De Liemers Helemaal Goed Courant

14 oktober 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 14 oktober 2016


Woestijn, wild en watervallen

ZEVENAAR - Louis en Wies Baudoin zijn ware wereldreizigers. Elk jaar verzorgen zij voor de Volksuniversiteit Zevenaar een lezing over hun avonturen in een ver en exotisch buitenland. Deze keer zijn Zuid Afrika en Namibië aan de beurt.

Op woensdag 2 november zullen zij ons deelgenoot maken van hun reis door het land met de oudste woestijn ter wereld. Deze lezing gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Kosten zijn 10,00 bij inschrijving tot en met 18 oktober, daarna en aan de zaal 12,50 euro per persoon. Via de website van de Volksuniversiteit (www.vuzevenaar.nl) kunt u zich aanmelden. Voor meer informatie kunt u bellen of een e-mail sturen (0316333443 // info@vuzevenaar.nl).

Een reis buiten de gebaande paden van Zuid Afrika en door Namibië, het leegste land van Afrika. Het is er warm, stoffig, eenzaam en er zijn weinig asfaltwegen. Wat heeft zo'n land te bieden voor een toerist? Kom kijken en raak gefascineerd door de op een na langste canyon ter wereld, de rode zandduinen, het wild in Etosha, een waterval op de grens met Angola, een heus kasteel middenin de woestijn en de bijzondere nomadenbevolking in het noorden, de Himba.

Jaarlijkse pannenkoekenrit met de motor

REGIO - Op 13 november organiseert motorclub Asom weer de pannnenkoekenrit. "Ons clubgebouw is om 09.30 geopend waar de koffie dan al bruin is. De start is om 10.00 uur; de lengte van deze rit is 137 kilometer."


"Als je na afloop zin in pannenkoeken hebt, moet je dit vooraf opgeven via de voorzitter. Graag via de mail (voorzitter@mc-asom.com) of op de lijst welke op ons memo bord in het clubgebouw hangt. Deze rit brengt ons naar Pannerden waar we na de overtocht richting Huissen gaan langs het Pannerdensch-Kanaal en dan afbuigen naar Bemmel. Via Bemmel naar Elst en dan doorsteken naar Driel. Hier rijden we langs de Neder-rijn naar het eiland van Maurik. Hier gaan we weer de boot op richting Amerongen en Veenendaal naar de Klomp. Daarna gaan we de Veluwe op naar Lunteren en de Harskamp. Via het Nationaal Park de Hoge Veluwe gaan we via Schaarsbergen richting Velp. Hier kiezen we de A12 om snel naar ons clubhuis te rijden ,waar Gerard dan de welverdiende pannenkoeken klaar heeft staan."

Pannenkoeken worden al heel lang gegeten. Het lijkt erop dat het recept uit China komt. Het oude recept werd in de 12e eeuw meegenomen naar Europa door de kruisvaarders. Het belangrijkste ingrediënt was toen boekweit. Het waren toen eigenlijk meer koeken dan de flensachtige vorm die het nu heeft. Pas tijdens de middeleeuwen begon deze koek meer te lijken op de variant die we nu in deze moderne tijd kennen. Ook de ingrediënten veranderen steeds zoals er gebruik gemaakt is van boekweit, maïsmeel en aardappelen. Het bakken gebeurde meestal op stenen en in ovens.

Halloweentocht Kinderboerderij Rosorum

Foto: Redmar Kerkhof

ZEVENAAR - Altijd al van griezelen gehouden? Dan ben je op woensdagavond 26 oktober op Kinderboerderij Rosorum op het juiste adres!

Want Tovenaar Roodbaard nodigt alle kinderen uit om mee te gaan op zijn magische Halloweentocht rond de Kinderboerderij. Neem je ook je papa of mama mee? Want het kan heel spannend worden onderweg. Vergeet ook niet om een lampion of een lantaarn mee te nemen omdat het best donker wordt. De tocht begint om 17.30 uur. Wij vragen een bijdrage van 3 euro per kind. Dit kan bij de start contant worden betaald.

Aanmelden kan via info@kinderboerderijrosorum.nl. Vergeet niet om je leeftijd erbij te zetten en of je papa of mama ook mee komt.

Sympho Shop gaat verder onder nieuwe naam: Dollhouse Rock Radio

LIEMERS - Het radioprogramma Sympho Shop gaat - na bijna 15 jaar - verder onder de naam Dollhouse Rock Radio. De naamswijziging van het programma komt voort uit de verandering van het format. Er blijft volop aandacht voor progressieve rock, maar er komt meer ruimte voor andere richtingen uit het genre. Dollhouse verkent de grenzen van de rock.

Voor de presentators Martijn Lohschelder en Carl Sanders gaat hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling. Martijn: "In de voorbije jaren hebben we gemerkt dat het format van Sympho Shop ons beperkingen gaf. Het progressieve genre is breed, maar voor wat zich daarbuiten afspeelde, was geen ruimte. Met het nieuwe format boren we een ongelofelijk potentieel aan nieuwe interessante bands en muziek aan."

Het presentatieduo ziet daarin een grote meerwaarde. Carl: "Het gaat een spannend programma worden. Er komt muziek op de playlist vanuit de volle breedte van de rock: van alternative rock tot metal. Daarbij speuren we naar de pareltjes van vernieuwing."
De verandering komt ook voor RTV Favoriet, de gastheer van het radioprogramma, op een goed moment. De omroep heeft onlangs een omvangrijke herstructurering doorgevoerd. Dollhouse Rock Radio past goed in de nieuwe structuur. Voor een specifieke doelgroep wakkert het radioprogramma de interesse voor vernieuwende bands en releases aan.

Dollhouse Rock Radio zal wekelijks worden uitgezonden op zondagavond van 20.00 tot 22.00 uur. RTV Favoriet - de regionale zender van Zevenaar, Westervoort, Rijnwaarden, Doesburg en Duiven - is in de Liemers te beluisteren via de ether en de kabel en wereldwijd via een online livestream.

Op de website van Dollhouse Rock Radio dollhouseradio.nl worden wekelijks de playlists gepubliceerd en is ook meer informatie te vinden over het programma.

Afronding verbouw bij DCS

ZEVENAAR - Bij DCS zat men al een tijdje te wachten op de afronding van de in 2013 gestarte renovatie en nieuwbouw. In de kleedkamers 8 en 9 kon je wel zitten maar niet douchen. Maar dankzij veel leden, supporters, ouders en anderen die DCS een warm hart toedragen werd met een geslaagde obligatielening meer dan 20.000 euro opgehaald.

Pola en Your Home zijn in de zomerperiode aan de slag gegaan en onlangs konden de laatste twee kleedkamers eindelijk in gebruik genomen worden. Dit gebeurde symbolisch met het doorknippen van een geel-zwart lint door twee spelers van de G1 van DCS. Het waren spelers van de G-afdeling omdat in die kleedkamers ook specifieke voorzieningen voor de voetballers met een beperking zijn aangebracht. Zo zijn er steunbeugels aangebracht en is de vloer voorzien van extra antislipmateriaal. Daarmee kunnen nu ook de G-voetballers zich omkleden in het nieuwe gedeelte, dicht bij het clubgebouw en het gehandicaptentoilet.

Dit was voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind – kortweg N.S.G.K. - aanleiding om dit project te steunen met 4.500 euro! DCS is de NSGK dan ook erg dankbaar voor deze toezegging. Dankzij dit alles groeit de accommodatie bij DCS mee met het nog steeds groeiend aantal leden.

VluchtelingenWerk zoekt taalvrijwilligers

DUIVEN/WESTERVOORT - Wanneer iemand in Nederland komt wonen is het belangrijk om de taal te leren en hoe we in Nederland leven en wonen. Vluchtelingen en migranten leren dit door het volgen van een inburgeringscursus.

VluchtelingenWerk Oost Nederland biedt deze inburgeringscursussen in Duiven/Westervoort aan. Hiervoor worden vrijwillige klassenassistenten en taalcoaches gezocht, die inburgeraars extra ondersteuning bieden tijdens de inburgeringscursus.

"Als klassenassistent bent u tijdens de lessen aanwezig om de NT2 docent te ondersteunen. U begeleidt cursisten tijdens de uitvoering van opdrachten, stimuleert hen in het spreken van het Nederlands en coacht hen tot en met het inburgeringsexamen. De tijdsinvestering is 1 of meerdere dagdelen per week, afhankelijk van hoeveel tijd u wilt besteden. We zoeken ook taalcoaches, die als aanvulling op de lessen, individuele taalbegeleiding willen geven aan de cursist, ca. 1,5 uur per week, op een tijdstip dat u en de cursist uitkomt.

Interesse? Neem dan voor meer informatie contact op met Melanie Jacobs, via mjacobs@vwon.nl."

SkoopMobiel biedt aan: Holland, Natuur in de Delta!

ZEVENAAR - Op dinsdagmiddag 18 oktober is SkoopMobiel weer in De Pelgromhof met de Nederlandse natuurfilm uit 2015: Holland, Natuur in de Delta!

Holland, Natuur in de Delta is een (her)ontdekking van Nederland. Een ode aan onze rivieren en kustgebied en de rijke natuur die zij onze delta brengen, in alle kracht, raadselen en schoonheid. Na het overweldigende succes van De Nieuwe Wildernis komen de makers van de film nu met het spectaculaire tweede deel dat wordt verteld door Bram van der Vlugt en Carice van Houten.

Het is een film die ons als nooit tevoren de dynamiek en de veerkracht van het land waarin wij leven zal tonen. De film zal fascineren door de hoogste kwaliteit natuurfotografie en gebruik maken van de modernste technieken. Het verhaal van de natuurfilm wordt verteld vanuit een cultuur-historische context en gezien vanuit het perspectief van hoofdpersonages als de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars.

Iedereen is welkom op 18 oktober vanaf 14.00 uur in de kapel voor een kop koffie of thee, de film start om 14.30 uur. De entree bedraagt 4,25 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst. Meer informatie over SkoopMobiel staat op www.skoopmobiel.nl.

Voorstellingen Kunstwerk! Het Musiater

Big, Black and Beautiful

Big, Black & Beautiful is één van de meest inspirerende, trendsettende femalepower-groepen van Nederland. De geweldige zangeressen Michelle David, Rocq-E Harrell en Lucretia van der Vloot, begeleid door een topband, pakken groots uit met een show vol muzikale genres; van blues tot gospel, van soul tot pop. Een theaterconcert met krachtige uptempo-nummers maar ook ingetogen ballads; een voorstelling waarbij het publiek gegarandeerd niet op haar stoel kan blijven zitten! Get Up and Dance!

Donderdag 20 oktober. Aanvang 20:15 uur

Purper's vier jaargetijden

Ze waren het niet van plan. Echt niet. PURPER was voltooid verleden tijd. Punt. Maar kijk aan; ze komen terug! Kort en hevig. Zoals de seizoenen. Erik Brey, Alfred van den Heuvel, Frans Mulder en het nieuwe muzikale multitalent Diederick Ensink. In een splinternieuw programma met uiteraard ook een paar 'gouwe ouwe'. Dat wordt feest.

Vrijdag 21 oktober. Aanvang 20:15 uur

Remco Veldhuis (van: Veldhuis en Kemper)

Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel. Maar er nooit aan toegekomen 'm te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Omdat Remco Veldhuis het een theaterseizoen rustig aan doet met Kemper, vond hij het tijd om 'm nou eindelijk eens te lezen. Maar, als een cabaretier ergens z'n tanden in zet kun je er donder op zeggen dat er een voorstelling van komt...

Dinsdag 25 oktober. Aanvang 20:15 uur

Kunstwerkt! Het Musiater, Bommersheufsestraat 62, Zevenaar, info@hetmusiater.nl, www.hetmusiater.nl.

Rommelmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Zaterdag 5 november is er in Westervoort een kleine maar gezellige rommelmarkt van 12.00 tot 16.00 uur aan de Rivierweg 1, in Westervoort.

Er worden tweedehands artikelen aangeboden, maar ook zelfgemaakte dingen en zelfgemaakte lekkernijen. Met het oog op het Sinterklaasfeest ook speelgoed. Voor kinderen is het mogelijk zich tegen een kleine vergoeding te laten schminken.

Wie een tafel wilt huren dient zich van te voren op te geven en te betalen bij de balie van De Nieuwhof. Bij voorkeur opgeven op doordeweekse dagen tussen 9.00 en 12.00 uur aan de balie bij een van de gastvrouwen. Kosten: 6 euro per tafel. Voor bezoekers is de markt gratis.

Different Generations zingt Nelson Mandela

DIDAM - Toen Nelson Mandela uit de gevangenis op Robbeneinland werd vrijgelaten, wist hij: “Als ik niet al mijn angst, haat en bitterheid achter me laat, dan zal ik altijd gevangen blijven…"

Different Generations verzorgt op 22 oktober om 19.00 uur in de Mariakerk Didam een geloofsbelevenis rondom de persoon Nelson Mandela. Bovenstaande tekst en nog vele andere teksten van hem zullen we tijdens deze geloofsbelevenis gebruiken. "Ook bij het uitzoeken van de muziek en overige teksten zijn we geïnspireerd door Nelson Mandela." De gehele regie is in handen van leden van Different Generations.

Samenwerking De Duivense Bridge Club en Bridge Club De Brug

DUIVEN - Op alle door-de- weekse avonden en middagen kan er in de regio gebridged worden. Wat ontbreekt: zondagmiddagbridge. Voor velen kan dit in de wintermaanden een welkome invulling zijn.

De Duivense Bridge Club en Bridge Club De Brug hebben de handen ineen geslagen en organiseren van begin november tot half december en vanaf half januari tot eind februari een inloopbridge (geplande data 2016: 6/11- 13/11- 20/11- 27/11- 4/12- 11/12- 18/12, 15/1- 22/1/- 29/1/- 5/2- 12/2- 19/2- 26/2).

De bridge middag zal gehouden worden in cultuurcentrum De Ogtent, Remigiusplein 9; de vaste speellocatie van de Duivense Bridge Club. Aanvang van de bridge middag: 13.30 uur, zaal open om 13.00 uur.

De middagen staan niet alleen open voor leden van de organiserende clubs, maar voor een ieder die graag wil komen bridgen, hetzij alleen of als paar. De middagen staan onder leiding van een ervaren wedstrijdleider. De kosten zijn 2,euro per persoon, per middag. Er worden zes ronden gespeeld. Na de derde ronde is er een pauze van 15 minuten waarin er gelegenheid is om consumpties aan de bar te halen.

Voor verdere informatie: Kitty Mesker, secretaris Duivense Bridge Club 026-3112130 en Fred Polman, secetaris Bridge Club De Brug 0316 261744.

Sponsor bedankt!

ZEVENAAR - De Revolutie uit Zevenaar is de nieuwe sponsor van het nu al legendarische team van DCS JO15-4;

De Revolutie in Zevenaar is al jaren een begrip in Gelderland en verre omstreken. De warme, Latijns-Amerikaanse sfeer, de heerlijke muziek en de verrassende gerechten maken De Revolutie in de wijde omtrek tot een populaire ontmoetingsplaats. Bij De Revolutie in Zevenaar kunt u niet alleen uitstekend eten, drinken en dansen, u kunt er ook terecht voor bijvoorbeeld cocktail- en salsaworkshops. In de heerlijke warme Zuid/Amerikaanse sferen is het zelfs mogelijk je bruiloft te geven. Waan je in Cuba en zeg in een officiële trouwlocatie ja tegen elkaar.

De Revolutie heeft er voor gekozen om DCS JO15-4 te sponseren omdat dit team bekend staat als 'Het Barcelona van Zevenaar”' Aantrekkelijk, aanvallend voetbal wordt in dit team gecombineerd met een positieve teamspirit. Het plezier druipt er van af bij deze jongens. En juist die passie en beleving van deze groep jonge kerels levert sterke vergelijking op aan die zelfde Zuid-Amerikaanse sfeer.

Het team speelt haar thuiswedstrijden op de zaterdagen op de velden van DCS op sportpark Hengelder. Toegang is gratis maar vol is vol. De wedstrijdplanning is te vinden op de website van DCS; www.svdcs.nl.

The Jigantics in De Lantaern

ZEVENAAR - Met The Jigantics (UK) haalt De Lantaern weer een band van format in huis. Op zaterdag 5 november komt iedere liefhebber van verschillende muziekstijlen aan hun trekken in het Muziekcafé. Het belooft een onvergetelijke avond te worden. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 12 euro Gelrepashouders: 6 euro. Zaal open: 20.15 uur.

The Jigantics kunnen rocken als de besten om vervolgens moeiteloos over te stappen naar een juweel van een folkballad. Hun muziek bestaat uit een eigenzinnige mix van folk-rock-cajun-americana. De leden van de band zijn absoluut meesters in het publiek te vermaken met hun muziek, maar ook met een flinke dosis humor. In hun gelederen bevinden zich ex-leden van ColvinQuarmby en bluesband Sons. Twee jaar geleden verscheen hun debuutalbum Daisy Roots, een dijk van een album van een band die een live-reputatie heeft om “u” tegen te zeggen. Op 30 juli is hun tweede album Seconds Out verschenen, met medewerking van zangeres Christine Collister.

Over hun invloeden schreef de band zelf: “The whole wide world of music, throw IT in a blender, throw in some seasoning and add a dance beat”.

The Jigantics bestaan uit: Mark Cole (zang, harmonica, accordeon, mandoline, gitaar), Rick Edwards (gitaar, banjo, zang), Marion Fleetwood (zang, viool: mandoline), Lyndon Webb (bas, zang) en Martin Fitzgibbon (drums, percussie, zang).

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- De Hulpdienst van Caleidoz verleent allerlei diensten aan personen die door ziekte, handicap of ouderdom hulp nodig hebben. Men zoekt nog enkele chauffeurs die met hun eigen auto mensen naar het ziekenhuis, de huisarts enz. willen brengen.

- Het Open-tafel-project van Caleidoz zoekt enkele medewerkers die ondersteuning bieden bij het maken van de soep, het opdienen van de maaltijden, het afruimen en de afwas. Er wordt altijd gewerkt met twee vrijwilligers en een professional.

- De Ds. Jonkersschool in Lathum zoekt een spelbegeleider die de beroepskracht ondersteunt bij de speel-werk-activiteiten van de jonge kinderen op dinsdag- en donderdagochtend.

- Vluchtelingenwerk Oost-Nederland zoekt maatschappelijk begeleiders voor vluchtelingen met een verblijfsstatus die zelfstandig in de gemeente Zevenaar wonen. Men werkt toe naar zelfredzaamheid door cliënten op een coachende manier te begeleiden.

Voor meer informatie over deze en circa 280 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Klankconcert in Lobith

LOBITH - Hoe drukker ons leven wordt, des te meer is er behoefte aan diepe ontspanning. Dit klankconcert, gegeven door Walter Barkhuysen-Tacke in De Ontmoeting in Lobith, kan helpen die ontspanning te ervaren.

Voor even stapt u uit de wereld van rinkelende mobieltjes, de drukte van alle dag. Tijdens zo’n klankconcert hoeft u even helemaal niets en kunt u de klanken van schalen, drums, native american flutes en gongs op u in laten werken en ervaren wat die klanken met u doen. De instrumenten die bij het klankconcert worden gebruikt brengen rustige, zachte en krachtige tonen die resoneren in uw lichaam. Die klanken kunnen spanning verzachten of zelfs doen verdwijnen. Een klankconcert is daarom elke keer een unieke beleving en brengt rust en harmonie.

Walter Barkhuysen-Tacke biedt met zijn klankconcert de mogelijkheid tot diepe ontspanning door op ontdekkingsreis te gaan door het landschap van klank. Zondagavond 16 oktober in De Ontmoeting bij de protestantse kerk in Lobith aan de Markt. Aanvang 19.30 uur, vanaf 19 uur is men welkom. Toegang gratis, na afloop is er een mandje voor een vrijwillige bijdrage in de onkosten.

Kerkberichten Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus

BABBERICH - Zondag 16 oktober om 09.30 uur een communieviering met voorganger Diaken Andre van Boven en de zang wordt verzorgd het Ritmisch Koor.

Gebedsintenties:

Dora Kuster-Hoksbergen

Bart Willemsen

Op maandag 26 september is op 73-jarige leeftijd overleden Jan Bouwman. Zijn uitvaart was op zaterdag 1 oktober waarna hij begraven is op de parochiële begraafplaats.

Telefoon: 0316 247216 ; email: babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Interview met een dementerende

ZEVENAAR - Dinsdag 25 oktober is er Alzheimer Café in Zevenaar. Casemanager Jan van Rossem interviewt één van zijn cliënten, een jong-dementerende, en zijn partner over hun leven met dementie.

Er is ruimte voor uitwisseling van emoties en ervaringen en uiteraard voor vragen. Het café is bedoeld voor mensen die dementie hebben, hun partners, familie, vrienden en hulpverleners. Het café vindt plaats in De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Het programma is van 19:30 tot 21:00 uur. De zaal is open om 19:00 uur. De toegang is gratis. Voor vragen Caleidoz: 0316 243204.

LiemERS++ kan vooruit dankzij flinke subsidie

LIEMERS - Netwerkorganisatie LiemERS++, opvolger van de gebiedscommissie, heeft na een intensief proces bijna anderhalve ton subsidie ontvangen van de provincie voor diverse projecten. Deze gebiedsinitiatieven maken deel uit van een zogenaamd gebiedsprogramma, dat is aangeboden aan de provincie Gelderland. LiemERS++ zet zich met dergelijke initiatieven in voor een leefbaar platteland.

In netwerkorganisatie LiemERS++ werken overheden Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar nauw samen met diverse private partijen. Dit zijn LTO Liemers Montferland, Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland, Gelders Particulier Grondbezit, Liemers Trots en Vereniging Streekbeheer Rijnstrangen. Deze partijen werken nauw samen om met name opgaven en wensen op sociaal - en economisch terrein te stimuleren en vooral te realiseren. Voorheen stond deze organisatie bekend als gebiedscommissie Liemers.

Routestructuren voor recreatie en toerisme

Als eerste heeft LiemERS++ gebiedsinitiatieven rond routestructuren ingediend bij de provincie. Daarvan is een belangrijk deel nu gehonoreerd met 50% bijdrage vanuit de provincie. Het betreft een bijdrage van ongeveer 140 duizend euro op een totale projectenaanvraag van 310 duizend euro.

Dit betekent dat men aan de slag kan met onder andere men- en ruiterroutes door Rijnwaarden / Liemers, een routestructuur rond de Bijland (Rijnwaarden), verbetering van de Breuly (Zevenaar) en ontwikkeling van De Waay en routes rond Groessen en Loo (Duiven).

Strangen en Pannerdense Waard

Daarnaast zijn nog enkele initiatieven in behandeling bij de provincie via de Landschapsregeling: Gangen door de Strangen en Pannerdense Waard. Inmiddels zijn provincie, LiemERS++ en lokale partijen ook aan het onderzoeken hoe de Liemers kan aansluiten bij programma's en regelingen over leefbaarheid, korte ketenvoorzieningen en cultureel erfgoed van de provincie.

Onderling Genoegen wint Cul D'orprijs

Op de foto van links naar rechts: voorzitter OG Frans Dieker, Koning van de schutterij Walter Kersten, Jeugdkoning Maarten Bodde, Wilma Mus en hoofdcommandant Theo Bodde.

DUIVEN - Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven heeft zondag 25 september tijdens Duuve te gek! de jaarlijkse Cul D'or prijs gewonnen.

De schutterij heeft de prijs ontvangen voor de succesvolle wijze waarop zij proactief werkt de tradities van de schutterij in een veranderende tijdsgeest, zoals de verhuizing naar de OGTenT en het wegvallen van Taptoe Duiven, weet te behouden voor de Duivense gemeenschap.

De Cul D'or is een initiatief van Cul-kwadraat en is inmiddels voor de 15e achtereenvolgende keer uitgereikt. Namens Cul-kwadraat werd de motivatie voor de toekenning verwoord door initiatiefnemer Chris van de Ven die als voorbeeld noemde het samenwerkingsverband Join LHD & OG, een initiatief met Liemers Harmonie Duiven om de jeugd te interesseren en te betrekken bij het vendelen, schieten en muziek maken. Een ander tastbaar initiatief is het jeugdkoningschieten, dat dit jaar voor het eerst in het 120-jarige bestaan van de schutterij werd georganiseerd.

De prijs werd uitgereikt door Wilma Mus en namens de schutterij in ontvangst genomen door Maarten Bodde, de eerste jeugdkoning van de schutterij.

Leerlingen Liemers College actief in Kaapverdië

De vijf die naar Kaapverdië gaan, zijn vlnr Shannon Kersten, Mannus ter Avest, Carmen Peters, Jet Huugen en Mirte Overmars. Foto: Jan van den Heuij

ZEVENAAR - Jaarlijks probeert een aantal examenkandidaten van het Liemers College behalve hun diploma ook een LCAward te halen. Nu gaan er vijf naar Kaapverdië, een van de armste landen ter wereld.

Door Piet van Breukelen

Deze van oorsprong Portugese eilandengroep behoort tot de armste gebieden ter wereld en is door Mannus ter Avest, Shannon Kersten, Carmen Peters, Jet Huugen en Mirte Overmars uitgekozen om daar een project te verwezenlijken dat hen de LCAward oplevert en de plaatselijke bevolking een opgeknapte basisschool. Ze vertrekken 16 oktober en komen 23 oktober weer terug: een ervaring rijker.

Project

Zij willen zich onderscheiden in vier categorieën (onderwijs, cultuur, maatschappij en sport & expeditie) om de LCAward te verdienen en gaan in Kaapverdië voor de laatste twee. Voorts komt ook fotografie aan de orde in de categorie studie. Dat alles proberen de vijf waar te maken tijdens een zware tocht ter plekke (op het eiland Santiago), die op gezette tijden zal worden onderbroken voor kleine lokale projecten. Zo willen ze voor de inlandse kinderen een sportdag organiseren, hen Engels leren en hun school opknappen.

Voorbereiding

Het vijftal heeft een jaar van serieuze voorbereidingen achter de rug: plannen, kilometers maken en geld bij elkaar sprokkelen om alles te kunnen bekostigen. Dat lukte met een baantje, een sponsorloop en de verkoop van lekkernijen tijdens de open dag. En dat alles onder de deskundige begeleiding van Anno Koning en Jan van den Heuij. Zij zullen het vijftal ook vergezellen en ondersteunen tijdens het project.

Sponsor bedankt!

REGIO - Vanaf seizoen 2016-2017 is er een samenwerking met hv Duiven, sc Groessen en sc Loo voor de C- en B-Jeugd meisje. De meisjes C-1 spelen in de landelijke competitie van het NHV.

Zij zijn met nieuwe trainingspakken gesponsord door Kutschruiter uit Groessen. Op de foto de heer en mevrouw Kutschruiter en de meisjes in hun nieuwe pakken.

Bridgecursus voor beginners

ZEVENAAR - Bridge Vereniging Zevenaar (BVZ) is al meer dan 55 jaar een begrip in de Liemers. Iedere woensdagavond wordt er gespeeld in het schuttersgebouw van Sint-Andreas.

Om meer mensen de kans te geven dit leuke kaartspel ook te gaan spelen verzorgt BVZ binnenkort een cursus voor beginners. Deze wordt gehouden op de eigen speelavond in dezelfde gelegenheid en begint om 19:30 uur. Zodoende kunnen de cursisten ook al de sfeer proeven van een bridgeavond. Er worden extra oefenavonden aangeboden onder leiding van gediplomeerd bridge docente Conny van der Graaf, al meer dan dertig jaar een begrip op bridge gebied in de Liemers

De kosten voor de cursus, bestaande uit twaalf lessen, bedragen 100 euro. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Piet Gijzen (06 40224602) en Conny van der Graaf (0316 265400).

Sjoelclub Sjovelie houdt haar open toernooi in Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 22 oktober houdt sjoelclub Sjovelie haar jaarlijkse toernooi. Dit toernooi is toegankelijk voor iedereen.

Het toernooi vindt plaats in Ons Huis, DokterHonigstraat 3 in Zevenaar, dichtbij de Markstraat. Aanvang: 10.00 uur. Mensen die wat vaker willen sjoelen, kunnen iedere maandagavond terecht in Ons Huis, waar Sjovelie haar wekelijkse sjoelavond heeft. Een avondje vrijblijvend meesjoelen kan natuurlijk altijd.

Meer weten? Informatie bij Astrid Sweeren 0316 330541 of bij Ria Sanders 0316 333088.

Medik8 introduceert r-Retinoate

“r-Retinoate werkt acht maal beter dan retinol, zonder irritatie”

DIDAM – Medik8 zet Didam wereldwijd op de kaart met de introductie van r-Retinoate. Volgens wetenschappers en medische vakbladen een revolutionair anti-aging product, een nieuw type vitamine A, verpakt in een luxe complete moisturiser.

Directeur Hans Bolder is trots op de nieuwste sensatie in de strijd tegen het ouder worden. Met zijn bedrijf Medik8 Professional levert hij kwalitatief hoogwaardige huidverzorgingsproducten aan beautysalons en specialisten. Met als ultiem doel huidverbetering. r-Retinoate is in zijn ogen het summum van het summum.

"Retinol wordt veel gebruikt door artsen, dermatologen en huisverzorgingsexperts", vertelt hij. "Het is bewezen effectief tegen tekenen van huidveroudering. Er is echter ruimte voor verbetering: effectievere werkzaamheid, minder irritatie en overdag-gebruik. r-Retinoate is klinisch bewezen acht maal beter dan retinol, zonder irritatie. r-Retinoate kan overdag en 's nachts worden toegepast zonder verlies van resultaat. Deze formule heeft een lichte crème-serumtextuur, het absorbeert snel en hydrateert de huid met een aangename geur."

Aan de totstandkoming van het product gingen liefst acht jaar ontwikkeling en onderzoek vooraf. Het belangrijkste ingrediënt naast vitamine E, -C, hyaluronzuur en glycerine is Retinyl Retinoate, een exclusief en gepatenteerd molecuul, dat uit Zuid-Korea komt. Het stimuleert de aanmaak van collageen en huidcelvernieuwing, verbetert de huidstructuur en helpt fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Bolder: "Ideaal voor vrouwen en mannen vanaf dertig jaar met een rijpere huid of mensen die zichtbaar hinder ondervinden van huidveroudering en -beschadiging."

r-Retinoate is in deze regio verkrijgbaar bij HB Care in Duiven en Esmee Hair en Beauty in Didam.

Ka&Zo Party Service heeft alles in huis voor uw feest

ZEVENAAR - Een feest geven op locatie? Ka&Zo Party Service neemt vanaf hier de organisatie voor u uit handen zodat u zorgeloos kunt genieten.

Wanneer u hulp nodig heeft met de organisatie van een familiedag of weekend, een exclusief diner, een bruiloft, een verjaardagsfeest, een jubileum, of iets heel anders? Dan kunt u altijd een beroep doen op Ka&Zo Party Service. "Wij zorgen ervoor dat dit een unieke ervaring wordt waar u en uw gasten volledig van gaan genieten. Wij besteden veel zorg en aandacht aan het inrichten en aankleden van de locatie."

"Ook voor de zakelijke markt kunt u bij ons terecht! Wij helpen u graag een leuk bedrijfsfeest of evenement volgens uw wensen, budget en doelstellingen te organiseren. Wij toveren uw bedrijfsruimte om tot een mooie feestruimte. Denk aan de jaarlijkse kerst- of nieuwjaarsborrel of u heeft bijvoorbeeld extra stoelen, tafels en glaswerk nodig voor een vergadering. Alles is mogelijk, wij denken graag met u mee!

Wij hebben onder andere een eigen lijn met steigerhouten meubelen die zowel in de zomer als in de winter een mooie uitstraling geven aan uw feest of evenement. Van Mastertenten, alu-tenten, VIP-Dome, statafels, congresstoelen, servies, glaswerk en nog veel meer is te huur bij Ka&Zo Party Service!

Bezoek onze website en zie het totaalassortiment: www.kaenzopartyservice.nl. Voor meer informatie of vragen neem gerust contact met ons op via 06 48690789 of info@kaenzopartyservice.nl"

Één organisator, één aanspreekpunt, alles onder één dak! Wel zo gemakkelijk!

Halloweenparty bij De Groene Schuur

Foto: Bjorn Ewald

GROESSEN - Streekwinkel en kwekerij De Groene schuur in Groessen organiseert op zondag 16 en 30 oktober een Halloweenparty van 11.00 – 16.00 uur. Het evenement is al jarenlang een groot succes. Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. Er is lekkere pompoensoep met pompoenpitbrood of een kopje koffie of thee met iets lekkers verkrijgbaar. Entree is gratis! Voor meer info: www.degroeneschuur.nl.

Tevens kan er op deze dag informatie worden ingewonnen over de kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij bovengenoemde activiteiten gecombineerd kunnen worden. Zeer geschikt voor een leuk en speciaal vrienden-, familie-, of bedrijfsuitje.

Eén keer per maand wordt er een individuele kookworkshop gehouden in de ruime, gezellige kookstudio. Hiervoor kun je in je eentje, met z'n tweeën of met een klein groepje op inschrijven. Op 13 december om 19.30 uur wordt er een kerst-kookworkshop georganiseerd. Hiervoor kunt u zich nu aanmelden.

In de streekwinkel die dagelijks is geopend, kunt u terecht voor heerlijke groente en fruit, diverse huisgemaakte jam, chutney, vruchtensappen, honing, streekwijnen enzovoort. Deze huisgemaakte- en streekproducten zijn zeer geschikt voor een leuk cadeau- of kerstpakket. Er is nu ruime keus uit pompoenen, kalebassen en sierfruit van eigen land en sfeervol opgemaakte stukjes met kalebasjes en sierfruit. Kom kijken en verras uzelf !

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9b in Groessen. Voor meer info kunt u bellen:

0316-330718 of kijk op de websites: www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

Ouderenverwendag in De Pelgromhof

ZEVENAAR - Vorige week vrijdag, 7 oktober werd in Nederland Nationale Ouderendag gevierd. Deze dag is er speciaal om ouderen in het zonnetje te zetten. Dat hebben ze wel verdiend! En welke plek is er nu beter om dat te doen dan De Pelgromhof?

"Onze medewerkers en vrijwilligers hebben daarom een verwendag voor de bewoners georganiseerd. Deze dag begon met een ontvangst in onze theaterzaal waar de bewoners werden getrakteerd op een drankje en wat lekkernijen." Daarna konden de bewoners meespelen met het Rad van Fortuin. Ondertussen werd er gezellige muziek gedraaid. Door aan het spel mee te doen konden de bewoners waardebonnen winnen voor een leuk uitstapje met een van onze medewerkers. Uitstapjes die ze konden winnen waren bijvoorbeeld winkelen bij de Intratuin, naar de Zevenaarse markt, gezellig ergens koffie gaan drinken of lunchen, of naar het Liemers museum.

Mevrouw Buisman-Jonker was de gelukkige winnares van een autotochtje met koffie en gebak, dat werd aangeboden door onze receptioniste. Daar is ze erg blij mee, vooral omdat ze het gezellig vindt om er samen op uit te gaan. Mevrouw Buisman-Jonker: "Het is leuk dat ze hier aandacht aan besteden. Ze doen alles voor de mensen hier en sloven zich uit om het iedereen naar de zin te maken."

Na afloop ontvingen de bewoners een doosje bonbons en hebben ze gezellig samen frietjes met snacks gegeten in het restaurant. Ze hebben allen genoten van deze speciale dag!

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

16 oktober 9.30 u ds. D.T. Vreugdenhil

15.00 u ds D.T. Vreugdenhil

23 oktober 9.30u ds D. Grutter

16.30 u ds B.C. Buitendijk

Vreedenhoff zoekt ex-medewerkers

REGIO - Drie huidige en twee ex-medewerkers van verzorgingshuis Vreedenhoff in Arnhem hebben het initiatief genomen een reünie te organiseren.

Deze vindt plaats op zaterdag 17 november 2017 van 14.00 tot 18.30 uur in de kerkzaal van Vreedenhoff. Zij zijn op zoek naar ex-medewerkers die in de periode van 1975 tot 2010 op Vreedenhoff hebben gewerkt. Aanmelden kan via reunievreedenhoff@gmail.com.

Bridge bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Elke vrijdagmiddag vanaf 13.30 uur wordt er bij Het Palet bridge gespeeld. Binnen deze groep kunnen nog deelnemers aansluiten om ook het bridge te beoefenen.

"Speelt u misschien elders ook bridge maar voelt u zicht geroepen om een kennis te komen maken met de bridge groep van Het Palet u bent altijd welkom. U kunt ook contact opnemen met de spelleider de heer Nol Jansen via 0316 524623. Voor meer informatie kunt u ook een mail sturen naar info@hetpaletduiven.nl."

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op 16 oktober is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin ds. E. Fokkema uit Twello zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er om 11.00 uur de oecumenische kinderkerk voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Op zondag 23 oktober gaat om 10.00 uur ds. Alle Jonkman voor. Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid om elkaar in Ons Huis te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Ehbo Lobith-Tolkamer start nieuwe cursus ehbo in Lobith

LOBITH - Ehbo-vereniging Lobith-Tolkamer start -bij voldoende deelname- op dinsdag 15 november een nieuwe basiscursus ehbo in Lobith. Een complete ehbo-opleiding, inclusief reanimatie/AED-bediening en eerste hulp aan kinderen (ehak).

Start u met hulp verlenen terwijl u op de ambulance wacht…? Een ehbo-cursus volgen is beslist de moeite waard. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er gaat geen dag voorbij of de krant en tv tonen beelden van ongelukken en ambulances die met spoed ter plaatse gaan. Het is dan ook niet vreemd dat er bij het woord 'ongeluk' direct aan bloed en calamiteiten gedacht wordt. Het grootste deel van de ongelukken gebeurt echter gewoon thuis, tijdens het werk of het spelen. Een verbrande vinger, een schaafplek, een verstuikte enkel; kortom niets bloederigs; iedereen kan leren helpen.

De lessen worden gegeven op basis van de nieuwste eisen op bijvoorbeeld het gebied van reanimeren en AED-bediening. Alles op basis van het nieuwste lesboek. De cursus omvat maximaal 15 lesavonden en wordt afgesloten met een examen, waarna u in het bezit kunt komen van het landelijk erkende Ehbo-diploma, uitgegeven door het Oranje Kruis.

Uw investering voor deze cursus bedraagt 185 euro. Kosten van ehbo-examen en lessen zijn vaak via uw zorgverzekeraar terug te krijgen…controleer hiervoor uw polis of vraag het even na. Wilt u alleen een cursus 'Reanimatie en AED-bediening' of een cursus 'Eerste Hulp Aan Kinderen' volgen of de gewenste herhalingslessen hiervoor? Ehbo-vereniging Lobith-Tolkamer biedt, bij voldoende deelname, ook hier de mogelijkheid voor. Neem ook dan contact met ons op. Aanmelden kan tot maandag 31 oktober.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Toon van de Kamp via telefoonnummer 06 51659390 of per e-mail ehbo_lobith_tolkamer@chello.nl.

Bowlinginstuif basisscholen

ZEVENAAR - Woensdag 19 oktober van 13.30-15.00 uur is er in De Griethse Poort in Zevenaar een bowlinginstuif voor groep 5 tot en met 8 van de basisscholen in de Liemers.

Altijd al eens willen weten hoe bowlen is als leuke ontspannen sport, aarzel dan niet om langs te komen. Bowling, ontstaan uit het aloude spel kegelen, is een sport waarbij de speler door middel van een bowlingbal moet proberen om tien pins omver te gooien. In 1,5 uur tijd leer je alle geheimen van het bowlen. De instructeurs van de vereniging zijn aanwezig om je tips en aanwijzingen te geven. Kom meedoen en gooi die strike!

Is het bowlen je goed bevallen en zit je in groep 7 of 8? Doe dan met je klas mee en geef je op voor het bowlingtoernooi voor scholen dat op januari 2017 in Zevenaar van start gaat met de voorrondes. Wil jij weten hoe bowlen gespeeld moet worden, kom dan langs en het is nog gratis ook.

Opgeven kan via info@gp-zevenaar.nl tot uiterlijk dinsdag 18 oktober.

Ashes of Many wint Liever de Liemers Cultuurprijs

ZEVENAAR - De winnaars van de afgelopen negen edities van de Liever de Liemers Cultuurprijs spetterden zaterdag 8 oktober op het Musiater-podium. Ashes of Many werd door de vakjury uitgeroepen tot de winnaar der winnaars en mocht de Award in ontvangst nemen.

De jubileum-editie van de Liever de Liemers Cultuurprijs was tevens de laatste editie van deze bijzondere Liemerse prijs. Na maanden van voorbereiding door Rotary Club Zevenaar schitterden alle oud-winnaars stuk voor stuk op het podium van de uitverkochte zaal.

De Show

De show begon met de Not2BigBand die meteen de lat hoog legde. Zangeres Laura Loeters trad samen met de gitarist uit haar band op met eigen werk. Klarinettist Linda Schellingerhout speelde de sterren van de hemel en liet daarmee haar ontwikkeling overduidelijk horen.

De heren van Ashes of Many namen het publiek mee in de wereld van metal. Daarna was het de beurt aan de 26 dansers van Danspodium. Schudden voor Gebruik pakte het publiek in met nummers uit hun nieuwe show Schudden in Zonde.

Slagwerkgroep Crescendo liet nieuwe stukken horen, waarbij zij goed gebruik wisten te maken van het licht. Toen was het de beurt aan Tijs Groen, die met zijn virtuoze gitaarspel de Spaanse zon de zaal in speelde. hatEverHappens msloot de avond in stijl af, waarbij ‘hun’ vleugel een prominente plaats had op het podium.

Vakjury

Vakjury had de ondankbare taak een winnaar uit te roepen. De kwaliteit van alle negen acts was hoog en de jury achtte de deelnemers allemaal winnaars. Toch won Ashes of Many de felbegeerde Award, omdat deze formatie volgens de jury hun talent “het meest heeft weten te benutten”.

REGIO - Drie huidige en twee ex-medewerkers van verzorgingshuis Vreedenhoff in Arnhem hebben het initiatief genomen een reünie te organiseren.

Deze vindt plaats op zaterdag 18 november 2017 van 14.00 tot 18.30 uur in de kerkzaal van Vreedenhoff. Zij zijn op zoek naar ex-medewerkers die in de periode van 1975 tot 2010 op Vreedenhoff hebben gewerkt. Aanmelden kan via reunievreedenhoff@gmail.com.

Eigen website voor Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het Palet Trefpunt Duiven heeft naast een facebookpagina nu ook een eigen website.

Hierdoor is het mogelijk om de vele activiteiten die bij het trefpunt gehouden worden beter onder de aandacht te brengen van de inwoners van de gemeente Duiven. Informatie over alle activiteiten en de daarbij behorende agenda’s zijn nu te bekijken op www.hetpaletduiven.nl.

Makers van radio- en tv-programma's gezocht

ZEVENAAR - Vrijwilligers gezocht voor het maken van radioprogramma's en cameramensen voor Omroep voor Zieken en ouderen in de Liemers.

"Heeft u tijd over, en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen, dan is dat bij Radio-Mozaiek mogelijk; wij op zoek naar u! Ouderen en zieken opvrolijken met een radio-uitzending vanuit de radiostudio in Rijnstate ziekenhuis Zevenaaar, of op lokatie in een zorginstelling in de Liemers, tijd/ dag in overleg. Vindt u het leuk om te filmen in de regio, kunt u zelfstandig filmbeelden monteren, heeft u affiniteit met de doelgroep, sluit dan aan bij een groep enthousiaste vrijwilligers die graag mensen erbij willen hebben. Begeleiding is aanwezig. Kijk op www.radio-mozaiek.nl. Mocht u meer willen weten, stuur dan een e-mail naar: bernadette.willemsen@radio-mozaiek.nl."

Autotocht voor ouderen

ZEVENAAR - De 40ste autotocht voor ouderen georganiseerd door de protestantse kerk in Zevenaar mocht zich verheugen in een grote belangstelling.

In totaal 124 deelnemers, chauffeurs en ouderen, namen op zondag 25 september deel aan de tocht. Alles werkte mee. Geen ongelukken, mooi weer en een tocht die langs vele mooie plaatsen in de regio voerde. Onder andere Elten, Emmerich, Griethausen, Kleve, Genderingen, 's-Heerenbergh, Netterden, Nieuwdijk en Diem. Een pitstop werd gemaakt in Boszicht, Nieuwdijk alwaar ook werd genoten van koffie met krentenwegge. De autotocht werd afgesloten met een drankje en brood maaltijd in Ons Huis in Zevenaar.

Bridge bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Elke vrijdagmiddag vanaf 13.30 uur wordt er bij Het Palet bridge gespeeld. Binnen deze groep kunnen nog deelnemers aansluiten om ook het bridge te beoefenen.

"Speelt u misschien elders ook bridge maar voelt u zicht geroepen om een kennis te komen maken met de bridge groep van Het Palet u bent altijd welkom. U kunt ook contact opnemen met de spelleider de heer Nol Jansen via 0316 524623. Voor meer informatie kunt u ook een mail sturen naar info@hetpaletduiven.nl."

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op 16 oktober is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin ds. E. Fokkema uit Twello zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er om 11.00 uur de oecumenische kinderkerk voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Op zondag 23 oktober gaat om 10.00 uur ds. Alle Jonkman voor. Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid om elkaar in Ons Huis te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Oktoberfeest met topformatie Wahnsinn

ZEVENAAR - Zaterdag 29 oktober vindt voor de zesde maal het enige echte Liemers Oktoberfeest plaats in De Griethse Poort Eten Feesten Bowlen, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar.

Dit jaar zal de Limburgse topformatie Wahnsinn het gehele programma, welke aanvangt om 21:00 uur en zal eindigen rond de klok van 01:00 uur, voor haar rekening nemen. De feestzaal is vanaf 20:00 uur geopend. Wahnsinn staat al meer dan 10 jaar bekend om zijn muzikale liveshows, gebracht door acht ras-muzikanten, welke als een orkaan over het publiek denderen. En met liveshow wordt ook echt live bedoeld. Geen bas uit keyboards, tuba uit accordeons of electrodrums. Elke sound die je hoort komt uit het instrument dat daarvoor gemaakt is. Een strakke blazerssectie,überdikke drum, bass sounds, pompende tuba solo’s vette gitaren en stralende accordeon-licks, overgoten met een heerlijk zoete saus van vier Wiener Sängerstimmen.

Wahnsinn: één van de weinige volledige live bands die het apres-ski-oktoberfest repertoire echt serieus neemt en aangevuld met Hollandse kneiters en popsongs al menig feest heeft gemaakt tot een sensatie dat zijn weerga niet kent.

Kaarten voor dit Oktoberfeest zijn te bestellen via info@cvdeboemelaars.nl of via 06 22203223. Losse kaarten kosten in de voorverkoop 7,50 en aan de zaal 10 euro. Voor groepen gelden aparte entreeprijzen vanaf 5 euro. Zie hiervoor onze website www.cvdeboemelaars.nl. Indien u uw kaarten voor 15 oktober 2016 besteld ontvangt u tevens 10 procent korting.

Informatie staat ook op de facebookpagina van het Oktoberfeest de Liemers

Trouwbeurs in Babberich

BABBERICH - Gaat u trouwen? Heeft u een huwelijksjubileum te vieren? Hernieuwd u uw trouwbeloften? Of bent u zich aan het oriënteren voor het plannen van een feest? Kom donderdagavond 20 oktober naar Restaurant 't Centrum in Babberich! Van 18.00 tot 22.30 uur vindt daar een grootste Trouwbeurs plaats. De entree is gratis!

Trouwen. Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (Babs) Marga Nienhuijs uit Babberich is mede-initiatiefneemster van de trouwbeurs. "Nadat we vorig jaar zulke leuke reacties kregen op de organisatie van de trouwbeurs, hebben we besloten het dit jaar nog grootser aan te pakken." Natuurlijk vindt de beurs weer plaats op trouwlocatie Restaurant 't Centrum in Babberich. "Als Babsmaak ik veel huwelijken mee en, net zoals de familie Reijmer van Restaurant 't Centrum, weet ik wat er allemaal komt kijken bij een huwelijksdag."

Standhouders. Belangstellenden kunnen tijdens de trouwbeurs informatie verkrijgen over alle onderdelen van de dag. "Onder de circa 40 standhouders bevinden zich een kapper, een schoonheidssalon, een reisbureau en fotografen. Nieuw dit jaar zijn de modeshows met bruidskleding en er is live muziek. Wat dit jaar ook nieuw is, is dat Vida dansschool laat zien dat het voor alle bruidsparen mogelijk is een openingsdans te leren en dat er demonstraties zijn van onder andere het maken van corsages."

Greenroom
Aan alles is gedacht tijdens de beurs. Een deel van de zaal is ingericht met biljard en dergelijke zodat, wanneer een bruid of bruidegom (te) lang op zich laat wachten, er vermaak is voor diegene die meegekomen zijn.

Met de diversiteit aan standhouders is de Trouwbeurs het bezoeken zeker waard. Marga Nienhuijs is er zeker van dat bezoekers alle informatie vinden die ze zoeken. "Wie van te voren wil weten welke standhouders aanwezig zijn kan daarvoor terecht op www.centrumreijmer.nl."

Taveerne De Bijland: het uitgaansadres voor jong en oud

TOLKAMER - Sinds jaar en dag is taveerne De Bijland het uitgaansadres voor jong en oud binnen Rijnwaarden en daar buiten. De Taveerne heeft u veel te bieden: Een prima kaart voor een heerlijk hapje eten, een zaal voor verschillende soorten feesten en partijen en een klassieke grote bar voor een glaasje.

Er staan twee prachtige biljarttafels voor zowel competitie als recreatie en ook de darter komt volledig tot zijn recht in de zaal. Er is inmiddels ook airconditioning aanwezig en er is een prachtige rokersruimte ingericht. Op meerdere weekenden en op feestdagen verzorgt De Taveerne met groot succes avonden met live muziek. Eerste kerstdag speelt de band Hike en ook oudejaarsdag wordt zoals altijd weer een schitterende happening.

Het authentieke 'bruine kroeg'-karakter van deze zaak draagt bij aan een heerlijke avondje uit. Het vakmanschap en gastvrije hart van Godfried en Lidwien Brom zorgen ervoor dat u zich snel thuis voelt. "Heeft u een feestje te vieren of moet u iets organiseren? Kom gerust eens vrijblijvend langs om te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Heeft u speciale wensen, laat het ons weten en we zoeken samen naar een oplossing."

Taveerne De Bijland, Tolstraat 10, Tolkamer; 0316 541620; taveernedebijland@gmail.com.

Beleef de Nacht van de Nacht bij De Swaenebloem

TOLKAMER - Zaterdag 29 oktober 2016: Beleef de 12e editie van de Nacht van de Nacht bij restaurant de Swaenebloem. Een unieke ervaring met een heerlijk buitenleven gevoel, een nachtelijke vaartocht over de Rijn en Bijland!

"Over een maand is het weer zover! Zaterdag 29 oktober zal het evenement 'Nacht van de Nacht' weer plaatsvinden en ook wij doen dit jaar weer mee. Na het succes van voorgaande jaren, willen wij u dit jaar opnieuw een mooie avond laten beleven. Nacht van de Nacht is een evenement waarbij verschillende bedrijven en gemeenten in heel Nederland hun lichten doven en de pracht van de nacht ontdekken."

Het programma van de avond zal als volgt zijn:
19.30 uur: verzamelen bij restaurant de Swaenebloem; ontvangst met koffie en thee.
20.30 uur: boottocht over de Rijn en de Bijland
21.30 uur: diner bij restaurant de Swaenebloem

00.00 uur: einde van de avond


"Het zal een ontspannende avond worden met candlelight en muzikale omlijsting van Paul Mulder. Ook zal Rien van den Heuvel weer aanwezig zijn met mooie gedichten. Wilt u er ook graag bij zijn? Reserveer dan snel, want er zijn beperkte plaatsen!"

Reserveren

Reserveren kan via ons telefoonnummer 0316 541552 of via ons e-mail adres info@deswaenebloem.com. Graag willen we dan van u weten met hoeveel personen u wilt komen. De prijs (exclusief drankjes) per persoon is 29,95 euro.

Oktoberfeest bij Die Alte Ecke in Emmerich

EMMERICH - Zaterdag 22 oktober verzorgt restaurant De Alte Ecke een heus Oktoberfeest. Varken aan het spit, veel vleessoorten, aardappelgerechten, groente et cetera.

Gasten worden vanaf 17.00 uur ontvangen met een welkomstdrankje. Het geheel wordt omlijst met muziek en het kan tot in de late uurtjes duren. Het buffet kost 29,00 en voor kinderen 17,50 euro. "De hele kleintjes zijn natuurlijk welkom en mogen met papa en mama mee eten. Reserveren is verplicht! We kunnen 60 personen hebben." Reserveer nu: 0049 2822 6967972

Restaurant Die Alte Ecke, Geistmarkt 26, 46446 Emmerich. Parkeren is gratis!

Pigeons: wat goed is...

DUIVEN - Volgens Frank de Boer zijn 10.000 trainingsuren nodig om een team een nieuwe speelwijze eigen te maken. Nou zal dat wat overdreven zijn, maar duidelijk is dat vele uren nodig zijn. Amr Ghrayyeb is met de heren van basketbalvereniging Pigeons 1 nog maar 18 trainingsuren onderweg en toch is de hand van de meester al zichtbaar.

Dat zijn aanpak nog veel concentratie vraagt van de spelers bleek in de wedstrijd in Zutphen tegen Hanze Stars. De spelers wisselden goed spel af met rommelige momenten. Op die momenten liepen de spelletjes die Amr Ghrayyeb graag ziet allesbehalve vanzelf. Het positiespel was niet soepel, spelers vonden elkaar niet snel genoeg en passes kwamen niet aan. Van een geduchte tegenstander als Hanze Stars is te verwachten dat die daar optimaal gebruik van maakt. Als het met scoren bij Pigeons dan ook niet meezit, dan kan een geflatteerde eindstand als 58-32 op het bord komen te staan.

Wie let op de goede momenten, die ziet een Pigeons 1 met veel kwaliteit en potentie. Volgende week komen er weer drie trainingsuren bij voor de gretige en ambitieuze heren 1. Het kan niet anders dan dat dat op 8 oktober tegen Joy M uit Malden zichtbaar wordt. Werd Frank de Boer in zijn eerste seizoen ook niet kampioen na een op het eerste gezicht wat tegenvallende start? Amr Ghrayyeb wil graag talentvolle jeugd zo snel mogelijk laten meetrainen van heren 1. Dan zal hij helemaal blij worden van de U10. Net als in hun eerste toernooi dreven de jongens en meisjes hun tegenstanders tot wanhoop. Met grote overmacht speelde de U10 ook de ploegen in de hoogste poule volledig van het veld.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 16 oktober om 9.30 uur: Eucharistieviering.
Voorganger: pastoor Thanh Koor: A.M.K.                                                        
Intenties: familie Visser-Verkerk, Jan Berntzen,                                                                        
overleden families Opdenoordt en Peynenburg, Theo Leenders,                                                        
Mevr. Vermeulen-ten Brundel, Ben Willemsen,                                                                                                
Maurice van Bommel en Opa en Oma van der Togt-van Calsteren.

Woensdag 19 oktober om 19.00 uur: Mariaviering-Rozenkransgebed.

Voorgangers: leden Werkgroep Koor: A.M.K.

Zondag 23 oktober om 09.30 uur: Eucharistieviering

Voorgangers: Hulpbisschop Mgr. Woorts en pastoor Than Koor: NGK.

*Na afloop geeft de bisschop een lezing over Maria in de iconografie.                                                                                                

Intenties: Jan ten Brinke, Lowie en Jo Lamers-Jansen en dochter José,                        
Wim van de Schepop.

Woensdag 26 oktober om 19.00 uur: Mariaviering-Rozenkransgebed.
Voorgangers: leden Werkgroep. Koor: A.M.K.

Gedoopt: 25 september 2016: Wessel Boekhorst. Salomina Jamlean.                
Felix en Floris Gerritschen. Jinte Polman. Tess Hakkert.

Overleden:

Op 17 september: Henk Polman, 86 jaar, Masiuplein 390.

Op 22 september: Frans Wiesman, 92 jaar, Tooropstraat 17.

Op 23 september: Gerarda Jansen-Vister, 85 jaar, Tooropstraat 29 Zevenaar.

Start Zevenaarse schakers met gelijke spelen

Reinier Janssen, succesvol in eerste ronde

ZEVENAAR - In de eerste twee rondes van de derde klasse B van de KNSB-competitie heeft Zevenaar beide keren gelijk gespeeld met 4-4. In het thuisduel tegen HSP/Veendam kregen de bezoekers uit de provincie Groningen een voorsprong door een zeldzame nederlaag van Arie Huysman.

Naast een viertal remises verloor Toon Janssen, maar zijn zoon Reinier bracht de achterstand terug naar één punt. Teamleider Vincent Pelgrom zorgde er voor dat het toch nog gelijk werd.

Afgelopen zaterdag stond de uitwedstrijd tegen Pallas in Deventer op het programma. Na een remise van Arie Huysman zorgde Invaller Bart de Kort voor een voorsprong maar toen Kevin Verfuerth verloor was het weer in evenwicht. Dat herhaalde zich door een zege van Vincent Pelgrom en een verlies van Toon Janssen. De drie laatste partijen leverden zwaar bevochten remises op van Thomas Verfuerth, Thorsten Brandt en eerste bordspeler Guust Homs. Op 5 november staat in Ons Huis de Oost-Gelderse strijd tussen Zevenaar en WSV Winterswijk op het programma.

Op dinsdagavond spelen de schakers in Ons Huis een interne competitie volgens het Keizer-systeem wat betekent dat men zoveel mogelijk speelt tegen spelers van dezelfde sterkte. "Als u een keertje wilt schaken bent u welkom."

De jeugd speelt op vrijdagavond (19.00 uur) in basisschool De Wissel in Zevenaar. Woensdagmorgen is er schaken in De Hooge Bongert waar zo’n zestien 55-plussers actief zijn. Ook hier kunt u vrijblijvend meedoen vanaf 9.30 uur

Informatie bij Pieter van der Poel, 333579 en op www.svzevenaar.nl.

Collecteweek Sinterklaas- intocht Lobith Tolkamer

LOBITH - Als we naar buiten kijken, voelt het nog niet alsof het alweer bijna zover is. Maar toch komt hij er weer aan. De Sint staat weer te popelen om Lobith en Tolkamer te bezoeken. De intocht staat gepland op zondag 20 november. De intocht start zoals gewoonlijk weer aan de Europakade in Tolkamer. Op de facebookpagina staat alle informatie die nodig is.

"In de week van 17 oktober komen onze vrijwilligers weer aan de deuren voor de collecte. We hebben de giften dit jaar harder nodig dan ooit tevoren. In verband met de dalende inkomsten zijn de kosten steeds moeilijker te dekken", zegt Patricia van Dort, bestuurslid van de stichting. "We hebben dit jaar zelfs overwogen om entree te vragen voor het feest in de zaal. Iets wat we absoluut niet willen voor de gemeenschap!" De stichting houdt daarom dus een collecteweek vanaf 17 oktober, statiegeld kan gedoneerd worden bij de Jumbo in Tolkamer en de lokale ondernemers worden weer aangeschreven om te steunen.

De stichting hoopt zo het feest toegankelijk te houden voor iedereen in de gemeenschap. "Alle kinderen moeten een handje pepernoten kunnen krijgen van een Piet en een liedje mee kunnen zingen bij zijn aankomst. We verwachten uiteraard weer een volle opkomst aan de Europakade."

Verras uw mantelzorger met een bloemetje!

ZEVENAAR - Op 12 november is de Zevenaarse dag van de mantelzorg. Kent u iemand die langdurig voor iemand in zijn omgeving zorgt en vindt u dat hij/zij een blijk van waardering verdient? Geef hem of haar dan vóór 24 oktober op! Op 12 november wordt deze mantelzorger dan in de bloemetjes gezet.

Wie komen in aanmerking? Mantelzorgers die in de gemeente Zevenaar wonen (Angerlo, Babberich, Giesbeek, Lathum, Ooy, Oud Zevenaar en Zevenaar). Geef de naam en het volledige adres (straat, huisnummer, postcode en woonplaats) van de mantelzorger door via mantelzorg@caleidoz.nl of 0316-526 994. Wees er snel bij, we kunnen 600 bloemetjes weggeven.

Bloemetjes rondbrengen? We kunnen nog een paar ‘bezorgers’ gebruiken. Wilt u bloemetjes rondbrengen? Meldt u aan via bovenstaand e-mailadres of telefoonnummer.

Hondenbezitters praten mee

ZEVENAAR - De deze zomer opgerichte stichting Vrienden van de Breuly is druk bezig met plannen maken voor de (her)inrichting van het Breuly terrein.

"Omdat we dit zorgvuldig willen doen, hebben we input nodig van onder andere hondenbezitters-liefhebbers. Het liefst komen we in contact met hondenbezitters die regelmatig hun viervoeter uitlaten, wandelen, spelen of zwemmen in en om De Breuly. Zij worden uitgenodigd om op dinsdag 18 oktober mee te denken en praten over de nieuw te creeren hondenspeelplaats/ontmoetings plek."

Deze informatie/ideeënavond vindt plaats in het gebouw van de sterrenwacht Corona Borealus aan de Breulylaan 3 en begint om 19.30 uur. Een unieke gelegenheid om wensen en belangen kenbaar te maken.

Taarten bakken en pottenbakken bij Senioren Vereniging Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 20 oktober gaan onder begeleiding van Anet Cornelissen een aantal leden taarten bakken en versieren bij de soos.

Tevens komt pottenbakker Laurens Goldewijk met zijn draaischijf en Ans Stronkman om alles te laten zien en vertellen over pottenbakken en boetseren. Een middag waarin heel de soos bakt en kleit. Alle leden zijn welkom van 14.00 - 17.00 uur in zaal ‘De Oude Waal in Pannerden.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag, waar diverse activiteiten worden gehouden, in zaal De Oude Waal. Lid worden van de Seniorenvereniging of inlichtingen: telefoon 0316 371238.

Zangdienst in Westervoort

WESTERVOORT - Op 16 oktober is er weer een zangdienst in de protestantse kerk aan de Dorpstraat in Westervoort. De dienst begint om 10.00 uur. Het is altijd weer heerlijk om samen te zingen. Het verdrijft even de zorgen en je krijgt er energie van.

Er wordt medewerking verleend door Christan Grotenbreg op saxofoon en accordeon en Marius de Boer op piano en orgel. Irina Levin begeleidt op de piano het koor Con Brio, dat onder leiding staat van Christan Grotenbreg. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Bingomiddag Rode Kruis

ZEVENAAR - Op dinsdag 8 november wordt door het Nederlands Rode Kruis weer een bingomiddag verzorgd.

De bingo wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in De Hooge Bongert aan de Lentemorgen in Zevenaar. De prijzen die hierbij gewonnen kunnen worden zijn geweldige handgemaakte artikelen, vervaardigd door de deelnemers van de wekelijkse bijeenkomsten in De Hooge Bongert. Voor het bedrag van één euro per bingobordje kan men de hele middag meespelen. Na afloop is er de mogelijkheid om artikelen te kopen.

Museumparel: spinsteentje

ZEVENAAR - Elk museum heeft ze. Bijzondere of heel gewone voorwerpen met een eigen verhaal. Zo óók Kunstwerk! Liemers Museum. Maandelijks zal er een object/voorwerp via onze website onder de aandacht worden gebracht middels het predicaat Museumparel!

Een spinsteentje is een onderdeel van een spintolletje, een al heel oud en simpel, maar o zo belangrijk werktuigje. Dit spinsteentje (gemaakt van gebakken klei) is uit de ijzertijd (ongeveer 800 jaar voor Christus tot begin van onze jaartelling). Spinsteentjes vormden samen met een stokje, een spintolletje. Pas in de 16e en 17e eeuw werd de spintol of (hand)spindel verdrongen door het spinnenwiel.

Ter gelegenheid van deze museumparel organiseert Kunstwerk! Liemers Museum op 30 oktober van 14.00 tot 16.00 uur een demonstratie spinnen. Hierbij wordt er gesponnen met spinsteentjes, spintollen en een spinnenwiel. Heb je zin om zelf te proberen om te spinnen met een spinsteen? Kom dan langs de dames helpen je graag. Aanmelden is niet nodig.

'Heeft u een privé-parel in huis? Laat het ons weten, als u het goed vindt dat uw pareltje, samen met andere, een tijdje hier te zien zal zijn.'Meer info & huidige Museumparel zie www.liemersmuseum.nl.

Loo Budget Concerten presenteert Rose-Ile

LOO - Loo Budget Concerten organiseert maandelijks concerten op zondagmiddag in de H. Antonius Abt kerk in Loo (gem Duiven). Het aanbod is wisselend omdat ook de interesse van mensen wisselend is, zo is er voor elk wat wils. Bezoekers wordt een gezellig samenzijn bezorgd met mooie muziek. Zij kunnen bovendien een kijkje nemen in de mooie, authentieke Loose kerk.

Het eerstvolgende concert is zondag 23 oktober 2016 om 15.00 uur; u kunt al vanaf 14.30 uur in de kerk. Het repertoire van Rose-Ile bestaat uit een keuze uit de vele prachtige liederen uit diverse landen, waaronder Franse chansons, Spaanse- en Zuidamerikaanse, Duitse- en Jiddische liederen met zowel opzwepende als melancholische melodieën. Gevoelige muziek om bij weg te dromen en ritmische nummers om op te dansen, of om gewoon van te genieten.
Zangeres Toetie Rijnaard heeft in de loop der jaren een breed repertoire opgebouwd. Zij zong in diverse bekende groepen en deelt nu deze rijke ervaring met de huidige begeleiders. Meer info staat op www.rose-ile.webnode.nl. Iedereen is welkom tegen een betaling van 7,50 euro, inclusief een consumptie (koffie, thee, chocomel) in de pauze

Kaartverkoop is voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren via Peter Koopmans 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk 0316 263981.

Mannenkoor Mengelmoes zingt in eigen dorp

DIDAM - Op zondag 23 oktober is het feest in Didam. Het Didamse mannenkoor Mengelmoes houdt dan weer haar jaarlijkse Mengelmoesdag. Het is alweer voor de elfde keer dat deze gezellige dag geheel in eigen beheer wordt verzorgd.

Het koor is in het najaar van 2004 opgericht en de mannen van Mengelmoes zijn in de hele regio graag geziene gasten bij een optreden. Het repertoire bestaat uit een mengelmoes van liederen. Naast feest- en volksliederen staan ballades, musicalsongs en gevoelige liedjes op het repertoire. Natuurlijk wordt er gezongen in de streektaal, maar ook in het Duits, Engels, Spaans, Frans en natuurlijk in het Nederlands.

Het koor bestaat uit dertig zangers en ze worden begeleid op piano door Annèt Lammers, op drum door Willy Gieling, op basgitaar door Theo Vonk en op accordeon door zanger Ton Seegers. Het geheel staat onder leiding van dirigent Cindy Gregoor. Deze live begeleiding maakt van elk optreden een feest.

Er is dit jaar weer een gevarieerd programma gemaakt met liedjes van vroeger en nu. Een programma met voor elk wat wils en gezellige meezingers. Evenals voorgaande jaren zal de belangstelling voor de Mengelmoesdag groot zijn. De zaal gaat open om 13.30 uur. Wees er op tijd bij. Dit voorkomt teleurstelling omdat de zitplaatsen bezet zijn.

De Mengelmoesdag is op zondag 23 oktober van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur in zalencentrum Jan & Jan in Didam. De toegang is gratis en de zaal is open vanaf 13.30 uur.

Fleurig Zevenaar van start

ZEVENAAR - Op 17 oktober start in de gemeente Zevenaar het project Fleurig Zevenaar. Rond 13:30 uur planten één of meerdere vertegenwoordigers van het Zevenaarse college van B&W bij de Martinusschool de eerste van vele bloembollen waarmee de schoolomgevingen in de gemeente Zevenaar de komende jaren worden opgefleurd.

Het idee is afkomstig van inwoner Cor Oostveen. Hij heeft zelf, met een klein ruggensteuntje van Het Krachtlokaal, scholen benaderd en geënthousiasmeerd voor het project en sponsoren gevonden. Zo sponsort Stichting I-Bulb 1.800 bollen en Rob de Wit Loonbedrijf uit Pannerden 2.000.

Weten hoe de natuur werkt

De drijfveer van Cor is tweeledig. Aan de ene kant vindt hij de gemeente Zevenaar in het voorjaar wel groen, maar niet heel erg kleurrijk. Aan de andere kant hoopt hij dat kinderen door het planten van de bollen meer inzicht krijgen in hoe de natuur werkt. Hiervoor zal Henk Berntsen, vrijwilliger bij Natuur- en Milieu Educatie Liemers, de kinderen precies uitleggen hoe je de bollen plant, wat ze dan gaan doen en wat het verschil met bijvoorbeeld een aardappel. In 2016 doen, naast de Martinusschool, ook De Tamboerijn (18 oktober om 16:00 uur) en De Wissel (19 oktober om 11:00 uur) mee. De bedoeling is dat er ieder jaar nieuwe scholen aanhaken!

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemende scholen, Natuur en Milieu Educatie Liemers, Stichting IBulb en Rob de Wit Loonbedrijf.

Regenboogvlag ook in gemeente Zevenaar

ZEVENAAR - Net als bij vele andere gemeenten hangt op dinsdag 11 oktober de regenboogvlag ook in de gemeente Zevenaar. Burgemeester Jeroen Staatsen heeft 's morgens eigenhandig deze bijzondere vlag gehesen bij de ingang van het gemeentehuis aan de Kerkstraat 27. Met deze symbolische handeling zet hij namens raad en college het statement kracht bij dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.

De regenboogvlag is gekoppeld aan de internationale Coming Out Dag, oftewel de kom-uit-de-kast-dag. Het evenement moet het voor mensen die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn gemakkelijker maken om voor hun geaardheid uit te komen. Ter gelegenheid van Coming Out Dag hijst dit jaar een recordaantal gemeenten, provincies en de ministeries van OCW en Sociale Zaken en Werkgelegenheid de regenboogvlag.

Respect en gelijkwaardigheid

Burgemeester Jeroen Staatsen: "Met deze actie geven we aan dat de gemeente Zevenaar respect en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel heeft en dat iedereen gelijk is, ongeacht afkomst, geaardheid, overtuiging of religie. Door deze bijzondere vlag te hijsen, zetten we ons statement extra kracht bij op deze bijzondere dag. Ondanks dat de Coming Out Dag maar één dag duurt, geldt de boodschap natuurlijk het hele jaar door."

Symbool voor LHBT-gemeenschap

De regenboogvlag staat symbool voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders, de zogeheten LHBT-gemeenschap. Het hijsen van deze vlag is, naast een zichtbare aanmoediging voor deze mensen, een oproep voor overige inwoners en organisaties om zich in te blijven zetten op sociale acceptatie, veiligheid en weerbaarheid.

Instructie androidtablet bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het Palet Trefpunt Duiven is op veler verzoek gestart met het geven van instructie aan bezitters van een tablet met een androidbesturingssysteem. Deze instructie is bedoeld om bezitters daarvan op weg te helpen bij het eerste gebruik.

Ook zijn er themadagen. Deze zijn een vervolg op de basisinstructie en voor gevorderde gebruikers. De instructies worden gegeven door vrijwilligers in onze eigen lokaliteit en zijn voor de inwoners van de gemeente Duiven en is niet leeftijdsafhankelijk. Meer informatie staat op www.hetpaletduiven.nl.

"Deze instructies willen we ook graag gaan geven voor de IPad met het IOS besturingssysteem. Daarom zijn wij naarstig op zoek naar een vrijwilliger die over voldoende kennis beschikt om andere mensen de beginselen van het gebruik van een IPad uit te leggen. Voor informatie kunt u mailen naar info@hetpaletduiven.nl."

Fred Wiegerink wint Diemse Golftrofee

Foto: Geert Vreeman Foto: Geert Vreeman

DIDAM - Maandag 26 september won Fred Wiegerink op de Keppelse Golfclub overtuigend de Diems Golftrofee met drie slagen minder dan de runner-up Jan Zeevalking. Derde werd Sven Hoogveld.

Het was een prachtige zonnige dag op de jubilerende Keppelse (90 jaar), waarop Didamse golfers elkaar ontmoetten voor de gezelligheid, en ook streden om de beste golfscore.

Hoofdsponsor Do-IT zorgde dat de dag nog aangenamer verliep. Primera, Gilsing herenmode, Hubo-Didam, Paul Berndsen, en Scheerder Intercoiffure sponsorden de prijzen. Geert Vreeman creëerde de Jaar-Trofee, en stelde prachtige foto's van het toernooi ter beschikking.

In de categorie hoge handicappers won Therus Gieling, werd Hans de Weerd tweede en Frank Hageman derde. Prijzen waren er in drie categoriën ook voor de longest-drive: Corinne Vellekoop, Hans de Weerd en Roy Teunissen; voor de Neary (dichtst bij hole op par 3 in 1 slag): Wilma Scheerder, Jan de Ruiter, en Franc Scheerder; en de Tweary (dichtst bij hole op par 4 in twee slagen): Roy Teunissen.

Ook in 2017 worden weer circa 100 actieve Diemse golfers uitgenodigd voor het Diems kampioenschap.

Ledenmiddag PCOB Duiven/Westervoort

DUIVEN - Op 18 oktober komt Dorien Lensink de ledenmiddag verzorgen met 'Spreekwoorden en hun oorspronkelijke betekenis'.

Dorien schrijft er het volgende over: "Waar komen al die uitdrukkingen vandaan? Een heleboel spreekwoorden gebruiken we nog dagelijks, maar de gebruikte woorden bestaan niet meer in ons hedendaags Nederlands, zoals de uitdrukking 'wat een poespas'. Poespas was door elkaar gehusseld eten om de restjes op te maken. Het werd veel op oorlogsschepen gegeten. We presenteren het een en ander in kwis-vorm. Op de beamer laten we de spreekwoorden zien met een meerkeuzevraag. Later geven we uitleg over de oorspronkelijke betekenis. Ook hebben we een paar Oud-hollandse liedjes en hun betekenis hiervan."

De middag is in de Samen op wegkapel Duiven, ingang achter het gemeentehuis. Om 14.15 uur is er koffie of thee, om 14.30 uur is de start. Luus van den Anker (0316 261361) geeft informatie.

Basisschool De Toorts in Didam krijgt verkeersles over de dode hoek

DIDAM - Op maandag 3 oktober hebben groep 7 en 8 van basisschool De Toorts in Didam een dode-hoekles gevolgd. Met het lesprogramma Veilig op Weg leerden de kinderen wat je het beste kunt doen als je een vrachtauto, bus of landbouwvoertuig op straat tegenkomt.

Dankzij de inzet van DHL Arnhem en de verkeersouders van Veilig Verkeer Nederland op deze school, kregen de kinderen een leuke les over de dode hoek en andere zaken waar bestuurders van grote voertuigen mee te maken hebben.

Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera’s op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, vooral aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.

Veilig op Weg is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN) en is mede mogelijk gemaakt door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland.

Groenteplein, het vervolg!

WESTERVOORT - "Op 24 september zijn we feestelijk van start gegaan op het groenteplein! De zandbak heeft een ware metamorfose doorgemaakt en is omgetoverd tot kruiden- en fruittuin. Ook is het klaslokaal is ingericht zodat we daar voor een kopje koffie terecht kunnen mocht het slecht weer zijn."

"Nu we de faciliteiten hebben bij het groenteplein is het tijd om de handen uit de mouwen te steken om de rest van het plein tot groei en bloei te brengen! Heb jij groene vingers? Of vind je het leuk om gastvrouw/man te zijn? Heb je nog leuke ideeën voor het groenteplein? Of wil je ons stekjes, zaden of bollen schenken? Wij zien je graag op 20 oktober van 19:30 – 21:00 uur bij het groenteplein aan de Vrouwenslag 61 in Westervoort.
"Zonder sponsoren was ons dit allemaal niet gelukt! Bedankt Liemerse Uitdaging, 2switch, buurtbewoners, particulieren, wijkraad Broeklanden, serviceteam, Siza, gemeente Westervoort, Graphic Design, Westervoort Plaza en alle anderen!"

Bert Timmer Memorial Loop: cheque voor Ehbo Duiven

DUIVEN - De vierde editie van de Bert Timmer Memorial Loop heeft een maand geleden plaatsgevonden. Naast alle sportieve prestaties op deze dag en alle gezelligheid is er ook gelopen voor het goede doel.

De organisatie had zich voorgenomen om dit jaar twee goede doelen te steunen. De eerste was ‘De Meridiaan’ in Westervoort en de tweede een financiële bijdrage te realiseren voor de Ehbo in Duiven. Na het plussen en minnen na de loop heeft de organisatie afgelopen week in ieder geval alvast één belofte kunnen inlossen. De Ehbo in Duiven die al sinds 1939 zich bezig houdt met hulpverlening en opleidingen in de gemeente Duiven heeft een gedeelte van de opbrengt mogen ontvangen. De cheque met een waarde van 500 euro werd dankbaar in ontvangst genomen door de voorzitter Bertus Kampes.

Basketiers'71: Winst en Verlies!

ZEVENAAR - In een wat koude sporthal werden er twee thuiswedstrijden gespeeld. De U18 trad aan tegen Tower Jumpers. Dat slechts met zes man aantrad.

Na een wat moeizame start, kwam de vaart er gauw in. De scores vielen als rijpe appeltjes en de winst was gauw een feit. Bij de rust was het 56 – 26, er werd nog één doel gesteld, dat was de 100 halen. Dit lukte ook nog, met een goed, tevreden gevoel werd het 112 – 49.

Dan de U20 tegen Black Stars, een hele moeizame start. De schoten werden wel genomen, maar vielen totaal niet! Daarbij kwam het klasseverschil van beide teams ook om de hoek kijken. Ja, dan het is je eigen spel blijven spelen, plezier blijven houden en verlies accepteren. Met een 26 – 66 werd de sporthal verlaten, goed gespeeld, je talent laten zien!

Zoals altijd plezier staat voorop en zeg nu zelf: "Iedere week winnen zou ook niet leuk zijn, toch?"

Duuvels moeten overwinning diep halen

Foto: Ivy van Engelen

ZEVENAAR – De Zevenaarse Duuvels moesten hun 13-15 overwinning in Deventer diep halen. Na een 13-0 achterstand, wisten zij de wedstrijd om te buigen en nipt met 13-15 te winnen.

Tekst: René Adolfs

Het door blessures geplaagde rugbyteam van de Duuvels heeft de selectie breed genoeg om goed aan te treden ondanks deze blessures. Mede door het hebben van spelers die op meerdere posities kunnen spelen, waren alle posities goed gevuld. Wel was het in het spel merkbaar dat er in de opstelling geschoven was, waardoor het team niet optimaal draaide.

Zeker de eerste 30 minuten waren de Duuvels zoekende en konden hun draai niet vinden. Door rommelig en zenuwachtig spel, speelden zij de Pickwick Players in de kaart. Al snel kregen de Duuvels twee tries en een penalty-kick om de oren en keken zij tegen een 13-5 achterstand aan.

De draai in de wedstrijd kwam rond de 30e minuut met een try uit een rush vanaf de eigen helft van Jesse Jansen. Door deze tegenscore gingen de Duuvels vol vertrouwen, ondanks de 13-5 achterstand de rust in.

Na de rust ging het ondanks taaie verdediging van Pickwick, bij de Duuvels beter draaien. Onophoudelijk bleef er druk en waren de Duuvels vaak dichtbij een score. Na de toegekende penalty try aan Mike “Senna” Knipper, na een grove overtreding, roken de Duuvels de overwinning.

Met het nog verder opvoeren van de druk, forceerden de Duuvels nog een penalty, welke strak benut werd door Soethout en zo de 13-15 op het scorebord zette.

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Didam

DIDAM - "Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet." Anneke Schouten is 58 jaar en doet al sinds haar 50ste jaar mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om de twee jaar laat zij borstfoto's maken in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Oost "Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag. Maar in mijn omgeving heb ik al meerdere malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Maar gelukkig waren ze er steeds op tijd bij!"

Een op de acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten, een mammografie. Anneke: "Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn." Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie.

Zoeken naar afwijkingen
De röntgenfoto's worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto's onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto's ook vergeleken met de oude.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker.
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Bevolkingsonderzoek
Het bevolkingsonderzoek borstkanker in Didam (Montferland) is gestart op 15 september. Het mobiele onderzoekscentrum staat achter de brandweerkazerne op de oude gemeentewerf (let op! Het terrein is geopend van 08.30 - 17.00 uur). Hier wordt tot ongeveer 15 november gescreend. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek staat op www.bevolkingsonderzoekoost.nl.

Koffiehuus Liemerije tien jaar

LIEMERS - Het Koffiehuus van Liemerije Zevenaar vierde zondag 25 september een jubileum. Al tien jaar lang zijn bewoners en hun familieleden op zondagochtend welkom voor een kopje koffie, gezelligheid en pianomuziek van Nico Kruiniger.

Liefst 80 bezoekers waren aanwezig om te genieten van het optreden van Tijdloos, die ter ere van jubileum optrad. Voor alle aanwezigen was er een gebakje en een borrel in de pauze. De veertien vrijwilligers van het Koffiehuus en Nico Kruiniger werden natuurlijk in het zonnetje gezet. Ze droegen allemaal een feestelijke corsage en kregen een zonnebloem uitgereikt.

Cursus Liemers Jeugdkoor

ZEVENAAR - Word jij ook zo blij van zingen? Dan is het Liemers Jeugdkoor echt iets voor jou! Onder begeleiding van het Liemers Jeugdorkest wordt toegewerkt naar twee spetterende sinterklaasvoorstellingen op zondag 13 november.

We werken samen met een echte DJ! Vele moderne songs, denk aan o.a. Jade Borsato, Ariane Grande, dus mooie Nederlandse teksten op dance-grooves. Jij komt toch ook? De eerstvolgende les is op vrijdagmiddag 30 september.

Kunstwerk! Het Musiater, Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar; www.hetmusiater.nl; 0316 524477.

Achtste Zevenaarse Kapellendag

ZEVENAAR – Wegens het grote succes van vorig jaar houdt de Original Liemers Musikanten ook dit jaar weer een kapellendag. De kapellendag is een treffen van muzikanten die de Egerländermuziek een warm hart toe dragen.

Het is geen competitiestrijd, maar een gezellig samenzijn, waarbij iedere kapel op haar niveau een muzikaal steentje bijdraagt. Ook dit jaar is de organisatie er in geslaagd een zevental kapellen naar Zevenaar te halen. Het zijn kapellen bij wie de Original Liemers Musikanten ook regelmatig optreden.

De dag wordt gehouden op zaterdag 29 oktober in zalencentrum Staring aan De Grietakkers 3 in Zevenaar www.zalencentrumstaring.nl en begint om 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur. De optredens duren tot 22.30 uur. Meer informatie over dit evenement staat op de website van de Original Liemers Musikanten: www.originalliemersmusikanten.nl. De toegang tot het evenement is gratis.

Excursie door de Gimbornhof

Foto: Gerrit van Alst (Gimbornhof)

ZEVENAAR - Op zondag 23 oktober verzorgt IVN werkgroep de Liemers een excursie door de Gimbornhof in Zevenaar.

In deze bomentuin ofwel arboretum bevindt zich een grote variatie aan loofbomen en naalddragers. Nu de herfst is aangebroken zien we ook een grote verscheidenheid aan vruchten van de bomen, die inmiddels veelal op de grond liggen. Leuk voor kinderen om actief bezig te zijn. Het park is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Duur van de wandeling: 1,5 uur. De start is om 10.30 uur bij de haakse bocht Guido Gezellestraat in Zevenaar. Informatie bij Alie de Bildt: 0316-526781. Zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Kaartmiddagen van seniorenvereniging Pannerden

PANNERDEN - Vanaf donderdag 3 november zijn er in De Pannerd kaartmiddagen met klaverjassen, jokeren en solokaarten

De kaartmiddagen zijn vrij toegankelijk voor alle 50-plussers van Pannerden en omstreken. Aanvang 13.30 uur. De data’s zijn: 3 november, 10 november, 24 november, 8 december, 22 december, 29 december; 12 januari, 19 januari, 26 januari, 2 februari, 16 februari, 23 februari en 2 maart. De donderdagen die niet zijn vermeld zijn er feestdagen of er is een soosmiddag in zaal De Oude Waal. 9 maart is de laatste kaartmiddag voor leden en niet-leden in zaal De Oude Waal.

Inlichtingen of reacties bij het bestuur van Senioren Vereniging Pannerden via Herman Lendering 371309.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 15 oktober en zondag 16 oktober is er geen viering.

Zondag 23 oktober 11.00 uur:

Communieviering met Diaken van Zundert en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Martin Bitter Jr.

Theet Heijneman (Babberichseweg)

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Overleden ouders Ross-Peters

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Annie de Ruiter-Jansen

Riet Gesthuizen-Sinderdinck

Gerda Luiking namens de buurt

Overleden ouders Willemsen-kuster

Wim Willemsen

Bertus Klutman

Leden en overleden leden van de Vincentiusvereniging

Collecte:

Missiezondag

Bijeenkomst over vervangende mantelzorg

ZEVENAAR - Op 15 november houdt Caleidoz Welzijn, samen met de gemeente, een informatieve bijeenkomst over het aanvragen van respijtzorg. Wat moet je zelf doen en wat kun je aanvragen in de gemeente Zevenaar en wat bij de zorgverzekeraar?

Soms heeft u als mantelzorger even tijd voor uzelf nodig. Om uit te rusten, andere mensen te zien of andere dingen te doen dan zorgen. Dat kan echter alleen als u de zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen. Er zijn verschillende manieren om de zorg met anderen te delen. Dit kan met mensen in uw omgeving, door vrijwilligers, incidenteel of structureel bij u thuis of buitenshuis. Welke zorg u kiest hangt af van uw wensen en de wensen van degene voor wie u zorgt. Voor bepaalde vormen van zorg zijn indicaties mogelijk en soms vergoedt uw zorgverzekeraar ook een aantal uur opvang. Het is vaak onduidelijk waar je moet zijn en wat je eigen verantwoordelijkheid is bij het regelen van vervangende mantelzorg, ook wel respijtzorg.

De bijeenkomst is van 14.00-15.30 uur op De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. "In verband met de organisatie vinden we het fijn als u zich van tevoren aanmeldt via 0316 243204 of m.vandeneerenbeemt@caleidoz."

De kop is eraf: Pigeons is los!

DUIVEN - Trainer Amr Ghrayyeb kijkt terug op een wedstrijd waarin zijn heren hebben laten zien hoe er gespeeld moet worden als één team! Pigeons mocht in eigen huis aantreden tegen Joy M. Pigeons was gebrand op een eerste overwinning en dit was terug te zien in hun spel.

Loek Wassink opende de wedstrijd met twee prachtige driepunters. Dit herhaalde hij in de wedstrijd maar liefst met in totaal zeven driepunters. Joy M wist niet waar ze het zoeken moest tegen de sterke defensie van Pigeons. Twan Kuipers had prachtige acties waarbij de tegenstanders geen antwoord op hadden. Ook Niek Kuipers steelde de show met mooie acties, waarbij duidelijk werd dat Pigeons de wedstrijd domineerde. Niels Schmitz was een belangrijke pion, evenals center Jonathan Paans.

Onder het bord was center Erik Seegers onverslaanbaar en via de forward Guido Mahler werd het publiek getrakteerd op mooie acties. Daniel Span zorgde voor prachtige assists. Ditzelfde gold voor de Renno Brandsma. Helaas was Niek Nass geblesseerd, maar hij keek op de bank toe hoe zijn team met overtuigende cijfers de wedstrijd won met 62-44.
Ook Heren 2 heeft met ruime cijfers gewonnen. Pluto uit Wageningen was de tegenstander. De snelle spelverdeler Jeroen Koning was the man of the match. Met prachtige assists, mooie aanvallen en schitterende schoten, was Koning de Keizer van het veld met ruim 20 punten. Center Kevin Dusseldorp was sterk onder het bord evenals de sterkte forward Martijn Meijer, die naast verschillende scores een prachtige blok liet zien. Guard Michael Evers, wist voor de buzzer te scoren met een formidabel schot.

Montessori Kindcentrum Westervoort geopend

WESTERVOORT - Met een fantastisch feestje is woensdag 28 september het Montessori Kindcentrum in Westervoort geopend door wethouder Breunissen. De kinderen van Montessorischool Westervoort hebben samen met de peuters van kinderopvang Puck & Co swingend en springend, onder begeleiding van ‘Dans je fit’, de samenwerking in het Kindcentrum bevestigd. De wethouder liep door een poort van alle kinderen heen om daarna het lint door te knippen waarmee het Kindcentrum officieel geopend werd.

Het Montessori Kindcentrum biedt een fijne plek aan kinderen in de leeftijd van 2 tot 13 jaar. Vanaf 2 jaar kunnen kinderen een start maken op de peuteropvang. Langzaam worden de peuters voorbereid op het basisonderwijs. Het onderwijs wordt aangeboden op twee afdelingen; een Montessori-afdeling en een DaVinci-afdeling voor fulltime onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Voor en na schooltijd is er mogelijkheid tot voor- en naschoolse opvang.

De school is in de zomervakantie flink verbouwd om de samenwerking mogelijk te maken en het gebouw een moderne en aantrekkelijke uitstraling te geven. De kracht van dit kleinschalige Kindcentrum zit hem in de doorgaande lijn vanuit de pedagogische en didactische visie van Montessori die samengevat kan worden in de woorden ‘Leer mij het zelf te doen’. De begrippen “zelfstandigheid” en “verantwoordelijkheid” zijn richtinggevend, naast het uitgaan van talenten.

Wilt u de sfeer proeven binnen het Montessori Kindcentrum, kom dan langs of maak een afspraak!

Beleef Nacht van de Nacht in Fort Pannerden

REGIO - Tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober is Fort Pannerden nóg spannender! Ga op pad met de boswachter en ontdek de stilte en het nachtleven van de dieren in de Klompenwaard. Kijk door een telescoop naar de sterrenhemel, op het dak van het fort. Test je zintuigen in het donker bij de proeverij van het MuZIEum.

Normaal is Fort Pannerden 's avonds dicht, maar op 29 oktober opent het fort zijn deuren na zonsondergang. Bezoekers zijn welkom vanaf 18:30 om in het donker het fort en zijn omgeving te ontdekken. Je leert van alles over sterren, het melkwegstelsel en waarom duisternis zo belangrijk is voor mensen en dieren. De Nacht van de Nacht is een evenement voor alle leeftijden.

De avond in Fort Pannerden start rond 18:30 en duurt tot 22:00 uur. Het fort is deze avond gratis toegankelijk. Kijk voor informatie over de bereikbaarheid van het fort op www.fortpannerden.eu.

De Nacht van de Nacht op Fort Pannerden is een samenwerking tussen Fort Pannerden, Staatsbosbeheer, MuZIEum en de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF).

Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement van de Natuur en Milieufederaties. Op honderden plekken in Nederland worden in het donker activiteiten georganiseerd. Met de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd voor het belang van duisternis en de gevolgen van lichthinder.

De Nacht van de Nacht is dit jaar op zaterdag 29 oktober, als de zomertijd overgaat in de wintertijd. Meer informatie staat op www.nachtvandenacht.nl.

Cursus Muziekschool

ZEVENAAR - Vind je het leuk om te acteren, zingen en dansen? Dan is dit wat voor jou! In 20 lessen van 1,5 uur werk je onder leiding van een dans-, zang-, én theaterdocent toe naar een grandioze voorstelling. Deze zal gehouden worden in de theaterzaal van Het Musiater.

Heb je al eens les gehad, of is het nieuw voor je? Geen probleem! Iedereen is welkom om zijn talent te laten zien én ontwikkelingen. Bij voldoende aanmeldingen werken we met twee leeftijdsgroepen. De cursus start op maandag 31 oktober. De cursus vindt doorgang mits er voldoende aanmeldingen zijn. Voor meer informatie en inschrijven: kijk op www.hetmusiater.nl. info@hetmusiater.nl. Het Musiater ligt aan Bommersheufsestraat 62, Zevenaar; 0316 524477.

Topprogramma op Diemse kermis

DIDAM – De Diemse kermis komt er weer aan. Dit jaar komen er weer grote acts naar dit festijn wat georganiseerd wordt van 15 tot en met 18 oktober.

Op de zaterdag komen de dj's van Qmusic bij Jan&Jan, uiteraard inclusief het foute uur. Eén dag later, zondag 16 oktober, komt feest-dj Ronnie (de beste feest-dj van Nederland) naar Plok om in de Ploccos Partypub alle voetjes van de vloer te laten gaan. De dit jaar doorgebroken dj Freddy Moreira komt op maandag bij Plok om iedereen te laten dansen. De meesten kennen hem van zijn hitsingle 'omlaag'. Op de traditionele dinsdagkermis staat al vanaf 12:00 dj Robert Pouwels klaar bij Jan&Jan en bij Plok worden om 15:00 uur alle zalen opengedaan met Summerland en dJames.

900 zonnepanelen op dak Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - Op het dak van Liemerije Zevenaar worden ruim 900 zonnepanelen geplaatst. De panelen leveren gezamenlijk zo'n 221.000 kwh op. Dat is bijna 20 procent van het totale energieverbruik van Liemerije.

Liemerije investeert zelf een deel en voor het andere deel wordt gebruik gemaakt van een subsidie van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. De investering verdient zichzelf terug door de energierekening lager wordt door het gebruik van de zonne-energie.

De zonnepanelen zijn een gezamenlijk initiatief van Ziekenhuis Rijnstate en Liemerije. Rijnstate heeft als gebouw eigenaar de subsidie aangevraagd. En Liemerije investeert, als gebruiker van het pand in duurzame energie. De opgewekte energie wordt direct door Liemerije gebruikt.

,,Wij vinden het belangrijk om op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen. Liemerije heeft een groot dak oppervlak en het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken. Voor ons is dit een mooie investering", aldus Joost Wildenberg manager bedrijfsvoering van Liemerije.

De komende weken worden de zonnepanelen aangesloten op het bestaande energienetwerk van Liemerije. De zonnepanelen worden half oktober in gebruik genomen.

Opening Montessori Kindcentrum

WESTERVOORT - Met een fantastisch feestje is woensdag 28 september het Montessori Kindcentrum in Westervoort geopend door wethouder Breunissen. De kinderen van Montessorischool Westervoort hebben samen met de peuters van kinderopvang Puck & Co swingend en springend, onder begeleiding van 'Dans je fit', de samenwerking in het Kindcentrum bevestigd. De wethouder liep door een poort van alle kinderen heen om daarna het lint door te knippen waarmee het Kindcentrum officieel geopend werd.

Het Montessori Kindcentrum biedt een fijne plek aan kinderen in de leeftijd van 2 tot 13 jaar. Vanaf 2 jaar kunnen kinderen een start maken op de peuteropvang. Langzaam worden de peuters voorbereid op het basisonderwijs. Het onderwijs wordt aangeboden op twee afdelingen; een Montessori-afdeling en een DaVinci-afdeling voor fulltime onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Voor en na schooltijd is er mogelijkheid tot voor- en naschoolse opvang.

De school is in de zomervakantie flink verbouwd om de samenwerking mogelijk te maken en het gebouw een moderne en aantrekkelijke uitstraling te geven. De kracht van dit kleinschalige Kindcentrum zit hem in de doorgaande lijn vanuit de pedagogische en didactische visie van Montessori die samengevat kan worden in de woorden 'Leer mij het zelf te doen'. De begrippen 'zelfstandigheid' en 'verantwoordelijkheid' zijn richtinggevend, naast het uitgaan van talenten.

Wilt u de sfeer proeven binnen het Montessori Kindcentrum, kom dan langs of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek via directie@montessorischoolwestervoort.nl , info@puckenco.nl of via telefoonnummer 026-3120924 (www.montessorischoolwestervoort.nl, www.puckenco.nl).

Lancering app 'Mijn RSD'

Op de foto van links naar rechts: Karlijn Migo-Merx (directeur NoXqs), Nicholas Wilkinson (medewerker NoXqs), Ineke Knuiman (wethouder Duiven) Belinda Elfrink (wethouder Rijnwaarden) Stef Bijl (wethouder Zevenaar), Hans Sluiter (wethouder Westervoort) en Wilfred Hekkers (manager RSD)

DUIVEN - Op vrijdagochtend 30 september heeft de Regionale Sociale Dienst de Liemers (RSD) haar eigen 'MijnRSD'-app gelanceerd in het bijzijn van de wethouders en software bedrijf NoXqs (spreek uit: no excuse). De RSD heeft MijnRSD-app in samenwerking met NoXqs ontwikkeld. NoXqs is een social enterprise waar mensen met autisme werken als software ontwikkelaar.

De app is bedoeld voor klanten van de RSD. In de app is naast algemene informatie over de RSD, ook informatie over de uitbetaling van de uitkering te vinden, er wordt antwoord gegeven op veel gestelde vragen, maar is voornamelijk bedoeld om klanten van de RSD direct te laten reageren op openstaande vacatures vanuit het Regionaal Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland, werkervaringsplaatsen en projecten.

Bij de ontwikkeling van de app zijn klanten en de cliëntenraad van de RSD direct betrokken geweest, om te zorgen dat de app optimaal aansluit op de doelgroep. De RSD verwacht met deze app haar klanten sneller te kunnen bereiken met actuele vacatures en hiermee de kans op werk te vergroten. Daarnaast biedt het ook toegang tot algemene informatie over de RSD en uitkeringszaken.

De app is te downloaden vanuit de app store of play store. Nadere informatie over MijnRSD-app is binnenkort terug te vinden op de website van de RSD (rsddeliemers.nl).

Carnavalsbeurs De Griethtreejers

ZEVENAAR - Zondag 30 oktober van 11.00 – 14.00 uur verzorgt KV De Griethtreejers haar jaarlijkse carnavalsbeurs, dé mogelijkheid om je oude carnavalsoutfit en attributen te verkopen, maar ook de mogelijkheid om een nieuwe outfit aan te schaffen.

Voor het uitstallen van de kleding en spullen, kunnen er tafels worden gehuurd voor slechts drie euro per strekkende meter. En heb je zelf nog een kledingrek waar je spullen aan wilt op hangen, dan kan je die op plekken van 9 m2 neer zetten waar ook tafels staan. Deze plekken kosten 15 euro.

De beurs wordt gehouden bij Party en Bowlingcentrum De Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar. De entree voor bezoekers is helemaal gratis! Wil je ruimte huren, neem dan contact op met Berna Gardien van het secretariaat van KV De Griethtreejers, 0316844057 of degriethtreejers@live.nl.

Korenfestival in Zevenaar

ZEVENAAR - Het smartlappenkoor 'De Liemers' verzorgt 23 oktober een korenfestival. De deelnemende koren die stuk voor stuk hun sporen hebben verdiend in de Liemers en ver daarbuiten, treden belangeloos op tijdens het eendaagse feest.

De deelnemers komen uit de omgeving van de Liemers zoals het mondharmonicagezelschap De mondharmonicaboys uit Rijnwaarden. Dit uit zeven man bestaande gezelschap treedt al jaren op in verzorgingshuizen,op bruiloften en waar men wordt uitgenodigd. Het zorgt voor een professionele act waar het publiek veel plezier aan beleeft.

Verder geeft het koor Vivace uit Westervoort een uitvoering met een uitgebreid reportaire van luisterliedjes tot Bach. Daarnaast zorgt het smartlappenkoor 'De Doesburgse Smartlappers' voor een optreden, dat nog lang in uw geheugen zal blijven. Dit koor, dat bestaat uit 50 leden, heeft zijn sporen verdiend in de Liemers en ver daarbuiten.

Het organiserende koor kan niet achterblijven. ook dit koor voor een optreden dat voor een ieder wat wils brengt. Onder leiding van Joep van Kempen, de enthousiaste dirigent, belooft ook dit een optreden te worden waaraan men veelplezier zal beleven.

De entreeprijs is 3.50 euro. Bij de entreeprijs is inbegrepen een lot waarop men leuke prijzen kan winnen. De aanvang is 14.00 uur. Zalencentrum Staring is gevestigd aan de Grietakkers nr 3 in Zevenaar en de zaal gaat voor bezoekers open om 13.30 uur. Het feest wordt om 17.30 uur besloten met een gezamenlijk optreden van alle deelnemers.

Wijnproeverij bij Het Musiater

ZEVENAAR - Wijnliefhebbers opgelet! RTV Favoriet gaat in samenwerking met Wijnkoperij Henri Bloem uit Arnhem en Het Musiater uit Zevenaar een kosteloze wijnproeverij organiseren.

Vrijdagavond 28 oktober vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom in de foyer van Het Musiater. Niet alleen is er een wijnproeverij, maar maakt Joshua Eusman, dj bij RTV Favoriet, zijn vrijdagmiddagprogramma live tijdens dit evenement.

Wijnkoperij Henri Bloem is programmasponsor van 'Joshua's Vrijdagmiddagborrel'. Sinds een half jaar presenteert vinoloog Michel van Tooren elke week een item met allerlei leuke weetjes over wijn. Dit diende ter inspiratie om een wijnproeverij te organiseren in Zevenaar. Gasten en luisteraars kunnen op deze avond kennis maken met de lekkerste wijnen voor in het najaar.


Ben jij geïnteresseerd om deze avond bij te wonen? Er zijn maar een beperkt aantal plekken, dus meld je snel aan via: www.rtvfavoriet.nl. Zowel de wijnproeverij als het radioprogramma begint om 20.00 uur. Je bent vanaf 19.00 uur welkom voor een kopje koffie of thee.

Tafeltennisjeugd Relax uit Didam succesvol tijdens voorrondes Nederlands kampioenschap

DIDAM - Zowel de meiden als jongens van DSV Relax waren succesvol bij de meerkampen die op zondag 9 oktober werden gespeeld in de sportzaal van Relax.

Een dertigtal jongeren uit Gelderland nam deel aan deze voorrondes die werden gespeeld in verschillende klassen. Michelle Bolck en Indy van den Berg uitkomend in de 4e klasse speelden uitstekende en spannende partijen. Michelle viel net naast plaatsing voor de halve finales, maar Indy wist zich met een knappe tweede plaats wel voor deze halve finales op 4 december in Almere te plaatsen.

Ook bij de jongens wisten de tweelingbroers Daan en Aron Sanders zich te plaatsen als derde en eerste reserve voor deze halve finales meerkampen. Als huidige hoofdklassespelers moesten zij opboksen tegen spelers van landelijk niveau. Deze partijen waren als tafeltennisliefhebber een lust voor het oog en van zeer hoge kwaliteit. In Almere zal de top van Nederland aanwezig zijn en daarbij kunnen zij zich opnieuw meten met topspelers. De jeugdafdeling van Relax kan terugkijken op een prima toernooi en hoopt dat meer jongeren zich gaan interesseren voor tafeltennis.

Duitse avond bij Zijactief

GROESSEN - Jetzt geht's los... op woensdag 26 oktober bij Zijactief Groessen in dorpshuis Groessen.

Vanaf 19.45 uur kunnen we genieten van de showband Freeline. Een drietal brengt ons gezelligheid in sfeer van Duitse schlagers. Introducees zijn welkom tegen betaling van 6.00 euro, leden hebben gratis toegang. Deze avond is er muntverkoop. Graag allen totziens op woensdag 26 oktober.

Sporten met een doel bij Curves

DUIVEN - Kom in beweging en maak het verschil voor jezelf én voor een goed doel. Oktober staat bij Curves in het teken van goede doelen. Er wordt geld ingezameld voor Pink Ribbon, Make a Wish en de Hartstichting. Deze doelen zetten zich dagelijks onder andere in voor het versterken van vrouwen, net als Curves.

Curves helpt vrouwen op weg naar een gezonde levensstijl en dat doen ze aan de hand van de volgende drie pijlers:

Fitness. Sporten bij Curves hoeft niet lang te duren. Bij Curves krijg je een totale lichaamsworkout. Een snelle gevarieerde training, gericht op zowel kracht als uithoudingsvermogen. In slechts 30 minuten verbrand je tot wel 500 kilocalorieën!

Voeding. Een gezond en makkelijk te volgen voedingsprogramma om de stofwisseling te verhogen en vet te verbranden. Curves beschikt over praktische menu's, geschikt voor het hele gezin.

Begeleiding. Iemand die jou kent, weet wat je beweegreden is, je ondersteunt en motiveert; dat staat centraal in de begeleiding van Curves. Iedere workout wordt persoonlijk begeleid door jouw Curves Coach.

Of je nu wilt afvallen, meer energie wilt krijgen of steviger in je vel wilt zitten, Curves en haar specialistes staan altijd voor je klaar! Dus wil jij jezelf én een goed doel helpen? Wordt dan nu gratis lid en doneer 25 euro aan het goede doel. Op vrijdag 21 oktober houden wij een Ladies Night bij Curves om geld in te zamelen voor de goede doelen. Denk aan fun, friends, food, shopping, beauty, bubbles, bites, prijzen en meer! Gratis entree en iedereen is welkom tussen 19.00 en 22.00 uur.

Curves Duiven, Rijksweg 57, Duiven; 0316 263120.

Ebbers Wonen blijft in de familie

Roy neemt het stokje over van vader Jacques Foto: Fotografie Jacques Kok

DUIVEN – Colors@Home Ebbers Wonen gaat over van vader op zoon. Het bedrijf dat 38 jaar geleden werd opgericht voor vader Jacques wordt nu voortgezet door zoon Roy. Hiermee blijft de specialist op het gebied van woningstoffering aan de Visserlaan in Duiven een adres waar je terecht kunt om van je huis een thuis te maken.

Jacques Ebbers: “38 jaar geleden (1978) ben ik, samen met Thea, gestart met Ebbers Wonen. Eerst onder de naam Tapijthal Duiven. Vanaf 1988 aan de Visserlaan, waar onze showroom nog steeds gevestigd is. Veel klanten hebben toen en nu de weg naar ons gevonden. Wij hebben al die jaren woningstoffering in de breedste zin geleverd, gelegd en gemonteerd. Mede door de inzet van Bart Geurtsen, die er al 30 jaar voor zorgt dat met uw keuze voor tapijt, gordijnen enz uw huis tot uw thuis wordt. De afgelopen 10 jaar heeft onze zoon Roy zijn bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Ebbers Wonen tot wat het nu is.”

In goed overleg met Roy hebben wij de algehele leiding afgelopen juli aan hem overgedragen. Dat wil niet zeggen dat we stoppen met werken. Met deze overdracht blijft Ebbers Wonen binnen de familie en kunnen we u blijven helpen met het vinden van de juiste combinatie woningstoffering zodat u van uw huis uw thuis kunt maken.”

“Het is voor mij een prima moment om de zaak voort te zetten en mee te laten groeien in de ontwikkelingen in de markt. Ik adviseer klanten graag om van een huis hun thuis te maken. Bart zorgt voor een perfecte montage. Door samen met Bart te werken, weet ik zeker dat de klant een hoogwaardig product krijgt afgeleverd.“

Koen Ariës treedt in voetsporen Jos Ariës

ZEVENAAR - Door gezondheidsproblemen van Jos Ariës, oprichter en directeur van de gelijknamige badkamer- , haarden- en tegelspeciaalzaak, is Jos genoodzaakt meer afstand te nemen van zijn zaak. Gelukkig heeft de familie met zoon Koen een waardig opvolger in huis. Koen treedt in de voetsporen van zijn vader en gaat de zaak voortzetten.

Koen Ariës is al van jongs af aan actief in de zaak van zijn vader. Hij begon met kleine klusjes in het magazijn en de showroom en kwam al doende steeds meer te weten over tegels, sanitair en haarden. Nadat Koen afstudeerde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is hij fulltime gaan werken binnen het bedrijf van zijn vader. "Het uiteindelijke doel was altijd al dat Koen de zaak zou gaan leiden. Mijn ziekte heeft alles echter wel in een stroomversnelling gebracht", aldus Jos Ariës.

Jos geeft aan dat hij de komende tijd nog nauw bij de zaak betrokken zal zijn. "Zolang mijn energie het toelaat ben ik nog bijna iedere dag in de showroom te vinden en help ik de klanten. Daarnaast zal ik Koen en anderen binnen de organisatie van advies blijven voorzien."

Koen Ariës pakt deze uitdaging graag met beide handen aan en wil de vertrouwde kwaliteit en deskundigheid, zoals de klanten die van Jos Aries gewend zijn, graag blijven garanderen. De kenmerkende persoonlijke benadering van klanten zal Koen ook blijven handhaven. "Pa heeft het bedrijf groot gemaakt door echt aandacht te geven aan de klanten en altijd tijd vrij te maken. Dit is wat de zaak Jos Ariës speciaal maakt en dat laat ik nooit verloren gaan", aldus Koen.

Jos Ariës is al sinds 1982 een begrip in Zevenaar en omstreken. In de showroom aan de Edisonstraat in Zevenaar worden sanitair, tegels, haarden en bouwmaterialen verkocht. Deze speciaalzaak staat niet alleen bekend om zijn kwalitatief goede producten, maar ook om de persoonlijke aanpak. Voor meer informatie: www.josaries.nl.

Honderdjarige ondervindt gemak van een sta-op-stoel

REGIO- Remco Kluck van Sta op met gemak gevestigd sinds mei dit jaar in Duiven heeft de afgelopen week een honderdjarige dame uit het verzorgingshuis in Veenendaal blij gemaakt met een betaalbare, goed onderhouden sta op stoel met garantie.

Door de lichamelijke achteruitgang werd het opstaan de laatste tijd bemoeilijkt en biedt de sta-op-stoel de mogelijkheid om dit te vergemakkelijken. Daarbij kan mevrouw ook haar middagdutje in relaxstand doen. Door de snelle service van Sta op met gemak had mevrouw de stoel met een paar dagen in huis waardoor zij genieten kan van deze sta op stoel.

Door intensieve samenwerking met Buurtzorg Nederland, fysio- en ergotherapeuten en welzijnsorganisaties ondersteunt Sta op met gemak de mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen en het zelfstandig functioneren in huis.

Sta op met gemak levert tweedehands sta-op-stoelen die een nieuw leven krijgen. Deze stoelen worden gereinigd en technisch nagekeken.

Wij zijn te bereiken via de website www.staopmetgemak.nl of maak een afspraak bij ons op 't Holland 51a in Duiven telefoonnummer: 06 51821098. Indien u in Duiven en omstreken woont, kunt u gebruik maken van de gratis haal- en brengservice.

Martijn Vister, dé allround hovenier voor alle tuinwerkzaamheden Herfst: het ideale seizoen voor onderhoud van de tuin

TOLKAMER – Het zijn dit jaar misschien wel de laatste dagen, dat we nog buiten kunnen zitten en kunnen genieten van zon, tuin en terras. Het wordt tijd om de tuin rust te gunnen, een flinke onderhoudsbeurt te geven om vervolgens in het voorjaar weer volop te kunnen genieten. Tijd om Hoveniersbedrijf Martijn Vister zijn werk te laten doen: snoeien, bemesten en aanplanten. En misschien wilt u de tuin en het terras laten (her)aanleggen, dan is dit het beste seizoen!

Van balkon, terras tot bedrijfspark. En van tuinontwerp tot –onderhoud: Hovenier Martijn Vister levert al jaren kwaliteit. Steeds vaker doet met name de particulier een beroep op zijn bedrijf. Martijn spreekt de taal van de cliënten in de regio en begrijpt de wensen, die hij graag samen met de opdrachtgever uitwerkt.

Wordt het een tuin vol bloeiend plantplezier of misschien wel een speelse en strakke tuin, kind- en onderhoudsvriendelijk met heerlijke zitjes? Bij dit hoveniersbedrijf is alles mogelijk. Misschien wilt u een nieuwe schutting? Of een tuinhuisje? Het hoveniersbedrijf heeft momenteel een voordelige aanbieding! Martijn Vister komt ook graag bij je langs om je wensen te bespreken.

Momenteel vragen de klanten het winterklaar maken van de tuin. Nog voor de vorst invalt, de tuin schoon opgeruimd, de grond bewerkt, compost en bemesting toegevoegd om nu al een schone tuin te hebben: mooi voor het oog! Je kunt ook de natuur deze winter een groot deel haar gang te laten gaan en wachten tot het voorjaar!

Hovenier Martijn Vister is gevestigd aan Lindenhof 1 in Tolkamer; telefoon (0316) 543240/06 16455678.