GN Nijmegen-Noord

9 mei 2018

GN Nijmegen-Noord 9 mei 2018


De Dag van het Levenslied op zondag 13 mei Kinderen maken slijm tegen taaislijmziekte

NIJMEGEN - Hét goede doel van De Dag van het Levenslied is dit jaar de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). Deze stichting zet zich in voor een langer en beter leven van mensen met Cystic Fibrosis (CF). Door op zondag 13 mei (moederdag) een potje te komen 'slijmen' in het Valkhofpark in Nijmegen, kunnen kinderen mensen met taaislijmziekte helpen. De opbrengst van deze activiteit gaat namelijk volledig naar de NCFS.

Mensen met Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) hebben slijm dat door een genetische afwijking uitzonderlijk taai is en daardoor gaan organen als de longen, alvleesklier en lever steeds slechter functioneren. De levensverwachting is rond de veertig jaar. En bijna iedere week wordt er een baby met CF geboren.

Hoog tijd om deze mensen te steunen met een donatie aan de NCFS, de stichting die wetenschappelijk onderzoek naar taaislijmziekte stimuleert en financiert. Op de Dag van het Levenslied slijmen vrijwilligers graag om een bijdrage, door samen met kinderen een bakkie zelfgemaakt slijm te maken. Lekker kliederen én het goede doel steunen! Dit jaar gaat bovendien 5 procent van de met pinpas betaalde inkomsten naar de NCFS en ook kunnen mensen doneren met overgebleven munten.

Op zondag 13 mei is tussen 14.00 en 24.00 uur voor de 36ste keer De Dag van het Levenslied, hét smartlappenfestival met een knipoog. Op het kidspodium in de ruïne zijn er in de middag allerlei kinderactiviteiten, in samenwerking met de Lindenberg en ROC Nijmegen. Kinderen kunnen knutselen, geschminkt worden en hun energie kwijtraken op het luchtkasteel. Ook is een knallende workshop Emmertrommelen en kunnen kinderen een eigen schilderij fietsen of een potje slijm maken voor de NCFS. Verder komt Troef Theater voor en met kinderen muziek maken en kunnen kinderen hun carrière in het levenslied starten tijdens de Levenslied-Miniplaybackshow.

Meer weten? Kijk op www.dedagvanhetlevenslied.nl en www.facebook.com/Dagvanhetlevenslied. De toegang is gratis.

Wandel Nijmeegse Vierdaagse voor de Parkinsonvereniging

Nijmeegse Vierdaagse 2017

NIJMEGEN - Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse kan men voor verschillende goede doelen lopen. De Parkinson Vereniging is hier een van.

"Wilt u iets betekenen voor de 50.000 mensen in Nederland die de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme hebben? En samen met anderen proberen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met parkinson(isme)?

Stuur dan een e-mail naar jolanda@parkinson-vereniging.nl voor meer informatie. Bellen kan ook: 030 6561369. De Nijmeegse Vierdaagse start op dinsdag 17 juli.

Rechtsbescherming bij dementie

ELST - Woensdag 16 mei vindt het maandelijkse Alzheimer Café in Elst plaats. Dé ontmoetingsplek in de Overbetuwe voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie. Deze maand is het thema rechtsbescherming.

Dementie vermindert het vermogen om eigen wensen over welzijn en gezondheid kenbaar te maken. Welke rechten heeft u dan nog? Wie komt op voor uw belangen? Hoe moeten bankzaken geregeld worden en hoe kunnen familieproblemen voorkomen worden als er geen testament is? Wat is een levenstestament? Wat is een volmacht?

Een deskundige van Alzheimer Nederland komt hierover uitleg en tips geven. Het café vindt plaats in Ccultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, net als de koffie en thee. Men hoeft zich vooraf niet aan te melden. Voor meer informatie belt men coördinator Annet Fleer op 06 53544019.

Retraîtedag Ressen

(foto: Hans Rutgers)

RESSEN - Een dag voor jezelf. Even niets hoeven, tijd voor bezinning, verstilling en creativiteit in ruime zin. Dat is wat mensen zoeken en vinden op een retraîtedag. Elke oneven maand is er in Ressen een retraitedag, georganiseerd door Pleisterplaats Ressen (www. pleisterplaatsressen.nl).

Het thema van de retraîtedag in mei is 'Pelgrimage', ontleend aan de Keltische Spiritualiteit. Leven is onderweg zijn, mensen ontmoeten, je weg zoeken, stilstaan en weer verder gaan, loslaten, mooie en minder mooie ervaringen opdoen en steeds weer met vallen en opstaan leren mens te zijn. Op deze retraîtedag oefenen we ons in aandachtig leven, als een pelgrim vol vertrouwen het onbekende tegemoet.

Iedereen is welkom op zaterdag 26 mei van 10:30 - 16:00 uur. Inloop vanaf 10:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep wordt gezorgdj. De kosten bedragen 15 euro.
Aanmelden bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail pleisterplaatsressen@4-plek.nl.

Première 'Manneneiland' uitverkocht

BEMMEL - Op 25 en 26 mei en 2 en 3 juni (en dus niet op 1 juni) speelt Teejaater PAN samen met het Nieuw Betuws Kamerkoor de voorstelling ‘Manneneiland, van oorlogstijd naar sociëteit’.

Een bijzondere theatervoorstelling in de theaterkerk van Bemmel over een stuk historie van Bemmel en de regio daaromheen. Uniek. Dit mag je niet missen. De premiére op 25 mei is ondertussen uitverkocht.

De theatervoorstelling is een initiatief van sociëteit `Het Manneneiland`. Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de sociëteit is het plan opgevat om een theaterstuk te laten opvoeren dat -met een knipoog, maar wel historisch verantwoord- een terugblik werpt op die 75 jaar.

Kaarten kunnen gereserveerd worden op www.teejaaterpan.nl en zijn te koop bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Watermonsters in de Ooij

Jongetje met schepnet (foto: De Bastei)

NIJMEGEN - Ben jij ook nieuwsgierig naar wat er allemaal leeft onder water? En ben je tussen de 8 en 12 jaar oud? Ga dan op woensdag 16 mei mee op een excursie waarin watermonsters centraal staan.

"We gaan wateronderzoek doen in de grote visvijver in Ooij. Deze spetterende ontdekkingstocht naar waterdieren wordt georganiseerd door IVN Rijk van Nijmegen en De Bastei.

We zijn deze middag te gast bij hengelsportvereniging De Voorn. We starten om 14.30 uur op de Kasteelse Hof in Ooij (ingang op de Kerkdijk, tussen huisnummer 8 en 10). Gidsen van IVN Rijk van Nijmegen staan je daar op te wachten met schepnetten, loepen en zoekkaarten. Met het net scheppen we waterbeestjes uit het water. Daarna nemen we deze 'watermonsters' onder de loep. Met behulp van zoekkaarten proberen we de diertjes op naam te brengen. Een hengelsporter geeft uitleg over de verschillende soorten vissen die in het water leven en vertelt hoe je op een goede manier kunt vissen.

Trek kleren aan die nat mogen worden en neem voor de zekerheid een regenjas mee. Onderweg krijg je wat te drinken. Om 16.30 uur komen we bij de ouders terug. Deelname kost drie euro. Schrijf je vooraf in bij De Bastei: ga naar debastei.nl/ontdekkingstocht of bel 024 3297070. Meer informatie staat op www.debastei.nl en www.ivn-nijmegen.nl.

Bloemen maken je nóg gelukkiger dan je al denkt!

GENDT - Dat je van bloemen blij wordt, dat is niets nieuws onder de zon. Maar dat de vrolijke kleuren en de prettige geuren in huis je ook écht gelukkiger maken, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Rutgers Universiteit. De geleerden zeggen dat je er gelukkige emoties van krijgt, je welzijnsgevoelens verhoogt en zelfs sociaal gedrag positief beïnvloedt.

In het onderzoek, dat ruim tien maanden duurde, werd gekeken naar de reactie van mensen die bloemen kregen. Bij alle ontvangers uit iedere leeftijdsklasse werd direct een hoger geluksgevoel gemeten. Ook op de lange termijn zijn de resultaten positief. Zo werd er een verlaagd stressgevoel gemeten en gaven de bloembezitters aan dat plezier en levenstevredenheid verhoogd waren. Ook werden intieme verbindingen gestimuleerd, wat onder andere inhoudt dat onderling contact beter werd dan het daarvoor was.


Dat bevestigt Bert van Deelen van Huyskweker Arnhem-Nijmegen: 'Vaak wordt gedacht dat een bloemetje slechts een klein gebaar is. Dat is het in feite ook, maar het kan de sfeer in een tuin of huiskamer gigantisch veranderen.' De kwekerij uit Gendt merkt dat bloemen nog steeds veel cadeau gedaan worden, waarbij in zijn kwekerij vooral de bloemen en planten met waterreservoir populair zijn. 'Je zet ze één keer neer, vult slechts af en toe het water en de voeding bij en de rest gaat vanzelf. Ideaal cadeau voor moederdag dus, want je hoeft geen groene vingers te hebben en het levert je een gelukkige moeder op', zegt Bert lachend. Huyskweker Arnhem-Nijmegen Langstraat 46, Gendt; www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.

Dubbelconcert Donatus en Tot Zangs!

Protestantse Kerk Bemmel (foto: Steef Weijers)

BEMMEL - Op 27 mei om 14.30 uur vindt in de protestantse kerk in Bemmel (Oude Kerkhof) een optreden plaats van het koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn en het Donatuskoor uit Bemmel. Beide koren staan onder leiding van de enthousiaste en gedreven dirigent Frans Coerwinkel.


Tot Zangs! heeft een tamelijk breed repertoire; en zingt van klassiek tot pop, zowel a capella als met pianobegeleiding; soms ook met een samengesteld gelegenheidscombo. Vorig jaar verzorgde dit koor op dezelfde locatie het concert met de titel 'Een nieuwe horizon', dat toen veel indruk maakte.

De belangrijkste activiteit van het Donatuskoor uit Bemmel is het begeleiden van afscheidsceremonies; het koor wordt daarvoor tot ver buiten Bemmel gevraagd. Daarnaast hebben koor en dirigent ook liederen op het repertoire die ze graag op dit concert ten gehore willen brengen. Het wordt een concert met mooie liederen in een sfeervolle ambiance. De toegang is vrij.

Maak kennis met de honingbij

(Foto:ReversePixel Photography)

BETUWE - Landerij De Park organiseert samen met imkervereniging Oost-Betuwe voor de tweede keer de cursus Kennismaken met de Honingbij. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die iets over bijen willen weten maar (nog) niet zelfstandig bijen willen gaan houden.

De cursus bestaat uit twee theorieavonden en één praktijkbijeenkomst. De theorieavonden zijn op dinsdag 15 en 29 mei op Landerij De Park, De Park 12 in Elst. Aanvang 20.00 uur. De theorielessen gaan over de anatomie van de honingbij, het bijenvolk, het gedrag van de bij, bijenproducten zoals honing en was en de betekenis van de honingbij.


De datum van de praktijkbijeenkomst in de periode mei/juni wordt in onderling overleg vastgesteld. De zaterdag heeft daarbij de voorkeur. Tijdens de praktijkles bezoeken we een imker die laat zien en vertelt wat er zoal komt kijken bij het houden van honingbijen. De docent is Adriaan van Egmond. De cursus wordt afgesloten met een certificaat.

Kosten en inschrijven
De kosten bedragen 35 euro. Donateurs van Landerij De Park betalen 30 euro. Aanmelden kan via een mail naar info@landerijdepark.nl. Na aanmelding ontvangt men een berichtje over de wijze van betalen.

Locatietheater strijkt neer bij de kolk van Doornik

Zij is gaan snuffelen en vond in het archief van het Rijksmuseum een paar prenten over de dijkdoorbraak in Doornik!De huizen die ze heeft gebruikt zijn letterlijk de huizen die onder het water liggen. (afbeelding: ontworpen door Marga van den Heuvel, www.maartsehazen.nl)

BEMMEL - De kolk bij Doornik in Bemmel is vanaf 7 juni acht avonden en twee ochtenden het decor van theatervoorstelling Doornik, verdronken dorp, door Theatergroep Spaanse Peper.

Doornik, verdronken dorp is een fysiek beeldende voorstelling waar een licht absurdistische wereld zich ontvouwt. Een muzikaal gedicht waar tijd en droom in het hier en nu door elkaar lopen als een verloren ziel onder je arm. Een reis over het verdwenen land, waar, als je je oor te luister legt, de verhalen nog kunt horen. Neem plaats aan het water waar beelden aanspoelen als een troost om wat verloren is gegaan. Een ode, omdat we ook zijn wat we verloren hebben.

De voorstellingen vinden plaats van op 7, 8, 9, 10, 14, 15, 16, 17 juni om 20.15 uur. Voor liefhebbers van het ochtendgloren is op zondag 10 en 17 juni een extra voorstelling om 07.15 uur met ontbijt. Het verzamelen is vanaf een half uur voor aanvang bij Sprok aan de Waaldijk 9 in Bemmel / Lent Na afloop van de voorstelling is er een theatrale nazit. Geadviseerd wordt warme en makkelijke kleding aan te trekken voor het bezoeken van deze locatievoorstelling.

Meer informatie over kaartverkoop staat op www.spaanse-peper.nl / Facebook.com/spaanse-peper. De voorstelling maakt deel uit deel uit van het Erfgoedfestival Gelderland dat als thema 'Grenzen van Gelderland' heeft.

Lingewaard een bijenboom en honderden meters bijenlint rijker

(foto: Annemieke Ouwehand)

BEMMEL - De landelijke inzaaiactie voor bijen en vlinders in Lingewaard was een geweldig succes. Geholpen door het mooie weer zijn op zondag 22 april zijn veel inwoners van Lingewaard naar de inzaaiactie gekomen op de hoek Plakselaan-Groenestraat in Bemmel. Er is ook een bijenboom geplant.

Kinderen en volwassenen hebben geholpen met het inzaaien van een bijenlint. Nog deze zomer kunnen inwoners van Lingewaard genieten van honderden meters bloemenlint. Door vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk zijn enkele kilo’s zaaigoed uitgedeeld. Dit is beschikbaar gesteld door Park Lingezegen. Velen zijn met een meerjarig bijenzaadmengsel naar huis gegaan om het in eigen tuin of erf te zaaien. Dus in Lingewaard, meer bloemen voor onze bijen!

De imkervereniging Oost Betuwe bestaat 70 jaar. Daarom heeft de imkervereniging de inwoners van Lingewaard een bijenboom geschonken. Deze bijenboom is zondag ook geplant op de locatie Plakselaan-Groenestraat in Bemmel. De bijenboom bloeit in juli en augustus en zal daarom een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van gezonde winterbijen.

Daarnaast is er veel kennis opgedaan over solitaire bijen en honingbijen. Vrijwilligers van de Imkervereniging, Stichting Lingewaard Natuurlijk en Joop Dahm (solitaire bijen) deelden hun kennis. Velen hebben een telformulier meegekregen om thuis een telling te doen van bijen in eigen tuin en omgeving. Ook honing, insectenhotels en diverse soorten jam vonden gretig aftrek.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag)

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

11.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, N. Sales, Magna Voce

Zaterdag 12 mei

19.00 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen,

GK De Levensbron

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.

Zondag 13 mei

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, Koor Zonder Grenzen

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen stad, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen,

Herenkoor

11.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand
(viering in Hoeksteen op 10 mei vervalt)

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Open dag Nijmeegse Stadstuinen

Engeltje tussen de bloemen (foto: Loes Halsema)

NIJMEGEN - Zaterdag 9 en zondag 10 juni van 10 tot 17 uur is het ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum open dag van de Nijmeegse Stadstuinen.

Voor deze jubileumeditie stellen meer dan veertig inwoners van de Gemeente Nijmegen hun tuinen open voor publiek – en dan niet een dag, maar een heel weekend! Dat doen zij op zaterdag 9 en/of zondag 10 juni. Je bent welkom om er rond te struinen, inspiratie op te doen en te genieten van al het moois. Net als in voorgaande jaren vormen ook dit jaar een aantal tuinen het decor voor de werken van regionale kunstenaars. Het beloven twee prachtige dagen te worden.

Zoals elk jaar is er een mooie brochure met alle deelnemende adressen en tuinomschrijvingen. Bijzonder in deze jubileumuitgave is een gedicht over de Open Dag Nijmeegse Stadstuinen van de Nijmeegse stadsdichter Amal Karam. De brochure is vanaf half mei voor 3 euro verkrijgbaar bij: Intratuin Malden, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker van de Vegt Boekverkopers, Nijmegen en ‘Geknipt voor uw tuin’, Lent

Meer informatie over de Open Dag Nijmeegse Stadstuinen staat op: www.nijmeegsestadstuinen.nl.

Locatietheater in een decor dat nooit hetzelfde is Theater Over & Weer steekt opnieuw de Waal over

BEUNINGEN/SLIJK-EWIJK - Theater Over & Weer maakt voorstellingen aan weerszijden van de Waal met een hoofdrol voor de rivier en het veerbootje. De nieuwe voorstelling 'De rivier, de grens' wordt op zes zomeravonden gespeeld door meer dan tachtig acteurs, zangers en muzikanten uit de omgeving van Slijk-Ewijk en Beuningen.

Bezoekers gaan mee op reis naar de overkant van de rivier – én weer terug. Over de dijk, door de uiterwaarden, langs de rivier en met het veerbootje over de Waal. Op reis langs een reeks verrassende scènes met theater en muziek.
In 2018 maakt Theater Over & Weer de voorstelling onder de vlag van het driejaarlijkse Erfgoedfestival Gelderland, waarin een selectie toneel- en theatergezelschappen gezamenlijk invulling geeft aan het thema 'Over grenzen van Gelderland'. De voorstellingen van Theater Over & Weer zijn gebaseerd op historische verhalen uit de streek. Hier alvast een klein voorproefje!

De Wolf is terug! In de uiterwaarden heerst paniek: aan de overzijde van de rivier zijn twee spitse oren gezien. Ze staken net boven het riet uit. En op een hagelwit laken wordt een pootafdruk gevonden. De dorpelingen slaat de schrik om het hart. Ze weten het zeker: de wolf is terug!

Het verdriet van de parlevinker. De varende supermarkt is zijn glorietijden voorbij. Een schipper en zijn vrouw doen er alles aan om het hoofd boven water te houden. De relatie tussen beiden lijkt gelijke tred te houden met de teloorgang van hun bedrijf.

Romeo & Julia minimusical. Shakespeare in 15 minuten! Het kan. Een liefdesverhaal over onmogelijke liefde.

Door de storm gegrepen. Drie mannen in verwarring, een gecrashte pipowagen en gebutste instrumenten. Pratend over angsten, het noodlot en dromen. Wie zijn deze mannen? Hoe zijn ze in deze ellende verzeild geraakt? Een luchtige komedie met serieuze ondertoon.

Startlocaties. De Rivier, de grens wordt gespeeld op 14, 15 en 16 juni en 21, 22 en 23 juni van 19.00 tot circa 22.00 uur. Bij het bestellen van een kaartje (à 12,50 euro) moet een startlocatie worden gekozen: Slijk-Ewijk of Beuningen. Voor meer informatie en tickets: www.theateroverenweer.nl.

Opbrengst collecte

De Zonnestralen

ELST - De huis-aan huis collecte voor het jaarlijkse uitstapje van de gehandicapte jeugd van Elst heeft het mooie bedrag van 1548,34 euro opgebracht.

De organisatie is de collectanten dankbaar voor hun grote inzet, maar ook de Elster bevolking voor hun bijdrage.

Postduiven

De Toekomst Elst

BETUWE - De uitslag van de wedvlucht Bierges (Be) over 166 kilometer:

1 D. Hartemink Arnhem, 2 Moniek van de Pol Arnhem, 3 H. Looyschelder Elden, 4 en 6 H. Burgers Elst, 5, 8 en 9 F. Looyschelder Elden, 7 G.G. Doezejager Elst, 10 G. Kemmink Elden.

Hoe samen verder

na hersenletsel?

BEMMEL - Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeluk heeft grote impact op het leven van iemand die het treft en zijn directe omgeving. Als mensen na behandeling weer in de thuissituatie terecht komen weet de familie niet altijd waar ze met hun vragen terecht kunnen.

Op dinsdag 15 mei zal Martijn Peeters, GZ Neuroloog/ Hoofdbehandelaar Hersenz ingaan op de gevolgen van hersenletsel voor mensen in de chronische fase. Daarnaast zal hij informatie geven over behandeltrajecten en partnergroepen die er zijn voor betrokkenen en familieleden. Ook komt een ervaringsdeskundige aan het woord.

Het Ontmoetingscafé is een informatie en ontmoetingspunt voor betrokkenen en familieleden die voor iemand zorgen. SWL organiseert deze bijeenkomsten in samenwerking met huisartsenpraktijk De Teselaar, Zinzia Zorggroep locatie verpleeghuis De Lingehof en RijnWaal Zorggroep. Contactpersonen van deze organisaties zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

De avond is in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel. De avond duurt van 19.30 tot 21.00 uur. "Wilt u aan deze avond deelnemen dan kunt zich aanmelden via SWL: E- mail: meldpunt@swlingewaard.nl of telefoonnummer: 088 2552555."

Hoe samen verder na hersenletsel?

BEMMEL - Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeluk heeft grote impact op het leven van iemand die het treft en zijn directe omgeving. Als mensen na behandeling weer in de thuissituatie terecht komen weet de familie niet altijd waar ze met hun vragen terecht kunnen.

Op dinsdag 15 mei zal Martijn Peeters, GZ Neuroloog/ Hoofdbehandelaar Hersenz ingaan op de gevolgen van hersenletsel voor mensen in de chronische fase. Daarnaast zal hij informatie geven over behandeltrajecten en partnergroepen die er zijn voor betrokkenen en familieleden. Ook komt een ervaringsdeskundige aan het woord.

Het Ontmoetingscafé is een informatie en ontmoetingspunt voor betrokkenen en familieleden die voor iemand zorgen. SWL organiseert deze bijeenkomsten in samenwerking met huisartsenpraktijk De Teselaar, Zinzia Zorggroep locatie verpleeghuis De Lingehof en RijnWaal Zorggroep. Contactpersonen van deze organisaties zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

De avond is in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel. De avond duurt van 19.30 tot 21.00 uur. "Wilt u aan deze avond deelnemen dan kunt zich aanmelden via SWL: E- mail: meldpunt@swlingewaard.nl of telefoonnummer: 088 2552555."

TOP-film: Blade runner 2049

BEMMEL - Donderdag 17 mei kunt het ‘vervolg’ zien van de klassieke sciencefiction film Blade Runner uit 1982 (met Rutger Hauer en Harrison Ford). De film sleepte twee Oscars in de wacht (voor Cinematografie en Visuele Effecten) en werd door de IMDb en metacritic gewaardeerd met een 8,1!

Zoals de beste sciencefiction biedt Blade Runner 2049 een genadeloze spiegel voor het hier en nu. Ryan Gosling (The Notebook, Drive) speelt agent KD6-3.7 die in 2049 wordt ingezet als Blade runner. Blade runners maken jacht op androïden die zonder toestemming zich op aarde bevinden en sturen ze, zoals dat heet, met 'pensioen'. Politieagent K ontdekt een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige 'blade runner' Rick Deckard, die al dertig jaar vermist wordt.

Primeur in de theaterkerk: deze film wordt vertoond in dolby surround sound. Kom kijken en luisteren naar deze bijzondere film. Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Vlinderfonds schenkt Eska trombone

BEMMEL - Drumfanfare Eska uit Bemmel is de gelukkige bezitter van een nieuwe trombone. De muzikanten krijgen het instrument van het Vlinderfonds Lingewaard.

Eska had om een bijdrage gevraagd in verband met het zestigjarig bestaan dat dit jaar wordt gevierd. Ter gelegenheid van dat feest wordt op zaterdag 8 september vanaf 15.00 uur een speciale jeugdtaptoe gehouden op het gazon van kasteel De Kinkelenburg. In de avonduren is er voor de liefhebbers de jaarlijkse grote taptoe, waarvan dit jaar de 45e editie te zien en te beluisteren is.

Drumfanfare Eska is een gezelschap dat een flinke jeugdige aanwas kent. Om die reden is de vereniging op zoek naar financiële middelen voor de aanschaf van nieuwe instrumenten en uniformen. Eska kreeg al eerder een bijdrage van het Vlinderfonds. Omdat dit jaar sprake is van een jubileum heeft het fonds nogmaals in de buidel getast.

Moederdag-Mariaconcert Driel

DRIEL - Zondag 13 mei zingt de bekende sopraan Catharina Jansen, omlijst door de koren Cantorije en Enjoy, moeders toe in de Maria Geboortekerk. Het concert begint om 14.30; vrij entree; na afloop is er een deurcollecte.

Catharina Jansen, leerling van Aafje Heynis, opent het concert met Schuberts Ave Maria, een van zijn bekendste werken, en Bachs ontroerende Bist du bei mir. Na de pauze presenteert ze een aansprekend lichter repertoire. De befaamde Drielse koren openen en besluiten dit concert voor moeders, hun partners, en iedereen die een moeder heeft. Cantorije zingt gevarieerde Marialiederen en laat zich daarnaast van een andere kant horen. Enjoy zingt gedeeltelijk nieuw repertoire. In twee nummers is Catharina Jansen soliste.

Dit concert is het eerste van de Drielse werkgroep 'Blije Kerk Concert'. De initiatiefnemers zijn er trots op dat solist en koren dit hoog kwalitatieve programma willen verzorgen. Zij doen dit met veel zangplezier, omdat de kerk in de regio bekend staat om zijn bijzonder goede akoestiek. ?Van harte welkom dus: met veel luisterplezier zult u hiervan genieten!"

Postduiven De Toekomst Elst

BETUWE - De uitslag van de wedvlucht Bierges (Be) over 166 kilometer:

1 D. Hartemink Arnhem, 2 Moniek van de Pol Arnhem, 3 H. Looyschelder Elden, 4 en 6 H. Burgers Elst, 5, 8 en 9 F. Looyschelder Elden, 7 G.G. Doezejager Elst, 10 G. Kemmink Elden.

Bayerischer Frühschoppen met De Leemkuulers

MILLINGEN - Op eerste pinksterdag, zondag 20 mei, zal De Dreuge in Millingen aan de Rijn omgetoverd zijn tot een gezellige Beierse feesttent.

Wanneer de eerste klanken van Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel klinken en men zich te goed doet aan een heerlijke pul Weizenbier, zal men zich spontaan in de Beierse Alpen wanen. Gemütlichkeit alom dus! Er zijn onder andere tapvaatjes bier verkrijgbaar, zodat men zelf zijn eigen pul kan vullen aan de eigen tafel.
Uiteraard kan men zijn drankjes ook gewoon aan de bar halen. Tevens zullen er diverse overheerlijke traditionele Beierse specialiteiten verkrijgbaar zijn zoals Eisbein mit Sauerkraut, Hähnchen mit Sauerkraut, broodje Krakauer en meer.

Als spectaculaire afsluiting van de middag hebben we de kleinste DJ van Europa ‘DJ Timmie Tirol’ weten vast te leggen. Hij zal op geheel eigen wijze de tent op zijn kop weten te krijgen. "Dus, op eerste pinksterdag geen andere plannen? Kom gezellig Frühschoppen in De Dreuge! Met of zonder Lederhose of Dirndl, iedereen is welkom." Om 11.00 uur zal het feest losbarsten, de feesttent is geopend vanaf 10.45 uur. Gratis Entree! Er is mogelijkheid tot reserveren, zodat men zeker is van een (zit)plaats. Reserveren kan via: fruhschoppenoev@gmail.com (Heerbaan 190, Millingen aan de Rijn).

Steun de Bemmelse Dweildag!

Muzikanten op de Bemmelse Dweildag (foto: Bemmelse Dweildag)

BEMMEL - Ben je lid van de Rabobank Oost-Betuwe? Dan kun je van 15 tot en met 30 mei stemmen op jouw favoriete regionale verenigingen bij de Rabobank Clubkas Campagne. De Bemmelse Dweildag is één van die verenigingen. Met jouw stem kan het bestuur van de Bemmelse Dweildag er ook dit jaar weer voor zorgen dat er een dweildag plaatsvindt op de tweede zondag van juni.

De Bemmelse Dweildag is al ruim drie decennia een gratis toegankelijk evenement voor jong en oud. Jaarlijks werken tweehonderd vrijwilligers belangeloos mee om van het evenement een succes te maken. Natuurlijk brengt zo’n groot evenement behoorlijk wat kosten met zich mee. Daarom roept het bestuur van de Dweildag op om de Bemmelse Dweildag te steunen door jouw stem uit te brengen via de Rabobank Clubkascampagne.

Ieder lid van Rabobank Oost Betuwe mag van 15 tot en met 30 mei vijf stemmen uitbrengen op zijn of haar favoriete verenigingen. Elke stem is geld waard. Dus hoe meer stemmen een vereniging of stichting krijgt, hoe meer geld dit oplevert. De leden die mogen stemmen hebben via de Rabobank een persoonlijke code en uitleg over de stemprocedure gekregen.

Vrienden van de Dweildag

Ben je geen klant bij de Rabobank, maar draag je de Bemmelse Dweildag wel een warm hart toe? Word dan vriend van de Bemmelse Dweildag. Met een bijdrage van slechts tien euro per jaar ben je al vriend. Kijk voor meer informatie op www.dweildag.nl/vrienden. Meer informatie over de Bemmelse Dweildag staat op www.dweildag.nl.

Wandelen vanuit het Marikenhuis

NIJMEGEN - Zin om op de dinsdagmiddag samen op pad te gaan? Wil je je conditie opbouwen, je hoofd leegmaken of gewoon buiten zijn in de frisse lucht? We weten allemaal, dat wandelen gezond is, voor lichaam en geest.

Samen wandelen biedt nog een extra mogelijkheid, je kunt met je medewandelaars wat praten, ervaringen uitwisselen, maar ook gewoon stil genieten van de natuur. Het Marikenhuis wil hiertoe de mogelijkheid bieden. Korte wandelingen door het Goffertpark voor wie niet zoveel conditie heeft. Wat langere in bijvoorbeeld Heumensoord voor wie wat verder wil. Na het wandelen drinken we samen een kopje koffie of thee in het Marikenhuis.

Hoe vaak? De bedoeling is voorlopig eenmaal per maand, maar dat kan veranderen afhankelijk van de belangstelling. Voor wie? Mensen met kanker of mensen die kanker hebben gehad, partners, naasten. Meenemen: wandelschoenen en gemakkelijk zittende kleding. Begeleiding: Frits Jansen en Marian Visser, vrijwilligers van het Marikenhuis.

Aanmelden: Stuur een mail aan lichaamsgericht@marikenhuis.nl met vermelding van uw naam en de datum en naam van de activiteit ('Wandelen'). Aanmelden kan ook via aanmeldformulier in het Marikenhuis.. Eigen bijdrage: 2,50 euro per keer.

Filatelistische bijeenkomst

ELST - Filatelistenvereniging De Vierstroom afdeling Arnhem, Elst en Velp/Rozendaal houdt op 14 mei een bijeenkomst.

Er is ruimschoots de gelegenheid over tot postzegelen want er zijn snuffelboeken beschikbaar. Ook is er een bingo met leuke filatelistische prijzen. De postzegelbeurs is in zalen- en partycentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst en begint om 19:30 uur. Meer informatie staat op www.vierstroomfilatelie.nl en te verkrijgen via 06 11018699.

Informatieavond CWZ over de Schildklier

NIJMEGEN - Van 14 tot en met 18 mei is de Week van de Schildklier. Schildklier Organisatie Nederland (SON) organiseert in tal van ziekenhuizen activiteiten voor mensen met een schildklieraandoening. Op dinsdag 15 mei is in het CWZ van 18:30 tot 21:00 uur een informatieavond met als thema ‘Eigen regie over uw Schildklier’.

Tot 8 mei kan men zich aanmelden via e-mail: schildklierpolikliniek@cwz.nl. Vermeld uw naam, aantal personen en telefoon nummer. Tijdens de avond zijn ervaringsdeskundige vrijwilligers van SON met een informatiestand aanwezig.

Dit jaar staat het thema ‘optimaal instellen luistert nauw!' centraal. Goed instellen op schildklierhormoon is vaak lastig. In de praktijk blijkt dat veel patiënten (nog) niet goed zijn ingesteld. Dat wil zeggen dat de bloedwaarden ondanks medicatie buiten de normaalwaarden vallen. Daarnaast houden sommige mensen (ernstige) klachten, ook als de bloedwaarden ‘normaal’ zijn. Als een schildklierpatiënt bij ‘normale waarden’ nog klachten heeft, is verfijnen van de dosering gewenst (fijn-instelling). Bij veel patiënten is niet bekend dat een kleine aanpassing van de dosering een groot verschil kan maken voor de kwaliteit van leven. Het proces luistert dus nauw, vraagt inzicht van de patiënt en een goede samenwerking tussen arts en patiënt.
SON heeft een gratis folder ontwikkeld die inzicht en handvatten biedt voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Meer informatie over de Week van de Schildklier staat op www.weekvandeschildklier.nl.

Kinkelbestuur in gesprek met… PAN al jaren vlammend Teejaater in Bemmel

Repetitie voor scene in Manneneiland (foto: Johan Hesselink)

BEMMEL - Hoogstaand toneel, prachtige decors, boeiende scènes, originele locaties en regisseurs die van theater houden. Zo wilden de founding fathers het in 1982, de mensen van het eerste uur waaronder Chris Tielemans.

Decorbouwers als Ruud en Theo en spelers als Nel, Alois, Ferdinand, Marieke en Felice en nog vele anderen volgden in dat spoor. Recensies in De Gelderlander spreken van het bijzondere niveau. We zijn in gesprek met Toos van Engen en Louis Steeman, bestuursleden. De eerste repetities werden gehouden in de zaal achter Residencie in Bemmel, aldus Toos. De lat lag hoog, het stuk moest uitstijgen boven het niveau van de toneelverenigingen in de omgeving. Chris wilde ook optredens in een echt theater en vond het frustrerend dat die in De Gouden Appel niet konden worden gerealiseerd. Daarom ontwierp hij zijn eigen theater, een soort globe a la Shakespeare dat het in het College niet haalde.

Maar creatief bleef PAN bezig met stuk en locatie. Wie herinnert zich niet Koppen Dicht met een draaiend decor in de schuur van landgoed Doornik. Daar was het zo koud en winderig dat het publiek onder dekens zat met glühwein. Louis: de leden gaan heel intensief met elkaar om. De oud-leden zijn nog steeds bevriend met elkaar. Begrijpelijk, de spelers gaan een grens over. Zoals bij het spelen van kwaadheid of verlegenheid of een zoenscene. Zij zoeken die uitdaging. Na Chris trokken Piet, Angelique en Paul de kar. Er zijn nu aparte groepjes voor o.a. de keuze van het stuk, het decor en de pr. Binnenkort treedt PAN op met het stuk: Manneneiland. Daarover volgende week meer.

Jan de Moor en Johan Hesselink

Nieuw talent in de bieb

Murat Isik (foto: Liselore Chevalier)

NIJMEGEN - Op dinsdag 15 mei van 20:00 tot 22:00 uur biedt de Bibliotheek De Mariënburg een literair podium voor Murat Isik en debutanten Cobi van Baars en Chris Polanen. De drie schrijvers laten je elk kennismaken met hun pas verschenen roman.

Samen met interviewer Jelko Arts praten de talenten over het leven van een schrijver en wat het betekent om te debuteren. Luister meteen naar hun mooiste persoonlijke voordrachten. Koop vooraf je kaartje in de bieb of via www.obgz.nl/agenda-marienburg.

Murat Isik werd in 1977 geboren in Izmir (Turkije). Hij studeerde rechtsgeleerdheid in Amsterdam. Zijn eerste roman Verloren grond (2012) kreeg de Bronzen Uil Publieksprijs en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Zijn nieuwe roman Wees onzichtbaar (2017) werd Boek van het jaar 2017 bij het NRC Handelsblad en bol.com en verdiende de Boekhandelsprijs 2018. Ook staat Isik met dit ontroerende familieverhaal op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2018.

Cobi van Baars (1967) studeerde moderne Nederlandse Letterkunde in Nijmegen. In april 2017 debuteerde ze als schrijfster, met de roman Schipper & Zn.; een compact verhaal dat staat als een huis. Sterk van sfeer, zwanger van suggestie en humor.

Chris Polanen (1963) is dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. De in Suriname geboren en getogen auteur kwam op twintigjarige leeftijd naar Nederland en schreef columns en korte verhalen als middel tegen zijn heimwee naar Suriname. In mei 2017 kwam zijn debuutroman Waterjager uit.

Prijs: leden 5, overige bezoekers 6 euro. Het podium is in Bibliotheek De Mariënburg, Mariënburg 29 in Nijmegen.

Messen slijpen bij Bongers Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 17 mei a.s. van 10.30 tot 17.30 uur kunt U weer al uw messen en scharen laten slijpen bij Bongers aan De Pollenbrink 9 in Bemmel. Op deze dag komt de bekende slijper J. Kunst weer naar De Pollenbrink voor het slijpen van alle soorten scharen en messen. Koks- en tafelmessen welke ook gekarteld kunnen worden. Mocht u deze dag niet aanwezig zijn, dan kunt U vooraf uw messen en scharen aanleveren en ze later geslepen weer ophalen. Maak gebruik van deze slijpservice want met scherp gereedschap krijgt U het beste resultaat. Fa. Th Bongers is gevestigd aan De Pollenbrink 9 in Bemmel telefoon (0481) 46 23 12. Email: bongersluxe@hetnet.nl.

Seniortafeltennisvereniging Sentaver

NIJMEGEN - Seniortafeltennisvereniging Sentaver zoekt nog enkele mensen om te komen tafeltennissen.


"Wij spelen voor ons plezier elke dinsdagavond in De Schalmei, het wijkcentrum van Neerbosch-Oost, van 19:00 tot 21:00 uur, met een gezellige koffie-onderbreking. Kom eens kijken als je interesse hebt. Ook als je er nog weinig vanaf weet ben je welkom. Wij willen je het ook wel een beetje leren", aldus Martè Ramakers.
Bel voor informatie 024 3773289. Het wijkcentrum De Schalmei (Neerbosch-Oost) ligt aan Symfoniestraat 204 in Nijmegen.

Kadotip voor moederdag van Bloemenkweker Jos Mom XL-Hortensia voor kleine prijs

HUISSEN – Met wel twintig grote bolvormige bloemen per plant mag deze boerenhortensia met recht een XL-hortensia genoemd worden. Zelf gekweekt natuurlijk, want Jos gaat alleen voor de hoogste kwaliteit. Jos biedt de klant graag veel bloemen voor weinig geld. 'Want', zegt zoon Michel: 'Zelf houden we ook van veel voor weinig!'

In de kas kweekt Jos met de grootste zorg verschillende soorten hortensia's, van jonge stek tot stevige plant met schitterende bloemen. Tijdens de drukke verkoopperiode, van april t/m juni, komt zoon Michel zijn vader graag helpen en daar heeft hij duidelijk plezier in. 'Ik kroop al tussen de geraniums toen ik nog in de luier zat', zegt hij lachend. Zeven dagen per week, ook op feestdagen, is de kwekerij nu geopend voor de verkoop. 'Een klant zei eens zo mooi: 'De bloemen van Jos Mom, is de reden dat ik naar Huissen kom!', zegt Michel. Ook voor de actie '10 + 2 gratis' komt men graag naar Jos, bovendien is het assortiment in perkgoed erg groot.

Natuurlijk zijn er ook volop geraniums verkrijgbaar, de plant waar het vroeger allemaal mee begon voor Jos. 'Mijn vader kweekte groenten maar toen ik als jonge jongen ging werken bij een geraniumkweker vond ik dat meteen veel leuker', zegt Jos. Speciaal voor moeders met een groot hart, is de XL-hortensia een leuk kado-idee. Of bijvoorbeeld een grote mand vol met hortensia's, die is nu in de aanbieding! Op 13 mei is het moederdag; dus kom deze week naar Jos Mom aan de Papestraat 4A in Huissen en zet jouw moeder fijn in de bloemetjes. (www.bloemenkwekerij-josmom.nl)

Zesde Lentse Pinksterrit

LENT - Op tweede pinksterdag 21 mei wordt de zesde editie van de Lentse Pinksterrit gereden. De ultieme tourtocht voor de klassieke autoliefhebber van Lent en wijde omgeving!

Na de succesvolle eerste lustrumeditie zijn de voorbereidingen weer in volle gang. Met een gestaag groeiend aantal deelnemers belooft het weer een gezellige dag te worden. Wederom wordt er gezorgd voor een zeer afwisselend parcours en tevens zal deze editie hoogstaand culinair worden afgesloten.


"Bent u in het bezit van een young- en/of oldtimer (minimaal 25 jaar oud), cabriolet of exoot (ongeacht leeftijd)? Geef u dan nu op voor dit dagvullend evenement! Dit kan door een email te sturen naar lentsepinksterrit@gmail.com of te bellen naar 024 3603137 (na 18:00 uur), waarna een inschrijfformulier zal volgen. Wilt u de stoet komen aanschouwen en uitzwaaien? Dan bent u op 21 mei vanaf 10:00 welkom aan de Oosterhoutsedijk 21 in Lent."

Bingo

OOIJ - Op vrijdag 11 mei aanstaande organiseert W.S.V. De Roodborstjes in Ooij weer een gezellige bingo-avond. Deze zal plaatsvinden in het Dorpshuis 'De Sprong'. Aanvang: 20.00 uur.

De hoofdprijs is maar liefst 230 euro, dus komt u gezellig een kansje wagen? Het bestuur en haar leden van W.S.V. De Roodborstjes heten u van harte welkom!

Bijen bij Landerij De Park bekijken via wildcam van BuitenGewoon

BETUWE - Neem een kijkje bij de honingbijen: van zo dichtbij heb je ze nog nooit kunnen volgen! Via de wildcam kan je live meekijken hoe het bijenvolkje zich gedraagt. Je kijkt rechtstreeks in een bijenkast bij Landerij De Park.

Bij deze unieke samenwerking tussen TV BuitenGewoon / Omroep Gelderland, SOGN, De Santackergaard, Park Lingezegen en Landerij De Park werd zondag door betrokkenen stilgestaan tijdens het Vier het Voorjaar-evenement bij Landerij De Park. Dat leverde vrolijke gezichten op bij de imkers en het bestuur van Landerij De Park en de mensen van De Santackergaard en SOGN (zie foto).

Wil je de livestream bekijken ga dan naar landerijdepark.nl (homepagina) of naar het YouTube kanaal van BuitenGewoon van Omroep Gelderland. De bijenstal van Landerij De Park vind je op De Park 12 in Elst.