GN Berg en Dal Heumen Mook

8 mei 2020

GN Berg en Dal Heumen Mook 8 mei 2020


Historisch informatie paneel Groenlandenwordt eindelijk geplaatst

Café Waalzicht voor de oorlog. (foto: Collectie Wim Ebben)

OOIJ - Vanaf komend weekeinde is dit paneel te aanschouwen aan de Ooijse Bandijk, nabij de plek waar in de oorlog het café Waalzicht van de familie Scheers stond.


Op 28 september 1944 ’s avonds, kreeg het café een voltreffer van een Duitse bom. 22 personen, op een na leden van de families Scheers en Janssen vonden de dood. Slechts twee personen overleefden deze tragedie. Op het paneel wordt aan de hand van foto’s en een drietalige tekst het verhaal van deze noodlottige gebeurtenis verteld.

Vorig jaar september werd het paneel onder grote belangstelling gepresenteerd in het dorpshuis van Ooij. De vergunningen om het paneel aan de dijk te plaatsen kwamen echter niet rond, en het paneel werd noodgedwongen opgeslagen. Nu onlangs is gekozen voor een benedendijkse locatie, kan het paneel dan toch geplaatst worden. Vanaf zaterdag 2 mei kan iedereen het zelf gaan bekijken. Vanaf de dijk loopt een diagonaal pad er langs af. Vanwege de Coronacrisis is ervoor gekozen geen activiteit te organiseren rond het plaatsen van het paneel.

Vroeg maaien voor bloemrijke dijk

MOOK - Bloemen en kruiden maken een dijk sterker. En het is nog mooi ook en goed voor de natuur. Daarom test Waterschap Rivierenland het beheer van een bloemrijke dijk op vier trajecten. Daar wordt nu al gemaaid, eerder dan op gewone dijken.


Een dijk met een gevarieerde begroeiing van kruiden, bloemen en grassen is beter bestand tegen de krachten van het langsstromende water. Bovendien is zo’n begroeiing goed voor de biodiversiteit en ook nog eens mooi om te zien.

Daarom beheert het waterschap vier proeflocaties voor een bloemrijke dijk. Op deze locaties wordt anders gemaaid dan op gewone dijken: de tijdstippen wijken af en ook de methodes. Op bloemrijke dijken start het maaien al begin mei, op andere dijken gebeurt dat later in de zomer.


De locaties: Waaldijk Zaltbommel- Gameren; Oude Rijndijk Lienden; Lekdijk-Rijndijk tussen Hagestein-Opheusden; Maasdijk Mook-Nederasselt.

Eerste lustrum Wylerbergkring

BEEK-UBBERGEN - Dit jaar wordt het eerste lustrum van de Wylerbergkring gevierd. "Vijf jaar geleden kozen we de maand mei om van start te gaan vanwege de ligging van Huis Wylerberg, destijds in de frontlinie van WOII."


"Vanwege het lustrum vulden we de site aan met Kunst in de Kamer filmpjes, refererend aan destijds. Met een Kinderpagina vol spelmogelijkheden: kinderen kunnen een eigen kristalhuis ontwerpen, een prachtsprookje lezen of beluisteren, een speurtocht ondernemen naar een woudreus en fluitende vogels in de bossen van onze gemeente. Of met antwoorden van opa en oma op hun vragen het spel spelen: Weet wat je erft. We ontwierpen een spel voor jongeren vanaf 12 jaar rondom 75 jaar vrijheid aan weerszijden van de grens, zowel vanuit Nederlands als Duits perspectief en vaak in relatie tot Huis Wylerberg."

Men vindt alle verwijzingen ernaar in de kantlijn van de openingspagina http://www.wylerbergkring.eu/index.php. De eerste vijf jaren waren gewijd aan meer bekendheid geven aan Huis Wylerberg door onder andere de website, artikeltjes, de klankbordgroep, de NJO-muzikale wandelingen en de trainingen Geweldloze Communicatie.

"De volgende vijf jaar willen we ons verdiepen in het kristallijne proces waartoe Otto Bartning via zijn bouwwerken opriep. Geïnteresseerden nodig ik graag uit contact op te nemen via de site", aldus Lidwine Janssens.

Tulpen op Canadese Erebegraafplaats

(foto: © Bert Roodbeen)

GROESBEEK – Naast alle 2619 graven op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg staan maandag 4 mei een vaas met een bos tulpen.


Vrijdagmorgen 1 mei werden ze door een kweker uit Noordwijkerhout afgeleverd, 's middags zijn de vrijwilligers begonnen om de vazen bij alle graven te plaatsen, waar ze ook zaterdag en misschien zondag nog de handen aan vol hebben. Het is een geschenk van Dutch Liberation Canada Society 2020, het genootschap van (oud)-Nederlanders in Canada dat werd opgericht om het 75-jarige jubileum van de bevrijding van Nederland te vieren. Oorspronkelijk waren de tulpen bestemd voor een herdenking in Canada, maar door de coronacrisis werden net zoals hier de evenementen afgelast en was dit voor de Nederlands-Canadese society aanleiding voor een mooi alternatief om zo de gesneuvelde militairen bij Groesbeek te herdenken. Meer info staat op www.inhetlaag.nl.

Parochie Groesbeek

GROESBEEK - De kerkvieringen in het weekend en doordeweeks komen in verband met maatregelen van de bisschop helaas te vervallen, dit geldt ook voor de Kloostertuin.


Wij willen u attenderen op de mogelijkheid om thuis op zondag de Eucharistie op televisie te volgen, via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Verder zendt radio Maria iedere ochtend en avond een Eucharistieviering uit om 09.00 uur en 19.00 uur.

Overleden: Johanna Arnolda Bernardina Klabbers-Driessen, Huberta Johanna Hendrika Faassen-Coenen en Maria Johanna Berdina Rutten

Vanaf zondag 26 april wordt de heilige mis live uitgezonden via Youtube, inloggen op parochie Groesbeek. Om 09.30 uur kunt u live meekijken. In verband met de maatregelen omtrent het coronavirus is het secretariaat beperkt geopend: van 09.00 tot 10.00 uur. De reeds opgegeven misintenties worden gebeden als de openbare vieringen weer doorgaan.

Berg en Dalse jeugdsport (buiten) begint weer

BERG EN DAL - De jeugd tot en met 18 jaar kan weer sporten in Berg en Dal. Alle buitensportverenigingen die zich hebben gemeld bij de gemeente hebben toestemming gekregen om te starten. Vanzelfsprekend moeten zij wel rekening houden met de RIVM-richtlijnen, zodat het spor-ten ook op een verantwoorde, veilige manier gebeurt.


Wethouder Annelies Visser (Sport) reageert verheugd: ”Het is ontzettend fijn en belangrijk voor de kinderen, hun ouders en de verenigingen dat de jeugd weer kan sporten. Het biedt afleiding, het is goed voor de gezondheid, goed voor de sociale contacten en het is weer een stapje rich-ting het normale leven. Ik dank de vrijwilligers van de verenigingen en de verantwoordelijk amb-tenaren die keihard gewerkt hebben om dit voor elkaar te krijgen.”


Waarom nu?

Na de aankondiging van minister-president Rutte hebben verschillende instanties gewerkt aan de totstandkoming van de zogeheten noodverordening. Deze heeft de gemeente nodig om aan te kunnen geven wat, tot op detail, wel of niet toegestaan is en hoe dat georganiseerd moet worden. Afgelopen donderdag is de gemeente onmiddellijk aan de slag gegaan, heeft contacten gelegd en afspraken gemaakt met de betreffende verenigingen. Daardoor hebben afgelopen vrijdag alle buitensportverenigingen die zich gemeld hebben toestemming gekregen om te starten.

Postkantoor annex Rijkspostspaarbank aan de Kerkstraat, van 1966 tot 2004

Postkantoor Groesbeek 1984. (foto: Groesbeeks Weekblad)

Het eerste plaatselijk postkantoor werd in 1909 gebouwd aan de Dorpsstraat afslag Kerkstraat. Na de sluiting in 1938 werd er aan de Molenweg een nieuw postkantoor gebouwd, dat tot 1966 in gebruik was. In dat jaar werd aan de Kerkstraat een semipermanent kantoor geopend, waar in 1984 deze foto gemaakt is.


Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek


De aankondiging in april 1984 dat de grijze PTT-uniformen met pet vervangen zouden worden door nieuwe bedrijfskleding, was voor de 18 Groesbeekse postbodes aanleiding om in de oude vertrouwde uniformen voor de fotograaf te poseren. Staande van links naar rechts: 1. A. Klösters, 2. H. van Ooijen, 3. Th. Kersten, 4. J. Janssen, 5. H. Klösters, 6. G. de Klein, 7. W. Kamps, 8. W. Kuijpers, 9. A. Kersten, 10. J. Eikholt, 11. Th. Klösters (hulp-postbode) en 12. H. Jochoms. Gehurkt van links naar rechts: 1. P. Peters, 2. H. Berlie, 3. P. Jochoms 4. H. Eikholt, 5. P. Fleuren en 6. W. Bons. De foto is opgenomen in het onlangs uitgegeven ‘Nutsbedrijven in Groesbeek’. Het tijdelijk geplaatste gebouw werd in 1988 vervangen door een stenen postkantoor, dat eind 2004 is gesloopt. De post was inmiddels ondergebracht in een supermarkt aan de Pannenstraat. Op het terrein waar het postkantoor stond, werd in 2011 de Spoorbeek gerealiseerd. “Een romantische voortkabbelend beekje tussen twee vijvers (...) Groesbeek heeft er een fotolocatie bij”, aldus De Gelderlander. Meer hierover in woord en beeld: ‘Nutsbedrijven in Groesbeek, 1890 -1966’, pg. 44 en 45. De vanouds bekende bedrijfsnaam PTT Post, werd in 2005 veranderd in TNT Post. Vijf jaar later, op 28 juni 2010, bericht De Volkskrant: ‘TNT Post maakt einde aan het beroep van postbode. Alle vijftienduizend postbodes die meer dan 25 uur per week werken, verliezen hun baan. De post wordt voortaan bezorgd door goedkopere postbezorgers.’ Het is alweer tien jaar geleden.

(Foto: Groesbeeks Weekblad in 1984)

Eeuwenoude recepten uit het Midden-Oosten

(Eigen foto) Foto: Eigen foto

HEILIG LANDSTICHTING - Nu we met z'n allen thuis zitten en we voorlopig nog niet uit eten kunnen in ons favoriete restaurant, zijn veel mensen thuis aan het koken. Zeker met een groot gezin kan dat nog wel eens een uitdaging zijn.


Misschien weet je zo langzamerhand niet meer wat je vanavond weer moet voorschotelen of ben je op zoek naar nieuwe recepten voor wat afwisseling. Vanuit deze insteek geeft Museumpark Orientalis wekelijks tips voor recepten uit het oude Midden-Oosten, die je gemakkelijk zelf vanuit huis kunt maken.

Veel van deze gerechten vinden hun oorsprong in het Romeinse Rijk of in het oude Egypte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Romeinse gevulde dadels, Arabische koekjes of snoepjes uit het oude Egypte. Naast snacks en volwaardige diners, staan er ook meerdere dranken op het menu. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met Arabische koffie of met een Romeinse wijn. Wekelijks plaatst Orientalis minimaal drie recepten op hun Facebookpagina (MpOrientalis).

Sta je niet graag in de keuken, dan kun je ook je handen uit je mouwen steken met één van de Romeinse ‘do it yourself-activiteiten’ voor thuis. Op de site van Orientalis kunnen cadeautickets worden gekocht. Dit is een toegangsticket voor jezelf of voor een ander die je nu met korting koopt en die te gebruiken is zodra het museum weer open kan.

6 / 16

75 jaar vrijheid

Wat is vrijheid?

75 jaar geen oorlog meer

in ons vrije Nederland?

Oorlog is er wereldwijd.

Geen angst en terreur?

Een levensgroot spookbeeld

waaraan men dagelijks lijdt.

Geen sluip moordenaars?

Onbekende macht in de nacht

bedreigt je gezondheid.

Geen gevangenschap?

Waaraan zit je vastgeketend?

Een vraagstuk dat je vermijdt.

Geen eten op de bon?

We raakten gaarkeukens

en voedselbanken niet kwijt.

Geen ruïnes om ons heen?

Woningnood, reuzegroot,

veroorzaakt verborgen strijd.

Geen vrees voor verraad?

Wie kan je vertrouwen?

Onzekerheid die doorgaat:

op wie kan je bouwen?

Als je de ander écht ziet staan

vergaat je de lust tot vechten.

Wie geen barricades opwerpt

hoeft geen muren te slechten.

Saamhorigheid, verbondenheid,

helpende handen, gastvrijheid,

meelevendheid, vriendelijkheid,

in een cirkel hand in hand

oorlog voeren, strijden, tegen

eenzaamheid, dát is vrijheid.


Angela Walraven, Ewijk, april 2020

De Cirkel & https://gedichtensite.nl/ (met ©)

Protestantse Gemeente Heumen

Lotus uit Malden is druk met het versieren van de door haar ontworpen kaarten die de Protestantse Gemeente Heumen onder haar leden verspreidt. (foto: Protestantse gemeente Heumen) Protestantse Gemeente Heumen

HEUMEN - Tot en met Pinksteren vervallen alle kerkdiensten en activiteiten vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Wekelijks zendt de EO op zondagen een kerkdienst uit op NPO2 vanaf 9.20 uur. De Ontmoetingskerk in Nijmegen zendt wekelijks om 9.30 uur een dienst uit via Youtube. Deze zijn ook terug te kijken. U kunt de uitzendingen vinden via www.ontmoetingskerk.net.


Om het eenzaamheidsvirus tegen te gaan en om als kerkelijke gemeente verbonden te blijven, worden er wekelijks kaarten verstuurd naar oudere gemeenteleden (80+) die ontworpen zijn door kinderen. Op de achterzijde is een bemoedigende tekst afgedrukt.Consulent
Vanwege de pensionering van ds. Derk Jan Deunk is er een predikantsvacature ontstaan. De kerkenraad heeft ds. Derk Blom uit Cuijk bereid gevonden om waarnemer (consulent) te zijn in vacaturetijd. Hij zal het beroepingswerk begeleiden. Ook verleent hij pastoraat bij stervensbegeleiding en crisissituaties, doet hij ziekenhuisbezoek, leidt hij uitvaarten en woont hij vergaderingen van de kerkenraad bij. Voor contact: pastoraat@pknheumen.nl.
Dit jaar was er geen gezamenlijke viering met de rooms-katholieke parochie rondom dodenherdenking. Ds. Blom heeft kort gesproken bij de officiële dodenherdenking van de gemeente Heumen. Dit is uitgezonden geweest op GL8. U kunt dit terug kijken via heumen.nl/dodenherdenking.Contact
Actuele berichten vindt u via www.pknheumen.nl. De kerkenraad is bereikbaar via scriba@pknheumen.nl.

Bestrijding eikenprocessierupsin het weekend

BEEK - De gemeente had het al eerder aangekondigd, de bestrijding van de eikenprocessierups.


Een gespecialiseerd bedrijf is al van half april bezig met de bespuiten van de eikenbomen met biologische middelen. Zelfs in het weekend, zaterdagavond 2 mei was men rond 21.00 uur nog bezig bij de Grutto en Kievitsstraat in Beek nabij het dierenweitje. Mogelijk werd er gebruik gemaakt van windstille en droge momenten. Het sproeien gaat 24 uur per dag door en kan voor korte tijd geluidsoverlast veroorzaken.


Kerk H. Antonius Abt Malden

MALDEN - Voorlopig worden alle vieringen afgelast. De Mariakapel van de H. Antonius Abtkerk in Malden is dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur.


Iedereen die de kapel betreedt, wordt gevraagd om minstens 1,5 meter afstand tot de ander te bewaren. De openingstijden kunnen veranderen, houd de website in de gaten: www.parochie-heiligedrie-eenheid.nl.
Het secretariaat in de pastorie is tijdelijk gesloten. Het Parochiecentrum in Nijmegen is wel bereikbaar onder telefoon 024 3553630.

2619 tulpenvaasjes voor Canadese bergaafplaats Groesbeek

Vrijwilligers zetten tulpen bij de graven neer. (foto: Peter Hendriks) Peter Hendriks

GROESBEEK - Op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek zijn 2619 bosjes tulpen bij de graven geplaatst.


Vele vrijwilligers van onder andere Faces to Graves waren er om bij de graven van de gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog te plaatsen. De tulpen zij door een kweker uit Noordwijkerhout gebracht. De tulpen zijn geschonken door Dutch Liberation Canada Society 2020.

Een herdenking in Canada waar het 75-jarige jubileum van de bevrijding van Nederland zou worden gevierd kan ook hier niet doorgaan. Daarom heeft de Nederlands Canadese society met dit idee de Canadese militaire die gesneuvelden hier op deze manier herdacht.

9 / 16

10 / 16

11 / 16

12 / 16

13 / 16

14 / 16

Opa Bart 80..is dat niet prachtig!
Gefeliciteerd
Veel knuffels en kusjes van Fiene, Siem, Joni en Yente, Ilvy en Lois.

Maandag 4 mei is onze
kleindochter Jill 4 jaar geworden.
Veel succes Jill op de basisschool.

Gefeliciteerd opa John & oma Maria.

Hoera, 11 mei wordt Victor 11 jaar!
Gefeliciteerd van papa, mama, Thomas, Maureen en Daphne.

Deze knappe vent Noud wordt 10 mei 2 jaar.

Dikke kus van je nichtjes
Alana en Alissa

Op 7 mei is dit prachtige stel 10 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd
Marieke & Martijn.
Liefs Wendy en Renée

Hiep hiep hoera!
Megan 10 jaar!

Liefs papa, mama & Jennifer.

Stichting SchuldHulpBuddyook tijdens de coronacrisis

Buddy kijkt mee met een hulpvrager.

REGIO - Lukt het u niet meer om rond te komen? Weet u niet meer hoe u uw financiële administratie op orde moet krijgen? Lopen aanmanings- en incassokosten op, omdat u niet meer aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen of dreigt u afgesloten te worden van gas, water of licht? De vrijwilligers van de SSHB (buddy’s) staan voor u klaar om u te helpen, ook als uw financiële problemen veroorzaakt worden door de coronacrisis.


"Onze dienstverlening loopt momenteel wel anders dan anders. Buddy's leggen geen
huisbezoeken af, maar nemen per e-mail, telefoon of beeldbellen contact met u op.
Wat kunt u doen om financiële problemen door de coronacrisis te voorkomen? Door de coronacrisis kunnen uw inkomsten plotseling flink teruglopen. Hierdoor bestaat
de kans dat u financiële problemen krijgt. Wat kan helpen, is ervoor zorgen dat u overzicht blijft houden op uw inkomsten en uitgaven. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een huishoudbudget te maken.

Als het u door de coronacrisis niet meer lukt uw rekeningen op tijd te betalen, kunt u
uitstel van betaling of een betalingsregeling aanvragen. De meeste bedrijven hebben
begrip voor de situatie en zijn graag bereid om samen met u naar oplossingen te zoeken.
Meer tips staan op www.schuldhulpbuddy.nl/corona. Wilt u meer informatie over de dienstverlening van de SSHB en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden? Kijk op www.schuldhulpbuddy.nl. Voor vragen over stichting SchuldHulpBuddy kunt u bellen naar 06 13081734 of een e-mail sturen naar info@sshb.nl."

MILLINGEN - "Wij nemen de nodige voorzorgsmaatregelen om u van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur zo goed mogelijk van dienst te zijn. Ook kunnen wij ons voorstellen dat u terughoudend bent om naar de winkel te komen omdat u bijvoorbeeld in de bekende risicogroep valt."


Maar u wilt toch graag een nieuwe bril? Bij Mol Optiek kunt u dan gebruik maken van private shopping! Alleen of samen een mooi montuur uitzoeken.

De voordelen?

- De winkel staat geheel tot uw beschikking.

- De afspraak is buiten openingstijden.

- Wij nemen ruim de tijd voor u om een maatwerk advies te geven.

Bel of mail ons voor een privé afspraak. Peter en Lia Mol Mol Optiek: 0481 769113 / 06 50682606; info@mol-optiek.nl; www.mol-optiek.nl.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

GROESBEEK - Vanwege het coronavirus zijn de kerk en de Serre achter de kerk, voorlopig nog tot nader bericht, gesloten. In deze tijd zijn er dus geen vieringen en activiteiten in de kerk. Wel worden elke zondagmorgen de klokken geluid als teken van verbondenheid.


Op 10 en 17 mei is de collecte voor Steunfonds Het Vakantiebureau. Dit steunfonds geeft financiële ondersteuning aan de vakanties van Hetvakantiebureau.nl. Deze worden georganiseerd voor senioren en mensen die in het dagelijks leven zorg nodig hebben en niet met reguliere vakanties meekunnen.

Hiervoor kunt u uw gift overmaken op rekeningnummer NL28RABO0337565856 ten name van Steunfonds Hetvakantiebureau.nl. Domina Janneke Ruijs stuurt in deze tijd regelmatig een korte overdenking toe aan gemeenteleden via de mail. Deze brief staat ook op www.pkn-groesbeek.nl. Verder verzorgt de PKN in samenwerking met de EO op NPO2 elke zondag vanaf 9.20 uur een meditatie.