GN Berg en Dal Heumen Mook

4 januari 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 4 januari 2019


Zoet en hartig bij Boek & Baksel in Kekerdom

Taarten en Kookboek. (foto: Chandra Soumokil) Chandra Soumokil

KEKERDOM - De formule van samen eten en luisteren, is onder de naam Boek & Buffet inmiddels een fenomeen in de regio. "De avonden worden zo druk bezocht dat wij er wachtlijsten voor moeten aanleggen. ‘Boek & Baksel' (voorheen Boek & Taart), dat wij één keer per jaar overdag organiseren, is nog vrij onbekend. Volgens ons een gemiste kans, want wie wil er nou geen middag lang smullen van kleine hapjes hartige en zoete taart en nog voorgelezen worden ook?"

Het team bakt de hartige en zoete taarten met veel liefde, en dat proef je. Het enthousiasme van de voorlezers en de gezelligheid van het samenzijn doen de rest. Kortom: een uitgelezen gelegenheid om de koude januarimaand met een warme middag te doorbreken, dus zorg dat je er dit keer (bijtijds) bij bent!

"Wij serveren de taarten zondag 20 januari van 15.00-17.00 uur in Kulturhus Kekerdom aan de Schoolstraat. Wil je meedoen? Geef je dan voor 12 januari op via boekkekerdom@gmail.com of 0481 432800. Deelname kost vijf euro, inclusief je eerste kopje koffie of thee. Alle overige drankjes zijn voor eigen rekening. Wil je zelf voorlezen of taart bakken (onkosten worden vergoed), geef dat dan meteen even door."

Vakantiegastouders gezocht voor kansarme kinderen

Berlijns meisje PAX Kinderhulp

REGIO - Pax Kinderhulp zoekt in de regio's Arnhem, Liemers, Betuwe, e.o. gastgezinnen die in de periode van 13 t/m 26 april 2019 een Berlijns kind een onvergetelijke paasvakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 6 - 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief. Kinderen zijn hier de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft. Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van twee weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in 'bagage voor later'.

Belangstellenden kunnen bellen met 06 54755764 Marga ten Dolle, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek. Verdere informatie staat op: www.paxkinderhulp.nl.

Toernooi PV Leuth vol verrassingen

LEUTH - Het kersttoernooi is elk jaar weer een sportief en gezellig toernooi met een lekker hapje en drankje.

Het werd weer gespeeld in de hal van de PV Beek. Er waren 24 deelnemers die elk drie voorgelote wedstrijden speelden. En zoals elk jaar waren er zeer spannende en lange partijen bij. Na twee ronden waren er maar vier teams die hun twee partijen wisten te winnen. Na drie ronden waren er dat elf en twee teams die drie partijen wisten te winnen.

De winnaar werd zeer verrassend, maar heel leuk: Frans Kersten. Tweede werd Jan Tissen en als derde (ook verrassend) Paul Verheijen. De poedelprijs was ditmaal (eveneens verrassend) voor Henk Gunsing. "We kunnen terug zien op een goed boulesjaar met veel mooi weer en ook met twee dieptepunten met het overlijden van twee onze nog jonge leden.

DVSG al snel op achterstand

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen Victoria’25 op een zacht en soms wat glibberig grasveld. De wedstrijd is nog maar 6 minuten oud als de 1-0 valt.

Een voorzet van Victoria wordt geblokt en valt daardoor onhoudbaar voor de keeper in het doel. Keeper Stan Peters kan enkele minuten later laten zien wat hij kan. Victoria krijgt een strafschop wegens handsbal en Stan pakt de inzet goed. DVSG speelt vandaag met een paar andere spelers wegens vakantie. Wout Pouwels staat in de basis, en Stan Hoevenaars maakt als jeugdspeler zijn debuut in DVSG1. DVSG pakt na de 1-0 de draad weer op en dit levert een paar kleine kansjes op. De ballen vallen echter net niet goed voor DVSG.

In de rust is Patrick Janssen gewisseld voor Rick Goossens. Even later ook Ruben Nillessen voor Charl Jakobs en Paul Visser voor Bas Jochoms. DVSG gaat steeds meer druk zetten op het doel van Victoria. Dit levert een paar kansen op, maar de bal gaat net naast of de keeper van Victoria kan redden. Victoria blijft ook gevaarlijk met snelle spelers voorin. In de 67e minuut scoort Rico Voeten terecht de gelijkmaker voor DVSG.

Dit geeft weer energie bij DVSG dat al zolang tegen een achterstand aankeek. Het is dan ook heel zuur als vier minuten later de 2-1 valt. De organisatie was even weg bij DVSG. Daarna probeert DVSG nog de gelijkmaker te maken, maar vandaag vallen de ballen niet goed voor DVSG. Er is goed gestreden, met in de tweede helft ook fases met goed combinatievoetbal. Helaas opnieuw met te weinig ‘geluk’ voor een goed resultaat. De winterstop is nu begonnen en de eerstvolgende wedstrijd is thuis tegen SCD’33 op 20 januari.

Leesgroep filosofie in Groesbeek

GROESBEEK - In Groesbeek start een nieuwe leesgroep filosofie. In Bibliotheek Gelderland-Zuid, locatie Groesbeek is op dinsdagmiddag 15 januari een informatiebijeenkomst voor mensen die het leuk vinden om over filosofie te lezen en in contact willen komen met andere lezers.

De bijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia, in samenwerking met de bibliotheek. Senia richt in heel Nederland leesgroepen op en brengt zo mensen die graag lezen bij elkaar.

Leidraad voor de groepen is een lijst van boeken over filosofie die is opgesteld door filosofen. Senia leesgroepen lezen 6 à 7 boeken per jaar en bespreken die aan de hand van leeswijzers met vragen die het gesprek structuur geven. Meer informatie over de werkwijze is te vinden op www.senia.nl.

Belangstellenden zijn welkom op 15 januari om 14.30 uur in Bibliotheek Gelderland-Zuid in Groesbeek, aan de Kloosterstraat 13. Aanmelden kan bij Senia via e-mail info@senia.nl.

Subsidie vervanging veldverlichting bij Groesbeekse Boys

BERG EN DAL – Voetbalvereniging Groesbeekse Boys heeft bij de gemeente Berg en Dal subsidie aangevraagd voor de vervanging van de huidige veldverlichting door ledverlichting.

Hiermee wordt het voorzieningenniveau bij de Groesbeekse Boys op peil gehouden om sport in de gemeente Berg en Dal mogelijk te maken. De aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Daarnaast heeft de vereniging voldoende gegevens ingediend om van de levensvatbaarheid van de club de komende vijf jaar aannemelijk te maken. De huidige verlichting is 32 jaar oud en heeft daarmee de levensduurnorm van 25 jaar ruimschoots overschreden. De vervanging van de verlichting is noodzakelijk. Door te kiezen voor ledverlichting verwacht de Groesbeekse Boys per jaar 1.125 euro aan onderhoudskosten te besparen. Daarnaast levert de ledverlichting 32 procent energiebesparing op. De gemeente stelt 31.983,93 euro subsidie ter beschikking.

Brandweer Groesbeek op pad voor brandend matras

GROESBEEK – De vrijwillige brandweer van Groesbeek werd dinsdagavond – eerste Kerstdag - gealarmeerd voor een brand op een kamer van een cliënt van Kemnade aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Toen de brandweer met zes bandweerlieden arriveerde, bleek dat een cliënt op zijn kamer het matras in brand had gestoken. De bewoner van de kamer bleek inmiddels het brandende matras zelf geblust te hebben, zodat het matras door de brandweer verwijderd kon worden. De kamer heeft enige rookschade opgelopen, waarna de brandweer de kamer en gang geventileerd heeft. De veroorzaker is door de politie aangehouden en meegenomen.

Drie inbraken

in Groesbeek

GROESBEEK – Zondagmiddag is tussen 17.00 en 23.00 uur - tijdens afwezigheid van de bewoners – ingebroken in een woning aan de Nieuweweg in Groesbeek.

Inbrekers zijn via de achterzijde van de woning de woning binnengekomen en hebben het gehele huis doorzocht. Het is niet bekend wat er is ontvreemd. Ook aan de Dasstraat in kerkdorp De Horst is zondag tussen 15.00 en 23.00 uur ingebroken in twee woningen. In beide gevallen werd een raam geforceerd. Tijdens de afwezigheid van de bewoners werden deze woningen doorzocht. Het is niet bekend of er iets uit de woningen is ontvreemd.

Millingen krijgt dorpshuiskamer in Sint-Martinusschool

MILLINGEN – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft na aanvraag van Forte Welzijn om in Millingen een Pilot Huiskamer te creëren besloten een ruimte te huren voor dit doel in de Sint-Martinusschool.

Momenteel is er geen zichtbare en uitnodigende plek in Millingen voor die doelgroep die niet gemakkelijk contacten legt en om die reden een klein netwerk hebben. Zo'n ruimte wordt door het opbouwwerk van Forte Welzijn in Millingen gemist.
Er is gezocht naar een uitnodigende plek, waarin initiatieven ontplooid kunnen worden door en voor inwoners van Millingen. Het moet een ruimte zijn waar mensen hun spullen kunnen opbergen, waar men kan vergaderen en een bezoek kunnen brengen aan het Sociale Team, zodat de mensen de weg vinden naar de huiskamer. In de Sint-Martinusschool is deze ruimte gevonden, waar geen grote verbouwingen voor nodig zijn en die voldoet aan alle wensen. De gemeente is van plan om de ruimte voor één jaar te huren en dan te bekijken wat dit aan extra initiatief oplevert. De kosten bedragen in totaal 9.671,40 euro.

Hoog bezoek op 't Haonehart

KEKERDOM - Net zoals andere jaren staat er een grote kerstboom op ‘t Haonehart in Kekerdom, die woensdag 19 december prachtig is versierd door de kinderen van de Laurentiusschool.

Onder het genot van warme chocolademelk met slagroom en een heerlijk vers sneetje krentenbrood zingen de kinderen samen met leerkrachten, ouders en vrijwilligers kerstliedjes rond de boom. Maar dit jaar brengt de kerstman zelf een bezoek. Hij wil graag met eigen ogen zien of het werkelijk waar is!

Het kwam hem ter ore dat de gemeente Berg en Dal in drie dorpskernen een kerstboom heeft geplaatst; daar waar winkels aanwezig zijn. Niet in de overige dorpskernen van de gemeente. De kerstman laat weten zeer verbolgen te zijn over dit feit. Voor de kleinere dorpskernen is het al moeilijk genoeg om met weinig mensen en middelen de leefbaarheid te behouden. Zouden juist die kleine kernen, die ook al geen winkel meer hebben, niet die ondersteuning bijvoorbeeld in de vorm van een mooie boom kunnen gebruiken?

Namens de kerstman voor iedereen een mooi kerstfeest en voor het nieuwe jaar een goed voornemen voor de gemeente: Iedere dorpskern in de gemeente Berg en Dal een kerstboom!

Kerstviering KBO Beek

(foto: Rene Hendriks) Foto: Rene Hendriks

BEEK - Vrijdag 21 december vierde de KBO Beek haar kerstviering in hotel 't Spijker, een geweldig aantal leden had de weg gevonden.

Om 14.30 uur begon eerwaarde heer F. Bomers met de eucharistieviering waarbij hij geassisteerd werd door Gerard van der Pluijm, acoliet en Ria Hoogenkamp, lectrice. Het mannenkoor De Hofbrouwers zorgde dat de viering een waardig karakter kreeg, in zijn aansprekende preek ging hij in op de veranderingen in deze tijd. Na de dienst ontvingen de gasten een consumptie waarna het mannenkoor de Hofbrouwers voor ons nog enkele fraaie liederen ten gehore brachten, ook deze keer weer een hoogstaand gebeuren, wat dan ook weer veel applaus opleverde.

De voortreffelijke kerstbroodmaaltijd werd begonnen met een heerlijk pasteitje, waarna eenieder weer volop van genoot van het uitgebreide buffet. Met een woord van dank eindigde deze viering en ook het KBO Beek jaar. "Lid worden van de KBO Beek en een heel kalenderjaar lang alle activiteiten, educaties, uitstapjes en amusement meemaken kan voor twintig euro", aldus Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek.

Millingen krijgt dorpshuiskamer in Sint-Martinusschool

MILLINGEN – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft na aanvraag van Forte Welzijn om in Millingen een Pilot Huiskamer te creëren besloten een ruimte te huren voor dit doel in de Sint-Martinusschool.

Momenteel is er geen zichtbare en uitnodigende plek in Millingen voor die doelgroep die niet gemakkelijk contacten legt en om die reden een klein netwerk hebben. Zo'n ruimte wordt door het opbouwwerk van Forte Welzijn in Millingen gemist.
Er is gezocht naar een uitnodigende plek, waarin initiatieven ontplooid kunnen worden door en voor inwoners van Millingen. Het moet een ruimte zijn waar mensen hun spullen kunnen opbergen, waar men kan vergaderen en een bezoek kunnen brengen aan het Sociale Team, zodat de mensen de weg vinden naar de huiskamer. In de Sint-Martinusschool is deze ruimte gevonden, waar geen grote verbouwingen voor nodig zijn en die voldoet aan alle wensen. De gemeente is van plan om de ruimte voor één jaar te huren en dan te bekijken wat dit aan extra initiatief oplevert. De kosten bedragen in totaal 9.671,40 euro.

Nieuwjaarsreceptie Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Elke eerste zaterdag van weer een nieuw jaar wordt traditiegetrouw de nieuwjaarsreceptie van Groesbeekse Boys georganiseerd.

Zaterdag 5 januari zijn alle leden en supporters welkom op sportpark Breedeweg om elkaar het beste toe te wensen. In totaal zullen veertien jubilarissen tijdens de receptie gehuldigd worden voor hun langdurige lidmaatschap. DJ Mark zorgt voor de muzikale omlijsting. Aanvang van de receptie is 15.00 uur.

Om 13.00 uur wordt er ook een voetbalwedstrijd gespeeld. Dit jaar twee seniorenteams uit het grijze verleden die kampioen werden. Na deze wedstrijd kunnen spelers en begeleiders samen met de vele trouwe supporters verhalen uit hun succesvolle geschiedenis ophalen.

Drie inbraken in Groesbeek

GROESBEEK – Zondagmiddag is tussen 17.00 en 23.00 uur - tijdens afwezigheid van de bewoners – ingebroken in een woning aan de Nieuweweg in Groesbeek.

Inbrekers zijn via de achterzijde van de woning de woning binnengekomen en hebben het gehele huis doorzocht. Het is niet bekend wat er is ontvreemd. Ook aan de Dasstraat in kerkdorp De Horst is zondag tussen 15.00 en 23.00 uur ingebroken in twee woningen. In beide gevallen werd een raam geforceerd. Tijdens de afwezigheid van de bewoners werden deze woningen doorzocht. Het is niet bekend of er iets uit de woningen is ontvreemd.

Inzamelingsactie Voedselbank levert ruim 12000 producten op

Inzameling in Malden

REGIO - In de decembermaand zijn meerdere inzamelingsacties gehouden ten behoeve van de Voedselbank Groesbeek. In totaal zijn 12.298 artikelen lang houdbaar voedsel gegeven en daarnaast is nog 530,15 euro gedoneerd.

Deels betreft het feestdagenproducten die nog deze maand aan de klanten van de voedselbank zijn meegegeven, zoals kerststollen, koekjes en chocolade. Met de rest is de opslagruimte weer goed gevuld. Deze voorraad wordt gebruikt om het hele jaar door de wekelijkse voedselpakketten aan te vullen. Op dit moment maken honderd huishoudens uit de gemeenten Berg en Dal, Heumen en Mook-Middelaar gebruik van de voedselbank. De voedselbank Groesbeek bedankte alle gulle gevers hartelijk, ook namens de klanten. Op 8 december hield de voedselbank zelf een inzamelingsactie bij twee supermarkten in Malden, twee in Groesbeek en één in Beek en op 15 december ook in Millingen.

Inzameling in Groesbeek
Inzameling in Beek
Inzameling in Mook
Kerstmarkt bij de Kringloopwinkel
Inzameling in Molenhoek

Er waren ook acties op initiatief van inwoners. Zo werd zaterdag 15 december een inzamelingsactie gehouden in Mook bij Plus Voet (Initiatiefnemer Piet Heisen) en van 14 - 19 december in Molenhoek (door de Dorpsraad Molenhoek) bij de Spar.

Een hele grote donatie kwam van de Kringloopwinkel Groesbeek die op eigen terrein een kerstmarkt ten bate van de voedselbank heeft georganiseerd. Bij deze drukke kerstmarkt werden op 16 december ongeveer 5000 artikelen aan de voedselbank geschonken. De Kringloopwinkel helpt de voedselbank al wekelijks met verse groente en fruit. Eerder deze maand kregen klanten van de voedselbank ook een kerstboom van de Kringloopwinkel Groesbeek. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Peter Maas 06 14954732.

Gemeente houdt vast aan speeltuin Kerkstraat Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft de bezwaren van enkele buurtbewoners van de hand gewezen die tegen de komst van een speelplek/-tuin zijn op de weide langs de Kerkstraat.

De buurtbewoners vrezen overlast van de grotere jeugd, maken zich zorgen om de verkeersveiligheid en verwachten aantasting van de omgeving. Het idee van een speelplek/-tuin op die locatie is een burgerinitiatief wat door de gemeente Berg en Dal is omarmd evenals in andere kernen in Berg en Dal.

Ook is er voor de komst van de speeltuin geen wijziging van het bestemmingsplan nodig, zodat de initiatiefnemers niets in de weg staat. De bezwaren zijn voorgelegd aan de commissie bezwaarschriften die het college geadviseerd heeft de bezwaarschriften niet-ontvankelijk te verklaren. Omdat de gemoederen nogal hoog opgelopen zijn heeft de gemeente Berg en Dal de bezwaarmakers en de initiatiefnemers aangeboden te bemiddelen middels het inhuren van een voor beide partijen een onafhankelijke mediator.

Ingezonden brief

Begrijpt u het?

Enige jaren geleden, in de periode van het Groesbeeks Weekblad, besloot de Gemeente Groesbeek dat het gemeentelijk nieuws zo nodig niet meer in het Groesbeeks Weekblad moest verschijnen maar in een nieuw op te richten medium. Daar is toen veel over te doen geweest. Hét GemeenteNieuws nam die taak op zich. Enige tijd later verdween het Groesbeeks Weekblad en in de regio Malden verdween Regiodiek. Via Limburg nam die taak op zich. Die kon blijkbaar haar taak niet aan. De bezorging in de Gemeente Heumen was zo slecht, dat deze gemeente recentelijk besloot hun gemeentepagina als proef over te hevelen naar Hét GemeenteNieuws. En net op dat moment besluit de Gemeente Berg en Dal hun gemeentepagina over te hevelen naar De Rozet. Je zou denken: "Maak als je als ringgemeenten om Nijmegen sterk door gezamenlijk je gemeentelijke nieuws in één medium te publiceren; daar doe je je inwoners een plezier mee". Nee dus. Begrijpt u het?

K. Ruig, Malden.

Dropping Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Zaterdag 12 januari staat de jaarlijkse dropping van Groesbeekse Boys op de agenda. Al jaren een succesvolle activiteit met veel vaste deelnemers. Dit keer de 35e editie.

Met bussen worden de deelnemers vanaf sportpark Breedeweg naar het droppunt gebracht, waarna een wandeling door het mooie Groesbeekse bos volgt. Onderweg worden diverse activiteiten georganiseerd en zal de soep niet ontbreken. Na afloop krijgen de deelnemers nog iets lekkers geserveerd en zorgt DJ Bas Janssen voor muzikale sfeer.

Groepen van minimaal acht personen kunnen zich vanaf nu inschrijven. Kosten voor deelname bedragen zes euro per persoon en moeten bij aanmelding worden voldaan. Deelname is mogelijk vanaf zestien jaar.

Aanmelden kan bij Wim Peters (024) 3974143 of Henk Thijssen (024) 3973326. Inschrijfformulieren en aanvullende informatie over de activiteit staan op www.groesbeekseboys.nl. Inschrijven is tot uiterlijk zaterdag 5 januari mogelijk.

Open dag Landgoed Bergzicht

HEUMEN - Zondag 13 januari opent Landgoed Bergzicht de deuren voor iedereen die een kijkje wil nemen in de verschillende ruimtes van het monumentale pand met rijke geschiedenis.

Wat tweehonderd jaar geleden begonnen is als bierbrouwerij met ambtswoning en kuiperij, is nu een evenementenlocatie met diverse sfeervolle ruimtes voor zowel particulieren als zakelijke bijeenkomsten van 10 tot 450 personen. Tijdens de open middag mag u lekker neuzen in de ingerichte ruimtes met diverse sferen en laten we ook een beetje" Bergzicht" proeven.

Nieuw op Landgoed Bergzicht zijn de actieve arrangementen zoals laser kleiduifschieten en ook de nieuw aangelegde kruidentuin, kruidenopleiding en diverse kruidenworkshops onder leiding van Maartje Gruter (Stadskruidentuin Nijmegen). Marloes Heemskerk laat u kennis maken met enkele schilderworkshops, die te boeken zijn vanaf tien personen en te combineren zijn met een Landelijke high tea.

De deuren staan deze middag tussen 13.00 en 16.00 uur voor iedereen open. Natuurlijk zijn Fred en Marieke Kruissen zelf aanwezig om meer informatie te geven over de mogelijkheden en nieuwe arrangementen. Ook voor een kopje koffie en borreltje is de locatie 'Graaf van Heumen' geopend

Open dag: zondag 13 januari 13.00-16.00 uur. Landgoed Bergzicht, Rijksweg 232, Heumen-Molenhoek.

RBT KAN verandert naam in Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

REGIO - Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem Nijmegen (RBT KAN) krijgt een nieuwe naam. Sinds 1 januari gaat de organisatie verder onder de naam Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Om focus aan te brengen op de Veluwe en in de regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen, geeft hij zijn activiteiten voor deze bestemmingen vorm vanuit twee werkmaatschappijen: VisitVeluwe B.V. en Visit Arnhem Nijmegen B.V. (voorheen Regio Arnhem Nijmegen B.V.)

Waarom een andere naam? Herre Dijkema, directeur RBT KAN, licht toe: "In 2006 is RBT KAN gestart als het Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem Nijmegen. De afgelopen twaalf jaar is er veel veranderd: de organisatie is gegroeid en onze activiteiten zijn verbreed. Zo hebben wij in 2015 onze werkzaamheden uitgebreid naar de Veluwe onder de naam VisitVeluwe. Onze nieuwe naam geeft op een krachtige manier uiting aan onze activiteiten voor de bestemmingen Veluwe, regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen."

RBT KAN zet zich in voor een betere match tussen vraag (bezoekers uit binnen- en buitenland) en aanbod (toeristische sector). Een betere match leidt tot meer bestedingen, een langer verblijf en herhaalbezoek, in de regio Arnhem, het Rijk van Nijmegen en de Veluwe. Om dit te realiseren ontwikkelt RBT KAN, samen met zijn 700 partners uit het toeristisch bedrijfsleven en overheid, producten, diensten en campagnes rond de pijlers natuur, cultuur(historie), smaak, shoppen en relaxen. Zo verzamelt en deelt RBT KAN (zijn) kennis over (mogelijke) bezoekers, zodat het toeristische bedrijfsleven beter op de wensen van deze bezoekers kan inspelen. Ook ontwikkelt de organisatie (social media) campagnes en verzorgt het de marketingcommunicatie van grootschalige projecten, zoals Gelderland Herdenkt 2019/2020. (www.rbtkan.nl)

Oud-premier Van Agt en wethouder Fleuren openen Feest van Licht

(foto: Bert Roodbeen)

HEILIG LANDSTICHTING – Vrijdagmiddag hebben oud-premier Dries van Agt en wethouder Sylvia Fleuren het Feest van Licht officieel geopend in museumpark Orientalis.

Het Feest van Licht is dit jaar uitgebreid met diverse activiteiten. Zo is de grootste kerststal van Europa nog steeds te bewonderen (waar zelfs het NOS-journaal zaterdagavond 22 december aandacht aan besteed heeft, omdat de kerststal te koop staat). Het museum is zelf een crowdfunding gestart om de kerststal in hun bezit te krijgen. Ook zeer bijzonder is de levensgrote kerstgroep van zand gemaakt door wereldkampioen zandsculpturen Maxim Gazendam (hij wordt de Messi van de zandsculpturen genoemd). Voor kinderen is er ook van alles te doen in museum Orientalis. Zo kunnen zij marshmallows verwarmen en kunnen zij deelnemen met de activiteiten die in het ambachtendorp plaatsvinden. Het museum is geopend tot en met 6 januari van 11.00 tot 18.00 uur.

Anytime Fitness viert feest en breidt uit Sporten wanneer je wil binnenkort in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Anytime Fitness Groesbeek viert op 8 januari haar eenjarig bestaan. Dat brengt natuurlijk een feest maar er is nog meer reden voor gejuich. Anytime Fitness komt zo spoedig mogelijk ook naar Millingen aan de Rijn!

De internationale fitnessketen Anytime Fitness is voornemens om zo spoedig mogelijk een vestiging in Millingen aan de Rijn te openen. Franchise-nemer Hernanni Marchi (Anytime Fitness Groesbeek) wil nog in maart 2019 open te gaan in Millingen. Daar zal men het oude Toyota Scholten pand gaan betrekken. Zo kunnen de inwoners van Millingen, Leuth (en de omliggende dorpen) eindelijk in hun eigen omgeving terecht. Doordat er ook al een vestiging in Groesbeek is kunnen de inwoners van Millingen daar nu al terecht om de goede voornemens voor 2019 waar te maken. Zij kunnen naderhand naadloos overstappen op de vestiging in Millingen. Anytime Fitness voorziet hiermee in de behoefte van de moderne sporter om goed te kunnen trainen op elk gewenst moment van de dag.

Feestavond en nieuwjaarsreceptie in Groesbeek

Natuurlijk is er op 8 januari een open dag waarbij er diverse activiteiten zijn georganiseerd. Zo is er een demonstratie van een nieuwe speciale BBB XL les, er is een dj (voor muziek op wens) in de club en is er een grote verloting georganiseerd voor de bestaande en nieuwe leden. Bestaande leden kunnen prijzen winnen van een Senseo koffiezetapparaat tot een haarverzorgingspakket tot zelfs een Fitbit horloge. Het enige wat men hoeft te doen is die avond naar de club te komen.

Gemeente tast in de buidel voor tennisvereniging Groesbeek

BERG EN DAL – Tennisvereniging Groesbeek heeft met succes een aanvraag voor subsidie ingediend voor vervanging van de veldverlichting en het vervangen van tennisbanen.

Op dit moment heeft tennisvereniging Groesbeek zeven kunstgrastennisbanen van 17 jaar oud die aan vervanging toe zijn. Volgens de vereniging zijn de onderlagen nog in orde. De gemeente is van mening dat het subsidiëren van zes banen voldoende is om het voorzieningenniveau ten behoeve van tennis in de gemeente op peil te houden. Gezien de leeftijd van de banen komt de vereniging in aanmerking voor 100 procent gemeentelijke subsidie te weten 99.449,55 euro.

Ook is de vervanging van de veldverlichting noodzakelijk omdat de levensduur van 25 jaar al overschreden is. De vereniging wil de traditionele verlichting vervangen door ledverlichting. Het gemeentebestuur is van mening dat de tennisvereniging Groesbeek in aanmerking komt voor een subsidie van 21.400,70 euro voor de vervanging van veld-ledverlichting op basis van zes banen. Door de vervanging van de traditionele verlichting door ledverlichting verwacht de vereniging een besparing van veertig procent te behalen in het energieverbruik. Hiermee kan de vereniging volgens het college haar accommodatie aanzienlijk verduurzamen. Tennisvereniging Groesbeek kan van de gemeente Berg en Dal 120.850,25 euro tegemoet zien.

Het dak van Afrika

MOLENHOEK - Op woensdag 9 januari verzorgt de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een reisverslag over 'Het dak van Afrika'.

De hoogste berg van Afrika is de Kilimanjaro in Tanzania. De reus steekt zes kilometer boven zijn omgeving uit met de kenmerkende sneeuwlaag rond de top. Jaarlijks beginnen duizenden waaghalzen aan de tocht, maar nog niet de helft komt boven. Er zijn verschillende routes naar de top met onderweg veel bijzondere natuur , maar ook gevaren zoals hoogteziekte.

Wereldreiziger en Afrikakenner Ammy Uien uit Molenhoek neemt ons deze avond mee de berg op. De lezing is 9 januari om 20.00 uur in de sacristie van de kerk in Molenhoek. Kosten: 6 euro (leden 3 euro).

Vervanging populieren bij De Kempkes in Ooij

OOIJ – Op woensdag 9 januari start de gemeente Berg en Dal met het weghalen van populieren bij De Kempkes in Ooij.

De gemeente haalt de bomen weg die gevaarlijk zijn, omdat ze kunnen omwaaien of dode takken kunnen verliezen. Een deel van de gekapte populieren worden vervangen door nieuwe populieren. Door de vallende bomen en takken is De Kempkes momenteel niet veilig. Om die reden heeft de gemeente waarschuwingsborden bij het populierenbosje geplaatst. Na het kappen en herplanten kan men weer volop genieten van het populierenbosje. De verwachting is dat de werkzaamheden ongeveer twee weken in beslag zullen nemen.

Nieuwjaarsreceptie VVLK

Nieuwjaarswedstrijd 2018

LEUTH - Op 6 januari houdt VVLK haar nieuwjaarsreceptie om samen met ons te toosten op een gezond, sportief en voorspoedig 2019.

De aanvang van de receptie is 15:00 uur in het clubhuis aan de Pastoor van Tielstraat 10 in Leuth. Voorafgaande aan de receptie vindt de inmiddels traditionele nieuwjaarswedstrijd plaats. Aanvang 13:00 uur.

Tijdens de receptie zal een tiental jubilarissen worden gehuldigd ter gelegenheid van een jarenlange lidmaatschap. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door de vertrouwde 'huis-dj' Theo van Blitz.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 6 januari. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. G. Ruiterkamp uit Wijchen

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Epafras, een Oecumenisch Christelijke organisatie die steun wil geven aan Nederlandse gevangenen in buitenlandse gevangenissen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Drukte bij oudejaarsborrel De Treffers Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij de Groesbeekse tweede divisionist De Treffers werd vrijdagavond de traditionele oudejaarsborrel gehouden in het clubhuis aan het Nijerf in Groesbeek.

Ruim honderd sponsoren met introducé, bestuur, selectie eerste elftal en afgevaardigden van betrokken commissies waren van de partij. Zij werden welkom geheten door de voorzitter van de businessclub Zuid Wim Zwitserloot, die een terugblik op 2018 presenteerde. Daarna was het gezellig samenzijn op muziek van de Golden Oldies Coverband 'Flashback'. Tijdens het gezellig samenzijn konden de aanwezigen genieten van de hapjes verzorgd door het team van verzorger Jan Maas en van Camping Bij Ons en niet te vergeten van de wijn van Wijnhalle Ranke.

Alle gasten kregen bij het naar huis gaan bloemen aangeboden van sponsor Marco Naterop. Volgens berichten zal de nieuwe trainer tijdens de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 5 januari bekend worden gemaakt. Tijdens de oudejaarsborrel werd tevens de businessman van het jaar 2018 van De Treffers bekend gemaakt. Frits Treffers van Slaapsfeer werd uitgeroepen tot Treffers Businessman van het jaar. Frits was totaal verrast dat deze titel hem ten deel viel.

Eerste nieuwjaarsduik Dushi 2.0 gezellig

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

PLASMOLEN – Voor de eerste maal werd op nieuwjaarsdag bij strandpaviljoen Dushi 2.0 aan de Pastoordijk in Plasmolen om klokslag 12.00 uur de nieuwjaarsduik genomen in De Grote Siep.

De Middelaarse blaaskapel 'De Evelanders 'zorgde al ruimschoots voor de duik voor de nodige stemming in het strandpaviljoen. Langzaam druppelden de 20 tot 25 deelnemer(ter)s van jong tot oud binnen en spraken elkaar de nodige moed in. Dat gold niet voor de 23-jarige Jan van Bergem die twee jaar geleden al in Scheveningen de nieuwjaarsduik op zijn naam had staan. Voor de 13-jarige Emma Meeussen uit Mook en haar achternichtje Famke (13) Meeussen was het allemaal spannender. Maar zij gingen ervoor, evenals de Groesbeker John Grutters (50), die speciaal voor deze gelegenheid naar Plasmolen was gekomen. Marion van der Geld (59) uit Beuningen vond Scheveningen te ver en kwam in Plasmolen terecht. Zo ook Linda Jeurissen (55) uit Huissen. Toen De Evelanders naar buiten kwamen was het zover en sprongen de sportievelingen De Grote Siep in. "Het volgend jaar komen we weer terug", liet het merendeel van de nieuwjaarsduikers weten, want het water was niet zo koud als zij dachten: zo'n vijf graden.

Cd-presentatie Bullensound met en lach en een traan

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het was wel te verwachten: de cd-presentatie van de Bullensound zondagmiddag in dancingcentre De Hoeve in Groesbeek is een presentatie geworden met een lach en niet te vergeten een traan.

Johnny Meijers en Bert Krebbers stonden een halve eeuw geleden aan de wieg van de Bullensound met als leadzanger Wim Liebers die enkele jaren geleden is overleden. The Moonlights gelden al vele jaren de succesvolle erfgenamen van The Sunstreams, zo is Angelien Liebers een dochter van Wim Liebers van The Sunstreams. The Sunstreams zijn in Groesbeek en zelfs ver daarbuiten zijn nog steeds een begrip, dat bewijst ook de aanwezigheid tijdens de presentatie van fans uit het noorden van het land. Een jaar na de dood van Wim Liebers – die in 2016 overleed – was er voor hem een muzikaal eerbetoon waarbij voor het eerste The Sunstreams en The Moonlights samen optraden. De mensen waren hierover zo enthousiast en zeiden 'Dat moeten jullie vaker doen en dat is nu geschiedt'. De nieuwe cd-single kent twee nummers met als titel 'Het oude dorpje' en 'Mijn engel bij de sterren'. Vooral Johnny Meijers had het zichtbaar moeilijk tijdens de presentatie, maar het werd ondanks dat inhaken en meezingen, en dat zou Wim Liebers (De Bul) zelf ook gewild hebben. Daarvan was zondagmiddag iedereen overtuigd.

Alzheimer Café opent in gemeente Berg en Dal

GROESBEEK - De uitdrukking 'Alzheimer Café' kent iedereen wel. In Nederland worden al op ruim 250 plekken Alzheimer Cafés georganiseerd en de laatste jaren neemt met de stijging van het aantal mensen met dementie ook de betekenis van het Alzheimer Cafe snel toe. Ook in deze gemeente is die behoefte gegroeid, onder mensen met dementie en vooral ook hun mantelzorgers.

Een Alzheimer Café biedt een veilige, laagdrempelige en gezellige omgeving voor mensen met dementie en hun familie, vrienden of buren, en biedt hen informatie en steun. Gasten worden uitgenodigd om vragen te stellen of om ervaringen te delen. Onder het publiek van het Alzheimer Café bevinden zich ook tal van lokale hulp- en dienstverleners; ook zij kunnen hun ervaringen of adviezen delen met de bezoekers.

Iedere avond heeft een centraal thema, zoals gedragsveranderingen; sociaal contact, beweging en muziekbeleving; juridische zaken of zorgmogelijkheden. Gastsprekers leiden ieder thema in. Dit kunnen bijvoorbeeld een huisarts, een specialist ouderengeneeskunde, een mantelzorger, een jurist, een persoon met dementie zelf, of een zorgtrajectbegeleider zijn.

In de regio Nijmegen zijn al drie cafés actief: in Beuningen, Nijmegen en Heumen/Mook en Middelaar. Een lokale initiatiefgroep met uiteenlopende sociale, medische, bestuurlijke en (mantel)zorgende achtergronden heeft gedurende 2018 met hulp van Alzheimer Nederland Regio Nijmegen de voorbereidingen getroffen voor het organiseren van een Alzheimer Café in de gemeente Berg en Dal. De initiatiefnemers zijn trots dat de deuren van Alzheimer Café gemeente Berg en Dal nu open kunnen gaan.

Het eerste café vindt plaats op maandagavond 7 januari. Het centrale thema van deze avond is 'Is het vergeetachtigheid of is het dementie?'. Specialist in de ouderengeneeskunde prof. Dr. Raymond Koopmans is gastspreker op deze avond.

Bezoekers zijn van harte uitgenodigd in gasterij 't Groeske aan de Stationsweg 9 in Groesbeek. Vanaf 19:00 uur zijn de deuren geopend en staat koffie en thee klaar. Het thema programma start om 19:30 uur; om 21:00 uur wordt de avond afgerond. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Gemeente trekt twee ton uit voor opstellen actieplan duurzaamheid

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur wil bijna een kwart miljoen euro beschikbaar stellen voor het opstellen van een actieplan duurzaamheid om de doelstelling klimaatneutraal te zijn in 2050 te kunnen halen en bij voorkeur al in 2014.

Daarnaast wordt gevraagd om additionele financiering, om aardgasvrij maken van bestaande woningen binnen de gemeente Berg en Dal te realiseren. Daarvoor stelt het college voor om een warmtevisie te gaan opstellen. Daarmee geeft de gemeente ook gehoor aan het verzoek van het Rijk dat iedere gemeente in 2021 een warmtevisie heeft. Het college wil vervolgens voor deze opdracht een beleidsmedewerker duurzaamheid (met het accent op warmtevisie en aardgasvrij maken) aanstellen voor één jaar. Er zal dan gestart worden met een pilot Aardgasvrij maken van bestaande woningen. Daarnaast wil het college iemand aanstellen op het gebied van Duurzame inkoop. Het college stelt voor om in totaal 215.360 euro beschikbaar te stellen om bovenstaande te kunnen realiseren. De gemeenteraad van Berg en Dal zal dit voorstel nog moeten bekrachtigen.

Warm welkom in 2019 op Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Jachtslot De Mookerheide. (foto: Bob Luijks/Natuurportret) Bob Luijks/Natuurportret

MOLENHOEK - Natuurmonumenten heeft een jarenlange traditie om de bezoekers een nieuwjaarsgroet te geven. Daarom is iedereen op 13 januari welkom op Landgoed De Mookerheide.

Samen met Landwinkel de Mookerheide en Lagom ontvangt Natuurmonumenten graag iedereen op deze prachtige plek midden in het Rijk van Nijmegen. Tussen 11.00 en 16.00 uur kun je bij het houtvuur genieten van een kop soep, chocomel of broodjes bakken. Beleef de winterse natuur en wandel de gele wandelroute over de toppen van de stuwwal en geniet van het uitzicht of van lekkere proeverijen in de landwinkel.

Liever naar binnen, ook dat kan. Het jachtslot is open en kan op eigen gelegenheid bezocht worden. Op iedere verdieping zullen boswachters klaar staan om je van uitleg te voorzien. Opgave hiervoor is verplicht, want er kunnen maar een beperkt aantal mensen tegelijk in het jachtslot aanwezig zijn. Tickets zijn alleen online verkrijgbaar. Leden kunnen gratis naar binnen, niet-leden betalen vijf euro. Opgave via http://www.natuurmonumenten.nl/mookerheide.

Het jachtslot is op 13 januari open tussen 11.00 en 16.00 uur. Parkeren kan op de grote parkeerplaats bij het jachtslot, Heumensebaan 2 in Molenhoek. In het jachtslot zitten veel trappen en geen lift. De gele route wandelen is op eigen gelegenheid.

Op het landgoed wordt samenwerkt met Natuurmonumenten, De Seizoenen, Driestroom, Landwinkel De Mookerheide, Natuurbegraven Nederland en Lagom. Zij hebben de handen ineengeslagen bij het ontwikkelen van het gebied rondom het jachtslot.

Gemeente trekt twee ton uit voor opstellen actieplan duurzaamheid

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur wil bijna een kwart miljoen euro beschikbaar stellen voor het opstellen van een actieplan duurzaamheid om de doelstelling klimaatneutraal te zijn in 2050 te kunnen halen en bij voorkeur al in 2014.

Daarnaast wordt gevraagd om additionele financiering, om aardgasvrij maken van bestaande woningen binnen de gemeente Berg en Dal te realiseren. Daarvoor stelt het college voor om een warmtevisie te gaan opstellen. Daarmee geeft de gemeente ook gehoor aan het verzoek van het Rijk dat iedere gemeente in 2021 een warmtevisie heeft. Het college wil vervolgens voor deze opdracht een beleidsmedewerker duurzaamheid (met het accent op warmtevisie en aardgasvrij maken) aanstellen voor één jaar. Er zal dan gestart worden met een pilot Aardgasvrij maken van bestaande woningen. Daarnaast wil het college iemand aanstellen op het gebied van Duurzame inkoop. Het college stelt voor om in totaal 215.360 euro beschikbaar te stellen om bovenstaande te kunnen realiseren. De gemeenteraad van Berg en Dal zal dit voorstel nog moeten bekrachtigen.

Orientalis krijgt luistersteen Liberation Route

BERG EN DAL – Museumpark Orientalis heeft bij het gemeentebestuur van Berg en Dal een subsidieaanvraag ingediend voor de plaatsing van een luistersteen in de buurt van het museum.

Luisterstenen maken onderdeel uit van de Liberation Route Europe. Deze route laat mensen beleven wat zich in 1944-1945 heeft afgespeeld en volgt het pad dat de geallieerde bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. In Nederland liggen er bijna op 180 locaties luisterstenen waarvan 10 in de gemeente Berg en Dal. Volgens het college past de aanvraag binnen de kaders van de subsidieverordening Toerisme en de Kadernota Toerisme. De gemeente Berg en Dal stelt om die reden 10.880 euro ter beschikking; het museum zelf steekt met middelen en uren 2.720 euro in de luistersteen.

Verbrand lichaam in uitgebrande auto in Groesbeek

(foto: Waldi Rutten)

GROESBEEK – Een voorbijganger ontdekte vorige week maandagmorgen rond 05.00 uur een brandende personenauto die tegen een boom stond bij de ingang van de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Direct werden hulpverlenende instanties gewaarschuwd die met spoed ter plaatse gingen. Toen de brandweer de auto geblust had ontdekte men dat in de auto een verbrand lichaam aanwezig was. De politie heeft voor onderzoek een gedeelte van de Zevenheuvelenweg afgezet vanaf de Meerwijkselaan tot de Derdebaan. De politie hoopt duidelijkheid te krijgen omtrent de oorzaak van het ongeval.

Waarschuwingsborden Afrikaanse varkenspest in Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteiten hebben in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit in de gemeente Berg en Dal diverse waarschuwingsborden geplaatst om Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

In drie talen wordt medegedeeld dat de Afrikaanse varkenspest in opmars is. Deze ernstige ziekte bedreigt miljoenen gehouden varkens en wilde zwijnen. Afrikaanse varkenspest is niet besmettelijk voor mensen. Het virus wordt onder andere overgebracht via besmet varkensvlees, zoals ham en worst. Wilde zwijnen kunnen worden besmet als zij besmette levensmiddelen vinden en opeten. Laat daarom etensresten uitsluitend achter in een afgesloten afvalbak en laat geen etensresten achter in de natuur.

Inzameling rommelmarkt fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Zoektocht naar namen van personeel meubelfabriek Rijnland

Groepsfoto personeel Rijnland

GROESBEEK - Tijdens een zoektocht naar oude foto's van mijn familie was ik laatst bij een nicht van mij op bezoek om wat meer te weten te komen over de familie Pouwels - Eshuis.

Zij liet mij toen meerdere foto's van de meubelfabriek Rijnland aan de Nieuweweg 21 te Groesbeek zien. (Afgebrand in 1973) Zij heeft er een historie van gemaakt met informatie uit diverse bronnen waaronder ook uit eigen collectie.

Met name foto's van 'dagjes uit' van het personeel onder andere naar Valkenburg in 1948. In de bijgevoegde foto ontbreken nog diverse namen van personeelsleden uit die tijd. Kan iemand mij de namen van het personeel die op de foto staan doorgeven.

Graag reactie naar: pasja.hem@gmail.com.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Hendrikus Johannes Peters

COSMAS EN DAMIANUS

Dinsdag 8 jan. 14.00 uur Ziekendienst

Zaterdag 12 jan. 19.00 uur Gezinsviering m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen

Zondag 13 jan. 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen

                                                                                

VIERING ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 13 jan. 09.30 uur. Eucharistieviering met samenzang

Misintentie: Piet Hubbers i.v.m. verjaardag en voor vrede in de wereld en voor

het welzijn van de parochianen

Woensdag 16 jan. 19.00 uur. Eucharistieviering

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 20 jan. 09.30 uur, Eucharistieviering m.m.v. KK Horst/Sion/Breedeweg.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

Zeer rustige jaarwisseling in gemeente Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De jaarwisseling in de gemeente Berg en Dal is zeer rustig verlopen. Evenals de afgelopen jaren hoefden de brandweerkorpsen slechts een enkele maal uit te rukken.

Dat was oudjaarsmiddag in Groesbeek het geval. In de hangplek nabij sporthal Heuvelland aan De Mies in Groesbeek hadden onverlaten rond 17.00 uur piepschuim in brand gestoken, wat gepaard ging met een flinke rookontwikkeling. De brandweer heeft het brandje geblust.

Oudjaarsavond rond 21.00 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een omgewaaide boom op de Oude Kleefsebaan in Groesbeek. De gevallen boom die een gevaar opleverde voor het verkeer is door de brandweer van Groesbeek van het wegdek verwijderd. In Millingen aan de Rijn moest de brandweer op nieuwjaarsdag om 00.14 uur stil assistentie verlenen aan die ambulance bij een woning aan de Rubenstraat. Daar moest een patiënt van de eerste verdieping van de woning gehaald worden. In Beek tenslotte moest de brandweer nieuwjaarsdag even na 07.00 uur uitrukken voor rommel, dat door onverlaten in brand was gestoken op de Verbindingsweg.

Tentoonstelling Poldergezichten

GROESBEEK – Op de eerste verdieping van het gemeentehuis aan het Dorpsplein in Groesbeek is een tijdelijke tentoonstelling van Poldergezichten.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de terugkeer uit bruikleen van twee schilderijen van de lokale kunstenaar Frans Berntsen. Deze twee kunstwerken hingen vroeger in het gemeentehuis in Ubbergen. Al voor het samengaan van de gemeente Ubbergen, Groesbeek en Millingen aan de Rijn gingen beide kunstwerken in bruikleen.
Naast de werken van Frans Berntsen hangen er andere poldergezichten van kunstenaars uit de gemeentelijke kunstcollectie. Het is een mooie mix van technieken en stijlen, van realistisch tot meer abstract.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft dan worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan een zestal verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Volop in training voor Londen - Millingen op een wiel

Deelnemers Londen-Millingen op een wiel. (foto: Rutger van Deelen)

MILLINGEN - Sinds begin november wordt er in de omgeving van Millingen volop getraind. "We zijn met elf fietsers van start gegaan en zitten allemaal nog goed in het zadel. Om op 18 april 2019 fris van start te kunnen gaan moeten we de nodige kilometers in de benen hebben."

"In 10 dagen zullen we minstens een afstand van 640 kilometer op een éénwieler afleggen. De eerste trainingen waren voor de meeste fietsers vrij zwaar. De sfeer in de groep is goed. Het enthousiasme tijdens de trainingen en de positieve reacties van de mensen om ons heen geeft ons 100 % vertrouwen om door te fietsen. Zondag 23 december hebben we een tocht van ruim 30 kilometer gefietst. Vanaf ons clubgebouw zijn we via Niel, Mehr en Nütterden richting Donsbrüggen gefietst. Langs de route liggen een aantal boerderijen op wierden. Een kunstmatig opgeworpen heuvel die bewoners in tijden dat de rivier nog niet beteugeld werd door dijken bescherming bood bij hoogwater.

Vanuit Donsbrüggen zijn we via het Reichswald richting Kleve gefietst. Aan de zuidkant van Kleve lopen veel wegen vals plat omhoog. Ook een groot deel van de fietsroute in Engeland vertoont een verraderlijk stijgings- of dalingspercentage. Om hieraan te wennen nemen we de komende maanden regelmatig dit type weg in ons trainingsprogramma op. Vanaf Kleve via Rindern en Golddorf Keeken huiswaarts gefietst. Tussen Kleve en Millingen liggen veel doorbraakgaten, zogenoemde wielen. Het Vossengat, de Bimmense Kolk en de Molenkolk zijn hier aansprekende voorbeelden van. Het zijn zichtbare getuigen van dijkdoorbraken. Op onze Facebookpagina kunt u ons blijven volgen."

Willem Gradisen, burgemeester Gemeente Mook en Middelaar adviseert: "Doe mee!" IkPas = 40 dagen zonder alcohol

Burgemeester Gradisen

HEUMEN/MOOK EN MIDDELAAR - Willem Gradisen woont in Mook. Hij drinkt geen alcohol. Bij zijn werk als burgemeester komt dat goed van pas. Want ook voor of na kantooruren zijn er tal van situaties waarop een beroep op hem wordt gedaan. Met een brede glimlach zegt hij: “Ja, altijd fris. In het glas en in mijn hoofd.”

30 of 40 dagen zonder alcohol is voor de burgemeester dus geen uitdaging. Zonder alcohol is een feest voor hem niet minder feestelijk. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend en gemakkelijk. Te veel alcohol drinken ligt snel op de loer. Voor jong en oud. Daarom is hij ambassadeur van de actie en doet een oproep:

“Lezer, Ik daag u uit! Neem uw alcoholgebruik kritisch onder de loep. Gezondheidscentrum Samen Gezond en de Gemeente Heumen en Mook en Middelaar ondersteunen de landelijke actie. Pak een alcoholpauze. Doe mee in januari met de 30 dagen en/of vanaf 6 maart 2019 met de 40 dagen IkPas.

Zonder alcohol bevalt mij goed. Een periode zonder gun ik alle alcoholdrinkers! Beveel dat graag aan. De landelijke actie IkPas, waarbij 40 Dagen zonder alcohol in de Gemeente Heumen en Mook en Middelaar zich heeft aangesloten, is er niet voor niets! ‘Te veel,’ schaadt lichaam en geest. Gun uzelf een periode zonder. Dan ervaart u tal van voordelen. Zie daarvoor www.ikpas.nl. Alle deelnemers wens ik van harte succes.” Fris de lente tegemoet! Neemt u de uitdaging aan?

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan geheel kosteloos in Hét Gemeente Nieuws! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit, belt u dan gerust even: 0481 464770. Wij helpen u graag verder, zodat ook uw bericht onder de aandacht zal worden gebracht.

Tuinhuisje achter loonbedrijf vat vlam

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – Maandagavond even na vijf uur is door buren een brand ontdekt in een tuinhuisje achter een loonbedrijf aan de Breedeweg in Groesbeek.

Direct werd de brandweer gealarmeerd en in afwachting van de komst van de brandweer hebben de buren en een zoon van de eigenaar met een tuinslang getracht de brand te blussen, maar dat bleek niet te lukken. Toen de gealarmeerde brandweer van Groesbeek – die nog op de Canadese Erebegraafplaats aanwezig was vanwege de lichtjesavond – ter plaatse kwam, sloegen de vlammen uit het dak van het tuinhuisje. De brandweer had overigens de brand snel onder controle waardoor het tuinhuisje niet als verloren kan worden beschouwd maar wel zwaar beschadigd is geraakt door de brand. De oorzaak van de brand in het tuinhuisje is niet bekend.

Helen Liebers wint Groesbeekse Top 50 aller tijden

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagavond is in café De Oude Molen in Groesbeek bekendgemaakt dat de Groesbeekse zangeres Helen Liebers met haar lied 'laat me niet meer zo alleen' de Groesbeekse top 50 aller tijden heeft gewonnen.

De verkiezing van deze Groesbeekse Top 50 wordt al voor het zevende jaar georganiseerd door de Internet radio Muziek Express van Gerald Zwitserloot en Henk Rutten. Vanaf september – na de Groesbeekse kermis – konden de luisteraars stemmen op hun favoriete nummer en zaterdagavond was het dan zover dat bekend gemaakt werd wie de winnaar was geworden. Ruim 1100 muziekliefhebbers hebben de afgelopen maanden hun stem uitgebracht. Zaterdagavond werd duidelijk dat Heleen Liebers ruimschoots gewonnen had met haar bekende lied 'Laat me niet meer zo alleen', waarop ruim 350 mensen gestemd hadden.

Omdat Helen in 2013 ook al gewonnen had met het lied 'Laguna Amore' mocht zij naast de wisseltrofee ook de microfoontrofee in ontvangst nemen. Helen was zichtbaar trots, trotser dan dat ze de Edison in ontvangst had mogen nemen. Het nummer 'Laat me niet meer zo alleen' is opgenomen na de dood van haar vader Wim de Bul, de soundzanger van The Sunstreams. Het nummer is geproduceerd door Huub Arents. Tweede werd Jan Meijers in Groesbeek beter bekend als Jan van Tuttie met het nummer 'Op de Koekeleklef', dat onlangs in het nieuws kwam met de nieuwe trappen die op de Koekeleklef zijn aangelegd. Tijdens deze ceremonie heeft Jan daar ter plaatse het lied gezongen. Derde werd 'Van Alles Wa' met hun succesvolle nummer 'Dinkte nog aon mien'.

Volgens de beide organisatoren is dit de laatste Groesbeekse Top 50 in deze vorm. Het volgend jaar vindt er wel iets dergelijks weer plaats maar van een geheel andere opzet, aldus Gerald Zwitserloot.

Open bridgekampioenswedstrijd

OOIJ - Voor de vijfde keer organiseren de drie bridgeclubs in de gemeente Berg en Dal een open kampioenswedstrijd. Aan deze bijzondere bridgedrive kan worden deelgenomen door alle leden van de BC Hoog Laag , BC De Groebelton en BC Embecé en alle andere inwoners van de gemeente Berg en Dal.

Deze drive werd de eerste keer georganiseerd ter gelegenheid van de nieuwe gemeente Berg en Dal en heeft als doelstelling de inwoners van de nieuwe gemeente elkaar te laten ontmoeten. Voor deze drive is altijd veel belangstelling. Het aantal deelnemende paren liep de vorige jaren steeds tegen de honderd! Het accent van deze drive ligt niet op de te leveren prestaties maar op contact en gezelligheid. Maar natuurlijk blijft een goede bridgescore van belang. Voor de hoogst scorende paar heeft het gemeentebestuur van Berg en Dal een wisseltrofee beschikbaar gesteld. Naar verwachting zal deze ook dit jaar weer worden uitgereikt door een lid van het college van burgermeester en wethouders. Voor de overige winnaars zijn er ook bescheiden prijzen.

Dit jaar is BC Hoog Laag de gastheer en wordt het kampioenschap gespeeld in Dorpshuis De Sprong in de Ooij. Ter gelegenheid van het eerste lustrum zal de drive muzikaal worden omlijst door het eigen vrouwenkoor Harten Vrouwen, dit keer aangevuld met een aantal heren.

Het kampioenschap vindt plaats op zaterdag 26 januari in Dorpshuis De Sprong in Ooij en begint om 13.30 uur Vanaf 13.00 is de zaal open en kan men zich melden. Omstreeks 17.00 uur vindt de afsluiting plaats. De inschrijvingskosten bedragen tien euro per paar te voldoen bij aankomst op de speeldag zelf.

Op de website www.nbbclubsites.nl/club/15016/ wordt meer informatie gegeven over deze drive. Via deze site kan men zich ook tot 16 januari opgeven. Als dit niet lukt kan dit ook via bridgeclubhooglaag@outlook.com. Voor meer informatie kan men zich ook wenden tot de voorzitter van BC Hoog Laag Gerard van het Erve 024 6842466.

Evenals de voorafgaande open kampioenswedstrijden van de gemeente Berg en Dal belooft ook deze vijfde aflevering een ontspannen en gezellige drive te worden.

Reis door je brein in bieb Malden

MALDEN - Zou je ook wel eens willen weten hoe je brein nu precies werkt? Kom dan op dinsdagavond 15 januari naar de Bibliotheek Malden. Hier geeft hersenwetenschapper en arts Dylan Henssen een hoorcollege over de werking van dit ingewikkelde orgaan in ons hoofd.

Ondanks het feit dat we al veel te weten zijn gekomen over de bouw en functie van onze hersenen, blijven veel vragen onbeantwoord. Hoe zit ons brein precies in elkaar? En wat gaat er mis bij het ontstaan van hersenziekten? Dylan Henssen zal het je op 15 januari tussen 20.00 en 21.30 uur precies vertellen.

Dit hoorcollege is onderdeel van de collegereeks ‘Universiteit van Malden’. Deze colleges bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-malden.html. Hier staan ook alle volgende colleges in de Bibliotheek Malden vermeld.

Een hele triatlon in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen

BETUWE - Op 24 augustus gaat de hele triatlon voor de eerste keer van start in het gebied rondom de Rijkerwoerdseplas.

De deelnemers zullen eerst 3,8 km zwemmen dan gaan ze 180 km fietsen (4 x45 km) om vervolgens nog een hele marathon te volbrengen van 42.2 km. Om vervolgens onthaald te worden aan de finish voor de prestatie van topformaat. We gaan er een waar festijn van maken. Wil je hier graag onderdeel van zijn als deelnemer, vrijwilliger of supporter kijk dan eens op www.gelreman.nl; https://www.facebook.com/events/356086308531967/?ti=icl

Rommelmarkt bij Juliana'31 Malden

Binnenruimte rommelmarkt in clubhuis De Stoof. (foto: Matthee Moons)

MALDEN - Zondag 13 januari houdt voetbalvereniging Juliana’31 haar jaarlijkse rommelmarkt op het sportcomplex aan de Broekkant 39 in Malden.

De verkoop is van 10.00 tot 15.00 uur, de entree bedraagt 2,50 euro. Onder de 12 jaar is de toegang gratis. Om 11.30 uur vangt de veiling aan. De opbrengst van de rommelmarkt draagt bij aan activiteiten voor de jeugd van Juliana’31.

De rommelmarkt van Juliana staat bekend om haar grote aanbod en de overzichtelijke uitstalling van al deze spullen. De aanvoer is elk jaar zo groot dat naast het clubhuis en de kleedkamers ook een supergrote tent op het buitenterrein is geplaatst. Alle verkoopruimten staan tjokvol met prachtige spullen. Daarnaast is er ook nog een loterij met mooie prijzen en een veiling. Elk jaar komen er weer meer mensen naar dit koopspektakel.

Uiteraard komen de tent en de kleedkamers niet vanzelf vol met spullen. Daar hebben we uw hulp bij nodig. Vrijwel alle bruikbare spullen kunnen we gebruiken en kunt u bij ons inleveren op de daarvoor aangewezen dagen onderaan dit bericht. U kunt ook oud ijzer inleveren tijdens de inleverdagen.

Heeft u verkoopbare spullen voor de rommelmarkt? Bewaar deze dan nog even en lever ze op onderstaande inleverdagen in bij het sportcomplex van voetbalvereniging Juliana’31, Broekkant 39 in Malden.

Zaterdag 5 januari van 10.00 tot 14.00 uur; vrijdag 11 januari van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag 12 januari van 9.00 tot 12.00 uur

Lichtjesavond drukker en sfeervol

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De derde editie van de Lichtjesavond op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek is onderhand een traditie geworden die steeds meer belangstellenden uit de hele regio trekt.

Voorzitter Bert Eikelenboom was supertevreden over de grote belangstelling die de vorige jaren ruimschoots heeft overtroffen. Langs de hele Zevenheuvelenweg was het een sliert geparkeerde auto's van bezoekers die naar Groesbeek waren gekomen. Eikelenboom deelde mede dat dit bijzondere lichtjesgebeuren ook in Canada wordt gevolgd. Zij waarderen volgens Eikelenboom de Nederlanders die op de wijze de Canadese slachtoffers met respect behandelen.

Wethouder Sylvia Fleuren liet weten dat de oorlogsslachtoffers waar wij met ons allen omheen staan hebben gevochten voor onze vrijheid, daarom zijn we deze vaak jonge slachtoffers wat verschuldigd, is Fleuren van mening. "Zij hebben gevochten voor onze vrede, onze vrijheid, daarom hebben wij allen de verantwoordelijkheid om vrede te bewaren en door te geven, generaties lang. Daarbij speelt de Lichtjesavond een belangrijke rol. Dadelijk gaan 2619 lichtjes schijnen voor evenzoveel mensen die hier hun laatste rustplaats hebben."

Door Pieter Marwick, die in Canada geld bijeen heeft gebracht voor de Groesbeekse Lichtjesavond, werd namens Canada een krans gelegd bij het monument, waarna de kaarsen werden uitgedeeld aan de honderden kinderen en de vele honderden belangstellenden. Rond 16.45 uur werd het Last Post gespeeld gevolgd door een minuut stilte. Marjolein Piek bracht vervolgens enkele liederen van haar ten gehore. Om 17.00 uur had ieder graf zijn eigen licht en konden de aanwezigen bij het kantoor van de begraafplaats genieten van warme chocolademelk en kerststol gesponsord door AH Groesbeek en warm gemaakt en geserveerd door camping Bij Ons.

Gemeente Berg en Dal tien veldvoetbalscheidsrechters rijker

BERG EN DAL - De afgelopen vier maanden is een aantal scheidsrechters, afkomstig van diverse verenigingen, volop in de weer geweest met volgen en positie kiezen, rood of geel geven, direct of indirecte vrije trap; kortom, de cursus verenigingsscheidsrechter veldvoetbal stond op het programma.

Vanaf september hebben vier cursusavonden, georganiseerd door de KNVB, plaatsgevonden op sportpark Zuid. Deze avonden werd er door cursisten gefloten, gevlagd, geobserveerd en geanalyseerd. Het praktijkgedeelte bestond uit het fluiten van minimaal vier wedstrijden bij de vereniging. Praktijkbegeleiders hebben de cursisten feedback gegeven aan de hand van een aantal competenties.

Woensdag 12 december was de laatste cursusavond met aansluitend de diploma-uitreiking. De deelnemers kwamen van v.v. UHC (1), Diosa (1), SC Millingen ad Rijn (1), FC Kunde (2), Eendracht ’30 (2), SVO’68 (4) en De Treffers (5).

Alzheimer Café Berg en Dal opent haar deuren

BERG EN DAL - De uitdrukking 'Alzheimer Café' kent iedereen wel. In Nederland worden al op ruim 250 plekken Alzheimer Cafés georganiseerd en de laatste jaren neemt met de stijging van het aantal mensen met dementie ook de betekenis van het Alzheimer Café snel toe.

Ook in onze gemeente is die behoefte gegroeid, onder mensen met dementie en vooral ook hun mantelzorgers. Een lokale initiatiefgroep heeft zich het afgelopen jaar sterk gemaakt voor het opzetten van een Alzheimer Café in de gemeente Berg en Dal.

Een Alzheimer Café biedt een veilige, laagdrempelige en gezellige omgeving voor mensen met dementie en hun familie, vrienden of buren, en biedt hen informatie en steun. Gasten worden uitgenodigd om vragen te stellen of om ervaringen te delen. Onder het publiek van het Alzheimer Café bevindt zich ook tal van lokale hulp- en dienstverleners; ook zij kunnen hun ervaringen of adviezen delen met de bezoekers.

Het eerste café vindt plaats op maandagavond 7 januari. Het centrale thema van deze avond is 'Is het vergeetachtigheid of is het dementie?'. Specialist in de ouderengeneeskunde prof. Dr. Raymond Koopmans is gastspreker op deze avond.

Bezoekers zijn van harte uitgenodigd in gasterij ’t Groeske aan de Stationsweg 9 in Groesbeek. Vanaf 19:00 uur zijn de deuren geopend en staat koffie en thee klaar. Het thema programma start om 19:30 uur; om 21:00 uur wordt de avond afgerond. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Koninklijke Onderscheidingen in Ooij

(foto: Peter Hendriks)

OOIJ – Wethouder Annelies Visser is zaterdagmiddag na de kerstbijeenkomst voor de vrijwilliger(ster)s van dorpshuis De Sprong gekomen. Zij was daar om maar liefst twee Koninklijke Onderscheidingen uit te reiken aan Liesbeth Huisman-Arts en Theo Verriet.

Mevrouw Liesbeth Huisman is sinds 1988 vrijwilliger bij en bestuurslid van Dorpshuis De Sprong. Vanaf 1991 zorgt zij voor de financiën als penningmeester. Daarnaast is zij vanaf 2007 vrijwilliger bij en voorzitter van gymnastiekvereniging DOL (Door Oefening Lenig). Bovendien is mevrouw Huisman sinds 1978 actief als collectant voor de KWF Kankerbestrijding en was ze een mantelzorger. "Jij gaat verhuizen naar Arnhem maar wij hopen dat je de Ooij niet helemaal zult gaan vergeten", aldus wethouder Visser. "Het is voor mij dan ook een grote eer om jou mede te delen dat zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander jou heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau." Zij kreeg onder groot applaus de versierselen die bij deze onderscheiding horen opgespeld door wethouder Visser. Bij deze onderscheiding hoorde ook een mooi boeket ruikers.


De heer Theo Verriet is vanaf 2002 bestuurslid en sinds 2005 voorzitter van Dorpshuis De Sprong. Theo heeft zich al die jaren geheel belangeloos ingezet voor Dorpshuis De Sprong en dus voor het dorp Ooij. "Met tomeloze inzet heb jij voor iedereen klaar gestaan. Vele klussen , gesprekken , vergaderingen en ritjes naar diverse bouwmarkten maar niets was jou te veel. Vooral tijdens de renovatie van dorpshuis De Sprong in 2013 heb je je in het bijzonder doen gelden. Ook het afgelopen jaar heb jij er alles aan gedaan om subsidie binnen te krijgen zodat De Sprong gered is aldus wethouder Visser. Helaas ben je bij de aanleg van de beweegtuin flink ten val gekomen en moet om gezondheidsredenen het rustiger aan gaan doen en ga je na 16 bestuursjaren waarvan 13 jaar als voorzitter er per 1 januari mee stoppen. Maar jou kennende kunnen ze nog altijd een beroep op je doen als er problemen zijn", volgens wethouder Annelies Visser. Die deelde vervolgens mee dat ook Theo door Koning Willem Alexander benoemd is tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Theo kreeg de speld op zijn revers gespeld onder groot applaus dat vergezeld ging van een prachtig boeket bloemen.

Organisatie Lichtjesavond geeft ook aandacht aan verkeersslachtoffer

(foto: Mieke Verstraaten)

GROESBEEK – De organisatie van de Lichtjesavond heeft zaterdagmiddag ook aandacht besteed aan het verkeersslachtoffer die maandagmorgen bij de ingang van de Canadese Erebegraafplaats tegen een boom reed.

Door de botsing vloog de auto in brand. Toen de brandweer van Groesbeek de autobrand geblust had ontdekte zij het levenloze lichaam van een tot nog toe onbekende in de auto. De politie onderzoekt nog de toedracht van het ongeval en heeft nog niet medegedeeld wie het slachtoffer is. Omdat het ongeval heeft plaatsgevonden bij de ingang van de begraafplaats heeft iemand va de organisatie er een kaarsje bij gezet. Deze sympathieke geste is bij velen in goede aarde gevallen.

RepairCafé Groesbeek

GROESBEEK - Zaterdag 12 januari van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1 in Groesbeek.

Ook dit jaar doet RepairCafé Groesbeek weer mee met de fietsverlichtingsactie van de ANWB. Iedereen wordt geholpen die met defecte fietsverlichting naar het RepairCafé komt.

In het RepairCafé staan vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk. Bij huishoudelijke apparaten is te denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers en strijkijzers, maar ook aan (oudere) audioapparaten.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Men kant bij hen terecht met vragen over uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ook zonder kapot apparaat is men welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken.

Voor meer informatie: Metty Kainama, tel. (06) 10 47 45 89. Dit telefoonnummer kan men ook gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Gemeente start adresonderzoeken

BERG EN DAL – In januari start de gemeente Berg en Dal met nieuwe adresonderzoeken.

De gemeente doet dat als ze denkt dat de adresgegevens van een inwoner(ster) niet kloppen. Bijvoorbeeld dat iemand niet woont op het adres dat bij de gemeente bekend is, of als zij denken dat er meer mensen op een adres wonen dan dat bij de gemeente bekend is.
De adresonderzoeken worden uitgevoerd door Bureau Legitiem, dat een legitimatiebewijs bij zich heeft waaruit blijkt dat men voor de gemeente Berg en Dal werkt. Men moet dit bewijs laten zien als de gecontroleerde daarom vraagt.

De gemeente Berg en Dal is verplicht een Basisregistratie Personen bij te houden waarin alle persoonsgegevens van de inwoners staan vermeld. Er zijn organisaties die gebruik maken van deze gegevens zoals de Sociale Verzekeringsbank. Belastingdienst, zorgverzekeraars, post.nl en de politie. De inwoners moeten dus echt wonen op het adres waar men is ingeschreven. Als adresgegevens niet kloppen kan er sprake zijn van fraude. Iemand kan bijvoorbeeld misbruik maken van een regeling of er kan sprake zijn van illegale kamerverhuur.

Drie auto's beschadigd in Beek

(foto: Marcel Vink) Foto: Marcel Vink

BEEK – Op de Nieuwe Rijksweg in Beek zijn zaterdag tegen het middaguur bij een aanrijding drie auto's zwaar beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door twee automobilisten die uit de richting Nijmegen kwamen richting Duitsland. De bestuurders hadden niet in de gaten dat de stoplichten bij de grote kruising in Beek op rood stonden. De eerste auto moest met alle kracht remmen en een daarachter rijdende automobilist kon niet meer op tijd remmen en botste op zijn voorganger. De klap was zo hard dat de auto doorschoot tegen een voorganger. Hierdoor kwam de middelste auto op de kop in de berm terecht. Direct werden hulpinstanties gealarmeerd zoals ambulance, brandweer en politie. Toen die ter plaatse kwam, bleek dat iedereen op eigen gelegenheid al uit de zwaar beschadigde auto's gekomen waren. Ambulancepersoneel heeft de inzittenden gecontroleerd. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. De drie de wagens zijn afgesleept. Het verkeer is enige tijd omgeleid geweest via het fietspad langs de Nieuwe Rijksweg.

Geen zaterdagavondmis meer in Cosmas en Damianuskerk

GROESBEEK - Het parochiebestuur en het pastoraal team hebben gezamenlijk besloten met ingang van 1 januari op de zaterdagavond geen avondmis om 19.00 uur meer te houden in de H.H. Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek.

De gezinsviering blijft wel op de zaterdagavond gehandhaafd. De reden voor het afschaffen van de zaterdagavondmis zijn de kosten voor het verwarmen van de kerk in de winterperiode en de steeds meer teruglopende bezoekersaantallen, vaak minder dan veertig mensen. De trouwe bezoekers van deze zaterdagavondmis kunnen naar de h. mis op dezelfde tijd, 19.00 uur, in de kapel van de Kloostertuin of de h. mis in De Meent op de zaterdagmiddag om 17.00 uur, waar men ook welkom is.

Definitief geen brouwerij in Witte Kerk De Horst

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – Er komt definitief geen brouwerij in de Witte Kerk aan de Ketelstraat in het kerkdorp De Horst. De brouwers hebben de stekker uit het project getrokken omdat de eisen die gesteld worden niet haalbaar en betaalbaar zijn.

De ambtenaar van de gemeente de heer Van Kessel wilde op eigen verzoek weer een nieuw onderzoek, dat weer enkele maanden tijd gaat kosten en daar kunnen de brouwers niet op wachten. De reactie van wethouder Verheul heeft voor de brouwers de deur dicht gedaan "We beslissen pas als er een advies ligt en dat kan nog maanden duren." Daarnaast gooit Het Gelders Genootschap, wat de stenen vloer van de kerk betreft, roet in het eten. Het Gelders Genootschap wil de tegelvloer intact laten maar dit mag weer niet van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. "Dus houdt het voor ons op", aldus Roland Boschman. "Wij krijgen in april 2019 de nieuwe brouwinstallatie dus wij moeten snel handelen. Wij gaan zoals het er nu naar uitziet naar locatie B, die is helaas minder mooi gelegen, maar voor ons is er geen andere keus. De bevolking van De Horst zag ons graag komen", laten de brouwers weten, "maar nu het niet door gaat zijn ze bang dat de witte kerk op De Horst snel gaat verloederen." Pastoor Janssen had ook graag de brouwerij in de kerk gezien en wilde zelfs bemiddelen om uit de impasse te komen. "Maar nu is het te laat", zegt Roland Boschman.

Bingo Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 15 januari is erbij de senioren weer een bingomiddag de aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De jackpot staat op 10 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

KBO Malden film

MALDEN - KBO Malden presenteert samen met de bioscoop Cine Twins op dinsdag 8 januari om 15.45 uur de filmvoorstelling The Mercy.

Adres Kerkplein 2 b 6581 A-C Malden. Graag van te voren reserveren via 024 6221346. Op vertoon van de KBO pas betaalt men 7 in plaats van 10.60 euro. Er is volop parkeergelegenheid. De volgende voorstelling is dinsdag 12 februari met de film Les Gardiennes.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 13 januari presenteert het werkcomité van Odio een bingo avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Inbraak woning Groesbeek

GROESBEEK – In een woning aan Het Hemeltje in Groesbeek is vrijdag 28 december ingebroken.

Buurtbewoners hebben een donkere auto zien rijden met twee personen, die zich verdacht gedroegen en meermalen door de straten van de Breedeweg reden. De politie is ook op de hoogte gesteld van het verdachte duo en heeft extra patrouille gereden in Breedeweg, maar heeft de verdachte personen niet aangetroffen. Op welke wijze de inbrekers de woning zijn binnengekomen is niet bekend, evenals wat er uit de woning is ontvreemd.

Nieuwjaarsconcert Jubilate Deo

Vaandel Jubilate Deo. (foto: Rene Janssen )

BREEDEWEG - Fanfare Jubilate Deo viert in 2019 haar 70 jarige bestaan en dat zal met een aantal muzikale hoogtepunten in de dorpsgemeenschap worden gevierd.

Het jaarlijkse nieuwjaarsconcert op 12 en 13 januari vormt de aftrap van het feestjaar. Het concert staat in het teken van 70 jaar fanfaremuziek in Breedeweg. Op het programma staan muziekwerken die de afgelopen 70 jaren op de muziekstandaard hebben gestaan en bepaalde herinneringen op roepen bij muzikanten.
De bezoeker krijgt een gevarieerd programma voorgeschoteld waarin we niet alleen terugkijken, maar
ook alvast een voorproefje geven van het eerstvolgende evenement van het jubileumjaar: De Gruusbekse Passion op 19 april in de kerk van de Breedeweg.

Iedereen is welkom in De Sleutel op: 12 januari om 20.00 uur en 13 januari om 15.00 uur. De entree is gratis.

Bingo bij Odio

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 13 januari presenteert het werkcomité van Odio een bingo avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Inbraak woning Groesbeek

Inbraak woning Groesbeek

GROESBEEK – In een woning aan Het Hemeltje in Groesbeek is vrijdag 28 december ingebroken.

Buurtbewoners hebben een donkere auto zien rijden met twee personen, die zich verdacht gedroegen en meermalen door de straten van de Breedeweg reden. De politie is ook op de hoogte gesteld van het verdachte duo en heeft extra patrouille gereden in Breedeweg, maar heeft de verdachte personen niet aangetroffen. Op welke wijze de inbrekers de woning zijn binnengekomen is niet bekend, evenals wat er uit de woning is ontvreemd.

KBO Malden film

KBO Malden film

MALDEN - KBO Malden presenteert samen met de bioscoop Cine Twins op dinsdag 8 januari om 15.45 uur de filmvoorstelling The Mercy.

Adres Kerkplein 2 b 6581 A-C Malden. Graag van te voren reserveren via 024 6221346. Op vertoon van de KBO pas betaalt men 7 in plaats van 10.60 euro. Er is volop parkeergelegenheid. De volgende voorstelling is dinsdag 12 februari met de film Les Gardiennes.

22 / 24

Nu je achttien bent vanaf
6 januari ben je meer dan ooit;
intelligent, aantrekkelijk, fantastisch en wijs. Dat belooft wat voor het nieuwe jaar! Gefeliciteerd!
Liefs papa, mama, Romy en Lynn

Floor, heel veel plezier en succes de komende maanden in Canada, we wensen je een goeie reis!
Dikke kus van ons allemaal xx

Trots zijn we op onze eerste kleinzoon Lars

Willie en Gonnie Sluiter.

Je kunt het nog niet aan hem zien.
Maar 7 januari wordt Rutger
3 keer 10.
Liefs Moekie.

Hiep hiep hoera,
3 Januari is onze lieve
kleindochter 7 jaar geworden.
Lieve Bo Hartelijk gefeliciteerd.
Een dikke knuffel van Oma Jannie en Opa Piet.

Computercursus: leren werken met DigiD

GROESBEEK - Steeds meer diensten van de overheid zijn digitaal beschikbaar. Denk aan het aanvragen van huur- of zorgtoeslag, het doorgeven van een verhuizing of alle zaken rondom een uitkering, pensioen of kinderbijslag.

Met uw DigiD kunt u alles regelen. Veel mensen vinden dit nog best lastig. Daarom organiseert Bibliotheek Groesbeek in samenwerking met KBO Groesbeek/De Horst deze cursus die bestaat uit zes woensdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur en wordt gegeven door docenten die de onderwerpen stap-voor-stap uitleggen.

De cursus is gratis en een lidmaatschap van de bibliotheek is hiervoor niet verplicht. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek of neem contact op met Antonin van Bergen email: avbergen@obgz.nl of bel 024 3274911

Nieuwjaarsreceptie gemeente

Berg en Dal

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal houdt haar traditionele nieuwjaarsreceptie op donderdag 3 januari.

Alle inwoners en relaties van de gemeente Berg en Dal zijn van 20.00 tot 22.00 uur welkom in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Om 20.30 uur zal burgemeester Mark Slinkman zijn nieuwjaarstoespraak houden. Daarna zal samen het nieuwe jaar worden ingeluid door te toosten met een glaasje bubbels.

Pittoresk aanzien Groesbeeks centrum, 't Daerp, in 1898

(foto: G. Burgers Beuningen) Foto: G.Burgers Beuningen

Opmerkelijk is dat van de afgebeelde huizen alléén het vooraan links en het uiterst rechts gelegen huis vrijwel onveranderd zijn. Nu respectievelijk gelegen op de adressen Dorpstraat 13 en 14. De andere panden hebben in de loop der jaren plaatsgemaakt voor nieuwbouw.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Vooraan links staande winkelhuis stond in die tijd bekend als schoenwinkel, een halve eeuw later als groentewinkel en sinds enige decennia als viswinkel. In het vooraan rechts gelegen winkelhuis verkocht de weduwe Van Bernebeek kantoor- en schrijfbehoeften en ansichtkaarten. Later werd de nering uitgebreid met huishoudelijke artikelen, tot de winkel in 1980 een andere bestemming kreeg. Nu is daar een opticien & audicien gevestigd. Even verderop staat de openbare dorpspomp, waar de buurtbewoners tot de aanleg van de waterleiding in 1929 water haalde. De pomp staat pal voor de bakkerij annex café Den Doop. Tegenwoordig is daar een cafetaria en restaurant gevestigd. Links en rechts van de straat liggen zogenaamde 'duikers', bedoeld voor de afvoer van regenwater, tot in 1953 de riolering werd aangelegd.

Van de Dorpsstraat, bij de afslag Mooksestraat, staat een in 1829 gebouwd huis, waar sinds 1878 een broodbakkerij, winkel en tapperij gevestigd is. Het pand werd in 1913 gesloopt voor de bouw van een nieuw bedrijfspand. In 1953 werd het betrokken door de kleermaker Derks, die tevens herenmode verkocht. Het winkelhuis werd in 1986 gesloopt voor de bouw van winkels en bovenwoningen. Het naast gelegen hotel- café dateert uit 1848 en werd in de oorlogstijd 1944-45 verwoest. Nu is daar het Dorpsplein gesitueerd. Achter het rijtuig staat de herberg van Driessen, in 1994 geamoveerd voor de bouw van het huidige gemeentehuis. Het naastgelegen huis moest in 1910 plaatsmaken voor de uitbreiding van de spoorwegovergang. Achter de spoorbomen is de witte zijgevel van bakkerij Cillessen zichtbaar, die circa 1930 door de spoorwegen afgebroken werd. Op de hoek van de Kerkstraat verrees in 1908 een postkantoor, dat in 1942 de bestemming gemeentehuis kreeg. Sinds 1996 bekend als boekhandel, modewinkel en notariskantoor.

Nieuwjaarsreceptie gemeente Berg en Dal

Nieuwjaarsreceptie gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal houdt haar traditionele nieuwjaarsreceptie op donderdag 3 januari.

Alle inwoners en relaties van de gemeente Berg en Dal zijn van 20.00 tot 22.00 uur welkom in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Om 20.30 uur zal burgemeester Mark Slinkman zijn nieuwjaarstoespraak houden. Daarna zal samen het nieuwe jaar worden ingeluid door te toosten met een glaasje bubbels.

Spontane actie voor Omroep Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een spontane actie van de gezamenlijke radiomakers van het populaire programma 'Muzikale Mixers' heeft voor Omroep Berg en Dal 530 euro in het laatje gebracht.

Enkele maanden geleden was Omroep Berg en Dal in zwaar weer terecht gekomen en dat baarde de muziekmakers zorgen. Daarbij was de mast van de omroep nabij het Germania-complex omgewaaid en was er geld voor nodig om de mast weer in orde te maken. Dit was aanleiding om de luisteraars te vragen of zij wat konden missen om 'De Omroep in de lucht te houden'. Uiteindelijk is er in totaal 530 euro binnen gekomen. Zaterdagmiddag werd in de studio van Omroep Berg en Dal in De Mallemolen de cheque overhandigd aan voorzitter Jan Verbeet door Willie Claus en Annemie Kuijpers van de Muzikale Mixers. Jan verbeet was blij dat de luisteraars de omroep niet kunnen missen. "Maar wij kunnen de luisteraars niet missen", liet hij desgevraagd weten.