GN Berg en Dal Heumen Mook

23 november 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 23 november 2016


Burgemeester reikt draaginsignes Nobelprijs VN–militairen uit

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft onlangs in de raadszaal van het gemeentehuis aan vijf inwoners uit zijn gemeente de draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen uitgereikt.

De uitreiking gebeurde in aanwezigheid van familieleden en Kolonel Jaap Duinen vice voorzitter van de Unifilvereniging. Volgens Slinkman komen de Nederlandse veteranen in aanmerking voor dit uitzonderlijk draaginsigne die tussen 1956 en 1988 minstens 30 dagen aaneengesloten zijn ingezet voor vredesmissies van de Verenigde Naties.

In de gemeente Berg en Dal wonen tien personen, die zich hebben ingezet voor vredesmissies en allen zijn ze Libanonveteranen, aldus Slinkman. Het handhaven van de vrede ter plaatse bleek buitengewoon lastig en niet zelden zelfs nagenoeg onmogelijk. Een ding is zeker: "Onder de omstandigheden van toen, en met de middelen van toen, hebben jullie als jonge mensen het maximale gedaan. De situatie in Libanon hebben jullie een beetje kunnen veranderen maar ongetwijfeld heeft Libanon jullie ook veranderd. De een voelde zich na de missie in zekere zin verrijkt, terwijl de ander voor het leven getekend was. Jullie hebben ervaren om onder zware omstandigheden te moeten opereren waarbij jullie ongetwijfeld angst en onzekerheid moet hebben gekend", volgens Slinkman.

"Met deze insigne wordt aangegeven dat het niet vanzelfsprekend was en nooit vanzelfsprekend wordt gevonden, dat jonge mensen zoals jullie toentertijd huis en haard hebben verlaten om zich onbaatzuchtig in te zetten voor vrede en veiligheid in een ver land."

Na een foto-impressie en anekdotes van kolonel Sjaak Duinen over zijn tijd in Libanon, spelde burgemeester Slinkman de draaginsigne op bij de heer J.T.L. Hermsen uit Berg en Dal, de heer F.A. Pol eveneens uit Berg en Dal, de heer M.G. van Deursen uit Groesbeek, de heer W.A. Ophuizen uit Millingen aan de Rijn en de heer G. Hoiting uit Ooij. De overige vijf decorandi hebben inmiddels de draaginsigne al ontvangen.

Nieuw in Groesbeek: De Zangwerkplaats

GROESBEEK - Hou jij ook van zingen onder de douche en droom je ervan om op een podium te staan? Dan zit je bij De Zangwerkplaats in Groesbeek goed!

Zingen is gezond, geeft energie, verbindt én doe je samen. De Zangwerkplaats biedt de jeugd van 9-21 jaar een plek om door middel van zang en muziek het beste uit zichzelf te halen. Ons doel is dat ieder zijn eigen vocale kwaliteit mag ontdekken, ontwikkelen en inzetten om samen twee keer per jaar naar een gaaf eindproject toe te werken.

We gaan aan de slag met eigentijdse Nederlandse en Engelstalige nummers van onder andere Junior Songfestival en de Top 40. Tijdens de lessen werken we aan stem- en zangontwikkeling, meerstemmig zingen, interpretatie, beleving en podiumpresentatie. Je gaat hierdoor nog beter luisteren en anders kijken. Je leert van elkaars kwaliteiten, elkaar te versterken en samen te werken.

De Zangwerkplaats is een initiatief van Bianca van Dreumel, Erik Fortier en Ellen Thijssen. Zij hebben een enorme liefde voor muziek en zang en willen niets liever dan die passie overdragen aan anderen.
De Zangwerkplaats start in januari. Voor meer informatie en aanmelden, bel of mail met Ellen Thijssen: 06 51540656 / ellen@dezangwerkplaats.nl of kijk op www.dezangwerkplaats.nl.

Op vakantie met de Zonnebloem Regio Groesbeek

GROESBEEK - Van zondag 2 tot en met vrijdag 7 april houdt de Zonnebloem regio Groesbeek weer haar jaarlijkse vakantie. Dit jaar is er gekozen om naar het Overijsselse Steenwijk De Bult te gaan.

De kosten voor deze vakantie bedragen per persoon 525 euro, exclusief 20 euro administratiekosten, op basis van een tweepersoonskamer. Hiervoor krijgt men een vakantie met vijf overnachtingen op basis van volpension, twee uitstapjes, een avondje entertainment van een professionele artiest en volledige medische en verpleegkundige verzorging van de Zonnebloem-vrijwilligers.

"Heeft u interesse in deze vakantie, en bent u niet in staat zelfstandig op vakantie te gaan, geeft u zich dan voor 4 december op door een briefje te sturen naar: Arno Kamps, Koningin Wilhelminaweg 21a, 6562 KX, Groesbeek. Een e-mail mag ook. Dat graag sturen naar arno_kamps@planet.nl (let op tussen arno en kamps staat een onderstreepje).

Millingse Mike Thijssen gaat naar Euro Skills 2016 in Zweedse Gotenburg

Foto: Skill Heroes

MILLINGEN – Mike Thijssen vertegenwoordigt Nederland tijdens Euro Skills: het 'EK voor beroepen 'dat van 1 tot en met 3 december wordt gehouden in het Zweedse Gotenburg. Mike is al nationaal kampioen interieur ontwerpen en maakt deel uit van team Nederland bestaande uit 39 talentvolle jongeren die allemaal nationaal kampioen zijn in hun vak.

Mike studeert bij het Koning Willem 1 College. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificaties en nationale finalewedstrijden van de mbo- vakwedstrijden Skill Heroes branchevereniging en VHG en Vakkanjers. In Gotenburg strijden ruim 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 38 beroepen voor een plek op het ere podium.

Nederland doet mee in 33 vakrichtingen en beroepen waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, zorg, lassen, metselen en wed design. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers. Er worden liefst 40.000 bezoekers verwacht tijdens de drie wedstrijddagen. Vrijdag 29 november vertrekt Mike naar Gotenburg.

Badminton: Kom erbij in De Duffelt

MILLINGEN - Zin om eens wat (meer) te bewegen, wellicht al eens een medisch advies gekregen, maar nog steeds niet begonnen? Dit is je kans om daar vrijblijvend mee te starten en loop er eens even uit tussen de buien door.

Elke maandagmiddag van 15.30 – 16.30 uur wordt door zo’n 8 tot 10 personen actief aan de conditie gewerkt. Warming up, oefeningen en dan het spelletje badminton. Je leert er alles over 'het slaan met een shuttletje' en dat is heel wat meer dan het standaard straat- of campingspelletje:

De locatie is Sporthal De Duffelt in Millingen; de kosten zijn 2,50 per keer. Eerste twee keer gratis. Iedere maandag van 15.30 – 16.30 uur voor iedere volwassene met en zonder ervaring in sporten. Sportkleding en -schoenen verplicht.

"Er is nog plaats voor nieuwe deelnemers, kom vrijblijvend langs en werk aan je conditie, dat was je toch al zo lang van plan? Grijp je kans, nu!"De Buurtsportcoach is een initiatief van het ministerie van VWS. Volleybalvereniging Switch ’87 is namens de Gemeente een van de uitvoerders van dit initiatief.

Agenda Natuurexcursies

Zaterdag 10 december 10.00 – ± 12.00 uur: KNNV wandeling over de stuwwal bij Beek-Ubbergen.

Voor wie nog niet eerder kennis maakte met dit gebied een mooie gelegenheid meer te weten te komen over het ontstaan van de stuwwal, graften, droogdalen en vooral ook de tuin bij 't Huys te Schengen, waarbij ook het beruchte 'watertorenarrest' aandacht krijgt. Terloops ook aandacht voor alles wat de natuur biedt: paddenstoelen, vogels en misschien nog wat flora. Ook het bosbeheer , door het Geldersch Landschap,wordt besproken.

Vertrek: bij het 'wasvrouwtje' in Beek, t.o. het voormalig gemeentehuis aan de Rijksstraatweg. Exc.leider: Pieter de Vlieger (024 6631735).

Zondag 11 december 9.00- ±12.00 uur: KNNV vogelexcursie op de fiets.

Onder deskundige leiding fietsen we door de Bemmeler Waard op zoek naar vroege wintervogels.

Een verrekijker is gewenst en een vogelboekje kan nuttig zijn. Zorg ook voor warme kleding.

Vertrek: hotel 'de Sprok', Waaldijk 9, te Bemmel/Lent.
Excursieleider: Ben Brouwer, tel. 024 - 3243988.

ISH Dance Collective - Ignite

Foto: Studio Breed

GROESBEEK - Donderdag 1 december, aanvang 20.00 uur in Cardo Theater Groesbeek

Alles is energie. Onze spieren spannen zich aan en de aarde raast door de ruimte. Kleine stroomstootjes schieten door ons brein, schreeuwen tegen ons lichaam dat we willen rennen. Grassprietjes duwen zich dwars door stoeptegels heen om de zon te kunnen voelen. De lucifer ontsteekt in een felle vlam. Energie is alles.

Dansvoorstelling Ignite gaat over de oorsprong van energie. Over het moment dat het kopje van die lucifer door wrijving transformeert in een felle vlam. Maar ook over de vraag waar die energie vandaan komt. Filosofen, wetenschappers en gelovigen van allerlei godsdiensten schreven boeken vol met ingewikkelde theorieën en poëtische verhalen. Ignite is een inspirerende voorstelling waarbij het publiek zonder twijfel de zaal vol energie verlaat.

Dance collective ISH biedt in Ignite talentvolle makers de kans om onder begeleiding van artistiek leider Marco Gerris, een voorstelling te maken in de ISH-traditie. Eerdere voorstellingen in deze serie zijn The Gate, Fight Flow en GravitISH. Tickets voor 15,00 euro zijn verkrijgbaar bij alle Primerawinkels en online www.cardotheater.nl.

Leger des Heilscollecte Millingen

MILLINGEN - Het Leger des Heils collecteert in Millingen aan de Rijn van 26 november tot en met 3 december

Waarom een collecte? De samenleving verandert. We individualiseren, de overheid trekt zich terug, burgers worden steeds meer teruggeworpen op zichzelf. Je moet jezelf kunnen redden. Maar dat lukt niet iedereen, zeker niet in de crisis. Bovendien voelen steeds meer mensen zich eenzaam. 12 procent van de Nederlanders heeft geen vrienden. En als je dan ziek wordt, je baan verliest of je huur niet meer kunt betalen. Wat dan?

Enige houvast

Het Leger des Heils is vaak het laatste vangnet voor mensen in problemen. Dat is belangrijk werk, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom stimuleren we iedereen om samen te werken aan een gezonder sociaal leefklimaat. Het sociaal-maatschappelijke werk van Bij Bosshardt is daar een goed voorbeeld van. De deuren van buurtsteunpunten en korpsgebouwen staan voor iedereen open. Er worden wekelijks inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd. Voor sommige mensen is het hun enige houvast. “Wat ik daar krijg, sterkt me om verder te gaan in het leven”, getuigt Jacoba.

Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven krijgt het Leger des Heils geen subsidie. Daarom organiseert het Leger des Heils een deurcollecte onder de noemer ‘Samenleven doe je dus niet alleen’. Help jij ons mee? Geef aan de collectant.

Gemeente houdt 1,2 miljoen euro over aan WMO en Jeugdzorg

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft in 2015 liefst 1,2 miljoen euro overgehouden aan geld wat bedoeld was voor WMO en Jeugdzorg. Volgens wethouder Sjaak Thijssen wordt het geld in tegenstelling tot enkele andere gemeenten niet gebruikt voor andere voorzieningen zoals huishoudelijke hulp.

Die huishoudelijke hulp blijft in de gemeente Berg en Dal gehandhaafd en daarvoor wordt het overschot niet ingezet, aldus Thijssen. Het overschot wordt in Berg en Dal in eerste instantie gevoegd bij de algemene reserve. Vervolgens stopt de gemeente 746.000,-- in de risico reserve WMO / Jeugd.

Voor 2016 wordt er een overschot verwacht van 963.000 euro. Ook dat geld komt in de risicoreservepot. Volgens de gemeente blijft het niet bij overschotten en verwacht dat ze de reserve in de risicopot de komende twee jaar al moeten aanspreken omdat er dan tekorten verwacht worden van 800.000 euro per jaar. Dan zal er een oplossing gevonden moeten worden om de structurele tekorten zoveel mogelijk terug te kunnen dringen.

Koor Ap/Art te zien op WDR3

MILLINGEN - Vorig jaar gaf koor Ap/Art op vrijdag 4 december een optreden op de kerstmarkt in Kleve.

Tijdens dit optreden zijn er opnamen gemaakt door het Duitse televisieprogramma Wunderschön. Naast opnamen van ons optreden en de mooie kerstmarkt in Kleve is er door Wunderschön ook gefilmd tijdens een repetitie van koor Ap/Art in Millingen aan de Rijn en het opbouwen in Kleve. De uitzending van deze opnamen is te zien op zondag 27 november tussen 20:15 en 21:45 uur.

Spullen inleveren voor rommelmarkt

GROESBEEK – Iedere zaterdag is er de mogelijkheid om bruikbare spullen in te leveren voor de rommelmarkt van Fanfare Wilhelmina.

Van 11.00 tot 12.00 uur kan men daarvoor terecht in een schuur aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Boeken, meubelen, speelgoed, schoenen, computers et cetera. zijn welkom.

Net Aecht onthaalt nieuwe prins(es) met groots vlaggenfestijn

GROESBEEK-DE HORST - Carnavalsvereniging Net Aecht presenteert zaterdagavond 26 november in zaal De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek de nieuwe prins(es ) voor het komend carnavalsseizoen 2016-2017.

Hij of zij zal de scepter zwaaien over deze Horster carnavalsvereniging gedurende het komende carnavalsseizoen, hierbij met raad en daad bijgestaan door zijn/haar nieuwe hofhouding en Raad van Elf. Op deze avond zal eerst afscheid genomen worden van Prins Ummenie de 56ste Willy Kaal met zijn gevolg, die terug kan zien op een geweldig seizoen. Na enkele optredens van lokale schlagergroepen zal door middel van een bijzonder Vlaggenfestijn de nieuwe prins of prinses van CV Net Aecht worden toegezwaaid. Wie dit is, blijft uiteraard strikt geheim. Wel kan er worden prijsgegeven dat de verrassing groot zal zijn evenals de verwachtingen van deze nieuwe heerser(es) van Net Aecht.

Na de traditionele plichtplegingen neemt hij / zij de prinselijke onderscheidingen in ontvangst en zal de nieuwe hofhouding met Raad van 11 worden voorgesteld. Daarna zal het feest worden voortgezet met optredens van onder andere de volgende schlagergroepen Aarm Snuutje, 't Zeivertropke, Un poar Moje, de Restantjes en Bonie M. en de muziek van Muziek Express. Alle carnavalisten uit het Keulen van Gelderland en de wijde omtrek zijn welkom op deze avond. De aanvang is om 20.11 uur in de grote zaal van De Mallemolen, de entree is geheel gratis.

Word mentor van een kind

BERG EN DAL – "Ben jij die vrijwilliger die twee uurtjes per week een 11- tot 15- jarige thuis bezoekt en ondersteunt met allerlei schoolzaken?"

"Heb jij een dosis enthousiasme en zin om tijd te investeren in de toekomst van een kind en spreekt dit je aan? Dan zit ik graag met je aan tafel om je meer te vertellen over dit zinvolle en uitdagende werk!
Wil je meer weten of wil je je direct aanmelden als mentor, neem dan contact op met Anne van den Berg van Forte Welzijn. Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur 085 0406066 of mobiel 06 19981000. Mailen kan ook; anne.van.den.berg@fortewelzijn.nl."

Wandelen met aandacht

GROESBEEK - Op donderdag 1 december wordt er vanuit de Serre van de protestantse kerk aan de Kerkstraat een meditatieve wandeling georganiseerd van een goed uur. Het eerste half uur wandelen we in stilte. Dit keer heeft de Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek aan de kerken gevraagd om tijdens deze wandeling speciaal stil te staan bij de Rechten van de Mens.

10 december is ieder jaar de Dag van de Rechten van de Mens. Op die datum is in 1948 door de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend door de lidstaten; sinds 14 juli 2011 zijn er 193 lidstaten.

Mensenrechten zijn de basis van vrijheid, gerechtigheid en vrede en artikel 1 luidt: Iedereen wordt vrij en met gelijke rechten geboren. Bij dit thema willen we stilstaan terwijl we aandachtig wandelen in de natuur.

We starten om 9.45 uur in de Serre en krijgen eerst een korte toelichting bij het thema. Om 10.00 uur begint de wandeling en rond 11.15 uur zijn we terug in de Serre. We sluiten de wandeling af door een kaarsje aan te steken in de kerk. Ten slotte is er een kopje koffie of thee.

Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Redhouse Rock Groesbeek weer in ere hersteld

GROESBEEK-DE HORST – Na een onderbreking van enkele jaren zal op zaterdag 3 december weer Redhouse Rock worden gehouden, de jaarlijkse rockavond van de Groesbeekse repetitieruimte Redhouse.

Van de vele bands die in Redhouse oefenen zullen er drie gaan optreden: Dark Rose, Nameless en Soylent Green. De optredens zijn in de grote zaal van dorpshuis De Slenk dat – niet toevallig – grenst aan Redhouse en dat een uitstekende akoestiek en dito podium heeft.
Dark Rose is de band rond zangeres en spring-in-het-veld Carla Duret; haar repertoire bestaat uit klassieke rocknummers die met veel emotie en inzet worden gebracht.
Nameless is een grote band van zes personen (twee zangeressen); een band die er echt uitspringt en dat niet alleen door de excentrieke bassist Struik.

Tenslotte de bluesrockband Soylent Green – een vijfmansband die voortgekomen is uit de toenmalige 80'er jaren band Born Blind.

De aanwezigen hoeven zich in de pauzes niet te vervelen, want dan speelt zangeres-gitariste Lara in het cafégedeelte. Haar warme stem en fingerpickingstyle zorgen voor een mooie onderbreking van de veel hardere rockbands. Het belooft een afwisselende en gezellige avond te worden, waarmee tevens een oude rocktraditie in ere zal worden hersteld. Zaterdagavond 3 december in De Slenk aan de Reestraat 2 Groesbeek/De Horst, aanvang 20.00 uur. De entree bedraagt inclusief twee consumptiebonnen zes euro.

94-jarige fietser geschept door auto

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de kruising Hoge Horst met de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek is donderdagmorgen rond kwart voor negen een 94-jarige fietser uit Groesbeek geschept door een automobilist eveneens uit Groesbeek.

De fietser fietste op de Hoge Horst en kreeg geen voorrang van de automobilist, die vanaf de Koningin Wilhelminaweg de Hoge Horst wilde oversteken. De bejaarde man kwam hierbij ten val en liep ogenschijnlijk alleen schaafwonden op. Echter ambulancepersoneel hebben het slachtoffer ter plaatse onderzocht en overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De fiets van het slachtoffer werd flink beschadigd, terwijl de auto lichte schade opliep.

Nieuwe cd Alfred Arts: 'Een keer nog gelukkig zijn'

Foto: Eigen foto Alfred Arts

GROESBEEK – Op vrijdagavond 9 december presenteert de Groesbeekse zanger Alfred Arts zijn eerste cd-album met als titel 'Een keer nog gelukkig zijn'.

Het bijzondere aan dit album is dat de liedjes die erop staan, ooit gezonden zijn door zijn Groesbeekse idolen waaronder The Sunstreams, The Sunshines, The Belcanto's en andere bekende muziekgroepen en artiesten uit het muziekdorp Groesbeek. Liedjes als 'Aan de grens van de Duitse Heuvelen', 'Da unten im tale', 'Moeder mag ik trouwen gaan' en vele andere hits die door Alfred zelf samengesteld en op zijn eigen wijze op cd gezet.

Hij heeft gekozen voor die liedjes omdat hij in de jaren '70 en '80 als kleine jongen thuis in 'Het Vilje' altijd meezong. In huize Arts stond de gehele dag de piratenzender aan. Het album bevat 15 liedjes waaronder 3 medleys. Als bonustrack is er een landelijke hit van The Belcanto's uit 1981, met als titel 'De Kinderen' opgenomen. Dit nummer is een duet met Helen Liebers.

Tijdens deze presentatie zal Alfred alle nummers van zijn cd-album zingen. Daarnaast is er een gastoptreden van Helen Liebers. Tom Meuwese, verantwoordelijk voor alle arrangementen en opname zal voor de muzikale omlijsting zorgdragen. De presentatie is in handen van Alfreds broer Arno Arts. De cd-album is op die avond verkrijgbaar voor 7,95 euro en binnenkort te downloaden bij iTunes en diverse andere portals. Iedereen is op deze presentatie welkom. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.30 uur geopend. De presentatie begint om 20.30 uur. De toegang is gratis.

Buurtbieb bij Pluryn aan de Zevenheuvelenweg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Voor buurtbewoners van 'Groesbeek Werk 'voorheen Dag Activiteiten Centrum van Pluryn aan de Zevenheuvelenweg 16 is er sinds kort een buurtbieb.

Het idee is van Ronald Kuijpers werkbegeleider van Pluryn. Hij vond het zonde dat er met de grote hal eigenlijk niets gedaan werd en plaatste er een open boekenkast in. Om een boekenkast in de tuin te zetten is helaas in Nederland niet mogelijk vanwege het vandalisme volgens Ronald. Ook het feit dat hier veel ouderen mensen in de directe omgeving wonen is de buurtbieb misschien een uitkomst. Als zij gaan wandelen kunnen ze gewoon binnen lopen en tussen de boeken snuffelen en een boek naar hun gading lenen, dat kost helemaal niets laat Ronald weten. Ronald kwam in gesprek met Andre van de Kringloop Winkel in Groesbeek. Samen wisten ze de boekenkast een heel eind te vullen en momenteel staan er ruim 50 boeken in van strips, kinderboeken, romans en dergelijke. Ook mensen die boeken over hebben en er niets meer mee doen kunnen die kwijt in de boekenkast van de Buurtbieb. De buurtbieb is doordeweeks geopend van 08.00 tot 16.00 uur aan de Zevenheuvelenweg 16 in Groesbeek. Ook de buurtsuper aan de Breedeweg –ook eigendom van Pluryn- is van plan een buurtbieb op te starten. Binnenkort zal daar ook een boekenkast verschijnen.

Kerkberichten protestantse gemeente Groesbeek

GROESBEEK - Viering zondag 27 november, 1ste Zondag van de Advent. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. D. Stolk uit Nijmegen, met medewerking van Pieter en Marian Peereboom en Wopke en Mirjam Veenstra (zang en gitaar).

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Matata Children ’s Hospital in Kenya. Meer info staat op www.pkn-groesbeek.nl.

Tweede Groesbeekse Bosda in teken van hout

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Voor de tweede maal werd zaterdag 19 november van 10.00 tot 16.00 uur de Groesbeekse Bosdag gehouden op het natuurkampeerterrein aan de Schietbaan in Groesbeek.

Deze Bosdag stond geheel in het teken van hout, houtproducten en de houtoogst met als thema 'Van boom tot plank'. Hier liet Staatsbosbeheer zien op welke wijze in het Groesbeeks Bos het hout wordt geoogst met onder andere houtoogstmachines. Daarnaast liep er een paard (Belgische knol), die op spectaculaire wijze boomstammen uit het bos sleepte, wat vroeger gebeurde. Ook werd met een mobiele zaagmachine gedemonstreerd hoe van boomstammen prachtige planken werden gezaagd. Een houtkunstenaar maakte vervolgens met zijn motorzaag prachtige kunstwerken.

Naast de activiteiten rondom het thema 'Hout' waren er voor het hele gezin leuke dingen te doen zoals het klimmen in een levensgroot nest en het timmeren van een houten nestkastje. Ook kon men het juiste aantal openhaardhoutblokken raden. De winnaar mocht de blokken meenemen. Hij/zij zal beslist een aanhanger voor hebben moeten regelen om de prijs thuis te krijgen.

Voor de liefhebbers was er een paddenstoelenexcursie. Rondom het knappend haardvuur kon men op de banken genieten van koffie/thee of heerlijke eigengemaakte soep. De aanwezige kinderen konden bij het haardvuur hun eigen broodjes bakken. Tenslotte was het de Groesbeekse dialectenzanggroep De Siesmejennekes, die vanaf 14.00 uur voor de muzikale stemming zorgde.

500 euro voor de gelukkige op bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de wekelijkse bingoavond in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 24 november liefst 500 euro in de wacht te slepen.

De jackpot is afgelopen week blijven staan en nu verhoogd naar 250, terwijl de hoofdprijs van deze bingoavond zoals gebruikelijk ook 250 euro is. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend; de bingoavond begint om 20.00 uur.

Vaten met synthetisch drugsafval gedumpt in Groesbeek

Foto: Politie

GROESBEEK – In het bos langs de Derdebaan en op de Derdebaan zelf in Groesbeek zijn zondagavond een aantal vaten aangetroffen met vermoedelijk synthetisch drugsafval.

Een passant heeft zondagavond de gedumpte vaten ontdekt en direct de politie gewaarschuwd die op haar beurt de brandweer van Groesbeek hebben gealarmeerd. Direct werd door gemeenteambtenaren de Derdebaan vanaf de Nijmeegsebaan en Zevenheuvelenweg hermetisch afgesloten voor alle verkeer. Ook de ambtenaar calamiteiten van de gemeente Berg en Dal kwam ter plaatse. De brandweer heeft geconstateerd dat er in totaal 13 blauwe en witte vaten gedumpt zijn. Het merendeel van de vaten was leeg, enkele waren gevuld met afvalmaterialen zoals oude slangen en dergelijke. Twee vaten met vloeistof lagen op de grond en lekten een onbekende vloeistof. De brandweer heeft de lekkende vaten rechtop gezet waardoor de lekkage werd verholpen. De gemeente Berg en Dal heeft zondagavond de ODRN opdracht gegeven de aangetroffen vaten nog zondagavond te verwijderen. Tot zo lang blijft de Derdebaan afgesloten voor alle verkeer. De politie is een onderzoek naar de herkomst van de vaten gestart.

500 Euro voor de gelukkige op bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de wekelijkse bingoavond in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 24 november liefst 500 euro in de wacht te slepen.

De jackpot is afgelopen week blijven staan en nu verhoogd naar 250, terwijl de hoofdprijs van deze bingoavond zoals gebruikelijk ook 250 euro is. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend; de bingoavond begint om 20.00 uur.

Foto: Peter Hendriks

En op bovenstaande foto staat Tom Erinkveld, de nieuw gekozen prins van carnavalsvereniging De Deurdouwers. Tom zal onder de naam 'Tom de Meesterlijke' samen met zijn hofdames Angelien van de Heuvel en Marion Koppers tijdens het carnavalsseizoen 2016/2017 de scepter zwaaien over het Boemelgat.

Foto's verwisseld: sorry!

Foto: Marcel Vink

BEEK – Per abuis zijn in de vorige editie de foto's verwisseld van twee nieuw gekozen prinsen. Op bovenstaande foto staat de 24-jarige Niek van het Erven uit Beek, de nieuwe Prins van carnavalsvereniging De Cavalieren in Beek. Aan zijn zijde staan de pages Lotte van Benthum en Ilse van het Erve

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Sint-Nicolaasfeest Breedeweg

BREEDEWEG - Op zondag 4 december om 13.30 uur zal Sint Nicolaas met zijn zwarte pieten (bij mooi weer) een rondtoer maken door de Breedeweg. De optocht start vanaf het verenigingsgebouw De Sleutel en wordt muzikaal opgeluisterd door fanfare Jubilate Deo.

Om 14.00 uur komt Sint-Nicolaas weer aan bij De Sleutel waarna de mooi versierde zaal open gaat en Sint-Nicolaas de kinderen van Breedeweg zal ontvangen. Alle kinderen met een kaartje (uitgedeeld in Breedeweg) zijn van harte welkom. Voor het kinderfeest is ook dit jaar weer een leuk programma samengesteld door het Sint-Nicolaascomité. De danspieten zullen weer hun beste beentje voorzetten waarna de kinderen ook zelf hun danskunsten kunnen laten zien. Na afloop van de feestmiddag ontvangen alle kinderen tot en met 8 jaar die in het bezit zijn van een kaartje een leuk kadootje.

Laatste Sintfeest?

Mogelijk is dit in 2016 het laatste Sint-Nicolaas feest in Breedeweg. Het Sint-Nicolaascomité doet elk jaar haar uiterste best om van het Sint-Nicolaasfeest een leuke middag te maken, maar toch loopt de belangstelling elk jaar weer terug. Daarnaast hebben helaas dit jaar meer collectanten zich opgezegd dan in voorgaande jaren. Het comité heeft er grote moeite mee om steeds weer nieuwe collectanten te vinden. Als de belangstelling dit jaar voor het feest niet groter wordt en zich geen nieuwe collectanten aanmelden, heeft het Sint-Nicolaas comité besloten om volgend jaar helaas te stoppen met deze traditie in de Breedeweg.

Waarom landhuis De Muntberg niet op Schrouwenberg terecht kwam...

Door Gerrie Driessen

(Heemkundekring Groesbeek)

GROESBEEK – Een oud verhaal van de aan de voet van de Stekkenberg opgegroeide Lambert 'Bart' Nillessen ('t Rood Stürtje). Gepubliceerd in 1980 en voor Hét Gemeente Nieuws samengevat en bewerkt.

Deze gebeurtenis moet omstreeks 1900 plaats hebben gevonden, want in die tijd heeft de weduwe J.A. von Hemert – Rijnbende haar landhuis Ingina – heuvel laten bouwen. Indertijd stonden daar nog geen hoge bomen, zodat men vandaar ook van een fraai vergezicht konden genieten. In 1928 is het pand gekocht door de 'Groesbeekse Tehuizen', welke stichting het de naam 'Muntberg' gaf.
Een paar maal heb ik het volgende verhaal horen vertellen. Voordat er op de Muntberg gebouwd werd, zijn de dames Von Hemert met enkele bouwkundige heren en de boswachter langs de bosrand van de Schrouwenberg komen wandelen. Vanaf daar hadden ze een prachtig uitzicht op Groesbeek. Juist op het moment van wikken en wegen door de beide dames gebeurt het volgende….

Een honderd meter verder op komt Marietje schreeuwend het huis binnen stormen: 'Gerrit van de rooi Hanne het mien geschupt'! Dat was genoeg voor Griet. Ze was deze morgen toch al zo kribbig en nu dit nog. Met een sprong was ze buiten, maar Gerritje ontsprong nog net de dans. Dan komt ook Hanne naar buiten en daarmee is het hek van de dam. Het ging er nogal fel op los en daarbij werd niet gefluisterd. Zo werd er een half uur heel wat ten gehore gebracht, totdat hun energie verbruikt was. Toen gingen ze weer rustig naar binnen en aan het werk; zij hadden hun uitlaat gehad. Aan de rand van het bos hebben ze ook het een en ander gehoord. Enige tijd hebben ze staan luisteren, vervolgens hun hoofd geschud en zijn weer terug gelopen. De dames Von Hemert hadden genoeg gehoord en zijn daar niet meer teruggekomen. Enkele maanden later is de eerste steen gelegd op de Muntberg en ik ben vandaag nog blij dat het zo gelopen is, aldus de dan 77-jarige Bart Nillessen.

Staartje van burendag: een struweel

Foto: Petra de Ridder

Foto: Petra de Ridder

GROESBEEK - Op de Burendag in buurtpark het Groeske van zaterdag 24 september was het de bedoeling een struweel aan te planten. In een struweel komen struiken, planten en bomen waar vogels, kleine dieren, vlinders en bijen door aangetrokken worden.

Krentenboom, meidoorn, mispel, sleedoorn, bramen en kamperfoelie zijn planten die zorgen voor een mooie beschutte plek voor deze dieren.

September was te vroeg om deze struiken en bomen te planten en dit gaan we nu doen op zaterdag 3 december van 10.00-13.00 uur. "Kom je helpen? Verzamelplek bij het amfitheater in het park. Ook als je maar een uurtje kunt komen helpen, is je hulp zeer welkom! We zoeken 6-8 mensen om een handje te helpen. We hebben gereedschap, maar als het kan, breng dan je eigen schop mee.

Wil je meedoen of meer informatie? Stuur dan een berichtje naar stichtingdegroesbeek@outlook.com of neem contact op met Erna Gerrits 06 15922921."

Kerst met koor Tot Zangs!

MILLINGEN - Koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn is de laatste maanden weer volop aan de slag geweest. Het was druk met het instuderen van een mooi kerstrepertoire.

Ons volgende concert zal plaatsvinden op zaterdag 17 december in de Laurentiuskerk in Kekerdom. In dit prachtige kerkje, dat buitendijks gelegen is, zal het koor onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel een selectie van fraaie en vrolijke kerstliederen ten gehore brengen.
Koor Tot Zangs! zingt a capella en met begeleiding op piano en dwarsfluit van Peter Rutten. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Koninklijke Onderscheiding voor twee brandweerlieden korps Beek

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft vrijdagavond in aanwezigheid van familie en leden van het Ubbergse brandweerkorps twee leden gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Theo Willemsen uit Leuth en Sjef Stampaert uit Beek werden in de brandweerkazerne aan de Nieuwe Rijksweg in Beek. Beide brandweerlieden zijn al jaren lid van de vrijwillige brandweer: Theo Willemsen sinds 1 juli 1980 en Sjef Stampaert sinds 1 november 1985. Deze vrijwilligers hebben zich volgens burgemeester Slinkman respectievelijk 36 en 31 jaar ingespannen voor de samenleving. "Hiermee hebben ze een langdurige bijdrage geleverd aan de openbare veiligheid in de voormalige gemeente Ubbergen, de gemeente Berg en Dal en in de regio", aldus Slinkman en speldde vervolgens de versierselen op de revers die behoren bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.

Honderden kinderen zorgen voor warm welkom Sint in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – Sinterklaas heeft zaterdagmiddag kunnen genieten van een onvergetelijk warm welkom in Groesbeek. Sinterklaas zag zaterdagmorgen nog kans voordat hij naar het centrum van Groesbeek ging om de kinderen in het kerkdorp De Horst met een bezoek te vereren. Daar werd de Goedheilig man welkom geheten op basisschool Op De Horst aan de Plakseweg.

Op het Dorpsplein in Groesbeek hadden zich inmiddels vele honderden kinderen met hun ouders verzameld in afwachting van Sinterklaas. Even na 13.00 uur kwam de Sint vergezeld van zo'n veertig zwarte Pieten met een boot voortgetrokken door een tractor het centrum binnenrijden. Inmiddels had fanfare Wilhelmina onder leiding van Trudy Rikken al diverse Sinterklaasliederen gespeeld.

Burgemeester Slinkman wachtte Sinterklaas op het Dorpsplein op. Voordat de Sint op het bordes verscheen, had hij al vele tientallen kinderen een hand gegeven, terwijl de Pieten druk waren met het uitdelen van pepernoten. Op het bordes van het gemeentehuis liet burgemeester Slinkman Sinterklaas weten dat de Groesbeekse kinderen al weken op zijn komst hebben zitten wachten. En nu is het eindelijk zover. Sinterklaas was blij dat hem een warm ontvangt te beurt viel.

De Sint was verbolgen dat Groesbeek steeds maar groeit. Hij nodigde alle kinderen en ouders uit naar het Sinterklaashuis te komen (voormalige Etos) daar kunnen de kinderen de kleurplaat inleveren en krijgen daarvoor een cadeautje. Deze uitnodiging liep een beetje uit de hand omdat er zoveel kinderen met hun ouders heen gingen, dat er lange rijen voor het Sinterklaashuis stonden. Sommige ouders en kinderen hebben twee uur moeten wachten om bij de Sint te komen.

Boswachter Corien Koreman verlaat Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Voor boswachter Corien Koreman was het zaterdag – tijdens de Groesbeekse Bosdag - de laatste dag dat zij boswachter was in het Groesbeekse bos, de Overasseltse en Hatertse vennen en de Beuningse uiterwaarden. Zij gaat deze regio verlaten voor de Utrechtse Heuvelrug.

Corien heeft altijd met veel plezier en passie in deze regio gewerkt en hoopt dat zij in de afgelopen vijf jaar een waardevol bos en vennengebied achter gelaten heeft. Wat haar grote zorgen baart is het feit dat er steeds meer afval waaronder chemisch afval en resten van wietplantages in het bos worden aangetroffen die door veelal onbekende in het bos gedumpt worden. Maar ook huisraden worden in het bos aangetroffen. Iedere week wordt er zo'n 800 kilo afval gedumpt dat neer komt op een kostenpost van 20.000 euro per jaar.

Wat zij niet meer zal vergeten is, dat in haar vennengebied het lijk van een vermoord meisje uit Nijmegen werd aangetroffen. Daarnaast heeft zij een boa (slang ) van ruim 3 meter in het bos aangetroffen en dat is vrij zeldzaam, aldus Corien. Wethouder Erik Weijers bedankte namens het gemeentebestuur van Berg en Dal de scheidende boswachter Corien Koreman voor haar tomeloze inzet in de afgelopen vijf jaar voor het Groesbeekse bos. "U heeft een mooi bos achter gelaten", liet Weijers haar weten en overhandigde haar een kistje met streekproducten. Het is nog niet bekend wie Corien Koreman gaat opvolgen.

Open ochtend op basisschool Sint-Laurentius

KEKERDOM - Basisschool Sint-Laurentius houdt een open ochtend op 29 november.

Op 29 november is de tweede open ochtend van dit jaar op basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom. Tijdens deze ochtend kunt u zien hoe er gewerkt wordt op de Laurentius, vertellen kinderen over hun ervaringen en is er uiteraard voldoende ruimte voor al uw vragen. Basisschool Sint Laurentius is een heerlijk overzichtelijke school met zestig kinderen, waar uw kind echt gezien wordt! Iedereen die op school komt ervaart meteen de fijne sfeer en voelt zich veilig. De Laurentius werkt volgens een aantal uitgangspunten, onder meer;

Samen Sterk. Kinderen worden gezien door leerkrachten, maar zien ook elkaar. Er wordt samen gewerkt, gespeeld en er wordt voor elkaar gezorgd.

Combinatiegroepen. Een bewuste keuze; kinderen leren van jongs af aan naast samenwerken, ook zelfstandig te werken middels dag- en weektaken.

Samen werken. Kinderen leren hun eigen talenten en de talenten van anderen te zien en te waarderen en kinderen wordt geleerd hoe ze deze kwaliteiten kunnen benutten.

Aandacht. Door de relatief kleine groepen en de goede structuur van onderwijs is er veel persoonlijke aandacht vanuit de leerkracht.

Uiteraard heeft de Sint Laurentius nog heel veel meer te bieden en dat kunnen we u laten zien op een van de open ochtenden. U bent welkom op 29 november van 09.00 tot 11.30 uur. U bent ook welkom op een van de volgende open dagen; donderdag 12 januari, woensdag 8 maart en donderdag 13 april. Uiteraard bent u ook altijd welkom om op een ander moment een afspraak te maken via +31 481 431643 of directie@laurentiusschool.com.

Sinterklaasintocht Berg en Dal

Foto: Frans Vorstenbos

BERG EN DAL - Nog maar net aangekomen in Maassluis of de Sint kwam al naar Berg en Dal. Hij kwam op zijn trouwe paard Amerigo aan bij Val Monte en zijn aankomst werd muzikaal opgeluisterd door Muziekvereniging Edelweiss. Hij nam speciaal voor ons dorp liefst tien Pieten mee! Pieten die er duidelijk zin in hadden, ze stonden notabene te jongleren met cadeautjes op het dak van het hotel; de kinderen waren duidelijk onder de indruk van deze Pieten!

Vervolgens vertrok een lange stoet kinderen en ouders samen met de Sint en zijn Pieten richting dorpshuis Kerstendal. Daar aangekomen werden alle kinderen verwend met limonade en iets lekkers. De kinderburgemeester van Berg en Dal Theo van Steen sprak samen met Martine Legtenberg van Berg en Dals Bloei de kinderen toe en al zingend kwam Sinterklaas de zaal binnen.

Sinterklaas had dit jaar een andere aanpak. Hij zette zijn mijter af en ruilde deze in voor zijn 'werkmijter'. Hij zat niet op zijn hoge stoel op het podium, maar op een verrijdbaar krukje. Zo zorgde zijn hoofdpiet Flora ervoor dat hij op verschillende plekken tussen de kinderen kwam te zitten. Ineens zat je naast de Sint en werd er gezellig gebabbeld en gezongen. Tussendoor gaven zijn pieten nog een paar mooie shows. Op de voeten staan, salto's op de trampoline; het kon niet op met de acrobatische toeren. Muziekpiet liet een knap staaltje saxofoonspel horen en als klap op de vuurpijl was de winnaar van The Voice of Piet en zij bracht met verve haar winnende liedje 'Zwarte Piet ging uit fietsen ten gehore. De tijd vloog voorbij! Blije snuitjes genoten van hun held die dit jaar dichterbij was dan ooit. Sint sprong weer op zijn paard, op naar het volgende dorp! We hopen dat de Sint een fijne tijd heeft in Nederland, samen met zijn Pieten. Want zoals de Sint terecht zegt: 'Zonder een Piet gaat het niet!'

Bingo Senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 29 november is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Nieuwe clubkampioenen bij De Bergruiters

BEEK - Op zaterdagavond 5 en zondag 6 november organiseerde PSV De Bergruiters de laatste van drie onderlinge wedstrijden van dit jaar bij manege Ebbers in Beek.

Na het uitreiken van de dagprijzen werden de clubkampioenen van dit jaar bekend gemaakt. Tot en met de laatste wedstrijd was het spannend wie uitgeroepen zou worden tot kampioen springen, kampioen dressuur en overall clubkampioen

Dit zijn onze overall clubkampioenen (dressuur en springen) in onderstaande categorieën:

Categorie D Kim van Grol

Categorie C Dagmar Pluim

Categorie B Lilli Houben

Categorie A Esmée van Est

Categorie A1Vera Ekkebus

Categorie eigen pony Lucy de Graaf

Categorie wedstrijdpaard Zoë Verheijen

Traditiegetrouw gingen alle kampioenen aan het einde van de dag in de waterbak.

Groesbeker overlijdt na aanrijding

GROESBEEK - De 94-jarige fietser die donderdagmorgen werd aangereden op de kruising Hoge Horst – Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek is ten gevolge van het ongeval in de nacht van vrijdag op zaterdag in een ziekenhuis in Nijmegen overleden.

Het slachtoffer werd op de kruising geschept door een 24-jarige automobilist uit Groesbeek. De politie doet nog een onderzoek naar de exacte oorzaak van het ongeval.

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 29 november is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Hans Kersten Prins Ummenie de 57ste van Groesbeek

GROESBEEK - In een volle Nachtwacht van De Linde in Groesbeek is vrijdagavond de nieuwe prins van carnavalsvereniging De Feestneus bekend gemaakt. Hans Kersten -in Groesbeek beter bekend als Hans de Bon- mag zich het komend carnavalsseizoen Prins Ummenie de 57ste van Groesbeek noemen.

Hij zal komend carnavalsseizoen samen met de hofdames en presidenten de scepter zwaaien over carnavalvierend Groesbeek. Hans is 48 jaar, getrouwd en heeft twee zoons en een dochter. Hij is een feestvierder bij uitstek en sinds 1985 lid van carnavalsvereniging De Sniekers uit Groesbeek. In het dagelijks leven heeft hij een eigen timmerbedrijf samen met zijn oudste broer.

Hans zal worden bijgestaan door de raad van elf, de raadsdames afkomstig van carnavalsvereniging De Feestneus en zijn presidenten en goede vrienden Arno Schoonenberg, Frank van Elst en Hans Liebers. De hofdames zijn echtgenote Chrisje, Yvonne Schoonenberg, Ilja Wennekers, Lisette Sillessen, Frencis Peters, Hanneke Liebers en Esther de Bruin.

Carnavalsvereniging De Sniekers bracht in 1998 op het schlagerfestival het lied 'Prins Ummenie' uit. Deze carnavalsschlager is in een nieuw jasje gestoken en daarmee het prinsenlied voor aankomend carnavalsseizoen. De leus van Prins Ummenie d'n 57ste luidt: 'Got-ter uut zû lang as–et get, ut is vurbeej vûr dagg 't wet!'.

Sinterklaas bij SC Millingen

MILLINGEN - Op uitnodiging van het JAC bezocht Sinterklaas met zes Zwarte Pieten zaterdagavond 19 november 2016 het clubhuis van SC Millingen.

De Sint werd opgewacht door Hovy, de mascotte van SC Millingen, en ruim 60 F-pupillen (JO07 en JO09), waaronder ook de F 5 (JO07-1). In dat team zitten de allerjongste pupillen (onder 7 jaar), die alleen trainen en nog niet in competitieverband voetballen. De ouders hebben in het andere gedeelte van de kantine gewacht. Elk team, van F5 tot en met F1, werd met hun trainers en leiders naar voren gevraagd.

Met behulp van het Grote Boek wist de Sint over ieder team en elke trainer of leider wel wat te vertellen. Enkele jeugdtrainers, die ook speler zijn van het eerste elftal, gaven een wervelende show in het balletje hooghouden. Daarna werd door de Zwarte Pieten en alle voetballertjes een swingende polonaise door de hele zaal gehouden.
Bij het vertrek van Sinterklaas kregen de pupillen een mooi cadeau uit de zakken van de Zwarte Pieten. Sinterklaas telde af van 5, 4, 3, 2, 1, 0 en alle pupillen openden gezamenlijk en tegelijkertijd het cadeau… een mooie blauwe cap met logo en naam van SC Millingen!

Eerste klas Sint Aloysiusschool na 63 jaar weer bij elkaar

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/DE HORST – De eerste klas van de toenmalige Aloysiusschool op De Horst van 63 jaar geleden is zondagmiddag na 10 jaar weer bij elkaar gekomen in het schuttersgebouw van Sint-Hubertus.

Van de 25 klasgenoten waren er liefst 17 aanwezig (een van de klasgenoten is jaren geleden overleden en een ander woont in Canada). De school op De Horst was de moderne tijd flink vooruit, omdat er toen al gemengde klassen waren, iets wat op andere scholen vele jaren later pas werd ingevoerd.

Het was de klas van juffrouw Sybers. Dat wisten ze zich nog allemaal te herinneren, ondanks het feit dat de meesten de 70 jaar al gepasseerd zijn. Verschillende fotoalbums gingen evenals tien jaar geleden rond en zoals bij een reünie gebruikelijk is werden de nodige oude koeien uit de sloot gehaald onder het genot van een hapje en een drankje.

Naast de bijeenkomst werd er in de kelder geschoten op de gelukskaarten. Spontaal werd besloten om over vijf jaar weer een reünie te houden als ze allen rond of over de 75 jaar zijn. De aanwezige leerlingen wonen momenteel in Groesbeek, Milsbeek, Mook en Cuijk. De reünie werd zondag aan het eind van de middag afgesloten met eigengemaakte tomatensoep en een warme hap.

Veel belangstelling voor jarige Heemkundekring Groesbeek

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – De 40-jarige Heemkundekring Groesbeek heeft afgelopen zaterdagmiddag over belangstelling niet te klagen gehad. Er waren zo'n honderd belangstellenden voor de geschiedenis en historie van Groesbeek naar het feestje van de Heemkundekring Groesbeek in De Mallemolen gekomen.

Daar werden in de grote zaal continue power-pointpresentaties vertoond met unieke beelden van oud Groesbeek. Ook bij de eenmalige boekenmarkt was het een drukte van jewelste, diverse boeken en cd's over de geschiedenis van Groesbeek gingen voor een habbekrats weg. Daarnaast was er ook nog de nodige belangstelling voor de vijf verschillende cd's power-pointpresentaties. Nadat voorzitter Gerrie Driessen de aanwezigen welkom geheten had, was het wethouder Erik Weijers die de 40-jarige Heemkundekring toesprak. "Jullie hebben in de afgelopen 40 jaar ongelofelijk veel activiteiten verricht zoals het opgraven van het Kasteel van Groesbeek en de geschiedenis daarvan en niet te vergeten het schrijven van de Canon van de Groesbeekse geschiedenis. Een belangrijk gegeven is dat diverse oprichters van het eerste uur nog altijd actief zijn. Ik hoop dat de Heemkundekring nog lang verder gaat met haar activiteiten, zodat we over tien jaar weer een jubileum kunnen vieren", aldus wethouder Weijers.

Rond 15.00 uur was er een Groesbeekse Kennis Kwis waaraan een vijftal teams van 3 personen uit onder andere de lokale politiek, ambtenaren, basisonderwijs, rk-parochie en protestantse gemeente aan deelnam. In totaal stelde presentator Sjef Schmiermann 30 vragen over diverse onderwerpen uit de geschiedenis en het ontstaan van Groesbeek, waar enkele teams de nodige moeite mee hadden. Uiteindelijk wist het ambtenaren team te winnen met 37.839 punten (18.066 meer als de laatst eindigde). In de foyer van De Mallemolen hingen ook schitterende foto's die een prachtig beeld gaven hoe Groesbeek er 100 jaar geleden uitzag.

Omstandigheden waaronder James Wickline sneuvelde niet ontrafeld

Foto: Marco Cillessen

GROESBEEK – Maarten Vossen uit Heerlen adopteerde als 13-jarige jongen het graf van James Wickline op de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Op uitnodiging van Stichting Ons Historisch Onderzoek WOII ( SOHE ) was Maarten even in Groesbeek om de exacte locatie van het voormalige veldgraf te bezoeken.


Pas op latere leeftijd ging Maarten serieus op zoek naar het verhaal achter James Wickline. De zoektocht leidde tot in Morgantown (USA) waar James opgroeide en bracht hem in contact met diens familie en vrienden. Het was zijn manier om James de eer en dankbaarheid toe te laten komen die hij verdiend heeft. Marijn Poels maakte hier in april 2016 de documentaire 'Ageless Friends' over die onlangs nog onder grote belangstelling in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is vertoond. En passant werd nabij boerderij Voxhil ook de geschikte locatie gevonden voor het bordje ter nagedachtenis aan James Wickline. Het uit de USA mee teruggebrachte bordje moet op uitdrukkelijke wens van de familie nabij de plek komen, waar James zijn leven liet. Maarten ziet het bordje het liefst worden onthuld tijdens het bezoek volgend jaar van enkele hoogbejaarde Amerikaanse vrouwen aan het Bevrijdingsmuseum. Deze vrouwen die bekend stonden als 'Rosie the Riveter', werkten tijdens WOII in de Amerikaanse oorlogsindustrie. Een van hen komt uit Morgantown en hoe mooi is het als zij de onthulling kan doen. Mocht zij nu niet komen, dan is een onthulling tijdens de jaarlijkse Monumententocht een mooi alternatief, aldus Maarten Vossen.

Duizendste Mooi Oud Is Niet Lelijk

Links zittend: Henk Eerden, midden wethouder Alex ten Westeneind, rechts Frits Driessen

Foto: Carla Driessen

MILLINGEN - Zaterdagmiddag 19 november van 12.00 - 15.00 uur is de 1000ste uitzending van 'Mooi Oud Is Niet Lelijk' live uitgezonden bij Lokale Omroep Berg en Dal in de studio in Millingen aan de Rijn.


Dit was een uitzending met een feestelijk tintje. In de studio kwamen medewerkers langs om Henk Eerden en Frits Driessen te feliciteren met deze mijlpaal. Ook van de gemeente kwam wethouder Alex ten Westeneind langs. Henk heeft dit programma 20 jaar gepresenteerd, met onder andere Wim Arts, Mike Arntz, Arie Storm, Berry Joosten en Frits Driessen. Er was ieder uur een taart te winnen, als men de juiste artiesten kon opnoemen van fragmenten, die werden uitgezonden.

Weihnachten in Wyler & De Horst

Foto: Pieter van Eck

WYLER-DE HORST – Op zaterdag 10 december 15.00 uur geeft het grensoverschrijdende Sankt Cäcilienchor uit Wyler met solisten en een Nederlands orkest een adventsconcert in de Sankt Johannes Baptistkirche in het Duitse Wyler.


Een week later vindt hetzelfde concert plaats op zaterdag 17 december in de kerk 'Het Goddelijk Hart van Jezus' op De Horst, eveneens om 15.00 uur. De concerten hebben als thema 'Nada te turbe . solo Dioa basta'. Het is een tekst van Teresa van Avila en betekent 'Niets zal je verontrusten. Wie God heeft, ontbreekt het aan niets'. In de kerk van Wyler wordt speciaal een werk van de kunstenaar Pieter van Eck uit Groesbeek tentoongesteld en heeft als titel 'Nada te turbe'. Het is een groot werk van 3 meter hoog, 3 meter breed en 3 meter diep. Om het imposante kunstwerk in elkaar te zetten heeft de kunstenaar een dag nodig. Dat gebeurt op vrijdag 9 december en bezoekers zijn vanaf 10.00 uur van harte welkom om het kunstwerk te zien ontstaan.


Tijdens het concert worden er delen uitgevoerd uit het Weihnachtsoratorium voor zangsolisten, koor en orkest van de Russisch – orthodoxe theoloog en componist Hilarion Alfeyev. Hij werd op 26 juli 1966 geboren in Moskou. Hij is aartsbisschop en komt in hiërarchie direct na patriarch Kirill. Hij schrijft prachtige muziek en hoewel hij nog jong is, wordt zijn werk reeds uitgevoerd door beroemde koren en orkesten. Voor het koor was het een grote opgave om het Russisch goed uit te spreken. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

Pastoor Smits en wethouder Ten Westeneind ontvangen Sintin Kekerdom

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Zondagmiddag heeft Sinterklaas een bezoek gebracht aan Kekerdom en werd daar ontvangen door pastoor Smits en wethouder Alex ten Westeneind van de gemeente Berg en Dal.

Het lag in de bedoeling dat de Sint in het zonnetreintje bij het UNA-gebouw aan de Weverstraat zou aankomen, maar door het slechte weer is hier vanaf gezien. Toen de kinderen al allemaal in zaal UNA waren, kwam Sinterklaas met een stel Pieten waaronder toverpieten binnen. De spanning was van de gezichten van de kinderen af te lezen. De leden van fanfare UNA (Uitspanning Na Arbeid) zorgden met hun gespeelde Sinterklaasliedjes ervoor dat de stemming er al direct in zat. Het werd een feestelijke middag waarbij de Pieten grappige attributen uit de toverkist haalde die op het podium stond. Alle kinderen kregen vervolgens de gelegenheid Sinterklaas persoonlijk een handje te geven en kregen een verrassingszak, waarna ze samen met hun ouders tevreden huiswaarts keerden.

Drukbezochte najaarsbijeenkomst Monument en Landschap

BEEK - De jaarlijkse Najaarsbijeenkomst van Monument en Landschap in Antiquariaat Supplement in Beek trok op 17 november veel belangstellenden. Jan Noordik, mede-auteur van het bekroonde boek ‘Geopaden op de stuwwal’ gaf een beeld- en geluidpresentatie over ontstaan en ontwikkeling van stuwwalgebieden in Nederland en het landschap in de gemeente Berg en Dal in het bijzonder.

De aanwezigen kwamen veel interessante feiten te weten die een frisse kijk op onze omgeving opleverden: zo liep de Nederrijnse heuvelrug bij Nijmegen/Ubbergen/Beek oorspronkelijk door tot aan Krefeld (Duitsland), maar werd deze later op meerdere plekken door de Rijn doorsneden en weggespoeld. Bij de Gelderse Poort (Kekerdom) is zo’n doorgangsgebied terug te vinden. De stuwwallen ontstonden ongeveer 200.000 jaar geleden tijdens de vierde grote ijstijd (het Saalien) door oprukkende landijstongen uit Scandinavië. In het landschap van Berg en Dal zijn herinneringen aan deze periode terug te vinden: steile hellingen, beekjes, droogdalen en ‘sandrs’.

Onder de grond zijn scheefgestelde (schuine) aardlagen te vinden, die bijvoorbeeld bij Mook (Bisseltsebaan/bij ’t Zwaantje) zichtbaar gemaakt zijn. Onder andere bij de Gelderse Poort staat een tweetalig infopaneel over geopaden. In totaal bestaan er 12 wandelingen langs geopaden van elk circa 5 kilometer lengte. Deze staan in het boek ‘Geopaden op de stuwwal’ van Uitgeverij Matrijs (12,95/ISBN 9789053454862).

Alle info is terug te vinden op de zeer informatieve website www.geopaden.nl. Zie ook www.monumentenlandschap.nl. Foto's zijn te zien onder de link http://tinyurl.com/Spaces-link.

Papiercontainers komen er aan!

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Duizenden papiercontainers staan momenteel opgeslagen bij van Kesteren aan de Ambachtsweg in Groesbeek en bij Daamen aan het Molenveld in Millingen aan de Rijn. De papiercontainers worden momenteel door bedrijf 'Inovim' uitgezet.

Bij Van Kesteren in Groesbeek zijn 7000 papiercontainers opgeslagen en bij Daamen in Millingen aan de Rijn 2400. Het bedrijf is afgelopen maandag 14 november begonnen om ze huis voor huis af te leveren in de voormalige gemeente Groesbeek en Millingen aan de Rijn. Beek-Ubbergen was al voorzien van papiercontainers. Het ligt volgens een woordvoerder van de Dar in de bedoeling dat vrijdag 25 november de klus geklaard moet zijn. Ook is men bezig om de GFT containers te voorzien van een chip. Dit is volgens de woordvoerder vooral bedoeld voor de registratie zodat zij exact in kaart kunnen brengen welke container waar staat.
De aanleiding voor het leveren van de papiercontainers is de gewijzigde inzameling in de gemeente Berg en dal per 1 januari 2017. Vanaf januari is de gemeente verplicht om het afval op één manier in te zamelen in de hele gemeente. De gemeente en Dar willen zoveel mogelijk grondstoffen inzamelen en zo weinig mogelijk restafval overhouden. Als bewoners het afval goed scheiden, kan het gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Om dit te realiseren wordt een aantal veranderingen in de afvalinzameling in de voormalige gemeente Millingen aan de Rijn, Groesbeek en Beek-Ubbergen (nu gemeente Berg en Dal) doorgevoerd. Een voorbeeld hiervan is de inzameling van oud papier en karton, die vanaf 1 januari 2017 met papiercontainers gebeurt. Bewoners zijn over de veranderingen in de inzameling schriftelijk geïnformeerd.

Excursies en lezingen van de KNNV

Agenda:

Vrijdag 25 november

KNNV Nijmegen | 10.00 - 14.00 uur | De Vilt, een fossiele Maasmeander uit het postglaciaal. Een natuurwandeling met speciale aandacht voor de trekvogels , diersporen, zaden, vruchten en landschap. Vertrek: parkeerplaats kruising Moerbaan/Helbroekseweg; Beugen. Te bereiken via de Heiveldsestraat , Beugen. Excursieleider Jan Nillesen [0485 574780]

Dinsdag 29 november

KNNV Nijmegen | 20.00 uur | Lezing: Antarctica Plaats: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen

De lezing wordt gegeven door Henk Menkhorst. Ervaren wereldreiziger Henk Menkhorst vertelt ons over de twee reizen die hij naar dit zesde continent heeft gemaakt aan de hand van dia's van de eerste reis in 1992 die vooral zijn echtgenote Marian heeft geschoten. Al jaren is deze ervaren malacoloog (weekdierkundige) als gastmedewerker verbonden aan Naturalis in Leiden. De lezing zal vooral gaan over aanpassingen van organismen, zoals pinguïns en zoogdieren, aan dit extreme milieu. Zijn aanstekelijke enthousiasme staat borg voor een boeiende en geanimeerde avond.

Zondag 4 december 09.00 – 11.00 uur

Vogelspotten in de Klompenwaard. Vertrek: Toegangshek Fort Pannerden Waaldijk 1, 6686 MV Doornenburg. Excursieleider: Ben Brouwer tel: 06-53927477.

Eerste herfststorm richt geen schade aan in gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL - De eerste herfststorm die zondag ook over Groesbeek raasde geeft nagenoeg geen schade aangericht. De brandweer van Groesbeek heeft zondagmorgen op verzoek van de politie enkele loshangende takken uit beukenbomen verwijderd op de Postweg in Berg en Dal ter hoogte van hotel Erica. Dit gebeurde uit voorzorg in verband met de Zevenheuvelenloop.

Daarnaast heeft de hoogwerker van de Groesbeekse brandweer zondagmiddag de gehele middag assistentie verleend in Nijmegen. Zondagmiddag rond vijf uur kwam de melding van stormschade bij een woning aan de Thaddeuslaan in Heilig Landstichting. Ter plaatse bleek een tak van een dennenboom in een tuin bij een woning los te hangen. Omdat dit op particulier terrein was en de tak geen gevaar opliep is de brandweer onverrichter zake weer vertrokken. Ook in de overige kerkdorpen van Berg en Dal heeft de herfststorm geen schade aangericht.

Smulders en Van Altena voor derde maal in De Mallemolen Groesbeek

Foto: Martijn Arents

GROESBEEK – Op vrijdagavond 25 november spelen Dick van Altena en Marcel Smulders voor de derde maal in de theaterzaal van cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Dick heeft onlangs zijn 30ste cd-album uitgebracht met als titel 'Golden Liesjes'. Dit is inmiddels zijn zevende dialectalbum. Marcel maakt naast zijn solo– optredens als zanger-gitarist ook deel uit van de countryband Savannah, die al sinds 1986 aan de Europese top staat.

Dick van Altena was in april 2014 nog een uur lang te gast in het RTL7 programma 'Derksen on the Road', waarin Johan Derksen hem betitelde als Nederlands beste countrysinger-songwriter.

Het duo brengt in De Mallemolen een programma van (h)eerlijke countrycovers en nieuwe eigen songs. Kortom; het wordt voor de liefhebbers een heerlijk avondje genieten van countrymuziek. De aanvang van deze avond in om 20.30 uur, waarvoor de toegangsprijs 7,50 euro bedraagt. Kaarten zijn aan de kassa van De Mallemolen te verkrijgen of te reserveren. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

BERG EN DAL - De eerste herfststorm die zondag ook over Groesbeek raasde geeft nagenoeg geen schade aangericht. De brandweer van Groesbeek heeft zondagmorgen op verzoek van de politie enkele loshangende takken uit beukenbomen verwijderd op de Postweg in Berg en Dal ter hoogte van hotel Erica. Dit gebeurde uit voorzorg in verband met de Zevenheuvelenloop.

Daarnaast heeft de hoogwerker van de Groesbeekse brandweer zondagmiddag de gehele middag assistentie verleend in Nijmegen. Zondagmiddag rond vijf uur kwam de melding van stormschade bij een woning aan de Thaddeuslaan in Heilig Landstichting. Ter plaatse bleek een tak van een dennenboom in een tuin bij een woning los te hangen. Omdat dit op particulier terrein was en de tak geen gevaar opliep is de brandweer onverrichter zake weer vertrokken. Ook in de overige kerkdorpen van Berg en Dal heeft de herfststorm geen schade aangericht.

Mantelzorgers krijgen bloemen, bonnen en een feestje als dank

BERG EN DAL – Mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal zijn de afgelopen week verwend met een 'compliment' in de vorm van bloemen en VVV-bonnen en met een muzikaal feestje. Dit als dank voor hun zorg en toewijding voor een naaste.


Donderdag 10 november was de landelijke Dag van de Mantelzorg. Die dag werden mensen die langdurig voor een ander zorgen in de bloemetjes gezet. In de gemeente Berg en Dal gebeurde dat soms letterlijk. Op 48 adressen bezorgden bloemisten fraaie boeketten met daar bij een VVV-bon van 25 euro. Bij 502 mensen plofte een enveloppe op de mat met daarin een VVV-bon van 50 euro. Diegene voor wie gezorgd wordt, kon kiezen uit twee manieren om zijn of haar mantelzorger te bedanken.
Dinsdag 15 november bezochten een kleine 100 mensen het feest in De Mallemolen. Voordat de muziek losbarstte, hield wethouder Sjaak Thijssen een persoonlijk verhaal. Zijn vrouw en hij hadden zijn schoonmoeder in huis genomen. Ze dachten dat het voor even was, het werden zeven jaren. Thijssen benadrukte dat het vooral mooi is als je samen iets voor een ander kunt betekenen en dat je ook aan je kinderen kunt meegeven dat je samen voor iemand kunt zorgen. De aanwezigen lieten zich de drankjes, bonbons en bitterballen goed smaken, terwijl ze genoten van de muziek. Het duo Theo en Wim met streekliedjes, rock en roll, Jan van Tutti en ook de band met Ierse ballades en kroegdeunen Bard & Company, maakten er een gezellig feest van.

Willem Nijholt ' Mystery guest ' bij presentatie Millings Jaarboek

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Niemand minder dan de 82 jarige auteur-danser en zanger Willem Nijholt was zaterdagmiddag de 'Mystery Guest' tijdens de presentatie van het Millings Jaarboek in de Gelderse Poort.

Nijholt is op 11-jarige leeftijd naar Millingen aan de Rijn gekomen, het geboortedorp van zijn moeder, en heeft daar een groot deel van zijn jeugd doorgebracht. Nijholt kreeg van de volle Gelderse Poort een daverend applaus van al diegene die voor de 19de presentatie van het Millings Jaarboek daar aanwezig waren.

Onder hen waren ook diverse inwoners van Millingen aan de Rijn die met Willem als kind gespeeld hadden. Na WO II kwam Willem samen met zijn moeder, broer Jan en zus Ria vanuit Nederlands-Indië in Millingen aan de Rijn terecht. Die periode heeft Willem in een boek 'Een ongeduldig Verlangen' opgetekend. Aanvankelijk was het voor de hele familie een moeilijke tijd, maar de hartelijkheid die de familie Nijholt in Millingen ontving, maakte veel goed. Nadat voorzitter Peter Scholte de aanwezigen welkom had geheten, nam namens het gemeentebestuur van Berg en Dal wethouder Erik Weijers het woord. Hij had grote waardering voor het bestuur van het Millings Jaarboek. Al 19 maal hebben jullie (bestuur,redactie en auteurs) zich met enorme toewijding ingezet om de Millingse geschiedenis, cultuur, literatuur en natuur in al haar facetten en rijkdom uit te dragen, daarvoor mijn grote waardering en respect. Niet veel mensen doen jullie dat na. Het zijn kleurrijke verhalen waarmee geschiedenis wordt beschreven maar ook geschiedenis wordt géschreven. Zo is het Millings kasteel gelokaliseerd, dat was eerder ook het geval in Groesbeek en Ubbergen. Gefeliciteerd met deze prachtige uitgave", aldus Erik Weijers.

Groesbeeks Glorie moet het doen met één punt

GROESBEEK - Groesbeeks Glorie reisde zondagochtend 20 november in alle vroegte af naar Raalte, om te spelen tegen de dames van Kwiek.

Kwiek staat voorlaatste in de 1e klasse Oost, één positie boven de Groesbeekse dames, die de ranglijst afsluiten. Groesbeek begon de eerste helft goed en wist direct tot scoren te komen. Na enkele minuten had Groesbeeks Glorie al een mooie voorsprong te pakken: 1-4. Door de offensieve verdediging van Kwiek, en de ruimte die hiermee aan Groesbeek geboden werd, kon cirkelspeelster Joyce Liebers een aantal keren tot scoren komen. Ook hoekspeelster Manon Nas was alert op de ruimte die viel in de verdediging van Kwiek. De voorsprong kon hierdoor uitgebouwd worden naar 4-9. Echter gaf Groesbeek dit, door slordig balverlies en het missen van kansen, net voor rust weg en ging de ploeg de rust in met een nipte 8-9 voorsprong.

Groesbeek begon de tweede helft opnieuw sterk en wist weer voor vier doelpunten verschil te zorgen: 8-12. In een slechte fase van Groesbeek wist Kwiek in korte tijd zes keer te scoren. Groesbeek verzuimde zelf wederom de geboden kansen tot een doelpunt te verzilveren en liet Kwiek hierdoor langszij komen en zelfs een voorsprong pakken: 14-12. Beide teams gaven niet op wat de laatste minuten van de wedstrijd spannend maakte. De score ging heen en weer en eindigde vervolgens in een gelijkspel: 17-17. Volgende week zaterdag 26 november speelt Groesbeek een thuiswedstrijd; om 19.00 uur ontvangt het team de dames van Zwolle in sporthal Heuvelland.

Gouden jubilaris bij Dameskoor

MILLINGEN - Woensdag 23 november wordt het jaarlijkse Sint-Ceciliafeest gevierd bij het Dameskoor in Millingen aan de Rijn in café/zaal De Kastanje.

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst zal mevrouw Joke huisman-Looman worden gehuldigd voor haar 50-jarig lidmaatschap. Pastoor E.Smits zal haar hiervoor de gouden Sint-Gregoriusonderscheiding opspelden. Joke heeft in de loop der jaren vele rouw- en trouwdiensten gezongen en heeft verschillende bestuursfuncties gehad, waaronder enkele jaren het voorzittersschap.

22 / 24

Lieve Oma Corry daar sta je dan...
Op je 75ste verjaardag in de krant.
Felicitaties en een dikke kus van
Patrick - Sam - Pleun - Luuke
Mila - Maud - Cas

Beter te vroeg dan te laat, dus daarom nogmaals PROOST ABRAHAM!
Der Dojewertse Luulen

Gefeliciteeeerd Jessy Wissing
met je 18e verjaardag!
Eindelijk samen 18,
dit gaan we maar eens goed vieren...
Dikke kus Shirlzz

28 november wordt Sam 4 jaar.
Gefeliciteerd en veel plezier op de basisschool.
Groetjes van Opa Theo, Oma Willie en Tante Bianca.

Lieve Noël
Alweer 5 jaar!
Van Harte Gefeliciteerd
Papa, mama en je broers
En Binky

Het is je niet aan te zien ,maar de 28e bereik je toch 5 x 10
Gezellige dag en proost
De Familie.

Hiep hiep hoera
mijn papa wordt 23 november
" 35 jaar "
Kusjes Liv

Hoera onze Ma, Oma, Omi,
wordt 80 jaar.
Gefeliciteerd van je
kinderen, klein en
achter kleinkinderen

Ook voor Achmed en Fatima van Heumen
is de Sint speciaal naar Millingen a/d rijn gekeumen.
Groetjes sint en piet

Vrijdag 25 -11-2016 is de grote dag!
Ariën en Brenda veel geluk samen in jullie huwelijk!
Liefs van de beide families!

23 / 24

Scheepswerftheater 'Een eeuw Bodewes' in Millingen

Tekst en foto: Henk ten Holt

MILLINGEN - In een theaterproject van Stichting Vleugelmoer, geregisseerd door Marga Arents, komen op zeer originele manier vele facetten van een eeuw sociale geschiedenis van Millingen aan de Rijn tot leven.

Stel je voor. Je zit twee uur lang te kijken naar een toneel van misschien wel veertig meter breed met vele tableaux vivants naast, boven, voor en achter elkaar. Elk tableau vivant representeert een belangrijke plek in het leven van de Millingnaren die op de werf hun brood verdienden. We zien de bedrijfspoort, de fabriek, de kraan, de scheepshelling, het magazijn en het directiekantoor. Maar ook het café, de kerk en moeders thuis met de kinderen. Op al deze locaties spelen zich tegelijkertijd taferelen af. Je komt ogen en oren tekort. Als toeschouwer besef je meteen dat het leven zich tegelijkertijd op vele plekken afspeelt. Het sociale leven heeft vele hoofdrolspelers.

We zien ook hoe tijden veranderen. Nagelen wordt lassen. De kranen en de schepen worden groter. Bouwen van schepen wordt afbouwen van casco’s. Het wekelijkse loonzakje verdwijnt. De prikklok doet zijn intrede, net als de eerste vrouw op de werkvloer. En we zien hoe mensen reageren op al deze veranderingen.

Drie voorstellingen voor een driemaal uitverkochte O.E.V. zaal in Millingen in het weekend van 5 en 6 november. Twee uur lang boeiend theater dat vele herinneringen opriep aan de werf bij degenen die deel uitmaakten van deze geschiedenis, en herkenning bij degenen die deel uitmaakten van een parallelle geschiedenis.

Vaker contact tussen basisschool ' t Vossenhol en bewoners De Meent

Foto: Pauline Hermans-Van de Giessen

GROESBEEK – Basisschool 't Vossenhol, bewoners en vrijwilligers van Woonzorgcentrum De Meent hebben steeds vaker samen contact. In het kader van het thema 'Spelenderwijs' , waaraan deze weken met de hele school gewerkt wordt, mocht groep 4 afgelopen vrijdag in De Meent allerlei spelletjes doen zoals sjoelen, balga, spijkerpoepen, koekhappen, mikado, kegelen, blikgooien et cetera. Genoeg om samen veel plezier te hebben.

De scores werden door de bewoners van De Meent, vrijwilligers en andere hulp bijgehouden. Het was mooi om te zien hoe jong en oud daarmee bezig waren zodat de tijd omvloog. Maandag 21 november is groep 5 naar De Meent gegaan endaar zijn ze in gesprek gegaan met een aantal bewoners over onderwerpen zoals Waar speelde u vroeger? Wat voor spelletjes werden er gedaan? Wat was er toen voor een speelgoed? Het was voor de leerlingen een leerzame middag.

Op 2 december gaat een groep kleuters samen met de bewoners Sinterklaasliedjes zingen. Op 19 december bezoekt het Kerstkoor van 't Vossenhol De Meent. Daarna wordt het tijd voor een tegenbezoek aan 't Vossenhol, dat in het voorjaar staat gepland.

Maak nu nog gebruik van uw zorgvergoeding 2016!

GROESBEEK - Het einde van dit jaar is alweer bijna in zicht. En dat betekent natuurlijk ook een wijziging bij bijna alle zorgverzekeraars in de polisvoorwaarden voor het komende jaar. Weet u wat er bijvoorbeeld voor u verandert in 2017 met betrekking tot vergoeding op uw hoortoestellen?

Gelukkig hoeft u zich daar bij Coppes Hoorzorg in Groesbeek geen enkele zorgen over te maken. Wij hebben als vakkundig audicien afspraken met alle zorgverzekeraars in Nederland en bieden u de service die u van ons mag verwachten. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat u ook dít jaar nog recht heeft op een forse vergoeding van uw zorgverzekeraar. Wellicht heeft u uw eigen risico al volledig opgebruikt? Het kan dan extra aantrekkelijk zijn om uw hoortoestellen nog te factureren op het jaar 2016!

Coppes Hoorzorg biedt u graag deze mogelijkheid. Daarnaast kunt u bij ons óók voor het eind van het jaar nog gebruik maken van een vrijblijvende proefperiode met alle typen hoortoestellen. Zo vinden we altijd een hoortoestel welke het beste aansluit op uw hoorwensen.

U vindt Coppes Hoorzorg aan de Dorpsstraat 34 te Groesbeek, schuin tegenover groenteman Hemmie van Haren. Wij zijn bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag van 9:30u-18:00u en op zaterdag van 9:30u-17:00u op het telefoonnummer: 024 8445599. Of raadpleeg voor meer informatie onze website: www.coppeshoorzorg.nl. Graag tot ziens!