste H.Communie is voor de hele parochie op zondag 17 april 2016 om 11.00 uur in de H. Remigiuskerk in Duiven. Natuurlijk moet een kind gedoopt zijn om de eerste H.Communie te kunnen ontvangen. Eventueel kan de doop plaatsvinden tijdens het voorbereidingstraject op de eerste H.Communie.

Op dinsdag 8 december is in de H.Remigiuskerk in Duiven, Remigiusplein 2, een informatieavond voor ouders/verzorgers en belangstellenden over de eerste H.Communie. Aanvang 20.00 uur.

Mocht u belangstelling hebben dan kunt u ook voor meer informatie en een aanmeldingsformulier terecht bij het Centraal Pastoraal Secretariaat van de parochie, telefoon 0316 523468 (van maandag tot en met donderdag van 09.30-15.00 uur en vrijdag van 09.30-12.30 uur) of via email: secretariaat@rkliemers.nl.

Sint, Piet en Liemers Museum

ZEVENAAR - Tot 5 december is er elke dag wat te doen in het museum. Er is er een doorlopende tentoonstelling 'Het snoep van Sinterklaas, van amandelstaaf tot zwartepietendrop' te zien. Je kunt (gratis) een speurtocht door het museum doen met een podcatcher. Tegen betaling van een euro kun je bij de balie van het museum een etalagespeurtocht kopen voor in de stad, waarmee je een lunch voor twee personen kunt winnen! De winnaar wordt verloot op 25 november om 17.15 uur.

Tijdens de Sinterklaastijd zijn de Sint en de Pieten op woensdagen en zondagen in het museum aanwezig. De entree is dan twee euro per persoon vanaf twee jaar. Op 22 en 25 november is de entree vier euro; dit is inclusief een consumptie.

Voor zondag 22 november kun je een speciaal combinatiekaartje kopen voor het museum en het Filmhuis. Om 13.00 uur ben je welkom in het museum voor wat drinken en om even met Piet te praten. Om 14.00 uur zal Malle Pietje iedereen meenemen naar het Filmhuis voor de film 'Ramon en het verdwenen paard'. Kosten: 8,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en dat kan via de website van het Liemers Museum of aan de balie van het Liemers Museum of het Filmhuis.

Op zondag 22 november kun je een schilderij maken met Anton Piet. Kosten: entree plus 4,50 euro

Meer details staan op Liemersmuseum.nl of desecretaressevansinterklaas.nl.

Leerlingen ontbijten met locoburgemeester Anja van Norel

ZEVENAAR - Vorige week brachten ruim dertig leerlingen van groep 5 van basisschool De Bem uit Zevenaar een ontbijtje bij locoburgemeester Anja van Norel op het gemeentehuis. Met het gezamenlijk Burgemeestersontbijt gaven ze het goede voorbeeld in de week van Het Nationaal Schoolontbijt, waarbij ruim 500.000 kinderen samen ontbijten op zo'n 2.500 basisscholen.

Locoburgemeester Anja van Norel onderstreept hiermee het belang van een goed ontbijt. Aan de ontbijttafel maakten de kinderen en de locoburgemeester uitgebreid kennis met elkaar en praatten ze over het belang van ontbijten.

Aan het eind van het ontbijt 'betaalde' de locoburgemeester voor haar ontbijt met een donatie aan het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt: de Linda.foundation. Deze stichting bezorgt jaarlijks meer dan 2.000 Nederlandse gezinnen met kinderen onder de armoedegrens een onvergetelijke decembermaand, door ze eenmalig een set cadeaukaarten te geven waarmee zij boodschappen, kleding en cadeautjes kunnen kopen.

Locoburgemeester Anja van Norel kijkt met veel plezier terug op het bijzondere ontbijt: 'Het was fijn om samen te ontbijten en om te horen dat deze kinderen heel goed weten dat een gezond ontbijt belangrijk is.'

Het Burgemeestersontbijt is onderdeel van Het Nationaal Schoolontbijt, dat voor het dertiende jaar op rij een week lang aandacht schenkt aan het belang van een goed ontbijt. Die aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet of niet voldoende ontbijten. Ontbijten helpt de darmen op gang, voorkomt concentratieproblemen en laat kinderen minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen, waardoor het risico op overgewicht kleiner wordt. Om die reden heeft Het Nationaal Schoolontbijt de steun van het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting.

Sint bij SDZZ

ZEVENAAR - Hij komt hij komt die goede lieve Sint, ja beste kinderen het is weer zover, Sinterklaas komt ook dit jaar weer naar voetbalvereniging SDZZ op vrijdag middag 27 november.

Op vrijdag 27 november komt Sinterklaas met zijn Pieten naar de kantine van SDZZ, om met alle jeugdleden t/m 9 jaar het Sinterklaas feest te vieren. En natuurlijk is er wat te drinken, ook snoepgoed en marsepein, en cadeautjes o wat fijn. De pieten hebben iets leuks ingestudeerd, en misschien vinden jullie het wel fijn om hier dan bij te zijn. Ook zijn broertjes en zussen vriendjes en vriendinnetjes van harte welkom, als ze maar niet ouder dan negen jaar zijn. Ook wil het bestuur en de jeugdcommissie alsmede de Sinterklaascommissie de volgende sponsoren bedanken die dit kinderfeest mede mogelijk hebben gemaakt te weten, Bowling/Partycentrum De Griethse Poort, Autorijschool Jack van Halteren, De Webneus, en Liemers Carwash. Dus kom op 27 november van 16.00 tot 17.30 uur naar de kantine van SDZZ op sportpark De Griethsepoort aan de Doesburgseweg 14 in Zevenaar naar de viering van dit kinderfeest.

Welfare-verkoop in Angerlo

ANGERLO - De Welfare Angerlo houdt een verkoop van mooie handwerken, sokken, wenskaarten, gebreide en gehaakte dekens.

"Ook hebben we leuke hebbedingetjes voor Sinterklaas en Kerst. U bent welkom woensdag 25 november van twee tot vier uur 's middags in De Meent aan de Prinses Margrietlaan 3a in Angerlo. Een kopje koffie of thee wordt aangeboden."

Sponsor bedankt

WESTERVOORT - Het B1-team van voetbalvereniging AVW'66 uit Westervoort is gesponsord door café Hekking uit Arnhem met nieuwe sporttassen.

Afgelopen zaterdag werden de tassen aan het team aangeboden door de eigenaar Patrick Polman. De foto is gemaakt voor het altijd gezellige dag-café met op de voorgrond de mooie nieuwe tassen.

Welkom tijdens de open dag zaterdag 28 november van 10.00 tot 14.00 uur Hoevers Orthopedische Schoentechniek in Zevenaar: als een confectieschoen niet goed genoeg meer is...

Rieteke en Wim Hoevers in de vernieuwde wachtruimte van het bedrijf.

ZEVENAAR – Heeft u last van uw voeten, enkels, knieën of heupen? Laat dan eens uw huisarts, medisch specialist of fysiotherapeut naar uw voeten kijken. Steunzolen en/of aangepast schoeisel kan de oplossing naar minder of zelfs geen pijn meer zijn! Bij Hoevers Orthopedische Schoentechniek heeft men reeds zeventien jaar een brok kennis en ervaring in deze materie.

Hoevers Orthopedische Schoentechniek is specialist in het vervaardigen van maatschoenen, individueel aangepaste confectieschoenen en steunzolen. Die worden geleverd door Hoevers Orthopedische Schoentechniek aan jong en oud. Klanten zijn onder meer reuma- en diabetespatiënten en anderen met afwijkende voeten.

De steunzolen en schoenen worden na een intakegesprek vakkundig aangemeten, veelal nadat de huisarts of specialist een verwijsbrief heeft geschreven. Met alle verzekeraars heeft Hoevers contact, zodat ook over de vergoeding de juiste informatie kan worden verstrekt.

Hoevers Orthopedische Schoentechniek beschikt over de juiste deskundigheid in eigen werkplaats. Klanten zijn al vele jaren bekend met de kwaliteit en vakmanschap. Eenmaal klant, blijf je er klant. Zelfs van ver komt men graag naar Hoevers in Zevenaar!

Ook de vriendelijke behandeling en het zoveel als mogelijk voldoen aan de wensen van de klant wordt gewaardeerd. Dat geldt niet alleen voor het technische aspect, ook het modische aspect wordt niet uit het oog verloren. Sportief, trendy, chique? De tijd dat orthopedische schoenen 'zwarte klompen' waren, is voorbij!

Hoevers Orthopedische Schoentechniek, Ringbaan Zuid 12, Zevenaar; 0316 523374; www.hoeversschoentechniek.nl.

Nominaties Ondernemer van 2015 Westervoort bekend

Op de foto de genomineerden van links naar rechts:Hans Erren, Louise en Pieter Bisselink en Eddy en Jolanda Visser.              

WESTERVOORT - De nominaties voor de titel 'Ondernemer van het Jaar 2015' van Ondernemend Westervoort zijn afgelopen donderdag door de voorzitter samen met de jury bekend gemaakt.

De ondernemers die zijn genomineerd voor de titel Ondernemer van het Jaar 2015 zijn: Pieter en Louise Bisselink van Bisselink Kerstbomen en Stichting Sent in Babberich, Hans Erren van Erren Protectie in Arnhem en Eddy Visser van Visser Spiegels en Glas in Duiven. Allemaal ondernemers met een onderneming buiten Westervoort maar allen woonachtig en zeer actief in Westervoort. De ondernemers werden donderdag 5 november uitgenodigd voor een borrel bij La Promenade in Westervoort, daar kregen zij het goede nieuws te horen van voorzitter Diana van Kesteren. Tot in de late uurtjes hebben de genomineerden samen met het bestuur en de jury zitten borrelen. "Alleen al de nominatie is een hele eer en een feestje op zich", meldden de genomineerden.

In de afgelopen maanden konden alle leden van Ondernemend Westervoort een collega-lid nomineren voor de verkiezing. De genomineerde ondernemers ontvingen de meeste nominaties. Zij gaan nu de strijd aan voor de titel "Ondernemer van het Jaar 2015" en krijgen een bezoek van een deskundige jury. Deze jury bestaat uit de 'Ondernemer van het Jaar 2014' Eric Heijting van Bord Busters samen met oud ondernemers Johan Paape en Dirk van der Mark. De jury beoordeelt tijdens het bezoek de bedrijven aan de hand van diverse criteria zoals uitstraling, klantgerichtheid en hun maatschappelijke rol voor Westervoort. Op de Nieuwjaarsparty van Ondernemend Westervoort op 14 januari 2016, wordt de winnaar bekendgemaakt. Meer info staat op www.ondernemendwestervoort.nl.

Als je auto rijdt, kun je altijd rekenen op Mitchel van Autobedrijf Allround

WEHL - Altijd kunnen rekenen op je auto. En als deze je in de steek laat, kunnen rekenen op je garage, op Autobedrijf Allround van Mitchel. Een jong bedrijf, merkonafhankelijk en dus vriendelijk in prijs!

Autobedrijf Allround aan de Broekhuizerstraat 20c in Wehl bestaat nu een jaar en staat in de regio bekend om zijn kwaliteit en service, waar je prima terecht kunt voor onderhoud, apk en reparatie. Ook de leaserijder en het bedrijfsleven zijn er welkom! Het bedrijf beschikt over moderne uitlees- en diagnose-apparatuur met de benodigde software.

Mitchel van Autobedrijf Allround werkt met passie aan auto's van merken als VW, Seat, Audi en Skoda. Overigens zijn alle merken welkom bij deze onafhankelijk garagehouder, waar de klanten hartelijk en gastvrij worden ontvangen. Opvallend is, dat waar collega-bedrijven vaak stoppen met zoeken naar een oplossing, Mitchel doorgaat en... in de meeste gevallen de oorzaak van de storing kan verhelpen!

Als klant profiteer je van vele voordelen bij Autobedrijf Allround als universeel onafhankelijk autobedrijf. Zo betaal je niets teveel doordat het bedrijf geen hoge lasten en verplichtingen heeft ten opzichte van een dealermerk. Dat merkt de klant aan de hoogte van de rekening.

De auto voor onderhoud in de garage? Soms kun je kiezen om een leenauto te nemen, maar Autobedrijf Allround wil je desgewenst als klant ook naar huis rijden! Allround is behalve op de doordeweekse dagen vanaf 09.00 uur, ook op zaterdag geopend, en op afspraak ook in de avonduren.

Autobedrijf Allround, Broekhuizerstraat 20c, Wehl; 06 51605186.

Dertig jaar houtenbeeldenatelier Duiven

DUIVEN - Na een opleiding aan de Kunstacademie en met een goede kennis van de natuur begon Will Schropp in 1985 met het maken van beelden in hout. Eerst thuis op zolder, maar na een aantal ander werkplaatsen kwam hij terecht op de plek waar nu al een hele tijd het houtenbeeldenatelier is gevestigd, in de stal van de monumentale boerderij op Rijksweg 62 in Duiven.

De vele honderden beelden die hij in die tijd, vrij, of in opdracht maakte, hebben hem heel wat ervaring bezorgd op het gebied van ontwerpen, kennis van hout en het beeldhouwen. Ervaringen die hij door beeldhouwlessen, een tv-serie en workshops kan delen. Daardoor is zijn manier van werken nogal eens te herkennen in het werk van amateurbeeldhouwers. Ieder jaar is zijn werk op heel wat plekken in Nederland, maar vooral in Duitsland te zien. Veel mensen genieten van zijn objecten die vaak het leven, of de droom om te vliegen als onderwerp hebben. Soms zijn die beelden bijna levensgroot, maar vaker ook veel kleiner. Wel zijn ze allemaal gemaakt van Nederlands hout. Heel bijzonder zijn de beelden die gemaakt zijn van hout afkomstig van de eerste bomen die na de IJstijd hier groeiden. Ook tuinbeelden zijn in inlandse houtsoorten heel goed te maken, de voorbeelden daarvan staan gewoon buiten bij het atelier. Als kunstenaar, zegt Schropp, ben je net als een schrijver, je hebt wat te vertellen, maar je gebruikt daarvoor de beeldtaal. Voordat een ontwerp klaar is en precies uitdrukt wat de bedoeling is, worden er heel wat schetsen gemaakt. Pas dan wordt het hout gekozen wat er perfect bij past en daarna begint het zagen en hakken. Het ontwerp is de kunst, het maken vakmanschap. De bijna 200 beelden die in het atelier en er buiten staan, geven het gevoel dat je een museum binnen gaat. Iedereen die benieuwd is kan daar tijden de Open Dagen gaan kijken. Op zaterdag/ zondag 21 en 22 november en daarna op 28 en 29 november telkens van 11 tot 17 uur. Houtenbeeldenatelier, Rijksweg 62, Duiven. Voor meer info www.houtenbeelden.nl.

Rookworst Keurslager Marc Voss bekroond

TOLKAMER - Dat écht lekkere rookworst maken een professioneel vak van de slager is, heeft Keurslager Marc Voss bewezen. Zijn rookworst is tijdens de landelijke rookworstkeuring van de Vereniging van Keurslagers met het hoogst haalbare - goud - bekroond.

Deskundige keurmeesters keurden de rookworst op diverse punten en concludeerden dat de ambachtelijke rookworst van Keurslager Marc Voss van hoge kwaliteit is.


Bijzonder smaakvol

Keurslager Voss is bijzonder trots op deze uitslag: 'Om de beste kwaliteit te garanderen laten we onze rookworsten altijd door een onafhankelijke jury keuren. We maken onze rookworsten met grote zorg: van het kruiden van het beste vlees, tot het roken in onze rookkasten. En dat hebben ook de keurmeesters geproefd!', aldus de ondernemer. De keurmeesters hebben onder andere gekeken of de rookworst de juiste 'bite' heeft en of de typische rooksmaak in voldoende mate aanwezig is. De rookworst van Keurslager Marc Voss voldoet hieraan en is daarom 'goud' waard. Een perfecte én erg lekkere ambachtelijke Keurslager rookworst!

Kerstfeest voor senioren in Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Een van de laatste activiteiten, die Rijnwaarden50plus/KBO ieder jaar voor haar leden organiseert, is het traditionele kerstfeest. Tevens is dit het drukst bezochte evenement van de seniorenvereniging.

Vorig jaar waren 140 van de bijna 900 leden aanwezig. Een overvolle zaal dus. De bezoekers van het kerstfeest kunnen genieten van een bijzondere middag, die in het teken staat van 'Omzien naar elkaar'. De middag begint met een korte overweging waarin gezamenlijk pastor Remmers en dominee Roth voorgaan. De dienst gaat uiteraard over de geboorte van Christus ruim 2000 jaar geleden en wat dit nu nog voor ons en onze samenleving betekent. Daarbij worden herkenbare liederen gezongen.

Ook worden met het aansteken van kaarsjes de overleden leden en andere dierbaren herdacht. Na het stichtelijke gedeelte is er tijd om het feest op eigentijdse wijze voort te zetten. De middag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner in buffet vorm. Om teleurstelling te voorkomen, raadt de organisatie de leden aan tijdig te reserveren, omdat er een maximum aan het aantal bezoekers is gesteld. Met andere woorden: vol is vol.

Het feest wordt dit jaar gehouden op vrijdag 18 december in zaal Schipperspoort (Barthen) in Lobith. Aanvang 13.30 uur. Voor de leden die geen vervoer kunnen regelen, rijdt er een speciale bus vanaf alle kerkdorpen. Aanmelden kan telefonisch op nummer 0316 543051 of 543617. Nadere informatie in het verenigingsblad ‘t Plusje en op de website www.rijnwaarden50plus.nl, tab maandprogramma.

Gouden start voor Lios Lobith

LOBITH - Nikita Miechels van Lios Lobith turnde zaterdag 14 november haar eerste plaatsing wedstrijd derde divisie van dit seizoen in Doetinchem.

Lios organiseerde de gehele dag deze wedstrijd en met dank aan alle vrijwilligers kunnen we terug kijken naar een zeer geslaagde dag. In wedstrijdronde drie kwam Nikita in actie bij de junioren. Ze begon bij de brug en daar behaalde ze de hoogste cijfer, daarna was de balk aan de beurt en toch met veel wiebeltjes behaalde ze ook daar de hoogste cijfer. Daarna de vloeroefening waar ze ook het hoogste cijfer behaalde, en tot slot de sprong met een aanpassing omdat ze last had van haar enkel.

Met een totaal puntenscore van 48,350 met ruim twee punten verschil van nummer twee behaalde Nikita de eerste plaats! Wat een goede start van het nieuwe seizoen. Haar volgende plaatsing wedstrijd is 12 december en weer in Doetinchem.

Activiteiten Wyborgh

Zaterdag 21 november: Sinterklaasintocht op het Dorpsplein

Zaterdag 28 november van 10.30 uur tot 12.15 uur

Sinterklaas en zijn pietenband komen op de Wyborgh en zij zullen de kinderen vermaken met muziek in de passage bij de Hema.

Woensdag 2 december van 14.00 uur tot 16.00 uur: Sinterklaas en zijn pieten komen op de Wyborgh in passage bij de Hema.

1 tot en met 27 december: Kassabonnenactie. Ook dit jaar kunnen weer de kassabonnen ingeleverd worden in de brievenbus bij Slagerij Hetterschijt, met iedere week kans op Wyborgh Waardebonnen.

Vrijdag 4 en zaterdag 5 december. Regelmatig bezoek van pieten op het centrum.

Vrijdag 18 december van 17.00 uur tot 21.00 uur

Kerstmarkt op de Wyborgh. Gezellige kerstmarkt veel Westervoortse verenigingen en ondernemers staan vandaag op de Wyborgh met een stand. Er is gezellige muziek, warme chocolade melk en glühwein. Dit jaar met veel aandacht voor koren en muziek in kerstsfeer en de kerstman.

Zaterdag 19 december

Tussen 11.00 en 15.00 uur Bezoek op de Wyborgh van Mickey en Mini en van Elsa en Olaf. Kinderen kunnen gratis op de foto.

Geslaagd jeuduitje Badminton Club Didam

DIDAM - Het jaarlijkse jeugduitje van BC Didam stond afgelopen juli gepland, maar de outdoormiddag werd toen afgelast vanwege de hitte. Op zaterdag 15 november gingen we in de herkansing met een indoormiddag in sporthal De Muizenberg.

Met 29 enthousiaste jeugdleden hebben we een leuke en sportieve middag beleefd. Iedereen kon zijn energie kwijt op de stormbaan en het competitiegevoel werd aangewakkerd tijdens de onderlinge partijtjes knotshockey en jurkvoetbal. Bij jurkvoetbal kreeg iedereen een wijde jurk aan, zodat je je benen en de voetbal niet kon zien, waardoor je op goed geluk de bal moest raken. Ook bumperball leverde leuke beelden op. In een grote opblaasbal stuiterden de kinderen de zaal door. Als afsluiting werd er gezamenlijk in de kantine een lekker frietje gegeten. Het was een geslaagde middag!

Nieuwe visie voor het centrum van Zevenaar

ZEVENAAR - Het college van B en W heeft onlangs de centrumvisie 2015 -2025 vastgesteld. Voor een samenhangend, aantrekkelijk én functioneel centrum is een heldere toekomstvisie nodig. Die visie is door de gemeente en centrumondernemers, vertegenwoordigd door het Algemeen Ondernemersverbond Zevenaar (AOZ), gezamenlijk ontwikkeld. Ook diverse partners en vastgoedondernemers hebben bijgedragen aan de nieuwe visie.


Het centrum van Zevenaar heeft een uniek verhaal dat de komende jaren meer zichtbaar wordt. Kenmerkende elementen als de rijke historie van de stad, het centrum als levendige ontmoetingsplek, de gezelligheid van het horecaplein op de Markt, het unieke Landgoed Huys Sevenaer, en de diversiteit aan evenementen krijgen meer aandacht. Belangrijke aandachtspunten zijn de invulling en herontwikkeling van het Raadhuisplein en het vormen van een centrummanagementorganisatie. Ook met de mogelijke komst van een Factory Outlet Centre is rekening gehouden in de centrumvisie.
Het centrum wordt niet in één keer aangepakt. De ontwikkeling van het gebied neemt tien jaar in beslag. Het concretiseren van de activiteiten vindt plaats in samenspraak met bovengenoemde partijen. De gemeenteraad behandelt de centrumvisie 2015 -2025 in de openbare vergadering van 16 december.

Communicantjes sparen voor nieuwe muziekinstrumenten

Vrouw rechtsvoor Lianne van de Wetering, links bijna achter directeur Diane Max.

PANNERDEN - Pannerden had op 1 mei veertien communicantjes. Tijdens de voorbereiding voor deze speciale dag werkten de communicantjes in gastoudergroepjes. Het doel dat zij gezamenlijk kozen was voor nieuwe muziekinstrumenten voor de school 't Scathe Pannerden.


Om hun spaardoel te bereiken werden diverse klussen gedaan door de kinderen. Op woensdag 4 november was het zover dat Lianne van de Wetering samen met de communicantjes de instrumenten aan heeft geboden aan directeur Diane Max.

Joop Boxstart en Henry Welling in de studio

LIEMERS - Op zondag 29 november zijn Henry Welling en Joop Boxstart te gast bij RTV Favoriet in het programma 'Laot Hans maor schuuven'.

Van tien tot elf zal Welling live mooie december liedjes ten gehore brengen. Van elf tot twaalf komt Boxstart vertellen over zijn nieuwe CD ' De andere kant' en zal ook live wat nummers spelen. Het programma is op zondag 29 november te beluisteren op de kabel 93.1 en de ether 94.0. Ook te beluisteren op internet. De techniek is in handen van Mieke Kamps. Presentatie: Hans Jansen.

Café Rooie Jan nieuwe tenuesponsor van SDZZ 2

REGIO - SDZZ 2 is trots en dankbaar dat café Rooie Jan de nieuwe tenue sponsor is van SDZZ 2. Jan bedankt en we hopen op een mooi seizoen.

Kunstwerken gemeentehuis Zevenaar voorlopig in opslag

ZEVENAAR - De verhuizing van het gemeentehuis naar de nieuwe locatie op het voormalige BAT-terrein vindt eind december plaats. Het huidige pand aan het Raadhuisplein wordt dan opgeleverd aan de nieuwe eigenaar. Dat houdt in dat ook de kunstvoorwerpen in en rond het gebouw plaatsmaken voor de volgende gebruikers van het huidige gemeentehuis aan het Raadhuisplein.

Uiteraard wil de gemeente Zevenaar de kunstvoorwerpen een nieuwe plek geven. Om de nieuwe plek zo zorgvuldig mogelijk te kunnen selecteren, wordt uit voorzorg een aantal kunstobjecten eerst overgeplaatst naar een tijdelijke opslag.

Carillon

De tijdelijk opslag geldt onder andere voor het carillon bovenop het gemeentehuis. Deze wordt in de eerste week van december van het dak gehaald en tijdelijk elders bewaard. In de loop van 2016 zal er met diverse partijen gekeken worden naar mogelijke nieuwe plekken voor dit voor Zevenaar geluidsbepalende kunstwerk. Dit geldt ook voor de andere objecten zoals het beeldhouwwerk in de trouwzaal. De definitieve locaties worden gekozen in overleg met de betrokken kunstenaars, Liemers Museum, leden van de raad en medewerkers van de gemeente. Ook de inwoners van gemeente Zevenaar en andere relevante partijen worden, waar mogelijk, betrokken bij het proces.

Stuntende Pieten tijdens de Sinterklaasintocht Pannerden

PANNERDEN - Op zondag 22 november brengt Sinterklaas en een acrobatische club Pieten een bezoek aan Pannerden!

Om 14.00 uur meert de stoomboot volgeladen met cadeautjes en snoepgoed aan bij de pont aan de Veerdam. Om 13.30 uur kan iedereen die in de optocht mee wil lopen zich verzamelen op het dorpsplein. Sinterklaas wordt dit jaar tijdens de intocht door een flitsend voertuig door het dorp gereden en de Pieten laten hun acrobatische kunsten zien! De feestelijke stoet kinderen, vergezeld door de harmonie en de schutterij begeleiden de Sint richting het dorpsplein.

Na hartelijk welkom geheten door het Sintcomité brengen de vendeliers Sinterklaas en zijn Pieten op het dorpsplein de traditionele vendelhulde.

Hierna is iedereen welkom in het schuttersgebouw waar Sinterklaas en zijn Pieten nog een uurtje samen met de kinderen een spectaculair feestje bouwen. De kinderen van basisschool ’t Scathe zullen voor spetterende optredens zorgen en de vrolijke pieten hebben ook een verrassing voor Sinterklaas! Na afloop van dit geweldige feest is er voor ieder kind natuurlijk iets lekkers.

Filmhuis Didam vertoont Sinterklaasfilm voor kinderen

DIDAM - Op woensdag 25 november om 13.30 uur vertoont het Filmhuis Didam de spannende kinderfilm 'De club van Sinterklaas & de verdwenen schoentjes' Het filmhuis bevindt zich Waverlo 1 in Didam.

In dit spannende nieuwe Sinterklaasavontuur schrikt de Club van Sinterklaas zich een hoedje. Ze laten trouw cadeautjes achter in de schoentjes van kinderen, maar die worden gestolen en de pieten krijgen de schuld! Zou de uitvinder Kornee Kwastenbroek er iets mee te maken hebben? Kornee is nu speelgoedmaker, maar als kind werd zijn schoentje altijd – per ongeluk – overslagen. Nu heeft hij de moepies Wommie en Giebel gemaakt; speelgoedknuffels die doen wat hij zegt. Wil hij wraak nemen op Sinterklaas en laat hij daarom schoentjes leegstelen door zijn moepies? Als dat maar goed komt!

Sinterklaasintocht Herwen

HERWEN - De voorbereidingen voor de intocht van Sinterklaas in Herwen lopen dit jaar voorspoedig.

Dit jaar geen telefoontjes van de wegwijspiet die de hele voorbereiding op z’n kop zet. Ook zijn er dit jaar nog geen filmpjes op facebook verschenen, waarbij de wegwijs piet is opgepakt door de politie. Daarom kan de intocht gewoon doorgaan en wel op zaterdag 21 november om 13.00 uur. De kinderen worden uitgenodigd om bij De Cluse bij elkaar te komen. Dan gaan we samen met de muziekvereniging, de schutterij en de burgemeester Sinterklaas ophalen bij Huize Aerdt waar Sinterklaas een nachtje heeft gelogeerd.

Na een rondrit door Herwen, komen we weer aan bij De Cluse. Hier is een erg leuke middag voor de kinderen georganiseerd. Wat precies is nog een verrassing.

Rob de Nijs met 'Liefde voor Altijd' in Het Musiater

ZEVENAAR - Van de grote zalen naar de intimiteit van de kleinere locaties. Rob de Nijs met 'Liefde voor Altijd' in Het Musiater in Zevenaar.

Dezelfde zanger, dezelfde liedjes maar met een minimale begeleiding van drie rasmuzikanten, die gedwongen werden om de arrangementen tot op het bot uit te kleden.

Die unieke stem, al meer dan vijftig jaar het handelsmerk van de zanger die zijn professionele carrière in '62 begon met 'Ritme van de Regen' en tot op de dag vandaag zijn publiek blijft verrassen, komt hiermee nóg meer tot zijn recht.

Nóg meer ruimte voor nóg kleinere akoestische arrangementen die nóg beter hun weg lijken te vinden rond die ene stem, herkenbaar uit duizenden en waar nog geen sleet op te vinden is.
Een avond ook waar de muzikale kast met repertoire van de zanger vakkundig geplunderd zal worden. Muzikale begeleiding: Frank Jansen, Christan Grotenbreg. Kees den Hoed . Woensdag 2 december om 20.15 uur in Het Musiater. Kaarten a € 29,= (inclusief consumptie) te koop aan de kassa of via www.hetmusiater.nl.

Computeravond: E-books lezen en beheren

Foto: Henk Schipper

ZEVENAAR - Op woensdag 2 december verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) haar maandelijkse computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Aanvang lezing 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Elektronische boeken (E-books) beginnen steeds populairder te worden omdat ze bijna niets wegen en het lezen ervan steeds gemakkelijker wordt. "In onze lezing / demonstratie laten we zien wat E-books zijn en in welk formaat ze worden opgeslagen.

Natuurlijk komt ook aan de orde hoe je eraan kunt komen en op welke apparaten je ze kunt lezen (met de voor- en nadelen ervan). Tot slot besteden we ruim aandacht aan een gemakkelijke manier om ze te bewaren, te beheren en uit te wisselen: een soort elektronische boekenkast."

Kom dat zien en laat je op deze gezellige presentatie bijpraten over de vele aspecten van E-books. De lezing wordt gegeven door Johan Boer.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Genealogie, Windows, Office, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden; ook niet-leden zijn welkom, maar betalen twee euro per avond.

Terugkomavond Jeugdschuttersdag

Foto: Willy Demon (www.0316duiven.nl)

DUIVEN - Na de succesvolle jeugdschuttersdag 'Join LHD en OG' organiseren Schutterij Onderling Genoegen en Liemers Harmonie Duiven voor de deelnemers van die dag een terugkomavond op dinsdag 24 november.

De bijna 50 kinderen die op 17 oktober aanwezig waren, kunnen nog een avond verder kennismaken met en oefenen in vendelzwaaien, het bespelen van slag- en blaasinstrumenten en schieten met luchtbuks en handboog. De deelnemers en vrijwilligers waren erg enthousiast over de jeugdschuttersdag. Met name het koningsschieten, gewonnen door Rick van Huet en Maybritt Bomers en gevolgd door een optocht door Duiven, werd door de jeugd erg gewaardeerd. De dag krijgt daarom zeker een vervolg in 2016.

Eric Klappers van het organisatiecomité verwacht op 24 november weer een ruime opkomst. "En we hopen natuurlijk dat een aantal van de bezoekers uiteindelijk ook actief lid worden van de schutterij of de Liemers Harmonie." De terugkomavond begint om 18.00 uur bij de OGTenT en duurt tot 19.30 uur. Ouders en andere familieleden zijn welkom te komen kijken. Aanmelden kan tot en met 22 november via jeugd@ogduiven.nl.

Turnsters van Thuve winnen zilver

DUIVEN - Op zondag 8 november hebben twee teams van turnvereniging sv Thuve deelgenomen aan de clubteamwedstrijd in Winterswijk.

Bij deze wedstrijd geldt het 6-4-3 systeem. Dan mogen er zes turnsters in een groepje ingeschreven worden, waarvan er vier een oefening turnen op sprong, brug, balk en vloer en de drie hoogste cijfers tellen. Omdat de groep vanThuve bestond uit maar drie turnsters was het dus uitermate spannend, want alle foutjes tellen. De meiden, Quincy Leito, Chantal Busschers en Ilse Strasser hebben hun beste beentjes voorgezet en gingen met een zilveren medaille naar huis. Super gedaan dus. In de tweede wedstrijd was het de beurt aan weer een groepje van drie turnsters omdat Lize marlyn Schellings helaas geblesseerd was. Maar in de groep supplement E hebben Imke Kooiman, Jenda Braaksma en Sascha Brakenhoff en goede wedstrijd geturnd. Helaas hebben ze te veel puntjes laten liggen op het toestel balk, en zijn op een achtste plaats geëindigd. Ook nu ging trainster Carola Vogels weer met een trots gevoel van de wedstrijdvloer en richting huis.

Techniekdag de Liemers groot succes

ZEVENAAR - Ze was wel even beduusd. Nienke Nieuwenhuis uit Oud-Zevenaar vulde tijdens Techniekdag de Liemers op 3 oktober een formulier in en werd een maand later op school verrast met de hoofdprijs: een dagje uit en een workshop met vijf vriendjes / vriendinnetjes bij Icer in Ulft.

Nienke was één van de circa drieduizend bezoekers aan Techniekdag de Liemers, die dit keer op het voormalige Dachserterrein in Zevenaar werd gehouden. Nooit eerder kwamen zoveel mensen naar deze dag en nog nooit eerder namen zoveel bedrijven en instellingen deel. "Met bijna vijftig deelnemers hebben we een record gevestigd", zegt ook Anouk de Valois namens de organisatie. "Het was een prachtige dag. Wat opvalt, is dat steeds meer mensen het als een 'dagje uit' beschouwen. En daar is niets mis mee. Er is voor jong en oud veel te doen. We hebben laten zien dat techniek interessant is. Dat het niet alleen droge kost hoeft te zijn. Techniek is meer dan alleen sleutelen. Het komt overal terug en dat werd tijdens deze editie van Techniekdag De Liemers goed duidelijk. Techniek biedt een toekomst vol nieuwe kansen en we hebben de kinderen van nu nodig om daar in de toekomst invulling aan te geven."

Was Techniekdag de Liemers in het verleden toegespitst op de wat jongere kinderen, dit jaar kon de jeugd tot zestien jaar er terecht. Dat betekende dat oudere kinderen zich bijvoorbeeld konden buigen over uitdagende technasiumopdrachten. Maar de demonstraties met kranen, boren, elektrische auto's en drones waren zeker zo interessant.
Leuk aan Techniekdag de Liemers was de variëteit in aanwezige sectoren. Van metaal, bouw, architectuur, timmerindustrie, meubel/interieurbouw en installatietechniek tot elektro- en motorvoertuigentechniek, zorgsector, duurzame sectoren en ICT. De organisatie van de Liemerse Techniekdag is in handen van VNO-NCW Midden en Lindus, in nauwe samenwerking met de regionale onderwijsinstellingen, ondernemers uit de Liemers en de gemeente Zevenaar. Het platform Onderwijs en Arbeidsmarkt de Liemers ondersteunt Techniekdag de Liemers. Inmiddels is besloten dat Techniekdag de Liemers volgend jaar weer op de agenda komt te staan.

Thema pronkzitting Het Olde Tollus: 'vakantietijd'

LOBITH - In het weekend van 6, 7 en 8 november heeft de Pronkzitting van de Carnavalsvereniging Het Olde Tollus plaatsgevonden in de Tollusburcht. Het was een goed zitting en deze werd in vergelijk met afgelopen jaar door meer mensen bezocht. Gezegd kan worden dat de zaal drie avonden vol was. Het prettige is ook dat het ledenaantal van de vereniging duidelijk in de lift zit.

Het thema van de avonden was vakantie. Dit werd ook weergeven op het decor, kijkende vanaf de Rijn, officieel het Bijlandtskanaal, een aanzicht te zien was van De Bijland en directe omgeving. Op vrijdag 6 november werd prins Edwin den Erste gepresenteerd als nieuwe Prins van Het Olde Tollus. Hij werd middels een presentatie van de Prinsengarde in de sketch Prinsenjacht gepresenteerd.

Ook was er weer een mogelijkheid om via de social media, Twitter, berichten te sturen, die te zien waren via het second screen. De oudjes lieten ook weer van zich horen. Tijdens dat optreden nam Ben Lamers, beter bekend onder de naam Bernd, afscheid van deze groep en werd hij nog even in het zonnetje gezet door de vereniging. Hij neemt inmiddels als 35 jaar deel aan de zitting en zal de aankomende jaren nog te zien zijn met zijn Brasbende. Verder stonden de sketches in het teken van het thema vakantie en deze werd op allerlei manieren belicht. Verder werd die avond een aantal mooie muziekstukken te gehore gebracht. In een van de zangstukken werd oud-burgemeester Mark Slinkman, in het zonnetje gezet. Verder waren er natuurlijk ook de dansgroepen, drie in totaal en werd de muzikale omlijsting verzorgddoor de band Nedjus.

Tijdens dit weekend ontvingen de volgende personen een onderscheiding uit handen van de Prins: 11 jaar medewerker: Eline Balduk en Linda Meijer; 5 jaar medewerker: Lisa Winnubst, Patrica Bonnes en Jolanda Steennis.

Original Liemers Musikanten neemt afscheid van dirigent Albert Ketz

ZEVENAAR - Op zondag 6 december om 11.00 uur verzorgen de Original Liemers Musikanten uit Zevenaar een Winterfest-concert in zaal Nijhof in Halle.


Tijdens dit concert zal officieel afscheid worden genomen van dirigent Albert Ketz uit Zelhem. Albert heeft ruim zestien jaar voor de kapel gestaan en heeft met zijn enthousiasme en inzet het orkest tot grote hoogte gebracht hij heeft ook een groot aantal jaren samen met zijn vrouw Lies de zangpartijen ingevuld wij zijn beiden dan ook als kapel heel veel dank verschuldigd.
Albert heeft inmiddels een respectabele leeftijd bereikt en wil de dirigeerstok nu graag overgeven aan een (jongere) opvolger de procedure voor de opvolging is inmiddels van start gegaan naar verwachting zal in januari 2016 de nieuwe dirigent kunnen worden gepresenteerd.

"Wilt u meer informatie over de Egerländerkapel neem dan eens een kijkje op haar website: www.originalliemersmusikanten.nl." Het optreden begint om 11.00 uur; de zaal is open om 10.30 uur. De entree bedraagt vijf euro. Zalencentrum Nijhof is gelegen aan de Dorpstraat 11-13 in Halle.

Werkzaamheden fietspad officieel van start

ZEVENAAR - Op 4 november hebben wethouders Tanja Loeff-Hageman van Montferland en Toon Albers van Zevenaar gezamenlijk het officiële startsein gegeven voor het verbeteren van het fietspad tussen Zevenaar en Didam. Het fietspad wordt aangepast voor een goede en veilige fietsverbinding tussen de beide plaatsen.

De beide wethouders namen bij de grens van Zevenaar en Didam met een graafmachine een hap uit de grond naast het fietspad dat verbreed wordt.

Werkzaamheden
De aangepaste fietsroute loopt van het Liemerscollege locatie Landeweer via de nieuwbouwwijk Groot Holthuizen door bedrijvenpark 7Poort en Hengelder naar Didam. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het aanpassen van het kruispunt Hengelderweg-Einsteinstraat en het op diverse plekken verbreden van het fietspad. In een later stadium wordt deze route nog aangesloten op de snelfietsroute Westervoort-Duiven-Arnhem die in de toekomst wordt aangelegd. De werkzaamheden aan het fietspad worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zevenaar en zijn inmiddels gestart.

Nieuw clubgebouw voor Atletiekvereniging de Liemers

ZEVENEER - Daar waar de internationale atletiekwereld door de recente ontwikkelingen rondom de dopingschandalen in negatieve zin op z'n kop staat, gaat het met de atletiek in Zevenaar bijzonder goed. Geen dopingperikelen, maar sportieve successen en een daadkrachtig bestuur, die onder de voortvarende leiding van de nieuwe voorzitter, Jacqueline van Pelt-Pastoor er in zijn geslaagd om samen met de lokale overheid een prachtig nieuw clubgebouw te realiseren.

"De plannen lagen al een tijdje in de koelkast, want al in 2012 heeft de gemeenteraad het besluit genomen tot overdracht van het bestaande gebouw en toewijzing van een financiële bijdrage welke ten goede zou moeten komen tot het realiseren van een nieuw clubgebouw.

Wij zijn dan nu ook erg blij dat de overeenkomst door alle partijen is getekend en dat wij samen met aannemingsbedrijf Heijneman uit Zevenaar, het door architectenbureau VOM uit Duiven ontworpen multifunctionele clubaccommodatie kunnen gaan bouwen.

Zonder de vasthoudendheid van Heijneman, het kostenbewuste ontwerp van VOM en de bereidwilligheid van de gemeente Zevenaar hadden wij dit, in deze tijd van bezuinigingen, nooit kunnen realiseren", aldus Jacqueline van Pelt.

Eerste gouden medaille van het seizoen...

ZEVENAAR - Op zaterdag 14 november waren de meiden uit de derde divisie van gymnastiekvereniging Thor-Zwaluwen aan de beurt voor hun eerste plaatsingswedstrijd turnen. Dit resulteerde in een gouden medaille en mooie resultaten.

In de eerste wedstrijd kwamen de pupillen 1 en pupil 2 in actie: Juna (8e), Celina (10e) en Lynn (7e). In de tweede wedstrijd was het de beurt aan de categorie jeugd 1 en jeugd 2: Laura (1e met een vloerscore van 15,6!), Sophie (5e), Marit (15e), Dinja (16e), Donna (21e) en Adisa (11e). Helaas kon Jenne-Lee niet meedoen vanwege een blessure. In de laatste wedstrijd kwamen de senioren Kimera (4e) en Imke (6e) in actie.

Kerkdiensten Rijnwaarden

LOBITH - Op zondag 22 november gaat de eigen predikant dominee E. Roth voor in de dienst.

In deze dienst op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, herdenken we de overledenen van het afgelopen jaar in onze protestantse gemeente. Zondag 29 november is ds. Ten Boom uit Didam de voorganger. De diensten zijn in de protestantse kerk in Lobith en beginnen beide om 10.00 uur. Iedereen is welkom. Na de dienst is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en met elkaar na te praten.

Toon Verschore erelid Liemers Harmonie Duiven

Van links naar rechts: Toon en Kinie Verschore; Marianne Mayer, Antoine Bouwmeester (beide 12,5 jaar lid), Marion van Thielen (25 jaar lid), Bep Snijders (40 jaar lid) en voorzitter Wim Kersten. Op de foto ontbreekt Kees Luijkx (25 jaar lid).

DUIVEN - Toon Verschore is zaterdagavond benoemd tot erelid van Liemers Harmonie Duiven. Het heugelijke nieuws werd bekend gemaakt tijdens de feestavond van de muziekvereniging uit Duiven. Toon Verschore heeft zich jarenlang ingezet voor de onlangs beëindigde Taptoe Duiven. Hij nam tevens zitting in het bestuur, hielp bij de totstandkoming van het verenigingsgebouw en heeft zich ontfermd over de muziekbibliotheek.

Tijdens de feestavond werden ook vijf jubilarissen in het zonnetje gezet. Antoine Bouwmeester en Marianne Mayer waren beiden 12,5 jaar lid. Marion van Thielen en Kees Luijkx waren beiden 25 jaar lid en Bep Snijders was 40 jaar lid van Liemers Harmonie Duiven. Alle jubilarissen kregen een speldje en een bos bloemen van voorzitter Wim Kersten als dank voor hun jarenlange lidmaatschap.

Wim Kersten onthulde ook het nieuwe logo van Liemers Harmonie Duiven. Het nieuwe logo beeldt twee duiven uit rond een rode kern met de tekst Liemers Harmonie Duiven. Het nieuwe logo is helemaal van deze tijd, gebruikmakend van de rood/blauwe kleuren die ook in het oude logo verwerkt waren. Het logo is een ontwerp van Patricia Bosveld, zelfstandig grafisch ontwerper uit Arnhem. Het logo is te zien op de website van Liemers Harmonie Duiven, www.liemersharmonie.nl, die ook in een nieuw jasje is gestoken.

Feest met d'n olde deus!

PANNERDEN - Waotermennekes en Waoterwiefkes. Na een prachtig Pronkzittingsweekend in 't land van Waoter en Wiend is bekend wie de scepter gaat zwaaien tijdens het Pannerdense carnaval.

Twee gezellige avonden onder leiding van cabaretgroep Ons Kent Ons in samenwerking met het bestuur en vele vrijwilligers van carnavalsvereniging Waoter en Wiend hebben gezorgd voor flink wat humor en gezelligheid. Met sketches, zang en dans hebben zij ons meegenomen in het mediapark waar zich in verschillende t.v.-programma's de nodige hilarische taferelen afspeelden.

Tijdens het spektakelstuk, waarbij de voltallige cast van 'Allo allo' op het podium stond, werd bekend gemaakt wie het jaar 2015-2016 prins(es) carnaval mag zijn. Dit jaar is het de beurt aan prinses Ans (Janssen) de 1e. Samen met haar Adjudante Ankie (Schopman) gaan ze er een mooi carnaval van maken. Prinses Ans 1e regeert komend jaar met zien leus: Feest met d'n olde deus!

Jasper Peters de nieuwe stadsprins van Boemelburcht

Foto: Willem van Baalen

ZEVENAAR - In een bomvolle en sfeervolle residentie van carnavalsvereniging Paljas zijn zaterdag 14 november na een koninklijke act Jasper Peters en Cas Hunen geïnstalleerd als de nieuwe stads- respectievelijk jeugdprins van Boemelburcht. Maar voor het zover was, hebben de carnavallisten eerst afscheid genomen van de oude stadsprins Karel de eerste en zijn adjudant Jorrin en jeugdprins Jarrick en adjudant Bart.

Voorzitter Wim Wegman overhandigde allen, als dank voor alles wat zij gedaan hebben het afgelopen jaar, de Boemelburcht onderscheiding. Dit afscheid vond plaats in een doorlopende act bedacht en uitgevoerd door Paljas. In tegenstelling tot voorgaande jaren werd eerst de nieuwe stadsprins Jasper de eerste geïnstalleerd. Samen met adjudant Jelle, zijn broer, gaat hij het komend carnaval over Boemelburcht regeren. Enige ervaring met regeren heeft de stadsprins al want in het seizoen 2001/2002 was hij jeugdprins met ook toen Jelle als zijn adjudant. Na de installatie ging de koninklijke act in volle vaart verder en tot slot kwamen ook de nieuwe jeugdprins Cas de eerste en zijn adjudant Niels tevoorschijn.

De jeugdprins werd door stadsprins Jasper geïnstalleerd. Na het officiële gedeelte barstte het feest los met de Retteketet Showband, het feest ging tot in de late uurtjes door.

Sint Caeciliafeest in Babberich

BABBERICH – Dames en herenkoor Sint-Caecilia Babberich viert haar Sint-Caeciliafeest op zondag 22 november. Op die dag vieren we ook het feest van Christus Koning. In de communieviering van 9.30 uur in de St.Franciscus kerk zingt het koor onder leiding van dirigent/organist Jacob Graansma, 'feestelijke liederen', passend bij deze feestviering.

Pastoraal werker Jeroen Heemink gaat voor in deze viering en zal enkele jubilarissen onderscheiden met de eretekenen van de Nederlandse Sint-Gregorius Vereniging vanwege hun respectievelijk 12,5 en 25-jarig koorjubileum. Na deze viering viert het koor haar feest in besloten kring in zalencentrum 't Centrum in Babberich.

Het Caeciliakoor verzorgt met regelmaat de week-end vieringen, en de avondwake- en uitvaartdiensten met hun zang en muziek met meest Nederlandstalig en Latijnse gezangen. Een enkele keer wordt er, in samenwerking met het Dames en Herenkoor van Elten-Huthem, ook Duitstalig gezongen.
Het koor telt momenteel 32 leden maar is op zoek naar dames en vooral ook heren zangers die het koor willen komen versterken. "Reperteer een keertje mee op donderdagavond, vanaf 19.30 uur in de kerk, of bel voor meer informatie met de voorzitter E.Poodt: 247290; secretaris R mennings-Hagen: 240657.

Zwemgroep zoekt leden

BABBERICH - Zwemgroep Recreatie Babberich, opgericht in 1978, heeft haar halfjaarlijkse contributie nu, voor het eerst, afgedragen aan de nieuwe stichting Stichting Zwembad De Boskuul.

Deze stichting is medio 2015 ontstaan na overname van het zwembad De Boskuul, van de gemeente Rijnwaarden, door en met steun van vrijwilligers. De zwemgroep is zeer verheugd dat hiermee is voorkomen dat het zwembad moest gaan sluiten en wensen de stichting veel succes. Onze zwemgroep kan hierdoor op maandagavond, vanaf 20.00 uur een uur lang blijven zwemmen en samen onder deskundige leiding, een half uurtje ontspannen met bewegingsoefeningen. We zijn met een groep van twintig personen. "Wij zijn op zoek naar nieuwe leden, Dames maar vooral ook Heren, uit de regio Oud Zevenaar-Babberich en Rijnwaarden, zodat we de contributie-kosten beperkt en betaalbaar kunnen houden.mKom een keertje mee doen, op maandag avond, 20.00 uur, om kennis te maken of bel voor meer informatie E.Poodt 0316 247290."

Basketiers'71 uit Zevenaar: drie keer winst, twee keer verlies

ZEVENAAR - Op zaterdag 14 november speelden er liefst vijf teams thuis. De U12 had een streekderby tegen Arnhem Eagles. Deze wil je altijd winnen! In een gelijk opgaande, strijd die bleef tot het einde, werd de winst daadwerkelijk gehaald. Dankzij een aantal vrije worpen dat raak ging in de slotfase, 35 – 30.

De U16 nam het op tegen Hanze Stars, een flitsende start en een walk over dreigde voor Hanze Stars. Bij de rust stond het liefst 33 -1. Net niet de nul achterin gehouden. Op het gemak werd de tweede helft uitgespeeld, een 63 – 20 overwinning kon worden bijgeschreven.

Dames 1 speelde tegen Give and Go, een altijd lastige tegenstander, zo ook deze keer. Heel langzaam werd er afstand genomen en een voorsprong opgebouwd. Met een flitsende vierde en laatste periode werd de zege meer dan veilig gesteld. 67 – 47. Ja ,en dan de U20 tegen Challenge, alle respect voor onze U20, de resultaten vallen (soms) tegen. Maar men blijft knokken voor iedere bal en blijft er voor gaan, ook nu moest men de meerdere erkennen 31 – 106.

Het plezier blijft voorop staan, spelenderwijs, steeds meer leren is toch de winst van iedere wedstrijd! Heren 1 tegen Den Dungk, een gelijkwaardige strijd, waarin beide partijen niets toegaven op elkaar. Een ruststand van 39 – 39, beloofde veel spektakel voor de tweede helft. Dit kwam er ook wel, alleen Den Dungk nam een kleine voorsprong van 60 – 68. Waarna er een time-out werd genomen door Basketiers om dit recht te zetten, en in deze time-out een speler boos wegloopt. Ja, dan weet je, is het pleit in je nadeel beslecht en dat bleek dan ook het geval. 63 – 77. Gouden regel is: Je bent en blijft een team tot het laatste fluitsignaal.

André Boss nieuwe prins bij De Deurdreiers

Foto van Prins Andre de 1e (fotograaf Eddy de Wild)

GROESSEN – Het 'best bewaarde geheim van Groessen' werd zaterdag 14 november onthuld tijdens het prinsenbal. André Boss is de 58e prins van Carnavalsvereniging De Deurdreiers. Na de beeldpresentatie van de voorgaande 57 prinsen, kwam de 57-jarige André door een papieren wand tevoorschijn.

Kort daarop kwam op dezelfde wijze zijn zoon Carlo als zijn adjudant door de wand. Prins André de eerste zwaait een jaar lang de scepter in Groessen onder het motto: 'Zonder gezeur knallen wi-j de carnaval deur'. De heer Boss was in het verleden voorzitter van de Raad van Elf, waar hij nog steeds deel van uitmaakte, en hij geeft leiding aan de technische commissie van de carnavalsvereniging.

Het afscheid van zijn voorganger Prins Marcel 2e (Limbeek) en Adjudant Wiely Steentjes verliep bijzonder. Zij deden een dankwoordje in de vorm van een korte proclamatie, waarbij ze ondersteund werden door hun kinderen op jachthoorns. Na het ritueel van ontdoen van alle prinselijke kenmerken werd het tweetal verrast door muziekvereniging Sint-Andries en hun jachthoornclub die de muzikale aftocht verzorgden.

Carnavalsvereniging De Nathalzen uit Loo was te gast en de Brabantse coverband Slamm verzorgde de muziek in de goed gevulde feestburcht Gieling.

Expositie in Angerlo: Sand meets Silver

ANGERLO - De kunstexpositie schilderijen en sierraden in de Galluskerk van Angerlo is van 21 november tot en met 3 december. De openingstijden zijn iedere zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur. De expositie is vrij toegankelijk.

Ali Bosveld-Kleinhuis uit Doesburg. Haar huidige schilderstijl omschrijft ze als 'lyrisch abstract materie schilderen'. Het schilderproces is voor haar werken met materialen en kleuren zonder vooropgezet plan. Het beeld ontstaat tijdens het schilderen, het verwerkte materiaal en de gebruikte kleuren moeten een harmonie vormen en een verhaal vertellen zonder uitleg. In haar schilderijen worden diverse materialen en lagen acryl verwerkt waardoor er veel textuur en diepte in het werk ontstaat. Voor haar is het schilderen een samensmelting van materie en verf waarbij niets is wat het lijkt en... niets blijft wat het was. Haar webadres is www.alika-art.com .

Tiny van Zeijl uit Doesburg ontwerpt zilveren sieraden, die ze zelf smeedt. Dat is een creatief proces en tegelijkertijd een oud ambacht, waar praktische vaardigheid en precisie voor nodig zijn. Ook gebruikt ze zelfgeslepen half-edelstenen in haar ontwerpen, waardoor er verrassende sieraden zijn ontstaan. Ze zoekt altijd naar vormen waarin de eeuwenoude waarde van zilver tot uitdrukking komt met al zijn glans en spiegeling, maar die je ook verleiden en iets uitdrukken. Zo heeft ze verschillende unieke colliers, hangers, ringen, armbanden en broches gemaakt met een aansprekende vorm. Haar webadres is www.t-sier.nl .

Tijdens de expositie is tevens gelegenheid het romaans kerkje te bewonderen.

Afsluiting duikseizoen met snertduik

LOBITH - Onlangs sloot duikteam Sub Aqua Libera gezellig haar buitenduik seizoen af met een traditionele snertduik.

Een tiental duikers maakte in clubverband de laatste duik van het buitenduikseizoen van dit jaar. Het was een spectaculaire duik waar onderwateractie werd gezien in de vorm van een snoek die een baars ving en hele scholen baarzen die voorbij zwommen. De duikers doken in water van 12 graden en bij bovenkomst genoten zij van het zonnige weer.

Leden genieten van traditionele erwtensoep

Na afloop verzamelden de duikers en hun familie zich in het clubhuis voor heerlijke, traditionele erwtensoep en een gezellig gesprek. De grote pan soep van liefst veertig liter werd zoals ieder jaar gemaakt door Paul Keuben. In het winter seizoen start er een duikopleiding voor beginnende duikers die in het voorjaar samen met de andere leden het buitenwater in gaan bij de opening van het duikseizoen 2016.
Duikteam Sub Aqua Libera organiseert jaarlijkse verschillende activiteiten voor haar leden. Met ruim honderd leden is zij een van de grootste duikverenigingen van Nederland en zij is gevestigd in Lobith. Zij biedt opleidingen voor beginnende en gevorderde duikers vanaf 14 jaar en ze heeft ook speciale jeugdlessen voor kinderen vanaf 10 jaar. De contributie (bij automatische incasso) bedraagt voor jeugdleden t/m 17 jaar tien euro per maand en zestien euro voor senior-leden. "Wil jij kennis maken met deze gezellige vereniging? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende introduik via www.subaqualibera.nl en hier vind je ook meer informatie over opleidingen, jeugdlessen, kinderfeestjes en bedrijfsfeesten."

Waarom is badminton nou zo leuk bij De Recreant?

ZEVENAAR - Tja zeg, dat is een lastige vraag! Het is niet echt één specifiek aspect waardoor het zo leuk is. Het is de combinatie van inspanning, ontspanning, vaardigheid, uitdaging en vooral de gezelligheid.

We hebben allemaal wel eens gebadmintond. Is het niet op de camping dan is het wel op de straat. In de zaal wordt er met beter materiaal gespeeld, maar het grote verschil is natuurlijk dat je in de zaal de shuttle liefst zo snel mogelijk bij je tegenstander op de grond wilt krijgen. En dat is nog knap lastig en inspannend. En heb je eenmaal die vaardigheid een beetje onder de knie dan is elke partij ontzettend leuk om met elkaar te spelen: sportief, uitdagend en gezellig. Want de lol die je erin hebt wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mensen met wie je op de baan staat en daar omheen.

Al ruim dertig jaar komt iedereen op de vrijdagavond met hetzelfde doel: plezier, iedereen in zijn waarde laten en lekker sporten. We spelen steeds dubbelspel en iedereen speelt met iedereen. Tussendoor en na afloop gezellig bijpraten en wat drinken. Onze slogan is dan ook 'De Recreant helemaal goed'. Lijkt je dit wat? Je bent welkom en je mag drie avonden vrijblijvend meespelen.. Een leenracket is aanwezig, maar vergeet niet je zaalschoenen mee te nemen.Er wordt op de vrijdag gespeeld van 20.00 tot 22.30 uur in de sporthal Lentemorgen in Zevenaar op de drie linkerbanen bij de kleedkamers. Voor meer informatie Petra Sloot, telefoonnummer: 0316 528037, emailadres: arteptools@hotmail.com of de website www.derecreant-zevenaar.nl.

Taptoe Duiven stopt na 35 jaar

De finale van Taptoe Duiven 2015 Foto: Willy Demon

DUIVEN - Het bestuur van Liemers Harmonie Duiven heeft besloten om na 35 jaar te stoppen met de organisatie van Taptoe Duiven. Er waren verschillende oorzaken die er voor zorgden dat het bestuur van Liemers Harmonie Duiven deze moeilijke beslissing moest nemen.

De kosten voor de organisatie namen toe, terwijl de inkomsten daalden. Dit beeld zien meer organisaties van taptoes in Nederland. Taptoe Duiven is dan ook niet de eerste taptoe die dit jaar ophoudt te bestaan.

Taptoe Duiven was de traditionele opmaat van de Duivense schuttersfeesten op de zaterdag voor de laatste zondag van augustus. In de afgelopen jaren is Taptoe Duiven uitgegroeid tot een volwaardig evenement van hoog niveau. Muziekkorpsen uit heel Nederland hebben Duiven in de afgelopen jaren meermaals bezocht en lieten de bezoekers genieten van een prachtige show.

Liemers Harmonie Duiven pakt het stoppen van Taptoe Duiven aan als een nieuw begin. Men gaat er alles aan doen om volgend jaar een nieuw evenement te organiseren voor muziekliefhebbers uit de regio. Daarbij gaat men zich richten op een bredere doelgroep. Liemers Harmonie Duiven laat hiermee zien vernieuwing niet te schuwen en bouwt met de kennis en kunde van 35 jaar Taptoe Duiven aan een vernieuwend evenement. Mensen met goede ideeën en sponsoren zijn van harte welkom zich te melden. Liemers Harmonie Duiven hoopt volgend jaar na de zomer terug te keren naar het vertrouwde en vernieuwde Remigiusplein in Duiven, dat dan zo goed als af zal zijn.

Dagbesteding Duiven biedt passende begeleiding in huiselijke ruimte

DUIVEN - Diafaan heeft verschillende locaties waar dagbesteding wordt aangeboden. Eén van die locaties zit in Duiven. Half augustus verhuisde de dagbesteding van het Eilandplein naar een eigen ruimte in woonzorgcentrum Thuvine.

“Op onze nieuwe stek hebben we een eigen huislijke ruimte”, vertelt Lia Linneman. “Hier krijgen we elke dag eten uit het restaurant van Thuvine, waar dagelijks vers wordt gekookt.” ‘Oude bekenden’ Brigitte Praster en Lia Linneman werken als vaste verzorgende en activiteitenbegeleidster op de dagbesteding in Duiven. “Onze dagbesteding biedt begeleiding voor een of meerder dagdelen per week”, vertelt Praster. “De afname is afhankelijk van de indicatie. Daarnaast kun je ook meedoen aan de activiteiten en de dagdelen zelf bekostigen.” De activiteiten worden afgestemd op de wensen en de behoeften van de deelnemer. Het bevorderen van het onderlinge contact en het verhogen van de zelfredzaamheid staan daarbij hoog in het vaandel. Ook het stimuleren van vaardigheden van de deelnemers heeft een hoge prioriteit. “Wij bieden niet alleen zorg en ondersteuning aan de deelnemer, maar ook de contacten daarom heen zijn voor ons waardevol. Er is een aantal vaste activiteiten, zoals het nuttigen van de maaltijd en in de ochtend het doornemen van de krant. De activiteiten die daarnaast plaatsvinden, zijn veelzijdig en afwisselend. De dagbesteding in Duiven is open van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur. Het is ook mogelijk om alleen de maaltijd te nuttigen bij de dagbesteding. Nieuwsgierig? Bel gerust met (0316) 584888.

Workshops Do's en Don’ts bij de digitale opvoeding

REGIO - Is gamen nou goed of slecht voor mijn kind? Wat is het effect op mijn kind van veel online zijn? Hoe lang mag mijn kind op de tablet? Soms weten ouders/opvoeders het ook niet meer... De workshops 'Do’s en don’ts bij de digitale opvoeding' bij de Bibliotheek Liemers geven antwoord op deze, en nog veel méér vragen.

Tijdens de workshops wordt gekeken naar wat de invloed is van digitale middelen op de nog groeiende hersenen van kinderen. Al op jonge leeftijd komen kinderen in aanraking met digitale middelen zoals een I-pad of een tablet. Hoe ga je om met het gebruik hiervan bij verschillende leeftijdsgroepen. De workshops in het kader van de 'Week van de mediawijsheid' zijn gericht op ouders met kinderen tussen 2 en 14 jaar en staan onder leiding van Marianne Kleinhesselink, orthopedagoog. Het zijn interactieve workshops waar de bezoekers zelf aan de slag gaan, maar waar ook veel ruimte is voor onderlinge uitwisseling van ervaringen.

Data: 25 november om 19.30 uur, bibliotheek Zevenaar, De Hooge Bongert 1;

26 november om 19.30 uur, bibliotheek Duiven, Remigiusplein 11 (de Ogtent);

30 november om 19.30 uur, bibliotheek Westervoort, Dorpsplein 115;

1 december om 19.30 uur, bibliotheek Lobith, Markt 8.

De workshops zijn gratis, aanmelden via mirelle.besselink@debibliotheekliemers.nl. Voor meer informatie: zie www.debibliotheekliemers.nl.

Sinterklaas leest voor bij bibliotheek Duiven

DUIVEN - Vind jij ook dat de Sint zulke mooie verhalen vertelt? Daarom komt hij op woensdag 25 november om 15.00 uur naar de bibliotheek in Duiven om voor te lezen en te vertellen over zijn avonturen.

Iedereen weet dat Sinterklaas graag cadeautjes uitdeelt, maar volgens de Hoofdpiet vindt hij het ook geweldig om zelfgemaakte cadeautjes te krijgen! Heb je een mooi cadeautje getekend, geplakt of geknutseld, dan mag je dat meebrengen en aan de Sint of aan één van zijn Pieten geven. Natuurlijk mag je ook met Sinterklaas en de Pieten op de foto.

Wanneer en waar kun je de Sint ontmoeten? Op woensdagmiddag 25 november om 15.00 uur 'Bij Bert', de filmzaal naast de bibliotheek Duiven, op de eerste verdieping van De Ogtent. Kom dus naar de bibliotheek, geef Sint je zelfgemaakte cadeautje (of gewoon een handje), ga met hem op de foto, en luister naar zijn spannende verhalen!

Breicafé De Liemers bij Liemerije Zevenaar

LIEMERIJE - Wat is er in deze tijd van het jaar leuker dan handwerken? Bijna niets toch? Dus hou je van hip, retro en breien en/of haken? Kom dan eens naar Breicafé De Liemers in Zevenaar. Het breicafé is bedoeld voor mensen die handwerken en gezelligheid graag met elkaar combineren. Iedereen is welkom.

Het breicafé is vrijdag 4 december van 14.00 tot 16.00 uur bij de Liemerije Zevenaar, Hunneveldweg 12 in Zevenaar. De entree is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Het breicafé wordt iedere eerste vrijdag van de maand gehouden.

Breicafé De Liemers wordt geleid door Dominique Struik. Zij heeft ook een Breicafé in Rozet in Arnhem. Voor meer informatie kun je contact met haar opnemen via info@draadjesenzo.com of 06 42817413. Of stuur een mailtje naar Petra Wout petra.wout@liemerije.nl.

'Begrip is voorwaarde voor integratie'

WESTERVOORT - De Gehandicaptenraad Westervoort geeft eens per schooljaar voorlichtingslessen in groep 7/8 van de Westervoortse basisscholen. De voorlichting heeft tot doel leerlingen kennis te laten maken met diverse soorten handicaps en hen enigszins de beperkingen te laten ervaren die mensen met een handicap tegen kunnen komen. Zo proberen we begrip te kweken en integratie te bevorderen.

Deze lessen bestaan uit verschillende onderdelen zoals rolstoel rijden, kennis maken met hulpmiddelen, een discussieopdracht en een puzzelopdracht met braille en het vingeralfabet. De klas wordt in groepjes verdeeld en werkt vervolgens samen met een begeleider de opdrachten uit. "Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die het leuk zouden vinden om, maximaal zeven donderdagochtenden per schooljaar, mee te werken aan deze lessen en een groep leerlingen door de ochtend te begeleiden. Onze voorkeur gaat uit naar mensen die zelf een handicap of affiniteit hiermee hebben. Als je interesse hebt of meer informatie wilt, kun je bellen met Wil van Bladel, 06 24252200."

Winter Wonderland

GROESSEN - Op zondagmiddag 13 december organiseert koor In Between in Zaal Gieling in Groessen voor de vierde keer 'Winter Wonderland'. Een muzikale middag in een sfeervol versierde zaal in kerstsfeer, waar het publiek onder het genot van een drankje kan luisteren naar In Between en gasten.

In Between brengt sfeervolle winterse Engels- en Nederlandstalige nummers en uiteraard traditionele kerstliederen waarbij iedereen kan meezingen. Er is dit jaar een gastoptreden van saxofoonensemble Volharding uit Beek. De entree voor deze muzikale middag is twee euro, waarbij u de koffie met kerstbrood wordt aangeboden. Voor de jongste gasten is er een klein kerstpresentje!

Zaal Gieling aan de Dorpstraat 29 in Groessen is vanaf 15.00 uur open. Het programma begint om 15.30 en zal rond 17.30 uur zijn afgelopen. Na afloop is het mogelijk om voor tien euro deel te nemen aan het winterbuffet! Om de organisatie een idee te geven hoeveel personen aan het buffet aanschuiven, is het wenselijk dat u zich hiervoor van tevoren opgeeft. Dit kunt u doen bij zaal Gieling Groessen via telefoonnummer 0316 523948.

Vogelshow Lobith

LOBITH - Vogelvereniging Vogel-eiland houdt zaterdag 28 november en zondag 29 november haar jaarlijkse vogelshow in partycentrum Schipper­spoort, Dorpsdijk 30 in Lobith. Er zijn bijna 300 vogels ingeschreven die ingedeeld zijn in de volgende groepen: kleurkanaries, postuurkanaries, parkieten, Europese cultuurvo­gels en tropische vogels.

De keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers keuren al deze vogels op hun kleur, houding en verdere speci­fieke kenmerken. De ingezonden vogels zijn ook dit jaar weer van een hoge kwaliteit. Er zijn weer meer inzendingen en het belooft ook nu weer een prachtige verzameling te worden. De vele liefhebbers uit de verre omgeving komen graag naar deze show vanwege de kwaliteit die de leden steeds weer brengen.

De show is voor het publiek toegankelijk op zaterdag 28 november van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 29 november van 10.00 tot 16.00 uur. Op deze show zijn de vogels het middelpunt en dat wordt door de liefhebbers ook gewaardeerd. Naast het showen van vogels kunnen ook exemplaren worden gekocht, hiervoor is een verkoopklasse aanwezig.

Dit is tevens een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met een levendige liefhebberij. Bezoekers kunnen ook informatie krijgen over de verzorging. De toegang tot deze schitterende show is gratis en de locatie is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

MKB Montferland bestaat vijf jaar

DIDAM - In november 2010 spraken Marja Blok, Hans Gepkens en Edwin Sap af bij Jan&Jan om over de oprichting van een netwerkorganisatie voor ondernemers te praten. Het gesprek begon met het idee een soort open koffie in Didam te organiseren.

Al heel gauw ging het over breder trekken, het volledige MKB in Didam bereiken en benaderen. En hoewel er alleen maar koffie gedronken werd, was uiteindelijk de conclusie dat alle ondernemers in Montferland benaderd zouden worden. De plannen werden verder uitgewerkt en vrij snel daarna werd besloten tot oprichting van MKB Montferland. Op 3 december werd de oprichtingsakte bij de notaris getekend. De eerste activiteit van MKB Montferland was de Nieuwjaarsreceptie in 2011.

,,Er moet een sfeer ontstaan waarin je eerst in je eigen omgeving kijkt als je iets nodig hebt.” Dat waren woorden die MKB Montferlandvoorzitter Edwin Sap in 2010 uitsprak over de oprichting van de Montferlandse ondernemersvereniging.

Vijf jaar na de oprichting is dit nog steeds een van de doelstellingen van MKB Montferland. Elkaar tijdens netwerkavonden beter leren kennen om zo tot samen zakendoen te komen. Onder het motto 'over de bult' is meer samenwerking ontstaan tussen ondernemers uit de voormalige gemeenten Bergh en Didam. Inmiddels telt MKB Montferland bijna 230 leden.

Deze successen worden gevierd op de plaats waar het allemaal begon, bij Jan&Jan in Didam. Op donderdag 3 december viert MKB Montferland hier het vijfjarig jubileum. Een drankje, een hapje en de band Storm omlijsten de avond. Deze feestavond is alleen voor leden van MKB Montferland en partners. Meer informatie staat op www.mkbmontferland.nl.

Fanfare OBK Westervoort houdt grote oliebollenactie

WESTERVOORT - Fanfare OBK Westervoort houdt op 27 en 28 november een grote oliebollenactie ter ondersteuning van het jeugdfonds.

De oliebollen worden gebakken volgens oud-Hollands recept met een vleugje OBK. De oliebollen kosten 0,70 per stuk of vijf voor 3,50 euro. Er staat er een kraam op 27 november vanaf 09.00 tot 19.30 uur in het winkelcentrum De Wyborgh ter hoogte van Albert Heijn, waar men de oliebollen kan keuren en kopen. Leden van de vereniging gaan op zaterdag 28 november vanaf 09.30 uur deur aan deur voor de verkoop van oliebollen in Westervoort om de verenigingskas aan te vullen. De opbrengsten zijn een ondersteuning om de muzieklessen voor de jeugd binnen het dorp Westervoort te kunnen blijven bekostigen.

Trefpunt Alleengaanden 12 december

ZEVENAAR - Het Trefpunt Alleengaanden is de plek waar u eens per twee maanden op een ontspannen manier mensen kunt ontmoeten die ook alleen zijn. De bijeenkomsten hebben een open sfeer waar je je snel welkom voelt.

Doel van de middag is kennis te maken en aan te haken bij initiatieven die ontstaan zijn vanuit interesses en hobby’s van de aanwezigen. Inmiddels zijn er vanuit de groep diverse activiteiten opgezet zoals een wandel- en fietsgroep, een eetclub en een groep theater/filmhuisbezoek.

Het eerstvolgende Trefpunt is op zaterdag 12 december van 14.00 tot 16.00 uur op De Hooge Bongert, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Iedereen is welkom. Aanmelden kan bij de balie van De Hooge Bongert: 06 20635563 of m.boshuis@caleidoz.nl.

DVV Techniek School

Van links naar rechts: Sem Bosch, Redouane el Fakih, Michael van Verseveld, Twan Bottema, Imran el Abdellaoui, Daan Sieders, Floris le Compte, Daan Riggeling, Lars Klein, Jay Verhaaf, en Bjorn Tijdeman. Liggend op voorgrond: Senna Imming.

REGIO - Keihard werkten deze twaalf E-pupillen afgelopen vijf weken aan hun balvaardigheid bij de DVV Techniek School.

Het certificaat dat de jongens ontvingen, was dan ook dikverdiend!

Jaarlijkse kerstconcert

ZEVENAAR - Voor haar jaarlijkse kerstconcert zoekt de Liemers Cantorij uit Zevenaar het hogerop. Plaats van handeling is de Sint-Vituskirche in Hochelten op zondag 13 december, aanvang 15.00 uur.

Op het programma: 'Die Weihnachtshistorie' (1664) van Heinrich Schütz uitgevoerd door koor en solisten met orgelbegeleiding. Verder hoort u 'Weihnachtschoräle' (1609), mooie intelligente en swingende oude muziek voor instrumenten en/of stemmen van Michael Praetorius en 'A hymn to the Virgin', een compositie uit 1930, herzien in 1934 van de Britse componist Benjamin Britten.

Gregoriaanse gezangen en een laude maken het programma compleet. Na het beluisteren van zoveel mooie muziek kunt u met recht een zalig kerstfeest tegemoet zien.

De bezoeker hoort naast de Liemers Cantorij, sopraan Ai Sakabayashi, bariton Sebastian de Leeuw en organist Marcus Bergink. Het geheel staat onder muzikale leiding van dirigente Christel Gelderman. Toegansprijs 12.50 euro.

Zevenaarse DJ BeDoubleYou wint DJ Event 2015

Foto: Simon Schutter Fotografie

LIEMERS - Afgelopen zaterdag was het zover. Na een reeks van voorronden op diverse plaatsen in Gelderland streden twaalf finalisten om de eerste plaats van het DJ Event 2015, georganiseerd door het evenementenbureau 123Shows.NL. Bram Wientjes, alias DJ BeDoubleYou, ging er als één na jongste kandidaat met de titel vandoor.

Het strijdveld bestond uit dj's van zeer uiteenlopende leeftijd en ervaring uit heel Gelderland. In de sfeervolle Club Moscow in Doetinchem gingen de kandidaten in de vorm van een battle op sportieve wijze de strijd met elkaar aan. De jury riep Bram eensgezind als winnaar uit. Zijn jonge leeftijd in combinatie met zijn aanstekelijke performance en uitdagende muziekkeuze speelde hierbij een belangrijke rol. Het vak van dj lonkt menig jongere.

Momenteel bestaat de helft van 's-werelds belangrijkste dj top tien uit Nederlandse artiesten. Voorbeelden als Hardwell, Armin van Buuren en DJ Tiësto hebben grote aantrekkingskracht. Voor Bram Wientjes is Martin Garrix het grote voorbeeld. Binnenkort is hij een avond lang te zien en horen in Club Moscow. Evenementenbureau 123Shows stimuleert op speelse wijze de ontwikkeling van jong talent. Media maart wordt de tweede editie gelanceerd. Meer informatie staat op www.123shows.nl.

Wedstrijd verhalen over redoutes

RIJNWAARDEN - De gemeente bouwt twee uitkijkheuvels op Carvium Novum en in De Ossenwaard. Inwoners kunnen een verhaal of gedicht hun beleving bij de uitkijkheuvels insturen. Het winnende verhaal krijgt een vermelding bij deze plek.

Redoutes. De gemeente Rijnwaarden plaatst twee redoutes in de vorm van uitkijkheuvels. Redoutes zijn van oorsprong wachttorens die in de Tachtigjarige Oorlog langs de Rijn, Waal en IJssel stonden. Met de rivieren vormden zij de Oranje Limes. Deze verdedigden de Republiek der Verenigde Nederlanden tegen de Spaanse bezetter.

Beleef de redoutes

Hoe ervaar jij de omgeving bij de uitkijkheuvel? Wat vind je daar het verdedigen waard? Welke herinneringen heb jij aan die plek? Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst daar? Welk waarschuwingssignaal wil jij vanaf de redoute zenden? De gemeente is erg benieuwd naar jouw persoonlijke verhaal.

Schrijf het windende verhaal

Iedereen, jong en oud, kan zijn of haar beleving insturen. Dit kan in de vorm van een kort verhaal of een gedicht (maximaal 125 woorden). Deze verhalen helpen mee om van de redoutes unieke elementen te maken.

In december en januari plaatst de gemeente een genomineerde inzending in de Rijnwaarden Post. Een deskundige jury maakt de winnaar bij de officiële opening van de redoutes, in maart, uit de genomineerde inzendingen bekend. Het winnende verhaal krijgt een plaats op het informatiepanel bij de desbetreffende redoute.

Jouw verhaal kun je vanaf nu tot half februari sturen naar info@zepplin.nl. Vermeld bij je bericht je naam, adres, leeftijd, en telefoonnummer.

Rijnwaarden en Zevenaar: op weg naar één gemeente

REGIO - Op 17 november hebben de gemeenteraden van Zevenaar en Rijnwaarden een principebesluit genomen tot herindeling. Daarmee zetten zij de eerste formele stap naar de vorming van een krachtige gemeente in de Liemers per 1 januari 2018.

De volgende stap is het maken van een herindelingsontwerp. Dit ontwerp beschrijft de aanleiding voor de herindeling en de visie voor de nieuwe gemeente. Daarbij komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde: infrastructuur, economie, toerisme en sociaal maatschappelijke thema's zoals zorgtaken en verenigingsleven. In de visie is ook aandacht voor het draagvlak voor de herindeling, de dienstverlening aan de inwoners en het toekomstig dorps- en kernenbeleid. Verder komen de financiën van de nieuwe gemeente uitvoerig aan de orde.

Proces
De gemeenteraden stellen het herindelingsontwerp in januari 2016 vast. Het ontwerp ligt daarna ter inzage bij de gemeenten. Tijdens deze periode kunnen alle betrokkenen over dit onderwerp discussiëren. Op het ontwerp kunnen inwoners, bedrijven, instellingen en andere overheden hun zienswijze indienen. Indien nodig wordt het ontwerp aangepast waarna het een herindelingsadvies is. Over het advies nemen de gemeenteraden in april 2016 een besluit. Het advies gaat vervolgens naar gedeputeerde staten van Gelderland en daarna naar de minister van Binnenlandse Zaken om de herindeling met een wet te regelen.

Bij vaststelling van het advies, starten de gemeenten gezamenlijk het fusietraject om ervoor te zorgen dat zij op 1 januari 2018 klaar zijn voor de start van de nieuwe gemeente.

Ladies Event Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdag 27 november organiseert Uum Events & More een Ladies' Event bij De Griethse Poort in Zevenaar.

Op deze avond kunnen vrouwen ronddwalen tussen meer dan dertig kraampjes met diverse producten en activiteiten. Er is onder meer kleding, sieraden, decoratieve tekstborden, zeep, tassen, Tupperware en een nagelstylist. Met het oog op de komende feestdagen zal er ook aandacht zijn voor fraaie kerstdecoratie. Het duo Xplain! treedt op in het Mannencafé waar vrouwen natuurlijk ook welkom zijn. Dit duo bestaat uit Arthur ter Voert (ex-leadzanger en toetsenist Hike en nu te zien in The Voice Of Holland) en Roel Geerts (leadzanger en gitarist John Mayer Tribute Band).

Tijdens deze avond is er ook een verkoop van 'Oma's zelfgemaakte jam voor de kankerbestrijding'. Oma heeft zelf kanker overleefd en verkoopt nu zelfgemaakte jam waarvan de opbrengst in zijn geheel naar KWF Kankerbestrijding gaat.
Voor wie nog even sportief bezig wil, bestaat de mogelijkheid om een bowlingbaan te huren voor het speciale tarief van 22,50 euro per uur. Wel tijdig reserveren bij De Griethse Poort.

De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Daarna kunnen de dames en heren nog gezellig nakletsen en genieten van de sfeervolle muziek van Xplainin het Mannencafé. Kaarten kosten in de voorverkoop 3,50 euro en zijn verkrijgbaar bij Mooi, Slagerij Appie van Uum en bij De Griethse Poort, allen in Zevenaar. Aan de zaal kosten de kaarten 5,00 euro.

ZEVENAAR - De tot voor kort onder de naam 'DansJeFit' bekende dansschool, heeft haar danslessen ondergebracht onder de nieuwe naam:

DJF DANCE CENTRE.

In onze dansscholen in Zevenaar en Duiven en de leslocaties Doesburg, Didam en Arnhem staat plezier altijd op de eerste plaats. Hoe 'goed' je bent is voor ons niet belangrijk. Want wij vinden: dansen is voor iedereen!

Wij gaan voor moderne en stoere dansstijlen, maar ook voor techniek. Lessen die zowel voor jongens als meisjes 'cool' en leerzaam, maar vooral ook FUN zijn. Voor ieder wat wils, op elk niveau, al vanaf 2 jaar.

Voor als je 1 keer in de week wil dansen, maar ook als je meer uitdaging wil. Van Kinderballet tot Hiphop, van Streetdance tot Modern en Boys Only! En wil je nóg een stapje verder, dan hebben we demo/wedstrijdgroepen waarvoor een keer per jaar auditie kan worden gedaan.

Daarnaast bieden wij Special Heroes lessen voor jongeren met een beperking. Deze speciaal ontwikkelde lessen dragen positief bij aan de ontwikkeling en expressie.

Maar ook volwassenenlessen als Zumba®, SuperFit en Afrodance zijn bij ons te volgen. Binnenkort wordt het lesaanbod nog verder uitgebreid.

Kortom, er zit er altijd wel iets bij waarbij ook jij niet stil kunt blijven staan! Ga naar www.djfdancecentre.nl voor ons aanbod en geef je op voor een GRATIS proefles!

Waarom alleen eten?

ZEVENAAR - Zelf kiezen of u iets samen wilt doen of juist alleen in uw eigen kamer. Van alleen in uw eigen appartement naar weer samen een kopje koffie drinken en samen eten.

Als bewoner van de Pelgromhof bent u natuurlijk iedere dag welkom in het restaurant voor de koffie en de lunch. Het koffiemoment is iedere ochtend om 10.00 uur. Schuif gerust aan als u samen met de andere bewoners gezellig wilt koffiedrinken. Daarna kunt u meedoen aan één van de andere activiteiten.

Om 12.00 uur zijn de tafels gedekt met een mooi servies voor de warme maaltijd. Iedere dag wordt er vers gekookt in onze eigen keuken. Onze nieuwe chef-kok heeft mooie ideeën voor nieuwe menu's. Denk aan heerlijke streekgerechten die passen bij het seizoen.

Tijdens de feestdagen, zoals de Kerstdagen, kunt u als bewoner van de Pelgromhof kinderen en kleinkinderen uitnodigen om samen met u te eten in het restaurant.

Wat als u als oudere uit de buurt van de Pelgromhof ook liever samen met anderen eet? Geen probleem. Als buurtbewoner bent u van harte welkom om samen koffie te drinken en mee te eten tijdens de lunch. Van alleen in uw eigen appartement naar gezellig samen eten bij de Pelgromhof. Vraagt u eens naar de mogelijkheden bij de receptie. Wij leggen u graag uit hoe het werkt.

De Pelgromhof is onderdeel van Percura Zorg. Een particuliere woonzorgorganisatie met een moderne visie op ouderenzorg.

Pelgromhof: Molenstraat 7, Zevenaar; 085 4019684; www.percurazorg.nl.

KAP (Kappers Akademie Professioneel): de nieuwste MBO-school in Gelderland

WESTERVOORT - Met veel trots kondigt KAP te Westervoort de opening aan van de eerste erkende particuliere kappersschool in de regio de Liemers. KAP is per september 2015 gestart met het aanbieden van twee MBO kappersopleidingen; Junior Kapper (niveau 2) en Kapper (niveau 3). Het streven is om het komende studiejaar het opleidingaanbod uit te breiden met niveau 4.

Steeds meer leerlingen weten hun weg te vinden naar de KAP te Westervoort. Veel voorkomende vragen die gesteld worden aan de directeur en initiatiefnemer van KAP Tulin Gemici zijn: "Waarom een particuliere kappersopleiding? " en "Wat is de toegevoegde waarde van deze school t.o.v. bijvoorbeeld de ROC?" Het idee is ontstaan door de vraag vanuit de 'markt', na veel intensieve gesprekken met stagiaires op de kapsalon van Tamer Yanik Kappers en opleidingen. KAP wil als een kleinschalige MBO ingaan op de behoefte van de leerlingen met ambities en hen begeleiden om een stevige professionele kapper te worden. KAP richt daarbij haar pijlers op persoonlijke aandacht en begeleiding voor de leerlingen, kleinere klassen dan bij regulier onderwijs, gegarandeerde stageplaatsen en vakkundig personeel met ondernemersvaardigheden. De leerlingen bij KAP worden gemotiveerd door de kennis van de docenten die zelf deels werk(t)en in haar salons, ondernemersvaardigheden hebben en daarnaast lesgeven.

KAP is gevestigd in de gemeente Westervoort aan de Klapstraat 123 vlakbij het treinstation van Westervoort. Station Westervoort bevindt zich op één halte van CS Arnhem vandaan. Leerlingen voor Junior Kapper niveau 2 kunnen ieder moment instromen.

Kijk voor meer info op www.kapakademie.nl

Nieuw in Duiven: Samen eten & ontmoeten

DUIVEN - Het eerste "proef het gemak" aanschuifdiner in Duiven is een feit! Bewoners uit gemeente Duiven kunnen in Huis van Droo (Fuutstraat 42-50 in Duiven) eens in de twee weken gezellig samen eten & elkaar ontmoeten. Proef het Gemak is een initiatief van Welling Catering, Mikado en het Candea College.

Het is gericht op ouderen en alleenstaanden in de Liemers. Een zeer welkom initiatief vanwege de huidige ontwikkelingen in zorg en welzijn dat steeds meer mensen thuis op zichzelf zijn aangewezen. Het opdoen van nieuwe contacten en gezellig samenzijn is het uitgangspunt. Daarbij hopen we met dit aanbod mensen aan te spreken die alleen koken en eten ongezellig vinden of voor wie de dagelijkse maaltijd bereiden een belasting wordt.


Op 10 december wordt er in het bijzijn van de wethouder feestelijk gestart met een gratis Proef het Gemak met plaats voor 60 gasten. Het doel is om nog meer buurtbewoners te betrekken bij de buurtlounge, de nieuwe maaltijdenservice van Welling Catering te promoten en elkaar te laten ontmoeten en natuurlijk te genieten van een diner. Leerlingen van het Candea College zullen deze avond samen met enthousiaste vrijwilligers ondersteunen. Na het diner is er een mogelijkheid tot een ontmoetingsactiviteit. De eerste avond zal dit een bingo zijn. Dus u bent van harte welkom op een potje bingo mee te spelen!

"Wilt u ook aanschuiven? De eerste avond is donderdag 10 december, deze avond is gratis. Vol=vol. Aanvang 17.00 uur, Huis van Droo Duiven. Meldt u aan via het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp: maandag tot en met vrijdag van 9 tot 11 uur telefonisch bereikbaar op 0316 282032, of via de email mvt@mikado-welzijn.nl. Indien u vervoersproblemen heeft kunt u dit aangeven, wij zoeken dan samen met u naar een oplossing."

Zet de volgende data vast in uw agenda: 7 januari, 21 januari en 4 februari. Kosten per avond zijn 6,50 euro voor een driegangen maaltijd. Het kopje koffie wordt u nadertijd aangeboden door Welling Catering.
Meer informatie: www.wellingfacilitair.nl of www.huisvandroo.nl.

B2B de Liemers lanceert nieuwe website

REGIO - Stichting B2B de Liemers heeft deze week haar nieuwe website gelanceerd. Op www.b2bdeliemers.nl staat alles over de vernieuwde beurs op 19 april, is informatie voor deelnemers en sponsoren te vinden en vertelt Jan Ummenthum, directeur van hoofdsponsor Rabobank Arnhem en omstreken, over het belang van de beurs voor de regio.

"Ondernemen gaat verder dan de eigen gemeente alleen", zegt Ummenthum. "Door meerdere netwerken in de regio aan te boren, creëer je veel meer mogelijkheden. Je kunt je kennis delen, met elkaar sparren en verbindingen leggen, ook binnen je eigen branche. Maar we organiseren de beurs natuurlijk ook om goede zaken te kunnen doen. Gaat het de ondernemer goed en trekt de economie aan, dan groeit de welvaart in de hele regio."

Stichting B2B de Liemers is op 19 april al weer toe aan haar vijfde beurs. Tijd voor vernieuwing dus. De organisatie gooit het roer dan ook volledig om. In tegenstelling tot de eerste vier edities vindt de vijfde beurs niet in het najaar, maar in het voorjaar plaats. Daarbij verhuist de beurs van het Van der Valk Hotel naar de vestiging van Makro Kerstpakketten in Duiven en kent het evenement een nieuwe opzet.

"We willen het als organisatie niet meer zelf bedenken, maar laten de invulling van de beurs aan de ondernemers zelf over", vertelt secretaris Anouk de Valois. "Daarom is er ook voor een nieuwe locatie gekozen, waar deelnemers hun eigen expertise kunnen inbrengen en laten zien. Bij Van der Valk was alles al perfect gefaciliteerd, in het pand van de Makro mogen de deelnemende ondernemers dat zelf doen."

De beurs wordt sinds 2011 georganiseerd door de stichting B2B de Liemers. Dit is een samenwerking tussen Ondernemend Westervoort, de MKB's in Duiven, Zevenaar, Rijnwaarden en Montferland en Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers. Zij worden daarin bijgestaan door de leden, organisatiebureau Meeting Point Communication en hoofdsponsor Rabobank Arnhem en omstreken.

Gezellige kerstmarkt Tolkamer

TOLKAMER - Net zoals voorgaande jaren zal er een gezellige kerstmarkt zijn in het daarvoor voortreffelijk geschikte Tolkamer. Dit zal plaats gaan vinden op zaterdagavond 12 december tussen 16.00 en 20.00 uur.

Levende kerststal en huis van de kerstman. De kinderen verheugen zich al weer op de kerstman, die aanwezig zal zijn in zijn fraai aangekleed "Huis van de Kerstman". Ook de schapen met ezel zullen er weer zijn. Veel foto's zullen er ook weer gemaakt worden wanneer de kinderen in de levende kerststal plaats gaan nemen.

Veel muziek. Op de kade, die als vanouds weer sfeervol aangekleed en verlicht zal zijn, zal in een speciaal daarvoor opgebouwde overkapping de "leo Harmonie" hun beste muzikale beentje voor zetten. Dit afgewisseld met de "huisband" van Kade 7. Dat beloofd een gezellige boel te worden. Onder aan de kade, bij Hotel De Tolkamer, zal de Keltische band Celtic Wind van zich laten horen. Uiteraard kan men daar, rondom het Hotel en kade 7, zich te goed doen aan o.a. heerlijke erwtensoep, braadworst en de niet weg te denken Feuer Stange Bohle van Otto. De aanwezige draaimolen maakt het compleet. In de Hoofdstraat nabij Kaatje Mode zal een gitarist voor de sfeer zorgen.

Kramen voor vijftien euro

Ben Lamers met zijn grote club van enthousiaste vrijwilligers had in eerste instantie de gehele organisatie mbt de kramen uit handen gegeven aan een commerciele instelling. Logisch dat er dan ook een commercieel kostenplaatje aan komt te hangen. Omdat, als vanouds, het overgrote deel van kraamhouders bestaat uit niet-professionelen (daarom is de kerstmarkt op Tolkamer altijd net effe anders) is besloten om de gehele 'kraamzorg' toch weer in eigen handen te nemen.

Voor een kraam en/of info: anneke@benlamersmeubelen.nl; 0316 524070 www.kadetolkamer.nl.

Volop leuke activiteiten bij De Griethse Poort Dansen in Zevenaar

ZEVENAAR - Een avondje heerlijk dansen? Kom dan op zaterdag 12 december naar de Griethse Poort. Onder het genot van een hapje en een drankje heeft u de avond van uw leven. U krijgt van ons twee keer een gratis hapje aangeboden. Kortom, een avond om eens mee te maken. De entree is 8,00 euro. De muziek wordt verzorgd door de band Come Back.

1e & 2e Kerstdagen genieten van het Kerst Gourmet. Beleef de Kerstdagen bij de Griethse Poort. U kunt bij ons op beide dagen terecht om te bowlen en uitgebreid te gourmetten. De bowling is beide dagen geopend van 12.00 t/m 22.00 uur. Ook kunt u bij ons terecht voor salades en puddingen. Baanhuur Kerstdagen: 27,50 per uur per baan. Kerstgourmet: 35,00 / Kinderen [4 – 11 jaar]: 17,50 euro.

Zaterdag 2 januari Zevenaar TOP2000 Avond. De TOP 2000 leeft enorm in Nederland en daarbuiten. Dit jaar hebben wij de TOP2000 Experience band gecontracteerd. Deze achtkoppige band, brengt een show op de bühne die uw bezoekers niet snel zullen vergeten! Naast muzikale hoogstandjes uit de Top 2000, zijn videobeelden een belangrijk onderdeel van de show. Bezoekers zien op schermen de clips, enkele wetenswaardigheden over de artiest, fraai vormgegeven visuals en uiteraard kunnen ze alle teksten meezingen. Zet daarbij veel interactie met het publiek en een "oorstrelend' geluid en u zult beamen dat de TOP2000 Experience zijn naam waarmaakt! Entree voorverkoop: 10,00 / aan de deur: 12,50 euro.

Voor meer informatie kijk op onze website www.degriethsepoort.nl of bel het gezelligste nummer van de Liemers: 0316 523318.