GN Berg en Dal Heumen Mook

21 september 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 21 september 2018


Op de koffie bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

Boswachter Ellen Luijks. (foto: Bob Luijks/Natuurportret) Bob Luijks/Natuurportret

REGIO - Woon jij vlak bij de Mookerheide of kom je wel eens genieten van het Groesbeekse bos? Wandel je regelmatig op de Sint-Jansberg, ga je graag naar Heumensoord of geniet je regelmatig van de Haterse Vennen? Woensdagmiddag 26 september is het weer de laatste woensdagmiddag van de maand en kun je gezellig koffie drinken met de boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten.

Dit keer is boswachter Ellen niet alleen, ook de boswachter van Staatsbosbeheer, Lydie van Santen, zal aanwezig zijn in de Landwinkel Boer Spierings in Jachtslot De Mookerheide.

Boswachter Ellen vertelt: “Er kwamen tijdens mijn eerdere koffiemomenten veel vragen over de aangrenzende natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Onze eigendommen lopen in elkaar over. Daardoor is het voor bezoekers vaak lastig van wie welk natuurgebied is.” Boswachter Lydie: “We zijn elkaars buren en wat is er nu leuker dan samen de mensen ontvangen en te verwelkomen in onze gebieden.”

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. Je bent van harte welkom op woensdag 26 september tussen 15.00 en 17.00 uur in Landwinkel Boer Spierings in Jachtslot De Mookerheide, Heumensebaan 2 in Molenhoek. De koffie staat klaar!

Battlefieldfietstocht 'De Bevrijding van Nijmegen'

Fietstocht 'De Bevrijding van Nijmegen'. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

REGIO - Zondag 30 september organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-17.00 uur een fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden in en rond Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen.

De startlocatie is bij het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

Kosten zijn ter plekke te betalen aan de gids: 6,00 euro inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Peutercafé Leuth

LEUTH - In oktober is er weer een peutercafé in het Kulturhus van Leuth. Je bent er welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Op maandag 1 oktober komt Roly Buijs van Forte Welzijn informatie geven over Ondersteuning in de thuissituatie.

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het Kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Je hoeft je voor dit peutercafé niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Het is gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Extra bingo voor/door jeugd O.E.V.

MILLINGEN - Zondag 30 september om 20.00 uur is er dé extra jeugdbingo in zaal O.E.V / de Deurge tent aan de Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn.

Ook deze keer is er weer een gevarieerde gezellige opstelling. Natuurlijk een gratis kopje koffie of thee én is er een hapje voor tussendoor. "Vergeet ook niet de stempelkaart mee te brengen….U weet nog wel; bij aankoop van een bingoboekje ontvangt u een stempel voor een gratis bingoboekje! Heeft u nog geen stempelkaart dan ontvangt u er een bij aankoop van het eerstvolgende bingoboekje!

Het prijzenpakket is nog steeds 1150 en de hoofdprijs 250 euro De zeven tussenrondeprijzen komen natuurlijk ook weer voorbij, dus volop kans. Wie wil dat nou niet winnen?

Foto's KVW Groesbeek online

Mascotte Troos (KVW 2018). (foto: Ria Klaassen Janssen)

GROESBEEK - "Wij kijken als organisatie met een goed gevoel terug op een bijzondere editie van KVW. Via deze weg willen we de sponsoren, Vrienden van KVW, vriendelijke buurtbewoners en alle vrijwilligers bedanken! Zonder hen is het voor ons niet mogelijk om KVW te organiseren."

Een speciaal bedankje gaat uit naar de groep oud-bestuursleden die het reüniefeest hebben georganiseerd! "We hebben genoten van deze speciale avond die jullie speciaal voor de vijftigste editie KVW op touw hebben gezet." De foto’s van de week staan inmiddels online. Ze staan op www.kvwgroesbeek.nl. Om alvast te noteren in de agenda: KVW 2019 zal zijn van donderdag 8 - vrijdag 16 augustus.

17 trikes nemen even bezet van Dorpsplein Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – In totaal 17 trikes streken zondagmorgen rond tien uur neer op het Dorpsplein in Groesbeek voor een korte rustpauze.

De bestuurders en duopassagiers kwamen uit Brabant en Limburg en waren voor een rit waaronder Gelderland bij elkaar gekomen. De prachtige exemplaren van de trikes zorgden voor de nodige belangstelling van wandelaars en passanten die langs het Dorpsplein kwamen. Na een klein half uur vertrokken de trikers weer met het mooie maar zware motorgeluid richting Nijmegen.

Schrijfavond voor Amnesty International

GROESBEEK - In de bibliotheek van Groesbeek worden elke vierde dinsdag van de maand brieven geschreven voor Amnesty International.

In die brieven wordt aandacht gevraagd voor gevangenen die zonder proces, zonder medische hulp en zonder familiecontact worden opgesloten. Op dinsdag 25 september liggen in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.00 uur voorbeeldbrieven klaar. Er zijn dan leden van de schrijfgroep aanwezig in de bibliotheek. iedereen is welkom om mee te komenn schrijven. Bel voor meer info: 024 3972786/3972362.

Schrijfavond voor Amnesty International

GROESBEEK - In de bibliotheek van Groesbeek worden elke vierde dinsdag van de maand brieven geschreven voor Amnesty International.

In die brieven wordt aandacht gevraagd voor gevangenen die zonder proces, zonder medische hulp en zonder familiecontact worden opgesloten. Op dinsdag 25 september liggen in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.00 uur voorbeeldbrieven klaar. Er zijn dan leden van de schrijfgroep aanwezig in de bibliotheek. iedereen is welkom om mee te komenn schrijven. Bel voor meer info: 024 3972786/3972362.

Geen vakantie van schulden

Elkaar helpen met financiën. (foto: 123rf)

REGIO - Je kunt vakantie nemen van je werk of van school, maar vakantie nemen van je financiële problemen gaat niet.

Juist in de vakantieperiode voel je ze misschien juist sterker, als je niet die uitstapjes kunt maken, die je wel zou willen maken. Het is dan verleidelijk om even je ogen te sluiten en net te doen of ze er niet zijn; geen brieven te openen en niks meer te regelen. Maar helaas nemen dan je schulden alleen maar toe.

Als je na deze zomerperiode toch echt weer aan de gang wilt met je schulden, maar je weet niet hoe, dan kun je je aanmelden bij Stichting SchuldHulpBuddy Berg en Dal. Daar zijn getrainde buddy’s, die je vrijwillig willen helpen om weer overzicht te krijgen, die je tips kunnen geven en kunnen ondersteunen om niet de moed te verliezen.

Ben jij iemand die deze hulp heel goed kan gebruiken, meld je dan aan bij de coördinator Marinus Wijnsma op 06 13081734 of kijk op www.sshb.nl voor meer informatie. Of ben je iemand die graag als vrijwilliger voor Stichting SchuldHulpBuddy deze begeleiding zou willen bieden, meld je dan snel aan. Want er zijn nog enkele plekken vrij in de training, die speciaal voor nieuwe buddy’s in oktober start!

Bingo

in De Mallemolen

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De wekelijkse hoofdprijs bedraagt 250 euro; de jackpot kan oplopen tot 400 euro. Als de jackpot er bij 400 euro er nog niet uit is dan worden er vier extra ronden van 100 euro gespeeld. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. De opbrengst van deze bingoavonden is voor zes verenigingen in Groesbeek. Iedereen is op deze wekelijkse bingoavonden welkom.

Repair- en Internetcafé: fietsverlichting nog in orde?

MILLINGEN - Op zaterdag 29 september is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Men is welkom van 10.00-12.00uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Het is 's morgens al weer langer donker en ook 's avonds is het te merken dat de herfst in aantocht is. Daarom is er ook nu speciaal aandacht voor uw fietsverlichting. Kom ook even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat.

Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis."

Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 27 oktober. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Repair- en Internetcafé: fietsverlichting nog in orde?

MILLINGEN - Op zaterdag 29 september is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Men is welkom van 10.00-12.00uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Het is ’s morgens al weer langer donker en ook ’s avonds is het te merken dat de herfst in aantocht is. Daarom is er ook nu speciaal aandacht voor uw fietsverlichting. Kom ook even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat.

Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis."

Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 27 oktober. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Muzikale inloopmiddag in Beek

(foto: René Hendriks)

BEEK - KBO Beek, Zonnebloem en de beheerstichting van het Kulturhus nodigen alle senioren uit alle kernen van de gemeente uit voor een supergezellige dansmiddag om 14.00 uur op zaterdag 29 september.

De sfeermaker dit maal is Adörum, het bekende senioren amusementorkest uit Groesbeek. De organisatoren rekenen op een volle bak, met gasten uit alle kernen van de gemeente.

Heerlijk een dansje maken, meedoen met het lijndansen maar ook gewoon genieten van uit uw zetel. De entree, het eerste kopje koffie of thee met een koekje en de diverse warme en koude hapjes zijn ook ditmaal weer gratis. Voor niet-leden van KBO Beek en donateurs van de Zonnebloem gaat tijdens de middag een bus rond waarvan de totale inhoud geheel ten goede komt aan de middagen ter voorkoming van het isolement van senioren.

Kunstgras voor Klimop

REGIO - Zondag 23 september wordt de droom van Klimop werkelijkheid: de eerste wedstrijd van ons seniorenteam op kunstgras. "Dromen zijn bedrog, maar onze droom is werkelijkheid geworden."

Om 10.15 uur zal het veld symbolisch worden geopend. Vervolgens begint de wedstrijd om 11.00 uur. "Naast ons kunstgrasveld is de overige grond bewerkt en is ook een natuurgrasveld ingezaaid. Door de prachtige zomer heeft dit wat vertraging opgelopen en is nog niet bespeelbaar. Maar ook dat gaat zeker goed komen.

Iedereen is van harte uitgenodigd bij de opening aanwezig te zijn. Onze accommodatie ziet er schitterend uit. Een aanwinst voor ons als vereniging, maar zeker ook voor Kekerdom en Leuth, dorpen waar we als vereniging nauw bij betrokken zijn.

Na de eerste helft zal de loterij plaatsvinden van onze ballenactie. Met onder andere de ballenactie zijn de dug-outs bekostigd. Klimop... meer dan korfbal alleen!"

Kamermuziekconcert kerk Mook

Alena Sojer (l) en Vera Hiltbrunner

MOOK - Op zondag 23 september om 20:00 uur treden in de kerk van Mook Vera Hiltbrunner, sopraan en Alena Sojer, piano.

Vera is afkomstig uit Zwitserland en Alena uit Oostenrijk. Vera heeft afgelopen jaren onder meer deel uitgemaakt van het Nederlandse operagezelschap Opera2day, heeft de rol van Adele gespeeld in Die Fledermaus van Johan Strauss, en die van Anne Frank in de mini-opera ‘Het dagboek van Anne Frank’ op het Edinburgh Fringe Festival. Ze treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland

Vera en Alena brengen onder de titel ‘Femmes en Fables’, een programma over de rol van vrouwen in sprookje. Ze doen dit aan de hand van mooie melodieën en verhalen van de Franse componisten Erik Satie en Isabelle Aboulker. Daarbij worden vier beroemde fabels van La Fontaine overgezet naar onze tijd en tonen ze daarmee de betekenis van deze dierenverhalen in de tijd waarin we nu leven. De muziek van Aboulker vertelt vrouwonvriendelijke grappen en sprookjes uit de niet-altijd-zo-goede oude tijd, het aan het publiek overlatend de moraal uit het verhaal op te maken. Het belooft een prachtig concert te worden.

Meer informatie staat op www.kamermuziekmookenmiddelaar.nl. Kaartjes inclusief consumptie in de pauze kosten online 17 euro, in de kerk 18 euro. Online is ook een zevenconcertenkaart beschikbaar voor 90 euro.

Beweegmarkt in Heuvelland

GROESBEEK - Zaterdag 6 oktober van 11.00 tot 16.00 uur staat sporthal Heuvelland bol van sportactiviteiten voor senioren.

Zo zijn er presentaties van de Nierstichting over het gebruik van zout en van Basline met het thema 'goed gevoed ouder worden'. In de zaal vind je demonstraties van de Disq, valpreventie, dynamic tennis, badminton en Qi Gong. Buiten demo's en meelooptrainingen sportief wandelen en nordic walking.

De middag wordt afgesloten om 15.00 uur met een training Old Stars voor senioren die van deze leuke vormen van voetbal houden. Dit jaar wil Kwiek bij voldoende deelname starten in de zaal met Old Stars. Met alle demo's en proeflessen mag je meedoen en/of kijken. En er is volop informatie over Kwiek Actieve Leefstijl die dit jaar tien jaar bestaat. Muziek en het café is open voor een kopje koffie. "Zet de datum alvast in jouw agenda en houd de krant en aankondigen over 6 oktober in de gaten."

KBO Beek keek naar zichzelf...

René Hendriks in voorbereiding op de middag. (foto: René Hendriks)

BEEK - Donderdag 13 september in hotel `t Spijker begon er om 14.30 uur een themamiddag verzorgd door de KBO Beek in samenwerking met huisfotograaf René Hendriks. Hij liet de leden, onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee, genieten van de KBO-activiteiten van de laatste jaren.

Bijna alle aanwezigen zagen zichzelf wel ergens terug bij een van hun activiteiten. Ook onze themamiddagen en natuurlijk onze gastsprekers kwamen weer voorbij tijdens deze middag. Tijdens de pauze, bij een versnapering, werd er onderling al druk bij- en nagepraat over de foto`s. De uitstapjes deden de monden ook weer openen van: kijk daar, zie je je, oh en ah, en weet je dat nog. Het was weer een middag de KBO Beek waardig.

"Wilt u nu ook fijne, gezellige en leerzame middagen meemaken, dat kan heel eenvoudig, u maakt twintig euro over en u bent een kalender jaar lid van de KBO Beek, een vereniging die naar u luistert.", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, die ook graag via 024 3226377 uitleg geeft.

Kanjers zwemmen voor Swim to fight cancer

GROESBEEK - Afgelopen zondag hebben vijf kanjers van Zwemvereniging Groesbeek gezwommen voor Swim to fight cancer.

Yonne Peters, Kees Heijmans, Kevin en Gaby Smit hebben samen als groep de finish gehaald en 1440,81 euro opgehaald voor het goede doel. Lianne Eijkhout, een trainster van de vereniging heeft ook mee gezwommen, en heeft 130,85 euro opgehaald.

In totaal is er aan sponsoring die dag 131.000 euro bij elkaar gezwommen. Zwemvereniging Groesbeek is trots op deze zwemmers en trainers!

Groesbeek is aan de Dorpsstraat een GSM zaak rijker

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Per 1 september is in Groesbeek aan de Dorpsstraat 34 in het voormalige pand van Coppes Hoorzorg een GSM-zaak gevestigd.

De uitbater Tamim Faqiri had eerder al in Groesbeek en omgeving een onderzoek laten uitvoeren en daaruit bleek dat er wel degelijk in Groesbeek en omgeving behoefte was aan een gespecialiseerde GSM-zaak. Op dit gebied is nu 'GSM Groesbeek' de enige in het heuveldorp en zelfs in Berg en Dal.

GSM Groesbeek is ruim gesorteerd in telefoonaccessoires, -hoesjes, opladers en glasfolie. Maar uiteraard is de specialiteit van Tamim de telefoons zoals de merken IPhone, Samsung, Huawei, LG Mobile en Nokia. Tevens kan men bij GSM Groesbeek een Sim Only-abonnement afsluiten. Ook voor reparaties van groot tot klein kan men nu voortaan in Groesbeek terecht.

Tamim heeft de service in een hoog vaandel staan en bij hem is de klant koning. Op die manier hoopt hij een vaste klantenkring zowel in Groesbeek als Berg en Dal op te bouwen. De openingstijden van GSM Groesbeek zijn als volgt: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

E van E is helemaal klaar voor zowel het najaar als de winter

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Anja en Henk Middendorp van E van E mode aan de Dorpsstraat in Groesbeek zijn er helemaal klaar voor. Laat het najaar en de winter maar komen.

"Onze uitgezochte mode is op een haar na allemaal binnengekomen en de collectie mag er zijn", laten beiden eensgezind weten. Voor de dames zijn het vooral de warme kleuren rood-zwart, bordeaux, kobaltblauw en olijfgroen die bij E van E de scepter gaan zwaaien, zowel in het najaar als de winter. De dames kunnen altijd slagen bij E van E want van sportief tot gekleed en alles wat daar tussenin zit hangt of ligt in de rekken en schappen.

Bij de herenmode is het ruitmotief en de kleur camelbruin erg in trek. De collectie herenmode is uitgebreid van kostuums tot vrijetijdskleding. Daarnaast zijn er diverse colberts, die een draagcomfort hebben van een vest en niet te vergeten een scala aan overhemden met uiteraard alle bijbehorende accessoires. Tijdens de wijnfeesten houden Anja en Henk Middendorp een najaars- en wintershow in hun zaak aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

In totaal zullen 22 mannequins (15 dames en 7 heren) op zaterdag 29 en zondag 30 september de collectie tonen. Deze mannequins bestaan uit vaste klanten van E van E en kennissen, die zich spontaan hebben aangemeld. Op beide dagen is de inloop om 13.30 uur en rond 14.00 uur begint de modeshow. Voor een hapje en drankje zal worden gezorgd. Ook is er op beide dagen een gratis loterij waarmee onder andere een high-tea in De Wolfsberg is te winnen, alsmede diverse overige prijzen.

De Variabele Selectiedagen: scoor een sponsor voor jouw club!

Team DVOL 1 seizoen 2017-2018

NIJMEGEN / ARNHEM - De BKT-experts is een duurzame, goedkope, mooie én zeer snelle oplossing voor de renovatie van keuken, badkamer en toilet. Voor de montage ervan is De Variabele op zoek naar nieuwe sterspelers en sterspeelsters. Dit doen we tijdens de selectiedagen op 25 september in het Gelredome te Arnhem en 26 september in De Goffert te Nijmegen. Heb je interesse, dan kun je je aanmelden via www.BKT-experts.nl.

Ben je technisch ingesteld en kun je goed met mensen overweg, dan zorgen wij voor een passende training om je klaar te stomen als BKT-expert. Onze interne opleiding start in november.

Lokale sportclubs

We vragen (sport)clubs in ons werkgebied ons te helpen op zoek te gaan naar dit nieuwe sterrenteam. Levert jou club één van onze nieuwe sterspelers, dan ligt er bij De Variabele voor jou club een sponsorcontract te wachten. Op deze manier dragen we naast een goed en prettig werkklimaat ook bij aan sport en spel in onze regio. Dus speur binnen je club naar technische vakmensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging binnen een stabiel en ondernemend bedrijf met volop mogelijkheden.

De Variabele is een vastgoedonderhoudsbedrijf in de regio Doetinchem-Arnhem-Nijmegen-Utrecht. Met ruim 200 medewerkers onderhouden we dagelijks alle vormen van vastgoed voor zakelijke beheerders. Voor meer informatie over De Variabele kijk op www.devariabele.nl. Naast de BKT-experts zijn we ook op zoek naar andere (allround) vakmensen in het onderhoud.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Yvonne Peters opent eigen modezaak Iets Meer in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zaterdagmiddag 15 september om 12.00 uur ging de deur open van een nieuwe modezaak van Yvonne Peters aan de Pannenstraat 2b in Groesbeek.

Yvonne, die enkele jaren werkzaam is geweest bij de Hema-vestiging -voorheen aan het Marktterrein en onlangs in winkelcentrum Bellevue- vond de tijd rijp om een eigen modezaak te starten. Yvonne heeft een winkelruimte gecreëerd achter Hair en Beauty Studio Marc, eveneens aan de Pannenstraat in Groesbeek. Na enkele maanden van hard werken om een mooie modezaak te realiseren, was het zaterdagmiddag dan eindelijk zover dat Yvonne de deuren van haar zaak kon openen.

Yvonne gaat met haar damesmodezaak voor een maatje meer, maar ook in de gewone damesmaten heeft Yvonne voldoende keuze. In 'Iets Meer ' is ook een ruime sortering baby – en kinderkleding te vinden, evenals de nodige cadeauartikelen en accessoires, waarvoor men bij Yvonne terecht kan. Dat er in Groesbeek behoefte is aan een dergelijke zaak bewees zaterdag wel de drukte in de winkel, die de eerste middag niet over belangstelling te klagen had. Naast de vele klanten waren ook vrienden, kennissen en familieleden van Yvonne die haar succes kwamen wensen met de opening van haar nieuwe zaak. Yvonne was zaterdagmiddag zichtbaar tevreden met de toeloop naar haar nieuwe modezaak.

Pompoenplukdag trekt veel bezoekers

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Ook dit jaar heeft de pompoenplukdag bij Groentehof Poelen aan de Derdebaan in Groesbeek veel bezoekers getrokken, waaronder veel jeugd.

De jeugd ging veelal met laarzen aan en klaarstaande plukemmertjes het pompoenenveld in om in het veld te struinen tussen de pompoenplanten om zoveel mogelijk pompoenen te gaan plukken. Tijdens het plukken genoten veel ouders van het riante terras 'Het balkon' met een uitzicht over heel Groesbeek en konden ondertussen hun kroost in de gaten houden. Zo trots als een pauw kwamen de jeugdige zoekers terug met de in hun ogen de allermooiste pompoenen en kalebassen en kregen vervolgens een echt pompoenenplukkersdiploma.

Naast deze activiteit waar zaterdag 15 en zondag 16 september honderden belangstellenden op af waren gekomen was er ook nog een pompoenenspeurtocht, een ware pompoenentunnel en een kidsplein met diverse activiteiten die veelal te maken hadden met pompoenen en kalebassen. Ook de pompoen- en kalebassenmarkt trok zoals gewoonlijk veel belangstellenden van niet alleen uit de regio, maar ook van ver daarbuiten. Honderden pompoenen en kalebassen zijn het weekend verwisseld van eigenaar en sieren binnenkort menige tuin en terras op of er wordt van de eetbare pompoenen diverse gerechten gemaakt, zoals soep.

Bij Groentehof Poelen zijn in de weekenden van 13 en 14 oktober, 20 en 21 oktober en 27 en 28 oktober (van 10.00 tot 17.00 uur) de Halloween Pompoendagen. Dan zijn er workshops en activiteiten voor jong en oud.

De Treffers geeft voorsprong weg

AMSTERDAM/GROESBEEK – Het is De Treffers niet gelukt om met 1 of 3 punten huiswaarts te keren vanuit Amsterdam. Tegen AFC werd het na een 0-1 ruststand 4-1 voor de thuisploeg.

De vier AFC-doelpunten vielen in een tijdsbestek van 12 minuten. De Treffers startte sterk en had het eerste half uur al op voorsprong moeten komen en kwam tot tweemaal toe vrij voor de keeper, maar die wist beide malen te redden. Even later bereikte Sjoerd Ars Coen Maertsdorf die De Treffers naar een verdiende 0- 1 schoot.

De tweede helft werd door AFC furieus begonnen, echter in de 57ste minuut had De Treffers op een 0-2 voorsprong moeten komen. Sjoerd Ars werd diep weggestuurd door Aleksander Jankovic, maar zag zijn inzet door de paal gekeerd worden. Het laatste half uur was zonder enige twijfel voor AFC. De keeper van De Treffers kon in de 62ste minuut een inzet van Jonathan Richard tot corner verwerken en zag vier minuten later de lat redding brengen. Amper 1 minuut later lag de bal wel achter Niels Kornelis 1-1.

In de 70ste minuut werd het 2-1 door balverlies van Jankovic en Derre Kwee wist de bal boven Niels Kornelis onder de lat te werken. AFC zorgde er vervolgens voor dat De Treffers niet meer aan de bak kwam en ging vrolijk verder waar het mee bezig was: scoren. Een kwartier voor tijd maakte Ignacio zijn tweede van de middag 3-1 en Belarbi maakte er zelfs in de 78ste minuut 4-1 van.

Een helft lang had De Treffers de wedstrijd onder controle in Amsterdam. Helaas werd de 0-2 niet gemaakt waardoor AFC alsnog in de wedstrijd kwam en de rood-zwarten gedesillusioneerd achter liet. Zaterdagavond om 18.00 uur speelt De Treffers de uitwedstrijd tegen Jong Almere City.

Drukte bij herdenking Market Garden in Beek

(foto: Bert Roodbeen)

BEEK – Bij de herdenking van de start van de operatie Market Garden 17 september 1944 is er in Beek ook volop stilgestaan door jong en oud. Bj het monument op de hoek van de Rijksstraatweg / Verbindingsweg was het een behoorlijke drukte.

Harmonie B.U.B. stond naast het monument opgesteld en speelde diverse nummers waaronder volksliederen. De presentator heette de aanwezigen welkom en deelde mede dat de WOII 43 inwoners van Beek en Ubbergen het leven heeft gekost en 1.200 inwoners moesten evacueren. Zij konden pas na vijf maanden terugkeren. Zij troffen bij thuiskomst verwoeste huizen aan en huizen die totaal leeggeroofd waren.

Burgemeester Slinkman van Berg en Dal memoreerde dat er deze avond de luchtlandingen in 1944 -het begin van de operatie Market Garden- wordt herdacht- 74 jaar geleden. Bijzondere aandacht verdient het verzet , dat jaren gevochten heeft tegen de Duitse overheersing. Achteraf is het niet voor niets geweest. Maar duizenden veelal jonge mensen rusten in het land dat ze bevrijd hebben, aldus Slinkman.

Namens de gemeente Kranenburg sprak mevrouw Kemper (plaatsvervangend burgemeester) de aanwezigen toe. "Wij herdenken de slachtoffers van de WOII, slachtoffers van zinloos geweld. Dichtbij is het nog overal oorlog zoals in het Midden Oosten en delen van Afrika. Ook nu is de prijs van vrijheid veel te hoog. Wij moeten de helden van toen dankbaar zijn", aldus mevrouw Kemper. Kinderen van de Biezenkampschool lazen een gedicht voor waarna, de kranslegging plaatsvond.

Ruim duizend bezoekers op bevrijdingsfestival en kindervrijmarkt bij Bevrijdingsmuseum

(Foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het Nationaal Bevrijdingsmuseum heeft zondag over belangstelling voor het bevrijdingsfestival en de kindervrijmarkt niet te klagen gehad. Ruim 1000 bezoekers zijn de entree gepasseerd waaronder zo'n 250 jongeren onder de zeventien, die gratis entree hadden.

Het weer heeft bij het grote aantal bezoekers ongetwijfeld een rol gespeeld en ook het programma dat geboden werd mocht er zijn. De bezoekers konden op het terras genieten van de komische The Cowpokes en niet te vergeten de Delta Swing Band. Ze kregen diverse malen de handen op elkaar.

(Foto: Joop Verstraaten)

Op de kindervrijmarkt werden talloze spullen van eigenaar verwisseld om zo de spaarpotten van menige kinderen te spekken. Zo stond de 9-jarige Sven Arens uit met haar trompet geld bij elkaar te spelen voor de arme dieren op straat. Ook de hoepelworkshop van La Hope had de nodige belangstelling en mening kind liet zich schminken. De Exodus Evacuatiegroep beeldde op een fantastische wijze de evacuatie uit in 1944-1945. Ook de militaire modelvoertuigen -die radiografisch bestuurbaar waren- hadden over belangstelling niet te klagen. De tanks, vrachtwagen en overige legervoertuigen kwamen de bezoekers tegemoet. Daarnaast stonder er op het terrein bij het museum diverse legeroldtimers opgesteld. De Grateful Generation Tours hielden ieder half uur een rit van dertig minuten langs de slagvelden, zij gingen vanaf 10.30 uur al op pad tot 16.30 uur. Tijdens het festival deden ook de deelnemers van de van de Euregio Vrijheidswandeling het museum aan.

Leuth aan de slag voor Dorpsagenda 'Laat Leuth Leven!'

LEUTH - Alle inwoners van Leuth worden uitgenodigd om donderdag 27 september naar De Vriendenkring te komen om samen te werken aan de Dorpsagenda. Ook vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties en bedrijven wordt uitdrukkelijk gevraagd mee te komen doen.

De Dorpsagenda is een plan waarin komt te staan wat er in Leuth gedaan zou kunnen worden om het dorp (nog) beter en mooier te maken. Het eerste deel van de avond kan iedereen ideeën opschrijven waarna deze worden opgeplakt. (Natuurlijk maken de ideeën die al eerder zijn ingestuurd, ook deel uit van het geheel). In het tweede deel van de avond kan iedereen aangeven welke ideeën prioriteit behoeven bij de uitvoering.

Er zijn zeven thema's gemaakt waar deze ideeën in kunnen worden ondergebracht: Natuur en leefomgeving, Wonen, Sport en ontmoeten, Verkeer en vervoer, Aantrekkelijkheid van Leuth en Zorg voor elkaar. Daarnaast is er een rubriek Varia, waarin ideeën kunnen worden ondergebracht die niet onder een van de andere thema's passen.

Na deze avond gaat de werkgroep Dorpsagenda aan het werk om alles in kaart te brengen; later dit jaar komt er dan een volgende avond waarop deze uitkomsten worden gepresenteerd en besproken. De organisatie hoopt dat vele mensen 27 september naar De Vriendenkring komen. Het is een mooie gelegenheid met elkaar in contact te komen en samen na te denken hoe we Leuth (nog) beter en mooier kunnen maken. Het programma op 27 september begint om 20.00 uur, maar vanaf 19.30 uur is de zaal open en kan een ieder al binnenlopen.

Luchtballonnen landen veilig in Leuth en Millingen aan de Rijn

(foto: Anneloes Hendriks)

LEUTH/MILLINGEN – Donderdagavond 13 september tegen de schemering zijn twee luchtballonnen veilig geland in Leuth en in Millingen aan de Rijn.

De eerste luchtballon landde in een weiland aan de Zeelandsestraat dichtbij de tennisvelden in Leuth. De ballonvaarder wist de kolossale luchtballon veilig aan de grond te krijgen. Even later landde er ook een luchtballon op een akker aan de Crumpsestraat in Millingen aan de Rijn. Ook hier wist de ballonvaarder het gevaarte veilig aan de grond te krijgen.

Oud-wielertoppers toeren door Ooijpolder en regio

(foto: Bert Roodbeen)

BEEK – Woensdag 11 september vertrokken om 12.30 uur vanaf hotel 't Spijker in Beek om 12.30 uur negentien oud-wielertoppers voor een rit van 80 kilometer door de provincie.

Onder hen waren Hennie Kuiper, Jan Janssen, Harm Ottenbros, Cees Balen en Jan Krekels. De route ging via de Waalkade Nijmegen naar de brug bij Ewijk door de Betuwe - Waalbrug via Ooijpolder waar geluncht werd bij Oortjeshekken. Mogelijk dat Dries van Agt ook nog aanschoof. Vandaar ging het sportieve gezelschap naar het Duitse Bimmen en vervolgens weer terug naar Beek. Het was de Nijmeegse Gerard Hutting gelukt om deze senioren-renners bij elkaar te krijgen.

Burgemeester Slinkman legt bloemstuk bij monument vermoorde Amerikanen in Kranenburg

(foto: Joop Verstraaten)

KRANENBURG – Zondagmorgen om half toen vond er een korte herdenking plaats bij het in 1994 onthulde monument ter nagedachtenis aan twee vermoorde Amerikanen op zondag 17 september 1944 voor het gemeentehuis in Kranenburg.

Sinds 2016 is bekend geworden dat het hier gaat om Cpl. William (Bill) Armstrong en T/Sgt George Harrisson die deel uit maakte van de vliegtuigbemanning van een Amerikaans C-47 transportvliegtuig. Kort nadat zij die zondagmiddag parachutisten hadden laten springen boven de Wylerbaan in Groesbeek stortte het vliegtuig neer achter Kranenburg. Armstrong en Harrisson wisten voortijdig uit het vliegtuig te springen maar werden na hun landing gevangen genomen en afgevoerd naar Kranenburg. Daar werden ze midden op de hoofdstraat vlakbij het gemeentehuis door een SA-officier gedood.
Burgemeester Günter Steins (was in Berlijn, omdat hij opa geworden was) werd vervangen door loco-burgemeester Heiden. In zijn toespraak sprak hij over haat en geweld en hoopte dat dit nooit meer zou gebeuren. Hij vroeg vervolgens een ogenblik van stilte om deze twee Amerikanen te herdenken. Hierna werden er bloemen gelegd door de gemeente Kranenburg, Gemeente Berg en Dal, stichting Herdenking Bevrijding Beek en de Groesbeek Airborne Vrienden.

Pluim verdiend met inleveren lege batterijen

BEEK – De heer Jacobs uit Beek heeft onlangs een pluim verdiend, doordat hij meegedaan had aan de landelijk campagne 'Lege Batterijen ? Lever ze in en WIN ' van Stibat. Met het deelnemen bewijst de heer Jacobs zichzelf en het milieu een uitstekende dienst.

Door lege batterijen in te leveren maakt men elke maand kans op mooie prijzen. De prijzen die verloot worden zijn honderd cadeaubonnen van 25, twee reischeques van 500 en een reischeque van 1.000 euro. De heer Jacobs heeft een waardebon van 25 euro gewonnen.


Stibat zamelt zoveel mogelijk batterijen in voor de recycling daardoor krijgen de lege batterijen ene nieuw leven bijvoorbeeld als kaasschaaf, zaklamp of fiets. Zo komen de stoffen die schadelijk zijn voor het milieu niet in de bodem terecht en wordt er op die manier aan een schonere planeet gewerkt. Diegene die mee wil doen, wordt verzocht tien lege batterijen in een zakje te doen vergezeld van naam, adres, e-mail adres en telefoonnummer. Die kunnen ingeleverd worden bij één van de ruim 24.000 inleverpunten van Stibat bij onder andere supermarkten, bouwmarkten en drogisterijen enz. Iedere maand is er een trekking. Voor bekendmaking van de prijswinnaars kan men kijken op www.legebatterijen.nl.

Laat de winter klachten maar komen, Etos weet er wel raad mee

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het najaar staat weer voor de deur en de winter is in aantocht. Die gaan zorgen voor de bijbehorende kwaaltjes zoals hoesten, keelpijn en verkoudheid.

Met liefst vier gediplomeerde drogisten in één huis kun je er zeker van zijn dat je bij de Etosvestiging in winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek altijd een passend en eerlijk advies krijgt. Door de drogisten van Etos wordt jaarlijks een nascholingscursus 'Drogist' gevolgd, zodat zij altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op drogisterijgebied. Het is niet voor niets dat Etos opnieuw is gekozen als beste winkelketen in de categorie Drogisterij 2018 – 2019.

Persoonlijke service en aandacht dat is waar het personeel van Etos voor staat, ook in de vestiging van Bellevue in Groesbeek. Of het nu gaat om een kadootje, dat de klant ingepakt wil hebben of vragen omtrent een bepaald geneesmiddel. Ook op het gebied van make-up wordt een uitgebreid persoonlijk advies gegeven. Het personeel van Etos neemt de tijd en helpt en inspireert de klanten op het gebied van Health en Beauty om gezonder en gelukkiger te leven; elke dag opnieuw en niet te vergeten: voor iedereen betaalbaar. De bedoeling is dat de klanten van Etos de volgende maal weer met een goed gevoel de Etosvestiging in Groesbeek binnenstappen.

Nét dat beetje meer, dat is Coppes Hoorzorg

(eigen foto) Foto: Eigen Foto

GROESBEEK - Coppes Hoorzorg in Groesbeek is inmiddels alweer een ruim jaar actief vanaf haar nieuwe locatie aan de Bellevue 2 in Groesbeek, recht tegenover boekhandel Bruna. Buiten de verhuizing naar de nieuwe locatie wordt er niet stilgezeten.

Jochem Coppes: 'We zijn heel blij met deze nieuwe locatie, door de verhuizing zijn we meer in het zicht komen te zitten en dat merken we aan de groei van onze klantenkring. We hebben de afgelopen tijd ook zeker niet stilgezeten. Er zijn mooie samenwerkingsverbanden ontstaan met onder andere Mol Optiek in Millingen aan de Rijn en bureau SIM uit gemeente Groesbeek/Berg en Dal. Daarnaast hadden we al een personeelslid extra; Annemieke, maar hebben we daar sinds kort een vakbekwaam personeelslid bij. We werken dus met drie audiciens. Zo kunnen we invulling geven aan de vraag van de klant op het gebied van onder andere een servicepunt in Millingen.'

Maar dat is nog niet alles; buiten deze ontwikkelingen verdiept Coppes Hoorzorg zich continue in alle ontwikkelingen op het gebied van de nieuwste hoortoestellen en alles wat te maken heeft met hoorzorg. U heeft bij Coppes Hoorzorg de mogelijkheid om de allernieuwste hoortoestellen vrijblijvend uit te proberen. En heeft u uw eigen risico voor 2018 al verbruikt? Dan kunt u dit jaar nog profiteren van een vergoeding op uw hoortoestellen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Coppes Hoorzorg is van dinsdag - vrijdag van 9:30 tot 18:00 uur en zaterdag van 9:30 tot 17:00 uur bereikbaar. U kunt telefonisch een afspraak maken via 024 8445599, of breng een bezoek aan Bellevue 2 in Groesbeek. Tot horens!

Michael en Welmoed Stekhuizen blij met de prachtige locatie De Spil

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het is nu bijna tweeënhalf jaar geleden dat Michael en Welmoed Stekhuizen 'De Spil ' openden langs de Spoorbeek in winkelcentrum Bellevue midden in het centrum van Groesbeek.

Het horeca-stel had al 16 jaar een restaurant aan de Van Welderenstraat in Nijmegen, maar zoals het een echte Groesbeker betaamt, kruipt het bloed waar het niet gaan kan en waren zij op zoek naar een locatie in Groesbeek. Toen de Rabobank in Groesbeek ging verdwijnen stond er een groot bord betreffende het nieuwe winkelcentrum Bellevue. Daar liet Michael zijn oog op vallen en na drie jaar heeft hij de knoop doorgehakt en nu tweeënhalf jaar later is De Spil al niet meer weg te denken in het Groesbeekse.

"Wij wilden een zaak waar de gast kan lunchen en dineren, en ook kan genieten van een borrel met eventueel een hapje. Wat de klandizie betreft mogen wij beslist niet klagen en zijn wij uiteraard blij dat de Groesbeekse bevolking ons heeft weten te vinden." Om het voor de gasten niet te eentonig te laten worden, vernieuwt De Spil drie tot vier maal per jaar zowel de lunch– als de dinerkaart en wordt er uiteraard rekening gehouden met seizoensproducten. Ook het terras is gezellig. Langs de rustige Spoorbeek kan men met volle teugen genieten van wat zich in het centrum van Groesbeek afspeelt. "Wij zijn bijzonder tevreden en hopen hier nog vele jaren te blijven", aldus Michael en Welmoed.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Francisca Josephina Thijssen-Peters

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 29 sept. 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintentie: Overleden ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny; Huub Schipperheijn en Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen; Ria Ijsveld-v.d. Poll v.w. verjaardag; Toon en Nelly Derks-van Dam en voor de ouders van Dam-Rikken

Zondag 30 sept. 10.00 uur H. Mis met samenzang

Misintentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Dinsdag 2 oktober 14.00 uur Ziekendienst

Vrijdag 5 oktober: 19.30 uur Meditatie

Oktobermaand – Mariamaand.

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt van maandag t/m vrijdag om 18.30 uur het rozenhoedje gebeden en Marialiederen gezongen. Van harte welkom.

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 26 september 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 30 september. 09.30 uur 26e zondag door het jaar. WoCo m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Intenties: Voor Grada Liebers en Gerrit Hubers van De Kern vanwege verjaardagen.

En voor Henk Derks namens fam. Derks

Woensdag 3 oktober 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Volgens horecanotitie moet biertje in buitengebied kunnen...

BERG EN DAL – In het buitengebied van Berg en Dal zijn de laatste jaren veel horeca-activiteiten ontstaan ter ondersteuning van de hoofdactiviteit van de agrariërs.

Hierbij kan men denken aan campings bij de boer, discogolf, boerengolf en ook het Nationaal Wijncentrum. Deze horeca-activiteiten groeien vaak geruisloos tot dat een biertje belangrijker wordt dan het agrarisch bedrijf. Daardoor is er de laatste jaren de nodige onduidelijkheid ontstaan over wat er wel en niet mag, ook voor de omwonenden van een dergelijk gemengd bedrijf.

Volgens de nota is horeca toegestaan mits er een duidelijke relatie is met de recreatieve-toeristische en de ruimtelijke kwaliteiten van het buitengebied of als er sprake is van toegevoegde waarde ten opzichte van het bestaande horeca aanbod ter plaatse. "We willen graag het toerisme naar Berg en Dal bevorderen. Wij als college zijn er niet om concurrentie-verhoudingen tussen de horeca te gaan regelen", aldus wethouder Irma van de Scheur (GVP). Volgens haar zijn er enkele plekken in het buitengebied van Berg en Dal waar horeca-activiteiten plaats vinden, die afwijken van hetgeen er vergund is. Volgens Van de Scheur kan een groot deel daarvan gerealiseerd worden door het bestemmingsplan aan te passen. De Berg en Dalse werkgroep van Koninklijke Horeca Nederland heeft al eerder bij de gemeente aan de bel getrokken dat er met regelmaat feestjes op boerenerven plaatsvinden. Dan zullen wij overwegen controles te laten uitvoeren door de ODRN, aldus wethouder Van de Scheur.

Dries van Agt boeit in bieb Beek

(foto: Peter Hendriks)

BEEK – Oud-premier Dries van Agt heeft woensdagavond 12 september college gegeven als onderdeel van 'Universiteit van Beek 'in de bibliotheek in het Kulturhus in Beek.

Hij wist de goed gevulde zaal te boeien met de geschiedenis van het Palestijnse – Israëlische conflict. Van Agt heeft zich al velen jaren betrokken gevoeld bij dit conflict. Van Agt wist de geschiedenis van dit jaren slepende conflict duidelijk uit de doeken te doen. Doordat dit conflict zo gecompliceerd karakter heeft, lijkt een oplossing verder weg dan ooit.

Clubkampioenschap P.V.Leuth

Winnaars clubkampioenschap.

LEUTH - Op zaterdag 15 september werd er om het clubkampioenschap gestreden van de P.V.Leuth. Met 12 doublets een mooi bezet toernooi.

Met de start eerst koffie, want er ging een flinke bui over de banen heen. Na deze bui werd er hevig gestreden voor de winst en zo veel mogelijk pluspunten. Er werden vier partijen gespeeld. Tussendoor weer de lekkere hapjes en bitterballen. Winnaars en clubkampioenen van de P.V.Leuth werden Jan Tissen en Theo van Dreumel.

Voor de tweede plaats waren er twee teams:Trees Tissen met Ben Rutten en Joop Rutten met Paull Verheijen. Als nummer drie eindigde Marian Hoogma met Roel Brink. Het was weer een geslaagd toernooi met na de ene bui verder prachtig weer.

'Jan Kersten en Gerrit Kosman veroordeeld tot de straf van het zwaaien van het zwaard over het hoofd, met al de toebereidselen'

(foto: Archief G.G. Driessen)

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

14 november 1843: Gisteravond werden aan de Graafseweg nabij het Hatersepad, twee commiezen der belastingen onverwachts door een aantal met knuppels gewapende personen moorddadig geslagen. Na door behulpzame personen in de stad te zijn gebracht bleek dat de commies D. Wiechman, buiten verschillende kneuzingen, zijn rechter arm had gebroken.

De commies P. Staverman werd ter plaatse van het misdrijf dood aangetroffen. Onderzoek wees uit dat hij door een slag tegen het hoofd dodelijk getroffen was. Van de daders is tot nu toe nog niets ontdekt. (…) Nadat bijna 150 getuigen gehoord waren, wordt op 2 februari 1844 bekend gemaakt dat het rechtelijk onderzoek, ingesteld tegen de personen Jan Kersten, Gerrit Kosman, Antoon Tijssen en Jan Kosman, te Mook en Groesbeek woonachtig, is afgelopen. De drie eerst genoemden zijn 'ten criminele verwezen' terwijl laatst genoemde in vrijheid en buiten vervolging is gesteld. Op 4 april 1844 wordt bericht dat het gerechtshof te Arnhem uitspraak heeft gedaan in de zaak van de als smokkelaars bekende staande Jan Kersten te Groesbeek en Gerrit Kosman te Mook, tijdens den Belgische Opstand burgemeester aldaar. Beiden worden schuldig verklaard aan moedwillige doodslag in onderlinge medeplichtigheid, gepleegd in den avond van den 13 november 1843 op de commies P.Staverman. Het vonnis luidt: 'veroordeeld tot de straf van het zwaaien van het zwaard over het hoofd, met al de toebereidselen, welke bij de onthoofding plaats hebben, voorts tot een opsluiting in een tuchthuis, voor den tijd van acht en tien jaren, en in de kosten der procedure'. Over de straf het volgende: In het begin van de 19e eeuw waren de openbare strafvoltrekkingen (waaronder geselingen en onthoofdingen) al niet meer in gebruik. In 1840 werd het laatste doodsvonnis in Arnhem voltrokken en in 1847 werd bij Koninklijk Besluit de doodstraf afgeschaft. In de zeven jaar daartussen, als de doodstraf wel werd uitgesproken, dan zwaaide de beul slechts met het zwaard over het hoofd van de veroordeelde, die vervolgens meestal in het tuchthuis verdween.

Bron: Google 'Galgenberg Arneym'.

Vivace: Musical meets Classic

MILLINGEN – Op 30 september kan men genieten van een veelzijdig concert, uitgevoerd door zangvereniging Vivace uit Millingen aan de Rijn. Liefhebbers van musicals herkennen hun favorieten, maar ook klassieke stukken van onder andere Mozart, Léhar en Verdi zullen worden vertolkt.

De liederen passen in thema's zoals Liefde, Verlangen en Dromen, maar eveneens Macht en Onderdrukking en Geesten en Spoken. Het gastoptreden wordt verzorgd door sopraan Claudia Wijers. Zij heeft haar muzikale sporen ruimschoots verdiend en treedt regelmatig op, waaronder bij oratorium- en kerkkoren, de Nationale Opera en Ballet. Haar sprankelende bijdragen staan eveneens in het teken van 'Musical meets Classic'.

Het concert staat onder de professionele leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De muzikale begeleiding is in de vaardige handen van Wouter Broens. Iedereen is welkom om dit boeiende en ontroerende concert bij te wonen op 30 september in de H. Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. Aanvang: 15.00 uur. Toegang gratis.

Hengelsportvereniging zet jubilarissen in het zonnetje

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van hengelsportvereniging De Zeelt uit Millingen aan de Rijn, was op zondag 16 september in café Janssen en Janssen een gezellige middag georganiseerd voor de leden van de hengelsportvereniging.

Tijdens deze bijeenkomst werd een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet. Een man van het eerste uur is Wim Megens uit Kekerdom, al lid sinds de oprichting van de visclub. Hij werd gehuldigd voor zestig jaar lidmaatschap. Vier jubilarissen werden gehuldigd voor hun veertigjarig lidmaatshap: Karel Freriks, Hemmie Tielkens, Wim Tielkens en Theo Brouwer. Voor hun 25-jarig lidmaatschap werden in het zonnetje gezet: H. van Poorten, Herman van Ophuizen, R. Krosse en Luuk Verheijen.

De voorzitter sprak een woordje, reikte een mooi aandenken uit en bedankte de jubilarissen voor hun trouwe lidmaatschap.

45-kilometerwagen rijdt verkeersborden van middengeleider af

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagmiddag is een bestuurder van een 45-kilometer wagen afkomstig uit Beek op de Hulsbroek in Groesbeek door de zon verblind en vervolgens over een middengeleider gereden.

De twee verkeersborden die op de middengeleider stonden zijn door de klap uit de grond gerukt en kwamen naast de Hulsbroek in de berm terecht. Een melding kwam dat de passagiere van de auto gewond was geraakt. Personeel van een gealarmeerde ambulance heeft het slachtoffer aan haar opgelopen verwondingen behandeld waarna zij door anderen naar huis is gebracht. De auto is zwaar beschadigd naar de garage afgevoerd.

Indrukwekkende avond geeft nodige geheimen van operatie Market Garden prijs

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De herdenkingsweek is in Berg en Dal zaterdagavond gestart met een leerzame avond over de Geheimen van Market Garden in recreatieboerderij Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

José Voss – Müskens wilde graag meer weten over de geschiedenis van haar geboortegrond en vroeg zich al van kinds af wat al die mannen met scheppen op het akkerland aan het zoeken waren. Na de bezoeken van Bert Eikelenboom van Liberation Tour werd besloten een avond te organiseren, waar die en overige vragen beantwoord zouden worden en de geheimen van de Operatie Market Garden onthuld zouden worden.

Vier sprekers hebben de in totaal tachtig bezoekers meegenomen in de historie, waarbij de Amerikaanse bijdrage van Operatie Market Garden in en rond Nijmegen door Bert Eikelenboom, de missers van Montgomery door Gert jan Vuyk, het zoeken naar vermiste soldaten door Roel Dekkers. En op welke wijze de onbekende soldaten hun naam terugkrijgen, werd door Marco Cillessen toegelicht. De uitleg van Bert Eikelenboom ging in op de acties van de 82ste Airborne Divisie onder leiding van Generaal Gavin die na dagen van bikkelharde strijd in en rond Nijmegen haar doel wist te halen. Gert Jan Vuyk was er zeker van dat Montgomery met regelmaat belangrijke berichten van de informatiedienst negeerde. Ook zijn onderschatting van de Duitse weerbaarheid tijdens de start van Market Garden kwam duidelijk aan het licht. Het zoeken naar vermiste soldaten is al jaren een grote passie voor Roel Dekkers. Hij wist de aanwezigen te boeien over zijn werkwijze om de geheimen aan de grond te ontfutselen rekening houdende met de wet- en regelgeving.

Als laatste sprak Marco Cillissen die nationaal en internationaal betrokken is bij de identificatie van soldaten die geen naam meer hebben. Dit kunnen soldaten zijn die in een slagveld gevonden worden, maar ook soldaten die op de grafsteen onbekend hebben staan. Marco ziet een duidelijke verschuiving van 'Veld naar Ereveld'. Dit is mogelijk doordat er bij onderbouwde onderzoeken, DNA van de reeds begraven soldaten afgenomen kan worden. Gezien het succes van deze boeiende avond staat er voor het volgend jaar ongetwijfeld een vervolg gepland.

Staat ook

jouw bericht in Hét

GemeenteNieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét GemeenteNieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét GemeenteNieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit GemeenteNieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét GemeenteNieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

Het GemeenteNieuws Berg & Dal mag in het weekend verspreid worden, tot uiterlijk zondagavond. Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden in het verspreidingsweekend, dan kunt u dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen. De deadline voor het aanleveren van artikelen ligt op dinsdag 17.00 uur.

Stuur je berichten in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl En zo blijft Hét GemeenteNieuws dé krant vóór en dóór de lezer!

Protestantse

Gemeente Groesbeek

Zondag 30 september. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. D. Kruyt uit Arnhem

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor INLIA, een organisatie die zich inzet voor het bieden van hulp aan asielzoekers in nood.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Scholieren zingen samen voor vrede in Beek

(foto: Bert Roodbeen)

BEEK – Leerlingen van de Kranenburgse Realschule en leerlingen van de Biezenkampschool uit Beek zijn er maandagmorgen 17 september er op uit getrokken om littekens van de WOII te ontdekken op de Duivelsberg.

Naast de schuttersputjes, loopgraven en ontelbare kogelgaten in bomen kregen ze allen een indruk hoe erg het tekeer is gegaan in en rond de frontlinie. Maandagmiddag kwamen de kinderen weer bij het herdenkingsmonument in het John P. Foley-plantsoen (vernoemd naar de bevrijder van Beek) aan de Verbindingsweg bij elkaar. De plechtigheid werd bijgewoond door enkele veteranen, onder wie de 93-jarige John Coates, die toentertijd in Beek gevochten heeft. Dat heeft grote indruk gemaakt bij de jeugdige scholieren. Na het Vredeslied 'De vrede komt niet voorbij, maar zij begint bij jou en bij mij', werden er gedichten voorgelezen en bloemen bij het monument gelegd. De voorzitter van het herdenkingscomité Toon de Jong hoopte dat de kinderen in de toekomst voor de vrede blijven zorgen.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 30 september. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. D. Kruyt uit Arnhem

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor INLIA, een organisatie die zich inzet voor het bieden van hulp aan asielzoekers in nood.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl