GN Berg en Dal Heumen Mook

15 juli 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 juli 2018


Kermis bij OEV in Millingen

MILLINGEN - In de 'Dreuge tent' feesten we nu op zondag aan één stuk door. Kermis bij OEV in Millingen aan de Rijn staat voor vier dagen feest met een vleug van de daarbij behorende schutterstradities. Naast een groot muzikaal feest wordt er op zondagmiddag om 14.30 uur weer op de vogel geschoten.

Ook benieuwd wie voor de titels gaan, of gewoon zin in een feest iedereen is welkom.

Programma kermisdagen:

Zaterdagavond 21 juli: Bandje Speciaal.

De mannen van Bandje Speciaal laten in een sneltreinvaart alle guilty pleasures voorbij razen. Dit seizoen gaan de mannen voor nog gekker, harder, strakker en specialer! Geheel nieuwe medleys met alle hits van vroeger en nu!

Zondag 22 juli: Summerland.

Dit jaar heeft OEV op de zondag haar kermisprogramma veranderd. Aansluitend op het koningsschietenbarst rond 17.30 uur namelijk het feest meteen los met de toppers van Summerland.

Maandag 23 juli: New Leaf.

Dé kermisband bij uitstek die alles speelt. Dance-classics, Nederlandstalige pop, latin, rock, country en actuele hits en zelfs de grote meezingers uit eigen regio. Alles wordt gespeeld zoals het hoort, swingend en smaakvol, nooit te hard, maar altijd hard genoeg.

Dinsdag 24 juli: DJ Mike

DJ Mike is een enthousiaste allround dj/entertainer met een vlotte presentatie. Zijn draaistijl is een opzwepende mix tussen alle bekende hits. Van de 80’s & 90’s, house, top 40 tot Nederlandstalige feestmuziek en R&B. Alle dagen vrij entree.

Tot rust komen bij pianomuziek door topmusici

GROESBEEK - Het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival komt er weer aan. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 juli vinden er pianorecitals plaats in de Historische Kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18 in Groesbeek. Op maandag 30 en dinsdag 31 juli vinden deze pianorecitals plaats in de kerk 'Het Goddelijk Hart van Jezus' in De Horst, Ketelstraat 1.

Er wordt op topniveau gemusiceerd. Vaak zijn het pianisten die op het punt van doorbreken staan. Op 27 juli speelt Anna Karáesonyi uit Duitsland, op 28 juli Nicolaas Absalom uit Groot-Brittannië, op 30 juli Nicole Rudi uit Duitsland en op 31 juli Yaoxin Chen uit China. Anna Karáesonyi uit Duitsland met werken van J. Haydn, Fr. Schubert, R. Schumann, Fr. Chopin en B. Bartók. Nicolaas Absalom uit Groot-Brittannië met werken van J.S. Bach, R. Schumann, C. Debussy en S. Prokofiev. Nicole Rudi uit Duitsland met werken van J. Haydn, J. Brahms, Fr. Chopin en L. Janácek.Yaoxin Chen uit China met werken van D. Scarlatti, Fr. Chopin, R. Schumann en J. Haydn.

De concerten beginnen steeds om 20.00 uur. De concerten duren een uur en zowel ervoor als erna wordt er koffie en thee geschonken voor één euro. Tevens zal er dit keer aandacht zijn voor de architectuur, de kunst en de schilderingen in de kerken. Beide kerken bezitten een fenomenale akoestiek. Er wordt geen entreegeld geheven, wel een vrijwillige bijdrage gevraagd. Dit alles is mogelijk door de welwillende medewerking van de gemeente Berg en Dal.

Staat jouw bericht ook in Hét Gemeente Nieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét Gemeente Nieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét Gemeente Nieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét Gemeente Nieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

In deze periode staat het nieuws even op een laag pitje. Maar het is ook de tijd om alvast vooruit te kijken, want over enkele weken draait de hele samenleving, inclusief de verenigingen, weer op volle toeren. Denk eens na wat wij van Hét Gemeente Nieuws voor jou als lezer kunnen betekenen. Tip bijvoorbeeld de pr-medewerker van je vereniging op de mogelijkheid om regelmatig gebruik te maken van dit gratis medium. Of klim zelf in de pen of achter de computer.

Stuur je berichten naar gemeentenieuws@starterspers.nl. En zo blijft Hét Gemeente Nieuws dé krant vóór en dóór de lezer!

Michel Houterman opnieuw trainer Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Michel Houterman keert na negen jaar terug als hoofdcoach bij voetbalvereniging Groesbeekse Boys.

De zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer was voor Groesbeekse Boys noodzakelijk omdat het onlangs het contract met trainer Koen Renswoude verbroken had. Na de degradatie naar de vierde klasse was er bij de technische commissie te weinig vertrouwen in een snelle terugkeer naar de derde klasse onder leiding van de jonge trainer uit Nijmegen.

Groesbeekse Boys werd in 2009 kampioen in de vierde klasse met de 58-jarige Michel Houterman. Daarna vertrok de trainer naar Overasseltse Boys en vervolgens trainde hij Jonge Kracht in Huissen. De laatste drie jaren was Houterman zonder club. Groesbeekse Boys speelde na het kampioenschap in 2009 onafgebroken in de derde klasse. Al die jaren werd met een plaats in de subtop de doelstelling bereikt. Enkele keren werd, zonder resultaat, meegestreden in de nacompetitie tot promotie. Afgelopen seizoen werd eveneens een periodetitel binnen gesleept, maar toch ging het uiteindelijk mis. Nacompetitie met klassebehoud als inzet werd gespeeld en degradatie naar de vierde klasse volgde uiteindelijk.

De technische commissie van Groesbeekse Boys hoopt met het aanstellen van Michel Houterman dat er een frisse wind door de selectie gaat waaien. Daarnaast verwacht het van de nieuwe hoofdtrainer dat hij invulling geeft aan de doelstelling en het beleid van de club. Dat het team mee gaat strijden om het kampioenschap en dat hij talentvolle jonge spelers zal inpassen in het vlaggenschip van de vereniging.

Bijzonder feest op Laurentiusschool in Kekerdom

KEKERDOM - Op basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom werd donderdagmiddag een heel bijzonder feest gevierd!

De ouderraad van de Laurentius organiseerde in samenwerking met het team en de buurtbewoners een feest op ’t Haonehart om het schooljaar in stijl met elkaar af te sluiten! Er was een speciaal muziekoptreden van groep 3-4-5 en van groep 6-7-8 onder begeleiding van muziekdocent Paul, er was een springkussen en een reuze waterglijbaan, waar groot en klein samen vanaf gingen, inclusief de meester en juffen! Ook waren er weer heel veel heerlijke hapjes en drankjes gemaakt door alle ouders en buurtbewoners. Een fantastische manier om samen het schooljaar af te sluiten, groep 8 uit te zwaaien en de vakantie in te luiden!

VoorleesExpress Berg en Dal zoekt vrijwilligers

Voorlezen aan kleine kinderen vergroot hun taalvaardigheid

BERG EN DAL - Jonge kinderen en hun ouders met een taalachterstand helpen door middel van voorleessessies en taalspelletjes. De vrijwilligers van de VoorleesExpress Berg en Dal zetten zich hier dubbel en dwars voor in. Wil je hier ook je steentje aan bijdragen? Meld je dan aan als voorlezer of coördinator!

De VoorleesExpress zet voorlezers in bij gezinnen met jonge kinderen (2-8 jaar) die de Nederlandse taal nog lastig vinden. Gedurende twintig weken komen vrijwilligers bij gezinnen thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Hierdoor vergroten kinderen op speelse wijze hun woordenschat en leesplezier. Ook hun ouders worden actief bij de activiteiten betrokken, zodat ze later zelf het voorleesstokje kunnen overnemen. Na afloop van de twintig voorleesweken staat een feestelijke afsluiting op het programma. Alle gezinnen en vrijwilligers worden dan in het zonnetje gezet.

Ook aan de slag met taal in jonge gezinnen met een taalachterstand? De VoorleesExpress Berg en Dal is op zoek naar voorlezers en coördinatoren. Als voorlezer kom je wekelijks bij gezinnen thuis op een vast moment. Als coördinator begeleid je de voorlezers en hun gezinnen. Zowel de voorlezers als coördinatoren krijgen vooraf een training. Het programma start twee keer per jaar in september en februari.

De VoorleesExpress is een initiatief van de Bibliotheek Gelderland Zuid en gevestigd in de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Lingewaard en Overbetuwe. Geïnteresseerde voorlezers en coördinatoren kunnen zich aanmelden via www.obgz.nl/voorleesexpress.

Ooerrr natuurbelevingstocht

Oerrr natuurbelevingstocht (foto: Ariene Knoester)

Foto: Ariene Knoester

NIJMEGEN - Beleef de natuur samen met de Oerrrr-boswachter van Natuurmonumenten. Op zaterdag 28 juli kun je om 14,00 uur mee op avontuur in Heumensoord.

Ontdek de natuur via het doen van leuke opdrachten zoals het maken van een bosparfum, het zoeken naar kleuren en het speuren naar sporen. WE maken van deze natuurbelevingstocht in Heumensoord een bijzonder avontuur. Vraag de boswachter alles wat je altijd al wilde weten. Trek laarzen en kleren aan die vies mogen worden en voel je Oerrrr. Het kan zijn dat we door plassen moeten waden of door zand banjeren. En vooruit…je ouders mogen ook mee.

Tijdens deze tocht op 28 juli word je om 14.00 uur welkom geheten op de parkeerplaats aan de Beukenlaan in Nijmegen. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. Daarna ga je op avontuur met de Oerrrr-boswachter. De middag duurt tot 16.00 uur. Dit is een gezinsactiviteit, ouders én kinderen kopen een kaartje. Er kunnen maximaal 15 personen mee. Geschikt voor kinderen van 4 - 11 jaar. Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/heumensoord.

Team Federer wint Podotherapie René Driessen Goede Doelentoernooi

Groepsfoto deelnemers (foto: Hans Driessen)

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Tennisvereniging PIT in Millingen aan de Rijn organiseerde vrijdagavond 6 en zaterdag 7 juli het straten/wijkentoernooi op het tennisterrein in Millingen.


Zowel leden, individuele tennissers/sters als gecombineerd met mensen, die het tennis eens willen proberen, konden tegen elkaar of met een team uit de straat/wijk tegen elkaar tennissen. De inleg van de deelnemers aan het tweedaags tennistoernooi en van de bootcamp op vrijdagavond gaan naar het goede doel. Voor dit jaar is door de organisatie gekozen voor het Ziekencomité in Millingen aan de Rijn en de NAH-groep (Niet-Aangeboren Hersenletsel) Millingen en omgeving.

Vrijdagavond 6 juli gaf Jesse van Deelen van Van Deelen Sports een bootcamp op het terrein van PIT. Er werd tegen elkaar, individueel of dubbel, getennist, in vier wedstrijdrondes van elk dertig minuten. Een team was vijf personen. Zaterdagmiddag 7 juli om 16.00 uur werd het tennistoernooi afgesloten en de punten opgeteld door Robért Kuster. Door Alex Janssen van de organisatie werd aan het winnende team vijf flessen wijn uitgereikt. Team Federer is Kampioen geworden en Team Bjorn Borg was een hele goede twwede.

Dit tennistoernooi werd mogelijk gemaakt door Podotherapie René Driessen, die zelf helaas niet aanwezig kon zijn. De trend is gezet. De organisatie gaat ervoor om er een jaarlijks tweedaags tennisevenement van te maken en is iedereen dankbaar: alle tennissers, alle teams, barmedewerkers en vrijwilligers, die meegewerkt hebben aan deze twee prachtige tennisavonden. De organisatie straten- en wijkentoernooi PIT bestaat uit Alex Janssen, Jesse van Deelen, Loek Huisman.

Clubs ontvangen bijdrage voor de kas

uitreiken cheque aan KVW Groesbeek Foto: Studio38C

Foto: Studio38C

BERG EN DAL - En de winnaars zijn… 177 clubs uit het Rijk van Nijmegen! Rabobank Rijk van Nijmegen verdeelde liefst 100.000 euro onder de verenigingen en stichtingen die meededen aan de Rabobank Clubkas Campagne.

De leden van Rabobank Rijk van Nijmegen konden in mei maximaal vijf stemmen uitbrengen op clubs die zij een warm hart toedragen. In totaal brachten 4.965 leden van de bank hun stem uit. Iedere stem was 4,23 euro waard.

Zonnebloem Nijmegen kreeg de meeste stemmen. Uit handen van Antoine Driessen, directievoorzitter Rabobank Rijk van Nijmegen, ontvingen zij een cheque ter waarde van 3.080,96 euro. De bijdrage wordt besteed aan een muzikaal uitje voor de gasten ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Zonnebloem afdeling Regio Nijmegen.

In de gemeente Berg en Dal kreeg Stichting Kindervakantiewerk (KVW) Groesbeek de meeste stemmen. Onlangs ontvingen zij een cheque ter waarde van 2.585,81 euro. KVW Groesbeek bestaat dit jaar 50 jaar. Met de bijdrage van de Rabobank Clubkas Campagne willen ze dit jaar extra uitpakken en onder andere een mascotte ontwerpen. De volledige stemuitslag staat op www.rabobank.nl/rijkvannijmegen.

Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!

REGIO - De regio Gelderland-Zuid wordt doorkruist door mooie grote rivieren en kanalen. Een heerlijke plek voor een picknick of lange wandeling. Maar let op, het is geen zwemwater! Het is namelijk levensgevaarlijk om te zwemmen in de rivieren. Verschillende tragische incidenten bevestigen dit keer op keer.

De drie grootse risico's zijn: waterdiepte, stroming en scheepvaart. Het water tussen de kribben ziet er op het oog wellicht veilig uit, maar dit is niet ingericht om pootje te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien. Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen. Bovendien levert scheepvaart nog een extra gevaar op. Vanaf een binnenvaartschip ben je als zwemmer nauwelijks zichtbaar en zo'n schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Daarnaast kunnen grote schepen een enorme zuiging veroorzaken, ook in het water tussen de kribben waardoor zwemmers in de rivier getrokken worden.

Tot slot is zwemmen op veel plaatsen ook verboden. Waaghalzen riskeren een boete van 140 euro als er toch gezwommen wordt in de in de vaarweg van rivieren en kanalen of in de buurt van een bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen.

Zie voor meer informatie: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/zwemmen-in-open-water/zwemmen-in-rivieren-en-kanalen/index.aspx.

Tropisch speeltuinconcert

De jeugdslagwerkgroep (foto: R. Janssen)

Foto: R. Janssen

BREEDEWEG - Op donderdag 5 juli sloot fanfare Jubilate Deo het muzikale seizoen af in speeltuin d'n Hommel in de Breedeweg.

Samenspeelgroep, leerlingenorkest, jeugdslagwerkgroep en fanfare-orkest lieten zich allen van hun beste kant zien. Mooi is het om te zien dat Jubilate Deo zoveel musicerende jeugdleden heeft. Ondanks de tropische temperaturen was er toch veel publieke belangstelling. Na het speeltuinconcert werd met een hapje en drankje het muzikale seizoen afgesloten.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 22 juli: Voorganger: mevr. Smit-Locht uit Rhenen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Epafras.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

7 / 28

8 / 28

9 / 28

Oldtimertractorvierdaagse: een spektakelstuk!

REGIO - Van 23 - 26 juli is voor de zesde keer de Oldtimertractorvierdaagse.

"Wij rijden de route van de Nijmeegse wandelvierdaagse, de 50 km. Met aan- en afrijden vanaf de camping komt dat neer op zo'n 80 à 90 kilometer per dag. Wij hopen op mooi weer zodat het weer leuk wordt om deze tocht met de toch al oudjes goed te volbrengen, het zal weer een heel spektakel worden met deelnemers uit het gehele land die elke keer weer genieten van de prachtige routes en de leuke avonden om na te praten en in de tent met dans en muziek, op die avonden zijn trouwens alle mensen welkom die ons een warm hart toedragen en interesse hebben in de oude tractoren." Alle info staat op www.campingdeleigraaf.nl.

KBO Beek: een zekerheid het hele jaar door

Een van de gezellige en goed bezochte bijeenkomsten

Foto: René Hendriks

BEEK - "Wij zijn alweer zo`n half jaar onderweg in 2018 en gelukkig weten steeds meer bewoners van Beek en omstreken ons te vinden."

"De KBO Beek heeft voor u de oplossingen op diverse vlakken, zo als belangenbehartiging, educatie, sport en beweging voor verschillende leeftijdsgroepen, nu ook qigong-, dans-, fiets-, wandel- en koersbalclubs maar ook zorgt de KBO Beek voor gezelligheid met de themamiddagen, diverse uitstapjes en onze wekelijkse clubmiddagen zijn een fijn sociaal samenzijn met ook diverse spellen, biljarten, darten en een kopje koffie voor een euro kom eens aan en overtuig u.

Kortom, de KBO Beek is de seniorenvereniging van Beek, waar iedere senior van boven de Abraham en Sara leeftijd bij zou moeten willen horen. Onze belangenbehartiging is er voor u niet alleen vanuit het hoofdkantoor KBO-PCOB, maar ook in onze eigen vereniging zijn er de vrijwillige ouderen adviseurs, woonadviseur, er is hulp bij het invullen van uw belastingformulier en een actief bestuur staat voor u op elk moment met raad en daad paraat. Door het samengaan van onze unie KBO met de Protestant Christelijke Ouderen Bond, zijn wij landelijk nog veel groter geworden, dus worden uw belangen ook landelijk nog beter gehoord.

Onze KBO Beek staat al jaren open voor alle gezindten, sexuele geaardheid of politieke kleur. Lid worden betekent ook dat u, met uw KBO Beek pas, bij meer dan veertig winkels en bedrijven in onze gemeente maar ook daarbuiten korting krijgt; uw premie bij verschillende ziektekostenverzekering, door uw lidmaatschap van de KBO Beek, aanzienlijk gereduceerd wordt.

Ook uw kosten bij voor u geselecteerde elektriciteit- en telefoonmaatschappij verminderen door uw lidmaatschap. Verder heeft uw eigen KBO-PCOB een eigen klantenservice met diverse voordelige aanbiedingen waarvan u kunt profiteren als lid van de KBO Beek. Toegang tot de KBO-PCOG servicelijn voor uw vragen over wonen, zorg, gezondheid en juridische zaken. De KBO Beek is sponsor van uw portemonnee, u kunt alles zelf meemaken als u lid of donateur wordt van de seniorenvereniging uit Beek, de KBO. En dit alles maken wij voor u mogelijk voor 20 euro per kalender jaar, u ontvangt dan 10 maal per jaar het KBO-PCOB magazine met onze nieuwsbrief", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek (024 3226377)

Foto René Hendriks van een van een onze gezellige en goed bezochte bijeenkomsten.

Eindejaarsuitjes Sint-Martinusschool

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN – De leerkrachten groep 1 - 7 van de Sint-Martinusschool hebben het jaarlijkse eindejaarsuitjes verbonden aan de juffen en meestersdag en hebben als afsluiting van het schooljaar met de groepen diverse activiteiten georganiseerd.

Donderdag 5 juli kwam groep 8 terug van het afscheidskamp. Terwijl de andere groepen vertrokken. Groep 6 en 7 gingen in Herpen op Bikeadventure, groep 4 en 5 naar de speeltuin De Leemkuil in Nijmegen, groep 3 vierde het afsluitfeest in pretpark Tivoli en de groepen 1en 2 gingen bleven in het dorp en werden gebracht met de zonnetrein van stichting Van Steen en Natuur via een rondrit door het dorp en over de Rijndijk naar de speeltuin Steense Gemeente waar een piratenfeest werd gehouden. Van groep 1/2 en 4/5 zij enkele foto's gemaakt.

Vrijdag 6 juli glijden de oudste kleuters de vakantie tegemoet en worden de groepen 8 uitgezwaaid. Maandag 20 augustus start het nieuwe schooljaar weer. Van groep 1/2 en 4/5 zijn enkele foto's gemaakt.

Opening zwembad De Lubbert

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Na een verbouwing van een half jaar is zwembad de Lubbert heropend.

Tijdens de verbouwing is het zwembad geen dag gesloten geweest. De horeca is in een moderner jasje gestoken, met hippe kleuren. Alles ziet er weer frisser uit. Er is ook een prachtige serre gebouwd. De opening woensdagavond werd door behoorlijk wat mensen bezocht. De kinderen werden vermaakt door clown Kwibus.

Inzameling rommelmarkt van fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - De fanfare viert dit jaar het 120-jarig bestaansfeest met heel veel activiteiten. De rommelmarkt commissie blijft echter ondanks dit feest aan de weg timmeren om de nodige spullen binnen te halen voor de rommelmarkt.

Deze rommelmarkt wordt gehouden op zondag 14 oktober bij Wijngaard De Plack aan de Ketelstraat 36 in Groesbeek. Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn welkom. Mocht u gaan opruimen, denkt dan even aan fanfare Wilhelmina.

Tropische temperaturen tijdens clubkampioenschappen jeugdtennis

dubbelspel in groen (foto: Marije Kroonenburg)

Foto: Marije Kroonenburg

GROESBEEK - Afgelopen week was het tropisch tennissen tijdens de clubkampioenschappen bij Tennisverenging Groesbeek. Het thema was ook 'tropical', maar dat het zó tropisch zou gaan worden, had natuurlijk niemand voorspeld.

waterspelen (foto: Marije Kroonenburg)
waterspelen (foto: Marije Kroonenburg)
waterspelen (foto: Marije Kroonenburg)
de clubkampioenen (foto: Marije Kroonenburg)

Met wat aanpassingen van de regels en een emmer met verkoelend water, gingen de jeugdleden gewoon de baan op. En er zijn superleuke en vooral ook spannende wedstrijden gespeeld. Daar had de temperatuur gelukkig geen invloed op. Op zondag waren er Tropical Games en werd het een natte boel op de baan. Er waren verschillende waterspelletjes en je kon een portje beach ball tennisspelen met af en toe een tropisch buitje. Na de spelletjes werd het tijd voor het serieuze werk: de finales! Totaal deden er 25 kinderen mee en is er gespeeld in verschillende onderdelen.
In het najaar gaan de kinderen weer meespelen met de Tenniskidscompetitie. Lijkt het je ook leuk om een keer te komen tennissen? Neem dan contact op met de trainer Hans Bokern (zie contactgegevens op de website www.tvgroesbeek.nl). Iedereen is welkom.

Uitreiking diploma jeugd eerste hulp

Groepsfoto geslaagde leerlingen (foto: Hein van Deursen)

Foto: Hein van Deursen

MILLINGEN - Vanaf februari 2018 is in overleg met de directie van de basisschool Sint-Martinus de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom gestart met het wekelijks verzorgen van ehbo-lessen voor leerlingen van de hoogste groepen, namelijk groepen 7 en 8. In totaal hadden 32 leerlingen zich hiervoor opgegeven.


Na schooltijd werd in het schoolgebouw aan de Chopinstraat, afwisselend door Martien Seegers, Diny Meeuwissen, Jos Driessen, Carl Spann, Frits Vermeulen, Henk Jeuriëns en Alex Janssen, vrijwilligers en leden van de ehbo-vereniging, in boeiende lessen uitleg en demonstratie gegeven over wonden, bewustzijn, ademhaling, temperatuur, kneuzingen, kortom Eerste Hulp, maar ook over reanimatie en AED. De leerlingen hebben succesvol de cursus gevolgd, op dinsdag 26 juni en woensdag 27 juni theoretisch en praktisch examen jeugd-ehbo gedaan.

Vrijdagmorgen 29 juni werden aan 31 aanwezige geslaagde leerlingen en hun docenten in de aula van de basisschool in Millingen aan de Rijn het diploma Jeugd Eerste Hulp uitgereikt door de ehbo-instructeur en voorzitter van de plaatselijke ehbo-vereniging, Alex Janssen. De leerlingen ontvingen ook nog een extraatje, een ehbo-verbandpakket..

De ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom bedankt de directie van basisschool Sint-Martinus en ouders van de leerlingen voor de medewerking, het vertrouwen en hopen op een goed vervolg.

Gemeenten Nijmegen, Berg en Dal en Heumen zoeken ondernemers die meer willen leren over natuur in eigen 'achtertuin'

Natuur in Rijk van Nijmegen Frans Aleven

Foto: Frans Aleven

REGIO - Het aantal toeristen in het Rijk van Nijmegen blijft groeien. De prachtige natuur en het landschap dragen bij aan deze groei. Recreatie- en horecaondernemers kunnen daar de vruchten van plukken. Een ondernemer die de bijzondere natuur in zijn eigen gebied goed kent, is een interessante gastheer of -vrouw.

Ondernemers in Nijmegen, Berg en Dal en Heumen worden daarom uitgenodigd om dit najaar het IVN Gastheer van het Landschap programma Rijk van Nijmegen te volgen. Tijdens het programma leren ondernemers alles over de bijzondere natuurlijke parels in hun omgeving, waarmee ze het verblijf van hun gasten kunnen verrijken. In vier dagdelen komt onder andere het ontstaan van het (rivier)landschap, de rijkdom aan historie en de typische flora en fauna van het gebied aan bod. Ook ontwikkelen de ondernemers samen nieuwe natuurbelevingsactiviteiten en -producten. Zo komen Nijmegen, Berg en Dal en Heumen en de horeca- en recreatieondernemingen in de omgeving nog beter op de kaart te staan.

Het IVN Gastheer van het Landschap programma Rijk van Nijmegen start op 27 september. Meer informatie op https://www.ivn.nl/ivn.nl/gastheervanhetlandschaprijkvannijmegen.

Jaarmarkt Groesbeek, een dag lang genieten in de vakantie!

GROESBEEK - Op dinsdag 24 juli van 9.00 tot 17.00 uur vindt in het centrum van Groesbeek de traditionele jaarmarkt plaats. Op de dinsdag na de Vierdaagse zal een lint van kramen door het gezellige centrum van Groesbeek slingeren. In meer dan 200 kramen worden verschillende waren aangeprezen.

Gezellige terrassen, lekker eten en tal van leuke activiteiten maken een dagje jaarmarkt tot een heerlijk vakantie-uitje voor het hele gezin. De gezellige braderie loopt van de Dorpsstraat tot bovenaan de Pannenstraat. Ook de Bellevue, Kerkstraat, Dorpsplein en Marktplein zijn onderdeel van de Jaarmarkt. De jaarmarkt is dit jaar groter van opzet dan andere jaren, omdat nu ook de Bellevue, de Kerkstraat en het Marktplein onderdeel ervan uitmaken Behalve de typische braderiekramen is er dit jaar ook een heuse rommelmarkt. Er is volop live muziek op diverse locaties en voor de kinderen zijn er speciale kinderactiviteiten. Kortom, het belooft weer een gezellige dag te worden in het hartje van Groesbeek!

De organisatie van de Jaarmarkt is in handen van Kroko's Evenementen, in opdracht van de Stichting Toerisme & Recreatie, STER Berg en Dal.

Restaurant Loetje opent filiaal in Nijmegen aan de Handelskade

NIJMEGEN - Restaurant Loetje bakt per vrijdag 6 juli ook haar bekende biefstukken voor het Nijmeegse publiek. Op die dag opent Loetje namelijk de deuren van haar nieuwste restaurant aan de Handelskade. Deze locatie in de nieuwe hippe wijk aan de Waal in de oudste stad van Nederland, wordt het vijftiende Loetje restaurant van Nederland. Loetje brengt zo een vleug van de Amsterdamse gastvrijheid én de befaamde biefstukken naar Nijmegen.Het nieuwe restaurant aan de Kraanstraat 214 biedt plaats aan zo'n 300 gasten, met 150 zitplaatsen binnen en 150 op het terras. Loetje heeft flink uitgepakt bij de verbouwing van het pand. Net zoals bij de andere Loetje vestigingen is interieurbureau Cabana verantwoordelijk voor het ontwerp en de interieurinrichting. De stijl van Cabana kenmerkt zich door een tijdloos design met industriële elementen en een warm en gastvrij gevoel.Zomers terras
Grenzend aan de binnenstad van Nijmegen en langs de rivier de Waal, heeft de gemeente Nijmegen het Waalfront gerealiseerd. Met ruim 2.000 woningen en diverse voorzieningen is dit een prachtig nieuw deel van de stad, dat zich onderscheidt door volop zicht op het water. Het pand van Loetje op de hoek van de Handelskade heeft volop buitenruimte en biedt zo een ideale locatie voor een zomers verblijf op het terras. Loetje Nijmegen is zeven dagen per week geopend vanaf 10.00 uur voor lunch, borrel en diner. Reserveren is mogelijk.

Omrijden
"Uit ervaring met de andere filialen weten we dat mensen omrijden voor onze biefstuk met jus die we in verschillende variaties op tafel zetten. Samen met witbrood, friet en salade blijft de biefstuk het handelsmerk van onze restaurants. Maar we hebben inmiddels ook veel andere heerlijke vis-, vlees- en vegetarische gerechten op de kaart. Allemaal even lekker en standaard gemaakt van kwaliteitsproducten", aldus CEO Mike van den Berg.

Heeft u een goede 'klik' met uw kunstgebit?

NIJMEGEN – Als u problemen ervaart met uw gebitsprothese dan heeft dat een negatieve impact op uw dagelijks leven. Maak dan een afspraak met Peter Marsman van Tandprothetische Praktijk Dukenburg. Peter is gespecialiseerd tandtechnieker en tandprotheticus: 'Een brood haal je toch ook bij de bakker en niet bij de fietsenmaker?'

Peter maakt het helaas nog te vaak mee dat men pas op zoek gaat naar een professional als er problemen zijn ontstaan. 'Ik begrijp dat het verleidelijk is om in te gaan op reclames waarin men een 'gratis' gebit aanbiedt, maar het laten aanmeten van een goed passende gebitsprothese is toch echt vakwerk.' Heerlijk breeduit kunnen lachen en genieten van lekker eten dat moet u zonder zorgen kunnen doen!

Tandprothetische Praktijk Dukenburg beschikt over een eigen laboratorium, waar gebitsprotheses op maat en naar wens worden vervaardigd. Peter: 'Een perfect passend gebit hangt met veel factoren samen en ook esthetisch moet een gebit meer dan naar wens zijn. Daarom nemen we er de tijd voor en wordt er ook gekeken naar de vorm van het gezicht en de kaak.'

Laat u niet eerst misleiden maar voorkom problemen; bel Tandprothetische Praktijk Dukenburg, een consult kost u niets! Telefoon: 024 3430986. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van (klik)protheses en u kunt er rekenen op eerlijk advies en vakkundig maatwerk.
(Lid van O.N.T.) www.jouwgebit.nl, Aldenhof 70-02, Nijmegen.

Battlefield fietstour 'Fietsen zonder parachute'

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zondag 22 juli organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum een battlefield fietstocht (met eigen fiets) van tien kilometer over de landingsterreinen bij Groesbeek.

De tocht is onder leiding van een gids en staat volledig in het teken van Operatie Market Garden. Het programma duurt van 12.00-15.30 uur en begint met een inleiding en een introductiefilm. De startlocatie is Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

Kosten inclusief entreebewijs zes euro per persoon met 50% korting voor het Bevrijdingsmuseum. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Cursus voor naastbetrokkenen van mensen met een depressie of psychose

REGIO - Dit najaar organiseert Indigo Gelderland in Nijmegen de cursussen 'Omgaan met psychose' en 'Omgaan met depressie' voor familieleden en naastbetrokkenen uit gemeente Berg en Dal, Beuningen, Heumen, Nijmegen en Wijchen.

Op donderdag 13 september van 16.00-18.00 uur start de cursus 'Omgaan met Psychose'. Deze cursus is bedoeld voor familieleden en naasten van mensen met een psychose.

Op dinsdag 25 september van 16.00-18.00 uur start de cursus 'Omgaan met depressie'. Deze cursus is bedoeld voor familieleden en naasten van mensen met een depressie.

In de cursussen leer je over het ziektebeeld en vooral hoe je omgaat met iemand met de psychische aandoening. De cursussen werden door eerdere deelnemers als positief en helpend ervaren. Zij geven aan dat de ervaren belasting als gevolg van de psychische ziekte is verminderd.

Olga: "In het begin zag ik er tegenop om met vreemden te praten, maar ik heb vooral steun gehad aan het contact met lotgenoten en veel tips gekregen hoe ermee om te gaan".
Theo:''Een psychose echt begrijpen, is denk ik niet mogelijk. Op de cursus heb ik wel geleerd hoe je beter omgaat met iemand die het heeft en hoe ik er zelf niet onderdoor ga".

De cursussen bestaat uit acht bijeenkomsten en aangeboden door Indigo. Voorafgaand vinden er kennismakingsgesprekken plaats. Aanmelding, informatie en opgave Indigo info@indigogelderland.nl of 026 3124483.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: in verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Heinz Jozef Hermsen en Geertruda Johanna Theodora Hermsen-Schoonenberg.

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 21 juli 19.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Pastoor van Roessel vw sterfdag; Overleden ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn en Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen

Zondag 22 juli 10.00 uur H. Mis m.m.v. cantors

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 18 juli 19.00 uur Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 22 juli 16e zondag door het jaar.

9.30 uur. Viering van Woord, Gebed en Communie met samenzang.

Misintenties: Elizabeth Kuijltjes-v.d. Logt, i.v.m. jaargetijde en Johannes Kuijltjes de echtg, zonen Jaap en Thé en schoonzonen en schoondochters; Voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Woensdag 25 juli 19.00 uur Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer. afzender vermelden.

Uitslagen jeugdwedstrijd en dobberwedstrijd De Zeelt

Foto: Peter Hendriks

REGIO - Na vorig jaar voor de eerste keer een dobberwedstrijd voor de volwassenen te hebben gehouden, was het dit jaar sinds lange tijd weer eens tijd voor de jeugd om te laten zien wat ze kunnen.

Op 30 juni zaterdagmiddag met het zonnetje hoog aan de hemel en goed ingesmeerd met zonnebrand begon een leuke groep kinderen om twee uur met vissen in De Molenkolk. Na wat uitleg en onder begeleiding van het aanwezige bestuur ging de groep fanatiek van start. De ene na de andere vis werd gevangen en ondanks de hitte gaf niemand het op, de deelnemers waren zeer fanatiek en hadden er zin in. Tussen het vissen door kregen de kinderen wat te drinken want dat was wel nodig met dit weer.

Om vier uur was dan het einde van de wedstrijd. Voor alle deelnemers was er een oorkonde en een hakensteker met keykoord want dat ze allemaal konden vissen hadden ze wel laten zien. Natuurlijk zijn er altijd een paar die iets meer vangen en voor de eerste drie hadden we dan ook nog een extra prijs. Op de derde plaats met 19 visjes is geëindigd Tim Tielkens, op de tweede plaats met 24 visjes kwam Milan van der Vegte en op de eerste plaats met liefst 38 visjes eindigde Nick Tielkens.

De volgende dag zondagochtend was het de beurt aan de volwassene om te laten zien of zij net zo goed konden vissen als de jeugd. Een grote klapper zoals vorig jaar, toen er een karper van ruim negen kilo werd gevangen bleef uit. Het kwam ook hier op de kleinere vissen aan. Dit jaar eindigde John Hock op de derde plaats, op de tweede plaats Marco Thijssen en op de eerste plaats Toon Scholten. Na beide wedstrijden was de prijsuitreiking aan het water, dit onder het genot van een drankje, hapjes en een chipje. Op 1 september ga we nog één keer van start met een avondwedstrijd in De Kaliwaal waarvan alle info op www.hsvdezeelt.mijnhengelsportvereniging.nl staat.

Vakantielunch voor mantelzorgers

BERG EN DAL - "Wij als Mantelzorg Berg en Dal weten als geen ander dat tijdens deze vakantiemaanden alles op een laag pitje staat. Behalve de zorg. Die gaat gewoon door. Om de mantelzorgers in Berg en Dal ook tijdens de vakantieperiode iets aan te kunnen bieden, organiseren we op zaterdag 18 augustus een speciale vakantielunch in Dorpshuis De Sprong in Ooij."

"Je bent natuurlijk zelf als mantelzorger van harte uitgenodigd om van deze lunch te komen genieten! Maar ook degene die jouw zorg nodig heeft, is welkom. Vorig jaar was de lunch een groot succes. Daarom organiseren we het ook dit jaar weer! Maak je gebruik van dit aanbod, meld je dan eenvoudig bij ons aan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Reageer wel voor 15 augustus en kom genieten van een smakelijk en mooi moment samen! Aanmelden kan via info@mantelzorgbergendal.nl of bel even naar 085 0406066 (op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur). We hopen je te zien op zaterdag 18 augustus!

De geheel verzorgde lunch vindt plaats in Dorpshuis De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. De deur is open om 11.45 uur. De lunch start om 12.00 uur en we stoppen rond de klok van 14.00uur. Mocht vervoer een probleem zijn, geef dit dan bij ons aan."

15 / 28

Wandelen voor Ruby and Rose is leuk en inspirerend!

NIJMEGEN - Met de Vierdaagse van Nijmegen wordt ook aandacht geschonken aan goede doelen. Wandelaars zetten hun energie en tijd om in geld, dat goed wordt besteed! Stichting Ruby and Rose zoekt wandelaars, die aandacht schenken aan gynaecologische kanker.

Elk jaar worden in Nederland 4.500 vrouwen getroffen door een vorm van gynaecologische kanker. Dit zijn kankervormen zoals: eierstokkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker en vulvakanker. Dit kan alle vrouwen overkomen, meisjes in de bloei van hun leven, jonge vrouwen, moeders, dochters, zussen, tantes, vriendinnen, oma's.
Helaas sterven er nog steeds 1500 vrouwen per jaar in Nederland aan een vorm van vrouwenkanker! Met name eierstokkanker (de Silent Lady Killer) heeft een slechte prognose. Per jaar krijgen 1300 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Schrik niet: 1100 vrouwen per jaar overlijden aan deze ziekte in Nederland. De overlevingskans en behandeling moet beter! Sinds een paar jaar doet Ruby and Rose mee aan de www.devierdaagsesponsorloop.nl.

Op deze site kunnen wandelaars zich aanmelden en een goed doel uitzoeken. Stichting Ruby and Rose heeft speciaal voor deze wandelaars een vrijwilligersteam ingezet, die elke dag langs de route een rustplek inrichten. De wandelaars worden in de watten gelegd, zoals massage, fruit, versnaperingen en een schoon toilet! Inmiddels weten de vrijwilligers van Ruby and Rose waar de wandelaars behoefte aan hebben. De persoonlijke aandacht en betrokkenheid van Ruby and Rose geeft weer energie en stimulans om de laatste kilometers fluitend af te leggen.

Ruby and Rose heeft als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoeksprojecten. Dit zijn onderzoeken op het gebied van diagnostiek en behandeling van alle vormen van gynaecologische kanker en het voeren van voorlichting over deze vrouwenkanker.
Het bestuur en het team van stichting Ruby and Rose bestaat uit enthousiaste mensen, die zich inzetten op geheel vrijwillige basis. Er blijft geen geld aan de 'strijkstok' hangen. "Wij hebben een wetenschappelijke raad, die de ingezonden onderzoeksprojecten beoordeeld. Al meerdere onderzoeken zijn inmiddels succesvol afgerond. Met het inzamelen van deze gelden hopen wij als Ruby and Rose een bijdrage te leveren in de strijd tegen vrouwenkanker en de overlevingskansen te vergroten. Help jij ons mee? Ga snel naar www.devierdaagsesponsorloop.nl of stuur een mail naar: info@rubyandrose.nl; www.rubyandrose.nl."

Jelle Bouma loopt voor stichting 12q

NIJMEGEN - Elk jaar probeert Jelle Bouma wel een mooi evenement uit te kiezen en een goed doel om daaraan te koppelen. Een speciaal plekje in zijn hart heeft hij voor stichting 12q (www.stichting12q.com).

Vorig jaar heeft hij meegedaan met de Ironman 70.3 in Edinburgh en komende zomer wandelt hij 200 km (Nijmeegse vierdaagse) voor stichting 12q. Zelf weet hij hoe het voelt om niet (meer) te kunnen lopen en fysiek beperkt te zijn. Hij heeft het geluk gehad door revalidatie daar weer overheen te zijn gekomen. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Sommigen hebben zelfs een zo weinig voorkomende afwijking, dat er niet eens onderzoek naar gedaan wordt.

Stichting 12q is opgericht om onderzoek mogelijk te maken voor onderzoek naar een afwijking op chromosoom 12. Het zou toch fantastisch zijn dat wanneer een vrouw zwanger is van een kindje met een chromosoom 12 afwijking, er een behandelplan klaarligt zoals bij het Downsyndroom! Wil jij ook een steentje bijdragen? klik dan op de volgende link en maak een paar (of meer?) euro over: https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/wandelaars/jelle-bouma/325f99e8-0615-486f-8f3c-a91c812b92f1.

20 / 28

22 / 28

23 / 28

Loop ook voor Unicef tijdens de Nijmeegse Vierdaagse!

REGIO - Het Unicef Studententeam Nijmegen is weer druk bezig met voorbereidingen voor de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Ook dit jaar gaan de studentvrijwilligers op zoek naar sponsorlopers. Het bedrag dat de sponsorlopers ophalen gaat naar het Unicef -project 'Terug naar School', voor onderwijs aan kinderen in Syrië.

Loop een kind naar school!. Omdat het eindbedrag bestemd is voor het bouwen en restaureren van klaslokalen, het kopen van schoolspullen en het uitbetalen van salarissen aan Syrische leraren, heeft het team gekozen voor de leus 'Loop een kind naar school!'. Afgelopen jaren hebben de sponsorlopers in totaal maar liefst 60.000 euro ingezameld voor Unicef. Dit jaar hoopt het team in ieder geval de 10.000 euro van vorig jaar te overtreffen, om zo meer kinderen in Syrië de kans te geven om terug naar school te gaan.

Het team

Al bijna tien jaar organiseren studenten het Vierdaagse voor Unicef -project. Tijdens de Vierdaagse zullen de studentvrijwilligers vier dagen een rustpost verzorgen, waar de lopers terecht kunnen voor een drankje en een snack. De lopers kunnen op deze manier even bijkomen tijdens hun lange tocht en gebruikmaken van het toilet zonder lange wachtrij.

Meelopen voor het goede doel? Lopers van de Vierdaagse die graag geld willen ophalen voor Unicef kunnen een eigen actie starten via het help mee platform van Unicef (https://helpmee.unicef.nl/nijmeegse-vierdaagse-2018). Op de website kunnen vrienden, familie en collega's gemakkelijk geld doneren aan de loper om hem of haar zo te steunen. Voor meer informatie, of als je wil helpen bij de rustposten, kan je terecht bij het studententeam zelf (vierdaagsevoorunicef@gmail.com).

Trouwe supporter loopt nu voor weeshuis in Ghana

GROESBEEK - Dit jaar ga ik voor de eerste keer de Nijmeegse Vierdaagse lopen (40km). Geboren en opgegroeid in Groesbeek en omgeving, dus al 27 jaar de sfeer van de Vierdaagse meegekregen. Tot nu toe echter alleen als trouwe supporter langs de kant (en in de kroeg). Mijn voornemen om 'ooit eens de Vierdaagse te lopen' heb ik dit jaar serieus genomen en inmiddels heb ik al aardig wat kilometers in de benen!

Ook zag ik dit als een mooie kans om geld op te halen voor het weeshuis in Ghana waar ik zelf vier jaar geleden een aantal weken geweest ben. In 2014 is hiervoor de stichting Home for Hope opgericht die zich met hart en ziel inzet voor het weeshuis, samen met hun Ghanese partner daar, John. Zo hebben ze er onder andere voor gezorgd dat het weeshuis voorzien is van water en elektriciteit en hebben ze recent een school bij het weeshuis gebouwd. Het project draait voor honderd procent op vrijwilligers en donaties die de stichting ontvangt. Mijn tijd in Ghana was een heel bijzondere en vooral fantastische ervaring. Daarom vind ik het geweldig om op deze manier geld op te halen voor dit prachtige doel, zodat alle kinderen in het weeshuis een zo fijn en veilig mogelijk leven kunnen leiden. Een extra motivatie om de Vierdaagse (uit) te lopen. Ik heb er zin in, laat 17 juli maar komen!

Wil jij ook een donatie doen aan Home for Hope? Kijk dan op www.devierdaagsesponsorloop.nl en zoek naar Babet Jacobs.

Vierdaagse lopen voor kinderen met een handicap in Gambia

NIJMEGEN - Mijn naam is Daan Cuijten. Ik ben 11 jaar oud. Omdat ik ADHD en PDD-NOS heb kan ik niet naar een gewone school. Gelukkig kan ik met de taxi naar deze school waar het wat rustiger is en ik goed kan leren.

Ik ben 1,5 jaar geleden naar Gambia geweest en heb met mijn eigen ogen gezien dat de kinderen die daar een beperking hebben niet zelf naar school kunnen. Ze moeten thuis blijven omdat daar geen taxi is en ze hebben ook geen rolstoel. De school is er wel en daar kunnen ze ook heen, want ik ken die directeur. 1,5 jaar geleden heb ik geld opgehaald om eten te kopen voor de kinderen. Dit is toen gelukt en heb ik voor 150 kinderen pannenkoeken gebakken in Gambia. Ze hadden dit nog nooit op. Voor deze actie heb ik van de burgemeester van Nijmegen het kinderlintje gekregen.

Ik ga dit jaar de Nijmeegse vierdaagse lopen om geld bij elkaar te lopen voor het vervoer van kinderen met een handicap in Gambia. Ik hoop veel geld bij elkaar te krijgen zodat ik een busje kan kopen. Ik ga verschillende acties doen om geld bij elkaar te krijgen.

Ik heb een actie bedacht. Ik hoop zoveel mogelijk leuke gratis verrassingen bij elkaar te krijgen zodat ik een loterij kan organiseren. Iedereen koopt dan een lot en dan kan ik waardebonnen of entreekaarten verloten. Het Afrikamuseum, Chimpie Champ, Jumpsquare en Park Tivoli doen al mee. Ik hoop nog meer kaarten te krijgen zodat ik veel te vergeven heb.

Groetjes Daan Cuijten

https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/wandelaars

32e Scouting 4daagsekamp Nijmegen

Post op dag 1 Scouting 4daagsekamp

Foto: Scouting 4daagsekamp

REGIO - Voor het 32e jaar wordt het Scouting 4daagsekamp in Nijmegen georganiseerd. Op de terreinen van Keizer Karel en Paul Krüger aan de Sophiaweg in Nijmegen kamperen zo’n 150 lopers en medewerkers. De lopers worden ondersteund met maaltijden, voetverzorging, massage, wekdienst en ontspanning op ons terrein.

Elke wandeldag staan we met zes posten langs de route. De Laros (transportserviceclub van Scouting Nederland) helpt met het vervoer van de posten. De medische ehbo-stam verzorgt op de vaste plekken de ondersteuning voor lopers. Er zijn ook externe lopers die van deze ondersteuning gebruik maken. "Zij hebben een verzorgingskaart bij ons geregeld. En heeft een andere loper hulp nodig, dan wordt dat gewoon gedaan."                                                                                                                        

Elk jaar is het vooruitkijken naar dit kamp. Vele lopers en medewerkers komen al jaren. Lopers kunnen medewerker worden en omgekeerd. Er zijn scouts uit Nederland, maar ook uit Engeland, Duitsland, België, Denemarken en Zweden. Want de Nijmeegse Vierdaagse is een grote magneet voor velen. Het wandelevenement zorgt voor hechte vriendschappen als ook voor huwelijken. Eenmaal besmet met dit kampvirus maakt dat velen terugkomen. "Alleen lopen kan, wil je aansluiten bij anderen van ons kamp? Zo geregeld. Markant is onze wandelaar met de grote Mexicaanse hoed. Hij gaat altijd met elke burgemeester op de foto."

En na het wandelen is het aanschuiven aan het buffet van catering Le Bateau, kun je je voeten laten verzorgen, je lijf laten masseren en lekker met anderen op het kamp ontspannen. Geïnspireerd? Kijk op www.vierdaagsekamp.nl.

Verzorging 4 - Daagselopers

Shirt: Op weg naar Via Gladiola (foto: Hans Driessen )

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De 102e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 juli. Ook dit jaar is het mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen elke avond te laten verzorgen, zodat de deelnemer de volgende dag weer fris en monter aan de start verschijnt.


Deze verzorging voor de 4-Daagselopers gebeurt in de verzorgingsruimte en kleedkamers van het clubhuis van SC Millingen / Odio op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn aan de Hoefseweg 21. Samen met sportmasseurs en blarenprikkers staan Alex Janssen en Ans Albers klaar voor de verzorging van blaren, voeten, benen en rug. Denk hierbij ook aan afplakken, tapen en masseren.

Bent u geïnteresseerd, dan kunt u zich aanmelden. Graag weten wij wie er komt, want vol is vol! Voor aanmelding of meer informatie kunt u met Alex Janssen of Ans Albers contact opnemen: Alex Janssen 06 10434247 of via mail alexdoortje@kpnmail.nl; Ans Albers 06 12253059 of via mail Info@ansalbers.nl.

Wandelvereniging Magnus klaar voor de Nijmeegse Vierdaagse

REGIO - Wandelvereniging Magnus is er helemaal klaar voor, elk jaar weer een uitdaging om deze klus te klaren. Wat ooit begon in een legertent is uitgegroeid tot iets groots in Ontmoetingsplek de Kloosterhof in Weurt.

Op zaterdag 14 juli begint een grote groep leden en vrijwilligers met het opbouwen van de 4Daagse locatie. "Het is een soort metamorfose", aldus Jan Polman hoofdcoördinator in deze week. "Inmiddels is dit het twintigste jaar in Weurt, een prachtig gastvrij dorp, waar wij een goede bant hebben met de buurtbewoners."

Magnus laat niets aan het toeval over en alles is in detail uitgewerkt. Zo hangen er overal plattegronden in het gebouw met de indeling en weten we wie er in welk bed slaapt. Op dinsdag is er een ontruimingsoefening, waaraan eenieder moet meedoen.

Er is een medische post met ervaren voetverzorgers en masseurs. Er is een 24-uurs dienst, zodat de veiligheid is gewaarborgd en vanaf 02:00 uur staat er al een heerlijk ontbijtbuffet klaar voor de vroege vogels. Op het parcours is een vijftal verzorgingsposten verspreid op de verschillende afstanden. Het keukenteam zorgt ervoor dat ‘s avonds een heerlijke warme maaltijd klaar staat.

Vrijdagmiddag tijdens de intocht is het feest aan de ViaGladiola, Rijksweg in Malden. "We verwelkomen onze leden en gastlopers met gebakken eieren en pannenkoeken en een lekker drankje voor de liefhebbers. ’s Avonds sluiten we deze prachtige week af met een uitgebreid feestelijk buffet en daarna ons eigen blarenbal met live muziek."

28 / 28