GN Nijmegen-Noord

5 september 2018

GN Nijmegen-Noord 5 september 2018


Thema-avond over Kunstkring De Ploeg

Schilderij van Jan Wiegers, Music Hall, collectie Max Cohen

ELST – Vrijdagavond 14 september houdt Creatief Collectief Elst weer een thema-avond, in de bibliotheek van Elst. Dit keer vertelt Marieke van der Heijden over Kunstkring De Ploeg.

Een eeuw geleden heeft een aantal jonge schilders deze Kunstkring opgericht. Enkele namen zijn Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan Altink en George Martens. Het Groninger Museum wijdt hier momenteel een expositie aan, die je nog tot en met 4 november kunt bezoeken.

De bibliotheek aan het Europaplein gaat open om 19.45 uur en de lezing start om 20.00 uur. Om deze avonden mogelijk te kunnen blijven maken, vragen we een vrijwillige bijdrage. Zich opgeven kan via info@creatiefcollectiefelst.nl of 06 19324660.

Ook in september gaat het nieuwe creatieve seizoen weer van start. Nieuw is dat er nu een cursus voor kinderen van circa 6 tot en met 12 jaar is: Kunst-en-Makers. Er wordt gewerkt met verschillende materialen. De kinderen leren niet alleen handigheidjes, maar ook iets over kunst. Daarnaast zijn er de cursussen voor volwassenen. Zij kunnen aan de slag met beeldhouwen, keramiek, schilderen, aquarelleren, Tiffany, collages maken en ook een cursus Europese Kunstgeschiedenis. Meer informatie staat op creatiefcollectiefelst.nl.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Lent

Kinderkleding op beurs. (foto: Kledingbeurs Lent) Kledingbeurs Lent

LENT - Op zaterdag 22 september van 9.30 tot 12.00 uur wordt in basisschool De Geldershof, Laauwikstraat 11 in Lent een winterkinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden.


Er is najaars- en winterkleding te koop van maat 74 tot en met maat 176, regenkleding, sport- en verkleedkleren, speelgoed, kinderfietsen, fietsstoeltjes, autostoeltjes, laarzen, waterschoentjes en sportschoenen.

Schone en moderne kleding en compleet speelgoed kan worden ingeleverd op vrijdag 21 september tussen 19.00 en 20.00 uur bij De Geldershof in Lent. Hiervoor moet een inbrengnummer worden aangevraagd via het e-mail adres van de kledingbeurs: kledingbeurslent@hotmail.com. Vervolgens wordt het inbrengnummer, een inbrenglijst en een informatie briefje met alle voorwaarden gemaild. Per inbrengnummer wordt 1,50 euro aan organisatiekosten berekend.

Speelgoed op beurs. (foto: Kledingbeurs Lent)

De opbrengst en de niet-verkochte artikelen kunnen zaterdagmiddag 22 september tussen 16.30 en 17.00 uur weer worden opgehaald. Als je iets inbrengt, ontvang je bij verkoop tien procent minder dan de vraagprijs. Als je iets koopt, betaal je tien procent meer dan de vraagprijs. Deze twintig procent opbrengst gaat naar het goede doel. In het voorjaar van 2018 is in totaal 700 euro overgemaakt aan stichting Jarige Job en CliniClowns.

"Neem een grote boodschappentas mee, plastic tasjes worden niet meer uitgedeeld. Iedereen is welkom op de beurs."

Elzbieta Rózycka-Przybylak en Izabela Ceglinska in De KiK

Elzbieta Rózycka-Przybylak en Izabela Ceglinska (foto: E. Rózyvcka)

ELST - Op zondagmiddag 16 september om 14.30 uur is er een klassiek concert van Elzbieta Rózycka-Przybylak en Izabela Ceglinska in theater De KiK.

Izabela Ceglinska (violist) en Elzbieta Rózycka-Przybylak (pianist) studeerden cum laude en met onderscheiding af in Polen. Zij volgden masterclasses in Polen, Duitsland en Tsjechië en zijn beiden hoogleraar muzikale kunst. Ze wonnen vele prijzen, werken met grote artiesten, zijn in Polen bekend van radio en televisie en geven concerten in Polen en het buitenland.

Werken van Mozart, Beethoven en Prokofjev staan op het programma bij Theater De KiK. Aanvang: 14:30 uur, kaarten (inclusief) drankje zijn voor vijftien euro te bestellen via www.theaterdekik.nl. Een voorbeeld staat op YouTube: https://youtu.be/8ohU0KwCVPM.

Bingo-avond in Lent

LENT - Toneelvereniging Nieuw Leven Lent presenteert op zaterdag 22 september speciaal voor haar trouwe donateurs de jaarlijkse bingo-avond.

Deze avond wordt gehouden in zaal De Open Hof aan de Pastoor van Laakstraat 40 in Lent. Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Donateurs mogen u een introducé meenemen. Er zijn weer mooie en nuttige prijzen te winnen! Gevraagd wordt van te voren reserveren via www.toneelnieuwlevenlent.nl (klikken op reserveren) of telefonisch bij mevrouw H. Stevens, 024 3234345. De entree is gratis.

Training ontspanning & zelfzorg voor mantelzorgers

BEMMEL - In deze training van vier bijeenkomsten staat centraal hoe je als mantelzorger goed voor jezelf kunt zorgen. Thema’s die aan bod komen zijn: hoe kom je tot ontspanning, wat zijn je kwaliteiten als mantelzorger, maar ook wat zijn je valkuilen? Door deze inzichten leer je beter voor mezelf te zorgen in een onrustige thuissituatie.

De bijeenkomsten worden gestart met een korte theoretische uitleg. Daarna ga je met praktische oefeningen aan de slag die centraal staan tijdens de avonden. Cursusleiders zijn mantelzorgconsulent Monique Ritzen (Stichting Welzijn Lingewaard) en yogadocent Kirsten van Ingen (Yoga Blossom). Tijdens de eerste en tweede bijeenkomst zullen Rosanne de Groot (sport- & Ccultuurcoach) en Toos Poels (trainer met hoofd, hart en ziel) ook aansluiten. (10 en 24 oktober, 7 en 21 november van 19.15- 21.15 uur op locatie Cuperstraat 9, Bemmel. Kosten: 10 euro. Maximaal 10 deelnemers)

Voor informatie en opgave: Monique Ritzen, SWL mantelzorgconsulent, 06 229332 58/mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Keuring pony's

BEMMEL - Zaterdag 08 september is er weer de jaarlijkse keuring van Shetland pony's in de manege aan de dijk in Bemmel.

De keuring begint om 9.00 uur. Er worden ongeveer 250 pony's verwacht.

Bingo-avond in Lent

LENT - Toneelvereniging Nieuw Leven Lent presenteert op zaterdag 22 september speciaal voor haar trouwe donateurs de jaarlijkse bingo-avond.

Deze avond wordt gehouden in zaal De Open Hof aan de Pastoor van Laakstraat 40 in Lent. Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Donateurs mogen u een introducé meenemen. Er zijn weer mooie en nuttige prijzen te winnen! Gevraagd wordt van te voren reserveren via www.toneelnieuwlevenlent.nl (klikken op reserveren) of telefonisch bij mevrouw H. Stevens, 024 3234345. De entree is gratis.

Bowling Vereniging Elst zoekt speler/speelster

ELST - Bowling Vereniging Elst speelt van begin september tot en met mei iedere donderdag avond van 20.00 tot 21.30 uur de onderlinge competitie in bowlingcentrum De Wanmolen in Zetten.

"Wij zijn op zoek naar ‘n speler/speelster. Ieder team bestaat uit drie spelers. Of je nu ’n goede of minder goede speler/speelster bent, maakt dankzij de handicap(punten), die iedere speler heeft niets uit. Ook jouw inbreng is voor het team van groot belang."

"Is iedere donderdag spelen te veel voor jou? Meld je dan aan als reserve speler/speelster. Dat houdt in dat we je tijdig zullen bellen welke donderdagavond je kunt komen spelen. Lijkt het jouw iets, heb je interesse, bel gerust voor informatie met Marc (06 22241417) of stuur ’n mailtje naar marcdorien@live.nl."

Quatre-mains orgelconcert in Elst

IJsbrand ter Haar, organist. (Foto: Arjen Faber)

ELST - Op 8 september om 16.30 uur wordt in de Grote Kerk, ter afsluiting van de Open Monumentendag, een orgelconcert gegeven door Gerrit Hoving en IJsbrand ter Haar.

Met vier handen en vier voeten gaan zij orkestwerken van Bach en Mozart te lijf. De gehele 41ste symfonie van Mozart, met bijnaam de ‘Jupiter’, wordt uitgevoerd. In deze laatste symfonie leek Mozart al zijn kennis en kunde te hebben verzameld, resulterend in een meesterlijke en uitermate boeiende compositie. Het Van Leeuwen-orgel zal stralen van geluk tijdens de momenten van uitzinnigheid, melancholie en stoere akkoorden. De verrichtingen van de twee organisten zijn beneden in de kerk te volgen op een groot scherm. De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte, speciaal bestemd voor de aanschaf van het nieuwe Engelse koororgel dat naar verwachting in april 2019 in gebruik zal worden genomen.

Vrouwen van Nu klaar voor het nieuwe seizoen

ELST - Heeft u belangstelling voor: kunst, reizen, theater- of museumbezoek, creatief bezig zijn, wandelen, fietsen? Dan is Vrouwen van Nu, dé ontmoetingsplaats voor u.

Met het nieuwe jaarprogramma biedt Vrouwen van Nu een gevarieerd aanbod van informatieve, culturele, creatieve en muzikale activiteiten. Een kleine greep uit de avonden: Een avond met Yoga. Omdat het lastig is om met vijftig personen tegelijk op een matje te zitten, doen we het met ‘Stoelyoga’'. Of houdt u van reizen? In januari hebben we een prachtige avond over reizen door Zuid-Afrika. Weet u hoe een krant gemaakt wordt? Na deze avond leest u met extra interesse de krant. Een muzikale avond met de Pauzeband uit Driel. Muziek van eigen bodem. Ook de eigen ‘Interesseclubs’ hebben weer allerlei nieuwe activiteiten op het programma staan.

"Vanwege het succes vorig seizoen van onze ledenactie ‘Tientjeslid’ willen we dit voor het nieuwe seizoen herhalen. Vanaf september tot en met december kunt u met Vrouwen van Nu, Elst kennis maken voor tien euro. Daarna stop het automatisch, waarna wij hopen dat u als lid bij ons blijft. Meer informatie vindt u op onze website www.vrouwenvannu.nl/elst-eo. Graag hopen wij u te ontmoeten op onze eerste afdelingsavond op woensdag 12 september. Over Wielen en Waaien, over Witte Wieven en andere spookverhalen door Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen."

De avond is in het ontmoetingscentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Aanvang 20.00 uur. Toegang: voor leden (en nieuwe tientjesleden) gratis. Voor niet-leden 5.50 euro.

Pleisterplaatsviering in Ressen

Interieur kerk. (Foto: Wilma Hartogsveld)

RESSEN - Een toenemend aantal mensen vindt de weg naar het middeleeuwse kerkje in Ressen, ook tijdens de Pleisterplaatsvieringen die daar elke oneven maand op een zondagavond worden gehouden.

Zittend in een kring ontmoeten we elkaar rondom meditatieve muziek, inspirerende teksten, betekenisvolle symbolen en stilte. De Pleisterplaatsviering begint om 19:30 uur, duurt ongeveer drie kwartier en wordt afgesloten met koffie/thee/ontmoeting in de Kosterij. Het thema van de viering op 16 september is: ‘Kijken met de ogen van je ziel’.

Bingo bij Kantropa

vogelshow Foto: Th Boetzel

OOSTERHOUT - Op vrijdag 7 september houdt de vogelsportvereniging Kantropa haar terugkerende bingo met de welbekende prachtige prijzen.

Ook zijn er diverse geldprijzen te winnen. De bingo bestaat uit acht rondes en de kosten daarvan zijn 4,50 euro. Ook is er de welbekende gratis ronde en verloting voor eenieder die meespeelt. De aanvang van de bingo is 20:00 uur en de zaal is al open om 19:00 uur.

De bingo zal gehouden worden in café/zaal Merkus aan de Dorpstraat 12 in Oosterhout.

Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben! 'Scheiden doe je samen' een ervaringsdeskundig familiebedrijf

NIJMEGEN-NOORD - Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau 'up to date' gehouden. Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld en haar dochter Denise hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Alle financiële afspraken worden vervolgens door ons in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst vastgelegd en de afspraken over uw eventuele minderjarige kinderen in een zorgplan.

Wij weten vanuit onze eigen ervaringen ook dat een scheiding de nodige emoties met zich mee kan brengen. Tijdens de mediationgesprekken is er bij ons ook ruimte om deze emoties bespreekbaar te maken. Ook dit maakt immers onderdeel uit van een scheidingsproces.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 0481 700215.

Gasterij De Gulle Goedzak: van Ibiza tot bourgondisch...

HUISSEN – Omringd door flamingo's waan je jezelf op een tropische bestemming tijdens de Ibizafeesten bij De Gulle Goedzak. Een heerlijk glaasje Sangria als welkomstdrankje en zomerse tapasgerechten geven je weer even het vakantiegevoel terug. Zelfs als het regent laat De Gulle Goedzak op jouw feest de zon schijnen!

Als feestlocatie staat De Gulle Goedzak al bijna 20 jaar bekend om het ruime aanbod in bourgondische arrangementen. Of het nu voor een gezellige feestavond met collega's is of een familiemiddag met warm en koud buffet, het team van De Gulle Goedzak staat garant voor een geslaagd feest. Complete maaltijden en verschillende hapjes, het wordt allemaal vers bereid in eigen keuken. 'De Ibizafeesten zijn nieuw en een mooie aanvulling op onze bourgondische arrangementen. We creëren echt een zomerse sfeer. Zo is er een heuse cocktailbar. Hier mag men, aan de hand van diverse cocktailrecepten, zelf de lekkerste cocktails maken. Tijdens het Ibizafeest verzorgen we in zo'n zes à zeven gangen zowel warme als koude zomerse tapasgerechten', vertelt eigenaar Herman Schrijver. 'Dan kun je onder andere denken aan frisse meloen en verse paëlla. Of wat dacht je van gebakken inktvisringen bijvoorbeeld? Alles om het Ibizagevoel compleet te maken.' Iets te vieren? Doe het eens in Ibizastijl. Of profiteer nu van de septemberactie: wie deze maand nog een feestmiddag of -avond boekt, kan dat doen tegen een aantrekkelijke actieprijs, ook als het feest in 2019 moet plaatsvinden! Bel voor informatie Herman Schrijver: 06 53812300. Karstraat 57 Huissen, ruime parkeergelegenheid is aanwezig. (www.degullegoedzak.nl; Email: degullegoedzak@hetnet.nl)

Opening Beddenspecialist Topslapen Elst

ELST - "Vorige week woensdag mocht ik na jaren bij mijn vader in Topslapen Arnhem te hebben gewerkt, mijn eigen winkel Beddenspecialist Topslapen openen aan de Dorpsstraat 40 in Elst. Ik ben heel gelukkig met dit unieke plekje in het centrum van Elst en samen met Patricia zullen wij ons best doen om u met al uw vragen op het gebied van slapen goed te adviseren."

"Wij adviseren u over goed en comfortabel slaapcomfort, ochtend- en lounge kleding en ons uitgebreide bed- en badgoed van Dommelin, Essenza, Snurk (ook voor kinderen) en Vandyck. Tevens kunt u bij ons voor de aankoop van matrassen of een nieuw bed, eerst drie nachten slapen met het Slaap-ID, (een kleine sensor) waarna wij kunnen uitlezen, hoe vaak u draait in bed, uw omgevings-temperatuur meten en of u een zij- buik-, of rug-slaper bent.

U vindt bij ons de Nederlandse merken: LeDorm, (een fabrikant, die alleen werkt met natuurlijke materialen, zoals volledig natuur latex, wol, kasjmier, kameel en wildzijde). Beddenlicious (een kwaliteits merk, dat in kan gaan op al uw persoonlijke wensen, zoals een uitsparing in het hoofbord voor een stopcontact dat in de weg zit. SLP (een fabrikant waarbij prijs/kwaliteit verhouding hoog in het vaandel staat. Swiss-flex (Een zeer bekend Zwitsers merk en de absolute top in lattenbodems en Geltex matrassen. Hasena (Een Zwitsers merk en de top in massief houten ledikanten).

Graag verwelkomen wij u met een heerlijk kopje koffie of thee", aldus Charlotte en Patricia

Beddenspecialist Topslapen; Dorpsstraat 40, Elst; 0481 745749; www.beddenspecialist-topslapen.nl.

Informatie computercursussen tijdens 'Ontmoeten in Elst'

ELST - Iedere donderdagochtend is het een gezellige drukte in de Bibliotheek aan het Europaplein in Elst.

Er wordt gepraat, informatie uitgewisseld, krantje gelezen en de vriendelijke gastvrouw en -heer bieden altijd een kopje koffie of thee met een koekje aan. Het eerste kopje is gratis, daarna 50 cent.

Het project Sociaal Ontmoeten in Elst/Huiskamer van Elst is een initiatief van o.a. de Elster wijkplatforms. Het project wordt uitgebreid met informatieverstrekking door Elster organisaties over nieuwtjes die voor bezoekers van belang kunnen zijn.

De werkgroep Computercursussen van Forte Fit bijt op donderdag 6 september het spits af. Namens de werkgroep zal Peter van Breemen informatie geven over het cursusprogramma van het najaar van 2018 voor het gebruiken van computers, tablets en smartphones door 55-plussers.

Het deelnemen aan de informatieactiviteit is geen verplichting want met elkaar in gesprek gaan kan altijd. Iedereen is iedere donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur welkom in de Bibliotheek aan het Europaplein in Elst.

Solisten laten zich horen in Herveld

Vioolsolist Jan Willem Voogd en organist Simon van Laar (Foto: Marieke den Braber)

HERVELD - In de 2018-editie van de Open Monumentendag Concerten in Herveld treden op 8 september de musici Jan Willem Voogd en Simon van Laar weer op. Dit inmiddels gelauwerde concertduo in de combinatie viool-orgel heeft inmiddels een omvangrijk kamermuziekrepertoire op zijn naam staan en talloze positieve recensies in de pers. Ook nu wordt weer een prachtig en gevarieerd concertprogramma aangeboden en de opbrengst is geheel voor het goede doel.

Beide musici treden in het programma als solist op, maar ook als duo, met werken van Bach, Händel, Mendelssohn en Rachmaninov. Alhoewel Jan Willem Voogd de afgelopen concerten alleen als vioolsolist te horen was, wordt nu een uitzondering gemaakt en neemt hij ook plaats achter de piano. Organist Simon van Laar neemt onder meer een technisch zeer moeilijke begeleiding in een Bach vioolsonate voor zijn rekening en soleert met Mendelssohn. In de pauze drinken de solisten gezellig koffie met het concertpubliek en beantwoorden eventuele vragen over de muziek of bespeelde instrumenten.

Het concert vindt op 8 september plaats in de 12e-eeuwse kerk in de Schoolstraat 3 in Herveld-Zuid, aanvang 19.45 uur. De toegangsprijs bedraagt tien euro per persoon. De opbrengst is geheel bestemd voor het goed in stand houden van het 12e-eeuwse monumentale kerkgebouw. Kaartverkoop bij de kerk, maar men kan ook vooraf plaatsbewijzen reserveren via het e-mailadres omc@pgherveld.nl.

Zin in een quiz?

In welk jaar bestond Elst 1250 jaar? (foto: Jan Zwiers)

REGIO - Houdt u van spelletjes? Dan boft u! Forte Fit gaat het komende seizoen het activiteiten aanbod uitbreiden met een echte seniorenquiz.

In de stijl van de hedendaagse pub quizzen speelt u (iedere avond in een ander team) een aantal rondes tegen andere teams. Een combinatie van open kennisvragen, fotovragen, videovragen, geluidsvragen en puzzels doen een beroep op uw parate kennis, inzicht en samenwerking. Geen zorgen, zowel de mensen met een overvloed aan nutteloze kennis als de mensen die gewoon een gezellige avond willen hebben komen aan hun trekken. Samenwerking en plezier staan voorop! Met een hoog IQ is een voorsprong in deze quiz absoluut niet gegarandeerd.

Dan volgt de finale: welke speler binnen het winnende team is zijn teamgenoten de baas en wordt de winnaar van de avond?

Spreekt u dit aan? Doe dan een keer mee! En wie weet, misschien bent u wel de eerste FF-quizzer in Elst. U dient zich individueel op te geven. Iedere avond zorgen we er voor dat u met drie anderen samen een team vormt. U kunt informatie inwinnen of zich (uiterlijk 15 september) aanmelden via telefoon, mail of website.

Data: 26-09-18, 28-11-18, 30-01-19, 27-03-19 en 29-05-19 steeds van 20.00 tot 22.00 uur in Onder de Toren, Sint Maartenstraat 34 in Elst. Prijs: 25 euro per persoon voor alle vijf avonden inclusief een kennismakingskop koffie. Aanmelden kan bij Wil Teunissen, 06 307 644 52 of wilteunissen1956@gmail.com. (www.fortefit.nl).

Inschrijving Kinderdorp Bemmel

De start van kinderdorp 2017

BEMMEL - In de herfstvakantie wordt van dinsdag 16 - vrijdag 19 oktober Kinderdorp Bemmel gehouden met als thema 112, waarbij hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance centraal staan. Op het grasveld naast De Veldschuur aan de Sportlaan zullen die week hopelijk prachtige hutten gebouwd worden.

Naast de fancy fair op woensdagmiddag worden er op de donderdag workshops georganiseerd, met onder andere bedrijfshulpverlening, survival en dansen. Ook is er een demonstratie met politiehonden en sluiten we de middag af met een barbecue. Op de vrijdagochtend vindt een vossenjacht plaats in het centrum van Bemmel en lunchen de kinderen op het terrein. Het kinderdorp zal vrijdag afgesloten worden met de bonte avond. Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen op donderdagavond deelnemen aan de spannende activiteit, film kijken en overnachten. De kosten voor deelname bedragen vijftien euro per kind.

De flyers zijn via de basisscholen verspreid, waarmee de (voor)inschrijving van start gaat. De vrijwilligers (incl. deelnemende kind(eren)) kunnen zich vanaf nu inschrijven, tot uiterlijk 30 september. De inschrijving gebeurt dit jaar alleen nog maar digitaal via onze website: www.kinderdorpbemmel.nl en betaling via Ideal.

"We organiseren een helpdeskuurtje op vrijdagavond 14 september om 18.00 uur in Café 61 aan de Dorpstraat 61. Als u niet kunt komen helpen, kunt u alleen 10 tot en met 16 september uw kind(eren) digitaal inschrijven. Wij hopen jullie als fanatieke deelnemers en vrijwilligers allemaal weer te mogen begroeten op Kinderdorp Bemmel om er samen weer een gezellige en actieve herfstvakantie van te maken!"

Aalbers-Taptoe Bemmel

Aalbers-Taptoe Bemmel 2017

BEMMEL – Zaterdag 8 september houdt Eska Bemmel voor de 45e keer Aalbers-Taptoe Bemmel. Dit jaarlijks terugkerend evenement vindt dit jaar plaats op het gazon bij kasteel De Kinkelenburg.

Voor de eerste keer zal het programma beginnen met een JeugdTaptoe. Deze start om 15.00 uur, met de volgende deelnemende jeugdkorpsen: Jeugd Showband Urk, Jong Juliana Amersfoort, Jong Kamper Trompetter Korps en Jong Sint-Sebastianus Gendt

Vervolgens gaat het programma om 18.00 uur verder met een korte streetparade door het centrum van Bemmel, met een tussenstop bij verzorgingshuis Lidwina. Hier zullen alle korpsen één stilstaand werk presenteren, waarna zij hun weg weer vervolgen richting De Kinkel.

De dag wordt afgesloten met de jubileum editie van Aalbers-Taptoe Bemmel, die dit jaar een internationaal tintje heeft. De Taptoe zal starten om 20.00 uur, met de volgende deelnemens: Excelsior Renkum, Arnhem Band, Sint-Sebastianus Gendt, Kamper Trompetter Korps, Spielmannzug Rödemis Husum (D) en Eska Bemmel.

Zowel de streetparade als de taptoe zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Er zijn ook speciale zitplaatsen te reserveren! Meer informatie staat op www.eska.nl en www.taptoebemmel.nl.

Lezing Rembrandt door kunsthistoricus Jan Six

BEMMEL - 2019 jubileum jaar van Rembrandt van Rijn! Naar aanleiding van de 350ste gedenkdag van het sterven van Rembrandt van Rijn, onze wereldberoemde schilder uit de Gouden Eeuw, is kunsthistoricus Jan Six uitgenodigd om op 24 september een lezing te geven over die beroemde Rembrandt (geboren op15 juli 1606 of 1607 te Leiden en gestorven op 4 oktober 1669 in Amsterdam).

Vragen die rijzen zijn: wat betekende Rembrandt in zijn tijd, wat was zijn kracht, hoe kwam het dat hij eigenlijk berooid gestorven is? Wat betekent deze held nu nog in deze tijd? Jan Six is onder andere bekend van de recent ontdekte Rembrandt. De familie Six is ook bekend van het door Geert Mak geschreven boek over de familie Six en hun kunstverzameling.
Voor kaarten en meer informatie ga naar www.dekinkel.nl en kijk onder lezingen en agenda. Vanaf nu zijn kaarten ook te koop bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs per lezing: (inclusief kopje koffie/thee bij aanvang) 12,50 euro. De Kinkel staat aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.
Aanvang lezing: 20.00 uur.

Van het gas af, maar wat met de cv-ketel?

LINGEWAARD - Lingewaard Energie organiseert op dinsdag 2 oktober een thema-avond over wat we kunnen doen met onze oude CV-ketel als we geen gas meer mogen gebruiken.

Deze thema-avond heeft als doel informatie te geven over de verduurzaming van je woning of bedrijf. Vele mogelijkheden worden dagelijks besproken. We moeten daarin juiste keuzes maken, maar welke dan?

Op deze thema-avond zal een aantal thema's worden behandeld: het waarom, de financiering, wat moet er gebeuren en wat is dan het resultaat. Om aan het einde van de avond daarop een antwoord te kunnen geven hebben wij drie toonaangevende sprekers uitgenodigd. Mensen die weten waarover ze praten en wat voor ons van belang is.

De thema-avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in De Veldschuur, Sportlaan 1K in Bemmel. De zaal gaat om 19.00 uur open. Toegang is gratis. Lingewaard Energie is volop bezig met de energietransitie. Wilt u meer weten over ons en ons werk, of wilt u actief meedoen, surf dan naar www.lingewaardenergie.nl.

Open dag Scouting Elst in Elst

ELST - Spelletjes spelen met Scouting Elst in Westeraam. Scoutinggroep Sint-Werenfridus uit Elst zal zaterdag 8 september in de wijk Westeraam bij de Cool nature plek (de grasvelden bij de Brede school De Zon) allerlei leuke activiteiten aanbieden.

Scouting Elst zal van 12.00 tot 16.00 uur aanwezig zijn op de Cool nature plek om met kinderen uit de buurt allerlei spelletjes te spelen. De diverse activiteiten voor kinderen zijn geheel gratis. Zo kun je bijvoorbeeld geschminkt worden, knutselen, kleuren, een leuk renspel spelen,geocachen of ga dan stoere kabelbaan; er zijn zelfs prijsjes te winnen.

Scouting Elst wil deze dag aan de jeugd van Westeraam en natuurlijk hun ouders laten zien wat Scouting is. Scouting Elst houdt voor het eerst een kennismakingsdag als deze. Dit om iedereen te laten zien wat je allemaal bij Scouting Elst kan doen. Tijdens de activiteiten zal er leiding aanwezig zijn om de activiteiten te begeleiden. Zij kunnen natuurlijk ook meer vertellen over wat Scouting Elst allemaal doet. Op dit moment is er vooral plek voor vrouwlijke leden in alle leeftijdsgroepen, voor kinderen van 5 tot 18+. Zij kunnen het scoutingspel spelen en (jong-)volwassenen kunnen zich in zetten als
leidinggevende of bestuurslid. Voor ieder is er wel iets te doen dat bij hem of haar past. Voor meer informatie kan men terecht bij de informatiestand op de Cool nature plek, of op de site www.scoutingelst.nl.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 8 september

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische Werkgroep. R.K.G.K.I.

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Chaveriem

Zondag 9 september

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis,GK De Levensbron

09.30 uur: O.L. V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, M. Sanders,
Ubi Caritas

11.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, woord- en communieviering, M. Sanders, St. Caeciliakoor en Young at Heart, Locatiefeest

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Wereldwinkel Elst veertig jaar

Mooie artikelen met vrijwilliger. (foto: Jane Grob-van Hooydonk/PR))

ELST - De Fairtrade cadeauwinkel Elst viert zaterdag 8 september haar 40-jarig bestaan.

"Dit jubileum willen wij vieren met onze klanten. Deze dag staan er diverse activiteiten voor jong en oud op het programma. Koffie en thee uit ons eigen Fairtrade foodassortiment staan klaar met nog een extra lekkere traktatie. Tussen de middag is er een Fairtrade-proeverij, gemaakt door onze vrijwilligers met wederom ingrediënten uit ons Fairtrade foodassortiment."

Programma:

12.00 uur Indonesische dansgroep Wahana Budaya Nusantara uit Arnhem

13.00 uur barbershop koor Between two Rivers Elst

13.30 uur Indonesische dansgroep Wahana Budaya Nusantara Arnhem

14.00 uur barbershop koor Between two Rivers Elst

14.30 tot 16.00 uur workshop djembé Hiparikaan Wageningen.

Vanaf 11.00 uur tot eind van de middag kunnen kinderen zich laten schminken en/of haarvlechten. Voor iedere klant ligt er een mooie Fairtrade-attentie klaar. Tegen inlevering van de kassabon wordt er op het eind van de dag een winnaar getrokken. Hier ligt een mooi Fairtradecadeau voor klaar.

Meer over het programma en aantrekkelijke extra's staat op www.wereldwinkel-elst.nl en de facebook pagina. De stempelkaart die wij hebben uitgegeven ter ere van de samenwerking met vier wereldwinkels uit de regio: Arnhem, Oosterbeek, Renkum en Velp kunt u deze dag gebruiken. De volle spaarkaart kan worden ingeleverd bij één van de vijf regiowereldwinkels.

Expositie in Grote Kerk Elst

ELST – De expositie '15 Jaar Kunst in de Grote Kerk' – schilderijen en affiches is op de zaterdagen 1 september, 6 oktober, 3 november van 13.30 – 16.30 uur en zaterdag 8 september (Open Monumentendag) van 10.00 – 16.00 uur te bezoeken in de Grote Kerk.

Kleurrijk zijn de tentoonstellingen die de afgelopen 15 jaar! in de Grote Kerk zijn georganiseerd. Met veel passie heeft de kunstcommissie met allerlei verschillende exposities kleur en beeld gebracht in deze heilige ruimte. De vele kleurrijke werken van verschillende kunstenaars riepen iedere keer uiteenlopende reacties op. Soms waren mensen diep geraakt, een andere keer vond men het rommelig of saai. Kunst raakt en ontroert immers mensen. Om met elkaar te vieren dat er vanaf 2003 tijdelijke exposities van beeldende kunstenaars in de Grote Kerk zijn geweest is er van 1 september tot 14 november een bijzondere expositie waaraan vele kerkleden, van klein tot groot hebben meegewerkt. Belangrijkste onderdeel en de verbindende schakel tussen alle doeken is het silhouet van de kerktoren. Tevens het logo van de kunstcommissie. De toren die van verre is te zien staat centraal. Dit logo is toentertijd ontworpen door Wim van der Zwan. Met zijn vrolijke kleuren herkenbaar en inspirerend. Tien grote doeken, 120 x 120 cm, voorzien van gekleurde achtergrond en het logo (silhouet) van de kerk zijn verder feestelijk ingevuld. Daarnaast zijn ook de affiches van alle exposities van de afgelopen vijftien jaar te zien. Kortom een bijzonder kleurrijk en feestelijk geheel van, door en voor iedereen! Meer info staat op www.pg-elst.nl.

Wielerspektakel Bemmel

BEMMEL - Op 16 september zal het NK Tijdrijden voor Masters in Bemmel worden verreden. Net als in 2016 ligt de organisatie van de nationale titelstrijd tegen de klok in handen van TWC 't Verzetje. Het evenement wordt gecombineerd met het Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden (OLKT), Dikke Banden Race en de Wielerronde van Bemmel.

De tijdrijders uit Lingewaard en omstreken gaan in de vroege ochtend om 8.30 van start op het ruim 11 km lange tijdrit parcours in de Bemmelse polder. Wie mag zich kronen tot Lingewaards Kampioen Tijdrijden 2018? Het OLKT is een evenement voor dames en heren wielrenners uit de regio Lingewaard, Arnhem, Nijmegen en Overbetuwe die tegen elkaar strijden om de eer wie de snelste tijdrijder is in onze regio.

Het tweede onderdeel op het programma is de strijd om het NK Tijdrijden voor Masters. Deze rit in lijn over ruim 21 km en onder auspiciën van de KNWU is verdeeld over vijf categorieën. De Licentiehouders Masters 60+ starten om 10.00, gevolgd door de categorieën 50+, 40+, 30+ met als slotakkoord de Dames Masters 30+ om 12.45.

Niet alleen tijdritspecialisten komen aan hun trekken in 2018. Na de traditionele Decathlon Dikke Banden Race om 14.00 slijpen om 15.15 de licentiehouders in de Sportklasse / Masters 40+ de messen op het snelle parcours over de afstand van 55 km.

Ook de recreatieve sportievelingen kunnen dit jaar hun krachten meten in het peloton. De recreanten gaan om 16.45 van start. De totaal af te leggen afstand is 25 kilometer. Dit is tegelijkertijd het slotstuk van een enerverend wielerspektakel, dat gepaard zal gaan met veel passie en strijd!

Wielerspektakel Bemmel

BEMMEL - Op 16 september zal het NK Tijdrijden voor Masters in Bemmel worden verreden. Net als in 2016 ligt de organisatie van de nationale titelstrijd tegen de klok in handen van TWC ’t Verzetje. Het evenement wordt gecombineerd met het Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden (OLKT), Dikke Banden Race en de Wielerronde van Bemmel.

De tijdrijders uit Lingewaard en omstreken gaan in de vroege ochtend om 8.30 van start op het ruim 11 km lange tijdrit parcours in de Bemmelse polder. Wie mag zich kronen tot Lingewaards Kampioen Tijdrijden 2018? Het OLKT is een evenement voor dames en heren wielrenners uit de regio Lingewaard, Arnhem, Nijmegen en Overbetuwe die tegen elkaar strijden om de eer wie de snelste tijdrijder is in onze regio.

Het tweede onderdeel op het programma is de strijd om het NK Tijdrijden voor Masters. Deze rit in lijn over ruim 21 km en onder auspiciën van de KNWU is verdeeld over vijf categorieën. De Licentiehouders Masters 60+ starten om 10.00, gevolgd door de categorieën 50+, 40+, 30+ met als slotakkoord de Dames Masters 30+ om 12.45.

Niet alleen tijdritspecialisten komen aan hun trekken in 2018. Na de traditionele Decathlon Dikke Banden Race om 14.00 slijpen om 15.15 de licentiehouders in de Sportklasse / Masters 40+ de messen op het snelle parcours over de afstand van 55 km.

Ook de recreatieve sportievelingen kunnen dit jaar hun krachten meten in het peloton. De recreanten gaan om 16.45 van start. De totaal af te leggen afstand is 25 kilometer. Dit is tegelijkertijd het slotstuk van een enerverend wielerspektakel, dat gepaard zal gaan met veel passie en strijd!

Between Two Rivers zingt in de Wereldwinkel Elst

Between Two Rivers in juni 2018 tijdens hun concert in het Gofferttheater in Nijmegen. (foto: Han Winters)

ELST - Barbershopkoor Between Two Rivers treedt zaterdag 8 september op in de Wereldwinkel in Elst. De winkel viert haar 40-jarig bestaan en Between Two Rivers hangt de muzikale slingers op. Om 13.00 uur en om 14.00 uur zingen zij het beste uit hun repertoire.

De bevlogenheid waarmee de vrijwilligers van de Wereldwinkel al zo lang voor hun winkel zorgen sluit perfect aan bij het enthousiaste karakter van het koor. En in hun eigen Elst missen zij sowieso liever geen enkel feestje!

Between Two Rivers behoort tot de top-10 van vrouwelijke Nederlandse Barbershopkoren. De close harmony-variant Barbershop wordt vierstemmig en a capella gezongen. Het is een technisch uitdagende zangstijl die toch lekker in het gehoor ligt. Het repertoire van Between Two Rivers bestaat uit bekende en minder bekende songs. Hun favoriete song van dit moment is ‘Somebody to love’ van Queen. Deze zal op 8 september zeker niet ontbreken!

Leden van Between Two Rives komen uit de hele regio Arnhem-Nijmegen. Zij repeteren elke woensdagavond in Elst. Zij zijn ambitieus, steeds in ontwikkeling en altijd op zoek naar nieuwe leden. Meer informatie staat op www.betweentworivers.nl.

Vrijwilligers gezocht voor het Grand Café in De Lingehof

(Foto: Bianca van Brandenburg)

BEMMEL Zit gastvrijheid in jouw DNA? In het Grand Café van De Lingehof in Bemmel ontvangen wij dagelijks veel bezoekers voor een kop koffie of borreltje. Om het team te versterken zijn zij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons bij deze mooie taken willen ondersteunen.

"Als vrijwilliger bied je net dat extra stukje aandacht aan onze gasten. Wij zoeken vrijwilligers die representatief, klantgericht en gastvrij zijn. Je bent sociaal en communicatief vaardig want je zult veel contact hebben met verschillende doelgroepen. Ook vinden wij het fijn als je met ons mee wilt denken, wij zijn erg ambitieus en willen graag dat ook vrijwilligers actief bijdragen om een succes te maken van de café. Tevens organiseren wij gezellige en leuke activiteiten en ook daar kunnen wij hulp goed bij gebruiken. Je komt terecht in een gemotiveerd team waarin we samen werken aan een gastvrije cultuur. Je wordt gewaardeerd in je werk. Je mag van ons verwachten dat wij je ondersteunen en waar nodig scholing aanbieden. Je bent vrij om aan te geven wanneer je bij ons kan zijn. Op dit moment hebben wij direct ruimte op de woensdag, donderdag en vrijdagochtend en in het weekend.

Lijkt het je leuk om te helpen bij onze dineravond, eens per maand, ook dan nodigen we je uit om te reageren. Spreekt het bovenstaande je aan? Neem dan contact op met Bianca van Brandenburg, coördinator Gastvrijheid. b.vanbrandenburg@zinzia.nl, bel naar 06 53969105 of kom gezellig een keer langs in het Grand Café.