GN Berg en Dal Heumen Mook

3 maart 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 3 maart 2018


'Het Stenen Tijdperk van Kekerdom'

Jaren 60 Werkploeg Kekerdom. Vlnr: Hent Cillissen, Martin Tielkes, Fons Verhoeven, Wim Oteman, Ruth Awater, Wiely van Haren, Jan Mulders, Hein Loock, Jan Frieling.

KEKERDOM - Tussen 1870 en 1985 bestond ruim de helft van de Kekerdomse bevolking uit steenmakers - het vakmanschap van stenen bakken behoort daarmee tot ons gemeenschappelijke erfgoed.

De werkgroep 'Oud-Kekerdom' heeft met medewerking van lokale experts en oud-arbeiders een paar honderd oude foto's bijeen gebracht van de voormalige steenovens Kekerdom en Klaverland. Prachtige beelden die een belangrijk hoofdstuk uit de Kekerdomse geschiedenis weer tot leven wekken.

"Op 4 maart om 12.00 uur (inloop vanaf 11:30 uur) gaat in Kulturhus Kekerdom de oude doos open en willen we met mooie verhalen en oude plaatjes een brug slaan tussen de bewoners van toen en nu. Ouderen zullen herinneringen ophalen, de nieuwe generaties zullen zich verbazen. Fijn, als je erbij bent - de toegang is gratis en iedereen is welkom. Om de sfeer van die oude tijd extra in herinnering te roepen worden de bezoekers onthaald op appeltaart en ouderwetse zondagse soep…"

De opening van het programma wordt verricht door Wethouder Erik Weijers. Om 12:15 uur: historische film over stenen bakken in de eerste helft van de 20e eeuw; 12:30 uur: presentatie Wim Ebben over zijn recente boek 'De Steenmakers'; 13:00 uur: serveren van de zondagse soep; 13:30 uur: presentaties met een informeel karakter, met medewerking van Jan van Weeghel, Willem Derksen, Wim Ebben, Johan Bekhuis.

Aan de hand van oude foto's wordt uitleg gegeven bij het werken en wonen op de Ward. Ook de opkomst en neergang van de steenfabrieken komt aan de orde. Om 15:00 uur: herhaling van de informele presentaties. Om 17:00 uur: einde programma.

Tussendoor is er alle gelegenheid om bij te praten, foto's te kijken en een drankje te nuttigen in de hal van het Kulturhus.

Mensen die nog beschikken over fotomateriaal van de steenfabrieken Kekerdom en Klaverland worden verzocht hun foto's mee te nemen. De werkgroep Oud-Kekerdom wil de plaatjes graag scannen ten behoeve van het dorpsarchief.

Kaf van het Koren Sing & Swingfestival

GROESBEEK - Zondag 4 maart doen elf popkoren uit heel Nederland mee aan het Kaf van het Koren Sing & Swingfestival in De Linde in Groesbeek.

De optredens vinden verdeeld over drie zalen plaats. In de Tuinzaal worden de prestaties van de popkoren beoordeeld volgens het songfestivalprincipe. Het publiek kan de hele middag luisteren en genieten van verschillende stijlen koren die veelal live worden begeleid door hun eigen combo's. Aansluitend op het zelf zingen verhuist het gehele gezelschap rond 17:00 uur naar Studio 24 om in afwachting van de jury-uitslag samen een uurtje te swingen op muziek van een dj. Dat deze formule een doorslaand succes is, blijkt uit het feit dat Groesbeek zich ook dit jaar weer kan verheugen op afvaardigingen die met bussen vol komen uit Arnhem, Dordrecht, Utrecht, maar ook uit Groesbeek en Nijmegen. Aanvang van de optredens is om 13:00 uur en de prijsuitreiking staat gepland rond 18.00 uur. Kom ook gezellig langs. De entree is gratis. De Linde Cranenburgsestraat 33 Groesbeek.

Een krans, een prachtig symbool

Krans met hop, rozenbottels en klimop Cees Bakker

GROESBEEK - Een krans, een prachtig symbool!! Bestellen of zelf maken. "Het is al weer een tijd geleden dat ik de opleiding voor bloemiste heb gedaan, met veel plezier! Werken, spelen met bloemen en ander natuurlijk materiaal was altijd al en is sindsdien nog steeds een vak wat ik met veel plezier beoefen."

"Kransen maken is een van mijn favorieten! In onze cultuur worden kransen vaak geassocieerd met afscheid en overlijden. Maar wereldwijd en in oudere culturen zie ik de krans overal opduiken waar iets te vieren valt, vaak ook bij belangrijke momenten in de cyclus van de natuur, in religieuze vieringen, maar ook in de hoogte- of dieptepunten van een mens.

krans met berkenschors en krans met rietpluimen Cees Bakker
krans met sierappeltjes, klimop en verweerd hout Cees Bakker

Graag wil ik de krans op die manier aan jullie voorstellen! Je kunt bij mij een krans bestellen als er iets te vieren, te herdenken is of om ergens even bij stil te staan in je eigen leven. Maar zeker ook als cadeau voor familie of vrienden bij verjaardag, afscheid, een jubileum of zomaar omdat je je genegenheid of dank voor iets wilt tonen.

Ik gebruik materiaal uit de natuur, uit mijn of jouw tuin (als je dat wilt uiteraard) of bij pluktuinen.

En wil je graag je krans zelf maken, dan kun je een afspraak maken en onder mijn begeleiding aan de slag. Ik zorg dat er materiaal is, maar maak je krans persoonlijker door zelf iets mee te nemen wat je er in wilt verwerken. De prijs van de krans is in overleg. De prijs van de workshop ‘zelf je krans maken’ is 15 euro per uur, exclusief materiaal. Je mag maximaal voor vier personen opgeven."

Bestel of reserveer tijdig via 06 17009796; a_jochemsen@hotmail.com. Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51, Groesbeek.

Vrouwenavond voor en door vrouwen uit Berg en Dal

Op de foto lijsttrekker van de PvdA Berg en Dal, Lesley Albers. Het idee voor de Vrouwenavond is van haar afkomstig.(Foto: Flip Fransen)

Foto: Flip Fransen

BEEK - Donderdag 8 maart wordt een V.I.P.-avond georganiseerd: een avond voor en door vrouwen, van 20.00 uur tot 22.00 uur (locatie: Kulturhus te Beek, inloop vanaf 19.45 uur). Alle vrouwen uit de regio (jong en oud, lid of geen lid, wel of niet al politiek geïnteresseerd) zijn welkom. Een gezellig en inspirerend samenzijn.

De datum is niet toevallig gekozen, 8 maart is Internationale Vrouwendag. Een dag die wereldwijd wordt gevierd. En dus nu ook in Berg en Dal. Een dag die in het teken staat van thema's als solidariteit, economische zelfstandigheid en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. In veel landen worden helaas de rechten van vrouwen en meisjes geschonden. Maar ook in Nederland bestaan nog verschillen. In het jaarlijkse onderzoek tussen 144 landen van de World Economic Forum naar de verschillen tussen mannen en vrouwen kwam in 2017 Nederland zelfs terecht op de 32e plek (!). Met name is verschil te zien in de politiek en maatschappelijke posities, economische zelfstandigheid en salaris. Hoe komt dit? Wat vinden wij (jij!) hiervan? En is dit eigenlijk 'erg'? We staan hierbij samen even stil.

Maar overal ter wereld staan altijd ook weer Powervrouwen op. Allen inspirerend om heel eigen en diverse redenen. Daarom zullen op deze V.I.P.-avond verhalen te horen zijn van vrouwen. Daarnaast kan worden meegedaan aan een workshop: een Proeverij (natuurvoeding, biologisch) of een workshop Puur, Passie en Power. Kortom, het belooft een veelzijdige, inspirerende en gezellige avond te worden.

Voorafgaand aanmelden heeft de voorkeur en kan via: bergendal@pvda.nl., graag voor 1 maart.

Bona Baana Africanparty

Y van Lankveld

Foto: Y van Lankveld

REGIO - Op 10 maart om 20.00 uur gaan de voetjes van de vloer voor Bona Baana, de Waard van Kekerdom! Deze organisatie timmert al bijna 20 jaar aan de weg ter ondersteuning van haar projectpartners in Oost Afrika. Op deze avond draaien drie dj's je de wereld rond. We starten met een Djembé workshop.

De opbrengst van deze avond gaat naar: MCAFS; Masanafu Child And Family Support ondersteunt 120 hiv-geïnfecteerde samengestelde families. Zij wil de toegang tot voedings- en voedselbehoeften voor jongeren met hiv/aids en andere kwetsbare kinderen verbeteren. Mensen met hiv hebben een verhoogde energie- en voedingsbehoefte wat van belang is voor een optimale behandeling met medicijnen.

Doelstellingen

•         120 verzorgers van jongeren worden getraind in voedingsvereisten voor hiv-positieve kinderen.

•         120 jongeren met hiv worden getraind in voedingsvereisten, hygiëne en het herkennen van gerelateerde gezondheidsproblemen.

•         80 kinderen met hv in kritieke toestand, die zich niet een maaltijd per dag kunnen veroorloven, worden voorzien van voeding en voedingssupplementen.

•         40 verzorgers krijgen een starterspakken om zelf groenten te verbouwen op kleine oppervlakten.

Inmiddels zijn 25 gezondheidswerker opgeleid om de kennis over voeding over te dragen, drie jeugdvriendelijke vertrouwenspersonen zullen psychosociale support verlenen. "Help Hiv geïnfecteerde jongeren zelf gezonde voeding te bereiden." De entree bedraagt zes euro.

RepairCafé in Groesbeek

GROESBEEK - Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken! Het volgende RepairCafé is op

zaterdag 13 januari 2018

van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het afgelopen jaar hebben 171 mensen een defect apparaat/kleding (120 elektrische apparaten, 34 kledingstukken, 12 computers, 5 fietsen) aangeboden. Daarvan is 54 procent gerepareerd en 14 procent met een reparatieadvies aan de eigenaar teruggegeven. 32 procent van de apparaten kon niet door ons gerepareerd worden. Vaak lag dit aan het niet beschikbaar zijn van reserveonderdelen/elektronica.

Ook nu staan onze vrijwilligers in het RepairCafé voor u klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten zoals koffiezetapparaten, stofzuigers, strijkijzers, maar ook aan audioapparaten zoals casettedecks en platenspelers. Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. U kunt bij hen terecht met vragen over de werking van uw desktop, laptop, tablet of smartphone. Wij adviseren u graag en zo mogelijk voeren wij dit ook voor u uit.

Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine voor u klaar zitten om verstelwerk te doen. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen. Ook zonder kapot apparaat bent u welkom gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Podcast over voetbal in regio 024

REGIO - Regio024.nl zorgt vanaf nu voor de beste voorbereiding op het voetbalweekend. In de 024 Podcast blikt presentator Robert Claus met trainers, spelers, analisten en journalisten vooruit op het voetbal in de regio 024. De 024 Podcast is te beluisteren via de digitale kanalen van Regio024.nl.

Iedere week wordt er een nieuwe 024 Podcast gepubliceerd met een voorbeschouwing op het voetbal in Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Heumen en Berg en Dal. Presentator Robert Claus verzorgt de voorbeschouwing op de belangrijkste wedstrijden, regionale en lokale derby's en andere opvallende affiches. Zo af en toe wordt er ook naar het voetbal buiten de regio gekeken met spelers en trainers die elders actief zijn. De 024 Podcast is exclusief te beluisteren via de digitale kanalen van Regio024.nl. Regio 024 is online te vinden op Regio024.nl, via de Media 024 App en op Facebook, Twitter en Soundcloud.

Robert Claus, presentator van de 024 Podcast: "Onze regio staat bol van het voetbal. Wekelijks bezoeken duizenden voetballiefhebbers wedstrijden van hun favoriete club of staan ze langs de lijn bij een plaatselijke derby, een klassieke ontmoeting of een andere belangrijke wedstrijd. In de 024 Podcast ga ik met spelers en trainers, maar ook met analisten en journalisten voorbeschouwen op het voetbalweekend. Wil je op zaterdag of zondag dus goed voorbereid naar het veld, luister dan iedere week naar de 024 Podcast!"

024 Podcast is een productie van Media 024. Media 024 exploiteert de regionale nieuwswebsite Regio024.nl, de regionale muziek- en nieuwszender Radio 024, het adverteerdersconcept 024-Deals en produceert (online) video(commercials), audio (spots), podcasts en websites.

Historisch moment, na 50 jaar weer schaatsen op Het Groeske

De brandweer zorgt nog voor een mooie gladde toplaag Erna Gerrits

Erna Gerrits

GROESBEEK - Het was jarenlang z’n droom: ooit nog eens te kunnen schaatsen in buurtpark Het Groeske. En de weersvoorspellingen zien er goed uit. Kan er maandag een startschot worden gegeven?

Lin Giebels is druk met regelen. De gemeente, de gemeentewerf, de brandweer en Peter Hubers, de school, zij en nog meer mensen zijn bezig om de schaatsbaan snel in orde te maken. Het enthousiasme is aanstekelijk, iedereen werkt mee aan deze unieke kans.

50 jaar geleden is er voor het laatst geschaatst op de wedstrijdijsbaan die toen al ’t Groeske heette. Het Buurtpark ligt er nu drie jaar en de bruggen zijn zo aangelegd dat ze er uit gehaald kunnen worden. De Groes is uitgediept, de sluis is sinds donderdag dicht en het waterniveau is bijna op peil. De brandweer zal zorgen voor een mooie gladde toplaag. De schaatsbaan wordt zo’n 150 meter lang.

Zolang de schaatsbaan nog niet veilig is, zijn er rood-wit linten gespannen. Zijn deze linten weg, dan is dat het signaal dat er veilig geschaatst kan worden.

Dus, haal je schaatsen tevoorschijn en kom maandag een kijkje nemen. Er komt een koek- en zopietentje uit de buurt.

Inspiratieweekend op het Balkon in Groesbeek

Foto: Dennis Vloedmans

Foto: Dennis Vloedmans

GROESBEEK – We kennen het allemaal; een druk leven, waarin je je staande houdt tussen werk, partner, kinderen en sociale contacten. Je eigen belangen komen op de laatste plaats. Soms is het dan goed om even stil te staan bij waar je mee bezig bent en hoe je het graag zou willen.

Even uit het vertrouwde leven stappen kan je helpen om 'de zaag te slijpen'. Echt tijd voor jezelf! Zo kun je vervolgens weer doelgerichter en met een scherpere blik verder.
Op 14 en 15 april vind het 'Puur Passie Power'-weekend plaats op het Balkon van Groesbeek, de plek om tot jezelf te komen, rust te pakken en nieuwe inspiratie op te doen. "Wij bieden je een enerverend programma met opdrachten, coaching en zeker ook ontspanning en lekker eten. Er is plek voor zestien vrouwen die aan de slag willen met het helder krijgen van hun eigen pad. Het is een lekker, luxe, comfortabel en feestelijk weekend op een fantastische plek. Doe je mee? Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Lisette Sillessen 06 22275895, Ida Furer 06 33434913 of Laura Poelen info@pppweekend.nl of kijk op www.pppweekend.nl

Spreekuur voor grenspendelaars in Kranenburg

Foto: Eigen foto

REGIO - Op dinsdag 3 maart biedt het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in het gemeentehuis van de gemeente Kranenburg een spreekuur aan.

Van 8.30 tot 11.30 uur bestaat de mogelijkheid zich over het thema 'Wonen en werken in het buurland' te informeren. Competente adviseurs geven advies over grensoverschrijdende thema´s zoals belastingen, ziektekosten- en renteverzekering. Iedereen kan zich hier laten adviseren die misschien in het buurland wil wonen of werken. Wie buiten dit spreekuur een persoonlijk adviesgesprek wil, kan bij het GrensInfoPunt in Kleve een afspraak maken.
Bereikbaar is het GrensInfoPunt onder +49-2821-793079 of via mail gip@euregio.org. Meer informatie staat op www.euregio.org/gip. In de toekomst vindt er ieder kwartaal in Kranenburg een spreekuur plaats.

Open huis stichting 2ehands-zorghulpmiddelen

GROESBEEK-DE HORST - Zaterdag 3 maart is het op de eerste zaterdag van de maand open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek.

Men kan (zonder afspraak vooraf) tussen 10.00 en 14.00 uur kijken naar rollators – scootmobielen – douchestoeltjes - toiletsteunen - rolstoelen – tilliften – bedkastjes – wandsteunen – kinder- en jeugdortheses – loeplampen – luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wil komen kan men een telefonische afspraak maken op 06 42898537.
Op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl onder 'Te Koop' staan de diverse categorieën en artikelen. De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: fun voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, buitenschools sporten, speelweek, atletiek).

Oprichting familiekoor

MILLINGEN - Op zaterdag 24 maart wordt tijdens de palmpasenviering van 19:00 uur in de kerk van Millingen een laagdrempelig familiekoor ten doop gehouden.

Kinderen, jongeren, ouders, grootouders: iedereen tussen 4 en 99 jaar kan meedoen. Geen lidmaatschap, geen contributie, geen wekelijkse repetitie, maar anderhalf uur voor aanvang van de viering (17.30 uur) worden de liederen doorgenomen. Wél zullen we op vrijdag 23 maart van 18.15 -19.45 uur in de kerk alvast met elkaar kennismaken en een begin maken met wat we de volgende dag zingen. Ervaring is niet nodig. Zangplezier en samen kerk-zijn staan voorop. De bedoeling is vanaf dan ongeveer één keer per maand een viering te ondersteunen.
Aanmelden (handig, niet verplicht): familiekoormillingen@gmail.com
Bespeel je een instrument? Dirigente Lianne van der Burgt (acht jaar ervaring met soortgelijk koor in Wijchen) zorgt voor muziek op jouw niveau, zodat je meteen kunt meespelen. Vermeld in dat geval bij de aanmelding welk instrument je bespeelt.

Nestkasten maken met NLdoet

Nestkasten maken met NLdoet (Foto: Nel van den Bergh) Foto: Nel van den Bergh

Foto: Nel van den Bergh

GROESBEEK - Op zaterdag 10 maart vindt de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet van het Oranjefonds plaats. De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek organiseert dan, zoals inmiddels traditie is, een speciale werkochtend voor kinderen tot en met 12 jaar.

Op het programma staan dit keer nestkasten voor vogels. Ieder kind mag een nestkast in elkaar zetten. Na afloop mag de kast mee naar huis om in de tuin te worden opgehangen. Wie weet, zit er heel snel een koolmees of winterkoninkje te broeden. De werkochtend is van 9 tot 12 uur in De Tullekesbom, Nijerf 9 in Groesbeek. Er is hulp aanwezig, maar voor jongere kinderen is het fijn als een (groot)ouder mee komt helpen. Neem ook een hamer mee. Er is beperkt materiaal aanwezig, op is op, meld je daarom snel aan als je mee wilt doen. Meer informatie staat op www.nldoet.nl, of stuur ervoor een email naar tullekesbom@wmg-groesbeek.nl.

Introductiecursus Nordic-Walken

GROESBEEK - Zin om te gaan Nordic Walken? Dan is het plezierig als je de techniek goed onder de knie hebt! Nordic Walking Vereniging Groesbeek organiseert bij voldoende belangstelling in de maanden april en mei een introductiecursus van maximaal zes lessen.

De lessen worden gegeven op zaterdagen aan het begin van de middag en duren een uur. Je maakt je de techniek stap voor stap eigen in een ontspannen en gezellige sfeer. Bart Putman, ervaren en gecertificeerd wandelinstructeur, geeft de lessen. Je hoeft geen eigen poles (nordic-stokken) te hebben, daarvoor wordt gezorgd. De kosten zijn inclusief een kopje koffie of thee na de les zestig euro. Je ontvangt ook een certificaat van deelname. De lessen starten vanaf hotel restaurant De Wolfsberg, Mooksebaan 12 in Groesbeek.

Exacte data en tijdstip worden nog bepaald. Voor meer info en aanmelden:sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 06 10332892.

Als je wilt, kun je na de cursus regelmatig gaan lopen met de vereniging. Na een aantal keer sfeerproeven (kan ook al voor de cursus) word je dan lid. Maar dat hoeft niet, de cursus staat op zich! Meer over de vereniging staat op www.nwvgroesbeek.nl

FNV Belasting Service in Groesbeek

GROESBEEK - Met ruim 400.000 belastingaangiftes is FNV belastingservice de grootste belastingadviseur in Nederland. In Groesbeek start de FNV met deze ISO-gecertificeerde service van 5 maart tot en met 13 april.

FNV-leden kunnen hun aangiftebiljet gratis laten invullen. FNV leden dienen hiervoor een afspraak te maken, dit kan alleen via telefoonnumer: 06 12632309. Het adres om uw belasting in te laten invullen is: Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek.

Na 50 jaar weer schaatsen in speeltuin 't Groeske Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Als de vorst blijft aanhouden dan kan men sinds maandag schaatsen op speeltuin 't Groeske aan de Hoflaan / Mariendaalseweg in Groesbeek, aldus Lin Giebels medebestuurslid van speeltuin 't Groeske.

Bij de aanleg van de speeltuin heeft het gemeentebestuur van Berg en Dal -toen nog Groesbeek- beloofd dat indien het nodig is eenmaal per jaar het middenstuk van de bruggetjes eruit gehaald kan worden zodat er geschaatst kan worden. Afgelopen week toen de weersvoorspellingen van dien aard waren, dat de vorst aan bleef houden, heeft Lin Giebels bij de gemeente aan de bel getrokken bij de gemeente en met succes.

Vrijdagmiddag werden door de firma Hubers van twee bruggetjes de middenstukken verwijderd zodat er aaneen 150 m2 geschaatst kan gaan worden, aldus een tevreden Lin Giebels. "Nu gaan we het nog met roodwitte linten het water afschermen en zolang die linten er hangen mag er niet geschaatst worden, want dan is het niet veilig."

Doe mee met NLdoet op 't Zwanenbroekje

Het aanleggen van een vlechtheg op 't Zwanenbroekje Foto: Cyril Liebrand / IVN Rijk van Nijmegen

Foto: Cyril Liebrand /

IVN Rijk van Nijmegen

BEEK - Op vrijdag 9 maart vindt de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet van het Oranjefonds plaats. Vindt u het leuk om een keer buiten in de natuur te werken, dan bent u van 9.30 tot 13 uur van harte welkom op ’t Zwanenbroekje bij Beek.

Tussen de rijksweg N325 en ’t Meertje is daar in 25 jaar tijd een prachtig natuurgebied ontstaan. Graslanden, moeras en open water worden afgewisseld door struwelen, poelen, beken en bosjes. Gestreefd wordt naar een grote soortenrijkdom van planten en dieren die past bij dit gebied. Sinds 2017 valt het beheer van ’t Zwanenbroekje onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek. Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt samengewerkt met een vaste groep vrijwilligers.

De werkzaamheden op 9 maart bestaan uit snoeiwerk en (afhankelijk van het weer) het planten van struweel. Gereedschap is aanwezig. Omdat wellicht niet iedereen de werkplek weet te vinden, worden de deelnemers om 9.30 uur opgevangen op de parkeerplaats bij het voormalige dorpshuis De Ubburch, Kasteelselaan 60 in Ubbergen. Via de voetgangersbrug de Springplank wordt naar het natuurgebied gelopen. De organisatie zorgt voor eten en drinken. Kijk op www.nldoet.nl voor meer info, of stuur een email naar info@ooijpolder-groesbeek.nl om u aan te melden.

Slagwerkfestival in Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 11 maart houdt de slagwerkgroep van fanfare Wilhelmina een slagwerk festival in het eigen clublokaal aan de Kloosterstraat 7 in Groesbeek.

De deelnemers zijn de jeugdslagwerkgroep De Beats uit Langeboom, Jeugdslagwerkgroep EMM uit Boekel en de Jongeren Percussie Groep en slagwerkgroep van fanfare Wilhelmina. De slagwerkgroep van Wilhelmina laat voor het eerst enkele nummers horen op de onlangs aangeschafte melodische instrumenten zoals de marimba en vibrafoon. Fanfare Wilhelmina beschikt op dit moment over een grote groep enthousiaste jeugdige slagwerkers. Zij willen u graag laten horen wat ze tot nu toe hebben geleerd onder leiding van René van Lokven. De koffie en thee staat klaar vanaf 13.30 uur, aanvang eerste optreden is om klokslag 14.00 uur. De entree is gratis. Kom gewoon gezellig binnenlopen om te luisteren naar mooie afwisselende muziek van de vier optredende groepen slagwerkers. Verdere info staat op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

MILLINGEN – Zaterdag 24 maart houdt stichting Beurs voor een Kind opnieuw een voorjaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers in sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10 terecht.

Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, voorjaars- en zomerkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding, zwemkleding en babyspulletjes. De artikelen, vaak meer dan 12.000(!) stuks, zijn zeer aantrekkelijk geprijsd en dus erg interessant voor iedereen die het een uitdaging vindt om voordelig inkopen te doen. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. "De bezoeker krijgt een tas van ons." De opbrengst van deze beurs wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.

De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. "We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de vrijdagavond, zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl."

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 11 maart verzorgt het werkcomité van ODIO een bingo-avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro, bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Vivace zingt in de vastenperiode

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - Op zondag 4 maart, de derde zondag in de vastenperiode, verzorgt zangvereniging Vivace het muzikale gedeelte van de Heilige Mis in de parochiekerk in Millingen aan de Rijn.

Het koor zingt, naast de Messe in C dur van componist Stefan Stocker, onder andere een gedeelte van het Stabat Mater van Josef Gabriel Rheinberger. Vivace staat onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De muzikale begeleiding wordt deze mis verzorgd door organist Cor van Wageningen. Iedereen is welkom. De mis begint om 11.00 uur.

Auto's zwaar beschadigd bij aanrijding in Groesbeek

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de kruising Zevenheuvelenweg / Derdebaan in Groesbeek zijn vorige week woensdagmiddag twee auto's zwaar beschadigd bij een aanrijding.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist uit Groesbeek die wilde vanaf de Derdebaan de Zevenheuvelenweg oversteken en zag daarbij een automobiliste afkomstig uit Limburg over het hoofd die uit richting Groesbeek kwam. Een botsing was onvermijdelijk. De auto van de Limburgse was zo zwaar beschadigd dat deze moest worden afgesleept. Een ambulance is ter plaatse geweest, omdat van de auto van de vrouw uit Limburg de airbag was afgegaan. Beide auto's zijn na de aanrijding op de Derdebaan neergezet, zodat het verkeer op de drukke Zevenheuvelenweg zo min mogelijk last had van de aanrijding. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Wim ten Westeneind wint mini-poolbiljarttoernooi in Beek

Foto: Peter Hendriks Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Waar het meestal tennis en squash is wat de boventoon voert in de Hubertushal in Beek was er zaterdagmiddag een mini-poolbiljarttoernooi.

Het toernooitje kreeg zelfs een internationaal karakter doordat een Engelse, Schotse en een Ierse deelnemers zich hadden ingeschreven. Ondanks de internationale deelname was het toch de Beekenees Wim ten Westenend die opviel door zijn goede spel en wist daardoor het toernooi op zijn naam te zetten.

Aansluitend aan het toernooi werden er nog twee ronden 'Killer' gespeeld, waarbij er fel werd gestreden om de prijzen die beschikbaar werden gesteld. Op 9, 16 en 17 maart is er weer een triatlontoernooi in de Hubertushal (het betreft een teamtoernooi voor team van drie personen). Men kan zich voor dit toernooi nog inschrijven tot 7 maart bij Marco Jansen: 024 6841234.

Literair Schrijven voor gevorderden

De Schrijffabriek (Foto: Annet Murre) Foto: Annet Murre

LEUTH - Ben je bezig aan een korte roman of schrijf je al langer verhalen? En wil je je schrijfstijl verder aanscherpen? Dinsdag avond 27 februari start de tweewekelijkse training literair schrijven voor gevorderden bij de Schrijffabriek in Leuth (dichtbij Arnhem en NIjmegen).

"We werken in een kleine groep maar er zijn nog twee plekken vrij! Voor meer info of opgave www.schrijvenindeschrijffabriek.nl of 06 14825202."

7 / 20

8 / 20

9 / 20

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

GROESBEEK - Voor ons nieuwe Taalcafé zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Het Taalcafé is een ontmoetingsplek waar vrijwilligers, anderstaligen en mensen die hun spreekvaardigheid willen vergroten, elkaar ontmoeten. Het spreken van de Nederlandse taal wordt geoefend. Vind je het leuk om in contact te komen met mensen van verschillende culturele achtergronden en ze te helpen met het leren van de Nederlandse taal? Dan is de functie als vrijwilliger Taalcafé misschien iets voor jou!

Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het Taalcafé. Het Taalcafé opent op dinsdag 24 april en vindt wekelijks op de dinsdag van 10.00-12.00 uur plaats in de bibliotheek in Groesbeek. Als vrijwilliger van het Taalcafé help je deelnemers die hun spreekvaardigheid willen oefenen. Dit gebeurt aan de hand van een thema, een spel of een alledaags gesprek. Je zorgt voor een gezellige en open sfeer.

Taken zijn het meedenken over de te bespreken thema’s en de invulling van het Taalcafé. Wekelijks of één keer per twee weken aanwezig zijn bij het Taalcafé. Registeren van aantal deelnemers en de activiteit. Er wordt samengewerkt met VluchtelingenWerk, Forte Welzijn, ROC Nijmegen en de gemeente Berg en Dal. Contactpersoon: Lianne Jansen; E-mail: ljansen@obgz.nl; 024 3274911. Bent u geïnspireerd geraakt, neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Acht mensen onwel door koolmonoxide in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagavond zijn tijdens een workshop mozaïeken in een garage bij een woning aan de Vlasrootweg in Groesbeek acht mensen onwel geworden. De slachtoffers – voor het merendeel senioren - waren in de ruimte vanwege een workshop die daar gehouden werd.

Regelmatig vinden in die garage workshops plaats van onder andere handenarbeid, knutselen en mozaïeken. In verband met de kou werd in de garage een gaskachel aangezet. Na verloop van tijd kregen de bezoekers last van hoofdpijn en duizeligheid waarna 112 werd gebeld. Zowel de brandweer als politie en ambulance gingen ter plaatsen. De brandweer heeft direct een hoge concentratie CO gemeten waarna zij de gaskachel buiten werking hebben gesteld. Ambulancepersoneel heeft alle slachtoffers onderzocht en voor een van hen was het belangrijk dat hij in het ziekenhuis in Nijmegen nader werd onderzocht. De gaskachel zal door een erkend installateur nagekeken moeten worden, voordat deze weer gebruikt mag worden. De Vlasrootweg is na het gebeuren enige tijd afgesloten geweest voor alle verkeer.

Stichting Brasserie Beek stopt als beheerder Kulturhus

BEEK - Ans Verhoeven van de stichting Brasserie Beek en Roger Vanderschaeghe besluiten te stoppen als beheerders van het Kulturhus. Maandagavond is in overleg met het bestuur van de stichting Kulturhus Beek overeengekomen dat zij de buurtkamer en alle ruimtes in het Kulturhus tot uiterlijk 1 juli 2018 blijven beheren.

De ruimtes blijven dus toegankelijk voor alle gebruikers en bezoekers van het gebouw. Het restaurant is voorlopig wel gesloten. Het bestuur van de beheersstichting streeft ernaar zo snel mogelijk een nieuwe uitbater te verwelkomen die het van Ans en Roger gaat overnemen.

Onder leiding van Ans Verhoeven is de stichting Brasserie Beek vorig jaar gestart om van het Kulturhus een laagdrempelige ontmoetingsplaats te maken voor de hele Beekse gemeenschap. Daarin speelden het restaurant en het grand-café een grote rol. Ondanks het enthousiasme van stichting Brasserie Beek is het helaas niet gelukt om hun concept rendabel te maken. Het bestuur erkent hun grote inzet die bij het opstarten na de verbouwing noodzakelijk is. Ook hun medewerking om de overgang naar een nieuwe uitbater zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt gewaardeerd.

Het bestuur plaatst op korte termijn een vacature voor een nieuwe exploitant. "Wij verzoeken geïnteresseerden voor deze functie de vacature af te wachten", aldus het bestuur Stichting Kulturhus.

Film 'Krieg am Niederrhein'

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vertoont op 6 maart (van 19.30-22.30 uur) en op 11 maart (van 14.00-17.00 uur) de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein'.

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

De film (zonder Nederlandstalige ondertiteling) gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945. De vertoning is inclusief een pauze en een korte historische inleiding. Bij de avondvertoning is de zaal geopend vanaf 19.00 uur. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 6 maart om 14.00 uur is er bij de senioren weer een bingomiddag.

De zaal in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39 is open vanaf 13.00 uur. De grote kaarten kosten zes, de tweekaart kost twee de eenkaart kost één euro. De jackpot staat op tien euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden te bereiken.

11 / 20

Basisschool en kindercentrum werken samen met bibliotheek

Wethouder Weijers opent eerste ‘Bibliotheek op school’ in Groesbeek. Foto: Marcel Krijgsman Foto: Marcel Krijgsman

Foto: Marcel Krijgsman

GROESBEEK - Basisschool Op de Heuvel en Kindercentrum Domino werken vanaf nu intensief samen met Bibliotheek Gelderland Zuid. Op 21 februari opende wethouder Eric Weijers op basisschool Op de Heuvel de eerste ‘Bibliotheek op school’ (Bos) van Bibliotheek Gelderland Zuid in Groesbeek. Samen werken kindercentrum, school en bieb aan een rijke leescultuur, op school én thuis.

Tijdens de opening werd de naam van de schoolbibliotheek onthuld: ‘De verdiepbieb’. Basisschool Op de Heuvel en Kindercentrum Domino zijn blij met deze bibliotheek voor 0-12 jaar. Directeur van Op de Heuvel Lobke Cillessen: “Zoals de nieuwe naam al verklapt biedt de bibliotheek mogelijkheden tot verdieping voor de kinderen. Met een Bos wordt er een taalrijke omgeving gecreëerd. Hiermee wordt extra ingezet op een goede ontwikkeling van taalvaardigheid van de kinderen.” Annemieke Nillessen van Kindercentrum Domino: “Ontdekken, kijken, begrijpen en voelen maakt een boekje al op zeer jonge leeftijd spannend. Dankzij de Bibliotheek Gelderland Zuid houden we de collectie up to date en fris."

De ‘Bibliotheek op school’ is een landelijke aanpak voor het basisonderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken. Met een wisselende, aangepaste boekencollectie, leesbevorderingsactiviteiten en aandacht voor mediawijsheid op scholen, werkt de bibliotheek samen met de school en kinderopvang aan het vergroten van leesplezier en mediawijsheid bij leerlingen. De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft deze samenwerking inmiddels met ruim 40 scholen in haar werkgebied.

Online belastingaangifte doen? De bieb helpt je op weg!

REGIO - De blauwe envelop is weer binnen: vóór 1 mei moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dit gaat via de online omgeving van de Belastingdienst. Vind je het lastig om je belastingaangifte online te doen en heb je hier hulp bij nodig? Bibliotheken bieden gratis informatiebijeenkomsten om bij de Belastingdienst online je weg te vinden.

De gratis informatiebijeenkomst om kennis te maken met de online omgeving voor belastingaangifte is in Bibliotheek Beek-Ubbergen op zaterdag 10 maart van 11.30 tot 13.30 uur. Na een stapsgewijze uitleg kun je thuis zelf aan de slag met je aangifte. Meld je vooraf aan bij Bart van Helvoort: bvhelvoort@obgz.nl of 024 3274950. Ook kun je gratis en veilig gebruik maken van een computer en printer in de bibliotheek. Meer hulp nodig bij je aangifte? Daarvoor verwijst de bibliotheek door naar organisaties in je eigen regio.

Handig gebruik maken van alle mogelijkheden de digitale overheid? Zoals het aanvragen van een DigiD, huurtoeslag of zorg? Volg dan de gratis cursus ‘Werken met de digitale overheid’ van de bibliotheek. Cursist Theo Kuijpers (68):“Ik sta nu niet meer een half uur bij de Belastingdienst in de wacht voor ik iemand aan de telefoon krijg, ik regel het gewoon online.” Kijk voor alle activiteiten die de bibliotheek biedt om digitaal vaardiger te worden op www.obgz.nl/digitaalvaardig of vraag ernaar in de bieb.

Boek&Buffet over poëzie in Kulturhus van Leuth

Annet Murre van De Schrijffabriek uit Leuth.   

LEUTH - 't Kookhus van Leuth organiseert in samenwerking met de Bibliotheek Gelderland Zuid een Boek&Buffet-avond met het thema 'Poëzie'. In de Boekenweek op dinsdag 13 maart is iedereen welkom in Kulturhus Leuth. Meldt u vooraf aan voor een plaatsje.

De formule is inmiddels bekend: de gasten kunnen heerlijk eten van een buffet en tussen de gangen door wordt er aandacht besteed aan een speciaal thema. Deze keer komen bezoekers niet alleen luisteren, maar wordt er poëzie geschreven onder leiding van Annet Murre van de Schrijffabriek uit Leuth.                                                                                                                

Annet is coach en verzorgt trainingen voor organisaties, maar geeft daarnaast ook themagerichte schrijfworkshops waarin mensen aan de slag gaan aan de hand van inspirerende opdrachten. Dit kunnen strikt persoonlijke teksten zijn, maar ook literaire romans, poëzie of kinderboeken. Annet heeft zelf eerder al twee poëziebundels gepubliceerd.                                                                                

Tijdens Boek&Buffet vertelt zij over haar werk en leest voor uit haar bundel. Verder kunnen ook alle gasten aan de slag met het schrijven van een kort gedicht onder leiding van Annet.

Het buffet wordt om 18.30 uur geopend, de inloop is vanaf 18.00 uur. De kosten bedragen zes euro per persoon en kunnen bij de ingang worden voldaan. Boek&Buffet is alleen toegankelijk voor mensen die zich vooraf hebben aangemeld via de website www.kookhusleuth.simpsite.nl.

Première 'Hart dat luistert' door Carmina ludens

Groepsfoto Carmina ludens (Foto: Yet Bosman) Foto: Yet Bosman

Foto: Yet Bosman

HEILIG LANDSTICHTING - 'Hart dat luistert' is een programma over aandacht, luisteren, mededogen. Kwaliteiten die hard nodig zijn in onze wereld(politiek). Vaak worden ze betiteld als 'vrouwelijk'. Maar in deze voorstelling van muziektheater Carmina Ludens passeren vrouwelijke én mannelijke rolmodellen de revue. Mensen die leven vanuit een luisterend hart.

Maria als toonbeeld van luisterend leven Als symbool voor deze compassievolle levenshouding zet Carmina Ludens een persoon centraal die al eeuwen tot de verbeelding spreekt: Maria. Zij is het toonbeeld van een krachtige vrouw die luistert naar de roep van haar bestemming en haar weg gaat, door obstakels en groot lijden heen. Ze laat zich bovendien raken door de wereld waarin zij leeft en hunkert naar de omkering van onrecht in maatschappelijke verhoudingen. Driemaal klinkt Listen, luister, een korte compositie van John Tavener. Aandachtig luisteren is immers fundamenteel om de innerlijke stem te horen én om ten diepste de ander te horen. Steeds en overal blijken mensen te zoeken naar grenzenloos mededogen, naar een hart dat luistert en zich ontfermt, een oog dat zich niet afwendt van ellende en lelijkheid.

Muziek van Pärt, Gorecki, Tavener, Pergolesi, Theodorakis, Runestad. Met teksten van Etty Hillesum, Dag Hammerskjold, Meister Eckhart, Angelus Silesius, Bertolt Brecht. Metmedewerking van Corda Strijkkwartet onder leiding van Fons Plasschaert op 10 maart in de Cenakelkerk H. Landstichting om 20.00 uur.

Groesbeekse Boys toont veerkracht

Bram de Bruin in duel met zijn tegenstander. (Foto: Hans Hoogenbosch) Foto: Hans Hoogenbosch

Foto: Hans Hoogenbosch

BREEDEWEG - De thuiswedstrijd tegen Eldenia begon slecht voor Groesbeekse Boys. Na enkele minuten keek het tegen een achterstand aan en gedurende de eerste helft wist het geen enkele doelkans te creëren.

In de tweede helft toonde het team uit Breedeweg veerkracht en wist geleidelijk grip op de wedstrijd te krijgen. Met twee fraaie doelpunten werd uiteindelijk de 2-1 winst binnen gesleept.

Na twee minuten voetballen kreeg Groesbeekse Boys doelman Jeffrey Hoogenbosch een doelpunt te verwerken. Door knullig balverlies wist Louan Aarts vanuit een scrimmage de bal binnen te werken. Groesbeekse Boys was daarna niet in staat om de Eldenia achterhoede onder druk te zetten en het was aan Jeffrey Hoogenbosch te danken dat de achterstand niet hoger werd.

In de tweede helft toonde Groesbeekse Boys meer lef en wist het de gasten uit Elden nu wel onder druk te zetten. Dit resulteerde in enkele kansen en na ruim een uur voetballen kwam de stand op gelijke hoogte. Sander Bisseling kopte een vrije trap van Bram de Bruin binnen. Tien minuten voor het eindsignaal kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong. Jesse Peters werd de diepte in gestuurd en scoorde met een fraai schot in de verre bovenhoek. In het restant van de wedstrijd kwam de overwinning niet in gevaar.

Door de goede reeks wedstrijden is Groesbeekse Boys naar de vijfde plaats doorgeschoven en heeft het een achterstand van acht punten op de koploper. In de strijd om de tweede periodetitel voert het met nog twee wedstrijden te spelen de ranglijst aan. Zondag 4 maart wacht de uitwedstrijd tegen Trekvogels. Deze wedstrijd in Nijmegen begint om 14.30 uur.

DVSG bezig

met tegenhouden...

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen FC Kunde op kunstgras. FC Kunde is een team dat snel en gevarieerd aanvallend spel in zich heeft. Op kunstgras is het waarschijnlijk een niet te kloppen tegenstander.

In de opstelling van DVSG zijn wat aanpassingen door ziekte en blessures. Per Berns, Paul Vissers en Ruben Nillessen starten in de basis. Meteen is er al druk van FC Kunde. DVSG is bezig met tegenhouden en komt maar sporadisch onder de druk uit. Toch is het DVSG die de openingstreffer scoort in de twaalfde minuut. Een voorzet uit een vrije trap van Charl Jacobs wordt in een keer binnen geschoten door Ruben Nillessen.

Een fijne opsteker voor DVSG, maar helaas scoort FC Kunde nog geen vijf minuten later al de gelijkmaker. Na rust wordt Per Berns vervangen door Gijs Bach. DVSG komt nog steeds niet onder de druk van Kunde vandaan. In de 54e min scoort Kunde vanuit een vrije trap de 2-1. De bal die tegen de lat wordt geschoten wordt in de rebound van dichtbij ingeschoten. DVSG probeert aan te vallen, maar kan de bal niet vasthouden.

In de 63e min scoort Kunde de 3-1 uit een goed opgezette aanval. Het is DVSG dat alle zeilen bijzet om de score niet te laten oplopen. De spelers doen hun uiterste best, maar komen overal net te kort. De moegestreden Paul Vissers wordt nog gewisseld voor Wout Pouwels. Het is goed voor het zelfvertrouwen dat DVSG in de slotminuut nog de 3-2 scoort. Luuk Rikken scoort de goal en heel DVSG wil nog een keer aanzetten, maar helaas is hier geen tijd meer voor.

Volgende week speelt DVSG uit tegen Heumen, een tegenstander waar kansen op een goed resultaat aanwezig zijn.

Koninklijke Onderscheiding voor Henri Lemmers Leuth

Foto: Bert Roodbeen

Archieffoto: Bert Roodbeen

LEUTH – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft zaterdagmiddag in het bijzijn van wethouder Alex ten Westeneind in het schuttersgebouw De Vriendenkring in Leuth een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Henri Lemmers.

Burgemeester Slinkman had grote waardering voor het vele werk dat Henri Lemmers gedaan heeft voor het schuttersgebeuren niet alleen in Leuth maar zeer zeker ook binnen de kring en zelfs in Duitsland. "U bent al vanaf 1994 bestuurslid en vice-voorzitter actief bij schutterij De Vriendenkring in Leuth. Daarnaast verzorgt u voor de schutterij de ledenadministratie, maakt de draaiboeken voor het Konings / Keizerschieten, de jaarlijkse kermis en de kringdagen van de schutterij. Ook heeft u een steen bijgedragen aan het gemeentelijk Koningsschieten dat dit jaar voor de eerste maal wordt gehouden in Leuth."


Daarnaast is Henri Lemmers sinds 2007 bestuurslid bij de Kring van (14) Schutterijen en Gilden, Rijk van Nijmegen / de Betuwe. Hij is concoursbegeleider bij evenementen zoals kringdagen. Tevens zit hij ook nog in het organisatiecomité van het Grensland Schutterstreffen, een evenement voor schutterijen en gilden in Nederland en Duitsland. "U heeft een enorm schuttershart en geeft het cultuurgoed op een fantastische wijze door aan het nageslacht. Namens de Koning Willem Alexander mag ik u mededelen dat u benoemd bent tot Lid in de Orde van Oranje Nassau." Van de aanwezige familieleden, schutters en kringbestuurders kreeg Henri een oorverdovend applaus als teken dat iedereen het erover eens was. dat deze onderscheiding terecht was.

Juf Peet mist ticket voor deelname Expeditie Robinson

Foto: Eigen foto

Eigen Foto

GROESBEEK – Maandagmorgen om 08.00 uur stond Peet van Erp-Liebers (46) uit Groesbeek nog op de derde plek voor een ticket voor een plaats voor de selectiedag voor deelname aan het populaire tv-programma Expeditie Robinson.

Maar toen om 10.00 uur de lijnen werden gesloten bleek Peet op 55 stemmen na uit de boot gevallen te zijn. Toch wist juf Peet liefst 5.993 stemmen binnen te halen. Zij werd op het nippertje voorbij gestreefd door Stefan Krans uit Krommenie die 6.048 stemmen bij elkaar wist te krijgen. Het is jammer laat Peet weten dat ik er de laatste tien minuten nog uitgevlogen ben. Niet getreurd: zij heeft nog zes kansen en kan nog zes opdrachten vervullen. "Eerst stop ik een weekje", laat ze weten, "en dan ga ik er weer voor."

De eerste opdracht was 'Hanging on a dream'. Daarvoor heeft Peet een filmpje gemaakt waar ze aan de glider op Klein Amerika in Groesbeek hangt. De volgende opdracht luidt 'Make over Robinson'. Maar daarover is Peet het nog niet eens op welke wijze zij die opdracht gestalte zal geven. In ieder geval laat Peet de moed zeker nog niet zakken...

Protestantse gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 11 maart, 4e Zondag van de 40-dagen.

Voorganger: da. E. Kamper uit Driel.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor een project van Kerk in Actie.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Vrijwilliger in dorpshuis De Slenk?

GROESBEEK - Het is druk in dorpshuis De Slenk. Elke avond (Maar ook overdag) zijn er verschillende activiteiten. Deelnemers drinken aansluitend graag een kopje koffie / thee of iets anders. De vrijwilligers van Dorpshuis De Slenk zorgen daarvoor.

Helaas is het team van vrijwilligers niet zo heel groot en mist enkele helpende handen. "Lijkt het jou iets om ons team te versterken? Je bent welkom! Neem contact op met Elma Burg 06 55341232, Resie Meilink 06 23166038 Of loop gewoon eens binnen. Op onze website zie je wat er allemaal te doen is."

Boeken de deur uit naar dorpshuis!

GROESBEEK - De vrijwilligers van dorpshuis De Slenk houden op zondag 8 april een grote boekverkoop. De opbrengst van deze boekverkoop komt geheel ten goede aan het onderhoud van Dorpshuis De Slenk.

Op www.dorpshuisdeslenk.nl zie je wat er allemaal te doen is. Of neem contact op met: Elma Burg 06 55341232 Resie Meilink 06 23166038. Of... loop gewoon eens binnen.

Dorpshuis De Slenk wordt beheerd door een stichtingsbestuur bestaande uit vrijwilligers. Het Dorpshuis krijgt geen subsidie van de gemeente Berg en Dal. Onderhoud en beheer komt uit de eigen middelen. Dat valt niet altijd mee.

'GOEDE MAATREGEL': vrouwen en mannen in 1912 in afzonderlijke compartimenten naar het werk in Kleef

Foto. Panorama van station en spoorwegemplacement in 1927. Rechts zijn sinds kort is twee supermarkten en een parkeergarage gesitueerd. (Foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

In het begin van de vorige eeuw werkten er honderden Groesbekers in de Kleefse fabrieken. Zij reisden met de trein van vijf uur in de morgen naar Kleef en kwamen rond zeven uur weer terug. De kostwinnaars werden vaak door hun familie opgewacht. Een van hen rijmde later:' In de vroege morgenuren- Zong uw volk op blijden toon -Naar 't station om te gaan werken- In Duitsland voor een karig loon- 's Avonds kwam het dan weer zingend- Van de zware dagtaak terug – Opgeruimd, voldaan van de arbeid – 't Etenszakje op de rug'.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Op 29 december 1912 berichtte de Tilburgsche Courant: EEN GOEDE MAATREGEL. Begin november werd door den inspecteur van het invoer der Hollandse Spoorweg Maatschappij de volgende instructie uitgevaardigd: Met ingang van maandag 13 november moeten in de rijtuigen van werklieden in de treinen naar en van Kleef de nodige compartimenten voor het vervoer van vrouwelijke werklieden worden afgezonderd door deze te voorzien van bordjes dames en bordjes houders van werkliedenkaarten. De meisjes voorzien van werkkaarten moeten door het treinpersoneel in de afzonderlijke compartimenten voor vrouwen geplaatst worden. De mannelijke mogen hierin niet plaatsnemen. De stationschefs worden verzocht streng toe te zien, dat vrouwelijke werklieden in de voor hen bestemde afdelingen plaatsnemen en de afwijkingen te rapporteren. De hoofdconducteurs zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en zorgen voor de benodigde bordjes. Waar vanuit Nijmegen en Groesbeek dagelijks enige honderden arbeiders, waarvan een groot deel meisjes, in Kranenburg en Kleef gaan werken, is dit zeer zeker een toe te juichen maatregel, welke op andere lijnen diende te worden toegepast. Hiervan zullen zeker overtuigd zijn degenen die het traject Boxtel - Helmond vaak moeten bereizen, 's morgens en 's avonds en dan oog en oorgetuigen moeten zijn van de pret (!) die gemaakt wordt tussen de vrouwelijke en mannelijke jongelui die werkzaam zijn in de gloeilampen en sigarenindustrie te Eindhoven. (…)

Vernielingen op de Mookerheide

Vernielingen Mookerheide Natuurmonumenten

Foto: Natuurmonumenten

REGIO - In de nacht van maandag 19 februari op dinsdag 20 februari zijn op de Mookerheide forse vernielingen aangericht in het hondenlosloopgebied van Natuurmonumenten. Informatiepanelen en bewegwijzering op de route bij de Burgemeester Sengersweg zijn bekrast, gesloopt of meegenomen. Natuurmonumenten heeft aangifte gedaan.

Vernielingen Mookerheide Foto: Natuurmonumenten

Boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten: ‘Dit is ongelofelijk frustrerend. Deze hondenloslooproute hebben we speciaal aangelegd voor hondenbezitters die met hun hond los willen lopen. Het is een prachtige ronde van 2,5 km door het bos van de Mookerheide. Daarmee voorkomen we stress en verstoring bij wilde dieren elders in het bos.’ In de rest van het gebied moeten honden namelijk aan de lijn. Hondenbezitters maken veel gebruik van de route. Luijks: ‘Natuurlijk gaan we deze route herstellen, maar dat betekent wel weer behoorlijk wat extra kosten. Frustrerend, want dat geld kunnen we niet in natuurbescherming steke.’

'Mocht iemand iets gezien hebben meldt dit dan bij de politie of bij Natuurmonumenten (rijkvannijmegen@natuurmonumenten.nl). Ook als u in de toekomst wat ziet, horen wij dat graag.'

3 maart maken we met z'n allen
veel plezier, want dan wordt deze
jongen al 4. Proficiat Krijn!
Van ons allemaal.

Deze stoere vent is alweer 4 jaar.
Veel plezier op school Jaro!
Liefs van papa, mama, Nicci,
Dewy, opa en oma.

Na 50 jaar lang praten,
gaat Hans Jansen eindelijk
Herveld verlaten.
Gefeliciteerd Abraham,
nu sta je zelf in de krant.

"Eindelijk is de grote dag dan daar,
onze lieve Rijk wordt 2 maart 5 jaar!
Dikke kus van wederom een
trotse Oma en Opa."

Deze lieve oma word 2 maart 73 jaar!
Gefeliciteerd veel liefs en een dikke knuffel
Cees & Astrid en LIsa xxx

Hiep hiep hoera,
onze lieve Isabella wordt 2 maart
6 jaar. Gefeliciteerd meisje,
van Opa en Oma.

Op 28 februari wordt Lenne 3 jaar en dus is het weer feest!

Liefs van Opa Joost & Oma Jenny

Vet cool, Len!
Je hebt je zwemdiploma A gehaald!
Knuffels van opa, oma,
je grote vriend Thijme en Familie

Paniek, Paniek, Hans Jansen is half antiek!

Onze grote broer Tijmen 9 jaar!
Kus van Mette en Siebe

Jeugd-3-daagse Ooij wint Don Boscoprijs

OOIJ - Voor de derde keer werd de Don Boscoprijs uitgereikt. De Jeugd-3-daagse in Ooij, de winnaar van 2018, mocht op 21 februari een cheque van duizend euro in ontvangst nemen. Met deze prijs zal de Pipowagen, hét trefpunt voor de kinderen tijdens de Jeugd-3-daagse, worden opgeknapt.

Voor de prijs waren vijf projecten genomineerd die in juni 2017 voor hun activiteiten subsidie hebben ontvangen van de Stichting Steunfonds voor het Buurt en Klubhuiswerk in Nijmegen en omgeving. Dit waren behalve de stichting Jeugd-3-daagse Ooij, stichting Ruilvoet Lent, stichting Move Nijmegen, Schuttersvereniging OEV Millingen aan de Rijn, Braderie Willemskwartier Nijmegen en stichting Kleurfabriek Nijmegen

Een onafhankelijke jury onder leiding van voorzitter Hannie Kunst (oud-wethouder van Nijmegen) heeft de genomineerde projecten beoordeeld. De jury was erg onder de indruk van de projecten en de presentaties. Ontmoeting, verbinding, een bindmiddel zijn en vooral vreugde met daarbij de grote inzet van de vrijwilligers maken volgens de jury deze initiatieven zo waardevol voor de gemeenschap.

De keuze viel op de Jeugd-3-daagse omdat ze 150 kinderen bereiken met een groot aantal vrijwilligers. Ook het in- en uitstroomsysteem van ouders als vrijwilligers was bij dit project een pluspunt. De prijsuitreiking werd gehouden in de Kleurfabriek (AZC Nijmegen), de winnaar van de Don Boscoprijs 2017.

De Don Boscoprijs is mogelijk gemaakt door een legaat aan de stichting Volksjeugdzorg Don Bosco. De SSBK heeft het beheer ervan overgenomen en verleent jaarlijks steun aan kleinschalige projecten in Nijmegen en omgeving. Binnenkort is het weer mogelijk aanvragen in te dienen. (www.stichtingsteunfonds.nl voor informatie en aanvragen).

Hartkoor start lente in De Waard van Kekerdom

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

KEKERDOM - Met buiten een stralende zon en een ijskoude wind, werd zondagmiddag 25 februari in een volle maar warme 'Waard van Kekerdom' door het Hartkoor startsein gegeven voor een prachtig lenteachtig voorjaar.


We kunnen niet langer wachten en kijken er al zo lang naar uit, sprak een van hen, we zijn de waterige wandelingen, de kleumende koolmezen, de bladloze bomen beu. Dit gaat niet langer, daar gaan we wat aan doen, de lente bruist in ons bloed, trilt in onze kelen en suist in onze oren. Het werd dan ook een gezellige middag vol met Nederlandstalige liedjes over hoop, verlangen en opbloeiende liefdes. En zoals de lente zoals nu weleens nachtvorst kent werd er ook gezongen over vervlogen dromen, afscheid en andere treurigheid, vaak met een knipoog. Veel belangstellenden hadden aan de oproep gehoor gegeven iets mee te nemen dat aan de lente doet denken zoals een bloem in de knop, een ontluikend takje of een verliefd hart. Volgens Hart wordt op die manier de nachtegaal naar Kekerdom gelokt.

Voorstelling 'Spek & Spam' voor de tiende keer in Beek!

De slagerszussen Cor en Net Bureau Buitenkans

Foto: Bureau Buitenkans

BEEK - Voorstelling 'Spek & Spam' voor de tiende keer in Beek! Het is een theatraal verhaal met beeldende kunst in een hoofdrol, voor de tiende keer op zondag 4 maart om 15.00 uur in een voormalige slagerij in Beek bij Nijmegen aan de Nieuwe Holleweg 23.


Spek & Spam duurt een uurtje. Slagerszussen Cor en Net worstelen, de één meer dan de ander, met reacties van klanten anno 2018 op incidenten in de omgeving. Zo komen er vreemdelingen uit de lucht vallen. En er is een kind kwijt dat niet kwijt is. Ondertussen worden prachtworsten, lamsbouten, ribeyes, karbonades et cetera gemaakt door beeldend kunstenaar Myrna Rasker.

De winkel zit steeds vol. Daarom zijn er alweer nieuwe speeldata gepland: 25 maart, 15 april en 13 mei. Informatie staat op www.bureaubuitenkans.nl. Reserveren noodzakelijk.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Nieuw: EasySwimdiploma dankzij Zwemschool Uniek Berg en Dal

BERG EN DAL – Als het aan zwemschool Uniek Berg en Dal ligt worden de zwemlessen nog leuker en beter door de invoering van zwemlessen met als afronding een EasySwimdiploma. Zwemschool Berg en Dal is gevestigd in Resort Groesbeek.

Binnen andere zwemdiploma lijnen zijn de zwemlessen vooral gefocust op afstanden en techniek. Kinderen snappen vaak niet waarom ze dit of dat moeten doen om een zwemdiploma te kunnen halen. Zwemschool Uniek Berg en Dal gaat hier verandering in brengen en dat is mogelijk met het EasySwimdiploma.

Met het diploma wordt een hogere zwemveiligheid gecreëerd en zullen de kinderen met veel plezier de zwemlessen gaan volgen en hebben vervolgens een leven lang zwemplezier. Na het behalen van het diploma beschikken de kinderen over alle gewenste zwemvaardigheden die nodig zijn voor een optimale zwemveiligheid.
Tijdens de zwemlessen van de kinderen kunnen de ouders bovendien gratis gebruik maken van de sportattributen van Total Spirit. De zwemlessen van drie kwartier in de week worden gegeven door Jeroen Scholten op dinsdag, woensdag en donderdag van 15.30 tot 18.30 en op zaterdag van 08.00 tot 09.30 uur. De gehele opleiding duurt 78 lesweken met een garantstelling van 20 maanden. Voor meer informatie kan men kijken op www.zwemschooluniek.nl of kan men contact opnemen met het gezicht van EasySwim Berg en Dal Jeroen Scholten: jeroen@zwemschooluniek.nl.

Kerkberichten Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum) in te leveren s.v.p.

Overleden: Theodora Gertruda Wilhelmina Smits-Ebber; Wilhelmus Josef Isidorus Verbeeten;Aleida Hendrika Maria Nillesen-Ceelen; Petrus Cornelis Schoonenberg; Hendrikus Cornelis Maria Zilessen

VIERINGEN PAROCHIE GROESBEEK

Cosmas en Damianus

Zaterdag 10 maart 18.30 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Wim Kaal en echtg. Annie Kaal-v. Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en zoon

Zondag 11 maart 10.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Overled. Ouders Sluis-Lamers en Henk en Sander

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 7 maart. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 11 maart. 9.30 uur, 4e zondag van de veertigdagentijd.

Eucharistieviering. Kerkkoor Horst-Sion-Breedeweg.

Misintenties: Voor de verjaardag Johannes Kuijltjes en Elisabeth Kuijltjes - van de Logt de echtgenote, zonen Jaap en Thé, schoonzoon en schoondochters;Ter nagedachtenis aan Jacobus Lamers en Wilhelmina Lamers - Hendriks de echtgenote vanwege hun verjaardagen en voor Siem Lamers; Jaargetijde Lambertus de Bruijn en Martina Liebers de echtgenote en jaargetijde voor Theodorus de Bruyn; Ben Masseling.

Woensdag 14 maart. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Smartlapjes en hapjes

GROESBEEK - Op zaterdag 17 maart organiseert Smartlappenkoor Ochaarm uit Groesbeek een feestje. Waarom? Zomaar, omdat ze er zin in hebben! Hiervoor is een aantal bevriende koren uitgenodigd om samen de avond te vullen met het Hollandse (en soms ook het Duitse of Grusbekse) lied.

De koren die ook hun opwachting zullen maken zijn De Sjanellekes uit Venray, Thuis is ook niet alles uit Schaijk en Mooi Koor Man uit Doetinchem. Het feest wordt gegeven in De Mallemolen, de vaste uitvalsbasis van Ochaarm. En, zoals de titel al doet vermoeden, zal ook voor de inwendige mens worden gezorgd. De avond begint om 20:00 uur, de zaal is open om 19:30. Kaartjes voor deze gezellige avond kosten drie euro en zijn te verkrijgen in De Mallemolen Groesbeek, De Spar in Molenhoek of door een mailtje te sturen naar: ochaarm@gmail.com.

Bingo-avond De Roodborstjes

OOIJ - Op vrijdag 9 maart houdt de plaatselijke wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij een gezellige bingo-avond.

Deze vindt plaats in het dorpshuis De Sprong. De aanvang van deze bingo is om 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro! Het bestuur van W.S.V. De Roodborstjes heet iedereen vanzelfsprekend welkom.

Jaarvergadering bij De Vrolijke Vissers Groesbeek

GROESBEEK - Op vrijdag 9 maart zal de jaarlijkse algemene ledenvergadering van De Vrolijke Vissers Groesbeek gehouden worden.

Deze wordt gehouden in café-zaal Ton Oomen De Horst om 20:00 uur. Meer informatie staat op www.vrolijkevissers.com.

Leerlingen basisscholen wordt 'afval scheiden' bijgebracht

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft de Dar opdracht gegeven om de kinderen op de basisscholen in Berg en Dal bij te brengen op welke wijze afval gescheiden moet worden. Hiervoor heeft het gemeentebestuur 7.000 euro beschikbaar gesteld.

De Dar zal voor dat geld een coördinator beschikbaar stellen die de basisscholen zal gaan helpen bij het opzetten van gescheiden afvalinzameling en zal daarnaast educatief materiaal ontwikkelen. Volgens het gemeentebestuur gaat het scheiden van afval op scholen nog niet zo goed als in de huishoudens in Berg en Dal het geval is, zo kan er op school geen plastic en gft-afval gescheiden worden. Dat moet volgens het college gaan veranderen om de kinderen van jongs af aan bekend te maken met het scheiden van afval. Kinderen moeten gestimuleerd worden dat alle afval in verschillende bakken verdwijnt.

De kosten voor het opzetten van een gescheiden afvalinzameling zullen door de scholen betaald gaan worden; daarvoor wordt met de Dar een overeenkomst gesloten. Later zullen ook middelbare scholen en kinderdagverblijven in beeld gaan komen. Als het om educatie gaat, wordt onder andere bedoeld een knutseldag, opschoonactie, rondleiding bij de Dar en informatiepakketten over afval scheiden.

Jubileum kinderkleding- en speelgoedbeurs stichting Hebbes

kledingbeurs (Foto: Nathalie Smeeman) Foto: Nathalie Smeeman

Foto: Nathalie Smeeman

GROESBEEK - Op zondag 11 maart houd Stichting Hebbes weer haar halfjaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs. Dit keer met een feestelijk tintje want Stichting Hebbes bestaat 20 jaar!

De beurs wordt al meer dan 35 jaar gehouden maar de stichting is 20 jaar geleden opgericht. Alle bezoekers ontvangen daarom deze beurs een kleine attentie. Er is een heleboel leuke en mooie tweedehands voorjaars- en zomerkleding te vinden voor alle leeftijden dus van baby’s tot tieners. Daarnaast verkopen wij divers tweedehands (buiten)speelgoed, spellen, knuffels, puzzels, boeken, fietsen, dvd's, games maar ook sportschoenen en kleding, zwemkleding, verkleedspullen en nog heel veel meer.

De beurs wordt gehouden van 09.00 tot 12.30 uur in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek. De entree bedraagt een euro en kinderen hebben gratis toegang. Stichting Hebbes steunt een vereniging, goed doel of stichting die zich inzet voor kinderen. Meer informatie staat op de Facebookpagina (kledingbeurs hebbes Groesbeek).

Dansgala Lingewaard: beproefd recept voor plezier

Carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn won de felbegeerde Geintrappers-wisselbeker Foto: Loes Bouwens

Foto: Loes Bouwens

BEMMEL - Zondag 25 februari presenteerde carnavalsvereniging De Geintrappers in een tot de nok toe gevulde Theaterkerk het zestiende Dansgala Lingewaard. Liefst 170 danseressen lieten de nieuwste garde- en showdansen zien. Het gala was weer een groot succes.

Volgens voorzitter Theo Rikken is het jaarlijkse evenement laagdrempelig en staat het plezier van zowel de deelnemende verenigingen als het publiek voorop. ‘Dit podium is voor iedereen en zo verzorgt De Klup Over-Betuwe, dat uit mensen met een verstandelijke beperking bestaat, ook altijd een optreden. Daarnaast werd tijdens de pauze een demonstratie gegeven door onder andere Marleen Merkus uit Bemmel. Marleen won als rolstoeldanseres diverse prijzen.’

Er zijn geen speciale eisen gesteld aan de kwaliteit van de dansen. Dit neemt niet weg, aldus Rikken, dat er ook toppers aan het gala hebben deelgenomen. Toeschouwers genoten van solo-, duo- en groepsdansen. Iedereen valt in de prijzen, maar de beste vereniging gaat natuurlijk naar huis met de felbegeerde Geintrappers-wisseltrofee. Voor het eerst was dat dit keer carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn, die met de groepsdansen gemiddeld het hoogste aantal punten behaalde. De hoogste plaats bij De Geintrappers werd met de eerste prijs behaald door De Kinkeltjes in de categorie groepen Freestyle tot en met acht jaar.

De resultaten van alle deelnemers en de foto’s van het gala staan op de website van De Geintrappers (www.degeintrappers.nl).

Inzameling voor rommelmarkt

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet worden ingenomen. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom. Dus mocht u gaan opruimen, denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Poldermars Ooij

OOIJ - Op 12 maart houdt Wandel Sport Vereniging De Roodborstjes de Poldermars Ooij.

Afstanden: 5, 10, 15, 20 en 30 km. Start vanaf 8.00 uur. 4,00 euro ( 3,00 euro voor leden wandelbond). Locatie: dorpshuis De Sprong, Prins Bernhardstraat 3, Ooij. Bereikbaar met OV: Buslijn 80 vanaf Nijmegen CS (www.9292.nl).
Inlichtingen: wsvderoodborstjes@outlook.com en 024 6632708.