GN Arnhem

6 september 2014

GN Arnhem 6 september 2014


Nieuwe leden altijd welkom bij Arnhemse sjoelvereniging

ARNHEM - De Eerste Arnhemse Sjoelvereniging is op zoek naar nieuwe enthousiaste sjoelers. Het aantal leden ligt de laatste jaren tussen de vijfendertig en veertig leden. Het streven is het aantal leden weer rond de vijftig te krijgen. De Arnhemse Sjoelvereniging houdt al vanaf 1978 elke dinsdagavond haar sjoelcompetitie in de grote zaal van wijkcentrum Elderveld.

Sjoelen doe je niet alleen thuis, maar ook in verenigingsverband. Al heel veel jaren wordt er volop gesjoeld in verenigingverband. Nederland telt op dit moment meer dan hponderd verenigingen.

De sjoelvereniging nodigt liefhebbers van het sjoelen graag uit om komende dinsdag een kijkje te nemen op de competitie-avond. De competitie, die vijf klassen kent, is een onderlinge sportieve strijd met promotie en degradatie. Er is een voor- en najaarscompetitie. Geïnteresseerden kunnen geheel vrijblijvend en zonder kosten een aantal avonden meesjoelen.

Op een competitie-avond worden tien partijen gesjoeld en iedere partij wordt op een andere bak gesjoeld. De vereniging sjoelt op de Schilte bak, de officiële wedstrijdbak, Sjoelen is een leuke en betaalbare vrije tijdsbesteding, de jaarcontributie bedraagt veertig euro per persoon.

Meer informatie staat op www.elderveld.nl; algemene sjoelinformatie op: www.sjoelsport.nl

Het is niet belangrijk of u al goed sjoelt, er worden scores behaald tussen de 80 en 130, maar één ding weten zij zeker: als u gaat sjoelen, u al snel uw score zult verbeteren. Aan nieuwkomers wordt extra aandacht besteed en zonodig de fijne kneepjes bijgebracht.

Op dinsdag is men vanaf 19.30 uur welkom bij de vereniging in wijkcentrum Elderveld, naast de sporthal. De competitie start om 20.00 uur.

Team Ronald McDonald zoekt versterking

ARNHEM - Zonder vrijwilligers kan Ronald McDonald Huis Arnhem niet bestaan. Zonder hen geen 'thuis ver van huis'. Zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar is het Ronald McDonald Huis geopend. En al die tijd zijn vrijwilligers onmisbaar.

Als vrijwilliger in een Ronald McDonald Huis kunt u op allerlei manieren de handen uit de mouwen steken. Er is vooral vraag naar allround vrijwilligers die zorgen dat alles in het Huis schoon en netjes is, de telefoon beantwoorden, gasten in- en uitschrijven, nieuwe gasten rondleiden en een luisterend oor bieden als daar behoefte aan is. Deze vrijwilligers maken van het Huis een warm thuis.

In Ronald McDonald Huis Arnhem logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in Revalidatie Medisch Centrum (RMC) Groot Klimmendaal of Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Ook kunnen zij het Huis bezoeken om gebruik te maken van de gezellige huiskamer, keuken, speelkamer, computerruimte en sport- en spelzaal. Daarnaast zijn gezinnen met een kind dat hulpmiddelen nodig heeft ook van harte welkom om in het Ronald McDonald Huis Arnhem vakantie te vieren.

"Bent u op zoek naar een leuke vrijwilligersbaan in een huiselijke omgeving? Dan bent u bij Ronald McDonald Huis Arnhem aan het juiste adres! Tijdens de vrijwilligersbanenmarkt op 20 september in Arnhem, Weerdjesstraat 168 in café Geniet tussen 11.00 en 14.00 uur zijn enkele vrijwilligers van ons Huis aanwezig en willen u graag van informatie voorzien. Kijk eens op www.kinderfonds.nl/huis-arnhem/word-vrijwilliger voot meer informatie."

Kademarkt: gezellige tweedehandsmarkt

ARNHEM - Op zondag 7 september wordt het weer van 10.00 tot 17.00 uur genieten op de Kademarkt, de gezellige tweedehandsmarkt met curiosa, brocante, zelfgemaakte kunst & kitsch en informatiekraampjes van verenigingen en goede doelen. Elk kraampje aan de Lage Rijnkade is uniek; de entree is gratis.

De livemuziek wordt op de Kademarkt verzorgd door Trio con Tres. Het trio speelt mobiel op de markt dus iedereen kan hen tegenkomen, ze geven de laatste Kademarkt van het jaar een speciaal Cubaans tintje.

Uit een heel ander vaatje tappen de dames Monique en Cindy; zij zetten een pannenkoekenhuis neer en deze muzikaal begeleiden met liedjes uit de oude doos, zelfgemaakte en meezingers, maar in ieder geval vol van zin en inspiratie. Genieten voor jong en oud tijdens het eten van de lekkerste pannenkoeken!

Verder staan er gezellige terrasjes en het inmiddels beroemde kraampje van Toekies Surinaamse eten dus u geniet op de Kademarkt van deze en andere uitmuntende koks die hun goede naam op de Kademarkt reeds verdiend hebben. Ook staat de stuurhut van Ddj Theo er weer: Play It Black. Hij draait muziek en hits van vroeger en van niet zo heel erg lang geleden. Er mag gedanst worden!

De Kademarkt steunt het goede doel van Nilakoto, zij bouwt onder andere. scholen in Gambia. Op de markt vindt de bezoeker haar kraam die gevuld is met spullen gespaard door vrienden en familie. Kortom, op de Kademarkt is altijd wat te beleven. Meer informatie staat op www.kwartiermakersarnhem.nl.

Prima prestatie van dames bij triathlon

ARNHEM - De teams van TVA stonden aan de start voor de vierde wedstrijd in de eerste divisie Triathlon. De wedstrijd nabij het centrum van Utrecht ging over de sprintafstand waarbij de atleten individueel 750 meter moesten zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen. Dit gold voor zowel de heren als de dames.

Bij de dames verliep de wedstrijd goed. Moniek Munneke liet zien dat ze hersteld was van haar blessure, opgelopen bij een valpartij in een eerdere eerste divisie-wedstrijd, en nam direct de leiding bij het zwemmen. Ze handhaafde zich goed tijdens het fietsonderdeel en moest uiteindelijk pas terrein prijsgeven bij het hardlopen. Floor Gierman begon de wedstrijd juist van achteruit en eindigde zeer sterk. Gierman en Munneke eindigden respectievelijk zestiende en zeventiende. Met het resultaat van Sanne Cator meegerekend eindigde het damesteam knap als negende.


Het herenteam van sportersvoeding.nl bestond uit drie van blessures herstelde atleten: Coen de Wit, Morgan Thiré en Dirk Londema. Alex Bergsma completeerde het viertal. Thiré leek uitstekend te presteren met een achtste plaats in de individuele uitslagen, maar werd achteraf door de jury gediskwalificeerd wegens stayeren tijdens het fietsonderdeel. Ook Londema kende pech door een valpartij op de fiets. Hij kon wel zijn wedstrijd vervolgen. De Wit kende een prima debuut. Door het wegvallen van Thiré's uitslag eindigde het herenteam als tweeëntwintigste.


In het algemeen klassement zijn de dames van TVA gestegen naar een achtste plaats, de heren staan op de zestiende plaats. De vijfde en laatste wedstrijd in de eerste divisie Triathon staat over twee maanden gepland. Op zondag 21 september zullen beide teams in Maastricht aan de start staan voor een triathlon over de Olympische afstand.

Hardloopcursus voor de Zevenheuvelenloop

ARNHEM - Atletiekvereniging Ciko'66 organiseert speciale trainingen ter voorbereiding op de Zevenheuvelenloop op 15 en 16 november. De hardloper die op zoek is naar een leuke uitdaging, kan deelnemen aan de Zevenheuvelenloop en de voorbereidingscursus. De cursus stoomt de loper helemaal klaar, zodat de zeven heuvels in november geen probleem meer vormen.


Run to The Start is een bewezen effectief hardloop voorbereidingsprogramma van Ciko'66 in samenwerking met de Atletiekunie. De cursus voor de Zevenheuvelenloop bestaat uit twaalf groepstrainingen en start op donderdag 28 augustus om 19.00. Verzamellocatie is de kantine van Ciko'66 bij de baan op Valkenhuizen. De trainers behandelen per sessie een onderwerp, zoals blessurepreventie, wedstrijdvoorbereiding, krachttraining en looptechniek.

De Zevenheuvelenloop is één van de populairste loopevenementen van Nederland. Het evenement staat in de volksmond ook wel bekend als 'De kuitenbijter van Nederland'. Ondanks de glooiingen is het vijftien kilometerparcours het snelste ter wereld. Een ware uitdaging voor iedere hardloper! Dit jaar is het mogelijk via Run to The Start je voor te bereiden op de zeven en vijftien kilometer van de Zevenheuvelenloop.

Meer informatie over de aanmelding en de trainingen staat op de website www.runtothestart.nl/zevenheuvelenloop of neem contact op met Evert Dorregeest via 06 51439480 of evert.dorregeest@planet.nl.

Fantastische opbrengst op Benefiet Golftoernooi

ARNHEM - Op donderdag 28 augustus hield het Helen Dowling Instituut (HDI) een groot benefietgolftoernooi in samenwerking met de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem. Het toernooi kende zo'n vijfenzeventig deelnemers van negentien verschillende bedrijven uit de wijde regio.

Het doel van het toernooi was om op een sportieve manier een mooi bedrag op te halen voor het HDI. De dag heeft ruim 17.500 euro opgebracht. Dit komt in zijn geheel ten goede aan de psychologische zorg voor mensen met kanker en hun naasten van het HDI in de regio Arnhem- Nijmegen.

Emotionele gevolgen kanker

Het HDI (voorheen bekend in de regio als Taborhuis) helpt mensen met kanker de ziekte emotioneel te verwerken. De gespecialiseerde psychologen en psychotherapeuten van het HDI richten zich in de behandeling op emotionele, psychologische en relationele gevolgen van de ziekte. Psychologische zorg is nodig omdat de ziekte enorm hard aankomt. Het HDI staat open voor alle mensen met kanker, ongeacht de aard en de ernst van de ziekte, de fase van behandeling of de vooruitzichten. De ziekte heeft niet alleen gevolgen voor de persoon zelf maar ook voor de naasten. Daarom kunnen ook zij bij het HDI terecht. Naast patiëntenzorg verzorgt het HDI scholing van professionals en wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie over het HDI staat op www.hdi.nl.

Introductieavond over Verbindend Communiceren

ARNHEM - "Ik begrijp ècht helemaal niet waarom hij/zij dat zegt!" Een hartgrondige verzuchting bij conflicten of stressvolle situaties thuis of op het werk. Vaak komt daar nog eens flinke irritatie of frustratie bij. Of misschien verdriet, boosheid of onmacht. Herkent u dat?

Verbindend Communiceren geeft helder inzicht in wat er gebeurt in situaties met stress of conflict. Het geeft u ook direct handvatten om er op een meer ontspannen en effectieve manier mee om te gaan en te spreken vanuit je hart.

U leert: knopen ontwarren, anders omgaan met conflicten, trouw zijn aan uzelf in contact met de ander, eerlijk uiten vanuit uw hart
dieper luisteren, en ontwikkelt meer vertrouwen, plezier en vitaliteit in contact. Van eerdere deelnemers: "Heel verhelderend en effectief als ik in verwarrende emoties verzeil" en "Stoeien met de basisprincipes werkt echt verbindend!"

Verbindend Communiceren is volledig gebaseerd op Non Violent Communication (NVC) ontwikkeld door Marshall Rosenberg. "Maak kennis met de eenvoudige basisstappen en ervaar direct wat het kan brengen. Dat kan vrijblijvend op dinsdag 9 september van 19.30 tot 21.30 uur. De avond is opDriekoningendwarsstraat 30, Arnhem. De begeleiding is in handen van Helmie Willems. De bijdrage is acht euro. Graag aanmelden vooraf: info@stilts.nl. Meer info staat op www.stilts.nl.

Cursus Eerste hulp bij kinderongevallen

Cursus Eerste hulp bij kinderongevallen

Ondanks alle aandacht voor ongevallenpreventie vormen kinderen onder de vijf jaar nog steeds de grootste risicogroep als het gaat om ongelukken in en rond het huis. Jaarlijks komen ruim 50.000 kleine kinderen terecht in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval. Voor ouders en verzorgers van kinderen organiseert STMG daarom de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'.

Deze cursus voldoet aan de eindtermen van het Oranje Kruis en deelnemers ontvangen een geregistreerd certificaat.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan overal gebeuren: thuis, op straat of op bezoek bij oma. Bleekmiddel lijkt net limonade. Direct na een ongeval is het van groot belang dat de juiste hulp wordt gegeven. Tijdens de cursus, gegeven door een ervaren verpleegkundige, wordt geleerd hoe snel en op een goede manier gereageerd kan worden en hoe ongelukken voorkomen kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van speciale oefenpoppen. Medische kennis is niet vereist om aan de cursus deel te nemen.

Informatie

Op dinsdag 30 september 2014 start de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen' in het gebouw aan de Ginnekenstraat 10 te Arnhem. Voor meer informatie en inschrijving via de website www.stmg.nl.

Kennismaken met Intuïtieve ontwikkeling

ARNHEM - Op dinsdag 16 september vindt er ter kennismaking een workshop Intuïtieve ontwikkeling plaats van 10.00 tot 12.30 uur.

"Tijdens deze workshop laat ik je kennis maken met diverse manieren waarop je bewuster naar je intuïtie kunt luisteren. Ik ben niet wat ik denk; Herkennen en bewuster inzetten van je intuïtie; Gronding en ontspanning; Visualisatie; Symbolen en kleuren zijn onderwerpen die aan de orde komen."

Er kunnen maximaal acht personen deelnemen. "Dus eerst een telefoontje of een mail om je aan te melden" 06 53120940 of e.mulder@dewestconsult.nl."

Taekwon-do Center heeft jongste Grootmeester!

ARNHEM - Met enige genoegen bezit Taekwon-do Center als enige Betuwse Organisatie samen met de Nederlandse Taekwon-do Federatie de jongste Grootmeester van de wereld.

Ron de Wilde uit Lingemeer werd in juni 2014 verrast door de Dangraad Examencomissie van de Nederlandse Taekwon-do Federatie en een aantal Internationale Grootmeesters na 45 jaar Taekwon-do ervaring gepromoveerd naar de 9e Dan.

Ron is daarmee de aller jongste van de Wereld met zo'n Dangraad en werd al een jaar geleden Internationaal voorgedragen door een aantal Taekwon-do Meesters in Europa.

Na 45 jaar in het Traditionele Taekwon-do Changhun actief te mogen zijn en in een aantal Nederlandse Organisaties een steentje bij te hebben gedragen, maar ook op wedstrijd gebied de nodige titels behaald te hebben en nationale team opleidingen heb kunnen inspireren naast verschillende hoofdfuncties binnen de NTF ontving Ron deze promotie met vlag en wimpel van de Organisatie en werd hij bedankt voor zijn totale inzet en motivatie aan de leden van de Nederlandse Taekwon-do Federatie.

Sinds het overlijden van Choi Hong Hi zag Ron naast Nederland dat internationaal de ITF opsplitste in verschillende Wereld ITF Organisaties en de Traditionele Changhun verbasterde zowel in Europa als in heel de Wereld op enkele loyale landelijke Taekwon-do Organisaties na, waaronder de Nederlandse Taekwon-do Federatie die als doel heeft: "Het leiding geven aan en bevorderen van de ITF Changhun in Nederland".

Activiteiten in Arnhem-Zuid

ARNHEM - Bingo: vanaf vrijdag 5 september is er de wekelijkse bingomiddag in De Akker, Akkerwindestraat. Aanvang: vanaf 14.00 uur.

Vriijdag 26 september is er een work-shop van de creatieve klub. Van 13.00 tot 15.00 uur. In het Bruishuis op de zesde verdieping. Iedere vrijdagmiddag is er een groep actief om van theezakjes allerlei artikelen te maken. Tijdens deze middag, van 13.00 tot 15.00 uur kunt u dit komen bezichtigen en kopen.

Dinsdag 30 september: Is er weer de maandelijkse Indische, Nederlandse- en Molukse middag in De Hobbit aan de Zwanenbloemlaan. De aanvang is 13.30 uur. Via opgave kan men ook deelnemen aan de Indische Open eettafel.

Donderdag: iedere donderdagmiddag wordt er naailes gegeven in het Bruishuis. Materiaalkosten zijn voor eigen rekening. De aanvang is vanaf 13.00 uur.

Inloopmiddag bij Jason

ARNHEM - Zaterdag 6 september is er een inloopmiddag bij Jason. Zoek je een uitdagende en veelzijdige sport? Kom dan kijken/proefroeien bij Jason.

Waarom roeien? Daar zijn verschillende redenen voor: Roeien ontspant! Wind, water, zon/regen, stroom mee/tegen: roeien is afwisseling en uitdaging. Roeien kan individueel en/of in teamverband, recreatief of competitief, junior of senior. Plezier bij het roeien staat voorop! Roeien is geschikt voor wie gewrichtsbelasting bij het sporten wil vermijden; de vloeiende roeibeweging ontziet je gewrichten. Roeien bij Jason kan het jaar rond, zeven dagen per week overdag. In voorjaar/zomer ook 's avonds. In herfst/winter één avond per week indoortraining. Roeien is gewoon leuk. Dat blijkt uit de vele reacties van roeiers die al cursussen bij Jason volgden. Ervaar zelf en kom kennismaken!

Kennismaken?

"Bezoek zaterdag 6 september tussen 14.00 en 17.00 uur vrijblijvend het botenhuis (Westervoortsedijk 92) voor kennismaking/informatie/proefroeien. Of kijk op: www.jasonroeien.nl, bij 'Lid worden' voor informatie over Introductiecursussen zoals die medio september starten."

Wat zijn de beste liefdesrelaties?

ARNHEM - "De beste liefdes relaties zijn relaties waarin alles zichtbaar is." Deze uitspraak is van Neale Donald Walsch. "En ik ben het met hem eens", aldus Fenneke Klein Legtenberg Staman. "Relaties functioneren het best wanneer er een open communicatie is tussen beide partners."

Heb jij het gevoel dat je iets mist in je relatie? Durf je niet alles te zeggen tegen je partner? Ben je bang voor de reactie van de ander? Staat seks op een laag pitje? Heb jij geheimen voor je partner of hij voor jou? Hebben jullie weinig tijd voor elkaar en doen jullie weinig leuke dingen samen? Ben je altijd druk met de kinderen?

"Herken jij jezelf in bovenstaande vragen dan is het heel goed mogelijk dat er in de communicatie tussen jou en je partner het nodige ontbreekt. Vraag jezelf eens af, wat houd ik achter in mijn relatie, wat vertel ik niet en waarom vertel ik dingen niet? Waar ben ik bang voor?

Alles wat afstand schept uit angst is een risico in een relatie. Partners groeien langzaam maar zeker uit elkaar. En is dat niet wat we het allerliefst willen? Een relatie waarin je je begrepen voelt, waarin jij jezelf kan zijn, waarin het veilig is?

Er is een gezegde dat zegt: Dat wat je mist in een relatie is dat wat je zelf niet hebt gegeven. Hoewel ik denk dat dit niet altijd het geval is, is het goed om er eens bij stil te staan."

Meer informatie staat op www.staman-therapie.nl en www.mensenmediation.nl.

Start badmintonseizoen bij Gova, in De Laar-West

ARNHEM - De zomer voorbij en bij badmintonClub Gova start het seizoen. Weer of geen weer: er kan vanaf 2 september weer gespeeld worden in sporthal De Laar West in Arnhem-Zuid. De jeugd start op 3 september.

"Ben jij ook weer toe aan een sportieve uitdaging en wil je deel uitmaken van een vereniging, dan ben je bij Gova aan het goede adres. Op de dinsdagavond kun je vrij spelen en op de woensdagavond speelt de jeugd en daarna is er een training voor gevorderden." De training wordt verzorgd door Eefje Muskens, de nummer één van Nederland als het gaat om vrouwendubbel.

"We hebben enkele plaatsen voor nieuwe leden (alle leeftijden, vrouw of man), dus meld je aan proefspeelavonden. Voor meer informatie over speeltijden en contributie kun je terecht bij www.bcgova.nl of stuur een bericht naar info@bcgova.nl."

Energiek Vooruit! op Papendal

ARNHEM - Hoe energiebesparing én geldbesparing in de sportaccommodatie prima samen kunnen gaan. 'Energiek Vooruit!' is een bijeenkomst voor sportverenigingen en beheerders van sportaccommodaties en zwembaden op Papendal.

Op 18 september aanstaande houdt de provincie Gelderland de bijeenkomst 'Energiek Vooruit!' voor bestuursleden van sportverenigingen, alle beheerders van sportaccommodaties en zwembaden. De bijeenkomst vindt plaats op Papendal van 16.30 tot 21.00 uur.

Praktische aanpak

Sportverenigingen en gemeentelijke accommodatie-beheerders worden geconfronteerd met kostenstijging en terugloop van subsidies. Dat vraagt om een nieuwe aanpak. Een duurzame aanpak. Energiek Vooruit! is een praktische bijeenkomst waar veel informatie te halen valt over te nemen energiebesparende maatregelen en over verduurzaming, over de financiering daarvan en hoe dit met uw sportvereniging aangepakt kan worden. Met interactieve workshops en een informatiemarkt krijgt u goed zicht op de actuele mogelijkheden. In een projectencarrousel krijgt de bezoeker de 'best practices' van sportverenigingen gepresenteerd. Men neemt een 'routekaart' mee naar huis, zodat morgen aan de slag kan worden gegaan. Aanmelden kan (gratis) via: www.geldersesportfederatie.nl/energiek-vooruit.

Dansbingo in De Petersborg

ARNHEM - Op maandagmiddag 8 september kan men in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden.

Een gezellige dans-bingomiddag, dus!. De muziek wordt verzorgd door het duo Party Davies, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Haal meer uit uw tablet

ARNHEM - Op dinsdagmiddag 9 september start de bibliotheek met een tablet cursus voor Ipad en voor Android.

In deze zes weken durende cursus wordt u bekend gemaakt met alle geheimen van de tablet. Men leert ermee emailen, telefoneren, internet gebruiken, apps downloaden en alle benodigde instellingen gebruiken die het gemak van een tablet ondersteunen. De lessen worden gegeven door Ipad4senior en vinden plaats in Rozet.

De cursus voor de Ipad is van 13.00 tot 15.00 uur, voor Android van 15.30 tot 17.30 uur.

Cursus Opvoeden meerling

ARNHEM - Ouders van een tweeling of drieling krijgen, naast allerlei praktische problemen, te maken met specifieke opvoedingsvragen. Bijvoorbeeld het verdelen van de aandacht; het opvoeden tot een individu; taalontwikkeling bij meerlingen en schoolkeuze, samen in een groep of apart?

Op dinsdag 16 september start STMG een gratis cursus 'Opvoeden van een meerling'. Deze cursus van vier bijeenkomsten is bedoeld voor ouders van een meerling tussen anderhalf en vier jaar en wordt gehouden aan de Veluwestraat 44 in Arnhem. De bijeenkomsten duren van 20.00 tot 22.00 uur.

Voor meer informatie en/of aanmelding bezoek de website www.stmg.nl. Of bellen met het Cursusbureau, telefoon (026) 376 15 16, op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Deelname aan de cursus is gratis.

Schrijven tussen de boeken bij Hijman Ongerijmd

ARNHEM - Wegens succes krijgt het maandelijkse schrijfcafé Schrijven tussen de Boeken bij boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem na de zomervakantie een vervolg. Het eerste schrijfcafé is op woensdag 17 september, middenin de feestweek ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van de boekhandel.

In januari ging het open schrijfcafé van start. Dat trok tientallen mensen die de uitdaging aannamen om 'gewoon' te gaan schrijven. Omringd door literaire klassiekers en kersverse nieuwkomers zaten ze achterin de boekhandel aan tafel en lieten zich inspireren door allerlei schrijfoefeningen die de creativiteit prikkelen.

Uitgangspunt van het schrijfcafé is free writing: spontaan schrijven, zonder de 'last' van grammaticale en literaire vereisten. Schrijfervaring is niet nodig. Bij Schrijven tussen de Boeken staat het plezier in taal staat voorop. Gewoon, de pen op papier en schrijven maar. Vaak leidt dat tot leuke vondsten en verrassende teksten.

De begeleiding is in handen van Jozefien Haagen (schrijfcoach en journalist). Het schrijfcafé is bij boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 (Jansstraat) op woensdag 17 september, 15 oktober, 19 november, 17 december, steeds van 10.00 tot 12.00 uur. De kosten (inclusief koffie en thee) zijn 12,50 euro. Aanmelden is niet nodig.

Zes weken MedicijnFabriek in Bezoekerscentrum Sonsbeek

ARNHEM - Haal je je medicijnen bij de apotheek, bij de drogist of uit het park? Natuurlijk moet je de medische wetenschap vertrouwen, maar nergens is gezondheid zó goed (en zó goedkoop) te halen als in de natuur. In de periode tot en met 3 oktober kun je in Bezoekerscentrum Sonsbeek een workshop volgen die je wegwijs maakt in de wereld van 'natuurlijke medicijnen'. Dit gebeurt in het kader van het kunstproject 'MedicijnFabriek'.MedicijnFabriek is een laagdrempelig kunstproject van Martijn Engelbregt, waarin gezondheid, sociale cohesie, verantwoordelijkheid en de zorg voor elkaar en de natuur centraal staan.
Kunstenaar Martijn Engelbregt omschrijft zijn project als volgt: "MedicijnFabriek is een openbaar toegankelijke werkplaats waar mensen van verschillende generaties elkaar ontmoeten en samen de werking van planten en bloemen verkennen die in hun directe woonomgeving groeien. Aan de hand van deze verkenning wisselen zij op een speelse en positieve manier van gedachten over hun leven en hun gezondheid. MedicijnFabriek doet op een vrolijke en respectvolle manier een creatief appèl op de zelfredzaamheid van mensen, en op hun vermogen om elkaar te steunen en samen zorg te dragen voor hun omgeving en hun gezondheid."

De workshops MedicijnFabriek worden gehouden in de periode tot en met 3 oktober op woensdag om 10.00, 12.30 en 15.00 uur en zondag om 12.30 en 15.00 uur. Een workshop (maximaal tien deelnemers) kost 7,50 euro per persoon (kinderen half geld)

Nadere informatie staat op www.medicijnfabriek.nl. Voor de workshops kan men zich aanmelden bij de infobalie van het bezoekerscentrum (telefoon 026 4450660) info@bezoekerscentrumsonsbeek.nl. Bezoekerscentrum Sonsbeek is gevestigd aan Zijpendaalseweg 24a in Arnhem.

Slag om Arnhem: 'Herdenking en Compassie'

ARNHEM - Zondag 14 september vindt in de Walburgiskerk een herdenking plaats van de Slag om Arnhem met als thema "Herdenking en Compassie." De themaviering van het OLVékoor heeft een bijzonder karakter omdat het in september zeventig jaar geleden is dat de Slag om Arnhem plaatsvond.

Er wordt onder andere met het aansteken van herinneringskaarsen aandacht besteed aan de grote gevolgen, die operatie Market Garden voor de Arnhemmers heeft gehad. Behalve over de herdenking wordt er ook gesproken over "compassie", waarmee mededogen en barmhartigheid wordt bedoeld. Dat thema wordt in de viering vooral besproken door de theologe Madelinde Krantz.

De Hongaarse predikant Barnabas Balogh zal vertellen hoe in zijn eigen leven 'compassie' gevraagd werd, toen hij ontdekte dat in de communistische tijd mensen in zijn omgeving voor de partij inlichtingen hadden verzameld.

De beide sprekers nemen deel aan een internationale conferentie over compassie die dat weekend hier in Arnhem wordt gehouden. De deelnemers aan de (kerkelijke) conferentie wonen de themaviering in de Walburgiskerk bij. De teksten worden afgewisseld met Nederlandse liederen van Oosterhuis en enkele Engelse gezangen.

De viering begint 14 september om 10.00 uur.

Spiritueel Café Arnhem

ARNHEM - "Dinsdag 9 september beginnen we ons nieuwe seizoen weer met ons Spiritueel Café in Theater Het Hof. We hebben de naam enigszins aangepast: we hebben een onderschrift aan de naam toegevoegd om duidelijk te maken, dat een spiritueel café iets is voor ons allen!

"We beginnen het seizoen met een lezing van Albert Sonnevelt. De titel van de lezing is 'De Levenscode'. Wat zijn de zes geheimen van vitale ouderen?

Tijdens de interactieve lezing ' De Levenscode' ervaar je hoe je op eenvoudige wijze de tips en adviezen van Albert kunt toepassen in je dagelijkse leven. Albert Sonnevelt (1960) combineerde na zijn studie psychologie zijn kennis met de wijsheid van Oosterse en Westerse geneeskunde. Hij is in 1995 gestart met Sonnevelt Opleidingen.

De avond start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs inclusief koffie of thee bij aankomst en hapje na afloop, bedraagt vijftien euro, contant te voldoen bij de kassa. Reserveren kan via info@spiritueelcafearnhem.nl.

Sportieve dames welkom bij bowlingvereniging

ARNHEM - "Wij zoeken sportieve dames bij onze bowlingvereniging. Wij Bowlen elke donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur."

"Onze speelsters zijn tussen de dertig en tachtig jaar. De kosten voor het bowlen die morgen zijn vijf euro vijftig. Daar is het prijzengeld bij inbegrepen. Op 04 september beginnen wij weer met het nieuwe seizoen bij bowlingcentrum De Schelmsebrug aan de Schelmseweg 52 in Arnhem."

Voor informatie kan men bellen naar Janny Brinksma: 0611924720.

Rijbewijskeuring senioren in Steunpunt De Weldam

ARNHEM - Wie voor verlenging van het rijbewijs een medische keuring moet ondergaan, kan daarvoor op dinsdag 9 september terecht in Steunpunt De Weldam aan de Middachtensingel 39 in Arnhem.

Vooraf moet wel ven een afspraak worden gemaakt via 026 3611741. De kosten bedragen dertig euro. De volgende keuring zal zijn op dinsdag 14 oktober.

Oecumenische kerkdienst op zondag 21 september

ARNHEM - Op zondag 21 september is de oecumenische herdenkingsdienst van de slag om Arnhem in de Eusebiuskerk. Zeventig jaar na dato wordt stilgestaan bij de slag om Arnhem in 1944. Thema van de dienst zal zijn 'De verlaten stad'.

Voorgangers zijn de emeritus deken van Arnhem Henk Janssen o .f. m en dominee Cees de Gooijer. Muzikaal wordt meegewerkt door het Projectkoor Eusebius onder leiding van DirkJan Warnaar. Op viool speelt Mirjam Vos, Jack Blok bespeelt het orgel. De dienst begint om 10.15 uur.

Krachtenbundeling Bibliotheek Arnhem en Volksuniversiteit Arnhem

ARNHEM - De Volksuniversiteit Arnhem (VU) en de Bibliotheek Arnhem (BA) hebben het voorgenomen besluit genomen om samen verder te gaan. De functie van de Volksuniversiteit zal, met behoud van de specifieke identiteit en naam, daarbij behouden blijven.

Belangrijke overwegingen van de twee organisaties voor het samengaan zijn: Beide bieden binnen het kader van 'Een leven lang leren' een breed aanbod van informatieve, educatie en culturele activiteiten die elkaar naadloos aanvullen. Samen vormen de organisaties een krachtiger speler binnen het domein van de non-formele volwasseneneducatie in Arnhem e.o. en samen zal het bereik nog groter zijn. De organisaties passen goed bij elkaar. Ze dragen dezelfde kernwaarden hoog in het vaandel: laagdrempeligheid, persoonlijke groei, het ontmoeten, sociale participatie en de betaalbaarheid van hun diensten.

Uitgangspunten bij het samengaan zijn: behoud van identiteit en eigenheid van de functie Volksuniversiteit als uniek merk; continuïteit van het werk voor de medewerkers van VU en BA die actief zijn binnen het domein van 'Een leven lang leren'; een financieel gezonde basis voor het samengaan en een efficiënte bedrijfsvoering;

Het proces van samengaan krijgt in de komende maanden zijn beslag. Er wordt een commissie geïnstalleerd, bestaande uit vertegenwoordigers van beide organisaties, die het integratieproces van VU en BA zal monitoren.

Leven met diabetes

ARNHEM - Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Het is een chronische ziekte die voor veel andere problemen zorgt: diabetes heeft een domino-effect. Veel mensen met diabetes krijgen ook te maken met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, uitval van nieren en slechtziendheid.

Naar schatting zijn in Nederland 1.000.000 mensen met diabetes, waarvan 200.000 mensen niet weten dat ze diabetes hebben. 750.000 Nederlanders zitten in de gevarenzone om diabetes type 2 te krijgen: ze hebben een verstoorde suikerhuishouding. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes.

Jaarlijks horen 50.000 mensen dat ze diabetes hebben. Behalve medicatie betekent dit ook een aanpassing van de levensstijl. Vanuit de zorg ligt de nadruk op de behandeling binnen de beperkte tijd die daarvoor beschikbaar is. Vanuit de Diabetes Vereniging Nederland worden regelmatig cursussen georganiseerd om, aanvullend op de zorgverlening, bij te dragen aan kennis en kunde van de chronisch zieke of partner of verzorgende.

DVN Arnhem verzorgt op 5 maandagavonden de Basiscursus Leven Met Diabetes, beginnend op 8 september. Deze cursus is gebaseerd op de uitdagingen en problemen die een mens met diabetes in het dagelijks leven ontmoet. Er zijn nog enkele plaatsen voor deelname beschikbaar. Aanmelden kan tot 5 september. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Dik Wildenbeest, 0481376885 of per email naar arnhem@dvn.nl.

De kosten voor deze cursus, die plaats vindt in een ruimte van de Salvatorkerk in Arnhem -Zuid, zijn 12,50 euro waarvoor een Zorgboek en Cursusmap ter beschikking wordt gesteld.

Workshop Mindfulness & Mantelzorgers

ARNHEM - Dinsdagavond 23 september van 19.30 tot 21.30 uur is er een bijeenkomst met het thema 'Mindfulness en Mantelzorgers'. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de praktijk van Akker, praktijk voor fundamentele gezondheid, Color Business Centrum te Arnhem.

"Als mantelzorger wordt u in het dagelijks leven regelmatig geconfronteerd met veranderingen. Sommige van deze veranderingen zijn misschien onomkeerbaar zoals het afscheid nemen van bepaalde vaardigheden van uw dierbare, of het afscheid nemen van bepaalde toekomstbeelden. Misschien kijkt u met weemoed terug naar de momenten dat de persoon voor wie u zorgt bepaalde dingen nog zelfstandig kon doen. Steeds opnieuw wordt u geconfronteerd met veranderingen, met een nieuwe fase. Hoe gaat u hiermee om?"

"In deze workshop maakt u kennis met een aantal mindfulness oefeningen, die u daarna ook thuis kunt blijven oefenen. Mindfulness kan bijdragen aan betere balanshantering om met milde open aandacht (nog) beter met uw situatie te leren omgaan."

Deze bijeenkomst wordt begeleid door mindfulnesstrainer en ervaringsdeskundige drs. Lisette van Ardenne in samenwerking met Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp. Zie verder de website www.akkeraandachttraining.nl of mail naar info@akkeraandachttraining als u wel belangstelling heeft, maar niet op de gratis workshop kan komen. ?Heeft u belangstelling meld u zich dan aan bij Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp via telefoon 026 3270174."

Tweedehands kinderkledingbeurs in Rijkerswoerd

Tweedehands kinderkledingbeurs in Rijkerswoerd

ARNHEM - Op zaterdag 13 september wordt in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd een tweedehands kinderkledingbeurs gehouden. Deze keer wordt er herfst- en winterkleding verkocht. Nu de herfst weer in zicht is, is dit een uitgelezen kans om voor weinig geld kwalitatief goede en leuke kleding voor kinderen te kopen.

De beurs wordt gehouden in het activiteitencentrum van de Siza aan de Mr. P.S. Gerbrandysingel 45, van 13.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Gelet op de beperkte parkeerruimte bij het pand wordt geadviseerd lopend of per fiets/bus te komen, of om de auto te parkeren bij winkelcentrum Rijkerswoerd.

Op de beurs is tweedehands herfst- en winterkleding te vinden van maat 86 tot en mett 182. Er zal ook merkkleding te koop zijn. Het is helaas niet toestaan om tassen en buggy's mee naar binnen te nemen.

Data overige beurzen dit jaar zijn: 1 november - speelgoedbeurs. Meer informatie over de beurzen staat op www.tweedehandsbeurzen.nl.

Speelgoedspeurtocht bij Het Speelpunt

ARNHEM - Hou je van spelen en van nieuwe dingen ontdekken? Kom dan samen met je (groot)ouders naar de open dag van Speelotheek Het Speelpunt in Rijkerswoerd op zaterdag 6 september tussen 10:00 en13:00 uur.

Het thema van de open dag is Speelgoed Speurtocht. Je loopt vanaf 10.00 uur binnen en doet mee aan de speurtocht door het gebouw en over het schoolplein. Daar ontdek je wat voor soorten speelgoed er allemaal zijn, en wat je ermee kunt. Wat voor speelgoed vind jij het leukst? Kom het ontdekken in Het Speelpunt!

Over Het Speelpunt
Speelotheek 'Het Speelpunt' is een zelfstandige stichting die volledig door vrijwilligers wordt gedraaid. Het is een reguliere speelotheek met materiaal en deskundig advies voor kinderen van nul tot tien jaar en voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap. Het Speelpunt is in de Lea Dasbergschool, Pythagorasstraat 9 in Arnhem.

Ontmoeting ouders van jonge mantelzorgers

Foto: J

DUIVEN - Veel kinderen en jongeren maken mee dat bij hen thuis iemand langdurig ziek is. Een vader, een moeder, een broer, een zusje of een thuiswonende opa of oma. Deze kinderen helpen thuis mee, allemaal op hun eigen manier. We noemen hen Jonge Mantelzorgers. Eén op de vier jongeren is mantelzorger.

Opgroeien in een thuissituatie waar iemand langdurig ziek is gaat niet altijd zonder zorgen. Jonge Mantelzorgers stellen zich soms terughoudend op of nemen juist te veel verantwoording binnen het gezin. Om daarmee de ouders, die immers al genoeg zorgen hebben, te willen ontlasten. Wat juist weer een extra zorg kan zijn voor ouders van een jonge mantelzorger.

Brigitte Kok en Angelique Hekkers, beiden ervaringsdeskundigen, organiseren in samenwerking met Steunpunt Mantelzorg van Mikado, een avond voor ouders van Jonge Mantelzorgers. Op deze avond kunnen ouders die in gelijkwaardige situatie zitten elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek raken, ervaringen uitwisselen en/of hun zorgen delen onder het genot van een kopje koffie of thee.

De avond is op 17 september van 19.30 tot 21.00 uur in Het Huis van Droo, Fuutstraat 42 in Duiven. Deelnemen is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Voor informatie of ondersteuning kan men contact opnemen met Joke Smit, coördinator Steunpunt Mantelzorg Mikado, telefoon 0316 250700 of mail: jsmit@mikado-welzijn.nl.

Parktuin De Steenen Camer

ARNHEM - "Voor de voedselbank gaan we groenten verbouwen en die bereiden we tot stamppotten voor de clienten van de voedselbank in Arnhem. Saamhorigheid, gezelligheid en gezond eten!"

Tijdens de oogstmarkt op 31 augustus in het park De Steenen Camer, werd deze parktuin geopend.

Kaartmiddag in De Hobbit

ARNHEM - Zaterdag 6 en 20 september houdt kaartclub De Hobbit een kaartmiddag in buurtcentrum De Hobbit in Zwanebloemlaan 2A in Arnhem-Zuid. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.30 uur.

Open repetitie bij gospelkoor

ARNHEM - Woensdagavond 10 september houdt gospelkoor Desire een open repetitie-avond van 20.00 tot 22.00 uur op Sportcentrum Rijkerswoerd. Iedereen die zin heeft in zingen en een gezellig koor zoekt, is van harte welkom om te luisteren of vrijblijvend een avondje mee te doen.

Het koor heeft regelmatig optredens bij bruiloften op concerten en tijdens kerst. Het koor is niet gebonden aan een kerk en staat voor iedereen open. Meer over het koor staat op www.GospelkoorDesire.nl.

Er zit (huis)muziek in Arnhem...

ARNHEM - Houdt u van muziek en bespeelt u een instrument? Dan bent u welkom bij Huismuziek Arnhem, een vereniging van èn voor amateurmusici.

Onder deskundige leiding van een dirigent kan men musiceren in een vaste speelgroep en/of meedoen met de eenmalige projecten. "Bekijk ons programma op onze site: arnhem@huismuziek.nl Heeft u interesse? Kom gerust vrijblijvend een keer mee - musiceren." Voor informatie: tellefoon 026 3612252 of arnhem@huismuziek.nl.

Kaartmiddag in De Hobbit

Zaterdag 6 september en 20 september organiseert kaartclub de

Hobbit een kaartmiddag in buurtcentrum de Hobbit,Zwanebloemlaan 2A

in Arnhem-Z. Aanvang 13.30 uur.Zaal open 12.30 uur.

Volvera zoekt enthousiaste (recreant)leden

ARNHEM - Volleybalvereniging Volvera is een gezellige vereniging van ongeveertweehonderd leden, daarvan is een groot deel jeugd. Volvera bestaat ruim veertig jaar en biedt voor iedereen wat wils: competitie, recreatie of minivolleybal Cool Moves Volleybal genaamd. Kortom: een gezond evenwicht tussen gezelligheid en prestatie.

Bij de recreanten kan je op twee avonden volleyballen, maandag- en vrijdagavond. Beide avonden wordt er gespeeld van 21.00 tot 22.30 uur. Het eerste deel van de training bestaat uit de warming-up en oefeningen onder leiding van een ervaren trainer. Het tweede deel is gereserveerd voor een onderling partijtje. De mogelijkheid bestaat om de avond te evalueren tijdens de derde helft. Gegarandeerd een sportieve en gezellige avond.

De recreanten spelen mee in de midweekcompetitie. De trainingen zijn in sport- en ontmoetingscentrum De Laar-West in Arnhem Interesse om een keer een balletje te komen slaan of wil je meer weten? Mail dan naar info@volvera.com of kijk op www.volvera.nl.

Jan Terlouw in Walburgis over thema 'vrede'

ARNHEM - Op vrijdag 19 september houdt Jan Terlouw een voordracht over het thema 'vrede' in de Walburgis in Arnhem. De voordracht wordt muzikaal omlijst door Pauline Terlouw (viool) en Leonard Leutscher (piano), beiden lid van het Orion-ensemble. Een 'literair concert' met tekst en gedichten, afgewisseld met muziek, bij de 70ste herdenking van de Slag om Arnhem en aan de vooravond van de landelijke Vredesweek, die zondag 21 september begint en dit jaar als thema heeft: 'wapen je met vrede'.

Bij de Slag om Arnhem werd de Walburgis in de nacht van 19 op 20 september 1944 volledig verwoest. Mede daarom wordt in de Walburgis elke vrijdag het zogenaamde 'Coventry-gebed voor vrede en verzoening' gebeden. Dit naar het voorbeeld van het Engelse Coventry. Ook de kathedraal van Coventry werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Meteen na de oorlog is men daar begonnen wekelijks te bidden voor vrede en verzoening, vandaar 'Coventry-gebed'. Andere steden met in de oorlog verwoeste kerken namen het voorbeeld over (in ons land onder andere: Rotterdam, Middelburg, Nijmegen, Deventer en dus ook Arnhem) en intussen wordt wereldwijd in 160 steden op vrijdagmiddag dit Coventrygebed gebeden (bijvoorbeeld in de Gedächtniskirche in Berlijn, in Freetown in Sierra Leone, en na 9/11 ook in New York).

Jan Terlouw – oud-politicus, van 1991 tot 1996 Commissaris van de Koningin in onze provincie en auteur van vele prachtige kinderboeken (waaronder Oorlogswinter) – zal vertellen wat vrede voor hem betekent.

De voordracht met muziek begint om 19:30 uur (de kerk is open vanaf 19:00 uur). Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de kosten van deze avond.

Muzikaal feestje met optreden van Delta Rock

ELDEN – De Arnhemse band Delta Rock zal op zaterdag 20 september vanaf 20.00 uur bij Ons Huis in Elden zorgen voor een muzikaal feestje waar nog lang over nagepraat gaat worden.

Het repertoire van deze band, bestaande uit de muzikanten Jan Hardeman, Ton Ouwerling, Herman de Haas, Brandy de Bruin-Hardeman en Anjo de Bruin, is een afgewogen mix van stevige nummers uit de 60-er en 70-er jaren, met daarnaast ook muzikale uitstapjes naar de betere nummers uit de 50-er, 80-er en 90-er jaren. De muziek van Delta Rock staat als een huis. Naast gitaarrock is er ook aandacht voor pop, enkele bluesnummers en een gevoelige ballads.

De playlist bestaat uit covers en eigentijdse bewerkingen van onder meer Steve Miller band, Eagles, Dire Straits, Eric Clapton, The Free, Rolling Stones, Beatles, Pointer Sisters, Cliff & Shadows, Elvis Presley, Van Morisson, Tina Turner, Status Quo en Gary Moore.

Kaarten (7,50 euro, inclusief een consumptie) voor deze muzikale avond op zaterdag 20 september zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Primera in de Laar Oost aan de Oostburgwal 46 en bij Coop aan de Kroonse Wal 10. Meer informatie over Delta Rock staat op www.deltarock.nl.

Open Week KWA

ARNHEM - De KWA houdt van maandag 8 tot en met vrijdag 12 september haar open week aan het begin van het nieuwe jaar. Iedereen die zich kunstzinnig wil gaan ontwikkelen, kan dan zonder afspraak bij een cursus naar keuze binnenlopen en gratis meedoen.


De KWA, Werkplaats voor kunstzinnige ontwikkeling, is een vereniging met ruim 250 leden uit Arnhem en wijde omgeving. Onder begeleiding van tien vakdocenten ontplooien de leden hun creatieve talenten. Iedereen, van beginner tot vergevorderd vrijetijdskunstenaar, volgt daarbij zijn of haar eigen belangstelling en tempo. Er is volledige vrijheid wanneer en hoe vaak wordt deel genomen aan een programmaonderdeel. Verschillende teken- en schildertechnieken, model & portret, grafiek, keramiek, beeldhouwen & boetseren kunnen worden beoefend.

Bovendien is het mogelijk om meerdere keren per week aan deze activiteiten deel te nemen. Op werkdagen zijn er activiteiten in de ochtend, middag en avond.


De vereniging beschikt over een eigen gebouw met gratis parkeergelegenheid aan de Kemperbergerweg 813 in Schaarsbergen (Arnhem) en is met openbaar vervoer goed bereikbaar: stadsbuslijn 21 stopt voor de deur. Meer informatie staat op www.vrijetijdkunstenaars.nl.

Met de kaartcruise van KBN naar de Loreley in Duitsland

NIJMEGEN - Kaart Bond Nederland houdt een zesdaagse kaartcruise van 20 tot en met 25 oktober naar de Loreley in Duitsland, één van de mooiste (vaar)gebieden van Europa.

Tijdens het varen worden er minimaal zes kaarttoernooien gehouden: klaverjassen (A'dams en R'dams) en jokeren. Deelname kaarten is niet verplicht.

De volgende plaatsen worden aangedaan: Keulen – Andernach – Koblenz – Boppard – Rüdesheim en Düsseldorf (feestavond en Captains Dinner). Informatie en boeken bij de heer B. Gerritsen (0314 324840).

Indische middag met live muziek bij De Weldam

ARNHEM - Op vrijdag 12 september houdt SWOA locatie De Weldam aan de Middachtensingel 39, weer haar inmiddels welbekende Indische middag met live muziek, lekkere hapjes en ter afsluiting een maaltijd.

Vanaf 14.00 uur is men welkom. De entree bedraagt zes euro per persoon. Men kant zich aan de balie van De Weldam vanaf 09.15 uur inschrijven op maandag 18 én maandag 25 augustus. Telefonisch reserveren (026 36117410) kan ook maar dan alleen op genoemde dagen. Het kaartje dient binnen vijf dagen te worden afgehaald/betaald. Maximum twee kaartjes per persoon.

Het Gelders Orkest voor het eerst met rapper Uniek herdenkingsconcert met podium op Rijn

ARNHEM - Tijdens de Bridge to Liberation Experience op 19 september om 20.30 uur treedt Het Gelders Orkest op met mezzosopraan Tania Kross, de Ambassadeurs van de Vrijheid, Douwe Bob, Rapper Gers Pardoel, de hitsensatie Dotan, jazztrompettist Eric Vloeimans en DJ Isis. Het Gelders Orkest en de artiesten spelen op een podium op de Nederrijn. Het is de eerste keer in haar 125-jarig bestaan dat het orkest het podium deelt met een rapper.

Op 19 september wordt in Arnhem één van de grootste en belangrijkste veldslagen in de Tweede Wereldoorlog, Operation Market Garden met daarin de Slag om Arnhem, herdacht. Het wordt een zeer bijzondere herdenking met een centrale rol voor de brug die 70 jaar geleden centraal stond: de John Frostbrug. Aansluitend aan de herdenking in aanwezigheid van de veteranen om 18.30 uur op het Airborneplein vindt op de John Frostbrug het multimediaspektakel Bridge to Liberation Experience plaats dat het publiek meeneemt in het verhaal van Operation Market Garden, de Slag om Arnhem, de terugtrekking, evacuatie en de wederopbouw van de stad.

Er komen zes grote schermen rond de brug waarop het spektakel voor de toeschouwers te volgen is. Het evenement staat onder regie van Alvin Williams, producer van de Koningsvaart van Willem Alexander en productieleider van de Nationale Dodenherdenking. Meer informatie over de herdenking zeventig jaar Market Garden staat op www.bridgetoliberation.nl. Concertgegevens: Het Gelders Orkest, Dotan, Ambassadeurs van de Vrijheid, Douwe Bob, Gers Pardoel, Eric Vloeimans, Tania Kross, dj Isis.

Waarom EHBO? Weet jij wat je moet doen?

ARNHEM - Iedereen weet het: een ongeluk ligt in een klein hoekje, maar weet je dan ook wat je moet doen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Wanneer iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt en er niemand is die adequaat kan helpen, kan zo'n persoon gewoon doodgaan. Ruim driehonderdduizend mensen zijn in het bezit van een ehbo-diploma: zij weten wat ze moeten doen!

De ehbo-cursus leidt op voor het door het Oranje Kruis erkend diploma Eerste Hulp. In acht lessen leert men wat er gedaan moet worden maar vooral wat men moet laten. Men leert reanimeren in geval van een acute hartstilstand en tevens een Automatisch Externe Defibrillator (AED) te bedienen. Bij de lessen worden echte Lotusslachtoffers ingezet. Dat zijn acteurs die geleerd hebben om ongeval situaties uit te beelden. De cursus wordt afgesloten met een examen. De cursus start op 15 september 2014. De kosten bedragen (slechts) 125 euro per persoon, inclusief examen.

Informatie en aanmelding via de website van EHBO Arnhem: www.EHBOArnhem.nl.of bel voor meer informatie tel. 06 53761353.

Het is zo van belang dat meer mensen deze cursus gaan volgen, zodat iedereen die een ongeluk krijgt, er profijt van ondervindt.

"EHBO Arnhem wilt u opleiden voor dat éne moment dat uw naaste familie, vriend of vriendin, uw buur of zomaar iemand op straat, ú nodig heeft en van ú hulp kan ontvangen omdat ú daarvoor geleerd heeft en uw kennis op peil hebt gehouden."

Forse impuls voor groenbeleving in Arnhem

ARNHEM - Arnhem gaat in 2014 bijna tweeënhalve ton investeren in extra groenbeleving in de stad. Zo worden er in Schuytgraaf nieuwe bomen aangeplant tussen de Amerikaanse wijk en Park Lingezegen. Wordt er extra groen aangeplant bij het Hannesstraatje en wordt daar eveneens gewerkt aan het maken van groene speelplekkenvoor de jeugd. Verder worden opstallen van voormalige hondensportlocaties op de Galgenberg teruggegeven aan de natuur.

Deze investeringen worden gefinancierd uit het groenfonds dat is bestemd om het groene karakter van Arnhem te behouden en te versterken. Naast de eerder genoemde projecten wordt er ook nog geïnvesteerd in twee andere projecten. Zo worden in Rijkerswoerd ter hoogte van het Cabaret een bruggetje en een wandelpad aangelegd om de oversteek en de verbinding voor inwoners met het groen in Park Lingezegen mogelijk te maken. Inwoners kunnen dan gebruik maken van twee mogelijkheden om het park te betreden. En tot slot wordt er een kunstwerk gemaakt in de omgeving van de fontein bij Park Angerenstein. Hiermee wordt de aantrekkelijkheid van het park verder vergroot.

Samen met inwoners
Verantwoordelijk wethouder Ine van Burgsteden is zeer verheugd met de uitgekozen projecten. "Naast dat het goed is voor het groene karakter van Arnhem sluiten we ook aan bij wensen uit de stad zelf. Het kunstwerk bij de fontein in Park Angerenstein, het aanleggen van groen bij het Hannesstraatje en de aansluiting vanuit Rijkerswoerd met Park Lingezegen zijn wensen die voortkomen uit de wensen van de wijk. Een mooi voorbeeld van hoe we samen met onze inwoners de stad mooier en groener willen maken."

Arnhem in actie voor Wereld Alzheimer Dag

ARNHEM - Op zaterdagmiddag 20 september is iedereen welkom in de Diaconessenkerk aan de G.A. van Nispenstraat 139 in Arnhem (Hoogkamp). Alzheimer Nederland afdeling Arnhem en omstreken organiseert dan een middag over muziek en beweging bij dementie in het kader van Wereld Alzheimer Dag (21 september). Op en rond deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor dementie.

De middag start om 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur. Op en rond Wereld Alzheimer Dag organiseren alle 52 regionale afdelingen van Alzheimer Nederland door het hele land activiteiten om dementie onder de aandacht te brengen. Dit jaar staan veel van deze activiteiten in het teken van muziek. Muziek heeft op de meeste mensen met dementie een positief effect op het gemoed en stimuleert beweging. Muziek van vroeger kan daarbij verloren herinneringen weer naar boven halen.

Explosieve stijging

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. In Nederland hebben 260.000 mensen een vorm van dementie. Alzheimer is de bekendste vorm van dementie; 70 procent van alle mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Maar ook andere mensen krijgen ermee te maken. Bijvoorbeeld omdat ouders, partner, familie of vrienden door dementie worden getroffen. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2050.

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland geeft al dertig jaar hulp en informatie aan mensen met dementie en hun directe omgeving. Door belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek werkt Alzheimer Nederland aan een betere toekomst, uiteindelijk zonder dementie.

Voor mensen die nu met de ziekte te maken hebben, is er vierentwintig uur per dag hulp via de Alzheimer Telefoon (0800 5088) en de app 'Alzheimer Assistent'. Daarnaast zijn er 240 Alzheimer Cafés en is er op www.alzheimer-nederland.nl behalve het Alzheimer Forum veel informatie beschikbaar.

Alzheimer Nederland werkt nauw samen met regionale en landelijke zorginstellingen. De stichting is afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en de bijdragen van donateurs.

TVA-invasie bij triathlon Stroombroek

Coen de Wit finish Stroombroek Foto: Manon Crijns

ARNHEM - Ruim dertig triathleten van Triathlon Vereniging Arnhem stonden afgelopen weekend aan de start van triathlon Stroombroek (Doetinchem). Liefst vijf TVA-ers stonden er op het podium met zelfs winst voor Coen de Wit op de kwart triathlon. Daarnaast was deze wedstrijd de afsluiting van de Start2Tri-leden die nog maar 8 weken geleden begonnen zijn met de triathlonsport. Een succesvolle dag voor TVA!

Coen de Wit won de kwart met ruim een minuut voorsprong op nummer twee. In een tijd van 2:05:12 kwam hij als eerste over de streep nadat hij daarvoor duizend meter had gezwommen, 45 kilometer had gefietst en tien kilometer had gelopen. De Wit besloot zaterdag pas mee te doen in Stroombroek. Een clubgenoot kon op het laatste moment niet starten waardoor hij het idee kreeg om te testen hoe hij er vlak na zijn vakantie eigenlijk voor stond. Hij behaalde de winst dan ook totaal onverwachts en was extra blij met deze overwinning omdat hij in de streek is opgegroeid.

TVA-invasie Stroombroek Foto: Henny van der Veen


Naast De Wit behaalden ook nog vier andere TVA-ers het podium. Moniek Munneke kwam op dezelfde afstand als derde dame over de finish. Op de 1/8e triathlon won Koen Rutjes in zijn categorie (21-39 jr) en werd hij tweede in het overall klassement. Floortje Gierman finishte op deze afstand als tweede dame in haar categorie (21-39 jr) en Erwin Kroeze werd derde in zijn categorie (40-49 jr).


De triathlon in Stroombroek was tevens de afsluiting van de introductiecursus Start2Tri die TVA dit jaar voor de tweede keer organiseerde. Twaalf beginnende triathleten haalden de finish waarmee ook deze editie van Start2Tri weer een groot succes was. Met het organiseren van deze cursus en afgelopen jaar de eerste editie van de Team Triathlon Arnhem doet TVA er alles aan om de triathlonsport in Arnhem op de kaart te zetten. Meer informatie staat op www.triathlonarnhem.nl.

Voorleesworkshop voor vaders in bibliotheek

ARNHEM - Vrijdag 12 september zijn vaders welkom in de Bibliotheek Arnhem in Rozet tijdens de voorleesworkshop. Dit initiatief komt voort uit de landelijke campagne Vaders Voor Lezen en is gekoppeld aan de Week van Alfabetisering.

Uit onderzoek is gebleken dat vaders minder voorlezen dan moeders. Hoog tijd om hier verandering in te brengen! Met de campagne Vaders Voor Lezen wil de Leescoalitie (groot)vaders stimuleren meer (voor) te lezen. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Voorlezen versterkt de band tussen ouder en kind.

Kinderen die als baby zijn voorgelezen, doen het later vaak beter op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Een (voor)lezende moeder is meer 'normaal' dan een (voor)lezende vader en heeft daarom mogelijk meer effect op het leesgedrag van kinderen.

De Voorleesworkshop start om 09.30 uur en duurt tot rond 11.00 uur.

Hertenbronstexcursies

Foto: Rob van 't Zelfde

EPE - In september en oktober is het bronsttijd voor de edelherten. De mannetjesherten verzamelen dan een aantal vrouwtjes (hindes) om zich heen. Dit bronstroedel wordt verdedigd, onder andere door te burlen. Dat is een schitterend oergeluid.

Wilt u het burlen horen? En met een beetje geluk ook zien? Ga dan mee met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Op 16, 17, 19, 20, 23, 24, 26, 27, 29 september en 1, 3 en 4 oktober houdt de boswachter hertenbronstexcursies naar de wildobservatiepost in natuurgebied de Dellen bij Epe. Start om 18.00 uur. Duur tot in de duisternis. Deelname kost twaalf euro vijftig; donateurs GLK gratis op vertoon van jaarkaart. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.

Teams uit Arnhem zamelen 42.177 euro in voor Roparun

ARNHEM - Teams uit Arnhem hebben gezamenlijk 42.177 euro ingezameld voor de Roparun. De totale opbrengst van de 23e editie is ruim 5,1 miljoen euro. Het geld is bestemd voor goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. In totaal 328 teams liepen tijdens het Pinksterweekend in estafette in twee dagen vanuit Hamburg en Parijs naar Rotterdam.Henk van der Velde, voorzitter Stichting Roparun Palliatieve Zorg: "We zijn erg trots op dit resultaat. In de aanloop naar de Roparun hebben de teams zoveel mogelijk geld ingezameld. Ze organiseerden allerlei acties, zoals het inpakken van boodschappen, het wassen van auto's, het houden van collectes en het zoeken naar sponsors. Ook verkochten de teams Roparun-loten waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel."De volgende teams uit Arnhem hebben dit jaar geld ingezameld voor de Roparun Team 54: Team 54, Team 201: Altrex Air & Ocean Renners. De Roparun ondersteunt doelen die helpen het motto waar te maken: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. De opbrengst per team is te vinden via www.roparun.nl.

Inschrijving 2015
Volgend jaar start de Roparun op zaterdag 23 mei in Parijs en Hamburg. Binnenkort start de inschrijving. Voor meer informatie kunnen teams kijken op www.roparun.nl.

De Roparun is een estafetteloop van meer dan vijfhonderd kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim achtduizend lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992 en heeft inmiddels ruim 62 miljoen euro opgebracht. De Roparun ondersteunt goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. Volgend jaar start de Roparun op zaterdag 23 mei in Parijs en Hamburg. Op maandag 25 mei finishen de teams op de Coolsingel in Rotterdam.

Liever Bewegen dan Moe in Malburgen

ARNHEM - Bent u vaak moe en komt u moeilijk in beweging? Ervaart u lusteloosheid en piekert u veel. Heeft u ook lichamelijk klachten? Dan is de training 'Liever bewegen dan moe' iets voor u! Het is een combitraining van een uur theorie en een uur bewegen. De deelnemer krijgt door de training meer zelfvertrouwen en hij voelt zich beter in zijn lijf.

BestemdV voor mensen die moeilijk in beweging komen en die weinig contacten hebben. Die last hebben van negatieve gedachten en veel piekeren. Onverklaarbare lichamelijke klachten kunnen ook een reden zijn te beginnen.

Op woensdagochtend van 9.30-11.30 uur in wijkcentrum De Hobbit aan de Zwanebloemlaan 2a Arnhem. Start bij voldoende deelnemers en deelname is gratis. De training wordt georganiseerd door Indigo, Forum Upgrade, Rijnstad en STMG en duurt zeven bijeenkomsten van twee uur

Van te voren aanmelden kan bij Indigo, telefoon 026 3124483; info@indigogelderland.nl.

Jantje Beton steunt speelplek Mermsehof

ARNHEM - Jantje Beton steunt Bewonersgroep Speelplek Mermsehof met een subsidie van vierduizend euro om de speelplek aan De Mermsehof her in te richten. Het huidige speelterrein is al veertien jaar oud en ernstig verwaarloosd. Daardoor biedt deze plek nauwelijks uitdaging aan de vele kinderen uit de buurt.

Nu komt er een aantrekkelijke groene speelplek waarbij de kinderen uitgedaagd worden tot bewegen en het gebruik van hun eigen fantasie. De speelplek krijgt een groene uitstraling met een behendigheidsbrug, een vogelnestschommel een speelhuis en nog veel meer leuke speelaanleidingen.

Jantje Beton

Jantje Beton wil dat kinderen weer vrij en avontuurlijk buiten kunnen spelen en bewegen in hun eigen buurt. Daar worden kinderen vrolijk en blij van. Verstoppertje spelen, voetballen, klimmen en hutten bouwen. Helaas is dit voor veel kinderen niet meer zo vanzelfsprekend als het lijkt. Vaak is er geen geschikte speelruimte, is de speelplek slecht bereikbaar of niet uitdagend genoeg. Daarom ondersteunt Jantje Beton kinderen om hun eigen buurt leuker te maken. Zoals de herinrichting van speelplek Mermsehof. Deze herinrichting komt mede tot stand dankzij hulp van de VriendenLoterij. De VriendenLoterij ondersteunt goede doelen die werken aan verbetering van gezondheid en welzijn waaronder Jantje Beton.

Devils in Disguise

ARNHEM - Zondag 7 september om 15.00 uur treedt het vocaal trio The Devils in Disguise op in de Walburgis van Arnhem. De heren van The Devils in Disguise, Gerard Slutter, Hans van der Wal en Louis Roes vormen al sinds 2001 een trio. Zij zijn de laatste twaalf jaar vooral bekend van hun kerstconcerten.

Ook staan de laatste jaren een aantal seizoenconcerten op het programma. Daarmee willen ze, met liedjes uit vroeger tijden, een hele andere kant laten zien. Ze doen een paar forse stappen terug in de tijd en brengen een groot aantal hits en evergreens uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Daarbij onder andere nummers van The Everly Brothers, Ray Charles, Elvis Presley, Dean Martin, the Bee Gees en Johnny Cash.

Onlangs werden er nog een aantal liedjes van The Beatles toegevoegd. Meerstemmige zang is hun handelsmerk. Ook de manier waarop de liedjes gebracht worden, soms ingetogen, vaak hilarisch, is telkens weer een verrassing. Laat U meevoeren in de wonderlijke wereld van deze zestigplussers.

De toegang tot dit concert is gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage na afloop van het concert ter dekking van de onkosten, op prijs gesteld.

Tevens is er in de Walburgis de tentoonstelling Spiegels van de ziel te zien met werken van kunstenaars van Kunstportaal en Atelier 23 en Marion Askjaer Veld. Meer informatie staat op www.walburgisarnhem.nl.

Startsein Muziek bij de Buren op Uitboulevard

ARNHEM - Tijdens UITboulevard Arnhem wordt het startsein gegeven voor de tweede editie van Muziek bij de Buren, hét huiskamerfestival van Arnhem.

Met intieme optredens van Arnhemse artiesten, waaronder Remco Jacobs en How lilies grow kan iedereen alvast de sfeer van het festival komen proeven en genieten van het beste wat Arnhem op muzikaal vlak te bieden heeft. De eerste huiskamers en artiesten kunnen zich bij de stand opgeven voor de tweede editie op 14 december. Bezoekers van de concerten op UITboulevard Arnhem maken kans op een Arnhems cd-pakket of een gratis huiskamerconcert.

Muziek bij de Buren gaf vorig jaar in 59 huiskamers door heel Arnhem 169 optredens. Op zondagmiddag 14 december veranderen huiskamers in heel Arnhem opnieuw in intieme podia en kan iedereen luisteren naar bijzondere optredens van lokale talenten. Je ontmoet niet alleen de muzikanten, maar maakt ook kennis met de stad en haar bewoners. In verschillende huiskamers door de hele stad kun je luisteren naar uiteenlopende muziekgenres; van jazz tot klassiek, van singer-songwriter tot wereldmuziek.

Huiskamers en artiesten kunnen zich na Uitboulevard Arnhem nog tot en met 31 oktober inschrijven via www.muziekbijdeburen.nl

Programma UITboulevard zondag 31 augustus: 13.30 - 14.00 Iglija; 14.20 - 14.50 Remco Jacobs; 15.10 - 15.40 Zoel Ensemble; 16.00 - 16.30 Blanko; 16.50 - 17.20 How Lillies Grow.

Muziek bij de Buren verzorgd in hetzelfde weekend, tevens de muzikale programmering van Smaakvol Gelderland. Meer informatie staat op www.muziekbijdeburen.nl.

Wandeltocht opmaat naar herdenkingen

OOSTERBEEK - De 68e editie van de jaarlijkse Airborne Wandeltocht vormt de opmaat naar de zeventigste herdenking van de Slag om Arnhem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er weer veel belangstelling is voor de grootste eendaagse wandeltocht van de wereld op 6 september in Oosterbeek.

"De belangstelling voor de herdenking van de 70 jaar oude Slag om Arnhem, onderdeel van de Operatie Market Garden is bijzonder groot en dat is positief voor de Airborne Wandeltocht" legt Beets uit. "Musea, de Liberation Route Europa en andere organisaties die betrokken zijn bij de herdenkingen merken al enige tijd, dat er meer aandacht is voor de bevrijdingsactiviteiten volgend op D-Day. Ook in Normandië was dit jaar sprake van een wereldwijde belangstelling. Niet in de laatste plaats vanwege de aanwezigheid van zo veel regeringsleiders en staatshoofden."

De Airborne Wandeltocht is de jaarlijkse herdenkingswandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem, waarvan de netto-opbrengsten ten goede komen aan de Arnhem veteranen, zodat zij ieder jaar de herdenkingen kunnen bijwonen. Daarnaast ondersteunt de organisatie ook andere doelen, die passen in het gedachtengoed van de Airborne Wandeltocht. Op 6 september kan jong en oud weer deelnemen en kiezen uit routes van 10, 15, 25 en 40 kilometer. Zo'n 1,7 miljoen wandelaars gingen hen reeds voor. Meer informatie staat op www.airbornewandeltocht.nl,

Christelijke sabbatvierende samenkomsten

ARNHEM - Focus Arnhem-Zuid houdt muzikale christelijke sabbatvierende samenkomsten.

Deze zijn in het gebouw De Ontmoeting aan de Wassenaarweg 5 in Arnhem op zaterdag 6 september en 20 september. De aanvang is om 14:00 uur. Meer informatie staat op www.facebook.com/focusarnhemzuid.

                                                                                        

iPad4Senior

ARNHEM - Steeds meer senioren beschikken over een tablet. Dat kan een iPad zijn maar ook een Samsung, Asus, Lenovo of een ander soort. Soms krijgen senioren deze geschonken door kinderen en stellen kleinkinderen ze 'even snel' in. In de praktijk blijkt dat met een beetje ondersteuning senioren dat zelf kunnen en meer plezier aan kunnen beleven.

Ipad4senior verzorgt al twee jaar begeleiding en coaching van senioren bij het gebruik van een tablet. De docenten zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van Informatica, Communicatie en omgaan met senioren. Soms gebeurt dat bij u thuis, andermaal vindt het plaats in kleine groepen op locatie. Tijdens deze sessies komen zaken aan de orde als Wifi instellen, emailen, videogesprekken met kinderen en kleinkinderen, selfies maken, video's maken en delen met anderen, internetten, apps downloaden en nog veel meer.

Begin september starten er weer verschillende cursussen in Westervoort, Arnhem en de Randstad. Wij bieden beginnerscursussen, vervolgcursussen, Facebook en Windows 8.1 en fotograferen met een tablet. Op verschillende momenten houden wij voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren waarin wordt uitgelegd wat de verschillende tablets kunnen. U kunt zich opgeven via de site www.ipad4senior.nl of telefonisch , telefoonnummer 06 24751047 of 026 3121410.

Nieuwe muziekopleidingen van start

ARNHEM - Nu de vakantieperiode voor de meesten onder ons voorbij is, gaan ook de meeste muziekverenigingen van start met een nieuwe opleiding van muzikanten voor een van hun orkesten of ensembles. Nieuwe, originele, muziekwerken worden geselecteerd voor een jaarlijks nieuw programma.

Voor wie belangstelling heeft voor muziek en/of deelname aan een muziekvereniging overweegt, is juist nu het moment ideaal de komende weken de knoop door te hakken en de overweging om te zetten in een definitief besluit tot aanmelding bij een muziekvereniging in Arnhem.

In elke wijk zijn wel een muziekverenigingen actief en repeteerlocaties, deelnameregels, et cetera zijn vooraf in te zien via onder meer de websites van de muziekverenigingen. Een ruim inzicht hierin kan worden verkregen via www.arnhemsemuziekfederatie.nl waar via links alle aangesloten verenigingen te benaderen zijn. Het instrumentarium loopt overigens uiteen van slaginstrument tot blaasinstrument, accordeon, enzovoorts. Zelfs een muziekvereniging te paard is in het Arnhemse actief!

Ook voor hen die op basis van muziek willen bewegen zijn de mogelijkheden te over in Arnhem. Bij de AFvM zijn ook een tweetal majorette-/twirlverenigingen aangesloten, die graag nadere informaties geven over de mogelijkheden bij hun majorette-/twirlverenigingen. Nadere gegevens staan ook op de AFvM-website.

Mogelijkheden te over dus. "Heeft u echter nog vragen of wilt u vooraf toch al meer weten? Neem hiervoor via telefoon of email contact op met de secretaris van de Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen of met de secretaris van de door u geselecteerde vereniging. Ook kan vrijblijvend –bij voorkeur op afspraak- een repetitie van een vereniging worden bezocht. Raadpleeg ook de website van de Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen via www.arnhemsemuziekfederatie.nl en zet uw plannen nu metterdaad om in actie en meldt u aan!"

Opening Taalhuis in de Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Donderdag 11 september tijdens de Week van de Alfabetisering, opent wethouder Hans Giesing het Taalhuis in de Bibliotheek Arnhem (Rozet). Iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil lezen en schrijven of digitaal vaardig(er) wil worden, is vanaf 11 september iedere donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur welkom tijdens het inloopspreekuur van het Taalhuis.

Arnhem is een huis rijker: het Taalhuis. Het Taalhuis Het is opgericht als samenwerking tussen diverse leden van het Bondgenootschap Geletterdheid Regio Arnhem. Vrijwilligers zetten zich vol enthousiasme in om bezoekers te helpen met hun (digitale) vragen. Zowel anderstaligen als mensen die in Nederland zijn geboren en getogen zijn tijdens het inloopspreekuur van het Taalhuis welkom.

Het inloopspreekuur vindt vanaf 11 september iedere donderdag plaats tussen 10.00 en 12.00 uur in de Bibliotheek Centrum op de tweede verdieping van Rozet aan de Kortestraat 16. Het inloopspreekuur is gratis toegankelijk voor iedereen. Meer informatie over het Taalhuis staat op www.bibliotheekarnhem.nl/taalhuis.

Een ongewone wandeling over de 'Vlinder' in Arnhem

ARNHEM - Op zondag 7 september leidt funerair-docent Ad de la Mar de bezoeker/deelnemer rond langs boeiende grafmonumenten op de begraafplaats Moscowa.

U wandelt over de nieuwe gedeelten van de begraafplaats en hoort over vormen van het grafmonument en de symbolen erop. U bekijkt graven van oorlogsslachtoffers en kunstenaars. U ziet het graf van een sporter en een minister. Het vertrek is om 14.00 uur, rechts van de aula bij het grote parkeerterrein. Deelname kost vier euro per persoon. Meer informatie staat op http://addelamar.bntours.nl.

Struinen en verdwalen kan in Maïsdoolhof Schuytgraaf

ARNHEM - Afgelopen zaterdag heeft wethouder Gerrie Elfrink het maïsdoolhof in Schuytgraaf officieel geopend. Samen met zijn zoontje heeft hij het doolhof verkend.

Zes weken lang kunnen kinderen (en volwassenen!) door het doolhof struinen en misschien wel verdwalen. Op vier momenten verstoppen we een schat. Wie hem vindt, kan de schat bij het Informatiecentrum inruilen voor een leuke prijs. Wanneer de schat verstopt wordt, vertellen ze op deze website, op facebook en op twitter (@Schuytgraaf).

Het maïsdoolhof bevindt zich achter het station, tegenover het Informatiecentrum. Parkeren kan bij het Informatiecentrum. Het doolhof is gratis toegankelijk. Tip: neem laarzen mee, want het is op sommige plaatsen modderig.

Open huis bij inloophuis in Arnhem

ARNHEM - Het inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten houdt dinsdag 16 september van 11.00 tot 15.30 uur open huis aan de Eusebiusbuitensingel 34.

De gastvrouwen/heren zijn aanwezig om informatie te verstrekken en natuurlijk staat er ook een drankje en wat lekkers klaar.

Tijdens het open huis kan men kennismaken met de activiteiten van het huis. Zoals Indiase hoofdmassage, creatieve expressie, gelaatsbehandeling en nog veel meer activiteiten, die alle vermeld staan op www.thharnhem.nl.

Ook wordt op deze dag, huisgemaakte creatieve kunst en sieraden verkocht, die gemaakt worden op de workshop van het Toon Hermanshuis. De opbrengst komt ten goede aan het Toon Hermans Huis.

Interkerkelijke ontmoeting

ARNHEM - Op woensdag 10 september is er van 9:30 tot 11:30 uur een toerustingsochtend in de Kruiskerk aan de Lisdoddelaan 30, Arnhem. Om 9.15 uur staat de koffie klaar.

Nellie van Dooijeweert-Van der Slikke spreeekt over het onderwerp 'Hoe kunnen we als vrouwen iets betekenen voor onze naaste'.

De Christenvrouw' heeft haar grondslag en motivatie vanuit de Bijbel. Meer nformatie wordt verstrekt via telefoon 026 3793061 of 026 4453 95.                        

Outlet winterjacks

BEMMEL - "Het winterseizoen staat weer voor de deur en wij maken plaats voor de nieuwe collectie, daarom organiseren wij op vrijdag 12 september, zaterdag 13 september en zondag 14 september een outlet verkoop van onder andere winterjack's met tenminste vijftig procent tot wel negentig procent korting. Tevens bieden wij ook skibroeken, snowboots, mutsen en sjaals, ski's en skischoenen, snowboards en snowboardschoenen en helmen aan met grote kortingen."

"Per oktober openen wij weer de deuren met een geheel nieuwe wintercollectie kleding en hardwaren. In het seizoen zijn er regelmatig aanbiedingen. Ook kunnen wij dan onze nieuwe computergestuurde slijpstraat in gebruik nemen voor het optimaal slijpen van uw ski's en/of snowboard."

De outletverkoop zal plaatsvinden bij ski & snowboardservicecenter Peters wintersport op De Houtakker 6a in Bemmel.

Open dag bij De KultuurKlup in Elst

ELST - De KultuurKlup aan de Dorpsstraat in Elst zet de deuren tijdens de open dag van zondag 7 september open. De vaste gebruikers van De KultuurKlup (Muziekschool All Music, De Balletboetiek en Theater De KiK) organiseren open lessen, mee-doe-lessen presentaties en voorstellingen.

Iedereen heeft de mogelijkheid om De KultuurKlup van binnen te bekijken en informatie in te winnen over de dagelijkse activiteiten van de gebruikers. Tijdens de open lessen kunnen belangstellenden kijken hoe het er in een les aan toe gaat. Kinderen krijgen een ballon en kunnen zich laten schminken.

Zelf spelen
De hele dag kunnen bezoekers zelf actief aan de slag. Docenten informeren u over het bespelen van een muziekinstrument en helpen met proberen geluid uit onder andere een viool, dwarsfluit of basgitaar te krijgen. Er kan doorlopend gedrumd worden in het drumlokaal. Tijdens korte ballet-, streetdance- en musicallessen krijgen kinderen, jongeren en volwassen de mogelijkheid mee te doen. Voor de allerkleinsten en hun ouders is er een mee-doe-les Muziek op Schoot. Kinderen kunnen meedoen met Muziek en Beweging voor Kleuters en een kennismakingsles van De Muziekwerkplaats. Verder kunnen kinderen proeven hoe het is om een circusartiest te zijn.

Voorstelling
Tijdens de open dag is in de theaterzaal de eerste voorstelling van Theater De KiK van dit seizoen, de gratis familievoorstelling 'Prinses Goudhartje'(4+). Meer open lessen en voorstellingen: in de week ná de open dag zijn er diverse open lessen en starten nieuwe cursussen. Zoals een korte cursus moderne dans vanaf 23 september voor 16+ en volwassen. www.kultuurklup.nl.

Zondag 14 september open dag bij paardenstalling in Driel De Drielse Vrijheid: passie voor paarden!

Foto: Martien Holthuis

DRIEL – Sinds een paar maand is na drie jaar stal Zilverstein weer bemand en actief. Mark Bekkers, Jozet van Rossum en dochter Lynn hebben het bedrijf een nieuw fris aanzien gegeven en de draad van de paardenstalling/-pension opgepakt. Om ook aan te geven dat er een totaal nieuwe start is gemaakt, heeft het een nieuwe naam gekregen: Paardenpension De Drielse Vrijheid. Zondag 14 september wordt er met medewerking van een flink aantal bedrijven uit de regio van 10.00 tot 16.00 uur een open dag gehouden, waarop iedereen – en zeker de paardenliefhebber – welkom is.

Passie voor paarden. Dat heeft Jozet (geboren en getogen in Ewijk) heel haar leven al gehad. En logischerwijs haar dochter Lynn ook. Geen wonder dat, toen Jozet haar leven leefde in Brabant daar haar partner en ondernemer Mark Bekkers ontmoette, er omgekeken werd naar een leven mét paarden. Na maanden, zelfs jaren zoeken, zag het gezin zijn droom in vervulling gaan: stal Zilverstein aan de Honingveldsestraat in Driel werd aangekocht!

De Drielse Vrijheid is er voor de serieuze paardenbezitter. Het biedt volpension, inclusief alle luxe. Er is ruim plaats voor achtentwintig paarden. Zowel het wedstrijdpaard als de aloude pony, die van een rustige dag mag genieten. Dagelijks worden de paarden uitgelaten in de wei of in een van de zes paddocks, kan er gebruik worden gemaakt van de stapmolen en worden ze driemaal gevoederd. Verder beschikt het bedrijf onder meer over een 25x50 binnen- en een 60x30 buitenbak, trailerstalling en verhuur van trailers.

Paardenpension De Drielse Vrijheid, Honingveldsestraat 6a, Driel; telefoon 06 50635235 / 06 28575175; www.dedrielsevrijheid.nl.

'Service voor iedereen' motto bij Klus- en Bouwservice Fred van den Heuvel

WESTERVOORT - Bij Klus- en Bouwservice Fred van den Heuvel kunt u terecht voor alle soorten klussen en/of verbouwingen in en rondom uw huis of bedrijf. De slogan 'Service voor iedereen' geldt zowel voor particulieren als bedrijven. "Wij zijn gevestigd in Westervoort en werken voornamelijk in deze regio (Arnhem, Westervoort, Velp, Huissen, Duiven, Zevenaar, Rheden, Loo, Lathum, Giesbeek, Rozendaal, Groessen en Oosterbeek)."

'Bent u op zoek naar een veelzijdig vakman aan wie u met een gerust hart uw klussen, renovaties en verbouwingen kunt toevertrouwen? Dan bent hier aan het juiste adres. Één persoon/aanspreekpunt met al ruim dertig jaar ervaring in de bouw, regelt voor u de complete verbouwing en houdt samen met u vanaf het begin tot aan het eind de regie in eigen hand. Zoals bijvoorbeeld: De levering van materialen en het inhuren van de juiste vakmensen. Een duidelijke en transparante manier van communiceren is wat ons betreft de fundering van een goed project!"

"Klus- en Bouwservice Fred van den Heuvel adviseert en garandeert dat het werk goed en naar tevredenheid wordt opgeleverd, want service, kwaliteit en vakmanschap staan bij ons hoog in het vaandel. Daarnaast kunt u een vrijblijvende offerte opvragen en rekenen wij ook geen voorrijkosten!"


Klus- en Bouwservice Fred van den Heuvel, Het Gilde 47, Westervoort; telefoon 026 311 73 94 / 06 31043030; info@klusenbouwservicefvdheuvel.nl; www.klusenbouwservicefvdheuvel.nl.

15 / 24

16 / 24

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.

En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied? En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk.

Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel. 123Francais heeft als motto 'à la carte', Franse les geven op maat gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons.
U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van maximaal zes personen).

Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf. Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

Profiteer van het lage btw-tarief voor hovenierswerkzaamheden

HUISSEN - Tot en met 31 december is het Woonakkoord nog van kracht. Dit betekent een tijdelijke verlaging van het btw-tarief van 21 naar 6 procent. Deze regeling wordt toegepast op werkzaamheden aan de woning maar ook op de aanleg en het onderhoud van de tuin rondom uw woning.

De verlaging van het btw-tarief wordt alleen toegepast op de arbeidskosten van hoveniers en niet op de gebruikte materialen. Voorwaarde is dat de woning minimaal twee jaar oud is en permanent bewoond wordt. En alle geleverde hoveniersdiensten moeten zijn afgerond vóór de einddatum (31 december 2014).

Mocht u nog twijfelen of geen inspiratie hebben, maak dan gebruik van het gratis tuinadvies, tuinschetsuur van Helsen Tuinen. Tot en met oktober kan men weer gebruik maken van een gratis tuinadvies-/schetsuur van één van de tuinarchitecten van Helsen Tuinen. Wie zijn tuin wil veranderen of een deel van de tuin wil laten opknappen, kan gratis een uur gebruik maken van de diensten van de tuinarchitecten van Helsen Tuinen. Tijdens dit uur (thuis of bij Helsen Tuinen) wordt men geholpen met een schets voor de tuin. Ook kunnen zij u helpen bij het maken van een beplantingsplan, verlichtingsplan en het geven van onderhoudsadviezen.

Helsen tuinen is met acht medewerkers actief in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. De hoveniers van Helsen Tuinen staan graag klaar om uw tuin tot een droomplaatje om te toveren.

Helsen tuinen is gevestigd aan de Karstraat 39 in Huissen; telefoon (026)3251510, www.helsen.nl.

Nieuw interieur in nostalgisch American Fifty-style! Zaterdag 20 september feest bij Diner 66 Elderveld

ARNHEM – Al bij de vernieuwde Diner 66 op het Elderveldplein geweest? Na dertien jaar hebben de eigenaren Raymond en Ronald Nathans deze horeca-gelegenheid geheel in de fifty-style verbouwd. Zaterdagmiddag 20 september geeft Diner 66 een feestje met live muziek en attracties voor de kinderen.

Diner 66 aan het Elderveldplein 21 is een modern en eigentijds cafetaria/ eetcafé geworden. Het café is bij het cafetaria-gedeelte getrokken, waardoor er één grote gezellige ruimte is ontstaan.

Diner 66 heeft sinds de verbouwing een breder aanbod in producten. Zo zijn er vers belegde broodjes aan het assortiment toegevoegd. Voor Italiaans schepijs hoef je niet meer de brug over, want Diner 66 biedt een keuze uit vierentwintig variëteiten! De gehaktbal uit eigen keuken blijft favoriet. En op de maandag en dinsdag is het menu dag (keuze uit zes verschillende!) En op woensdag is er familiedag met snacks voor het hele gezin.Diner 66 is zeven dagen in de week geopend van 12.00 tot 24.00 uur. Je kunt er prima je snacks en maaltijden (ook lunch) verorberen, maar afhalen kan uiteraard ook. En wie tussen het winkelen door even een kop koffie met appelgebak wil nemen, kan dat hier ook.

Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws en als eerste van de aanbiedingen wil profiteren, kan zich 'liken' op de facebookpagina. (Diner 66) Hier staan ook de activiteiten van de feestelijke zaterdagmiddag.
Diner 66, Elderveldplein 21, Arnhem; telefoon 026 3813067.

18 / 24

21 / 24

23 / 24