GN Berg en Dal Heumen Mook

26 juli 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 26 juli 2019


Concerten in Berg en Dal

Philip Klüser.

GROESBEEK - Tot 4 augustus vindt voor de twaalfde keer de internationale muziekzomer, het Euregio Rijn – Waal Studentenfestival plaats, georganiseerd door de 'Gesellschaft für Internationale Begegnungen e.V. Kleve' en Wasserburg Rindern, Katholisches Bildungszentrum in samenwerking met de steden en gemeenten van de Euregio. Dit evenement omvat naast de Kawai 'Heinrich Neuhaus' masterclasses voor pianisten ook een pianofestival waarin de deelnemers van deze masterclass zich aan het publiek kunnen voorstellen.

Na het grote succes van het pianofestival in het afgelopen jaar, met 120 goed bezochte concerten in twee weken en een begeesterd publiek die zorgden voor een bijzondere weerklank in de regio, hebben de organisatoren de samenwerking met de steden en gemeenten van de Euregio verder geïntensifieerd. Niet alleen de organisatoren en de toehoorders, maar ook de deelnemende pianisten waren vol lof over het artistiek hoge onderwijsniveau. Daarbij waren zij ook zeer enthousiast over de mogelijkheid om de nieuwe inzichten onmiddellijk tijdens de festivalconcerten aan de praktijk te kunnen toetsen. Pianisten uit België, China, Engeland, Japan, Korea, Serbien, Polen, Spanje, Litouwen, Albanië, Roemenië, Groot -Brittannië, Nederland en Duitsland beloven het publiek pianistiek vuurwerk tijdens 126 verschillende concerten in twee weken.

Bij de festivalconcerten wordt er geen entreegeld gevraagd. Voor de studenten is het niet alleen belangrijk om podiumervaring op te doen, maar ook dat zij door vrije giften van het publiek hun cursus kunnen herfinancieren, wat mede door de ondersteuning van de Kreis Kleve, Rijn-Waal Euregio en het engagement van de deelnemende gemeenten mogelijk gemaakt wordt.

Voor het publiek dat de zomervakantie thuis doorbrengt, bieden de concerten van het studentenfestival een welkome afwisseling en zijn ze tegelijk een verrijking van het muziekleven in een cultureel veeleer luwe periode.

Zeer interessant worden dit jaar de concerten in Groesbeek met de uitstekende jonge pianisten: Goddelijk Hart van Jezus, kerk op De Horst, Ketelstraat: maandag, 29 juli, 20:00, Max Philip Klüser (Duitsland); dinsdag, 30 juli, 20:00, Hao Tian (China).

Ikiga (foto:IKIGA)

LEUTH (bij Nijmegen) – PolderPop verhuist voor de 11e keer in haar 30-jarig bestaan. Als festivallocatie doet de parkeerplaats achter garage Booltink op Lieskes Wengs in Leuth dienst.

Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus worden daar de fijnste nieuwe bands uit de lage landen gepresenteerd. Allemaal veelbelovend, maar nog onbekend bij het grote publiek. Allemaal hebben ze de potentie om uit te groeien tot de nieuwe muzikale helden. Net zoals bijvoorbeeld De Staat, Kensington, The Grand East en Julian Sas die als beginnende band ook op hebben PolderPop gespeeld. De toegang is beide dagen gratis.

Roots & More

Zaterdag 10 augustus presenteren we vanaf 19.00 uur PolderPop Roots & More met achtereenvolgens: Loes Swinkels (americana), Will Knox (indiefolk), Baer Traa + band (soulvolle americana met een scheut blues), Sweet Bourbon (soulfull bluesrock).

Polderpop

Zondag 11 augustus spelen vanaf 13:00 uur: The Unslain (Nijmeegse rockers), Dan August (hartstochtelijke pop met een randje americana), Benjamin de Groot (jonge singer-songwriter), Three Little Clouds (aanstekelijke funkhiphop), Snow Coats (indie rock), The Naked Sweat Drips (psychorockers), Ikiga (catchy postpop), Blind Sight (melodieuse metaal), Bony Macaroni (EMO-pop), 3000 Pieces, (crossover van hiphop, funk, rock en reggae op).

Zaterdag 10 augustus, 19:00 uur: PolderPop Roots & More (gratis). Zondag 11 augustus, 13:00 uur: PolderPop (gratis). Lieskens Wengs in Leuth (bij Nijmegen). Meer informatie via www.polderpop.com.

Verzorging 4Daagselopers in Millingen

Groepsfoto verzorgers 4-Daagselopers. (foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - Al jaren is er voor de wandelaars van de 4Daagse van Nijmegen de mogelijkheid zich in Millingen aan de Rijn tijdens deze wandelprestatietocht ’s avonds te laten verzorgen. Je kunt er dan de volgende dag weer fris en fruitig tegenaan.

In het clubhuis van SC Millingen / D.K.V. Odio aan de Hoefseweg waren in de verzorgingsruimte en in drie kleedkamers massagetafels en ligtafels opgesteld en het nodige behandelmateriaal uitgestald.
Door Ans Albers-Janssen, Alex Janssen, Henriëtte Driesen-Joanknecht en Ben van Rijsewijk werden maandag, dinsdag, woensdag en donderdag klachten zo veel mogelijk voorkomen aan voet, benen en rug en zo nodig verholpen. Daarnaast werden de nodige (been)massages uitgevoerd en ook veel blaren behandeld en afgeplakt.

Ruim veertig lopers van de 103e 4Daagse van Nijmegen hebben van deze verzorging gebruik gemaakt!

Kadootje voor judovereniging Groesbeek

GROESBEEK - Terwijl de judoka’s enigszins gespannen aan de rand van de mat klaar zaten om aan hun judo-examen te beginnen, overhandigde Simon Dekkers van de RABO bank aan Henny Brinkhof, de voorzitter van Judovereniging Groesbeek, een cheque ter waarde van 486,83 euro.

De WMG ontving dit bedrag in het kader van de clubkas campagne een initiatief vaan de RABO-bank om het verenigingsleven te steunen voor een concrete activiteit. De Groesbeekse judoclub had meegedaan aan de actie omdat zij graag puzzlematten wil aanschaffen. Dat zijn lichtgewicht, makkelijk te vervoeren matten die je aan elkaar kunt puzzelen tot een grote mat en die zij wil gebruiken om in gymzalen van scholen een judoles te kunnen verzorgen en zo kinderen enthousiast te maken voor deze veelzijdige sport. Een leuke bijkomstigheid was dat de uitreiker van de prijs zelf ook judoka was geweest in zijn jonge jaren.

Tijdens zijn korte toespraak waarin hij de heer Dekkers bedankte, benadrukte de voorzitter dat judo niet alleen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, maar dat het ook voor volwassenen een prima sport is om soepel en gezond te blijven. Daarna mochten de kinderen eindelijk beginnen aan hun examen, die afgenomen werd door onze toptrainer Gerrie Theunissen, die enkele jaren geleden nog tweede werd op tijdens de wereldkampioenschappen bij de veteranen. De kinderen gingen serieus aan de slag en lieten prima worpen, kanteltechnieken en houtgrepen zien. Zij konden allemaal na zo’n drie kwartier een nieuwe slip of band in ontvangst nemen onder luid applaus van ouders en verzorgers die aan de kant zaten.

Spionagetraining

Spionagetraining in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek)

GROESBEEK - Woensdag 31 juli is er een spionagetraining in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar.

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog. Ga na afloop met een diploma naar huis! Tarieven: Kinderen (7 - 17 jaar): 6,50. Begeleidende (groot)ouders 6,00. De Museumkaart is geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Dit is tevens ook de allerlaatste dag dat het Bevrijdingsmuseum open is. Na een tijdelijke sluiting in augustus gaat het museum in september verder onder de naam Vrijheidsmuseum. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek

4 / 16

Vierdaagse aflevering 103 – 2019

(foto: Henk Burgers)

Tekst en foto's:

Henk Burgers

(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers)

BERG EN DAL - Het zit er weer op de Vierdaagse van 2019 aflevering 103.

Berg en Dal was ook dit jaar weer een dorp vol muziek in allerlei soorten en maten. Iedereen genoot van wat hen werd aangeboden en was je het even zat ging je gewoon naar een ander optreden keus genoeg in Berg en Dal.

De organisatie kan weer terugkijken op een geslaagde dag en Berg en Dal; nu op naar aflevering 104.

Mooie Vierdaagsefeesten in Malden

Shirt uit en zwaaien… Het Feestteam ging 18 juli op het Kerkplein in Malden met zo'n 1.800 mensen echt helemaal los! (foto: Patrick van Beek © Photography by Eventpixels)

MALDEN - Voor de vierde keer organiseerde Malden in Motion de Vierdaagsefeesten Malden. En het knalde als nooit tevoren. Voorzitter Ron Vredebregt is er erg blij mee: "We hebben er veel tijd en energie in gestoken om de gemeente Heumen en al de bezoekers weer mooie Vierdaagse dagen mee te geven. En dat is, blijkens alle reacties, prachtig gelukt!"


"Met de Heuse Heumense trapten we af op 17 juli. Heumens talent liet zien wat het in huis heeft. En dat bleek heel veel te zijn! Het publiek genoot er met volle teugen van: zo'n 550 mensen, van jong tot (heel) oud en uit alle Heumense kerkdorpen waren erop afgekomen. Het Pleinfeest, 18 juli, bood naast spetterde feestmuziek ook veel kijkplezier: de dames van Dansgroep Stream lieten zich van hun beste kant zien. En de catwalk met de losse dansblokken, nieuw dit jaar, was zeker een succes: de artiesten konden veel dichter bij het publiek komen. Dat werd door beide partijen zeer gewaardeerd!"

Doortochten
"Zowel de donderdagochtend als de hele vrijdag stond Malden in het teken van de ruim 42.000 Vierdaagse lopers. Op de Hatertseweg/Broekkant liep het de 17e al vroeg gezellig druk. De Via Maldiola puilde 18 juli uit: zowel óp als langs de weg. Onze live muziek – op zeven plaatsen – en het kinderentertainment op het Kerkplein werd met veel enthousiasme ontvangen. Ook de 'magic mile' is goed bevallen. De DJ was van de Maldensteijnrotonde tot ongeveer het Steenhuys prima te horen." Ron kijkt heel tevreden terug. "En nu even lekker uitrusten…"

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 3 augustus om 19.00 uur H. Mis met samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09 (dinsdag, woensdag, zaterdag).

Dinsdag 30 juli: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 4 augustus: 11.00 uur H. Mis.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09 (dinsdag, woensdag en zaterdag).

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Zondag 4 augustus: H. Mis vervalt (voor Missen dit weekend: zie Middelaar en Molenhoek).

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09 (dinsdag, woensdag, zaterdag).

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Zaterdag 3 augustus: 19.00 uur H. Mis.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St.Georgius

weekend 3 en 4 aug. geen viering

Nederasselt H.Antonius-Abt

Zaterdag 3 aug. 19.00 uur Eucharistieviering, Samenzang, Yves Mambueni.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 1 aug. 19.00 uur. Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. Zondag 4 aug Eucharistieviering, samenzang, Yves Mambueni. Gebedsintenties: Til-Kamps-Janssen / Bert Broekman en Rieky Broekman-Willems / An den Brok- Klabbers / Marietje Beelen-Janssen / Truus Sewalt-Opgenoort / Nellie van den Berg- Dinnissen / Corrie Arts-Wientjens.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09 (dinsdag, woensdag en zaterdag).

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Zondag 4 augustus: H. Mis vervalt (voor Missen dit weekend: zie Middelaar en Molenhoek).

Workshop in Bevrijdingsmuseum

Parachutistentraining in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek) Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 30 juli is er in het Nationaal Bevrijdingsmuseum een parachutistentraining voor kinderen van 8-12 jaar.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur. Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Tarieven: Kinderen (7 - 17 jaar): 6,50 euro. Begeleidende (groot)ouders 6,00 euro. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek)

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St.Georgius

weekend 3 en 4 aug. geen viering

Nederasselt H.Antonius-Abt

Zaterdag 3 aug. 19.00 uur Eucharistieviering, Samenzang, Yves Mambueni.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 1 aug. 19.00 uur. Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. Zondag 4 aug Eucharistieviering, samenzang, Yves Mambueni. Gebedsintenties: Til-Kamps-Janssen / Bert Broekman en Rieky Broekman-Willems / An den Brok- Klabbers / Marietje Beelen-Janssen / Truus Sewalt-Opgenoort / Nellie van den Berg- Dinnissen / Corrie Arts-Wientjens.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09 (dinsdag, woensdag, zaterdag).

Dinsdag 30 juli: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 4 augustus: 11.00 uur H. Mis.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09 (dinsdag, woensdag, zaterdag).

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Zaterdag 3 augustus: 19.00 uur H. Mis.

Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 28 juli 10.00 uur. Voorganger ds. W.H. ten Boom, Didam. De collectes zijn bestemd voor Edukans en de Diaconie.

Zondag 4 aug. 10.00 uur. Voorganger dhr. L. de Blois, Malden. De collectes zijn bestemd voor Edukans en de Diaconie.

7 / 16

8 / 16

Nimweegs Open Jeugdhengelwedstrijd

Vissende jeugd. (foto: Rob Delgijer) Rob Delgijer

NIJMEGEN - Op zondag 4 augustus vindt voor de eerste maal de Nimweegs Open Jeugdhengelwedstrijd plaats. Deze unieke happening wordt georganiseerd in samenwerking met Sportvisserij Nederland en Federatie Midden Nederland.

Alle jeugd van 4 - 18 jaar is welkom. Er wordt gevist in verschillende klassen, afhankelijk van leeftijd, kennis en ervaring. Ook kinderen die nog nooit gevist hebben zijn van harte welkom, evenals hun ouders, opa’s en oma’s die mogelijk een handje kunnen toesteken. Er is ook professionele begeleiding voor kinderen die dat nodig hebben. Tevens zijn hengels en andere materialen beschikbaar.

Hengelplezier voor jong en oud. (foto: Rob Delgijer) Rob Delgijer

De locatie waar gevist wordt is ‘Het Meertje’ , gelegen bij het Hollands-Duits gemaal aan het begin van de Ooijpolder. Het inschrijfgeld is 5 euro; iedere deelnemer krijgt hiervoor een waardebon van 7,50 euro retour. Er kan alleen worden deelgenomen als vooraf wordt aangemeld. Voor verdere informatie, ook wat betreft starttijden zie www.skpnijmegen.nl.

Zatererdagavondkermis bij OEV1

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - Zaterdagavond met de kermis stond de Popavond bij Schutterij OEV1 met Cover Band Tribute garant voor een gezellige avond vol met muziek.

De coverband Tribute behoeft geen nadere introductie meer in de regio. Door de jaren heen door de wol geverfd zetten ze de zaal naar hun hand. Tribute, met David van Rooij (The Voice Of Holland) in hun gelederen, stond garant voor een kraker van een dansavond.

Schoolreünie De Horst Groesbeek

GROESBEEK - Bent u of kent u een leerling van de Sint-Aloysiusschool De Horst Groesbeek, geboren na 01-10-1943 t/m 31-12-1946? Kom dan gezellig naar de schoolreünie, georganiseerd door Els, Mia en Truus!

De reünie zal plaats vinden in oktober. Als je / jullie zin hebben om te komen meld je dan aan via telefoon: Els: 024 3971776, Mia: 06 31079618, Truus: 024 3971126 / 06 25471889. Mailen kan ook: Els: elstheunissen46@gmail.com Mia: coosenmia@gmx.com Truus: gjm.peterskosman@gmail.com of Truus: gjm.peters@kpnplanet.nl. Na de aanmelding krijgt u in september de uitnodiging.

Schoolreünie De Horst Groesbeek

GROESBEEK - Bent u of kent u een leerling van de Sint-Aloysiusschool De Horst Groesbeek, geboren na 01-10-1943 t/m 31-12-1946?
Kom dan gezellig naar de schoolreünie, georganiseerd door Els, Mia en Truus!

De reünie zal plaats vinden in oktober 2019. Als je / jullie zin hebben om te komen meld je dan aan via telefoon: Els: 024 3971776, Mia: 06 31079618, Truus: 024 3971126 / 06 25471889. Mailen kan ook: Els: elstheunissen46@gmail.com Mia: coosenmia@gmx.com Truus: gjm.peterskosman@gmail.com of Truus: gjm.peters@kpnplanet.nl. Na de aanmelding krijgt u in september de uitnodiging.

Koningspaar schutterij OEV1

(foto: Peter Hendriks) Peter Hendriks

MILLINGEN - Bij schutterij OEV1 was het zondag 21 juli het jaarlijkse koningschieten.

Dit vond plaats aan de Zeelandsestraat waar het schietterrein is. Fanfare Sint-Cecilia, Juliana Bicycle Team en De Veldruiters begeleidden de stoet. Op het terrein is er afscheid genomen van het oude koningspaar Wim en Minie Jansen. Het nieuwe koningspaar van schutterij OEV1 is Carlo en Monique Sanders geworden.

Vierdaagse door Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK - Donderdag kwamen de lopers van de Nijmeegse vierdaagse door de gemeente Berg en Dal en ook door het centrum van Groesbeek.

Het was er gezellig druk en ook het weer was prima ondanks de slechte vooruitzichten. Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal ontving de lopers met een applaus.

Kunstwerk 100 jaar De Treffers

GROESBEEK - In de afgelopen maanden heeft De Treffers al op velerlei wijze het 100-jarig bestaan gevierd.

Het jubileum werd ondermeer al gevierd met de verkiezing van het Elftal van de Eeuw, een feestweek met voor ieder wat wils, een veilingdiner voor de leden van de Businessclub en in oktober een expositie over de geschiedenis van De Treffers in het nieuwe Vrijheidsmuseum te bewonderen.

De vereniging kent een lange historie met veel sportieve hoogtepunten. Ook als breedtesport vereniging maakte De Treffers een enorme groei en telt op dit moment ruim 1300 leden. Al met al reden genoeg om Treffersman in hart en nieren en tevens beeldend kunstenaar Ben Wegh te vragen om een kunstwerk te maken om dit historische moment te markeren. Het kunstwerk werd gerealiseerd in samenwerking met Staalbouw Mook.

Het kunstwerk wordt op 1 augustus om 19.19 uur precies onthuld. De ontvangst is vanaf 19.00 uur en iedereen is welkom op sportpark Zuid om dit bijzondere moment mee te maken.

Muzieklessen in Ooij

OOIJ - De stichting Muziekopleiding Ooij start in september weer met de muzieklessen.

Voor leerlingen van groep 4 en 5 in het basisonderwijs bestaat de mogelijkheid om een introductiecursus van twee jaar te volgen, bestaande uit anderhalf jaar blokfluit-les, waarin de basis wordt gelegd, gevolgd door half jaar introductielessen riet- koper- en slagwerkinstrumenten. De lessen worden gegeven door ervaren enthousiaste muziekdocenten die goed met kinderen van deze leeftijd kunnen omgaan. De lessen worden gegeven op basisschool Op Weg in Ooij en zijn ook toegankelijk voor kinderen die niet op basisschool Op Weg zitten

Verder is voor iedereen de mogelijkheid om individueel les te krijgen in het spelen op een koper- riet- of slagwerkinstrument. Deze lessen worden op maandagmiddag of maandagavond gegeven, en gaan alleen door bij voldoende deelname.

Heeft u of uw kind interesse ? Neem contact met ons op, email muziekopleiding.ooij@gmail.com of bel Kees Rijk, 06 13688763 of 024 3224833.

Vriendinnen in de buurt

Dames gaan fietsen. (foto: Wilma Berends)

NIJMEGEN - In Nijmegen zijn 70 leuke luitjes op zoek naar buurtgenoten met dezelfde hobby. Het is dankzij Leuke luitjes makkelijk om nieuwe maatjes te vinden. Als het klikt kun je gezellig samen op stap.

Hoe vind je elkaar? Iedereen kent wel iemand die eenzaam is of niemand meer heeft om zijn hobby uit te oefenen? Meer dan een derde van de Nederlanders heeft eenzaamheidgevoelens en dat zijn niet alleen oudere mensen. Ronald, Wilma en Lukas gingen samenwerken om iets te doen aan eenzaamheid bij ouderen. Ronald (uit Oosterbeek): “Bestaande maatjes vallen soms weg als je ouder wordt en hoe vind je dan nieuwe maatjes voor de gezelligheid of om actief te blijven? Met je laptop, je tablet of je smartphone natuurlijk! Jongeren doen dat en ouderen kunnen dat ook.”

Leuke luitjes is speciaal voor ouderen vanaf 60 jaar. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt en ze willen ook fietsen, wandelen, samen koffie drinken of samen eten, naar een museum of concert. Joke: “Ik heb ondertussen al 4x met Anja afgesproken en er staan nog twee afspraken gepland. Volgens mij is dit een fijn, langdurig contact aan het worden.”

Alle 60-plussers uit Nijmegen en omgeving zijn welkom bij Leuke luitjes. Na aanmelding kun je zelf nieuwe contacten zoeken en vinden en gaan kennis maken. Deelname is gratis. Leuke luitjes kan dit gratis doen voor ouderen dankzij steun van fondsen, zoals het Oranjefonds, en door donaties. En ook omdat de mensen achter Leuke luitjes zich onbetaald inzetten.

Warme maaltijd voor mantelzorgers

MILLINGEN - Maandag 5 augustus van 11.45-13.15 uur is er in gasthuis Sint-Jan de Deo, Sint-Willibrordstraat 1 in Millingen aan de Rijn de maandelijkse warme maaltijd voor mantelzorgers.

Gezellig samen een hapje eten. Het is gemakkelijk praten met mensen die in eenzelfde situatie zitten. Aanmelden kan tot uiterlijk 29 juli via mail: info@mantelzorgbergendal.nl of 085 0406066 (Forte Welzijn; werkdagen tot 13.00 uur).

De Treffers ontvangt NEC

GROESBEEK - Als voorbereiding op het nieuwe seizoen staat er voor De Treffers op dinsdag 30 juli om 19:00 uur een oefenwedstrijd tegen NEC gepland. Voor de Nijmegenaren staat er na deze wedstrijd enkel nog een oefenwedstrijd tegen de Spaanse club Osasuna op het programma voordat ze aan de competitie beginnen.

NEC is dus bijna aan het eind van hun oefencampagne terwijl De Treffers pas net is begonnen. De wedstrijd tegen NEC is voor De Treffers dan ook een mooie test zo vroeg in de voorbereiding. In de eerste oefenwedstrijd won De Treffers, met de nieuwe trainer Jan de Jonge aan het roer, met 2-1 van FC Lienden.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de site van NEC, bij de receptie van NEC en op de wedstrijddag aan de kassa op sportpark Zuid, Nijerf in Groesbeek. De toegangsprijs bedraagt 7,50 euro, kinderen onder de twaalf jaar en zestigplussers betalen vijf euro.

Muzieklessen in Ooij

OOIJ - De stichting Muziekopleiding Ooij start in september weer met de muzieklessen.

Voor leerlingen van groep 4 en 5 in het basisonderwijs bestaat de mogelijkheid om een introductiecursus van twee jaar te volgen, bestaande uit anderhalf jaar blokfluit-les, waarin de basis wordt gelegd, gevolgd door half jaar introductielessen riet- koper- en slagwerkinstrumenten. De lessen worden gegeven door ervaren enthousiaste muziekdocenten die goed met kinderen van deze leeftijd kunnen omgaan. De lessen worden gegeven op basisschool Op Weg in Ooij en zijn ook toegankelijk voor kinderen die niet op basisschool Op Weg zitten

Verder is voor iedereen de mogelijkheid om individueel les te krijgen in het spelen op een koper- riet- of slagwerkinstrument. Deze lessen worden op maandagmiddag of maandagavond gegeven, en gaan alleen door bij voldoende deelname.

Heeft u of uw kind interesse ? Neem contact met ons op, email muziekopleiding.ooij@gmail.com of bel Kees Rijk, 06 13688763 of 024 3224833.

Voor thuisblijvers en toeristen: prachtige pianorecitals

GROESBEEK - Van vrijdag 26 tot en met dinsdag 30 juli worden er pianorecitals gegeven in de historische kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18 in Groesbeek en in de witte kerk op De Horst, Ketelstraat 1 in Groesbeek. Beide kerken hebben een grandioze akoestiek.

Er wordt op topniveau gemusiceerd. Vaak zijn het pianisten die op het punt van doorbreken staan. Op vrijdag 26 juli door Clara Strobel uit België, op zaterdag 27 juli door Aleandro Giuseppe Libano uit Italië in de Historische Kerk aan de Groesbeek.

Op maandag 29 juli door Max Philip Klüser uit Duitsland en op dinsdag 30 juli door Andrea D'Adamo uit Italië in de witte kerk op De Horst. De concerten beginnen steeds om 20.00 uur en duren 1 uur. De entree is gratis.

Bij de concerten in de kerk van de Horst wordt ook de tweede brochure over deze kerk gepresenteerd met de glas-in-loodramen van Lambert Simon en de kruiswegstaties van Jan Toorop.

Jubileumconcert Space Cake

HEUMEN - Op zaterdag 12 oktober gaat muziekvereniging Vlijt en Volharding de bezoeker tijdens het jubileumconcert Space Cake in zaal Maldensteijn in Malden, verrassen met veel verschillende muziekstijlen.

Mogelijk herinnert men zich nog de gala avond bij het 100-jarig bestaan, het spetterende concert Plons bij het Maaswaalkanaal in 2004 en natuurlijk De Hollandse spelen in 2013 in Terp.

'Niet alleen kunt u gaan luisteren naar prachtige culturele nummers en lichte swingende muziek, maar ook worden uw ogen als zintuigen geprikkeld door allerlei leuke elementen die ons programma en thema compleet maken. Er werken een aantal leuke gastartiesten met ons samen om 'Space Cake' tot een prachtige voorstelling om te dopen. Maar waarom nu de naam 'Space Cake'? Tijdens de voorstelling kijken we telkens, samen met u, vanuit de ruimte op de wereld en zoomen we in op wat onze wereld voor moois te bieden heeft. Natuurlijk op muzikaal gebied, maar ook op andere culturele aspecten zoals dans.

In de 125 jaar dat wij bestaan is er van alles veranderd in onze wereld. Maar wat wij enorm waarderen, is dat er op muzikaal en cultureel gebied nog veel behouden is en we daardoor van de hele wereld kunnen genieten. Kortom: u maakt met het bijwonen van ons concert een mini-wereldreis waarbij men heerlijk achterover kan zitten en kan genieten van al het muzikale en culturele moois wat onze wereld met zich meedraagt!

Na de voorstelling vertrekken we met zijn allen (met de spacebus) naar verenigingsgebouw de Terp in Heumen (onze thuislocatie), waar ons jubileumfeest zich zal voortzetten in thema. V & V zal u daar trakteren op een kijkje in 125 jaar V & V: op een creatieve manier – in 'Space' stijl – zullen ieders zintuigen geprikkeld worden. En natuurlijk proosten we daar met zijn allen op onze vereniging, waarbij wij zeer trots zijn op het feit dat wij dit jubileum mogen vieren!'

Zomeropenstelling van de kerk aan de Groesbeek

Deuren open: welkom! (foto: Gerie van der Land-Zijderveld) Gerie van der Land-Zijderveld

GROESBEEK - Op vrijdag 2 augustus: Open Huis in de kerk! aan de Groesbeek. Van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom!

Met de zomeropenstelling zet de protestantse gemeente Groesbeek niet alleen op zondagmorgen, maar ook op vrijdagmiddag de kerkdeuren wagenwijd open. Dan is er gelegenheid om vrij binnen te lopen, de kerk en de kunst te bekijken, te luisteren naar muziek of een kaarsje aan te steken en even stil te zijn. Gezellig een praatje maken kan ook! Er zijn mensen die iedere week even binnenkomen. "Gezellig, de koffie staat altijd klaar."

Sinds 1612 viert de protestantse gemeente te Groesbeek haar diensten in de kerk aan de Groesbeek. Maar de geschiedenis van het mooie kerkje is veel ouder. Rond 1050 werd op die plek de eerste kerk gebouwd. En de toren stamt uit circa 1375. Dat is allemaal te lezen in het boek ‘Geschiedenis van Groesbeekse oudste kerk,’ dat is samengesteld door G.G Driessen uit Groesbeek en in de kerk te koop is.

Vrijdag 2 augustus musiceert blokfluitkwartet Musica Agatha, bestaande uit Twan Elissen, Lia van Elk, Marijke Elissen en Jacqueline den Boer. Ook alle muzikanten verlenen vrijwillig hun bijdrage. Organist en blokfluitkwartet omlijsten daarmee de schilderijenexpositie van de Groesbeekse beeldend kunstenaar Ingrid Claessen. Expositie Encaustiek, schilderen met was en warmte, is nog te zien tot en met 2 augustus. De weken daarna tot en met Open Monumenten Weekend is er een foto-expositie van Jannie Schaapman uit Groesbeek.www.pkn-groesbeek.nl.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 3 augustus 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent

3 augustus 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zondag 4 augustus 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Misintenties: Theo Janssen en overleden familie.

Dinsdag 6 augustus 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

6 augustus 11.00 uur Bedevaart Kevelaer m.m.v. koorleden van alle koren

Donderdag 8 augustus 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

SINT-ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 31 juli 19.00 uur H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 4 augustus 09.30 uur. H. Mis

Misintenties: Jaargetijde voor Gerrit Kuypers, Elisabeth Kersten echtgenote, dochters Monique en Marijke en schoonzoons Wim Liebers en Johan Wiendels; Elisabeth Kuyltjes van Breemen vw jaargetijde van de echtgenoot.

Woensdag 7 augustus 19.00 uur. H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Kom bridgen bij een gezellige club

NIJMEGEN - Bridgeclub Moenen bestaat al meer dan 30 jaar. U bent van harte welkom om bij ons een kaartje te komen leggen. Er is namelijk plaats voor nieuwe leden.

In Nijmegen spelen we iedere dinsdagmiddag in het wijkcentrum De Schakel aan de Archimedesstraat in de wijk Grootstal, in een gezellige sfeer in twee lijnen. Met Kerstmis en Pasen hebben we een drive. Het nieuwe seizoen begint op 27 augustus met een korte ledenvergadering en aansluitend start de competitie. Hebt u belangstelling om mee te komen bridgen, dan bent u welkom! Bel voor informatie 024 3567700 of 024 3443172.

Digitaal Café Groesbeek ook in augustus present

GROESBEEK - Lekker op vakantie? Meestal heeft u dan toch ook uw laptop, tablet of mobiele telefoon meegenomen. En nu wilt u iets meer weten van de computer, laptop, tablet of telefoon!

Kom dinsdag 6 augustus van 10.00 tot 12.00 uur naar het Digitaal Café in de bieb in Groesbeek!

Je kunt er met je vragen terecht en zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. Het Digitaal Café Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst. De inloop is vrij, iedereen is er welkom.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 4 augustus. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. B. Schelhaas uit Leiden.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Educans, een organisatie die werkt aan een wereld waarin ieder kind de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen en uit te groeien naar een volwassene vol zelfvertrouwen, onder andere door goed onderwijs.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom. Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Vierdaagse Orkest in Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

Het Vierdaagse Orkest was dit jaar weer terug in Groesbeek. Zeven
jaar geleden was het laatste optreden van het orkest midden in
Groesbeek. Dit jaar was het concert op woensdag 17 juli op het Dorpsplein.


Het Vierdaagse Orkest 2019 had dit jaar niet alleen bijzondere
nummers op het repertoire staan, maar het orkest was wat bezetting
betreft ook nog nooit zo groot. Het zorgde ervoor dat de muziek nog
beter tot haar recht kwam.


Het Vierdaagse Orkest bestaat uit muzikanten uit een grote regio: van
het Land van Cuijk tot het Rijk van Nijmegen en aangrenzende regio’s.
Dat wordt aangevuld met een combo, een zanggroep van tien zangers
en een dansgroep van vier danseressen. Het hele gezelschap komt
daarmee op in totaal 79 uitvoerenden.


Onder leiding van de vaste dirigent Bart van Zutven en Stephanie van
Werkhoven voor de zanggroep, is al sinds maart intensief gewerkt aan
de meer dan 25 muziekwerken die ten gehore werden gebracht. Een
avondvullend programma met een grote variatie aan muziek. Het ging
van pop tot musicalnummers en van rock tot filmmuziek en uiteraard
ontbrak de feestmuziek niet. Vele bekende nummers, maar ook
muziek die het publiek heeft verrast.
Voor meer informatie en een overzicht van alle optredens:
www.vierdaagseorkest.nl.

Vorige jaar te laat.
Dit jaar wordt Thomas echt 2 jaar.
Proficiat en een dikke kus.
Oma Mimi en Opa Bert

Op 29 juli ziet Steve Abraham.
Al 50 jaar een stille genieter op grote hoogte.
Steve proost en gefeliciteerd.
VC

Deze gezellige meiden zijn jarig.
Annemijn 10 jaar en haar
grote zus Marte 12 jaar. Van harte
gefeliciteerd! Opa Ton en Oma Corry.

Romy

Romy 16 jaar
Alcohol drinken mag nog niet,
dat doet haar veel verdriet.

Hiep hiep hoera,
van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
Liefs Lara en David

Hiep hoera Willem wordt op 25 juli 12 jaar.
En succes op het Kandinsky college.
Van harte gefeliciteerd van Oma Anneke en Opa Cees.

Karel Vliem

Karel Vliem wordt 29 juli 80 jaar.
Van harte gefeliciteerd en
een fijne dag gewenst.
xxx fam. Vliem

Petertje Vliem wordt 3 augustus
50 jaar. Van harte gefeliciteerd
en maak er een mooie dag van.
Carlo en Daisy.

Hiep hiep hoera onze lieve Isabel
word 4 Augustus alweer 3 jaar
Gefeliciteerd schat!
Knuffel en kusjes grote meid..
van Opa en Oma.

Esther en Mary,
Wat goed van jullie gefeliciteerd toppertjes.
Liefs Jacq-Anne

Bento met zijn vierdaagse kruisje

Bento Godinho Nunes hoopt
dit jaar 80 te worden en heeft
voor het eerst de vierdaagse
gelopen en gehaald !

Nieuw familiepad in Heumensoord

MALDEN - Natuurmonumenten zorgt voor een betere toegankelijkheid van de natuur voor mensen met een fysieke beperking. In het kader van het project ‘natuur voor iedereen’ is in natuurgebied Heumensoord een nieuw familiepad aangelegd. Het pad is bereikbaar vanaf de parkeerplaats Beukenlaan, gelegen aan de Scheidingsweg in Malden.

“Heumensoord vormt 500 hectare aan rust en ruimte. Je kunt hier genieten van de statige beukenlanen, bloeiende rododendrons en open heideterreinen. Er lopen diverse wandel- en fietspaden maar er was nog geen pad aanwezig voor mensen die niet zo ver kunnen wandelen. Nu wel! Samen met Kenniscentrum Groen & Handicap is een twee kilometer lange route uitgezet door het gebied.

Er is gezorgd voor een natuurlijk uitziende verharding zodat de gebruikers zo min mogelijk gestoord worden in hun beleving. Ook zijn er twee extra rustpunten gecreëerd d.m.v.het plaatsen van twee bankjes langs het pad, zijn de informatieborden vervangen en maakt de bewegwijzering d.m.v. blauwe pijlen het pad helemaal af.

Het nieuwe pad in Heumensoord maakt deel uit van het project ‘natuur voor iedereen’ en is gerealisserd met steun van de Nationale Postcode Loterij, HandicapNL, het Kenniscentrum Groen & Handicap, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en de Speeltuinbende.

Wordt ook Taalmaatje!

BERG EN DAL - Om anderstaligen zoveel mogelijk mee te laten doen in de samenleving is het van belang dat zij de taal goed oefenen. Vrijwillige Taalmaatjes begeleiden en ondersteunen anderstaligen die Nederlands willen leren of hun Nederlands willen verbeteren. Wekelijks helpt de taalvrijwilliger individueel of in een taalgroep mee.

Voor een nieuw te starten Taalgroep in Millingen is Forte Welzijn op zoek naar vrijwilligers die samen een kleine taalgroep willen begeleiden. Deze groep heeft maximaal acht deelnemers en vindt iedere week plaats voor 1,5 uur. "Hiervoor hebben we nog minstens drie vrijwilligers nodig die zich willen inzetten vanaf begin 2020. Als er genoeg aanmeldingen zijn en er wordt snel geschakeld, kunnen we eventueel ook in september starten. Begin september starten in Beek en Groesbeek al taalgroepen. De taalgroep duurt 20 weken, hierna kan men gekoppeld worden aan een taalmaatje. Heeft u interesse om taalmaatje te worden? Dan kunt u zich ook aanmelden".

Heeft u belangstelling en respect voor andere culturen, een goede beheersing van de Nederlandse taal en kunt u wekelijks twee uur vrij maken voor de taalgroep en samenwerken? Bent u zorgvuldig, gestructureerd, betrouwbaar en woonachtig in gemeente Berg en Dal? Neem dan contact op met Lisanne Bron lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel naar 06 83544053.

Proef de smaken van Italië bij Truffels Trattoria Italiano

Chef-kok Domenico (rechts) en Aurora bereiden voor u de heerlijkste authentieke Italiaanse gerechten. (foto: Ilona Kuster)

MALDEN – Voor Italianen is eten een belangrijk rustmoment. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om bewust te genieten. Niet van zomaar een pizza, maar van heerlijke authentieke Italiaanse gerechten. Het eten wordt met passie en aandacht bereid om écht van te genieten, samen met familie en vrienden... Dit typerende Italiaanse gevoel vind je nu ook in Malden!

De geboren Siciliaan Teodoro Musumeci en zijn echtgenote Helmy hebben kosten nog moeite gespaard om Italië naar Malden te halen. Dat begint al op het gezellige terras buiten, dankzij de olijfbomen, de citrusboompjes en keramische tegels. De prachtige mediterrane sfeer in het restaurant maakt, dat je jezelf echt in Italië waant. Chef-kok Domenico en zijn echtgenote Aurora, met wie Teodoro en Helmy samenwerken, verrassen iedere gast weer opnieuw met de karakteristieke smaken van Italië. Van een botermalse carpaccio van black Angus ossenhaas, tot huisgemaakte verse pasta's en Siciliaanse zoetzure groenten met verse seizoenstruffel. De Italiaanse keuken is zeer gevarieerd en biedt voor ieders smaak mogelijkheden. 'Niks is zo puur als Italië', zegt Helmy bevlogen. 'Het mooiste is het, als onze gasten zich willen laten verrassen door onze koks. Men geeft dan alleen aan wat men niet lekker vindt en vervolgens mogen de koks hun creativiteit laten zien. De positieve reacties die we daarop krijgen zijn altijd weer bijzonder...' Wilt u een avond heerlijk genieten en met een glas mooie wijn proosten op het leven? Reserveer dan alvast een tafel bij Truffels Trattoria Italiano. Ook voor een smakelijke Italiaanse lunch belt u: 024 7611709; www.trattoria-truffels.nl. Buon appetito!

Omroep Berg en Dal zoekt vrijwilligers

(foto: Omroep Berg en Dal)

BERG EN DAL - Omroep Berg en Dal is actief op de radio, televisie, kabelkrant en sociale media. De omroep bestrijkt de gehele gemeente Berg en Dal en zelfs daarbuiten.

Het liefst wil de omroep naar de bewoners toe door middel van uitzendingen en interviews ter plaatse. Om dit te realiseren is er voldoende apparatuur aanwezig maar ontbreekt het aan menskracht.

Voor dat soort programma's zijn er technici, redactieleden, cameramensen en presentatoren nodig. Enige ervaring zou prachtig zijn, maar de omroep beschikt ook over mensen die voor opleiding zorgen. Als het werken bij de omroep de vrijwilliger aanspreekt, kan hij of zij bij de omroep ontdekken wat bij hem of haar past. Het werk kan enkele uren per week vergen.

Wie interesse heeft in deze mooie dynamische hobby kan bellen naar Willy Hopman, 06 36217725 of mailen naar vacature@omroepbergendal.nl.

Wordt ook Taalmaatje!

BERG EN DAL - Om anderstaligen zoveel mogelijk mee te laten doen in de samenleving is het van belang dat zij de taal goed oefenen. Vrijwillige Taalmaatjes begeleiden en ondersteunen anderstaligen die Nederlands willen leren of hun Nederlands willen verbeteren. Wekelijks helpt de taalvrijwilliger individueel of in een taalgroep mee.

Voor een nieuw te starten Taalgroep in Millingen is Forte Welzijn op zoek naar vrijwilligers die samen een kleine taalgroep willen begeleiden. Deze groep heeft maximaal acht deelnemers en vindt iedere week plaats voor 1,5 uur. "Hiervoor hebben we nog minstens drie vrijwilligers nodig die zich willen inzetten vanaf begin 2020. Als er genoeg aanmeldingen zijn en er wordt snel geschakeld, kunnen we eventueel ook in september starten. Begin september starten in Beek en Groesbeek al taalgroepen. De taalgroep duurt 20 weken, hierna kan men gekoppeld worden aan een taalmaatje. Heeft u interesse om taalmaatje te worden? Dan kunt u zich ook aanmelden".

Heeft u belangstelling en respect voor andere culturen, een goede beheersing van de Nederlandse taal en kunt u wekelijks twee uur vrij maken voor de taalgroep en samenwerken? Bent u zorgvuldig, gestructureerd, betrouwbaar en woonachtig in gemeente Berg en Dal? Neem dan contact op met Lisanne Bron lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel naar 06 83544053.